Utorak, 16.11.2010.

22:51

Chevrolet Cruze 1,8 i LS+

Izvor: B92

Chevrolet Cruze 1,8 i LS+ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

TIRION

pre 10 godina

CRUZE-ri...par stvari. Ja imam CHEVY CRUZE 1.8 LT 145 ks. Kupio sam ga novog u AC Brajic. Prvih 2000-3000 km auto je trosio...pazite ovo....na bordu mi je pisalo 11,9-12 l....i to nije nikakva sala...BEZ KLIME...ja licno je retko kad ukljucujem. Na otvorenmo putu maksimalno se spustio na 7,4 L...ali molim vas za jednu bitnu stvar da uzmete u obzir....trosio je 7.4 l pri prosecnim brzinama od 70-80 km na sat. Nakon predjenih 3000 km potrosnja se spustila u kombinovanom rezimu na zakucanih 10 l...sto pise na bordu...u realnom svetu 11-12 l....

Licno nemam zamerke na Cruze-a 1.8, osim nedostatka 6 brzine...ali to je amerikanac a amerkianci su poznati da prave brutalnu snagu i da ih nije bas briga za potrosnju...
Plin moze da se ugradi seceri ali samo u ovlascenom servisu a ne negde ko zna gde... kosta oko 1000 evra. Licno sam razgovarao sa sefom u servisu AC BRAJUC koji je inace prijatelj mog oca...NE GUBI SE GARANCIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....NE GUBI SE GARANCIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....i od 2012 godine cruze ili chevy daje 5 godina garancije

pozz

preza

pre 12 godina

Skoro punih 7 godina sam vozio Kalos 1,4. To je prosecan automobil, nista posebno, vozne karakteristike su mu ispod proseka. Pouzdanost i jeftino odrzavanje mu je bolja osobina. Za 7 godina sam prosao bez ijednog jedinog kvara. Vrlo lako sam ga prodao na kraju. Odlucio sam da kupim novi auto i prvo pogledao Cruze 1,6. Posle probne voznje sam odustao od njega. Najvise zbog tromog i slabog motora. To je 1,6 sa 124 ks. To je poboljsana verzija prethodnog motora od 113 ks, kako li se tek taj vukao po putu. Nisam merio potrosnju, pretpostavljam da je velika, jer da bi isao iole kako treba, papucica gasa treba da bude dobro pritisnuta... Na kraju, posle puno isprobanih auta, izbor je pao na jednog japanca....

Aorta

pre 13 godina

milanche
ovi što se prodaju kod nas proizvode se u Madjarskoj, odatle idu u Kopar (luku) odakle dolaze u Srbiju!!!
Bar je to slučaj sa mojim cruzom.

Aorta

pre 13 godina

Verovatno sam jedan od prvih vlasnika cruza u srbiji (od april 2008.godine) 1,6 LS.
Mane: -prtljažnik prostran ali loše dizajnirana hidraulika zadnjih vrata značajno smanjuje korisni prostor!
-nema ručice iznutra za zatvaranje prtljažnih vrata pa stalno prljate ruke zatvarajući!
-nepreglednost zadnje strane (popravljeno senzorima) ali danas većina automobila te klase ima lošu zadnju preglednost.
-loša vidljivost vozača (veliki mrtav ugao) sa desne strane tako da pri uključivanju u saobraćaj sa desne strane morate da se pomerate kako bi videli dobro.
-nepreciznost menjača pogotovo pri šaltovanju u 3. brzinu ali i to vremenom naučite pa ste oprezniji i koncentrisaniji pri izmeni brzina
-velika potrošnja oko 10-10,5l/100km kombinovane vožnje. (mislim da bi se ovo resilo sa 6-brzinskim menjačem).
- auto je napravljen za nepušače!!!
-nema senzora u pneumaticima što bi po mom mišljenju trebalo da ima auto te klase!
-mana motora 1,6l je nedovoljna snaga pogotovu leti sa klimom i na uzbrdici.

Sve ostalo je više nego OK.
Za te pare i sa tom opremom kao i vizuelnim efektom NEMA takvog automobila!!!
Meni lično je dosta udoban, dobro je zvučno izolovan, a neki komentari tipa da oseća svaku rupu i nisam primetio. Možda je reč o prepunpanim pneumaticima. Do sada sam prešao preko 30 000km, servisom sam prezadovoljan kao i cenom. Redovni servis (ulje, filteri i detaljno isčitavanje kompjuterom i pregled hidraulike oko 60-80E.

Skimanijak

pre 13 godina

Od jan 2011 vozim Cruza 1.6 benz, sa full opremom; ta oprema je verovatno i presudila pri izboru istog...
ali,
Ovo je uzasno tvrd auto kod kojeg se oseca svaka neravnina na putu + i to se cuje;
nepregledan je pozadi sto donekle ispravlja parking senzor;
izrazito lenj motor, neelastican i imam frku kad krenem u preticanje (verovatno je ovo i uticaj tezine vozila);
potrosnja velika (auto put Bgd-Italija prosek 9,8 lit sa punim prtljagom i opterecenjem) - mislim da ce da se smanji kada se motor malo razradi;
po gradu potrosnja 12,5 lit
I konacno - za one koji skijaju pa nose ski opremu sa sobom - krovni nosaci ne mogu da se nadju osim kod Thule-a a to zadovoljstvo kosta oko 200 € + kofer (napominjem da je ovo samo licna problematika i nije relevantna za opsti utisak o Cruzu)
Za nesto vise para i za manje opreme cini mi se da je Opel Astra 1,6 (ista klasa motora) bolje resenje, pogotovo sto Opele (corse, astre, merive i zafire) vozim vise od 15 god

Nikola

pre 13 godina

Vlasnik sam Cruze-a LT 2.0 dizelesa nekih godinu dana i imam samo reci hvale. Spolja deluje mnogo lepse od svojih konkurenata Honde Civic Sedana, Hyndai i30, Skode Octavie. Zaostaje velicinom gepeka i cinjenicom da nije hatchback za Octaviom ali izgledom, opremom, performansama (0-100km/h za 9s), brzinom od 215 km/h (http://www.youtube.com/watch?v=3404FpjqPB8&feature=related),korektnom potrosnjom svakako zasluzuje paznju. Malo je tvrdji, fali 6-ti stepen na menjacu. Izuzetno je prostran unutra i s prtljaznikom od 450L je odlican izbor za cetvoroclanu porodicu. i30 iako slicne cene je manji auto od Cruze-a.
Civic Sedan takodje ima manji
prtljaznik od Cruze-a. Octaviina untrasnjost i prtljaznik su veci nego kod Cruze-a ali sa 2.0 TDI i sa visim paketom opreme koji odgovara LT paketu znatno skuplja od Cruze-a LT 2.0 Diesel. Za ono koliko kosta i sta pruza, izuzetan auto.

milanche

pre 13 godina

Ovo nije americki auto. Dizajnirajn je u Koreji (GM Daewoo), a OPEL je odradio inzenjerski deo posla. Proizvodi se na pet-sest mesta u svetu. Eventualno su neki menadzeri amerikanci. Da li neko zna odakle stizu ovi koji se uvoze u nasu zemlju?

TT300

pre 13 godina

Imam cruza 1,8 više od godine. Potrošnja je ok, neznam šta neki palamudite...po gradu ne ide preko 12, autoput ako ideš 130 7,5 i tako dalje. Ali ako neznaš vozit, ili divljaš, može biti i dosta više...ali ja poznam i ljudi kojim clio dci troši 9,5 litara, pa kako da ne bi takvim i ovaj cruze 15.

Kalos

pre 13 godina

Vlasnik sam Kalosa 2005. 1400ccm 8v benzinac za 83KS (nov kupljen kod nas). Dosad presao 69000km,jedini kvar je bila neka sonda u auspuhu koja je kostala oko 120e da se zameni. Sam auto ne nudi nikakav poseban luksuz i komfor u voznji, ali s obzirom na sve popuste koje sam tada dobio odlucio sam se za njega. Potrosnja je 6.5 - 8l na autoputu (zavisno od godisnjeg doba i upotrebe klime pri brzini 110-150), tj u gradu (bg-u) minimalna potrosnja od 9l (bez klime) dok sa klimom leti ide do 10l, a zimi potrosnja raste na do 11 litara. Uredno vodim evidenciju o potrosnji, ne gazim po gasu, i bas retko na autoputu prelazim preko 140 (realno, kalosu je plafon ~170). Ako nekog zanima jos nesto od podataka, pitajte...

U celoj prici, najnezadovoljniji sam motorom, jer sam ranije vozio razne polovne japance i svi su imali bolje motore u svakom pogledu, pa cak i oni iz 80tih godina. Takodje autu je trebalo dobrih 20000km da se motor razradi.

bivsi vlasnik

pre 13 godina

Za neverne tome i ljubitelje golfa @.
Vozio sam kalos 1.4 16v od okm pa do 98000.km.Kvar ne postoji.
Posle kalosa lacetti 1,6 od o do 55000 km,takodje bez ikakvog kvara.
Automobili su ODLICNI.

Nebojsa, Toronto

pre 13 godina

@Kanada TS16949

Svako ko se potpisuje sa tehnickom specifikacijom kao merilom autoriteta za kvalitet ocigledno ne zna sta je isti. Prema istoj TS je moja bivsa firma imala najveci recall za Toyotu iako je proces, QS i dizajn bio u skladu sa kriterijumom.

Vlada

pre 13 godina

@Psihopata
Sto se tice potrosnje, sa 55L eurodizela predjem 800-950km (koga zanima neka racuna) u zavisnosti koliko stiskam gas ali kako se najvise vozim po autoputu brzina je izmedju 120-160km/h. Ubedjen sam ako bi bio pazljiviji da bih presao preko 1000km sa jednim tankom. Ima 6 brzina tako da je uzivanje na autoputu.
Servis na 15k km je kostao 10.000 din u Kraljevu (ulje, filter ulja, filter klime promenjen na moje insistiranje, ruke). Moram da kazem da je to 4.000 din manje nego u BGD (verovali ili ne). Oba ovlascenja servisa su u pitanju.
Na 30k km servisu (koji se blizi) ceka me isti trosak a na 45k km mozda mi zamene plocice, ali mozda mada kao sto sam spomenuo, uglavnom sam na autoputu pa mozda doguram i do 60k km bez zamene.
Obilazio sam salone, hteo sam golf klasu, dizela sa 6 brzina i automatskom klimom. Mislim da sam sa i30 dobio najvise (odnos cena kvalitet).

Pozdrav,

Psihopata

pre 13 godina

Vlada, 22. novembar 2010 11:24
Ne sumnjam u Tvoj zaključak, ali da li možeš da nam daš i neku objektivnu činjenicu iz koje taj zaljučak sledi. Potrošnja, održavanje, DPF filter ...?
Pozdrav!

Vlada

pre 13 godina

Pozdrav svima,

U Aprilu sam sam pazario Hyundai i30 1.6 CRDi ali moram da priznam da sam zagledao i Cruze ali trazio sam 1.6 dizel sa 6 stepenim menjacem jer prelazim puno km po autoputu. Posle 25000 km, samo reci hvale za i30. Nisam neki strucnjak ali mislim da se i30 super pokazao, i kod nas i u svetu.

Pozdrav

Srpski sin

pre 13 godina

Posle Astre sam pao na markentiski trik Forda i napravio glupost zivota.Kuppio sam Fiestu u 1.4 16v od 80ks i 1110kg.E to je ubistvo,tromo,tek pocinje da vuce na 3500rpm a tad je potrosnja kao kod Bmw-a.Inace trosi 11 a ako je potrebno malo snage ide na 13-14.U poredjenju sa Astrom 1.6 16v i 100ks i potrosnjom od 8.5.Motor u Kruzu je iz Astre tako da moze da trosi oko 10-11 normalne voznje a svako pritskanje papucice kosta.A sto se tice poredjenja motora od pre 12-13 godina ekvivalent motoru od 100ks je sada 125ks.Jednostavno je stvar u filterima i u emisiji gasova,tako da nemojte da zinete na konje a mislite da ce da leti kao neka Astra F ili Golf 3.

Dragan

pre 13 godina

Ovde vlasnik Laccetti-ja karavana 2007.benzinac 1.6.Pošto se radi koliko ja znam o istom motoru koji se nalazi u Cruzu, evo mojih iskustava. Ovaj motor troši od 8,5l leti u gradu sa uključenom klimom do 10,5l kada su velike hladnoće. Na autoputu prosečno 120 km/h nije prešao 6,5l. Posle pune tri i po godine vožnje auto je besprekoran, bez ijednog kvara, servisiran u Boban autu, na maksimalno korektan način. Probao sam sve verzije Cruza, i toplo preporučujem 2.0 dizel 150KS, fenomenalan je. Što se tiče dizajna, lepši je tri puta od BMW trojke i A4. A što se tiče plastike, ok, nije ništa naročito, ali je bar prelepo dizajnirana unutrašnjost, nije kao kod nemaca. A što se tiče prostora, obrukao je ove prethodne automobile. U a4 čovek sa preko 80kg. ne može ni da udje... Molim da komentare daju oni koji su probali automobil.

Detroit

pre 13 godina

@ Kanada TS16949,

Mislim da niste duboko usli u 'materiju'. Radim u Detroitu za dobavljaca 'velike trojke'. Sada kada je Unija (Sindikat, UAW) 'protjeran' iz Detroita, dolaze puno bolji dani za 'veliku trojku'. U kompaniji u kojoj radim su radnici Unije imali satnicu od 38 dolara/satu. Sa prekovremenim (duplo te pare), vecina je redovno izlazila na 100,000 dolara godisnje. Mislim, to su ljudi cija se strucnost svodila na pritisak dugmeta. To je bilo daleko vise nego sto su zaradjivali inzinjeri. A takvih radnika je samo u GM-u prije pregovora iz 2008. godine bilo 73,000 (sa GM-ovim dobavljacima, taj broj mozemo mirne duse pomnoziti sa 10). Sada, kada je satnica radnika vracena na tolerantniju mjeru (u 'mojoj' kompaniji 18$ po satu), ostaje puno vise novca za ulaganje u kvalitet. Mislim da se to vec vidi.
Japanske automobilske kompanije nisu imali radnike koji pripadaju Uniji, i zato su uvijek mogli vise uloziti u kvalitet. Well... Ta vremena su prosla... Ah, da, Vozim Chevy-a koji je do sada presao 296,000 km...

Peca

pre 13 godina

@Iggy
Chvrolet je u americi poznat pod parolom koliko para toliko muzike, prema tome srednji
niži nivo auta ali neuporedivo bolji kvalitet od hyudaia ili nečeg sličnog.


Igi da li si cuo da je nemacki Auto Bild za 2010.godinu progoasio Hyundai za najkvalitetnije automobile.

Smesno je porediti Chevroelt i Hyundai, uostalomm neka daju 5 godina garancije kao sto Hyundai daje.

Cruz 1.8 u gradu trosi izmedju 10 i 12 litara.

Nemojte ljudi biti tako nepismeni, bord kompjuter pokazuje samo okvirno prosecnu potrosnju, i laze od 1,0 do 1,5 litra u proseku.

Sipajte gorivo do cepa, zabelezite kilometrazu, vozite, kada sledeci put sipate grivo do cepa, pogledajte koliko ste presli sa tim gorivom, podelite dva broja digitronom i onda cete dobiti prosecno potrosnju.
Nije to neka komplikovana matematika.

Potrosnja u gradu Beogradu je jedna prica, a potrosnja u Novom Sadu je sasvim nesto drugo. Tempo voznje se mnogo razlikuje.

iggy

pre 13 godina

Imam Cruze LT 1.8, potrošnja mi je 9,9l/100km,ali mislim da ću da smanjim jer sam startovao sa 13,6l/100km.Auto ima automatski menjač pa više troši,kao i klima koju na gasim.Ne znam za ostale ali za pare koliko sam ga platio odlično radi posao.Osnova je na platformi kao i Astra , ali ima više protora napred.Dobio sam dobru cenu za njega kada sam ga kupovao nadam se da ću dobiti dobru i kada ga budem prodavao.Chvrolet je u americi poznat pod parolom koliko para toliko muzike, prema tome srednji
niži nivo auta ali neuporedivo bolji kvalitet od hyudaia ili nečeg sličnog.
GM je stoji iza ovoga znači ima neki standard, motor je opelov i to je to nije nikakvo čudo ali je ok.predjem oko 1000km mesečno sa njime i ok mi je i za put i za grad.

dragan

pre 13 godina

Dileru,vidim da aludiras na mene.To nije lepo...Znaci,kupio sam ga pre tri nedelje i toliko trosi.To je cinjenica,a ti verovatno volis da se vhalis kako tvoj auto malo trosi.A nikako ne smes da moj komentar nazoves 'gluposti i budalastine'.Jednostavno,Cruze 1.6b je veliki potrosac...

Milan

pre 13 godina

Prošle godine od avgusta do novembra intenzivno sam obilazio salone zbog kupovine novog auta i u finale izbora ušli su kruz i I30. Da sam kupovao bio bi to I30, ostavio je utisak kvalitetnije napravljenog automobila. Prijatelj ga je i kupio i prezadovoljan je.
Kruz je odlično dizajniran i spolja i iznutra što privlači ljude koji ne drže do detalja pa se većina mojih prijatelja čudila mojoj odluci. Ipak u ševroletu su dosta štedeli na stvarima koje se ne vide na prvi pogled: Pretvrd je, zvučne izolacije skoro da nema, sedišta mala i tvrda pa je auto u celini ne komforan, materijali su grubi na dodir mada će možda biti trajni. U odnosu na prethodnike kruz je svetlosnu godinu ispred i svakako je primamljiva kupovina, ipak je šteta što ga za 2-3000 evra nisu uradili da bude zaista dobar automobil.

Jurica

pre 13 godina

potrosnja benzinskih motora se krece za 1800 cm3 oko 8L na otvorenom do 11-12L po gradu, a prosek je negde oko 10L. To vazi za sve motore, pa makar bili losi kao fiatovi ili kvalitetni i pouzdani kao bmw-ovi, potrosnja je u tim granicama.
(spale, 19. novembar 2010 18:02)


Ako se htio navesti primjer losih motora (benzinskih ili dizela), stvarno ne znam zasto si uzeo Fiat kao uzor. Po cemu su Fiatovi motori losiji od npr. Peugeotovih, Fordovih ili VW-ovih? Sto se tice motora Fiat je za njih nedostizan. Druga stvar su te malogradjanske predrasude.
Sto se tice Cruza, mislim da se dobija mnogo vise "muzike" za taj novac nego kod drugih.

Michael James

pre 13 godina

Misljenja sam da svi koji su kupili ovaj auto su se gadno prevarili i pokajali a svi oni koji su hteli da ga kupe a nisu imaju jako puno srece i pameti.

Baz

pre 13 godina

@Diler

Ja presao preko 11000km po centru beograda samo, nisam isao van grada i potrosnja mi je ispod 9.5 sa klimom, toliko i prolse zime... dakle cele godine. Relacije mi nisu duze od 7km....

Moj je 1.6, a 1.8 ne moze bas 14L da ubode.

Spadam u ljude koji uvek voze sa klimom i potrosnja me ne brine toliko, naravno da volim stedljiviji auto ali mi ne pada na pamet da iskljucim klimu zbog potrosnje, 1L gore dole mi nije problem!

Ko mi ne veruje, googlajte CHevrolet cruze 2009 na hrvatskom forumu, ima skoro 300 strana i o potrosnji se dosta govori. Ima i ljudi iz Srbije na forumu!

Vecina komentara ovde su totalne gluposti i nemaju veze s vezom a vidi se da su stavili ljudi koji nisu ni vozili a kamoli imaju auto.

Psihopata

pre 13 godina

Ne sumnjam da ovaj benzinac 1.8 od 140 ks, kako neki kažu, može po gradu da troši 8 ili 9 litara ( pa čak i u zafiri ili insigniji ). Kako da ne. Može "po gradu", ali samo po bord kompjuteru, u uslovima vožnje noću, vikendom i van kruga dvojke u BG... To su priče za malu decu.
A o tome da na auto putu u proseku "ne troši preko 8 litara", zaista ne bih, jer me to zasmejava. Možda toliko, ali do 120 km/h. Stisnite ga 150 ili 170 ( i tu ga "držite" ), pa ćete da vidite kako mu je "mali" rezervoar.
Vozim ( relativno savremenog ) dizela od 1,6 litara i znam koliko on može da "srkne" po gradu ili kada ga stisnete na auto putu.
Da ne bude dileme - i pored relativno velike potrošnje, cruze benzinac je odličan automobil, verovatno ispativiji od svakog ( savremenog ) dizela i može da predstavlja dobar izbor.

Peca

pre 13 godina

Posle nedelju dana sa CRUZE 1.6 ovog leta, mogu se potpuno sloziti sa diagnozom: koliko para - toliko muzike. Drugim recima, auto je relativno dobro pozicioniran na trzistu. Dali ce uspeti, sumnjam, iz sledecih razloga:
+ Dopadljiva Spoljasnjost i unitrasnjost kabine.
- Motor ne moze da "prismrdi" recimo jednom starom 316i iz 1992 od 102KS. Ni po snazi (deklarisanoj oko 115KS), potrosnji, obrtnom mementu, a o rafiniranosti da ne govorimo.
- Sedista (narocito pozadi) su jeftina, tvrda i preuska.
- Vesanje je takodje pretvrdo i ne ublazije neravnine.

Mislim da u Evropi postoje mnogo bolje opcije, doduse za verovatno malo vise novca.

Pokusavaju da se spasu starom taktikom: privlacan "mainstream" dizajn (subjektivno), i jeftinoca (relativno).
Chevy je jednostavno PREVAZIDJEN, jos davnih 60tih...

spale

pre 13 godina

potrosnja benzinskih motora se krece za 1800 cm3 oko 8L na otvorenom do 11-12L po gradu, a prosek je negde oko 10L. To vazi za sve motore, pa makar bili losi kao fiatovi ili kvalitetni i pouzdani kao bmw-ovi, potrosnja je u tim granicama.

dragan

pre 13 godina

Ja sam vlasnik kruza 1.6b.Imam ga 20 dana.Moj utisak je generalno dobar,sem potrosnje i bucnog motora.Auto mi do sada u proseku trosi oko 9.5litara u kombinovanom rezimu voznje.Puno...A motor je veoma bucan pri malo vecim brzinama.A Chevrolet ne ugradjuje plin,tako da se u slucaju ugradnje gubi garancija.100% proverena informacija.To im je takodje veliki minus.

Zoran

pre 13 godina

Ne znam kakve su ovo nebulozne priče o potršnji u gradu od 14-15 l. Imam Opel Insigniu sa 1.8 motorom (benzin, 140ks) i u gradu troši 9,5-10 l. Menjač ima 6 brzina što je veliki plus za auto put ali u gradu to nema značaja. Prema tome ne znam kako lakši Cruze može da troši toliko a čisto sumnjam da je motor koji se ugrađuje u Insigniu drastično bolji od ovog u Cruzu. Insignia na autoputu u 6 brzini 150-160 troši oko 9 l.

Apache

pre 13 godina

(Kanada TS16949, 17. novembar 2010 14:41)
Apsolutno niste u pravu, cak iskrivljujete. Uspeh GM na berzi (prvog dana-znaci ocekuje se globalni uspeh) VAS definitivno pobija.

LPG

pre 13 godina

Ostajete bez gepeka ako ugraditi plin, mislim da Chevrolet ugraduje plin, i da vam ostaje garancija ako oni to rade.
PS.
obrni okreni, unisticete izduvne ventile sa plinom

LPG

pre 13 godina

Da li je iko razmisljao u ugradnji plina u ovaj auto. Ako je auto zaista veliki potrosac, mozda bi to moglo da pomogne. Da li se ostaje bez garancije ako se ugradi plin?

Diler

pre 13 godina

@Zlatko

PR tekstovi ne prolaze na sajtu B92

Cruze se sada pravi i sa 5 vrata, u hečbek verziji kao i ceed

Cruz se može porediti sa ceedom, hyundaijem i30, astrom,golfom jer pripada toj klasi, c segmentu, odnos Golf klasi

Ako prodajete Cruz dobro znate da u gradu trosi od 10 do 14 l. 10,0 kada se vozi nežno do 40 km/h, a 14 litara, kada se vozi 80 km/h i kada se oštro ubrzava. Zimi troši oko 17 litara, kada je - 10 i kada ga palite za kratke relacije od 2 km, vozio, imao, testirao.

- Zasto bi covek koji ima Cruz lagao o potrosnji?

- Imate jako iskrene Chevroletove dilere, da ih sada ne reklamiram, niko vam ako pitate za savet nece preporuciti ovaj 1.8 motor, svi ce vam reci uzmite dizel, ili 1.6 ako bas malo vozite.

Neko me je zasmejao podatkom da Zafira 1.8 benzinac trosi 9,0 litara u gradu? U kom to gradu? Pa fabrika Opel deklariše potrošnju, gradsku za taj auto 11,0 litara. Kako može da troši 2,0 litra manje od onog što fabrika kaže,a u uvek malo lažu.

Na kraju, bolje je pisati i objaviti objektivan tekst, nego gurati PR "smeće" citaocima B92, i ne pomažu ni komentari Chevroletovih dilera, koji pisu ono sto im gazda kaže.

Evo sedite sad u kola, i udjite u prvi Chevroeltov salon automobila i pitajte bilo kog prodavca koji vam motor preporucuje. Niko vam nece preporuciti 1.8, kladim se sa vama.

Djole

pre 13 godina

Realan konkurent ovom autu je samo Fluence 1.6 (za koji ste u poredjenju iz nekog razloga pogresili ubrzanje i maksimalnu brzinu?).Škoda Octavia 1,8 TFSI kosta vise za celog puntica,slicno kao i Toyota Corolla 1,8.

Zare

pre 13 godina

Novinar Aleksandar Babić je u tekstu o dizel varijanti Kruza 2.0 napisao sledeće :
"Još nešto: Cruze je jako tvrd auto. Posle prvih utisaka nameravao sam da napišem da je ‘čvrsto trimovan’, ali pošto mi je dobro ispremeštao bubrege na starom novosadskom putu, na zloglasnoj i zbilja nepodnošljivoj deonici iza Inđije, više nisam imao odstupnicu u eufemizmu.

Svaki udar se snažno oseća i čuje, potonje opet ide na raboš priče o izolaciji. Ka kompromisu usmereno i nešto mekše oslanjanje izvesno ne bi mnogo pokvarilo primerne vozne osobine i uklopilo bi se u ono što očekujete od automobila namenjenog širokoj publici."
Moguće je da je trim podešen za težeg dizelaša ali baš ne verujem da je takva razlika kako proizilazi iz ova dva teksta. Ako se oba pažljivo pročitaju (a mogu se naći na sajtu B92) može se videti da je stari tekt pisan znatno detaljnije dok novi deluje prilično površno i marketinški pozitivno.
Neke mane ovom vozilu su neprimerene spolja i iznutra gledano auto je daleko iznad cene koštanja i to je inajveći mamac. Kvalitet plastike je izmedju Škode i Seata u WV grupaciji mada se mogu pronaći i detalji koji deluju vrlo jeftino ali to se može pronaći i na Mercedesu ako se baš cepidlači. O potrošnji ne bih jer nisam vozio ipak s' obzirom da su svi motori zapravo derivat Opelovih ja ne vidim kako je moguće da razlike budu drastične. Klaustofobičan osećaj na koji se ovde neko žalio takodje je posledica savremen konstrukcije automobila jer se limeni bokovi i stubovi sve više uvećavaju. Ovo naravno povećava i težinu a to je rak rana savremenih automobila generalno. Potreban je znatno veći proboj u tehnologiji izrade karoserije ali trenutna rešenja su najjeftinija pa ih skoro svi praktikuju. Da zaključim ovaj auto je kao što je većina njih to i rekla, ono što vam sleduje za te novce... Ako vam se ne dopada ima i drugih ponuda pa vi vagajte...

nebojša

pre 13 godina

Bio sam skoro u salonu Chevrolet-a i razgledao sam sve modele i mogu reći da je Cruze totalno razočarenje, na slikama mi je delovao odlično ali uživo skroz bledo. Posebno mi se nisu svidela sedista naročito zadnja i očekivao sam više prostora u autu, mnogo bolji utisak na mene su ostavili Aveo i Spark. Spark je za mene bio otkrovenje, tako mali auto a tako mnogo prostora unutra i dosta dobra oprema za nekih 8500 da je to za svaku pohvalu, jedino sto mi se ne sviđa su prednja svetla. Aveo mi je i od ranije poznat, isto mi se ne sviđa prednja maska ali unutra je skroz dobar i prostran, još kad vidim cenu stvarno zanimljivo. Cruze ne bih nikad kupio, cena je dobra, ali neka hvala.

Made in USA

pre 13 godina

Radim u auto industriji sa "velikom trojkom" i mogu reci samo jednu stvar evropski pa i japanski automobili su daleko ispred americkih.
(Kanada TS16949, 17. novembar 2010 14:41)

Apsolutno tačno. U USA se NE VERUJE u "domaće" automobile. Jedini američki brend koji vraća poverenje u segmentu compact i sub-compact automobila je Ford. Ostali američki automobili se kupuju iz navike, neznanja i lenjosti jer domaćih dilera ima na svakom ćošku. U USA se veruje u evropske premijum brendove (Audi,BMW,Volvo) i bezrezervno se veruje u sve japanske brendove. Kampanja okrenuta protiv Toyote apsolutno nije uticala na njihovu prodaju, čak naprotiv. Ne znam zašto je to tako, možda se svi nadaju da će kupovinom Toyote biti u prilici da mogu da ih tuže i zarade "milion dolara" ;-)
Chevrolet ima dva aduta da spreči propast Cruze i Volt ali mislim da to neće biti dovoljno. Cruze je preslabog kvaliteta, a Volt će biti preskup.

Bojan

pre 13 godina

Toliko sam zadivljen ovim komentarima oko potrošnje da se moram javiti...
Ovaj 1.8 motor je Opelov, prošao kroz 3-4 faze kako su ga štimali da bude u skladu sa odgovarajućim euro standardima. Ukratko, počelo je sa X18XE1 (115 KS, Euro 2), zatim kratko Z18XEL (115 KS, Euro 3), Z18XE (125 KS, Euro 4) i ovaj su nekako ugurali u Euro 5, Z18XER, 140 KS. Pri tom, obrtni momenat je uvećan za 5 Nm, sa 170 (X18XE1) na 175 (Z18XER). Znači, sve što je dobijeno KS, dobijeno je u višim obrtajima, čisto da ne dobijete pogrešnu predstavu o motoru. A na papiru lijepo izgleda tih 140 KS...
Dalje, ja vozim Zafiru A sa X18XE1 motorom koja je nešto teža od automobila iz članka, potrošnja u gradu nikad nije bila preko 9, a ovo što ljudi spominju 14, čestitam.
E, sad, zašto petostepeni mjenjač? Štedi se, eto zašto, kriza, recesija, valjalo je da Rick Wagoner kupi još koju jahtu... Ovaj motor dolazi i u Insigniji ali uparen sa šestostepenim mjenjačem, štaviše, tamo i osnovni 1.6 motor dobija šestostepeni mjenjač. GM-ova standardno glupa politika, gdje sve mora da te podsjeća na ideju "koliko para, toliko muzike"... šteta.
Ovo je, po meni, relativno ružan auto sa korektnom opremom, i vjerujem da se može pronaći neka kombinacija opreme i cijene koja bi našem kupcu imala smisla te smatram da bi za nekih desetak godina, ukoliko GM nastavi pametno sa sadašnjom evropskom taktikom, Chevrolet mogao biti veoma čest izbor naših vozača... Ako ga ne u tome ne spriječi neka reinkarnacija Zastave 101.
U svakom slučaju, valjalo bi prvo opipati unutrašnjost od sva tri modela opreme pa donijeti svoj sud...

Zlatko

pre 13 godina

1. Pisem sa telefonske Opere,pa necu upotrebljavati neka slova naseg pisma.
2. Citajuci komentare na skoro svaki auto koji se testira dolazim do zakljucka da su nasi ljudi najpametniji. Prosto se pitam kako vec ne rade u nekoj svetskoj autokompaniji. Mi pricamo kao da za automobile dajemo po 50-ak hiljada pa svakom modelu nadjemo manu.
3. Kako mogu da se uporedjuju Kruz i Sid? Jedan je limuzina drugi je hecbek. Dakle, jedan se vodi da ima cetvoro vrata drugi troje ili petoro. Jedan je po karoseriji slican Golfu, ix30, Astri sa petoro vrata..., dok je drugi slican Fluensu, Meganu /sedan/, Astri sa cetvoro vrata...
4. Posto su neki spominjali Kalos... Vozio sam drugaricin Aveo sa petoro vrata. Polovan, 3god. star, ne znam sa kojim motorom. Auto ide k'o bombonica. Menjac je izuzetno lagan, dok se ne stekne navika zahteva povremeno spustanje pogleda pri promeni brzine. Motor se ne cuje. Stojeci na semaforu morao sam da pritiskam gas da proveravam da li mi je auto upaljen. Ubrzava ''k'o zmaj''. Ne primeti se veca brzina, a kao sto rekoh ni ne cuje se motor. Ako je Kruz kao jaci i veci isti takav onda je to dobar auto.
5. Po ceni od 12.500 za osnovni model mislim da je izuzetno dobra investija. Mislim da podatak od 18l u zimskom periodu, kako je neko napisao, nije istinit. Pa nije to John Deer. Sedeo sam u njemu, i meni deluje mnogo nisko. Ali to verovatno nestaje tokom perioda privikavanja kroz stalnu voznju. Meni se mnogo vise svidja manji, Aveo sa cetvoro vrata, ali daleko od toga da Kruz ostavlja ljude ravnodusnim i ne izaziva poglede okoline. Izgledom moze potpuno da parira i skupljim po imenima zvucnijim modelima. Kad bih imao te pare ja bih pre uzeo Astru sa cetvoro vrata zbog skladnijeg i nenapadnijeg dizajna ili stari model Oktavije-Tour zbog mnogo veceg prtljaznika.

Laza

pre 13 godina

Gledao sam Cruze i uopste nije los, ovi sto ga uporedjuju sa Audijem, BMW-om, Mercedesom i Maybahom ne uzimaju u obzir bitan faktor, a to je CENA!
Za te pare odlicna kupovina, ja sam uvek kupovao jeftinija vozila, ali nova. Jedini put kada sam se presao je kada sam kupio Grande Punto, njega sada vozim, ali sam potpuno nezadovoljan sa njim. Eto, njega mogu da uporedim sa Kruzom i kruz odnosi pobedu u kvalitetu 100 posto, a verujem i da ce se mnogo manje kvariti od Fiata. To mi se nikada nije do sada desavalo da se vozilo kvari dok je jos pod garancijom, a Punto se kvari nemilosrdno. Sledeci koji kupujem bice Kruz, i30 ili Ceed. Pouzdanost je kod sva tri modela dokazana, izgled odlican, materijali dobri, za te pare best buy.

Auto

pre 13 godina

@
Autor teksta kao da je dobio materijal sta treba da isprica, kao da u zivotu nije seo i probao automobil


- Neko je ovo napisao, i ja se slazem sa tim 100%.

Internet je jako dobra stvar, jer istina, i objektivnost na kraju uvek ispliva. Nemojte citaocima B92 servirati PR tekst, ljudi na ovom sajtu imaju jako dobar "njuh".

Gradjanin X

pre 13 godina

Inače auto je koliko para toliko muzike, imao sam dilemu proletos ali sam ipak za dosta manje novca nego novi kruz uzeo Opel Vektru 5 godina staru

Dejan

pre 13 godina

Od oduševljenja, da za relativno male pare možete kupiti veoma lep auto,do potpunog razočerenja, kada je moja malenkost u pitanju. Imali smo ga na tehničkom prošle godine kod prve registracije i svi smo konstatovali da je automobil veoma atraktivan a onda posle godinu dana eksploatacije.....
Tapacirung na poklopcu prtljažnika, koji je pričvršćen plastičnim tiplama samo što nije spao,plastična obloga praga zagrebana sa suvozačeve strane od štikle na nekoliko mesta, ispod volana opet zagrebana plastika ovog puta od ključa. Ipak najveći nedostatak je previše tanak lim. Naš klijent ima Punta, Mecu 200D i novog kruza, pogodite koji od ovih je jedini oštećen od grada. Opet ima on i dobrih osobina kada je bezbednost u pitanju. Izvlačili smo jednog havarisanog gde je samo vozač bio malo ozbiljnije povredjen u prepunom autu. Ipak opšti utisak je bolje Oktavia 1,9 TDI Ambiente za 15600..

Pittsburgh

pre 13 godina

Citajuci ova pljuvanja po automobilu, u koji verovatno polovina ovde nikada nije usla, a kamoli sela i provozala, dosao sam dao zakljucka da bi idealan auto za Srbina bio : pouzdan kao Nemac, lep kao Italijan(ka:), udoban kao francuz a da trosio kao Golf 2 dizel, da nov ne kosta vise od 10.000 eura, a da posle 5 godina moze da se proda za 15.000 eura.
E pa gospodo, tesko i nikako.
Uzmite pa pogledajte na netu casopise i statistike koliko kola gube na ceni kad im prodje 5 godina. Sto skuplji auto, to vise gubi na ceni.
Ovaj auto kosta tacno toliko, cak i manje, nego sto vredi. Sto se tice potrosnje, to vec ne znam koliko trosi na otvorenom putu kad se vozi 150 km/h ..ali ako je preko 15l onda je to stvarno mnogo.
btw, u kuci imamo Chevrolet Kalos kao drugi auto, presao 70.000 km, trosi 11 u gradu, ali se ne kvari, svaki dan se vozi, i za te pare sasvim je OK.
Prema tome, ko ima 15.000 eura, kupice Cruize 1.8, a ko ima 28.000 eura, kupice BMW-a pa nek uzivaju i jedni i drugi, na ovim uzasnim autoputevima i ovim krshem od benzina koji se ovde sipa.

PR

pre 13 godina

@Stojan
Radi se o automobilu koji je solidan, dobro opremljen i valjda bezbedan. Dobre strane su u spoljni dizajn, dobra oprema za kolicinu para i ..... nema vise. Ako zelite da znate koliko trosi, provozajte ga par dana po gradu, ali ne nocu kada ne rade semafori i nema zive duse, tesko da ce iko spusiti potrosnju ispod 14 litara. Zimi,sa klimom, ide i do 18 litara.


- Na zalost ovo sto ste napisali je tacno. Čist PR tekst.

PS.
svi znamo da casopisi zive od reklama, ali treba imati meru, bar koliko toliko

Apache

pre 13 godina

@(Kanada TS16949,
Ako radite sa velikom trojkom onda pisete neistine.Evropski ni japanski proitzvodjaci nisu kvalitetniji od americkih ni po kojoj osnovi. GM je isplatio svoje dugove prema drzavi mnogo pre nego sto je to bilo potrebno. Renesansa americke auto industruije je u punom zamahu i to Vama ocigledno smeta iz nekih razloga, ili ste zaista slepi. GM ima najvecu prodaju voyila u Kini, Ruskoj F. i na mnogim drugim trzistima. Auto je inace prelep, kvalitetan i sam predstavnik Audija na nedavnom sajmu je priznao, da je ovaj auto najpovoljnija kupovina. Vi se u medjuvremenu vozikajte u Toyotama sa cestim fabrickim greskama (sada su u Japanu povukli jedan kontingent)i uzivajte u "kvalitetu"

BOKI

pre 13 godina

Nema tu puno da se prica: jeftin automobil srednje klase, od koga ne treba ocekivati cuda. U ovoj cenovnoj kategoriji presudjuju licni afiniteti - neko voli evropljane, neko azijate...
Nije u klasi sa evropskom konkurencijom, kada su upotrebljeni materijali i vozne osobine u pitanju (Golf, Astra), ali ima osetno nizu cenu koja je u rangu i30, C'eed-a, Megana (Fluenca).
Po meni - jedini problem su prilicno tvrdo ogibljenje i povecana potrosnja. Cak i na autoputu ovaj automobil ne bi trebao da trosi preko 8 l/100km. Ko ne vozi mnogo nece primetiti, ali ko prelazi mnogo kilometara bolje je da uzme i30.

Dejan L

pre 13 godina

1. Znam 1 od servisera koji radi u Đelmaš-u (zastupniku chevrolet-a)
2. Kaže da je lacetti (prethodnik cruze-a) krntija za cruze i da je cruze 2x bolji
3. Ovo vam je jeftina astra, pa kome treba kvalitet, onda nek isprazni novčanik, šta ste hteli astru za dž?
4. Kaže da je cruze i gadan potrošač.
5. Limarija je malo osetljiva na udarce kamenčića i rizle-spada boja
6. Konstrukcija je čvrsta, bezbedna , ali spoljni limovi su meki (prednost ili mana, u slučaju da limar mora da pegla lim...? )
7. Za te pare, po meni je bolji izbor kia c'eed

Mare

pre 13 godina

Da se razumemo, ja mislim da je Ferari 458 dosta bolji od Kruza, ali prosecan Srbin moze da skupi 5-6000e i da uzme neki trogodisnji kredit za jos toliku sumu. Kad kazem da je moj Kruz odlican auto za te pare (a platio sam ga 12k - probno vozilo), to znaci da ga poredim sa ostalim limuzinama tog cenovnog ranga, gde mu je jedini ozbiljniji konkurent Megan. Licno mislim da je za pola klase bolji od Megana. Sto se potrosnje tice, mesecno dajem 1000din vise za benzin. Mozda nije malo, ali mogu to sebi da priustim. Na godisnjem nivou to je oko 100e. Ako bih kupio auto koji je 1000-2000e skuplji samo zato sto manje trosi, to znaci da bi trebalo da ga vozim 10-20 godina da bi mi se ta razlika u ceni isplatila...

Sto se nemackih automobila tice, sa kojima ljudi najcesce porede Kruza kad hoce da dokazu kako je ovaj inferioran, slazem se da je, recimo, A4 bolji, ali je taj kostao 32k, a to je skoro tri puta vise nego Kruz - potpuno neopravdano visoka cena (ako bi cena trebalo da odgovara odnosu u kvalitetu, A4 bi trebalo da kosta 50-60%, a nikako 300% vise od Kruza).

I ako budete pominjali Honde, Pasate, Mazde.... ja bih stvarno voleo da ih imam, ali dodatnih 5-20k evra jednostavno nemam. I ovako sam planirao da kupim auto od oko 10-11k evra, pa sam Kruza platio vise.

Playlife

pre 13 godina

Sve to iznutra deluje suvise plasticno i jeftino, ko neka napucana Lada... a i cena je u skladu sa kvalitetom. Cini mi se da jedino uzbudjenje koje moze da priredi je ono neprijatno, u vidu potrosnje.

maxy

pre 13 godina

"Chevrolet je podesio oslanjanje točkova u skladu sa sedištima u kabini, dakle prilično meko." Pa zar na ranijim testovima ovaj automobil nije predstavljan kao poprilično tvrd, čak upoređivan i sa prošlom generacijom akorda?
Nisam vozio ovaj automobil, mada čujem da se vlasnici ševroleta često žale na potrošnju. Moj utisak je da za taj novac ovo i nije loše rešenje, naravno kome treba porodični automobil u ovoj verziji karoserije.

Jovan

pre 13 godina

Vlasnik sam chevrolet kalosa, 2005. godina 1.4 8v.Auto nije tako loš ali sa nekim stvarima nikako nisam mogao da se pomirim a čujem da je to generalno odlika njihovih automobila. Očajan menjač, predugih hodova, jezivo trom motor potpuno mrtav na malim obrtajima, potrošnja u gradu između 12-13 litara što je katastroga za tu klasu automobila.Plastika u kabini se guli, izgleda da je najgoreg mogućeg kvaliteta.Jedino što je servis prilično jeftini i dosta ih ima tako da sam dosta sitnih kvarova mogao da za vrlo kratko vreme sredim. Sve su svemu, chevrolet iskreno nikom ne preporučujem, ima mnogo boljih marki za te pare.

Routasydan

pre 13 godina

Sto se tice dizajna, auto je prelep. Unutrasnjost je takodje lepa, a u kvalitt matereijala necu ulaziti. Ono sto mi smeta je to sto auto ima dosta konjskih snaga a pri tom 55-stepeni menjac. To utice na potrosnju koja je velika. Da ima sestu brzinu, potrosnja bi poprilicno pala. Takodje mi smeta jako mali obrtni moment. Velika je disproporcija izmedju snage i obrtnog momenta. Ili sam ja navikao na dizel (TDI) masine koje su na ovom polju jako dobre. I naravno njegova vrednost kao polovnjaka jer kad tad se mora prodati i kupiti drugi automobil.

Kanada TS16949

pre 13 godina

Radim u auto industriji sa "velikom trojkom" i mogu reci samo jednu stvar evropski pa i japanski automobili su daleko ispred americkih.GM se kao davljenik hvata za slamku (i dalje su pod zastitom bankrota) tako da koriste svaku priliku da smanje troskove i naprave profit (jeftino i nekvalitetno, nesto iz kine nesto iz indije...)...sve u svemu jeftina zamena za dobar auto.

Dušan

pre 13 godina

Auto je vrhunski, imam ga vec skoro 2 god, prešao sam 30000 km. Samo što je moj model LT, nisam mogao da verujem da ce se ovako dobro pokazati, svakim danom jedva cekam da sednem i provozam se, svaki dan novo uzbuđenj, a za izgled ne treba pričati!

mokgab

pre 13 godina

Samo sam proleteo kroz tekst, i ne ulazim u opremu, kvalitet, dizajn, itd. automobila, ali ću zato prokomentarisati potrošnju...

Potrošnja od preko 9 litara za 1.8 motor na auto putu, je blago rečeno previsoka!

Posedujem Mazdu6, koju sam nebrojano puta vozio kroz Nemačku (znači AP bez ograničenja), motor 1.8, benzin, 120 Ks.

Kada sam ja vozio, prosečna brzina 130 km/h, često uključen tempomat, pros. potrošnja ispod 8 litara!!! 7,7 - 8,0. Kada je otac bio za volanom, ista pros. brzina, ali bez tempomata, oko 8,5 litara supera.

A auto je veći i teži od ovog... tako da mi tu nešto ne valja, što se potrošnje tiče...

Nesh

pre 13 godina

Neko je spomenuo da enterijer deluje jeftino.Ne bih se složio.Više puta sam sedeo u različitim paketima opreme i to ne deluje jeftino.Naprotiv.Meko i vrlo pristojno.Naravno da nije na nivou nove Astre,ali treba samo uporediti cenu.Korejsko poreklo čak podiže celu priću na još viši nivo.Nedostatak 6-te brzine svakako je nepovoljan kompromis za tako snažan motor.Vrlo me zanima "hatcback" verzija zbog kompaktnih dimenzija,pogotovu što su iz Chevy-a najavili da je još više unapređen u nekim segmentima izrade.Zajedno sa smanjenjem carine na 5%,zatim po difoltu manjom cenom "hatchback"-a,uz vrlo bogatu opremu,sve to može biti vrlo određujuće za kupovinu.

neshvatljiv

pre 13 godina

@djuka

vidis ja se ne salzem sa tobom u vezi unutrasnjeg kvaliteta.
pipao sam i sedao u LS+ verziju i kvalitet je bas prijatan za ruku.namerno sam vrsio pritisak na odredjenim mestima i skriputanja nije uopste bilo.
zamerka jedina je na kruznu plastiku iznad instrument table koja je mekana i tanka ali opet ne proizvodi nikakve zvukove niti nagovestava da ce ubuduce.
sedista su extra i tkanina na prednjoj konzoli je zaista kvalitetno uradjena.
cena je najbolja za ovu klasu a kvalitet 8/10 u ovoj klasi

Maradona

pre 13 godina

Za boga miloga, ajde sve, sve mogu da progutam iz ovog teksta, ako moram, ali kako pobogu Cruz liči na BMW serije 3, kako? Na koji BMW serije 3? Nema ama baš nikakvu sličnost sa BMW-om serije 3, ni po dizajnu, ni po koncepciji.

Auto je lep, ali ne liči na BMW serije 3, ili sam ja čorav?

nn

pre 13 godina

Jedino na čemu bi trebalo da porade jesu mali dizel agregati.
Recimo neki 1.5 ili 1.6 dizel sa stotinak konja bi bio idealan. Ovako ovi 2.0 su em skupi za registraciju em više troše, a neka velika snaga motora i nije mnogo važna u zemlji gde je prosečna brzina na putevima jedva 70 km/h.

Mare

pre 13 godina

Vlasnik Cruza ovde. Kad sam kupovao automobil, merkao sam i30. Poceo sam da obilazim salone i krenuo od Chevroleta. Seo sam u Cruze, bio mi je preskup, ali enterijer je bio jedini u kojem sam bio, a da nije izgledao "kineski" jeftino (tada sam sedao u automobile do 14-15.000e)... Na kraju sam dobio vrlo povoljnu ponudu za 1.6 benzinac LS+ i kupio ga. Nemam nijednu zamerku osim potrosnje (prosecno u gradu ~11 litara, doduse, stanujem na brdu uz koje uspe da udari u 35l). Za moje pojmove je vrlo tvrd, ali to ne mogu da okarakterisem kao zamerku - na auto putu klizi i vrlo lepo leze u krivine... Cak ni moja zena nije primetila 170km/h.

Za te pare, odlican porodicni auto.

Stojan

pre 13 godina

Autor teksta kao da je dobio materijal sta treba da isprica, kao da u zivotu nije seo i probao automobil. Naime, radi se o automobilu koji je solidan, dobro opremljen i valjda bezbedan. Dobre strane su u spoljni dizajn, dobra oprema za kolicinu para i ..... nema vise. Ako zelite da znate koliko trosi, provozajte ga par dana po gradu, ali ne nocu kada ne rade semafori i nema zive duse, tesko da ce iko spusiti potrosnju ispod 14 litara. Zimi,sa klimom, ide i do 18 litara. Govorimo o ispravnom automobilu, motor 1,8 lit. Dalje, na otvorenom putu tipa ibarske, trosi malo ako ne preticete nikoga i ako se vozite po ogranicenjima. Ukoliko malo krenete u preticanja, ode potrosnja do 8-9 litara, opusteno. Mada, s obzirom na menjac, necete imati preterane zelje za takvim poduhvatima. Na auto putu, nisam ni u jednoj varijanti voznje uspeo da potrosim manje od 10 litara, mada se u Nemackoj pela i na 16-17, govorim o autobanu i brzinama preko 150 km/h. Veliko je pitanje zasto ih ne prave sa sestobrzinskim menjacima. Servis im je ocajan, ovi nasi mucenici nemaju valjda dovoljno para da placaju dobre majstore pa svi pobegli u privatnike, ovlasceni servisi, katastrofa. Gume na automobilu, katastrofa. Unutrasnjost, tesno, klaustrofobicno, plasticno. Vozne karakteristike, prosecne. Pad cene, nenormalan, mislim da ga nikome necete moci preprodati nakon par godina za iole pristojnu sumu. Konkurencija u vidu Hyundai-ja i ostalih, sve veca i bolja. Kupiti ponovo? Ne hvala. Pozdrav svima i vozite bezbedno, ma sta vozili.

Cana

pre 13 godina

Zastrašujuće ružan automobil! Zar u budžetima za razvoj nema para za dizejnera sa bar rudimentarnim smislom za lepo, za proporcije, harmoniju sa okolinom??? Kada smo bili mali, zamišljali smo da će vozila budućnosti biti skladne aerodinamične kapsule koje će se kretati bez energije... Dobro, to još nije moguće, ali zar baš moramo da gledamo ovakve nakaze na ulicama?

djuka

pre 13 godina

Bez uvrede ali ne slazem se sa procenom ovog modela. Na sajmu u Novom Sadu sam sedeo u njemu i deluje bas jeftino. Ona plastika iznutra je trecerazredna. Nemojte zaboraviti da se Chevrolet sklapa u Juznoj Koreji tj, to je bivsi Daewoo. Koliko je pouzdan veliko pitanje.
Znam da cu dobiti gomilu minusa ali ljudi koliko para toliko muzike oduvek bilo i bice.

Mare

pre 13 godina

Da se razumemo, ja mislim da je Ferari 458 dosta bolji od Kruza, ali prosecan Srbin moze da skupi 5-6000e i da uzme neki trogodisnji kredit za jos toliku sumu. Kad kazem da je moj Kruz odlican auto za te pare (a platio sam ga 12k - probno vozilo), to znaci da ga poredim sa ostalim limuzinama tog cenovnog ranga, gde mu je jedini ozbiljniji konkurent Megan. Licno mislim da je za pola klase bolji od Megana. Sto se potrosnje tice, mesecno dajem 1000din vise za benzin. Mozda nije malo, ali mogu to sebi da priustim. Na godisnjem nivou to je oko 100e. Ako bih kupio auto koji je 1000-2000e skuplji samo zato sto manje trosi, to znaci da bi trebalo da ga vozim 10-20 godina da bi mi se ta razlika u ceni isplatila...

Sto se nemackih automobila tice, sa kojima ljudi najcesce porede Kruza kad hoce da dokazu kako je ovaj inferioran, slazem se da je, recimo, A4 bolji, ali je taj kostao 32k, a to je skoro tri puta vise nego Kruz - potpuno neopravdano visoka cena (ako bi cena trebalo da odgovara odnosu u kvalitetu, A4 bi trebalo da kosta 50-60%, a nikako 300% vise od Kruza).

I ako budete pominjali Honde, Pasate, Mazde.... ja bih stvarno voleo da ih imam, ali dodatnih 5-20k evra jednostavno nemam. I ovako sam planirao da kupim auto od oko 10-11k evra, pa sam Kruza platio vise.

Pittsburgh

pre 13 godina

Citajuci ova pljuvanja po automobilu, u koji verovatno polovina ovde nikada nije usla, a kamoli sela i provozala, dosao sam dao zakljucka da bi idealan auto za Srbina bio : pouzdan kao Nemac, lep kao Italijan(ka:), udoban kao francuz a da trosio kao Golf 2 dizel, da nov ne kosta vise od 10.000 eura, a da posle 5 godina moze da se proda za 15.000 eura.
E pa gospodo, tesko i nikako.
Uzmite pa pogledajte na netu casopise i statistike koliko kola gube na ceni kad im prodje 5 godina. Sto skuplji auto, to vise gubi na ceni.
Ovaj auto kosta tacno toliko, cak i manje, nego sto vredi. Sto se tice potrosnje, to vec ne znam koliko trosi na otvorenom putu kad se vozi 150 km/h ..ali ako je preko 15l onda je to stvarno mnogo.
btw, u kuci imamo Chevrolet Kalos kao drugi auto, presao 70.000 km, trosi 11 u gradu, ali se ne kvari, svaki dan se vozi, i za te pare sasvim je OK.
Prema tome, ko ima 15.000 eura, kupice Cruize 1.8, a ko ima 28.000 eura, kupice BMW-a pa nek uzivaju i jedni i drugi, na ovim uzasnim autoputevima i ovim krshem od benzina koji se ovde sipa.

djuka

pre 13 godina

Bez uvrede ali ne slazem se sa procenom ovog modela. Na sajmu u Novom Sadu sam sedeo u njemu i deluje bas jeftino. Ona plastika iznutra je trecerazredna. Nemojte zaboraviti da se Chevrolet sklapa u Juznoj Koreji tj, to je bivsi Daewoo. Koliko je pouzdan veliko pitanje.
Znam da cu dobiti gomilu minusa ali ljudi koliko para toliko muzike oduvek bilo i bice.

Mare

pre 13 godina

Vlasnik Cruza ovde. Kad sam kupovao automobil, merkao sam i30. Poceo sam da obilazim salone i krenuo od Chevroleta. Seo sam u Cruze, bio mi je preskup, ali enterijer je bio jedini u kojem sam bio, a da nije izgledao "kineski" jeftino (tada sam sedao u automobile do 14-15.000e)... Na kraju sam dobio vrlo povoljnu ponudu za 1.6 benzinac LS+ i kupio ga. Nemam nijednu zamerku osim potrosnje (prosecno u gradu ~11 litara, doduse, stanujem na brdu uz koje uspe da udari u 35l). Za moje pojmove je vrlo tvrd, ali to ne mogu da okarakterisem kao zamerku - na auto putu klizi i vrlo lepo leze u krivine... Cak ni moja zena nije primetila 170km/h.

Za te pare, odlican porodicni auto.

Stojan

pre 13 godina

Autor teksta kao da je dobio materijal sta treba da isprica, kao da u zivotu nije seo i probao automobil. Naime, radi se o automobilu koji je solidan, dobro opremljen i valjda bezbedan. Dobre strane su u spoljni dizajn, dobra oprema za kolicinu para i ..... nema vise. Ako zelite da znate koliko trosi, provozajte ga par dana po gradu, ali ne nocu kada ne rade semafori i nema zive duse, tesko da ce iko spusiti potrosnju ispod 14 litara. Zimi,sa klimom, ide i do 18 litara. Govorimo o ispravnom automobilu, motor 1,8 lit. Dalje, na otvorenom putu tipa ibarske, trosi malo ako ne preticete nikoga i ako se vozite po ogranicenjima. Ukoliko malo krenete u preticanja, ode potrosnja do 8-9 litara, opusteno. Mada, s obzirom na menjac, necete imati preterane zelje za takvim poduhvatima. Na auto putu, nisam ni u jednoj varijanti voznje uspeo da potrosim manje od 10 litara, mada se u Nemackoj pela i na 16-17, govorim o autobanu i brzinama preko 150 km/h. Veliko je pitanje zasto ih ne prave sa sestobrzinskim menjacima. Servis im je ocajan, ovi nasi mucenici nemaju valjda dovoljno para da placaju dobre majstore pa svi pobegli u privatnike, ovlasceni servisi, katastrofa. Gume na automobilu, katastrofa. Unutrasnjost, tesno, klaustrofobicno, plasticno. Vozne karakteristike, prosecne. Pad cene, nenormalan, mislim da ga nikome necete moci preprodati nakon par godina za iole pristojnu sumu. Konkurencija u vidu Hyundai-ja i ostalih, sve veca i bolja. Kupiti ponovo? Ne hvala. Pozdrav svima i vozite bezbedno, ma sta vozili.

nn

pre 13 godina

Jedino na čemu bi trebalo da porade jesu mali dizel agregati.
Recimo neki 1.5 ili 1.6 dizel sa stotinak konja bi bio idealan. Ovako ovi 2.0 su em skupi za registraciju em više troše, a neka velika snaga motora i nije mnogo važna u zemlji gde je prosečna brzina na putevima jedva 70 km/h.

Dušan

pre 13 godina

Auto je vrhunski, imam ga vec skoro 2 god, prešao sam 30000 km. Samo što je moj model LT, nisam mogao da verujem da ce se ovako dobro pokazati, svakim danom jedva cekam da sednem i provozam se, svaki dan novo uzbuđenj, a za izgled ne treba pričati!

Diler

pre 13 godina

@Zlatko

PR tekstovi ne prolaze na sajtu B92

Cruze se sada pravi i sa 5 vrata, u hečbek verziji kao i ceed

Cruz se može porediti sa ceedom, hyundaijem i30, astrom,golfom jer pripada toj klasi, c segmentu, odnos Golf klasi

Ako prodajete Cruz dobro znate da u gradu trosi od 10 do 14 l. 10,0 kada se vozi nežno do 40 km/h, a 14 litara, kada se vozi 80 km/h i kada se oštro ubrzava. Zimi troši oko 17 litara, kada je - 10 i kada ga palite za kratke relacije od 2 km, vozio, imao, testirao.

- Zasto bi covek koji ima Cruz lagao o potrosnji?

- Imate jako iskrene Chevroletove dilere, da ih sada ne reklamiram, niko vam ako pitate za savet nece preporuciti ovaj 1.8 motor, svi ce vam reci uzmite dizel, ili 1.6 ako bas malo vozite.

Neko me je zasmejao podatkom da Zafira 1.8 benzinac trosi 9,0 litara u gradu? U kom to gradu? Pa fabrika Opel deklariše potrošnju, gradsku za taj auto 11,0 litara. Kako može da troši 2,0 litra manje od onog što fabrika kaže,a u uvek malo lažu.

Na kraju, bolje je pisati i objaviti objektivan tekst, nego gurati PR "smeće" citaocima B92, i ne pomažu ni komentari Chevroletovih dilera, koji pisu ono sto im gazda kaže.

Evo sedite sad u kola, i udjite u prvi Chevroeltov salon automobila i pitajte bilo kog prodavca koji vam motor preporucuje. Niko vam nece preporuciti 1.8, kladim se sa vama.

Maradona

pre 13 godina

Za boga miloga, ajde sve, sve mogu da progutam iz ovog teksta, ako moram, ali kako pobogu Cruz liči na BMW serije 3, kako? Na koji BMW serije 3? Nema ama baš nikakvu sličnost sa BMW-om serije 3, ni po dizajnu, ni po koncepciji.

Auto je lep, ali ne liči na BMW serije 3, ili sam ja čorav?

Dejan L

pre 13 godina

1. Znam 1 od servisera koji radi u Đelmaš-u (zastupniku chevrolet-a)
2. Kaže da je lacetti (prethodnik cruze-a) krntija za cruze i da je cruze 2x bolji
3. Ovo vam je jeftina astra, pa kome treba kvalitet, onda nek isprazni novčanik, šta ste hteli astru za dž?
4. Kaže da je cruze i gadan potrošač.
5. Limarija je malo osetljiva na udarce kamenčića i rizle-spada boja
6. Konstrukcija je čvrsta, bezbedna , ali spoljni limovi su meki (prednost ili mana, u slučaju da limar mora da pegla lim...? )
7. Za te pare, po meni je bolji izbor kia c'eed

Auto

pre 13 godina

@
Autor teksta kao da je dobio materijal sta treba da isprica, kao da u zivotu nije seo i probao automobil


- Neko je ovo napisao, i ja se slazem sa tim 100%.

Internet je jako dobra stvar, jer istina, i objektivnost na kraju uvek ispliva. Nemojte citaocima B92 servirati PR tekst, ljudi na ovom sajtu imaju jako dobar "njuh".

TT300

pre 13 godina

Imam cruza 1,8 više od godine. Potrošnja je ok, neznam šta neki palamudite...po gradu ne ide preko 12, autoput ako ideš 130 7,5 i tako dalje. Ali ako neznaš vozit, ili divljaš, može biti i dosta više...ali ja poznam i ljudi kojim clio dci troši 9,5 litara, pa kako da ne bi takvim i ovaj cruze 15.

mokgab

pre 13 godina

Samo sam proleteo kroz tekst, i ne ulazim u opremu, kvalitet, dizajn, itd. automobila, ali ću zato prokomentarisati potrošnju...

Potrošnja od preko 9 litara za 1.8 motor na auto putu, je blago rečeno previsoka!

Posedujem Mazdu6, koju sam nebrojano puta vozio kroz Nemačku (znači AP bez ograničenja), motor 1.8, benzin, 120 Ks.

Kada sam ja vozio, prosečna brzina 130 km/h, često uključen tempomat, pros. potrošnja ispod 8 litara!!! 7,7 - 8,0. Kada je otac bio za volanom, ista pros. brzina, ali bez tempomata, oko 8,5 litara supera.

A auto je veći i teži od ovog... tako da mi tu nešto ne valja, što se potrošnje tiče...

Bojan

pre 13 godina

Toliko sam zadivljen ovim komentarima oko potrošnje da se moram javiti...
Ovaj 1.8 motor je Opelov, prošao kroz 3-4 faze kako su ga štimali da bude u skladu sa odgovarajućim euro standardima. Ukratko, počelo je sa X18XE1 (115 KS, Euro 2), zatim kratko Z18XEL (115 KS, Euro 3), Z18XE (125 KS, Euro 4) i ovaj su nekako ugurali u Euro 5, Z18XER, 140 KS. Pri tom, obrtni momenat je uvećan za 5 Nm, sa 170 (X18XE1) na 175 (Z18XER). Znači, sve što je dobijeno KS, dobijeno je u višim obrtajima, čisto da ne dobijete pogrešnu predstavu o motoru. A na papiru lijepo izgleda tih 140 KS...
Dalje, ja vozim Zafiru A sa X18XE1 motorom koja je nešto teža od automobila iz članka, potrošnja u gradu nikad nije bila preko 9, a ovo što ljudi spominju 14, čestitam.
E, sad, zašto petostepeni mjenjač? Štedi se, eto zašto, kriza, recesija, valjalo je da Rick Wagoner kupi još koju jahtu... Ovaj motor dolazi i u Insigniji ali uparen sa šestostepenim mjenjačem, štaviše, tamo i osnovni 1.6 motor dobija šestostepeni mjenjač. GM-ova standardno glupa politika, gdje sve mora da te podsjeća na ideju "koliko para, toliko muzike"... šteta.
Ovo je, po meni, relativno ružan auto sa korektnom opremom, i vjerujem da se može pronaći neka kombinacija opreme i cijene koja bi našem kupcu imala smisla te smatram da bi za nekih desetak godina, ukoliko GM nastavi pametno sa sadašnjom evropskom taktikom, Chevrolet mogao biti veoma čest izbor naših vozača... Ako ga ne u tome ne spriječi neka reinkarnacija Zastave 101.
U svakom slučaju, valjalo bi prvo opipati unutrašnjost od sva tri modela opreme pa donijeti svoj sud...

Kanada TS16949

pre 13 godina

Radim u auto industriji sa "velikom trojkom" i mogu reci samo jednu stvar evropski pa i japanski automobili su daleko ispred americkih.GM se kao davljenik hvata za slamku (i dalje su pod zastitom bankrota) tako da koriste svaku priliku da smanje troskove i naprave profit (jeftino i nekvalitetno, nesto iz kine nesto iz indije...)...sve u svemu jeftina zamena za dobar auto.

Dejan

pre 13 godina

Od oduševljenja, da za relativno male pare možete kupiti veoma lep auto,do potpunog razočerenja, kada je moja malenkost u pitanju. Imali smo ga na tehničkom prošle godine kod prve registracije i svi smo konstatovali da je automobil veoma atraktivan a onda posle godinu dana eksploatacije.....
Tapacirung na poklopcu prtljažnika, koji je pričvršćen plastičnim tiplama samo što nije spao,plastična obloga praga zagrebana sa suvozačeve strane od štikle na nekoliko mesta, ispod volana opet zagrebana plastika ovog puta od ključa. Ipak najveći nedostatak je previše tanak lim. Naš klijent ima Punta, Mecu 200D i novog kruza, pogodite koji od ovih je jedini oštećen od grada. Opet ima on i dobrih osobina kada je bezbednost u pitanju. Izvlačili smo jednog havarisanog gde je samo vozač bio malo ozbiljnije povredjen u prepunom autu. Ipak opšti utisak je bolje Oktavia 1,9 TDI Ambiente za 15600..

Jovan

pre 13 godina

Vlasnik sam chevrolet kalosa, 2005. godina 1.4 8v.Auto nije tako loš ali sa nekim stvarima nikako nisam mogao da se pomirim a čujem da je to generalno odlika njihovih automobila. Očajan menjač, predugih hodova, jezivo trom motor potpuno mrtav na malim obrtajima, potrošnja u gradu između 12-13 litara što je katastroga za tu klasu automobila.Plastika u kabini se guli, izgleda da je najgoreg mogućeg kvaliteta.Jedino što je servis prilično jeftini i dosta ih ima tako da sam dosta sitnih kvarova mogao da za vrlo kratko vreme sredim. Sve su svemu, chevrolet iskreno nikom ne preporučujem, ima mnogo boljih marki za te pare.

Zare

pre 13 godina

Novinar Aleksandar Babić je u tekstu o dizel varijanti Kruza 2.0 napisao sledeće :
"Još nešto: Cruze je jako tvrd auto. Posle prvih utisaka nameravao sam da napišem da je ‘čvrsto trimovan’, ali pošto mi je dobro ispremeštao bubrege na starom novosadskom putu, na zloglasnoj i zbilja nepodnošljivoj deonici iza Inđije, više nisam imao odstupnicu u eufemizmu.

Svaki udar se snažno oseća i čuje, potonje opet ide na raboš priče o izolaciji. Ka kompromisu usmereno i nešto mekše oslanjanje izvesno ne bi mnogo pokvarilo primerne vozne osobine i uklopilo bi se u ono što očekujete od automobila namenjenog širokoj publici."
Moguće je da je trim podešen za težeg dizelaša ali baš ne verujem da je takva razlika kako proizilazi iz ova dva teksta. Ako se oba pažljivo pročitaju (a mogu se naći na sajtu B92) može se videti da je stari tekt pisan znatno detaljnije dok novi deluje prilično površno i marketinški pozitivno.
Neke mane ovom vozilu su neprimerene spolja i iznutra gledano auto je daleko iznad cene koštanja i to je inajveći mamac. Kvalitet plastike je izmedju Škode i Seata u WV grupaciji mada se mogu pronaći i detalji koji deluju vrlo jeftino ali to se može pronaći i na Mercedesu ako se baš cepidlači. O potrošnji ne bih jer nisam vozio ipak s' obzirom da su svi motori zapravo derivat Opelovih ja ne vidim kako je moguće da razlike budu drastične. Klaustofobičan osećaj na koji se ovde neko žalio takodje je posledica savremen konstrukcije automobila jer se limeni bokovi i stubovi sve više uvećavaju. Ovo naravno povećava i težinu a to je rak rana savremenih automobila generalno. Potreban je znatno veći proboj u tehnologiji izrade karoserije ali trenutna rešenja su najjeftinija pa ih skoro svi praktikuju. Da zaključim ovaj auto je kao što je većina njih to i rekla, ono što vam sleduje za te novce... Ako vam se ne dopada ima i drugih ponuda pa vi vagajte...

Made in USA

pre 13 godina

Radim u auto industriji sa "velikom trojkom" i mogu reci samo jednu stvar evropski pa i japanski automobili su daleko ispred americkih.
(Kanada TS16949, 17. novembar 2010 14:41)

Apsolutno tačno. U USA se NE VERUJE u "domaće" automobile. Jedini američki brend koji vraća poverenje u segmentu compact i sub-compact automobila je Ford. Ostali američki automobili se kupuju iz navike, neznanja i lenjosti jer domaćih dilera ima na svakom ćošku. U USA se veruje u evropske premijum brendove (Audi,BMW,Volvo) i bezrezervno se veruje u sve japanske brendove. Kampanja okrenuta protiv Toyote apsolutno nije uticala na njihovu prodaju, čak naprotiv. Ne znam zašto je to tako, možda se svi nadaju da će kupovinom Toyote biti u prilici da mogu da ih tuže i zarade "milion dolara" ;-)
Chevrolet ima dva aduta da spreči propast Cruze i Volt ali mislim da to neće biti dovoljno. Cruze je preslabog kvaliteta, a Volt će biti preskup.

PR

pre 13 godina

@Stojan
Radi se o automobilu koji je solidan, dobro opremljen i valjda bezbedan. Dobre strane su u spoljni dizajn, dobra oprema za kolicinu para i ..... nema vise. Ako zelite da znate koliko trosi, provozajte ga par dana po gradu, ali ne nocu kada ne rade semafori i nema zive duse, tesko da ce iko spusiti potrosnju ispod 14 litara. Zimi,sa klimom, ide i do 18 litara.


- Na zalost ovo sto ste napisali je tacno. Čist PR tekst.

PS.
svi znamo da casopisi zive od reklama, ali treba imati meru, bar koliko toliko

Laza

pre 13 godina

Gledao sam Cruze i uopste nije los, ovi sto ga uporedjuju sa Audijem, BMW-om, Mercedesom i Maybahom ne uzimaju u obzir bitan faktor, a to je CENA!
Za te pare odlicna kupovina, ja sam uvek kupovao jeftinija vozila, ali nova. Jedini put kada sam se presao je kada sam kupio Grande Punto, njega sada vozim, ali sam potpuno nezadovoljan sa njim. Eto, njega mogu da uporedim sa Kruzom i kruz odnosi pobedu u kvalitetu 100 posto, a verujem i da ce se mnogo manje kvariti od Fiata. To mi se nikada nije do sada desavalo da se vozilo kvari dok je jos pod garancijom, a Punto se kvari nemilosrdno. Sledeci koji kupujem bice Kruz, i30 ili Ceed. Pouzdanost je kod sva tri modela dokazana, izgled odlican, materijali dobri, za te pare best buy.

Baz

pre 13 godina

@Diler

Ja presao preko 11000km po centru beograda samo, nisam isao van grada i potrosnja mi je ispod 9.5 sa klimom, toliko i prolse zime... dakle cele godine. Relacije mi nisu duze od 7km....

Moj je 1.6, a 1.8 ne moze bas 14L da ubode.

Spadam u ljude koji uvek voze sa klimom i potrosnja me ne brine toliko, naravno da volim stedljiviji auto ali mi ne pada na pamet da iskljucim klimu zbog potrosnje, 1L gore dole mi nije problem!

Ko mi ne veruje, googlajte CHevrolet cruze 2009 na hrvatskom forumu, ima skoro 300 strana i o potrosnji se dosta govori. Ima i ljudi iz Srbije na forumu!

Vecina komentara ovde su totalne gluposti i nemaju veze s vezom a vidi se da su stavili ljudi koji nisu ni vozili a kamoli imaju auto.

Routasydan

pre 13 godina

Sto se tice dizajna, auto je prelep. Unutrasnjost je takodje lepa, a u kvalitt matereijala necu ulaziti. Ono sto mi smeta je to sto auto ima dosta konjskih snaga a pri tom 55-stepeni menjac. To utice na potrosnju koja je velika. Da ima sestu brzinu, potrosnja bi poprilicno pala. Takodje mi smeta jako mali obrtni moment. Velika je disproporcija izmedju snage i obrtnog momenta. Ili sam ja navikao na dizel (TDI) masine koje su na ovom polju jako dobre. I naravno njegova vrednost kao polovnjaka jer kad tad se mora prodati i kupiti drugi automobil.

Apache

pre 13 godina

@(Kanada TS16949,
Ako radite sa velikom trojkom onda pisete neistine.Evropski ni japanski proitzvodjaci nisu kvalitetniji od americkih ni po kojoj osnovi. GM je isplatio svoje dugove prema drzavi mnogo pre nego sto je to bilo potrebno. Renesansa americke auto industruije je u punom zamahu i to Vama ocigledno smeta iz nekih razloga, ili ste zaista slepi. GM ima najvecu prodaju voyila u Kini, Ruskoj F. i na mnogim drugim trzistima. Auto je inace prelep, kvalitetan i sam predstavnik Audija na nedavnom sajmu je priznao, da je ovaj auto najpovoljnija kupovina. Vi se u medjuvremenu vozikajte u Toyotama sa cestim fabrickim greskama (sada su u Japanu povukli jedan kontingent)i uzivajte u "kvalitetu"

BOKI

pre 13 godina

Nema tu puno da se prica: jeftin automobil srednje klase, od koga ne treba ocekivati cuda. U ovoj cenovnoj kategoriji presudjuju licni afiniteti - neko voli evropljane, neko azijate...
Nije u klasi sa evropskom konkurencijom, kada su upotrebljeni materijali i vozne osobine u pitanju (Golf, Astra), ali ima osetno nizu cenu koja je u rangu i30, C'eed-a, Megana (Fluenca).
Po meni - jedini problem su prilicno tvrdo ogibljenje i povecana potrosnja. Cak i na autoputu ovaj automobil ne bi trebao da trosi preko 8 l/100km. Ko ne vozi mnogo nece primetiti, ali ko prelazi mnogo kilometara bolje je da uzme i30.

Dragan

pre 13 godina

Ovde vlasnik Laccetti-ja karavana 2007.benzinac 1.6.Pošto se radi koliko ja znam o istom motoru koji se nalazi u Cruzu, evo mojih iskustava. Ovaj motor troši od 8,5l leti u gradu sa uključenom klimom do 10,5l kada su velike hladnoće. Na autoputu prosečno 120 km/h nije prešao 6,5l. Posle pune tri i po godine vožnje auto je besprekoran, bez ijednog kvara, servisiran u Boban autu, na maksimalno korektan način. Probao sam sve verzije Cruza, i toplo preporučujem 2.0 dizel 150KS, fenomenalan je. Što se tiče dizajna, lepši je tri puta od BMW trojke i A4. A što se tiče plastike, ok, nije ništa naročito, ali je bar prelepo dizajnirana unutrašnjost, nije kao kod nemaca. A što se tiče prostora, obrukao je ove prethodne automobile. U a4 čovek sa preko 80kg. ne može ni da udje... Molim da komentare daju oni koji su probali automobil.

Vlada

pre 13 godina

Pozdrav svima,

U Aprilu sam sam pazario Hyundai i30 1.6 CRDi ali moram da priznam da sam zagledao i Cruze ali trazio sam 1.6 dizel sa 6 stepenim menjacem jer prelazim puno km po autoputu. Posle 25000 km, samo reci hvale za i30. Nisam neki strucnjak ali mislim da se i30 super pokazao, i kod nas i u svetu.

Pozdrav

neshvatljiv

pre 13 godina

@djuka

vidis ja se ne salzem sa tobom u vezi unutrasnjeg kvaliteta.
pipao sam i sedao u LS+ verziju i kvalitet je bas prijatan za ruku.namerno sam vrsio pritisak na odredjenim mestima i skriputanja nije uopste bilo.
zamerka jedina je na kruznu plastiku iznad instrument table koja je mekana i tanka ali opet ne proizvodi nikakve zvukove niti nagovestava da ce ubuduce.
sedista su extra i tkanina na prednjoj konzoli je zaista kvalitetno uradjena.
cena je najbolja za ovu klasu a kvalitet 8/10 u ovoj klasi

dragan

pre 13 godina

Ja sam vlasnik kruza 1.6b.Imam ga 20 dana.Moj utisak je generalno dobar,sem potrosnje i bucnog motora.Auto mi do sada u proseku trosi oko 9.5litara u kombinovanom rezimu voznje.Puno...A motor je veoma bucan pri malo vecim brzinama.A Chevrolet ne ugradjuje plin,tako da se u slucaju ugradnje gubi garancija.100% proverena informacija.To im je takodje veliki minus.

spale

pre 13 godina

potrosnja benzinskih motora se krece za 1800 cm3 oko 8L na otvorenom do 11-12L po gradu, a prosek je negde oko 10L. To vazi za sve motore, pa makar bili losi kao fiatovi ili kvalitetni i pouzdani kao bmw-ovi, potrosnja je u tim granicama.

maxy

pre 13 godina

"Chevrolet je podesio oslanjanje točkova u skladu sa sedištima u kabini, dakle prilično meko." Pa zar na ranijim testovima ovaj automobil nije predstavljan kao poprilično tvrd, čak upoređivan i sa prošlom generacijom akorda?
Nisam vozio ovaj automobil, mada čujem da se vlasnici ševroleta često žale na potrošnju. Moj utisak je da za taj novac ovo i nije loše rešenje, naravno kome treba porodični automobil u ovoj verziji karoserije.

Michael James

pre 13 godina

Misljenja sam da svi koji su kupili ovaj auto su se gadno prevarili i pokajali a svi oni koji su hteli da ga kupe a nisu imaju jako puno srece i pameti.

Nesh

pre 13 godina

Neko je spomenuo da enterijer deluje jeftino.Ne bih se složio.Više puta sam sedeo u različitim paketima opreme i to ne deluje jeftino.Naprotiv.Meko i vrlo pristojno.Naravno da nije na nivou nove Astre,ali treba samo uporediti cenu.Korejsko poreklo čak podiže celu priću na još viši nivo.Nedostatak 6-te brzine svakako je nepovoljan kompromis za tako snažan motor.Vrlo me zanima "hatcback" verzija zbog kompaktnih dimenzija,pogotovu što su iz Chevy-a najavili da je još više unapređen u nekim segmentima izrade.Zajedno sa smanjenjem carine na 5%,zatim po difoltu manjom cenom "hatchback"-a,uz vrlo bogatu opremu,sve to može biti vrlo određujuće za kupovinu.

Peca

pre 13 godina

Posle nedelju dana sa CRUZE 1.6 ovog leta, mogu se potpuno sloziti sa diagnozom: koliko para - toliko muzike. Drugim recima, auto je relativno dobro pozicioniran na trzistu. Dali ce uspeti, sumnjam, iz sledecih razloga:
+ Dopadljiva Spoljasnjost i unitrasnjost kabine.
- Motor ne moze da "prismrdi" recimo jednom starom 316i iz 1992 od 102KS. Ni po snazi (deklarisanoj oko 115KS), potrosnji, obrtnom mementu, a o rafiniranosti da ne govorimo.
- Sedista (narocito pozadi) su jeftina, tvrda i preuska.
- Vesanje je takodje pretvrdo i ne ublazije neravnine.

Mislim da u Evropi postoje mnogo bolje opcije, doduse za verovatno malo vise novca.

Pokusavaju da se spasu starom taktikom: privlacan "mainstream" dizajn (subjektivno), i jeftinoca (relativno).
Chevy je jednostavno PREVAZIDJEN, jos davnih 60tih...

Zlatko

pre 13 godina

1. Pisem sa telefonske Opere,pa necu upotrebljavati neka slova naseg pisma.
2. Citajuci komentare na skoro svaki auto koji se testira dolazim do zakljucka da su nasi ljudi najpametniji. Prosto se pitam kako vec ne rade u nekoj svetskoj autokompaniji. Mi pricamo kao da za automobile dajemo po 50-ak hiljada pa svakom modelu nadjemo manu.
3. Kako mogu da se uporedjuju Kruz i Sid? Jedan je limuzina drugi je hecbek. Dakle, jedan se vodi da ima cetvoro vrata drugi troje ili petoro. Jedan je po karoseriji slican Golfu, ix30, Astri sa petoro vrata..., dok je drugi slican Fluensu, Meganu /sedan/, Astri sa cetvoro vrata...
4. Posto su neki spominjali Kalos... Vozio sam drugaricin Aveo sa petoro vrata. Polovan, 3god. star, ne znam sa kojim motorom. Auto ide k'o bombonica. Menjac je izuzetno lagan, dok se ne stekne navika zahteva povremeno spustanje pogleda pri promeni brzine. Motor se ne cuje. Stojeci na semaforu morao sam da pritiskam gas da proveravam da li mi je auto upaljen. Ubrzava ''k'o zmaj''. Ne primeti se veca brzina, a kao sto rekoh ni ne cuje se motor. Ako je Kruz kao jaci i veci isti takav onda je to dobar auto.
5. Po ceni od 12.500 za osnovni model mislim da je izuzetno dobra investija. Mislim da podatak od 18l u zimskom periodu, kako je neko napisao, nije istinit. Pa nije to John Deer. Sedeo sam u njemu, i meni deluje mnogo nisko. Ali to verovatno nestaje tokom perioda privikavanja kroz stalnu voznju. Meni se mnogo vise svidja manji, Aveo sa cetvoro vrata, ali daleko od toga da Kruz ostavlja ljude ravnodusnim i ne izaziva poglede okoline. Izgledom moze potpuno da parira i skupljim po imenima zvucnijim modelima. Kad bih imao te pare ja bih pre uzeo Astru sa cetvoro vrata zbog skladnijeg i nenapadnijeg dizajna ili stari model Oktavije-Tour zbog mnogo veceg prtljaznika.

Djole

pre 13 godina

Realan konkurent ovom autu je samo Fluence 1.6 (za koji ste u poredjenju iz nekog razloga pogresili ubrzanje i maksimalnu brzinu?).Škoda Octavia 1,8 TFSI kosta vise za celog puntica,slicno kao i Toyota Corolla 1,8.

Apache

pre 13 godina

(Kanada TS16949, 17. novembar 2010 14:41)
Apsolutno niste u pravu, cak iskrivljujete. Uspeh GM na berzi (prvog dana-znaci ocekuje se globalni uspeh) VAS definitivno pobija.

Jurica

pre 13 godina

potrosnja benzinskih motora se krece za 1800 cm3 oko 8L na otvorenom do 11-12L po gradu, a prosek je negde oko 10L. To vazi za sve motore, pa makar bili losi kao fiatovi ili kvalitetni i pouzdani kao bmw-ovi, potrosnja je u tim granicama.
(spale, 19. novembar 2010 18:02)


Ako se htio navesti primjer losih motora (benzinskih ili dizela), stvarno ne znam zasto si uzeo Fiat kao uzor. Po cemu su Fiatovi motori losiji od npr. Peugeotovih, Fordovih ili VW-ovih? Sto se tice motora Fiat je za njih nedostizan. Druga stvar su te malogradjanske predrasude.
Sto se tice Cruza, mislim da se dobija mnogo vise "muzike" za taj novac nego kod drugih.

Srpski sin

pre 13 godina

Posle Astre sam pao na markentiski trik Forda i napravio glupost zivota.Kuppio sam Fiestu u 1.4 16v od 80ks i 1110kg.E to je ubistvo,tromo,tek pocinje da vuce na 3500rpm a tad je potrosnja kao kod Bmw-a.Inace trosi 11 a ako je potrebno malo snage ide na 13-14.U poredjenju sa Astrom 1.6 16v i 100ks i potrosnjom od 8.5.Motor u Kruzu je iz Astre tako da moze da trosi oko 10-11 normalne voznje a svako pritskanje papucice kosta.A sto se tice poredjenja motora od pre 12-13 godina ekvivalent motoru od 100ks je sada 125ks.Jednostavno je stvar u filterima i u emisiji gasova,tako da nemojte da zinete na konje a mislite da ce da leti kao neka Astra F ili Golf 3.

Peca

pre 13 godina

@Iggy
Chvrolet je u americi poznat pod parolom koliko para toliko muzike, prema tome srednji
niži nivo auta ali neuporedivo bolji kvalitet od hyudaia ili nečeg sličnog.


Igi da li si cuo da je nemacki Auto Bild za 2010.godinu progoasio Hyundai za najkvalitetnije automobile.

Smesno je porediti Chevroelt i Hyundai, uostalomm neka daju 5 godina garancije kao sto Hyundai daje.

Cruz 1.8 u gradu trosi izmedju 10 i 12 litara.

Nemojte ljudi biti tako nepismeni, bord kompjuter pokazuje samo okvirno prosecnu potrosnju, i laze od 1,0 do 1,5 litra u proseku.

Sipajte gorivo do cepa, zabelezite kilometrazu, vozite, kada sledeci put sipate grivo do cepa, pogledajte koliko ste presli sa tim gorivom, podelite dva broja digitronom i onda cete dobiti prosecno potrosnju.
Nije to neka komplikovana matematika.

Potrosnja u gradu Beogradu je jedna prica, a potrosnja u Novom Sadu je sasvim nesto drugo. Tempo voznje se mnogo razlikuje.

Detroit

pre 13 godina

@ Kanada TS16949,

Mislim da niste duboko usli u 'materiju'. Radim u Detroitu za dobavljaca 'velike trojke'. Sada kada je Unija (Sindikat, UAW) 'protjeran' iz Detroita, dolaze puno bolji dani za 'veliku trojku'. U kompaniji u kojoj radim su radnici Unije imali satnicu od 38 dolara/satu. Sa prekovremenim (duplo te pare), vecina je redovno izlazila na 100,000 dolara godisnje. Mislim, to su ljudi cija se strucnost svodila na pritisak dugmeta. To je bilo daleko vise nego sto su zaradjivali inzinjeri. A takvih radnika je samo u GM-u prije pregovora iz 2008. godine bilo 73,000 (sa GM-ovim dobavljacima, taj broj mozemo mirne duse pomnoziti sa 10). Sada, kada je satnica radnika vracena na tolerantniju mjeru (u 'mojoj' kompaniji 18$ po satu), ostaje puno vise novca za ulaganje u kvalitet. Mislim da se to vec vidi.
Japanske automobilske kompanije nisu imali radnike koji pripadaju Uniji, i zato su uvijek mogli vise uloziti u kvalitet. Well... Ta vremena su prosla... Ah, da, Vozim Chevy-a koji je do sada presao 296,000 km...

bivsi vlasnik

pre 13 godina

Za neverne tome i ljubitelje golfa @.
Vozio sam kalos 1.4 16v od okm pa do 98000.km.Kvar ne postoji.
Posle kalosa lacetti 1,6 od o do 55000 km,takodje bez ikakvog kvara.
Automobili su ODLICNI.

Cana

pre 13 godina

Zastrašujuće ružan automobil! Zar u budžetima za razvoj nema para za dizejnera sa bar rudimentarnim smislom za lepo, za proporcije, harmoniju sa okolinom??? Kada smo bili mali, zamišljali smo da će vozila budućnosti biti skladne aerodinamične kapsule koje će se kretati bez energije... Dobro, to još nije moguće, ali zar baš moramo da gledamo ovakve nakaze na ulicama?

Playlife

pre 13 godina

Sve to iznutra deluje suvise plasticno i jeftino, ko neka napucana Lada... a i cena je u skladu sa kvalitetom. Cini mi se da jedino uzbudjenje koje moze da priredi je ono neprijatno, u vidu potrosnje.

Gradjanin X

pre 13 godina

Inače auto je koliko para toliko muzike, imao sam dilemu proletos ali sam ipak za dosta manje novca nego novi kruz uzeo Opel Vektru 5 godina staru

Zoran

pre 13 godina

Ne znam kakve su ovo nebulozne priče o potršnji u gradu od 14-15 l. Imam Opel Insigniu sa 1.8 motorom (benzin, 140ks) i u gradu troši 9,5-10 l. Menjač ima 6 brzina što je veliki plus za auto put ali u gradu to nema značaja. Prema tome ne znam kako lakši Cruze može da troši toliko a čisto sumnjam da je motor koji se ugrađuje u Insigniu drastično bolji od ovog u Cruzu. Insignia na autoputu u 6 brzini 150-160 troši oko 9 l.

dragan

pre 13 godina

Dileru,vidim da aludiras na mene.To nije lepo...Znaci,kupio sam ga pre tri nedelje i toliko trosi.To je cinjenica,a ti verovatno volis da se vhalis kako tvoj auto malo trosi.A nikako ne smes da moj komentar nazoves 'gluposti i budalastine'.Jednostavno,Cruze 1.6b je veliki potrosac...

LPG

pre 13 godina

Da li je iko razmisljao u ugradnji plina u ovaj auto. Ako je auto zaista veliki potrosac, mozda bi to moglo da pomogne. Da li se ostaje bez garancije ako se ugradi plin?

Kalos

pre 13 godina

Vlasnik sam Kalosa 2005. 1400ccm 8v benzinac za 83KS (nov kupljen kod nas). Dosad presao 69000km,jedini kvar je bila neka sonda u auspuhu koja je kostala oko 120e da se zameni. Sam auto ne nudi nikakav poseban luksuz i komfor u voznji, ali s obzirom na sve popuste koje sam tada dobio odlucio sam se za njega. Potrosnja je 6.5 - 8l na autoputu (zavisno od godisnjeg doba i upotrebe klime pri brzini 110-150), tj u gradu (bg-u) minimalna potrosnja od 9l (bez klime) dok sa klimom leti ide do 10l, a zimi potrosnja raste na do 11 litara. Uredno vodim evidenciju o potrosnji, ne gazim po gasu, i bas retko na autoputu prelazim preko 140 (realno, kalosu je plafon ~170). Ako nekog zanima jos nesto od podataka, pitajte...

U celoj prici, najnezadovoljniji sam motorom, jer sam ranije vozio razne polovne japance i svi su imali bolje motore u svakom pogledu, pa cak i oni iz 80tih godina. Takodje autu je trebalo dobrih 20000km da se motor razradi.

Psihopata

pre 13 godina

Ne sumnjam da ovaj benzinac 1.8 od 140 ks, kako neki kažu, može po gradu da troši 8 ili 9 litara ( pa čak i u zafiri ili insigniji ). Kako da ne. Može "po gradu", ali samo po bord kompjuteru, u uslovima vožnje noću, vikendom i van kruga dvojke u BG... To su priče za malu decu.
A o tome da na auto putu u proseku "ne troši preko 8 litara", zaista ne bih, jer me to zasmejava. Možda toliko, ali do 120 km/h. Stisnite ga 150 ili 170 ( i tu ga "držite" ), pa ćete da vidite kako mu je "mali" rezervoar.
Vozim ( relativno savremenog ) dizela od 1,6 litara i znam koliko on može da "srkne" po gradu ili kada ga stisnete na auto putu.
Da ne bude dileme - i pored relativno velike potrošnje, cruze benzinac je odličan automobil, verovatno ispativiji od svakog ( savremenog ) dizela i može da predstavlja dobar izbor.

iggy

pre 13 godina

Imam Cruze LT 1.8, potrošnja mi je 9,9l/100km,ali mislim da ću da smanjim jer sam startovao sa 13,6l/100km.Auto ima automatski menjač pa više troši,kao i klima koju na gasim.Ne znam za ostale ali za pare koliko sam ga platio odlično radi posao.Osnova je na platformi kao i Astra , ali ima više protora napred.Dobio sam dobru cenu za njega kada sam ga kupovao nadam se da ću dobiti dobru i kada ga budem prodavao.Chvrolet je u americi poznat pod parolom koliko para toliko muzike, prema tome srednji
niži nivo auta ali neuporedivo bolji kvalitet od hyudaia ili nečeg sličnog.
GM je stoji iza ovoga znači ima neki standard, motor je opelov i to je to nije nikakvo čudo ali je ok.predjem oko 1000km mesečno sa njime i ok mi je i za put i za grad.

nebojša

pre 13 godina

Bio sam skoro u salonu Chevrolet-a i razgledao sam sve modele i mogu reći da je Cruze totalno razočarenje, na slikama mi je delovao odlično ali uživo skroz bledo. Posebno mi se nisu svidela sedista naročito zadnja i očekivao sam više prostora u autu, mnogo bolji utisak na mene su ostavili Aveo i Spark. Spark je za mene bio otkrovenje, tako mali auto a tako mnogo prostora unutra i dosta dobra oprema za nekih 8500 da je to za svaku pohvalu, jedino sto mi se ne sviđa su prednja svetla. Aveo mi je i od ranije poznat, isto mi se ne sviđa prednja maska ali unutra je skroz dobar i prostran, još kad vidim cenu stvarno zanimljivo. Cruze ne bih nikad kupio, cena je dobra, ali neka hvala.

Vlada

pre 13 godina

@Psihopata
Sto se tice potrosnje, sa 55L eurodizela predjem 800-950km (koga zanima neka racuna) u zavisnosti koliko stiskam gas ali kako se najvise vozim po autoputu brzina je izmedju 120-160km/h. Ubedjen sam ako bi bio pazljiviji da bih presao preko 1000km sa jednim tankom. Ima 6 brzina tako da je uzivanje na autoputu.
Servis na 15k km je kostao 10.000 din u Kraljevu (ulje, filter ulja, filter klime promenjen na moje insistiranje, ruke). Moram da kazem da je to 4.000 din manje nego u BGD (verovali ili ne). Oba ovlascenja servisa su u pitanju.
Na 30k km servisu (koji se blizi) ceka me isti trosak a na 45k km mozda mi zamene plocice, ali mozda mada kao sto sam spomenuo, uglavnom sam na autoputu pa mozda doguram i do 60k km bez zamene.
Obilazio sam salone, hteo sam golf klasu, dizela sa 6 brzina i automatskom klimom. Mislim da sam sa i30 dobio najvise (odnos cena kvalitet).

Pozdrav,

Milan

pre 13 godina

Prošle godine od avgusta do novembra intenzivno sam obilazio salone zbog kupovine novog auta i u finale izbora ušli su kruz i I30. Da sam kupovao bio bi to I30, ostavio je utisak kvalitetnije napravljenog automobila. Prijatelj ga je i kupio i prezadovoljan je.
Kruz je odlično dizajniran i spolja i iznutra što privlači ljude koji ne drže do detalja pa se većina mojih prijatelja čudila mojoj odluci. Ipak u ševroletu su dosta štedeli na stvarima koje se ne vide na prvi pogled: Pretvrd je, zvučne izolacije skoro da nema, sedišta mala i tvrda pa je auto u celini ne komforan, materijali su grubi na dodir mada će možda biti trajni. U odnosu na prethodnike kruz je svetlosnu godinu ispred i svakako je primamljiva kupovina, ipak je šteta što ga za 2-3000 evra nisu uradili da bude zaista dobar automobil.

preza

pre 12 godina

Skoro punih 7 godina sam vozio Kalos 1,4. To je prosecan automobil, nista posebno, vozne karakteristike su mu ispod proseka. Pouzdanost i jeftino odrzavanje mu je bolja osobina. Za 7 godina sam prosao bez ijednog jedinog kvara. Vrlo lako sam ga prodao na kraju. Odlucio sam da kupim novi auto i prvo pogledao Cruze 1,6. Posle probne voznje sam odustao od njega. Najvise zbog tromog i slabog motora. To je 1,6 sa 124 ks. To je poboljsana verzija prethodnog motora od 113 ks, kako li se tek taj vukao po putu. Nisam merio potrosnju, pretpostavljam da je velika, jer da bi isao iole kako treba, papucica gasa treba da bude dobro pritisnuta... Na kraju, posle puno isprobanih auta, izbor je pao na jednog japanca....

milanche

pre 13 godina

Ovo nije americki auto. Dizajnirajn je u Koreji (GM Daewoo), a OPEL je odradio inzenjerski deo posla. Proizvodi se na pet-sest mesta u svetu. Eventualno su neki menadzeri amerikanci. Da li neko zna odakle stizu ovi koji se uvoze u nasu zemlju?

Nebojsa, Toronto

pre 13 godina

@Kanada TS16949

Svako ko se potpisuje sa tehnickom specifikacijom kao merilom autoriteta za kvalitet ocigledno ne zna sta je isti. Prema istoj TS je moja bivsa firma imala najveci recall za Toyotu iako je proces, QS i dizajn bio u skladu sa kriterijumom.

Aorta

pre 13 godina

milanche
ovi što se prodaju kod nas proizvode se u Madjarskoj, odatle idu u Kopar (luku) odakle dolaze u Srbiju!!!
Bar je to slučaj sa mojim cruzom.

Psihopata

pre 13 godina

Vlada, 22. novembar 2010 11:24
Ne sumnjam u Tvoj zaključak, ali da li možeš da nam daš i neku objektivnu činjenicu iz koje taj zaljučak sledi. Potrošnja, održavanje, DPF filter ...?
Pozdrav!

Aorta

pre 13 godina

Verovatno sam jedan od prvih vlasnika cruza u srbiji (od april 2008.godine) 1,6 LS.
Mane: -prtljažnik prostran ali loše dizajnirana hidraulika zadnjih vrata značajno smanjuje korisni prostor!
-nema ručice iznutra za zatvaranje prtljažnih vrata pa stalno prljate ruke zatvarajući!
-nepreglednost zadnje strane (popravljeno senzorima) ali danas većina automobila te klase ima lošu zadnju preglednost.
-loša vidljivost vozača (veliki mrtav ugao) sa desne strane tako da pri uključivanju u saobraćaj sa desne strane morate da se pomerate kako bi videli dobro.
-nepreciznost menjača pogotovo pri šaltovanju u 3. brzinu ali i to vremenom naučite pa ste oprezniji i koncentrisaniji pri izmeni brzina
-velika potrošnja oko 10-10,5l/100km kombinovane vožnje. (mislim da bi se ovo resilo sa 6-brzinskim menjačem).
- auto je napravljen za nepušače!!!
-nema senzora u pneumaticima što bi po mom mišljenju trebalo da ima auto te klase!
-mana motora 1,6l je nedovoljna snaga pogotovu leti sa klimom i na uzbrdici.

Sve ostalo je više nego OK.
Za te pare i sa tom opremom kao i vizuelnim efektom NEMA takvog automobila!!!
Meni lično je dosta udoban, dobro je zvučno izolovan, a neki komentari tipa da oseća svaku rupu i nisam primetio. Možda je reč o prepunpanim pneumaticima. Do sada sam prešao preko 30 000km, servisom sam prezadovoljan kao i cenom. Redovni servis (ulje, filteri i detaljno isčitavanje kompjuterom i pregled hidraulike oko 60-80E.

LPG

pre 13 godina

Ostajete bez gepeka ako ugraditi plin, mislim da Chevrolet ugraduje plin, i da vam ostaje garancija ako oni to rade.
PS.
obrni okreni, unisticete izduvne ventile sa plinom

Nikola

pre 13 godina

Vlasnik sam Cruze-a LT 2.0 dizelesa nekih godinu dana i imam samo reci hvale. Spolja deluje mnogo lepse od svojih konkurenata Honde Civic Sedana, Hyndai i30, Skode Octavie. Zaostaje velicinom gepeka i cinjenicom da nije hatchback za Octaviom ali izgledom, opremom, performansama (0-100km/h za 9s), brzinom od 215 km/h (http://www.youtube.com/watch?v=3404FpjqPB8&feature=related),korektnom potrosnjom svakako zasluzuje paznju. Malo je tvrdji, fali 6-ti stepen na menjacu. Izuzetno je prostran unutra i s prtljaznikom od 450L je odlican izbor za cetvoroclanu porodicu. i30 iako slicne cene je manji auto od Cruze-a.
Civic Sedan takodje ima manji
prtljaznik od Cruze-a. Octaviina untrasnjost i prtljaznik su veci nego kod Cruze-a ali sa 2.0 TDI i sa visim paketom opreme koji odgovara LT paketu znatno skuplja od Cruze-a LT 2.0 Diesel. Za ono koliko kosta i sta pruza, izuzetan auto.

Skimanijak

pre 13 godina

Od jan 2011 vozim Cruza 1.6 benz, sa full opremom; ta oprema je verovatno i presudila pri izboru istog...
ali,
Ovo je uzasno tvrd auto kod kojeg se oseca svaka neravnina na putu + i to se cuje;
nepregledan je pozadi sto donekle ispravlja parking senzor;
izrazito lenj motor, neelastican i imam frku kad krenem u preticanje (verovatno je ovo i uticaj tezine vozila);
potrosnja velika (auto put Bgd-Italija prosek 9,8 lit sa punim prtljagom i opterecenjem) - mislim da ce da se smanji kada se motor malo razradi;
po gradu potrosnja 12,5 lit
I konacno - za one koji skijaju pa nose ski opremu sa sobom - krovni nosaci ne mogu da se nadju osim kod Thule-a a to zadovoljstvo kosta oko 200 € + kofer (napominjem da je ovo samo licna problematika i nije relevantna za opsti utisak o Cruzu)
Za nesto vise para i za manje opreme cini mi se da je Opel Astra 1,6 (ista klasa motora) bolje resenje, pogotovo sto Opele (corse, astre, merive i zafire) vozim vise od 15 god

TIRION

pre 10 godina

CRUZE-ri...par stvari. Ja imam CHEVY CRUZE 1.8 LT 145 ks. Kupio sam ga novog u AC Brajic. Prvih 2000-3000 km auto je trosio...pazite ovo....na bordu mi je pisalo 11,9-12 l....i to nije nikakva sala...BEZ KLIME...ja licno je retko kad ukljucujem. Na otvorenmo putu maksimalno se spustio na 7,4 L...ali molim vas za jednu bitnu stvar da uzmete u obzir....trosio je 7.4 l pri prosecnim brzinama od 70-80 km na sat. Nakon predjenih 3000 km potrosnja se spustila u kombinovanom rezimu na zakucanih 10 l...sto pise na bordu...u realnom svetu 11-12 l....

Licno nemam zamerke na Cruze-a 1.8, osim nedostatka 6 brzine...ali to je amerikanac a amerkianci su poznati da prave brutalnu snagu i da ih nije bas briga za potrosnju...
Plin moze da se ugradi seceri ali samo u ovlascenom servisu a ne negde ko zna gde... kosta oko 1000 evra. Licno sam razgovarao sa sefom u servisu AC BRAJUC koji je inace prijatelj mog oca...NE GUBI SE GARANCIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....NE GUBI SE GARANCIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....i od 2012 godine cruze ili chevy daje 5 godina garancije

pozz

Cana

pre 13 godina

Zastrašujuće ružan automobil! Zar u budžetima za razvoj nema para za dizejnera sa bar rudimentarnim smislom za lepo, za proporcije, harmoniju sa okolinom??? Kada smo bili mali, zamišljali smo da će vozila budućnosti biti skladne aerodinamične kapsule koje će se kretati bez energije... Dobro, to još nije moguće, ali zar baš moramo da gledamo ovakve nakaze na ulicama?

djuka

pre 13 godina

Bez uvrede ali ne slazem se sa procenom ovog modela. Na sajmu u Novom Sadu sam sedeo u njemu i deluje bas jeftino. Ona plastika iznutra je trecerazredna. Nemojte zaboraviti da se Chevrolet sklapa u Juznoj Koreji tj, to je bivsi Daewoo. Koliko je pouzdan veliko pitanje.
Znam da cu dobiti gomilu minusa ali ljudi koliko para toliko muzike oduvek bilo i bice.

Apache

pre 13 godina

@(Kanada TS16949,
Ako radite sa velikom trojkom onda pisete neistine.Evropski ni japanski proitzvodjaci nisu kvalitetniji od americkih ni po kojoj osnovi. GM je isplatio svoje dugove prema drzavi mnogo pre nego sto je to bilo potrebno. Renesansa americke auto industruije je u punom zamahu i to Vama ocigledno smeta iz nekih razloga, ili ste zaista slepi. GM ima najvecu prodaju voyila u Kini, Ruskoj F. i na mnogim drugim trzistima. Auto je inace prelep, kvalitetan i sam predstavnik Audija na nedavnom sajmu je priznao, da je ovaj auto najpovoljnija kupovina. Vi se u medjuvremenu vozikajte u Toyotama sa cestim fabrickim greskama (sada su u Japanu povukli jedan kontingent)i uzivajte u "kvalitetu"

Maradona

pre 13 godina

Za boga miloga, ajde sve, sve mogu da progutam iz ovog teksta, ako moram, ali kako pobogu Cruz liči na BMW serije 3, kako? Na koji BMW serije 3? Nema ama baš nikakvu sličnost sa BMW-om serije 3, ni po dizajnu, ni po koncepciji.

Auto je lep, ali ne liči na BMW serije 3, ili sam ja čorav?

Dušan

pre 13 godina

Auto je vrhunski, imam ga vec skoro 2 god, prešao sam 30000 km. Samo što je moj model LT, nisam mogao da verujem da ce se ovako dobro pokazati, svakim danom jedva cekam da sednem i provozam se, svaki dan novo uzbuđenj, a za izgled ne treba pričati!

Playlife

pre 13 godina

Sve to iznutra deluje suvise plasticno i jeftino, ko neka napucana Lada... a i cena je u skladu sa kvalitetom. Cini mi se da jedino uzbudjenje koje moze da priredi je ono neprijatno, u vidu potrosnje.

Kanada TS16949

pre 13 godina

Radim u auto industriji sa "velikom trojkom" i mogu reci samo jednu stvar evropski pa i japanski automobili su daleko ispred americkih.GM se kao davljenik hvata za slamku (i dalje su pod zastitom bankrota) tako da koriste svaku priliku da smanje troskove i naprave profit (jeftino i nekvalitetno, nesto iz kine nesto iz indije...)...sve u svemu jeftina zamena za dobar auto.

Stojan

pre 13 godina

Autor teksta kao da je dobio materijal sta treba da isprica, kao da u zivotu nije seo i probao automobil. Naime, radi se o automobilu koji je solidan, dobro opremljen i valjda bezbedan. Dobre strane su u spoljni dizajn, dobra oprema za kolicinu para i ..... nema vise. Ako zelite da znate koliko trosi, provozajte ga par dana po gradu, ali ne nocu kada ne rade semafori i nema zive duse, tesko da ce iko spusiti potrosnju ispod 14 litara. Zimi,sa klimom, ide i do 18 litara. Govorimo o ispravnom automobilu, motor 1,8 lit. Dalje, na otvorenom putu tipa ibarske, trosi malo ako ne preticete nikoga i ako se vozite po ogranicenjima. Ukoliko malo krenete u preticanja, ode potrosnja do 8-9 litara, opusteno. Mada, s obzirom na menjac, necete imati preterane zelje za takvim poduhvatima. Na auto putu, nisam ni u jednoj varijanti voznje uspeo da potrosim manje od 10 litara, mada se u Nemackoj pela i na 16-17, govorim o autobanu i brzinama preko 150 km/h. Veliko je pitanje zasto ih ne prave sa sestobrzinskim menjacima. Servis im je ocajan, ovi nasi mucenici nemaju valjda dovoljno para da placaju dobre majstore pa svi pobegli u privatnike, ovlasceni servisi, katastrofa. Gume na automobilu, katastrofa. Unutrasnjost, tesno, klaustrofobicno, plasticno. Vozne karakteristike, prosecne. Pad cene, nenormalan, mislim da ga nikome necete moci preprodati nakon par godina za iole pristojnu sumu. Konkurencija u vidu Hyundai-ja i ostalih, sve veca i bolja. Kupiti ponovo? Ne hvala. Pozdrav svima i vozite bezbedno, ma sta vozili.

Gradjanin X

pre 13 godina

Inače auto je koliko para toliko muzike, imao sam dilemu proletos ali sam ipak za dosta manje novca nego novi kruz uzeo Opel Vektru 5 godina staru

Michael James

pre 13 godina

Misljenja sam da svi koji su kupili ovaj auto su se gadno prevarili i pokajali a svi oni koji su hteli da ga kupe a nisu imaju jako puno srece i pameti.

Peca

pre 13 godina

Posle nedelju dana sa CRUZE 1.6 ovog leta, mogu se potpuno sloziti sa diagnozom: koliko para - toliko muzike. Drugim recima, auto je relativno dobro pozicioniran na trzistu. Dali ce uspeti, sumnjam, iz sledecih razloga:
+ Dopadljiva Spoljasnjost i unitrasnjost kabine.
- Motor ne moze da "prismrdi" recimo jednom starom 316i iz 1992 od 102KS. Ni po snazi (deklarisanoj oko 115KS), potrosnji, obrtnom mementu, a o rafiniranosti da ne govorimo.
- Sedista (narocito pozadi) su jeftina, tvrda i preuska.
- Vesanje je takodje pretvrdo i ne ublazije neravnine.

Mislim da u Evropi postoje mnogo bolje opcije, doduse za verovatno malo vise novca.

Pokusavaju da se spasu starom taktikom: privlacan "mainstream" dizajn (subjektivno), i jeftinoca (relativno).
Chevy je jednostavno PREVAZIDJEN, jos davnih 60tih...

Mare

pre 13 godina

Da se razumemo, ja mislim da je Ferari 458 dosta bolji od Kruza, ali prosecan Srbin moze da skupi 5-6000e i da uzme neki trogodisnji kredit za jos toliku sumu. Kad kazem da je moj Kruz odlican auto za te pare (a platio sam ga 12k - probno vozilo), to znaci da ga poredim sa ostalim limuzinama tog cenovnog ranga, gde mu je jedini ozbiljniji konkurent Megan. Licno mislim da je za pola klase bolji od Megana. Sto se potrosnje tice, mesecno dajem 1000din vise za benzin. Mozda nije malo, ali mogu to sebi da priustim. Na godisnjem nivou to je oko 100e. Ako bih kupio auto koji je 1000-2000e skuplji samo zato sto manje trosi, to znaci da bi trebalo da ga vozim 10-20 godina da bi mi se ta razlika u ceni isplatila...

Sto se nemackih automobila tice, sa kojima ljudi najcesce porede Kruza kad hoce da dokazu kako je ovaj inferioran, slazem se da je, recimo, A4 bolji, ali je taj kostao 32k, a to je skoro tri puta vise nego Kruz - potpuno neopravdano visoka cena (ako bi cena trebalo da odgovara odnosu u kvalitetu, A4 bi trebalo da kosta 50-60%, a nikako 300% vise od Kruza).

I ako budete pominjali Honde, Pasate, Mazde.... ja bih stvarno voleo da ih imam, ali dodatnih 5-20k evra jednostavno nemam. I ovako sam planirao da kupim auto od oko 10-11k evra, pa sam Kruza platio vise.

Made in USA

pre 13 godina

Radim u auto industriji sa "velikom trojkom" i mogu reci samo jednu stvar evropski pa i japanski automobili su daleko ispred americkih.
(Kanada TS16949, 17. novembar 2010 14:41)

Apsolutno tačno. U USA se NE VERUJE u "domaće" automobile. Jedini američki brend koji vraća poverenje u segmentu compact i sub-compact automobila je Ford. Ostali američki automobili se kupuju iz navike, neznanja i lenjosti jer domaćih dilera ima na svakom ćošku. U USA se veruje u evropske premijum brendove (Audi,BMW,Volvo) i bezrezervno se veruje u sve japanske brendove. Kampanja okrenuta protiv Toyote apsolutno nije uticala na njihovu prodaju, čak naprotiv. Ne znam zašto je to tako, možda se svi nadaju da će kupovinom Toyote biti u prilici da mogu da ih tuže i zarade "milion dolara" ;-)
Chevrolet ima dva aduta da spreči propast Cruze i Volt ali mislim da to neće biti dovoljno. Cruze je preslabog kvaliteta, a Volt će biti preskup.

nebojša

pre 13 godina

Bio sam skoro u salonu Chevrolet-a i razgledao sam sve modele i mogu reći da je Cruze totalno razočarenje, na slikama mi je delovao odlično ali uživo skroz bledo. Posebno mi se nisu svidela sedista naročito zadnja i očekivao sam više prostora u autu, mnogo bolji utisak na mene su ostavili Aveo i Spark. Spark je za mene bio otkrovenje, tako mali auto a tako mnogo prostora unutra i dosta dobra oprema za nekih 8500 da je to za svaku pohvalu, jedino sto mi se ne sviđa su prednja svetla. Aveo mi je i od ranije poznat, isto mi se ne sviđa prednja maska ali unutra je skroz dobar i prostran, još kad vidim cenu stvarno zanimljivo. Cruze ne bih nikad kupio, cena je dobra, ali neka hvala.

spale

pre 13 godina

potrosnja benzinskih motora se krece za 1800 cm3 oko 8L na otvorenom do 11-12L po gradu, a prosek je negde oko 10L. To vazi za sve motore, pa makar bili losi kao fiatovi ili kvalitetni i pouzdani kao bmw-ovi, potrosnja je u tim granicama.

Baz

pre 13 godina

@Diler

Ja presao preko 11000km po centru beograda samo, nisam isao van grada i potrosnja mi je ispod 9.5 sa klimom, toliko i prolse zime... dakle cele godine. Relacije mi nisu duze od 7km....

Moj je 1.6, a 1.8 ne moze bas 14L da ubode.

Spadam u ljude koji uvek voze sa klimom i potrosnja me ne brine toliko, naravno da volim stedljiviji auto ali mi ne pada na pamet da iskljucim klimu zbog potrosnje, 1L gore dole mi nije problem!

Ko mi ne veruje, googlajte CHevrolet cruze 2009 na hrvatskom forumu, ima skoro 300 strana i o potrosnji se dosta govori. Ima i ljudi iz Srbije na forumu!

Vecina komentara ovde su totalne gluposti i nemaju veze s vezom a vidi se da su stavili ljudi koji nisu ni vozili a kamoli imaju auto.

Dragan

pre 13 godina

Ovde vlasnik Laccetti-ja karavana 2007.benzinac 1.6.Pošto se radi koliko ja znam o istom motoru koji se nalazi u Cruzu, evo mojih iskustava. Ovaj motor troši od 8,5l leti u gradu sa uključenom klimom do 10,5l kada su velike hladnoće. Na autoputu prosečno 120 km/h nije prešao 6,5l. Posle pune tri i po godine vožnje auto je besprekoran, bez ijednog kvara, servisiran u Boban autu, na maksimalno korektan način. Probao sam sve verzije Cruza, i toplo preporučujem 2.0 dizel 150KS, fenomenalan je. Što se tiče dizajna, lepši je tri puta od BMW trojke i A4. A što se tiče plastike, ok, nije ništa naročito, ali je bar prelepo dizajnirana unutrašnjost, nije kao kod nemaca. A što se tiče prostora, obrukao je ove prethodne automobile. U a4 čovek sa preko 80kg. ne može ni da udje... Molim da komentare daju oni koji su probali automobil.

mokgab

pre 13 godina

Samo sam proleteo kroz tekst, i ne ulazim u opremu, kvalitet, dizajn, itd. automobila, ali ću zato prokomentarisati potrošnju...

Potrošnja od preko 9 litara za 1.8 motor na auto putu, je blago rečeno previsoka!

Posedujem Mazdu6, koju sam nebrojano puta vozio kroz Nemačku (znači AP bez ograničenja), motor 1.8, benzin, 120 Ks.

Kada sam ja vozio, prosečna brzina 130 km/h, često uključen tempomat, pros. potrošnja ispod 8 litara!!! 7,7 - 8,0. Kada je otac bio za volanom, ista pros. brzina, ali bez tempomata, oko 8,5 litara supera.

A auto je veći i teži od ovog... tako da mi tu nešto ne valja, što se potrošnje tiče...

LPG

pre 13 godina

Ostajete bez gepeka ako ugraditi plin, mislim da Chevrolet ugraduje plin, i da vam ostaje garancija ako oni to rade.
PS.
obrni okreni, unisticete izduvne ventile sa plinom

iggy

pre 13 godina

Imam Cruze LT 1.8, potrošnja mi je 9,9l/100km,ali mislim da ću da smanjim jer sam startovao sa 13,6l/100km.Auto ima automatski menjač pa više troši,kao i klima koju na gasim.Ne znam za ostale ali za pare koliko sam ga platio odlično radi posao.Osnova je na platformi kao i Astra , ali ima više protora napred.Dobio sam dobru cenu za njega kada sam ga kupovao nadam se da ću dobiti dobru i kada ga budem prodavao.Chvrolet je u americi poznat pod parolom koliko para toliko muzike, prema tome srednji
niži nivo auta ali neuporedivo bolji kvalitet od hyudaia ili nečeg sličnog.
GM je stoji iza ovoga znači ima neki standard, motor je opelov i to je to nije nikakvo čudo ali je ok.predjem oko 1000km mesečno sa njime i ok mi je i za put i za grad.

Mare

pre 13 godina

Vlasnik Cruza ovde. Kad sam kupovao automobil, merkao sam i30. Poceo sam da obilazim salone i krenuo od Chevroleta. Seo sam u Cruze, bio mi je preskup, ali enterijer je bio jedini u kojem sam bio, a da nije izgledao "kineski" jeftino (tada sam sedao u automobile do 14-15.000e)... Na kraju sam dobio vrlo povoljnu ponudu za 1.6 benzinac LS+ i kupio ga. Nemam nijednu zamerku osim potrosnje (prosecno u gradu ~11 litara, doduse, stanujem na brdu uz koje uspe da udari u 35l). Za moje pojmove je vrlo tvrd, ali to ne mogu da okarakterisem kao zamerku - na auto putu klizi i vrlo lepo leze u krivine... Cak ni moja zena nije primetila 170km/h.

Za te pare, odlican porodicni auto.

Jovan

pre 13 godina

Vlasnik sam chevrolet kalosa, 2005. godina 1.4 8v.Auto nije tako loš ali sa nekim stvarima nikako nisam mogao da se pomirim a čujem da je to generalno odlika njihovih automobila. Očajan menjač, predugih hodova, jezivo trom motor potpuno mrtav na malim obrtajima, potrošnja u gradu između 12-13 litara što je katastroga za tu klasu automobila.Plastika u kabini se guli, izgleda da je najgoreg mogućeg kvaliteta.Jedino što je servis prilično jeftini i dosta ih ima tako da sam dosta sitnih kvarova mogao da za vrlo kratko vreme sredim. Sve su svemu, chevrolet iskreno nikom ne preporučujem, ima mnogo boljih marki za te pare.

Dejan

pre 13 godina

Od oduševljenja, da za relativno male pare možete kupiti veoma lep auto,do potpunog razočerenja, kada je moja malenkost u pitanju. Imali smo ga na tehničkom prošle godine kod prve registracije i svi smo konstatovali da je automobil veoma atraktivan a onda posle godinu dana eksploatacije.....
Tapacirung na poklopcu prtljažnika, koji je pričvršćen plastičnim tiplama samo što nije spao,plastična obloga praga zagrebana sa suvozačeve strane od štikle na nekoliko mesta, ispod volana opet zagrebana plastika ovog puta od ključa. Ipak najveći nedostatak je previše tanak lim. Naš klijent ima Punta, Mecu 200D i novog kruza, pogodite koji od ovih je jedini oštećen od grada. Opet ima on i dobrih osobina kada je bezbednost u pitanju. Izvlačili smo jednog havarisanog gde je samo vozač bio malo ozbiljnije povredjen u prepunom autu. Ipak opšti utisak je bolje Oktavia 1,9 TDI Ambiente za 15600..

Pittsburgh

pre 13 godina

Citajuci ova pljuvanja po automobilu, u koji verovatno polovina ovde nikada nije usla, a kamoli sela i provozala, dosao sam dao zakljucka da bi idealan auto za Srbina bio : pouzdan kao Nemac, lep kao Italijan(ka:), udoban kao francuz a da trosio kao Golf 2 dizel, da nov ne kosta vise od 10.000 eura, a da posle 5 godina moze da se proda za 15.000 eura.
E pa gospodo, tesko i nikako.
Uzmite pa pogledajte na netu casopise i statistike koliko kola gube na ceni kad im prodje 5 godina. Sto skuplji auto, to vise gubi na ceni.
Ovaj auto kosta tacno toliko, cak i manje, nego sto vredi. Sto se tice potrosnje, to vec ne znam koliko trosi na otvorenom putu kad se vozi 150 km/h ..ali ako je preko 15l onda je to stvarno mnogo.
btw, u kuci imamo Chevrolet Kalos kao drugi auto, presao 70.000 km, trosi 11 u gradu, ali se ne kvari, svaki dan se vozi, i za te pare sasvim je OK.
Prema tome, ko ima 15.000 eura, kupice Cruize 1.8, a ko ima 28.000 eura, kupice BMW-a pa nek uzivaju i jedni i drugi, na ovim uzasnim autoputevima i ovim krshem od benzina koji se ovde sipa.

Psihopata

pre 13 godina

Ne sumnjam da ovaj benzinac 1.8 od 140 ks, kako neki kažu, može po gradu da troši 8 ili 9 litara ( pa čak i u zafiri ili insigniji ). Kako da ne. Može "po gradu", ali samo po bord kompjuteru, u uslovima vožnje noću, vikendom i van kruga dvojke u BG... To su priče za malu decu.
A o tome da na auto putu u proseku "ne troši preko 8 litara", zaista ne bih, jer me to zasmejava. Možda toliko, ali do 120 km/h. Stisnite ga 150 ili 170 ( i tu ga "držite" ), pa ćete da vidite kako mu je "mali" rezervoar.
Vozim ( relativno savremenog ) dizela od 1,6 litara i znam koliko on može da "srkne" po gradu ili kada ga stisnete na auto putu.
Da ne bude dileme - i pored relativno velike potrošnje, cruze benzinac je odličan automobil, verovatno ispativiji od svakog ( savremenog ) dizela i može da predstavlja dobar izbor.

Dejan L

pre 13 godina

1. Znam 1 od servisera koji radi u Đelmaš-u (zastupniku chevrolet-a)
2. Kaže da je lacetti (prethodnik cruze-a) krntija za cruze i da je cruze 2x bolji
3. Ovo vam je jeftina astra, pa kome treba kvalitet, onda nek isprazni novčanik, šta ste hteli astru za dž?
4. Kaže da je cruze i gadan potrošač.
5. Limarija je malo osetljiva na udarce kamenčića i rizle-spada boja
6. Konstrukcija je čvrsta, bezbedna , ali spoljni limovi su meki (prednost ili mana, u slučaju da limar mora da pegla lim...? )
7. Za te pare, po meni je bolji izbor kia c'eed

Diler

pre 13 godina

@Zlatko

PR tekstovi ne prolaze na sajtu B92

Cruze se sada pravi i sa 5 vrata, u hečbek verziji kao i ceed

Cruz se može porediti sa ceedom, hyundaijem i30, astrom,golfom jer pripada toj klasi, c segmentu, odnos Golf klasi

Ako prodajete Cruz dobro znate da u gradu trosi od 10 do 14 l. 10,0 kada se vozi nežno do 40 km/h, a 14 litara, kada se vozi 80 km/h i kada se oštro ubrzava. Zimi troši oko 17 litara, kada je - 10 i kada ga palite za kratke relacije od 2 km, vozio, imao, testirao.

- Zasto bi covek koji ima Cruz lagao o potrosnji?

- Imate jako iskrene Chevroletove dilere, da ih sada ne reklamiram, niko vam ako pitate za savet nece preporuciti ovaj 1.8 motor, svi ce vam reci uzmite dizel, ili 1.6 ako bas malo vozite.

Neko me je zasmejao podatkom da Zafira 1.8 benzinac trosi 9,0 litara u gradu? U kom to gradu? Pa fabrika Opel deklariše potrošnju, gradsku za taj auto 11,0 litara. Kako može da troši 2,0 litra manje od onog što fabrika kaže,a u uvek malo lažu.

Na kraju, bolje je pisati i objaviti objektivan tekst, nego gurati PR "smeće" citaocima B92, i ne pomažu ni komentari Chevroletovih dilera, koji pisu ono sto im gazda kaže.

Evo sedite sad u kola, i udjite u prvi Chevroeltov salon automobila i pitajte bilo kog prodavca koji vam motor preporucuje. Niko vam nece preporuciti 1.8, kladim se sa vama.

Nesh

pre 13 godina

Neko je spomenuo da enterijer deluje jeftino.Ne bih se složio.Više puta sam sedeo u različitim paketima opreme i to ne deluje jeftino.Naprotiv.Meko i vrlo pristojno.Naravno da nije na nivou nove Astre,ali treba samo uporediti cenu.Korejsko poreklo čak podiže celu priću na još viši nivo.Nedostatak 6-te brzine svakako je nepovoljan kompromis za tako snažan motor.Vrlo me zanima "hatcback" verzija zbog kompaktnih dimenzija,pogotovu što su iz Chevy-a najavili da je još više unapređen u nekim segmentima izrade.Zajedno sa smanjenjem carine na 5%,zatim po difoltu manjom cenom "hatchback"-a,uz vrlo bogatu opremu,sve to može biti vrlo određujuće za kupovinu.

Jurica

pre 13 godina

potrosnja benzinskih motora se krece za 1800 cm3 oko 8L na otvorenom do 11-12L po gradu, a prosek je negde oko 10L. To vazi za sve motore, pa makar bili losi kao fiatovi ili kvalitetni i pouzdani kao bmw-ovi, potrosnja je u tim granicama.
(spale, 19. novembar 2010 18:02)


Ako se htio navesti primjer losih motora (benzinskih ili dizela), stvarno ne znam zasto si uzeo Fiat kao uzor. Po cemu su Fiatovi motori losiji od npr. Peugeotovih, Fordovih ili VW-ovih? Sto se tice motora Fiat je za njih nedostizan. Druga stvar su te malogradjanske predrasude.
Sto se tice Cruza, mislim da se dobija mnogo vise "muzike" za taj novac nego kod drugih.

Laza

pre 13 godina

Gledao sam Cruze i uopste nije los, ovi sto ga uporedjuju sa Audijem, BMW-om, Mercedesom i Maybahom ne uzimaju u obzir bitan faktor, a to je CENA!
Za te pare odlicna kupovina, ja sam uvek kupovao jeftinija vozila, ali nova. Jedini put kada sam se presao je kada sam kupio Grande Punto, njega sada vozim, ali sam potpuno nezadovoljan sa njim. Eto, njega mogu da uporedim sa Kruzom i kruz odnosi pobedu u kvalitetu 100 posto, a verujem i da ce se mnogo manje kvariti od Fiata. To mi se nikada nije do sada desavalo da se vozilo kvari dok je jos pod garancijom, a Punto se kvari nemilosrdno. Sledeci koji kupujem bice Kruz, i30 ili Ceed. Pouzdanost je kod sva tri modela dokazana, izgled odlican, materijali dobri, za te pare best buy.

Zlatko

pre 13 godina

1. Pisem sa telefonske Opere,pa necu upotrebljavati neka slova naseg pisma.
2. Citajuci komentare na skoro svaki auto koji se testira dolazim do zakljucka da su nasi ljudi najpametniji. Prosto se pitam kako vec ne rade u nekoj svetskoj autokompaniji. Mi pricamo kao da za automobile dajemo po 50-ak hiljada pa svakom modelu nadjemo manu.
3. Kako mogu da se uporedjuju Kruz i Sid? Jedan je limuzina drugi je hecbek. Dakle, jedan se vodi da ima cetvoro vrata drugi troje ili petoro. Jedan je po karoseriji slican Golfu, ix30, Astri sa petoro vrata..., dok je drugi slican Fluensu, Meganu /sedan/, Astri sa cetvoro vrata...
4. Posto su neki spominjali Kalos... Vozio sam drugaricin Aveo sa petoro vrata. Polovan, 3god. star, ne znam sa kojim motorom. Auto ide k'o bombonica. Menjac je izuzetno lagan, dok se ne stekne navika zahteva povremeno spustanje pogleda pri promeni brzine. Motor se ne cuje. Stojeci na semaforu morao sam da pritiskam gas da proveravam da li mi je auto upaljen. Ubrzava ''k'o zmaj''. Ne primeti se veca brzina, a kao sto rekoh ni ne cuje se motor. Ako je Kruz kao jaci i veci isti takav onda je to dobar auto.
5. Po ceni od 12.500 za osnovni model mislim da je izuzetno dobra investija. Mislim da podatak od 18l u zimskom periodu, kako je neko napisao, nije istinit. Pa nije to John Deer. Sedeo sam u njemu, i meni deluje mnogo nisko. Ali to verovatno nestaje tokom perioda privikavanja kroz stalnu voznju. Meni se mnogo vise svidja manji, Aveo sa cetvoro vrata, ali daleko od toga da Kruz ostavlja ljude ravnodusnim i ne izaziva poglede okoline. Izgledom moze potpuno da parira i skupljim po imenima zvucnijim modelima. Kad bih imao te pare ja bih pre uzeo Astru sa cetvoro vrata zbog skladnijeg i nenapadnijeg dizajna ili stari model Oktavije-Tour zbog mnogo veceg prtljaznika.

Apache

pre 13 godina

(Kanada TS16949, 17. novembar 2010 14:41)
Apsolutno niste u pravu, cak iskrivljujete. Uspeh GM na berzi (prvog dana-znaci ocekuje se globalni uspeh) VAS definitivno pobija.

Milan

pre 13 godina

Prošle godine od avgusta do novembra intenzivno sam obilazio salone zbog kupovine novog auta i u finale izbora ušli su kruz i I30. Da sam kupovao bio bi to I30, ostavio je utisak kvalitetnije napravljenog automobila. Prijatelj ga je i kupio i prezadovoljan je.
Kruz je odlično dizajniran i spolja i iznutra što privlači ljude koji ne drže do detalja pa se većina mojih prijatelja čudila mojoj odluci. Ipak u ševroletu su dosta štedeli na stvarima koje se ne vide na prvi pogled: Pretvrd je, zvučne izolacije skoro da nema, sedišta mala i tvrda pa je auto u celini ne komforan, materijali su grubi na dodir mada će možda biti trajni. U odnosu na prethodnike kruz je svetlosnu godinu ispred i svakako je primamljiva kupovina, ipak je šteta što ga za 2-3000 evra nisu uradili da bude zaista dobar automobil.

Routasydan

pre 13 godina

Sto se tice dizajna, auto je prelep. Unutrasnjost je takodje lepa, a u kvalitt matereijala necu ulaziti. Ono sto mi smeta je to sto auto ima dosta konjskih snaga a pri tom 55-stepeni menjac. To utice na potrosnju koja je velika. Da ima sestu brzinu, potrosnja bi poprilicno pala. Takodje mi smeta jako mali obrtni moment. Velika je disproporcija izmedju snage i obrtnog momenta. Ili sam ja navikao na dizel (TDI) masine koje su na ovom polju jako dobre. I naravno njegova vrednost kao polovnjaka jer kad tad se mora prodati i kupiti drugi automobil.

PR

pre 13 godina

@Stojan
Radi se o automobilu koji je solidan, dobro opremljen i valjda bezbedan. Dobre strane su u spoljni dizajn, dobra oprema za kolicinu para i ..... nema vise. Ako zelite da znate koliko trosi, provozajte ga par dana po gradu, ali ne nocu kada ne rade semafori i nema zive duse, tesko da ce iko spusiti potrosnju ispod 14 litara. Zimi,sa klimom, ide i do 18 litara.


- Na zalost ovo sto ste napisali je tacno. Čist PR tekst.

PS.
svi znamo da casopisi zive od reklama, ali treba imati meru, bar koliko toliko

Peca

pre 13 godina

@Iggy
Chvrolet je u americi poznat pod parolom koliko para toliko muzike, prema tome srednji
niži nivo auta ali neuporedivo bolji kvalitet od hyudaia ili nečeg sličnog.


Igi da li si cuo da je nemacki Auto Bild za 2010.godinu progoasio Hyundai za najkvalitetnije automobile.

Smesno je porediti Chevroelt i Hyundai, uostalomm neka daju 5 godina garancije kao sto Hyundai daje.

Cruz 1.8 u gradu trosi izmedju 10 i 12 litara.

Nemojte ljudi biti tako nepismeni, bord kompjuter pokazuje samo okvirno prosecnu potrosnju, i laze od 1,0 do 1,5 litra u proseku.

Sipajte gorivo do cepa, zabelezite kilometrazu, vozite, kada sledeci put sipate grivo do cepa, pogledajte koliko ste presli sa tim gorivom, podelite dva broja digitronom i onda cete dobiti prosecno potrosnju.
Nije to neka komplikovana matematika.

Potrosnja u gradu Beogradu je jedna prica, a potrosnja u Novom Sadu je sasvim nesto drugo. Tempo voznje se mnogo razlikuje.

Auto

pre 13 godina

@
Autor teksta kao da je dobio materijal sta treba da isprica, kao da u zivotu nije seo i probao automobil


- Neko je ovo napisao, i ja se slazem sa tim 100%.

Internet je jako dobra stvar, jer istina, i objektivnost na kraju uvek ispliva. Nemojte citaocima B92 servirati PR tekst, ljudi na ovom sajtu imaju jako dobar "njuh".

Zoran

pre 13 godina

Ne znam kakve su ovo nebulozne priče o potršnji u gradu od 14-15 l. Imam Opel Insigniu sa 1.8 motorom (benzin, 140ks) i u gradu troši 9,5-10 l. Menjač ima 6 brzina što je veliki plus za auto put ali u gradu to nema značaja. Prema tome ne znam kako lakši Cruze može da troši toliko a čisto sumnjam da je motor koji se ugrađuje u Insigniu drastično bolji od ovog u Cruzu. Insignia na autoputu u 6 brzini 150-160 troši oko 9 l.

nn

pre 13 godina

Jedino na čemu bi trebalo da porade jesu mali dizel agregati.
Recimo neki 1.5 ili 1.6 dizel sa stotinak konja bi bio idealan. Ovako ovi 2.0 su em skupi za registraciju em više troše, a neka velika snaga motora i nije mnogo važna u zemlji gde je prosečna brzina na putevima jedva 70 km/h.

dragan

pre 13 godina

Dileru,vidim da aludiras na mene.To nije lepo...Znaci,kupio sam ga pre tri nedelje i toliko trosi.To je cinjenica,a ti verovatno volis da se vhalis kako tvoj auto malo trosi.A nikako ne smes da moj komentar nazoves 'gluposti i budalastine'.Jednostavno,Cruze 1.6b je veliki potrosac...

TT300

pre 13 godina

Imam cruza 1,8 više od godine. Potrošnja je ok, neznam šta neki palamudite...po gradu ne ide preko 12, autoput ako ideš 130 7,5 i tako dalje. Ali ako neznaš vozit, ili divljaš, može biti i dosta više...ali ja poznam i ljudi kojim clio dci troši 9,5 litara, pa kako da ne bi takvim i ovaj cruze 15.

neshvatljiv

pre 13 godina

@djuka

vidis ja se ne salzem sa tobom u vezi unutrasnjeg kvaliteta.
pipao sam i sedao u LS+ verziju i kvalitet je bas prijatan za ruku.namerno sam vrsio pritisak na odredjenim mestima i skriputanja nije uopste bilo.
zamerka jedina je na kruznu plastiku iznad instrument table koja je mekana i tanka ali opet ne proizvodi nikakve zvukove niti nagovestava da ce ubuduce.
sedista su extra i tkanina na prednjoj konzoli je zaista kvalitetno uradjena.
cena je najbolja za ovu klasu a kvalitet 8/10 u ovoj klasi

Vlada

pre 13 godina

@Psihopata
Sto se tice potrosnje, sa 55L eurodizela predjem 800-950km (koga zanima neka racuna) u zavisnosti koliko stiskam gas ali kako se najvise vozim po autoputu brzina je izmedju 120-160km/h. Ubedjen sam ako bi bio pazljiviji da bih presao preko 1000km sa jednim tankom. Ima 6 brzina tako da je uzivanje na autoputu.
Servis na 15k km je kostao 10.000 din u Kraljevu (ulje, filter ulja, filter klime promenjen na moje insistiranje, ruke). Moram da kazem da je to 4.000 din manje nego u BGD (verovali ili ne). Oba ovlascenja servisa su u pitanju.
Na 30k km servisu (koji se blizi) ceka me isti trosak a na 45k km mozda mi zamene plocice, ali mozda mada kao sto sam spomenuo, uglavnom sam na autoputu pa mozda doguram i do 60k km bez zamene.
Obilazio sam salone, hteo sam golf klasu, dizela sa 6 brzina i automatskom klimom. Mislim da sam sa i30 dobio najvise (odnos cena kvalitet).

Pozdrav,

Kalos

pre 13 godina

Vlasnik sam Kalosa 2005. 1400ccm 8v benzinac za 83KS (nov kupljen kod nas). Dosad presao 69000km,jedini kvar je bila neka sonda u auspuhu koja je kostala oko 120e da se zameni. Sam auto ne nudi nikakav poseban luksuz i komfor u voznji, ali s obzirom na sve popuste koje sam tada dobio odlucio sam se za njega. Potrosnja je 6.5 - 8l na autoputu (zavisno od godisnjeg doba i upotrebe klime pri brzini 110-150), tj u gradu (bg-u) minimalna potrosnja od 9l (bez klime) dok sa klimom leti ide do 10l, a zimi potrosnja raste na do 11 litara. Uredno vodim evidenciju o potrosnji, ne gazim po gasu, i bas retko na autoputu prelazim preko 140 (realno, kalosu je plafon ~170). Ako nekog zanima jos nesto od podataka, pitajte...

U celoj prici, najnezadovoljniji sam motorom, jer sam ranije vozio razne polovne japance i svi su imali bolje motore u svakom pogledu, pa cak i oni iz 80tih godina. Takodje autu je trebalo dobrih 20000km da se motor razradi.

milanche

pre 13 godina

Ovo nije americki auto. Dizajnirajn je u Koreji (GM Daewoo), a OPEL je odradio inzenjerski deo posla. Proizvodi se na pet-sest mesta u svetu. Eventualno su neki menadzeri amerikanci. Da li neko zna odakle stizu ovi koji se uvoze u nasu zemlju?

LPG

pre 13 godina

Da li je iko razmisljao u ugradnji plina u ovaj auto. Ako je auto zaista veliki potrosac, mozda bi to moglo da pomogne. Da li se ostaje bez garancije ako se ugradi plin?

Psihopata

pre 13 godina

Vlada, 22. novembar 2010 11:24
Ne sumnjam u Tvoj zaključak, ali da li možeš da nam daš i neku objektivnu činjenicu iz koje taj zaljučak sledi. Potrošnja, održavanje, DPF filter ...?
Pozdrav!

Nebojsa, Toronto

pre 13 godina

@Kanada TS16949

Svako ko se potpisuje sa tehnickom specifikacijom kao merilom autoriteta za kvalitet ocigledno ne zna sta je isti. Prema istoj TS je moja bivsa firma imala najveci recall za Toyotu iako je proces, QS i dizajn bio u skladu sa kriterijumom.

preza

pre 12 godina

Skoro punih 7 godina sam vozio Kalos 1,4. To je prosecan automobil, nista posebno, vozne karakteristike su mu ispod proseka. Pouzdanost i jeftino odrzavanje mu je bolja osobina. Za 7 godina sam prosao bez ijednog jedinog kvara. Vrlo lako sam ga prodao na kraju. Odlucio sam da kupim novi auto i prvo pogledao Cruze 1,6. Posle probne voznje sam odustao od njega. Najvise zbog tromog i slabog motora. To je 1,6 sa 124 ks. To je poboljsana verzija prethodnog motora od 113 ks, kako li se tek taj vukao po putu. Nisam merio potrosnju, pretpostavljam da je velika, jer da bi isao iole kako treba, papucica gasa treba da bude dobro pritisnuta... Na kraju, posle puno isprobanih auta, izbor je pao na jednog japanca....

Bojan

pre 13 godina

Toliko sam zadivljen ovim komentarima oko potrošnje da se moram javiti...
Ovaj 1.8 motor je Opelov, prošao kroz 3-4 faze kako su ga štimali da bude u skladu sa odgovarajućim euro standardima. Ukratko, počelo je sa X18XE1 (115 KS, Euro 2), zatim kratko Z18XEL (115 KS, Euro 3), Z18XE (125 KS, Euro 4) i ovaj su nekako ugurali u Euro 5, Z18XER, 140 KS. Pri tom, obrtni momenat je uvećan za 5 Nm, sa 170 (X18XE1) na 175 (Z18XER). Znači, sve što je dobijeno KS, dobijeno je u višim obrtajima, čisto da ne dobijete pogrešnu predstavu o motoru. A na papiru lijepo izgleda tih 140 KS...
Dalje, ja vozim Zafiru A sa X18XE1 motorom koja je nešto teža od automobila iz članka, potrošnja u gradu nikad nije bila preko 9, a ovo što ljudi spominju 14, čestitam.
E, sad, zašto petostepeni mjenjač? Štedi se, eto zašto, kriza, recesija, valjalo je da Rick Wagoner kupi još koju jahtu... Ovaj motor dolazi i u Insigniji ali uparen sa šestostepenim mjenjačem, štaviše, tamo i osnovni 1.6 motor dobija šestostepeni mjenjač. GM-ova standardno glupa politika, gdje sve mora da te podsjeća na ideju "koliko para, toliko muzike"... šteta.
Ovo je, po meni, relativno ružan auto sa korektnom opremom, i vjerujem da se može pronaći neka kombinacija opreme i cijene koja bi našem kupcu imala smisla te smatram da bi za nekih desetak godina, ukoliko GM nastavi pametno sa sadašnjom evropskom taktikom, Chevrolet mogao biti veoma čest izbor naših vozača... Ako ga ne u tome ne spriječi neka reinkarnacija Zastave 101.
U svakom slučaju, valjalo bi prvo opipati unutrašnjost od sva tri modela opreme pa donijeti svoj sud...

Aorta

pre 13 godina

milanche
ovi što se prodaju kod nas proizvode se u Madjarskoj, odatle idu u Kopar (luku) odakle dolaze u Srbiju!!!
Bar je to slučaj sa mojim cruzom.

Detroit

pre 13 godina

@ Kanada TS16949,

Mislim da niste duboko usli u 'materiju'. Radim u Detroitu za dobavljaca 'velike trojke'. Sada kada je Unija (Sindikat, UAW) 'protjeran' iz Detroita, dolaze puno bolji dani za 'veliku trojku'. U kompaniji u kojoj radim su radnici Unije imali satnicu od 38 dolara/satu. Sa prekovremenim (duplo te pare), vecina je redovno izlazila na 100,000 dolara godisnje. Mislim, to su ljudi cija se strucnost svodila na pritisak dugmeta. To je bilo daleko vise nego sto su zaradjivali inzinjeri. A takvih radnika je samo u GM-u prije pregovora iz 2008. godine bilo 73,000 (sa GM-ovim dobavljacima, taj broj mozemo mirne duse pomnoziti sa 10). Sada, kada je satnica radnika vracena na tolerantniju mjeru (u 'mojoj' kompaniji 18$ po satu), ostaje puno vise novca za ulaganje u kvalitet. Mislim da se to vec vidi.
Japanske automobilske kompanije nisu imali radnike koji pripadaju Uniji, i zato su uvijek mogli vise uloziti u kvalitet. Well... Ta vremena su prosla... Ah, da, Vozim Chevy-a koji je do sada presao 296,000 km...

bivsi vlasnik

pre 13 godina

Za neverne tome i ljubitelje golfa @.
Vozio sam kalos 1.4 16v od okm pa do 98000.km.Kvar ne postoji.
Posle kalosa lacetti 1,6 od o do 55000 km,takodje bez ikakvog kvara.
Automobili su ODLICNI.

Nikola

pre 13 godina

Vlasnik sam Cruze-a LT 2.0 dizelesa nekih godinu dana i imam samo reci hvale. Spolja deluje mnogo lepse od svojih konkurenata Honde Civic Sedana, Hyndai i30, Skode Octavie. Zaostaje velicinom gepeka i cinjenicom da nije hatchback za Octaviom ali izgledom, opremom, performansama (0-100km/h za 9s), brzinom od 215 km/h (http://www.youtube.com/watch?v=3404FpjqPB8&feature=related),korektnom potrosnjom svakako zasluzuje paznju. Malo je tvrdji, fali 6-ti stepen na menjacu. Izuzetno je prostran unutra i s prtljaznikom od 450L je odlican izbor za cetvoroclanu porodicu. i30 iako slicne cene je manji auto od Cruze-a.
Civic Sedan takodje ima manji
prtljaznik od Cruze-a. Octaviina untrasnjost i prtljaznik su veci nego kod Cruze-a ali sa 2.0 TDI i sa visim paketom opreme koji odgovara LT paketu znatno skuplja od Cruze-a LT 2.0 Diesel. Za ono koliko kosta i sta pruza, izuzetan auto.

BOKI

pre 13 godina

Nema tu puno da se prica: jeftin automobil srednje klase, od koga ne treba ocekivati cuda. U ovoj cenovnoj kategoriji presudjuju licni afiniteti - neko voli evropljane, neko azijate...
Nije u klasi sa evropskom konkurencijom, kada su upotrebljeni materijali i vozne osobine u pitanju (Golf, Astra), ali ima osetno nizu cenu koja je u rangu i30, C'eed-a, Megana (Fluenca).
Po meni - jedini problem su prilicno tvrdo ogibljenje i povecana potrosnja. Cak i na autoputu ovaj automobil ne bi trebao da trosi preko 8 l/100km. Ko ne vozi mnogo nece primetiti, ali ko prelazi mnogo kilometara bolje je da uzme i30.

dragan

pre 13 godina

Ja sam vlasnik kruza 1.6b.Imam ga 20 dana.Moj utisak je generalno dobar,sem potrosnje i bucnog motora.Auto mi do sada u proseku trosi oko 9.5litara u kombinovanom rezimu voznje.Puno...A motor je veoma bucan pri malo vecim brzinama.A Chevrolet ne ugradjuje plin,tako da se u slucaju ugradnje gubi garancija.100% proverena informacija.To im je takodje veliki minus.

Srpski sin

pre 13 godina

Posle Astre sam pao na markentiski trik Forda i napravio glupost zivota.Kuppio sam Fiestu u 1.4 16v od 80ks i 1110kg.E to je ubistvo,tromo,tek pocinje da vuce na 3500rpm a tad je potrosnja kao kod Bmw-a.Inace trosi 11 a ako je potrebno malo snage ide na 13-14.U poredjenju sa Astrom 1.6 16v i 100ks i potrosnjom od 8.5.Motor u Kruzu je iz Astre tako da moze da trosi oko 10-11 normalne voznje a svako pritskanje papucice kosta.A sto se tice poredjenja motora od pre 12-13 godina ekvivalent motoru od 100ks je sada 125ks.Jednostavno je stvar u filterima i u emisiji gasova,tako da nemojte da zinete na konje a mislite da ce da leti kao neka Astra F ili Golf 3.

Zare

pre 13 godina

Novinar Aleksandar Babić je u tekstu o dizel varijanti Kruza 2.0 napisao sledeće :
"Još nešto: Cruze je jako tvrd auto. Posle prvih utisaka nameravao sam da napišem da je ‘čvrsto trimovan’, ali pošto mi je dobro ispremeštao bubrege na starom novosadskom putu, na zloglasnoj i zbilja nepodnošljivoj deonici iza Inđije, više nisam imao odstupnicu u eufemizmu.

Svaki udar se snažno oseća i čuje, potonje opet ide na raboš priče o izolaciji. Ka kompromisu usmereno i nešto mekše oslanjanje izvesno ne bi mnogo pokvarilo primerne vozne osobine i uklopilo bi se u ono što očekujete od automobila namenjenog širokoj publici."
Moguće je da je trim podešen za težeg dizelaša ali baš ne verujem da je takva razlika kako proizilazi iz ova dva teksta. Ako se oba pažljivo pročitaju (a mogu se naći na sajtu B92) može se videti da je stari tekt pisan znatno detaljnije dok novi deluje prilično površno i marketinški pozitivno.
Neke mane ovom vozilu su neprimerene spolja i iznutra gledano auto je daleko iznad cene koštanja i to je inajveći mamac. Kvalitet plastike je izmedju Škode i Seata u WV grupaciji mada se mogu pronaći i detalji koji deluju vrlo jeftino ali to se može pronaći i na Mercedesu ako se baš cepidlači. O potrošnji ne bih jer nisam vozio ipak s' obzirom da su svi motori zapravo derivat Opelovih ja ne vidim kako je moguće da razlike budu drastične. Klaustofobičan osećaj na koji se ovde neko žalio takodje je posledica savremen konstrukcije automobila jer se limeni bokovi i stubovi sve više uvećavaju. Ovo naravno povećava i težinu a to je rak rana savremenih automobila generalno. Potreban je znatno veći proboj u tehnologiji izrade karoserije ali trenutna rešenja su najjeftinija pa ih skoro svi praktikuju. Da zaključim ovaj auto je kao što je većina njih to i rekla, ono što vam sleduje za te novce... Ako vam se ne dopada ima i drugih ponuda pa vi vagajte...

Djole

pre 13 godina

Realan konkurent ovom autu je samo Fluence 1.6 (za koji ste u poredjenju iz nekog razloga pogresili ubrzanje i maksimalnu brzinu?).Škoda Octavia 1,8 TFSI kosta vise za celog puntica,slicno kao i Toyota Corolla 1,8.

Vlada

pre 13 godina

Pozdrav svima,

U Aprilu sam sam pazario Hyundai i30 1.6 CRDi ali moram da priznam da sam zagledao i Cruze ali trazio sam 1.6 dizel sa 6 stepenim menjacem jer prelazim puno km po autoputu. Posle 25000 km, samo reci hvale za i30. Nisam neki strucnjak ali mislim da se i30 super pokazao, i kod nas i u svetu.

Pozdrav

Skimanijak

pre 13 godina

Od jan 2011 vozim Cruza 1.6 benz, sa full opremom; ta oprema je verovatno i presudila pri izboru istog...
ali,
Ovo je uzasno tvrd auto kod kojeg se oseca svaka neravnina na putu + i to se cuje;
nepregledan je pozadi sto donekle ispravlja parking senzor;
izrazito lenj motor, neelastican i imam frku kad krenem u preticanje (verovatno je ovo i uticaj tezine vozila);
potrosnja velika (auto put Bgd-Italija prosek 9,8 lit sa punim prtljagom i opterecenjem) - mislim da ce da se smanji kada se motor malo razradi;
po gradu potrosnja 12,5 lit
I konacno - za one koji skijaju pa nose ski opremu sa sobom - krovni nosaci ne mogu da se nadju osim kod Thule-a a to zadovoljstvo kosta oko 200 € + kofer (napominjem da je ovo samo licna problematika i nije relevantna za opsti utisak o Cruzu)
Za nesto vise para i za manje opreme cini mi se da je Opel Astra 1,6 (ista klasa motora) bolje resenje, pogotovo sto Opele (corse, astre, merive i zafire) vozim vise od 15 god

Aorta

pre 13 godina

Verovatno sam jedan od prvih vlasnika cruza u srbiji (od april 2008.godine) 1,6 LS.
Mane: -prtljažnik prostran ali loše dizajnirana hidraulika zadnjih vrata značajno smanjuje korisni prostor!
-nema ručice iznutra za zatvaranje prtljažnih vrata pa stalno prljate ruke zatvarajući!
-nepreglednost zadnje strane (popravljeno senzorima) ali danas većina automobila te klase ima lošu zadnju preglednost.
-loša vidljivost vozača (veliki mrtav ugao) sa desne strane tako da pri uključivanju u saobraćaj sa desne strane morate da se pomerate kako bi videli dobro.
-nepreciznost menjača pogotovo pri šaltovanju u 3. brzinu ali i to vremenom naučite pa ste oprezniji i koncentrisaniji pri izmeni brzina
-velika potrošnja oko 10-10,5l/100km kombinovane vožnje. (mislim da bi se ovo resilo sa 6-brzinskim menjačem).
- auto je napravljen za nepušače!!!
-nema senzora u pneumaticima što bi po mom mišljenju trebalo da ima auto te klase!
-mana motora 1,6l je nedovoljna snaga pogotovu leti sa klimom i na uzbrdici.

Sve ostalo je više nego OK.
Za te pare i sa tom opremom kao i vizuelnim efektom NEMA takvog automobila!!!
Meni lično je dosta udoban, dobro je zvučno izolovan, a neki komentari tipa da oseća svaku rupu i nisam primetio. Možda je reč o prepunpanim pneumaticima. Do sada sam prešao preko 30 000km, servisom sam prezadovoljan kao i cenom. Redovni servis (ulje, filteri i detaljno isčitavanje kompjuterom i pregled hidraulike oko 60-80E.

maxy

pre 13 godina

"Chevrolet je podesio oslanjanje točkova u skladu sa sedištima u kabini, dakle prilično meko." Pa zar na ranijim testovima ovaj automobil nije predstavljan kao poprilično tvrd, čak upoređivan i sa prošlom generacijom akorda?
Nisam vozio ovaj automobil, mada čujem da se vlasnici ševroleta često žale na potrošnju. Moj utisak je da za taj novac ovo i nije loše rešenje, naravno kome treba porodični automobil u ovoj verziji karoserije.

TIRION

pre 10 godina

CRUZE-ri...par stvari. Ja imam CHEVY CRUZE 1.8 LT 145 ks. Kupio sam ga novog u AC Brajic. Prvih 2000-3000 km auto je trosio...pazite ovo....na bordu mi je pisalo 11,9-12 l....i to nije nikakva sala...BEZ KLIME...ja licno je retko kad ukljucujem. Na otvorenmo putu maksimalno se spustio na 7,4 L...ali molim vas za jednu bitnu stvar da uzmete u obzir....trosio je 7.4 l pri prosecnim brzinama od 70-80 km na sat. Nakon predjenih 3000 km potrosnja se spustila u kombinovanom rezimu na zakucanih 10 l...sto pise na bordu...u realnom svetu 11-12 l....

Licno nemam zamerke na Cruze-a 1.8, osim nedostatka 6 brzine...ali to je amerikanac a amerkianci su poznati da prave brutalnu snagu i da ih nije bas briga za potrosnju...
Plin moze da se ugradi seceri ali samo u ovlascenom servisu a ne negde ko zna gde... kosta oko 1000 evra. Licno sam razgovarao sa sefom u servisu AC BRAJUC koji je inace prijatelj mog oca...NE GUBI SE GARANCIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....NE GUBI SE GARANCIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....i od 2012 godine cruze ili chevy daje 5 godina garancije

pozz