Nedelja, 14.11.2010.

00:09

Popović:Kraj balade vlade i tajkuna

Slučaj Salford jasno pokazuje da moć tajkuna bledi, čim se naše „nezavisno“ sudstvo osmelilo da donese ovakvu presudu, kaže Danica Popović.

Izvor: Blic

Popoviæ:Kraj balade vlade i tajkuna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

za4clanu korpa u makedonij 60%plate

pre 13 godina

Treba privatizovati jer je skupo platiti cistacicu 300-400eur i jos si monopolist. Molim vas neko ima toliko para da otvori 1 novi diskont mesecno ali zato za radnika nema vise od 200-250eur.Ili neko ima pare da kupi 3 preduzeca u mesecu ali nema za minimalac.Ovi svi monopolisti od 2000g zamolio bi da plate barem evropske plate radnicima kad su vec nadigli EU cene i jos nam 10g dzali infaciju zbog toga.Msm ako nemoze monopolist da plati tu platu ko moze.Inace mene bi bilo sramota da sam na takav nacin zaradio 50mil a kamoli 500miliona ili mlrd-e jer znam da celo moje pokoljnje nebi to potrosili.Za sve je kriva politika od 2000g, samo plati i sredi cu ti mega profit prvo sa bankama, mlekarima, discontima... Zato je i korpa za 4clanu porodicu u makedoniji 60% jedne plate a koliko li je ovde?

Maree

pre 13 godina

Imam mali milion stvari koje bi vlada trebala da uradi. Siguran sam da bi i svi mi ovde na forumu predlozima bolje organizovali drzavu od ovih na vlasti. Problem je sto oni nece nikakve reforme. Njima odgovara sve ovo. Njima odgovara da mladic nikad ne bude nadjen, da srbija ne ide u eu, jer je onda kraj njihovom lopovluku. Tako da, palite odavde ili se navikavajte na status quo.

Milomir

pre 13 godina

Ovo je sve suprer zashta se profesorka zalaze. Pitanje je dali je drushtvo spremno na ovu vrstu rezova. Za neke mozda i jeste, ali za sve nisam siguran. Rizichno je dati ovcama slobodu da pasu kad su vukovi josh uvek medju nama. Djindjic je napravio takvu greshku, nisam siguran da ce je napraviti i DicTa

Fani

pre 13 godina

Nisam cula Tadica skoro da se bavio nekim konkretnijim temama koje su od vaznosti za narod, osim sto su doneli odluku o zabranjenom pusenju ?!
Imamo li mi neke vece probleme od toga? A ne,moramo da se ugledamo na zemlje EU, pa Tadicu- ugledaj se! Oni bar znaju svoja prava, a pogledajte nas?

Guaga56@yahoo.com

pre 13 godina

Da zivimo u jednoj normalnoj zemlji gde vlast zna svoje obaveze i da ih redovno ispunjva, pa i da znamo kome i u sta da verujemo. Drzavna preduzeca skoro da vise ne postoje, a privatnih nema dovoljno. I sta cemo da radimo sa nezapolenima? kao da je njima uopste bitno gde ce da rade i za koga ako nemaju posao...Drzava bi trebala malo da spusti nos, sama je kreirala ovo sto se desava.

Mile

pre 13 godina

"Dokle god su ove firme u rukama države, usluge će biti loše i skupe, veliki deo para odlaziće na javne nabavke na kojima će pobeđivati partijski favoriti, a direktor će se menjati svaki put kad neko drugi pobedi na izborima. Zašto se narodu sviđa da te firme ostanu državne, nikad mi neće biti jasno", zaključuje ona. "

Zamena teza. Nije kriva vlasnicka struktura vec banditizam pojedinaca organizovanih u entitetima poznatim kao politicka stranka koji su, zahvaljujuci nasim glasovima i nasoj potpunoj iskljucenosti i nemarnosti, zajahali zlatne koke i od njih napravili gubitase opstom kradjom. Kako u Francuskoj nema ovakve korupcije i kako tamo ne kradu ovako bezocno? Postoji sistem, sprovodi se zakon, a sudstvo je nezavisno. Carobni triling.

LJILJA

pre 13 godina

Pa nas ubijaju velike drzavne firme koje nas konstatno teraju u minus,moramo da ih privatizujemo sto pre i da skinemo taj ogromni teret sa budzeta drzave

QQQ

pre 13 godina

Kakav zakljucak!?

Sta politicarima se zgadila korupcija,vlast i pune aktovke tajkunskih para.

I sve ovo bazirano na krizi sa Imlekom.Zalosno!!

Da je drzava htela da resi ovu krizu, cetvrti dan nestasice mleka drzava bi dozvolila uvoz tolike kolicine mleka, da bi salford prodavao litar dugotrajnog po 45din,samo da ne mora da stavlja kljuc u bravu.
Tako to rade drzave,koje ne drze svoje gradjane pod virtuelnim sankcijama, a sa druge strane pricaju o slobodnom trzistu.

Koliko ste "dobri" gospodjice na ovom izvestaju?

View

pre 13 godina

Opsednutost naše političke i ekonomske "elite" penzionerima, zaista postaje fascinantna. Mislim, kakav um treba imati pa u vesti o sprezi političara i tajkuna, kao problem navesti – penzionere (!?)
Gospođo Popović, tačno je da je Srbija zemlja sve starijih ljudi, tj. penzionera i to je direktna posledica politike koju isti ti političari u sprezi sa tajkunima vode. Broj penzionera je veliki i biće sve veći, ili možda verujete da će budući mladi naraštaji ostajati u Srbiji i 'ne davati Mladića i Kosovo'.

Kažete: "Država sve više učestvuje u popunjavanju PIO fonda". Prvo, ne učestvuje država, već mi građani. Drugo, ako nema novca za penzionere, odakle novac za tzv. kosovski dodatak, razna nepotrebna ministarstva, enormnu birokatiju? Odakle se pokrivaju gubici monopolističkih javnih preduzeća u milionima eura? Koliko ćemo još dugo isplaćivati tzv. kosovski dodatak? Koliki deo BDP odlazi na korupciju?

Koliko nas koštaju naši najstariji građani, tj. poreski obveznici iste te "države", slušamo svaki bogovetni dan. Hajde da čujemo koliko do sada košta 'borba' za Kosovo, a koliko hiljade i hiljade lupača pečata? I zašto jedna demokratska i pravna zemlja (za koju se Srbija predstavlja) krije ove podatke k'o zmija noge?

djape071

pre 13 godina

Mislim da je profesorka u pravu i da to sto je rekla stoji. Jedino bih dodao jos da jedna stvar mora da se konstatuje. A to je da je monopol i tajkunizacija problem drustvene i drzavne strukture koji je nasledjen i koji treba menjati. Monopol je vec postojao, drzava je drzala monopol nad ekonomijom. Citav drzavni aparat je bio prilagodjen da bi se taj monopol ocuvao. Sva pravila i propisi u privredi, komplikovanost poslovanja, su imali za cilj odustajanje potencijalne konkurencije drzavi. Zato je mala privreda uvek bila na tapetu. Tajkuni su privatizacijom samo od drzave zakupili pravo koriscenja tog monopola sve dok drzava strukturno ne promeni nacin funkcionisanja ekonomije. A to je ocito od registracije preduzeca, poreza, prijave radnika, gradjevinskih dozvola itd. Najocitiji je primer privatizovanih preduzeca gde novi vlasnici mesecima nisu uplacivali doprinose, to je posledica zakupa "drzavnog monopola" jer u protivnom, da se radi o njihovim maticnim firmama, drzava bi odavno nasla nacina da im to naplati. Ista stvar je i sa dozvolama, nikada Luka Beograd ne bi bila toliko interesantna da je na drugoj lokaciji lako doci do dozvola, pre svega komunalnih i gradjevinskih. Dodajte na to visoku cenu gradjevinskog zemljista i imate motiv zasto je to tako uradjeno. Da je grad Beograd iskoristio hiljade hektara koje ima u vlasnistvu da na njima po jednostavnoj proceduri manjim investitorima da za gradnju po nizim cenama zemljiste, Beko i Miskovic ne bi imali nikakav interes da ucenjuju drzavu i sve okolo sa Lukom i slicnim projektima. Ovako drzava svojim nacinom rada njima cuva poslove i monopol, zato sto je to u sustini drzavni monopol. I opet ponavljam, tajkuni su samo misle da su taj monopol kupili, oni su ga u sustini zakupili.

Potpunom deregulacijom ekonomske politike, ogranicavanjem drzavnog uplitanja i pojednostavljenjem propisa, tajkuni bi nestali sa scene u onom obliku u kome ih sada imamo. Sve ostalo je zamlacivanje, trosenje vremena i jednom recju budalastina.

trubadur

pre 13 godina

Ne bih se bas kladio da je baladi izmedju politicara i tajkuna dosao kraj. Cini mi se samo da su im se u ovom slucaju interesi malo konfrontirali ali sam siguran da ce se sve brzo izgladiti. Slicna je situacija bila sa Miskovicem, najavljivao se krah imerije ali koliko vidim nista se nije desilo. Stezace oni jod dugo Srbiju u ovom samrtnom zagrljaju dok je ne udave a onda ce mozda doci do razlaza tajkuna i politicara. Kada dodju dotle da ostanu sami onda ce udariti jedni na druge ali dok narod jos postoji ujedinjeni ce ga nemilice isisasvati.

zdravko

pre 13 godina

"Dokle god su ove firme u rukama države, usluge će biti loše i skupe, veliki deo para odlaziće na javne nabavke na kojima će pobeđivati partijski favoriti, a direktor će se menjati svaki put kad neko drugi pobedi na izborima. Zašto se narodu sviđa da te firme ostanu državne, nikad mi neće biti jasno", zaključuje ona.

Mnogima sa malo mozga u glavi je jasno zasto se narodu svidja da ostanu neke firme drzavno vlastnistvo.Cisto iz razloga da koristeci populisticku filozofiju pojedinci sire "patriotsku zabinutost za zemljom i narodom",da neko ne dodje sa strane i gura ruku u dzep narodu,"osim oni sami mogu pljackati narod postavljajuci sami sebe,deleci razne fotelje izmedju".Naravno to ne kazu javno tkz,"patrioti".Siroke mase nasedaju prici Srbija=Srbima,za to vreme isti baksuzi pricaju po svetu stranim prestavnicima da oni moraju ostati na vlasti zbog nacionalizma Srpskog i da oni jedino mogu biti stozeri rasplamsavanju Srpskog nacionalizma,u protivnom ako oni odu,doci ce sledece ekipe koje mogu izazvati velike probleme na Balkanu.Surova istina preobucenih komunista u kapitalisticke feudaliste.Svi znamo za komunisticku propagandu posle 45",samo ona se tada izrazavala u obliku "diktature proletarijata".

Dacha

pre 13 godina

Zasto se odmah ne ispita umesanost Dragina u monopol oko djubriva,zasto uvek nesto cekamo?Ako vec ne radimo preventivno na tome, dajte bar da reagujemo na pocetku!

Mile

pre 13 godina

Totalna glupost ovo napadanje cistacica i kafa-kuvarica za neefikasnosti drzavnog vlasnistva. Nije istina da privatno vlasnistvo garantuje nize cene a drzavno vlasnistvo uz dobar menadzment moze biti efikasnije i bolje za sve. Mnoge firme i komunalne funkcije i na zapadu se vracaju u drzavno vlasnistvo posle talasa privatizacija koje su urusile i servis i plate i stabilnost tih firmi.

Veca

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa profesorkom,predsednik Tadic ne treba da se bavi takvim stvarima,ko je on da prica bilo kome da treba da pokloni pare!Neka se bavi poslovima koje radi i ostali predsednici drzava

Jovana

pre 13 godina

Ako su drustvena preduzeca tako neefikasna i rasipaju pare, zasto se onda uvek prozivaju domace firme koje placaju radnike po trzisnim cenama? Necemo nikad stici u EU ako ne budemo imali razvijenu privredu, a kako to da postignemo ako se citacice u drustvenim preduzecima placaju 30.000, sto je skoro jedna prosecna plata u Beogradu?

Ljubisa

pre 13 godina

Samo povecanjem konkurencije mozemo regulisati trziste!A Vlada tu mora da odigra glavnu ulogu i da donese zakone koji svima omogucavaju iste uslove poslovanja

O nezavisnosti i još po nečemu

pre 13 godina

Domaće ili strane gazde - pitanje je sad? Kako i domaće gazde posluju preko of šor kompanija - trilema je bespredmetna. O nezavisnoisti DP možemo samo da slutimo, obzirom da su ona i njen suprug (prof. Boris Begović) vlasnici konsultantske kuće iza koje stoji američki think thank i njihove usluge su najskuplje u BG po satu. Nismo mi propali zato što model nije valjao i što nema više ko da plati račun, već zato što su mali krali malo, a veliki više dok nismo došli u fazu kad više nema šta da se pokrade. DP i dr. liberali i dan dans proučavaju kako su funkcionisali motivacioni mehanizmi - tj. da navučete nekoga da radi a da za to ne dobija novac.

Pera

pre 13 godina

Ne bih se slozio sa tezom da je drzava ovim sudjenjem nesto dobila. Posto je optuzba za monopol podnesena po starom zakonu, koji nije predvideo drakonske kazne, monopolista se u ovom slucaju izvukao, a vlast je samo objavila borbu protiv monopola, ali naravno nece biti nista konkretno bez drakonskih kazni.

MUKNAVI

pre 13 godina

Nisu propali,propada Narod koji vlace i navlace zaduzuju i preostalo po Srbiji rasprodaju njihovi politicari da bi im pokradeno sacuvali.

dule

pre 13 godina

U mnogo čemu se ne slažem sa profesorkom (nevezano za ovaj tekst) ali joj se moraju priznati dve stvari: ima hrabrosti da javno kaže mnoge stvari i ne menja svoje ideje kao donji veš (za razliku od mnogih naših "analitičara").

Radojica

pre 13 godina

Pre nego što propadnu "tajkuni", propašće narod.

Jedno uslovljava drugo, verovali ili ne,

pa je stoga besmisleno upoređivati kolektivnu PROPAST sa nekakvom iznenadnom voljom za suzbijanje kriminala.

Toliko smo se unazadili da bi trebalo da se pošteno ispovraćamo svaki put kada se pogledamo u ogledalo.

spaja

pre 13 godina

Profesorka svaka čast! Što se tiče javnih preduzeća, videli smo ovo sad NIS-om, ko zna koliko godina su nas krali, a ko nam garantuje da to ne rade i drugi. I sad se ne bi razotkrilo da nema privatnog vlasnika (pa makar to bili i Rusi).

Deki

pre 13 godina

Da,da u velikim su finansijskim prodlemima, sad od 100 stanova,kuca i automobila i milijardi na racunima... izgubili su jedno 5%. Mnogo im je sada tesko. I svi ce se za par godina povuci u ilegalu i niko ih nece dirati,a obezbedili su citave generacije unuka iza sebe. Imace svi pomalo akcija u nekim dobrim firmama i niko ih nece dirati, ni spominjati... Svi javno govore i znaju ko su "tajkuni" i kako su dosli do toga... i... nista,niko nista.

Zoran

pre 13 godina

Odlicno,odlicno..sve ste rekli..suzbiti monopol,omoguciti konkurenciju,zatvoriti drzavne (politicke) gubitnicke firme,firme od tajkuna "pretresti" i omoguciti liberalizaciju trzista!!!!

Free

pre 13 godina

Gospodjo Popovic, očigledno ste hrabra zena, ili potpuno verujete u to sto ste izjavili - da je tajkunima opala moc. Dovoljno da vam telefon ne zazvoni posle citanja ovog teksta...

marko

pre 13 godina

Mi smo kao drzava propali i zbog toga sto elita ili radi u talu sa vlastima ili pojma nema sta radi, tj pise i prica. Od Danice se vec svega nacitasmo, tako da i nije neko iznenadjenje. Pa ipak, ne mogu da verujem da jedna profesorka moze ovako nesto da pise. Pa zar ona stvarno misli da su objavljene koje kakve kojestarije u novinama stvarno pravci onoga sto se radi? Ona zivi ili u zestokom neznanju, ili nas samo zamajava. Da bi smo znali sta je u pitanju, mi od elite ocekujemo da pored ispravne analize stanje ponudi i neko resenje, i naravno po neki dokaz. Da, dokaz koji pored objasnjenja ima neki dokument. Evo, ona napada ministra Dragina, svi znamo da je u pravu za taj monopol, ali ne videsmo neko objasnjenje, tj obrazlozenje budzeta. Ona umesto na tome da insistira, na toj famoznoj subvenciji i na objasnjenju toga i steti od takve mere, ona prica o podrsci demokratskim procesima. Bas je super nasla frazu za ne kazati nista i ne zameriti se nikom. Konkretno, ako imas petlju. Medjutim ne, mi dobijemo od profesora isto objasnjenje ko od smesnih i narucenih novinara. Zestoko si prsla elito, i za male se pare prodale.

Mica

pre 13 godina

Gospodja bi mogla da razmisli o tome zasto sve strateske industrije, privredne grane na tom zapadu kontrolise drzava.
Druga je stvar nasa kriminalizovana politicka scena koju treba menjati. Da li se promenom vlasti menja uprava u Norveskom Telenoru, ili Deutche Telekomu? Obe firme su drzavne, ale ne PARTIJSKE. Dok Srbija drzavu gleda kao partijsko vlasnistvo bice problema, sa kojima ni privatnici ne mogu da se izbore. Inace skoro ni jedan veliki svetski sistem nije u rukama jednog coveka ili porodice. To je samo bajka za plebs. Ko je vlasnik Fiata (agneli vise nije) Phillipsa, US steela, GM-a itd. I kod kompanija koje su nastale skoro, ta transformacija ide od vlasnistva jedne osobe ka birokratskom upravljanju kao u drzavnom socijalizmu (microsoft, oracle...), samo sto birokrate opstaju ako su sposobne jer firma moze da propadne ako nisu.

ivan

pre 13 godina

u pryvu xte profesorka ali samo mi recite u kojoj to zemlji nema uticaja bogatih na politiku. Navedite makar jednu zemlju na svetu...

Privatna svojina je zakoni svaki napad na nju, makar i medijski mora biti rigorozno kaznjavan. Avki napad na integritet nosioca te svojine mora biti rigirizni kaznjavan.

Reketiranje koje radi i predsednik drzave, bi u normalnim okolnostima drzavu kostalo bankrota (a i njega).

I jos nesto, kazite mi tu drzavu u kojoj je uvoz liberalizovan i u kome se ne stiti domaca industrija. Makar jednu?

Unistavanjem bogatih privrednika (ma koliko ih ne voleli, oni su realnost) secemo granu na kojoj sedimo. Stanje i privredi dokazuje upravo to.

Sta se to menja kada vlasnik Maxija nije Miskovic vec Belgijanci? Za potrosace nista, za dobavljace Maxija to da mali i srednji nece imati sansu da udju na police, jer ce tu doci neki belgijski dobavljaci sa svojim proizvodiam... Profesroka, jos jednom u pravu ste za vecinu stvari, ali mrznja prema bogatima (ma kako oni dosli do para) i forsiranje prodaje javnih preduzeca, kao i potpuna liberalizacija u ovom trenutku, su nesto gde duboko gresite. Pozdrav

mobtel

pre 13 godina

Danica Popović kaže i da "u Srbiji najveće plate imaju najveći gubitaši. A to je sve posledica toga što ova preduzeća nisu privatizovana jer nema tog privatnog vlasnika koji bi čistačicu toliko plaćao. E sad, iako može da mi bude žao čistačica, ogromna prednost takvog poteza bi bila što bi se smanjili troškovi, a bogami i cena koju svi plaćamo?"
pa gde baš spremačice, ne sme da spomene kojekave direktorčiće, menadžere i ostale "visoko stručne" partijske kadrove!

MILE

pre 13 godina

popovićka je puna istine ali neodlučuje o ničemu za to su zadženi ljudi koji su prevarili narod na izborima.oni treba da sve proćerdaju pa kom opanci kom obojci.

sasa jokic

pre 13 godina

Gospodjo Popovic, ulaziti u detaljnije komentarisanje ovoga sto ste rekli, bilo bi degutantno. Svaka vam cast, svaka izrecena vam je zlatna! tadicu dobio si novi domaci zadatak, od jedne pametne i odvazne zene!!! Beko daje sebi za pravo da nesto nudi drzavi.....alo bre!!!! *******

sasa jokic

pre 13 godina

Gospodjo Popovic, ulaziti u detaljnije komentarisanje ovoga sto ste rekli, bilo bi degutantno. Svaka vam cast, svaka izrecena vam je zlatna! tadicu dobio si novi domaci zadatak, od jedne pametne i odvazne zene!!! Beko daje sebi za pravo da nesto nudi drzavi.....alo bre!!!! *******

dule

pre 13 godina

U mnogo čemu se ne slažem sa profesorkom (nevezano za ovaj tekst) ali joj se moraju priznati dve stvari: ima hrabrosti da javno kaže mnoge stvari i ne menja svoje ideje kao donji veš (za razliku od mnogih naših "analitičara").

mobtel

pre 13 godina

Danica Popović kaže i da "u Srbiji najveće plate imaju najveći gubitaši. A to je sve posledica toga što ova preduzeća nisu privatizovana jer nema tog privatnog vlasnika koji bi čistačicu toliko plaćao. E sad, iako može da mi bude žao čistačica, ogromna prednost takvog poteza bi bila što bi se smanjili troškovi, a bogami i cena koju svi plaćamo?"
pa gde baš spremačice, ne sme da spomene kojekave direktorčiće, menadžere i ostale "visoko stručne" partijske kadrove!

O nezavisnosti i još po nečemu

pre 13 godina

Domaće ili strane gazde - pitanje je sad? Kako i domaće gazde posluju preko of šor kompanija - trilema je bespredmetna. O nezavisnoisti DP možemo samo da slutimo, obzirom da su ona i njen suprug (prof. Boris Begović) vlasnici konsultantske kuće iza koje stoji američki think thank i njihove usluge su najskuplje u BG po satu. Nismo mi propali zato što model nije valjao i što nema više ko da plati račun, već zato što su mali krali malo, a veliki više dok nismo došli u fazu kad više nema šta da se pokrade. DP i dr. liberali i dan dans proučavaju kako su funkcionisali motivacioni mehanizmi - tj. da navučete nekoga da radi a da za to ne dobija novac.

Deki

pre 13 godina

Da,da u velikim su finansijskim prodlemima, sad od 100 stanova,kuca i automobila i milijardi na racunima... izgubili su jedno 5%. Mnogo im je sada tesko. I svi ce se za par godina povuci u ilegalu i niko ih nece dirati,a obezbedili su citave generacije unuka iza sebe. Imace svi pomalo akcija u nekim dobrim firmama i niko ih nece dirati, ni spominjati... Svi javno govore i znaju ko su "tajkuni" i kako su dosli do toga... i... nista,niko nista.

Radojica

pre 13 godina

Pre nego što propadnu "tajkuni", propašće narod.

Jedno uslovljava drugo, verovali ili ne,

pa je stoga besmisleno upoređivati kolektivnu PROPAST sa nekakvom iznenadnom voljom za suzbijanje kriminala.

Toliko smo se unazadili da bi trebalo da se pošteno ispovraćamo svaki put kada se pogledamo u ogledalo.

Pera

pre 13 godina

Ne bih se slozio sa tezom da je drzava ovim sudjenjem nesto dobila. Posto je optuzba za monopol podnesena po starom zakonu, koji nije predvideo drakonske kazne, monopolista se u ovom slucaju izvukao, a vlast je samo objavila borbu protiv monopola, ali naravno nece biti nista konkretno bez drakonskih kazni.

marko

pre 13 godina

Mi smo kao drzava propali i zbog toga sto elita ili radi u talu sa vlastima ili pojma nema sta radi, tj pise i prica. Od Danice se vec svega nacitasmo, tako da i nije neko iznenadjenje. Pa ipak, ne mogu da verujem da jedna profesorka moze ovako nesto da pise. Pa zar ona stvarno misli da su objavljene koje kakve kojestarije u novinama stvarno pravci onoga sto se radi? Ona zivi ili u zestokom neznanju, ili nas samo zamajava. Da bi smo znali sta je u pitanju, mi od elite ocekujemo da pored ispravne analize stanje ponudi i neko resenje, i naravno po neki dokaz. Da, dokaz koji pored objasnjenja ima neki dokument. Evo, ona napada ministra Dragina, svi znamo da je u pravu za taj monopol, ali ne videsmo neko objasnjenje, tj obrazlozenje budzeta. Ona umesto na tome da insistira, na toj famoznoj subvenciji i na objasnjenju toga i steti od takve mere, ona prica o podrsci demokratskim procesima. Bas je super nasla frazu za ne kazati nista i ne zameriti se nikom. Konkretno, ako imas petlju. Medjutim ne, mi dobijemo od profesora isto objasnjenje ko od smesnih i narucenih novinara. Zestoko si prsla elito, i za male se pare prodale.

Mile

pre 13 godina

"Dokle god su ove firme u rukama države, usluge će biti loše i skupe, veliki deo para odlaziće na javne nabavke na kojima će pobeđivati partijski favoriti, a direktor će se menjati svaki put kad neko drugi pobedi na izborima. Zašto se narodu sviđa da te firme ostanu državne, nikad mi neće biti jasno", zaključuje ona. "

Zamena teza. Nije kriva vlasnicka struktura vec banditizam pojedinaca organizovanih u entitetima poznatim kao politicka stranka koji su, zahvaljujuci nasim glasovima i nasoj potpunoj iskljucenosti i nemarnosti, zajahali zlatne koke i od njih napravili gubitase opstom kradjom. Kako u Francuskoj nema ovakve korupcije i kako tamo ne kradu ovako bezocno? Postoji sistem, sprovodi se zakon, a sudstvo je nezavisno. Carobni triling.

spaja

pre 13 godina

Profesorka svaka čast! Što se tiče javnih preduzeća, videli smo ovo sad NIS-om, ko zna koliko godina su nas krali, a ko nam garantuje da to ne rade i drugi. I sad se ne bi razotkrilo da nema privatnog vlasnika (pa makar to bili i Rusi).

Mica

pre 13 godina

Gospodja bi mogla da razmisli o tome zasto sve strateske industrije, privredne grane na tom zapadu kontrolise drzava.
Druga je stvar nasa kriminalizovana politicka scena koju treba menjati. Da li se promenom vlasti menja uprava u Norveskom Telenoru, ili Deutche Telekomu? Obe firme su drzavne, ale ne PARTIJSKE. Dok Srbija drzavu gleda kao partijsko vlasnistvo bice problema, sa kojima ni privatnici ne mogu da se izbore. Inace skoro ni jedan veliki svetski sistem nije u rukama jednog coveka ili porodice. To je samo bajka za plebs. Ko je vlasnik Fiata (agneli vise nije) Phillipsa, US steela, GM-a itd. I kod kompanija koje su nastale skoro, ta transformacija ide od vlasnistva jedne osobe ka birokratskom upravljanju kao u drzavnom socijalizmu (microsoft, oracle...), samo sto birokrate opstaju ako su sposobne jer firma moze da propadne ako nisu.

MUKNAVI

pre 13 godina

Nisu propali,propada Narod koji vlace i navlace zaduzuju i preostalo po Srbiji rasprodaju njihovi politicari da bi im pokradeno sacuvali.

Zoran

pre 13 godina

Odlicno,odlicno..sve ste rekli..suzbiti monopol,omoguciti konkurenciju,zatvoriti drzavne (politicke) gubitnicke firme,firme od tajkuna "pretresti" i omoguciti liberalizaciju trzista!!!!

Free

pre 13 godina

Gospodjo Popovic, očigledno ste hrabra zena, ili potpuno verujete u to sto ste izjavili - da je tajkunima opala moc. Dovoljno da vam telefon ne zazvoni posle citanja ovog teksta...

View

pre 13 godina

Opsednutost naše političke i ekonomske "elite" penzionerima, zaista postaje fascinantna. Mislim, kakav um treba imati pa u vesti o sprezi političara i tajkuna, kao problem navesti – penzionere (!?)
Gospođo Popović, tačno je da je Srbija zemlja sve starijih ljudi, tj. penzionera i to je direktna posledica politike koju isti ti političari u sprezi sa tajkunima vode. Broj penzionera je veliki i biće sve veći, ili možda verujete da će budući mladi naraštaji ostajati u Srbiji i 'ne davati Mladića i Kosovo'.

Kažete: "Država sve više učestvuje u popunjavanju PIO fonda". Prvo, ne učestvuje država, već mi građani. Drugo, ako nema novca za penzionere, odakle novac za tzv. kosovski dodatak, razna nepotrebna ministarstva, enormnu birokatiju? Odakle se pokrivaju gubici monopolističkih javnih preduzeća u milionima eura? Koliko ćemo još dugo isplaćivati tzv. kosovski dodatak? Koliki deo BDP odlazi na korupciju?

Koliko nas koštaju naši najstariji građani, tj. poreski obveznici iste te "države", slušamo svaki bogovetni dan. Hajde da čujemo koliko do sada košta 'borba' za Kosovo, a koliko hiljade i hiljade lupača pečata? I zašto jedna demokratska i pravna zemlja (za koju se Srbija predstavlja) krije ove podatke k'o zmija noge?

MILE

pre 13 godina

popovićka je puna istine ali neodlučuje o ničemu za to su zadženi ljudi koji su prevarili narod na izborima.oni treba da sve proćerdaju pa kom opanci kom obojci.

trubadur

pre 13 godina

Ne bih se bas kladio da je baladi izmedju politicara i tajkuna dosao kraj. Cini mi se samo da su im se u ovom slucaju interesi malo konfrontirali ali sam siguran da ce se sve brzo izgladiti. Slicna je situacija bila sa Miskovicem, najavljivao se krah imerije ali koliko vidim nista se nije desilo. Stezace oni jod dugo Srbiju u ovom samrtnom zagrljaju dok je ne udave a onda ce mozda doci do razlaza tajkuna i politicara. Kada dodju dotle da ostanu sami onda ce udariti jedni na druge ali dok narod jos postoji ujedinjeni ce ga nemilice isisasvati.

djape071

pre 13 godina

Mislim da je profesorka u pravu i da to sto je rekla stoji. Jedino bih dodao jos da jedna stvar mora da se konstatuje. A to je da je monopol i tajkunizacija problem drustvene i drzavne strukture koji je nasledjen i koji treba menjati. Monopol je vec postojao, drzava je drzala monopol nad ekonomijom. Citav drzavni aparat je bio prilagodjen da bi se taj monopol ocuvao. Sva pravila i propisi u privredi, komplikovanost poslovanja, su imali za cilj odustajanje potencijalne konkurencije drzavi. Zato je mala privreda uvek bila na tapetu. Tajkuni su privatizacijom samo od drzave zakupili pravo koriscenja tog monopola sve dok drzava strukturno ne promeni nacin funkcionisanja ekonomije. A to je ocito od registracije preduzeca, poreza, prijave radnika, gradjevinskih dozvola itd. Najocitiji je primer privatizovanih preduzeca gde novi vlasnici mesecima nisu uplacivali doprinose, to je posledica zakupa "drzavnog monopola" jer u protivnom, da se radi o njihovim maticnim firmama, drzava bi odavno nasla nacina da im to naplati. Ista stvar je i sa dozvolama, nikada Luka Beograd ne bi bila toliko interesantna da je na drugoj lokaciji lako doci do dozvola, pre svega komunalnih i gradjevinskih. Dodajte na to visoku cenu gradjevinskog zemljista i imate motiv zasto je to tako uradjeno. Da je grad Beograd iskoristio hiljade hektara koje ima u vlasnistvu da na njima po jednostavnoj proceduri manjim investitorima da za gradnju po nizim cenama zemljiste, Beko i Miskovic ne bi imali nikakav interes da ucenjuju drzavu i sve okolo sa Lukom i slicnim projektima. Ovako drzava svojim nacinom rada njima cuva poslove i monopol, zato sto je to u sustini drzavni monopol. I opet ponavljam, tajkuni su samo misle da su taj monopol kupili, oni su ga u sustini zakupili.

Potpunom deregulacijom ekonomske politike, ogranicavanjem drzavnog uplitanja i pojednostavljenjem propisa, tajkuni bi nestali sa scene u onom obliku u kome ih sada imamo. Sve ostalo je zamlacivanje, trosenje vremena i jednom recju budalastina.

Mile

pre 13 godina

Totalna glupost ovo napadanje cistacica i kafa-kuvarica za neefikasnosti drzavnog vlasnistva. Nije istina da privatno vlasnistvo garantuje nize cene a drzavno vlasnistvo uz dobar menadzment moze biti efikasnije i bolje za sve. Mnoge firme i komunalne funkcije i na zapadu se vracaju u drzavno vlasnistvo posle talasa privatizacija koje su urusile i servis i plate i stabilnost tih firmi.

QQQ

pre 13 godina

Kakav zakljucak!?

Sta politicarima se zgadila korupcija,vlast i pune aktovke tajkunskih para.

I sve ovo bazirano na krizi sa Imlekom.Zalosno!!

Da je drzava htela da resi ovu krizu, cetvrti dan nestasice mleka drzava bi dozvolila uvoz tolike kolicine mleka, da bi salford prodavao litar dugotrajnog po 45din,samo da ne mora da stavlja kljuc u bravu.
Tako to rade drzave,koje ne drze svoje gradjane pod virtuelnim sankcijama, a sa druge strane pricaju o slobodnom trzistu.

Koliko ste "dobri" gospodjice na ovom izvestaju?

ivan

pre 13 godina

u pryvu xte profesorka ali samo mi recite u kojoj to zemlji nema uticaja bogatih na politiku. Navedite makar jednu zemlju na svetu...

Privatna svojina je zakoni svaki napad na nju, makar i medijski mora biti rigorozno kaznjavan. Avki napad na integritet nosioca te svojine mora biti rigirizni kaznjavan.

Reketiranje koje radi i predsednik drzave, bi u normalnim okolnostima drzavu kostalo bankrota (a i njega).

I jos nesto, kazite mi tu drzavu u kojoj je uvoz liberalizovan i u kome se ne stiti domaca industrija. Makar jednu?

Unistavanjem bogatih privrednika (ma koliko ih ne voleli, oni su realnost) secemo granu na kojoj sedimo. Stanje i privredi dokazuje upravo to.

Sta se to menja kada vlasnik Maxija nije Miskovic vec Belgijanci? Za potrosace nista, za dobavljace Maxija to da mali i srednji nece imati sansu da udju na police, jer ce tu doci neki belgijski dobavljaci sa svojim proizvodiam... Profesroka, jos jednom u pravu ste za vecinu stvari, ali mrznja prema bogatima (ma kako oni dosli do para) i forsiranje prodaje javnih preduzeca, kao i potpuna liberalizacija u ovom trenutku, su nesto gde duboko gresite. Pozdrav

LJILJA

pre 13 godina

Pa nas ubijaju velike drzavne firme koje nas konstatno teraju u minus,moramo da ih privatizujemo sto pre i da skinemo taj ogromni teret sa budzeta drzave

Fani

pre 13 godina

Nisam cula Tadica skoro da se bavio nekim konkretnijim temama koje su od vaznosti za narod, osim sto su doneli odluku o zabranjenom pusenju ?!
Imamo li mi neke vece probleme od toga? A ne,moramo da se ugledamo na zemlje EU, pa Tadicu- ugledaj se! Oni bar znaju svoja prava, a pogledajte nas?

zdravko

pre 13 godina

"Dokle god su ove firme u rukama države, usluge će biti loše i skupe, veliki deo para odlaziće na javne nabavke na kojima će pobeđivati partijski favoriti, a direktor će se menjati svaki put kad neko drugi pobedi na izborima. Zašto se narodu sviđa da te firme ostanu državne, nikad mi neće biti jasno", zaključuje ona.

Mnogima sa malo mozga u glavi je jasno zasto se narodu svidja da ostanu neke firme drzavno vlastnistvo.Cisto iz razloga da koristeci populisticku filozofiju pojedinci sire "patriotsku zabinutost za zemljom i narodom",da neko ne dodje sa strane i gura ruku u dzep narodu,"osim oni sami mogu pljackati narod postavljajuci sami sebe,deleci razne fotelje izmedju".Naravno to ne kazu javno tkz,"patrioti".Siroke mase nasedaju prici Srbija=Srbima,za to vreme isti baksuzi pricaju po svetu stranim prestavnicima da oni moraju ostati na vlasti zbog nacionalizma Srpskog i da oni jedino mogu biti stozeri rasplamsavanju Srpskog nacionalizma,u protivnom ako oni odu,doci ce sledece ekipe koje mogu izazvati velike probleme na Balkanu.Surova istina preobucenih komunista u kapitalisticke feudaliste.Svi znamo za komunisticku propagandu posle 45",samo ona se tada izrazavala u obliku "diktature proletarijata".

Ljubisa

pre 13 godina

Samo povecanjem konkurencije mozemo regulisati trziste!A Vlada tu mora da odigra glavnu ulogu i da donese zakone koji svima omogucavaju iste uslove poslovanja

Dacha

pre 13 godina

Zasto se odmah ne ispita umesanost Dragina u monopol oko djubriva,zasto uvek nesto cekamo?Ako vec ne radimo preventivno na tome, dajte bar da reagujemo na pocetku!

Veca

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa profesorkom,predsednik Tadic ne treba da se bavi takvim stvarima,ko je on da prica bilo kome da treba da pokloni pare!Neka se bavi poslovima koje radi i ostali predsednici drzava

Guaga56@yahoo.com

pre 13 godina

Da zivimo u jednoj normalnoj zemlji gde vlast zna svoje obaveze i da ih redovno ispunjva, pa i da znamo kome i u sta da verujemo. Drzavna preduzeca skoro da vise ne postoje, a privatnih nema dovoljno. I sta cemo da radimo sa nezapolenima? kao da je njima uopste bitno gde ce da rade i za koga ako nemaju posao...Drzava bi trebala malo da spusti nos, sama je kreirala ovo sto se desava.

Maree

pre 13 godina

Imam mali milion stvari koje bi vlada trebala da uradi. Siguran sam da bi i svi mi ovde na forumu predlozima bolje organizovali drzavu od ovih na vlasti. Problem je sto oni nece nikakve reforme. Njima odgovara sve ovo. Njima odgovara da mladic nikad ne bude nadjen, da srbija ne ide u eu, jer je onda kraj njihovom lopovluku. Tako da, palite odavde ili se navikavajte na status quo.

Jovana

pre 13 godina

Ako su drustvena preduzeca tako neefikasna i rasipaju pare, zasto se onda uvek prozivaju domace firme koje placaju radnike po trzisnim cenama? Necemo nikad stici u EU ako ne budemo imali razvijenu privredu, a kako to da postignemo ako se citacice u drustvenim preduzecima placaju 30.000, sto je skoro jedna prosecna plata u Beogradu?

Milomir

pre 13 godina

Ovo je sve suprer zashta se profesorka zalaze. Pitanje je dali je drushtvo spremno na ovu vrstu rezova. Za neke mozda i jeste, ali za sve nisam siguran. Rizichno je dati ovcama slobodu da pasu kad su vukovi josh uvek medju nama. Djindjic je napravio takvu greshku, nisam siguran da ce je napraviti i DicTa

za4clanu korpa u makedonij 60%plate

pre 13 godina

Treba privatizovati jer je skupo platiti cistacicu 300-400eur i jos si monopolist. Molim vas neko ima toliko para da otvori 1 novi diskont mesecno ali zato za radnika nema vise od 200-250eur.Ili neko ima pare da kupi 3 preduzeca u mesecu ali nema za minimalac.Ovi svi monopolisti od 2000g zamolio bi da plate barem evropske plate radnicima kad su vec nadigli EU cene i jos nam 10g dzali infaciju zbog toga.Msm ako nemoze monopolist da plati tu platu ko moze.Inace mene bi bilo sramota da sam na takav nacin zaradio 50mil a kamoli 500miliona ili mlrd-e jer znam da celo moje pokoljnje nebi to potrosili.Za sve je kriva politika od 2000g, samo plati i sredi cu ti mega profit prvo sa bankama, mlekarima, discontima... Zato je i korpa za 4clanu porodicu u makedoniji 60% jedne plate a koliko li je ovde?

ivan

pre 13 godina

u pryvu xte profesorka ali samo mi recite u kojoj to zemlji nema uticaja bogatih na politiku. Navedite makar jednu zemlju na svetu...

Privatna svojina je zakoni svaki napad na nju, makar i medijski mora biti rigorozno kaznjavan. Avki napad na integritet nosioca te svojine mora biti rigirizni kaznjavan.

Reketiranje koje radi i predsednik drzave, bi u normalnim okolnostima drzavu kostalo bankrota (a i njega).

I jos nesto, kazite mi tu drzavu u kojoj je uvoz liberalizovan i u kome se ne stiti domaca industrija. Makar jednu?

Unistavanjem bogatih privrednika (ma koliko ih ne voleli, oni su realnost) secemo granu na kojoj sedimo. Stanje i privredi dokazuje upravo to.

Sta se to menja kada vlasnik Maxija nije Miskovic vec Belgijanci? Za potrosace nista, za dobavljace Maxija to da mali i srednji nece imati sansu da udju na police, jer ce tu doci neki belgijski dobavljaci sa svojim proizvodiam... Profesroka, jos jednom u pravu ste za vecinu stvari, ali mrznja prema bogatima (ma kako oni dosli do para) i forsiranje prodaje javnih preduzeca, kao i potpuna liberalizacija u ovom trenutku, su nesto gde duboko gresite. Pozdrav

sasa jokic

pre 13 godina

Gospodjo Popovic, ulaziti u detaljnije komentarisanje ovoga sto ste rekli, bilo bi degutantno. Svaka vam cast, svaka izrecena vam je zlatna! tadicu dobio si novi domaci zadatak, od jedne pametne i odvazne zene!!! Beko daje sebi za pravo da nesto nudi drzavi.....alo bre!!!! *******

marko

pre 13 godina

Mi smo kao drzava propali i zbog toga sto elita ili radi u talu sa vlastima ili pojma nema sta radi, tj pise i prica. Od Danice se vec svega nacitasmo, tako da i nije neko iznenadjenje. Pa ipak, ne mogu da verujem da jedna profesorka moze ovako nesto da pise. Pa zar ona stvarno misli da su objavljene koje kakve kojestarije u novinama stvarno pravci onoga sto se radi? Ona zivi ili u zestokom neznanju, ili nas samo zamajava. Da bi smo znali sta je u pitanju, mi od elite ocekujemo da pored ispravne analize stanje ponudi i neko resenje, i naravno po neki dokaz. Da, dokaz koji pored objasnjenja ima neki dokument. Evo, ona napada ministra Dragina, svi znamo da je u pravu za taj monopol, ali ne videsmo neko objasnjenje, tj obrazlozenje budzeta. Ona umesto na tome da insistira, na toj famoznoj subvenciji i na objasnjenju toga i steti od takve mere, ona prica o podrsci demokratskim procesima. Bas je super nasla frazu za ne kazati nista i ne zameriti se nikom. Konkretno, ako imas petlju. Medjutim ne, mi dobijemo od profesora isto objasnjenje ko od smesnih i narucenih novinara. Zestoko si prsla elito, i za male se pare prodale.

mobtel

pre 13 godina

Danica Popović kaže i da "u Srbiji najveće plate imaju najveći gubitaši. A to je sve posledica toga što ova preduzeća nisu privatizovana jer nema tog privatnog vlasnika koji bi čistačicu toliko plaćao. E sad, iako može da mi bude žao čistačica, ogromna prednost takvog poteza bi bila što bi se smanjili troškovi, a bogami i cena koju svi plaćamo?"
pa gde baš spremačice, ne sme da spomene kojekave direktorčiće, menadžere i ostale "visoko stručne" partijske kadrove!

QQQ

pre 13 godina

Kakav zakljucak!?

Sta politicarima se zgadila korupcija,vlast i pune aktovke tajkunskih para.

I sve ovo bazirano na krizi sa Imlekom.Zalosno!!

Da je drzava htela da resi ovu krizu, cetvrti dan nestasice mleka drzava bi dozvolila uvoz tolike kolicine mleka, da bi salford prodavao litar dugotrajnog po 45din,samo da ne mora da stavlja kljuc u bravu.
Tako to rade drzave,koje ne drze svoje gradjane pod virtuelnim sankcijama, a sa druge strane pricaju o slobodnom trzistu.

Koliko ste "dobri" gospodjice na ovom izvestaju?

Mile

pre 13 godina

"Dokle god su ove firme u rukama države, usluge će biti loše i skupe, veliki deo para odlaziće na javne nabavke na kojima će pobeđivati partijski favoriti, a direktor će se menjati svaki put kad neko drugi pobedi na izborima. Zašto se narodu sviđa da te firme ostanu državne, nikad mi neće biti jasno", zaključuje ona. "

Zamena teza. Nije kriva vlasnicka struktura vec banditizam pojedinaca organizovanih u entitetima poznatim kao politicka stranka koji su, zahvaljujuci nasim glasovima i nasoj potpunoj iskljucenosti i nemarnosti, zajahali zlatne koke i od njih napravili gubitase opstom kradjom. Kako u Francuskoj nema ovakve korupcije i kako tamo ne kradu ovako bezocno? Postoji sistem, sprovodi se zakon, a sudstvo je nezavisno. Carobni triling.

Free

pre 13 godina

Gospodjo Popovic, očigledno ste hrabra zena, ili potpuno verujete u to sto ste izjavili - da je tajkunima opala moc. Dovoljno da vam telefon ne zazvoni posle citanja ovog teksta...

spaja

pre 13 godina

Profesorka svaka čast! Što se tiče javnih preduzeća, videli smo ovo sad NIS-om, ko zna koliko godina su nas krali, a ko nam garantuje da to ne rade i drugi. I sad se ne bi razotkrilo da nema privatnog vlasnika (pa makar to bili i Rusi).

O nezavisnosti i još po nečemu

pre 13 godina

Domaće ili strane gazde - pitanje je sad? Kako i domaće gazde posluju preko of šor kompanija - trilema je bespredmetna. O nezavisnoisti DP možemo samo da slutimo, obzirom da su ona i njen suprug (prof. Boris Begović) vlasnici konsultantske kuće iza koje stoji američki think thank i njihove usluge su najskuplje u BG po satu. Nismo mi propali zato što model nije valjao i što nema više ko da plati račun, već zato što su mali krali malo, a veliki više dok nismo došli u fazu kad više nema šta da se pokrade. DP i dr. liberali i dan dans proučavaju kako su funkcionisali motivacioni mehanizmi - tj. da navučete nekoga da radi a da za to ne dobija novac.

Mica

pre 13 godina

Gospodja bi mogla da razmisli o tome zasto sve strateske industrije, privredne grane na tom zapadu kontrolise drzava.
Druga je stvar nasa kriminalizovana politicka scena koju treba menjati. Da li se promenom vlasti menja uprava u Norveskom Telenoru, ili Deutche Telekomu? Obe firme su drzavne, ale ne PARTIJSKE. Dok Srbija drzavu gleda kao partijsko vlasnistvo bice problema, sa kojima ni privatnici ne mogu da se izbore. Inace skoro ni jedan veliki svetski sistem nije u rukama jednog coveka ili porodice. To je samo bajka za plebs. Ko je vlasnik Fiata (agneli vise nije) Phillipsa, US steela, GM-a itd. I kod kompanija koje su nastale skoro, ta transformacija ide od vlasnistva jedne osobe ka birokratskom upravljanju kao u drzavnom socijalizmu (microsoft, oracle...), samo sto birokrate opstaju ako su sposobne jer firma moze da propadne ako nisu.

dule

pre 13 godina

U mnogo čemu se ne slažem sa profesorkom (nevezano za ovaj tekst) ali joj se moraju priznati dve stvari: ima hrabrosti da javno kaže mnoge stvari i ne menja svoje ideje kao donji veš (za razliku od mnogih naših "analitičara").

djape071

pre 13 godina

Mislim da je profesorka u pravu i da to sto je rekla stoji. Jedino bih dodao jos da jedna stvar mora da se konstatuje. A to je da je monopol i tajkunizacija problem drustvene i drzavne strukture koji je nasledjen i koji treba menjati. Monopol je vec postojao, drzava je drzala monopol nad ekonomijom. Citav drzavni aparat je bio prilagodjen da bi se taj monopol ocuvao. Sva pravila i propisi u privredi, komplikovanost poslovanja, su imali za cilj odustajanje potencijalne konkurencije drzavi. Zato je mala privreda uvek bila na tapetu. Tajkuni su privatizacijom samo od drzave zakupili pravo koriscenja tog monopola sve dok drzava strukturno ne promeni nacin funkcionisanja ekonomije. A to je ocito od registracije preduzeca, poreza, prijave radnika, gradjevinskih dozvola itd. Najocitiji je primer privatizovanih preduzeca gde novi vlasnici mesecima nisu uplacivali doprinose, to je posledica zakupa "drzavnog monopola" jer u protivnom, da se radi o njihovim maticnim firmama, drzava bi odavno nasla nacina da im to naplati. Ista stvar je i sa dozvolama, nikada Luka Beograd ne bi bila toliko interesantna da je na drugoj lokaciji lako doci do dozvola, pre svega komunalnih i gradjevinskih. Dodajte na to visoku cenu gradjevinskog zemljista i imate motiv zasto je to tako uradjeno. Da je grad Beograd iskoristio hiljade hektara koje ima u vlasnistvu da na njima po jednostavnoj proceduri manjim investitorima da za gradnju po nizim cenama zemljiste, Beko i Miskovic ne bi imali nikakav interes da ucenjuju drzavu i sve okolo sa Lukom i slicnim projektima. Ovako drzava svojim nacinom rada njima cuva poslove i monopol, zato sto je to u sustini drzavni monopol. I opet ponavljam, tajkuni su samo misle da su taj monopol kupili, oni su ga u sustini zakupili.

Potpunom deregulacijom ekonomske politike, ogranicavanjem drzavnog uplitanja i pojednostavljenjem propisa, tajkuni bi nestali sa scene u onom obliku u kome ih sada imamo. Sve ostalo je zamlacivanje, trosenje vremena i jednom recju budalastina.

LJILJA

pre 13 godina

Pa nas ubijaju velike drzavne firme koje nas konstatno teraju u minus,moramo da ih privatizujemo sto pre i da skinemo taj ogromni teret sa budzeta drzave

Mile

pre 13 godina

Totalna glupost ovo napadanje cistacica i kafa-kuvarica za neefikasnosti drzavnog vlasnistva. Nije istina da privatno vlasnistvo garantuje nize cene a drzavno vlasnistvo uz dobar menadzment moze biti efikasnije i bolje za sve. Mnoge firme i komunalne funkcije i na zapadu se vracaju u drzavno vlasnistvo posle talasa privatizacija koje su urusile i servis i plate i stabilnost tih firmi.

Radojica

pre 13 godina

Pre nego što propadnu "tajkuni", propašće narod.

Jedno uslovljava drugo, verovali ili ne,

pa je stoga besmisleno upoređivati kolektivnu PROPAST sa nekakvom iznenadnom voljom za suzbijanje kriminala.

Toliko smo se unazadili da bi trebalo da se pošteno ispovraćamo svaki put kada se pogledamo u ogledalo.

MUKNAVI

pre 13 godina

Nisu propali,propada Narod koji vlace i navlace zaduzuju i preostalo po Srbiji rasprodaju njihovi politicari da bi im pokradeno sacuvali.

Jovana

pre 13 godina

Ako su drustvena preduzeca tako neefikasna i rasipaju pare, zasto se onda uvek prozivaju domace firme koje placaju radnike po trzisnim cenama? Necemo nikad stici u EU ako ne budemo imali razvijenu privredu, a kako to da postignemo ako se citacice u drustvenim preduzecima placaju 30.000, sto je skoro jedna prosecna plata u Beogradu?

zdravko

pre 13 godina

"Dokle god su ove firme u rukama države, usluge će biti loše i skupe, veliki deo para odlaziće na javne nabavke na kojima će pobeđivati partijski favoriti, a direktor će se menjati svaki put kad neko drugi pobedi na izborima. Zašto se narodu sviđa da te firme ostanu državne, nikad mi neće biti jasno", zaključuje ona.

Mnogima sa malo mozga u glavi je jasno zasto se narodu svidja da ostanu neke firme drzavno vlastnistvo.Cisto iz razloga da koristeci populisticku filozofiju pojedinci sire "patriotsku zabinutost za zemljom i narodom",da neko ne dodje sa strane i gura ruku u dzep narodu,"osim oni sami mogu pljackati narod postavljajuci sami sebe,deleci razne fotelje izmedju".Naravno to ne kazu javno tkz,"patrioti".Siroke mase nasedaju prici Srbija=Srbima,za to vreme isti baksuzi pricaju po svetu stranim prestavnicima da oni moraju ostati na vlasti zbog nacionalizma Srpskog i da oni jedino mogu biti stozeri rasplamsavanju Srpskog nacionalizma,u protivnom ako oni odu,doci ce sledece ekipe koje mogu izazvati velike probleme na Balkanu.Surova istina preobucenih komunista u kapitalisticke feudaliste.Svi znamo za komunisticku propagandu posle 45",samo ona se tada izrazavala u obliku "diktature proletarijata".

trubadur

pre 13 godina

Ne bih se bas kladio da je baladi izmedju politicara i tajkuna dosao kraj. Cini mi se samo da su im se u ovom slucaju interesi malo konfrontirali ali sam siguran da ce se sve brzo izgladiti. Slicna je situacija bila sa Miskovicem, najavljivao se krah imerije ali koliko vidim nista se nije desilo. Stezace oni jod dugo Srbiju u ovom samrtnom zagrljaju dok je ne udave a onda ce mozda doci do razlaza tajkuna i politicara. Kada dodju dotle da ostanu sami onda ce udariti jedni na druge ali dok narod jos postoji ujedinjeni ce ga nemilice isisasvati.

View

pre 13 godina

Opsednutost naše političke i ekonomske "elite" penzionerima, zaista postaje fascinantna. Mislim, kakav um treba imati pa u vesti o sprezi političara i tajkuna, kao problem navesti – penzionere (!?)
Gospođo Popović, tačno je da je Srbija zemlja sve starijih ljudi, tj. penzionera i to je direktna posledica politike koju isti ti političari u sprezi sa tajkunima vode. Broj penzionera je veliki i biće sve veći, ili možda verujete da će budući mladi naraštaji ostajati u Srbiji i 'ne davati Mladića i Kosovo'.

Kažete: "Država sve više učestvuje u popunjavanju PIO fonda". Prvo, ne učestvuje država, već mi građani. Drugo, ako nema novca za penzionere, odakle novac za tzv. kosovski dodatak, razna nepotrebna ministarstva, enormnu birokatiju? Odakle se pokrivaju gubici monopolističkih javnih preduzeća u milionima eura? Koliko ćemo još dugo isplaćivati tzv. kosovski dodatak? Koliki deo BDP odlazi na korupciju?

Koliko nas koštaju naši najstariji građani, tj. poreski obveznici iste te "države", slušamo svaki bogovetni dan. Hajde da čujemo koliko do sada košta 'borba' za Kosovo, a koliko hiljade i hiljade lupača pečata? I zašto jedna demokratska i pravna zemlja (za koju se Srbija predstavlja) krije ove podatke k'o zmija noge?

Guaga56@yahoo.com

pre 13 godina

Da zivimo u jednoj normalnoj zemlji gde vlast zna svoje obaveze i da ih redovno ispunjva, pa i da znamo kome i u sta da verujemo. Drzavna preduzeca skoro da vise ne postoje, a privatnih nema dovoljno. I sta cemo da radimo sa nezapolenima? kao da je njima uopste bitno gde ce da rade i za koga ako nemaju posao...Drzava bi trebala malo da spusti nos, sama je kreirala ovo sto se desava.

Fani

pre 13 godina

Nisam cula Tadica skoro da se bavio nekim konkretnijim temama koje su od vaznosti za narod, osim sto su doneli odluku o zabranjenom pusenju ?!
Imamo li mi neke vece probleme od toga? A ne,moramo da se ugledamo na zemlje EU, pa Tadicu- ugledaj se! Oni bar znaju svoja prava, a pogledajte nas?

za4clanu korpa u makedonij 60%plate

pre 13 godina

Treba privatizovati jer je skupo platiti cistacicu 300-400eur i jos si monopolist. Molim vas neko ima toliko para da otvori 1 novi diskont mesecno ali zato za radnika nema vise od 200-250eur.Ili neko ima pare da kupi 3 preduzeca u mesecu ali nema za minimalac.Ovi svi monopolisti od 2000g zamolio bi da plate barem evropske plate radnicima kad su vec nadigli EU cene i jos nam 10g dzali infaciju zbog toga.Msm ako nemoze monopolist da plati tu platu ko moze.Inace mene bi bilo sramota da sam na takav nacin zaradio 50mil a kamoli 500miliona ili mlrd-e jer znam da celo moje pokoljnje nebi to potrosili.Za sve je kriva politika od 2000g, samo plati i sredi cu ti mega profit prvo sa bankama, mlekarima, discontima... Zato je i korpa za 4clanu porodicu u makedoniji 60% jedne plate a koliko li je ovde?

MILE

pre 13 godina

popovićka je puna istine ali neodlučuje o ničemu za to su zadženi ljudi koji su prevarili narod na izborima.oni treba da sve proćerdaju pa kom opanci kom obojci.

Zoran

pre 13 godina

Odlicno,odlicno..sve ste rekli..suzbiti monopol,omoguciti konkurenciju,zatvoriti drzavne (politicke) gubitnicke firme,firme od tajkuna "pretresti" i omoguciti liberalizaciju trzista!!!!

Deki

pre 13 godina

Da,da u velikim su finansijskim prodlemima, sad od 100 stanova,kuca i automobila i milijardi na racunima... izgubili su jedno 5%. Mnogo im je sada tesko. I svi ce se za par godina povuci u ilegalu i niko ih nece dirati,a obezbedili su citave generacije unuka iza sebe. Imace svi pomalo akcija u nekim dobrim firmama i niko ih nece dirati, ni spominjati... Svi javno govore i znaju ko su "tajkuni" i kako su dosli do toga... i... nista,niko nista.

Pera

pre 13 godina

Ne bih se slozio sa tezom da je drzava ovim sudjenjem nesto dobila. Posto je optuzba za monopol podnesena po starom zakonu, koji nije predvideo drakonske kazne, monopolista se u ovom slucaju izvukao, a vlast je samo objavila borbu protiv monopola, ali naravno nece biti nista konkretno bez drakonskih kazni.

Ljubisa

pre 13 godina

Samo povecanjem konkurencije mozemo regulisati trziste!A Vlada tu mora da odigra glavnu ulogu i da donese zakone koji svima omogucavaju iste uslove poslovanja

Dacha

pre 13 godina

Zasto se odmah ne ispita umesanost Dragina u monopol oko djubriva,zasto uvek nesto cekamo?Ako vec ne radimo preventivno na tome, dajte bar da reagujemo na pocetku!

Veca

pre 13 godina

Potpuno se slazem sa profesorkom,predsednik Tadic ne treba da se bavi takvim stvarima,ko je on da prica bilo kome da treba da pokloni pare!Neka se bavi poslovima koje radi i ostali predsednici drzava

Milomir

pre 13 godina

Ovo je sve suprer zashta se profesorka zalaze. Pitanje je dali je drushtvo spremno na ovu vrstu rezova. Za neke mozda i jeste, ali za sve nisam siguran. Rizichno je dati ovcama slobodu da pasu kad su vukovi josh uvek medju nama. Djindjic je napravio takvu greshku, nisam siguran da ce je napraviti i DicTa

Maree

pre 13 godina

Imam mali milion stvari koje bi vlada trebala da uradi. Siguran sam da bi i svi mi ovde na forumu predlozima bolje organizovali drzavu od ovih na vlasti. Problem je sto oni nece nikakve reforme. Njima odgovara sve ovo. Njima odgovara da mladic nikad ne bude nadjen, da srbija ne ide u eu, jer je onda kraj njihovom lopovluku. Tako da, palite odavde ili se navikavajte na status quo.