Utorak, 09.11.2010.

00:26

Bacili učenicu kroz prozor

Tri dečaka bacila su učenicu sedmog razreda iz Iriga kroz prozor. Jedan je učenicu uhvatio preko grudi, a drugi za noge i uz smeh su je bacili na trotoar.

Izvor: Politika

Bacili uèenicu kroz prozor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

nevena

pre 13 godina

Ja sam psiholog i radim sa mladima 20 godina. O agresivnosti nase dece se moze pricati i pricati, ali je jedino logicno da se krene od onih koji ih tome uce: pa pogledajte koji su najbolje vrednovani komentari ovde: oni koji propagiraju bacanje roditelja kroz prozor, premlacivanje dece i sl. Vidite kako se ljudi ophode jedni prema drugima u gradskom prevozu, javne licnosti na Tvu i td. primera koliko hocete. pa otkud ideja da deca treba i mogu da budu bolji od nas? A sto se tice konkretnog primera, ocigledno je vodjen novinarskim senzacionalizmom. kao da ce povika na direktora, pedagoga i nastavnike resiti stvari. A kolikoa su stvarno njihova ovlascenja? O tome je vec dosta receno...A decu od koje su digli ruke i roditelji i drustvo, nastavnici treba da uvode u red? A nemaju ovlascenja nikakva...sve naopako...A novinari prodaju novine: sto bombasticniji naslov, za njih bolje..Cije ce sudbine mozda da razore, nije ih briga...

Ucha

pre 13 godina

Radim u skolstvu vec duze vreme. Ovo nije nikakav specijalan slucaj, takve neslane sale se svakog dana desavaju u skoli. Ne znam jos skolu u kojoj su toliki prozori da nekog mozez kroz prozor bocno izbaciti. Nikakva namera povredjivanja ovde nije postojala, vec razracunavanje sa ocigledno politicki nepodobnim direktorom skole.
Daleko od toga da su ovi nasi klinci cvecke, a bice i sve gore. Zasto?
Zato sto prepisujemo po copy-paste sistemu mahom iz skandinavskih zemalja,gde imamo na delu socijalizam, u nase drustvo gde imamo najgori pocetni oblik kapitalizma. A i razlike u kulturama nasih i skandinavskih naroda su ogromne. Prosto mi je neshvatljivo da o tome niko u nasem ministarstvi ,i uopste u vladi ne razmislja, ali i zasto da razmislja kad su ogromne pare i provizije uzeli od ovih seminara od kojih nema ama bas nikakve koristi, a u skoli skupljamo po 100 dinara od djaka za potrosna sredstva (krede,sredstva za odrzavanje).
U vreme kada sam se ja skolovao, bili smo vaspitavani pa gotovo spartanski, a onda te je cekala bar kakva takva socijalna pravda kada se zaposlis. Sada su deca zasticenja kao beli medvedi ,a posle ih ceka dzungla i posao kod privatnika za 20 000 bez ikakvog prava glasa.Pa normalno da se javljaju nasilje ,alkohol, droga. Ali po psiholozima i teoreticarima mora tako. A sto nam se u praksi urusio citav obrazovni sistem,to je najmanje vazno.
Djacima u skoli bukvalno ne mozemo nista.Mogu samo da se derem, bez vredjanja po bilo kakvoj osnovi i nista drugo. Decu plasim odlaskom kod psihologa i direktora ,ali i tu foru ukapiraju oko treceg razreda.
Ali ako hocemo u Evropu mora tako da bude...

talijanka

pre 13 godina

Zašto u srpskim školama nastavnici ne dežuraju ? Ja sam se školovala u Italiji a tamo nastavnik mora da čeka kolegu iz sledećeg časa sve dok ne dođe i ne sme da ostavi decu samu jer krivično odgovara

DAN

pre 13 godina

Fizicko kaznjavanje je generalno zabranjeno u oko 20 zemalja Evrope. Medju njima su i Skandinavske drzave vec preko 20 godina, kao i np.Nemacka i Austrija (skoro 10 godina). To su drzave od kojih uzimamo i zakone (porodicni, mediji, korupcija, ekologija...) koje cak moramo da ublazavamo za nasu primenu. Skandinavske zemlje su i prve po rezultatima skolstva a i prve po kvalitetu zivota u Evropi. Zakoni su protiv nasilja ali su dosledni (u Norveskoj je oduzeta vozacka dozvola princu i to na duze vreme kao primer).
Glavni problem naseg drustva je nasilje, netolerancija i nedoslednost. Sada grme protiv dece i mladih i skoro pozivaju na linc a juce su grmeli protiv nastavnika kao da su svi pedofili i nasilnici. Neka se. bar malo, u sustini, ugledaju na gore pomenute drzave. Mi koristimo njihova iskustva parcijalno i cesto bez konacnog smisla. Kako moze da se iskoreni nasilje kada veliki broj komentara poziva na resavanje nasiljem i preko noci.
U Skandinaviji se radi u opustenoj skolskoj atmosferi a nastavnici su posveceni deci. Poznato je i da su dobro placeni a ceo proces ima stalnu superviziju. U skoli se ne ispusta ni jedno dete pa su zbog toga sa najboljim rezultatima. Problematican ucenik dobija pomoc i nadzor i s njim se radi bez nametanja krivice i ponizavanja a ne ceka se da napravi haos.

pedagog

pre 13 godina

Preporucujem svima ( narocito pdagozima i ministru prosvete ) da procitaju knjigu " Slobodna deca samerhila " od A. Nila.

P.S. Moze i dugacije

Danijela

pre 13 godina

sramota....svakako kazne za decu za njihove roditelje za direktora jer je se desavlo vec da prave lom po skoli a nisu reagovali...a gradonacelnik neka nebere glasove na ovom slucaju...a onom gospodinu sto kaze da decu netreba tuci bih samo porucila da je nije u pravu decu netreba maltretirati batinama bez razloga a za ovakvo nesto dobro po rukama izudarati da kada se jednog dana ozene da tim istim rukama ne prenesu svoju izabranicu preko praga....da se zauvek secaju ovog ucinjenog zlodela....postena batina a ne maltretiranje...diplomatija kod ovakvih nepali....RODITELJI SRAM VAS BILO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mita

pre 13 godina

На срамоту и жалост свих нас
ово је права слика укупног моралног и етичког стања у овој држави.Не кривите просветне раднике,кривите себе јер вечина Вас не само да не зна где су им деца него ни шта раде.Деца само копирају и своје родитеље и остале који свашта некажњено раде.
Ако сада прођу некажњено и мали безобразници и родитељи, бојим се да сутра не буде свашта и касно.Замислите да се осиле.

Aleksandar

pre 13 godina

Nadam se da roditelji ovih decaka nece reci kriva je drzava sto im nije dobro vaspitala decu. Zar dzava to treba da radi umesto roditelja? Ne moze se ocekivati nista bolje od dece dizelasa iz devedesetih. Roditeljstvo nije za svakoga a ako bog postoji decu svakako daje (uglavnom)u pogresne ruke. Izgovori roditelja tipa "radim i nemam vremena da gledam sta radi moj sin ili cerka"su krajnje neprihvatljivi. Na veliku zalost ovakvih i slicnih slucajeva ce biti i ubuduce.

goran

pre 13 godina

Videla deca kako bacaju lutku novinarke Brankice Stanković po tribinama stadiona pa pomislila da će i devojčica ostati nepovređena i da sve to neće imati posledica po njeno zdravlje. Nisam psiholog, ali mislim da postoji veza. Deca u javnom životu, računajući i medije nemaju mogućnosti da vidi nešto pametno.

Logic

pre 13 godina

Molim sve komentatore da opreznije upotrebljavaju izraz "hiperaktivan, hiperaktivnost" . Postoji ogromna razlika između hiperaktivnosti i kriminalnog ponašanja. Ovde je u pitanju kriminalno ponašanje učenika i po svemu sudeći neadekvatan rad osoblja škole.

Predrag Stojadinovic

pre 13 godina

da je pravna drzava kao sto nije, lepo se osude maloletnici za pokusaj ubistva i najveca kazna koja god da je predvidjena zakonom za takav zlocin pa nek se prvo oni cesaju a drugi nek imaju za primer! Ali sad ce da bude, ma fina su to deca, samo neshvacena...............

Mile

pre 13 godina

Pitanje svim vama sto kukate na narod Srbije:
A sta ste vi danas uradili za svoji Zemlju, narod,zajednicu da svojim primerom pokazete kako treba, sem sto ste svoju decu odveli u inostranstvo i sto pljujete po forumima?

Natalija

pre 13 godina

Morbidno. Tako to izgleda u zemlji sporta i razonode gde ne postoji građanski moral a o humanizmu da i ne govorimo. Videla sam snimak tog događaja na vestima. Sa kakvom „ravnodušnošću“ je govorio „direktor“ te škole kao da je u pitanju neka anegdota a ne primer PATOLOGIJE. Tako to izgleda u zemlji gde je prosveta (znači baš ono što direktno stvara budućnost jednog društva) „poslednja rupa na svirali“. Ne samo što je u finansijskom smislu prosveta obesmišljena nego i u duhovnom i moralnom smislu. Znači svako može tu da radi, pa i da bude direktor, ministar i tsl.

DAN

pre 13 godina

Sto se tice onih sto bi otisli u inostranstvo, np USA treba da znaju da tamo ima i ubadanja nozem, silovanja a i pucnjave po skolama. Slicno je i u Rusiji. Ucenici se pretresaju sa detektorom metala.
Ovo kod nas je tipicno za zemlje u tranziciji.
Kod nas ima suvise nasilja, od porodice do skupstine pa ga treba uvek izbegavati.
Nikakve ekstremne kazne ne mogu zameniti pravovremeno reagovanje i paznju prema detetu. Nasilje nikad nije resenje i daje los primer. Energiju treba kanalisati a ne sputavati. Pravi roditelj i nastavnik znaju kako da dete iskaze svoju licnost a da pri tom ne cini nazao drugome.

pera

pre 13 godina

S T R A Š N O !!!!
Trebamo pogledati unazad 10-20 godina i videti kakve je filmove naša kinematografija radila, kakvi spotovi se vrte na TV, koliko raznih specijalnih emisija ima za huligane, navijače, razne grupe..., gde dođu političari ili ministri (zavisi kome treba politički poen) i pričaju, pričaju, pričaju... Niko se ne pita da li se možda tako postiže suprotan efekat. Mesec dana mediji napumpavaju stvari oko gej parade. Prosto "mole" huligane da izađu i da se tuku s policijom. Kakvo je stanje nacije, govori i to da su glavni kulturni događaji u našoj državi razne grand parade, farme... Sve debilizam do debilizma (slaba je to reč za ovo). Pa i u pozorištu je nastao neki modernizam, pa kada nekog klasika modernizuju, pa skidanje na sceni, dranje..., Nušić u grob da se prevrne.
I onda se mi nešto pitamo i čudimo.

suzana

pre 13 godina

ja sam prosvetni radnik i ostala sam bez reči. ali ne treba se iznenaditi jer novi zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja ovakve prestupe ne predvidja, odnosno nema kazne za izvršioce nego treba da im pričamo da to ne smeju više da rade!!! ironija!! videćemo šta će biti preduzeto a ja tvrdim da neće trpeti nikakve sankcije.

!@#

pre 13 godina

Da su moju devojcicu bacili kroz prozor, ja bih te decake bacio sa prvog sprata. Ipak su oni decaci. Znam da ne bi trebalo tako, ali....ne bih zeleo da ostanu bez tako bogatog zivotnog iskustva.

Naravoucenije:

Vaspitajte svoju decu na vreme da ih ne bi vaspitavali nevaspitani drugi roditelji kao sto sam ja.

pogledajte se u ogledalo

pre 13 godina

Roditelji?! Gde ste? Inaju li deca u Srbiji roditelje? Ili treba svi drugi da vode racuna i vaspitavaju ih i obrazuju, samo ne roditelji?! Manite se price o ministru, direktoru, nastavnicima. Uvek je bilo svakakvih ministara, svakakvih direktora i svakakvih nastavnika. Bilo je i svakakve dece. Ali kako vreme prolazi situacija je sve gora. A recimo nisu sva deca takva. O cemu se radi?! Roditelji GDE STE?!

DAN

pre 13 godina

Kad smo kod roditelja, potseti me na nedavni slucaj kada je roditelj (53) dosao u skolu i brutalno tukao ucenike koji su se sporeckali sa njegovim mladjim sinom. Covek je dobio da se brani sa slobode a napravio je nasilje u skolskom dvoristu. Takvo nasilje ne moze biti primer kao ni svako drugo. Ko ce uciti decu da tolerantno resavaju probleme bez verbalnog i fizickog nasilja? Zasto se ne ugledamo na skandinavske zemlje gde se takvoj deci, primer Finske, odmah pruza posebna paznja i nadgledanje. U tim zemljama je zabranjeno i fizicko kaznjavanje od strane roditelja a skole su im prve u Evropi po uspehu djaka.

otac hladne glave

pre 13 godina

Uz svo razumjevanje sa roditeljima ove nesretne djevojcice (i sam sam otac jedne 12-ogodisnjakinje), ovo je tipican primjer iz novinarstva kako se kroz detelje manipulise jednom vjescu, a samim time i citaocima. Naime, u naslovu i prvom dijelu stoji da su trojica ucenika „bacila“ ucenicu iz ucionice „kroz prozor“. Vec u trecoj recenici su je „u igri IZbacili“. Ako se vratimo u prvu recenicu gdje je jedan od ucenika drzao ucenicu „preko grudi“, onda je i logicno da nije postojala toboze namjera da se djevojcica ne daj Boze ubije jer bi se u tom horor scenariju ona bacila poput dzaka na tlo. Pa zaboga, ne pada se sa 2 metra „na srecu“ na noge. S toga se moze i naslutiti da su njih trojica onako bahato, bez trunke razuma napravili jednu neslanu salu, u redu, glupost za koju i nisu bili svjesni posljedica. Nemoguce je da se u jednom 13-ogodisnjem djecaku krije ubica. Kako kaze i direktor ove skole, cijeli slucaj treba razmotriti hladne glave. Zbog cega onda praviti kontra produktivne zakljucke, kojih na zalost u ovim komentarima ima na sijaset. Hvala za citanje! Pozdrav iz Svicarske

ns

pre 13 godina

Kada sam imala 10 godina ukrala sam iz maminog novčanika današnjih 500 dinara jer nam je toliko nedostajalo da kupimo učiteljici poklon.Tada sam prvi i jedini put dobila malecke batine i nikada više mi nije palo na pamet da kradem. Ukradeni novac sam odradila radeći mesec dana kućne poslove. Sve kreće u porodici.

Milosh

pre 13 godina

Ma jok, sto bi rekli roditelji takve dece, oni su hiperaktivni :) Zato treba zamoliti EU da imamo smrtnu kaznu jos jedno godinu dana, da se huliganstvo i zlo utre u korenu! Ja se izvinjavam ako ovo sve zvuci malo negativno i zlokobno, ali ocigledno je da drustvo ide nekim pogresnim putem, narocito mladi ... jer sta ce da rade sa 20 godina?

Goran

pre 13 godina

Napadati u ovom momentu direktora skole i predsednika opstine nema smisla,problem je u roditeljima i deci,kako direktor skole ili predsednik da znaju sta ta deca rade van skole na ulici i po kaficima,diskotekama i kladionicama.To ponasanje su doneli u skolu a direktoru su jednostavno vezane ruke,ovo sto su uradili je krivicno delo i treba ucenici i roditelji da odgovaraju.

Nada

pre 13 godina

Nekada su u skolama za manji prekrsaj dece profesori pozivali roditelje i saopstavali im da ispisu dete iz skole da ne bi bilo izbaceno. Jedino na taj nacin je djak mogao da upise neku drugu skolu. Takodje, ako je djak imao na polugodju 4 jedinici roditelji bi bili obavestavani o mogucem ponavljanju ucenika. Danas sa 9 jedinica na polugodju djak ne ponavlja godinu. Dok su nama roditelji govorili da moramo da slusamo nastavnike, danasnji roditelji prete nastavnicima, ucenjuju ih svojim vezama pa cak i biju. Nije greska samo u roditeljima vec i u nastavnicima koji "poklanjaju" ocene djacima koji to uopste nisu zasluzili.
Ovi djaci bi u vreme kad je skolstvo funkcionisalo kako treba verovatno zavrsili u skolu deleko od mesta stanovanja a roditelji bi se krili od sveta. Danas su ta deca junaci pred svojim drugovima. Strasno i jadno. Saljes dete u skolu a ne znas da li ce se vratiti zivo.

Vanja

pre 13 godina

Devocica treba da pokrene tuzbu za zlostavljanje kako protiv decacka tako i protiv skole za koja bi trebalo da osigura bezbednost dece. Onda na nasem pravosudnom sistemu je da odluci koja ce buducnost biti. Sem toga u svakoj skoli je poterbno da se organizuje grupa roditelja koja ce pratiti rad skole i bezbednost dece.

LEPA LUKI

pre 13 godina

Pre 2-3 dana vozila sam se autobusom na liniji 31.U autobusu guzva,2 devojcice od jedno 15-16 godina sede, nogama sa air max patikama guraju sedista ispred sebe ,svaka druga rec psovka, glasno se smeju .Ulazi kontrola ,zena kontrolor im trazi karte, naravno one ih nemaju i dalje se smeju ,kontrolor im predlaze da kupe karte kod vozaca,druga mogucnost da napuste vozilo ,ili da pise prijavu... one i dalje sede "mrtve ladne".ali sad putnici reaguju bucno napadajuci kontrolorku "sta ste napali decu", "svi u drzavi kradu a vi maltretirate decu zbog karte"...Izasla sam iz autobusa onako zgadjena reakcijom putnika ,tim nasim zastitnickim stavom i kultom deteta pa to "dete"bude ponekad i preko 40 godina staro i kao pijavica zivi na teret roditelja i bednih penzija.Cudan smo mi narod!

iks

pre 13 godina

Jel vi sto zagovarate batine mslite da ovu trojcu roditelji nisu tukli?
Siledzija iz moje bivse skole je redovno pricao kako ga je otac "umlatio".

Jelena

pre 13 godina

Decu vaspitaju roditelji. Na drugo mesto dolazi skola.
U ovom slucaju, kao i nebrojenim slucajevima koji ne dolaze pod lupu javnosti, postavlja se pitanje gde je skola podbacila?
Za mene je kljucni problem u skoli oportunizam, udvoricki mentalitet nastavnika i nerazumevanje i nerazlikovanje prava deteta od obaveza, odgovornosti i prava ucenika.
Zakon savrseno jasno definise i jedno i drugo, ali, verovali ili ne, nastavnici, pedagozi i psiholozi ne razumeju razliku, pogresno uce deci i pogresno postupaju u datoj situaciji!
Dakle, u ovom slucaju direktor je morao odmah da pokrene vaspitno-disciplinski postupak, saslusa ucenike u prisustvu roditelja i da u necemu sto je slicno upravnom postupku, zavrsi proces najstrozijom kaznom. Kako je u pitanju osnovna skola, najstrozija kazna je premestanje izgrednika u drugu skou, uz saglasnost roditelja. U srednjoj skoli sledi iskljucenje, bez prava zavrsetka skolske godine, do upisa u narednu.
Medjutim, sve se zavrsi ispod tepiha, jer psiho-pedagoska sluba i nastavno vece nemaju ni dovoljno slifa, ni znanja, ni inteligencije, ni licne i moralne odgovornosti da stvari zavrsi drugacije.
Zasto? Pa, mame i tate lekari i advokati i sl, zavrsavaju poslove, pa se iz osecaja duznosti gleda kroz prste, pa se talas korupcionastva prenosi na sve. I tu je kraj.
Dete koje nije imalo sansu u porodici da nauci red, nije dobilo sansu ni u skoli.
Decije pravo je da dete ne bude ponizavano u postupku, vredjano, ni fizicki ni verbalno, a nije decije pravo da bude nekaznjeno za pokusaj, jos malo ubistva! Zar je toliko tesko razumeti razliku?!

Ja

pre 13 godina

Ako vec nije po zakonu da se objave imena mloletnika onda neka se lepo objave imena i prezimena roditelja.Da lepo svi znaju sa kim imaju posla. Da li ce ostali roditelji iz solidarnosti prema devojcici da se organizuju i pobune, posto sutradan i njihovo dete moze da strada od tih grubijana ili ce opet u Srbiji da se cuti. Ako se otvoreno ne izjasnis protiv nasilja onda si saucesnik u tome. A ti huligani ce jednog dana da porastu i postanu navijaci.

Oleg

pre 13 godina

Učenici su sada zaštićeni k'o beli medvedi a bivaće sve gore i gore...
Kada sam ja pre 20-ak godina išao u osnovnu školu, nastavnica hemije pokojna Sara je kada nekoga uhvati da žvaće žvaku na času tog istog naterala da je zalepi sebi u kosu i da sledećeg časa donese parče papira na kojem je zalepljena žvaka i potpis roditelja. Pomalo ekstremno ali nikome nije padalo na pamet da na njenom času stavi bio šta u usta. A hemiju smo naučili. Kod Musa (predavao fiziku i matematiku) nisi smeo na času da se okreneš a kamoli da pričaš.. Saradnja škole sa SUP-om je bia izvanredna tako da se ne jednom desilo na na sred časa dođu iz Odeljenja za sprečavanje maloletničke delikvencije i odvedu par drugara... Posle par odlazaka bili su mirni kao bubice...

pipilotta

pre 13 godina

ne razumem zasto se komentari (cak i od predsednika opstine) krecu u pravcu "skola ne radi kako treba"???
ono, skola jeste vaspitno-obrazovna ustanova, ali mogli bi i roditelji malo da rade sa svojom decom, a ne da nabijaju glave u pesak i da se nadaju da ce skola/drustvo/neko tamo, vec da im resi problem!
kakvo nam je sudstvo, verovatno ce se izvuci sa jednim "necu vise, mame mi" i pojeo vuk magarca!

Vanja

pre 13 godina

Ovaj postupak nije bila igra kako je nazvano, sta vise ostace kao trauma za tu devojcicu do kraja zivota kao i za njene drugarice. A, naravno ne postoji osoba koja ima moralno niti fizicko pravo da nanosi bilo koji vid bola drugoj osobi. Smatram da je potrebno pronaci nacin da se kazne decaci i pokazati da takvo ponasanje nije drustveno niti ljudski prihvatljivo. Samo sa pravovremenim reagovanjem ucinicemo uslugu decacima da ne nastave istim ili gorim stopama. Zabrinut Roditelj

Boze pomozi

pre 13 godina

Boze pomozi i sakloni.Pa sta je bre ovo sa ovom danasnjom decom?Ja kad sam bio mali igrali smo se svacega,ali nismo jedni druge kroz prozor skole bacali..Ovo je haos sta se desava u zemlji Srbiji,medj' njivama i shljivama,a sve to na brdovitom Balkanu..

Dejan

pre 13 godina

Nisu ova deca kriva,nisu oni olos vec njihovi roditelji! ... Nazalost cesto srecem roditelje koji prave decu samo iz razloga da bi ih imali, a ne da uzivaju u njima i posvecuju im paznju!

svest i savest

pre 13 godina

Gajim troje dece, tri decaka, u uslovima koji su isti u celoj Srbiji.
Od roditelja ovakvih siledzija, razlikujem se, verovatno, po tome sto sam mojoj deci vrlo rano dala do znanja, da nikad necu prihvatiti opravdanja njihovih losih postupaka, stanjem u drugim porodicama, stanjem u prosveti, opstim stanjem u drustvu i slicnim glupostima.
Oni odrastaju u okviru moje porodice i tu postoje jasno pravilo:"Ono sto ne zelis sebi, NE SMES da radis drugom i kraj".
Vec odavno im je potpuno jasno, da za njihove postupke odgovaramo prvo tata i ja, onda oni pojedinacno.
Sigurna sam, da im nikad ne bi palo na pamet da urade nesto slicno, jer znaju kakve posledice bi snosili.
Prema tome, osudjujem prvo roditelje, jer i nesposobni direktori skola, posledica su nezainteresovanih roditelja, pa onda ukupno lose stanje, uvek pravdamo losom politikom.
Da mi vise drzimo do sebe i svoje dece, ne bi nam ni politicari bili ovakvi kakvi jesu.
Prema tome, hteli mi to priznati ili ne, ovako pasivni, u dobroj meri, AKTIVNO doprinosimo svemu sto nam se desava.

Aleksandar

pre 13 godina

na stranu odgovornost roditelja, koja je na prvom mestu, jer su uzgojili barabe, što je direktor lepo rekao, da treba hladne glave raditi, a da li znate zašto?
Zato što:
po našem zakonu o obrazovanju, škola ne može da:
- izbaci učenika sa časa,
- ne sme da smanji ocenu iz vladanja
- ne sme da premesti učenika u drugu školu
- ukor više ne vredi
čak iako se neki nastavnik/direktor/škola usudi da to uradi, onda dođe komisija iz Ministarstva prosvete, koja utvrdi da nije ničeg bilo, i da su prijave neosnovane i vrati sve na staro.
A da ne pričam o proceduri koja prati sve ovo, kao da gradite termoelektranu!
A ovo vam pričam iz prve ruke, jer imam kćerku u osnovnoj školi, koju su u prvom razredu dva dečaka maltretirali (neću da opisujem ružne detalje).

A predsednik opštine se obračunava sa direktorom.

Mozzart

pre 13 godina

A direktor kaze da vec duze vreme imaju problema sa tom trojicom!!! Pa, sta si cekao, direktore? Ovo? E, sad, posto se u svakoj skoli placa osiguranje za ovakve stvari (to placamo mi, roditelji), neka devojcica naplati milionsko obestecenje, a skola neka to odbije direktoru, a on neka se tuzaka sa roditeljima ovih malih baraba, kad ovi izadju iz zatvora, naravno... A ministar neka podnese ostavku!

Dr.B.

pre 13 godina

1.roditelji gube pravo staranja
2.ova deca odlaze u specijalnu skolu
3.podvrgavanj psihijatriskom lecenju
4.odstetu placaju roditelji ovde dece po evropskim standardima (znaci moraju da prodaju nekretnine da bi isplatili dusevni bol u sestocifrenoj sumi u €)
5. ko smatra da 1.2.3.4. nije adekvatno, postupiti po clanu 3.

MbGD81

pre 13 godina

Nije to do nastavnika, ne mogu oni da prate decu u stopu... klinci su surovi, i skola ume da bude pakao. Mene nisu tukli, ali su mi stalno pretili.. bude uvek kako roditelji pricaju - danas su svi ti klinci propali slucajevi, a ja imam karijeru, uspeh.. ali saznanje da ce tako biti jednog dana ti nista ne znaci tad kad te terorisu. Zato sa dobrom decom mozemo samo da saosecamo, i ponavljamo im - "Izdrzi, bori se!"

dobro jutro EVROPO

pre 13 godina

Mislite da je u Evropi bolje ne nije ovde su to isto jadna deca koja su imala lose detinjstvo ,koja nisu dobro socijalizovana koja imaju ove ili one probleme i deca koja imaju uvek dezurne zastitnike decijih prava (parazite koji u vecini slucajeva i nemaju svoju decu) pa ce u slucaju mobinga dete zrtva bit premestena u drugu skolu jer pobogu nasilnik ne moze na ulicu itd...... primer 15 godina star decak ukrao kola od oca vozio pod uticajem droge i alkohola sleteo sputa udario u ogradu delovi ograde probili glavu njegove decojke 14 god.....16 mseci zatvora od toga 7 obaveznog.... zalba i vrhovni sud skracuje kaznu na 7 meseci olaksavajuca okolnost UBIO JE SVOJU DEVOJKU a njen zivot procenjen na 14000 evra....EVROPO VOLIMO TE

Nikola

pre 13 godina

CITAT:"Đorđe Dešić, direktor osnovne škole "Dositej Obradović” u Irigu kaže da ovaj slučaj treba razmotriti hladne glave, ali i da već duže vreme u školi imaju problema sa ovim dečacima, mada do sada nisu kažnjavani. " Kao i uvek sve se zna, zasto i kako ali i dalje kao uvek neko ne radi svoj deo posla i to je rezultat!!!

Nenad

pre 13 godina

Tuzba za roditelje, male barabe, skolu, opstinu i drzavu koje nisu u stanju da obezbede elementarnu sigurnost ucenicima - u inace obaveznoj nastavi.

Verovatno

pre 13 godina

Verovatno su to "deca koja nemaju hleba da jedu" sto rekao amfilohije, pa se iz dosade bave bacanjem slabijih kroz prozore! Uce li ta deca veronauku? A izjava direktora je poseban specijalitet, ne vredi ni komentara. Kratko receno-slika mlade Srbije u malome.

Sremac

pre 13 godina

Samo kad se oglasio i predsednik opstine ,jel to neki rodjak tog predsednika izbacivac
,ili su opet u pitanju politicki poeni ili su izbori stvarno blizu

Aleksandar

pre 13 godina

A da se nije docekala na noge nego pala na glavu pa poginula, i dalje bi to bila 'igra'? Deca se zaigrala? Roditelje u cuzu (jer nisu obavili poveren im zadatak), direktora skole u cuzu (jer su ocito napasnici poznati ali nisu kaznjavani) a bo'me i predsednika opstine u cuzu jer koristi ovakav slucaj da se obracuna sa drugo-pomenutim. Klince u popravni dom, valjda se jos uvek daju ispraviti.

Sa ovakvom mladoscu, Srbija zaista ne mora da brine o buducnosti...

Rajko

pre 13 godina

To je sve zbog onoga... ne treba decu tući.. Lično sam,kao učenik tada trećeg razreda osnovne škole učinio jedan vrlo ružan gest prema jednoj drugarici iz razreda. Naime,ona je bila jako siromašna i ja sam joj jednom prilikom za vreme velikog odmora bacio na zemlju dinar,i rekao "idi kupi sebi uzinu"... Ona je to prenela učiteljici,ona mojim roditeljima. Ne mogu ni da vam opišem koliki je to bes izazvalo kod mojih roditelja,koji su hteli u zemlju da propadnu. Oboje su visoko obrazovani i uvek su me odgajali da se ponašam dolično i da budem skroman,da se ne ponašam siledžijski,ali eto šta se desilo,ni sam ne znam zašto. E onda me je otac kući tako dobro ispeglao kaišem,tukao me je jedno pola sata. Nijedan udarac po glavi,samo po nogama! Plakao sam najstrašnije ali nije pomagalo. Posle toga me je naterao da idem da se izvinim drugarici pred celim razredom,a to sam isto učinio i na roditeljskom sastanku pred svim roditeljima. Da ne pominjem da nije bilo fudbala jedno mesec dana,kao ni bilo kakvog džeparca i ostalog. Ali sam naučio lekciju. Itekako poštujem ljude,i svestan sam koliku sam grešku tada napravio,sada nikad to ne bih uradio čak i da nisam dobio te batine,ali tada su mi one jako pomogle da mi do mozga dopre šta sam zapravo uradio,a bilo je strašno. Eto,izvinite što sam se raspisao,ali hteo sam da vam iznesem svoj slučaj. dakle,nisam nužno za batine,batine,ne maltretiranje,naglasavam! Ja sam za kaznu,za drastičnu kaznu,da se udare tamo gde ih najviše boli,kako bi shvatili šta su uradili i kako to više ne bi, ne uradili,već pomislili. Od diplomatskih razgovora sa ovakvima nema ništa. Hvala svakome ko je pročitao komentar.

momabrazil

pre 13 godina

izbacite ucenike iz skole roditeljima mesec dana zatvora najmanje, akt se moze okarakterisati kao pokusajem ubistva pa da vidimo sta ce biti posle, a direktora , e pa njega suspendovati odmah, sramota i na takvima da ostaje Srbija.....

Djordje

pre 13 godina

Bio sam ucenik srednje skole devedesetih, ratnih godina, i radio sam, kao i moje drustvo, mnoge stvari kojih se danas stidim. Ipak, nismo bacali jedni druge kroz prozor. Bruka!

Misha

pre 13 godina

Pitanje dobra i zla je relativno zar ne?! Savest nije dobra, može čovek da se optereti krivicom ako laže, krade, ... Treba decu učiti da povlađuju svojim hirovima, a volja i razum, šta će nam to više, pa ne živimo više u novom veku (veku razuma i prosvetiteljstva), već u savremenom dobu, gde su sve vrednosti relativizovane, a razni devijantni oblici ponašanja, kao ovo izbacivanje kroz prozor nisu više devijantni već su zapravo samo načini izražavanja ljubavi. Živeli! Idemo svi, samo napred, kroz prozor civilizacije!

IME, PREZIME, ADRESA, JMBG!

pre 13 godina

TS MB IM WTF?
Ime, prezime, datum i mesto rođenja, imena roditelja, adresu i dosije molim. Šta treba, da neko jednog dana zaposli te ... kako bi obavljali neki odgovoran posao? Neće moći...

Petar

pre 13 godina

Zabranili su izbacivanje sa časova, zabranili su ponavljanje godine, klinci sa 8 jedinica dobijaju dvojke samo da ne bi išli na popravni... 70 i više izostanaka može da se ima pre smanjenja ocene iz vladanja... I onda kad neko nastrada, svi se čude kako deca ne znaju meru? Ne budite smešni ljudi, u tim godinama se guraju granice. Ako nema jasnih pravila i njihovog poštovanja, doće još gore vreme - ta deca će odrasti takva!

Milan

pre 13 godina

"Kada su me pozvali iz Doma zdravlja da dođem i saopštili da su moju kćerku učenici bacili kroz prozor, ostala sam bez reči. Da ne poverujem da se tako nešto dešava u školi, među osnovcima, u sedmom razredu. Kakve su to siledžijske igre i gde je tu vaspitna uloga roditelja i nastavnika“, pita zaprepašćena majka Jasna R.

Gospodjo, VASPITNA ULOGA JE PREKO SREDSTAVA, tako se realizuje !

"ODGOVARAJUCA vaspitna uloga" u drzavi u kojoj radi ko sta hoce se postize time da budu adekvatno kaznjeni svi.

Nadam se da vas suprug moze da porazgovara i objasni kako stvari stoje

Ako se eto tako bacaju deca kroz prozor onda je ztvarno ZADNJE VREME ....

boban

pre 13 godina

"Narušeni su međuljudski odnosi, direktora ne poštuju ni đaci ni nastavnici, a i ja sa njim imam veoma slabu saradnju. Povodom ovog slučaja sva odgovornost je na direktoru škole“, kaže Vladimir Petrović.
Kakav nepristasan komentar,tacno oslikava mentalitet prosecnog srpskog predsednika opstine...

Dusan

pre 13 godina

Nadam se da zbog ovoga nece pasti na pamet divljacima da opet disciplinuju decu uz pomoc batine. Ja sam liberalan, moderan i mlad, i mislim da decu ne treba vaspitavati na taj nacin. Nemam nikakav argument za to, ali tako mislim.

zack

pre 13 godina

Да, да крив је директор...

Када ће да се поведе прича о промашеној реформи основног школства и како зарад узетих пара појединци спроводе уништавање основног школства?

Мислим, резултати промашаја су очигледни, последице ће бити све уочљивије...

Dorćolka

pre 13 godina

Da li su ovi klinci normalni, imaju li roditelje? Ako sa 13 godina bacaju drugaricu kroz prozor, šta će biti u stanju da urade za 5 ili 10 godina? Ovo jeste poremećena "država", sistem vrednosti sveden je na najprimitivniji oblik darvinizma ali to mora da se menja i to hitno! Klincima KEC kao vrata iz vladanja i šut karta iz te škole, a njihovi roditelji su odgovorni i devojčici duguju odštetu za pretrpljeni stres koji nije samo fizičke prirode. Novi "miladinčići" nam nisu potrebni!

Beograd

pre 13 godina

Ma to su nasa deca. Ma malo su se igrali. Ma pravda za svu trojicu. Ma kriv je direktor, nato pakt, nemci, amerikanci .. svi osim ove trojice olosa, koji ce uskoro postati junaci. Kakvo smece od drzave ova Srbija

profesor

pre 13 godina

U srednjoj skoli u Krusevcu ucenik je prosle godine izvrsio malu nuzdu na sred casa, pred profesorom i drugovima. Naravno kaznjen je iskljucenjem iz skole, ali ga je MINISTARSTVO PROSVETE vratilo jer "nisu ispostovana zakonska prava ucenika". Mozete zamisliti sta taj decak danas radi u ovoj skoli. Nije problem uvek u direktorima i nastavnicima, problem je u nasem sistemu gde su ucenicima data prevelika prava, a ucenicke obaveze su na drugom mestu.
Pazite da tako ne bude i u ovom slucaju.

Amos

pre 13 godina

Naravno da je odgovornost na direktoru, riba smrdi od glave.
Ili da kazem - kola se slupaju zbog vozaca, da ne idem u ova poredjenja koje nece razumeti mladje generacije.
Ako neka skola 'vec duze vreme' ima problema sa nekim djacima, ali 'do sad nisu kaznjavani', ko je onda kriv - cistacica?
A i javio se pravi covek da optuzi direktora skole - jos jedan direktor, samo direktor Iriga. Mozda i od njega nesto smrdi, ili bar od njegove stranke. Kako se ono postavljaju direktori u skoli, na demokratskim izborima, otvorenim konkursima, strucnost pre svega?

VV

pre 13 godina

Skola nema nacina da izadje na kraj sa ovakvim ucenicima. Najvise sto moze je da im da 1 iz vladanja. Ne sme da trazi prebacivanje tih ucenika u drugu skolu, ili da obaveze roditelje da vode dete kod psihologa. Time bi se po nasem zakonu krsila njihova prava. O pravima njihovih zrtava nema reci. Takvo smo drustvo- stitimo nasilnike. Cestitajte Obradovicu i njegovim prethodnicima. Verujem da bi zakonsku odgovornost za ponasanje svoje dece u ovom slucaju trebali da snose njihovi roditelji. Makar da im se odredi nekoliko desetina sastanaka sa psihologom i socijalnim radnikom. Nije posao direktora skole da dezura na prozorima, niti da bude vidovit i sa sigornoscu predvidi ovakve budalastine. Teorijski ovo bi mogao biti propust dezurnih nastavnika. Prakticno, oni nikako nisu mogli biti u svim ucionicama skole, hodniku, zatim ispred ili iza skole, itd.

Beogradjanin

pre 13 godina

Kakav je djavo usao u decu, ja ne znam...
Da li roditelji i ovo kao i divljanje huligana opravdavaju losim standardom, vladom i bog te pita sta ce vec da smisle?

Vic

pre 13 godina

ljudi cesto ne obracaju dovoljno paznje na 'incidente' i ponasanja po osnovnim i srednjim skolama. mnoga deca trpe torturu. kad je neko kreten i opasan, bice to i sa 14, 15 godina, i sa 30 i sa 50. opasan po okolinu, i zaista se treba posvetiti paznja takvim slucajevima koji svojim vrsnjacima prave probleme. sutra ce takvi nastaviti to i dalje u zivotu.

matori

pre 13 godina

"...Kakve su to siledžijske igre i gde je tu vaspitna uloga roditelja i nastavnika..."
Pitanje je vrlo opravdano!
A odgovor je tu pred nama, u nama, i svi ga znamo!!!
Samo, to je kao ona čuvena šuma, koju niko ne primećuje, jer mu vidik zaklanja drveće...

Duka

pre 13 godina

Ma taman posla, gde smete da kaznite te dečake, oni su se samo igrali ili su hiperaktivni. Kriva je devojčica jer nije shvatila smisao njihove igre i šalu. Trebalo je da se popne na peti sprat, skoči, polomi i ruke i noge i da se svi igraju srećni i zadovoljni! Na čelu sa direktorima škola, ministrom prosvete i ostalim upropastiteljima našeg školstva i društva u celini!

peca

pre 13 godina

Pa da li je te "junake" policija makar odvela u stanicu i odande pozvala roditelje da dođu po njih, ne bi li im bar malo pokazala da je to što su uradili ozbiljna stvar!?
Bez zastrašivanja nema uterivanja u disciplinu...

nislija

pre 13 godina

vreme je za dusanov zakonik i oko za oko: nema sudija i policija, nego sad njih sa istog mesta isto tako baciti, pa sta im bude... samo da vide kako to izgleda... nesto nisam siguran da bi se opet tako igrali...

Rajko

pre 13 godina

To je sve zbog onoga... ne treba decu tući.. Lično sam,kao učenik tada trećeg razreda osnovne škole učinio jedan vrlo ružan gest prema jednoj drugarici iz razreda. Naime,ona je bila jako siromašna i ja sam joj jednom prilikom za vreme velikog odmora bacio na zemlju dinar,i rekao "idi kupi sebi uzinu"... Ona je to prenela učiteljici,ona mojim roditeljima. Ne mogu ni da vam opišem koliki je to bes izazvalo kod mojih roditelja,koji su hteli u zemlju da propadnu. Oboje su visoko obrazovani i uvek su me odgajali da se ponašam dolično i da budem skroman,da se ne ponašam siledžijski,ali eto šta se desilo,ni sam ne znam zašto. E onda me je otac kući tako dobro ispeglao kaišem,tukao me je jedno pola sata. Nijedan udarac po glavi,samo po nogama! Plakao sam najstrašnije ali nije pomagalo. Posle toga me je naterao da idem da se izvinim drugarici pred celim razredom,a to sam isto učinio i na roditeljskom sastanku pred svim roditeljima. Da ne pominjem da nije bilo fudbala jedno mesec dana,kao ni bilo kakvog džeparca i ostalog. Ali sam naučio lekciju. Itekako poštujem ljude,i svestan sam koliku sam grešku tada napravio,sada nikad to ne bih uradio čak i da nisam dobio te batine,ali tada su mi one jako pomogle da mi do mozga dopre šta sam zapravo uradio,a bilo je strašno. Eto,izvinite što sam se raspisao,ali hteo sam da vam iznesem svoj slučaj. dakle,nisam nužno za batine,batine,ne maltretiranje,naglasavam! Ja sam za kaznu,za drastičnu kaznu,da se udare tamo gde ih najviše boli,kako bi shvatili šta su uradili i kako to više ne bi, ne uradili,već pomislili. Od diplomatskih razgovora sa ovakvima nema ništa. Hvala svakome ko je pročitao komentar.

Beograd

pre 13 godina

Ma to su nasa deca. Ma malo su se igrali. Ma pravda za svu trojicu. Ma kriv je direktor, nato pakt, nemci, amerikanci .. svi osim ove trojice olosa, koji ce uskoro postati junaci. Kakvo smece od drzave ova Srbija

profesor

pre 13 godina

U srednjoj skoli u Krusevcu ucenik je prosle godine izvrsio malu nuzdu na sred casa, pred profesorom i drugovima. Naravno kaznjen je iskljucenjem iz skole, ali ga je MINISTARSTVO PROSVETE vratilo jer "nisu ispostovana zakonska prava ucenika". Mozete zamisliti sta taj decak danas radi u ovoj skoli. Nije problem uvek u direktorima i nastavnicima, problem je u nasem sistemu gde su ucenicima data prevelika prava, a ucenicke obaveze su na drugom mestu.
Pazite da tako ne bude i u ovom slucaju.

Petar

pre 13 godina

Zabranili su izbacivanje sa časova, zabranili su ponavljanje godine, klinci sa 8 jedinica dobijaju dvojke samo da ne bi išli na popravni... 70 i više izostanaka može da se ima pre smanjenja ocene iz vladanja... I onda kad neko nastrada, svi se čude kako deca ne znaju meru? Ne budite smešni ljudi, u tim godinama se guraju granice. Ako nema jasnih pravila i njihovog poštovanja, doće još gore vreme - ta deca će odrasti takva!

boban

pre 13 godina

"Narušeni su međuljudski odnosi, direktora ne poštuju ni đaci ni nastavnici, a i ja sa njim imam veoma slabu saradnju. Povodom ovog slučaja sva odgovornost je na direktoru škole“, kaže Vladimir Petrović.
Kakav nepristasan komentar,tacno oslikava mentalitet prosecnog srpskog predsednika opstine...

peca

pre 13 godina

Pa da li je te "junake" policija makar odvela u stanicu i odande pozvala roditelje da dođu po njih, ne bi li im bar malo pokazala da je to što su uradili ozbiljna stvar!?
Bez zastrašivanja nema uterivanja u disciplinu...

Dorćolka

pre 13 godina

Da li su ovi klinci normalni, imaju li roditelje? Ako sa 13 godina bacaju drugaricu kroz prozor, šta će biti u stanju da urade za 5 ili 10 godina? Ovo jeste poremećena "država", sistem vrednosti sveden je na najprimitivniji oblik darvinizma ali to mora da se menja i to hitno! Klincima KEC kao vrata iz vladanja i šut karta iz te škole, a njihovi roditelji su odgovorni i devojčici duguju odštetu za pretrpljeni stres koji nije samo fizičke prirode. Novi "miladinčići" nam nisu potrebni!

LEPA LUKI

pre 13 godina

Pre 2-3 dana vozila sam se autobusom na liniji 31.U autobusu guzva,2 devojcice od jedno 15-16 godina sede, nogama sa air max patikama guraju sedista ispred sebe ,svaka druga rec psovka, glasno se smeju .Ulazi kontrola ,zena kontrolor im trazi karte, naravno one ih nemaju i dalje se smeju ,kontrolor im predlaze da kupe karte kod vozaca,druga mogucnost da napuste vozilo ,ili da pise prijavu... one i dalje sede "mrtve ladne".ali sad putnici reaguju bucno napadajuci kontrolorku "sta ste napali decu", "svi u drzavi kradu a vi maltretirate decu zbog karte"...Izasla sam iz autobusa onako zgadjena reakcijom putnika ,tim nasim zastitnickim stavom i kultom deteta pa to "dete"bude ponekad i preko 40 godina staro i kao pijavica zivi na teret roditelja i bednih penzija.Cudan smo mi narod!

Duka

pre 13 godina

Ma taman posla, gde smete da kaznite te dečake, oni su se samo igrali ili su hiperaktivni. Kriva je devojčica jer nije shvatila smisao njihove igre i šalu. Trebalo je da se popne na peti sprat, skoči, polomi i ruke i noge i da se svi igraju srećni i zadovoljni! Na čelu sa direktorima škola, ministrom prosvete i ostalim upropastiteljima našeg školstva i društva u celini!

svest i savest

pre 13 godina

Gajim troje dece, tri decaka, u uslovima koji su isti u celoj Srbiji.
Od roditelja ovakvih siledzija, razlikujem se, verovatno, po tome sto sam mojoj deci vrlo rano dala do znanja, da nikad necu prihvatiti opravdanja njihovih losih postupaka, stanjem u drugim porodicama, stanjem u prosveti, opstim stanjem u drustvu i slicnim glupostima.
Oni odrastaju u okviru moje porodice i tu postoje jasno pravilo:"Ono sto ne zelis sebi, NE SMES da radis drugom i kraj".
Vec odavno im je potpuno jasno, da za njihove postupke odgovaramo prvo tata i ja, onda oni pojedinacno.
Sigurna sam, da im nikad ne bi palo na pamet da urade nesto slicno, jer znaju kakve posledice bi snosili.
Prema tome, osudjujem prvo roditelje, jer i nesposobni direktori skola, posledica su nezainteresovanih roditelja, pa onda ukupno lose stanje, uvek pravdamo losom politikom.
Da mi vise drzimo do sebe i svoje dece, ne bi nam ni politicari bili ovakvi kakvi jesu.
Prema tome, hteli mi to priznati ili ne, ovako pasivni, u dobroj meri, AKTIVNO doprinosimo svemu sto nam se desava.

IME, PREZIME, ADRESA, JMBG!

pre 13 godina

TS MB IM WTF?
Ime, prezime, datum i mesto rođenja, imena roditelja, adresu i dosije molim. Šta treba, da neko jednog dana zaposli te ... kako bi obavljali neki odgovoran posao? Neće moći...

Djordje

pre 13 godina

Bio sam ucenik srednje skole devedesetih, ratnih godina, i radio sam, kao i moje drustvo, mnoge stvari kojih se danas stidim. Ipak, nismo bacali jedni druge kroz prozor. Bruka!

Vic

pre 13 godina

ljudi cesto ne obracaju dovoljno paznje na 'incidente' i ponasanja po osnovnim i srednjim skolama. mnoga deca trpe torturu. kad je neko kreten i opasan, bice to i sa 14, 15 godina, i sa 30 i sa 50. opasan po okolinu, i zaista se treba posvetiti paznja takvim slucajevima koji svojim vrsnjacima prave probleme. sutra ce takvi nastaviti to i dalje u zivotu.

momabrazil

pre 13 godina

izbacite ucenike iz skole roditeljima mesec dana zatvora najmanje, akt se moze okarakterisati kao pokusajem ubistva pa da vidimo sta ce biti posle, a direktora , e pa njega suspendovati odmah, sramota i na takvima da ostaje Srbija.....

Aleksandar

pre 13 godina

A da se nije docekala na noge nego pala na glavu pa poginula, i dalje bi to bila 'igra'? Deca se zaigrala? Roditelje u cuzu (jer nisu obavili poveren im zadatak), direktora skole u cuzu (jer su ocito napasnici poznati ali nisu kaznjavani) a bo'me i predsednika opstine u cuzu jer koristi ovakav slucaj da se obracuna sa drugo-pomenutim. Klince u popravni dom, valjda se jos uvek daju ispraviti.

Sa ovakvom mladoscu, Srbija zaista ne mora da brine o buducnosti...

VV

pre 13 godina

Skola nema nacina da izadje na kraj sa ovakvim ucenicima. Najvise sto moze je da im da 1 iz vladanja. Ne sme da trazi prebacivanje tih ucenika u drugu skolu, ili da obaveze roditelje da vode dete kod psihologa. Time bi se po nasem zakonu krsila njihova prava. O pravima njihovih zrtava nema reci. Takvo smo drustvo- stitimo nasilnike. Cestitajte Obradovicu i njegovim prethodnicima. Verujem da bi zakonsku odgovornost za ponasanje svoje dece u ovom slucaju trebali da snose njihovi roditelji. Makar da im se odredi nekoliko desetina sastanaka sa psihologom i socijalnim radnikom. Nije posao direktora skole da dezura na prozorima, niti da bude vidovit i sa sigornoscu predvidi ovakve budalastine. Teorijski ovo bi mogao biti propust dezurnih nastavnika. Prakticno, oni nikako nisu mogli biti u svim ucionicama skole, hodniku, zatim ispred ili iza skole, itd.

matori

pre 13 godina

"...Kakve su to siledžijske igre i gde je tu vaspitna uloga roditelja i nastavnika..."
Pitanje je vrlo opravdano!
A odgovor je tu pred nama, u nama, i svi ga znamo!!!
Samo, to je kao ona čuvena šuma, koju niko ne primećuje, jer mu vidik zaklanja drveće...

Oleg

pre 13 godina

Učenici su sada zaštićeni k'o beli medvedi a bivaće sve gore i gore...
Kada sam ja pre 20-ak godina išao u osnovnu školu, nastavnica hemije pokojna Sara je kada nekoga uhvati da žvaće žvaku na času tog istog naterala da je zalepi sebi u kosu i da sledećeg časa donese parče papira na kojem je zalepljena žvaka i potpis roditelja. Pomalo ekstremno ali nikome nije padalo na pamet da na njenom času stavi bio šta u usta. A hemiju smo naučili. Kod Musa (predavao fiziku i matematiku) nisi smeo na času da se okreneš a kamoli da pričaš.. Saradnja škole sa SUP-om je bia izvanredna tako da se ne jednom desilo na na sred časa dođu iz Odeljenja za sprečavanje maloletničke delikvencije i odvedu par drugara... Posle par odlazaka bili su mirni kao bubice...

nislija

pre 13 godina

vreme je za dusanov zakonik i oko za oko: nema sudija i policija, nego sad njih sa istog mesta isto tako baciti, pa sta im bude... samo da vide kako to izgleda... nesto nisam siguran da bi se opet tako igrali...

Dr.B.

pre 13 godina

1.roditelji gube pravo staranja
2.ova deca odlaze u specijalnu skolu
3.podvrgavanj psihijatriskom lecenju
4.odstetu placaju roditelji ovde dece po evropskim standardima (znaci moraju da prodaju nekretnine da bi isplatili dusevni bol u sestocifrenoj sumi u €)
5. ko smatra da 1.2.3.4. nije adekvatno, postupiti po clanu 3.

Aleksandar

pre 13 godina

na stranu odgovornost roditelja, koja je na prvom mestu, jer su uzgojili barabe, što je direktor lepo rekao, da treba hladne glave raditi, a da li znate zašto?
Zato što:
po našem zakonu o obrazovanju, škola ne može da:
- izbaci učenika sa časa,
- ne sme da smanji ocenu iz vladanja
- ne sme da premesti učenika u drugu školu
- ukor više ne vredi
čak iako se neki nastavnik/direktor/škola usudi da to uradi, onda dođe komisija iz Ministarstva prosvete, koja utvrdi da nije ničeg bilo, i da su prijave neosnovane i vrati sve na staro.
A da ne pričam o proceduri koja prati sve ovo, kao da gradite termoelektranu!
A ovo vam pričam iz prve ruke, jer imam kćerku u osnovnoj školi, koju su u prvom razredu dva dečaka maltretirali (neću da opisujem ružne detalje).

A predsednik opštine se obračunava sa direktorom.

!@#

pre 13 godina

Da su moju devojcicu bacili kroz prozor, ja bih te decake bacio sa prvog sprata. Ipak su oni decaci. Znam da ne bi trebalo tako, ali....ne bih zeleo da ostanu bez tako bogatog zivotnog iskustva.

Naravoucenije:

Vaspitajte svoju decu na vreme da ih ne bi vaspitavali nevaspitani drugi roditelji kao sto sam ja.

zack

pre 13 godina

Да, да крив је директор...

Када ће да се поведе прича о промашеној реформи основног школства и како зарад узетих пара појединци спроводе уништавање основног школства?

Мислим, резултати промашаја су очигледни, последице ће бити све уочљивије...

Beogradjanin

pre 13 godina

Kakav je djavo usao u decu, ja ne znam...
Da li roditelji i ovo kao i divljanje huligana opravdavaju losim standardom, vladom i bog te pita sta ce vec da smisle?

Verovatno

pre 13 godina

Verovatno su to "deca koja nemaju hleba da jedu" sto rekao amfilohije, pa se iz dosade bave bacanjem slabijih kroz prozore! Uce li ta deca veronauku? A izjava direktora je poseban specijalitet, ne vredi ni komentara. Kratko receno-slika mlade Srbije u malome.

ns

pre 13 godina

Kada sam imala 10 godina ukrala sam iz maminog novčanika današnjih 500 dinara jer nam je toliko nedostajalo da kupimo učiteljici poklon.Tada sam prvi i jedini put dobila malecke batine i nikada više mi nije palo na pamet da kradem. Ukradeni novac sam odradila radeći mesec dana kućne poslove. Sve kreće u porodici.

MbGD81

pre 13 godina

Nije to do nastavnika, ne mogu oni da prate decu u stopu... klinci su surovi, i skola ume da bude pakao. Mene nisu tukli, ali su mi stalno pretili.. bude uvek kako roditelji pricaju - danas su svi ti klinci propali slucajevi, a ja imam karijeru, uspeh.. ali saznanje da ce tako biti jednog dana ti nista ne znaci tad kad te terorisu. Zato sa dobrom decom mozemo samo da saosecamo, i ponavljamo im - "Izdrzi, bori se!"

Nenad

pre 13 godina

Tuzba za roditelje, male barabe, skolu, opstinu i drzavu koje nisu u stanju da obezbede elementarnu sigurnost ucenicima - u inace obaveznoj nastavi.

Amos

pre 13 godina

Naravno da je odgovornost na direktoru, riba smrdi od glave.
Ili da kazem - kola se slupaju zbog vozaca, da ne idem u ova poredjenja koje nece razumeti mladje generacije.
Ako neka skola 'vec duze vreme' ima problema sa nekim djacima, ali 'do sad nisu kaznjavani', ko je onda kriv - cistacica?
A i javio se pravi covek da optuzi direktora skole - jos jedan direktor, samo direktor Iriga. Mozda i od njega nesto smrdi, ili bar od njegove stranke. Kako se ono postavljaju direktori u skoli, na demokratskim izborima, otvorenim konkursima, strucnost pre svega?

DAN

pre 13 godina

Kad smo kod roditelja, potseti me na nedavni slucaj kada je roditelj (53) dosao u skolu i brutalno tukao ucenike koji su se sporeckali sa njegovim mladjim sinom. Covek je dobio da se brani sa slobode a napravio je nasilje u skolskom dvoristu. Takvo nasilje ne moze biti primer kao ni svako drugo. Ko ce uciti decu da tolerantno resavaju probleme bez verbalnog i fizickog nasilja? Zasto se ne ugledamo na skandinavske zemlje gde se takvoj deci, primer Finske, odmah pruza posebna paznja i nadgledanje. U tim zemljama je zabranjeno i fizicko kaznjavanje od strane roditelja a skole su im prve u Evropi po uspehu djaka.

Nikola

pre 13 godina

CITAT:"Đorđe Dešić, direktor osnovne škole "Dositej Obradović” u Irigu kaže da ovaj slučaj treba razmotriti hladne glave, ali i da već duže vreme u školi imaju problema sa ovim dečacima, mada do sada nisu kažnjavani. " Kao i uvek sve se zna, zasto i kako ali i dalje kao uvek neko ne radi svoj deo posla i to je rezultat!!!

Mozzart

pre 13 godina

A direktor kaze da vec duze vreme imaju problema sa tom trojicom!!! Pa, sta si cekao, direktore? Ovo? E, sad, posto se u svakoj skoli placa osiguranje za ovakve stvari (to placamo mi, roditelji), neka devojcica naplati milionsko obestecenje, a skola neka to odbije direktoru, a on neka se tuzaka sa roditeljima ovih malih baraba, kad ovi izadju iz zatvora, naravno... A ministar neka podnese ostavku!

Nada

pre 13 godina

Nekada su u skolama za manji prekrsaj dece profesori pozivali roditelje i saopstavali im da ispisu dete iz skole da ne bi bilo izbaceno. Jedino na taj nacin je djak mogao da upise neku drugu skolu. Takodje, ako je djak imao na polugodju 4 jedinici roditelji bi bili obavestavani o mogucem ponavljanju ucenika. Danas sa 9 jedinica na polugodju djak ne ponavlja godinu. Dok su nama roditelji govorili da moramo da slusamo nastavnike, danasnji roditelji prete nastavnicima, ucenjuju ih svojim vezama pa cak i biju. Nije greska samo u roditeljima vec i u nastavnicima koji "poklanjaju" ocene djacima koji to uopste nisu zasluzili.
Ovi djaci bi u vreme kad je skolstvo funkcionisalo kako treba verovatno zavrsili u skolu deleko od mesta stanovanja a roditelji bi se krili od sveta. Danas su ta deca junaci pred svojim drugovima. Strasno i jadno. Saljes dete u skolu a ne znas da li ce se vratiti zivo.

pipilotta

pre 13 godina

ne razumem zasto se komentari (cak i od predsednika opstine) krecu u pravcu "skola ne radi kako treba"???
ono, skola jeste vaspitno-obrazovna ustanova, ali mogli bi i roditelji malo da rade sa svojom decom, a ne da nabijaju glave u pesak i da se nadaju da ce skola/drustvo/neko tamo, vec da im resi problem!
kakvo nam je sudstvo, verovatno ce se izvuci sa jednim "necu vise, mame mi" i pojeo vuk magarca!

Ja

pre 13 godina

Ako vec nije po zakonu da se objave imena mloletnika onda neka se lepo objave imena i prezimena roditelja.Da lepo svi znaju sa kim imaju posla. Da li ce ostali roditelji iz solidarnosti prema devojcici da se organizuju i pobune, posto sutradan i njihovo dete moze da strada od tih grubijana ili ce opet u Srbiji da se cuti. Ako se otvoreno ne izjasnis protiv nasilja onda si saucesnik u tome. A ti huligani ce jednog dana da porastu i postanu navijaci.

Milan

pre 13 godina

"Kada su me pozvali iz Doma zdravlja da dođem i saopštili da su moju kćerku učenici bacili kroz prozor, ostala sam bez reči. Da ne poverujem da se tako nešto dešava u školi, među osnovcima, u sedmom razredu. Kakve su to siledžijske igre i gde je tu vaspitna uloga roditelja i nastavnika“, pita zaprepašćena majka Jasna R.

Gospodjo, VASPITNA ULOGA JE PREKO SREDSTAVA, tako se realizuje !

"ODGOVARAJUCA vaspitna uloga" u drzavi u kojoj radi ko sta hoce se postize time da budu adekvatno kaznjeni svi.

Nadam se da vas suprug moze da porazgovara i objasni kako stvari stoje

Ako se eto tako bacaju deca kroz prozor onda je ztvarno ZADNJE VREME ....

Vanja

pre 13 godina

Devocica treba da pokrene tuzbu za zlostavljanje kako protiv decacka tako i protiv skole za koja bi trebalo da osigura bezbednost dece. Onda na nasem pravosudnom sistemu je da odluci koja ce buducnost biti. Sem toga u svakoj skoli je poterbno da se organizuje grupa roditelja koja ce pratiti rad skole i bezbednost dece.

dobro jutro EVROPO

pre 13 godina

Mislite da je u Evropi bolje ne nije ovde su to isto jadna deca koja su imala lose detinjstvo ,koja nisu dobro socijalizovana koja imaju ove ili one probleme i deca koja imaju uvek dezurne zastitnike decijih prava (parazite koji u vecini slucajeva i nemaju svoju decu) pa ce u slucaju mobinga dete zrtva bit premestena u drugu skolu jer pobogu nasilnik ne moze na ulicu itd...... primer 15 godina star decak ukrao kola od oca vozio pod uticajem droge i alkohola sleteo sputa udario u ogradu delovi ograde probili glavu njegove decojke 14 god.....16 mseci zatvora od toga 7 obaveznog.... zalba i vrhovni sud skracuje kaznu na 7 meseci olaksavajuca okolnost UBIO JE SVOJU DEVOJKU a njen zivot procenjen na 14000 evra....EVROPO VOLIMO TE

Dejan

pre 13 godina

Nisu ova deca kriva,nisu oni olos vec njihovi roditelji! ... Nazalost cesto srecem roditelje koji prave decu samo iz razloga da bi ih imali, a ne da uzivaju u njima i posvecuju im paznju!

Misha

pre 13 godina

Pitanje dobra i zla je relativno zar ne?! Savest nije dobra, može čovek da se optereti krivicom ako laže, krade, ... Treba decu učiti da povlađuju svojim hirovima, a volja i razum, šta će nam to više, pa ne živimo više u novom veku (veku razuma i prosvetiteljstva), već u savremenom dobu, gde su sve vrednosti relativizovane, a razni devijantni oblici ponašanja, kao ovo izbacivanje kroz prozor nisu više devijantni već su zapravo samo načini izražavanja ljubavi. Živeli! Idemo svi, samo napred, kroz prozor civilizacije!

iks

pre 13 godina

Jel vi sto zagovarate batine mslite da ovu trojcu roditelji nisu tukli?
Siledzija iz moje bivse skole je redovno pricao kako ga je otac "umlatio".

Milosh

pre 13 godina

Ma jok, sto bi rekli roditelji takve dece, oni su hiperaktivni :) Zato treba zamoliti EU da imamo smrtnu kaznu jos jedno godinu dana, da se huliganstvo i zlo utre u korenu! Ja se izvinjavam ako ovo sve zvuci malo negativno i zlokobno, ali ocigledno je da drustvo ide nekim pogresnim putem, narocito mladi ... jer sta ce da rade sa 20 godina?

Boze pomozi

pre 13 godina

Boze pomozi i sakloni.Pa sta je bre ovo sa ovom danasnjom decom?Ja kad sam bio mali igrali smo se svacega,ali nismo jedni druge kroz prozor skole bacali..Ovo je haos sta se desava u zemlji Srbiji,medj' njivama i shljivama,a sve to na brdovitom Balkanu..

Sremac

pre 13 godina

Samo kad se oglasio i predsednik opstine ,jel to neki rodjak tog predsednika izbacivac
,ili su opet u pitanju politicki poeni ili su izbori stvarno blizu

Jelena

pre 13 godina

Decu vaspitaju roditelji. Na drugo mesto dolazi skola.
U ovom slucaju, kao i nebrojenim slucajevima koji ne dolaze pod lupu javnosti, postavlja se pitanje gde je skola podbacila?
Za mene je kljucni problem u skoli oportunizam, udvoricki mentalitet nastavnika i nerazumevanje i nerazlikovanje prava deteta od obaveza, odgovornosti i prava ucenika.
Zakon savrseno jasno definise i jedno i drugo, ali, verovali ili ne, nastavnici, pedagozi i psiholozi ne razumeju razliku, pogresno uce deci i pogresno postupaju u datoj situaciji!
Dakle, u ovom slucaju direktor je morao odmah da pokrene vaspitno-disciplinski postupak, saslusa ucenike u prisustvu roditelja i da u necemu sto je slicno upravnom postupku, zavrsi proces najstrozijom kaznom. Kako je u pitanju osnovna skola, najstrozija kazna je premestanje izgrednika u drugu skou, uz saglasnost roditelja. U srednjoj skoli sledi iskljucenje, bez prava zavrsetka skolske godine, do upisa u narednu.
Medjutim, sve se zavrsi ispod tepiha, jer psiho-pedagoska sluba i nastavno vece nemaju ni dovoljno slifa, ni znanja, ni inteligencije, ni licne i moralne odgovornosti da stvari zavrsi drugacije.
Zasto? Pa, mame i tate lekari i advokati i sl, zavrsavaju poslove, pa se iz osecaja duznosti gleda kroz prste, pa se talas korupcionastva prenosi na sve. I tu je kraj.
Dete koje nije imalo sansu u porodici da nauci red, nije dobilo sansu ni u skoli.
Decije pravo je da dete ne bude ponizavano u postupku, vredjano, ni fizicki ni verbalno, a nije decije pravo da bude nekaznjeno za pokusaj, jos malo ubistva! Zar je toliko tesko razumeti razliku?!

Vanja

pre 13 godina

Ovaj postupak nije bila igra kako je nazvano, sta vise ostace kao trauma za tu devojcicu do kraja zivota kao i za njene drugarice. A, naravno ne postoji osoba koja ima moralno niti fizicko pravo da nanosi bilo koji vid bola drugoj osobi. Smatram da je potrebno pronaci nacin da se kazne decaci i pokazati da takvo ponasanje nije drustveno niti ljudski prihvatljivo. Samo sa pravovremenim reagovanjem ucinicemo uslugu decacima da ne nastave istim ili gorim stopama. Zabrinut Roditelj

suzana

pre 13 godina

ja sam prosvetni radnik i ostala sam bez reči. ali ne treba se iznenaditi jer novi zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja ovakve prestupe ne predvidja, odnosno nema kazne za izvršioce nego treba da im pričamo da to ne smeju više da rade!!! ironija!! videćemo šta će biti preduzeto a ja tvrdim da neće trpeti nikakve sankcije.

Goran

pre 13 godina

Napadati u ovom momentu direktora skole i predsednika opstine nema smisla,problem je u roditeljima i deci,kako direktor skole ili predsednik da znaju sta ta deca rade van skole na ulici i po kaficima,diskotekama i kladionicama.To ponasanje su doneli u skolu a direktoru su jednostavno vezane ruke,ovo sto su uradili je krivicno delo i treba ucenici i roditelji da odgovaraju.

Mile

pre 13 godina

Pitanje svim vama sto kukate na narod Srbije:
A sta ste vi danas uradili za svoji Zemlju, narod,zajednicu da svojim primerom pokazete kako treba, sem sto ste svoju decu odveli u inostranstvo i sto pljujete po forumima?

pogledajte se u ogledalo

pre 13 godina

Roditelji?! Gde ste? Inaju li deca u Srbiji roditelje? Ili treba svi drugi da vode racuna i vaspitavaju ih i obrazuju, samo ne roditelji?! Manite se price o ministru, direktoru, nastavnicima. Uvek je bilo svakakvih ministara, svakakvih direktora i svakakvih nastavnika. Bilo je i svakakve dece. Ali kako vreme prolazi situacija je sve gora. A recimo nisu sva deca takva. O cemu se radi?! Roditelji GDE STE?!

pera

pre 13 godina

S T R A Š N O !!!!
Trebamo pogledati unazad 10-20 godina i videti kakve je filmove naša kinematografija radila, kakvi spotovi se vrte na TV, koliko raznih specijalnih emisija ima za huligane, navijače, razne grupe..., gde dođu političari ili ministri (zavisi kome treba politički poen) i pričaju, pričaju, pričaju... Niko se ne pita da li se možda tako postiže suprotan efekat. Mesec dana mediji napumpavaju stvari oko gej parade. Prosto "mole" huligane da izađu i da se tuku s policijom. Kakvo je stanje nacije, govori i to da su glavni kulturni događaji u našoj državi razne grand parade, farme... Sve debilizam do debilizma (slaba je to reč za ovo). Pa i u pozorištu je nastao neki modernizam, pa kada nekog klasika modernizuju, pa skidanje na sceni, dranje..., Nušić u grob da se prevrne.
I onda se mi nešto pitamo i čudimo.

Logic

pre 13 godina

Molim sve komentatore da opreznije upotrebljavaju izraz "hiperaktivan, hiperaktivnost" . Postoji ogromna razlika između hiperaktivnosti i kriminalnog ponašanja. Ovde je u pitanju kriminalno ponašanje učenika i po svemu sudeći neadekvatan rad osoblja škole.

Natalija

pre 13 godina

Morbidno. Tako to izgleda u zemlji sporta i razonode gde ne postoji građanski moral a o humanizmu da i ne govorimo. Videla sam snimak tog događaja na vestima. Sa kakvom „ravnodušnošću“ je govorio „direktor“ te škole kao da je u pitanju neka anegdota a ne primer PATOLOGIJE. Tako to izgleda u zemlji gde je prosveta (znači baš ono što direktno stvara budućnost jednog društva) „poslednja rupa na svirali“. Ne samo što je u finansijskom smislu prosveta obesmišljena nego i u duhovnom i moralnom smislu. Znači svako može tu da radi, pa i da bude direktor, ministar i tsl.

otac hladne glave

pre 13 godina

Uz svo razumjevanje sa roditeljima ove nesretne djevojcice (i sam sam otac jedne 12-ogodisnjakinje), ovo je tipican primjer iz novinarstva kako se kroz detelje manipulise jednom vjescu, a samim time i citaocima. Naime, u naslovu i prvom dijelu stoji da su trojica ucenika „bacila“ ucenicu iz ucionice „kroz prozor“. Vec u trecoj recenici su je „u igri IZbacili“. Ako se vratimo u prvu recenicu gdje je jedan od ucenika drzao ucenicu „preko grudi“, onda je i logicno da nije postojala toboze namjera da se djevojcica ne daj Boze ubije jer bi se u tom horor scenariju ona bacila poput dzaka na tlo. Pa zaboga, ne pada se sa 2 metra „na srecu“ na noge. S toga se moze i naslutiti da su njih trojica onako bahato, bez trunke razuma napravili jednu neslanu salu, u redu, glupost za koju i nisu bili svjesni posljedica. Nemoguce je da se u jednom 13-ogodisnjem djecaku krije ubica. Kako kaze i direktor ove skole, cijeli slucaj treba razmotriti hladne glave. Zbog cega onda praviti kontra produktivne zakljucke, kojih na zalost u ovim komentarima ima na sijaset. Hvala za citanje! Pozdrav iz Svicarske

DAN

pre 13 godina

Sto se tice onih sto bi otisli u inostranstvo, np USA treba da znaju da tamo ima i ubadanja nozem, silovanja a i pucnjave po skolama. Slicno je i u Rusiji. Ucenici se pretresaju sa detektorom metala.
Ovo kod nas je tipicno za zemlje u tranziciji.
Kod nas ima suvise nasilja, od porodice do skupstine pa ga treba uvek izbegavati.
Nikakve ekstremne kazne ne mogu zameniti pravovremeno reagovanje i paznju prema detetu. Nasilje nikad nije resenje i daje los primer. Energiju treba kanalisati a ne sputavati. Pravi roditelj i nastavnik znaju kako da dete iskaze svoju licnost a da pri tom ne cini nazao drugome.

Predrag Stojadinovic

pre 13 godina

da je pravna drzava kao sto nije, lepo se osude maloletnici za pokusaj ubistva i najveca kazna koja god da je predvidjena zakonom za takav zlocin pa nek se prvo oni cesaju a drugi nek imaju za primer! Ali sad ce da bude, ma fina su to deca, samo neshvacena...............

Dusan

pre 13 godina

Nadam se da zbog ovoga nece pasti na pamet divljacima da opet disciplinuju decu uz pomoc batine. Ja sam liberalan, moderan i mlad, i mislim da decu ne treba vaspitavati na taj nacin. Nemam nikakav argument za to, ali tako mislim.

goran

pre 13 godina

Videla deca kako bacaju lutku novinarke Brankice Stanković po tribinama stadiona pa pomislila da će i devojčica ostati nepovređena i da sve to neće imati posledica po njeno zdravlje. Nisam psiholog, ali mislim da postoji veza. Deca u javnom životu, računajući i medije nemaju mogućnosti da vidi nešto pametno.

DAN

pre 13 godina

Fizicko kaznjavanje je generalno zabranjeno u oko 20 zemalja Evrope. Medju njima su i Skandinavske drzave vec preko 20 godina, kao i np.Nemacka i Austrija (skoro 10 godina). To su drzave od kojih uzimamo i zakone (porodicni, mediji, korupcija, ekologija...) koje cak moramo da ublazavamo za nasu primenu. Skandinavske zemlje su i prve po rezultatima skolstva a i prve po kvalitetu zivota u Evropi. Zakoni su protiv nasilja ali su dosledni (u Norveskoj je oduzeta vozacka dozvola princu i to na duze vreme kao primer).
Glavni problem naseg drustva je nasilje, netolerancija i nedoslednost. Sada grme protiv dece i mladih i skoro pozivaju na linc a juce su grmeli protiv nastavnika kao da su svi pedofili i nasilnici. Neka se. bar malo, u sustini, ugledaju na gore pomenute drzave. Mi koristimo njihova iskustva parcijalno i cesto bez konacnog smisla. Kako moze da se iskoreni nasilje kada veliki broj komentara poziva na resavanje nasiljem i preko noci.
U Skandinaviji se radi u opustenoj skolskoj atmosferi a nastavnici su posveceni deci. Poznato je i da su dobro placeni a ceo proces ima stalnu superviziju. U skoli se ne ispusta ni jedno dete pa su zbog toga sa najboljim rezultatima. Problematican ucenik dobija pomoc i nadzor i s njim se radi bez nametanja krivice i ponizavanja a ne ceka se da napravi haos.

Aleksandar

pre 13 godina

Nadam se da roditelji ovih decaka nece reci kriva je drzava sto im nije dobro vaspitala decu. Zar dzava to treba da radi umesto roditelja? Ne moze se ocekivati nista bolje od dece dizelasa iz devedesetih. Roditeljstvo nije za svakoga a ako bog postoji decu svakako daje (uglavnom)u pogresne ruke. Izgovori roditelja tipa "radim i nemam vremena da gledam sta radi moj sin ili cerka"su krajnje neprihvatljivi. Na veliku zalost ovakvih i slicnih slucajeva ce biti i ubuduce.

Mita

pre 13 godina

На срамоту и жалост свих нас
ово је права слика укупног моралног и етичког стања у овој држави.Не кривите просветне раднике,кривите себе јер вечина Вас не само да не зна где су им деца него ни шта раде.Деца само копирају и своје родитеље и остале који свашта некажњено раде.
Ако сада прођу некажњено и мали безобразници и родитељи, бојим се да сутра не буде свашта и касно.Замислите да се осиле.

Ucha

pre 13 godina

Radim u skolstvu vec duze vreme. Ovo nije nikakav specijalan slucaj, takve neslane sale se svakog dana desavaju u skoli. Ne znam jos skolu u kojoj su toliki prozori da nekog mozez kroz prozor bocno izbaciti. Nikakva namera povredjivanja ovde nije postojala, vec razracunavanje sa ocigledno politicki nepodobnim direktorom skole.
Daleko od toga da su ovi nasi klinci cvecke, a bice i sve gore. Zasto?
Zato sto prepisujemo po copy-paste sistemu mahom iz skandinavskih zemalja,gde imamo na delu socijalizam, u nase drustvo gde imamo najgori pocetni oblik kapitalizma. A i razlike u kulturama nasih i skandinavskih naroda su ogromne. Prosto mi je neshvatljivo da o tome niko u nasem ministarstvi ,i uopste u vladi ne razmislja, ali i zasto da razmislja kad su ogromne pare i provizije uzeli od ovih seminara od kojih nema ama bas nikakve koristi, a u skoli skupljamo po 100 dinara od djaka za potrosna sredstva (krede,sredstva za odrzavanje).
U vreme kada sam se ja skolovao, bili smo vaspitavani pa gotovo spartanski, a onda te je cekala bar kakva takva socijalna pravda kada se zaposlis. Sada su deca zasticenja kao beli medvedi ,a posle ih ceka dzungla i posao kod privatnika za 20 000 bez ikakvog prava glasa.Pa normalno da se javljaju nasilje ,alkohol, droga. Ali po psiholozima i teoreticarima mora tako. A sto nam se u praksi urusio citav obrazovni sistem,to je najmanje vazno.
Djacima u skoli bukvalno ne mozemo nista.Mogu samo da se derem, bez vredjanja po bilo kakvoj osnovi i nista drugo. Decu plasim odlaskom kod psihologa i direktora ,ali i tu foru ukapiraju oko treceg razreda.
Ali ako hocemo u Evropu mora tako da bude...

Danijela

pre 13 godina

sramota....svakako kazne za decu za njihove roditelje za direktora jer je se desavlo vec da prave lom po skoli a nisu reagovali...a gradonacelnik neka nebere glasove na ovom slucaju...a onom gospodinu sto kaze da decu netreba tuci bih samo porucila da je nije u pravu decu netreba maltretirati batinama bez razloga a za ovakvo nesto dobro po rukama izudarati da kada se jednog dana ozene da tim istim rukama ne prenesu svoju izabranicu preko praga....da se zauvek secaju ovog ucinjenog zlodela....postena batina a ne maltretiranje...diplomatija kod ovakvih nepali....RODITELJI SRAM VAS BILO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nevena

pre 13 godina

Ja sam psiholog i radim sa mladima 20 godina. O agresivnosti nase dece se moze pricati i pricati, ali je jedino logicno da se krene od onih koji ih tome uce: pa pogledajte koji su najbolje vrednovani komentari ovde: oni koji propagiraju bacanje roditelja kroz prozor, premlacivanje dece i sl. Vidite kako se ljudi ophode jedni prema drugima u gradskom prevozu, javne licnosti na Tvu i td. primera koliko hocete. pa otkud ideja da deca treba i mogu da budu bolji od nas? A sto se tice konkretnog primera, ocigledno je vodjen novinarskim senzacionalizmom. kao da ce povika na direktora, pedagoga i nastavnike resiti stvari. A kolikoa su stvarno njihova ovlascenja? O tome je vec dosta receno...A decu od koje su digli ruke i roditelji i drustvo, nastavnici treba da uvode u red? A nemaju ovlascenja nikakva...sve naopako...A novinari prodaju novine: sto bombasticniji naslov, za njih bolje..Cije ce sudbine mozda da razore, nije ih briga...

pedagog

pre 13 godina

Preporucujem svima ( narocito pdagozima i ministru prosvete ) da procitaju knjigu " Slobodna deca samerhila " od A. Nila.

P.S. Moze i dugacije

talijanka

pre 13 godina

Zašto u srpskim školama nastavnici ne dežuraju ? Ja sam se školovala u Italiji a tamo nastavnik mora da čeka kolegu iz sledećeg časa sve dok ne dođe i ne sme da ostavi decu samu jer krivično odgovara

Dusan

pre 13 godina

Nadam se da zbog ovoga nece pasti na pamet divljacima da opet disciplinuju decu uz pomoc batine. Ja sam liberalan, moderan i mlad, i mislim da decu ne treba vaspitavati na taj nacin. Nemam nikakav argument za to, ali tako mislim.

otac hladne glave

pre 13 godina

Uz svo razumjevanje sa roditeljima ove nesretne djevojcice (i sam sam otac jedne 12-ogodisnjakinje), ovo je tipican primjer iz novinarstva kako se kroz detelje manipulise jednom vjescu, a samim time i citaocima. Naime, u naslovu i prvom dijelu stoji da su trojica ucenika „bacila“ ucenicu iz ucionice „kroz prozor“. Vec u trecoj recenici su je „u igri IZbacili“. Ako se vratimo u prvu recenicu gdje je jedan od ucenika drzao ucenicu „preko grudi“, onda je i logicno da nije postojala toboze namjera da se djevojcica ne daj Boze ubije jer bi se u tom horor scenariju ona bacila poput dzaka na tlo. Pa zaboga, ne pada se sa 2 metra „na srecu“ na noge. S toga se moze i naslutiti da su njih trojica onako bahato, bez trunke razuma napravili jednu neslanu salu, u redu, glupost za koju i nisu bili svjesni posljedica. Nemoguce je da se u jednom 13-ogodisnjem djecaku krije ubica. Kako kaze i direktor ove skole, cijeli slucaj treba razmotriti hladne glave. Zbog cega onda praviti kontra produktivne zakljucke, kojih na zalost u ovim komentarima ima na sijaset. Hvala za citanje! Pozdrav iz Svicarske

goran

pre 13 godina

Videla deca kako bacaju lutku novinarke Brankice Stanković po tribinama stadiona pa pomislila da će i devojčica ostati nepovređena i da sve to neće imati posledica po njeno zdravlje. Nisam psiholog, ali mislim da postoji veza. Deca u javnom životu, računajući i medije nemaju mogućnosti da vidi nešto pametno.

iks

pre 13 godina

Jel vi sto zagovarate batine mslite da ovu trojcu roditelji nisu tukli?
Siledzija iz moje bivse skole je redovno pricao kako ga je otac "umlatio".

Beograd

pre 13 godina

Ma to su nasa deca. Ma malo su se igrali. Ma pravda za svu trojicu. Ma kriv je direktor, nato pakt, nemci, amerikanci .. svi osim ove trojice olosa, koji ce uskoro postati junaci. Kakvo smece od drzave ova Srbija

Rajko

pre 13 godina

To je sve zbog onoga... ne treba decu tući.. Lično sam,kao učenik tada trećeg razreda osnovne škole učinio jedan vrlo ružan gest prema jednoj drugarici iz razreda. Naime,ona je bila jako siromašna i ja sam joj jednom prilikom za vreme velikog odmora bacio na zemlju dinar,i rekao "idi kupi sebi uzinu"... Ona je to prenela učiteljici,ona mojim roditeljima. Ne mogu ni da vam opišem koliki je to bes izazvalo kod mojih roditelja,koji su hteli u zemlju da propadnu. Oboje su visoko obrazovani i uvek su me odgajali da se ponašam dolično i da budem skroman,da se ne ponašam siledžijski,ali eto šta se desilo,ni sam ne znam zašto. E onda me je otac kući tako dobro ispeglao kaišem,tukao me je jedno pola sata. Nijedan udarac po glavi,samo po nogama! Plakao sam najstrašnije ali nije pomagalo. Posle toga me je naterao da idem da se izvinim drugarici pred celim razredom,a to sam isto učinio i na roditeljskom sastanku pred svim roditeljima. Da ne pominjem da nije bilo fudbala jedno mesec dana,kao ni bilo kakvog džeparca i ostalog. Ali sam naučio lekciju. Itekako poštujem ljude,i svestan sam koliku sam grešku tada napravio,sada nikad to ne bih uradio čak i da nisam dobio te batine,ali tada su mi one jako pomogle da mi do mozga dopre šta sam zapravo uradio,a bilo je strašno. Eto,izvinite što sam se raspisao,ali hteo sam da vam iznesem svoj slučaj. dakle,nisam nužno za batine,batine,ne maltretiranje,naglasavam! Ja sam za kaznu,za drastičnu kaznu,da se udare tamo gde ih najviše boli,kako bi shvatili šta su uradili i kako to više ne bi, ne uradili,već pomislili. Od diplomatskih razgovora sa ovakvima nema ništa. Hvala svakome ko je pročitao komentar.

DAN

pre 13 godina

Sto se tice onih sto bi otisli u inostranstvo, np USA treba da znaju da tamo ima i ubadanja nozem, silovanja a i pucnjave po skolama. Slicno je i u Rusiji. Ucenici se pretresaju sa detektorom metala.
Ovo kod nas je tipicno za zemlje u tranziciji.
Kod nas ima suvise nasilja, od porodice do skupstine pa ga treba uvek izbegavati.
Nikakve ekstremne kazne ne mogu zameniti pravovremeno reagovanje i paznju prema detetu. Nasilje nikad nije resenje i daje los primer. Energiju treba kanalisati a ne sputavati. Pravi roditelj i nastavnik znaju kako da dete iskaze svoju licnost a da pri tom ne cini nazao drugome.

Mile

pre 13 godina

Pitanje svim vama sto kukate na narod Srbije:
A sta ste vi danas uradili za svoji Zemlju, narod,zajednicu da svojim primerom pokazete kako treba, sem sto ste svoju decu odveli u inostranstvo i sto pljujete po forumima?

IME, PREZIME, ADRESA, JMBG!

pre 13 godina

TS MB IM WTF?
Ime, prezime, datum i mesto rođenja, imena roditelja, adresu i dosije molim. Šta treba, da neko jednog dana zaposli te ... kako bi obavljali neki odgovoran posao? Neće moći...

dobro jutro EVROPO

pre 13 godina

Mislite da je u Evropi bolje ne nije ovde su to isto jadna deca koja su imala lose detinjstvo ,koja nisu dobro socijalizovana koja imaju ove ili one probleme i deca koja imaju uvek dezurne zastitnike decijih prava (parazite koji u vecini slucajeva i nemaju svoju decu) pa ce u slucaju mobinga dete zrtva bit premestena u drugu skolu jer pobogu nasilnik ne moze na ulicu itd...... primer 15 godina star decak ukrao kola od oca vozio pod uticajem droge i alkohola sleteo sputa udario u ogradu delovi ograde probili glavu njegove decojke 14 god.....16 mseci zatvora od toga 7 obaveznog.... zalba i vrhovni sud skracuje kaznu na 7 meseci olaksavajuca okolnost UBIO JE SVOJU DEVOJKU a njen zivot procenjen na 14000 evra....EVROPO VOLIMO TE

Misha

pre 13 godina

Pitanje dobra i zla je relativno zar ne?! Savest nije dobra, može čovek da se optereti krivicom ako laže, krade, ... Treba decu učiti da povlađuju svojim hirovima, a volja i razum, šta će nam to više, pa ne živimo više u novom veku (veku razuma i prosvetiteljstva), već u savremenom dobu, gde su sve vrednosti relativizovane, a razni devijantni oblici ponašanja, kao ovo izbacivanje kroz prozor nisu više devijantni već su zapravo samo načini izražavanja ljubavi. Živeli! Idemo svi, samo napred, kroz prozor civilizacije!

nislija

pre 13 godina

vreme je za dusanov zakonik i oko za oko: nema sudija i policija, nego sad njih sa istog mesta isto tako baciti, pa sta im bude... samo da vide kako to izgleda... nesto nisam siguran da bi se opet tako igrali...

Amos

pre 13 godina

Naravno da je odgovornost na direktoru, riba smrdi od glave.
Ili da kazem - kola se slupaju zbog vozaca, da ne idem u ova poredjenja koje nece razumeti mladje generacije.
Ako neka skola 'vec duze vreme' ima problema sa nekim djacima, ali 'do sad nisu kaznjavani', ko je onda kriv - cistacica?
A i javio se pravi covek da optuzi direktora skole - jos jedan direktor, samo direktor Iriga. Mozda i od njega nesto smrdi, ili bar od njegove stranke. Kako se ono postavljaju direktori u skoli, na demokratskim izborima, otvorenim konkursima, strucnost pre svega?

Aleksandar

pre 13 godina

A da se nije docekala na noge nego pala na glavu pa poginula, i dalje bi to bila 'igra'? Deca se zaigrala? Roditelje u cuzu (jer nisu obavili poveren im zadatak), direktora skole u cuzu (jer su ocito napasnici poznati ali nisu kaznjavani) a bo'me i predsednika opstine u cuzu jer koristi ovakav slucaj da se obracuna sa drugo-pomenutim. Klince u popravni dom, valjda se jos uvek daju ispraviti.

Sa ovakvom mladoscu, Srbija zaista ne mora da brine o buducnosti...

Dr.B.

pre 13 godina

1.roditelji gube pravo staranja
2.ova deca odlaze u specijalnu skolu
3.podvrgavanj psihijatriskom lecenju
4.odstetu placaju roditelji ovde dece po evropskim standardima (znaci moraju da prodaju nekretnine da bi isplatili dusevni bol u sestocifrenoj sumi u €)
5. ko smatra da 1.2.3.4. nije adekvatno, postupiti po clanu 3.

Oleg

pre 13 godina

Učenici su sada zaštićeni k'o beli medvedi a bivaće sve gore i gore...
Kada sam ja pre 20-ak godina išao u osnovnu školu, nastavnica hemije pokojna Sara je kada nekoga uhvati da žvaće žvaku na času tog istog naterala da je zalepi sebi u kosu i da sledećeg časa donese parče papira na kojem je zalepljena žvaka i potpis roditelja. Pomalo ekstremno ali nikome nije padalo na pamet da na njenom času stavi bio šta u usta. A hemiju smo naučili. Kod Musa (predavao fiziku i matematiku) nisi smeo na času da se okreneš a kamoli da pričaš.. Saradnja škole sa SUP-om je bia izvanredna tako da se ne jednom desilo na na sred časa dođu iz Odeljenja za sprečavanje maloletničke delikvencije i odvedu par drugara... Posle par odlazaka bili su mirni kao bubice...

Logic

pre 13 godina

Molim sve komentatore da opreznije upotrebljavaju izraz "hiperaktivan, hiperaktivnost" . Postoji ogromna razlika između hiperaktivnosti i kriminalnog ponašanja. Ovde je u pitanju kriminalno ponašanje učenika i po svemu sudeći neadekvatan rad osoblja škole.

momabrazil

pre 13 godina

izbacite ucenike iz skole roditeljima mesec dana zatvora najmanje, akt se moze okarakterisati kao pokusajem ubistva pa da vidimo sta ce biti posle, a direktora , e pa njega suspendovati odmah, sramota i na takvima da ostaje Srbija.....

Verovatno

pre 13 godina

Verovatno su to "deca koja nemaju hleba da jedu" sto rekao amfilohije, pa se iz dosade bave bacanjem slabijih kroz prozore! Uce li ta deca veronauku? A izjava direktora je poseban specijalitet, ne vredi ni komentara. Kratko receno-slika mlade Srbije u malome.

MbGD81

pre 13 godina

Nije to do nastavnika, ne mogu oni da prate decu u stopu... klinci su surovi, i skola ume da bude pakao. Mene nisu tukli, ali su mi stalno pretili.. bude uvek kako roditelji pricaju - danas su svi ti klinci propali slucajevi, a ja imam karijeru, uspeh.. ali saznanje da ce tako biti jednog dana ti nista ne znaci tad kad te terorisu. Zato sa dobrom decom mozemo samo da saosecamo, i ponavljamo im - "Izdrzi, bori se!"

profesor

pre 13 godina

U srednjoj skoli u Krusevcu ucenik je prosle godine izvrsio malu nuzdu na sred casa, pred profesorom i drugovima. Naravno kaznjen je iskljucenjem iz skole, ali ga je MINISTARSTVO PROSVETE vratilo jer "nisu ispostovana zakonska prava ucenika". Mozete zamisliti sta taj decak danas radi u ovoj skoli. Nije problem uvek u direktorima i nastavnicima, problem je u nasem sistemu gde su ucenicima data prevelika prava, a ucenicke obaveze su na drugom mestu.
Pazite da tako ne bude i u ovom slucaju.

Jelena

pre 13 godina

Decu vaspitaju roditelji. Na drugo mesto dolazi skola.
U ovom slucaju, kao i nebrojenim slucajevima koji ne dolaze pod lupu javnosti, postavlja se pitanje gde je skola podbacila?
Za mene je kljucni problem u skoli oportunizam, udvoricki mentalitet nastavnika i nerazumevanje i nerazlikovanje prava deteta od obaveza, odgovornosti i prava ucenika.
Zakon savrseno jasno definise i jedno i drugo, ali, verovali ili ne, nastavnici, pedagozi i psiholozi ne razumeju razliku, pogresno uce deci i pogresno postupaju u datoj situaciji!
Dakle, u ovom slucaju direktor je morao odmah da pokrene vaspitno-disciplinski postupak, saslusa ucenike u prisustvu roditelja i da u necemu sto je slicno upravnom postupku, zavrsi proces najstrozijom kaznom. Kako je u pitanju osnovna skola, najstrozija kazna je premestanje izgrednika u drugu skou, uz saglasnost roditelja. U srednjoj skoli sledi iskljucenje, bez prava zavrsetka skolske godine, do upisa u narednu.
Medjutim, sve se zavrsi ispod tepiha, jer psiho-pedagoska sluba i nastavno vece nemaju ni dovoljno slifa, ni znanja, ni inteligencije, ni licne i moralne odgovornosti da stvari zavrsi drugacije.
Zasto? Pa, mame i tate lekari i advokati i sl, zavrsavaju poslove, pa se iz osecaja duznosti gleda kroz prste, pa se talas korupcionastva prenosi na sve. I tu je kraj.
Dete koje nije imalo sansu u porodici da nauci red, nije dobilo sansu ni u skoli.
Decije pravo je da dete ne bude ponizavano u postupku, vredjano, ni fizicki ni verbalno, a nije decije pravo da bude nekaznjeno za pokusaj, jos malo ubistva! Zar je toliko tesko razumeti razliku?!

Danijela

pre 13 godina

sramota....svakako kazne za decu za njihove roditelje za direktora jer je se desavlo vec da prave lom po skoli a nisu reagovali...a gradonacelnik neka nebere glasove na ovom slucaju...a onom gospodinu sto kaze da decu netreba tuci bih samo porucila da je nije u pravu decu netreba maltretirati batinama bez razloga a za ovakvo nesto dobro po rukama izudarati da kada se jednog dana ozene da tim istim rukama ne prenesu svoju izabranicu preko praga....da se zauvek secaju ovog ucinjenog zlodela....postena batina a ne maltretiranje...diplomatija kod ovakvih nepali....RODITELJI SRAM VAS BILO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

peca

pre 13 godina

Pa da li je te "junake" policija makar odvela u stanicu i odande pozvala roditelje da dođu po njih, ne bi li im bar malo pokazala da je to što su uradili ozbiljna stvar!?
Bez zastrašivanja nema uterivanja u disciplinu...

VV

pre 13 godina

Skola nema nacina da izadje na kraj sa ovakvim ucenicima. Najvise sto moze je da im da 1 iz vladanja. Ne sme da trazi prebacivanje tih ucenika u drugu skolu, ili da obaveze roditelje da vode dete kod psihologa. Time bi se po nasem zakonu krsila njihova prava. O pravima njihovih zrtava nema reci. Takvo smo drustvo- stitimo nasilnike. Cestitajte Obradovicu i njegovim prethodnicima. Verujem da bi zakonsku odgovornost za ponasanje svoje dece u ovom slucaju trebali da snose njihovi roditelji. Makar da im se odredi nekoliko desetina sastanaka sa psihologom i socijalnim radnikom. Nije posao direktora skole da dezura na prozorima, niti da bude vidovit i sa sigornoscu predvidi ovakve budalastine. Teorijski ovo bi mogao biti propust dezurnih nastavnika. Prakticno, oni nikako nisu mogli biti u svim ucionicama skole, hodniku, zatim ispred ili iza skole, itd.

Milan

pre 13 godina

"Kada su me pozvali iz Doma zdravlja da dođem i saopštili da su moju kćerku učenici bacili kroz prozor, ostala sam bez reči. Da ne poverujem da se tako nešto dešava u školi, među osnovcima, u sedmom razredu. Kakve su to siledžijske igre i gde je tu vaspitna uloga roditelja i nastavnika“, pita zaprepašćena majka Jasna R.

Gospodjo, VASPITNA ULOGA JE PREKO SREDSTAVA, tako se realizuje !

"ODGOVARAJUCA vaspitna uloga" u drzavi u kojoj radi ko sta hoce se postize time da budu adekvatno kaznjeni svi.

Nadam se da vas suprug moze da porazgovara i objasni kako stvari stoje

Ako se eto tako bacaju deca kroz prozor onda je ztvarno ZADNJE VREME ....

Dejan

pre 13 godina

Nisu ova deca kriva,nisu oni olos vec njihovi roditelji! ... Nazalost cesto srecem roditelje koji prave decu samo iz razloga da bi ih imali, a ne da uzivaju u njima i posvecuju im paznju!

LEPA LUKI

pre 13 godina

Pre 2-3 dana vozila sam se autobusom na liniji 31.U autobusu guzva,2 devojcice od jedno 15-16 godina sede, nogama sa air max patikama guraju sedista ispred sebe ,svaka druga rec psovka, glasno se smeju .Ulazi kontrola ,zena kontrolor im trazi karte, naravno one ih nemaju i dalje se smeju ,kontrolor im predlaze da kupe karte kod vozaca,druga mogucnost da napuste vozilo ,ili da pise prijavu... one i dalje sede "mrtve ladne".ali sad putnici reaguju bucno napadajuci kontrolorku "sta ste napali decu", "svi u drzavi kradu a vi maltretirate decu zbog karte"...Izasla sam iz autobusa onako zgadjena reakcijom putnika ,tim nasim zastitnickim stavom i kultom deteta pa to "dete"bude ponekad i preko 40 godina staro i kao pijavica zivi na teret roditelja i bednih penzija.Cudan smo mi narod!

Milosh

pre 13 godina

Ma jok, sto bi rekli roditelji takve dece, oni su hiperaktivni :) Zato treba zamoliti EU da imamo smrtnu kaznu jos jedno godinu dana, da se huliganstvo i zlo utre u korenu! Ja se izvinjavam ako ovo sve zvuci malo negativno i zlokobno, ali ocigledno je da drustvo ide nekim pogresnim putem, narocito mladi ... jer sta ce da rade sa 20 godina?

DAN

pre 13 godina

Kad smo kod roditelja, potseti me na nedavni slucaj kada je roditelj (53) dosao u skolu i brutalno tukao ucenike koji su se sporeckali sa njegovim mladjim sinom. Covek je dobio da se brani sa slobode a napravio je nasilje u skolskom dvoristu. Takvo nasilje ne moze biti primer kao ni svako drugo. Ko ce uciti decu da tolerantno resavaju probleme bez verbalnog i fizickog nasilja? Zasto se ne ugledamo na skandinavske zemlje gde se takvoj deci, primer Finske, odmah pruza posebna paznja i nadgledanje. U tim zemljama je zabranjeno i fizicko kaznjavanje od strane roditelja a skole su im prve u Evropi po uspehu djaka.

Natalija

pre 13 godina

Morbidno. Tako to izgleda u zemlji sporta i razonode gde ne postoji građanski moral a o humanizmu da i ne govorimo. Videla sam snimak tog događaja na vestima. Sa kakvom „ravnodušnošću“ je govorio „direktor“ te škole kao da je u pitanju neka anegdota a ne primer PATOLOGIJE. Tako to izgleda u zemlji gde je prosveta (znači baš ono što direktno stvara budućnost jednog društva) „poslednja rupa na svirali“. Ne samo što je u finansijskom smislu prosveta obesmišljena nego i u duhovnom i moralnom smislu. Znači svako može tu da radi, pa i da bude direktor, ministar i tsl.

Vic

pre 13 godina

ljudi cesto ne obracaju dovoljno paznje na 'incidente' i ponasanja po osnovnim i srednjim skolama. mnoga deca trpe torturu. kad je neko kreten i opasan, bice to i sa 14, 15 godina, i sa 30 i sa 50. opasan po okolinu, i zaista se treba posvetiti paznja takvim slucajevima koji svojim vrsnjacima prave probleme. sutra ce takvi nastaviti to i dalje u zivotu.

Duka

pre 13 godina

Ma taman posla, gde smete da kaznite te dečake, oni su se samo igrali ili su hiperaktivni. Kriva je devojčica jer nije shvatila smisao njihove igre i šalu. Trebalo je da se popne na peti sprat, skoči, polomi i ruke i noge i da se svi igraju srećni i zadovoljni! Na čelu sa direktorima škola, ministrom prosvete i ostalim upropastiteljima našeg školstva i društva u celini!

Beogradjanin

pre 13 godina

Kakav je djavo usao u decu, ja ne znam...
Da li roditelji i ovo kao i divljanje huligana opravdavaju losim standardom, vladom i bog te pita sta ce vec da smisle?

Djordje

pre 13 godina

Bio sam ucenik srednje skole devedesetih, ratnih godina, i radio sam, kao i moje drustvo, mnoge stvari kojih se danas stidim. Ipak, nismo bacali jedni druge kroz prozor. Bruka!

Nenad

pre 13 godina

Tuzba za roditelje, male barabe, skolu, opstinu i drzavu koje nisu u stanju da obezbede elementarnu sigurnost ucenicima - u inace obaveznoj nastavi.

Boze pomozi

pre 13 godina

Boze pomozi i sakloni.Pa sta je bre ovo sa ovom danasnjom decom?Ja kad sam bio mali igrali smo se svacega,ali nismo jedni druge kroz prozor skole bacali..Ovo je haos sta se desava u zemlji Srbiji,medj' njivama i shljivama,a sve to na brdovitom Balkanu..

Mozzart

pre 13 godina

A direktor kaze da vec duze vreme imaju problema sa tom trojicom!!! Pa, sta si cekao, direktore? Ovo? E, sad, posto se u svakoj skoli placa osiguranje za ovakve stvari (to placamo mi, roditelji), neka devojcica naplati milionsko obestecenje, a skola neka to odbije direktoru, a on neka se tuzaka sa roditeljima ovih malih baraba, kad ovi izadju iz zatvora, naravno... A ministar neka podnese ostavku!

svest i savest

pre 13 godina

Gajim troje dece, tri decaka, u uslovima koji su isti u celoj Srbiji.
Od roditelja ovakvih siledzija, razlikujem se, verovatno, po tome sto sam mojoj deci vrlo rano dala do znanja, da nikad necu prihvatiti opravdanja njihovih losih postupaka, stanjem u drugim porodicama, stanjem u prosveti, opstim stanjem u drustvu i slicnim glupostima.
Oni odrastaju u okviru moje porodice i tu postoje jasno pravilo:"Ono sto ne zelis sebi, NE SMES da radis drugom i kraj".
Vec odavno im je potpuno jasno, da za njihove postupke odgovaramo prvo tata i ja, onda oni pojedinacno.
Sigurna sam, da im nikad ne bi palo na pamet da urade nesto slicno, jer znaju kakve posledice bi snosili.
Prema tome, osudjujem prvo roditelje, jer i nesposobni direktori skola, posledica su nezainteresovanih roditelja, pa onda ukupno lose stanje, uvek pravdamo losom politikom.
Da mi vise drzimo do sebe i svoje dece, ne bi nam ni politicari bili ovakvi kakvi jesu.
Prema tome, hteli mi to priznati ili ne, ovako pasivni, u dobroj meri, AKTIVNO doprinosimo svemu sto nam se desava.

Goran

pre 13 godina

Napadati u ovom momentu direktora skole i predsednika opstine nema smisla,problem je u roditeljima i deci,kako direktor skole ili predsednik da znaju sta ta deca rade van skole na ulici i po kaficima,diskotekama i kladionicama.To ponasanje su doneli u skolu a direktoru su jednostavno vezane ruke,ovo sto su uradili je krivicno delo i treba ucenici i roditelji da odgovaraju.

Vanja

pre 13 godina

Devocica treba da pokrene tuzbu za zlostavljanje kako protiv decacka tako i protiv skole za koja bi trebalo da osigura bezbednost dece. Onda na nasem pravosudnom sistemu je da odluci koja ce buducnost biti. Sem toga u svakoj skoli je poterbno da se organizuje grupa roditelja koja ce pratiti rad skole i bezbednost dece.

!@#

pre 13 godina

Da su moju devojcicu bacili kroz prozor, ja bih te decake bacio sa prvog sprata. Ipak su oni decaci. Znam da ne bi trebalo tako, ali....ne bih zeleo da ostanu bez tako bogatog zivotnog iskustva.

Naravoucenije:

Vaspitajte svoju decu na vreme da ih ne bi vaspitavali nevaspitani drugi roditelji kao sto sam ja.

Predrag Stojadinovic

pre 13 godina

da je pravna drzava kao sto nije, lepo se osude maloletnici za pokusaj ubistva i najveca kazna koja god da je predvidjena zakonom za takav zlocin pa nek se prvo oni cesaju a drugi nek imaju za primer! Ali sad ce da bude, ma fina su to deca, samo neshvacena...............

Aleksandar

pre 13 godina

Nadam se da roditelji ovih decaka nece reci kriva je drzava sto im nije dobro vaspitala decu. Zar dzava to treba da radi umesto roditelja? Ne moze se ocekivati nista bolje od dece dizelasa iz devedesetih. Roditeljstvo nije za svakoga a ako bog postoji decu svakako daje (uglavnom)u pogresne ruke. Izgovori roditelja tipa "radim i nemam vremena da gledam sta radi moj sin ili cerka"su krajnje neprihvatljivi. Na veliku zalost ovakvih i slicnih slucajeva ce biti i ubuduce.

pedagog

pre 13 godina

Preporucujem svima ( narocito pdagozima i ministru prosvete ) da procitaju knjigu " Slobodna deca samerhila " od A. Nila.

P.S. Moze i dugacije

DAN

pre 13 godina

Fizicko kaznjavanje je generalno zabranjeno u oko 20 zemalja Evrope. Medju njima su i Skandinavske drzave vec preko 20 godina, kao i np.Nemacka i Austrija (skoro 10 godina). To su drzave od kojih uzimamo i zakone (porodicni, mediji, korupcija, ekologija...) koje cak moramo da ublazavamo za nasu primenu. Skandinavske zemlje su i prve po rezultatima skolstva a i prve po kvalitetu zivota u Evropi. Zakoni su protiv nasilja ali su dosledni (u Norveskoj je oduzeta vozacka dozvola princu i to na duze vreme kao primer).
Glavni problem naseg drustva je nasilje, netolerancija i nedoslednost. Sada grme protiv dece i mladih i skoro pozivaju na linc a juce su grmeli protiv nastavnika kao da su svi pedofili i nasilnici. Neka se. bar malo, u sustini, ugledaju na gore pomenute drzave. Mi koristimo njihova iskustva parcijalno i cesto bez konacnog smisla. Kako moze da se iskoreni nasilje kada veliki broj komentara poziva na resavanje nasiljem i preko noci.
U Skandinaviji se radi u opustenoj skolskoj atmosferi a nastavnici su posveceni deci. Poznato je i da su dobro placeni a ceo proces ima stalnu superviziju. U skoli se ne ispusta ni jedno dete pa su zbog toga sa najboljim rezultatima. Problematican ucenik dobija pomoc i nadzor i s njim se radi bez nametanja krivice i ponizavanja a ne ceka se da napravi haos.

talijanka

pre 13 godina

Zašto u srpskim školama nastavnici ne dežuraju ? Ja sam se školovala u Italiji a tamo nastavnik mora da čeka kolegu iz sledećeg časa sve dok ne dođe i ne sme da ostavi decu samu jer krivično odgovara

matori

pre 13 godina

"...Kakve su to siledžijske igre i gde je tu vaspitna uloga roditelja i nastavnika..."
Pitanje je vrlo opravdano!
A odgovor je tu pred nama, u nama, i svi ga znamo!!!
Samo, to je kao ona čuvena šuma, koju niko ne primećuje, jer mu vidik zaklanja drveće...

boban

pre 13 godina

"Narušeni su međuljudski odnosi, direktora ne poštuju ni đaci ni nastavnici, a i ja sa njim imam veoma slabu saradnju. Povodom ovog slučaja sva odgovornost je na direktoru škole“, kaže Vladimir Petrović.
Kakav nepristasan komentar,tacno oslikava mentalitet prosecnog srpskog predsednika opstine...

Petar

pre 13 godina

Zabranili su izbacivanje sa časova, zabranili su ponavljanje godine, klinci sa 8 jedinica dobijaju dvojke samo da ne bi išli na popravni... 70 i više izostanaka može da se ima pre smanjenja ocene iz vladanja... I onda kad neko nastrada, svi se čude kako deca ne znaju meru? Ne budite smešni ljudi, u tim godinama se guraju granice. Ako nema jasnih pravila i njihovog poštovanja, doće još gore vreme - ta deca će odrasti takva!

Ja

pre 13 godina

Ako vec nije po zakonu da se objave imena mloletnika onda neka se lepo objave imena i prezimena roditelja.Da lepo svi znaju sa kim imaju posla. Da li ce ostali roditelji iz solidarnosti prema devojcici da se organizuju i pobune, posto sutradan i njihovo dete moze da strada od tih grubijana ili ce opet u Srbiji da se cuti. Ako se otvoreno ne izjasnis protiv nasilja onda si saucesnik u tome. A ti huligani ce jednog dana da porastu i postanu navijaci.

Vanja

pre 13 godina

Ovaj postupak nije bila igra kako je nazvano, sta vise ostace kao trauma za tu devojcicu do kraja zivota kao i za njene drugarice. A, naravno ne postoji osoba koja ima moralno niti fizicko pravo da nanosi bilo koji vid bola drugoj osobi. Smatram da je potrebno pronaci nacin da se kazne decaci i pokazati da takvo ponasanje nije drustveno niti ljudski prihvatljivo. Samo sa pravovremenim reagovanjem ucinicemo uslugu decacima da ne nastave istim ili gorim stopama. Zabrinut Roditelj

suzana

pre 13 godina

ja sam prosvetni radnik i ostala sam bez reči. ali ne treba se iznenaditi jer novi zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja ovakve prestupe ne predvidja, odnosno nema kazne za izvršioce nego treba da im pričamo da to ne smeju više da rade!!! ironija!! videćemo šta će biti preduzeto a ja tvrdim da neće trpeti nikakve sankcije.

Mita

pre 13 godina

На срамоту и жалост свих нас
ово је права слика укупног моралног и етичког стања у овој држави.Не кривите просветне раднике,кривите себе јер вечина Вас не само да не зна где су им деца него ни шта раде.Деца само копирају и своје родитеље и остале који свашта некажњено раде.
Ако сада прођу некажњено и мали безобразници и родитељи, бојим се да сутра не буде свашта и касно.Замислите да се осиле.

Dorćolka

pre 13 godina

Da li su ovi klinci normalni, imaju li roditelje? Ako sa 13 godina bacaju drugaricu kroz prozor, šta će biti u stanju da urade za 5 ili 10 godina? Ovo jeste poremećena "država", sistem vrednosti sveden je na najprimitivniji oblik darvinizma ali to mora da se menja i to hitno! Klincima KEC kao vrata iz vladanja i šut karta iz te škole, a njihovi roditelji su odgovorni i devojčici duguju odštetu za pretrpljeni stres koji nije samo fizičke prirode. Novi "miladinčići" nam nisu potrebni!

zack

pre 13 godina

Да, да крив је директор...

Када ће да се поведе прича о промашеној реформи основног школства и како зарад узетих пара појединци спроводе уништавање основног школства?

Мислим, резултати промашаја су очигледни, последице ће бити све уочљивије...

Sremac

pre 13 godina

Samo kad se oglasio i predsednik opstine ,jel to neki rodjak tog predsednika izbacivac
,ili su opet u pitanju politicki poeni ili su izbori stvarno blizu

Nikola

pre 13 godina

CITAT:"Đorđe Dešić, direktor osnovne škole "Dositej Obradović” u Irigu kaže da ovaj slučaj treba razmotriti hladne glave, ali i da već duže vreme u školi imaju problema sa ovim dečacima, mada do sada nisu kažnjavani. " Kao i uvek sve se zna, zasto i kako ali i dalje kao uvek neko ne radi svoj deo posla i to je rezultat!!!

Aleksandar

pre 13 godina

na stranu odgovornost roditelja, koja je na prvom mestu, jer su uzgojili barabe, što je direktor lepo rekao, da treba hladne glave raditi, a da li znate zašto?
Zato što:
po našem zakonu o obrazovanju, škola ne može da:
- izbaci učenika sa časa,
- ne sme da smanji ocenu iz vladanja
- ne sme da premesti učenika u drugu školu
- ukor više ne vredi
čak iako se neki nastavnik/direktor/škola usudi da to uradi, onda dođe komisija iz Ministarstva prosvete, koja utvrdi da nije ničeg bilo, i da su prijave neosnovane i vrati sve na staro.
A da ne pričam o proceduri koja prati sve ovo, kao da gradite termoelektranu!
A ovo vam pričam iz prve ruke, jer imam kćerku u osnovnoj školi, koju su u prvom razredu dva dečaka maltretirali (neću da opisujem ružne detalje).

A predsednik opštine se obračunava sa direktorom.

pipilotta

pre 13 godina

ne razumem zasto se komentari (cak i od predsednika opstine) krecu u pravcu "skola ne radi kako treba"???
ono, skola jeste vaspitno-obrazovna ustanova, ali mogli bi i roditelji malo da rade sa svojom decom, a ne da nabijaju glave u pesak i da se nadaju da ce skola/drustvo/neko tamo, vec da im resi problem!
kakvo nam je sudstvo, verovatno ce se izvuci sa jednim "necu vise, mame mi" i pojeo vuk magarca!

Nada

pre 13 godina

Nekada su u skolama za manji prekrsaj dece profesori pozivali roditelje i saopstavali im da ispisu dete iz skole da ne bi bilo izbaceno. Jedino na taj nacin je djak mogao da upise neku drugu skolu. Takodje, ako je djak imao na polugodju 4 jedinici roditelji bi bili obavestavani o mogucem ponavljanju ucenika. Danas sa 9 jedinica na polugodju djak ne ponavlja godinu. Dok su nama roditelji govorili da moramo da slusamo nastavnike, danasnji roditelji prete nastavnicima, ucenjuju ih svojim vezama pa cak i biju. Nije greska samo u roditeljima vec i u nastavnicima koji "poklanjaju" ocene djacima koji to uopste nisu zasluzili.
Ovi djaci bi u vreme kad je skolstvo funkcionisalo kako treba verovatno zavrsili u skolu deleko od mesta stanovanja a roditelji bi se krili od sveta. Danas su ta deca junaci pred svojim drugovima. Strasno i jadno. Saljes dete u skolu a ne znas da li ce se vratiti zivo.

ns

pre 13 godina

Kada sam imala 10 godina ukrala sam iz maminog novčanika današnjih 500 dinara jer nam je toliko nedostajalo da kupimo učiteljici poklon.Tada sam prvi i jedini put dobila malecke batine i nikada više mi nije palo na pamet da kradem. Ukradeni novac sam odradila radeći mesec dana kućne poslove. Sve kreće u porodici.

pogledajte se u ogledalo

pre 13 godina

Roditelji?! Gde ste? Inaju li deca u Srbiji roditelje? Ili treba svi drugi da vode racuna i vaspitavaju ih i obrazuju, samo ne roditelji?! Manite se price o ministru, direktoru, nastavnicima. Uvek je bilo svakakvih ministara, svakakvih direktora i svakakvih nastavnika. Bilo je i svakakve dece. Ali kako vreme prolazi situacija je sve gora. A recimo nisu sva deca takva. O cemu se radi?! Roditelji GDE STE?!

pera

pre 13 godina

S T R A Š N O !!!!
Trebamo pogledati unazad 10-20 godina i videti kakve je filmove naša kinematografija radila, kakvi spotovi se vrte na TV, koliko raznih specijalnih emisija ima za huligane, navijače, razne grupe..., gde dođu političari ili ministri (zavisi kome treba politički poen) i pričaju, pričaju, pričaju... Niko se ne pita da li se možda tako postiže suprotan efekat. Mesec dana mediji napumpavaju stvari oko gej parade. Prosto "mole" huligane da izađu i da se tuku s policijom. Kakvo je stanje nacije, govori i to da su glavni kulturni događaji u našoj državi razne grand parade, farme... Sve debilizam do debilizma (slaba je to reč za ovo). Pa i u pozorištu je nastao neki modernizam, pa kada nekog klasika modernizuju, pa skidanje na sceni, dranje..., Nušić u grob da se prevrne.
I onda se mi nešto pitamo i čudimo.

Ucha

pre 13 godina

Radim u skolstvu vec duze vreme. Ovo nije nikakav specijalan slucaj, takve neslane sale se svakog dana desavaju u skoli. Ne znam jos skolu u kojoj su toliki prozori da nekog mozez kroz prozor bocno izbaciti. Nikakva namera povredjivanja ovde nije postojala, vec razracunavanje sa ocigledno politicki nepodobnim direktorom skole.
Daleko od toga da su ovi nasi klinci cvecke, a bice i sve gore. Zasto?
Zato sto prepisujemo po copy-paste sistemu mahom iz skandinavskih zemalja,gde imamo na delu socijalizam, u nase drustvo gde imamo najgori pocetni oblik kapitalizma. A i razlike u kulturama nasih i skandinavskih naroda su ogromne. Prosto mi je neshvatljivo da o tome niko u nasem ministarstvi ,i uopste u vladi ne razmislja, ali i zasto da razmislja kad su ogromne pare i provizije uzeli od ovih seminara od kojih nema ama bas nikakve koristi, a u skoli skupljamo po 100 dinara od djaka za potrosna sredstva (krede,sredstva za odrzavanje).
U vreme kada sam se ja skolovao, bili smo vaspitavani pa gotovo spartanski, a onda te je cekala bar kakva takva socijalna pravda kada se zaposlis. Sada su deca zasticenja kao beli medvedi ,a posle ih ceka dzungla i posao kod privatnika za 20 000 bez ikakvog prava glasa.Pa normalno da se javljaju nasilje ,alkohol, droga. Ali po psiholozima i teoreticarima mora tako. A sto nam se u praksi urusio citav obrazovni sistem,to je najmanje vazno.
Djacima u skoli bukvalno ne mozemo nista.Mogu samo da se derem, bez vredjanja po bilo kakvoj osnovi i nista drugo. Decu plasim odlaskom kod psihologa i direktora ,ali i tu foru ukapiraju oko treceg razreda.
Ali ako hocemo u Evropu mora tako da bude...

nevena

pre 13 godina

Ja sam psiholog i radim sa mladima 20 godina. O agresivnosti nase dece se moze pricati i pricati, ali je jedino logicno da se krene od onih koji ih tome uce: pa pogledajte koji su najbolje vrednovani komentari ovde: oni koji propagiraju bacanje roditelja kroz prozor, premlacivanje dece i sl. Vidite kako se ljudi ophode jedni prema drugima u gradskom prevozu, javne licnosti na Tvu i td. primera koliko hocete. pa otkud ideja da deca treba i mogu da budu bolji od nas? A sto se tice konkretnog primera, ocigledno je vodjen novinarskim senzacionalizmom. kao da ce povika na direktora, pedagoga i nastavnike resiti stvari. A kolikoa su stvarno njihova ovlascenja? O tome je vec dosta receno...A decu od koje su digli ruke i roditelji i drustvo, nastavnici treba da uvode u red? A nemaju ovlascenja nikakva...sve naopako...A novinari prodaju novine: sto bombasticniji naslov, za njih bolje..Cije ce sudbine mozda da razore, nije ih briga...