Četvrtak, 04.11.2010.

00:53

Tadić: Izvinjenje, žal, pomirenje

Ovde sam da izrazim žaljenje i uputim reči izvinjenja, poručio Boris Tadić u Ovčari. Srbija predala dokumentaciju odnetu 1991. iz vukovarske bolnice.

Izvor: B92

Tadiæ: Izvinjenje, žal, pomirenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Bosanac

pre 13 godina

Ih, jos da si im otvorio i jednu skolu "Srbija" k'o nama u znak dobre volje i pomirenja...
A sada ozbiljno, dobar potez i nadati se da ce se svi iz ex-Yu napokon okrenuti buducnosti.

Aleksey

pre 13 godina

Majkl od Srbije evo da odgovorim na vas komentar. Jasenovacki betonski cvijet umijesto da je simbol svih stradalih, postao je simbolom Srpske mitomanije, lazi i preuvelicavanja sa ciljem da se kolektivno stigmatizira citavi Hrvatski narod kao genocidni. E pa gospodine Majkl od Srbije u krivu ste. Da vas podsjetim da su u Jasenovcu ubijani svi protivnici ustaskog rezima pa tako i Hrvati. Zaboravljate da je vođa proboja Jasenovackih logorasa bio Hrvat Ante Bakovic Baka.Uporno minimalizirate pa cak i negirate ulogu Hrvata u borbi protiv fasizma i ustaskog rezima, dok u isto vrijeme preuvelicavate ulogu Srba u borbi protiv fasizma, a negirate da je dio srpskog korpusa također tokom 2 svjetskog rata bio na strani saveznika (Pavle Djurisic bio odlikovan od nacista gvozenim krizom, pop Djujic i dinarska cetnicka divizija surađivala je i sa ustasama, a posebno sa Talijanima, Beograd prvi u Europi rijesio zidovsko pitanje itd) Da vam jos spomenem kako su sva tri Hrvatska presjednika bila na Jasenovcu i poklonila se zrtvama i zapalili svijecu. Da li znate gospodine Majkl da je Franjo Tuđman posjetio Jasenovac 1996 uoci dana antifasizma i da je rekao da je dosao u Jasenovac kao presjednik Republike Hrvatske da se pokloni svim nevinim zrtvama fasizma i ustaskog rezima. A niste culi za to ili glumite? Dalje da vam spomenem da su Franjo Tuđman, Stjepan Mesic, Josip Manolic(presjednik Hrvatskog sabora), Joza Boljkovac (ministar unutrasnjih poslova), Martin Spegelj-ministar obrane, Janko Bobetko stozerni brigadir Hrvatske vojske bili Titovi partizani i oficiri tijekom 2 svjetskog rata, prema tome vasa konstatacija da je vlada republike Hrvatske na celu sa Tuđmanom s pocetka 1990-tih nasljednica Ustasa smijesna i krajnje neozbiljna. Pozdrav

Jad Vasem

pre 13 godina

Zalosno je to sve sto se desilo 90-ih godina, i Vukovar i Gospic i sve ostale gadosti. Ali svega toga ne bi bilo da nije bilo pokolja i genocida iz II sv. rata, za koji jos uvek ne mogu da shvatim zasto se desio i zasto je ideologija Ustastva kao rodoljubiva iznedrila i unistenje sebi najslicnijeg naroda druge vere. Do prve Jugoslavije je saradnja Srba i Hrvata bila prirodna stvar. Ali cak i politikom Kraljevine, kakva god bila, se ne moze opravdati ideologija Pavelica 1/3, 1/3, 1/3. Koliko god deplasirano nekima izgledalo ipak su 90 posledice nerasciscenih zlocina iz II svetskog rata i komunistickog zatrpavanja pod tepih pod firmom bratstvo-jedinstvo i rezultat svega toga i pored razmirica agresija/ocuvanje SFRJ je da brojke pokazuju da se zloglasni ustaski plan ostvario u roku od 60 godina. Mozemo mi sad da pricamo do sutra o ovom ili onom gradu muceniku, ali brojke ne lazu.
Nadam se da ce Tadic sledece i svake godine, dok god bio predsednik se poklanjati zrtvama u Jasenovcu i u Vukovaru.
Nema opravdanja za Vukovar, ali se opet ne mozemo pretvarati da jedno s drugim nema veze i patiti od parcijalne amnezije.

nik

pre 13 godina

Ajde brzo da napravimo fudbalsku ligu, vrtece se mnogo vise novca cak i manji klubovi bi mogli dobro profitirati, vratice se gradjani na stadione naravno bez gostujucih navijaca jer balkanci svuda usvetu prave belaja, ali uglavnom to bi svima podiglo GDP barem za 0.2% kroz reklame, ulaznice, poreze, transfere..Iskreno zaljenje za sve nevine zrtve ali kao i uvek politika je tada pobedila a narod bio obmanjen kao i uvek.

Idu dani

pre 13 godina

Devedesetih godina, kad je pocinjala nasa tragedija, pod dirigentskom palicom izabranih nam vodja, neprestalno sam se pitao od kuda izviru ti copori njihovih pristalica. Jedan stariji i umni covek mi je tad preporucio, da se prisetim s kim sam bio u armiji. Vratim film nazad i pred ocima mi defiluje masa vojnika, koja na karti ondasnje nam domovine, nije umela da pokaze gdje je glavni grad ili s kojim se drzavama granicimo. Sve drugo znaju, samo su to zaboravili! Tad sam shvatio, gdje je regrutovan onaj “mrak”, sto je carevao svih nasih devedesetih godina.
Danas, kad citam uspaljene komentare, vidim opet te ljude sa kojima sam igrom sudbine, sluzio armiju. Sve znaju, osim odgovora na postavljeno zivotno pitanje! Znaju ko je kriv za ono prije 100 godina i za ono prije 20 godina i za ono jucer i za ovo danas, kad su plate tanke, a buducnost nepredvidiva. Uvek su im zelje nad mogucnostima i razumom.
Sutra, kad ponovo vlast zauzmu njihove nove, “svelte” vodje, oni znaju i sta ce i kako ce, a zaboravili su da im je tih devedesetih obecana svajcarska plata i nebeska buducnost!

nada

pre 13 godina

Ja sam Srbin. Zelim da vam svima bude jasno da mi je svaki Hrvat koga ja cenim kao dobrog coveka drazi i preci od bilo kog Srbina koji ne valja kao covek. Hrvati kao komsije ce mi uvek biti drazi i potrebniji nego stranci iz daljina. Pozdrav svim dobrim ljudima. Hajde da stvaramo cuda (gde ce nam se neko diviti zbog njih).

djuro

pre 13 godina

treba samo pogledati broj komentara na ovu vest iz Hrvatske koji i dalje smatraju da se jedino i samo Srbija mora izviniti Hrvatskoj, pa shvatiti da je za pomirenje na zalost prerano, i da ovi danasnji gestovi (ma koliko bili dobronamerni) nece imati nikakav efekat.

sara

pre 13 godina

Tadićeva isprika danas u Vukovaru velika je državnička gesta za koju je trebalo mnogo ljudske i političke hrabrosti. Znam da će ga u Srbiji mnogi zbog toga napadati, isto kao što su napadali našeg predsjednika Josipovića kada se ispričao u Sarajevu za sve zločine koje su učinili Hrvati. Baš zbog toga ova današnja Tadićeva gesta dobiva još više na značenju. Srbija danas može biti zaista ponosna na svog predsjednika, samo jednim kratkim posjetom napravio je više dobroga za svoju zemlju nego svi nacionalisti u zadnjih 20 godina.

Pozdrav iz Hrvatske!

aleksandarbgd

pre 13 godina

Gospodo draga,vidim da se vecina nas slaze u necemu a to je da zelimo dobrosusedske odnose u regionu i to pozdravljam. Takodje,danasnji dogadjaj nam daje nadu da ce se to jednog dana i desiti,ali kada??? Nisu ni gospodin Tadic niti gospodin Josipovic krivi za to sto,nazalost,i u Srbiji i u Hrvatskoj ima i dalje zadojenih nacionalista i dokle god je njih tesko da ce se ziveti kao nekada,znaci,problem je u nama,tj.u tim tzv.domoljubima... Hocemo da gledamo Dinamo i Hajduka u Beogradu,hocemo da idemo na Hrvatsko primorje,iskreno,ja se ne usudjujem barem jos desetak godina jer svake godine kada neko iz Srbije ode na more u Hrvatsku desi se neki incident,zato,uzmimo se u pamet jednom za svagda,dosta je bilo!!! Pozdrav

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Tadićevo izvinjenje na Ovčari

Sto se bar mene licno tice, ovo je jedan od redjih momenata gde onaj deo gradjana Srbije koji nije podrzavao politiku Pok. Slobodana Milosevica i Radikala (starih i naprednih)
moze biti PONOSAN na Predsednika Tadica i njegove reci izvinjenja nevinim zrtvama proisteklim iz te politike !
Nazalost niko ne moze povratiti proslost i zrtve njihovim porodicama ali je sigurno da reci zaljenja i izvinjenja koliko toliko ublazuju bol svih koji su pretrpeli taj tuzni period istorije dva naroda i ulivaju poverenje da se tako nesto nikada nece ponoviti !
Iskreno verujem da je ovo pocetak jedne neizbezne politike koja se mora nastaviti u celom regionu zbog zajednicke buducnosti i buducnosti maldjih generacija koje zbog jedne pogresne politike koja se vodila u jednom nesrecnom periodu ne mogi i ne treba da snose bilo kakvu odgovornost !
Razloga za izvinjenje kao i odredjene krivice ima sigurno na svim stranama i cvrsto verujem da ce se posle Tadicevog izvinjenja i na drugim stranama daleko lakse naci politicari koji ce izraziti zaljenje zbog svog dela krivice ili bolje receno zbog krivice politicara iz njihovih redova kao sto je to danas ucinio Predsednik Tadic !
"Da bi se nesto ruzno uklonilo treba ga "prekriti" necim LEPSIM" !

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

Ima On zbog cega da se izvinjava. I u svoje ime jer se "istorijski pomirio" sa protagonistima zlocinacke politike, svojim sadasnjim koalicionim partnerima, ali je trebalo da i njih povede do mesta zlocina. Da se tamo zajedno izvinjavaju iskljucivo nevinim zrtvama. Jer bilo je i vinih na obe strane.
Meni je mucno kad pomislim da ce On, kada se vrati, nastaviti da se grli i ljubaka sa tajkunima koji su se enormno obogatili na nesreci naroda u vreme kada su bili ministri u zlocinackoj vladi crveno crne koalicije SPS/ SRS/ JUL! A koji zajedno sa Njim i Ergelom Ljubicevo i danas vedre i oblace po zemlji Srbiji dok se kolone opljackanih i gladnih skupljaju oko kazana pred Narodnim (!) kuhinjama!
Muka mi je veca, ne kada odlazi na put vec sto nam se stalno vraca.
Sram vas bilo!

?!?

pre 13 godina

Izvinjenje stoji, samo nije bas jasno zasto si usao u koaliciju sa konstruktorima jedne ovakve zlocinacke politike i potpisao sa njima memorandum o vecnoj ljubavi. Da li mje tvoje izvinjenje iskreno ili je ucinjeno pod pritiskom? A zlocini su se dogadjali na svim stranama trebao bi valjda jos neko da se izvini iz bivsih Republika

ja

pre 13 godina

bez obzira bili mi hrvati,srbi ili druge manjine zivot je kratak da bi mrzili i patili.dosta je 91 dosta je otrova i zlog semena medju nama.ono nije bio moj rat ali je rat moga oca koji je umro od posledica rata i ja postujem njegove zelje ali ja zivim u mojem tj sadasnjem vremenu.ja sam hrvat koji navija za partizan,zivim u vukovaru i volim ovaj grad,ove ljude ja volim zivot i hocu da ga zivim kao normalan covek.mladi ovoga grada nemaju posla i mislimk da im je 91 godina i sve to jos veci uteg na daljnju buducnost.treba pamtiti i secati se ali ne mrziti.

Зоран

pre 13 godina

Када ће хрватски председник код нас, можда нађе за сходно и он да се извини за ... тамо неки домовински рат, онај први, мислим.

Zagrepčanin

pre 13 godina

Prije svega pozdravljam svaku ispriku nad nevinim žrtvama sa bilo koje strane.

A sada bih da se osvrnem na traženje isprike za "protjerivanjem" 250.000 Srba u Oluji. Gospodo, kada mnogi od vas shvate da to nije bilo nikakvo protjerivanje niti etničko čiščenje, onda će shvatiti zašto nema potrebe da se za istima ispričamo. Mogu se ispričati za 1000 pobijenih u Oluji, za spaljene i popljačkane kuće, itd, ali ne i za osobe koje su pobjegle prije dolaska HV. Izvinjenje tražite od gospodina Martića koji nije prihvatio Z4, pokojnog Miloševića... jedini koji se ispričao na najbolji mogući način je bio Babić. Vama su gospodo najveću štetu u ratu napravili upravo vaše vodstvo tih godina, a ne Hrvati.

traxform

pre 13 godina

Dolazim iz zagreba,i imam 20 godina.Na neke bolesne i primitivne komentare rec cu samo ovo..Ljep je new york,ljepa je barcelona,al samo sam se u beogradu osjeco ko doma, rec ce zlobn da sam ulizica,i da pricam gluposti,al moj zeludac nakon hrane,i ona ugoda,ona j...na ugoda,bez straha i srama sta sam hrvat,je neprocjenjiva,i sta je najbitnije,dolazim opet!

Deki

pre 13 godina

Kao i u svakom sukobu uvek postoje tri verzije price, njihova, nasa i ona prava. Ne postoje losi narodi vec lose vodje i politike.Nazalost imali smo lose vodje i mnogo je ljudi stradalo.Zato, ne optuzujmo se medjusobno jer narod nije nista kriv.
Nije poenta ko ce se kome izvinuti, jer nastradali od toga nemaju bas nista, poenta je da se ovakve stvari vise nikada ne ponove i zato hvala predsednicima Hrvatske i Srbije sto rade na tome.

Srbin iz Hrvatske

pre 13 godina

Da li je gospodin predsednik polozio venac u Jasenovcu? Da li je polozio venac na Petrovackoj cesti na kojoj u Oluju avionima bombardovani civili koji su proterani sa svojih ognjista. Ovako je sve ovo licemerno, kao sto neko rece sada je red da se izvine Albancima. Zao mi je svih zrtava... moja kuca je porusena do temelja u Hrvatskoj a ocigledno to nije bitno kao i za ostalih 2 000 porusenih kuca...Obezbedite ljudima bolji zivot u ekonomskom smislu pa ce se ljudi lako izmiriti.... Svako dobro dobrim ljudima !!!

Goran

pre 13 godina

Po vecini komentara shvatam koliko i jedan i drugi narod grese u startu. Ljudi, izvinjenja nisu potrebna, jer zlocine NISMO POCINILI NI MI, NI ONI! Jedina stvar koju treba jasno i glasno reci je "Ne, mi nismo zlocinci koji su pobili vase najmilije. NE podrzavamo ih i ne smatramo ih svojima. Zlocine je ucinio najveci ljudski otpad, a mi se od njih distanciramo i trudimo da ih smestimo iza resetaka, gde im je mesto. Jedina slicnost koju sa tim otpadom imamo je sto smo, sasvim slucajno, iste nacionalnosti!".
A ti, majstore, sto imas duznost prema poklanoj braci da ne zaboravis, zapamti i ovo: NISU TVOJU POKLANU BRACU UBILI BILO KOJI HRVATI, vec su ih ubili Hrvati-zlocinci, kao sto ranjenike na Ovcari nije ubio bilo koji Srbin, vec Srbin-zlocinac. Taj zlocinac nije moj! Nemamo iste poglede na svet, nemamo isto poimanje zivota, ne slusamo ni istu muziku, ne zanimaju nas iste stvari, ne krecemo se u istom drustvu, namamo apsolutno nikakvih dodirnih tacaka, osim sto smo Srbi. Nemam ja potrebu nikome da se izvinjavam, sta vise - i ja sam isto gnevan na te maloumnike (iako mi nikoga nisu ubili) i osecam da sam na istoj strani sa zrtvama. Ti zlocinci, koji su pobili ljude, bez obzira na to koje su nacionalnosti - su ISTI. Dakle - Srbin-zlocinac i Hrvat zlocinac su isti i imaju mnogo vise zajednickih stvari nego bilo ko od njih sa normlanim Srbinom ili Hrvatom.

vasco

pre 13 godina

bravo Borisu!!! Kamo srece da se nas Milo, koji je bio jedan od dirketnih ucesnika aktivne nasilnicke i agresorske politike, danas potalausi i svrati na Stradun i pokaje se za sve sto je napravio i njima i nama. A s Cetinja Vila klice li klice, oprosti nam Dubrovnice...

oprezan

pre 13 godina

So neko rece ovde da je Srbija i ovakvim gestom pokazala koliko je velika. Jeste pokazala velicinu ali i emancipovanost koju, cini mi se dugo cekamo da nekako nadodje svim komsijama sto su tako silno u ulozi uvredjenih i ponizenih. Istorija Hrvatske je bazirana na etnickom ciscenju i o tome mora da se povede ozbiljna diskusija. Tek tada cu poverovati u mir na ovim prostorima. Do tada, komsije ucite od nas kako se mozete brzo regeneristai i civilizovano suociti sa svojom prosloscu. Neka se pripreme Albanci jer ce takodje morati puno toga da kazu, pre ili kasnije!

Vladislav

pre 13 godina

Jedan deo obrazlozenja presude za ratne zlocine ucinjene na Ovcari glasi:"Kad su nepismenog Marka Miljanova pitali u cemu je razlika izmedju cojstva i junastva on je odgovorio da je junastvo sacuvati sebe od neprijatelja, a cojstvo sacuvati neprijatelja od sebe. Ovde ne sudimo vasem junastvu. O njemu ce presudu dati neki drugi sud,sud istorije. Ovu presudu smatrajte presudom vasem cojstvu."

Dejan

pre 13 godina

Nikakva izvinjenja nece vratiti mrtve, zato i treba gledati u buducnost i zapamtiti da se vise nikada ne ponovi. Gledanja u proslost, sabiranja, tko je kada koga (pocelo je to davno pre Pavelica, samo ne zelimo da pogledamo i u to vreme), a od toga nema buducnosti. Sada je svako na svome i ne vidim problem da saradjujemo i zivimo kao komsije, te da uredimo ovu zadnju balkansku kaljuzu da nam pozavide i Skandinavci (sto da ne, pa nismo nista manje sposobni od njih, ako zelimo).

lena

pre 13 godina

A kada ce Tadic da se izvini gradjanima Srbije, a narocito onima koji su se borili za demokratsku buducnost ove zemlje i svojim ,sada mogu da kazem,bivsim glasacima ,zbog svega onoga sto se desilo i onoga sto se nije desilo a obecano je posle njegovog dolaska na vlast?

glas razuma

pre 13 godina

Kako je malo potrebno da bi se normalizovali odnosi. Šta god mislio o Tadiću, ovo je svakako potez za istoriju, i potez koji bar malo skida ljagu sa nas Srba

Marko Srbin

pre 13 godina

Odlicno Tadicu. Izvinjenje stoji.

Sad jos samo da se Josipovic izvini za etnicko ciscenje srpskog stanovnista iz Slavonije pa mozemo da okrenemo novi list.

Deki

pre 13 godina

Uhvati me i velika tuga i velika sreca kada ovo citam. Tuga sto ove pameti i pomirenja nije bilo 1991, a sreca sto opet mislim da ni sada nije kasno da se ponovo krene od nule. Uvek ce na svakoj strani biti i protiv i za jer su ljudi na obe strane svasta proziveli, ali jedno je sigurno da je ovakva slika mnogo lepsa nego slike iz devedesetih u kojima su glavni igraci bili Milosevic i Tudjman.

hrvat iz srbije

pre 13 godina

bas lepo sto su se sreli ,nije ovo ni prvi ni poslednji put...ovo su normalne stvari za dve susedne drzave i na ovu posetu tako i gledam kao na najnormalniju stvar...krajnje uobicajenu i normalnu

koliko god to bilo tesko hrvatima sada je na hrvate red da se izvine...znamo mi dobro za sta...

Matija

pre 13 godina

Ovo je za svaku pohvalu. Šteta je za Srbiju što je Zoran Đinđić ubijen jer vas je to unazadilo 10 godina. Tadić će napraviti više dobrog Srbiji u kratkom periodu nego svi oni nacionalisti zajedno u 100 godina samo što oni to još ne razumiju. Ista stvar je sa nacionalistima u RH.

Слоба

pre 13 godina

Председник Тадић, ако је такав миротворац, требало је прво да се извини мом оцу и свим Србима који су мобилисани за време рата без пристанка и питања.

Kristina

pre 13 godina

Srbijo zar ne vidis koliko si velika danas...jer velik je onaj koji prizna svoje grehe bez obzira koliko su se drugi o nju ogresili...priznala i pokajala se...VELIKA si JAKO VELIKA :))))

maksi

pre 13 godina

Ja kao Albanac sa Kosova pozdravljam ovaj gest izvinjenja g.Tadica, i ja predlozio bih g.Tadica da dodje na Kosovu i cini istu stavar kao sto je cinio danas u Ovcaru-Vukovar.

ivan

pre 13 godina

Mozda bi izvinjenja trebala da idu redom, kako su se dogadjaji i odvijali, da se npr. hrvatski predsednik izvini za srspke zrtve tokom drugom svetskog rata u Lici, Baniju, Kordunu, Hercegovini i Slavoniji,Sremu pa zatim za Jasenovac.
Pa onda isto da se hrvatski predsednik izvini Romima i Jevrejima tokodje za njihove zrtve i da se napokon izvini svim narodima koji su tokom prvog i drugog svetskog rata ucestvovali u ratu sa sveznickim snagama kao oslobodioci za razliku od Hrvatske. (Jevrejima se izvinio). Dugacak je spisak hrvatskih zlocina i nedela koji su oni negde zaturili i zaboravili. Inace da se razumemo nisam protiv izvinjavanja i jedna ljudska zrtva je velika ali mi nesto ta statistika i istorija bas ne govori u prilog tezi da srbi treba prvi da nekom izvinjavaju.

Majkl od Srbije

pre 13 godina

E sad cu malo da pokvarim ovu atmosferu jednodusne podrske (bar u ovim komentarima)ovakvom gestu naseg predsednika..ali ne u tom pogledu da ga osporim,jer on je potreban i smatram da treba dati do znanja da nekakav bolestan um koji strelja ranjenike ne sme da reprezentuje mene,a ubeđen sam ni ogromnu većinu mojih sunarodnika..mi Srbi to nikad nismo bili kroz istoriju..ali Hrvati -.što je započeo Pavelić 1941.godine pod parolom trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati, dovršio je Tuđman 1995.godine - sveo je procenat Srba u Hrvatskoj sličnim metodama na nivo statističke greške..išlo se dotle da mnogi istaknuti članovi HDZ-a nisu ni krili nameru da prave kontinuitet sa NDH..to se naravno desilo zato što Hrvatska NIKADA nije kažnjena za svoj zločin genocida,kao što je to bila Nemačka..a mi Srbi smo olako prešli preko tako strašnog zločina i povukli Hrvate po drugi put (prvi put 1918.godine)na pobedničku stranu,iako to nisu zaslužili..i normalno-pošto je prošlo prvi put 1941.bez kazne,daj da dovršimo posao drugi put-pomisliše mnogi Hrvati..e tako prolaze narodi kratke pameti,kao mi Srbi..e pa ja nisam takav-ja NE ZABORAVLJAM..baš me briga za ostale,ja imam dužnost prema poklanoj sabraći u Jasenovcu i ostalim stratištima!..ako je Mesić mogao da ode pre par godina u Kneset i moli za oproštaj Jevreje, izvolite gospodine predsedniče Hrvatske u Beograd da molite za oprost,z a sve-za Jasenovac, Jadovno, oluju.. te žrtve još uvek vape za priznanjem - dajte im ga, tada ću možda početi da poštujem Hvatsku kao državu... a dokle god na HRT i sličnim medijima budem osećao da provejava taj ambijent totalnog ignorisanja srpskih žrtava i odgovornosti hrvatske nacije za strahovite zločine-smatraću odgovornim ne Pavelića i ostale pojedince, nego celu hrvatsku državu... dokle god budu koketirali sa nacizmom i ustaštvom,dokle god se od toga ne ograde JASNO I GLASNO-njihovu celu državu smatram zasnovanom na tom zločinu..oni neprestano insistiraju na srpskim izvinjenjima,ali-ALO ljudi!!,etnički ste očistili Hrvatsku u roku od 50 godina,dajte bar malo relnosti..čini mi se da je gospodin Josipović ima,samo malo hrabrosti mu još treba..opet ,izvinite što kvarim idilu,ali samo iznosim svoja iskrena uverenja..P.S.nemoj da bi me neko optužio za nacionalizam,učestvovao sam još kao učenik i student u svim oblicima borbe protiv Miloševićevog tatalitarnog režima ,uvek bio protiv rata i uvek-za Zorana Đinđića... realni Srbin

Zmaj

pre 13 godina

Ne mesajte babe i žabe kad je u pitanju Miladin Kovačević. SAD svake godine daju Srbiji pomoc od oko 30ak miliona dolara i njeno dalje davanje su uslovili isplatom te sume za Kovačevića. Nije to zato sto je Srbija bas toliko odlučila da će dati, već zato što je morala.

Iva Horvath

pre 13 godina

Bravo Tadic!
Bravo Josipovic!

Ako ce dolazak Predsjednika Srbije dati odgovor na barem jedeno do sada neodgovoreno pitanje - imao je smisao.

splico

pre 13 godina

Steta sta ljudi poput Tadica i Josipovica nisu bili predsjednici 90'ih. Puno je zivota i familija unisteno, al zivot ide dalje. Triba dicu odgajat da ne mrze suside i da se onakvo zlo koje su Srbi i Hrvati cinili jedni drugima u 20 stoljecu vise nikad ne ponovi. Lip pozdrav svima

Marko

pre 13 godina

Mislim da se mi nikada necemo sloziti oko stvari u 90tima.
Ja kao Hrvat cu na temelju prodenoga i videnog imati razlicito misljenje.Ja sam prosao i vidio strahote, i nijedno misljenje uz duzno postovanje necu dijeliti isto s onim tko je o ratu slusao u fotelji na TVu iz Srbije.
No jesam za to da se odnosi normaliziraju jer patoloska mrznja nikome nista nije donjela.
Realno mi smo premali faktor u svijetu za kapriciranja i odugovlacenja.Ako ne zbog nas samih onda barem zbog nase djece i buducnosti koja njih ceka.
Pozdrav svima.

zoran

pre 13 godina

... jos bih dodado da treba se izvinuti za sve nevine zrtve, pri proterivanju civila iz Knina (preko 300.000 !!!!) i
okoline.
Zrtve su zrtve ma kojoj nacionalnosti pripadale. Nema vecih i manjih.
Znas, vaga ima dve strane. Moraju se iznivelistai. Sve dok jedna preteze na racun druge ,nema harmonije.
Svakako pozdravljam napore Josipovica i TAdica. To je primer koji treba postovati.
Mrznja nece daleko dovesti bilo koga coveka na ovoj napacenoj planeti.

Lukan

pre 13 godina

Nijedan zločin neće biti nekažnjen kaže Ivo, a za rušenje grada od 40.000 stanovnika do temelja i ubijanje preko 2.000 ljudi tog grada uz ranjavanje par tisuća i odvođenje njih dosta u logore po Vojvodini je kažnjeno 15 osoba na 200 godina zatvora. Nema kaj, stvarno su ih kaznili. Svaka čast.

mne_PG

pre 13 godina

svaka cast i pohvala za Tadića i Josipovića...konačno neki razumni i normalni vladari na obje strane,koja će konačno zatvoriti tamne stranice nase proslosti i baciti u zaborav podstrakače tog crnog perioda(misleći na Miloševića ,Tudjmana, Mesića i Izatbegovića) !

Izbeglica iz Hrvatske

pre 13 godina

Pozdravljam Tadićev gest i smatram da je trebalo i ranije da se desi. Bilo bi lepo da se slično desi i sa hrvatske strane. Možda sam prevideo, ali koliko znam nijedan predsednik Hrvatske se nije Srbima izvinio za zločine počinjene nad Srbima. Npr. u Gospiću i okolini gde je ubijeno par stotina Srba troje optuženih generala je dobilo ukupno manje od 30 godina zatvora. Da ne kažemo skandale koji su posle sledili sa umanjivanjem kazni, čiji je politički sponzor praktično bio Mesić.

false

pre 13 godina

Mir, mir, mir niko nije kriv, ava, ava, ava sudija je krava.

I tako kroz 60 godina opet nove Juge, i opet niko nije kriv kao ni posle WW2.

A oni koji su profitirali u ratu sa obe strane su sada biznismeni, politicari i ugledni gradjani, dok je samo nekolicina po zatvorima.

Francetić

pre 13 godina

Sigurno je da će uvijek biti prijepora tko je više kriv za rat. Činjenica je da se na području HRVATSKE vodio rat i razaranja koja su ostavila trajne posljedice. Propaganda sa srpske strane je dovodila do toga da su ljudi iz Srbije mobilizirani i poslani da ubijaju ustaške krvoloke kojih ustvari nije bilo. Hrvatske gradove i sela su branili obični ljudi, radnici i seljaci koji se nakon rata ako su preživjeli nisu imali gdje vratit. Neki na radna mjesta jer su ih omiljene vođe pokrale i rasprodale im poduzeća a neki jer su prognani i uništen im je dom.

Što se tiče hrvatske strane i vodstva naravno da ni ono nije bilo svaršeno. Mnoge stvari su se mogle izbjeć nakon prvih ekscesa i barikada kao i ubojstva 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu od strane srpskih dobrovoljaca od kojih je po Šešeljevom priznanju u Parlamentu Srbije taj dan bilo 14. On je rekao 14 četnika da je bilo. Sigurno je da je nekome odgovarao rat. Lopovima sa jedne i druge strane. Kako objasniti da je recimo Baranja dva puta bila pred oslobađanjem od paravojske srba 1992. i 1993.? HV je već bio u B.Manastiru kad je naređeno povlačenje. Pa zato da se pod izlikom rata obavi pretovrba i privatizacija. I opljačka sve što su generacije stvarale od strane partisjkih miljenika i odabranih tajkuna. Srpski problem je što su navučeni o odvedeni u rat iz Srbije a domaćim hrvatskim srbima obećana Srbija do Virovitice Karlovca i Karlobaga. Kad konačno shvatimo da su nas monstrumi odveli u propast i da je narod gladan s jedne i druge strane, dok srbi ne priznaju pogrešku i jasno kažu da su neki u ime srpskog naroda počinili stravične zločine u Vukovaru i Srebrenici nema sreće. I hrvatska strana je nakon Oluje odgovorna što nije procesuriala na vrijeme likove koji su se iživljavali nad srbima kod Knina. sad se to sređuje, malo kasno ali ipak. I to je bilo u puno manjoj mjeri nego zločini u Vukoaru 1991. kad je počinjeno masovno ubijanje i pokolj ranjenika. Tko zna koliko će trajat prepucavanja. ali nema sreće ako bude ostalo samo na tome. moramo dalje...

iii

pre 13 godina

Ljudi nikad zadovoljni izgleda. Normalno da nije bilo ubijanja i zlocina samo na ta 2 mesta, ovo je simbolican cin i zato su obisli 2 najpoznatija mesta hrvatskih i srpskih zlocina, a ne turisticka tura, pa da odu u svaki zaselak gde se nesto desilo (a desilo toga jako puno, na obe strane, morali bi bar mesec dana da obilaze ako bi hteli sve da obidju).

bulat92

pre 13 godina

OVo je,zbilja lepa vest. Ohrabrujuća, jer otvara nove perspektive Srbiji i Hrvatskoj. Svako izvinjenje predsednika Tadića je mudar,državnički gest.Predsednik se sada izvinio, ali Boris Tadić, u to sam siguran, svoje izvinjenje i svoju bol zbog nevinih žrtava, izrazio je mnogo ranije,- u trenucima kada su te žrtve stradale.Dva predsednika su svojim gestovima pokazala kako moraju i treba da žive dva bliska, susedna naroda.

Spectator

pre 13 godina

Onima, koji sve zele staviti na vagu ili relativizirati zelim poruciti, da to tako ne funkionira. Ili cemo suditi SVIM zlocincima,na svim stranama ilio cemo svaki slucaj stavljati na apotekarsku vagu i traziti slican na suprotnoj strani. Na B92-siteu, pod rubrikom dokumenti imate vec dugo jedan clanak: "69 hrvatskih civila ubijeno u Lovasu u oktobru 1991", sad ce netko reci ali ima toga i sa srpskim civilima! Pa naravno da ima, ali kako sam rekao, svaki zlocin je zlocin i mora biti kaznjen, radi nas samih, buducnosti nasih pokoljenja i kako bi moja pok. majka znala reci: moj sinko, radit zlo a nadati se dobru, to ne ide.

Goran

pre 13 godina

Sinoć je na TV B92 išla emisija koja objašnjava prave uzroke rata, hvala vam na tome. Slučaj klanja Srba kod Osijeka je samo jedan od desetina o kojima se u Hrvatskoj samo paušalno govori. A to je još bilo i pre rata u Bosni. Takvih slučajeva je na desetine, ako ne i na stotine.

Hercegovac

pre 13 godina

Bravo za Tadica. On barem pokusava da priblizi Srbiju i njenje gradjane euro intergracijama. Uvijek ce postojati oni kojima je pomirenje trn u oku, mada takvih nadam se ima sve manje. Tadic nije perfektan, ali vi koji ga kritikujete. Koji je vas prijedlog? Sta ste vi uradili za pomirenje u regiji?

Boris

pre 13 godina

Ko sta radi nas predsendik se samo izvinjava..Kad ce da se izvini nama Srbima, za losu politiku koju vodi njegova stranka na celu sa prepodobnim premijerom Cvetkovicem koji salje Kraljevu 50k eura, i Sv.leva ruka desni dzep minstrom Dinkicem?

Za jednog Miladina moze da se da milion eura, za Kraljevo se isprsili 50k, ali su svi potrchali da se slikaju, kao da su dali 50 miliona...ma bruka!

mirotvorac

pre 13 godina

"НИЈЕДНА ИДЕОЛОГИЈА НИЈЕ ВРЕДНА ЈЕДНЕ ЈЕДИНЕ ДЕЧИЈЕ СУЗЕ" - ДОСТОЈЕВСКИ
Свака част и Тадићу и Јосиповићу.

Miki_In

pre 13 godina

Svaki normalan čovek pozdravlja normalizaciju odnosa, nemoramo se nešto preterano voleti i ljubiti ali uz krilaticu 'čist posao duga ljubav' i Hrvatska i Srbija mogu samo da profitiraju!

hulk

pre 13 godina

Vukovar je tada mirisao na smrt .Veliki broj loših ljudi sa jedne i druge strane i još više dobrih ljudi između.ZNAM JER SAM BIO NA TIM PROSTORIMA.Drago mi je da se nešto pokreće sa mrtve tačke .VEĆINA I NE SHVATA ŠTA SE TAMO DESILO?Žao mi je svih koji su poginuli tada osim onih krvnika sa obe strane.PAMET U GLAVU I HRVATI I SRBI.NE PONOVILO SE.

DD

pre 13 godina

mislim da je vrijeme da se srpska javnost suoči sa činjenicom da su srpski građani ginuli bezveze na tuđem teritoriju. tadićeva isprika je nužna i dobro došla. Bogu hvala da se napokon okrenemo normalnom životu. Ostaje još samo da Srbija obilježi logore u kojim su zatočeni hrvatski branitelji i da napokon objavi imena "heroja" koji su tukli i zlostavljali zarobljenike. kao što znate mi u Hrvatskoj procesuiramo vojne policajce koji su tukli zatočene, mislim da je to obveza i Srbije. Pozdrav svima na B92.

Aleksa-Novi Sad

pre 13 godina

mi smo isti narod, pricamo istim jezikom ali su nas neki losi ljudi zavadili i sada je doslo vreme da se pomirimo, pozdrav za sve dobronamerne ljude.

mario

pre 13 godina

"200 hrvatskih civila i zarobljenika" Zašto nikada ne napišete da su to bili večinom ranjenici kakvi su to umovi bili koji su se iživljavali na ranjenicima.
Kada Srbija prizna da je odgovorna za Vukovar samo tada može doči do pomirenja sve ostalo je samo slikanje za međunarodnu zajednicu.

vlad

pre 13 godina

Sinoc sam na vasoj televiziji gledao film o Vukovaru, koliko su ljudi bili zaslepljeni i puni mrznje, sta se tamo desavalo, ne znam, samo znam da mi je bilo muka i da film nisam mogao da odgledam do kraja.

guja ljuta

pre 13 godina

Srećna sam što su na čelima naše dve države konačno došli ljudi koji žele bolji život za svoje sunarodnike. Imali smo varijantu: Hrvatska do Zemuna i varijantu: Srbija do Karlobaga, pa smo videli dokle smo došli! Svima onima koji imaju negativan stav o ovom susretu želim da poručim par stvari:
- Moj muž je kao vojno lice učestvovao u ratovima u Hrvatskoj i na Kosovu. Hvala bogu živ je. Neki se nisu vratili, neki su se vratili kao invalidi, neki su oboleli od PTSP. Samo sam htela da vas podsetim da ni Tudjmanov ni Miloševićev sin nisu učestvovali u ratovima.
Pa ko razume - shvatiće...

dalmatinac_bg

pre 13 godina

Zakopajte ratne sekire, izvinite se jedni drugima, pomirite se... nema srece nama bez Vas niti Vama bez nas...Puno smo zla naneli jedni drugima...Vreme je da opet budemo ljudi i dobre komsije

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svako normalan moze samo pozdraviti svaki korak ka pomirenju izmedju naroda sa prostora bivse Jugoslavije pa tako i izmedju Srbije i Hrvatske, Ali:
Dok u Hrvatskoj svi ocekuju izvinjenje Predsednika Tadica iako je poseta "nezvanicna" u Srbiji se velika vecina "plasi" upravo toga da bi se Tadic mogao izvinuti Hrvatima iako svi zahvaljujuci RTS "dobro znaju" da je Hrvatska "kriva",
sve to nazalost ostavlja i posle ove Tadiceve posete gomilu "nesuglasica" i mogucnost da svako ovu posetu tumaci kao i do sada na nacin kako mu najbolje odgovara !
Zahvaljujuci "duploj" funkciji koju Tadic ima kao Predsednik DS-a i kao Predsednik Srbije "prisiljava ga" da vodi "dvolicnu" politiku i logicno da to ne moze voditi ka iskrenom pomirenju ako se zna da Tadic kao Predsednik Srbije predstavlja tek jednu minimalnu vecinu birackog tela u Srbiji !

neber

pre 13 godina

Svaka cast Tadicu, zelim ti puno srece i snage da Srbiji vratis obraz. Susjedi ce cijeniti ovakve poteze, a bilo bi dobro da se cijene i kod kuce.

andrija

pre 13 godina

Dobro, no simbolika je interesantno odabrana. Tačno je da su u decembru odvedeni civili čiji su posmrtni ostaci pronašeni više godina kasnije na području Dinare. Za razliku od više od deset leševa u samom Divošu, selu na nepun kilometar severoistočno od Paulinog dvora. Na Ovčari jesu pobijeni. Neću ulaziti u pitanja odabira Paulinog dvora, ali ostaje pitanje zašto se od 13.decembra 91, posle specijalne emisije o Divošu, to selo nigde više ne spominje!?

Vladimir

pre 13 godina

Zaista su nevjerovatni napori Tadica da priblizi Srbiju Evropi, sa strane posmatram njegovu politiku i stvarno cini sve sto moze. Mislim da je to donkihotovska borba jer je skoro usamljen, sps "drzi" unutrasnju politiku i dok god je tako Srbija tesko moze naprijed. Jedina prava stvar za Srbiju bi bila da sledecu vlast cine DS i LDP. OK, znam da je to trenutno u domenu naucne fantastike ali nadam se da ce jednog dana biti moguce.

devitd

pre 13 godina

Da li Tadic kao Predsednik Srbije, a samim tim i Srbija, ovim postupkom priznaje veterane iz Srbije koji su mobilisani i upuceni na "VOJNU VEZBU" u Vukovar i Hrvatsku?!
Zasada u bukvicama, ako ista stoji upisano, stoji; VOJNA VEZBA,samim tim se osporavaju sva prava veterana mobilisanih i upucenih u Hrvatsku!

dalmatinac_bg

pre 13 godina

Zakopajte ratne sekire, izvinite se jedni drugima, pomirite se... nema srece nama bez Vas niti Vama bez nas...Puno smo zla naneli jedni drugima...Vreme je da opet budemo ljudi i dobre komsije

guja ljuta

pre 13 godina

Srećna sam što su na čelima naše dve države konačno došli ljudi koji žele bolji život za svoje sunarodnike. Imali smo varijantu: Hrvatska do Zemuna i varijantu: Srbija do Karlobaga, pa smo videli dokle smo došli! Svima onima koji imaju negativan stav o ovom susretu želim da poručim par stvari:
- Moj muž je kao vojno lice učestvovao u ratovima u Hrvatskoj i na Kosovu. Hvala bogu živ je. Neki se nisu vratili, neki su se vratili kao invalidi, neki su oboleli od PTSP. Samo sam htela da vas podsetim da ni Tudjmanov ni Miloševićev sin nisu učestvovali u ratovima.
Pa ko razume - shvatiće...

neber

pre 13 godina

Svaka cast Tadicu, zelim ti puno srece i snage da Srbiji vratis obraz. Susjedi ce cijeniti ovakve poteze, a bilo bi dobro da se cijene i kod kuce.

mirotvorac

pre 13 godina

"НИЈЕДНА ИДЕОЛОГИЈА НИЈЕ ВРЕДНА ЈЕДНЕ ЈЕДИНЕ ДЕЧИЈЕ СУЗЕ" - ДОСТОЈЕВСКИ
Свака част и Тадићу и Јосиповићу.

DD

pre 13 godina

mislim da je vrijeme da se srpska javnost suoči sa činjenicom da su srpski građani ginuli bezveze na tuđem teritoriju. tadićeva isprika je nužna i dobro došla. Bogu hvala da se napokon okrenemo normalnom životu. Ostaje još samo da Srbija obilježi logore u kojim su zatočeni hrvatski branitelji i da napokon objavi imena "heroja" koji su tukli i zlostavljali zarobljenike. kao što znate mi u Hrvatskoj procesuiramo vojne policajce koji su tukli zatočene, mislim da je to obveza i Srbije. Pozdrav svima na B92.

devitd

pre 13 godina

Da li Tadic kao Predsednik Srbije, a samim tim i Srbija, ovim postupkom priznaje veterane iz Srbije koji su mobilisani i upuceni na "VOJNU VEZBU" u Vukovar i Hrvatsku?!
Zasada u bukvicama, ako ista stoji upisano, stoji; VOJNA VEZBA,samim tim se osporavaju sva prava veterana mobilisanih i upucenih u Hrvatsku!

Vladimir

pre 13 godina

Zaista su nevjerovatni napori Tadica da priblizi Srbiju Evropi, sa strane posmatram njegovu politiku i stvarno cini sve sto moze. Mislim da je to donkihotovska borba jer je skoro usamljen, sps "drzi" unutrasnju politiku i dok god je tako Srbija tesko moze naprijed. Jedina prava stvar za Srbiju bi bila da sledecu vlast cine DS i LDP. OK, znam da je to trenutno u domenu naucne fantastike ali nadam se da ce jednog dana biti moguce.

vlad

pre 13 godina

Sinoc sam na vasoj televiziji gledao film o Vukovaru, koliko su ljudi bili zaslepljeni i puni mrznje, sta se tamo desavalo, ne znam, samo znam da mi je bilo muka i da film nisam mogao da odgledam do kraja.

Marko Srbin

pre 13 godina

Odlicno Tadicu. Izvinjenje stoji.

Sad jos samo da se Josipovic izvini za etnicko ciscenje srpskog stanovnista iz Slavonije pa mozemo da okrenemo novi list.

Aleksa-Novi Sad

pre 13 godina

mi smo isti narod, pricamo istim jezikom ali su nas neki losi ljudi zavadili i sada je doslo vreme da se pomirimo, pozdrav za sve dobronamerne ljude.

Majkl od Srbije

pre 13 godina

E sad cu malo da pokvarim ovu atmosferu jednodusne podrske (bar u ovim komentarima)ovakvom gestu naseg predsednika..ali ne u tom pogledu da ga osporim,jer on je potreban i smatram da treba dati do znanja da nekakav bolestan um koji strelja ranjenike ne sme da reprezentuje mene,a ubeđen sam ni ogromnu većinu mojih sunarodnika..mi Srbi to nikad nismo bili kroz istoriju..ali Hrvati -.što je započeo Pavelić 1941.godine pod parolom trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati, dovršio je Tuđman 1995.godine - sveo je procenat Srba u Hrvatskoj sličnim metodama na nivo statističke greške..išlo se dotle da mnogi istaknuti članovi HDZ-a nisu ni krili nameru da prave kontinuitet sa NDH..to se naravno desilo zato što Hrvatska NIKADA nije kažnjena za svoj zločin genocida,kao što je to bila Nemačka..a mi Srbi smo olako prešli preko tako strašnog zločina i povukli Hrvate po drugi put (prvi put 1918.godine)na pobedničku stranu,iako to nisu zaslužili..i normalno-pošto je prošlo prvi put 1941.bez kazne,daj da dovršimo posao drugi put-pomisliše mnogi Hrvati..e tako prolaze narodi kratke pameti,kao mi Srbi..e pa ja nisam takav-ja NE ZABORAVLJAM..baš me briga za ostale,ja imam dužnost prema poklanoj sabraći u Jasenovcu i ostalim stratištima!..ako je Mesić mogao da ode pre par godina u Kneset i moli za oproštaj Jevreje, izvolite gospodine predsedniče Hrvatske u Beograd da molite za oprost,z a sve-za Jasenovac, Jadovno, oluju.. te žrtve još uvek vape za priznanjem - dajte im ga, tada ću možda početi da poštujem Hvatsku kao državu... a dokle god na HRT i sličnim medijima budem osećao da provejava taj ambijent totalnog ignorisanja srpskih žrtava i odgovornosti hrvatske nacije za strahovite zločine-smatraću odgovornim ne Pavelića i ostale pojedince, nego celu hrvatsku državu... dokle god budu koketirali sa nacizmom i ustaštvom,dokle god se od toga ne ograde JASNO I GLASNO-njihovu celu državu smatram zasnovanom na tom zločinu..oni neprestano insistiraju na srpskim izvinjenjima,ali-ALO ljudi!!,etnički ste očistili Hrvatsku u roku od 50 godina,dajte bar malo relnosti..čini mi se da je gospodin Josipović ima,samo malo hrabrosti mu još treba..opet ,izvinite što kvarim idilu,ali samo iznosim svoja iskrena uverenja..P.S.nemoj da bi me neko optužio za nacionalizam,učestvovao sam još kao učenik i student u svim oblicima borbe protiv Miloševićevog tatalitarnog režima ,uvek bio protiv rata i uvek-za Zorana Đinđića... realni Srbin

hulk

pre 13 godina

Vukovar je tada mirisao na smrt .Veliki broj loših ljudi sa jedne i druge strane i još više dobrih ljudi između.ZNAM JER SAM BIO NA TIM PROSTORIMA.Drago mi je da se nešto pokreće sa mrtve tačke .VEĆINA I NE SHVATA ŠTA SE TAMO DESILO?Žao mi je svih koji su poginuli tada osim onih krvnika sa obe strane.PAMET U GLAVU I HRVATI I SRBI.NE PONOVILO SE.

mario

pre 13 godina

"200 hrvatskih civila i zarobljenika" Zašto nikada ne napišete da su to bili večinom ranjenici kakvi su to umovi bili koji su se iživljavali na ranjenicima.
Kada Srbija prizna da je odgovorna za Vukovar samo tada može doči do pomirenja sve ostalo je samo slikanje za međunarodnu zajednicu.

false

pre 13 godina

Mir, mir, mir niko nije kriv, ava, ava, ava sudija je krava.

I tako kroz 60 godina opet nove Juge, i opet niko nije kriv kao ni posle WW2.

A oni koji su profitirali u ratu sa obe strane su sada biznismeni, politicari i ugledni gradjani, dok je samo nekolicina po zatvorima.

Miki_In

pre 13 godina

Svaki normalan čovek pozdravlja normalizaciju odnosa, nemoramo se nešto preterano voleti i ljubiti ali uz krilaticu 'čist posao duga ljubav' i Hrvatska i Srbija mogu samo da profitiraju!

splico

pre 13 godina

Steta sta ljudi poput Tadica i Josipovica nisu bili predsjednici 90'ih. Puno je zivota i familija unisteno, al zivot ide dalje. Triba dicu odgajat da ne mrze suside i da se onakvo zlo koje su Srbi i Hrvati cinili jedni drugima u 20 stoljecu vise nikad ne ponovi. Lip pozdrav svima

Marko

pre 13 godina

Mislim da se mi nikada necemo sloziti oko stvari u 90tima.
Ja kao Hrvat cu na temelju prodenoga i videnog imati razlicito misljenje.Ja sam prosao i vidio strahote, i nijedno misljenje uz duzno postovanje necu dijeliti isto s onim tko je o ratu slusao u fotelji na TVu iz Srbije.
No jesam za to da se odnosi normaliziraju jer patoloska mrznja nikome nista nije donjela.
Realno mi smo premali faktor u svijetu za kapriciranja i odugovlacenja.Ako ne zbog nas samih onda barem zbog nase djece i buducnosti koja njih ceka.
Pozdrav svima.

Boris

pre 13 godina

Ko sta radi nas predsendik se samo izvinjava..Kad ce da se izvini nama Srbima, za losu politiku koju vodi njegova stranka na celu sa prepodobnim premijerom Cvetkovicem koji salje Kraljevu 50k eura, i Sv.leva ruka desni dzep minstrom Dinkicem?

Za jednog Miladina moze da se da milion eura, za Kraljevo se isprsili 50k, ali su svi potrchali da se slikaju, kao da su dali 50 miliona...ma bruka!

Spectator

pre 13 godina

Onima, koji sve zele staviti na vagu ili relativizirati zelim poruciti, da to tako ne funkionira. Ili cemo suditi SVIM zlocincima,na svim stranama ilio cemo svaki slucaj stavljati na apotekarsku vagu i traziti slican na suprotnoj strani. Na B92-siteu, pod rubrikom dokumenti imate vec dugo jedan clanak: "69 hrvatskih civila ubijeno u Lovasu u oktobru 1991", sad ce netko reci ali ima toga i sa srpskim civilima! Pa naravno da ima, ali kako sam rekao, svaki zlocin je zlocin i mora biti kaznjen, radi nas samih, buducnosti nasih pokoljenja i kako bi moja pok. majka znala reci: moj sinko, radit zlo a nadati se dobru, to ne ide.

Kristina

pre 13 godina

Srbijo zar ne vidis koliko si velika danas...jer velik je onaj koji prizna svoje grehe bez obzira koliko su se drugi o nju ogresili...priznala i pokajala se...VELIKA si JAKO VELIKA :))))

lena

pre 13 godina

A kada ce Tadic da se izvini gradjanima Srbije, a narocito onima koji su se borili za demokratsku buducnost ove zemlje i svojim ,sada mogu da kazem,bivsim glasacima ,zbog svega onoga sto se desilo i onoga sto se nije desilo a obecano je posle njegovog dolaska na vlast?

iii

pre 13 godina

Ljudi nikad zadovoljni izgleda. Normalno da nije bilo ubijanja i zlocina samo na ta 2 mesta, ovo je simbolican cin i zato su obisli 2 najpoznatija mesta hrvatskih i srpskih zlocina, a ne turisticka tura, pa da odu u svaki zaselak gde se nesto desilo (a desilo toga jako puno, na obe strane, morali bi bar mesec dana da obilaze ako bi hteli sve da obidju).

Francetić

pre 13 godina

Sigurno je da će uvijek biti prijepora tko je više kriv za rat. Činjenica je da se na području HRVATSKE vodio rat i razaranja koja su ostavila trajne posljedice. Propaganda sa srpske strane je dovodila do toga da su ljudi iz Srbije mobilizirani i poslani da ubijaju ustaške krvoloke kojih ustvari nije bilo. Hrvatske gradove i sela su branili obični ljudi, radnici i seljaci koji se nakon rata ako su preživjeli nisu imali gdje vratit. Neki na radna mjesta jer su ih omiljene vođe pokrale i rasprodale im poduzeća a neki jer su prognani i uništen im je dom.

Što se tiče hrvatske strane i vodstva naravno da ni ono nije bilo svaršeno. Mnoge stvari su se mogle izbjeć nakon prvih ekscesa i barikada kao i ubojstva 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu od strane srpskih dobrovoljaca od kojih je po Šešeljevom priznanju u Parlamentu Srbije taj dan bilo 14. On je rekao 14 četnika da je bilo. Sigurno je da je nekome odgovarao rat. Lopovima sa jedne i druge strane. Kako objasniti da je recimo Baranja dva puta bila pred oslobađanjem od paravojske srba 1992. i 1993.? HV je već bio u B.Manastiru kad je naređeno povlačenje. Pa zato da se pod izlikom rata obavi pretovrba i privatizacija. I opljačka sve što su generacije stvarale od strane partisjkih miljenika i odabranih tajkuna. Srpski problem je što su navučeni o odvedeni u rat iz Srbije a domaćim hrvatskim srbima obećana Srbija do Virovitice Karlovca i Karlobaga. Kad konačno shvatimo da su nas monstrumi odveli u propast i da je narod gladan s jedne i druge strane, dok srbi ne priznaju pogrešku i jasno kažu da su neki u ime srpskog naroda počinili stravične zločine u Vukovaru i Srebrenici nema sreće. I hrvatska strana je nakon Oluje odgovorna što nije procesuriala na vrijeme likove koji su se iživljavali nad srbima kod Knina. sad se to sređuje, malo kasno ali ipak. I to je bilo u puno manjoj mjeri nego zločini u Vukoaru 1991. kad je počinjeno masovno ubijanje i pokolj ranjenika. Tko zna koliko će trajat prepucavanja. ali nema sreće ako bude ostalo samo na tome. moramo dalje...

Goran

pre 13 godina

Sinoć je na TV B92 išla emisija koja objašnjava prave uzroke rata, hvala vam na tome. Slučaj klanja Srba kod Osijeka je samo jedan od desetina o kojima se u Hrvatskoj samo paušalno govori. A to je još bilo i pre rata u Bosni. Takvih slučajeva je na desetine, ako ne i na stotine.

Matija

pre 13 godina

Ovo je za svaku pohvalu. Šteta je za Srbiju što je Zoran Đinđić ubijen jer vas je to unazadilo 10 godina. Tadić će napraviti više dobrog Srbiji u kratkom periodu nego svi oni nacionalisti zajedno u 100 godina samo što oni to još ne razumiju. Ista stvar je sa nacionalistima u RH.

Hercegovac

pre 13 godina

Bravo za Tadica. On barem pokusava da priblizi Srbiju i njenje gradjane euro intergracijama. Uvijek ce postojati oni kojima je pomirenje trn u oku, mada takvih nadam se ima sve manje. Tadic nije perfektan, ali vi koji ga kritikujete. Koji je vas prijedlog? Sta ste vi uradili za pomirenje u regiji?

maksi

pre 13 godina

Ja kao Albanac sa Kosova pozdravljam ovaj gest izvinjenja g.Tadica, i ja predlozio bih g.Tadica da dodje na Kosovu i cini istu stavar kao sto je cinio danas u Ovcaru-Vukovar.

traxform

pre 13 godina

Dolazim iz zagreba,i imam 20 godina.Na neke bolesne i primitivne komentare rec cu samo ovo..Ljep je new york,ljepa je barcelona,al samo sam se u beogradu osjeco ko doma, rec ce zlobn da sam ulizica,i da pricam gluposti,al moj zeludac nakon hrane,i ona ugoda,ona j...na ugoda,bez straha i srama sta sam hrvat,je neprocjenjiva,i sta je najbitnije,dolazim opet!

Слоба

pre 13 godina

Председник Тадић, ако је такав миротворац, требало је прво да се извини мом оцу и свим Србима који су мобилисани за време рата без пристанка и питања.

Izbeglica iz Hrvatske

pre 13 godina

Pozdravljam Tadićev gest i smatram da je trebalo i ranije da se desi. Bilo bi lepo da se slično desi i sa hrvatske strane. Možda sam prevideo, ali koliko znam nijedan predsednik Hrvatske se nije Srbima izvinio za zločine počinjene nad Srbima. Npr. u Gospiću i okolini gde je ubijeno par stotina Srba troje optuženih generala je dobilo ukupno manje od 30 godina zatvora. Da ne kažemo skandale koji su posle sledili sa umanjivanjem kazni, čiji je politički sponzor praktično bio Mesić.

Deki

pre 13 godina

Uhvati me i velika tuga i velika sreca kada ovo citam. Tuga sto ove pameti i pomirenja nije bilo 1991, a sreca sto opet mislim da ni sada nije kasno da se ponovo krene od nule. Uvek ce na svakoj strani biti i protiv i za jer su ljudi na obe strane svasta proziveli, ali jedno je sigurno da je ovakva slika mnogo lepsa nego slike iz devedesetih u kojima su glavni igraci bili Milosevic i Tudjman.

Iva Horvath

pre 13 godina

Bravo Tadic!
Bravo Josipovic!

Ako ce dolazak Predsjednika Srbije dati odgovor na barem jedeno do sada neodgovoreno pitanje - imao je smisao.

ivan

pre 13 godina

Mozda bi izvinjenja trebala da idu redom, kako su se dogadjaji i odvijali, da se npr. hrvatski predsednik izvini za srspke zrtve tokom drugom svetskog rata u Lici, Baniju, Kordunu, Hercegovini i Slavoniji,Sremu pa zatim za Jasenovac.
Pa onda isto da se hrvatski predsednik izvini Romima i Jevrejima tokodje za njihove zrtve i da se napokon izvini svim narodima koji su tokom prvog i drugog svetskog rata ucestvovali u ratu sa sveznickim snagama kao oslobodioci za razliku od Hrvatske. (Jevrejima se izvinio). Dugacak je spisak hrvatskih zlocina i nedela koji su oni negde zaturili i zaboravili. Inace da se razumemo nisam protiv izvinjavanja i jedna ljudska zrtva je velika ali mi nesto ta statistika i istorija bas ne govori u prilog tezi da srbi treba prvi da nekom izvinjavaju.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svako normalan moze samo pozdraviti svaki korak ka pomirenju izmedju naroda sa prostora bivse Jugoslavije pa tako i izmedju Srbije i Hrvatske, Ali:
Dok u Hrvatskoj svi ocekuju izvinjenje Predsednika Tadica iako je poseta "nezvanicna" u Srbiji se velika vecina "plasi" upravo toga da bi se Tadic mogao izvinuti Hrvatima iako svi zahvaljujuci RTS "dobro znaju" da je Hrvatska "kriva",
sve to nazalost ostavlja i posle ove Tadiceve posete gomilu "nesuglasica" i mogucnost da svako ovu posetu tumaci kao i do sada na nacin kako mu najbolje odgovara !
Zahvaljujuci "duploj" funkciji koju Tadic ima kao Predsednik DS-a i kao Predsednik Srbije "prisiljava ga" da vodi "dvolicnu" politiku i logicno da to ne moze voditi ka iskrenom pomirenju ako se zna da Tadic kao Predsednik Srbije predstavlja tek jednu minimalnu vecinu birackog tela u Srbiji !

mne_PG

pre 13 godina

svaka cast i pohvala za Tadića i Josipovića...konačno neki razumni i normalni vladari na obje strane,koja će konačno zatvoriti tamne stranice nase proslosti i baciti u zaborav podstrakače tog crnog perioda(misleći na Miloševića ,Tudjmana, Mesića i Izatbegovića) !

glas razuma

pre 13 godina

Kako je malo potrebno da bi se normalizovali odnosi. Šta god mislio o Tadiću, ovo je svakako potez za istoriju, i potez koji bar malo skida ljagu sa nas Srba

hrvat iz srbije

pre 13 godina

bas lepo sto su se sreli ,nije ovo ni prvi ni poslednji put...ovo su normalne stvari za dve susedne drzave i na ovu posetu tako i gledam kao na najnormalniju stvar...krajnje uobicajenu i normalnu

koliko god to bilo tesko hrvatima sada je na hrvate red da se izvine...znamo mi dobro za sta...

bulat92

pre 13 godina

OVo je,zbilja lepa vest. Ohrabrujuća, jer otvara nove perspektive Srbiji i Hrvatskoj. Svako izvinjenje predsednika Tadića je mudar,državnički gest.Predsednik se sada izvinio, ali Boris Tadić, u to sam siguran, svoje izvinjenje i svoju bol zbog nevinih žrtava, izrazio je mnogo ranije,- u trenucima kada su te žrtve stradale.Dva predsednika su svojim gestovima pokazala kako moraju i treba da žive dva bliska, susedna naroda.

andrija

pre 13 godina

Dobro, no simbolika je interesantno odabrana. Tačno je da su u decembru odvedeni civili čiji su posmrtni ostaci pronašeni više godina kasnije na području Dinare. Za razliku od više od deset leševa u samom Divošu, selu na nepun kilometar severoistočno od Paulinog dvora. Na Ovčari jesu pobijeni. Neću ulaziti u pitanja odabira Paulinog dvora, ali ostaje pitanje zašto se od 13.decembra 91, posle specijalne emisije o Divošu, to selo nigde više ne spominje!?

zoran

pre 13 godina

... jos bih dodado da treba se izvinuti za sve nevine zrtve, pri proterivanju civila iz Knina (preko 300.000 !!!!) i
okoline.
Zrtve su zrtve ma kojoj nacionalnosti pripadale. Nema vecih i manjih.
Znas, vaga ima dve strane. Moraju se iznivelistai. Sve dok jedna preteze na racun druge ,nema harmonije.
Svakako pozdravljam napore Josipovica i TAdica. To je primer koji treba postovati.
Mrznja nece daleko dovesti bilo koga coveka na ovoj napacenoj planeti.

Goran

pre 13 godina

Po vecini komentara shvatam koliko i jedan i drugi narod grese u startu. Ljudi, izvinjenja nisu potrebna, jer zlocine NISMO POCINILI NI MI, NI ONI! Jedina stvar koju treba jasno i glasno reci je "Ne, mi nismo zlocinci koji su pobili vase najmilije. NE podrzavamo ih i ne smatramo ih svojima. Zlocine je ucinio najveci ljudski otpad, a mi se od njih distanciramo i trudimo da ih smestimo iza resetaka, gde im je mesto. Jedina slicnost koju sa tim otpadom imamo je sto smo, sasvim slucajno, iste nacionalnosti!".
A ti, majstore, sto imas duznost prema poklanoj braci da ne zaboravis, zapamti i ovo: NISU TVOJU POKLANU BRACU UBILI BILO KOJI HRVATI, vec su ih ubili Hrvati-zlocinci, kao sto ranjenike na Ovcari nije ubio bilo koji Srbin, vec Srbin-zlocinac. Taj zlocinac nije moj! Nemamo iste poglede na svet, nemamo isto poimanje zivota, ne slusamo ni istu muziku, ne zanimaju nas iste stvari, ne krecemo se u istom drustvu, namamo apsolutno nikakvih dodirnih tacaka, osim sto smo Srbi. Nemam ja potrebu nikome da se izvinjavam, sta vise - i ja sam isto gnevan na te maloumnike (iako mi nikoga nisu ubili) i osecam da sam na istoj strani sa zrtvama. Ti zlocinci, koji su pobili ljude, bez obzira na to koje su nacionalnosti - su ISTI. Dakle - Srbin-zlocinac i Hrvat zlocinac su isti i imaju mnogo vise zajednickih stvari nego bilo ko od njih sa normlanim Srbinom ili Hrvatom.

Lukan

pre 13 godina

Nijedan zločin neće biti nekažnjen kaže Ivo, a za rušenje grada od 40.000 stanovnika do temelja i ubijanje preko 2.000 ljudi tog grada uz ranjavanje par tisuća i odvođenje njih dosta u logore po Vojvodini je kažnjeno 15 osoba na 200 godina zatvora. Nema kaj, stvarno su ih kaznili. Svaka čast.

Zagrepčanin

pre 13 godina

Prije svega pozdravljam svaku ispriku nad nevinim žrtvama sa bilo koje strane.

A sada bih da se osvrnem na traženje isprike za "protjerivanjem" 250.000 Srba u Oluji. Gospodo, kada mnogi od vas shvate da to nije bilo nikakvo protjerivanje niti etničko čiščenje, onda će shvatiti zašto nema potrebe da se za istima ispričamo. Mogu se ispričati za 1000 pobijenih u Oluji, za spaljene i popljačkane kuće, itd, ali ne i za osobe koje su pobjegle prije dolaska HV. Izvinjenje tražite od gospodina Martića koji nije prihvatio Z4, pokojnog Miloševića... jedini koji se ispričao na najbolji mogući način je bio Babić. Vama su gospodo najveću štetu u ratu napravili upravo vaše vodstvo tih godina, a ne Hrvati.

Zmaj

pre 13 godina

Ne mesajte babe i žabe kad je u pitanju Miladin Kovačević. SAD svake godine daju Srbiji pomoc od oko 30ak miliona dolara i njeno dalje davanje su uslovili isplatom te sume za Kovačevića. Nije to zato sto je Srbija bas toliko odlučila da će dati, već zato što je morala.

ja

pre 13 godina

bez obzira bili mi hrvati,srbi ili druge manjine zivot je kratak da bi mrzili i patili.dosta je 91 dosta je otrova i zlog semena medju nama.ono nije bio moj rat ali je rat moga oca koji je umro od posledica rata i ja postujem njegove zelje ali ja zivim u mojem tj sadasnjem vremenu.ja sam hrvat koji navija za partizan,zivim u vukovaru i volim ovaj grad,ove ljude ja volim zivot i hocu da ga zivim kao normalan covek.mladi ovoga grada nemaju posla i mislimk da im je 91 godina i sve to jos veci uteg na daljnju buducnost.treba pamtiti i secati se ali ne mrziti.

sara

pre 13 godina

Tadićeva isprika danas u Vukovaru velika je državnička gesta za koju je trebalo mnogo ljudske i političke hrabrosti. Znam da će ga u Srbiji mnogi zbog toga napadati, isto kao što su napadali našeg predsjednika Josipovića kada se ispričao u Sarajevu za sve zločine koje su učinili Hrvati. Baš zbog toga ova današnja Tadićeva gesta dobiva još više na značenju. Srbija danas može biti zaista ponosna na svog predsjednika, samo jednim kratkim posjetom napravio je više dobroga za svoju zemlju nego svi nacionalisti u zadnjih 20 godina.

Pozdrav iz Hrvatske!

Srbin iz Hrvatske

pre 13 godina

Da li je gospodin predsednik polozio venac u Jasenovcu? Da li je polozio venac na Petrovackoj cesti na kojoj u Oluju avionima bombardovani civili koji su proterani sa svojih ognjista. Ovako je sve ovo licemerno, kao sto neko rece sada je red da se izvine Albancima. Zao mi je svih zrtava... moja kuca je porusena do temelja u Hrvatskoj a ocigledno to nije bitno kao i za ostalih 2 000 porusenih kuca...Obezbedite ljudima bolji zivot u ekonomskom smislu pa ce se ljudi lako izmiriti.... Svako dobro dobrim ljudima !!!

nada

pre 13 godina

Ja sam Srbin. Zelim da vam svima bude jasno da mi je svaki Hrvat koga ja cenim kao dobrog coveka drazi i preci od bilo kog Srbina koji ne valja kao covek. Hrvati kao komsije ce mi uvek biti drazi i potrebniji nego stranci iz daljina. Pozdrav svim dobrim ljudima. Hajde da stvaramo cuda (gde ce nam se neko diviti zbog njih).

vasco

pre 13 godina

bravo Borisu!!! Kamo srece da se nas Milo, koji je bio jedan od dirketnih ucesnika aktivne nasilnicke i agresorske politike, danas potalausi i svrati na Stradun i pokaje se za sve sto je napravio i njima i nama. A s Cetinja Vila klice li klice, oprosti nam Dubrovnice...

Зоран

pre 13 godina

Када ће хрватски председник код нас, можда нађе за сходно и он да се извини за ... тамо неки домовински рат, онај први, мислим.

oprezan

pre 13 godina

So neko rece ovde da je Srbija i ovakvim gestom pokazala koliko je velika. Jeste pokazala velicinu ali i emancipovanost koju, cini mi se dugo cekamo da nekako nadodje svim komsijama sto su tako silno u ulozi uvredjenih i ponizenih. Istorija Hrvatske je bazirana na etnickom ciscenju i o tome mora da se povede ozbiljna diskusija. Tek tada cu poverovati u mir na ovim prostorima. Do tada, komsije ucite od nas kako se mozete brzo regeneristai i civilizovano suociti sa svojom prosloscu. Neka se pripreme Albanci jer ce takodje morati puno toga da kazu, pre ili kasnije!

Dejan

pre 13 godina

Nikakva izvinjenja nece vratiti mrtve, zato i treba gledati u buducnost i zapamtiti da se vise nikada ne ponovi. Gledanja u proslost, sabiranja, tko je kada koga (pocelo je to davno pre Pavelica, samo ne zelimo da pogledamo i u to vreme), a od toga nema buducnosti. Sada je svako na svome i ne vidim problem da saradjujemo i zivimo kao komsije, te da uredimo ovu zadnju balkansku kaljuzu da nam pozavide i Skandinavci (sto da ne, pa nismo nista manje sposobni od njih, ako zelimo).

Aleksey

pre 13 godina

Majkl od Srbije evo da odgovorim na vas komentar. Jasenovacki betonski cvijet umijesto da je simbol svih stradalih, postao je simbolom Srpske mitomanije, lazi i preuvelicavanja sa ciljem da se kolektivno stigmatizira citavi Hrvatski narod kao genocidni. E pa gospodine Majkl od Srbije u krivu ste. Da vas podsjetim da su u Jasenovcu ubijani svi protivnici ustaskog rezima pa tako i Hrvati. Zaboravljate da je vođa proboja Jasenovackih logorasa bio Hrvat Ante Bakovic Baka.Uporno minimalizirate pa cak i negirate ulogu Hrvata u borbi protiv fasizma i ustaskog rezima, dok u isto vrijeme preuvelicavate ulogu Srba u borbi protiv fasizma, a negirate da je dio srpskog korpusa također tokom 2 svjetskog rata bio na strani saveznika (Pavle Djurisic bio odlikovan od nacista gvozenim krizom, pop Djujic i dinarska cetnicka divizija surađivala je i sa ustasama, a posebno sa Talijanima, Beograd prvi u Europi rijesio zidovsko pitanje itd) Da vam jos spomenem kako su sva tri Hrvatska presjednika bila na Jasenovcu i poklonila se zrtvama i zapalili svijecu. Da li znate gospodine Majkl da je Franjo Tuđman posjetio Jasenovac 1996 uoci dana antifasizma i da je rekao da je dosao u Jasenovac kao presjednik Republike Hrvatske da se pokloni svim nevinim zrtvama fasizma i ustaskog rezima. A niste culi za to ili glumite? Dalje da vam spomenem da su Franjo Tuđman, Stjepan Mesic, Josip Manolic(presjednik Hrvatskog sabora), Joza Boljkovac (ministar unutrasnjih poslova), Martin Spegelj-ministar obrane, Janko Bobetko stozerni brigadir Hrvatske vojske bili Titovi partizani i oficiri tijekom 2 svjetskog rata, prema tome vasa konstatacija da je vlada republike Hrvatske na celu sa Tuđmanom s pocetka 1990-tih nasljednica Ustasa smijesna i krajnje neozbiljna. Pozdrav

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Tadićevo izvinjenje na Ovčari

Sto se bar mene licno tice, ovo je jedan od redjih momenata gde onaj deo gradjana Srbije koji nije podrzavao politiku Pok. Slobodana Milosevica i Radikala (starih i naprednih)
moze biti PONOSAN na Predsednika Tadica i njegove reci izvinjenja nevinim zrtvama proisteklim iz te politike !
Nazalost niko ne moze povratiti proslost i zrtve njihovim porodicama ali je sigurno da reci zaljenja i izvinjenja koliko toliko ublazuju bol svih koji su pretrpeli taj tuzni period istorije dva naroda i ulivaju poverenje da se tako nesto nikada nece ponoviti !
Iskreno verujem da je ovo pocetak jedne neizbezne politike koja se mora nastaviti u celom regionu zbog zajednicke buducnosti i buducnosti maldjih generacija koje zbog jedne pogresne politike koja se vodila u jednom nesrecnom periodu ne mogi i ne treba da snose bilo kakvu odgovornost !
Razloga za izvinjenje kao i odredjene krivice ima sigurno na svim stranama i cvrsto verujem da ce se posle Tadicevog izvinjenja i na drugim stranama daleko lakse naci politicari koji ce izraziti zaljenje zbog svog dela krivice ili bolje receno zbog krivice politicara iz njihovih redova kao sto je to danas ucinio Predsednik Tadic !
"Da bi se nesto ruzno uklonilo treba ga "prekriti" necim LEPSIM" !

Deki

pre 13 godina

Kao i u svakom sukobu uvek postoje tri verzije price, njihova, nasa i ona prava. Ne postoje losi narodi vec lose vodje i politike.Nazalost imali smo lose vodje i mnogo je ljudi stradalo.Zato, ne optuzujmo se medjusobno jer narod nije nista kriv.
Nije poenta ko ce se kome izvinuti, jer nastradali od toga nemaju bas nista, poenta je da se ovakve stvari vise nikada ne ponove i zato hvala predsednicima Hrvatske i Srbije sto rade na tome.

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

Ima On zbog cega da se izvinjava. I u svoje ime jer se "istorijski pomirio" sa protagonistima zlocinacke politike, svojim sadasnjim koalicionim partnerima, ali je trebalo da i njih povede do mesta zlocina. Da se tamo zajedno izvinjavaju iskljucivo nevinim zrtvama. Jer bilo je i vinih na obe strane.
Meni je mucno kad pomislim da ce On, kada se vrati, nastaviti da se grli i ljubaka sa tajkunima koji su se enormno obogatili na nesreci naroda u vreme kada su bili ministri u zlocinackoj vladi crveno crne koalicije SPS/ SRS/ JUL! A koji zajedno sa Njim i Ergelom Ljubicevo i danas vedre i oblace po zemlji Srbiji dok se kolone opljackanih i gladnih skupljaju oko kazana pred Narodnim (!) kuhinjama!
Muka mi je veca, ne kada odlazi na put vec sto nam se stalno vraca.
Sram vas bilo!

?!?

pre 13 godina

Izvinjenje stoji, samo nije bas jasno zasto si usao u koaliciju sa konstruktorima jedne ovakve zlocinacke politike i potpisao sa njima memorandum o vecnoj ljubavi. Da li mje tvoje izvinjenje iskreno ili je ucinjeno pod pritiskom? A zlocini su se dogadjali na svim stranama trebao bi valjda jos neko da se izvini iz bivsih Republika

Vladislav

pre 13 godina

Jedan deo obrazlozenja presude za ratne zlocine ucinjene na Ovcari glasi:"Kad su nepismenog Marka Miljanova pitali u cemu je razlika izmedju cojstva i junastva on je odgovorio da je junastvo sacuvati sebe od neprijatelja, a cojstvo sacuvati neprijatelja od sebe. Ovde ne sudimo vasem junastvu. O njemu ce presudu dati neki drugi sud,sud istorije. Ovu presudu smatrajte presudom vasem cojstvu."

Idu dani

pre 13 godina

Devedesetih godina, kad je pocinjala nasa tragedija, pod dirigentskom palicom izabranih nam vodja, neprestalno sam se pitao od kuda izviru ti copori njihovih pristalica. Jedan stariji i umni covek mi je tad preporucio, da se prisetim s kim sam bio u armiji. Vratim film nazad i pred ocima mi defiluje masa vojnika, koja na karti ondasnje nam domovine, nije umela da pokaze gdje je glavni grad ili s kojim se drzavama granicimo. Sve drugo znaju, samo su to zaboravili! Tad sam shvatio, gdje je regrutovan onaj “mrak”, sto je carevao svih nasih devedesetih godina.
Danas, kad citam uspaljene komentare, vidim opet te ljude sa kojima sam igrom sudbine, sluzio armiju. Sve znaju, osim odgovora na postavljeno zivotno pitanje! Znaju ko je kriv za ono prije 100 godina i za ono prije 20 godina i za ono jucer i za ovo danas, kad su plate tanke, a buducnost nepredvidiva. Uvek su im zelje nad mogucnostima i razumom.
Sutra, kad ponovo vlast zauzmu njihove nove, “svelte” vodje, oni znaju i sta ce i kako ce, a zaboravili su da im je tih devedesetih obecana svajcarska plata i nebeska buducnost!

djuro

pre 13 godina

treba samo pogledati broj komentara na ovu vest iz Hrvatske koji i dalje smatraju da se jedino i samo Srbija mora izviniti Hrvatskoj, pa shvatiti da je za pomirenje na zalost prerano, i da ovi danasnji gestovi (ma koliko bili dobronamerni) nece imati nikakav efekat.

aleksandarbgd

pre 13 godina

Gospodo draga,vidim da se vecina nas slaze u necemu a to je da zelimo dobrosusedske odnose u regionu i to pozdravljam. Takodje,danasnji dogadjaj nam daje nadu da ce se to jednog dana i desiti,ali kada??? Nisu ni gospodin Tadic niti gospodin Josipovic krivi za to sto,nazalost,i u Srbiji i u Hrvatskoj ima i dalje zadojenih nacionalista i dokle god je njih tesko da ce se ziveti kao nekada,znaci,problem je u nama,tj.u tim tzv.domoljubima... Hocemo da gledamo Dinamo i Hajduka u Beogradu,hocemo da idemo na Hrvatsko primorje,iskreno,ja se ne usudjujem barem jos desetak godina jer svake godine kada neko iz Srbije ode na more u Hrvatsku desi se neki incident,zato,uzmimo se u pamet jednom za svagda,dosta je bilo!!! Pozdrav

Jad Vasem

pre 13 godina

Zalosno je to sve sto se desilo 90-ih godina, i Vukovar i Gospic i sve ostale gadosti. Ali svega toga ne bi bilo da nije bilo pokolja i genocida iz II sv. rata, za koji jos uvek ne mogu da shvatim zasto se desio i zasto je ideologija Ustastva kao rodoljubiva iznedrila i unistenje sebi najslicnijeg naroda druge vere. Do prve Jugoslavije je saradnja Srba i Hrvata bila prirodna stvar. Ali cak i politikom Kraljevine, kakva god bila, se ne moze opravdati ideologija Pavelica 1/3, 1/3, 1/3. Koliko god deplasirano nekima izgledalo ipak su 90 posledice nerasciscenih zlocina iz II svetskog rata i komunistickog zatrpavanja pod tepih pod firmom bratstvo-jedinstvo i rezultat svega toga i pored razmirica agresija/ocuvanje SFRJ je da brojke pokazuju da se zloglasni ustaski plan ostvario u roku od 60 godina. Mozemo mi sad da pricamo do sutra o ovom ili onom gradu muceniku, ali brojke ne lazu.
Nadam se da ce Tadic sledece i svake godine, dok god bio predsednik se poklanjati zrtvama u Jasenovcu i u Vukovaru.
Nema opravdanja za Vukovar, ali se opet ne mozemo pretvarati da jedno s drugim nema veze i patiti od parcijalne amnezije.

nik

pre 13 godina

Ajde brzo da napravimo fudbalsku ligu, vrtece se mnogo vise novca cak i manji klubovi bi mogli dobro profitirati, vratice se gradjani na stadione naravno bez gostujucih navijaca jer balkanci svuda usvetu prave belaja, ali uglavnom to bi svima podiglo GDP barem za 0.2% kroz reklame, ulaznice, poreze, transfere..Iskreno zaljenje za sve nevine zrtve ali kao i uvek politika je tada pobedila a narod bio obmanjen kao i uvek.

Bosanac

pre 13 godina

Ih, jos da si im otvorio i jednu skolu "Srbija" k'o nama u znak dobre volje i pomirenja...
A sada ozbiljno, dobar potez i nadati se da ce se svi iz ex-Yu napokon okrenuti buducnosti.

mario

pre 13 godina

"200 hrvatskih civila i zarobljenika" Zašto nikada ne napišete da su to bili večinom ranjenici kakvi su to umovi bili koji su se iživljavali na ranjenicima.
Kada Srbija prizna da je odgovorna za Vukovar samo tada može doči do pomirenja sve ostalo je samo slikanje za međunarodnu zajednicu.

Vladimir

pre 13 godina

Zaista su nevjerovatni napori Tadica da priblizi Srbiju Evropi, sa strane posmatram njegovu politiku i stvarno cini sve sto moze. Mislim da je to donkihotovska borba jer je skoro usamljen, sps "drzi" unutrasnju politiku i dok god je tako Srbija tesko moze naprijed. Jedina prava stvar za Srbiju bi bila da sledecu vlast cine DS i LDP. OK, znam da je to trenutno u domenu naucne fantastike ali nadam se da ce jednog dana biti moguce.

DD

pre 13 godina

mislim da je vrijeme da se srpska javnost suoči sa činjenicom da su srpski građani ginuli bezveze na tuđem teritoriju. tadićeva isprika je nužna i dobro došla. Bogu hvala da se napokon okrenemo normalnom životu. Ostaje još samo da Srbija obilježi logore u kojim su zatočeni hrvatski branitelji i da napokon objavi imena "heroja" koji su tukli i zlostavljali zarobljenike. kao što znate mi u Hrvatskoj procesuiramo vojne policajce koji su tukli zatočene, mislim da je to obveza i Srbije. Pozdrav svima na B92.

maksi

pre 13 godina

Ja kao Albanac sa Kosova pozdravljam ovaj gest izvinjenja g.Tadica, i ja predlozio bih g.Tadica da dodje na Kosovu i cini istu stavar kao sto je cinio danas u Ovcaru-Vukovar.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svako normalan moze samo pozdraviti svaki korak ka pomirenju izmedju naroda sa prostora bivse Jugoslavije pa tako i izmedju Srbije i Hrvatske, Ali:
Dok u Hrvatskoj svi ocekuju izvinjenje Predsednika Tadica iako je poseta "nezvanicna" u Srbiji se velika vecina "plasi" upravo toga da bi se Tadic mogao izvinuti Hrvatima iako svi zahvaljujuci RTS "dobro znaju" da je Hrvatska "kriva",
sve to nazalost ostavlja i posle ove Tadiceve posete gomilu "nesuglasica" i mogucnost da svako ovu posetu tumaci kao i do sada na nacin kako mu najbolje odgovara !
Zahvaljujuci "duploj" funkciji koju Tadic ima kao Predsednik DS-a i kao Predsednik Srbije "prisiljava ga" da vodi "dvolicnu" politiku i logicno da to ne moze voditi ka iskrenom pomirenju ako se zna da Tadic kao Predsednik Srbije predstavlja tek jednu minimalnu vecinu birackog tela u Srbiji !

neber

pre 13 godina

Svaka cast Tadicu, zelim ti puno srece i snage da Srbiji vratis obraz. Susjedi ce cijeniti ovakve poteze, a bilo bi dobro da se cijene i kod kuce.

Aleksa-Novi Sad

pre 13 godina

mi smo isti narod, pricamo istim jezikom ali su nas neki losi ljudi zavadili i sada je doslo vreme da se pomirimo, pozdrav za sve dobronamerne ljude.

dalmatinac_bg

pre 13 godina

Zakopajte ratne sekire, izvinite se jedni drugima, pomirite se... nema srece nama bez Vas niti Vama bez nas...Puno smo zla naneli jedni drugima...Vreme je da opet budemo ljudi i dobre komsije

Majkl od Srbije

pre 13 godina

E sad cu malo da pokvarim ovu atmosferu jednodusne podrske (bar u ovim komentarima)ovakvom gestu naseg predsednika..ali ne u tom pogledu da ga osporim,jer on je potreban i smatram da treba dati do znanja da nekakav bolestan um koji strelja ranjenike ne sme da reprezentuje mene,a ubeđen sam ni ogromnu većinu mojih sunarodnika..mi Srbi to nikad nismo bili kroz istoriju..ali Hrvati -.što je započeo Pavelić 1941.godine pod parolom trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati, dovršio je Tuđman 1995.godine - sveo je procenat Srba u Hrvatskoj sličnim metodama na nivo statističke greške..išlo se dotle da mnogi istaknuti članovi HDZ-a nisu ni krili nameru da prave kontinuitet sa NDH..to se naravno desilo zato što Hrvatska NIKADA nije kažnjena za svoj zločin genocida,kao što je to bila Nemačka..a mi Srbi smo olako prešli preko tako strašnog zločina i povukli Hrvate po drugi put (prvi put 1918.godine)na pobedničku stranu,iako to nisu zaslužili..i normalno-pošto je prošlo prvi put 1941.bez kazne,daj da dovršimo posao drugi put-pomisliše mnogi Hrvati..e tako prolaze narodi kratke pameti,kao mi Srbi..e pa ja nisam takav-ja NE ZABORAVLJAM..baš me briga za ostale,ja imam dužnost prema poklanoj sabraći u Jasenovcu i ostalim stratištima!..ako je Mesić mogao da ode pre par godina u Kneset i moli za oproštaj Jevreje, izvolite gospodine predsedniče Hrvatske u Beograd da molite za oprost,z a sve-za Jasenovac, Jadovno, oluju.. te žrtve još uvek vape za priznanjem - dajte im ga, tada ću možda početi da poštujem Hvatsku kao državu... a dokle god na HRT i sličnim medijima budem osećao da provejava taj ambijent totalnog ignorisanja srpskih žrtava i odgovornosti hrvatske nacije za strahovite zločine-smatraću odgovornim ne Pavelića i ostale pojedince, nego celu hrvatsku državu... dokle god budu koketirali sa nacizmom i ustaštvom,dokle god se od toga ne ograde JASNO I GLASNO-njihovu celu državu smatram zasnovanom na tom zločinu..oni neprestano insistiraju na srpskim izvinjenjima,ali-ALO ljudi!!,etnički ste očistili Hrvatsku u roku od 50 godina,dajte bar malo relnosti..čini mi se da je gospodin Josipović ima,samo malo hrabrosti mu još treba..opet ,izvinite što kvarim idilu,ali samo iznosim svoja iskrena uverenja..P.S.nemoj da bi me neko optužio za nacionalizam,učestvovao sam još kao učenik i student u svim oblicima borbe protiv Miloševićevog tatalitarnog režima ,uvek bio protiv rata i uvek-za Zorana Đinđića... realni Srbin

ivan

pre 13 godina

Mozda bi izvinjenja trebala da idu redom, kako su se dogadjaji i odvijali, da se npr. hrvatski predsednik izvini za srspke zrtve tokom drugom svetskog rata u Lici, Baniju, Kordunu, Hercegovini i Slavoniji,Sremu pa zatim za Jasenovac.
Pa onda isto da se hrvatski predsednik izvini Romima i Jevrejima tokodje za njihove zrtve i da se napokon izvini svim narodima koji su tokom prvog i drugog svetskog rata ucestvovali u ratu sa sveznickim snagama kao oslobodioci za razliku od Hrvatske. (Jevrejima se izvinio). Dugacak je spisak hrvatskih zlocina i nedela koji su oni negde zaturili i zaboravili. Inace da se razumemo nisam protiv izvinjavanja i jedna ljudska zrtva je velika ali mi nesto ta statistika i istorija bas ne govori u prilog tezi da srbi treba prvi da nekom izvinjavaju.

guja ljuta

pre 13 godina

Srećna sam što su na čelima naše dve države konačno došli ljudi koji žele bolji život za svoje sunarodnike. Imali smo varijantu: Hrvatska do Zemuna i varijantu: Srbija do Karlobaga, pa smo videli dokle smo došli! Svima onima koji imaju negativan stav o ovom susretu želim da poručim par stvari:
- Moj muž je kao vojno lice učestvovao u ratovima u Hrvatskoj i na Kosovu. Hvala bogu živ je. Neki se nisu vratili, neki su se vratili kao invalidi, neki su oboleli od PTSP. Samo sam htela da vas podsetim da ni Tudjmanov ni Miloševićev sin nisu učestvovali u ratovima.
Pa ko razume - shvatiće...

Lukan

pre 13 godina

Nijedan zločin neće biti nekažnjen kaže Ivo, a za rušenje grada od 40.000 stanovnika do temelja i ubijanje preko 2.000 ljudi tog grada uz ranjavanje par tisuća i odvođenje njih dosta u logore po Vojvodini je kažnjeno 15 osoba na 200 godina zatvora. Nema kaj, stvarno su ih kaznili. Svaka čast.

Marko Srbin

pre 13 godina

Odlicno Tadicu. Izvinjenje stoji.

Sad jos samo da se Josipovic izvini za etnicko ciscenje srpskog stanovnista iz Slavonije pa mozemo da okrenemo novi list.

Francetić

pre 13 godina

Sigurno je da će uvijek biti prijepora tko je više kriv za rat. Činjenica je da se na području HRVATSKE vodio rat i razaranja koja su ostavila trajne posljedice. Propaganda sa srpske strane je dovodila do toga da su ljudi iz Srbije mobilizirani i poslani da ubijaju ustaške krvoloke kojih ustvari nije bilo. Hrvatske gradove i sela su branili obični ljudi, radnici i seljaci koji se nakon rata ako su preživjeli nisu imali gdje vratit. Neki na radna mjesta jer su ih omiljene vođe pokrale i rasprodale im poduzeća a neki jer su prognani i uništen im je dom.

Što se tiče hrvatske strane i vodstva naravno da ni ono nije bilo svaršeno. Mnoge stvari su se mogle izbjeć nakon prvih ekscesa i barikada kao i ubojstva 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu od strane srpskih dobrovoljaca od kojih je po Šešeljevom priznanju u Parlamentu Srbije taj dan bilo 14. On je rekao 14 četnika da je bilo. Sigurno je da je nekome odgovarao rat. Lopovima sa jedne i druge strane. Kako objasniti da je recimo Baranja dva puta bila pred oslobađanjem od paravojske srba 1992. i 1993.? HV je već bio u B.Manastiru kad je naređeno povlačenje. Pa zato da se pod izlikom rata obavi pretovrba i privatizacija. I opljačka sve što su generacije stvarale od strane partisjkih miljenika i odabranih tajkuna. Srpski problem je što su navučeni o odvedeni u rat iz Srbije a domaćim hrvatskim srbima obećana Srbija do Virovitice Karlovca i Karlobaga. Kad konačno shvatimo da su nas monstrumi odveli u propast i da je narod gladan s jedne i druge strane, dok srbi ne priznaju pogrešku i jasno kažu da su neki u ime srpskog naroda počinili stravične zločine u Vukovaru i Srebrenici nema sreće. I hrvatska strana je nakon Oluje odgovorna što nije procesuriala na vrijeme likove koji su se iživljavali nad srbima kod Knina. sad se to sređuje, malo kasno ali ipak. I to je bilo u puno manjoj mjeri nego zločini u Vukoaru 1991. kad je počinjeno masovno ubijanje i pokolj ranjenika. Tko zna koliko će trajat prepucavanja. ali nema sreće ako bude ostalo samo na tome. moramo dalje...

glas razuma

pre 13 godina

Kako je malo potrebno da bi se normalizovali odnosi. Šta god mislio o Tadiću, ovo je svakako potez za istoriju, i potez koji bar malo skida ljagu sa nas Srba

Izbeglica iz Hrvatske

pre 13 godina

Pozdravljam Tadićev gest i smatram da je trebalo i ranije da se desi. Bilo bi lepo da se slično desi i sa hrvatske strane. Možda sam prevideo, ali koliko znam nijedan predsednik Hrvatske se nije Srbima izvinio za zločine počinjene nad Srbima. Npr. u Gospiću i okolini gde je ubijeno par stotina Srba troje optuženih generala je dobilo ukupno manje od 30 godina zatvora. Da ne kažemo skandale koji su posle sledili sa umanjivanjem kazni, čiji je politički sponzor praktično bio Mesić.

Boris

pre 13 godina

Ko sta radi nas predsendik se samo izvinjava..Kad ce da se izvini nama Srbima, za losu politiku koju vodi njegova stranka na celu sa prepodobnim premijerom Cvetkovicem koji salje Kraljevu 50k eura, i Sv.leva ruka desni dzep minstrom Dinkicem?

Za jednog Miladina moze da se da milion eura, za Kraljevo se isprsili 50k, ali su svi potrchali da se slikaju, kao da su dali 50 miliona...ma bruka!

Kristina

pre 13 godina

Srbijo zar ne vidis koliko si velika danas...jer velik je onaj koji prizna svoje grehe bez obzira koliko su se drugi o nju ogresili...priznala i pokajala se...VELIKA si JAKO VELIKA :))))

vlad

pre 13 godina

Sinoc sam na vasoj televiziji gledao film o Vukovaru, koliko su ljudi bili zaslepljeni i puni mrznje, sta se tamo desavalo, ne znam, samo znam da mi je bilo muka i da film nisam mogao da odgledam do kraja.

Goran

pre 13 godina

Sinoć je na TV B92 išla emisija koja objašnjava prave uzroke rata, hvala vam na tome. Slučaj klanja Srba kod Osijeka je samo jedan od desetina o kojima se u Hrvatskoj samo paušalno govori. A to je još bilo i pre rata u Bosni. Takvih slučajeva je na desetine, ako ne i na stotine.

Hercegovac

pre 13 godina

Bravo za Tadica. On barem pokusava da priblizi Srbiju i njenje gradjane euro intergracijama. Uvijek ce postojati oni kojima je pomirenje trn u oku, mada takvih nadam se ima sve manje. Tadic nije perfektan, ali vi koji ga kritikujete. Koji je vas prijedlog? Sta ste vi uradili za pomirenje u regiji?

Matija

pre 13 godina

Ovo je za svaku pohvalu. Šteta je za Srbiju što je Zoran Đinđić ubijen jer vas je to unazadilo 10 godina. Tadić će napraviti više dobrog Srbiji u kratkom periodu nego svi oni nacionalisti zajedno u 100 godina samo što oni to još ne razumiju. Ista stvar je sa nacionalistima u RH.

oprezan

pre 13 godina

So neko rece ovde da je Srbija i ovakvim gestom pokazala koliko je velika. Jeste pokazala velicinu ali i emancipovanost koju, cini mi se dugo cekamo da nekako nadodje svim komsijama sto su tako silno u ulozi uvredjenih i ponizenih. Istorija Hrvatske je bazirana na etnickom ciscenju i o tome mora da se povede ozbiljna diskusija. Tek tada cu poverovati u mir na ovim prostorima. Do tada, komsije ucite od nas kako se mozete brzo regeneristai i civilizovano suociti sa svojom prosloscu. Neka se pripreme Albanci jer ce takodje morati puno toga da kazu, pre ili kasnije!

Zagrepčanin

pre 13 godina

Prije svega pozdravljam svaku ispriku nad nevinim žrtvama sa bilo koje strane.

A sada bih da se osvrnem na traženje isprike za "protjerivanjem" 250.000 Srba u Oluji. Gospodo, kada mnogi od vas shvate da to nije bilo nikakvo protjerivanje niti etničko čiščenje, onda će shvatiti zašto nema potrebe da se za istima ispričamo. Mogu se ispričati za 1000 pobijenih u Oluji, za spaljene i popljačkane kuće, itd, ali ne i za osobe koje su pobjegle prije dolaska HV. Izvinjenje tražite od gospodina Martića koji nije prihvatio Z4, pokojnog Miloševića... jedini koji se ispričao na najbolji mogući način je bio Babić. Vama su gospodo najveću štetu u ratu napravili upravo vaše vodstvo tih godina, a ne Hrvati.

hrvat iz srbije

pre 13 godina

bas lepo sto su se sreli ,nije ovo ni prvi ni poslednji put...ovo su normalne stvari za dve susedne drzave i na ovu posetu tako i gledam kao na najnormalniju stvar...krajnje uobicajenu i normalnu

koliko god to bilo tesko hrvatima sada je na hrvate red da se izvine...znamo mi dobro za sta...

Iva Horvath

pre 13 godina

Bravo Tadic!
Bravo Josipovic!

Ako ce dolazak Predsjednika Srbije dati odgovor na barem jedeno do sada neodgovoreno pitanje - imao je smisao.

Srbin iz Hrvatske

pre 13 godina

Da li je gospodin predsednik polozio venac u Jasenovcu? Da li je polozio venac na Petrovackoj cesti na kojoj u Oluju avionima bombardovani civili koji su proterani sa svojih ognjista. Ovako je sve ovo licemerno, kao sto neko rece sada je red da se izvine Albancima. Zao mi je svih zrtava... moja kuca je porusena do temelja u Hrvatskoj a ocigledno to nije bitno kao i za ostalih 2 000 porusenih kuca...Obezbedite ljudima bolji zivot u ekonomskom smislu pa ce se ljudi lako izmiriti.... Svako dobro dobrim ljudima !!!

devitd

pre 13 godina

Da li Tadic kao Predsednik Srbije, a samim tim i Srbija, ovim postupkom priznaje veterane iz Srbije koji su mobilisani i upuceni na "VOJNU VEZBU" u Vukovar i Hrvatsku?!
Zasada u bukvicama, ako ista stoji upisano, stoji; VOJNA VEZBA,samim tim se osporavaju sva prava veterana mobilisanih i upucenih u Hrvatsku!

zoran

pre 13 godina

... jos bih dodado da treba se izvinuti za sve nevine zrtve, pri proterivanju civila iz Knina (preko 300.000 !!!!) i
okoline.
Zrtve su zrtve ma kojoj nacionalnosti pripadale. Nema vecih i manjih.
Znas, vaga ima dve strane. Moraju se iznivelistai. Sve dok jedna preteze na racun druge ,nema harmonije.
Svakako pozdravljam napore Josipovica i TAdica. To je primer koji treba postovati.
Mrznja nece daleko dovesti bilo koga coveka na ovoj napacenoj planeti.

Marko

pre 13 godina

Mislim da se mi nikada necemo sloziti oko stvari u 90tima.
Ja kao Hrvat cu na temelju prodenoga i videnog imati razlicito misljenje.Ja sam prosao i vidio strahote, i nijedno misljenje uz duzno postovanje necu dijeliti isto s onim tko je o ratu slusao u fotelji na TVu iz Srbije.
No jesam za to da se odnosi normaliziraju jer patoloska mrznja nikome nista nije donjela.
Realno mi smo premali faktor u svijetu za kapriciranja i odugovlacenja.Ako ne zbog nas samih onda barem zbog nase djece i buducnosti koja njih ceka.
Pozdrav svima.

mne_PG

pre 13 godina

svaka cast i pohvala za Tadića i Josipovića...konačno neki razumni i normalni vladari na obje strane,koja će konačno zatvoriti tamne stranice nase proslosti i baciti u zaborav podstrakače tog crnog perioda(misleći na Miloševića ,Tudjmana, Mesića i Izatbegovića) !

Miki_In

pre 13 godina

Svaki normalan čovek pozdravlja normalizaciju odnosa, nemoramo se nešto preterano voleti i ljubiti ali uz krilaticu 'čist posao duga ljubav' i Hrvatska i Srbija mogu samo da profitiraju!

lena

pre 13 godina

A kada ce Tadic da se izvini gradjanima Srbije, a narocito onima koji su se borili za demokratsku buducnost ove zemlje i svojim ,sada mogu da kazem,bivsim glasacima ,zbog svega onoga sto se desilo i onoga sto se nije desilo a obecano je posle njegovog dolaska na vlast?

splico

pre 13 godina

Steta sta ljudi poput Tadica i Josipovica nisu bili predsjednici 90'ih. Puno je zivota i familija unisteno, al zivot ide dalje. Triba dicu odgajat da ne mrze suside i da se onakvo zlo koje su Srbi i Hrvati cinili jedni drugima u 20 stoljecu vise nikad ne ponovi. Lip pozdrav svima

bulat92

pre 13 godina

OVo je,zbilja lepa vest. Ohrabrujuća, jer otvara nove perspektive Srbiji i Hrvatskoj. Svako izvinjenje predsednika Tadića je mudar,državnički gest.Predsednik se sada izvinio, ali Boris Tadić, u to sam siguran, svoje izvinjenje i svoju bol zbog nevinih žrtava, izrazio je mnogo ranije,- u trenucima kada su te žrtve stradale.Dva predsednika su svojim gestovima pokazala kako moraju i treba da žive dva bliska, susedna naroda.

Зоран

pre 13 godina

Када ће хрватски председник код нас, можда нађе за сходно и он да се извини за ... тамо неки домовински рат, онај први, мислим.

djuro

pre 13 godina

treba samo pogledati broj komentara na ovu vest iz Hrvatske koji i dalje smatraju da se jedino i samo Srbija mora izviniti Hrvatskoj, pa shvatiti da je za pomirenje na zalost prerano, i da ovi danasnji gestovi (ma koliko bili dobronamerni) nece imati nikakav efekat.

andrija

pre 13 godina

Dobro, no simbolika je interesantno odabrana. Tačno je da su u decembru odvedeni civili čiji su posmrtni ostaci pronašeni više godina kasnije na području Dinare. Za razliku od više od deset leševa u samom Divošu, selu na nepun kilometar severoistočno od Paulinog dvora. Na Ovčari jesu pobijeni. Neću ulaziti u pitanja odabira Paulinog dvora, ali ostaje pitanje zašto se od 13.decembra 91, posle specijalne emisije o Divošu, to selo nigde više ne spominje!?

Deki

pre 13 godina

Uhvati me i velika tuga i velika sreca kada ovo citam. Tuga sto ove pameti i pomirenja nije bilo 1991, a sreca sto opet mislim da ni sada nije kasno da se ponovo krene od nule. Uvek ce na svakoj strani biti i protiv i za jer su ljudi na obe strane svasta proziveli, ali jedno je sigurno da je ovakva slika mnogo lepsa nego slike iz devedesetih u kojima su glavni igraci bili Milosevic i Tudjman.

mirotvorac

pre 13 godina

"НИЈЕДНА ИДЕОЛОГИЈА НИЈЕ ВРЕДНА ЈЕДНЕ ЈЕДИНЕ ДЕЧИЈЕ СУЗЕ" - ДОСТОЈЕВСКИ
Свака част и Тадићу и Јосиповићу.

Zmaj

pre 13 godina

Ne mesajte babe i žabe kad je u pitanju Miladin Kovačević. SAD svake godine daju Srbiji pomoc od oko 30ak miliona dolara i njeno dalje davanje su uslovili isplatom te sume za Kovačevića. Nije to zato sto je Srbija bas toliko odlučila da će dati, već zato što je morala.

hulk

pre 13 godina

Vukovar je tada mirisao na smrt .Veliki broj loših ljudi sa jedne i druge strane i još više dobrih ljudi između.ZNAM JER SAM BIO NA TIM PROSTORIMA.Drago mi je da se nešto pokreće sa mrtve tačke .VEĆINA I NE SHVATA ŠTA SE TAMO DESILO?Žao mi je svih koji su poginuli tada osim onih krvnika sa obe strane.PAMET U GLAVU I HRVATI I SRBI.NE PONOVILO SE.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Tadićevo izvinjenje na Ovčari

Sto se bar mene licno tice, ovo je jedan od redjih momenata gde onaj deo gradjana Srbije koji nije podrzavao politiku Pok. Slobodana Milosevica i Radikala (starih i naprednih)
moze biti PONOSAN na Predsednika Tadica i njegove reci izvinjenja nevinim zrtvama proisteklim iz te politike !
Nazalost niko ne moze povratiti proslost i zrtve njihovim porodicama ali je sigurno da reci zaljenja i izvinjenja koliko toliko ublazuju bol svih koji su pretrpeli taj tuzni period istorije dva naroda i ulivaju poverenje da se tako nesto nikada nece ponoviti !
Iskreno verujem da je ovo pocetak jedne neizbezne politike koja se mora nastaviti u celom regionu zbog zajednicke buducnosti i buducnosti maldjih generacija koje zbog jedne pogresne politike koja se vodila u jednom nesrecnom periodu ne mogi i ne treba da snose bilo kakvu odgovornost !
Razloga za izvinjenje kao i odredjene krivice ima sigurno na svim stranama i cvrsto verujem da ce se posle Tadicevog izvinjenja i na drugim stranama daleko lakse naci politicari koji ce izraziti zaljenje zbog svog dela krivice ili bolje receno zbog krivice politicara iz njihovih redova kao sto je to danas ucinio Predsednik Tadic !
"Da bi se nesto ruzno uklonilo treba ga "prekriti" necim LEPSIM" !

Spectator

pre 13 godina

Onima, koji sve zele staviti na vagu ili relativizirati zelim poruciti, da to tako ne funkionira. Ili cemo suditi SVIM zlocincima,na svim stranama ilio cemo svaki slucaj stavljati na apotekarsku vagu i traziti slican na suprotnoj strani. Na B92-siteu, pod rubrikom dokumenti imate vec dugo jedan clanak: "69 hrvatskih civila ubijeno u Lovasu u oktobru 1991", sad ce netko reci ali ima toga i sa srpskim civilima! Pa naravno da ima, ali kako sam rekao, svaki zlocin je zlocin i mora biti kaznjen, radi nas samih, buducnosti nasih pokoljenja i kako bi moja pok. majka znala reci: moj sinko, radit zlo a nadati se dobru, to ne ide.

Aleksey

pre 13 godina

Majkl od Srbije evo da odgovorim na vas komentar. Jasenovacki betonski cvijet umijesto da je simbol svih stradalih, postao je simbolom Srpske mitomanije, lazi i preuvelicavanja sa ciljem da se kolektivno stigmatizira citavi Hrvatski narod kao genocidni. E pa gospodine Majkl od Srbije u krivu ste. Da vas podsjetim da su u Jasenovcu ubijani svi protivnici ustaskog rezima pa tako i Hrvati. Zaboravljate da je vođa proboja Jasenovackih logorasa bio Hrvat Ante Bakovic Baka.Uporno minimalizirate pa cak i negirate ulogu Hrvata u borbi protiv fasizma i ustaskog rezima, dok u isto vrijeme preuvelicavate ulogu Srba u borbi protiv fasizma, a negirate da je dio srpskog korpusa također tokom 2 svjetskog rata bio na strani saveznika (Pavle Djurisic bio odlikovan od nacista gvozenim krizom, pop Djujic i dinarska cetnicka divizija surađivala je i sa ustasama, a posebno sa Talijanima, Beograd prvi u Europi rijesio zidovsko pitanje itd) Da vam jos spomenem kako su sva tri Hrvatska presjednika bila na Jasenovcu i poklonila se zrtvama i zapalili svijecu. Da li znate gospodine Majkl da je Franjo Tuđman posjetio Jasenovac 1996 uoci dana antifasizma i da je rekao da je dosao u Jasenovac kao presjednik Republike Hrvatske da se pokloni svim nevinim zrtvama fasizma i ustaskog rezima. A niste culi za to ili glumite? Dalje da vam spomenem da su Franjo Tuđman, Stjepan Mesic, Josip Manolic(presjednik Hrvatskog sabora), Joza Boljkovac (ministar unutrasnjih poslova), Martin Spegelj-ministar obrane, Janko Bobetko stozerni brigadir Hrvatske vojske bili Titovi partizani i oficiri tijekom 2 svjetskog rata, prema tome vasa konstatacija da je vlada republike Hrvatske na celu sa Tuđmanom s pocetka 1990-tih nasljednica Ustasa smijesna i krajnje neozbiljna. Pozdrav

Слоба

pre 13 godina

Председник Тадић, ако је такав миротворац, требало је прво да се извини мом оцу и свим Србима који су мобилисани за време рата без пристанка и питања.

Jad Vasem

pre 13 godina

Zalosno je to sve sto se desilo 90-ih godina, i Vukovar i Gospic i sve ostale gadosti. Ali svega toga ne bi bilo da nije bilo pokolja i genocida iz II sv. rata, za koji jos uvek ne mogu da shvatim zasto se desio i zasto je ideologija Ustastva kao rodoljubiva iznedrila i unistenje sebi najslicnijeg naroda druge vere. Do prve Jugoslavije je saradnja Srba i Hrvata bila prirodna stvar. Ali cak i politikom Kraljevine, kakva god bila, se ne moze opravdati ideologija Pavelica 1/3, 1/3, 1/3. Koliko god deplasirano nekima izgledalo ipak su 90 posledice nerasciscenih zlocina iz II svetskog rata i komunistickog zatrpavanja pod tepih pod firmom bratstvo-jedinstvo i rezultat svega toga i pored razmirica agresija/ocuvanje SFRJ je da brojke pokazuju da se zloglasni ustaski plan ostvario u roku od 60 godina. Mozemo mi sad da pricamo do sutra o ovom ili onom gradu muceniku, ali brojke ne lazu.
Nadam se da ce Tadic sledece i svake godine, dok god bio predsednik se poklanjati zrtvama u Jasenovcu i u Vukovaru.
Nema opravdanja za Vukovar, ali se opet ne mozemo pretvarati da jedno s drugim nema veze i patiti od parcijalne amnezije.

traxform

pre 13 godina

Dolazim iz zagreba,i imam 20 godina.Na neke bolesne i primitivne komentare rec cu samo ovo..Ljep je new york,ljepa je barcelona,al samo sam se u beogradu osjeco ko doma, rec ce zlobn da sam ulizica,i da pricam gluposti,al moj zeludac nakon hrane,i ona ugoda,ona j...na ugoda,bez straha i srama sta sam hrvat,je neprocjenjiva,i sta je najbitnije,dolazim opet!

iii

pre 13 godina

Ljudi nikad zadovoljni izgleda. Normalno da nije bilo ubijanja i zlocina samo na ta 2 mesta, ovo je simbolican cin i zato su obisli 2 najpoznatija mesta hrvatskih i srpskih zlocina, a ne turisticka tura, pa da odu u svaki zaselak gde se nesto desilo (a desilo toga jako puno, na obe strane, morali bi bar mesec dana da obilaze ako bi hteli sve da obidju).

?!?

pre 13 godina

Izvinjenje stoji, samo nije bas jasno zasto si usao u koaliciju sa konstruktorima jedne ovakve zlocinacke politike i potpisao sa njima memorandum o vecnoj ljubavi. Da li mje tvoje izvinjenje iskreno ili je ucinjeno pod pritiskom? A zlocini su se dogadjali na svim stranama trebao bi valjda jos neko da se izvini iz bivsih Republika

false

pre 13 godina

Mir, mir, mir niko nije kriv, ava, ava, ava sudija je krava.

I tako kroz 60 godina opet nove Juge, i opet niko nije kriv kao ni posle WW2.

A oni koji su profitirali u ratu sa obe strane su sada biznismeni, politicari i ugledni gradjani, dok je samo nekolicina po zatvorima.

vasco

pre 13 godina

bravo Borisu!!! Kamo srece da se nas Milo, koji je bio jedan od dirketnih ucesnika aktivne nasilnicke i agresorske politike, danas potalausi i svrati na Stradun i pokaje se za sve sto je napravio i njima i nama. A s Cetinja Vila klice li klice, oprosti nam Dubrovnice...

sara

pre 13 godina

Tadićeva isprika danas u Vukovaru velika je državnička gesta za koju je trebalo mnogo ljudske i političke hrabrosti. Znam da će ga u Srbiji mnogi zbog toga napadati, isto kao što su napadali našeg predsjednika Josipovića kada se ispričao u Sarajevu za sve zločine koje su učinili Hrvati. Baš zbog toga ova današnja Tadićeva gesta dobiva još više na značenju. Srbija danas može biti zaista ponosna na svog predsjednika, samo jednim kratkim posjetom napravio je više dobroga za svoju zemlju nego svi nacionalisti u zadnjih 20 godina.

Pozdrav iz Hrvatske!

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

Ima On zbog cega da se izvinjava. I u svoje ime jer se "istorijski pomirio" sa protagonistima zlocinacke politike, svojim sadasnjim koalicionim partnerima, ali je trebalo da i njih povede do mesta zlocina. Da se tamo zajedno izvinjavaju iskljucivo nevinim zrtvama. Jer bilo je i vinih na obe strane.
Meni je mucno kad pomislim da ce On, kada se vrati, nastaviti da se grli i ljubaka sa tajkunima koji su se enormno obogatili na nesreci naroda u vreme kada su bili ministri u zlocinackoj vladi crveno crne koalicije SPS/ SRS/ JUL! A koji zajedno sa Njim i Ergelom Ljubicevo i danas vedre i oblace po zemlji Srbiji dok se kolone opljackanih i gladnih skupljaju oko kazana pred Narodnim (!) kuhinjama!
Muka mi je veca, ne kada odlazi na put vec sto nam se stalno vraca.
Sram vas bilo!

nada

pre 13 godina

Ja sam Srbin. Zelim da vam svima bude jasno da mi je svaki Hrvat koga ja cenim kao dobrog coveka drazi i preci od bilo kog Srbina koji ne valja kao covek. Hrvati kao komsije ce mi uvek biti drazi i potrebniji nego stranci iz daljina. Pozdrav svim dobrim ljudima. Hajde da stvaramo cuda (gde ce nam se neko diviti zbog njih).

Dejan

pre 13 godina

Nikakva izvinjenja nece vratiti mrtve, zato i treba gledati u buducnost i zapamtiti da se vise nikada ne ponovi. Gledanja u proslost, sabiranja, tko je kada koga (pocelo je to davno pre Pavelica, samo ne zelimo da pogledamo i u to vreme), a od toga nema buducnosti. Sada je svako na svome i ne vidim problem da saradjujemo i zivimo kao komsije, te da uredimo ovu zadnju balkansku kaljuzu da nam pozavide i Skandinavci (sto da ne, pa nismo nista manje sposobni od njih, ako zelimo).

Deki

pre 13 godina

Kao i u svakom sukobu uvek postoje tri verzije price, njihova, nasa i ona prava. Ne postoje losi narodi vec lose vodje i politike.Nazalost imali smo lose vodje i mnogo je ljudi stradalo.Zato, ne optuzujmo se medjusobno jer narod nije nista kriv.
Nije poenta ko ce se kome izvinuti, jer nastradali od toga nemaju bas nista, poenta je da se ovakve stvari vise nikada ne ponove i zato hvala predsednicima Hrvatske i Srbije sto rade na tome.

nik

pre 13 godina

Ajde brzo da napravimo fudbalsku ligu, vrtece se mnogo vise novca cak i manji klubovi bi mogli dobro profitirati, vratice se gradjani na stadione naravno bez gostujucih navijaca jer balkanci svuda usvetu prave belaja, ali uglavnom to bi svima podiglo GDP barem za 0.2% kroz reklame, ulaznice, poreze, transfere..Iskreno zaljenje za sve nevine zrtve ali kao i uvek politika je tada pobedila a narod bio obmanjen kao i uvek.

Vladislav

pre 13 godina

Jedan deo obrazlozenja presude za ratne zlocine ucinjene na Ovcari glasi:"Kad su nepismenog Marka Miljanova pitali u cemu je razlika izmedju cojstva i junastva on je odgovorio da je junastvo sacuvati sebe od neprijatelja, a cojstvo sacuvati neprijatelja od sebe. Ovde ne sudimo vasem junastvu. O njemu ce presudu dati neki drugi sud,sud istorije. Ovu presudu smatrajte presudom vasem cojstvu."

aleksandarbgd

pre 13 godina

Gospodo draga,vidim da se vecina nas slaze u necemu a to je da zelimo dobrosusedske odnose u regionu i to pozdravljam. Takodje,danasnji dogadjaj nam daje nadu da ce se to jednog dana i desiti,ali kada??? Nisu ni gospodin Tadic niti gospodin Josipovic krivi za to sto,nazalost,i u Srbiji i u Hrvatskoj ima i dalje zadojenih nacionalista i dokle god je njih tesko da ce se ziveti kao nekada,znaci,problem je u nama,tj.u tim tzv.domoljubima... Hocemo da gledamo Dinamo i Hajduka u Beogradu,hocemo da idemo na Hrvatsko primorje,iskreno,ja se ne usudjujem barem jos desetak godina jer svake godine kada neko iz Srbije ode na more u Hrvatsku desi se neki incident,zato,uzmimo se u pamet jednom za svagda,dosta je bilo!!! Pozdrav

Goran

pre 13 godina

Po vecini komentara shvatam koliko i jedan i drugi narod grese u startu. Ljudi, izvinjenja nisu potrebna, jer zlocine NISMO POCINILI NI MI, NI ONI! Jedina stvar koju treba jasno i glasno reci je "Ne, mi nismo zlocinci koji su pobili vase najmilije. NE podrzavamo ih i ne smatramo ih svojima. Zlocine je ucinio najveci ljudski otpad, a mi se od njih distanciramo i trudimo da ih smestimo iza resetaka, gde im je mesto. Jedina slicnost koju sa tim otpadom imamo je sto smo, sasvim slucajno, iste nacionalnosti!".
A ti, majstore, sto imas duznost prema poklanoj braci da ne zaboravis, zapamti i ovo: NISU TVOJU POKLANU BRACU UBILI BILO KOJI HRVATI, vec su ih ubili Hrvati-zlocinci, kao sto ranjenike na Ovcari nije ubio bilo koji Srbin, vec Srbin-zlocinac. Taj zlocinac nije moj! Nemamo iste poglede na svet, nemamo isto poimanje zivota, ne slusamo ni istu muziku, ne zanimaju nas iste stvari, ne krecemo se u istom drustvu, namamo apsolutno nikakvih dodirnih tacaka, osim sto smo Srbi. Nemam ja potrebu nikome da se izvinjavam, sta vise - i ja sam isto gnevan na te maloumnike (iako mi nikoga nisu ubili) i osecam da sam na istoj strani sa zrtvama. Ti zlocinci, koji su pobili ljude, bez obzira na to koje su nacionalnosti - su ISTI. Dakle - Srbin-zlocinac i Hrvat zlocinac su isti i imaju mnogo vise zajednickih stvari nego bilo ko od njih sa normlanim Srbinom ili Hrvatom.

Idu dani

pre 13 godina

Devedesetih godina, kad je pocinjala nasa tragedija, pod dirigentskom palicom izabranih nam vodja, neprestalno sam se pitao od kuda izviru ti copori njihovih pristalica. Jedan stariji i umni covek mi je tad preporucio, da se prisetim s kim sam bio u armiji. Vratim film nazad i pred ocima mi defiluje masa vojnika, koja na karti ondasnje nam domovine, nije umela da pokaze gdje je glavni grad ili s kojim se drzavama granicimo. Sve drugo znaju, samo su to zaboravili! Tad sam shvatio, gdje je regrutovan onaj “mrak”, sto je carevao svih nasih devedesetih godina.
Danas, kad citam uspaljene komentare, vidim opet te ljude sa kojima sam igrom sudbine, sluzio armiju. Sve znaju, osim odgovora na postavljeno zivotno pitanje! Znaju ko je kriv za ono prije 100 godina i za ono prije 20 godina i za ono jucer i za ovo danas, kad su plate tanke, a buducnost nepredvidiva. Uvek su im zelje nad mogucnostima i razumom.
Sutra, kad ponovo vlast zauzmu njihove nove, “svelte” vodje, oni znaju i sta ce i kako ce, a zaboravili su da im je tih devedesetih obecana svajcarska plata i nebeska buducnost!

ja

pre 13 godina

bez obzira bili mi hrvati,srbi ili druge manjine zivot je kratak da bi mrzili i patili.dosta je 91 dosta je otrova i zlog semena medju nama.ono nije bio moj rat ali je rat moga oca koji je umro od posledica rata i ja postujem njegove zelje ali ja zivim u mojem tj sadasnjem vremenu.ja sam hrvat koji navija za partizan,zivim u vukovaru i volim ovaj grad,ove ljude ja volim zivot i hocu da ga zivim kao normalan covek.mladi ovoga grada nemaju posla i mislimk da im je 91 godina i sve to jos veci uteg na daljnju buducnost.treba pamtiti i secati se ali ne mrziti.

Bosanac

pre 13 godina

Ih, jos da si im otvorio i jednu skolu "Srbija" k'o nama u znak dobre volje i pomirenja...
A sada ozbiljno, dobar potez i nadati se da ce se svi iz ex-Yu napokon okrenuti buducnosti.