Petak, 29.10.2010.

16:58

Banat:U solarnu elektranu 800 mil.€

Skupština opštine Nova Crnja usvojila je odluku o učešću u projektu gradnje solarne elektrane, u koju konzorcijum iz Nemačke namerava da investira 800 mil. evra

Izvor: Tanjug

Banat:U solarnu elektranu 800 mil.€ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 13 godina

Zivim i radim u Sofiji, mogu vam reci da je nemacki konzorcijum takodje pregovarao sa bugarskom vladom za solarno polje skoro iste velicine, i po pisanju njihove stampe, pregovori su na stand-by-u, kazu, postoji strah da su presli u komsiluk, u Srbiju, pogotovu sto je u konzorcijumu i jedan srbin. A sta mi radimo sada? Drvlje i kamenje? Razne gluposti i kritike?!
Bravo za predsednika Milankova i vladu koja to podrzava
Pozdrav

Marko

pre 13 godina

Kakav smo mi to narod?!
Umesto da pružimo makar verbalnu podrsku ovakvom projektu i Predsedniku Opštine Nova Crnja
mi napadamo takav projekat .
Bravo gospodine Milankov i odmah neka Nemački investitori na potpisu ugovora doniraju
objekat Đure Jakšića i takvim gestom se predstave srpskom narodu .
Krajnje je vreme da se i Vojvodina prosvetli.Apsolutna podrška Vama,gospodinu Pajtiću i
gospodinu Striškoviću .

todor

pre 13 godina

OVO je obicna stih proba kako bi se isprobala publika kpomentatora kao ono "sta bi bilo kad bi bilo" i TU lezi ZEKA oko predmetog interesovanja ne imenovanog KONZORCIJUMA.
Ako je registrovan zasto se ne objave, ako nista drugo makar WEB adresa, pa da vidimo nesto blize o TOME,a ovako, ce biti : "TRLA baba lan u .........

Sunny

pre 13 godina

Opštine Kikinda i Crnja su poslednjih nekoliko godina pod vodom, mehanizacija ni ne ulazi u polovinu njiva, ili ulazi sa velikim zakašnjenjem. Pa il ovo, il ribnjaci, ratarstvo na mnogim pacelama može da se zaboravi.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@DzoniKG

Hahaha, jel si vid'o ti? 2.8 meleardi za jedan dan, a samo 600 milki za celu 2010. godinu! Nema zezanja sa Velicanstvenih 27!

Dragana

pre 13 godina

Ovo je poljoprivredna zemlja.Da su tih 1000ha iskorisceni ta opstina bi bila u mnogo boljem polozaju,ne bi se oslanjala samo na fabrike.solarna elektrana?nije to za Srbiju.jos mi nismo spremni za tako nesto.

Novica

pre 13 godina

Ovakva struja je preskupa, slazem se da treba unaprediti vec postojece elektrane i osavremeniti ih, dobili bi mnogo jeftiniju struju. Ako neko vec insistira na solarnoj energiji, solarni stirling generatori koje prave nemci i spanci od 2001. proizvode struju po ceni od 12 centi po kWh, sto je mnogo isplativije od klasicnih solarnih panela gde cena ide do 30 centi po kWh.

Nebojsa

pre 13 godina

Zakon po kome drzava subvencionise obnovljive izvore nema smisla.22 evro centa za kw solarne energije je preskupo.Ovo mozda ima smisla u Nemackoj,SAD i drugim zemljama koje razvijaju tehnologiju pa posle mogu da je prodaju ali Srbija koju bi svu tehnologiju uvezla-besmisleno.Trenutno placamo oko 5 centi/kw struje sto znaci da bi dotirali 17 centi/kw.Ako drzava vec ima para(a nema)neka te pare ulozi u EPS u pogone za odsumporavanje,sredjivanje pepelista,povecanje iskoriscenja termoelektrana koje je bednih 33% sto bi daleko vise doprinelo ekoloskoj slici Srbije.Ne znam gde ce da nadju te pare za subvencionisanje-mozda Telekom pa da ekspresno vratimo pare Nemcima ili preko povecanja cena struje koju i ovako ne mozemo da placamo- ne znam,ali znam da nije za izvoz jer bi to gradili u Grckoj,Portugalu,Spaniji... dok u Srbiji samo zbog ENORMNIH subvencija.
Mi subvencije ni za MLEKO nemamo.PITAM ODAKLE PARE???

DzoniKG

pre 13 godina

Ova vest ce kao i ostalih hiljade drugih investicija koje smo svakog dana citali na ovom sajtu u zadnjih nekoliko godina.A to je objave vest i zaborave , sutra dan nova se izmisli i tako do vecnosti.Samo prelistati pod keyword "investira" i sabiranjem cifara iz vesti se dolazi do cifre od 200-300 milijardi $.

DzoniKG

pre 13 godina

Da dodam ,od 5 vesti na b92 u 3 se "investira" ,u jednoj milijardu eura ,u drugoj vesti turci takodje milijardu eura (nisu ni oni grbavi) a u ovoj skromnih 800 miliona eura.I cas posla 2.8 MILIJARDI eura investicija u srbiji i to samo za jedan dan.Pa ne moze nam niko nista ,mi smo svetsko ekonomsko cudo.

Milan

pre 13 godina

Sta ste se uhvatili za tih hiljadu hektara kao da je milion, i kao da smo do sada sa tom zemljom radili nesto pametno osim sto je prodavana Miskovicu i slicnima koji samo odnose novac iz ove zemlje. Kao sto rece neko "samo da se ostvari", ali kao sto rece neko drugi "verovacu kad vidim".

Smele

pre 13 godina

Dakle, neimenovani konzorcijum iz Nemacke (verovatno neki sitni biznismeni) gradi najvecu solarnu elektranu u Evropi (pored onolike Spanije, Portugalije, Grcke) na prostoru od 1000 hektara uz investicije of 800 miliona evra. Samo da spomenem da kilovat struje iz solarne energije kosta prosecno 30 eurocenti.

miloslav

pre 13 godina

Moj prijatelj ima u ceskoj fotovolticnu elektranu na 3hektara, nema ni jednog zaposlenog jer je prostor ogradjen i kamerama se prati sta se desava. Ovo sto pisu novinari nema veze sa zivitom. Idite u cesku i vidite i nemojte lupati gluposti zbog visoke cene ciste struje podigli su cenu redovne struje. novinari neznaju koliko je 800 miliona eura kao da nemci neznaju sta ce s parama pa pravo u srbiju zutim lopuzama na noge.

Bogi

pre 13 godina

Važi. Predlažem da se između solarnih panela posade i male vetrenjače, pa kad porastu, da prave i one struju. Samo se mora voditi računa da ne guraju prste u panele,dok su još tako male, može struja da ih ubije. To će raditi onih 400 ljudi koji dobiju posao tamo, pretpostavljam.

Ima li kraja ovome u Srbji?

saviola

pre 13 godina

a ko ce da proizvede te solarne kolektore? zamalo pa neko iz srbije. tu su pare!!! ali ne to će uraditi nemci jer smo mi tupavi i ne znamo da napravimo solarne panele. mi ćemo da ih održavamo po sistemu: "Nahrani svinje i ne diraj dugmiće!" Dinkiću MAJSTORE!!!!!!!! Kakav je on genije ali za sebe narvno.

zlaatkoNI

pre 13 godina

Opet samo da se piše nešto,na plodne oranice solarne ćelije a u pustinju žitarice i stočnu
hranu jer imamo mleka da se
podavimo.Što Ameri nisu napravili solarne elektrane u Ilinoisu,Ajovi i sl. nego zamisli u Arizoni,Kaliforniji
pojma oni nemaju.Možda iznad svake ćelije ugrade i vetrogeneratore pa kad je oblačno i dune Košava ima da ga okreće sve u 16.

Milan

pre 13 godina

Svaka čast! Nadam se da će projekat uspeti! Pa šta ako je 1000hektara? Pitam se kojih to 1000 obradivih hektara zemlje kod nas može da zaposli 400 radnika i to na sigurna radna mesta i na duži rok? Pa nećemo valjda svi u Vojvodini da vozimo traktore i kopamo po poljima?!

Ex DS

pre 13 godina

Nece dati Pajtic. Pa vidite kako je, ispostavilo, bez razloga uhapsio gradonacelnika Zrenjanina, Gorana Knezevica, samo da bi zaustavio do tada neverovatan priliv stranih investitora i razvoj ZR-a.

roko

pre 13 godina

U Ceskoj su solarne elektrane hit iz prostog razloga sto drzava placa kilovat tri puta skuplje od obicnog proizvedenog u hidro i termoelektranama. Lako cete dobiti investitore za ovaj posao samo definirajte cenu kilovata.

marko

pre 13 godina

Na 1000 ha da posejete psenicu imali bi ste cist profit do nekih 500 hiljada evra. Na tih 1000 ha da sejete razne kultire tokom vise godina bi dosli do cistog profita od 1 miliona evra godisnje. Ovako dobijemo unistenje tih 1000 ha, i plus ce drzava morati da subvencionise tih 1000 ha sa nekih pretpostavljam 10-20 miliona evra godisnje. Koliko je tek ludost eksploatisati solarnu energiju na terenu gde nije bas neki broj suncanih dana. Jos je veca ludost subvencionisati skupu energiju kad imate reke od kojih ne postoji jeftiniji vid energije. I sve ovo radi drzava koja ne moze da sastavi kraj sa krajem. Ko veruje da ovde nema korupcije i mita, i to velikog, taj pod hitno nek ide na lecenje.
Koliko vidim nekoliko prethodnih razumnih komentatora vec pocela da redja minuse, a vidim da ima vise minusa nego sto ima komentara koji brane ovu ludost. Izvolite, dajte svoje pozitivne komentare na ovu vest, batalite kliktanje. Kliktanjem samo potvrdjujete pretpostvaku da ste obicni kliktaci ili oni koji su direktno zainteresovani za ovu ludost. Voleo bih da cujem od vas sta je, i koji je interes sredine a i drzave u ovom projektu?

milorad komrakov

pre 13 godina

'Skupština opštine Nova Crnja usvojila je odluku o učešću u projektu gradnje solarne elektrane'

Uf, dobro je. Investitori iz Nemačke ne moraju više da strepe... ključni faktor, opština Nove Crnje uključila se u projekat, njihova pomoć biće presudna u uspehu ovog projekta.

ovo kao da je scenario za epizodu serije 'Vratiće se rode'

hahahahahhahahahahahahahahaha

Inače, malo po malo, ovakve vesti sve više podsećaju na priloge iz dnevnika negde sa kraja 90-ih, grade se kule i gradovi, projekti, ulaganja... naročito kad se približimo izborima. tužno ali istinito

Skyscraper

pre 13 godina

Hm, iako u potpunosti podrzavam svako ulaganje u obnovljive izvore enegrije moram da primetim da je ova vest prilicno zbunjujuca i kontradiktorna. Na kraju teksta se navodi da nemacki konzorcijum namerava da struju proizvedenu iz solarnih panela u Banatu prodaje italijanima?! Prvo, to je tehnicki vrlo tesko izvodljivo zbog problema sa skladistenjem i transportom solarne energije a drugo, zasto se onda pominje neophodnost menjanja nacionalnog zakona o povlascenim tarifama ako vec proizvedena struja uopste nece biti prodavana i koriscena u Srbiji? Takodje, isplativost projekta kojim se u zakup daje toliko zemljiste da bi se ekoloski prozvedena struja na kraju izvozila jeste prilicno problematicna. Zasto jednostavno EPS ne kupi tu struju po vec predvidjenim povlascenim tarifama i time smanji udeo fosilnih goriva i doprinese smanjenju zagadjenja u Srbiji? Ovo me neodoljivo podseca na cuveni projekat o gradnji hidroelektrana sa Italijanima u kojima je takodje predivdjeno da se koriste prirodni resursi u Srbiji a cista struja potom u potpunosti izvozi nazad u Italiju.

Andrija

pre 13 godina

Uhhh...naučna fantastika. Ovo može da napiše samo neko ko pojma nema o energetici. Voleo bih da kažem da, super...ali moram reći-nerealno.

dovla

pre 13 godina

E stvarno svasta, solarni paneli na obradivoj povrsini, i to od 1000ha! Na ovakvom terenu ide se sa turbinama na vetar.
U stvari kad malo bolje razmislim, to je srpski san, izdas nesto ili prodas, i naravno ne radis puno. Jer jelte, ko ce da obradjuje toliko povrsinu.

Иван-Ниш

pre 13 godina

(Горан, 29. oktobar 2010 17:40)
Логично твоје питање, мада ја чуо од нашег министра да се за неку деценију очекује да Банат постане пустиња због промене климе. И у Нишу падавина нема више него у Банату, а има више сунчаних дана. Не би било лоше и овде нека соларна електраница. ;)

v

pre 13 godina

Sigurno ih je Dinkic doveo, kao i mnoge pre toga. Moram odseliti iz Srbije. Toliko je postal dosadn dosadno, da se osecam kao da sam u Norveskoj.

observer in eerie country

pre 13 godina

Kolki je moj deo????
Kada se realizuje Djerdap 3, Vranjska banja, Termoelektrana kod Zajecara,vetroparkovi u svakoj opštini, 3. blok u Obrenovcu, doći će na red i Srpska Crnja.

o, sole mio!

pre 13 godina

1 000 hektara!?!? HILJADU hektara?? opštinari bi morali da se zapitaju koliko novca donosi prinos sa 1000ha, pa videti da li se gradnja uopšte isplati jer je cena najma zemljišta upravo najveća stavka koštanja kod solarnih elektrana - e sad, ako je opština rešila da budzašto izdaje tu zemlju, to je druga stvar... ja se samo nadam da nisu, po starom običaju, radile koverte opštinarima. da se posao sa kolektorima toliko isplati, nemci bi odavno hiljade obradivih hektara pretvorili u solarne kolektore ali, naravno, nije tako.

Горан

pre 13 godina

Који је обрадиви квалитет тог земљишта? Ја разумем да се соларне електране раде у пустињама али у Банату ...

Горан

pre 13 godina

Који је обрадиви квалитет тог земљишта? Ја разумем да се соларне електране раде у пустињама али у Банату ...

o, sole mio!

pre 13 godina

1 000 hektara!?!? HILJADU hektara?? opštinari bi morali da se zapitaju koliko novca donosi prinos sa 1000ha, pa videti da li se gradnja uopšte isplati jer je cena najma zemljišta upravo najveća stavka koštanja kod solarnih elektrana - e sad, ako je opština rešila da budzašto izdaje tu zemlju, to je druga stvar... ja se samo nadam da nisu, po starom običaju, radile koverte opštinarima. da se posao sa kolektorima toliko isplati, nemci bi odavno hiljade obradivih hektara pretvorili u solarne kolektore ali, naravno, nije tako.

milorad komrakov

pre 13 godina

'Skupština opštine Nova Crnja usvojila je odluku o učešću u projektu gradnje solarne elektrane'

Uf, dobro je. Investitori iz Nemačke ne moraju više da strepe... ključni faktor, opština Nove Crnje uključila se u projekat, njihova pomoć biće presudna u uspehu ovog projekta.

ovo kao da je scenario za epizodu serije 'Vratiće se rode'

hahahahahhahahahahahahahahaha

Inače, malo po malo, ovakve vesti sve više podsećaju na priloge iz dnevnika negde sa kraja 90-ih, grade se kule i gradovi, projekti, ulaganja... naročito kad se približimo izborima. tužno ali istinito

DzoniKG

pre 13 godina

Da dodam ,od 5 vesti na b92 u 3 se "investira" ,u jednoj milijardu eura ,u drugoj vesti turci takodje milijardu eura (nisu ni oni grbavi) a u ovoj skromnih 800 miliona eura.I cas posla 2.8 MILIJARDI eura investicija u srbiji i to samo za jedan dan.Pa ne moze nam niko nista ,mi smo svetsko ekonomsko cudo.

miloslav

pre 13 godina

Moj prijatelj ima u ceskoj fotovolticnu elektranu na 3hektara, nema ni jednog zaposlenog jer je prostor ogradjen i kamerama se prati sta se desava. Ovo sto pisu novinari nema veze sa zivitom. Idite u cesku i vidite i nemojte lupati gluposti zbog visoke cene ciste struje podigli su cenu redovne struje. novinari neznaju koliko je 800 miliona eura kao da nemci neznaju sta ce s parama pa pravo u srbiju zutim lopuzama na noge.

dovla

pre 13 godina

E stvarno svasta, solarni paneli na obradivoj povrsini, i to od 1000ha! Na ovakvom terenu ide se sa turbinama na vetar.
U stvari kad malo bolje razmislim, to je srpski san, izdas nesto ili prodas, i naravno ne radis puno. Jer jelte, ko ce da obradjuje toliko povrsinu.

Nebojsa

pre 13 godina

Zakon po kome drzava subvencionise obnovljive izvore nema smisla.22 evro centa za kw solarne energije je preskupo.Ovo mozda ima smisla u Nemackoj,SAD i drugim zemljama koje razvijaju tehnologiju pa posle mogu da je prodaju ali Srbija koju bi svu tehnologiju uvezla-besmisleno.Trenutno placamo oko 5 centi/kw struje sto znaci da bi dotirali 17 centi/kw.Ako drzava vec ima para(a nema)neka te pare ulozi u EPS u pogone za odsumporavanje,sredjivanje pepelista,povecanje iskoriscenja termoelektrana koje je bednih 33% sto bi daleko vise doprinelo ekoloskoj slici Srbije.Ne znam gde ce da nadju te pare za subvencionisanje-mozda Telekom pa da ekspresno vratimo pare Nemcima ili preko povecanja cena struje koju i ovako ne mozemo da placamo- ne znam,ali znam da nije za izvoz jer bi to gradili u Grckoj,Portugalu,Spaniji... dok u Srbiji samo zbog ENORMNIH subvencija.
Mi subvencije ni za MLEKO nemamo.PITAM ODAKLE PARE???

Andrija

pre 13 godina

Uhhh...naučna fantastika. Ovo može da napiše samo neko ko pojma nema o energetici. Voleo bih da kažem da, super...ali moram reći-nerealno.

marko

pre 13 godina

Na 1000 ha da posejete psenicu imali bi ste cist profit do nekih 500 hiljada evra. Na tih 1000 ha da sejete razne kultire tokom vise godina bi dosli do cistog profita od 1 miliona evra godisnje. Ovako dobijemo unistenje tih 1000 ha, i plus ce drzava morati da subvencionise tih 1000 ha sa nekih pretpostavljam 10-20 miliona evra godisnje. Koliko je tek ludost eksploatisati solarnu energiju na terenu gde nije bas neki broj suncanih dana. Jos je veca ludost subvencionisati skupu energiju kad imate reke od kojih ne postoji jeftiniji vid energije. I sve ovo radi drzava koja ne moze da sastavi kraj sa krajem. Ko veruje da ovde nema korupcije i mita, i to velikog, taj pod hitno nek ide na lecenje.
Koliko vidim nekoliko prethodnih razumnih komentatora vec pocela da redja minuse, a vidim da ima vise minusa nego sto ima komentara koji brane ovu ludost. Izvolite, dajte svoje pozitivne komentare na ovu vest, batalite kliktanje. Kliktanjem samo potvrdjujete pretpostvaku da ste obicni kliktaci ili oni koji su direktno zainteresovani za ovu ludost. Voleo bih da cujem od vas sta je, i koji je interes sredine a i drzave u ovom projektu?

Ex DS

pre 13 godina

Nece dati Pajtic. Pa vidite kako je, ispostavilo, bez razloga uhapsio gradonacelnika Zrenjanina, Gorana Knezevica, samo da bi zaustavio do tada neverovatan priliv stranih investitora i razvoj ZR-a.

Smele

pre 13 godina

Dakle, neimenovani konzorcijum iz Nemacke (verovatno neki sitni biznismeni) gradi najvecu solarnu elektranu u Evropi (pored onolike Spanije, Portugalije, Grcke) na prostoru od 1000 hektara uz investicije of 800 miliona evra. Samo da spomenem da kilovat struje iz solarne energije kosta prosecno 30 eurocenti.

DzoniKG

pre 13 godina

Ova vest ce kao i ostalih hiljade drugih investicija koje smo svakog dana citali na ovom sajtu u zadnjih nekoliko godina.A to je objave vest i zaborave , sutra dan nova se izmisli i tako do vecnosti.Samo prelistati pod keyword "investira" i sabiranjem cifara iz vesti se dolazi do cifre od 200-300 milijardi $.

v

pre 13 godina

Sigurno ih je Dinkic doveo, kao i mnoge pre toga. Moram odseliti iz Srbije. Toliko je postal dosadn dosadno, da se osecam kao da sam u Norveskoj.

Milan

pre 13 godina

Svaka čast! Nadam se da će projekat uspeti! Pa šta ako je 1000hektara? Pitam se kojih to 1000 obradivih hektara zemlje kod nas može da zaposli 400 radnika i to na sigurna radna mesta i na duži rok? Pa nećemo valjda svi u Vojvodini da vozimo traktore i kopamo po poljima?!

saviola

pre 13 godina

a ko ce da proizvede te solarne kolektore? zamalo pa neko iz srbije. tu su pare!!! ali ne to će uraditi nemci jer smo mi tupavi i ne znamo da napravimo solarne panele. mi ćemo da ih održavamo po sistemu: "Nahrani svinje i ne diraj dugmiće!" Dinkiću MAJSTORE!!!!!!!! Kakav je on genije ali za sebe narvno.

roko

pre 13 godina

U Ceskoj su solarne elektrane hit iz prostog razloga sto drzava placa kilovat tri puta skuplje od obicnog proizvedenog u hidro i termoelektranama. Lako cete dobiti investitore za ovaj posao samo definirajte cenu kilovata.

Bogi

pre 13 godina

Važi. Predlažem da se između solarnih panela posade i male vetrenjače, pa kad porastu, da prave i one struju. Samo se mora voditi računa da ne guraju prste u panele,dok su još tako male, može struja da ih ubije. To će raditi onih 400 ljudi koji dobiju posao tamo, pretpostavljam.

Ima li kraja ovome u Srbji?

zlaatkoNI

pre 13 godina

Opet samo da se piše nešto,na plodne oranice solarne ćelije a u pustinju žitarice i stočnu
hranu jer imamo mleka da se
podavimo.Što Ameri nisu napravili solarne elektrane u Ilinoisu,Ajovi i sl. nego zamisli u Arizoni,Kaliforniji
pojma oni nemaju.Možda iznad svake ćelije ugrade i vetrogeneratore pa kad je oblačno i dune Košava ima da ga okreće sve u 16.

observer in eerie country

pre 13 godina

Kolki je moj deo????
Kada se realizuje Djerdap 3, Vranjska banja, Termoelektrana kod Zajecara,vetroparkovi u svakoj opštini, 3. blok u Obrenovcu, doći će na red i Srpska Crnja.

Skyscraper

pre 13 godina

Hm, iako u potpunosti podrzavam svako ulaganje u obnovljive izvore enegrije moram da primetim da je ova vest prilicno zbunjujuca i kontradiktorna. Na kraju teksta se navodi da nemacki konzorcijum namerava da struju proizvedenu iz solarnih panela u Banatu prodaje italijanima?! Prvo, to je tehnicki vrlo tesko izvodljivo zbog problema sa skladistenjem i transportom solarne energije a drugo, zasto se onda pominje neophodnost menjanja nacionalnog zakona o povlascenim tarifama ako vec proizvedena struja uopste nece biti prodavana i koriscena u Srbiji? Takodje, isplativost projekta kojim se u zakup daje toliko zemljiste da bi se ekoloski prozvedena struja na kraju izvozila jeste prilicno problematicna. Zasto jednostavno EPS ne kupi tu struju po vec predvidjenim povlascenim tarifama i time smanji udeo fosilnih goriva i doprinese smanjenju zagadjenja u Srbiji? Ovo me neodoljivo podseca na cuveni projekat o gradnji hidroelektrana sa Italijanima u kojima je takodje predivdjeno da se koriste prirodni resursi u Srbiji a cista struja potom u potpunosti izvozi nazad u Italiju.

Milan

pre 13 godina

Sta ste se uhvatili za tih hiljadu hektara kao da je milion, i kao da smo do sada sa tom zemljom radili nesto pametno osim sto je prodavana Miskovicu i slicnima koji samo odnose novac iz ove zemlje. Kao sto rece neko "samo da se ostvari", ali kao sto rece neko drugi "verovacu kad vidim".

Иван-Ниш

pre 13 godina

(Горан, 29. oktobar 2010 17:40)
Логично твоје питање, мада ја чуо од нашег министра да се за неку деценију очекује да Банат постане пустиња због промене климе. И у Нишу падавина нема више него у Банату, а има више сунчаних дана. Не би било лоше и овде нека соларна електраница. ;)

Novica

pre 13 godina

Ovakva struja je preskupa, slazem se da treba unaprediti vec postojece elektrane i osavremeniti ih, dobili bi mnogo jeftiniju struju. Ako neko vec insistira na solarnoj energiji, solarni stirling generatori koje prave nemci i spanci od 2001. proizvode struju po ceni od 12 centi po kWh, sto je mnogo isplativije od klasicnih solarnih panela gde cena ide do 30 centi po kWh.

Dragana

pre 13 godina

Ovo je poljoprivredna zemlja.Da su tih 1000ha iskorisceni ta opstina bi bila u mnogo boljem polozaju,ne bi se oslanjala samo na fabrike.solarna elektrana?nije to za Srbiju.jos mi nismo spremni za tako nesto.

Marko

pre 13 godina

Kakav smo mi to narod?!
Umesto da pružimo makar verbalnu podrsku ovakvom projektu i Predsedniku Opštine Nova Crnja
mi napadamo takav projekat .
Bravo gospodine Milankov i odmah neka Nemački investitori na potpisu ugovora doniraju
objekat Đure Jakšića i takvim gestom se predstave srpskom narodu .
Krajnje je vreme da se i Vojvodina prosvetli.Apsolutna podrška Vama,gospodinu Pajtiću i
gospodinu Striškoviću .

Sunny

pre 13 godina

Opštine Kikinda i Crnja su poslednjih nekoliko godina pod vodom, mehanizacija ni ne ulazi u polovinu njiva, ili ulazi sa velikim zakašnjenjem. Pa il ovo, il ribnjaci, ratarstvo na mnogim pacelama može da se zaboravi.

Goran

pre 13 godina

Zivim i radim u Sofiji, mogu vam reci da je nemacki konzorcijum takodje pregovarao sa bugarskom vladom za solarno polje skoro iste velicine, i po pisanju njihove stampe, pregovori su na stand-by-u, kazu, postoji strah da su presli u komsiluk, u Srbiju, pogotovu sto je u konzorcijumu i jedan srbin. A sta mi radimo sada? Drvlje i kamenje? Razne gluposti i kritike?!
Bravo za predsednika Milankova i vladu koja to podrzava
Pozdrav

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@DzoniKG

Hahaha, jel si vid'o ti? 2.8 meleardi za jedan dan, a samo 600 milki za celu 2010. godinu! Nema zezanja sa Velicanstvenih 27!

todor

pre 13 godina

OVO je obicna stih proba kako bi se isprobala publika kpomentatora kao ono "sta bi bilo kad bi bilo" i TU lezi ZEKA oko predmetog interesovanja ne imenovanog KONZORCIJUMA.
Ako je registrovan zasto se ne objave, ako nista drugo makar WEB adresa, pa da vidimo nesto blize o TOME,a ovako, ce biti : "TRLA baba lan u .........

Горан

pre 13 godina

Који је обрадиви квалитет тог земљишта? Ја разумем да се соларне електране раде у пустињама али у Банату ...

o, sole mio!

pre 13 godina

1 000 hektara!?!? HILJADU hektara?? opštinari bi morali da se zapitaju koliko novca donosi prinos sa 1000ha, pa videti da li se gradnja uopšte isplati jer je cena najma zemljišta upravo najveća stavka koštanja kod solarnih elektrana - e sad, ako je opština rešila da budzašto izdaje tu zemlju, to je druga stvar... ja se samo nadam da nisu, po starom običaju, radile koverte opštinarima. da se posao sa kolektorima toliko isplati, nemci bi odavno hiljade obradivih hektara pretvorili u solarne kolektore ali, naravno, nije tako.

Milan

pre 13 godina

Svaka čast! Nadam se da će projekat uspeti! Pa šta ako je 1000hektara? Pitam se kojih to 1000 obradivih hektara zemlje kod nas može da zaposli 400 radnika i to na sigurna radna mesta i na duži rok? Pa nećemo valjda svi u Vojvodini da vozimo traktore i kopamo po poljima?!

Ex DS

pre 13 godina

Nece dati Pajtic. Pa vidite kako je, ispostavilo, bez razloga uhapsio gradonacelnika Zrenjanina, Gorana Knezevica, samo da bi zaustavio do tada neverovatan priliv stranih investitora i razvoj ZR-a.

Andrija

pre 13 godina

Uhhh...naučna fantastika. Ovo može da napiše samo neko ko pojma nema o energetici. Voleo bih da kažem da, super...ali moram reći-nerealno.

Dragana

pre 13 godina

Ovo je poljoprivredna zemlja.Da su tih 1000ha iskorisceni ta opstina bi bila u mnogo boljem polozaju,ne bi se oslanjala samo na fabrike.solarna elektrana?nije to za Srbiju.jos mi nismo spremni za tako nesto.

Nebojsa

pre 13 godina

Zakon po kome drzava subvencionise obnovljive izvore nema smisla.22 evro centa za kw solarne energije je preskupo.Ovo mozda ima smisla u Nemackoj,SAD i drugim zemljama koje razvijaju tehnologiju pa posle mogu da je prodaju ali Srbija koju bi svu tehnologiju uvezla-besmisleno.Trenutno placamo oko 5 centi/kw struje sto znaci da bi dotirali 17 centi/kw.Ako drzava vec ima para(a nema)neka te pare ulozi u EPS u pogone za odsumporavanje,sredjivanje pepelista,povecanje iskoriscenja termoelektrana koje je bednih 33% sto bi daleko vise doprinelo ekoloskoj slici Srbije.Ne znam gde ce da nadju te pare za subvencionisanje-mozda Telekom pa da ekspresno vratimo pare Nemcima ili preko povecanja cena struje koju i ovako ne mozemo da placamo- ne znam,ali znam da nije za izvoz jer bi to gradili u Grckoj,Portugalu,Spaniji... dok u Srbiji samo zbog ENORMNIH subvencija.
Mi subvencije ni za MLEKO nemamo.PITAM ODAKLE PARE???

dovla

pre 13 godina

E stvarno svasta, solarni paneli na obradivoj povrsini, i to od 1000ha! Na ovakvom terenu ide se sa turbinama na vetar.
U stvari kad malo bolje razmislim, to je srpski san, izdas nesto ili prodas, i naravno ne radis puno. Jer jelte, ko ce da obradjuje toliko povrsinu.

milorad komrakov

pre 13 godina

'Skupština opštine Nova Crnja usvojila je odluku o učešću u projektu gradnje solarne elektrane'

Uf, dobro je. Investitori iz Nemačke ne moraju više da strepe... ključni faktor, opština Nove Crnje uključila se u projekat, njihova pomoć biće presudna u uspehu ovog projekta.

ovo kao da je scenario za epizodu serije 'Vratiće se rode'

hahahahahhahahahahahahahahaha

Inače, malo po malo, ovakve vesti sve više podsećaju na priloge iz dnevnika negde sa kraja 90-ih, grade se kule i gradovi, projekti, ulaganja... naročito kad se približimo izborima. tužno ali istinito

v

pre 13 godina

Sigurno ih je Dinkic doveo, kao i mnoge pre toga. Moram odseliti iz Srbije. Toliko je postal dosadn dosadno, da se osecam kao da sam u Norveskoj.

roko

pre 13 godina

U Ceskoj su solarne elektrane hit iz prostog razloga sto drzava placa kilovat tri puta skuplje od obicnog proizvedenog u hidro i termoelektranama. Lako cete dobiti investitore za ovaj posao samo definirajte cenu kilovata.

Bogi

pre 13 godina

Važi. Predlažem da se između solarnih panela posade i male vetrenjače, pa kad porastu, da prave i one struju. Samo se mora voditi računa da ne guraju prste u panele,dok su još tako male, može struja da ih ubije. To će raditi onih 400 ljudi koji dobiju posao tamo, pretpostavljam.

Ima li kraja ovome u Srbji?

observer in eerie country

pre 13 godina

Kolki je moj deo????
Kada se realizuje Djerdap 3, Vranjska banja, Termoelektrana kod Zajecara,vetroparkovi u svakoj opštini, 3. blok u Obrenovcu, doći će na red i Srpska Crnja.

Иван-Ниш

pre 13 godina

(Горан, 29. oktobar 2010 17:40)
Логично твоје питање, мада ја чуо од нашег министра да се за неку деценију очекује да Банат постане пустиња због промене климе. И у Нишу падавина нема више него у Банату, а има више сунчаних дана. Не би било лоше и овде нека соларна електраница. ;)

Milan

pre 13 godina

Sta ste se uhvatili za tih hiljadu hektara kao da je milion, i kao da smo do sada sa tom zemljom radili nesto pametno osim sto je prodavana Miskovicu i slicnima koji samo odnose novac iz ove zemlje. Kao sto rece neko "samo da se ostvari", ali kao sto rece neko drugi "verovacu kad vidim".

miloslav

pre 13 godina

Moj prijatelj ima u ceskoj fotovolticnu elektranu na 3hektara, nema ni jednog zaposlenog jer je prostor ogradjen i kamerama se prati sta se desava. Ovo sto pisu novinari nema veze sa zivitom. Idite u cesku i vidite i nemojte lupati gluposti zbog visoke cene ciste struje podigli su cenu redovne struje. novinari neznaju koliko je 800 miliona eura kao da nemci neznaju sta ce s parama pa pravo u srbiju zutim lopuzama na noge.

marko

pre 13 godina

Na 1000 ha da posejete psenicu imali bi ste cist profit do nekih 500 hiljada evra. Na tih 1000 ha da sejete razne kultire tokom vise godina bi dosli do cistog profita od 1 miliona evra godisnje. Ovako dobijemo unistenje tih 1000 ha, i plus ce drzava morati da subvencionise tih 1000 ha sa nekih pretpostavljam 10-20 miliona evra godisnje. Koliko je tek ludost eksploatisati solarnu energiju na terenu gde nije bas neki broj suncanih dana. Jos je veca ludost subvencionisati skupu energiju kad imate reke od kojih ne postoji jeftiniji vid energije. I sve ovo radi drzava koja ne moze da sastavi kraj sa krajem. Ko veruje da ovde nema korupcije i mita, i to velikog, taj pod hitno nek ide na lecenje.
Koliko vidim nekoliko prethodnih razumnih komentatora vec pocela da redja minuse, a vidim da ima vise minusa nego sto ima komentara koji brane ovu ludost. Izvolite, dajte svoje pozitivne komentare na ovu vest, batalite kliktanje. Kliktanjem samo potvrdjujete pretpostvaku da ste obicni kliktaci ili oni koji su direktno zainteresovani za ovu ludost. Voleo bih da cujem od vas sta je, i koji je interes sredine a i drzave u ovom projektu?

zlaatkoNI

pre 13 godina

Opet samo da se piše nešto,na plodne oranice solarne ćelije a u pustinju žitarice i stočnu
hranu jer imamo mleka da se
podavimo.Što Ameri nisu napravili solarne elektrane u Ilinoisu,Ajovi i sl. nego zamisli u Arizoni,Kaliforniji
pojma oni nemaju.Možda iznad svake ćelije ugrade i vetrogeneratore pa kad je oblačno i dune Košava ima da ga okreće sve u 16.

todor

pre 13 godina

OVO je obicna stih proba kako bi se isprobala publika kpomentatora kao ono "sta bi bilo kad bi bilo" i TU lezi ZEKA oko predmetog interesovanja ne imenovanog KONZORCIJUMA.
Ako je registrovan zasto se ne objave, ako nista drugo makar WEB adresa, pa da vidimo nesto blize o TOME,a ovako, ce biti : "TRLA baba lan u .........

DzoniKG

pre 13 godina

Ova vest ce kao i ostalih hiljade drugih investicija koje smo svakog dana citali na ovom sajtu u zadnjih nekoliko godina.A to je objave vest i zaborave , sutra dan nova se izmisli i tako do vecnosti.Samo prelistati pod keyword "investira" i sabiranjem cifara iz vesti se dolazi do cifre od 200-300 milijardi $.

DzoniKG

pre 13 godina

Da dodam ,od 5 vesti na b92 u 3 se "investira" ,u jednoj milijardu eura ,u drugoj vesti turci takodje milijardu eura (nisu ni oni grbavi) a u ovoj skromnih 800 miliona eura.I cas posla 2.8 MILIJARDI eura investicija u srbiji i to samo za jedan dan.Pa ne moze nam niko nista ,mi smo svetsko ekonomsko cudo.

saviola

pre 13 godina

a ko ce da proizvede te solarne kolektore? zamalo pa neko iz srbije. tu su pare!!! ali ne to će uraditi nemci jer smo mi tupavi i ne znamo da napravimo solarne panele. mi ćemo da ih održavamo po sistemu: "Nahrani svinje i ne diraj dugmiće!" Dinkiću MAJSTORE!!!!!!!! Kakav je on genije ali za sebe narvno.

Skyscraper

pre 13 godina

Hm, iako u potpunosti podrzavam svako ulaganje u obnovljive izvore enegrije moram da primetim da je ova vest prilicno zbunjujuca i kontradiktorna. Na kraju teksta se navodi da nemacki konzorcijum namerava da struju proizvedenu iz solarnih panela u Banatu prodaje italijanima?! Prvo, to je tehnicki vrlo tesko izvodljivo zbog problema sa skladistenjem i transportom solarne energije a drugo, zasto se onda pominje neophodnost menjanja nacionalnog zakona o povlascenim tarifama ako vec proizvedena struja uopste nece biti prodavana i koriscena u Srbiji? Takodje, isplativost projekta kojim se u zakup daje toliko zemljiste da bi se ekoloski prozvedena struja na kraju izvozila jeste prilicno problematicna. Zasto jednostavno EPS ne kupi tu struju po vec predvidjenim povlascenim tarifama i time smanji udeo fosilnih goriva i doprinese smanjenju zagadjenja u Srbiji? Ovo me neodoljivo podseca na cuveni projekat o gradnji hidroelektrana sa Italijanima u kojima je takodje predivdjeno da se koriste prirodni resursi u Srbiji a cista struja potom u potpunosti izvozi nazad u Italiju.

Smele

pre 13 godina

Dakle, neimenovani konzorcijum iz Nemacke (verovatno neki sitni biznismeni) gradi najvecu solarnu elektranu u Evropi (pored onolike Spanije, Portugalije, Grcke) na prostoru od 1000 hektara uz investicije of 800 miliona evra. Samo da spomenem da kilovat struje iz solarne energije kosta prosecno 30 eurocenti.

Novica

pre 13 godina

Ovakva struja je preskupa, slazem se da treba unaprediti vec postojece elektrane i osavremeniti ih, dobili bi mnogo jeftiniju struju. Ako neko vec insistira na solarnoj energiji, solarni stirling generatori koje prave nemci i spanci od 2001. proizvode struju po ceni od 12 centi po kWh, sto je mnogo isplativije od klasicnih solarnih panela gde cena ide do 30 centi po kWh.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@DzoniKG

Hahaha, jel si vid'o ti? 2.8 meleardi za jedan dan, a samo 600 milki za celu 2010. godinu! Nema zezanja sa Velicanstvenih 27!

Sunny

pre 13 godina

Opštine Kikinda i Crnja su poslednjih nekoliko godina pod vodom, mehanizacija ni ne ulazi u polovinu njiva, ili ulazi sa velikim zakašnjenjem. Pa il ovo, il ribnjaci, ratarstvo na mnogim pacelama može da se zaboravi.

Marko

pre 13 godina

Kakav smo mi to narod?!
Umesto da pružimo makar verbalnu podrsku ovakvom projektu i Predsedniku Opštine Nova Crnja
mi napadamo takav projekat .
Bravo gospodine Milankov i odmah neka Nemački investitori na potpisu ugovora doniraju
objekat Đure Jakšića i takvim gestom se predstave srpskom narodu .
Krajnje je vreme da se i Vojvodina prosvetli.Apsolutna podrška Vama,gospodinu Pajtiću i
gospodinu Striškoviću .

Goran

pre 13 godina

Zivim i radim u Sofiji, mogu vam reci da je nemacki konzorcijum takodje pregovarao sa bugarskom vladom za solarno polje skoro iste velicine, i po pisanju njihove stampe, pregovori su na stand-by-u, kazu, postoji strah da su presli u komsiluk, u Srbiju, pogotovu sto je u konzorcijumu i jedan srbin. A sta mi radimo sada? Drvlje i kamenje? Razne gluposti i kritike?!
Bravo za predsednika Milankova i vladu koja to podrzava
Pozdrav