Sreda, 27.10.2010.

00:04

Rekordno niska vrednost dinara

Domaća valuta nastavlja da obara sopstvene neslavne rekorde i danas je za kupovinu samo jednog evra potrebno više od 107 dinara.

Izvor: B92

Rekordno niska vrednost dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

sasa

pre 13 godina

Pa imali su najbloju skolu - Titovu. I on je kreditima kupovao stabilnost. A ko ce da vrati - lako cemo. Ne cudim se ni ovima koji daju kredite: oni ih odlicno naplacuju, a drzava ne moze da bankrotira. Vratice sledece generacije. Ne cudim se ni ovim dostavljacima i spijunima: ko je spreman da proda oca i majku za zuto dugme, nece mnogo misliti ni na decu. Ne cudim se ni ovima koji stave diplomu u dzep i kazu "Zbogom Stradijo, moje te oci ne videle. Zbogom Tadicu, Djelicu, Vojo, Cedo, Tomo i ostali" pa lepo u ropstvo u inostranstvo - jeste da je ropstvo, ali bar moze da se zivi. Ne cudim se ni onoj nekolicini postenih, koje je pritisla beda i depresija, pa taljigaju upregnuti u dolap i ne mogu ni da misle ni da se bune.
Samo nas sve zalim...

Prevara stoljeća

pre 13 godina

Još u vreme saveznog premijera Ante Markovića, pokušavano je iznaći "čarobnu formulu" za borbu protiv inflacije?!
Kao što je poznato, on je fiksirao dinar u odnosu na DEM i "istopio" sve devizne rezerve, bukvalno za nekoliko meseci?!
U potrazi za "čarobnom formulom", čak je preko naših ambasada intervjuisao zemlje prijema, između ostalih i Japan, pitanjem, kako se Vaša država borila sa visokom inflacijom?!
Odgovor je, na zaprepašćenje naših "soc-ekonomista", bio ekonomski i tržišno krajnje racionalan?!
Glasio je - nismo se uopšte borili, jer je inflacija imanentna privredama zemalja u razvoju, jer "socijalizuje" diskrepance u razvijenosti (i efikasnosti) među privrednim granama?!
Inače, Japan je bio sedamdesetih godina prošlog veka, primer privrede sa velikom inflacijom na što podseća još uvek visok kurs japanskog jena sa nekoliko nula?!
Međutim, kada se razvoj japanske privrede stabilizovao i uravnotežile privredne grane, a tržište otvorilo spoljnoj konkurenciji, što je, inače, bila najozbilnija zamerka SAD, onda se i inflacija "sama po sebi" obuzdala?!
Danas je, japanski jen, jedna od najstabilnijih valuta, pa se Japanu nudi da jen preuzme ulogu svetske monete, kao što je to američki dolar?!
Zbog toga, Srpska centralna banka vodi monetarnu politiku, protivnu nacionalnim i državnim interesima?!
Umesto da se stara o realnoj i stvarnoj, tržišnoj vrednosti dinara, kao "univerzalnog ekvivalenta", ona vodi računa, samo o "stabilnosti cena", tako što stvara lažni tržišni ambijent "ponude i potražnje", te time neke robe obezvređuju, a druge poskupljuje, kako bi im bila uprosećena cena, iako, realno ne mogu biti jeftine, zbog niske produktivnosti rada i obrnuto?!
Nepriznajući skupe troškove neekonomične proizvodnje, namerno se troši supstanca osnovnog kapitala proizvođaća, koji sa tako postignutom cenom ne uspeva da pokrije sve troškove proizvodnje i ostvari neophodnu akumulaciju za razvoj ekonomske osnovice rada?!
Naravno to ne znači da zato što su tržišno nekonkuretni i nisko-produktivni da ih treba štititi, raznim merama kreditne politike i državnim subvencijama, već, upravo obrnuto, ne treba im dozvoliti dalji opstanak na tržištu, dok bi se njihov kapital "prelio" u neku drugu privrednu granu i proizvodnju, naravno, znatno produktivniju i tržišno prihvatljivu?!
Guverneri srpske centralne banke to itekako dobro znaju ali poštujući, samo "političku volju svojih gospodara", rade protiv interesa naroda i države?!

bezimena

pre 13 godina

Srbija je lider na Balkanu...

Uopšte me ne brine što se dinar približava realnoj vrednosti, već što i ovaj guverner prodaje eure kao Alajbegovu slamu, da bi kao "održao" dinar, dok istovremeno vlast uzima debele kredite da bi guverner imao šta da prodaje!

OVO JE SULUDO!

Steva

pre 13 godina

To nije Vlada, to su Dahije.

Da li oni stvarno veruju da znaju šta rade? Ili ne misle uopšte ili...

MA ŠTA JE BRE SA TIM LJUDIMA NA VLASTI, JESU LI ONI PRI SEBI???

jovan

pre 13 godina

Imam jedan predlog! Da smo svi jake patriote koji zivimo u inostranstvu a sto nismo, i da svaka porodica pomogne sa 100 evra domovinu Srbiju, onda ne bi nasa Vlada prodavala preduzeca koja su od opsteg intersa. Svedjani nikada nece da kupe inostranu robu, vec kupuju svoju, zato jer su na prvom mestu patriote. A tamo u Srbiji roditelji svojoj deci kupuju sve markirane stvari. Konacno je sazrelo da mi koji zivimo vani pomognemo nasu otadzbinu. Lako je kritikovati, medjutim treba izneti nesto i pametno. Pozdrav od Jovana iz Svedske

Zoran

pre 13 godina

Guverner ima ustavnu obavezu a i zakonsku da spreci vecu inflaciju i rast cena a on to ne radi, on samo konstatuje da je veca inflacija,a ona je veca zato sto je skandalozno obezvredjen dinar za dve godine za 41 %, i sve su cene porasle za isti taj procenat iskljucivo zbog pada dinara, imamo najvecu inflaciju u Evropi i najnize zarade,a prezaduzena privreda i gradjani idu u jos vecu katastrofu koja ce se uskoro preliti na banke. Soskic misli da sa ovim kursom od 107 poveca dinarske depozite i da poveca kupovinu trezorskih zapisa kojima se finansira deficit budzeta, od toga nema nista, ovo se jedino moze realizovati sa kursom od oko 90 za evro,a i cene bi imale trend pada.

Mr. No

pre 13 godina

Samo opusteno, posle Telekoma ide Elektroprivreda, a zatim javna preduzeca, itd. Nakon toga, nadaju se Evropskim fondovima, ali ti fondovi su za namesku potrosnju a ne za trpanje po dzepovima. Imamo primer jedne nove clanice koja je pokusala tako nesto pa su dobili zabranu pristupa tim fondovima. Mada, meni i dalje nije jasno kako nameravaju da odrzavaju drzavu koja nema proizvodnju, nema razvijen turizam i potrebnu infrastrukturu, nema more, zbog umanjenosti teritorije vise nije neophodna za prelaz, velika korupcija i valuta koja ce veorvatno biti poslednja u Evropi. Kako misle da takva drzava moze da funkcionise? Ja vise nisam u toj zemlji i s jedne strane to isto preporucujem ljudima a sa druge strane mi je krivo, zemlja koja ce sama sebe unistiti nije lep prizor.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Rekordno niska vrednost dinara

Dobra Vest za sve IZVOZNIKE !
Sto je manja vrednost Dinara time je i izvozna roba jeftinija i lakse je PRODATI !
Cak je i najvredniji srpski Brend "suva sljiva" postao dostupan i najsiromasnijim slojevima u EU !
"Dok jednom ne SMRKNE drugom ne SVANE" !

toza

pre 13 godina

kakav priliv deviza oni ocekuju????posle telekoma ostaje im samo nas u roblje da prodaju a naravno kako smo mi glupi i pustamo im da ovo rade sto rade prihvaticemo i to bez reci

sokrat

pre 13 godina

Vrlo jednostavno. Stopa devalvacije MORA biti veća od stope godišnje kamate na oročena devizna sredsva, u konkretnom slučaju u odnosu na evro.

cajka

pre 13 godina

Jel nam ono ne valjase bivsi direktor Narodne banke, on bese krivac za propadanje dinara? Sta je sad? Ovce,ovce, ovce su za sisanje!

Zoran Bogdanovic

pre 13 godina

ljudi, dosta je vise sitnih jajarskih stosova. Evo vam i dokaza pored stalnog pada domace valute. Kurs dinara svako popodne utvrdjuje NARODNA BANKA SRBIJE i on je razlicit od onoga koji se koriste vajni vastodrsci i stampa i televizija pod njihom kontrolom. Evo malo brojki: Po kursu NBS kupovni kurs za evro je 106.4003 srednji 106.7205 a prodjni 107.0407 dinara. Do skoro mediji su objavljivali razlicite kurse liste ali uz naznaku na koju se banku ili menjacnicu odnose. I vi i ostali sa nacionalnom frekvencijom ste bili u obavezi da objavite kurseve NBS. Moj zakljucak je da je doslo naredjenje da se "malo slaze". Kome je to potrebno? Zar smo na to dospel? Da nas smatraju budalama? I na taj nacin ocekuju nase glasove. Moj sigurno nece dobiti. Jer da bih kupio evro on nije dostigao granicu od blizu 107 din vec je prebacio. Nekada se politika vodila pod sloganom -transparentno- a kakva je ovo politika kako je nazvati?

southlander

pre 13 godina

Ovakvi bombasti naslovi treba da opisuju situaciju kada je kurs 170 ili 710. Inace vrednost Dinara najbolje pokazuju cene koje stalno rastu i najveca novcanica drzave od 5000. Tolko novca zaradi bolje placeni radnik, na zapadu za 1 dan. Posledice ovakvog virtualnog monetarnog sistema je kolaps ekonomije, vec vidjen u proteklim decenijama.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Ne znam uz koji to rast izvoza gospodin Šoškić vezuje stabilnost dinara, kad je jedini izvoz koji raste - izvoz mladih intelektualaca...

Dzoni

pre 13 godina

Ne padajte na stoseve o "buducem periodu" stabilnog dinara.Onoga trenutka kada se potrose pare i od tog Telekoma ,kada ne bude vise moglo da se dalje uzimaju krediti i kad se tu udaru u zid a sad dug raste neverovatnom brzinom jer se zaduzujemo 3 puta vecom brzinom nego sto dugove vracamo tada dinar krece u slobodan pad i ne moze nista da ga zaustavi.Zasto ,zato sto je cela ekonomija zadnjih 10 godina jedna obicna laz i prevara ,njena sustina je da je privreda u gorem stanju nego i pre 10 godina ,vlasti su uzimale ogromne pare od privatizacija ,kredita,donacija i sipale u svoje dzepove i dzepove tajkuna i bahatili se tim parama ali njihova alavost ce doci na naplatu a to nece platiti oni nego MI i nasa deca.

Dzoni

pre 13 godina

Ne padajte na stoseve o "buducem periodu" stabilnog dinara.Onoga trenutka kada se potrose pare i od tog Telekoma ,kada ne bude vise moglo da se dalje uzimaju krediti i kad se tu udaru u zid a sad dug raste neverovatnom brzinom jer se zaduzujemo 3 puta vecom brzinom nego sto dugove vracamo tada dinar krece u slobodan pad i ne moze nista da ga zaustavi.Zasto ,zato sto je cela ekonomija zadnjih 10 godina jedna obicna laz i prevara ,njena sustina je da je privreda u gorem stanju nego i pre 10 godina ,vlasti su uzimale ogromne pare od privatizacija ,kredita,donacija i sipale u svoje dzepove i dzepove tajkuna i bahatili se tim parama ali njihova alavost ce doci na naplatu a to nece platiti oni nego MI i nasa deca.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Ne znam uz koji to rast izvoza gospodin Šoškić vezuje stabilnost dinara, kad je jedini izvoz koji raste - izvoz mladih intelektualaca...

toza

pre 13 godina

kakav priliv deviza oni ocekuju????posle telekoma ostaje im samo nas u roblje da prodaju a naravno kako smo mi glupi i pustamo im da ovo rade sto rade prihvaticemo i to bez reci

southlander

pre 13 godina

Ovakvi bombasti naslovi treba da opisuju situaciju kada je kurs 170 ili 710. Inace vrednost Dinara najbolje pokazuju cene koje stalno rastu i najveca novcanica drzave od 5000. Tolko novca zaradi bolje placeni radnik, na zapadu za 1 dan. Posledice ovakvog virtualnog monetarnog sistema je kolaps ekonomije, vec vidjen u proteklim decenijama.

cajka

pre 13 godina

Jel nam ono ne valjase bivsi direktor Narodne banke, on bese krivac za propadanje dinara? Sta je sad? Ovce,ovce, ovce su za sisanje!

Mr. No

pre 13 godina

Samo opusteno, posle Telekoma ide Elektroprivreda, a zatim javna preduzeca, itd. Nakon toga, nadaju se Evropskim fondovima, ali ti fondovi su za namesku potrosnju a ne za trpanje po dzepovima. Imamo primer jedne nove clanice koja je pokusala tako nesto pa su dobili zabranu pristupa tim fondovima. Mada, meni i dalje nije jasno kako nameravaju da odrzavaju drzavu koja nema proizvodnju, nema razvijen turizam i potrebnu infrastrukturu, nema more, zbog umanjenosti teritorije vise nije neophodna za prelaz, velika korupcija i valuta koja ce veorvatno biti poslednja u Evropi. Kako misle da takva drzava moze da funkcionise? Ja vise nisam u toj zemlji i s jedne strane to isto preporucujem ljudima a sa druge strane mi je krivo, zemlja koja ce sama sebe unistiti nije lep prizor.

Zoran Bogdanovic

pre 13 godina

ljudi, dosta je vise sitnih jajarskih stosova. Evo vam i dokaza pored stalnog pada domace valute. Kurs dinara svako popodne utvrdjuje NARODNA BANKA SRBIJE i on je razlicit od onoga koji se koriste vajni vastodrsci i stampa i televizija pod njihom kontrolom. Evo malo brojki: Po kursu NBS kupovni kurs za evro je 106.4003 srednji 106.7205 a prodjni 107.0407 dinara. Do skoro mediji su objavljivali razlicite kurse liste ali uz naznaku na koju se banku ili menjacnicu odnose. I vi i ostali sa nacionalnom frekvencijom ste bili u obavezi da objavite kurseve NBS. Moj zakljucak je da je doslo naredjenje da se "malo slaze". Kome je to potrebno? Zar smo na to dospel? Da nas smatraju budalama? I na taj nacin ocekuju nase glasove. Moj sigurno nece dobiti. Jer da bih kupio evro on nije dostigao granicu od blizu 107 din vec je prebacio. Nekada se politika vodila pod sloganom -transparentno- a kakva je ovo politika kako je nazvati?

sokrat

pre 13 godina

Vrlo jednostavno. Stopa devalvacije MORA biti veća od stope godišnje kamate na oročena devizna sredsva, u konkretnom slučaju u odnosu na evro.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Rekordno niska vrednost dinara

Dobra Vest za sve IZVOZNIKE !
Sto je manja vrednost Dinara time je i izvozna roba jeftinija i lakse je PRODATI !
Cak je i najvredniji srpski Brend "suva sljiva" postao dostupan i najsiromasnijim slojevima u EU !
"Dok jednom ne SMRKNE drugom ne SVANE" !

bezimena

pre 13 godina

Srbija je lider na Balkanu...

Uopšte me ne brine što se dinar približava realnoj vrednosti, već što i ovaj guverner prodaje eure kao Alajbegovu slamu, da bi kao "održao" dinar, dok istovremeno vlast uzima debele kredite da bi guverner imao šta da prodaje!

OVO JE SULUDO!

Zoran

pre 13 godina

Guverner ima ustavnu obavezu a i zakonsku da spreci vecu inflaciju i rast cena a on to ne radi, on samo konstatuje da je veca inflacija,a ona je veca zato sto je skandalozno obezvredjen dinar za dve godine za 41 %, i sve su cene porasle za isti taj procenat iskljucivo zbog pada dinara, imamo najvecu inflaciju u Evropi i najnize zarade,a prezaduzena privreda i gradjani idu u jos vecu katastrofu koja ce se uskoro preliti na banke. Soskic misli da sa ovim kursom od 107 poveca dinarske depozite i da poveca kupovinu trezorskih zapisa kojima se finansira deficit budzeta, od toga nema nista, ovo se jedino moze realizovati sa kursom od oko 90 za evro,a i cene bi imale trend pada.

Steva

pre 13 godina

To nije Vlada, to su Dahije.

Da li oni stvarno veruju da znaju šta rade? Ili ne misle uopšte ili...

MA ŠTA JE BRE SA TIM LJUDIMA NA VLASTI, JESU LI ONI PRI SEBI???

jovan

pre 13 godina

Imam jedan predlog! Da smo svi jake patriote koji zivimo u inostranstvu a sto nismo, i da svaka porodica pomogne sa 100 evra domovinu Srbiju, onda ne bi nasa Vlada prodavala preduzeca koja su od opsteg intersa. Svedjani nikada nece da kupe inostranu robu, vec kupuju svoju, zato jer su na prvom mestu patriote. A tamo u Srbiji roditelji svojoj deci kupuju sve markirane stvari. Konacno je sazrelo da mi koji zivimo vani pomognemo nasu otadzbinu. Lako je kritikovati, medjutim treba izneti nesto i pametno. Pozdrav od Jovana iz Svedske

sasa

pre 13 godina

Pa imali su najbloju skolu - Titovu. I on je kreditima kupovao stabilnost. A ko ce da vrati - lako cemo. Ne cudim se ni ovima koji daju kredite: oni ih odlicno naplacuju, a drzava ne moze da bankrotira. Vratice sledece generacije. Ne cudim se ni ovim dostavljacima i spijunima: ko je spreman da proda oca i majku za zuto dugme, nece mnogo misliti ni na decu. Ne cudim se ni ovima koji stave diplomu u dzep i kazu "Zbogom Stradijo, moje te oci ne videle. Zbogom Tadicu, Djelicu, Vojo, Cedo, Tomo i ostali" pa lepo u ropstvo u inostranstvo - jeste da je ropstvo, ali bar moze da se zivi. Ne cudim se ni onoj nekolicini postenih, koje je pritisla beda i depresija, pa taljigaju upregnuti u dolap i ne mogu ni da misle ni da se bune.
Samo nas sve zalim...

Prevara stoljeća

pre 13 godina

Još u vreme saveznog premijera Ante Markovića, pokušavano je iznaći "čarobnu formulu" za borbu protiv inflacije?!
Kao što je poznato, on je fiksirao dinar u odnosu na DEM i "istopio" sve devizne rezerve, bukvalno za nekoliko meseci?!
U potrazi za "čarobnom formulom", čak je preko naših ambasada intervjuisao zemlje prijema, između ostalih i Japan, pitanjem, kako se Vaša država borila sa visokom inflacijom?!
Odgovor je, na zaprepašćenje naših "soc-ekonomista", bio ekonomski i tržišno krajnje racionalan?!
Glasio je - nismo se uopšte borili, jer je inflacija imanentna privredama zemalja u razvoju, jer "socijalizuje" diskrepance u razvijenosti (i efikasnosti) među privrednim granama?!
Inače, Japan je bio sedamdesetih godina prošlog veka, primer privrede sa velikom inflacijom na što podseća još uvek visok kurs japanskog jena sa nekoliko nula?!
Međutim, kada se razvoj japanske privrede stabilizovao i uravnotežile privredne grane, a tržište otvorilo spoljnoj konkurenciji, što je, inače, bila najozbilnija zamerka SAD, onda se i inflacija "sama po sebi" obuzdala?!
Danas je, japanski jen, jedna od najstabilnijih valuta, pa se Japanu nudi da jen preuzme ulogu svetske monete, kao što je to američki dolar?!
Zbog toga, Srpska centralna banka vodi monetarnu politiku, protivnu nacionalnim i državnim interesima?!
Umesto da se stara o realnoj i stvarnoj, tržišnoj vrednosti dinara, kao "univerzalnog ekvivalenta", ona vodi računa, samo o "stabilnosti cena", tako što stvara lažni tržišni ambijent "ponude i potražnje", te time neke robe obezvređuju, a druge poskupljuje, kako bi im bila uprosećena cena, iako, realno ne mogu biti jeftine, zbog niske produktivnosti rada i obrnuto?!
Nepriznajući skupe troškove neekonomične proizvodnje, namerno se troši supstanca osnovnog kapitala proizvođaća, koji sa tako postignutom cenom ne uspeva da pokrije sve troškove proizvodnje i ostvari neophodnu akumulaciju za razvoj ekonomske osnovice rada?!
Naravno to ne znači da zato što su tržišno nekonkuretni i nisko-produktivni da ih treba štititi, raznim merama kreditne politike i državnim subvencijama, već, upravo obrnuto, ne treba im dozvoliti dalji opstanak na tržištu, dok bi se njihov kapital "prelio" u neku drugu privrednu granu i proizvodnju, naravno, znatno produktivniju i tržišno prihvatljivu?!
Guverneri srpske centralne banke to itekako dobro znaju ali poštujući, samo "političku volju svojih gospodara", rade protiv interesa naroda i države?!

jovan

pre 13 godina

Imam jedan predlog! Da smo svi jake patriote koji zivimo u inostranstvu a sto nismo, i da svaka porodica pomogne sa 100 evra domovinu Srbiju, onda ne bi nasa Vlada prodavala preduzeca koja su od opsteg intersa. Svedjani nikada nece da kupe inostranu robu, vec kupuju svoju, zato jer su na prvom mestu patriote. A tamo u Srbiji roditelji svojoj deci kupuju sve markirane stvari. Konacno je sazrelo da mi koji zivimo vani pomognemo nasu otadzbinu. Lako je kritikovati, medjutim treba izneti nesto i pametno. Pozdrav od Jovana iz Svedske

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Rekordno niska vrednost dinara

Dobra Vest za sve IZVOZNIKE !
Sto je manja vrednost Dinara time je i izvozna roba jeftinija i lakse je PRODATI !
Cak je i najvredniji srpski Brend "suva sljiva" postao dostupan i najsiromasnijim slojevima u EU !
"Dok jednom ne SMRKNE drugom ne SVANE" !

Zoran Bogdanovic

pre 13 godina

ljudi, dosta je vise sitnih jajarskih stosova. Evo vam i dokaza pored stalnog pada domace valute. Kurs dinara svako popodne utvrdjuje NARODNA BANKA SRBIJE i on je razlicit od onoga koji se koriste vajni vastodrsci i stampa i televizija pod njihom kontrolom. Evo malo brojki: Po kursu NBS kupovni kurs za evro je 106.4003 srednji 106.7205 a prodjni 107.0407 dinara. Do skoro mediji su objavljivali razlicite kurse liste ali uz naznaku na koju se banku ili menjacnicu odnose. I vi i ostali sa nacionalnom frekvencijom ste bili u obavezi da objavite kurseve NBS. Moj zakljucak je da je doslo naredjenje da se "malo slaze". Kome je to potrebno? Zar smo na to dospel? Da nas smatraju budalama? I na taj nacin ocekuju nase glasove. Moj sigurno nece dobiti. Jer da bih kupio evro on nije dostigao granicu od blizu 107 din vec je prebacio. Nekada se politika vodila pod sloganom -transparentno- a kakva je ovo politika kako je nazvati?

toza

pre 13 godina

kakav priliv deviza oni ocekuju????posle telekoma ostaje im samo nas u roblje da prodaju a naravno kako smo mi glupi i pustamo im da ovo rade sto rade prihvaticemo i to bez reci

Josip Vasilj

pre 13 godina

Ne znam uz koji to rast izvoza gospodin Šoškić vezuje stabilnost dinara, kad je jedini izvoz koji raste - izvoz mladih intelektualaca...

Steva

pre 13 godina

To nije Vlada, to su Dahije.

Da li oni stvarno veruju da znaju šta rade? Ili ne misle uopšte ili...

MA ŠTA JE BRE SA TIM LJUDIMA NA VLASTI, JESU LI ONI PRI SEBI???

sasa

pre 13 godina

Pa imali su najbloju skolu - Titovu. I on je kreditima kupovao stabilnost. A ko ce da vrati - lako cemo. Ne cudim se ni ovima koji daju kredite: oni ih odlicno naplacuju, a drzava ne moze da bankrotira. Vratice sledece generacije. Ne cudim se ni ovim dostavljacima i spijunima: ko je spreman da proda oca i majku za zuto dugme, nece mnogo misliti ni na decu. Ne cudim se ni ovima koji stave diplomu u dzep i kazu "Zbogom Stradijo, moje te oci ne videle. Zbogom Tadicu, Djelicu, Vojo, Cedo, Tomo i ostali" pa lepo u ropstvo u inostranstvo - jeste da je ropstvo, ali bar moze da se zivi. Ne cudim se ni onoj nekolicini postenih, koje je pritisla beda i depresija, pa taljigaju upregnuti u dolap i ne mogu ni da misle ni da se bune.
Samo nas sve zalim...

Dzoni

pre 13 godina

Ne padajte na stoseve o "buducem periodu" stabilnog dinara.Onoga trenutka kada se potrose pare i od tog Telekoma ,kada ne bude vise moglo da se dalje uzimaju krediti i kad se tu udaru u zid a sad dug raste neverovatnom brzinom jer se zaduzujemo 3 puta vecom brzinom nego sto dugove vracamo tada dinar krece u slobodan pad i ne moze nista da ga zaustavi.Zasto ,zato sto je cela ekonomija zadnjih 10 godina jedna obicna laz i prevara ,njena sustina je da je privreda u gorem stanju nego i pre 10 godina ,vlasti su uzimale ogromne pare od privatizacija ,kredita,donacija i sipale u svoje dzepove i dzepove tajkuna i bahatili se tim parama ali njihova alavost ce doci na naplatu a to nece platiti oni nego MI i nasa deca.

cajka

pre 13 godina

Jel nam ono ne valjase bivsi direktor Narodne banke, on bese krivac za propadanje dinara? Sta je sad? Ovce,ovce, ovce su za sisanje!

sokrat

pre 13 godina

Vrlo jednostavno. Stopa devalvacije MORA biti veća od stope godišnje kamate na oročena devizna sredsva, u konkretnom slučaju u odnosu na evro.

Mr. No

pre 13 godina

Samo opusteno, posle Telekoma ide Elektroprivreda, a zatim javna preduzeca, itd. Nakon toga, nadaju se Evropskim fondovima, ali ti fondovi su za namesku potrosnju a ne za trpanje po dzepovima. Imamo primer jedne nove clanice koja je pokusala tako nesto pa su dobili zabranu pristupa tim fondovima. Mada, meni i dalje nije jasno kako nameravaju da odrzavaju drzavu koja nema proizvodnju, nema razvijen turizam i potrebnu infrastrukturu, nema more, zbog umanjenosti teritorije vise nije neophodna za prelaz, velika korupcija i valuta koja ce veorvatno biti poslednja u Evropi. Kako misle da takva drzava moze da funkcionise? Ja vise nisam u toj zemlji i s jedne strane to isto preporucujem ljudima a sa druge strane mi je krivo, zemlja koja ce sama sebe unistiti nije lep prizor.

southlander

pre 13 godina

Ovakvi bombasti naslovi treba da opisuju situaciju kada je kurs 170 ili 710. Inace vrednost Dinara najbolje pokazuju cene koje stalno rastu i najveca novcanica drzave od 5000. Tolko novca zaradi bolje placeni radnik, na zapadu za 1 dan. Posledice ovakvog virtualnog monetarnog sistema je kolaps ekonomije, vec vidjen u proteklim decenijama.

Zoran

pre 13 godina

Guverner ima ustavnu obavezu a i zakonsku da spreci vecu inflaciju i rast cena a on to ne radi, on samo konstatuje da je veca inflacija,a ona je veca zato sto je skandalozno obezvredjen dinar za dve godine za 41 %, i sve su cene porasle za isti taj procenat iskljucivo zbog pada dinara, imamo najvecu inflaciju u Evropi i najnize zarade,a prezaduzena privreda i gradjani idu u jos vecu katastrofu koja ce se uskoro preliti na banke. Soskic misli da sa ovim kursom od 107 poveca dinarske depozite i da poveca kupovinu trezorskih zapisa kojima se finansira deficit budzeta, od toga nema nista, ovo se jedino moze realizovati sa kursom od oko 90 za evro,a i cene bi imale trend pada.

bezimena

pre 13 godina

Srbija je lider na Balkanu...

Uopšte me ne brine što se dinar približava realnoj vrednosti, već što i ovaj guverner prodaje eure kao Alajbegovu slamu, da bi kao "održao" dinar, dok istovremeno vlast uzima debele kredite da bi guverner imao šta da prodaje!

OVO JE SULUDO!

Prevara stoljeća

pre 13 godina

Još u vreme saveznog premijera Ante Markovića, pokušavano je iznaći "čarobnu formulu" za borbu protiv inflacije?!
Kao što je poznato, on je fiksirao dinar u odnosu na DEM i "istopio" sve devizne rezerve, bukvalno za nekoliko meseci?!
U potrazi za "čarobnom formulom", čak je preko naših ambasada intervjuisao zemlje prijema, između ostalih i Japan, pitanjem, kako se Vaša država borila sa visokom inflacijom?!
Odgovor je, na zaprepašćenje naših "soc-ekonomista", bio ekonomski i tržišno krajnje racionalan?!
Glasio je - nismo se uopšte borili, jer je inflacija imanentna privredama zemalja u razvoju, jer "socijalizuje" diskrepance u razvijenosti (i efikasnosti) među privrednim granama?!
Inače, Japan je bio sedamdesetih godina prošlog veka, primer privrede sa velikom inflacijom na što podseća još uvek visok kurs japanskog jena sa nekoliko nula?!
Međutim, kada se razvoj japanske privrede stabilizovao i uravnotežile privredne grane, a tržište otvorilo spoljnoj konkurenciji, što je, inače, bila najozbilnija zamerka SAD, onda se i inflacija "sama po sebi" obuzdala?!
Danas je, japanski jen, jedna od najstabilnijih valuta, pa se Japanu nudi da jen preuzme ulogu svetske monete, kao što je to američki dolar?!
Zbog toga, Srpska centralna banka vodi monetarnu politiku, protivnu nacionalnim i državnim interesima?!
Umesto da se stara o realnoj i stvarnoj, tržišnoj vrednosti dinara, kao "univerzalnog ekvivalenta", ona vodi računa, samo o "stabilnosti cena", tako što stvara lažni tržišni ambijent "ponude i potražnje", te time neke robe obezvređuju, a druge poskupljuje, kako bi im bila uprosećena cena, iako, realno ne mogu biti jeftine, zbog niske produktivnosti rada i obrnuto?!
Nepriznajući skupe troškove neekonomične proizvodnje, namerno se troši supstanca osnovnog kapitala proizvođaća, koji sa tako postignutom cenom ne uspeva da pokrije sve troškove proizvodnje i ostvari neophodnu akumulaciju za razvoj ekonomske osnovice rada?!
Naravno to ne znači da zato što su tržišno nekonkuretni i nisko-produktivni da ih treba štititi, raznim merama kreditne politike i državnim subvencijama, već, upravo obrnuto, ne treba im dozvoliti dalji opstanak na tržištu, dok bi se njihov kapital "prelio" u neku drugu privrednu granu i proizvodnju, naravno, znatno produktivniju i tržišno prihvatljivu?!
Guverneri srpske centralne banke to itekako dobro znaju ali poštujući, samo "političku volju svojih gospodara", rade protiv interesa naroda i države?!