Ponedeljak, 25.10.2010.

11:09

Alfa Romeo nije na prodaju

Izvor: B92

Alfa Romeo nije na prodaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

detroit

pre 13 godina

Alfa i BMW su stari rivali i uvek ce se porediti. BMW ima neke modele gde Alfa nema odgovarajuce konkurente, ali tamo gde se susrecu Alfa je cak i bolje - Giulietta je bolja od BMW 1, 159 od BMW 3.

terrano

pre 13 godina

@klarkson
ako je nesto dobro, nece se boriti za opstanak, vec ce lako nalaziti put do kupaca.
Uporedjivanje automobila sa cizburgerima je smesno, stotinak dinara mogu i da bacim, ali kada bih imao 30.000e za auto, dobro bih razmislio da li ih dam za Alfu ili da kupim neki pouzdaniji i kvalitetniji auto.

klarkson

pre 13 godina

@ terrano

promasio si sustinu - Alfe i ne treba svi da voze, niti je Alfa Romeo ikad bio 'mainstream'. To sto se nesto dobro prodaje ne znaci da je dobro, pogotovo u doba globalnog potrosackog drustva - gde je doslo do 'mekdonaldizacije' svega, pa i automobilskih brenodva.

To sto je Mekdonalds najuspesniji lanac restorana na svetu, a Koka-kola pice, ne znaci i da su najkvalitetniji/najbolji.

oni koji nisu upali u taj potrosacki kalup su odumiruca vrsta... nismo svi chizburgeri!

napred Alfa!

terrano

pre 13 godina

Malo realnosti nije na odmet, Alfa i BMW se nikako ne mogu porediti. Alfa je na ivici egzistencije, a BMW je jedan od najmocnijih proizvodjaca ikada, tvorac M divizije, udobnih sedmica, pozeljnih petica, atraktivnih sestica , proizvodjac sportskih kupea, SUV vozila, ucesnik mnogobrojnih motosportova, vazi za najboljeg proizvodjaca motora na planeti... A sta je Alfa? Istorijski gledano bilo je tu i slave i sramote, ali gde je Alfa danas, zasto su kupci prestali da je kupuju? Zasto je tu gde je, sta mislite?
Malo je cudno citati komentare kako je nekada Alfa bila nesto veliko i divno, pa i danas je zbog toga mora tako biti. To su price, nema veze sta je nekada bilo, bitno je sta je danas. Ako je Tesla bio nas naucnik i pronalazac, da li to znaci da je Srbija danas rame uz rame sa Japanom u tehnologiji? Naravno da nije, tako da se buducnost ne moze gledati kroz raznorazne okrete na istoriju. Ako Alfu ne spasu ova dva tri modela koja su izasla, ode i ona u istoriju!

evilllama

pre 13 godina

@ maki

Naravno, Alfa em sto je 6 godina starija od BMW, em sto iz najranijeg perioda ima mnogo legendarnije modele od nemaca, ali nisam se ni osvrtao na taj period vec na trenutno stanje stvari, gde je BMW i neznalicama pojam velikog ali sportskog auta (sto bi za mene trebala da bude Alfa), dok je Mercedes pojam limuzine (sto bi za mene sa italijanske strane trebala da bude Lancia). Kada bi Alfa imala auto koji bi italijanskim politicarima mogao sluziti kao sto im trenutno sluze BMWovi, to bi znacilo da Alfa zaista ponovo ima zver da ponudi, pa onda nek imaju i MiTo 2, i novu Giuliu i Giuliettu, ali zna se kako kruna Alfinog automobila treba da izgleda - upravo tako kako si primetio - da natera ljude da ponovo BMW porede sa Alfom, a ne obratno.

Zoltan

pre 13 godina

Trenutno vozim Alfu 159 i moram da priznam da je kvalitet u odnosu na prethodne generacije izuzetno porastao, jako solidna izrada a zadrzan je Afin duh i karakter. Po meni tako veliki zaokret je prosao prilicno neprimeceno, jer dugo vec vozim Afle ali 159ka je nesto najbolje sto sam ikada imao. Zato i nije vreme za prodaju brenda, barem dok se ne vidi da li ce ovaj novi pristup izradi i kvalitetu doneti neke rezultate.

DJape 6. oktobar

pre 13 godina

@ Rajka

Ako bi se zagledala u unutrashnjost MiTo-a, bio bi ti jasan Bangle-ov "umetnicki potpis". Barem bi bio jasan ljudima iz struke.

A i oni prenabudzheni blatobrani mi smrde na njega, niko od Pininfarine, Guigaro-a, Italdesigna, Centrostile-a niti Walter De Silva ne bi stavio na auto tako neshto!

Gledsao sam ranije renderinge za MiTo sa normalnim blatobranima (slicno Gulietti) i izgleda mnogo mnogo bolje. Iskreno se nadam da ce sledeca generacija MiTo-a izgubiti to ruglo!

maki

pre 13 godina

evilllama, kao zaljubljenik u Alfu napravio si jedan ozbiljan gaf rekavsi da je Alfa brend koji vazi za italijanski BMW?, to moze biti samo obrnuto postujuci istorijat i tradiciju automobilizma.

Lazar

pre 13 godina

Cenim pokusaje Alfe da poboljsa prodaju, ovi novi modeli su simpaticni i imaju neku harizmu. Ukoliko bi VW grupa preuzela italijanski brend, uspeh bi bio zagarantovan, jer VW ni u kom slucaju ne bi sputavao Alfinu tradiciju i dizajn, a kvalitet bi znacajno unapredio. Ono sto je kocnica Alfi je upravo Fiatov patronat, jer se na svemu stedi, kvalitet je vrlo los, beskrajne liste kvarova i nocne more od ranijih modela, a najgluplja stvar je sto se isti motori ugradjuju u Punto, Stilo i Alfa Romeo, besmislica. Alfa mora biti bolja od Fiata, a kako kada je Fiat gazda?
VW je uspesan i jak koncern koji moze a i ne mora da kupi Alfu, dok Alfa pod ovakvim rukovodstvom gleda u provaliju. Par novih modela nisu dovoljna da bi se povratilo izgubljeno poverenje starih kupaca koji su prestali da kupuju Alfa Romeo upravo zbog toga sto su se kvarile cak i najmanje sitnice, sve od motornih komponenti, pa do pepeljare i dugmadi u kabini koja su otpadala sama od sebe.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Kao zakleti Alfista imam par zamerki na novu Fijatovu strategiju.

Kao prvo mislim da cena nove Guliette deluje vishe odbojno nego li privlacno. Za skoro iste pare se moze kod same Alfe kupiti 159ka koja je ipak klasa i po vishe.

Drugo je to sto su dozvolili Bangle-u da rukovodi dizajnom u kuci, sto im necu nikada oprostiti (nadam se da ce ostati upisan u istoriji Alfe kao jedan od likova koji je unazadio perfekciju).

Trece je pokusaj posto poto udovoljavanja nemcima kao kupcima, sto dovodi do gubljenja "dushe" jedne Alfe.

Da ne govorim gluposti, evo i podataka odavde iz Nemacke:
- 159 ide prilicno dobro, kako novih tako i polovnih kola (licno odavno nisam na ulicama video toliko 159ki)
- MiTo ide prilicno dobro, posto je polako poceo da osvaja Polo trziste (necu Bangleu oprostite one seljacke blatobrane na ovom autu, nikada!)
- nizoj srednjoj klasi ljudi su jako dostupne 156ce i 147ce koje se ovde dobijaju za jako male pare u jako dobrom stanju (ne oni dreshevi koji se uvoze u Srbiju)
- po statistikama registracija vozila, Alfa polako ali sigurno gura na gore
- kada bi Alfa skinula cenu Guliette na recimo pocetna cena od jedno 17000 pa na vishe, bila bi extremno zanimljiva

Radovan

pre 13 godina

ALFA ROMEO prodala je oko 160.000 vozila i imala pad prodaje 1%. Relativno dobri rezultati. Kako je objavio FIAT, jednu četvrtinu kupile su žene (??), a one obično predstavljaju 7% u prodaji vozila. FIAT namerava da se sa ALFA vrati na američko tržište, gde VW ima jako,jako slabu prodaju zbog velike konkurencije, a i izbegavaju to tržište. VW ima čvrsto uporište u Brazilu, veliko prisustvo u Kini (grade 10-tu fabriku) , a u Nemakoj je prodaja poboljšana državnim dotacijama. SEAT, koga je VW zamislio kao sportski auto, konkurent ALFA, ima katastrofalnu prodaju. U ovom trenutku, ALFA je robna marka sa najvećim potencijalom za poboljšanje u ovom trenutku. Verovatno žele da SEAT (nekada su kupili FIAT-ovu licencu) zamene sa ALFA. Inače, za VW nikada nije važila tržišna utakmica u Nemačkoj, jer su sindikati pružali ropsku poslušnost poslodavcima, i jake regionalne banke pod upravom države, finansirale su ih. Dok je sa FIAT-om bila sušta suprotnost u Italiji. Sindikat i radnici neprestano su pravili probleme i ometali proizvodnju, porodica Anjeli bila je terorisana od Crvenih brigada, dva direktna naslednika misteriozno su umrla,itd. Ferdinand Piech (vlasnik 10 auto marki i 12-oro dece), glavni baja u VW, koji je ponudio kupovinu ALFA, kaže "da 2 godine od mene nećete ništa čuti". Ne bi me čudilo da se FIAT-u desi neki problem. Ima i toga.

vozač Fiata

pre 13 godina

Lancia Delta je melem za dušu i oči. I moj sledeči kandidat...oko 12-14 keur se dobija godinu-dve stara.

Okrećem glavu za tim autom... ko žirafa.

evilllama

pre 13 godina

Evo, kao zaljubljeniku u Alfa Romeo, moram reci da me ova vest jako raduje.
Sa druge strane, kroz par meseci planiram kupovinu Alfe 159 (2007 godiste recimo), i prilicno sam razocaran sto, sem Brere koja je dizajnerski spreda ista 159, a sto se tice motora ima isti samo jaci motor (JTD), Alfa nikako da napravi naslednika u klasi vecih automobila. Kao ekstravagantan brend automobila moraju imati nesto za "bogatase" cime zaista mogu da opravdaju veliku cenu, ovako, prakticno jedan od najboljih alfinih automobila mogu i ja priustiti, kao neko ko ima samo solidna primanja, doduse polovnu, ali recimo bmw 7 ne bih mogao ni polovan, ni mega-polovan da priustim. Mislim da jedan brend koji vazi za italijanski BMW, tesko moze sa njihovim dizajnerom uleti na trziste malih automobila na bazi Punta i Brave, i sa, potpuno "anti-alfinskim" dizajnom novog mitoa i giuliette vrati staru slavu i ugled. Bar za mene, to nisu prave alfe, to je pokrivljeni fiat.

nemanja

pre 13 godina

Miki, hteo si da ispadnes duhovit, a u stvari si rekao nesto sto je vec odavno poznato. Informisi se koliko Alfa Romeo ima priznatih i cenjenih oldtimera, klasika, kolekcionarskih primeraka u odnosu na ostale firme i videces da je Alfa po tome u samom vrhu. Malo vise informacija ne bi skodilo, a ne samo znanje sa auto placeva i Bubanj potoka.

bakicar

pre 13 godina

Do sada je Fijat pokusao skoro sve sa Alfom i osim bljeska sa Alfom 156 nisu uspjeli da naprave profit. Mislim da bi trebalo da prodaju ko najvise ponudi pa i vw-u ako mora, sada kada imaju Krajzlerove tehnologije mogu da proizvode limuzine srednje i vise srednje klase sa Fijatovim znakom.

miki

pre 13 godina

sudeci po prodaji, Alfa Romeo je postao ekskluzivna marka. skoro kao Porsche koji je vw nedavno preuzeo. u vw na to i racunaju pa hoce i alfu. ja bih sada pazario jednu, vozio 10 godina i prodao za dobre pare. jer kad ih vw preuzme, imam neki osecaj da ce postojecim modelima cena da raste. hehe

Italy

pre 13 godina

Hvala Bogu!!! Alfa je krenula dobrim putem sa novim modelima, tako da se nadam da ce za koju godinu FIAT se setiti da ulozi para i u ozivljavanje legende medju automobilima - Lancia.
Za sada imaju samo jedan konkurentan model, a to je Delta koja je sam vrh u segmentu. Napred Fiat, Alfa i Lancia!

Italy

pre 13 godina

Hvala Bogu!!! Alfa je krenula dobrim putem sa novim modelima, tako da se nadam da ce za koju godinu FIAT se setiti da ulozi para i u ozivljavanje legende medju automobilima - Lancia.
Za sada imaju samo jedan konkurentan model, a to je Delta koja je sam vrh u segmentu. Napred Fiat, Alfa i Lancia!

Radovan

pre 13 godina

ALFA ROMEO prodala je oko 160.000 vozila i imala pad prodaje 1%. Relativno dobri rezultati. Kako je objavio FIAT, jednu četvrtinu kupile su žene (??), a one obično predstavljaju 7% u prodaji vozila. FIAT namerava da se sa ALFA vrati na američko tržište, gde VW ima jako,jako slabu prodaju zbog velike konkurencije, a i izbegavaju to tržište. VW ima čvrsto uporište u Brazilu, veliko prisustvo u Kini (grade 10-tu fabriku) , a u Nemakoj je prodaja poboljšana državnim dotacijama. SEAT, koga je VW zamislio kao sportski auto, konkurent ALFA, ima katastrofalnu prodaju. U ovom trenutku, ALFA je robna marka sa najvećim potencijalom za poboljšanje u ovom trenutku. Verovatno žele da SEAT (nekada su kupili FIAT-ovu licencu) zamene sa ALFA. Inače, za VW nikada nije važila tržišna utakmica u Nemačkoj, jer su sindikati pružali ropsku poslušnost poslodavcima, i jake regionalne banke pod upravom države, finansirale su ih. Dok je sa FIAT-om bila sušta suprotnost u Italiji. Sindikat i radnici neprestano su pravili probleme i ometali proizvodnju, porodica Anjeli bila je terorisana od Crvenih brigada, dva direktna naslednika misteriozno su umrla,itd. Ferdinand Piech (vlasnik 10 auto marki i 12-oro dece), glavni baja u VW, koji je ponudio kupovinu ALFA, kaže "da 2 godine od mene nećete ništa čuti". Ne bi me čudilo da se FIAT-u desi neki problem. Ima i toga.

nemanja

pre 13 godina

Miki, hteo si da ispadnes duhovit, a u stvari si rekao nesto sto je vec odavno poznato. Informisi se koliko Alfa Romeo ima priznatih i cenjenih oldtimera, klasika, kolekcionarskih primeraka u odnosu na ostale firme i videces da je Alfa po tome u samom vrhu. Malo vise informacija ne bi skodilo, a ne samo znanje sa auto placeva i Bubanj potoka.

vozač Fiata

pre 13 godina

Lancia Delta je melem za dušu i oči. I moj sledeči kandidat...oko 12-14 keur se dobija godinu-dve stara.

Okrećem glavu za tim autom... ko žirafa.

evilllama

pre 13 godina

Evo, kao zaljubljeniku u Alfa Romeo, moram reci da me ova vest jako raduje.
Sa druge strane, kroz par meseci planiram kupovinu Alfe 159 (2007 godiste recimo), i prilicno sam razocaran sto, sem Brere koja je dizajnerski spreda ista 159, a sto se tice motora ima isti samo jaci motor (JTD), Alfa nikako da napravi naslednika u klasi vecih automobila. Kao ekstravagantan brend automobila moraju imati nesto za "bogatase" cime zaista mogu da opravdaju veliku cenu, ovako, prakticno jedan od najboljih alfinih automobila mogu i ja priustiti, kao neko ko ima samo solidna primanja, doduse polovnu, ali recimo bmw 7 ne bih mogao ni polovan, ni mega-polovan da priustim. Mislim da jedan brend koji vazi za italijanski BMW, tesko moze sa njihovim dizajnerom uleti na trziste malih automobila na bazi Punta i Brave, i sa, potpuno "anti-alfinskim" dizajnom novog mitoa i giuliette vrati staru slavu i ugled. Bar za mene, to nisu prave alfe, to je pokrivljeni fiat.

Lazar

pre 13 godina

Cenim pokusaje Alfe da poboljsa prodaju, ovi novi modeli su simpaticni i imaju neku harizmu. Ukoliko bi VW grupa preuzela italijanski brend, uspeh bi bio zagarantovan, jer VW ni u kom slucaju ne bi sputavao Alfinu tradiciju i dizajn, a kvalitet bi znacajno unapredio. Ono sto je kocnica Alfi je upravo Fiatov patronat, jer se na svemu stedi, kvalitet je vrlo los, beskrajne liste kvarova i nocne more od ranijih modela, a najgluplja stvar je sto se isti motori ugradjuju u Punto, Stilo i Alfa Romeo, besmislica. Alfa mora biti bolja od Fiata, a kako kada je Fiat gazda?
VW je uspesan i jak koncern koji moze a i ne mora da kupi Alfu, dok Alfa pod ovakvim rukovodstvom gleda u provaliju. Par novih modela nisu dovoljna da bi se povratilo izgubljeno poverenje starih kupaca koji su prestali da kupuju Alfa Romeo upravo zbog toga sto su se kvarile cak i najmanje sitnice, sve od motornih komponenti, pa do pepeljare i dugmadi u kabini koja su otpadala sama od sebe.

Zoltan

pre 13 godina

Trenutno vozim Alfu 159 i moram da priznam da je kvalitet u odnosu na prethodne generacije izuzetno porastao, jako solidna izrada a zadrzan je Afin duh i karakter. Po meni tako veliki zaokret je prosao prilicno neprimeceno, jer dugo vec vozim Afle ali 159ka je nesto najbolje sto sam ikada imao. Zato i nije vreme za prodaju brenda, barem dok se ne vidi da li ce ovaj novi pristup izradi i kvalitetu doneti neke rezultate.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Kao zakleti Alfista imam par zamerki na novu Fijatovu strategiju.

Kao prvo mislim da cena nove Guliette deluje vishe odbojno nego li privlacno. Za skoro iste pare se moze kod same Alfe kupiti 159ka koja je ipak klasa i po vishe.

Drugo je to sto su dozvolili Bangle-u da rukovodi dizajnom u kuci, sto im necu nikada oprostiti (nadam se da ce ostati upisan u istoriji Alfe kao jedan od likova koji je unazadio perfekciju).

Trece je pokusaj posto poto udovoljavanja nemcima kao kupcima, sto dovodi do gubljenja "dushe" jedne Alfe.

Da ne govorim gluposti, evo i podataka odavde iz Nemacke:
- 159 ide prilicno dobro, kako novih tako i polovnih kola (licno odavno nisam na ulicama video toliko 159ki)
- MiTo ide prilicno dobro, posto je polako poceo da osvaja Polo trziste (necu Bangleu oprostite one seljacke blatobrane na ovom autu, nikada!)
- nizoj srednjoj klasi ljudi su jako dostupne 156ce i 147ce koje se ovde dobijaju za jako male pare u jako dobrom stanju (ne oni dreshevi koji se uvoze u Srbiju)
- po statistikama registracija vozila, Alfa polako ali sigurno gura na gore
- kada bi Alfa skinula cenu Guliette na recimo pocetna cena od jedno 17000 pa na vishe, bila bi extremno zanimljiva

maki

pre 13 godina

evilllama, kao zaljubljenik u Alfu napravio si jedan ozbiljan gaf rekavsi da je Alfa brend koji vazi za italijanski BMW?, to moze biti samo obrnuto postujuci istorijat i tradiciju automobilizma.

bakicar

pre 13 godina

Do sada je Fijat pokusao skoro sve sa Alfom i osim bljeska sa Alfom 156 nisu uspjeli da naprave profit. Mislim da bi trebalo da prodaju ko najvise ponudi pa i vw-u ako mora, sada kada imaju Krajzlerove tehnologije mogu da proizvode limuzine srednje i vise srednje klase sa Fijatovim znakom.

miki

pre 13 godina

sudeci po prodaji, Alfa Romeo je postao ekskluzivna marka. skoro kao Porsche koji je vw nedavno preuzeo. u vw na to i racunaju pa hoce i alfu. ja bih sada pazario jednu, vozio 10 godina i prodao za dobre pare. jer kad ih vw preuzme, imam neki osecaj da ce postojecim modelima cena da raste. hehe

klarkson

pre 13 godina

@ terrano

promasio si sustinu - Alfe i ne treba svi da voze, niti je Alfa Romeo ikad bio 'mainstream'. To sto se nesto dobro prodaje ne znaci da je dobro, pogotovo u doba globalnog potrosackog drustva - gde je doslo do 'mekdonaldizacije' svega, pa i automobilskih brenodva.

To sto je Mekdonalds najuspesniji lanac restorana na svetu, a Koka-kola pice, ne znaci i da su najkvalitetniji/najbolji.

oni koji nisu upali u taj potrosacki kalup su odumiruca vrsta... nismo svi chizburgeri!

napred Alfa!

terrano

pre 13 godina

Malo realnosti nije na odmet, Alfa i BMW se nikako ne mogu porediti. Alfa je na ivici egzistencije, a BMW je jedan od najmocnijih proizvodjaca ikada, tvorac M divizije, udobnih sedmica, pozeljnih petica, atraktivnih sestica , proizvodjac sportskih kupea, SUV vozila, ucesnik mnogobrojnih motosportova, vazi za najboljeg proizvodjaca motora na planeti... A sta je Alfa? Istorijski gledano bilo je tu i slave i sramote, ali gde je Alfa danas, zasto su kupci prestali da je kupuju? Zasto je tu gde je, sta mislite?
Malo je cudno citati komentare kako je nekada Alfa bila nesto veliko i divno, pa i danas je zbog toga mora tako biti. To su price, nema veze sta je nekada bilo, bitno je sta je danas. Ako je Tesla bio nas naucnik i pronalazac, da li to znaci da je Srbija danas rame uz rame sa Japanom u tehnologiji? Naravno da nije, tako da se buducnost ne moze gledati kroz raznorazne okrete na istoriju. Ako Alfu ne spasu ova dva tri modela koja su izasla, ode i ona u istoriju!

terrano

pre 13 godina

@klarkson
ako je nesto dobro, nece se boriti za opstanak, vec ce lako nalaziti put do kupaca.
Uporedjivanje automobila sa cizburgerima je smesno, stotinak dinara mogu i da bacim, ali kada bih imao 30.000e za auto, dobro bih razmislio da li ih dam za Alfu ili da kupim neki pouzdaniji i kvalitetniji auto.

evilllama

pre 13 godina

@ maki

Naravno, Alfa em sto je 6 godina starija od BMW, em sto iz najranijeg perioda ima mnogo legendarnije modele od nemaca, ali nisam se ni osvrtao na taj period vec na trenutno stanje stvari, gde je BMW i neznalicama pojam velikog ali sportskog auta (sto bi za mene trebala da bude Alfa), dok je Mercedes pojam limuzine (sto bi za mene sa italijanske strane trebala da bude Lancia). Kada bi Alfa imala auto koji bi italijanskim politicarima mogao sluziti kao sto im trenutno sluze BMWovi, to bi znacilo da Alfa zaista ponovo ima zver da ponudi, pa onda nek imaju i MiTo 2, i novu Giuliu i Giuliettu, ali zna se kako kruna Alfinog automobila treba da izgleda - upravo tako kako si primetio - da natera ljude da ponovo BMW porede sa Alfom, a ne obratno.

DJape 6. oktobar

pre 13 godina

@ Rajka

Ako bi se zagledala u unutrashnjost MiTo-a, bio bi ti jasan Bangle-ov "umetnicki potpis". Barem bi bio jasan ljudima iz struke.

A i oni prenabudzheni blatobrani mi smrde na njega, niko od Pininfarine, Guigaro-a, Italdesigna, Centrostile-a niti Walter De Silva ne bi stavio na auto tako neshto!

Gledsao sam ranije renderinge za MiTo sa normalnim blatobranima (slicno Gulietti) i izgleda mnogo mnogo bolje. Iskreno se nadam da ce sledeca generacija MiTo-a izgubiti to ruglo!

detroit

pre 13 godina

Alfa i BMW su stari rivali i uvek ce se porediti. BMW ima neke modele gde Alfa nema odgovarajuce konkurente, ali tamo gde se susrecu Alfa je cak i bolje - Giulietta je bolja od BMW 1, 159 od BMW 3.

miki

pre 13 godina

sudeci po prodaji, Alfa Romeo je postao ekskluzivna marka. skoro kao Porsche koji je vw nedavno preuzeo. u vw na to i racunaju pa hoce i alfu. ja bih sada pazario jednu, vozio 10 godina i prodao za dobre pare. jer kad ih vw preuzme, imam neki osecaj da ce postojecim modelima cena da raste. hehe

Italy

pre 13 godina

Hvala Bogu!!! Alfa je krenula dobrim putem sa novim modelima, tako da se nadam da ce za koju godinu FIAT se setiti da ulozi para i u ozivljavanje legende medju automobilima - Lancia.
Za sada imaju samo jedan konkurentan model, a to je Delta koja je sam vrh u segmentu. Napred Fiat, Alfa i Lancia!

Lazar

pre 13 godina

Cenim pokusaje Alfe da poboljsa prodaju, ovi novi modeli su simpaticni i imaju neku harizmu. Ukoliko bi VW grupa preuzela italijanski brend, uspeh bi bio zagarantovan, jer VW ni u kom slucaju ne bi sputavao Alfinu tradiciju i dizajn, a kvalitet bi znacajno unapredio. Ono sto je kocnica Alfi je upravo Fiatov patronat, jer se na svemu stedi, kvalitet je vrlo los, beskrajne liste kvarova i nocne more od ranijih modela, a najgluplja stvar je sto se isti motori ugradjuju u Punto, Stilo i Alfa Romeo, besmislica. Alfa mora biti bolja od Fiata, a kako kada je Fiat gazda?
VW je uspesan i jak koncern koji moze a i ne mora da kupi Alfu, dok Alfa pod ovakvim rukovodstvom gleda u provaliju. Par novih modela nisu dovoljna da bi se povratilo izgubljeno poverenje starih kupaca koji su prestali da kupuju Alfa Romeo upravo zbog toga sto su se kvarile cak i najmanje sitnice, sve od motornih komponenti, pa do pepeljare i dugmadi u kabini koja su otpadala sama od sebe.

maki

pre 13 godina

evilllama, kao zaljubljenik u Alfu napravio si jedan ozbiljan gaf rekavsi da je Alfa brend koji vazi za italijanski BMW?, to moze biti samo obrnuto postujuci istorijat i tradiciju automobilizma.

terrano

pre 13 godina

@klarkson
ako je nesto dobro, nece se boriti za opstanak, vec ce lako nalaziti put do kupaca.
Uporedjivanje automobila sa cizburgerima je smesno, stotinak dinara mogu i da bacim, ali kada bih imao 30.000e za auto, dobro bih razmislio da li ih dam za Alfu ili da kupim neki pouzdaniji i kvalitetniji auto.

bakicar

pre 13 godina

Do sada je Fijat pokusao skoro sve sa Alfom i osim bljeska sa Alfom 156 nisu uspjeli da naprave profit. Mislim da bi trebalo da prodaju ko najvise ponudi pa i vw-u ako mora, sada kada imaju Krajzlerove tehnologije mogu da proizvode limuzine srednje i vise srednje klase sa Fijatovim znakom.

evilllama

pre 13 godina

Evo, kao zaljubljeniku u Alfa Romeo, moram reci da me ova vest jako raduje.
Sa druge strane, kroz par meseci planiram kupovinu Alfe 159 (2007 godiste recimo), i prilicno sam razocaran sto, sem Brere koja je dizajnerski spreda ista 159, a sto se tice motora ima isti samo jaci motor (JTD), Alfa nikako da napravi naslednika u klasi vecih automobila. Kao ekstravagantan brend automobila moraju imati nesto za "bogatase" cime zaista mogu da opravdaju veliku cenu, ovako, prakticno jedan od najboljih alfinih automobila mogu i ja priustiti, kao neko ko ima samo solidna primanja, doduse polovnu, ali recimo bmw 7 ne bih mogao ni polovan, ni mega-polovan da priustim. Mislim da jedan brend koji vazi za italijanski BMW, tesko moze sa njihovim dizajnerom uleti na trziste malih automobila na bazi Punta i Brave, i sa, potpuno "anti-alfinskim" dizajnom novog mitoa i giuliette vrati staru slavu i ugled. Bar za mene, to nisu prave alfe, to je pokrivljeni fiat.

terrano

pre 13 godina

Malo realnosti nije na odmet, Alfa i BMW se nikako ne mogu porediti. Alfa je na ivici egzistencije, a BMW je jedan od najmocnijih proizvodjaca ikada, tvorac M divizije, udobnih sedmica, pozeljnih petica, atraktivnih sestica , proizvodjac sportskih kupea, SUV vozila, ucesnik mnogobrojnih motosportova, vazi za najboljeg proizvodjaca motora na planeti... A sta je Alfa? Istorijski gledano bilo je tu i slave i sramote, ali gde je Alfa danas, zasto su kupci prestali da je kupuju? Zasto je tu gde je, sta mislite?
Malo je cudno citati komentare kako je nekada Alfa bila nesto veliko i divno, pa i danas je zbog toga mora tako biti. To su price, nema veze sta je nekada bilo, bitno je sta je danas. Ako je Tesla bio nas naucnik i pronalazac, da li to znaci da je Srbija danas rame uz rame sa Japanom u tehnologiji? Naravno da nije, tako da se buducnost ne moze gledati kroz raznorazne okrete na istoriju. Ako Alfu ne spasu ova dva tri modela koja su izasla, ode i ona u istoriju!

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

Kao zakleti Alfista imam par zamerki na novu Fijatovu strategiju.

Kao prvo mislim da cena nove Guliette deluje vishe odbojno nego li privlacno. Za skoro iste pare se moze kod same Alfe kupiti 159ka koja je ipak klasa i po vishe.

Drugo je to sto su dozvolili Bangle-u da rukovodi dizajnom u kuci, sto im necu nikada oprostiti (nadam se da ce ostati upisan u istoriji Alfe kao jedan od likova koji je unazadio perfekciju).

Trece je pokusaj posto poto udovoljavanja nemcima kao kupcima, sto dovodi do gubljenja "dushe" jedne Alfe.

Da ne govorim gluposti, evo i podataka odavde iz Nemacke:
- 159 ide prilicno dobro, kako novih tako i polovnih kola (licno odavno nisam na ulicama video toliko 159ki)
- MiTo ide prilicno dobro, posto je polako poceo da osvaja Polo trziste (necu Bangleu oprostite one seljacke blatobrane na ovom autu, nikada!)
- nizoj srednjoj klasi ljudi su jako dostupne 156ce i 147ce koje se ovde dobijaju za jako male pare u jako dobrom stanju (ne oni dreshevi koji se uvoze u Srbiju)
- po statistikama registracija vozila, Alfa polako ali sigurno gura na gore
- kada bi Alfa skinula cenu Guliette na recimo pocetna cena od jedno 17000 pa na vishe, bila bi extremno zanimljiva

DJape 6. oktobar

pre 13 godina

@ Rajka

Ako bi se zagledala u unutrashnjost MiTo-a, bio bi ti jasan Bangle-ov "umetnicki potpis". Barem bi bio jasan ljudima iz struke.

A i oni prenabudzheni blatobrani mi smrde na njega, niko od Pininfarine, Guigaro-a, Italdesigna, Centrostile-a niti Walter De Silva ne bi stavio na auto tako neshto!

Gledsao sam ranije renderinge za MiTo sa normalnim blatobranima (slicno Gulietti) i izgleda mnogo mnogo bolje. Iskreno se nadam da ce sledeca generacija MiTo-a izgubiti to ruglo!

klarkson

pre 13 godina

@ terrano

promasio si sustinu - Alfe i ne treba svi da voze, niti je Alfa Romeo ikad bio 'mainstream'. To sto se nesto dobro prodaje ne znaci da je dobro, pogotovo u doba globalnog potrosackog drustva - gde je doslo do 'mekdonaldizacije' svega, pa i automobilskih brenodva.

To sto je Mekdonalds najuspesniji lanac restorana na svetu, a Koka-kola pice, ne znaci i da su najkvalitetniji/najbolji.

oni koji nisu upali u taj potrosacki kalup su odumiruca vrsta... nismo svi chizburgeri!

napred Alfa!

Zoltan

pre 13 godina

Trenutno vozim Alfu 159 i moram da priznam da je kvalitet u odnosu na prethodne generacije izuzetno porastao, jako solidna izrada a zadrzan je Afin duh i karakter. Po meni tako veliki zaokret je prosao prilicno neprimeceno, jer dugo vec vozim Afle ali 159ka je nesto najbolje sto sam ikada imao. Zato i nije vreme za prodaju brenda, barem dok se ne vidi da li ce ovaj novi pristup izradi i kvalitetu doneti neke rezultate.

evilllama

pre 13 godina

@ maki

Naravno, Alfa em sto je 6 godina starija od BMW, em sto iz najranijeg perioda ima mnogo legendarnije modele od nemaca, ali nisam se ni osvrtao na taj period vec na trenutno stanje stvari, gde je BMW i neznalicama pojam velikog ali sportskog auta (sto bi za mene trebala da bude Alfa), dok je Mercedes pojam limuzine (sto bi za mene sa italijanske strane trebala da bude Lancia). Kada bi Alfa imala auto koji bi italijanskim politicarima mogao sluziti kao sto im trenutno sluze BMWovi, to bi znacilo da Alfa zaista ponovo ima zver da ponudi, pa onda nek imaju i MiTo 2, i novu Giuliu i Giuliettu, ali zna se kako kruna Alfinog automobila treba da izgleda - upravo tako kako si primetio - da natera ljude da ponovo BMW porede sa Alfom, a ne obratno.

Radovan

pre 13 godina

ALFA ROMEO prodala je oko 160.000 vozila i imala pad prodaje 1%. Relativno dobri rezultati. Kako je objavio FIAT, jednu četvrtinu kupile su žene (??), a one obično predstavljaju 7% u prodaji vozila. FIAT namerava da se sa ALFA vrati na američko tržište, gde VW ima jako,jako slabu prodaju zbog velike konkurencije, a i izbegavaju to tržište. VW ima čvrsto uporište u Brazilu, veliko prisustvo u Kini (grade 10-tu fabriku) , a u Nemakoj je prodaja poboljšana državnim dotacijama. SEAT, koga je VW zamislio kao sportski auto, konkurent ALFA, ima katastrofalnu prodaju. U ovom trenutku, ALFA je robna marka sa najvećim potencijalom za poboljšanje u ovom trenutku. Verovatno žele da SEAT (nekada su kupili FIAT-ovu licencu) zamene sa ALFA. Inače, za VW nikada nije važila tržišna utakmica u Nemačkoj, jer su sindikati pružali ropsku poslušnost poslodavcima, i jake regionalne banke pod upravom države, finansirale su ih. Dok je sa FIAT-om bila sušta suprotnost u Italiji. Sindikat i radnici neprestano su pravili probleme i ometali proizvodnju, porodica Anjeli bila je terorisana od Crvenih brigada, dva direktna naslednika misteriozno su umrla,itd. Ferdinand Piech (vlasnik 10 auto marki i 12-oro dece), glavni baja u VW, koji je ponudio kupovinu ALFA, kaže "da 2 godine od mene nećete ništa čuti". Ne bi me čudilo da se FIAT-u desi neki problem. Ima i toga.

nemanja

pre 13 godina

Miki, hteo si da ispadnes duhovit, a u stvari si rekao nesto sto je vec odavno poznato. Informisi se koliko Alfa Romeo ima priznatih i cenjenih oldtimera, klasika, kolekcionarskih primeraka u odnosu na ostale firme i videces da je Alfa po tome u samom vrhu. Malo vise informacija ne bi skodilo, a ne samo znanje sa auto placeva i Bubanj potoka.

vozač Fiata

pre 13 godina

Lancia Delta je melem za dušu i oči. I moj sledeči kandidat...oko 12-14 keur se dobija godinu-dve stara.

Okrećem glavu za tim autom... ko žirafa.

detroit

pre 13 godina

Alfa i BMW su stari rivali i uvek ce se porediti. BMW ima neke modele gde Alfa nema odgovarajuce konkurente, ali tamo gde se susrecu Alfa je cak i bolje - Giulietta je bolja od BMW 1, 159 od BMW 3.