Petak, 15.10.2010.

16:37

Treba li uopšte prodati "Telekom"?

Pojedini stručnjaci kritikuju odluku Vlade da proda "Telekom" koji je profitabilno preduzeće.

Izvor: B92

Treba li uopšte prodati "Telekom"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Nebojsa

pre 13 godina

Pa recimo M.KOSTIC shecerane za 1 euro-neprofitabilno(ili NISU)
sartid-neprofitabilan(ili NIJE)
... i jos stotine drugih firmi koje su bile gubitasi pre svemocne PRIVATIZACIJE pa su naprasno postale izuzetno profitabilne.
Sad ti se zapitaj koliko taj Telekom stvarno vredi kada i pored svih lopovluka on posluje kao najprofitabilnije preduzece u Srbiji.
Jedno pitanje(za zagovornike PRODAJE)kako to da TELENOR (prodat za 1.6 milijardi evra 100% pre 5 godina)sa svojih 1100 zaposlenih nije profitabilniji od Telekoma (1.4milijarde danas 51%)sa svojih 10500 zaposlenih 5 godina posle privatizacije?Reci cete razlika je u fiksnoj telefoniji a zar to nije razlog zbog kojeg vlastodrsci zele da ga prodaju-kao fiksni deo je neprofitabilan a drzava nema para da ulozi da bi postao profitabilan pa ce drzava to da proda privatniku(DT)koji ce eto da pare.
Kompanija ostaje konkurentna jer ako vec 5 godina moze sa Telenorom ,a moze i sa DT u Crnoj Gori,takodje i u Republici Srpskoj moci ce i u buducnosti jer nemojte mi reci da ce TELENOR,VIP,DT(ili nekim cudom neko drugi)ulagati vise od 100-150 milona evra godisnje koliko bi telekom trebao(moze od ove godine a pogotovo kad otplati kredite za Telekom Srpske) da ulaze.Zasto ne ulaze-bonus penzionerima je isplacen
od dobiti telekoma.Bojim se da cemo u narednim godinama proci-BEZ TELEKOMA,BEZ BOLJE USLUGE,BEZ ULAGANJA,BEZ PUTEVA I NA KRAJU NE NAJMANJE VAZNO BEZ BONUSA ZA PENZIONERE.
STOP PRODAJI!

007

pre 13 godina

Telekom ne treba prodavati vec treba unaprediti menadzment firme koji bi bolje organizovao posao i onemogucio odliv para u privatne dzepove a prica da ce se novac upotrebiti za putnu infrastrukturu, ne verujem, mozda jedan manji deo, ostatak ce da se iskoristi za javnu potrosnju, krpljenje rupa u budzetu i opet nista. Pa taj scenario je toliko puta vidjen da je to svima jasno. Navescu primer za koji znam sigurno>prvo postoji velika razlika u uglu gledanja vlasnika i radnika. Vlasnik tezi da stekne sto veci kapital, tj.profit uz sto manje ulaganja, tj. troskove. Znaci njihovi interesi su suprotstavljeni, u Krusevcu ste imali mnogo kompanija koje su prodate, samo par njih i danas radi dok je privreda ovog grada devastirana, nezaposlenost ogromna a grad se pretvorio u Tursku kasabu, sto je nekad i bio.Trajal korporacija je prodata Bugarima, pare od privatizacije potosene ali ne u Krusevcu, ugovor o investicijama nije ispostovan, proizvodnja je pala, radnici otpusteni, plate kasne po nekoliko meseci, drugim recima haos. Rubin Krusevac - citaj Peconijevo carstvo, radnicki novac od privatizacije potrosen ali ne u Krusevcu, broj radnika drasticno smanjen, plate drasticno smanjene, niko ne sme da zucne u firmi, gazda dodaje nule na racunu i nikom osim njemu nije bolje, Zupa - Keusevac, privatizovana pa vracena drzavi, sad je na infuziji drzave, prezivece ali uz teske posledice. Cepak - proizvodnja papira i kartonske ambalaze stecaj propast.22.juli - mens industrija - stecaj - propast, Metalpromet-propast, Ravniste - propast, Jastra - propast, 14.oktobar - pomaze malo drzava sa ugovorima za vojsku, jedino sto radi uz znacajno smanjenje radnika je Henkel - Merima. Kao sto vidite ne treba tek tako prodavati ono sto je profitabilno jer privatizacija nije donela ono sto je trebalo da donese a jednom prodato tesko se vraca.

EU Citizen

pre 13 godina

Sačuvaj me bože blistavih "stručnjaka" kakav je gospodin Bušatlija, koji, u svojoj beskrajnoj mudrosti, zaboravlja samo jednu sitnicu: čak i ako zanemarimo činjenicu da u normalnoj zemlji nije zadatak vlade da se bavi preduzetništvom i konkuriše privatnim subjektima, već da obezbedi što bolji pravni, institucionalni i infrastrukturni okvir da bi privatni subjekti mogli da to što uspešnije rade, decenijsko iskustvo je pokazalo da je, ako tržište funkcioniše, privatizacija najefikasniji način da se pojeftine usluge i poboljša kvalitet. Jedini problem sa privatizacijom "Telekoma" koji ja vidim je što će, umesto da se uloži u auto-puteve, telekomunikacionu infrastrukturu i reformu i redukciju državne administracije, novac izvesno biti potrošen na potkupljivanje glasačke mašinerije aktuelne socijal-demagoške vlade i podmirivanje desetina hiljada suvišnih mastiljara i vernih klijenata i sponzora. Jedina "uteha" u tom smislu (ali i dugoročni problem ove zemlje koji će sasvim sigurno ugroziti njenu ekonomsku, a samim tim i društvenu i političku budućnost), jeste to što prava alternativa, koja bi se ponašala racionalno i u skladu sa dugoročno blagotvornim tržišnim načelima, u ovoj zemlji ne postoji, jer je opozicija, koja sebi pripisuje lažnu odrednicu "desnice", samo zato što koketira sa društveno retrogradnom klerofašističkom i ekstremno nacionalističkom agendom, jednako socijal-demagoška i nesklona da radikalno skreše pogubno skupu državnu administraciju, kao i vlast, što Srbiju smešta u red zemalja poput Grčke, Portugalije ili Španije, koje ekonomska neobrazovanost populacije, kolektivističko i totalitarno istorijsko nasleđe, lenjost i socijalistička uravnilovka i demagoške i korumpirane političke i ekonomske (pseudo)elite osuđuju da se za par kratkih decenija vrate u treći svet, tek što su iz njega, zahvaljujući kratkotrajnom sklopu povoljnihih okolnosti, izašli. Srbiju razlikuje od njih jedino to što je veliko pitanje da li ćemo u izmenjenoj i otežanoj globalnoj situaciji mi ovakvi kakvi smo, bez ijednog liberalnog i progresivnog segmenta populacije i zdrave političke sile koja bi ga zastupala, iz trećeg sveta uopšte uspeti da izađemo, pa makar na kratkih par decenija kao Grci ili Portugalci...

Zika

pre 13 godina

Pa treba malo novca pred izbore da se "zalozi" i pokaze sirokim narodnim masama svetla buducnost i prespektiva posle svih autogolova od odustajanja od (Kosova) Srpske rezolucije u UN-u pa do odrzavanja visoko-rizicne "parade" u Beogradu (po cemu su se uslovi razlikovali od uslova prosle godine?).

prnjofra

pre 13 godina

Dakle, telekomunikaciona infrastruktura se menja za putnu infrastrukturu - to je nesto kao kada bismo hidrocentralu zamenili za vodenicu.

Mica

pre 13 godina

Mozda treba uraditi kao nemci koji se i pominju kao kupac.
Vlasnistvo deutche telekoma mozete proveriti na njihovom sajtu, i preko 80% je u rukama drzave. Tj. drzavne banke i fondova pod kontrolom drzave. Dokle ce da nam izmisljaju bajke o uspesnim privatnicima bez uticaja drzave? Strateska preduzeca su svuda ili direktno ili indirektno u vlasnistvu drzave, ili bar pod njenom punom kontrolom. Tamo gde postoji ozbiljna drzava naravno.

Dragan

pre 13 godina

Biće da je kasno pitati se "treba li ga prodati" pošto i ptice na granama znaju da su budući vlasnici Nemci. Jedino je pitanje kada je prodat i ko je koliko para uzeo...

shiz totalni

pre 13 godina

Ok, mozda Telekom treba prodati. Mozda i ne treba. Ima mnogo razloga i za i protiv. Ali konstatacija da se prodaje profitabilna firma je smesna. Pa ko ce da kupi nesto sto nije profitabilno?! O boze...

Jan

pre 13 godina

Znaci ovako: izvrsiti dokapitalizaciju Telekoma, modernizovati za te pare, pustiti jos dva provajdera i to je to, ko ima interesa neka radi...

Vito

pre 13 godina

I sam radim u HR u slicnoj kompaniji koja je preuzeta od grupacije DT, i sada da ne bacam lire. Zadovoljan sam ! Stvari su otišle na bolje i za nas i za korisnike. Jednostavno se vidi red ! Inače , što se tiče RH, kod nas je bolji stranac gazda od naših domačih ljudi. Ne znam kako je kod Vas, ali tako je. Najbitnija je samo cijena prodajna i upravljačka jedinica u kojoj je uključena država i naravno sindikat koji će brinuti o kolektivnim ugovorima ! Pozdrav susjedima ! Vito

iii

pre 13 godina

Ne moze drzava da vodi uspesno preduzece, osim u uslovima monopola. Telekom bi zaradjivao mnogo vise da se ne ispumpavaju pare na sve moguce nacine, od neracionalnog trosenja, pa preko sumnjivih tendera, unajmljivanja skupih podizvodjaca za svaku sitnicu, iako Telekom ima svoje ljude, i sl. Ako ni zbog cega drugoga, treba ga prodati i zatvoriti to leglo sivih tokova novca i korupcije, kojima se "sa strane" finansiraju stranke

paun

pre 13 godina

A sta treba drzava uopste da radi ako nije sposobna da vodi najprofitabilnije poslove koji uopste u svetu postoje. Trosite novac poreskih obaveznika. Dali ste gospodo jutros obuli cipele kako treba posto se mama verovatno nije setila da prekontrolise.

Sava Drugi

pre 13 godina

Ne.

Obrnuto, Telekom treba dokapitolizovati, razvući optiku kroz celu Srbiju i okolne zemlje i uvesti nove service.

Biznis u primarnim i sekundarnim, telekomunikacijam opada, ali raste u tercijalnim. Odgovrna država zato stvara preduslove svojim privrednim subjektima da "prave pare" , ubira poreze i dalje razvijainfrastrkuru.

Kako to objasniti Cvetkoviću i Tadiću?

Miro

pre 13 godina

Sve nacionalne telekomunikacione kompanuje u okruzenju su privatizovane. Da li su sve te drzave i njihovi strucnjaci bili blesavi?
Ah, da, nasi strucnjaci su neshvaceni genijalci. Normalni i uobicajeni potezi kao sto je privatizacija nacionalne telekomunikacione kompanije za njih je suvise normalna i obicna. Ako ne sokiraju javnost i proglase ceo svet za neznalice, Srbija ih nece prihvatiti kao strucnjake. Tako je to kod nas. Da su ljudi koji su odgovorni za privatizaciju Telekoma proglasili da ga nece privatizovati, vec da super-brzim genijalnim programom uciniti da ova firma pokupuje pola Evrope i postane svetski lider, u Srbiji bi dobijali samo aplauze. Tako je to u Srbiji, posto se zna da te niko nece prozivati za odgovornost zbog rezulatata. Zato nam je ekonomija u tako "sjajnom" stanju.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Bedan je domacin koji prodaje nesto sto dobro radi - njivu, masinu, radionicu, preduzece. To je znak da je ili lenj ili nesposoban. Da parafraziram ono o pecanju ribe: "Ako nesto prodas, resio si probleme kratkorocno, ako nesto naucis da koristis i oplodjujes, resio si probleme dugorocno."

Sava Drugi

pre 13 godina

Ne.

Obrnuto, Telekom treba dokapitolizovati, razvući optiku kroz celu Srbiju i okolne zemlje i uvesti nove service.

Biznis u primarnim i sekundarnim, telekomunikacijam opada, ali raste u tercijalnim. Odgovrna država zato stvara preduslove svojim privrednim subjektima da "prave pare" , ubira poreze i dalje razvijainfrastrkuru.

Kako to objasniti Cvetkoviću i Tadiću?

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Bedan je domacin koji prodaje nesto sto dobro radi - njivu, masinu, radionicu, preduzece. To je znak da je ili lenj ili nesposoban. Da parafraziram ono o pecanju ribe: "Ako nesto prodas, resio si probleme kratkorocno, ako nesto naucis da koristis i oplodjujes, resio si probleme dugorocno."

paun

pre 13 godina

A sta treba drzava uopste da radi ako nije sposobna da vodi najprofitabilnije poslove koji uopste u svetu postoje. Trosite novac poreskih obaveznika. Dali ste gospodo jutros obuli cipele kako treba posto se mama verovatno nije setila da prekontrolise.

iii

pre 13 godina

Ne moze drzava da vodi uspesno preduzece, osim u uslovima monopola. Telekom bi zaradjivao mnogo vise da se ne ispumpavaju pare na sve moguce nacine, od neracionalnog trosenja, pa preko sumnjivih tendera, unajmljivanja skupih podizvodjaca za svaku sitnicu, iako Telekom ima svoje ljude, i sl. Ako ni zbog cega drugoga, treba ga prodati i zatvoriti to leglo sivih tokova novca i korupcije, kojima se "sa strane" finansiraju stranke

prnjofra

pre 13 godina

Dakle, telekomunikaciona infrastruktura se menja za putnu infrastrukturu - to je nesto kao kada bismo hidrocentralu zamenili za vodenicu.

Mica

pre 13 godina

Mozda treba uraditi kao nemci koji se i pominju kao kupac.
Vlasnistvo deutche telekoma mozete proveriti na njihovom sajtu, i preko 80% je u rukama drzave. Tj. drzavne banke i fondova pod kontrolom drzave. Dokle ce da nam izmisljaju bajke o uspesnim privatnicima bez uticaja drzave? Strateska preduzeca su svuda ili direktno ili indirektno u vlasnistvu drzave, ili bar pod njenom punom kontrolom. Tamo gde postoji ozbiljna drzava naravno.

Vito

pre 13 godina

I sam radim u HR u slicnoj kompaniji koja je preuzeta od grupacije DT, i sada da ne bacam lire. Zadovoljan sam ! Stvari su otišle na bolje i za nas i za korisnike. Jednostavno se vidi red ! Inače , što se tiče RH, kod nas je bolji stranac gazda od naših domačih ljudi. Ne znam kako je kod Vas, ali tako je. Najbitnija je samo cijena prodajna i upravljačka jedinica u kojoj je uključena država i naravno sindikat koji će brinuti o kolektivnim ugovorima ! Pozdrav susjedima ! Vito

Dragan

pre 13 godina

Biće da je kasno pitati se "treba li ga prodati" pošto i ptice na granama znaju da su budući vlasnici Nemci. Jedino je pitanje kada je prodat i ko je koliko para uzeo...

Miro

pre 13 godina

Sve nacionalne telekomunikacione kompanuje u okruzenju su privatizovane. Da li su sve te drzave i njihovi strucnjaci bili blesavi?
Ah, da, nasi strucnjaci su neshvaceni genijalci. Normalni i uobicajeni potezi kao sto je privatizacija nacionalne telekomunikacione kompanije za njih je suvise normalna i obicna. Ako ne sokiraju javnost i proglase ceo svet za neznalice, Srbija ih nece prihvatiti kao strucnjake. Tako je to kod nas. Da su ljudi koji su odgovorni za privatizaciju Telekoma proglasili da ga nece privatizovati, vec da super-brzim genijalnim programom uciniti da ova firma pokupuje pola Evrope i postane svetski lider, u Srbiji bi dobijali samo aplauze. Tako je to u Srbiji, posto se zna da te niko nece prozivati za odgovornost zbog rezulatata. Zato nam je ekonomija u tako "sjajnom" stanju.

Jan

pre 13 godina

Znaci ovako: izvrsiti dokapitalizaciju Telekoma, modernizovati za te pare, pustiti jos dva provajdera i to je to, ko ima interesa neka radi...

shiz totalni

pre 13 godina

Ok, mozda Telekom treba prodati. Mozda i ne treba. Ima mnogo razloga i za i protiv. Ali konstatacija da se prodaje profitabilna firma je smesna. Pa ko ce da kupi nesto sto nije profitabilno?! O boze...

Zika

pre 13 godina

Pa treba malo novca pred izbore da se "zalozi" i pokaze sirokim narodnim masama svetla buducnost i prespektiva posle svih autogolova od odustajanja od (Kosova) Srpske rezolucije u UN-u pa do odrzavanja visoko-rizicne "parade" u Beogradu (po cemu su se uslovi razlikovali od uslova prosle godine?).

EU Citizen

pre 13 godina

Sačuvaj me bože blistavih "stručnjaka" kakav je gospodin Bušatlija, koji, u svojoj beskrajnoj mudrosti, zaboravlja samo jednu sitnicu: čak i ako zanemarimo činjenicu da u normalnoj zemlji nije zadatak vlade da se bavi preduzetništvom i konkuriše privatnim subjektima, već da obezbedi što bolji pravni, institucionalni i infrastrukturni okvir da bi privatni subjekti mogli da to što uspešnije rade, decenijsko iskustvo je pokazalo da je, ako tržište funkcioniše, privatizacija najefikasniji način da se pojeftine usluge i poboljša kvalitet. Jedini problem sa privatizacijom "Telekoma" koji ja vidim je što će, umesto da se uloži u auto-puteve, telekomunikacionu infrastrukturu i reformu i redukciju državne administracije, novac izvesno biti potrošen na potkupljivanje glasačke mašinerije aktuelne socijal-demagoške vlade i podmirivanje desetina hiljada suvišnih mastiljara i vernih klijenata i sponzora. Jedina "uteha" u tom smislu (ali i dugoročni problem ove zemlje koji će sasvim sigurno ugroziti njenu ekonomsku, a samim tim i društvenu i političku budućnost), jeste to što prava alternativa, koja bi se ponašala racionalno i u skladu sa dugoročno blagotvornim tržišnim načelima, u ovoj zemlji ne postoji, jer je opozicija, koja sebi pripisuje lažnu odrednicu "desnice", samo zato što koketira sa društveno retrogradnom klerofašističkom i ekstremno nacionalističkom agendom, jednako socijal-demagoška i nesklona da radikalno skreše pogubno skupu državnu administraciju, kao i vlast, što Srbiju smešta u red zemalja poput Grčke, Portugalije ili Španije, koje ekonomska neobrazovanost populacije, kolektivističko i totalitarno istorijsko nasleđe, lenjost i socijalistička uravnilovka i demagoške i korumpirane političke i ekonomske (pseudo)elite osuđuju da se za par kratkih decenija vrate u treći svet, tek što su iz njega, zahvaljujući kratkotrajnom sklopu povoljnihih okolnosti, izašli. Srbiju razlikuje od njih jedino to što je veliko pitanje da li ćemo u izmenjenoj i otežanoj globalnoj situaciji mi ovakvi kakvi smo, bez ijednog liberalnog i progresivnog segmenta populacije i zdrave političke sile koja bi ga zastupala, iz trećeg sveta uopšte uspeti da izađemo, pa makar na kratkih par decenija kao Grci ili Portugalci...

007

pre 13 godina

Telekom ne treba prodavati vec treba unaprediti menadzment firme koji bi bolje organizovao posao i onemogucio odliv para u privatne dzepove a prica da ce se novac upotrebiti za putnu infrastrukturu, ne verujem, mozda jedan manji deo, ostatak ce da se iskoristi za javnu potrosnju, krpljenje rupa u budzetu i opet nista. Pa taj scenario je toliko puta vidjen da je to svima jasno. Navescu primer za koji znam sigurno>prvo postoji velika razlika u uglu gledanja vlasnika i radnika. Vlasnik tezi da stekne sto veci kapital, tj.profit uz sto manje ulaganja, tj. troskove. Znaci njihovi interesi su suprotstavljeni, u Krusevcu ste imali mnogo kompanija koje su prodate, samo par njih i danas radi dok je privreda ovog grada devastirana, nezaposlenost ogromna a grad se pretvorio u Tursku kasabu, sto je nekad i bio.Trajal korporacija je prodata Bugarima, pare od privatizacije potosene ali ne u Krusevcu, ugovor o investicijama nije ispostovan, proizvodnja je pala, radnici otpusteni, plate kasne po nekoliko meseci, drugim recima haos. Rubin Krusevac - citaj Peconijevo carstvo, radnicki novac od privatizacije potrosen ali ne u Krusevcu, broj radnika drasticno smanjen, plate drasticno smanjene, niko ne sme da zucne u firmi, gazda dodaje nule na racunu i nikom osim njemu nije bolje, Zupa - Keusevac, privatizovana pa vracena drzavi, sad je na infuziji drzave, prezivece ali uz teske posledice. Cepak - proizvodnja papira i kartonske ambalaze stecaj propast.22.juli - mens industrija - stecaj - propast, Metalpromet-propast, Ravniste - propast, Jastra - propast, 14.oktobar - pomaze malo drzava sa ugovorima za vojsku, jedino sto radi uz znacajno smanjenje radnika je Henkel - Merima. Kao sto vidite ne treba tek tako prodavati ono sto je profitabilno jer privatizacija nije donela ono sto je trebalo da donese a jednom prodato tesko se vraca.

Nebojsa

pre 13 godina

Pa recimo M.KOSTIC shecerane za 1 euro-neprofitabilno(ili NISU)
sartid-neprofitabilan(ili NIJE)
... i jos stotine drugih firmi koje su bile gubitasi pre svemocne PRIVATIZACIJE pa su naprasno postale izuzetno profitabilne.
Sad ti se zapitaj koliko taj Telekom stvarno vredi kada i pored svih lopovluka on posluje kao najprofitabilnije preduzece u Srbiji.
Jedno pitanje(za zagovornike PRODAJE)kako to da TELENOR (prodat za 1.6 milijardi evra 100% pre 5 godina)sa svojih 1100 zaposlenih nije profitabilniji od Telekoma (1.4milijarde danas 51%)sa svojih 10500 zaposlenih 5 godina posle privatizacije?Reci cete razlika je u fiksnoj telefoniji a zar to nije razlog zbog kojeg vlastodrsci zele da ga prodaju-kao fiksni deo je neprofitabilan a drzava nema para da ulozi da bi postao profitabilan pa ce drzava to da proda privatniku(DT)koji ce eto da pare.
Kompanija ostaje konkurentna jer ako vec 5 godina moze sa Telenorom ,a moze i sa DT u Crnoj Gori,takodje i u Republici Srpskoj moci ce i u buducnosti jer nemojte mi reci da ce TELENOR,VIP,DT(ili nekim cudom neko drugi)ulagati vise od 100-150 milona evra godisnje koliko bi telekom trebao(moze od ove godine a pogotovo kad otplati kredite za Telekom Srpske) da ulaze.Zasto ne ulaze-bonus penzionerima je isplacen
od dobiti telekoma.Bojim se da cemo u narednim godinama proci-BEZ TELEKOMA,BEZ BOLJE USLUGE,BEZ ULAGANJA,BEZ PUTEVA I NA KRAJU NE NAJMANJE VAZNO BEZ BONUSA ZA PENZIONERE.
STOP PRODAJI!

Miro

pre 13 godina

Sve nacionalne telekomunikacione kompanuje u okruzenju su privatizovane. Da li su sve te drzave i njihovi strucnjaci bili blesavi?
Ah, da, nasi strucnjaci su neshvaceni genijalci. Normalni i uobicajeni potezi kao sto je privatizacija nacionalne telekomunikacione kompanije za njih je suvise normalna i obicna. Ako ne sokiraju javnost i proglase ceo svet za neznalice, Srbija ih nece prihvatiti kao strucnjake. Tako je to kod nas. Da su ljudi koji su odgovorni za privatizaciju Telekoma proglasili da ga nece privatizovati, vec da super-brzim genijalnim programom uciniti da ova firma pokupuje pola Evrope i postane svetski lider, u Srbiji bi dobijali samo aplauze. Tako je to u Srbiji, posto se zna da te niko nece prozivati za odgovornost zbog rezulatata. Zato nam je ekonomija u tako "sjajnom" stanju.

iii

pre 13 godina

Ne moze drzava da vodi uspesno preduzece, osim u uslovima monopola. Telekom bi zaradjivao mnogo vise da se ne ispumpavaju pare na sve moguce nacine, od neracionalnog trosenja, pa preko sumnjivih tendera, unajmljivanja skupih podizvodjaca za svaku sitnicu, iako Telekom ima svoje ljude, i sl. Ako ni zbog cega drugoga, treba ga prodati i zatvoriti to leglo sivih tokova novca i korupcije, kojima se "sa strane" finansiraju stranke

shiz totalni

pre 13 godina

Ok, mozda Telekom treba prodati. Mozda i ne treba. Ima mnogo razloga i za i protiv. Ali konstatacija da se prodaje profitabilna firma je smesna. Pa ko ce da kupi nesto sto nije profitabilno?! O boze...

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Bedan je domacin koji prodaje nesto sto dobro radi - njivu, masinu, radionicu, preduzece. To je znak da je ili lenj ili nesposoban. Da parafraziram ono o pecanju ribe: "Ako nesto prodas, resio si probleme kratkorocno, ako nesto naucis da koristis i oplodjujes, resio si probleme dugorocno."

Vito

pre 13 godina

I sam radim u HR u slicnoj kompaniji koja je preuzeta od grupacije DT, i sada da ne bacam lire. Zadovoljan sam ! Stvari su otišle na bolje i za nas i za korisnike. Jednostavno se vidi red ! Inače , što se tiče RH, kod nas je bolji stranac gazda od naših domačih ljudi. Ne znam kako je kod Vas, ali tako je. Najbitnija je samo cijena prodajna i upravljačka jedinica u kojoj je uključena država i naravno sindikat koji će brinuti o kolektivnim ugovorima ! Pozdrav susjedima ! Vito

Sava Drugi

pre 13 godina

Ne.

Obrnuto, Telekom treba dokapitolizovati, razvući optiku kroz celu Srbiju i okolne zemlje i uvesti nove service.

Biznis u primarnim i sekundarnim, telekomunikacijam opada, ali raste u tercijalnim. Odgovrna država zato stvara preduslove svojim privrednim subjektima da "prave pare" , ubira poreze i dalje razvijainfrastrkuru.

Kako to objasniti Cvetkoviću i Tadiću?

Jan

pre 13 godina

Znaci ovako: izvrsiti dokapitalizaciju Telekoma, modernizovati za te pare, pustiti jos dva provajdera i to je to, ko ima interesa neka radi...

prnjofra

pre 13 godina

Dakle, telekomunikaciona infrastruktura se menja za putnu infrastrukturu - to je nesto kao kada bismo hidrocentralu zamenili za vodenicu.

paun

pre 13 godina

A sta treba drzava uopste da radi ako nije sposobna da vodi najprofitabilnije poslove koji uopste u svetu postoje. Trosite novac poreskih obaveznika. Dali ste gospodo jutros obuli cipele kako treba posto se mama verovatno nije setila da prekontrolise.

Mica

pre 13 godina

Mozda treba uraditi kao nemci koji se i pominju kao kupac.
Vlasnistvo deutche telekoma mozete proveriti na njihovom sajtu, i preko 80% je u rukama drzave. Tj. drzavne banke i fondova pod kontrolom drzave. Dokle ce da nam izmisljaju bajke o uspesnim privatnicima bez uticaja drzave? Strateska preduzeca su svuda ili direktno ili indirektno u vlasnistvu drzave, ili bar pod njenom punom kontrolom. Tamo gde postoji ozbiljna drzava naravno.

EU Citizen

pre 13 godina

Sačuvaj me bože blistavih "stručnjaka" kakav je gospodin Bušatlija, koji, u svojoj beskrajnoj mudrosti, zaboravlja samo jednu sitnicu: čak i ako zanemarimo činjenicu da u normalnoj zemlji nije zadatak vlade da se bavi preduzetništvom i konkuriše privatnim subjektima, već da obezbedi što bolji pravni, institucionalni i infrastrukturni okvir da bi privatni subjekti mogli da to što uspešnije rade, decenijsko iskustvo je pokazalo da je, ako tržište funkcioniše, privatizacija najefikasniji način da se pojeftine usluge i poboljša kvalitet. Jedini problem sa privatizacijom "Telekoma" koji ja vidim je što će, umesto da se uloži u auto-puteve, telekomunikacionu infrastrukturu i reformu i redukciju državne administracije, novac izvesno biti potrošen na potkupljivanje glasačke mašinerije aktuelne socijal-demagoške vlade i podmirivanje desetina hiljada suvišnih mastiljara i vernih klijenata i sponzora. Jedina "uteha" u tom smislu (ali i dugoročni problem ove zemlje koji će sasvim sigurno ugroziti njenu ekonomsku, a samim tim i društvenu i političku budućnost), jeste to što prava alternativa, koja bi se ponašala racionalno i u skladu sa dugoročno blagotvornim tržišnim načelima, u ovoj zemlji ne postoji, jer je opozicija, koja sebi pripisuje lažnu odrednicu "desnice", samo zato što koketira sa društveno retrogradnom klerofašističkom i ekstremno nacionalističkom agendom, jednako socijal-demagoška i nesklona da radikalno skreše pogubno skupu državnu administraciju, kao i vlast, što Srbiju smešta u red zemalja poput Grčke, Portugalije ili Španije, koje ekonomska neobrazovanost populacije, kolektivističko i totalitarno istorijsko nasleđe, lenjost i socijalistička uravnilovka i demagoške i korumpirane političke i ekonomske (pseudo)elite osuđuju da se za par kratkih decenija vrate u treći svet, tek što su iz njega, zahvaljujući kratkotrajnom sklopu povoljnihih okolnosti, izašli. Srbiju razlikuje od njih jedino to što je veliko pitanje da li ćemo u izmenjenoj i otežanoj globalnoj situaciji mi ovakvi kakvi smo, bez ijednog liberalnog i progresivnog segmenta populacije i zdrave političke sile koja bi ga zastupala, iz trećeg sveta uopšte uspeti da izađemo, pa makar na kratkih par decenija kao Grci ili Portugalci...

Nebojsa

pre 13 godina

Pa recimo M.KOSTIC shecerane za 1 euro-neprofitabilno(ili NISU)
sartid-neprofitabilan(ili NIJE)
... i jos stotine drugih firmi koje su bile gubitasi pre svemocne PRIVATIZACIJE pa su naprasno postale izuzetno profitabilne.
Sad ti se zapitaj koliko taj Telekom stvarno vredi kada i pored svih lopovluka on posluje kao najprofitabilnije preduzece u Srbiji.
Jedno pitanje(za zagovornike PRODAJE)kako to da TELENOR (prodat za 1.6 milijardi evra 100% pre 5 godina)sa svojih 1100 zaposlenih nije profitabilniji od Telekoma (1.4milijarde danas 51%)sa svojih 10500 zaposlenih 5 godina posle privatizacije?Reci cete razlika je u fiksnoj telefoniji a zar to nije razlog zbog kojeg vlastodrsci zele da ga prodaju-kao fiksni deo je neprofitabilan a drzava nema para da ulozi da bi postao profitabilan pa ce drzava to da proda privatniku(DT)koji ce eto da pare.
Kompanija ostaje konkurentna jer ako vec 5 godina moze sa Telenorom ,a moze i sa DT u Crnoj Gori,takodje i u Republici Srpskoj moci ce i u buducnosti jer nemojte mi reci da ce TELENOR,VIP,DT(ili nekim cudom neko drugi)ulagati vise od 100-150 milona evra godisnje koliko bi telekom trebao(moze od ove godine a pogotovo kad otplati kredite za Telekom Srpske) da ulaze.Zasto ne ulaze-bonus penzionerima je isplacen
od dobiti telekoma.Bojim se da cemo u narednim godinama proci-BEZ TELEKOMA,BEZ BOLJE USLUGE,BEZ ULAGANJA,BEZ PUTEVA I NA KRAJU NE NAJMANJE VAZNO BEZ BONUSA ZA PENZIONERE.
STOP PRODAJI!

Zika

pre 13 godina

Pa treba malo novca pred izbore da se "zalozi" i pokaze sirokim narodnim masama svetla buducnost i prespektiva posle svih autogolova od odustajanja od (Kosova) Srpske rezolucije u UN-u pa do odrzavanja visoko-rizicne "parade" u Beogradu (po cemu su se uslovi razlikovali od uslova prosle godine?).

Dragan

pre 13 godina

Biće da je kasno pitati se "treba li ga prodati" pošto i ptice na granama znaju da su budući vlasnici Nemci. Jedino je pitanje kada je prodat i ko je koliko para uzeo...

007

pre 13 godina

Telekom ne treba prodavati vec treba unaprediti menadzment firme koji bi bolje organizovao posao i onemogucio odliv para u privatne dzepove a prica da ce se novac upotrebiti za putnu infrastrukturu, ne verujem, mozda jedan manji deo, ostatak ce da se iskoristi za javnu potrosnju, krpljenje rupa u budzetu i opet nista. Pa taj scenario je toliko puta vidjen da je to svima jasno. Navescu primer za koji znam sigurno>prvo postoji velika razlika u uglu gledanja vlasnika i radnika. Vlasnik tezi da stekne sto veci kapital, tj.profit uz sto manje ulaganja, tj. troskove. Znaci njihovi interesi su suprotstavljeni, u Krusevcu ste imali mnogo kompanija koje su prodate, samo par njih i danas radi dok je privreda ovog grada devastirana, nezaposlenost ogromna a grad se pretvorio u Tursku kasabu, sto je nekad i bio.Trajal korporacija je prodata Bugarima, pare od privatizacije potosene ali ne u Krusevcu, ugovor o investicijama nije ispostovan, proizvodnja je pala, radnici otpusteni, plate kasne po nekoliko meseci, drugim recima haos. Rubin Krusevac - citaj Peconijevo carstvo, radnicki novac od privatizacije potrosen ali ne u Krusevcu, broj radnika drasticno smanjen, plate drasticno smanjene, niko ne sme da zucne u firmi, gazda dodaje nule na racunu i nikom osim njemu nije bolje, Zupa - Keusevac, privatizovana pa vracena drzavi, sad je na infuziji drzave, prezivece ali uz teske posledice. Cepak - proizvodnja papira i kartonske ambalaze stecaj propast.22.juli - mens industrija - stecaj - propast, Metalpromet-propast, Ravniste - propast, Jastra - propast, 14.oktobar - pomaze malo drzava sa ugovorima za vojsku, jedino sto radi uz znacajno smanjenje radnika je Henkel - Merima. Kao sto vidite ne treba tek tako prodavati ono sto je profitabilno jer privatizacija nije donela ono sto je trebalo da donese a jednom prodato tesko se vraca.