Četvrtak, 07.10.2010.

00:46

Holandija: Pritisak nije moguć

Evropski komesar Štefan File predložio holandskom parlamentu da podrži kandidaturu Srbije za EU, koji odgovara da nije moguće vršiti pritisak.

Izvor: B92

Holandija: Pritisak nije moguæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

bane

pre 13 godina

Postaviti lisice na ruke pred tv kamerama Draganu Dzajicu, a praviti se "blesav" kada je u pitanju Mladic mnogo vise govori o drzavi nego o zakonodavstvu. U potpunosti razumem stav Holandije.

Milan

pre 13 godina

Neverovatni komentari. Skoro svi od reda u stilu: "...i Srbija je nezavisna i samostalna..."


Kakve veze to ima? Srbija ocekuje clanstvo u zajednici u kojoj je i Holandija. Da bi pristupila ona mora da ispuni necije druge uslove.


Ne svidjaju vam se uslovi? Ne morate da pristupite. Ali ostavite taj pateticni krik da se mi ne pitamo nizasta.

pcelica

pre 13 godina

Pa ko kaze da Srbija nije suverena? Drzava tj gradjani Srbije su potpuno suvereni da radite sta god hocete. I kako hocete tako vam i bude. Od Milosevica pa na ovamo...

karla

pre 13 godina

Docek Biljane Plavsic sa crvenim tepihom, Dodikove izjave o Srebrenici i tadic-jeremic podrska tom liku kao i rezolucija istisnuta kroz zube sigurno nisu pomogli - vecu odgovornost osecaju Holandjani od izvrsioca i pomagaca. pala im je vlada i mnogima zavrsena karijera iako objektivno nisu mogli mnogo uraditi da sprece silu koja je stigla iz Srbije. UN je mogao.

Danas evrocinik, sutra evroskeptik

pre 13 godina

Upravo sam shvatio da je u Srbiji najbolje biti evroskeptik jer:
1. ne doticu te ovakve vesti
2. ne citas izjave Boze Djelica i njegova prorocanstva o datumu ulaska u EU
3. DS te vise ne lozi na svakim izborima da "idemo u Evropu"
4. ne zamaras se birokratskim serijalima ("kandidatura", "upitnik"...)
5. uvek ima drugih koji ce izgarati da te uvedu u EU, a ti zivis zivot do tad
6. kad i ako te uvedu, onda ti se prosiruje polje kritike na sve politike EU (poljoprivrednu politiku npr. ili evro ili pitanje ko placa za tudje gluposti ili sto nismo imali refendum o Lisabonu itd).
Biti evroskeptik - to je jedina win-win situacija za obicnog gradjanina Srbije: ako ne udjemo u EU, u redu je, ako udjemo u EU, u redu je.

Kec

pre 13 godina

Sve sto je Srbija uradila u vezi svoje uloge u zlocinima u zadnjim ratovima uradila je pod pritiskom i na kasikicu - nikada iskreno i potpuno. I za to vreme se bavila spektakularnim hapsenjima Jurisica i Ganica, pretvaranjem stratista vonika u masovna stratista civila kako bi skrenuli paznju i odlozili raskid sa prosloslim ideologijama i objasnili svoje razloge za Srebrenicu i gadjanja sarajeva...

rista traktorista

pre 13 godina

Mene zanima zasto NIKADA nije objavljeno ko je iz MUPa ili tuzilastva javio Goranu Hadzicu da se 'skloni' jer svi smo videli na TV kako zurno napusta kucu ??
Pa kada radi dousnistva padne neko iz MUP ili tuzilastva, klupko ce se poceti odmotavati. Medjutim, kako stvari i sada stoje u Srbiji NE POSTOJI POLITICKA VOLJA DA SE OTKRIJU JATACI i zato svi ispastaju.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Znaci ovako, Srbija napravi problem, diplomatski se izblamira u EU i UN, pogorsa veze sa buducim partnerima i saveznicima te na kraju shvati da je pretjerala i pogrijesila i konacno pristane na rezoluciju UN i kao postane miroljubiva i zbog toga je treba pohvaliti i nagraditi - zato sto se konacno opametila. Netko tko nije dao nista nemoze dobiti nesto - nagradu, pa tako ni Srbija. Ovo je dokaz da Nizozemci imaju problem ne samo sa hvatanjem Mladica nego i vjerodostojnoscu i ne principijelnoscu trenutne vrhuske u Beogradu koja je svjesno gurala prst u oko EU saveznicima a istovremeno ocekivala milost i gledanje "kroz prste". Nizozemci nece dozvoliti da Srbija bude nagradena necim sto nije zasluzila i mislim da su tu u pravu, a zbog same Srbije i njezine buducnosti bilo bi puno bolje da konacno rijesi ovo bolno pitanje i okrene se razvoju i saveznistvu sa EU i susjedima.

Istina

pre 13 godina

Bez sprege sa vlascu i curenja informacija nema skrivanja od 15 godina... ma dajte ko bi im verovao, oni samo odbijaju da se prave glupavi jer su tesko namagarceni...

Hamburg

pre 13 godina

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati", objasnio je on. - POTPUNO SE SLAZEM!

svi u red...jedan po jedan

pre 13 godina

Da smo mi neki normalan narod mi bi za ovih 15 godina uhapsili mladica ZBOG NAS SAMIH. Jer u ocima obicnih ljudi, u celom svetu, on je kasapin i krvnik, a za nas je heroj. Nama ne treba Holandija, nama treba psihijatar..

ivan

pre 13 godina

Najmorbidnije u celoj prici ja da jedan necovek koji se krije kao poslednji pacov,ima vecu politicku moc od celokupne politicke elite u Srbiji bez obzira da li je ona za ili protiv eu.

dr_frank_gerrow

pre 13 godina

Prvo i osnovno. Holandija na svojoj teritoriji ima inostranu okupacioni silu vise od pola veka, te uprkos svim izjavama, po definiciji ne moze da bude suverena.
Ipak moram da im se zahvalim na principijelnom i doslednom stavu, koji nas spasava od clanstva u EU.

Ana, Skopje

pre 13 godina

I Grci su svesni da vec skoro 20 godina oci su "uprte u hin", pa bas ih briga oko Makedonije. Neznas jos ti sta je EU, boli njih briga za Srbe i Makedonce. I sad ima Holaknija da se potrese sto su uci "uprte u nju"..hahahah Pa i sem Grcke niko drugi ne osporava Makedoniju koji je i zemlja kandidat za razliku od Srbije, pa jos uvek je staatus quo soruacija.Tako da nemoj da se tesis..

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Ljajić: Bramerc uskočio na politički teren ?

I sta onda Rasime ?
Hoces mu mozda ti zabraniti da "skace" ?
Cinjenica je da se Ratko Mladoc do "skora" slobodno kretao po Srbiji, cinjenica je i da ste nas Vi "politicki obmanjivali" da ga trazite a NISTE !
Cinjenica je da je juce bilo sedmogodisnjica ubistva nevine dece u topciderskoj kasarni cije ubistvo ni do danas nije rasvetljeno iako svi znaju da su ubijeni zato sto su videli gde se skriva Ratko Mladic !
Rasime ako postoji razlog da se neko STIDI onda se ti trebas STIDETI a ne Serz Bramerc koji se bar trudi da ovaj zlocinac bude izveden pred lice pravde ?
Srbija nije ZASLUZILA kandidaturu i TACKA !

sima strahota

pre 13 godina

..treba da uradimo tri stvari da bi nas kapirali kao ljude ako nam je to uopste bitno..

..da uvatimo ratka i da ga deportujemo u bosnu pa nek dodik vadi oci sa njime..

..da priznamo kosovo ovako kakvo je, bez pregovora, cimanja i cega god vec..sa tacijem nema pregovora i gotovo..

..da ostavimo broj telefona ovim bezveznjacima iz eu, ako vam trebamo znate gde mozete da nas nadjete..

bezimena

pre 13 godina

Holandija ima principijelnu politiku i da bez obzira ko je na vlasti neće odustati od RM, u čemu su APSOLUTNO U PRAVU!

p.s. Svako ko iole nešto zna o ovoj državi zna i zašto, iako mala (veličine Vojvodine) uživa izuzetan i nesporan ugled! Da smo upola kao Holandjani i nas bi poštovali. Kako to nije slučaj treba da se pokrijemo ušima i da ćutimo!

brko

pre 13 godina

Kao pravnik moram da reagujem i kazem da tvrdnja da "Holandski zakon zabranjuje da se njihovi gradjani terete za genocid" jednostavno nije tacna/istinita jer zakon NE MOZE ZABRANJIVATI da se neki njen gradjanin tereti za genocid !!

stranac

pre 13 godina

Ko je ziveo u Holandiji ili Svedskoj sve ce mu biti jasno...

Nemci su naucili lekciju, ako izuzmemo Istocnu Nemacku (vecina mojih drugova Nemaca Istocnu Nemacku i smatra drugom drzavom).

Holandjani kao i Svede su u potaji mrzeli Nemce, ali su super sa njima saradjivali

Kobac

pre 13 godina

Holandjani su licemeri veliki, kako drugacije definisati ovakvo ponasanje_ Zasto ja kao gradjanin Srbije, da cekam na njihovu milost, zbog njihovog propusta iz 1995.???

Zozza

pre 13 godina

Znaci opet nista, ceka se Mladic. S druge strane, Mladic je 1995 imao recimp 55 godina, sto znaci da ih sada ima 70...da li postoji granica do koje se neko teorijski goni, ako je to 100 g onda ima jos dosta...

narednik peper

pre 13 godina

Ja sam obožavao Holandiju i Holanđane. Mi smo kao deca znali ceo tim njihove čuvene reprezentacije koja nesrećno izgubi od Nemaca te 1974. : Jonglbud Surbien Rijsbergen Hovnkamp Krol Van Hangen Rep Han Krojf Neskens Rensenbrink, znam ga i sada, i pamtim Ajaks koji osvaja treću titulu prvaka Evrope u Beogradu, pamtim ih onako čupave, slobodne...I šta se to sada desilo da sam počeo da ih prezirem. Odraslo se, što šta naučilo, čulo, videlo...Ta Holandija iz mog detinjstva i rane mladosti bila mi je draga jer se za mene bavila samo fudbalom. A sada sam spoznao da je ta zemlja suverena jer je dovoljno finansijski moćna da tu suverenost održi, a tu moć je sticala pljačkanjem i ugnjetavanjem raznoraznih naroda po celom svetu. I na kraju se povukla iz te priče ne zato što se prosvetlila i što je to htela, nego zato što su mesto nje kao glavne svetske sile 15 i 16 veka došli još gori - Englezi, i oni su morali da ustuknu. A šta su radili i kakva su zverstva njihovi vojnici pravili najbolje znaju u Indokini i Indoneziji. Beše tamo i nekih zločina nad čitavim narodima i to ne tako davno, nakon Drugog svetskog rata, ali im vlada zbog toga nije pala.

Dakle, Srbijo, ako hoćeš da budeš suverena i da te slušaju ti si svoju šansu ispustila. Nisi postala kolonijalna sila, nisi otimala tuđe, kasno si i sa zadrškom dozvolila da neodgovorni pojedinci počine u tvoje ime ratne zločine, a i u fudbalu si niko i ništa.

Ova neodgovorna vlast mora da na bazi oštrih zakona uvede red u ovu zemlju i na podnošljivu meru svede korupciju, kriminal, šund, primitivizam, divlajne za volanom, pjuvanje po ulicama, da pospeši poštovanje ugvornih i radnih obaveza do maskimuma, zaštitu građana u svakom trenutku i tada ćemo imati izgrađenu i uređenu zemlju iz koje se neće bežati. A da li će me tada neka Holandija hteti ili neće, e onda bi kao suverena zemlja mi to trebali da odlučimo da li hoćemo među one koji su dvolični i koji imaju svoje dvostruke standarde kako za svoje građane tako i za druge narode, ili nećemo. Ja za sebe znam odgovor .

Sasa

pre 13 godina

Sto bi rekao nas narod : Udario junak na junaka . Holandjani su definitivno dokazali da su najveca zlopamtila i baksuzi na planeti . Ratko ih namagarcio kod Srebrenice pa zbog toga mora cela Srbija da ispasta 20 godina . Iz istog razloga Ratko je dokazao da nije vaspitan kao Srbin . Da jeste do sada bi se ili predao ili ubio . Ovako na dusi nosi onih par hiljada iz Srebrenice i ko zna koliko Srba stradalih cekajuci da se Ratko pojavi iz nistavila u koje je propao.

zoran

pre 13 godina

Holandski zakon zabranjuje da se njihovi gradjani terete za genocid. Pa su tako 23. decembra 2005. osudili njihovog coveka - Frans van Anraat - za snabdevanje Iraka hemijskim otrovima (koji su upotrebljeni za masovno ubijanje Kurda), kao vrstu ratnog zlocina, ali ne za ucestvovavnje u planskom genocidu nad nevinim narodom.

To je Holandija. Ovi koji su odusevljeni njihovom istorijom i postignucem, neka za pocetak malo procitaju istorije i obrazuju se u tom pravcu pre no sto ih zaslepe lazna svetla amsterdamskih ulica, gde u izlozima sede nesretna zenska bica nudeci sebe kao sto seljak nudi prase ili govedo na pijaci.

Licemerje, farisejstvo, lukavost, zlo doseze svoju kulminaciju u zapadnoj "kulturi". Svako polu-normalan to moze videti.
Slusajte malo Noama Chomskog, Davida Irvinga istoricara iz U.K.; i slicne umne glave koje se ne zanose praznim recima, poput ovih sto nam stizu iz Holandije.

tuliban

pre 13 godina

Cekajte i vama Hilari da dodje pa cete vi Holandjani brzo odustati od toboznje principijalnosti. Dajem vam foru mesec dana, a onda cete blago svojim glasacima saopstiti da je Srbija ipak napredovala i saradjivala, bla, bla, bla.... Inace sam skoro sto posto siguran da je Srbija svojim fleksibilnijim odnosom prema UN rezoluciji dobila obecanje Amerike da ce se nasa kandidatura u EU uskoro prihvatiti.

vec vidjeno

pre 13 godina

Nas predsednik kaze: "Srbija cini sve da uhapsi Mladica"
A onda procitamo da nasa policija TEK NAKON CETVRTOG PRETRESA Mladiceve kuce pronadje njegov pistolj i dnevnike.
Sta bi sa prethodna tri pretresa?

Podseti me to veoma mnogo na ono kako nasa vlada usvaja u skupstini Srbije deklaracije o genocidu Srebrenici, a onda par meseci kasnije, na izborima javno podzava one iz Bosne koji javno negiraju da se taj genocid desio.
Nas Evropa nece sve dok budemo toliko mutivode i petljatori. U biti to je slicno onome kada je Mladic obecao da nece pobiti one u Srebrenici, ljudi poverovali i otisli, a on ih pobio.
Dokazao je to i sudija u Londonu na sudjenju Ganicu kada je u presudi rekao da drzava Srbija trguje sudbinom i optuznicama za ratni zlocin. A Srbija se na to nije zalila.!!

nikola

pre 13 godina

Tadić reče nedavno da EU ne želi u svojim redovima ekonomski slabu i korumpiranu Srbiju, što je i normalno. Samo pitanje je ako do članstva u EU postanemo nešto što liči na normalnu državu sa normalnom ekonomijom, šta će nam uopšte EU? Švajcarska i Norveška nisu članice EU pa opet sarađuju sa njom u svim sferama. Mi očigledno ne možemo da uhvatimo Mladića što je uslov za EU pa zašto onda da lupamo glavom o zid zato što nismo sposobni da uhapsimo jednog čoveka, bolje da se fokusiramo na ekonomiju i poboljšanje životnog standarda uz makar logističku pomoć Evropske Unije. Ovako Mladić ostaje uslov a mi ćemo da tapkamo u mestu i da trošimo energiju na ispunjavanje, za nas, nerealnih uslova.

Meho Tuzlak

pre 13 godina

Toliko vojske i policije u Srbiji bolan pa nista? Do sada bi tog vaseg (pardon naseg, Srbina-Bosanca) Mladica ulovilo i nase lovacko drustvo "Smrekovica". Ma hajde ne brukajte svoju vojsku ni miliciju.

bt

pre 13 godina

Ako se suverenost Holandije ogleda u pravu da bude saučesnik u bombardovanju jedne malo manje suverene zemlje, kao što je uradila 1999. godine, onda Holandiji svakako treba priznati tu suverenost.

XX

pre 13 godina

Samo Holandija se ponasa prema Srbiji onako kako treba se ponasati prema nekome ko je ucinio mnogo zla. I mesto da se pohvali, treba da se kazni. Primer Holandije trebalo je da slede sve svetske zemlje, a posebno EU.

Gagarin- Gagi, bivsi guslar

pre 13 godina

Pa policija je do sad mogla makar jednom za ovoliko godina oblepiti celu Srbiju slikama sa medjunarodnom poternicom za Mladicem, sa novcanom sumom koja se nudi za njega. Ne da ga narod 'vata, o boze me oprosti, nego da se vidi koliko on EU i svetu "vredi". A evo vidi se on nama i mnogo vise "vredi" od te svetske cene.
Ja sam svoje gusle zbog ovakvih polomio.

mario

pre 13 godina

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati", objasnio je on. "
Konačno da neko kaže istinu svi su znali da je tako samo su čutali.
Inače ne može "teta Hilari" odlučivati ko će i kada u EU niti može vršiti pritisak na Holandiju što se vidjelo i nedavno kada su Holandski vojnici otišli iz Afganistana.

zoran

pre 13 godina

KRALJEVINA HOLANDIJA

-Nepromenjene granice već 500 godina,
- Nepromenjen Ustav, zastava i himna već 200 godina,
- 16 mil. stanovnika,
- oko 400 milijardi$ BND
- preko 25.000$ BND po glavi stanovnika,
- kupovna moć građana oko 140% EU proseka.
- izvoz tri puta veći od uvoza

REPUBLIKA SRBIJA
- Granice sa Kosovom ili bez??? Ne zna se.
- Ustav, himna, zastava menja se svakih 10..20 godina,
- Broj stanovnika sa Albancima ili bez??? Ne zna se???
- BND oko 25 milijardi$ ali nije sigurno jer Vlada ne objavljuje,
- 2.500 BND po glavi stanovnika ali nije sigurno jer lažu u Statističkom Zavodu,
- kupovna moć građana oko 25% EU proseka( jedva veća od Albanije) ali ni ovo nije sigurno jer lažu,
- izvoz tri puta manji od uvoza

Toliko o suverenosti i o otpornosti na pritiske...

Prema tome, braćo srBska, ne štitite ratne zločince i ratne profitere, jer da nisu krivi otišli bi da to i dokažu. Na kraju, Mladić je javno, pred kamerama, rekao baš ovo: " Osvetićemo se Turcima na ovim prostorima". Neka se lepo srpski heroj pojavi na sudu i neka herojski objasni šta je time hteo da kaže, a ne da unazađuje ceo narod!

cajka

pre 13 godina

Interesantno da Tadic i njegovo drustvo ne shvataju da sa svakom novom slicnom situacijom opada interesovanje za EU. To ne shvataju ni oni. Ako ovako nastavite pitanje je da li ce te i sa kombi strankama dobiti izbore. Morate shvatiti da se klackate na lomljivoj klackalici. Hajde saopstite EU da cemo morati da odustanemo od kandidature jer nismo u stanju da ispunimo nerealne zahteve, da smo ucinili sve sto smo mogli. Sjurice se svi iz EU da nas ubedjuju da to ne cinimo, da smo na korak od "trijumfa", samo sto nismo. Samo treba imati hrabrosti i politicke mudrosti za takav potez. Sve ostalo je gubljenje poverenja kod ovog naroda, rezultat cete videti na sledecim izborima. Zbogom!

David

pre 13 godina

Srbija nije suverena zemlja i ne donosi sama odluke i podlozna je pritiscima, isto tako Holandija implicira da je Srbija zakomplikovala stvar time sto se zalozila za legitimnu odbranu svoje teritorije i to na nenasilni nacin, ali nas je i pohvalila na tome sto smo na kraju u toj legitimnoj odbrani popustili. Vrhunac licemerja. Ali mislim iskreno da Srbija treba da se ozbiljno fokusira na izgradnju svoje demokratije i uhapsi ove preostale zlocince i vec jednom se izmesti iz koloseka u kojem je konstantno moguce na nju vrsiti brutalan pritisak.

roki

pre 13 godina

Mladić je odavno trebalo da bude u Hagu ali nije jer tako nekima u Srbiji odgovara a to zna onaj dremljivi Vukćević. Zato mu treba dati rok od najviše šest meseci da Mladića uhvati ili da napiše ko su najveći kočničari hapšenja. Ili to ili neka ide. Neću da budem taoc raznih Vukčeviča, Radovanovića, Mesarevićke, Malovićke i sličnih.

Sima

pre 13 godina

Sve je receno - Holandija je suverena zemlja i moze da ima svoje misljenje po bilo kom pitanju dok Srbija sa ovom vladom nije suverena i mora da igra po notama koje joj drugi namecu. Nikoga ne treba kriviti do nas same koji smo birali ovu vladu!

Van Helsing

pre 13 godina

Dosadno više da čitam jednu istu vest godinama. Drug Tadić ili neka uhapsi Mladića ili neka odustane od Evropske unije. Ako još jednom pročitam njegovu izjavu da se radi sve na hapšenju R.M. i izjavu Bramerca da to nije istina, na sledećim izborima ću da glasam za radikale.

ZK3

pre 13 godina

To što neko sebi uzima za pravo da određuje ko je Evropljanin a ko ne, mene ne zarezuje ni malo. Ništa meni bolje ne bi bilo ni sa tom EU: kao da čekaju samo na nas da nam pruže bolji život. Pa to su kolonizatori i istorijski potvrđeni osvajači kojima je EU moderni instrument osvajanja tuđih teritorija. Mislite da oni one pretpristupne fondove daju iz svog džepa? Hahaha...da, baš su oni toliko naivni! Sve to vi sami plaćate ili ste već platili, građanke i građani Srbije. A to što Tadić priča je njegov instrument ostajanja na vlasti i šargarepa kojom maše pred građanima Srbije...a od toga nikad ništa. Sa druge strane, najveći uticaj na takav stav imaju i mediji koji u tu svrhu i služe.
Stare članice EU, mislim na zapadne zemlje, bogate su i razvijenije od nas bile i prije ulaska u EU. Rumunija i Bugarska uvijek će biti to: Rumunija i Bugarska. Ne zanosite se i sjašite više sa te EU! Ako nije Holandija, onda je Bramerc; ako nije Bramerc onda je Holandija...i tako u krug, a sve u cilju ispunjenja njihovih ciljeva. Mislite da je njima stalo do Mladića i pravde? Neki ovdje kažu "nisu nam zaboravili kako je pala njihova Vlada zbog Mladića i Srbije"!? Hahaha...to je isto kao kada bi sad kod nas zbog ove situacije Radikali došli na vlast, pa sutra optuživali EU za pad Tadića! Ma dajte!!!
EU nema alternativu? Ima, itekako da ima. Kako neko reče, okrenimo se sami sebi i sredimo svoje dvorište, budimo sa svima u dobrim odnosima, ali ne po cijenu svog integriteta. Poštujmo druge, ali i ne dajmo na sebe. Budimo suvereni!!!
Na kraju, ja sam rođen u Evropi, živim u istoj i osjećam se Evropljaninom. A vi?

aha

pre 13 godina

Vidim niko nije komentirao kljucnu recenicu ovde: "Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale..."!

Srbija tako pokusava od devedesetih i nikako da shvati da nece ici!

dO

pre 13 godina

Srbiji nece svanuti barem dok gradjani Srbije ne pocnu da a) citaju, b) slusaju, c) gledaju sopstvenim ocima. Holandski uslov je bio, sada je, i ostace "Ratko Mladic u Hagu". Kakvo Kosovo? Kakve "rezolucije"? Kakvo busanje u grudi patriJoCke? Ljudi, ozbiljno brkate babe i zabe i ponasate se krajnje infantilno.

Podsjetnik

pre 13 godina

Citat: "Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale." E upravo to je kljuc dugogodisnjeg otezanja u priblizavanju Srbije europskim integracijama. Fore koje pale na nacionalnom nivou, za Europu su vise nego prozirne. Jednako kao kuknjava o "uvijek novim uvjetima". Ne, uvjeti su od pocetka isti - samo ih Srbija ispunjava komadic po komadic i nakon svakog ispunjenog komadica iznova se cudi kako postoje neki "novi" uvjeti.

Beogradjanin

pre 13 godina

Svaka cast Holandiji! Puna podrska!

Nasi vlastodrsci misle da su Holandjani pali sa kruske. Ovo je sustina svega:

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati"

To je tako klasicno za nasu zemlju. Prvo se prsimo, a onda dobijemo po usima i hocemo nagradu za to.

Hocu Ratka Mladica iza resetaka!

Brandt

pre 13 godina

Evropa nema više velike političare. Ti ljudi tamo ništa nisu bolji od naših političara. Niko tu nije marka, niko nije lider a svi su tužno pametni. Jer kad taj Bruk (tamo svi imaju veze s nekim mostom) kaže da Holandija ne trpi pritiske a onda podrži Bramerca koji kaže da se Srbija uči pameti samo pritiscima, zaista ne bi mogao da položi logiku ni u našoj gimnaziji.

dragan

pre 13 godina

Objektivno, Srbija nije trenutno za kandidaturu, i bolje je da se još ne podnosi, ovo insistiranje je samo izlika vlasti i skretanje pažnje javnosti koja je osiromašena gomilom loših poteza, skretanje pažnje sa gorućih i bitnih elementarnih životnih pitanja koja nisu još ni u začetku rešavanja.

Mario Bros

pre 13 godina

Koliko treba decenija da prođe, evo jedna i po prošla, da bi shvatili u Holandiji da za sopstvene greške ne mogu da se vade preko nas. Ono što su tada zgrešili i propustili ne može oprati ni 1000 Haških tribunala. Žrtve su napravljene, i sada je prekasno. Ukaljali su se Holanđani za narednih 200 godina, dok se to ne zaboravi.

Mi smo njima tu samo neki izgovor, neko na koga će svoju frustraciju da istresu, ali bez ikakvog uspeha. Plaču oni i uperuju prst na nas, a Vukčević, Jeremić i Tadić ih nežno lupkaju po leđima da se smire. Ništa od svega izgleda zna ceo svet i Evropa osim Holandije...

Ajde da vidim njihovu suverenost kada Nemac i Amerikanac podviknu. Ima da šalju izveštaje kao Bramerc u najboljim danima što je pisao hvalospeve.

Svako ima svog tatu, pa i Države.

zoran

pre 13 godina

Nude nam se dva trzista, kinesko i rusko, koje ni EU ne moze da pokrije - dva trzista gde bi mogli sve ono sto proizvedemo da prodamo a mi kao zadnja beda molimo da nam EU dodeli milostinju.

Da napravimo taj zaokret, oni bi nas jurili a ne mi njih.
Ne mogu da se otmem utisku da EU ima, na svom platnom spsiku, njihove ljude medju nasim vodjstvom, jer ovo sto se radi je protivno svakoj zdravo-razumskoj logici.

Normalno je da Holandija ce stavljati prepreke i ne zeli da nas vidi, jer se jos uvek secaju kabadahije Mladica kako njihove vojnike ponizava i lupa samare , te ih otera od onih nesretnih ljudi u Srebrenici. Boli njih ta spoznaja da su ispali zadnje kukavice i ostavili nejak narod onom krvoloku. Sada se svete Srbima za taj dogadjaj.

Dutchmen's message

pre 13 godina

Iz teksta se mogu zaključiti 3 stvari:
1) Da je Holandija suvrena država, za razliku od Srbije;
2) Da Srbija, osim problema Mladića, takođe ima i problem nepriznavanja Kosova kao države;
3) Da Srbija, za razliku od Holandije trpi pritiske od strane EU i da je dobro što je tako.

Brdarski

pre 13 godina

Postoji "opasnost" da se stvori zabluda kako sve zemlje iz EU podržavaju Srbiju, samo je Holandija protiv. Da, Holandija je suverena i zemlja i nikada nije poslušala ni Ameriku, ni Britaniju, ni Nemačku, ni Francusku... Holandija je, jednostavno, izabrana (kažnjena, a znamo i zašto) da glumi ulogu u kojoj učestvuje većina drugih zemalja. Ona je glumac sa više likova u sebi, ali na sceni se pokazuje sama. Tačno je to da je Holanđanima najviše od svih drugih stalo da se Ratko Mladić nađe u Hagu. Istina je za nas surova, ali šta imamo od iluzija? Neće nas još!

inside tip

pre 13 godina

Stvarno su maheri ovi Holandjani, provalili ljudi koji prevaranti hoce u EU i ne daju!! A taman smo se ponadali da cemo da napravimo neke trange/frange kombinacije nove...

Milan

pre 13 godina

E tako izjavljuje država koja nije banana republika: "Mislim da to nije izvodljivo zato što je Holandija suverena zemlja. Mi samostalno donosimo svoje odluke i procene"
Kad će Srbija smeti ovako nešto da izjavi?!?

igorpl

pre 13 godina

I ne treba da popuste. Znaju oni dobro svi da neko u vlasti štiti i Mladića i Hadžića i treba da nas pritiskaju. A posle kada se sazna i ako se sazna ko je to bio treba mu suditi i da dobije najgoru moguću kaznu jer je ovaj narod pravio budalama .

swayzak

pre 13 godina

Pa ne vrši Evropa pritisak na Holandiju, već im samo daju "preporuke" kao što ih i mi dobijamo sa svih strana. Holandija samo tvrdi pazar da pred domaćom javnosti ne bi izgledalo kao da rade onako kako im EU govori. Ovako će malo da pokažu zube da bi sebi podigli rejting, a onda će naći neko polovično rešenje kojim se Srbiji omogućava da napreduje dalje ali da uvek postoji neki drugi uslov. Svesni su Holanđani da su jedini u Evropi koji koče Srbiju u ovom trenutku i uvek su sve oči uprte u njih.

Vlada

pre 13 godina

Holandija je suverena isto koliko i Srbija, prvo sasluša Bramerca, zatim Filea a onda pozovu Amerikance i pitaju šta da rade i na kraju suvereno odluče onako kako im Veliki brat kaže.
Setimo se samo njinove prve i jedine pozivne odluke, pre godinu/dve kad su prihvatili srpsku kandidaturu ili šta je već to bilo.
Prvo je Nemac rekao, da je Srbija na pravom putu, onda je Hilari dan pre holandske odluke pohvaila Srbiju i na kraju su Holanđani "suvereno" odlučili.
Holandija kao jedna, uslovno rečeno "nebitna" evropska zemlja, koju 70% Srba ne bi znalo da pokaže na karti upravo je iz tog razloga i izabrana kao exponent za udaranje packi Srbije, velike i ključne zemlje EU i naravno Amerika neće da se na taj prizeman način exponiraju.
To što će Holandija odlučiti, znaćemo posle posete Hilari Klinton, Holanđani u ovom trenutku sigurno ni sami ne znaju kakva će im biti odluka.

Marina

pre 13 godina

Zašto se obrušavate na Holandiju zbog izjave da je "suverena zemlja koja samostalno donosi odluke" ? Srbija je također suverena zemlja i samostalno donosi odluke, ali za razliku od Holandije, Srbija želi biti članica jedne integracije od 27 zemalja. Da bi to postala, Srbija kao i svaka druga zemlja, mora ispuniti kriterije takve udruge zemalja koji su taksativno navedeni u uvjetima pridruživanja. Srbija je dobila zadatak da uhapsi Mladića i Hadžića i sredi odnose sa susjedima i dok to ne uradi bilo koja članica EU se može složiti ili ne složiti da se neki kriteriji odgode ili preskoče ili ignoriraju. Sve je na Srbiji-odluke SU isključivo njezine. Da se Srbija ne aplicira za članstvo u EU, i da želi ostati neutralna ko Švicarska, Brisel bi joj ponudio drugačije ugovore i nalazio u suradnji sa Srbijom drugačije interese. Nitko Srbiju ne bi ničim mogao ucijeniti, ali, oprostite, ako želite u EU, morate snositi odgovornost za neizvršavanje obveza. Mladić je priča duga 15 godina, razmislite o tome.

dutch

pre 13 godina

Vidim po komentarima da Srbi i dalje nista ne shavataju. Holandija samo zahteva da Srbija uhapsi jednog bednog ratnog zlocinca koji je pocinio ogavne ratne zlocine. To se od Srbije trazi vec 15 godina. Dakle nikakvi novi uslovi i slicne gluposti. Srbija ne mora da ispuni ovaj uslov, ali onda nece biti primljena u clanstvo grupe civilizovanih drzava. I sta je tu sad problem? Hocete da budete clan EU, a da vam jedan koljac i kasapin bude heroj? Pa to nece moci tako.
Svaka cast Holandjanima.

zuc

pre 13 godina

Da kojim slucajem Holandjani nisu popustili pod pritiskom Mladica, u Srebrenici, ne bi smo ni imali problem. Sada je lako ne popustati pod pritiskom trebali su tamo da budu hrabriji. Ovako ispali su kukavice, i saucesnici u masakru. Sve u svemu mi sada ispastamo zbog kukavicluka, dva generala, kako Mladica, koji je zlocin ucinio tako i holandskog generala koji je to dozvolio.

Sava Drugi

pre 13 godina

Srbija je takodje suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručujem ja, kada nema ko drugi

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svaka clanica EU je suverena drzava na koju se ne moze vrsiti pritisak !
Upravo iz tog razloga postoje jos 5 clanica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova iako je i na njih "vrsen pritisak" !
Holandija se s' pravom oseca odgovornom za Genocid u Srebrenici i potpuno je razumljiv njihov cvrsti stav kada je u pitanju hapsenje Ratka Mladica !
Istina je da je Srbija bar do pre neku godinu bila u mogucnosti da uhapsi Ratka Mladica a nije to uradila !
Nije ni Srbija imala nekog velikog obzira prema krivici Holandije za Srebrenicu i ni jednog trenutka nije ni pomislila koliko bi to bilo znacajno za Holandiju da se uhapsi i kazni onaj ko ih je OBRUKAO pred celim Svetom !
Svako je "kovac svoje srece" pa tako i Srbija !

Sofronije

pre 13 godina

Srbija ima svoje odgovornosti i od njih ne moze pobeci.

Ali, Holandiju ubuduce treba tretirati na "odgovarajuci" nacin. U diplomatskom smislu kao neprijateljsku. Dosta je bilo slihtanja. Holandski ambasador da ima drugaciji tretman od drugih iz EU.

Dusko

pre 13 godina

To nam je hvala za nedavnu rezoluciju o Kosovu sa "nasim" evropskim partnerima i obecanom ubrzanju u evropskim integracijama. "Pored ovakvih prijatelja ni neprijatelji nam nisu potrebni" (-: od muke

mr.B

pre 13 godina

Dosta vise besmislica o EU. tvrdim da su Tadic i Toma svesni da od toga nema nista. Problem je, medjutim, sto je politicko vodjstvo gurnulo Srbiju u jedan finansijsko - politicki aranzman koji polako prozdire nas suverenitet ali ocigledno i privredni potencijal i standard. Naravno, Tadic i njegov kruzok nemaju pojma sta dalje u ovoj bezizlaznoj situaciji i zato i dalje mantraju o EU dok brod tone.

Gradjanin Srbije

pre 13 godina

Javno saopstenje da je Holandija suverena drzava i da nema pritisaka, znaci samo jedno. Ostala gospoda iz EU nisu ponudili dovoljno veliku cenu (ugovor, kvote, zone itd..) Ne sekiram se ja. Ako teta Hilari kaze da ulazimo sutra u EU ima Holandija da cuti i da se pokrije usima. Sacekajmo da ode Hilari i sve ce doci na svoje mesto.

analiticar

pre 13 godina

Drzava koja nema suverenitet nad celokupnom svojom teritorijom nije suverena. Drzava koja zivi, bolje reci prezivljava od tudjih para (krediti) nije suverena.
Drzava kojom upravlja nekoliko TAJKUNA i gde su izabrani politicari samo marionete, nije suverena.
SRBIJA, STA JE TO !?!?!?!?

CistoOnako

pre 13 godina

Ljudi sa imalo mozga u glavi bi se zapitali na osnovu cega zemlje iz EU tvrde da je R.Mladic u Srbiji. I insistiraju na tome ? Kojim to informacijama raspolazu koje otklanjaju svaku sumnju da on nije u Srbiji a na osnovu kojih taj isti R.Mladic ne moze da se uhapsi ?? Ljude koji moralisu po pitanju "politickog morala i principa" (u smislu "i ne treba Holandija da odstupi...") mogu samo da uputim na biografiju Kurta Valdhajma...(sta, kao niko nije znao proslost coveka koji se skoro 10 godina nalazio na celu UN-a ni manje ni vise).Na kraju treba R.Mladica uhapsiti ali mozda nije sve tako crno-belo kakvim prikazuju situaciju oko Mladica pojedine zemlje iz EU.

Mare

pre 13 godina

Pa ljudi moji da li vi (Vlada RS i Tadić) zaista mislite da je ovaj Bramerc retardiran pa ga zavitlavate. Recite bre nećemo da hapsimo Mladića ako nećete, ili ga uhapsite. Pročitajte šta vam kaže Holandija za vašu politiku vrdalamisanja.

M

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

A kada Srbija isto izjavi u vezi sa svojom južnom pokrajinom, onda drvlje i kamenje sa svih strana...

Posteni gradjanin

pre 13 godina

E to se zove drzava , lepo covek reci mi smo suverena drzava kojoj niko nece govoriti sta da radi.
Mada nije ni nama lose u okupaciji , bar ne moramo da mislimo mnogo , radimo sta nam drugi kazu

Mika Vranjanac

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta."

Licemerju nikad kraja.

Baba Lara sa dedom Milentijem

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"
Meni se ovo svidja, ali mi nemamo ni tracak ovoga osim deklarativno.
Politicari i ekonomisti i pravnici na jednu stranu, cinjenice, sustina i strucna javnost u vecini na drugoj strani.

Pera

pre 13 godina

Znaci - holandski parlamentarci se bune sto File vrsi pritisak na njih, a ujedno podrzavaju Bramercovo misljenje da na Srbiju treba konstantno vrsiti pritisak!?
Kakvi licemeri!

KukuLele.com

pre 13 godina

Bravo Holadjani, ne popustajte. To sto smo mi ovde navikli da nas sopstvena vlada pravi magarcima sa kojekakvim laznim obecanjima i nebuloznim izjavama to kod vas ne pije vodu. I ne treba.

I Karadzic-Dabic je bio neuhvatljiv pa ste ga naprasno iskopali iz autobusa pod okolnostima koje ni dan danas nikome nisu jasne...

Cudi me kako ste nasli i Kovacevica da vam izdiktira uslove za sopstvenu presudu.

Ovo je bre lakrdija od drzavnog aparata...

Joe

pre 13 godina

Holandija je jedan cirkus od drzave a ne suverena i politicki nezavisna.. Ko je bio u toj, istina prelepoj zemlji, zna na sta to sve tamo lici..

Inzenjer-Poslasticar

pre 13 godina

Mislim da to nije izvodljivo zato što je Holandija suverena zemlja. Mi samostalno donosimo svoje odluke i procene.

Pa zar i Srbija nije suverena zemlja...ah da Holandija ne priznaje suverenitet Srbije ali zato je njen neprikosnoven. Toliko licemerja u ovako malo holandskih recenica.
Oduvek sam se pitao kako je ovako mala zemlja imala onolike kolonije....sada mi postaje jasno.

Vita Trifun

pre 13 godina

"bla, bla, bla,.... zato što je Holandija suverena zemlja....."
Cekajte malo, sta je onda EU? Zar ne bejase ono da njene clanice prenose elemente vlastitog suvereniteta na istu?
Sve to sa tom EU je prilicno opskurno.

Antena

pre 13 godina

Pa niti ce nam proslediti kandidaturu, niti ce otpoceti pregovori sa Albancima - znaci da smo rezoluciju uskladjivali za prazna obecanja. Dok ima ovca bice i sisanja. Ocekujem dalja uslovljavanja i njihova dalja ispunjavanja dok god ovce mogu da izdrze.

djuro

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta."

Sami zakljucite kako onda oni vide Srbiju, i sto je jos vaznije, kako je mi sami vidimo kad popustamo pritiscima. Onda odgovorite sebi da li zelite u organizaciju koja vas - i dok niste njen clan - ne dozivljava kao suverenu zemlju. Ja ne.

zapp

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

Да, док Србија није суверена држава, не доноси самостално одлуке и на њу је могуће (и треба!) вршити притисaк.

Зло ми је када читам изјаве лажних моралиста. С једне стране успоравају Србију годинама због наводно моралних разлога а с друге стране исто морално право негирају у вези њих самих.

Српске власти су показале да имају жељу да заврше причу с Хагом још пре неког времена, али не вреди, јер чак и да је Младић у Северној Кореји где ужива азил и да то западне владе знају, опет би се од Србије захтевало да га ухапси. Значи успоравање прикључења Србије ЕУ је крајње очигледно, и долази од стране истих оних који је би тобож желели да се она прикључи "европској породици".

Већ сада се чини (спрема се терен и полако пребацује цела будућа кривица на Холандију) да од од неких по Србију важних закључака на предстојећој конференцији, неће бити, у најбољем случају донеће неку "млаку" одлуку, ни почетак ни стагнирање. Ако се то догоди онда би било најбоље да најзад Србија престане да троши енергију на јалове ствари и окрене се сређивању стања унутар ње саме (закони, упражњавање закона, свести ниво корупције на минималан ниво, решити се монопола и тајкуна... дуга је листа), а када је буду заиста желели, могу им послати допис.

Заиста сам мишљења да Србија треба да се прикључи ЕУ али ово досада у вези прикључења је било тотално узалудно, смејурија, никада доста за давање...

Prota Mateja

pre 13 godina

Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta. I oni sebe smatraju evropskom zemljom? Pa treba bre da se ugledaju na Srbiju da vide sta je to prava Ev-ropska zemlja, kud Evropa okom tu mi skokom.

pamcenje

pre 13 godina

Drzave su kao i ljudi:
Zlopamtila su kada treba tj kada ih se slaze/prevari/povuce za nos
- Pamte Holandjani da su ih Srbi [Mladic] prevarili 1995 u Srebrenici
- Pamte da je radi Mladica i lakovernosti holandskih oficira [ poverovali Mladicu na oficirsku rec] pala vlada u Holandiji
- Pamte da se Mladic [koga su UN trazile] punih 10 godina slobodno sepurio Srbijom vukavsi Holandiju za nos, a onda se kao 'sakrio'.

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Znaci jezite se na neki kvazi-pritisak a zbog vaseg visegodisnjeg pritiska nad Srbijom cela jedna nacija stoji u mestu po pitanju integracija u EU. Izem ti duple standarde, ali dobro, zivot nije fer a kolo srece se okrece.

teska vremena

pre 13 godina

Nista cudno !!
Ima stara izreka:
"Koga su zmije ujedale i gustera se boji"
Holandjane je leta 1995. prevario Ratko Mladic kada su mu oni poverili sve muskarce iz Srebrenice koji su im se predali, a on ih pobio hvaleci se javno na TV Srbije kako se "osvetio Turcima".
- A bas radi toga je i pala vlada Holandije.
- Cak punih 5 [pet] godina nakon pada SM i uvodjenja demikratske vlade, taj Mladic se javno sepurio po Srbiji koja ga nije proganjala ni hapsila iako je to morala tj bila obavezna uraditi kao clanica UN jer je postojala odluka SB.
Sada je doslo vreme da Srbija placa svoju prepotentnost, inacenje.
Ali umesto toga, nasi vajni politicari govore kako ih Evropa ucenjuje ??
Ja sam uveren da i gubitak Kosova ima jako mnogo veze sa ponasanjem Srbije u slucaju 'Mladic'

Marko K

pre 13 godina

hahahah, ovo je jedna od smesnijih (i na zalost ironicnih) vesti danas....naravno, na Holandiju se ne moze vrsiti pritisak da ona prestane da vrsi pritisak na Srbiju....eeee Evropo, mozda je i na kraju bolje da nismo sa "vama"...

Petar-Montreal

pre 13 godina

Pre svega pozdrav svima u B-92 najobjektivnijem i najpronicljivijem glasilu u Srbiji a i sire. Postovani drzavljani Srbije, dokle cete se ponasati i shvatati probleme i resenje istih na veoma detinjast i naivan nacin kao iz godina komunizma. To radite svi Vi, javno mnjenje a bogami i Vasi predstavnici vlasti na svim nivoima drzave. Neodgovornost i nedoslednost u obecanjima prema samom sebi i prema drugima dovodi nasu zemlju u jednu zemlju sa kojom ce uskoro svi da se igraju i dovesce sve njene drzavjane u jedan ocajan a bojim se i u veoma ozbiljan mentalni problem na svim nivoima. Svi mi u diaspori veoma ozbiljno i dalekosezno razmisljamo i pricamo o nasoj zemlji i glasno se pitamo - Koji je to nacin da se pomogne i skine se skrama sa ociju i pamecu ljudi koji odlucuju i vode sve nas u kolektivno samoubistvo. Samoubistvo nas samih, nase dece, nasih potomaka ako prezivimo stvarnost koja nam dolazi a bogami ubicemo i nase pretke svim ovim sto cinimo nedozrelo. Srpskog naroda.Srbijo budi pametna u smislu odgovornosti, postenja pre svega, budi tolerantna, postuj pre svega sve narode u svojoj zemlji pa onda svoj i na taj nacin ce svi voleti nasu Srbiju i bice ponosni sto su njeni drzavljani. Radi po 12 sati a bogami i vise skrati praznike i dane odmora, skrati poslanike i drzavni aparat za 80 %, mi smo mala zemlja, okreni se postenju, uci decu da govore osim maternjeg i zvanicnog srpskog jezika da sva deca govore jos po dva svetska pride. Uci decu postenju, toleranciji, lepom ponasanju i postovanju porodice kao osnov drustva i drzave. Ukini sve sto je sund i sto truje i unazadjuje, drustvo ugasi i proteraj sve ruzicasto i pink, to ce ubiti Srbiju. Puno Vas volimo i pozdravljamo sa nadom da cemo Vaskrsnuti.

Happy Pride Toronto

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak." Ali zato ta ista Holandija ne misli da je Srbija suverena zemlja tako da Srbiju moze da pritiska ko hoce pa cak i Slovenija. Srbija na celu sa Tadicem ce se prvo inatiti pa gurati neku rezoluciju u UN i slati 50 "emisara" sa nekim kovertama po nesvrstanim zemljama. Onda ce predsednik mimo ustava i ljudske casti u zadnji cas promeniti rezoluciju koju je izglasala skupstina i pristati na absolutno sve. Za uzvrat ce dobiti jedno obecanje da ce se njena "prijava uzeti u razmatranje" ali eto ima jedna zemlja koja ce to da blokira u stilu "dobri policajac, los policajac". Tadicu sedi jedan.

pretresac

pre 13 godina

Vukcevic kaze da je 'problem' podrska koju njihovi jataci imaju.
Da nasa policija radi svoj posao tj da se ne bavi politikom, sve bi bilo drugacije.
Pa i sud u Londonu je dokazao da se Srbija, kao drzava bavi politikom oko hapsenja optuzemih za ratne zlocine i Srbija se na to nije zalila !!??
A nasa policija nalazi u kuci Mladicev pistolj i dnevnike tek NAKON CETVRTOG PRETRESA ??
Zaista me zanima me na sta su licila ona prva tri pretresa?

Горан

pre 13 godina

Суверена, самостална .. Да није смешно, било би жалосно. Самостални су Холанђани и суверени док не стигне депеша из Вашингтона.

Moi

pre 13 godina

Zao mi je sto cu ovo reci, ali mozda i ne treba EU da nam daje svake godine nesto malko od cega bismo imali privid da smo se priblizili EU, a zapravo nismo. Kada uhapsimo R.M. (kapiram da onaj drugi apsolutno bitan nije) mozemo da ocekujemo solidan i stvarni napredak. Verujem da nasa obavestajna sluzba zna gde je R.M. (ili makar deo iste) pa neka i uradi posao ili odruka lokaciju, do tada nam ni ne trebaju mrvice makar ja tako to gledam tako. Ovako nekako ispadamo kao prosjaci, moljakamo za malo a mi cemo kao biti dobri i trazicemo i dalje. Fuj.
Jos ce sutra da izadje neki clanak u kojem ce Rasim kazati da se zapravo za R.M. neprestano traga, Tadic ce reci da se Haska prica mora okoncati, bla bla truc truc... Pa okoncajte je onda vise, smarate.

isti cilj

pre 13 godina

E ovo nije dobro. Nizozemska nije beznačajna država u EU i uglavnom zastupa politiku SAD-a na prostoru Europe. Bez obzira što oni naglašavaju svoju suverenost nisam siguran da je to samo njihov stav. Ništa, ne treba više uopće govoriti o datumima nego raditi i pospremiti svoj dom. Gotovinu je naša tajna služba otkrila na temelju mobitel signala kada je bila postignuta politička volja i opći koncenzus. Ne mogu vjerovati da ne postoji politička volja u Srbiji da se to napravi s Mladićem. Ali ako nema koncenzusa onda neka Tadić okupi sve parlamentarne stranke i neka dogovore pet strateških točaka u interesu naroda koje će se realizirati bez obzira na eventualnu promijenu vlasti. Bez toga slijedi daljnje gubljenje vremena. U ostalim stvarima neka se razlikuju i dobivaju glasače.

Deni-obeznadjeni

pre 13 godina

Normalno da ne moze se vrsiti prisak na jednu drzavu kao sto je Holandija a nama narodu Srbije ostaje da zivimo pritisnnuti sa najgorim politicarima koji su nas doveli do ruba propasti u ultima 20 godina.

D.Karpovic

pre 13 godina

Треба рећи хвала Холандији. Ово је добра прилика да властодршци коначно одустану од ЕУтопије и да се окрену модернизацији Србије и раду, уместо да чекају да им кане која европска цркавица, које иначе има за све све мање и мање. Кад нас ЕУ тирани тлаче сада када нисмо члан што би нам тек радили да постанемо члан. Никад нам не би дали да изађемо ван.

Amos

pre 13 godina

Al' su smesni.. Pa i Srbija je suverena zemlja, pa to nije sprecilo Holandiju da vrsi pritisak na nju. To cak nije sprecilo celu Evropu da ucestvuje u bombardovanju vojnih i civilnih ciljeva u toj istoj suverenoj zemlji. Nije sprecilo nikoga da bacaju ugljenicna vlakna na dalekovode kako bi stanovnistvo ostalo bez struje!
A sad - pritisak "nije izvodljiv zato što je Holandija suverena zemlja"? Svasta.

Zoran

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

Znaci Srbija nije suverena i ne moze samostalno da donosi odluke...

D.Karpovic

pre 13 godina

Треба рећи хвала Холандији. Ово је добра прилика да властодршци коначно одустану од ЕУтопије и да се окрену модернизацији Србије и раду, уместо да чекају да им кане која европска цркавица, које иначе има за све све мање и мање. Кад нас ЕУ тирани тлаче сада када нисмо члан што би нам тек радили да постанемо члан. Никад нам не би дали да изађемо ван.

Amos

pre 13 godina

Al' su smesni.. Pa i Srbija je suverena zemlja, pa to nije sprecilo Holandiju da vrsi pritisak na nju. To cak nije sprecilo celu Evropu da ucestvuje u bombardovanju vojnih i civilnih ciljeva u toj istoj suverenoj zemlji. Nije sprecilo nikoga da bacaju ugljenicna vlakna na dalekovode kako bi stanovnistvo ostalo bez struje!
A sad - pritisak "nije izvodljiv zato što je Holandija suverena zemlja"? Svasta.

Zoran

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

Znaci Srbija nije suverena i ne moze samostalno da donosi odluke...

mr.B

pre 13 godina

Dosta vise besmislica o EU. tvrdim da su Tadic i Toma svesni da od toga nema nista. Problem je, medjutim, sto je politicko vodjstvo gurnulo Srbiju u jedan finansijsko - politicki aranzman koji polako prozdire nas suverenitet ali ocigledno i privredni potencijal i standard. Naravno, Tadic i njegov kruzok nemaju pojma sta dalje u ovoj bezizlaznoj situaciji i zato i dalje mantraju o EU dok brod tone.

teska vremena

pre 13 godina

Nista cudno !!
Ima stara izreka:
"Koga su zmije ujedale i gustera se boji"
Holandjane je leta 1995. prevario Ratko Mladic kada su mu oni poverili sve muskarce iz Srebrenice koji su im se predali, a on ih pobio hvaleci se javno na TV Srbije kako se "osvetio Turcima".
- A bas radi toga je i pala vlada Holandije.
- Cak punih 5 [pet] godina nakon pada SM i uvodjenja demikratske vlade, taj Mladic se javno sepurio po Srbiji koja ga nije proganjala ni hapsila iako je to morala tj bila obavezna uraditi kao clanica UN jer je postojala odluka SB.
Sada je doslo vreme da Srbija placa svoju prepotentnost, inacenje.
Ali umesto toga, nasi vajni politicari govore kako ih Evropa ucenjuje ??
Ja sam uveren da i gubitak Kosova ima jako mnogo veze sa ponasanjem Srbije u slucaju 'Mladic'

Petar-Montreal

pre 13 godina

Pre svega pozdrav svima u B-92 najobjektivnijem i najpronicljivijem glasilu u Srbiji a i sire. Postovani drzavljani Srbije, dokle cete se ponasati i shvatati probleme i resenje istih na veoma detinjast i naivan nacin kao iz godina komunizma. To radite svi Vi, javno mnjenje a bogami i Vasi predstavnici vlasti na svim nivoima drzave. Neodgovornost i nedoslednost u obecanjima prema samom sebi i prema drugima dovodi nasu zemlju u jednu zemlju sa kojom ce uskoro svi da se igraju i dovesce sve njene drzavjane u jedan ocajan a bojim se i u veoma ozbiljan mentalni problem na svim nivoima. Svi mi u diaspori veoma ozbiljno i dalekosezno razmisljamo i pricamo o nasoj zemlji i glasno se pitamo - Koji je to nacin da se pomogne i skine se skrama sa ociju i pamecu ljudi koji odlucuju i vode sve nas u kolektivno samoubistvo. Samoubistvo nas samih, nase dece, nasih potomaka ako prezivimo stvarnost koja nam dolazi a bogami ubicemo i nase pretke svim ovim sto cinimo nedozrelo. Srpskog naroda.Srbijo budi pametna u smislu odgovornosti, postenja pre svega, budi tolerantna, postuj pre svega sve narode u svojoj zemlji pa onda svoj i na taj nacin ce svi voleti nasu Srbiju i bice ponosni sto su njeni drzavljani. Radi po 12 sati a bogami i vise skrati praznike i dane odmora, skrati poslanike i drzavni aparat za 80 %, mi smo mala zemlja, okreni se postenju, uci decu da govore osim maternjeg i zvanicnog srpskog jezika da sva deca govore jos po dva svetska pride. Uci decu postenju, toleranciji, lepom ponasanju i postovanju porodice kao osnov drustva i drzave. Ukini sve sto je sund i sto truje i unazadjuje, drustvo ugasi i proteraj sve ruzicasto i pink, to ce ubiti Srbiju. Puno Vas volimo i pozdravljamo sa nadom da cemo Vaskrsnuti.

analiticar

pre 13 godina

Drzava koja nema suverenitet nad celokupnom svojom teritorijom nije suverena. Drzava koja zivi, bolje reci prezivljava od tudjih para (krediti) nije suverena.
Drzava kojom upravlja nekoliko TAJKUNA i gde su izabrani politicari samo marionete, nije suverena.
SRBIJA, STA JE TO !?!?!?!?

zoran

pre 13 godina

KRALJEVINA HOLANDIJA

-Nepromenjene granice već 500 godina,
- Nepromenjen Ustav, zastava i himna već 200 godina,
- 16 mil. stanovnika,
- oko 400 milijardi$ BND
- preko 25.000$ BND po glavi stanovnika,
- kupovna moć građana oko 140% EU proseka.
- izvoz tri puta veći od uvoza

REPUBLIKA SRBIJA
- Granice sa Kosovom ili bez??? Ne zna se.
- Ustav, himna, zastava menja se svakih 10..20 godina,
- Broj stanovnika sa Albancima ili bez??? Ne zna se???
- BND oko 25 milijardi$ ali nije sigurno jer Vlada ne objavljuje,
- 2.500 BND po glavi stanovnika ali nije sigurno jer lažu u Statističkom Zavodu,
- kupovna moć građana oko 25% EU proseka( jedva veća od Albanije) ali ni ovo nije sigurno jer lažu,
- izvoz tri puta manji od uvoza

Toliko o suverenosti i o otpornosti na pritiske...

Prema tome, braćo srBska, ne štitite ratne zločince i ratne profitere, jer da nisu krivi otišli bi da to i dokažu. Na kraju, Mladić je javno, pred kamerama, rekao baš ovo: " Osvetićemo se Turcima na ovim prostorima". Neka se lepo srpski heroj pojavi na sudu i neka herojski objasni šta je time hteo da kaže, a ne da unazađuje ceo narod!

Горан

pre 13 godina

Суверена, самостална .. Да није смешно, било би жалосно. Самостални су Холанђани и суверени док не стигне депеша из Вашингтона.

isti cilj

pre 13 godina

E ovo nije dobro. Nizozemska nije beznačajna država u EU i uglavnom zastupa politiku SAD-a na prostoru Europe. Bez obzira što oni naglašavaju svoju suverenost nisam siguran da je to samo njihov stav. Ništa, ne treba više uopće govoriti o datumima nego raditi i pospremiti svoj dom. Gotovinu je naša tajna služba otkrila na temelju mobitel signala kada je bila postignuta politička volja i opći koncenzus. Ne mogu vjerovati da ne postoji politička volja u Srbiji da se to napravi s Mladićem. Ali ako nema koncenzusa onda neka Tadić okupi sve parlamentarne stranke i neka dogovore pet strateških točaka u interesu naroda koje će se realizirati bez obzira na eventualnu promijenu vlasti. Bez toga slijedi daljnje gubljenje vremena. U ostalim stvarima neka se razlikuju i dobivaju glasače.

pamcenje

pre 13 godina

Drzave su kao i ljudi:
Zlopamtila su kada treba tj kada ih se slaze/prevari/povuce za nos
- Pamte Holandjani da su ih Srbi [Mladic] prevarili 1995 u Srebrenici
- Pamte da je radi Mladica i lakovernosti holandskih oficira [ poverovali Mladicu na oficirsku rec] pala vlada u Holandiji
- Pamte da se Mladic [koga su UN trazile] punih 10 godina slobodno sepurio Srbijom vukavsi Holandiju za nos, a onda se kao 'sakrio'.

Pera

pre 13 godina

Znaci - holandski parlamentarci se bune sto File vrsi pritisak na njih, a ujedno podrzavaju Bramercovo misljenje da na Srbiju treba konstantno vrsiti pritisak!?
Kakvi licemeri!

Moi

pre 13 godina

Zao mi je sto cu ovo reci, ali mozda i ne treba EU da nam daje svake godine nesto malko od cega bismo imali privid da smo se priblizili EU, a zapravo nismo. Kada uhapsimo R.M. (kapiram da onaj drugi apsolutno bitan nije) mozemo da ocekujemo solidan i stvarni napredak. Verujem da nasa obavestajna sluzba zna gde je R.M. (ili makar deo iste) pa neka i uradi posao ili odruka lokaciju, do tada nam ni ne trebaju mrvice makar ja tako to gledam tako. Ovako nekako ispadamo kao prosjaci, moljakamo za malo a mi cemo kao biti dobri i trazicemo i dalje. Fuj.
Jos ce sutra da izadje neki clanak u kojem ce Rasim kazati da se zapravo za R.M. neprestano traga, Tadic ce reci da se Haska prica mora okoncati, bla bla truc truc... Pa okoncajte je onda vise, smarate.

KukuLele.com

pre 13 godina

Bravo Holadjani, ne popustajte. To sto smo mi ovde navikli da nas sopstvena vlada pravi magarcima sa kojekakvim laznim obecanjima i nebuloznim izjavama to kod vas ne pije vodu. I ne treba.

I Karadzic-Dabic je bio neuhvatljiv pa ste ga naprasno iskopali iz autobusa pod okolnostima koje ni dan danas nikome nisu jasne...

Cudi me kako ste nasli i Kovacevica da vam izdiktira uslove za sopstvenu presudu.

Ovo je bre lakrdija od drzavnog aparata...

djuro

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta."

Sami zakljucite kako onda oni vide Srbiju, i sto je jos vaznije, kako je mi sami vidimo kad popustamo pritiscima. Onda odgovorite sebi da li zelite u organizaciju koja vas - i dok niste njen clan - ne dozivljava kao suverenu zemlju. Ja ne.

M

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

A kada Srbija isto izjavi u vezi sa svojom južnom pokrajinom, onda drvlje i kamenje sa svih strana...

Marko K

pre 13 godina

hahahah, ovo je jedna od smesnijih (i na zalost ironicnih) vesti danas....naravno, na Holandiju se ne moze vrsiti pritisak da ona prestane da vrsi pritisak na Srbiju....eeee Evropo, mozda je i na kraju bolje da nismo sa "vama"...

dutch

pre 13 godina

Vidim po komentarima da Srbi i dalje nista ne shavataju. Holandija samo zahteva da Srbija uhapsi jednog bednog ratnog zlocinca koji je pocinio ogavne ratne zlocine. To se od Srbije trazi vec 15 godina. Dakle nikakvi novi uslovi i slicne gluposti. Srbija ne mora da ispuni ovaj uslov, ali onda nece biti primljena u clanstvo grupe civilizovanih drzava. I sta je tu sad problem? Hocete da budete clan EU, a da vam jedan koljac i kasapin bude heroj? Pa to nece moci tako.
Svaka cast Holandjanima.

Happy Pride Toronto

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak." Ali zato ta ista Holandija ne misli da je Srbija suverena zemlja tako da Srbiju moze da pritiska ko hoce pa cak i Slovenija. Srbija na celu sa Tadicem ce se prvo inatiti pa gurati neku rezoluciju u UN i slati 50 "emisara" sa nekim kovertama po nesvrstanim zemljama. Onda ce predsednik mimo ustava i ljudske casti u zadnji cas promeniti rezoluciju koju je izglasala skupstina i pristati na absolutno sve. Za uzvrat ce dobiti jedno obecanje da ce se njena "prijava uzeti u razmatranje" ali eto ima jedna zemlja koja ce to da blokira u stilu "dobri policajac, los policajac". Tadicu sedi jedan.

pretresac

pre 13 godina

Vukcevic kaze da je 'problem' podrska koju njihovi jataci imaju.
Da nasa policija radi svoj posao tj da se ne bavi politikom, sve bi bilo drugacije.
Pa i sud u Londonu je dokazao da se Srbija, kao drzava bavi politikom oko hapsenja optuzemih za ratne zlocine i Srbija se na to nije zalila !!??
A nasa policija nalazi u kuci Mladicev pistolj i dnevnike tek NAKON CETVRTOG PRETRESA ??
Zaista me zanima me na sta su licila ona prva tri pretresa?

Deni-obeznadjeni

pre 13 godina

Normalno da ne moze se vrsiti prisak na jednu drzavu kao sto je Holandija a nama narodu Srbije ostaje da zivimo pritisnnuti sa najgorim politicarima koji su nas doveli do ruba propasti u ultima 20 godina.

ZK3

pre 13 godina

To što neko sebi uzima za pravo da određuje ko je Evropljanin a ko ne, mene ne zarezuje ni malo. Ništa meni bolje ne bi bilo ni sa tom EU: kao da čekaju samo na nas da nam pruže bolji život. Pa to su kolonizatori i istorijski potvrđeni osvajači kojima je EU moderni instrument osvajanja tuđih teritorija. Mislite da oni one pretpristupne fondove daju iz svog džepa? Hahaha...da, baš su oni toliko naivni! Sve to vi sami plaćate ili ste već platili, građanke i građani Srbije. A to što Tadić priča je njegov instrument ostajanja na vlasti i šargarepa kojom maše pred građanima Srbije...a od toga nikad ništa. Sa druge strane, najveći uticaj na takav stav imaju i mediji koji u tu svrhu i služe.
Stare članice EU, mislim na zapadne zemlje, bogate su i razvijenije od nas bile i prije ulaska u EU. Rumunija i Bugarska uvijek će biti to: Rumunija i Bugarska. Ne zanosite se i sjašite više sa te EU! Ako nije Holandija, onda je Bramerc; ako nije Bramerc onda je Holandija...i tako u krug, a sve u cilju ispunjenja njihovih ciljeva. Mislite da je njima stalo do Mladića i pravde? Neki ovdje kažu "nisu nam zaboravili kako je pala njihova Vlada zbog Mladića i Srbije"!? Hahaha...to je isto kao kada bi sad kod nas zbog ove situacije Radikali došli na vlast, pa sutra optuživali EU za pad Tadića! Ma dajte!!!
EU nema alternativu? Ima, itekako da ima. Kako neko reče, okrenimo se sami sebi i sredimo svoje dvorište, budimo sa svima u dobrim odnosima, ali ne po cijenu svog integriteta. Poštujmo druge, ali i ne dajmo na sebe. Budimo suvereni!!!
Na kraju, ja sam rođen u Evropi, živim u istoj i osjećam se Evropljaninom. A vi?

Prota Mateja

pre 13 godina

Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta. I oni sebe smatraju evropskom zemljom? Pa treba bre da se ugledaju na Srbiju da vide sta je to prava Ev-ropska zemlja, kud Evropa okom tu mi skokom.

Beogradjanin

pre 13 godina

Svaka cast Holandiji! Puna podrska!

Nasi vlastodrsci misle da su Holandjani pali sa kruske. Ovo je sustina svega:

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati"

To je tako klasicno za nasu zemlju. Prvo se prsimo, a onda dobijemo po usima i hocemo nagradu za to.

Hocu Ratka Mladica iza resetaka!

Mare

pre 13 godina

Pa ljudi moji da li vi (Vlada RS i Tadić) zaista mislite da je ovaj Bramerc retardiran pa ga zavitlavate. Recite bre nećemo da hapsimo Mladića ako nećete, ili ga uhapsite. Pročitajte šta vam kaže Holandija za vašu politiku vrdalamisanja.

zoran

pre 13 godina

Holandski zakon zabranjuje da se njihovi gradjani terete za genocid. Pa su tako 23. decembra 2005. osudili njihovog coveka - Frans van Anraat - za snabdevanje Iraka hemijskim otrovima (koji su upotrebljeni za masovno ubijanje Kurda), kao vrstu ratnog zlocina, ali ne za ucestvovavnje u planskom genocidu nad nevinim narodom.

To je Holandija. Ovi koji su odusevljeni njihovom istorijom i postignucem, neka za pocetak malo procitaju istorije i obrazuju se u tom pravcu pre no sto ih zaslepe lazna svetla amsterdamskih ulica, gde u izlozima sede nesretna zenska bica nudeci sebe kao sto seljak nudi prase ili govedo na pijaci.

Licemerje, farisejstvo, lukavost, zlo doseze svoju kulminaciju u zapadnoj "kulturi". Svako polu-normalan to moze videti.
Slusajte malo Noama Chomskog, Davida Irvinga istoricara iz U.K.; i slicne umne glave koje se ne zanose praznim recima, poput ovih sto nam stizu iz Holandije.

Van Helsing

pre 13 godina

Dosadno više da čitam jednu istu vest godinama. Drug Tadić ili neka uhapsi Mladića ili neka odustane od Evropske unije. Ako još jednom pročitam njegovu izjavu da se radi sve na hapšenju R.M. i izjavu Bramerca da to nije istina, na sledećim izborima ću da glasam za radikale.

zapp

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

Да, док Србија није суверена држава, не доноси самостално одлуке и на њу је могуће (и треба!) вршити притисaк.

Зло ми је када читам изјаве лажних моралиста. С једне стране успоравају Србију годинама због наводно моралних разлога а с друге стране исто морално право негирају у вези њих самих.

Српске власти су показале да имају жељу да заврше причу с Хагом још пре неког времена, али не вреди, јер чак и да је Младић у Северној Кореји где ужива азил и да то западне владе знају, опет би се од Србије захтевало да га ухапси. Значи успоравање прикључења Србије ЕУ је крајње очигледно, и долази од стране истих оних који је би тобож желели да се она прикључи "европској породици".

Већ сада се чини (спрема се терен и полако пребацује цела будућа кривица на Холандију) да од од неких по Србију важних закључака на предстојећој конференцији, неће бити, у најбољем случају донеће неку "млаку" одлуку, ни почетак ни стагнирање. Ако се то догоди онда би било најбоље да најзад Србија престане да троши енергију на јалове ствари и окрене се сређивању стања унутар ње саме (закони, упражњавање закона, свести ниво корупције на минималан ниво, решити се монопола и тајкуна... дуга је листа), а када је буду заиста желели, могу им послати допис.

Заиста сам мишљења да Србија треба да се прикључи ЕУ али ово досада у вези прикључења је било тотално узалудно, смејурија, никада доста за давање...

Sima

pre 13 godina

Sve je receno - Holandija je suverena zemlja i moze da ima svoje misljenje po bilo kom pitanju dok Srbija sa ovom vladom nije suverena i mora da igra po notama koje joj drugi namecu. Nikoga ne treba kriviti do nas same koji smo birali ovu vladu!

Meho Tuzlak

pre 13 godina

Toliko vojske i policije u Srbiji bolan pa nista? Do sada bi tog vaseg (pardon naseg, Srbina-Bosanca) Mladica ulovilo i nase lovacko drustvo "Smrekovica". Ma hajde ne brukajte svoju vojsku ni miliciju.

bt

pre 13 godina

Ako se suverenost Holandije ogleda u pravu da bude saučesnik u bombardovanju jedne malo manje suverene zemlje, kao što je uradila 1999. godine, onda Holandiji svakako treba priznati tu suverenost.

Antena

pre 13 godina

Pa niti ce nam proslediti kandidaturu, niti ce otpoceti pregovori sa Albancima - znaci da smo rezoluciju uskladjivali za prazna obecanja. Dok ima ovca bice i sisanja. Ocekujem dalja uslovljavanja i njihova dalja ispunjavanja dok god ovce mogu da izdrze.

XX

pre 13 godina

Samo Holandija se ponasa prema Srbiji onako kako treba se ponasati prema nekome ko je ucinio mnogo zla. I mesto da se pohvali, treba da se kazni. Primer Holandije trebalo je da slede sve svetske zemlje, a posebno EU.

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Znaci jezite se na neki kvazi-pritisak a zbog vaseg visegodisnjeg pritiska nad Srbijom cela jedna nacija stoji u mestu po pitanju integracija u EU. Izem ti duple standarde, ali dobro, zivot nije fer a kolo srece se okrece.

Posteni gradjanin

pre 13 godina

E to se zove drzava , lepo covek reci mi smo suverena drzava kojoj niko nece govoriti sta da radi.
Mada nije ni nama lose u okupaciji , bar ne moramo da mislimo mnogo , radimo sta nam drugi kazu

inside tip

pre 13 godina

Stvarno su maheri ovi Holandjani, provalili ljudi koji prevaranti hoce u EU i ne daju!! A taman smo se ponadali da cemo da napravimo neke trange/frange kombinacije nove...

Dusko

pre 13 godina

To nam je hvala za nedavnu rezoluciju o Kosovu sa "nasim" evropskim partnerima i obecanom ubrzanju u evropskim integracijama. "Pored ovakvih prijatelja ni neprijatelji nam nisu potrebni" (-: od muke

svi u red...jedan po jedan

pre 13 godina

Da smo mi neki normalan narod mi bi za ovih 15 godina uhapsili mladica ZBOG NAS SAMIH. Jer u ocima obicnih ljudi, u celom svetu, on je kasapin i krvnik, a za nas je heroj. Nama ne treba Holandija, nama treba psihijatar..

Sofronije

pre 13 godina

Srbija ima svoje odgovornosti i od njih ne moze pobeci.

Ali, Holandiju ubuduce treba tretirati na "odgovarajuci" nacin. U diplomatskom smislu kao neprijateljsku. Dosta je bilo slihtanja. Holandski ambasador da ima drugaciji tretman od drugih iz EU.

dO

pre 13 godina

Srbiji nece svanuti barem dok gradjani Srbije ne pocnu da a) citaju, b) slusaju, c) gledaju sopstvenim ocima. Holandski uslov je bio, sada je, i ostace "Ratko Mladic u Hagu". Kakvo Kosovo? Kakve "rezolucije"? Kakvo busanje u grudi patriJoCke? Ljudi, ozbiljno brkate babe i zabe i ponasate se krajnje infantilno.

Joe

pre 13 godina

Holandija je jedan cirkus od drzave a ne suverena i politicki nezavisna.. Ko je bio u toj, istina prelepoj zemlji, zna na sta to sve tamo lici..

aha

pre 13 godina

Vidim niko nije komentirao kljucnu recenicu ovde: "Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale..."!

Srbija tako pokusava od devedesetih i nikako da shvati da nece ici!

Mika Vranjanac

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta."

Licemerju nikad kraja.

narednik peper

pre 13 godina

Ja sam obožavao Holandiju i Holanđane. Mi smo kao deca znali ceo tim njihove čuvene reprezentacije koja nesrećno izgubi od Nemaca te 1974. : Jonglbud Surbien Rijsbergen Hovnkamp Krol Van Hangen Rep Han Krojf Neskens Rensenbrink, znam ga i sada, i pamtim Ajaks koji osvaja treću titulu prvaka Evrope u Beogradu, pamtim ih onako čupave, slobodne...I šta se to sada desilo da sam počeo da ih prezirem. Odraslo se, što šta naučilo, čulo, videlo...Ta Holandija iz mog detinjstva i rane mladosti bila mi je draga jer se za mene bavila samo fudbalom. A sada sam spoznao da je ta zemlja suverena jer je dovoljno finansijski moćna da tu suverenost održi, a tu moć je sticala pljačkanjem i ugnjetavanjem raznoraznih naroda po celom svetu. I na kraju se povukla iz te priče ne zato što se prosvetlila i što je to htela, nego zato što su mesto nje kao glavne svetske sile 15 i 16 veka došli još gori - Englezi, i oni su morali da ustuknu. A šta su radili i kakva su zverstva njihovi vojnici pravili najbolje znaju u Indokini i Indoneziji. Beše tamo i nekih zločina nad čitavim narodima i to ne tako davno, nakon Drugog svetskog rata, ali im vlada zbog toga nije pala.

Dakle, Srbijo, ako hoćeš da budeš suverena i da te slušaju ti si svoju šansu ispustila. Nisi postala kolonijalna sila, nisi otimala tuđe, kasno si i sa zadrškom dozvolila da neodgovorni pojedinci počine u tvoje ime ratne zločine, a i u fudbalu si niko i ništa.

Ova neodgovorna vlast mora da na bazi oštrih zakona uvede red u ovu zemlju i na podnošljivu meru svede korupciju, kriminal, šund, primitivizam, divlajne za volanom, pjuvanje po ulicama, da pospeši poštovanje ugvornih i radnih obaveza do maskimuma, zaštitu građana u svakom trenutku i tada ćemo imati izgrađenu i uređenu zemlju iz koje se neće bežati. A da li će me tada neka Holandija hteti ili neće, e onda bi kao suverena zemlja mi to trebali da odlučimo da li hoćemo među one koji su dvolični i koji imaju svoje dvostruke standarde kako za svoje građane tako i za druge narode, ili nećemo. Ja za sebe znam odgovor .

Gradjanin Srbije

pre 13 godina

Javno saopstenje da je Holandija suverena drzava i da nema pritisaka, znaci samo jedno. Ostala gospoda iz EU nisu ponudili dovoljno veliku cenu (ugovor, kvote, zone itd..) Ne sekiram se ja. Ako teta Hilari kaze da ulazimo sutra u EU ima Holandija da cuti i da se pokrije usima. Sacekajmo da ode Hilari i sve ce doci na svoje mesto.

Inzenjer-Poslasticar

pre 13 godina

Mislim da to nije izvodljivo zato što je Holandija suverena zemlja. Mi samostalno donosimo svoje odluke i procene.

Pa zar i Srbija nije suverena zemlja...ah da Holandija ne priznaje suverenitet Srbije ali zato je njen neprikosnoven. Toliko licemerja u ovako malo holandskih recenica.
Oduvek sam se pitao kako je ovako mala zemlja imala onolike kolonije....sada mi postaje jasno.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svaka clanica EU je suverena drzava na koju se ne moze vrsiti pritisak !
Upravo iz tog razloga postoje jos 5 clanica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova iako je i na njih "vrsen pritisak" !
Holandija se s' pravom oseca odgovornom za Genocid u Srebrenici i potpuno je razumljiv njihov cvrsti stav kada je u pitanju hapsenje Ratka Mladica !
Istina je da je Srbija bar do pre neku godinu bila u mogucnosti da uhapsi Ratka Mladica a nije to uradila !
Nije ni Srbija imala nekog velikog obzira prema krivici Holandije za Srebrenicu i ni jednog trenutka nije ni pomislila koliko bi to bilo znacajno za Holandiju da se uhapsi i kazni onaj ko ih je OBRUKAO pred celim Svetom !
Svako je "kovac svoje srece" pa tako i Srbija !

vec vidjeno

pre 13 godina

Nas predsednik kaze: "Srbija cini sve da uhapsi Mladica"
A onda procitamo da nasa policija TEK NAKON CETVRTOG PRETRESA Mladiceve kuce pronadje njegov pistolj i dnevnike.
Sta bi sa prethodna tri pretresa?

Podseti me to veoma mnogo na ono kako nasa vlada usvaja u skupstini Srbije deklaracije o genocidu Srebrenici, a onda par meseci kasnije, na izborima javno podzava one iz Bosne koji javno negiraju da se taj genocid desio.
Nas Evropa nece sve dok budemo toliko mutivode i petljatori. U biti to je slicno onome kada je Mladic obecao da nece pobiti one u Srebrenici, ljudi poverovali i otisli, a on ih pobio.
Dokazao je to i sudija u Londonu na sudjenju Ganicu kada je u presudi rekao da drzava Srbija trguje sudbinom i optuznicama za ratni zlocin. A Srbija se na to nije zalila.!!

Brdarski

pre 13 godina

Postoji "opasnost" da se stvori zabluda kako sve zemlje iz EU podržavaju Srbiju, samo je Holandija protiv. Da, Holandija je suverena i zemlja i nikada nije poslušala ni Ameriku, ni Britaniju, ni Nemačku, ni Francusku... Holandija je, jednostavno, izabrana (kažnjena, a znamo i zašto) da glumi ulogu u kojoj učestvuje većina drugih zemalja. Ona je glumac sa više likova u sebi, ali na sceni se pokazuje sama. Tačno je to da je Holanđanima najviše od svih drugih stalo da se Ratko Mladić nađe u Hagu. Istina je za nas surova, ali šta imamo od iluzija? Neće nas još!

Dutchmen's message

pre 13 godina

Iz teksta se mogu zaključiti 3 stvari:
1) Da je Holandija suvrena država, za razliku od Srbije;
2) Da Srbija, osim problema Mladića, takođe ima i problem nepriznavanja Kosova kao države;
3) Da Srbija, za razliku od Holandije trpi pritiske od strane EU i da je dobro što je tako.

cajka

pre 13 godina

Interesantno da Tadic i njegovo drustvo ne shvataju da sa svakom novom slicnom situacijom opada interesovanje za EU. To ne shvataju ni oni. Ako ovako nastavite pitanje je da li ce te i sa kombi strankama dobiti izbore. Morate shvatiti da se klackate na lomljivoj klackalici. Hajde saopstite EU da cemo morati da odustanemo od kandidature jer nismo u stanju da ispunimo nerealne zahteve, da smo ucinili sve sto smo mogli. Sjurice se svi iz EU da nas ubedjuju da to ne cinimo, da smo na korak od "trijumfa", samo sto nismo. Samo treba imati hrabrosti i politicke mudrosti za takav potez. Sve ostalo je gubljenje poverenja kod ovog naroda, rezultat cete videti na sledecim izborima. Zbogom!

tuliban

pre 13 godina

Cekajte i vama Hilari da dodje pa cete vi Holandjani brzo odustati od toboznje principijalnosti. Dajem vam foru mesec dana, a onda cete blago svojim glasacima saopstiti da je Srbija ipak napredovala i saradjivala, bla, bla, bla.... Inace sam skoro sto posto siguran da je Srbija svojim fleksibilnijim odnosom prema UN rezoluciji dobila obecanje Amerike da ce se nasa kandidatura u EU uskoro prihvatiti.

bezimena

pre 13 godina

Holandija ima principijelnu politiku i da bez obzira ko je na vlasti neće odustati od RM, u čemu su APSOLUTNO U PRAVU!

p.s. Svako ko iole nešto zna o ovoj državi zna i zašto, iako mala (veličine Vojvodine) uživa izuzetan i nesporan ugled! Da smo upola kao Holandjani i nas bi poštovali. Kako to nije slučaj treba da se pokrijemo ušima i da ćutimo!

Sasa

pre 13 godina

Sto bi rekao nas narod : Udario junak na junaka . Holandjani su definitivno dokazali da su najveca zlopamtila i baksuzi na planeti . Ratko ih namagarcio kod Srebrenice pa zbog toga mora cela Srbija da ispasta 20 godina . Iz istog razloga Ratko je dokazao da nije vaspitan kao Srbin . Da jeste do sada bi se ili predao ili ubio . Ovako na dusi nosi onih par hiljada iz Srebrenice i ko zna koliko Srba stradalih cekajuci da se Ratko pojavi iz nistavila u koje je propao.

Podsjetnik

pre 13 godina

Citat: "Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale." E upravo to je kljuc dugogodisnjeg otezanja u priblizavanju Srbije europskim integracijama. Fore koje pale na nacionalnom nivou, za Europu su vise nego prozirne. Jednako kao kuknjava o "uvijek novim uvjetima". Ne, uvjeti su od pocetka isti - samo ih Srbija ispunjava komadic po komadic i nakon svakog ispunjenog komadica iznova se cudi kako postoje neki "novi" uvjeti.

Vlada

pre 13 godina

Holandija je suverena isto koliko i Srbija, prvo sasluša Bramerca, zatim Filea a onda pozovu Amerikance i pitaju šta da rade i na kraju suvereno odluče onako kako im Veliki brat kaže.
Setimo se samo njinove prve i jedine pozivne odluke, pre godinu/dve kad su prihvatili srpsku kandidaturu ili šta je već to bilo.
Prvo je Nemac rekao, da je Srbija na pravom putu, onda je Hilari dan pre holandske odluke pohvaila Srbiju i na kraju su Holanđani "suvereno" odlučili.
Holandija kao jedna, uslovno rečeno "nebitna" evropska zemlja, koju 70% Srba ne bi znalo da pokaže na karti upravo je iz tog razloga i izabrana kao exponent za udaranje packi Srbije, velike i ključne zemlje EU i naravno Amerika neće da se na taj prizeman način exponiraju.
To što će Holandija odlučiti, znaćemo posle posete Hilari Klinton, Holanđani u ovom trenutku sigurno ni sami ne znaju kakva će im biti odluka.

roki

pre 13 godina

Mladić je odavno trebalo da bude u Hagu ali nije jer tako nekima u Srbiji odgovara a to zna onaj dremljivi Vukćević. Zato mu treba dati rok od najviše šest meseci da Mladića uhvati ili da napiše ko su najveći kočničari hapšenja. Ili to ili neka ide. Neću da budem taoc raznih Vukčeviča, Radovanovića, Mesarevićke, Malovićke i sličnih.

Marina

pre 13 godina

Zašto se obrušavate na Holandiju zbog izjave da je "suverena zemlja koja samostalno donosi odluke" ? Srbija je također suverena zemlja i samostalno donosi odluke, ali za razliku od Holandije, Srbija želi biti članica jedne integracije od 27 zemalja. Da bi to postala, Srbija kao i svaka druga zemlja, mora ispuniti kriterije takve udruge zemalja koji su taksativno navedeni u uvjetima pridruživanja. Srbija je dobila zadatak da uhapsi Mladića i Hadžića i sredi odnose sa susjedima i dok to ne uradi bilo koja članica EU se može složiti ili ne složiti da se neki kriteriji odgode ili preskoče ili ignoriraju. Sve je na Srbiji-odluke SU isključivo njezine. Da se Srbija ne aplicira za članstvo u EU, i da želi ostati neutralna ko Švicarska, Brisel bi joj ponudio drugačije ugovore i nalazio u suradnji sa Srbijom drugačije interese. Nitko Srbiju ne bi ničim mogao ucijeniti, ali, oprostite, ako želite u EU, morate snositi odgovornost za neizvršavanje obveza. Mladić je priča duga 15 godina, razmislite o tome.

zuc

pre 13 godina

Da kojim slucajem Holandjani nisu popustili pod pritiskom Mladica, u Srebrenici, ne bi smo ni imali problem. Sada je lako ne popustati pod pritiskom trebali su tamo da budu hrabriji. Ovako ispali su kukavice, i saucesnici u masakru. Sve u svemu mi sada ispastamo zbog kukavicluka, dva generala, kako Mladica, koji je zlocin ucinio tako i holandskog generala koji je to dozvolio.

zoran

pre 13 godina

Nude nam se dva trzista, kinesko i rusko, koje ni EU ne moze da pokrije - dva trzista gde bi mogli sve ono sto proizvedemo da prodamo a mi kao zadnja beda molimo da nam EU dodeli milostinju.

Da napravimo taj zaokret, oni bi nas jurili a ne mi njih.
Ne mogu da se otmem utisku da EU ima, na svom platnom spsiku, njihove ljude medju nasim vodjstvom, jer ovo sto se radi je protivno svakoj zdravo-razumskoj logici.

Normalno je da Holandija ce stavljati prepreke i ne zeli da nas vidi, jer se jos uvek secaju kabadahije Mladica kako njihove vojnike ponizava i lupa samare , te ih otera od onih nesretnih ljudi u Srebrenici. Boli njih ta spoznaja da su ispali zadnje kukavice i ostavili nejak narod onom krvoloku. Sada se svete Srbima za taj dogadjaj.

CistoOnako

pre 13 godina

Ljudi sa imalo mozga u glavi bi se zapitali na osnovu cega zemlje iz EU tvrde da je R.Mladic u Srbiji. I insistiraju na tome ? Kojim to informacijama raspolazu koje otklanjaju svaku sumnju da on nije u Srbiji a na osnovu kojih taj isti R.Mladic ne moze da se uhapsi ?? Ljude koji moralisu po pitanju "politickog morala i principa" (u smislu "i ne treba Holandija da odstupi...") mogu samo da uputim na biografiju Kurta Valdhajma...(sta, kao niko nije znao proslost coveka koji se skoro 10 godina nalazio na celu UN-a ni manje ni vise).Na kraju treba R.Mladica uhapsiti ali mozda nije sve tako crno-belo kakvim prikazuju situaciju oko Mladica pojedine zemlje iz EU.

mario

pre 13 godina

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati", objasnio je on. "
Konačno da neko kaže istinu svi su znali da je tako samo su čutali.
Inače ne može "teta Hilari" odlučivati ko će i kada u EU niti može vršiti pritisak na Holandiju što se vidjelo i nedavno kada su Holandski vojnici otišli iz Afganistana.

dr_frank_gerrow

pre 13 godina

Prvo i osnovno. Holandija na svojoj teritoriji ima inostranu okupacioni silu vise od pola veka, te uprkos svim izjavama, po definiciji ne moze da bude suverena.
Ipak moram da im se zahvalim na principijelnom i doslednom stavu, koji nas spasava od clanstva u EU.

igorpl

pre 13 godina

I ne treba da popuste. Znaju oni dobro svi da neko u vlasti štiti i Mladića i Hadžića i treba da nas pritiskaju. A posle kada se sazna i ako se sazna ko je to bio treba mu suditi i da dobije najgoru moguću kaznu jer je ovaj narod pravio budalama .

Sava Drugi

pre 13 godina

Srbija je takodje suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručujem ja, kada nema ko drugi

David

pre 13 godina

Srbija nije suverena zemlja i ne donosi sama odluke i podlozna je pritiscima, isto tako Holandija implicira da je Srbija zakomplikovala stvar time sto se zalozila za legitimnu odbranu svoje teritorije i to na nenasilni nacin, ali nas je i pohvalila na tome sto smo na kraju u toj legitimnoj odbrani popustili. Vrhunac licemerja. Ali mislim iskreno da Srbija treba da se ozbiljno fokusira na izgradnju svoje demokratije i uhapsi ove preostale zlocince i vec jednom se izmesti iz koloseka u kojem je konstantno moguce na nju vrsiti brutalan pritisak.

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Ljajić: Bramerc uskočio na politički teren ?

I sta onda Rasime ?
Hoces mu mozda ti zabraniti da "skace" ?
Cinjenica je da se Ratko Mladoc do "skora" slobodno kretao po Srbiji, cinjenica je i da ste nas Vi "politicki obmanjivali" da ga trazite a NISTE !
Cinjenica je da je juce bilo sedmogodisnjica ubistva nevine dece u topciderskoj kasarni cije ubistvo ni do danas nije rasvetljeno iako svi znaju da su ubijeni zato sto su videli gde se skriva Ratko Mladic !
Rasime ako postoji razlog da se neko STIDI onda se ti trebas STIDETI a ne Serz Bramerc koji se bar trudi da ovaj zlocinac bude izveden pred lice pravde ?
Srbija nije ZASLUZILA kandidaturu i TACKA !

Vita Trifun

pre 13 godina

"bla, bla, bla,.... zato što je Holandija suverena zemlja....."
Cekajte malo, sta je onda EU? Zar ne bejase ono da njene clanice prenose elemente vlastitog suvereniteta na istu?
Sve to sa tom EU je prilicno opskurno.

Brandt

pre 13 godina

Evropa nema više velike političare. Ti ljudi tamo ništa nisu bolji od naših političara. Niko tu nije marka, niko nije lider a svi su tužno pametni. Jer kad taj Bruk (tamo svi imaju veze s nekim mostom) kaže da Holandija ne trpi pritiske a onda podrži Bramerca koji kaže da se Srbija uči pameti samo pritiscima, zaista ne bi mogao da položi logiku ni u našoj gimnaziji.

Mario Bros

pre 13 godina

Koliko treba decenija da prođe, evo jedna i po prošla, da bi shvatili u Holandiji da za sopstvene greške ne mogu da se vade preko nas. Ono što su tada zgrešili i propustili ne može oprati ni 1000 Haških tribunala. Žrtve su napravljene, i sada je prekasno. Ukaljali su se Holanđani za narednih 200 godina, dok se to ne zaboravi.

Mi smo njima tu samo neki izgovor, neko na koga će svoju frustraciju da istresu, ali bez ikakvog uspeha. Plaču oni i uperuju prst na nas, a Vukčević, Jeremić i Tadić ih nežno lupkaju po leđima da se smire. Ništa od svega izgleda zna ceo svet i Evropa osim Holandije...

Ajde da vidim njihovu suverenost kada Nemac i Amerikanac podviknu. Ima da šalju izveštaje kao Bramerc u najboljim danima što je pisao hvalospeve.

Svako ima svog tatu, pa i Države.

dragan

pre 13 godina

Objektivno, Srbija nije trenutno za kandidaturu, i bolje je da se još ne podnosi, ovo insistiranje je samo izlika vlasti i skretanje pažnje javnosti koja je osiromašena gomilom loših poteza, skretanje pažnje sa gorućih i bitnih elementarnih životnih pitanja koja nisu još ni u začetku rešavanja.

Kobac

pre 13 godina

Holandjani su licemeri veliki, kako drugacije definisati ovakvo ponasanje_ Zasto ja kao gradjanin Srbije, da cekam na njihovu milost, zbog njihovog propusta iz 1995.???

Hamburg

pre 13 godina

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati", objasnio je on. - POTPUNO SE SLAZEM!

brko

pre 13 godina

Kao pravnik moram da reagujem i kazem da tvrdnja da "Holandski zakon zabranjuje da se njihovi gradjani terete za genocid" jednostavno nije tacna/istinita jer zakon NE MOZE ZABRANJIVATI da se neki njen gradjanin tereti za genocid !!

nikola

pre 13 godina

Tadić reče nedavno da EU ne želi u svojim redovima ekonomski slabu i korumpiranu Srbiju, što je i normalno. Samo pitanje je ako do članstva u EU postanemo nešto što liči na normalnu državu sa normalnom ekonomijom, šta će nam uopšte EU? Švajcarska i Norveška nisu članice EU pa opet sarađuju sa njom u svim sferama. Mi očigledno ne možemo da uhvatimo Mladića što je uslov za EU pa zašto onda da lupamo glavom o zid zato što nismo sposobni da uhapsimo jednog čoveka, bolje da se fokusiramo na ekonomiju i poboljšanje životnog standarda uz makar logističku pomoć Evropske Unije. Ovako Mladić ostaje uslov a mi ćemo da tapkamo u mestu i da trošimo energiju na ispunjavanje, za nas, nerealnih uslova.

ivan

pre 13 godina

Najmorbidnije u celoj prici ja da jedan necovek koji se krije kao poslednji pacov,ima vecu politicku moc od celokupne politicke elite u Srbiji bez obzira da li je ona za ili protiv eu.

Danas evrocinik, sutra evroskeptik

pre 13 godina

Upravo sam shvatio da je u Srbiji najbolje biti evroskeptik jer:
1. ne doticu te ovakve vesti
2. ne citas izjave Boze Djelica i njegova prorocanstva o datumu ulaska u EU
3. DS te vise ne lozi na svakim izborima da "idemo u Evropu"
4. ne zamaras se birokratskim serijalima ("kandidatura", "upitnik"...)
5. uvek ima drugih koji ce izgarati da te uvedu u EU, a ti zivis zivot do tad
6. kad i ako te uvedu, onda ti se prosiruje polje kritike na sve politike EU (poljoprivrednu politiku npr. ili evro ili pitanje ko placa za tudje gluposti ili sto nismo imali refendum o Lisabonu itd).
Biti evroskeptik - to je jedina win-win situacija za obicnog gradjanina Srbije: ako ne udjemo u EU, u redu je, ako udjemo u EU, u redu je.

Baba Lara sa dedom Milentijem

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"
Meni se ovo svidja, ali mi nemamo ni tracak ovoga osim deklarativno.
Politicari i ekonomisti i pravnici na jednu stranu, cinjenice, sustina i strucna javnost u vecini na drugoj strani.

Milan

pre 13 godina

E tako izjavljuje država koja nije banana republika: "Mislim da to nije izvodljivo zato što je Holandija suverena zemlja. Mi samostalno donosimo svoje odluke i procene"
Kad će Srbija smeti ovako nešto da izjavi?!?

karla

pre 13 godina

Docek Biljane Plavsic sa crvenim tepihom, Dodikove izjave o Srebrenici i tadic-jeremic podrska tom liku kao i rezolucija istisnuta kroz zube sigurno nisu pomogli - vecu odgovornost osecaju Holandjani od izvrsioca i pomagaca. pala im je vlada i mnogima zavrsena karijera iako objektivno nisu mogli mnogo uraditi da sprece silu koja je stigla iz Srbije. UN je mogao.

Kec

pre 13 godina

Sve sto je Srbija uradila u vezi svoje uloge u zlocinima u zadnjim ratovima uradila je pod pritiskom i na kasikicu - nikada iskreno i potpuno. I za to vreme se bavila spektakularnim hapsenjima Jurisica i Ganica, pretvaranjem stratista vonika u masovna stratista civila kako bi skrenuli paznju i odlozili raskid sa prosloslim ideologijama i objasnili svoje razloge za Srebrenicu i gadjanja sarajeva...

Gagarin- Gagi, bivsi guslar

pre 13 godina

Pa policija je do sad mogla makar jednom za ovoliko godina oblepiti celu Srbiju slikama sa medjunarodnom poternicom za Mladicem, sa novcanom sumom koja se nudi za njega. Ne da ga narod 'vata, o boze me oprosti, nego da se vidi koliko on EU i svetu "vredi". A evo vidi se on nama i mnogo vise "vredi" od te svetske cene.
Ja sam svoje gusle zbog ovakvih polomio.

rista traktorista

pre 13 godina

Mene zanima zasto NIKADA nije objavljeno ko je iz MUPa ili tuzilastva javio Goranu Hadzicu da se 'skloni' jer svi smo videli na TV kako zurno napusta kucu ??
Pa kada radi dousnistva padne neko iz MUP ili tuzilastva, klupko ce se poceti odmotavati. Medjutim, kako stvari i sada stoje u Srbiji NE POSTOJI POLITICKA VOLJA DA SE OTKRIJU JATACI i zato svi ispastaju.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Znaci ovako, Srbija napravi problem, diplomatski se izblamira u EU i UN, pogorsa veze sa buducim partnerima i saveznicima te na kraju shvati da je pretjerala i pogrijesila i konacno pristane na rezoluciju UN i kao postane miroljubiva i zbog toga je treba pohvaliti i nagraditi - zato sto se konacno opametila. Netko tko nije dao nista nemoze dobiti nesto - nagradu, pa tako ni Srbija. Ovo je dokaz da Nizozemci imaju problem ne samo sa hvatanjem Mladica nego i vjerodostojnoscu i ne principijelnoscu trenutne vrhuske u Beogradu koja je svjesno gurala prst u oko EU saveznicima a istovremeno ocekivala milost i gledanje "kroz prste". Nizozemci nece dozvoliti da Srbija bude nagradena necim sto nije zasluzila i mislim da su tu u pravu, a zbog same Srbije i njezine buducnosti bilo bi puno bolje da konacno rijesi ovo bolno pitanje i okrene se razvoju i saveznistvu sa EU i susjedima.

Zozza

pre 13 godina

Znaci opet nista, ceka se Mladic. S druge strane, Mladic je 1995 imao recimp 55 godina, sto znaci da ih sada ima 70...da li postoji granica do koje se neko teorijski goni, ako je to 100 g onda ima jos dosta...

swayzak

pre 13 godina

Pa ne vrši Evropa pritisak na Holandiju, već im samo daju "preporuke" kao što ih i mi dobijamo sa svih strana. Holandija samo tvrdi pazar da pred domaćom javnosti ne bi izgledalo kao da rade onako kako im EU govori. Ovako će malo da pokažu zube da bi sebi podigli rejting, a onda će naći neko polovično rešenje kojim se Srbiji omogućava da napreduje dalje ali da uvek postoji neki drugi uslov. Svesni su Holanđani da su jedini u Evropi koji koče Srbiju u ovom trenutku i uvek su sve oči uprte u njih.

stranac

pre 13 godina

Ko je ziveo u Holandiji ili Svedskoj sve ce mu biti jasno...

Nemci su naucili lekciju, ako izuzmemo Istocnu Nemacku (vecina mojih drugova Nemaca Istocnu Nemacku i smatra drugom drzavom).

Holandjani kao i Svede su u potaji mrzeli Nemce, ali su super sa njima saradjivali

Ana, Skopje

pre 13 godina

I Grci su svesni da vec skoro 20 godina oci su "uprte u hin", pa bas ih briga oko Makedonije. Neznas jos ti sta je EU, boli njih briga za Srbe i Makedonce. I sad ima Holaknija da se potrese sto su uci "uprte u nju"..hahahah Pa i sem Grcke niko drugi ne osporava Makedoniju koji je i zemlja kandidat za razliku od Srbije, pa jos uvek je staatus quo soruacija.Tako da nemoj da se tesis..

Istina

pre 13 godina

Bez sprege sa vlascu i curenja informacija nema skrivanja od 15 godina... ma dajte ko bi im verovao, oni samo odbijaju da se prave glupavi jer su tesko namagarceni...

sima strahota

pre 13 godina

..treba da uradimo tri stvari da bi nas kapirali kao ljude ako nam je to uopste bitno..

..da uvatimo ratka i da ga deportujemo u bosnu pa nek dodik vadi oci sa njime..

..da priznamo kosovo ovako kakvo je, bez pregovora, cimanja i cega god vec..sa tacijem nema pregovora i gotovo..

..da ostavimo broj telefona ovim bezveznjacima iz eu, ako vam trebamo znate gde mozete da nas nadjete..

pcelica

pre 13 godina

Pa ko kaze da Srbija nije suverena? Drzava tj gradjani Srbije su potpuno suvereni da radite sta god hocete. I kako hocete tako vam i bude. Od Milosevica pa na ovamo...

Milan

pre 13 godina

Neverovatni komentari. Skoro svi od reda u stilu: "...i Srbija je nezavisna i samostalna..."


Kakve veze to ima? Srbija ocekuje clanstvo u zajednici u kojoj je i Holandija. Da bi pristupila ona mora da ispuni necije druge uslove.


Ne svidjaju vam se uslovi? Ne morate da pristupite. Ali ostavite taj pateticni krik da se mi ne pitamo nizasta.

bane

pre 13 godina

Postaviti lisice na ruke pred tv kamerama Draganu Dzajicu, a praviti se "blesav" kada je u pitanju Mladic mnogo vise govori o drzavi nego o zakonodavstvu. U potpunosti razumem stav Holandije.

teska vremena

pre 13 godina

Nista cudno !!
Ima stara izreka:
"Koga su zmije ujedale i gustera se boji"
Holandjane je leta 1995. prevario Ratko Mladic kada su mu oni poverili sve muskarce iz Srebrenice koji su im se predali, a on ih pobio hvaleci se javno na TV Srbije kako se "osvetio Turcima".
- A bas radi toga je i pala vlada Holandije.
- Cak punih 5 [pet] godina nakon pada SM i uvodjenja demikratske vlade, taj Mladic se javno sepurio po Srbiji koja ga nije proganjala ni hapsila iako je to morala tj bila obavezna uraditi kao clanica UN jer je postojala odluka SB.
Sada je doslo vreme da Srbija placa svoju prepotentnost, inacenje.
Ali umesto toga, nasi vajni politicari govore kako ih Evropa ucenjuje ??
Ja sam uveren da i gubitak Kosova ima jako mnogo veze sa ponasanjem Srbije u slucaju 'Mladic'

Petar-Montreal

pre 13 godina

Pre svega pozdrav svima u B-92 najobjektivnijem i najpronicljivijem glasilu u Srbiji a i sire. Postovani drzavljani Srbije, dokle cete se ponasati i shvatati probleme i resenje istih na veoma detinjast i naivan nacin kao iz godina komunizma. To radite svi Vi, javno mnjenje a bogami i Vasi predstavnici vlasti na svim nivoima drzave. Neodgovornost i nedoslednost u obecanjima prema samom sebi i prema drugima dovodi nasu zemlju u jednu zemlju sa kojom ce uskoro svi da se igraju i dovesce sve njene drzavjane u jedan ocajan a bojim se i u veoma ozbiljan mentalni problem na svim nivoima. Svi mi u diaspori veoma ozbiljno i dalekosezno razmisljamo i pricamo o nasoj zemlji i glasno se pitamo - Koji je to nacin da se pomogne i skine se skrama sa ociju i pamecu ljudi koji odlucuju i vode sve nas u kolektivno samoubistvo. Samoubistvo nas samih, nase dece, nasih potomaka ako prezivimo stvarnost koja nam dolazi a bogami ubicemo i nase pretke svim ovim sto cinimo nedozrelo. Srpskog naroda.Srbijo budi pametna u smislu odgovornosti, postenja pre svega, budi tolerantna, postuj pre svega sve narode u svojoj zemlji pa onda svoj i na taj nacin ce svi voleti nasu Srbiju i bice ponosni sto su njeni drzavljani. Radi po 12 sati a bogami i vise skrati praznike i dane odmora, skrati poslanike i drzavni aparat za 80 %, mi smo mala zemlja, okreni se postenju, uci decu da govore osim maternjeg i zvanicnog srpskog jezika da sva deca govore jos po dva svetska pride. Uci decu postenju, toleranciji, lepom ponasanju i postovanju porodice kao osnov drustva i drzave. Ukini sve sto je sund i sto truje i unazadjuje, drustvo ugasi i proteraj sve ruzicasto i pink, to ce ubiti Srbiju. Puno Vas volimo i pozdravljamo sa nadom da cemo Vaskrsnuti.

D.Karpovic

pre 13 godina

Треба рећи хвала Холандији. Ово је добра прилика да властодршци коначно одустану од ЕУтопије и да се окрену модернизацији Србије и раду, уместо да чекају да им кане која европска цркавица, које иначе има за све све мање и мање. Кад нас ЕУ тирани тлаче сада када нисмо члан што би нам тек радили да постанемо члан. Никад нам не би дали да изађемо ван.

Amos

pre 13 godina

Al' su smesni.. Pa i Srbija je suverena zemlja, pa to nije sprecilo Holandiju da vrsi pritisak na nju. To cak nije sprecilo celu Evropu da ucestvuje u bombardovanju vojnih i civilnih ciljeva u toj istoj suverenoj zemlji. Nije sprecilo nikoga da bacaju ugljenicna vlakna na dalekovode kako bi stanovnistvo ostalo bez struje!
A sad - pritisak "nije izvodljiv zato što je Holandija suverena zemlja"? Svasta.

XX

pre 13 godina

Samo Holandija se ponasa prema Srbiji onako kako treba se ponasati prema nekome ko je ucinio mnogo zla. I mesto da se pohvali, treba da se kazni. Primer Holandije trebalo je da slede sve svetske zemlje, a posebno EU.

Joe

pre 13 godina

Holandija je jedan cirkus od drzave a ne suverena i politicki nezavisna.. Ko je bio u toj, istina prelepoj zemlji, zna na sta to sve tamo lici..

pamcenje

pre 13 godina

Drzave su kao i ljudi:
Zlopamtila su kada treba tj kada ih se slaze/prevari/povuce za nos
- Pamte Holandjani da su ih Srbi [Mladic] prevarili 1995 u Srebrenici
- Pamte da je radi Mladica i lakovernosti holandskih oficira [ poverovali Mladicu na oficirsku rec] pala vlada u Holandiji
- Pamte da se Mladic [koga su UN trazile] punih 10 godina slobodno sepurio Srbijom vukavsi Holandiju za nos, a onda se kao 'sakrio'.

zoran

pre 13 godina

KRALJEVINA HOLANDIJA

-Nepromenjene granice već 500 godina,
- Nepromenjen Ustav, zastava i himna već 200 godina,
- 16 mil. stanovnika,
- oko 400 milijardi$ BND
- preko 25.000$ BND po glavi stanovnika,
- kupovna moć građana oko 140% EU proseka.
- izvoz tri puta veći od uvoza

REPUBLIKA SRBIJA
- Granice sa Kosovom ili bez??? Ne zna se.
- Ustav, himna, zastava menja se svakih 10..20 godina,
- Broj stanovnika sa Albancima ili bez??? Ne zna se???
- BND oko 25 milijardi$ ali nije sigurno jer Vlada ne objavljuje,
- 2.500 BND po glavi stanovnika ali nije sigurno jer lažu u Statističkom Zavodu,
- kupovna moć građana oko 25% EU proseka( jedva veća od Albanije) ali ni ovo nije sigurno jer lažu,
- izvoz tri puta manji od uvoza

Toliko o suverenosti i o otpornosti na pritiske...

Prema tome, braćo srBska, ne štitite ratne zločince i ratne profitere, jer da nisu krivi otišli bi da to i dokažu. Na kraju, Mladić je javno, pred kamerama, rekao baš ovo: " Osvetićemo se Turcima na ovim prostorima". Neka se lepo srpski heroj pojavi na sudu i neka herojski objasni šta je time hteo da kaže, a ne da unazađuje ceo narod!

Zoran

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

Znaci Srbija nije suverena i ne moze samostalno da donosi odluke...

M

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

A kada Srbija isto izjavi u vezi sa svojom južnom pokrajinom, onda drvlje i kamenje sa svih strana...

dutch

pre 13 godina

Vidim po komentarima da Srbi i dalje nista ne shavataju. Holandija samo zahteva da Srbija uhapsi jednog bednog ratnog zlocinca koji je pocinio ogavne ratne zlocine. To se od Srbije trazi vec 15 godina. Dakle nikakvi novi uslovi i slicne gluposti. Srbija ne mora da ispuni ovaj uslov, ali onda nece biti primljena u clanstvo grupe civilizovanih drzava. I sta je tu sad problem? Hocete da budete clan EU, a da vam jedan koljac i kasapin bude heroj? Pa to nece moci tako.
Svaka cast Holandjanima.

Marko K

pre 13 godina

hahahah, ovo je jedna od smesnijih (i na zalost ironicnih) vesti danas....naravno, na Holandiju se ne moze vrsiti pritisak da ona prestane da vrsi pritisak na Srbiju....eeee Evropo, mozda je i na kraju bolje da nismo sa "vama"...

Горан

pre 13 godina

Суверена, самостална .. Да није смешно, било би жалосно. Самостални су Холанђани и суверени док не стигне депеша из Вашингтона.

Sofronije

pre 13 godina

Srbija ima svoje odgovornosti i od njih ne moze pobeci.

Ali, Holandiju ubuduce treba tretirati na "odgovarajuci" nacin. U diplomatskom smislu kao neprijateljsku. Dosta je bilo slihtanja. Holandski ambasador da ima drugaciji tretman od drugih iz EU.

Dusko

pre 13 godina

To nam je hvala za nedavnu rezoluciju o Kosovu sa "nasim" evropskim partnerima i obecanom ubrzanju u evropskim integracijama. "Pored ovakvih prijatelja ni neprijatelji nam nisu potrebni" (-: od muke

Moi

pre 13 godina

Zao mi je sto cu ovo reci, ali mozda i ne treba EU da nam daje svake godine nesto malko od cega bismo imali privid da smo se priblizili EU, a zapravo nismo. Kada uhapsimo R.M. (kapiram da onaj drugi apsolutno bitan nije) mozemo da ocekujemo solidan i stvarni napredak. Verujem da nasa obavestajna sluzba zna gde je R.M. (ili makar deo iste) pa neka i uradi posao ili odruka lokaciju, do tada nam ni ne trebaju mrvice makar ja tako to gledam tako. Ovako nekako ispadamo kao prosjaci, moljakamo za malo a mi cemo kao biti dobri i trazicemo i dalje. Fuj.
Jos ce sutra da izadje neki clanak u kojem ce Rasim kazati da se zapravo za R.M. neprestano traga, Tadic ce reci da se Haska prica mora okoncati, bla bla truc truc... Pa okoncajte je onda vise, smarate.

Kobac

pre 13 godina

Holandjani su licemeri veliki, kako drugacije definisati ovakvo ponasanje_ Zasto ja kao gradjanin Srbije, da cekam na njihovu milost, zbog njihovog propusta iz 1995.???

Mika Vranjanac

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta."

Licemerju nikad kraja.

Beogradjanin

pre 13 godina

Svaka cast Holandiji! Puna podrska!

Nasi vlastodrsci misle da su Holandjani pali sa kruske. Ovo je sustina svega:

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati"

To je tako klasicno za nasu zemlju. Prvo se prsimo, a onda dobijemo po usima i hocemo nagradu za to.

Hocu Ratka Mladica iza resetaka!

Inzenjer-Poslasticar

pre 13 godina

Mislim da to nije izvodljivo zato što je Holandija suverena zemlja. Mi samostalno donosimo svoje odluke i procene.

Pa zar i Srbija nije suverena zemlja...ah da Holandija ne priznaje suverenitet Srbije ali zato je njen neprikosnoven. Toliko licemerja u ovako malo holandskih recenica.
Oduvek sam se pitao kako je ovako mala zemlja imala onolike kolonije....sada mi postaje jasno.

Pera

pre 13 godina

Znaci - holandski parlamentarci se bune sto File vrsi pritisak na njih, a ujedno podrzavaju Bramercovo misljenje da na Srbiju treba konstantno vrsiti pritisak!?
Kakvi licemeri!

Mare

pre 13 godina

Pa ljudi moji da li vi (Vlada RS i Tadić) zaista mislite da je ovaj Bramerc retardiran pa ga zavitlavate. Recite bre nećemo da hapsimo Mladića ako nećete, ili ga uhapsite. Pročitajte šta vam kaže Holandija za vašu politiku vrdalamisanja.

zoran

pre 13 godina

Holandski zakon zabranjuje da se njihovi gradjani terete za genocid. Pa su tako 23. decembra 2005. osudili njihovog coveka - Frans van Anraat - za snabdevanje Iraka hemijskim otrovima (koji su upotrebljeni za masovno ubijanje Kurda), kao vrstu ratnog zlocina, ali ne za ucestvovavnje u planskom genocidu nad nevinim narodom.

To je Holandija. Ovi koji su odusevljeni njihovom istorijom i postignucem, neka za pocetak malo procitaju istorije i obrazuju se u tom pravcu pre no sto ih zaslepe lazna svetla amsterdamskih ulica, gde u izlozima sede nesretna zenska bica nudeci sebe kao sto seljak nudi prase ili govedo na pijaci.

Licemerje, farisejstvo, lukavost, zlo doseze svoju kulminaciju u zapadnoj "kulturi". Svako polu-normalan to moze videti.
Slusajte malo Noama Chomskog, Davida Irvinga istoricara iz U.K.; i slicne umne glave koje se ne zanose praznim recima, poput ovih sto nam stizu iz Holandije.

KukuLele.com

pre 13 godina

Bravo Holadjani, ne popustajte. To sto smo mi ovde navikli da nas sopstvena vlada pravi magarcima sa kojekakvim laznim obecanjima i nebuloznim izjavama to kod vas ne pije vodu. I ne treba.

I Karadzic-Dabic je bio neuhvatljiv pa ste ga naprasno iskopali iz autobusa pod okolnostima koje ni dan danas nikome nisu jasne...

Cudi me kako ste nasli i Kovacevica da vam izdiktira uslove za sopstvenu presudu.

Ovo je bre lakrdija od drzavnog aparata...

Gradjanin Srbije

pre 13 godina

Javno saopstenje da je Holandija suverena drzava i da nema pritisaka, znaci samo jedno. Ostala gospoda iz EU nisu ponudili dovoljno veliku cenu (ugovor, kvote, zone itd..) Ne sekiram se ja. Ako teta Hilari kaze da ulazimo sutra u EU ima Holandija da cuti i da se pokrije usima. Sacekajmo da ode Hilari i sve ce doci na svoje mesto.

zapp

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"

Да, док Србија није суверена држава, не доноси самостално одлуке и на њу је могуће (и треба!) вршити притисaк.

Зло ми је када читам изјаве лажних моралиста. С једне стране успоравају Србију годинама због наводно моралних разлога а с друге стране исто морално право негирају у вези њих самих.

Српске власти су показале да имају жељу да заврше причу с Хагом још пре неког времена, али не вреди, јер чак и да је Младић у Северној Кореји где ужива азил и да то западне владе знају, опет би се од Србије захтевало да га ухапси. Значи успоравање прикључења Србије ЕУ је крајње очигледно, и долази од стране истих оних који је би тобож желели да се она прикључи "европској породици".

Већ сада се чини (спрема се терен и полако пребацује цела будућа кривица на Холандију) да од од неких по Србију важних закључака на предстојећој конференцији, неће бити, у најбољем случају донеће неку "млаку" одлуку, ни почетак ни стагнирање. Ако се то догоди онда би било најбоље да најзад Србија престане да троши енергију на јалове ствари и окрене се сређивању стања унутар ње саме (закони, упражњавање закона, свести ниво корупције на минималан ниво, решити се монопола и тајкуна... дуга је листа), а када је буду заиста желели, могу им послати допис.

Заиста сам мишљења да Србија треба да се прикључи ЕУ али ово досада у вези прикључења је било тотално узалудно, смејурија, никада доста за давање...

Meho Tuzlak

pre 13 godina

Toliko vojske i policije u Srbiji bolan pa nista? Do sada bi tog vaseg (pardon naseg, Srbina-Bosanca) Mladica ulovilo i nase lovacko drustvo "Smrekovica". Ma hajde ne brukajte svoju vojsku ni miliciju.

Vita Trifun

pre 13 godina

"bla, bla, bla,.... zato što je Holandija suverena zemlja....."
Cekajte malo, sta je onda EU? Zar ne bejase ono da njene clanice prenose elemente vlastitog suvereniteta na istu?
Sve to sa tom EU je prilicno opskurno.

Vlada

pre 13 godina

Holandija je suverena isto koliko i Srbija, prvo sasluša Bramerca, zatim Filea a onda pozovu Amerikance i pitaju šta da rade i na kraju suvereno odluče onako kako im Veliki brat kaže.
Setimo se samo njinove prve i jedine pozivne odluke, pre godinu/dve kad su prihvatili srpsku kandidaturu ili šta je već to bilo.
Prvo je Nemac rekao, da je Srbija na pravom putu, onda je Hilari dan pre holandske odluke pohvaila Srbiju i na kraju su Holanđani "suvereno" odlučili.
Holandija kao jedna, uslovno rečeno "nebitna" evropska zemlja, koju 70% Srba ne bi znalo da pokaže na karti upravo je iz tog razloga i izabrana kao exponent za udaranje packi Srbije, velike i ključne zemlje EU i naravno Amerika neće da se na taj prizeman način exponiraju.
To što će Holandija odlučiti, znaćemo posle posete Hilari Klinton, Holanđani u ovom trenutku sigurno ni sami ne znaju kakva će im biti odluka.

Brandt

pre 13 godina

Evropa nema više velike političare. Ti ljudi tamo ništa nisu bolji od naših političara. Niko tu nije marka, niko nije lider a svi su tužno pametni. Jer kad taj Bruk (tamo svi imaju veze s nekim mostom) kaže da Holandija ne trpi pritiske a onda podrži Bramerca koji kaže da se Srbija uči pameti samo pritiscima, zaista ne bi mogao da položi logiku ni u našoj gimnaziji.

djuro

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta."

Sami zakljucite kako onda oni vide Srbiju, i sto je jos vaznije, kako je mi sami vidimo kad popustamo pritiscima. Onda odgovorite sebi da li zelite u organizaciju koja vas - i dok niste njen clan - ne dozivljava kao suverenu zemlju. Ja ne.

zoran

pre 13 godina

Nude nam se dva trzista, kinesko i rusko, koje ni EU ne moze da pokrije - dva trzista gde bi mogli sve ono sto proizvedemo da prodamo a mi kao zadnja beda molimo da nam EU dodeli milostinju.

Da napravimo taj zaokret, oni bi nas jurili a ne mi njih.
Ne mogu da se otmem utisku da EU ima, na svom platnom spsiku, njihove ljude medju nasim vodjstvom, jer ovo sto se radi je protivno svakoj zdravo-razumskoj logici.

Normalno je da Holandija ce stavljati prepreke i ne zeli da nas vidi, jer se jos uvek secaju kabadahije Mladica kako njihove vojnike ponizava i lupa samare , te ih otera od onih nesretnih ljudi u Srebrenici. Boli njih ta spoznaja da su ispali zadnje kukavice i ostavili nejak narod onom krvoloku. Sada se svete Srbima za taj dogadjaj.

bezimena

pre 13 godina

Holandija ima principijelnu politiku i da bez obzira ko je na vlasti neće odustati od RM, u čemu su APSOLUTNO U PRAVU!

p.s. Svako ko iole nešto zna o ovoj državi zna i zašto, iako mala (veličine Vojvodine) uživa izuzetan i nesporan ugled! Da smo upola kao Holandjani i nas bi poštovali. Kako to nije slučaj treba da se pokrijemo ušima i da ćutimo!

zuc

pre 13 godina

Da kojim slucajem Holandjani nisu popustili pod pritiskom Mladica, u Srebrenici, ne bi smo ni imali problem. Sada je lako ne popustati pod pritiskom trebali su tamo da budu hrabriji. Ovako ispali su kukavice, i saucesnici u masakru. Sve u svemu mi sada ispastamo zbog kukavicluka, dva generala, kako Mladica, koji je zlocin ucinio tako i holandskog generala koji je to dozvolio.

ZK3

pre 13 godina

To što neko sebi uzima za pravo da određuje ko je Evropljanin a ko ne, mene ne zarezuje ni malo. Ništa meni bolje ne bi bilo ni sa tom EU: kao da čekaju samo na nas da nam pruže bolji život. Pa to su kolonizatori i istorijski potvrđeni osvajači kojima je EU moderni instrument osvajanja tuđih teritorija. Mislite da oni one pretpristupne fondove daju iz svog džepa? Hahaha...da, baš su oni toliko naivni! Sve to vi sami plaćate ili ste već platili, građanke i građani Srbije. A to što Tadić priča je njegov instrument ostajanja na vlasti i šargarepa kojom maše pred građanima Srbije...a od toga nikad ništa. Sa druge strane, najveći uticaj na takav stav imaju i mediji koji u tu svrhu i služe.
Stare članice EU, mislim na zapadne zemlje, bogate su i razvijenije od nas bile i prije ulaska u EU. Rumunija i Bugarska uvijek će biti to: Rumunija i Bugarska. Ne zanosite se i sjašite više sa te EU! Ako nije Holandija, onda je Bramerc; ako nije Bramerc onda je Holandija...i tako u krug, a sve u cilju ispunjenja njihovih ciljeva. Mislite da je njima stalo do Mladića i pravde? Neki ovdje kažu "nisu nam zaboravili kako je pala njihova Vlada zbog Mladića i Srbije"!? Hahaha...to je isto kao kada bi sad kod nas zbog ove situacije Radikali došli na vlast, pa sutra optuživali EU za pad Tadića! Ma dajte!!!
EU nema alternativu? Ima, itekako da ima. Kako neko reče, okrenimo se sami sebi i sredimo svoje dvorište, budimo sa svima u dobrim odnosima, ali ne po cijenu svog integriteta. Poštujmo druge, ali i ne dajmo na sebe. Budimo suvereni!!!
Na kraju, ja sam rođen u Evropi, živim u istoj i osjećam se Evropljaninom. A vi?

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Znaci jezite se na neki kvazi-pritisak a zbog vaseg visegodisnjeg pritiska nad Srbijom cela jedna nacija stoji u mestu po pitanju integracija u EU. Izem ti duple standarde, ali dobro, zivot nije fer a kolo srece se okrece.

Mario Bros

pre 13 godina

Koliko treba decenija da prođe, evo jedna i po prošla, da bi shvatili u Holandiji da za sopstvene greške ne mogu da se vade preko nas. Ono što su tada zgrešili i propustili ne može oprati ni 1000 Haških tribunala. Žrtve su napravljene, i sada je prekasno. Ukaljali su se Holanđani za narednih 200 godina, dok se to ne zaboravi.

Mi smo njima tu samo neki izgovor, neko na koga će svoju frustraciju da istresu, ali bez ikakvog uspeha. Plaču oni i uperuju prst na nas, a Vukčević, Jeremić i Tadić ih nežno lupkaju po leđima da se smire. Ništa od svega izgleda zna ceo svet i Evropa osim Holandije...

Ajde da vidim njihovu suverenost kada Nemac i Amerikanac podviknu. Ima da šalju izveštaje kao Bramerc u najboljim danima što je pisao hvalospeve.

Svako ima svog tatu, pa i Države.

tuliban

pre 13 godina

Cekajte i vama Hilari da dodje pa cete vi Holandjani brzo odustati od toboznje principijalnosti. Dajem vam foru mesec dana, a onda cete blago svojim glasacima saopstiti da je Srbija ipak napredovala i saradjivala, bla, bla, bla.... Inace sam skoro sto posto siguran da je Srbija svojim fleksibilnijim odnosom prema UN rezoluciji dobila obecanje Amerike da ce se nasa kandidatura u EU uskoro prihvatiti.

Antena

pre 13 godina

Pa niti ce nam proslediti kandidaturu, niti ce otpoceti pregovori sa Albancima - znaci da smo rezoluciju uskladjivali za prazna obecanja. Dok ima ovca bice i sisanja. Ocekujem dalja uslovljavanja i njihova dalja ispunjavanja dok god ovce mogu da izdrze.

Sava Drugi

pre 13 godina

Srbija je takodje suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručujem ja, kada nema ko drugi

swayzak

pre 13 godina

Pa ne vrši Evropa pritisak na Holandiju, već im samo daju "preporuke" kao što ih i mi dobijamo sa svih strana. Holandija samo tvrdi pazar da pred domaćom javnosti ne bi izgledalo kao da rade onako kako im EU govori. Ovako će malo da pokažu zube da bi sebi podigli rejting, a onda će naći neko polovično rešenje kojim se Srbiji omogućava da napreduje dalje ali da uvek postoji neki drugi uslov. Svesni su Holanđani da su jedini u Evropi koji koče Srbiju u ovom trenutku i uvek su sve oči uprte u njih.

Prota Mateja

pre 13 godina

Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak, poručio je Han ten Bruk, predsednik Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta. I oni sebe smatraju evropskom zemljom? Pa treba bre da se ugledaju na Srbiju da vide sta je to prava Ev-ropska zemlja, kud Evropa okom tu mi skokom.

CistoOnako

pre 13 godina

Ljudi sa imalo mozga u glavi bi se zapitali na osnovu cega zemlje iz EU tvrde da je R.Mladic u Srbiji. I insistiraju na tome ? Kojim to informacijama raspolazu koje otklanjaju svaku sumnju da on nije u Srbiji a na osnovu kojih taj isti R.Mladic ne moze da se uhapsi ?? Ljude koji moralisu po pitanju "politickog morala i principa" (u smislu "i ne treba Holandija da odstupi...") mogu samo da uputim na biografiju Kurta Valdhajma...(sta, kao niko nije znao proslost coveka koji se skoro 10 godina nalazio na celu UN-a ni manje ni vise).Na kraju treba R.Mladica uhapsiti ali mozda nije sve tako crno-belo kakvim prikazuju situaciju oko Mladica pojedine zemlje iz EU.

bt

pre 13 godina

Ako se suverenost Holandije ogleda u pravu da bude saučesnik u bombardovanju jedne malo manje suverene zemlje, kao što je uradila 1999. godine, onda Holandiji svakako treba priznati tu suverenost.

vec vidjeno

pre 13 godina

Nas predsednik kaze: "Srbija cini sve da uhapsi Mladica"
A onda procitamo da nasa policija TEK NAKON CETVRTOG PRETRESA Mladiceve kuce pronadje njegov pistolj i dnevnike.
Sta bi sa prethodna tri pretresa?

Podseti me to veoma mnogo na ono kako nasa vlada usvaja u skupstini Srbije deklaracije o genocidu Srebrenici, a onda par meseci kasnije, na izborima javno podzava one iz Bosne koji javno negiraju da se taj genocid desio.
Nas Evropa nece sve dok budemo toliko mutivode i petljatori. U biti to je slicno onome kada je Mladic obecao da nece pobiti one u Srebrenici, ljudi poverovali i otisli, a on ih pobio.
Dokazao je to i sudija u Londonu na sudjenju Ganicu kada je u presudi rekao da drzava Srbija trguje sudbinom i optuznicama za ratni zlocin. A Srbija se na to nije zalila.!!

Marina

pre 13 godina

Zašto se obrušavate na Holandiju zbog izjave da je "suverena zemlja koja samostalno donosi odluke" ? Srbija je također suverena zemlja i samostalno donosi odluke, ali za razliku od Holandije, Srbija želi biti članica jedne integracije od 27 zemalja. Da bi to postala, Srbija kao i svaka druga zemlja, mora ispuniti kriterije takve udruge zemalja koji su taksativno navedeni u uvjetima pridruživanja. Srbija je dobila zadatak da uhapsi Mladića i Hadžića i sredi odnose sa susjedima i dok to ne uradi bilo koja članica EU se može složiti ili ne složiti da se neki kriteriji odgode ili preskoče ili ignoriraju. Sve je na Srbiji-odluke SU isključivo njezine. Da se Srbija ne aplicira za članstvo u EU, i da želi ostati neutralna ko Švicarska, Brisel bi joj ponudio drugačije ugovore i nalazio u suradnji sa Srbijom drugačije interese. Nitko Srbiju ne bi ničim mogao ucijeniti, ali, oprostite, ako želite u EU, morate snositi odgovornost za neizvršavanje obveza. Mladić je priča duga 15 godina, razmislite o tome.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Znaci ovako, Srbija napravi problem, diplomatski se izblamira u EU i UN, pogorsa veze sa buducim partnerima i saveznicima te na kraju shvati da je pretjerala i pogrijesila i konacno pristane na rezoluciju UN i kao postane miroljubiva i zbog toga je treba pohvaliti i nagraditi - zato sto se konacno opametila. Netko tko nije dao nista nemoze dobiti nesto - nagradu, pa tako ni Srbija. Ovo je dokaz da Nizozemci imaju problem ne samo sa hvatanjem Mladica nego i vjerodostojnoscu i ne principijelnoscu trenutne vrhuske u Beogradu koja je svjesno gurala prst u oko EU saveznicima a istovremeno ocekivala milost i gledanje "kroz prste". Nizozemci nece dozvoliti da Srbija bude nagradena necim sto nije zasluzila i mislim da su tu u pravu, a zbog same Srbije i njezine buducnosti bilo bi puno bolje da konacno rijesi ovo bolno pitanje i okrene se razvoju i saveznistvu sa EU i susjedima.

dO

pre 13 godina

Srbiji nece svanuti barem dok gradjani Srbije ne pocnu da a) citaju, b) slusaju, c) gledaju sopstvenim ocima. Holandski uslov je bio, sada je, i ostace "Ratko Mladic u Hagu". Kakvo Kosovo? Kakve "rezolucije"? Kakvo busanje u grudi patriJoCke? Ljudi, ozbiljno brkate babe i zabe i ponasate se krajnje infantilno.

Sasa

pre 13 godina

Sto bi rekao nas narod : Udario junak na junaka . Holandjani su definitivno dokazali da su najveca zlopamtila i baksuzi na planeti . Ratko ih namagarcio kod Srebrenice pa zbog toga mora cela Srbija da ispasta 20 godina . Iz istog razloga Ratko je dokazao da nije vaspitan kao Srbin . Da jeste do sada bi se ili predao ili ubio . Ovako na dusi nosi onih par hiljada iz Srebrenice i ko zna koliko Srba stradalih cekajuci da se Ratko pojavi iz nistavila u koje je propao.

sima strahota

pre 13 godina

..treba da uradimo tri stvari da bi nas kapirali kao ljude ako nam je to uopste bitno..

..da uvatimo ratka i da ga deportujemo u bosnu pa nek dodik vadi oci sa njime..

..da priznamo kosovo ovako kakvo je, bez pregovora, cimanja i cega god vec..sa tacijem nema pregovora i gotovo..

..da ostavimo broj telefona ovim bezveznjacima iz eu, ako vam trebamo znate gde mozete da nas nadjete..

Happy Pride Toronto

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak." Ali zato ta ista Holandija ne misli da je Srbija suverena zemlja tako da Srbiju moze da pritiska ko hoce pa cak i Slovenija. Srbija na celu sa Tadicem ce se prvo inatiti pa gurati neku rezoluciju u UN i slati 50 "emisara" sa nekim kovertama po nesvrstanim zemljama. Onda ce predsednik mimo ustava i ljudske casti u zadnji cas promeniti rezoluciju koju je izglasala skupstina i pristati na absolutno sve. Za uzvrat ce dobiti jedno obecanje da ce se njena "prijava uzeti u razmatranje" ali eto ima jedna zemlja koja ce to da blokira u stilu "dobri policajac, los policajac". Tadicu sedi jedan.

Posteni gradjanin

pre 13 godina

E to se zove drzava , lepo covek reci mi smo suverena drzava kojoj niko nece govoriti sta da radi.
Mada nije ni nama lose u okupaciji , bar ne moramo da mislimo mnogo , radimo sta nam drugi kazu

mr.B

pre 13 godina

Dosta vise besmislica o EU. tvrdim da su Tadic i Toma svesni da od toga nema nista. Problem je, medjutim, sto je politicko vodjstvo gurnulo Srbiju u jedan finansijsko - politicki aranzman koji polako prozdire nas suverenitet ali ocigledno i privredni potencijal i standard. Naravno, Tadic i njegov kruzok nemaju pojma sta dalje u ovoj bezizlaznoj situaciji i zato i dalje mantraju o EU dok brod tone.

igorpl

pre 13 godina

I ne treba da popuste. Znaju oni dobro svi da neko u vlasti štiti i Mladića i Hadžića i treba da nas pritiskaju. A posle kada se sazna i ako se sazna ko je to bio treba mu suditi i da dobije najgoru moguću kaznu jer je ovaj narod pravio budalama .

Podsjetnik

pre 13 godina

Citat: "Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale." E upravo to je kljuc dugogodisnjeg otezanja u priblizavanju Srbije europskim integracijama. Fore koje pale na nacionalnom nivou, za Europu su vise nego prozirne. Jednako kao kuknjava o "uvijek novim uvjetima". Ne, uvjeti su od pocetka isti - samo ih Srbija ispunjava komadic po komadic i nakon svakog ispunjenog komadica iznova se cudi kako postoje neki "novi" uvjeti.

narednik peper

pre 13 godina

Ja sam obožavao Holandiju i Holanđane. Mi smo kao deca znali ceo tim njihove čuvene reprezentacije koja nesrećno izgubi od Nemaca te 1974. : Jonglbud Surbien Rijsbergen Hovnkamp Krol Van Hangen Rep Han Krojf Neskens Rensenbrink, znam ga i sada, i pamtim Ajaks koji osvaja treću titulu prvaka Evrope u Beogradu, pamtim ih onako čupave, slobodne...I šta se to sada desilo da sam počeo da ih prezirem. Odraslo se, što šta naučilo, čulo, videlo...Ta Holandija iz mog detinjstva i rane mladosti bila mi je draga jer se za mene bavila samo fudbalom. A sada sam spoznao da je ta zemlja suverena jer je dovoljno finansijski moćna da tu suverenost održi, a tu moć je sticala pljačkanjem i ugnjetavanjem raznoraznih naroda po celom svetu. I na kraju se povukla iz te priče ne zato što se prosvetlila i što je to htela, nego zato što su mesto nje kao glavne svetske sile 15 i 16 veka došli još gori - Englezi, i oni su morali da ustuknu. A šta su radili i kakva su zverstva njihovi vojnici pravili najbolje znaju u Indokini i Indoneziji. Beše tamo i nekih zločina nad čitavim narodima i to ne tako davno, nakon Drugog svetskog rata, ali im vlada zbog toga nije pala.

Dakle, Srbijo, ako hoćeš da budeš suverena i da te slušaju ti si svoju šansu ispustila. Nisi postala kolonijalna sila, nisi otimala tuđe, kasno si i sa zadrškom dozvolila da neodgovorni pojedinci počine u tvoje ime ratne zločine, a i u fudbalu si niko i ništa.

Ova neodgovorna vlast mora da na bazi oštrih zakona uvede red u ovu zemlju i na podnošljivu meru svede korupciju, kriminal, šund, primitivizam, divlajne za volanom, pjuvanje po ulicama, da pospeši poštovanje ugvornih i radnih obaveza do maskimuma, zaštitu građana u svakom trenutku i tada ćemo imati izgrađenu i uređenu zemlju iz koje se neće bežati. A da li će me tada neka Holandija hteti ili neće, e onda bi kao suverena zemlja mi to trebali da odlučimo da li hoćemo među one koji su dvolični i koji imaju svoje dvostruke standarde kako za svoje građane tako i za druge narode, ili nećemo. Ja za sebe znam odgovor .

dr_frank_gerrow

pre 13 godina

Prvo i osnovno. Holandija na svojoj teritoriji ima inostranu okupacioni silu vise od pola veka, te uprkos svim izjavama, po definiciji ne moze da bude suverena.
Ipak moram da im se zahvalim na principijelnom i doslednom stavu, koji nas spasava od clanstva u EU.

Kec

pre 13 godina

Sve sto je Srbija uradila u vezi svoje uloge u zlocinima u zadnjim ratovima uradila je pod pritiskom i na kasikicu - nikada iskreno i potpuno. I za to vreme se bavila spektakularnim hapsenjima Jurisica i Ganica, pretvaranjem stratista vonika u masovna stratista civila kako bi skrenuli paznju i odlozili raskid sa prosloslim ideologijama i objasnili svoje razloge za Srebrenicu i gadjanja sarajeva...

karla

pre 13 godina

Docek Biljane Plavsic sa crvenim tepihom, Dodikove izjave o Srebrenici i tadic-jeremic podrska tom liku kao i rezolucija istisnuta kroz zube sigurno nisu pomogli - vecu odgovornost osecaju Holandjani od izvrsioca i pomagaca. pala im je vlada i mnogima zavrsena karijera iako objektivno nisu mogli mnogo uraditi da sprece silu koja je stigla iz Srbije. UN je mogao.

David

pre 13 godina

Srbija nije suverena zemlja i ne donosi sama odluke i podlozna je pritiscima, isto tako Holandija implicira da je Srbija zakomplikovala stvar time sto se zalozila za legitimnu odbranu svoje teritorije i to na nenasilni nacin, ali nas je i pohvalila na tome sto smo na kraju u toj legitimnoj odbrani popustili. Vrhunac licemerja. Ali mislim iskreno da Srbija treba da se ozbiljno fokusira na izgradnju svoje demokratije i uhapsi ove preostale zlocince i vec jednom se izmesti iz koloseka u kojem je konstantno moguce na nju vrsiti brutalan pritisak.

Gagarin- Gagi, bivsi guslar

pre 13 godina

Pa policija je do sad mogla makar jednom za ovoliko godina oblepiti celu Srbiju slikama sa medjunarodnom poternicom za Mladicem, sa novcanom sumom koja se nudi za njega. Ne da ga narod 'vata, o boze me oprosti, nego da se vidi koliko on EU i svetu "vredi". A evo vidi se on nama i mnogo vise "vredi" od te svetske cene.
Ja sam svoje gusle zbog ovakvih polomio.

ivan

pre 13 godina

Najmorbidnije u celoj prici ja da jedan necovek koji se krije kao poslednji pacov,ima vecu politicku moc od celokupne politicke elite u Srbiji bez obzira da li je ona za ili protiv eu.

svi u red...jedan po jedan

pre 13 godina

Da smo mi neki normalan narod mi bi za ovih 15 godina uhapsili mladica ZBOG NAS SAMIH. Jer u ocima obicnih ljudi, u celom svetu, on je kasapin i krvnik, a za nas je heroj. Nama ne treba Holandija, nama treba psihijatar..

isti cilj

pre 13 godina

E ovo nije dobro. Nizozemska nije beznačajna država u EU i uglavnom zastupa politiku SAD-a na prostoru Europe. Bez obzira što oni naglašavaju svoju suverenost nisam siguran da je to samo njihov stav. Ništa, ne treba više uopće govoriti o datumima nego raditi i pospremiti svoj dom. Gotovinu je naša tajna služba otkrila na temelju mobitel signala kada je bila postignuta politička volja i opći koncenzus. Ne mogu vjerovati da ne postoji politička volja u Srbiji da se to napravi s Mladićem. Ali ako nema koncenzusa onda neka Tadić okupi sve parlamentarne stranke i neka dogovore pet strateških točaka u interesu naroda koje će se realizirati bez obzira na eventualnu promijenu vlasti. Bez toga slijedi daljnje gubljenje vremena. U ostalim stvarima neka se razlikuju i dobivaju glasače.

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Ljajić: Bramerc uskočio na politički teren ?

I sta onda Rasime ?
Hoces mu mozda ti zabraniti da "skace" ?
Cinjenica je da se Ratko Mladoc do "skora" slobodno kretao po Srbiji, cinjenica je i da ste nas Vi "politicki obmanjivali" da ga trazite a NISTE !
Cinjenica je da je juce bilo sedmogodisnjica ubistva nevine dece u topciderskoj kasarni cije ubistvo ni do danas nije rasvetljeno iako svi znaju da su ubijeni zato sto su videli gde se skriva Ratko Mladic !
Rasime ako postoji razlog da se neko STIDI onda se ti trebas STIDETI a ne Serz Bramerc koji se bar trudi da ovaj zlocinac bude izveden pred lice pravde ?
Srbija nije ZASLUZILA kandidaturu i TACKA !

inside tip

pre 13 godina

Stvarno su maheri ovi Holandjani, provalili ljudi koji prevaranti hoce u EU i ne daju!! A taman smo se ponadali da cemo da napravimo neke trange/frange kombinacije nove...

analiticar

pre 13 godina

Drzava koja nema suverenitet nad celokupnom svojom teritorijom nije suverena. Drzava koja zivi, bolje reci prezivljava od tudjih para (krediti) nije suverena.
Drzava kojom upravlja nekoliko TAJKUNA i gde su izabrani politicari samo marionete, nije suverena.
SRBIJA, STA JE TO !?!?!?!?

Deni-obeznadjeni

pre 13 godina

Normalno da ne moze se vrsiti prisak na jednu drzavu kao sto je Holandija a nama narodu Srbije ostaje da zivimo pritisnnuti sa najgorim politicarima koji su nas doveli do ruba propasti u ultima 20 godina.

roki

pre 13 godina

Mladić je odavno trebalo da bude u Hagu ali nije jer tako nekima u Srbiji odgovara a to zna onaj dremljivi Vukćević. Zato mu treba dati rok od najviše šest meseci da Mladića uhvati ili da napiše ko su najveći kočničari hapšenja. Ili to ili neka ide. Neću da budem taoc raznih Vukčeviča, Radovanovića, Mesarevićke, Malovićke i sličnih.

aha

pre 13 godina

Vidim niko nije komentirao kljucnu recenicu ovde: "Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale..."!

Srbija tako pokusava od devedesetih i nikako da shvati da nece ici!

nikola

pre 13 godina

Tadić reče nedavno da EU ne želi u svojim redovima ekonomski slabu i korumpiranu Srbiju, što je i normalno. Samo pitanje je ako do članstva u EU postanemo nešto što liči na normalnu državu sa normalnom ekonomijom, šta će nam uopšte EU? Švajcarska i Norveška nisu članice EU pa opet sarađuju sa njom u svim sferama. Mi očigledno ne možemo da uhvatimo Mladića što je uslov za EU pa zašto onda da lupamo glavom o zid zato što nismo sposobni da uhapsimo jednog čoveka, bolje da se fokusiramo na ekonomiju i poboljšanje životnog standarda uz makar logističku pomoć Evropske Unije. Ovako Mladić ostaje uslov a mi ćemo da tapkamo u mestu i da trošimo energiju na ispunjavanje, za nas, nerealnih uslova.

pretresac

pre 13 godina

Vukcevic kaze da je 'problem' podrska koju njihovi jataci imaju.
Da nasa policija radi svoj posao tj da se ne bavi politikom, sve bi bilo drugacije.
Pa i sud u Londonu je dokazao da se Srbija, kao drzava bavi politikom oko hapsenja optuzemih za ratne zlocine i Srbija se na to nije zalila !!??
A nasa policija nalazi u kuci Mladicev pistolj i dnevnike tek NAKON CETVRTOG PRETRESA ??
Zaista me zanima me na sta su licila ona prva tri pretresa?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Svaka clanica EU je suverena drzava na koju se ne moze vrsiti pritisak !
Upravo iz tog razloga postoje jos 5 clanica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova iako je i na njih "vrsen pritisak" !
Holandija se s' pravom oseca odgovornom za Genocid u Srebrenici i potpuno je razumljiv njihov cvrsti stav kada je u pitanju hapsenje Ratka Mladica !
Istina je da je Srbija bar do pre neku godinu bila u mogucnosti da uhapsi Ratka Mladica a nije to uradila !
Nije ni Srbija imala nekog velikog obzira prema krivici Holandije za Srebrenicu i ni jednog trenutka nije ni pomislila koliko bi to bilo znacajno za Holandiju da se uhapsi i kazni onaj ko ih je OBRUKAO pred celim Svetom !
Svako je "kovac svoje srece" pa tako i Srbija !

cajka

pre 13 godina

Interesantno da Tadic i njegovo drustvo ne shvataju da sa svakom novom slicnom situacijom opada interesovanje za EU. To ne shvataju ni oni. Ako ovako nastavite pitanje je da li ce te i sa kombi strankama dobiti izbore. Morate shvatiti da se klackate na lomljivoj klackalici. Hajde saopstite EU da cemo morati da odustanemo od kandidature jer nismo u stanju da ispunimo nerealne zahteve, da smo ucinili sve sto smo mogli. Sjurice se svi iz EU da nas ubedjuju da to ne cinimo, da smo na korak od "trijumfa", samo sto nismo. Samo treba imati hrabrosti i politicke mudrosti za takav potez. Sve ostalo je gubljenje poverenja kod ovog naroda, rezultat cete videti na sledecim izborima. Zbogom!

mario

pre 13 godina

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati", objasnio je on. "
Konačno da neko kaže istinu svi su znali da je tako samo su čutali.
Inače ne može "teta Hilari" odlučivati ko će i kada u EU niti može vršiti pritisak na Holandiju što se vidjelo i nedavno kada su Holandski vojnici otišli iz Afganistana.

Brdarski

pre 13 godina

Postoji "opasnost" da se stvori zabluda kako sve zemlje iz EU podržavaju Srbiju, samo je Holandija protiv. Da, Holandija je suverena i zemlja i nikada nije poslušala ni Ameriku, ni Britaniju, ni Nemačku, ni Francusku... Holandija je, jednostavno, izabrana (kažnjena, a znamo i zašto) da glumi ulogu u kojoj učestvuje većina drugih zemalja. Ona je glumac sa više likova u sebi, ali na sceni se pokazuje sama. Tačno je to da je Holanđanima najviše od svih drugih stalo da se Ratko Mladić nađe u Hagu. Istina je za nas surova, ali šta imamo od iluzija? Neće nas još!

Dutchmen's message

pre 13 godina

Iz teksta se mogu zaključiti 3 stvari:
1) Da je Holandija suvrena država, za razliku od Srbije;
2) Da Srbija, osim problema Mladića, takođe ima i problem nepriznavanja Kosova kao države;
3) Da Srbija, za razliku od Holandije trpi pritiske od strane EU i da je dobro što je tako.

Sima

pre 13 godina

Sve je receno - Holandija je suverena zemlja i moze da ima svoje misljenje po bilo kom pitanju dok Srbija sa ovom vladom nije suverena i mora da igra po notama koje joj drugi namecu. Nikoga ne treba kriviti do nas same koji smo birali ovu vladu!

Milan

pre 13 godina

E tako izjavljuje država koja nije banana republika: "Mislim da to nije izvodljivo zato što je Holandija suverena zemlja. Mi samostalno donosimo svoje odluke i procene"
Kad će Srbija smeti ovako nešto da izjavi?!?

Ana, Skopje

pre 13 godina

I Grci su svesni da vec skoro 20 godina oci su "uprte u hin", pa bas ih briga oko Makedonije. Neznas jos ti sta je EU, boli njih briga za Srbe i Makedonce. I sad ima Holaknija da se potrese sto su uci "uprte u nju"..hahahah Pa i sem Grcke niko drugi ne osporava Makedoniju koji je i zemlja kandidat za razliku od Srbije, pa jos uvek je staatus quo soruacija.Tako da nemoj da se tesis..

rista traktorista

pre 13 godina

Mene zanima zasto NIKADA nije objavljeno ko je iz MUPa ili tuzilastva javio Goranu Hadzicu da se 'skloni' jer svi smo videli na TV kako zurno napusta kucu ??
Pa kada radi dousnistva padne neko iz MUP ili tuzilastva, klupko ce se poceti odmotavati. Medjutim, kako stvari i sada stoje u Srbiji NE POSTOJI POLITICKA VOLJA DA SE OTKRIJU JATACI i zato svi ispastaju.

Hamburg

pre 13 godina

“Ispalo je, naime, da je napravila problem, a onda popustila i dobila pohvale. Iako, dakle, pozdravljamo taj korak, naš pristup Srbiji neće se menjati", objasnio je on. - POTPUNO SE SLAZEM!

Zozza

pre 13 godina

Znaci opet nista, ceka se Mladic. S druge strane, Mladic je 1995 imao recimp 55 godina, sto znaci da ih sada ima 70...da li postoji granica do koje se neko teorijski goni, ako je to 100 g onda ima jos dosta...

stranac

pre 13 godina

Ko je ziveo u Holandiji ili Svedskoj sve ce mu biti jasno...

Nemci su naucili lekciju, ako izuzmemo Istocnu Nemacku (vecina mojih drugova Nemaca Istocnu Nemacku i smatra drugom drzavom).

Holandjani kao i Svede su u potaji mrzeli Nemce, ali su super sa njima saradjivali

dragan

pre 13 godina

Objektivno, Srbija nije trenutno za kandidaturu, i bolje je da se još ne podnosi, ovo insistiranje je samo izlika vlasti i skretanje pažnje javnosti koja je osiromašena gomilom loših poteza, skretanje pažnje sa gorućih i bitnih elementarnih životnih pitanja koja nisu još ni u začetku rešavanja.

Istina

pre 13 godina

Bez sprege sa vlascu i curenja informacija nema skrivanja od 15 godina... ma dajte ko bi im verovao, oni samo odbijaju da se prave glupavi jer su tesko namagarceni...

Danas evrocinik, sutra evroskeptik

pre 13 godina

Upravo sam shvatio da je u Srbiji najbolje biti evroskeptik jer:
1. ne doticu te ovakve vesti
2. ne citas izjave Boze Djelica i njegova prorocanstva o datumu ulaska u EU
3. DS te vise ne lozi na svakim izborima da "idemo u Evropu"
4. ne zamaras se birokratskim serijalima ("kandidatura", "upitnik"...)
5. uvek ima drugih koji ce izgarati da te uvedu u EU, a ti zivis zivot do tad
6. kad i ako te uvedu, onda ti se prosiruje polje kritike na sve politike EU (poljoprivrednu politiku npr. ili evro ili pitanje ko placa za tudje gluposti ili sto nismo imali refendum o Lisabonu itd).
Biti evroskeptik - to je jedina win-win situacija za obicnog gradjanina Srbije: ako ne udjemo u EU, u redu je, ako udjemo u EU, u redu je.

Baba Lara sa dedom Milentijem

pre 13 godina

"Holandija je suverena zemlja, samostalno donosi odluke i na nju nije moguće vršiti pritisak"
Meni se ovo svidja, ali mi nemamo ni tracak ovoga osim deklarativno.
Politicari i ekonomisti i pravnici na jednu stranu, cinjenice, sustina i strucna javnost u vecini na drugoj strani.

brko

pre 13 godina

Kao pravnik moram da reagujem i kazem da tvrdnja da "Holandski zakon zabranjuje da se njihovi gradjani terete za genocid" jednostavno nije tacna/istinita jer zakon NE MOZE ZABRANJIVATI da se neki njen gradjanin tereti za genocid !!

pcelica

pre 13 godina

Pa ko kaze da Srbija nije suverena? Drzava tj gradjani Srbije su potpuno suvereni da radite sta god hocete. I kako hocete tako vam i bude. Od Milosevica pa na ovamo...

Van Helsing

pre 13 godina

Dosadno više da čitam jednu istu vest godinama. Drug Tadić ili neka uhapsi Mladića ili neka odustane od Evropske unije. Ako još jednom pročitam njegovu izjavu da se radi sve na hapšenju R.M. i izjavu Bramerca da to nije istina, na sledećim izborima ću da glasam za radikale.

Milan

pre 13 godina

Neverovatni komentari. Skoro svi od reda u stilu: "...i Srbija je nezavisna i samostalna..."


Kakve veze to ima? Srbija ocekuje clanstvo u zajednici u kojoj je i Holandija. Da bi pristupila ona mora da ispuni necije druge uslove.


Ne svidjaju vam se uslovi? Ne morate da pristupite. Ali ostavite taj pateticni krik da se mi ne pitamo nizasta.

bane

pre 13 godina

Postaviti lisice na ruke pred tv kamerama Draganu Dzajicu, a praviti se "blesav" kada je u pitanju Mladic mnogo vise govori o drzavi nego o zakonodavstvu. U potpunosti razumem stav Holandije.