Ponedeljak, 04.10.2010.

09:39

Stižu jeftini turski slatkiši

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom stupio je na snagu 1. septembra, pa će naše tržište preplaviti jeftinije čokolade, keks i bombone sumnjivog kvaliteta.

Izvor: Press

Stižu jeftini turski slatkiši IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Lesa

pre 13 godina

Jutros sam kupio bambijevu crnu cokoladicu. Iako je bila u roku, imala je nekakav uzegao ukus... U eurokremu (takodje u roku) mi se izdvojila neka vodica na povrsini... Najlepse zelje smanjena gramaza (ali ne i cena). Jaffa pokusava da kopira sve sto pravi Bambi. Toliko o domacim proizvodima

Zoki

pre 13 godina

Kakav tendeciozan tekst! Cuj 'proizvodi sumnjivog kvaliteta'... a cemu sluze inspekcije na granicama i tehnolozi koji proveravaju kvalitet proizvoda. I nemojte mi samo reci da su nasi proizvodi kvalitetni! Moja kompanija radi testove ukusa jer menadzeri zele da smanje troskove tako sto stavljaju sve i svasta ali testiraju da li potrosaci mogu da prepoznaju razliku u ukusu (kvalitetu). Ono sto smo pravili pre privatizacije i ono sto pravimo sada nema veze sa zivotom. Ali niko o tome ne vodi racuna

GoraN

pre 13 godina

Nekoliko puta sam letovao u Turskoj i cesto sam kupovao slatkise poput Milka i Nestle cokolade. Nemam primedbi, kao sto nisam imao primedbi na Carlsberg i Efes pivo, jedino je Coca Cola mogla da bude bolja ali to vazi i za onu u Grckoj. Jedino djubre koje za koje molim Boga da ga ovde ne vidim je ratluk koji se prodaje u prodavnicma suvenira, obuce, odece itd.

pretera ga brate

pre 13 godina

Me ni je najludji onaj lik sto je kupio swisslion i sad prodaje 500gr eurokrema po 300din kao nacionalni brend. Za te pare mogu da kupim nutela a za duplo manje para mogu kupiti krem drugih proizvodjaca.

Marko

pre 13 godina

"sumnjivog kvaliteta" Ko to tvrdi i po kojoj osnovi? Ako mi imamo najskuplje slatkise u regionu i treba da uvozimo turske ili bilo koje druge. Drzava da olaksa malo nasim privrednicima pa ce biti bolje! Zasto imamo industrijsku struju, zasto imamo nenormalne dozvole, zasto imamo carine, zasto su doprinosi preveliki, zasto imamo zaposlenih po 4 na jednom radnom mestu, zasto, zasto, zasto? Kako da proizvodimo kada je harac drzave abnormalan?

eto toliko

pre 13 godina

Gospodo o čemi vi pričate, pa svi naši prehrambeni a pogotovo konditorski proizvodi su jeftiniji u susednim zemljama nego kod nas. Vaše čokolade su nekad bile od 100g sad su 90g, cena je ostala ista a sad je i veća. Onaj ko poznaje tržište zna da je čokolada od 100g ono što potrošači traže. Vi ste gospodo po čokoladi krali 10g puta mnogo čokolad je mnogo para. To što niste platili ekstra profit je samo zbog toga što smo mi korumpirana zemlja. Svi naši poznati konditorski proizvođači imaju neverovatno visoke. Taj vaš kartel oće neko da sruši. Neću da spominjem turske firme zbog reklame. Tražili ste tržišnu utakmicu dobili ste je. Razumem ja potrebu da se pomogne domaćoj industriji, ali vi ste mnogo mnogo mnogo mnogo mnogo mnogo nazidali cene i smanjili gramažu.
A što se sumljivog kvaliteta tiče, vi uvozite mleko u prahu sumljivog kvaliteta.

irena

pre 13 godina

A zašto odmah krećemo sa pričama da je roba sumnjivog kvaliteta? Godinama kozumiram slatkiše poreklom iz Turske i ništa mi se ne dogadja ( Bogu hvala ). Neka malo i naši proizvodjači razmisle o cenama. Ne znači da je nekvalitetno ako je jeftino.

the gaffer

pre 13 godina

Za***ano je na ovu temu ostaviti komentar u par recenica, al' aj' da probam...
1. Potpisan je i ratifikovan sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Turske i Srbije. Isti takav postoji i sa Rusijom i sa Belorusijom. Nesto slicno postoji i sa EU i sa zemljama EFTA (Island, Norveska, Svajcarska i Lihtenstajn). Zapravo jako je tesko naci zemlju sa kojom, a da postoji ekonomska opravdanost, nemamo bar u nekoj meri jeftiniju spoljno-trgovinsku razmenu. Te sporazume su u prethodnih 10ak i vise godina potpisivale razlicite vlade i verifikovali skupstinski sazivi razlicitog politickog ubedjenja – od slobista do borista. Oprostite sto ih ne svrstavam ideoloski ili programski vec iskljucivo idolopoklonicki ;). Kao takvi predstavljaju obavezu svih nas koji smo u prethodnih X godina birali i na vlast dovodili skupstinu i vladu. Nama nazad, gotovo!
2. Kvalitet proizvoda je takodje predmet zakonske regulative i preciznije se po grupama proizvoda odredjuje pravilnicima koje izdaju nadlezni drzavni organi. Vecina pravilnika u Srbiji je jako stara i, ruku na srce, vrlo stroga po pitanju kvaliteta, narocito prehrambenih proizvoda. Zakoni u Srbiji isto tako nalazu da je svaka posiljka hrane koja se uvozi predmet obavezne kontrole zdravstvene ispravnosti i kontrole kvaliteta. To podrazumeva uzimanje reprezentativnog uzorka i njegovo laboratorijsko ispitivanje pre dobijanja dozvole za stavljanje u slobodan promet konkretne posiljke. Svaka pretpostavka, slicna ovoj izrazenoj u clanku, o „sumnjivom” kvalitetu proizvoda predstavlja losu nameru i pretpostavku krivice na uvozniku a zasto ne i panicnu reakciju domacih monopolista.
3. Ukoliko domaci proizvodjaci, veruju u superioran kvalitet svojih proizvoda neka ih tako i pozicioniraju na trzistu. Visoka cena za odlican kvalitet. Kao premium ili luxory.... nazalost i u tom segmentu morace da se nose sa uvoznim brendovima.
4. Da ne bi lamentirao preterano... ovde se radi o necemu drugom... Radi se o mleku, odnosno njegovom nedostatku. Radi se o uredbi o mleku koja je stupila na snagu pre neki dan... Radi se o posledicama primene te uredbe a kojih donosilac nije bio svestan u trenutku donosenja. Posledicama koje ce osecati svi.... konditori, farmeri, deca..... I svako ima pravo da se brani na najbolji nacin – kao sada konditori.
5. DRZAVA TREBA DA DA PARE (SUBVENCIONISE) PRIMARNE PROIZVODJACE – SELJAKE/DOMACINE/FARMERE A NE SALFORDE/VICTORIA GRUPE/PECONIJE.

I taakoooo....

miroslav ns

pre 13 godina

Država je dugo vremena štitila tržište i proizvela monopoliste. Cenu bogaćenja pojedinaca plaćali smo svi mi. Sad ste ojačali, spremni ste za tržišnu utakmicu pa izvolite na teren.

Dejan

pre 13 godina

Zato se iz zove sporazum o slobodnoj trgovini. Ako nesto zelis, nesto moras da i das. Koliko je pametno otvaranje Turskoj, to se moglo videti na primeru BiH, ali izgleda da nitko nije zelo da se pozabavim malo tom problematikom. Verovatno je ovo pravljeno zbog fijata, posto su Talijani odlucili da rade fabriku i u Rusiji. Samo dok i ako taj fijat pocne da nesto pravi u Srbiji, sve bi moglo da propadne.

Plasenje mecke resetom

pre 13 godina

Bejah u Turskoj, jedoh slatkise i nista mi ne bi. Stavise, i ovde sam vec kupovala turske slatkise i nista mi ne bi. Bice ipak da to nasoj "bajnoj" industriji i nasim tajkunima koji bi da jedini zaradjuju na ovom jadnom narodu vec pocinje da smeta konkurencija! Za utehu, to ih ceka i sa svim drugim proizvodima, jer nase voljene vestacke ograde padaju jedna po jedna,

Petar

pre 13 godina

Svaka im cast, i to ce unistiti. Soko Stark proizvodi su inace skuplji kod nas nego u zemljama okruzenja, a zauzvrat dobijamo kojekakve turske slatkise.

A svi znamo koliko su proizvodi iz turske i Kine kvalitetni, bilo da se radi o avionima ili cokoladama.

Samo pljacka

pre 13 godina

"Direktor subotičkog „Pionira" Stevan Santo ocenjuje da je pad konditorske industrije jasan pokazatelj koliko narod nema para."
Nikada narod nece imati para koliko vama treba i koliko vi mozete da podignete cene ! 75 gr. cokolade 104 din ?? Da li ste pri sebi ? Koja budala ce to da kupi ? Pogledajte cene u Nemackoj. Da nemaju i oni jeftiniju radnu snagu od nas ?
http://norma-online.de/_d_/_sortiment_/_preissenkungen!_/_detailansicht-13784_

Milovan

pre 13 godina

Autor priloga očigledno nije dobro informisan...to je već naša stara praksa po običaju, da o nečemu komentarišu oni koji nemaju pojma o onome šta pišu.Turski slatkiši spadaju među one koji su dobrog kvaliteta uglavnom.Firma KENT je među najpoznatijima.Ko želi, kupovaće ono što mu se svidi, i ne vidim problem u tome...Raznih stranih proizvođača je i do sada bilo na našem tržištu.

rade

pre 13 godina

super. ajde da konkurencijom unistimo domacu privredu pa necemo imati ni za obrazovanje ni za penzije ni za zdravstvo.
Tursku proizvodi su jeftiniji jer nemaju ni zdravstveni ni penzioni ni obrazovni sistem ko mi znaci manji porezi a ne sto Soko Stark hoce da PLJACKA.
secemo granu na kojoj sedimo.

Dusan Silni

pre 13 godina

Nama se zemlja parloži,nije isplativa sadnja belog luka i kupusa a slatkiši su za srbi ju visoka i skupa tehnologija.
Nemožemo se upoređivati sa Turcima jer su oni uredili u svojoj zemlji stvaralačku klimu i svi zdravi i pokretni poput Kineza nešto proizvode.

vampirbg

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da B92 prestane da objavljuje placene tekstove ili da bar pocne da ih obelezava... Turski slatikisi su kao neka vest? Pa da li je autor teksta ikada bio u prodavnici? Ionako ih ima koliko hoces... Kvalitet im nije nista bolji ili losiji od domacih (cak vise imam poverenja u njihovu kontrolu kvaliteta nego nasu), samo ce sada biti jeftiniji... Ne vidim tu losu stranu... Sem ako mozda ne mislite na to da ce sada nasi morati da snize cene posto su skuplji od uvoznih i pored toga sto se na uvozne placa i carina? Neka snize cene ili povecaju kvalitet... Tako funkcionise konkurencija... Vreme je da i svi ovi nasi 'biznismeni' to nauce...

Bojan

pre 13 godina

Ovo je samo plaćen tekst naših monopolista !! Konkurencija je čudo civilizovanog sveta koja još nije došla u Srbiju !!
Zašto su na primer Milke 40% jeftinije u hipermarketima u Beču nego po našim??

Vladan Jova

pre 13 godina

Pored svih naših fabrika konditorskih proizvoda sada uvozimo jefitne slatkiše iz Turske??????? Znači za jedno mesec-dva kada padne prodjaa naših slatkiša ima da krene otpuštanje zaposlenih u toj oblasti i uništavanje još jedne grane prehrambene industrije. Opet je trgovački lobi pobedio Srbiju i doborobit njenih građana. Umesto da se štiti domaća proizvodnja i stimuliše izvoz na srednje staze postaćemo zemlja bez proizvodnje, posla a onda ni te jefitne Turske slatkiše, mleko u prahu iz Salforda i sve ostale sumnjive proizvode neće imati ko da kupi, pa će onda naši dragi tajkuni napustiti Srbiju kao što se napušta brod koji tone. E Srbijo šta si dočekala!!!!!

sinisa

pre 13 godina

Ne moze nasa cokolada da se meri sa Turskom, ipak je nase kvalitetnije. dzabe sto im je recimo cokolada jevtinija kad je zagrizem imam osecaj da jedem gumu.

Mr. Spock

pre 13 godina

O ukusima se ne raspravlja, je cesto ponavljana, ali u praksi demantovana izreka. Plazma, Medeno srce, Strudla (Kajsija, Smokva), Bonzita,... A jos im nisam zaboravio polufinale!!!

Bokica

pre 13 godina

Jos jedan u nizu placenih tekstova. Turski slatkisi su sve samo ne sumnjivog kvaliteta. Ko je probao nesto od Ulkera, Kenta, Simseka, zna o cemu pricam. Tutku, mmmmm...

vesti (ne)sumnjivog porekla

pre 13 godina

Ne znam za slatkise, ali ono sto je sigurno je da je ova vest sasvim sumnjivog porekla.

Sramota, sta je ovo, ko ovo govori, ko ovo pise? Ne znam da li su neciji slatkisi bolji ili losiji, ali reci, da su "sumnjivog kvaliteta" je bemsisleno!

Ako su vam sumnjivi, molim vas, zbog svih nas, odmah prijavite inspekciji, pa neka oni otklone ili potvrde sumnju koju PKS ima. U normalnom okruzenju, neko bi mogao da odgovara zbog ovakve izjave.

Zamislite situaciju da ustane neko i kaze da su automobili tog i tog proizvodjaca (uvozni, naravno) sumnjivog kvaliteta. Bilo bi tu tuzakanja, i to sa pravom!

bgd

pre 13 godina

A zasto nasi slatkisi ne bi preplavili tursko trziste? Mozda su malo skuplji ali su jedno 200 puta bolji i ukusniji, zasto nase firme ne vide da li mogu one nesto da izvezu tamo, nego se odmah plase turskih slatkisa.

dzigi

pre 13 godina

tržište će jedino dati odgovor na pitanje kakva je turska roba, da li je (ne)kvalitetna, koliko će se prodavati... teren je isti za sve, i vi možete izvoziti u tursku pod istim uslovima, a sumnjam da imaju baš toliko jeftinu radnu snagu, pa ne rade naši ljudi za 1000e pa da su skupi.

posmatrac

pre 13 godina

Dugo godina letujem i u Turskoj i u Grckoj.Definitivno su nasi slatkisu mnogo bolji nego njihovi koji su prezasiceni SECEROM.Nije mi samo jasno sta proizvodjaci iz Srbije cekaju zasto ne pokrenu izvoz svoje robe na ta trzista.To moraju sami da urade ne mozeim to uraditi drzava(drzava je svoje uradila).Pokrenite se pobogu.to je trziste sa 100 mln. potrosaca. Ugledajte se malo na proizvodjace Guma koji to odavno rade i to uspesno.

dagdafa

pre 13 godina

Znaci u Srbiji je najjetinija radna snaga, najjeftinija struja, ali zato imamo najskuplje proizvode? Pa ako ste toliko nesposobni da bilo sta proizvedete, lepo kljuc u bravu pa bankrotirajte.

Zeka

pre 13 godina

Kakva propaganda! Ako su sumnjivog kvaliteta uskratite im dozvolu za prodaju i gotovo. Ja mislim da je problem u kvalitetu jer Turci prave izvrsne slatkise (sem cokolada, tu su losi), ko je probao bilo koji turski keks na druge ne pomislja, plus ce im cena biti niza, divota! Isto ce biti i sa svim ostalim proizvodima kad skinu carine ka EU, ovo sad je pljacka uz los kvalitet.

bane sine

pre 13 godina

Kada kupujete svercovanu prehrambenu robu na pijaci, mozete ocekivati sumnjiv kvalitet, jer proizvodi ne podlezu kontroli i nemaju deklaraciju na ambalazi.

Zelim da znam kako nesto sto je sumnjivog kvaliteta moze da regularnim putem stigne u prodavnice i to uz prethodnu najavu takvog "kvaliteta", kao i ko je za to odgovoran?

Nadam se da ce vasi novinari postaviti ovo pitanje, kako onima koji daju ovakve izjave, tako i nadleznima za kontrolu kvaliteta uvoznih prehrambenih proizvoda.

Smele

pre 13 godina

Pa pravite i vi "nekvalitetan", a jeftin proizvod, pa parirajte Turcima. Svugde u Evropi konditorske cene su niske (jer rafinisani secer, blok margarin, razni antikoagulansi i aditivi ne spadaju u kvalitetne sastojke), a samo vrhunski proizvodi imaju visoku cenu. Pa necu valjda da placam Zazu isto kao Snickers.

Eustahije

pre 13 godina

Pa gospodo promet vam je opao zato sto ste cenu jedne obicne cokolade povecali za 15-20 dinara a pri tom ste smanjili grmazau sa 100 na 90 grama po pakovanju. I eto vam vas 17% manji promet, jednostavna racunica.

aleksandra

pre 13 godina

Turci imaju jeftiniju radnu snagu! Ovo je u stvari bitna informacija. Druga ekonomija po rastu na svetu, bogatiji su od nas ohoho, a imaju manje plate u proizvodnji (cene su im smesne u odnosu na nase pa bolje zive). Radicemo mi i za manje plate, javlja mi se... 100e prosek cenim, kako stvari stoje

ivet5

pre 13 godina

Unisticemo jedinu industriju koja vredi u Srbiji sa ovakvim potezom. Ne mislim da treba da bude bilo kakvih zabrana, ali uslovi bi def. trebali biti drugaciji.

Eustahije

pre 13 godina

Pa gospodo promet vam je opao zato sto ste cenu jedne obicne cokolade povecali za 15-20 dinara a pri tom ste smanjili grmazau sa 100 na 90 grama po pakovanju. I eto vam vas 17% manji promet, jednostavna racunica.

Zeka

pre 13 godina

Kakva propaganda! Ako su sumnjivog kvaliteta uskratite im dozvolu za prodaju i gotovo. Ja mislim da je problem u kvalitetu jer Turci prave izvrsne slatkise (sem cokolada, tu su losi), ko je probao bilo koji turski keks na druge ne pomislja, plus ce im cena biti niza, divota! Isto ce biti i sa svim ostalim proizvodima kad skinu carine ka EU, ovo sad je pljacka uz los kvalitet.

Smele

pre 13 godina

Pa pravite i vi "nekvalitetan", a jeftin proizvod, pa parirajte Turcima. Svugde u Evropi konditorske cene su niske (jer rafinisani secer, blok margarin, razni antikoagulansi i aditivi ne spadaju u kvalitetne sastojke), a samo vrhunski proizvodi imaju visoku cenu. Pa necu valjda da placam Zazu isto kao Snickers.

bane sine

pre 13 godina

Kada kupujete svercovanu prehrambenu robu na pijaci, mozete ocekivati sumnjiv kvalitet, jer proizvodi ne podlezu kontroli i nemaju deklaraciju na ambalazi.

Zelim da znam kako nesto sto je sumnjivog kvaliteta moze da regularnim putem stigne u prodavnice i to uz prethodnu najavu takvog "kvaliteta", kao i ko je za to odgovoran?

Nadam se da ce vasi novinari postaviti ovo pitanje, kako onima koji daju ovakve izjave, tako i nadleznima za kontrolu kvaliteta uvoznih prehrambenih proizvoda.

dagdafa

pre 13 godina

Znaci u Srbiji je najjetinija radna snaga, najjeftinija struja, ali zato imamo najskuplje proizvode? Pa ako ste toliko nesposobni da bilo sta proizvedete, lepo kljuc u bravu pa bankrotirajte.

Bokica

pre 13 godina

Jos jedan u nizu placenih tekstova. Turski slatkisi su sve samo ne sumnjivog kvaliteta. Ko je probao nesto od Ulkera, Kenta, Simseka, zna o cemu pricam. Tutku, mmmmm...

vesti (ne)sumnjivog porekla

pre 13 godina

Ne znam za slatkise, ali ono sto je sigurno je da je ova vest sasvim sumnjivog porekla.

Sramota, sta je ovo, ko ovo govori, ko ovo pise? Ne znam da li su neciji slatkisi bolji ili losiji, ali reci, da su "sumnjivog kvaliteta" je bemsisleno!

Ako su vam sumnjivi, molim vas, zbog svih nas, odmah prijavite inspekciji, pa neka oni otklone ili potvrde sumnju koju PKS ima. U normalnom okruzenju, neko bi mogao da odgovara zbog ovakve izjave.

Zamislite situaciju da ustane neko i kaze da su automobili tog i tog proizvodjaca (uvozni, naravno) sumnjivog kvaliteta. Bilo bi tu tuzakanja, i to sa pravom!

posmatrac

pre 13 godina

Dugo godina letujem i u Turskoj i u Grckoj.Definitivno su nasi slatkisu mnogo bolji nego njihovi koji su prezasiceni SECEROM.Nije mi samo jasno sta proizvodjaci iz Srbije cekaju zasto ne pokrenu izvoz svoje robe na ta trzista.To moraju sami da urade ne mozeim to uraditi drzava(drzava je svoje uradila).Pokrenite se pobogu.to je trziste sa 100 mln. potrosaca. Ugledajte se malo na proizvodjace Guma koji to odavno rade i to uspesno.

bgd

pre 13 godina

A zasto nasi slatkisi ne bi preplavili tursko trziste? Mozda su malo skuplji ali su jedno 200 puta bolji i ukusniji, zasto nase firme ne vide da li mogu one nesto da izvezu tamo, nego se odmah plase turskih slatkisa.

Bojan

pre 13 godina

Ovo je samo plaćen tekst naših monopolista !! Konkurencija je čudo civilizovanog sveta koja još nije došla u Srbiju !!
Zašto su na primer Milke 40% jeftinije u hipermarketima u Beču nego po našim??

aleksandra

pre 13 godina

Turci imaju jeftiniju radnu snagu! Ovo je u stvari bitna informacija. Druga ekonomija po rastu na svetu, bogatiji su od nas ohoho, a imaju manje plate u proizvodnji (cene su im smesne u odnosu na nase pa bolje zive). Radicemo mi i za manje plate, javlja mi se... 100e prosek cenim, kako stvari stoje

dzigi

pre 13 godina

tržište će jedino dati odgovor na pitanje kakva je turska roba, da li je (ne)kvalitetna, koliko će se prodavati... teren je isti za sve, i vi možete izvoziti u tursku pod istim uslovima, a sumnjam da imaju baš toliko jeftinu radnu snagu, pa ne rade naši ljudi za 1000e pa da su skupi.

vampirbg

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da B92 prestane da objavljuje placene tekstove ili da bar pocne da ih obelezava... Turski slatikisi su kao neka vest? Pa da li je autor teksta ikada bio u prodavnici? Ionako ih ima koliko hoces... Kvalitet im nije nista bolji ili losiji od domacih (cak vise imam poverenja u njihovu kontrolu kvaliteta nego nasu), samo ce sada biti jeftiniji... Ne vidim tu losu stranu... Sem ako mozda ne mislite na to da ce sada nasi morati da snize cene posto su skuplji od uvoznih i pored toga sto se na uvozne placa i carina? Neka snize cene ili povecaju kvalitet... Tako funkcionise konkurencija... Vreme je da i svi ovi nasi 'biznismeni' to nauce...

eto toliko

pre 13 godina

Gospodo o čemi vi pričate, pa svi naši prehrambeni a pogotovo konditorski proizvodi su jeftiniji u susednim zemljama nego kod nas. Vaše čokolade su nekad bile od 100g sad su 90g, cena je ostala ista a sad je i veća. Onaj ko poznaje tržište zna da je čokolada od 100g ono što potrošači traže. Vi ste gospodo po čokoladi krali 10g puta mnogo čokolad je mnogo para. To što niste platili ekstra profit je samo zbog toga što smo mi korumpirana zemlja. Svi naši poznati konditorski proizvođači imaju neverovatno visoke. Taj vaš kartel oće neko da sruši. Neću da spominjem turske firme zbog reklame. Tražili ste tržišnu utakmicu dobili ste je. Razumem ja potrebu da se pomogne domaćoj industriji, ali vi ste mnogo mnogo mnogo mnogo mnogo mnogo nazidali cene i smanjili gramažu.
A što se sumljivog kvaliteta tiče, vi uvozite mleko u prahu sumljivog kvaliteta.

Samo pljacka

pre 13 godina

"Direktor subotičkog „Pionira" Stevan Santo ocenjuje da je pad konditorske industrije jasan pokazatelj koliko narod nema para."
Nikada narod nece imati para koliko vama treba i koliko vi mozete da podignete cene ! 75 gr. cokolade 104 din ?? Da li ste pri sebi ? Koja budala ce to da kupi ? Pogledajte cene u Nemackoj. Da nemaju i oni jeftiniju radnu snagu od nas ?
http://norma-online.de/_d_/_sortiment_/_preissenkungen!_/_detailansicht-13784_

miroslav ns

pre 13 godina

Država je dugo vremena štitila tržište i proizvela monopoliste. Cenu bogaćenja pojedinaca plaćali smo svi mi. Sad ste ojačali, spremni ste za tržišnu utakmicu pa izvolite na teren.

Plasenje mecke resetom

pre 13 godina

Bejah u Turskoj, jedoh slatkise i nista mi ne bi. Stavise, i ovde sam vec kupovala turske slatkise i nista mi ne bi. Bice ipak da to nasoj "bajnoj" industriji i nasim tajkunima koji bi da jedini zaradjuju na ovom jadnom narodu vec pocinje da smeta konkurencija! Za utehu, to ih ceka i sa svim drugim proizvodima, jer nase voljene vestacke ograde padaju jedna po jedna,

ivet5

pre 13 godina

Unisticemo jedinu industriju koja vredi u Srbiji sa ovakvim potezom. Ne mislim da treba da bude bilo kakvih zabrana, ali uslovi bi def. trebali biti drugaciji.

Dusan Silni

pre 13 godina

Nama se zemlja parloži,nije isplativa sadnja belog luka i kupusa a slatkiši su za srbi ju visoka i skupa tehnologija.
Nemožemo se upoređivati sa Turcima jer su oni uredili u svojoj zemlji stvaralačku klimu i svi zdravi i pokretni poput Kineza nešto proizvode.

irena

pre 13 godina

A zašto odmah krećemo sa pričama da je roba sumnjivog kvaliteta? Godinama kozumiram slatkiše poreklom iz Turske i ništa mi se ne dogadja ( Bogu hvala ). Neka malo i naši proizvodjači razmisle o cenama. Ne znači da je nekvalitetno ako je jeftino.

Marko

pre 13 godina

"sumnjivog kvaliteta" Ko to tvrdi i po kojoj osnovi? Ako mi imamo najskuplje slatkise u regionu i treba da uvozimo turske ili bilo koje druge. Drzava da olaksa malo nasim privrednicima pa ce biti bolje! Zasto imamo industrijsku struju, zasto imamo nenormalne dozvole, zasto imamo carine, zasto su doprinosi preveliki, zasto imamo zaposlenih po 4 na jednom radnom mestu, zasto, zasto, zasto? Kako da proizvodimo kada je harac drzave abnormalan?

Vladan Jova

pre 13 godina

Pored svih naših fabrika konditorskih proizvoda sada uvozimo jefitne slatkiše iz Turske??????? Znači za jedno mesec-dva kada padne prodjaa naših slatkiša ima da krene otpuštanje zaposlenih u toj oblasti i uništavanje još jedne grane prehrambene industrije. Opet je trgovački lobi pobedio Srbiju i doborobit njenih građana. Umesto da se štiti domaća proizvodnja i stimuliše izvoz na srednje staze postaćemo zemlja bez proizvodnje, posla a onda ni te jefitne Turske slatkiše, mleko u prahu iz Salforda i sve ostale sumnjive proizvode neće imati ko da kupi, pa će onda naši dragi tajkuni napustiti Srbiju kao što se napušta brod koji tone. E Srbijo šta si dočekala!!!!!

Milovan

pre 13 godina

Autor priloga očigledno nije dobro informisan...to je već naša stara praksa po običaju, da o nečemu komentarišu oni koji nemaju pojma o onome šta pišu.Turski slatkiši spadaju među one koji su dobrog kvaliteta uglavnom.Firma KENT je među najpoznatijima.Ko želi, kupovaće ono što mu se svidi, i ne vidim problem u tome...Raznih stranih proizvođača je i do sada bilo na našem tržištu.

the gaffer

pre 13 godina

Za***ano je na ovu temu ostaviti komentar u par recenica, al' aj' da probam...
1. Potpisan je i ratifikovan sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Turske i Srbije. Isti takav postoji i sa Rusijom i sa Belorusijom. Nesto slicno postoji i sa EU i sa zemljama EFTA (Island, Norveska, Svajcarska i Lihtenstajn). Zapravo jako je tesko naci zemlju sa kojom, a da postoji ekonomska opravdanost, nemamo bar u nekoj meri jeftiniju spoljno-trgovinsku razmenu. Te sporazume su u prethodnih 10ak i vise godina potpisivale razlicite vlade i verifikovali skupstinski sazivi razlicitog politickog ubedjenja – od slobista do borista. Oprostite sto ih ne svrstavam ideoloski ili programski vec iskljucivo idolopoklonicki ;). Kao takvi predstavljaju obavezu svih nas koji smo u prethodnih X godina birali i na vlast dovodili skupstinu i vladu. Nama nazad, gotovo!
2. Kvalitet proizvoda je takodje predmet zakonske regulative i preciznije se po grupama proizvoda odredjuje pravilnicima koje izdaju nadlezni drzavni organi. Vecina pravilnika u Srbiji je jako stara i, ruku na srce, vrlo stroga po pitanju kvaliteta, narocito prehrambenih proizvoda. Zakoni u Srbiji isto tako nalazu da je svaka posiljka hrane koja se uvozi predmet obavezne kontrole zdravstvene ispravnosti i kontrole kvaliteta. To podrazumeva uzimanje reprezentativnog uzorka i njegovo laboratorijsko ispitivanje pre dobijanja dozvole za stavljanje u slobodan promet konkretne posiljke. Svaka pretpostavka, slicna ovoj izrazenoj u clanku, o „sumnjivom” kvalitetu proizvoda predstavlja losu nameru i pretpostavku krivice na uvozniku a zasto ne i panicnu reakciju domacih monopolista.
3. Ukoliko domaci proizvodjaci, veruju u superioran kvalitet svojih proizvoda neka ih tako i pozicioniraju na trzistu. Visoka cena za odlican kvalitet. Kao premium ili luxory.... nazalost i u tom segmentu morace da se nose sa uvoznim brendovima.
4. Da ne bi lamentirao preterano... ovde se radi o necemu drugom... Radi se o mleku, odnosno njegovom nedostatku. Radi se o uredbi o mleku koja je stupila na snagu pre neki dan... Radi se o posledicama primene te uredbe a kojih donosilac nije bio svestan u trenutku donosenja. Posledicama koje ce osecati svi.... konditori, farmeri, deca..... I svako ima pravo da se brani na najbolji nacin – kao sada konditori.
5. DRZAVA TREBA DA DA PARE (SUBVENCIONISE) PRIMARNE PROIZVODJACE – SELJAKE/DOMACINE/FARMERE A NE SALFORDE/VICTORIA GRUPE/PECONIJE.

I taakoooo....

pretera ga brate

pre 13 godina

Me ni je najludji onaj lik sto je kupio swisslion i sad prodaje 500gr eurokrema po 300din kao nacionalni brend. Za te pare mogu da kupim nutela a za duplo manje para mogu kupiti krem drugih proizvodjaca.

sinisa

pre 13 godina

Ne moze nasa cokolada da se meri sa Turskom, ipak je nase kvalitetnije. dzabe sto im je recimo cokolada jevtinija kad je zagrizem imam osecaj da jedem gumu.

Dejan

pre 13 godina

Zato se iz zove sporazum o slobodnoj trgovini. Ako nesto zelis, nesto moras da i das. Koliko je pametno otvaranje Turskoj, to se moglo videti na primeru BiH, ali izgleda da nitko nije zelo da se pozabavim malo tom problematikom. Verovatno je ovo pravljeno zbog fijata, posto su Talijani odlucili da rade fabriku i u Rusiji. Samo dok i ako taj fijat pocne da nesto pravi u Srbiji, sve bi moglo da propadne.

Petar

pre 13 godina

Svaka im cast, i to ce unistiti. Soko Stark proizvodi su inace skuplji kod nas nego u zemljama okruzenja, a zauzvrat dobijamo kojekakve turske slatkise.

A svi znamo koliko su proizvodi iz turske i Kine kvalitetni, bilo da se radi o avionima ili cokoladama.

Mr. Spock

pre 13 godina

O ukusima se ne raspravlja, je cesto ponavljana, ali u praksi demantovana izreka. Plazma, Medeno srce, Strudla (Kajsija, Smokva), Bonzita,... A jos im nisam zaboravio polufinale!!!

rade

pre 13 godina

super. ajde da konkurencijom unistimo domacu privredu pa necemo imati ni za obrazovanje ni za penzije ni za zdravstvo.
Tursku proizvodi su jeftiniji jer nemaju ni zdravstveni ni penzioni ni obrazovni sistem ko mi znaci manji porezi a ne sto Soko Stark hoce da PLJACKA.
secemo granu na kojoj sedimo.

GoraN

pre 13 godina

Nekoliko puta sam letovao u Turskoj i cesto sam kupovao slatkise poput Milka i Nestle cokolade. Nemam primedbi, kao sto nisam imao primedbi na Carlsberg i Efes pivo, jedino je Coca Cola mogla da bude bolja ali to vazi i za onu u Grckoj. Jedino djubre koje za koje molim Boga da ga ovde ne vidim je ratluk koji se prodaje u prodavnicma suvenira, obuce, odece itd.

Zoki

pre 13 godina

Kakav tendeciozan tekst! Cuj 'proizvodi sumnjivog kvaliteta'... a cemu sluze inspekcije na granicama i tehnolozi koji proveravaju kvalitet proizvoda. I nemojte mi samo reci da su nasi proizvodi kvalitetni! Moja kompanija radi testove ukusa jer menadzeri zele da smanje troskove tako sto stavljaju sve i svasta ali testiraju da li potrosaci mogu da prepoznaju razliku u ukusu (kvalitetu). Ono sto smo pravili pre privatizacije i ono sto pravimo sada nema veze sa zivotom. Ali niko o tome ne vodi racuna

Lesa

pre 13 godina

Jutros sam kupio bambijevu crnu cokoladicu. Iako je bila u roku, imala je nekakav uzegao ukus... U eurokremu (takodje u roku) mi se izdvojila neka vodica na povrsini... Najlepse zelje smanjena gramaza (ali ne i cena). Jaffa pokusava da kopira sve sto pravi Bambi. Toliko o domacim proizvodima

ivet5

pre 13 godina

Unisticemo jedinu industriju koja vredi u Srbiji sa ovakvim potezom. Ne mislim da treba da bude bilo kakvih zabrana, ali uslovi bi def. trebali biti drugaciji.

Vladan Jova

pre 13 godina

Pored svih naših fabrika konditorskih proizvoda sada uvozimo jefitne slatkiše iz Turske??????? Znači za jedno mesec-dva kada padne prodjaa naših slatkiša ima da krene otpuštanje zaposlenih u toj oblasti i uništavanje još jedne grane prehrambene industrije. Opet je trgovački lobi pobedio Srbiju i doborobit njenih građana. Umesto da se štiti domaća proizvodnja i stimuliše izvoz na srednje staze postaćemo zemlja bez proizvodnje, posla a onda ni te jefitne Turske slatkiše, mleko u prahu iz Salforda i sve ostale sumnjive proizvode neće imati ko da kupi, pa će onda naši dragi tajkuni napustiti Srbiju kao što se napušta brod koji tone. E Srbijo šta si dočekala!!!!!

sinisa

pre 13 godina

Ne moze nasa cokolada da se meri sa Turskom, ipak je nase kvalitetnije. dzabe sto im je recimo cokolada jevtinija kad je zagrizem imam osecaj da jedem gumu.

Petar

pre 13 godina

Svaka im cast, i to ce unistiti. Soko Stark proizvodi su inace skuplji kod nas nego u zemljama okruzenja, a zauzvrat dobijamo kojekakve turske slatkise.

A svi znamo koliko su proizvodi iz turske i Kine kvalitetni, bilo da se radi o avionima ili cokoladama.

rade

pre 13 godina

super. ajde da konkurencijom unistimo domacu privredu pa necemo imati ni za obrazovanje ni za penzije ni za zdravstvo.
Tursku proizvodi su jeftiniji jer nemaju ni zdravstveni ni penzioni ni obrazovni sistem ko mi znaci manji porezi a ne sto Soko Stark hoce da PLJACKA.
secemo granu na kojoj sedimo.

bgd

pre 13 godina

A zasto nasi slatkisi ne bi preplavili tursko trziste? Mozda su malo skuplji ali su jedno 200 puta bolji i ukusniji, zasto nase firme ne vide da li mogu one nesto da izvezu tamo, nego se odmah plase turskih slatkisa.

Mr. Spock

pre 13 godina

O ukusima se ne raspravlja, je cesto ponavljana, ali u praksi demantovana izreka. Plazma, Medeno srce, Strudla (Kajsija, Smokva), Bonzita,... A jos im nisam zaboravio polufinale!!!

posmatrac

pre 13 godina

Dugo godina letujem i u Turskoj i u Grckoj.Definitivno su nasi slatkisu mnogo bolji nego njihovi koji su prezasiceni SECEROM.Nije mi samo jasno sta proizvodjaci iz Srbije cekaju zasto ne pokrenu izvoz svoje robe na ta trzista.To moraju sami da urade ne mozeim to uraditi drzava(drzava je svoje uradila).Pokrenite se pobogu.to je trziste sa 100 mln. potrosaca. Ugledajte se malo na proizvodjace Guma koji to odavno rade i to uspesno.

Zeka

pre 13 godina

Kakva propaganda! Ako su sumnjivog kvaliteta uskratite im dozvolu za prodaju i gotovo. Ja mislim da je problem u kvalitetu jer Turci prave izvrsne slatkise (sem cokolada, tu su losi), ko je probao bilo koji turski keks na druge ne pomislja, plus ce im cena biti niza, divota! Isto ce biti i sa svim ostalim proizvodima kad skinu carine ka EU, ovo sad je pljacka uz los kvalitet.

aleksandra

pre 13 godina

Turci imaju jeftiniju radnu snagu! Ovo je u stvari bitna informacija. Druga ekonomija po rastu na svetu, bogatiji su od nas ohoho, a imaju manje plate u proizvodnji (cene su im smesne u odnosu na nase pa bolje zive). Radicemo mi i za manje plate, javlja mi se... 100e prosek cenim, kako stvari stoje

Bokica

pre 13 godina

Jos jedan u nizu placenih tekstova. Turski slatkisi su sve samo ne sumnjivog kvaliteta. Ko je probao nesto od Ulkera, Kenta, Simseka, zna o cemu pricam. Tutku, mmmmm...

Lesa

pre 13 godina

Jutros sam kupio bambijevu crnu cokoladicu. Iako je bila u roku, imala je nekakav uzegao ukus... U eurokremu (takodje u roku) mi se izdvojila neka vodica na povrsini... Najlepse zelje smanjena gramaza (ali ne i cena). Jaffa pokusava da kopira sve sto pravi Bambi. Toliko o domacim proizvodima

Smele

pre 13 godina

Pa pravite i vi "nekvalitetan", a jeftin proizvod, pa parirajte Turcima. Svugde u Evropi konditorske cene su niske (jer rafinisani secer, blok margarin, razni antikoagulansi i aditivi ne spadaju u kvalitetne sastojke), a samo vrhunski proizvodi imaju visoku cenu. Pa necu valjda da placam Zazu isto kao Snickers.

Bojan

pre 13 godina

Ovo je samo plaćen tekst naših monopolista !! Konkurencija je čudo civilizovanog sveta koja još nije došla u Srbiju !!
Zašto su na primer Milke 40% jeftinije u hipermarketima u Beču nego po našim??

irena

pre 13 godina

A zašto odmah krećemo sa pričama da je roba sumnjivog kvaliteta? Godinama kozumiram slatkiše poreklom iz Turske i ništa mi se ne dogadja ( Bogu hvala ). Neka malo i naši proizvodjači razmisle o cenama. Ne znači da je nekvalitetno ako je jeftino.

vesti (ne)sumnjivog porekla

pre 13 godina

Ne znam za slatkise, ali ono sto je sigurno je da je ova vest sasvim sumnjivog porekla.

Sramota, sta je ovo, ko ovo govori, ko ovo pise? Ne znam da li su neciji slatkisi bolji ili losiji, ali reci, da su "sumnjivog kvaliteta" je bemsisleno!

Ako su vam sumnjivi, molim vas, zbog svih nas, odmah prijavite inspekciji, pa neka oni otklone ili potvrde sumnju koju PKS ima. U normalnom okruzenju, neko bi mogao da odgovara zbog ovakve izjave.

Zamislite situaciju da ustane neko i kaze da su automobili tog i tog proizvodjaca (uvozni, naravno) sumnjivog kvaliteta. Bilo bi tu tuzakanja, i to sa pravom!

vampirbg

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da B92 prestane da objavljuje placene tekstove ili da bar pocne da ih obelezava... Turski slatikisi su kao neka vest? Pa da li je autor teksta ikada bio u prodavnici? Ionako ih ima koliko hoces... Kvalitet im nije nista bolji ili losiji od domacih (cak vise imam poverenja u njihovu kontrolu kvaliteta nego nasu), samo ce sada biti jeftiniji... Ne vidim tu losu stranu... Sem ako mozda ne mislite na to da ce sada nasi morati da snize cene posto su skuplji od uvoznih i pored toga sto se na uvozne placa i carina? Neka snize cene ili povecaju kvalitet... Tako funkcionise konkurencija... Vreme je da i svi ovi nasi 'biznismeni' to nauce...

bane sine

pre 13 godina

Kada kupujete svercovanu prehrambenu robu na pijaci, mozete ocekivati sumnjiv kvalitet, jer proizvodi ne podlezu kontroli i nemaju deklaraciju na ambalazi.

Zelim da znam kako nesto sto je sumnjivog kvaliteta moze da regularnim putem stigne u prodavnice i to uz prethodnu najavu takvog "kvaliteta", kao i ko je za to odgovoran?

Nadam se da ce vasi novinari postaviti ovo pitanje, kako onima koji daju ovakve izjave, tako i nadleznima za kontrolu kvaliteta uvoznih prehrambenih proizvoda.

Dejan

pre 13 godina

Zato se iz zove sporazum o slobodnoj trgovini. Ako nesto zelis, nesto moras da i das. Koliko je pametno otvaranje Turskoj, to se moglo videti na primeru BiH, ali izgleda da nitko nije zelo da se pozabavim malo tom problematikom. Verovatno je ovo pravljeno zbog fijata, posto su Talijani odlucili da rade fabriku i u Rusiji. Samo dok i ako taj fijat pocne da nesto pravi u Srbiji, sve bi moglo da propadne.

Milovan

pre 13 godina

Autor priloga očigledno nije dobro informisan...to je već naša stara praksa po običaju, da o nečemu komentarišu oni koji nemaju pojma o onome šta pišu.Turski slatkiši spadaju među one koji su dobrog kvaliteta uglavnom.Firma KENT je među najpoznatijima.Ko želi, kupovaće ono što mu se svidi, i ne vidim problem u tome...Raznih stranih proizvođača je i do sada bilo na našem tržištu.

miroslav ns

pre 13 godina

Država je dugo vremena štitila tržište i proizvela monopoliste. Cenu bogaćenja pojedinaca plaćali smo svi mi. Sad ste ojačali, spremni ste za tržišnu utakmicu pa izvolite na teren.

the gaffer

pre 13 godina

Za***ano je na ovu temu ostaviti komentar u par recenica, al' aj' da probam...
1. Potpisan je i ratifikovan sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Turske i Srbije. Isti takav postoji i sa Rusijom i sa Belorusijom. Nesto slicno postoji i sa EU i sa zemljama EFTA (Island, Norveska, Svajcarska i Lihtenstajn). Zapravo jako je tesko naci zemlju sa kojom, a da postoji ekonomska opravdanost, nemamo bar u nekoj meri jeftiniju spoljno-trgovinsku razmenu. Te sporazume su u prethodnih 10ak i vise godina potpisivale razlicite vlade i verifikovali skupstinski sazivi razlicitog politickog ubedjenja – od slobista do borista. Oprostite sto ih ne svrstavam ideoloski ili programski vec iskljucivo idolopoklonicki ;). Kao takvi predstavljaju obavezu svih nas koji smo u prethodnih X godina birali i na vlast dovodili skupstinu i vladu. Nama nazad, gotovo!
2. Kvalitet proizvoda je takodje predmet zakonske regulative i preciznije se po grupama proizvoda odredjuje pravilnicima koje izdaju nadlezni drzavni organi. Vecina pravilnika u Srbiji je jako stara i, ruku na srce, vrlo stroga po pitanju kvaliteta, narocito prehrambenih proizvoda. Zakoni u Srbiji isto tako nalazu da je svaka posiljka hrane koja se uvozi predmet obavezne kontrole zdravstvene ispravnosti i kontrole kvaliteta. To podrazumeva uzimanje reprezentativnog uzorka i njegovo laboratorijsko ispitivanje pre dobijanja dozvole za stavljanje u slobodan promet konkretne posiljke. Svaka pretpostavka, slicna ovoj izrazenoj u clanku, o „sumnjivom” kvalitetu proizvoda predstavlja losu nameru i pretpostavku krivice na uvozniku a zasto ne i panicnu reakciju domacih monopolista.
3. Ukoliko domaci proizvodjaci, veruju u superioran kvalitet svojih proizvoda neka ih tako i pozicioniraju na trzistu. Visoka cena za odlican kvalitet. Kao premium ili luxory.... nazalost i u tom segmentu morace da se nose sa uvoznim brendovima.
4. Da ne bi lamentirao preterano... ovde se radi o necemu drugom... Radi se o mleku, odnosno njegovom nedostatku. Radi se o uredbi o mleku koja je stupila na snagu pre neki dan... Radi se o posledicama primene te uredbe a kojih donosilac nije bio svestan u trenutku donosenja. Posledicama koje ce osecati svi.... konditori, farmeri, deca..... I svako ima pravo da se brani na najbolji nacin – kao sada konditori.
5. DRZAVA TREBA DA DA PARE (SUBVENCIONISE) PRIMARNE PROIZVODJACE – SELJAKE/DOMACINE/FARMERE A NE SALFORDE/VICTORIA GRUPE/PECONIJE.

I taakoooo....

pretera ga brate

pre 13 godina

Me ni je najludji onaj lik sto je kupio swisslion i sad prodaje 500gr eurokrema po 300din kao nacionalni brend. Za te pare mogu da kupim nutela a za duplo manje para mogu kupiti krem drugih proizvodjaca.

Eustahije

pre 13 godina

Pa gospodo promet vam je opao zato sto ste cenu jedne obicne cokolade povecali za 15-20 dinara a pri tom ste smanjili grmazau sa 100 na 90 grama po pakovanju. I eto vam vas 17% manji promet, jednostavna racunica.

dagdafa

pre 13 godina

Znaci u Srbiji je najjetinija radna snaga, najjeftinija struja, ali zato imamo najskuplje proizvode? Pa ako ste toliko nesposobni da bilo sta proizvedete, lepo kljuc u bravu pa bankrotirajte.

dzigi

pre 13 godina

tržište će jedino dati odgovor na pitanje kakva je turska roba, da li je (ne)kvalitetna, koliko će se prodavati... teren je isti za sve, i vi možete izvoziti u tursku pod istim uslovima, a sumnjam da imaju baš toliko jeftinu radnu snagu, pa ne rade naši ljudi za 1000e pa da su skupi.

Dusan Silni

pre 13 godina

Nama se zemlja parloži,nije isplativa sadnja belog luka i kupusa a slatkiši su za srbi ju visoka i skupa tehnologija.
Nemožemo se upoređivati sa Turcima jer su oni uredili u svojoj zemlji stvaralačku klimu i svi zdravi i pokretni poput Kineza nešto proizvode.

Samo pljacka

pre 13 godina

"Direktor subotičkog „Pionira" Stevan Santo ocenjuje da je pad konditorske industrije jasan pokazatelj koliko narod nema para."
Nikada narod nece imati para koliko vama treba i koliko vi mozete da podignete cene ! 75 gr. cokolade 104 din ?? Da li ste pri sebi ? Koja budala ce to da kupi ? Pogledajte cene u Nemackoj. Da nemaju i oni jeftiniju radnu snagu od nas ?
http://norma-online.de/_d_/_sortiment_/_preissenkungen!_/_detailansicht-13784_

Plasenje mecke resetom

pre 13 godina

Bejah u Turskoj, jedoh slatkise i nista mi ne bi. Stavise, i ovde sam vec kupovala turske slatkise i nista mi ne bi. Bice ipak da to nasoj "bajnoj" industriji i nasim tajkunima koji bi da jedini zaradjuju na ovom jadnom narodu vec pocinje da smeta konkurencija! Za utehu, to ih ceka i sa svim drugim proizvodima, jer nase voljene vestacke ograde padaju jedna po jedna,

eto toliko

pre 13 godina

Gospodo o čemi vi pričate, pa svi naši prehrambeni a pogotovo konditorski proizvodi su jeftiniji u susednim zemljama nego kod nas. Vaše čokolade su nekad bile od 100g sad su 90g, cena je ostala ista a sad je i veća. Onaj ko poznaje tržište zna da je čokolada od 100g ono što potrošači traže. Vi ste gospodo po čokoladi krali 10g puta mnogo čokolad je mnogo para. To što niste platili ekstra profit je samo zbog toga što smo mi korumpirana zemlja. Svi naši poznati konditorski proizvođači imaju neverovatno visoke. Taj vaš kartel oće neko da sruši. Neću da spominjem turske firme zbog reklame. Tražili ste tržišnu utakmicu dobili ste je. Razumem ja potrebu da se pomogne domaćoj industriji, ali vi ste mnogo mnogo mnogo mnogo mnogo mnogo nazidali cene i smanjili gramažu.
A što se sumljivog kvaliteta tiče, vi uvozite mleko u prahu sumljivog kvaliteta.

Marko

pre 13 godina

"sumnjivog kvaliteta" Ko to tvrdi i po kojoj osnovi? Ako mi imamo najskuplje slatkise u regionu i treba da uvozimo turske ili bilo koje druge. Drzava da olaksa malo nasim privrednicima pa ce biti bolje! Zasto imamo industrijsku struju, zasto imamo nenormalne dozvole, zasto imamo carine, zasto su doprinosi preveliki, zasto imamo zaposlenih po 4 na jednom radnom mestu, zasto, zasto, zasto? Kako da proizvodimo kada je harac drzave abnormalan?

GoraN

pre 13 godina

Nekoliko puta sam letovao u Turskoj i cesto sam kupovao slatkise poput Milka i Nestle cokolade. Nemam primedbi, kao sto nisam imao primedbi na Carlsberg i Efes pivo, jedino je Coca Cola mogla da bude bolja ali to vazi i za onu u Grckoj. Jedino djubre koje za koje molim Boga da ga ovde ne vidim je ratluk koji se prodaje u prodavnicma suvenira, obuce, odece itd.

Zoki

pre 13 godina

Kakav tendeciozan tekst! Cuj 'proizvodi sumnjivog kvaliteta'... a cemu sluze inspekcije na granicama i tehnolozi koji proveravaju kvalitet proizvoda. I nemojte mi samo reci da su nasi proizvodi kvalitetni! Moja kompanija radi testove ukusa jer menadzeri zele da smanje troskove tako sto stavljaju sve i svasta ali testiraju da li potrosaci mogu da prepoznaju razliku u ukusu (kvalitetu). Ono sto smo pravili pre privatizacije i ono sto pravimo sada nema veze sa zivotom. Ali niko o tome ne vodi racuna