Prevencija

Četvrtak, 30.09.2010.

23:38

Kompleti prve pomoći i nedoumice?

Izvor: B92

Kompleti prve pomoæi i nedoumice? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Sasa

pre 13 godina

Zivo me zanima sta ce da se desi kad recimo stranac u nasoj zemlji ne daj boze bude prisiljen da nekom pruzi prvu pomoc, a posto jelte, nema Galenikinu PP, onda mora da otme nekom domacu, a na kom jeziku ce da cita uputstvo ? I kako ce gospoda sa tehnickog da procene da li je nesto sterilno ili ne? Nemaju nikakav sertifikat da mogu da rade kvalitativne preglede te vrste, sama rec kaze TEHNICKI pregled AUTOMOBILA, I ajd da teramo mak na konac, a jel u nesreci sve sterilno? Sta zamisljaju da cemo da seckamo tim makazicama ? Nokte dok dodje hitna ? Gluposti.
A neko je vec pitao u nekom komentaru sta se desava kad se pruzi neadekvatna PP pa nastradali nadrlja jos vise? E pa saviju tabak pa te tuze eto to se desi. A bice isto tako da svi ovi novi automobili, kao Citroen il Renault il nije ni bitno, njihove PP su bezveze.
I jos na kraju, nikako ove krseve da proteraju sa ulica a sad se uvatili za "demode" prve pomoci! Bezobrazluk cist i tako debeo tal da je to vec prevrsilo svaku meru! Necu da kupim !

Zoran SM

pre 13 godina

Ako vam na 94 ne jave da će doći za 5 min, a unesrećeni obolno krvari treba pomoći koliko god znali to ili ne. Dotični je verovatno osuđen na smrt ali ako vam šta uspe nemojte se brinuti o tužbama, sterilnosti i ostalim glupostima. Treba biti human koliko je moguće. Ali standardizovanje prve pomoći je čista glupost a cena čista pljačka, koju imaš prvu pomoć sa tom ćeš pomoći. Šta ako ja imam nešto u staroj, što u novoj nema, eto jedno hipotetičko pitanje za zakonodavce...

niko bitan

pre 13 godina

Meni se cini da bi na ovom tekstu trebala da stoji napomena " PLACENI OGLAS".
Galenika ima prakticnije pakovanje,Galenika ima ovo ,Glenika ima ono ....

nesa

pre 13 godina

Interesuje me gde mogu da kupim galenikinu prvu pomoc po ceni od 2400 din.Ja istu vec danima trazim i nisam uspeo da je nadjem po toj ceni ,zamolio bih vas da mi date iformaciju gde .Do sada sam nalazio sa cenama 0d 255o do3500 din.
Zanimljivo je ovo oko prvih pomoci koje imamo autima od stranih proizvodjaca,indenticnu prvu pomoc imam od 2006 uz automobil je stigla samo je druge boje a sve je sterilno i nije domaca i ne verujem da nije kvalitetna.Pitam sta sa ljudima koji dolaze i prolaze kroz srbilju dali i oni treba da traze nase prve pomoci da bi bili bezbedni u saobracaju i postovali novu saobracajnu regulativu tj harac

ivica

pre 13 godina

Ja se bar ne brinem jer nasu policiju toliko mrzi da radi svoj posao (da otvaraju komplet pp ili nesto sl) vec samo ako moze na nekom prekoracenju brzine da dobiju koju crvenu i "srecan put-imate patrolu na 5km odavde..."

ShmizlaBre

pre 13 godina

@Vozač
Necemo da brkamo pojmove. Nemam ja nista protiv da moj komplet "Prve pomoci" koriste lekari ukoliko dodje do vece saobracajke, pa nestane iz njihovih kompleta svega onoga sto treba u takvoj situaciji.

Reporterka na RTS-u rece da prvo pozovemo 94, pa ce oni moci da koriste nas komplet, jer znaju sta ima unutra...
Oni svesno idu na to da mi kupimo komplete, a oni da ih koriste??
Ili ja nista nisam razumela, kao ni vecinu drugih stvari u ovoj zemlji??

p.s. ta prica je isla posle uporedjivanja NOVIH kompleta i "sa gadjenjem na licu" starih kompleta.

Da ne bude zabune...SVOJIM KOLIMA BIH UVEK PREVEZLA BILO KOG POVREDJENOG, UKOLIKO GA JE MEDICINSKO OSOBLJE ZBRINULO.

Naravno, necu dalje replicirati. Hvala na prostoru.

Sirotinja

pre 13 godina

Iz svih 77 komentara stiče se utisak da:
1. Sirotinja, "napaćeni narod" iz Srbije pljačkan, ceđen, gušen dažbinama, raspolaže kolima. Poznato je da su kola najneophodnije, osnovno sredstvo za život, jer da nemate kola morali bi ste da kupite cipele, a odakle, bre? I kako da bosonogi trknete po picu iza ćoška? Eh,sirota sirotinjo!
2. Služba hitne pomoći je tako dobro organizovana, mora da po jedna kola sa najstručnijim medicinskim osobjem dežuraju najmanje na svakom kilometru naših puteva. Samo ih pozovite.
Poštujem stav medicinskih stručnjaka o štetnosti nestručno pružene medicinske pomoći. Ali ako pored vozila u plamenu leži povređena osoba, ja ću je "pokrenuti" što brže mogu. Zar moram da objašnjavam zašto?
Sugestija za one koji ne bi dali svoj paket prve pomoći u slučaju potrebe: zamislite da je povređeni vaše dete, majka, brat... i da vi molite za pomoć.
Sugestija za one koji se užasavaju nekih spoznaja o prvoj pomoći koliko i "krvi": nesreće se ne događaju samo na putevima. Vi, i svi oni koji su vam bliski i volite ih, kontejneri ste za istu tečnost koje se užasavate.I možete se naći u situaciji kad ne smete da okrenete glavu od neprijatnog prizora. I sigurno proradite taj famozni užasavajući priručnik pre onih kritičnih pet minuta.
A pravilo za sve: ako nešto zvuči suviše lepo da bi bilo istinito, sigurno nije: u SAD je obavezan tehnički pregled za registraciju vozila. Dokument o registraciji - nalepnica, mora da je na šoferšajbni. Neregistrovana vozila ne mogu da budu u saobraćaju. Putarina - postoji. Srecan put, bez obzira čiji je, ono "nisam znao" ne važi ni na jednom.

vampibg

pre 13 godina

Mene ova prva pomoc ne interesuje mnogo... Kupicu je i staviti u kola i tu ce ostati dok ne promenim kola... Necu je nikada otvarati... Zasto? Zato sto ne znam da pruzam prvu pomoc i verovatno bih pogorsao stvari... Lepo cu nazvati hitnu pomoc pa nek oni rese problem... Da ne govorim o tome da pored silnih ljudi zareznih HIV-om, zuticom i ko zna kime nije bas bezbedno cackati tudje rane... Ne zelim da se kladim u svoj zivot da nemam ranice na rukama i da su rukavice dobre... Sem toga, kao sto rekoh, obuku prve pomoci sam zavrsio pre vise od 20 godina i mislim da covek ima vecu sansu da prezivi ako mu ja ne pomognem...

Vozač

pre 13 godina

@ShmizlaBre - ja zaista nemam ništa protiv da se lekar posluži mojim kompletom hitne pomoći da pomogne nekome kome je to u tom momentu krajnje neophodno. Ljudski život mnogo više vredi od par zavoja, bez obzira na cenu istih.

Kako bi se se Vi osećali da ste povređeni, da lekar nema šta je potrebno (ne bih ulazio u polemiku zašto nema), a da mu drugi vozač kaže "Ne dam moju prvu pomoć!", da li ste razmišljali ikada o tome? Da li ste ikada bili učesnik neke saobraćajne nesreće (ako niste nadam se da nikada i nećete)?

Marija

pre 13 godina

Da li ova "sterilna" i "kompletna" prva pomoc vazi u EU, s obzirom da je ona "nesterilna" i "nekompletna" vazila?
Ili cemo ipak morati da kupimo jos jedan komplet prve pomoci, ovaj iz EU?

dex

pre 13 godina

Za pocetak, za svaku pohvalu je da se nesto radi I na pitanju prve pomoci. Ali na tome i ostaje... Sve ostalo je Jos jedan nacin da se opljacka ovaj nas i tako osiromasen narod ali najgore od svega je to da narod prave budalama sa kojekakvim izjavama koje sa realnoscu nemaju nikakav dodir.

Kao prvo cena od 2500 din je cista pljacka, u Nemackoj kostaju od 7 do 10€ koji je daleko bolje opremljen nego ovaj nas sto ga sada nude. I ako hocete profesionalniji koji nije obavezan moze I 25€ da se plati za njega.

A ko je imalo bolje upucen u medicinu taj zna da je pisanje o prirodnim vlaknima u gore navedenom tekstu cista besmislica. Uostalom, ja radim vec 18 godina u bolnici u Nemackoj u Operacionoj Sali kao Anestezista i uz to sam redovno na intervencijama u okviru hitne pomoci I znam o cemu pricam. A zavoji koji su u koferu prve pomoci su mesavina od pamuka I vestackih tkanina I naravno da su se u praksi daleko bolje pokazali nego cisto pamucni materijal, nisu naucnici ludi sto su ih proizveli. Ali nasi Srpskim politicarima je u krvi da ljude prave budalama i da na njima zaradjuju lepe pare umesto da im napokon obezbede koliko bilo bolju buducnost i pristojan zivot…

todos

pre 13 godina

Mene zanima pošto imam dvoja kola da li mogu da kupim jedan paket pa da ga prebacujem po potrebi?
Država ne prestaje da dere narod i uvek nađe nešto novo!

speed4you

pre 13 godina

ako se slazete sa mnom prilikom kupovine novog vozila ili uvoza i prve registracije treba odrediti taxu npr 100eur a moze i vise u zavisnosti od vrednosti i taj novac nameniti u kupovinu malih helikoptera i napraviti 10-ak baza sirom srbije gde bi bila hitna pomoc (ali stvarno hitna) sa kompletnom opremom za reanimaciju i koja bi bila u stanju da za 5-10 minuta stigne do mesta udesa i pruzi pravu pomoc unesrecenima e onda bi srbija stvarno bila blize evropi a ne da nas prave majmunima i kretenima...pokrenimo stvar u pravom smeru...

Vladimir

pre 13 godina

Lopovluk jos jednom. U Sloveniji je sada komplet prve pomoci oko 12 EUR (moze lako da se pronadje po toj ceni). Kada su se menjali kompleti, pocetna cena je bila malo visa, ali je brzo pala. U svakom slučaju nije 24 EUR-a.
Ono što je još bitnije, kada ste kupili komplet u prodavnici, niste morali da brinete da li je atestiran ili ne. Svaki na tržištu je imao dozvolu vlasti. Ovo što se dogadja u Srbiji je samo potrvrda da socijalistički sistem još uvek živi u kome vlast apsolutnu svu odgovornost svaljuje na gradjane (i troškove, naravno), dok sve zakone pokušava da drži u 'sivoj' zoni.

Naravno da uže za vuču u deželi nije obavezno; koji 'genije' je smislio to pravilo i zašto???

Zaista mi je žao svih gradjana Srbije. Često se pitam zašto su to zaslužili?

Digi

pre 13 godina

Ajde ovako da se lepo dogovorimo, posto se ovde apsolutno radi o novcu a da bi mi gradjani vlasnici automobila izbegli dodtna maltretiranja predlazem:
1. Da nam lepo posaljete uplatnice ( a mozemo i sami daih kupimo ) pa da vam uplatimo potrebne iznose a vi samo navedite za kog ministra ili druga.
2. Oni koji nemogu da plate da odu kod lekara da im prepise besandin ili nesto slicno, pa kada ga milicija zaustavi popije jedno tri tablete odjednom saceka pet minuta i onda pocne da se objasnjava zasto mu ne priznaju stari trokut, staro uze za vucu, staru tablicu ali to cete ciniti sa osmehom od uva do uva.I jos jedna napomena iz kola ne izlazite ni slucajno.

janez

pre 13 godina

Komplet za prvu pomoc u Sloveniji u njihovom auto-moto savezu i na svakoj benzinskoj pumpi kosta 12 evra i ne 20 i kusur kako izjavljuje ovaj gospodin.Opet treba malo odrati ovaj jadan narod i naplatiti im duplo vise nego sto to kosta u Evropskoj uniji!

POSMATRAČ

pre 13 godina

U neka sretnija vremena kada je ZASTAVA proizvodila automovile, a ne sastavljala, uz novokupljeni automobil dobio sam:

1 Važeču Prvu pomoć premaa tadašnjem važećem JUS-u,

2. Trokut ili ti trougao za obeležavanje zaustavljenog vozila i

3. Komplet sijalica i osigurača prena tada važećem zakonu.

Ista situacija je bila i sa inostranim automobilima. prodavac je bio u OBAVEZI da svako prodato vozilo ima važeću i propisanu opremu.

Nije socijalizam bio tako zaostau u odnosu na današnjicu.

Odisej

pre 13 godina

Pitam se kako je zakon regulisao neka pitanja ovde. Npr. šta će se desiti ako ja iz najbolje namere pružim nekome pomoć i tako mu nenamerno nanesem još teže povrede. Taj može bez problema da me tuži i da li će me tada neko zaštititi???

dejan

pre 13 godina

prvo,ja sam komplet stari kupio pred dva meseca, ali da, slazem se da sigurno cim se donese zakon o novom paketu prve pomoci, automatski svi stari postanu ne sterilni !
drugo, ja ni sa starim ni sa novim, nesmem nikome da pomognem i neznam ! daleko bilo samo da se nadjem u toj situaciji !
sta da radim kad se plasim.
i trece, ako me saobracajci zaustave i hoce zbog toga da mi naplate kaznu, podmiticu ih besplatnim akcijama !

Stanko Savitch

pre 13 godina

...bice interesantno propratiti prvu tuzbu za nestrucno pruzanje pomoci povredjenom na putu.
Ja kao advokat, evo nudim se, da branim svakog kome je pruzena nestrucna pomoc dok je bio povredjen na putu, posebno upotrebom kompleta hitne pomoci, ljudi manite se corava posla dajte da posao pruzanja hitne medicinske pomoci rade strucna i osposobljena lica.

Dragan Jošić

pre 13 godina

Zaustavio je saobraćajac Turskog državljanina na privremenom radu u Nemačkoj prilikom proputovanja na godišnji odmor na rodnoj grudi. Ovaj, naravno poseduje prvu pomoć sa sintetičkim materijalima, prema propisima u Nemačkoj.
Nagradno pitanje glasi:
Kako postupa saobraćajac?
1.Šalje ga na vanredni tehnički pregled
2.Oprašta mu "prekršaj"
3.Uzima mu "razumnu" novčanicu i uz osmeh ga upozorava da obavezno nabavi "prirodne" materijale za dobro njega i njegove porodice.
Molim Vas glasajte.

proka

pre 13 godina

Šta me briga šta sadrži kutija za prvu pomoć. Valjda su tu državne strukture(inspekcija , carina itd.) da onemuguće prodaju robe koja ne ispunjava standarde. Očekujem ako mi zatreba nova kutija za prvu pomoć da kada odem u radnju i kupim istu ona mora da ispunjava standard.

Зоран

pre 13 godina

Хтели смо капитализам, ево нам га. Оваквих отимачина уз глупаве изговоре ће бити све више, и од стране државе и од стране компанија. ...(samo polako, 2. oktobar 2010 03:00)

Зависи и чији капитализам. Није сваки исти. У САД ми не треба ни троугао, ни прва помоћ, ни прслуче, ни противпожарни апарат, ни технички преглед, овде где сам не треба ни тест издувних гасова, не требају ми ни зимске гуме, ни комплет сијалица, ни топло ћебе, а ни појас не стављам, јер ме нико не зауставља. Имам резервну гуму, дизалицу и кључ. НИШТА ВИШЕ. А у Србију кад дођем, у кола не седам, не дао бог, из милион разлога. Прво како возите, а друго кола ми мала да све ово стане у њих.А није ми баш ни јетино, посебно бензин и путарина. Овде не знам шта је путарина.

Ova mara nece imati samara

pre 13 godina

@ seher, 1. oktobar

Nisu one propale jer su stree, vec su naterane u dug pljackom i niko nije nikad odgovarao za ex preiod menadzerisanjem, kako su onda djindjicevi navodili nece biti odmazde(bilo u najavi, samo mi nismo to naj bolje razumeli.Covek bio filozof, a ne produktivni clan drustva).20 godina isti ljudi jasu ,kraduckaju, pljackaju,terorisu,vlada uredbama sprovodi ustav i ako su i van zakona i ustava,sve u skladu sa trenutnim potrebama(ulje skuplje ISKON nego u budimpesti).
Svi ovi sto sede u parlamentu svi su pod nekavim imunitetima i kuronjama od zastite.
Ako si posten , cestit, pravedan, nema potrebe da se stitis od sopstvenog naroda(Goran svilanovic kao ministar unutrasnjih poslova mislio da ozbiljno drzava stane na noge, zato i nije imao potrebu da vodi naoruzane pavijane.Kad je video da SPS i tajkuni i dalje vladaju, shvatio je da je ova drzava "DOJI, VIDI, PA IDI".
Orginal farovi, sijalice,4 gume, lanci,saobracajna, registarska tablica I TO NE SA GRBOM ZASTAVE, NEGO HERALDICKA OSNOVA , i ako je opste poznato da su srbi svi stanovnici, ali ne i poreklom.Na taj nacin stitimo poreklo mnogih nasih funkcionerima koji iskreno ni da se prekrste neznaju)...ej dokle su(smo) kolektivno u dubijozi, da vise neznaju gde da traze pare!!!!!
Pa kad sam rekla ruskim ataseima da je kod nas Mobilni porez 28% skamenili su se.
Njihova bezbednost ipak vodi racuna o politici.
Kad si nesvrstan svi te hoce, ali mi jesmo nesvrstani, ali zvanicno ni levo ni desno ni centar a ocemo internacionalu.(dacicu, dok posteno nevratis koferce, nemamo o cemu da razgovaramo)
20 godina niko iz visoke politike nije nikog kaznio, a to je danasnji ceo saziv parlamenta i sve gurbete koji su bili ministri, predsednici,zamenici republike i na lokalnom nivou.
Glasacu jedino na izborima za Nemicu VERICU BARAC,da narodu bude nemac, a vlasti izvrsnoj FASISTA(i ako mi je deda jedan bio u logoru i ropstvu u nemackoj i imao snagu da prezivi, a drugi u logoru banjica)Upravnici oba logora se znaju imena, da nebude zabuna oko rehabilitacije odredjenih sto su danas u trendu(netrazim naknadu, ali ako bude rehabilitacije, molim da i sve ostale zrtve isplatite kaO I SVIM ANTI FASISTICKIM POKRETIMA,CISTO ZBOG PRAVDE!).
Da se konacno kriminalci zaustave, svi koji su se okaljali u ime partije o narod i drzavu i od nje profitirali i iste ojadili,pa se sami pitaju, kako sad to ?!?!?!
znate koja je razlika ovih svih,sto pljuju po komunizmu?
Upravo ta sto sad demokratski mogu da menjeju imena,preko preporucenih firmi sklapaju ugovore........
eto, a vi ako nasednete na sve ove zakone vozaci i ne blokirate ulice ako drzava da ultimatum, onda ste stvarno pavijani, u kljucujuci i mene kao suvozaca.
Ijos jednom za opomenu svima koji se usude da pomeraju zrtve u udesu,ako je siguran da nema visok pritisak onda moze da mu podigne noge, priveze ruku ako je doslo do krvarenja, ali ne i da ga zbrinjava.
Ako se ponese srpskim zakonom , moze odgovarati pred zenevom kao glavni krivac za nastupeli SMRT.prouzrokavnu nestrucnim rukovodkjenjem.
Pozivam organizacije taxista, sve vozace njihove firme da blokiraju ulice dikle god drzava neskine ultimatum, jer ovi zakoni nisu privredni, a ispostavlja se da su extreman udar na budzet.
Drzava kaze da mleko i ulje,plata stabilizacija iduce godine, pa ce tako biti i na sve moguce zamisljene prihode.
Naravno ako gradjani saeru u prva dva meseca minus, onda vam je propala psihiholoska reforma,mi vam nismo ni grci ni swedjani ni nemci da gutamo bas svasta,a jesmo tolerantni , do granice!

bOrKo

pre 13 godina

Zaista sam srecan sto sam ucio prvu pomoc i domacinstvo tokom skolovanja, a oni kao produkt komunizma je ukinuto i umesto da se uvede + seksologija za vise razrede, vi ste uveli gradjansko vaspitanje i veronauku u obrazovanje.
Visoko produktivno znanje nema sta!Svi osim crkve i parlamenta su ocigledno svesni da je prva pomoc veoma bitna,kao i domacinstvo jer su nekim krajnje nezgodnim situacijama djaci bili edukovani kroz radne zadatke i simulaciju da obave pomoc ili sebi spreme obrok za prehranjuvanje.Sexualno vaspitanje je danas jako bitno zbog ranih polnih kontakata, kako bi se deca na vreme upoznala i sa narkoticima i polno prenosivim bolestima,jednom reci na vreme upozoril i naucili.
Ovo je dokaz da u ovoj zemlji vlada geriatrija i devijantni psihicki nestabilni ljudi.
Pa bi edukacija odnosno ispt vozaca u vezi prve pomoci i zastite bio samo formalnog karaktera.
Taman ste u skolstvu izvrsili reformu, ali morace ponovo na zalost.
Religija se uci u crkvama,polemisanje na filozofkom univerzitetu, a zivot u skoli, a ne na ulicama.
Pogubljene duse skupljajte isperd i ne zanosite se time da ste drzavororni i ekonomski isplativi.
Takodje bi i svi autobusi morali da nose za maximalan br putnika,kao i lance da bi mogli da voze po beogradu kad putare sneg jednostavno u decembru, januaru, februaru tradicionalno iznenadi.
takodje ni jedan strani drzavljanin nesme da vozi auto kroz ovu Srbiju bez ove i iskljucivo ove prve pomoci.
To ni zapadna ni istoca evreopa nema.
molim novinare istrazivace da se mobilisu i prikazu kako kontrolisu strance i da li im oduzimaju dozvole i naplacuju kazne po propisima?
To se radi kroz registraciju vozila na duzi period, a ne sa ovako krajnje nestrucnim i neboluznim rokom

samo polako

pre 13 godina

Хтели смо капитализам, ево нам га. Оваквих отимачина уз глупаве изговоре ће бити све више, и од стране државе и од стране компанија. А народ, народ ће да се труди да се "успе" у животу тако што ће ино другима да ваљају овакве комплете прве помоћи.

Dejan

pre 13 godina

Baš lepo što ste odgovorili na sva pitanja za nas koji ćemo da plaćamo penale kada se konstatuje da nemamo ispravan komplet prve pomoći kod sebe, ali zašto oni koji treba da ih prodaju nemaju pojma šta treba da nude? Gde god sam gledao prodaje se pribor tipa A (za motore), a na nekim od tih mesta ni nemaju pojma da zapravo postoje dva tipa. U Merkatoru se na primer još mogu naći paketi po JUS standardu (nevažeči), Maxi, OMV imaju samo tip A. Da li ova država misli da mi kao magarci treba da pročešljamo ceo grad da bi smo našli onaj pribor prve pomoći koji nam zapravo treba po zakonu? Najlakše je objaviti zakon i reći "e sad je tako". Malo poradite i na logističkoj podršci i edukaciji za sprovođenje istog.

tv-putnik

pre 13 godina

Прва помоћ је одувек била обавезна, али власти су овога пута претерале...

Зимске гуме су најбоље животно осигурање и спасиће много живота!

Овај доле што тврди да "зимске гуме нису обавезне у Скандинавији" - прича глупости. Можеш ти брајко (ако је лепо време и сув коловоз) да се опробаш и да возиш у зимском периоду (15.окт/1.нов - 1./15.април) и са летњим гумама; али ако имаш удес, и ако полиција или власник другог возила који је можда чак и изазвао удес, загалами и тврди да ниси зисмки "поткован" јер је као клизаво - е онда имаш проблем и награбусио си (економски). Зато сви имају зимске гуме, а неки користе и ексерице (и то је дозвољено).

Ivan

pre 13 godina

Zdravstveni radnik sam više od 10 godina završio sam srednju i višu medicinsku školu, kao i sanitetsku obuku u vojsci. OSNMOVNA stvar koju su me učili u toku mog školovanja je da se PRVA pomić na licu mesta pruža priručnim sredstvima šta god vam se nađe pd ruku. Za imobilizaciju koristite granu, deleove svoje odeće ili odeće unesrećenog, nije bitna sterilnost kad neko ima obilno krvavljenje nije bitno s čim ćete izvršiti kompresiju bitno je zaustaviti i spasiti život. NE TREBA vam za pruženje prve i osnovne pomoću profesionalni hirurški materijal, TREBA vam znanje koje prosečan građanin ove zemlje nema jer su "demokrate" odavno ukinule civilnu zaštitu u kojoj su nekad morali svi da učestvuju i da nauče takve stvari. Ovo zakon koji je donet da i onako prebogatim tajkunskim firmama donese extra profit. ovo nema blage veze s mozgom. Taj komplet se uglavnom i ne može izvaditi iz smrskanog automobila kad nekome trebate da pružite ozbiljnu pomoć pa i onako ako se neko i usudi da pruži prvu pomoć pre sanitetske ekipe, on uglavnom upotrebi bilo šta priručno šta mu s enađe pd rukom i to i jeste poenta pružanja prve pomoći, sve ostalo je STRUČNA med. pomoć i ona se pruža od strane STRUČNIH lica. Svi koji drugačije misle, nemaju pojma ni o medicini ni o značaju prve pomoći.

zack

pre 13 godina

"2. Zar ne mogu da kupim nekoliko novih artikala i dopunim stari komplet?

Dopuna starih paketa nije moguća. ..."

"13. Ako upotrebim nešto iz paketa, da li ću morati da kupim novi?

Ne. U apotekama će postojati i pojedinačni artikli kojima će građani moći da dopune nove pakete. "

"Нови" комплети су магични, у односу на старе...

Aleksandar

pre 13 godina

U zadnjoj SAT emisiji voditelj je otvarao ove dve tri prve pomoci,da pokaze sadrzaje istih. Sve po njima zadovoljavaju nove standarde ali ovo je smesno tj. zalosno koliko je visoka cena ovih kompleta. Najeftiniji je oko 2500. A onaj dodatak za vestacko disanje obicna kesa sa rupom,a jos im je bolji onaj prekrivac,sajedne strane zlatan sa druge srebrn,ono mi vise lici na foliju za uvijanje poklona. Da su stavili onu izolaciju sto ide ispod laminata bolje bi bilo. Sve u svemu ne pada mi na pamet da placam ovo,sam cu je napraviti,materijal kupiti u apoteku,ispisati oznake,kostace me do 1000 dinara plafon. Ja da punim nekom d...,neka hvala

somi

pre 13 godina

LJudi, ne razumete!Od sada pa na dalje i u buduce,automobile mogu da voze medicinske sestre-tehnicari i lekari.A mi moramo da ucimo,polazemo, i da dobijemo licencu od naseg TOMICE!

zlatkoninkovic@gmail.com

pre 13 godina

Kad sam prethodni put ostavio dva linka komentar mi nije bio objavljen. Našao sam na netu, na dva mesta uputstvo za pružanje prve pomoći. Ko hoće može da mi se javi, poslaću mu link i lepo odštampaš na A4 formatu. Ono šta hoću reći ovom prilikom je:
1. "Uz to, kako je ranije objašnjeno, artikli u starim paketima nisu sterilni." Aahaaaaa. Pa svi znamo, tj smatramo kao normalnim da je svaki medicinski artikal sterilan i kao takav spreman za upotrebu. I sad odjednom artikli u starim paketima nisu sterilni.
2. "Dopuna starih paketa nije moguća. Jedan od razloga je i činjenica da na starim kutijama nema šifre koji je zapravo i garancija da imate originalni paket. Šifra podrazumeva oznaku tipa vozila (tip A za motore i Tip B za automobile) i kod utvrđen standardom SRPS Z.B2.001." Prevedeno na svakodnevni jezik mi ustvari kupujemo samo torbicu koja je iscrtana i ispisana kao strip umesto stare koja je bila jednobojna.
3. "U apotekama će postojati i pojedinačni artikli kojima će građani moći da dopune nove pakete." Ono šta sam rekao malopre, kupujemo torbicu. Paket može da se dopuni u apoteci, ali ne mogu u apoteci da se kupe svi potrebni artikli jer su bez torbice. Što reče neko "ako ćemo da teramo mak na konac"... A šta ako u nekom scenariju oštetim torbicu, npr zakaćim nečim i pocepam? I šta onda, ne smem da promenim torbicu jer na ovoj "po standardu" piše sve i svašta? Znaju i oni da bismo mi svi otišli u apoteku i pokupovali sve šta nam treba, ovako nas torbicom teraju da kupimo već napravljen komplet. Drugim rečima, ako neko ima onu komplet kutiju, ne može ni da prepakuje u tu staru torbicu koja odgovara tom pakovanju, jer će da ga zezaju. Lopovluk.
4. "Saobraćajna policija neće oduzimati neispravne komplete prve pomoći već će samo utvrđivati njihovu ispravnost." Evo i dalje da tražimo dlaku u jajetu. Kako oni misle da saobraćajna utvrđuje njihovu ispravnost kad po novom zakonu vozači ne smeju da izleze iz vozila kad ih policija zaustavi. Kako ja onda njemu da pokažem paket koji se nalazi u prtljažniku ako ne smem da izlazim iz automobila? :-) :-) :-)

Panto

pre 13 godina

Ljudi,ovo je strasno sta nam rade!!!Svi njihovi razlozi su krajnje uvredljivi za nas.Kad kupimo sve ove zavoje u apotekama,kako oni ne mogu biti sterilni,ali moramo da imamo adekvatnu torbicu na kojoj pise prva pomoc na srpskom a ne na engleskom,sramota,to znaci da smo nepismeni.Ma to treba sve u rudnik pa neka tamo razmisljaju.

Goran

pre 13 godina

Nabavna cena ovih kompleta prve pomoći je ispod 1400 dinara, ja sam preko prijateljice koja radi u firmi koja ih distribuira uzeo za 1800 din. ali više nema, jer je neki partijski drug otkupio celu proizvodnju pa će lepo bogatom srpskom narodu da proda i zaradi najmanje 10 evrića po kompletu. Nazdravlje nam bilo.

Relja

pre 13 godina

Ovo je kao da slušam nekog birokratu iza šalterskog stakla....

A šta se dešava kada "oskrnavim" kompletnost ove prve pomoći pošto iskoristim npr jedan zavoj. Je li moram da kupujem ponovo ceo komplet zato što svaki predmet u njemu mora da ima potrebnu oznaku?

Koliko reči da bi se opravdalo uzimanje po 2400 din po kolima.

UA LOPOVI!!!!!!!!!

Goran

pre 13 godina

Vozim auto od 30.000 evra uz koji sam naravno dobio komplet prve pomoci koji je dobar za celu Evropu,ali nije za Srbiju.Nije mi problem da odvojim jos 25 evra za domacu pamet,ali se pitam DOKLE BRE?Zasto da placam vas nerad i hirove kojima krpite budzet?

Daca

pre 13 godina

Kao medicinski radnik mogu samo da napišem da jedino potpuni ignorant po pitanju urgentne medicinske pomoći, da ne kažem nešto gore, a jedva se uzdržavam, može da propiše 40 i kusur delova kompleta i da se od medicinski nepismenih ljudi čekuje da ih upotrebe na pravilan način. Tu ne pomaže ni osnovna obuka ni ništa slično pri polaganju vozačkog ispita. Jednostavno, najbolje je imati mobilni telefon sa punom baterijom i pozvati pomoć. Za ono što potpuni amater može da učini na mestu udesa sa povredama, ovaj obimni komplet može izazvati samo zabunu. Ono što postoji u starom kompletu uz dodatak termalnog pokrivača ili ono što imaju kupci polovnih vozila uvezenih iz EU sasvim je dovoljno. Još je blesavije uslovljavati ljude nekakvim Galenikinim kompletom jer to sve miriše na "državni posao" za tu firmu. Ko će npr. oceniti od prisutnih vozača da li povredjeni treba ili može da se pomera. Ko će oceniti stepen povreda. Kako da ne... Mnogo puta smo u UC primili pacijente koji su imali više štete od pomeranja ili neadekvatne pomoći nego korisnu intervenciju pre dolaska Hitne.

dkf

pre 13 godina

samo mogu da kazem jedno veliko BRAVO za ovako detaljan zakon i da vam zavidim jer kod nas u CG ovoga nema ni na horizontu. mislim da imate dobar zakon koji ce spasiti zivote mnogih i ukinuti korupciju u tom ovoj sferi sistema.

A

pre 13 godina

Pretpostavljam da ce sledece godine moci da se registruje vozilo samo ako je proizvedeno u Srbiji, u garderobi koja je proizvedena u Srbiji. Nece moci da se vozi sa satom na ruci i suncanim naocarama jer mogu da prouzrokuju povrede prilikom sudara, osim ako su, naravno, proizvedeni u Srbiji jer su onda bezbedni i vase oci i ruka samo na nase materijale mogu da se priviknu.
Uostalom, u prvoj pomoci makazice i cebe nisu nase proizvodnje, samim tim je i ceo komplet nelegalan i nebezbedan za upotrebu.

P.S. A zasto se skolske knjige stampaju u Kini?

Nikola

pre 13 godina

A sta da radimo sa ovim sto imamo ? jel ima neko da daje staro za novo ili da jednostavno pobacamo stare ?
Ko ce da nam vrati pare za ove sto imamo ?

Ja

pre 13 godina

Grozim se krvi i iznutrica i sigurno ću, ako budem prisustvovao nekom udesu, pre povratiti i pasti u nesvest nego što ću nekom spasavati život kaliko zavojem i sterilnom gazom. Ali najviše me nervira obrazloženje da se ovim pomaže domaća industrija. Šta još možemo očekivati od pametnih vlasti? Naredbu da se sudaramo i krvarimo, kako bi se što više kompleta iskoristilo, jer se i time pomaže domaća industrija? Možda bolje i da poginemo, jer se time pomaže drvna industrija sanduka, jel?

seher

pre 13 godina

Pljačka, pljačka, i pljačka. Još jedan način da propale državne firme (i kvazi državne) i političari drpe koji dinar od naroda. Odluka o standardizaciji paketa prve pomoći nebulozna je kao i ona o zimskim gumama.Umesto da prave puteve i popravljaju saobracajnu infrastrukturu, sto je preduslov svake bezbednosti u saobracaju, oni namestaju posao nekim propalim firmama.E sada kada budemo ko ovcice pokupovali nove i veoma jeftine pakete prve pomoci (zamislite, cena je sitnica, kao u Sloveniji!!), bicemo bezbedni i spasicemo mnooooogo zivota na nasim putevima. Strasno!

igor

pre 13 godina

I onda kad dobijemo upitnik i krenemo da se usaglasavamo sa EU, lepo cemo morati da ukinemo ovaj propis jer nije u skladu...

Ako EU vec nema alternativu, kog djavola pametujete ???
Prepisite EU propise i zakone.


I jos nesto, kad smo vec kod ZOS i EU:

1. navedite mi zemlju clana EU u kojoj je najmanja kazna 1/6 prosecne plate.

2. Navedite mi zemlju EU gde se propisi razlicito primenjuju u zavisnosti od starosti vozila. Ovde mislim na genijalnu ideju da zimske gume moraju imati samo novija vozila ?!?!?!?!

3. kako to da u zemljama Skandinavije nisu obavezne zimske gume, a Srbi moraju da ih kupe ?

4. u koliko zemalja EU se za 21 km/h prekoracenje dobija kao minimalna kazna suspenzija dozvole na mesec dana + bodovi ???

5. Zasto je zabranjen radar detektor kada studije pokazuju da vozaci koji koriste taj uredjaj ucestvuju u manje nezgoda?

itd. itd. itd.

Breka

pre 13 godina

U vecini zapadnih zemalja nije preporucljivo POMJERATI povrijedjenu osobu zbog eventualne povrede kicme. Ne treba ni govoriti da obzirom na broj automobila i saobracajnih nesreca ovo je rezultat dugogodisnjeg iskustva.

Perica

pre 13 godina

Dzaba ljudi trošite vreme na komentare,
ovi šta su naumili to će i da ostvare.Par nestručnih slepaca sedne i naprave zakon,uostalom sve je to viđeno već na mnogim primerima do sada.(svetla preko dana,lanci za sneg u novembru,sačekuše pandura u svakom kukuruzu,drumska mafija ...eeee živote
Mislim da će većina normalnih platiti i ovu globu i ništa,ko nam je kriv što smo rođeni na pogrešnom mestu.

Jovan Prijić

pre 13 godina

"...u svakom od paketa za prvu pomoć nalazi se po jedno uputstvo za upotrebu..." za čije čitanje je potrebno 15ak minuta. Za to vreme unesrećeni moće da umre nekoliko puta.

Milosev kum

pre 13 godina

"Jedan od razloga je i jezička barijera. Prema domaćem standardu, svi natpisi na kutiji i oznake na predmetima moraju biti na srpskom jeziku, kako se ne bi stvarala zabuna kod vozača."
Ovo je kljucno!
Cudim se, kako onda tu barijeru prevazilazi onolika roba, iz inostranstva? Naravno, prelepljivanjen nalepnica sa prevodom, na srpski i uputstvima na srpskom!
Jel to oni nas smatraju idiotima??

boris

pre 13 godina

Piše da su kod nas obavezni zavoji od pamuka jer koža diše. Zaključujemo da kod veštačkih ne diše. A onda odete u neku sportsku/outdoor radnju i vidite da su "aktivni" materijali (koji dišu i odstranjuju vlagu) veštački.
Šta je istina?

Zuki

pre 13 godina

Dok nam deca ginu po putevima nasa vlast se bavi sporednim stvarima. Zasto hitna pomoc, kao kompetentna ustanova ne izadje sa podacima o efikasnosti kompleta prve pomoci? Koliko ljudi je spaseno zahvaljujuci pravilno pruzenoj prvoj pomoci od strane ucesnika u saobracaju?

Ja imam "stari" tip kompleta koji sam kupio u februaru, da kompletiram opremu u automobilu. Rok trajanja mu i dalje vazi i dok ne istekene nemam nameru da ga menjam. Osim ako neko ne ponudi "staro za novo".

Ivan

pre 13 godina

Da li će stranac koji prolazi kroz Srbiju morati da kupi ovaj naš komplet jer njegov iz EU ne ispunjava naš zakon kojeg mora da se pridžava, ne ? Ako neće, zašto onda mi nemožemo kupiti taj iz EU ?

Sanja

pre 13 godina

Nije istina da su u starom kompletu nesterilne komprese,gaze i tipski zavoji.Ukoliko piše na pakovanju da je to sterilna gaza ona to mora i da bude i na rubu je utisnut datum pakovanja odnosno sterilizacije.Sterilizacija se vrši uglavnom u Institutu Vinča.Kaliko zavoji ne mogu da se sterilišu jer su upakovani u celofan.I zašto sad ne iskoristiti staru auto apoteku?

dejan

pre 13 godina

Ajde da batalimo ko je sta rekao nego da se osvrnemo na odgovore ovog koji je ovo pisao!
Kaze saobracajna policija ce da bi se utvrdilo da je sve tu u kompletu moci da salje na vanredni tenicki pregled! U slucaju da je sve uredu ko ce platiti nicim izazvan tehnicki pregled ? To je ono sto mene interesuje jer poznavajuci ovu gamad od nasih saobracajaca ce nas iz zabave svako malo slati na vanredne tehnicke preglede jer ce verovatno odmah stupiti u tak sa firmama koje to rade!
ISto tako nije objasnjeno zasto su u setu najlonske rukavice a ne od latexa koji je mnogo sigurniji i mnogo laksi za rad tj pruzanje prve pomoci!
Isto tako kese cemu one sluze ? Da sa njom zacepim otvorenu ranu ? NE kontam svrhu osim ako u nju nisu namenili da trpamo zube povredjenih ili ne daj boze neki deo tela !
Komlet po onome sto ima ne kosta vise od 1000 dinara pa se pitam gde je i kome je otisao ostatak!
ISto tako me zanima da li je mogao manji prirucnik mislim na velicinu da bude! JEr ja ovo ni sa svojim naocarama ne mogu da citam a da me glava ne zaboli!Srecom pa sam dobro obucen za davanje prve pomoci pa mi ona knjizica nije potrebna ali sta je sa vecinom ?
Isto tako me zanima rok trajanja prve pomoci !
Ova sto se nudi u prvoj pomoci nije po meni adekvatno i ovo je samo jos jedan nacin maltretiranja i izbijanja para iz dzepa naroda!Drugo da je ovo normalna zemlja imala bi na svakih par stotina metara SOS telefone u kojima bi bile i mini prve pomoci!Mnogo prakticnije !

Zare

pre 13 godina

Nisam stručan po ovom pitanju pa ne mogu da komentarišem sadržaj i tehničke stvari u vezi sa Prvom pomoći. Ako i podržim ovaj zakon o bezbednosti u saobraćaju i ovaj pravilnik koji ide uz njega ipak mislim da se nije najbolje ušlo u njegovu primenu. Mislim da je trebalo s obzirom na materijalno stanje gradjana ići na rokove 1+1+1 godina za svaku inovaciju koja se uvodi. Prvu su trebale gume od 2011. te pa od 2012. prva pomoć a zatim ostalo 2013... I u EU i drugim zemljama novi standardi se uvode postepeno i nema smisla stisnuti gradjane na ovaj način jer umesto da ovo sve bude jedna pozitivna stvar dolazimo do toga da se sve ovo posmatra sa jednog izrazito negativnog stanovišta

stv

pre 13 godina

Zamolio bih pisca teksta da još jednom objasni tačku 14.
Da li sam (smo) stručni da pružamo prvu pomoć i šta znači da ne pomeranje povređenog može da mu pomogne.
Normalno da mi je jasno u suštini šta to znači, ali šta ako pružanje prve pomoći sa moje strane izazove smrtonosne posledice ili invaliditet.
Kako da procenim treba li pomerati ili ne povređenog ?
Toliko ste to uprostili i zakukuljili da je smešno,a radi se o ozbiljnoj stvari.
I još nešto. Svaki zavoj, gaza po vađenju iz celofana postaje nesterilna. Ako teramo mak na konac,to znači da čim izvadim zavoj, pri pružanju pomoći, iz celofana treba da ga bacim.

Duško

pre 13 godina

Ovde se radi o običnoj zaradi za određene povlašćene proizvođače. Ko zna pružiti prvu pomoć on zna sa bilo čime. A 99,99 policajaca NE ZNA baš ništa u vezi pružanja adekvatne prve pomoći. Lekar sam, i znam. Ljudi koji pokušavaju pružiti prvu pomoć uglavnom više naštete povređenom.Znači, cela ova priča sa kompletom za prvu pomoć nema veze sa realnošću i stvarnim potrebama. Ima veze samo sa pljačkom građana.

ino

pre 13 godina

Da li iko zna kako je regulisano sto se tice vozaca iz drugih zemalja, da li i oni u svojim motornim vozilima moraju imati ovakve komplete prve pomoci pri (pro)putovanju kroz Srbiju?

bt

pre 13 godina

Nadam se da će se neko setiti da proizvodi prazne "praktične" torbice u koje će građani moći da prebace sadržaj starih kompleta i tako sebe spasu nepotrebnog troška. Niko u celoj ovoj priči nije naveo u kolikom procentu saobraćajnih nesreća se zaista upotrebi bilo šta iz ovog kompleta i koliko života je spaseno zbog posedovanja ovog kompleta. U gradskim sredinama hitna pomoć stiže na mesto nesreće za nekoliko minuta a na autoputevima sudari su najčešće takvi da nikakav paket hitne pomoći nije od koristi. Ovo je samo još jedna ujdurma vlasti da se nekome namesti posao, a priče o prirodnim materijalima, "inficiranju rana" zbog nesterilnih gaza, razvoju domaće industrije i zapošljavanju 500 radnika su krajnja demagogija.

Fabs

pre 13 godina

Ja upravo posedujem paket za prvu pomoc koji sam dobio uz automobil uvezen iz Nemacke po njihovom standardu 16134. U njemu poostoji papir sa sadrzajem koji je razumljiv i na nasem jeziku(napisano je na Hrvatskom) i sadrzi sve ovo sto je nabrojano gore.

jao meni

pre 13 godina

Pa zar mi koji smo decenijama za evropom, i mi ciji se ministri lece u zemljama evrope, uvodimo neka pravila i glumimo da smo najpametniji, da su nasi zavoji bolji od Nemackih , Francuskih itd.Nesterilizovani zavoji-Smesno, toplo cebence-smesno, a gde su vam dragi nasi naucnici tu VUNENE CARAPE-V.RUKAVICE,Letnji vazduh u gumama, dajte molim vas izmislite jos nesto po cemu cemo biti ispred zemalja EU. Pa to je smesno, kome su sada zafalile pare ovog napacenog naroda.

genesys

pre 13 godina

Kupujmo prirodno, oovaj, kupujmo domace, oooooovaj, kupujmo sterilno, ooooooooovaj cak smo sveobuhvatniji nego EU - opet smo lideri u regionu (a i sire), bRe!

Harac jos jednoj propaloj firmi, Galenici, kakvi humanitarni prilozi ... Postojeci paketi se ne mogu dopuniti, a ako iz novog nesto iskoristis onda samo odes apoteku?

Dr Petrović

pre 13 godina

U saobraćajnoj nesreći, koja se desi u sterilnoj hirurškoj sali, je nemoguće da rana bude sterilna te da je može nesterilni zavoj inficirati.
Pa dobro, koji je "genije" pisao ovaj tekst?
Trgovac, možda, ali medicinar, sačuvaj Bože.
Da li je dobro da nam trgovci upravljaju lečenjem?
Ili Tako Već Jeste?

mirce

pre 13 godina

Trgovine bi morale da izbace iz prodaje neadekvatne pribore za prvu pomoć a ako to ne urade da budu adekvatno kažnjene a kupci obeštećeni.U prodaji bi trbalo da budu samo oni pribori koji zadovoljavaju standard propisan novim zakonom.

Pljačkan iz dana u dan

pre 13 godina

Pljačka. Komplet je preskup, premalo firmi je dobilo licencu, (pa sve miriše na davanje de fakto monopola uz "tal", za šta naročitu sumnju pobuđuje deljenje licenci od sad manje-više legendarnog Ministarstva zdravlja na čijem je čelu Tomica Večiti), a priče o tome kako su kompleti koji se prodaju kod nas "kvalitetniji" od onih iz EU je samo za naivne, da ne kažem glupe. Sem toga, u većem broju značajnih članica EU obaveza posedovanja kompleta za prvu pomoć i ne postoji - http://www.vrelegume.rs/strana.php?rubrika=31&&id_cikkek=1643
i to ne bez razloga (stav je da je od nepružanja gore nestručno pružanje pomoći postradalima).

Par pitanjaca

pre 13 godina

>> 15. Izotermalni prekrivač najmanje dužine 15 cm x 200 cm, za jednokratnu pomoć / 1 komad

A šta ću da pokrijem sa prekrivačem širine 15cm?


>> Iako je novi Pravilnik i rađen kako bi se uskladili propisi Srbije i EU, on je u određenoj meri čak sveobuhvatniji od onih koji važe u Evropi.

Ne, nego pravi komentar je: on uopšte nije u skladu sa evropskim propisima. Naši panduri su naravno pametniji od svih u Evropi.


>> Provera ispravnosti kompleta vršiće se na tehničkom pregledu a saobraćajna policija će upućivanjem vozila na kontrolni tehnički pregled, utvrđivati njihovu ispravnost

pa onda odmah ispod

>> Saobraćajna policija neće oduzimati neispravne komplete prve pomoći već će samo utvrđivati njihovu ispravnost.

Dakle ko utvrđuje ispravnost - lica na tehničkom pregledu ili panduri?

ShmizlaBre

pre 13 godina

Cuh veceras na RTS, cini mi se hronika ili dnevnik...kaze novinarka da, kada vidimo saobracajku....stanemo, prvo okrenemo 94....doktori kada budu dosli mocice da se posluze NASOM kutijom PRESKUPE "Prve pomoci", jer tacno znaju cime mogu da raspolazu.!!???


A ja OPET da kupim NOVU PRESKUPU "Prvu pomoc"???

Dejan

pre 13 godina

Pa ovi su pravi maheri kako od ove sirotinje da iscukaju i poslednji dinar I da pune svo djepove. NIJE DOBAR STARI 'NOVI' KOMPLET PA CEMO DA KUPUJEMO DOMACE PAPRENE KOJI SU CAK DOPUNJENI U ODNOSU NA STRANE ZAPADNE...SRAMOTA

Ivan

pre 13 godina

Da li će stranac koji prolazi kroz Srbiju morati da kupi ovaj naš komplet jer njegov iz EU ne ispunjava naš zakon kojeg mora da se pridžava, ne ? Ako neće, zašto onda mi nemožemo kupiti taj iz EU ?

genesys

pre 13 godina

Kupujmo prirodno, oovaj, kupujmo domace, oooooovaj, kupujmo sterilno, ooooooooovaj cak smo sveobuhvatniji nego EU - opet smo lideri u regionu (a i sire), bRe!

Harac jos jednoj propaloj firmi, Galenici, kakvi humanitarni prilozi ... Postojeci paketi se ne mogu dopuniti, a ako iz novog nesto iskoristis onda samo odes apoteku?

bt

pre 13 godina

Nadam se da će se neko setiti da proizvodi prazne "praktične" torbice u koje će građani moći da prebace sadržaj starih kompleta i tako sebe spasu nepotrebnog troška. Niko u celoj ovoj priči nije naveo u kolikom procentu saobraćajnih nesreća se zaista upotrebi bilo šta iz ovog kompleta i koliko života je spaseno zbog posedovanja ovog kompleta. U gradskim sredinama hitna pomoć stiže na mesto nesreće za nekoliko minuta a na autoputevima sudari su najčešće takvi da nikakav paket hitne pomoći nije od koristi. Ovo je samo još jedna ujdurma vlasti da se nekome namesti posao, a priče o prirodnim materijalima, "inficiranju rana" zbog nesterilnih gaza, razvoju domaće industrije i zapošljavanju 500 radnika su krajnja demagogija.

Duško

pre 13 godina

Ovde se radi o običnoj zaradi za određene povlašćene proizvođače. Ko zna pružiti prvu pomoć on zna sa bilo čime. A 99,99 policajaca NE ZNA baš ništa u vezi pružanja adekvatne prve pomoći. Lekar sam, i znam. Ljudi koji pokušavaju pružiti prvu pomoć uglavnom više naštete povređenom.Znači, cela ova priča sa kompletom za prvu pomoć nema veze sa realnošću i stvarnim potrebama. Ima veze samo sa pljačkom građana.

Dr Petrović

pre 13 godina

U saobraćajnoj nesreći, koja se desi u sterilnoj hirurškoj sali, je nemoguće da rana bude sterilna te da je može nesterilni zavoj inficirati.
Pa dobro, koji je "genije" pisao ovaj tekst?
Trgovac, možda, ali medicinar, sačuvaj Bože.
Da li je dobro da nam trgovci upravljaju lečenjem?
Ili Tako Već Jeste?

Jovan Prijić

pre 13 godina

"...u svakom od paketa za prvu pomoć nalazi se po jedno uputstvo za upotrebu..." za čije čitanje je potrebno 15ak minuta. Za to vreme unesrećeni moće da umre nekoliko puta.

Pljačkan iz dana u dan

pre 13 godina

Pljačka. Komplet je preskup, premalo firmi je dobilo licencu, (pa sve miriše na davanje de fakto monopola uz "tal", za šta naročitu sumnju pobuđuje deljenje licenci od sad manje-više legendarnog Ministarstva zdravlja na čijem je čelu Tomica Večiti), a priče o tome kako su kompleti koji se prodaju kod nas "kvalitetniji" od onih iz EU je samo za naivne, da ne kažem glupe. Sem toga, u većem broju značajnih članica EU obaveza posedovanja kompleta za prvu pomoć i ne postoji - http://www.vrelegume.rs/strana.php?rubrika=31&&id_cikkek=1643
i to ne bez razloga (stav je da je od nepružanja gore nestručno pružanje pomoći postradalima).

ShmizlaBre

pre 13 godina

Cuh veceras na RTS, cini mi se hronika ili dnevnik...kaze novinarka da, kada vidimo saobracajku....stanemo, prvo okrenemo 94....doktori kada budu dosli mocice da se posluze NASOM kutijom PRESKUPE "Prve pomoci", jer tacno znaju cime mogu da raspolazu.!!???


A ja OPET da kupim NOVU PRESKUPU "Prvu pomoc"???

Par pitanjaca

pre 13 godina

>> 15. Izotermalni prekrivač najmanje dužine 15 cm x 200 cm, za jednokratnu pomoć / 1 komad

A šta ću da pokrijem sa prekrivačem širine 15cm?


>> Iako je novi Pravilnik i rađen kako bi se uskladili propisi Srbije i EU, on je u određenoj meri čak sveobuhvatniji od onih koji važe u Evropi.

Ne, nego pravi komentar je: on uopšte nije u skladu sa evropskim propisima. Naši panduri su naravno pametniji od svih u Evropi.


>> Provera ispravnosti kompleta vršiće se na tehničkom pregledu a saobraćajna policija će upućivanjem vozila na kontrolni tehnički pregled, utvrđivati njihovu ispravnost

pa onda odmah ispod

>> Saobraćajna policija neće oduzimati neispravne komplete prve pomoći već će samo utvrđivati njihovu ispravnost.

Dakle ko utvrđuje ispravnost - lica na tehničkom pregledu ili panduri?

A

pre 13 godina

Pretpostavljam da ce sledece godine moci da se registruje vozilo samo ako je proizvedeno u Srbiji, u garderobi koja je proizvedena u Srbiji. Nece moci da se vozi sa satom na ruci i suncanim naocarama jer mogu da prouzrokuju povrede prilikom sudara, osim ako su, naravno, proizvedeni u Srbiji jer su onda bezbedni i vase oci i ruka samo na nase materijale mogu da se priviknu.
Uostalom, u prvoj pomoci makazice i cebe nisu nase proizvodnje, samim tim je i ceo komplet nelegalan i nebezbedan za upotrebu.

P.S. A zasto se skolske knjige stampaju u Kini?

igor

pre 13 godina

I onda kad dobijemo upitnik i krenemo da se usaglasavamo sa EU, lepo cemo morati da ukinemo ovaj propis jer nije u skladu...

Ako EU vec nema alternativu, kog djavola pametujete ???
Prepisite EU propise i zakone.


I jos nesto, kad smo vec kod ZOS i EU:

1. navedite mi zemlju clana EU u kojoj je najmanja kazna 1/6 prosecne plate.

2. Navedite mi zemlju EU gde se propisi razlicito primenjuju u zavisnosti od starosti vozila. Ovde mislim na genijalnu ideju da zimske gume moraju imati samo novija vozila ?!?!?!?!

3. kako to da u zemljama Skandinavije nisu obavezne zimske gume, a Srbi moraju da ih kupe ?

4. u koliko zemalja EU se za 21 km/h prekoracenje dobija kao minimalna kazna suspenzija dozvole na mesec dana + bodovi ???

5. Zasto je zabranjen radar detektor kada studije pokazuju da vozaci koji koriste taj uredjaj ucestvuju u manje nezgoda?

itd. itd. itd.

Ja

pre 13 godina

Grozim se krvi i iznutrica i sigurno ću, ako budem prisustvovao nekom udesu, pre povratiti i pasti u nesvest nego što ću nekom spasavati život kaliko zavojem i sterilnom gazom. Ali najviše me nervira obrazloženje da se ovim pomaže domaća industrija. Šta još možemo očekivati od pametnih vlasti? Naredbu da se sudaramo i krvarimo, kako bi se što više kompleta iskoristilo, jer se i time pomaže domaća industrija? Možda bolje i da poginemo, jer se time pomaže drvna industrija sanduka, jel?

Dejan

pre 13 godina

Pa ovi su pravi maheri kako od ove sirotinje da iscukaju i poslednji dinar I da pune svo djepove. NIJE DOBAR STARI 'NOVI' KOMPLET PA CEMO DA KUPUJEMO DOMACE PAPRENE KOJI SU CAK DOPUNJENI U ODNOSU NA STRANE ZAPADNE...SRAMOTA

Milosev kum

pre 13 godina

"Jedan od razloga je i jezička barijera. Prema domaćem standardu, svi natpisi na kutiji i oznake na predmetima moraju biti na srpskom jeziku, kako se ne bi stvarala zabuna kod vozača."
Ovo je kljucno!
Cudim se, kako onda tu barijeru prevazilazi onolika roba, iz inostranstva? Naravno, prelepljivanjen nalepnica sa prevodom, na srpski i uputstvima na srpskom!
Jel to oni nas smatraju idiotima??

jao meni

pre 13 godina

Pa zar mi koji smo decenijama za evropom, i mi ciji se ministri lece u zemljama evrope, uvodimo neka pravila i glumimo da smo najpametniji, da su nasi zavoji bolji od Nemackih , Francuskih itd.Nesterilizovani zavoji-Smesno, toplo cebence-smesno, a gde su vam dragi nasi naucnici tu VUNENE CARAPE-V.RUKAVICE,Letnji vazduh u gumama, dajte molim vas izmislite jos nesto po cemu cemo biti ispred zemalja EU. Pa to je smesno, kome su sada zafalile pare ovog napacenog naroda.

Perica

pre 13 godina

Dzaba ljudi trošite vreme na komentare,
ovi šta su naumili to će i da ostvare.Par nestručnih slepaca sedne i naprave zakon,uostalom sve je to viđeno već na mnogim primerima do sada.(svetla preko dana,lanci za sneg u novembru,sačekuše pandura u svakom kukuruzu,drumska mafija ...eeee živote
Mislim da će većina normalnih platiti i ovu globu i ništa,ko nam je kriv što smo rođeni na pogrešnom mestu.

Fabs

pre 13 godina

Ja upravo posedujem paket za prvu pomoc koji sam dobio uz automobil uvezen iz Nemacke po njihovom standardu 16134. U njemu poostoji papir sa sadrzajem koji je razumljiv i na nasem jeziku(napisano je na Hrvatskom) i sadrzi sve ovo sto je nabrojano gore.

seher

pre 13 godina

Pljačka, pljačka, i pljačka. Još jedan način da propale državne firme (i kvazi državne) i političari drpe koji dinar od naroda. Odluka o standardizaciji paketa prve pomoći nebulozna je kao i ona o zimskim gumama.Umesto da prave puteve i popravljaju saobracajnu infrastrukturu, sto je preduslov svake bezbednosti u saobracaju, oni namestaju posao nekim propalim firmama.E sada kada budemo ko ovcice pokupovali nove i veoma jeftine pakete prve pomoci (zamislite, cena je sitnica, kao u Sloveniji!!), bicemo bezbedni i spasicemo mnooooogo zivota na nasim putevima. Strasno!

dejan

pre 13 godina

Ajde da batalimo ko je sta rekao nego da se osvrnemo na odgovore ovog koji je ovo pisao!
Kaze saobracajna policija ce da bi se utvrdilo da je sve tu u kompletu moci da salje na vanredni tenicki pregled! U slucaju da je sve uredu ko ce platiti nicim izazvan tehnicki pregled ? To je ono sto mene interesuje jer poznavajuci ovu gamad od nasih saobracajaca ce nas iz zabave svako malo slati na vanredne tehnicke preglede jer ce verovatno odmah stupiti u tak sa firmama koje to rade!
ISto tako nije objasnjeno zasto su u setu najlonske rukavice a ne od latexa koji je mnogo sigurniji i mnogo laksi za rad tj pruzanje prve pomoci!
Isto tako kese cemu one sluze ? Da sa njom zacepim otvorenu ranu ? NE kontam svrhu osim ako u nju nisu namenili da trpamo zube povredjenih ili ne daj boze neki deo tela !
Komlet po onome sto ima ne kosta vise od 1000 dinara pa se pitam gde je i kome je otisao ostatak!
ISto tako me zanima da li je mogao manji prirucnik mislim na velicinu da bude! JEr ja ovo ni sa svojim naocarama ne mogu da citam a da me glava ne zaboli!Srecom pa sam dobro obucen za davanje prve pomoci pa mi ona knjizica nije potrebna ali sta je sa vecinom ?
Isto tako me zanima rok trajanja prve pomoci !
Ova sto se nudi u prvoj pomoci nije po meni adekvatno i ovo je samo jos jedan nacin maltretiranja i izbijanja para iz dzepa naroda!Drugo da je ovo normalna zemlja imala bi na svakih par stotina metara SOS telefone u kojima bi bile i mini prve pomoci!Mnogo prakticnije !

Sanja

pre 13 godina

Nije istina da su u starom kompletu nesterilne komprese,gaze i tipski zavoji.Ukoliko piše na pakovanju da je to sterilna gaza ona to mora i da bude i na rubu je utisnut datum pakovanja odnosno sterilizacije.Sterilizacija se vrši uglavnom u Institutu Vinča.Kaliko zavoji ne mogu da se sterilišu jer su upakovani u celofan.I zašto sad ne iskoristiti staru auto apoteku?

boris

pre 13 godina

Piše da su kod nas obavezni zavoji od pamuka jer koža diše. Zaključujemo da kod veštačkih ne diše. A onda odete u neku sportsku/outdoor radnju i vidite da su "aktivni" materijali (koji dišu i odstranjuju vlagu) veštački.
Šta je istina?

somi

pre 13 godina

LJudi, ne razumete!Od sada pa na dalje i u buduce,automobile mogu da voze medicinske sestre-tehnicari i lekari.A mi moramo da ucimo,polazemo, i da dobijemo licencu od naseg TOMICE!

Zare

pre 13 godina

Nisam stručan po ovom pitanju pa ne mogu da komentarišem sadržaj i tehničke stvari u vezi sa Prvom pomoći. Ako i podržim ovaj zakon o bezbednosti u saobraćaju i ovaj pravilnik koji ide uz njega ipak mislim da se nije najbolje ušlo u njegovu primenu. Mislim da je trebalo s obzirom na materijalno stanje gradjana ići na rokove 1+1+1 godina za svaku inovaciju koja se uvodi. Prvu su trebale gume od 2011. te pa od 2012. prva pomoć a zatim ostalo 2013... I u EU i drugim zemljama novi standardi se uvode postepeno i nema smisla stisnuti gradjane na ovaj način jer umesto da ovo sve bude jedna pozitivna stvar dolazimo do toga da se sve ovo posmatra sa jednog izrazito negativnog stanovišta

stv

pre 13 godina

Zamolio bih pisca teksta da još jednom objasni tačku 14.
Da li sam (smo) stručni da pružamo prvu pomoć i šta znači da ne pomeranje povređenog može da mu pomogne.
Normalno da mi je jasno u suštini šta to znači, ali šta ako pružanje prve pomoći sa moje strane izazove smrtonosne posledice ili invaliditet.
Kako da procenim treba li pomerati ili ne povređenog ?
Toliko ste to uprostili i zakukuljili da je smešno,a radi se o ozbiljnoj stvari.
I još nešto. Svaki zavoj, gaza po vađenju iz celofana postaje nesterilna. Ako teramo mak na konac,to znači da čim izvadim zavoj, pri pružanju pomoći, iz celofana treba da ga bacim.

Nikola

pre 13 godina

A sta da radimo sa ovim sto imamo ? jel ima neko da daje staro za novo ili da jednostavno pobacamo stare ?
Ko ce da nam vrati pare za ove sto imamo ?

Zuki

pre 13 godina

Dok nam deca ginu po putevima nasa vlast se bavi sporednim stvarima. Zasto hitna pomoc, kao kompetentna ustanova ne izadje sa podacima o efikasnosti kompleta prve pomoci? Koliko ljudi je spaseno zahvaljujuci pravilno pruzenoj prvoj pomoci od strane ucesnika u saobracaju?

Ja imam "stari" tip kompleta koji sam kupio u februaru, da kompletiram opremu u automobilu. Rok trajanja mu i dalje vazi i dok ne istekene nemam nameru da ga menjam. Osim ako neko ne ponudi "staro za novo".

mirce

pre 13 godina

Trgovine bi morale da izbace iz prodaje neadekvatne pribore za prvu pomoć a ako to ne urade da budu adekvatno kažnjene a kupci obeštećeni.U prodaji bi trbalo da budu samo oni pribori koji zadovoljavaju standard propisan novim zakonom.

ino

pre 13 godina

Da li iko zna kako je regulisano sto se tice vozaca iz drugih zemalja, da li i oni u svojim motornim vozilima moraju imati ovakve komplete prve pomoci pri (pro)putovanju kroz Srbiju?

Breka

pre 13 godina

U vecini zapadnih zemalja nije preporucljivo POMJERATI povrijedjenu osobu zbog eventualne povrede kicme. Ne treba ni govoriti da obzirom na broj automobila i saobracajnih nesreca ovo je rezultat dugogodisnjeg iskustva.

Ivan

pre 13 godina

Zdravstveni radnik sam više od 10 godina završio sam srednju i višu medicinsku školu, kao i sanitetsku obuku u vojsci. OSNMOVNA stvar koju su me učili u toku mog školovanja je da se PRVA pomić na licu mesta pruža priručnim sredstvima šta god vam se nađe pd ruku. Za imobilizaciju koristite granu, deleove svoje odeće ili odeće unesrećenog, nije bitna sterilnost kad neko ima obilno krvavljenje nije bitno s čim ćete izvršiti kompresiju bitno je zaustaviti i spasiti život. NE TREBA vam za pruženje prve i osnovne pomoću profesionalni hirurški materijal, TREBA vam znanje koje prosečan građanin ove zemlje nema jer su "demokrate" odavno ukinule civilnu zaštitu u kojoj su nekad morali svi da učestvuju i da nauče takve stvari. Ovo zakon koji je donet da i onako prebogatim tajkunskim firmama donese extra profit. ovo nema blage veze s mozgom. Taj komplet se uglavnom i ne može izvaditi iz smrskanog automobila kad nekome trebate da pružite ozbiljnu pomoć pa i onako ako se neko i usudi da pruži prvu pomoć pre sanitetske ekipe, on uglavnom upotrebi bilo šta priručno šta mu s enađe pd rukom i to i jeste poenta pružanja prve pomoći, sve ostalo je STRUČNA med. pomoć i ona se pruža od strane STRUČNIH lica. Svi koji drugačije misle, nemaju pojma ni o medicini ni o značaju prve pomoći.

Dragan Jošić

pre 13 godina

Zaustavio je saobraćajac Turskog državljanina na privremenom radu u Nemačkoj prilikom proputovanja na godišnji odmor na rodnoj grudi. Ovaj, naravno poseduje prvu pomoć sa sintetičkim materijalima, prema propisima u Nemačkoj.
Nagradno pitanje glasi:
Kako postupa saobraćajac?
1.Šalje ga na vanredni tehnički pregled
2.Oprašta mu "prekršaj"
3.Uzima mu "razumnu" novčanicu i uz osmeh ga upozorava da obavezno nabavi "prirodne" materijale za dobro njega i njegove porodice.
Molim Vas glasajte.

Зоран

pre 13 godina

Хтели смо капитализам, ево нам га. Оваквих отимачина уз глупаве изговоре ће бити све више, и од стране државе и од стране компанија. ...(samo polako, 2. oktobar 2010 03:00)

Зависи и чији капитализам. Није сваки исти. У САД ми не треба ни троугао, ни прва помоћ, ни прслуче, ни противпожарни апарат, ни технички преглед, овде где сам не треба ни тест издувних гасова, не требају ми ни зимске гуме, ни комплет сијалица, ни топло ћебе, а ни појас не стављам, јер ме нико не зауставља. Имам резервну гуму, дизалицу и кључ. НИШТА ВИШЕ. А у Србију кад дођем, у кола не седам, не дао бог, из милион разлога. Прво како возите, а друго кола ми мала да све ово стане у њих.А није ми баш ни јетино, посебно бензин и путарина. Овде не знам шта је путарина.

zack

pre 13 godina

"2. Zar ne mogu da kupim nekoliko novih artikala i dopunim stari komplet?

Dopuna starih paketa nije moguća. ..."

"13. Ako upotrebim nešto iz paketa, da li ću morati da kupim novi?

Ne. U apotekama će postojati i pojedinačni artikli kojima će građani moći da dopune nove pakete. "

"Нови" комплети су магични, у односу на старе...

POSMATRAČ

pre 13 godina

U neka sretnija vremena kada je ZASTAVA proizvodila automovile, a ne sastavljala, uz novokupljeni automobil dobio sam:

1 Važeču Prvu pomoć premaa tadašnjem važećem JUS-u,

2. Trokut ili ti trougao za obeležavanje zaustavljenog vozila i

3. Komplet sijalica i osigurača prena tada važećem zakonu.

Ista situacija je bila i sa inostranim automobilima. prodavac je bio u OBAVEZI da svako prodato vozilo ima važeću i propisanu opremu.

Nije socijalizam bio tako zaostau u odnosu na današnjicu.

zlatkoninkovic@gmail.com

pre 13 godina

Kad sam prethodni put ostavio dva linka komentar mi nije bio objavljen. Našao sam na netu, na dva mesta uputstvo za pružanje prve pomoći. Ko hoće može da mi se javi, poslaću mu link i lepo odštampaš na A4 formatu. Ono šta hoću reći ovom prilikom je:
1. "Uz to, kako je ranije objašnjeno, artikli u starim paketima nisu sterilni." Aahaaaaa. Pa svi znamo, tj smatramo kao normalnim da je svaki medicinski artikal sterilan i kao takav spreman za upotrebu. I sad odjednom artikli u starim paketima nisu sterilni.
2. "Dopuna starih paketa nije moguća. Jedan od razloga je i činjenica da na starim kutijama nema šifre koji je zapravo i garancija da imate originalni paket. Šifra podrazumeva oznaku tipa vozila (tip A za motore i Tip B za automobile) i kod utvrđen standardom SRPS Z.B2.001." Prevedeno na svakodnevni jezik mi ustvari kupujemo samo torbicu koja je iscrtana i ispisana kao strip umesto stare koja je bila jednobojna.
3. "U apotekama će postojati i pojedinačni artikli kojima će građani moći da dopune nove pakete." Ono šta sam rekao malopre, kupujemo torbicu. Paket može da se dopuni u apoteci, ali ne mogu u apoteci da se kupe svi potrebni artikli jer su bez torbice. Što reče neko "ako ćemo da teramo mak na konac"... A šta ako u nekom scenariju oštetim torbicu, npr zakaćim nečim i pocepam? I šta onda, ne smem da promenim torbicu jer na ovoj "po standardu" piše sve i svašta? Znaju i oni da bismo mi svi otišli u apoteku i pokupovali sve šta nam treba, ovako nas torbicom teraju da kupimo već napravljen komplet. Drugim rečima, ako neko ima onu komplet kutiju, ne može ni da prepakuje u tu staru torbicu koja odgovara tom pakovanju, jer će da ga zezaju. Lopovluk.
4. "Saobraćajna policija neće oduzimati neispravne komplete prve pomoći već će samo utvrđivati njihovu ispravnost." Evo i dalje da tražimo dlaku u jajetu. Kako oni misle da saobraćajna utvrđuje njihovu ispravnost kad po novom zakonu vozači ne smeju da izleze iz vozila kad ih policija zaustavi. Kako ja onda njemu da pokažem paket koji se nalazi u prtljažniku ako ne smem da izlazim iz automobila? :-) :-) :-)

Goran

pre 13 godina

Vozim auto od 30.000 evra uz koji sam naravno dobio komplet prve pomoci koji je dobar za celu Evropu,ali nije za Srbiju.Nije mi problem da odvojim jos 25 evra za domacu pamet,ali se pitam DOKLE BRE?Zasto da placam vas nerad i hirove kojima krpite budzet?

bOrKo

pre 13 godina

Zaista sam srecan sto sam ucio prvu pomoc i domacinstvo tokom skolovanja, a oni kao produkt komunizma je ukinuto i umesto da se uvede + seksologija za vise razrede, vi ste uveli gradjansko vaspitanje i veronauku u obrazovanje.
Visoko produktivno znanje nema sta!Svi osim crkve i parlamenta su ocigledno svesni da je prva pomoc veoma bitna,kao i domacinstvo jer su nekim krajnje nezgodnim situacijama djaci bili edukovani kroz radne zadatke i simulaciju da obave pomoc ili sebi spreme obrok za prehranjuvanje.Sexualno vaspitanje je danas jako bitno zbog ranih polnih kontakata, kako bi se deca na vreme upoznala i sa narkoticima i polno prenosivim bolestima,jednom reci na vreme upozoril i naucili.
Ovo je dokaz da u ovoj zemlji vlada geriatrija i devijantni psihicki nestabilni ljudi.
Pa bi edukacija odnosno ispt vozaca u vezi prve pomoci i zastite bio samo formalnog karaktera.
Taman ste u skolstvu izvrsili reformu, ali morace ponovo na zalost.
Religija se uci u crkvama,polemisanje na filozofkom univerzitetu, a zivot u skoli, a ne na ulicama.
Pogubljene duse skupljajte isperd i ne zanosite se time da ste drzavororni i ekonomski isplativi.
Takodje bi i svi autobusi morali da nose za maximalan br putnika,kao i lance da bi mogli da voze po beogradu kad putare sneg jednostavno u decembru, januaru, februaru tradicionalno iznenadi.
takodje ni jedan strani drzavljanin nesme da vozi auto kroz ovu Srbiju bez ove i iskljucivo ove prve pomoci.
To ni zapadna ni istoca evreopa nema.
molim novinare istrazivace da se mobilisu i prikazu kako kontrolisu strance i da li im oduzimaju dozvole i naplacuju kazne po propisima?
To se radi kroz registraciju vozila na duzi period, a ne sa ovako krajnje nestrucnim i neboluznim rokom

Daca

pre 13 godina

Kao medicinski radnik mogu samo da napišem da jedino potpuni ignorant po pitanju urgentne medicinske pomoći, da ne kažem nešto gore, a jedva se uzdržavam, može da propiše 40 i kusur delova kompleta i da se od medicinski nepismenih ljudi čekuje da ih upotrebe na pravilan način. Tu ne pomaže ni osnovna obuka ni ništa slično pri polaganju vozačkog ispita. Jednostavno, najbolje je imati mobilni telefon sa punom baterijom i pozvati pomoć. Za ono što potpuni amater može da učini na mestu udesa sa povredama, ovaj obimni komplet može izazvati samo zabunu. Ono što postoji u starom kompletu uz dodatak termalnog pokrivača ili ono što imaju kupci polovnih vozila uvezenih iz EU sasvim je dovoljno. Još je blesavije uslovljavati ljude nekakvim Galenikinim kompletom jer to sve miriše na "državni posao" za tu firmu. Ko će npr. oceniti od prisutnih vozača da li povredjeni treba ili može da se pomera. Ko će oceniti stepen povreda. Kako da ne... Mnogo puta smo u UC primili pacijente koji su imali više štete od pomeranja ili neadekvatne pomoći nego korisnu intervenciju pre dolaska Hitne.

Vladimir

pre 13 godina

Lopovluk jos jednom. U Sloveniji je sada komplet prve pomoci oko 12 EUR (moze lako da se pronadje po toj ceni). Kada su se menjali kompleti, pocetna cena je bila malo visa, ali je brzo pala. U svakom slučaju nije 24 EUR-a.
Ono što je još bitnije, kada ste kupili komplet u prodavnici, niste morali da brinete da li je atestiran ili ne. Svaki na tržištu je imao dozvolu vlasti. Ovo što se dogadja u Srbiji je samo potrvrda da socijalistički sistem još uvek živi u kome vlast apsolutnu svu odgovornost svaljuje na gradjane (i troškove, naravno), dok sve zakone pokušava da drži u 'sivoj' zoni.

Naravno da uže za vuču u deželi nije obavezno; koji 'genije' je smislio to pravilo i zašto???

Zaista mi je žao svih gradjana Srbije. Često se pitam zašto su to zaslužili?

Odisej

pre 13 godina

Pitam se kako je zakon regulisao neka pitanja ovde. Npr. šta će se desiti ako ja iz najbolje namere pružim nekome pomoć i tako mu nenamerno nanesem još teže povrede. Taj može bez problema da me tuži i da li će me tada neko zaštititi???

Goran

pre 13 godina

Nabavna cena ovih kompleta prve pomoći je ispod 1400 dinara, ja sam preko prijateljice koja radi u firmi koja ih distribuira uzeo za 1800 din. ali više nema, jer je neki partijski drug otkupio celu proizvodnju pa će lepo bogatom srpskom narodu da proda i zaradi najmanje 10 evrića po kompletu. Nazdravlje nam bilo.

dejan

pre 13 godina

prvo,ja sam komplet stari kupio pred dva meseca, ali da, slazem se da sigurno cim se donese zakon o novom paketu prve pomoci, automatski svi stari postanu ne sterilni !
drugo, ja ni sa starim ni sa novim, nesmem nikome da pomognem i neznam ! daleko bilo samo da se nadjem u toj situaciji !
sta da radim kad se plasim.
i trece, ako me saobracajci zaustave i hoce zbog toga da mi naplate kaznu, podmiticu ih besplatnim akcijama !

Digi

pre 13 godina

Ajde ovako da se lepo dogovorimo, posto se ovde apsolutno radi o novcu a da bi mi gradjani vlasnici automobila izbegli dodtna maltretiranja predlazem:
1. Da nam lepo posaljete uplatnice ( a mozemo i sami daih kupimo ) pa da vam uplatimo potrebne iznose a vi samo navedite za kog ministra ili druga.
2. Oni koji nemogu da plate da odu kod lekara da im prepise besandin ili nesto slicno, pa kada ga milicija zaustavi popije jedno tri tablete odjednom saceka pet minuta i onda pocne da se objasnjava zasto mu ne priznaju stari trokut, staro uze za vucu, staru tablicu ali to cete ciniti sa osmehom od uva do uva.I jos jedna napomena iz kola ne izlazite ni slucajno.

ShmizlaBre

pre 13 godina

@Vozač
Necemo da brkamo pojmove. Nemam ja nista protiv da moj komplet "Prve pomoci" koriste lekari ukoliko dodje do vece saobracajke, pa nestane iz njihovih kompleta svega onoga sto treba u takvoj situaciji.

Reporterka na RTS-u rece da prvo pozovemo 94, pa ce oni moci da koriste nas komplet, jer znaju sta ima unutra...
Oni svesno idu na to da mi kupimo komplete, a oni da ih koriste??
Ili ja nista nisam razumela, kao ni vecinu drugih stvari u ovoj zemlji??

p.s. ta prica je isla posle uporedjivanja NOVIH kompleta i "sa gadjenjem na licu" starih kompleta.

Da ne bude zabune...SVOJIM KOLIMA BIH UVEK PREVEZLA BILO KOG POVREDJENOG, UKOLIKO GA JE MEDICINSKO OSOBLJE ZBRINULO.

Naravno, necu dalje replicirati. Hvala na prostoru.

niko bitan

pre 13 godina

Meni se cini da bi na ovom tekstu trebala da stoji napomena " PLACENI OGLAS".
Galenika ima prakticnije pakovanje,Galenika ima ovo ,Glenika ima ono ....

Dejan

pre 13 godina

Baš lepo što ste odgovorili na sva pitanja za nas koji ćemo da plaćamo penale kada se konstatuje da nemamo ispravan komplet prve pomoći kod sebe, ali zašto oni koji treba da ih prodaju nemaju pojma šta treba da nude? Gde god sam gledao prodaje se pribor tipa A (za motore), a na nekim od tih mesta ni nemaju pojma da zapravo postoje dva tipa. U Merkatoru se na primer još mogu naći paketi po JUS standardu (nevažeči), Maxi, OMV imaju samo tip A. Da li ova država misli da mi kao magarci treba da pročešljamo ceo grad da bi smo našli onaj pribor prve pomoći koji nam zapravo treba po zakonu? Najlakše je objaviti zakon i reći "e sad je tako". Malo poradite i na logističkoj podršci i edukaciji za sprovođenje istog.

Stanko Savitch

pre 13 godina

...bice interesantno propratiti prvu tuzbu za nestrucno pruzanje pomoci povredjenom na putu.
Ja kao advokat, evo nudim se, da branim svakog kome je pruzena nestrucna pomoc dok je bio povredjen na putu, posebno upotrebom kompleta hitne pomoci, ljudi manite se corava posla dajte da posao pruzanja hitne medicinske pomoci rade strucna i osposobljena lica.

Ova mara nece imati samara

pre 13 godina

@ seher, 1. oktobar

Nisu one propale jer su stree, vec su naterane u dug pljackom i niko nije nikad odgovarao za ex preiod menadzerisanjem, kako su onda djindjicevi navodili nece biti odmazde(bilo u najavi, samo mi nismo to naj bolje razumeli.Covek bio filozof, a ne produktivni clan drustva).20 godina isti ljudi jasu ,kraduckaju, pljackaju,terorisu,vlada uredbama sprovodi ustav i ako su i van zakona i ustava,sve u skladu sa trenutnim potrebama(ulje skuplje ISKON nego u budimpesti).
Svi ovi sto sede u parlamentu svi su pod nekavim imunitetima i kuronjama od zastite.
Ako si posten , cestit, pravedan, nema potrebe da se stitis od sopstvenog naroda(Goran svilanovic kao ministar unutrasnjih poslova mislio da ozbiljno drzava stane na noge, zato i nije imao potrebu da vodi naoruzane pavijane.Kad je video da SPS i tajkuni i dalje vladaju, shvatio je da je ova drzava "DOJI, VIDI, PA IDI".
Orginal farovi, sijalice,4 gume, lanci,saobracajna, registarska tablica I TO NE SA GRBOM ZASTAVE, NEGO HERALDICKA OSNOVA , i ako je opste poznato da su srbi svi stanovnici, ali ne i poreklom.Na taj nacin stitimo poreklo mnogih nasih funkcionerima koji iskreno ni da se prekrste neznaju)...ej dokle su(smo) kolektivno u dubijozi, da vise neznaju gde da traze pare!!!!!
Pa kad sam rekla ruskim ataseima da je kod nas Mobilni porez 28% skamenili su se.
Njihova bezbednost ipak vodi racuna o politici.
Kad si nesvrstan svi te hoce, ali mi jesmo nesvrstani, ali zvanicno ni levo ni desno ni centar a ocemo internacionalu.(dacicu, dok posteno nevratis koferce, nemamo o cemu da razgovaramo)
20 godina niko iz visoke politike nije nikog kaznio, a to je danasnji ceo saziv parlamenta i sve gurbete koji su bili ministri, predsednici,zamenici republike i na lokalnom nivou.
Glasacu jedino na izborima za Nemicu VERICU BARAC,da narodu bude nemac, a vlasti izvrsnoj FASISTA(i ako mi je deda jedan bio u logoru i ropstvu u nemackoj i imao snagu da prezivi, a drugi u logoru banjica)Upravnici oba logora se znaju imena, da nebude zabuna oko rehabilitacije odredjenih sto su danas u trendu(netrazim naknadu, ali ako bude rehabilitacije, molim da i sve ostale zrtve isplatite kaO I SVIM ANTI FASISTICKIM POKRETIMA,CISTO ZBOG PRAVDE!).
Da se konacno kriminalci zaustave, svi koji su se okaljali u ime partije o narod i drzavu i od nje profitirali i iste ojadili,pa se sami pitaju, kako sad to ?!?!?!
znate koja je razlika ovih svih,sto pljuju po komunizmu?
Upravo ta sto sad demokratski mogu da menjeju imena,preko preporucenih firmi sklapaju ugovore........
eto, a vi ako nasednete na sve ove zakone vozaci i ne blokirate ulice ako drzava da ultimatum, onda ste stvarno pavijani, u kljucujuci i mene kao suvozaca.
Ijos jednom za opomenu svima koji se usude da pomeraju zrtve u udesu,ako je siguran da nema visok pritisak onda moze da mu podigne noge, priveze ruku ako je doslo do krvarenja, ali ne i da ga zbrinjava.
Ako se ponese srpskim zakonom , moze odgovarati pred zenevom kao glavni krivac za nastupeli SMRT.prouzrokavnu nestrucnim rukovodkjenjem.
Pozivam organizacije taxista, sve vozace njihove firme da blokiraju ulice dikle god drzava neskine ultimatum, jer ovi zakoni nisu privredni, a ispostavlja se da su extreman udar na budzet.
Drzava kaze da mleko i ulje,plata stabilizacija iduce godine, pa ce tako biti i na sve moguce zamisljene prihode.
Naravno ako gradjani saeru u prva dva meseca minus, onda vam je propala psihiholoska reforma,mi vam nismo ni grci ni swedjani ni nemci da gutamo bas svasta,a jesmo tolerantni , do granice!

nesa

pre 13 godina

Interesuje me gde mogu da kupim galenikinu prvu pomoc po ceni od 2400 din.Ja istu vec danima trazim i nisam uspeo da je nadjem po toj ceni ,zamolio bih vas da mi date iformaciju gde .Do sada sam nalazio sa cenama 0d 255o do3500 din.
Zanimljivo je ovo oko prvih pomoci koje imamo autima od stranih proizvodjaca,indenticnu prvu pomoc imam od 2006 uz automobil je stigla samo je druge boje a sve je sterilno i nije domaca i ne verujem da nije kvalitetna.Pitam sta sa ljudima koji dolaze i prolaze kroz srbilju dali i oni treba da traze nase prve pomoci da bi bili bezbedni u saobracaju i postovali novu saobracajnu regulativu tj harac

Aleksandar

pre 13 godina

U zadnjoj SAT emisiji voditelj je otvarao ove dve tri prve pomoci,da pokaze sadrzaje istih. Sve po njima zadovoljavaju nove standarde ali ovo je smesno tj. zalosno koliko je visoka cena ovih kompleta. Najeftiniji je oko 2500. A onaj dodatak za vestacko disanje obicna kesa sa rupom,a jos im je bolji onaj prekrivac,sajedne strane zlatan sa druge srebrn,ono mi vise lici na foliju za uvijanje poklona. Da su stavili onu izolaciju sto ide ispod laminata bolje bi bilo. Sve u svemu ne pada mi na pamet da placam ovo,sam cu je napraviti,materijal kupiti u apoteku,ispisati oznake,kostace me do 1000 dinara plafon. Ja da punim nekom d...,neka hvala

Relja

pre 13 godina

Ovo je kao da slušam nekog birokratu iza šalterskog stakla....

A šta se dešava kada "oskrnavim" kompletnost ove prve pomoći pošto iskoristim npr jedan zavoj. Je li moram da kupujem ponovo ceo komplet zato što svaki predmet u njemu mora da ima potrebnu oznaku?

Koliko reči da bi se opravdalo uzimanje po 2400 din po kolima.

UA LOPOVI!!!!!!!!!

janez

pre 13 godina

Komplet za prvu pomoc u Sloveniji u njihovom auto-moto savezu i na svakoj benzinskoj pumpi kosta 12 evra i ne 20 i kusur kako izjavljuje ovaj gospodin.Opet treba malo odrati ovaj jadan narod i naplatiti im duplo vise nego sto to kosta u Evropskoj uniji!

Panto

pre 13 godina

Ljudi,ovo je strasno sta nam rade!!!Svi njihovi razlozi su krajnje uvredljivi za nas.Kad kupimo sve ove zavoje u apotekama,kako oni ne mogu biti sterilni,ali moramo da imamo adekvatnu torbicu na kojoj pise prva pomoc na srpskom a ne na engleskom,sramota,to znaci da smo nepismeni.Ma to treba sve u rudnik pa neka tamo razmisljaju.

tv-putnik

pre 13 godina

Прва помоћ је одувек била обавезна, али власти су овога пута претерале...

Зимске гуме су најбоље животно осигурање и спасиће много живота!

Овај доле што тврди да "зимске гуме нису обавезне у Скандинавији" - прича глупости. Можеш ти брајко (ако је лепо време и сув коловоз) да се опробаш и да возиш у зимском периоду (15.окт/1.нов - 1./15.април) и са летњим гумама; али ако имаш удес, и ако полиција или власник другог возила који је можда чак и изазвао удес, загалами и тврди да ниси зисмки "поткован" јер је као клизаво - е онда имаш проблем и награбусио си (економски). Зато сви имају зимске гуме, а неки користе и ексерице (и то је дозвољено).

dex

pre 13 godina

Za pocetak, za svaku pohvalu je da se nesto radi I na pitanju prve pomoci. Ali na tome i ostaje... Sve ostalo je Jos jedan nacin da se opljacka ovaj nas i tako osiromasen narod ali najgore od svega je to da narod prave budalama sa kojekakvim izjavama koje sa realnoscu nemaju nikakav dodir.

Kao prvo cena od 2500 din je cista pljacka, u Nemackoj kostaju od 7 do 10€ koji je daleko bolje opremljen nego ovaj nas sto ga sada nude. I ako hocete profesionalniji koji nije obavezan moze I 25€ da se plati za njega.

A ko je imalo bolje upucen u medicinu taj zna da je pisanje o prirodnim vlaknima u gore navedenom tekstu cista besmislica. Uostalom, ja radim vec 18 godina u bolnici u Nemackoj u Operacionoj Sali kao Anestezista i uz to sam redovno na intervencijama u okviru hitne pomoci I znam o cemu pricam. A zavoji koji su u koferu prve pomoci su mesavina od pamuka I vestackih tkanina I naravno da su se u praksi daleko bolje pokazali nego cisto pamucni materijal, nisu naucnici ludi sto su ih proizveli. Ali nasi Srpskim politicarima je u krvi da ljude prave budalama i da na njima zaradjuju lepe pare umesto da im napokon obezbede koliko bilo bolju buducnost i pristojan zivot…

Zoran SM

pre 13 godina

Ako vam na 94 ne jave da će doći za 5 min, a unesrećeni obolno krvari treba pomoći koliko god znali to ili ne. Dotični je verovatno osuđen na smrt ali ako vam šta uspe nemojte se brinuti o tužbama, sterilnosti i ostalim glupostima. Treba biti human koliko je moguće. Ali standardizovanje prve pomoći je čista glupost a cena čista pljačka, koju imaš prvu pomoć sa tom ćeš pomoći. Šta ako ja imam nešto u staroj, što u novoj nema, eto jedno hipotetičko pitanje za zakonodavce...

samo polako

pre 13 godina

Хтели смо капитализам, ево нам га. Оваквих отимачина уз глупаве изговоре ће бити све више, и од стране државе и од стране компанија. А народ, народ ће да се труди да се "успе" у животу тако што ће ино другима да ваљају овакве комплете прве помоћи.

speed4you

pre 13 godina

ako se slazete sa mnom prilikom kupovine novog vozila ili uvoza i prve registracije treba odrediti taxu npr 100eur a moze i vise u zavisnosti od vrednosti i taj novac nameniti u kupovinu malih helikoptera i napraviti 10-ak baza sirom srbije gde bi bila hitna pomoc (ali stvarno hitna) sa kompletnom opremom za reanimaciju i koja bi bila u stanju da za 5-10 minuta stigne do mesta udesa i pruzi pravu pomoc unesrecenima e onda bi srbija stvarno bila blize evropi a ne da nas prave majmunima i kretenima...pokrenimo stvar u pravom smeru...

vampibg

pre 13 godina

Mene ova prva pomoc ne interesuje mnogo... Kupicu je i staviti u kola i tu ce ostati dok ne promenim kola... Necu je nikada otvarati... Zasto? Zato sto ne znam da pruzam prvu pomoc i verovatno bih pogorsao stvari... Lepo cu nazvati hitnu pomoc pa nek oni rese problem... Da ne govorim o tome da pored silnih ljudi zareznih HIV-om, zuticom i ko zna kime nije bas bezbedno cackati tudje rane... Ne zelim da se kladim u svoj zivot da nemam ranice na rukama i da su rukavice dobre... Sem toga, kao sto rekoh, obuku prve pomoci sam zavrsio pre vise od 20 godina i mislim da covek ima vecu sansu da prezivi ako mu ja ne pomognem...

Sasa

pre 13 godina

Zivo me zanima sta ce da se desi kad recimo stranac u nasoj zemlji ne daj boze bude prisiljen da nekom pruzi prvu pomoc, a posto jelte, nema Galenikinu PP, onda mora da otme nekom domacu, a na kom jeziku ce da cita uputstvo ? I kako ce gospoda sa tehnickog da procene da li je nesto sterilno ili ne? Nemaju nikakav sertifikat da mogu da rade kvalitativne preglede te vrste, sama rec kaze TEHNICKI pregled AUTOMOBILA, I ajd da teramo mak na konac, a jel u nesreci sve sterilno? Sta zamisljaju da cemo da seckamo tim makazicama ? Nokte dok dodje hitna ? Gluposti.
A neko je vec pitao u nekom komentaru sta se desava kad se pruzi neadekvatna PP pa nastradali nadrlja jos vise? E pa saviju tabak pa te tuze eto to se desi. A bice isto tako da svi ovi novi automobili, kao Citroen il Renault il nije ni bitno, njihove PP su bezveze.
I jos na kraju, nikako ove krseve da proteraju sa ulica a sad se uvatili za "demode" prve pomoci! Bezobrazluk cist i tako debeo tal da je to vec prevrsilo svaku meru! Necu da kupim !

proka

pre 13 godina

Šta me briga šta sadrži kutija za prvu pomoć. Valjda su tu državne strukture(inspekcija , carina itd.) da onemuguće prodaju robe koja ne ispunjava standarde. Očekujem ako mi zatreba nova kutija za prvu pomoć da kada odem u radnju i kupim istu ona mora da ispunjava standard.

Sirotinja

pre 13 godina

Iz svih 77 komentara stiče se utisak da:
1. Sirotinja, "napaćeni narod" iz Srbije pljačkan, ceđen, gušen dažbinama, raspolaže kolima. Poznato je da su kola najneophodnije, osnovno sredstvo za život, jer da nemate kola morali bi ste da kupite cipele, a odakle, bre? I kako da bosonogi trknete po picu iza ćoška? Eh,sirota sirotinjo!
2. Služba hitne pomoći je tako dobro organizovana, mora da po jedna kola sa najstručnijim medicinskim osobjem dežuraju najmanje na svakom kilometru naših puteva. Samo ih pozovite.
Poštujem stav medicinskih stručnjaka o štetnosti nestručno pružene medicinske pomoći. Ali ako pored vozila u plamenu leži povređena osoba, ja ću je "pokrenuti" što brže mogu. Zar moram da objašnjavam zašto?
Sugestija za one koji ne bi dali svoj paket prve pomoći u slučaju potrebe: zamislite da je povređeni vaše dete, majka, brat... i da vi molite za pomoć.
Sugestija za one koji se užasavaju nekih spoznaja o prvoj pomoći koliko i "krvi": nesreće se ne događaju samo na putevima. Vi, i svi oni koji su vam bliski i volite ih, kontejneri ste za istu tečnost koje se užasavate.I možete se naći u situaciji kad ne smete da okrenete glavu od neprijatnog prizora. I sigurno proradite taj famozni užasavajući priručnik pre onih kritičnih pet minuta.
A pravilo za sve: ako nešto zvuči suviše lepo da bi bilo istinito, sigurno nije: u SAD je obavezan tehnički pregled za registraciju vozila. Dokument o registraciji - nalepnica, mora da je na šoferšajbni. Neregistrovana vozila ne mogu da budu u saobraćaju. Putarina - postoji. Srecan put, bez obzira čiji je, ono "nisam znao" ne važi ni na jednom.

dkf

pre 13 godina

samo mogu da kazem jedno veliko BRAVO za ovako detaljan zakon i da vam zavidim jer kod nas u CG ovoga nema ni na horizontu. mislim da imate dobar zakon koji ce spasiti zivote mnogih i ukinuti korupciju u tom ovoj sferi sistema.

Marija

pre 13 godina

Da li ova "sterilna" i "kompletna" prva pomoc vazi u EU, s obzirom da je ona "nesterilna" i "nekompletna" vazila?
Ili cemo ipak morati da kupimo jos jedan komplet prve pomoci, ovaj iz EU?

Vozač

pre 13 godina

@ShmizlaBre - ja zaista nemam ništa protiv da se lekar posluži mojim kompletom hitne pomoći da pomogne nekome kome je to u tom momentu krajnje neophodno. Ljudski život mnogo više vredi od par zavoja, bez obzira na cenu istih.

Kako bi se se Vi osećali da ste povređeni, da lekar nema šta je potrebno (ne bih ulazio u polemiku zašto nema), a da mu drugi vozač kaže "Ne dam moju prvu pomoć!", da li ste razmišljali ikada o tome? Da li ste ikada bili učesnik neke saobraćajne nesreće (ako niste nadam se da nikada i nećete)?

todos

pre 13 godina

Mene zanima pošto imam dvoja kola da li mogu da kupim jedan paket pa da ga prebacujem po potrebi?
Država ne prestaje da dere narod i uvek nađe nešto novo!

ivica

pre 13 godina

Ja se bar ne brinem jer nasu policiju toliko mrzi da radi svoj posao (da otvaraju komplet pp ili nesto sl) vec samo ako moze na nekom prekoracenju brzine da dobiju koju crvenu i "srecan put-imate patrolu na 5km odavde..."

dkf

pre 13 godina

samo mogu da kazem jedno veliko BRAVO za ovako detaljan zakon i da vam zavidim jer kod nas u CG ovoga nema ni na horizontu. mislim da imate dobar zakon koji ce spasiti zivote mnogih i ukinuti korupciju u tom ovoj sferi sistema.

Vozač

pre 13 godina

@ShmizlaBre - ja zaista nemam ništa protiv da se lekar posluži mojim kompletom hitne pomoći da pomogne nekome kome je to u tom momentu krajnje neophodno. Ljudski život mnogo više vredi od par zavoja, bez obzira na cenu istih.

Kako bi se se Vi osećali da ste povređeni, da lekar nema šta je potrebno (ne bih ulazio u polemiku zašto nema), a da mu drugi vozač kaže "Ne dam moju prvu pomoć!", da li ste razmišljali ikada o tome? Da li ste ikada bili učesnik neke saobraćajne nesreće (ako niste nadam se da nikada i nećete)?

mirce

pre 13 godina

Trgovine bi morale da izbace iz prodaje neadekvatne pribore za prvu pomoć a ako to ne urade da budu adekvatno kažnjene a kupci obeštećeni.U prodaji bi trbalo da budu samo oni pribori koji zadovoljavaju standard propisan novim zakonom.

ShmizlaBre

pre 13 godina

Cuh veceras na RTS, cini mi se hronika ili dnevnik...kaze novinarka da, kada vidimo saobracajku....stanemo, prvo okrenemo 94....doktori kada budu dosli mocice da se posluze NASOM kutijom PRESKUPE "Prve pomoci", jer tacno znaju cime mogu da raspolazu.!!???


A ja OPET da kupim NOVU PRESKUPU "Prvu pomoc"???

Sirotinja

pre 13 godina

Iz svih 77 komentara stiče se utisak da:
1. Sirotinja, "napaćeni narod" iz Srbije pljačkan, ceđen, gušen dažbinama, raspolaže kolima. Poznato je da su kola najneophodnije, osnovno sredstvo za život, jer da nemate kola morali bi ste da kupite cipele, a odakle, bre? I kako da bosonogi trknete po picu iza ćoška? Eh,sirota sirotinjo!
2. Služba hitne pomoći je tako dobro organizovana, mora da po jedna kola sa najstručnijim medicinskim osobjem dežuraju najmanje na svakom kilometru naših puteva. Samo ih pozovite.
Poštujem stav medicinskih stručnjaka o štetnosti nestručno pružene medicinske pomoći. Ali ako pored vozila u plamenu leži povređena osoba, ja ću je "pokrenuti" što brže mogu. Zar moram da objašnjavam zašto?
Sugestija za one koji ne bi dali svoj paket prve pomoći u slučaju potrebe: zamislite da je povređeni vaše dete, majka, brat... i da vi molite za pomoć.
Sugestija za one koji se užasavaju nekih spoznaja o prvoj pomoći koliko i "krvi": nesreće se ne događaju samo na putevima. Vi, i svi oni koji su vam bliski i volite ih, kontejneri ste za istu tečnost koje se užasavate.I možete se naći u situaciji kad ne smete da okrenete glavu od neprijatnog prizora. I sigurno proradite taj famozni užasavajući priručnik pre onih kritičnih pet minuta.
A pravilo za sve: ako nešto zvuči suviše lepo da bi bilo istinito, sigurno nije: u SAD je obavezan tehnički pregled za registraciju vozila. Dokument o registraciji - nalepnica, mora da je na šoferšajbni. Neregistrovana vozila ne mogu da budu u saobraćaju. Putarina - postoji. Srecan put, bez obzira čiji je, ono "nisam znao" ne važi ni na jednom.

igor

pre 13 godina

I onda kad dobijemo upitnik i krenemo da se usaglasavamo sa EU, lepo cemo morati da ukinemo ovaj propis jer nije u skladu...

Ako EU vec nema alternativu, kog djavola pametujete ???
Prepisite EU propise i zakone.


I jos nesto, kad smo vec kod ZOS i EU:

1. navedite mi zemlju clana EU u kojoj je najmanja kazna 1/6 prosecne plate.

2. Navedite mi zemlju EU gde se propisi razlicito primenjuju u zavisnosti od starosti vozila. Ovde mislim na genijalnu ideju da zimske gume moraju imati samo novija vozila ?!?!?!?!

3. kako to da u zemljama Skandinavije nisu obavezne zimske gume, a Srbi moraju da ih kupe ?

4. u koliko zemalja EU se za 21 km/h prekoracenje dobija kao minimalna kazna suspenzija dozvole na mesec dana + bodovi ???

5. Zasto je zabranjen radar detektor kada studije pokazuju da vozaci koji koriste taj uredjaj ucestvuju u manje nezgoda?

itd. itd. itd.

samo polako

pre 13 godina

Хтели смо капитализам, ево нам га. Оваквих отимачина уз глупаве изговоре ће бити све више, и од стране државе и од стране компанија. А народ, народ ће да се труди да се "успе" у животу тако што ће ино другима да ваљају овакве комплете прве помоћи.

Jovan Prijić

pre 13 godina

"...u svakom od paketa za prvu pomoć nalazi se po jedno uputstvo za upotrebu..." za čije čitanje je potrebno 15ak minuta. Za to vreme unesrećeni moće da umre nekoliko puta.

vampibg

pre 13 godina

Mene ova prva pomoc ne interesuje mnogo... Kupicu je i staviti u kola i tu ce ostati dok ne promenim kola... Necu je nikada otvarati... Zasto? Zato sto ne znam da pruzam prvu pomoc i verovatno bih pogorsao stvari... Lepo cu nazvati hitnu pomoc pa nek oni rese problem... Da ne govorim o tome da pored silnih ljudi zareznih HIV-om, zuticom i ko zna kime nije bas bezbedno cackati tudje rane... Ne zelim da se kladim u svoj zivot da nemam ranice na rukama i da su rukavice dobre... Sem toga, kao sto rekoh, obuku prve pomoci sam zavrsio pre vise od 20 godina i mislim da covek ima vecu sansu da prezivi ako mu ja ne pomognem...

bt

pre 13 godina

Nadam se da će se neko setiti da proizvodi prazne "praktične" torbice u koje će građani moći da prebace sadržaj starih kompleta i tako sebe spasu nepotrebnog troška. Niko u celoj ovoj priči nije naveo u kolikom procentu saobraćajnih nesreća se zaista upotrebi bilo šta iz ovog kompleta i koliko života je spaseno zbog posedovanja ovog kompleta. U gradskim sredinama hitna pomoć stiže na mesto nesreće za nekoliko minuta a na autoputevima sudari su najčešće takvi da nikakav paket hitne pomoći nije od koristi. Ovo je samo još jedna ujdurma vlasti da se nekome namesti posao, a priče o prirodnim materijalima, "inficiranju rana" zbog nesterilnih gaza, razvoju domaće industrije i zapošljavanju 500 radnika su krajnja demagogija.

Ja

pre 13 godina

Grozim se krvi i iznutrica i sigurno ću, ako budem prisustvovao nekom udesu, pre povratiti i pasti u nesvest nego što ću nekom spasavati život kaliko zavojem i sterilnom gazom. Ali najviše me nervira obrazloženje da se ovim pomaže domaća industrija. Šta još možemo očekivati od pametnih vlasti? Naredbu da se sudaramo i krvarimo, kako bi se što više kompleta iskoristilo, jer se i time pomaže domaća industrija? Možda bolje i da poginemo, jer se time pomaže drvna industrija sanduka, jel?

A

pre 13 godina

Pretpostavljam da ce sledece godine moci da se registruje vozilo samo ako je proizvedeno u Srbiji, u garderobi koja je proizvedena u Srbiji. Nece moci da se vozi sa satom na ruci i suncanim naocarama jer mogu da prouzrokuju povrede prilikom sudara, osim ako su, naravno, proizvedeni u Srbiji jer su onda bezbedni i vase oci i ruka samo na nase materijale mogu da se priviknu.
Uostalom, u prvoj pomoci makazice i cebe nisu nase proizvodnje, samim tim je i ceo komplet nelegalan i nebezbedan za upotrebu.

P.S. A zasto se skolske knjige stampaju u Kini?

Зоран

pre 13 godina

Хтели смо капитализам, ево нам га. Оваквих отимачина уз глупаве изговоре ће бити све више, и од стране државе и од стране компанија. ...(samo polako, 2. oktobar 2010 03:00)

Зависи и чији капитализам. Није сваки исти. У САД ми не треба ни троугао, ни прва помоћ, ни прслуче, ни противпожарни апарат, ни технички преглед, овде где сам не треба ни тест издувних гасова, не требају ми ни зимске гуме, ни комплет сијалица, ни топло ћебе, а ни појас не стављам, јер ме нико не зауставља. Имам резервну гуму, дизалицу и кључ. НИШТА ВИШЕ. А у Србију кад дођем, у кола не седам, не дао бог, из милион разлога. Прво како возите, а друго кола ми мала да све ово стане у њих.А није ми баш ни јетино, посебно бензин и путарина. Овде не знам шта је путарина.

genesys

pre 13 godina

Kupujmo prirodno, oovaj, kupujmo domace, oooooovaj, kupujmo sterilno, ooooooooovaj cak smo sveobuhvatniji nego EU - opet smo lideri u regionu (a i sire), bRe!

Harac jos jednoj propaloj firmi, Galenici, kakvi humanitarni prilozi ... Postojeci paketi se ne mogu dopuniti, a ako iz novog nesto iskoristis onda samo odes apoteku?

seher

pre 13 godina

Pljačka, pljačka, i pljačka. Još jedan način da propale državne firme (i kvazi državne) i političari drpe koji dinar od naroda. Odluka o standardizaciji paketa prve pomoći nebulozna je kao i ona o zimskim gumama.Umesto da prave puteve i popravljaju saobracajnu infrastrukturu, sto je preduslov svake bezbednosti u saobracaju, oni namestaju posao nekim propalim firmama.E sada kada budemo ko ovcice pokupovali nove i veoma jeftine pakete prve pomoci (zamislite, cena je sitnica, kao u Sloveniji!!), bicemo bezbedni i spasicemo mnooooogo zivota na nasim putevima. Strasno!

somi

pre 13 godina

LJudi, ne razumete!Od sada pa na dalje i u buduce,automobile mogu da voze medicinske sestre-tehnicari i lekari.A mi moramo da ucimo,polazemo, i da dobijemo licencu od naseg TOMICE!

Ova mara nece imati samara

pre 13 godina

@ seher, 1. oktobar

Nisu one propale jer su stree, vec su naterane u dug pljackom i niko nije nikad odgovarao za ex preiod menadzerisanjem, kako su onda djindjicevi navodili nece biti odmazde(bilo u najavi, samo mi nismo to naj bolje razumeli.Covek bio filozof, a ne produktivni clan drustva).20 godina isti ljudi jasu ,kraduckaju, pljackaju,terorisu,vlada uredbama sprovodi ustav i ako su i van zakona i ustava,sve u skladu sa trenutnim potrebama(ulje skuplje ISKON nego u budimpesti).
Svi ovi sto sede u parlamentu svi su pod nekavim imunitetima i kuronjama od zastite.
Ako si posten , cestit, pravedan, nema potrebe da se stitis od sopstvenog naroda(Goran svilanovic kao ministar unutrasnjih poslova mislio da ozbiljno drzava stane na noge, zato i nije imao potrebu da vodi naoruzane pavijane.Kad je video da SPS i tajkuni i dalje vladaju, shvatio je da je ova drzava "DOJI, VIDI, PA IDI".
Orginal farovi, sijalice,4 gume, lanci,saobracajna, registarska tablica I TO NE SA GRBOM ZASTAVE, NEGO HERALDICKA OSNOVA , i ako je opste poznato da su srbi svi stanovnici, ali ne i poreklom.Na taj nacin stitimo poreklo mnogih nasih funkcionerima koji iskreno ni da se prekrste neznaju)...ej dokle su(smo) kolektivno u dubijozi, da vise neznaju gde da traze pare!!!!!
Pa kad sam rekla ruskim ataseima da je kod nas Mobilni porez 28% skamenili su se.
Njihova bezbednost ipak vodi racuna o politici.
Kad si nesvrstan svi te hoce, ali mi jesmo nesvrstani, ali zvanicno ni levo ni desno ni centar a ocemo internacionalu.(dacicu, dok posteno nevratis koferce, nemamo o cemu da razgovaramo)
20 godina niko iz visoke politike nije nikog kaznio, a to je danasnji ceo saziv parlamenta i sve gurbete koji su bili ministri, predsednici,zamenici republike i na lokalnom nivou.
Glasacu jedino na izborima za Nemicu VERICU BARAC,da narodu bude nemac, a vlasti izvrsnoj FASISTA(i ako mi je deda jedan bio u logoru i ropstvu u nemackoj i imao snagu da prezivi, a drugi u logoru banjica)Upravnici oba logora se znaju imena, da nebude zabuna oko rehabilitacije odredjenih sto su danas u trendu(netrazim naknadu, ali ako bude rehabilitacije, molim da i sve ostale zrtve isplatite kaO I SVIM ANTI FASISTICKIM POKRETIMA,CISTO ZBOG PRAVDE!).
Da se konacno kriminalci zaustave, svi koji su se okaljali u ime partije o narod i drzavu i od nje profitirali i iste ojadili,pa se sami pitaju, kako sad to ?!?!?!
znate koja je razlika ovih svih,sto pljuju po komunizmu?
Upravo ta sto sad demokratski mogu da menjeju imena,preko preporucenih firmi sklapaju ugovore........
eto, a vi ako nasednete na sve ove zakone vozaci i ne blokirate ulice ako drzava da ultimatum, onda ste stvarno pavijani, u kljucujuci i mene kao suvozaca.
Ijos jednom za opomenu svima koji se usude da pomeraju zrtve u udesu,ako je siguran da nema visok pritisak onda moze da mu podigne noge, priveze ruku ako je doslo do krvarenja, ali ne i da ga zbrinjava.
Ako se ponese srpskim zakonom , moze odgovarati pred zenevom kao glavni krivac za nastupeli SMRT.prouzrokavnu nestrucnim rukovodkjenjem.
Pozivam organizacije taxista, sve vozace njihove firme da blokiraju ulice dikle god drzava neskine ultimatum, jer ovi zakoni nisu privredni, a ispostavlja se da su extreman udar na budzet.
Drzava kaze da mleko i ulje,plata stabilizacija iduce godine, pa ce tako biti i na sve moguce zamisljene prihode.
Naravno ako gradjani saeru u prva dva meseca minus, onda vam je propala psihiholoska reforma,mi vam nismo ni grci ni swedjani ni nemci da gutamo bas svasta,a jesmo tolerantni , do granice!

jao meni

pre 13 godina

Pa zar mi koji smo decenijama za evropom, i mi ciji se ministri lece u zemljama evrope, uvodimo neka pravila i glumimo da smo najpametniji, da su nasi zavoji bolji od Nemackih , Francuskih itd.Nesterilizovani zavoji-Smesno, toplo cebence-smesno, a gde su vam dragi nasi naucnici tu VUNENE CARAPE-V.RUKAVICE,Letnji vazduh u gumama, dajte molim vas izmislite jos nesto po cemu cemo biti ispred zemalja EU. Pa to je smesno, kome su sada zafalile pare ovog napacenog naroda.

speed4you

pre 13 godina

ako se slazete sa mnom prilikom kupovine novog vozila ili uvoza i prve registracije treba odrediti taxu npr 100eur a moze i vise u zavisnosti od vrednosti i taj novac nameniti u kupovinu malih helikoptera i napraviti 10-ak baza sirom srbije gde bi bila hitna pomoc (ali stvarno hitna) sa kompletnom opremom za reanimaciju i koja bi bila u stanju da za 5-10 minuta stigne do mesta udesa i pruzi pravu pomoc unesrecenima e onda bi srbija stvarno bila blize evropi a ne da nas prave majmunima i kretenima...pokrenimo stvar u pravom smeru...

Nikola

pre 13 godina

A sta da radimo sa ovim sto imamo ? jel ima neko da daje staro za novo ili da jednostavno pobacamo stare ?
Ko ce da nam vrati pare za ove sto imamo ?

Goran

pre 13 godina

Vozim auto od 30.000 evra uz koji sam naravno dobio komplet prve pomoci koji je dobar za celu Evropu,ali nije za Srbiju.Nije mi problem da odvojim jos 25 evra za domacu pamet,ali se pitam DOKLE BRE?Zasto da placam vas nerad i hirove kojima krpite budzet?

tv-putnik

pre 13 godina

Прва помоћ је одувек била обавезна, али власти су овога пута претерале...

Зимске гуме су најбоље животно осигурање и спасиће много живота!

Овај доле што тврди да "зимске гуме нису обавезне у Скандинавији" - прича глупости. Можеш ти брајко (ако је лепо време и сув коловоз) да се опробаш и да возиш у зимском периоду (15.окт/1.нов - 1./15.април) и са летњим гумама; али ако имаш удес, и ако полиција или власник другог возила који је можда чак и изазвао удес, загалами и тврди да ниси зисмки "поткован" јер је као клизаво - е онда имаш проблем и награбусио си (економски). Зато сви имају зимске гуме, а неки користе и ексерице (и то је дозвољено).

Pljačkan iz dana u dan

pre 13 godina

Pljačka. Komplet je preskup, premalo firmi je dobilo licencu, (pa sve miriše na davanje de fakto monopola uz "tal", za šta naročitu sumnju pobuđuje deljenje licenci od sad manje-više legendarnog Ministarstva zdravlja na čijem je čelu Tomica Večiti), a priče o tome kako su kompleti koji se prodaju kod nas "kvalitetniji" od onih iz EU je samo za naivne, da ne kažem glupe. Sem toga, u većem broju značajnih članica EU obaveza posedovanja kompleta za prvu pomoć i ne postoji - http://www.vrelegume.rs/strana.php?rubrika=31&&id_cikkek=1643
i to ne bez razloga (stav je da je od nepružanja gore nestručno pružanje pomoći postradalima).

Dr Petrović

pre 13 godina

U saobraćajnoj nesreći, koja se desi u sterilnoj hirurškoj sali, je nemoguće da rana bude sterilna te da je može nesterilni zavoj inficirati.
Pa dobro, koji je "genije" pisao ovaj tekst?
Trgovac, možda, ali medicinar, sačuvaj Bože.
Da li je dobro da nam trgovci upravljaju lečenjem?
Ili Tako Već Jeste?

Fabs

pre 13 godina

Ja upravo posedujem paket za prvu pomoc koji sam dobio uz automobil uvezen iz Nemacke po njihovom standardu 16134. U njemu poostoji papir sa sadrzajem koji je razumljiv i na nasem jeziku(napisano je na Hrvatskom) i sadrzi sve ovo sto je nabrojano gore.

Zuki

pre 13 godina

Dok nam deca ginu po putevima nasa vlast se bavi sporednim stvarima. Zasto hitna pomoc, kao kompetentna ustanova ne izadje sa podacima o efikasnosti kompleta prve pomoci? Koliko ljudi je spaseno zahvaljujuci pravilno pruzenoj prvoj pomoci od strane ucesnika u saobracaju?

Ja imam "stari" tip kompleta koji sam kupio u februaru, da kompletiram opremu u automobilu. Rok trajanja mu i dalje vazi i dok ne istekene nemam nameru da ga menjam. Osim ako neko ne ponudi "staro za novo".

Vladimir

pre 13 godina

Lopovluk jos jednom. U Sloveniji je sada komplet prve pomoci oko 12 EUR (moze lako da se pronadje po toj ceni). Kada su se menjali kompleti, pocetna cena je bila malo visa, ali je brzo pala. U svakom slučaju nije 24 EUR-a.
Ono što je još bitnije, kada ste kupili komplet u prodavnici, niste morali da brinete da li je atestiran ili ne. Svaki na tržištu je imao dozvolu vlasti. Ovo što se dogadja u Srbiji je samo potrvrda da socijalistički sistem još uvek živi u kome vlast apsolutnu svu odgovornost svaljuje na gradjane (i troškove, naravno), dok sve zakone pokušava da drži u 'sivoj' zoni.

Naravno da uže za vuču u deželi nije obavezno; koji 'genije' je smislio to pravilo i zašto???

Zaista mi je žao svih gradjana Srbije. Često se pitam zašto su to zaslužili?

Duško

pre 13 godina

Ovde se radi o običnoj zaradi za određene povlašćene proizvođače. Ko zna pružiti prvu pomoć on zna sa bilo čime. A 99,99 policajaca NE ZNA baš ništa u vezi pružanja adekvatne prve pomoći. Lekar sam, i znam. Ljudi koji pokušavaju pružiti prvu pomoć uglavnom više naštete povređenom.Znači, cela ova priča sa kompletom za prvu pomoć nema veze sa realnošću i stvarnim potrebama. Ima veze samo sa pljačkom građana.

Ivan

pre 13 godina

Zdravstveni radnik sam više od 10 godina završio sam srednju i višu medicinsku školu, kao i sanitetsku obuku u vojsci. OSNMOVNA stvar koju su me učili u toku mog školovanja je da se PRVA pomić na licu mesta pruža priručnim sredstvima šta god vam se nađe pd ruku. Za imobilizaciju koristite granu, deleove svoje odeće ili odeće unesrećenog, nije bitna sterilnost kad neko ima obilno krvavljenje nije bitno s čim ćete izvršiti kompresiju bitno je zaustaviti i spasiti život. NE TREBA vam za pruženje prve i osnovne pomoću profesionalni hirurški materijal, TREBA vam znanje koje prosečan građanin ove zemlje nema jer su "demokrate" odavno ukinule civilnu zaštitu u kojoj su nekad morali svi da učestvuju i da nauče takve stvari. Ovo zakon koji je donet da i onako prebogatim tajkunskim firmama donese extra profit. ovo nema blage veze s mozgom. Taj komplet se uglavnom i ne može izvaditi iz smrskanog automobila kad nekome trebate da pružite ozbiljnu pomoć pa i onako ako se neko i usudi da pruži prvu pomoć pre sanitetske ekipe, on uglavnom upotrebi bilo šta priručno šta mu s enađe pd rukom i to i jeste poenta pružanja prve pomoći, sve ostalo je STRUČNA med. pomoć i ona se pruža od strane STRUČNIH lica. Svi koji drugačije misle, nemaju pojma ni o medicini ni o značaju prve pomoći.

bOrKo

pre 13 godina

Zaista sam srecan sto sam ucio prvu pomoc i domacinstvo tokom skolovanja, a oni kao produkt komunizma je ukinuto i umesto da se uvede + seksologija za vise razrede, vi ste uveli gradjansko vaspitanje i veronauku u obrazovanje.
Visoko produktivno znanje nema sta!Svi osim crkve i parlamenta su ocigledno svesni da je prva pomoc veoma bitna,kao i domacinstvo jer su nekim krajnje nezgodnim situacijama djaci bili edukovani kroz radne zadatke i simulaciju da obave pomoc ili sebi spreme obrok za prehranjuvanje.Sexualno vaspitanje je danas jako bitno zbog ranih polnih kontakata, kako bi se deca na vreme upoznala i sa narkoticima i polno prenosivim bolestima,jednom reci na vreme upozoril i naucili.
Ovo je dokaz da u ovoj zemlji vlada geriatrija i devijantni psihicki nestabilni ljudi.
Pa bi edukacija odnosno ispt vozaca u vezi prve pomoci i zastite bio samo formalnog karaktera.
Taman ste u skolstvu izvrsili reformu, ali morace ponovo na zalost.
Religija se uci u crkvama,polemisanje na filozofkom univerzitetu, a zivot u skoli, a ne na ulicama.
Pogubljene duse skupljajte isperd i ne zanosite se time da ste drzavororni i ekonomski isplativi.
Takodje bi i svi autobusi morali da nose za maximalan br putnika,kao i lance da bi mogli da voze po beogradu kad putare sneg jednostavno u decembru, januaru, februaru tradicionalno iznenadi.
takodje ni jedan strani drzavljanin nesme da vozi auto kroz ovu Srbiju bez ove i iskljucivo ove prve pomoci.
To ni zapadna ni istoca evreopa nema.
molim novinare istrazivace da se mobilisu i prikazu kako kontrolisu strance i da li im oduzimaju dozvole i naplacuju kazne po propisima?
To se radi kroz registraciju vozila na duzi period, a ne sa ovako krajnje nestrucnim i neboluznim rokom

proka

pre 13 godina

Šta me briga šta sadrži kutija za prvu pomoć. Valjda su tu državne strukture(inspekcija , carina itd.) da onemuguće prodaju robe koja ne ispunjava standarde. Očekujem ako mi zatreba nova kutija za prvu pomoć da kada odem u radnju i kupim istu ona mora da ispunjava standard.

Dragan Jošić

pre 13 godina

Zaustavio je saobraćajac Turskog državljanina na privremenom radu u Nemačkoj prilikom proputovanja na godišnji odmor na rodnoj grudi. Ovaj, naravno poseduje prvu pomoć sa sintetičkim materijalima, prema propisima u Nemačkoj.
Nagradno pitanje glasi:
Kako postupa saobraćajac?
1.Šalje ga na vanredni tehnički pregled
2.Oprašta mu "prekršaj"
3.Uzima mu "razumnu" novčanicu i uz osmeh ga upozorava da obavezno nabavi "prirodne" materijale za dobro njega i njegove porodice.
Molim Vas glasajte.

janez

pre 13 godina

Komplet za prvu pomoc u Sloveniji u njihovom auto-moto savezu i na svakoj benzinskoj pumpi kosta 12 evra i ne 20 i kusur kako izjavljuje ovaj gospodin.Opet treba malo odrati ovaj jadan narod i naplatiti im duplo vise nego sto to kosta u Evropskoj uniji!

Digi

pre 13 godina

Ajde ovako da se lepo dogovorimo, posto se ovde apsolutno radi o novcu a da bi mi gradjani vlasnici automobila izbegli dodtna maltretiranja predlazem:
1. Da nam lepo posaljete uplatnice ( a mozemo i sami daih kupimo ) pa da vam uplatimo potrebne iznose a vi samo navedite za kog ministra ili druga.
2. Oni koji nemogu da plate da odu kod lekara da im prepise besandin ili nesto slicno, pa kada ga milicija zaustavi popije jedno tri tablete odjednom saceka pet minuta i onda pocne da se objasnjava zasto mu ne priznaju stari trokut, staro uze za vucu, staru tablicu ali to cete ciniti sa osmehom od uva do uva.I jos jedna napomena iz kola ne izlazite ni slucajno.

dex

pre 13 godina

Za pocetak, za svaku pohvalu je da se nesto radi I na pitanju prve pomoci. Ali na tome i ostaje... Sve ostalo je Jos jedan nacin da se opljacka ovaj nas i tako osiromasen narod ali najgore od svega je to da narod prave budalama sa kojekakvim izjavama koje sa realnoscu nemaju nikakav dodir.

Kao prvo cena od 2500 din je cista pljacka, u Nemackoj kostaju od 7 do 10€ koji je daleko bolje opremljen nego ovaj nas sto ga sada nude. I ako hocete profesionalniji koji nije obavezan moze I 25€ da se plati za njega.

A ko je imalo bolje upucen u medicinu taj zna da je pisanje o prirodnim vlaknima u gore navedenom tekstu cista besmislica. Uostalom, ja radim vec 18 godina u bolnici u Nemackoj u Operacionoj Sali kao Anestezista i uz to sam redovno na intervencijama u okviru hitne pomoci I znam o cemu pricam. A zavoji koji su u koferu prve pomoci su mesavina od pamuka I vestackih tkanina I naravno da su se u praksi daleko bolje pokazali nego cisto pamucni materijal, nisu naucnici ludi sto su ih proizveli. Ali nasi Srpskim politicarima je u krvi da ljude prave budalama i da na njima zaradjuju lepe pare umesto da im napokon obezbede koliko bilo bolju buducnost i pristojan zivot…

Marija

pre 13 godina

Da li ova "sterilna" i "kompletna" prva pomoc vazi u EU, s obzirom da je ona "nesterilna" i "nekompletna" vazila?
Ili cemo ipak morati da kupimo jos jedan komplet prve pomoci, ovaj iz EU?

Par pitanjaca

pre 13 godina

>> 15. Izotermalni prekrivač najmanje dužine 15 cm x 200 cm, za jednokratnu pomoć / 1 komad

A šta ću da pokrijem sa prekrivačem širine 15cm?


>> Iako je novi Pravilnik i rađen kako bi se uskladili propisi Srbije i EU, on je u određenoj meri čak sveobuhvatniji od onih koji važe u Evropi.

Ne, nego pravi komentar je: on uopšte nije u skladu sa evropskim propisima. Naši panduri su naravno pametniji od svih u Evropi.


>> Provera ispravnosti kompleta vršiće se na tehničkom pregledu a saobraćajna policija će upućivanjem vozila na kontrolni tehnički pregled, utvrđivati njihovu ispravnost

pa onda odmah ispod

>> Saobraćajna policija neće oduzimati neispravne komplete prve pomoći već će samo utvrđivati njihovu ispravnost.

Dakle ko utvrđuje ispravnost - lica na tehničkom pregledu ili panduri?

stv

pre 13 godina

Zamolio bih pisca teksta da još jednom objasni tačku 14.
Da li sam (smo) stručni da pružamo prvu pomoć i šta znači da ne pomeranje povređenog može da mu pomogne.
Normalno da mi je jasno u suštini šta to znači, ali šta ako pružanje prve pomoći sa moje strane izazove smrtonosne posledice ili invaliditet.
Kako da procenim treba li pomerati ili ne povređenog ?
Toliko ste to uprostili i zakukuljili da je smešno,a radi se o ozbiljnoj stvari.
I još nešto. Svaki zavoj, gaza po vađenju iz celofana postaje nesterilna. Ako teramo mak na konac,to znači da čim izvadim zavoj, pri pružanju pomoći, iz celofana treba da ga bacim.

Ivan

pre 13 godina

Da li će stranac koji prolazi kroz Srbiju morati da kupi ovaj naš komplet jer njegov iz EU ne ispunjava naš zakon kojeg mora da se pridžava, ne ? Ako neće, zašto onda mi nemožemo kupiti taj iz EU ?

boris

pre 13 godina

Piše da su kod nas obavezni zavoji od pamuka jer koža diše. Zaključujemo da kod veštačkih ne diše. A onda odete u neku sportsku/outdoor radnju i vidite da su "aktivni" materijali (koji dišu i odstranjuju vlagu) veštački.
Šta je istina?

Dejan

pre 13 godina

Baš lepo što ste odgovorili na sva pitanja za nas koji ćemo da plaćamo penale kada se konstatuje da nemamo ispravan komplet prve pomoći kod sebe, ali zašto oni koji treba da ih prodaju nemaju pojma šta treba da nude? Gde god sam gledao prodaje se pribor tipa A (za motore), a na nekim od tih mesta ni nemaju pojma da zapravo postoje dva tipa. U Merkatoru se na primer još mogu naći paketi po JUS standardu (nevažeči), Maxi, OMV imaju samo tip A. Da li ova država misli da mi kao magarci treba da pročešljamo ceo grad da bi smo našli onaj pribor prve pomoći koji nam zapravo treba po zakonu? Najlakše je objaviti zakon i reći "e sad je tako". Malo poradite i na logističkoj podršci i edukaciji za sprovođenje istog.

dejan

pre 13 godina

prvo,ja sam komplet stari kupio pred dva meseca, ali da, slazem se da sigurno cim se donese zakon o novom paketu prve pomoci, automatski svi stari postanu ne sterilni !
drugo, ja ni sa starim ni sa novim, nesmem nikome da pomognem i neznam ! daleko bilo samo da se nadjem u toj situaciji !
sta da radim kad se plasim.
i trece, ako me saobracajci zaustave i hoce zbog toga da mi naplate kaznu, podmiticu ih besplatnim akcijama !

Stanko Savitch

pre 13 godina

...bice interesantno propratiti prvu tuzbu za nestrucno pruzanje pomoci povredjenom na putu.
Ja kao advokat, evo nudim se, da branim svakog kome je pruzena nestrucna pomoc dok je bio povredjen na putu, posebno upotrebom kompleta hitne pomoci, ljudi manite se corava posla dajte da posao pruzanja hitne medicinske pomoci rade strucna i osposobljena lica.

Dejan

pre 13 godina

Pa ovi su pravi maheri kako od ove sirotinje da iscukaju i poslednji dinar I da pune svo djepove. NIJE DOBAR STARI 'NOVI' KOMPLET PA CEMO DA KUPUJEMO DOMACE PAPRENE KOJI SU CAK DOPUNJENI U ODNOSU NA STRANE ZAPADNE...SRAMOTA

ino

pre 13 godina

Da li iko zna kako je regulisano sto se tice vozaca iz drugih zemalja, da li i oni u svojim motornim vozilima moraju imati ovakve komplete prve pomoci pri (pro)putovanju kroz Srbiju?

Zare

pre 13 godina

Nisam stručan po ovom pitanju pa ne mogu da komentarišem sadržaj i tehničke stvari u vezi sa Prvom pomoći. Ako i podržim ovaj zakon o bezbednosti u saobraćaju i ovaj pravilnik koji ide uz njega ipak mislim da se nije najbolje ušlo u njegovu primenu. Mislim da je trebalo s obzirom na materijalno stanje gradjana ići na rokove 1+1+1 godina za svaku inovaciju koja se uvodi. Prvu su trebale gume od 2011. te pa od 2012. prva pomoć a zatim ostalo 2013... I u EU i drugim zemljama novi standardi se uvode postepeno i nema smisla stisnuti gradjane na ovaj način jer umesto da ovo sve bude jedna pozitivna stvar dolazimo do toga da se sve ovo posmatra sa jednog izrazito negativnog stanovišta

dejan

pre 13 godina

Ajde da batalimo ko je sta rekao nego da se osvrnemo na odgovore ovog koji je ovo pisao!
Kaze saobracajna policija ce da bi se utvrdilo da je sve tu u kompletu moci da salje na vanredni tenicki pregled! U slucaju da je sve uredu ko ce platiti nicim izazvan tehnicki pregled ? To je ono sto mene interesuje jer poznavajuci ovu gamad od nasih saobracajaca ce nas iz zabave svako malo slati na vanredne tehnicke preglede jer ce verovatno odmah stupiti u tak sa firmama koje to rade!
ISto tako nije objasnjeno zasto su u setu najlonske rukavice a ne od latexa koji je mnogo sigurniji i mnogo laksi za rad tj pruzanje prve pomoci!
Isto tako kese cemu one sluze ? Da sa njom zacepim otvorenu ranu ? NE kontam svrhu osim ako u nju nisu namenili da trpamo zube povredjenih ili ne daj boze neki deo tela !
Komlet po onome sto ima ne kosta vise od 1000 dinara pa se pitam gde je i kome je otisao ostatak!
ISto tako me zanima da li je mogao manji prirucnik mislim na velicinu da bude! JEr ja ovo ni sa svojim naocarama ne mogu da citam a da me glava ne zaboli!Srecom pa sam dobro obucen za davanje prve pomoci pa mi ona knjizica nije potrebna ali sta je sa vecinom ?
Isto tako me zanima rok trajanja prve pomoci !
Ova sto se nudi u prvoj pomoci nije po meni adekvatno i ovo je samo jos jedan nacin maltretiranja i izbijanja para iz dzepa naroda!Drugo da je ovo normalna zemlja imala bi na svakih par stotina metara SOS telefone u kojima bi bile i mini prve pomoci!Mnogo prakticnije !

Sanja

pre 13 godina

Nije istina da su u starom kompletu nesterilne komprese,gaze i tipski zavoji.Ukoliko piše na pakovanju da je to sterilna gaza ona to mora i da bude i na rubu je utisnut datum pakovanja odnosno sterilizacije.Sterilizacija se vrši uglavnom u Institutu Vinča.Kaliko zavoji ne mogu da se sterilišu jer su upakovani u celofan.I zašto sad ne iskoristiti staru auto apoteku?

Milosev kum

pre 13 godina

"Jedan od razloga je i jezička barijera. Prema domaćem standardu, svi natpisi na kutiji i oznake na predmetima moraju biti na srpskom jeziku, kako se ne bi stvarala zabuna kod vozača."
Ovo je kljucno!
Cudim se, kako onda tu barijeru prevazilazi onolika roba, iz inostranstva? Naravno, prelepljivanjen nalepnica sa prevodom, na srpski i uputstvima na srpskom!
Jel to oni nas smatraju idiotima??

Breka

pre 13 godina

U vecini zapadnih zemalja nije preporucljivo POMJERATI povrijedjenu osobu zbog eventualne povrede kicme. Ne treba ni govoriti da obzirom na broj automobila i saobracajnih nesreca ovo je rezultat dugogodisnjeg iskustva.

Perica

pre 13 godina

Dzaba ljudi trošite vreme na komentare,
ovi šta su naumili to će i da ostvare.Par nestručnih slepaca sedne i naprave zakon,uostalom sve je to viđeno već na mnogim primerima do sada.(svetla preko dana,lanci za sneg u novembru,sačekuše pandura u svakom kukuruzu,drumska mafija ...eeee živote
Mislim da će većina normalnih platiti i ovu globu i ništa,ko nam je kriv što smo rođeni na pogrešnom mestu.

zlatkoninkovic@gmail.com

pre 13 godina

Kad sam prethodni put ostavio dva linka komentar mi nije bio objavljen. Našao sam na netu, na dva mesta uputstvo za pružanje prve pomoći. Ko hoće može da mi se javi, poslaću mu link i lepo odštampaš na A4 formatu. Ono šta hoću reći ovom prilikom je:
1. "Uz to, kako je ranije objašnjeno, artikli u starim paketima nisu sterilni." Aahaaaaa. Pa svi znamo, tj smatramo kao normalnim da je svaki medicinski artikal sterilan i kao takav spreman za upotrebu. I sad odjednom artikli u starim paketima nisu sterilni.
2. "Dopuna starih paketa nije moguća. Jedan od razloga je i činjenica da na starim kutijama nema šifre koji je zapravo i garancija da imate originalni paket. Šifra podrazumeva oznaku tipa vozila (tip A za motore i Tip B za automobile) i kod utvrđen standardom SRPS Z.B2.001." Prevedeno na svakodnevni jezik mi ustvari kupujemo samo torbicu koja je iscrtana i ispisana kao strip umesto stare koja je bila jednobojna.
3. "U apotekama će postojati i pojedinačni artikli kojima će građani moći da dopune nove pakete." Ono šta sam rekao malopre, kupujemo torbicu. Paket može da se dopuni u apoteci, ali ne mogu u apoteci da se kupe svi potrebni artikli jer su bez torbice. Što reče neko "ako ćemo da teramo mak na konac"... A šta ako u nekom scenariju oštetim torbicu, npr zakaćim nečim i pocepam? I šta onda, ne smem da promenim torbicu jer na ovoj "po standardu" piše sve i svašta? Znaju i oni da bismo mi svi otišli u apoteku i pokupovali sve šta nam treba, ovako nas torbicom teraju da kupimo već napravljen komplet. Drugim rečima, ako neko ima onu komplet kutiju, ne može ni da prepakuje u tu staru torbicu koja odgovara tom pakovanju, jer će da ga zezaju. Lopovluk.
4. "Saobraćajna policija neće oduzimati neispravne komplete prve pomoći već će samo utvrđivati njihovu ispravnost." Evo i dalje da tražimo dlaku u jajetu. Kako oni misle da saobraćajna utvrđuje njihovu ispravnost kad po novom zakonu vozači ne smeju da izleze iz vozila kad ih policija zaustavi. Kako ja onda njemu da pokažem paket koji se nalazi u prtljažniku ako ne smem da izlazim iz automobila? :-) :-) :-)

Panto

pre 13 godina

Ljudi,ovo je strasno sta nam rade!!!Svi njihovi razlozi su krajnje uvredljivi za nas.Kad kupimo sve ove zavoje u apotekama,kako oni ne mogu biti sterilni,ali moramo da imamo adekvatnu torbicu na kojoj pise prva pomoc na srpskom a ne na engleskom,sramota,to znaci da smo nepismeni.Ma to treba sve u rudnik pa neka tamo razmisljaju.

Aleksandar

pre 13 godina

U zadnjoj SAT emisiji voditelj je otvarao ove dve tri prve pomoci,da pokaze sadrzaje istih. Sve po njima zadovoljavaju nove standarde ali ovo je smesno tj. zalosno koliko je visoka cena ovih kompleta. Najeftiniji je oko 2500. A onaj dodatak za vestacko disanje obicna kesa sa rupom,a jos im je bolji onaj prekrivac,sajedne strane zlatan sa druge srebrn,ono mi vise lici na foliju za uvijanje poklona. Da su stavili onu izolaciju sto ide ispod laminata bolje bi bilo. Sve u svemu ne pada mi na pamet da placam ovo,sam cu je napraviti,materijal kupiti u apoteku,ispisati oznake,kostace me do 1000 dinara plafon. Ja da punim nekom d...,neka hvala

Daca

pre 13 godina

Kao medicinski radnik mogu samo da napišem da jedino potpuni ignorant po pitanju urgentne medicinske pomoći, da ne kažem nešto gore, a jedva se uzdržavam, može da propiše 40 i kusur delova kompleta i da se od medicinski nepismenih ljudi čekuje da ih upotrebe na pravilan način. Tu ne pomaže ni osnovna obuka ni ništa slično pri polaganju vozačkog ispita. Jednostavno, najbolje je imati mobilni telefon sa punom baterijom i pozvati pomoć. Za ono što potpuni amater može da učini na mestu udesa sa povredama, ovaj obimni komplet može izazvati samo zabunu. Ono što postoji u starom kompletu uz dodatak termalnog pokrivača ili ono što imaju kupci polovnih vozila uvezenih iz EU sasvim je dovoljno. Još je blesavije uslovljavati ljude nekakvim Galenikinim kompletom jer to sve miriše na "državni posao" za tu firmu. Ko će npr. oceniti od prisutnih vozača da li povredjeni treba ili može da se pomera. Ko će oceniti stepen povreda. Kako da ne... Mnogo puta smo u UC primili pacijente koji su imali više štete od pomeranja ili neadekvatne pomoći nego korisnu intervenciju pre dolaska Hitne.

Relja

pre 13 godina

Ovo je kao da slušam nekog birokratu iza šalterskog stakla....

A šta se dešava kada "oskrnavim" kompletnost ove prve pomoći pošto iskoristim npr jedan zavoj. Je li moram da kupujem ponovo ceo komplet zato što svaki predmet u njemu mora da ima potrebnu oznaku?

Koliko reči da bi se opravdalo uzimanje po 2400 din po kolima.

UA LOPOVI!!!!!!!!!

Goran

pre 13 godina

Nabavna cena ovih kompleta prve pomoći je ispod 1400 dinara, ja sam preko prijateljice koja radi u firmi koja ih distribuira uzeo za 1800 din. ali više nema, jer je neki partijski drug otkupio celu proizvodnju pa će lepo bogatom srpskom narodu da proda i zaradi najmanje 10 evrića po kompletu. Nazdravlje nam bilo.

zack

pre 13 godina

"2. Zar ne mogu da kupim nekoliko novih artikala i dopunim stari komplet?

Dopuna starih paketa nije moguća. ..."

"13. Ako upotrebim nešto iz paketa, da li ću morati da kupim novi?

Ne. U apotekama će postojati i pojedinačni artikli kojima će građani moći da dopune nove pakete. "

"Нови" комплети су магични, у односу на старе...

Odisej

pre 13 godina

Pitam se kako je zakon regulisao neka pitanja ovde. Npr. šta će se desiti ako ja iz najbolje namere pružim nekome pomoć i tako mu nenamerno nanesem još teže povrede. Taj može bez problema da me tuži i da li će me tada neko zaštititi???

POSMATRAČ

pre 13 godina

U neka sretnija vremena kada je ZASTAVA proizvodila automovile, a ne sastavljala, uz novokupljeni automobil dobio sam:

1 Važeču Prvu pomoć premaa tadašnjem važećem JUS-u,

2. Trokut ili ti trougao za obeležavanje zaustavljenog vozila i

3. Komplet sijalica i osigurača prena tada važećem zakonu.

Ista situacija je bila i sa inostranim automobilima. prodavac je bio u OBAVEZI da svako prodato vozilo ima važeću i propisanu opremu.

Nije socijalizam bio tako zaostau u odnosu na današnjicu.

todos

pre 13 godina

Mene zanima pošto imam dvoja kola da li mogu da kupim jedan paket pa da ga prebacujem po potrebi?
Država ne prestaje da dere narod i uvek nađe nešto novo!

ShmizlaBre

pre 13 godina

@Vozač
Necemo da brkamo pojmove. Nemam ja nista protiv da moj komplet "Prve pomoci" koriste lekari ukoliko dodje do vece saobracajke, pa nestane iz njihovih kompleta svega onoga sto treba u takvoj situaciji.

Reporterka na RTS-u rece da prvo pozovemo 94, pa ce oni moci da koriste nas komplet, jer znaju sta ima unutra...
Oni svesno idu na to da mi kupimo komplete, a oni da ih koriste??
Ili ja nista nisam razumela, kao ni vecinu drugih stvari u ovoj zemlji??

p.s. ta prica je isla posle uporedjivanja NOVIH kompleta i "sa gadjenjem na licu" starih kompleta.

Da ne bude zabune...SVOJIM KOLIMA BIH UVEK PREVEZLA BILO KOG POVREDJENOG, UKOLIKO GA JE MEDICINSKO OSOBLJE ZBRINULO.

Naravno, necu dalje replicirati. Hvala na prostoru.

ivica

pre 13 godina

Ja se bar ne brinem jer nasu policiju toliko mrzi da radi svoj posao (da otvaraju komplet pp ili nesto sl) vec samo ako moze na nekom prekoracenju brzine da dobiju koju crvenu i "srecan put-imate patrolu na 5km odavde..."

nesa

pre 13 godina

Interesuje me gde mogu da kupim galenikinu prvu pomoc po ceni od 2400 din.Ja istu vec danima trazim i nisam uspeo da je nadjem po toj ceni ,zamolio bih vas da mi date iformaciju gde .Do sada sam nalazio sa cenama 0d 255o do3500 din.
Zanimljivo je ovo oko prvih pomoci koje imamo autima od stranih proizvodjaca,indenticnu prvu pomoc imam od 2006 uz automobil je stigla samo je druge boje a sve je sterilno i nije domaca i ne verujem da nije kvalitetna.Pitam sta sa ljudima koji dolaze i prolaze kroz srbilju dali i oni treba da traze nase prve pomoci da bi bili bezbedni u saobracaju i postovali novu saobracajnu regulativu tj harac

niko bitan

pre 13 godina

Meni se cini da bi na ovom tekstu trebala da stoji napomena " PLACENI OGLAS".
Galenika ima prakticnije pakovanje,Galenika ima ovo ,Glenika ima ono ....

Zoran SM

pre 13 godina

Ako vam na 94 ne jave da će doći za 5 min, a unesrećeni obolno krvari treba pomoći koliko god znali to ili ne. Dotični je verovatno osuđen na smrt ali ako vam šta uspe nemojte se brinuti o tužbama, sterilnosti i ostalim glupostima. Treba biti human koliko je moguće. Ali standardizovanje prve pomoći je čista glupost a cena čista pljačka, koju imaš prvu pomoć sa tom ćeš pomoći. Šta ako ja imam nešto u staroj, što u novoj nema, eto jedno hipotetičko pitanje za zakonodavce...

Sasa

pre 13 godina

Zivo me zanima sta ce da se desi kad recimo stranac u nasoj zemlji ne daj boze bude prisiljen da nekom pruzi prvu pomoc, a posto jelte, nema Galenikinu PP, onda mora da otme nekom domacu, a na kom jeziku ce da cita uputstvo ? I kako ce gospoda sa tehnickog da procene da li je nesto sterilno ili ne? Nemaju nikakav sertifikat da mogu da rade kvalitativne preglede te vrste, sama rec kaze TEHNICKI pregled AUTOMOBILA, I ajd da teramo mak na konac, a jel u nesreci sve sterilno? Sta zamisljaju da cemo da seckamo tim makazicama ? Nokte dok dodje hitna ? Gluposti.
A neko je vec pitao u nekom komentaru sta se desava kad se pruzi neadekvatna PP pa nastradali nadrlja jos vise? E pa saviju tabak pa te tuze eto to se desi. A bice isto tako da svi ovi novi automobili, kao Citroen il Renault il nije ni bitno, njihove PP su bezveze.
I jos na kraju, nikako ove krseve da proteraju sa ulica a sad se uvatili za "demode" prve pomoci! Bezobrazluk cist i tako debeo tal da je to vec prevrsilo svaku meru! Necu da kupim !