Aktuelno

Utorak, 28.09.2010.

22:18

Kada su Srbi postali negativci?

Izvor: B92

Kada su Srbi postali negativci? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Dudule

pre 13 godina

Nko nas ne sprecava da i mi u srpskim filmovima predstavljamo Amerikance kao lose momke. A da li to radimo i kako su oni predstavljeni u nasim filmovima je mnogo zanimljivija tema.

art

pre 13 godina

Ne brinu mene holivudske izmisljotine nego realnost. Sta cemo sa ukradenom zlatnom medaljom Cavicu na OI u Pekingu? Kako moze Srbin da pobjedi Amerikanca, jednog od najboljih plivaca svih vremena? To jednostavno nije smjelo da se desi. Oni i dalje raspravljaju kako je statisticki moguce da tako veliki broj vrhunskih svjetskih tenisera u tako kratkom periodu bude rodjen u Srbiji. Pravda, priroda ili Bog. Koji god od ponudjenih odgovora izaberete necete pogrijesiti. Pogotovu sto se radi o elitnom, gospodskom sportu u kome su isti ti bradati, prljavi i zli Srbi tako uspjesni!!

Srdjan

pre 13 godina

Naziv žanra antisrpskih filmova je chetnixploitation.
Naši filmski kritičari su napravili i sajt sa prikazima tih filmova

http://chetnixploitation.blogspot.com/

Jozo

pre 13 godina

hmm, a kad se i malo stanje popravi, onda se doticni gospodin (studen u Americi i sportista) proslavi i na, u najmanju ruku, cudne nacine vrati u Srbiju. I kakvu to sliku da amerima? kad sve novine bruje o tome da je amerikanac u komi, a pretuko ga srbin koji je uz pomoc ambasade pobjego u srbiju.

Rambo iz kornera

pre 13 godina

@ It's only a movie. Ako je film dobar pogledacu ga i da su Srbi negativci. A inace je lepo bilo gledati razaranje Bele kuce u Danu nezavisnosti
(Dule, 28. septembar 2010 15:41)

Zalosno je sto postoje ljudi koji razmisljaju kao Dule.

Srdjan

pre 13 godina

Antisrpski filmovi su poseban žanr koji se zove chetnixploitation.
Neki filmski kritičari su napravili sajt sa prikazom svih tih filmova

http://chetnixploitation.blogspot.com/

snezana

pre 13 godina

pa tako su im i Indijanci bili negativci i krivi za sve, da smo na krju svi pocela da navijam za njih.Nadam se da ce svet shvatiti propgandu novih kolonijalista.

kriza

pre 13 godina

Ma ajde ne svirajte. Ponosni ste vi na imidz krvoloka koji imate. Na kraju krajeva, toliko vremena ste radili na njemu sigurno vam laska da ste konacno primeceni i prepoznati. :p ljubi vas majka.

Vera

pre 13 godina

Zaboravili ste epizodu "Seinfeld-a" u kojoj na crnom trzistu kupuju ekstra-mocne tuseve iz Bosne, navodno su ih koristili Srbi za mucenje... to je jedan od meni najsmesnijih momenata u seriji. Naravno da Srbija i Srbi imaju kontroverzan imidz jer, s jedne strane, ubijaju sopstvenog (naprednog) premijera, ali i sami skidaju sa vlasti svog diktatora. I to sve u dve i po godine.
Americka filmska industrija, barem kad govorimo o akcionim filmovima, mora uvek da ima negativca, pa nece, valjda, da stave nekog Izraelca??

revan

pre 13 godina

"Mirotvorac" je sasvim pristojan film. Iako su Srbi negativci, nije bas skroz jednodimenzionalan i crno-beo. Vidi se da ga je rezirala zenska osoba :-) Na kraju, bio je "zabranjen" u Bosni i Hrvatskoj sto dovoljno govori. Elem, neprocenjivo je bilo gledati ga onomad u skoro punoj "Kozari", publika koja bucno navija za "teroriste", tapse kada obore americki helikopter ili zvizdi Kluniju. Pish zivi. Bila je to neka vrsta grupne psihoterapije ...

Ne znam ko ti izvali da je film bio zabranjen u BiH, jer je normalno puštan u kinima, a možeš ga i dan danas vidjeti na nekim televizijama i pronaći u videotekama. Inače, od nezavisnosti pa do danas niti jedan film ili knjiga nije zabranjena ili cenzurirana u BiH, čak iako su neka djela to s pravom zasluživala. Što se toga tiče, potpuna sloboda izražavanja i RAK se ponaša u skladu sa tim sve ove godine.

Što se tiče percepcije o Srbima u hollywoodskim filmovima; shvatite da prosječni Amerikanac nije u stanju na karti naći Washington D.C. O nekoj europskoj državi da i ne pričamo. Sva njihova percepcija se svodi na stereotipe o Arapima, Afrikancima, muslimanima diljem svijeta, pa i Srbima. Na osnovu toga nastaju i ti filmovi, koji zapravo služe za nabijanje nacionalnog ponosa kod prosječnog građanina SAD. Što bi na hebrejskom rekli: to je američka hasbara. PR model pojednostavljene stvarnosti. Postoji nekoliko sastavnica. Ameri su uvijek u pravu, neuništivi su, uvijek su 'good guys', loši momci su uvijek oni sa kojima SAD imaju ili su imale neke nesuglasice - koje obično pređu u neku formu rata. Imali smo Njemce i Japance, pa onda Ruse, pa Talibane, pa Vietnamce, pa Srbe. Sve mjesta gdje su oni bili umješani i za koja im je potrebna podrška njihovog naroda. Kako bolje dobiti tu podršku nego predstavljajući sve aktere kao nerazumne, radikalne teroriste iz nekih nazadnih zemalja, čije ime prosječni Amerikanac nije u stanju izgovoriti. Naravno da svi događaji u koje je Srbija bila umješana devedesetih ne poboljšavaju sliku, ali to je neka druga tema. Važno je znati da su ti filmovi uglavnom usmjereni za domaću upotrebu, u svrhe upravljanja javnim mnijenjem i da ih kao takve treba shvaćati isključivo kao poprilično slabu propagandu, barem kada je riječ o ne-amerikancima.

Aleksandar

pre 13 godina

Ma da, A Ameri su cvece, najpametniji, najlepsi, najhrabriji i najposteniji. Ne zaboravimo unistenje nekadasnjih stanovnika sadasnje Amerike(furajuci laz da su umrli od bolesti evrope), I i II svetski rat i finansiranje Nemaca, Vijetnam, Irak I i II, Jugoslavija, Rusija itd.

hrvati nisu žrtve

pre 13 godina

jao neko opet gura vukovar u žrtve,jedva čekam vreme kad će naše žrtve iz svih ratova vaskrsnuti pa da počnu da se snimaju filmovi o zverstvima naših komšija ustaša,a bogami i mudžahedina nad srbima tek onda će pravda biti zadovoljena

Cvexi

pre 13 godina

Rakija, ne moze nam niko nista, cetnikovanje - da li je to izmisljotina ili sramotna realnost? Jel to Holivud izmislio Visegrad, Bijeljinu, Focu, Brcko, Prijedor, Banjaluku...?
(Krivi smo mi, 28. septembar 2010 16:47)

Sta fali banjaluci? prelep grad... prelep. Nemoj lazno da se predstavljas, niko ovde nije naivan.

Milica

pre 13 godina

Srbi nisu anđeli, ali nisu ni demoni. Kada se pogleda celokupna istorija, svakako smo daleko veći anđeli nego naše komšije hrvati i bosanci, ili daleki rođaci, amerikanci i britanci...

filip

pre 13 godina

ima jedna scena u filmu sa de nirom kada prolaze kroz deo nekog grada (baltimora?) koji je potpuno opustosen i oronuo zato sto se glavna fabrika zatvorila kada de niro prokomentarise u stilu ovde ko da prosla divizija srpske vojske

Lazar

pre 13 godina

Moram priznati da me je vec na jedan akademski nacin zaintrigirala pozicija Srbije (i Srba) u ocima zapadnih zemalja. Ni deset godina nakon uspesnog i demokratskog svrgavanja apsolutiste sa vlasti i kranje korektnog i miroljubivog stava prema svim regionalnim pitanjima nas imidz i odnos prema nama je skoro isti. Ozbiljne i velike zemlje, stare demokratije, su spremne kada je u pitanju Srbija (tacnije kada trebaju da sa nama rese nesto) da ucine neverovatne stvari: da se krse medjunarodne konvencije, zaobilazi UN, nepostuje medjunarodno pravo, da se udruzuju sa grupama koje inace smatraju teroristima u njihovim zemljama i sl. Zaista mi nije jasno odakle dolazi sva ta mrznja i negativna energija. A dokle god ona postaji - postajace i svojevrsni tihi rat na Balkanu, samo ovog puta, srecnom nismo mi ti koji ga vode. Vode ga oni koji bi trebalo da nas uce demokratiji, miru i dijalogu. Cudno.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

U filmu "Mi nismo andjeli" sa Robertom de Nirom se pojavljuje katolicki svestenik, dakle ne pravoslavni srbin (pre pisanja teksta, pisac bi mogao da proveri cinjenice).

Zaboravljeno je da se spomene da je i nemacka produkcija snimila nekoliko filmova, ja licno gledao "Moerderliche Frieden (ubistveni mir)" koji je moram priznati prilicno neutralan prema nama. Nismo opisani ni kao andzeli, ali ni kao najcrnji djavoli.

Ne zaboravite onaj film u kome Richard Gere igra novinara koji trazi generala Lisicu.

Vreme je da se pozabavimo poboljsanjem slike o Srbiji i Srbima na najvishem nivou. Drzava bi trebala da su-finansira snimanje holivudskih filmova koji bi prikazivali Srbiju i sa one njene druge, lepse i bolje strane. Ili da pocne da prikazuje delove srpske istorije koje ne moramo da se stidimo zbog kojekakvih Milosevic-Markovica, Karica, Mishkovica, Arkana, Legija i ostalih patriJota!

архонт Трибала

pre 13 godina

На брду које се налази изнад превоја Руднички брег, 100 километара јужно од Београда, постоји огроман натпис као изнад Лос Анђелеса- ХОЛИВУД. Извесни Иван звани Цар подигао je кредит и у подножју планине Рудник подигао ту скаламерију, да би према његовим речима између осталог, скренуо пажњу на планину Рудник(!?), а само неколико година раније НАТО авиони су бомбама скратили врх Шумадије за два метра. При томе, у Дневнику РТС-а, ова неопевана глупост и безобразлук добије простор већи и од нпр. успеха ученика Математичке гимназије.
Да, ми смо криви.

alex jones

pre 13 godina

Gledao sam bas pre nedelju dana na HRT-u seriju "Zlocini iz proslosti" , tako nekako.
Prica ide kao cura trazi ubice svoje majke i brata, ali potajno planira da i ubije iste. Devojka je srpkinja iz Bosne, i kako se radnja odvija ona saznaje da joj nisu muslimani ubili majku i brata kao sto joj je receno vec da su to uradili srbi.
Pa onda se otkriva da nisu bilo koji srbi vec covek koji je najbolji prijatelj njenog oca koji je bio specijalac...
itd umorih se :)

dijaspora

pre 13 godina

Srbi su glavni negativci zato jer jedini dopustaju da im se to radi. Talibane i islamiste ne smeju da koriste zato jer se Ameri boje njihove osvete. Nadjite dobrog advokata u U.S. (kolko kosta da kosta), i tuzite producentsku kucu, inace doveka ostajete negativci.

sivilo

pre 13 godina

Setite se samo Rambo II i avganistanskih talibana, crnokosih, plavookih i pravdoljubivih rodoljuba koji se hrabro bore za više ciljeve protiv strašne ruske nemani.
Pitam se samo koji se to šerijatski zakon promenio od tog doba pa su talibani prestali da budu pozitivne ličnosti svetske civilizacije.
(crno-beli svet, 28. septembar 2010 14:05)

Nisu to Talibani, vec Mudzahedini. Oni se i danas bore protiv Talibana, a nekada su imali zajednickog neprijatelja - Ruse (ukratko receno).
Posle Rusa su dosli Talibani koji su svasta radili, izmedju ostalog i olimpiski bazen, iznad Kabula, napunili krvlju.
Informisi se malo. Zanimljiva im je istorija, na zalost puna konflikata.

Krivi smo mi

pre 13 godina

Rakija, ne moze nam niko nista, cetnikovanje - da li je to izmisljotina ili sramotna realnost? Jel to Holivud izmislio Visegrad, Bijeljinu, Focu, Brcko, Prijedor, Banjaluku...?

Marko Miljanov

pre 13 godina

"Fantazmi u ovom filmu zaista nemaju ograničenja: srpska paravojska uništava električna postrojenja i lišava kosovsku populaciju struje, uzgred ubijajući sve što se kreće - civile, nejač i starce, i to sa revnošću ravnom Terminatoru. "

na zalost nisu fantazmi. bilo bi lepo da se takve stvari desavaju samo u filmu.

ajde da se bavimo malo nama a ne holivudom i ostalima pa ce nas mozda neko i ozbiljno shvatiti i poceti da prikazuje u drugom svetlu...
... jer nas predsednik je ipak jos uvek i predsednik svoje stranke, i glavni u ustavnom sudu, i ima premijerske ingerencije, itd... otprilike demokratija ko u iranu ili avganistanu... i taman nas isto tako i prikazuju...

Sasa

pre 13 godina

Samo da vas podsetim, da u skoro svakom americkom filmu postoje negativci, ima ih iz svih naroda...I jos jedno podsecanje, veci deo svetske populacije nema pojma skoro nista o Srbima, ne zna gde se nalazimo, vecina je samo cula da su se ovde vodili neki ratovi...Ajde da se ne lozimo mnogo, u principu je sve ovo nebitno.

milica

pre 13 godina

U holivudiu se stalno prave takvi filmovi-zli teroristi i dobri amerikanci koji spasu svet od njih, i na svakih 10 minuta filma americka zastava koja se vijori. ali koliko god to bio opsti kalup, srbija je svojim postupcima zasluzila da bude u njega ubacena. a i sa svakim danom poricanja i umanjivanja zverstva i zlocina zasluzuje iznova.

CistoOnako

pre 13 godina

Sta znam. Gde ubise oni divljaci onog francuskog navijaca? Usred glavnog srpskog grada ili ??? Pa se neki cude kakvim nas prikazuju u filmovima.

Dule

pre 13 godina

It's only a movie. Ako je film dobar pogledacu ga i da su Srbi negativci. A inace je lepo bilo gledati razaranje Bele kuce u Danu nezavisnosti

neka ih

pre 13 godina

To je samo prva faza. Videćete, čak i loš publicitet je bolji od nikakvog, da parafraziram Pašića. Već smo bili na toj tački pre prvog svetskog rata. Mnogi ljudi će biti zaintrigirani ili čak naklonjeni, pogotovo što kada ljudi imaju niska ili negativna očekivanja (predrasude) o vama, teže da vas vide mnogo boljima nego što jeste jednom kada shvate da su bili u zabludi. O "srpskim teroristima" šta reći, osim "projekcija sopstvene prljave savesti", potpuno isto kao za Indijance u starim vesternima, Arape i za Vijetnamce (doduše ove potonje nisu prikazivali kao teroriste, ali kao psihopatske ratne zločince jesu) u vremenima pre nas.

Prema tome, samo neka se ispucaju što više što pre, svaki kliše se izliže od previše upotrebe, publika se zasiti i smori od previše kljukanja.

crno-beli svet

pre 13 godina

Setite se samo Rambo II i avganistanskih talibana, crnokosih, plavookih i pravdoljubivih rodoljuba koji se hrabro bore za više ciljeve protiv strašne ruske nemani.
Pitam se samo koji se to šerijatski zakon promenio od tog doba pa su talibani prestali da budu pozitivne ličnosti svetske civilizacije.

View

pre 13 godina

Ma da, krivo je ogledalo.
Ali ne brinite, rehabilitacija Draže i četnika će sigurno promeniti sliku o nama u svetu. Tj. biće još gora.

Goran Hajdukovic

pre 13 godina

Ovo je zaista loše kako prikazuju nas Srbe. Ali treba priznati da smo i mi u isto to vreme prikazivali Hrvate kao neljudski zle ustaše, Bošnjake kao bezglave islamističke fanatike a Albance kao narkodilere koji se množe kao životinje. I ne samo u filmovima koji su u suštini izmišljene priče, nego i u vestima koje treba da budu istina. Dovoljno je pogledati feljton "Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine" na e-novine.com. Nažalost, inicijatori tog zla ne samo da nisu kažnjeni, nego su rehabilitovani i nagrađeni od strane države ili njoj bliskih organizacija.

Adnan

pre 13 godina

Kada su Srbi postali dežurni negativci?

Kada je ideologija velike Srbije i Srba kao nebeskog naroda kojemu je sve dozvoljeno,nadvladala zdravi razum...
Pocetak ratova,masovno rusenje gradova uz drinu,protjerivanje,ubijanja,silovanja,rusenje starog Dubrovnika,hapsenje ljudi na njihovim poslovima,deportacije,rusenje svih gradova za koje se imao domet u naoruzanju...duga je lista.Samo sto neko zeli da je vidi,a neko ne.U ovo slucaju,vecina Srba ne..jer sve opravdavaju necim...Kako recimo opravdati izjave biljane plavsic koja pred rat kaze da su muslimani(Bosnjaci) genetski otpad i da treba da budu potlacen narod Srbima jer je to prirodno? Ili da djecu mjesanih brakova treba istrijebiti jer su prijetnja velikoj Srbiji.Ili izjava radovana karadzica da ako se Bosna odvoji kompletan narod(Bosnjaci) ce nestati sa lica zemlje.A kompletan srpski narod je tada stajao iza svih ovih izjava..podrzavali su ih na izborima itd..Recite sada je li to negativno ili pozitivno uticalo na svijet? Uz sve slike zlocina ...nema potrebe o tome diskutovati.

kuki

pre 13 godina

Mislim da ćemo na tom za negativce rezervisanom mestu ostati još duugo dugo vremena jer pogledajte na primer koji filmovi iz zemlje Srbije odlaze na međunarodne festivale kao na primer navodim SRPSKI FILM. Šta možemo i čemu da se nadamo i šta da očekujemo nego jooš drastičniju i goru situaciju nego što jeste a odličan pokazatelj je naj noviji film A Džoli gde smo opet prikazani kao loši momci.

Bane

pre 13 godina

Koga briga šta se pusta po zapadnim bioskopima?!!Zapadno društvo je toliko oslonjeno na savremene medije da,ukoliko dodje do promene prema nama kao društvu,to će da se manifestuje kroz tv i sve ce ponovo biti "dobro".Mišljenja sam da mi sami ne smemo da dozvolimo da služimo njihovim ciljevima.Klasičan primer je novi Andjelinin "prvenac".J.... pare,bar te i takve.Verujem da nisu vredne toga.Neka "braća Croati" nastave sa dobrim poslom imitiranja nas.

Marko

pre 13 godina

takodje, niste spomenuli najnovije ostvarenje Stalonea, The Expandables, u kome Miki Rurk prica o svojim dozivljajima iz rata u Bosni, Srbima koljacima, koji su ga ranili, kao i sljivovici koja mu je ublazila bol .... :)

Predrag

pre 13 godina

I pojedinci iz nacija koje nas kvalifikuju kako nas kvalifikuju, demokratski i ne nasilnim metodama potpuno ocistise 3 kontinenta (severna amerika, juzna amerika i australija) i jedan kontinent do pola (afrika). Nisu tu samo srbi teroristi, ima i indojanaca, aboridzina, uzasni terorista Saka Zulu. Upravo se snima film o zlim pingvinima sa severnog pola, koji se spremaju za teroristicke akcije, ali ce ih u poslednjem trnutku zaustaviti americki komandosi i specijalci i brus vilis i onda ce da zabuse pod led i pronadju naftu i gas i iznenade se otkud tu 1/4 rezervi nafte i gasa na planeti. I tako ce spasiti svet od srpskih i pingvinskih terorista...

Nevaljali Srbin

pre 13 godina

"Mirotvorac" je sasvim pristojan film. Iako su Srbi negativci, nije bas skroz jednodimenzionalan i crno-beo. Vidi se da ga je rezirala zenska osoba :-) Na kraju, bio je "zabranjen" u Bosni i Hrvatskoj sto dovoljno govori. Elem, neprocenjivo je bilo gledati ga onomad u skoro punoj "Kozari", publika koja bucno navija za "teroriste", tapse kada obore americki helikopter ili zvizdi Kluniju. Pish zivi. Bila je to neka vrsta grupne psihoterapije ...

Hory

pre 13 godina

Sta je tu sad cudno, Hollywood je uvek bio proagandna masinerija globalisticke politike. Uz informativne programe, industrija zabave je naravno u sluzbi svojih vlasnika. Sta da kazu Kubanci, juznoamerikanci, afrikanci, Rusi, muslimani i ne mogu se nabrojati svi narodi sveta koji su prema potrebi periodicno bili predmet ocrnjivanja. Mora se priznati da Hollywood ipak ima neku dozu samokritike americkog drustva gde su i sami Amerikanci i njihova drzavna politika prikazivani kao negativci. Mozda se to radi zbog stvaranja privida o objektivnosti ali se radi.

ZLOBICA

pre 13 godina

Ima i jedan engleski film u kojem lik dolayi iz budućnosti sa napravom koju je izmislio Srbin,i priča o Srboslaviji koja je nastala 2020 ratom za naftu u kojem je Srbija pokorila celu Evropu...Nije više ni smešno svi nas vide kao negativce i to još dugo neće moći da se izmeni...Moraćemo ozbiljno da poradimo na imidžu Srbije u svetu.

to je to

pre 13 godina

Iz ovog dobrog prikaza filmske produkcije proizlazi da se image Srbije u svijetu (do 90-tih je bio pozitivan) teško može promijeniti u dogledno vrijeme. Sigurno je da on proizlazi iz autentičnih zbivanja i dokumentarnih snimaka zapadnih TV kuća za vrijeme rata. Kada vidite one ljude koji ulaze u Vukovar kako izgledaju i što pjevaju, Manjaču,Srebrenicu ... drugo i nije bilo za očekivati. U Mirotvorcu s Cloonney i Nicole ipak se pokušava dati do znanja da nisu svi Srbi bradati,okrutni,primitivni i prljavi. Terorist ali i intelektualac što je za poimanje Srba u zapadnom svijetu novina daje razloge svog terorizma. Zašto terorizam a ne obične ratne akcije? Zato što je to top tema u SAD za čiju produkciju se može dobiti novac jer je gledana a umjetnost i estetika filma se pokušava provući "ispod žita" takve teme.

boban,nis

pre 13 godina

Eto kako je ocrnjen narod koji je u oba svetska rata bio na pravoj strani.Narod koji je u prvom svetskom ratu ostao bez 2/3 muske populacije i bezmalo polovine svog stanovnistva.Nista bolje nije prosao ni u drugom svetskom ratu.Izgleda da je bolje voditi neku podmuklu i ulizivacku politiku,po uzoru na nase susede.

Nenad-EU

pre 13 godina

Nista cudno jer holivuski filmovi prenose sliku koju stvara USA adminstracija. Isto npr. kako su svi Arapi teroristi tako su i Srbi i Rusi ubice i kriminalci. Ni Alvanci nisu bas predstavljeni u finom kontekstu (npr. Taken sa Liam Neeson). Nema umetnosti u holviuskim filmovima. Sve je to propagandno smece. Ako viditie filmove iz doba hladnog rata kako jedan covek unistava citav bataljon ruske vojske jasno je o cemu pricam.

krvat

pre 13 godina

stalloneov zadnji film "the expendables"- također se spominju srpski bad bojsi...također i u filmu"napad na policijsku postaju 13"..na početku filma se glavni junak bori protiv srpskih dilera

nije bitno ime

pre 13 godina

Nek prave sta hoce, koga briga... mnogo je veci efekat kad oni koji su gledali taj skart od filmova i upijali te stereotipe dodju na Exit ili vide Djokovica, Anu, Jelenu pa se onda zapitaju kakvim su glupostima njima punili glavu. A sa druge strane o Amerikancima i Britancima ne trebaju filmovi kao o glavnim negativcima dovoljne su snimke iz Iraka, Afganistana, raznih zatvora,Vijetnama...

Mozer

pre 13 godina

Nabrojati sve ovo, a ne pomenuti prvu sezonu kultne serije "24" u kojoj su glavni negativci Srbi sa Dennisom Hopperom na celu, je u najmanju ruku neozbiljno.

marija

pre 13 godina

U veoma popularnoj italijanskoj tv-seriji "RIS 2"(2006)imamo srpskog teroristu koji pokusava da aktivira rucno pravljenu bombu na javnom mestu (igra ga hrvatski glumac)Do tada,to je bila jedna od mojih omiljenih serija.

zlo i naopako

pre 13 godina

Jao kako je dobro biti javnost :)
Prvo Samjuel Dzekson ... ili Dani Glover :)
Drugo, pa gde zaboravi Dzeka Bauera i 24 ?!?!
Trece, a engelski film Lejer Kejk (Layer cake) gde su Srbi opasna narko banda?
Gomila epizoda na BBC-ju raznih zanrova, gde su Srbi koljaci i kriminalci?
Kako bilo, sami smo krivi. Od saveznika smo postali pravoslavni talibani.

boban,nis

pre 13 godina

Eto kako je ocrnjen narod koji je u oba svetska rata bio na pravoj strani.Narod koji je u prvom svetskom ratu ostao bez 2/3 muske populacije i bezmalo polovine svog stanovnistva.Nista bolje nije prosao ni u drugom svetskom ratu.Izgleda da je bolje voditi neku podmuklu i ulizivacku politiku,po uzoru na nase susede.

Mozer

pre 13 godina

Nabrojati sve ovo, a ne pomenuti prvu sezonu kultne serije "24" u kojoj su glavni negativci Srbi sa Dennisom Hopperom na celu, je u najmanju ruku neozbiljno.

zlo i naopako

pre 13 godina

Jao kako je dobro biti javnost :)
Prvo Samjuel Dzekson ... ili Dani Glover :)
Drugo, pa gde zaboravi Dzeka Bauera i 24 ?!?!
Trece, a engelski film Lejer Kejk (Layer cake) gde su Srbi opasna narko banda?
Gomila epizoda na BBC-ju raznih zanrova, gde su Srbi koljaci i kriminalci?
Kako bilo, sami smo krivi. Od saveznika smo postali pravoslavni talibani.

Nevaljali Srbin

pre 13 godina

"Mirotvorac" je sasvim pristojan film. Iako su Srbi negativci, nije bas skroz jednodimenzionalan i crno-beo. Vidi se da ga je rezirala zenska osoba :-) Na kraju, bio je "zabranjen" u Bosni i Hrvatskoj sto dovoljno govori. Elem, neprocenjivo je bilo gledati ga onomad u skoro punoj "Kozari", publika koja bucno navija za "teroriste", tapse kada obore americki helikopter ili zvizdi Kluniju. Pish zivi. Bila je to neka vrsta grupne psihoterapije ...

Nenad-EU

pre 13 godina

Nista cudno jer holivuski filmovi prenose sliku koju stvara USA adminstracija. Isto npr. kako su svi Arapi teroristi tako su i Srbi i Rusi ubice i kriminalci. Ni Alvanci nisu bas predstavljeni u finom kontekstu (npr. Taken sa Liam Neeson). Nema umetnosti u holviuskim filmovima. Sve je to propagandno smece. Ako viditie filmove iz doba hladnog rata kako jedan covek unistava citav bataljon ruske vojske jasno je o cemu pricam.

nije bitno ime

pre 13 godina

Nek prave sta hoce, koga briga... mnogo je veci efekat kad oni koji su gledali taj skart od filmova i upijali te stereotipe dodju na Exit ili vide Djokovica, Anu, Jelenu pa se onda zapitaju kakvim su glupostima njima punili glavu. A sa druge strane o Amerikancima i Britancima ne trebaju filmovi kao o glavnim negativcima dovoljne su snimke iz Iraka, Afganistana, raznih zatvora,Vijetnama...

Sasa

pre 13 godina

Samo da vas podsetim, da u skoro svakom americkom filmu postoje negativci, ima ih iz svih naroda...I jos jedno podsecanje, veci deo svetske populacije nema pojma skoro nista o Srbima, ne zna gde se nalazimo, vecina je samo cula da su se ovde vodili neki ratovi...Ajde da se ne lozimo mnogo, u principu je sve ovo nebitno.

Adnan

pre 13 godina

Kada su Srbi postali dežurni negativci?

Kada je ideologija velike Srbije i Srba kao nebeskog naroda kojemu je sve dozvoljeno,nadvladala zdravi razum...
Pocetak ratova,masovno rusenje gradova uz drinu,protjerivanje,ubijanja,silovanja,rusenje starog Dubrovnika,hapsenje ljudi na njihovim poslovima,deportacije,rusenje svih gradova za koje se imao domet u naoruzanju...duga je lista.Samo sto neko zeli da je vidi,a neko ne.U ovo slucaju,vecina Srba ne..jer sve opravdavaju necim...Kako recimo opravdati izjave biljane plavsic koja pred rat kaze da su muslimani(Bosnjaci) genetski otpad i da treba da budu potlacen narod Srbima jer je to prirodno? Ili da djecu mjesanih brakova treba istrijebiti jer su prijetnja velikoj Srbiji.Ili izjava radovana karadzica da ako se Bosna odvoji kompletan narod(Bosnjaci) ce nestati sa lica zemlje.A kompletan srpski narod je tada stajao iza svih ovih izjava..podrzavali su ih na izborima itd..Recite sada je li to negativno ili pozitivno uticalo na svijet? Uz sve slike zlocina ...nema potrebe o tome diskutovati.

marija

pre 13 godina

U veoma popularnoj italijanskoj tv-seriji "RIS 2"(2006)imamo srpskog teroristu koji pokusava da aktivira rucno pravljenu bombu na javnom mestu (igra ga hrvatski glumac)Do tada,to je bila jedna od mojih omiljenih serija.

Predrag

pre 13 godina

I pojedinci iz nacija koje nas kvalifikuju kako nas kvalifikuju, demokratski i ne nasilnim metodama potpuno ocistise 3 kontinenta (severna amerika, juzna amerika i australija) i jedan kontinent do pola (afrika). Nisu tu samo srbi teroristi, ima i indojanaca, aboridzina, uzasni terorista Saka Zulu. Upravo se snima film o zlim pingvinima sa severnog pola, koji se spremaju za teroristicke akcije, ali ce ih u poslednjem trnutku zaustaviti americki komandosi i specijalci i brus vilis i onda ce da zabuse pod led i pronadju naftu i gas i iznenade se otkud tu 1/4 rezervi nafte i gasa na planeti. I tako ce spasiti svet od srpskih i pingvinskih terorista...

Marko

pre 13 godina

takodje, niste spomenuli najnovije ostvarenje Stalonea, The Expandables, u kome Miki Rurk prica o svojim dozivljajima iz rata u Bosni, Srbima koljacima, koji su ga ranili, kao i sljivovici koja mu je ublazila bol .... :)

ZLOBICA

pre 13 godina

Ima i jedan engleski film u kojem lik dolayi iz budućnosti sa napravom koju je izmislio Srbin,i priča o Srboslaviji koja je nastala 2020 ratom za naftu u kojem je Srbija pokorila celu Evropu...Nije više ni smešno svi nas vide kao negativce i to još dugo neće moći da se izmeni...Moraćemo ozbiljno da poradimo na imidžu Srbije u svetu.

Hory

pre 13 godina

Sta je tu sad cudno, Hollywood je uvek bio proagandna masinerija globalisticke politike. Uz informativne programe, industrija zabave je naravno u sluzbi svojih vlasnika. Sta da kazu Kubanci, juznoamerikanci, afrikanci, Rusi, muslimani i ne mogu se nabrojati svi narodi sveta koji su prema potrebi periodicno bili predmet ocrnjivanja. Mora se priznati da Hollywood ipak ima neku dozu samokritike americkog drustva gde su i sami Amerikanci i njihova drzavna politika prikazivani kao negativci. Mozda se to radi zbog stvaranja privida o objektivnosti ali se radi.

Goran Hajdukovic

pre 13 godina

Ovo je zaista loše kako prikazuju nas Srbe. Ali treba priznati da smo i mi u isto to vreme prikazivali Hrvate kao neljudski zle ustaše, Bošnjake kao bezglave islamističke fanatike a Albance kao narkodilere koji se množe kao životinje. I ne samo u filmovima koji su u suštini izmišljene priče, nego i u vestima koje treba da budu istina. Dovoljno je pogledati feljton "Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine" na e-novine.com. Nažalost, inicijatori tog zla ne samo da nisu kažnjeni, nego su rehabilitovani i nagrađeni od strane države ili njoj bliskih organizacija.

CistoOnako

pre 13 godina

Sta znam. Gde ubise oni divljaci onog francuskog navijaca? Usred glavnog srpskog grada ili ??? Pa se neki cude kakvim nas prikazuju u filmovima.

kuki

pre 13 godina

Mislim da ćemo na tom za negativce rezervisanom mestu ostati još duugo dugo vremena jer pogledajte na primer koji filmovi iz zemlje Srbije odlaze na međunarodne festivale kao na primer navodim SRPSKI FILM. Šta možemo i čemu da se nadamo i šta da očekujemo nego jooš drastičniju i goru situaciju nego što jeste a odličan pokazatelj je naj noviji film A Džoli gde smo opet prikazani kao loši momci.

Krivi smo mi

pre 13 godina

Rakija, ne moze nam niko nista, cetnikovanje - da li je to izmisljotina ili sramotna realnost? Jel to Holivud izmislio Visegrad, Bijeljinu, Focu, Brcko, Prijedor, Banjaluku...?

Milica

pre 13 godina

Srbi nisu anđeli, ali nisu ni demoni. Kada se pogleda celokupna istorija, svakako smo daleko veći anđeli nego naše komšije hrvati i bosanci, ili daleki rođaci, amerikanci i britanci...

crno-beli svet

pre 13 godina

Setite se samo Rambo II i avganistanskih talibana, crnokosih, plavookih i pravdoljubivih rodoljuba koji se hrabro bore za više ciljeve protiv strašne ruske nemani.
Pitam se samo koji se to šerijatski zakon promenio od tog doba pa su talibani prestali da budu pozitivne ličnosti svetske civilizacije.

View

pre 13 godina

Ma da, krivo je ogledalo.
Ali ne brinite, rehabilitacija Draže i četnika će sigurno promeniti sliku o nama u svetu. Tj. biće još gora.

filip

pre 13 godina

ima jedna scena u filmu sa de nirom kada prolaze kroz deo nekog grada (baltimora?) koji je potpuno opustosen i oronuo zato sto se glavna fabrika zatvorila kada de niro prokomentarise u stilu ovde ko da prosla divizija srpske vojske

krvat

pre 13 godina

stalloneov zadnji film "the expendables"- također se spominju srpski bad bojsi...također i u filmu"napad na policijsku postaju 13"..na početku filma se glavni junak bori protiv srpskih dilera

dijaspora

pre 13 godina

Srbi su glavni negativci zato jer jedini dopustaju da im se to radi. Talibane i islamiste ne smeju da koriste zato jer se Ameri boje njihove osvete. Nadjite dobrog advokata u U.S. (kolko kosta da kosta), i tuzite producentsku kucu, inace doveka ostajete negativci.

Lazar

pre 13 godina

Moram priznati da me je vec na jedan akademski nacin zaintrigirala pozicija Srbije (i Srba) u ocima zapadnih zemalja. Ni deset godina nakon uspesnog i demokratskog svrgavanja apsolutiste sa vlasti i kranje korektnog i miroljubivog stava prema svim regionalnim pitanjima nas imidz i odnos prema nama je skoro isti. Ozbiljne i velike zemlje, stare demokratije, su spremne kada je u pitanju Srbija (tacnije kada trebaju da sa nama rese nesto) da ucine neverovatne stvari: da se krse medjunarodne konvencije, zaobilazi UN, nepostuje medjunarodno pravo, da se udruzuju sa grupama koje inace smatraju teroristima u njihovim zemljama i sl. Zaista mi nije jasno odakle dolazi sva ta mrznja i negativna energija. A dokle god ona postaji - postajace i svojevrsni tihi rat na Balkanu, samo ovog puta, srecnom nismo mi ti koji ga vode. Vode ga oni koji bi trebalo da nas uce demokratiji, miru i dijalogu. Cudno.

neka ih

pre 13 godina

To je samo prva faza. Videćete, čak i loš publicitet je bolji od nikakvog, da parafraziram Pašića. Već smo bili na toj tački pre prvog svetskog rata. Mnogi ljudi će biti zaintrigirani ili čak naklonjeni, pogotovo što kada ljudi imaju niska ili negativna očekivanja (predrasude) o vama, teže da vas vide mnogo boljima nego što jeste jednom kada shvate da su bili u zabludi. O "srpskim teroristima" šta reći, osim "projekcija sopstvene prljave savesti", potpuno isto kao za Indijance u starim vesternima, Arape i za Vijetnamce (doduše ove potonje nisu prikazivali kao teroriste, ali kao psihopatske ratne zločince jesu) u vremenima pre nas.

Prema tome, samo neka se ispucaju što više što pre, svaki kliše se izliže od previše upotrebe, publika se zasiti i smori od previše kljukanja.

Marko Miljanov

pre 13 godina

"Fantazmi u ovom filmu zaista nemaju ograničenja: srpska paravojska uništava električna postrojenja i lišava kosovsku populaciju struje, uzgred ubijajući sve što se kreće - civile, nejač i starce, i to sa revnošću ravnom Terminatoru. "

na zalost nisu fantazmi. bilo bi lepo da se takve stvari desavaju samo u filmu.

ajde da se bavimo malo nama a ne holivudom i ostalima pa ce nas mozda neko i ozbiljno shvatiti i poceti da prikazuje u drugom svetlu...
... jer nas predsednik je ipak jos uvek i predsednik svoje stranke, i glavni u ustavnom sudu, i ima premijerske ingerencije, itd... otprilike demokratija ko u iranu ili avganistanu... i taman nas isto tako i prikazuju...

Bane

pre 13 godina

Koga briga šta se pusta po zapadnim bioskopima?!!Zapadno društvo je toliko oslonjeno na savremene medije da,ukoliko dodje do promene prema nama kao društvu,to će da se manifestuje kroz tv i sve ce ponovo biti "dobro".Mišljenja sam da mi sami ne smemo da dozvolimo da služimo njihovim ciljevima.Klasičan primer je novi Andjelinin "prvenac".J.... pare,bar te i takve.Verujem da nisu vredne toga.Neka "braća Croati" nastave sa dobrim poslom imitiranja nas.

Dule

pre 13 godina

It's only a movie. Ako je film dobar pogledacu ga i da su Srbi negativci. A inace je lepo bilo gledati razaranje Bele kuce u Danu nezavisnosti

to je to

pre 13 godina

Iz ovog dobrog prikaza filmske produkcije proizlazi da se image Srbije u svijetu (do 90-tih je bio pozitivan) teško može promijeniti u dogledno vrijeme. Sigurno je da on proizlazi iz autentičnih zbivanja i dokumentarnih snimaka zapadnih TV kuća za vrijeme rata. Kada vidite one ljude koji ulaze u Vukovar kako izgledaju i što pjevaju, Manjaču,Srebrenicu ... drugo i nije bilo za očekivati. U Mirotvorcu s Cloonney i Nicole ipak se pokušava dati do znanja da nisu svi Srbi bradati,okrutni,primitivni i prljavi. Terorist ali i intelektualac što je za poimanje Srba u zapadnom svijetu novina daje razloge svog terorizma. Zašto terorizam a ne obične ratne akcije? Zato što je to top tema u SAD za čiju produkciju se može dobiti novac jer je gledana a umjetnost i estetika filma se pokušava provući "ispod žita" takve teme.

alex jones

pre 13 godina

Gledao sam bas pre nedelju dana na HRT-u seriju "Zlocini iz proslosti" , tako nekako.
Prica ide kao cura trazi ubice svoje majke i brata, ali potajno planira da i ubije iste. Devojka je srpkinja iz Bosne, i kako se radnja odvija ona saznaje da joj nisu muslimani ubili majku i brata kao sto joj je receno vec da su to uradili srbi.
Pa onda se otkriva da nisu bilo koji srbi vec covek koji je najbolji prijatelj njenog oca koji je bio specijalac...
itd umorih se :)

sivilo

pre 13 godina

Setite se samo Rambo II i avganistanskih talibana, crnokosih, plavookih i pravdoljubivih rodoljuba koji se hrabro bore za više ciljeve protiv strašne ruske nemani.
Pitam se samo koji se to šerijatski zakon promenio od tog doba pa su talibani prestali da budu pozitivne ličnosti svetske civilizacije.
(crno-beli svet, 28. septembar 2010 14:05)

Nisu to Talibani, vec Mudzahedini. Oni se i danas bore protiv Talibana, a nekada su imali zajednickog neprijatelja - Ruse (ukratko receno).
Posle Rusa su dosli Talibani koji su svasta radili, izmedju ostalog i olimpiski bazen, iznad Kabula, napunili krvlju.
Informisi se malo. Zanimljiva im je istorija, na zalost puna konflikata.

snezana

pre 13 godina

pa tako su im i Indijanci bili negativci i krivi za sve, da smo na krju svi pocela da navijam za njih.Nadam se da ce svet shvatiti propgandu novih kolonijalista.

архонт Трибала

pre 13 godina

На брду које се налази изнад превоја Руднички брег, 100 километара јужно од Београда, постоји огроман натпис као изнад Лос Анђелеса- ХОЛИВУД. Извесни Иван звани Цар подигао je кредит и у подножју планине Рудник подигао ту скаламерију, да би према његовим речима између осталог, скренуо пажњу на планину Рудник(!?), а само неколико година раније НАТО авиони су бомбама скратили врх Шумадије за два метра. При томе, у Дневнику РТС-а, ова неопевана глупост и безобразлук добије простор већи и од нпр. успеха ученика Математичке гимназије.
Да, ми смо криви.

milica

pre 13 godina

U holivudiu se stalno prave takvi filmovi-zli teroristi i dobri amerikanci koji spasu svet od njih, i na svakih 10 minuta filma americka zastava koja se vijori. ali koliko god to bio opsti kalup, srbija je svojim postupcima zasluzila da bude u njega ubacena. a i sa svakim danom poricanja i umanjivanja zverstva i zlocina zasluzuje iznova.

Cvexi

pre 13 godina

Rakija, ne moze nam niko nista, cetnikovanje - da li je to izmisljotina ili sramotna realnost? Jel to Holivud izmislio Visegrad, Bijeljinu, Focu, Brcko, Prijedor, Banjaluku...?
(Krivi smo mi, 28. septembar 2010 16:47)

Sta fali banjaluci? prelep grad... prelep. Nemoj lazno da se predstavljas, niko ovde nije naivan.

revan

pre 13 godina

"Mirotvorac" je sasvim pristojan film. Iako su Srbi negativci, nije bas skroz jednodimenzionalan i crno-beo. Vidi se da ga je rezirala zenska osoba :-) Na kraju, bio je "zabranjen" u Bosni i Hrvatskoj sto dovoljno govori. Elem, neprocenjivo je bilo gledati ga onomad u skoro punoj "Kozari", publika koja bucno navija za "teroriste", tapse kada obore americki helikopter ili zvizdi Kluniju. Pish zivi. Bila je to neka vrsta grupne psihoterapije ...

Ne znam ko ti izvali da je film bio zabranjen u BiH, jer je normalno puštan u kinima, a možeš ga i dan danas vidjeti na nekim televizijama i pronaći u videotekama. Inače, od nezavisnosti pa do danas niti jedan film ili knjiga nije zabranjena ili cenzurirana u BiH, čak iako su neka djela to s pravom zasluživala. Što se toga tiče, potpuna sloboda izražavanja i RAK se ponaša u skladu sa tim sve ove godine.

Što se tiče percepcije o Srbima u hollywoodskim filmovima; shvatite da prosječni Amerikanac nije u stanju na karti naći Washington D.C. O nekoj europskoj državi da i ne pričamo. Sva njihova percepcija se svodi na stereotipe o Arapima, Afrikancima, muslimanima diljem svijeta, pa i Srbima. Na osnovu toga nastaju i ti filmovi, koji zapravo služe za nabijanje nacionalnog ponosa kod prosječnog građanina SAD. Što bi na hebrejskom rekli: to je američka hasbara. PR model pojednostavljene stvarnosti. Postoji nekoliko sastavnica. Ameri su uvijek u pravu, neuništivi su, uvijek su 'good guys', loši momci su uvijek oni sa kojima SAD imaju ili su imale neke nesuglasice - koje obično pređu u neku formu rata. Imali smo Njemce i Japance, pa onda Ruse, pa Talibane, pa Vietnamce, pa Srbe. Sve mjesta gdje su oni bili umješani i za koja im je potrebna podrška njihovog naroda. Kako bolje dobiti tu podršku nego predstavljajući sve aktere kao nerazumne, radikalne teroriste iz nekih nazadnih zemalja, čije ime prosječni Amerikanac nije u stanju izgovoriti. Naravno da svi događaji u koje je Srbija bila umješana devedesetih ne poboljšavaju sliku, ali to je neka druga tema. Važno je znati da su ti filmovi uglavnom usmjereni za domaću upotrebu, u svrhe upravljanja javnim mnijenjem i da ih kao takve treba shvaćati isključivo kao poprilično slabu propagandu, barem kada je riječ o ne-amerikancima.

Jozo

pre 13 godina

hmm, a kad se i malo stanje popravi, onda se doticni gospodin (studen u Americi i sportista) proslavi i na, u najmanju ruku, cudne nacine vrati u Srbiju. I kakvu to sliku da amerima? kad sve novine bruje o tome da je amerikanac u komi, a pretuko ga srbin koji je uz pomoc ambasade pobjego u srbiju.

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

U filmu "Mi nismo andjeli" sa Robertom de Nirom se pojavljuje katolicki svestenik, dakle ne pravoslavni srbin (pre pisanja teksta, pisac bi mogao da proveri cinjenice).

Zaboravljeno je da se spomene da je i nemacka produkcija snimila nekoliko filmova, ja licno gledao "Moerderliche Frieden (ubistveni mir)" koji je moram priznati prilicno neutralan prema nama. Nismo opisani ni kao andzeli, ali ni kao najcrnji djavoli.

Ne zaboravite onaj film u kome Richard Gere igra novinara koji trazi generala Lisicu.

Vreme je da se pozabavimo poboljsanjem slike o Srbiji i Srbima na najvishem nivou. Drzava bi trebala da su-finansira snimanje holivudskih filmova koji bi prikazivali Srbiju i sa one njene druge, lepse i bolje strane. Ili da pocne da prikazuje delove srpske istorije koje ne moramo da se stidimo zbog kojekakvih Milosevic-Markovica, Karica, Mishkovica, Arkana, Legija i ostalih patriJota!

Vera

pre 13 godina

Zaboravili ste epizodu "Seinfeld-a" u kojoj na crnom trzistu kupuju ekstra-mocne tuseve iz Bosne, navodno su ih koristili Srbi za mucenje... to je jedan od meni najsmesnijih momenata u seriji. Naravno da Srbija i Srbi imaju kontroverzan imidz jer, s jedne strane, ubijaju sopstvenog (naprednog) premijera, ali i sami skidaju sa vlasti svog diktatora. I to sve u dve i po godine.
Americka filmska industrija, barem kad govorimo o akcionim filmovima, mora uvek da ima negativca, pa nece, valjda, da stave nekog Izraelca??

art

pre 13 godina

Ne brinu mene holivudske izmisljotine nego realnost. Sta cemo sa ukradenom zlatnom medaljom Cavicu na OI u Pekingu? Kako moze Srbin da pobjedi Amerikanca, jednog od najboljih plivaca svih vremena? To jednostavno nije smjelo da se desi. Oni i dalje raspravljaju kako je statisticki moguce da tako veliki broj vrhunskih svjetskih tenisera u tako kratkom periodu bude rodjen u Srbiji. Pravda, priroda ili Bog. Koji god od ponudjenih odgovora izaberete necete pogrijesiti. Pogotovu sto se radi o elitnom, gospodskom sportu u kome su isti ti bradati, prljavi i zli Srbi tako uspjesni!!

hrvati nisu žrtve

pre 13 godina

jao neko opet gura vukovar u žrtve,jedva čekam vreme kad će naše žrtve iz svih ratova vaskrsnuti pa da počnu da se snimaju filmovi o zverstvima naših komšija ustaša,a bogami i mudžahedina nad srbima tek onda će pravda biti zadovoljena

kriza

pre 13 godina

Ma ajde ne svirajte. Ponosni ste vi na imidz krvoloka koji imate. Na kraju krajeva, toliko vremena ste radili na njemu sigurno vam laska da ste konacno primeceni i prepoznati. :p ljubi vas majka.

Aleksandar

pre 13 godina

Ma da, A Ameri su cvece, najpametniji, najlepsi, najhrabriji i najposteniji. Ne zaboravimo unistenje nekadasnjih stanovnika sadasnje Amerike(furajuci laz da su umrli od bolesti evrope), I i II svetski rat i finansiranje Nemaca, Vijetnam, Irak I i II, Jugoslavija, Rusija itd.

Dudule

pre 13 godina

Nko nas ne sprecava da i mi u srpskim filmovima predstavljamo Amerikance kao lose momke. A da li to radimo i kako su oni predstavljeni u nasim filmovima je mnogo zanimljivija tema.

Rambo iz kornera

pre 13 godina

@ It's only a movie. Ako je film dobar pogledacu ga i da su Srbi negativci. A inace je lepo bilo gledati razaranje Bele kuce u Danu nezavisnosti
(Dule, 28. septembar 2010 15:41)

Zalosno je sto postoje ljudi koji razmisljaju kao Dule.

Srdjan

pre 13 godina

Antisrpski filmovi su poseban žanr koji se zove chetnixploitation.
Neki filmski kritičari su napravili sajt sa prikazom svih tih filmova

http://chetnixploitation.blogspot.com/

Srdjan

pre 13 godina

Naziv žanra antisrpskih filmova je chetnixploitation.
Naši filmski kritičari su napravili i sajt sa prikazima tih filmova

http://chetnixploitation.blogspot.com/

Adnan

pre 13 godina

Kada su Srbi postali dežurni negativci?

Kada je ideologija velike Srbije i Srba kao nebeskog naroda kojemu je sve dozvoljeno,nadvladala zdravi razum...
Pocetak ratova,masovno rusenje gradova uz drinu,protjerivanje,ubijanja,silovanja,rusenje starog Dubrovnika,hapsenje ljudi na njihovim poslovima,deportacije,rusenje svih gradova za koje se imao domet u naoruzanju...duga je lista.Samo sto neko zeli da je vidi,a neko ne.U ovo slucaju,vecina Srba ne..jer sve opravdavaju necim...Kako recimo opravdati izjave biljane plavsic koja pred rat kaze da su muslimani(Bosnjaci) genetski otpad i da treba da budu potlacen narod Srbima jer je to prirodno? Ili da djecu mjesanih brakova treba istrijebiti jer su prijetnja velikoj Srbiji.Ili izjava radovana karadzica da ako se Bosna odvoji kompletan narod(Bosnjaci) ce nestati sa lica zemlje.A kompletan srpski narod je tada stajao iza svih ovih izjava..podrzavali su ih na izborima itd..Recite sada je li to negativno ili pozitivno uticalo na svijet? Uz sve slike zlocina ...nema potrebe o tome diskutovati.

Krivi smo mi

pre 13 godina

Rakija, ne moze nam niko nista, cetnikovanje - da li je to izmisljotina ili sramotna realnost? Jel to Holivud izmislio Visegrad, Bijeljinu, Focu, Brcko, Prijedor, Banjaluku...?

milica

pre 13 godina

U holivudiu se stalno prave takvi filmovi-zli teroristi i dobri amerikanci koji spasu svet od njih, i na svakih 10 minuta filma americka zastava koja se vijori. ali koliko god to bio opsti kalup, srbija je svojim postupcima zasluzila da bude u njega ubacena. a i sa svakim danom poricanja i umanjivanja zverstva i zlocina zasluzuje iznova.

boban,nis

pre 13 godina

Eto kako je ocrnjen narod koji je u oba svetska rata bio na pravoj strani.Narod koji je u prvom svetskom ratu ostao bez 2/3 muske populacije i bezmalo polovine svog stanovnistva.Nista bolje nije prosao ni u drugom svetskom ratu.Izgleda da je bolje voditi neku podmuklu i ulizivacku politiku,po uzoru na nase susede.

CistoOnako

pre 13 godina

Sta znam. Gde ubise oni divljaci onog francuskog navijaca? Usred glavnog srpskog grada ili ??? Pa se neki cude kakvim nas prikazuju u filmovima.

View

pre 13 godina

Ma da, krivo je ogledalo.
Ali ne brinite, rehabilitacija Draže i četnika će sigurno promeniti sliku o nama u svetu. Tj. biće još gora.

Marko Miljanov

pre 13 godina

"Fantazmi u ovom filmu zaista nemaju ograničenja: srpska paravojska uništava električna postrojenja i lišava kosovsku populaciju struje, uzgred ubijajući sve što se kreće - civile, nejač i starce, i to sa revnošću ravnom Terminatoru. "

na zalost nisu fantazmi. bilo bi lepo da se takve stvari desavaju samo u filmu.

ajde da se bavimo malo nama a ne holivudom i ostalima pa ce nas mozda neko i ozbiljno shvatiti i poceti da prikazuje u drugom svetlu...
... jer nas predsednik je ipak jos uvek i predsednik svoje stranke, i glavni u ustavnom sudu, i ima premijerske ingerencije, itd... otprilike demokratija ko u iranu ili avganistanu... i taman nas isto tako i prikazuju...

Cvexi

pre 13 godina

Rakija, ne moze nam niko nista, cetnikovanje - da li je to izmisljotina ili sramotna realnost? Jel to Holivud izmislio Visegrad, Bijeljinu, Focu, Brcko, Prijedor, Banjaluku...?
(Krivi smo mi, 28. septembar 2010 16:47)

Sta fali banjaluci? prelep grad... prelep. Nemoj lazno da se predstavljas, niko ovde nije naivan.

Goran Hajdukovic

pre 13 godina

Ovo je zaista loše kako prikazuju nas Srbe. Ali treba priznati da smo i mi u isto to vreme prikazivali Hrvate kao neljudski zle ustaše, Bošnjake kao bezglave islamističke fanatike a Albance kao narkodilere koji se množe kao životinje. I ne samo u filmovima koji su u suštini izmišljene priče, nego i u vestima koje treba da budu istina. Dovoljno je pogledati feljton "Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine" na e-novine.com. Nažalost, inicijatori tog zla ne samo da nisu kažnjeni, nego su rehabilitovani i nagrađeni od strane države ili njoj bliskih organizacija.

zlo i naopako

pre 13 godina

Jao kako je dobro biti javnost :)
Prvo Samjuel Dzekson ... ili Dani Glover :)
Drugo, pa gde zaboravi Dzeka Bauera i 24 ?!?!
Trece, a engelski film Lejer Kejk (Layer cake) gde su Srbi opasna narko banda?
Gomila epizoda na BBC-ju raznih zanrova, gde su Srbi koljaci i kriminalci?
Kako bilo, sami smo krivi. Od saveznika smo postali pravoslavni talibani.

kriza

pre 13 godina

Ma ajde ne svirajte. Ponosni ste vi na imidz krvoloka koji imate. Na kraju krajeva, toliko vremena ste radili na njemu sigurno vam laska da ste konacno primeceni i prepoznati. :p ljubi vas majka.

Milica

pre 13 godina

Srbi nisu anđeli, ali nisu ni demoni. Kada se pogleda celokupna istorija, svakako smo daleko veći anđeli nego naše komšije hrvati i bosanci, ili daleki rođaci, amerikanci i britanci...

Bane

pre 13 godina

Koga briga šta se pusta po zapadnim bioskopima?!!Zapadno društvo je toliko oslonjeno na savremene medije da,ukoliko dodje do promene prema nama kao društvu,to će da se manifestuje kroz tv i sve ce ponovo biti "dobro".Mišljenja sam da mi sami ne smemo da dozvolimo da služimo njihovim ciljevima.Klasičan primer je novi Andjelinin "prvenac".J.... pare,bar te i takve.Verujem da nisu vredne toga.Neka "braća Croati" nastave sa dobrim poslom imitiranja nas.

Dule

pre 13 godina

It's only a movie. Ako je film dobar pogledacu ga i da su Srbi negativci. A inace je lepo bilo gledati razaranje Bele kuce u Danu nezavisnosti

Nevaljali Srbin

pre 13 godina

"Mirotvorac" je sasvim pristojan film. Iako su Srbi negativci, nije bas skroz jednodimenzionalan i crno-beo. Vidi se da ga je rezirala zenska osoba :-) Na kraju, bio je "zabranjen" u Bosni i Hrvatskoj sto dovoljno govori. Elem, neprocenjivo je bilo gledati ga onomad u skoro punoj "Kozari", publika koja bucno navija za "teroriste", tapse kada obore americki helikopter ili zvizdi Kluniju. Pish zivi. Bila je to neka vrsta grupne psihoterapije ...

dijaspora

pre 13 godina

Srbi su glavni negativci zato jer jedini dopustaju da im se to radi. Talibane i islamiste ne smeju da koriste zato jer se Ameri boje njihove osvete. Nadjite dobrog advokata u U.S. (kolko kosta da kosta), i tuzite producentsku kucu, inace doveka ostajete negativci.

nije bitno ime

pre 13 godina

Nek prave sta hoce, koga briga... mnogo je veci efekat kad oni koji su gledali taj skart od filmova i upijali te stereotipe dodju na Exit ili vide Djokovica, Anu, Jelenu pa se onda zapitaju kakvim su glupostima njima punili glavu. A sa druge strane o Amerikancima i Britancima ne trebaju filmovi kao o glavnim negativcima dovoljne su snimke iz Iraka, Afganistana, raznih zatvora,Vijetnama...

to je to

pre 13 godina

Iz ovog dobrog prikaza filmske produkcije proizlazi da se image Srbije u svijetu (do 90-tih je bio pozitivan) teško može promijeniti u dogledno vrijeme. Sigurno je da on proizlazi iz autentičnih zbivanja i dokumentarnih snimaka zapadnih TV kuća za vrijeme rata. Kada vidite one ljude koji ulaze u Vukovar kako izgledaju i što pjevaju, Manjaču,Srebrenicu ... drugo i nije bilo za očekivati. U Mirotvorcu s Cloonney i Nicole ipak se pokušava dati do znanja da nisu svi Srbi bradati,okrutni,primitivni i prljavi. Terorist ali i intelektualac što je za poimanje Srba u zapadnom svijetu novina daje razloge svog terorizma. Zašto terorizam a ne obične ratne akcije? Zato što je to top tema u SAD za čiju produkciju se može dobiti novac jer je gledana a umjetnost i estetika filma se pokušava provući "ispod žita" takve teme.

kuki

pre 13 godina

Mislim da ćemo na tom za negativce rezervisanom mestu ostati još duugo dugo vremena jer pogledajte na primer koji filmovi iz zemlje Srbije odlaze na međunarodne festivale kao na primer navodim SRPSKI FILM. Šta možemo i čemu da se nadamo i šta da očekujemo nego jooš drastičniju i goru situaciju nego što jeste a odličan pokazatelj je naj noviji film A Džoli gde smo opet prikazani kao loši momci.

sivilo

pre 13 godina

Setite se samo Rambo II i avganistanskih talibana, crnokosih, plavookih i pravdoljubivih rodoljuba koji se hrabro bore za više ciljeve protiv strašne ruske nemani.
Pitam se samo koji se to šerijatski zakon promenio od tog doba pa su talibani prestali da budu pozitivne ličnosti svetske civilizacije.
(crno-beli svet, 28. septembar 2010 14:05)

Nisu to Talibani, vec Mudzahedini. Oni se i danas bore protiv Talibana, a nekada su imali zajednickog neprijatelja - Ruse (ukratko receno).
Posle Rusa su dosli Talibani koji su svasta radili, izmedju ostalog i olimpiski bazen, iznad Kabula, napunili krvlju.
Informisi se malo. Zanimljiva im je istorija, na zalost puna konflikata.

Predrag

pre 13 godina

I pojedinci iz nacija koje nas kvalifikuju kako nas kvalifikuju, demokratski i ne nasilnim metodama potpuno ocistise 3 kontinenta (severna amerika, juzna amerika i australija) i jedan kontinent do pola (afrika). Nisu tu samo srbi teroristi, ima i indojanaca, aboridzina, uzasni terorista Saka Zulu. Upravo se snima film o zlim pingvinima sa severnog pola, koji se spremaju za teroristicke akcije, ali ce ih u poslednjem trnutku zaustaviti americki komandosi i specijalci i brus vilis i onda ce da zabuse pod led i pronadju naftu i gas i iznenade se otkud tu 1/4 rezervi nafte i gasa na planeti. I tako ce spasiti svet od srpskih i pingvinskih terorista...

Lazar

pre 13 godina

Moram priznati da me je vec na jedan akademski nacin zaintrigirala pozicija Srbije (i Srba) u ocima zapadnih zemalja. Ni deset godina nakon uspesnog i demokratskog svrgavanja apsolutiste sa vlasti i kranje korektnog i miroljubivog stava prema svim regionalnim pitanjima nas imidz i odnos prema nama je skoro isti. Ozbiljne i velike zemlje, stare demokratije, su spremne kada je u pitanju Srbija (tacnije kada trebaju da sa nama rese nesto) da ucine neverovatne stvari: da se krse medjunarodne konvencije, zaobilazi UN, nepostuje medjunarodno pravo, da se udruzuju sa grupama koje inace smatraju teroristima u njihovim zemljama i sl. Zaista mi nije jasno odakle dolazi sva ta mrznja i negativna energija. A dokle god ona postaji - postajace i svojevrsni tihi rat na Balkanu, samo ovog puta, srecnom nismo mi ti koji ga vode. Vode ga oni koji bi trebalo da nas uce demokratiji, miru i dijalogu. Cudno.

crno-beli svet

pre 13 godina

Setite se samo Rambo II i avganistanskih talibana, crnokosih, plavookih i pravdoljubivih rodoljuba koji se hrabro bore za više ciljeve protiv strašne ruske nemani.
Pitam se samo koji se to šerijatski zakon promenio od tog doba pa su talibani prestali da budu pozitivne ličnosti svetske civilizacije.

marija

pre 13 godina

U veoma popularnoj italijanskoj tv-seriji "RIS 2"(2006)imamo srpskog teroristu koji pokusava da aktivira rucno pravljenu bombu na javnom mestu (igra ga hrvatski glumac)Do tada,to je bila jedna od mojih omiljenih serija.

Hory

pre 13 godina

Sta je tu sad cudno, Hollywood je uvek bio proagandna masinerija globalisticke politike. Uz informativne programe, industrija zabave je naravno u sluzbi svojih vlasnika. Sta da kazu Kubanci, juznoamerikanci, afrikanci, Rusi, muslimani i ne mogu se nabrojati svi narodi sveta koji su prema potrebi periodicno bili predmet ocrnjivanja. Mora se priznati da Hollywood ipak ima neku dozu samokritike americkog drustva gde su i sami Amerikanci i njihova drzavna politika prikazivani kao negativci. Mozda se to radi zbog stvaranja privida o objektivnosti ali se radi.

архонт Трибала

pre 13 godina

На брду које се налази изнад превоја Руднички брег, 100 километара јужно од Београда, постоји огроман натпис као изнад Лос Анђелеса- ХОЛИВУД. Извесни Иван звани Цар подигао je кредит и у подножју планине Рудник подигао ту скаламерију, да би према његовим речима између осталог, скренуо пажњу на планину Рудник(!?), а само неколико година раније НАТО авиони су бомбама скратили врх Шумадије за два метра. При томе, у Дневнику РТС-а, ова неопевана глупост и безобразлук добије простор већи и од нпр. успеха ученика Математичке гимназије.
Да, ми смо криви.

hrvati nisu žrtve

pre 13 godina

jao neko opet gura vukovar u žrtve,jedva čekam vreme kad će naše žrtve iz svih ratova vaskrsnuti pa da počnu da se snimaju filmovi o zverstvima naših komšija ustaša,a bogami i mudžahedina nad srbima tek onda će pravda biti zadovoljena

Nenad-EU

pre 13 godina

Nista cudno jer holivuski filmovi prenose sliku koju stvara USA adminstracija. Isto npr. kako su svi Arapi teroristi tako su i Srbi i Rusi ubice i kriminalci. Ni Alvanci nisu bas predstavljeni u finom kontekstu (npr. Taken sa Liam Neeson). Nema umetnosti u holviuskim filmovima. Sve je to propagandno smece. Ako viditie filmove iz doba hladnog rata kako jedan covek unistava citav bataljon ruske vojske jasno je o cemu pricam.

Sasa

pre 13 godina

Samo da vas podsetim, da u skoro svakom americkom filmu postoje negativci, ima ih iz svih naroda...I jos jedno podsecanje, veci deo svetske populacije nema pojma skoro nista o Srbima, ne zna gde se nalazimo, vecina je samo cula da su se ovde vodili neki ratovi...Ajde da se ne lozimo mnogo, u principu je sve ovo nebitno.

Rambo iz kornera

pre 13 godina

@ It's only a movie. Ako je film dobar pogledacu ga i da su Srbi negativci. A inace je lepo bilo gledati razaranje Bele kuce u Danu nezavisnosti
(Dule, 28. septembar 2010 15:41)

Zalosno je sto postoje ljudi koji razmisljaju kao Dule.

neka ih

pre 13 godina

To je samo prva faza. Videćete, čak i loš publicitet je bolji od nikakvog, da parafraziram Pašića. Već smo bili na toj tački pre prvog svetskog rata. Mnogi ljudi će biti zaintrigirani ili čak naklonjeni, pogotovo što kada ljudi imaju niska ili negativna očekivanja (predrasude) o vama, teže da vas vide mnogo boljima nego što jeste jednom kada shvate da su bili u zabludi. O "srpskim teroristima" šta reći, osim "projekcija sopstvene prljave savesti", potpuno isto kao za Indijance u starim vesternima, Arape i za Vijetnamce (doduše ove potonje nisu prikazivali kao teroriste, ali kao psihopatske ratne zločince jesu) u vremenima pre nas.

Prema tome, samo neka se ispucaju što više što pre, svaki kliše se izliže od previše upotrebe, publika se zasiti i smori od previše kljukanja.

Aleksandar

pre 13 godina

Ma da, A Ameri su cvece, najpametniji, najlepsi, najhrabriji i najposteniji. Ne zaboravimo unistenje nekadasnjih stanovnika sadasnje Amerike(furajuci laz da su umrli od bolesti evrope), I i II svetski rat i finansiranje Nemaca, Vijetnam, Irak I i II, Jugoslavija, Rusija itd.

ZLOBICA

pre 13 godina

Ima i jedan engleski film u kojem lik dolayi iz budućnosti sa napravom koju je izmislio Srbin,i priča o Srboslaviji koja je nastala 2020 ratom za naftu u kojem je Srbija pokorila celu Evropu...Nije više ni smešno svi nas vide kao negativce i to još dugo neće moći da se izmeni...Moraćemo ozbiljno da poradimo na imidžu Srbije u svetu.

Jozo

pre 13 godina

hmm, a kad se i malo stanje popravi, onda se doticni gospodin (studen u Americi i sportista) proslavi i na, u najmanju ruku, cudne nacine vrati u Srbiju. I kakvu to sliku da amerima? kad sve novine bruje o tome da je amerikanac u komi, a pretuko ga srbin koji je uz pomoc ambasade pobjego u srbiju.

revan

pre 13 godina

"Mirotvorac" je sasvim pristojan film. Iako su Srbi negativci, nije bas skroz jednodimenzionalan i crno-beo. Vidi se da ga je rezirala zenska osoba :-) Na kraju, bio je "zabranjen" u Bosni i Hrvatskoj sto dovoljno govori. Elem, neprocenjivo je bilo gledati ga onomad u skoro punoj "Kozari", publika koja bucno navija za "teroriste", tapse kada obore americki helikopter ili zvizdi Kluniju. Pish zivi. Bila je to neka vrsta grupne psihoterapije ...

Ne znam ko ti izvali da je film bio zabranjen u BiH, jer je normalno puštan u kinima, a možeš ga i dan danas vidjeti na nekim televizijama i pronaći u videotekama. Inače, od nezavisnosti pa do danas niti jedan film ili knjiga nije zabranjena ili cenzurirana u BiH, čak iako su neka djela to s pravom zasluživala. Što se toga tiče, potpuna sloboda izražavanja i RAK se ponaša u skladu sa tim sve ove godine.

Što se tiče percepcije o Srbima u hollywoodskim filmovima; shvatite da prosječni Amerikanac nije u stanju na karti naći Washington D.C. O nekoj europskoj državi da i ne pričamo. Sva njihova percepcija se svodi na stereotipe o Arapima, Afrikancima, muslimanima diljem svijeta, pa i Srbima. Na osnovu toga nastaju i ti filmovi, koji zapravo služe za nabijanje nacionalnog ponosa kod prosječnog građanina SAD. Što bi na hebrejskom rekli: to je američka hasbara. PR model pojednostavljene stvarnosti. Postoji nekoliko sastavnica. Ameri su uvijek u pravu, neuništivi su, uvijek su 'good guys', loši momci su uvijek oni sa kojima SAD imaju ili su imale neke nesuglasice - koje obično pređu u neku formu rata. Imali smo Njemce i Japance, pa onda Ruse, pa Talibane, pa Vietnamce, pa Srbe. Sve mjesta gdje su oni bili umješani i za koja im je potrebna podrška njihovog naroda. Kako bolje dobiti tu podršku nego predstavljajući sve aktere kao nerazumne, radikalne teroriste iz nekih nazadnih zemalja, čije ime prosječni Amerikanac nije u stanju izgovoriti. Naravno da svi događaji u koje je Srbija bila umješana devedesetih ne poboljšavaju sliku, ali to je neka druga tema. Važno je znati da su ti filmovi uglavnom usmjereni za domaću upotrebu, u svrhe upravljanja javnim mnijenjem i da ih kao takve treba shvaćati isključivo kao poprilično slabu propagandu, barem kada je riječ o ne-amerikancima.

Srdjan

pre 13 godina

Naziv žanra antisrpskih filmova je chetnixploitation.
Naši filmski kritičari su napravili i sajt sa prikazima tih filmova

http://chetnixploitation.blogspot.com/

krvat

pre 13 godina

stalloneov zadnji film "the expendables"- također se spominju srpski bad bojsi...također i u filmu"napad na policijsku postaju 13"..na početku filma se glavni junak bori protiv srpskih dilera

snezana

pre 13 godina

pa tako su im i Indijanci bili negativci i krivi za sve, da smo na krju svi pocela da navijam za njih.Nadam se da ce svet shvatiti propgandu novih kolonijalista.

art

pre 13 godina

Ne brinu mene holivudske izmisljotine nego realnost. Sta cemo sa ukradenom zlatnom medaljom Cavicu na OI u Pekingu? Kako moze Srbin da pobjedi Amerikanca, jednog od najboljih plivaca svih vremena? To jednostavno nije smjelo da se desi. Oni i dalje raspravljaju kako je statisticki moguce da tako veliki broj vrhunskih svjetskih tenisera u tako kratkom periodu bude rodjen u Srbiji. Pravda, priroda ili Bog. Koji god od ponudjenih odgovora izaberete necete pogrijesiti. Pogotovu sto se radi o elitnom, gospodskom sportu u kome su isti ti bradati, prljavi i zli Srbi tako uspjesni!!

Mozer

pre 13 godina

Nabrojati sve ovo, a ne pomenuti prvu sezonu kultne serije "24" u kojoj su glavni negativci Srbi sa Dennisom Hopperom na celu, je u najmanju ruku neozbiljno.

Marko

pre 13 godina

takodje, niste spomenuli najnovije ostvarenje Stalonea, The Expandables, u kome Miki Rurk prica o svojim dozivljajima iz rata u Bosni, Srbima koljacima, koji su ga ranili, kao i sljivovici koja mu je ublazila bol .... :)

Djape 6. oktobar

pre 13 godina

U filmu "Mi nismo andjeli" sa Robertom de Nirom se pojavljuje katolicki svestenik, dakle ne pravoslavni srbin (pre pisanja teksta, pisac bi mogao da proveri cinjenice).

Zaboravljeno je da se spomene da je i nemacka produkcija snimila nekoliko filmova, ja licno gledao "Moerderliche Frieden (ubistveni mir)" koji je moram priznati prilicno neutralan prema nama. Nismo opisani ni kao andzeli, ali ni kao najcrnji djavoli.

Ne zaboravite onaj film u kome Richard Gere igra novinara koji trazi generala Lisicu.

Vreme je da se pozabavimo poboljsanjem slike o Srbiji i Srbima na najvishem nivou. Drzava bi trebala da su-finansira snimanje holivudskih filmova koji bi prikazivali Srbiju i sa one njene druge, lepse i bolje strane. Ili da pocne da prikazuje delove srpske istorije koje ne moramo da se stidimo zbog kojekakvih Milosevic-Markovica, Karica, Mishkovica, Arkana, Legija i ostalih patriJota!

Dudule

pre 13 godina

Nko nas ne sprecava da i mi u srpskim filmovima predstavljamo Amerikance kao lose momke. A da li to radimo i kako su oni predstavljeni u nasim filmovima je mnogo zanimljivija tema.

alex jones

pre 13 godina

Gledao sam bas pre nedelju dana na HRT-u seriju "Zlocini iz proslosti" , tako nekako.
Prica ide kao cura trazi ubice svoje majke i brata, ali potajno planira da i ubije iste. Devojka je srpkinja iz Bosne, i kako se radnja odvija ona saznaje da joj nisu muslimani ubili majku i brata kao sto joj je receno vec da su to uradili srbi.
Pa onda se otkriva da nisu bilo koji srbi vec covek koji je najbolji prijatelj njenog oca koji je bio specijalac...
itd umorih se :)

filip

pre 13 godina

ima jedna scena u filmu sa de nirom kada prolaze kroz deo nekog grada (baltimora?) koji je potpuno opustosen i oronuo zato sto se glavna fabrika zatvorila kada de niro prokomentarise u stilu ovde ko da prosla divizija srpske vojske

Vera

pre 13 godina

Zaboravili ste epizodu "Seinfeld-a" u kojoj na crnom trzistu kupuju ekstra-mocne tuseve iz Bosne, navodno su ih koristili Srbi za mucenje... to je jedan od meni najsmesnijih momenata u seriji. Naravno da Srbija i Srbi imaju kontroverzan imidz jer, s jedne strane, ubijaju sopstvenog (naprednog) premijera, ali i sami skidaju sa vlasti svog diktatora. I to sve u dve i po godine.
Americka filmska industrija, barem kad govorimo o akcionim filmovima, mora uvek da ima negativca, pa nece, valjda, da stave nekog Izraelca??

Srdjan

pre 13 godina

Antisrpski filmovi su poseban žanr koji se zove chetnixploitation.
Neki filmski kritičari su napravili sajt sa prikazom svih tih filmova

http://chetnixploitation.blogspot.com/