Subota, 25.09.2010.

10:09

Opljačkani maturanti nastavili put

Maturanti subotičke Ekonomske škole, koji su juče opljačkani u Rimu, osećaju se dobro i nastavili su svoje putovanje po Italiji.

Izvor: B92

Opljaèkani maturanti nastavili put IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Stefanija

pre 13 godina

Пре три године, нас три смо стајале на једној раскрсници у Риму чекајући зелено на семафору за пешаке. Два момка, на мотору, при брзини не мањој од 60 км, мојој другарици су скинули ташну са рамена коју је, заправо чврсто држала испод пазуха!!! Ми смо сви били припремљени за овај пут и сваки пут нас је водич подсећао да водимо рачуна о документима, новцу, осталим вредним стварима... И ко би уопште могао да помисли на ову варијанту крађе. При том, без увреде претходницима, то нису досељеници из других земаља Европе нити Африке. На веспама су италијани.
Да не помињем случај када смо у продавници у Палерму потписале рачун за куповину који је иносио 34,70 евра. Вративши се кући чекао нас је листинг из банке који каже да је промена износила 347,00 евра!!! Ко овде преузима одговорност? Држава Италија!!! Како да не! И она је и од њих дигла руке.

Sa zapadne strane

pre 13 godina

Kad se kola slome puteva je mnogo. Krajnje je besmisleno sada prozivati ljude i traziti nekakvu nazovi odgovornost, kad svi znamo da: 1. Odgovarace onaj ko je najmanje kriv, 2. To sto ce neko mozda dobiti ukor, smanjenje plate, suspenziju, otkaz ili nesto vise nece uticati vaspitno ni na koga, 3. Takve stvari ce se ponovo desavati i vracamo se na tacku broj 1. Nastavnici bi morali da posvete minimalno jedan skolski cas pripreme za ekskurziju, u okviru koje bi se djacima saopstilo: gde idu, sta ce da vide, gde na Internetu mogu da nadju informacije o mestu gde idu i - ono najvaznije - opsta uputstva za ponasanje. Tu spadaju: briga o zdravlju, licnim dokumentima, novcu, licnim stvarima ... Ako engleskim avio-kompanijama nije mrsko da po 10 puta podsecaju putnike da se pasosi nose u rucnom, a ne u checkin prtljagu, pitati periodicno decu da provere da li im je sve na broju nije bas toliko tesko, zar ne?

Kozmo

pre 13 godina

Nije mi jasno zasto su im pasosi ostali u autobusu. Razumem za prtljag, ali da li je moguce da su svi izasli iz busa i ostavili najvazniji dokument kad si van svoje zemlje - pasos!

Ivan

pre 13 godina

Ma daj. Ajde sad udri po Italijanima. Ko njih zna, zna da su pošten i vredan narod. A kriminalaca ima svugde. Čim kreneš iz kuće može ti se nešto dogoditi. Jednostavno je to tako.
Komentari tipa, eto Italija, EU, mafija su bezobrazni. Ajde poradite na sebi. Italijani su to davno uradili !

mama jednog deteta

pre 13 godina

i dalje nemam informacija, vise ni u agenciji neme nikoga, i niko nije u skoli. nocas su pokisli, a u hotel su stigli u 4 ujutro. totalni haos. vazno je samo da su svi uzeli novac od roditelja a za ostalo ih nije briga. nema odgovornih? najmanji je problem pasos, ko ce nadoknaditi vrednost prtljaga?

mertur

pre 13 godina

Mozda su ih Italijani pokrali ali ruku na srce skoro sam siguran da su to mogli biti i nasi koji su to uradili. E deco, nek vam je ovo zadnje iskustvo ovakve vrste. Uzivajte dalje po Italiji, ipak je to lepa zemlja.

goodman

pre 13 godina

Dok sam razgledao krivi Toranj u Pizi, neko mi je izvukao neopazeno mobilni iz dzepa. Kad sam se hotelu pozalio drugom gostu on mi je sledeci dan rekao da su mu svi dzepovi bili izvrnuti kad se uvece spemao da legne. To nije mafija nego doseljenici iz Afrike i Evrope. Dok sam oglasio mobilni ukradenim, srecnik je napravio razgovore vredne 150 evra za ciglo 6 sati, nazvavsi prijatelje iz skoro svih zemalja u okruzenju. Italija je najopasnija zemlja za turiste.

Marija

pre 13 godina

Do sada sam bio nekoliko stotina puta u Italiji. Šta sam sve doziveo, ma bilo bi super za Spilbergov film. I dva puta sam bio pokraden do gole koze. Zamislite, sedim na wc solji i kada pustim vodu i izadjem u sobu, sve nestalo, pustinja... Ma ljudi nemate pojma šta je Italija.

ivance

pre 13 godina

Auu....zamislite vest "Ukraden autobus Italijanskih maturanata u Srbiji" Kakve li bi ovde komentare citali??? "Banana drzava...."
" Ovo ima samo u Srbiji..." i bla bla..
E pa i EU ima svoga sljama..
Ne stavljam losu etiketu Italijanima kao losim domacinima..Daleko bilo, ovi sto su to uradili 80% da nisu Italijani..
Dakle prijatelji, pre nego socno pljunete na svoju zemlju i pocnete se stiditi nje, pogledajte malo realnosti u oci...

Dejan

pre 13 godina

To su vodici trebali znati. Kralo se naveliko i 90tih u Italiji, a kamoli sada. Meni je prakticki i nemoguce da shvatim da nitko nije cuvao autobuse u kojem su ostale stvari ili se radi o dogovoru vozaca i lopova.

Petar S.

pre 13 godina

Jes' da kriminala ima svuda ali vala u Srbiji "dzeparosi" jos uvek ne kradu autobuse.

Vidis ti brale, gde je Evropa a gde smo mi :)))

Tužno,...

pre 13 godina

Žao mi je te dece jer znam da im je upropašćena ekskurzija koja je trebalo da im ostane u lepom sećanju, pogotovo što mi odavde još uvek nemamo dovoljno uslova da češće odlazimo u inostranstvo. Sa druge strane, u svim velikim turističkim metropolama treba očekivati ovako nešto. To nije ništa novo, jedino što treba biti jako obazriv,... a i vođe puta-nastavnici koji vode ekskurzije treba maksimalno da porade na preventivi kako bi ovakvi slučajevi bili svedeni na minimum,...

Jeja

pre 13 godina

Zasto vozaci nisu bili u autobusu, ili ih cuvali na smenu? Kako mogu da budu tako nonsarlantni i da ostave autobuse bez cuvara? To je nebriga i neodgovornost.

zoran

pre 13 godina

Ovako za ove što pišu za EU svašta.

Skoro u svakom ozbiljnijem turističkom vodiču za obilazak Italije stoji MASNIM SLOVIMA UPOZORENJE:
"Čuvajte svoj novac, dokumenta i stvari! Italijanski lopovi imaju 1000 načina da vam ih ukradu".
Srbija nema ni jedan iole ozbiljan Turistički vodič gde tako nešto da napiše, ali lopova ima sigurno srazmerno isto kao i Italija ili bilo koja druga zemlja bilo u EU bilo van.
Prema tome, valjda su to znali i organizatori puta, pa su tako trebali i da delaju. Deca svakako nisu ništa kriva jer ih verovatno niko nije upozorio.

milica, Bari

pre 13 godina

Italija je jedna od najlepsih zemalja za ekskurzije, ali treba imati u vidu i da je zemlja mafije, koja je uveliko izasla iz juznjackih okvira. Odavde profesori koji vode eksurzije ne uzimaju djacima dokumenta, sigurnije je da svako nosi svoje uvek sa sobom. Osim toga vozaci autobusa tokom kratkih pauza cesto ostavljaju ukljucen motor da bi kasnije odmah krenuli, ali uvek drze na oku vozilo i moraju biti bukvalno na nekoliko metara od vozila. Uzgred, slicno je i za automobile na jugu Italije. Strancima na prvi pogled deluje da je razlog haosa u parkiranju lenjost. Kasnije shvatite da je motiv parkiranja u drugoj liniji ispred zeljene radnje ili restorana u velikoj meri sigurnost, a ne puko izbegavanje pesacenja.

Зоран

pre 13 godina

Beograd -- Maturanti subotičke Ekonomske škole, koji su juče opljačkani u Rimu, osećaju se dobro i nastavili su svoje putovanje po Italiji.

Ма супер се осећају.

Propisi

pre 13 godina

Poručio bih razrednim starešinama, vođama ekskurzija i turističkim vodičima da se pridržavaju onoga što piše u pasošu:
"Ovaj pasoš služi njegovom nosiocu za putovanje u inostranstvo, kao i za utvrđivanje njegovog identiteta i državljanskog statusa tokom boravka u inostranstvu."
Dakle, da bi nadležni, ovlašćeni službenik policije u državi u kojoj boravite na ekskurziji ili po bilo kojem drugom osnovu, mogao da utvrdi vaš identitet i državljanski status, dužni ste da pasoš uvek imate kod sebe, a ne u autobusu, kod vođe puta, razrednog starešine, turističkog vodiča, ili na recepciji hotela! Na recepciji hotela možete da predate fotokopiju pasoša, ili sačekate da vam recepcioner fotokopira pasoš i odmah vrati. Ni u državama Azije recepcije hotela više ne zadržavaju pasoše gostima hotela, već ih samo fotokopiraju ili skeniraju i odmah vraćaju nosiocu. Još jedan detalj bitan za ekskurzije. Ako su vam za put u npr. Italiju (link: http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/zastita.htm) preko agencije naplatili putno osiguranje, prevarili su vas. Dovoljan vam je obrazac "OBR./MOD 7" overen od strane filijale zdravstvenog fonda preko koje ste zdravstveno osigurani.

putnik

pre 13 godina

Slažem se da je najpametnije kada se vodi grupa u inostranstvo pokupiti pasoše i držati ih sve vreme uz sebe (zadatak odeljenskog starešine).I još nešto: pre neku godinu sreo sam u jednom srednjoškolskom đačkom internatu u Segedinu grupu maturanata iz Budimpešte(!), kojima maturska ekskurzija u zemlji nije bila ništa manje interesantna od preskupih ekskurzija na zapad. Na žalost, teško je danas zamislite beogradske, novosadske ili subotičke maturante da se zadovolje boravkom u nekom mestu u Srbiji.

freedom

pre 13 godina

Italija je zemlja sa ogromnim prometom ljudi. Gomila razlicitih turista, puno emigracije (mnogo ilegalnih iz Afrike i Albanije), plus ni oni sami nisu bas svedjani. Medjutim, ovo jeste prilicno interesantno da nestane ceo autobus! Mora da postoji neko dobro objasnjenje kako je bas njih ovako nesto snaslo!

mama jednog deteta

pre 13 godina

ne znam sta je sa detetom, jer joj je sve ukradeno, niko od profesora joj ocigledno nije ponudio telefon da se javi, u skoli nema nikoga.

Arsenije

pre 13 godina

Zato se ja od svog pasosa ne odvajam. Na eksukurziji u srednjoj sam odbio da predam pasos nastavnicima. Mislim odakle pravo nekome da punoletnoj osobi oduzima pasos?

Milan

pre 13 godina

Naravano gde god da ides, pare i pasoš uvek kod sebe. Za stvari ceš lako ali ovo je prioritet. Mada mogao je i neki profesor i vozač da čuva bus a ne tamo da se za Dž provode.

rs

pre 13 godina

Proveo sam nedavno u Italiji nedelju dana. Nasim ljudima treba skrenuti paznju na visok stepen kriminala, narocito u turistickim mestima kao sto su Rim, Firenca, Venecija...
Veroval ili ne u Srbiji sve mnogo izgleda sigurnije, a preporuciti profesorima da sa sobom nose pasose u onoj guzvi blago receno nije dobar savet.

Suboticanin

pre 13 godina

Pa gde su bili vozači autobusa. Kako vođa puta ( razredni starešina) smeo da ostavi pasoše u autobusu. To je jedini dokument sa kojim stranac može biti identifikovan. zato se on non stop nosi sa sobom!!!

Milan

pre 13 godina

Ma nije moguce da se to desilo u nekoj zemlji EU. Gde su sada oni pateticni koji se stide svoje zemlje/grada/sugradjana kad se neka glupost desi ovde i odmah pocnu da kukaju na sav glas.

salens

pre 13 godina

Dobice dokumenta i mogu da ostanu? A sta ce da obuku kad se istusiraju? A sta sa onima koji su imali pare u torbama? kako oni da ostanu u Italiji? Nek im ambasada da svima po 500e pa onda nek kazu da su zaista pomogli. To je kap u moru u poredjenju sa njihovim dnevnim troskovima...

Milan

pre 13 godina

Ma nije moguce da se to desilo u nekoj zemlji EU. Gde su sada oni pateticni koji se stide svoje zemlje/grada/sugradjana kad se neka glupost desi ovde i odmah pocnu da kukaju na sav glas.

salens

pre 13 godina

Dobice dokumenta i mogu da ostanu? A sta ce da obuku kad se istusiraju? A sta sa onima koji su imali pare u torbama? kako oni da ostanu u Italiji? Nek im ambasada da svima po 500e pa onda nek kazu da su zaista pomogli. To je kap u moru u poredjenju sa njihovim dnevnim troskovima...

Suboticanin

pre 13 godina

Pa gde su bili vozači autobusa. Kako vođa puta ( razredni starešina) smeo da ostavi pasoše u autobusu. To je jedini dokument sa kojim stranac može biti identifikovan. zato se on non stop nosi sa sobom!!!

rs

pre 13 godina

Proveo sam nedavno u Italiji nedelju dana. Nasim ljudima treba skrenuti paznju na visok stepen kriminala, narocito u turistickim mestima kao sto su Rim, Firenca, Venecija...
Veroval ili ne u Srbiji sve mnogo izgleda sigurnije, a preporuciti profesorima da sa sobom nose pasose u onoj guzvi blago receno nije dobar savet.

mama jednog deteta

pre 13 godina

ne znam sta je sa detetom, jer joj je sve ukradeno, niko od profesora joj ocigledno nije ponudio telefon da se javi, u skoli nema nikoga.

Milan

pre 13 godina

Naravano gde god da ides, pare i pasoš uvek kod sebe. Za stvari ceš lako ali ovo je prioritet. Mada mogao je i neki profesor i vozač da čuva bus a ne tamo da se za Dž provode.

Arsenije

pre 13 godina

Zato se ja od svog pasosa ne odvajam. Na eksukurziji u srednjoj sam odbio da predam pasos nastavnicima. Mislim odakle pravo nekome da punoletnoj osobi oduzima pasos?

Зоран

pre 13 godina

Beograd -- Maturanti subotičke Ekonomske škole, koji su juče opljačkani u Rimu, osećaju se dobro i nastavili su svoje putovanje po Italiji.

Ма супер се осећају.

Petar S.

pre 13 godina

Jes' da kriminala ima svuda ali vala u Srbiji "dzeparosi" jos uvek ne kradu autobuse.

Vidis ti brale, gde je Evropa a gde smo mi :)))

Kozmo

pre 13 godina

Nije mi jasno zasto su im pasosi ostali u autobusu. Razumem za prtljag, ali da li je moguce da su svi izasli iz busa i ostavili najvazniji dokument kad si van svoje zemlje - pasos!

Propisi

pre 13 godina

Poručio bih razrednim starešinama, vođama ekskurzija i turističkim vodičima da se pridržavaju onoga što piše u pasošu:
"Ovaj pasoš služi njegovom nosiocu za putovanje u inostranstvo, kao i za utvrđivanje njegovog identiteta i državljanskog statusa tokom boravka u inostranstvu."
Dakle, da bi nadležni, ovlašćeni službenik policije u državi u kojoj boravite na ekskurziji ili po bilo kojem drugom osnovu, mogao da utvrdi vaš identitet i državljanski status, dužni ste da pasoš uvek imate kod sebe, a ne u autobusu, kod vođe puta, razrednog starešine, turističkog vodiča, ili na recepciji hotela! Na recepciji hotela možete da predate fotokopiju pasoša, ili sačekate da vam recepcioner fotokopira pasoš i odmah vrati. Ni u državama Azije recepcije hotela više ne zadržavaju pasoše gostima hotela, već ih samo fotokopiraju ili skeniraju i odmah vraćaju nosiocu. Još jedan detalj bitan za ekskurzije. Ako su vam za put u npr. Italiju (link: http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/zastita.htm) preko agencije naplatili putno osiguranje, prevarili su vas. Dovoljan vam je obrazac "OBR./MOD 7" overen od strane filijale zdravstvenog fonda preko koje ste zdravstveno osigurani.

ivance

pre 13 godina

Auu....zamislite vest "Ukraden autobus Italijanskih maturanata u Srbiji" Kakve li bi ovde komentare citali??? "Banana drzava...."
" Ovo ima samo u Srbiji..." i bla bla..
E pa i EU ima svoga sljama..
Ne stavljam losu etiketu Italijanima kao losim domacinima..Daleko bilo, ovi sto su to uradili 80% da nisu Italijani..
Dakle prijatelji, pre nego socno pljunete na svoju zemlju i pocnete se stiditi nje, pogledajte malo realnosti u oci...

putnik

pre 13 godina

Slažem se da je najpametnije kada se vodi grupa u inostranstvo pokupiti pasoše i držati ih sve vreme uz sebe (zadatak odeljenskog starešine).I još nešto: pre neku godinu sreo sam u jednom srednjoškolskom đačkom internatu u Segedinu grupu maturanata iz Budimpešte(!), kojima maturska ekskurzija u zemlji nije bila ništa manje interesantna od preskupih ekskurzija na zapad. Na žalost, teško je danas zamislite beogradske, novosadske ili subotičke maturante da se zadovolje boravkom u nekom mestu u Srbiji.

freedom

pre 13 godina

Italija je zemlja sa ogromnim prometom ljudi. Gomila razlicitih turista, puno emigracije (mnogo ilegalnih iz Afrike i Albanije), plus ni oni sami nisu bas svedjani. Medjutim, ovo jeste prilicno interesantno da nestane ceo autobus! Mora da postoji neko dobro objasnjenje kako je bas njih ovako nesto snaslo!

Jeja

pre 13 godina

Zasto vozaci nisu bili u autobusu, ili ih cuvali na smenu? Kako mogu da budu tako nonsarlantni i da ostave autobuse bez cuvara? To je nebriga i neodgovornost.

goodman

pre 13 godina

Dok sam razgledao krivi Toranj u Pizi, neko mi je izvukao neopazeno mobilni iz dzepa. Kad sam se hotelu pozalio drugom gostu on mi je sledeci dan rekao da su mu svi dzepovi bili izvrnuti kad se uvece spemao da legne. To nije mafija nego doseljenici iz Afrike i Evrope. Dok sam oglasio mobilni ukradenim, srecnik je napravio razgovore vredne 150 evra za ciglo 6 sati, nazvavsi prijatelje iz skoro svih zemalja u okruzenju. Italija je najopasnija zemlja za turiste.

milica, Bari

pre 13 godina

Italija je jedna od najlepsih zemalja za ekskurzije, ali treba imati u vidu i da je zemlja mafije, koja je uveliko izasla iz juznjackih okvira. Odavde profesori koji vode eksurzije ne uzimaju djacima dokumenta, sigurnije je da svako nosi svoje uvek sa sobom. Osim toga vozaci autobusa tokom kratkih pauza cesto ostavljaju ukljucen motor da bi kasnije odmah krenuli, ali uvek drze na oku vozilo i moraju biti bukvalno na nekoliko metara od vozila. Uzgred, slicno je i za automobile na jugu Italije. Strancima na prvi pogled deluje da je razlog haosa u parkiranju lenjost. Kasnije shvatite da je motiv parkiranja u drugoj liniji ispred zeljene radnje ili restorana u velikoj meri sigurnost, a ne puko izbegavanje pesacenja.

Dejan

pre 13 godina

To su vodici trebali znati. Kralo se naveliko i 90tih u Italiji, a kamoli sada. Meni je prakticki i nemoguce da shvatim da nitko nije cuvao autobuse u kojem su ostale stvari ili se radi o dogovoru vozaca i lopova.

zoran

pre 13 godina

Ovako za ove što pišu za EU svašta.

Skoro u svakom ozbiljnijem turističkom vodiču za obilazak Italije stoji MASNIM SLOVIMA UPOZORENJE:
"Čuvajte svoj novac, dokumenta i stvari! Italijanski lopovi imaju 1000 načina da vam ih ukradu".
Srbija nema ni jedan iole ozbiljan Turistički vodič gde tako nešto da napiše, ali lopova ima sigurno srazmerno isto kao i Italija ili bilo koja druga zemlja bilo u EU bilo van.
Prema tome, valjda su to znali i organizatori puta, pa su tako trebali i da delaju. Deca svakako nisu ništa kriva jer ih verovatno niko nije upozorio.

mama jednog deteta

pre 13 godina

i dalje nemam informacija, vise ni u agenciji neme nikoga, i niko nije u skoli. nocas su pokisli, a u hotel su stigli u 4 ujutro. totalni haos. vazno je samo da su svi uzeli novac od roditelja a za ostalo ih nije briga. nema odgovornih? najmanji je problem pasos, ko ce nadoknaditi vrednost prtljaga?

Ivan

pre 13 godina

Ma daj. Ajde sad udri po Italijanima. Ko njih zna, zna da su pošten i vredan narod. A kriminalaca ima svugde. Čim kreneš iz kuće može ti se nešto dogoditi. Jednostavno je to tako.
Komentari tipa, eto Italija, EU, mafija su bezobrazni. Ajde poradite na sebi. Italijani su to davno uradili !

Marija

pre 13 godina

Do sada sam bio nekoliko stotina puta u Italiji. Šta sam sve doziveo, ma bilo bi super za Spilbergov film. I dva puta sam bio pokraden do gole koze. Zamislite, sedim na wc solji i kada pustim vodu i izadjem u sobu, sve nestalo, pustinja... Ma ljudi nemate pojma šta je Italija.

Tužno,...

pre 13 godina

Žao mi je te dece jer znam da im je upropašćena ekskurzija koja je trebalo da im ostane u lepom sećanju, pogotovo što mi odavde još uvek nemamo dovoljno uslova da češće odlazimo u inostranstvo. Sa druge strane, u svim velikim turističkim metropolama treba očekivati ovako nešto. To nije ništa novo, jedino što treba biti jako obazriv,... a i vođe puta-nastavnici koji vode ekskurzije treba maksimalno da porade na preventivi kako bi ovakvi slučajevi bili svedeni na minimum,...

mertur

pre 13 godina

Mozda su ih Italijani pokrali ali ruku na srce skoro sam siguran da su to mogli biti i nasi koji su to uradili. E deco, nek vam je ovo zadnje iskustvo ovakve vrste. Uzivajte dalje po Italiji, ipak je to lepa zemlja.

Sa zapadne strane

pre 13 godina

Kad se kola slome puteva je mnogo. Krajnje je besmisleno sada prozivati ljude i traziti nekakvu nazovi odgovornost, kad svi znamo da: 1. Odgovarace onaj ko je najmanje kriv, 2. To sto ce neko mozda dobiti ukor, smanjenje plate, suspenziju, otkaz ili nesto vise nece uticati vaspitno ni na koga, 3. Takve stvari ce se ponovo desavati i vracamo se na tacku broj 1. Nastavnici bi morali da posvete minimalno jedan skolski cas pripreme za ekskurziju, u okviru koje bi se djacima saopstilo: gde idu, sta ce da vide, gde na Internetu mogu da nadju informacije o mestu gde idu i - ono najvaznije - opsta uputstva za ponasanje. Tu spadaju: briga o zdravlju, licnim dokumentima, novcu, licnim stvarima ... Ako engleskim avio-kompanijama nije mrsko da po 10 puta podsecaju putnike da se pasosi nose u rucnom, a ne u checkin prtljagu, pitati periodicno decu da provere da li im je sve na broju nije bas toliko tesko, zar ne?

Stefanija

pre 13 godina

Пре три године, нас три смо стајале на једној раскрсници у Риму чекајући зелено на семафору за пешаке. Два момка, на мотору, при брзини не мањој од 60 км, мојој другарици су скинули ташну са рамена коју је, заправо чврсто држала испод пазуха!!! Ми смо сви били припремљени за овај пут и сваки пут нас је водич подсећао да водимо рачуна о документима, новцу, осталим вредним стварима... И ко би уопште могао да помисли на ову варијанту крађе. При том, без увреде претходницима, то нису досељеници из других земаља Европе нити Африке. На веспама су италијани.
Да не помињем случај када смо у продавници у Палерму потписале рачун за куповину који је иносио 34,70 евра. Вративши се кући чекао нас је листинг из банке који каже да је промена износила 347,00 евра!!! Ко овде преузима одговорност? Држава Италија!!! Како да не! И она је и од њих дигла руке.

salens

pre 13 godina

Dobice dokumenta i mogu da ostanu? A sta ce da obuku kad se istusiraju? A sta sa onima koji su imali pare u torbama? kako oni da ostanu u Italiji? Nek im ambasada da svima po 500e pa onda nek kazu da su zaista pomogli. To je kap u moru u poredjenju sa njihovim dnevnim troskovima...

Milan

pre 13 godina

Ma nije moguce da se to desilo u nekoj zemlji EU. Gde su sada oni pateticni koji se stide svoje zemlje/grada/sugradjana kad se neka glupost desi ovde i odmah pocnu da kukaju na sav glas.

Suboticanin

pre 13 godina

Pa gde su bili vozači autobusa. Kako vođa puta ( razredni starešina) smeo da ostavi pasoše u autobusu. To je jedini dokument sa kojim stranac može biti identifikovan. zato se on non stop nosi sa sobom!!!

Milan

pre 13 godina

Naravano gde god da ides, pare i pasoš uvek kod sebe. Za stvari ceš lako ali ovo je prioritet. Mada mogao je i neki profesor i vozač da čuva bus a ne tamo da se za Dž provode.

mama jednog deteta

pre 13 godina

ne znam sta je sa detetom, jer joj je sve ukradeno, niko od profesora joj ocigledno nije ponudio telefon da se javi, u skoli nema nikoga.

putnik

pre 13 godina

Slažem se da je najpametnije kada se vodi grupa u inostranstvo pokupiti pasoše i držati ih sve vreme uz sebe (zadatak odeljenskog starešine).I još nešto: pre neku godinu sreo sam u jednom srednjoškolskom đačkom internatu u Segedinu grupu maturanata iz Budimpešte(!), kojima maturska ekskurzija u zemlji nije bila ništa manje interesantna od preskupih ekskurzija na zapad. Na žalost, teško je danas zamislite beogradske, novosadske ili subotičke maturante da se zadovolje boravkom u nekom mestu u Srbiji.

zoran

pre 13 godina

Ovako za ove što pišu za EU svašta.

Skoro u svakom ozbiljnijem turističkom vodiču za obilazak Italije stoji MASNIM SLOVIMA UPOZORENJE:
"Čuvajte svoj novac, dokumenta i stvari! Italijanski lopovi imaju 1000 načina da vam ih ukradu".
Srbija nema ni jedan iole ozbiljan Turistički vodič gde tako nešto da napiše, ali lopova ima sigurno srazmerno isto kao i Italija ili bilo koja druga zemlja bilo u EU bilo van.
Prema tome, valjda su to znali i organizatori puta, pa su tako trebali i da delaju. Deca svakako nisu ništa kriva jer ih verovatno niko nije upozorio.

ivance

pre 13 godina

Auu....zamislite vest "Ukraden autobus Italijanskih maturanata u Srbiji" Kakve li bi ovde komentare citali??? "Banana drzava...."
" Ovo ima samo u Srbiji..." i bla bla..
E pa i EU ima svoga sljama..
Ne stavljam losu etiketu Italijanima kao losim domacinima..Daleko bilo, ovi sto su to uradili 80% da nisu Italijani..
Dakle prijatelji, pre nego socno pljunete na svoju zemlju i pocnete se stiditi nje, pogledajte malo realnosti u oci...

Jeja

pre 13 godina

Zasto vozaci nisu bili u autobusu, ili ih cuvali na smenu? Kako mogu da budu tako nonsarlantni i da ostave autobuse bez cuvara? To je nebriga i neodgovornost.

mertur

pre 13 godina

Mozda su ih Italijani pokrali ali ruku na srce skoro sam siguran da su to mogli biti i nasi koji su to uradili. E deco, nek vam je ovo zadnje iskustvo ovakve vrste. Uzivajte dalje po Italiji, ipak je to lepa zemlja.

Ivan

pre 13 godina

Ma daj. Ajde sad udri po Italijanima. Ko njih zna, zna da su pošten i vredan narod. A kriminalaca ima svugde. Čim kreneš iz kuće može ti se nešto dogoditi. Jednostavno je to tako.
Komentari tipa, eto Italija, EU, mafija su bezobrazni. Ajde poradite na sebi. Italijani su to davno uradili !

rs

pre 13 godina

Proveo sam nedavno u Italiji nedelju dana. Nasim ljudima treba skrenuti paznju na visok stepen kriminala, narocito u turistickim mestima kao sto su Rim, Firenca, Venecija...
Veroval ili ne u Srbiji sve mnogo izgleda sigurnije, a preporuciti profesorima da sa sobom nose pasose u onoj guzvi blago receno nije dobar savet.

Tužno,...

pre 13 godina

Žao mi je te dece jer znam da im je upropašćena ekskurzija koja je trebalo da im ostane u lepom sećanju, pogotovo što mi odavde još uvek nemamo dovoljno uslova da češće odlazimo u inostranstvo. Sa druge strane, u svim velikim turističkim metropolama treba očekivati ovako nešto. To nije ništa novo, jedino što treba biti jako obazriv,... a i vođe puta-nastavnici koji vode ekskurzije treba maksimalno da porade na preventivi kako bi ovakvi slučajevi bili svedeni na minimum,...

Dejan

pre 13 godina

To su vodici trebali znati. Kralo se naveliko i 90tih u Italiji, a kamoli sada. Meni je prakticki i nemoguce da shvatim da nitko nije cuvao autobuse u kojem su ostale stvari ili se radi o dogovoru vozaca i lopova.

freedom

pre 13 godina

Italija je zemlja sa ogromnim prometom ljudi. Gomila razlicitih turista, puno emigracije (mnogo ilegalnih iz Afrike i Albanije), plus ni oni sami nisu bas svedjani. Medjutim, ovo jeste prilicno interesantno da nestane ceo autobus! Mora da postoji neko dobro objasnjenje kako je bas njih ovako nesto snaslo!

mama jednog deteta

pre 13 godina

i dalje nemam informacija, vise ni u agenciji neme nikoga, i niko nije u skoli. nocas su pokisli, a u hotel su stigli u 4 ujutro. totalni haos. vazno je samo da su svi uzeli novac od roditelja a za ostalo ih nije briga. nema odgovornih? najmanji je problem pasos, ko ce nadoknaditi vrednost prtljaga?

Propisi

pre 13 godina

Poručio bih razrednim starešinama, vođama ekskurzija i turističkim vodičima da se pridržavaju onoga što piše u pasošu:
"Ovaj pasoš služi njegovom nosiocu za putovanje u inostranstvo, kao i za utvrđivanje njegovog identiteta i državljanskog statusa tokom boravka u inostranstvu."
Dakle, da bi nadležni, ovlašćeni službenik policije u državi u kojoj boravite na ekskurziji ili po bilo kojem drugom osnovu, mogao da utvrdi vaš identitet i državljanski status, dužni ste da pasoš uvek imate kod sebe, a ne u autobusu, kod vođe puta, razrednog starešine, turističkog vodiča, ili na recepciji hotela! Na recepciji hotela možete da predate fotokopiju pasoša, ili sačekate da vam recepcioner fotokopira pasoš i odmah vrati. Ni u državama Azije recepcije hotela više ne zadržavaju pasoše gostima hotela, već ih samo fotokopiraju ili skeniraju i odmah vraćaju nosiocu. Još jedan detalj bitan za ekskurzije. Ako su vam za put u npr. Italiju (link: http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/zastita.htm) preko agencije naplatili putno osiguranje, prevarili su vas. Dovoljan vam je obrazac "OBR./MOD 7" overen od strane filijale zdravstvenog fonda preko koje ste zdravstveno osigurani.

Marija

pre 13 godina

Do sada sam bio nekoliko stotina puta u Italiji. Šta sam sve doziveo, ma bilo bi super za Spilbergov film. I dva puta sam bio pokraden do gole koze. Zamislite, sedim na wc solji i kada pustim vodu i izadjem u sobu, sve nestalo, pustinja... Ma ljudi nemate pojma šta je Italija.

Зоран

pre 13 godina

Beograd -- Maturanti subotičke Ekonomske škole, koji su juče opljačkani u Rimu, osećaju se dobro i nastavili su svoje putovanje po Italiji.

Ма супер се осећају.

milica, Bari

pre 13 godina

Italija je jedna od najlepsih zemalja za ekskurzije, ali treba imati u vidu i da je zemlja mafije, koja je uveliko izasla iz juznjackih okvira. Odavde profesori koji vode eksurzije ne uzimaju djacima dokumenta, sigurnije je da svako nosi svoje uvek sa sobom. Osim toga vozaci autobusa tokom kratkih pauza cesto ostavljaju ukljucen motor da bi kasnije odmah krenuli, ali uvek drze na oku vozilo i moraju biti bukvalno na nekoliko metara od vozila. Uzgred, slicno je i za automobile na jugu Italije. Strancima na prvi pogled deluje da je razlog haosa u parkiranju lenjost. Kasnije shvatite da je motiv parkiranja u drugoj liniji ispred zeljene radnje ili restorana u velikoj meri sigurnost, a ne puko izbegavanje pesacenja.

Petar S.

pre 13 godina

Jes' da kriminala ima svuda ali vala u Srbiji "dzeparosi" jos uvek ne kradu autobuse.

Vidis ti brale, gde je Evropa a gde smo mi :)))

goodman

pre 13 godina

Dok sam razgledao krivi Toranj u Pizi, neko mi je izvukao neopazeno mobilni iz dzepa. Kad sam se hotelu pozalio drugom gostu on mi je sledeci dan rekao da su mu svi dzepovi bili izvrnuti kad se uvece spemao da legne. To nije mafija nego doseljenici iz Afrike i Evrope. Dok sam oglasio mobilni ukradenim, srecnik je napravio razgovore vredne 150 evra za ciglo 6 sati, nazvavsi prijatelje iz skoro svih zemalja u okruzenju. Italija je najopasnija zemlja za turiste.

Arsenije

pre 13 godina

Zato se ja od svog pasosa ne odvajam. Na eksukurziji u srednjoj sam odbio da predam pasos nastavnicima. Mislim odakle pravo nekome da punoletnoj osobi oduzima pasos?

Sa zapadne strane

pre 13 godina

Kad se kola slome puteva je mnogo. Krajnje je besmisleno sada prozivati ljude i traziti nekakvu nazovi odgovornost, kad svi znamo da: 1. Odgovarace onaj ko je najmanje kriv, 2. To sto ce neko mozda dobiti ukor, smanjenje plate, suspenziju, otkaz ili nesto vise nece uticati vaspitno ni na koga, 3. Takve stvari ce se ponovo desavati i vracamo se na tacku broj 1. Nastavnici bi morali da posvete minimalno jedan skolski cas pripreme za ekskurziju, u okviru koje bi se djacima saopstilo: gde idu, sta ce da vide, gde na Internetu mogu da nadju informacije o mestu gde idu i - ono najvaznije - opsta uputstva za ponasanje. Tu spadaju: briga o zdravlju, licnim dokumentima, novcu, licnim stvarima ... Ako engleskim avio-kompanijama nije mrsko da po 10 puta podsecaju putnike da se pasosi nose u rucnom, a ne u checkin prtljagu, pitati periodicno decu da provere da li im je sve na broju nije bas toliko tesko, zar ne?

Kozmo

pre 13 godina

Nije mi jasno zasto su im pasosi ostali u autobusu. Razumem za prtljag, ali da li je moguce da su svi izasli iz busa i ostavili najvazniji dokument kad si van svoje zemlje - pasos!

Stefanija

pre 13 godina

Пре три године, нас три смо стајале на једној раскрсници у Риму чекајући зелено на семафору за пешаке. Два момка, на мотору, при брзини не мањој од 60 км, мојој другарици су скинули ташну са рамена коју је, заправо чврсто држала испод пазуха!!! Ми смо сви били припремљени за овај пут и сваки пут нас је водич подсећао да водимо рачуна о документима, новцу, осталим вредним стварима... И ко би уопште могао да помисли на ову варијанту крађе. При том, без увреде претходницима, то нису досељеници из других земаља Европе нити Африке. На веспама су италијани.
Да не помињем случај када смо у продавници у Палерму потписале рачун за куповину који је иносио 34,70 евра. Вративши се кући чекао нас је листинг из банке који каже да је промена износила 347,00 евра!!! Ко овде преузима одговорност? Држава Италија!!! Како да не! И она је и од њих дигла руке.