Četvrtak, 23.09.2010.

18:31

Guma u glavi

Izvor: B92

Guma u glavi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Živelo uže

pre 13 godina

Ja stvarno ne znam zašto se ovde stalno potencira da je uže beskorisno. Ono je, naprotiv itekako korisno.
Kada te onako ophrvanog svakodnevnim problemima još i zaustave i kažu ti koliku treba da platiš kaznu, uzmeš lepo to uže i obesiš se za prvo drvo u blizini.
Uže zlata vredi. Ako se sa ovakvim zakonima i pravilnicima nastavi, jedino će nam uže od sve opreme i trebati. Jedino što uže treba da zadovoljava je da bude dovoljno jako i da ne pukne prilikom upotrebe. Ali za to ne treba pravilnik.

Mikas

pre 13 godina

Prva pomoc je nebulozna. Kao da idemo da ratujemo...
Ne znam kolika je sad prva pomoc kod vojnika, ali je u moje vreme bio jedan prvi zavoj za zaustavljanje krvarenja i toliko.
Plus cebe - ako neko lezi na asfaltu, dzaba mu cebe kad ce sva toplota da ode dole.
Rok trajanja kacige je diskutabilan - racuna se od datuma proizvodnje, a ne od datuma kupovine. I sta onda ako u nekoj radnji zaostane kaciga od prosle godine... Sigurno nece da je vrate dobavljacu. Inace, da li su kacige obavezne i za vozaca automobila ili samo za suvozaca? To nisam video nigde definisano u zakonu (ili pravilniku). Malo ironije...

Servo uredjaji otprilike RADE kad je motor iskljucen, ali cak i na starijim vozilima kocnice rade bar 5 puta sporije. Jednom sam pokusao spust niz jednu nizbrdicu od 2km sa ugasenim motorom (bila kriza, pa da pristedim malo goriva) starim automobilom. Na prvoj krivini mi se podigla kosa na glavi i odustao sam od te avanture.

Od mene toliko...

Dejan Karic

pre 13 godina

O ovome može da se komentariše na deset strana. PRIMER 1. Obavezne zimske gume ako je kolovoz prekriven snegom i ledom. J kad krenem sa Kopaonika do Beograda na pet mesta po 50 km ima sneg isto toliko i nema. Znači celi dan menjaj gume. PRIMER 2 Prva pomoć. Zašto to sve. Da bi neko imao koristi. Postoje srčani udari gde kada je pacijent u Urgentnom centru pored operacionog stola tim lekara ne može da mu spasi život. Znači samo zavoji za zaustavljanje velikih i malih krvarenja to je sve. PRIMER 3: uže tačno je za vozila sa servom uže je suvišno. PRIMER 4: Homologovana kaciga mlađa od 5 godina glupost. Treba propisati kakva da bude kaciga ali toliko preterivanja......PRIMER 5 Ne može saobraćajni policajac da piše kazne ili prijave po novom zakonu ili pravilniku a da isključuje vozila po starom zakonu ili pravilniku na jednom obrascu itd.

Alexa

pre 13 godina

@Milos: Po zakonu je zabranjeno slepanje uzetom ako na kolima ne radi uredjaj za upravljanje ili kocenje. Servo uredjaji rade kad je upaljen motor, a po zakonu je takodje zabranjeno slepanje kola dok im je ukljucen motor. :)

Milos

pre 13 godina

Čemu uže??? haha, slažem se sa nekim delovima teksta, ali pitanje čemu uže? Svako danas piše i smatra se novinarom/kolumnistom. Da li ste vi čoveče ikada izašli iz grada u kišnom/zimskom periodu npr? Da li ste se ikada zaglavili u snegu, blatu u nekom prigradskom naselju ili selu. Na kraju krajeva, nesipravnost vozila se ne ogleda samo u tome da ne može motor da se upali

Sekula

pre 13 godina

Prs na celo za dve godine! Ovo su lopurde svetskog ranga. Kakav li su dil samo napravili sa tigrom i uvoznicima guma. Desetine miliona evra provizije su u pitanju,garant.

dr

pre 13 godina

U Švedskoj i Norveškoj su zimske gume obavezne od 1. decembra do 1. marta "ako vremenski uslovi to nalažu".
Hmmm a kod nas su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, verovatno zbog globalnog otopljavanja pa je u ovim severnim zemljama zimi ustvari veoma vruce a hladni talas se pomerio ka Balkanu.
A sad ozbiljno ja jesam za zimske pneumatike ZIMI i imam sva 4 zimska pneumatika ali mislim da je ovaj period obavezne upotrebe zimskih pneumatika malo veci nego sto bi u stvarnosti trebalo da bude.

Ja

pre 13 godina

Servo kocnice... servo volan?? Evo ovako Servo kocnice rade i bez motora jer moraju! ali bez serva rade tek druga polovina pedala i to znatno losije ali rade jer moraju!! zbog bezbednosti...Servo volan ima pogoni ili preko motora-kais(stariji modeli) ili preko elektromotora (noviji) ali i bez serva rade ali prilicno tesko...dok se kola krecu volan ide relativno lagano dok kola stoje ide vrlo tesko...ali rade jer (jos jednom) mora... samo toliko

DC

pre 13 godina

Jos nesto, u vezi temperature, od nekog ko svake zime vozi sa (sve cetri) zimske gume: realno nema veze koja je temperatura jer necete svaki dan da gledate prognozu i na osnovu nje skidate/montirate gume, osim ako vam nije neverovatno dosadno u zivotu.
Kad stigne tmurno, ruzno jesenje vreme, stavljaj zimske, kad olepsa i znas da sigurno nema sanse vise da zaveje, vreme je za letnje. Mislim da se zakon dosta dobro poklapa sa ovim pravilom. Uopste mi nije jasno zasto tolika frka oko zimskih guma.

DC

pre 13 godina

@servus: 'Ako vam noga propadne, ili volan ne može da se mrdne, onda ne možete da kočite, odnosno upravljate ako vam motor ne radi. Što teoretski može da se desi. Samo u snu ili u filmu.'

A u praksi volan moze da se mrdne, to ne dovodim u pitanje, al' da njime upravlja moze samo godzila. Isto i za kocnice. Sto mu dodje na isto kao da ne moze da se 'mrdne'. Il' sam ja neki specijalni slabic a da nisam ni svestan. Uzgred, nisam ni dzipadzija...

dovlax-ns

pre 13 godina

prolongirali su ovaj zakon za obaveznu upotrebu zimskih pneumatika, jer nisu mogli da SE DOGOVORE OKO PROCENTA I UVOZNIKA ISTIH :)

servus

pre 13 godina

Auff.. Da čovek ne poveruje. Bojim se da bi kolega koji tvrdi da servo (volan, kočnice) radi dok je motor ugašen mogao da oboli od hipoglikemije, s obzirom da čokoladu po ovom osnovu duuugo neće videti. Kao i kolega koji kaže da njemu (praktično) ne radi servo dok je motor ugašen. Držaću da "praktično" znači "skoro da mi ne radi, odnosno radi, ali teško mi je da okrećem volan i stiskam kočnicu pošto sam navikao na servo".
Dakle istina je tu na dohvat ruke, tj. noge: sedite u auto, ne palite motor, stisnite kočnicu, ili provrtite volan. Ako vam noga propadne, ili volan ne može da se mrdne, onda ne možete da kočite, odnosno upravljate ako vam motor ne radi. Što teoretski može da se desi. Samo u snu ili u filmu.

DejanBgd

pre 13 godina

Autor teksta nije nikakav laik (35 godina vožnje automobila i motocikla) i zna dobro o čemu se radi kada govori o funkcionisanju serva bez rada motora. I ja sam jednom pokušao da se spustim niz blagu nizbrdicu sa ugašenim motorom (Subaru Impreza). To je bila prava agonija. Umalo da pokupim drveće pokraj puta. To može samo snažan muškarac. A nežne ženske ruke?

mokgab

pre 13 godina

Sad sam se setio jednog dobrog predloga, što se tiče sijalica!

Zar ne bi bilo pametnije, da lepo kažu da se pri svakoj registraciji automatski učlanjujete u AMSS i dobijate pomoć na putu! Ako imate rezervne sijalice u kolima i niste u stanju da ih promenite, vi ih nazovete i oni dođu i BESPLATNO vam promene. Ako nemate rezervnu sijalicu, tada će opet doći ali će vam zamenu naplatiti... A što se tiče automobila pod garancijom, obavezati prodavce da nude 24/7 mobilni servis za auto pod garancijom (kao što to radi Ford, Mazda, Hyundai, itd.)

DC

pre 13 godina

JetBlack, 'ajde molim te objasni nam ovde na koji nacin radi servo upravljanje bez rada motora. Koliko sam ja upoznat sa tehnikom, tamo negde pod haubom postoji jedna hidraulicna pumpa koja sluzi za servo-upravljanje. Tu pumpu pokrece kais sa radilice. Kada motor ne radi ne okrece se ni radilica, sto znaci da ni ona ne moze da okrece servo-pumpu a ako pumpa ne radi znaci vise nemas servo. Upravljanje radi, ali sada bez serva. E, ako imas auto primera radi od 1700kg prazne tezine, sa gumama 235 na 17 cola, veruj mi da nece da ti padne na pamet da probas njime da upravljas bez serva. Danas auti imaju jos elektro-hidraulicne ili potpuno elektricne 'servo' uredjaje za upravljanje. Cak ni u slucaju potpuno elektricnog, ne mozes auto voziti bez rada motora jer bi se baterija iscrpela u roku od nekoliko minuta. Danas cak i najmanji auti imaju preko 1000kg a 1500kg je normalna stvar. Proslo je vreme cetvorotockasa od 750kg na gumama 145-13 za cije upravljanje nije potrebna dopuna snage. A nismo svi Svarcenegeri.

Sto se tice zakona o gumama, bas citam puno o njemu na ovom sajtu. Jeste tacno da u mnogim zemljama zimske gume nisu obavezne ali ajde da uzmemo na primer Svajcarsku a slicno vazi i za mnoge druge zemlje. Ovde (u Svajcarskoj) zimske gume nisu obavezne ali probajte da nadjete auto u januaru na ulici bez zimskih guma. Jednostavno - NEMA! Nije nikom potreban zakon da zna da oko prvog novembra treba da promeni gume pa tamo na prolece opet. Da li vi mislite da ovde nije problem sa prostorom? Sigurno cak i vise nego u Srbiji. Ljudi skoro uvek imaju zimske gume na drugom kompletu felni i ukoliko nemaju privatnu garazu (a vecina nema) placaju za njihovo skladistenje. Osim toga,tacno je da nisu obavezne po zakonu ali postoji mnostvo drugih zackoljica koje mogu da vam iskomplikuju zivot (prica sa osiguranjem se pominje na sajtu ali ima jos sto sta)tako da vam dodje isto kao da jesu. Hajde sad da vidimo Srbiju pre uvodjenja obaveznih zimskih guma. Koliko njih vozi po snegu i ledu na letnjim gumama? Apsolutna VECINA! E, kad' bi narod sam menjao gume kad je vreme onda zakon ne bi ni bio potreban, ali smo takvi da nam treba sve crno na belo i bez imalo sivila jer ukoliko nesto moze da se interpretira na vise nacina sigurno ce i da bude i od strane vozaca i od strane policije. Tako da stavku u vezi guma pozdravljam i te kako!

Postoje neke druge gluposti u zakonu - npr rezervne sijalice: na modernim autima je sijalicu cesto moguce promeniti samo u servisu i ponekad zahteva skidanje citavog branika. Koja je svrha da vozac takvog auta mora da nosi sa sobom rezervne sijalice.

srkis

pre 13 godina

...(Bez)korisno uže za vuču ...

Molim vas nemojte lupetati, da ne upotrebim neku drugu, tezu, zargonsku rec. Autora texta pozivam da se kladi samnom u simbolicnu cokoladu da mu dokazem da I SERVO UREDJAJ ZA UPRAVLJANJE I SERVO KOCNICE FUNKCIONISU KADA NE RADI MOTOR. Sad ste me jako naljutili pisuci ovakve gluposti. Grrrrrrrr... Gomila laika.
(JetBlack, 23. septembar 2010 22:48)

Siguran sam da je ovo tačno, na TVOJIM kolima. Na mojim nije (KIA Rio 2008 benzinac). Naime, novougrađeni uređaj za TNG nije bio dobro podešen i motor se gasio kad se smanji broj obrtaja na oko 1500 (menjač iz treće u drugu). Dok to nisam rešio, nekoliko puta sam mogao da se uverim da bez motora praktično nemam ni volan ni kočnice.

Kakav crna sajla za vuču, prva pomoć, rez. sijalice itd, to jedino služi panduru kad u "rutinskoj kontroli" primenjuje sistem "Vuče, a gde ti je kapa?" Zimske gume - to obavezno!

Aleksandar

pre 13 godina

Odlicna sumarizacija nasih nazovi zakona i pravilnika, jedino ste zaboravili da pomenete najvecu nebulozu od svih - rezervne sijalice (mada ipak je Prva Pomoc nebuloznija gde humanitarna, neprofitna organizacija oslobodjena poreza pravi pravilnik koji ne moze niko da odstampa i onda isti zavaljuje uz precenjene pakete Prve Pomoci).

Sto se sijalica tice, to je takav apsurd da je tesko isti opisati recima - bar 90% vozaca ne zna kako da zameni sijalicu ukoliko mu ista crkne. Od toga bar 50% njih ima vozila na kojima je izuzetno tesko, a ponegde i nemoguce ili garancijom zabranjeno, zameniti sijalice van servisa i bez specijalnih alata. I cemu onda sluze rezervne sijalice?

Zar ne postoji zakon koji kaze da svetlosna signalizacija na vozilu mora biti ispravna? Zar nisu zaprecene i kazne ako nije? Pa zasto onda terati nekog da nosi rezervne sijalice? Ako vozas bez ispravne signalizacije pa te panduri vide, lepo te iskljuce iz saobracaja, naplate ti kaznu, pa ti ako mozes i umes na licu mesta zameni sijalicu, ako ne mozes zovi slep-sluzbu pa do servisa, sta ima da interesuje pandura da l' ti imas rezervne sijalice ili ne?

Nikifor

pre 13 godina

Najpametnije bi bilo da upotreba zimskih guma bude obavezna kada je temperatura niža od 7 stepeni i kada ima snega ili leda. Pa neka svako lično prosuđuje kada je to, a policija ako uhvati nekog da vozi po takvim uslovima sa letnjim gumama, neka ga odere kaznama. Na taj način bi vlasnici automobla sami morali da paze na temperaturu i sami bi bili odgovorni za svoju bezbednost. Pa nismo valjda idioti da nam pravilnik propisuje od kojeg do kojeg datuma će temperatura biti manja od 7 stepeni?

objavite

pre 13 godina

MOlim Vas da objavite to Uputstvo za pruzanje prve pomoći! To je verovatno najhumanija akcija koja Vam je dostupna, uz malo ulaganja (ako ne računam tužbu Crvenog krsta, ili autora za povredu prava)

mokgab

pre 13 godina

Jako dobar tekst! Ipak, Vreme je Vreme!!

Ono što sam hteo reći je da sam najzad pročitao vest koja kritikuje STVARNO glupe tačke ovog zakona (ili šta je već, pravilnik?), a da se ne pita da li su zimske gume ZAISTA potrebne zimi... To je normalno da jesu, ali je stvarno glupo, da dok se ne dozvoljava korišćenje letnjih zimi, obrnuto može... Strašno!

A ono o polovnim gumama je još gore!

Svaka čast za tekst!!

JetBlack

pre 13 godina

...(Bez)korisno uže za vuču ...

Molim vas nemojte lupetati, da ne upotrebim neku drugu, tezu, zargonsku rec. Autora texta pozivam da se kladi samnom u simbolicnu cokoladu da mu dokazem da I SERVO UREDJAJ ZA UPRAVLJANJE I SERVO KOCNICE FUNKCIONISU KADA NE RADI MOTOR. Sad ste me jako naljutili pisuci ovakve gluposti. Grrrrrrrr... Gomila laika.

Vlada - NS

pre 13 godina

Stvarno biseri, osvrnucu se samo na 2:
- Svakome po uze za slepanje...
Bar pola ljudi ne zna da vozi, a sada svakome dajete po uze da se igra sa bezbednoscu svih nas. Zar je problem odgurati auto u stranu i sacekati slep-sluzbu ili majstora ili nekog ko zaista zna da vozi.
- Kacige sa rokom trajanja od 5 godina, a gume beskonacno? Stvarno sta reci na to?
-

bazinga

pre 13 godina

Malo preterivanja sa SRPSKA PAMET.... pametni smo mi ali u ovoj zemlji je vrlo malo pametnih ostalo i ne spadaju u korupiranju djubrad koji nam odredjuju zivot.

a svi koji samo sede i kukaju su jos gluplji a ustavi sede i sole pamet kako su glupi oni koji im smisljaju zakone...

zakon je oicgleno pravljen iz nekog hira i sigurnost je poslednja na mestu.

Inace ima nas puno koji vec imamo zimske gume i/ili smo i bez ovog zakona planirali da kupimo pred zimu gume. Svako ko kaze da je isto sa letnjim i zimskim gumama ocigledno da nije nikada vozio sa zimskim gumama... Lanci su apsurd, pogotovo uz zimske gume!

Muka je takodje sto neko kaznama treba da tera nekoga da povede racuna o bezbednosti sebe i svoje dece, da nije tako i na drugim poljima, verovatno bi ljudi pistoljima terali golubove ali bogu hvala zabranjeno je iako bi nekima to odgovaralo!

Miloš

pre 13 godina

Svaka čast za iscrpan komentar na sve naše zakone i zakončiće o saobraćaju!Dodao bih još,da sva ova pravila i propise moraju da direktno sprovode u delo pripadnici saobraćajne policije sa srednjom stručnom spremom a uz put treba da su malo i medicinska sestra,malo vulkanizer,malo autoelektričar...(mogu se zanimanja nabrajati kao u Čorbinoj pesmi) a uz dužno poštovanje prema pripadnicima iste,neki od njih nisu ni ono što stvarno treba da budu!

jovan

pre 13 godina

konacno razuman komentar sulude situacije u kojoj smo se nasli. mene bi jos zanimalo ko ima monopol na uvoz pneumatika, za prvu pomoc znam.

objavite

pre 13 godina

MOlim Vas da objavite to Uputstvo za pruzanje prve pomoći! To je verovatno najhumanija akcija koja Vam je dostupna, uz malo ulaganja (ako ne računam tužbu Crvenog krsta, ili autora za povredu prava)

mokgab

pre 13 godina

Jako dobar tekst! Ipak, Vreme je Vreme!!

Ono što sam hteo reći je da sam najzad pročitao vest koja kritikuje STVARNO glupe tačke ovog zakona (ili šta je već, pravilnik?), a da se ne pita da li su zimske gume ZAISTA potrebne zimi... To je normalno da jesu, ali je stvarno glupo, da dok se ne dozvoljava korišćenje letnjih zimi, obrnuto može... Strašno!

A ono o polovnim gumama je još gore!

Svaka čast za tekst!!

jovan

pre 13 godina

konacno razuman komentar sulude situacije u kojoj smo se nasli. mene bi jos zanimalo ko ima monopol na uvoz pneumatika, za prvu pomoc znam.

Vlada - NS

pre 13 godina

Stvarno biseri, osvrnucu se samo na 2:
- Svakome po uze za slepanje...
Bar pola ljudi ne zna da vozi, a sada svakome dajete po uze da se igra sa bezbednoscu svih nas. Zar je problem odgurati auto u stranu i sacekati slep-sluzbu ili majstora ili nekog ko zaista zna da vozi.
- Kacige sa rokom trajanja od 5 godina, a gume beskonacno? Stvarno sta reci na to?
-

Aleksandar

pre 13 godina

Odlicna sumarizacija nasih nazovi zakona i pravilnika, jedino ste zaboravili da pomenete najvecu nebulozu od svih - rezervne sijalice (mada ipak je Prva Pomoc nebuloznija gde humanitarna, neprofitna organizacija oslobodjena poreza pravi pravilnik koji ne moze niko da odstampa i onda isti zavaljuje uz precenjene pakete Prve Pomoci).

Sto se sijalica tice, to je takav apsurd da je tesko isti opisati recima - bar 90% vozaca ne zna kako da zameni sijalicu ukoliko mu ista crkne. Od toga bar 50% njih ima vozila na kojima je izuzetno tesko, a ponegde i nemoguce ili garancijom zabranjeno, zameniti sijalice van servisa i bez specijalnih alata. I cemu onda sluze rezervne sijalice?

Zar ne postoji zakon koji kaze da svetlosna signalizacija na vozilu mora biti ispravna? Zar nisu zaprecene i kazne ako nije? Pa zasto onda terati nekog da nosi rezervne sijalice? Ako vozas bez ispravne signalizacije pa te panduri vide, lepo te iskljuce iz saobracaja, naplate ti kaznu, pa ti ako mozes i umes na licu mesta zameni sijalicu, ako ne mozes zovi slep-sluzbu pa do servisa, sta ima da interesuje pandura da l' ti imas rezervne sijalice ili ne?

dr

pre 13 godina

U Švedskoj i Norveškoj su zimske gume obavezne od 1. decembra do 1. marta "ako vremenski uslovi to nalažu".
Hmmm a kod nas su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, verovatno zbog globalnog otopljavanja pa je u ovim severnim zemljama zimi ustvari veoma vruce a hladni talas se pomerio ka Balkanu.
A sad ozbiljno ja jesam za zimske pneumatike ZIMI i imam sva 4 zimska pneumatika ali mislim da je ovaj period obavezne upotrebe zimskih pneumatika malo veci nego sto bi u stvarnosti trebalo da bude.

Miloš

pre 13 godina

Svaka čast za iscrpan komentar na sve naše zakone i zakončiće o saobraćaju!Dodao bih još,da sva ova pravila i propise moraju da direktno sprovode u delo pripadnici saobraćajne policije sa srednjom stručnom spremom a uz put treba da su malo i medicinska sestra,malo vulkanizer,malo autoelektričar...(mogu se zanimanja nabrajati kao u Čorbinoj pesmi) a uz dužno poštovanje prema pripadnicima iste,neki od njih nisu ni ono što stvarno treba da budu!

bazinga

pre 13 godina

Malo preterivanja sa SRPSKA PAMET.... pametni smo mi ali u ovoj zemlji je vrlo malo pametnih ostalo i ne spadaju u korupiranju djubrad koji nam odredjuju zivot.

a svi koji samo sede i kukaju su jos gluplji a ustavi sede i sole pamet kako su glupi oni koji im smisljaju zakone...

zakon je oicgleno pravljen iz nekog hira i sigurnost je poslednja na mestu.

Inace ima nas puno koji vec imamo zimske gume i/ili smo i bez ovog zakona planirali da kupimo pred zimu gume. Svako ko kaze da je isto sa letnjim i zimskim gumama ocigledno da nije nikada vozio sa zimskim gumama... Lanci su apsurd, pogotovo uz zimske gume!

Muka je takodje sto neko kaznama treba da tera nekoga da povede racuna o bezbednosti sebe i svoje dece, da nije tako i na drugim poljima, verovatno bi ljudi pistoljima terali golubove ali bogu hvala zabranjeno je iako bi nekima to odgovaralo!

dovlax-ns

pre 13 godina

prolongirali su ovaj zakon za obaveznu upotrebu zimskih pneumatika, jer nisu mogli da SE DOGOVORE OKO PROCENTA I UVOZNIKA ISTIH :)

DejanBgd

pre 13 godina

Autor teksta nije nikakav laik (35 godina vožnje automobila i motocikla) i zna dobro o čemu se radi kada govori o funkcionisanju serva bez rada motora. I ja sam jednom pokušao da se spustim niz blagu nizbrdicu sa ugašenim motorom (Subaru Impreza). To je bila prava agonija. Umalo da pokupim drveće pokraj puta. To može samo snažan muškarac. A nežne ženske ruke?

DC

pre 13 godina

Jos nesto, u vezi temperature, od nekog ko svake zime vozi sa (sve cetri) zimske gume: realno nema veze koja je temperatura jer necete svaki dan da gledate prognozu i na osnovu nje skidate/montirate gume, osim ako vam nije neverovatno dosadno u zivotu.
Kad stigne tmurno, ruzno jesenje vreme, stavljaj zimske, kad olepsa i znas da sigurno nema sanse vise da zaveje, vreme je za letnje. Mislim da se zakon dosta dobro poklapa sa ovim pravilom. Uopste mi nije jasno zasto tolika frka oko zimskih guma.

Sekula

pre 13 godina

Prs na celo za dve godine! Ovo su lopurde svetskog ranga. Kakav li su dil samo napravili sa tigrom i uvoznicima guma. Desetine miliona evra provizije su u pitanju,garant.

srkis

pre 13 godina

...(Bez)korisno uže za vuču ...

Molim vas nemojte lupetati, da ne upotrebim neku drugu, tezu, zargonsku rec. Autora texta pozivam da se kladi samnom u simbolicnu cokoladu da mu dokazem da I SERVO UREDJAJ ZA UPRAVLJANJE I SERVO KOCNICE FUNKCIONISU KADA NE RADI MOTOR. Sad ste me jako naljutili pisuci ovakve gluposti. Grrrrrrrr... Gomila laika.
(JetBlack, 23. septembar 2010 22:48)

Siguran sam da je ovo tačno, na TVOJIM kolima. Na mojim nije (KIA Rio 2008 benzinac). Naime, novougrađeni uređaj za TNG nije bio dobro podešen i motor se gasio kad se smanji broj obrtaja na oko 1500 (menjač iz treće u drugu). Dok to nisam rešio, nekoliko puta sam mogao da se uverim da bez motora praktično nemam ni volan ni kočnice.

Kakav crna sajla za vuču, prva pomoć, rez. sijalice itd, to jedino služi panduru kad u "rutinskoj kontroli" primenjuje sistem "Vuče, a gde ti je kapa?" Zimske gume - to obavezno!

Nikifor

pre 13 godina

Najpametnije bi bilo da upotreba zimskih guma bude obavezna kada je temperatura niža od 7 stepeni i kada ima snega ili leda. Pa neka svako lično prosuđuje kada je to, a policija ako uhvati nekog da vozi po takvim uslovima sa letnjim gumama, neka ga odere kaznama. Na taj način bi vlasnici automobla sami morali da paze na temperaturu i sami bi bili odgovorni za svoju bezbednost. Pa nismo valjda idioti da nam pravilnik propisuje od kojeg do kojeg datuma će temperatura biti manja od 7 stepeni?

Ja

pre 13 godina

Servo kocnice... servo volan?? Evo ovako Servo kocnice rade i bez motora jer moraju! ali bez serva rade tek druga polovina pedala i to znatno losije ali rade jer moraju!! zbog bezbednosti...Servo volan ima pogoni ili preko motora-kais(stariji modeli) ili preko elektromotora (noviji) ali i bez serva rade ali prilicno tesko...dok se kola krecu volan ide relativno lagano dok kola stoje ide vrlo tesko...ali rade jer (jos jednom) mora... samo toliko

DC

pre 13 godina

JetBlack, 'ajde molim te objasni nam ovde na koji nacin radi servo upravljanje bez rada motora. Koliko sam ja upoznat sa tehnikom, tamo negde pod haubom postoji jedna hidraulicna pumpa koja sluzi za servo-upravljanje. Tu pumpu pokrece kais sa radilice. Kada motor ne radi ne okrece se ni radilica, sto znaci da ni ona ne moze da okrece servo-pumpu a ako pumpa ne radi znaci vise nemas servo. Upravljanje radi, ali sada bez serva. E, ako imas auto primera radi od 1700kg prazne tezine, sa gumama 235 na 17 cola, veruj mi da nece da ti padne na pamet da probas njime da upravljas bez serva. Danas auti imaju jos elektro-hidraulicne ili potpuno elektricne 'servo' uredjaje za upravljanje. Cak ni u slucaju potpuno elektricnog, ne mozes auto voziti bez rada motora jer bi se baterija iscrpela u roku od nekoliko minuta. Danas cak i najmanji auti imaju preko 1000kg a 1500kg je normalna stvar. Proslo je vreme cetvorotockasa od 750kg na gumama 145-13 za cije upravljanje nije potrebna dopuna snage. A nismo svi Svarcenegeri.

Sto se tice zakona o gumama, bas citam puno o njemu na ovom sajtu. Jeste tacno da u mnogim zemljama zimske gume nisu obavezne ali ajde da uzmemo na primer Svajcarsku a slicno vazi i za mnoge druge zemlje. Ovde (u Svajcarskoj) zimske gume nisu obavezne ali probajte da nadjete auto u januaru na ulici bez zimskih guma. Jednostavno - NEMA! Nije nikom potreban zakon da zna da oko prvog novembra treba da promeni gume pa tamo na prolece opet. Da li vi mislite da ovde nije problem sa prostorom? Sigurno cak i vise nego u Srbiji. Ljudi skoro uvek imaju zimske gume na drugom kompletu felni i ukoliko nemaju privatnu garazu (a vecina nema) placaju za njihovo skladistenje. Osim toga,tacno je da nisu obavezne po zakonu ali postoji mnostvo drugih zackoljica koje mogu da vam iskomplikuju zivot (prica sa osiguranjem se pominje na sajtu ali ima jos sto sta)tako da vam dodje isto kao da jesu. Hajde sad da vidimo Srbiju pre uvodjenja obaveznih zimskih guma. Koliko njih vozi po snegu i ledu na letnjim gumama? Apsolutna VECINA! E, kad' bi narod sam menjao gume kad je vreme onda zakon ne bi ni bio potreban, ali smo takvi da nam treba sve crno na belo i bez imalo sivila jer ukoliko nesto moze da se interpretira na vise nacina sigurno ce i da bude i od strane vozaca i od strane policije. Tako da stavku u vezi guma pozdravljam i te kako!

Postoje neke druge gluposti u zakonu - npr rezervne sijalice: na modernim autima je sijalicu cesto moguce promeniti samo u servisu i ponekad zahteva skidanje citavog branika. Koja je svrha da vozac takvog auta mora da nosi sa sobom rezervne sijalice.

Alexa

pre 13 godina

@Milos: Po zakonu je zabranjeno slepanje uzetom ako na kolima ne radi uredjaj za upravljanje ili kocenje. Servo uredjaji rade kad je upaljen motor, a po zakonu je takodje zabranjeno slepanje kola dok im je ukljucen motor. :)

DC

pre 13 godina

@servus: 'Ako vam noga propadne, ili volan ne može da se mrdne, onda ne možete da kočite, odnosno upravljate ako vam motor ne radi. Što teoretski može da se desi. Samo u snu ili u filmu.'

A u praksi volan moze da se mrdne, to ne dovodim u pitanje, al' da njime upravlja moze samo godzila. Isto i za kocnice. Sto mu dodje na isto kao da ne moze da se 'mrdne'. Il' sam ja neki specijalni slabic a da nisam ni svestan. Uzgred, nisam ni dzipadzija...

JetBlack

pre 13 godina

...(Bez)korisno uže za vuču ...

Molim vas nemojte lupetati, da ne upotrebim neku drugu, tezu, zargonsku rec. Autora texta pozivam da se kladi samnom u simbolicnu cokoladu da mu dokazem da I SERVO UREDJAJ ZA UPRAVLJANJE I SERVO KOCNICE FUNKCIONISU KADA NE RADI MOTOR. Sad ste me jako naljutili pisuci ovakve gluposti. Grrrrrrrr... Gomila laika.

mokgab

pre 13 godina

Sad sam se setio jednog dobrog predloga, što se tiče sijalica!

Zar ne bi bilo pametnije, da lepo kažu da se pri svakoj registraciji automatski učlanjujete u AMSS i dobijate pomoć na putu! Ako imate rezervne sijalice u kolima i niste u stanju da ih promenite, vi ih nazovete i oni dođu i BESPLATNO vam promene. Ako nemate rezervnu sijalicu, tada će opet doći ali će vam zamenu naplatiti... A što se tiče automobila pod garancijom, obavezati prodavce da nude 24/7 mobilni servis za auto pod garancijom (kao što to radi Ford, Mazda, Hyundai, itd.)

Mikas

pre 13 godina

Prva pomoc je nebulozna. Kao da idemo da ratujemo...
Ne znam kolika je sad prva pomoc kod vojnika, ali je u moje vreme bio jedan prvi zavoj za zaustavljanje krvarenja i toliko.
Plus cebe - ako neko lezi na asfaltu, dzaba mu cebe kad ce sva toplota da ode dole.
Rok trajanja kacige je diskutabilan - racuna se od datuma proizvodnje, a ne od datuma kupovine. I sta onda ako u nekoj radnji zaostane kaciga od prosle godine... Sigurno nece da je vrate dobavljacu. Inace, da li su kacige obavezne i za vozaca automobila ili samo za suvozaca? To nisam video nigde definisano u zakonu (ili pravilniku). Malo ironije...

Servo uredjaji otprilike RADE kad je motor iskljucen, ali cak i na starijim vozilima kocnice rade bar 5 puta sporije. Jednom sam pokusao spust niz jednu nizbrdicu od 2km sa ugasenim motorom (bila kriza, pa da pristedim malo goriva) starim automobilom. Na prvoj krivini mi se podigla kosa na glavi i odustao sam od te avanture.

Od mene toliko...

Milos

pre 13 godina

Čemu uže??? haha, slažem se sa nekim delovima teksta, ali pitanje čemu uže? Svako danas piše i smatra se novinarom/kolumnistom. Da li ste vi čoveče ikada izašli iz grada u kišnom/zimskom periodu npr? Da li ste se ikada zaglavili u snegu, blatu u nekom prigradskom naselju ili selu. Na kraju krajeva, nesipravnost vozila se ne ogleda samo u tome da ne može motor da se upali

servus

pre 13 godina

Auff.. Da čovek ne poveruje. Bojim se da bi kolega koji tvrdi da servo (volan, kočnice) radi dok je motor ugašen mogao da oboli od hipoglikemije, s obzirom da čokoladu po ovom osnovu duuugo neće videti. Kao i kolega koji kaže da njemu (praktično) ne radi servo dok je motor ugašen. Držaću da "praktično" znači "skoro da mi ne radi, odnosno radi, ali teško mi je da okrećem volan i stiskam kočnicu pošto sam navikao na servo".
Dakle istina je tu na dohvat ruke, tj. noge: sedite u auto, ne palite motor, stisnite kočnicu, ili provrtite volan. Ako vam noga propadne, ili volan ne može da se mrdne, onda ne možete da kočite, odnosno upravljate ako vam motor ne radi. Što teoretski može da se desi. Samo u snu ili u filmu.

Dejan Karic

pre 13 godina

O ovome može da se komentariše na deset strana. PRIMER 1. Obavezne zimske gume ako je kolovoz prekriven snegom i ledom. J kad krenem sa Kopaonika do Beograda na pet mesta po 50 km ima sneg isto toliko i nema. Znači celi dan menjaj gume. PRIMER 2 Prva pomoć. Zašto to sve. Da bi neko imao koristi. Postoje srčani udari gde kada je pacijent u Urgentnom centru pored operacionog stola tim lekara ne može da mu spasi život. Znači samo zavoji za zaustavljanje velikih i malih krvarenja to je sve. PRIMER 3: uže tačno je za vozila sa servom uže je suvišno. PRIMER 4: Homologovana kaciga mlađa od 5 godina glupost. Treba propisati kakva da bude kaciga ali toliko preterivanja......PRIMER 5 Ne može saobraćajni policajac da piše kazne ili prijave po novom zakonu ili pravilniku a da isključuje vozila po starom zakonu ili pravilniku na jednom obrascu itd.

Živelo uže

pre 13 godina

Ja stvarno ne znam zašto se ovde stalno potencira da je uže beskorisno. Ono je, naprotiv itekako korisno.
Kada te onako ophrvanog svakodnevnim problemima još i zaustave i kažu ti koliku treba da platiš kaznu, uzmeš lepo to uže i obesiš se za prvo drvo u blizini.
Uže zlata vredi. Ako se sa ovakvim zakonima i pravilnicima nastavi, jedino će nam uže od sve opreme i trebati. Jedino što uže treba da zadovoljava je da bude dovoljno jako i da ne pukne prilikom upotrebe. Ali za to ne treba pravilnik.

JetBlack

pre 13 godina

...(Bez)korisno uže za vuču ...

Molim vas nemojte lupetati, da ne upotrebim neku drugu, tezu, zargonsku rec. Autora texta pozivam da se kladi samnom u simbolicnu cokoladu da mu dokazem da I SERVO UREDJAJ ZA UPRAVLJANJE I SERVO KOCNICE FUNKCIONISU KADA NE RADI MOTOR. Sad ste me jako naljutili pisuci ovakve gluposti. Grrrrrrrr... Gomila laika.

DC

pre 13 godina

JetBlack, 'ajde molim te objasni nam ovde na koji nacin radi servo upravljanje bez rada motora. Koliko sam ja upoznat sa tehnikom, tamo negde pod haubom postoji jedna hidraulicna pumpa koja sluzi za servo-upravljanje. Tu pumpu pokrece kais sa radilice. Kada motor ne radi ne okrece se ni radilica, sto znaci da ni ona ne moze da okrece servo-pumpu a ako pumpa ne radi znaci vise nemas servo. Upravljanje radi, ali sada bez serva. E, ako imas auto primera radi od 1700kg prazne tezine, sa gumama 235 na 17 cola, veruj mi da nece da ti padne na pamet da probas njime da upravljas bez serva. Danas auti imaju jos elektro-hidraulicne ili potpuno elektricne 'servo' uredjaje za upravljanje. Cak ni u slucaju potpuno elektricnog, ne mozes auto voziti bez rada motora jer bi se baterija iscrpela u roku od nekoliko minuta. Danas cak i najmanji auti imaju preko 1000kg a 1500kg je normalna stvar. Proslo je vreme cetvorotockasa od 750kg na gumama 145-13 za cije upravljanje nije potrebna dopuna snage. A nismo svi Svarcenegeri.

Sto se tice zakona o gumama, bas citam puno o njemu na ovom sajtu. Jeste tacno da u mnogim zemljama zimske gume nisu obavezne ali ajde da uzmemo na primer Svajcarsku a slicno vazi i za mnoge druge zemlje. Ovde (u Svajcarskoj) zimske gume nisu obavezne ali probajte da nadjete auto u januaru na ulici bez zimskih guma. Jednostavno - NEMA! Nije nikom potreban zakon da zna da oko prvog novembra treba da promeni gume pa tamo na prolece opet. Da li vi mislite da ovde nije problem sa prostorom? Sigurno cak i vise nego u Srbiji. Ljudi skoro uvek imaju zimske gume na drugom kompletu felni i ukoliko nemaju privatnu garazu (a vecina nema) placaju za njihovo skladistenje. Osim toga,tacno je da nisu obavezne po zakonu ali postoji mnostvo drugih zackoljica koje mogu da vam iskomplikuju zivot (prica sa osiguranjem se pominje na sajtu ali ima jos sto sta)tako da vam dodje isto kao da jesu. Hajde sad da vidimo Srbiju pre uvodjenja obaveznih zimskih guma. Koliko njih vozi po snegu i ledu na letnjim gumama? Apsolutna VECINA! E, kad' bi narod sam menjao gume kad je vreme onda zakon ne bi ni bio potreban, ali smo takvi da nam treba sve crno na belo i bez imalo sivila jer ukoliko nesto moze da se interpretira na vise nacina sigurno ce i da bude i od strane vozaca i od strane policije. Tako da stavku u vezi guma pozdravljam i te kako!

Postoje neke druge gluposti u zakonu - npr rezervne sijalice: na modernim autima je sijalicu cesto moguce promeniti samo u servisu i ponekad zahteva skidanje citavog branika. Koja je svrha da vozac takvog auta mora da nosi sa sobom rezervne sijalice.

bazinga

pre 13 godina

Malo preterivanja sa SRPSKA PAMET.... pametni smo mi ali u ovoj zemlji je vrlo malo pametnih ostalo i ne spadaju u korupiranju djubrad koji nam odredjuju zivot.

a svi koji samo sede i kukaju su jos gluplji a ustavi sede i sole pamet kako su glupi oni koji im smisljaju zakone...

zakon je oicgleno pravljen iz nekog hira i sigurnost je poslednja na mestu.

Inace ima nas puno koji vec imamo zimske gume i/ili smo i bez ovog zakona planirali da kupimo pred zimu gume. Svako ko kaze da je isto sa letnjim i zimskim gumama ocigledno da nije nikada vozio sa zimskim gumama... Lanci su apsurd, pogotovo uz zimske gume!

Muka je takodje sto neko kaznama treba da tera nekoga da povede racuna o bezbednosti sebe i svoje dece, da nije tako i na drugim poljima, verovatno bi ljudi pistoljima terali golubove ali bogu hvala zabranjeno je iako bi nekima to odgovaralo!

servus

pre 13 godina

Auff.. Da čovek ne poveruje. Bojim se da bi kolega koji tvrdi da servo (volan, kočnice) radi dok je motor ugašen mogao da oboli od hipoglikemije, s obzirom da čokoladu po ovom osnovu duuugo neće videti. Kao i kolega koji kaže da njemu (praktično) ne radi servo dok je motor ugašen. Držaću da "praktično" znači "skoro da mi ne radi, odnosno radi, ali teško mi je da okrećem volan i stiskam kočnicu pošto sam navikao na servo".
Dakle istina je tu na dohvat ruke, tj. noge: sedite u auto, ne palite motor, stisnite kočnicu, ili provrtite volan. Ako vam noga propadne, ili volan ne može da se mrdne, onda ne možete da kočite, odnosno upravljate ako vam motor ne radi. Što teoretski može da se desi. Samo u snu ili u filmu.

Ja

pre 13 godina

Servo kocnice... servo volan?? Evo ovako Servo kocnice rade i bez motora jer moraju! ali bez serva rade tek druga polovina pedala i to znatno losije ali rade jer moraju!! zbog bezbednosti...Servo volan ima pogoni ili preko motora-kais(stariji modeli) ili preko elektromotora (noviji) ali i bez serva rade ali prilicno tesko...dok se kola krecu volan ide relativno lagano dok kola stoje ide vrlo tesko...ali rade jer (jos jednom) mora... samo toliko

mokgab

pre 13 godina

Sad sam se setio jednog dobrog predloga, što se tiče sijalica!

Zar ne bi bilo pametnije, da lepo kažu da se pri svakoj registraciji automatski učlanjujete u AMSS i dobijate pomoć na putu! Ako imate rezervne sijalice u kolima i niste u stanju da ih promenite, vi ih nazovete i oni dođu i BESPLATNO vam promene. Ako nemate rezervnu sijalicu, tada će opet doći ali će vam zamenu naplatiti... A što se tiče automobila pod garancijom, obavezati prodavce da nude 24/7 mobilni servis za auto pod garancijom (kao što to radi Ford, Mazda, Hyundai, itd.)

Milos

pre 13 godina

Čemu uže??? haha, slažem se sa nekim delovima teksta, ali pitanje čemu uže? Svako danas piše i smatra se novinarom/kolumnistom. Da li ste vi čoveče ikada izašli iz grada u kišnom/zimskom periodu npr? Da li ste se ikada zaglavili u snegu, blatu u nekom prigradskom naselju ili selu. Na kraju krajeva, nesipravnost vozila se ne ogleda samo u tome da ne može motor da se upali

Nikifor

pre 13 godina

Najpametnije bi bilo da upotreba zimskih guma bude obavezna kada je temperatura niža od 7 stepeni i kada ima snega ili leda. Pa neka svako lično prosuđuje kada je to, a policija ako uhvati nekog da vozi po takvim uslovima sa letnjim gumama, neka ga odere kaznama. Na taj način bi vlasnici automobla sami morali da paze na temperaturu i sami bi bili odgovorni za svoju bezbednost. Pa nismo valjda idioti da nam pravilnik propisuje od kojeg do kojeg datuma će temperatura biti manja od 7 stepeni?

srkis

pre 13 godina

...(Bez)korisno uže za vuču ...

Molim vas nemojte lupetati, da ne upotrebim neku drugu, tezu, zargonsku rec. Autora texta pozivam da se kladi samnom u simbolicnu cokoladu da mu dokazem da I SERVO UREDJAJ ZA UPRAVLJANJE I SERVO KOCNICE FUNKCIONISU KADA NE RADI MOTOR. Sad ste me jako naljutili pisuci ovakve gluposti. Grrrrrrrr... Gomila laika.
(JetBlack, 23. septembar 2010 22:48)

Siguran sam da je ovo tačno, na TVOJIM kolima. Na mojim nije (KIA Rio 2008 benzinac). Naime, novougrađeni uređaj za TNG nije bio dobro podešen i motor se gasio kad se smanji broj obrtaja na oko 1500 (menjač iz treće u drugu). Dok to nisam rešio, nekoliko puta sam mogao da se uverim da bez motora praktično nemam ni volan ni kočnice.

Kakav crna sajla za vuču, prva pomoć, rez. sijalice itd, to jedino služi panduru kad u "rutinskoj kontroli" primenjuje sistem "Vuče, a gde ti je kapa?" Zimske gume - to obavezno!

DC

pre 13 godina

Jos nesto, u vezi temperature, od nekog ko svake zime vozi sa (sve cetri) zimske gume: realno nema veze koja je temperatura jer necete svaki dan da gledate prognozu i na osnovu nje skidate/montirate gume, osim ako vam nije neverovatno dosadno u zivotu.
Kad stigne tmurno, ruzno jesenje vreme, stavljaj zimske, kad olepsa i znas da sigurno nema sanse vise da zaveje, vreme je za letnje. Mislim da se zakon dosta dobro poklapa sa ovim pravilom. Uopste mi nije jasno zasto tolika frka oko zimskih guma.

Dejan Karic

pre 13 godina

O ovome može da se komentariše na deset strana. PRIMER 1. Obavezne zimske gume ako je kolovoz prekriven snegom i ledom. J kad krenem sa Kopaonika do Beograda na pet mesta po 50 km ima sneg isto toliko i nema. Znači celi dan menjaj gume. PRIMER 2 Prva pomoć. Zašto to sve. Da bi neko imao koristi. Postoje srčani udari gde kada je pacijent u Urgentnom centru pored operacionog stola tim lekara ne može da mu spasi život. Znači samo zavoji za zaustavljanje velikih i malih krvarenja to je sve. PRIMER 3: uže tačno je za vozila sa servom uže je suvišno. PRIMER 4: Homologovana kaciga mlađa od 5 godina glupost. Treba propisati kakva da bude kaciga ali toliko preterivanja......PRIMER 5 Ne može saobraćajni policajac da piše kazne ili prijave po novom zakonu ili pravilniku a da isključuje vozila po starom zakonu ili pravilniku na jednom obrascu itd.

dovlax-ns

pre 13 godina

prolongirali su ovaj zakon za obaveznu upotrebu zimskih pneumatika, jer nisu mogli da SE DOGOVORE OKO PROCENTA I UVOZNIKA ISTIH :)

jovan

pre 13 godina

konacno razuman komentar sulude situacije u kojoj smo se nasli. mene bi jos zanimalo ko ima monopol na uvoz pneumatika, za prvu pomoc znam.

Vlada - NS

pre 13 godina

Stvarno biseri, osvrnucu se samo na 2:
- Svakome po uze za slepanje...
Bar pola ljudi ne zna da vozi, a sada svakome dajete po uze da se igra sa bezbednoscu svih nas. Zar je problem odgurati auto u stranu i sacekati slep-sluzbu ili majstora ili nekog ko zaista zna da vozi.
- Kacige sa rokom trajanja od 5 godina, a gume beskonacno? Stvarno sta reci na to?
-

Alexa

pre 13 godina

@Milos: Po zakonu je zabranjeno slepanje uzetom ako na kolima ne radi uredjaj za upravljanje ili kocenje. Servo uredjaji rade kad je upaljen motor, a po zakonu je takodje zabranjeno slepanje kola dok im je ukljucen motor. :)

Miloš

pre 13 godina

Svaka čast za iscrpan komentar na sve naše zakone i zakončiće o saobraćaju!Dodao bih još,da sva ova pravila i propise moraju da direktno sprovode u delo pripadnici saobraćajne policije sa srednjom stručnom spremom a uz put treba da su malo i medicinska sestra,malo vulkanizer,malo autoelektričar...(mogu se zanimanja nabrajati kao u Čorbinoj pesmi) a uz dužno poštovanje prema pripadnicima iste,neki od njih nisu ni ono što stvarno treba da budu!

mokgab

pre 13 godina

Jako dobar tekst! Ipak, Vreme je Vreme!!

Ono što sam hteo reći je da sam najzad pročitao vest koja kritikuje STVARNO glupe tačke ovog zakona (ili šta je već, pravilnik?), a da se ne pita da li su zimske gume ZAISTA potrebne zimi... To je normalno da jesu, ali je stvarno glupo, da dok se ne dozvoljava korišćenje letnjih zimi, obrnuto može... Strašno!

A ono o polovnim gumama je još gore!

Svaka čast za tekst!!

objavite

pre 13 godina

MOlim Vas da objavite to Uputstvo za pruzanje prve pomoći! To je verovatno najhumanija akcija koja Vam je dostupna, uz malo ulaganja (ako ne računam tužbu Crvenog krsta, ili autora za povredu prava)

Aleksandar

pre 13 godina

Odlicna sumarizacija nasih nazovi zakona i pravilnika, jedino ste zaboravili da pomenete najvecu nebulozu od svih - rezervne sijalice (mada ipak je Prva Pomoc nebuloznija gde humanitarna, neprofitna organizacija oslobodjena poreza pravi pravilnik koji ne moze niko da odstampa i onda isti zavaljuje uz precenjene pakete Prve Pomoci).

Sto se sijalica tice, to je takav apsurd da je tesko isti opisati recima - bar 90% vozaca ne zna kako da zameni sijalicu ukoliko mu ista crkne. Od toga bar 50% njih ima vozila na kojima je izuzetno tesko, a ponegde i nemoguce ili garancijom zabranjeno, zameniti sijalice van servisa i bez specijalnih alata. I cemu onda sluze rezervne sijalice?

Zar ne postoji zakon koji kaze da svetlosna signalizacija na vozilu mora biti ispravna? Zar nisu zaprecene i kazne ako nije? Pa zasto onda terati nekog da nosi rezervne sijalice? Ako vozas bez ispravne signalizacije pa te panduri vide, lepo te iskljuce iz saobracaja, naplate ti kaznu, pa ti ako mozes i umes na licu mesta zameni sijalicu, ako ne mozes zovi slep-sluzbu pa do servisa, sta ima da interesuje pandura da l' ti imas rezervne sijalice ili ne?

DejanBgd

pre 13 godina

Autor teksta nije nikakav laik (35 godina vožnje automobila i motocikla) i zna dobro o čemu se radi kada govori o funkcionisanju serva bez rada motora. I ja sam jednom pokušao da se spustim niz blagu nizbrdicu sa ugašenim motorom (Subaru Impreza). To je bila prava agonija. Umalo da pokupim drveće pokraj puta. To može samo snažan muškarac. A nežne ženske ruke?

DC

pre 13 godina

@servus: 'Ako vam noga propadne, ili volan ne može da se mrdne, onda ne možete da kočite, odnosno upravljate ako vam motor ne radi. Što teoretski može da se desi. Samo u snu ili u filmu.'

A u praksi volan moze da se mrdne, to ne dovodim u pitanje, al' da njime upravlja moze samo godzila. Isto i za kocnice. Sto mu dodje na isto kao da ne moze da se 'mrdne'. Il' sam ja neki specijalni slabic a da nisam ni svestan. Uzgred, nisam ni dzipadzija...

dr

pre 13 godina

U Švedskoj i Norveškoj su zimske gume obavezne od 1. decembra do 1. marta "ako vremenski uslovi to nalažu".
Hmmm a kod nas su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, verovatno zbog globalnog otopljavanja pa je u ovim severnim zemljama zimi ustvari veoma vruce a hladni talas se pomerio ka Balkanu.
A sad ozbiljno ja jesam za zimske pneumatike ZIMI i imam sva 4 zimska pneumatika ali mislim da je ovaj period obavezne upotrebe zimskih pneumatika malo veci nego sto bi u stvarnosti trebalo da bude.

Sekula

pre 13 godina

Prs na celo za dve godine! Ovo su lopurde svetskog ranga. Kakav li su dil samo napravili sa tigrom i uvoznicima guma. Desetine miliona evra provizije su u pitanju,garant.

Mikas

pre 13 godina

Prva pomoc je nebulozna. Kao da idemo da ratujemo...
Ne znam kolika je sad prva pomoc kod vojnika, ali je u moje vreme bio jedan prvi zavoj za zaustavljanje krvarenja i toliko.
Plus cebe - ako neko lezi na asfaltu, dzaba mu cebe kad ce sva toplota da ode dole.
Rok trajanja kacige je diskutabilan - racuna se od datuma proizvodnje, a ne od datuma kupovine. I sta onda ako u nekoj radnji zaostane kaciga od prosle godine... Sigurno nece da je vrate dobavljacu. Inace, da li su kacige obavezne i za vozaca automobila ili samo za suvozaca? To nisam video nigde definisano u zakonu (ili pravilniku). Malo ironije...

Servo uredjaji otprilike RADE kad je motor iskljucen, ali cak i na starijim vozilima kocnice rade bar 5 puta sporije. Jednom sam pokusao spust niz jednu nizbrdicu od 2km sa ugasenim motorom (bila kriza, pa da pristedim malo goriva) starim automobilom. Na prvoj krivini mi se podigla kosa na glavi i odustao sam od te avanture.

Od mene toliko...

Živelo uže

pre 13 godina

Ja stvarno ne znam zašto se ovde stalno potencira da je uže beskorisno. Ono je, naprotiv itekako korisno.
Kada te onako ophrvanog svakodnevnim problemima još i zaustave i kažu ti koliku treba da platiš kaznu, uzmeš lepo to uže i obesiš se za prvo drvo u blizini.
Uže zlata vredi. Ako se sa ovakvim zakonima i pravilnicima nastavi, jedino će nam uže od sve opreme i trebati. Jedino što uže treba da zadovoljava je da bude dovoljno jako i da ne pukne prilikom upotrebe. Ali za to ne treba pravilnik.