Nedelja, 19.09.2010.

00:02

Gume i oprema skuplji od "juga"

Gotovo da nema vozača u Srbiji koji ne kuka zbog novog zakona i pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Najočajniji su, ipak, vlasnici „juga".

Izvor: Press

Gume i oprema skuplji od "juga" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

sananaJa

pre 13 godina

Ako ne zelite da se vezujete ili na neki drugi nacin ugrozavate svoj zivot - to je vas problem, ali neispravne kocnice ili voznja po snegu sa letnjim gumama predstavljaju rizik po tudje zivote. Ako nemate para da sacuvate zivot ostalih ucesnika u saobracaju onda kola nisu za vas i ja bih vas bez razmisljanja prijavio za neposedovanje zimskih guma.

Bez dezinformacija, molim!

pre 13 godina

Svim onim komentatorima koji nas dezinformišu nekakvim članom 131. starog pravilnika, skrenuo bih pažnju da mogu slobodno da voze po tom članu, dakle s letnjim gumama i dubimom šara 4mm, ali posle kad ih zaustavi murija pa budu žestoko novčano kažnjeni + zarade i dva kaznena poena, neće im kod sudije biti nikakvo opravdanje "pa znate, sudija, mislio sam da je taj pravilnik važeći".

Pravilnik

pre 13 godina

Po ko zna koji put molim one komentatore koji navode nekakav član 131. pravilnika da ne dezinformišu ljude, jer taj pravilnik VIŠE NIJE VAŽEĆI. Sada je važeći pravilnik koji je donet u avgustu ove godine i koji se može skinuti sa sajta Ministarstva infrastrukture. Skinite ga i pročitajte član 121. Evo i linka: http://www.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/2010-08-08_pravilnik_tehnicki_uslovi.pdf

OGORČEN novim ZOBS-om

pre 13 godina

"Gotovo da nema vozača u Srbiji koji ne kuka zbog novog zakona i pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Najočajniji su, ipak, vlasnici „juga"."

A pogledajte šta su vozači, navodno, prema tadašnjem izveštavanju B92, izjavljivali pre godinu dana:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=12&nav_category=12&nav_id=386054
"Građani sa kojima je B92 razgovarao bez izuzetka podržavaju što skoriji početak primene tog zakona."

Ispravko Krivodrinić

pre 13 godina

Zimske gume su mi non stop na automobilu.Od -30 do +50.Svaki dan vozim .Prolazim kroz sneg,blato,vodu,makadam.Ukupno 20 godina.Nikad problem.Jedino sto ne znam kako se ponasaju preko 120 km/h.Sve ostale price su smesne. PROFESIONALAC

sporet na drva

pre 13 godina

pa kad bi malo stisli hrabrosti i bojkotovali ovaj namet, da vidimo sta bi se desilo sa uredbom. Nego, ovce , kao ovce, odmah trce da kupe i gundjaju, a protest niko i ne pominje. Vecina modernih automobila koja je dosla sa strane ima bolje pakete prve pomoci nego li taj. Voleo bih da vidim prvog policajca koji mi bude trazio isti, da li zna sadrzinu napamet i svrrhu pojedinih delova istog.

zoran

pre 13 godina

LAKO JE NJIMA DA DONOSE ZAKONE I PROPISE JER SVOJA KOLA CUVAJU ZA MUZEJ A KORISTE SE SLUZBENIM I PREKO TENDERA CE KUPOVATI PROCENTE UZIMATI SEBI *******

kota

pre 13 godina

dobro vece ! ja sam stranac sto ponekad autom dolazim u Srbiji.Po vasom zakonu,ovaj pravilnik za saobracaj,sa li obuhvaca se i strance sto dodju u Srbiju sopstvenom autom.

yugisa

pre 13 godina

meni su iz jugica vec pokrali svu opremu. znam da je policija u kraju nasla neke obijace kola, privela ih i zaplenila pronadjenu robu ali me do danas NISU pozvali da pogledam jel ima nesto od mojih stvari tamo. predpostavljam da su podelili medju sobom.

kako po zakonu vise prava ima napasnik (lopov, manijak, ubica...) nego zrtva dolazi se do jednostavnog zakljucka: od plena treba postati lovac! neka oprema u kolima bude mamac, pa kada se olos pojavi treba skociti na njega, izvrsiti neko krivicno delo (u zavisnosti od afiniteta) i bezbrizno cekati policiju. za ekstremno teske fizicke i psihicke povrede mozete dobiti najvise 3 meseca (i to ako vam je advokat mentalno zaostao). ako cekate policiju, svoje stvari vise nikad necete videti a sigurno je da ce "gospodin" krene u "samoposlugu" jos koji put... naravno u onu za koju zna da radi.

boze, u kakvoj mi to drzavi zivimo :(

Antun

pre 13 godina

Ovaj novi besmisleni zakon samo je jedan u nizu zakona koji se donose po principu da stvaraju profit predlagacima zakona i onima koji sede u Vladi. Jednostavno, neciji stric, ujak ili nesto trece drzi nesto od ovih "neophodnih" stvari i ovim zakonom ce profitirati od prodaje istih. Skandalozno je da se u drzavi donose zakoni prema trenutnim kretanjima na trzistu. Gori smo od totalitarnih banana republika u juznom delu Amerike.

autostrada

pre 13 godina

Ja vozim juga i potpisujem ono o obijanju gepeka! Meni su drpili kablove, kanticu benzina, levak, loptu, metlicu, lopaticu za ciscenje snega, bajati hleb za pecanje, novine stare 3 godine... Jednostavno, policiju nije briga za to, a bar dva puta mesecno mi obiju gepek; navadili se.
Neko pomenu prepisivanje zakona i 100% je upravu! Koji ce andrak nekome iz Kikinde, Zrenjanina, Subotice ili Sombora lanci za sneg u kolima od 1. novembra do 1. aprila, maja ili kog vec meseca? Ko je lud da iz ravnice ide na zavejanu planinu bez lanaca? Mogu da razumem da to traze u Bosni koja kad se sabere nema vise od 10km pravog puta na ujednacenoj nadmorskoj visini.
Cinjenica je da o bezbednosti saobracaja kod nas vode glavnu rec filozofi koji nakon polozenog vozackog nisu imali bas mnogo veze sa saobracajem. Nama pre svega trebaju PUTEVI koji su dovoljno BEZBEDNI da se po njima vozi. Nije dovoljno samo krpiti postojece vec ih treba unapredjivati, a o tome filozofi bezbednjaci ne razmisljaju jer na to ne skrecu paznju u medijima i ne donose zakone i pravilnike o tome. Time su idealni za posao koji rade (doduse pogresno): donose pravne okvire za otimanje para od naroda a drzava ostaje bez obaveze da ulaganjem u bezbednost zastiti svoje gradjane. Po meni bi to trebala da bude tema emisija poput Insajdera pa da se o tome dize buka u medijima a ne o onim ostalim glupostima!

Sasa

pre 13 godina

Sacekacu novi uvoz za kupovinu jer ne zelim da kupujem "nove" gume stare po 4 ili 5 pa cak i 8 godina, a ne ulazim u to jel neko uopste kontrolise kvalitet tj. klasu u toku uvoza.

Savet

pre 13 godina

" Drugo, možda još frustrirajuće je pitanje kako od lopova sačuvati svu opremu kad se zna da se gepek „juga" najlakše obija. "

Moj drugar ima jugica krali su mu dva puta sta su zatekli unutra! Sada ima jedan kofer i drzi celu opremu u njemu (i alat i dizalicu) i uvece nosi kuci.

Mile

pre 13 godina

Moglo je jednostavnije da se uradi, odnosno prepiše zakon koji važi u Sloveniji.
4 zimske gume od 6 nov. do 15 marta, odnosno i pre i kasnije ukoliko pada sneg.
Mogu i letnje gume sa najmanje 5mm profila uz obavezno nameštanje lanaca kada guma nije u dodiru sa asfaltom, što znači već kada je 2-3mm snega na putu.

T.

pre 13 godina

Ja sam hteo da kupim zimske gume, ali sada ce to postati nemoguce - da li u Srbiji ima 4.000.000 zimskih guma po magacinima? Da li je fizicki moguce uvesti toliku kolicinu u tako kratkom roku? Da li ima par miliona felni na lageru? Ima cene guma da skoce u nebesa, ali i dalje ih nece biti za sve.

Dejan

pre 13 godina

Naša dobra vlada i političari znaju da je krov nad glavom najbitnija stvar, pa u svojoj domišljatosti stalno pribegavaju revolucionarno inovativnom konceptu gradnje kuće od krova, da nam glave odmah budu zaštićene, makar nam taj krov pao na iste jer ga ništa ne podupire.

Kornjaca

pre 13 godina

Ja sam prosle godine bila revnosan vozac pa sam za dve zimske gume dala 20000. U medjuvremenu sam izgubila dobar posao jer mi je firma propala. Ove godine nemam nameru da bilo sta kupujem jer mi je dosta evropskih pravila i propisa sve dok radim za bednih 30000.
Onog momenta kad Srbija dozivi standard EU i prosecnu platu od 1000 eura po glavi stanovnika e tada cu drage volje kupiti 4 zimske gume i nece mi biti zao da ih gulim.
Toliko.

selja

pre 13 godina

Ja predlažem vozačima, da kad i gde god vide službena vozila policije,suda,poreskih organa,vojske,inspekcijskih organa,javnih preduzeća,vozila vlade, iste fotokrafišu ako nemaju zimske gume, a preko pisarnica dostaviti pismene prijave policiji radi podnošenja prijava.

Pljacka

pre 13 godina

@Nenad
"taj ko stavi porodicu u auto i vozi sa letnjim gumama po snegu, automatski im je ugrozio zivot!"
Bilo ko ko stavi porodicu u auto takodje im je automatski ugrozio zivot. Nikada ne znas kada ce da te pokupi pijani SPS-ovac ili tatin sin u A6. I jos nesto, sta cemo kada temperatura predje u martu +7°C ? A mi sa zimskim gumama, po zakonu. Da li i onda rizikujemo, zakonski, zivote ?

Goxy

pre 13 godina

Dajte ljudi ne lupetajte vise te zimske, te letnje gume.Vozim preko trideset godina,i po snegu i ledu i nikada nisam imao neprijatnosti.Uvek su bile letnje gume.Tri godine sam vozio svaki dan po Srbiji,sunce,kisa,led,sneg.pPrilagodite svoju voznju vremenskim uslovima.Meni se cini da su zime sve blaze,ovo je cist namet.

Zrenjaninac

pre 13 godina

Vojo,ti nažalost grešiš,to je bio predlog pravilnika...ovo o čemu se priča je usvojen pravilnik,sa izmenjenim tekstom u odnosu na taj predlog..jedna od većih izmena je ta vezana za zimske gume(ne samo na pogonskim točkovima,nego na sva 4).Pozdrav

Zrenjaninac

pre 13 godina

izvini Nenade,po starom pravilniku se vozilo 28 godina i nisu bile potrebne zimske gume u zimskom periodu,da li to znaci da su zime bile blaže prethodnih 28 godina?Naravno da niko ovde ne spori značaj i potrebu zimskih guma i modifikovanje prethodnog pravilnika,nego kratak period(od mesec dana) prelaska sa starog na novi pravlinik.Za period od 28 godina vožnje pod 1 pravilnikom,složićemo se da je period prelaska na novi pravilnik od 1 meseca previše kratak,pogotovu ako uzmemo činjenicu da se bliži zima i troškovi vezani za ogrev..Svi su za novi pravilnik,ali samo malo dati više prostora ljudima da udahnu vazduh ili neka naša Vlada subvencioniše nabavku guma,neka participiraju u bezbednosti.

pera

pre 13 godina

@Voja
Svi gledaju novi pravilnik linkkoji je objavljen u sl. glasniku broj 064 od 10.9.2010. i u kome piše:

Члан 121.
Зимска опрема моторних и прикључних возила осим возила врсте L, у смислу овог правилника, подразумева:
1)
пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow, Winter и др.) на свим точковима возила врста M1 и N1;
2)
ланце односно друге уређаје за повећање тракције;
3)
за возила врста M2, M3 и N обавезни део зимске опреме је и лопата осим возила која учествују у јавном градском превозу.
Дубина газећег слоја на пнуматицима за зимску употребу не сме бити мања од 4 mm.
На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.
Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен саобраћајним знаком „ланци за снег”. Ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен овим знаком само када је коловоз прекривен снегом.

ja

pre 13 godina

@Voja

Vojo, citas stari pravilnik... a sto se tice zimskih guma, slazem se da bi ih trebali imati, medjutim, ne moze se nesto zakonski regulisati i obavezati ljude da ukoliko hoce da voze neka nabave zimske gume u roku od malo vise od MESEC dana. Nemoguca misija za ovako kratko vreme... tako da ce biti dobro i pravicno da se ta odluka odlozi do sledece zime (kao sto i predlazu).

Nenad

pre 13 godina

Ta oprema je uvek bila obavezna, ne razumem zasto se dize frka oko toga. A sto se tice zimskih guma, tu ne treba da bude razgovora, taj ko stavi porodicu u auto i vozi sa letnjim gumama po snegu, automatski im je ugrozio zivot! Da ne pricamo o ostalim ucesnicima u saobracaju... Ne razumem ljudi da to ne shvatate, informisite se malo, na kraju krajeva polagali ste vozacki ispit!

voja

pre 13 godina

Ne znam koji to Pravilnik čitaju ovih dana novinari svih dnevnih novina.
Pogledajte šta kaže PRAVILNIK: Члан 131.
Зимска опрема моторних и прикључних возила, у смислу овог правилника,
подразумева пнеуматике за зимску употребу (М+S) на погонским точковима, или
пнеуматике са летњим профилом уколико возило у опреми има ланце или друга оговарајућа средства за повећање тракције погонских точкова."
Znači..SAMO NA POGONSKIM TOČKOVIMA, A MOGU I LANCI!!!

Auto serviser

pre 13 godina

Mozemo se fokusirati na kukanje zbog par stotina eura ili na to sto ce mo biti bezbedniji i sto ce biti nekakav red. Sta je pametnije?

nije nego

pre 13 godina

Prica sa gumama je samo jos jedna u nizu drzavnih nalvaka da bi narod pokupovao Tigrov kontigent.

Ja koristim zimske gume na pogonskim tockovima i letnje na ostalim. Tako je bilo i tako ce biti.

Uzgred budi receno, zima kalendarski pocinje krajem decembra, ne oktobra, pa ko ima 150 jura viska samo neka kupuje.

Dusan Silni

pre 13 godina

Svesni smo svi mi vozači važnosti ove opreme i do ovih
propisa u našem srbistanu smo se dovijali,bez zimskih guma na veći sneg nismo ni vozili pa nekako smo seprilagođavali.
Država ako misli da preko raznoraznih guma i zavoja uđe u EU,nema šansi.
Drugo ako želi tako brzo da
narodu bez para nametne ovu obavezu onda preko NIS-a lepo
bez marži i kamata omogući svim vlasnicima nabavku opre me na pumpama u 12 rata,jer od svih nas ubira lepe akci ze.Kad Italijanima poklanja za prodata auta 1000eura, osl obodila poreza i svega i svač ega pa može i narodu da pomog ne,time spašava i živote i zdravstvene ustanove troškova lečenja nastradalih.KONAČNI
MOJ PREDLOG JE OPREMU DAVATI NA PUMPAMA NIS-a uz saobraćaj
nu dozvolu i ličnu kartu bez kamate na 12 rata i sa kamat om na 24 rate.Najracionalnije rešenje primereno stanju u kome se nalazimo.

kiki

pre 13 godina

Sve je jasno kad se pogledaju i čuju saobraćajni "stručnjaci" od tridesetak godina koji čestito i ne znaju da voze ali zato doslovce prepisuju saobraćajne regulative zapadnih zemalja gde prosečna porodica ima mesečni budžet ravan godišnjem budžetu srpske porodice.Po sistemu videla žaba da se konji potkivaju!!!

Veteran

pre 13 godina

Mislim da je nešto u tzv. Pravilniku protivzakonito. Naime Zakon ne predvidja izričito zimske pneumatike već samo pneumatik sa odredjenom dubinom šare. Dakle ne može pravilnik biti iznad Zakona. Ja nisam pravnik , ali oni koji jesu neka malo razmisle i pomognu nam, besplatno, i ovako su se izborili da nemaju fiskalne kase....

Branko

pre 13 godina

"Uskoro ćemo zahtevati da Vlada Srbije produži rok za nabavku zimskih guma."

Hahaha, ovo smo mogli i da ocekujemo! Tako lici na nas. Nista ne mozemo da sprovedemo do kraja.
Isto kao i sa pasosima i licnim kartama.

cones

pre 13 godina

da je neki malo bolji standard, da ljudi disu, ne bih trepnuo sve bih stvari kupio sto propisu da su neophodne. ovako, to je nerazumevanje stanja bez ikakvog dodira sa realnoscu. jos malo, pa nam obilaznica ok bg nece biti potrebna, samo da odrede gde da se slazu automobili koji se ne koriste. bice malo problem sa gradskim prevozom, tada se samo treba setiti da je bilo i gore... prezivljavaj narode.

cones

pre 13 godina

da je neki malo bolji standard, da ljudi disu, ne bih trepnuo sve bih stvari kupio sto propisu da su neophodne. ovako, to je nerazumevanje stanja bez ikakvog dodira sa realnoscu. jos malo, pa nam obilaznica ok bg nece biti potrebna, samo da odrede gde da se slazu automobili koji se ne koriste. bice malo problem sa gradskim prevozom, tada se samo treba setiti da je bilo i gore... prezivljavaj narode.

kiki

pre 13 godina

Sve je jasno kad se pogledaju i čuju saobraćajni "stručnjaci" od tridesetak godina koji čestito i ne znaju da voze ali zato doslovce prepisuju saobraćajne regulative zapadnih zemalja gde prosečna porodica ima mesečni budžet ravan godišnjem budžetu srpske porodice.Po sistemu videla žaba da se konji potkivaju!!!

selja

pre 13 godina

Ja predlažem vozačima, da kad i gde god vide službena vozila policije,suda,poreskih organa,vojske,inspekcijskih organa,javnih preduzeća,vozila vlade, iste fotokrafišu ako nemaju zimske gume, a preko pisarnica dostaviti pismene prijave policiji radi podnošenja prijava.

Veteran

pre 13 godina

Mislim da je nešto u tzv. Pravilniku protivzakonito. Naime Zakon ne predvidja izričito zimske pneumatike već samo pneumatik sa odredjenom dubinom šare. Dakle ne može pravilnik biti iznad Zakona. Ja nisam pravnik , ali oni koji jesu neka malo razmisle i pomognu nam, besplatno, i ovako su se izborili da nemaju fiskalne kase....

Kornjaca

pre 13 godina

Ja sam prosle godine bila revnosan vozac pa sam za dve zimske gume dala 20000. U medjuvremenu sam izgubila dobar posao jer mi je firma propala. Ove godine nemam nameru da bilo sta kupujem jer mi je dosta evropskih pravila i propisa sve dok radim za bednih 30000.
Onog momenta kad Srbija dozivi standard EU i prosecnu platu od 1000 eura po glavi stanovnika e tada cu drage volje kupiti 4 zimske gume i nece mi biti zao da ih gulim.
Toliko.

Pljacka

pre 13 godina

@Nenad
"taj ko stavi porodicu u auto i vozi sa letnjim gumama po snegu, automatski im je ugrozio zivot!"
Bilo ko ko stavi porodicu u auto takodje im je automatski ugrozio zivot. Nikada ne znas kada ce da te pokupi pijani SPS-ovac ili tatin sin u A6. I jos nesto, sta cemo kada temperatura predje u martu +7°C ? A mi sa zimskim gumama, po zakonu. Da li i onda rizikujemo, zakonski, zivote ?

Goxy

pre 13 godina

Dajte ljudi ne lupetajte vise te zimske, te letnje gume.Vozim preko trideset godina,i po snegu i ledu i nikada nisam imao neprijatnosti.Uvek su bile letnje gume.Tri godine sam vozio svaki dan po Srbiji,sunce,kisa,led,sneg.pPrilagodite svoju voznju vremenskim uslovima.Meni se cini da su zime sve blaze,ovo je cist namet.

Dusan Silni

pre 13 godina

Svesni smo svi mi vozači važnosti ove opreme i do ovih
propisa u našem srbistanu smo se dovijali,bez zimskih guma na veći sneg nismo ni vozili pa nekako smo seprilagođavali.
Država ako misli da preko raznoraznih guma i zavoja uđe u EU,nema šansi.
Drugo ako želi tako brzo da
narodu bez para nametne ovu obavezu onda preko NIS-a lepo
bez marži i kamata omogući svim vlasnicima nabavku opre me na pumpama u 12 rata,jer od svih nas ubira lepe akci ze.Kad Italijanima poklanja za prodata auta 1000eura, osl obodila poreza i svega i svač ega pa može i narodu da pomog ne,time spašava i živote i zdravstvene ustanove troškova lečenja nastradalih.KONAČNI
MOJ PREDLOG JE OPREMU DAVATI NA PUMPAMA NIS-a uz saobraćaj
nu dozvolu i ličnu kartu bez kamate na 12 rata i sa kamat om na 24 rate.Najracionalnije rešenje primereno stanju u kome se nalazimo.

Branko

pre 13 godina

"Uskoro ćemo zahtevati da Vlada Srbije produži rok za nabavku zimskih guma."

Hahaha, ovo smo mogli i da ocekujemo! Tako lici na nas. Nista ne mozemo da sprovedemo do kraja.
Isto kao i sa pasosima i licnim kartama.

Zrenjaninac

pre 13 godina

izvini Nenade,po starom pravilniku se vozilo 28 godina i nisu bile potrebne zimske gume u zimskom periodu,da li to znaci da su zime bile blaže prethodnih 28 godina?Naravno da niko ovde ne spori značaj i potrebu zimskih guma i modifikovanje prethodnog pravilnika,nego kratak period(od mesec dana) prelaska sa starog na novi pravlinik.Za period od 28 godina vožnje pod 1 pravilnikom,složićemo se da je period prelaska na novi pravilnik od 1 meseca previše kratak,pogotovu ako uzmemo činjenicu da se bliži zima i troškovi vezani za ogrev..Svi su za novi pravilnik,ali samo malo dati više prostora ljudima da udahnu vazduh ili neka naša Vlada subvencioniše nabavku guma,neka participiraju u bezbednosti.

Dejan

pre 13 godina

Naša dobra vlada i političari znaju da je krov nad glavom najbitnija stvar, pa u svojoj domišljatosti stalno pribegavaju revolucionarno inovativnom konceptu gradnje kuće od krova, da nam glave odmah budu zaštićene, makar nam taj krov pao na iste jer ga ništa ne podupire.

nije nego

pre 13 godina

Prica sa gumama je samo jos jedna u nizu drzavnih nalvaka da bi narod pokupovao Tigrov kontigent.

Ja koristim zimske gume na pogonskim tockovima i letnje na ostalim. Tako je bilo i tako ce biti.

Uzgred budi receno, zima kalendarski pocinje krajem decembra, ne oktobra, pa ko ima 150 jura viska samo neka kupuje.

ja

pre 13 godina

@Voja

Vojo, citas stari pravilnik... a sto se tice zimskih guma, slazem se da bi ih trebali imati, medjutim, ne moze se nesto zakonski regulisati i obavezati ljude da ukoliko hoce da voze neka nabave zimske gume u roku od malo vise od MESEC dana. Nemoguca misija za ovako kratko vreme... tako da ce biti dobro i pravicno da se ta odluka odlozi do sledece zime (kao sto i predlazu).

Savet

pre 13 godina

" Drugo, možda još frustrirajuće je pitanje kako od lopova sačuvati svu opremu kad se zna da se gepek „juga" najlakše obija. "

Moj drugar ima jugica krali su mu dva puta sta su zatekli unutra! Sada ima jedan kofer i drzi celu opremu u njemu (i alat i dizalicu) i uvece nosi kuci.

voja

pre 13 godina

Ne znam koji to Pravilnik čitaju ovih dana novinari svih dnevnih novina.
Pogledajte šta kaže PRAVILNIK: Члан 131.
Зимска опрема моторних и прикључних возила, у смислу овог правилника,
подразумева пнеуматике за зимску употребу (М+S) на погонским точковима, или
пнеуматике са летњим профилом уколико возило у опреми има ланце или друга оговарајућа средства за повећање тракције погонских точкова."
Znači..SAMO NA POGONSKIM TOČKOVIMA, A MOGU I LANCI!!!

Nenad

pre 13 godina

Ta oprema je uvek bila obavezna, ne razumem zasto se dize frka oko toga. A sto se tice zimskih guma, tu ne treba da bude razgovora, taj ko stavi porodicu u auto i vozi sa letnjim gumama po snegu, automatski im je ugrozio zivot! Da ne pricamo o ostalim ucesnicima u saobracaju... Ne razumem ljudi da to ne shvatate, informisite se malo, na kraju krajeva polagali ste vozacki ispit!

Zrenjaninac

pre 13 godina

Vojo,ti nažalost grešiš,to je bio predlog pravilnika...ovo o čemu se priča je usvojen pravilnik,sa izmenjenim tekstom u odnosu na taj predlog..jedna od većih izmena je ta vezana za zimske gume(ne samo na pogonskim točkovima,nego na sva 4).Pozdrav

T.

pre 13 godina

Ja sam hteo da kupim zimske gume, ali sada ce to postati nemoguce - da li u Srbiji ima 4.000.000 zimskih guma po magacinima? Da li je fizicki moguce uvesti toliku kolicinu u tako kratkom roku? Da li ima par miliona felni na lageru? Ima cene guma da skoce u nebesa, ali i dalje ih nece biti za sve.

zoran

pre 13 godina

LAKO JE NJIMA DA DONOSE ZAKONE I PROPISE JER SVOJA KOLA CUVAJU ZA MUZEJ A KORISTE SE SLUZBENIM I PREKO TENDERA CE KUPOVATI PROCENTE UZIMATI SEBI *******

yugisa

pre 13 godina

meni su iz jugica vec pokrali svu opremu. znam da je policija u kraju nasla neke obijace kola, privela ih i zaplenila pronadjenu robu ali me do danas NISU pozvali da pogledam jel ima nesto od mojih stvari tamo. predpostavljam da su podelili medju sobom.

kako po zakonu vise prava ima napasnik (lopov, manijak, ubica...) nego zrtva dolazi se do jednostavnog zakljucka: od plena treba postati lovac! neka oprema u kolima bude mamac, pa kada se olos pojavi treba skociti na njega, izvrsiti neko krivicno delo (u zavisnosti od afiniteta) i bezbrizno cekati policiju. za ekstremno teske fizicke i psihicke povrede mozete dobiti najvise 3 meseca (i to ako vam je advokat mentalno zaostao). ako cekate policiju, svoje stvari vise nikad necete videti a sigurno je da ce "gospodin" krene u "samoposlugu" jos koji put... naravno u onu za koju zna da radi.

boze, u kakvoj mi to drzavi zivimo :(

autostrada

pre 13 godina

Ja vozim juga i potpisujem ono o obijanju gepeka! Meni su drpili kablove, kanticu benzina, levak, loptu, metlicu, lopaticu za ciscenje snega, bajati hleb za pecanje, novine stare 3 godine... Jednostavno, policiju nije briga za to, a bar dva puta mesecno mi obiju gepek; navadili se.
Neko pomenu prepisivanje zakona i 100% je upravu! Koji ce andrak nekome iz Kikinde, Zrenjanina, Subotice ili Sombora lanci za sneg u kolima od 1. novembra do 1. aprila, maja ili kog vec meseca? Ko je lud da iz ravnice ide na zavejanu planinu bez lanaca? Mogu da razumem da to traze u Bosni koja kad se sabere nema vise od 10km pravog puta na ujednacenoj nadmorskoj visini.
Cinjenica je da o bezbednosti saobracaja kod nas vode glavnu rec filozofi koji nakon polozenog vozackog nisu imali bas mnogo veze sa saobracajem. Nama pre svega trebaju PUTEVI koji su dovoljno BEZBEDNI da se po njima vozi. Nije dovoljno samo krpiti postojece vec ih treba unapredjivati, a o tome filozofi bezbednjaci ne razmisljaju jer na to ne skrecu paznju u medijima i ne donose zakone i pravilnike o tome. Time su idealni za posao koji rade (doduse pogresno): donose pravne okvire za otimanje para od naroda a drzava ostaje bez obaveze da ulaganjem u bezbednost zastiti svoje gradjane. Po meni bi to trebala da bude tema emisija poput Insajdera pa da se o tome dize buka u medijima a ne o onim ostalim glupostima!

OGORČEN novim ZOBS-om

pre 13 godina

"Gotovo da nema vozača u Srbiji koji ne kuka zbog novog zakona i pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Najočajniji su, ipak, vlasnici „juga"."

A pogledajte šta su vozači, navodno, prema tadašnjem izveštavanju B92, izjavljivali pre godinu dana:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=12&nav_category=12&nav_id=386054
"Građani sa kojima je B92 razgovarao bez izuzetka podržavaju što skoriji početak primene tog zakona."

Auto serviser

pre 13 godina

Mozemo se fokusirati na kukanje zbog par stotina eura ili na to sto ce mo biti bezbedniji i sto ce biti nekakav red. Sta je pametnije?

Antun

pre 13 godina

Ovaj novi besmisleni zakon samo je jedan u nizu zakona koji se donose po principu da stvaraju profit predlagacima zakona i onima koji sede u Vladi. Jednostavno, neciji stric, ujak ili nesto trece drzi nesto od ovih "neophodnih" stvari i ovim zakonom ce profitirati od prodaje istih. Skandalozno je da se u drzavi donose zakoni prema trenutnim kretanjima na trzistu. Gori smo od totalitarnih banana republika u juznom delu Amerike.

kota

pre 13 godina

dobro vece ! ja sam stranac sto ponekad autom dolazim u Srbiji.Po vasom zakonu,ovaj pravilnik za saobracaj,sa li obuhvaca se i strance sto dodju u Srbiju sopstvenom autom.

Mile

pre 13 godina

Moglo je jednostavnije da se uradi, odnosno prepiše zakon koji važi u Sloveniji.
4 zimske gume od 6 nov. do 15 marta, odnosno i pre i kasnije ukoliko pada sneg.
Mogu i letnje gume sa najmanje 5mm profila uz obavezno nameštanje lanaca kada guma nije u dodiru sa asfaltom, što znači već kada je 2-3mm snega na putu.

sporet na drva

pre 13 godina

pa kad bi malo stisli hrabrosti i bojkotovali ovaj namet, da vidimo sta bi se desilo sa uredbom. Nego, ovce , kao ovce, odmah trce da kupe i gundjaju, a protest niko i ne pominje. Vecina modernih automobila koja je dosla sa strane ima bolje pakete prve pomoci nego li taj. Voleo bih da vidim prvog policajca koji mi bude trazio isti, da li zna sadrzinu napamet i svrrhu pojedinih delova istog.

Pravilnik

pre 13 godina

Po ko zna koji put molim one komentatore koji navode nekakav član 131. pravilnika da ne dezinformišu ljude, jer taj pravilnik VIŠE NIJE VAŽEĆI. Sada je važeći pravilnik koji je donet u avgustu ove godine i koji se može skinuti sa sajta Ministarstva infrastrukture. Skinite ga i pročitajte član 121. Evo i linka: http://www.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/2010-08-08_pravilnik_tehnicki_uslovi.pdf

pera

pre 13 godina

@Voja
Svi gledaju novi pravilnik linkkoji je objavljen u sl. glasniku broj 064 od 10.9.2010. i u kome piše:

Члан 121.
Зимска опрема моторних и прикључних возила осим возила врсте L, у смислу овог правилника, подразумева:
1)
пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow, Winter и др.) на свим точковима возила врста M1 и N1;
2)
ланце односно друге уређаје за повећање тракције;
3)
за возила врста M2, M3 и N обавезни део зимске опреме је и лопата осим возила која учествују у јавном градском превозу.
Дубина газећег слоја на пнуматицима за зимску употребу не сме бити мања од 4 mm.
На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.
Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен саобраћајним знаком „ланци за снег”. Ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен овим знаком само када је коловоз прекривен снегом.

Sasa

pre 13 godina

Sacekacu novi uvoz za kupovinu jer ne zelim da kupujem "nove" gume stare po 4 ili 5 pa cak i 8 godina, a ne ulazim u to jel neko uopste kontrolise kvalitet tj. klasu u toku uvoza.

Bez dezinformacija, molim!

pre 13 godina

Svim onim komentatorima koji nas dezinformišu nekakvim članom 131. starog pravilnika, skrenuo bih pažnju da mogu slobodno da voze po tom članu, dakle s letnjim gumama i dubimom šara 4mm, ali posle kad ih zaustavi murija pa budu žestoko novčano kažnjeni + zarade i dva kaznena poena, neće im kod sudije biti nikakvo opravdanje "pa znate, sudija, mislio sam da je taj pravilnik važeći".

Ispravko Krivodrinić

pre 13 godina

Zimske gume su mi non stop na automobilu.Od -30 do +50.Svaki dan vozim .Prolazim kroz sneg,blato,vodu,makadam.Ukupno 20 godina.Nikad problem.Jedino sto ne znam kako se ponasaju preko 120 km/h.Sve ostale price su smesne. PROFESIONALAC

sananaJa

pre 13 godina

Ako ne zelite da se vezujete ili na neki drugi nacin ugrozavate svoj zivot - to je vas problem, ali neispravne kocnice ili voznja po snegu sa letnjim gumama predstavljaju rizik po tudje zivote. Ako nemate para da sacuvate zivot ostalih ucesnika u saobracaju onda kola nisu za vas i ja bih vas bez razmisljanja prijavio za neposedovanje zimskih guma.

Nenad

pre 13 godina

Ta oprema je uvek bila obavezna, ne razumem zasto se dize frka oko toga. A sto se tice zimskih guma, tu ne treba da bude razgovora, taj ko stavi porodicu u auto i vozi sa letnjim gumama po snegu, automatski im je ugrozio zivot! Da ne pricamo o ostalim ucesnicima u saobracaju... Ne razumem ljudi da to ne shvatate, informisite se malo, na kraju krajeva polagali ste vozacki ispit!

Auto serviser

pre 13 godina

Mozemo se fokusirati na kukanje zbog par stotina eura ili na to sto ce mo biti bezbedniji i sto ce biti nekakav red. Sta je pametnije?

Goxy

pre 13 godina

Dajte ljudi ne lupetajte vise te zimske, te letnje gume.Vozim preko trideset godina,i po snegu i ledu i nikada nisam imao neprijatnosti.Uvek su bile letnje gume.Tri godine sam vozio svaki dan po Srbiji,sunce,kisa,led,sneg.pPrilagodite svoju voznju vremenskim uslovima.Meni se cini da su zime sve blaze,ovo je cist namet.

voja

pre 13 godina

Ne znam koji to Pravilnik čitaju ovih dana novinari svih dnevnih novina.
Pogledajte šta kaže PRAVILNIK: Члан 131.
Зимска опрема моторних и прикључних возила, у смислу овог правилника,
подразумева пнеуматике за зимску употребу (М+S) на погонским точковима, или
пнеуматике са летњим профилом уколико возило у опреми има ланце или друга оговарајућа средства за повећање тракције погонских точкова."
Znači..SAMO NA POGONSKIM TOČKOVIMA, A MOGU I LANCI!!!

Ispravko Krivodrinić

pre 13 godina

Zimske gume su mi non stop na automobilu.Od -30 do +50.Svaki dan vozim .Prolazim kroz sneg,blato,vodu,makadam.Ukupno 20 godina.Nikad problem.Jedino sto ne znam kako se ponasaju preko 120 km/h.Sve ostale price su smesne. PROFESIONALAC

Branko

pre 13 godina

"Uskoro ćemo zahtevati da Vlada Srbije produži rok za nabavku zimskih guma."

Hahaha, ovo smo mogli i da ocekujemo! Tako lici na nas. Nista ne mozemo da sprovedemo do kraja.
Isto kao i sa pasosima i licnim kartama.

kiki

pre 13 godina

Sve je jasno kad se pogledaju i čuju saobraćajni "stručnjaci" od tridesetak godina koji čestito i ne znaju da voze ali zato doslovce prepisuju saobraćajne regulative zapadnih zemalja gde prosečna porodica ima mesečni budžet ravan godišnjem budžetu srpske porodice.Po sistemu videla žaba da se konji potkivaju!!!

nije nego

pre 13 godina

Prica sa gumama je samo jos jedna u nizu drzavnih nalvaka da bi narod pokupovao Tigrov kontigent.

Ja koristim zimske gume na pogonskim tockovima i letnje na ostalim. Tako je bilo i tako ce biti.

Uzgred budi receno, zima kalendarski pocinje krajem decembra, ne oktobra, pa ko ima 150 jura viska samo neka kupuje.

Kornjaca

pre 13 godina

Ja sam prosle godine bila revnosan vozac pa sam za dve zimske gume dala 20000. U medjuvremenu sam izgubila dobar posao jer mi je firma propala. Ove godine nemam nameru da bilo sta kupujem jer mi je dosta evropskih pravila i propisa sve dok radim za bednih 30000.
Onog momenta kad Srbija dozivi standard EU i prosecnu platu od 1000 eura po glavi stanovnika e tada cu drage volje kupiti 4 zimske gume i nece mi biti zao da ih gulim.
Toliko.

Dusan Silni

pre 13 godina

Svesni smo svi mi vozači važnosti ove opreme i do ovih
propisa u našem srbistanu smo se dovijali,bez zimskih guma na veći sneg nismo ni vozili pa nekako smo seprilagođavali.
Država ako misli da preko raznoraznih guma i zavoja uđe u EU,nema šansi.
Drugo ako želi tako brzo da
narodu bez para nametne ovu obavezu onda preko NIS-a lepo
bez marži i kamata omogući svim vlasnicima nabavku opre me na pumpama u 12 rata,jer od svih nas ubira lepe akci ze.Kad Italijanima poklanja za prodata auta 1000eura, osl obodila poreza i svega i svač ega pa može i narodu da pomog ne,time spašava i živote i zdravstvene ustanove troškova lečenja nastradalih.KONAČNI
MOJ PREDLOG JE OPREMU DAVATI NA PUMPAMA NIS-a uz saobraćaj
nu dozvolu i ličnu kartu bez kamate na 12 rata i sa kamat om na 24 rate.Najracionalnije rešenje primereno stanju u kome se nalazimo.

Pljacka

pre 13 godina

@Nenad
"taj ko stavi porodicu u auto i vozi sa letnjim gumama po snegu, automatski im je ugrozio zivot!"
Bilo ko ko stavi porodicu u auto takodje im je automatski ugrozio zivot. Nikada ne znas kada ce da te pokupi pijani SPS-ovac ili tatin sin u A6. I jos nesto, sta cemo kada temperatura predje u martu +7°C ? A mi sa zimskim gumama, po zakonu. Da li i onda rizikujemo, zakonski, zivote ?

cones

pre 13 godina

da je neki malo bolji standard, da ljudi disu, ne bih trepnuo sve bih stvari kupio sto propisu da su neophodne. ovako, to je nerazumevanje stanja bez ikakvog dodira sa realnoscu. jos malo, pa nam obilaznica ok bg nece biti potrebna, samo da odrede gde da se slazu automobili koji se ne koriste. bice malo problem sa gradskim prevozom, tada se samo treba setiti da je bilo i gore... prezivljavaj narode.

selja

pre 13 godina

Ja predlažem vozačima, da kad i gde god vide službena vozila policije,suda,poreskih organa,vojske,inspekcijskih organa,javnih preduzeća,vozila vlade, iste fotokrafišu ako nemaju zimske gume, a preko pisarnica dostaviti pismene prijave policiji radi podnošenja prijava.

Veteran

pre 13 godina

Mislim da je nešto u tzv. Pravilniku protivzakonito. Naime Zakon ne predvidja izričito zimske pneumatike već samo pneumatik sa odredjenom dubinom šare. Dakle ne može pravilnik biti iznad Zakona. Ja nisam pravnik , ali oni koji jesu neka malo razmisle i pomognu nam, besplatno, i ovako su se izborili da nemaju fiskalne kase....

autostrada

pre 13 godina

Ja vozim juga i potpisujem ono o obijanju gepeka! Meni su drpili kablove, kanticu benzina, levak, loptu, metlicu, lopaticu za ciscenje snega, bajati hleb za pecanje, novine stare 3 godine... Jednostavno, policiju nije briga za to, a bar dva puta mesecno mi obiju gepek; navadili se.
Neko pomenu prepisivanje zakona i 100% je upravu! Koji ce andrak nekome iz Kikinde, Zrenjanina, Subotice ili Sombora lanci za sneg u kolima od 1. novembra do 1. aprila, maja ili kog vec meseca? Ko je lud da iz ravnice ide na zavejanu planinu bez lanaca? Mogu da razumem da to traze u Bosni koja kad se sabere nema vise od 10km pravog puta na ujednacenoj nadmorskoj visini.
Cinjenica je da o bezbednosti saobracaja kod nas vode glavnu rec filozofi koji nakon polozenog vozackog nisu imali bas mnogo veze sa saobracajem. Nama pre svega trebaju PUTEVI koji su dovoljno BEZBEDNI da se po njima vozi. Nije dovoljno samo krpiti postojece vec ih treba unapredjivati, a o tome filozofi bezbednjaci ne razmisljaju jer na to ne skrecu paznju u medijima i ne donose zakone i pravilnike o tome. Time su idealni za posao koji rade (doduse pogresno): donose pravne okvire za otimanje para od naroda a drzava ostaje bez obaveze da ulaganjem u bezbednost zastiti svoje gradjane. Po meni bi to trebala da bude tema emisija poput Insajdera pa da se o tome dize buka u medijima a ne o onim ostalim glupostima!

ja

pre 13 godina

@Voja

Vojo, citas stari pravilnik... a sto se tice zimskih guma, slazem se da bi ih trebali imati, medjutim, ne moze se nesto zakonski regulisati i obavezati ljude da ukoliko hoce da voze neka nabave zimske gume u roku od malo vise od MESEC dana. Nemoguca misija za ovako kratko vreme... tako da ce biti dobro i pravicno da se ta odluka odlozi do sledece zime (kao sto i predlazu).

pera

pre 13 godina

@Voja
Svi gledaju novi pravilnik linkkoji je objavljen u sl. glasniku broj 064 od 10.9.2010. i u kome piše:

Члан 121.
Зимска опрема моторних и прикључних возила осим возила врсте L, у смислу овог правилника, подразумева:
1)
пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow, Winter и др.) на свим точковима возила врста M1 и N1;
2)
ланце односно друге уређаје за повећање тракције;
3)
за возила врста M2, M3 и N обавезни део зимске опреме је и лопата осим возила која учествују у јавном градском превозу.
Дубина газећег слоја на пнуматицима за зимску употребу не сме бити мања од 4 mm.
На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.
Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен саобраћајним знаком „ланци за снег”. Ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен овим знаком само када је коловоз прекривен снегом.

Zrenjaninac

pre 13 godina

izvini Nenade,po starom pravilniku se vozilo 28 godina i nisu bile potrebne zimske gume u zimskom periodu,da li to znaci da su zime bile blaže prethodnih 28 godina?Naravno da niko ovde ne spori značaj i potrebu zimskih guma i modifikovanje prethodnog pravilnika,nego kratak period(od mesec dana) prelaska sa starog na novi pravlinik.Za period od 28 godina vožnje pod 1 pravilnikom,složićemo se da je period prelaska na novi pravilnik od 1 meseca previše kratak,pogotovu ako uzmemo činjenicu da se bliži zima i troškovi vezani za ogrev..Svi su za novi pravilnik,ali samo malo dati više prostora ljudima da udahnu vazduh ili neka naša Vlada subvencioniše nabavku guma,neka participiraju u bezbednosti.

Zrenjaninac

pre 13 godina

Vojo,ti nažalost grešiš,to je bio predlog pravilnika...ovo o čemu se priča je usvojen pravilnik,sa izmenjenim tekstom u odnosu na taj predlog..jedna od većih izmena je ta vezana za zimske gume(ne samo na pogonskim točkovima,nego na sva 4).Pozdrav

Dejan

pre 13 godina

Naša dobra vlada i političari znaju da je krov nad glavom najbitnija stvar, pa u svojoj domišljatosti stalno pribegavaju revolucionarno inovativnom konceptu gradnje kuće od krova, da nam glave odmah budu zaštićene, makar nam taj krov pao na iste jer ga ništa ne podupire.

T.

pre 13 godina

Ja sam hteo da kupim zimske gume, ali sada ce to postati nemoguce - da li u Srbiji ima 4.000.000 zimskih guma po magacinima? Da li je fizicki moguce uvesti toliku kolicinu u tako kratkom roku? Da li ima par miliona felni na lageru? Ima cene guma da skoce u nebesa, ali i dalje ih nece biti za sve.

Savet

pre 13 godina

" Drugo, možda još frustrirajuće je pitanje kako od lopova sačuvati svu opremu kad se zna da se gepek „juga" najlakše obija. "

Moj drugar ima jugica krali su mu dva puta sta su zatekli unutra! Sada ima jedan kofer i drzi celu opremu u njemu (i alat i dizalicu) i uvece nosi kuci.

Mile

pre 13 godina

Moglo je jednostavnije da se uradi, odnosno prepiše zakon koji važi u Sloveniji.
4 zimske gume od 6 nov. do 15 marta, odnosno i pre i kasnije ukoliko pada sneg.
Mogu i letnje gume sa najmanje 5mm profila uz obavezno nameštanje lanaca kada guma nije u dodiru sa asfaltom, što znači već kada je 2-3mm snega na putu.

Sasa

pre 13 godina

Sacekacu novi uvoz za kupovinu jer ne zelim da kupujem "nove" gume stare po 4 ili 5 pa cak i 8 godina, a ne ulazim u to jel neko uopste kontrolise kvalitet tj. klasu u toku uvoza.

Antun

pre 13 godina

Ovaj novi besmisleni zakon samo je jedan u nizu zakona koji se donose po principu da stvaraju profit predlagacima zakona i onima koji sede u Vladi. Jednostavno, neciji stric, ujak ili nesto trece drzi nesto od ovih "neophodnih" stvari i ovim zakonom ce profitirati od prodaje istih. Skandalozno je da se u drzavi donose zakoni prema trenutnim kretanjima na trzistu. Gori smo od totalitarnih banana republika u juznom delu Amerike.

kota

pre 13 godina

dobro vece ! ja sam stranac sto ponekad autom dolazim u Srbiji.Po vasom zakonu,ovaj pravilnik za saobracaj,sa li obuhvaca se i strance sto dodju u Srbiju sopstvenom autom.

yugisa

pre 13 godina

meni su iz jugica vec pokrali svu opremu. znam da je policija u kraju nasla neke obijace kola, privela ih i zaplenila pronadjenu robu ali me do danas NISU pozvali da pogledam jel ima nesto od mojih stvari tamo. predpostavljam da su podelili medju sobom.

kako po zakonu vise prava ima napasnik (lopov, manijak, ubica...) nego zrtva dolazi se do jednostavnog zakljucka: od plena treba postati lovac! neka oprema u kolima bude mamac, pa kada se olos pojavi treba skociti na njega, izvrsiti neko krivicno delo (u zavisnosti od afiniteta) i bezbrizno cekati policiju. za ekstremno teske fizicke i psihicke povrede mozete dobiti najvise 3 meseca (i to ako vam je advokat mentalno zaostao). ako cekate policiju, svoje stvari vise nikad necete videti a sigurno je da ce "gospodin" krene u "samoposlugu" jos koji put... naravno u onu za koju zna da radi.

boze, u kakvoj mi to drzavi zivimo :(

zoran

pre 13 godina

LAKO JE NJIMA DA DONOSE ZAKONE I PROPISE JER SVOJA KOLA CUVAJU ZA MUZEJ A KORISTE SE SLUZBENIM I PREKO TENDERA CE KUPOVATI PROCENTE UZIMATI SEBI *******

sporet na drva

pre 13 godina

pa kad bi malo stisli hrabrosti i bojkotovali ovaj namet, da vidimo sta bi se desilo sa uredbom. Nego, ovce , kao ovce, odmah trce da kupe i gundjaju, a protest niko i ne pominje. Vecina modernih automobila koja je dosla sa strane ima bolje pakete prve pomoci nego li taj. Voleo bih da vidim prvog policajca koji mi bude trazio isti, da li zna sadrzinu napamet i svrrhu pojedinih delova istog.

Pravilnik

pre 13 godina

Po ko zna koji put molim one komentatore koji navode nekakav član 131. pravilnika da ne dezinformišu ljude, jer taj pravilnik VIŠE NIJE VAŽEĆI. Sada je važeći pravilnik koji je donet u avgustu ove godine i koji se može skinuti sa sajta Ministarstva infrastrukture. Skinite ga i pročitajte član 121. Evo i linka: http://www.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/2010-08-08_pravilnik_tehnicki_uslovi.pdf

OGORČEN novim ZOBS-om

pre 13 godina

"Gotovo da nema vozača u Srbiji koji ne kuka zbog novog zakona i pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Najočajniji su, ipak, vlasnici „juga"."

A pogledajte šta su vozači, navodno, prema tadašnjem izveštavanju B92, izjavljivali pre godinu dana:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=12&nav_category=12&nav_id=386054
"Građani sa kojima je B92 razgovarao bez izuzetka podržavaju što skoriji početak primene tog zakona."

Bez dezinformacija, molim!

pre 13 godina

Svim onim komentatorima koji nas dezinformišu nekakvim članom 131. starog pravilnika, skrenuo bih pažnju da mogu slobodno da voze po tom članu, dakle s letnjim gumama i dubimom šara 4mm, ali posle kad ih zaustavi murija pa budu žestoko novčano kažnjeni + zarade i dva kaznena poena, neće im kod sudije biti nikakvo opravdanje "pa znate, sudija, mislio sam da je taj pravilnik važeći".

sananaJa

pre 13 godina

Ako ne zelite da se vezujete ili na neki drugi nacin ugrozavate svoj zivot - to je vas problem, ali neispravne kocnice ili voznja po snegu sa letnjim gumama predstavljaju rizik po tudje zivote. Ako nemate para da sacuvate zivot ostalih ucesnika u saobracaju onda kola nisu za vas i ja bih vas bez razmisljanja prijavio za neposedovanje zimskih guma.