Četvrtak, 09.09.2010.

22:00

Rezolucija usvojena bez glasanja

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je aklamacijom - bez glasanja, predlog rezolucije o Kosovu koju je podnela Srbija uz podršku Evropske unije.

Izvor: B92

Rezolucija usvojena bez glasanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

Velickovic

pre 13 godina

Pod hitno menjati Ustav Srbije i brisati recenicu u preambuli gde pise da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Sa takvim Ustavom ne moze se u EU. Takav zahtev ce brzo stici iz EU.

i ovaj kamen zemlje srbije

pre 13 godina

1815 - II srpski ustanak i oslobadjanje Beogradskog pasaluka od Turaka
1913 - II balkanski rat, nakon koga Srbija ukljucuje danasnju centralnu Srbiju, Kosovo (bez Metohije koja je u sastavu Crne Gore) i Makedoniju.
Izmedju proslo 98 godina.

Bilans mrtvih pravi horor, 50% radno sposobnog stanovnistva nastradalo. Bilans finansijski niko nije pokusao da napravi.

2010 - Srbija se svega toga odrekla zbog toga sto je bitno sta ce biti sutra. 1815 godine je Srbiji bilo bitno sta ce biti za 98 godina.

Gadi mi se

Realista

pre 13 godina

JEDINI izlaz iz ove situacije jeste REFERENDUM! Neka narod ODLUCUJE o tome, kakvu politiku Srbija treba da ima oko Kosova i evro-integracija! Posto se sada vrlo jasno videlo da ne moze i ovo i ono, neka se narod odlucuje kojim putem hoce ka buducnosti! Tada ce sam NAROD MORATI da snosi PORAZ ili POBEDU, to je, po meni, najbolji moguci nacin za resavanje kosovskog pitanja! Naravno, postoji i ustav koji na ovo pitanje da odgovor ALI posto se taj ustav ne primenjuje vec 12 godina na teritoriju KiM i time ostao samo "mrtvo slovo na papiru" i posto je taj ustav usvojen skoro "preko noci" i na vrlo "netransparentan" nacin, neka NAROD otvoreno i vrlo transparentno pred svetom kaze sta o sve ovome misli, najbolji nacin za to jeste REFERENDUM!!!

Delija

pre 13 godina

Ma izdaja, eto pisem iz Nemacke a ovde mediji vec pisu kao Srbija prihvatila realnost i spremna na pregovore u nasoj "manjini" u republici "Kosovo" toliko o teoriji i lazima gospodina Jeremica!

Igor83

pre 13 godina

I tako ode jos jedan dio svete srpske zemlje zarad iluzije o EU. Nista me ne bi iznenadilo da i Sandzak ne "ode" uskoro takodje zarad ulaska u EU. Zar smo zaboravili sta smo sve prezivili zbog te EU i NATO-a. Koliko je neduznih civila stradalo? Ucjenjuju nas da damo nasu svetu zemlju koju su nasi preci branili vjekovima, a Tadic je dade za ulazak (malo sutra) u EU. Ja sam Srbin iz Bosne i dobro znam sta nam je dala EU i kako nas stranci ucjenjuju i sta nam rade. Nema dogovora sa teroristima a kamoli pristupanja savezu (EU,NATO) najvecim neprijateljima i ubicama srpskog naroda u novijoj istoriji. Poz braci na Kosovu iz Republike Srpske!!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Politika se kreira u narednih 10, 20 pa i više godina a u Srbiji se ona između dva mandata. DS, ali nažalost nijedna od stranaka bilo na poziciji ili u opoziciji ne zna voditi politiku na duži vremenski rok kako bi se zemlja konačno oporavila jer im nije ni stalo. Oni će opljačkati šta se još može a onda se sa koferčetom zbrisati preko granice a nama ostaviti da se bakćemo sa postojećim stanjem. Takođe nije mi jasna ni zainteresovanost naroda. Stanje je nepodnošljivo a u Srbiji nema nikakvih protesta. Dokle god narod šuti i trpi oni će još više jahati na našoj grbači.

mfpsycho

pre 13 godina

Zar je bilo potrebno toliko godina, tačnije od 1389., da se shvati da Kosovo nije Srbija? Sve su počeli Obilić i Murat, a završili Jeremić i Tadić. Priča je završena, treba deci graditi budućnost!

Rasomon

pre 13 godina

Eh, sad je ostalo samo da se utvrde teritorijalne granice izmedju Kosova i Srbije, naravno ako Srbija stvarno hoce da se prikljuci EU.

vegan

pre 13 godina

Davno nisam cuo takve nebuloze izrecene od samo jednog coveka. Dokle ce taj ministar da nas bruka i dokle cemo da pravimo klovnove od sebe pred celim svetom? Zasto mediji nisu objavili intervju za BBC? Pa samo zbog toga je trebao u penziju, a kamoli za ostalo. Zalosno je da se cela EU angazovala da vadi fleke nase apsolutno nesposobne i drcne, a sve na nasu stetu, spoljne politike.

Vladimir

pre 13 godina

Meni se cini da je Srbija ovde odustala da se za pregovore sa Albancima bori u UN i pozivajuci se na medjunarodno pravo. Sada cemo, izgleda, da se oslonimo na partnerstvo sa Evropskom Unijom da bismo izdejstvovali te pregovore. Deluje mi da je u pitanju dil sa E: kad ionako oni odlucuju o svemu, onda da EU mozda "podstakne" neke pregovore, koji bi podrazumevali podelu Kosova ili specijalni status Srba na Kosovu ili nesto sl.

Srđan

pre 13 godina

Konačno malo razuma i prihvatanja istine!

Molim autore komentara koji osuđuju prihvatanje rezolucije, da napišu šta je trebalo da uradimo i koje je rešenje cele situacije?!

vlad

pre 13 godina

Ja ne razumem ljude koji ovome posvecuju previse paznje, sve je to unapred dogovoreno ko zna kad i gde, urazumite se i Srbi i Albanci i svi ostali narodi, vas niko ne pita ni o cemu pa tako ni o Kosovu!!!
Gledajte kako sebi i svojoj porodici da obezbedite lepsi i lagodniji zivot, to treba da vas zanima i nista vise od toga.

Pih

pre 13 godina

Kao prvo nitko ne kaze da ovime postajemo kandidat (zna se da su problem Mladic i Hadzic po tom pitanju). Kao drugo i da postanemo kandidat, pa sta. Koliko je ono Turska kandidat ?!?! Kandidat ili biti kandidat za kandidata ne vredi nista. Bitan je pocetak pregovora. Kao trece ako su svi zadovoljni, pa i sami Rusi onda tu nesto ne stima, osim, ako Srbija (precutno) ovime nije priznala Kosovo, pa je ocekivano da se i Rusija onda slaze.

Nenad-EU

pre 13 godina

Ne mogu da verujem kad citam neke komentare ovde. Dobro se secam '99 sam ziveo u Srbiji kad je SM potpisao kapitulaciju i povukao vojsku sa Kosmeta. Vojska i policija su se povlacili dok su ih Albanci gadjali svime i svacim. Tada nikom u centralnoj Srbiji nije smetalo da gleda takve ponizavajuce prizore, vec su svi slavili kraj bombardovanja. Dok je bio rat glavni huskaci u "mom" gradu su se izvlacili mobilizacije i odlska na Kosmet na bilo koj nacin. To je nekad bilo, a sad... Proslo je 11 godina, u medjuvremenu su Albanci lobirali i gradili drzavu u pravom smislu te reci, OTKUPLJIVALI zemlju od Srba koji su stanove pokupovali po centralnoj Srbiji, cinjenica je da nikom nije stalo do Kosmeta. Odjednom sad se opet javljaju huskaci koji kazu da treba zaratiti sa svima zbog istog pitanja. Nema nista lose u tome sto su se dogovorili sa EU, naprotiv jer nas politika p***nja uz vetar nigde nije odvela. Zbog tih konfrontacija sa svetom smo gubili uvek mnogo vise nego sto su prvobitno trazili od nas (primer RSK). Prva rezolucija i da je prosla nama ne bi nista dobro donela. Koristi ne bi imali a steta bi bila velika. Jedino sto bi ta rezolucija mogla da ima uticaj da par nebitnih drzava nikada ne prizna nezavisnost sto njima, cinjenica je nije ni bitno kad vec imaju punu podrsku Amerike. Ko je nama kriv sto nismo saradjivali sa Amerima, mogli smo i mi da je imamo. Srbija je kao dete koje se sa tatom (EU/USA) stalno svadja i ima posledice uskracivanja dzeparca, mama (Rusija) nas voli ali sto dalje od sebe.

Alban

pre 13 godina

Albanci u Kosovu odavno su znali i izrekli cesto onu staru srpsku rijec: "Sila Boga ne moli"!
Trebalo bi da srpski politicari, vise puta ponavljaju da ne bi zaboravili ovo !!!
Srbi ne treba da se stide zbog slobode drugih. Stid je , ako drugome trudis da mu uzimas slobodu.
Ciao Srbio!!!

gost

pre 13 godina

mi pricamo o tom dal' je dobro ili lose to sto radimo u spoljnoj politici. i svako od nas ima pravo na svoje misljenje i ubedjenje da je ispravno to sto misli. licno ne znam, a ne znam ni ljude koji znaju kako funkcionisu UN. zbog toga ne mogu biti siguran u ispravnost nasih postupaka. ono sto mi ostaje, je da se nadam da imaju najbolje namere i znanje da to urade kako treba. moje misljenje je da se taj problem ne moze resiti preko noci, ukoliko se ne dese velike (kataklizmicke) promene moci u svetu. sve ostalo je samo moja vera i zelja za boljim.

Nebojsa

pre 13 godina

SRBI se slazu zato sto ne razumeju sta su uopste potpisali!!! Upravo citam strane novine koje kazu: SRBIJA se i DEFINITIVNO oprostila od KOSOVA!!! O STATUSU se vise nece pregovarati!!! Sta ima vise da komentarisemo, meni je sve jasno. Pozdrav svima u SRBIJI i gledajte kako da prezivite ovu vlast koja vas vodi u sigurnu propast.

kaktus

pre 13 godina

Autogol do autogala: Neshto ne razumem zashto je ovaj Jeremic i Srbi insistiraju na nekakve pregovore kad ovaj ne mozhe da bude u istoj prostorija sa kosovarima kao da ovi imaju tifus. E da sam ja sad na mestu kosovskih celnika ne bi isto pristao da sednem u istom stolu sa tim Jeremicem koji ih prezire, znaci daljih pregovora nece biti.

kolenica ili sendvic?

pre 13 godina

Ala ce sada da nam krene kad se ratosiljamo Kosova...
Setite se ovoga za deset godina. I da, secate li se koliko ste slavili kada su ukinute vize? Putujete li? Ja licno, iako mogu da priustim, proveo sam ove godine tri dana u jednom navratu u Sengen oblasti. U aranzmanu za koji bih i inace dobio vizu, zasto ne?
Stvarno ne vidim razlog sta ce uopste nama Srbima drzava. Mozemo ziveti dobro i kao deo Madjarske, zar ne? Bitno je da se krka.

Страни плаћеник и домаћа издајица

pre 13 godina

Ово је јаче од мене...
Косово је Србија! :D
Е сад одох да видим од чега се живи, ова прича за мене је завршена.

katica

pre 13 godina

Opet smo POBEDILI !? I ova „pobeda“ mi liči, „ko jaje jajetu“, na onu pobedu koju je Sloba izvojevao kad je kako je sam rekao 1999g na RTS da je pobedio NATO. Manite se tih „mediskih“ „pobeda“ sa RTSa i priznajte sve RATNE PORAZE potpuno pogrešno ZACRTANE Slobine politike, pa da krenemo i mi napred iz ovog ćorsokaka u kome se nalazimo već blizu oko 30 godina. RTS je čudo, eto sinoć, da je prenos vaterpola potrajao, još koji minut, oni bi očas posla, poraz od Hrvatske pretvorili u pobedu.

Cimi-albanac

pre 13 godina

Zalosno je bilo sinoc, kako se postupali srpski politicari: kao u nekoj decjoj igri. Ali ipak na kraju -mudro.Ipak da vidimo sledece korake srpske politike:
-da nastavljaju sa dosadasnjem sredovekovnom misljenju ili
-da se preokrenu ka realnoscu koja vodi u bolju buducnost za sve.
Ako jesu za ovom drugom tackom, dragi susjedi-vidimo se u Evropu kao ravnopravni.
Mi smo odlucni-ici cemo!!!
Ne oklevajte se srpski narode-pridruzite se nama.

Dragan

pre 13 godina

dragi sugradjani budimo realni i da priznamo da kosmate za nas vise nema , i to ne za to sto smo ga izgubili vec za to sto smo ga prodali... cao

agim

pre 13 godina

Jeremicu i Tadicu dokle bre tako jer ne vidite kako se zivi u evropu. Dosta bre vise ne mojte da glumite kao da volite tako kosovo. To je laz. Tu nema povratka to znaju i mala deca a ne vi.Radite nesto pametno za srbe pa i za komsije (kosovo) e tako mozete u evropu.Pustite kosovo ona ide dalje. ne lazite narod. agim

Vesna

pre 13 godina

Verujem da Srbi nikada nece znati detalje pregovora... a i ne treba jer bitan je konacni ishod. Veliko postovanje i podrska sa moje strane Srpskim predstavnicima. Ali posle ove bitke slede ih sledece, dakle molim BEZ OPUSTANJA i BEZ OTPUSTANJA.

Makaveli

pre 13 godina

Koja kapitulacija, koje javno ponizenje. Mislio sam da nize ne mozemo pasti, ali nasi nesposobni politicari su mi dokazali opet suprotnu stvar.
Nevidjena blamaza. Mi smo sami podneli zahtev da se Kosovo proglasi nezavisnim?! Neverovatno.

razocarani

pre 13 godina

zar je moglo nesto bolje da se ocekuje od Tadica i njegovih NEZAMENJIVIH kompanjona Mrke, malog Ivice, Skundrica....i ostalih protagonista "zlatnih" devedesetih, jadni Zorane za sta si platio glavom......

Bgd

pre 13 godina

Ljudi sto ste smesni sa tim sada mozemo da pocnemo da radimo na buducnosti i EU. EU nije rec. Postoje standardi u EU i to je cilj a ne da nas tamo prime. Mogli ste da pocnete i pre ovoga, nemojte da bacate smece po ulicama za pocetak. Kakve veze to ima sa Kosovom. Ne trazite alibi sadasnjoj vlasti, a bogami ni sebi. Mislite li da ce sa ovakvim npr. sudstvom ili zdravstvom da nas bilo ko primi? Kada budemo normalna drzava bez korupcije, monopola i zakonima koji se postuju, tek tad cemo moci da pristupimo u EU. To se nece desiti NIKADA, jer mocnima odgovara sve pomenuto. A ako to sve uredimo EU nam nece ni trebati.

istina

pre 13 godina

"Rezolucija usvojena bez glasanja"

Pa naravno da je usvojena bez glasanja, jer je u Briselu usvojena od Srbije kao spremna za potpisivanje u smislu "Take or live" To je istina te rezolucije, a ne nekava dogovaranja, zatezanja uskladjivanja i slicni bakraci izmedjiu Srbije i EZ.

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

Ocena o rezoluciji.Srbija je uradila nužni i bolni kompromis oko Kosova kako bi dobila medjunaarodnu podršku za svoj status u EU, i unapredila svoje odnose sa SAD.Ova rezolucija u većem delu odstupa od koncepta koji je prvobitno predat UN i bila je usvojen u parlamentu Srbije. Rezolucija je vid kompromisa izmedju opcija „nešto ili ništa” i sadašnja vlast preko nje dobija podrška EU i SAD.Istovremeno to je olakšalo i odnose unutar EU i Ruske federacije da se smanje tenzije oko Srbije i Kosova.Ova rezolucija je više pragmatska nego što je državno i nacionalnog značaja za Srbiju.Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova,ali i ne sprečva njenu integrativnu funkciju na Balkanu.Ova rezolucija je realpoliitcka nužnost vec definisane poliitke mocnih država prema Kosovu i Srbiji gde Srbija nije imala državno moć već državno prilagodjavanje medjunarodnim okolnostima.Sa državno nacionalne strane rezolucija koja je usvojena ne ide u prilog interesima srbije na Kosovu.Sa mejdunarodne strane je vid “solomonskog rešenja” koji će Tadiću i njegovj vlasti doneti olakššanje u odnosu sa EU i SAD.Izmedju državnog i nacionalnog Tadićeva politika se opredelila za državni interes očuvanja vlasti i otvaranja puta ka EU-Druga strana medalje je poraz ukupne državne politike srbije u poslednjih 20 godina.ovo je završni čin te poliitke koja je započela krajem osamdesetih godina na Kosovu i Metohiji.

Sloba

pre 13 godina

Vise se nije moglo, uradjeno je najbolje sto se moglo uraditi. Srbin sam , imam 46 godina, zadnjih 17 zivim u Holandiji. Pratim podrobno sva zbivanja od '87 naovamo, cak i previse. Zbog tih zbivanja sam i napustio zemlju, sto mi nije nimalo lako palo.
Raduje me najvise sto ponovo mladi ljudi putuju, druze se, otkrivaju druge zemlje i ljude i u njima vise ne vide samo neprijatelje vec naprotiv. Ima nade dakle. Predvidjam da ce uskoro i Albanija, kao sto je sada Turska postati za Srbe atraktivno letovaliste i to ce dati novi impuls upoznavanju naroda i kultura.
Granice nestaju, svuda ima dobrih ljudi i ovim putem ih pozdravljam.

zoran

pre 13 godina

Pa šta bi donelo i da Generalna Skupština izglasala Rezoluciju po kojoj se BRIŠE samoproklamovana nezavisnost Kosova? Mislite li, braćo moja srBska, da bi se nešto desilo osim udaranja u talambase o moralnoj pobedi? Mislite li da bi mogli kad hoćete da sednete u auto i odete, recimo do neke srBske svetinje?
Ništa od toge ne bi se desilo...

Zna se ko u svetu trenutno vozi traktor a ko otvara kapiju i time sam vam sve rekao. A ko želi zbog toga da se baca pod točkove tog istog traktora neka ne vuče mene, moju decu i ostale sa sobom, braćo moja srBska.

S.Jovanović

pre 13 godina

Niko od građana Srbije još nije video tekst Rezolucije a već nam se "puni glava" o "velikoj pobedi" u UN....
Zašto nije objavljena u medijima ?Zašto se drži u tajnosti ?

Milomir

pre 13 godina

Mislim da je dosta ovog neravnopravnog sparingovanja. Zar ne vidi niko da nas to uništava, da nismo ravnopravni, i da već odavno ne bi smeli da ulazimo u takve sukobe, jer je to mrcvarenje protivnika. A priče o Jeremiću su pokušaj da se zaštiti od odgovornosti onaj na višoj poziciji od njega. Ostaje nejasno ko će zaštiti gradjane od tih zaštićenih političara, faktora mira i u svetu i na Balkanu.

Munze Konza

pre 13 godina

Ako su Rezolucijom zadovoljni kosmetski Albanci i sve države koje priznaju nezavisnost Kosova, ne shvatam čime Srbija treba da bude zadovoljna. Ogroman poraz politike koju vodi DS, vladavine Borisa Tadića koji je preuzeo ovlašćenja Skupštine i zvanično odustajanje od borbe za Kosmet - to su tri nepobitne činjenice u vezi Rezolucije. Osim još jedne, koje smo bili svesni i ranije, a to je da se na pravdu možeš pozivati samo ako u ruci držiš pištolj, drugačije, na žalost, ne ide. Treba učiti od Albanaca i Amerikanaca. I treba se pripremiti za identičnu situaciju kad dođe red na Vojvodinu, Rašku oblast i jug Srbije, to je sada sasvim izvesno.

pylot

pre 13 godina

Žalim jedino za vlastitim mišljenjem koje se utopilo u zakulisnoj politici velikih sila prema malim narodima. Ipak,srećom..,jedno je izgubiti mišljenje a sasvim drugo ostati bez razuma.

Samo pljacka

pre 13 godina

Dogovorili smo se sa EU :

-ulje 119 din.
-mleka ce biti po 70 din.
-struja ce da poskupi samo 10%(plus 11% proletos)
-gas i grejanje ..malo kasnije.Bar 20%
--plate ce da porastu malo 20xx godine. Verovatno sa 320 na 330 E. Ako Evro ne ode mnogo.
-Prva pomoc za kola 20-30 E, obavezne zimske gume 200 E.
--povecanje poreza na imovinu 5-6 puta.(moj slucaj sa 120E na 600E.)
Ko je za takvu Evropu ?

sabit

pre 13 godina

Savrseno. Najzad, po prvi put Srbija, Kosovo i Albanija se slazu.Jedino tako se mogu izgraditi dobrosusedski odnosi, uzajamno postovanje i trasiranje puta ka EU kao zajdnicki cilj zemalja Zapadnog Balkana. Srecno.

bane

pre 13 godina

dragi moji prijatelji, a sta dalje? da smo iole pametni pa da se guramo da udjemo u nato i da tamo zajednicki odlucujemo sa najvecim silama u odlucivanju - koliko toliko, bila bi mnogo bolja opcija nego ova u kojoj smo objekt odlucivanja i bespomocni pasivni posmatrac koji nije u stanju da brani svoje interese. nemocni gradjani su i dalje korpa za otpatke u koju njihovi legalni predstavnici (vlasti) odlazu svoje frustracije jer nisu uspeli da ubede one koji upravljaju svetom da promene svoj stav i pomognu srbiji. to se zove gubljenje realnosti. problem je sto sami sebi necemo da pomognemo, dakle prvo u nato pa zatim u eu. niko nam nista nece pokloniti, ne treba dalje da se zaglupljujemo. i ne smemo dozvoliti da prvo kosovo udje u nato, jer ce nam dalje biti samo teze...dakle prisutni svuda u svako vreme, ukljucujuci i mediteransku uniju ako treba. dragi moji dobri ljudi.

EVROPSKE ČINJENICE

pre 13 godina

Mišo, evo nekih EKONOMSKIH ČINJENICA koje mogu da nam pomognu da zaključimo o putu Srbije.

U zadnjih 10 godina u Srbiju su najviše INVESTIRALI :
- Austrija 3,1 milijarde Evra,
- Grčka 1,7 milijardi,
- Nemačka 1,6, milijardi,
-Norveška 1,5,
-Holandija 1,4,
-Italija 900 miliona,
-Slovenija 700 miliona
-Rusija 600, -Britanija 400, -SAD 200, ..

ZAKLJUČCI:
(1). Mala Austrija sa 10 miliona stanovnika je u Srbiju finansirala TRI PUTA VIŠE nego TRI velike sile zajedno (Rusija sa 150 miliona stanovnika, Amerika sa 300 miliona stanovnika i Britanija sa 60 miliona stanovnika).!! .
(2). Mala Slovenija sa 2 miliona stanovnika, investirala je više od velike pravoslavne Rusije, čiji ambasador kaže da nas mnogo voli.
(3). Normalan i mudar čovek se dogovara sa onima koji ulažu u razvoj njegovog domaćinstva, sela, grada, države, a pazi se onih jakih i velikih, koji su kroz istoriju navikli da OTIMAJU.!!

Stiv

pre 13 godina

Kakva korist od rezolucije koja je fundamentalno statusno neutralna? Zašto se uopšte nije glasalo? Zato što ne ide nama na ruku, eto zašto. Nastavljaju se pregovor, traži se dijalog. A kako je taj dijalog do sada tekao? Mi hoćemo da pričamo, oni neće i trt Milojka šta sad? Možemo ovako da teglimo do beskonačnosti. Ovaj problem Kosova i Metohije se uopšte ne rešava! Kakva pobeda diplomatska? Ovo je najpogodniji način da Kosovo lagano, skoro neprimetno, na kraju postane nezavisno u potpunosti. Ovde teče vreme, a vreme ide u korist Kosovskim Albancima. Kosovo je žaba koja već dugo pliva u vodi koja se lagano greje, a to je ono što svi koji su priznali nezavisnost Kosova i Metohije i hoće, da se žaba skuva a da to niko ni ne primeti i onda je gotovo.
Drugo Evropska unija prima sebi samo one države koje su u takvom stanju, ekonomskom, kulturnom, političkom i socijalnom u saglasnosti sa evropskim standardom. Mi, ako ovakvi uđemo u EU pa mi ćemo samo da im kvarimo prosek. Mi moramo da pravimo od Srbije evropsku državu. Krenimo prvo od kulture, obrazovanja, poštovanja, reda, rada, discipline, strogih zakona, anti-korupcije, socijalne pravde.... Ako to nemamo, ništa, ali ama baš ništa neće biti od nas.

Igor

pre 13 godina

Bas kas smo se mi natezali oko rezolucije, poceli su nemiri u N. Pazaru. Ova Rezolucija nije ni dobra, ali ni losa, od izgubljene utakmice (misljenje MSPa) uspeli smo da izvucemo nereseno. Jeremic je 100% u pravu, vecina govornika sinoc je govorila u nasu korist, a Tachi i kompanija su opet napravili skandal. Svima je jasno ko je ko i ko je kakav. Nadam se da ce Jeremic nastaviti na mestu ministra, jer je najbolji kojeg smo imali ikada! Stiti nase nacionalne interese, a nije sovinista niti nacionalista u onom primitivnom smislu.

Golf Club

pre 13 godina

Za aneksaciju 15% njene teritorije Albaniji, Srbija je postala EU "kandidat". Sta to znaci ? To je kao da nekom poklonis kucu da budes zapisan na "waiting list" za neki golf klub. Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku su progurali bez birokratije. Kandidatura je "open ended" znaci, moze da traje 20-30 godina. Sledeca faza ovog DS/G17+ rezima (od juce Srbija nije vise Parlamentarna Demokratija) je "prodaja" Telekoma, EPS, Aerodrom Nikola Tesla, JAT Airways. Destabilizacija i internacionalizacija severne Srbije mora da pocne pre pocetak izgradnje Juznog Toka (South Stream), 2014-2015. Mozda cete ukapirati, kao Ukrajina, da se direktor ovog eksklusivnog golf kluba zove Bernie Madoff.

Realno

pre 13 godina

Dragi sugradjani, kako ste mislili da ce se ovaj proces odvijati?
I - mi ostavimo staru rezoluciju ne promenjenu i recimo da je cak i izglasaju, sta to menja? Da li bi tada Kosovo bilo prinudjno da rasformira svoje organe uprave i da se vrati pod nadleznost Srbije? (Cak i da se to desi, da li je Srbija spremna da ukljuci preko 2 miliona albanskog neprijateljskog stanovnistva u svoj privredno - drustveni sistem? Sa njihovim prirodnim prirastajem i sa nasim, oni bi u dogledno vreme cinili vecinu u Srbiji)
Da li bi to nateralo Ameriku i EU da povuku svoja priznanja?
Verovatno ne bi..

II - Problem je takodje bio i sto su se svih 27 clanica usaglasile o rezoluciji i sto bi Srbija odbijanjem da popusti postala izolovana u svakom smislu - politickom, ekonomskom.. Rezolucija bi dozivela debakl a mi bi opet bili na svim mogucim marginama..

A Kosovo naravno i dalje ne bi bilo pod nasom nadleznoscu..

MI JEDNOSTAVNO NISMO IMALI U OVOM TRENUTKU NI JEDNU JEDINU OPCIJU KOJA NAMA DONOSI POBEDU!!
Ova rezolucija nam daje sansu da kroz razgovor izvucemo mogucnost normalnog zivota Srba na Kosovu, dobijanje sprecijalnog statusa za Sever, eksteritorijalnog statusa za sve srpske crkve i manastire i razgovor o imovini Republike Srbije na Kosovu..
To je mnogo BOLJE od NISTA I OD IZOLACIJE!

Nadam se da cemo biti pametni I da cemo izvuci I ubrzano resavanje kandidature Srbije, ubrzanu ratifikaciju SSPa od strane pre svega Nemacke, Britanije, Francuske, Belgije I Holandije, kao I da cemo ostaviti sebi prostora da MI ne priznamo Kosovo I ostavimo mogucnost da se kroz vekove nepravda ispravi..

Ili mozda hocemo da ratujemo I ginemo svi sada? Bombardovali su nas onda sa 600 aviona, mi smo imali 21 rashodovani avion za odbranu.. Ne verujem da bi danas imali nesto vece sanse..
Budimo realni, nastavimo da se bavimo reformama Srbije po svim pitanjima

Maksim KG

pre 13 godina

Najvaznije u svemu je ,da su prestali sukobi sa EU i USA,a da formalno Srbija nije dozivela jos jedan poraz kao kod savetodavnog misljenja MS u Hagu.
A sada ,na posao i punim plucima i jedrima prema EU i NATO,kao garnatima za nase bolje buducnosti ,pogotovu lepsu i srecniju buducnost nase dece.

Beogradjanin

pre 13 godina

Ovo je prva pametna stvar koju smo uradili posle mnooogo godina!

Bilo je potrebno da dodju najvisi evropski zvanicnici, da izlupaju samare domacim nacional-sovinistima, da oni konacno shvatili neke stvari.

Danas je ovo jedna od retkih situacija kada je Srbija delovala kao normalna zemlja i deo Evrope, a ne kao deo Azije ili Afrike.

Srbija u EU!

Darko

pre 13 godina

Dogovor Srbije i EU! Konačno! A vi antievropejci - lupajte minuse :)) Aj sad dosta o Kosovu, treba da obezbedimo bolju budućnost našoj deci. Naša deca neće živeti od borbe za Kosovo, niti će zahvaljujući njoj živeti bolje nego što mi danas živimo. Naša budućost se kreirala 80-ih - 90-ih godina, džabe sada kukamo. Sada je vreme da mi kreiramo budućnost našem potomstvu!

Arben - Kosovo

pre 13 godina

Cak sada vasa vlast je uradila nesto za bolju buducnost Srbije i njegove omladine.

Zamislite kad danasnja deca ce uciti istoriju, ovo ce izgledati absurdno, jer i oni ce shvatiti da Sloboda je najvazjna ljudska stvar.

Vidimo se u Evropi, vidimo se u bolji buducnost, sta je proslo - proslo je - ne dozvolite da se opet desi.

pedja.d

pre 13 godina

Ok, trazili smo misljenje suda pravde i dobili ga.
Trazili smo rezoluciju i dobili je.
Da li moze neko da mi objasni cemu sve ovo i koje smo to konkretne rezultate dobili to jest u cemu je sada pozicija Srbije u odnosu na nezavisno Kosovo bolja?

supervisor

pre 13 godina

Nazalost, sve ono sto su protivnici DS i njihove politike govorili u zadnjih par godina, polako se obistinjuje. Ovaj korak potpune sramote koji su ucinili zarad nekog imaginarnog pristupa EU i "poboljsanja zivota gradjana Srbije", bio je odavno predvidjen. Nazalost, sve one koji su govorili o tome su nazivali patrijotama, sovinistima, nacionalistima, nazadnima i slicno. Ljudi sada uvidjaju da je sve to istina ali je sada vec kasno. Kako ocekujemo da neko u svetu zastupa nase stavove i da brani nase interese ako je nasa vlada toliko marionetska da javno vrsi cin izdaje nacionalnih interesa i da nam se jos smeje u lice govoreci nam da su oni stali u odbranu istih. Samo da se dozovemo pameti i da ne dozvolimo kosovski scenario u slucaju Vojvodine i Raske. Pripreme su odavno pocele, za slucaj da to neko ne vidi. Ne bih voleo da za 15 godina ovu situaciju imamo kad su u pitanju Vojvodina i Raska.

Dragan

pre 13 godina

Slicnu je pobedu "odneo" i Sloba u Rambujeu pa onda u Kumanovu.Eu kaze "da Srbija nije prihvatila amandmane nasla bi se u izolaciji".Dakle,pobedili smo jer smo pristali na njihove uslove.Ej Srbijo od Horgosa do K.Mitrovice.

Aca

pre 13 godina

Naravno, ovakva rezolucija ni ne bi mogla biti usvojena da je bilo glasanja. Tadiću, majistorski si nas zavarao do samog kraja. Zbog ovoga ja te prezirem.

navijac

pre 13 godina

Ako je ovo 0:0,znaci da smo, ukupnim rezultatom,zbog poraza od 1:0,u prethodnoj utakmici sa UCK/NATO,eliminisani iz daljeg takmicenja.Moralo je da se igra ofanzivno,jer je protivnik vec imao prednost.Selektor Tadic i ostali iz uprave - napolje!

Deja Vu

pre 13 godina

Za sve koji se secaju: Dayton, Ohio, 1995 godina. Velika pobeda nase vlasti, mudre i miroljubive diplomatije, postade Srbija faktor mira i stabilnosti na Balkanu, svetla buducnost koja nas ceka iza ugla.

Istorija se ipak ponavlja.

toni

pre 13 godina

da li ste videli hod jeremica prema govornici. Znao je da kao najveci gubitnik u celom ovom procesu zadnji put hoda u toj zgradi. Zbogom Jeremicu. Hvala ti za sve autogolove koje si dao za tvojhu voljenu zemlju.

Nenad

pre 13 godina

Necu puno da se bavim samim tekstom rezolucije, ali ovo prosto moram. Cini mi se da su nas "preveli zedne preko vode" i to iz prostog razloga sto smo ocigledno imali vecinu za prolaz naseg teksta rezolucije. Da nismo, pritisak ne bi bio ovoliki da se taj tekst promeni. Jednostavno bi nas pustili da budemo preglasani i to je to, ovako smo ispali vise nego naivni.

Ljubivoje I

pre 13 godina

Hteo bih da prokomentarišem izjave DSS. Oni kažu da smo postali podanici EU i USA.
Sveti Otac Nikolaj za koga se kaže da je najpametniji Srbin posle Svetog Save ostavio je mnogo poruka svome narodu. Jedna od tih poruka je da mi Srbi kao malobrojni narod (ne mali) moramo biti u savezu sa brojnijim narodom. Kada gledamo sa kime treba da pravimo saveze da gledamo da bude najači u svakom pogledu.
Ako treba da se bira mislim da je sadašnja vlast dobro izabrala. Mnogo bolje i narod treba da se seti čiji smo podanici bili od 1945. pa sve do danas. Videćemo čije će akcije da skaču a čije će da padaju.
Pozdrav.

Vojvodjanin

pre 13 godina

Još jednom se pokazalo da je LDP bio u pravu. Voleli mi g. Jovanovića ili ne, on je zajedničku Rezoluciju sa EU predlagao još na početku. Da je uradjeno tako, ne bi gubili vreme, trošili pare gradjana na nepotrebna putovanja bespućima planete, ne bi bili diplomatski poraženi... Ovako, Tadić je pod pritiskom, i ako to nije njegov posao pristao na novu Rezoluciju. Tek tu je pokazao nevidjeno licemerje. Otišla je sasvim druga Rezolucija u UN, od one koja je bila izglasana u Naodnoj skupštini RS. Tadić i Jeremić bi trebali podneti ostavke. Jedino LDP je imao hrabrosti da kaze istinu narodu. A narod neka veruje kome hoče.

Patak Dača

pre 13 godina

"Srbija je spremna za dijalog. Srbija je oduvek bila spremna za dijalog... ... ...", kazao je Jeremić."

Pod uslovom da se predstavnici Kosova prvo isteraju iz sale!
Dijalog 100%...

Rajko Cvetkovic

pre 13 godina

Ovo je politika, da nismo najpre "zategli" sa nasom rezolucijom, ko zna kakva bi rezolucija bila na tapetu, sigurno mnogo nepovoljnija za nas. Sloba je izgubio rat i KiM, a sada se radi sto se mora na veoma malom prostoru.
Ako se sve zavrsi na podeli KiM i dobijemo dobre pare za resurse koji ce pripasti Albancima, onda je ce to biti dobar posao.
Ucimo se od Kiprana, on su gubitak svog severnog dela lavovski naplatili i jos uvek ga naplacuju. Neko ce reci to je prodaja dela teritorije, pa danas je sve za prodaju, zavisi samo koja je cena.

Predlazem da prodamo onaj deo KiM za kojim i onako ne bi znali sta da radimo. Nije lako prodati "porodicno srebro", ali kada se mora ...

Hvala "bekovskom paru" Tadic-Jeremic da dobro obavljenom poslu :))

Toleranti (Peje)

pre 13 godina

Podrzavam sva sta donese stabilnosti i poboljsanju zivota ljudi na terenu ...... ovako mozemo da zaboravimo proslost i da krecemo ka buducnost. I mi ocemo da zivimo kao svi ervropianci u svom kucu. Pozdrav iz Berlina.

DNekstDzen

pre 13 godina

Bravo za ovaj uspeh nase diplomatije. A sada odmah dalje u borbu, pravo na intergalakticki sud pravde. Prica se da su nam i Kirk i Zan-Luk Pikar naklonjenji, dok su Spok i Data, nazalost, protiv.

Srbia!

pre 13 godina

Bolje nije moglo. Niti smo priznali nezavisnost, a priblizilii smo se EU. Srbija sada mora u Nato, da bi izbavila svoj narod od potpune propasti i sirotinje. Jadan Tadic koji je nasledio ove komplikacije, ali nekako pokusava da poboljsa zivot svojih sunarodnika. Da je mislio na samog sebe, siguran sam da bi ga izbor vodio prema Rusiji. Ovako je uneo nade za bolje.

ali uka

pre 13 godina

E pa zao mi te Vuce izgubio si ovo takmicenje.
Prvi mec procenio si protivnika pa dade sebi autogol, a u drugom mecu malo si se opametio i izvukao si neresen rezultat, Sta da mu radis takav je zivot.

igorpl

pre 13 godina

Konačno više! Nadam se da više neće da nas dave sa tom @#$%! rezolucijom! Mislim preterali ste više svaki dan rezolucija pa rezolucija. Kao papagaji se ponavljate. Ima li nekih vedrijih tema?
E moj @#$%! narode

Realko

pre 13 godina

Ovo je bio odlican potez vlasti...

Zaista ne znam zasto je Srbija pre uporno pokusavala da brani Kosovo pred medjunarodnim institucijama gde nam treba dvotrecinska vecina. Rizikovali smo neuspeh sa tim. Mi treba da vodimo samo diplomatske misije u zemljama sirom sveta, kao sto je Jeremic i cinio, da ubedjujemo pojedine zemlje da ne priznaju Kosovo.

A kosovske vlasti su te koje treba da se dokazuju pred medjunarodnim institucijama. Pustimo njih da ganjaju tu dvotrecinsku vecinu u UN. Pustimo da njihova spoljna politika dozivi neuspeh jer i za njih je tesko da ubede 2 trecine sveta da priznaju Kosovo.

bla, bla

pre 13 godina

Sad ce opet svako da tumaci po svome, nista se ovde ne menja, osim sto ne prestaje mantra o Kosovu ' a cene, a plate, od cega cemo da zivimo, to je jedino sto me interesuje a ne suplje price o Kosovu

Нина

pre 13 godina

Резолиција је толико разводњена да је изгубила било какав значај и зато није било разлога ни да се гласа. Још гора варијанта него да ју је Србија повукла. Овако смо испали и глупи и слаби, и уцењени, и издајице. Срамота до неба! 97YM8

Sancho pansa

pre 13 godina

Jeremic se buni sta je Kosovska delegacija bila prisutna (makar kao gosti) a sa druge strane oce da pregovara sa njima?
I uopste, ponovio je da nikad necemo priznat Kosvo, ali moramo pregovarat!
O cemu?
Nemojte nas stalno lagat, tako je bila i crvena crta ispod koje se ne ide, pa se evo ide!
Toliko ste nas izbudalili, da vise nijedan gradjanin ove zemlje ne moze da kaze da zna sta mu vlast zeli i koji su konacni i iskreni ciljevi. Sve sta kazete danas, sutra vise ne vredi -inostrana politika, unutarnja politika, ekonomija, privreda... sve se to bazira na nekim imaginacijama i mitovima! Grade se vecno neki putevi, infrastuktura, otvaraju gradilista - rezultati nikakvi! Poskupljuju osnovne namirnice kako se ko seti! Energenti poskupljuju i do 40% u mahu i nikom nista!
Kosovo? Odma mi se vrati cir u stomaku, kad cujem tu rec!!!I sad mi vi politicari, tajkuni, birokrati... objasnite zasto da vam ista verujemo! Navedite mi ama jedan razlog da budem sretan u ovoj drzavi!

Alexandar

pre 13 godina

Pitanje za one koji zele prevremene izbore za predsednika: koga vi zelite na toj poziciji od potencijalnih kandidata? Kako god bilo u drugi krug bi isli Toma i Tadic. Da necete onda da glasate za Tomislava "3 dinara hleb" Nikolica?

Uki UN

pre 13 godina

'Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu obavezujuće za zemlje članice, ali imaju veliku političku težinu.'
Toliko o rezoluciji.

Andrija

pre 13 godina

Ma more da se razumemo... Toma, Ilic, Kostunica i sl su ogavnshtina i bash me briga sta oni kazu ili ne kazu oko rezolucije. Imam svoj mozak, ochi i razum i jasno mi je sta je uradjeno. Ne secam se ni iz istorijske literature niti iz licnog pamcenja zadnjih tridesetak godina da je neki srpski drzavnik naneo vecu sramotu Srbiji i prihvatio vece ponizenje! Tuzan sam sto zivimu zemlji bez trunke samopostovanja i dostojanstva. Klasicna banana drzava!

Oko sokolovo

pre 13 godina

Odgledao sam snimak govora Jeremica na RTS. Najbolji mi je nas ambasador, koji cacka usi dok ministar govori. To mi je postalo simbol ove politike.

Trpimir

pre 13 godina

Ljudi zna li, osim njih, neko sta tamo pise? Ceo svet zna, a mi još ne. Zar nikom ne treba da se obrate, niko bar da prodiskutuje o tome, ako ne treba da usvaja. Mnogo mi nelogicno i cudno sve. Posle autogola, za koji niko nije zamenjen, usvaja se nesto sa cime svi zadovoljni? Bojim se da smo uramili sliku. A sve se sad moze tumaciti kako kome odgovara. I da imaju svi neki osnov da se na pravu pozivaju da su u pravu! A nase ce biti istorijsko, kulturno, pravo na identitet sto kaze predsednik.

Lobby

pre 13 godina

Greota, samo produzavamo glupu agoniju o Kosovu. Opet status quo i opet ce svi da drndaju u narednom periodu kako mi nikad necemo priznati nezavisnost Kosova. Bolje bi bilo da smo lepo insistirali na prvobitnoj rezoluciji, pukli na glasanju i da se ta prica konacno zavrsi. Da niko vise ne pomene Kosovo narednih 20 god a da gradjani Srbije pocnu da razmisljaju o relnim problemima koji ih muce u zivotu a ne o imaginarnom problemu Kosova koji obicnog gradjana Srbije uopste ne dotice.

spaske

pre 13 godina

Kosovski Albanci sada mogu mirno da prihvate realnost da nema ništa od stvaranja lažne države i da žale to što nisu prihvatili da žive kao sav normalan svet, već su sami sebe gurnuli u potpunu izolaciju od sveta.

Jasno kao dan

pre 13 godina

Sve je razjasnila Amerikanka. Vodiće se dijalog dveju nezavisnih država - Srbije i Kosova. Potpuni krah spoljne politike. Ko je mogao da menja Rezoluciju, koju je usvojio parlament? Ovo što se nama događa - da jedan čovek radi sve sam i da ignoriše vladu i parlament, nečuveno je. Najgore je to što po Ustavu spoljnu i unutrašnju politiku vodi vlada. Šta je Tadić radio u Briselu? Strašno. Niko ne može više da spreči ujedinjenje Kosova i Albanije, jer im to pravo, kao svim suverenim i nezavisnim državama, niko ne može uskratiti.

Anony

pre 13 godina

Posto je problem sa priznavanjem kosova za neke bio u tome sto je dozvoljavao i drugim teritorijama "pravo" da na razne nacine pokusaju da odcepe. Eu je sa srbijom pokusao da usaglasi u vezi rezolucije da se tako nesto onemoguci u ostalim drzavama tj, da to bude izuzetak samo u slucaju srbije. Posto vise ni jedna teritorija nece biti u "opsnosti" podrska srbiji ce se iskljucivo svoditi na temelju ljubavi prema srbiji.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Nisam ni sumnjao da će ovo biti još jedna velika diplomatska pobjeda Srbije, bez obzira da li će pobijediti štap ili šargarepa...

dno dna

pre 13 godina

Prodaja. Kad pocnu pregovori sa vladom kosova (koje inace ne priznajemo, ali pregovaramo sa njima), pa kad krene kaznjavanje Srbije zbog loseg ishoda pregovora jednih, pa drugih pa trecjih.. Jos cemo mi da ljubimo noge strancima puno, puno puta zbog ove prodaje danas.
Bolje sam se osecjao u drzavi koju ceo svet bombarduje nego u drzavi koja celom svetu mora da ljubi noge! Necju da zivim ovde vise!

mare,kg

pre 13 godina

morali su da pristanu na kompromis i iymene rezoluciju, nisu mogli da je povuku, a nisu mogli ni da dozvole da ne bude izglasana. kompromis je keva
a sad dosta vise o kosovu!

Bojan

pre 13 godina

Interesantno je to da se pred GS UN zemlje poput Venecuele, Rusije, Kine, Indonezije i drugi vise zalazu za, i bolje brane nase interese od samih predstavnika Srbije.

sanja

pre 13 godina

Muka mi je od ovog zamajavanja... muka mi je od od svega i svih... jesam za Evropu, ali ne po svaku cenu. Sto je mnogo, mnogo je. Jednom se mora reci "dosta", inace nismo ni sebe dostojni. Ne zelim da me bude sramota same sebe. Prekipelo mi je.

smorena

pre 13 godina

vi kako god hocete, ali meni je dosta da slusam o kosovu, niko se nicemu nije ni nadao od ove rezolucije, pa je naskroz svejedno da li je izmenjena ili nije. ajd zdravo

Oko sokolovo

pre 13 godina

Odgledao sam snimak govora Jeremica na RTS. Najbolji mi je nas ambasador, koji cacka usi dok ministar govori. To mi je postalo simbol ove politike.

EVROPSKE ČINJENICE

pre 13 godina

Mišo, evo nekih EKONOMSKIH ČINJENICA koje mogu da nam pomognu da zaključimo o putu Srbije.

U zadnjih 10 godina u Srbiju su najviše INVESTIRALI :
- Austrija 3,1 milijarde Evra,
- Grčka 1,7 milijardi,
- Nemačka 1,6, milijardi,
-Norveška 1,5,
-Holandija 1,4,
-Italija 900 miliona,
-Slovenija 700 miliona
-Rusija 600, -Britanija 400, -SAD 200, ..

ZAKLJUČCI:
(1). Mala Austrija sa 10 miliona stanovnika je u Srbiju finansirala TRI PUTA VIŠE nego TRI velike sile zajedno (Rusija sa 150 miliona stanovnika, Amerika sa 300 miliona stanovnika i Britanija sa 60 miliona stanovnika).!! .
(2). Mala Slovenija sa 2 miliona stanovnika, investirala je više od velike pravoslavne Rusije, čiji ambasador kaže da nas mnogo voli.
(3). Normalan i mudar čovek se dogovara sa onima koji ulažu u razvoj njegovog domaćinstva, sela, grada, države, a pazi se onih jakih i velikih, koji su kroz istoriju navikli da OTIMAJU.!!

Jasno kao dan

pre 13 godina

Sve je razjasnila Amerikanka. Vodiće se dijalog dveju nezavisnih država - Srbije i Kosova. Potpuni krah spoljne politike. Ko je mogao da menja Rezoluciju, koju je usvojio parlament? Ovo što se nama događa - da jedan čovek radi sve sam i da ignoriše vladu i parlament, nečuveno je. Najgore je to što po Ustavu spoljnu i unutrašnju politiku vodi vlada. Šta je Tadić radio u Briselu? Strašno. Niko ne može više da spreči ujedinjenje Kosova i Albanije, jer im to pravo, kao svim suverenim i nezavisnim državama, niko ne može uskratiti.

Bojan

pre 13 godina

Interesantno je to da se pred GS UN zemlje poput Venecuele, Rusije, Kine, Indonezije i drugi vise zalazu za, i bolje brane nase interese od samih predstavnika Srbije.

DNekstDzen

pre 13 godina

Bravo za ovaj uspeh nase diplomatije. A sada odmah dalje u borbu, pravo na intergalakticki sud pravde. Prica se da su nam i Kirk i Zan-Luk Pikar naklonjenji, dok su Spok i Data, nazalost, protiv.

Andrija

pre 13 godina

Ma more da se razumemo... Toma, Ilic, Kostunica i sl su ogavnshtina i bash me briga sta oni kazu ili ne kazu oko rezolucije. Imam svoj mozak, ochi i razum i jasno mi je sta je uradjeno. Ne secam se ni iz istorijske literature niti iz licnog pamcenja zadnjih tridesetak godina da je neki srpski drzavnik naneo vecu sramotu Srbiji i prihvatio vece ponizenje! Tuzan sam sto zivimu zemlji bez trunke samopostovanja i dostojanstva. Klasicna banana drzava!

smorena

pre 13 godina

vi kako god hocete, ali meni je dosta da slusam o kosovu, niko se nicemu nije ni nadao od ove rezolucije, pa je naskroz svejedno da li je izmenjena ili nije. ajd zdravo

Patak Dača

pre 13 godina

"Srbija je spremna za dijalog. Srbija je oduvek bila spremna za dijalog... ... ...", kazao je Jeremić."

Pod uslovom da se predstavnici Kosova prvo isteraju iz sale!
Dijalog 100%...

dno dna

pre 13 godina

Prodaja. Kad pocnu pregovori sa vladom kosova (koje inace ne priznajemo, ali pregovaramo sa njima), pa kad krene kaznjavanje Srbije zbog loseg ishoda pregovora jednih, pa drugih pa trecjih.. Jos cemo mi da ljubimo noge strancima puno, puno puta zbog ove prodaje danas.
Bolje sam se osecjao u drzavi koju ceo svet bombarduje nego u drzavi koja celom svetu mora da ljubi noge! Necju da zivim ovde vise!

Darko

pre 13 godina

Dogovor Srbije i EU! Konačno! A vi antievropejci - lupajte minuse :)) Aj sad dosta o Kosovu, treba da obezbedimo bolju budućnost našoj deci. Naša deca neće živeti od borbe za Kosovo, niti će zahvaljujući njoj živeti bolje nego što mi danas živimo. Naša budućost se kreirala 80-ih - 90-ih godina, džabe sada kukamo. Sada je vreme da mi kreiramo budućnost našem potomstvu!

pedja.d

pre 13 godina

Ok, trazili smo misljenje suda pravde i dobili ga.
Trazili smo rezoluciju i dobili je.
Da li moze neko da mi objasni cemu sve ovo i koje smo to konkretne rezultate dobili to jest u cemu je sada pozicija Srbije u odnosu na nezavisno Kosovo bolja?

Beogradjanin

pre 13 godina

Ovo je prva pametna stvar koju smo uradili posle mnooogo godina!

Bilo je potrebno da dodju najvisi evropski zvanicnici, da izlupaju samare domacim nacional-sovinistima, da oni konacno shvatili neke stvari.

Danas je ovo jedna od retkih situacija kada je Srbija delovala kao normalna zemlja i deo Evrope, a ne kao deo Azije ili Afrike.

Srbija u EU!

navijac

pre 13 godina

Ako je ovo 0:0,znaci da smo, ukupnim rezultatom,zbog poraza od 1:0,u prethodnoj utakmici sa UCK/NATO,eliminisani iz daljeg takmicenja.Moralo je da se igra ofanzivno,jer je protivnik vec imao prednost.Selektor Tadic i ostali iz uprave - napolje!

Josip Vasilj

pre 13 godina

Nisam ni sumnjao da će ovo biti još jedna velika diplomatska pobjeda Srbije, bez obzira da li će pobijediti štap ili šargarepa...

Realno

pre 13 godina

Dragi sugradjani, kako ste mislili da ce se ovaj proces odvijati?
I - mi ostavimo staru rezoluciju ne promenjenu i recimo da je cak i izglasaju, sta to menja? Da li bi tada Kosovo bilo prinudjno da rasformira svoje organe uprave i da se vrati pod nadleznost Srbije? (Cak i da se to desi, da li je Srbija spremna da ukljuci preko 2 miliona albanskog neprijateljskog stanovnistva u svoj privredno - drustveni sistem? Sa njihovim prirodnim prirastajem i sa nasim, oni bi u dogledno vreme cinili vecinu u Srbiji)
Da li bi to nateralo Ameriku i EU da povuku svoja priznanja?
Verovatno ne bi..

II - Problem je takodje bio i sto su se svih 27 clanica usaglasile o rezoluciji i sto bi Srbija odbijanjem da popusti postala izolovana u svakom smislu - politickom, ekonomskom.. Rezolucija bi dozivela debakl a mi bi opet bili na svim mogucim marginama..

A Kosovo naravno i dalje ne bi bilo pod nasom nadleznoscu..

MI JEDNOSTAVNO NISMO IMALI U OVOM TRENUTKU NI JEDNU JEDINU OPCIJU KOJA NAMA DONOSI POBEDU!!
Ova rezolucija nam daje sansu da kroz razgovor izvucemo mogucnost normalnog zivota Srba na Kosovu, dobijanje sprecijalnog statusa za Sever, eksteritorijalnog statusa za sve srpske crkve i manastire i razgovor o imovini Republike Srbije na Kosovu..
To je mnogo BOLJE od NISTA I OD IZOLACIJE!

Nadam se da cemo biti pametni I da cemo izvuci I ubrzano resavanje kandidature Srbije, ubrzanu ratifikaciju SSPa od strane pre svega Nemacke, Britanije, Francuske, Belgije I Holandije, kao I da cemo ostaviti sebi prostora da MI ne priznamo Kosovo I ostavimo mogucnost da se kroz vekove nepravda ispravi..

Ili mozda hocemo da ratujemo I ginemo svi sada? Bombardovali su nas onda sa 600 aviona, mi smo imali 21 rashodovani avion za odbranu.. Ne verujem da bi danas imali nesto vece sanse..
Budimo realni, nastavimo da se bavimo reformama Srbije po svim pitanjima

Нина

pre 13 godina

Резолиција је толико разводњена да је изгубила било какав значај и зато није било разлога ни да се гласа. Још гора варијанта него да ју је Србија повукла. Овако смо испали и глупи и слаби, и уцењени, и издајице. Срамота до неба! 97YM8

Vojvodjanin

pre 13 godina

Još jednom se pokazalo da je LDP bio u pravu. Voleli mi g. Jovanovića ili ne, on je zajedničku Rezoluciju sa EU predlagao još na početku. Da je uradjeno tako, ne bi gubili vreme, trošili pare gradjana na nepotrebna putovanja bespućima planete, ne bi bili diplomatski poraženi... Ovako, Tadić je pod pritiskom, i ako to nije njegov posao pristao na novu Rezoluciju. Tek tu je pokazao nevidjeno licemerje. Otišla je sasvim druga Rezolucija u UN, od one koja je bila izglasana u Naodnoj skupštini RS. Tadić i Jeremić bi trebali podneti ostavke. Jedino LDP je imao hrabrosti da kaze istinu narodu. A narod neka veruje kome hoče.

sanja

pre 13 godina

Muka mi je od ovog zamajavanja... muka mi je od od svega i svih... jesam za Evropu, ali ne po svaku cenu. Sto je mnogo, mnogo je. Jednom se mora reci "dosta", inace nismo ni sebe dostojni. Ne zelim da me bude sramota same sebe. Prekipelo mi je.

Nenad-EU

pre 13 godina

Ne mogu da verujem kad citam neke komentare ovde. Dobro se secam '99 sam ziveo u Srbiji kad je SM potpisao kapitulaciju i povukao vojsku sa Kosmeta. Vojska i policija su se povlacili dok su ih Albanci gadjali svime i svacim. Tada nikom u centralnoj Srbiji nije smetalo da gleda takve ponizavajuce prizore, vec su svi slavili kraj bombardovanja. Dok je bio rat glavni huskaci u "mom" gradu su se izvlacili mobilizacije i odlska na Kosmet na bilo koj nacin. To je nekad bilo, a sad... Proslo je 11 godina, u medjuvremenu su Albanci lobirali i gradili drzavu u pravom smislu te reci, OTKUPLJIVALI zemlju od Srba koji su stanove pokupovali po centralnoj Srbiji, cinjenica je da nikom nije stalo do Kosmeta. Odjednom sad se opet javljaju huskaci koji kazu da treba zaratiti sa svima zbog istog pitanja. Nema nista lose u tome sto su se dogovorili sa EU, naprotiv jer nas politika p***nja uz vetar nigde nije odvela. Zbog tih konfrontacija sa svetom smo gubili uvek mnogo vise nego sto su prvobitno trazili od nas (primer RSK). Prva rezolucija i da je prosla nama ne bi nista dobro donela. Koristi ne bi imali a steta bi bila velika. Jedino sto bi ta rezolucija mogla da ima uticaj da par nebitnih drzava nikada ne prizna nezavisnost sto njima, cinjenica je nije ni bitno kad vec imaju punu podrsku Amerike. Ko je nama kriv sto nismo saradjivali sa Amerima, mogli smo i mi da je imamo. Srbija je kao dete koje se sa tatom (EU/USA) stalno svadja i ima posledice uskracivanja dzeparca, mama (Rusija) nas voli ali sto dalje od sebe.

Sancho pansa

pre 13 godina

Jeremic se buni sta je Kosovska delegacija bila prisutna (makar kao gosti) a sa druge strane oce da pregovara sa njima?
I uopste, ponovio je da nikad necemo priznat Kosvo, ali moramo pregovarat!
O cemu?
Nemojte nas stalno lagat, tako je bila i crvena crta ispod koje se ne ide, pa se evo ide!
Toliko ste nas izbudalili, da vise nijedan gradjanin ove zemlje ne moze da kaze da zna sta mu vlast zeli i koji su konacni i iskreni ciljevi. Sve sta kazete danas, sutra vise ne vredi -inostrana politika, unutarnja politika, ekonomija, privreda... sve se to bazira na nekim imaginacijama i mitovima! Grade se vecno neki putevi, infrastuktura, otvaraju gradilista - rezultati nikakvi! Poskupljuju osnovne namirnice kako se ko seti! Energenti poskupljuju i do 40% u mahu i nikom nista!
Kosovo? Odma mi se vrati cir u stomaku, kad cujem tu rec!!!I sad mi vi politicari, tajkuni, birokrati... objasnite zasto da vam ista verujemo! Navedite mi ama jedan razlog da budem sretan u ovoj drzavi!

Nebojsa

pre 13 godina

SRBI se slazu zato sto ne razumeju sta su uopste potpisali!!! Upravo citam strane novine koje kazu: SRBIJA se i DEFINITIVNO oprostila od KOSOVA!!! O STATUSU se vise nece pregovarati!!! Sta ima vise da komentarisemo, meni je sve jasno. Pozdrav svima u SRBIJI i gledajte kako da prezivite ovu vlast koja vas vodi u sigurnu propast.

Deja Vu

pre 13 godina

Za sve koji se secaju: Dayton, Ohio, 1995 godina. Velika pobeda nase vlasti, mudre i miroljubive diplomatije, postade Srbija faktor mira i stabilnosti na Balkanu, svetla buducnost koja nas ceka iza ugla.

Istorija se ipak ponavlja.

mfpsycho

pre 13 godina

Zar je bilo potrebno toliko godina, tačnije od 1389., da se shvati da Kosovo nije Srbija? Sve su počeli Obilić i Murat, a završili Jeremić i Tadić. Priča je završena, treba deci graditi budućnost!

S.Jovanović

pre 13 godina

Niko od građana Srbije još nije video tekst Rezolucije a već nam se "puni glava" o "velikoj pobedi" u UN....
Zašto nije objavljena u medijima ?Zašto se drži u tajnosti ?

sabit

pre 13 godina

Savrseno. Najzad, po prvi put Srbija, Kosovo i Albanija se slazu.Jedino tako se mogu izgraditi dobrosusedski odnosi, uzajamno postovanje i trasiranje puta ka EU kao zajdnicki cilj zemalja Zapadnog Balkana. Srecno.

Alban

pre 13 godina

Albanci u Kosovu odavno su znali i izrekli cesto onu staru srpsku rijec: "Sila Boga ne moli"!
Trebalo bi da srpski politicari, vise puta ponavljaju da ne bi zaboravili ovo !!!
Srbi ne treba da se stide zbog slobode drugih. Stid je , ako drugome trudis da mu uzimas slobodu.
Ciao Srbio!!!

mare,kg

pre 13 godina

morali su da pristanu na kompromis i iymene rezoluciju, nisu mogli da je povuku, a nisu mogli ni da dozvole da ne bude izglasana. kompromis je keva
a sad dosta vise o kosovu!

agim

pre 13 godina

Jeremicu i Tadicu dokle bre tako jer ne vidite kako se zivi u evropu. Dosta bre vise ne mojte da glumite kao da volite tako kosovo. To je laz. Tu nema povratka to znaju i mala deca a ne vi.Radite nesto pametno za srbe pa i za komsije (kosovo) e tako mozete u evropu.Pustite kosovo ona ide dalje. ne lazite narod. agim

vlad

pre 13 godina

Ja ne razumem ljude koji ovome posvecuju previse paznje, sve je to unapred dogovoreno ko zna kad i gde, urazumite se i Srbi i Albanci i svi ostali narodi, vas niko ne pita ni o cemu pa tako ni o Kosovu!!!
Gledajte kako sebi i svojoj porodici da obezbedite lepsi i lagodniji zivot, to treba da vas zanima i nista vise od toga.

Dragan

pre 13 godina

Slicnu je pobedu "odneo" i Sloba u Rambujeu pa onda u Kumanovu.Eu kaze "da Srbija nije prihvatila amandmane nasla bi se u izolaciji".Dakle,pobedili smo jer smo pristali na njihove uslove.Ej Srbijo od Horgosa do K.Mitrovice.

Arben - Kosovo

pre 13 godina

Cak sada vasa vlast je uradila nesto za bolju buducnost Srbije i njegove omladine.

Zamislite kad danasnja deca ce uciti istoriju, ovo ce izgledati absurdno, jer i oni ce shvatiti da Sloboda je najvazjna ljudska stvar.

Vidimo se u Evropi, vidimo se u bolji buducnost, sta je proslo - proslo je - ne dozvolite da se opet desi.

Stiv

pre 13 godina

Kakva korist od rezolucije koja je fundamentalno statusno neutralna? Zašto se uopšte nije glasalo? Zato što ne ide nama na ruku, eto zašto. Nastavljaju se pregovor, traži se dijalog. A kako je taj dijalog do sada tekao? Mi hoćemo da pričamo, oni neće i trt Milojka šta sad? Možemo ovako da teglimo do beskonačnosti. Ovaj problem Kosova i Metohije se uopšte ne rešava! Kakva pobeda diplomatska? Ovo je najpogodniji način da Kosovo lagano, skoro neprimetno, na kraju postane nezavisno u potpunosti. Ovde teče vreme, a vreme ide u korist Kosovskim Albancima. Kosovo je žaba koja već dugo pliva u vodi koja se lagano greje, a to je ono što svi koji su priznali nezavisnost Kosova i Metohije i hoće, da se žaba skuva a da to niko ni ne primeti i onda je gotovo.
Drugo Evropska unija prima sebi samo one države koje su u takvom stanju, ekonomskom, kulturnom, političkom i socijalnom u saglasnosti sa evropskim standardom. Mi, ako ovakvi uđemo u EU pa mi ćemo samo da im kvarimo prosek. Mi moramo da pravimo od Srbije evropsku državu. Krenimo prvo od kulture, obrazovanja, poštovanja, reda, rada, discipline, strogih zakona, anti-korupcije, socijalne pravde.... Ako to nemamo, ništa, ali ama baš ništa neće biti od nas.

kolenica ili sendvic?

pre 13 godina

Ala ce sada da nam krene kad se ratosiljamo Kosova...
Setite se ovoga za deset godina. I da, secate li se koliko ste slavili kada su ukinute vize? Putujete li? Ja licno, iako mogu da priustim, proveo sam ove godine tri dana u jednom navratu u Sengen oblasti. U aranzmanu za koji bih i inace dobio vizu, zasto ne?
Stvarno ne vidim razlog sta ce uopste nama Srbima drzava. Mozemo ziveti dobro i kao deo Madjarske, zar ne? Bitno je da se krka.

Srđan

pre 13 godina

Konačno malo razuma i prihvatanja istine!

Molim autore komentara koji osuđuju prihvatanje rezolucije, da napišu šta je trebalo da uradimo i koje je rešenje cele situacije?!

Samo pljacka

pre 13 godina

Dogovorili smo se sa EU :

-ulje 119 din.
-mleka ce biti po 70 din.
-struja ce da poskupi samo 10%(plus 11% proletos)
-gas i grejanje ..malo kasnije.Bar 20%
--plate ce da porastu malo 20xx godine. Verovatno sa 320 na 330 E. Ako Evro ne ode mnogo.
-Prva pomoc za kola 20-30 E, obavezne zimske gume 200 E.
--povecanje poreza na imovinu 5-6 puta.(moj slucaj sa 120E na 600E.)
Ko je za takvu Evropu ?

Maksim KG

pre 13 godina

Najvaznije u svemu je ,da su prestali sukobi sa EU i USA,a da formalno Srbija nije dozivela jos jedan poraz kao kod savetodavnog misljenja MS u Hagu.
A sada ,na posao i punim plucima i jedrima prema EU i NATO,kao garnatima za nase bolje buducnosti ,pogotovu lepsu i srecniju buducnost nase dece.

Makaveli

pre 13 godina

Koja kapitulacija, koje javno ponizenje. Mislio sam da nize ne mozemo pasti, ali nasi nesposobni politicari su mi dokazali opet suprotnu stvar.
Nevidjena blamaza. Mi smo sami podneli zahtev da se Kosovo proglasi nezavisnim?! Neverovatno.

Страни плаћеник и домаћа издајица

pre 13 godina

Ово је јаче од мене...
Косово је Србија! :D
Е сад одох да видим од чега се живи, ова прича за мене је завршена.

Nenad

pre 13 godina

Necu puno da se bavim samim tekstom rezolucije, ali ovo prosto moram. Cini mi se da su nas "preveli zedne preko vode" i to iz prostog razloga sto smo ocigledno imali vecinu za prolaz naseg teksta rezolucije. Da nismo, pritisak ne bi bio ovoliki da se taj tekst promeni. Jednostavno bi nas pustili da budemo preglasani i to je to, ovako smo ispali vise nego naivni.

zoran

pre 13 godina

Pa šta bi donelo i da Generalna Skupština izglasala Rezoluciju po kojoj se BRIŠE samoproklamovana nezavisnost Kosova? Mislite li, braćo moja srBska, da bi se nešto desilo osim udaranja u talambase o moralnoj pobedi? Mislite li da bi mogli kad hoćete da sednete u auto i odete, recimo do neke srBske svetinje?
Ništa od toge ne bi se desilo...

Zna se ko u svetu trenutno vozi traktor a ko otvara kapiju i time sam vam sve rekao. A ko želi zbog toga da se baca pod točkove tog istog traktora neka ne vuče mene, moju decu i ostale sa sobom, braćo moja srBska.

Sloba

pre 13 godina

Vise se nije moglo, uradjeno je najbolje sto se moglo uraditi. Srbin sam , imam 46 godina, zadnjih 17 zivim u Holandiji. Pratim podrobno sva zbivanja od '87 naovamo, cak i previse. Zbog tih zbivanja sam i napustio zemlju, sto mi nije nimalo lako palo.
Raduje me najvise sto ponovo mladi ljudi putuju, druze se, otkrivaju druge zemlje i ljude i u njima vise ne vide samo neprijatelje vec naprotiv. Ima nade dakle. Predvidjam da ce uskoro i Albanija, kao sto je sada Turska postati za Srbe atraktivno letovaliste i to ce dati novi impuls upoznavanju naroda i kultura.
Granice nestaju, svuda ima dobrih ljudi i ovim putem ih pozdravljam.

razocarani

pre 13 godina

zar je moglo nesto bolje da se ocekuje od Tadica i njegovih NEZAMENJIVIH kompanjona Mrke, malog Ivice, Skundrica....i ostalih protagonista "zlatnih" devedesetih, jadni Zorane za sta si platio glavom......

Rasomon

pre 13 godina

Eh, sad je ostalo samo da se utvrde teritorijalne granice izmedju Kosova i Srbije, naravno ako Srbija stvarno hoce da se prikljuci EU.

Lobby

pre 13 godina

Greota, samo produzavamo glupu agoniju o Kosovu. Opet status quo i opet ce svi da drndaju u narednom periodu kako mi nikad necemo priznati nezavisnost Kosova. Bolje bi bilo da smo lepo insistirali na prvobitnoj rezoluciji, pukli na glasanju i da se ta prica konacno zavrsi. Da niko vise ne pomene Kosovo narednih 20 god a da gradjani Srbije pocnu da razmisljaju o relnim problemima koji ih muce u zivotu a ne o imaginarnom problemu Kosova koji obicnog gradjana Srbije uopste ne dotice.

katica

pre 13 godina

Opet smo POBEDILI !? I ova „pobeda“ mi liči, „ko jaje jajetu“, na onu pobedu koju je Sloba izvojevao kad je kako je sam rekao 1999g na RTS da je pobedio NATO. Manite se tih „mediskih“ „pobeda“ sa RTSa i priznajte sve RATNE PORAZE potpuno pogrešno ZACRTANE Slobine politike, pa da krenemo i mi napred iz ovog ćorsokaka u kome se nalazimo već blizu oko 30 godina. RTS je čudo, eto sinoć, da je prenos vaterpola potrajao, još koji minut, oni bi očas posla, poraz od Hrvatske pretvorili u pobedu.

Uki UN

pre 13 godina

'Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu obavezujuće za zemlje članice, ali imaju veliku političku težinu.'
Toliko o rezoluciji.

kaktus

pre 13 godina

Autogol do autogala: Neshto ne razumem zashto je ovaj Jeremic i Srbi insistiraju na nekakve pregovore kad ovaj ne mozhe da bude u istoj prostorija sa kosovarima kao da ovi imaju tifus. E da sam ja sad na mestu kosovskih celnika ne bi isto pristao da sednem u istom stolu sa tim Jeremicem koji ih prezire, znaci daljih pregovora nece biti.

Srbia!

pre 13 godina

Bolje nije moglo. Niti smo priznali nezavisnost, a priblizilii smo se EU. Srbija sada mora u Nato, da bi izbavila svoj narod od potpune propasti i sirotinje. Jadan Tadic koji je nasledio ove komplikacije, ali nekako pokusava da poboljsa zivot svojih sunarodnika. Da je mislio na samog sebe, siguran sam da bi ga izbor vodio prema Rusiji. Ovako je uneo nade za bolje.

ali uka

pre 13 godina

E pa zao mi te Vuce izgubio si ovo takmicenje.
Prvi mec procenio si protivnika pa dade sebi autogol, a u drugom mecu malo si se opametio i izvukao si neresen rezultat, Sta da mu radis takav je zivot.

spaske

pre 13 godina

Kosovski Albanci sada mogu mirno da prihvate realnost da nema ništa od stvaranja lažne države i da žale to što nisu prihvatili da žive kao sav normalan svet, već su sami sebe gurnuli u potpunu izolaciju od sveta.

Rajko Cvetkovic

pre 13 godina

Ovo je politika, da nismo najpre "zategli" sa nasom rezolucijom, ko zna kakva bi rezolucija bila na tapetu, sigurno mnogo nepovoljnija za nas. Sloba je izgubio rat i KiM, a sada se radi sto se mora na veoma malom prostoru.
Ako se sve zavrsi na podeli KiM i dobijemo dobre pare za resurse koji ce pripasti Albancima, onda je ce to biti dobar posao.
Ucimo se od Kiprana, on su gubitak svog severnog dela lavovski naplatili i jos uvek ga naplacuju. Neko ce reci to je prodaja dela teritorije, pa danas je sve za prodaju, zavisi samo koja je cena.

Predlazem da prodamo onaj deo KiM za kojim i onako ne bi znali sta da radimo. Nije lako prodati "porodicno srebro", ali kada se mora ...

Hvala "bekovskom paru" Tadic-Jeremic da dobro obavljenom poslu :))

Delija

pre 13 godina

Ma izdaja, eto pisem iz Nemacke a ovde mediji vec pisu kao Srbija prihvatila realnost i spremna na pregovore u nasoj "manjini" u republici "Kosovo" toliko o teoriji i lazima gospodina Jeremica!

Anony

pre 13 godina

Posto je problem sa priznavanjem kosova za neke bio u tome sto je dozvoljavao i drugim teritorijama "pravo" da na razne nacine pokusaju da odcepe. Eu je sa srbijom pokusao da usaglasi u vezi rezolucije da se tako nesto onemoguci u ostalim drzavama tj, da to bude izuzetak samo u slucaju srbije. Posto vise ni jedna teritorija nece biti u "opsnosti" podrska srbiji ce se iskljucivo svoditi na temelju ljubavi prema srbiji.

Dragan

pre 13 godina

dragi sugradjani budimo realni i da priznamo da kosmate za nas vise nema , i to ne za to sto smo ga izgubili vec za to sto smo ga prodali... cao

Igor

pre 13 godina

Bas kas smo se mi natezali oko rezolucije, poceli su nemiri u N. Pazaru. Ova Rezolucija nije ni dobra, ali ni losa, od izgubljene utakmice (misljenje MSPa) uspeli smo da izvucemo nereseno. Jeremic je 100% u pravu, vecina govornika sinoc je govorila u nasu korist, a Tachi i kompanija su opet napravili skandal. Svima je jasno ko je ko i ko je kakav. Nadam se da ce Jeremic nastaviti na mestu ministra, jer je najbolji kojeg smo imali ikada! Stiti nase nacionalne interese, a nije sovinista niti nacionalista u onom primitivnom smislu.

Pih

pre 13 godina

Kao prvo nitko ne kaze da ovime postajemo kandidat (zna se da su problem Mladic i Hadzic po tom pitanju). Kao drugo i da postanemo kandidat, pa sta. Koliko je ono Turska kandidat ?!?! Kandidat ili biti kandidat za kandidata ne vredi nista. Bitan je pocetak pregovora. Kao trece ako su svi zadovoljni, pa i sami Rusi onda tu nesto ne stima, osim, ako Srbija (precutno) ovime nije priznala Kosovo, pa je ocekivano da se i Rusija onda slaze.

Milomir

pre 13 godina

Mislim da je dosta ovog neravnopravnog sparingovanja. Zar ne vidi niko da nas to uništava, da nismo ravnopravni, i da već odavno ne bi smeli da ulazimo u takve sukobe, jer je to mrcvarenje protivnika. A priče o Jeremiću su pokušaj da se zaštiti od odgovornosti onaj na višoj poziciji od njega. Ostaje nejasno ko će zaštiti gradjane od tih zaštićenih političara, faktora mira i u svetu i na Balkanu.

Munze Konza

pre 13 godina

Ako su Rezolucijom zadovoljni kosmetski Albanci i sve države koje priznaju nezavisnost Kosova, ne shvatam čime Srbija treba da bude zadovoljna. Ogroman poraz politike koju vodi DS, vladavine Borisa Tadića koji je preuzeo ovlašćenja Skupštine i zvanično odustajanje od borbe za Kosmet - to su tri nepobitne činjenice u vezi Rezolucije. Osim još jedne, koje smo bili svesni i ranije, a to je da se na pravdu možeš pozivati samo ako u ruci držiš pištolj, drugačije, na žalost, ne ide. Treba učiti od Albanaca i Amerikanaca. I treba se pripremiti za identičnu situaciju kad dođe red na Vojvodinu, Rašku oblast i jug Srbije, to je sada sasvim izvesno.

istina

pre 13 godina

"Rezolucija usvojena bez glasanja"

Pa naravno da je usvojena bez glasanja, jer je u Briselu usvojena od Srbije kao spremna za potpisivanje u smislu "Take or live" To je istina te rezolucije, a ne nekava dogovaranja, zatezanja uskladjivanja i slicni bakraci izmedjiu Srbije i EZ.

bla, bla

pre 13 godina

Sad ce opet svako da tumaci po svome, nista se ovde ne menja, osim sto ne prestaje mantra o Kosovu ' a cene, a plate, od cega cemo da zivimo, to je jedino sto me interesuje a ne suplje price o Kosovu

Toleranti (Peje)

pre 13 godina

Podrzavam sva sta donese stabilnosti i poboljsanju zivota ljudi na terenu ...... ovako mozemo da zaboravimo proslost i da krecemo ka buducnost. I mi ocemo da zivimo kao svi ervropianci u svom kucu. Pozdrav iz Berlina.

bane

pre 13 godina

dragi moji prijatelji, a sta dalje? da smo iole pametni pa da se guramo da udjemo u nato i da tamo zajednicki odlucujemo sa najvecim silama u odlucivanju - koliko toliko, bila bi mnogo bolja opcija nego ova u kojoj smo objekt odlucivanja i bespomocni pasivni posmatrac koji nije u stanju da brani svoje interese. nemocni gradjani su i dalje korpa za otpatke u koju njihovi legalni predstavnici (vlasti) odlazu svoje frustracije jer nisu uspeli da ubede one koji upravljaju svetom da promene svoj stav i pomognu srbiji. to se zove gubljenje realnosti. problem je sto sami sebi necemo da pomognemo, dakle prvo u nato pa zatim u eu. niko nam nista nece pokloniti, ne treba dalje da se zaglupljujemo. i ne smemo dozvoliti da prvo kosovo udje u nato, jer ce nam dalje biti samo teze...dakle prisutni svuda u svako vreme, ukljucujuci i mediteransku uniju ako treba. dragi moji dobri ljudi.

Cimi-albanac

pre 13 godina

Zalosno je bilo sinoc, kako se postupali srpski politicari: kao u nekoj decjoj igri. Ali ipak na kraju -mudro.Ipak da vidimo sledece korake srpske politike:
-da nastavljaju sa dosadasnjem sredovekovnom misljenju ili
-da se preokrenu ka realnoscu koja vodi u bolju buducnost za sve.
Ako jesu za ovom drugom tackom, dragi susjedi-vidimo se u Evropu kao ravnopravni.
Mi smo odlucni-ici cemo!!!
Ne oklevajte se srpski narode-pridruzite se nama.

igorpl

pre 13 godina

Konačno više! Nadam se da više neće da nas dave sa tom @#$%! rezolucijom! Mislim preterali ste više svaki dan rezolucija pa rezolucija. Kao papagaji se ponavljate. Ima li nekih vedrijih tema?
E moj @#$%! narode

Bgd

pre 13 godina

Ljudi sto ste smesni sa tim sada mozemo da pocnemo da radimo na buducnosti i EU. EU nije rec. Postoje standardi u EU i to je cilj a ne da nas tamo prime. Mogli ste da pocnete i pre ovoga, nemojte da bacate smece po ulicama za pocetak. Kakve veze to ima sa Kosovom. Ne trazite alibi sadasnjoj vlasti, a bogami ni sebi. Mislite li da ce sa ovakvim npr. sudstvom ili zdravstvom da nas bilo ko primi? Kada budemo normalna drzava bez korupcije, monopola i zakonima koji se postuju, tek tad cemo moci da pristupimo u EU. To se nece desiti NIKADA, jer mocnima odgovara sve pomenuto. A ako to sve uredimo EU nam nece ni trebati.

i ovaj kamen zemlje srbije

pre 13 godina

1815 - II srpski ustanak i oslobadjanje Beogradskog pasaluka od Turaka
1913 - II balkanski rat, nakon koga Srbija ukljucuje danasnju centralnu Srbiju, Kosovo (bez Metohije koja je u sastavu Crne Gore) i Makedoniju.
Izmedju proslo 98 godina.

Bilans mrtvih pravi horor, 50% radno sposobnog stanovnistva nastradalo. Bilans finansijski niko nije pokusao da napravi.

2010 - Srbija se svega toga odrekla zbog toga sto je bitno sta ce biti sutra. 1815 godine je Srbiji bilo bitno sta ce biti za 98 godina.

Gadi mi se

Igor83

pre 13 godina

I tako ode jos jedan dio svete srpske zemlje zarad iluzije o EU. Nista me ne bi iznenadilo da i Sandzak ne "ode" uskoro takodje zarad ulaska u EU. Zar smo zaboravili sta smo sve prezivili zbog te EU i NATO-a. Koliko je neduznih civila stradalo? Ucjenjuju nas da damo nasu svetu zemlju koju su nasi preci branili vjekovima, a Tadic je dade za ulazak (malo sutra) u EU. Ja sam Srbin iz Bosne i dobro znam sta nam je dala EU i kako nas stranci ucjenjuju i sta nam rade. Nema dogovora sa teroristima a kamoli pristupanja savezu (EU,NATO) najvecim neprijateljima i ubicama srpskog naroda u novijoj istoriji. Poz braci na Kosovu iz Republike Srpske!!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Politika se kreira u narednih 10, 20 pa i više godina a u Srbiji se ona između dva mandata. DS, ali nažalost nijedna od stranaka bilo na poziciji ili u opoziciji ne zna voditi politiku na duži vremenski rok kako bi se zemlja konačno oporavila jer im nije ni stalo. Oni će opljačkati šta se još može a onda se sa koferčetom zbrisati preko granice a nama ostaviti da se bakćemo sa postojećim stanjem. Takođe nije mi jasna ni zainteresovanost naroda. Stanje je nepodnošljivo a u Srbiji nema nikakvih protesta. Dokle god narod šuti i trpi oni će još više jahati na našoj grbači.

Realista

pre 13 godina

JEDINI izlaz iz ove situacije jeste REFERENDUM! Neka narod ODLUCUJE o tome, kakvu politiku Srbija treba da ima oko Kosova i evro-integracija! Posto se sada vrlo jasno videlo da ne moze i ovo i ono, neka se narod odlucuje kojim putem hoce ka buducnosti! Tada ce sam NAROD MORATI da snosi PORAZ ili POBEDU, to je, po meni, najbolji moguci nacin za resavanje kosovskog pitanja! Naravno, postoji i ustav koji na ovo pitanje da odgovor ALI posto se taj ustav ne primenjuje vec 12 godina na teritoriju KiM i time ostao samo "mrtvo slovo na papiru" i posto je taj ustav usvojen skoro "preko noci" i na vrlo "netransparentan" nacin, neka NAROD otvoreno i vrlo transparentno pred svetom kaze sta o sve ovome misli, najbolji nacin za to jeste REFERENDUM!!!

Realko

pre 13 godina

Ovo je bio odlican potez vlasti...

Zaista ne znam zasto je Srbija pre uporno pokusavala da brani Kosovo pred medjunarodnim institucijama gde nam treba dvotrecinska vecina. Rizikovali smo neuspeh sa tim. Mi treba da vodimo samo diplomatske misije u zemljama sirom sveta, kao sto je Jeremic i cinio, da ubedjujemo pojedine zemlje da ne priznaju Kosovo.

A kosovske vlasti su te koje treba da se dokazuju pred medjunarodnim institucijama. Pustimo njih da ganjaju tu dvotrecinsku vecinu u UN. Pustimo da njihova spoljna politika dozivi neuspeh jer i za njih je tesko da ubede 2 trecine sveta da priznaju Kosovo.

Trpimir

pre 13 godina

Ljudi zna li, osim njih, neko sta tamo pise? Ceo svet zna, a mi još ne. Zar nikom ne treba da se obrate, niko bar da prodiskutuje o tome, ako ne treba da usvaja. Mnogo mi nelogicno i cudno sve. Posle autogola, za koji niko nije zamenjen, usvaja se nesto sa cime svi zadovoljni? Bojim se da smo uramili sliku. A sve se sad moze tumaciti kako kome odgovara. I da imaju svi neki osnov da se na pravu pozivaju da su u pravu! A nase ce biti istorijsko, kulturno, pravo na identitet sto kaze predsednik.

pylot

pre 13 godina

Žalim jedino za vlastitim mišljenjem koje se utopilo u zakulisnoj politici velikih sila prema malim narodima. Ipak,srećom..,jedno je izgubiti mišljenje a sasvim drugo ostati bez razuma.

vegan

pre 13 godina

Davno nisam cuo takve nebuloze izrecene od samo jednog coveka. Dokle ce taj ministar da nas bruka i dokle cemo da pravimo klovnove od sebe pred celim svetom? Zasto mediji nisu objavili intervju za BBC? Pa samo zbog toga je trebao u penziju, a kamoli za ostalo. Zalosno je da se cela EU angazovala da vadi fleke nase apsolutno nesposobne i drcne, a sve na nasu stetu, spoljne politike.

Vladimir

pre 13 godina

Meni se cini da je Srbija ovde odustala da se za pregovore sa Albancima bori u UN i pozivajuci se na medjunarodno pravo. Sada cemo, izgleda, da se oslonimo na partnerstvo sa Evropskom Unijom da bismo izdejstvovali te pregovore. Deluje mi da je u pitanju dil sa E: kad ionako oni odlucuju o svemu, onda da EU mozda "podstakne" neke pregovore, koji bi podrazumevali podelu Kosova ili specijalni status Srba na Kosovu ili nesto sl.

Alexandar

pre 13 godina

Pitanje za one koji zele prevremene izbore za predsednika: koga vi zelite na toj poziciji od potencijalnih kandidata? Kako god bilo u drugi krug bi isli Toma i Tadic. Da necete onda da glasate za Tomislava "3 dinara hleb" Nikolica?

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

Ocena o rezoluciji.Srbija je uradila nužni i bolni kompromis oko Kosova kako bi dobila medjunaarodnu podršku za svoj status u EU, i unapredila svoje odnose sa SAD.Ova rezolucija u većem delu odstupa od koncepta koji je prvobitno predat UN i bila je usvojen u parlamentu Srbije. Rezolucija je vid kompromisa izmedju opcija „nešto ili ništa” i sadašnja vlast preko nje dobija podrška EU i SAD.Istovremeno to je olakšalo i odnose unutar EU i Ruske federacije da se smanje tenzije oko Srbije i Kosova.Ova rezolucija je više pragmatska nego što je državno i nacionalnog značaja za Srbiju.Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova,ali i ne sprečva njenu integrativnu funkciju na Balkanu.Ova rezolucija je realpoliitcka nužnost vec definisane poliitke mocnih država prema Kosovu i Srbiji gde Srbija nije imala državno moć već državno prilagodjavanje medjunarodnim okolnostima.Sa državno nacionalne strane rezolucija koja je usvojena ne ide u prilog interesima srbije na Kosovu.Sa mejdunarodne strane je vid “solomonskog rešenja” koji će Tadiću i njegovj vlasti doneti olakššanje u odnosu sa EU i SAD.Izmedju državnog i nacionalnog Tadićeva politika se opredelila za državni interes očuvanja vlasti i otvaranja puta ka EU-Druga strana medalje je poraz ukupne državne politike srbije u poslednjih 20 godina.ovo je završni čin te poliitke koja je započela krajem osamdesetih godina na Kosovu i Metohiji.

Golf Club

pre 13 godina

Za aneksaciju 15% njene teritorije Albaniji, Srbija je postala EU "kandidat". Sta to znaci ? To je kao da nekom poklonis kucu da budes zapisan na "waiting list" za neki golf klub. Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku su progurali bez birokratije. Kandidatura je "open ended" znaci, moze da traje 20-30 godina. Sledeca faza ovog DS/G17+ rezima (od juce Srbija nije vise Parlamentarna Demokratija) je "prodaja" Telekoma, EPS, Aerodrom Nikola Tesla, JAT Airways. Destabilizacija i internacionalizacija severne Srbije mora da pocne pre pocetak izgradnje Juznog Toka (South Stream), 2014-2015. Mozda cete ukapirati, kao Ukrajina, da se direktor ovog eksklusivnog golf kluba zove Bernie Madoff.

toni

pre 13 godina

da li ste videli hod jeremica prema govornici. Znao je da kao najveci gubitnik u celom ovom procesu zadnji put hoda u toj zgradi. Zbogom Jeremicu. Hvala ti za sve autogolove koje si dao za tvojhu voljenu zemlju.

Aca

pre 13 godina

Naravno, ovakva rezolucija ni ne bi mogla biti usvojena da je bilo glasanja. Tadiću, majistorski si nas zavarao do samog kraja. Zbog ovoga ja te prezirem.

supervisor

pre 13 godina

Nazalost, sve ono sto su protivnici DS i njihove politike govorili u zadnjih par godina, polako se obistinjuje. Ovaj korak potpune sramote koji su ucinili zarad nekog imaginarnog pristupa EU i "poboljsanja zivota gradjana Srbije", bio je odavno predvidjen. Nazalost, sve one koji su govorili o tome su nazivali patrijotama, sovinistima, nacionalistima, nazadnima i slicno. Ljudi sada uvidjaju da je sve to istina ali je sada vec kasno. Kako ocekujemo da neko u svetu zastupa nase stavove i da brani nase interese ako je nasa vlada toliko marionetska da javno vrsi cin izdaje nacionalnih interesa i da nam se jos smeje u lice govoreci nam da su oni stali u odbranu istih. Samo da se dozovemo pameti i da ne dozvolimo kosovski scenario u slucaju Vojvodine i Raske. Pripreme su odavno pocele, za slucaj da to neko ne vidi. Ne bih voleo da za 15 godina ovu situaciju imamo kad su u pitanju Vojvodina i Raska.

Vesna

pre 13 godina

Verujem da Srbi nikada nece znati detalje pregovora... a i ne treba jer bitan je konacni ishod. Veliko postovanje i podrska sa moje strane Srpskim predstavnicima. Ali posle ove bitke slede ih sledece, dakle molim BEZ OPUSTANJA i BEZ OTPUSTANJA.

gost

pre 13 godina

mi pricamo o tom dal' je dobro ili lose to sto radimo u spoljnoj politici. i svako od nas ima pravo na svoje misljenje i ubedjenje da je ispravno to sto misli. licno ne znam, a ne znam ni ljude koji znaju kako funkcionisu UN. zbog toga ne mogu biti siguran u ispravnost nasih postupaka. ono sto mi ostaje, je da se nadam da imaju najbolje namere i znanje da to urade kako treba. moje misljenje je da se taj problem ne moze resiti preko noci, ukoliko se ne dese velike (kataklizmicke) promene moci u svetu. sve ostalo je samo moja vera i zelja za boljim.

Velickovic

pre 13 godina

Pod hitno menjati Ustav Srbije i brisati recenicu u preambuli gde pise da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Sa takvim Ustavom ne moze se u EU. Takav zahtev ce brzo stici iz EU.

Ljubivoje I

pre 13 godina

Hteo bih da prokomentarišem izjave DSS. Oni kažu da smo postali podanici EU i USA.
Sveti Otac Nikolaj za koga se kaže da je najpametniji Srbin posle Svetog Save ostavio je mnogo poruka svome narodu. Jedna od tih poruka je da mi Srbi kao malobrojni narod (ne mali) moramo biti u savezu sa brojnijim narodom. Kada gledamo sa kime treba da pravimo saveze da gledamo da bude najači u svakom pogledu.
Ako treba da se bira mislim da je sadašnja vlast dobro izabrala. Mnogo bolje i narod treba da se seti čiji smo podanici bili od 1945. pa sve do danas. Videćemo čije će akcije da skaču a čije će da padaju.
Pozdrav.

spaske

pre 13 godina

Kosovski Albanci sada mogu mirno da prihvate realnost da nema ništa od stvaranja lažne države i da žale to što nisu prihvatili da žive kao sav normalan svet, već su sami sebe gurnuli u potpunu izolaciju od sveta.

Igor

pre 13 godina

Bas kas smo se mi natezali oko rezolucije, poceli su nemiri u N. Pazaru. Ova Rezolucija nije ni dobra, ali ni losa, od izgubljene utakmice (misljenje MSPa) uspeli smo da izvucemo nereseno. Jeremic je 100% u pravu, vecina govornika sinoc je govorila u nasu korist, a Tachi i kompanija su opet napravili skandal. Svima je jasno ko je ko i ko je kakav. Nadam se da ce Jeremic nastaviti na mestu ministra, jer je najbolji kojeg smo imali ikada! Stiti nase nacionalne interese, a nije sovinista niti nacionalista u onom primitivnom smislu.

Darko

pre 13 godina

Dogovor Srbije i EU! Konačno! A vi antievropejci - lupajte minuse :)) Aj sad dosta o Kosovu, treba da obezbedimo bolju budućnost našoj deci. Naša deca neće živeti od borbe za Kosovo, niti će zahvaljujući njoj živeti bolje nego što mi danas živimo. Naša budućost se kreirala 80-ih - 90-ih godina, džabe sada kukamo. Sada je vreme da mi kreiramo budućnost našem potomstvu!

dno dna

pre 13 godina

Prodaja. Kad pocnu pregovori sa vladom kosova (koje inace ne priznajemo, ali pregovaramo sa njima), pa kad krene kaznjavanje Srbije zbog loseg ishoda pregovora jednih, pa drugih pa trecjih.. Jos cemo mi da ljubimo noge strancima puno, puno puta zbog ove prodaje danas.
Bolje sam se osecjao u drzavi koju ceo svet bombarduje nego u drzavi koja celom svetu mora da ljubi noge! Necju da zivim ovde vise!

Srbia!

pre 13 godina

Bolje nije moglo. Niti smo priznali nezavisnost, a priblizilii smo se EU. Srbija sada mora u Nato, da bi izbavila svoj narod od potpune propasti i sirotinje. Jadan Tadic koji je nasledio ove komplikacije, ali nekako pokusava da poboljsa zivot svojih sunarodnika. Da je mislio na samog sebe, siguran sam da bi ga izbor vodio prema Rusiji. Ovako je uneo nade za bolje.

Beogradjanin

pre 13 godina

Ovo je prva pametna stvar koju smo uradili posle mnooogo godina!

Bilo je potrebno da dodju najvisi evropski zvanicnici, da izlupaju samare domacim nacional-sovinistima, da oni konacno shvatili neke stvari.

Danas je ovo jedna od retkih situacija kada je Srbija delovala kao normalna zemlja i deo Evrope, a ne kao deo Azije ili Afrike.

Srbija u EU!

Rajko Cvetkovic

pre 13 godina

Ovo je politika, da nismo najpre "zategli" sa nasom rezolucijom, ko zna kakva bi rezolucija bila na tapetu, sigurno mnogo nepovoljnija za nas. Sloba je izgubio rat i KiM, a sada se radi sto se mora na veoma malom prostoru.
Ako se sve zavrsi na podeli KiM i dobijemo dobre pare za resurse koji ce pripasti Albancima, onda je ce to biti dobar posao.
Ucimo se od Kiprana, on su gubitak svog severnog dela lavovski naplatili i jos uvek ga naplacuju. Neko ce reci to je prodaja dela teritorije, pa danas je sve za prodaju, zavisi samo koja je cena.

Predlazem da prodamo onaj deo KiM za kojim i onako ne bi znali sta da radimo. Nije lako prodati "porodicno srebro", ali kada se mora ...

Hvala "bekovskom paru" Tadic-Jeremic da dobro obavljenom poslu :))

sanja

pre 13 godina

Muka mi je od ovog zamajavanja... muka mi je od od svega i svih... jesam za Evropu, ali ne po svaku cenu. Sto je mnogo, mnogo je. Jednom se mora reci "dosta", inace nismo ni sebe dostojni. Ne zelim da me bude sramota same sebe. Prekipelo mi je.

Andrija

pre 13 godina

Ma more da se razumemo... Toma, Ilic, Kostunica i sl su ogavnshtina i bash me briga sta oni kazu ili ne kazu oko rezolucije. Imam svoj mozak, ochi i razum i jasno mi je sta je uradjeno. Ne secam se ni iz istorijske literature niti iz licnog pamcenja zadnjih tridesetak godina da je neki srpski drzavnik naneo vecu sramotu Srbiji i prihvatio vece ponizenje! Tuzan sam sto zivimu zemlji bez trunke samopostovanja i dostojanstva. Klasicna banana drzava!

mfpsycho

pre 13 godina

Zar je bilo potrebno toliko godina, tačnije od 1389., da se shvati da Kosovo nije Srbija? Sve su počeli Obilić i Murat, a završili Jeremić i Tadić. Priča je završena, treba deci graditi budućnost!

Vojvodjanin

pre 13 godina

Još jednom se pokazalo da je LDP bio u pravu. Voleli mi g. Jovanovića ili ne, on je zajedničku Rezoluciju sa EU predlagao još na početku. Da je uradjeno tako, ne bi gubili vreme, trošili pare gradjana na nepotrebna putovanja bespućima planete, ne bi bili diplomatski poraženi... Ovako, Tadić je pod pritiskom, i ako to nije njegov posao pristao na novu Rezoluciju. Tek tu je pokazao nevidjeno licemerje. Otišla je sasvim druga Rezolucija u UN, od one koja je bila izglasana u Naodnoj skupštini RS. Tadić i Jeremić bi trebali podneti ostavke. Jedino LDP je imao hrabrosti da kaze istinu narodu. A narod neka veruje kome hoče.

Arben - Kosovo

pre 13 godina

Cak sada vasa vlast je uradila nesto za bolju buducnost Srbije i njegove omladine.

Zamislite kad danasnja deca ce uciti istoriju, ovo ce izgledati absurdno, jer i oni ce shvatiti da Sloboda je najvazjna ljudska stvar.

Vidimo se u Evropi, vidimo se u bolji buducnost, sta je proslo - proslo je - ne dozvolite da se opet desi.

Realko

pre 13 godina

Ovo je bio odlican potez vlasti...

Zaista ne znam zasto je Srbija pre uporno pokusavala da brani Kosovo pred medjunarodnim institucijama gde nam treba dvotrecinska vecina. Rizikovali smo neuspeh sa tim. Mi treba da vodimo samo diplomatske misije u zemljama sirom sveta, kao sto je Jeremic i cinio, da ubedjujemo pojedine zemlje da ne priznaju Kosovo.

A kosovske vlasti su te koje treba da se dokazuju pred medjunarodnim institucijama. Pustimo njih da ganjaju tu dvotrecinsku vecinu u UN. Pustimo da njihova spoljna politika dozivi neuspeh jer i za njih je tesko da ubede 2 trecine sveta da priznaju Kosovo.

sabit

pre 13 godina

Savrseno. Najzad, po prvi put Srbija, Kosovo i Albanija se slazu.Jedino tako se mogu izgraditi dobrosusedski odnosi, uzajamno postovanje i trasiranje puta ka EU kao zajdnicki cilj zemalja Zapadnog Balkana. Srecno.

Bojan

pre 13 godina

Interesantno je to da se pred GS UN zemlje poput Venecuele, Rusije, Kine, Indonezije i drugi vise zalazu za, i bolje brane nase interese od samih predstavnika Srbije.

EVROPSKE ČINJENICE

pre 13 godina

Mišo, evo nekih EKONOMSKIH ČINJENICA koje mogu da nam pomognu da zaključimo o putu Srbije.

U zadnjih 10 godina u Srbiju su najviše INVESTIRALI :
- Austrija 3,1 milijarde Evra,
- Grčka 1,7 milijardi,
- Nemačka 1,6, milijardi,
-Norveška 1,5,
-Holandija 1,4,
-Italija 900 miliona,
-Slovenija 700 miliona
-Rusija 600, -Britanija 400, -SAD 200, ..

ZAKLJUČCI:
(1). Mala Austrija sa 10 miliona stanovnika je u Srbiju finansirala TRI PUTA VIŠE nego TRI velike sile zajedno (Rusija sa 150 miliona stanovnika, Amerika sa 300 miliona stanovnika i Britanija sa 60 miliona stanovnika).!! .
(2). Mala Slovenija sa 2 miliona stanovnika, investirala je više od velike pravoslavne Rusije, čiji ambasador kaže da nas mnogo voli.
(3). Normalan i mudar čovek se dogovara sa onima koji ulažu u razvoj njegovog domaćinstva, sela, grada, države, a pazi se onih jakih i velikih, koji su kroz istoriju navikli da OTIMAJU.!!

agim

pre 13 godina

Jeremicu i Tadicu dokle bre tako jer ne vidite kako se zivi u evropu. Dosta bre vise ne mojte da glumite kao da volite tako kosovo. To je laz. Tu nema povratka to znaju i mala deca a ne vi.Radite nesto pametno za srbe pa i za komsije (kosovo) e tako mozete u evropu.Pustite kosovo ona ide dalje. ne lazite narod. agim

Srđan

pre 13 godina

Konačno malo razuma i prihvatanja istine!

Molim autore komentara koji osuđuju prihvatanje rezolucije, da napišu šta je trebalo da uradimo i koje je rešenje cele situacije?!

Cimi-albanac

pre 13 godina

Zalosno je bilo sinoc, kako se postupali srpski politicari: kao u nekoj decjoj igri. Ali ipak na kraju -mudro.Ipak da vidimo sledece korake srpske politike:
-da nastavljaju sa dosadasnjem sredovekovnom misljenju ili
-da se preokrenu ka realnoscu koja vodi u bolju buducnost za sve.
Ako jesu za ovom drugom tackom, dragi susjedi-vidimo se u Evropu kao ravnopravni.
Mi smo odlucni-ici cemo!!!
Ne oklevajte se srpski narode-pridruzite se nama.

smorena

pre 13 godina

vi kako god hocete, ali meni je dosta da slusam o kosovu, niko se nicemu nije ni nadao od ove rezolucije, pa je naskroz svejedno da li je izmenjena ili nije. ajd zdravo

Jasno kao dan

pre 13 godina

Sve je razjasnila Amerikanka. Vodiće se dijalog dveju nezavisnih država - Srbije i Kosova. Potpuni krah spoljne politike. Ko je mogao da menja Rezoluciju, koju je usvojio parlament? Ovo što se nama događa - da jedan čovek radi sve sam i da ignoriše vladu i parlament, nečuveno je. Najgore je to što po Ustavu spoljnu i unutrašnju politiku vodi vlada. Šta je Tadić radio u Briselu? Strašno. Niko ne može više da spreči ujedinjenje Kosova i Albanije, jer im to pravo, kao svim suverenim i nezavisnim državama, niko ne može uskratiti.

Toleranti (Peje)

pre 13 godina

Podrzavam sva sta donese stabilnosti i poboljsanju zivota ljudi na terenu ...... ovako mozemo da zaboravimo proslost i da krecemo ka buducnost. I mi ocemo da zivimo kao svi ervropianci u svom kucu. Pozdrav iz Berlina.

Realno

pre 13 godina

Dragi sugradjani, kako ste mislili da ce se ovaj proces odvijati?
I - mi ostavimo staru rezoluciju ne promenjenu i recimo da je cak i izglasaju, sta to menja? Da li bi tada Kosovo bilo prinudjno da rasformira svoje organe uprave i da se vrati pod nadleznost Srbije? (Cak i da se to desi, da li je Srbija spremna da ukljuci preko 2 miliona albanskog neprijateljskog stanovnistva u svoj privredno - drustveni sistem? Sa njihovim prirodnim prirastajem i sa nasim, oni bi u dogledno vreme cinili vecinu u Srbiji)
Da li bi to nateralo Ameriku i EU da povuku svoja priznanja?
Verovatno ne bi..

II - Problem je takodje bio i sto su se svih 27 clanica usaglasile o rezoluciji i sto bi Srbija odbijanjem da popusti postala izolovana u svakom smislu - politickom, ekonomskom.. Rezolucija bi dozivela debakl a mi bi opet bili na svim mogucim marginama..

A Kosovo naravno i dalje ne bi bilo pod nasom nadleznoscu..

MI JEDNOSTAVNO NISMO IMALI U OVOM TRENUTKU NI JEDNU JEDINU OPCIJU KOJA NAMA DONOSI POBEDU!!
Ova rezolucija nam daje sansu da kroz razgovor izvucemo mogucnost normalnog zivota Srba na Kosovu, dobijanje sprecijalnog statusa za Sever, eksteritorijalnog statusa za sve srpske crkve i manastire i razgovor o imovini Republike Srbije na Kosovu..
To je mnogo BOLJE od NISTA I OD IZOLACIJE!

Nadam se da cemo biti pametni I da cemo izvuci I ubrzano resavanje kandidature Srbije, ubrzanu ratifikaciju SSPa od strane pre svega Nemacke, Britanije, Francuske, Belgije I Holandije, kao I da cemo ostaviti sebi prostora da MI ne priznamo Kosovo I ostavimo mogucnost da se kroz vekove nepravda ispravi..

Ili mozda hocemo da ratujemo I ginemo svi sada? Bombardovali su nas onda sa 600 aviona, mi smo imali 21 rashodovani avion za odbranu.. Ne verujem da bi danas imali nesto vece sanse..
Budimo realni, nastavimo da se bavimo reformama Srbije po svim pitanjima

Alban

pre 13 godina

Albanci u Kosovu odavno su znali i izrekli cesto onu staru srpsku rijec: "Sila Boga ne moli"!
Trebalo bi da srpski politicari, vise puta ponavljaju da ne bi zaboravili ovo !!!
Srbi ne treba da se stide zbog slobode drugih. Stid je , ako drugome trudis da mu uzimas slobodu.
Ciao Srbio!!!

Igor83

pre 13 godina

I tako ode jos jedan dio svete srpske zemlje zarad iluzije o EU. Nista me ne bi iznenadilo da i Sandzak ne "ode" uskoro takodje zarad ulaska u EU. Zar smo zaboravili sta smo sve prezivili zbog te EU i NATO-a. Koliko je neduznih civila stradalo? Ucjenjuju nas da damo nasu svetu zemlju koju su nasi preci branili vjekovima, a Tadic je dade za ulazak (malo sutra) u EU. Ja sam Srbin iz Bosne i dobro znam sta nam je dala EU i kako nas stranci ucjenjuju i sta nam rade. Nema dogovora sa teroristima a kamoli pristupanja savezu (EU,NATO) najvecim neprijateljima i ubicama srpskog naroda u novijoj istoriji. Poz braci na Kosovu iz Republike Srpske!!

Alexandar

pre 13 godina

Pitanje za one koji zele prevremene izbore za predsednika: koga vi zelite na toj poziciji od potencijalnih kandidata? Kako god bilo u drugi krug bi isli Toma i Tadic. Da necete onda da glasate za Tomislava "3 dinara hleb" Nikolica?

Vesna

pre 13 godina

Verujem da Srbi nikada nece znati detalje pregovora... a i ne treba jer bitan je konacni ishod. Veliko postovanje i podrska sa moje strane Srpskim predstavnicima. Ali posle ove bitke slede ih sledece, dakle molim BEZ OPUSTANJA i BEZ OTPUSTANJA.

igorpl

pre 13 godina

Konačno više! Nadam se da više neće da nas dave sa tom @#$%! rezolucijom! Mislim preterali ste više svaki dan rezolucija pa rezolucija. Kao papagaji se ponavljate. Ima li nekih vedrijih tema?
E moj @#$%! narode

mare,kg

pre 13 godina

morali su da pristanu na kompromis i iymene rezoluciju, nisu mogli da je povuku, a nisu mogli ni da dozvole da ne bude izglasana. kompromis je keva
a sad dosta vise o kosovu!

navijac

pre 13 godina

Ako je ovo 0:0,znaci da smo, ukupnim rezultatom,zbog poraza od 1:0,u prethodnoj utakmici sa UCK/NATO,eliminisani iz daljeg takmicenja.Moralo je da se igra ofanzivno,jer je protivnik vec imao prednost.Selektor Tadic i ostali iz uprave - napolje!

Maksim KG

pre 13 godina

Najvaznije u svemu je ,da su prestali sukobi sa EU i USA,a da formalno Srbija nije dozivela jos jedan poraz kao kod savetodavnog misljenja MS u Hagu.
A sada ,na posao i punim plucima i jedrima prema EU i NATO,kao garnatima za nase bolje buducnosti ,pogotovu lepsu i srecniju buducnost nase dece.

Patak Dača

pre 13 godina

"Srbija je spremna za dijalog. Srbija je oduvek bila spremna za dijalog... ... ...", kazao je Jeremić."

Pod uslovom da se predstavnici Kosova prvo isteraju iz sale!
Dijalog 100%...

Lobby

pre 13 godina

Greota, samo produzavamo glupu agoniju o Kosovu. Opet status quo i opet ce svi da drndaju u narednom periodu kako mi nikad necemo priznati nezavisnost Kosova. Bolje bi bilo da smo lepo insistirali na prvobitnoj rezoluciji, pukli na glasanju i da se ta prica konacno zavrsi. Da niko vise ne pomene Kosovo narednih 20 god a da gradjani Srbije pocnu da razmisljaju o relnim problemima koji ih muce u zivotu a ne o imaginarnom problemu Kosova koji obicnog gradjana Srbije uopste ne dotice.

Страни плаћеник и домаћа издајица

pre 13 godina

Ово је јаче од мене...
Косово је Србија! :D
Е сад одох да видим од чега се живи, ова прича за мене је завршена.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Nisam ni sumnjao da će ovo biti još jedna velika diplomatska pobjeda Srbije, bez obzira da li će pobijediti štap ili šargarepa...

Samo pljacka

pre 13 godina

Dogovorili smo se sa EU :

-ulje 119 din.
-mleka ce biti po 70 din.
-struja ce da poskupi samo 10%(plus 11% proletos)
-gas i grejanje ..malo kasnije.Bar 20%
--plate ce da porastu malo 20xx godine. Verovatno sa 320 na 330 E. Ako Evro ne ode mnogo.
-Prva pomoc za kola 20-30 E, obavezne zimske gume 200 E.
--povecanje poreza na imovinu 5-6 puta.(moj slucaj sa 120E na 600E.)
Ko je za takvu Evropu ?

bane

pre 13 godina

dragi moji prijatelji, a sta dalje? da smo iole pametni pa da se guramo da udjemo u nato i da tamo zajednicki odlucujemo sa najvecim silama u odlucivanju - koliko toliko, bila bi mnogo bolja opcija nego ova u kojoj smo objekt odlucivanja i bespomocni pasivni posmatrac koji nije u stanju da brani svoje interese. nemocni gradjani su i dalje korpa za otpatke u koju njihovi legalni predstavnici (vlasti) odlazu svoje frustracije jer nisu uspeli da ubede one koji upravljaju svetom da promene svoj stav i pomognu srbiji. to se zove gubljenje realnosti. problem je sto sami sebi necemo da pomognemo, dakle prvo u nato pa zatim u eu. niko nam nista nece pokloniti, ne treba dalje da se zaglupljujemo. i ne smemo dozvoliti da prvo kosovo udje u nato, jer ce nam dalje biti samo teze...dakle prisutni svuda u svako vreme, ukljucujuci i mediteransku uniju ako treba. dragi moji dobri ljudi.

Dragan

pre 13 godina

dragi sugradjani budimo realni i da priznamo da kosmate za nas vise nema , i to ne za to sto smo ga izgubili vec za to sto smo ga prodali... cao

kolenica ili sendvic?

pre 13 godina

Ala ce sada da nam krene kad se ratosiljamo Kosova...
Setite se ovoga za deset godina. I da, secate li se koliko ste slavili kada su ukinute vize? Putujete li? Ja licno, iako mogu da priustim, proveo sam ove godine tri dana u jednom navratu u Sengen oblasti. U aranzmanu za koji bih i inace dobio vizu, zasto ne?
Stvarno ne vidim razlog sta ce uopste nama Srbima drzava. Mozemo ziveti dobro i kao deo Madjarske, zar ne? Bitno je da se krka.

Nenad

pre 13 godina

Necu puno da se bavim samim tekstom rezolucije, ali ovo prosto moram. Cini mi se da su nas "preveli zedne preko vode" i to iz prostog razloga sto smo ocigledno imali vecinu za prolaz naseg teksta rezolucije. Da nismo, pritisak ne bi bio ovoliki da se taj tekst promeni. Jednostavno bi nas pustili da budemo preglasani i to je to, ovako smo ispali vise nego naivni.

kaktus

pre 13 godina

Autogol do autogala: Neshto ne razumem zashto je ovaj Jeremic i Srbi insistiraju na nekakve pregovore kad ovaj ne mozhe da bude u istoj prostorija sa kosovarima kao da ovi imaju tifus. E da sam ja sad na mestu kosovskih celnika ne bi isto pristao da sednem u istom stolu sa tim Jeremicem koji ih prezire, znaci daljih pregovora nece biti.

vlad

pre 13 godina

Ja ne razumem ljude koji ovome posvecuju previse paznje, sve je to unapred dogovoreno ko zna kad i gde, urazumite se i Srbi i Albanci i svi ostali narodi, vas niko ne pita ni o cemu pa tako ni o Kosovu!!!
Gledajte kako sebi i svojoj porodici da obezbedite lepsi i lagodniji zivot, to treba da vas zanima i nista vise od toga.

bla, bla

pre 13 godina

Sad ce opet svako da tumaci po svome, nista se ovde ne menja, osim sto ne prestaje mantra o Kosovu ' a cene, a plate, od cega cemo da zivimo, to je jedino sto me interesuje a ne suplje price o Kosovu

vegan

pre 13 godina

Davno nisam cuo takve nebuloze izrecene od samo jednog coveka. Dokle ce taj ministar da nas bruka i dokle cemo da pravimo klovnove od sebe pred celim svetom? Zasto mediji nisu objavili intervju za BBC? Pa samo zbog toga je trebao u penziju, a kamoli za ostalo. Zalosno je da se cela EU angazovala da vadi fleke nase apsolutno nesposobne i drcne, a sve na nasu stetu, spoljne politike.

Nenad-EU

pre 13 godina

Ne mogu da verujem kad citam neke komentare ovde. Dobro se secam '99 sam ziveo u Srbiji kad je SM potpisao kapitulaciju i povukao vojsku sa Kosmeta. Vojska i policija su se povlacili dok su ih Albanci gadjali svime i svacim. Tada nikom u centralnoj Srbiji nije smetalo da gleda takve ponizavajuce prizore, vec su svi slavili kraj bombardovanja. Dok je bio rat glavni huskaci u "mom" gradu su se izvlacili mobilizacije i odlska na Kosmet na bilo koj nacin. To je nekad bilo, a sad... Proslo je 11 godina, u medjuvremenu su Albanci lobirali i gradili drzavu u pravom smislu te reci, OTKUPLJIVALI zemlju od Srba koji su stanove pokupovali po centralnoj Srbiji, cinjenica je da nikom nije stalo do Kosmeta. Odjednom sad se opet javljaju huskaci koji kazu da treba zaratiti sa svima zbog istog pitanja. Nema nista lose u tome sto su se dogovorili sa EU, naprotiv jer nas politika p***nja uz vetar nigde nije odvela. Zbog tih konfrontacija sa svetom smo gubili uvek mnogo vise nego sto su prvobitno trazili od nas (primer RSK). Prva rezolucija i da je prosla nama ne bi nista dobro donela. Koristi ne bi imali a steta bi bila velika. Jedino sto bi ta rezolucija mogla da ima uticaj da par nebitnih drzava nikada ne prizna nezavisnost sto njima, cinjenica je nije ni bitno kad vec imaju punu podrsku Amerike. Ko je nama kriv sto nismo saradjivali sa Amerima, mogli smo i mi da je imamo. Srbija je kao dete koje se sa tatom (EU/USA) stalno svadja i ima posledice uskracivanja dzeparca, mama (Rusija) nas voli ali sto dalje od sebe.

DNekstDzen

pre 13 godina

Bravo za ovaj uspeh nase diplomatije. A sada odmah dalje u borbu, pravo na intergalakticki sud pravde. Prica se da su nam i Kirk i Zan-Luk Pikar naklonjenji, dok su Spok i Data, nazalost, protiv.

Нина

pre 13 godina

Резолиција је толико разводњена да је изгубила било какав значај и зато није било разлога ни да се гласа. Још гора варијанта него да ју је Србија повукла. Овако смо испали и глупи и слаби, и уцењени, и издајице. Срамота до неба! 97YM8

zoran

pre 13 godina

Pa šta bi donelo i da Generalna Skupština izglasala Rezoluciju po kojoj se BRIŠE samoproklamovana nezavisnost Kosova? Mislite li, braćo moja srBska, da bi se nešto desilo osim udaranja u talambase o moralnoj pobedi? Mislite li da bi mogli kad hoćete da sednete u auto i odete, recimo do neke srBske svetinje?
Ništa od toge ne bi se desilo...

Zna se ko u svetu trenutno vozi traktor a ko otvara kapiju i time sam vam sve rekao. A ko želi zbog toga da se baca pod točkove tog istog traktora neka ne vuče mene, moju decu i ostale sa sobom, braćo moja srBska.

Sloba

pre 13 godina

Vise se nije moglo, uradjeno je najbolje sto se moglo uraditi. Srbin sam , imam 46 godina, zadnjih 17 zivim u Holandiji. Pratim podrobno sva zbivanja od '87 naovamo, cak i previse. Zbog tih zbivanja sam i napustio zemlju, sto mi nije nimalo lako palo.
Raduje me najvise sto ponovo mladi ljudi putuju, druze se, otkrivaju druge zemlje i ljude i u njima vise ne vide samo neprijatelje vec naprotiv. Ima nade dakle. Predvidjam da ce uskoro i Albanija, kao sto je sada Turska postati za Srbe atraktivno letovaliste i to ce dati novi impuls upoznavanju naroda i kultura.
Granice nestaju, svuda ima dobrih ljudi i ovim putem ih pozdravljam.

Rasomon

pre 13 godina

Eh, sad je ostalo samo da se utvrde teritorijalne granice izmedju Kosova i Srbije, naravno ako Srbija stvarno hoce da se prikljuci EU.

Makaveli

pre 13 godina

Koja kapitulacija, koje javno ponizenje. Mislio sam da nize ne mozemo pasti, ali nasi nesposobni politicari su mi dokazali opet suprotnu stvar.
Nevidjena blamaza. Mi smo sami podneli zahtev da se Kosovo proglasi nezavisnim?! Neverovatno.

Deja Vu

pre 13 godina

Za sve koji se secaju: Dayton, Ohio, 1995 godina. Velika pobeda nase vlasti, mudre i miroljubive diplomatije, postade Srbija faktor mira i stabilnosti na Balkanu, svetla buducnost koja nas ceka iza ugla.

Istorija se ipak ponavlja.

Dragan

pre 13 godina

Slicnu je pobedu "odneo" i Sloba u Rambujeu pa onda u Kumanovu.Eu kaze "da Srbija nije prihvatila amandmane nasla bi se u izolaciji".Dakle,pobedili smo jer smo pristali na njihove uslove.Ej Srbijo od Horgosa do K.Mitrovice.

Ljubivoje I

pre 13 godina

Hteo bih da prokomentarišem izjave DSS. Oni kažu da smo postali podanici EU i USA.
Sveti Otac Nikolaj za koga se kaže da je najpametniji Srbin posle Svetog Save ostavio je mnogo poruka svome narodu. Jedna od tih poruka je da mi Srbi kao malobrojni narod (ne mali) moramo biti u savezu sa brojnijim narodom. Kada gledamo sa kime treba da pravimo saveze da gledamo da bude najači u svakom pogledu.
Ako treba da se bira mislim da je sadašnja vlast dobro izabrala. Mnogo bolje i narod treba da se seti čiji smo podanici bili od 1945. pa sve do danas. Videćemo čije će akcije da skaču a čije će da padaju.
Pozdrav.

Nebojsa

pre 13 godina

SRBI se slazu zato sto ne razumeju sta su uopste potpisali!!! Upravo citam strane novine koje kazu: SRBIJA se i DEFINITIVNO oprostila od KOSOVA!!! O STATUSU se vise nece pregovarati!!! Sta ima vise da komentarisemo, meni je sve jasno. Pozdrav svima u SRBIJI i gledajte kako da prezivite ovu vlast koja vas vodi u sigurnu propast.

Vladimir

pre 13 godina

Meni se cini da je Srbija ovde odustala da se za pregovore sa Albancima bori u UN i pozivajuci se na medjunarodno pravo. Sada cemo, izgleda, da se oslonimo na partnerstvo sa Evropskom Unijom da bismo izdejstvovali te pregovore. Deluje mi da je u pitanju dil sa E: kad ionako oni odlucuju o svemu, onda da EU mozda "podstakne" neke pregovore, koji bi podrazumevali podelu Kosova ili specijalni status Srba na Kosovu ili nesto sl.

Delija

pre 13 godina

Ma izdaja, eto pisem iz Nemacke a ovde mediji vec pisu kao Srbija prihvatila realnost i spremna na pregovore u nasoj "manjini" u republici "Kosovo" toliko o teoriji i lazima gospodina Jeremica!

ali uka

pre 13 godina

E pa zao mi te Vuce izgubio si ovo takmicenje.
Prvi mec procenio si protivnika pa dade sebi autogol, a u drugom mecu malo si se opametio i izvukao si neresen rezultat, Sta da mu radis takav je zivot.

Realista

pre 13 godina

JEDINI izlaz iz ove situacije jeste REFERENDUM! Neka narod ODLUCUJE o tome, kakvu politiku Srbija treba da ima oko Kosova i evro-integracija! Posto se sada vrlo jasno videlo da ne moze i ovo i ono, neka se narod odlucuje kojim putem hoce ka buducnosti! Tada ce sam NAROD MORATI da snosi PORAZ ili POBEDU, to je, po meni, najbolji moguci nacin za resavanje kosovskog pitanja! Naravno, postoji i ustav koji na ovo pitanje da odgovor ALI posto se taj ustav ne primenjuje vec 12 godina na teritoriju KiM i time ostao samo "mrtvo slovo na papiru" i posto je taj ustav usvojen skoro "preko noci" i na vrlo "netransparentan" nacin, neka NAROD otvoreno i vrlo transparentno pred svetom kaze sta o sve ovome misli, najbolji nacin za to jeste REFERENDUM!!!

Golf Club

pre 13 godina

Za aneksaciju 15% njene teritorije Albaniji, Srbija je postala EU "kandidat". Sta to znaci ? To je kao da nekom poklonis kucu da budes zapisan na "waiting list" za neki golf klub. Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku su progurali bez birokratije. Kandidatura je "open ended" znaci, moze da traje 20-30 godina. Sledeca faza ovog DS/G17+ rezima (od juce Srbija nije vise Parlamentarna Demokratija) je "prodaja" Telekoma, EPS, Aerodrom Nikola Tesla, JAT Airways. Destabilizacija i internacionalizacija severne Srbije mora da pocne pre pocetak izgradnje Juznog Toka (South Stream), 2014-2015. Mozda cete ukapirati, kao Ukrajina, da se direktor ovog eksklusivnog golf kluba zove Bernie Madoff.

Munze Konza

pre 13 godina

Ako su Rezolucijom zadovoljni kosmetski Albanci i sve države koje priznaju nezavisnost Kosova, ne shvatam čime Srbija treba da bude zadovoljna. Ogroman poraz politike koju vodi DS, vladavine Borisa Tadića koji je preuzeo ovlašćenja Skupštine i zvanično odustajanje od borbe za Kosmet - to su tri nepobitne činjenice u vezi Rezolucije. Osim još jedne, koje smo bili svesni i ranije, a to je da se na pravdu možeš pozivati samo ako u ruci držiš pištolj, drugačije, na žalost, ne ide. Treba učiti od Albanaca i Amerikanaca. I treba se pripremiti za identičnu situaciju kad dođe red na Vojvodinu, Rašku oblast i jug Srbije, to je sada sasvim izvesno.

Tomislav Kresovic

pre 13 godina

Ocena o rezoluciji.Srbija je uradila nužni i bolni kompromis oko Kosova kako bi dobila medjunaarodnu podršku za svoj status u EU, i unapredila svoje odnose sa SAD.Ova rezolucija u većem delu odstupa od koncepta koji je prvobitno predat UN i bila je usvojen u parlamentu Srbije. Rezolucija je vid kompromisa izmedju opcija „nešto ili ništa” i sadašnja vlast preko nje dobija podrška EU i SAD.Istovremeno to je olakšalo i odnose unutar EU i Ruske federacije da se smanje tenzije oko Srbije i Kosova.Ova rezolucija je više pragmatska nego što je državno i nacionalnog značaja za Srbiju.Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova,ali i ne sprečva njenu integrativnu funkciju na Balkanu.Ova rezolucija je realpoliitcka nužnost vec definisane poliitke mocnih država prema Kosovu i Srbiji gde Srbija nije imala državno moć već državno prilagodjavanje medjunarodnim okolnostima.Sa državno nacionalne strane rezolucija koja je usvojena ne ide u prilog interesima srbije na Kosovu.Sa mejdunarodne strane je vid “solomonskog rešenja” koji će Tadiću i njegovj vlasti doneti olakššanje u odnosu sa EU i SAD.Izmedju državnog i nacionalnog Tadićeva politika se opredelila za državni interes očuvanja vlasti i otvaranja puta ka EU-Druga strana medalje je poraz ukupne državne politike srbije u poslednjih 20 godina.ovo je završni čin te poliitke koja je započela krajem osamdesetih godina na Kosovu i Metohiji.

Stiv

pre 13 godina

Kakva korist od rezolucije koja je fundamentalno statusno neutralna? Zašto se uopšte nije glasalo? Zato što ne ide nama na ruku, eto zašto. Nastavljaju se pregovor, traži se dijalog. A kako je taj dijalog do sada tekao? Mi hoćemo da pričamo, oni neće i trt Milojka šta sad? Možemo ovako da teglimo do beskonačnosti. Ovaj problem Kosova i Metohije se uopšte ne rešava! Kakva pobeda diplomatska? Ovo je najpogodniji način da Kosovo lagano, skoro neprimetno, na kraju postane nezavisno u potpunosti. Ovde teče vreme, a vreme ide u korist Kosovskim Albancima. Kosovo je žaba koja već dugo pliva u vodi koja se lagano greje, a to je ono što svi koji su priznali nezavisnost Kosova i Metohije i hoće, da se žaba skuva a da to niko ni ne primeti i onda je gotovo.
Drugo Evropska unija prima sebi samo one države koje su u takvom stanju, ekonomskom, kulturnom, političkom i socijalnom u saglasnosti sa evropskim standardom. Mi, ako ovakvi uđemo u EU pa mi ćemo samo da im kvarimo prosek. Mi moramo da pravimo od Srbije evropsku državu. Krenimo prvo od kulture, obrazovanja, poštovanja, reda, rada, discipline, strogih zakona, anti-korupcije, socijalne pravde.... Ako to nemamo, ništa, ali ama baš ništa neće biti od nas.

S.Jovanović

pre 13 godina

Niko od građana Srbije još nije video tekst Rezolucije a već nam se "puni glava" o "velikoj pobedi" u UN....
Zašto nije objavljena u medijima ?Zašto se drži u tajnosti ?

Sancho pansa

pre 13 godina

Jeremic se buni sta je Kosovska delegacija bila prisutna (makar kao gosti) a sa druge strane oce da pregovara sa njima?
I uopste, ponovio je da nikad necemo priznat Kosvo, ali moramo pregovarat!
O cemu?
Nemojte nas stalno lagat, tako je bila i crvena crta ispod koje se ne ide, pa se evo ide!
Toliko ste nas izbudalili, da vise nijedan gradjanin ove zemlje ne moze da kaze da zna sta mu vlast zeli i koji su konacni i iskreni ciljevi. Sve sta kazete danas, sutra vise ne vredi -inostrana politika, unutarnja politika, ekonomija, privreda... sve se to bazira na nekim imaginacijama i mitovima! Grade se vecno neki putevi, infrastuktura, otvaraju gradilista - rezultati nikakvi! Poskupljuju osnovne namirnice kako se ko seti! Energenti poskupljuju i do 40% u mahu i nikom nista!
Kosovo? Odma mi se vrati cir u stomaku, kad cujem tu rec!!!I sad mi vi politicari, tajkuni, birokrati... objasnite zasto da vam ista verujemo! Navedite mi ama jedan razlog da budem sretan u ovoj drzavi!

katica

pre 13 godina

Opet smo POBEDILI !? I ova „pobeda“ mi liči, „ko jaje jajetu“, na onu pobedu koju je Sloba izvojevao kad je kako je sam rekao 1999g na RTS da je pobedio NATO. Manite se tih „mediskih“ „pobeda“ sa RTSa i priznajte sve RATNE PORAZE potpuno pogrešno ZACRTANE Slobine politike, pa da krenemo i mi napred iz ovog ćorsokaka u kome se nalazimo već blizu oko 30 godina. RTS je čudo, eto sinoć, da je prenos vaterpola potrajao, još koji minut, oni bi očas posla, poraz od Hrvatske pretvorili u pobedu.

i ovaj kamen zemlje srbije

pre 13 godina

1815 - II srpski ustanak i oslobadjanje Beogradskog pasaluka od Turaka
1913 - II balkanski rat, nakon koga Srbija ukljucuje danasnju centralnu Srbiju, Kosovo (bez Metohije koja je u sastavu Crne Gore) i Makedoniju.
Izmedju proslo 98 godina.

Bilans mrtvih pravi horor, 50% radno sposobnog stanovnistva nastradalo. Bilans finansijski niko nije pokusao da napravi.

2010 - Srbija se svega toga odrekla zbog toga sto je bitno sta ce biti sutra. 1815 godine je Srbiji bilo bitno sta ce biti za 98 godina.

Gadi mi se

pylot

pre 13 godina

Žalim jedino za vlastitim mišljenjem koje se utopilo u zakulisnoj politici velikih sila prema malim narodima. Ipak,srećom..,jedno je izgubiti mišljenje a sasvim drugo ostati bez razuma.

Oko sokolovo

pre 13 godina

Odgledao sam snimak govora Jeremica na RTS. Najbolji mi je nas ambasador, koji cacka usi dok ministar govori. To mi je postalo simbol ove politike.

supervisor

pre 13 godina

Nazalost, sve ono sto su protivnici DS i njihove politike govorili u zadnjih par godina, polako se obistinjuje. Ovaj korak potpune sramote koji su ucinili zarad nekog imaginarnog pristupa EU i "poboljsanja zivota gradjana Srbije", bio je odavno predvidjen. Nazalost, sve one koji su govorili o tome su nazivali patrijotama, sovinistima, nacionalistima, nazadnima i slicno. Ljudi sada uvidjaju da je sve to istina ali je sada vec kasno. Kako ocekujemo da neko u svetu zastupa nase stavove i da brani nase interese ako je nasa vlada toliko marionetska da javno vrsi cin izdaje nacionalnih interesa i da nam se jos smeje u lice govoreci nam da su oni stali u odbranu istih. Samo da se dozovemo pameti i da ne dozvolimo kosovski scenario u slucaju Vojvodine i Raske. Pripreme su odavno pocele, za slucaj da to neko ne vidi. Ne bih voleo da za 15 godina ovu situaciju imamo kad su u pitanju Vojvodina i Raska.

Velickovic

pre 13 godina

Pod hitno menjati Ustav Srbije i brisati recenicu u preambuli gde pise da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Sa takvim Ustavom ne moze se u EU. Takav zahtev ce brzo stici iz EU.

Anony

pre 13 godina

Posto je problem sa priznavanjem kosova za neke bio u tome sto je dozvoljavao i drugim teritorijama "pravo" da na razne nacine pokusaju da odcepe. Eu je sa srbijom pokusao da usaglasi u vezi rezolucije da se tako nesto onemoguci u ostalim drzavama tj, da to bude izuzetak samo u slucaju srbije. Posto vise ni jedna teritorija nece biti u "opsnosti" podrska srbiji ce se iskljucivo svoditi na temelju ljubavi prema srbiji.

razocarani

pre 13 godina

zar je moglo nesto bolje da se ocekuje od Tadica i njegovih NEZAMENJIVIH kompanjona Mrke, malog Ivice, Skundrica....i ostalih protagonista "zlatnih" devedesetih, jadni Zorane za sta si platio glavom......

toni

pre 13 godina

da li ste videli hod jeremica prema govornici. Znao je da kao najveci gubitnik u celom ovom procesu zadnji put hoda u toj zgradi. Zbogom Jeremicu. Hvala ti za sve autogolove koje si dao za tvojhu voljenu zemlju.

pedja.d

pre 13 godina

Ok, trazili smo misljenje suda pravde i dobili ga.
Trazili smo rezoluciju i dobili je.
Da li moze neko da mi objasni cemu sve ovo i koje smo to konkretne rezultate dobili to jest u cemu je sada pozicija Srbije u odnosu na nezavisno Kosovo bolja?

Aca

pre 13 godina

Naravno, ovakva rezolucija ni ne bi mogla biti usvojena da je bilo glasanja. Tadiću, majistorski si nas zavarao do samog kraja. Zbog ovoga ja te prezirem.

Milomir

pre 13 godina

Mislim da je dosta ovog neravnopravnog sparingovanja. Zar ne vidi niko da nas to uništava, da nismo ravnopravni, i da već odavno ne bi smeli da ulazimo u takve sukobe, jer je to mrcvarenje protivnika. A priče o Jeremiću su pokušaj da se zaštiti od odgovornosti onaj na višoj poziciji od njega. Ostaje nejasno ko će zaštiti gradjane od tih zaštićenih političara, faktora mira i u svetu i na Balkanu.

istina

pre 13 godina

"Rezolucija usvojena bez glasanja"

Pa naravno da je usvojena bez glasanja, jer je u Briselu usvojena od Srbije kao spremna za potpisivanje u smislu "Take or live" To je istina te rezolucije, a ne nekava dogovaranja, zatezanja uskladjivanja i slicni bakraci izmedjiu Srbije i EZ.

Bgd

pre 13 godina

Ljudi sto ste smesni sa tim sada mozemo da pocnemo da radimo na buducnosti i EU. EU nije rec. Postoje standardi u EU i to je cilj a ne da nas tamo prime. Mogli ste da pocnete i pre ovoga, nemojte da bacate smece po ulicama za pocetak. Kakve veze to ima sa Kosovom. Ne trazite alibi sadasnjoj vlasti, a bogami ni sebi. Mislite li da ce sa ovakvim npr. sudstvom ili zdravstvom da nas bilo ko primi? Kada budemo normalna drzava bez korupcije, monopola i zakonima koji se postuju, tek tad cemo moci da pristupimo u EU. To se nece desiti NIKADA, jer mocnima odgovara sve pomenuto. A ako to sve uredimo EU nam nece ni trebati.

Uki UN

pre 13 godina

'Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu obavezujuće za zemlje članice, ali imaju veliku političku težinu.'
Toliko o rezoluciji.

Trpimir

pre 13 godina

Ljudi zna li, osim njih, neko sta tamo pise? Ceo svet zna, a mi još ne. Zar nikom ne treba da se obrate, niko bar da prodiskutuje o tome, ako ne treba da usvaja. Mnogo mi nelogicno i cudno sve. Posle autogola, za koji niko nije zamenjen, usvaja se nesto sa cime svi zadovoljni? Bojim se da smo uramili sliku. A sve se sad moze tumaciti kako kome odgovara. I da imaju svi neki osnov da se na pravu pozivaju da su u pravu! A nase ce biti istorijsko, kulturno, pravo na identitet sto kaze predsednik.

gost

pre 13 godina

mi pricamo o tom dal' je dobro ili lose to sto radimo u spoljnoj politici. i svako od nas ima pravo na svoje misljenje i ubedjenje da je ispravno to sto misli. licno ne znam, a ne znam ni ljude koji znaju kako funkcionisu UN. zbog toga ne mogu biti siguran u ispravnost nasih postupaka. ono sto mi ostaje, je da se nadam da imaju najbolje namere i znanje da to urade kako treba. moje misljenje je da se taj problem ne moze resiti preko noci, ukoliko se ne dese velike (kataklizmicke) promene moci u svetu. sve ostalo je samo moja vera i zelja za boljim.

Pih

pre 13 godina

Kao prvo nitko ne kaze da ovime postajemo kandidat (zna se da su problem Mladic i Hadzic po tom pitanju). Kao drugo i da postanemo kandidat, pa sta. Koliko je ono Turska kandidat ?!?! Kandidat ili biti kandidat za kandidata ne vredi nista. Bitan je pocetak pregovora. Kao trece ako su svi zadovoljni, pa i sami Rusi onda tu nesto ne stima, osim, ako Srbija (precutno) ovime nije priznala Kosovo, pa je ocekivano da se i Rusija onda slaze.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Politika se kreira u narednih 10, 20 pa i više godina a u Srbiji se ona između dva mandata. DS, ali nažalost nijedna od stranaka bilo na poziciji ili u opoziciji ne zna voditi politiku na duži vremenski rok kako bi se zemlja konačno oporavila jer im nije ni stalo. Oni će opljačkati šta se još može a onda se sa koferčetom zbrisati preko granice a nama ostaviti da se bakćemo sa postojećim stanjem. Takođe nije mi jasna ni zainteresovanost naroda. Stanje je nepodnošljivo a u Srbiji nema nikakvih protesta. Dokle god narod šuti i trpi oni će još više jahati na našoj grbači.