Utorak, 07.09.2010.

00:04

Za pola Telekoma 1,6 mlrd. evra?

Tender za prodaju dela akcija u domaćoj kompaniji Telekom Srbija trebalo bi da bude raspisan do kraja oktobra,

Izvor: Blic

Za pola Telekoma 1,6 mlrd. evra? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Prle

pre 13 godina

Umesto da dovedu najbolje strucnjake u zemlji iz oblasti telekomunikacija na celo Telekoma pa da za nekoliko godina mi kupujemo telekomunikacione kompanije po svetu i tako donosimo svojoj zemlji veliko bogatstvo (Norvezani kazu da ce telekomunikacije u buducnosti biti ono sto je nafta vec decenijama) oni ce da prodaju najuspesniju i najperspektivniju srpsku kompaniju!!!

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(pazljivi citalac, 7. septembar 2010 10:07)

Sve sto si ti naveo je stvar vodjenja firme.
Niko ne negira da se firma lose vodi (mada i pored loseg vodjenja ima ogroman dobitak), menadzment (posebno ovaj poslednji u polsedn je 3 godine) unistava firmu, uradjene su 3 REORGANIZACIJE, pare se izvlace na sve moguce nacine, uniforme zaposlenima se menjaju na 6 meseci, rentiraju se auta od nekih agencija, kupuju se neki softveri koji nikad ne profunkcionisu...

Samo radom, zalaganjem i pritiskom nizeg menadzmenta firma uspeva da posluje pozitivno.

Ali ne prodaje se celo stado zato sto imas loseg cobanina!

To nije razlog za prodaju, to je razlog za promenu menadzmenta, ko kaze da nemoze da se dovede normalan menadzment, da u ovoj drzavi nema niko posten?

Dovedes dobar menadzment, postavis mu ciljeve (povecanje broja korisnika, poboljsanje usluge, efikasnost, smanjenje troskova...) das mu odlicnu platu, ako ispuni ciljeve das menadzmentu bonus od 10 miliona evra.
Ako ne ispuni ciljeve promenis menadzment!

Sve je veoma prosto samo se mi pravimo naivni!

(Sale, 7. septembar 2010 13:38)

Ne stoji nikakva stranka iza mene, procackas neke stvari na internetu, popricas sa ljudima koji znaju vise od tebe i na kraju saberes 2+2!

srndach

pre 13 godina

Ako prodaju Telekom, eto nas na ulici, zajedno sa svima onima koji ostanu bez posla i onima kojima poskupi pretplata, i onima kojima lose radi internet i svima u Srbiji !!!

zdrav razum

pre 13 godina

Ne radi se ovde o količini novca koji treba da dobije država od kupca telekoma. Ovde se radi o značaju ove kompanije za kompletan razvoj zemlje.

- Netačno je da Telekom ne može da izdržava samog sebe
- Netačno je da druge svetske telekomunikacione kmpanije nemaju slične probleme kao Telekom
- Naš društveni, kulturni i sportski život je debelo finansiran od strane Telekoma, pa samom prodajom bi izgubili tako nešto
- Nikad se ne prodaje ono što donosi pare
- Treba promeniti određene članove menadžmenta za bolju uslugu
- Svaka usluga će biti mnogo skuplja kod stranog vlasnika, jer je njemu jedino profit u interesu a ne i razvoj zemlje
-Domaći dobavljači i radna snaga oko Telekoma će izgubiti posao, što je šteta i po samu državu

Privatizacija nije političko , već isključivo ekonomsko pitanje, zato bi trebala da se primenjuje samo ako država tj. poreski obveznici nemaju korist od državnog vlasništva jedne kompanije.

volim patagoniju

pre 13 godina

Da ima ikakve ozbiljne struje u vodjstvu drzave ne bi dozvolili da se proda jedna od retkih mega profitabilnih firmi u drzavi u kojoj nista znacajnije ne radi i nista znacajnije se ne desava na polju da se nesto pokrene po tom pitanju (samo naivni mogu poverovati da ce pokrenuti industriju s prodajom Telekoma).
Da su ozbiljni, vec bi napravili strategiju razvoja Telekoma, a firmu bi vodili najbolji vanstranacki strucnjaci i Telekom bi bio kao Telenor Norveskoj, nesto sto nije na prodaju nikome.
Ali posto nas ne vode ozbiljni ljudi, vec kratkovidi avanturisti-oportunisti, sledi nam prodaja i marketing kako je cena necega sto zapravo nema cenu prodato po sjajnoj ceni.
I naravno, pred izbore lova penzionerima.

Daki

pre 13 godina

Evo upravo Bloomberg javlja da je egipatska kompanija iz oblasti telekomunikacija spremna da ponudi eur 15 milijardi i jednu piramidu za telekom.
Provereno!

pazljivi citalac

pre 13 godina

Zašto treba prodati Telekom:
- zato što je zadnja telekomunikaciona firma u Evropi koja ima dvojnike, i još od 2003. uporno iz godine u godinu obećava da će ih razdvojiti za godinu-dve
- zato što ne može da se nosi sa kablovskom konkurencijom - i to ne samo SBB-om, već i drugim firmama poput Ikoma, Radijus vektora, PTT KDS-a, PTT NS-a itd. - koja nudi tri ili četiri puta brže pakete po istoj ceni
- zato što u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj u dobrom delu gradova postoji optički internet do korisnika ili barem optika dovedena do zgrada što podrazumeva brzine koje se mere desetinama i stotinama megabita po cenama od desetak do dvadeset evra, pa zašto ne bi i kod nas
- zato što će Telekom Srpske po sadašnjoj profitnoj stopi naš novac uložen u kupovinu vratiti tek za tridesetak godina
- zato što je m:tel u Crnoj Gori gubitaš čiji se udeo na tržištu mobilne telefonije značajno smanjio u poslednjih godinu dana (sa 29 na 25 posto), a udeo u fiksnoj telefoniji i širokopojasnom internetu je na nivou statističke greške i iznosi par procenata
- zato što u Crnoj Gori koja ima 10x manje stanovnika od nas ima više IPTV priključaka (kod tamošnjeg Telekoma koji je u vlasništvu Nemaca) nego u celoj Srbiji
- zato što Telekom guši konkurenciju (ne dopušta malim provajderima da priključuju nove ADSL korisnike, već ih gotovo sve preuzima za sebe falsifikujući podatke o tehničkim uslovima koje šalje zainteresovanim provajderima, videti više ovde: http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=60660 )

Ukratko, Telekom treba prodati zato što ne ume da posluje na liberalizovanom tržištu i zato jer koči razvoj čitave države ovakav kakav je.

Naravno, bolje bi bilo da je vlast postavila profesionalni menadžment koji bi najurio najgore neradnike iz te firme od kojih se neki čak ni ne pojavljuju na poslu, a uredno primaju platu (!), ali to bi bilo moguće samo da vlast nije bila toliko gramziva i da nije toliko svojih nesposobnih članova udomila u toj firmi. Ovako je privatizacija jedini način da se Telekom koliko-toliko upristoji i ne propadne za nekoliko godina.

Zašto ne treba prodati Telekom:
- zato što će službenici ove firme morati da budu ljubazniji
- zato što će uvođenje nove linije moći da se završi za nekoliko dana, umesto za nekoliko godina (legalnim putem) ili podmićivanjem montera kao do sada
- zato će što partijski poslušnici koji su tu dovedeni direktno iz kabineta predsednika države i koji su tu pozapošljavali svoje drugove, drugarice, švalerke i rodbinu morati da se sklone
- zato što nam je dobro ovako kako nam je i ne trebaju nam mala i srednja preduzeća koja se oslanjaju na poslovanje preko interneta, privreda nam ionako cveta

Kokorayko

pre 13 godina

Egipatska telekomunikaciona kompanija, zeli da ponudi 10. milijardi evra ali ne možemo da prodamo telekom njima zbog EU-e
koja se protivi prodaji.Proverena informacija 100%

Mare

pre 13 godina

Kako 1,6 milijardi?
Pa svi znamo da je Telekom barem jedan bilion evra vredan.
A komsinica mi malopre kaze kako ce za godina da vredi bar dva biliona.

dzONI

pre 13 godina

@ekonomista
Nije milijardu nego 1.5 milijardi maraka za 49% a tad nije imao ni internet ni mobilna telefonija a telefoniranjem fiksnim telefonom je bilo 10 puta jeftinije nego sad.Ko se jos seca da je svaki razgovor posle 9 uvece kostao 15 para makar razgovarao celu noc.

anti

pre 13 godina

Telekom mora da se proda jer je poslednji preživeli relikt raspalog sistema telekomunikacija gde državne firme imaju monopol. Sad monopol imaju naddržavne firme koje su često moćnije od manjih država.

Nažalost, činjenica da će naš Telekom koji je i ovako bio poprilično jadan i bedan pasti u ruke Deutsche Telekomu je smrt za srpske telekomunikacije. Pogledajte šta je DT uradio u lokalnim zemljama, pogledajte cene i nivo usluga. (hint: uporedite cene mobilnog interneta kod srpskog Telenora i kod hrvatskih operatera. Ponuda u Srbiji je višestruko jeftinija. U Hrvatskoj takođe nema kablovskih i drugih alternativnih operatera, sve zahvaljujući agresivnom monopolisanju od strane DT-a).

Koliko god u stručnim krugovima Telekom bio omražen, biće još omraženiji kad ga se dokopa DT :( Bilo bi lepše da ga kupe španska Telefonica ili France Telekom, ali... nismo mi te sreće.

Nebojša

pre 13 godina

Samo bih hteo da dopunim prethodni komentar. Nije prodat za milijardu maraka, već za 1,568 milijardi nemačkih maraka. I to 49%.

Cale

pre 13 godina

Da li prodati ili ne?
1-U slucaju da se proda Telekom drzava gubi profitabilnu firmu
2-U slucaju da se ne proda Telekom, nama ostaje monopolska firma gde sve vladajuce stranke trpaju svoju rodbinu i cuvaju monopol ne bi li sto vise strpali u dzep. Najbolji scenario bi bio kad bi Telekom ostao u drzavnokm vlasnistvu ali da trziste bude otvoreno i slobodno - konkurencija bi smanjila cene usluga i poboljsala kvalitet. Ovo zadnje je nazalost Utopija, tako da je druga najbolja opcija prodaja parazitske firme.

Branko Von Beca

pre 13 godina

Ma treba im kinta pred izbore, šta vam je, čime će drugim da zamažu oči narodu. Da neće možda Flojd opet da se provoza do Kragujevca u fići ?
Ne, ne pomažu više jeftini trikovi i filmski efekti, narod je jednostavno GLADAN ! Nije u pitanju ni procenat ni cena, telekom se prodaje i tačka ! Ali to znaju i "potencijalni kupci" i realnu cenu možemo samo da sanjamo !
A to što će da ode za džabanu, e to ćemo posle izbora sa ponovno zaledjenim platama i penzijama svi mi da nadoknadjujemo.

sai baba

pre 13 godina

ovo mora da se proda iz puno razloga. 90% zaposljenih je iz DS-a, ja kao elektroinzenjer nisam ni jednom pozvan na razgovor za posao, jer nisam ni u jednoj stranci. tako da je sa te strane dobro da se raspusti ta banda. takodje drzavi treba para da deli raznoraznim budzetlijama i penzionerima jer nema odakle. itd ...

ekonomista

pre 13 godina

Milosevic je pola Telekoma prodao za milijadru (maraka).
Deceniju ipo, Telekom se prodaje po ceni od 1.6 milijardi i pri tome je ukljucena mobilna telefonija, Telekom Srpske i MTEL u Crnoj Gori.
I nije im neki biznis!

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovi u vlasti su definitivno poludeli!

Oni kao da hoce i zele da ovu drzavu zakopaju za sva vremena u dno, da ne uspemo da se podignemo ceo vek!

Zasto prodajete Telekom, zaradjuje i puni vam budzet malo vam je??? pa sacekajte dve godine i bice 500 miliona evra godisnje!

A da to vas ne interesuje vi tada necete biti na vlasti, vama nije glavni interes srbije, nego vas licni, proviziju koju ce neko da uzme i podela tih para kasnije, da se malo provuku kroz neke projekte pa zavrse u vasim cepovima!

Lopovluk!

Nek neko organizuje demonstracije protiv ovoga ja cu prvi da izadjem!

Ima li koga u ovoj drzavi da joj zeli dobro???

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovi u vlasti su definitivno poludeli!

Oni kao da hoce i zele da ovu drzavu zakopaju za sva vremena u dno, da ne uspemo da se podignemo ceo vek!

Zasto prodajete Telekom, zaradjuje i puni vam budzet malo vam je??? pa sacekajte dve godine i bice 500 miliona evra godisnje!

A da to vas ne interesuje vi tada necete biti na vlasti, vama nije glavni interes srbije, nego vas licni, proviziju koju ce neko da uzme i podela tih para kasnije, da se malo provuku kroz neke projekte pa zavrse u vasim cepovima!

Lopovluk!

Nek neko organizuje demonstracije protiv ovoga ja cu prvi da izadjem!

Ima li koga u ovoj drzavi da joj zeli dobro???

ekonomista

pre 13 godina

Milosevic je pola Telekoma prodao za milijadru (maraka).
Deceniju ipo, Telekom se prodaje po ceni od 1.6 milijardi i pri tome je ukljucena mobilna telefonija, Telekom Srpske i MTEL u Crnoj Gori.
I nije im neki biznis!

Branko Von Beca

pre 13 godina

Ma treba im kinta pred izbore, šta vam je, čime će drugim da zamažu oči narodu. Da neće možda Flojd opet da se provoza do Kragujevca u fići ?
Ne, ne pomažu više jeftini trikovi i filmski efekti, narod je jednostavno GLADAN ! Nije u pitanju ni procenat ni cena, telekom se prodaje i tačka ! Ali to znaju i "potencijalni kupci" i realnu cenu možemo samo da sanjamo !
A to što će da ode za džabanu, e to ćemo posle izbora sa ponovno zaledjenim platama i penzijama svi mi da nadoknadjujemo.

dzONI

pre 13 godina

@ekonomista
Nije milijardu nego 1.5 milijardi maraka za 49% a tad nije imao ni internet ni mobilna telefonija a telefoniranjem fiksnim telefonom je bilo 10 puta jeftinije nego sad.Ko se jos seca da je svaki razgovor posle 9 uvece kostao 15 para makar razgovarao celu noc.

pazljivi citalac

pre 13 godina

Zašto treba prodati Telekom:
- zato što je zadnja telekomunikaciona firma u Evropi koja ima dvojnike, i još od 2003. uporno iz godine u godinu obećava da će ih razdvojiti za godinu-dve
- zato što ne može da se nosi sa kablovskom konkurencijom - i to ne samo SBB-om, već i drugim firmama poput Ikoma, Radijus vektora, PTT KDS-a, PTT NS-a itd. - koja nudi tri ili četiri puta brže pakete po istoj ceni
- zato što u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj u dobrom delu gradova postoji optički internet do korisnika ili barem optika dovedena do zgrada što podrazumeva brzine koje se mere desetinama i stotinama megabita po cenama od desetak do dvadeset evra, pa zašto ne bi i kod nas
- zato što će Telekom Srpske po sadašnjoj profitnoj stopi naš novac uložen u kupovinu vratiti tek za tridesetak godina
- zato što je m:tel u Crnoj Gori gubitaš čiji se udeo na tržištu mobilne telefonije značajno smanjio u poslednjih godinu dana (sa 29 na 25 posto), a udeo u fiksnoj telefoniji i širokopojasnom internetu je na nivou statističke greške i iznosi par procenata
- zato što u Crnoj Gori koja ima 10x manje stanovnika od nas ima više IPTV priključaka (kod tamošnjeg Telekoma koji je u vlasništvu Nemaca) nego u celoj Srbiji
- zato što Telekom guši konkurenciju (ne dopušta malim provajderima da priključuju nove ADSL korisnike, već ih gotovo sve preuzima za sebe falsifikujući podatke o tehničkim uslovima koje šalje zainteresovanim provajderima, videti više ovde: http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=60660 )

Ukratko, Telekom treba prodati zato što ne ume da posluje na liberalizovanom tržištu i zato jer koči razvoj čitave države ovakav kakav je.

Naravno, bolje bi bilo da je vlast postavila profesionalni menadžment koji bi najurio najgore neradnike iz te firme od kojih se neki čak ni ne pojavljuju na poslu, a uredno primaju platu (!), ali to bi bilo moguće samo da vlast nije bila toliko gramziva i da nije toliko svojih nesposobnih članova udomila u toj firmi. Ovako je privatizacija jedini način da se Telekom koliko-toliko upristoji i ne propadne za nekoliko godina.

Zašto ne treba prodati Telekom:
- zato što će službenici ove firme morati da budu ljubazniji
- zato što će uvođenje nove linije moći da se završi za nekoliko dana, umesto za nekoliko godina (legalnim putem) ili podmićivanjem montera kao do sada
- zato će što partijski poslušnici koji su tu dovedeni direktno iz kabineta predsednika države i koji su tu pozapošljavali svoje drugove, drugarice, švalerke i rodbinu morati da se sklone
- zato što nam je dobro ovako kako nam je i ne trebaju nam mala i srednja preduzeća koja se oslanjaju na poslovanje preko interneta, privreda nam ionako cveta

Nebojša

pre 13 godina

Samo bih hteo da dopunim prethodni komentar. Nije prodat za milijardu maraka, već za 1,568 milijardi nemačkih maraka. I to 49%.

sai baba

pre 13 godina

ovo mora da se proda iz puno razloga. 90% zaposljenih je iz DS-a, ja kao elektroinzenjer nisam ni jednom pozvan na razgovor za posao, jer nisam ni u jednoj stranci. tako da je sa te strane dobro da se raspusti ta banda. takodje drzavi treba para da deli raznoraznim budzetlijama i penzionerima jer nema odakle. itd ...

Kokorayko

pre 13 godina

Egipatska telekomunikaciona kompanija, zeli da ponudi 10. milijardi evra ali ne možemo da prodamo telekom njima zbog EU-e
koja se protivi prodaji.Proverena informacija 100%

Cale

pre 13 godina

Da li prodati ili ne?
1-U slucaju da se proda Telekom drzava gubi profitabilnu firmu
2-U slucaju da se ne proda Telekom, nama ostaje monopolska firma gde sve vladajuce stranke trpaju svoju rodbinu i cuvaju monopol ne bi li sto vise strpali u dzep. Najbolji scenario bi bio kad bi Telekom ostao u drzavnokm vlasnistvu ali da trziste bude otvoreno i slobodno - konkurencija bi smanjila cene usluga i poboljsala kvalitet. Ovo zadnje je nazalost Utopija, tako da je druga najbolja opcija prodaja parazitske firme.

anti

pre 13 godina

Telekom mora da se proda jer je poslednji preživeli relikt raspalog sistema telekomunikacija gde državne firme imaju monopol. Sad monopol imaju naddržavne firme koje su često moćnije od manjih država.

Nažalost, činjenica da će naš Telekom koji je i ovako bio poprilično jadan i bedan pasti u ruke Deutsche Telekomu je smrt za srpske telekomunikacije. Pogledajte šta je DT uradio u lokalnim zemljama, pogledajte cene i nivo usluga. (hint: uporedite cene mobilnog interneta kod srpskog Telenora i kod hrvatskih operatera. Ponuda u Srbiji je višestruko jeftinija. U Hrvatskoj takođe nema kablovskih i drugih alternativnih operatera, sve zahvaljujući agresivnom monopolisanju od strane DT-a).

Koliko god u stručnim krugovima Telekom bio omražen, biće još omraženiji kad ga se dokopa DT :( Bilo bi lepše da ga kupe španska Telefonica ili France Telekom, ali... nismo mi te sreće.

volim patagoniju

pre 13 godina

Da ima ikakve ozbiljne struje u vodjstvu drzave ne bi dozvolili da se proda jedna od retkih mega profitabilnih firmi u drzavi u kojoj nista znacajnije ne radi i nista znacajnije se ne desava na polju da se nesto pokrene po tom pitanju (samo naivni mogu poverovati da ce pokrenuti industriju s prodajom Telekoma).
Da su ozbiljni, vec bi napravili strategiju razvoja Telekoma, a firmu bi vodili najbolji vanstranacki strucnjaci i Telekom bi bio kao Telenor Norveskoj, nesto sto nije na prodaju nikome.
Ali posto nas ne vode ozbiljni ljudi, vec kratkovidi avanturisti-oportunisti, sledi nam prodaja i marketing kako je cena necega sto zapravo nema cenu prodato po sjajnoj ceni.
I naravno, pred izbore lova penzionerima.

Daki

pre 13 godina

Evo upravo Bloomberg javlja da je egipatska kompanija iz oblasti telekomunikacija spremna da ponudi eur 15 milijardi i jednu piramidu za telekom.
Provereno!

Prle

pre 13 godina

Umesto da dovedu najbolje strucnjake u zemlji iz oblasti telekomunikacija na celo Telekoma pa da za nekoliko godina mi kupujemo telekomunikacione kompanije po svetu i tako donosimo svojoj zemlji veliko bogatstvo (Norvezani kazu da ce telekomunikacije u buducnosti biti ono sto je nafta vec decenijama) oni ce da prodaju najuspesniju i najperspektivniju srpsku kompaniju!!!

Mare

pre 13 godina

Kako 1,6 milijardi?
Pa svi znamo da je Telekom barem jedan bilion evra vredan.
A komsinica mi malopre kaze kako ce za godina da vredi bar dva biliona.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(pazljivi citalac, 7. septembar 2010 10:07)

Sve sto si ti naveo je stvar vodjenja firme.
Niko ne negira da se firma lose vodi (mada i pored loseg vodjenja ima ogroman dobitak), menadzment (posebno ovaj poslednji u polsedn je 3 godine) unistava firmu, uradjene su 3 REORGANIZACIJE, pare se izvlace na sve moguce nacine, uniforme zaposlenima se menjaju na 6 meseci, rentiraju se auta od nekih agencija, kupuju se neki softveri koji nikad ne profunkcionisu...

Samo radom, zalaganjem i pritiskom nizeg menadzmenta firma uspeva da posluje pozitivno.

Ali ne prodaje se celo stado zato sto imas loseg cobanina!

To nije razlog za prodaju, to je razlog za promenu menadzmenta, ko kaze da nemoze da se dovede normalan menadzment, da u ovoj drzavi nema niko posten?

Dovedes dobar menadzment, postavis mu ciljeve (povecanje broja korisnika, poboljsanje usluge, efikasnost, smanjenje troskova...) das mu odlicnu platu, ako ispuni ciljeve das menadzmentu bonus od 10 miliona evra.
Ako ne ispuni ciljeve promenis menadzment!

Sve je veoma prosto samo se mi pravimo naivni!

(Sale, 7. septembar 2010 13:38)

Ne stoji nikakva stranka iza mene, procackas neke stvari na internetu, popricas sa ljudima koji znaju vise od tebe i na kraju saberes 2+2!

zdrav razum

pre 13 godina

Ne radi se ovde o količini novca koji treba da dobije država od kupca telekoma. Ovde se radi o značaju ove kompanije za kompletan razvoj zemlje.

- Netačno je da Telekom ne može da izdržava samog sebe
- Netačno je da druge svetske telekomunikacione kmpanije nemaju slične probleme kao Telekom
- Naš društveni, kulturni i sportski život je debelo finansiran od strane Telekoma, pa samom prodajom bi izgubili tako nešto
- Nikad se ne prodaje ono što donosi pare
- Treba promeniti određene članove menadžmenta za bolju uslugu
- Svaka usluga će biti mnogo skuplja kod stranog vlasnika, jer je njemu jedino profit u interesu a ne i razvoj zemlje
-Domaći dobavljači i radna snaga oko Telekoma će izgubiti posao, što je šteta i po samu državu

Privatizacija nije političko , već isključivo ekonomsko pitanje, zato bi trebala da se primenjuje samo ako država tj. poreski obveznici nemaju korist od državnog vlasništva jedne kompanije.

srndach

pre 13 godina

Ako prodaju Telekom, eto nas na ulici, zajedno sa svima onima koji ostanu bez posla i onima kojima poskupi pretplata, i onima kojima lose radi internet i svima u Srbiji !!!

sai baba

pre 13 godina

ovo mora da se proda iz puno razloga. 90% zaposljenih je iz DS-a, ja kao elektroinzenjer nisam ni jednom pozvan na razgovor za posao, jer nisam ni u jednoj stranci. tako da je sa te strane dobro da se raspusti ta banda. takodje drzavi treba para da deli raznoraznim budzetlijama i penzionerima jer nema odakle. itd ...

pazljivi citalac

pre 13 godina

Zašto treba prodati Telekom:
- zato što je zadnja telekomunikaciona firma u Evropi koja ima dvojnike, i još od 2003. uporno iz godine u godinu obećava da će ih razdvojiti za godinu-dve
- zato što ne može da se nosi sa kablovskom konkurencijom - i to ne samo SBB-om, već i drugim firmama poput Ikoma, Radijus vektora, PTT KDS-a, PTT NS-a itd. - koja nudi tri ili četiri puta brže pakete po istoj ceni
- zato što u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj u dobrom delu gradova postoji optički internet do korisnika ili barem optika dovedena do zgrada što podrazumeva brzine koje se mere desetinama i stotinama megabita po cenama od desetak do dvadeset evra, pa zašto ne bi i kod nas
- zato što će Telekom Srpske po sadašnjoj profitnoj stopi naš novac uložen u kupovinu vratiti tek za tridesetak godina
- zato što je m:tel u Crnoj Gori gubitaš čiji se udeo na tržištu mobilne telefonije značajno smanjio u poslednjih godinu dana (sa 29 na 25 posto), a udeo u fiksnoj telefoniji i širokopojasnom internetu je na nivou statističke greške i iznosi par procenata
- zato što u Crnoj Gori koja ima 10x manje stanovnika od nas ima više IPTV priključaka (kod tamošnjeg Telekoma koji je u vlasništvu Nemaca) nego u celoj Srbiji
- zato što Telekom guši konkurenciju (ne dopušta malim provajderima da priključuju nove ADSL korisnike, već ih gotovo sve preuzima za sebe falsifikujući podatke o tehničkim uslovima koje šalje zainteresovanim provajderima, videti više ovde: http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=60660 )

Ukratko, Telekom treba prodati zato što ne ume da posluje na liberalizovanom tržištu i zato jer koči razvoj čitave države ovakav kakav je.

Naravno, bolje bi bilo da je vlast postavila profesionalni menadžment koji bi najurio najgore neradnike iz te firme od kojih se neki čak ni ne pojavljuju na poslu, a uredno primaju platu (!), ali to bi bilo moguće samo da vlast nije bila toliko gramziva i da nije toliko svojih nesposobnih članova udomila u toj firmi. Ovako je privatizacija jedini način da se Telekom koliko-toliko upristoji i ne propadne za nekoliko godina.

Zašto ne treba prodati Telekom:
- zato što će službenici ove firme morati da budu ljubazniji
- zato što će uvođenje nove linije moći da se završi za nekoliko dana, umesto za nekoliko godina (legalnim putem) ili podmićivanjem montera kao do sada
- zato će što partijski poslušnici koji su tu dovedeni direktno iz kabineta predsednika države i koji su tu pozapošljavali svoje drugove, drugarice, švalerke i rodbinu morati da se sklone
- zato što nam je dobro ovako kako nam je i ne trebaju nam mala i srednja preduzeća koja se oslanjaju na poslovanje preko interneta, privreda nam ionako cveta

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovi u vlasti su definitivno poludeli!

Oni kao da hoce i zele da ovu drzavu zakopaju za sva vremena u dno, da ne uspemo da se podignemo ceo vek!

Zasto prodajete Telekom, zaradjuje i puni vam budzet malo vam je??? pa sacekajte dve godine i bice 500 miliona evra godisnje!

A da to vas ne interesuje vi tada necete biti na vlasti, vama nije glavni interes srbije, nego vas licni, proviziju koju ce neko da uzme i podela tih para kasnije, da se malo provuku kroz neke projekte pa zavrse u vasim cepovima!

Lopovluk!

Nek neko organizuje demonstracije protiv ovoga ja cu prvi da izadjem!

Ima li koga u ovoj drzavi da joj zeli dobro???

Kokorayko

pre 13 godina

Egipatska telekomunikaciona kompanija, zeli da ponudi 10. milijardi evra ali ne možemo da prodamo telekom njima zbog EU-e
koja se protivi prodaji.Proverena informacija 100%

ekonomista

pre 13 godina

Milosevic je pola Telekoma prodao za milijadru (maraka).
Deceniju ipo, Telekom se prodaje po ceni od 1.6 milijardi i pri tome je ukljucena mobilna telefonija, Telekom Srpske i MTEL u Crnoj Gori.
I nije im neki biznis!

anti

pre 13 godina

Telekom mora da se proda jer je poslednji preživeli relikt raspalog sistema telekomunikacija gde državne firme imaju monopol. Sad monopol imaju naddržavne firme koje su često moćnije od manjih država.

Nažalost, činjenica da će naš Telekom koji je i ovako bio poprilično jadan i bedan pasti u ruke Deutsche Telekomu je smrt za srpske telekomunikacije. Pogledajte šta je DT uradio u lokalnim zemljama, pogledajte cene i nivo usluga. (hint: uporedite cene mobilnog interneta kod srpskog Telenora i kod hrvatskih operatera. Ponuda u Srbiji je višestruko jeftinija. U Hrvatskoj takođe nema kablovskih i drugih alternativnih operatera, sve zahvaljujući agresivnom monopolisanju od strane DT-a).

Koliko god u stručnim krugovima Telekom bio omražen, biće još omraženiji kad ga se dokopa DT :( Bilo bi lepše da ga kupe španska Telefonica ili France Telekom, ali... nismo mi te sreće.

Mare

pre 13 godina

Kako 1,6 milijardi?
Pa svi znamo da je Telekom barem jedan bilion evra vredan.
A komsinica mi malopre kaze kako ce za godina da vredi bar dva biliona.

Cale

pre 13 godina

Da li prodati ili ne?
1-U slucaju da se proda Telekom drzava gubi profitabilnu firmu
2-U slucaju da se ne proda Telekom, nama ostaje monopolska firma gde sve vladajuce stranke trpaju svoju rodbinu i cuvaju monopol ne bi li sto vise strpali u dzep. Najbolji scenario bi bio kad bi Telekom ostao u drzavnokm vlasnistvu ali da trziste bude otvoreno i slobodno - konkurencija bi smanjila cene usluga i poboljsala kvalitet. Ovo zadnje je nazalost Utopija, tako da je druga najbolja opcija prodaja parazitske firme.

Daki

pre 13 godina

Evo upravo Bloomberg javlja da je egipatska kompanija iz oblasti telekomunikacija spremna da ponudi eur 15 milijardi i jednu piramidu za telekom.
Provereno!

Branko Von Beca

pre 13 godina

Ma treba im kinta pred izbore, šta vam je, čime će drugim da zamažu oči narodu. Da neće možda Flojd opet da se provoza do Kragujevca u fići ?
Ne, ne pomažu više jeftini trikovi i filmski efekti, narod je jednostavno GLADAN ! Nije u pitanju ni procenat ni cena, telekom se prodaje i tačka ! Ali to znaju i "potencijalni kupci" i realnu cenu možemo samo da sanjamo !
A to što će da ode za džabanu, e to ćemo posle izbora sa ponovno zaledjenim platama i penzijama svi mi da nadoknadjujemo.

dzONI

pre 13 godina

@ekonomista
Nije milijardu nego 1.5 milijardi maraka za 49% a tad nije imao ni internet ni mobilna telefonija a telefoniranjem fiksnim telefonom je bilo 10 puta jeftinije nego sad.Ko se jos seca da je svaki razgovor posle 9 uvece kostao 15 para makar razgovarao celu noc.

zdrav razum

pre 13 godina

Ne radi se ovde o količini novca koji treba da dobije država od kupca telekoma. Ovde se radi o značaju ove kompanije za kompletan razvoj zemlje.

- Netačno je da Telekom ne može da izdržava samog sebe
- Netačno je da druge svetske telekomunikacione kmpanije nemaju slične probleme kao Telekom
- Naš društveni, kulturni i sportski život je debelo finansiran od strane Telekoma, pa samom prodajom bi izgubili tako nešto
- Nikad se ne prodaje ono što donosi pare
- Treba promeniti određene članove menadžmenta za bolju uslugu
- Svaka usluga će biti mnogo skuplja kod stranog vlasnika, jer je njemu jedino profit u interesu a ne i razvoj zemlje
-Domaći dobavljači i radna snaga oko Telekoma će izgubiti posao, što je šteta i po samu državu

Privatizacija nije političko , već isključivo ekonomsko pitanje, zato bi trebala da se primenjuje samo ako država tj. poreski obveznici nemaju korist od državnog vlasništva jedne kompanije.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(pazljivi citalac, 7. septembar 2010 10:07)

Sve sto si ti naveo je stvar vodjenja firme.
Niko ne negira da se firma lose vodi (mada i pored loseg vodjenja ima ogroman dobitak), menadzment (posebno ovaj poslednji u polsedn je 3 godine) unistava firmu, uradjene su 3 REORGANIZACIJE, pare se izvlace na sve moguce nacine, uniforme zaposlenima se menjaju na 6 meseci, rentiraju se auta od nekih agencija, kupuju se neki softveri koji nikad ne profunkcionisu...

Samo radom, zalaganjem i pritiskom nizeg menadzmenta firma uspeva da posluje pozitivno.

Ali ne prodaje se celo stado zato sto imas loseg cobanina!

To nije razlog za prodaju, to je razlog za promenu menadzmenta, ko kaze da nemoze da se dovede normalan menadzment, da u ovoj drzavi nema niko posten?

Dovedes dobar menadzment, postavis mu ciljeve (povecanje broja korisnika, poboljsanje usluge, efikasnost, smanjenje troskova...) das mu odlicnu platu, ako ispuni ciljeve das menadzmentu bonus od 10 miliona evra.
Ako ne ispuni ciljeve promenis menadzment!

Sve je veoma prosto samo se mi pravimo naivni!

(Sale, 7. septembar 2010 13:38)

Ne stoji nikakva stranka iza mene, procackas neke stvari na internetu, popricas sa ljudima koji znaju vise od tebe i na kraju saberes 2+2!

volim patagoniju

pre 13 godina

Da ima ikakve ozbiljne struje u vodjstvu drzave ne bi dozvolili da se proda jedna od retkih mega profitabilnih firmi u drzavi u kojoj nista znacajnije ne radi i nista znacajnije se ne desava na polju da se nesto pokrene po tom pitanju (samo naivni mogu poverovati da ce pokrenuti industriju s prodajom Telekoma).
Da su ozbiljni, vec bi napravili strategiju razvoja Telekoma, a firmu bi vodili najbolji vanstranacki strucnjaci i Telekom bi bio kao Telenor Norveskoj, nesto sto nije na prodaju nikome.
Ali posto nas ne vode ozbiljni ljudi, vec kratkovidi avanturisti-oportunisti, sledi nam prodaja i marketing kako je cena necega sto zapravo nema cenu prodato po sjajnoj ceni.
I naravno, pred izbore lova penzionerima.

srndach

pre 13 godina

Ako prodaju Telekom, eto nas na ulici, zajedno sa svima onima koji ostanu bez posla i onima kojima poskupi pretplata, i onima kojima lose radi internet i svima u Srbiji !!!

Nebojša

pre 13 godina

Samo bih hteo da dopunim prethodni komentar. Nije prodat za milijardu maraka, već za 1,568 milijardi nemačkih maraka. I to 49%.

Prle

pre 13 godina

Umesto da dovedu najbolje strucnjake u zemlji iz oblasti telekomunikacija na celo Telekoma pa da za nekoliko godina mi kupujemo telekomunikacione kompanije po svetu i tako donosimo svojoj zemlji veliko bogatstvo (Norvezani kazu da ce telekomunikacije u buducnosti biti ono sto je nafta vec decenijama) oni ce da prodaju najuspesniju i najperspektivniju srpsku kompaniju!!!