Subota, 28.08.2010.

03:15

Prodaja Telekoma može da propadne?

Ako Grci ne pristanu da prodaju svojih 20 odsto u Telekomu Srbija, moglo bi se desiti da tender za prodaju nacionalnog operatera propadne.

Izvor: NIN

Prodaja Telekoma može da propadne? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 13 godina

Prodajom Telekoma bi strani vlasnik od svakog domaćeg poziva iznosio devize napolje, što bi veoma brzo uništilo dinar. Telekom je već sada firma koja samo odnosi devize jer ima negativni bilans u saobraćaju sa inostranstvom. To znači da bi vlasnik menjao dinare za evre otkupljujući ih od NBS, a koja do tih deviza dolazi kreditnim zaduživanjem. Znači, zarada je 400M$ godišnje, Telekom se proda za 400M$, i eto već posle godinu dana smo u gubitku 400M$, koje će neko lepo da zameni za evre i legalno iznese napolje, i tamo nekom negde, eventualno, plati i porez - nekom tamo, ali nikom ovde!
Ovo se dešava samo zato što ne postoji devizni bilans, i energetski bilans, pa se onda ulaže u sve i svašta, daje podsticaj za strane investicije, i sl.
Eto, ovo je siguran put u propast, posle to neko treba da nepopularno nacionalizuje... Takvo ponašanje je survalo i jednu Grčku koja je u evro zoni, a komoli nas koji moramo dinare da menjamo za evre.
Kada pi postojao pojedinačni devizni bilans, tačno bi se znalo koliko koja firma iznosi deviza, a koliko koja ih unosi!

sone@sone

pre 13 godina

Vazno je da za politicare ima. . . a narodu hleba(u malim kolicinama,suva hleba u suva rebra) i igara. . . ne znam do kad ce trajati. . . i gde se izgubio gnev i bunt 2000-tih. . .javasluk,lopovluki,korupcija,neodgovornost i jos 1000 negativnih epiteta kojih se sad ne mogu setiti. .

radnik

pre 13 godina

ako vlast već priča o izlasku iz krize, zašto prodaje srebrninu? ionako će uskoro telekom isplatiti kredit za telekom srpske, i može da krene u još jači krug razvoja.
zašto daje strancima lavovski deo profita?
razmišljate li o radnicima i njihovim porodicama?

iskreno, moj glas više nemate, kako god da uradite. mnogo ste toga prodali zbog provizija, i mnogo naroda oterali na ulicu.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(Zdrav razum, 28. avgust 2010 22:05)

Rata za otplatu kredita od 300 miliona se nemoze raqcunati u normalan rashod jer je to vanredni rashod koji je toliki samo ove godina (za razliku od, plata, odrzavanja mreze, iznajmljivanja prostora, reklamiranja, drugih troskova i dugovanja)

Kredit od 700 miliona evra je uzet zbog sirenja u regionu, kredit je uzet na 5 godina i Telekom ga bez problema odplacuje.
Taj kredit ce iduce godine biti 70 miliona evra manji, a posle dve godine nece ni postojati.

2012 telekom nece imati taj kredit i njegov prihod ako ostane na ovom nivou ce biti 400 miliona (DT hoce da kupi firmu koja navodno zaradjuje 100 miliona godisnje, a realno zaradjuje 400)

Poslw tog investicionog ciklusa (5 godina) Telekom moze uci u novi ciklus i zaduziti se za 1 MILIJARDU EVRA,i time povecati svoju vrednost, cenu za koju ce je oni prodati.

To je razlog zasto napominjem ovaj kredit kao deo prihoda.
Inace znam sta su prihodi i rashodi.

Mitar

pre 13 godina

Ljudi, sve je vec reseno, DT kupuje telekom sredinom decembra, to znaju i ptice na grani! Ova galama je samo deo medijske kampanje da se ne vidi da je sve zavrseno ispod zita!

Zdrav razum

pre 13 godina

@jedina solucija revolucija

"Znaci telekom zaradjuje 400 miliona godisnje (od toga je 300 otislo na kredit, ali tolika je cifra samo ove godine, iduce dve ce biti oko 230 ako se nevaram, i kredit isplacen) i to sve uuslovima krize smanjene potrosnje, loseg menadzmenta, lopovluka i izvlacenja para koje radi trenutna garnitura rukovodioca!"

Toliko su vas izvrteli sa patriotizmom da niko ne pravi osnovnu razliku između prihoda, rashoda i profita... Prema godišnjem izveštaju za 2009. godinu: PRIHOD Telekom grupe je 1,3 milijarde evra ...kad se odbiju RASHODI... ostane DOBIT od 130 miliona evra, gde 80% ide Srbiji a 20% Grcima. Tako da Srbija ima godišnje oko 100 miliona evra od Telekoma. U uslovima povećanja konkurencije, nesposobna državna firma će imati samo manji profit bez obzira koja stranka je na vlasti...Sa ovim profitom, vraćaćemo šest godina kredit za Telekom Srpske, tako da nemojte da budete ostrašćeni nego koristite matematiku i zdrav razum.....

BTW, za marketing se godišnje slupa oko 30 miliona evra...pogađajte kome to ide u džepove :)))

vladimir

pre 13 godina

nakon prvobitne ponude Nemaca, vlada je pocela da trazi izlaznu strategiju. Cena je niska jer je Telekom neefikasna i ispolitizovana firma sa 10000 zaposlenih, u kojoj 1000 ljudi se ubija od posla a 9000 ne radi absolutno nista.
Takodje, s obzirom da je kriterijum za izbor direktora prilikom zadnje reorganizacije bio ili da su bili cimeri sa generalnim ili da igraju fudbal rekreativno s njim, bolje se i ne moze ocekivati.
Telekom je sada profitabilan ali pre svega zbog preostalog monopola. Za godinu dana, kad svi monopoli prakticno padnu, vrednost ce mu pasti jos vise. U sustini, Telekom je trebalo prodati pre 2-3 godine jer bi to ekonomski bilo najisplativije. U medjuvremenu, svetska kriza, neizbezna liberalizacija trzista u Srbiji, lose poslovanje u Crnoj Gori, preduzimljivost Telenora, VIP-a i ostalih oborili su mu cenu drasticno. Jednostavno, porodicno "srebro" je sad samo porodicni "stainless steel"...
Najbolje da se Telekom ne prodaje sada, vec da se reorganizuje, da smanji broj zaposlenih, i da pocne da posluje po ekonomskom principu, pa ce za godinu dve T-Com, Vodafon, BT, FT sami da nud mnogo vise nego sto sada treba da plate.
Ne mose se placati 200M EUR vise za Telekom Srpske, i ulagati neopravdano u CG, iz politickih razloga a da to ne kosta. Racun je upravo stigao...

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Opet spinovanje naroda!

Vec je napravljen dil sa DT i neko je uzeo ogromne pare za taj dil (ko neveruje nek se malo raspita, prestavnici DTa su vise od 6 meseci u direkciji telekoma, navodno preko OTa a u sustini pripremaju preuzimanje), narod se priprema na to da "nismo mogli da prodamo nikom drugom nego samo DTu, niko nije hteo da ulazi u proces zbog protivljenja OTa"

Prodace ga za vecu cenu (1.6 milijardi) ali sa akcijama OTa, koje ce morati da se plate vise od nasih, (inace ako DT kupuje akcije OTa to znaci da sam sebi placa).

Tako ce se nas deo telekoma prodati za (ili manje) milijardu (nemci nece da daju vise jer su tu cenu vec dogovorili sa nekim), a OTov deo za 600 miliona (ovo je samo fiktivni deo koji ce se knjiski regulisati).

Time ce ova vlast prikazati da je prodala telekom za 1.6milijardi a realno ce ga DT kupiti za 1 milijardu.

Sve se to radi sa Siti grupom, koja je u dobrim poslovnim vezama sa DTom i uz to je poverilac Telekoma (preko njih je uzet kredit od 700 miliona za sirenje u regionu, inace ovaj kredit se redovno isplacuje bez ikakvih problema).


Zasto se sve odigrava u ovoj godini?
Glavni razlog za to (pored toga sto drzavi trbaju pare za izbore!) je da se racunalo da ce prihod telekoma biti veoma mali ili cak negativan. Siti grup zna da je ove godine stizala najveca rata kredita (da ne davim pojedinostima tri vrste kredita, grejs period...) 300 milona evra, pa je procena bila da je tada najpovoljnije kupiti firmu (najlakse je prodati firmu kad izgleda da je gubitas), ali uspehom (nazalost nizeg menadzmenta telekoma, posto visi konstantno radi na srozavanju firme) ne da firma nije u gubitku vec je u plusu 100 miliona.

Znaci telekom zaradjuje 400 miliona godisnje (od toga je 300 otislo na kredit, ali tolika je cifra samo ove godine, iduce dve ce biti oko 230 ako se nevaram, i kredit isplacen) i to sve uuslovima krize smanjene potrosnje, loseg menadzmenta, lopovluka i izvlacenja para koje radi trenutna garnitura rukovodioca!

Treba se podici kuka i motika protiv ove pljacke, Milosevic je bio malo dete sta ovi spremaju da nam urade!

strašno

pre 13 godina

Prodaju Telekom zato što je država bankrot.
Kad je neko g... do grla, takvog je najlakše uceniti. Daj šta daš dobro je. Imaju oni eksperte koji će to sve opravdati.
To vam dođe isto kao kad bi prodali stan u kome živi vaša porodica i onda sve pare potrošite na veselje.
Svima nama je jasno da će to veselje kratko trajati. Njima koji prodaju Telekom taj kratki period je dovoljan da umoče ruke u pekmez....

Taoci

pre 13 godina

Ako je drzava veci vlasnik kao sto jeste , da grcima ne isplacuje godisnje dividende grci bi davno prodali svoje akcije.
Ali prema strancima nesmeju da se ponasaju kao prema gradjanima, odnosno drzavljanima srbije

Cezar

pre 13 godina

Telekom i ne treba da se proda, samo sto osim kletvi tipa "da Bog da ga ne prodali" niko nije ni u stanju da ucini vise. Svi politicari iz vrha trenutne vlasti su samo marionete cije konce vuce zapad i njihova uloga je samo u tome da budu neka vrsta amortizera izmedju otimaca (zapadnih i ruskih kapitalista) i onog malog broja gradjana koji vide celu sliku i protive se ovakvom porobljavanju cele nacije! Tako da okanite se kletvi i pocnite nesto konkretno da preduzimate protiv ovih prodanih dusa koji zarad licne dobiti teraju celu naciju u propast! Barem pisite negativne komentare o njima! Svi znate ko su!

marko

pre 13 godina

Pa ako smo mi svi budale, Grci nisu. Ocigledno njih ne zanimaju truli dilovi nasih magaraca. Grci ce verovatno pristati na tu mutljavinu ali ce jednostavno traziti da im se na neki nacin isplati razlika, jer je ocigledno da je ideja da ovo ode dosta ispod cene. Tako da ce Grci isto kao i Bugari dobiti jos vise za svoj deo, zahvaljujuci unustiteljima odavde. Mi do nekog pokretanja krivicnog postupka necemo saznati pravu cenu. Grci malo ovako pokazuju misice i brane svoj interes. Inace, ovo nije prvi put kod nas, pre nekog vremena je bio i slucaj sa jednom firmom gde Italijani nisu popustili i odbranili su svoj interes na racun malih akcionara te firme. Naravno, tako su nasi feudalci i Italijani lako nasli dogovor na nasu stetu.

insajder

pre 13 godina

Koja farsa i zamajavanje naroda. Pa Nemci su već postavili neke svoje ljude i donose neke bitne odluke.

Prodaja Telekoma je svršena stvar, a kupac se zna odavno.

pare za politicare

pre 13 godina

Mladji gori pod nogama.Nece covek uspeti da stigne da potrosi sve pa kaze daj sta sta das.U tekstu se navodi da ce upravljacka prava Grka oterati sve zainteresovne-nece DT.Sve sumnjam kako Grci mogu samostalno da odluce a na stetu Nemaca.Najbolje ne prodavati.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Opet spinovanje naroda!

Vec je napravljen dil sa DT i neko je uzeo ogromne pare za taj dil (ko neveruje nek se malo raspita, prestavnici DTa su vise od 6 meseci u direkciji telekoma, navodno preko OTa a u sustini pripremaju preuzimanje), narod se priprema na to da "nismo mogli da prodamo nikom drugom nego samo DTu, niko nije hteo da ulazi u proces zbog protivljenja OTa"

Prodace ga za vecu cenu (1.6 milijardi) ali sa akcijama OTa, koje ce morati da se plate vise od nasih, (inace ako DT kupuje akcije OTa to znaci da sam sebi placa).

Tako ce se nas deo telekoma prodati za (ili manje) milijardu (nemci nece da daju vise jer su tu cenu vec dogovorili sa nekim), a OTov deo za 600 miliona (ovo je samo fiktivni deo koji ce se knjiski regulisati).

Time ce ova vlast prikazati da je prodala telekom za 1.6milijardi a realno ce ga DT kupiti za 1 milijardu.

Sve se to radi sa Siti grupom, koja je u dobrim poslovnim vezama sa DTom i uz to je poverilac Telekoma (preko njih je uzet kredit od 700 miliona za sirenje u regionu, inace ovaj kredit se redovno isplacuje bez ikakvih problema).


Zasto se sve odigrava u ovoj godini?
Glavni razlog za to (pored toga sto drzavi trbaju pare za izbore!) je da se racunalo da ce prihod telekoma biti veoma mali ili cak negativan. Siti grup zna da je ove godine stizala najveca rata kredita (da ne davim pojedinostima tri vrste kredita, grejs period...) 300 milona evra, pa je procena bila da je tada najpovoljnije kupiti firmu (najlakse je prodati firmu kad izgleda da je gubitas), ali uspehom (nazalost nizeg menadzmenta telekoma, posto visi konstantno radi na srozavanju firme) ne da firma nije u gubitku vec je u plusu 100 miliona.

Znaci telekom zaradjuje 400 miliona godisnje (od toga je 300 otislo na kredit, ali tolika je cifra samo ove godine, iduce dve ce biti oko 230 ako se nevaram, i kredit isplacen) i to sve uuslovima krize smanjene potrosnje, loseg menadzmenta, lopovluka i izvlacenja para koje radi trenutna garnitura rukovodioca!

Treba se podici kuka i motika protiv ove pljacke, Milosevic je bio malo dete sta ovi spremaju da nam urade!

insajder

pre 13 godina

Koja farsa i zamajavanje naroda. Pa Nemci su već postavili neke svoje ljude i donose neke bitne odluke.

Prodaja Telekoma je svršena stvar, a kupac se zna odavno.

Cezar

pre 13 godina

Telekom i ne treba da se proda, samo sto osim kletvi tipa "da Bog da ga ne prodali" niko nije ni u stanju da ucini vise. Svi politicari iz vrha trenutne vlasti su samo marionete cije konce vuce zapad i njihova uloga je samo u tome da budu neka vrsta amortizera izmedju otimaca (zapadnih i ruskih kapitalista) i onog malog broja gradjana koji vide celu sliku i protive se ovakvom porobljavanju cele nacije! Tako da okanite se kletvi i pocnite nesto konkretno da preduzimate protiv ovih prodanih dusa koji zarad licne dobiti teraju celu naciju u propast! Barem pisite negativne komentare o njima! Svi znate ko su!

pare za politicare

pre 13 godina

Mladji gori pod nogama.Nece covek uspeti da stigne da potrosi sve pa kaze daj sta sta das.U tekstu se navodi da ce upravljacka prava Grka oterati sve zainteresovne-nece DT.Sve sumnjam kako Grci mogu samostalno da odluce a na stetu Nemaca.Najbolje ne prodavati.

Taoci

pre 13 godina

Ako je drzava veci vlasnik kao sto jeste , da grcima ne isplacuje godisnje dividende grci bi davno prodali svoje akcije.
Ali prema strancima nesmeju da se ponasaju kao prema gradjanima, odnosno drzavljanima srbije

strašno

pre 13 godina

Prodaju Telekom zato što je država bankrot.
Kad je neko g... do grla, takvog je najlakše uceniti. Daj šta daš dobro je. Imaju oni eksperte koji će to sve opravdati.
To vam dođe isto kao kad bi prodali stan u kome živi vaša porodica i onda sve pare potrošite na veselje.
Svima nama je jasno da će to veselje kratko trajati. Njima koji prodaju Telekom taj kratki period je dovoljan da umoče ruke u pekmez....

marko

pre 13 godina

Pa ako smo mi svi budale, Grci nisu. Ocigledno njih ne zanimaju truli dilovi nasih magaraca. Grci ce verovatno pristati na tu mutljavinu ali ce jednostavno traziti da im se na neki nacin isplati razlika, jer je ocigledno da je ideja da ovo ode dosta ispod cene. Tako da ce Grci isto kao i Bugari dobiti jos vise za svoj deo, zahvaljujuci unustiteljima odavde. Mi do nekog pokretanja krivicnog postupka necemo saznati pravu cenu. Grci malo ovako pokazuju misice i brane svoj interes. Inace, ovo nije prvi put kod nas, pre nekog vremena je bio i slucaj sa jednom firmom gde Italijani nisu popustili i odbranili su svoj interes na racun malih akcionara te firme. Naravno, tako su nasi feudalci i Italijani lako nasli dogovor na nasu stetu.

vladimir

pre 13 godina

nakon prvobitne ponude Nemaca, vlada je pocela da trazi izlaznu strategiju. Cena je niska jer je Telekom neefikasna i ispolitizovana firma sa 10000 zaposlenih, u kojoj 1000 ljudi se ubija od posla a 9000 ne radi absolutno nista.
Takodje, s obzirom da je kriterijum za izbor direktora prilikom zadnje reorganizacije bio ili da su bili cimeri sa generalnim ili da igraju fudbal rekreativno s njim, bolje se i ne moze ocekivati.
Telekom je sada profitabilan ali pre svega zbog preostalog monopola. Za godinu dana, kad svi monopoli prakticno padnu, vrednost ce mu pasti jos vise. U sustini, Telekom je trebalo prodati pre 2-3 godine jer bi to ekonomski bilo najisplativije. U medjuvremenu, svetska kriza, neizbezna liberalizacija trzista u Srbiji, lose poslovanje u Crnoj Gori, preduzimljivost Telenora, VIP-a i ostalih oborili su mu cenu drasticno. Jednostavno, porodicno "srebro" je sad samo porodicni "stainless steel"...
Najbolje da se Telekom ne prodaje sada, vec da se reorganizuje, da smanji broj zaposlenih, i da pocne da posluje po ekonomskom principu, pa ce za godinu dve T-Com, Vodafon, BT, FT sami da nud mnogo vise nego sto sada treba da plate.
Ne mose se placati 200M EUR vise za Telekom Srpske, i ulagati neopravdano u CG, iz politickih razloga a da to ne kosta. Racun je upravo stigao...

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(Zdrav razum, 28. avgust 2010 22:05)

Rata za otplatu kredita od 300 miliona se nemoze raqcunati u normalan rashod jer je to vanredni rashod koji je toliki samo ove godina (za razliku od, plata, odrzavanja mreze, iznajmljivanja prostora, reklamiranja, drugih troskova i dugovanja)

Kredit od 700 miliona evra je uzet zbog sirenja u regionu, kredit je uzet na 5 godina i Telekom ga bez problema odplacuje.
Taj kredit ce iduce godine biti 70 miliona evra manji, a posle dve godine nece ni postojati.

2012 telekom nece imati taj kredit i njegov prihod ako ostane na ovom nivou ce biti 400 miliona (DT hoce da kupi firmu koja navodno zaradjuje 100 miliona godisnje, a realno zaradjuje 400)

Poslw tog investicionog ciklusa (5 godina) Telekom moze uci u novi ciklus i zaduziti se za 1 MILIJARDU EVRA,i time povecati svoju vrednost, cenu za koju ce je oni prodati.

To je razlog zasto napominjem ovaj kredit kao deo prihoda.
Inace znam sta su prihodi i rashodi.

Mitar

pre 13 godina

Ljudi, sve je vec reseno, DT kupuje telekom sredinom decembra, to znaju i ptice na grani! Ova galama je samo deo medijske kampanje da se ne vidi da je sve zavrseno ispod zita!

sone@sone

pre 13 godina

Vazno je da za politicare ima. . . a narodu hleba(u malim kolicinama,suva hleba u suva rebra) i igara. . . ne znam do kad ce trajati. . . i gde se izgubio gnev i bunt 2000-tih. . .javasluk,lopovluki,korupcija,neodgovornost i jos 1000 negativnih epiteta kojih se sad ne mogu setiti. .

radnik

pre 13 godina

ako vlast već priča o izlasku iz krize, zašto prodaje srebrninu? ionako će uskoro telekom isplatiti kredit za telekom srpske, i može da krene u još jači krug razvoja.
zašto daje strancima lavovski deo profita?
razmišljate li o radnicima i njihovim porodicama?

iskreno, moj glas više nemate, kako god da uradite. mnogo ste toga prodali zbog provizija, i mnogo naroda oterali na ulicu.

ja

pre 13 godina

Prodajom Telekoma bi strani vlasnik od svakog domaćeg poziva iznosio devize napolje, što bi veoma brzo uništilo dinar. Telekom je već sada firma koja samo odnosi devize jer ima negativni bilans u saobraćaju sa inostranstvom. To znači da bi vlasnik menjao dinare za evre otkupljujući ih od NBS, a koja do tih deviza dolazi kreditnim zaduživanjem. Znači, zarada je 400M$ godišnje, Telekom se proda za 400M$, i eto već posle godinu dana smo u gubitku 400M$, koje će neko lepo da zameni za evre i legalno iznese napolje, i tamo nekom negde, eventualno, plati i porez - nekom tamo, ali nikom ovde!
Ovo se dešava samo zato što ne postoji devizni bilans, i energetski bilans, pa se onda ulaže u sve i svašta, daje podsticaj za strane investicije, i sl.
Eto, ovo je siguran put u propast, posle to neko treba da nepopularno nacionalizuje... Takvo ponašanje je survalo i jednu Grčku koja je u evro zoni, a komoli nas koji moramo dinare da menjamo za evre.
Kada pi postojao pojedinačni devizni bilans, tačno bi se znalo koliko koja firma iznosi deviza, a koliko koja ih unosi!

Zdrav razum

pre 13 godina

@jedina solucija revolucija

"Znaci telekom zaradjuje 400 miliona godisnje (od toga je 300 otislo na kredit, ali tolika je cifra samo ove godine, iduce dve ce biti oko 230 ako se nevaram, i kredit isplacen) i to sve uuslovima krize smanjene potrosnje, loseg menadzmenta, lopovluka i izvlacenja para koje radi trenutna garnitura rukovodioca!"

Toliko su vas izvrteli sa patriotizmom da niko ne pravi osnovnu razliku između prihoda, rashoda i profita... Prema godišnjem izveštaju za 2009. godinu: PRIHOD Telekom grupe je 1,3 milijarde evra ...kad se odbiju RASHODI... ostane DOBIT od 130 miliona evra, gde 80% ide Srbiji a 20% Grcima. Tako da Srbija ima godišnje oko 100 miliona evra od Telekoma. U uslovima povećanja konkurencije, nesposobna državna firma će imati samo manji profit bez obzira koja stranka je na vlasti...Sa ovim profitom, vraćaćemo šest godina kredit za Telekom Srpske, tako da nemojte da budete ostrašćeni nego koristite matematiku i zdrav razum.....

BTW, za marketing se godišnje slupa oko 30 miliona evra...pogađajte kome to ide u džepove :)))

vladimir

pre 13 godina

nakon prvobitne ponude Nemaca, vlada je pocela da trazi izlaznu strategiju. Cena je niska jer je Telekom neefikasna i ispolitizovana firma sa 10000 zaposlenih, u kojoj 1000 ljudi se ubija od posla a 9000 ne radi absolutno nista.
Takodje, s obzirom da je kriterijum za izbor direktora prilikom zadnje reorganizacije bio ili da su bili cimeri sa generalnim ili da igraju fudbal rekreativno s njim, bolje se i ne moze ocekivati.
Telekom je sada profitabilan ali pre svega zbog preostalog monopola. Za godinu dana, kad svi monopoli prakticno padnu, vrednost ce mu pasti jos vise. U sustini, Telekom je trebalo prodati pre 2-3 godine jer bi to ekonomski bilo najisplativije. U medjuvremenu, svetska kriza, neizbezna liberalizacija trzista u Srbiji, lose poslovanje u Crnoj Gori, preduzimljivost Telenora, VIP-a i ostalih oborili su mu cenu drasticno. Jednostavno, porodicno "srebro" je sad samo porodicni "stainless steel"...
Najbolje da se Telekom ne prodaje sada, vec da se reorganizuje, da smanji broj zaposlenih, i da pocne da posluje po ekonomskom principu, pa ce za godinu dve T-Com, Vodafon, BT, FT sami da nud mnogo vise nego sto sada treba da plate.
Ne mose se placati 200M EUR vise za Telekom Srpske, i ulagati neopravdano u CG, iz politickih razloga a da to ne kosta. Racun je upravo stigao...

Zdrav razum

pre 13 godina

@jedina solucija revolucija

"Znaci telekom zaradjuje 400 miliona godisnje (od toga je 300 otislo na kredit, ali tolika je cifra samo ove godine, iduce dve ce biti oko 230 ako se nevaram, i kredit isplacen) i to sve uuslovima krize smanjene potrosnje, loseg menadzmenta, lopovluka i izvlacenja para koje radi trenutna garnitura rukovodioca!"

Toliko su vas izvrteli sa patriotizmom da niko ne pravi osnovnu razliku između prihoda, rashoda i profita... Prema godišnjem izveštaju za 2009. godinu: PRIHOD Telekom grupe je 1,3 milijarde evra ...kad se odbiju RASHODI... ostane DOBIT od 130 miliona evra, gde 80% ide Srbiji a 20% Grcima. Tako da Srbija ima godišnje oko 100 miliona evra od Telekoma. U uslovima povećanja konkurencije, nesposobna državna firma će imati samo manji profit bez obzira koja stranka je na vlasti...Sa ovim profitom, vraćaćemo šest godina kredit za Telekom Srpske, tako da nemojte da budete ostrašćeni nego koristite matematiku i zdrav razum.....

BTW, za marketing se godišnje slupa oko 30 miliona evra...pogađajte kome to ide u džepove :)))

Cezar

pre 13 godina

Telekom i ne treba da se proda, samo sto osim kletvi tipa "da Bog da ga ne prodali" niko nije ni u stanju da ucini vise. Svi politicari iz vrha trenutne vlasti su samo marionete cije konce vuce zapad i njihova uloga je samo u tome da budu neka vrsta amortizera izmedju otimaca (zapadnih i ruskih kapitalista) i onog malog broja gradjana koji vide celu sliku i protive se ovakvom porobljavanju cele nacije! Tako da okanite se kletvi i pocnite nesto konkretno da preduzimate protiv ovih prodanih dusa koji zarad licne dobiti teraju celu naciju u propast! Barem pisite negativne komentare o njima! Svi znate ko su!

pare za politicare

pre 13 godina

Mladji gori pod nogama.Nece covek uspeti da stigne da potrosi sve pa kaze daj sta sta das.U tekstu se navodi da ce upravljacka prava Grka oterati sve zainteresovne-nece DT.Sve sumnjam kako Grci mogu samostalno da odluce a na stetu Nemaca.Najbolje ne prodavati.

insajder

pre 13 godina

Koja farsa i zamajavanje naroda. Pa Nemci su već postavili neke svoje ljude i donose neke bitne odluke.

Prodaja Telekoma je svršena stvar, a kupac se zna odavno.

radnik

pre 13 godina

ako vlast već priča o izlasku iz krize, zašto prodaje srebrninu? ionako će uskoro telekom isplatiti kredit za telekom srpske, i može da krene u još jači krug razvoja.
zašto daje strancima lavovski deo profita?
razmišljate li o radnicima i njihovim porodicama?

iskreno, moj glas više nemate, kako god da uradite. mnogo ste toga prodali zbog provizija, i mnogo naroda oterali na ulicu.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Opet spinovanje naroda!

Vec je napravljen dil sa DT i neko je uzeo ogromne pare za taj dil (ko neveruje nek se malo raspita, prestavnici DTa su vise od 6 meseci u direkciji telekoma, navodno preko OTa a u sustini pripremaju preuzimanje), narod se priprema na to da "nismo mogli da prodamo nikom drugom nego samo DTu, niko nije hteo da ulazi u proces zbog protivljenja OTa"

Prodace ga za vecu cenu (1.6 milijardi) ali sa akcijama OTa, koje ce morati da se plate vise od nasih, (inace ako DT kupuje akcije OTa to znaci da sam sebi placa).

Tako ce se nas deo telekoma prodati za (ili manje) milijardu (nemci nece da daju vise jer su tu cenu vec dogovorili sa nekim), a OTov deo za 600 miliona (ovo je samo fiktivni deo koji ce se knjiski regulisati).

Time ce ova vlast prikazati da je prodala telekom za 1.6milijardi a realno ce ga DT kupiti za 1 milijardu.

Sve se to radi sa Siti grupom, koja je u dobrim poslovnim vezama sa DTom i uz to je poverilac Telekoma (preko njih je uzet kredit od 700 miliona za sirenje u regionu, inace ovaj kredit se redovno isplacuje bez ikakvih problema).


Zasto se sve odigrava u ovoj godini?
Glavni razlog za to (pored toga sto drzavi trbaju pare za izbore!) je da se racunalo da ce prihod telekoma biti veoma mali ili cak negativan. Siti grup zna da je ove godine stizala najveca rata kredita (da ne davim pojedinostima tri vrste kredita, grejs period...) 300 milona evra, pa je procena bila da je tada najpovoljnije kupiti firmu (najlakse je prodati firmu kad izgleda da je gubitas), ali uspehom (nazalost nizeg menadzmenta telekoma, posto visi konstantno radi na srozavanju firme) ne da firma nije u gubitku vec je u plusu 100 miliona.

Znaci telekom zaradjuje 400 miliona godisnje (od toga je 300 otislo na kredit, ali tolika je cifra samo ove godine, iduce dve ce biti oko 230 ako se nevaram, i kredit isplacen) i to sve uuslovima krize smanjene potrosnje, loseg menadzmenta, lopovluka i izvlacenja para koje radi trenutna garnitura rukovodioca!

Treba se podici kuka i motika protiv ove pljacke, Milosevic je bio malo dete sta ovi spremaju da nam urade!

marko

pre 13 godina

Pa ako smo mi svi budale, Grci nisu. Ocigledno njih ne zanimaju truli dilovi nasih magaraca. Grci ce verovatno pristati na tu mutljavinu ali ce jednostavno traziti da im se na neki nacin isplati razlika, jer je ocigledno da je ideja da ovo ode dosta ispod cene. Tako da ce Grci isto kao i Bugari dobiti jos vise za svoj deo, zahvaljujuci unustiteljima odavde. Mi do nekog pokretanja krivicnog postupka necemo saznati pravu cenu. Grci malo ovako pokazuju misice i brane svoj interes. Inace, ovo nije prvi put kod nas, pre nekog vremena je bio i slucaj sa jednom firmom gde Italijani nisu popustili i odbranili su svoj interes na racun malih akcionara te firme. Naravno, tako su nasi feudalci i Italijani lako nasli dogovor na nasu stetu.

strašno

pre 13 godina

Prodaju Telekom zato što je država bankrot.
Kad je neko g... do grla, takvog je najlakše uceniti. Daj šta daš dobro je. Imaju oni eksperte koji će to sve opravdati.
To vam dođe isto kao kad bi prodali stan u kome živi vaša porodica i onda sve pare potrošite na veselje.
Svima nama je jasno da će to veselje kratko trajati. Njima koji prodaju Telekom taj kratki period je dovoljan da umoče ruke u pekmez....

Mitar

pre 13 godina

Ljudi, sve je vec reseno, DT kupuje telekom sredinom decembra, to znaju i ptice na grani! Ova galama je samo deo medijske kampanje da se ne vidi da je sve zavrseno ispod zita!

ja

pre 13 godina

Prodajom Telekoma bi strani vlasnik od svakog domaćeg poziva iznosio devize napolje, što bi veoma brzo uništilo dinar. Telekom je već sada firma koja samo odnosi devize jer ima negativni bilans u saobraćaju sa inostranstvom. To znači da bi vlasnik menjao dinare za evre otkupljujući ih od NBS, a koja do tih deviza dolazi kreditnim zaduživanjem. Znači, zarada je 400M$ godišnje, Telekom se proda za 400M$, i eto već posle godinu dana smo u gubitku 400M$, koje će neko lepo da zameni za evre i legalno iznese napolje, i tamo nekom negde, eventualno, plati i porez - nekom tamo, ali nikom ovde!
Ovo se dešava samo zato što ne postoji devizni bilans, i energetski bilans, pa se onda ulaže u sve i svašta, daje podsticaj za strane investicije, i sl.
Eto, ovo je siguran put u propast, posle to neko treba da nepopularno nacionalizuje... Takvo ponašanje je survalo i jednu Grčku koja je u evro zoni, a komoli nas koji moramo dinare da menjamo za evre.
Kada pi postojao pojedinačni devizni bilans, tačno bi se znalo koliko koja firma iznosi deviza, a koliko koja ih unosi!

Taoci

pre 13 godina

Ako je drzava veci vlasnik kao sto jeste , da grcima ne isplacuje godisnje dividende grci bi davno prodali svoje akcije.
Ali prema strancima nesmeju da se ponasaju kao prema gradjanima, odnosno drzavljanima srbije

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

(Zdrav razum, 28. avgust 2010 22:05)

Rata za otplatu kredita od 300 miliona se nemoze raqcunati u normalan rashod jer je to vanredni rashod koji je toliki samo ove godina (za razliku od, plata, odrzavanja mreze, iznajmljivanja prostora, reklamiranja, drugih troskova i dugovanja)

Kredit od 700 miliona evra je uzet zbog sirenja u regionu, kredit je uzet na 5 godina i Telekom ga bez problema odplacuje.
Taj kredit ce iduce godine biti 70 miliona evra manji, a posle dve godine nece ni postojati.

2012 telekom nece imati taj kredit i njegov prihod ako ostane na ovom nivou ce biti 400 miliona (DT hoce da kupi firmu koja navodno zaradjuje 100 miliona godisnje, a realno zaradjuje 400)

Poslw tog investicionog ciklusa (5 godina) Telekom moze uci u novi ciklus i zaduziti se za 1 MILIJARDU EVRA,i time povecati svoju vrednost, cenu za koju ce je oni prodati.

To je razlog zasto napominjem ovaj kredit kao deo prihoda.
Inace znam sta su prihodi i rashodi.

sone@sone

pre 13 godina

Vazno je da za politicare ima. . . a narodu hleba(u malim kolicinama,suva hleba u suva rebra) i igara. . . ne znam do kad ce trajati. . . i gde se izgubio gnev i bunt 2000-tih. . .javasluk,lopovluki,korupcija,neodgovornost i jos 1000 negativnih epiteta kojih se sad ne mogu setiti. .