Četvrtak, 26.08.2010.

07:31

Milosavljević: Nema poskupljenja

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da garantuje da neće biti poskupljenja proizvoda koji su pod direktnom kontrolom države.

Izvor: Beta

Milosavljeviæ: Nema poskupljenja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 13 godina

Poskupljenja su bila i tek predstoje i to svih zivotnih namirnica na zamrznute i plate i penzije i plate i penzije, struja, gas, energenti, benzin, komunalije, struja, telefon, televizija, sva uvozna roba, sve vrste mesa i to su sva poskupljenja za oko 20%. Kao razlog u 99% je skandalozan pad dinara sa 76 na 106 nezabelezeno na zemaljskoj kugli da je i jedna valuta toliko oslabila ali i u tome smo rekorderi.Ako se hitno evro ne vrati na vrednost iz novemnbra prosle godine oko 90 dinara prezaduzeni gradjani i privreda idu u jos vecu katastrofu.

Blazenka

pre 13 godina

Videla ova vlada da gradjanima Srbije mozes da radis i govoris sta hoces, a oni se nece buniti. Videli su od jednog koji je to radio 10 godina.
Strasno je to sto ne mozemo da ih smenimo jer nema drugih, sve smo vec videli. Rade sve da SNS dodje na vlast.
Blago onima sto su otisli iz zemlje. I neka ne zale, ovde nikada nece biti bolje. Ono sto smo hteli 5. oktobra je nestalo, sada nam se vraca vreme pre 5.oktobra. Srecno!!!

radnik

pre 13 godina

Nema poskupljenja verovatno do 1.septemba onda idu verovatno struja,grejanje..... a onda dolazimo i do povecanja poreza na imovinu...... a primanja se ce odmrznuti mozda u aprilu 2011 a mozda i kasnije ako slucajno u aprilili 2011 produzimo dogovor sa MMF.

nbg

pre 13 godina

Pa jel ima nešto da je pod kontrolom ove države,meni se čini da nema ništa,ovde je sve van kontrole,sem Kosovskog dodatka,oćem i ja dodatak..

nedostajes nam

pre 13 godina

ah pa tu si nam ministre,..vec sam poceo da patim od nesanice zbog nepojavljivanja tvojih "izjava" u elektronskim i stampanim medijima

standardna ovca

pre 13 godina

Evo,ja danas kupih hleb(čić) po 45 din. ali mora biti da mi se pričinilo jer ako gdin.Milosavljević kaže nema poskupljenja,onda nema...
Pa valjda ćemo njemu verovati a ne svojim očima!

Slavko

pre 13 godina

Država uništila poljoprivredu, samo država može da je oživi.Da je srpska agrarna politika neuspešna, dokazuje jedan sasvim jednostavan i jasan pokazatelj, a to je nivo prosečnih prinosa. Naši prinosi najvažnijih ratarskih kultura, koji su nekada bili u evropskom vrhu, poslednjih godina su zabeležili drastičan pad i sada su kod nekih kultura čak upola manji od roda koji postižu seljaci u EU. Godine 1990. prosečan rod pšenice je iznosio 4,38 t/ha, a 2009. 2,15 t/ha. Što se tiče šećerne repe, 1960. smo imali iste prinose kao Francuska, a danas gotovo upola manje. U poslednjih 10 godina broj goveda u Srbiji je smanjen za 50%, svinja za 20%, ovaca za 40% i živine za 42%. Prošle godine u Srbiji je proizvedeno gotovo upola manje mesa nego 1990. Ako poredimo našu produktivnost s evropskim proizvođačima, videćemo da proizvođač iz Nemačke proizvodi hranu za 46 stanovnika, Francuske za 35, a iz susedne Bugarske za 16 stanovnika. S druge strane, srpski seljak prosečno proizvodi hranu za 6 stanovnika. Glavni krivac za postojeću situaciju je država, čija je uloga definisana u Strategiji razvoja poljoprivrede iz 2005. godine. Pogrešna je osnovna postavka pomenute Strategije, da „poljoprivredni proizvođač postaje preduzetnik i da njemu kao preduzetniku profit ili gubitak zavise od mudrosti njegovih sopstvenih odluka“. Naime, srpski poljoprivrednici nisu osposobljeni da postanu robni proizvođači za tržište, a država nije iskoristila proteklo vreme da stvori neophodne preduslove za takav zaokret. Poljoprivreda se nigde u svetu (pa ni SAD, niti u zemljama EU) ne prepušta stihiji tržišta, kao što je to kod nas. U zemljama EU celokupna poljoprivreda je planska: usklađuje se obim proizvodnje sa obimom potrošnje. Subvencijama se štiti kupovna moć poljoprivrednika, jer je upravo potrošnja osnovni pokretač proizvodnje. Slobodnog tržišta u okviru EU nema! Svi viškovi hrane se plasiraju izvan EU, uz velike stimulacije izvoza. Često se ističe da domaća poljoprivreda treba da se uklopi u svetske cene, pa zato treba reći da su tržišne cene primarnih poljoprivrednih proizvoda u Evropi i SAD zapravo niže od proizvodnih troškova. Zbog visokih subvencija proizvođačima u RZ, proizvodnu cenu njihovih poljoprivrednih proizvoda čini zbir tržišne cene i državnih subvencija. Zato je bez izjednačavanja državnih podsticaja sa onima iz okruženja (ili bar trgovinskih partnera) domaća poljoprivreda stavljena u neravnopravan položaj, i na domaćem i na stranom tržištu! Sledeći ključni problem srpske poljoprivrede je finansiranje: nedostatak sopstvenih sredstava, nerešeno pitanje kreditiranja proizvodnje, kašnjenje u isplati preuzetih poljoprivrednih proizvoda, neredovne isplate premija i regresa iz budžeta, rast zaduženosti i nelikvidnosti uz prekid investicione aktivnosti, itd. U prošlosti država je bila glavni činilac u finansiranju srpske poljoprivrede.

Međutim, aktuelna vlast je uništila nekadašnje stubove finansiranja – selektivne kredite, diferencirane kamatne stope i regrese kamata, a da nije pronašla nova, bolja rešenja. Od 1997. država nije donosila zaštitne cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda, što je dodatno destimulisalo proizvođače.Srbija u regionu i Evropi najmanje subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju, uzimajući u obzir veličinu agrarnog budžeta i broj obradivih površina. Odnosno, po tom kriterijumu, ispada da subvencija de facto iznosi 50 evra/ha. Makedonija, kao najsiromašnija poljoprivredna zemlja na Balkanu, prema istoj računici subvencioniše svoje ratare sa više od 400 evra, Hrvatska sa više od 300 evra, Bugarska, Rumunija i Mađarska, u zavisnosti od kulture koja se seje, sa 250 do 350 evra/ha. Sledeći problem je tip subvencija. Glavni argument u korist postojećeg oblika subvencija je da subvencije po hektaru obradive površine daje i EU. Međutim, pošto je Srbiji potrebna promena strukture proizvodnje, našoj poljoprivredi mnogo više odgovaraju product specific subvencije. Takođe, veliki problem je i to što pravo na subvencije u 2009. nema nijedno poljoprivredno preduzeće, niti zemljoradnička zadruga, ni oko 365.000 neregistrovanih poljoprivrednih gazdinstava (NPG), pa čak ni oko 215.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (RPG), čiji vlasnici imaju regulisano penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje po osnovu rada van sopstvenog poljoprivrednog gazdinstva – što čini oko 75% ukupnog broja subjekata u poljoprivredi Srbije! Odnosno, time se podsticajne mere agrarne politike redukuju na oko 200.000 RPG, koja raspolažu sa oko 15% obradivih površina Srbije! Međutim, Srbiji su potrebni i veliki agrosistemi, kao nosioci horizontalne i vertikalne integracije, i kao nacionalni agroprivredni lideri. Jedino u Srbiji, pored zadruga, velika poljoprivredno-prehrambena preduzeća ne mogu da dobiju subvenciju. Potrebno je pravo na subvencije proširiti i na poljoprivredna preduzeća i zadruge, jer nije bitan titular vlasništva, bitno je koliko je on efikasan u proizvodnji.

Goldmen

pre 13 godina

Ti proizvodi su uglavnom dalekovodi, turbine za hidrocentrale, transformatori za trafo stanice, semafori, tockovi za avione, i ostala roba siroke potrosnje koja najvise utice na zivot gradjana!?

dragan101

pre 13 godina

Hahahaha, pa normalno da nema kad je sve već poskupelo. ccc... je li, ovaj, Milosavljeviću, da te pitam nešto, jel se uvođenje provizije za plaćanje računa Telekomu, računa kao poskupljenje koje je uvedeno direktno od strane države? Lopovi, bre!

veliki vezir Beogradski

pre 13 godina

Nesrecan je onaj covek koji ujutru kad ustane u svom gradu i svojoj zemlji otvori novine i procita izjavu Milosavljevica!
Cim taj kaze da nema znaci bice da ce sve da se dimi!

Branko Von Beca

pre 13 godina

" - Milosavljevicu, pazi poskupljenje !!!!"
" - Hvala, Miskovicu, na upozorenju, spasao si mi fotelju ... "
" - Nista, nista, pamti pa vrati .. ;) "

bane sine

pre 13 godina

Milosavljević je naveo da je za priče o poskupljenjima "još uvek zaslužna niska kupovna moć i nivo životnog standarda", kao i da su proizvodjači i trgovci u Srbiji u stalnoj borbi da dodju do potrošača.
Koliko su mene ucili, stalna borba za potrosaca je dobra, jer implicira postojanje konkurencije. Za poskupljenja je zasluzan upravo njen nedostatak, kao i forsiranje uvoznih proizvoda cija cena pratir rast kursa, ali ne i njegov pad (rezistentnost cena). Poskupljenja vode padu zivotnog standarda, ne vodi pad standarda poskupljenjima. Dakle, ministre - lazete. Utesno je sto to nije nista novo.

devit

pre 13 godina

Kako laze;
trazi se povecanje cene grejanja; jer se OCEKUJE povecanje cene gasa; koji je ENORMNO POSKUPEO za 60%; a kada je pojeftinio 100%, cena nije vracena!!!!
EPS ne odustaje od zahteva, a primanja povecava na mala vrata!!!
Cene goriva treba da se povecaju!!!
A sve je to motor za dalja poskupljenja!!!!!!!

Milica-Novi Sad

pre 13 godina

NATEGNUTO, A Šta sad KAŽEŠ ???
Pa kako sad nema priče da CENE TREBA DA BUDU KAO U EVROPSKOJ UNIJI TRŽIŠNE ???
Kako sad nema priče da treba sve da bude kao u Evropskim zemljama ???
Mislim SVE CENE !!!
Lubenice se već prodaju na KRIŠKICU a uskoro ima da se prodaju i na ZALOGAJ
EVROPSKI nema šta

Koja

pre 13 godina

"Beograd -- Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da garantuje da neće biti poskupljenja proizvoda koji su pod direktnom kontrolom države.", a to su alkoholna pica i cigarete!

Dragan

pre 13 godina

Ovo je klasnicno vredjanje inteligencije ovog naroda. Svakog dana nesto poskupljuje a ako slusate naseg ministra mislili bi da mi zivimo u velikom blagostanju. Evo nasa drzava na celu sa nasim ministrima a neki su jos od 2000. godini na tim mestima koje su prosle od demokratskih promena nista nisu uradili i stalno ponavlaju da ne moze preko noci da se osete poboljsanja, zar jedna noc traje 10 godina. Pogledajte samo zemlje u nasem okruzenju koje su daleko ispred nas i koje su za vreme od kada su nastupile demokratske promene nasle daleko ispred nas. Zato bih zamolio da se stvarno prekine sa vredjanjem ovog naroda jer oni koji zive i sve ovo trpe nisu zasluzili da ih uz jos i vredjaju.

lala

pre 13 godina

Pa, gde si ti covece? Nije te bilo jedno vreme. Mora da si bio na godisnjem odmoru. Zasluzenom, naravno.
Nedostaju mi tvoje izjave. Ako se ne varam od pocetka godine ovo je 6 ili 7 izjava identicne sadrzine.
Znas li sta je jos identicno? Svaki put kada si ovo izjavio, SVE JE POSKUPELO!!!

lala

pre 13 godina

Pa, gde si ti covece? Nije te bilo jedno vreme. Mora da si bio na godisnjem odmoru. Zasluzenom, naravno.
Nedostaju mi tvoje izjave. Ako se ne varam od pocetka godine ovo je 6 ili 7 izjava identicne sadrzine.
Znas li sta je jos identicno? Svaki put kada si ovo izjavio, SVE JE POSKUPELO!!!

Dragan

pre 13 godina

Ovo je klasnicno vredjanje inteligencije ovog naroda. Svakog dana nesto poskupljuje a ako slusate naseg ministra mislili bi da mi zivimo u velikom blagostanju. Evo nasa drzava na celu sa nasim ministrima a neki su jos od 2000. godini na tim mestima koje su prosle od demokratskih promena nista nisu uradili i stalno ponavlaju da ne moze preko noci da se osete poboljsanja, zar jedna noc traje 10 godina. Pogledajte samo zemlje u nasem okruzenju koje su daleko ispred nas i koje su za vreme od kada su nastupile demokratske promene nasle daleko ispred nas. Zato bih zamolio da se stvarno prekine sa vredjanjem ovog naroda jer oni koji zive i sve ovo trpe nisu zasluzili da ih uz jos i vredjaju.

Branko Von Beca

pre 13 godina

" - Milosavljevicu, pazi poskupljenje !!!!"
" - Hvala, Miskovicu, na upozorenju, spasao si mi fotelju ... "
" - Nista, nista, pamti pa vrati .. ;) "

Milica-Novi Sad

pre 13 godina

NATEGNUTO, A Šta sad KAŽEŠ ???
Pa kako sad nema priče da CENE TREBA DA BUDU KAO U EVROPSKOJ UNIJI TRŽIŠNE ???
Kako sad nema priče da treba sve da bude kao u Evropskim zemljama ???
Mislim SVE CENE !!!
Lubenice se već prodaju na KRIŠKICU a uskoro ima da se prodaju i na ZALOGAJ
EVROPSKI nema šta

veliki vezir Beogradski

pre 13 godina

Nesrecan je onaj covek koji ujutru kad ustane u svom gradu i svojoj zemlji otvori novine i procita izjavu Milosavljevica!
Cim taj kaze da nema znaci bice da ce sve da se dimi!

devit

pre 13 godina

Kako laze;
trazi se povecanje cene grejanja; jer se OCEKUJE povecanje cene gasa; koji je ENORMNO POSKUPEO za 60%; a kada je pojeftinio 100%, cena nije vracena!!!!
EPS ne odustaje od zahteva, a primanja povecava na mala vrata!!!
Cene goriva treba da se povecaju!!!
A sve je to motor za dalja poskupljenja!!!!!!!

Slavko

pre 13 godina

Država uništila poljoprivredu, samo država može da je oživi.Da je srpska agrarna politika neuspešna, dokazuje jedan sasvim jednostavan i jasan pokazatelj, a to je nivo prosečnih prinosa. Naši prinosi najvažnijih ratarskih kultura, koji su nekada bili u evropskom vrhu, poslednjih godina su zabeležili drastičan pad i sada su kod nekih kultura čak upola manji od roda koji postižu seljaci u EU. Godine 1990. prosečan rod pšenice je iznosio 4,38 t/ha, a 2009. 2,15 t/ha. Što se tiče šećerne repe, 1960. smo imali iste prinose kao Francuska, a danas gotovo upola manje. U poslednjih 10 godina broj goveda u Srbiji je smanjen za 50%, svinja za 20%, ovaca za 40% i živine za 42%. Prošle godine u Srbiji je proizvedeno gotovo upola manje mesa nego 1990. Ako poredimo našu produktivnost s evropskim proizvođačima, videćemo da proizvođač iz Nemačke proizvodi hranu za 46 stanovnika, Francuske za 35, a iz susedne Bugarske za 16 stanovnika. S druge strane, srpski seljak prosečno proizvodi hranu za 6 stanovnika. Glavni krivac za postojeću situaciju je država, čija je uloga definisana u Strategiji razvoja poljoprivrede iz 2005. godine. Pogrešna je osnovna postavka pomenute Strategije, da „poljoprivredni proizvođač postaje preduzetnik i da njemu kao preduzetniku profit ili gubitak zavise od mudrosti njegovih sopstvenih odluka“. Naime, srpski poljoprivrednici nisu osposobljeni da postanu robni proizvođači za tržište, a država nije iskoristila proteklo vreme da stvori neophodne preduslove za takav zaokret. Poljoprivreda se nigde u svetu (pa ni SAD, niti u zemljama EU) ne prepušta stihiji tržišta, kao što je to kod nas. U zemljama EU celokupna poljoprivreda je planska: usklađuje se obim proizvodnje sa obimom potrošnje. Subvencijama se štiti kupovna moć poljoprivrednika, jer je upravo potrošnja osnovni pokretač proizvodnje. Slobodnog tržišta u okviru EU nema! Svi viškovi hrane se plasiraju izvan EU, uz velike stimulacije izvoza. Često se ističe da domaća poljoprivreda treba da se uklopi u svetske cene, pa zato treba reći da su tržišne cene primarnih poljoprivrednih proizvoda u Evropi i SAD zapravo niže od proizvodnih troškova. Zbog visokih subvencija proizvođačima u RZ, proizvodnu cenu njihovih poljoprivrednih proizvoda čini zbir tržišne cene i državnih subvencija. Zato je bez izjednačavanja državnih podsticaja sa onima iz okruženja (ili bar trgovinskih partnera) domaća poljoprivreda stavljena u neravnopravan položaj, i na domaćem i na stranom tržištu! Sledeći ključni problem srpske poljoprivrede je finansiranje: nedostatak sopstvenih sredstava, nerešeno pitanje kreditiranja proizvodnje, kašnjenje u isplati preuzetih poljoprivrednih proizvoda, neredovne isplate premija i regresa iz budžeta, rast zaduženosti i nelikvidnosti uz prekid investicione aktivnosti, itd. U prošlosti država je bila glavni činilac u finansiranju srpske poljoprivrede.

Međutim, aktuelna vlast je uništila nekadašnje stubove finansiranja – selektivne kredite, diferencirane kamatne stope i regrese kamata, a da nije pronašla nova, bolja rešenja. Od 1997. država nije donosila zaštitne cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda, što je dodatno destimulisalo proizvođače.Srbija u regionu i Evropi najmanje subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju, uzimajući u obzir veličinu agrarnog budžeta i broj obradivih površina. Odnosno, po tom kriterijumu, ispada da subvencija de facto iznosi 50 evra/ha. Makedonija, kao najsiromašnija poljoprivredna zemlja na Balkanu, prema istoj računici subvencioniše svoje ratare sa više od 400 evra, Hrvatska sa više od 300 evra, Bugarska, Rumunija i Mađarska, u zavisnosti od kulture koja se seje, sa 250 do 350 evra/ha. Sledeći problem je tip subvencija. Glavni argument u korist postojećeg oblika subvencija je da subvencije po hektaru obradive površine daje i EU. Međutim, pošto je Srbiji potrebna promena strukture proizvodnje, našoj poljoprivredi mnogo više odgovaraju product specific subvencije. Takođe, veliki problem je i to što pravo na subvencije u 2009. nema nijedno poljoprivredno preduzeće, niti zemljoradnička zadruga, ni oko 365.000 neregistrovanih poljoprivrednih gazdinstava (NPG), pa čak ni oko 215.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (RPG), čiji vlasnici imaju regulisano penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje po osnovu rada van sopstvenog poljoprivrednog gazdinstva – što čini oko 75% ukupnog broja subjekata u poljoprivredi Srbije! Odnosno, time se podsticajne mere agrarne politike redukuju na oko 200.000 RPG, koja raspolažu sa oko 15% obradivih površina Srbije! Međutim, Srbiji su potrebni i veliki agrosistemi, kao nosioci horizontalne i vertikalne integracije, i kao nacionalni agroprivredni lideri. Jedino u Srbiji, pored zadruga, velika poljoprivredno-prehrambena preduzeća ne mogu da dobiju subvenciju. Potrebno je pravo na subvencije proširiti i na poljoprivredna preduzeća i zadruge, jer nije bitan titular vlasništva, bitno je koliko je on efikasan u proizvodnji.

bane sine

pre 13 godina

Milosavljević je naveo da je za priče o poskupljenjima "još uvek zaslužna niska kupovna moć i nivo životnog standarda", kao i da su proizvodjači i trgovci u Srbiji u stalnoj borbi da dodju do potrošača.
Koliko su mene ucili, stalna borba za potrosaca je dobra, jer implicira postojanje konkurencije. Za poskupljenja je zasluzan upravo njen nedostatak, kao i forsiranje uvoznih proizvoda cija cena pratir rast kursa, ali ne i njegov pad (rezistentnost cena). Poskupljenja vode padu zivotnog standarda, ne vodi pad standarda poskupljenjima. Dakle, ministre - lazete. Utesno je sto to nije nista novo.

Koja

pre 13 godina

"Beograd -- Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da garantuje da neće biti poskupljenja proizvoda koji su pod direktnom kontrolom države.", a to su alkoholna pica i cigarete!

Goldmen

pre 13 godina

Ti proizvodi su uglavnom dalekovodi, turbine za hidrocentrale, transformatori za trafo stanice, semafori, tockovi za avione, i ostala roba siroke potrosnje koja najvise utice na zivot gradjana!?

dragan101

pre 13 godina

Hahahaha, pa normalno da nema kad je sve već poskupelo. ccc... je li, ovaj, Milosavljeviću, da te pitam nešto, jel se uvođenje provizije za plaćanje računa Telekomu, računa kao poskupljenje koje je uvedeno direktno od strane države? Lopovi, bre!

standardna ovca

pre 13 godina

Evo,ja danas kupih hleb(čić) po 45 din. ali mora biti da mi se pričinilo jer ako gdin.Milosavljević kaže nema poskupljenja,onda nema...
Pa valjda ćemo njemu verovati a ne svojim očima!

nbg

pre 13 godina

Pa jel ima nešto da je pod kontrolom ove države,meni se čini da nema ništa,ovde je sve van kontrole,sem Kosovskog dodatka,oćem i ja dodatak..

nedostajes nam

pre 13 godina

ah pa tu si nam ministre,..vec sam poceo da patim od nesanice zbog nepojavljivanja tvojih "izjava" u elektronskim i stampanim medijima

Blazenka

pre 13 godina

Videla ova vlada da gradjanima Srbije mozes da radis i govoris sta hoces, a oni se nece buniti. Videli su od jednog koji je to radio 10 godina.
Strasno je to sto ne mozemo da ih smenimo jer nema drugih, sve smo vec videli. Rade sve da SNS dodje na vlast.
Blago onima sto su otisli iz zemlje. I neka ne zale, ovde nikada nece biti bolje. Ono sto smo hteli 5. oktobra je nestalo, sada nam se vraca vreme pre 5.oktobra. Srecno!!!

radnik

pre 13 godina

Nema poskupljenja verovatno do 1.septemba onda idu verovatno struja,grejanje..... a onda dolazimo i do povecanja poreza na imovinu...... a primanja se ce odmrznuti mozda u aprilu 2011 a mozda i kasnije ako slucajno u aprilili 2011 produzimo dogovor sa MMF.

Goran

pre 13 godina

Poskupljenja su bila i tek predstoje i to svih zivotnih namirnica na zamrznute i plate i penzije i plate i penzije, struja, gas, energenti, benzin, komunalije, struja, telefon, televizija, sva uvozna roba, sve vrste mesa i to su sva poskupljenja za oko 20%. Kao razlog u 99% je skandalozan pad dinara sa 76 na 106 nezabelezeno na zemaljskoj kugli da je i jedna valuta toliko oslabila ali i u tome smo rekorderi.Ako se hitno evro ne vrati na vrednost iz novemnbra prosle godine oko 90 dinara prezaduzeni gradjani i privreda idu u jos vecu katastrofu.

Slavko

pre 13 godina

Država uništila poljoprivredu, samo država može da je oživi.Da je srpska agrarna politika neuspešna, dokazuje jedan sasvim jednostavan i jasan pokazatelj, a to je nivo prosečnih prinosa. Naši prinosi najvažnijih ratarskih kultura, koji su nekada bili u evropskom vrhu, poslednjih godina su zabeležili drastičan pad i sada su kod nekih kultura čak upola manji od roda koji postižu seljaci u EU. Godine 1990. prosečan rod pšenice je iznosio 4,38 t/ha, a 2009. 2,15 t/ha. Što se tiče šećerne repe, 1960. smo imali iste prinose kao Francuska, a danas gotovo upola manje. U poslednjih 10 godina broj goveda u Srbiji je smanjen za 50%, svinja za 20%, ovaca za 40% i živine za 42%. Prošle godine u Srbiji je proizvedeno gotovo upola manje mesa nego 1990. Ako poredimo našu produktivnost s evropskim proizvođačima, videćemo da proizvođač iz Nemačke proizvodi hranu za 46 stanovnika, Francuske za 35, a iz susedne Bugarske za 16 stanovnika. S druge strane, srpski seljak prosečno proizvodi hranu za 6 stanovnika. Glavni krivac za postojeću situaciju je država, čija je uloga definisana u Strategiji razvoja poljoprivrede iz 2005. godine. Pogrešna je osnovna postavka pomenute Strategije, da „poljoprivredni proizvođač postaje preduzetnik i da njemu kao preduzetniku profit ili gubitak zavise od mudrosti njegovih sopstvenih odluka“. Naime, srpski poljoprivrednici nisu osposobljeni da postanu robni proizvođači za tržište, a država nije iskoristila proteklo vreme da stvori neophodne preduslove za takav zaokret. Poljoprivreda se nigde u svetu (pa ni SAD, niti u zemljama EU) ne prepušta stihiji tržišta, kao što je to kod nas. U zemljama EU celokupna poljoprivreda je planska: usklađuje se obim proizvodnje sa obimom potrošnje. Subvencijama se štiti kupovna moć poljoprivrednika, jer je upravo potrošnja osnovni pokretač proizvodnje. Slobodnog tržišta u okviru EU nema! Svi viškovi hrane se plasiraju izvan EU, uz velike stimulacije izvoza. Često se ističe da domaća poljoprivreda treba da se uklopi u svetske cene, pa zato treba reći da su tržišne cene primarnih poljoprivrednih proizvoda u Evropi i SAD zapravo niže od proizvodnih troškova. Zbog visokih subvencija proizvođačima u RZ, proizvodnu cenu njihovih poljoprivrednih proizvoda čini zbir tržišne cene i državnih subvencija. Zato je bez izjednačavanja državnih podsticaja sa onima iz okruženja (ili bar trgovinskih partnera) domaća poljoprivreda stavljena u neravnopravan položaj, i na domaćem i na stranom tržištu! Sledeći ključni problem srpske poljoprivrede je finansiranje: nedostatak sopstvenih sredstava, nerešeno pitanje kreditiranja proizvodnje, kašnjenje u isplati preuzetih poljoprivrednih proizvoda, neredovne isplate premija i regresa iz budžeta, rast zaduženosti i nelikvidnosti uz prekid investicione aktivnosti, itd. U prošlosti država je bila glavni činilac u finansiranju srpske poljoprivrede.

Međutim, aktuelna vlast je uništila nekadašnje stubove finansiranja – selektivne kredite, diferencirane kamatne stope i regrese kamata, a da nije pronašla nova, bolja rešenja. Od 1997. država nije donosila zaštitne cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda, što je dodatno destimulisalo proizvođače.Srbija u regionu i Evropi najmanje subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju, uzimajući u obzir veličinu agrarnog budžeta i broj obradivih površina. Odnosno, po tom kriterijumu, ispada da subvencija de facto iznosi 50 evra/ha. Makedonija, kao najsiromašnija poljoprivredna zemlja na Balkanu, prema istoj računici subvencioniše svoje ratare sa više od 400 evra, Hrvatska sa više od 300 evra, Bugarska, Rumunija i Mađarska, u zavisnosti od kulture koja se seje, sa 250 do 350 evra/ha. Sledeći problem je tip subvencija. Glavni argument u korist postojećeg oblika subvencija je da subvencije po hektaru obradive površine daje i EU. Međutim, pošto je Srbiji potrebna promena strukture proizvodnje, našoj poljoprivredi mnogo više odgovaraju product specific subvencije. Takođe, veliki problem je i to što pravo na subvencije u 2009. nema nijedno poljoprivredno preduzeće, niti zemljoradnička zadruga, ni oko 365.000 neregistrovanih poljoprivrednih gazdinstava (NPG), pa čak ni oko 215.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (RPG), čiji vlasnici imaju regulisano penzijsko, zdravstveno i invalidsko osiguranje po osnovu rada van sopstvenog poljoprivrednog gazdinstva – što čini oko 75% ukupnog broja subjekata u poljoprivredi Srbije! Odnosno, time se podsticajne mere agrarne politike redukuju na oko 200.000 RPG, koja raspolažu sa oko 15% obradivih površina Srbije! Međutim, Srbiji su potrebni i veliki agrosistemi, kao nosioci horizontalne i vertikalne integracije, i kao nacionalni agroprivredni lideri. Jedino u Srbiji, pored zadruga, velika poljoprivredno-prehrambena preduzeća ne mogu da dobiju subvenciju. Potrebno je pravo na subvencije proširiti i na poljoprivredna preduzeća i zadruge, jer nije bitan titular vlasništva, bitno je koliko je on efikasan u proizvodnji.

lala

pre 13 godina

Pa, gde si ti covece? Nije te bilo jedno vreme. Mora da si bio na godisnjem odmoru. Zasluzenom, naravno.
Nedostaju mi tvoje izjave. Ako se ne varam od pocetka godine ovo je 6 ili 7 izjava identicne sadrzine.
Znas li sta je jos identicno? Svaki put kada si ovo izjavio, SVE JE POSKUPELO!!!

Milica-Novi Sad

pre 13 godina

NATEGNUTO, A Šta sad KAŽEŠ ???
Pa kako sad nema priče da CENE TREBA DA BUDU KAO U EVROPSKOJ UNIJI TRŽIŠNE ???
Kako sad nema priče da treba sve da bude kao u Evropskim zemljama ???
Mislim SVE CENE !!!
Lubenice se već prodaju na KRIŠKICU a uskoro ima da se prodaju i na ZALOGAJ
EVROPSKI nema šta

nbg

pre 13 godina

Pa jel ima nešto da je pod kontrolom ove države,meni se čini da nema ništa,ovde je sve van kontrole,sem Kosovskog dodatka,oćem i ja dodatak..

Koja

pre 13 godina

"Beograd -- Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da garantuje da neće biti poskupljenja proizvoda koji su pod direktnom kontrolom države.", a to su alkoholna pica i cigarete!

devit

pre 13 godina

Kako laze;
trazi se povecanje cene grejanja; jer se OCEKUJE povecanje cene gasa; koji je ENORMNO POSKUPEO za 60%; a kada je pojeftinio 100%, cena nije vracena!!!!
EPS ne odustaje od zahteva, a primanja povecava na mala vrata!!!
Cene goriva treba da se povecaju!!!
A sve je to motor za dalja poskupljenja!!!!!!!

Dragan

pre 13 godina

Ovo je klasnicno vredjanje inteligencije ovog naroda. Svakog dana nesto poskupljuje a ako slusate naseg ministra mislili bi da mi zivimo u velikom blagostanju. Evo nasa drzava na celu sa nasim ministrima a neki su jos od 2000. godini na tim mestima koje su prosle od demokratskih promena nista nisu uradili i stalno ponavlaju da ne moze preko noci da se osete poboljsanja, zar jedna noc traje 10 godina. Pogledajte samo zemlje u nasem okruzenju koje su daleko ispred nas i koje su za vreme od kada su nastupile demokratske promene nasle daleko ispred nas. Zato bih zamolio da se stvarno prekine sa vredjanjem ovog naroda jer oni koji zive i sve ovo trpe nisu zasluzili da ih uz jos i vredjaju.

bane sine

pre 13 godina

Milosavljević je naveo da je za priče o poskupljenjima "još uvek zaslužna niska kupovna moć i nivo životnog standarda", kao i da su proizvodjači i trgovci u Srbiji u stalnoj borbi da dodju do potrošača.
Koliko su mene ucili, stalna borba za potrosaca je dobra, jer implicira postojanje konkurencije. Za poskupljenja je zasluzan upravo njen nedostatak, kao i forsiranje uvoznih proizvoda cija cena pratir rast kursa, ali ne i njegov pad (rezistentnost cena). Poskupljenja vode padu zivotnog standarda, ne vodi pad standarda poskupljenjima. Dakle, ministre - lazete. Utesno je sto to nije nista novo.

veliki vezir Beogradski

pre 13 godina

Nesrecan je onaj covek koji ujutru kad ustane u svom gradu i svojoj zemlji otvori novine i procita izjavu Milosavljevica!
Cim taj kaze da nema znaci bice da ce sve da se dimi!

Branko Von Beca

pre 13 godina

" - Milosavljevicu, pazi poskupljenje !!!!"
" - Hvala, Miskovicu, na upozorenju, spasao si mi fotelju ... "
" - Nista, nista, pamti pa vrati .. ;) "

dragan101

pre 13 godina

Hahahaha, pa normalno da nema kad je sve već poskupelo. ccc... je li, ovaj, Milosavljeviću, da te pitam nešto, jel se uvođenje provizije za plaćanje računa Telekomu, računa kao poskupljenje koje je uvedeno direktno od strane države? Lopovi, bre!

Goldmen

pre 13 godina

Ti proizvodi su uglavnom dalekovodi, turbine za hidrocentrale, transformatori za trafo stanice, semafori, tockovi za avione, i ostala roba siroke potrosnje koja najvise utice na zivot gradjana!?

standardna ovca

pre 13 godina

Evo,ja danas kupih hleb(čić) po 45 din. ali mora biti da mi se pričinilo jer ako gdin.Milosavljević kaže nema poskupljenja,onda nema...
Pa valjda ćemo njemu verovati a ne svojim očima!

nedostajes nam

pre 13 godina

ah pa tu si nam ministre,..vec sam poceo da patim od nesanice zbog nepojavljivanja tvojih "izjava" u elektronskim i stampanim medijima

radnik

pre 13 godina

Nema poskupljenja verovatno do 1.septemba onda idu verovatno struja,grejanje..... a onda dolazimo i do povecanja poreza na imovinu...... a primanja se ce odmrznuti mozda u aprilu 2011 a mozda i kasnije ako slucajno u aprilili 2011 produzimo dogovor sa MMF.

Blazenka

pre 13 godina

Videla ova vlada da gradjanima Srbije mozes da radis i govoris sta hoces, a oni se nece buniti. Videli su od jednog koji je to radio 10 godina.
Strasno je to sto ne mozemo da ih smenimo jer nema drugih, sve smo vec videli. Rade sve da SNS dodje na vlast.
Blago onima sto su otisli iz zemlje. I neka ne zale, ovde nikada nece biti bolje. Ono sto smo hteli 5. oktobra je nestalo, sada nam se vraca vreme pre 5.oktobra. Srecno!!!

Goran

pre 13 godina

Poskupljenja su bila i tek predstoje i to svih zivotnih namirnica na zamrznute i plate i penzije i plate i penzije, struja, gas, energenti, benzin, komunalije, struja, telefon, televizija, sva uvozna roba, sve vrste mesa i to su sva poskupljenja za oko 20%. Kao razlog u 99% je skandalozan pad dinara sa 76 na 106 nezabelezeno na zemaljskoj kugli da je i jedna valuta toliko oslabila ali i u tome smo rekorderi.Ako se hitno evro ne vrati na vrednost iz novemnbra prosle godine oko 90 dinara prezaduzeni gradjani i privreda idu u jos vecu katastrofu.