Ponedeljak, 23.08.2010.

10:47

ATP lista: Đoković i dalje treći

Najbolje rangirani srpski teniser Novak Đoković ostao je na trećoj poziciji na najnovijoj rang listi Udruženja teniskih profesionalaca.

Izvor: B92

ATP lista: Ðokoviæ i dalje treæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

prat

pre 13 godina

Po mom misljenju u ovom trenutku je mozda i najjaca knkurencija u istoriji tenisa,naravno u muskoj konkurenciji,zensku ne treba ni komentarisati posto je u velikoj krizi.Federer i Nadal kao igraci koji su vec usli u istoriju a jos su aktivni,Djokovic i Marej koji su extra kvalitetni igraci i imaju potencijal da jednog dana budu prvi,sa njima i Del Potro,uvek opasni Rodik,Davidenko,Berdih,pa i Verdasko i Conga.Toliko opasnih igraca u isto vreme u vrhu mislim da nikad nije bilo.Tome je razlog sigurno i opsti napredak u sistemu treninga,opremi,nacinu ishrane...,a jednostavno se valjda i malo potrafilo.Sto se tice Federera i Samprasa tesko ih je uporedjivati,obojica su vanserijski.Ipak po cemu ja mislim da je Federer ipak veci je sto je definitivno kompletniji igrac od Samprasa.Na travi i betonu je mrtva trka ali na sljaci je Federer jednostavno bolji od Samprasa,koji cak nikad nije ni igrao finale Garosa.Federer je igrao cetiri puta u finalu a jedom ga je i osvojio i generalno se odlicno snlazi na sljaci,jedino sto ima nesrecu da igra u isto vreme kad i Nadal

Bojan

pre 13 godina

(bolnica na kraju grada, 24. avgust 2010 04:05)
gluposti,
u odnosu na Samprasovo vreme, danas je mnogo veca razlika u poenima koje osvoji pobednik turnira u odnosu na finalistu (skoro duplo vise), kao i u odnosu na polufinaliste itd... Takva raspodela poena omogucava epizodistima da lakse udju u top 20,15 ili 10, ali im znacajno otezava penjanje na sam vrh.
Razlog sto su Davidenko i Del Potro u prvih 10 je sto su prosle godine u periodu septembar-novembar osvajali svoje titule. Za dve nedelje, nakon sto prodje US open, del potro nece biti u prvih 50, kao ni davidenko u novembru.
Nema smisla nesto mnogo vise ceniti Samprasa u odnosu na Federera iz razloga tamo neke konkurencije jer je to jednostavno nemoguce uporediti.
Obojica su u odredjenim delovima karijere imali nesto srece, dosta znanja, lepe igre i priredili su nam dosta zanimljivih meceva. Na kraju karijere ce se iste moci porediti, mada mislim da kad se sve sabere da ce Fed biti ispred
evo kratka analiza
GSovi
Austalija Rodja 4, Pit 2
RG Rodja 1, Pit 0
Wimbledon Rodja 6, Pit 7
US Open Rodja 5, Pit 5
plasmant na listi
1. mesto Rodja 5 godina(285 nedelja), Pit 6 godina(286 nedelja)
2. mesto Rodja 2 godine(61 nedelja), Pit 0 godina (90 nedelja)
3. mesto Rodja 0 godina(10ak nedelja), Pit 3 godine (81 nedelja)
Titule
Rodja 63, Pit 64
Finala Rodja 90, Pit 88
na betonu Rodja 41, Pit 36
na travi Rodja 11, Pit 10
na sljaci Rodja 9, Pit 3
na carpetu Rodja 2, Pit 15
na masters serijama
Rodja 17 titula (28 finala), Sampras 11 (19 finala)
na zavrsnom turniru
Rodja 4 titule (5 finala), Pit 5 titula (6 finala)

iz ovog kratkog pregleda bih izvukao ove zakljucke
Sampras je bolji na travi (bar dok Fed ne osvoji 7. ili 8. wimbledon), bio je konstantno u vrhu, s tim da je ranije sazreo kao igrac, tako da bi fed na ovom nivou trebao da igra jos 2 godine da bi bio podjednako konstantan kao i Sampras u tom segmentu. Na betonu i sljaci je nesumnjivo velika prednost na strani Rodje. Ali ima jos vremena do kraja rodjine karijere, najavio je da ce igrati jos 5 godina

lista

pre 13 godina

Mogo realnije stanje daje ona godisnja lista, odnosno lista trcke za ucesce na zavrsnom mastersu 8 najboljih.
http://www.barclaysatpworldtourfinals.com/Players/Player-Landing.aspx

Tamo je situacija sledeca:

1. Nadal 8840
2. Federer 5305
3. Murray 3955
4. Soderling 3600
5. Djokovic 3555
6. Berdych 3525
7. Roddick 3125
8. Ferrer 2820

Djokovic je na toj listi prethodne nedelje bio 6., a sada je na 5. mestu sa 30 bodova vise od Berdiha.
Jos uvek zaostaje 45 bodova za Soderlingom i 430 bodova za Marejem.
Federer je sada prilicno odmakao i gotovo obezbedio drugo mesto za kraj godine, mada ima sansu i za prvo mesto. Nadal mu bezi 3500 bodova, a toliko donose samo 2 titule (US Open i zavrsni masters).
Naravno da ce i Nadal osvojiti neke bodove na ta 2 turnira, ali ako ne stigne do polufinala na ta 2 turnira, a Federer ih osvoji, onda ni Nadalovo prvo mesto nije sigurno.
Sto se Djokovica tice kao sto se vidi on je za sada opravdao tek 5. mesto i morace do kraja godine da pravi bolje rezultate i od Berdiha i od Soderlinga i od Mareja da bi zadrzao 3. mesto.
Teorijski bi Djokovic sa slabim rezultatima mogao da ispadne i iz prvih 10 do kraja godine, ali mislim da se to nece desiti i da ce godinu zavrsiti na 3. ili 4. mestu.
Ipak tek posle US Opena mogu da se daju neke realnije prognoze.

milos

pre 13 godina

ovo i nije neka vest :)
vest ce biti kad ode na drugo, ili na cetvrto, ne morate svakih nedelju dana govoriti da je 3. :)
kako ce biti 1. ili 2. kad su federer i nadal zivi ? :D dobar je djokovic ali ovi su ubice, 3. je njegovo mesto. sa srecom na uso

bolnica na kraju grada

pre 13 godina

Mislim da konkurencija u muskom,a pogotovo u zenskom tenisu je na jako niskom nivou.
Muska konkurencija-prvih 10 ko rasturena desetina,svaki je bolestan ili povredjen,a lista uvek ista ili slicna.Onaj Davidenko ne ispada iz vrha, a ne igra.Del Potro,da ne pricam itd.Nikad gore!Bas zato mislim da je Sampras veci od Feda,on se nije mogao tako provlaciti,njegovih prvi 10 su uvek bili atomska bomba!
Zenska konkurencija - cista katastrofa,pa ove Bel.penzionerke,kad im se prohte,vrate se i razbucaju!Sestre Wiliams isto!

Srdjan

pre 13 godina

@djordje,
Pa ne trazimo mi od Novaka da ucestvuje u testu inteligencije vec da osvaja titule i turnire.Ne mogu da napisem da igra tenis, jer ga igram i ja ali kako pa slicno ko Novak.3 meca dobijem,1 izgubim.Toliko o tome djordje nego bar da te pitam nesto.Nisi li mu ti brat kad sve znas o njemu?Daj ne zamajavajte se vise sa strucnim analizama ko i kako igra.Oni zgrcu milione i jb. im se za sve nas i za sve ostale.Vi se pojedinci ne brinete za svoje najblize koliko ste se bacili na odbranu lika i dela gospodina Novaka.Ajde malo da pricamo o vaterpolu, gde momci osvajaju sve moguce trofeje a spavaju po supama.Nemaju oni para ko Novak pa da mogu da potkupljuju i otvaraju lokale na svakom cosku.Neka su mu zaradio ih je.Ali ajde batalite vise vasa strucna misljenja i vase besprekorno poznavanje svega onog sto se tice doticnog.Ajde prespavajte pa vidite sta cete sutra sa sobom, a oni verujte mi znaju i to veoma dobro.Nesmem da napisem nece mi pustiti komentar, mozda nece ni ovako ali ce me bar moderator razumeti.
Pozdrav dokolicarima i postovaocima lika i dela gospodina.Novaka.
''Novaka za predsednika ''.

Djoksa

pre 13 godina

Jako bih voleo da Nole osvoji USO!Izmedju ostalog da bih video,da li bi posle toga "spavao na lovorikama"ili to shvatio kao jedan ogroman podsticaj za prekid Fedal dominacije.Velik pozdrav i za @Jovu,kao i za ostale ljubitelje tenisa @simu,@Predu,@D.Doga..

Aleksandar

pre 13 godina

Novak je treci na svetu u svom poslu.A vi sto ga kritikujete kakav ste vi uspeh postigli.Ali to je kod nas normalno,zato svi pametni ljudi i odlaze.Bravo Novak za sve sto si pruzio u reprezentaciji.

Jova

pre 13 godina

Podrzavam Novaka, uvijek i bezuslovno, cak i u kalkulacijama ako je ustanovio da je to u ovom momentu potrebno. Srce doduse nije slabo slusati, ali nije zgoreg ni upotrebljavati razum, kad ga vec imamo. On sigurno sam najbolje zna koji su mu dometi u ovom momentu. Upustati se u ludu trku s Federerom i Nadalom ( ovakvim kakvi su trenutno )nije bas napametnije, a ni neophodno, posto mu niko ne duva za vratom. Ima Nole i srece da mu pratioci nisu vanserijski talenti i da nemaju neku konstantu. Boze zdravlja pa da nas sledece godine obraduje. Nadam se da, kad vec nece da bijedi kad moze, da ce moci kad bude htio. Na kraju krajeva i tako sve dodje na svoje. Docekace i on ( ponovo ) svojih pet minuta.
Pozdrav svim istinskim ljubiteljima tenisa ( smijem li izdvojiti Predu i Djoksu ? )

Svetozar

pre 13 godina

Je l' ja to ne razumem dobro?
Ja mislio da astmaticari imaju probleme po hladnom ili maglovitom vremeu.
Takodje sam mislio da im sunce prija. Nisam do sada znao da im i toplo smeta.

borko

pre 13 godina

Meni je samo vazno kako igra za reprezentaciju, da tu pruzi maksimum i samim tim osvojimo Davis Cup. A ovo igra za svoj dzep, pa cak i na Grand Slam turnirima se necu uzbudjivati mnogo ako ispadne. Isto kao sto me mnogo ne zanima kako igraju Stankovic ili Krasic u svojim klubovima

djordje

pre 13 godina

Mislim da je nepotreban pritisak koji radite na Novaka.Ostavite ga na miru,ma koji god bio na listi!Sjetite se samo Splita,a i kako je pobjedio fantastičnog Nalbandijana,koji je u vrhunskoj formi!Kad se astma aktivira,disanje se ubrza,ubrza se i puls i otkucaji srca(i to jako,jako).Jel vi hoćete da Nole,nedaj Bože,(ppp,ppp)umre na terenu?!Nole nije kukavica,Nole odlično igra(svaki njegov meč gledam),ali Nole je inteligentan i vjerujte da ON ZNA ZAŠTO I ŠTO RADI.Nole je moj najveći heroj i ljudi,znam da ga većina volite i da su uglavnom komentari,takvi,kakvi su,zato što nemate uvid u date okolnosti.Nole,volimo te!!!

plafon

pre 13 godina

Novaj je izgleda dostigao "stakleni plafon" i vise od ovoga realno ne moze, pa se zadovoljava kalkulacijama i racionalizacijama za trenutni status.

Djoksa

pre 13 godina

2010god je morala biti godina Noletove samospoznaje.Ne mozete pojmiti moje razocaranje posle poluf Wimbldona..,a mislio sam da mu je Wimbldon vec u dzepu.Zbog svog loseg servisa,on ima ogroman strah od super-servera.Na redu je USO,zadnja sansa...

milwood

pre 13 godina

Novakovo treće mesto je trenutno sigurno , ali ako ovako nastavi , s obzirom da brani dosta poena lako može da sklizne na četvrto mesto na kraju sezone . Međutim , u prethodne dve sezone je USO bio prekretnica za Noleta ( obe godine je odigrao polufinale protiv Federera )i zatim do kraja sezone igrao odlično . Uzdajmo se u tradiciju i činjenicu da dolaze povoljniji klimatski uslovi za igru i dvoranski turniri na kojima je Nole pravi i ko zna možda bude i drugi na kraju .

Vladan R

pre 13 godina

Ono sto je bilo jasno i posle W je da Nadal skoro sigurno ostaje prvi do kraja godine pre svega zbog ogromne razlike od 3500 bodova u odnosu na Federera. Ipak ukoliko bi Federer nastavio sa rezultatima koje je imao na turnirima na betonu ove godine, ne racunajuci IW i Majami posto su isti usledili posle duze pauze zbog plucne infekcije, tj ako bi naprimer do kraja godine osvojio FM, zavrsni masters i jedan od dva prostala mastersa bilo onaj u Parizu bilo u Sangjau, eventualno Bazel, prebacio bi skor od 10000 poena do kraja godine i opasno se priblizo Nadal. Naravno tu se pomalo pita i Nadal koji takodje ne brani puno poena i ako bude stizao do polufinala ili cetvrtfinala sto mu je uspevalo na betonu ove godine, bodovni saldo ce mu ostati isti, a mozde ce mu se za malo i uvecati , sto bi bilo dovoljno da bez problema zadrzi prvo mesto. Sa druge strane Federeru bi i drugo mesto eventulano moglo biti ugrozeno pre svega od Mareja, posebno ako bude propustao neke turnire kao prosle godine ili mu padne forma, a Marej solidno odigra u tom periodu. Novaka s obzirom na trenutnu formu i rezultate tokom cele godine, ove godine tesko ponovo do broja dva. Bojime se da ce imati dosta muke da zadrzi trecu poziciju, a cak bi mu i cetvrta mogla biti ugrozena jer brani dosta bodova , tj preciznije, bodovna razlika koju brani do kraja godine, u odnosu na Soderlinga, Berdiha, i Rodika a posebno Mareja je veca nego bodovna prednost na atp listi. Dobro po Novaka je sto pomenuti igraci do sada nisu pokazali kvaltete da igraju dobro u seriji a i to sto ima puna kandidata pa kad se bodovi razdele, pitanje je da li iko od pomenutih moze da osvoji veliki broj podova. U svakom slucaju koliko god da prva pozicija Nadala izgleda sigurna, navedeni turniri do kraja godine, mogli bi pre svega, biti priprema za napad na prvo mesto, nekog od njegovih najblizih pratioca tokom proleca naredne godine jer nakon AO, zavrsno sa W on brani fantasticnih skoro 8000 bodova a njegovi pratiocei tek po 2000 do 3000, posebno ako se sadasnja bodovna razlika u odnosu na pomenute znacajno smanji. Tada bi cak i ako Nadal manje vise postigne slicne rezultate kao ove godine, lako moglo doci do smene na vrhu. Dovoljno bi samo bilo da recimo Federer stigne do finala RG i W i osvoji masters u IW ili Majamiju, ili cak da samo osviji W. Poenta cele price je da ce Nadal tesko zadrzati prvo mesto ako na betonu zadrzi ovogodisnje rezultate tj samo polufinale i cetvrtfina a bez osvajanja turnira, bez obzira koliko fantasticne rezultate na sljaci bude imao. Za kraj pitanje je koliko ce zdravstevni problemi uticati na rezultate i listu jer su ih u zadnje dve godine problemi koje imali svi igraci iz top 10 itekako uticali na rezultate. Nadal nekoliko pauza zbog povrede kolena, Federer posle US opena problemi sa ledjima a posle AO plucna infekciju. Marej i Rodik su takodje bili u problemima krajem prethodne pa cak i u pojedinim delovima ove godine, tu je i Del Potro i njegova povredu sake, vec hronicna odustva Davidenka i Soderlinga itd.

Lendl

pre 13 godina

Odgledao sam reprizu sa Rodikom, i prosto mi je neverovatno da Novak ni jedan put nije proklizao iako je to upravo Novak prvi poceo da radi na betonu.Pa i Nadalu su se razveli roditelji,imao probleme sa kolenima koji nisu nista manji od Novakovih "zdravstvenih" problema pa i dalje prilikom svakog udarca stenje, daje svoj maksimum,a Novak se cak i prilikom servisa stedi, ni centimetar ne udje u teren prilikom servisa,a trzaj mu je kao usporeni snimak. Sve su to pokazatelji da samo onolko kolko treba otaljava posao,i da ga vise ne interesuje da kida protiv Nadala i ostalih razbijaca.Igra samo za sponzore i to je to.

Predo

pre 13 godina

NIsam htio prosli put da ucestvujem u diskusiji nakon Djokovicevog poraza protiv Rodika i tako se prikljucim jednoj ili drugoj strani, onima koji ga kritikuju i onima, koji ga brane, a u pravu su, vise-manje i jedni i drugi. Za mene je najznakovitija bila Djokoviceva izjava, data na pocetku turnira u Torontu, da nece rizikovati svoje zdravlje zbog jednog teniskog meca. To znaci da je on sebi unapred stvorio alibi na bilo kom mecu u kome se ne osjeca najbolje ili mu ne odgovaraju uslovi, a to znaci i da u mec sa Rodikom nije usao da pobjedi, nego da ga "odradi", tako da se pobjednik vidio od samog pocetka meca.
I sam sam juce iskusio takvu situaciju, igrajuci protiv protivnika protiv kog imam los skor i uz povredu koju vucem dugo, usao sam u mec u zelji da odigram egal, koliko je moguce i to sam na kraju dobio - poraz u dva seta, a u oba sam imao ogromne sanse i nisam ih iskoristio, jer sam unaprijed imao alibi za poraz, samo ja nisam vrhunski igrac poput Noleta, iza koga stoji veliki strucni stab.
Borba za prvo i drugo mjesto na ATP listi je gotova. Ostaje borba za trece, koje ce Novak izgubiti ukoliko bude zadrzao stav, kakav ima. On sve vise igra razumom, a manje srcem, a sada je na putu da mu postane svejedno da li je pobjedio ili izgubio, unaprijed imajuci spreman izgovor za poraz. Sa ovakvim njegovim stavom ne mozemo nista dobro ocekivati ni na US Openu, niti u nastavku sezone. Mozda nas prijatno iznenadi, ali ja ne vjerujem, barem do sledece sezone.

realan

pre 13 godina

novaku svaka čast, ali mislim da ga na visokom mestu drži nedostatak prave konkurencije. inače mislim da je veliki uspeh biti i među prvih 10 ali već se zna koliko je naš narod neosnovano razmažen. trenutno je neki vakuum u svetskom tenisu i ja želim novaku da što to što duže potraje jer već sledeće godine mogu da se pojave neki novi klinci

milica

pre 13 godina

Novak has asthma and it was confirmed last week by Chris Fowler and Doug Adler, and a few weeks before by Boris Becker who said, Novak is an asthmatic. So I give him tremendous credit for achieving what he has already.

Ivan

pre 13 godina

Volim kada bilo koji nas sportista je uspeo u svetu, navijam za Novaka Djokovica i razocaran sam njegovim partijama u poslednje 2 god ali sta je tu je, ako je njemu dobro i nama je :) Ali ne mogu da shvatim, kako je uopste moguce da se on jos "mota" oko drugog i treceg mesta a realno nista ne osvaja i slabo igra ? xD :D

Kika Majstor

pre 13 godina

Pa dobro je. Odlicno u stvari.
Samo da tako i ostane. Jedino sto za ostajanje nece biti dovoljna cetvrt-final, mora i po koje polufinale.

Severina

pre 13 godina

Eh i ovaj nas Nole doziveo sudbinu Davidenka. Nikad nista ozbiljno da osvoji, a stalno je u prvih pet.
Nole probudi se, jos uvek nije kasno!

milica

pre 13 godina

Novak has asthma and it was confirmed last week by Chris Fowler and Doug Adler, and a few weeks before by Boris Becker who said, Novak is an asthmatic. So I give him tremendous credit for achieving what he has already.

Predo

pre 13 godina

NIsam htio prosli put da ucestvujem u diskusiji nakon Djokovicevog poraza protiv Rodika i tako se prikljucim jednoj ili drugoj strani, onima koji ga kritikuju i onima, koji ga brane, a u pravu su, vise-manje i jedni i drugi. Za mene je najznakovitija bila Djokoviceva izjava, data na pocetku turnira u Torontu, da nece rizikovati svoje zdravlje zbog jednog teniskog meca. To znaci da je on sebi unapred stvorio alibi na bilo kom mecu u kome se ne osjeca najbolje ili mu ne odgovaraju uslovi, a to znaci i da u mec sa Rodikom nije usao da pobjedi, nego da ga "odradi", tako da se pobjednik vidio od samog pocetka meca.
I sam sam juce iskusio takvu situaciju, igrajuci protiv protivnika protiv kog imam los skor i uz povredu koju vucem dugo, usao sam u mec u zelji da odigram egal, koliko je moguce i to sam na kraju dobio - poraz u dva seta, a u oba sam imao ogromne sanse i nisam ih iskoristio, jer sam unaprijed imao alibi za poraz, samo ja nisam vrhunski igrac poput Noleta, iza koga stoji veliki strucni stab.
Borba za prvo i drugo mjesto na ATP listi je gotova. Ostaje borba za trece, koje ce Novak izgubiti ukoliko bude zadrzao stav, kakav ima. On sve vise igra razumom, a manje srcem, a sada je na putu da mu postane svejedno da li je pobjedio ili izgubio, unaprijed imajuci spreman izgovor za poraz. Sa ovakvim njegovim stavom ne mozemo nista dobro ocekivati ni na US Openu, niti u nastavku sezone. Mozda nas prijatno iznenadi, ali ja ne vjerujem, barem do sledece sezone.

djordje

pre 13 godina

Mislim da je nepotreban pritisak koji radite na Novaka.Ostavite ga na miru,ma koji god bio na listi!Sjetite se samo Splita,a i kako je pobjedio fantastičnog Nalbandijana,koji je u vrhunskoj formi!Kad se astma aktivira,disanje se ubrza,ubrza se i puls i otkucaji srca(i to jako,jako).Jel vi hoćete da Nole,nedaj Bože,(ppp,ppp)umre na terenu?!Nole nije kukavica,Nole odlično igra(svaki njegov meč gledam),ali Nole je inteligentan i vjerujte da ON ZNA ZAŠTO I ŠTO RADI.Nole je moj najveći heroj i ljudi,znam da ga većina volite i da su uglavnom komentari,takvi,kakvi su,zato što nemate uvid u date okolnosti.Nole,volimo te!!!

Severina

pre 13 godina

Eh i ovaj nas Nole doziveo sudbinu Davidenka. Nikad nista ozbiljno da osvoji, a stalno je u prvih pet.
Nole probudi se, jos uvek nije kasno!

Djoksa

pre 13 godina

2010god je morala biti godina Noletove samospoznaje.Ne mozete pojmiti moje razocaranje posle poluf Wimbldona..,a mislio sam da mu je Wimbldon vec u dzepu.Zbog svog loseg servisa,on ima ogroman strah od super-servera.Na redu je USO,zadnja sansa...

Ivan

pre 13 godina

Volim kada bilo koji nas sportista je uspeo u svetu, navijam za Novaka Djokovica i razocaran sam njegovim partijama u poslednje 2 god ali sta je tu je, ako je njemu dobro i nama je :) Ali ne mogu da shvatim, kako je uopste moguce da se on jos "mota" oko drugog i treceg mesta a realno nista ne osvaja i slabo igra ? xD :D

Jova

pre 13 godina

Podrzavam Novaka, uvijek i bezuslovno, cak i u kalkulacijama ako je ustanovio da je to u ovom momentu potrebno. Srce doduse nije slabo slusati, ali nije zgoreg ni upotrebljavati razum, kad ga vec imamo. On sigurno sam najbolje zna koji su mu dometi u ovom momentu. Upustati se u ludu trku s Federerom i Nadalom ( ovakvim kakvi su trenutno )nije bas napametnije, a ni neophodno, posto mu niko ne duva za vratom. Ima Nole i srece da mu pratioci nisu vanserijski talenti i da nemaju neku konstantu. Boze zdravlja pa da nas sledece godine obraduje. Nadam se da, kad vec nece da bijedi kad moze, da ce moci kad bude htio. Na kraju krajeva i tako sve dodje na svoje. Docekace i on ( ponovo ) svojih pet minuta.
Pozdrav svim istinskim ljubiteljima tenisa ( smijem li izdvojiti Predu i Djoksu ? )

Lendl

pre 13 godina

Odgledao sam reprizu sa Rodikom, i prosto mi je neverovatno da Novak ni jedan put nije proklizao iako je to upravo Novak prvi poceo da radi na betonu.Pa i Nadalu su se razveli roditelji,imao probleme sa kolenima koji nisu nista manji od Novakovih "zdravstvenih" problema pa i dalje prilikom svakog udarca stenje, daje svoj maksimum,a Novak se cak i prilikom servisa stedi, ni centimetar ne udje u teren prilikom servisa,a trzaj mu je kao usporeni snimak. Sve su to pokazatelji da samo onolko kolko treba otaljava posao,i da ga vise ne interesuje da kida protiv Nadala i ostalih razbijaca.Igra samo za sponzore i to je to.

realan

pre 13 godina

novaku svaka čast, ali mislim da ga na visokom mestu drži nedostatak prave konkurencije. inače mislim da je veliki uspeh biti i među prvih 10 ali već se zna koliko je naš narod neosnovano razmažen. trenutno je neki vakuum u svetskom tenisu i ja želim novaku da što to što duže potraje jer već sledeće godine mogu da se pojave neki novi klinci

Aleksandar

pre 13 godina

Novak je treci na svetu u svom poslu.A vi sto ga kritikujete kakav ste vi uspeh postigli.Ali to je kod nas normalno,zato svi pametni ljudi i odlaze.Bravo Novak za sve sto si pruzio u reprezentaciji.

Kika Majstor

pre 13 godina

Pa dobro je. Odlicno u stvari.
Samo da tako i ostane. Jedino sto za ostajanje nece biti dovoljna cetvrt-final, mora i po koje polufinale.

milwood

pre 13 godina

Novakovo treće mesto je trenutno sigurno , ali ako ovako nastavi , s obzirom da brani dosta poena lako može da sklizne na četvrto mesto na kraju sezone . Međutim , u prethodne dve sezone je USO bio prekretnica za Noleta ( obe godine je odigrao polufinale protiv Federera )i zatim do kraja sezone igrao odlično . Uzdajmo se u tradiciju i činjenicu da dolaze povoljniji klimatski uslovi za igru i dvoranski turniri na kojima je Nole pravi i ko zna možda bude i drugi na kraju .

Vladan R

pre 13 godina

Ono sto je bilo jasno i posle W je da Nadal skoro sigurno ostaje prvi do kraja godine pre svega zbog ogromne razlike od 3500 bodova u odnosu na Federera. Ipak ukoliko bi Federer nastavio sa rezultatima koje je imao na turnirima na betonu ove godine, ne racunajuci IW i Majami posto su isti usledili posle duze pauze zbog plucne infekcije, tj ako bi naprimer do kraja godine osvojio FM, zavrsni masters i jedan od dva prostala mastersa bilo onaj u Parizu bilo u Sangjau, eventualno Bazel, prebacio bi skor od 10000 poena do kraja godine i opasno se priblizo Nadal. Naravno tu se pomalo pita i Nadal koji takodje ne brani puno poena i ako bude stizao do polufinala ili cetvrtfinala sto mu je uspevalo na betonu ove godine, bodovni saldo ce mu ostati isti, a mozde ce mu se za malo i uvecati , sto bi bilo dovoljno da bez problema zadrzi prvo mesto. Sa druge strane Federeru bi i drugo mesto eventulano moglo biti ugrozeno pre svega od Mareja, posebno ako bude propustao neke turnire kao prosle godine ili mu padne forma, a Marej solidno odigra u tom periodu. Novaka s obzirom na trenutnu formu i rezultate tokom cele godine, ove godine tesko ponovo do broja dva. Bojime se da ce imati dosta muke da zadrzi trecu poziciju, a cak bi mu i cetvrta mogla biti ugrozena jer brani dosta bodova , tj preciznije, bodovna razlika koju brani do kraja godine, u odnosu na Soderlinga, Berdiha, i Rodika a posebno Mareja je veca nego bodovna prednost na atp listi. Dobro po Novaka je sto pomenuti igraci do sada nisu pokazali kvaltete da igraju dobro u seriji a i to sto ima puna kandidata pa kad se bodovi razdele, pitanje je da li iko od pomenutih moze da osvoji veliki broj podova. U svakom slucaju koliko god da prva pozicija Nadala izgleda sigurna, navedeni turniri do kraja godine, mogli bi pre svega, biti priprema za napad na prvo mesto, nekog od njegovih najblizih pratioca tokom proleca naredne godine jer nakon AO, zavrsno sa W on brani fantasticnih skoro 8000 bodova a njegovi pratiocei tek po 2000 do 3000, posebno ako se sadasnja bodovna razlika u odnosu na pomenute znacajno smanji. Tada bi cak i ako Nadal manje vise postigne slicne rezultate kao ove godine, lako moglo doci do smene na vrhu. Dovoljno bi samo bilo da recimo Federer stigne do finala RG i W i osvoji masters u IW ili Majamiju, ili cak da samo osviji W. Poenta cele price je da ce Nadal tesko zadrzati prvo mesto ako na betonu zadrzi ovogodisnje rezultate tj samo polufinale i cetvrtfina a bez osvajanja turnira, bez obzira koliko fantasticne rezultate na sljaci bude imao. Za kraj pitanje je koliko ce zdravstevni problemi uticati na rezultate i listu jer su ih u zadnje dve godine problemi koje imali svi igraci iz top 10 itekako uticali na rezultate. Nadal nekoliko pauza zbog povrede kolena, Federer posle US opena problemi sa ledjima a posle AO plucna infekciju. Marej i Rodik su takodje bili u problemima krajem prethodne pa cak i u pojedinim delovima ove godine, tu je i Del Potro i njegova povredu sake, vec hronicna odustva Davidenka i Soderlinga itd.

Djoksa

pre 13 godina

Jako bih voleo da Nole osvoji USO!Izmedju ostalog da bih video,da li bi posle toga "spavao na lovorikama"ili to shvatio kao jedan ogroman podsticaj za prekid Fedal dominacije.Velik pozdrav i za @Jovu,kao i za ostale ljubitelje tenisa @simu,@Predu,@D.Doga..

Svetozar

pre 13 godina

Je l' ja to ne razumem dobro?
Ja mislio da astmaticari imaju probleme po hladnom ili maglovitom vremeu.
Takodje sam mislio da im sunce prija. Nisam do sada znao da im i toplo smeta.

lista

pre 13 godina

Mogo realnije stanje daje ona godisnja lista, odnosno lista trcke za ucesce na zavrsnom mastersu 8 najboljih.
http://www.barclaysatpworldtourfinals.com/Players/Player-Landing.aspx

Tamo je situacija sledeca:

1. Nadal 8840
2. Federer 5305
3. Murray 3955
4. Soderling 3600
5. Djokovic 3555
6. Berdych 3525
7. Roddick 3125
8. Ferrer 2820

Djokovic je na toj listi prethodne nedelje bio 6., a sada je na 5. mestu sa 30 bodova vise od Berdiha.
Jos uvek zaostaje 45 bodova za Soderlingom i 430 bodova za Marejem.
Federer je sada prilicno odmakao i gotovo obezbedio drugo mesto za kraj godine, mada ima sansu i za prvo mesto. Nadal mu bezi 3500 bodova, a toliko donose samo 2 titule (US Open i zavrsni masters).
Naravno da ce i Nadal osvojiti neke bodove na ta 2 turnira, ali ako ne stigne do polufinala na ta 2 turnira, a Federer ih osvoji, onda ni Nadalovo prvo mesto nije sigurno.
Sto se Djokovica tice kao sto se vidi on je za sada opravdao tek 5. mesto i morace do kraja godine da pravi bolje rezultate i od Berdiha i od Soderlinga i od Mareja da bi zadrzao 3. mesto.
Teorijski bi Djokovic sa slabim rezultatima mogao da ispadne i iz prvih 10 do kraja godine, ali mislim da se to nece desiti i da ce godinu zavrsiti na 3. ili 4. mestu.
Ipak tek posle US Opena mogu da se daju neke realnije prognoze.

prat

pre 13 godina

Po mom misljenju u ovom trenutku je mozda i najjaca knkurencija u istoriji tenisa,naravno u muskoj konkurenciji,zensku ne treba ni komentarisati posto je u velikoj krizi.Federer i Nadal kao igraci koji su vec usli u istoriju a jos su aktivni,Djokovic i Marej koji su extra kvalitetni igraci i imaju potencijal da jednog dana budu prvi,sa njima i Del Potro,uvek opasni Rodik,Davidenko,Berdih,pa i Verdasko i Conga.Toliko opasnih igraca u isto vreme u vrhu mislim da nikad nije bilo.Tome je razlog sigurno i opsti napredak u sistemu treninga,opremi,nacinu ishrane...,a jednostavno se valjda i malo potrafilo.Sto se tice Federera i Samprasa tesko ih je uporedjivati,obojica su vanserijski.Ipak po cemu ja mislim da je Federer ipak veci je sto je definitivno kompletniji igrac od Samprasa.Na travi i betonu je mrtva trka ali na sljaci je Federer jednostavno bolji od Samprasa,koji cak nikad nije ni igrao finale Garosa.Federer je igrao cetiri puta u finalu a jedom ga je i osvojio i generalno se odlicno snlazi na sljaci,jedino sto ima nesrecu da igra u isto vreme kad i Nadal

milos

pre 13 godina

ovo i nije neka vest :)
vest ce biti kad ode na drugo, ili na cetvrto, ne morate svakih nedelju dana govoriti da je 3. :)
kako ce biti 1. ili 2. kad su federer i nadal zivi ? :D dobar je djokovic ali ovi su ubice, 3. je njegovo mesto. sa srecom na uso

borko

pre 13 godina

Meni je samo vazno kako igra za reprezentaciju, da tu pruzi maksimum i samim tim osvojimo Davis Cup. A ovo igra za svoj dzep, pa cak i na Grand Slam turnirima se necu uzbudjivati mnogo ako ispadne. Isto kao sto me mnogo ne zanima kako igraju Stankovic ili Krasic u svojim klubovima

Bojan

pre 13 godina

(bolnica na kraju grada, 24. avgust 2010 04:05)
gluposti,
u odnosu na Samprasovo vreme, danas je mnogo veca razlika u poenima koje osvoji pobednik turnira u odnosu na finalistu (skoro duplo vise), kao i u odnosu na polufinaliste itd... Takva raspodela poena omogucava epizodistima da lakse udju u top 20,15 ili 10, ali im znacajno otezava penjanje na sam vrh.
Razlog sto su Davidenko i Del Potro u prvih 10 je sto su prosle godine u periodu septembar-novembar osvajali svoje titule. Za dve nedelje, nakon sto prodje US open, del potro nece biti u prvih 50, kao ni davidenko u novembru.
Nema smisla nesto mnogo vise ceniti Samprasa u odnosu na Federera iz razloga tamo neke konkurencije jer je to jednostavno nemoguce uporediti.
Obojica su u odredjenim delovima karijere imali nesto srece, dosta znanja, lepe igre i priredili su nam dosta zanimljivih meceva. Na kraju karijere ce se iste moci porediti, mada mislim da kad se sve sabere da ce Fed biti ispred
evo kratka analiza
GSovi
Austalija Rodja 4, Pit 2
RG Rodja 1, Pit 0
Wimbledon Rodja 6, Pit 7
US Open Rodja 5, Pit 5
plasmant na listi
1. mesto Rodja 5 godina(285 nedelja), Pit 6 godina(286 nedelja)
2. mesto Rodja 2 godine(61 nedelja), Pit 0 godina (90 nedelja)
3. mesto Rodja 0 godina(10ak nedelja), Pit 3 godine (81 nedelja)
Titule
Rodja 63, Pit 64
Finala Rodja 90, Pit 88
na betonu Rodja 41, Pit 36
na travi Rodja 11, Pit 10
na sljaci Rodja 9, Pit 3
na carpetu Rodja 2, Pit 15
na masters serijama
Rodja 17 titula (28 finala), Sampras 11 (19 finala)
na zavrsnom turniru
Rodja 4 titule (5 finala), Pit 5 titula (6 finala)

iz ovog kratkog pregleda bih izvukao ove zakljucke
Sampras je bolji na travi (bar dok Fed ne osvoji 7. ili 8. wimbledon), bio je konstantno u vrhu, s tim da je ranije sazreo kao igrac, tako da bi fed na ovom nivou trebao da igra jos 2 godine da bi bio podjednako konstantan kao i Sampras u tom segmentu. Na betonu i sljaci je nesumnjivo velika prednost na strani Rodje. Ali ima jos vremena do kraja rodjine karijere, najavio je da ce igrati jos 5 godina

plafon

pre 13 godina

Novaj je izgleda dostigao "stakleni plafon" i vise od ovoga realno ne moze, pa se zadovoljava kalkulacijama i racionalizacijama za trenutni status.

Srdjan

pre 13 godina

@djordje,
Pa ne trazimo mi od Novaka da ucestvuje u testu inteligencije vec da osvaja titule i turnire.Ne mogu da napisem da igra tenis, jer ga igram i ja ali kako pa slicno ko Novak.3 meca dobijem,1 izgubim.Toliko o tome djordje nego bar da te pitam nesto.Nisi li mu ti brat kad sve znas o njemu?Daj ne zamajavajte se vise sa strucnim analizama ko i kako igra.Oni zgrcu milione i jb. im se za sve nas i za sve ostale.Vi se pojedinci ne brinete za svoje najblize koliko ste se bacili na odbranu lika i dela gospodina Novaka.Ajde malo da pricamo o vaterpolu, gde momci osvajaju sve moguce trofeje a spavaju po supama.Nemaju oni para ko Novak pa da mogu da potkupljuju i otvaraju lokale na svakom cosku.Neka su mu zaradio ih je.Ali ajde batalite vise vasa strucna misljenja i vase besprekorno poznavanje svega onog sto se tice doticnog.Ajde prespavajte pa vidite sta cete sutra sa sobom, a oni verujte mi znaju i to veoma dobro.Nesmem da napisem nece mi pustiti komentar, mozda nece ni ovako ali ce me bar moderator razumeti.
Pozdrav dokolicarima i postovaocima lika i dela gospodina.Novaka.
''Novaka za predsednika ''.

bolnica na kraju grada

pre 13 godina

Mislim da konkurencija u muskom,a pogotovo u zenskom tenisu je na jako niskom nivou.
Muska konkurencija-prvih 10 ko rasturena desetina,svaki je bolestan ili povredjen,a lista uvek ista ili slicna.Onaj Davidenko ne ispada iz vrha, a ne igra.Del Potro,da ne pricam itd.Nikad gore!Bas zato mislim da je Sampras veci od Feda,on se nije mogao tako provlaciti,njegovih prvi 10 su uvek bili atomska bomba!
Zenska konkurencija - cista katastrofa,pa ove Bel.penzionerke,kad im se prohte,vrate se i razbucaju!Sestre Wiliams isto!

Svetozar

pre 13 godina

Je l' ja to ne razumem dobro?
Ja mislio da astmaticari imaju probleme po hladnom ili maglovitom vremeu.
Takodje sam mislio da im sunce prija. Nisam do sada znao da im i toplo smeta.

Severina

pre 13 godina

Eh i ovaj nas Nole doziveo sudbinu Davidenka. Nikad nista ozbiljno da osvoji, a stalno je u prvih pet.
Nole probudi se, jos uvek nije kasno!

plafon

pre 13 godina

Novaj je izgleda dostigao "stakleni plafon" i vise od ovoga realno ne moze, pa se zadovoljava kalkulacijama i racionalizacijama za trenutni status.

borko

pre 13 godina

Meni je samo vazno kako igra za reprezentaciju, da tu pruzi maksimum i samim tim osvojimo Davis Cup. A ovo igra za svoj dzep, pa cak i na Grand Slam turnirima se necu uzbudjivati mnogo ako ispadne. Isto kao sto me mnogo ne zanima kako igraju Stankovic ili Krasic u svojim klubovima

Predo

pre 13 godina

NIsam htio prosli put da ucestvujem u diskusiji nakon Djokovicevog poraza protiv Rodika i tako se prikljucim jednoj ili drugoj strani, onima koji ga kritikuju i onima, koji ga brane, a u pravu su, vise-manje i jedni i drugi. Za mene je najznakovitija bila Djokoviceva izjava, data na pocetku turnira u Torontu, da nece rizikovati svoje zdravlje zbog jednog teniskog meca. To znaci da je on sebi unapred stvorio alibi na bilo kom mecu u kome se ne osjeca najbolje ili mu ne odgovaraju uslovi, a to znaci i da u mec sa Rodikom nije usao da pobjedi, nego da ga "odradi", tako da se pobjednik vidio od samog pocetka meca.
I sam sam juce iskusio takvu situaciju, igrajuci protiv protivnika protiv kog imam los skor i uz povredu koju vucem dugo, usao sam u mec u zelji da odigram egal, koliko je moguce i to sam na kraju dobio - poraz u dva seta, a u oba sam imao ogromne sanse i nisam ih iskoristio, jer sam unaprijed imao alibi za poraz, samo ja nisam vrhunski igrac poput Noleta, iza koga stoji veliki strucni stab.
Borba za prvo i drugo mjesto na ATP listi je gotova. Ostaje borba za trece, koje ce Novak izgubiti ukoliko bude zadrzao stav, kakav ima. On sve vise igra razumom, a manje srcem, a sada je na putu da mu postane svejedno da li je pobjedio ili izgubio, unaprijed imajuci spreman izgovor za poraz. Sa ovakvim njegovim stavom ne mozemo nista dobro ocekivati ni na US Openu, niti u nastavku sezone. Mozda nas prijatno iznenadi, ali ja ne vjerujem, barem do sledece sezone.

Ivan

pre 13 godina

Volim kada bilo koji nas sportista je uspeo u svetu, navijam za Novaka Djokovica i razocaran sam njegovim partijama u poslednje 2 god ali sta je tu je, ako je njemu dobro i nama je :) Ali ne mogu da shvatim, kako je uopste moguce da se on jos "mota" oko drugog i treceg mesta a realno nista ne osvaja i slabo igra ? xD :D

Srdjan

pre 13 godina

@djordje,
Pa ne trazimo mi od Novaka da ucestvuje u testu inteligencije vec da osvaja titule i turnire.Ne mogu da napisem da igra tenis, jer ga igram i ja ali kako pa slicno ko Novak.3 meca dobijem,1 izgubim.Toliko o tome djordje nego bar da te pitam nesto.Nisi li mu ti brat kad sve znas o njemu?Daj ne zamajavajte se vise sa strucnim analizama ko i kako igra.Oni zgrcu milione i jb. im se za sve nas i za sve ostale.Vi se pojedinci ne brinete za svoje najblize koliko ste se bacili na odbranu lika i dela gospodina Novaka.Ajde malo da pricamo o vaterpolu, gde momci osvajaju sve moguce trofeje a spavaju po supama.Nemaju oni para ko Novak pa da mogu da potkupljuju i otvaraju lokale na svakom cosku.Neka su mu zaradio ih je.Ali ajde batalite vise vasa strucna misljenja i vase besprekorno poznavanje svega onog sto se tice doticnog.Ajde prespavajte pa vidite sta cete sutra sa sobom, a oni verujte mi znaju i to veoma dobro.Nesmem da napisem nece mi pustiti komentar, mozda nece ni ovako ali ce me bar moderator razumeti.
Pozdrav dokolicarima i postovaocima lika i dela gospodina.Novaka.
''Novaka za predsednika ''.

Lendl

pre 13 godina

Odgledao sam reprizu sa Rodikom, i prosto mi je neverovatno da Novak ni jedan put nije proklizao iako je to upravo Novak prvi poceo da radi na betonu.Pa i Nadalu su se razveli roditelji,imao probleme sa kolenima koji nisu nista manji od Novakovih "zdravstvenih" problema pa i dalje prilikom svakog udarca stenje, daje svoj maksimum,a Novak se cak i prilikom servisa stedi, ni centimetar ne udje u teren prilikom servisa,a trzaj mu je kao usporeni snimak. Sve su to pokazatelji da samo onolko kolko treba otaljava posao,i da ga vise ne interesuje da kida protiv Nadala i ostalih razbijaca.Igra samo za sponzore i to je to.

realan

pre 13 godina

novaku svaka čast, ali mislim da ga na visokom mestu drži nedostatak prave konkurencije. inače mislim da je veliki uspeh biti i među prvih 10 ali već se zna koliko je naš narod neosnovano razmažen. trenutno je neki vakuum u svetskom tenisu i ja želim novaku da što to što duže potraje jer već sledeće godine mogu da se pojave neki novi klinci

djordje

pre 13 godina

Mislim da je nepotreban pritisak koji radite na Novaka.Ostavite ga na miru,ma koji god bio na listi!Sjetite se samo Splita,a i kako je pobjedio fantastičnog Nalbandijana,koji je u vrhunskoj formi!Kad se astma aktivira,disanje se ubrza,ubrza se i puls i otkucaji srca(i to jako,jako).Jel vi hoćete da Nole,nedaj Bože,(ppp,ppp)umre na terenu?!Nole nije kukavica,Nole odlično igra(svaki njegov meč gledam),ali Nole je inteligentan i vjerujte da ON ZNA ZAŠTO I ŠTO RADI.Nole je moj najveći heroj i ljudi,znam da ga većina volite i da su uglavnom komentari,takvi,kakvi su,zato što nemate uvid u date okolnosti.Nole,volimo te!!!

bolnica na kraju grada

pre 13 godina

Mislim da konkurencija u muskom,a pogotovo u zenskom tenisu je na jako niskom nivou.
Muska konkurencija-prvih 10 ko rasturena desetina,svaki je bolestan ili povredjen,a lista uvek ista ili slicna.Onaj Davidenko ne ispada iz vrha, a ne igra.Del Potro,da ne pricam itd.Nikad gore!Bas zato mislim da je Sampras veci od Feda,on se nije mogao tako provlaciti,njegovih prvi 10 su uvek bili atomska bomba!
Zenska konkurencija - cista katastrofa,pa ove Bel.penzionerke,kad im se prohte,vrate se i razbucaju!Sestre Wiliams isto!

Aleksandar

pre 13 godina

Novak je treci na svetu u svom poslu.A vi sto ga kritikujete kakav ste vi uspeh postigli.Ali to je kod nas normalno,zato svi pametni ljudi i odlaze.Bravo Novak za sve sto si pruzio u reprezentaciji.

Jova

pre 13 godina

Podrzavam Novaka, uvijek i bezuslovno, cak i u kalkulacijama ako je ustanovio da je to u ovom momentu potrebno. Srce doduse nije slabo slusati, ali nije zgoreg ni upotrebljavati razum, kad ga vec imamo. On sigurno sam najbolje zna koji su mu dometi u ovom momentu. Upustati se u ludu trku s Federerom i Nadalom ( ovakvim kakvi su trenutno )nije bas napametnije, a ni neophodno, posto mu niko ne duva za vratom. Ima Nole i srece da mu pratioci nisu vanserijski talenti i da nemaju neku konstantu. Boze zdravlja pa da nas sledece godine obraduje. Nadam se da, kad vec nece da bijedi kad moze, da ce moci kad bude htio. Na kraju krajeva i tako sve dodje na svoje. Docekace i on ( ponovo ) svojih pet minuta.
Pozdrav svim istinskim ljubiteljima tenisa ( smijem li izdvojiti Predu i Djoksu ? )

Djoksa

pre 13 godina

2010god je morala biti godina Noletove samospoznaje.Ne mozete pojmiti moje razocaranje posle poluf Wimbldona..,a mislio sam da mu je Wimbldon vec u dzepu.Zbog svog loseg servisa,on ima ogroman strah od super-servera.Na redu je USO,zadnja sansa...

milica

pre 13 godina

Novak has asthma and it was confirmed last week by Chris Fowler and Doug Adler, and a few weeks before by Boris Becker who said, Novak is an asthmatic. So I give him tremendous credit for achieving what he has already.

Djoksa

pre 13 godina

Jako bih voleo da Nole osvoji USO!Izmedju ostalog da bih video,da li bi posle toga "spavao na lovorikama"ili to shvatio kao jedan ogroman podsticaj za prekid Fedal dominacije.Velik pozdrav i za @Jovu,kao i za ostale ljubitelje tenisa @simu,@Predu,@D.Doga..

milwood

pre 13 godina

Novakovo treće mesto je trenutno sigurno , ali ako ovako nastavi , s obzirom da brani dosta poena lako može da sklizne na četvrto mesto na kraju sezone . Međutim , u prethodne dve sezone je USO bio prekretnica za Noleta ( obe godine je odigrao polufinale protiv Federera )i zatim do kraja sezone igrao odlično . Uzdajmo se u tradiciju i činjenicu da dolaze povoljniji klimatski uslovi za igru i dvoranski turniri na kojima je Nole pravi i ko zna možda bude i drugi na kraju .

Bojan

pre 13 godina

(bolnica na kraju grada, 24. avgust 2010 04:05)
gluposti,
u odnosu na Samprasovo vreme, danas je mnogo veca razlika u poenima koje osvoji pobednik turnira u odnosu na finalistu (skoro duplo vise), kao i u odnosu na polufinaliste itd... Takva raspodela poena omogucava epizodistima da lakse udju u top 20,15 ili 10, ali im znacajno otezava penjanje na sam vrh.
Razlog sto su Davidenko i Del Potro u prvih 10 je sto su prosle godine u periodu septembar-novembar osvajali svoje titule. Za dve nedelje, nakon sto prodje US open, del potro nece biti u prvih 50, kao ni davidenko u novembru.
Nema smisla nesto mnogo vise ceniti Samprasa u odnosu na Federera iz razloga tamo neke konkurencije jer je to jednostavno nemoguce uporediti.
Obojica su u odredjenim delovima karijere imali nesto srece, dosta znanja, lepe igre i priredili su nam dosta zanimljivih meceva. Na kraju karijere ce se iste moci porediti, mada mislim da kad se sve sabere da ce Fed biti ispred
evo kratka analiza
GSovi
Austalija Rodja 4, Pit 2
RG Rodja 1, Pit 0
Wimbledon Rodja 6, Pit 7
US Open Rodja 5, Pit 5
plasmant na listi
1. mesto Rodja 5 godina(285 nedelja), Pit 6 godina(286 nedelja)
2. mesto Rodja 2 godine(61 nedelja), Pit 0 godina (90 nedelja)
3. mesto Rodja 0 godina(10ak nedelja), Pit 3 godine (81 nedelja)
Titule
Rodja 63, Pit 64
Finala Rodja 90, Pit 88
na betonu Rodja 41, Pit 36
na travi Rodja 11, Pit 10
na sljaci Rodja 9, Pit 3
na carpetu Rodja 2, Pit 15
na masters serijama
Rodja 17 titula (28 finala), Sampras 11 (19 finala)
na zavrsnom turniru
Rodja 4 titule (5 finala), Pit 5 titula (6 finala)

iz ovog kratkog pregleda bih izvukao ove zakljucke
Sampras je bolji na travi (bar dok Fed ne osvoji 7. ili 8. wimbledon), bio je konstantno u vrhu, s tim da je ranije sazreo kao igrac, tako da bi fed na ovom nivou trebao da igra jos 2 godine da bi bio podjednako konstantan kao i Sampras u tom segmentu. Na betonu i sljaci je nesumnjivo velika prednost na strani Rodje. Ali ima jos vremena do kraja rodjine karijere, najavio je da ce igrati jos 5 godina

Kika Majstor

pre 13 godina

Pa dobro je. Odlicno u stvari.
Samo da tako i ostane. Jedino sto za ostajanje nece biti dovoljna cetvrt-final, mora i po koje polufinale.

Vladan R

pre 13 godina

Ono sto je bilo jasno i posle W je da Nadal skoro sigurno ostaje prvi do kraja godine pre svega zbog ogromne razlike od 3500 bodova u odnosu na Federera. Ipak ukoliko bi Federer nastavio sa rezultatima koje je imao na turnirima na betonu ove godine, ne racunajuci IW i Majami posto su isti usledili posle duze pauze zbog plucne infekcije, tj ako bi naprimer do kraja godine osvojio FM, zavrsni masters i jedan od dva prostala mastersa bilo onaj u Parizu bilo u Sangjau, eventualno Bazel, prebacio bi skor od 10000 poena do kraja godine i opasno se priblizo Nadal. Naravno tu se pomalo pita i Nadal koji takodje ne brani puno poena i ako bude stizao do polufinala ili cetvrtfinala sto mu je uspevalo na betonu ove godine, bodovni saldo ce mu ostati isti, a mozde ce mu se za malo i uvecati , sto bi bilo dovoljno da bez problema zadrzi prvo mesto. Sa druge strane Federeru bi i drugo mesto eventulano moglo biti ugrozeno pre svega od Mareja, posebno ako bude propustao neke turnire kao prosle godine ili mu padne forma, a Marej solidno odigra u tom periodu. Novaka s obzirom na trenutnu formu i rezultate tokom cele godine, ove godine tesko ponovo do broja dva. Bojime se da ce imati dosta muke da zadrzi trecu poziciju, a cak bi mu i cetvrta mogla biti ugrozena jer brani dosta bodova , tj preciznije, bodovna razlika koju brani do kraja godine, u odnosu na Soderlinga, Berdiha, i Rodika a posebno Mareja je veca nego bodovna prednost na atp listi. Dobro po Novaka je sto pomenuti igraci do sada nisu pokazali kvaltete da igraju dobro u seriji a i to sto ima puna kandidata pa kad se bodovi razdele, pitanje je da li iko od pomenutih moze da osvoji veliki broj podova. U svakom slucaju koliko god da prva pozicija Nadala izgleda sigurna, navedeni turniri do kraja godine, mogli bi pre svega, biti priprema za napad na prvo mesto, nekog od njegovih najblizih pratioca tokom proleca naredne godine jer nakon AO, zavrsno sa W on brani fantasticnih skoro 8000 bodova a njegovi pratiocei tek po 2000 do 3000, posebno ako se sadasnja bodovna razlika u odnosu na pomenute znacajno smanji. Tada bi cak i ako Nadal manje vise postigne slicne rezultate kao ove godine, lako moglo doci do smene na vrhu. Dovoljno bi samo bilo da recimo Federer stigne do finala RG i W i osvoji masters u IW ili Majamiju, ili cak da samo osviji W. Poenta cele price je da ce Nadal tesko zadrzati prvo mesto ako na betonu zadrzi ovogodisnje rezultate tj samo polufinale i cetvrtfina a bez osvajanja turnira, bez obzira koliko fantasticne rezultate na sljaci bude imao. Za kraj pitanje je koliko ce zdravstevni problemi uticati na rezultate i listu jer su ih u zadnje dve godine problemi koje imali svi igraci iz top 10 itekako uticali na rezultate. Nadal nekoliko pauza zbog povrede kolena, Federer posle US opena problemi sa ledjima a posle AO plucna infekciju. Marej i Rodik su takodje bili u problemima krajem prethodne pa cak i u pojedinim delovima ove godine, tu je i Del Potro i njegova povredu sake, vec hronicna odustva Davidenka i Soderlinga itd.

milos

pre 13 godina

ovo i nije neka vest :)
vest ce biti kad ode na drugo, ili na cetvrto, ne morate svakih nedelju dana govoriti da je 3. :)
kako ce biti 1. ili 2. kad su federer i nadal zivi ? :D dobar je djokovic ali ovi su ubice, 3. je njegovo mesto. sa srecom na uso

prat

pre 13 godina

Po mom misljenju u ovom trenutku je mozda i najjaca knkurencija u istoriji tenisa,naravno u muskoj konkurenciji,zensku ne treba ni komentarisati posto je u velikoj krizi.Federer i Nadal kao igraci koji su vec usli u istoriju a jos su aktivni,Djokovic i Marej koji su extra kvalitetni igraci i imaju potencijal da jednog dana budu prvi,sa njima i Del Potro,uvek opasni Rodik,Davidenko,Berdih,pa i Verdasko i Conga.Toliko opasnih igraca u isto vreme u vrhu mislim da nikad nije bilo.Tome je razlog sigurno i opsti napredak u sistemu treninga,opremi,nacinu ishrane...,a jednostavno se valjda i malo potrafilo.Sto se tice Federera i Samprasa tesko ih je uporedjivati,obojica su vanserijski.Ipak po cemu ja mislim da je Federer ipak veci je sto je definitivno kompletniji igrac od Samprasa.Na travi i betonu je mrtva trka ali na sljaci je Federer jednostavno bolji od Samprasa,koji cak nikad nije ni igrao finale Garosa.Federer je igrao cetiri puta u finalu a jedom ga je i osvojio i generalno se odlicno snlazi na sljaci,jedino sto ima nesrecu da igra u isto vreme kad i Nadal

lista

pre 13 godina

Mogo realnije stanje daje ona godisnja lista, odnosno lista trcke za ucesce na zavrsnom mastersu 8 najboljih.
http://www.barclaysatpworldtourfinals.com/Players/Player-Landing.aspx

Tamo je situacija sledeca:

1. Nadal 8840
2. Federer 5305
3. Murray 3955
4. Soderling 3600
5. Djokovic 3555
6. Berdych 3525
7. Roddick 3125
8. Ferrer 2820

Djokovic je na toj listi prethodne nedelje bio 6., a sada je na 5. mestu sa 30 bodova vise od Berdiha.
Jos uvek zaostaje 45 bodova za Soderlingom i 430 bodova za Marejem.
Federer je sada prilicno odmakao i gotovo obezbedio drugo mesto za kraj godine, mada ima sansu i za prvo mesto. Nadal mu bezi 3500 bodova, a toliko donose samo 2 titule (US Open i zavrsni masters).
Naravno da ce i Nadal osvojiti neke bodove na ta 2 turnira, ali ako ne stigne do polufinala na ta 2 turnira, a Federer ih osvoji, onda ni Nadalovo prvo mesto nije sigurno.
Sto se Djokovica tice kao sto se vidi on je za sada opravdao tek 5. mesto i morace do kraja godine da pravi bolje rezultate i od Berdiha i od Soderlinga i od Mareja da bi zadrzao 3. mesto.
Teorijski bi Djokovic sa slabim rezultatima mogao da ispadne i iz prvih 10 do kraja godine, ali mislim da se to nece desiti i da ce godinu zavrsiti na 3. ili 4. mestu.
Ipak tek posle US Opena mogu da se daju neke realnije prognoze.