Petak, 20.08.2010.

10:21

Tužilaštvo (ne) zna latinicu

Zamenik osnovnog tužioca u Zaječaru odbio da odgovori na zahtev novinarke B92 napisan latinicom, jer "ne razume jezik" i "čita samo ćirilicu".

Izvor: B92

Tužilaštvo (ne) zna latinicu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

110 Komentari

Sortiraj po:

луди и збуњени

pre 13 godina

"... jer ce se posle ulaska u EU, slucajno, morati sve na latinicu prevoditi." - О, глупости, вечна ли си и неуништива! Не преводи се на латиницу, него на друге језике, без обзира да ли је на српском на латиници или на ћирилици. Преводилац који зна српски пре свега зна ћирилицу којом се он пише.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ma Kostunica je jos cvece prema braci Crnogorcima - tamo je cak i Njegos ispao nepismen jer su sada izmislili nova slovca.
Ipak, definitivno je zesca glupost uzeti cirilicu za jedino zvanicno pismo. Rodjen sam 1942 i decenijama se sluzim latinicom i sta sad? Neko mi je nasilno oduzima a ucio sam je u skoli i koristio svuda bez problema. Ah, da - kad sam trazio posao bilo je potpuno svejedno da li sam molbe pisao na cirilici ili latinici, posla nije bilo na oba pisma. Onda sam otisao odavde i sad me bas briga.

Iskorenimo nepismenost

pre 13 godina

Ma sta Kostunica svojevremeno udrobio u svoj "nocni ustav", cirilica i latinica su bili, JESU i bice dva ravnopravna srpska pisma. OBA ova pisma ISTOVREMENO je reformisao Vuk Stefanovic Kardzic. Upravo je on, pravoslavni Srbin i otac knjizevnog srpskog jezika, veliki patriota i vodeci svetski lingvista, stavio cuvene "kvacice" na latinicna slova - citiram - "da se svaka knjiga moze od slova do slova prestampati od latinskijeh slova slavenskima i od slavenskijeh latinskima". Naravno, u Srbiji pod sljivama uvek ce biti neznalica koji, poput Kostunice i ovog nesrecnog cinovnika "bolje" znaju o srpskom jeziku i od samog Vuka Stefanovica Karadzica. Ali to nema nikakve veze s Vukom, niti nasim jezikom, niti pismom, nego s njima samima. Drzave i ustavi se menjaju - od Vuka naovamo nas narod je ziveo u bar trideset razlicitih drzava. Srpski jezik je u proslosti imao i malo vece izazove od nepismenih "patrijota", pa kad je preziveo i turski serijat, prezivece i Kostunicin ustav.

GuC

pre 13 godina

Srbija je jedna demokratska zemlje,kad je Ustav jednako važan kao Sveto pismo i crveno slovo u kalendaru.Ali,samo u dva tri člana, ostalo se brate krši, kako je predSedniku na volju!!

Namerno se previdja da je brojna "srednja generacija" obrazovana na oba pisma i da je u komunizmu imala APSOLUTNU SLOBODU odabira kojim će slovima pisati.
Ja to svoje pravo NE DAM nikome. Mladji su , na žalost, potpali pod uticaj patriJota, njima su uspešno utuvili u glavu da će mo se tako sačuvati...ne znam od koga, ali ćemo se sačuvati!!

O gospodinu neću trošiti reči, on je slika i prilika cinične vladavine prava,demokratije na srpski način.
Što neko reče, dok mogu da dišem, boriću se da imam slobodu da govorim, a ja dodajem i da pišem, i to koristeći se jedinstvenim bogatstvom srpskog jezika -dva pisma.

I eto, zato mislim da više "volim" svoju zemlju i narod od ovih zapenušanih ćiriličara!

kengur

pre 13 godina

cirilicu i latinicu treba uvesti kao ravnopravno pismo u srbiji, zasto se odreci latinice pa mi mozemo samo bogati biti sa dva pisma, ne razumem fukare sto su protiv latinice

Sonja

pre 13 godina

Bravo! Kakav sjajan nacin da se skrene paznja sa pravog problema...to stalno rade i vrte se u krug i to je sve sto nase tuzilastvo zaista zna da radi...

iii

pre 13 godina

Aman ljudi, nije ovde uopste stvar u cirilici, nego u bezobrazluku i hronicnom nedostatku reda i discipline u drzavnim sluzbama. Doticni gospodin verovatno jako dobro ume da procita latinicne natpise na stranim novcanicama, a ovo je cisto izivljavanje.
Po zakonu su duzni da daju te informacije, ali posto ih mrzi ili im nije u interesu da daju te informacije ili, jos verovatnije, misle: "sta neki novinar B92 ima MENI da trazi podatke, nek idu u svoj Beograd da tamo njuskaju", sitni (i ne tako sitni) cinovnici ocigledno mogu da rade sta im je volja i da sabotiraju zakon sa glupavim izgovorima poput ovog i nikom nista. I onda se neko cudi sto drzava ne funkcionise...

Darko

pre 13 godina

1. Новинарка мора да зна српски језик и ћирилицу.
2. Шта је новинарка по струци?
3. Познаје ли новинарка Устав - чл. 10.?
4. Ако је Вук систематизовао правила српског језика, а јесте, српски језик постоји само ако се пише ћирилицом.
5. Ови што иронишу - како ћемо у ЕУ ћирилицом, мешају бабе и жабе.
Па и Грци и даље пишу својим алфабетом, Бугари својом ћирилицом.
Када се буде доносио нови Устав ко мисли друкчије нека предложи да писма буду равноправна и нека образложи.
Можда се и усвоји.
По Уставу сада је овако и никако друкчије.
То што неки мисле да је модерно писати латиницом, не значи да је латиница српско писмо.
Ако неки мисле да се српски може писати латиницом, нека знају, када се тако пише, то није ни један језик, а наликује хрватском.

rade

pre 13 godina

... Elem, čitam ove komentare i ne mogu čudom da se načudim koliko je mržnje izrečeno na račun ovog službenika, ide se čak dotle da se on kvalifikuje kao neonacista i klerofašista. Onaj ko ima iole sive mase u lubanji znaće da Crkva nema veze sa ovim, nisam vernik (izraziti ateista sam) ali optuživati sveštenstvo zbog ovog slučaja samo pokazuje koliko je ta osoba buđava iznutra. Na drugom mestu svi se ovde pozivaju na neku demokratiju i pravo. Ovde nije povređena niti demokratija niti pravo, niti Ustav, niti Zakon. Nigde u Zakonu i Ustavu ne piše da zaposleni ( u privatnom ili državnom sektoru) mora da zna oba pisma, ćirilično i latinično. Čovek koristi ćirilicu i to je to. Zakon mu dozvoljava da u sredinama gde nema potrebe za korišćenjem latinice ne koristi istu. Da je kojim slučajem neko na intervjuu za posao bio upitan da li piše ćirilicom ili latinicom ubeđen sam da bi se opet pojavili neki sa krajnje pritupastim komentarima kako je to diskriminacija. Ja lično koristim latinicu jer brže hvatam beleške, ali ako šaljem službeni podnesak koristim ćirilicu. E sada kome smeta ćirilica neka tuži Srbiju sudu u Strazburu što joj je to zvanično pismo, i neka proba da podnese tužbu na ćirilici pa će da se i sam uveri da li i tamo važi "imaginarno" pravilo na koje se ovde pozivaju da se podnesci mogu dostavljati na oba pisma. Jer tamo je veća demokratija nego u Srbiji. Men iskreno bole brige na šta ćete vi ovde da klikćete jer ni jedni ni drugi nisu u pravu. Samo konstatujem da su gori ovi što se protive ćirilici. pozz iz NS-a

zdravo razmisljam

pre 13 godina

B-92 finansira CNN.... pa je normalno da se koriste latinicom....
Evo ja sam na poslu u inostranstvu i iskljucivo moram da koristim latinicu...
Vrlo jasno...... svako svoje!

matori

pre 13 godina

"...Kako je tužilac bio na godišnjem odmoru, njegov zamenik Dejan Stojanović, inače diplomirani pravnik, rekao je da ne zna latinicu..."

Gospodin diplomirani pravnik LAŽE, a motiv za to je takav da bi momentalno trebao da "leti" iz službe!

Diplomu pravnika je mogao samo da KUPI, ako ne poznaje pored ćiriličnog, i latinično pismo.
Naime, velika većina onoga iz čega se uči da bi se polagali ispiti, štampana je latinicom.
O latinskim frazama i izrazima koji u pravnoj terminologiji egzistiraju, neću ni trošiti reči.

Najzad, od sramote bih propao u zemlju, kada ne bih poznavao oba pisma...

predo

pre 13 godina

Moj pokojni nastavnik Boza:
Cirilicu brisi,
latinicu pisi!
Ko cirilicom pise,
rizikuje, da ga niko
ne razume vise!
Doduse moj nastavnik je bio okoreli komunista, a poznato je da su svi komunisti mrzeli cirilicu? Zato, zivela cirilica, ali kao sakralno pismo u crkvenim knjigama! I ne mucite decu tim cirilicnim arhaicnim vijugama.

Vlada Milovic

pre 13 godina

Ја радим у једном суду, па ето знам....поднесци се примају и на латиници и цирилци и тузба никад није одбацена сто је написана циирилицом. ово је само изговор, јер се ради о утицајним особама из Зајецара, који це да избегну цак и подносење кривицне пријаве, а заменик ОЈТ је то урадио по налогу одозго, и дао такав глуп изговор. Кривицна пријава против сиротинње које подносе разноразна правна лица и физика лица се у полицији обрадјују па се даље саљу ОЈТ на даљи поступак, па следи захтев за спроводјење истраге и конацно оптузни акт, зависно која је казна прописана по вазецем КЗ-у.
Нека Соња њима преда поднесак на цирилици у инат њима !!!!!!!!!!
Браво за Соњу !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LAt:
Ja radim u jednom sudu, pa eto znam....podnesci se primaju i na latinici i cirilci i tuzba nikad nije odbacena sto je napisana ciirilicom. ovo je samo izgovor, jer se radi o uticajnim osobama iz Zajecara, koji ce da izbegnu cak i podnosenje krivicne prijave, a zamenik OJT je to uradio po nalogu odozgo, i dao takav glup izgovor. Krivicna prijava protiv sirotinnje koje podnose raznorazna pravna lica i fizika lica se u policiji obradjuju pa se dalje salju OJT na dalji postupak, pa sledi zahtev za sprovodjenje istrage i konacno optuzni akt, zavisno koja je kazna propisana po vazecem KZ-u.
Neka Sonja njima preda podnesak na cirilici u inat njima !!!!!!!!!!
Bravo za Sonju !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Srki

pre 13 godina

Ne vidim problem, državnim organima se treba obraćati na službenom jeziku i pismu. U ovom slučaju je sve pomalo banalno, pošto se radi o službenom jeziku pisanom neslužbenim pismom, ali sledeći logiku novinarke, mogla je pisati i na nemačkom jeziku i onda se čuditi zašto joj nije odgovoreno. Postoje i računari na kojima je nemački "osnovna opcija kada otvorite dokument za kucanje".

Cirilo Metoda

pre 13 godina

"И ја радим у једном суду, и случајно знам арапски језик" je, slucajno, dokaz o ,slucajnoj, obrazovanosti jednoga sudskoga radnika. Blago nama kad ima onih sa, slucajno, naucenim arapskim jezikom. E pa tad jos da, slucajno, pocnu uciti latinicu, jer ce se posle ulaska u EU, slucajno, morati sve na latinicu prevoditi. Sa cirilicom u EU ni slucajno ne mozes komunicirati.

iii

pre 13 godina

Posto je osnovna pismenost ipak neophodna za obavljanje tog posla, doticni gospodin treba da popije otkaz, i da se tu zaposli neko ko je "pismen". Gomila sposobnog i vrednog sveta ne moze da nadje posao, a kojekakvi sitni borokrate koji su dosli na pozicije po partijskoj liniji se ponasaju kao da im te plate rastu na grani, a ne da ih placamo mi, koje uporno prave budalama..

Jakob

pre 13 godina

Trašno kakvi ljudi uskog uma su nam na važnim pozicijama.
I latinica je srpska isto koliko i kirilica.
http://srpskalatinica.tripod.com/abeceda.htm

Bender

pre 13 godina

Neverovatno do cega dovodi (i do cega ce da sve vise dovodi) Kostunicin oktroisani "nocni ustav", koji je donesen uz pomoc raznih patriJota.
Doneli su ustav sa nakaradnim, a ja kazem i neustavnim (jer se krse clanovi tog istog tog ustava o diskriminaciji gradjana, sto je iznad ustava), clanom ustava koji propisuje da je JEDNO od DVA ravnopravna i standardna pisma srpskog jezika - jedino "u sluzbenoj upotrebi", a da drugo (latinica) - nije. Kako moze da samo jedno pismo bude u nekakvom "sluzbenoj upotrebi", ako nas jezik ima DVA STANDARDNA pisma? Cemu uopste ta odredba u jednom ustavu drzave koja pretenduje da bude demokratska? Ne postoji ni jedan pravni razlog za tu odredbu. I ona se mora ukinuti.
To dovodi to nevidjene diskriminacije ljudi koji se sluze srpskim jezikom i latinicnim pismom. SVI u Srbiji SEM nas koji se sluzimo latinicom imaju prava na SVOJE jezike i pisma: Srbi koji se sluze cirilicom, Bosnjaci koji se sluze "bosnjackim" i latinicom, Madjari koji se sluze madjarskim i latinicom.... sad se govori o tome da ce prava imati i Crnogorci na svom "crnogorskom"... Dakle svi imaju prava na SVOJE pismo, samo Srbi koji se sluze srpskim i latinicom - nemaju prava na koriscenje SVOG pisma.

Dok god bude postojao clan ustava koji propisuje da je jedno od dve ravnopravne stvari "legalno" a drugo "nelegalno" - imacemo ove probleme. Da li neko moze da zamisli da se u ustavu moze propisati da su zene "manje ravnopravnije" od muskaraca? Kako onda moze da se propise da se SAMO cirilica odredjuje za "sluzbeno pismo", kada u srpskom jeziku postoje DVA standardna i ravnopravna pisma???

Predlazem da se stvori novi jezik: "visoki srpski jezik", koji bi se pisao samo latinicom i da se zahteva od drzave Srbije da se omoguci da gradjani Srbije koji se koriste tim novim jezikom, imaju pravo da drzava sa njima komunicira na njihovom pismu - latinicom. Bas kao sto Bosnjaci mogu da imaju "bosnjacki" ili Crnogorci "crnogorski". Vreme je za "visoki srpski jezik". Ako svi imaju pravo na SVOJE jezike i pisma - onda to moraju da imaju i Srbi koji koriste latinicu.

VV

pre 13 godina

zbog ovakvih ćiriličara sam prestala pisati ćirilicom, kako stoje stvari latinica je postala urožena, a ne ćirilica koja se svuda forsira i nameće kao što je u ovoj vesti. ja govorim srpski jezik, koji je moj maternji uvek sam preferirala latinicu jer se bavim ITom, ćirilicu sam do donošenja ustava uvek koristila za bilo kakvu prepisku sa državnim službama, čisto da bih je negovala. od kad su ćiriličari zavladali bojkotujem je, sva sreća pa živim u Vojvodini gde je latinica ravnopravna sa ćirilicom...

Драгутин Дурутовић

pre 13 godina

Подржавам у потпуности овај гест. Ја сам из Цг и тражио сам да ми се поднесци са суда и других адреса достављају на српском језику и ћирилици јер имам на то право. Чувајмо и његујмо наше православно писмо ћирилицу!

мућни главом

pre 13 godina

И ја радим у једном суду, и случајно знам арапски језик, али ни на памет ми не пада да примим предмет на том језику. Ни у једној уређеној држави на свету, где се поштује закон, то не би могло.
Не могу да поверујем да се толико људи залаже за непоштовање Устава и уобичајене праксе у свим нормалним земљама.
Ја бих се пре бунио због масовног кршења демократиских права на језик и писмо на потрошачким производима, где царује латиница.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Da li zna latinicu mogli bi pitati i gradonačelnika Beograda obzirom da se table sa imenima ulica postavljaju isključivo na ćirilici (čak nema ni alternativne table sa latiničnim pismom), pa se zaista pitam kako se jadni turisti muče pokušavajući da stignu bilo gde...

Đuro

pre 13 godina

Samo kada znaju da daju zakon o izdavanju putnih isprava na tzv. ssrpskoj latinici http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/zakon%20o%20putnim%20ispravama.pdf
Naime, svi mi koji živimo u inostranstvu, a u imenu imamo slovo "đ", više niamo sa "DJ" već sa "Đ", koje u inostranstvu ne postoji, pa tako da se čita kao "D", Pa Nađa postaje Nada, ja Đuro postajem Duro itd. Prethodni pasoši su izdavani sa transkripcijom DJ, sada se to menja u "srpsku latinicu" Đ, tj D po internacionalnoj latinici! Kao tobož da sačuvaju srpsku latinicu. ja još nisam video da pasš Kineza ili Arapa piše na njihovom pismu. Nemci imaju latinicu, ali njihova nacionalna latinica se u pasošu menja u internacionalnu. Ja moram sad promeniti ime u krštenici na ćirilici da mi piše DJ a ne đ. Jel je to sad normalno?? U Italiji se vodim kao DJuro, a ako ne promenim ime i novi pasoš , postajem Duro i rezultiram kao nova osoba, neče mi važiti 10 godina radnog staža u Italiji, a da ne pričam o bankovnim problemima! Koji paradoks sa ovom vešću!

pseudo_slucajno

pre 13 godina

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Ne zelim nista da komentarisem vise!

nisky

pre 13 godina

ljudi moji, uopste nije poenta u tome zna li nepismenjak da cita ili ne. Cudim se, sto bi reko nas narod, da od drveta ne vidimo sumu. On se sprda sa novinarkom na njen zahtev da da joj kaze dokle se stiglo sa istragom o pucnjavi u pomenutom klubu. Zasto mu je toliko tesko da odgovori? Koga on to stiti? Dokle ce nase institucije da stite kriminalce? Dokle ce rasipati nas s mukom i krvavo steceni novac koji svako od nas lzdvaja za njihove nemale plate kako bi nas zastitili od tih istih koje na takav nacin, sprdajuci se i praveci budale od nas. Pa moj sin od sest godina me ne bi ovako ponizio, a kamoli neko ranga tog pravnika ciju platu i ja placam, cije smo skolovanje svi mi placali i placamo. Ovakav odgovor bi ocekivao od nekog iskomplesiranog ustase kada bi njemu uputili kakav zahtev pisan na cirilici. Gospodo, ne igrajte se vise sa ovim napacenim narodom, nervoza se oseca u vazduhu. Jedan je vec platio!

Dragan

pre 13 godina

Kakva suspenzija na šest meseci...
Kakav inat...

To je čist BEZOBRAZLUK.

Da se ja pitam to je za momentalni otkaz i doživotnu zabranu rada u državnim institucijama...

bata zivanovic

pre 13 godina

Ako ne ume da cita latinicu, kako je uspeo da polozi rimsko pravo? Sem na fakultetu u Kragujevcu, gde "indeksovci" ponovo gazduju!

ћелавац

pre 13 godina

Ево, на ћирилици.
А, како је дотични господин уопште дошао на ту функцију? Морао бар да положи римско право, а тамо латинице колико хоћеш!!? Онда он нема адекватну стручну спрему за тај посао, а то већ није добро. Не може нека незналица да буде на таквој одговорној функцији. Или је незналица или је мнооого безобразан и некултуран.
Тужна је чињеница да ова власт, коју смо чекали 10 година, ради овакве ствари и да највероватније неће победити на следећим изборима. Због своје охолости, бахатости и безобразлука. Срам вас, бре, било.
Бај д веј, члан сам (сад већ пасивни, а некад врло активан) ДС-а и нећу има дати глас. Нису заслужили.

A, evo i latinice!!!
Ko je čitao ovo gore, ovo ne mora, to je isto to.

A, kako je dotični gospodin uopšte došao na tu funkciju? Morao bar da položi rimsko pravo, a tamo latinice koliko hoćeš!!?Onda on nema adekvatnu stručnu spremu za taj posao, a to već nije dobro.Ne može neka neznalica da bude na takvoj odgovornoj funkciji.Ili je neznalica ili je mnooogo bezobrazan i nekulturan.
Tužna je činjenica da ova vlast, koju smo čekali 10 godina, radi ovakve stvari i da najverovatnije neće pobediti na sledećim izborima. Zbog svoje oholosti, bahatosti i bezobrazluka. Sram vas, bre, bilo.
Baj d vej, član sam (sad već pasivni, a nekad vrlo aktivan) DS-a i neću ima dati glas. Nisu zaslužili.

Djole

pre 13 godina

Jedna od stvari koju najvise volim u Srbiji su sto imamo i cirilicu i latinicu!!! Po ustavu i jedno i drugo pismo su priznati u svim strukturama drustva!!! Sluzim se latinicom, postujem i cirilicu!

Kirilo

pre 13 godina

Samo vi provocirajte gospodo. Videli smo taj film u vise izdanja pa cemo videti izgleda jos. I ovde vreme resava problem. Pre desetak godina mnogi pripadnici slicne ideologije nisu znali latinicu pa su je posle brzo naucili. Videcu vas gospodo za deset godina hocete li znati. Ja cu na sledecim izborima da glasam za madjarsku partiju iako nemam veze nikakve sa Madjarima.

Иван Смедерево

pre 13 godina

10 чл. Устава Републике Србије каже "У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо", а обзиром да службена употреба подразумева општење између државних, покрајинских, градских, општинских органа, укључујући и судове и тужилаштва, заменик ОЈТ-а Зајечар је поступио сасвим легитимно и његова одлука је на месту.

copy and paste

pre 13 godina

Ovde u Kanadi je obavezno da politicari i zaposleni na vaznim drzavnim funkcijama znaju oba jezika i engleski i francuski, a ovom Srpskom tuziocu tesko da razume latinicu. Znaci da nije dostojan svoje fotelje. Mozda bi mu Velja Ilic mogao pozajmiti svoj laptop i pomogao mu da prevede to sto treba. Ih svasta i ja pricam, kad on ni mene ne razume sta pisem.

Goran

pre 13 godina

Не верујем да ће г. тужилац ангажовати преводиоца да би сазнао шта посетиоци сајта Б-92 мисле о његовом патриотском поступку. Ipak je najbolji Tomo Zorić koji je siguran da je u pitanju nesporazum. Tomo, Tomo, zašto trošite svoj kredit zbog bezobraznih ljudi koji ne zaslužuju posao u državnoj službi. Neka otvori privatnu advokatsku kancelariju, pa neka onda glumi ludilo.

ESB

pre 13 godina

Nije problem u tome da li on zna cirilicu i latinicu. Problem je u njegovoj bahatosti i spremnosti nasih gradjana sa ropskim mentalitetom da bahatost drzavnih sluzbenika prihvataju kao nesto normalno, i da se i sami isto tako ponasaju kad dodju do te mogucnosti.

Onog momenta kad preovlada svest o tome da je gradjanin (pa cak i Srbije) pre svega Gospodin Poreski Obveznik Koji Sve Njih Placa I Za Koga Svi Oni Rade, ti ljudi ce morati da se nauce skromnosti i odgovornosti prema onima koji ih placaju, od najnizeg opstinskog skrabala, preko policajca, sudije i ministra do predsednika drzave.

Pipi

pre 13 godina

Takav covek nam ne treba na takvom mestu. Trebaju nam ljudi sa sirim pogledima na stvarnost. Gospodina pothitno poslati na doskolovavanje u vecernju skolu. Latinica se uci u trecem razredu osnovne skole.

blackforest

pre 13 godina

Zamenik tuzioca je potpuno u pravu. Cirilica ce biti potpuno marginalizovana ako ne budemo insistirali na ovakvim stavovima. Srpski jezik koristi oba pisma ali pod naletom latinicnog pisma cirilica gubi bitku. Sacuvajmo lepotu srpskog jezika na oba pisma. Bilo bi lepo i kad bi B92 bar neke delove pisao i na cirilici i time pokaze da se i oni zalazu za ocuvanje cirilice. Borba za cirilicu nema nikakve veze sa nacionalizmom i trenutnom politickom situacijom. Budimo intelektualci i sacuvajmo prednosti naseg jezika na oba pisma.

Marija

pre 13 godina

Novinarka je izjavila da se 'zbunila' a ne da se 'uvredila' kako je g-din Tomo Zorić iz Republičkog tužilaštva to izvrnuo nastojeci da namerno nepreciznom retorikom aktivira primitivne mehanizme misljenja u osnovi neautonomne moralosti i nekritickog prihavanja drzave i zakona kao Boga i batine.

zahav

pre 13 godina

Nije zamenik nacionalista. On je samo pripadnik partije na vlasti. Polupismen, ohol, bezobrazan.
Више ме брине број оних који дају негативне оцене свима који бране оба писма. Колико полуписмених, неписмених, а пре свега некултурних...

BeogradjaNIN

pre 13 godina

"Čl.10 Ustava RSrbije kao jedino pismo u službenoj upotrebi definiše ćirilicu."
A SADA PITANJE ZA KOJE GARANTUJEM DA NIKO NE ZNA ODGOVOR - dobijam penziju iz Slovenije, po zakonu sam obavezan da im jednom godisnje posaljem potvrdu da sam ziv. Tu potvrdu izdaje ovdasnji sluzbeni organ NA DVOJEZICNOM obrascu, koji se dobija na sajtu slovenackog PIO zavoda, a NA LATINICI je. Da li je postupak naseg sluzbenog organa, koji mi izdaje tu potvrdu u skladu sa Ustavom? Zar ne bi trebalo da zahteva od Slovenije da dvojezicni obrazac bude na slovenackom, na latinici, i na srpskom, na cirilici? Na taj nacin je obrazac napravljen za Bugarsku ali je za neke zemlje (Rusija) napravljen u kombinaciji slovenacki / engleski.

Smatram da je zamenik javnog tuzioca u Zajecaru napravio gresku i cak neke vrste prekrsaj (nisam strucnjak) jer je ostetio interes gradjanke koja mu se obratila, a njegova osnovna duznost je da stiti gradjane, uz postovanje zakona. A postovanje zakona ne mora da se sprovodi grubo i na silu, kao u ovom slucaju, nego objasnjenjem, informacijom o ispravnom postupku i slicno. Ako drzava Srbija dopusta Sloveniji da od Srbije pravi budalu obrascem na latinici, nije lepo da se zamenik tuzioca izivljava na obicnom gradjaninu!

ja sam ponosan

pre 13 godina

Ne znam kako vama, ali mojim prijateljima i prijateljicama je havy to sto oba pisma citamo po difoltu. Moram vam priznati da sam ponosan na to sto su bar naucili cirilicu, samo jos ih malo buni Z=3 H-N P-R, ali to su sitnice, no uskoro ce izkrisalisati sve nedoumice...

Živela demagogija

pre 13 godina

Onda treba da vrati diplomu jer je sigurno imao engleski na fakultetu, prema tome ako mu nije poznato to pismo ili je platio profesora ili ga ovaj pustio.

Nikola Đuković

pre 13 godina

Da sam ja taj novinar momentalno bih javno saopštio da se angažuju nepismeni i neobrazovani ljudi kao tužioci jer je opšte poznato da je neophodno završiti pravni fakultet i specijalizovati se za tužioca da bi to bio. Naravno, latinica se uči u 2 razredu OŠ, pa samim tim ispada da ti ljudi nisu ni osnovnu školu videli. Šteta što B92 nema čitaoce sajta u tim ljudima, kao ni gledaoce mnogih stranih emisija sa našim titlovanim prevodom. Mnogo toga bi mogli da nauče i otkriju, pogotovo što npr u emisiji Insajder ima mnogo toga što je za njihovu struku. Nadam se da je, zbog poštovanja prava pisma i jezika, taj novinar sa Vaše televizije ipak predao tekst na ćirilici tom nepismenom tužilaštvu.

Digital Common Sense

pre 13 godina

Neka Djura javi u Zajecar da je i latinicu Vuk reformisao, isto kao i cirilicu. Takoda su oba pisma nasa. A mozda je gospodin zamenik iz Velikog Izvora?? To bi onda objasnilo njegovu disleksiju?

Kiza

pre 13 godina

Nije problem sto je odbio (jeste, ali da kazes da to moze nekako da brani), nego je rekao da ne zna (sasvim je drugo da je rekao nije po zakonu da mu se napise dopis na latinici). Da li neko misli da tuzilac treba da bude neko ko je toliko neobrazovan da ne zna latinicu. Odgovor je ne. Treba da dobije otkaz jer ne zna latinicu. Ako ipak zna latinicu, treba da dobije otkaz jer je toliko nekompetentan da moze da se uvali ovako.

rade

pre 13 godina

Njegovo je pravo da zna ili ne zna latinicu. Mi možemo da se ljutimo ili da se ne ljutimo na njega ali on NIJE PREKRŠIO ZAKON I USTAV. Pa i u Hagu se prave blesavi sa srpskim, bosanskim i hrvatskim jezikom. Onaj nenoramalni Šešelj je iskoristio tu priliku da ih zavitlava i oni su morali da mu popuste iako svi vrlo dobro razumemo i hrvatski i bosanski jezik, ali može mu se. Tako se može i ovom službeniku. A negde imam i simpatije prema njemu (iako ne opravdavam njegov postupak) samo zato što je to rekao novinarki B92. I meni poprilično puta smeta pristrasnost B92 izveštača ali i dalje dolazim na ovaj sajt i komentarišem, i to LATINICOM, jer poštujem ovu kuću iako se neretko ne slažem sa njenom "politikom" i načinom izveštavanja.

mile

pre 13 godina

Сви који себе сматрају "правим" Србима и на овакав начин "бране српство " би били најстрећнији да народ не зна ни једно писмо. А, како раде изгледа да ће у томе и успети!

Novosadista

pre 13 godina

Ovog polupismenog sluzbenika bih ja suspendovao na 6 meseci, taman dovoljno da savlada i latinicno pismo. Naravno platu za to vreme ne bi primao, ali bi o trosku drzave dobio profesora srpskog jezika koji bi ga poducavao latinici. Pa posle suspenzije da lepo prilozi sertifikat da je naucio latinicu. Kada se vec pravi blesav, neka mu presedne.

glupi bosanac

pre 13 godina

Podsjeti me ovo na rat u Bosni kada je vlast u RS dekretom NAREDILA pored sudstva, opstinskih papira,.[nastala frka oko nabavke pisacih masina sa cirilicom].. da i spikeri na radiu i TV govore ekavski i naravno sve pise cirilicom.
Zamislite i sami kako je izgledalo i koliko su grijesili jer neki su prije toga 30 godina govorili "bijelo mlijeko" a sada odjednom, po dekretu postade "belo mleko".
Moja pokojna baba je znala reci: "Svakog cuda tri dana dosta"

bruxxx

pre 13 godina

Браво за дотичног представника судске власти! И ред је да се ћирилица, којој прети одумирање, потпуно врати у употребу, а не да се зарад "европских интеграција и вредности" одрекнемо нашег матичног писма. Зашто не користити најједноставније писмо на планети које нам је велики Вук дао? Када отворите сајт у Гугл Хрому, не боде ли вам очи то што сваки српски сајт који је на латиници он препознаје као хрватски? Они, нажалост, не познају разлику између српске ћирилице и латинице, за њих постоји само хрватска латиница. Пишимо српском ћирилицом да нас свет разуме!

soraya

pre 13 godina

Čl.10 Ustava RSrbije kao jedino pismo u službenoj upotrebi definiše ćirilicu.
Mnogi članovi Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđaju isto.
Zakon o uređenju sudova i procesni zakoni ( np. čl.6 ZPP) govore samo o ćirilici.
Međutim, to znači da sudovi i drugi organi koriste to pismo, ali i lica koja učestvuju u postupku kao službena: advokati, veštaci itd. Neuka stranka, tj. svako ko se obraća sudu, a nije advokat ( iako može da ima 5 doktorata ima status neuke stranke) ima pravo da svoj podnesak ili tužbu uredi, odnosno da ga organ pouči da treba da bude na ćirilici. Međutim, ako je službeno lice koristilo u postupku nelegitimno pismo, tj. latinicu, time je vršilo povredu ustava. Niko ne mora da se koristi latinicom, to je pravo, a ne obaveza pojedinca u Srbiji. Naravno, čl. 8. Zakona o službenoj upoterbi jezika i pisma predviđaju u kojim opštinama i pod kojim uslovima na teriroriji RS može da se koristi i latinica, ali kao drugo službeno pismo. Zaječar nije takva opština, jesr nije nastanjena većim brojem građana, koji koriste tradicionalno latinicu kao svoje osnovno pismo.
Elem, zamenik tužioca je trebao da naloži da se uredi podnesak, odnosno da se prepiše ćiriličkim pismom. Na stranu uobičajena praksa, koja nije u skladu sa ustavnim i zakonskim rešenjima. Ali priznajem da sam ubeđena da je dotični gospodin odbio da postupi po zahtevu jer mu se nije dopala sadržina ili nije dobio instrukcije u vezi predmeta. Jer, nažalost, takvo je srpsko pravosuđe: servilno prema strankama i pojedincima, korumpirano, a nipodaštavajuće prema pravnom poretku, sa Ustavom na čelu.

Darko

pre 13 godina

Kako li je on završio pravni fakultet? Kako je izučavao rimsko pravo? Da mu nisu sve knjige bile napisane ćirilicom možda? A stručni izrazi? Očigledno da ih on i ne zna pročitati.

gothic

pre 13 godina

U redu, ako bih zeleo da koristim cirilicu, kako da posaljem mejl, gde da kupim pc ili mobilni? Cak ni sms se ne moze poslati uz "š,đ,ž..." (znam gde su ali me mrzi da prebacujem). Kad svi nazivi firmi i ugostiteljskih objekata budu na cirilici, onda mozemo da pricamo.

Gega

pre 13 godina

Novinarka je imala sreće da naleti na pravnika koji ima diplomu verovatno sa pravmog u Kragujevcu. Da je naletela na nekog sa diplomom sa pravnog na Kraljevici bilo bi još gore. Oni slabo znaju i ćirilicu.

mile

pre 13 godina

cirilo i metodije nemaju nikave veze sa cirilicom vec sa glagoljicom. inace cirilica je bugarsko pismo. nije mi jasno zasto nije dozvoljeno koristiti latinicu to je nelogicno kao i zabranjivati genetski modifikovanu soju a na grbu imati dvoglavog ocigledno genetski modifikovanog orla. inace cesto sam u parizu i nemam problema sa engleskim ni u hotelima ni prilikom kupovine.
mile

lingvista

pre 13 godina

jel ima neko da javi liku da ne postoji nikakvo "srpsko" pismo. kad su stigli na balkan srbi su preuzeli latinicu od rima i cirilicu od vizantije. otac srednje-juznoslovenskog knjizevnog jezika je ivan gundulic, srbin koji je pisao latinicom. dositej je takodje pisao latinicom. vuk je istovremeno reformisao oba pisma, koja su za njega bila ravnopravna. neke od najboljih stranica moderne srpske knjizevnosti napisane su upravo latinicom. samo krajnje primitivan i nekulturan covek moze da tvrdi da latinica nije "nase" pismo. nas narod je jedan od retkih koji moze da se pohvali knjizevnoscu napisanom na dva velika evropska pisma. ne dozvolite polupismenim nacionalistima da sruse jedan od stubova nase knjizevnosti, kulture i istorije. uzivajte u nasem bogatstvu, raznolikosti i originalnosti.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Kako je tužilac (koji zna da cita latinicu) bio na godišnjem odmoru, njegov zamenik Dejan Stojanović, inače diplomirani pravnik, rekao je našoj novinarki da ne zna latinicu.
E zato i jeste "dogurao" samo do "zamenika" !
Prosla su ta vremena kada se u Srbiji moglo postati "Tuzilac" a biti samo POLUPISMEN !

PatriJotski analfabeta

pre 13 godina

Ne samo da mu ne odgovara latinica, nego mu se izgleda jos vise ne dopada tekst dokumenta, a to prevazilazi jezicki i pravno formalni aspekt njegovog odbijanja. Verovatno mu se, sudeci po patriJotskoj nastrojenosti, ne dopada ni medijska kuca za koju radi doticna novinarka (verovatno je to razlog ovakve komunikacije), ali to je vec druga, bolna tema, koja opterecuje nasu drzavu i kadrove "reformisanog" pravosudja.

Violeta

pre 13 godina

Da smo normalna zemlja i da ista ovde funkcionise, ovaj nadobudni gospodin bi dobio otkaz. Pa da se jednom naucimo da budemo kulturni u poslovanju na onom mestu za sta smo i postavljeni. Katastrofa.

mc

pre 13 godina

Ja, kao privatno lice mogu da trazim od drzave da mi spise dostavlja na cirilici jer sam srbin koji govori srpski, ali drzava taj luksuz nema!
U Srbiji, po Ustavu, srpski jezik i cirilicno pismo u zvanicni, ali su u upotrebi RAVNOPRAVNO jezici nacionalnih manjina. Ravnopravno.
Drzava i njeni organi MORAJU da postuju sve gradjane ove zemlje, kakvi da su, i sluzbenici moraju da poznaju sve jezike i pisma na svojoj teritoriji ili da se obezbede lica koja ce to znati.
Npr. u mom mestu ima puno vlaha i u opstini jeste sluzbeni jezik srpski ali ima stvarno ljudi (doduse mnogo starih,ali...) koji ne znaju srpski (mladji svi znaju srpski). Za njih postoje lica koja znaju vlaski i koja im omogucavaju da se sporazumeju sa organima i rese svoje probleme jer drzavni organi ZATO I SLUZE!!!

Vlada

pre 13 godina

I da, prestao sam da pisem cirilicom od kada su latinicu obrisali kao zvanicno pismo srpskog jezika. Kada tu odredbu iz zakona i ustava izbace, i izjednace cirilicu i latinicu, odnosno kada prekinu nasilje nad Srpsim jezikom, pocecu ponovo da pisem cirilicu. Meni je lepo sto smo narod koji ima dva pisma, ali ovde izgleda ima puno onih kojima je znanje i obrazovanje problem.

Suspenzija

pre 13 godina

A ciju cilicnu reformu koristis,
Kirila i Metodija,Svetog Save?
Evo da vidite koliko je covek glup i zatrovan srpstvom i to zahvaljujuci crkvenom strujom, jer drugog objasnjenja nema.
1.Tuzba moze da se podnese na bilo kom jeziku sveta.
2.Sud je duzan da obezbedi srucno lice kako bi na istom jeziku odgovorio u zakonskom roku.
3.Ako je u pitanju maternji jezik,u ovom slucaju srpski,duzni su da odgovore na cirilici ili latinici,s obzirom da je nas jezik poznaje obe reforme i u upotrebi su,nebi trebalo da predstavlja problem, ali nikakav.
4.Cirilica je uvrstena u medjunarodni fond jezika, i kao takva je priznata u celom svetu,pa mora i kod nas u ustavu.
5. mi umesto da budemo ponosni
na oba pisma sto bi trebalo, mi latinicnu reformu opovrgavamo kao nase drugo pismo.
Predlazem da svi koji se zalazu za promenu pisma i smatraju da je Kirilica(pismo svetog save)jedino srpsko pismo, da pod hitno pocnu kirilicom da pisu, jer ih ja nista nerazumem.
6.Klerikalizam je odavno napustio ovu zemlju,ko misli da nije, neka se zamonasi, to je naj bolje resenje po celo drustvo.
7.Ako se ovako ponasa javni tuzioc, zamislite kako se ponasa tek tuzioc, jer ga je on sam izabrao?
8.Ovde nevrede disciplinske mere, jer posao javnog tuzioca je isuvise ozbiljna funkcija, da bi se tolerisali ispadi ovakvog tipa.Ko zna koliko tuzbi i prijava je zavrsilo u fijoci zbog latinicnog SRPSKOG PISMA?!
9.Takodje radim u republickoj ustanovi,licno pisem cirilicu, ali ljudi se potpisuju i latinicom, pa mi nikad nije palo na pamet da vratim zahtev za legalizaciju.
To znaci da po logici ovog nesretnika imam puno pravo da kazem, da zvanicni dokument vlasnistva koji je iz 57 godine i napisan na latinici mogu reci da je dokument nevazeci?!
Jel shvatate u cemu je problem?
Ovo naj strozije sankcije a posto je u pitanju policijski sluzbenik, ovde se radi o zataskavanju, zastrasivanju i radu na tome, da slucaj zastari.
Celokupna ekipa se mora zbog ovoga procesuirati i zameniti, jer je upitanju stopiranje zakona i instrukcije neznam od koga, ali je glavni za ovo Milorad Veljovic koji se mora oglasiti povodom ovakvog incidenta

Jogi Letač

pre 13 godina

Ovde se radi o najobičnijem inatu, odnosno ili je pomoćnik neki zatucani nacionalista ili je tražio razlog da odbije novinarku nečim. Mislim jaka stvar, pokreneš latinično-ćirilični konvertor i dobiješ ćirilicom ispisan dokument, dobio je celih 10 min, dok dotična pošalje ponovo faks. Ovo sa ćirilicom je u Ustavu jedna velika glupost i ustupak nacionalistima da bi glasali za Ustav. Ja bogami nisam, upravo zbog ovakvih stvari u Ustavu, a svi znamo kako je natezana većina da isti prođe na referendumu. Svakako da se upisivanjem ćirilice u Ustav kako jedino zvanično srpsko pismo neće iskoreniti korišćenje latinice, kao što se samo upisivanjem Kosova u Ustav neće sačuvati Kosovo u sastavu Srbije.

adam

pre 13 godina

Na ulicu sa njim! ODMAH!!! Zar to nije " teska povreda rade disicipline" koja je po zakonu osnova za otkaz! Zaposlite bilo kog, prvog koji visi na birou, prodaje kokice..,vazno je samo da zna oba pisma. Nema veze sto je u pitanju " nesporazum" u pitanju je takodje i " primer"

Dejan

pre 13 godina

1. Tužilac je lepo mogao da odgovori na dopis i da zamoli novinarku da ponovo pošalje dopis na ćirilici.

2. Ovo je još jedan od problema našeg Ustava. Srpski jezik se piše na dva pisma, i potpuno je protivno realnosti proglašavati ćirilicu jedinim službenim pismom.

3. Odmah otpustiti tužioca, jer nepismen čovek ne može obavljati takvu funkciju. Takođe preispitati kako je došao do fakultetske diplome a da nije naučio oba srpska pisma.

Goran

pre 13 godina

Po našem zakonu i ćirilica i latinica su jednaka pisma i to što je ćirilica službeno pismo znači da se državni organi njome služe kada PIŠU. Obavezni su da primaju dokumente na oba pisma i oba pisma se ravnopravno uče u našim školama. Svi podnesci, osnivački akti, predlozi, tužbe, zahtevi i ostali dokumenti koje pravna i fizička lica podnose državnim organima mogu da budu pisana i na ćirilici i na latinici s tim da će svaki njihov odgovor biti na ćirilici.

A.-ue

pre 13 godina

Latinica je srpsko pismo isto koliko i ćirilica. Kako je taj zamenik tužioca uopšte završio osnovnu skolu ako ne zna latinicu da čita ?

коме то смета

pre 13 godina

Ако Мађар не зна и не мора да зна ћирилицу, зашто Србин мора да зна латиницу? Зашто Албанац у Грчкој мора да зна грчки алфабет а не свој језик?

Ђоле

pre 13 godina

А зар не би могли мало сви да више пишемо на ћирилици, макар док комуницирамо између себе, шта је ту лоше?
Нисам националиста, далеко од тога, чак се и не декларишем као Србин, далеко било, али стварно ми је жао кад видим колико се ћирилица маргинализује. Што је чудно што тај човек поносно брани ЗВАНИЧНО писмо у овој земљи? То би било као да Французу нешто кажете на енглеском, наравно да вам неће одговорити иако можда има завршен енглески језик са књижевношћу.

Vlada

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da prestanemo da zaposljavamo nekvalifikovane i nepismene na odgovornim mestima. Kako neko ko ne ume da cita moze da radi u sudu na prijemu pisanih dokumenata??? Srbija stvarno lici na Talibaniju. A ako se radi o necem drugom, onda je to protivzakonito i za to postoje zakonske konsekvence. Mada sta moze da se ocekuje u zemlji u kojoj vlada kaze da je odluka ustavnog suda diskutabilna? Pa ako je tako onda nam ni sudovi ne trebaju. Ja sam ipak da se stvari rasciste. Kada ne zele da prime i odgovore po pisanom zahtevu gradjana, cemu onda sudovi?

Паја Патак

pre 13 godina

Ма сви писмени познају и могу да читају и пишу оба писма. Али ако је званично писмо ћирилица онда и званична документа би требала да буду на том писму,латиница је равноправно у употреби али ту је и простор за овакве ствари.Избор је изгледа постала ствар политиканства.

ddd

pre 13 godina

Da, sluzbeno pismo je cirilicno, ali na cirilicom moraj da se sluze samo drzavne institucije (iako to ne rade), a gradjani mogu koristiti i latinicu, na kraju krajeva postoji i zakon o tome. Zivela Latinica!!!

P.S.
Cirilica nije srpsko pismo, vec istocnopravoslavno.

Ludi Milojko

pre 13 godina

U tom slučaju bi taj zamenik tužioca trebalo da dobije otkaz, pošto nema odgovarajuću stručnu spremu. Latinica se učila u drugom razredu osnovne škole, tako da sve upućuje da ga nije završio.

ljuba

pre 13 godina

Глуп потез тужиоца, ал' ипак, ћирилица је званично службено писмо. Не видим шта је тешко користити је?

Odavde

pre 13 godina

Treba odmah smeniti tog nadobudnog "pravnika" i na njegovo mesto postaviti mladog čoveka koji čeka posao (a ima ih i previše), koji će znati ne samo latinicu, nego i nekoliko svetskih jezika.

mario

pre 13 godina

Ma da kada se nešt takvo dogodi u Srbiji onda je to nesporazum.
Kako može biti nesporazum ako joj je rekao da ne razumije jezik i da čita samo ćirilicu.

milos

pre 13 godina

Sto da ne odbije ???? Licno ja pisem latinicom ,ali sluzbeno pismo je cirilicno i u tom smislu bilo koja institucija moze da trazi da joj se bilo sta dostavi cirilicno .Sta je tu sporno??Menjajte ustav ako vam se to nesvidja isto je sa jezikom sluzbeni jezik je srpski i u tom smislu ja kao sluzbenik drzave nisam duzan da znam ni jedan jezik sem srpskoga na teritoriju R.Srbije..To je jasno ,a u svim slucajevim kad nac manjina pise latinicno i govori svoj jezik neka se obezbedi prevodioc.Ovo je osnov demokraije

Ludi Milojko

pre 13 godina

U tom slučaju bi taj zamenik tužioca trebalo da dobije otkaz, pošto nema odgovarajuću stručnu spremu. Latinica se učila u drugom razredu osnovne škole, tako da sve upućuje da ga nije završio.

Odavde

pre 13 godina

Treba odmah smeniti tog nadobudnog "pravnika" i na njegovo mesto postaviti mladog čoveka koji čeka posao (a ima ih i previše), koji će znati ne samo latinicu, nego i nekoliko svetskih jezika.

lingvista

pre 13 godina

jel ima neko da javi liku da ne postoji nikakvo "srpsko" pismo. kad su stigli na balkan srbi su preuzeli latinicu od rima i cirilicu od vizantije. otac srednje-juznoslovenskog knjizevnog jezika je ivan gundulic, srbin koji je pisao latinicom. dositej je takodje pisao latinicom. vuk je istovremeno reformisao oba pisma, koja su za njega bila ravnopravna. neke od najboljih stranica moderne srpske knjizevnosti napisane su upravo latinicom. samo krajnje primitivan i nekulturan covek moze da tvrdi da latinica nije "nase" pismo. nas narod je jedan od retkih koji moze da se pohvali knjizevnoscu napisanom na dva velika evropska pisma. ne dozvolite polupismenim nacionalistima da sruse jedan od stubova nase knjizevnosti, kulture i istorije. uzivajte u nasem bogatstvu, raznolikosti i originalnosti.

milos

pre 13 godina

Sto da ne odbije ???? Licno ja pisem latinicom ,ali sluzbeno pismo je cirilicno i u tom smislu bilo koja institucija moze da trazi da joj se bilo sta dostavi cirilicno .Sta je tu sporno??Menjajte ustav ako vam se to nesvidja isto je sa jezikom sluzbeni jezik je srpski i u tom smislu ja kao sluzbenik drzave nisam duzan da znam ni jedan jezik sem srpskoga na teritoriju R.Srbije..To je jasno ,a u svim slucajevim kad nac manjina pise latinicno i govori svoj jezik neka se obezbedi prevodioc.Ovo je osnov demokraije

ljuba

pre 13 godina

Глуп потез тужиоца, ал' ипак, ћирилица је званично службено писмо. Не видим шта је тешко користити је?

Goran

pre 13 godina

Po našem zakonu i ćirilica i latinica su jednaka pisma i to što je ćirilica službeno pismo znači da se državni organi njome služe kada PIŠU. Obavezni su da primaju dokumente na oba pisma i oba pisma se ravnopravno uče u našim školama. Svi podnesci, osnivački akti, predlozi, tužbe, zahtevi i ostali dokumenti koje pravna i fizička lica podnose državnim organima mogu da budu pisana i na ćirilici i na latinici s tim da će svaki njihov odgovor biti na ćirilici.

ddd

pre 13 godina

Da, sluzbeno pismo je cirilicno, ali na cirilicom moraj da se sluze samo drzavne institucije (iako to ne rade), a gradjani mogu koristiti i latinicu, na kraju krajeva postoji i zakon o tome. Zivela Latinica!!!

P.S.
Cirilica nije srpsko pismo, vec istocnopravoslavno.

Vlada

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da prestanemo da zaposljavamo nekvalifikovane i nepismene na odgovornim mestima. Kako neko ko ne ume da cita moze da radi u sudu na prijemu pisanih dokumenata??? Srbija stvarno lici na Talibaniju. A ako se radi o necem drugom, onda je to protivzakonito i za to postoje zakonske konsekvence. Mada sta moze da se ocekuje u zemlji u kojoj vlada kaze da je odluka ustavnog suda diskutabilna? Pa ako je tako onda nam ni sudovi ne trebaju. Ja sam ipak da se stvari rasciste. Kada ne zele da prime i odgovore po pisanom zahtevu gradjana, cemu onda sudovi?

Vlada

pre 13 godina

I da, prestao sam da pisem cirilicom od kada su latinicu obrisali kao zvanicno pismo srpskog jezika. Kada tu odredbu iz zakona i ustava izbace, i izjednace cirilicu i latinicu, odnosno kada prekinu nasilje nad Srpsim jezikom, pocecu ponovo da pisem cirilicu. Meni je lepo sto smo narod koji ima dva pisma, ali ovde izgleda ima puno onih kojima je znanje i obrazovanje problem.

A.-ue

pre 13 godina

Latinica je srpsko pismo isto koliko i ćirilica. Kako je taj zamenik tužioca uopšte završio osnovnu skolu ako ne zna latinicu da čita ?

Violeta

pre 13 godina

Da smo normalna zemlja i da ista ovde funkcionise, ovaj nadobudni gospodin bi dobio otkaz. Pa da se jednom naucimo da budemo kulturni u poslovanju na onom mestu za sta smo i postavljeni. Katastrofa.

коме то смета

pre 13 godina

Ако Мађар не зна и не мора да зна ћирилицу, зашто Србин мора да зна латиницу? Зашто Албанац у Грчкој мора да зна грчки алфабет а не свој језик?

Dejan

pre 13 godina

1. Tužilac je lepo mogao da odgovori na dopis i da zamoli novinarku da ponovo pošalje dopis na ćirilici.

2. Ovo je još jedan od problema našeg Ustava. Srpski jezik se piše na dva pisma, i potpuno je protivno realnosti proglašavati ćirilicu jedinim službenim pismom.

3. Odmah otpustiti tužioca, jer nepismen čovek ne može obavljati takvu funkciju. Takođe preispitati kako je došao do fakultetske diplome a da nije naučio oba srpska pisma.

adam

pre 13 godina

Na ulicu sa njim! ODMAH!!! Zar to nije " teska povreda rade disicipline" koja je po zakonu osnova za otkaz! Zaposlite bilo kog, prvog koji visi na birou, prodaje kokice..,vazno je samo da zna oba pisma. Nema veze sto je u pitanju " nesporazum" u pitanju je takodje i " primer"

bruxxx

pre 13 godina

Браво за дотичног представника судске власти! И ред је да се ћирилица, којој прети одумирање, потпуно врати у употребу, а не да се зарад "европских интеграција и вредности" одрекнемо нашег матичног писма. Зашто не користити најједноставније писмо на планети које нам је велики Вук дао? Када отворите сајт у Гугл Хрому, не боде ли вам очи то што сваки српски сајт који је на латиници он препознаје као хрватски? Они, нажалост, не познају разлику између српске ћирилице и латинице, за њих постоји само хрватска латиница. Пишимо српском ћирилицом да нас свет разуме!

mario

pre 13 godina

Ma da kada se nešt takvo dogodi u Srbiji onda je to nesporazum.
Kako može biti nesporazum ako joj je rekao da ne razumije jezik i da čita samo ćirilicu.

Ђоле

pre 13 godina

А зар не би могли мало сви да више пишемо на ћирилици, макар док комуницирамо између себе, шта је ту лоше?
Нисам националиста, далеко од тога, чак се и не декларишем као Србин, далеко било, али стварно ми је жао кад видим колико се ћирилица маргинализује. Што је чудно што тај човек поносно брани ЗВАНИЧНО писмо у овој земљи? То би било као да Французу нешто кажете на енглеском, наравно да вам неће одговорити иако можда има завршен енглески језик са књижевношћу.

soraya

pre 13 godina

Čl.10 Ustava RSrbije kao jedino pismo u službenoj upotrebi definiše ćirilicu.
Mnogi članovi Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđaju isto.
Zakon o uređenju sudova i procesni zakoni ( np. čl.6 ZPP) govore samo o ćirilici.
Međutim, to znači da sudovi i drugi organi koriste to pismo, ali i lica koja učestvuju u postupku kao službena: advokati, veštaci itd. Neuka stranka, tj. svako ko se obraća sudu, a nije advokat ( iako može da ima 5 doktorata ima status neuke stranke) ima pravo da svoj podnesak ili tužbu uredi, odnosno da ga organ pouči da treba da bude na ćirilici. Međutim, ako je službeno lice koristilo u postupku nelegitimno pismo, tj. latinicu, time je vršilo povredu ustava. Niko ne mora da se koristi latinicom, to je pravo, a ne obaveza pojedinca u Srbiji. Naravno, čl. 8. Zakona o službenoj upoterbi jezika i pisma predviđaju u kojim opštinama i pod kojim uslovima na teriroriji RS može da se koristi i latinica, ali kao drugo službeno pismo. Zaječar nije takva opština, jesr nije nastanjena većim brojem građana, koji koriste tradicionalno latinicu kao svoje osnovno pismo.
Elem, zamenik tužioca je trebao da naloži da se uredi podnesak, odnosno da se prepiše ćiriličkim pismom. Na stranu uobičajena praksa, koja nije u skladu sa ustavnim i zakonskim rešenjima. Ali priznajem da sam ubeđena da je dotični gospodin odbio da postupi po zahtevu jer mu se nije dopala sadržina ili nije dobio instrukcije u vezi predmeta. Jer, nažalost, takvo je srpsko pravosuđe: servilno prema strankama i pojedincima, korumpirano, a nipodaštavajuće prema pravnom poretku, sa Ustavom na čelu.

Novosadista

pre 13 godina

Ovog polupismenog sluzbenika bih ja suspendovao na 6 meseci, taman dovoljno da savlada i latinicno pismo. Naravno platu za to vreme ne bi primao, ali bi o trosku drzave dobio profesora srpskog jezika koji bi ga poducavao latinici. Pa posle suspenzije da lepo prilozi sertifikat da je naucio latinicu. Kada se vec pravi blesav, neka mu presedne.

Darko

pre 13 godina

Kako li je on završio pravni fakultet? Kako je izučavao rimsko pravo? Da mu nisu sve knjige bile napisane ćirilicom možda? A stručni izrazi? Očigledno da ih on i ne zna pročitati.

Jogi Letač

pre 13 godina

Ovde se radi o najobičnijem inatu, odnosno ili je pomoćnik neki zatucani nacionalista ili je tražio razlog da odbije novinarku nečim. Mislim jaka stvar, pokreneš latinično-ćirilični konvertor i dobiješ ćirilicom ispisan dokument, dobio je celih 10 min, dok dotična pošalje ponovo faks. Ovo sa ćirilicom je u Ustavu jedna velika glupost i ustupak nacionalistima da bi glasali za Ustav. Ja bogami nisam, upravo zbog ovakvih stvari u Ustavu, a svi znamo kako je natezana većina da isti prođe na referendumu. Svakako da se upisivanjem ćirilice u Ustav kako jedino zvanično srpsko pismo neće iskoreniti korišćenje latinice, kao što se samo upisivanjem Kosova u Ustav neće sačuvati Kosovo u sastavu Srbije.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Kako je tužilac (koji zna da cita latinicu) bio na godišnjem odmoru, njegov zamenik Dejan Stojanović, inače diplomirani pravnik, rekao je našoj novinarki da ne zna latinicu.
E zato i jeste "dogurao" samo do "zamenika" !
Prosla su ta vremena kada se u Srbiji moglo postati "Tuzilac" a biti samo POLUPISMEN !

Gega

pre 13 godina

Novinarka je imala sreće da naleti na pravnika koji ima diplomu verovatno sa pravmog u Kragujevcu. Da je naletela na nekog sa diplomom sa pravnog na Kraljevici bilo bi još gore. Oni slabo znaju i ćirilicu.

mile

pre 13 godina

Сви који себе сматрају "правим" Србима и на овакав начин "бране српство " би били најстрећнији да народ не зна ни једно писмо. А, како раде изгледа да ће у томе и успети!

Suspenzija

pre 13 godina

A ciju cilicnu reformu koristis,
Kirila i Metodija,Svetog Save?
Evo da vidite koliko je covek glup i zatrovan srpstvom i to zahvaljujuci crkvenom strujom, jer drugog objasnjenja nema.
1.Tuzba moze da se podnese na bilo kom jeziku sveta.
2.Sud je duzan da obezbedi srucno lice kako bi na istom jeziku odgovorio u zakonskom roku.
3.Ako je u pitanju maternji jezik,u ovom slucaju srpski,duzni su da odgovore na cirilici ili latinici,s obzirom da je nas jezik poznaje obe reforme i u upotrebi su,nebi trebalo da predstavlja problem, ali nikakav.
4.Cirilica je uvrstena u medjunarodni fond jezika, i kao takva je priznata u celom svetu,pa mora i kod nas u ustavu.
5. mi umesto da budemo ponosni
na oba pisma sto bi trebalo, mi latinicnu reformu opovrgavamo kao nase drugo pismo.
Predlazem da svi koji se zalazu za promenu pisma i smatraju da je Kirilica(pismo svetog save)jedino srpsko pismo, da pod hitno pocnu kirilicom da pisu, jer ih ja nista nerazumem.
6.Klerikalizam je odavno napustio ovu zemlju,ko misli da nije, neka se zamonasi, to je naj bolje resenje po celo drustvo.
7.Ako se ovako ponasa javni tuzioc, zamislite kako se ponasa tek tuzioc, jer ga je on sam izabrao?
8.Ovde nevrede disciplinske mere, jer posao javnog tuzioca je isuvise ozbiljna funkcija, da bi se tolerisali ispadi ovakvog tipa.Ko zna koliko tuzbi i prijava je zavrsilo u fijoci zbog latinicnog SRPSKOG PISMA?!
9.Takodje radim u republickoj ustanovi,licno pisem cirilicu, ali ljudi se potpisuju i latinicom, pa mi nikad nije palo na pamet da vratim zahtev za legalizaciju.
To znaci da po logici ovog nesretnika imam puno pravo da kazem, da zvanicni dokument vlasnistva koji je iz 57 godine i napisan na latinici mogu reci da je dokument nevazeci?!
Jel shvatate u cemu je problem?
Ovo naj strozije sankcije a posto je u pitanju policijski sluzbenik, ovde se radi o zataskavanju, zastrasivanju i radu na tome, da slucaj zastari.
Celokupna ekipa se mora zbog ovoga procesuirati i zameniti, jer je upitanju stopiranje zakona i instrukcije neznam od koga, ali je glavni za ovo Milorad Veljovic koji se mora oglasiti povodom ovakvog incidenta

rade

pre 13 godina

Njegovo je pravo da zna ili ne zna latinicu. Mi možemo da se ljutimo ili da se ne ljutimo na njega ali on NIJE PREKRŠIO ZAKON I USTAV. Pa i u Hagu se prave blesavi sa srpskim, bosanskim i hrvatskim jezikom. Onaj nenoramalni Šešelj je iskoristio tu priliku da ih zavitlava i oni su morali da mu popuste iako svi vrlo dobro razumemo i hrvatski i bosanski jezik, ali može mu se. Tako se može i ovom službeniku. A negde imam i simpatije prema njemu (iako ne opravdavam njegov postupak) samo zato što je to rekao novinarki B92. I meni poprilično puta smeta pristrasnost B92 izveštača ali i dalje dolazim na ovaj sajt i komentarišem, i to LATINICOM, jer poštujem ovu kuću iako se neretko ne slažem sa njenom "politikom" i načinom izveštavanja.

Kiza

pre 13 godina

Nije problem sto je odbio (jeste, ali da kazes da to moze nekako da brani), nego je rekao da ne zna (sasvim je drugo da je rekao nije po zakonu da mu se napise dopis na latinici). Da li neko misli da tuzilac treba da bude neko ko je toliko neobrazovan da ne zna latinicu. Odgovor je ne. Treba da dobije otkaz jer ne zna latinicu. Ako ipak zna latinicu, treba da dobije otkaz jer je toliko nekompetentan da moze da se uvali ovako.

PatriJotski analfabeta

pre 13 godina

Ne samo da mu ne odgovara latinica, nego mu se izgleda jos vise ne dopada tekst dokumenta, a to prevazilazi jezicki i pravno formalni aspekt njegovog odbijanja. Verovatno mu se, sudeci po patriJotskoj nastrojenosti, ne dopada ni medijska kuca za koju radi doticna novinarka (verovatno je to razlog ovakve komunikacije), ali to je vec druga, bolna tema, koja opterecuje nasu drzavu i kadrove "reformisanog" pravosudja.

mc

pre 13 godina

Ja, kao privatno lice mogu da trazim od drzave da mi spise dostavlja na cirilici jer sam srbin koji govori srpski, ali drzava taj luksuz nema!
U Srbiji, po Ustavu, srpski jezik i cirilicno pismo u zvanicni, ali su u upotrebi RAVNOPRAVNO jezici nacionalnih manjina. Ravnopravno.
Drzava i njeni organi MORAJU da postuju sve gradjane ove zemlje, kakvi da su, i sluzbenici moraju da poznaju sve jezike i pisma na svojoj teritoriji ili da se obezbede lica koja ce to znati.
Npr. u mom mestu ima puno vlaha i u opstini jeste sluzbeni jezik srpski ali ima stvarno ljudi (doduse mnogo starih,ali...) koji ne znaju srpski (mladji svi znaju srpski). Za njih postoje lica koja znaju vlaski i koja im omogucavaju da se sporazumeju sa organima i rese svoje probleme jer drzavni organi ZATO I SLUZE!!!

mile

pre 13 godina

cirilo i metodije nemaju nikave veze sa cirilicom vec sa glagoljicom. inace cirilica je bugarsko pismo. nije mi jasno zasto nije dozvoljeno koristiti latinicu to je nelogicno kao i zabranjivati genetski modifikovanu soju a na grbu imati dvoglavog ocigledno genetski modifikovanog orla. inace cesto sam u parizu i nemam problema sa engleskim ni u hotelima ni prilikom kupovine.
mile

Паја Патак

pre 13 godina

Ма сви писмени познају и могу да читају и пишу оба писма. Али ако је званично писмо ћирилица онда и званична документа би требала да буду на том писму,латиница је равноправно у употреби али ту је и простор за овакве ствари.Избор је изгледа постала ствар политиканства.

glupi bosanac

pre 13 godina

Podsjeti me ovo na rat u Bosni kada je vlast u RS dekretom NAREDILA pored sudstva, opstinskih papira,.[nastala frka oko nabavke pisacih masina sa cirilicom].. da i spikeri na radiu i TV govore ekavski i naravno sve pise cirilicom.
Zamislite i sami kako je izgledalo i koliko su grijesili jer neki su prije toga 30 godina govorili "bijelo mlijeko" a sada odjednom, po dekretu postade "belo mleko".
Moja pokojna baba je znala reci: "Svakog cuda tri dana dosta"

zahav

pre 13 godina

Nije zamenik nacionalista. On je samo pripadnik partije na vlasti. Polupismen, ohol, bezobrazan.
Више ме брине број оних који дају негативне оцене свима који бране оба писма. Колико полуписмених, неписмених, а пре свега некултурних...

Digital Common Sense

pre 13 godina

Neka Djura javi u Zajecar da je i latinicu Vuk reformisao, isto kao i cirilicu. Takoda su oba pisma nasa. A mozda je gospodin zamenik iz Velikog Izvora?? To bi onda objasnilo njegovu disleksiju?

Иван Смедерево

pre 13 godina

10 чл. Устава Републике Србије каже "У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо", а обзиром да службена употреба подразумева општење између државних, покрајинских, градских, општинских органа, укључујући и судове и тужилаштва, заменик ОЈТ-а Зајечар је поступио сасвим легитимно и његова одлука је на месту.

Živela demagogija

pre 13 godina

Onda treba da vrati diplomu jer je sigurno imao engleski na fakultetu, prema tome ako mu nije poznato to pismo ili je platio profesora ili ga ovaj pustio.

Bender

pre 13 godina

Neverovatno do cega dovodi (i do cega ce da sve vise dovodi) Kostunicin oktroisani "nocni ustav", koji je donesen uz pomoc raznih patriJota.
Doneli su ustav sa nakaradnim, a ja kazem i neustavnim (jer se krse clanovi tog istog tog ustava o diskriminaciji gradjana, sto je iznad ustava), clanom ustava koji propisuje da je JEDNO od DVA ravnopravna i standardna pisma srpskog jezika - jedino "u sluzbenoj upotrebi", a da drugo (latinica) - nije. Kako moze da samo jedno pismo bude u nekakvom "sluzbenoj upotrebi", ako nas jezik ima DVA STANDARDNA pisma? Cemu uopste ta odredba u jednom ustavu drzave koja pretenduje da bude demokratska? Ne postoji ni jedan pravni razlog za tu odredbu. I ona se mora ukinuti.
To dovodi to nevidjene diskriminacije ljudi koji se sluze srpskim jezikom i latinicnim pismom. SVI u Srbiji SEM nas koji se sluzimo latinicom imaju prava na SVOJE jezike i pisma: Srbi koji se sluze cirilicom, Bosnjaci koji se sluze "bosnjackim" i latinicom, Madjari koji se sluze madjarskim i latinicom.... sad se govori o tome da ce prava imati i Crnogorci na svom "crnogorskom"... Dakle svi imaju prava na SVOJE pismo, samo Srbi koji se sluze srpskim i latinicom - nemaju prava na koriscenje SVOG pisma.

Dok god bude postojao clan ustava koji propisuje da je jedno od dve ravnopravne stvari "legalno" a drugo "nelegalno" - imacemo ove probleme. Da li neko moze da zamisli da se u ustavu moze propisati da su zene "manje ravnopravnije" od muskaraca? Kako onda moze da se propise da se SAMO cirilica odredjuje za "sluzbeno pismo", kada u srpskom jeziku postoje DVA standardna i ravnopravna pisma???

Predlazem da se stvori novi jezik: "visoki srpski jezik", koji bi se pisao samo latinicom i da se zahteva od drzave Srbije da se omoguci da gradjani Srbije koji se koriste tim novim jezikom, imaju pravo da drzava sa njima komunicira na njihovom pismu - latinicom. Bas kao sto Bosnjaci mogu da imaju "bosnjacki" ili Crnogorci "crnogorski". Vreme je za "visoki srpski jezik". Ako svi imaju pravo na SVOJE jezike i pisma - onda to moraju da imaju i Srbi koji koriste latinicu.

Драгутин Дурутовић

pre 13 godina

Подржавам у потпуности овај гест. Ја сам из Цг и тражио сам да ми се поднесци са суда и других адреса достављају на српском језику и ћирилици јер имам на то право. Чувајмо и његујмо наше православно писмо ћирилицу!

ESB

pre 13 godina

Nije problem u tome da li on zna cirilicu i latinicu. Problem je u njegovoj bahatosti i spremnosti nasih gradjana sa ropskim mentalitetom da bahatost drzavnih sluzbenika prihvataju kao nesto normalno, i da se i sami isto tako ponasaju kad dodju do te mogucnosti.

Onog momenta kad preovlada svest o tome da je gradjanin (pa cak i Srbije) pre svega Gospodin Poreski Obveznik Koji Sve Njih Placa I Za Koga Svi Oni Rade, ti ljudi ce morati da se nauce skromnosti i odgovornosti prema onima koji ih placaju, od najnizeg opstinskog skrabala, preko policajca, sudije i ministra do predsednika drzave.

VV

pre 13 godina

zbog ovakvih ćiriličara sam prestala pisati ćirilicom, kako stoje stvari latinica je postala urožena, a ne ćirilica koja se svuda forsira i nameće kao što je u ovoj vesti. ja govorim srpski jezik, koji je moj maternji uvek sam preferirala latinicu jer se bavim ITom, ćirilicu sam do donošenja ustava uvek koristila za bilo kakvu prepisku sa državnim službama, čisto da bih je negovala. od kad su ćiriličari zavladali bojkotujem je, sva sreća pa živim u Vojvodini gde je latinica ravnopravna sa ćirilicom...

predo

pre 13 godina

Moj pokojni nastavnik Boza:
Cirilicu brisi,
latinicu pisi!
Ko cirilicom pise,
rizikuje, da ga niko
ne razume vise!
Doduse moj nastavnik je bio okoreli komunista, a poznato je da su svi komunisti mrzeli cirilicu? Zato, zivela cirilica, ali kao sakralno pismo u crkvenim knjigama! I ne mucite decu tim cirilicnim arhaicnim vijugama.

мућни главом

pre 13 godina

И ја радим у једном суду, и случајно знам арапски језик, али ни на памет ми не пада да примим предмет на том језику. Ни у једној уређеној држави на свету, где се поштује закон, то не би могло.
Не могу да поверујем да се толико људи залаже за непоштовање Устава и уобичајене праксе у свим нормалним земљама.
Ја бих се пре бунио због масовног кршења демократиских права на језик и писмо на потрошачким производима, где царује латиница.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Da li zna latinicu mogli bi pitati i gradonačelnika Beograda obzirom da se table sa imenima ulica postavljaju isključivo na ćirilici (čak nema ni alternativne table sa latiničnim pismom), pa se zaista pitam kako se jadni turisti muče pokušavajući da stignu bilo gde...

pseudo_slucajno

pre 13 godina

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Ne zelim nista da komentarisem vise!

Goran

pre 13 godina

Не верујем да ће г. тужилац ангажовати преводиоца да би сазнао шта посетиоци сајта Б-92 мисле о његовом патриотском поступку. Ipak je najbolji Tomo Zorić koji je siguran da je u pitanju nesporazum. Tomo, Tomo, zašto trošite svoj kredit zbog bezobraznih ljudi koji ne zaslužuju posao u državnoj službi. Neka otvori privatnu advokatsku kancelariju, pa neka onda glumi ludilo.

Darko

pre 13 godina

1. Новинарка мора да зна српски језик и ћирилицу.
2. Шта је новинарка по струци?
3. Познаје ли новинарка Устав - чл. 10.?
4. Ако је Вук систематизовао правила српског језика, а јесте, српски језик постоји само ако се пише ћирилицом.
5. Ови што иронишу - како ћемо у ЕУ ћирилицом, мешају бабе и жабе.
Па и Грци и даље пишу својим алфабетом, Бугари својом ћирилицом.
Када се буде доносио нови Устав ко мисли друкчије нека предложи да писма буду равноправна и нека образложи.
Можда се и усвоји.
По Уставу сада је овако и никако друкчије.
То што неки мисле да је модерно писати латиницом, не значи да је латиница српско писмо.
Ако неки мисле да се српски може писати латиницом, нека знају, када се тако пише, то није ни један језик, а наликује хрватском.

gothic

pre 13 godina

U redu, ako bih zeleo da koristim cirilicu, kako da posaljem mejl, gde da kupim pc ili mobilni? Cak ni sms se ne moze poslati uz "š,đ,ž..." (znam gde su ali me mrzi da prebacujem). Kad svi nazivi firmi i ugostiteljskih objekata budu na cirilici, onda mozemo da pricamo.

Đuro

pre 13 godina

Samo kada znaju da daju zakon o izdavanju putnih isprava na tzv. ssrpskoj latinici http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/zakon%20o%20putnim%20ispravama.pdf
Naime, svi mi koji živimo u inostranstvu, a u imenu imamo slovo "đ", više niamo sa "DJ" već sa "Đ", koje u inostranstvu ne postoji, pa tako da se čita kao "D", Pa Nađa postaje Nada, ja Đuro postajem Duro itd. Prethodni pasoši su izdavani sa transkripcijom DJ, sada se to menja u "srpsku latinicu" Đ, tj D po internacionalnoj latinici! Kao tobož da sačuvaju srpsku latinicu. ja još nisam video da pasš Kineza ili Arapa piše na njihovom pismu. Nemci imaju latinicu, ali njihova nacionalna latinica se u pasošu menja u internacionalnu. Ja moram sad promeniti ime u krštenici na ćirilici da mi piše DJ a ne đ. Jel je to sad normalno?? U Italiji se vodim kao DJuro, a ako ne promenim ime i novi pasoš , postajem Duro i rezultiram kao nova osoba, neče mi važiti 10 godina radnog staža u Italiji, a da ne pričam o bankovnim problemima! Koji paradoks sa ovom vešću!

copy and paste

pre 13 godina

Ovde u Kanadi je obavezno da politicari i zaposleni na vaznim drzavnim funkcijama znaju oba jezika i engleski i francuski, a ovom Srpskom tuziocu tesko da razume latinicu. Znaci da nije dostojan svoje fotelje. Mozda bi mu Velja Ilic mogao pozajmiti svoj laptop i pomogao mu da prevede to sto treba. Ih svasta i ja pricam, kad on ni mene ne razume sta pisem.

Jakob

pre 13 godina

Trašno kakvi ljudi uskog uma su nam na važnim pozicijama.
I latinica je srpska isto koliko i kirilica.
http://srpskalatinica.tripod.com/abeceda.htm

blackforest

pre 13 godina

Zamenik tuzioca je potpuno u pravu. Cirilica ce biti potpuno marginalizovana ako ne budemo insistirali na ovakvim stavovima. Srpski jezik koristi oba pisma ali pod naletom latinicnog pisma cirilica gubi bitku. Sacuvajmo lepotu srpskog jezika na oba pisma. Bilo bi lepo i kad bi B92 bar neke delove pisao i na cirilici i time pokaze da se i oni zalazu za ocuvanje cirilice. Borba za cirilicu nema nikakve veze sa nacionalizmom i trenutnom politickom situacijom. Budimo intelektualci i sacuvajmo prednosti naseg jezika na oba pisma.

BeogradjaNIN

pre 13 godina

"Čl.10 Ustava RSrbije kao jedino pismo u službenoj upotrebi definiše ćirilicu."
A SADA PITANJE ZA KOJE GARANTUJEM DA NIKO NE ZNA ODGOVOR - dobijam penziju iz Slovenije, po zakonu sam obavezan da im jednom godisnje posaljem potvrdu da sam ziv. Tu potvrdu izdaje ovdasnji sluzbeni organ NA DVOJEZICNOM obrascu, koji se dobija na sajtu slovenackog PIO zavoda, a NA LATINICI je. Da li je postupak naseg sluzbenog organa, koji mi izdaje tu potvrdu u skladu sa Ustavom? Zar ne bi trebalo da zahteva od Slovenije da dvojezicni obrazac bude na slovenackom, na latinici, i na srpskom, na cirilici? Na taj nacin je obrazac napravljen za Bugarsku ali je za neke zemlje (Rusija) napravljen u kombinaciji slovenacki / engleski.

Smatram da je zamenik javnog tuzioca u Zajecaru napravio gresku i cak neke vrste prekrsaj (nisam strucnjak) jer je ostetio interes gradjanke koja mu se obratila, a njegova osnovna duznost je da stiti gradjane, uz postovanje zakona. A postovanje zakona ne mora da se sprovodi grubo i na silu, kao u ovom slucaju, nego objasnjenjem, informacijom o ispravnom postupku i slicno. Ako drzava Srbija dopusta Sloveniji da od Srbije pravi budalu obrascem na latinici, nije lepo da se zamenik tuzioca izivljava na obicnom gradjaninu!

Marija

pre 13 godina

Novinarka je izjavila da se 'zbunila' a ne da se 'uvredila' kako je g-din Tomo Zorić iz Republičkog tužilaštva to izvrnuo nastojeci da namerno nepreciznom retorikom aktivira primitivne mehanizme misljenja u osnovi neautonomne moralosti i nekritickog prihavanja drzave i zakona kao Boga i batine.

Nikola Đuković

pre 13 godina

Da sam ja taj novinar momentalno bih javno saopštio da se angažuju nepismeni i neobrazovani ljudi kao tužioci jer je opšte poznato da je neophodno završiti pravni fakultet i specijalizovati se za tužioca da bi to bio. Naravno, latinica se uči u 2 razredu OŠ, pa samim tim ispada da ti ljudi nisu ni osnovnu školu videli. Šteta što B92 nema čitaoce sajta u tim ljudima, kao ni gledaoce mnogih stranih emisija sa našim titlovanim prevodom. Mnogo toga bi mogli da nauče i otkriju, pogotovo što npr u emisiji Insajder ima mnogo toga što je za njihovu struku. Nadam se da je, zbog poštovanja prava pisma i jezika, taj novinar sa Vaše televizije ipak predao tekst na ćirilici tom nepismenom tužilaštvu.

Kirilo

pre 13 godina

Samo vi provocirajte gospodo. Videli smo taj film u vise izdanja pa cemo videti izgleda jos. I ovde vreme resava problem. Pre desetak godina mnogi pripadnici slicne ideologije nisu znali latinicu pa su je posle brzo naucili. Videcu vas gospodo za deset godina hocete li znati. Ja cu na sledecim izborima da glasam za madjarsku partiju iako nemam veze nikakve sa Madjarima.

Pipi

pre 13 godina

Takav covek nam ne treba na takvom mestu. Trebaju nam ljudi sa sirim pogledima na stvarnost. Gospodina pothitno poslati na doskolovavanje u vecernju skolu. Latinica se uci u trecem razredu osnovne skole.

Djole

pre 13 godina

Jedna od stvari koju najvise volim u Srbiji su sto imamo i cirilicu i latinicu!!! Po ustavu i jedno i drugo pismo su priznati u svim strukturama drustva!!! Sluzim se latinicom, postujem i cirilicu!

ћелавац

pre 13 godina

Ево, на ћирилици.
А, како је дотични господин уопште дошао на ту функцију? Морао бар да положи римско право, а тамо латинице колико хоћеш!!? Онда он нема адекватну стручну спрему за тај посао, а то већ није добро. Не може нека незналица да буде на таквој одговорној функцији. Или је незналица или је мнооого безобразан и некултуран.
Тужна је чињеница да ова власт, коју смо чекали 10 година, ради овакве ствари и да највероватније неће победити на следећим изборима. Због своје охолости, бахатости и безобразлука. Срам вас, бре, било.
Бај д веј, члан сам (сад већ пасивни, а некад врло активан) ДС-а и нећу има дати глас. Нису заслужили.

A, evo i latinice!!!
Ko je čitao ovo gore, ovo ne mora, to je isto to.

A, kako je dotični gospodin uopšte došao na tu funkciju? Morao bar da položi rimsko pravo, a tamo latinice koliko hoćeš!!?Onda on nema adekvatnu stručnu spremu za taj posao, a to već nije dobro.Ne može neka neznalica da bude na takvoj odgovornoj funkciji.Ili je neznalica ili je mnooogo bezobrazan i nekulturan.
Tužna je činjenica da ova vlast, koju smo čekali 10 godina, radi ovakve stvari i da najverovatnije neće pobediti na sledećim izborima. Zbog svoje oholosti, bahatosti i bezobrazluka. Sram vas, bre, bilo.
Baj d vej, član sam (sad već pasivni, a nekad vrlo aktivan) DS-a i neću ima dati glas. Nisu zaslužili.

bata zivanovic

pre 13 godina

Ako ne ume da cita latinicu, kako je uspeo da polozi rimsko pravo? Sem na fakultetu u Kragujevcu, gde "indeksovci" ponovo gazduju!

kengur

pre 13 godina

cirilicu i latinicu treba uvesti kao ravnopravno pismo u srbiji, zasto se odreci latinice pa mi mozemo samo bogati biti sa dva pisma, ne razumem fukare sto su protiv latinice

iii

pre 13 godina

Posto je osnovna pismenost ipak neophodna za obavljanje tog posla, doticni gospodin treba da popije otkaz, i da se tu zaposli neko ko je "pismen". Gomila sposobnog i vrednog sveta ne moze da nadje posao, a kojekakvi sitni borokrate koji su dosli na pozicije po partijskoj liniji se ponasaju kao da im te plate rastu na grani, a ne da ih placamo mi, koje uporno prave budalama..

matori

pre 13 godina

"...Kako je tužilac bio na godišnjem odmoru, njegov zamenik Dejan Stojanović, inače diplomirani pravnik, rekao je da ne zna latinicu..."

Gospodin diplomirani pravnik LAŽE, a motiv za to je takav da bi momentalno trebao da "leti" iz službe!

Diplomu pravnika je mogao samo da KUPI, ako ne poznaje pored ćiriličnog, i latinično pismo.
Naime, velika većina onoga iz čega se uči da bi se polagali ispiti, štampana je latinicom.
O latinskim frazama i izrazima koji u pravnoj terminologiji egzistiraju, neću ni trošiti reči.

Najzad, od sramote bih propao u zemlju, kada ne bih poznavao oba pisma...

Srki

pre 13 godina

Ne vidim problem, državnim organima se treba obraćati na službenom jeziku i pismu. U ovom slučaju je sve pomalo banalno, pošto se radi o službenom jeziku pisanom neslužbenim pismom, ali sledeći logiku novinarke, mogla je pisati i na nemačkom jeziku i onda se čuditi zašto joj nije odgovoreno. Postoje i računari na kojima je nemački "osnovna opcija kada otvorite dokument za kucanje".

nisky

pre 13 godina

ljudi moji, uopste nije poenta u tome zna li nepismenjak da cita ili ne. Cudim se, sto bi reko nas narod, da od drveta ne vidimo sumu. On se sprda sa novinarkom na njen zahtev da da joj kaze dokle se stiglo sa istragom o pucnjavi u pomenutom klubu. Zasto mu je toliko tesko da odgovori? Koga on to stiti? Dokle ce nase institucije da stite kriminalce? Dokle ce rasipati nas s mukom i krvavo steceni novac koji svako od nas lzdvaja za njihove nemale plate kako bi nas zastitili od tih istih koje na takav nacin, sprdajuci se i praveci budale od nas. Pa moj sin od sest godina me ne bi ovako ponizio, a kamoli neko ranga tog pravnika ciju platu i ja placam, cije smo skolovanje svi mi placali i placamo. Ovakav odgovor bi ocekivao od nekog iskomplesiranog ustase kada bi njemu uputili kakav zahtev pisan na cirilici. Gospodo, ne igrajte se vise sa ovim napacenim narodom, nervoza se oseca u vazduhu. Jedan je vec platio!

Vlada Milovic

pre 13 godina

Ја радим у једном суду, па ето знам....поднесци се примају и на латиници и цирилци и тузба никад није одбацена сто је написана циирилицом. ово је само изговор, јер се ради о утицајним особама из Зајецара, који це да избегну цак и подносење кривицне пријаве, а заменик ОЈТ је то урадио по налогу одозго, и дао такав глуп изговор. Кривицна пријава против сиротинње које подносе разноразна правна лица и физика лица се у полицији обрадјују па се даље саљу ОЈТ на даљи поступак, па следи захтев за спроводјење истраге и конацно оптузни акт, зависно која је казна прописана по вазецем КЗ-у.
Нека Соња њима преда поднесак на цирилици у инат њима !!!!!!!!!!
Браво за Соњу !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LAt:
Ja radim u jednom sudu, pa eto znam....podnesci se primaju i na latinici i cirilci i tuzba nikad nije odbacena sto je napisana ciirilicom. ovo je samo izgovor, jer se radi o uticajnim osobama iz Zajecara, koji ce da izbegnu cak i podnosenje krivicne prijave, a zamenik OJT je to uradio po nalogu odozgo, i dao takav glup izgovor. Krivicna prijava protiv sirotinnje koje podnose raznorazna pravna lica i fizika lica se u policiji obradjuju pa se dalje salju OJT na dalji postupak, pa sledi zahtev za sprovodjenje istrage i konacno optuzni akt, zavisno koja je kazna propisana po vazecem KZ-u.
Neka Sonja njima preda podnesak na cirilici u inat njima !!!!!!!!!!
Bravo za Sonju !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dragan

pre 13 godina

Kakva suspenzija na šest meseci...
Kakav inat...

To je čist BEZOBRAZLUK.

Da se ja pitam to je za momentalni otkaz i doživotnu zabranu rada u državnim institucijama...

iii

pre 13 godina

Aman ljudi, nije ovde uopste stvar u cirilici, nego u bezobrazluku i hronicnom nedostatku reda i discipline u drzavnim sluzbama. Doticni gospodin verovatno jako dobro ume da procita latinicne natpise na stranim novcanicama, a ovo je cisto izivljavanje.
Po zakonu su duzni da daju te informacije, ali posto ih mrzi ili im nije u interesu da daju te informacije ili, jos verovatnije, misle: "sta neki novinar B92 ima MENI da trazi podatke, nek idu u svoj Beograd da tamo njuskaju", sitni (i ne tako sitni) cinovnici ocigledno mogu da rade sta im je volja i da sabotiraju zakon sa glupavim izgovorima poput ovog i nikom nista. I onda se neko cudi sto drzava ne funkcionise...

Cirilo Metoda

pre 13 godina

"И ја радим у једном суду, и случајно знам арапски језик" je, slucajno, dokaz o ,slucajnoj, obrazovanosti jednoga sudskoga radnika. Blago nama kad ima onih sa, slucajno, naucenim arapskim jezikom. E pa tad jos da, slucajno, pocnu uciti latinicu, jer ce se posle ulaska u EU, slucajno, morati sve na latinicu prevoditi. Sa cirilicom u EU ni slucajno ne mozes komunicirati.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ma Kostunica je jos cvece prema braci Crnogorcima - tamo je cak i Njegos ispao nepismen jer su sada izmislili nova slovca.
Ipak, definitivno je zesca glupost uzeti cirilicu za jedino zvanicno pismo. Rodjen sam 1942 i decenijama se sluzim latinicom i sta sad? Neko mi je nasilno oduzima a ucio sam je u skoli i koristio svuda bez problema. Ah, da - kad sam trazio posao bilo je potpuno svejedno da li sam molbe pisao na cirilici ili latinici, posla nije bilo na oba pisma. Onda sam otisao odavde i sad me bas briga.

rade

pre 13 godina

... Elem, čitam ove komentare i ne mogu čudom da se načudim koliko je mržnje izrečeno na račun ovog službenika, ide se čak dotle da se on kvalifikuje kao neonacista i klerofašista. Onaj ko ima iole sive mase u lubanji znaće da Crkva nema veze sa ovim, nisam vernik (izraziti ateista sam) ali optuživati sveštenstvo zbog ovog slučaja samo pokazuje koliko je ta osoba buđava iznutra. Na drugom mestu svi se ovde pozivaju na neku demokratiju i pravo. Ovde nije povređena niti demokratija niti pravo, niti Ustav, niti Zakon. Nigde u Zakonu i Ustavu ne piše da zaposleni ( u privatnom ili državnom sektoru) mora da zna oba pisma, ćirilično i latinično. Čovek koristi ćirilicu i to je to. Zakon mu dozvoljava da u sredinama gde nema potrebe za korišćenjem latinice ne koristi istu. Da je kojim slučajem neko na intervjuu za posao bio upitan da li piše ćirilicom ili latinicom ubeđen sam da bi se opet pojavili neki sa krajnje pritupastim komentarima kako je to diskriminacija. Ja lično koristim latinicu jer brže hvatam beleške, ali ako šaljem službeni podnesak koristim ćirilicu. E sada kome smeta ćirilica neka tuži Srbiju sudu u Strazburu što joj je to zvanično pismo, i neka proba da podnese tužbu na ćirilici pa će da se i sam uveri da li i tamo važi "imaginarno" pravilo na koje se ovde pozivaju da se podnesci mogu dostavljati na oba pisma. Jer tamo je veća demokratija nego u Srbiji. Men iskreno bole brige na šta ćete vi ovde da klikćete jer ni jedni ni drugi nisu u pravu. Samo konstatujem da su gori ovi što se protive ćirilici. pozz iz NS-a

zdravo razmisljam

pre 13 godina

B-92 finansira CNN.... pa je normalno da se koriste latinicom....
Evo ja sam na poslu u inostranstvu i iskljucivo moram da koristim latinicu...
Vrlo jasno...... svako svoje!

Iskorenimo nepismenost

pre 13 godina

Ma sta Kostunica svojevremeno udrobio u svoj "nocni ustav", cirilica i latinica su bili, JESU i bice dva ravnopravna srpska pisma. OBA ova pisma ISTOVREMENO je reformisao Vuk Stefanovic Kardzic. Upravo je on, pravoslavni Srbin i otac knjizevnog srpskog jezika, veliki patriota i vodeci svetski lingvista, stavio cuvene "kvacice" na latinicna slova - citiram - "da se svaka knjiga moze od slova do slova prestampati od latinskijeh slova slavenskima i od slavenskijeh latinskima". Naravno, u Srbiji pod sljivama uvek ce biti neznalica koji, poput Kostunice i ovog nesrecnog cinovnika "bolje" znaju o srpskom jeziku i od samog Vuka Stefanovica Karadzica. Ali to nema nikakve veze s Vukom, niti nasim jezikom, niti pismom, nego s njima samima. Drzave i ustavi se menjaju - od Vuka naovamo nas narod je ziveo u bar trideset razlicitih drzava. Srpski jezik je u proslosti imao i malo vece izazove od nepismenih "patrijota", pa kad je preziveo i turski serijat, prezivece i Kostunicin ustav.

Sonja

pre 13 godina

Bravo! Kakav sjajan nacin da se skrene paznja sa pravog problema...to stalno rade i vrte se u krug i to je sve sto nase tuzilastvo zaista zna da radi...

ja sam ponosan

pre 13 godina

Ne znam kako vama, ali mojim prijateljima i prijateljicama je havy to sto oba pisma citamo po difoltu. Moram vam priznati da sam ponosan na to sto su bar naucili cirilicu, samo jos ih malo buni Z=3 H-N P-R, ali to su sitnice, no uskoro ce izkrisalisati sve nedoumice...

GuC

pre 13 godina

Srbija je jedna demokratska zemlje,kad je Ustav jednako važan kao Sveto pismo i crveno slovo u kalendaru.Ali,samo u dva tri člana, ostalo se brate krši, kako je predSedniku na volju!!

Namerno se previdja da je brojna "srednja generacija" obrazovana na oba pisma i da je u komunizmu imala APSOLUTNU SLOBODU odabira kojim će slovima pisati.
Ja to svoje pravo NE DAM nikome. Mladji su , na žalost, potpali pod uticaj patriJota, njima su uspešno utuvili u glavu da će mo se tako sačuvati...ne znam od koga, ali ćemo se sačuvati!!

O gospodinu neću trošiti reči, on je slika i prilika cinične vladavine prava,demokratije na srpski način.
Što neko reče, dok mogu da dišem, boriću se da imam slobodu da govorim, a ja dodajem i da pišem, i to koristeći se jedinstvenim bogatstvom srpskog jezika -dva pisma.

I eto, zato mislim da više "volim" svoju zemlju i narod od ovih zapenušanih ćiriličara!

луди и збуњени

pre 13 godina

"... jer ce se posle ulaska u EU, slucajno, morati sve na latinicu prevoditi." - О, глупости, вечна ли си и неуништива! Не преводи се на латиницу, него на друге језике, без обзира да ли је на српском на латиници или на ћирилици. Преводилац који зна српски пре свега зна ћирилицу којом се он пише.

milos

pre 13 godina

Sto da ne odbije ???? Licno ja pisem latinicom ,ali sluzbeno pismo je cirilicno i u tom smislu bilo koja institucija moze da trazi da joj se bilo sta dostavi cirilicno .Sta je tu sporno??Menjajte ustav ako vam se to nesvidja isto je sa jezikom sluzbeni jezik je srpski i u tom smislu ja kao sluzbenik drzave nisam duzan da znam ni jedan jezik sem srpskoga na teritoriju R.Srbije..To je jasno ,a u svim slucajevim kad nac manjina pise latinicno i govori svoj jezik neka se obezbedi prevodioc.Ovo je osnov demokraije

ljuba

pre 13 godina

Глуп потез тужиоца, ал' ипак, ћирилица је званично службено писмо. Не видим шта је тешко користити је?

коме то смета

pre 13 godina

Ако Мађар не зна и не мора да зна ћирилицу, зашто Србин мора да зна латиницу? Зашто Албанац у Грчкој мора да зна грчки алфабет а не свој језик?

Ђоле

pre 13 godina

А зар не би могли мало сви да више пишемо на ћирилици, макар док комуницирамо између себе, шта је ту лоше?
Нисам националиста, далеко од тога, чак се и не декларишем као Србин, далеко било, али стварно ми је жао кад видим колико се ћирилица маргинализује. Што је чудно што тај човек поносно брани ЗВАНИЧНО писмо у овој земљи? То би било као да Французу нешто кажете на енглеском, наравно да вам неће одговорити иако можда има завршен енглески језик са књижевношћу.

bruxxx

pre 13 godina

Браво за дотичног представника судске власти! И ред је да се ћирилица, којој прети одумирање, потпуно врати у употребу, а не да се зарад "европских интеграција и вредности" одрекнемо нашег матичног писма. Зашто не користити најједноставније писмо на планети које нам је велики Вук дао? Када отворите сајт у Гугл Хрому, не боде ли вам очи то што сваки српски сајт који је на латиници он препознаје као хрватски? Они, нажалост, не познају разлику између српске ћирилице и латинице, за њих постоји само хрватска латиница. Пишимо српском ћирилицом да нас свет разуме!

Odavde

pre 13 godina

Treba odmah smeniti tog nadobudnog "pravnika" i na njegovo mesto postaviti mladog čoveka koji čeka posao (a ima ih i previše), koji će znati ne samo latinicu, nego i nekoliko svetskih jezika.

Ludi Milojko

pre 13 godina

U tom slučaju bi taj zamenik tužioca trebalo da dobije otkaz, pošto nema odgovarajuću stručnu spremu. Latinica se učila u drugom razredu osnovne škole, tako da sve upućuje da ga nije završio.

ddd

pre 13 godina

Da, sluzbeno pismo je cirilicno, ali na cirilicom moraj da se sluze samo drzavne institucije (iako to ne rade), a gradjani mogu koristiti i latinicu, na kraju krajeva postoji i zakon o tome. Zivela Latinica!!!

P.S.
Cirilica nije srpsko pismo, vec istocnopravoslavno.

Vlada

pre 13 godina

Mislim da je krajnje vreme da prestanemo da zaposljavamo nekvalifikovane i nepismene na odgovornim mestima. Kako neko ko ne ume da cita moze da radi u sudu na prijemu pisanih dokumenata??? Srbija stvarno lici na Talibaniju. A ako se radi o necem drugom, onda je to protivzakonito i za to postoje zakonske konsekvence. Mada sta moze da se ocekuje u zemlji u kojoj vlada kaze da je odluka ustavnog suda diskutabilna? Pa ako je tako onda nam ni sudovi ne trebaju. Ja sam ipak da se stvari rasciste. Kada ne zele da prime i odgovore po pisanom zahtevu gradjana, cemu onda sudovi?

Vlada

pre 13 godina

I da, prestao sam da pisem cirilicom od kada su latinicu obrisali kao zvanicno pismo srpskog jezika. Kada tu odredbu iz zakona i ustava izbace, i izjednace cirilicu i latinicu, odnosno kada prekinu nasilje nad Srpsim jezikom, pocecu ponovo da pisem cirilicu. Meni je lepo sto smo narod koji ima dva pisma, ali ovde izgleda ima puno onih kojima je znanje i obrazovanje problem.

rade

pre 13 godina

Njegovo je pravo da zna ili ne zna latinicu. Mi možemo da se ljutimo ili da se ne ljutimo na njega ali on NIJE PREKRŠIO ZAKON I USTAV. Pa i u Hagu se prave blesavi sa srpskim, bosanskim i hrvatskim jezikom. Onaj nenoramalni Šešelj je iskoristio tu priliku da ih zavitlava i oni su morali da mu popuste iako svi vrlo dobro razumemo i hrvatski i bosanski jezik, ali može mu se. Tako se može i ovom službeniku. A negde imam i simpatije prema njemu (iako ne opravdavam njegov postupak) samo zato što je to rekao novinarki B92. I meni poprilično puta smeta pristrasnost B92 izveštača ali i dalje dolazim na ovaj sajt i komentarišem, i to LATINICOM, jer poštujem ovu kuću iako se neretko ne slažem sa njenom "politikom" i načinom izveštavanja.

adam

pre 13 godina

Na ulicu sa njim! ODMAH!!! Zar to nije " teska povreda rade disicipline" koja je po zakonu osnova za otkaz! Zaposlite bilo kog, prvog koji visi na birou, prodaje kokice..,vazno je samo da zna oba pisma. Nema veze sto je u pitanju " nesporazum" u pitanju je takodje i " primer"

Violeta

pre 13 godina

Da smo normalna zemlja i da ista ovde funkcionise, ovaj nadobudni gospodin bi dobio otkaz. Pa da se jednom naucimo da budemo kulturni u poslovanju na onom mestu za sta smo i postavljeni. Katastrofa.

lingvista

pre 13 godina

jel ima neko da javi liku da ne postoji nikakvo "srpsko" pismo. kad su stigli na balkan srbi su preuzeli latinicu od rima i cirilicu od vizantije. otac srednje-juznoslovenskog knjizevnog jezika je ivan gundulic, srbin koji je pisao latinicom. dositej je takodje pisao latinicom. vuk je istovremeno reformisao oba pisma, koja su za njega bila ravnopravna. neke od najboljih stranica moderne srpske knjizevnosti napisane su upravo latinicom. samo krajnje primitivan i nekulturan covek moze da tvrdi da latinica nije "nase" pismo. nas narod je jedan od retkih koji moze da se pohvali knjizevnoscu napisanom na dva velika evropska pisma. ne dozvolite polupismenim nacionalistima da sruse jedan od stubova nase knjizevnosti, kulture i istorije. uzivajte u nasem bogatstvu, raznolikosti i originalnosti.

A.-ue

pre 13 godina

Latinica je srpsko pismo isto koliko i ćirilica. Kako je taj zamenik tužioca uopšte završio osnovnu skolu ako ne zna latinicu da čita ?

blackforest

pre 13 godina

Zamenik tuzioca je potpuno u pravu. Cirilica ce biti potpuno marginalizovana ako ne budemo insistirali na ovakvim stavovima. Srpski jezik koristi oba pisma ali pod naletom latinicnog pisma cirilica gubi bitku. Sacuvajmo lepotu srpskog jezika na oba pisma. Bilo bi lepo i kad bi B92 bar neke delove pisao i na cirilici i time pokaze da se i oni zalazu za ocuvanje cirilice. Borba za cirilicu nema nikakve veze sa nacionalizmom i trenutnom politickom situacijom. Budimo intelektualci i sacuvajmo prednosti naseg jezika na oba pisma.

Suspenzija

pre 13 godina

A ciju cilicnu reformu koristis,
Kirila i Metodija,Svetog Save?
Evo da vidite koliko je covek glup i zatrovan srpstvom i to zahvaljujuci crkvenom strujom, jer drugog objasnjenja nema.
1.Tuzba moze da se podnese na bilo kom jeziku sveta.
2.Sud je duzan da obezbedi srucno lice kako bi na istom jeziku odgovorio u zakonskom roku.
3.Ako je u pitanju maternji jezik,u ovom slucaju srpski,duzni su da odgovore na cirilici ili latinici,s obzirom da je nas jezik poznaje obe reforme i u upotrebi su,nebi trebalo da predstavlja problem, ali nikakav.
4.Cirilica je uvrstena u medjunarodni fond jezika, i kao takva je priznata u celom svetu,pa mora i kod nas u ustavu.
5. mi umesto da budemo ponosni
na oba pisma sto bi trebalo, mi latinicnu reformu opovrgavamo kao nase drugo pismo.
Predlazem da svi koji se zalazu za promenu pisma i smatraju da je Kirilica(pismo svetog save)jedino srpsko pismo, da pod hitno pocnu kirilicom da pisu, jer ih ja nista nerazumem.
6.Klerikalizam je odavno napustio ovu zemlju,ko misli da nije, neka se zamonasi, to je naj bolje resenje po celo drustvo.
7.Ako se ovako ponasa javni tuzioc, zamislite kako se ponasa tek tuzioc, jer ga je on sam izabrao?
8.Ovde nevrede disciplinske mere, jer posao javnog tuzioca je isuvise ozbiljna funkcija, da bi se tolerisali ispadi ovakvog tipa.Ko zna koliko tuzbi i prijava je zavrsilo u fijoci zbog latinicnog SRPSKOG PISMA?!
9.Takodje radim u republickoj ustanovi,licno pisem cirilicu, ali ljudi se potpisuju i latinicom, pa mi nikad nije palo na pamet da vratim zahtev za legalizaciju.
To znaci da po logici ovog nesretnika imam puno pravo da kazem, da zvanicni dokument vlasnistva koji je iz 57 godine i napisan na latinici mogu reci da je dokument nevazeci?!
Jel shvatate u cemu je problem?
Ovo naj strozije sankcije a posto je u pitanju policijski sluzbenik, ovde se radi o zataskavanju, zastrasivanju i radu na tome, da slucaj zastari.
Celokupna ekipa se mora zbog ovoga procesuirati i zameniti, jer je upitanju stopiranje zakona i instrukcije neznam od koga, ali je glavni za ovo Milorad Veljovic koji se mora oglasiti povodom ovakvog incidenta

mile

pre 13 godina

cirilo i metodije nemaju nikave veze sa cirilicom vec sa glagoljicom. inace cirilica je bugarsko pismo. nije mi jasno zasto nije dozvoljeno koristiti latinicu to je nelogicno kao i zabranjivati genetski modifikovanu soju a na grbu imati dvoglavog ocigledno genetski modifikovanog orla. inace cesto sam u parizu i nemam problema sa engleskim ni u hotelima ni prilikom kupovine.
mile

Dejan

pre 13 godina

1. Tužilac je lepo mogao da odgovori na dopis i da zamoli novinarku da ponovo pošalje dopis na ćirilici.

2. Ovo je još jedan od problema našeg Ustava. Srpski jezik se piše na dva pisma, i potpuno je protivno realnosti proglašavati ćirilicu jedinim službenim pismom.

3. Odmah otpustiti tužioca, jer nepismen čovek ne može obavljati takvu funkciju. Takođe preispitati kako je došao do fakultetske diplome a da nije naučio oba srpska pisma.

Goran

pre 13 godina

Po našem zakonu i ćirilica i latinica su jednaka pisma i to što je ćirilica službeno pismo znači da se državni organi njome služe kada PIŠU. Obavezni su da primaju dokumente na oba pisma i oba pisma se ravnopravno uče u našim školama. Svi podnesci, osnivački akti, predlozi, tužbe, zahtevi i ostali dokumenti koje pravna i fizička lica podnose državnim organima mogu da budu pisana i na ćirilici i na latinici s tim da će svaki njihov odgovor biti na ćirilici.

gothic

pre 13 godina

U redu, ako bih zeleo da koristim cirilicu, kako da posaljem mejl, gde da kupim pc ili mobilni? Cak ni sms se ne moze poslati uz "š,đ,ž..." (znam gde su ali me mrzi da prebacujem). Kad svi nazivi firmi i ugostiteljskih objekata budu na cirilici, onda mozemo da pricamo.

Darko

pre 13 godina

1. Новинарка мора да зна српски језик и ћирилицу.
2. Шта је новинарка по струци?
3. Познаје ли новинарка Устав - чл. 10.?
4. Ако је Вук систематизовао правила српског језика, а јесте, српски језик постоји само ако се пише ћирилицом.
5. Ови што иронишу - како ћемо у ЕУ ћирилицом, мешају бабе и жабе.
Па и Грци и даље пишу својим алфабетом, Бугари својом ћирилицом.
Када се буде доносио нови Устав ко мисли друкчије нека предложи да писма буду равноправна и нека образложи.
Можда се и усвоји.
По Уставу сада је овако и никако друкчије.
То што неки мисле да је модерно писати латиницом, не значи да је латиница српско писмо.
Ако неки мисле да се српски може писати латиницом, нека знају, када се тако пише, то није ни један језик, а наликује хрватском.

Novosadista

pre 13 godina

Ovog polupismenog sluzbenika bih ja suspendovao na 6 meseci, taman dovoljno da savlada i latinicno pismo. Naravno platu za to vreme ne bi primao, ali bi o trosku drzave dobio profesora srpskog jezika koji bi ga poducavao latinici. Pa posle suspenzije da lepo prilozi sertifikat da je naucio latinicu. Kada se vec pravi blesav, neka mu presedne.

Иван Смедерево

pre 13 godina

10 чл. Устава Републике Србије каже "У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо", а обзиром да службена употреба подразумева општење између државних, покрајинских, градских, општинских органа, укључујући и судове и тужилаштва, заменик ОЈТ-а Зајечар је поступио сасвим легитимно и његова одлука је на месту.

VV

pre 13 godina

zbog ovakvih ćiriličara sam prestala pisati ćirilicom, kako stoje stvari latinica je postala urožena, a ne ćirilica koja se svuda forsira i nameće kao što je u ovoj vesti. ja govorim srpski jezik, koji je moj maternji uvek sam preferirala latinicu jer se bavim ITom, ćirilicu sam do donošenja ustava uvek koristila za bilo kakvu prepisku sa državnim službama, čisto da bih je negovala. od kad su ćiriličari zavladali bojkotujem je, sva sreća pa živim u Vojvodini gde je latinica ravnopravna sa ćirilicom...

Darko

pre 13 godina

Kako li je on završio pravni fakultet? Kako je izučavao rimsko pravo? Da mu nisu sve knjige bile napisane ćirilicom možda? A stručni izrazi? Očigledno da ih on i ne zna pročitati.

glupi bosanac

pre 13 godina

Podsjeti me ovo na rat u Bosni kada je vlast u RS dekretom NAREDILA pored sudstva, opstinskih papira,.[nastala frka oko nabavke pisacih masina sa cirilicom].. da i spikeri na radiu i TV govore ekavski i naravno sve pise cirilicom.
Zamislite i sami kako je izgledalo i koliko su grijesili jer neki su prije toga 30 godina govorili "bijelo mlijeko" a sada odjednom, po dekretu postade "belo mleko".
Moja pokojna baba je znala reci: "Svakog cuda tri dana dosta"

predo

pre 13 godina

Moj pokojni nastavnik Boza:
Cirilicu brisi,
latinicu pisi!
Ko cirilicom pise,
rizikuje, da ga niko
ne razume vise!
Doduse moj nastavnik je bio okoreli komunista, a poznato je da su svi komunisti mrzeli cirilicu? Zato, zivela cirilica, ali kao sakralno pismo u crkvenim knjigama! I ne mucite decu tim cirilicnim arhaicnim vijugama.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Kako je tužilac (koji zna da cita latinicu) bio na godišnjem odmoru, njegov zamenik Dejan Stojanović, inače diplomirani pravnik, rekao je našoj novinarki da ne zna latinicu.
E zato i jeste "dogurao" samo do "zamenika" !
Prosla su ta vremena kada se u Srbiji moglo postati "Tuzilac" a biti samo POLUPISMEN !

Драгутин Дурутовић

pre 13 godina

Подржавам у потпуности овај гест. Ја сам из Цг и тражио сам да ми се поднесци са суда и других адреса достављају на српском језику и ћирилици јер имам на то право. Чувајмо и његујмо наше православно писмо ћирилицу!

mile

pre 13 godina

Сви који себе сматрају "правим" Србима и на овакав начин "бране српство " би били најстрећнији да народ не зна ни једно писмо. А, како раде изгледа да ће у томе и успети!

Srki

pre 13 godina

Ne vidim problem, državnim organima se treba obraćati na službenom jeziku i pismu. U ovom slučaju je sve pomalo banalno, pošto se radi o službenom jeziku pisanom neslužbenim pismom, ali sledeći logiku novinarke, mogla je pisati i na nemačkom jeziku i onda se čuditi zašto joj nije odgovoreno. Postoje i računari na kojima je nemački "osnovna opcija kada otvorite dokument za kucanje".

Jogi Letač

pre 13 godina

Ovde se radi o najobičnijem inatu, odnosno ili je pomoćnik neki zatucani nacionalista ili je tražio razlog da odbije novinarku nečim. Mislim jaka stvar, pokreneš latinično-ćirilični konvertor i dobiješ ćirilicom ispisan dokument, dobio je celih 10 min, dok dotična pošalje ponovo faks. Ovo sa ćirilicom je u Ustavu jedna velika glupost i ustupak nacionalistima da bi glasali za Ustav. Ja bogami nisam, upravo zbog ovakvih stvari u Ustavu, a svi znamo kako je natezana većina da isti prođe na referendumu. Svakako da se upisivanjem ćirilice u Ustav kako jedino zvanično srpsko pismo neće iskoreniti korišćenje latinice, kao što se samo upisivanjem Kosova u Ustav neće sačuvati Kosovo u sastavu Srbije.

Gega

pre 13 godina

Novinarka je imala sreće da naleti na pravnika koji ima diplomu verovatno sa pravmog u Kragujevcu. Da je naletela na nekog sa diplomom sa pravnog na Kraljevici bilo bi još gore. Oni slabo znaju i ćirilicu.

rade

pre 13 godina

... Elem, čitam ove komentare i ne mogu čudom da se načudim koliko je mržnje izrečeno na račun ovog službenika, ide se čak dotle da se on kvalifikuje kao neonacista i klerofašista. Onaj ko ima iole sive mase u lubanji znaće da Crkva nema veze sa ovim, nisam vernik (izraziti ateista sam) ali optuživati sveštenstvo zbog ovog slučaja samo pokazuje koliko je ta osoba buđava iznutra. Na drugom mestu svi se ovde pozivaju na neku demokratiju i pravo. Ovde nije povređena niti demokratija niti pravo, niti Ustav, niti Zakon. Nigde u Zakonu i Ustavu ne piše da zaposleni ( u privatnom ili državnom sektoru) mora da zna oba pisma, ćirilično i latinično. Čovek koristi ćirilicu i to je to. Zakon mu dozvoljava da u sredinama gde nema potrebe za korišćenjem latinice ne koristi istu. Da je kojim slučajem neko na intervjuu za posao bio upitan da li piše ćirilicom ili latinicom ubeđen sam da bi se opet pojavili neki sa krajnje pritupastim komentarima kako je to diskriminacija. Ja lično koristim latinicu jer brže hvatam beleške, ali ako šaljem službeni podnesak koristim ćirilicu. E sada kome smeta ćirilica neka tuži Srbiju sudu u Strazburu što joj je to zvanično pismo, i neka proba da podnese tužbu na ćirilici pa će da se i sam uveri da li i tamo važi "imaginarno" pravilo na koje se ovde pozivaju da se podnesci mogu dostavljati na oba pisma. Jer tamo je veća demokratija nego u Srbiji. Men iskreno bole brige na šta ćete vi ovde da klikćete jer ni jedni ni drugi nisu u pravu. Samo konstatujem da su gori ovi što se protive ćirilici. pozz iz NS-a

PatriJotski analfabeta

pre 13 godina

Ne samo da mu ne odgovara latinica, nego mu se izgleda jos vise ne dopada tekst dokumenta, a to prevazilazi jezicki i pravno formalni aspekt njegovog odbijanja. Verovatno mu se, sudeci po patriJotskoj nastrojenosti, ne dopada ni medijska kuca za koju radi doticna novinarka (verovatno je to razlog ovakve komunikacije), ali to je vec druga, bolna tema, koja opterecuje nasu drzavu i kadrove "reformisanog" pravosudja.

zdravo razmisljam

pre 13 godina

B-92 finansira CNN.... pa je normalno da se koriste latinicom....
Evo ja sam na poslu u inostranstvu i iskljucivo moram da koristim latinicu...
Vrlo jasno...... svako svoje!

mario

pre 13 godina

Ma da kada se nešt takvo dogodi u Srbiji onda je to nesporazum.
Kako može biti nesporazum ako joj je rekao da ne razumije jezik i da čita samo ćirilicu.

Dragan

pre 13 godina

Kakva suspenzija na šest meseci...
Kakav inat...

To je čist BEZOBRAZLUK.

Da se ja pitam to je za momentalni otkaz i doživotnu zabranu rada u državnim institucijama...

мућни главом

pre 13 godina

И ја радим у једном суду, и случајно знам арапски језик, али ни на памет ми не пада да примим предмет на том језику. Ни у једној уређеној држави на свету, где се поштује закон, то не би могло.
Не могу да поверујем да се толико људи залаже за непоштовање Устава и уобичајене праксе у свим нормалним земљама.
Ја бих се пре бунио због масовног кршења демократиских права на језик и писмо на потрошачким производима, где царује латиница.

Паја Патак

pre 13 godina

Ма сви писмени познају и могу да читају и пишу оба писма. Али ако је званично писмо ћирилица онда и званична документа би требала да буду на том писму,латиница је равноправно у употреби али ту је и простор за овакве ствари.Избор је изгледа постала ствар политиканства.

Cirilo Metoda

pre 13 godina

"И ја радим у једном суду, и случајно знам арапски језик" je, slucajno, dokaz o ,slucajnoj, obrazovanosti jednoga sudskoga radnika. Blago nama kad ima onih sa, slucajno, naucenim arapskim jezikom. E pa tad jos da, slucajno, pocnu uciti latinicu, jer ce se posle ulaska u EU, slucajno, morati sve na latinicu prevoditi. Sa cirilicom u EU ni slucajno ne mozes komunicirati.

Pipi

pre 13 godina

Takav covek nam ne treba na takvom mestu. Trebaju nam ljudi sa sirim pogledima na stvarnost. Gospodina pothitno poslati na doskolovavanje u vecernju skolu. Latinica se uci u trecem razredu osnovne skole.

pseudo_slucajno

pre 13 godina

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

Jezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uredjuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Ne zelim nista da komentarisem vise!

mc

pre 13 godina

Ja, kao privatno lice mogu da trazim od drzave da mi spise dostavlja na cirilici jer sam srbin koji govori srpski, ali drzava taj luksuz nema!
U Srbiji, po Ustavu, srpski jezik i cirilicno pismo u zvanicni, ali su u upotrebi RAVNOPRAVNO jezici nacionalnih manjina. Ravnopravno.
Drzava i njeni organi MORAJU da postuju sve gradjane ove zemlje, kakvi da su, i sluzbenici moraju da poznaju sve jezike i pisma na svojoj teritoriji ili da se obezbede lica koja ce to znati.
Npr. u mom mestu ima puno vlaha i u opstini jeste sluzbeni jezik srpski ali ima stvarno ljudi (doduse mnogo starih,ali...) koji ne znaju srpski (mladji svi znaju srpski). Za njih postoje lica koja znaju vlaski i koja im omogucavaju da se sporazumeju sa organima i rese svoje probleme jer drzavni organi ZATO I SLUZE!!!

Jakob

pre 13 godina

Trašno kakvi ljudi uskog uma su nam na važnim pozicijama.
I latinica je srpska isto koliko i kirilica.
http://srpskalatinica.tripod.com/abeceda.htm

Bender

pre 13 godina

Neverovatno do cega dovodi (i do cega ce da sve vise dovodi) Kostunicin oktroisani "nocni ustav", koji je donesen uz pomoc raznih patriJota.
Doneli su ustav sa nakaradnim, a ja kazem i neustavnim (jer se krse clanovi tog istog tog ustava o diskriminaciji gradjana, sto je iznad ustava), clanom ustava koji propisuje da je JEDNO od DVA ravnopravna i standardna pisma srpskog jezika - jedino "u sluzbenoj upotrebi", a da drugo (latinica) - nije. Kako moze da samo jedno pismo bude u nekakvom "sluzbenoj upotrebi", ako nas jezik ima DVA STANDARDNA pisma? Cemu uopste ta odredba u jednom ustavu drzave koja pretenduje da bude demokratska? Ne postoji ni jedan pravni razlog za tu odredbu. I ona se mora ukinuti.
To dovodi to nevidjene diskriminacije ljudi koji se sluze srpskim jezikom i latinicnim pismom. SVI u Srbiji SEM nas koji se sluzimo latinicom imaju prava na SVOJE jezike i pisma: Srbi koji se sluze cirilicom, Bosnjaci koji se sluze "bosnjackim" i latinicom, Madjari koji se sluze madjarskim i latinicom.... sad se govori o tome da ce prava imati i Crnogorci na svom "crnogorskom"... Dakle svi imaju prava na SVOJE pismo, samo Srbi koji se sluze srpskim i latinicom - nemaju prava na koriscenje SVOG pisma.

Dok god bude postojao clan ustava koji propisuje da je jedno od dve ravnopravne stvari "legalno" a drugo "nelegalno" - imacemo ove probleme. Da li neko moze da zamisli da se u ustavu moze propisati da su zene "manje ravnopravnije" od muskaraca? Kako onda moze da se propise da se SAMO cirilica odredjuje za "sluzbeno pismo", kada u srpskom jeziku postoje DVA standardna i ravnopravna pisma???

Predlazem da se stvori novi jezik: "visoki srpski jezik", koji bi se pisao samo latinicom i da se zahteva od drzave Srbije da se omoguci da gradjani Srbije koji se koriste tim novim jezikom, imaju pravo da drzava sa njima komunicira na njihovom pismu - latinicom. Bas kao sto Bosnjaci mogu da imaju "bosnjacki" ili Crnogorci "crnogorski". Vreme je za "visoki srpski jezik". Ako svi imaju pravo na SVOJE jezike i pisma - onda to moraju da imaju i Srbi koji koriste latinicu.

kengur

pre 13 godina

cirilicu i latinicu treba uvesti kao ravnopravno pismo u srbiji, zasto se odreci latinice pa mi mozemo samo bogati biti sa dva pisma, ne razumem fukare sto su protiv latinice

Digital Common Sense

pre 13 godina

Neka Djura javi u Zajecar da je i latinicu Vuk reformisao, isto kao i cirilicu. Takoda su oba pisma nasa. A mozda je gospodin zamenik iz Velikog Izvora?? To bi onda objasnilo njegovu disleksiju?

zahav

pre 13 godina

Nije zamenik nacionalista. On je samo pripadnik partije na vlasti. Polupismen, ohol, bezobrazan.
Више ме брине број оних који дају негативне оцене свима који бране оба писма. Колико полуписмених, неписмених, а пре свега некултурних...

slobodnomisleći

pre 13 godina

Da li zna latinicu mogli bi pitati i gradonačelnika Beograda obzirom da se table sa imenima ulica postavljaju isključivo na ćirilici (čak nema ni alternativne table sa latiničnim pismom), pa se zaista pitam kako se jadni turisti muče pokušavajući da stignu bilo gde...

matori

pre 13 godina

"...Kako je tužilac bio na godišnjem odmoru, njegov zamenik Dejan Stojanović, inače diplomirani pravnik, rekao je da ne zna latinicu..."

Gospodin diplomirani pravnik LAŽE, a motiv za to je takav da bi momentalno trebao da "leti" iz službe!

Diplomu pravnika je mogao samo da KUPI, ako ne poznaje pored ćiriličnog, i latinično pismo.
Naime, velika većina onoga iz čega se uči da bi se polagali ispiti, štampana je latinicom.
O latinskim frazama i izrazima koji u pravnoj terminologiji egzistiraju, neću ni trošiti reči.

Najzad, od sramote bih propao u zemlju, kada ne bih poznavao oba pisma...

soraya

pre 13 godina

Čl.10 Ustava RSrbije kao jedino pismo u službenoj upotrebi definiše ćirilicu.
Mnogi članovi Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđaju isto.
Zakon o uređenju sudova i procesni zakoni ( np. čl.6 ZPP) govore samo o ćirilici.
Međutim, to znači da sudovi i drugi organi koriste to pismo, ali i lica koja učestvuju u postupku kao službena: advokati, veštaci itd. Neuka stranka, tj. svako ko se obraća sudu, a nije advokat ( iako može da ima 5 doktorata ima status neuke stranke) ima pravo da svoj podnesak ili tužbu uredi, odnosno da ga organ pouči da treba da bude na ćirilici. Međutim, ako je službeno lice koristilo u postupku nelegitimno pismo, tj. latinicu, time je vršilo povredu ustava. Niko ne mora da se koristi latinicom, to je pravo, a ne obaveza pojedinca u Srbiji. Naravno, čl. 8. Zakona o službenoj upoterbi jezika i pisma predviđaju u kojim opštinama i pod kojim uslovima na teriroriji RS može da se koristi i latinica, ali kao drugo službeno pismo. Zaječar nije takva opština, jesr nije nastanjena većim brojem građana, koji koriste tradicionalno latinicu kao svoje osnovno pismo.
Elem, zamenik tužioca je trebao da naloži da se uredi podnesak, odnosno da se prepiše ćiriličkim pismom. Na stranu uobičajena praksa, koja nije u skladu sa ustavnim i zakonskim rešenjima. Ali priznajem da sam ubeđena da je dotični gospodin odbio da postupi po zahtevu jer mu se nije dopala sadržina ili nije dobio instrukcije u vezi predmeta. Jer, nažalost, takvo je srpsko pravosuđe: servilno prema strankama i pojedincima, korumpirano, a nipodaštavajuće prema pravnom poretku, sa Ustavom na čelu.

Živela demagogija

pre 13 godina

Onda treba da vrati diplomu jer je sigurno imao engleski na fakultetu, prema tome ako mu nije poznato to pismo ili je platio profesora ili ga ovaj pustio.

GuC

pre 13 godina

Srbija je jedna demokratska zemlje,kad je Ustav jednako važan kao Sveto pismo i crveno slovo u kalendaru.Ali,samo u dva tri člana, ostalo se brate krši, kako je predSedniku na volju!!

Namerno se previdja da je brojna "srednja generacija" obrazovana na oba pisma i da je u komunizmu imala APSOLUTNU SLOBODU odabira kojim će slovima pisati.
Ja to svoje pravo NE DAM nikome. Mladji su , na žalost, potpali pod uticaj patriJota, njima su uspešno utuvili u glavu da će mo se tako sačuvati...ne znam od koga, ali ćemo se sačuvati!!

O gospodinu neću trošiti reči, on je slika i prilika cinične vladavine prava,demokratije na srpski način.
Što neko reče, dok mogu da dišem, boriću se da imam slobodu da govorim, a ja dodajem i da pišem, i to koristeći se jedinstvenim bogatstvom srpskog jezika -dva pisma.

I eto, zato mislim da više "volim" svoju zemlju i narod od ovih zapenušanih ćiriličara!

Nikola Đuković

pre 13 godina

Da sam ja taj novinar momentalno bih javno saopštio da se angažuju nepismeni i neobrazovani ljudi kao tužioci jer je opšte poznato da je neophodno završiti pravni fakultet i specijalizovati se za tužioca da bi to bio. Naravno, latinica se uči u 2 razredu OŠ, pa samim tim ispada da ti ljudi nisu ni osnovnu školu videli. Šteta što B92 nema čitaoce sajta u tim ljudima, kao ni gledaoce mnogih stranih emisija sa našim titlovanim prevodom. Mnogo toga bi mogli da nauče i otkriju, pogotovo što npr u emisiji Insajder ima mnogo toga što je za njihovu struku. Nadam se da je, zbog poštovanja prava pisma i jezika, taj novinar sa Vaše televizije ipak predao tekst na ćirilici tom nepismenom tužilaštvu.

copy and paste

pre 13 godina

Ovde u Kanadi je obavezno da politicari i zaposleni na vaznim drzavnim funkcijama znaju oba jezika i engleski i francuski, a ovom Srpskom tuziocu tesko da razume latinicu. Znaci da nije dostojan svoje fotelje. Mozda bi mu Velja Ilic mogao pozajmiti svoj laptop i pomogao mu da prevede to sto treba. Ih svasta i ja pricam, kad on ni mene ne razume sta pisem.

Djole

pre 13 godina

Jedna od stvari koju najvise volim u Srbiji su sto imamo i cirilicu i latinicu!!! Po ustavu i jedno i drugo pismo su priznati u svim strukturama drustva!!! Sluzim se latinicom, postujem i cirilicu!

ћелавац

pre 13 godina

Ево, на ћирилици.
А, како је дотични господин уопште дошао на ту функцију? Морао бар да положи римско право, а тамо латинице колико хоћеш!!? Онда он нема адекватну стручну спрему за тај посао, а то већ није добро. Не може нека незналица да буде на таквој одговорној функцији. Или је незналица или је мнооого безобразан и некултуран.
Тужна је чињеница да ова власт, коју смо чекали 10 година, ради овакве ствари и да највероватније неће победити на следећим изборима. Због своје охолости, бахатости и безобразлука. Срам вас, бре, било.
Бај д веј, члан сам (сад већ пасивни, а некад врло активан) ДС-а и нећу има дати глас. Нису заслужили.

A, evo i latinice!!!
Ko je čitao ovo gore, ovo ne mora, to je isto to.

A, kako je dotični gospodin uopšte došao na tu funkciju? Morao bar da položi rimsko pravo, a tamo latinice koliko hoćeš!!?Onda on nema adekvatnu stručnu spremu za taj posao, a to već nije dobro.Ne može neka neznalica da bude na takvoj odgovornoj funkciji.Ili je neznalica ili je mnooogo bezobrazan i nekulturan.
Tužna je činjenica da ova vlast, koju smo čekali 10 godina, radi ovakve stvari i da najverovatnije neće pobediti na sledećim izborima. Zbog svoje oholosti, bahatosti i bezobrazluka. Sram vas, bre, bilo.
Baj d vej, član sam (sad već pasivni, a nekad vrlo aktivan) DS-a i neću ima dati glas. Nisu zaslužili.

Kirilo

pre 13 godina

Samo vi provocirajte gospodo. Videli smo taj film u vise izdanja pa cemo videti izgleda jos. I ovde vreme resava problem. Pre desetak godina mnogi pripadnici slicne ideologije nisu znali latinicu pa su je posle brzo naucili. Videcu vas gospodo za deset godina hocete li znati. Ja cu na sledecim izborima da glasam za madjarsku partiju iako nemam veze nikakve sa Madjarima.

BeogradjaNIN

pre 13 godina

"Čl.10 Ustava RSrbije kao jedino pismo u službenoj upotrebi definiše ćirilicu."
A SADA PITANJE ZA KOJE GARANTUJEM DA NIKO NE ZNA ODGOVOR - dobijam penziju iz Slovenije, po zakonu sam obavezan da im jednom godisnje posaljem potvrdu da sam ziv. Tu potvrdu izdaje ovdasnji sluzbeni organ NA DVOJEZICNOM obrascu, koji se dobija na sajtu slovenackog PIO zavoda, a NA LATINICI je. Da li je postupak naseg sluzbenog organa, koji mi izdaje tu potvrdu u skladu sa Ustavom? Zar ne bi trebalo da zahteva od Slovenije da dvojezicni obrazac bude na slovenackom, na latinici, i na srpskom, na cirilici? Na taj nacin je obrazac napravljen za Bugarsku ali je za neke zemlje (Rusija) napravljen u kombinaciji slovenacki / engleski.

Smatram da je zamenik javnog tuzioca u Zajecaru napravio gresku i cak neke vrste prekrsaj (nisam strucnjak) jer je ostetio interes gradjanke koja mu se obratila, a njegova osnovna duznost je da stiti gradjane, uz postovanje zakona. A postovanje zakona ne mora da se sprovodi grubo i na silu, kao u ovom slucaju, nego objasnjenjem, informacijom o ispravnom postupku i slicno. Ako drzava Srbija dopusta Sloveniji da od Srbije pravi budalu obrascem na latinici, nije lepo da se zamenik tuzioca izivljava na obicnom gradjaninu!

Kiza

pre 13 godina

Nije problem sto je odbio (jeste, ali da kazes da to moze nekako da brani), nego je rekao da ne zna (sasvim je drugo da je rekao nije po zakonu da mu se napise dopis na latinici). Da li neko misli da tuzilac treba da bude neko ko je toliko neobrazovan da ne zna latinicu. Odgovor je ne. Treba da dobije otkaz jer ne zna latinicu. Ako ipak zna latinicu, treba da dobije otkaz jer je toliko nekompetentan da moze da se uvali ovako.

ESB

pre 13 godina

Nije problem u tome da li on zna cirilicu i latinicu. Problem je u njegovoj bahatosti i spremnosti nasih gradjana sa ropskim mentalitetom da bahatost drzavnih sluzbenika prihvataju kao nesto normalno, i da se i sami isto tako ponasaju kad dodju do te mogucnosti.

Onog momenta kad preovlada svest o tome da je gradjanin (pa cak i Srbije) pre svega Gospodin Poreski Obveznik Koji Sve Njih Placa I Za Koga Svi Oni Rade, ti ljudi ce morati da se nauce skromnosti i odgovornosti prema onima koji ih placaju, od najnizeg opstinskog skrabala, preko policajca, sudije i ministra do predsednika drzave.

Goran

pre 13 godina

Не верујем да ће г. тужилац ангажовати преводиоца да би сазнао шта посетиоци сајта Б-92 мисле о његовом патриотском поступку. Ipak je najbolji Tomo Zorić koji je siguran da je u pitanju nesporazum. Tomo, Tomo, zašto trošite svoj kredit zbog bezobraznih ljudi koji ne zaslužuju posao u državnoj službi. Neka otvori privatnu advokatsku kancelariju, pa neka onda glumi ludilo.

iii

pre 13 godina

Posto je osnovna pismenost ipak neophodna za obavljanje tog posla, doticni gospodin treba da popije otkaz, i da se tu zaposli neko ko je "pismen". Gomila sposobnog i vrednog sveta ne moze da nadje posao, a kojekakvi sitni borokrate koji su dosli na pozicije po partijskoj liniji se ponasaju kao da im te plate rastu na grani, a ne da ih placamo mi, koje uporno prave budalama..

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ma Kostunica je jos cvece prema braci Crnogorcima - tamo je cak i Njegos ispao nepismen jer su sada izmislili nova slovca.
Ipak, definitivno je zesca glupost uzeti cirilicu za jedino zvanicno pismo. Rodjen sam 1942 i decenijama se sluzim latinicom i sta sad? Neko mi je nasilno oduzima a ucio sam je u skoli i koristio svuda bez problema. Ah, da - kad sam trazio posao bilo je potpuno svejedno da li sam molbe pisao na cirilici ili latinici, posla nije bilo na oba pisma. Onda sam otisao odavde i sad me bas briga.

bata zivanovic

pre 13 godina

Ako ne ume da cita latinicu, kako je uspeo da polozi rimsko pravo? Sem na fakultetu u Kragujevcu, gde "indeksovci" ponovo gazduju!

nisky

pre 13 godina

ljudi moji, uopste nije poenta u tome zna li nepismenjak da cita ili ne. Cudim se, sto bi reko nas narod, da od drveta ne vidimo sumu. On se sprda sa novinarkom na njen zahtev da da joj kaze dokle se stiglo sa istragom o pucnjavi u pomenutom klubu. Zasto mu je toliko tesko da odgovori? Koga on to stiti? Dokle ce nase institucije da stite kriminalce? Dokle ce rasipati nas s mukom i krvavo steceni novac koji svako od nas lzdvaja za njihove nemale plate kako bi nas zastitili od tih istih koje na takav nacin, sprdajuci se i praveci budale od nas. Pa moj sin od sest godina me ne bi ovako ponizio, a kamoli neko ranga tog pravnika ciju platu i ja placam, cije smo skolovanje svi mi placali i placamo. Ovakav odgovor bi ocekivao od nekog iskomplesiranog ustase kada bi njemu uputili kakav zahtev pisan na cirilici. Gospodo, ne igrajte se vise sa ovim napacenim narodom, nervoza se oseca u vazduhu. Jedan je vec platio!

Vlada Milovic

pre 13 godina

Ја радим у једном суду, па ето знам....поднесци се примају и на латиници и цирилци и тузба никад није одбацена сто је написана циирилицом. ово је само изговор, јер се ради о утицајним особама из Зајецара, који це да избегну цак и подносење кривицне пријаве, а заменик ОЈТ је то урадио по налогу одозго, и дао такав глуп изговор. Кривицна пријава против сиротинње које подносе разноразна правна лица и физика лица се у полицији обрадјују па се даље саљу ОЈТ на даљи поступак, па следи захтев за спроводјење истраге и конацно оптузни акт, зависно која је казна прописана по вазецем КЗ-у.
Нека Соња њима преда поднесак на цирилици у инат њима !!!!!!!!!!
Браво за Соњу !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LAt:
Ja radim u jednom sudu, pa eto znam....podnesci se primaju i na latinici i cirilci i tuzba nikad nije odbacena sto je napisana ciirilicom. ovo je samo izgovor, jer se radi o uticajnim osobama iz Zajecara, koji ce da izbegnu cak i podnosenje krivicne prijave, a zamenik OJT je to uradio po nalogu odozgo, i dao takav glup izgovor. Krivicna prijava protiv sirotinnje koje podnose raznorazna pravna lica i fizika lica se u policiji obradjuju pa se dalje salju OJT na dalji postupak, pa sledi zahtev za sprovodjenje istrage i konacno optuzni akt, zavisno koja je kazna propisana po vazecem KZ-u.
Neka Sonja njima preda podnesak na cirilici u inat njima !!!!!!!!!!
Bravo za Sonju !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

iii

pre 13 godina

Aman ljudi, nije ovde uopste stvar u cirilici, nego u bezobrazluku i hronicnom nedostatku reda i discipline u drzavnim sluzbama. Doticni gospodin verovatno jako dobro ume da procita latinicne natpise na stranim novcanicama, a ovo je cisto izivljavanje.
Po zakonu su duzni da daju te informacije, ali posto ih mrzi ili im nije u interesu da daju te informacije ili, jos verovatnije, misle: "sta neki novinar B92 ima MENI da trazi podatke, nek idu u svoj Beograd da tamo njuskaju", sitni (i ne tako sitni) cinovnici ocigledno mogu da rade sta im je volja i da sabotiraju zakon sa glupavim izgovorima poput ovog i nikom nista. I onda se neko cudi sto drzava ne funkcionise...

Iskorenimo nepismenost

pre 13 godina

Ma sta Kostunica svojevremeno udrobio u svoj "nocni ustav", cirilica i latinica su bili, JESU i bice dva ravnopravna srpska pisma. OBA ova pisma ISTOVREMENO je reformisao Vuk Stefanovic Kardzic. Upravo je on, pravoslavni Srbin i otac knjizevnog srpskog jezika, veliki patriota i vodeci svetski lingvista, stavio cuvene "kvacice" na latinicna slova - citiram - "da se svaka knjiga moze od slova do slova prestampati od latinskijeh slova slavenskima i od slavenskijeh latinskima". Naravno, u Srbiji pod sljivama uvek ce biti neznalica koji, poput Kostunice i ovog nesrecnog cinovnika "bolje" znaju o srpskom jeziku i od samog Vuka Stefanovica Karadzica. Ali to nema nikakve veze s Vukom, niti nasim jezikom, niti pismom, nego s njima samima. Drzave i ustavi se menjaju - od Vuka naovamo nas narod je ziveo u bar trideset razlicitih drzava. Srpski jezik je u proslosti imao i malo vece izazove od nepismenih "patrijota", pa kad je preziveo i turski serijat, prezivece i Kostunicin ustav.

луди и збуњени

pre 13 godina

"... jer ce se posle ulaska u EU, slucajno, morati sve na latinicu prevoditi." - О, глупости, вечна ли си и неуништива! Не преводи се на латиницу, него на друге језике, без обзира да ли је на српском на латиници или на ћирилици. Преводилац који зна српски пре свега зна ћирилицу којом се он пише.

ja sam ponosan

pre 13 godina

Ne znam kako vama, ali mojim prijateljima i prijateljicama je havy to sto oba pisma citamo po difoltu. Moram vam priznati da sam ponosan na to sto su bar naucili cirilicu, samo jos ih malo buni Z=3 H-N P-R, ali to su sitnice, no uskoro ce izkrisalisati sve nedoumice...

Marija

pre 13 godina

Novinarka je izjavila da se 'zbunila' a ne da se 'uvredila' kako je g-din Tomo Zorić iz Republičkog tužilaštva to izvrnuo nastojeci da namerno nepreciznom retorikom aktivira primitivne mehanizme misljenja u osnovi neautonomne moralosti i nekritickog prihavanja drzave i zakona kao Boga i batine.

Đuro

pre 13 godina

Samo kada znaju da daju zakon o izdavanju putnih isprava na tzv. ssrpskoj latinici http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/zakon%20o%20putnim%20ispravama.pdf
Naime, svi mi koji živimo u inostranstvu, a u imenu imamo slovo "đ", više niamo sa "DJ" već sa "Đ", koje u inostranstvu ne postoji, pa tako da se čita kao "D", Pa Nađa postaje Nada, ja Đuro postajem Duro itd. Prethodni pasoši su izdavani sa transkripcijom DJ, sada se to menja u "srpsku latinicu" Đ, tj D po internacionalnoj latinici! Kao tobož da sačuvaju srpsku latinicu. ja još nisam video da pasš Kineza ili Arapa piše na njihovom pismu. Nemci imaju latinicu, ali njihova nacionalna latinica se u pasošu menja u internacionalnu. Ja moram sad promeniti ime u krštenici na ćirilici da mi piše DJ a ne đ. Jel je to sad normalno?? U Italiji se vodim kao DJuro, a ako ne promenim ime i novi pasoš , postajem Duro i rezultiram kao nova osoba, neče mi važiti 10 godina radnog staža u Italiji, a da ne pričam o bankovnim problemima! Koji paradoks sa ovom vešću!

Sonja

pre 13 godina

Bravo! Kakav sjajan nacin da se skrene paznja sa pravog problema...to stalno rade i vrte se u krug i to je sve sto nase tuzilastvo zaista zna da radi...