Sreda, 18.08.2010.

14:33

Polemika SNS-a i LDP-a oko sudija

LDP tvrdi da su neke od sudija koji su prišli naprednjacima vodili montirane procese. Vučić odbacuje optužbe.

Izvor: B92

Polemika SNS-a i LDP-a oko sudija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Srbijo imaj pameti

pre 13 godina

Kakav bi samo reizbor bio da je SNS na vlasti? Verovatno bi ove sudije bili ministri, predsednici visokih sudskih instanci.......
Ne sramoti se Srbijo!

Sofronije

pre 13 godina

Ova polemika samo pokazuje koliko je reizbor sudija bio politički.

A suština je - polemišu pravnik i dramaturg, oba bez dana radnog staža osim u politici o stvarima o kojima pojma nemaju i o ljudima sa kojima ne mogu da se porede. To ionako nema nikakve veze jer je pravosuđe razmontirano a niko u vlasti ne zna kako se sastavlja. Kakvi majstori, takva i popravka.

Ah, da i ministarka pravde i državni sekretar imaju žešće iskustvo i sposobnosti, a predsednica Vrhovnog suda je moralna i stručna gromada, takođe.

Još da vidimo kakav je Ustavni sud. Ali, pošto možete za 15 minuta od pravnika iz Nove Varoši da postanete sudija istog, mogu i da zamislim...

Antivoje Stradic

pre 13 godina

Gospodine Jovanovicu,žao mi je što vas više nikad neću osloviti sa Čedo, jer onog Čede koji se borio sa Đinđićem očigledno više nema. Sada ste prosečni srpski političar koji uglavnom gleda sopstveni interes. Nema drugog objašnjenja za toliku vašu "brigu" oko totalno neuspele reforme pravosuđa. Gde je tu vaš interes, pitaće te! Da se ovo desilo, a da lično nisam upleten u celu priču, još bih i poverovao (kao što vam nekad verovah) da je reizborom izvršena čistka nedostojnih, nestručnih i korumpiranih sudija. Ali avaj, život me je surovo ubacio u tu priču i znam da to nije tačno. Znam da je skoro suprotno. Znam da je pravosuđe politizovano i da od takvog pravosuđa prave koristi mogu imati samo oni koji su na vlasti ili bliski njoj, ili je podržavaju baš u sferi tzv. "reforme pravosuđa". E tu je vaš lični interes. A ako vam treba naklonost takvog pravosuđa moram nažalost početi da sumnjam u sve one priče o vama zbog kojih sam se, do skoro, žestoko raspravljao sa prijateljima tvrdeći da nisu tačne. Ja se sada pred tim prijateljima stidim jer sam ispao glup. Sreća te znaju da nisam imao nikakve koristi od toga što sam pričao, inače bih morao još više da se stidim. Da li ćete se vi ikad postideti ovoga što sada govorite i radite? Nadam se da hoćete, ali ne zbog vas, to je nebitno u odnosu na to da bi vaš stid značio da su prevare i laži u reizboru sudija i tužioca otkrivene i ispravljene i da Srbija konačno ima sudstvo i tužilaštvo kakva treba da budu. Svesni ste činjenice da ni 1% popuacije Srbije nije upleten direktno u reizbor i da se prava istina nika dneće raširiti do te mere da vas obeleži kao političara koji govori neistinu. Zato sada koristite priliku da se dodvorite koaliciji na vlasti i samim pravosudnim organima i steknete zasluge koje će vam biti od koristi. I sve to činite iako znate da je reizborom učinjena ogromna šteta državi, kako na unutrašnjem tako i na spoljnjem planu. Ako ste spremni da to činite, verovatno ste spremni da izgubite i poverenje nas nekolicine koji smo vas podržavali ali smo eto u ovom slučaju znali pravu istinu i nažalost spoznali i vašu pravu prirodu. Politika jeste proces gubljenja i dobijanja pristalica i poverenja, ali ipak se malo bolje preračunajte kad je vaš rejting oko granice cenzusa u pitanju. Tu i nekolicina može da prevagne.

klin čorba

pre 13 godina

Da li si Vučiću siguran da sudije koje su se predstavile uživaju ugled u sredini gde žive i gde su radile? Pokušaj bar neke od njih da posmatraš nestranački i tada ćeš doći do istine koja ti se neće dopasti. Ne sramoti stranku i ljude koji imaju dobre namere da budu deo nje.

Sladjana

pre 13 godina

Iako smišljenim prepucavanjima u stvari hoće da prikažu kako su razrešene loše sudije, mene zanima zbog čega su samo razrešeni ako nisu sudili po zakonu i zbog čega nisu uhapšeni? Po mom skromnom mišljenju zbog toga što nije tako kako bi hteli da mi shvatimo. Provaljeni ste!

Snezana

pre 13 godina

Ja pohvaljujem Čedu Jovanovića a evo i zbog čega. VSS i DVT sve vreme pričaju da je ovo bio opšti izbor a Čeda je pravim imenom nazvao to što se desilo, to jest rekao je da su sudije razrešene. I zamislite čuda, Čeda zna zbog čega su ove sudije razrešene a oni sami nisu znali, jer im to nije pisalo u obrazloženju. Politika uopšte nije imala uticaja, zar ne? Sram ih bilo! Reforma je promašaj i nadam se da će neko zbog ovog haosa biti smenjen bre!

vlada-so

pre 13 godina

Hajde bre šta trujete ovaj napaćeni narod kada zajedno jedete i pijete,a sutra ćete, kako se stvari u Srbiji odvijaju ,i u koaliciju.

Јован Дероко

pre 13 godina

17.09.1996. је коалиција Заједно победила у свим већим градовима Србије, али су њихову чисту победу "покрале" режимске судије, и због тога је народ шетао и лупао у шерпе, добијао батине због лутке у затворском оделу али и без разлога, стајао у кордону против кордона, погинуо Предраг Старчевић а један господин чије сам на жалост име заборавио остао доживотни инвалид...и све тако до 11.02.1997 тј. до доношења Лекс Специјалиса на предлог Филипеа Гонзалеса.

Замислимо сада да ове судије нису покрале избора.

Народ неби целу зиму провео на улицама, добијао батине, Предраг Старчевић би био међу нама, покојни Кундак се не би обогатио на увозу пиштаљки из Кине, Либерално-Демократска партија данас не би постојала.
Увек када Чеда стане у одбрану "крадљиваца" ових избора од који су сви осим оних који су у међувремену пензионисани РЕИЗАБРАНИ, ја се сетим чињенице да су управо ти "другови" заслужни за његов политички успон.
Треба имати образ дебео као ђон па стати у одбрану Соње Бркић која је ухваћена са руком у џепу пореских обвезника, стати у одбрану "судија" које никада нису пронашле кривицу Марка Милошевића, затим Михаља Кертеза, Брацановића & Цо. (случај Ибарска-Будва)и да не набрајам списак је исувише дугачак.
За ове младе кадрове ЛДПа који су експресно напредовали у Српске судове, захваљујући квоти коју је ова странка добила за подршку одлукама, крњег и никада конституисаног ВССа и ДВТа речи нећу трошити јер о томе ће јавност веома брзо моћи да суди.
Ако је само један "поштен" судија разрешен на правди бога, приликом овог СРАМОТНОГ реизбора, по мени, велика је срамота бранити овакав реизбор. А шта ћемо са тим што скоро свако од нас познаје барем једног неправедно разрешеног.
Да ли је то проблем? Или за ЛДП није, боже мој колатерална штета се непрекидно догађа.
Будимо људи, како то покојни Патријарх рече, и сваког оног који је неправедно разрешен вратимо на посао и сваког оног који је захваљујући партијским, кумовским, и сл. везама изабран или реизабран одстранимо из наших судова.
У супротном, Србија ће наредних деценија имати партијско судство, далеко од Европске Уније.
И на крају, пошто се Чеда у јавности представља као блиски сарадник покојног премијера Ђинђића, нека слободно на следећој конференцији за новинаре каже име судије који је изабран на судијску функцију у периоду 01.2001-03.2003 а да је реизабран од стране ових не транспарентних организација. Ја га још увек не пронађох.

la

pre 13 godina

Ako se uporedi ranije pravosudje Srbije i danasnje izgleda "kao Hitler sa brkovima i bez brkova". Prestanite da dajete ocene njihovom radu najbolji pokazitelj za to su brojne zalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Nikola

pre 13 godina

Do ove polemike ne bi ni doslo da je donet zakon o lustraciji. Zasto sadasnja vlast izbegava da ga donese. To nije uradila ni ona dok je Cedomir Jovanovic bio podpredsednik. Zato sad imamo problem. Ne mogu se neke stepenice preskakati jer kasnije moze da bude mnogo komplikovano.

Zoran-Nemac

pre 13 godina

"Studentu prava", kada ti nisi shvatio Cedu, kako ce oni manje obrazovani? I, sve dok TI i ostali, kao ti, ga ne shvatite, ostacete tu gde ste u mulju i zabokrecini! Bravo, samo napred u svoju propast!

matija 011

pre 13 godina

Naravno da je Jovanovic u pravu. Ali cinjenica je da Nikolic mora ovako,jer sns ne moze postati najbrojnija dok sav otpad ne pokupi. Na zalost to je stari princip u Srbiji. Da toga nije bilo 5.oktobra ,Srbija bi danas zaista bila zemlja brzih puteva u svakom pogledu.

nikola

pre 13 godina

Borba za bolje pravosudje nije fraza to je nesto naj potrebnije ovom drustvu. Cedomir je najbolji i buducnost je pred njim, LDP nas nikad nije zavaravala o svemu govori iskreno a ne prica samo o stvarima koje donose glasavo jer kao sto vidim vecina vas sto komentarisete verujete Vucici sad a verovaliste mu i pre a govori suprotne stvari, zapitajte se sta je sa vama.

marko

pre 13 godina

Ne stvaraji oni, nego su oni stvoreni od paralelne institucije kao i jihov vojvoda. Njihov zivot je zivot u paraleli. Najvecim delom u paraleli sa zdravim razumom. Mozemo uzeti i opciju, ako su oni u saglasnosti sa zdravim razumom, onda smo svi mi u paraleli sa istim. Kad bi smo ga malo dotakli mi bi smo oterali sve te kriminalce i njima slicne iz takozvanih stranaka, koji svoje nesposobnosti i komplekse lece preko politike, iako se to tako samo zove kad se oni bave tim pozivom. Njima politika sluzi samo kao zastita i kamuflaza njihovih stvarnih kriminalnih i destruktivnih aktivnosti.

katica

pre 13 godina

Po ovom pitanju Čeda je u pravu ne 99% nego 100%. To sve oko sudija pokazuje da bez LUSTRACIJE Srbija može samo da ide unazad, napred ne može nikako. Kako sada stvari stoje znači kad bi SNS došla na vlast taj sudija što je 1999 g osudio Makija postao bi ministar pravosuđa, a verovatno bi Mira bila ministar inostranih poslova, da brani interese „ruske gubernije“ tj. osovinu - Severna Koreja, ruska gubernija (tzv Srbija), Teheran, Sudan!

Dimitrovgradjanin

pre 13 godina

Gospodine Jovanoviću,
Predsednik treba da se bavi i Dimitrovgradom a ne samo da se razmeće velikim frazama poput Vas. To ne pali više ni kod Vaših članova.

student prava

pre 13 godina

Ne volim Cedu da vidim, ali moram priznati da je za neke stvari u pravu,pogotovu ovih radikala bez bedza,koji se sluze svim i svacim.Vucic je do juce lepio plakate bulevar Ratka Mladica,a sad odjedmom naprosto toliko osudjuje Srebrenicu.?Zar nije malo licemerno?E to nam svima govori ko je i sta je Aleksandar Vucic...a i njegov politicki "otac" Toma nije bolji od hjega sa hlebom od 3 dinara,sa stakama za pokojnog premijera?zar oni da ucestvuju u reformi pravosudja???? Srbijo otvori oci vec jednom...

student prava

pre 13 godina

Ne volim Cedu da vidim, ali moram priznati da je za neke stvari u pravu,pogotovu ovih radikala bez bedza,koji se sluze svim i svacim.Vucic je do juce lepio plakate bulevar Ratka Mladica,a sad odjedmom naprosto toliko osudjuje Srebrenicu.?Zar nije malo licemerno?E to nam svima govori ko je i sta je Aleksandar Vucic...a i njegov politicki "otac" Toma nije bolji od hjega sa hlebom od 3 dinara,sa stakama za pokojnog premijera?zar oni da ucestvuju u reformi pravosudja???? Srbijo otvori oci vec jednom...

katica

pre 13 godina

Po ovom pitanju Čeda je u pravu ne 99% nego 100%. To sve oko sudija pokazuje da bez LUSTRACIJE Srbija može samo da ide unazad, napred ne može nikako. Kako sada stvari stoje znači kad bi SNS došla na vlast taj sudija što je 1999 g osudio Makija postao bi ministar pravosuđa, a verovatno bi Mira bila ministar inostranih poslova, da brani interese „ruske gubernije“ tj. osovinu - Severna Koreja, ruska gubernija (tzv Srbija), Teheran, Sudan!

Dimitrovgradjanin

pre 13 godina

Gospodine Jovanoviću,
Predsednik treba da se bavi i Dimitrovgradom a ne samo da se razmeće velikim frazama poput Vas. To ne pali više ni kod Vaših članova.

Јован Дероко

pre 13 godina

17.09.1996. је коалиција Заједно победила у свим већим градовима Србије, али су њихову чисту победу "покрале" режимске судије, и због тога је народ шетао и лупао у шерпе, добијао батине због лутке у затворском оделу али и без разлога, стајао у кордону против кордона, погинуо Предраг Старчевић а један господин чије сам на жалост име заборавио остао доживотни инвалид...и све тако до 11.02.1997 тј. до доношења Лекс Специјалиса на предлог Филипеа Гонзалеса.

Замислимо сада да ове судије нису покрале избора.

Народ неби целу зиму провео на улицама, добијао батине, Предраг Старчевић би био међу нама, покојни Кундак се не би обогатио на увозу пиштаљки из Кине, Либерално-Демократска партија данас не би постојала.
Увек када Чеда стане у одбрану "крадљиваца" ових избора од који су сви осим оних који су у међувремену пензионисани РЕИЗАБРАНИ, ја се сетим чињенице да су управо ти "другови" заслужни за његов политички успон.
Треба имати образ дебео као ђон па стати у одбрану Соње Бркић која је ухваћена са руком у џепу пореских обвезника, стати у одбрану "судија" које никада нису пронашле кривицу Марка Милошевића, затим Михаља Кертеза, Брацановића & Цо. (случај Ибарска-Будва)и да не набрајам списак је исувише дугачак.
За ове младе кадрове ЛДПа који су експресно напредовали у Српске судове, захваљујући квоти коју је ова странка добила за подршку одлукама, крњег и никада конституисаног ВССа и ДВТа речи нећу трошити јер о томе ће јавност веома брзо моћи да суди.
Ако је само један "поштен" судија разрешен на правди бога, приликом овог СРАМОТНОГ реизбора, по мени, велика је срамота бранити овакав реизбор. А шта ћемо са тим што скоро свако од нас познаје барем једног неправедно разрешеног.
Да ли је то проблем? Или за ЛДП није, боже мој колатерална штета се непрекидно догађа.
Будимо људи, како то покојни Патријарх рече, и сваког оног који је неправедно разрешен вратимо на посао и сваког оног који је захваљујући партијским, кумовским, и сл. везама изабран или реизабран одстранимо из наших судова.
У супротном, Србија ће наредних деценија имати партијско судство, далеко од Европске Уније.
И на крају, пошто се Чеда у јавности представља као блиски сарадник покојног премијера Ђинђића, нека слободно на следећој конференцији за новинаре каже име судије који је изабран на судијску функцију у периоду 01.2001-03.2003 а да је реизабран од стране ових не транспарентних организација. Ја га још увек не пронађох.

nikola

pre 13 godina

Borba za bolje pravosudje nije fraza to je nesto naj potrebnije ovom drustvu. Cedomir je najbolji i buducnost je pred njim, LDP nas nikad nije zavaravala o svemu govori iskreno a ne prica samo o stvarima koje donose glasavo jer kao sto vidim vecina vas sto komentarisete verujete Vucici sad a verovaliste mu i pre a govori suprotne stvari, zapitajte se sta je sa vama.

matija 011

pre 13 godina

Naravno da je Jovanovic u pravu. Ali cinjenica je da Nikolic mora ovako,jer sns ne moze postati najbrojnija dok sav otpad ne pokupi. Na zalost to je stari princip u Srbiji. Da toga nije bilo 5.oktobra ,Srbija bi danas zaista bila zemlja brzih puteva u svakom pogledu.

Snezana

pre 13 godina

Ja pohvaljujem Čedu Jovanovića a evo i zbog čega. VSS i DVT sve vreme pričaju da je ovo bio opšti izbor a Čeda je pravim imenom nazvao to što se desilo, to jest rekao je da su sudije razrešene. I zamislite čuda, Čeda zna zbog čega su ove sudije razrešene a oni sami nisu znali, jer im to nije pisalo u obrazloženju. Politika uopšte nije imala uticaja, zar ne? Sram ih bilo! Reforma je promašaj i nadam se da će neko zbog ovog haosa biti smenjen bre!

la

pre 13 godina

Ako se uporedi ranije pravosudje Srbije i danasnje izgleda "kao Hitler sa brkovima i bez brkova". Prestanite da dajete ocene njihovom radu najbolji pokazitelj za to su brojne zalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Zoran-Nemac

pre 13 godina

"Studentu prava", kada ti nisi shvatio Cedu, kako ce oni manje obrazovani? I, sve dok TI i ostali, kao ti, ga ne shvatite, ostacete tu gde ste u mulju i zabokrecini! Bravo, samo napred u svoju propast!

Nikola

pre 13 godina

Do ove polemike ne bi ni doslo da je donet zakon o lustraciji. Zasto sadasnja vlast izbegava da ga donese. To nije uradila ni ona dok je Cedomir Jovanovic bio podpredsednik. Zato sad imamo problem. Ne mogu se neke stepenice preskakati jer kasnije moze da bude mnogo komplikovano.

vlada-so

pre 13 godina

Hajde bre šta trujete ovaj napaćeni narod kada zajedno jedete i pijete,a sutra ćete, kako se stvari u Srbiji odvijaju ,i u koaliciju.

marko

pre 13 godina

Ne stvaraji oni, nego su oni stvoreni od paralelne institucije kao i jihov vojvoda. Njihov zivot je zivot u paraleli. Najvecim delom u paraleli sa zdravim razumom. Mozemo uzeti i opciju, ako su oni u saglasnosti sa zdravim razumom, onda smo svi mi u paraleli sa istim. Kad bi smo ga malo dotakli mi bi smo oterali sve te kriminalce i njima slicne iz takozvanih stranaka, koji svoje nesposobnosti i komplekse lece preko politike, iako se to tako samo zove kad se oni bave tim pozivom. Njima politika sluzi samo kao zastita i kamuflaza njihovih stvarnih kriminalnih i destruktivnih aktivnosti.

Sladjana

pre 13 godina

Iako smišljenim prepucavanjima u stvari hoće da prikažu kako su razrešene loše sudije, mene zanima zbog čega su samo razrešeni ako nisu sudili po zakonu i zbog čega nisu uhapšeni? Po mom skromnom mišljenju zbog toga što nije tako kako bi hteli da mi shvatimo. Provaljeni ste!

klin čorba

pre 13 godina

Da li si Vučiću siguran da sudije koje su se predstavile uživaju ugled u sredini gde žive i gde su radile? Pokušaj bar neke od njih da posmatraš nestranački i tada ćeš doći do istine koja ti se neće dopasti. Ne sramoti stranku i ljude koji imaju dobre namere da budu deo nje.

Antivoje Stradic

pre 13 godina

Gospodine Jovanovicu,žao mi je što vas više nikad neću osloviti sa Čedo, jer onog Čede koji se borio sa Đinđićem očigledno više nema. Sada ste prosečni srpski političar koji uglavnom gleda sopstveni interes. Nema drugog objašnjenja za toliku vašu "brigu" oko totalno neuspele reforme pravosuđa. Gde je tu vaš interes, pitaće te! Da se ovo desilo, a da lično nisam upleten u celu priču, još bih i poverovao (kao što vam nekad verovah) da je reizborom izvršena čistka nedostojnih, nestručnih i korumpiranih sudija. Ali avaj, život me je surovo ubacio u tu priču i znam da to nije tačno. Znam da je skoro suprotno. Znam da je pravosuđe politizovano i da od takvog pravosuđa prave koristi mogu imati samo oni koji su na vlasti ili bliski njoj, ili je podržavaju baš u sferi tzv. "reforme pravosuđa". E tu je vaš lični interes. A ako vam treba naklonost takvog pravosuđa moram nažalost početi da sumnjam u sve one priče o vama zbog kojih sam se, do skoro, žestoko raspravljao sa prijateljima tvrdeći da nisu tačne. Ja se sada pred tim prijateljima stidim jer sam ispao glup. Sreća te znaju da nisam imao nikakve koristi od toga što sam pričao, inače bih morao još više da se stidim. Da li ćete se vi ikad postideti ovoga što sada govorite i radite? Nadam se da hoćete, ali ne zbog vas, to je nebitno u odnosu na to da bi vaš stid značio da su prevare i laži u reizboru sudija i tužioca otkrivene i ispravljene i da Srbija konačno ima sudstvo i tužilaštvo kakva treba da budu. Svesni ste činjenice da ni 1% popuacije Srbije nije upleten direktno u reizbor i da se prava istina nika dneće raširiti do te mere da vas obeleži kao političara koji govori neistinu. Zato sada koristite priliku da se dodvorite koaliciji na vlasti i samim pravosudnim organima i steknete zasluge koje će vam biti od koristi. I sve to činite iako znate da je reizborom učinjena ogromna šteta državi, kako na unutrašnjem tako i na spoljnjem planu. Ako ste spremni da to činite, verovatno ste spremni da izgubite i poverenje nas nekolicine koji smo vas podržavali ali smo eto u ovom slučaju znali pravu istinu i nažalost spoznali i vašu pravu prirodu. Politika jeste proces gubljenja i dobijanja pristalica i poverenja, ali ipak se malo bolje preračunajte kad je vaš rejting oko granice cenzusa u pitanju. Tu i nekolicina može da prevagne.

Sofronije

pre 13 godina

Ova polemika samo pokazuje koliko je reizbor sudija bio politički.

A suština je - polemišu pravnik i dramaturg, oba bez dana radnog staža osim u politici o stvarima o kojima pojma nemaju i o ljudima sa kojima ne mogu da se porede. To ionako nema nikakve veze jer je pravosuđe razmontirano a niko u vlasti ne zna kako se sastavlja. Kakvi majstori, takva i popravka.

Ah, da i ministarka pravde i državni sekretar imaju žešće iskustvo i sposobnosti, a predsednica Vrhovnog suda je moralna i stručna gromada, takođe.

Još da vidimo kakav je Ustavni sud. Ali, pošto možete za 15 minuta od pravnika iz Nove Varoši da postanete sudija istog, mogu i da zamislim...

Srbijo imaj pameti

pre 13 godina

Kakav bi samo reizbor bio da je SNS na vlasti? Verovatno bi ove sudije bili ministri, predsednici visokih sudskih instanci.......
Ne sramoti se Srbijo!

katica

pre 13 godina

Po ovom pitanju Čeda je u pravu ne 99% nego 100%. To sve oko sudija pokazuje da bez LUSTRACIJE Srbija može samo da ide unazad, napred ne može nikako. Kako sada stvari stoje znači kad bi SNS došla na vlast taj sudija što je 1999 g osudio Makija postao bi ministar pravosuđa, a verovatno bi Mira bila ministar inostranih poslova, da brani interese „ruske gubernije“ tj. osovinu - Severna Koreja, ruska gubernija (tzv Srbija), Teheran, Sudan!

Dimitrovgradjanin

pre 13 godina

Gospodine Jovanoviću,
Predsednik treba da se bavi i Dimitrovgradom a ne samo da se razmeće velikim frazama poput Vas. To ne pali više ni kod Vaših članova.

student prava

pre 13 godina

Ne volim Cedu da vidim, ali moram priznati da je za neke stvari u pravu,pogotovu ovih radikala bez bedza,koji se sluze svim i svacim.Vucic je do juce lepio plakate bulevar Ratka Mladica,a sad odjedmom naprosto toliko osudjuje Srebrenicu.?Zar nije malo licemerno?E to nam svima govori ko je i sta je Aleksandar Vucic...a i njegov politicki "otac" Toma nije bolji od hjega sa hlebom od 3 dinara,sa stakama za pokojnog premijera?zar oni da ucestvuju u reformi pravosudja???? Srbijo otvori oci vec jednom...

nikola

pre 13 godina

Borba za bolje pravosudje nije fraza to je nesto naj potrebnije ovom drustvu. Cedomir je najbolji i buducnost je pred njim, LDP nas nikad nije zavaravala o svemu govori iskreno a ne prica samo o stvarima koje donose glasavo jer kao sto vidim vecina vas sto komentarisete verujete Vucici sad a verovaliste mu i pre a govori suprotne stvari, zapitajte se sta je sa vama.

matija 011

pre 13 godina

Naravno da je Jovanovic u pravu. Ali cinjenica je da Nikolic mora ovako,jer sns ne moze postati najbrojnija dok sav otpad ne pokupi. Na zalost to je stari princip u Srbiji. Da toga nije bilo 5.oktobra ,Srbija bi danas zaista bila zemlja brzih puteva u svakom pogledu.

Zoran-Nemac

pre 13 godina

"Studentu prava", kada ti nisi shvatio Cedu, kako ce oni manje obrazovani? I, sve dok TI i ostali, kao ti, ga ne shvatite, ostacete tu gde ste u mulju i zabokrecini! Bravo, samo napred u svoju propast!

marko

pre 13 godina

Ne stvaraji oni, nego su oni stvoreni od paralelne institucije kao i jihov vojvoda. Njihov zivot je zivot u paraleli. Najvecim delom u paraleli sa zdravim razumom. Mozemo uzeti i opciju, ako su oni u saglasnosti sa zdravim razumom, onda smo svi mi u paraleli sa istim. Kad bi smo ga malo dotakli mi bi smo oterali sve te kriminalce i njima slicne iz takozvanih stranaka, koji svoje nesposobnosti i komplekse lece preko politike, iako se to tako samo zove kad se oni bave tim pozivom. Njima politika sluzi samo kao zastita i kamuflaza njihovih stvarnih kriminalnih i destruktivnih aktivnosti.

Јован Дероко

pre 13 godina

17.09.1996. је коалиција Заједно победила у свим већим градовима Србије, али су њихову чисту победу "покрале" режимске судије, и због тога је народ шетао и лупао у шерпе, добијао батине због лутке у затворском оделу али и без разлога, стајао у кордону против кордона, погинуо Предраг Старчевић а један господин чије сам на жалост име заборавио остао доживотни инвалид...и све тако до 11.02.1997 тј. до доношења Лекс Специјалиса на предлог Филипеа Гонзалеса.

Замислимо сада да ове судије нису покрале избора.

Народ неби целу зиму провео на улицама, добијао батине, Предраг Старчевић би био међу нама, покојни Кундак се не би обогатио на увозу пиштаљки из Кине, Либерално-Демократска партија данас не би постојала.
Увек када Чеда стане у одбрану "крадљиваца" ових избора од који су сви осим оних који су у међувремену пензионисани РЕИЗАБРАНИ, ја се сетим чињенице да су управо ти "другови" заслужни за његов политички успон.
Треба имати образ дебео као ђон па стати у одбрану Соње Бркић која је ухваћена са руком у џепу пореских обвезника, стати у одбрану "судија" које никада нису пронашле кривицу Марка Милошевића, затим Михаља Кертеза, Брацановића & Цо. (случај Ибарска-Будва)и да не набрајам списак је исувише дугачак.
За ове младе кадрове ЛДПа који су експресно напредовали у Српске судове, захваљујући квоти коју је ова странка добила за подршку одлукама, крњег и никада конституисаног ВССа и ДВТа речи нећу трошити јер о томе ће јавност веома брзо моћи да суди.
Ако је само један "поштен" судија разрешен на правди бога, приликом овог СРАМОТНОГ реизбора, по мени, велика је срамота бранити овакав реизбор. А шта ћемо са тим што скоро свако од нас познаје барем једног неправедно разрешеног.
Да ли је то проблем? Или за ЛДП није, боже мој колатерална штета се непрекидно догађа.
Будимо људи, како то покојни Патријарх рече, и сваког оног који је неправедно разрешен вратимо на посао и сваког оног који је захваљујући партијским, кумовским, и сл. везама изабран или реизабран одстранимо из наших судова.
У супротном, Србија ће наредних деценија имати партијско судство, далеко од Европске Уније.
И на крају, пошто се Чеда у јавности представља као блиски сарадник покојног премијера Ђинђића, нека слободно на следећој конференцији за новинаре каже име судије који је изабран на судијску функцију у периоду 01.2001-03.2003 а да је реизабран од стране ових не транспарентних организација. Ја га још увек не пронађох.

Snezana

pre 13 godina

Ja pohvaljujem Čedu Jovanovića a evo i zbog čega. VSS i DVT sve vreme pričaju da je ovo bio opšti izbor a Čeda je pravim imenom nazvao to što se desilo, to jest rekao je da su sudije razrešene. I zamislite čuda, Čeda zna zbog čega su ove sudije razrešene a oni sami nisu znali, jer im to nije pisalo u obrazloženju. Politika uopšte nije imala uticaja, zar ne? Sram ih bilo! Reforma je promašaj i nadam se da će neko zbog ovog haosa biti smenjen bre!

klin čorba

pre 13 godina

Da li si Vučiću siguran da sudije koje su se predstavile uživaju ugled u sredini gde žive i gde su radile? Pokušaj bar neke od njih da posmatraš nestranački i tada ćeš doći do istine koja ti se neće dopasti. Ne sramoti stranku i ljude koji imaju dobre namere da budu deo nje.

vlada-so

pre 13 godina

Hajde bre šta trujete ovaj napaćeni narod kada zajedno jedete i pijete,a sutra ćete, kako se stvari u Srbiji odvijaju ,i u koaliciju.

Srbijo imaj pameti

pre 13 godina

Kakav bi samo reizbor bio da je SNS na vlasti? Verovatno bi ove sudije bili ministri, predsednici visokih sudskih instanci.......
Ne sramoti se Srbijo!

la

pre 13 godina

Ako se uporedi ranije pravosudje Srbije i danasnje izgleda "kao Hitler sa brkovima i bez brkova". Prestanite da dajete ocene njihovom radu najbolji pokazitelj za to su brojne zalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Antivoje Stradic

pre 13 godina

Gospodine Jovanovicu,žao mi je što vas više nikad neću osloviti sa Čedo, jer onog Čede koji se borio sa Đinđićem očigledno više nema. Sada ste prosečni srpski političar koji uglavnom gleda sopstveni interes. Nema drugog objašnjenja za toliku vašu "brigu" oko totalno neuspele reforme pravosuđa. Gde je tu vaš interes, pitaće te! Da se ovo desilo, a da lično nisam upleten u celu priču, još bih i poverovao (kao što vam nekad verovah) da je reizborom izvršena čistka nedostojnih, nestručnih i korumpiranih sudija. Ali avaj, život me je surovo ubacio u tu priču i znam da to nije tačno. Znam da je skoro suprotno. Znam da je pravosuđe politizovano i da od takvog pravosuđa prave koristi mogu imati samo oni koji su na vlasti ili bliski njoj, ili je podržavaju baš u sferi tzv. "reforme pravosuđa". E tu je vaš lični interes. A ako vam treba naklonost takvog pravosuđa moram nažalost početi da sumnjam u sve one priče o vama zbog kojih sam se, do skoro, žestoko raspravljao sa prijateljima tvrdeći da nisu tačne. Ja se sada pred tim prijateljima stidim jer sam ispao glup. Sreća te znaju da nisam imao nikakve koristi od toga što sam pričao, inače bih morao još više da se stidim. Da li ćete se vi ikad postideti ovoga što sada govorite i radite? Nadam se da hoćete, ali ne zbog vas, to je nebitno u odnosu na to da bi vaš stid značio da su prevare i laži u reizboru sudija i tužioca otkrivene i ispravljene i da Srbija konačno ima sudstvo i tužilaštvo kakva treba da budu. Svesni ste činjenice da ni 1% popuacije Srbije nije upleten direktno u reizbor i da se prava istina nika dneće raširiti do te mere da vas obeleži kao političara koji govori neistinu. Zato sada koristite priliku da se dodvorite koaliciji na vlasti i samim pravosudnim organima i steknete zasluge koje će vam biti od koristi. I sve to činite iako znate da je reizborom učinjena ogromna šteta državi, kako na unutrašnjem tako i na spoljnjem planu. Ako ste spremni da to činite, verovatno ste spremni da izgubite i poverenje nas nekolicine koji smo vas podržavali ali smo eto u ovom slučaju znali pravu istinu i nažalost spoznali i vašu pravu prirodu. Politika jeste proces gubljenja i dobijanja pristalica i poverenja, ali ipak se malo bolje preračunajte kad je vaš rejting oko granice cenzusa u pitanju. Tu i nekolicina može da prevagne.

Sladjana

pre 13 godina

Iako smišljenim prepucavanjima u stvari hoće da prikažu kako su razrešene loše sudije, mene zanima zbog čega su samo razrešeni ako nisu sudili po zakonu i zbog čega nisu uhapšeni? Po mom skromnom mišljenju zbog toga što nije tako kako bi hteli da mi shvatimo. Provaljeni ste!

Nikola

pre 13 godina

Do ove polemike ne bi ni doslo da je donet zakon o lustraciji. Zasto sadasnja vlast izbegava da ga donese. To nije uradila ni ona dok je Cedomir Jovanovic bio podpredsednik. Zato sad imamo problem. Ne mogu se neke stepenice preskakati jer kasnije moze da bude mnogo komplikovano.

Sofronije

pre 13 godina

Ova polemika samo pokazuje koliko je reizbor sudija bio politički.

A suština je - polemišu pravnik i dramaturg, oba bez dana radnog staža osim u politici o stvarima o kojima pojma nemaju i o ljudima sa kojima ne mogu da se porede. To ionako nema nikakve veze jer je pravosuđe razmontirano a niko u vlasti ne zna kako se sastavlja. Kakvi majstori, takva i popravka.

Ah, da i ministarka pravde i državni sekretar imaju žešće iskustvo i sposobnosti, a predsednica Vrhovnog suda je moralna i stručna gromada, takođe.

Još da vidimo kakav je Ustavni sud. Ali, pošto možete za 15 minuta od pravnika iz Nove Varoši da postanete sudija istog, mogu i da zamislim...