Subota, 14.08.2010.

00:17

Novosti: Veto, nova taktika u UN

Srbija će, čak i ako izgubi u GS UN, nastaviti bitku za Kosovo preko uporišta u SB. Rezolucije SB su obavezujuće, a rezolucije GS imaju više moralnu snagu.

Izvor: Veèernje novosti

Novosti: Veto, nova taktika u UN IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

bg

pre 13 godina

onaj ko bi terao nasu bracu albance iz njihovih kuca slobodno moze da se kupi iz srbije. takvi nam ovde ne trebaju. rasisti i nacionalisti na obe strane su nam zajednicki neprijatelji. i bas me briga za status i kosova i srbije i amerike i rusije. na ovoj muci samo vlastodrsci i mafijasi profitiraju a posten i radan svet gubi, na obe strane podjednako.

Mile

pre 13 godina

Nekima je izgleda svejedno šta se dešava sa delom Srbije sve dok ne diraju Banovo Brdo i Knez Mihajlovu.

A i onda bi "zapalili".

xektop

pre 13 godina

Onaj ko ne smatra Srbiju svojom domovinom moze slobodno da se preseli tamo gde misli da mu je domovina. Ako albanska nacionalna manjina ne smatra Srbiju svojom domovinom, moze slobodno da se preseli u maticnu Albaniju i tamo moze da nastavi da se igra drzave. Ni ja ne smatram Albaniju svojom domovinom pa tako ni ne planiram tamo da zivim. Uostalom, postoje primeri iz Hrvatske ali i iz BiH gde se vidi kako se resavaju problemi sa onima koji ne smatraju svojom domovinom drzavu na cijoj teritoriji zive. Srbi u Hrvatskoj su videli sta se desava ako mislis da pravis etnicke paradrzavice, Srbi u BiH polako gube sve atribute drzavnosti i utapaju se u BiH i vreme je i da Albanci, koji nisu neki specijalni slucaj pocnu da prihvataju za domovinu drzavu na cijoj teritoriji zive. Nije Srbija kriva sto je albanska nacionalna manjina sa dva veka kasnjenja upala u nacionalisticku fazu pa misli da je jedino resenje za sve pravljenje etnickih paradrzavica niti je Srbija duzna da albanskoj nacionalnoj manjini obezbedjuje ili poklanja zemlju za njihovo" igramo se drzave".

m/m

pre 13 godina

Mnogi ovde pricaju kao da je slucaj Kosova resen, pricaju kao da je u pitanju nezavisna drzava i da samo jos Jeremic tamo nesto pokusava. Medjutim, niti je ta albanska "drzava" nezavisna, suverena ili priznata jer da jeste vec bi bila clan UN-a i niko tu nista ne bi mogao, niti je Jeremic samo taj koji ne priznaje tu albansku paradrzavu. Vecina gradjana Srbije ne prihvata tu albansku tvorevinu a to ne cini ni 70% drzava ove planete. Po povrsini i po broju stanovnika, ogromna vecina stanovnika ove planete ne priznaje tu albansku paradrzavu niti njihove drzave misle da je legalizuju. Pa ako smo demokrate onda valjda znaci nesto sta vecina misli ili je mozda misljenje Amerikanaca i albanskih nacionalista najvrednije i najbitnije i svi ima da im se prilagodjavamo? Pa nece biti, Uostalom ko su ti Amerikanci da odlucuju o delu moje zemlje? Cime su Amerikanci zaduzilI Srbiju? Niti je Amerika medju prvima po izvozu iz Srbije, niti je medju prvima po ulaganjima, niti nam nesto pomazu u bilo cemu. Amerika je bila sponzor etnickog ciscenja Srba i u Hravtskoj i na Kosovu, naoruzavala je albanske teroriste, na Srbiju je bacila bombe vredne stotine milijardi, i danas ljudi u Srbiji obolevaju od raka zbog tih bombi, preko svojih satelita blokira ulazak Srbije u EU... Da li su Amerikanci resili bilo koji problem kojeg su se latili pa da priznamo kako su relevantni i kredibilni? Nisu u stanju da rese Irak, Avganistan, Izrael i Palestince, izazvali su ekonomsku krizu... ali su samo u vezi Kosova bezgresni i u pravu?

Ilirko

pre 13 godina

Narod u Srbiji nije glup pa tako ni Jeremic niti bilo ko moze da ga laze i prevari. Vecina gradjana Srbije ne smatra tu albansku tvorevinu bilo kakvom drzavom niti smatra da toj albanskoj tvorevini treba dati legitimitet. Vecina gradjana Srbiej ne misli da su albanski nacionalisti nakon zlocina nad kosovskim Srbima i nakon svega ucinjenog na Kosovu zasluzili bilo kakvu drzavu na Kosovu. Da je ta albanska tvorevina zaista "drzava" onda bi vec davno bila clanica UN-a, SE-a, UEFA-e i cega sve ne i zastava te "drzave " bi se vijorila ispred zgrade UN-a i nista tu ni Srbija ni Jeremic ne bi mogli da urade. Medjutim, svima je jasno da ta albanska tvorevina nije nikakva "drzava" i da Amerikanci uprkos utiacuju i ucenama ne uspevaju da legalizuju tu tvorevinu na Kosovu. Ako neko laze i vara narod, onda su to albanski politicari koji svojim "gradjanima" pricaju bajke o suverenitetu i nezavisnosti, o prijemu u UN i sta sve ne dok je istina da je ta tvorevina na Kosovu jedan izdrzavani i nesposobni protektorat koji ne priznaje 70% ove planete i koji ce ostati ovo sto je i sada jos jako dugo ako u medjuvremenu ne dodje do kompromisa sa Srbijom.

krasniqi

pre 13 godina

Dirljivo je kako su "kosovari" zabrinuti za zivotni standard u Srbiji ali bi ipak trebalo da brinu o svom standardu i o svom zivotu jer ako nisu znali ali stanovnici Kosova su ubedljivo najsiromasniji u Evropi, imaju ubedljivo najvecu nezaposlenost, najveci kriminal i korupciju, imaju najmanje ulaganja u privredu, ne izvoze skoro nista, institucije su im nesposobne te tako uz Albaniju jedino stanovnici "drzave kosova" nisu ispunili standarde za stavljanje na belu sengen listu... i sve to dok im premijeri postaju milioneri, dok se trose milioni na lobiranje i na skupljanje priznanja ili na finansiranje stavljanja severa pod kontrolu. O tome bi "kosovari" trebalo da razmisljaju a ne o tome da li su Srbi gladni ili nisu zato sto Jeremic putuje okolo. Srbija treba da se bori za svoje interese i ako Albanci nisu znali ali interesi Srbije nisu identicni interesima albanskih nacionalista te tako ne dolazi u obzir ni priznavanje te njihove samozvane "drzave", niti odustajanje od svoje teritorije, svojih ljudi, njihove imovine, milijardi koje su ulozene na Kosovu, rudnog bogatstva i na kraju i svog dostojanstva.

prodak komp i kupi krmenadlu

pre 13 godina

Ovim gladnima predlazem da prodaju komjuter i otkazu internet i eto toplog obroka na stolu, takodjer im predlazem da umesto sto komentarisu na b92, jos dok imaju kompjuter i internet potraze neki sajt za zaposljvanje i nadju sebi posao. Vec je smesno ovo trazenje krivca za svoj nerealizovani zivot u Jeremicu. Svaka drzava se bori za svoje interese i trosi mnogo vise para od Srbije (da li se neko mozda brine sto Albanci trose milione na tu svoju "drzavu" iako su najsiromasnije drustvo u Evropi i imaju najveci postotak siromasnih i nezaposlenih u Evropi?) ali izgleda da Srbija treba da je "posebni slucaj" i u vezi Kosova i treba da pristane na sve jer lokalni malodusnici misle da ce u tom slucaju imati celodnevni rad creva. Uostalom, eto one Albanije, prva je priznala "drzavu kosova" pa ipak nije postala ni bogatija a ni na belu sengen listu nije dospela a i sama "drzava kosova" uprkos samopriznanju ostala je prva u nezaposlenosti, kriminalu, korupciji, ima nesposobne institucije, kriminalce na vlasti... pa tako ni Srbija nece procvetati ako prizna tu albansku naci-kriminalnu tvorevinu.

Dragan

pre 13 godina

Izgleda da je narod kod nas malo previse opterecen prostom egzistencijom pa ne uvidja neke stvari.

Kosovski scenario ce se svesti na Kipar.

Srbija jedino sto sada moze da postigne je zamrznuti konflikt. Pitanje ce ostati otvoreno jos mnogo godina. Za to vreme Srbija se pravi da hoce fino resenje i potencira dijalog i to niko ne moze da odbije ako nista drugo zbog laznog morala koji postoji u svetskoj diplomatiji. Za to vreme Srbiju pritiskaju i uslovljavaju ali ni u jednom trenutku nemojte misliti da je za EU bitnije Kosovo od Srbije. Ako nista drugo vise ljudi, vece trziste vise prirodnih resursa. I ta prica ce se nastaviti sledecih 20 godina. Za to vreme EU ce ulagati i u Srbiju i u Kosovo. Usput igracemo se diplomatije. Posle 20 godina Kosovo ce biti razvijenije kao i Srbija. Svest ce se promeniti, natalitet na Kosovu ce se smanjiti kao u svakoj civilizovanoj drzavi a sa povecanjem zivotnih standarda u Srbiji povecati.

Posle tog vremena stari konflikti ce se zaboraviti, Srbija ce verovatno uci u EU pre Kosova zbog cisto ekonomskih razloga, verovatno ce biti isti scenario kao sa turskim delom Kipra. Posle nekog vremena ce se i to resiti nekom konfederacijom, visokom autonomijom, kantonom ili sta vec bude aktuelno.

Samo gledajte Kipar, za 10 godina i turski deo kipra ce se vratiti i uci u EU.

Zato prestanite da se nervirate. Kosovo ima vrlo malo veze sa ekonomskom situacijom u Srbiji. A borba oko Kosova oduzima minimalno resursa. Drzava se svakoga dana bavi mnogim drugim poslovima a Kosovsku politiku vodi mali deo vlade, kao sto ministarstvo ekonomije isto tako vodi par ljudi. Svakoradi svoj posao manje ili vise dobro. Gradjani ove zemlje treba da forsiraju vlast da bolje obavlja svoj posao prvenstveno u sferama ekonomskog razvoja. Zaboravite kosovo, sto mu vise paznje posvecujemo vise politicarima izgovora za dnevno politicka prepucavanja.

Jošua

pre 13 godina

Kakve bi uopšte koristi imala Srbija da se Kosovo sutra vrati u srpski pravni poredak?

- Srbi bi s 83 procenta stanovništva pali na 60 procenata s tendencijom povećanja albanskog stanovništva, a smanjivanja srpskog, možda bi područje jugozapadno od Niša uskoro postalo albansko

- pošto je Kosovo siromašnije od ostatka Srbije, srpske bi vlade imale stalnu obavezu da to područje ekonomski pomažu, što bi za mnogo bogatije države bio prevelik uteg oko vrata a kamoli za Srbiju

- Kosovo bi bio stalni izvor političke napetosti i bezbednosni problem

- Vlasti u Beogradu ne bi Albancima nikad dali vlasti koliko im prema njihovom učešću u stanovništvu pripada, a Albanci ne bi prihvatili čak ni proporcionalni udio u vlasti

- Realno, Beograd ne bi imao vlast na Kosovu jer bi Albanci opet formirali paralelne institucije kao što su to već napravili pod Miloševićem

brax

pre 13 godina

a MSP niko i ne spominje vise u srbiji jer tamo jeremic vec imao uspeha!sledeca stanica je UN.posle dolaze nesvrstane zemlje i tako dalje..do sledece godine.

ljuba

pre 13 godina

Ja ocekujem od nase vlade :da vrate Kosovo u sastav Srbije,uvedu nas u EU,obezbede nam standard americkog srednjeg sloja,postanemo nuklearna sila i zapocnemo svemirski program.

e-krem

pre 13 godina

"Čak i ako naša rezolucija ne prođe na GS UN to ne bi bio apsolutno nikakav hendikep u nastavku diplomatske borbe za KiM“,

I ima pravo uvazeni profesor,za Srbiju i Rusiju moral ne postoji kao kategorija jer i ako budu izgubili na GS njih nece biti sramota da stvar prebace i na SB jer ce vise vredeti Ruska dva prsta protiv nego predhodnih stotinak na GS.

Beqa

pre 13 godina

Ide se toliko daleko da polako i meni kao Albanca zao mi za Srbiju. I sada u Srbiju se umire od gladi a kamoli kad se izoluje od celog sveta. Inat i razum ne idu zajedno.

Dositej

pre 13 godina

Ponekada se pitam da li svesno lažu ili ne znaju neke osnovne stvari. Pravo veta u SB se sastoji u mogućnosti da se nešto odbaci, a ne usvoju. Dakle, članica SB sa pravom veta može da presudi da se nešto ne usvoji, a ne da se prihvati. Prema tome, ako Srbija podnese rezoluciju ona se ne može usvojiti pravom veta, ali se lako može odbiti pravom veta. Dakle, ako samo jedna članica SB sa pravom veta bude protiv rezolucije ...
Čak i ako sve ovo ne znamo, i ako je situacija u SB zaista takva da Srbija može da nametne preko Rusije ili šta ja znam već koga svoju rezoluciju ostaje pitanje - zašto su se do sada zamajavali sa GS i MSP? Ja mislim da imam odgovor, a da ga većina od nas zna ...

ja nebi,hvala!

pre 13 godina

Nisu ni bas albanci najpametniji, sa natalitetom koji imaju, mogli su da imaju drzavu do Dunava, da su ostali u zajednici! Ameri ih pozurili a i mi! Mozda jos i ispadne dobro!? "Karcinom" se sam od sebe otcepio, dok nije preuzeo ceo organizam! A mi bi ga nazad?

Ultravoice

pre 13 godina

Nista nije izgubljeno, defetisti. Samo svoje pozadine gledate, i to ne mnogo daleko od istih. Kako se ponasate i rezonujete, takva ce vam i sudbina biti. S tim sto nikad nije kasno da postanete odgovorniji prema sebi i svojoj zajednici, i sto pre to vecincki postignemo, to ce nam svima biti bolje. To znaci da bi trebalo da psotavimo realne prioritete. Kosmet, teritorijalni integritet, i kontrolisanje svoje sudbine na prvom mestu, a EU, i kog god nas hoce na nekom drugom, trecem, ili petom. Ali to ne mozemo sa ovom vladom koja nas zapravo laze o nekakvoj borbi, dok kako vreme prolazi sve cini na stetu pa posle govori kako je situacija losa da losija ne moze biti. Treba nam neko ko ce biti pragmatican na nacin koji moze da izvuce korist za nas, a ne za suprotnu stranu.

D

pre 13 godina

Obe strane imaju uporiste u UN-u, sto znaci da nema resenja, nema stabilizacije i ostaje zamrznuti konflikt. Srbija treba da nastavi da insistira na svojim zahtevima jer ne postoji ni jedan razlog zasto bi samo albanski nacionalisti iz "drzave kosova" dobili sve na poklon dok bi Srbija trebala sve to da prihvati i jos i da pripomogne albanskim nacionalistima a za uzvrat da dobije jedno bezvredno obecanje o clanstvu u EU za 20 godina. Jedino resenje je kompromis i vreme je i da Amerikanci kao glavni sponzori albanskog nacional-separatizma odustanu od svoje jednostarne politike i nametanja resenja koje odgovara samo albanskim nacionalistima - naravno ako se zeli mir i stabilnost a ne neki novi sukob u buducnosti. Nejasno je sta Amerikanci dobijaju time sto uporno nastavljaju sa nametanjem svog resenja iako znaju da nametnuto i nasilno resenje za Kosovo koje sada forsiraju nece NIKADA biti prihvaceno u Srbiji, da time stvaraju frustraciju, bes i nezadovoljstvo i da se svo to nezadovoljstvo nece pretvoriti u entuzijazam za EU ilI NATO. Mozda Amerikanci pokusavaju da dokazu kako su svetska sila broj 1 i kako mogu da nametnu svoj stav svima, medjutim time samo teraju Rusiju i Kinu da im se suprostave i u toj borbi slonova, strada samo trava, tj mi i Albanci sa Kosova.

supervisor

pre 13 godina

Zanimljivi su mi Jeremic i kompanija sa ovim stavovima o ocekivanoj podrsci Rusije i Kine. Setim se da su pre samo dve godine, ismejavali tu istu Rusiju i Kinu, govorili kako Srbija nema blizeg od EU i USA, kako oni postuju Rusiju i Kinu ali da Srbija nema dodirnih tacaka sa njima i da treba da se okrene saradnji sa komsijama EU i mocnoj USA. Secam se i najzescih kritika protiv politika Milosevica i Kostunice koji su bili okrenuti ka Rusiji uz najgore omalovazavanje iste te Rusije. I sta je sad? Sad oni ocekuju sigurnu podrsku Rusije i Kine a ovamo im ne smeta da pricaju o NATO paktu i EU?? Sto neko rece u kakvom ovi paralelnom univerzumu zive, ali ne po pitanju shvatanja "realnosti" vec po pitanju ovakvih ocekivanja? Ne verujem bas da je Rusija zaboravila pljuvanja po njoj od strane sadasnje vlasti, i mislim da ce nam se to obiti o glavu. Naravno, zbog ovakvih.

deutschwaffle

pre 13 godina

Cujte ljudi, Kosovo NIJE nezavisno! Kako? Zasto? Zato sto je nijedno medjunarodno ili medjuplanetarno pravo ne stiti ako bi se sutra vanzemaljci spustili i najurili NATO sa Kosova. Niti bi ga oni mogli proglasiti nezavisno svojom okupacijom jer kao sto Amerika nije u Evropi oni nisu na zemlji. Osim ako ga ne bi odvojili kao plutajuce ostrvo u okeanu ili vasioni, Kosovo je pripojeno Srbiji. NATO I svoje marionete mogu da vladaju Kosovom 500 godina ali to je maksimum sto mogu da dobiju zbog Ruskog veta. Mastovitu drzavu. Zato neka se prave nezavisni, ko ih sisa. Rez 1244 ce da vazi 1000 godina. Stvarno prosto ko pasulj.

ja doso do kosti!

pre 13 godina

Dakle nas je cilj da napravimo pat poziciju! U toj poziciji niko ne dobiva. 3 na njihovu stranu, 2 na nasu i tako doveka!I tako cemo "pokazat"zapadu pravdu!
Ovo vise nije slucaj za politicke analiticare, vec za psihijatriju!
Dosta vise, gladan sam! Sada od kremenadla rezem fino parce za decu, a pricam im da je meni oko kosti najlepse! A kako je krenulo, nece bit ni kosti! Trazi cu mesara da mi treba za cuku, a on zna da ga nemam!

Aleksandar

pre 13 godina

Vucko mora da je na fakultetu cuo onu Ajnstajnovu posalicu: "Ako cinjenice ne odgovaraju teoriji, promenite cinjenice" pa istu shvatio preozbiljno... Silno bi me zabavljala ova predstava da nije rec o mojoj zemlji i mojim parama kojima Vucko hoce da menja zakone fizike...

pogled sa strane

pre 13 godina

"Strategija Beograda je da ostane dosledan u svojoj politici jer se procenjuje da će jedino tako, i u slučaju poraza u GS UN, sprečiti dalja priznavanja i sačuvati sigurnu podršku Moskve i Pekinga u SB UN" kaze i ostade ziv profesor međunarodne politike Predrag Simić.
Samo da navedem neke cinjenice:
1. Jeremic ovu stvar gura ne iz diplomatskih i drzavnih vec egoisticnih osobnih razloga i iz ocaja jer nitko sa Zapada vise ne zeli cuti za njega a kamoli voditi bilo kakve pregovore s njim.
2. Insistirati na konfrontaciji sa stranama koje ti zivot znace je blesava i neodgorna politika. Do danas, jedino sa tih strana je Srbija dobivala potrebnu pomoc ili kredite.
3. Ako ce SB UN spreciti buduca priznanja, molio bi "profesora" da objasni kako to da do sada taj isti SB UN nije sprecio skoro 70 zemalja da to ucine? Stvarno je taj Simic veliki kapacitet. Izgleda da je i on jedan u timu "briljantnih" savetnika desperatnog Jeremica.

realnost

pre 13 godina

Mi stalno zaboravljamo da smo porazeni 1999. godine i potpisali kapitulaciju! Potpuno isto kao i Madjarska 80 godina pre toga i kao sto je Madjarska tada ostala bez Vojvodine, tako smo mi sada ostali bez Kosova.
To je surova realnost, a sve ostalo je bioskopska predstava za zavaravanje/zaludjivanje sirokih narodnih masa.

Bojan

pre 13 godina

Stojanovic je u pravu kada kaze da je mesto odlucivanja Savet bezbednosti, samo sto su nasi od pocetka trebali tamo da lobiraju a ne u skupstini UN. Prakticno, kada bi izgubili podrsku u SB, prica o Kosovu bi bila zavrsena

Dragan

pre 13 godina

Mene kao gradjanina interesuje samo rezultat: dakle, da odbranimo integritet SRBIJE. Pa to je bilo predizborno obecanje sadasnje vlasti. Na gradjanima je da ocene da li je rezult izvesan ili ne, jer ta borba moze da potraje mnogo dugo.

Nix

pre 13 godina

Znači, mi aktivno idemo na to da se sukobljavamo sa EU i USA? Pa, imaju i oni pravo veta. A ne znam kakva nam velika pomoć, materijalna ili duhovna, može stići iz Rusije ili Kine.

Ovo je totalno ludilo. Ovi su pomračili umom. Rešili su da skrenu auto u provaliju.

zex

pre 13 godina

U kakvom paralelnom univerzumi ovi nasi zive???
I ludom je jasno da smo kosovo davno izgubili i cak da ga dobijemo nazad ne bi mogli da kontrolisemo narod tamo kojeg cine 95% albanci!

amstel

pre 13 godina

Pa i Albanci imaju uporište u Savetu bezbednosti, štaviše oni tamo imaju tri saveznika spremna da ulože veto na bilo koju odluku koja bi išla na štetu Kosova. Ako je Savet bezbednosti ”sigurna luka” za Srbiju, zašto onda Srbija ne pokuša da progura neku rezoluciju koja će nedvosmisleno ići u korist Srbije?

Josip Vasilj

pre 13 godina

Poraz pred UN za srpske političare bio bi samo još jedna izgubljena diplomatska bitka, ali ne i rat, jer rat je izgubljen davno prije ovog zasjedanja GS UN.

mile

pre 13 godina

Uzaludno je truditi se da formalno zadrzis teritoriju koja je fakticki odsecena od nase zemlje. Hocete da reintegrisete protektorat? Nazalost, to je 1999 izgubljena bitka...

Nix

pre 13 godina

Znači, mi aktivno idemo na to da se sukobljavamo sa EU i USA? Pa, imaju i oni pravo veta. A ne znam kakva nam velika pomoć, materijalna ili duhovna, može stići iz Rusije ili Kine.

Ovo je totalno ludilo. Ovi su pomračili umom. Rešili su da skrenu auto u provaliju.

amstel

pre 13 godina

Pa i Albanci imaju uporište u Savetu bezbednosti, štaviše oni tamo imaju tri saveznika spremna da ulože veto na bilo koju odluku koja bi išla na štetu Kosova. Ako je Savet bezbednosti ”sigurna luka” za Srbiju, zašto onda Srbija ne pokuša da progura neku rezoluciju koja će nedvosmisleno ići u korist Srbije?

Josip Vasilj

pre 13 godina

Poraz pred UN za srpske političare bio bi samo još jedna izgubljena diplomatska bitka, ali ne i rat, jer rat je izgubljen davno prije ovog zasjedanja GS UN.

zex

pre 13 godina

U kakvom paralelnom univerzumi ovi nasi zive???
I ludom je jasno da smo kosovo davno izgubili i cak da ga dobijemo nazad ne bi mogli da kontrolisemo narod tamo kojeg cine 95% albanci!

mile

pre 13 godina

Uzaludno je truditi se da formalno zadrzis teritoriju koja je fakticki odsecena od nase zemlje. Hocete da reintegrisete protektorat? Nazalost, to je 1999 izgubljena bitka...

Beqa

pre 13 godina

Ide se toliko daleko da polako i meni kao Albanca zao mi za Srbiju. I sada u Srbiju se umire od gladi a kamoli kad se izoluje od celog sveta. Inat i razum ne idu zajedno.

realnost

pre 13 godina

Mi stalno zaboravljamo da smo porazeni 1999. godine i potpisali kapitulaciju! Potpuno isto kao i Madjarska 80 godina pre toga i kao sto je Madjarska tada ostala bez Vojvodine, tako smo mi sada ostali bez Kosova.
To je surova realnost, a sve ostalo je bioskopska predstava za zavaravanje/zaludjivanje sirokih narodnih masa.

Jošua

pre 13 godina

Kakve bi uopšte koristi imala Srbija da se Kosovo sutra vrati u srpski pravni poredak?

- Srbi bi s 83 procenta stanovništva pali na 60 procenata s tendencijom povećanja albanskog stanovništva, a smanjivanja srpskog, možda bi područje jugozapadno od Niša uskoro postalo albansko

- pošto je Kosovo siromašnije od ostatka Srbije, srpske bi vlade imale stalnu obavezu da to područje ekonomski pomažu, što bi za mnogo bogatije države bio prevelik uteg oko vrata a kamoli za Srbiju

- Kosovo bi bio stalni izvor političke napetosti i bezbednosni problem

- Vlasti u Beogradu ne bi Albancima nikad dali vlasti koliko im prema njihovom učešću u stanovništvu pripada, a Albanci ne bi prihvatili čak ni proporcionalni udio u vlasti

- Realno, Beograd ne bi imao vlast na Kosovu jer bi Albanci opet formirali paralelne institucije kao što su to već napravili pod Miloševićem

ljuba

pre 13 godina

Ja ocekujem od nase vlade :da vrate Kosovo u sastav Srbije,uvedu nas u EU,obezbede nam standard americkog srednjeg sloja,postanemo nuklearna sila i zapocnemo svemirski program.

Dositej

pre 13 godina

Ponekada se pitam da li svesno lažu ili ne znaju neke osnovne stvari. Pravo veta u SB se sastoji u mogućnosti da se nešto odbaci, a ne usvoju. Dakle, članica SB sa pravom veta može da presudi da se nešto ne usvoji, a ne da se prihvati. Prema tome, ako Srbija podnese rezoluciju ona se ne može usvojiti pravom veta, ali se lako može odbiti pravom veta. Dakle, ako samo jedna članica SB sa pravom veta bude protiv rezolucije ...
Čak i ako sve ovo ne znamo, i ako je situacija u SB zaista takva da Srbija može da nametne preko Rusije ili šta ja znam već koga svoju rezoluciju ostaje pitanje - zašto su se do sada zamajavali sa GS i MSP? Ja mislim da imam odgovor, a da ga većina od nas zna ...

ja doso do kosti!

pre 13 godina

Dakle nas je cilj da napravimo pat poziciju! U toj poziciji niko ne dobiva. 3 na njihovu stranu, 2 na nasu i tako doveka!I tako cemo "pokazat"zapadu pravdu!
Ovo vise nije slucaj za politicke analiticare, vec za psihijatriju!
Dosta vise, gladan sam! Sada od kremenadla rezem fino parce za decu, a pricam im da je meni oko kosti najlepse! A kako je krenulo, nece bit ni kosti! Trazi cu mesara da mi treba za cuku, a on zna da ga nemam!

e-krem

pre 13 godina

"Čak i ako naša rezolucija ne prođe na GS UN to ne bi bio apsolutno nikakav hendikep u nastavku diplomatske borbe za KiM“,

I ima pravo uvazeni profesor,za Srbiju i Rusiju moral ne postoji kao kategorija jer i ako budu izgubili na GS njih nece biti sramota da stvar prebace i na SB jer ce vise vredeti Ruska dva prsta protiv nego predhodnih stotinak na GS.

ja nebi,hvala!

pre 13 godina

Nisu ni bas albanci najpametniji, sa natalitetom koji imaju, mogli su da imaju drzavu do Dunava, da su ostali u zajednici! Ameri ih pozurili a i mi! Mozda jos i ispadne dobro!? "Karcinom" se sam od sebe otcepio, dok nije preuzeo ceo organizam! A mi bi ga nazad?

pogled sa strane

pre 13 godina

"Strategija Beograda je da ostane dosledan u svojoj politici jer se procenjuje da će jedino tako, i u slučaju poraza u GS UN, sprečiti dalja priznavanja i sačuvati sigurnu podršku Moskve i Pekinga u SB UN" kaze i ostade ziv profesor međunarodne politike Predrag Simić.
Samo da navedem neke cinjenice:
1. Jeremic ovu stvar gura ne iz diplomatskih i drzavnih vec egoisticnih osobnih razloga i iz ocaja jer nitko sa Zapada vise ne zeli cuti za njega a kamoli voditi bilo kakve pregovore s njim.
2. Insistirati na konfrontaciji sa stranama koje ti zivot znace je blesava i neodgorna politika. Do danas, jedino sa tih strana je Srbija dobivala potrebnu pomoc ili kredite.
3. Ako ce SB UN spreciti buduca priznanja, molio bi "profesora" da objasni kako to da do sada taj isti SB UN nije sprecio skoro 70 zemalja da to ucine? Stvarno je taj Simic veliki kapacitet. Izgleda da je i on jedan u timu "briljantnih" savetnika desperatnog Jeremica.

Dragan

pre 13 godina

Mene kao gradjanina interesuje samo rezultat: dakle, da odbranimo integritet SRBIJE. Pa to je bilo predizborno obecanje sadasnje vlasti. Na gradjanima je da ocene da li je rezult izvesan ili ne, jer ta borba moze da potraje mnogo dugo.

Aleksandar

pre 13 godina

Vucko mora da je na fakultetu cuo onu Ajnstajnovu posalicu: "Ako cinjenice ne odgovaraju teoriji, promenite cinjenice" pa istu shvatio preozbiljno... Silno bi me zabavljala ova predstava da nije rec o mojoj zemlji i mojim parama kojima Vucko hoce da menja zakone fizike...

brax

pre 13 godina

a MSP niko i ne spominje vise u srbiji jer tamo jeremic vec imao uspeha!sledeca stanica je UN.posle dolaze nesvrstane zemlje i tako dalje..do sledece godine.

D

pre 13 godina

Obe strane imaju uporiste u UN-u, sto znaci da nema resenja, nema stabilizacije i ostaje zamrznuti konflikt. Srbija treba da nastavi da insistira na svojim zahtevima jer ne postoji ni jedan razlog zasto bi samo albanski nacionalisti iz "drzave kosova" dobili sve na poklon dok bi Srbija trebala sve to da prihvati i jos i da pripomogne albanskim nacionalistima a za uzvrat da dobije jedno bezvredno obecanje o clanstvu u EU za 20 godina. Jedino resenje je kompromis i vreme je i da Amerikanci kao glavni sponzori albanskog nacional-separatizma odustanu od svoje jednostarne politike i nametanja resenja koje odgovara samo albanskim nacionalistima - naravno ako se zeli mir i stabilnost a ne neki novi sukob u buducnosti. Nejasno je sta Amerikanci dobijaju time sto uporno nastavljaju sa nametanjem svog resenja iako znaju da nametnuto i nasilno resenje za Kosovo koje sada forsiraju nece NIKADA biti prihvaceno u Srbiji, da time stvaraju frustraciju, bes i nezadovoljstvo i da se svo to nezadovoljstvo nece pretvoriti u entuzijazam za EU ilI NATO. Mozda Amerikanci pokusavaju da dokazu kako su svetska sila broj 1 i kako mogu da nametnu svoj stav svima, medjutim time samo teraju Rusiju i Kinu da im se suprostave i u toj borbi slonova, strada samo trava, tj mi i Albanci sa Kosova.

Ultravoice

pre 13 godina

Nista nije izgubljeno, defetisti. Samo svoje pozadine gledate, i to ne mnogo daleko od istih. Kako se ponasate i rezonujete, takva ce vam i sudbina biti. S tim sto nikad nije kasno da postanete odgovorniji prema sebi i svojoj zajednici, i sto pre to vecincki postignemo, to ce nam svima biti bolje. To znaci da bi trebalo da psotavimo realne prioritete. Kosmet, teritorijalni integritet, i kontrolisanje svoje sudbine na prvom mestu, a EU, i kog god nas hoce na nekom drugom, trecem, ili petom. Ali to ne mozemo sa ovom vladom koja nas zapravo laze o nekakvoj borbi, dok kako vreme prolazi sve cini na stetu pa posle govori kako je situacija losa da losija ne moze biti. Treba nam neko ko ce biti pragmatican na nacin koji moze da izvuce korist za nas, a ne za suprotnu stranu.

supervisor

pre 13 godina

Zanimljivi su mi Jeremic i kompanija sa ovim stavovima o ocekivanoj podrsci Rusije i Kine. Setim se da su pre samo dve godine, ismejavali tu istu Rusiju i Kinu, govorili kako Srbija nema blizeg od EU i USA, kako oni postuju Rusiju i Kinu ali da Srbija nema dodirnih tacaka sa njima i da treba da se okrene saradnji sa komsijama EU i mocnoj USA. Secam se i najzescih kritika protiv politika Milosevica i Kostunice koji su bili okrenuti ka Rusiji uz najgore omalovazavanje iste te Rusije. I sta je sad? Sad oni ocekuju sigurnu podrsku Rusije i Kine a ovamo im ne smeta da pricaju o NATO paktu i EU?? Sto neko rece u kakvom ovi paralelnom univerzumu zive, ali ne po pitanju shvatanja "realnosti" vec po pitanju ovakvih ocekivanja? Ne verujem bas da je Rusija zaboravila pljuvanja po njoj od strane sadasnje vlasti, i mislim da ce nam se to obiti o glavu. Naravno, zbog ovakvih.

deutschwaffle

pre 13 godina

Cujte ljudi, Kosovo NIJE nezavisno! Kako? Zasto? Zato sto je nijedno medjunarodno ili medjuplanetarno pravo ne stiti ako bi se sutra vanzemaljci spustili i najurili NATO sa Kosova. Niti bi ga oni mogli proglasiti nezavisno svojom okupacijom jer kao sto Amerika nije u Evropi oni nisu na zemlji. Osim ako ga ne bi odvojili kao plutajuce ostrvo u okeanu ili vasioni, Kosovo je pripojeno Srbiji. NATO I svoje marionete mogu da vladaju Kosovom 500 godina ali to je maksimum sto mogu da dobiju zbog Ruskog veta. Mastovitu drzavu. Zato neka se prave nezavisni, ko ih sisa. Rez 1244 ce da vazi 1000 godina. Stvarno prosto ko pasulj.

Dragan

pre 13 godina

Izgleda da je narod kod nas malo previse opterecen prostom egzistencijom pa ne uvidja neke stvari.

Kosovski scenario ce se svesti na Kipar.

Srbija jedino sto sada moze da postigne je zamrznuti konflikt. Pitanje ce ostati otvoreno jos mnogo godina. Za to vreme Srbija se pravi da hoce fino resenje i potencira dijalog i to niko ne moze da odbije ako nista drugo zbog laznog morala koji postoji u svetskoj diplomatiji. Za to vreme Srbiju pritiskaju i uslovljavaju ali ni u jednom trenutku nemojte misliti da je za EU bitnije Kosovo od Srbije. Ako nista drugo vise ljudi, vece trziste vise prirodnih resursa. I ta prica ce se nastaviti sledecih 20 godina. Za to vreme EU ce ulagati i u Srbiju i u Kosovo. Usput igracemo se diplomatije. Posle 20 godina Kosovo ce biti razvijenije kao i Srbija. Svest ce se promeniti, natalitet na Kosovu ce se smanjiti kao u svakoj civilizovanoj drzavi a sa povecanjem zivotnih standarda u Srbiji povecati.

Posle tog vremena stari konflikti ce se zaboraviti, Srbija ce verovatno uci u EU pre Kosova zbog cisto ekonomskih razloga, verovatno ce biti isti scenario kao sa turskim delom Kipra. Posle nekog vremena ce se i to resiti nekom konfederacijom, visokom autonomijom, kantonom ili sta vec bude aktuelno.

Samo gledajte Kipar, za 10 godina i turski deo kipra ce se vratiti i uci u EU.

Zato prestanite da se nervirate. Kosovo ima vrlo malo veze sa ekonomskom situacijom u Srbiji. A borba oko Kosova oduzima minimalno resursa. Drzava se svakoga dana bavi mnogim drugim poslovima a Kosovsku politiku vodi mali deo vlade, kao sto ministarstvo ekonomije isto tako vodi par ljudi. Svakoradi svoj posao manje ili vise dobro. Gradjani ove zemlje treba da forsiraju vlast da bolje obavlja svoj posao prvenstveno u sferama ekonomskog razvoja. Zaboravite kosovo, sto mu vise paznje posvecujemo vise politicarima izgovora za dnevno politicka prepucavanja.

xektop

pre 13 godina

Onaj ko ne smatra Srbiju svojom domovinom moze slobodno da se preseli tamo gde misli da mu je domovina. Ako albanska nacionalna manjina ne smatra Srbiju svojom domovinom, moze slobodno da se preseli u maticnu Albaniju i tamo moze da nastavi da se igra drzave. Ni ja ne smatram Albaniju svojom domovinom pa tako ni ne planiram tamo da zivim. Uostalom, postoje primeri iz Hrvatske ali i iz BiH gde se vidi kako se resavaju problemi sa onima koji ne smatraju svojom domovinom drzavu na cijoj teritoriji zive. Srbi u Hrvatskoj su videli sta se desava ako mislis da pravis etnicke paradrzavice, Srbi u BiH polako gube sve atribute drzavnosti i utapaju se u BiH i vreme je i da Albanci, koji nisu neki specijalni slucaj pocnu da prihvataju za domovinu drzavu na cijoj teritoriji zive. Nije Srbija kriva sto je albanska nacionalna manjina sa dva veka kasnjenja upala u nacionalisticku fazu pa misli da je jedino resenje za sve pravljenje etnickih paradrzavica niti je Srbija duzna da albanskoj nacionalnoj manjini obezbedjuje ili poklanja zemlju za njihovo" igramo se drzave".

m/m

pre 13 godina

Mnogi ovde pricaju kao da je slucaj Kosova resen, pricaju kao da je u pitanju nezavisna drzava i da samo jos Jeremic tamo nesto pokusava. Medjutim, niti je ta albanska "drzava" nezavisna, suverena ili priznata jer da jeste vec bi bila clan UN-a i niko tu nista ne bi mogao, niti je Jeremic samo taj koji ne priznaje tu albansku paradrzavu. Vecina gradjana Srbije ne prihvata tu albansku tvorevinu a to ne cini ni 70% drzava ove planete. Po povrsini i po broju stanovnika, ogromna vecina stanovnika ove planete ne priznaje tu albansku paradrzavu niti njihove drzave misle da je legalizuju. Pa ako smo demokrate onda valjda znaci nesto sta vecina misli ili je mozda misljenje Amerikanaca i albanskih nacionalista najvrednije i najbitnije i svi ima da im se prilagodjavamo? Pa nece biti, Uostalom ko su ti Amerikanci da odlucuju o delu moje zemlje? Cime su Amerikanci zaduzilI Srbiju? Niti je Amerika medju prvima po izvozu iz Srbije, niti je medju prvima po ulaganjima, niti nam nesto pomazu u bilo cemu. Amerika je bila sponzor etnickog ciscenja Srba i u Hravtskoj i na Kosovu, naoruzavala je albanske teroriste, na Srbiju je bacila bombe vredne stotine milijardi, i danas ljudi u Srbiji obolevaju od raka zbog tih bombi, preko svojih satelita blokira ulazak Srbije u EU... Da li su Amerikanci resili bilo koji problem kojeg su se latili pa da priznamo kako su relevantni i kredibilni? Nisu u stanju da rese Irak, Avganistan, Izrael i Palestince, izazvali su ekonomsku krizu... ali su samo u vezi Kosova bezgresni i u pravu?

krasniqi

pre 13 godina

Dirljivo je kako su "kosovari" zabrinuti za zivotni standard u Srbiji ali bi ipak trebalo da brinu o svom standardu i o svom zivotu jer ako nisu znali ali stanovnici Kosova su ubedljivo najsiromasniji u Evropi, imaju ubedljivo najvecu nezaposlenost, najveci kriminal i korupciju, imaju najmanje ulaganja u privredu, ne izvoze skoro nista, institucije su im nesposobne te tako uz Albaniju jedino stanovnici "drzave kosova" nisu ispunili standarde za stavljanje na belu sengen listu... i sve to dok im premijeri postaju milioneri, dok se trose milioni na lobiranje i na skupljanje priznanja ili na finansiranje stavljanja severa pod kontrolu. O tome bi "kosovari" trebalo da razmisljaju a ne o tome da li su Srbi gladni ili nisu zato sto Jeremic putuje okolo. Srbija treba da se bori za svoje interese i ako Albanci nisu znali ali interesi Srbije nisu identicni interesima albanskih nacionalista te tako ne dolazi u obzir ni priznavanje te njihove samozvane "drzave", niti odustajanje od svoje teritorije, svojih ljudi, njihove imovine, milijardi koje su ulozene na Kosovu, rudnog bogatstva i na kraju i svog dostojanstva.

Ilirko

pre 13 godina

Narod u Srbiji nije glup pa tako ni Jeremic niti bilo ko moze da ga laze i prevari. Vecina gradjana Srbije ne smatra tu albansku tvorevinu bilo kakvom drzavom niti smatra da toj albanskoj tvorevini treba dati legitimitet. Vecina gradjana Srbiej ne misli da su albanski nacionalisti nakon zlocina nad kosovskim Srbima i nakon svega ucinjenog na Kosovu zasluzili bilo kakvu drzavu na Kosovu. Da je ta albanska tvorevina zaista "drzava" onda bi vec davno bila clanica UN-a, SE-a, UEFA-e i cega sve ne i zastava te "drzave " bi se vijorila ispred zgrade UN-a i nista tu ni Srbija ni Jeremic ne bi mogli da urade. Medjutim, svima je jasno da ta albanska tvorevina nije nikakva "drzava" i da Amerikanci uprkos utiacuju i ucenama ne uspevaju da legalizuju tu tvorevinu na Kosovu. Ako neko laze i vara narod, onda su to albanski politicari koji svojim "gradjanima" pricaju bajke o suverenitetu i nezavisnosti, o prijemu u UN i sta sve ne dok je istina da je ta tvorevina na Kosovu jedan izdrzavani i nesposobni protektorat koji ne priznaje 70% ove planete i koji ce ostati ovo sto je i sada jos jako dugo ako u medjuvremenu ne dodje do kompromisa sa Srbijom.

prodak komp i kupi krmenadlu

pre 13 godina

Ovim gladnima predlazem da prodaju komjuter i otkazu internet i eto toplog obroka na stolu, takodjer im predlazem da umesto sto komentarisu na b92, jos dok imaju kompjuter i internet potraze neki sajt za zaposljvanje i nadju sebi posao. Vec je smesno ovo trazenje krivca za svoj nerealizovani zivot u Jeremicu. Svaka drzava se bori za svoje interese i trosi mnogo vise para od Srbije (da li se neko mozda brine sto Albanci trose milione na tu svoju "drzavu" iako su najsiromasnije drustvo u Evropi i imaju najveci postotak siromasnih i nezaposlenih u Evropi?) ali izgleda da Srbija treba da je "posebni slucaj" i u vezi Kosova i treba da pristane na sve jer lokalni malodusnici misle da ce u tom slucaju imati celodnevni rad creva. Uostalom, eto one Albanije, prva je priznala "drzavu kosova" pa ipak nije postala ni bogatija a ni na belu sengen listu nije dospela a i sama "drzava kosova" uprkos samopriznanju ostala je prva u nezaposlenosti, kriminalu, korupciji, ima nesposobne institucije, kriminalce na vlasti... pa tako ni Srbija nece procvetati ako prizna tu albansku naci-kriminalnu tvorevinu.

Bojan

pre 13 godina

Stojanovic je u pravu kada kaze da je mesto odlucivanja Savet bezbednosti, samo sto su nasi od pocetka trebali tamo da lobiraju a ne u skupstini UN. Prakticno, kada bi izgubili podrsku u SB, prica o Kosovu bi bila zavrsena

Mile

pre 13 godina

Nekima je izgleda svejedno šta se dešava sa delom Srbije sve dok ne diraju Banovo Brdo i Knez Mihajlovu.

A i onda bi "zapalili".

bg

pre 13 godina

onaj ko bi terao nasu bracu albance iz njihovih kuca slobodno moze da se kupi iz srbije. takvi nam ovde ne trebaju. rasisti i nacionalisti na obe strane su nam zajednicki neprijatelji. i bas me briga za status i kosova i srbije i amerike i rusije. na ovoj muci samo vlastodrsci i mafijasi profitiraju a posten i radan svet gubi, na obe strane podjednako.

deutschwaffle

pre 13 godina

Cujte ljudi, Kosovo NIJE nezavisno! Kako? Zasto? Zato sto je nijedno medjunarodno ili medjuplanetarno pravo ne stiti ako bi se sutra vanzemaljci spustili i najurili NATO sa Kosova. Niti bi ga oni mogli proglasiti nezavisno svojom okupacijom jer kao sto Amerika nije u Evropi oni nisu na zemlji. Osim ako ga ne bi odvojili kao plutajuce ostrvo u okeanu ili vasioni, Kosovo je pripojeno Srbiji. NATO I svoje marionete mogu da vladaju Kosovom 500 godina ali to je maksimum sto mogu da dobiju zbog Ruskog veta. Mastovitu drzavu. Zato neka se prave nezavisni, ko ih sisa. Rez 1244 ce da vazi 1000 godina. Stvarno prosto ko pasulj.

Dragan

pre 13 godina

Mene kao gradjanina interesuje samo rezultat: dakle, da odbranimo integritet SRBIJE. Pa to je bilo predizborno obecanje sadasnje vlasti. Na gradjanima je da ocene da li je rezult izvesan ili ne, jer ta borba moze da potraje mnogo dugo.

D

pre 13 godina

Obe strane imaju uporiste u UN-u, sto znaci da nema resenja, nema stabilizacije i ostaje zamrznuti konflikt. Srbija treba da nastavi da insistira na svojim zahtevima jer ne postoji ni jedan razlog zasto bi samo albanski nacionalisti iz "drzave kosova" dobili sve na poklon dok bi Srbija trebala sve to da prihvati i jos i da pripomogne albanskim nacionalistima a za uzvrat da dobije jedno bezvredno obecanje o clanstvu u EU za 20 godina. Jedino resenje je kompromis i vreme je i da Amerikanci kao glavni sponzori albanskog nacional-separatizma odustanu od svoje jednostarne politike i nametanja resenja koje odgovara samo albanskim nacionalistima - naravno ako se zeli mir i stabilnost a ne neki novi sukob u buducnosti. Nejasno je sta Amerikanci dobijaju time sto uporno nastavljaju sa nametanjem svog resenja iako znaju da nametnuto i nasilno resenje za Kosovo koje sada forsiraju nece NIKADA biti prihvaceno u Srbiji, da time stvaraju frustraciju, bes i nezadovoljstvo i da se svo to nezadovoljstvo nece pretvoriti u entuzijazam za EU ilI NATO. Mozda Amerikanci pokusavaju da dokazu kako su svetska sila broj 1 i kako mogu da nametnu svoj stav svima, medjutim time samo teraju Rusiju i Kinu da im se suprostave i u toj borbi slonova, strada samo trava, tj mi i Albanci sa Kosova.

Ultravoice

pre 13 godina

Nista nije izgubljeno, defetisti. Samo svoje pozadine gledate, i to ne mnogo daleko od istih. Kako se ponasate i rezonujete, takva ce vam i sudbina biti. S tim sto nikad nije kasno da postanete odgovorniji prema sebi i svojoj zajednici, i sto pre to vecincki postignemo, to ce nam svima biti bolje. To znaci da bi trebalo da psotavimo realne prioritete. Kosmet, teritorijalni integritet, i kontrolisanje svoje sudbine na prvom mestu, a EU, i kog god nas hoce na nekom drugom, trecem, ili petom. Ali to ne mozemo sa ovom vladom koja nas zapravo laze o nekakvoj borbi, dok kako vreme prolazi sve cini na stetu pa posle govori kako je situacija losa da losija ne moze biti. Treba nam neko ko ce biti pragmatican na nacin koji moze da izvuce korist za nas, a ne za suprotnu stranu.

xektop

pre 13 godina

Onaj ko ne smatra Srbiju svojom domovinom moze slobodno da se preseli tamo gde misli da mu je domovina. Ako albanska nacionalna manjina ne smatra Srbiju svojom domovinom, moze slobodno da se preseli u maticnu Albaniju i tamo moze da nastavi da se igra drzave. Ni ja ne smatram Albaniju svojom domovinom pa tako ni ne planiram tamo da zivim. Uostalom, postoje primeri iz Hrvatske ali i iz BiH gde se vidi kako se resavaju problemi sa onima koji ne smatraju svojom domovinom drzavu na cijoj teritoriji zive. Srbi u Hrvatskoj su videli sta se desava ako mislis da pravis etnicke paradrzavice, Srbi u BiH polako gube sve atribute drzavnosti i utapaju se u BiH i vreme je i da Albanci, koji nisu neki specijalni slucaj pocnu da prihvataju za domovinu drzavu na cijoj teritoriji zive. Nije Srbija kriva sto je albanska nacionalna manjina sa dva veka kasnjenja upala u nacionalisticku fazu pa misli da je jedino resenje za sve pravljenje etnickih paradrzavica niti je Srbija duzna da albanskoj nacionalnoj manjini obezbedjuje ili poklanja zemlju za njihovo" igramo se drzave".

m/m

pre 13 godina

Mnogi ovde pricaju kao da je slucaj Kosova resen, pricaju kao da je u pitanju nezavisna drzava i da samo jos Jeremic tamo nesto pokusava. Medjutim, niti je ta albanska "drzava" nezavisna, suverena ili priznata jer da jeste vec bi bila clan UN-a i niko tu nista ne bi mogao, niti je Jeremic samo taj koji ne priznaje tu albansku paradrzavu. Vecina gradjana Srbije ne prihvata tu albansku tvorevinu a to ne cini ni 70% drzava ove planete. Po povrsini i po broju stanovnika, ogromna vecina stanovnika ove planete ne priznaje tu albansku paradrzavu niti njihove drzave misle da je legalizuju. Pa ako smo demokrate onda valjda znaci nesto sta vecina misli ili je mozda misljenje Amerikanaca i albanskih nacionalista najvrednije i najbitnije i svi ima da im se prilagodjavamo? Pa nece biti, Uostalom ko su ti Amerikanci da odlucuju o delu moje zemlje? Cime su Amerikanci zaduzilI Srbiju? Niti je Amerika medju prvima po izvozu iz Srbije, niti je medju prvima po ulaganjima, niti nam nesto pomazu u bilo cemu. Amerika je bila sponzor etnickog ciscenja Srba i u Hravtskoj i na Kosovu, naoruzavala je albanske teroriste, na Srbiju je bacila bombe vredne stotine milijardi, i danas ljudi u Srbiji obolevaju od raka zbog tih bombi, preko svojih satelita blokira ulazak Srbije u EU... Da li su Amerikanci resili bilo koji problem kojeg su se latili pa da priznamo kako su relevantni i kredibilni? Nisu u stanju da rese Irak, Avganistan, Izrael i Palestince, izazvali su ekonomsku krizu... ali su samo u vezi Kosova bezgresni i u pravu?

Nix

pre 13 godina

Znači, mi aktivno idemo na to da se sukobljavamo sa EU i USA? Pa, imaju i oni pravo veta. A ne znam kakva nam velika pomoć, materijalna ili duhovna, može stići iz Rusije ili Kine.

Ovo je totalno ludilo. Ovi su pomračili umom. Rešili su da skrenu auto u provaliju.

mile

pre 13 godina

Uzaludno je truditi se da formalno zadrzis teritoriju koja je fakticki odsecena od nase zemlje. Hocete da reintegrisete protektorat? Nazalost, to je 1999 izgubljena bitka...

Ilirko

pre 13 godina

Narod u Srbiji nije glup pa tako ni Jeremic niti bilo ko moze da ga laze i prevari. Vecina gradjana Srbije ne smatra tu albansku tvorevinu bilo kakvom drzavom niti smatra da toj albanskoj tvorevini treba dati legitimitet. Vecina gradjana Srbiej ne misli da su albanski nacionalisti nakon zlocina nad kosovskim Srbima i nakon svega ucinjenog na Kosovu zasluzili bilo kakvu drzavu na Kosovu. Da je ta albanska tvorevina zaista "drzava" onda bi vec davno bila clanica UN-a, SE-a, UEFA-e i cega sve ne i zastava te "drzave " bi se vijorila ispred zgrade UN-a i nista tu ni Srbija ni Jeremic ne bi mogli da urade. Medjutim, svima je jasno da ta albanska tvorevina nije nikakva "drzava" i da Amerikanci uprkos utiacuju i ucenama ne uspevaju da legalizuju tu tvorevinu na Kosovu. Ako neko laze i vara narod, onda su to albanski politicari koji svojim "gradjanima" pricaju bajke o suverenitetu i nezavisnosti, o prijemu u UN i sta sve ne dok je istina da je ta tvorevina na Kosovu jedan izdrzavani i nesposobni protektorat koji ne priznaje 70% ove planete i koji ce ostati ovo sto je i sada jos jako dugo ako u medjuvremenu ne dodje do kompromisa sa Srbijom.

zex

pre 13 godina

U kakvom paralelnom univerzumi ovi nasi zive???
I ludom je jasno da smo kosovo davno izgubili i cak da ga dobijemo nazad ne bi mogli da kontrolisemo narod tamo kojeg cine 95% albanci!

prodak komp i kupi krmenadlu

pre 13 godina

Ovim gladnima predlazem da prodaju komjuter i otkazu internet i eto toplog obroka na stolu, takodjer im predlazem da umesto sto komentarisu na b92, jos dok imaju kompjuter i internet potraze neki sajt za zaposljvanje i nadju sebi posao. Vec je smesno ovo trazenje krivca za svoj nerealizovani zivot u Jeremicu. Svaka drzava se bori za svoje interese i trosi mnogo vise para od Srbije (da li se neko mozda brine sto Albanci trose milione na tu svoju "drzavu" iako su najsiromasnije drustvo u Evropi i imaju najveci postotak siromasnih i nezaposlenih u Evropi?) ali izgleda da Srbija treba da je "posebni slucaj" i u vezi Kosova i treba da pristane na sve jer lokalni malodusnici misle da ce u tom slucaju imati celodnevni rad creva. Uostalom, eto one Albanije, prva je priznala "drzavu kosova" pa ipak nije postala ni bogatija a ni na belu sengen listu nije dospela a i sama "drzava kosova" uprkos samopriznanju ostala je prva u nezaposlenosti, kriminalu, korupciji, ima nesposobne institucije, kriminalce na vlasti... pa tako ni Srbija nece procvetati ako prizna tu albansku naci-kriminalnu tvorevinu.

krasniqi

pre 13 godina

Dirljivo je kako su "kosovari" zabrinuti za zivotni standard u Srbiji ali bi ipak trebalo da brinu o svom standardu i o svom zivotu jer ako nisu znali ali stanovnici Kosova su ubedljivo najsiromasniji u Evropi, imaju ubedljivo najvecu nezaposlenost, najveci kriminal i korupciju, imaju najmanje ulaganja u privredu, ne izvoze skoro nista, institucije su im nesposobne te tako uz Albaniju jedino stanovnici "drzave kosova" nisu ispunili standarde za stavljanje na belu sengen listu... i sve to dok im premijeri postaju milioneri, dok se trose milioni na lobiranje i na skupljanje priznanja ili na finansiranje stavljanja severa pod kontrolu. O tome bi "kosovari" trebalo da razmisljaju a ne o tome da li su Srbi gladni ili nisu zato sto Jeremic putuje okolo. Srbija treba da se bori za svoje interese i ako Albanci nisu znali ali interesi Srbije nisu identicni interesima albanskih nacionalista te tako ne dolazi u obzir ni priznavanje te njihove samozvane "drzave", niti odustajanje od svoje teritorije, svojih ljudi, njihove imovine, milijardi koje su ulozene na Kosovu, rudnog bogatstva i na kraju i svog dostojanstva.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Poraz pred UN za srpske političare bio bi samo još jedna izgubljena diplomatska bitka, ali ne i rat, jer rat je izgubljen davno prije ovog zasjedanja GS UN.

realnost

pre 13 godina

Mi stalno zaboravljamo da smo porazeni 1999. godine i potpisali kapitulaciju! Potpuno isto kao i Madjarska 80 godina pre toga i kao sto je Madjarska tada ostala bez Vojvodine, tako smo mi sada ostali bez Kosova.
To je surova realnost, a sve ostalo je bioskopska predstava za zavaravanje/zaludjivanje sirokih narodnih masa.

ja nebi,hvala!

pre 13 godina

Nisu ni bas albanci najpametniji, sa natalitetom koji imaju, mogli su da imaju drzavu do Dunava, da su ostali u zajednici! Ameri ih pozurili a i mi! Mozda jos i ispadne dobro!? "Karcinom" se sam od sebe otcepio, dok nije preuzeo ceo organizam! A mi bi ga nazad?

Beqa

pre 13 godina

Ide se toliko daleko da polako i meni kao Albanca zao mi za Srbiju. I sada u Srbiju se umire od gladi a kamoli kad se izoluje od celog sveta. Inat i razum ne idu zajedno.

e-krem

pre 13 godina

"Čak i ako naša rezolucija ne prođe na GS UN to ne bi bio apsolutno nikakav hendikep u nastavku diplomatske borbe za KiM“,

I ima pravo uvazeni profesor,za Srbiju i Rusiju moral ne postoji kao kategorija jer i ako budu izgubili na GS njih nece biti sramota da stvar prebace i na SB jer ce vise vredeti Ruska dva prsta protiv nego predhodnih stotinak na GS.

ja doso do kosti!

pre 13 godina

Dakle nas je cilj da napravimo pat poziciju! U toj poziciji niko ne dobiva. 3 na njihovu stranu, 2 na nasu i tako doveka!I tako cemo "pokazat"zapadu pravdu!
Ovo vise nije slucaj za politicke analiticare, vec za psihijatriju!
Dosta vise, gladan sam! Sada od kremenadla rezem fino parce za decu, a pricam im da je meni oko kosti najlepse! A kako je krenulo, nece bit ni kosti! Trazi cu mesara da mi treba za cuku, a on zna da ga nemam!

amstel

pre 13 godina

Pa i Albanci imaju uporište u Savetu bezbednosti, štaviše oni tamo imaju tri saveznika spremna da ulože veto na bilo koju odluku koja bi išla na štetu Kosova. Ako je Savet bezbednosti ”sigurna luka” za Srbiju, zašto onda Srbija ne pokuša da progura neku rezoluciju koja će nedvosmisleno ići u korist Srbije?

supervisor

pre 13 godina

Zanimljivi su mi Jeremic i kompanija sa ovim stavovima o ocekivanoj podrsci Rusije i Kine. Setim se da su pre samo dve godine, ismejavali tu istu Rusiju i Kinu, govorili kako Srbija nema blizeg od EU i USA, kako oni postuju Rusiju i Kinu ali da Srbija nema dodirnih tacaka sa njima i da treba da se okrene saradnji sa komsijama EU i mocnoj USA. Secam se i najzescih kritika protiv politika Milosevica i Kostunice koji su bili okrenuti ka Rusiji uz najgore omalovazavanje iste te Rusije. I sta je sad? Sad oni ocekuju sigurnu podrsku Rusije i Kine a ovamo im ne smeta da pricaju o NATO paktu i EU?? Sto neko rece u kakvom ovi paralelnom univerzumu zive, ali ne po pitanju shvatanja "realnosti" vec po pitanju ovakvih ocekivanja? Ne verujem bas da je Rusija zaboravila pljuvanja po njoj od strane sadasnje vlasti, i mislim da ce nam se to obiti o glavu. Naravno, zbog ovakvih.

Dragan

pre 13 godina

Izgleda da je narod kod nas malo previse opterecen prostom egzistencijom pa ne uvidja neke stvari.

Kosovski scenario ce se svesti na Kipar.

Srbija jedino sto sada moze da postigne je zamrznuti konflikt. Pitanje ce ostati otvoreno jos mnogo godina. Za to vreme Srbija se pravi da hoce fino resenje i potencira dijalog i to niko ne moze da odbije ako nista drugo zbog laznog morala koji postoji u svetskoj diplomatiji. Za to vreme Srbiju pritiskaju i uslovljavaju ali ni u jednom trenutku nemojte misliti da je za EU bitnije Kosovo od Srbije. Ako nista drugo vise ljudi, vece trziste vise prirodnih resursa. I ta prica ce se nastaviti sledecih 20 godina. Za to vreme EU ce ulagati i u Srbiju i u Kosovo. Usput igracemo se diplomatije. Posle 20 godina Kosovo ce biti razvijenije kao i Srbija. Svest ce se promeniti, natalitet na Kosovu ce se smanjiti kao u svakoj civilizovanoj drzavi a sa povecanjem zivotnih standarda u Srbiji povecati.

Posle tog vremena stari konflikti ce se zaboraviti, Srbija ce verovatno uci u EU pre Kosova zbog cisto ekonomskih razloga, verovatno ce biti isti scenario kao sa turskim delom Kipra. Posle nekog vremena ce se i to resiti nekom konfederacijom, visokom autonomijom, kantonom ili sta vec bude aktuelno.

Samo gledajte Kipar, za 10 godina i turski deo kipra ce se vratiti i uci u EU.

Zato prestanite da se nervirate. Kosovo ima vrlo malo veze sa ekonomskom situacijom u Srbiji. A borba oko Kosova oduzima minimalno resursa. Drzava se svakoga dana bavi mnogim drugim poslovima a Kosovsku politiku vodi mali deo vlade, kao sto ministarstvo ekonomije isto tako vodi par ljudi. Svakoradi svoj posao manje ili vise dobro. Gradjani ove zemlje treba da forsiraju vlast da bolje obavlja svoj posao prvenstveno u sferama ekonomskog razvoja. Zaboravite kosovo, sto mu vise paznje posvecujemo vise politicarima izgovora za dnevno politicka prepucavanja.

Bojan

pre 13 godina

Stojanovic je u pravu kada kaze da je mesto odlucivanja Savet bezbednosti, samo sto su nasi od pocetka trebali tamo da lobiraju a ne u skupstini UN. Prakticno, kada bi izgubili podrsku u SB, prica o Kosovu bi bila zavrsena

pogled sa strane

pre 13 godina

"Strategija Beograda je da ostane dosledan u svojoj politici jer se procenjuje da će jedino tako, i u slučaju poraza u GS UN, sprečiti dalja priznavanja i sačuvati sigurnu podršku Moskve i Pekinga u SB UN" kaze i ostade ziv profesor međunarodne politike Predrag Simić.
Samo da navedem neke cinjenice:
1. Jeremic ovu stvar gura ne iz diplomatskih i drzavnih vec egoisticnih osobnih razloga i iz ocaja jer nitko sa Zapada vise ne zeli cuti za njega a kamoli voditi bilo kakve pregovore s njim.
2. Insistirati na konfrontaciji sa stranama koje ti zivot znace je blesava i neodgorna politika. Do danas, jedino sa tih strana je Srbija dobivala potrebnu pomoc ili kredite.
3. Ako ce SB UN spreciti buduca priznanja, molio bi "profesora" da objasni kako to da do sada taj isti SB UN nije sprecio skoro 70 zemalja da to ucine? Stvarno je taj Simic veliki kapacitet. Izgleda da je i on jedan u timu "briljantnih" savetnika desperatnog Jeremica.

ljuba

pre 13 godina

Ja ocekujem od nase vlade :da vrate Kosovo u sastav Srbije,uvedu nas u EU,obezbede nam standard americkog srednjeg sloja,postanemo nuklearna sila i zapocnemo svemirski program.

Jošua

pre 13 godina

Kakve bi uopšte koristi imala Srbija da se Kosovo sutra vrati u srpski pravni poredak?

- Srbi bi s 83 procenta stanovništva pali na 60 procenata s tendencijom povećanja albanskog stanovništva, a smanjivanja srpskog, možda bi područje jugozapadno od Niša uskoro postalo albansko

- pošto je Kosovo siromašnije od ostatka Srbije, srpske bi vlade imale stalnu obavezu da to područje ekonomski pomažu, što bi za mnogo bogatije države bio prevelik uteg oko vrata a kamoli za Srbiju

- Kosovo bi bio stalni izvor političke napetosti i bezbednosni problem

- Vlasti u Beogradu ne bi Albancima nikad dali vlasti koliko im prema njihovom učešću u stanovništvu pripada, a Albanci ne bi prihvatili čak ni proporcionalni udio u vlasti

- Realno, Beograd ne bi imao vlast na Kosovu jer bi Albanci opet formirali paralelne institucije kao što su to već napravili pod Miloševićem

brax

pre 13 godina

a MSP niko i ne spominje vise u srbiji jer tamo jeremic vec imao uspeha!sledeca stanica je UN.posle dolaze nesvrstane zemlje i tako dalje..do sledece godine.

Dositej

pre 13 godina

Ponekada se pitam da li svesno lažu ili ne znaju neke osnovne stvari. Pravo veta u SB se sastoji u mogućnosti da se nešto odbaci, a ne usvoju. Dakle, članica SB sa pravom veta može da presudi da se nešto ne usvoji, a ne da se prihvati. Prema tome, ako Srbija podnese rezoluciju ona se ne može usvojiti pravom veta, ali se lako može odbiti pravom veta. Dakle, ako samo jedna članica SB sa pravom veta bude protiv rezolucije ...
Čak i ako sve ovo ne znamo, i ako je situacija u SB zaista takva da Srbija može da nametne preko Rusije ili šta ja znam već koga svoju rezoluciju ostaje pitanje - zašto su se do sada zamajavali sa GS i MSP? Ja mislim da imam odgovor, a da ga većina od nas zna ...

Aleksandar

pre 13 godina

Vucko mora da je na fakultetu cuo onu Ajnstajnovu posalicu: "Ako cinjenice ne odgovaraju teoriji, promenite cinjenice" pa istu shvatio preozbiljno... Silno bi me zabavljala ova predstava da nije rec o mojoj zemlji i mojim parama kojima Vucko hoce da menja zakone fizike...

bg

pre 13 godina

onaj ko bi terao nasu bracu albance iz njihovih kuca slobodno moze da se kupi iz srbije. takvi nam ovde ne trebaju. rasisti i nacionalisti na obe strane su nam zajednicki neprijatelji. i bas me briga za status i kosova i srbije i amerike i rusije. na ovoj muci samo vlastodrsci i mafijasi profitiraju a posten i radan svet gubi, na obe strane podjednako.

Mile

pre 13 godina

Nekima je izgleda svejedno šta se dešava sa delom Srbije sve dok ne diraju Banovo Brdo i Knez Mihajlovu.

A i onda bi "zapalili".