Četvrtak, 12.08.2010.

00:27

"Srbija neće pristati na dogovor"

Vlada Srbije neće pristati na bilo kakav dogovor sa ključnim članicama EU i SAD u vezi s rezolucijom povodom odluke MSP-a, piše "Pres".

Izvor: FoNet

"Srbija neæe pristati na dogovor" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

odgonetka

pre 13 godina

Ovaj misteriozni (sa)govornik "Presa" iz vrha vlasti, sa ovde predstavljenim tezama, nije mogao biti niko osim vrhovni knjigovodja srpske spoljne politike, ministar Jeremic. Jer samo za njega svaki diplomatski srpski gubitak znaci apsolutni dobitak. Opijeni slavodobitnik!

Meho Tuzlak, jaran

pre 13 godina

Je l' iko da sada preplivao Bosnu sa kamenom od 300 kg na ledjima? Nije! E tako ga ni Srbija ne prepliva u UNO. Dva puta ce mahnuti nogama i rukama i potonuti. I to sve iz inata SAD i EU. Smijesno vjerujte...

mislili ste to ce samo tako...

pre 13 godina

Ako smo u pravu, ne treba da se predajemo.

Svaka manipulacija kosta manipulatora.

To je kao kad imate ponovljene izbore na svojoj opstini pa se vlast polomi da vam sve ispopravlja i napravi.

Tako isto i nasa nesvrstana braca koja ce glasati protiv nas na GS UN, imace neku vajdu od toga i sledstveno tome steci ce odredjejnu dozu simpatija za nas, interes da se sto duze odrzi status kvo, tako da i dalje "bude posla" za njih, odnosno da nasa strana ne izgubi u potpunosti.

Verujem da je to glavni razlog zasto nema novih priznanja Kosova i pored ovog trika Medjunarodnog Suda - jednostavno, cena je porasla, tvrdi se pazar.

Strahinja Vukota

pre 13 godina

Vreme je da se Jeremic i njemu slicni spakuju i odu negde na odmor o svom trosku. Mi nismo glasali za ovo! Niti cemo ikada vise glasati za ovo!

stetocine, dogovorite se na vreme

pre 13 godina

Nazalost, od svega ovoga tacno je samo to da Srbija nece pristati na dogovor. Naravno to ce opet biti na stetu Srbije. Svakako ne na stetu USA i UK.

Ali Demi

pre 13 godina

Metamorfoza srpskih bitki je promenjena: od bitaka za pobedu, dosli smo do bitke za manji poraz.
Ja stvarno ne razumem samog sebe! Ja stvarno ne znam sta zelim. Ja sam u mraku!

bucko razmisljam

pre 13 godina

Zato je za Srbiju možda i bolje da izgubi u UN nego da se dogovori sa EU i SAD, kaze izvesni sagovornik iz vrha vlasti.
Pretpostavljam da bi to mogao biti sef generalnog pokopnog drustva Srbije.

IQ=0

pre 13 godina

Ako je sve ovo tacno sto prenosi "Press", od sada cu, kada su u pitanju odnosi EU i Srbije, odnosno Kosova, apsolutno podrzavati sve poteze Srbije.

freedom

pre 13 godina

Ako je sve ovo tacno sto prenosi "Press", od sada cu, kada su u pitanju odnosi EU i Srbije, odnosno Kosova, apsolutno podrzavati sve poteze EU.

analiticar amater

pre 13 godina

Molim te, daj boze da ovo sto Press pise da je tacno, to bi bilo prvi put da Srbija vodi ozbiljnu principijelnu politiku.
Inace, za one koji ne znaju SAD vec godinama ignorisu odluke generalne skupstine da ukinu sankcije Kubi, znaci zarad necijih interesa i to je moguce, pa zasto onda Srbija ne bi istrajavala na svojim principima. NI "velike sile" ni Savet bezbednosti ni Generalna skupstina ne mogu odluciti da Kosovo nije deo Srbije, i to bi trebalo da je svima jasno. Plan je odlican, sada samo da ga Tadic i Jeremic spovedu.

legenda

pre 13 godina

Razmisljajuci slobodno mogu samo da izjavim da Srbija nema vise sta da trazi na Kosovu, ako tamosnji narod ne zeli Srbiju. I Srbija je nekad bila u Otomanskom carstvu, pa su se Srbi kroz muku odvojili jer nisu vise hteli da budu deo tog carstva. Kraj price. Pravno gledano se kose dva principa princip samoopredeljenja protiv principa suvereniteta. Moze da se tumaci u korist jednog principa ili drugog, po osecaju sta je pravednije. A na Kosovo se svuda gleda kao na nevaljalo dete koje je posle smrti majke (Tita) pobeglo od kuce, jer ga je otac silovao. Otac zeli da se dete vrati i tuzaka se po komsiluku da ga shvate i razumeju da mu je tesko jer je dete nekada bilo dobro, ali... Ne moze se traziti isto za R. Srpsku, jer je ta tvorevina stvorena 1995 Dejtonom uz pomoc ratnih zlocina. Tako se to tumaci svuda u svetu sem kod nas, mozda zato sto su svi sem nas uspesno lobirali, mozda zato sto to i jeste istina, nebitno. Bitno je da je to realnost. I moramo da se sa tim pomirimo sto pre, inace cemo tonuti sve dublje u agoniju koja traje koliko se ja secam vec oko 30 godina.
A za nepokorne, naucite Albanski i preselite se u Pristinu ako hocete da Srbija povrati Kosovo. Drugog nacina nema.

ni jare ni pare

pre 13 godina

Hteli smo i jedno i drugo(sasvim normalno) ali
"dobrim potezima" dobićemo
NI JEDNO NI DRUGO.

Na žalost,naša politička elita
se uvek hvata za prvu ponudu(kojom se i najviše nudi,mada ne dovoljno) tek kada je
povuku i kada nam ostane samo druga ponuda mnogo gora po nas.

Pri tom niko od njih ne razmišlja da je nama svima svaki dan sve teže za preživljavati,a naša deca odlaze iz Srbije...

Branko

pre 13 godina

Ево зашто ВУК ЈЕРЕМИЋ има право.
Мађарска и Румунија су чланице ЕУ и НАТО-а - две организације које прихватају болећиво неспоразуме у својим редовима. А ствар се не завршава мађарско-румунским неспоразумом. Са сличним проблемима су суочени Мађари у Словачкој и Словаци у Мађарској. Проблем Баска не само да не само да ремети стабилност у Шпанији већ и компликује њене односе са Француском - која и сама има сепаратистички расположену Корзику. У суседној Италији у састав владе већ традиционално улазе представници Лиге Севера, који не крију своје намере да одвоје регионе на северу Италије под заставом такозване „Републике Паданије". А у још једној суседној земљи Француске - Белгији - противречности између Фландрије и Валоније не дају од јуна да се створи влада.
У југоисточној Европи, наћи ћемо још замршенији кипарски чвор. Република Кипар је постала члан ЕУ као једна целина, али на својој територији има самопроглашену Турску Републику Северног Кипра, коју је признала за државу земља НАТО-а - Турска. Зашто ширење НАТО и ЕУ не само да није стабилизовало ситуацију на континенту - о чему су изјављивали лидери обе организације - већ није могло ни да спречи раст сепаратизма? Чини се да су један од разлога „двоструки стандарди" Запада, који се само на речима брине о стабилности Европе, а у ствари распирује ватру сепаратизма и екстремизма. Главно жариште тога је Косово.
Међународна заједница је сада дужна да покуша да нађе решење које би задовољило све заинтересоване стране у сличним конфликтима. Али решити тај задатак је за сада тешко, јер дугогодишња подршка Запада албанским сепаратистима Косова, па и последња одлука Међународног суда правде ОУН - који је фактички признала једностране кораке - већ су довели до раста сепаратизма у целој Европи.. Запад је почео да делује са позиције „политичке сврсисходности" - делећи сепаратисте на добре и лоше. Треба ли се онда чудити, што националне мањине све гласније говоре о својим историјским правима и журе да понове косовски сценарио?
Ова опасна тенденција се не завршава у Европи. Канадски Квебек је одлучан да крене путем Косова. Тајван неколико деценија не да мира Пекингу, што ствара нестабилност у целом Азијско-Тихоокеанском региону. И међународна заједница не зна како да изађе из те ситуације, која се директно тиче интереса САД, Кине и других утицајних светских играча.

Pele

pre 13 godina

Ako je ovo tačno zaista počinjem da se plašim da su svi ljudi koji vode ovu zemlju pili iz iste flaše. Nikada nisam mnogo cenio ljude koji vode ovu zemlju ali bojim se da ih sada smatram štetočinama. DOSTA BRE MALTRETIRANJA I NAS I ALBANACA POMOĆU KOSOVA!!!

Dragan

pre 13 godina

Cinjenice:
Evropi treba Srbija a Kosovo bez Srbije ne moze da mrdne. Da nije tako ne bi nas EU uslovljavala a Albanci non stop prozivali.

Svaka drzava ima nacionalne interese, ako jednoj drzavi druge drzave kroje nacionalne interese to vise nije drzava.

U pregovorima pregovaraju partneri, ravnopravne strane. Ako ste potcinjeni kao sto zele od Srbije da naprave, to i nisu pregovori.

Priznanjem Kosova Srbija ne dobija nista.
Odrzavanjem zamrznutog konflikta Srbija ima cime da ce cenjka.


Ako nista drugo ucite od Albanaca. 20 godina su otvoreno u konfliktu sa drzavom dok na kraju nisu doveli do eskalacije problema. Za to vreme su ziveli u najgorim uslovima.
Ali na kraju su dobili to sto su trazili, mozda ne u potpunosti ali u svakom slucaju vise nego sto su imali.

Najveci problem u Srbiji je to sto je vecina politicara ista kao i vecina gradjana.
Na sav glas vicu kako bi bolji zivot, EU, zakone itd a nista po tom pitanju ne zele da urade ili ne daj boze da se imalo zrtvuju za taj cilj.

Srbija je zemlja koja ima ultranacionaliste kao jedine (lazne) patriote, liberale kao internacionaliste koji poricu i p od patriotizma i demokrate koji bi ni tamo ni ovamo.

Jedina promena moze doci iz samog naroda, sto se nazalost nece desiti. Mozda kada bi svi u Srbiji procitali Arcibalda Rajsa :)

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Moja komsinica "Baba Rada" koja je inace veliki poznavalac politickih prilika u Svetu i "strucnjak" za Balkan, samo sto se ne "zadavi od smeha" kada procita ovakve vesti i vidi pred kakvom "dilemom" stoji srpska diplomatija !
Kaze "Baba Rada" da joj je od svega najsmesnije kada procita kako se Srbija bori "protiv velikih sila" i iz tog razloga je njena "misija imposibl" iako celo vreme ima "podrsku" Rusije i Kine ?
Iako to Srbija "NIKADA" nece priznati, vec je "priznala" da Rusija i Kina ustvari nisu NIKAKVE Sile u poredjenju sa ZAPADOM jer da jesu Srbija nebi mogla da opravda tvrdnju da se bori protiv "velikh sila" ako znamo da nas je Preds. Tadic "mesecima davio" potpisivanjem "strateskog partnerstva" sa najvecom "svetskom silom" Kinom koja nas pored druge "velike sile" Rusije bezuslovno "podrzava" ?
Samim "omalovazavanjem" uticaja ovih "velikih sila" Rusije i Kine ova Vlast nanosi "neizmernu bol" svim "patrijotama" i "Rusofilima" u Srbiji a to VESELI "Baba Radu" !
Kosovo tvrdi "Baba Rada" ima podrsku zbog svoje "prirodne" evropske opredeljenosti sto podrazumeva demokratizaciju zemlje i pristupanje EU i NATO Alijansi sto u principu svakome u Svetu deluje logicnije od "teznji" Srbije da i pored toga sto je "teritorijalno" u Evropi ostane "Ruska nacionalna manjina" u EU !
"Baba Rada" se "cepa od smeha" kad cuje raspravu o rezoluciji ili kako bi bilo da je "pitanje" MSP bilo na drugi nacin postavljeno ! "sta bi bilo kad bi bilo"?, NISTA nebi bilo, sve bi bilo isto !
Niti je "misljenje" MSP izgubilo Kosovo niti ga je moglo vratiti Srbiji, nije MSP "nagovarao" Kosovo da proglasi nezavisnost pa da ga onda pocne "nagovarati" da se jos jednom "preispita" i mozda promeni misljenje ?
Kosovo se "odcepilo" od Srbije zato sto u toj "zajednici" nije bilo SRECNO kao uostalom sto nije ni jedna zemlja bivse YU zadrzala "isti politicki kurs" sa Srbijom, sve zemlje Balkana teze ka clanstvu u EU i NATO, "strci" samo Srbija !
Srbija je na strani "velikih sila" koje ustvari i nisu "neke sile" i kako god da "sastavi rezoluciju" suprotnu "zapadu" Srbija ce ostati na strani "politickog" GUBITNIKA i to tako i TREBA da BUDE !
I Srbija treba da se "urazumi" i da konacno "ukapira" da je deo NOVOG, demokratskog, "zapadnog" Sveta !
Kome treba "Ruska gubernija" u "Srcu" zapadne i demokratske EVROPE ?
Ko je u EU i demokratskom Svetu "toliko lud" da to PODRZI ?

Andrey

pre 13 godina

"Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa." Iskreno, vecu glupost nisam citao od doba Milosevica. Znaci, sto se vise Srbija protivi zapadnim silama toliko ce vise njih da tera da se dogovore? I jos ovaj "neko" radi u vladi? Ajde sad neka me neko ubedjue da se nasa (POGRESNA) politika prema Kosovu u poslednjih 20 godina promenila makar i za milimetar? Pa sta se onda cudimo sto nam je situacija ovakva kakva je kad nam drzavu vode ovakvi ljudi? Kad ce ovi ljudi da shvate da niko nije a ni ne tera Srbiju da prizna Kosovo nego se trazi od nje da SARADJUJE sa Kosovom (isto kao Kina sa Tajvanom). Dragi moji, politika se inatom ne vodi. Nemojmo zaboraviti da to sto ce se eventualno Srbija usprotiviti ovom ili onom predlogu EU i/ili Amerike nece ciniti Kosovo manje nezavisnim jer Kosovo tera svojim putem i sasvim sigurno do sad dobija sve moguce bitke (zahvaljujuci nasoj nesposobnosti i inatu). A oni koji prebacuju da jos uvek nema priznanja Kosova posle odluke MSP bi podsetio da je to totalno uobicajeno jer svakoj drzavi treba odredjeno vreme da analizira odluku MSP, skupi vladu ili parlament pa tek onda da odlucuje o priznavanju. To uzima vremena a posebno sad kad su ogromna vecina parlamenata u svetu na letnjem odmoru. Zato ne razumem zasto neki podstaknu laznu nadu u narodu a onda kad se dese priznanja sakrivaju se u misju rupu. Ljudi, prihvatanje realnosti NIJE kapitulacija, prihvatanje realnosti je hrabrost racionalnih i pre svega pametnih politicara koji znaju i umeju da razmisljaju o svetlijoj buducnosti svog naroda i svoje zemlje. Nemojmo se previse okrenuti prema Rusiji jer i sama Rusija ce uskoro biti promorana da se okrene zapadu kako bi mogla da se vadi iz svoje ekoloske katastrofe. A oni koji citaju istoriju dobro znaju koliko nam je Rusija “pomogla” u proslosti. Pozdrav

Julius

pre 13 godina

Srbija nece pristati na dogovor sa kljucnim clanicama Evropske unije i SAD-om u vezi rezolucije Srbije povodom misljenja Medjunarodnog suda pravde,- izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic. On gotovo sigurno zna da ta rezolucija, neusaglasena sa tim zemljama, nece proci u GS UN, ali se zadovoljava ukoliko uspe da stvori animozitet Brazila, Kine i Rusije prema zemljama koje podrzavaju Kosovo! I to bi bila "velika pobeda" njegove diplomatije i spoljne politike Srbije!
Gospodin Jeremic je samo jedan uobrazeni amater u diplomatiji, koji svu svoju diplomatsku aktivnost vodi iz inata, prkoseci se mocnicima, racunajuci na razdor u EU i svetu. Vodjenje spoljne politike i diplomatije iz inata prema mocnicima, dovelo je Srbiju u situaciju u kome jeste, ali sve poraze racuna ih kao "pobede".
Pametan diplomata treba da pridobije sto vise saveznika i prijatelje medju susedima i mocnicima, a ne proivoditi animozitet prema nekome, a ponajvise prema sebi.
Jeremic je stalno govorio da nece postovati misljenje MSP ako ono bude nepovoljna po srbiju. Sada pokusava da natera i GS UN da ne postuje to misljenje najviseg njenog organa, sto je nemoguce. Ali se ce se on zadovoljiti ako uspe da stvori animozitet prema nekome.
To nije samo nepristojna diplomatija, vec je ludorija!

Kosovastar

pre 13 godina

"Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa."

Tako svojevremeno pricao i S. Milosevic. "Biti protiv svih" a znamo posledcu takvog stava. "Imati cvrst stav jer ce oni nas postovati" i znamo kako su ih postovali.

Tako ce biti i sada osim ako ovo nije neki probni balon kako bi se izazvala panika od izolacije i konfrontacije sa svetom.

UKA

pre 13 godina

....Srbija će biti suočena sa tri izbora pred sednicu Generalne skupštine UN koja će biti održana polovinom septembra...

Postoji i cetvrta koja je najbolja za Srbiju a to je PRIZNAVANJE KOSOVA i nova era zivota gradjana Srbije.

Tutumrak

pre 13 godina

Oni samo fingiraju neko resavanje kosovskog problema i odrzavaju tu atmosferu, sustina je raspodeli bogatstva ove zemlje i drzanje naroda u poslusnosti. Znaju li oni da Srbija svake godine izgubi od 25000 do 35000 stanovnika zbog negativnog prirastaja, a Albanci toliko porastu. Pa ko ce naseljavati te nase silne teritorije ako se ovako nastavi. Boze mili nikakve strategije samo stihija ko ce sta da otme. Jadna Srbija.

Branko

pre 13 godina

Svaka sila za veka ali sramota do veka. Svet nije počeo sa našom generacijom a neće se ni završiti. Bar mi Srbi znamo kroz dugovekovnu istoriju da nas je dosta otpalo u teškim trenucima. Za one što su čitali lektiru, neka se prisete "Pilipende" od Sime Matavulja. Bilo bi dobro prisetiti se i Dr.Arčibalda Rajsa i njegove knjige "Čujte Srbi".

samouništenje

pre 13 godina

Toliki mazohizam vanjske politike mi stvarno nije jasan. Zar vi doista mislite da ste toliko svjetski važni i da Zapad ima manje vremena od vas za čekanje? Što vrijeme ide dalje politička pozicija Srbije će biti sve lošija i to ne samo zbog gospodarskih razloga. Na kraju će opet doći na ono "ako treba jest ćemo korijenje". Da, ali narod, a ne privelegirani.

dropkik

pre 13 godina

Jaoj, kakva matematika!
Ako je tacno i istinito preneta ova racunica "izvora iz vrha vlasti" to je strasno.
To samo po sebi govori kakvi "kapaciteti" odlucuju u ovoj zemlji. Cime se oni bave i koji su im intelektualni dometi, bilo bi nebitno da posledice ne osecamo svi.
Kakvi sibicari!
Neverovatan stepen neodgovornosti i neznanja.
Da li uopste neko cita ovakve vesti razumevajuci sustinu onoga sto se saopstava?
I posle gledas dnevnik, a tamo raste BDP, gradi se na sve strane, koridori 10,11, mostovi, tuneli, branimo Kosovo, ulazimo u EU, izlazimo iz krize, gasovodi, infrastruktura, branimo penzije, sad ce da porastu plate, socijano odgovorna drzava, briga za mlade i stare, kultura i obrazovanje...
A oni sede i smisljaju kako ce da zez.. Amere i Nemce, pune se k`o brodovi, dok nama otimaju godine zivota.

mislim, dakle postojim

pre 13 godina

Pa kakvo sad odustajanje ili dogovor sa SAD i EU?!
A USTAV, A SKUPŠTINA!
Pa dajte da vidimo tu njihovu rezoluciju!
Čeda je verovatno ima, pa sa njom u skupštinu na raspravu!
Ili mislite, da mi, (tačnije VI), stvarno više nismo u stanju da odlučujemo o bilo čemu u sopstvenoj državi?!
Ako je tako, onda se lepo povucite iz svih institucija i pustite Ameriku da odluči, konačno, šta će sa nama.
Jeremić je u pravu,
SA VAMA JE SVE NEMOGUĆA MISIJA!

Robin Hood

pre 13 godina

"Ako i izgubimo, procenjujemo da će to biti 'za malo'", ocenio je isti izvor i dodao da će se u tom slučaju stvoriti situacija u kojoj je "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosova".

Smesno, neki odrasli se ponasaju gore nego mala deca. Ali jos malo ce svemu doci kraj, samo sto ce posle biti kasno za kajanje. Mogu samo da kazem- jadan narod!

Marija - Novi Sad

pre 13 godina

HOĆE, HOĆE
itekako HOĆE
pa i ja sam deo te Srbije
NISI SAMO TI VUČE !!!
Moj je deo isti kao i tvoj pa i ja imam isto pravo glasa kao i ti.
Ja bih da vidim šta svet nudi ovom napaćenom narodu po sistemu DA SE DOGOVORIMO O SVEMU ODMAH !!!

s.

pre 13 godina

Kakva neodgovornost, umišljenost, neznanje, odsustvo najobičnije zdrave pameti, Kosovu su dovoljni srpski spasioci i eto im države, članstva u međunarodnim organizacijama, sve, mi smo moralni pobednici uta ta.Nadam se da ih više niko neće izabrati da se brinu i brane ni ključ od lifta.Užas!

mc

pre 13 godina

I treba da nas bombarduju ponovo, i da nas izoluju, i da nam zabrane da izlazimo uopste iz Nacionalnog parka "Srbija" jer nismo za bolje...Kakav odnos vlade prema najbitnijim stvarima u nasem vremenu...Kao da slusam Ahmadinedzada ili Sadama...ili tako nekog lidera tako neke zemlje koja se inati sa CELIM svetom racunajuci da ce moci da se izbori sa najjacim zemljama sveta dok narod skapava ili bezi iz zemlje!!!!

bulat92

pre 13 godina

Ako smo izgubili bitku za Kosovo, sto je strasno izgubiti bitku oko rezolucije.
Sve nase procene oko povlacenja poteza u borbi za ocuvanje Kosova bile su pogresni.Problem je u onima koji ih povlace.

Ivo

pre 13 godina

Sva ta "tvrdokornost" je lazna. Namjerno je izabran sadasnji nacin podnosenja rezolucije, jer kad se izgubi podrska u GS, Jeremic i Tadic su si osigurali alibi: "Eto, sve smo polusali, cak smo zabili i prst u oko velikim silama, ali nije islo". Amateri.

pera

pre 13 godina

Ovaj Jeremic mi sve vise lici na klona Milosevica. U svakom slucaju politika mu je ista! Ne damo nesto sto smo odavno izgubili, i to po svaku cenu. Ima li ko da se suprostavi ovakvoj politici u Srbiji? Politici inata

deutschwaffle

pre 13 godina

Biti u konfrontaciji sa zapadom pred svetom moze biti samo korisno ako je u pitanju odbrana Kosova. Jer sramno je za mocni zapad da posle 10 godina jos mora da vode prljavu dipllomatsku bitku sa jadnom Srbijom oko Kosova. Zbog toga su i toliko ljuti bili kad se Srbija okrenula MSPu. Ne zato sto su sumnjali da nece moci da povuku konce sudijama, nego sto ce pasti maska i izaci na videlo, mocna supersila nikako da dovrsi Srbiju. Da zbog Rusije i oni imaju granicu mocnog uticaja u svetu. A sada su se jos gore otkrili, jer cak i posle pobede nemaju tih 55 novih priznanja i to mora da sladi mnoge zemlje u svetu koje su tajno antiamericke raspolozene. I tu se bitka dovodi u pat poziciju, kad desetak zemalja, kojima Amerika nudi i preti, sledi Srbiju i su neposlusni prema Americi i zbog njih Kosovo ne moze dobiti vecinu u UN. Sve u svemu praviti dogovor sa zapadom je kapitulacija pred blefom. A najveca opasnost je od Brankovica u Srbiji koji su za to da Srbija casno izgubi i casno pusti Kosovo niz vodu.

Jason

pre 13 godina

Da, naravno. Pogotovo posle odluke suda u Engleskoj, sa sve relevantnim obrazlozenjem.
Postoje li reci "STID" i "SRAMOTA" u vokabularu istinskog patriote? Ako postoje, zasto onda - Tadic, kao izbor? Sramota. Iako nisam "kriv", stidim se pomalo i licno. Pripadnosti.

Albano

pre 13 godina

Mi Albanci bi trebalo sa nasim komsijama Srbima da pregovorima dodjemo do konacnog resenja, i neku vrstu podele a onda svi u EU. Ipak to nije lako, ali najteze je poceti i ne gubiti vreme vise

kolutic

pre 13 godina

Inace "dogovor" po njihom znaci da Srbija potpise sta oni izdiktiraju.
Zapad bi naj vise voleo kad bi se prasina sto brze i sto tise slegla sa te njihove brljotine zvane Kosovo kao i pravne egzibicije povodom misljenja Medjunarodnog Suda Pravde.

Kljucna recenica u textu je na kraju: "Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa."

I to je nesto sto je (od samog pocetka bilo) jasno kao dan, uprkos visegodisnjem LOBIRANJU po Srbji kako je Kosovo "zavrsaena prica", kako "ostaviti proslost iza sebe, treba gledati u buducnost" (dok nam se imovina u koju smo ulagali decenijama prodaje na Kosovu (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=10&nav_category=640&nav_id=450846) zarad finansiranja tamosnje politicke vrhuske).

28-mo godišnjak SA ZAPADA !!!

pre 13 godina

Čista ISTINA - trenutno nepovoljna po nas - ali ipak Istina.
Sve dok mi "uzmičemo" Oni ce nastaviti da "guraju". Onog trenutka kada osete da su stigli do granice naše popustljivosti, tada će se zamisliti i promeniti taktiku - sve dok jasno i glasno ne kažemo DOSTA!!! oni neće stati.
E onda kad mi čvrsto stanemo, sa obe noge, na zemlju i kažemo DALjE OD OVOGA NE MOŽE ... pa makar i po cenu (ne)integracije u tu dvoličnu Evropsku Uniju ... e tek će onda razumeti da nam je državni integritet zaista nacionalno pitanje broj jedan, (što je i svakoj drugoj državi na ovoj planeti). TADA će tek početi da nas poštuju. Rećiće baš su glupi ovi Srbi što neće de se igraju "šargarepe i štapa" ali stvarno svaka im čast za principijelnost. Tek će nas tada (po prvi put) ozbiljno shvatiti. A to je ono što je bitno i što će biti prvi korak u promeni svesti o tome s'kim imaju posla. Realnost je - da im naše odobrenje ne treba - nebi ga ni tražili, nego bi lepo promenili status naše pokrajne i niko nas ništa ne bi ni pitao - ovako pošto im ipak treba naša saglasnost, treba im jasno staviti do znanja koji je to minimum ispod kojega nećemo ići - i do sada smo mi to njima pričali, ali smo popuštali pa nas nisu uzimali za ozbiljno, kada pređemo sa reči na delo i vidno pokažemo gde smo - tek tada će pregovori sa Svetskim silama zapravo početi, sve dotle je čisto zavrtanje ruke.
Da ne bude zabune - nisam od onih koji misli da možemo kontrolisati 2 000 000 Albanaca, niti ih želim u svojoj zemlji - ali rešenja postoje - federalizacija + dodeljivanje Srbima na Kosovu status konstitucionog naroda, na kraju krajeva ako treba i podela - opet sa Srbima kao konstitucionim narodom na Albanskom delu - onemugućavanje pripajanja južnog kosova Albaniji ili bilo kojoj drugoj teritoriji ... postoji 1000 mogućih rešenja - ali da Albanci sa kosova postanu kosovari i da dobiju celo Kosovo i Metohiju - e to jednostavno neće proći.

Da smo na pravom putu govori upravo to što svi pokušavaju (pod plaštom velikih prijatelja) da Nas spreče da uradimo upravo to što planiramo da uradimo - da konačno kažemo dooosta je - ovo je minimum ispod koga ne idemo. I nema razloga za žurbu ... poslednje što nam treba je brzanje i priznanje (čak i indirektno) koje nikada više nećemo moći da poreknemo. Jednom potpisano - zauvek izgubljeno.
A svima što misle da samo treba da nas prime u Evropsku Uniju pa da sve probleme rešimo ... varate se - razmislite malo - ako nas ovoliko uslovljavaju sada kada nismo deo unije - šta možemo da očekujemo kad zvanično uđemo pod njihov krov.

Pozdrav svim trezvenim ljudima! Ostalima koji kukaju za Evropom ... završavajte te večne studije i put pod noge - pa tamo, kada budete bili manji od makovog zrna(zato što se stidite svog porekla)... e tada ćete se brzo uveriti u to kako je na zapadu lepo i kako nema diskriminacije.

Dragan

pre 13 godina

Tako je Sloba Milosevic bio protiv celoga sveta! A gde je sada on i gde smo mi?!!! Dajte ljudi ne mozete protiv cieloga sveta to se pokazalo i ranije i sada se pokazuje. Priznajte vec jednom to Kosovo kao suverenu drzavu jer i onako nije nase vise a da li ce da bude ikada vreme ce pokazati? Ja licno ne mislim ako bi Kosovo bilo nase Srbija bi bila Kosovo za 30 Godina kakav je natalitet u Kosovo i kakav je u Srbiji. Najbolje bi bilo da s prizna Kosovo po meni i da se resimo tog problema jednom za uvek.

Pedja

pre 13 godina

"Ako i izgubimo, procenjujemo da će to biti 'za malo'", "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosova".
Izgleda da ludilu nema kraja. Ovi su definitivno ludji od Milosevica, vode zemlju u sunovrat i propast. Kako stvari stoje nebi me iznenadilo da posle ovoga i Vojvodina krene putem kojim Srbija ne zeli da ide u EU

Aca

pre 13 godina

Jel' ima neko pametan i hrabar da kaze piscima scenaria nase spoljne politike da ovo nije scenario za film "Davitelj protiv davitelja 2", nego dugorocna strategija za sudbinu ove zemlje.
Desni da prestanu da potpiruju, levi da prestanu da podrzavaju lose pisce, da stisaju svi strasti, prestanu da koriste rec "Kosovo" za untrasnjopoliticke poene kod "slepaca" i lepo sednu da se dogovore kuda ce: na zapad , istok ili u p.m. Ovako kako rade samo 3. varijanta nam je zagarantovana.
A zbog toga ce dugorocno gledano, jos jedna generacija Srba nestati, kao ste je nestala '90tih pod "Velikim vodjstvom'.
12.01. .. Quo vadis, Domine?

PATRIOTA

pre 13 godina

Srbija sada mora odrzati kurs: "Srbija je za saradnju" sa svim medjunarodnim ciniocima koji nas podrzavaju u nastojanju da se pregovorima postigne "kompromis", i to je po nasem dubokom uverenju jedini nacin za resavanje ovakvih konflikata. Prihvatamo sve sugestije, ali da sustina nase Rezolucije ostane nepromenjena.

Ivan M

pre 13 godina

Ako je ovo istina, ovo je najgori mazohizam. Kakvi casni porazi, pa niste vi Car Lazar i nije ovo Kosovska bitka. U cijem je interesu da se ovako durimo? Da li ce nam to vratiti Kosovo (cak i kad bi ga zaista hteli)? Da li ce to pomoci Srbima koji zive tamo? Ne verujem: ali ce zato politicari moci da uveravaju raju kako su ucinili sve. A raja, koja guta price o casnim srpskim porazima vec vekovima, ce i ovoga puta da proguta tu istu pricu. Nadam se da gresim, naravno...

kisa

pre 13 godina

jasno kao dan. Koliko je to zemalja priznalo Kosovo posle misljenja suda? I desava se upravo da je taj sud zbog svoje odluke izgubio prilicno kredibiliteta. Ako nastava sa pritiscima isto ce se desiti i sa UN. Ja podrzavam smisao obasnjen u tekstu.

Dragan

pre 13 godina

1. Srbija treba jasno da kaze da nece odustati od borbe za svoj "integritet"
2. Srbija treba da kaze da se jedino pregovorima moze postici prihvatljivo resenje
3. Srbija ce pokusati da dobije vecinu u GS UN, a ako se to ne desi da ce cekati dok se ne stvore uslovi za nove pregovore
4. Od EU zavisi kakva ce biti dalja saradnja

D

pre 13 godina

Rusi su pokazali "prijateljstvo" u slucaju Juzni tok (ko prati razumece). Ako imamo nameru da se svadjamo sa celim svetom, onda nam nista drugo ne preostaje nego 5. oktobar, ali ovaj put bez zadrzavanja osoba iz predhodnog rezima.

Semsa

pre 13 godina

Vuk i srb diplomtija kao da su izasli iz Semsine pesme: izdali me prijatelji, izdao me brat, izgubila sve sam bitke al jos vodim rat...lalalal!!!

UruRuck

pre 13 godina

Valjda neve pristati na ucenu a ne dogovor?! Bre!
Kako "usaglasiti" tekst rezolucije izmedju nekoga ko svoju zemlju brani i nekoga koji mu tu zemlju otima!?
Srbija nema izbora vec da se diplomatski bori za samo-odrzanje.
Ako to znaci da ce time naljutiti one koji joj pravo na postojanje negiraju - neka tako i bude.
Uostalom, te zemlje gube uticaj u svetu. Nove sile dolaze.

q

pre 13 godina

Pa naravno, kad je dogovor sa SAD i "kljucnim" clanicama EU bila od koristo za Srbiju.

Setimo se SOFA sporazuma koje je potpisao Vuk Draskovic. Je l' je to promenilo odnos NATO prema Srbiji?

prestanite,doslo je do usiju!

pre 13 godina

Kakva gadost! U najboljem slucaju, gubimo mec, moralno dobivamo i opstruiramo dodelu medalja najjacima! Namestamo i ocekujemo da necemo bit kaznjeni! Ko vam daje pravo da se poigravate sa sudbinom moje dece!? Svadjate nas sa najmocnijima, a pola Srpskog zivlja vec u EU a druga se sprema! Koje licemerstvo!I opet cemo imat komentare-bravo Jeremicu, odlicna strategija, sredicemo Amere i EU. A onda bris na zapad po pare!? Pa gde je Jeremic zavrsio skole, je l' u majcici Rusiji? Evo ga, ovih dana, rus otvoreno ignorira predsednika Srbije. Ne predsednik Rusije, nego jedna firma! Eto nam poruke sta nas ceka sa ovakvom politikom! Kad si gladan, onda se ne inatis onom ko te hrani!

Ovde Ostoja

pre 13 godina

Ljubi ih majka, sto su Vuk i kabinet pametni! Pa, zasto je uopste isao s tom rezolucijom u GS, pogotovo sto se zna da rezolucije GSa nisu obavezujuce? Cak i da uspesno zabijemo prst u oko jakim drzavama, sta bismo time dobili? Nista. A mi cemo jos biti neuspesni. Mozda zeli da uzivamo u jos jednoj "moralnoj pobedi", pa da o njoj pevamo epske pesme? Gori logorska vatra, mi guslamo "Kad ustade Vuce Jeremicu", a prisutni psi uzalud traze za sta da nas uhvate. Zasto je uopste trazio misljenje MPSa, pa onda postavio lose pitanje, pa rekao da mi misljenje ionako necemo postovati? A nemojte ni racunati koliko je on budzetskih para slupao putujuci po svetu, koliki su bili honorari premudrih pravnih savetnika itd. Koji je on (uobrazeni) amater!

Goxy

pre 13 godina

Moram priznati da se slazem. Nema svadje sa velikima, ratova, sukoba ... ali ne treba se ni miriti sa ulicnom otimacinom. Ne bih voleo da zivim u takvoj zemlji.

ko je ovde lud?!?

pre 13 godina

Kakva je ovo glupost! Nego s kim cemo da se dogovoramo nego sa EU? Briga mnogo za nas Kinu, Indiju, Brazil, a o Rusiji da i ne govorimo! Oni svi vode raacuna o svojim interesima, a krajnje je vreme da i mi to pocnemo da radimo.
Ovaj predlog je potpuno na nivou lose vaspitanog tinejdzera, koji tera inat i pravi se pametan samo da bi nervirao sve oko sebe. Svi mu se cude i smeju, neki ga sazaljevaju, ali ako se nameri se na jaceg od sebe i pretera moze samo tragicno da zavrsi.

Sta ce Srbija dobiti time sto ce stvoriti animozitet kod najuticajnijih zemalja sveta?!?
Uspeh nase diplomatije bio bi da Srbiji stvori saveznike i obezbedi podrsku, a ne da stvara animozitet!
Ali izgleda da nema nade da Srbija vodi zrelu i promisljenu spoljnu politiku sve dok imamo nedoraslog ministra spoljnih poslova, od cijih je postupaka svakog pametnog sramota.

Marko

pre 13 godina

Mislim da je vec apsurdno koliko se upinju da sto vise zemalja prizna Kosovo.
I ovaj cirkus sa tom rezolucijom... Mi kao nesto rovarimo, jer je to ipak deo nase zemlje, istorija, religija... blablabla... A koji je njihov motiv??? Nit' imaju naftu na Kosovu, nit' neke finansijske interese... nista. Upinju se iz petnih zila, k'o da ce se ne znam sta desiti, ako mi izadjemo u UN sa tamo nekom rezolucijom.

Mario Bros

pre 13 godina

Divim se našoj vlasti kako od svake situacije uspe da napravi pobedu.

Sutra da nam asteroid padne na glavu, naslov u novinama bi bio da je sprečen smak sveta jer je naše tlo najbolje na svetu za udar asteroida. Možda ima i zlata u njemu rekli bi, a projekat 8 godišnjeg istraživanja i potrage za zlatom na asteroidu bi najavio Tadić sa šlemom na glavi, udarajući početni udarac krampom.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Srpska diplomatija treba da izjavi sledeće (i da stoji iza toga): Srbija se nikad neće odreći Kosova, i onog momenta kada se ukaže povoljna politička situacija, vratiće u svoje granice svoju južnu pokrajnu političkim ili vojnim putem!!! Tačka.
Ovog momenta Srbija ne može da se bori protiv velikih sila i zaštiti svoje nacionalne interese, ali čim se situacija na globalnoj političkoj sceni promeni Srbija mora da reaguje (kada se tradicionalni saveznici Srbije budu vratili u svoje prirodne pozicije supersila).
Žao mi je što tu ulogu saveznika Srbije ne možemo dodeliti Amerikancima, Britancima ili Francuzima, ali vidimo kakva se pogubna zbivanja dešavaju po Srbiju kada na globalnoj sceni nema jake Rusije.
Kolevka Srpskog naroda je na Kosovu, i Srbija zbog lošeg političkog trenutka ne sme i ne treba da prepusti Kosovo Albancima, jer Kosovo nikad nije bilo Albanska zemlja.
Treba jasno staviti do znanja i uvesti u nacionalni plan povratak Srpke državnosti na Kosovo.
Medjunarodni protektorat je rezolucijom 1244 garantovan na Kosovu, ali je dezavuisan dejstvom zapadnih sila na osamostaljivanju Kosova.
Srbija se u povoljnom globalnopolitčikom momentu mora ponašati identično i dejstvovati na Kosovo (politički i vojno ispoljavajući pravo suverene države na svoju teritoriju)
Ja sam siguran kako će jednom u Britaniji ili Americi razni analitičari i uticajni politikolozi, pa čak i političari govoriti kako su pogrešili u vezi Srbije, ali će to Srbiji tada biti nevažno.
Promene na globalnoj vojnopolitičkoj sceni će dati šansu Srbiji da se ponaša kao nezavisna država i da Albancima na Kosovu stavi do znanja da je Kosovo Srpska zemlja. Politički ili vojno.
Sada se Srbija ne sme ponašati kao suverena država, jer bilo kakav njen akt u tom smislu biva osudjivan i kažnjavan.
Ipak to je sveti zadatak svih budućih političara u Srbiji!
To se ne sme zaboraviti(!), jer Kosovo nije vlasništvo bilo koje političke struje ili spoljnopolitičkog ministarstva koje je u vlasti da bi ga se mogla odricati. Kosovo je Srbija!!!

Josip Vasilj

pre 13 godina

Za malo u metu, je ipak pored mete. Poraz Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, gotovo znači i njen poraz pred UN, u suprotnom bi Generalna skupstina taj sud morala ukinuti, jer čemu će joj sud, čije mišljenje ni ona sama ne uvažava. Upravo stoga Rusija i gura Srbiju u definitivan poraz, da bi ostvarila svoje ciljeve vezane za Abhaziju i Južnu Osetiju...

Dositej

pre 13 godina

Nisam najbolje razumeo ko je sagovornik. Mali Perica? Ne znam kome bi drugome mogla da se oprosti ovolika neupućenost, da ne upotrebim neki optriji izraz ...

Petar

pre 13 godina

I '99 smo bili čvrsti i rekli glasno Ne stranim posmatračima. Onda su nam siledžije lupili par veoma bolnih packica, i mi smo na sve pristali. Verovatno smo tada, kako kaže sagovornik, bili odvažni u očima naših prijatelja.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Normalno da se ne moze pristati na "bilo kakav dogovor" jer to nije bilo kakav dogovor nego se od Srbije izricito zahteva da prihvati secesiju odnosno da prizna nezavisnost Kosova dobrovoljno, cak i pre izlaska pred UN. Ako se secesija i nezavisnost ne prihvataju, postoji mogucnost da se to i dalje osporava i protiv toga vodi svaka zakonska borba, a ako bismo ih dobrovoljno prihvatili onda smo se odrekli svake dalje akcije za povratak te teritorije.

Smesta

pre 13 godina

Ovakva vlast se samo pozeleti moze, sa njima i ako izgubimo, mi smo pobedili. Mozda treba ici i dalje, kolektivno samoubistvo Srbije bi bilo konacni poraz nasih protivnika.

sasa jokic

pre 13 godina

Slusajte ove stavove i zakljucite kakvi nas mudraci vode u propast; 1.Necemo da se dogovorimo sa EU i SAD, jer bi tako pokvarili odnose sa Rusijom (koja je BTW otcepila Osetiju i Abhaziju od Gruzije)i Kinom?!". Znaci svadja sa zapadnim zemljama je OK, a sa ovim komunistickim treba da se druzimo, a kada nam NATO saspe bombe njih nigde!!! 2."Pobedice nas sa izuzetno velikim naporima,ali za malo sto ce kod nekih zemalja izazvati skepsu?!". Ovaj stav je vec za Lazu Lazarevica! U svakom slucaju Srbija bi napravila velik ipresedan u svojoj spoljnoj politici, kada bi se kojim slucajem dogovorila sa zemljama koje jedine mogu da nas vrate u normalan kolosek! Ne, sa njima cemo vecito da se inatimo, dok nas ne ostane za pod sljivu. To je nasa strategija!!

slobodnomisleći

pre 13 godina

Srpska diplomatija treba da izjavi sledeće (i da stoji iza toga): Srbija se nikad neće odreći Kosova, i onog momenta kada se ukaže povoljna politička situacija, vratiće u svoje granice svoju južnu pokrajnu političkim ili vojnim putem!!! Tačka.
Ovog momenta Srbija ne može da se bori protiv velikih sila i zaštiti svoje nacionalne interese, ali čim se situacija na globalnoj političkoj sceni promeni Srbija mora da reaguje (kada se tradicionalni saveznici Srbije budu vratili u svoje prirodne pozicije supersila).
Žao mi je što tu ulogu saveznika Srbije ne možemo dodeliti Amerikancima, Britancima ili Francuzima, ali vidimo kakva se pogubna zbivanja dešavaju po Srbiju kada na globalnoj sceni nema jake Rusije.
Kolevka Srpskog naroda je na Kosovu, i Srbija zbog lošeg političkog trenutka ne sme i ne treba da prepusti Kosovo Albancima, jer Kosovo nikad nije bilo Albanska zemlja.
Treba jasno staviti do znanja i uvesti u nacionalni plan povratak Srpke državnosti na Kosovo.
Medjunarodni protektorat je rezolucijom 1244 garantovan na Kosovu, ali je dezavuisan dejstvom zapadnih sila na osamostaljivanju Kosova.
Srbija se u povoljnom globalnopolitčikom momentu mora ponašati identično i dejstvovati na Kosovo (politički i vojno ispoljavajući pravo suverene države na svoju teritoriju)
Ja sam siguran kako će jednom u Britaniji ili Americi razni analitičari i uticajni politikolozi, pa čak i političari govoriti kako su pogrešili u vezi Srbije, ali će to Srbiji tada biti nevažno.
Promene na globalnoj vojnopolitičkoj sceni će dati šansu Srbiji da se ponaša kao nezavisna država i da Albancima na Kosovu stavi do znanja da je Kosovo Srpska zemlja. Politički ili vojno.
Sada se Srbija ne sme ponašati kao suverena država, jer bilo kakav njen akt u tom smislu biva osudjivan i kažnjavan.
Ipak to je sveti zadatak svih budućih političara u Srbiji!
To se ne sme zaboraviti(!), jer Kosovo nije vlasništvo bilo koje političke struje ili spoljnopolitičkog ministarstva koje je u vlasti da bi ga se mogla odricati. Kosovo je Srbija!!!

Mario Bros

pre 13 godina

Divim se našoj vlasti kako od svake situacije uspe da napravi pobedu.

Sutra da nam asteroid padne na glavu, naslov u novinama bi bio da je sprečen smak sveta jer je naše tlo najbolje na svetu za udar asteroida. Možda ima i zlata u njemu rekli bi, a projekat 8 godišnjeg istraživanja i potrage za zlatom na asteroidu bi najavio Tadić sa šlemom na glavi, udarajući početni udarac krampom.

UKA

pre 13 godina

....Srbija će biti suočena sa tri izbora pred sednicu Generalne skupštine UN koja će biti održana polovinom septembra...

Postoji i cetvrta koja je najbolja za Srbiju a to je PRIZNAVANJE KOSOVA i nova era zivota gradjana Srbije.

Julius

pre 13 godina

Srbija nece pristati na dogovor sa kljucnim clanicama Evropske unije i SAD-om u vezi rezolucije Srbije povodom misljenja Medjunarodnog suda pravde,- izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic. On gotovo sigurno zna da ta rezolucija, neusaglasena sa tim zemljama, nece proci u GS UN, ali se zadovoljava ukoliko uspe da stvori animozitet Brazila, Kine i Rusije prema zemljama koje podrzavaju Kosovo! I to bi bila "velika pobeda" njegove diplomatije i spoljne politike Srbije!
Gospodin Jeremic je samo jedan uobrazeni amater u diplomatiji, koji svu svoju diplomatsku aktivnost vodi iz inata, prkoseci se mocnicima, racunajuci na razdor u EU i svetu. Vodjenje spoljne politike i diplomatije iz inata prema mocnicima, dovelo je Srbiju u situaciju u kome jeste, ali sve poraze racuna ih kao "pobede".
Pametan diplomata treba da pridobije sto vise saveznika i prijatelje medju susedima i mocnicima, a ne proivoditi animozitet prema nekome, a ponajvise prema sebi.
Jeremic je stalno govorio da nece postovati misljenje MSP ako ono bude nepovoljna po srbiju. Sada pokusava da natera i GS UN da ne postuje to misljenje najviseg njenog organa, sto je nemoguce. Ali se ce se on zadovoljiti ako uspe da stvori animozitet prema nekome.
To nije samo nepristojna diplomatija, vec je ludorija!

samouništenje

pre 13 godina

Toliki mazohizam vanjske politike mi stvarno nije jasan. Zar vi doista mislite da ste toliko svjetski važni i da Zapad ima manje vremena od vas za čekanje? Što vrijeme ide dalje politička pozicija Srbije će biti sve lošija i to ne samo zbog gospodarskih razloga. Na kraju će opet doći na ono "ako treba jest ćemo korijenje". Da, ali narod, a ne privelegirani.

Ivan M

pre 13 godina

Ako je ovo istina, ovo je najgori mazohizam. Kakvi casni porazi, pa niste vi Car Lazar i nije ovo Kosovska bitka. U cijem je interesu da se ovako durimo? Da li ce nam to vratiti Kosovo (cak i kad bi ga zaista hteli)? Da li ce to pomoci Srbima koji zive tamo? Ne verujem: ali ce zato politicari moci da uveravaju raju kako su ucinili sve. A raja, koja guta price o casnim srpskim porazima vec vekovima, ce i ovoga puta da proguta tu istu pricu. Nadam se da gresim, naravno...

Goxy

pre 13 godina

Moram priznati da se slazem. Nema svadje sa velikima, ratova, sukoba ... ali ne treba se ni miriti sa ulicnom otimacinom. Ne bih voleo da zivim u takvoj zemlji.

ko je ovde lud?!?

pre 13 godina

Kakva je ovo glupost! Nego s kim cemo da se dogovoramo nego sa EU? Briga mnogo za nas Kinu, Indiju, Brazil, a o Rusiji da i ne govorimo! Oni svi vode raacuna o svojim interesima, a krajnje je vreme da i mi to pocnemo da radimo.
Ovaj predlog je potpuno na nivou lose vaspitanog tinejdzera, koji tera inat i pravi se pametan samo da bi nervirao sve oko sebe. Svi mu se cude i smeju, neki ga sazaljevaju, ali ako se nameri se na jaceg od sebe i pretera moze samo tragicno da zavrsi.

Sta ce Srbija dobiti time sto ce stvoriti animozitet kod najuticajnijih zemalja sveta?!?
Uspeh nase diplomatije bio bi da Srbiji stvori saveznike i obezbedi podrsku, a ne da stvara animozitet!
Ali izgleda da nema nade da Srbija vodi zrelu i promisljenu spoljnu politiku sve dok imamo nedoraslog ministra spoljnih poslova, od cijih je postupaka svakog pametnog sramota.

sasa jokic

pre 13 godina

Slusajte ove stavove i zakljucite kakvi nas mudraci vode u propast; 1.Necemo da se dogovorimo sa EU i SAD, jer bi tako pokvarili odnose sa Rusijom (koja je BTW otcepila Osetiju i Abhaziju od Gruzije)i Kinom?!". Znaci svadja sa zapadnim zemljama je OK, a sa ovim komunistickim treba da se druzimo, a kada nam NATO saspe bombe njih nigde!!! 2."Pobedice nas sa izuzetno velikim naporima,ali za malo sto ce kod nekih zemalja izazvati skepsu?!". Ovaj stav je vec za Lazu Lazarevica! U svakom slucaju Srbija bi napravila velik ipresedan u svojoj spoljnoj politici, kada bi se kojim slucajem dogovorila sa zemljama koje jedine mogu da nas vrate u normalan kolosek! Ne, sa njima cemo vecito da se inatimo, dok nas ne ostane za pod sljivu. To je nasa strategija!!

dropkik

pre 13 godina

Jaoj, kakva matematika!
Ako je tacno i istinito preneta ova racunica "izvora iz vrha vlasti" to je strasno.
To samo po sebi govori kakvi "kapaciteti" odlucuju u ovoj zemlji. Cime se oni bave i koji su im intelektualni dometi, bilo bi nebitno da posledice ne osecamo svi.
Kakvi sibicari!
Neverovatan stepen neodgovornosti i neznanja.
Da li uopste neko cita ovakve vesti razumevajuci sustinu onoga sto se saopstava?
I posle gledas dnevnik, a tamo raste BDP, gradi se na sve strane, koridori 10,11, mostovi, tuneli, branimo Kosovo, ulazimo u EU, izlazimo iz krize, gasovodi, infrastruktura, branimo penzije, sad ce da porastu plate, socijano odgovorna drzava, briga za mlade i stare, kultura i obrazovanje...
A oni sede i smisljaju kako ce da zez.. Amere i Nemce, pune se k`o brodovi, dok nama otimaju godine zivota.

Ovde Ostoja

pre 13 godina

Ljubi ih majka, sto su Vuk i kabinet pametni! Pa, zasto je uopste isao s tom rezolucijom u GS, pogotovo sto se zna da rezolucije GSa nisu obavezujuce? Cak i da uspesno zabijemo prst u oko jakim drzavama, sta bismo time dobili? Nista. A mi cemo jos biti neuspesni. Mozda zeli da uzivamo u jos jednoj "moralnoj pobedi", pa da o njoj pevamo epske pesme? Gori logorska vatra, mi guslamo "Kad ustade Vuce Jeremicu", a prisutni psi uzalud traze za sta da nas uhvate. Zasto je uopste trazio misljenje MPSa, pa onda postavio lose pitanje, pa rekao da mi misljenje ionako necemo postovati? A nemojte ni racunati koliko je on budzetskih para slupao putujuci po svetu, koliki su bili honorari premudrih pravnih savetnika itd. Koji je on (uobrazeni) amater!

pera

pre 13 godina

Ovaj Jeremic mi sve vise lici na klona Milosevica. U svakom slucaju politika mu je ista! Ne damo nesto sto smo odavno izgubili, i to po svaku cenu. Ima li ko da se suprostavi ovakvoj politici u Srbiji? Politici inata

Andrey

pre 13 godina

"Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa." Iskreno, vecu glupost nisam citao od doba Milosevica. Znaci, sto se vise Srbija protivi zapadnim silama toliko ce vise njih da tera da se dogovore? I jos ovaj "neko" radi u vladi? Ajde sad neka me neko ubedjue da se nasa (POGRESNA) politika prema Kosovu u poslednjih 20 godina promenila makar i za milimetar? Pa sta se onda cudimo sto nam je situacija ovakva kakva je kad nam drzavu vode ovakvi ljudi? Kad ce ovi ljudi da shvate da niko nije a ni ne tera Srbiju da prizna Kosovo nego se trazi od nje da SARADJUJE sa Kosovom (isto kao Kina sa Tajvanom). Dragi moji, politika se inatom ne vodi. Nemojmo zaboraviti da to sto ce se eventualno Srbija usprotiviti ovom ili onom predlogu EU i/ili Amerike nece ciniti Kosovo manje nezavisnim jer Kosovo tera svojim putem i sasvim sigurno do sad dobija sve moguce bitke (zahvaljujuci nasoj nesposobnosti i inatu). A oni koji prebacuju da jos uvek nema priznanja Kosova posle odluke MSP bi podsetio da je to totalno uobicajeno jer svakoj drzavi treba odredjeno vreme da analizira odluku MSP, skupi vladu ili parlament pa tek onda da odlucuje o priznavanju. To uzima vremena a posebno sad kad su ogromna vecina parlamenata u svetu na letnjem odmoru. Zato ne razumem zasto neki podstaknu laznu nadu u narodu a onda kad se dese priznanja sakrivaju se u misju rupu. Ljudi, prihvatanje realnosti NIJE kapitulacija, prihvatanje realnosti je hrabrost racionalnih i pre svega pametnih politicara koji znaju i umeju da razmisljaju o svetlijoj buducnosti svog naroda i svoje zemlje. Nemojmo se previse okrenuti prema Rusiji jer i sama Rusija ce uskoro biti promorana da se okrene zapadu kako bi mogla da se vadi iz svoje ekoloske katastrofe. A oni koji citaju istoriju dobro znaju koliko nam je Rusija “pomogla” u proslosti. Pozdrav

Marija - Novi Sad

pre 13 godina

HOĆE, HOĆE
itekako HOĆE
pa i ja sam deo te Srbije
NISI SAMO TI VUČE !!!
Moj je deo isti kao i tvoj pa i ja imam isto pravo glasa kao i ti.
Ja bih da vidim šta svet nudi ovom napaćenom narodu po sistemu DA SE DOGOVORIMO O SVEMU ODMAH !!!

Smesta

pre 13 godina

Ovakva vlast se samo pozeleti moze, sa njima i ako izgubimo, mi smo pobedili. Mozda treba ici i dalje, kolektivno samoubistvo Srbije bi bilo konacni poraz nasih protivnika.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Za malo u metu, je ipak pored mete. Poraz Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, gotovo znači i njen poraz pred UN, u suprotnom bi Generalna skupstina taj sud morala ukinuti, jer čemu će joj sud, čije mišljenje ni ona sama ne uvažava. Upravo stoga Rusija i gura Srbiju u definitivan poraz, da bi ostvarila svoje ciljeve vezane za Abhaziju i Južnu Osetiju...

mc

pre 13 godina

I treba da nas bombarduju ponovo, i da nas izoluju, i da nam zabrane da izlazimo uopste iz Nacionalnog parka "Srbija" jer nismo za bolje...Kakav odnos vlade prema najbitnijim stvarima u nasem vremenu...Kao da slusam Ahmadinedzada ili Sadama...ili tako nekog lidera tako neke zemlje koja se inati sa CELIM svetom racunajuci da ce moci da se izbori sa najjacim zemljama sveta dok narod skapava ili bezi iz zemlje!!!!

Robin Hood

pre 13 godina

"Ako i izgubimo, procenjujemo da će to biti 'za malo'", ocenio je isti izvor i dodao da će se u tom slučaju stvoriti situacija u kojoj je "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosova".

Smesno, neki odrasli se ponasaju gore nego mala deca. Ali jos malo ce svemu doci kraj, samo sto ce posle biti kasno za kajanje. Mogu samo da kazem- jadan narod!

Kosovastar

pre 13 godina

"Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa."

Tako svojevremeno pricao i S. Milosevic. "Biti protiv svih" a znamo posledcu takvog stava. "Imati cvrst stav jer ce oni nas postovati" i znamo kako su ih postovali.

Tako ce biti i sada osim ako ovo nije neki probni balon kako bi se izazvala panika od izolacije i konfrontacije sa svetom.

D

pre 13 godina

Rusi su pokazali "prijateljstvo" u slucaju Juzni tok (ko prati razumece). Ako imamo nameru da se svadjamo sa celim svetom, onda nam nista drugo ne preostaje nego 5. oktobar, ali ovaj put bez zadrzavanja osoba iz predhodnog rezima.

Semsa

pre 13 godina

Vuk i srb diplomtija kao da su izasli iz Semsine pesme: izdali me prijatelji, izdao me brat, izgubila sve sam bitke al jos vodim rat...lalalal!!!

Albano

pre 13 godina

Mi Albanci bi trebalo sa nasim komsijama Srbima da pregovorima dodjemo do konacnog resenja, i neku vrstu podele a onda svi u EU. Ipak to nije lako, ali najteze je poceti i ne gubiti vreme vise

Petar

pre 13 godina

I '99 smo bili čvrsti i rekli glasno Ne stranim posmatračima. Onda su nam siledžije lupili par veoma bolnih packica, i mi smo na sve pristali. Verovatno smo tada, kako kaže sagovornik, bili odvažni u očima naših prijatelja.

Tutumrak

pre 13 godina

Oni samo fingiraju neko resavanje kosovskog problema i odrzavaju tu atmosferu, sustina je raspodeli bogatstva ove zemlje i drzanje naroda u poslusnosti. Znaju li oni da Srbija svake godine izgubi od 25000 do 35000 stanovnika zbog negativnog prirastaja, a Albanci toliko porastu. Pa ko ce naseljavati te nase silne teritorije ako se ovako nastavi. Boze mili nikakve strategije samo stihija ko ce sta da otme. Jadna Srbija.

Ivo

pre 13 godina

Sva ta "tvrdokornost" je lazna. Namjerno je izabran sadasnji nacin podnosenja rezolucije, jer kad se izgubi podrska u GS, Jeremic i Tadic su si osigurali alibi: "Eto, sve smo polusali, cak smo zabili i prst u oko velikim silama, ali nije islo". Amateri.

28-mo godišnjak SA ZAPADA !!!

pre 13 godina

Čista ISTINA - trenutno nepovoljna po nas - ali ipak Istina.
Sve dok mi "uzmičemo" Oni ce nastaviti da "guraju". Onog trenutka kada osete da su stigli do granice naše popustljivosti, tada će se zamisliti i promeniti taktiku - sve dok jasno i glasno ne kažemo DOSTA!!! oni neće stati.
E onda kad mi čvrsto stanemo, sa obe noge, na zemlju i kažemo DALjE OD OVOGA NE MOŽE ... pa makar i po cenu (ne)integracije u tu dvoličnu Evropsku Uniju ... e tek će onda razumeti da nam je državni integritet zaista nacionalno pitanje broj jedan, (što je i svakoj drugoj državi na ovoj planeti). TADA će tek početi da nas poštuju. Rećiće baš su glupi ovi Srbi što neće de se igraju "šargarepe i štapa" ali stvarno svaka im čast za principijelnost. Tek će nas tada (po prvi put) ozbiljno shvatiti. A to je ono što je bitno i što će biti prvi korak u promeni svesti o tome s'kim imaju posla. Realnost je - da im naše odobrenje ne treba - nebi ga ni tražili, nego bi lepo promenili status naše pokrajne i niko nas ništa ne bi ni pitao - ovako pošto im ipak treba naša saglasnost, treba im jasno staviti do znanja koji je to minimum ispod kojega nećemo ići - i do sada smo mi to njima pričali, ali smo popuštali pa nas nisu uzimali za ozbiljno, kada pređemo sa reči na delo i vidno pokažemo gde smo - tek tada će pregovori sa Svetskim silama zapravo početi, sve dotle je čisto zavrtanje ruke.
Da ne bude zabune - nisam od onih koji misli da možemo kontrolisati 2 000 000 Albanaca, niti ih želim u svojoj zemlji - ali rešenja postoje - federalizacija + dodeljivanje Srbima na Kosovu status konstitucionog naroda, na kraju krajeva ako treba i podela - opet sa Srbima kao konstitucionim narodom na Albanskom delu - onemugućavanje pripajanja južnog kosova Albaniji ili bilo kojoj drugoj teritoriji ... postoji 1000 mogućih rešenja - ali da Albanci sa kosova postanu kosovari i da dobiju celo Kosovo i Metohiju - e to jednostavno neće proći.

Da smo na pravom putu govori upravo to što svi pokušavaju (pod plaštom velikih prijatelja) da Nas spreče da uradimo upravo to što planiramo da uradimo - da konačno kažemo dooosta je - ovo je minimum ispod koga ne idemo. I nema razloga za žurbu ... poslednje što nam treba je brzanje i priznanje (čak i indirektno) koje nikada više nećemo moći da poreknemo. Jednom potpisano - zauvek izgubljeno.
A svima što misle da samo treba da nas prime u Evropsku Uniju pa da sve probleme rešimo ... varate se - razmislite malo - ako nas ovoliko uslovljavaju sada kada nismo deo unije - šta možemo da očekujemo kad zvanično uđemo pod njihov krov.

Pozdrav svim trezvenim ljudima! Ostalima koji kukaju za Evropom ... završavajte te večne studije i put pod noge - pa tamo, kada budete bili manji od makovog zrna(zato što se stidite svog porekla)... e tada ćete se brzo uveriti u to kako je na zapadu lepo i kako nema diskriminacije.

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Moja komsinica "Baba Rada" koja je inace veliki poznavalac politickih prilika u Svetu i "strucnjak" za Balkan, samo sto se ne "zadavi od smeha" kada procita ovakve vesti i vidi pred kakvom "dilemom" stoji srpska diplomatija !
Kaze "Baba Rada" da joj je od svega najsmesnije kada procita kako se Srbija bori "protiv velikih sila" i iz tog razloga je njena "misija imposibl" iako celo vreme ima "podrsku" Rusije i Kine ?
Iako to Srbija "NIKADA" nece priznati, vec je "priznala" da Rusija i Kina ustvari nisu NIKAKVE Sile u poredjenju sa ZAPADOM jer da jesu Srbija nebi mogla da opravda tvrdnju da se bori protiv "velikh sila" ako znamo da nas je Preds. Tadic "mesecima davio" potpisivanjem "strateskog partnerstva" sa najvecom "svetskom silom" Kinom koja nas pored druge "velike sile" Rusije bezuslovno "podrzava" ?
Samim "omalovazavanjem" uticaja ovih "velikih sila" Rusije i Kine ova Vlast nanosi "neizmernu bol" svim "patrijotama" i "Rusofilima" u Srbiji a to VESELI "Baba Radu" !
Kosovo tvrdi "Baba Rada" ima podrsku zbog svoje "prirodne" evropske opredeljenosti sto podrazumeva demokratizaciju zemlje i pristupanje EU i NATO Alijansi sto u principu svakome u Svetu deluje logicnije od "teznji" Srbije da i pored toga sto je "teritorijalno" u Evropi ostane "Ruska nacionalna manjina" u EU !
"Baba Rada" se "cepa od smeha" kad cuje raspravu o rezoluciji ili kako bi bilo da je "pitanje" MSP bilo na drugi nacin postavljeno ! "sta bi bilo kad bi bilo"?, NISTA nebi bilo, sve bi bilo isto !
Niti je "misljenje" MSP izgubilo Kosovo niti ga je moglo vratiti Srbiji, nije MSP "nagovarao" Kosovo da proglasi nezavisnost pa da ga onda pocne "nagovarati" da se jos jednom "preispita" i mozda promeni misljenje ?
Kosovo se "odcepilo" od Srbije zato sto u toj "zajednici" nije bilo SRECNO kao uostalom sto nije ni jedna zemlja bivse YU zadrzala "isti politicki kurs" sa Srbijom, sve zemlje Balkana teze ka clanstvu u EU i NATO, "strci" samo Srbija !
Srbija je na strani "velikih sila" koje ustvari i nisu "neke sile" i kako god da "sastavi rezoluciju" suprotnu "zapadu" Srbija ce ostati na strani "politickog" GUBITNIKA i to tako i TREBA da BUDE !
I Srbija treba da se "urazumi" i da konacno "ukapira" da je deo NOVOG, demokratskog, "zapadnog" Sveta !
Kome treba "Ruska gubernija" u "Srcu" zapadne i demokratske EVROPE ?
Ko je u EU i demokratskom Svetu "toliko lud" da to PODRZI ?

Pele

pre 13 godina

Ako je ovo tačno zaista počinjem da se plašim da su svi ljudi koji vode ovu zemlju pili iz iste flaše. Nikada nisam mnogo cenio ljude koji vode ovu zemlju ali bojim se da ih sada smatram štetočinama. DOSTA BRE MALTRETIRANJA I NAS I ALBANACA POMOĆU KOSOVA!!!

deutschwaffle

pre 13 godina

Biti u konfrontaciji sa zapadom pred svetom moze biti samo korisno ako je u pitanju odbrana Kosova. Jer sramno je za mocni zapad da posle 10 godina jos mora da vode prljavu dipllomatsku bitku sa jadnom Srbijom oko Kosova. Zbog toga su i toliko ljuti bili kad se Srbija okrenula MSPu. Ne zato sto su sumnjali da nece moci da povuku konce sudijama, nego sto ce pasti maska i izaci na videlo, mocna supersila nikako da dovrsi Srbiju. Da zbog Rusije i oni imaju granicu mocnog uticaja u svetu. A sada su se jos gore otkrili, jer cak i posle pobede nemaju tih 55 novih priznanja i to mora da sladi mnoge zemlje u svetu koje su tajno antiamericke raspolozene. I tu se bitka dovodi u pat poziciju, kad desetak zemalja, kojima Amerika nudi i preti, sledi Srbiju i su neposlusni prema Americi i zbog njih Kosovo ne moze dobiti vecinu u UN. Sve u svemu praviti dogovor sa zapadom je kapitulacija pred blefom. A najveca opasnost je od Brankovica u Srbiji koji su za to da Srbija casno izgubi i casno pusti Kosovo niz vodu.

kisa

pre 13 godina

jasno kao dan. Koliko je to zemalja priznalo Kosovo posle misljenja suda? I desava se upravo da je taj sud zbog svoje odluke izgubio prilicno kredibiliteta. Ako nastava sa pritiscima isto ce se desiti i sa UN. Ja podrzavam smisao obasnjen u tekstu.

bulat92

pre 13 godina

Ako smo izgubili bitku za Kosovo, sto je strasno izgubiti bitku oko rezolucije.
Sve nase procene oko povlacenja poteza u borbi za ocuvanje Kosova bile su pogresni.Problem je u onima koji ih povlace.

Branko

pre 13 godina

Svaka sila za veka ali sramota do veka. Svet nije počeo sa našom generacijom a neće se ni završiti. Bar mi Srbi znamo kroz dugovekovnu istoriju da nas je dosta otpalo u teškim trenucima. Za one što su čitali lektiru, neka se prisete "Pilipende" od Sime Matavulja. Bilo bi dobro prisetiti se i Dr.Arčibalda Rajsa i njegove knjige "Čujte Srbi".

Marko

pre 13 godina

Mislim da je vec apsurdno koliko se upinju da sto vise zemalja prizna Kosovo.
I ovaj cirkus sa tom rezolucijom... Mi kao nesto rovarimo, jer je to ipak deo nase zemlje, istorija, religija... blablabla... A koji je njihov motiv??? Nit' imaju naftu na Kosovu, nit' neke finansijske interese... nista. Upinju se iz petnih zila, k'o da ce se ne znam sta desiti, ako mi izadjemo u UN sa tamo nekom rezolucijom.

s.

pre 13 godina

Kakva neodgovornost, umišljenost, neznanje, odsustvo najobičnije zdrave pameti, Kosovu su dovoljni srpski spasioci i eto im države, članstva u međunarodnim organizacijama, sve, mi smo moralni pobednici uta ta.Nadam se da ih više niko neće izabrati da se brinu i brane ni ključ od lifta.Užas!

legenda

pre 13 godina

Razmisljajuci slobodno mogu samo da izjavim da Srbija nema vise sta da trazi na Kosovu, ako tamosnji narod ne zeli Srbiju. I Srbija je nekad bila u Otomanskom carstvu, pa su se Srbi kroz muku odvojili jer nisu vise hteli da budu deo tog carstva. Kraj price. Pravno gledano se kose dva principa princip samoopredeljenja protiv principa suvereniteta. Moze da se tumaci u korist jednog principa ili drugog, po osecaju sta je pravednije. A na Kosovo se svuda gleda kao na nevaljalo dete koje je posle smrti majke (Tita) pobeglo od kuce, jer ga je otac silovao. Otac zeli da se dete vrati i tuzaka se po komsiluku da ga shvate i razumeju da mu je tesko jer je dete nekada bilo dobro, ali... Ne moze se traziti isto za R. Srpsku, jer je ta tvorevina stvorena 1995 Dejtonom uz pomoc ratnih zlocina. Tako se to tumaci svuda u svetu sem kod nas, mozda zato sto su svi sem nas uspesno lobirali, mozda zato sto to i jeste istina, nebitno. Bitno je da je to realnost. I moramo da se sa tim pomirimo sto pre, inace cemo tonuti sve dublje u agoniju koja traje koliko se ja secam vec oko 30 godina.
A za nepokorne, naucite Albanski i preselite se u Pristinu ako hocete da Srbija povrati Kosovo. Drugog nacina nema.

Dragan

pre 13 godina

Cinjenice:
Evropi treba Srbija a Kosovo bez Srbije ne moze da mrdne. Da nije tako ne bi nas EU uslovljavala a Albanci non stop prozivali.

Svaka drzava ima nacionalne interese, ako jednoj drzavi druge drzave kroje nacionalne interese to vise nije drzava.

U pregovorima pregovaraju partneri, ravnopravne strane. Ako ste potcinjeni kao sto zele od Srbije da naprave, to i nisu pregovori.

Priznanjem Kosova Srbija ne dobija nista.
Odrzavanjem zamrznutog konflikta Srbija ima cime da ce cenjka.


Ako nista drugo ucite od Albanaca. 20 godina su otvoreno u konfliktu sa drzavom dok na kraju nisu doveli do eskalacije problema. Za to vreme su ziveli u najgorim uslovima.
Ali na kraju su dobili to sto su trazili, mozda ne u potpunosti ali u svakom slucaju vise nego sto su imali.

Najveci problem u Srbiji je to sto je vecina politicara ista kao i vecina gradjana.
Na sav glas vicu kako bi bolji zivot, EU, zakone itd a nista po tom pitanju ne zele da urade ili ne daj boze da se imalo zrtvuju za taj cilj.

Srbija je zemlja koja ima ultranacionaliste kao jedine (lazne) patriote, liberale kao internacionaliste koji poricu i p od patriotizma i demokrate koji bi ni tamo ni ovamo.

Jedina promena moze doci iz samog naroda, sto se nazalost nece desiti. Mozda kada bi svi u Srbiji procitali Arcibalda Rajsa :)

Pedja

pre 13 godina

"Ako i izgubimo, procenjujemo da će to biti 'za malo'", "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosova".
Izgleda da ludilu nema kraja. Ovi su definitivno ludji od Milosevica, vode zemlju u sunovrat i propast. Kako stvari stoje nebi me iznenadilo da posle ovoga i Vojvodina krene putem kojim Srbija ne zeli da ide u EU

ni jare ni pare

pre 13 godina

Hteli smo i jedno i drugo(sasvim normalno) ali
"dobrim potezima" dobićemo
NI JEDNO NI DRUGO.

Na žalost,naša politička elita
se uvek hvata za prvu ponudu(kojom se i najviše nudi,mada ne dovoljno) tek kada je
povuku i kada nam ostane samo druga ponuda mnogo gora po nas.

Pri tom niko od njih ne razmišlja da je nama svima svaki dan sve teže za preživljavati,a naša deca odlaze iz Srbije...

PATRIOTA

pre 13 godina

Srbija sada mora odrzati kurs: "Srbija je za saradnju" sa svim medjunarodnim ciniocima koji nas podrzavaju u nastojanju da se pregovorima postigne "kompromis", i to je po nasem dubokom uverenju jedini nacin za resavanje ovakvih konflikata. Prihvatamo sve sugestije, ali da sustina nase Rezolucije ostane nepromenjena.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Normalno da se ne moze pristati na "bilo kakav dogovor" jer to nije bilo kakav dogovor nego se od Srbije izricito zahteva da prihvati secesiju odnosno da prizna nezavisnost Kosova dobrovoljno, cak i pre izlaska pred UN. Ako se secesija i nezavisnost ne prihvataju, postoji mogucnost da se to i dalje osporava i protiv toga vodi svaka zakonska borba, a ako bismo ih dobrovoljno prihvatili onda smo se odrekli svake dalje akcije za povratak te teritorije.

Aca

pre 13 godina

Jel' ima neko pametan i hrabar da kaze piscima scenaria nase spoljne politike da ovo nije scenario za film "Davitelj protiv davitelja 2", nego dugorocna strategija za sudbinu ove zemlje.
Desni da prestanu da potpiruju, levi da prestanu da podrzavaju lose pisce, da stisaju svi strasti, prestanu da koriste rec "Kosovo" za untrasnjopoliticke poene kod "slepaca" i lepo sednu da se dogovore kuda ce: na zapad , istok ili u p.m. Ovako kako rade samo 3. varijanta nam je zagarantovana.
A zbog toga ce dugorocno gledano, jos jedna generacija Srba nestati, kao ste je nestala '90tih pod "Velikim vodjstvom'.
12.01. .. Quo vadis, Domine?

Dragan

pre 13 godina

Tako je Sloba Milosevic bio protiv celoga sveta! A gde je sada on i gde smo mi?!!! Dajte ljudi ne mozete protiv cieloga sveta to se pokazalo i ranije i sada se pokazuje. Priznajte vec jednom to Kosovo kao suverenu drzavu jer i onako nije nase vise a da li ce da bude ikada vreme ce pokazati? Ja licno ne mislim ako bi Kosovo bilo nase Srbija bi bila Kosovo za 30 Godina kakav je natalitet u Kosovo i kakav je u Srbiji. Najbolje bi bilo da s prizna Kosovo po meni i da se resimo tog problema jednom za uvek.

Dositej

pre 13 godina

Nisam najbolje razumeo ko je sagovornik. Mali Perica? Ne znam kome bi drugome mogla da se oprosti ovolika neupućenost, da ne upotrebim neki optriji izraz ...

kolutic

pre 13 godina

Inace "dogovor" po njihom znaci da Srbija potpise sta oni izdiktiraju.
Zapad bi naj vise voleo kad bi se prasina sto brze i sto tise slegla sa te njihove brljotine zvane Kosovo kao i pravne egzibicije povodom misljenja Medjunarodnog Suda Pravde.

Kljucna recenica u textu je na kraju: "Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa."

I to je nesto sto je (od samog pocetka bilo) jasno kao dan, uprkos visegodisnjem LOBIRANJU po Srbji kako je Kosovo "zavrsaena prica", kako "ostaviti proslost iza sebe, treba gledati u buducnost" (dok nam se imovina u koju smo ulagali decenijama prodaje na Kosovu (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=10&nav_category=640&nav_id=450846) zarad finansiranja tamosnje politicke vrhuske).

Jason

pre 13 godina

Da, naravno. Pogotovo posle odluke suda u Engleskoj, sa sve relevantnim obrazlozenjem.
Postoje li reci "STID" i "SRAMOTA" u vokabularu istinskog patriote? Ako postoje, zasto onda - Tadic, kao izbor? Sramota. Iako nisam "kriv", stidim se pomalo i licno. Pripadnosti.

analiticar amater

pre 13 godina

Molim te, daj boze da ovo sto Press pise da je tacno, to bi bilo prvi put da Srbija vodi ozbiljnu principijelnu politiku.
Inace, za one koji ne znaju SAD vec godinama ignorisu odluke generalne skupstine da ukinu sankcije Kubi, znaci zarad necijih interesa i to je moguce, pa zasto onda Srbija ne bi istrajavala na svojim principima. NI "velike sile" ni Savet bezbednosti ni Generalna skupstina ne mogu odluciti da Kosovo nije deo Srbije, i to bi trebalo da je svima jasno. Plan je odlican, sada samo da ga Tadic i Jeremic spovedu.

prestanite,doslo je do usiju!

pre 13 godina

Kakva gadost! U najboljem slucaju, gubimo mec, moralno dobivamo i opstruiramo dodelu medalja najjacima! Namestamo i ocekujemo da necemo bit kaznjeni! Ko vam daje pravo da se poigravate sa sudbinom moje dece!? Svadjate nas sa najmocnijima, a pola Srpskog zivlja vec u EU a druga se sprema! Koje licemerstvo!I opet cemo imat komentare-bravo Jeremicu, odlicna strategija, sredicemo Amere i EU. A onda bris na zapad po pare!? Pa gde je Jeremic zavrsio skole, je l' u majcici Rusiji? Evo ga, ovih dana, rus otvoreno ignorira predsednika Srbije. Ne predsednik Rusije, nego jedna firma! Eto nam poruke sta nas ceka sa ovakvom politikom! Kad si gladan, onda se ne inatis onom ko te hrani!

Dragan

pre 13 godina

1. Srbija treba jasno da kaze da nece odustati od borbe za svoj "integritet"
2. Srbija treba da kaze da se jedino pregovorima moze postici prihvatljivo resenje
3. Srbija ce pokusati da dobije vecinu u GS UN, a ako se to ne desi da ce cekati dok se ne stvore uslovi za nove pregovore
4. Od EU zavisi kakva ce biti dalja saradnja

mislim, dakle postojim

pre 13 godina

Pa kakvo sad odustajanje ili dogovor sa SAD i EU?!
A USTAV, A SKUPŠTINA!
Pa dajte da vidimo tu njihovu rezoluciju!
Čeda je verovatno ima, pa sa njom u skupštinu na raspravu!
Ili mislite, da mi, (tačnije VI), stvarno više nismo u stanju da odlučujemo o bilo čemu u sopstvenoj državi?!
Ako je tako, onda se lepo povucite iz svih institucija i pustite Ameriku da odluči, konačno, šta će sa nama.
Jeremić je u pravu,
SA VAMA JE SVE NEMOGUĆA MISIJA!

Branko

pre 13 godina

Ево зашто ВУК ЈЕРЕМИЋ има право.
Мађарска и Румунија су чланице ЕУ и НАТО-а - две организације које прихватају болећиво неспоразуме у својим редовима. А ствар се не завршава мађарско-румунским неспоразумом. Са сличним проблемима су суочени Мађари у Словачкој и Словаци у Мађарској. Проблем Баска не само да не само да ремети стабилност у Шпанији већ и компликује њене односе са Француском - која и сама има сепаратистички расположену Корзику. У суседној Италији у састав владе већ традиционално улазе представници Лиге Севера, који не крију своје намере да одвоје регионе на северу Италије под заставом такозване „Републике Паданије". А у још једној суседној земљи Француске - Белгији - противречности између Фландрије и Валоније не дају од јуна да се створи влада.
У југоисточној Европи, наћи ћемо још замршенији кипарски чвор. Република Кипар је постала члан ЕУ као једна целина, али на својој територији има самопроглашену Турску Републику Северног Кипра, коју је признала за државу земља НАТО-а - Турска. Зашто ширење НАТО и ЕУ не само да није стабилизовало ситуацију на континенту - о чему су изјављивали лидери обе организације - већ није могло ни да спречи раст сепаратизма? Чини се да су један од разлога „двоструки стандарди" Запада, који се само на речима брине о стабилности Европе, а у ствари распирује ватру сепаратизма и екстремизма. Главно жариште тога је Косово.
Међународна заједница је сада дужна да покуша да нађе решење које би задовољило све заинтересоване стране у сличним конфликтима. Али решити тај задатак је за сада тешко, јер дугогодишња подршка Запада албанским сепаратистима Косова, па и последња одлука Међународног суда правде ОУН - који је фактички признала једностране кораке - већ су довели до раста сепаратизма у целој Европи.. Запад је почео да делује са позиције „политичке сврсисходности" - делећи сепаратисте на добре и лоше. Треба ли се онда чудити, што националне мањине све гласније говоре о својим историјским правима и журе да понове косовски сценарио?
Ова опасна тенденција се не завршава у Европи. Канадски Квебек је одлучан да крене путем Косова. Тајван неколико деценија не да мира Пекингу, што ствара нестабилност у целом Азијско-Тихоокеанском региону. И међународна заједница не зна како да изађе из те ситуације, која се директно тиче интереса САД, Кине и других утицајних светских играча.

freedom

pre 13 godina

Ako je sve ovo tacno sto prenosi "Press", od sada cu, kada su u pitanju odnosi EU i Srbije, odnosno Kosova, apsolutno podrzavati sve poteze EU.

Ali Demi

pre 13 godina

Metamorfoza srpskih bitki je promenjena: od bitaka za pobedu, dosli smo do bitke za manji poraz.
Ja stvarno ne razumem samog sebe! Ja stvarno ne znam sta zelim. Ja sam u mraku!

stetocine, dogovorite se na vreme

pre 13 godina

Nazalost, od svega ovoga tacno je samo to da Srbija nece pristati na dogovor. Naravno to ce opet biti na stetu Srbije. Svakako ne na stetu USA i UK.

bucko razmisljam

pre 13 godina

Zato je za Srbiju možda i bolje da izgubi u UN nego da se dogovori sa EU i SAD, kaze izvesni sagovornik iz vrha vlasti.
Pretpostavljam da bi to mogao biti sef generalnog pokopnog drustva Srbije.

Strahinja Vukota

pre 13 godina

Vreme je da se Jeremic i njemu slicni spakuju i odu negde na odmor o svom trosku. Mi nismo glasali za ovo! Niti cemo ikada vise glasati za ovo!

UruRuck

pre 13 godina

Valjda neve pristati na ucenu a ne dogovor?! Bre!
Kako "usaglasiti" tekst rezolucije izmedju nekoga ko svoju zemlju brani i nekoga koji mu tu zemlju otima!?
Srbija nema izbora vec da se diplomatski bori za samo-odrzanje.
Ako to znaci da ce time naljutiti one koji joj pravo na postojanje negiraju - neka tako i bude.
Uostalom, te zemlje gube uticaj u svetu. Nove sile dolaze.

Meho Tuzlak, jaran

pre 13 godina

Je l' iko da sada preplivao Bosnu sa kamenom od 300 kg na ledjima? Nije! E tako ga ni Srbija ne prepliva u UNO. Dva puta ce mahnuti nogama i rukama i potonuti. I to sve iz inata SAD i EU. Smijesno vjerujte...

odgonetka

pre 13 godina

Ovaj misteriozni (sa)govornik "Presa" iz vrha vlasti, sa ovde predstavljenim tezama, nije mogao biti niko osim vrhovni knjigovodja srpske spoljne politike, ministar Jeremic. Jer samo za njega svaki diplomatski srpski gubitak znaci apsolutni dobitak. Opijeni slavodobitnik!

q

pre 13 godina

Pa naravno, kad je dogovor sa SAD i "kljucnim" clanicama EU bila od koristo za Srbiju.

Setimo se SOFA sporazuma koje je potpisao Vuk Draskovic. Je l' je to promenilo odnos NATO prema Srbiji?

IQ=0

pre 13 godina

Ako je sve ovo tacno sto prenosi "Press", od sada cu, kada su u pitanju odnosi EU i Srbije, odnosno Kosova, apsolutno podrzavati sve poteze Srbije.

mislili ste to ce samo tako...

pre 13 godina

Ako smo u pravu, ne treba da se predajemo.

Svaka manipulacija kosta manipulatora.

To je kao kad imate ponovljene izbore na svojoj opstini pa se vlast polomi da vam sve ispopravlja i napravi.

Tako isto i nasa nesvrstana braca koja ce glasati protiv nas na GS UN, imace neku vajdu od toga i sledstveno tome steci ce odredjejnu dozu simpatija za nas, interes da se sto duze odrzi status kvo, tako da i dalje "bude posla" za njih, odnosno da nasa strana ne izgubi u potpunosti.

Verujem da je to glavni razlog zasto nema novih priznanja Kosova i pored ovog trika Medjunarodnog Suda - jednostavno, cena je porasla, tvrdi se pazar.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Srpska diplomatija treba da izjavi sledeće (i da stoji iza toga): Srbija se nikad neće odreći Kosova, i onog momenta kada se ukaže povoljna politička situacija, vratiće u svoje granice svoju južnu pokrajnu političkim ili vojnim putem!!! Tačka.
Ovog momenta Srbija ne može da se bori protiv velikih sila i zaštiti svoje nacionalne interese, ali čim se situacija na globalnoj političkoj sceni promeni Srbija mora da reaguje (kada se tradicionalni saveznici Srbije budu vratili u svoje prirodne pozicije supersila).
Žao mi je što tu ulogu saveznika Srbije ne možemo dodeliti Amerikancima, Britancima ili Francuzima, ali vidimo kakva se pogubna zbivanja dešavaju po Srbiju kada na globalnoj sceni nema jake Rusije.
Kolevka Srpskog naroda je na Kosovu, i Srbija zbog lošeg političkog trenutka ne sme i ne treba da prepusti Kosovo Albancima, jer Kosovo nikad nije bilo Albanska zemlja.
Treba jasno staviti do znanja i uvesti u nacionalni plan povratak Srpke državnosti na Kosovo.
Medjunarodni protektorat je rezolucijom 1244 garantovan na Kosovu, ali je dezavuisan dejstvom zapadnih sila na osamostaljivanju Kosova.
Srbija se u povoljnom globalnopolitčikom momentu mora ponašati identično i dejstvovati na Kosovo (politički i vojno ispoljavajući pravo suverene države na svoju teritoriju)
Ja sam siguran kako će jednom u Britaniji ili Americi razni analitičari i uticajni politikolozi, pa čak i političari govoriti kako su pogrešili u vezi Srbije, ali će to Srbiji tada biti nevažno.
Promene na globalnoj vojnopolitičkoj sceni će dati šansu Srbiji da se ponaša kao nezavisna država i da Albancima na Kosovu stavi do znanja da je Kosovo Srpska zemlja. Politički ili vojno.
Sada se Srbija ne sme ponašati kao suverena država, jer bilo kakav njen akt u tom smislu biva osudjivan i kažnjavan.
Ipak to je sveti zadatak svih budućih političara u Srbiji!
To se ne sme zaboraviti(!), jer Kosovo nije vlasništvo bilo koje političke struje ili spoljnopolitičkog ministarstva koje je u vlasti da bi ga se mogla odricati. Kosovo je Srbija!!!

UKA

pre 13 godina

....Srbija će biti suočena sa tri izbora pred sednicu Generalne skupštine UN koja će biti održana polovinom septembra...

Postoji i cetvrta koja je najbolja za Srbiju a to je PRIZNAVANJE KOSOVA i nova era zivota gradjana Srbije.

28-mo godišnjak SA ZAPADA !!!

pre 13 godina

Čista ISTINA - trenutno nepovoljna po nas - ali ipak Istina.
Sve dok mi "uzmičemo" Oni ce nastaviti da "guraju". Onog trenutka kada osete da su stigli do granice naše popustljivosti, tada će se zamisliti i promeniti taktiku - sve dok jasno i glasno ne kažemo DOSTA!!! oni neće stati.
E onda kad mi čvrsto stanemo, sa obe noge, na zemlju i kažemo DALjE OD OVOGA NE MOŽE ... pa makar i po cenu (ne)integracije u tu dvoličnu Evropsku Uniju ... e tek će onda razumeti da nam je državni integritet zaista nacionalno pitanje broj jedan, (što je i svakoj drugoj državi na ovoj planeti). TADA će tek početi da nas poštuju. Rećiće baš su glupi ovi Srbi što neće de se igraju "šargarepe i štapa" ali stvarno svaka im čast za principijelnost. Tek će nas tada (po prvi put) ozbiljno shvatiti. A to je ono što je bitno i što će biti prvi korak u promeni svesti o tome s'kim imaju posla. Realnost je - da im naše odobrenje ne treba - nebi ga ni tražili, nego bi lepo promenili status naše pokrajne i niko nas ništa ne bi ni pitao - ovako pošto im ipak treba naša saglasnost, treba im jasno staviti do znanja koji je to minimum ispod kojega nećemo ići - i do sada smo mi to njima pričali, ali smo popuštali pa nas nisu uzimali za ozbiljno, kada pređemo sa reči na delo i vidno pokažemo gde smo - tek tada će pregovori sa Svetskim silama zapravo početi, sve dotle je čisto zavrtanje ruke.
Da ne bude zabune - nisam od onih koji misli da možemo kontrolisati 2 000 000 Albanaca, niti ih želim u svojoj zemlji - ali rešenja postoje - federalizacija + dodeljivanje Srbima na Kosovu status konstitucionog naroda, na kraju krajeva ako treba i podela - opet sa Srbima kao konstitucionim narodom na Albanskom delu - onemugućavanje pripajanja južnog kosova Albaniji ili bilo kojoj drugoj teritoriji ... postoji 1000 mogućih rešenja - ali da Albanci sa kosova postanu kosovari i da dobiju celo Kosovo i Metohiju - e to jednostavno neće proći.

Da smo na pravom putu govori upravo to što svi pokušavaju (pod plaštom velikih prijatelja) da Nas spreče da uradimo upravo to što planiramo da uradimo - da konačno kažemo dooosta je - ovo je minimum ispod koga ne idemo. I nema razloga za žurbu ... poslednje što nam treba je brzanje i priznanje (čak i indirektno) koje nikada više nećemo moći da poreknemo. Jednom potpisano - zauvek izgubljeno.
A svima što misle da samo treba da nas prime u Evropsku Uniju pa da sve probleme rešimo ... varate se - razmislite malo - ako nas ovoliko uslovljavaju sada kada nismo deo unije - šta možemo da očekujemo kad zvanično uđemo pod njihov krov.

Pozdrav svim trezvenim ljudima! Ostalima koji kukaju za Evropom ... završavajte te večne studije i put pod noge - pa tamo, kada budete bili manji od makovog zrna(zato što se stidite svog porekla)... e tada ćete se brzo uveriti u to kako je na zapadu lepo i kako nema diskriminacije.

deutschwaffle

pre 13 godina

Biti u konfrontaciji sa zapadom pred svetom moze biti samo korisno ako je u pitanju odbrana Kosova. Jer sramno je za mocni zapad da posle 10 godina jos mora da vode prljavu dipllomatsku bitku sa jadnom Srbijom oko Kosova. Zbog toga su i toliko ljuti bili kad se Srbija okrenula MSPu. Ne zato sto su sumnjali da nece moci da povuku konce sudijama, nego sto ce pasti maska i izaci na videlo, mocna supersila nikako da dovrsi Srbiju. Da zbog Rusije i oni imaju granicu mocnog uticaja u svetu. A sada su se jos gore otkrili, jer cak i posle pobede nemaju tih 55 novih priznanja i to mora da sladi mnoge zemlje u svetu koje su tajno antiamericke raspolozene. I tu se bitka dovodi u pat poziciju, kad desetak zemalja, kojima Amerika nudi i preti, sledi Srbiju i su neposlusni prema Americi i zbog njih Kosovo ne moze dobiti vecinu u UN. Sve u svemu praviti dogovor sa zapadom je kapitulacija pred blefom. A najveca opasnost je od Brankovica u Srbiji koji su za to da Srbija casno izgubi i casno pusti Kosovo niz vodu.

ko je ovde lud?!?

pre 13 godina

Kakva je ovo glupost! Nego s kim cemo da se dogovoramo nego sa EU? Briga mnogo za nas Kinu, Indiju, Brazil, a o Rusiji da i ne govorimo! Oni svi vode raacuna o svojim interesima, a krajnje je vreme da i mi to pocnemo da radimo.
Ovaj predlog je potpuno na nivou lose vaspitanog tinejdzera, koji tera inat i pravi se pametan samo da bi nervirao sve oko sebe. Svi mu se cude i smeju, neki ga sazaljevaju, ali ako se nameri se na jaceg od sebe i pretera moze samo tragicno da zavrsi.

Sta ce Srbija dobiti time sto ce stvoriti animozitet kod najuticajnijih zemalja sveta?!?
Uspeh nase diplomatije bio bi da Srbiji stvori saveznike i obezbedi podrsku, a ne da stvara animozitet!
Ali izgleda da nema nade da Srbija vodi zrelu i promisljenu spoljnu politiku sve dok imamo nedoraslog ministra spoljnih poslova, od cijih je postupaka svakog pametnog sramota.

Goxy

pre 13 godina

Moram priznati da se slazem. Nema svadje sa velikima, ratova, sukoba ... ali ne treba se ni miriti sa ulicnom otimacinom. Ne bih voleo da zivim u takvoj zemlji.

kisa

pre 13 godina

jasno kao dan. Koliko je to zemalja priznalo Kosovo posle misljenja suda? I desava se upravo da je taj sud zbog svoje odluke izgubio prilicno kredibiliteta. Ako nastava sa pritiscima isto ce se desiti i sa UN. Ja podrzavam smisao obasnjen u tekstu.

mc

pre 13 godina

I treba da nas bombarduju ponovo, i da nas izoluju, i da nam zabrane da izlazimo uopste iz Nacionalnog parka "Srbija" jer nismo za bolje...Kakav odnos vlade prema najbitnijim stvarima u nasem vremenu...Kao da slusam Ahmadinedzada ili Sadama...ili tako nekog lidera tako neke zemlje koja se inati sa CELIM svetom racunajuci da ce moci da se izbori sa najjacim zemljama sveta dok narod skapava ili bezi iz zemlje!!!!

analiticar amater

pre 13 godina

Molim te, daj boze da ovo sto Press pise da je tacno, to bi bilo prvi put da Srbija vodi ozbiljnu principijelnu politiku.
Inace, za one koji ne znaju SAD vec godinama ignorisu odluke generalne skupstine da ukinu sankcije Kubi, znaci zarad necijih interesa i to je moguce, pa zasto onda Srbija ne bi istrajavala na svojim principima. NI "velike sile" ni Savet bezbednosti ni Generalna skupstina ne mogu odluciti da Kosovo nije deo Srbije, i to bi trebalo da je svima jasno. Plan je odlican, sada samo da ga Tadic i Jeremic spovedu.

sasa jokic

pre 13 godina

Slusajte ove stavove i zakljucite kakvi nas mudraci vode u propast; 1.Necemo da se dogovorimo sa EU i SAD, jer bi tako pokvarili odnose sa Rusijom (koja je BTW otcepila Osetiju i Abhaziju od Gruzije)i Kinom?!". Znaci svadja sa zapadnim zemljama je OK, a sa ovim komunistickim treba da se druzimo, a kada nam NATO saspe bombe njih nigde!!! 2."Pobedice nas sa izuzetno velikim naporima,ali za malo sto ce kod nekih zemalja izazvati skepsu?!". Ovaj stav je vec za Lazu Lazarevica! U svakom slucaju Srbija bi napravila velik ipresedan u svojoj spoljnoj politici, kada bi se kojim slucajem dogovorila sa zemljama koje jedine mogu da nas vrate u normalan kolosek! Ne, sa njima cemo vecito da se inatimo, dok nas ne ostane za pod sljivu. To je nasa strategija!!

Dragan

pre 13 godina

1. Srbija treba jasno da kaze da nece odustati od borbe za svoj "integritet"
2. Srbija treba da kaze da se jedino pregovorima moze postici prihvatljivo resenje
3. Srbija ce pokusati da dobije vecinu u GS UN, a ako se to ne desi da ce cekati dok se ne stvore uslovi za nove pregovore
4. Od EU zavisi kakva ce biti dalja saradnja

Ivan M

pre 13 godina

Ako je ovo istina, ovo je najgori mazohizam. Kakvi casni porazi, pa niste vi Car Lazar i nije ovo Kosovska bitka. U cijem je interesu da se ovako durimo? Da li ce nam to vratiti Kosovo (cak i kad bi ga zaista hteli)? Da li ce to pomoci Srbima koji zive tamo? Ne verujem: ali ce zato politicari moci da uveravaju raju kako su ucinili sve. A raja, koja guta price o casnim srpskim porazima vec vekovima, ce i ovoga puta da proguta tu istu pricu. Nadam se da gresim, naravno...

Branko

pre 13 godina

Ево зашто ВУК ЈЕРЕМИЋ има право.
Мађарска и Румунија су чланице ЕУ и НАТО-а - две организације које прихватају болећиво неспоразуме у својим редовима. А ствар се не завршава мађарско-румунским неспоразумом. Са сличним проблемима су суочени Мађари у Словачкој и Словаци у Мађарској. Проблем Баска не само да не само да ремети стабилност у Шпанији већ и компликује њене односе са Француском - која и сама има сепаратистички расположену Корзику. У суседној Италији у састав владе већ традиционално улазе представници Лиге Севера, који не крију своје намере да одвоје регионе на северу Италије под заставом такозване „Републике Паданије". А у још једној суседној земљи Француске - Белгији - противречности између Фландрије и Валоније не дају од јуна да се створи влада.
У југоисточној Европи, наћи ћемо још замршенији кипарски чвор. Република Кипар је постала члан ЕУ као једна целина, али на својој територији има самопроглашену Турску Републику Северног Кипра, коју је признала за државу земља НАТО-а - Турска. Зашто ширење НАТО и ЕУ не само да није стабилизовало ситуацију на континенту - о чему су изјављивали лидери обе организације - већ није могло ни да спречи раст сепаратизма? Чини се да су један од разлога „двоструки стандарди" Запада, који се само на речима брине о стабилности Европе, а у ствари распирује ватру сепаратизма и екстремизма. Главно жариште тога је Косово.
Међународна заједница је сада дужна да покуша да нађе решење које би задовољило све заинтересоване стране у сличним конфликтима. Али решити тај задатак је за сада тешко, јер дугогодишња подршка Запада албанским сепаратистима Косова, па и последња одлука Међународног суда правде ОУН - који је фактички признала једностране кораке - већ су довели до раста сепаратизма у целој Европи.. Запад је почео да делује са позиције „политичке сврсисходности" - делећи сепаратисте на добре и лоше. Треба ли се онда чудити, што националне мањине све гласније говоре о својим историјским правима и журе да понове косовски сценарио?
Ова опасна тенденција се не завршава у Европи. Канадски Квебек је одлучан да крене путем Косова. Тајван неколико деценија не да мира Пекингу, што ствара нестабилност у целом Азијско-Тихоокеанском региону. И међународна заједница не зна како да изађе из те ситуације, која се директно тиче интереса САД, Кине и других утицајних светских играча.

samouništenje

pre 13 godina

Toliki mazohizam vanjske politike mi stvarno nije jasan. Zar vi doista mislite da ste toliko svjetski važni i da Zapad ima manje vremena od vas za čekanje? Što vrijeme ide dalje politička pozicija Srbije će biti sve lošija i to ne samo zbog gospodarskih razloga. Na kraju će opet doći na ono "ako treba jest ćemo korijenje". Da, ali narod, a ne privelegirani.

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Moja komsinica "Baba Rada" koja je inace veliki poznavalac politickih prilika u Svetu i "strucnjak" za Balkan, samo sto se ne "zadavi od smeha" kada procita ovakve vesti i vidi pred kakvom "dilemom" stoji srpska diplomatija !
Kaze "Baba Rada" da joj je od svega najsmesnije kada procita kako se Srbija bori "protiv velikih sila" i iz tog razloga je njena "misija imposibl" iako celo vreme ima "podrsku" Rusije i Kine ?
Iako to Srbija "NIKADA" nece priznati, vec je "priznala" da Rusija i Kina ustvari nisu NIKAKVE Sile u poredjenju sa ZAPADOM jer da jesu Srbija nebi mogla da opravda tvrdnju da se bori protiv "velikh sila" ako znamo da nas je Preds. Tadic "mesecima davio" potpisivanjem "strateskog partnerstva" sa najvecom "svetskom silom" Kinom koja nas pored druge "velike sile" Rusije bezuslovno "podrzava" ?
Samim "omalovazavanjem" uticaja ovih "velikih sila" Rusije i Kine ova Vlast nanosi "neizmernu bol" svim "patrijotama" i "Rusofilima" u Srbiji a to VESELI "Baba Radu" !
Kosovo tvrdi "Baba Rada" ima podrsku zbog svoje "prirodne" evropske opredeljenosti sto podrazumeva demokratizaciju zemlje i pristupanje EU i NATO Alijansi sto u principu svakome u Svetu deluje logicnije od "teznji" Srbije da i pored toga sto je "teritorijalno" u Evropi ostane "Ruska nacionalna manjina" u EU !
"Baba Rada" se "cepa od smeha" kad cuje raspravu o rezoluciji ili kako bi bilo da je "pitanje" MSP bilo na drugi nacin postavljeno ! "sta bi bilo kad bi bilo"?, NISTA nebi bilo, sve bi bilo isto !
Niti je "misljenje" MSP izgubilo Kosovo niti ga je moglo vratiti Srbiji, nije MSP "nagovarao" Kosovo da proglasi nezavisnost pa da ga onda pocne "nagovarati" da se jos jednom "preispita" i mozda promeni misljenje ?
Kosovo se "odcepilo" od Srbije zato sto u toj "zajednici" nije bilo SRECNO kao uostalom sto nije ni jedna zemlja bivse YU zadrzala "isti politicki kurs" sa Srbijom, sve zemlje Balkana teze ka clanstvu u EU i NATO, "strci" samo Srbija !
Srbija je na strani "velikih sila" koje ustvari i nisu "neke sile" i kako god da "sastavi rezoluciju" suprotnu "zapadu" Srbija ce ostati na strani "politickog" GUBITNIKA i to tako i TREBA da BUDE !
I Srbija treba da se "urazumi" i da konacno "ukapira" da je deo NOVOG, demokratskog, "zapadnog" Sveta !
Kome treba "Ruska gubernija" u "Srcu" zapadne i demokratske EVROPE ?
Ko je u EU i demokratskom Svetu "toliko lud" da to PODRZI ?

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Normalno da se ne moze pristati na "bilo kakav dogovor" jer to nije bilo kakav dogovor nego se od Srbije izricito zahteva da prihvati secesiju odnosno da prizna nezavisnost Kosova dobrovoljno, cak i pre izlaska pred UN. Ako se secesija i nezavisnost ne prihvataju, postoji mogucnost da se to i dalje osporava i protiv toga vodi svaka zakonska borba, a ako bismo ih dobrovoljno prihvatili onda smo se odrekli svake dalje akcije za povratak te teritorije.

pera

pre 13 godina

Ovaj Jeremic mi sve vise lici na klona Milosevica. U svakom slucaju politika mu je ista! Ne damo nesto sto smo odavno izgubili, i to po svaku cenu. Ima li ko da se suprostavi ovakvoj politici u Srbiji? Politici inata

Julius

pre 13 godina

Srbija nece pristati na dogovor sa kljucnim clanicama Evropske unije i SAD-om u vezi rezolucije Srbije povodom misljenja Medjunarodnog suda pravde,- izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic. On gotovo sigurno zna da ta rezolucija, neusaglasena sa tim zemljama, nece proci u GS UN, ali se zadovoljava ukoliko uspe da stvori animozitet Brazila, Kine i Rusije prema zemljama koje podrzavaju Kosovo! I to bi bila "velika pobeda" njegove diplomatije i spoljne politike Srbije!
Gospodin Jeremic je samo jedan uobrazeni amater u diplomatiji, koji svu svoju diplomatsku aktivnost vodi iz inata, prkoseci se mocnicima, racunajuci na razdor u EU i svetu. Vodjenje spoljne politike i diplomatije iz inata prema mocnicima, dovelo je Srbiju u situaciju u kome jeste, ali sve poraze racuna ih kao "pobede".
Pametan diplomata treba da pridobije sto vise saveznika i prijatelje medju susedima i mocnicima, a ne proivoditi animozitet prema nekome, a ponajvise prema sebi.
Jeremic je stalno govorio da nece postovati misljenje MSP ako ono bude nepovoljna po srbiju. Sada pokusava da natera i GS UN da ne postuje to misljenje najviseg njenog organa, sto je nemoguce. Ali se ce se on zadovoljiti ako uspe da stvori animozitet prema nekome.
To nije samo nepristojna diplomatija, vec je ludorija!

UruRuck

pre 13 godina

Valjda neve pristati na ucenu a ne dogovor?! Bre!
Kako "usaglasiti" tekst rezolucije izmedju nekoga ko svoju zemlju brani i nekoga koji mu tu zemlju otima!?
Srbija nema izbora vec da se diplomatski bori za samo-odrzanje.
Ako to znaci da ce time naljutiti one koji joj pravo na postojanje negiraju - neka tako i bude.
Uostalom, te zemlje gube uticaj u svetu. Nove sile dolaze.

Petar

pre 13 godina

I '99 smo bili čvrsti i rekli glasno Ne stranim posmatračima. Onda su nam siledžije lupili par veoma bolnih packica, i mi smo na sve pristali. Verovatno smo tada, kako kaže sagovornik, bili odvažni u očima naših prijatelja.

Semsa

pre 13 godina

Vuk i srb diplomtija kao da su izasli iz Semsine pesme: izdali me prijatelji, izdao me brat, izgubila sve sam bitke al jos vodim rat...lalalal!!!

mislim, dakle postojim

pre 13 godina

Pa kakvo sad odustajanje ili dogovor sa SAD i EU?!
A USTAV, A SKUPŠTINA!
Pa dajte da vidimo tu njihovu rezoluciju!
Čeda je verovatno ima, pa sa njom u skupštinu na raspravu!
Ili mislite, da mi, (tačnije VI), stvarno više nismo u stanju da odlučujemo o bilo čemu u sopstvenoj državi?!
Ako je tako, onda se lepo povucite iz svih institucija i pustite Ameriku da odluči, konačno, šta će sa nama.
Jeremić je u pravu,
SA VAMA JE SVE NEMOGUĆA MISIJA!

Kosovastar

pre 13 godina

"Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa."

Tako svojevremeno pricao i S. Milosevic. "Biti protiv svih" a znamo posledcu takvog stava. "Imati cvrst stav jer ce oni nas postovati" i znamo kako su ih postovali.

Tako ce biti i sada osim ako ovo nije neki probni balon kako bi se izazvala panika od izolacije i konfrontacije sa svetom.

Dragan

pre 13 godina

Tako je Sloba Milosevic bio protiv celoga sveta! A gde je sada on i gde smo mi?!!! Dajte ljudi ne mozete protiv cieloga sveta to se pokazalo i ranije i sada se pokazuje. Priznajte vec jednom to Kosovo kao suverenu drzavu jer i onako nije nase vise a da li ce da bude ikada vreme ce pokazati? Ja licno ne mislim ako bi Kosovo bilo nase Srbija bi bila Kosovo za 30 Godina kakav je natalitet u Kosovo i kakav je u Srbiji. Najbolje bi bilo da s prizna Kosovo po meni i da se resimo tog problema jednom za uvek.

Albano

pre 13 godina

Mi Albanci bi trebalo sa nasim komsijama Srbima da pregovorima dodjemo do konacnog resenja, i neku vrstu podele a onda svi u EU. Ipak to nije lako, ali najteze je poceti i ne gubiti vreme vise

Andrey

pre 13 godina

"Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa." Iskreno, vecu glupost nisam citao od doba Milosevica. Znaci, sto se vise Srbija protivi zapadnim silama toliko ce vise njih da tera da se dogovore? I jos ovaj "neko" radi u vladi? Ajde sad neka me neko ubedjue da se nasa (POGRESNA) politika prema Kosovu u poslednjih 20 godina promenila makar i za milimetar? Pa sta se onda cudimo sto nam je situacija ovakva kakva je kad nam drzavu vode ovakvi ljudi? Kad ce ovi ljudi da shvate da niko nije a ni ne tera Srbiju da prizna Kosovo nego se trazi od nje da SARADJUJE sa Kosovom (isto kao Kina sa Tajvanom). Dragi moji, politika se inatom ne vodi. Nemojmo zaboraviti da to sto ce se eventualno Srbija usprotiviti ovom ili onom predlogu EU i/ili Amerike nece ciniti Kosovo manje nezavisnim jer Kosovo tera svojim putem i sasvim sigurno do sad dobija sve moguce bitke (zahvaljujuci nasoj nesposobnosti i inatu). A oni koji prebacuju da jos uvek nema priznanja Kosova posle odluke MSP bi podsetio da je to totalno uobicajeno jer svakoj drzavi treba odredjeno vreme da analizira odluku MSP, skupi vladu ili parlament pa tek onda da odlucuje o priznavanju. To uzima vremena a posebno sad kad su ogromna vecina parlamenata u svetu na letnjem odmoru. Zato ne razumem zasto neki podstaknu laznu nadu u narodu a onda kad se dese priznanja sakrivaju se u misju rupu. Ljudi, prihvatanje realnosti NIJE kapitulacija, prihvatanje realnosti je hrabrost racionalnih i pre svega pametnih politicara koji znaju i umeju da razmisljaju o svetlijoj buducnosti svog naroda i svoje zemlje. Nemojmo se previse okrenuti prema Rusiji jer i sama Rusija ce uskoro biti promorana da se okrene zapadu kako bi mogla da se vadi iz svoje ekoloske katastrofe. A oni koji citaju istoriju dobro znaju koliko nam je Rusija “pomogla” u proslosti. Pozdrav

Smesta

pre 13 godina

Ovakva vlast se samo pozeleti moze, sa njima i ako izgubimo, mi smo pobedili. Mozda treba ici i dalje, kolektivno samoubistvo Srbije bi bilo konacni poraz nasih protivnika.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Za malo u metu, je ipak pored mete. Poraz Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, gotovo znači i njen poraz pred UN, u suprotnom bi Generalna skupstina taj sud morala ukinuti, jer čemu će joj sud, čije mišljenje ni ona sama ne uvažava. Upravo stoga Rusija i gura Srbiju u definitivan poraz, da bi ostvarila svoje ciljeve vezane za Abhaziju i Južnu Osetiju...

Ovde Ostoja

pre 13 godina

Ljubi ih majka, sto su Vuk i kabinet pametni! Pa, zasto je uopste isao s tom rezolucijom u GS, pogotovo sto se zna da rezolucije GSa nisu obavezujuce? Cak i da uspesno zabijemo prst u oko jakim drzavama, sta bismo time dobili? Nista. A mi cemo jos biti neuspesni. Mozda zeli da uzivamo u jos jednoj "moralnoj pobedi", pa da o njoj pevamo epske pesme? Gori logorska vatra, mi guslamo "Kad ustade Vuce Jeremicu", a prisutni psi uzalud traze za sta da nas uhvate. Zasto je uopste trazio misljenje MPSa, pa onda postavio lose pitanje, pa rekao da mi misljenje ionako necemo postovati? A nemojte ni racunati koliko je on budzetskih para slupao putujuci po svetu, koliki su bili honorari premudrih pravnih savetnika itd. Koji je on (uobrazeni) amater!

D

pre 13 godina

Rusi su pokazali "prijateljstvo" u slucaju Juzni tok (ko prati razumece). Ako imamo nameru da se svadjamo sa celim svetom, onda nam nista drugo ne preostaje nego 5. oktobar, ali ovaj put bez zadrzavanja osoba iz predhodnog rezima.

legenda

pre 13 godina

Razmisljajuci slobodno mogu samo da izjavim da Srbija nema vise sta da trazi na Kosovu, ako tamosnji narod ne zeli Srbiju. I Srbija je nekad bila u Otomanskom carstvu, pa su se Srbi kroz muku odvojili jer nisu vise hteli da budu deo tog carstva. Kraj price. Pravno gledano se kose dva principa princip samoopredeljenja protiv principa suvereniteta. Moze da se tumaci u korist jednog principa ili drugog, po osecaju sta je pravednije. A na Kosovo se svuda gleda kao na nevaljalo dete koje je posle smrti majke (Tita) pobeglo od kuce, jer ga je otac silovao. Otac zeli da se dete vrati i tuzaka se po komsiluku da ga shvate i razumeju da mu je tesko jer je dete nekada bilo dobro, ali... Ne moze se traziti isto za R. Srpsku, jer je ta tvorevina stvorena 1995 Dejtonom uz pomoc ratnih zlocina. Tako se to tumaci svuda u svetu sem kod nas, mozda zato sto su svi sem nas uspesno lobirali, mozda zato sto to i jeste istina, nebitno. Bitno je da je to realnost. I moramo da se sa tim pomirimo sto pre, inace cemo tonuti sve dublje u agoniju koja traje koliko se ja secam vec oko 30 godina.
A za nepokorne, naucite Albanski i preselite se u Pristinu ako hocete da Srbija povrati Kosovo. Drugog nacina nema.

Mario Bros

pre 13 godina

Divim se našoj vlasti kako od svake situacije uspe da napravi pobedu.

Sutra da nam asteroid padne na glavu, naslov u novinama bi bio da je sprečen smak sveta jer je naše tlo najbolje na svetu za udar asteroida. Možda ima i zlata u njemu rekli bi, a projekat 8 godišnjeg istraživanja i potrage za zlatom na asteroidu bi najavio Tadić sa šlemom na glavi, udarajući početni udarac krampom.

Marija - Novi Sad

pre 13 godina

HOĆE, HOĆE
itekako HOĆE
pa i ja sam deo te Srbije
NISI SAMO TI VUČE !!!
Moj je deo isti kao i tvoj pa i ja imam isto pravo glasa kao i ti.
Ja bih da vidim šta svet nudi ovom napaćenom narodu po sistemu DA SE DOGOVORIMO O SVEMU ODMAH !!!

freedom

pre 13 godina

Ako je sve ovo tacno sto prenosi "Press", od sada cu, kada su u pitanju odnosi EU i Srbije, odnosno Kosova, apsolutno podrzavati sve poteze EU.

mislili ste to ce samo tako...

pre 13 godina

Ako smo u pravu, ne treba da se predajemo.

Svaka manipulacija kosta manipulatora.

To je kao kad imate ponovljene izbore na svojoj opstini pa se vlast polomi da vam sve ispopravlja i napravi.

Tako isto i nasa nesvrstana braca koja ce glasati protiv nas na GS UN, imace neku vajdu od toga i sledstveno tome steci ce odredjejnu dozu simpatija za nas, interes da se sto duze odrzi status kvo, tako da i dalje "bude posla" za njih, odnosno da nasa strana ne izgubi u potpunosti.

Verujem da je to glavni razlog zasto nema novih priznanja Kosova i pored ovog trika Medjunarodnog Suda - jednostavno, cena je porasla, tvrdi se pazar.

kolutic

pre 13 godina

Inace "dogovor" po njihom znaci da Srbija potpise sta oni izdiktiraju.
Zapad bi naj vise voleo kad bi se prasina sto brze i sto tise slegla sa te njihove brljotine zvane Kosovo kao i pravne egzibicije povodom misljenja Medjunarodnog Suda Pravde.

Kljucna recenica u textu je na kraju: "Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosovo prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik Pressa."

I to je nesto sto je (od samog pocetka bilo) jasno kao dan, uprkos visegodisnjem LOBIRANJU po Srbji kako je Kosovo "zavrsaena prica", kako "ostaviti proslost iza sebe, treba gledati u buducnost" (dok nam se imovina u koju smo ulagali decenijama prodaje na Kosovu (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=10&nav_category=640&nav_id=450846) zarad finansiranja tamosnje politicke vrhuske).

s.

pre 13 godina

Kakva neodgovornost, umišljenost, neznanje, odsustvo najobičnije zdrave pameti, Kosovu su dovoljni srpski spasioci i eto im države, članstva u međunarodnim organizacijama, sve, mi smo moralni pobednici uta ta.Nadam se da ih više niko neće izabrati da se brinu i brane ni ključ od lifta.Užas!

IQ=0

pre 13 godina

Ako je sve ovo tacno sto prenosi "Press", od sada cu, kada su u pitanju odnosi EU i Srbije, odnosno Kosova, apsolutno podrzavati sve poteze Srbije.

prestanite,doslo je do usiju!

pre 13 godina

Kakva gadost! U najboljem slucaju, gubimo mec, moralno dobivamo i opstruiramo dodelu medalja najjacima! Namestamo i ocekujemo da necemo bit kaznjeni! Ko vam daje pravo da se poigravate sa sudbinom moje dece!? Svadjate nas sa najmocnijima, a pola Srpskog zivlja vec u EU a druga se sprema! Koje licemerstvo!I opet cemo imat komentare-bravo Jeremicu, odlicna strategija, sredicemo Amere i EU. A onda bris na zapad po pare!? Pa gde je Jeremic zavrsio skole, je l' u majcici Rusiji? Evo ga, ovih dana, rus otvoreno ignorira predsednika Srbije. Ne predsednik Rusije, nego jedna firma! Eto nam poruke sta nas ceka sa ovakvom politikom! Kad si gladan, onda se ne inatis onom ko te hrani!

Pedja

pre 13 godina

"Ako i izgubimo, procenjujemo da će to biti 'za malo'", "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosova".
Izgleda da ludilu nema kraja. Ovi su definitivno ludji od Milosevica, vode zemlju u sunovrat i propast. Kako stvari stoje nebi me iznenadilo da posle ovoga i Vojvodina krene putem kojim Srbija ne zeli da ide u EU

PATRIOTA

pre 13 godina

Srbija sada mora odrzati kurs: "Srbija je za saradnju" sa svim medjunarodnim ciniocima koji nas podrzavaju u nastojanju da se pregovorima postigne "kompromis", i to je po nasem dubokom uverenju jedini nacin za resavanje ovakvih konflikata. Prihvatamo sve sugestije, ali da sustina nase Rezolucije ostane nepromenjena.

Ivo

pre 13 godina

Sva ta "tvrdokornost" je lazna. Namjerno je izabran sadasnji nacin podnosenja rezolucije, jer kad se izgubi podrska u GS, Jeremic i Tadic su si osigurali alibi: "Eto, sve smo polusali, cak smo zabili i prst u oko velikim silama, ali nije islo". Amateri.

Robin Hood

pre 13 godina

"Ako i izgubimo, procenjujemo da će to biti 'za malo'", ocenio je isti izvor i dodao da će se u tom slučaju stvoriti situacija u kojoj je "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosova".

Smesno, neki odrasli se ponasaju gore nego mala deca. Ali jos malo ce svemu doci kraj, samo sto ce posle biti kasno za kajanje. Mogu samo da kazem- jadan narod!

q

pre 13 godina

Pa naravno, kad je dogovor sa SAD i "kljucnim" clanicama EU bila od koristo za Srbiju.

Setimo se SOFA sporazuma koje je potpisao Vuk Draskovic. Je l' je to promenilo odnos NATO prema Srbiji?

dropkik

pre 13 godina

Jaoj, kakva matematika!
Ako je tacno i istinito preneta ova racunica "izvora iz vrha vlasti" to je strasno.
To samo po sebi govori kakvi "kapaciteti" odlucuju u ovoj zemlji. Cime se oni bave i koji su im intelektualni dometi, bilo bi nebitno da posledice ne osecamo svi.
Kakvi sibicari!
Neverovatan stepen neodgovornosti i neznanja.
Da li uopste neko cita ovakve vesti razumevajuci sustinu onoga sto se saopstava?
I posle gledas dnevnik, a tamo raste BDP, gradi se na sve strane, koridori 10,11, mostovi, tuneli, branimo Kosovo, ulazimo u EU, izlazimo iz krize, gasovodi, infrastruktura, branimo penzije, sad ce da porastu plate, socijano odgovorna drzava, briga za mlade i stare, kultura i obrazovanje...
A oni sede i smisljaju kako ce da zez.. Amere i Nemce, pune se k`o brodovi, dok nama otimaju godine zivota.

Marko

pre 13 godina

Mislim da je vec apsurdno koliko se upinju da sto vise zemalja prizna Kosovo.
I ovaj cirkus sa tom rezolucijom... Mi kao nesto rovarimo, jer je to ipak deo nase zemlje, istorija, religija... blablabla... A koji je njihov motiv??? Nit' imaju naftu na Kosovu, nit' neke finansijske interese... nista. Upinju se iz petnih zila, k'o da ce se ne znam sta desiti, ako mi izadjemo u UN sa tamo nekom rezolucijom.

Dragan

pre 13 godina

Cinjenice:
Evropi treba Srbija a Kosovo bez Srbije ne moze da mrdne. Da nije tako ne bi nas EU uslovljavala a Albanci non stop prozivali.

Svaka drzava ima nacionalne interese, ako jednoj drzavi druge drzave kroje nacionalne interese to vise nije drzava.

U pregovorima pregovaraju partneri, ravnopravne strane. Ako ste potcinjeni kao sto zele od Srbije da naprave, to i nisu pregovori.

Priznanjem Kosova Srbija ne dobija nista.
Odrzavanjem zamrznutog konflikta Srbija ima cime da ce cenjka.


Ako nista drugo ucite od Albanaca. 20 godina su otvoreno u konfliktu sa drzavom dok na kraju nisu doveli do eskalacije problema. Za to vreme su ziveli u najgorim uslovima.
Ali na kraju su dobili to sto su trazili, mozda ne u potpunosti ali u svakom slucaju vise nego sto su imali.

Najveci problem u Srbiji je to sto je vecina politicara ista kao i vecina gradjana.
Na sav glas vicu kako bi bolji zivot, EU, zakone itd a nista po tom pitanju ne zele da urade ili ne daj boze da se imalo zrtvuju za taj cilj.

Srbija je zemlja koja ima ultranacionaliste kao jedine (lazne) patriote, liberale kao internacionaliste koji poricu i p od patriotizma i demokrate koji bi ni tamo ni ovamo.

Jedina promena moze doci iz samog naroda, sto se nazalost nece desiti. Mozda kada bi svi u Srbiji procitali Arcibalda Rajsa :)

Pele

pre 13 godina

Ako je ovo tačno zaista počinjem da se plašim da su svi ljudi koji vode ovu zemlju pili iz iste flaše. Nikada nisam mnogo cenio ljude koji vode ovu zemlju ali bojim se da ih sada smatram štetočinama. DOSTA BRE MALTRETIRANJA I NAS I ALBANACA POMOĆU KOSOVA!!!

Dositej

pre 13 godina

Nisam najbolje razumeo ko je sagovornik. Mali Perica? Ne znam kome bi drugome mogla da se oprosti ovolika neupućenost, da ne upotrebim neki optriji izraz ...

bulat92

pre 13 godina

Ako smo izgubili bitku za Kosovo, sto je strasno izgubiti bitku oko rezolucije.
Sve nase procene oko povlacenja poteza u borbi za ocuvanje Kosova bile su pogresni.Problem je u onima koji ih povlace.

Jason

pre 13 godina

Da, naravno. Pogotovo posle odluke suda u Engleskoj, sa sve relevantnim obrazlozenjem.
Postoje li reci "STID" i "SRAMOTA" u vokabularu istinskog patriote? Ako postoje, zasto onda - Tadic, kao izbor? Sramota. Iako nisam "kriv", stidim se pomalo i licno. Pripadnosti.

Tutumrak

pre 13 godina

Oni samo fingiraju neko resavanje kosovskog problema i odrzavaju tu atmosferu, sustina je raspodeli bogatstva ove zemlje i drzanje naroda u poslusnosti. Znaju li oni da Srbija svake godine izgubi od 25000 do 35000 stanovnika zbog negativnog prirastaja, a Albanci toliko porastu. Pa ko ce naseljavati te nase silne teritorije ako se ovako nastavi. Boze mili nikakve strategije samo stihija ko ce sta da otme. Jadna Srbija.

Aca

pre 13 godina

Jel' ima neko pametan i hrabar da kaze piscima scenaria nase spoljne politike da ovo nije scenario za film "Davitelj protiv davitelja 2", nego dugorocna strategija za sudbinu ove zemlje.
Desni da prestanu da potpiruju, levi da prestanu da podrzavaju lose pisce, da stisaju svi strasti, prestanu da koriste rec "Kosovo" za untrasnjopoliticke poene kod "slepaca" i lepo sednu da se dogovore kuda ce: na zapad , istok ili u p.m. Ovako kako rade samo 3. varijanta nam je zagarantovana.
A zbog toga ce dugorocno gledano, jos jedna generacija Srba nestati, kao ste je nestala '90tih pod "Velikim vodjstvom'.
12.01. .. Quo vadis, Domine?

Meho Tuzlak, jaran

pre 13 godina

Je l' iko da sada preplivao Bosnu sa kamenom od 300 kg na ledjima? Nije! E tako ga ni Srbija ne prepliva u UNO. Dva puta ce mahnuti nogama i rukama i potonuti. I to sve iz inata SAD i EU. Smijesno vjerujte...

odgonetka

pre 13 godina

Ovaj misteriozni (sa)govornik "Presa" iz vrha vlasti, sa ovde predstavljenim tezama, nije mogao biti niko osim vrhovni knjigovodja srpske spoljne politike, ministar Jeremic. Jer samo za njega svaki diplomatski srpski gubitak znaci apsolutni dobitak. Opijeni slavodobitnik!

stetocine, dogovorite se na vreme

pre 13 godina

Nazalost, od svega ovoga tacno je samo to da Srbija nece pristati na dogovor. Naravno to ce opet biti na stetu Srbije. Svakako ne na stetu USA i UK.

bucko razmisljam

pre 13 godina

Zato je za Srbiju možda i bolje da izgubi u UN nego da se dogovori sa EU i SAD, kaze izvesni sagovornik iz vrha vlasti.
Pretpostavljam da bi to mogao biti sef generalnog pokopnog drustva Srbije.

Strahinja Vukota

pre 13 godina

Vreme je da se Jeremic i njemu slicni spakuju i odu negde na odmor o svom trosku. Mi nismo glasali za ovo! Niti cemo ikada vise glasati za ovo!

Branko

pre 13 godina

Svaka sila za veka ali sramota do veka. Svet nije počeo sa našom generacijom a neće se ni završiti. Bar mi Srbi znamo kroz dugovekovnu istoriju da nas je dosta otpalo u teškim trenucima. Za one što su čitali lektiru, neka se prisete "Pilipende" od Sime Matavulja. Bilo bi dobro prisetiti se i Dr.Arčibalda Rajsa i njegove knjige "Čujte Srbi".

ni jare ni pare

pre 13 godina

Hteli smo i jedno i drugo(sasvim normalno) ali
"dobrim potezima" dobićemo
NI JEDNO NI DRUGO.

Na žalost,naša politička elita
se uvek hvata za prvu ponudu(kojom se i najviše nudi,mada ne dovoljno) tek kada je
povuku i kada nam ostane samo druga ponuda mnogo gora po nas.

Pri tom niko od njih ne razmišlja da je nama svima svaki dan sve teže za preživljavati,a naša deca odlaze iz Srbije...

Ali Demi

pre 13 godina

Metamorfoza srpskih bitki je promenjena: od bitaka za pobedu, dosli smo do bitke za manji poraz.
Ja stvarno ne razumem samog sebe! Ja stvarno ne znam sta zelim. Ja sam u mraku!