Sreda, 11.08.2010.

21:48

Ekološki propisi ubili Civic Type-R

Izvor: B92

Ekološki propisi ubili Civic Type-R IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

borkovic_neso@yahoo.com

pre 13 godina

Vidim da se povela prica o zagadjenu i moram nesto reci. Sumpor u benzinu?! Ima ga u dizelu i sada, mada mnogo manje nego ranije. Mozda ste mislili na olovo tj. alkil olovo ili ti tetraetil olovo koje se koristi jos samo u 10-ak zemalja sveta (mi smo medju tih 10). Sto se tice azotnih oksida oni nastaju pod visokim pritiscom, cega u motoru ne manjka. E sad dizeli su ekonomicni i smesa kada sagoreva je siromasna i ostaje dosta slobodnog kiseonika koji se vezuje za azot i eto problema sa kojim se susrecu proizvodjaci. To je moguce resiti tako sto ce motor trositi malo vise goriva ili na nacin koji koristi Mercedes u svojim kamionima i naziva se "AdBlue" i pomocu njega se zadrzava mala potrosnja goriva i mala emisija azotnih oksida http://www.sooperarticles.com/automotive-articles/adblue-new-fuel-additive-causes-misfueling-confusion-105069.html sto je bitno kod kamiona i autobusa i u opste kod velikih motora koji moraju biti ekonomicno.

Aleksandar

pre 13 godina

@vlada, Lamborgini, Ferari, Maserati i slicni se klasifikuju kao superautomobili, ne kao putnicki automobili, a kako postoji razlika izmedju Euro V standarda za kamione i za putnicke automobile, tako postoje i za razlicite klase automobila. Registracija superautomobila kosta DRASTICNO vise nego putnickih automobila, cak i da je rec o istim zapreminama motora, takodje moraju zadovoljavati gomilu drugih standarda. O ceni osiguranja i sl. i da ne govorim. I pored toga, imaju i oni drasticna ogranicenja po tome koliko mogu toksina da izbace po kW snage, no to njima nije problem jer mogu da hendikepe katalizatora nadomeste zapreminom - koliko bi ljudi kupilo Type-R sa 4.2l zapremine motora?

Honda teoretski moze da proglasi Type-R superautomobilom, al' bi onda isti kostao samo zbog te 'titule' bar duplo. I pitanje je da l' bi i tad mogao da zadovolji standarde.

Radovan

pre 13 godina

@vlada, 14. avgust 2010 14:02 - Ovi automobilčići iz klase GT-gran tourizmo, crni propeti konjić i razulareni bikčić, imali su atmosferske motore do pre nekoliko meseci, ali su prešli na GDI (gasolin direct injection) motore, jer su zakonske odredbe neumoljive, kao što su evropske direktive EC-malo e, ili pravilnici Ujedinjenih nacija za Evropu ECE-veliko E. Skoro svi sadašnji novi benzinci zadovoljavaju EURO 6, dok će neki dizeli morati preći na SCR (selektivna katalička redukcija) i dodavanje Ad blue (urea), kao što je kod kamiona sa EURO 4.Da nije bilo turbine, kamioni bi ostali na EURO 0 i nosivosti na nivou jačeg tamića.

vlada

pre 13 godina

ne lupetarajte, dizeli izbacuju manje NxOx oksida od benzinaca, ili je tu negde u slicnom rangu. Benzin se tek od pre par godina cisti od sumpora (kod nas se i dalje ne cisti od sumpora zato nam i kola smrde na pokvarena jaja).


jedno objasnjenje trazim: NA KOJU FORU JE BUGATI FERARI ENZO, LAMBO GALARDO I OSTALE ZVERKE SA 10+ CILINDARA ZADOVOLJAVAJU EURO STANDARDE A HONDIN ATMOSFERAC OD 4 CILINDRA NE ZADOVOLJAVA?


ja mislim da je ovo neka medijska buva licno ne verujum u ovo. Svasta pisu novine...

al sad kada Honda napravi naslednik K20 motora (motor o okome pričamo) ima da oduva svu konkurenciju, jer je i dosad sa ovim motorom koji datira iz 2002 godine objašnjavala neke stvari konkurenciji. i nadam se da ce poceti da izvoze japanski type R sedan sa atmo benzincem od 2000ccm i 234 konja... (doduse to vece je snage zbog japanskog goriva)...

takik

pre 13 godina

@Radovan Pa kakosad nije fer da se hondin motor uporedjuje sa turbinama ubrizgavacima... kada su vozila u istoj klasi i prodaju se za slicnu cenu gde su neki od tih vozila cak jeftinija a mnogo snaznija? ja bi pre rekao da ubacivanje subarua nije fer. prvo je mnogo skuplji a pogon je na sva cetri i za sve to je recimo manje od pola sekunde recimo brzi od m3ps.

Radovan

pre 13 godina

Ne može se Honda type-R koja je atmosferski napajan motor (specijalitet Honde) porediti sa drugim automobilima koji imaju direktno ubrizgavanje u cilindre ili turbo prehranjivani po pitanju performansi i ekologije. Postoje dve verzije Subaru Impreza Wrx Sti, jedna je izvozna slabija varijanta sa 2500 ccm, a druga je samo za japansko tržište jača varijanta sa 2000 ccm, koja leti kao raketa. To niko nije video i vozio u Evropi. Dizelaši su neuporedivo veći zagađivači od benzinaca zbog azotovih oksida (izazivaju kisele kiše koje su sahranile evropske šume) i čađi (čestice katrana koje se talože u plućima). Dizel je jedna velika manipulacija za potrebe naftaša,industrijalaca, lekara, farmaceuta i grobara. Dizel se polako potiskuje iz gradskog saobraćaja i zamenjuje autobusima na CNG. Kada iz jednog običnog dizela izbacite turbinu,interkuler,direktno ubrizgavanje i kontra rotirajuće balans vratilo i to ubacite u 2000 ccm, dobijete Subaru Impreza wrx sti, koje jedino Šumaher može da obuzda. A onaj dizel iz koga smo sve ovo izbacili, postaje najobičniji dunavski šlep u buci,dimu, koji i dete može da pretrči. Jedna velika manipulacija. Karburator i ubrizgavanje pronađeni su krajem 19. veka skoro istovremeno ali je neko odlučio karburator. Zašto? Razmislite.

wviz

pre 13 godina

Interesantno je da u americi honda prodaje civic Si a pored toga se mogu se naci i gti,wrx, cobalt ss,mazdaspeed3, dodge srt, nissan sentra ser spec-v, acura s... cobalt je najbrzi na stazi, gti je sminkerski a pobednik u zadnjih 5 godina bazirano na ceni, snazi, ubrzanju... je mazdaspeed 3 koja iz nekog razloga ima 15 konja vise nego mps u evropi.

Borko

pre 13 godina

@dzigi

CO2 je najobičniji marketing jer kobajagi utiče na globalno zagrevanje, a u pitanju je dokazana prevara tj. ne izaziva ga čovek.

Ali zato NOx izaziva kisele kiše (o štetnom uticaju na zdravlje neću ni početi kucati) i zbog istoga francuski gradovi (naročito Pariz) "lepo" mirišu (Francuska je država sa najvećim procentom dizel putničkih automobila u EU).

Dizel motorima nije mesto u putničkim automobilima.

Jedini razlog zašto su se putnički automobili sa dizel motorima razvili je zbog politike EEZ/EU.

Aleksandar

pre 13 godina

@dzigi, nije ugljen-dioksid jedino zagadjenje koje izlazi iz auspuha, iako je isto prenaglaseno pa samo njega objavljuju... Sta cemo sa ugljen-monoksidom, sumporom, benzenom... To su daleko opasnije stvari od ugljen-monoksida, a kakav god da katalizator ugradis, nema teorije da dizel izbaci manje istih od benzinca - iz prostog razloga sto je benzin rafinisan bas da ne bi sadrzao doticne...

cinoeye

pre 13 godina

@Mikie mazda mps u svakom pogledu razbija sivic pocevsi od cene ubrzanja snage motora opreme... isto vazi i za renault i golf ne samo gti vec r32. bez ljutnje ali ne znam odakle si ti izvukao svoje podatke? procesljaj malo po youtube mazdaspeed 3. pa ja redovno razbijam wrx sti i 335 a oni su platili auto 50% skuplje. jedinu modigikaciju koju imam je usisnik tako da sam blizu 300 konja. type r je jednostavno prespor u odnosu na gti focus ili mps. kao sto rekoh internet je otvoren pa pretrazite!

dzigi

pre 13 godina

@Borko:
ne znam otkud ti podatak da su (danasnji) dizelasi opaki zagadjivaci. golf 2 i slicni da, ali novi dizeli ispustaju daleko manje CO2 nego benzinci.
konkretno: civic 1.8 benzin ispusta 155g/km CO2, civic 2.2 dizel ispusta 139g/km CO2 (oba sa 6 brzina).

paki

pre 13 godina

@miki - svaka cast za komentar.
@cinoeye - ta mazda vec godinama ima najveci i najjaci motor u klasi ali nikad nije bila najbrza na nekoj stazi. jednostavno jak motor u nedoradjenom autu, naravno da ce biti zapostavljen u evropi pored megana rs, fokusa rs i golfa gti...i naravno civica, sa atmo motorom...
@koko - honda ne ume da napravi benzinski motor. hahaha...
inace steta za jednu hot hatch ikonu, mada ne sumnjam da ce honda popuniti to mesto u evropi i to opet nekim sjajnim atmo motorom. mozda bi neka evolucija onog atmosferskog iz s2000 sa 240ks mogla da posluzi?...

Borko

pre 13 godina

@E Honda

Živiš u velikoj zabludi kao misliš da samo Evropa (verovatno si mislio na EU) brine o ekologiji. SAD je po pitanju zagađenja izduvnim gasovima iz vozila daleko ispred EU. Malo pročitaj kako je to striktno regulisala Kalifornija (California Air Resources Board).

I za tvoju informaciju, Amerikanci su tek počeli nedavno da voze automobile sa dizel motorom koji su teški zagađivači. Prosečan dizel motor je izbacivao i do 10x više NOx-a od ekvivalentnog benzinskog, o čađi neću ni kucati.

O tome da Amerikanci misle samo koliko auto ima lima ću samo :lol:.

E Honda

pre 13 godina

Hondi evropsko trziste nije primarno. Oni se orijentisu prema USA trzistu. Zbog toga su odustali od dizel motora i zbog toga ne zele da se cimaju oko Euro 5 motora za Type r. Kao sto pise u tekstu, taj model ce se i dalje proizvoditi, samo ne za evropsko trziste. Evropski kupci su izuzetno izbirljivi sto se potrosnje i performansi tice, a evropski propisi o zagadjivanju su veoma strogi. Mnogo jednostavnije je proizvoditi automobile za americko trziste gde samo pitaju "Jel V6 ili V8?" i gde je glavno merilo automobila kolicina lima potrosena za izradu istog.

Aleksandar

pre 13 godina

Pa stavite drugi motor u isti, sta je tu toliko tesko. Nije da Honda nema rasne benzince koji bi mogli da uskoce umesto postojeceg, pa sve i da imaju koji desetak konja manje.

Ako Renault moze da nabije motor sa 250 konja u Megane Coupe RS i da pritom zadovolji i Euro V norme, mozete i vi. Problem je, naravno, sto kompleksni katalizatori potrebni da se postignu Euro V norme isuvise oslabljuju motor pa 2.0 atmosferac sa 200 konja nije moguce napraviti u takvoj postavci. No dobro, je l' vam neko brani da stavite turbinu? Uostalom, i tih 200 konja su bili dostupni na milimetar od crvenog, retko ko ih je i iskusio...

Gre'ota bi bilo da ugasite Type-R liniju - normalni Civic je prilicno ruzno izgledao zbog onog stakla/plastike koja je spajala farove. U Type-R varijanti je to ispravljeno i zaista je prijatan za oko...

cinoeye

pre 13 godina

kome treba si?Najbolji hot Hatch je mazdaspeed3 ili ti mps. za cenu koja je manja od si i gti dobijete 2.3cc 4 cilindra turbo 265 konja i Za cenu od 200 evra moze se kupiti ususnik koj doda jos 25 konja!!! samo iz nekog razloga je ovaj auto totalno previdjen u evropi!

Mikica86

pre 13 godina

R.I.P. Civic Type R
Steta ... Po meni najbolji takozvani "Hot Hatch" ... Ostavljao je daleko iza sebe I Golf-a R , i Focus RS ... Nadam se da ce Honda uspeti da razvije neki novi motor koji ce zadovoljiti Euro 5 stavdarde ... I nadajmo se 250 konja :)

Mikica86

pre 13 godina

R.I.P. Civic Type R
Steta ... Po meni najbolji takozvani "Hot Hatch" ... Ostavljao je daleko iza sebe I Golf-a R , i Focus RS ... Nadam se da ce Honda uspeti da razvije neki novi motor koji ce zadovoljiti Euro 5 stavdarde ... I nadajmo se 250 konja :)

Aleksandar

pre 13 godina

Pa stavite drugi motor u isti, sta je tu toliko tesko. Nije da Honda nema rasne benzince koji bi mogli da uskoce umesto postojeceg, pa sve i da imaju koji desetak konja manje.

Ako Renault moze da nabije motor sa 250 konja u Megane Coupe RS i da pritom zadovolji i Euro V norme, mozete i vi. Problem je, naravno, sto kompleksni katalizatori potrebni da se postignu Euro V norme isuvise oslabljuju motor pa 2.0 atmosferac sa 200 konja nije moguce napraviti u takvoj postavci. No dobro, je l' vam neko brani da stavite turbinu? Uostalom, i tih 200 konja su bili dostupni na milimetar od crvenog, retko ko ih je i iskusio...

Gre'ota bi bilo da ugasite Type-R liniju - normalni Civic je prilicno ruzno izgledao zbog onog stakla/plastike koja je spajala farove. U Type-R varijanti je to ispravljeno i zaista je prijatan za oko...

E Honda

pre 13 godina

Hondi evropsko trziste nije primarno. Oni se orijentisu prema USA trzistu. Zbog toga su odustali od dizel motora i zbog toga ne zele da se cimaju oko Euro 5 motora za Type r. Kao sto pise u tekstu, taj model ce se i dalje proizvoditi, samo ne za evropsko trziste. Evropski kupci su izuzetno izbirljivi sto se potrosnje i performansi tice, a evropski propisi o zagadjivanju su veoma strogi. Mnogo jednostavnije je proizvoditi automobile za americko trziste gde samo pitaju "Jel V6 ili V8?" i gde je glavno merilo automobila kolicina lima potrosena za izradu istog.

Borko

pre 13 godina

@E Honda

Živiš u velikoj zabludi kao misliš da samo Evropa (verovatno si mislio na EU) brine o ekologiji. SAD je po pitanju zagađenja izduvnim gasovima iz vozila daleko ispred EU. Malo pročitaj kako je to striktno regulisala Kalifornija (California Air Resources Board).

I za tvoju informaciju, Amerikanci su tek počeli nedavno da voze automobile sa dizel motorom koji su teški zagađivači. Prosečan dizel motor je izbacivao i do 10x više NOx-a od ekvivalentnog benzinskog, o čađi neću ni kucati.

O tome da Amerikanci misle samo koliko auto ima lima ću samo :lol:.

paki

pre 13 godina

@miki - svaka cast za komentar.
@cinoeye - ta mazda vec godinama ima najveci i najjaci motor u klasi ali nikad nije bila najbrza na nekoj stazi. jednostavno jak motor u nedoradjenom autu, naravno da ce biti zapostavljen u evropi pored megana rs, fokusa rs i golfa gti...i naravno civica, sa atmo motorom...
@koko - honda ne ume da napravi benzinski motor. hahaha...
inace steta za jednu hot hatch ikonu, mada ne sumnjam da ce honda popuniti to mesto u evropi i to opet nekim sjajnim atmo motorom. mozda bi neka evolucija onog atmosferskog iz s2000 sa 240ks mogla da posluzi?...

cinoeye

pre 13 godina

kome treba si?Najbolji hot Hatch je mazdaspeed3 ili ti mps. za cenu koja je manja od si i gti dobijete 2.3cc 4 cilindra turbo 265 konja i Za cenu od 200 evra moze se kupiti ususnik koj doda jos 25 konja!!! samo iz nekog razloga je ovaj auto totalno previdjen u evropi!

Borko

pre 13 godina

@dzigi

CO2 je najobičniji marketing jer kobajagi utiče na globalno zagrevanje, a u pitanju je dokazana prevara tj. ne izaziva ga čovek.

Ali zato NOx izaziva kisele kiše (o štetnom uticaju na zdravlje neću ni početi kucati) i zbog istoga francuski gradovi (naročito Pariz) "lepo" mirišu (Francuska je država sa najvećim procentom dizel putničkih automobila u EU).

Dizel motorima nije mesto u putničkim automobilima.

Jedini razlog zašto su se putnički automobili sa dizel motorima razvili je zbog politike EEZ/EU.

Aleksandar

pre 13 godina

@dzigi, nije ugljen-dioksid jedino zagadjenje koje izlazi iz auspuha, iako je isto prenaglaseno pa samo njega objavljuju... Sta cemo sa ugljen-monoksidom, sumporom, benzenom... To su daleko opasnije stvari od ugljen-monoksida, a kakav god da katalizator ugradis, nema teorije da dizel izbaci manje istih od benzinca - iz prostog razloga sto je benzin rafinisan bas da ne bi sadrzao doticne...

Radovan

pre 13 godina

Ne može se Honda type-R koja je atmosferski napajan motor (specijalitet Honde) porediti sa drugim automobilima koji imaju direktno ubrizgavanje u cilindre ili turbo prehranjivani po pitanju performansi i ekologije. Postoje dve verzije Subaru Impreza Wrx Sti, jedna je izvozna slabija varijanta sa 2500 ccm, a druga je samo za japansko tržište jača varijanta sa 2000 ccm, koja leti kao raketa. To niko nije video i vozio u Evropi. Dizelaši su neuporedivo veći zagađivači od benzinaca zbog azotovih oksida (izazivaju kisele kiše koje su sahranile evropske šume) i čađi (čestice katrana koje se talože u plućima). Dizel je jedna velika manipulacija za potrebe naftaša,industrijalaca, lekara, farmaceuta i grobara. Dizel se polako potiskuje iz gradskog saobraćaja i zamenjuje autobusima na CNG. Kada iz jednog običnog dizela izbacite turbinu,interkuler,direktno ubrizgavanje i kontra rotirajuće balans vratilo i to ubacite u 2000 ccm, dobijete Subaru Impreza wrx sti, koje jedino Šumaher može da obuzda. A onaj dizel iz koga smo sve ovo izbacili, postaje najobičniji dunavski šlep u buci,dimu, koji i dete može da pretrči. Jedna velika manipulacija. Karburator i ubrizgavanje pronađeni su krajem 19. veka skoro istovremeno ali je neko odlučio karburator. Zašto? Razmislite.

vlada

pre 13 godina

ne lupetarajte, dizeli izbacuju manje NxOx oksida od benzinaca, ili je tu negde u slicnom rangu. Benzin se tek od pre par godina cisti od sumpora (kod nas se i dalje ne cisti od sumpora zato nam i kola smrde na pokvarena jaja).


jedno objasnjenje trazim: NA KOJU FORU JE BUGATI FERARI ENZO, LAMBO GALARDO I OSTALE ZVERKE SA 10+ CILINDARA ZADOVOLJAVAJU EURO STANDARDE A HONDIN ATMOSFERAC OD 4 CILINDRA NE ZADOVOLJAVA?


ja mislim da je ovo neka medijska buva licno ne verujum u ovo. Svasta pisu novine...

al sad kada Honda napravi naslednik K20 motora (motor o okome pričamo) ima da oduva svu konkurenciju, jer je i dosad sa ovim motorom koji datira iz 2002 godine objašnjavala neke stvari konkurenciji. i nadam se da ce poceti da izvoze japanski type R sedan sa atmo benzincem od 2000ccm i 234 konja... (doduse to vece je snage zbog japanskog goriva)...

dzigi

pre 13 godina

@Borko:
ne znam otkud ti podatak da su (danasnji) dizelasi opaki zagadjivaci. golf 2 i slicni da, ali novi dizeli ispustaju daleko manje CO2 nego benzinci.
konkretno: civic 1.8 benzin ispusta 155g/km CO2, civic 2.2 dizel ispusta 139g/km CO2 (oba sa 6 brzina).

cinoeye

pre 13 godina

@Mikie mazda mps u svakom pogledu razbija sivic pocevsi od cene ubrzanja snage motora opreme... isto vazi i za renault i golf ne samo gti vec r32. bez ljutnje ali ne znam odakle si ti izvukao svoje podatke? procesljaj malo po youtube mazdaspeed 3. pa ja redovno razbijam wrx sti i 335 a oni su platili auto 50% skuplje. jedinu modigikaciju koju imam je usisnik tako da sam blizu 300 konja. type r je jednostavno prespor u odnosu na gti focus ili mps. kao sto rekoh internet je otvoren pa pretrazite!

Aleksandar

pre 13 godina

@vlada, Lamborgini, Ferari, Maserati i slicni se klasifikuju kao superautomobili, ne kao putnicki automobili, a kako postoji razlika izmedju Euro V standarda za kamione i za putnicke automobile, tako postoje i za razlicite klase automobila. Registracija superautomobila kosta DRASTICNO vise nego putnickih automobila, cak i da je rec o istim zapreminama motora, takodje moraju zadovoljavati gomilu drugih standarda. O ceni osiguranja i sl. i da ne govorim. I pored toga, imaju i oni drasticna ogranicenja po tome koliko mogu toksina da izbace po kW snage, no to njima nije problem jer mogu da hendikepe katalizatora nadomeste zapreminom - koliko bi ljudi kupilo Type-R sa 4.2l zapremine motora?

Honda teoretski moze da proglasi Type-R superautomobilom, al' bi onda isti kostao samo zbog te 'titule' bar duplo. I pitanje je da l' bi i tad mogao da zadovolji standarde.

takik

pre 13 godina

@Radovan Pa kakosad nije fer da se hondin motor uporedjuje sa turbinama ubrizgavacima... kada su vozila u istoj klasi i prodaju se za slicnu cenu gde su neki od tih vozila cak jeftinija a mnogo snaznija? ja bi pre rekao da ubacivanje subarua nije fer. prvo je mnogo skuplji a pogon je na sva cetri i za sve to je recimo manje od pola sekunde recimo brzi od m3ps.

Radovan

pre 13 godina

@vlada, 14. avgust 2010 14:02 - Ovi automobilčići iz klase GT-gran tourizmo, crni propeti konjić i razulareni bikčić, imali su atmosferske motore do pre nekoliko meseci, ali su prešli na GDI (gasolin direct injection) motore, jer su zakonske odredbe neumoljive, kao što su evropske direktive EC-malo e, ili pravilnici Ujedinjenih nacija za Evropu ECE-veliko E. Skoro svi sadašnji novi benzinci zadovoljavaju EURO 6, dok će neki dizeli morati preći na SCR (selektivna katalička redukcija) i dodavanje Ad blue (urea), kao što je kod kamiona sa EURO 4.Da nije bilo turbine, kamioni bi ostali na EURO 0 i nosivosti na nivou jačeg tamića.

wviz

pre 13 godina

Interesantno je da u americi honda prodaje civic Si a pored toga se mogu se naci i gti,wrx, cobalt ss,mazdaspeed3, dodge srt, nissan sentra ser spec-v, acura s... cobalt je najbrzi na stazi, gti je sminkerski a pobednik u zadnjih 5 godina bazirano na ceni, snazi, ubrzanju... je mazdaspeed 3 koja iz nekog razloga ima 15 konja vise nego mps u evropi.

borkovic_neso@yahoo.com

pre 13 godina

Vidim da se povela prica o zagadjenu i moram nesto reci. Sumpor u benzinu?! Ima ga u dizelu i sada, mada mnogo manje nego ranije. Mozda ste mislili na olovo tj. alkil olovo ili ti tetraetil olovo koje se koristi jos samo u 10-ak zemalja sveta (mi smo medju tih 10). Sto se tice azotnih oksida oni nastaju pod visokim pritiscom, cega u motoru ne manjka. E sad dizeli su ekonomicni i smesa kada sagoreva je siromasna i ostaje dosta slobodnog kiseonika koji se vezuje za azot i eto problema sa kojim se susrecu proizvodjaci. To je moguce resiti tako sto ce motor trositi malo vise goriva ili na nacin koji koristi Mercedes u svojim kamionima i naziva se "AdBlue" i pomocu njega se zadrzava mala potrosnja goriva i mala emisija azotnih oksida http://www.sooperarticles.com/automotive-articles/adblue-new-fuel-additive-causes-misfueling-confusion-105069.html sto je bitno kod kamiona i autobusa i u opste kod velikih motora koji moraju biti ekonomicno.

cinoeye

pre 13 godina

kome treba si?Najbolji hot Hatch je mazdaspeed3 ili ti mps. za cenu koja je manja od si i gti dobijete 2.3cc 4 cilindra turbo 265 konja i Za cenu od 200 evra moze se kupiti ususnik koj doda jos 25 konja!!! samo iz nekog razloga je ovaj auto totalno previdjen u evropi!

Mikica86

pre 13 godina

R.I.P. Civic Type R
Steta ... Po meni najbolji takozvani "Hot Hatch" ... Ostavljao je daleko iza sebe I Golf-a R , i Focus RS ... Nadam se da ce Honda uspeti da razvije neki novi motor koji ce zadovoljiti Euro 5 stavdarde ... I nadajmo se 250 konja :)

Borko

pre 13 godina

@E Honda

Živiš u velikoj zabludi kao misliš da samo Evropa (verovatno si mislio na EU) brine o ekologiji. SAD je po pitanju zagađenja izduvnim gasovima iz vozila daleko ispred EU. Malo pročitaj kako je to striktno regulisala Kalifornija (California Air Resources Board).

I za tvoju informaciju, Amerikanci su tek počeli nedavno da voze automobile sa dizel motorom koji su teški zagađivači. Prosečan dizel motor je izbacivao i do 10x više NOx-a od ekvivalentnog benzinskog, o čađi neću ni kucati.

O tome da Amerikanci misle samo koliko auto ima lima ću samo :lol:.

E Honda

pre 13 godina

Hondi evropsko trziste nije primarno. Oni se orijentisu prema USA trzistu. Zbog toga su odustali od dizel motora i zbog toga ne zele da se cimaju oko Euro 5 motora za Type r. Kao sto pise u tekstu, taj model ce se i dalje proizvoditi, samo ne za evropsko trziste. Evropski kupci su izuzetno izbirljivi sto se potrosnje i performansi tice, a evropski propisi o zagadjivanju su veoma strogi. Mnogo jednostavnije je proizvoditi automobile za americko trziste gde samo pitaju "Jel V6 ili V8?" i gde je glavno merilo automobila kolicina lima potrosena za izradu istog.

Aleksandar

pre 13 godina

Pa stavite drugi motor u isti, sta je tu toliko tesko. Nije da Honda nema rasne benzince koji bi mogli da uskoce umesto postojeceg, pa sve i da imaju koji desetak konja manje.

Ako Renault moze da nabije motor sa 250 konja u Megane Coupe RS i da pritom zadovolji i Euro V norme, mozete i vi. Problem je, naravno, sto kompleksni katalizatori potrebni da se postignu Euro V norme isuvise oslabljuju motor pa 2.0 atmosferac sa 200 konja nije moguce napraviti u takvoj postavci. No dobro, je l' vam neko brani da stavite turbinu? Uostalom, i tih 200 konja su bili dostupni na milimetar od crvenog, retko ko ih je i iskusio...

Gre'ota bi bilo da ugasite Type-R liniju - normalni Civic je prilicno ruzno izgledao zbog onog stakla/plastike koja je spajala farove. U Type-R varijanti je to ispravljeno i zaista je prijatan za oko...

dzigi

pre 13 godina

@Borko:
ne znam otkud ti podatak da su (danasnji) dizelasi opaki zagadjivaci. golf 2 i slicni da, ali novi dizeli ispustaju daleko manje CO2 nego benzinci.
konkretno: civic 1.8 benzin ispusta 155g/km CO2, civic 2.2 dizel ispusta 139g/km CO2 (oba sa 6 brzina).

cinoeye

pre 13 godina

@Mikie mazda mps u svakom pogledu razbija sivic pocevsi od cene ubrzanja snage motora opreme... isto vazi i za renault i golf ne samo gti vec r32. bez ljutnje ali ne znam odakle si ti izvukao svoje podatke? procesljaj malo po youtube mazdaspeed 3. pa ja redovno razbijam wrx sti i 335 a oni su platili auto 50% skuplje. jedinu modigikaciju koju imam je usisnik tako da sam blizu 300 konja. type r je jednostavno prespor u odnosu na gti focus ili mps. kao sto rekoh internet je otvoren pa pretrazite!

vlada

pre 13 godina

ne lupetarajte, dizeli izbacuju manje NxOx oksida od benzinaca, ili je tu negde u slicnom rangu. Benzin se tek od pre par godina cisti od sumpora (kod nas se i dalje ne cisti od sumpora zato nam i kola smrde na pokvarena jaja).


jedno objasnjenje trazim: NA KOJU FORU JE BUGATI FERARI ENZO, LAMBO GALARDO I OSTALE ZVERKE SA 10+ CILINDARA ZADOVOLJAVAJU EURO STANDARDE A HONDIN ATMOSFERAC OD 4 CILINDRA NE ZADOVOLJAVA?


ja mislim da je ovo neka medijska buva licno ne verujum u ovo. Svasta pisu novine...

al sad kada Honda napravi naslednik K20 motora (motor o okome pričamo) ima da oduva svu konkurenciju, jer je i dosad sa ovim motorom koji datira iz 2002 godine objašnjavala neke stvari konkurenciji. i nadam se da ce poceti da izvoze japanski type R sedan sa atmo benzincem od 2000ccm i 234 konja... (doduse to vece je snage zbog japanskog goriva)...

Borko

pre 13 godina

@dzigi

CO2 je najobičniji marketing jer kobajagi utiče na globalno zagrevanje, a u pitanju je dokazana prevara tj. ne izaziva ga čovek.

Ali zato NOx izaziva kisele kiše (o štetnom uticaju na zdravlje neću ni početi kucati) i zbog istoga francuski gradovi (naročito Pariz) "lepo" mirišu (Francuska je država sa najvećim procentom dizel putničkih automobila u EU).

Dizel motorima nije mesto u putničkim automobilima.

Jedini razlog zašto su se putnički automobili sa dizel motorima razvili je zbog politike EEZ/EU.

paki

pre 13 godina

@miki - svaka cast za komentar.
@cinoeye - ta mazda vec godinama ima najveci i najjaci motor u klasi ali nikad nije bila najbrza na nekoj stazi. jednostavno jak motor u nedoradjenom autu, naravno da ce biti zapostavljen u evropi pored megana rs, fokusa rs i golfa gti...i naravno civica, sa atmo motorom...
@koko - honda ne ume da napravi benzinski motor. hahaha...
inace steta za jednu hot hatch ikonu, mada ne sumnjam da ce honda popuniti to mesto u evropi i to opet nekim sjajnim atmo motorom. mozda bi neka evolucija onog atmosferskog iz s2000 sa 240ks mogla da posluzi?...

wviz

pre 13 godina

Interesantno je da u americi honda prodaje civic Si a pored toga se mogu se naci i gti,wrx, cobalt ss,mazdaspeed3, dodge srt, nissan sentra ser spec-v, acura s... cobalt je najbrzi na stazi, gti je sminkerski a pobednik u zadnjih 5 godina bazirano na ceni, snazi, ubrzanju... je mazdaspeed 3 koja iz nekog razloga ima 15 konja vise nego mps u evropi.

Radovan

pre 13 godina

Ne može se Honda type-R koja je atmosferski napajan motor (specijalitet Honde) porediti sa drugim automobilima koji imaju direktno ubrizgavanje u cilindre ili turbo prehranjivani po pitanju performansi i ekologije. Postoje dve verzije Subaru Impreza Wrx Sti, jedna je izvozna slabija varijanta sa 2500 ccm, a druga je samo za japansko tržište jača varijanta sa 2000 ccm, koja leti kao raketa. To niko nije video i vozio u Evropi. Dizelaši su neuporedivo veći zagađivači od benzinaca zbog azotovih oksida (izazivaju kisele kiše koje su sahranile evropske šume) i čađi (čestice katrana koje se talože u plućima). Dizel je jedna velika manipulacija za potrebe naftaša,industrijalaca, lekara, farmaceuta i grobara. Dizel se polako potiskuje iz gradskog saobraćaja i zamenjuje autobusima na CNG. Kada iz jednog običnog dizela izbacite turbinu,interkuler,direktno ubrizgavanje i kontra rotirajuće balans vratilo i to ubacite u 2000 ccm, dobijete Subaru Impreza wrx sti, koje jedino Šumaher može da obuzda. A onaj dizel iz koga smo sve ovo izbacili, postaje najobičniji dunavski šlep u buci,dimu, koji i dete može da pretrči. Jedna velika manipulacija. Karburator i ubrizgavanje pronađeni su krajem 19. veka skoro istovremeno ali je neko odlučio karburator. Zašto? Razmislite.

Aleksandar

pre 13 godina

@dzigi, nije ugljen-dioksid jedino zagadjenje koje izlazi iz auspuha, iako je isto prenaglaseno pa samo njega objavljuju... Sta cemo sa ugljen-monoksidom, sumporom, benzenom... To su daleko opasnije stvari od ugljen-monoksida, a kakav god da katalizator ugradis, nema teorije da dizel izbaci manje istih od benzinca - iz prostog razloga sto je benzin rafinisan bas da ne bi sadrzao doticne...

Radovan

pre 13 godina

@vlada, 14. avgust 2010 14:02 - Ovi automobilčići iz klase GT-gran tourizmo, crni propeti konjić i razulareni bikčić, imali su atmosferske motore do pre nekoliko meseci, ali su prešli na GDI (gasolin direct injection) motore, jer su zakonske odredbe neumoljive, kao što su evropske direktive EC-malo e, ili pravilnici Ujedinjenih nacija za Evropu ECE-veliko E. Skoro svi sadašnji novi benzinci zadovoljavaju EURO 6, dok će neki dizeli morati preći na SCR (selektivna katalička redukcija) i dodavanje Ad blue (urea), kao što je kod kamiona sa EURO 4.Da nije bilo turbine, kamioni bi ostali na EURO 0 i nosivosti na nivou jačeg tamića.

takik

pre 13 godina

@Radovan Pa kakosad nije fer da se hondin motor uporedjuje sa turbinama ubrizgavacima... kada su vozila u istoj klasi i prodaju se za slicnu cenu gde su neki od tih vozila cak jeftinija a mnogo snaznija? ja bi pre rekao da ubacivanje subarua nije fer. prvo je mnogo skuplji a pogon je na sva cetri i za sve to je recimo manje od pola sekunde recimo brzi od m3ps.

Aleksandar

pre 13 godina

@vlada, Lamborgini, Ferari, Maserati i slicni se klasifikuju kao superautomobili, ne kao putnicki automobili, a kako postoji razlika izmedju Euro V standarda za kamione i za putnicke automobile, tako postoje i za razlicite klase automobila. Registracija superautomobila kosta DRASTICNO vise nego putnickih automobila, cak i da je rec o istim zapreminama motora, takodje moraju zadovoljavati gomilu drugih standarda. O ceni osiguranja i sl. i da ne govorim. I pored toga, imaju i oni drasticna ogranicenja po tome koliko mogu toksina da izbace po kW snage, no to njima nije problem jer mogu da hendikepe katalizatora nadomeste zapreminom - koliko bi ljudi kupilo Type-R sa 4.2l zapremine motora?

Honda teoretski moze da proglasi Type-R superautomobilom, al' bi onda isti kostao samo zbog te 'titule' bar duplo. I pitanje je da l' bi i tad mogao da zadovolji standarde.

borkovic_neso@yahoo.com

pre 13 godina

Vidim da se povela prica o zagadjenu i moram nesto reci. Sumpor u benzinu?! Ima ga u dizelu i sada, mada mnogo manje nego ranije. Mozda ste mislili na olovo tj. alkil olovo ili ti tetraetil olovo koje se koristi jos samo u 10-ak zemalja sveta (mi smo medju tih 10). Sto se tice azotnih oksida oni nastaju pod visokim pritiscom, cega u motoru ne manjka. E sad dizeli su ekonomicni i smesa kada sagoreva je siromasna i ostaje dosta slobodnog kiseonika koji se vezuje za azot i eto problema sa kojim se susrecu proizvodjaci. To je moguce resiti tako sto ce motor trositi malo vise goriva ili na nacin koji koristi Mercedes u svojim kamionima i naziva se "AdBlue" i pomocu njega se zadrzava mala potrosnja goriva i mala emisija azotnih oksida http://www.sooperarticles.com/automotive-articles/adblue-new-fuel-additive-causes-misfueling-confusion-105069.html sto je bitno kod kamiona i autobusa i u opste kod velikih motora koji moraju biti ekonomicno.