Sreda, 11.08.2010.

10:13

Kos: Put u EU mogao bi biti usporen

Predsednik tela SE za borbu protiv korupcije Drago Kos kaže za B92 da bi put Srbije ka EU mogao da bude usporen ako predugo zadrži praksu nespojivih funkcija.

Izvor: B92

Kos: Put u EU mogao bi biti usporen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

hoću u 21.vek!

pre 13 godina

U Srbiji se od srednjeg veka NIŠTA PROMENILO NIJE.

I dalje imamo vlastelu koja je podelila zemlju po teritoriji vladanja i svaki od njih grabi za sebe što više može.

I dalje ta ista vlastela piše i menja zakone prema svojim potrebama.

I dalje kmetovi imaju samo toliko da se jedva prehrane,mada i toga sve manje i manje.

vatra

pre 13 godina

Pa ovo je samo pocetak onoga sto EZ sprema Srbiji, kako bi je naterala da ispuni standarde i uzgred da zaboravi Kosovo. Sta ces, pravila politicke igre su to.

Marko

pre 13 godina

Ajmo ponovo: nije uopšte problem dve ili više funkcija. Problem je kada su te funkcije u sukobu interesa. Ako nisu, nikom ništa. To što u nekoj opštini misle da može neko da radi i kao predsednik opštine i kao poslanik, to je njihov problem. Ja znam da je za kvalitetno obavljanje bilo kog od tih poslova potrebnih najmanje 8 sati dnevno. A dan ima 24 sata, bar za sada, dok naša skupština to ne promeni. U Francuskoj važe slična pravila kao i drugde po Evropi samo na malo drukčiji način. Oni dozvoljavaju više funkcija ali dok te nisu u sukobu interesa. A takvo uredjenje funkcioniše jedino u pravnoj državi sa jakim uticajem javnosti. Zato to u Srbiji ne bi prošlo pa je jedino rešenje lepo zabraniti više funkcija i gotovo.

SVD

pre 13 godina

Bez obzira šta kaže Evropa, ove duple ili višestruke funkcije su potpuna ludost. Neko ko se bavi politikom i ko je time dokazao da ne zna ništa pametnije da radi, daju još koju funkciju gde samo može da pokaže svoju nekompetenciju! Dosta te pljačke i dosta vađenja na ovo ili ono. Razjuriti one koji nisu u stanju da obavljaju jedan posao kako valja.

BrankoX

pre 13 godina

1. Ma samo vi radite. Ako treba i po pet poslova. Nema veze sto ja kao clan Mense i sa fakultetom vec 10 godina ne mogu da nadjem posao, vec moram da radim po kaficima da bih jeo. Ili sto je mojoj mami oduzeta penzija od citavih 12.000 (i slovima: dvanaest hiljada) zato sto se usudila da radi u prodavnici da bi prezivela, i sto je jos mnogo i gorih slucajeva od mog. Samo vi radite, dodelite svakog meseca sebi i jos po jedan stan, cisto da se nadje.
2. Bas me briga za vize, nemam para ni za gsp, a kamoli za Evropu

nodcom

pre 13 godina

vidim da vecina ne cita pazljivo sta je rekao g. kos. rekao je da ovo moze biti prihvatljivo samo kao prelazno resenje od par meseci. kod nas bi ta recenica znacila da to necemo izmeniti, ali vrlo dobro znamo da ako iz eu kazu par meseci, oni i misle par meseci. covek je jos opomenuo da to moze da uspori prikljucenje...
kada sam vec kod kazni, iskoristio bih ovu priliku da pozdravim one koji su davali minuse na komentare da je cupiceva izjava o uvodjenju viza senzacionalisticka i neutemeljena.

"D" vize

pre 13 godina

Zaista je paradoksalno sve to oko viza:

dok sam bio zaposlen iako sam imao bar nešto para i ušteđevine, trebalo mi je hiljadu papira da bih došao do vize. Nije bilo teoretske šanse da dobijem vizu ako sam nezaposlen.

A sada kada sam nezaposlen i primanja su mi nula (dakle najgori slučaj za koji vizu nisi mogao ni u ludilu da dobiješ) viza mi nije potrebna.

Naravoučenije: ranije su nam trebale vize, a sada "D" vize. Bez ovih drugih definitivno nema putovanja.

Djoka

pre 13 godina

“treba da čini sve, pa čak i više, u borbi protiv korupcije, da bi mogla da bude shvaćena kao zemlja koja se ozbiljno prihvata evropskih standarda”.
Pa kako su onda Rumunija i Bugarska usle u EU?

Komina

pre 13 godina

Ne radi se ovde o tome da neko ima vise funkcija, nego vise radnih mesta koja su u direktnom konfliktu interesa sa politickim funkcijama. Npr. ti si ministar a sedis u upravnom odboru firme koja zavisi od tvojih politickih odluka. Pa tebi bre u ovoj zemlji, ministri imaju aktivne privatne firme.

milan

pre 13 godina

Ali niko od njih nam nije uslovio da moramo postici sve promene preko noci. Kako se do sada niko od svih tih pametnih nije dosetio da izracuna sta bi to sve kostalo i koliko bi zavrzlame donelo posebno na lokalu u politickom pogledu. Treba da se postavi kao fiksni cilj koji mora da se postigne u sto kracem roku, znaci nema produzenja mandata za duple fotelje za nikoga. I tako bi trebalo posmatrati, bez neke hajke, resevanje te situacije.

Proka

pre 13 godina

Jedan komentar od juce mi je ostao kao vrlo zanimljiv. Jedan covek je govorio o tome kako ovo funkcionise u Francuskoj. U Francuskoj ne da postoje duple funkcije, nego postoje politicari koji drze visestruke funkcije, dakle ne 2 nego po 5,6 cak i 7 funkcija. Citirano je ime Andre Santini, iz vladajuce partije i zaista kada sam pogledao taj covek je i gradonacelnik, i upravnik okruga, i odbornik, i poslanik i ko zna sta jos. E sad da se razumemo ja mislim da to sve NIJE normalno ali isto tako sada znam da je ova prica o tome kako ce EU, gde ta ista Francuska odlucuje o mnogo cemu, posebno o standardima, da nas kazni sto imamo neke nakaradne duple funkcije koje imaju i oni nema veze sa istinom i da je to sve demagogija za lokalnu upotrebu.

ja_danas

pre 13 godina

Dajte, ljudi, nemojte biti naivni: da li stvarno mislite da ce gigantska briselska birokratija da se sastaje da bi nekoj Srbiji uvodili vize iz nekog razloga koji nema blage veze sa zdravim mozgom? Spominjanje viza je ili domaca politicka demagogija u sluzbi dnevnopolitickih interesa, ili postoji stvarno neki problem na relaciji Beograd-Brisel oko 'belog Sengena'(ilegalni emigranti, azilanti, itd.) koji nasa vlast nece da obelodani nama smrtnicima, pa se sluzi ovakvim smesnim pricicama.

Goldmen

pre 13 godina

Gospodine Kos, vi ocito ili sedite na usima ili ne slusate izjave nase predsednika Tadica!
Covek je lepo 100 puta rekao:
-i Kosovo i EU
-i Rusija i Amerika
-i NATO i neutralnost
-i G8 i G20 i nesvrstani
-i Egzit i Guca
-i Miskovic i Milka itd...
Da ste ga slusali ne bi pricali gluposti! On covek zna

Ekonomista

pre 13 godina

Samo da napomenem, da dve funkcije ne znace i dve plate. Na primer, ako je neko poslanik i presednik opstine, on prima jednu, vecu platu ili prima manju platu na jednom radnom mestu i razliku do te vece plate, na drugom radnom mestu. Ako to ne radi jedna osoba ili dve, onda one obe primaju punu platu. Znaci da je za budzet losije ako nema duplih funkcija!

Zoran

pre 13 godina

Pa naravno da nema oduzimanja viza, zna to odlicno i profesor Čupić. Ali zna i da je to najbolnija tačka ove vlasti i da će takvom izjavom da privuče medijsku pažnju ne na sebe kao što kažu neki zlonamerni komentatori, već na problem kojim se bavi. Sa medijskom pažnjom ide i pritisak javnosti i u nekim slučajevima se pokazalo i promena u ponašanju bahatih ili nezainteresovanih političara. Za vreme Slobe je važilo pravilo iz grafita na Cvetnom trgu "nema novina ima zidova". Danas važi pravilo "nema institucija ima novina".

Predrag M

pre 13 godina

Zašto ja, kao obični građanin, treba da ispaštam zbog tamo nekog "bumbara" kome su važne samo fotelje i pare koje one donose, i baš ga briga za zemlju Srbiju, a da se ja kažnjavam zbog toga i da mi se vraćaju vize zbog situacije gde me niko ništa ne pita i gde ne mogu ništa da uradim.
Ako hoće nekog da kažnjavaju, nek uvode vize njima i njihovoj bližoj i daljnoj rodbini, pa će ih oni sami "smiriti".

ekonomist

pre 13 godina

A mozda da tu duplu funkciju date nekom ko je na birou, izgubio posao kao visak a ima obrazovanje i iskustvo. Mislim da bi bilo posteno, nije fer da neko ima sve a drugi ni leba da jedu!

Kosmopolit

pre 13 godina

Ufff kako mi je drago... Gde cu? Amsterdam, Azurna obala, mozda i malo po Skandinaviji... Jao setio sam se,ne mogu da idem, ja sam nezaposlen. Kako meni nisu ostavili jednu od te dve fotelje?

Stop korupciji

pre 13 godina

Očigledna je namera "demokratske vlasti" da zadrži duple funkcije do novih izbora, što je najgore Tadić to otvoreno priznaje i podržava zarad očuvanja vlasti.

Problem bi mogao da razreši Ustavni sud koji bi jednim efikasnim postupkom ukinuo neustavni amandman Batića i vratio stvari u normalu.

Ipak, to je malo verovatno, jer je koalicioni sporazum za predsednika Srbije po važnosti iznad Ustava, a sudije Ustavnog suda nisu dosad pokazale nezavisnost u odnosu na izvršnu vlast i verovatno će razvlačiti postupak ocene zakona do novih izbora.

Vesna R.

pre 13 godina

Izvinite, ali meni se cini da se profesor Cupic vise bavi sopstvenom promocijom nego borbom protiv korupcije! Ovo mu nije prvi put da daje velekolepne izjave bez ikakvog pokrica.

QQQ

pre 13 godina

Sta je ovo!!??
Prvo Crna Gora sad mi.Svi su shvatili da od ulaska u EU nema nista, a mora da postoji neki novi vid ucene i drzanja pod kontrolom.Zamrznite svaku "pomoc" Srbiji, ali nemojte da kaznjavate narod zbog korumpirano kriminalnog rada politicara u SRB, koje usput vi toliko dugo godina podrzavate i zadovoljni ste njihovim odnosno nasim napretkom.
Zasto ne spominju ekonomske sankcije kao bonus? Malo morgen
sta ce US STEAL da izvozi i FIAT.....ako uvedu sami sebi sankcije! Opet trguju ljudskim mesom a ista je to firma i ovi nasi i oni tamo. Sta ce da bude na sledecim izborima? GLASAJTE ZA TADICA DA VAM EU NE UVEDE SANKCIJE!!xaxaxaxa (na nervnoj bazi)
...

TaxistaKG

pre 13 godina

Cupic je poznat po ODVALAMA. Ako ovako nastavi, i ako mi se ne daj boze pokvari taxi, necu smeti da ga popravljam posle posla, bio bi to drugi posao tj. dupla funkcija i zbog mene bi Vam uveli vize, ukinuli neku pomoc iz EU, mozda bi i bacili koju bombu, ko zna... Ostaje mi da se molim da mi auto lepo radi.

Kiza

pre 13 godina

Svima je jasno da ne bi doslo ni do kakvih problema ako bi se politicari odrekli drugih radnih mesta. To su samo fiktivna radna mesta, izmesljena da se dobija mito na legalan nacin. Jednostavno, grupa ljudi kreira sistem za sebe da uzme sto vise novaca, bez obzira na posledice po sve ostale. To je glavni razlog zasto vekovima ne mozemo da izvucemo iz bule.

alen

pre 13 godina

Ako hoce da pomognu neka uzmu vize svakom politicaru koji ima dve ili vise funkciju,neka zabrane posao sa svakim tajkunom protiv koga je podneta krivicna prijava a nase reformsiano tuzilastvo ne zeli ili ne sme da povede krivicnu istragu neka ispitaju kako su potrosene i gde su zavrsile medjunarodne donacije i krediti, ko sve pere narko novac i sl

Nenad Cacak

pre 13 godina

Ha,ha, e bas lepa vest. (za vas)
Sad komotno mozete da dulirate i multiplujete funkcije, a plus necete biti pogodjeni vizama.
Obican svet, ionako nema novca da putuje bilo gde, pa ga uvodjenje viza ne bi ni pogodilo mnogo.

Kiza

pre 13 godina

Svima je jasno da ne bi doslo ni do kakvih problema ako bi se politicari odrekli drugih radnih mesta. To su samo fiktivna radna mesta, izmesljena da se dobija mito na legalan nacin. Jednostavno, grupa ljudi kreira sistem za sebe da uzme sto vise novaca, bez obzira na posledice po sve ostale. To je glavni razlog zasto vekovima ne mozemo da izvucemo iz bule.

Kosmopolit

pre 13 godina

Ufff kako mi je drago... Gde cu? Amsterdam, Azurna obala, mozda i malo po Skandinaviji... Jao setio sam se,ne mogu da idem, ja sam nezaposlen. Kako meni nisu ostavili jednu od te dve fotelje?

Nenad Cacak

pre 13 godina

Ha,ha, e bas lepa vest. (za vas)
Sad komotno mozete da dulirate i multiplujete funkcije, a plus necete biti pogodjeni vizama.
Obican svet, ionako nema novca da putuje bilo gde, pa ga uvodjenje viza ne bi ni pogodilo mnogo.

alen

pre 13 godina

Ako hoce da pomognu neka uzmu vize svakom politicaru koji ima dve ili vise funkciju,neka zabrane posao sa svakim tajkunom protiv koga je podneta krivicna prijava a nase reformsiano tuzilastvo ne zeli ili ne sme da povede krivicnu istragu neka ispitaju kako su potrosene i gde su zavrsile medjunarodne donacije i krediti, ko sve pere narko novac i sl

QQQ

pre 13 godina

Sta je ovo!!??
Prvo Crna Gora sad mi.Svi su shvatili da od ulaska u EU nema nista, a mora da postoji neki novi vid ucene i drzanja pod kontrolom.Zamrznite svaku "pomoc" Srbiji, ali nemojte da kaznjavate narod zbog korumpirano kriminalnog rada politicara u SRB, koje usput vi toliko dugo godina podrzavate i zadovoljni ste njihovim odnosno nasim napretkom.
Zasto ne spominju ekonomske sankcije kao bonus? Malo morgen
sta ce US STEAL da izvozi i FIAT.....ako uvedu sami sebi sankcije! Opet trguju ljudskim mesom a ista je to firma i ovi nasi i oni tamo. Sta ce da bude na sledecim izborima? GLASAJTE ZA TADICA DA VAM EU NE UVEDE SANKCIJE!!xaxaxaxa (na nervnoj bazi)
...

Goldmen

pre 13 godina

Gospodine Kos, vi ocito ili sedite na usima ili ne slusate izjave nase predsednika Tadica!
Covek je lepo 100 puta rekao:
-i Kosovo i EU
-i Rusija i Amerika
-i NATO i neutralnost
-i G8 i G20 i nesvrstani
-i Egzit i Guca
-i Miskovic i Milka itd...
Da ste ga slusali ne bi pricali gluposti! On covek zna

Stop korupciji

pre 13 godina

Očigledna je namera "demokratske vlasti" da zadrži duple funkcije do novih izbora, što je najgore Tadić to otvoreno priznaje i podržava zarad očuvanja vlasti.

Problem bi mogao da razreši Ustavni sud koji bi jednim efikasnim postupkom ukinuo neustavni amandman Batića i vratio stvari u normalu.

Ipak, to je malo verovatno, jer je koalicioni sporazum za predsednika Srbije po važnosti iznad Ustava, a sudije Ustavnog suda nisu dosad pokazale nezavisnost u odnosu na izvršnu vlast i verovatno će razvlačiti postupak ocene zakona do novih izbora.

TaxistaKG

pre 13 godina

Cupic je poznat po ODVALAMA. Ako ovako nastavi, i ako mi se ne daj boze pokvari taxi, necu smeti da ga popravljam posle posla, bio bi to drugi posao tj. dupla funkcija i zbog mene bi Vam uveli vize, ukinuli neku pomoc iz EU, mozda bi i bacili koju bombu, ko zna... Ostaje mi da se molim da mi auto lepo radi.

Komina

pre 13 godina

Ne radi se ovde o tome da neko ima vise funkcija, nego vise radnih mesta koja su u direktnom konfliktu interesa sa politickim funkcijama. Npr. ti si ministar a sedis u upravnom odboru firme koja zavisi od tvojih politickih odluka. Pa tebi bre u ovoj zemlji, ministri imaju aktivne privatne firme.

ekonomist

pre 13 godina

A mozda da tu duplu funkciju date nekom ko je na birou, izgubio posao kao visak a ima obrazovanje i iskustvo. Mislim da bi bilo posteno, nije fer da neko ima sve a drugi ni leba da jedu!

Predrag M

pre 13 godina

Zašto ja, kao obični građanin, treba da ispaštam zbog tamo nekog "bumbara" kome su važne samo fotelje i pare koje one donose, i baš ga briga za zemlju Srbiju, a da se ja kažnjavam zbog toga i da mi se vraćaju vize zbog situacije gde me niko ništa ne pita i gde ne mogu ništa da uradim.
Ako hoće nekog da kažnjavaju, nek uvode vize njima i njihovoj bližoj i daljnoj rodbini, pa će ih oni sami "smiriti".

Vesna R.

pre 13 godina

Izvinite, ali meni se cini da se profesor Cupic vise bavi sopstvenom promocijom nego borbom protiv korupcije! Ovo mu nije prvi put da daje velekolepne izjave bez ikakvog pokrica.

Zoran

pre 13 godina

Pa naravno da nema oduzimanja viza, zna to odlicno i profesor Čupić. Ali zna i da je to najbolnija tačka ove vlasti i da će takvom izjavom da privuče medijsku pažnju ne na sebe kao što kažu neki zlonamerni komentatori, već na problem kojim se bavi. Sa medijskom pažnjom ide i pritisak javnosti i u nekim slučajevima se pokazalo i promena u ponašanju bahatih ili nezainteresovanih političara. Za vreme Slobe je važilo pravilo iz grafita na Cvetnom trgu "nema novina ima zidova". Danas važi pravilo "nema institucija ima novina".

ja_danas

pre 13 godina

Dajte, ljudi, nemojte biti naivni: da li stvarno mislite da ce gigantska briselska birokratija da se sastaje da bi nekoj Srbiji uvodili vize iz nekog razloga koji nema blage veze sa zdravim mozgom? Spominjanje viza je ili domaca politicka demagogija u sluzbi dnevnopolitickih interesa, ili postoji stvarno neki problem na relaciji Beograd-Brisel oko 'belog Sengena'(ilegalni emigranti, azilanti, itd.) koji nasa vlast nece da obelodani nama smrtnicima, pa se sluzi ovakvim smesnim pricicama.

Djoka

pre 13 godina

“treba da čini sve, pa čak i više, u borbi protiv korupcije, da bi mogla da bude shvaćena kao zemlja koja se ozbiljno prihvata evropskih standarda”.
Pa kako su onda Rumunija i Bugarska usle u EU?

BrankoX

pre 13 godina

1. Ma samo vi radite. Ako treba i po pet poslova. Nema veze sto ja kao clan Mense i sa fakultetom vec 10 godina ne mogu da nadjem posao, vec moram da radim po kaficima da bih jeo. Ili sto je mojoj mami oduzeta penzija od citavih 12.000 (i slovima: dvanaest hiljada) zato sto se usudila da radi u prodavnici da bi prezivela, i sto je jos mnogo i gorih slucajeva od mog. Samo vi radite, dodelite svakog meseca sebi i jos po jedan stan, cisto da se nadje.
2. Bas me briga za vize, nemam para ni za gsp, a kamoli za Evropu

Marko

pre 13 godina

Ajmo ponovo: nije uopšte problem dve ili više funkcija. Problem je kada su te funkcije u sukobu interesa. Ako nisu, nikom ništa. To što u nekoj opštini misle da može neko da radi i kao predsednik opštine i kao poslanik, to je njihov problem. Ja znam da je za kvalitetno obavljanje bilo kog od tih poslova potrebnih najmanje 8 sati dnevno. A dan ima 24 sata, bar za sada, dok naša skupština to ne promeni. U Francuskoj važe slična pravila kao i drugde po Evropi samo na malo drukčiji način. Oni dozvoljavaju više funkcija ali dok te nisu u sukobu interesa. A takvo uredjenje funkcioniše jedino u pravnoj državi sa jakim uticajem javnosti. Zato to u Srbiji ne bi prošlo pa je jedino rešenje lepo zabraniti više funkcija i gotovo.

Ekonomista

pre 13 godina

Samo da napomenem, da dve funkcije ne znace i dve plate. Na primer, ako je neko poslanik i presednik opstine, on prima jednu, vecu platu ili prima manju platu na jednom radnom mestu i razliku do te vece plate, na drugom radnom mestu. Ako to ne radi jedna osoba ili dve, onda one obe primaju punu platu. Znaci da je za budzet losije ako nema duplih funkcija!

Proka

pre 13 godina

Jedan komentar od juce mi je ostao kao vrlo zanimljiv. Jedan covek je govorio o tome kako ovo funkcionise u Francuskoj. U Francuskoj ne da postoje duple funkcije, nego postoje politicari koji drze visestruke funkcije, dakle ne 2 nego po 5,6 cak i 7 funkcija. Citirano je ime Andre Santini, iz vladajuce partije i zaista kada sam pogledao taj covek je i gradonacelnik, i upravnik okruga, i odbornik, i poslanik i ko zna sta jos. E sad da se razumemo ja mislim da to sve NIJE normalno ali isto tako sada znam da je ova prica o tome kako ce EU, gde ta ista Francuska odlucuje o mnogo cemu, posebno o standardima, da nas kazni sto imamo neke nakaradne duple funkcije koje imaju i oni nema veze sa istinom i da je to sve demagogija za lokalnu upotrebu.

SVD

pre 13 godina

Bez obzira šta kaže Evropa, ove duple ili višestruke funkcije su potpuna ludost. Neko ko se bavi politikom i ko je time dokazao da ne zna ništa pametnije da radi, daju još koju funkciju gde samo može da pokaže svoju nekompetenciju! Dosta te pljačke i dosta vađenja na ovo ili ono. Razjuriti one koji nisu u stanju da obavljaju jedan posao kako valja.

milan

pre 13 godina

Ali niko od njih nam nije uslovio da moramo postici sve promene preko noci. Kako se do sada niko od svih tih pametnih nije dosetio da izracuna sta bi to sve kostalo i koliko bi zavrzlame donelo posebno na lokalu u politickom pogledu. Treba da se postavi kao fiksni cilj koji mora da se postigne u sto kracem roku, znaci nema produzenja mandata za duple fotelje za nikoga. I tako bi trebalo posmatrati, bez neke hajke, resevanje te situacije.

"D" vize

pre 13 godina

Zaista je paradoksalno sve to oko viza:

dok sam bio zaposlen iako sam imao bar nešto para i ušteđevine, trebalo mi je hiljadu papira da bih došao do vize. Nije bilo teoretske šanse da dobijem vizu ako sam nezaposlen.

A sada kada sam nezaposlen i primanja su mi nula (dakle najgori slučaj za koji vizu nisi mogao ni u ludilu da dobiješ) viza mi nije potrebna.

Naravoučenije: ranije su nam trebale vize, a sada "D" vize. Bez ovih drugih definitivno nema putovanja.

vatra

pre 13 godina

Pa ovo je samo pocetak onoga sto EZ sprema Srbiji, kako bi je naterala da ispuni standarde i uzgred da zaboravi Kosovo. Sta ces, pravila politicke igre su to.

nodcom

pre 13 godina

vidim da vecina ne cita pazljivo sta je rekao g. kos. rekao je da ovo moze biti prihvatljivo samo kao prelazno resenje od par meseci. kod nas bi ta recenica znacila da to necemo izmeniti, ali vrlo dobro znamo da ako iz eu kazu par meseci, oni i misle par meseci. covek je jos opomenuo da to moze da uspori prikljucenje...
kada sam vec kod kazni, iskoristio bih ovu priliku da pozdravim one koji su davali minuse na komentare da je cupiceva izjava o uvodjenju viza senzacionalisticka i neutemeljena.

hoću u 21.vek!

pre 13 godina

U Srbiji se od srednjeg veka NIŠTA PROMENILO NIJE.

I dalje imamo vlastelu koja je podelila zemlju po teritoriji vladanja i svaki od njih grabi za sebe što više može.

I dalje ta ista vlastela piše i menja zakone prema svojim potrebama.

I dalje kmetovi imaju samo toliko da se jedva prehrane,mada i toga sve manje i manje.

TaxistaKG

pre 13 godina

Cupic je poznat po ODVALAMA. Ako ovako nastavi, i ako mi se ne daj boze pokvari taxi, necu smeti da ga popravljam posle posla, bio bi to drugi posao tj. dupla funkcija i zbog mene bi Vam uveli vize, ukinuli neku pomoc iz EU, mozda bi i bacili koju bombu, ko zna... Ostaje mi da se molim da mi auto lepo radi.

Vesna R.

pre 13 godina

Izvinite, ali meni se cini da se profesor Cupic vise bavi sopstvenom promocijom nego borbom protiv korupcije! Ovo mu nije prvi put da daje velekolepne izjave bez ikakvog pokrica.

Ekonomista

pre 13 godina

Samo da napomenem, da dve funkcije ne znace i dve plate. Na primer, ako je neko poslanik i presednik opstine, on prima jednu, vecu platu ili prima manju platu na jednom radnom mestu i razliku do te vece plate, na drugom radnom mestu. Ako to ne radi jedna osoba ili dve, onda one obe primaju punu platu. Znaci da je za budzet losije ako nema duplih funkcija!

Proka

pre 13 godina

Jedan komentar od juce mi je ostao kao vrlo zanimljiv. Jedan covek je govorio o tome kako ovo funkcionise u Francuskoj. U Francuskoj ne da postoje duple funkcije, nego postoje politicari koji drze visestruke funkcije, dakle ne 2 nego po 5,6 cak i 7 funkcija. Citirano je ime Andre Santini, iz vladajuce partije i zaista kada sam pogledao taj covek je i gradonacelnik, i upravnik okruga, i odbornik, i poslanik i ko zna sta jos. E sad da se razumemo ja mislim da to sve NIJE normalno ali isto tako sada znam da je ova prica o tome kako ce EU, gde ta ista Francuska odlucuje o mnogo cemu, posebno o standardima, da nas kazni sto imamo neke nakaradne duple funkcije koje imaju i oni nema veze sa istinom i da je to sve demagogija za lokalnu upotrebu.

milan

pre 13 godina

Ali niko od njih nam nije uslovio da moramo postici sve promene preko noci. Kako se do sada niko od svih tih pametnih nije dosetio da izracuna sta bi to sve kostalo i koliko bi zavrzlame donelo posebno na lokalu u politickom pogledu. Treba da se postavi kao fiksni cilj koji mora da se postigne u sto kracem roku, znaci nema produzenja mandata za duple fotelje za nikoga. I tako bi trebalo posmatrati, bez neke hajke, resevanje te situacije.

QQQ

pre 13 godina

Sta je ovo!!??
Prvo Crna Gora sad mi.Svi su shvatili da od ulaska u EU nema nista, a mora da postoji neki novi vid ucene i drzanja pod kontrolom.Zamrznite svaku "pomoc" Srbiji, ali nemojte da kaznjavate narod zbog korumpirano kriminalnog rada politicara u SRB, koje usput vi toliko dugo godina podrzavate i zadovoljni ste njihovim odnosno nasim napretkom.
Zasto ne spominju ekonomske sankcije kao bonus? Malo morgen
sta ce US STEAL da izvozi i FIAT.....ako uvedu sami sebi sankcije! Opet trguju ljudskim mesom a ista je to firma i ovi nasi i oni tamo. Sta ce da bude na sledecim izborima? GLASAJTE ZA TADICA DA VAM EU NE UVEDE SANKCIJE!!xaxaxaxa (na nervnoj bazi)
...

Nenad Cacak

pre 13 godina

Ha,ha, e bas lepa vest. (za vas)
Sad komotno mozete da dulirate i multiplujete funkcije, a plus necete biti pogodjeni vizama.
Obican svet, ionako nema novca da putuje bilo gde, pa ga uvodjenje viza ne bi ni pogodilo mnogo.

Kosmopolit

pre 13 godina

Ufff kako mi je drago... Gde cu? Amsterdam, Azurna obala, mozda i malo po Skandinaviji... Jao setio sam se,ne mogu da idem, ja sam nezaposlen. Kako meni nisu ostavili jednu od te dve fotelje?

ja_danas

pre 13 godina

Dajte, ljudi, nemojte biti naivni: da li stvarno mislite da ce gigantska briselska birokratija da se sastaje da bi nekoj Srbiji uvodili vize iz nekog razloga koji nema blage veze sa zdravim mozgom? Spominjanje viza je ili domaca politicka demagogija u sluzbi dnevnopolitickih interesa, ili postoji stvarno neki problem na relaciji Beograd-Brisel oko 'belog Sengena'(ilegalni emigranti, azilanti, itd.) koji nasa vlast nece da obelodani nama smrtnicima, pa se sluzi ovakvim smesnim pricicama.

Goldmen

pre 13 godina

Gospodine Kos, vi ocito ili sedite na usima ili ne slusate izjave nase predsednika Tadica!
Covek je lepo 100 puta rekao:
-i Kosovo i EU
-i Rusija i Amerika
-i NATO i neutralnost
-i G8 i G20 i nesvrstani
-i Egzit i Guca
-i Miskovic i Milka itd...
Da ste ga slusali ne bi pricali gluposti! On covek zna

Djoka

pre 13 godina

“treba da čini sve, pa čak i više, u borbi protiv korupcije, da bi mogla da bude shvaćena kao zemlja koja se ozbiljno prihvata evropskih standarda”.
Pa kako su onda Rumunija i Bugarska usle u EU?

Stop korupciji

pre 13 godina

Očigledna je namera "demokratske vlasti" da zadrži duple funkcije do novih izbora, što je najgore Tadić to otvoreno priznaje i podržava zarad očuvanja vlasti.

Problem bi mogao da razreši Ustavni sud koji bi jednim efikasnim postupkom ukinuo neustavni amandman Batića i vratio stvari u normalu.

Ipak, to je malo verovatno, jer je koalicioni sporazum za predsednika Srbije po važnosti iznad Ustava, a sudije Ustavnog suda nisu dosad pokazale nezavisnost u odnosu na izvršnu vlast i verovatno će razvlačiti postupak ocene zakona do novih izbora.

Predrag M

pre 13 godina

Zašto ja, kao obični građanin, treba da ispaštam zbog tamo nekog "bumbara" kome su važne samo fotelje i pare koje one donose, i baš ga briga za zemlju Srbiju, a da se ja kažnjavam zbog toga i da mi se vraćaju vize zbog situacije gde me niko ništa ne pita i gde ne mogu ništa da uradim.
Ako hoće nekog da kažnjavaju, nek uvode vize njima i njihovoj bližoj i daljnoj rodbini, pa će ih oni sami "smiriti".

Zoran

pre 13 godina

Pa naravno da nema oduzimanja viza, zna to odlicno i profesor Čupić. Ali zna i da je to najbolnija tačka ove vlasti i da će takvom izjavom da privuče medijsku pažnju ne na sebe kao što kažu neki zlonamerni komentatori, već na problem kojim se bavi. Sa medijskom pažnjom ide i pritisak javnosti i u nekim slučajevima se pokazalo i promena u ponašanju bahatih ili nezainteresovanih političara. Za vreme Slobe je važilo pravilo iz grafita na Cvetnom trgu "nema novina ima zidova". Danas važi pravilo "nema institucija ima novina".

nodcom

pre 13 godina

vidim da vecina ne cita pazljivo sta je rekao g. kos. rekao je da ovo moze biti prihvatljivo samo kao prelazno resenje od par meseci. kod nas bi ta recenica znacila da to necemo izmeniti, ali vrlo dobro znamo da ako iz eu kazu par meseci, oni i misle par meseci. covek je jos opomenuo da to moze da uspori prikljucenje...
kada sam vec kod kazni, iskoristio bih ovu priliku da pozdravim one koji su davali minuse na komentare da je cupiceva izjava o uvodjenju viza senzacionalisticka i neutemeljena.

Kiza

pre 13 godina

Svima je jasno da ne bi doslo ni do kakvih problema ako bi se politicari odrekli drugih radnih mesta. To su samo fiktivna radna mesta, izmesljena da se dobija mito na legalan nacin. Jednostavno, grupa ljudi kreira sistem za sebe da uzme sto vise novaca, bez obzira na posledice po sve ostale. To je glavni razlog zasto vekovima ne mozemo da izvucemo iz bule.

ekonomist

pre 13 godina

A mozda da tu duplu funkciju date nekom ko je na birou, izgubio posao kao visak a ima obrazovanje i iskustvo. Mislim da bi bilo posteno, nije fer da neko ima sve a drugi ni leba da jedu!

SVD

pre 13 godina

Bez obzira šta kaže Evropa, ove duple ili višestruke funkcije su potpuna ludost. Neko ko se bavi politikom i ko je time dokazao da ne zna ništa pametnije da radi, daju još koju funkciju gde samo može da pokaže svoju nekompetenciju! Dosta te pljačke i dosta vađenja na ovo ili ono. Razjuriti one koji nisu u stanju da obavljaju jedan posao kako valja.

Marko

pre 13 godina

Ajmo ponovo: nije uopšte problem dve ili više funkcija. Problem je kada su te funkcije u sukobu interesa. Ako nisu, nikom ništa. To što u nekoj opštini misle da može neko da radi i kao predsednik opštine i kao poslanik, to je njihov problem. Ja znam da je za kvalitetno obavljanje bilo kog od tih poslova potrebnih najmanje 8 sati dnevno. A dan ima 24 sata, bar za sada, dok naša skupština to ne promeni. U Francuskoj važe slična pravila kao i drugde po Evropi samo na malo drukčiji način. Oni dozvoljavaju više funkcija ali dok te nisu u sukobu interesa. A takvo uredjenje funkcioniše jedino u pravnoj državi sa jakim uticajem javnosti. Zato to u Srbiji ne bi prošlo pa je jedino rešenje lepo zabraniti više funkcija i gotovo.

alen

pre 13 godina

Ako hoce da pomognu neka uzmu vize svakom politicaru koji ima dve ili vise funkciju,neka zabrane posao sa svakim tajkunom protiv koga je podneta krivicna prijava a nase reformsiano tuzilastvo ne zeli ili ne sme da povede krivicnu istragu neka ispitaju kako su potrosene i gde su zavrsile medjunarodne donacije i krediti, ko sve pere narko novac i sl

Komina

pre 13 godina

Ne radi se ovde o tome da neko ima vise funkcija, nego vise radnih mesta koja su u direktnom konfliktu interesa sa politickim funkcijama. Npr. ti si ministar a sedis u upravnom odboru firme koja zavisi od tvojih politickih odluka. Pa tebi bre u ovoj zemlji, ministri imaju aktivne privatne firme.

BrankoX

pre 13 godina

1. Ma samo vi radite. Ako treba i po pet poslova. Nema veze sto ja kao clan Mense i sa fakultetom vec 10 godina ne mogu da nadjem posao, vec moram da radim po kaficima da bih jeo. Ili sto je mojoj mami oduzeta penzija od citavih 12.000 (i slovima: dvanaest hiljada) zato sto se usudila da radi u prodavnici da bi prezivela, i sto je jos mnogo i gorih slucajeva od mog. Samo vi radite, dodelite svakog meseca sebi i jos po jedan stan, cisto da se nadje.
2. Bas me briga za vize, nemam para ni za gsp, a kamoli za Evropu

"D" vize

pre 13 godina

Zaista je paradoksalno sve to oko viza:

dok sam bio zaposlen iako sam imao bar nešto para i ušteđevine, trebalo mi je hiljadu papira da bih došao do vize. Nije bilo teoretske šanse da dobijem vizu ako sam nezaposlen.

A sada kada sam nezaposlen i primanja su mi nula (dakle najgori slučaj za koji vizu nisi mogao ni u ludilu da dobiješ) viza mi nije potrebna.

Naravoučenije: ranije su nam trebale vize, a sada "D" vize. Bez ovih drugih definitivno nema putovanja.

vatra

pre 13 godina

Pa ovo je samo pocetak onoga sto EZ sprema Srbiji, kako bi je naterala da ispuni standarde i uzgred da zaboravi Kosovo. Sta ces, pravila politicke igre su to.

hoću u 21.vek!

pre 13 godina

U Srbiji se od srednjeg veka NIŠTA PROMENILO NIJE.

I dalje imamo vlastelu koja je podelila zemlju po teritoriji vladanja i svaki od njih grabi za sebe što više može.

I dalje ta ista vlastela piše i menja zakone prema svojim potrebama.

I dalje kmetovi imaju samo toliko da se jedva prehrane,mada i toga sve manje i manje.