Utorak, 10.08.2010.

13:53

Opozicija za zaokret prema Kosovu

LDP i naprednjaci traže zaokret u politici prema Kosovu. Lider LDP-a Čedomir Jovanović izneo i novi predlog rezolucije.

Izvor: B92

Opozicija za zaokret prema Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Milosev kum

pre 13 godina

“Danas je Kosovo nezavisno za 22 evropske zemlje, članice EU. Danas je Kosovo nezavisno za 70 zemalja”, dodao je Jovanovic
Danas Kosovo i Metohija NIJE nezavisno za 5 drzava Evrope, clanice EU. Danas KiM NIJE nezavisno za 122 drzave clanice UN!

Uporedjivati politiku Djindjica, o resavanju pitanja KiM, a zna se sta je govorio, koliko je njemu licno i koliko je ovoj drzavi bitno pitanje integriteta, i politiku Jovanovica, gde on direktno i otvoreno kaze, da ce se zalagati za priznavanje, bilo kakve nezavisnosti Kosova, neuporedivo je. Upravo o tome govori, pokojni premijer, Dr Zoran Djindjic, izmedju ostalog u poslednjem intervjuu u Banja Luci, koji nam danas zvuci kao amanet, i zakletva.

rade

pre 13 godina

Smejurija... da onaj ko nije voleo Đinđića danas ne voli Čedu J. Ja sam išao na sve ijedan protest pod Đinđićevim "barjakom" i ponosan sam zbog toga. Ali nikada ne bih išao da protestvujem pod čedinim "barjakom". On je (kao i većina tadašnjih opozicionara) pokazao svoje pravo lice posle nesrećne smrti Dr. Z. Đinđića. A koliko se sećam (a dobro se sećam, jer me samo memorija još nije izdala za razliku od današnjih političara) ni pok. Zoran Đinđić nije baš odobravao poteze EU prema Srbiji po pitanju AP KiM. Pozz iz NS-a.

Dijamant

pre 13 godina

ne razumem sto kaze ludi Kosova je izgubio kakav to rece,jel izgubio Sllovenija Hrvatska ili Bosnai ili Makedonsa ili Crna Gora nije i Kosovoa nije samo je Drzava kao oni drugi.
Momci u Kosov ce ga bude mirno i bolje verujt epa sto se tice Drzava ona sao je Drzava i Komshije opet jajedno ce ga zivi ako hoceju.ima 85 % od serbi sto zivaju u Kosov zivaju od Kosove institut i radu polic i u vojsku bilo gde a ima neki lapov onaj nece nikad da radi i da zivi kao mora takve ludi dovedi u Serbiju bilo gde oni nece da raduje pa su takve ludi ali nece da bude dugo kad se ide u Zatfor 4-5 godina nema vise mafiju da radi zajerdnu sa Albancku mafijum oni ne poznaje ni otaci ni majku oni smo pare ali nemo da cudite kad se ukfati Policija iz kosovei i EULEX zajedno nema vishe problema da ima .ja vidim svaki dan u prodavnicu i Pijac Srbdki Bosanci i Turci ma niko ne interesuje covece ludi hoce da zivaju dosta od mrzanje

e-krem

pre 13 godina

Primite Srbiju u EU vise, tada ce mozda narod i da krene nesto da radi mozda, dosta su slusali svoje bogom dane "drzavnike" i vajne politicare i njihovo gundjanje.

nazif

pre 13 godina

Miloseviceva i nacionalisticka politika Kosovo Srpsko bez Albanaca ili minimalnim brojem je propala - svakako polse hrvatske i Bosne nije mogla proci. Nisam jos cuo kako to ovi novi koji se kunu u Srpsko Kosovo u Srbiji sa 90% Albanca i njihovim demokratskim pravima - dvojezicnost, pravo ucesca u svim organima vlasti Srbije koju ne vole, nacionalni ineters, potpuna autonomija na delu na kome su vecina i zastupanje iskljucivo njihovih interesa, (manje vise po uzoru na Dodika)???da li postoji takav plan i predlog?

kolutic

pre 13 godina

Licemernost Evrope je vise nego ocigledna, kao i stavovi njenog "portparola".

Nazalost Djindjic je postao svestan toga suvise kasno. Ispunio je bukvalno sve uslova koje je Eu/SAD trazili, ukljucujuci i izrucenje Milosevica sudu u Hagu, sto mnogi na zapadu nisu verovali da ce se desiti (tako brzo) i sto je izazvalo jako puno aplauza, medjutim Srbija nije dobila nista za uzvrat.
U svojoj poslednjoj zvanicnoj poseti je Djindjic i zvanicno protestvovao u Evropi zbog toga.

Time ga je Eu ostavila na cedilu, ja je barabar smatram odgovornom za sudbinu Djindjica.

Nije Srbija isla na zapad da se trka sa kamionima i cisternama, nego su kamioni dosli ovde i pregazili ono sto im je bilo na putu i ono sto im je smetalo.

nik

pre 13 godina

Niko ne trazi priznavanje kosova samo normalne odnose koje bi morali da imamo i ako smo zajedno.Mada kako smo krenuli sa ovom rezolucijom mozda se zapad okrene protiv nas.

cmrkz

pre 13 godina

Palestina je proglasila nezavisnost 1988. godine od strane Palestinske oslobodilačke organizacije u Tunisu i priznata je od 108 država. Ali do dana današnjeg nije postala članica UN. Mora da su Izraelci glupi?

sasa

pre 13 godina

Realnost o kojoj se ovde govori je realnost sveta koji nas okruzuje sa svim svojim opasnostima i mogucnostima.

Djindjic je bio pametan covek, naucnik, i koga zanima njegovo vidjenje sveta, politike, nacionalizma, patriotizma moze da procita odlican tekst njegovog poslednjeg predavanja studentima Banjaluke 21.02.2003.

http://www.pescanik.net/content/view/560/139/

Ima dosta da se cita, al' ko procita bice malo pametniji :)

Evo kratak citat:
Mi u svetu nemamo prijatelje. To je loša vest. Mnogo manje loša vest je da niko u svetu nema dobrih prijatelja i da u svetu niko nikoga ne voli. Postoje samo protokoli. Postoji diplomatija koja sve to prikazuje na lepši način. Svako brani svoj interes i svako voli nekoga drugoga u sklopu svog interesa. Ako se negde pojavi neka gužva, onda nastrada onaj slabiji. Ako voziš fiću na autoputu, po kojem se pretiču šleperi i cisterne, nemoj da se trpaš, jer ćeš da nastradaš. To da li je on prešao na levu stranu će kasnije sveti Petar da raspetljava, ali ćeš ti biti na nebu. Znači proceni svoju situaciju, svoje mogućnosti, proceni putanju tih šlepera, to jest Amerike ili Rusije ili Kine i vidi kako da se udeneš u to i da na kraju stigneš na svoj cilj. U principu, taj autoput je dovoljno širok. Ako si vešt vozač, autoput je dovoljno širok da svako može da stigne na svoj cilj.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Ne treba menjati politiku prema Kosovu nego prema Americi.
Možda do sada niko nije razgovarao sa pravim ljudima u Stejt departmetu ili je vlast u rukama banaka i Wall streeta?
Ruska podrška je obezbedjena, Kineska takodje, a što se tiče Američke, stalno tapkamo u mestu. Zašto?
Recimo da je Srbija infrastrukturno nerazvijena, a Američke firme željne velikih poslova (pogledajte malo ko u Albaniji gradi autoputeve!!!).
Srpska poljoprivreda ne daje ni deseti deo onoga što bi mogla kada bi se savetovala sa Američkim stručnjacima.
Mogu da zamislim šta bi Amerikanci uradili od Vojvodine, a mi sad čekamo da zemlju u Vojvodini za bagtelu kupe tajkuni pa da posle preprodaju.
Srbiji nedostaju i savremene tehnologije, a Amerika je tenološki vrh sveta...
Pomozite malo Američkom kapitalu da udje u Srbiju, ali na velika vrata, i mislim da će se stvari poboljšati.
Neznam da li u Srbiji postoji jedna Američka banka? Telefonska kompanija? Jedna železara je ipak malo.
Nato baza na Kosovu je takodje strateški važna za Ameriku...
Ireba saznati šta je to što bi Amerikanci hteli od Srbije, pa da probamo da se dogovorimo. Ovako mi se čini da se stalno igramo gluvih telefona.
Verujem da Americi nije bitno ni Kosovo ni Srbija, već je to deo neke veće slike. Koje i kako da se tu uklopimo a da ne propadnemo?
To bi trebalo da je zadatak naše diplomatije...

sef strucnog staba

pre 13 godina

Samo potpuna neznalica moze da stavi znak jednakosti izmedju politike pokojnog premijera Djindjica i politike Cedomira Jovanovica.

Beba

pre 13 godina

Ne razumem šta znači nova mantra "prihvatanje realnosti". Realnost je bila da je Kosovo deo Srbije pa je Albanci nisu prihvatili, i evo gde su sada. Sve teče, ono što je danas - sutra će biti prošlost. Srbija iz mnogo razloga ne treba da prihvati nasilno oduzimanje dela teritorije po nacionalnom principu, ako ni zbog čega drugog onda zato što su oba principa potpuno neprimerena XXI veku. Apsurd je da kod nas oni koji sebe smatraju naprednim, tolerantnim i "građanskim", se na sva zvona zalažu za nasilno prekrajanje granica po nacionalnoj osnovi, faktički tvrdeći da ljudi različitih nacija ne mogu da žive zajedno.
Ne vidim zašto bi istrajavanje Srbije na trenutnim pozicijama smetalo čak i onim državama koje pak Kosovo priznaju kao državu, i kako im stav Srbije sreću kvari. Uostalom, Srbija je od pada Miloševića uvek bila za dijalog, a Albance nije interesovalo ništa drugo do bezuslovne nezavisnosti.
A što se tiče EU, lepa je ona ali ima života i mimo Unije, koliko mogu da vidim.

Sasa

pre 13 godina

Neki ovde pokusavaju da "mute vodu" montiranim intervjuima od pre 7 godina, ali to je jalova rabota. Djindic nikada nije bio za svadju sa zapadom i uvek je, cak, od strane vecine bio optuzivan da je izdajnik i strani placenik. Tako da, sigurno ce te naci intervjue gde on pokusava da se odbrani od takvih kleveta i da objasni da je on samo realan i da radi u najboljem interesu Srbije. A oni koji su za zivota mrzeli Zorana danas mrze Cedu. A ne mrze ih zbog njih samih, vec zbog njihove politike, tako da se lepo vidi ko je ko i sta je sta. Ja se ne secam da je Djindjic ikada imao podrsku vise od 10% gradjana, ostali su uvek vise voleli Kostunicu, Seselja, Slobu, Vicica, Dacica... Sad su mnogi od ovih drugih pretrcali kod Tadica i kunu se u Vuka Jeremica...

Kamo srece da je Djindjic poziveo, Kosovo bi vec bilo reseno i to na najbolji realno moguci nacin. Na nesrecu dopalo je nesposobnom Kostunici da problem "resava" odugovlacenjem i vredjanjem zapada, a Tadic nastavio u skoro istom stilu...

Bobi

pre 13 godina

Da smo bili pametni..odrzavali bi smo status kvo.
Bilo bi malo priznanja,ne bi se kacili sa zapadom,a kosovo bi bilo kao i sada iskljuceno iz vecine znacajnih institucija,trebali smo da cekamo neko drugo vreme da se okrenemo ekonomiji,i kroz 10 godina da se malo aktiviramo.

momabrazil

pre 13 godina

najbolja moguca politika je ona koju vode Tadic i Jeremic u ovom trenuntku, stidim se sto sam setao sa Chedom a o Vuku i da ne pricam.Podela je kompromis koji bi Srbija prihvatila ali niko nam se nudi

george wordy

pre 13 godina

Nereseni medjunacionalni odnosi na Zapadnom Balkanu po raspadu Otomanskog carstva i Austrougarske,samo su zaustvaljeni i dodatno optereceni Kraljevinom Jugoslavije i SFRJ, kako nacionalno, verski tako i ideološki. Pod uticajem globalizacije, preteceg melting pota, zapoceli su procesi dezintegracije više nacionalnih država.Ubrzani slomom komunističke ideologije najpre u SSSR-u, zatim SFRJ, padom Sadama Huseina, najverovatnije i Iraka,nece se zaustaviti. Postoje dve predpostavke : da odredjeni centri moci veruju da se to u ostalim državama nece dogadjati jer su stabilne u okviru EU, NATO i dr. , i druga da se taj efekat želi, i da je sa Kosovom samo potstaknut. Iza druge pretpopstavke stoje krupne kompanije kojima velike nacionalne ekonomije smetaju u nastojanju unificiranja globalnog tržišta.Taj kontradiktoran proces istovremene dezintegracije država i ukrupnjavanje kompanija stvara torziju na globalnom nivou i izaziva nestabilnost zatim sukobe na lokalnom i regionalnom nivou , sto se vec dogodilo na tlu ex-yu.Ratovi u Iraku i Avganistanu kao i na desetine ratnih žarišta daju novu dimenziju sveta u neprestanim lokalnim i regionalnim ratovima . NATO veruje da sve to može da kontroliše, ratovi su najbolji posao za svetske kompanije, prvo se rusi zatim se obnavalja.Menja se pojam državnosti, koji se stapaju u integracionim procesima na kontinentalnom nivou.Na Ist Riveru vijore se na stotine zastava koje imaju manji bruto dohodak vodećih svetskih kompanija, tako da zastva poprima sasvim druga značenja u svetu , a to je da imate pravo na svoj bar kod, oznaku na internetu, autooznaku, članstvo u svetske asocijacije, odnosno na svoju posebnost.Svet ulazi u jednu novu eru u kojem ekonomija odnosi pobedu nad političkim i pravnim principima ustrojstva savremenog sveta.Kako će se to odraziti na sveukupne odnose u svetu videćemo već u ovom veku.

nn

pre 13 godina

"Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić smatra da je Srbiji potrebna i podrška Rusije i Kine."
E moj vucicu, sta briga rusiju i kinu za kosovo.Kinezi prodaju robu zapadu za hiljde milijardi dolara, dok rusi isto tom zapadu prodaju svoju naftu i gas za bilione.Jadni ste vi ako mislite da ce oni uci u sukob za zapadom zbog kosova, oni su zavisni od zapada i samim tim i rusi i kinezi imaju poslove i prihode sa kojim mogu da prehrane svoje porodice samo mi propadamo.I da li znas da sem rusije nijedna zemlja u svetu nije priznala juznu osetiju u gruzija a samim tim i kina.Nadaj se ti u istocni blok, od kog su inace pobegli i cesi, poljaci, madjari pa ih sad necemo stici za 100godina.

V

pre 13 godina

Mene samo zanima izgled lica, fizionomija onih koji tvrde kako Kina i Rusija nece dati, kako nema sanse da se desi da Kosovo bude primljeno u UN... posle svega sto se vec desilo.
Slutim da je to gore od grandovskog pink ludila, u koji se, setite se, tako lepo uklapao i g. Vucic.
Vreme je za iskorak. Dosta tavorenja. A razni jurisnici neka i dalje u svojim glavama ratuju, dok Srbija bez ratova i bede postaje ono sto treba da bude - drzava u kojoj ljudi zele da zive.

Miodrag

pre 13 godina

Bilo bi interesanto uporediti danasnje komentare sa komentarima od pre nekoliko dana kada je gospodin Vuk Draskovic zuzeo po mom misljenju isti stav izrazen u izjavi gospodina Jovanovica.

Zoran

pre 13 godina

Mlad covek, ostrog vida bolje vidi, nego mnogi, ono sto svi znamo, ali mnogi nece da priznaju: Kosovo je izgubljeno zahvaljujuci nesposobnosti nasih politicara. Poricati tu cinjenicu i dalje je besmisleno.

Mile Politika

pre 13 godina

Nikad mi nece biti jasno odakle ovom coveku (Cedi Jovanovicu) pravo da tvrdi da je (exkluzivni), jedini pravi nastavljac Djindjiceve politike, pogotovo po pitanjima Kosova i odnosa prema evropskim "partnerima" (sto je Djindjic lepo objasnio u svom poslednjem intervju).

Nenad

pre 13 godina

Ono što je Đinđić rekao, rekao je pre 7 godina... danas možemo samo da špekulišemo o politici koju bi vodio ovih dana, ali jedno je sigurno: ne bi bila ista kao i 2003. Mnogo se toga promenilo. Ipak, on ne bi spavao 7 godina i onda se odjednom setio Kosova kao ovi naši trenutni pajtosi na vlasti. Sada možemo samo da lečimo rane i da kupimo deliće, a to nećemo rešiti defetizmom što Jeremić širi, već odlučnošću da spasimo ono življe dole što smatra i dalje Srbiju kao svoju državu.

zoxbaker

pre 13 godina

niko od Srbije ne trazi da prizna nezavisnost KiM, niti Srbija to treba da ucini, ali ako mislimo ici napred moramo prihvatiti realnost koja je mnogo surovija nego sto to izgleda!!!

nemanja

pre 13 godina

Ako LDp voli da bastini tekovine Zorana Djindjica, onda je ova poslednja ideja na suprotmom kraju Djindjiceve prakse. Ceda, kao i uvek, nabada poneku tacku kritike, bez ikakve strategije.

Jošua

pre 13 godina

Nisam za zaokret prema Kosovu.

Jer tada bismo ostali bez vrhunskog zabavljača Jeremića.
Ne bismo više gledali kako na svetskim TV stanicama govori o patnjama koje mu je priredio Milošević.
Ne bismo videli akrobacije koje izvodi pred delegacijom Trinidada i Tobaga kako odluka Suda pravde ne znači ono što je u njoj zapisano.
Ne bismo više ostajali bez daha gledajući kako srpska vlast izvodi spektakularni domino efekt u porazima pred UN-ovim institucijama i kako za kraj, izvršava salto mortale.

azem

pre 13 godina

Realnost se prihvata ali se ona i pravi. Nezavisnost Kosova ce se ostvariti pre ili kasnije sta god Srbi uradili za godinu ili sto. Meni je samo glupo da kada me neko izudara i otme mi nesto moje, ja treba da se dogovorim sa njim da tako ostane.Shizofrenija !

Iva

pre 13 godina

Dragi Cedo, pazi da se ne preradis, izjavica mesecno, nije to lako. Nadam se da uzivas u blagodetima koje ti je moj glas doneo, jer nista ne traje vecno, a moj glas sledeci put neces dobiti.

@alempije

pre 13 godina

i ustav se može menjati, dorađivati. ta promena počinje time što neko ukaže na eventualne manjkavosti u njemu , uspe da zadobije odgovarajuću podršku i onda se na kraju utvrđenim načinima ustav izmeni.

Pozivanje na rušenje ustavnog poretka itsl. se odnosi na poziv za delanje koje ignoriše propisane načine za menjanje ustava, već ih menja "nasilno" odnosno revolucionarno. Ne vidim da je Č.J. igde pozivao na ovakve akcije.

go ahead

pre 13 godina

Veseli me ova Jovanovićeva retorika i politika. Prvo, sama retorika ukazuje na to da u Srbiji ne živi više invalidna demokracija a politički stavovi su ispravni i jasni na dobrobit srpskog naroda. Hrvatskoj za njen daljnji gospodarski razvitak treba europska, demokratska, stabilna i prosperitetna Srbija.

BMV

pre 13 godina

Iole normalan i realan covek "golim okom"vidi da je politika LDP-a,u najvecoj meri,nastavak Djindjiceve politike u svakom pogledu.Sve sto je Ceda,ovom zabludelom narodu,juce tvrdio,danas mu se dogadja,kao i sto ce mu se dogoditi sutra,vezano za ono sto mu danas predlaze.Bez dramaticno promenjene spoljne politike/NATO,MLADIC,KOSOVO,REGION,EU BEZUSLOVNO.../,kako bi se stvorio investicini ambjent i ozbiljno zakucalo na evropske fondove.Sve to u najkracem roku,da bi se ,na duze staze,okrenuli ka odrzivom razvoju ,ciju bi okosnicu cinila poljoprivreda,energetika...

Natalija

pre 13 godina

Od onih koji su izgubili Kosovo a pre toga temeljno uništili Srbiju ne očekujem više ništa. Sve šta su znali oni su već pokazali od 1944 g do danas. Njihova svest je takva da će oni pre dopustiti da Srbija nestane nego što će promeniti bilo šta u svojim “teorijama zavere” tj. “teorijama mržnje”.

Sasa

pre 13 godina

Nije LDP idealna partija, ali je daleko, DALEKO najiskrenija. Oni su sve sto je ostalo od stare DS, realna i progresivna politika nasuprot mora nacional-narodnjacke demagogije.

Branko

pre 13 godina

Da li se gospodin Čeda Jovanović seća poslednjeg intervjua pokojnog Zorana Đjindjića, koji je dao 21. 02. 2003. godine. Ako je zaboravio evo neka pogleda ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=vCr_NFIiPqc

swayzak

pre 13 godina

Po čemu to gospodin Jovanović zaključuje da će Kosovo uskoro postati član UN-a kada je za to potrebna preporuka Saveta Bezbednosti i Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija. Bez dozvole Saveta Bezbednosti Kosovo ne može da postane član UN-a a jasno je da su Kina i Rusija protiv toga.

ivan

pre 13 godina

Bravo Cedo, dosta nam je vise ispiranja mozga o kosovu, treba jednom ta prica da se zavrsi. Svima je vise muka od politike zabijanja glave u pesak i ignorisanja realnosti.
Do sada nisam bio tvoj glasac, ali sada imas moju podrsku...

davor

pre 13 godina

Mlado, energično, pametno, promišljeno, kulturno, kosmopolitsko, u duhu moderne, evropske politike 21. veka i najvažnije REALNO! Jednostavnije-sve ono što domaćoj političkoj sceni fali oduvek! Nažalost, predaleko ispred mentalnog sklopa prosečnoga građanina/ke Srbije i predaleko ispred vremenskog vakuma u kojem je Srbija zaglavila pre 20 god. Bez obzira, Jovanovića za premijera!!!
Dokaza za sve ovo biće sva sila minusa ispod moga komentara. Pozdrav!

Buron

pre 13 godina

Svaka cast gospodine Jovanovicu, cenim vasu poziciju da Srbija treba priznati nastalu realnost, odnosno nezavisnu Republiku Kosovo, i to za rad svih gradjana kako Kosova tako i Srbije, a narocito Kosovskih Srba.
Medjutim, sto se tice vaseg zalaganja za prizanje “… ONE nezavisnoti koje je prihvatljiva za Srbe na Kosovu”, ja bih vas “posavetovao” da se najprije zalazete za prizanavanje OVE nezavisnoti Kosova koja, mozda niste znali, sadrzi i vise od toga za sta tvrdite da biste se zalozili.

Alempije

pre 13 godina

Vi zagovarate krsenje ustava Srbije. Podrivate ustavni poredak ove zemlje. Zar ustav nije svetinja za svaku zemlju? Da ovde ima pravne drzave za ovakve izjave bi se moralo odgovarati.

Djuka

pre 13 godina

"...vrlo verovatno će Kosovo biti primljeno u članstvo UN"
Sto je babi milo, u snu joj se snilo. Ne mogu da verujem da politicar koji za sebe tvrdi da je realan i ozbiljan moze sebi da dozvoli da ovako nesto izjavi.

Branko

pre 13 godina

Da li se gospodin Čeda Jovanović seća poslednjeg intervjua pokojnog Zorana Đjindjića, koji je dao 21. 02. 2003. godine. Ako je zaboravio evo neka pogleda ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=vCr_NFIiPqc

davor

pre 13 godina

Mlado, energično, pametno, promišljeno, kulturno, kosmopolitsko, u duhu moderne, evropske politike 21. veka i najvažnije REALNO! Jednostavnije-sve ono što domaćoj političkoj sceni fali oduvek! Nažalost, predaleko ispred mentalnog sklopa prosečnoga građanina/ke Srbije i predaleko ispred vremenskog vakuma u kojem je Srbija zaglavila pre 20 god. Bez obzira, Jovanovića za premijera!!!
Dokaza za sve ovo biće sva sila minusa ispod moga komentara. Pozdrav!

ivan

pre 13 godina

Bravo Cedo, dosta nam je vise ispiranja mozga o kosovu, treba jednom ta prica da se zavrsi. Svima je vise muka od politike zabijanja glave u pesak i ignorisanja realnosti.
Do sada nisam bio tvoj glasac, ali sada imas moju podrsku...

Jošua

pre 13 godina

Nisam za zaokret prema Kosovu.

Jer tada bismo ostali bez vrhunskog zabavljača Jeremića.
Ne bismo više gledali kako na svetskim TV stanicama govori o patnjama koje mu je priredio Milošević.
Ne bismo videli akrobacije koje izvodi pred delegacijom Trinidada i Tobaga kako odluka Suda pravde ne znači ono što je u njoj zapisano.
Ne bismo više ostajali bez daha gledajući kako srpska vlast izvodi spektakularni domino efekt u porazima pred UN-ovim institucijama i kako za kraj, izvršava salto mortale.

Sasa

pre 13 godina

Nije LDP idealna partija, ali je daleko, DALEKO najiskrenija. Oni su sve sto je ostalo od stare DS, realna i progresivna politika nasuprot mora nacional-narodnjacke demagogije.

Alempije

pre 13 godina

Vi zagovarate krsenje ustava Srbije. Podrivate ustavni poredak ove zemlje. Zar ustav nije svetinja za svaku zemlju? Da ovde ima pravne drzave za ovakve izjave bi se moralo odgovarati.

Djuka

pre 13 godina

"...vrlo verovatno će Kosovo biti primljeno u članstvo UN"
Sto je babi milo, u snu joj se snilo. Ne mogu da verujem da politicar koji za sebe tvrdi da je realan i ozbiljan moze sebi da dozvoli da ovako nesto izjavi.

BMV

pre 13 godina

Iole normalan i realan covek "golim okom"vidi da je politika LDP-a,u najvecoj meri,nastavak Djindjiceve politike u svakom pogledu.Sve sto je Ceda,ovom zabludelom narodu,juce tvrdio,danas mu se dogadja,kao i sto ce mu se dogoditi sutra,vezano za ono sto mu danas predlaze.Bez dramaticno promenjene spoljne politike/NATO,MLADIC,KOSOVO,REGION,EU BEZUSLOVNO.../,kako bi se stvorio investicini ambjent i ozbiljno zakucalo na evropske fondove.Sve to u najkracem roku,da bi se ,na duze staze,okrenuli ka odrzivom razvoju ,ciju bi okosnicu cinila poljoprivreda,energetika...

swayzak

pre 13 godina

Po čemu to gospodin Jovanović zaključuje da će Kosovo uskoro postati član UN-a kada je za to potrebna preporuka Saveta Bezbednosti i Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija. Bez dozvole Saveta Bezbednosti Kosovo ne može da postane član UN-a a jasno je da su Kina i Rusija protiv toga.

Iva

pre 13 godina

Dragi Cedo, pazi da se ne preradis, izjavica mesecno, nije to lako. Nadam se da uzivas u blagodetima koje ti je moj glas doneo, jer nista ne traje vecno, a moj glas sledeci put neces dobiti.

Buron

pre 13 godina

Svaka cast gospodine Jovanovicu, cenim vasu poziciju da Srbija treba priznati nastalu realnost, odnosno nezavisnu Republiku Kosovo, i to za rad svih gradjana kako Kosova tako i Srbije, a narocito Kosovskih Srba.
Medjutim, sto se tice vaseg zalaganja za prizanje “… ONE nezavisnoti koje je prihvatljiva za Srbe na Kosovu”, ja bih vas “posavetovao” da se najprije zalazete za prizanavanje OVE nezavisnoti Kosova koja, mozda niste znali, sadrzi i vise od toga za sta tvrdite da biste se zalozili.

Natalija

pre 13 godina

Od onih koji su izgubili Kosovo a pre toga temeljno uništili Srbiju ne očekujem više ništa. Sve šta su znali oni su već pokazali od 1944 g do danas. Njihova svest je takva da će oni pre dopustiti da Srbija nestane nego što će promeniti bilo šta u svojim “teorijama zavere” tj. “teorijama mržnje”.

azem

pre 13 godina

Realnost se prihvata ali se ona i pravi. Nezavisnost Kosova ce se ostvariti pre ili kasnije sta god Srbi uradili za godinu ili sto. Meni je samo glupo da kada me neko izudara i otme mi nesto moje, ja treba da se dogovorim sa njim da tako ostane.Shizofrenija !

go ahead

pre 13 godina

Veseli me ova Jovanovićeva retorika i politika. Prvo, sama retorika ukazuje na to da u Srbiji ne živi više invalidna demokracija a politički stavovi su ispravni i jasni na dobrobit srpskog naroda. Hrvatskoj za njen daljnji gospodarski razvitak treba europska, demokratska, stabilna i prosperitetna Srbija.

Zoran

pre 13 godina

Mlad covek, ostrog vida bolje vidi, nego mnogi, ono sto svi znamo, ali mnogi nece da priznaju: Kosovo je izgubljeno zahvaljujuci nesposobnosti nasih politicara. Poricati tu cinjenicu i dalje je besmisleno.

@alempije

pre 13 godina

i ustav se može menjati, dorađivati. ta promena počinje time što neko ukaže na eventualne manjkavosti u njemu , uspe da zadobije odgovarajuću podršku i onda se na kraju utvrđenim načinima ustav izmeni.

Pozivanje na rušenje ustavnog poretka itsl. se odnosi na poziv za delanje koje ignoriše propisane načine za menjanje ustava, već ih menja "nasilno" odnosno revolucionarno. Ne vidim da je Č.J. igde pozivao na ovakve akcije.

nemanja

pre 13 godina

Ako LDp voli da bastini tekovine Zorana Djindjica, onda je ova poslednja ideja na suprotmom kraju Djindjiceve prakse. Ceda, kao i uvek, nabada poneku tacku kritike, bez ikakve strategije.

Sasa

pre 13 godina

Neki ovde pokusavaju da "mute vodu" montiranim intervjuima od pre 7 godina, ali to je jalova rabota. Djindic nikada nije bio za svadju sa zapadom i uvek je, cak, od strane vecine bio optuzivan da je izdajnik i strani placenik. Tako da, sigurno ce te naci intervjue gde on pokusava da se odbrani od takvih kleveta i da objasni da je on samo realan i da radi u najboljem interesu Srbije. A oni koji su za zivota mrzeli Zorana danas mrze Cedu. A ne mrze ih zbog njih samih, vec zbog njihove politike, tako da se lepo vidi ko je ko i sta je sta. Ja se ne secam da je Djindjic ikada imao podrsku vise od 10% gradjana, ostali su uvek vise voleli Kostunicu, Seselja, Slobu, Vicica, Dacica... Sad su mnogi od ovih drugih pretrcali kod Tadica i kunu se u Vuka Jeremica...

Kamo srece da je Djindjic poziveo, Kosovo bi vec bilo reseno i to na najbolji realno moguci nacin. Na nesrecu dopalo je nesposobnom Kostunici da problem "resava" odugovlacenjem i vredjanjem zapada, a Tadic nastavio u skoro istom stilu...

nn

pre 13 godina

"Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić smatra da je Srbiji potrebna i podrška Rusije i Kine."
E moj vucicu, sta briga rusiju i kinu za kosovo.Kinezi prodaju robu zapadu za hiljde milijardi dolara, dok rusi isto tom zapadu prodaju svoju naftu i gas za bilione.Jadni ste vi ako mislite da ce oni uci u sukob za zapadom zbog kosova, oni su zavisni od zapada i samim tim i rusi i kinezi imaju poslove i prihode sa kojim mogu da prehrane svoje porodice samo mi propadamo.I da li znas da sem rusije nijedna zemlja u svetu nije priznala juznu osetiju u gruzija a samim tim i kina.Nadaj se ti u istocni blok, od kog su inace pobegli i cesi, poljaci, madjari pa ih sad necemo stici za 100godina.

zoxbaker

pre 13 godina

niko od Srbije ne trazi da prizna nezavisnost KiM, niti Srbija to treba da ucini, ali ako mislimo ici napred moramo prihvatiti realnost koja je mnogo surovija nego sto to izgleda!!!

Nenad

pre 13 godina

Ono što je Đinđić rekao, rekao je pre 7 godina... danas možemo samo da špekulišemo o politici koju bi vodio ovih dana, ali jedno je sigurno: ne bi bila ista kao i 2003. Mnogo se toga promenilo. Ipak, on ne bi spavao 7 godina i onda se odjednom setio Kosova kao ovi naši trenutni pajtosi na vlasti. Sada možemo samo da lečimo rane i da kupimo deliće, a to nećemo rešiti defetizmom što Jeremić širi, već odlučnošću da spasimo ono življe dole što smatra i dalje Srbiju kao svoju državu.

Mile Politika

pre 13 godina

Nikad mi nece biti jasno odakle ovom coveku (Cedi Jovanovicu) pravo da tvrdi da je (exkluzivni), jedini pravi nastavljac Djindjiceve politike, pogotovo po pitanjima Kosova i odnosa prema evropskim "partnerima" (sto je Djindjic lepo objasnio u svom poslednjem intervju).

Beba

pre 13 godina

Ne razumem šta znači nova mantra "prihvatanje realnosti". Realnost je bila da je Kosovo deo Srbije pa je Albanci nisu prihvatili, i evo gde su sada. Sve teče, ono što je danas - sutra će biti prošlost. Srbija iz mnogo razloga ne treba da prihvati nasilno oduzimanje dela teritorije po nacionalnom principu, ako ni zbog čega drugog onda zato što su oba principa potpuno neprimerena XXI veku. Apsurd je da kod nas oni koji sebe smatraju naprednim, tolerantnim i "građanskim", se na sva zvona zalažu za nasilno prekrajanje granica po nacionalnoj osnovi, faktički tvrdeći da ljudi različitih nacija ne mogu da žive zajedno.
Ne vidim zašto bi istrajavanje Srbije na trenutnim pozicijama smetalo čak i onim državama koje pak Kosovo priznaju kao državu, i kako im stav Srbije sreću kvari. Uostalom, Srbija je od pada Miloševića uvek bila za dijalog, a Albance nije interesovalo ništa drugo do bezuslovne nezavisnosti.
A što se tiče EU, lepa je ona ali ima života i mimo Unije, koliko mogu da vidim.

V

pre 13 godina

Mene samo zanima izgled lica, fizionomija onih koji tvrde kako Kina i Rusija nece dati, kako nema sanse da se desi da Kosovo bude primljeno u UN... posle svega sto se vec desilo.
Slutim da je to gore od grandovskog pink ludila, u koji se, setite se, tako lepo uklapao i g. Vucic.
Vreme je za iskorak. Dosta tavorenja. A razni jurisnici neka i dalje u svojim glavama ratuju, dok Srbija bez ratova i bede postaje ono sto treba da bude - drzava u kojoj ljudi zele da zive.

sef strucnog staba

pre 13 godina

Samo potpuna neznalica moze da stavi znak jednakosti izmedju politike pokojnog premijera Djindjica i politike Cedomira Jovanovica.

sasa

pre 13 godina

Realnost o kojoj se ovde govori je realnost sveta koji nas okruzuje sa svim svojim opasnostima i mogucnostima.

Djindjic je bio pametan covek, naucnik, i koga zanima njegovo vidjenje sveta, politike, nacionalizma, patriotizma moze da procita odlican tekst njegovog poslednjeg predavanja studentima Banjaluke 21.02.2003.

http://www.pescanik.net/content/view/560/139/

Ima dosta da se cita, al' ko procita bice malo pametniji :)

Evo kratak citat:
Mi u svetu nemamo prijatelje. To je loša vest. Mnogo manje loša vest je da niko u svetu nema dobrih prijatelja i da u svetu niko nikoga ne voli. Postoje samo protokoli. Postoji diplomatija koja sve to prikazuje na lepši način. Svako brani svoj interes i svako voli nekoga drugoga u sklopu svog interesa. Ako se negde pojavi neka gužva, onda nastrada onaj slabiji. Ako voziš fiću na autoputu, po kojem se pretiču šleperi i cisterne, nemoj da se trpaš, jer ćeš da nastradaš. To da li je on prešao na levu stranu će kasnije sveti Petar da raspetljava, ali ćeš ti biti na nebu. Znači proceni svoju situaciju, svoje mogućnosti, proceni putanju tih šlepera, to jest Amerike ili Rusije ili Kine i vidi kako da se udeneš u to i da na kraju stigneš na svoj cilj. U principu, taj autoput je dovoljno širok. Ako si vešt vozač, autoput je dovoljno širok da svako može da stigne na svoj cilj.

momabrazil

pre 13 godina

najbolja moguca politika je ona koju vode Tadic i Jeremic u ovom trenuntku, stidim se sto sam setao sa Chedom a o Vuku i da ne pricam.Podela je kompromis koji bi Srbija prihvatila ali niko nam se nudi

slobodnomisleći

pre 13 godina

Ne treba menjati politiku prema Kosovu nego prema Americi.
Možda do sada niko nije razgovarao sa pravim ljudima u Stejt departmetu ili je vlast u rukama banaka i Wall streeta?
Ruska podrška je obezbedjena, Kineska takodje, a što se tiče Američke, stalno tapkamo u mestu. Zašto?
Recimo da je Srbija infrastrukturno nerazvijena, a Američke firme željne velikih poslova (pogledajte malo ko u Albaniji gradi autoputeve!!!).
Srpska poljoprivreda ne daje ni deseti deo onoga što bi mogla kada bi se savetovala sa Američkim stručnjacima.
Mogu da zamislim šta bi Amerikanci uradili od Vojvodine, a mi sad čekamo da zemlju u Vojvodini za bagtelu kupe tajkuni pa da posle preprodaju.
Srbiji nedostaju i savremene tehnologije, a Amerika je tenološki vrh sveta...
Pomozite malo Američkom kapitalu da udje u Srbiju, ali na velika vrata, i mislim da će se stvari poboljšati.
Neznam da li u Srbiji postoji jedna Američka banka? Telefonska kompanija? Jedna železara je ipak malo.
Nato baza na Kosovu je takodje strateški važna za Ameriku...
Ireba saznati šta je to što bi Amerikanci hteli od Srbije, pa da probamo da se dogovorimo. Ovako mi se čini da se stalno igramo gluvih telefona.
Verujem da Americi nije bitno ni Kosovo ni Srbija, već je to deo neke veće slike. Koje i kako da se tu uklopimo a da ne propadnemo?
To bi trebalo da je zadatak naše diplomatije...

kolutic

pre 13 godina

Licemernost Evrope je vise nego ocigledna, kao i stavovi njenog "portparola".

Nazalost Djindjic je postao svestan toga suvise kasno. Ispunio je bukvalno sve uslova koje je Eu/SAD trazili, ukljucujuci i izrucenje Milosevica sudu u Hagu, sto mnogi na zapadu nisu verovali da ce se desiti (tako brzo) i sto je izazvalo jako puno aplauza, medjutim Srbija nije dobila nista za uzvrat.
U svojoj poslednjoj zvanicnoj poseti je Djindjic i zvanicno protestvovao u Evropi zbog toga.

Time ga je Eu ostavila na cedilu, ja je barabar smatram odgovornom za sudbinu Djindjica.

Nije Srbija isla na zapad da se trka sa kamionima i cisternama, nego su kamioni dosli ovde i pregazili ono sto im je bilo na putu i ono sto im je smetalo.

Miodrag

pre 13 godina

Bilo bi interesanto uporediti danasnje komentare sa komentarima od pre nekoliko dana kada je gospodin Vuk Draskovic zuzeo po mom misljenju isti stav izrazen u izjavi gospodina Jovanovica.

nik

pre 13 godina

Niko ne trazi priznavanje kosova samo normalne odnose koje bi morali da imamo i ako smo zajedno.Mada kako smo krenuli sa ovom rezolucijom mozda se zapad okrene protiv nas.

george wordy

pre 13 godina

Nereseni medjunacionalni odnosi na Zapadnom Balkanu po raspadu Otomanskog carstva i Austrougarske,samo su zaustvaljeni i dodatno optereceni Kraljevinom Jugoslavije i SFRJ, kako nacionalno, verski tako i ideološki. Pod uticajem globalizacije, preteceg melting pota, zapoceli su procesi dezintegracije više nacionalnih država.Ubrzani slomom komunističke ideologije najpre u SSSR-u, zatim SFRJ, padom Sadama Huseina, najverovatnije i Iraka,nece se zaustaviti. Postoje dve predpostavke : da odredjeni centri moci veruju da se to u ostalim državama nece dogadjati jer su stabilne u okviru EU, NATO i dr. , i druga da se taj efekat želi, i da je sa Kosovom samo potstaknut. Iza druge pretpopstavke stoje krupne kompanije kojima velike nacionalne ekonomije smetaju u nastojanju unificiranja globalnog tržišta.Taj kontradiktoran proces istovremene dezintegracije država i ukrupnjavanje kompanija stvara torziju na globalnom nivou i izaziva nestabilnost zatim sukobe na lokalnom i regionalnom nivou , sto se vec dogodilo na tlu ex-yu.Ratovi u Iraku i Avganistanu kao i na desetine ratnih žarišta daju novu dimenziju sveta u neprestanim lokalnim i regionalnim ratovima . NATO veruje da sve to može da kontroliše, ratovi su najbolji posao za svetske kompanije, prvo se rusi zatim se obnavalja.Menja se pojam državnosti, koji se stapaju u integracionim procesima na kontinentalnom nivou.Na Ist Riveru vijore se na stotine zastava koje imaju manji bruto dohodak vodećih svetskih kompanija, tako da zastva poprima sasvim druga značenja u svetu , a to je da imate pravo na svoj bar kod, oznaku na internetu, autooznaku, članstvo u svetske asocijacije, odnosno na svoju posebnost.Svet ulazi u jednu novu eru u kojem ekonomija odnosi pobedu nad političkim i pravnim principima ustrojstva savremenog sveta.Kako će se to odraziti na sveukupne odnose u svetu videćemo već u ovom veku.

nazif

pre 13 godina

Miloseviceva i nacionalisticka politika Kosovo Srpsko bez Albanaca ili minimalnim brojem je propala - svakako polse hrvatske i Bosne nije mogla proci. Nisam jos cuo kako to ovi novi koji se kunu u Srpsko Kosovo u Srbiji sa 90% Albanca i njihovim demokratskim pravima - dvojezicnost, pravo ucesca u svim organima vlasti Srbije koju ne vole, nacionalni ineters, potpuna autonomija na delu na kome su vecina i zastupanje iskljucivo njihovih interesa, (manje vise po uzoru na Dodika)???da li postoji takav plan i predlog?

cmrkz

pre 13 godina

Palestina je proglasila nezavisnost 1988. godine od strane Palestinske oslobodilačke organizacije u Tunisu i priznata je od 108 država. Ali do dana današnjeg nije postala članica UN. Mora da su Izraelci glupi?

Bobi

pre 13 godina

Da smo bili pametni..odrzavali bi smo status kvo.
Bilo bi malo priznanja,ne bi se kacili sa zapadom,a kosovo bi bilo kao i sada iskljuceno iz vecine znacajnih institucija,trebali smo da cekamo neko drugo vreme da se okrenemo ekonomiji,i kroz 10 godina da se malo aktiviramo.

e-krem

pre 13 godina

Primite Srbiju u EU vise, tada ce mozda narod i da krene nesto da radi mozda, dosta su slusali svoje bogom dane "drzavnike" i vajne politicare i njihovo gundjanje.

Milosev kum

pre 13 godina

“Danas je Kosovo nezavisno za 22 evropske zemlje, članice EU. Danas je Kosovo nezavisno za 70 zemalja”, dodao je Jovanovic
Danas Kosovo i Metohija NIJE nezavisno za 5 drzava Evrope, clanice EU. Danas KiM NIJE nezavisno za 122 drzave clanice UN!

Uporedjivati politiku Djindjica, o resavanju pitanja KiM, a zna se sta je govorio, koliko je njemu licno i koliko je ovoj drzavi bitno pitanje integriteta, i politiku Jovanovica, gde on direktno i otvoreno kaze, da ce se zalagati za priznavanje, bilo kakve nezavisnosti Kosova, neuporedivo je. Upravo o tome govori, pokojni premijer, Dr Zoran Djindjic, izmedju ostalog u poslednjem intervjuu u Banja Luci, koji nam danas zvuci kao amanet, i zakletva.

Dijamant

pre 13 godina

ne razumem sto kaze ludi Kosova je izgubio kakav to rece,jel izgubio Sllovenija Hrvatska ili Bosnai ili Makedonsa ili Crna Gora nije i Kosovoa nije samo je Drzava kao oni drugi.
Momci u Kosov ce ga bude mirno i bolje verujt epa sto se tice Drzava ona sao je Drzava i Komshije opet jajedno ce ga zivi ako hoceju.ima 85 % od serbi sto zivaju u Kosov zivaju od Kosove institut i radu polic i u vojsku bilo gde a ima neki lapov onaj nece nikad da radi i da zivi kao mora takve ludi dovedi u Serbiju bilo gde oni nece da raduje pa su takve ludi ali nece da bude dugo kad se ide u Zatfor 4-5 godina nema vise mafiju da radi zajerdnu sa Albancku mafijum oni ne poznaje ni otaci ni majku oni smo pare ali nemo da cudite kad se ukfati Policija iz kosovei i EULEX zajedno nema vishe problema da ima .ja vidim svaki dan u prodavnicu i Pijac Srbdki Bosanci i Turci ma niko ne interesuje covece ludi hoce da zivaju dosta od mrzanje

rade

pre 13 godina

Smejurija... da onaj ko nije voleo Đinđića danas ne voli Čedu J. Ja sam išao na sve ijedan protest pod Đinđićevim "barjakom" i ponosan sam zbog toga. Ali nikada ne bih išao da protestvujem pod čedinim "barjakom". On je (kao i većina tadašnjih opozicionara) pokazao svoje pravo lice posle nesrećne smrti Dr. Z. Đinđića. A koliko se sećam (a dobro se sećam, jer me samo memorija još nije izdala za razliku od današnjih političara) ni pok. Zoran Đinđić nije baš odobravao poteze EU prema Srbiji po pitanju AP KiM. Pozz iz NS-a.

Alempije

pre 13 godina

Vi zagovarate krsenje ustava Srbije. Podrivate ustavni poredak ove zemlje. Zar ustav nije svetinja za svaku zemlju? Da ovde ima pravne drzave za ovakve izjave bi se moralo odgovarati.

davor

pre 13 godina

Mlado, energično, pametno, promišljeno, kulturno, kosmopolitsko, u duhu moderne, evropske politike 21. veka i najvažnije REALNO! Jednostavnije-sve ono što domaćoj političkoj sceni fali oduvek! Nažalost, predaleko ispred mentalnog sklopa prosečnoga građanina/ke Srbije i predaleko ispred vremenskog vakuma u kojem je Srbija zaglavila pre 20 god. Bez obzira, Jovanovića za premijera!!!
Dokaza za sve ovo biće sva sila minusa ispod moga komentara. Pozdrav!

Djuka

pre 13 godina

"...vrlo verovatno će Kosovo biti primljeno u članstvo UN"
Sto je babi milo, u snu joj se snilo. Ne mogu da verujem da politicar koji za sebe tvrdi da je realan i ozbiljan moze sebi da dozvoli da ovako nesto izjavi.

ivan

pre 13 godina

Bravo Cedo, dosta nam je vise ispiranja mozga o kosovu, treba jednom ta prica da se zavrsi. Svima je vise muka od politike zabijanja glave u pesak i ignorisanja realnosti.
Do sada nisam bio tvoj glasac, ali sada imas moju podrsku...

Iva

pre 13 godina

Dragi Cedo, pazi da se ne preradis, izjavica mesecno, nije to lako. Nadam se da uzivas u blagodetima koje ti je moj glas doneo, jer nista ne traje vecno, a moj glas sledeci put neces dobiti.

swayzak

pre 13 godina

Po čemu to gospodin Jovanović zaključuje da će Kosovo uskoro postati član UN-a kada je za to potrebna preporuka Saveta Bezbednosti i Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija. Bez dozvole Saveta Bezbednosti Kosovo ne može da postane član UN-a a jasno je da su Kina i Rusija protiv toga.

Sasa

pre 13 godina

Nije LDP idealna partija, ali je daleko, DALEKO najiskrenija. Oni su sve sto je ostalo od stare DS, realna i progresivna politika nasuprot mora nacional-narodnjacke demagogije.

BMV

pre 13 godina

Iole normalan i realan covek "golim okom"vidi da je politika LDP-a,u najvecoj meri,nastavak Djindjiceve politike u svakom pogledu.Sve sto je Ceda,ovom zabludelom narodu,juce tvrdio,danas mu se dogadja,kao i sto ce mu se dogoditi sutra,vezano za ono sto mu danas predlaze.Bez dramaticno promenjene spoljne politike/NATO,MLADIC,KOSOVO,REGION,EU BEZUSLOVNO.../,kako bi se stvorio investicini ambjent i ozbiljno zakucalo na evropske fondove.Sve to u najkracem roku,da bi se ,na duze staze,okrenuli ka odrzivom razvoju ,ciju bi okosnicu cinila poljoprivreda,energetika...

go ahead

pre 13 godina

Veseli me ova Jovanovićeva retorika i politika. Prvo, sama retorika ukazuje na to da u Srbiji ne živi više invalidna demokracija a politički stavovi su ispravni i jasni na dobrobit srpskog naroda. Hrvatskoj za njen daljnji gospodarski razvitak treba europska, demokratska, stabilna i prosperitetna Srbija.

Buron

pre 13 godina

Svaka cast gospodine Jovanovicu, cenim vasu poziciju da Srbija treba priznati nastalu realnost, odnosno nezavisnu Republiku Kosovo, i to za rad svih gradjana kako Kosova tako i Srbije, a narocito Kosovskih Srba.
Medjutim, sto se tice vaseg zalaganja za prizanje “… ONE nezavisnoti koje je prihvatljiva za Srbe na Kosovu”, ja bih vas “posavetovao” da se najprije zalazete za prizanavanje OVE nezavisnoti Kosova koja, mozda niste znali, sadrzi i vise od toga za sta tvrdite da biste se zalozili.

momabrazil

pre 13 godina

najbolja moguca politika je ona koju vode Tadic i Jeremic u ovom trenuntku, stidim se sto sam setao sa Chedom a o Vuku i da ne pricam.Podela je kompromis koji bi Srbija prihvatila ali niko nam se nudi

Mile Politika

pre 13 godina

Nikad mi nece biti jasno odakle ovom coveku (Cedi Jovanovicu) pravo da tvrdi da je (exkluzivni), jedini pravi nastavljac Djindjiceve politike, pogotovo po pitanjima Kosova i odnosa prema evropskim "partnerima" (sto je Djindjic lepo objasnio u svom poslednjem intervju).

azem

pre 13 godina

Realnost se prihvata ali se ona i pravi. Nezavisnost Kosova ce se ostvariti pre ili kasnije sta god Srbi uradili za godinu ili sto. Meni je samo glupo da kada me neko izudara i otme mi nesto moje, ja treba da se dogovorim sa njim da tako ostane.Shizofrenija !

Beba

pre 13 godina

Ne razumem šta znači nova mantra "prihvatanje realnosti". Realnost je bila da je Kosovo deo Srbije pa je Albanci nisu prihvatili, i evo gde su sada. Sve teče, ono što je danas - sutra će biti prošlost. Srbija iz mnogo razloga ne treba da prihvati nasilno oduzimanje dela teritorije po nacionalnom principu, ako ni zbog čega drugog onda zato što su oba principa potpuno neprimerena XXI veku. Apsurd je da kod nas oni koji sebe smatraju naprednim, tolerantnim i "građanskim", se na sva zvona zalažu za nasilno prekrajanje granica po nacionalnoj osnovi, faktički tvrdeći da ljudi različitih nacija ne mogu da žive zajedno.
Ne vidim zašto bi istrajavanje Srbije na trenutnim pozicijama smetalo čak i onim državama koje pak Kosovo priznaju kao državu, i kako im stav Srbije sreću kvari. Uostalom, Srbija je od pada Miloševića uvek bila za dijalog, a Albance nije interesovalo ništa drugo do bezuslovne nezavisnosti.
A što se tiče EU, lepa je ona ali ima života i mimo Unije, koliko mogu da vidim.

Jošua

pre 13 godina

Nisam za zaokret prema Kosovu.

Jer tada bismo ostali bez vrhunskog zabavljača Jeremića.
Ne bismo više gledali kako na svetskim TV stanicama govori o patnjama koje mu je priredio Milošević.
Ne bismo videli akrobacije koje izvodi pred delegacijom Trinidada i Tobaga kako odluka Suda pravde ne znači ono što je u njoj zapisano.
Ne bismo više ostajali bez daha gledajući kako srpska vlast izvodi spektakularni domino efekt u porazima pred UN-ovim institucijama i kako za kraj, izvršava salto mortale.

Branko

pre 13 godina

Da li se gospodin Čeda Jovanović seća poslednjeg intervjua pokojnog Zorana Đjindjića, koji je dao 21. 02. 2003. godine. Ako je zaboravio evo neka pogleda ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=vCr_NFIiPqc

nemanja

pre 13 godina

Ako LDp voli da bastini tekovine Zorana Djindjica, onda je ova poslednja ideja na suprotmom kraju Djindjiceve prakse. Ceda, kao i uvek, nabada poneku tacku kritike, bez ikakve strategije.

Bobi

pre 13 godina

Da smo bili pametni..odrzavali bi smo status kvo.
Bilo bi malo priznanja,ne bi se kacili sa zapadom,a kosovo bi bilo kao i sada iskljuceno iz vecine znacajnih institucija,trebali smo da cekamo neko drugo vreme da se okrenemo ekonomiji,i kroz 10 godina da se malo aktiviramo.

Zoran

pre 13 godina

Mlad covek, ostrog vida bolje vidi, nego mnogi, ono sto svi znamo, ali mnogi nece da priznaju: Kosovo je izgubljeno zahvaljujuci nesposobnosti nasih politicara. Poricati tu cinjenicu i dalje je besmisleno.

Sasa

pre 13 godina

Neki ovde pokusavaju da "mute vodu" montiranim intervjuima od pre 7 godina, ali to je jalova rabota. Djindic nikada nije bio za svadju sa zapadom i uvek je, cak, od strane vecine bio optuzivan da je izdajnik i strani placenik. Tako da, sigurno ce te naci intervjue gde on pokusava da se odbrani od takvih kleveta i da objasni da je on samo realan i da radi u najboljem interesu Srbije. A oni koji su za zivota mrzeli Zorana danas mrze Cedu. A ne mrze ih zbog njih samih, vec zbog njihove politike, tako da se lepo vidi ko je ko i sta je sta. Ja se ne secam da je Djindjic ikada imao podrsku vise od 10% gradjana, ostali su uvek vise voleli Kostunicu, Seselja, Slobu, Vicica, Dacica... Sad su mnogi od ovih drugih pretrcali kod Tadica i kunu se u Vuka Jeremica...

Kamo srece da je Djindjic poziveo, Kosovo bi vec bilo reseno i to na najbolji realno moguci nacin. Na nesrecu dopalo je nesposobnom Kostunici da problem "resava" odugovlacenjem i vredjanjem zapada, a Tadic nastavio u skoro istom stilu...

Natalija

pre 13 godina

Od onih koji su izgubili Kosovo a pre toga temeljno uništili Srbiju ne očekujem više ništa. Sve šta su znali oni su već pokazali od 1944 g do danas. Njihova svest je takva da će oni pre dopustiti da Srbija nestane nego što će promeniti bilo šta u svojim “teorijama zavere” tj. “teorijama mržnje”.

@alempije

pre 13 godina

i ustav se može menjati, dorađivati. ta promena počinje time što neko ukaže na eventualne manjkavosti u njemu , uspe da zadobije odgovarajuću podršku i onda se na kraju utvrđenim načinima ustav izmeni.

Pozivanje na rušenje ustavnog poretka itsl. se odnosi na poziv za delanje koje ignoriše propisane načine za menjanje ustava, već ih menja "nasilno" odnosno revolucionarno. Ne vidim da je Č.J. igde pozivao na ovakve akcije.

kolutic

pre 13 godina

Licemernost Evrope je vise nego ocigledna, kao i stavovi njenog "portparola".

Nazalost Djindjic je postao svestan toga suvise kasno. Ispunio je bukvalno sve uslova koje je Eu/SAD trazili, ukljucujuci i izrucenje Milosevica sudu u Hagu, sto mnogi na zapadu nisu verovali da ce se desiti (tako brzo) i sto je izazvalo jako puno aplauza, medjutim Srbija nije dobila nista za uzvrat.
U svojoj poslednjoj zvanicnoj poseti je Djindjic i zvanicno protestvovao u Evropi zbog toga.

Time ga je Eu ostavila na cedilu, ja je barabar smatram odgovornom za sudbinu Djindjica.

Nije Srbija isla na zapad da se trka sa kamionima i cisternama, nego su kamioni dosli ovde i pregazili ono sto im je bilo na putu i ono sto im je smetalo.

cmrkz

pre 13 godina

Palestina je proglasila nezavisnost 1988. godine od strane Palestinske oslobodilačke organizacije u Tunisu i priznata je od 108 država. Ali do dana današnjeg nije postala članica UN. Mora da su Izraelci glupi?

zoxbaker

pre 13 godina

niko od Srbije ne trazi da prizna nezavisnost KiM, niti Srbija to treba da ucini, ali ako mislimo ici napred moramo prihvatiti realnost koja je mnogo surovija nego sto to izgleda!!!

V

pre 13 godina

Mene samo zanima izgled lica, fizionomija onih koji tvrde kako Kina i Rusija nece dati, kako nema sanse da se desi da Kosovo bude primljeno u UN... posle svega sto se vec desilo.
Slutim da je to gore od grandovskog pink ludila, u koji se, setite se, tako lepo uklapao i g. Vucic.
Vreme je za iskorak. Dosta tavorenja. A razni jurisnici neka i dalje u svojim glavama ratuju, dok Srbija bez ratova i bede postaje ono sto treba da bude - drzava u kojoj ljudi zele da zive.

sef strucnog staba

pre 13 godina

Samo potpuna neznalica moze da stavi znak jednakosti izmedju politike pokojnog premijera Djindjica i politike Cedomira Jovanovica.

slobodnomisleći

pre 13 godina

Ne treba menjati politiku prema Kosovu nego prema Americi.
Možda do sada niko nije razgovarao sa pravim ljudima u Stejt departmetu ili je vlast u rukama banaka i Wall streeta?
Ruska podrška je obezbedjena, Kineska takodje, a što se tiče Američke, stalno tapkamo u mestu. Zašto?
Recimo da je Srbija infrastrukturno nerazvijena, a Američke firme željne velikih poslova (pogledajte malo ko u Albaniji gradi autoputeve!!!).
Srpska poljoprivreda ne daje ni deseti deo onoga što bi mogla kada bi se savetovala sa Američkim stručnjacima.
Mogu da zamislim šta bi Amerikanci uradili od Vojvodine, a mi sad čekamo da zemlju u Vojvodini za bagtelu kupe tajkuni pa da posle preprodaju.
Srbiji nedostaju i savremene tehnologije, a Amerika je tenološki vrh sveta...
Pomozite malo Američkom kapitalu da udje u Srbiju, ali na velika vrata, i mislim da će se stvari poboljšati.
Neznam da li u Srbiji postoji jedna Američka banka? Telefonska kompanija? Jedna železara je ipak malo.
Nato baza na Kosovu je takodje strateški važna za Ameriku...
Ireba saznati šta je to što bi Amerikanci hteli od Srbije, pa da probamo da se dogovorimo. Ovako mi se čini da se stalno igramo gluvih telefona.
Verujem da Americi nije bitno ni Kosovo ni Srbija, već je to deo neke veće slike. Koje i kako da se tu uklopimo a da ne propadnemo?
To bi trebalo da je zadatak naše diplomatije...

Nenad

pre 13 godina

Ono što je Đinđić rekao, rekao je pre 7 godina... danas možemo samo da špekulišemo o politici koju bi vodio ovih dana, ali jedno je sigurno: ne bi bila ista kao i 2003. Mnogo se toga promenilo. Ipak, on ne bi spavao 7 godina i onda se odjednom setio Kosova kao ovi naši trenutni pajtosi na vlasti. Sada možemo samo da lečimo rane i da kupimo deliće, a to nećemo rešiti defetizmom što Jeremić širi, već odlučnošću da spasimo ono življe dole što smatra i dalje Srbiju kao svoju državu.

nn

pre 13 godina

"Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić smatra da je Srbiji potrebna i podrška Rusije i Kine."
E moj vucicu, sta briga rusiju i kinu za kosovo.Kinezi prodaju robu zapadu za hiljde milijardi dolara, dok rusi isto tom zapadu prodaju svoju naftu i gas za bilione.Jadni ste vi ako mislite da ce oni uci u sukob za zapadom zbog kosova, oni su zavisni od zapada i samim tim i rusi i kinezi imaju poslove i prihode sa kojim mogu da prehrane svoje porodice samo mi propadamo.I da li znas da sem rusije nijedna zemlja u svetu nije priznala juznu osetiju u gruzija a samim tim i kina.Nadaj se ti u istocni blok, od kog su inace pobegli i cesi, poljaci, madjari pa ih sad necemo stici za 100godina.

nik

pre 13 godina

Niko ne trazi priznavanje kosova samo normalne odnose koje bi morali da imamo i ako smo zajedno.Mada kako smo krenuli sa ovom rezolucijom mozda se zapad okrene protiv nas.

nazif

pre 13 godina

Miloseviceva i nacionalisticka politika Kosovo Srpsko bez Albanaca ili minimalnim brojem je propala - svakako polse hrvatske i Bosne nije mogla proci. Nisam jos cuo kako to ovi novi koji se kunu u Srpsko Kosovo u Srbiji sa 90% Albanca i njihovim demokratskim pravima - dvojezicnost, pravo ucesca u svim organima vlasti Srbije koju ne vole, nacionalni ineters, potpuna autonomija na delu na kome su vecina i zastupanje iskljucivo njihovih interesa, (manje vise po uzoru na Dodika)???da li postoji takav plan i predlog?

e-krem

pre 13 godina

Primite Srbiju u EU vise, tada ce mozda narod i da krene nesto da radi mozda, dosta su slusali svoje bogom dane "drzavnike" i vajne politicare i njihovo gundjanje.

rade

pre 13 godina

Smejurija... da onaj ko nije voleo Đinđića danas ne voli Čedu J. Ja sam išao na sve ijedan protest pod Đinđićevim "barjakom" i ponosan sam zbog toga. Ali nikada ne bih išao da protestvujem pod čedinim "barjakom". On je (kao i većina tadašnjih opozicionara) pokazao svoje pravo lice posle nesrećne smrti Dr. Z. Đinđića. A koliko se sećam (a dobro se sećam, jer me samo memorija još nije izdala za razliku od današnjih političara) ni pok. Zoran Đinđić nije baš odobravao poteze EU prema Srbiji po pitanju AP KiM. Pozz iz NS-a.

Miodrag

pre 13 godina

Bilo bi interesanto uporediti danasnje komentare sa komentarima od pre nekoliko dana kada je gospodin Vuk Draskovic zuzeo po mom misljenju isti stav izrazen u izjavi gospodina Jovanovica.

Milosev kum

pre 13 godina

“Danas je Kosovo nezavisno za 22 evropske zemlje, članice EU. Danas je Kosovo nezavisno za 70 zemalja”, dodao je Jovanovic
Danas Kosovo i Metohija NIJE nezavisno za 5 drzava Evrope, clanice EU. Danas KiM NIJE nezavisno za 122 drzave clanice UN!

Uporedjivati politiku Djindjica, o resavanju pitanja KiM, a zna se sta je govorio, koliko je njemu licno i koliko je ovoj drzavi bitno pitanje integriteta, i politiku Jovanovica, gde on direktno i otvoreno kaze, da ce se zalagati za priznavanje, bilo kakve nezavisnosti Kosova, neuporedivo je. Upravo o tome govori, pokojni premijer, Dr Zoran Djindjic, izmedju ostalog u poslednjem intervjuu u Banja Luci, koji nam danas zvuci kao amanet, i zakletva.

Dijamant

pre 13 godina

ne razumem sto kaze ludi Kosova je izgubio kakav to rece,jel izgubio Sllovenija Hrvatska ili Bosnai ili Makedonsa ili Crna Gora nije i Kosovoa nije samo je Drzava kao oni drugi.
Momci u Kosov ce ga bude mirno i bolje verujt epa sto se tice Drzava ona sao je Drzava i Komshije opet jajedno ce ga zivi ako hoceju.ima 85 % od serbi sto zivaju u Kosov zivaju od Kosove institut i radu polic i u vojsku bilo gde a ima neki lapov onaj nece nikad da radi i da zivi kao mora takve ludi dovedi u Serbiju bilo gde oni nece da raduje pa su takve ludi ali nece da bude dugo kad se ide u Zatfor 4-5 godina nema vise mafiju da radi zajerdnu sa Albancku mafijum oni ne poznaje ni otaci ni majku oni smo pare ali nemo da cudite kad se ukfati Policija iz kosovei i EULEX zajedno nema vishe problema da ima .ja vidim svaki dan u prodavnicu i Pijac Srbdki Bosanci i Turci ma niko ne interesuje covece ludi hoce da zivaju dosta od mrzanje

sasa

pre 13 godina

Realnost o kojoj se ovde govori je realnost sveta koji nas okruzuje sa svim svojim opasnostima i mogucnostima.

Djindjic je bio pametan covek, naucnik, i koga zanima njegovo vidjenje sveta, politike, nacionalizma, patriotizma moze da procita odlican tekst njegovog poslednjeg predavanja studentima Banjaluke 21.02.2003.

http://www.pescanik.net/content/view/560/139/

Ima dosta da se cita, al' ko procita bice malo pametniji :)

Evo kratak citat:
Mi u svetu nemamo prijatelje. To je loša vest. Mnogo manje loša vest je da niko u svetu nema dobrih prijatelja i da u svetu niko nikoga ne voli. Postoje samo protokoli. Postoji diplomatija koja sve to prikazuje na lepši način. Svako brani svoj interes i svako voli nekoga drugoga u sklopu svog interesa. Ako se negde pojavi neka gužva, onda nastrada onaj slabiji. Ako voziš fiću na autoputu, po kojem se pretiču šleperi i cisterne, nemoj da se trpaš, jer ćeš da nastradaš. To da li je on prešao na levu stranu će kasnije sveti Petar da raspetljava, ali ćeš ti biti na nebu. Znači proceni svoju situaciju, svoje mogućnosti, proceni putanju tih šlepera, to jest Amerike ili Rusije ili Kine i vidi kako da se udeneš u to i da na kraju stigneš na svoj cilj. U principu, taj autoput je dovoljno širok. Ako si vešt vozač, autoput je dovoljno širok da svako može da stigne na svoj cilj.

george wordy

pre 13 godina

Nereseni medjunacionalni odnosi na Zapadnom Balkanu po raspadu Otomanskog carstva i Austrougarske,samo su zaustvaljeni i dodatno optereceni Kraljevinom Jugoslavije i SFRJ, kako nacionalno, verski tako i ideološki. Pod uticajem globalizacije, preteceg melting pota, zapoceli su procesi dezintegracije više nacionalnih država.Ubrzani slomom komunističke ideologije najpre u SSSR-u, zatim SFRJ, padom Sadama Huseina, najverovatnije i Iraka,nece se zaustaviti. Postoje dve predpostavke : da odredjeni centri moci veruju da se to u ostalim državama nece dogadjati jer su stabilne u okviru EU, NATO i dr. , i druga da se taj efekat želi, i da je sa Kosovom samo potstaknut. Iza druge pretpopstavke stoje krupne kompanije kojima velike nacionalne ekonomije smetaju u nastojanju unificiranja globalnog tržišta.Taj kontradiktoran proces istovremene dezintegracije država i ukrupnjavanje kompanija stvara torziju na globalnom nivou i izaziva nestabilnost zatim sukobe na lokalnom i regionalnom nivou , sto se vec dogodilo na tlu ex-yu.Ratovi u Iraku i Avganistanu kao i na desetine ratnih žarišta daju novu dimenziju sveta u neprestanim lokalnim i regionalnim ratovima . NATO veruje da sve to može da kontroliše, ratovi su najbolji posao za svetske kompanije, prvo se rusi zatim se obnavalja.Menja se pojam državnosti, koji se stapaju u integracionim procesima na kontinentalnom nivou.Na Ist Riveru vijore se na stotine zastava koje imaju manji bruto dohodak vodećih svetskih kompanija, tako da zastva poprima sasvim druga značenja u svetu , a to je da imate pravo na svoj bar kod, oznaku na internetu, autooznaku, članstvo u svetske asocijacije, odnosno na svoju posebnost.Svet ulazi u jednu novu eru u kojem ekonomija odnosi pobedu nad političkim i pravnim principima ustrojstva savremenog sveta.Kako će se to odraziti na sveukupne odnose u svetu videćemo već u ovom veku.