Utorak, 10.08.2010.

00:15

Tajkuni isisali novac, račun državi

Privatizacioni proces u Srbiji nije doneo privredni preporod zemlje, niti smanjenje stope nezaposlenosti.

Izvor: Blic

Tajkuni isisali novac, raèun državi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Samo pljacka

pre 13 godina

Srpski Putin je nemoguc jer bi ga Misko i Milka kupili za 4 minuta. Takvi smo. Ali imamo i dobrih osobina, na pr. to da nam svakih 500 godina prekipi.

pera

pre 13 godina

pravi cilj privatizacije je pljackane drzavne svojine. Naravno da su preduzeca trebala da se prodaju jer su politicari postavljani za direktore a oni su ili opljackali ili unistavali svojom nesposobnoscu javna preduzeca a najcesce obe stvari istovremeno.
Da bi privatizacija bila postena trebalo je kod prve pronovere sve upletene lepo oterati na robiju i oduzeti im imovinu i kofere pune para za podmicivanje, pa bi posle pri sledecoj privatizaciji svako dobro razmislio.
Politicari i sudstvo su do guse upleteni u pljacku naroda dok neko od njih debelo ne odgovara pljacka ce se nastaviti

Pedja

pre 13 godina

Hoće li nekad neki novinar u ovoj zemlji da sa ministrom razgovara kao sa ministrom, tj. kao sa nekim ko je odgovoran za nesto, a ne kao sa analitičarem ili opozicionarom??? Ljajić nije glavni čovek u državi, i pristojniji je od većine ministara, ali 'alo, od tih 20 godina privatizacije on je 10 godina ministar svega nečega!

boban

pre 13 godina

Sigurno da je privatizacija bila kriminalna.
Visepartijski sistem u ovom obliku je potpuno poguban po Srbiju.Nemoguce je uspostaviti funkcionalnu drzavu sa koalicijama,ucenama,kumovskim i ostalim vezama.
Treba uvesti sistem kao u Americi sa samo 2 partije.Onda bi se u najmanju ruku znalo ko je odgovoran za sta.Ne bi postojala mogucnost da mala partija sa 5% glasova drzi potpunu kontrolu ekonomije Srbije u poslednjih 10 godina.Rezultati su katastrofalni ali u interesu koalicije G-17 je i dalje na vlasti.Uvek interes koalicije,nikad interes Srbije.

Pera

pre 13 godina

Vrlo jednostavno resenje za preporod zemlje,uzmite od bogatih i dajte siromasnima,vrednujte rad svakog radnika,lopove i kriminalce u zatvor i sve ce biti o.k.

MUKNAVI

pre 13 godina

Ajd sad da mi malo napumpamo gradjane koji se bave politikom,tajkuneriju koja se jos mota po Srbiji,nece nam biti od toga mnogo bolje,al hoce lakse jer cemo da se ispraznimo i opustimo.Zasluzili smo to narode,previse smo muke u sebe zatvorili,i pokrili to cutanjem,vrteli na vlasti kurte i murte,a oni nas odrase,pretvorise Srbiju u svoju latifundiju ,setaju po njoj sa slemovima na tikvi,seku vrpce,"otvaraju" puteve,blebecu gluposti i nastavljaju da narod .....Dal je iko video predsedinika ,ili nekoga iz vlade u Nemackoj,Francuskoj,Holandiji ili bilo gde drugdje da se seta sa kantom,slemom,na glavi i otvara puteve..Nije niti ce videti.To su drzave u kojima se zna gde je kome mesto a mi smo..Stradaja njihova prcija,po koj se obadaju i gnjece "kmetove"..

Johnny KG

pre 13 godina

Cuvena lopovska privatizacija, ono sto je stvarano 50 godina za vreme Broza i neposredno posle njegove smrti rasprodato je tajkunima, srpskim velmozama, koji su za samo nekoliko godina sve pokrali i unistili.
Eh, kad se samo setim da se pocetkom 90ih pricalo da je Broz krao fabrike iz Srbije i selio ih u Hrvatsku i Sloveniju. Te fabrike je selio krajem 40ih zbog opasnosti od Istocnog bloka, ali je na mesto svake preseljene fabrike "napravio" 10 novih...
Skoro sve termoelektrana koje danas imamo i znacajnije hidroelektrane su sagradjene u njegovo vreme, kao i 90% vodovoda, kanalizacionih mreza. Elektrifikacije zemlje je izvrsena u njegovo vreme, opismenjevanja stanovnistva, takodje u njegovo vreme. SFRJ je 80ih bila na korak od izgradnje supersonicnog aviona...
Sve ovo nakon njega... dno!

matrix

pre 13 godina

Sve ce biti jasnije ako se pogleda ko je bio tvorac zakona o privatizaciji, Milan Beko, i ko je bio prvi ministar privatizacije, Vlahović.
Sve je to unapred isplanirano.
Posle svega sada kao mi nismo znali sta su to investicioni fondovi i da se valja prljavi kapital, malo sutra.
Sve se to znalo ali je bilo bitnije da se ugrabi sto više. Najvece leglo korupcije je agencija za privatizaciju, a tamo jos niko nije odgovarao. Zato smo ovde gde jesmo...

o00o

pre 13 godina

Pogresan je naslov, nije racun drzavi, jer je drzava po svom ponasanju ista kao i tajkuni. Racun ide stanovnicima Srbije, koji sve to placaju svojom mukom!

observer

pre 13 godina

Tužilaštvu i institucijama koje su procesuirale poslednje slučajeve mahinacija:

Ispitajte preuzimanje kompanije Novi dom! Konzorcijum A.Vlahovića, guranje ponude Slovenaca... javna je tajna među zaposlenima Novog doma da su oštećeni prilikom kriminalnih radnji ove tajkunske transakcije.

express

pre 13 godina

Pitajte sad gospodu eksperte i vecitog ministra ekonomije Dinkica koji su vodili privatizaciju kako je do ovoga doslo. Privatizacija se vrsi da bi se povecala efikasnost i produktivnost a te kategorije su trenutno kod nas nize nego pod sankcijama devedesetih. Nikom od pomenute gospode ne pada na pamet da za ucinjeno preuzme odgovornost a ni tuzilastvo ne smatra ovo nimalo cudnim. Svi uglas samo pricaju o Karicu koji uopste nije ucestvovao u privatizaciji a oni koji su unistili kompletnu privredu i doveli drzavu na rub propasti su najnormalnije ministri, zamenici, sekretari koji mirno uzivaju u svojoj teskom mukom zaradjenoj imovini. Malo je nama Putin on je uhvatio za vrat tajkune, nama treba neki koji ce da se obracuna i sa aktuelnim politickim vrhom. Neko ce to morati da uradi ukoliko mislimo i dalje da postojimo.

TataBuda

pre 13 godina

Sada je sasvim izvesno i empirijski pokazano da Srbi ne znaju da upravljaju sobom i naprave uređenu zajednicu. Za mojih 50 godina u to sam se i lično uverio (Živeo Josip Broz Tito. Kada je reč o temi, tzv. eksperti greše: bez obzira što je imovina privatna, to ne znači da vlasnik sa njom može da radi šta mu padne na pamet. Privreda jedne zemlje, osim što je uslov za njen opstanak je istovremeno i javno dobro. Dakle, sve aktere "privatizacije" u Srbalja treba ivesti pred nezavisan sud. Glavne kreatore i izvođače (Vlahovič A,, Dinkić M, Djelić B, Labus, Beko, Mišković, Peconi,... )nakon javnog suđenja streljati. Ovo nije nikakav govor mržnje već pravedna ocena delanja jednog zločinačkog udruženja sa posledicama koje su neotklonjive. Advokat

Beznadje

pre 13 godina

Sada kada smo u blatu do nosa, odjednom su svi pametni.
Da se podsetimo, analiza je uvek laksa od sinteze.
Dakle mozemo se mi baviti analizama dok ne pomremo od gladi, ali nama treba GENIJE da nam ukaze na put izlaska.
Ne treba se zavaravati, brzog izlaska nema. Potreban je pre svega red da se vidi ko sta radi i ko ima i ko stvarno nema. Ideja da Nadjemo coveka poput Putina, pre svega postenog i koji zaista voli svoju zemlju je dobra, ali bojim se ne ostvariva. Tako ja ne vidim izlaz, jer svi koji su bili samo su nas jos dublje gurali u bedu.
Jedino je po meni resenje da Telekom i Elektroprivredu ne prodamo, vec da ove firme jacamo, makar i uz skupe kredite, jer one jedino mogu da naprave nesto novca.
I kao i uvek rezervna varijanta ostaje Agrar, ali ta ideja je toliko puta vec iskompromitovana da ce trebati nesto zaista revolucionarno da se uradi da bi Agrar postao generator novca, a ne da tavori prepusten na milost nakupaca i prekupaca koji su najvece zlo u ovoj oblasti.
Ljudi ne bacajte maline, one su u ovom casu vrednije od zlata. Samo se cvrsto organizujte, napravite svoj Ceh ili Esnaf i ne dajte da se na vasoj muci drugi slade.

zulumcar

pre 13 godina

SRBISTAN STRAHOTA GDE ZIVIMO SAMO OZBILJNA DETAJKUNIZACIJA MOZE DA NAS SPASI I DA DO DOVEDE DO ZDRAVE KONKURENCIJE A SVE DOK KOD NAS POSTOJE KARTELI UDRZENIH INTERESA TAJKUNA NEMA NAMA SNA DUSO UMORNA

Marko

pre 13 godina

Tranzicioni period je trebao da nam donese mnogo para po osnovu privatizacije i zaduživanja u inostranstvu i da se od tih para napravi jaka i perspektivna država. Posle 10 godina tranizicije, novac od privatizacije i kredita je otišao u nečije džepove ili na neke bezvezne projekte tako da je država ostala prazna. Nema više šta da se proda a ni da se uzimaju krediti jer smo postali prezaduženi. Drugim rečima, propustili smo šansu koju smo imali. Sad imamo siromašnu državu bez privrede i nema šanse da se u dogledno vreme poveća standard. Jedini način opstanka zemlje jeste da se preorentiše na model jeftine radne snage kako bi stimulisali strance da dolaze i investiraju. To nam je jedini model koji je ostao. Tako da se u budućnosti može očekivati opadanje proseka plata radnika jer niko neće da investira u zemlju ako plate nisu vrlo niske i naravno smanjiće se porez za te najniže plate kako ih poslodavci ne bi plaćali. Izmene za doprinose se već pripremaju, smanjiće se obavezno socijalno osiguranje na neki sitan minimum a propisaće se obaveza da se uplaćuje privatni penzioni i zdravstveni fond koji je radnici plaćati od svoje plate. I eto vama jeftine radne snage, minimalne plate opterećene minimalnim nametima. O reformi smanjenja poreza i doprinosa na plate već uveliko ima reči i svi kažu kako je to da se smanji nezaposlenost a ustvari je pozadina sasvim drugačije, pripremanje terena za jeftniu radnu snagu.

marko

pre 13 godina

Pa Putinov model nije bio da ih zamoli. A znate i zasto. No, vase vreme je i onako isteklo. Neko drugi ce morati da uzme vasim drugarima a i vama takodje. Potpuni slom vaseg sistema je sada golim okom vidljiv, jer druga drzava tj Kipar se sada umesala kod nas a vi ne mozete. Covek iznosi milijarde godinama bez placenog poreza, a vi nista. Ajd sto svi znamo da krade i otima, ali i za to malo poreza mu stalo. Realno, upropastili ste zemlju. Dzaba vam sad kao fora i kuknjava na nekakve bizMismene, kad svi znamo da ste zajedno bili u talu. Tako cemo i posmatrati na stvari. I na kraju, Putin je naterao svoje da vrate lovu nazad. I neko ce vas i vase. U to sam vise nego uveren.

ZJD

pre 13 godina

Racun drzavi? A sta je to drzava? Pa ljudi VI ste drzava, da, VI placate tim tajkunima,ne oni iz vlade,ne oni iz skupstine,ne oni iz preglomazne
birokratije,jer oi ne zaraduju - ONI TROSE VASE bas kao i ti tajkuni! Zato ste sve siroamsniji i bednije zivite! Zato umire selo,umire jug, umire istok,umire zapad,a i centar,samo se trpa
u BG jer su oni tu,zato se tu samo "gradi" i sve ostalo! A vi to i dalje tolerisite!?

nemaviševremena

pre 13 godina

Najzad nešto na ovu temu i trebalo bi da bude više ovakvih tekstova.
Netreba biti mnogo pametan pa primetiti da se ovde radi o državnom kriminalu.
Jasno je da je najbolji način privatizacije prodaju firmi izvrši dokapitulacijom samo velikim svetskim kompanijama nezavisno po kojoj ceni i sa jednim uslovom samo da se neotpuštaju radnici.
Međutim, takvim modelom naša korumpirana vlasti pa i opozicija zajedno sa tajkunima nebi mogla da se obogati.
Miloševićeve pare koje su 90-tih iznesene iz zemlje na raznolika ostrva u dogovoru sa vladom a sve pod parolom "patriotizma" (kako bi se ta srestva vratila u zemlju) naši tajkuni koji su imali mogučnost i privilegiju da kontrolišu i usmeravaju ta srestva jednostavnao su kupovinom na 1000-de firmi u Srbiji za male pare kasnije dizanjem kredita i prebacivanjem para na druge firme koje su otvorili na taj način postavi i faktički vlasnici tih para.

I to je cela priča.

To već i ptice na grani znaju samo se svi prave ludi pa se i dalje uspešne firme gase a radnici ostaju bez posla.

Rezultat je da radnici u Srbiji nemaju ni najosnovnija prava a to je pravo da rade i da zarade a sa druge strane oni koji su ojadili i ostavili te radnike na cedilu sada svojim jahtama krstare jadranom i uživaju u svom bogastvu.

Dzoni

pre 13 godina

Cilj privatizacije je bio pljacka svega sto vredi pa je sad srbija postala feudalna drzava a 10 milijardi eura od privatizacija su takodje otisle u privatne dzepove a za te pare se moglo izgraditi 5 000 KM autoputa a umesto toga dobili smo 20 km koji i do dan danas nisu zavrseni.

Mirko i Slavko

pre 13 godina

Prilikom privatizacije u Sloveniji prednost su imali radnici i direktori fabrika i firmi u kojima su radili. Sve firme koje su na taj način privatizovane i sada rade i jedne su od uspešnijih. Kada je u Srbiji krenula privatizacija gospodin Mlađan Dinkić je "procenio" da nama ne odgovara slovenački model i tako omogućio tajkunima da preko agencije za privatizaciju rasparčaju plen. Kada će njegova odgovornost biti ispitana. Nijedna "investicija" u Srbiji nije prošla bez njega s tim da je on na vrlo volšeban način preživeo i vladu Đinđića, Koštunice i Tadića. Priče o nekom ispitivanju nemaju smisla dok se ne reši uzrok problema.

ZJD

pre 13 godina

Racun drzavi? A sta je to drzava? Pa ljudi VI ste drzava, da, VI placate tim tajkunima,ne oni iz vlade,ne oni iz skupstine,ne oni iz preglomazne
birokratije,jer oi ne zaraduju - ONI TROSE VASE bas kao i ti tajkuni! Zato ste sve siroamsniji i bednije zivite! Zato umire selo,umire jug, umire istok,umire zapad,a i centar,samo se trpa
u BG jer su oni tu,zato se tu samo "gradi" i sve ostalo! A vi to i dalje tolerisite!?

Malo Morgen

pre 13 godina

Na zalost, na ovom tlu uspevaju samo diktatori i diktature. Demokratija i parlamentarizam ocito ne funkcionisu jer nam se sve svodi na neku kradju. Neko jos gori od Putina bi trebao da uzme stvar u svoje ruke i da se stvari dovedu na postenu nulu, pa iz pocetka. Potrebno nam je samo da nekako izmislimo i postenog diktatora...

Malo Morgen

pre 13 godina

Na zalost, na ovom tlu uspevaju samo diktatori i diktature. Demokratija i parlamentarizam ocito ne funkcionisu jer nam se sve svodi na neku kradju. Neko jos gori od Putina bi trebao da uzme stvar u svoje ruke i da se stvari dovedu na postenu nulu, pa iz pocetka. Potrebno nam je samo da nekako izmislimo i postenog diktatora...

TataBuda

pre 13 godina

Sada je sasvim izvesno i empirijski pokazano da Srbi ne znaju da upravljaju sobom i naprave uređenu zajednicu. Za mojih 50 godina u to sam se i lično uverio (Živeo Josip Broz Tito. Kada je reč o temi, tzv. eksperti greše: bez obzira što je imovina privatna, to ne znači da vlasnik sa njom može da radi šta mu padne na pamet. Privreda jedne zemlje, osim što je uslov za njen opstanak je istovremeno i javno dobro. Dakle, sve aktere "privatizacije" u Srbalja treba ivesti pred nezavisan sud. Glavne kreatore i izvođače (Vlahovič A,, Dinkić M, Djelić B, Labus, Beko, Mišković, Peconi,... )nakon javnog suđenja streljati. Ovo nije nikakav govor mržnje već pravedna ocena delanja jednog zločinačkog udruženja sa posledicama koje su neotklonjive. Advokat

marko

pre 13 godina

Pa Putinov model nije bio da ih zamoli. A znate i zasto. No, vase vreme je i onako isteklo. Neko drugi ce morati da uzme vasim drugarima a i vama takodje. Potpuni slom vaseg sistema je sada golim okom vidljiv, jer druga drzava tj Kipar se sada umesala kod nas a vi ne mozete. Covek iznosi milijarde godinama bez placenog poreza, a vi nista. Ajd sto svi znamo da krade i otima, ali i za to malo poreza mu stalo. Realno, upropastili ste zemlju. Dzaba vam sad kao fora i kuknjava na nekakve bizMismene, kad svi znamo da ste zajedno bili u talu. Tako cemo i posmatrati na stvari. I na kraju, Putin je naterao svoje da vrate lovu nazad. I neko ce vas i vase. U to sam vise nego uveren.

Dzoni

pre 13 godina

Cilj privatizacije je bio pljacka svega sto vredi pa je sad srbija postala feudalna drzava a 10 milijardi eura od privatizacija su takodje otisle u privatne dzepove a za te pare se moglo izgraditi 5 000 KM autoputa a umesto toga dobili smo 20 km koji i do dan danas nisu zavrseni.

Mirko i Slavko

pre 13 godina

Prilikom privatizacije u Sloveniji prednost su imali radnici i direktori fabrika i firmi u kojima su radili. Sve firme koje su na taj način privatizovane i sada rade i jedne su od uspešnijih. Kada je u Srbiji krenula privatizacija gospodin Mlađan Dinkić je "procenio" da nama ne odgovara slovenački model i tako omogućio tajkunima da preko agencije za privatizaciju rasparčaju plen. Kada će njegova odgovornost biti ispitana. Nijedna "investicija" u Srbiji nije prošla bez njega s tim da je on na vrlo volšeban način preživeo i vladu Đinđića, Koštunice i Tadića. Priče o nekom ispitivanju nemaju smisla dok se ne reši uzrok problema.

nemaviševremena

pre 13 godina

Najzad nešto na ovu temu i trebalo bi da bude više ovakvih tekstova.
Netreba biti mnogo pametan pa primetiti da se ovde radi o državnom kriminalu.
Jasno je da je najbolji način privatizacije prodaju firmi izvrši dokapitulacijom samo velikim svetskim kompanijama nezavisno po kojoj ceni i sa jednim uslovom samo da se neotpuštaju radnici.
Međutim, takvim modelom naša korumpirana vlasti pa i opozicija zajedno sa tajkunima nebi mogla da se obogati.
Miloševićeve pare koje su 90-tih iznesene iz zemlje na raznolika ostrva u dogovoru sa vladom a sve pod parolom "patriotizma" (kako bi se ta srestva vratila u zemlju) naši tajkuni koji su imali mogučnost i privilegiju da kontrolišu i usmeravaju ta srestva jednostavnao su kupovinom na 1000-de firmi u Srbiji za male pare kasnije dizanjem kredita i prebacivanjem para na druge firme koje su otvorili na taj način postavi i faktički vlasnici tih para.

I to je cela priča.

To već i ptice na grani znaju samo se svi prave ludi pa se i dalje uspešne firme gase a radnici ostaju bez posla.

Rezultat je da radnici u Srbiji nemaju ni najosnovnija prava a to je pravo da rade i da zarade a sa druge strane oni koji su ojadili i ostavili te radnike na cedilu sada svojim jahtama krstare jadranom i uživaju u svom bogastvu.

Johnny KG

pre 13 godina

Cuvena lopovska privatizacija, ono sto je stvarano 50 godina za vreme Broza i neposredno posle njegove smrti rasprodato je tajkunima, srpskim velmozama, koji su za samo nekoliko godina sve pokrali i unistili.
Eh, kad se samo setim da se pocetkom 90ih pricalo da je Broz krao fabrike iz Srbije i selio ih u Hrvatsku i Sloveniju. Te fabrike je selio krajem 40ih zbog opasnosti od Istocnog bloka, ali je na mesto svake preseljene fabrike "napravio" 10 novih...
Skoro sve termoelektrana koje danas imamo i znacajnije hidroelektrane su sagradjene u njegovo vreme, kao i 90% vodovoda, kanalizacionih mreza. Elektrifikacije zemlje je izvrsena u njegovo vreme, opismenjevanja stanovnistva, takodje u njegovo vreme. SFRJ je 80ih bila na korak od izgradnje supersonicnog aviona...
Sve ovo nakon njega... dno!

Marko

pre 13 godina

Tranzicioni period je trebao da nam donese mnogo para po osnovu privatizacije i zaduživanja u inostranstvu i da se od tih para napravi jaka i perspektivna država. Posle 10 godina tranizicije, novac od privatizacije i kredita je otišao u nečije džepove ili na neke bezvezne projekte tako da je država ostala prazna. Nema više šta da se proda a ni da se uzimaju krediti jer smo postali prezaduženi. Drugim rečima, propustili smo šansu koju smo imali. Sad imamo siromašnu državu bez privrede i nema šanse da se u dogledno vreme poveća standard. Jedini način opstanka zemlje jeste da se preorentiše na model jeftine radne snage kako bi stimulisali strance da dolaze i investiraju. To nam je jedini model koji je ostao. Tako da se u budućnosti može očekivati opadanje proseka plata radnika jer niko neće da investira u zemlju ako plate nisu vrlo niske i naravno smanjiće se porez za te najniže plate kako ih poslodavci ne bi plaćali. Izmene za doprinose se već pripremaju, smanjiće se obavezno socijalno osiguranje na neki sitan minimum a propisaće se obaveza da se uplaćuje privatni penzioni i zdravstveni fond koji je radnici plaćati od svoje plate. I eto vama jeftine radne snage, minimalne plate opterećene minimalnim nametima. O reformi smanjenja poreza i doprinosa na plate već uveliko ima reči i svi kažu kako je to da se smanji nezaposlenost a ustvari je pozadina sasvim drugačije, pripremanje terena za jeftniu radnu snagu.

matrix

pre 13 godina

Sve ce biti jasnije ako se pogleda ko je bio tvorac zakona o privatizaciji, Milan Beko, i ko je bio prvi ministar privatizacije, Vlahović.
Sve je to unapred isplanirano.
Posle svega sada kao mi nismo znali sta su to investicioni fondovi i da se valja prljavi kapital, malo sutra.
Sve se to znalo ali je bilo bitnije da se ugrabi sto više. Najvece leglo korupcije je agencija za privatizaciju, a tamo jos niko nije odgovarao. Zato smo ovde gde jesmo...

ZJD

pre 13 godina

Racun drzavi? A sta je to drzava? Pa ljudi VI ste drzava, da, VI placate tim tajkunima,ne oni iz vlade,ne oni iz skupstine,ne oni iz preglomazne
birokratije,jer oi ne zaraduju - ONI TROSE VASE bas kao i ti tajkuni! Zato ste sve siroamsniji i bednije zivite! Zato umire selo,umire jug, umire istok,umire zapad,a i centar,samo se trpa
u BG jer su oni tu,zato se tu samo "gradi" i sve ostalo! A vi to i dalje tolerisite!?

Pera

pre 13 godina

Vrlo jednostavno resenje za preporod zemlje,uzmite od bogatih i dajte siromasnima,vrednujte rad svakog radnika,lopove i kriminalce u zatvor i sve ce biti o.k.

ZJD

pre 13 godina

Racun drzavi? A sta je to drzava? Pa ljudi VI ste drzava, da, VI placate tim tajkunima,ne oni iz vlade,ne oni iz skupstine,ne oni iz preglomazne
birokratije,jer oi ne zaraduju - ONI TROSE VASE bas kao i ti tajkuni! Zato ste sve siroamsniji i bednije zivite! Zato umire selo,umire jug, umire istok,umire zapad,a i centar,samo se trpa
u BG jer su oni tu,zato se tu samo "gradi" i sve ostalo! A vi to i dalje tolerisite!?

zulumcar

pre 13 godina

SRBISTAN STRAHOTA GDE ZIVIMO SAMO OZBILJNA DETAJKUNIZACIJA MOZE DA NAS SPASI I DA DO DOVEDE DO ZDRAVE KONKURENCIJE A SVE DOK KOD NAS POSTOJE KARTELI UDRZENIH INTERESA TAJKUNA NEMA NAMA SNA DUSO UMORNA

express

pre 13 godina

Pitajte sad gospodu eksperte i vecitog ministra ekonomije Dinkica koji su vodili privatizaciju kako je do ovoga doslo. Privatizacija se vrsi da bi se povecala efikasnost i produktivnost a te kategorije su trenutno kod nas nize nego pod sankcijama devedesetih. Nikom od pomenute gospode ne pada na pamet da za ucinjeno preuzme odgovornost a ni tuzilastvo ne smatra ovo nimalo cudnim. Svi uglas samo pricaju o Karicu koji uopste nije ucestvovao u privatizaciji a oni koji su unistili kompletnu privredu i doveli drzavu na rub propasti su najnormalnije ministri, zamenici, sekretari koji mirno uzivaju u svojoj teskom mukom zaradjenoj imovini. Malo je nama Putin on je uhvatio za vrat tajkune, nama treba neki koji ce da se obracuna i sa aktuelnim politickim vrhom. Neko ce to morati da uradi ukoliko mislimo i dalje da postojimo.

o00o

pre 13 godina

Pogresan je naslov, nije racun drzavi, jer je drzava po svom ponasanju ista kao i tajkuni. Racun ide stanovnicima Srbije, koji sve to placaju svojom mukom!

Beznadje

pre 13 godina

Sada kada smo u blatu do nosa, odjednom su svi pametni.
Da se podsetimo, analiza je uvek laksa od sinteze.
Dakle mozemo se mi baviti analizama dok ne pomremo od gladi, ali nama treba GENIJE da nam ukaze na put izlaska.
Ne treba se zavaravati, brzog izlaska nema. Potreban je pre svega red da se vidi ko sta radi i ko ima i ko stvarno nema. Ideja da Nadjemo coveka poput Putina, pre svega postenog i koji zaista voli svoju zemlju je dobra, ali bojim se ne ostvariva. Tako ja ne vidim izlaz, jer svi koji su bili samo su nas jos dublje gurali u bedu.
Jedino je po meni resenje da Telekom i Elektroprivredu ne prodamo, vec da ove firme jacamo, makar i uz skupe kredite, jer one jedino mogu da naprave nesto novca.
I kao i uvek rezervna varijanta ostaje Agrar, ali ta ideja je toliko puta vec iskompromitovana da ce trebati nesto zaista revolucionarno da se uradi da bi Agrar postao generator novca, a ne da tavori prepusten na milost nakupaca i prekupaca koji su najvece zlo u ovoj oblasti.
Ljudi ne bacajte maline, one su u ovom casu vrednije od zlata. Samo se cvrsto organizujte, napravite svoj Ceh ili Esnaf i ne dajte da se na vasoj muci drugi slade.

boban

pre 13 godina

Sigurno da je privatizacija bila kriminalna.
Visepartijski sistem u ovom obliku je potpuno poguban po Srbiju.Nemoguce je uspostaviti funkcionalnu drzavu sa koalicijama,ucenama,kumovskim i ostalim vezama.
Treba uvesti sistem kao u Americi sa samo 2 partije.Onda bi se u najmanju ruku znalo ko je odgovoran za sta.Ne bi postojala mogucnost da mala partija sa 5% glasova drzi potpunu kontrolu ekonomije Srbije u poslednjih 10 godina.Rezultati su katastrofalni ali u interesu koalicije G-17 je i dalje na vlasti.Uvek interes koalicije,nikad interes Srbije.

MUKNAVI

pre 13 godina

Ajd sad da mi malo napumpamo gradjane koji se bave politikom,tajkuneriju koja se jos mota po Srbiji,nece nam biti od toga mnogo bolje,al hoce lakse jer cemo da se ispraznimo i opustimo.Zasluzili smo to narode,previse smo muke u sebe zatvorili,i pokrili to cutanjem,vrteli na vlasti kurte i murte,a oni nas odrase,pretvorise Srbiju u svoju latifundiju ,setaju po njoj sa slemovima na tikvi,seku vrpce,"otvaraju" puteve,blebecu gluposti i nastavljaju da narod .....Dal je iko video predsedinika ,ili nekoga iz vlade u Nemackoj,Francuskoj,Holandiji ili bilo gde drugdje da se seta sa kantom,slemom,na glavi i otvara puteve..Nije niti ce videti.To su drzave u kojima se zna gde je kome mesto a mi smo..Stradaja njihova prcija,po koj se obadaju i gnjece "kmetove"..

Pedja

pre 13 godina

Hoće li nekad neki novinar u ovoj zemlji da sa ministrom razgovara kao sa ministrom, tj. kao sa nekim ko je odgovoran za nesto, a ne kao sa analitičarem ili opozicionarom??? Ljajić nije glavni čovek u državi, i pristojniji je od većine ministara, ali 'alo, od tih 20 godina privatizacije on je 10 godina ministar svega nečega!

observer

pre 13 godina

Tužilaštvu i institucijama koje su procesuirale poslednje slučajeve mahinacija:

Ispitajte preuzimanje kompanije Novi dom! Konzorcijum A.Vlahovića, guranje ponude Slovenaca... javna je tajna među zaposlenima Novog doma da su oštećeni prilikom kriminalnih radnji ove tajkunske transakcije.

Samo pljacka

pre 13 godina

Srpski Putin je nemoguc jer bi ga Misko i Milka kupili za 4 minuta. Takvi smo. Ali imamo i dobrih osobina, na pr. to da nam svakih 500 godina prekipi.

pera

pre 13 godina

pravi cilj privatizacije je pljackane drzavne svojine. Naravno da su preduzeca trebala da se prodaju jer su politicari postavljani za direktore a oni su ili opljackali ili unistavali svojom nesposobnoscu javna preduzeca a najcesce obe stvari istovremeno.
Da bi privatizacija bila postena trebalo je kod prve pronovere sve upletene lepo oterati na robiju i oduzeti im imovinu i kofere pune para za podmicivanje, pa bi posle pri sledecoj privatizaciji svako dobro razmislio.
Politicari i sudstvo su do guse upleteni u pljacku naroda dok neko od njih debelo ne odgovara pljacka ce se nastaviti

Malo Morgen

pre 13 godina

Na zalost, na ovom tlu uspevaju samo diktatori i diktature. Demokratija i parlamentarizam ocito ne funkcionisu jer nam se sve svodi na neku kradju. Neko jos gori od Putina bi trebao da uzme stvar u svoje ruke i da se stvari dovedu na postenu nulu, pa iz pocetka. Potrebno nam je samo da nekako izmislimo i postenog diktatora...

Dzoni

pre 13 godina

Cilj privatizacije je bio pljacka svega sto vredi pa je sad srbija postala feudalna drzava a 10 milijardi eura od privatizacija su takodje otisle u privatne dzepove a za te pare se moglo izgraditi 5 000 KM autoputa a umesto toga dobili smo 20 km koji i do dan danas nisu zavrseni.

nemaviševremena

pre 13 godina

Najzad nešto na ovu temu i trebalo bi da bude više ovakvih tekstova.
Netreba biti mnogo pametan pa primetiti da se ovde radi o državnom kriminalu.
Jasno je da je najbolji način privatizacije prodaju firmi izvrši dokapitulacijom samo velikim svetskim kompanijama nezavisno po kojoj ceni i sa jednim uslovom samo da se neotpuštaju radnici.
Međutim, takvim modelom naša korumpirana vlasti pa i opozicija zajedno sa tajkunima nebi mogla da se obogati.
Miloševićeve pare koje su 90-tih iznesene iz zemlje na raznolika ostrva u dogovoru sa vladom a sve pod parolom "patriotizma" (kako bi se ta srestva vratila u zemlju) naši tajkuni koji su imali mogučnost i privilegiju da kontrolišu i usmeravaju ta srestva jednostavnao su kupovinom na 1000-de firmi u Srbiji za male pare kasnije dizanjem kredita i prebacivanjem para na druge firme koje su otvorili na taj način postavi i faktički vlasnici tih para.

I to je cela priča.

To već i ptice na grani znaju samo se svi prave ludi pa se i dalje uspešne firme gase a radnici ostaju bez posla.

Rezultat je da radnici u Srbiji nemaju ni najosnovnija prava a to je pravo da rade i da zarade a sa druge strane oni koji su ojadili i ostavili te radnike na cedilu sada svojim jahtama krstare jadranom i uživaju u svom bogastvu.

Johnny KG

pre 13 godina

Cuvena lopovska privatizacija, ono sto je stvarano 50 godina za vreme Broza i neposredno posle njegove smrti rasprodato je tajkunima, srpskim velmozama, koji su za samo nekoliko godina sve pokrali i unistili.
Eh, kad se samo setim da se pocetkom 90ih pricalo da je Broz krao fabrike iz Srbije i selio ih u Hrvatsku i Sloveniju. Te fabrike je selio krajem 40ih zbog opasnosti od Istocnog bloka, ali je na mesto svake preseljene fabrike "napravio" 10 novih...
Skoro sve termoelektrana koje danas imamo i znacajnije hidroelektrane su sagradjene u njegovo vreme, kao i 90% vodovoda, kanalizacionih mreza. Elektrifikacije zemlje je izvrsena u njegovo vreme, opismenjevanja stanovnistva, takodje u njegovo vreme. SFRJ je 80ih bila na korak od izgradnje supersonicnog aviona...
Sve ovo nakon njega... dno!

ZJD

pre 13 godina

Racun drzavi? A sta je to drzava? Pa ljudi VI ste drzava, da, VI placate tim tajkunima,ne oni iz vlade,ne oni iz skupstine,ne oni iz preglomazne
birokratije,jer oi ne zaraduju - ONI TROSE VASE bas kao i ti tajkuni! Zato ste sve siroamsniji i bednije zivite! Zato umire selo,umire jug, umire istok,umire zapad,a i centar,samo se trpa
u BG jer su oni tu,zato se tu samo "gradi" i sve ostalo! A vi to i dalje tolerisite!?

TataBuda

pre 13 godina

Sada je sasvim izvesno i empirijski pokazano da Srbi ne znaju da upravljaju sobom i naprave uređenu zajednicu. Za mojih 50 godina u to sam se i lično uverio (Živeo Josip Broz Tito. Kada je reč o temi, tzv. eksperti greše: bez obzira što je imovina privatna, to ne znači da vlasnik sa njom može da radi šta mu padne na pamet. Privreda jedne zemlje, osim što je uslov za njen opstanak je istovremeno i javno dobro. Dakle, sve aktere "privatizacije" u Srbalja treba ivesti pred nezavisan sud. Glavne kreatore i izvođače (Vlahovič A,, Dinkić M, Djelić B, Labus, Beko, Mišković, Peconi,... )nakon javnog suđenja streljati. Ovo nije nikakav govor mržnje već pravedna ocena delanja jednog zločinačkog udruženja sa posledicama koje su neotklonjive. Advokat

Beznadje

pre 13 godina

Sada kada smo u blatu do nosa, odjednom su svi pametni.
Da se podsetimo, analiza je uvek laksa od sinteze.
Dakle mozemo se mi baviti analizama dok ne pomremo od gladi, ali nama treba GENIJE da nam ukaze na put izlaska.
Ne treba se zavaravati, brzog izlaska nema. Potreban je pre svega red da se vidi ko sta radi i ko ima i ko stvarno nema. Ideja da Nadjemo coveka poput Putina, pre svega postenog i koji zaista voli svoju zemlju je dobra, ali bojim se ne ostvariva. Tako ja ne vidim izlaz, jer svi koji su bili samo su nas jos dublje gurali u bedu.
Jedino je po meni resenje da Telekom i Elektroprivredu ne prodamo, vec da ove firme jacamo, makar i uz skupe kredite, jer one jedino mogu da naprave nesto novca.
I kao i uvek rezervna varijanta ostaje Agrar, ali ta ideja je toliko puta vec iskompromitovana da ce trebati nesto zaista revolucionarno da se uradi da bi Agrar postao generator novca, a ne da tavori prepusten na milost nakupaca i prekupaca koji su najvece zlo u ovoj oblasti.
Ljudi ne bacajte maline, one su u ovom casu vrednije od zlata. Samo se cvrsto organizujte, napravite svoj Ceh ili Esnaf i ne dajte da se na vasoj muci drugi slade.

Mirko i Slavko

pre 13 godina

Prilikom privatizacije u Sloveniji prednost su imali radnici i direktori fabrika i firmi u kojima su radili. Sve firme koje su na taj način privatizovane i sada rade i jedne su od uspešnijih. Kada je u Srbiji krenula privatizacija gospodin Mlađan Dinkić je "procenio" da nama ne odgovara slovenački model i tako omogućio tajkunima da preko agencije za privatizaciju rasparčaju plen. Kada će njegova odgovornost biti ispitana. Nijedna "investicija" u Srbiji nije prošla bez njega s tim da je on na vrlo volšeban način preživeo i vladu Đinđića, Koštunice i Tadića. Priče o nekom ispitivanju nemaju smisla dok se ne reši uzrok problema.

ZJD

pre 13 godina

Racun drzavi? A sta je to drzava? Pa ljudi VI ste drzava, da, VI placate tim tajkunima,ne oni iz vlade,ne oni iz skupstine,ne oni iz preglomazne
birokratije,jer oi ne zaraduju - ONI TROSE VASE bas kao i ti tajkuni! Zato ste sve siroamsniji i bednije zivite! Zato umire selo,umire jug, umire istok,umire zapad,a i centar,samo se trpa
u BG jer su oni tu,zato se tu samo "gradi" i sve ostalo! A vi to i dalje tolerisite!?

marko

pre 13 godina

Pa Putinov model nije bio da ih zamoli. A znate i zasto. No, vase vreme je i onako isteklo. Neko drugi ce morati da uzme vasim drugarima a i vama takodje. Potpuni slom vaseg sistema je sada golim okom vidljiv, jer druga drzava tj Kipar se sada umesala kod nas a vi ne mozete. Covek iznosi milijarde godinama bez placenog poreza, a vi nista. Ajd sto svi znamo da krade i otima, ali i za to malo poreza mu stalo. Realno, upropastili ste zemlju. Dzaba vam sad kao fora i kuknjava na nekakve bizMismene, kad svi znamo da ste zajedno bili u talu. Tako cemo i posmatrati na stvari. I na kraju, Putin je naterao svoje da vrate lovu nazad. I neko ce vas i vase. U to sam vise nego uveren.

Marko

pre 13 godina

Tranzicioni period je trebao da nam donese mnogo para po osnovu privatizacije i zaduživanja u inostranstvu i da se od tih para napravi jaka i perspektivna država. Posle 10 godina tranizicije, novac od privatizacije i kredita je otišao u nečije džepove ili na neke bezvezne projekte tako da je država ostala prazna. Nema više šta da se proda a ni da se uzimaju krediti jer smo postali prezaduženi. Drugim rečima, propustili smo šansu koju smo imali. Sad imamo siromašnu državu bez privrede i nema šanse da se u dogledno vreme poveća standard. Jedini način opstanka zemlje jeste da se preorentiše na model jeftine radne snage kako bi stimulisali strance da dolaze i investiraju. To nam je jedini model koji je ostao. Tako da se u budućnosti može očekivati opadanje proseka plata radnika jer niko neće da investira u zemlju ako plate nisu vrlo niske i naravno smanjiće se porez za te najniže plate kako ih poslodavci ne bi plaćali. Izmene za doprinose se već pripremaju, smanjiće se obavezno socijalno osiguranje na neki sitan minimum a propisaće se obaveza da se uplaćuje privatni penzioni i zdravstveni fond koji je radnici plaćati od svoje plate. I eto vama jeftine radne snage, minimalne plate opterećene minimalnim nametima. O reformi smanjenja poreza i doprinosa na plate već uveliko ima reči i svi kažu kako je to da se smanji nezaposlenost a ustvari je pozadina sasvim drugačije, pripremanje terena za jeftniu radnu snagu.

zulumcar

pre 13 godina

SRBISTAN STRAHOTA GDE ZIVIMO SAMO OZBILJNA DETAJKUNIZACIJA MOZE DA NAS SPASI I DA DO DOVEDE DO ZDRAVE KONKURENCIJE A SVE DOK KOD NAS POSTOJE KARTELI UDRZENIH INTERESA TAJKUNA NEMA NAMA SNA DUSO UMORNA

o00o

pre 13 godina

Pogresan je naslov, nije racun drzavi, jer je drzava po svom ponasanju ista kao i tajkuni. Racun ide stanovnicima Srbije, koji sve to placaju svojom mukom!

observer

pre 13 godina

Tužilaštvu i institucijama koje su procesuirale poslednje slučajeve mahinacija:

Ispitajte preuzimanje kompanije Novi dom! Konzorcijum A.Vlahovića, guranje ponude Slovenaca... javna je tajna među zaposlenima Novog doma da su oštećeni prilikom kriminalnih radnji ove tajkunske transakcije.

express

pre 13 godina

Pitajte sad gospodu eksperte i vecitog ministra ekonomije Dinkica koji su vodili privatizaciju kako je do ovoga doslo. Privatizacija se vrsi da bi se povecala efikasnost i produktivnost a te kategorije su trenutno kod nas nize nego pod sankcijama devedesetih. Nikom od pomenute gospode ne pada na pamet da za ucinjeno preuzme odgovornost a ni tuzilastvo ne smatra ovo nimalo cudnim. Svi uglas samo pricaju o Karicu koji uopste nije ucestvovao u privatizaciji a oni koji su unistili kompletnu privredu i doveli drzavu na rub propasti su najnormalnije ministri, zamenici, sekretari koji mirno uzivaju u svojoj teskom mukom zaradjenoj imovini. Malo je nama Putin on je uhvatio za vrat tajkune, nama treba neki koji ce da se obracuna i sa aktuelnim politickim vrhom. Neko ce to morati da uradi ukoliko mislimo i dalje da postojimo.

matrix

pre 13 godina

Sve ce biti jasnije ako se pogleda ko je bio tvorac zakona o privatizaciji, Milan Beko, i ko je bio prvi ministar privatizacije, Vlahović.
Sve je to unapred isplanirano.
Posle svega sada kao mi nismo znali sta su to investicioni fondovi i da se valja prljavi kapital, malo sutra.
Sve se to znalo ali je bilo bitnije da se ugrabi sto više. Najvece leglo korupcije je agencija za privatizaciju, a tamo jos niko nije odgovarao. Zato smo ovde gde jesmo...

MUKNAVI

pre 13 godina

Ajd sad da mi malo napumpamo gradjane koji se bave politikom,tajkuneriju koja se jos mota po Srbiji,nece nam biti od toga mnogo bolje,al hoce lakse jer cemo da se ispraznimo i opustimo.Zasluzili smo to narode,previse smo muke u sebe zatvorili,i pokrili to cutanjem,vrteli na vlasti kurte i murte,a oni nas odrase,pretvorise Srbiju u svoju latifundiju ,setaju po njoj sa slemovima na tikvi,seku vrpce,"otvaraju" puteve,blebecu gluposti i nastavljaju da narod .....Dal je iko video predsedinika ,ili nekoga iz vlade u Nemackoj,Francuskoj,Holandiji ili bilo gde drugdje da se seta sa kantom,slemom,na glavi i otvara puteve..Nije niti ce videti.To su drzave u kojima se zna gde je kome mesto a mi smo..Stradaja njihova prcija,po koj se obadaju i gnjece "kmetove"..

Pera

pre 13 godina

Vrlo jednostavno resenje za preporod zemlje,uzmite od bogatih i dajte siromasnima,vrednujte rad svakog radnika,lopove i kriminalce u zatvor i sve ce biti o.k.

boban

pre 13 godina

Sigurno da je privatizacija bila kriminalna.
Visepartijski sistem u ovom obliku je potpuno poguban po Srbiju.Nemoguce je uspostaviti funkcionalnu drzavu sa koalicijama,ucenama,kumovskim i ostalim vezama.
Treba uvesti sistem kao u Americi sa samo 2 partije.Onda bi se u najmanju ruku znalo ko je odgovoran za sta.Ne bi postojala mogucnost da mala partija sa 5% glasova drzi potpunu kontrolu ekonomije Srbije u poslednjih 10 godina.Rezultati su katastrofalni ali u interesu koalicije G-17 je i dalje na vlasti.Uvek interes koalicije,nikad interes Srbije.

Pedja

pre 13 godina

Hoće li nekad neki novinar u ovoj zemlji da sa ministrom razgovara kao sa ministrom, tj. kao sa nekim ko je odgovoran za nesto, a ne kao sa analitičarem ili opozicionarom??? Ljajić nije glavni čovek u državi, i pristojniji je od većine ministara, ali 'alo, od tih 20 godina privatizacije on je 10 godina ministar svega nečega!

pera

pre 13 godina

pravi cilj privatizacije je pljackane drzavne svojine. Naravno da su preduzeca trebala da se prodaju jer su politicari postavljani za direktore a oni su ili opljackali ili unistavali svojom nesposobnoscu javna preduzeca a najcesce obe stvari istovremeno.
Da bi privatizacija bila postena trebalo je kod prve pronovere sve upletene lepo oterati na robiju i oduzeti im imovinu i kofere pune para za podmicivanje, pa bi posle pri sledecoj privatizaciji svako dobro razmislio.
Politicari i sudstvo su do guse upleteni u pljacku naroda dok neko od njih debelo ne odgovara pljacka ce se nastaviti

Samo pljacka

pre 13 godina

Srpski Putin je nemoguc jer bi ga Misko i Milka kupili za 4 minuta. Takvi smo. Ali imamo i dobrih osobina, na pr. to da nam svakih 500 godina prekipi.