Ponedeljak, 09.08.2010.

00:09

Vlada za gradnju nuklearke Belene?

Krajem septembra ili početkom oktobra Vlada Srbije će doneti odluku <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&amp;mm=07&amp;dd=16&amp;nav_id=445841" class="text-link" target= "_blank">o učešću naše zemlje u gradnji nuklearne elektrane Belene</a> u Bugarskoj, prenose Novosti.

Izvor: Novosti

Vlada za gradnju nuklearke Belene? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

MUKNAVI

pre 13 godina

Ova ekipa obecavalica u vladi je smesna ko zvaka,obecavaju izgradnje i sta sve ne ..a nas nema pas za sta da ujede.Rastumbetali su drzavu svojim neplanskim upravljanjem,licnom pohlepom, i sad setaju ko cirkus,i prave predstave,seckaju trake i po deseti put otvaraju iste radove,grade koridore,lobiraju za tokove,popravljaju pruge ,evo i nuklearke ..a kad pogledas odavde sa ove planine ..Srbija gviri` iz vrzina,korova i parloga.Nigde puta,kanalizacije,vodovoda,groblja istumbetana i napustena domacinstva...bas "lepo" nema sta i realno je da sa takvom silom "gradimo nuklearke"..Lepo je planirati,al to se mora i ispuniti ..evo ,sada ce da odvali neki oko Skundre,koj sedi u lepoj kancelariji i prima ohohoo platu za nista, da pravi planove za eksploataciju rudnog bogatstva ..na Mesecu,a tamo i centralu pa ce ,samo da zavrsi projekat,energiju direktno slati preko jonizovanog sloja oko planete zemlje i...da vidis komentara ,kolko os..ako to stigne do nase skupstine,pa kad navale dokonjaci da drece..jedni vicu; moze,pozicija,a opozicija ..;kolko das,da kazem ..moze.Ma urnebes bi bio...

dragan

pre 13 godina

Imamo mi nuklearnu elektranu Krško.Koliko kW časova struje dobijamo godišnje iz našeg dela ove nuklearne elektrane gosp.Škundriću.Kad vi govorite o nuklearnim elektranama čini mi se da bi isto tako o ovoj temi mogao da priča i Krkobabić.Neke likove pokupimo iz naftalina da završe prljave poslove za nas kao gradnja nuklearne elektrane sa bugarima i rusima čiju cenu nikad nećemo saznati.Kao što se zalažete za ovu nuklearnu elektranu založite se sa istim žarom za proizvodnju vetro generatora, malih hidro turbina, i foto ćelija, pa za izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije, vetar,vodu i sunce.Time bi stvarno otvorili hiljade novih radnih mesta u proizvodnji opreme, ali tu nema bugara, rusa i nove strane firme u of šor zoni.Žao mi je.I dosta više o tako glupoj ideji izgradnje nuklearne elektrane sa rusima u Bugarskoj.Ako želite da date novac rusima pronađite neku drugu investiciju.I nemojte više da nas vređate.

nix

pre 13 godina

Energija dobijena vetrom, a posebno solarna energija nisu ni blizu da mogu pokriti potrebe industrije jos uvek. Nije ovde pitanje obezbedjivanja domacinstava sa el. energijom primarno, primarno je obezbediti velike sisteme i jednostavno time celu drzavu dovesti u povoljniji polozaj. Nece niko graditi novu fabriku, bolnicu, skolu, sportski objekat itd ako nema jeftinu struju i gas. Nuklearke jesu nezgodne zbog skladistenja otpada, ali nesto mora da se zrtvuje, kada napravite hidrocentralu vi potopite par sela i onemogucite zivot u tom podruciju, kod termoel. se izaziva zagadjenje vazduha u nasem slucaju uvek kraj nekog grada. Nuklearke su sigurno buducnost dok ne skontamo kako je to Tesla hteo da mazne onu dzabe struju s'neba :)

Bojan

pre 13 godina

@ Milos

E moj druze, izvini ali ti nemas pojma.
Na primer: Nemacke NE su mozda i najsigurnije na svetu! Sta se desava, Nemacka ukida NE (od 2022 ili eventualno malo kasnije). Ukidanje je definitivno. Ali ne samo od strane politicke vlasti, nego i od velikih firmi kao EON ili RWE. Zasto? Zato sto im se ne isplati, jer kad se uracunaju KOMPLETNI troskovi NE, onda to nije vise jeftina energija (a cista nikad nije ni bila).
Primer: 20-25 god. traje razmontiranje jedne ugasene NE!!!
A ni otpad se nigde nije uracunao!!!

Mi u Srbiji imamo dovoljno mogucnosti alternativnih energija (vetar, sunce, voda, biomasa...). To treba pametno iskoristiti.
(patriot, 9. avgust 2010 12:44)


Mislim da ti nisu dobre informacije, NE se grade sirom sveta iz razloga sto su najprofitabilnije. Iskreno me cudi da je u Nemackoj toliko jak antinuklearni pokret, ali ni oni nece zatvoriti te nuklearne elektrani do 2022 (prvo je bilo do 2020, pa se pomerilo na 2022. a pomerice se i opet osim u slucaju da ne dodje do znacajne revolucije i povecanja efikasnosti obnovljivih izvora) Ali samo odlaganje odluke za zatvaranje nuklearki je pokazatelj da je to i dalje najprofitabilniji nacin proizvodnje struje.
Inace, samo u Belgiji i Nemackoj jos uvek vazi odluka o zatvaranju nuklearki, ali kao sto je vec spomenuto za nemacku, i u Belgiji je odlozeno zatvaranje.
Kao sto je vec neko napisao, u svetu se gradi 60 elektrana, 440 je u radu, isplanirano za gradnju je jos oko 100, a na stolovima vlada je preko 200 predloga za izgradnju. Do 2050 bice u svetu oko 700-800 elektrana, stoga necemo nista promeniti ako odustanemo od NE, a mozemo sebi mnogo da pomognemo

N

pre 13 godina

@ (Igor, 9. avgust 2010 15:46) i slicnima

To besomucno lobiranje za NE moglo bi da se nekako podnese kada se ne bi koristila i jedna groteskna i bedna stilizacija citave price u maniru "ko ne shvata je glup, primitivan, neobavesten, zivi u pecini, ne razume napredak, neobrazovan..."
Ako vec dozvoljavete takve komentare, onda objavite i to da su takvi jadni, iskompleksirani palanacki "naucnici" samo prolazna epizoda vremena koje je do unistenja dovelo ovu planetu, pa bi trovanje TE, za koje bi se takodje zalagali u proslim vremenima, sada da zamene sa NE, uporno zaobilazeci odrzive izvore energije, koji im smetaju samo zato sto to znaci oslobadjanje covecanstva i zdravu planetu, a manju zaradu onima koji zloupotrebljavaju globalizaciju.
A ako vecina ne shvati, neka joj je na zdravlje. Jer bas o tome se i radi.

Аналитичар почетник

pre 13 godina

Можда је учешће Србије у градњи нуклеарке у Бугарској исплатив посао за државу и грађане који ће то учешће финансирати.
А можда и није.

Оно што је сигурно то је да чланови Владе неће новцем из свог џепа учествовати у том послу.
Исто је сигурно да су сви они (Цветковић, Тадић, Динкић, Шкундрић итд.) некомпетентни да донесу на основу научно-економских чињеница исправну процену.

Зато је неопходно да се јавности најпре саопшти ко су "стручњаци" који саветују Владу у овом подухвату, где су они то градили нуклеарке раније и за то правили финансијске анализе?

Затим да се налази Владиних стручњака ставе на јавну распораву.

Сваки други поступак значи само да неко из власти по познатом финансијском моделу скривеног уговора Алпина-Аутопут-Војводина има интереса да се одлуке о овом послу доносе у уском министарском кругу.

mc

pre 13 godina

19 NE u nasoj bliskoj okolini i mi ne zelimo da ucestvujemo jer....neko kaze da je previse opasno....Jeste opasno, ali koliko je velikih havarija bilo do sada...JEDNA!!!Cernobyl... i to je sve...Jeste ona bila mnogo velika ali je pomogla da shvatimo i bolje kontrolisemo stvar....
50-60tih mnogi nisu hteli da se uvede struja u njihove kuce jer je to "djavolja rabota"...
Nama je ucesce u NE Belene potrebno kako bi naucili da rukujemo takvim sistemom, pa, ako nekada odlucimo da gradimo, da ima ko da rukuje...A ako necemo da gradimo, ne moramo ali bar da imamo izbora-ovako nemamo jer ne znamo nista!!!
U svakom slucaju, pozitivno,..i treba da ucestvujemo...

Diego

pre 13 godina

U ovom veku planeta ostaje bez zaliha prirodnog gasa i nafte.
Niste primetili na koje zemlje se diže najveća haranga? Znate li koliko vredi i čime se bavi Trepča?
Gradite NE i molite boga da sve dobro prođe. Jer od oporavka svetske privrede nema ništa. Vreme je za buđenje.

Indy

pre 13 godina

Moratorijum na izgradnju NE u Srbiji je do te mere besmislen da se granici sa idiotizmom!
Subotica je npr udaljena 80 km od Paksa, NE u Madjarskoj, a Zajecar 115 km od Kozloduja NE u Bugarskoj. Poredjenja radi od Subotice i Zajecara do Bg ima 170 i 160 km vazdusnom linijom. Kad bi se desila neka katastrofa recimo u Paksu u Madjarskoj, narednih 10 godina niko ne bi hteo da kupuje poljoprivredne proizvode iz Vojvodine.

Srbija ne moze da utice na bezbednost nuklearnih postrojenja u Madjarskoj i Bugarskoj. Katastrofa u Cernobilu je vecu ekolosku stetu nanela Belorusiji, nego sto je to ucinila Ukrajini. Ta centrala je sagradjena uz samo granicu sa Belorusijom, a atmosfera je vecu kolicinu radioaktivnih izotopa raznela po povrsini Belorusije nego Ukrajine. NE Krsko jeste u Sloveniji, ali je prakticno predgradje Zagreba, udaljeno nekih 40ak km od centra Zagreba. Zagrebcani prakticno vec decenijama zive sa NE u svom predgradju. U slucaju katastrofe u Kskom prvi na udaru bi bili stanovnici Zagreba, a ne bi bili postedjeni ni mi u Srbiji.

TE su ogromni zagadjivaci atmosfere, a lignit nije obnovljii izvor. Sto se tice HE, mnogi ne znaju da su potencijali za njihov dalji razvoj na podrucju Srbije veoma limitirani. Hidroenergetski potencijal mnogih reka u Srbiji je u potpunosti neisplativ, jer bi zahtevao raseljavanje ogromnog broja stanovnika cija bi naseljena mesta potopila akumulaciona jezera. Postrojenja koja proizvode el enregiju na vetar, sunce itd za sada proizvode toliko male kolicine energije u odnosu na sadasnje potrebe, da je za sada svaki pomen resavanja energetskih problema na taj nacin neozbiljan. Stednja el energije zahteva ogromna ulaganja (ogromnu kolicinu novca) i drasticnu promenu zivotnih navika gradjana...

zoran

pre 13 godina

Ovo je ko zna koja najavljena vest o gradnji mega objekata širom naše zemlje. Molim B92 da istraži najavljene hidroelektrane na Ibru (pre dva -tri meseca). Kad smo već kod struje. Naravno ovo je sve za neki drugi narod SRBIJE. Tamo 2300-2500. god.

Milan

pre 13 godina

Ne vidim kako ovo može biti loše? Ova NE će svakako biti izgrađena, sa nama ili bez nas, nuklearni otpad ostaje bugarskoj, opet sa nama ili bez nas, naši kadrovi tamo mogu da se obuče ako ikad rešimo da gradimo sami, sve ostale izvore energije možemo da koristimo nevezano da li učestvujemo u gradnji ove elektrane ili ne. Problem sa gradnjom malih hidro elektrana, elektrana na biomasu, vetar itd je monopol EPS-a a ne nedostatak novca. Ima dovoljno zainteresovanih investitora ali ne mogu da dobiju dozvole + im se ne isplati sa sadašnjom cenom struje koja je manja od ekonomske svidelo se to nekom ili ne.

Igor

pre 13 godina

Naravno da se isplati učestvovati u nečemu što će biti urađeno bilo da mi učestvujemo ili ne. Ovako samo možemo izvući korist od bugarske NE. A što se tiče sigurnosti - ako se nešto desi NE, mi smo nagrabusili bilo da nas ima u toj priči ili ne...sem ako naši graničari nisu našli načina da zabrane ulaz zračenju u našu državu :D

Igor

pre 13 godina

Neinformisanost ljudi u ovoj drzavi pa i medju onima koji postavljaju komentare ovde je zalosna.

Ne postoji cistiji, efikasniji, jeftiniji i bolji izvor energije od nuklearne.

Dragan

pre 13 godina

Eto dobre prilike da gosp.Škundrić sa društvom iz vlade dobro zarade na račun poreskih obveznika.Sa rusima, bugarima i predpostavljam novoosnovanom firmom negde u inostranstvu.Još se nismo razdružili sa bivšim republikama i Kosovom a šta će tek da bude sa bugarima.Lepo osmišljeno, nema šta, ma lova je čudo.

Leoben

pre 13 godina

Gospodine Škundriću šta je sa hidroelektranama?! Zašto ne pominjete HE Djerdap III o kojoj je pisao i Blic? To verovatno potežete samo pred izbore. Opet u saradnji sa braćom sa Kinezima naravno!

Miroslav

pre 13 godina

Svi zatvaraju... http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-world-wide.htm
Ima 438 aktivnih i 61 nuklearna elektrana u izgradnji. Mi cemo bas da zaustavimo nesto time sto necemo da ucestvujemo u izgradni ove u Bugarskoj.
I da vidimo koliko bi mi mogli za iste pare kod da kupimo struje na vetar ili na sunce? Jel to nesko racunao? ili samo je cuo da je to bolje ta je resio da ponovi steceno znanje?

Necu_u_tor

pre 13 godina

Ulaganje u proizvodnju, uvek potrebna energija, a pri tome ulaganje koje nije kod nas, povezivanje sa susedima, izlazak iz granica, mnogo razloga za... Naravno, mnogo zavisi od studije opravdanosti, ali za pocetak zvuci dobro.

Dakle, konacno bi to bila jedna pametna investicija, tako da ne verejum da ce do nje i doci... al’ ajd da ne budem crn…

Babin_zub

pre 13 godina

Investiranje u bilo koji izvor elekrticne energije je odlican potez,narocito ako se nuklearka ne gradi kod nas.Kolubara lezi na odredjenim kolicinama uglja,ali nista nije vecno.Ulaganje u hirdo-elektrane na Drini ne moze doneti neku vecu korist jer Drina nema kapacitet kakav ima Dunav,tako da je slaba vajda od toga.Jedino u sta treba ulagati jesu vetrenjace kao i solarna energija.
U svakom slucaju,bolje u nuklearku nego u put za crnogorce.

grga1810

pre 13 godina

E sad ovako - shto se tiche bezbednosti, tu nema priche, bezbednost modernih NE je daleko veca od bezbednosti znanog nam Chernobila...
Struja jeste najjeftinija, i stvarnos e proizvede jako puno struje po bloku NE.
Ali...niko ne spominje NUKLEARNI OTPAD!!!

I danas, vishe od 50 godina od izgradnje i korishcenja NE na globalnom nivo, NEMA TRAJNOG RESHENJA ZA NUKLEARNI OTPAD!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deo priche o tome kako je "nuklearna" struja najchistija i najbolja padaju u vodu...barem po pitanju chistoce...

Sa druge strane, proces proizvodnje elektrichne energije uz nuklearnu "pomoc" je stvarno chist, kao tehnologija uopshte...nuklearna reakcija "greje" vodu, ona isparava, para pokrece turbine, "stara" para se hladi (to su oni veliki dimnjaci shto se stalno pushe) i to je to!

Ipak, problem je bio, jeste, i bice nuklearni otpad...

patriot

pre 13 godina

@ Milos

E moj druze, izvini ali ti nemas pojma.
Na primer: Nemacke NE su mozda i najsigurnije na svetu! Sta se desava, Nemacka ukida NE (od 2022 ili eventualno malo kasnije). Ukidanje je definitivno. Ali ne samo od strane politicke vlasti, nego i od velikih firmi kao EON ili RWE. Zasto? Zato sto im se ne isplati, jer kad se uracunaju KOMPLETNI troskovi NE, onda to nije vise jeftina energija (a cista nikad nije ni bila).
Primer: 20-25 god. traje razmontiranje jedne ugasene NE!!!
A ni otpad se nigde nije uracunao!!!

Mi u Srbiji imamo dovoljno mogucnosti alternativnih energija (vetar, sunce, voda, biomasa...). To treba pametno iskoristiti.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Mi mozemo samo da damo pare za izgradnju i da se vise ne pojavljujemo, i eventualno na kraju da se pojave Dinkic, Bajatovic i Mrkonjic da preseku vrpcu na nuklearnom reaktoru.

Elektroprivrednik

pre 13 godina

Ova Vlada stvarno nema pojma sta radi. Zasto se ne ulaze u termo kapacitete Kolubara B, TE Nikola Tesla B3 i B4, a pre svaga u hiroelektrane na Drini i sl... Ovo je samo pokusaj (ponovni!!!) nuklearnog lobija da na mala vrata ukine moratorijum na NE. Vec vidjeno gospodo nekompetentni!!!!!!!

milos

pre 13 godina

Ovo je sigurno dobra investicija. Sve je to lepo sa obnovljivim izvorima ali će se termoelektrane i gasne elektrane moći jednog dana potpuno nadomestiti samo nuklearkama. Što se pre završi posao sa fuzijom to bolje ali je fisija najbolje privremeno rešenje.

Sva kukanja oko bezbednosti potiču od ljudi koji se u celu stvar i ne razumeju mnogo...

milos

pre 13 godina

Ovo je sigurno dobra investicija. Sve je to lepo sa obnovljivim izvorima ali će se termoelektrane i gasne elektrane moći jednog dana potpuno nadomestiti samo nuklearkama. Što se pre završi posao sa fuzijom to bolje ali je fisija najbolje privremeno rešenje.

Sva kukanja oko bezbednosti potiču od ljudi koji se u celu stvar i ne razumeju mnogo...

patriot

pre 13 godina

@ Milos

E moj druze, izvini ali ti nemas pojma.
Na primer: Nemacke NE su mozda i najsigurnije na svetu! Sta se desava, Nemacka ukida NE (od 2022 ili eventualno malo kasnije). Ukidanje je definitivno. Ali ne samo od strane politicke vlasti, nego i od velikih firmi kao EON ili RWE. Zasto? Zato sto im se ne isplati, jer kad se uracunaju KOMPLETNI troskovi NE, onda to nije vise jeftina energija (a cista nikad nije ni bila).
Primer: 20-25 god. traje razmontiranje jedne ugasene NE!!!
A ni otpad se nigde nije uracunao!!!

Mi u Srbiji imamo dovoljno mogucnosti alternativnih energija (vetar, sunce, voda, biomasa...). To treba pametno iskoristiti.

grga1810

pre 13 godina

E sad ovako - shto se tiche bezbednosti, tu nema priche, bezbednost modernih NE je daleko veca od bezbednosti znanog nam Chernobila...
Struja jeste najjeftinija, i stvarnos e proizvede jako puno struje po bloku NE.
Ali...niko ne spominje NUKLEARNI OTPAD!!!

I danas, vishe od 50 godina od izgradnje i korishcenja NE na globalnom nivo, NEMA TRAJNOG RESHENJA ZA NUKLEARNI OTPAD!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deo priche o tome kako je "nuklearna" struja najchistija i najbolja padaju u vodu...barem po pitanju chistoce...

Sa druge strane, proces proizvodnje elektrichne energije uz nuklearnu "pomoc" je stvarno chist, kao tehnologija uopshte...nuklearna reakcija "greje" vodu, ona isparava, para pokrece turbine, "stara" para se hladi (to su oni veliki dimnjaci shto se stalno pushe) i to je to!

Ipak, problem je bio, jeste, i bice nuklearni otpad...

Elektroprivrednik

pre 13 godina

Ova Vlada stvarno nema pojma sta radi. Zasto se ne ulaze u termo kapacitete Kolubara B, TE Nikola Tesla B3 i B4, a pre svaga u hiroelektrane na Drini i sl... Ovo je samo pokusaj (ponovni!!!) nuklearnog lobija da na mala vrata ukine moratorijum na NE. Vec vidjeno gospodo nekompetentni!!!!!!!

Babin_zub

pre 13 godina

Investiranje u bilo koji izvor elekrticne energije je odlican potez,narocito ako se nuklearka ne gradi kod nas.Kolubara lezi na odredjenim kolicinama uglja,ali nista nije vecno.Ulaganje u hirdo-elektrane na Drini ne moze doneti neku vecu korist jer Drina nema kapacitet kakav ima Dunav,tako da je slaba vajda od toga.Jedino u sta treba ulagati jesu vetrenjace kao i solarna energija.
U svakom slucaju,bolje u nuklearku nego u put za crnogorce.

Necu_u_tor

pre 13 godina

Ulaganje u proizvodnju, uvek potrebna energija, a pri tome ulaganje koje nije kod nas, povezivanje sa susedima, izlazak iz granica, mnogo razloga za... Naravno, mnogo zavisi od studije opravdanosti, ali za pocetak zvuci dobro.

Dakle, konacno bi to bila jedna pametna investicija, tako da ne verejum da ce do nje i doci... al’ ajd da ne budem crn…

Indy

pre 13 godina

Moratorijum na izgradnju NE u Srbiji je do te mere besmislen da se granici sa idiotizmom!
Subotica je npr udaljena 80 km od Paksa, NE u Madjarskoj, a Zajecar 115 km od Kozloduja NE u Bugarskoj. Poredjenja radi od Subotice i Zajecara do Bg ima 170 i 160 km vazdusnom linijom. Kad bi se desila neka katastrofa recimo u Paksu u Madjarskoj, narednih 10 godina niko ne bi hteo da kupuje poljoprivredne proizvode iz Vojvodine.

Srbija ne moze da utice na bezbednost nuklearnih postrojenja u Madjarskoj i Bugarskoj. Katastrofa u Cernobilu je vecu ekolosku stetu nanela Belorusiji, nego sto je to ucinila Ukrajini. Ta centrala je sagradjena uz samo granicu sa Belorusijom, a atmosfera je vecu kolicinu radioaktivnih izotopa raznela po povrsini Belorusije nego Ukrajine. NE Krsko jeste u Sloveniji, ali je prakticno predgradje Zagreba, udaljeno nekih 40ak km od centra Zagreba. Zagrebcani prakticno vec decenijama zive sa NE u svom predgradju. U slucaju katastrofe u Kskom prvi na udaru bi bili stanovnici Zagreba, a ne bi bili postedjeni ni mi u Srbiji.

TE su ogromni zagadjivaci atmosfere, a lignit nije obnovljii izvor. Sto se tice HE, mnogi ne znaju da su potencijali za njihov dalji razvoj na podrucju Srbije veoma limitirani. Hidroenergetski potencijal mnogih reka u Srbiji je u potpunosti neisplativ, jer bi zahtevao raseljavanje ogromnog broja stanovnika cija bi naseljena mesta potopila akumulaciona jezera. Postrojenja koja proizvode el enregiju na vetar, sunce itd za sada proizvode toliko male kolicine energije u odnosu na sadasnje potrebe, da je za sada svaki pomen resavanja energetskih problema na taj nacin neozbiljan. Stednja el energije zahteva ogromna ulaganja (ogromnu kolicinu novca) i drasticnu promenu zivotnih navika gradjana...

Miroslav

pre 13 godina

Svi zatvaraju... http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-world-wide.htm
Ima 438 aktivnih i 61 nuklearna elektrana u izgradnji. Mi cemo bas da zaustavimo nesto time sto necemo da ucestvujemo u izgradni ove u Bugarskoj.
I da vidimo koliko bi mi mogli za iste pare kod da kupimo struje na vetar ili na sunce? Jel to nesko racunao? ili samo je cuo da je to bolje ta je resio da ponovi steceno znanje?

Igor

pre 13 godina

Neinformisanost ljudi u ovoj drzavi pa i medju onima koji postavljaju komentare ovde je zalosna.

Ne postoji cistiji, efikasniji, jeftiniji i bolji izvor energije od nuklearne.

Igor

pre 13 godina

Naravno da se isplati učestvovati u nečemu što će biti urađeno bilo da mi učestvujemo ili ne. Ovako samo možemo izvući korist od bugarske NE. A što se tiče sigurnosti - ako se nešto desi NE, mi smo nagrabusili bilo da nas ima u toj priči ili ne...sem ako naši graničari nisu našli načina da zabrane ulaz zračenju u našu državu :D

Milan

pre 13 godina

Ne vidim kako ovo može biti loše? Ova NE će svakako biti izgrađena, sa nama ili bez nas, nuklearni otpad ostaje bugarskoj, opet sa nama ili bez nas, naši kadrovi tamo mogu da se obuče ako ikad rešimo da gradimo sami, sve ostale izvore energije možemo da koristimo nevezano da li učestvujemo u gradnji ove elektrane ili ne. Problem sa gradnjom malih hidro elektrana, elektrana na biomasu, vetar itd je monopol EPS-a a ne nedostatak novca. Ima dovoljno zainteresovanih investitora ali ne mogu da dobiju dozvole + im se ne isplati sa sadašnjom cenom struje koja je manja od ekonomske svidelo se to nekom ili ne.

Diego

pre 13 godina

U ovom veku planeta ostaje bez zaliha prirodnog gasa i nafte.
Niste primetili na koje zemlje se diže najveća haranga? Znate li koliko vredi i čime se bavi Trepča?
Gradite NE i molite boga da sve dobro prođe. Jer od oporavka svetske privrede nema ništa. Vreme je za buđenje.

mc

pre 13 godina

19 NE u nasoj bliskoj okolini i mi ne zelimo da ucestvujemo jer....neko kaze da je previse opasno....Jeste opasno, ali koliko je velikih havarija bilo do sada...JEDNA!!!Cernobyl... i to je sve...Jeste ona bila mnogo velika ali je pomogla da shvatimo i bolje kontrolisemo stvar....
50-60tih mnogi nisu hteli da se uvede struja u njihove kuce jer je to "djavolja rabota"...
Nama je ucesce u NE Belene potrebno kako bi naucili da rukujemo takvim sistemom, pa, ako nekada odlucimo da gradimo, da ima ko da rukuje...A ako necemo da gradimo, ne moramo ali bar da imamo izbora-ovako nemamo jer ne znamo nista!!!
U svakom slucaju, pozitivno,..i treba da ucestvujemo...

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Mi mozemo samo da damo pare za izgradnju i da se vise ne pojavljujemo, i eventualno na kraju da se pojave Dinkic, Bajatovic i Mrkonjic da preseku vrpcu na nuklearnom reaktoru.

Leoben

pre 13 godina

Gospodine Škundriću šta je sa hidroelektranama?! Zašto ne pominjete HE Djerdap III o kojoj je pisao i Blic? To verovatno potežete samo pred izbore. Opet u saradnji sa braćom sa Kinezima naravno!

Dragan

pre 13 godina

Eto dobre prilike da gosp.Škundrić sa društvom iz vlade dobro zarade na račun poreskih obveznika.Sa rusima, bugarima i predpostavljam novoosnovanom firmom negde u inostranstvu.Još se nismo razdružili sa bivšim republikama i Kosovom a šta će tek da bude sa bugarima.Lepo osmišljeno, nema šta, ma lova je čudo.

Bojan

pre 13 godina

@ Milos

E moj druze, izvini ali ti nemas pojma.
Na primer: Nemacke NE su mozda i najsigurnije na svetu! Sta se desava, Nemacka ukida NE (od 2022 ili eventualno malo kasnije). Ukidanje je definitivno. Ali ne samo od strane politicke vlasti, nego i od velikih firmi kao EON ili RWE. Zasto? Zato sto im se ne isplati, jer kad se uracunaju KOMPLETNI troskovi NE, onda to nije vise jeftina energija (a cista nikad nije ni bila).
Primer: 20-25 god. traje razmontiranje jedne ugasene NE!!!
A ni otpad se nigde nije uracunao!!!

Mi u Srbiji imamo dovoljno mogucnosti alternativnih energija (vetar, sunce, voda, biomasa...). To treba pametno iskoristiti.
(patriot, 9. avgust 2010 12:44)


Mislim da ti nisu dobre informacije, NE se grade sirom sveta iz razloga sto su najprofitabilnije. Iskreno me cudi da je u Nemackoj toliko jak antinuklearni pokret, ali ni oni nece zatvoriti te nuklearne elektrani do 2022 (prvo je bilo do 2020, pa se pomerilo na 2022. a pomerice se i opet osim u slucaju da ne dodje do znacajne revolucije i povecanja efikasnosti obnovljivih izvora) Ali samo odlaganje odluke za zatvaranje nuklearki je pokazatelj da je to i dalje najprofitabilniji nacin proizvodnje struje.
Inace, samo u Belgiji i Nemackoj jos uvek vazi odluka o zatvaranju nuklearki, ali kao sto je vec spomenuto za nemacku, i u Belgiji je odlozeno zatvaranje.
Kao sto je vec neko napisao, u svetu se gradi 60 elektrana, 440 je u radu, isplanirano za gradnju je jos oko 100, a na stolovima vlada je preko 200 predloga za izgradnju. Do 2050 bice u svetu oko 700-800 elektrana, stoga necemo nista promeniti ako odustanemo od NE, a mozemo sebi mnogo da pomognemo

nix

pre 13 godina

Energija dobijena vetrom, a posebno solarna energija nisu ni blizu da mogu pokriti potrebe industrije jos uvek. Nije ovde pitanje obezbedjivanja domacinstava sa el. energijom primarno, primarno je obezbediti velike sisteme i jednostavno time celu drzavu dovesti u povoljniji polozaj. Nece niko graditi novu fabriku, bolnicu, skolu, sportski objekat itd ako nema jeftinu struju i gas. Nuklearke jesu nezgodne zbog skladistenja otpada, ali nesto mora da se zrtvuje, kada napravite hidrocentralu vi potopite par sela i onemogucite zivot u tom podruciju, kod termoel. se izaziva zagadjenje vazduha u nasem slucaju uvek kraj nekog grada. Nuklearke su sigurno buducnost dok ne skontamo kako je to Tesla hteo da mazne onu dzabe struju s'neba :)

N

pre 13 godina

@ (Igor, 9. avgust 2010 15:46) i slicnima

To besomucno lobiranje za NE moglo bi da se nekako podnese kada se ne bi koristila i jedna groteskna i bedna stilizacija citave price u maniru "ko ne shvata je glup, primitivan, neobavesten, zivi u pecini, ne razume napredak, neobrazovan..."
Ako vec dozvoljavete takve komentare, onda objavite i to da su takvi jadni, iskompleksirani palanacki "naucnici" samo prolazna epizoda vremena koje je do unistenja dovelo ovu planetu, pa bi trovanje TE, za koje bi se takodje zalagali u proslim vremenima, sada da zamene sa NE, uporno zaobilazeci odrzive izvore energije, koji im smetaju samo zato sto to znaci oslobadjanje covecanstva i zdravu planetu, a manju zaradu onima koji zloupotrebljavaju globalizaciju.
A ako vecina ne shvati, neka joj je na zdravlje. Jer bas o tome se i radi.

zoran

pre 13 godina

Ovo je ko zna koja najavljena vest o gradnji mega objekata širom naše zemlje. Molim B92 da istraži najavljene hidroelektrane na Ibru (pre dva -tri meseca). Kad smo već kod struje. Naravno ovo je sve za neki drugi narod SRBIJE. Tamo 2300-2500. god.

Аналитичар почетник

pre 13 godina

Можда је учешће Србије у градњи нуклеарке у Бугарској исплатив посао за државу и грађане који ће то учешће финансирати.
А можда и није.

Оно што је сигурно то је да чланови Владе неће новцем из свог џепа учествовати у том послу.
Исто је сигурно да су сви они (Цветковић, Тадић, Динкић, Шкундрић итд.) некомпетентни да донесу на основу научно-економских чињеница исправну процену.

Зато је неопходно да се јавности најпре саопшти ко су "стручњаци" који саветују Владу у овом подухвату, где су они то градили нуклеарке раније и за то правили финансијске анализе?

Затим да се налази Владиних стручњака ставе на јавну распораву.

Сваки други поступак значи само да неко из власти по познатом финансијском моделу скривеног уговора Алпина-Аутопут-Војводина има интереса да се одлуке о овом послу доносе у уском министарском кругу.

dragan

pre 13 godina

Imamo mi nuklearnu elektranu Krško.Koliko kW časova struje dobijamo godišnje iz našeg dela ove nuklearne elektrane gosp.Škundriću.Kad vi govorite o nuklearnim elektranama čini mi se da bi isto tako o ovoj temi mogao da priča i Krkobabić.Neke likove pokupimo iz naftalina da završe prljave poslove za nas kao gradnja nuklearne elektrane sa bugarima i rusima čiju cenu nikad nećemo saznati.Kao što se zalažete za ovu nuklearnu elektranu založite se sa istim žarom za proizvodnju vetro generatora, malih hidro turbina, i foto ćelija, pa za izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije, vetar,vodu i sunce.Time bi stvarno otvorili hiljade novih radnih mesta u proizvodnji opreme, ali tu nema bugara, rusa i nove strane firme u of šor zoni.Žao mi je.I dosta više o tako glupoj ideji izgradnje nuklearne elektrane sa rusima u Bugarskoj.Ako želite da date novac rusima pronađite neku drugu investiciju.I nemojte više da nas vređate.

MUKNAVI

pre 13 godina

Ova ekipa obecavalica u vladi je smesna ko zvaka,obecavaju izgradnje i sta sve ne ..a nas nema pas za sta da ujede.Rastumbetali su drzavu svojim neplanskim upravljanjem,licnom pohlepom, i sad setaju ko cirkus,i prave predstave,seckaju trake i po deseti put otvaraju iste radove,grade koridore,lobiraju za tokove,popravljaju pruge ,evo i nuklearke ..a kad pogledas odavde sa ove planine ..Srbija gviri` iz vrzina,korova i parloga.Nigde puta,kanalizacije,vodovoda,groblja istumbetana i napustena domacinstva...bas "lepo" nema sta i realno je da sa takvom silom "gradimo nuklearke"..Lepo je planirati,al to se mora i ispuniti ..evo ,sada ce da odvali neki oko Skundre,koj sedi u lepoj kancelariji i prima ohohoo platu za nista, da pravi planove za eksploataciju rudnog bogatstva ..na Mesecu,a tamo i centralu pa ce ,samo da zavrsi projekat,energiju direktno slati preko jonizovanog sloja oko planete zemlje i...da vidis komentara ,kolko os..ako to stigne do nase skupstine,pa kad navale dokonjaci da drece..jedni vicu; moze,pozicija,a opozicija ..;kolko das,da kazem ..moze.Ma urnebes bi bio...

Elektroprivrednik

pre 13 godina

Ova Vlada stvarno nema pojma sta radi. Zasto se ne ulaze u termo kapacitete Kolubara B, TE Nikola Tesla B3 i B4, a pre svaga u hiroelektrane na Drini i sl... Ovo je samo pokusaj (ponovni!!!) nuklearnog lobija da na mala vrata ukine moratorijum na NE. Vec vidjeno gospodo nekompetentni!!!!!!!

milos

pre 13 godina

Ovo je sigurno dobra investicija. Sve je to lepo sa obnovljivim izvorima ali će se termoelektrane i gasne elektrane moći jednog dana potpuno nadomestiti samo nuklearkama. Što se pre završi posao sa fuzijom to bolje ali je fisija najbolje privremeno rešenje.

Sva kukanja oko bezbednosti potiču od ljudi koji se u celu stvar i ne razumeju mnogo...

patriot

pre 13 godina

@ Milos

E moj druze, izvini ali ti nemas pojma.
Na primer: Nemacke NE su mozda i najsigurnije na svetu! Sta se desava, Nemacka ukida NE (od 2022 ili eventualno malo kasnije). Ukidanje je definitivno. Ali ne samo od strane politicke vlasti, nego i od velikih firmi kao EON ili RWE. Zasto? Zato sto im se ne isplati, jer kad se uracunaju KOMPLETNI troskovi NE, onda to nije vise jeftina energija (a cista nikad nije ni bila).
Primer: 20-25 god. traje razmontiranje jedne ugasene NE!!!
A ni otpad se nigde nije uracunao!!!

Mi u Srbiji imamo dovoljno mogucnosti alternativnih energija (vetar, sunce, voda, biomasa...). To treba pametno iskoristiti.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Mi mozemo samo da damo pare za izgradnju i da se vise ne pojavljujemo, i eventualno na kraju da se pojave Dinkic, Bajatovic i Mrkonjic da preseku vrpcu na nuklearnom reaktoru.

Dragan

pre 13 godina

Eto dobre prilike da gosp.Škundrić sa društvom iz vlade dobro zarade na račun poreskih obveznika.Sa rusima, bugarima i predpostavljam novoosnovanom firmom negde u inostranstvu.Još se nismo razdružili sa bivšim republikama i Kosovom a šta će tek da bude sa bugarima.Lepo osmišljeno, nema šta, ma lova je čudo.

Leoben

pre 13 godina

Gospodine Škundriću šta je sa hidroelektranama?! Zašto ne pominjete HE Djerdap III o kojoj je pisao i Blic? To verovatno potežete samo pred izbore. Opet u saradnji sa braćom sa Kinezima naravno!

Igor

pre 13 godina

Neinformisanost ljudi u ovoj drzavi pa i medju onima koji postavljaju komentare ovde je zalosna.

Ne postoji cistiji, efikasniji, jeftiniji i bolji izvor energije od nuklearne.

Babin_zub

pre 13 godina

Investiranje u bilo koji izvor elekrticne energije je odlican potez,narocito ako se nuklearka ne gradi kod nas.Kolubara lezi na odredjenim kolicinama uglja,ali nista nije vecno.Ulaganje u hirdo-elektrane na Drini ne moze doneti neku vecu korist jer Drina nema kapacitet kakav ima Dunav,tako da je slaba vajda od toga.Jedino u sta treba ulagati jesu vetrenjace kao i solarna energija.
U svakom slucaju,bolje u nuklearku nego u put za crnogorce.

Diego

pre 13 godina

U ovom veku planeta ostaje bez zaliha prirodnog gasa i nafte.
Niste primetili na koje zemlje se diže najveća haranga? Znate li koliko vredi i čime se bavi Trepča?
Gradite NE i molite boga da sve dobro prođe. Jer od oporavka svetske privrede nema ništa. Vreme je za buđenje.

Necu_u_tor

pre 13 godina

Ulaganje u proizvodnju, uvek potrebna energija, a pri tome ulaganje koje nije kod nas, povezivanje sa susedima, izlazak iz granica, mnogo razloga za... Naravno, mnogo zavisi od studije opravdanosti, ali za pocetak zvuci dobro.

Dakle, konacno bi to bila jedna pametna investicija, tako da ne verejum da ce do nje i doci... al’ ajd da ne budem crn…

Indy

pre 13 godina

Moratorijum na izgradnju NE u Srbiji je do te mere besmislen da se granici sa idiotizmom!
Subotica je npr udaljena 80 km od Paksa, NE u Madjarskoj, a Zajecar 115 km od Kozloduja NE u Bugarskoj. Poredjenja radi od Subotice i Zajecara do Bg ima 170 i 160 km vazdusnom linijom. Kad bi se desila neka katastrofa recimo u Paksu u Madjarskoj, narednih 10 godina niko ne bi hteo da kupuje poljoprivredne proizvode iz Vojvodine.

Srbija ne moze da utice na bezbednost nuklearnih postrojenja u Madjarskoj i Bugarskoj. Katastrofa u Cernobilu je vecu ekolosku stetu nanela Belorusiji, nego sto je to ucinila Ukrajini. Ta centrala je sagradjena uz samo granicu sa Belorusijom, a atmosfera je vecu kolicinu radioaktivnih izotopa raznela po povrsini Belorusije nego Ukrajine. NE Krsko jeste u Sloveniji, ali je prakticno predgradje Zagreba, udaljeno nekih 40ak km od centra Zagreba. Zagrebcani prakticno vec decenijama zive sa NE u svom predgradju. U slucaju katastrofe u Kskom prvi na udaru bi bili stanovnici Zagreba, a ne bi bili postedjeni ni mi u Srbiji.

TE su ogromni zagadjivaci atmosfere, a lignit nije obnovljii izvor. Sto se tice HE, mnogi ne znaju da su potencijali za njihov dalji razvoj na podrucju Srbije veoma limitirani. Hidroenergetski potencijal mnogih reka u Srbiji je u potpunosti neisplativ, jer bi zahtevao raseljavanje ogromnog broja stanovnika cija bi naseljena mesta potopila akumulaciona jezera. Postrojenja koja proizvode el enregiju na vetar, sunce itd za sada proizvode toliko male kolicine energije u odnosu na sadasnje potrebe, da je za sada svaki pomen resavanja energetskih problema na taj nacin neozbiljan. Stednja el energije zahteva ogromna ulaganja (ogromnu kolicinu novca) i drasticnu promenu zivotnih navika gradjana...

Milan

pre 13 godina

Ne vidim kako ovo može biti loše? Ova NE će svakako biti izgrađena, sa nama ili bez nas, nuklearni otpad ostaje bugarskoj, opet sa nama ili bez nas, naši kadrovi tamo mogu da se obuče ako ikad rešimo da gradimo sami, sve ostale izvore energije možemo da koristimo nevezano da li učestvujemo u gradnji ove elektrane ili ne. Problem sa gradnjom malih hidro elektrana, elektrana na biomasu, vetar itd je monopol EPS-a a ne nedostatak novca. Ima dovoljno zainteresovanih investitora ali ne mogu da dobiju dozvole + im se ne isplati sa sadašnjom cenom struje koja je manja od ekonomske svidelo se to nekom ili ne.

mc

pre 13 godina

19 NE u nasoj bliskoj okolini i mi ne zelimo da ucestvujemo jer....neko kaze da je previse opasno....Jeste opasno, ali koliko je velikih havarija bilo do sada...JEDNA!!!Cernobyl... i to je sve...Jeste ona bila mnogo velika ali je pomogla da shvatimo i bolje kontrolisemo stvar....
50-60tih mnogi nisu hteli da se uvede struja u njihove kuce jer je to "djavolja rabota"...
Nama je ucesce u NE Belene potrebno kako bi naucili da rukujemo takvim sistemom, pa, ako nekada odlucimo da gradimo, da ima ko da rukuje...A ako necemo da gradimo, ne moramo ali bar da imamo izbora-ovako nemamo jer ne znamo nista!!!
U svakom slucaju, pozitivno,..i treba da ucestvujemo...

grga1810

pre 13 godina

E sad ovako - shto se tiche bezbednosti, tu nema priche, bezbednost modernih NE je daleko veca od bezbednosti znanog nam Chernobila...
Struja jeste najjeftinija, i stvarnos e proizvede jako puno struje po bloku NE.
Ali...niko ne spominje NUKLEARNI OTPAD!!!

I danas, vishe od 50 godina od izgradnje i korishcenja NE na globalnom nivo, NEMA TRAJNOG RESHENJA ZA NUKLEARNI OTPAD!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deo priche o tome kako je "nuklearna" struja najchistija i najbolja padaju u vodu...barem po pitanju chistoce...

Sa druge strane, proces proizvodnje elektrichne energije uz nuklearnu "pomoc" je stvarno chist, kao tehnologija uopshte...nuklearna reakcija "greje" vodu, ona isparava, para pokrece turbine, "stara" para se hladi (to su oni veliki dimnjaci shto se stalno pushe) i to je to!

Ipak, problem je bio, jeste, i bice nuklearni otpad...

Miroslav

pre 13 godina

Svi zatvaraju... http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-world-wide.htm
Ima 438 aktivnih i 61 nuklearna elektrana u izgradnji. Mi cemo bas da zaustavimo nesto time sto necemo da ucestvujemo u izgradni ove u Bugarskoj.
I da vidimo koliko bi mi mogli za iste pare kod da kupimo struje na vetar ili na sunce? Jel to nesko racunao? ili samo je cuo da je to bolje ta je resio da ponovi steceno znanje?

dragan

pre 13 godina

Imamo mi nuklearnu elektranu Krško.Koliko kW časova struje dobijamo godišnje iz našeg dela ove nuklearne elektrane gosp.Škundriću.Kad vi govorite o nuklearnim elektranama čini mi se da bi isto tako o ovoj temi mogao da priča i Krkobabić.Neke likove pokupimo iz naftalina da završe prljave poslove za nas kao gradnja nuklearne elektrane sa bugarima i rusima čiju cenu nikad nećemo saznati.Kao što se zalažete za ovu nuklearnu elektranu založite se sa istim žarom za proizvodnju vetro generatora, malih hidro turbina, i foto ćelija, pa za izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije, vetar,vodu i sunce.Time bi stvarno otvorili hiljade novih radnih mesta u proizvodnji opreme, ali tu nema bugara, rusa i nove strane firme u of šor zoni.Žao mi je.I dosta više o tako glupoj ideji izgradnje nuklearne elektrane sa rusima u Bugarskoj.Ako želite da date novac rusima pronađite neku drugu investiciju.I nemojte više da nas vređate.

MUKNAVI

pre 13 godina

Ova ekipa obecavalica u vladi je smesna ko zvaka,obecavaju izgradnje i sta sve ne ..a nas nema pas za sta da ujede.Rastumbetali su drzavu svojim neplanskim upravljanjem,licnom pohlepom, i sad setaju ko cirkus,i prave predstave,seckaju trake i po deseti put otvaraju iste radove,grade koridore,lobiraju za tokove,popravljaju pruge ,evo i nuklearke ..a kad pogledas odavde sa ove planine ..Srbija gviri` iz vrzina,korova i parloga.Nigde puta,kanalizacije,vodovoda,groblja istumbetana i napustena domacinstva...bas "lepo" nema sta i realno je da sa takvom silom "gradimo nuklearke"..Lepo je planirati,al to se mora i ispuniti ..evo ,sada ce da odvali neki oko Skundre,koj sedi u lepoj kancelariji i prima ohohoo platu za nista, da pravi planove za eksploataciju rudnog bogatstva ..na Mesecu,a tamo i centralu pa ce ,samo da zavrsi projekat,energiju direktno slati preko jonizovanog sloja oko planete zemlje i...da vidis komentara ,kolko os..ako to stigne do nase skupstine,pa kad navale dokonjaci da drece..jedni vicu; moze,pozicija,a opozicija ..;kolko das,da kazem ..moze.Ma urnebes bi bio...

zoran

pre 13 godina

Ovo je ko zna koja najavljena vest o gradnji mega objekata širom naše zemlje. Molim B92 da istraži najavljene hidroelektrane na Ibru (pre dva -tri meseca). Kad smo već kod struje. Naravno ovo je sve za neki drugi narod SRBIJE. Tamo 2300-2500. god.

N

pre 13 godina

@ (Igor, 9. avgust 2010 15:46) i slicnima

To besomucno lobiranje za NE moglo bi da se nekako podnese kada se ne bi koristila i jedna groteskna i bedna stilizacija citave price u maniru "ko ne shvata je glup, primitivan, neobavesten, zivi u pecini, ne razume napredak, neobrazovan..."
Ako vec dozvoljavete takve komentare, onda objavite i to da su takvi jadni, iskompleksirani palanacki "naucnici" samo prolazna epizoda vremena koje je do unistenja dovelo ovu planetu, pa bi trovanje TE, za koje bi se takodje zalagali u proslim vremenima, sada da zamene sa NE, uporno zaobilazeci odrzive izvore energije, koji im smetaju samo zato sto to znaci oslobadjanje covecanstva i zdravu planetu, a manju zaradu onima koji zloupotrebljavaju globalizaciju.
A ako vecina ne shvati, neka joj je na zdravlje. Jer bas o tome se i radi.

Bojan

pre 13 godina

@ Milos

E moj druze, izvini ali ti nemas pojma.
Na primer: Nemacke NE su mozda i najsigurnije na svetu! Sta se desava, Nemacka ukida NE (od 2022 ili eventualno malo kasnije). Ukidanje je definitivno. Ali ne samo od strane politicke vlasti, nego i od velikih firmi kao EON ili RWE. Zasto? Zato sto im se ne isplati, jer kad se uracunaju KOMPLETNI troskovi NE, onda to nije vise jeftina energija (a cista nikad nije ni bila).
Primer: 20-25 god. traje razmontiranje jedne ugasene NE!!!
A ni otpad se nigde nije uracunao!!!

Mi u Srbiji imamo dovoljno mogucnosti alternativnih energija (vetar, sunce, voda, biomasa...). To treba pametno iskoristiti.
(patriot, 9. avgust 2010 12:44)


Mislim da ti nisu dobre informacije, NE se grade sirom sveta iz razloga sto su najprofitabilnije. Iskreno me cudi da je u Nemackoj toliko jak antinuklearni pokret, ali ni oni nece zatvoriti te nuklearne elektrani do 2022 (prvo je bilo do 2020, pa se pomerilo na 2022. a pomerice se i opet osim u slucaju da ne dodje do znacajne revolucije i povecanja efikasnosti obnovljivih izvora) Ali samo odlaganje odluke za zatvaranje nuklearki je pokazatelj da je to i dalje najprofitabilniji nacin proizvodnje struje.
Inace, samo u Belgiji i Nemackoj jos uvek vazi odluka o zatvaranju nuklearki, ali kao sto je vec spomenuto za nemacku, i u Belgiji je odlozeno zatvaranje.
Kao sto je vec neko napisao, u svetu se gradi 60 elektrana, 440 je u radu, isplanirano za gradnju je jos oko 100, a na stolovima vlada je preko 200 predloga za izgradnju. Do 2050 bice u svetu oko 700-800 elektrana, stoga necemo nista promeniti ako odustanemo od NE, a mozemo sebi mnogo da pomognemo

Igor

pre 13 godina

Naravno da se isplati učestvovati u nečemu što će biti urađeno bilo da mi učestvujemo ili ne. Ovako samo možemo izvući korist od bugarske NE. A što se tiče sigurnosti - ako se nešto desi NE, mi smo nagrabusili bilo da nas ima u toj priči ili ne...sem ako naši graničari nisu našli načina da zabrane ulaz zračenju u našu državu :D

Аналитичар почетник

pre 13 godina

Можда је учешће Србије у градњи нуклеарке у Бугарској исплатив посао за државу и грађане који ће то учешће финансирати.
А можда и није.

Оно што је сигурно то је да чланови Владе неће новцем из свог џепа учествовати у том послу.
Исто је сигурно да су сви они (Цветковић, Тадић, Динкић, Шкундрић итд.) некомпетентни да донесу на основу научно-економских чињеница исправну процену.

Зато је неопходно да се јавности најпре саопшти ко су "стручњаци" који саветују Владу у овом подухвату, где су они то градили нуклеарке раније и за то правили финансијске анализе?

Затим да се налази Владиних стручњака ставе на јавну распораву.

Сваки други поступак значи само да неко из власти по познатом финансијском моделу скривеног уговора Алпина-Аутопут-Војводина има интереса да се одлуке о овом послу доносе у уском министарском кругу.

nix

pre 13 godina

Energija dobijena vetrom, a posebno solarna energija nisu ni blizu da mogu pokriti potrebe industrije jos uvek. Nije ovde pitanje obezbedjivanja domacinstava sa el. energijom primarno, primarno je obezbediti velike sisteme i jednostavno time celu drzavu dovesti u povoljniji polozaj. Nece niko graditi novu fabriku, bolnicu, skolu, sportski objekat itd ako nema jeftinu struju i gas. Nuklearke jesu nezgodne zbog skladistenja otpada, ali nesto mora da se zrtvuje, kada napravite hidrocentralu vi potopite par sela i onemogucite zivot u tom podruciju, kod termoel. se izaziva zagadjenje vazduha u nasem slucaju uvek kraj nekog grada. Nuklearke su sigurno buducnost dok ne skontamo kako je to Tesla hteo da mazne onu dzabe struju s'neba :)