Četvrtak, 05.08.2010.

11:00

Uskoro nove kutije prve pomoći

Vlasnike motornih vozila očekuje nabavka seta za prvu pomoć, prema novom standardu, koji propisuje novi pravilnik o tehničkim uslovima.

Izvor: B92

Uskoro nove kutije prve pomoæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 13 godina

Ovo je sramota, pljacka gradjana, dokle vise? Ogoleli smo kao pistolji vise bre....
Trebamo svi da odemo sto dalje iz ove drzava pa neka se slikaju kada se omanje gradjani a nasele druge nacije ovde.... Sramota bre vise...dokle, dokle vise.....??

nikola

pre 13 godina

nek se jave gospoda iz ministarstva kad tim povodom stvarno spase neki zivot. To se verovatno nikad nece desiti, al nove torbice su tu. Da su prilikom polaganja ispita poveli kandidate na mesto nesrece, verovatno bi napravili dobru preventivu.

Dusan

pre 13 godina

U US da bi dao prvu pomoc moras da zavrsis kurs za istu(First responders). Ako to nemas ni ne prilazi povredjenomsem ako nije na sigurnom. Veca steta moze da bude od ne strucne pomoci ! Bas me interesuje ko ce da proizvodi i pakuje te kutije prve pomoci!!

zoran

pre 13 godina

Koliko ste alavi, ne bi me iznenadilo da odlučite da nema volana dok ne platiš neku hiljadicu Eura studije medicine, i to na nekom privatnom (Bojićevom, recimo) fakultetu... Ne moraš da studiraš uopšte. Samo plati...

Uredbu za tablice po EVROPSKOM sistemu doneli ste 2007. Od tada ne možete da se dogovorite oko stranačkog i mafijaškog tala jer treba cca 5 miliona novih tablica, već JEDINI u regionu vozimo sa tablicama po Yu sistemu iz 1945. Pre valjda ima 6 meseci pokazali ste na TV Kovnicu novca i da je SVE spremno. Ali opet taj famozni TAL koči. Priznajte lepo i NEĆEMO vam oprostiti.

I sta im mozes?

pre 13 godina

Ma mozemo se buniti beskonacno. Oni odlucise i tako ce bit! Mora neko da drpne jos malo dok moze! Dodjes na "tehnicki", nemas prvu pomoc, nema prolaza!

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Aman, bre, i od ovolike i ovakve vlasti pa je PREVIŠE!
Ukratko: zabranjuje se poznatim, obučenim (ili po nasleđu) i pouzdanim ljudima koji nameštaju iščašenja - da spasavju muka i invalidnosti narod; zabranjuje se proverenim travarima da beru čajeve koje koriste i u svojim porodicama - a kažu kako će da beru travke samo lekari (uskoro će i da svete vodice - rentabilnije je!) - a ovamo zakonima OVLAŠĆUJU molere, zidare, pekare, tj od muzičara, slikara i književnika - pa sve do nezaposlenih fizikalaca - da OBRAĐUJU otvorene rane, prelome, povrede kičme...
Sumrak, sumrak - mrak!
Ej, bre, nerazumni zakonodavci, pa svaki treći čovek se onesvesti kada mu se vadi krv za pregled - a tražite od njega da se bavi hirurškim poslovima, pa još da sobom nosi četvrt hirurške sale!
Uostalom, zašto ne zatražite da se u "prvoj pomoći " nađe i malo morfija, pa boce s kiseonikom, flaše sa infuzionim rastvorima - jer, i vrapci znaju da je to neophodno kod ozbiljnijih povreda?
PS.
Umesto, kada ste već sveli saobraćaj na 30 do 50 km na sat (koji običan narod i poštuje) i rekli, kao što se i hvalite - nema više povrda iz udesa, s 30 km/h povrede su blaže od pada s bicikla - i nemojte se (dok ne osvane koridor 11) izlagati trošku...

SVD

pre 13 godina

Dosta tog nameta na vozače. Moglo je se ostaviti da postojeće kutije prve pomoći ostanu takve kakve su, do kraja života auta, a da se svaki novi ili novouvezeni automobil mora snabdeti kutijama prve pomoći po CE standardu. Mislim da su te kutije potpuno promašile svoj cilj, ali eto, niko se ne usuđuje da ih potpuno ukine kao obavezu.

tosa

pre 13 godina

pa da, sebi ste promenili zakon da ne idete u zatvor zbog izazvane saobracajne nesrece i u pritvor na treznjenje a nama pribor za pomoc.

gde je tu sada eu. ne spominjete je vise u vezi sa zakonom saobracaja...

Samo pljacka

pre 13 godina

Jos jedan lopovkuk nase demokratske vlasti ! Ja imam 5 kompleta prve pomoci, nemacke proizvodnje "nach DIN 13 164". I sada cu moci da ih bacim.
I sta je nas srbijanski Gedza sada izmislio a da Nemac to nije odavno znao ? Nemci su izmislili auto ali nasi nepismeni zakonodavci sve rade suprotno od njih. Kazne za saobracaj su vece, zimske gume bice obavezne kod njih nisu, svetla moraju da nam budu upaljena i danju, kod njih ne, autoput se kod nas naplacuje, kod njih ne. Sada nam ni njihova prva pomoc ne odgovara. Neverovatno. Jedino u cemu smo bolji je oblik opanaka koji omogucava ravnotezu u kukuruzu. E oni se toga nisu setili. Mozda bi i to trebalo da bude obavezna oprema u autu.

Aleksandar

pre 13 godina

Pa mozete da mi u gepek spakujete i mobilnu operacionu salu - dzaba kad ja to niti znam da koristim, niti me je iko tome ucio u Auto Skoli, niti bih se usudio da to koristim pa da nekog usled sopstvene nestrucnosti osakatim, a pritom se i gadim krvi pa i da probam nekome da pomognem na kraju moze Hitna Pomoc da ima umesto jednog - dva slucaja.

Pritom, koliko znam Crveni Krst je humanitarna organizacija i samim tim oslobodjena i poreza i drugih stvari, pa zasto onda ne dele doticna 'uputstva' bez obzira na komplet pomoci? Lepo uz uputstvo stavite sta sve treba da poseduje kutija prve pomoci da bi moglo doticno uputstvo da se koristi, pa ko nema neka dokupi u skladu sa time sta mu nedostaje.

I na kraju - mnogo ste mi i vi strucni, nije vam palo na pamet da kutija treba da ima hiruske rukavice, jer u danasnje doba raznih zaraza krvi ne treba prilaziti bez zastitne opreme. Vazno treba da ima deset vrsta zavoja i gaza koje niti iko moze da razazna, niti bi znao koji kad da upotrebi.

2+1

pre 13 godina

Ja ih imam dve i to ne zbog policije, već zbog sebe. Jednu našu i jednu Mađarsku.

Ali - ne, te su neispravne, valjda mi znamo šta je ispravno, pa mi treba sad i treća. Na kraju ću nositi kofer sa kutijama prve pomoći, a ne daj bože da ja moram nekome da pomažem. Posle da me tuži za nestručno ukazivanje prve pomoći.

Dzoni

pre 13 godina

Za ove koji sugerisu dopunjavanje vec postojece prve pomoci: zaboravljate (izuzetno glupu) cinjenicu iz novog zakona o saobracaju, a to je da ako se prva pomoc jednom otvori (upotrebi), prestaje da bude validna (ko je ovo smislio da mi je znati).

jova

pre 13 godina

Izvlacenje ionako malo para koje narod(obicni), ako takva kvalifikacija postoji na ovoj planeti se nastavlja. Mozda bi novinari mogli da se pozabave PROIZVODNJOM LEKOVA U SRBIJI, jer po zakonu od 1.08.2009 SVI PROIZVODJACI MORAJU DA IMAJU GMP, ODNOSNO DOBRU PROIZVODJACKU PRAKSU. Koliko mi je poznato, daleko je od toga, a lekovi se SADA NEZAKONITO PROIZVODE I DISTRIBUIRAJU, a to Agencija za lekove tolerise. Zasto se pocne od toga sto je za narod i zemlju mnogo vaznije???

Milance

pre 13 godina

Cista otimacina para.Moze se u auto staviti i operaciona sala ali ko je strucan da radi sa tim.Koja je poenta imati zavoj kada ce pet hitnih pomoci doci pre dok nestrucno lice i odvije zavoj.
A gde je uvodjenje obaveznih zimskih guma u zemlji gde ima 10 sneznih dana godisnje te zabrana desnog volana a ljudima su uzimali pare za carinu i pdv.Sve je samo otimacina legalizovana od drzave

masinovodja

pre 13 godina

Moja prva pomoc je Nemacka original sa trokutom zajedno uvezena sa autom i tvrdim da je mala operaciona sala za ovu sto ce sada propisati nas glupi zakon da se izvuku pare od gradjana!!!Sta je ova moja losija od nove neznam ali daj boze da ta nova trebala onima koji istu sada pustaju da obrste ovaj i onako jadan narod sa raznim glupostima samo da zarade proklete pare! Nikad kraja ovom ovde cirkusu u ovoj prokletoj zemlji to je cinjenica koju treba prihvatiti ovde nikome nije stalo do naroda i standarda!Sta ce policajac reci kada mu otvorim ovu kompletniju prvu pomoc gde nema cega nema ali nije po JUS-u pa stalno nesto menjaju!

ja

pre 13 godina

A da neko napravi dopunu postojecih kompleta? Lopovski sistem opet radi besprekorno!!!
Gadite mi se svi zajedno! I Vlada i Crveni krst i svi ostali.

marijana

pre 13 godina

A sta ce nekome prva pomoc ako ne zna da je koristi?Pa dok on izvadi upustvo,pronadje sta mu treba,procita,pa covek sto puta moze da rikne.
Ja prva kad sam polagala vozacki nisam ucila prvu pomoc jer sam imala maksimalan broj bodova na testu i sta ce meni prva pomoc sa upustvom.
Ali i ovo ce da prodje,narod ce malo da se buni,pokupovace te nove komplete i zaboravice.A onda ce doci nesto novo na redu.......

Petar Jovanovic

pre 13 godina

Ja sam polozio "prvu pomoc" vise pute. Jednom u skoli, jednom u toku polaganja za B kategoriju i jednom u vojsci. Meni ne treba uputstvo. Hvala lepo!

пајче са реке саве

pre 13 godina

од сада возачи морају имати нове ципеле, постојеће су неважеће, нове испуњавају стандарде и техничке критеријуме везане ѕа притискање и контролу папучице гаса, кочнице али не и квачила, за сва возила са аутоматским мењачем препоручује се продаја истог и куповина новог са сега мега турбо аутоматским мењачем без квачила и аутоматских ципела за мењање степена преноса.
следи, замена виталних делова аутомобила новим, по исо стандарду србије без остатка света, ко не добије упутство за употребу, нека рекламира ауто код најближег дилера, у супротном ће бити кажњен куповином 5 истих за потребе оних који имају упражњена места у својим гаражама (направили их за 5 возила, добили националне пензије од тениса нпр, а недостаје им још, још, )....

Darijus

pre 13 godina

Sasvim nov nacin izvlacenja para ovom jadnom narodu. Mogli ste ta uputstva deliti dzabe, pa da ih samo dodamo u postojecu "prvu pomoc". A mogli biste poraditi na promeni registarskih tablica, i dalje vozimo sa onima iz titovog vremena ! Ah, da! Toje sledeci razlog za harac!

Krusevljanin

pre 13 godina

Dokle vise? Da menjamo prvu pomoc na svaka 3 meseca? U MERCEDESU imam prvu pomoc sa kojom moze operacija da se uradi i to ne vazi. Vazno je da bude srpska prva pomoc. Neko od politicara ce da uzme dobre pare od toga. Nema veze... Nije nam ni prvi ni zadnji put... Guta nas narod sve kao curke kukuruz!

dusan

pre 13 godina

Pre par meseci je bila saobracajka na Ibarskoj, od 5 automobila policije koliko je tu bilo ni jedan nije imao prvu pomoc, cak ni obican zavoj. Toliko o tome.

Nikola7

pre 13 godina

Cek ako sam dobro razumeo neko ko ima ispravnu ( sertifikovanu kako god) treba zbog jednog papira sa uputstvom da kupuje skroz novu? A ako vec po megamarketima prodaju fals sto ih lepo ne kazne za to? @#$%! nezasita!

Vlada

pre 13 godina

Direktor "Galenike" je pre par meseci rekao da će se novi kompleti već tokom meseca Jula naći u prodaji. Očito je da srpski model poslovanja i u ovom slučaju dominira. Ima li "Galenika" neki novi rok za nas građane, bar da se nadamo ako ništa drugo?

Nina

pre 13 godina

Harač, ništa drugo! Gradjani skoro nemaju hleba da jedu, a naši dokoni paraziti iz vlade samo smišljaju kako ih opljačkati. Ničija nije do zore pa neće ni vaša!

Miki

pre 13 godina

IZIVLJAVANJE. IZIVLJAVANJE NE PRESTAJE.Samo zbog toga da bi neko od njih iz vlasti uvezo a mi pod pretnjom i prisilom kupili a oni zaradili milione evra.Ja je necu kupiti pa mogu i auto da mi uzmuili zatvor ili bilo sta drugo.Ovo je preslo sve moguce granice osionosti i bezobrazluka a vi dragi moji sugradjani ako vam je dobro sve ovo, dajte im svoj glas ponovo a moj niko iz ove nakaradne koalicije nece nikad vise da vidi.

zelimir

pre 13 godina

„Galenika“ planira da u prodaju pusti preko milion torbica za prvu pomoć čija cena bi, obećava direktor, shodno kvalitetu trebalo da bude prihvatljiva za naše kupce.

Sve jasno

Daniela

pre 13 godina

„Šta je u novoj kutiji različito u odnosu na prethodnu- to je da postoji jedno uputstvo koje smo napravili u Crvenom krstu Srbije. To je uputstvo za pružanje prve pomoći." Cekaj, samo zbog uputstva da kupujemo nove komplete???

Darijus

pre 13 godina

Sasvim nov nacin izvlacenja para ovom jadnom narodu. Mogli ste ta uputstva deliti dzabe, pa da ih samo dodamo u postojecu "prvu pomoc". A mogli biste poraditi na promeni registarskih tablica, i dalje vozimo sa onima iz titovog vremena ! Ah, da! Toje sledeci razlog za harac!

dusan

pre 13 godina

Pre par meseci je bila saobracajka na Ibarskoj, od 5 automobila policije koliko je tu bilo ni jedan nije imao prvu pomoc, cak ni obican zavoj. Toliko o tome.

Krusevljanin

pre 13 godina

Dokle vise? Da menjamo prvu pomoc na svaka 3 meseca? U MERCEDESU imam prvu pomoc sa kojom moze operacija da se uradi i to ne vazi. Vazno je da bude srpska prva pomoc. Neko od politicara ce da uzme dobre pare od toga. Nema veze... Nije nam ni prvi ni zadnji put... Guta nas narod sve kao curke kukuruz!

zelimir

pre 13 godina

„Galenika“ planira da u prodaju pusti preko milion torbica za prvu pomoć čija cena bi, obećava direktor, shodno kvalitetu trebalo da bude prihvatljiva za naše kupce.

Sve jasno

Daniela

pre 13 godina

„Šta je u novoj kutiji različito u odnosu na prethodnu- to je da postoji jedno uputstvo koje smo napravili u Crvenom krstu Srbije. To je uputstvo za pružanje prve pomoći." Cekaj, samo zbog uputstva da kupujemo nove komplete???

ja

pre 13 godina

A da neko napravi dopunu postojecih kompleta? Lopovski sistem opet radi besprekorno!!!
Gadite mi se svi zajedno! I Vlada i Crveni krst i svi ostali.

Nikola7

pre 13 godina

Cek ako sam dobro razumeo neko ko ima ispravnu ( sertifikovanu kako god) treba zbog jednog papira sa uputstvom da kupuje skroz novu? A ako vec po megamarketima prodaju fals sto ih lepo ne kazne za to? @#$%! nezasita!

masinovodja

pre 13 godina

Moja prva pomoc je Nemacka original sa trokutom zajedno uvezena sa autom i tvrdim da je mala operaciona sala za ovu sto ce sada propisati nas glupi zakon da se izvuku pare od gradjana!!!Sta je ova moja losija od nove neznam ali daj boze da ta nova trebala onima koji istu sada pustaju da obrste ovaj i onako jadan narod sa raznim glupostima samo da zarade proklete pare! Nikad kraja ovom ovde cirkusu u ovoj prokletoj zemlji to je cinjenica koju treba prihvatiti ovde nikome nije stalo do naroda i standarda!Sta ce policajac reci kada mu otvorim ovu kompletniju prvu pomoc gde nema cega nema ali nije po JUS-u pa stalno nesto menjaju!

пајче са реке саве

pre 13 godina

од сада возачи морају имати нове ципеле, постојеће су неважеће, нове испуњавају стандарде и техничке критеријуме везане ѕа притискање и контролу папучице гаса, кочнице али не и квачила, за сва возила са аутоматским мењачем препоручује се продаја истог и куповина новог са сега мега турбо аутоматским мењачем без квачила и аутоматских ципела за мењање степена преноса.
следи, замена виталних делова аутомобила новим, по исо стандарду србије без остатка света, ко не добије упутство за употребу, нека рекламира ауто код најближег дилера, у супротном ће бити кажњен куповином 5 истих за потребе оних који имају упражњена места у својим гаражама (направили их за 5 возила, добили националне пензије од тениса нпр, а недостаје им још, још, )....

Miki

pre 13 godina

IZIVLJAVANJE. IZIVLJAVANJE NE PRESTAJE.Samo zbog toga da bi neko od njih iz vlasti uvezo a mi pod pretnjom i prisilom kupili a oni zaradili milione evra.Ja je necu kupiti pa mogu i auto da mi uzmuili zatvor ili bilo sta drugo.Ovo je preslo sve moguce granice osionosti i bezobrazluka a vi dragi moji sugradjani ako vam je dobro sve ovo, dajte im svoj glas ponovo a moj niko iz ove nakaradne koalicije nece nikad vise da vidi.

Aleksandar

pre 13 godina

Pa mozete da mi u gepek spakujete i mobilnu operacionu salu - dzaba kad ja to niti znam da koristim, niti me je iko tome ucio u Auto Skoli, niti bih se usudio da to koristim pa da nekog usled sopstvene nestrucnosti osakatim, a pritom se i gadim krvi pa i da probam nekome da pomognem na kraju moze Hitna Pomoc da ima umesto jednog - dva slucaja.

Pritom, koliko znam Crveni Krst je humanitarna organizacija i samim tim oslobodjena i poreza i drugih stvari, pa zasto onda ne dele doticna 'uputstva' bez obzira na komplet pomoci? Lepo uz uputstvo stavite sta sve treba da poseduje kutija prve pomoci da bi moglo doticno uputstvo da se koristi, pa ko nema neka dokupi u skladu sa time sta mu nedostaje.

I na kraju - mnogo ste mi i vi strucni, nije vam palo na pamet da kutija treba da ima hiruske rukavice, jer u danasnje doba raznih zaraza krvi ne treba prilaziti bez zastitne opreme. Vazno treba da ima deset vrsta zavoja i gaza koje niti iko moze da razazna, niti bi znao koji kad da upotrebi.

Nina

pre 13 godina

Harač, ništa drugo! Gradjani skoro nemaju hleba da jedu, a naši dokoni paraziti iz vlade samo smišljaju kako ih opljačkati. Ničija nije do zore pa neće ni vaša!

Milance

pre 13 godina

Cista otimacina para.Moze se u auto staviti i operaciona sala ali ko je strucan da radi sa tim.Koja je poenta imati zavoj kada ce pet hitnih pomoci doci pre dok nestrucno lice i odvije zavoj.
A gde je uvodjenje obaveznih zimskih guma u zemlji gde ima 10 sneznih dana godisnje te zabrana desnog volana a ljudima su uzimali pare za carinu i pdv.Sve je samo otimacina legalizovana od drzave

Samo pljacka

pre 13 godina

Jos jedan lopovkuk nase demokratske vlasti ! Ja imam 5 kompleta prve pomoci, nemacke proizvodnje "nach DIN 13 164". I sada cu moci da ih bacim.
I sta je nas srbijanski Gedza sada izmislio a da Nemac to nije odavno znao ? Nemci su izmislili auto ali nasi nepismeni zakonodavci sve rade suprotno od njih. Kazne za saobracaj su vece, zimske gume bice obavezne kod njih nisu, svetla moraju da nam budu upaljena i danju, kod njih ne, autoput se kod nas naplacuje, kod njih ne. Sada nam ni njihova prva pomoc ne odgovara. Neverovatno. Jedino u cemu smo bolji je oblik opanaka koji omogucava ravnotezu u kukuruzu. E oni se toga nisu setili. Mozda bi i to trebalo da bude obavezna oprema u autu.

2+1

pre 13 godina

Ja ih imam dve i to ne zbog policije, već zbog sebe. Jednu našu i jednu Mađarsku.

Ali - ne, te su neispravne, valjda mi znamo šta je ispravno, pa mi treba sad i treća. Na kraju ću nositi kofer sa kutijama prve pomoći, a ne daj bože da ja moram nekome da pomažem. Posle da me tuži za nestručno ukazivanje prve pomoći.

Dzoni

pre 13 godina

Za ove koji sugerisu dopunjavanje vec postojece prve pomoci: zaboravljate (izuzetno glupu) cinjenicu iz novog zakona o saobracaju, a to je da ako se prva pomoc jednom otvori (upotrebi), prestaje da bude validna (ko je ovo smislio da mi je znati).

Vlada

pre 13 godina

Direktor "Galenike" je pre par meseci rekao da će se novi kompleti već tokom meseca Jula naći u prodaji. Očito je da srpski model poslovanja i u ovom slučaju dominira. Ima li "Galenika" neki novi rok za nas građane, bar da se nadamo ako ništa drugo?

marijana

pre 13 godina

A sta ce nekome prva pomoc ako ne zna da je koristi?Pa dok on izvadi upustvo,pronadje sta mu treba,procita,pa covek sto puta moze da rikne.
Ja prva kad sam polagala vozacki nisam ucila prvu pomoc jer sam imala maksimalan broj bodova na testu i sta ce meni prva pomoc sa upustvom.
Ali i ovo ce da prodje,narod ce malo da se buni,pokupovace te nove komplete i zaboravice.A onda ce doci nesto novo na redu.......

Petar Jovanovic

pre 13 godina

Ja sam polozio "prvu pomoc" vise pute. Jednom u skoli, jednom u toku polaganja za B kategoriju i jednom u vojsci. Meni ne treba uputstvo. Hvala lepo!

jova

pre 13 godina

Izvlacenje ionako malo para koje narod(obicni), ako takva kvalifikacija postoji na ovoj planeti se nastavlja. Mozda bi novinari mogli da se pozabave PROIZVODNJOM LEKOVA U SRBIJI, jer po zakonu od 1.08.2009 SVI PROIZVODJACI MORAJU DA IMAJU GMP, ODNOSNO DOBRU PROIZVODJACKU PRAKSU. Koliko mi je poznato, daleko je od toga, a lekovi se SADA NEZAKONITO PROIZVODE I DISTRIBUIRAJU, a to Agencija za lekove tolerise. Zasto se pocne od toga sto je za narod i zemlju mnogo vaznije???

tosa

pre 13 godina

pa da, sebi ste promenili zakon da ne idete u zatvor zbog izazvane saobracajne nesrece i u pritvor na treznjenje a nama pribor za pomoc.

gde je tu sada eu. ne spominjete je vise u vezi sa zakonom saobracaja...

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Aman, bre, i od ovolike i ovakve vlasti pa je PREVIŠE!
Ukratko: zabranjuje se poznatim, obučenim (ili po nasleđu) i pouzdanim ljudima koji nameštaju iščašenja - da spasavju muka i invalidnosti narod; zabranjuje se proverenim travarima da beru čajeve koje koriste i u svojim porodicama - a kažu kako će da beru travke samo lekari (uskoro će i da svete vodice - rentabilnije je!) - a ovamo zakonima OVLAŠĆUJU molere, zidare, pekare, tj od muzičara, slikara i književnika - pa sve do nezaposlenih fizikalaca - da OBRAĐUJU otvorene rane, prelome, povrede kičme...
Sumrak, sumrak - mrak!
Ej, bre, nerazumni zakonodavci, pa svaki treći čovek se onesvesti kada mu se vadi krv za pregled - a tražite od njega da se bavi hirurškim poslovima, pa još da sobom nosi četvrt hirurške sale!
Uostalom, zašto ne zatražite da se u "prvoj pomoći " nađe i malo morfija, pa boce s kiseonikom, flaše sa infuzionim rastvorima - jer, i vrapci znaju da je to neophodno kod ozbiljnijih povreda?
PS.
Umesto, kada ste već sveli saobraćaj na 30 do 50 km na sat (koji običan narod i poštuje) i rekli, kao što se i hvalite - nema više povrda iz udesa, s 30 km/h povrede su blaže od pada s bicikla - i nemojte se (dok ne osvane koridor 11) izlagati trošku...

zoran

pre 13 godina

Koliko ste alavi, ne bi me iznenadilo da odlučite da nema volana dok ne platiš neku hiljadicu Eura studije medicine, i to na nekom privatnom (Bojićevom, recimo) fakultetu... Ne moraš da studiraš uopšte. Samo plati...

Uredbu za tablice po EVROPSKOM sistemu doneli ste 2007. Od tada ne možete da se dogovorite oko stranačkog i mafijaškog tala jer treba cca 5 miliona novih tablica, već JEDINI u regionu vozimo sa tablicama po Yu sistemu iz 1945. Pre valjda ima 6 meseci pokazali ste na TV Kovnicu novca i da je SVE spremno. Ali opet taj famozni TAL koči. Priznajte lepo i NEĆEMO vam oprostiti.

SVD

pre 13 godina

Dosta tog nameta na vozače. Moglo je se ostaviti da postojeće kutije prve pomoći ostanu takve kakve su, do kraja života auta, a da se svaki novi ili novouvezeni automobil mora snabdeti kutijama prve pomoći po CE standardu. Mislim da su te kutije potpuno promašile svoj cilj, ali eto, niko se ne usuđuje da ih potpuno ukine kao obavezu.

I sta im mozes?

pre 13 godina

Ma mozemo se buniti beskonacno. Oni odlucise i tako ce bit! Mora neko da drpne jos malo dok moze! Dodjes na "tehnicki", nemas prvu pomoc, nema prolaza!

Dusan

pre 13 godina

U US da bi dao prvu pomoc moras da zavrsis kurs za istu(First responders). Ako to nemas ni ne prilazi povredjenomsem ako nije na sigurnom. Veca steta moze da bude od ne strucne pomoci ! Bas me interesuje ko ce da proizvodi i pakuje te kutije prve pomoci!!

nikola

pre 13 godina

nek se jave gospoda iz ministarstva kad tim povodom stvarno spase neki zivot. To se verovatno nikad nece desiti, al nove torbice su tu. Da su prilikom polaganja ispita poveli kandidate na mesto nesrece, verovatno bi napravili dobru preventivu.

Milan

pre 13 godina

Ovo je sramota, pljacka gradjana, dokle vise? Ogoleli smo kao pistolji vise bre....
Trebamo svi da odemo sto dalje iz ove drzava pa neka se slikaju kada se omanje gradjani a nasele druge nacije ovde.... Sramota bre vise...dokle, dokle vise.....??

Darijus

pre 13 godina

Sasvim nov nacin izvlacenja para ovom jadnom narodu. Mogli ste ta uputstva deliti dzabe, pa da ih samo dodamo u postojecu "prvu pomoc". A mogli biste poraditi na promeni registarskih tablica, i dalje vozimo sa onima iz titovog vremena ! Ah, da! Toje sledeci razlog za harac!

marijana

pre 13 godina

A sta ce nekome prva pomoc ako ne zna da je koristi?Pa dok on izvadi upustvo,pronadje sta mu treba,procita,pa covek sto puta moze da rikne.
Ja prva kad sam polagala vozacki nisam ucila prvu pomoc jer sam imala maksimalan broj bodova na testu i sta ce meni prva pomoc sa upustvom.
Ali i ovo ce da prodje,narod ce malo da se buni,pokupovace te nove komplete i zaboravice.A onda ce doci nesto novo na redu.......

zelimir

pre 13 godina

„Galenika“ planira da u prodaju pusti preko milion torbica za prvu pomoć čija cena bi, obećava direktor, shodno kvalitetu trebalo da bude prihvatljiva za naše kupce.

Sve jasno

Daniela

pre 13 godina

„Šta je u novoj kutiji različito u odnosu na prethodnu- to je da postoji jedno uputstvo koje smo napravili u Crvenom krstu Srbije. To je uputstvo za pružanje prve pomoći." Cekaj, samo zbog uputstva da kupujemo nove komplete???

dusan

pre 13 godina

Pre par meseci je bila saobracajka na Ibarskoj, od 5 automobila policije koliko je tu bilo ni jedan nije imao prvu pomoc, cak ni obican zavoj. Toliko o tome.

Vlada

pre 13 godina

Direktor "Galenike" je pre par meseci rekao da će se novi kompleti već tokom meseca Jula naći u prodaji. Očito je da srpski model poslovanja i u ovom slučaju dominira. Ima li "Galenika" neki novi rok za nas građane, bar da se nadamo ako ništa drugo?

Krusevljanin

pre 13 godina

Dokle vise? Da menjamo prvu pomoc na svaka 3 meseca? U MERCEDESU imam prvu pomoc sa kojom moze operacija da se uradi i to ne vazi. Vazno je da bude srpska prva pomoc. Neko od politicara ce da uzme dobre pare od toga. Nema veze... Nije nam ni prvi ni zadnji put... Guta nas narod sve kao curke kukuruz!

Miki

pre 13 godina

IZIVLJAVANJE. IZIVLJAVANJE NE PRESTAJE.Samo zbog toga da bi neko od njih iz vlasti uvezo a mi pod pretnjom i prisilom kupili a oni zaradili milione evra.Ja je necu kupiti pa mogu i auto da mi uzmuili zatvor ili bilo sta drugo.Ovo je preslo sve moguce granice osionosti i bezobrazluka a vi dragi moji sugradjani ako vam je dobro sve ovo, dajte im svoj glas ponovo a moj niko iz ove nakaradne koalicije nece nikad vise da vidi.

Nikola7

pre 13 godina

Cek ako sam dobro razumeo neko ko ima ispravnu ( sertifikovanu kako god) treba zbog jednog papira sa uputstvom da kupuje skroz novu? A ako vec po megamarketima prodaju fals sto ih lepo ne kazne za to? @#$%! nezasita!

Nina

pre 13 godina

Harač, ništa drugo! Gradjani skoro nemaju hleba da jedu, a naši dokoni paraziti iz vlade samo smišljaju kako ih opljačkati. Ničija nije do zore pa neće ni vaša!

ja

pre 13 godina

A da neko napravi dopunu postojecih kompleta? Lopovski sistem opet radi besprekorno!!!
Gadite mi se svi zajedno! I Vlada i Crveni krst i svi ostali.

masinovodja

pre 13 godina

Moja prva pomoc je Nemacka original sa trokutom zajedno uvezena sa autom i tvrdim da je mala operaciona sala za ovu sto ce sada propisati nas glupi zakon da se izvuku pare od gradjana!!!Sta je ova moja losija od nove neznam ali daj boze da ta nova trebala onima koji istu sada pustaju da obrste ovaj i onako jadan narod sa raznim glupostima samo da zarade proklete pare! Nikad kraja ovom ovde cirkusu u ovoj prokletoj zemlji to je cinjenica koju treba prihvatiti ovde nikome nije stalo do naroda i standarda!Sta ce policajac reci kada mu otvorim ovu kompletniju prvu pomoc gde nema cega nema ali nije po JUS-u pa stalno nesto menjaju!

пајче са реке саве

pre 13 godina

од сада возачи морају имати нове ципеле, постојеће су неважеће, нове испуњавају стандарде и техничке критеријуме везане ѕа притискање и контролу папучице гаса, кочнице али не и квачила, за сва возила са аутоматским мењачем препоручује се продаја истог и куповина новог са сега мега турбо аутоматским мењачем без квачила и аутоматских ципела за мењање степена преноса.
следи, замена виталних делова аутомобила новим, по исо стандарду србије без остатка света, ко не добије упутство за употребу, нека рекламира ауто код најближег дилера, у супротном ће бити кажњен куповином 5 истих за потребе оних који имају упражњена места у својим гаражама (направили их за 5 возила, добили националне пензије од тениса нпр, а недостаје им још, још, )....

Milance

pre 13 godina

Cista otimacina para.Moze se u auto staviti i operaciona sala ali ko je strucan da radi sa tim.Koja je poenta imati zavoj kada ce pet hitnih pomoci doci pre dok nestrucno lice i odvije zavoj.
A gde je uvodjenje obaveznih zimskih guma u zemlji gde ima 10 sneznih dana godisnje te zabrana desnog volana a ljudima su uzimali pare za carinu i pdv.Sve je samo otimacina legalizovana od drzave

Petar Jovanovic

pre 13 godina

Ja sam polozio "prvu pomoc" vise pute. Jednom u skoli, jednom u toku polaganja za B kategoriju i jednom u vojsci. Meni ne treba uputstvo. Hvala lepo!

jova

pre 13 godina

Izvlacenje ionako malo para koje narod(obicni), ako takva kvalifikacija postoji na ovoj planeti se nastavlja. Mozda bi novinari mogli da se pozabave PROIZVODNJOM LEKOVA U SRBIJI, jer po zakonu od 1.08.2009 SVI PROIZVODJACI MORAJU DA IMAJU GMP, ODNOSNO DOBRU PROIZVODJACKU PRAKSU. Koliko mi je poznato, daleko je od toga, a lekovi se SADA NEZAKONITO PROIZVODE I DISTRIBUIRAJU, a to Agencija za lekove tolerise. Zasto se pocne od toga sto je za narod i zemlju mnogo vaznije???

Aleksandar

pre 13 godina

Pa mozete da mi u gepek spakujete i mobilnu operacionu salu - dzaba kad ja to niti znam da koristim, niti me je iko tome ucio u Auto Skoli, niti bih se usudio da to koristim pa da nekog usled sopstvene nestrucnosti osakatim, a pritom se i gadim krvi pa i da probam nekome da pomognem na kraju moze Hitna Pomoc da ima umesto jednog - dva slucaja.

Pritom, koliko znam Crveni Krst je humanitarna organizacija i samim tim oslobodjena i poreza i drugih stvari, pa zasto onda ne dele doticna 'uputstva' bez obzira na komplet pomoci? Lepo uz uputstvo stavite sta sve treba da poseduje kutija prve pomoci da bi moglo doticno uputstvo da se koristi, pa ko nema neka dokupi u skladu sa time sta mu nedostaje.

I na kraju - mnogo ste mi i vi strucni, nije vam palo na pamet da kutija treba da ima hiruske rukavice, jer u danasnje doba raznih zaraza krvi ne treba prilaziti bez zastitne opreme. Vazno treba da ima deset vrsta zavoja i gaza koje niti iko moze da razazna, niti bi znao koji kad da upotrebi.

2+1

pre 13 godina

Ja ih imam dve i to ne zbog policije, već zbog sebe. Jednu našu i jednu Mađarsku.

Ali - ne, te su neispravne, valjda mi znamo šta je ispravno, pa mi treba sad i treća. Na kraju ću nositi kofer sa kutijama prve pomoći, a ne daj bože da ja moram nekome da pomažem. Posle da me tuži za nestručno ukazivanje prve pomoći.

Dzoni

pre 13 godina

Za ove koji sugerisu dopunjavanje vec postojece prve pomoci: zaboravljate (izuzetno glupu) cinjenicu iz novog zakona o saobracaju, a to je da ako se prva pomoc jednom otvori (upotrebi), prestaje da bude validna (ko je ovo smislio da mi je znati).

Samo pljacka

pre 13 godina

Jos jedan lopovkuk nase demokratske vlasti ! Ja imam 5 kompleta prve pomoci, nemacke proizvodnje "nach DIN 13 164". I sada cu moci da ih bacim.
I sta je nas srbijanski Gedza sada izmislio a da Nemac to nije odavno znao ? Nemci su izmislili auto ali nasi nepismeni zakonodavci sve rade suprotno od njih. Kazne za saobracaj su vece, zimske gume bice obavezne kod njih nisu, svetla moraju da nam budu upaljena i danju, kod njih ne, autoput se kod nas naplacuje, kod njih ne. Sada nam ni njihova prva pomoc ne odgovara. Neverovatno. Jedino u cemu smo bolji je oblik opanaka koji omogucava ravnotezu u kukuruzu. E oni se toga nisu setili. Mozda bi i to trebalo da bude obavezna oprema u autu.

tosa

pre 13 godina

pa da, sebi ste promenili zakon da ne idete u zatvor zbog izazvane saobracajne nesrece i u pritvor na treznjenje a nama pribor za pomoc.

gde je tu sada eu. ne spominjete je vise u vezi sa zakonom saobracaja...

SVD

pre 13 godina

Dosta tog nameta na vozače. Moglo je se ostaviti da postojeće kutije prve pomoći ostanu takve kakve su, do kraja života auta, a da se svaki novi ili novouvezeni automobil mora snabdeti kutijama prve pomoći po CE standardu. Mislim da su te kutije potpuno promašile svoj cilj, ali eto, niko se ne usuđuje da ih potpuno ukine kao obavezu.

Momčilo Vasić

pre 13 godina

Aman, bre, i od ovolike i ovakve vlasti pa je PREVIŠE!
Ukratko: zabranjuje se poznatim, obučenim (ili po nasleđu) i pouzdanim ljudima koji nameštaju iščašenja - da spasavju muka i invalidnosti narod; zabranjuje se proverenim travarima da beru čajeve koje koriste i u svojim porodicama - a kažu kako će da beru travke samo lekari (uskoro će i da svete vodice - rentabilnije je!) - a ovamo zakonima OVLAŠĆUJU molere, zidare, pekare, tj od muzičara, slikara i književnika - pa sve do nezaposlenih fizikalaca - da OBRAĐUJU otvorene rane, prelome, povrede kičme...
Sumrak, sumrak - mrak!
Ej, bre, nerazumni zakonodavci, pa svaki treći čovek se onesvesti kada mu se vadi krv za pregled - a tražite od njega da se bavi hirurškim poslovima, pa još da sobom nosi četvrt hirurške sale!
Uostalom, zašto ne zatražite da se u "prvoj pomoći " nađe i malo morfija, pa boce s kiseonikom, flaše sa infuzionim rastvorima - jer, i vrapci znaju da je to neophodno kod ozbiljnijih povreda?
PS.
Umesto, kada ste već sveli saobraćaj na 30 do 50 km na sat (koji običan narod i poštuje) i rekli, kao što se i hvalite - nema više povrda iz udesa, s 30 km/h povrede su blaže od pada s bicikla - i nemojte se (dok ne osvane koridor 11) izlagati trošku...

I sta im mozes?

pre 13 godina

Ma mozemo se buniti beskonacno. Oni odlucise i tako ce bit! Mora neko da drpne jos malo dok moze! Dodjes na "tehnicki", nemas prvu pomoc, nema prolaza!

zoran

pre 13 godina

Koliko ste alavi, ne bi me iznenadilo da odlučite da nema volana dok ne platiš neku hiljadicu Eura studije medicine, i to na nekom privatnom (Bojićevom, recimo) fakultetu... Ne moraš da studiraš uopšte. Samo plati...

Uredbu za tablice po EVROPSKOM sistemu doneli ste 2007. Od tada ne možete da se dogovorite oko stranačkog i mafijaškog tala jer treba cca 5 miliona novih tablica, već JEDINI u regionu vozimo sa tablicama po Yu sistemu iz 1945. Pre valjda ima 6 meseci pokazali ste na TV Kovnicu novca i da je SVE spremno. Ali opet taj famozni TAL koči. Priznajte lepo i NEĆEMO vam oprostiti.

Dusan

pre 13 godina

U US da bi dao prvu pomoc moras da zavrsis kurs za istu(First responders). Ako to nemas ni ne prilazi povredjenomsem ako nije na sigurnom. Veca steta moze da bude od ne strucne pomoci ! Bas me interesuje ko ce da proizvodi i pakuje te kutije prve pomoci!!

nikola

pre 13 godina

nek se jave gospoda iz ministarstva kad tim povodom stvarno spase neki zivot. To se verovatno nikad nece desiti, al nove torbice su tu. Da su prilikom polaganja ispita poveli kandidate na mesto nesrece, verovatno bi napravili dobru preventivu.

Milan

pre 13 godina

Ovo je sramota, pljacka gradjana, dokle vise? Ogoleli smo kao pistolji vise bre....
Trebamo svi da odemo sto dalje iz ove drzava pa neka se slikaju kada se omanje gradjani a nasele druge nacije ovde.... Sramota bre vise...dokle, dokle vise.....??