Aktuelno

Četvrtak, 05.08.2010.

10:22

Rupa na putu - rupa u džepu

Izvor: B92

Rupa na putu - rupa u džepu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

10 Komentari

Sortiraj po:

Car expert

pre 13 godina

Krpljenje udarnih rupa ima bar pet definisanih kvalitetnih nivoa. Postoji krpljenje dan za dan i to je američkom standardima.
Svaka opasnija udarna rupa na auto putevima, magistralnim i regionalnim putevima se krpi po viđenju i znanju uz minimalnu pripremu. Postoje potpuno propale deonice, koje nemaju mogućost adekvatnog krpljenja.
I nije tačno što neko reče da ne stavljaju sve što treba namerno da bi "krali". Jednnostavno postoje naša preduzeća sa zastarelim i propalim postrojenjim za proivodnju asfaltnih mešavina. Posledica toga mogu biti loši i neujednačeni kvalitetom asfalti. Krpljenje rupe kjoj je podloga i posteljica propala ima kratko dejstvo. Često do prve kiše!
Kažem opet da para nema i skoro ih neće biti.
I sve ovde napisano važi za puteve koje država održava preko JP Putevi Srbije, koje gazduje njima.
Sve sugestije i prijave udarnih rupa, kao i druge razloge koji ugrožavaju bezbednost saobaćaja na putevima su dobro došle u Putevima Srbije i nadležnom Ministarstvu saobraćaja.

I zaista je potrebno prilagoditi vožnju uslovima puta, posebno na vidno propalim lokalnim putevima i pojedinim gradovima, o kojima se staraju nadležni opštinski organi i komunalna preduzeća.

Po pitanju naplate štete, u svakom slučaju treba pokušati dogovor sa nadležnim preduzećima, koja mora da se slože o nadoknadi štete.
Ukoliko dogovora nema, ide naplata sudskom parnicom, koja se teško dobija.
Mnoga preduzeća su osigurana kod osiguravajućih kuća, što olakšava naplatu.

O zloupotrebama, falš zapisnicima, krađi saob. signalizacije i opreme puta, pretovarenim vozilima koja oru naše puteve i namernom uništavanju puteva od korisnika neću ni da pričam.

Branko

pre 13 godina

U mojoj ulici je 3 meseca bila rupetina u asfaltu dubine od oko 40-50 cm.Znaci JKP ili ko god odrzava puteve je dosao i zabio neki znak (koji je do pola upao u rupu) i ostavili to tako. Hvala bogu i niko nije naleteo i upao tockom u nju.Kasnije su dosli i popravili.Ta baljezgarija oko prilagodjavanja brzine vazi i za Nemce ali oni oni nemaju rupe na putu, tako da molim Vas ostavite to po strani.Svaki vozac placa odrzavanje puteva i kolovoza kroz razne dazbine , ali nas asfalt je najgori u ovom delu Evrope. Zasto!? Zato sto neko tu drpa velike pare jer ne stavlja propisane kolicine sastojaka.Svaka zakrpa na putevima se za godinu dana ponovo otvori.Mogu da nabrojim ulice:Tosin Bunar-Zemun, Prilaz-Zemun (radjena kompletno bar 3 puta a da ja znam i opet upadaju sahtovi),Macvanska-Zemun (na sred ulice takva grba da se ne jednom desilo da vozacima otpadaju delovi)...eto to je u mom okrugu posto to najbolje poznajem ali sam siguran da u svakom delu grada ima 10 primera .Molim Vas, opravdanja za ovo jednostavno nema i nemojte da potcenjujete moju i inteligenciju drugih vozaca.Zakone mozemo da tumacimo slobodno kako kome odgovara , pa najbolje da ja sada platim odrzavanje puteva a da se onda nigde ne vozim jer od rupetina ne mogu da prodjem a da ne ostetim neki deo.Mene letva volana kosta 150.000 dinara sa ugradnjom a od rupetina "moram da je menjam jednom u dve godine" iako vozim vrlo primereno jer vozim dete.

Aleksandar

pre 13 godina

Kako da prilagodim voznju uslovima puta kad i ako vozim 40 km/h, rupa moze da se stvori niotkuda a ako u susednim trakama ima saobracaja nema teorije istu zaobici? Lako je prilagoditi se uslovima puta koji poznajete, kad zaglavite po periferiji grada (o magistralnim putevima i da ne govorim) jednom u par godina nemate pojma sta vas ceka, a jedino da vozimo 20 km/h pa da mozemo da stanemo kad ugledamo rupu, odnosno da uopste ne vozimo kad pada kisa jer onda se rupe od neravnina na putu ne mogu ni razaznati...

Mange

pre 13 godina

@Veki
Ne održava puteve u Srbiji samo JKP.
Državne, auto puteve magistralne i regionalne puteve održava i upravlja njima JP Putevi Srbije, lokalne puteve opštine a nekategorisane niko.
Evo već 20 godina se održavaju putevi sa ograničenim sredstvima, bolje rečeno minimalnim. Od cene goriva se najmanji deo izdvaja za puteve. Penzije, potrošnja, budžet i ostalo je mnogo bitnije. Kako koja vlada dođe puteve ostavlja za kraj a preko njih uvek počinje predizborne kampanje.
Ljudi, shvatite da para za održavanje puteva nema. Izvođačima se duguju ogromna sredstva, oko 50 milijardi dinara, ili oko 500 mil € .
O Srbiji se mmogu napisati studije o održavanju puteva bez para.
Kad god vozite putevima setite se ovih gore navoda.
I udarne rupe postoje svugde. Negde je stanje gore a negde dosta bolje.
I što je najgore, biće još gore, jer kako stvari stoje para za održavanje je sve manje.
Shvatite kako hoćete, životni vek dobrih puteva je oko 30 godina a evo već je prošlo 20 godina bez značajnih ulaganja.
Izuzetak je program rehabilitacija LOT, finansiran iz povoljnih kredita Evropske i svetske banke za obnovu i razvoj a koji su zaključeni za vreme Đinđića. Naslednici su pokušali da preusmere sredstva, ali su banke obustavile sredstva dok nisu vraćena na prvobitnu namenu. Iz tih puteva su obnovljene deonice auto puta, ibarska magistrala... a vreme kojim je produžena agonija tih puteva je od 5 do 10 god.

Shvatite da putarska preduzeće grcaju u dugovima, kreditima i kamatama, koje bi trebalo država da otplaćuje.

Zato prilagodite vožnju uslovima puta i nadajte se boljem, jednog dana MOŽDA.

Veki

pre 13 godina

Zanimljivi su komentari čitatelja i opravdanja JKP.Samo niko da kaže zašto rupe nisu pokrpane?? Znam da je još po starom zakonu rok za sanaciju udarne rupe bio 48 sati od prijave.A ima onih starih i po 2 godine.Pa ima ih čak i na AUTOPUTU !!Ali bitno da svi imaju izgovor,naročito je fora onaj izgovor da brzinu treba prilagoditi uvjetima na cesti.

Mange

pre 13 godina

Članak je napisan kao konstatcija da sve što se desi na putu, kriv je onaj što održava put. Naravno to nije tačno. ZOBS-om, Члан 42.je određeno:
Возач је дужан да брзину кретања возила прилагоди особинама и стању пута, видљивости, прегледности, атмосферским приликама, стању возила и терета, густини саобраћаја и другим саобраћајним условима, тако да возило може благовремено да заустави пред сваком препреком коју под датим околностима може да види или има разлога да предвиди, односно да возилом управља на начин којим не угрожава безбедност саобраћаја.
Ако возач вози споро у мери у којој омета нормалан саобраћај, дужан је да на првом одговарајућем месту омогући да га друго возило безбедно претекне, обиђе или прође.
Све одредбе овог закона које се односе на брзину примењују се на тренутно измерену брзину и средњу (просечну) брзину.

Pored navedenog, svi učesnici u saobraćaju moraju imati opštu odgovernost i dužnosti po pitanju puta, ZOBS, Члан 22:
Предмет, односно материја која може да угрози, односно омета безбедност саобраћаја, не сме се налазити на путу.
Учесник у саобраћају је дужан да, без одлагања, са пута уклони предмет, односно материју која се на коловозу нашла његовим чињењем, као и предмет, односно материју која потиче са возила којим управља.
Уколико је у могућности и ако тиме не омета безбедност саобраћаја, учесник у саобраћају је дужан, у циљу безбедности саобраћаја, да уклони предмете и препреке који угрожавају безбедност саобраћаја са коловоза, а ако није у могућности, дужан је да о томе, без одлагања, обавести полицију или предузеће које се стара о одржавању пута.
Учесник у саобраћају је дужан да, без одлагања, обавести полицију о сваком догађају, односно појави, која може угрозити или угрожава безбедност саобраћаја.
Власник, односно корисник возила, не сме дозволити да се одбачено возило налази на путу, односно месту на коме је дозвољено заустављање или паркирање возила.

Još treba dodati, da su zloupotrebe toliko velike i česte da i oni ljudi koji zaista imaju štetu od strane "puta" ne mogu da realizuju naplatu.
Pa skoro je i privedena grupa policajaca koji su ptravili falš zapisnike i naplaćivali štetu.

Zato je potrebno, da svi prilagodimo vožnju uslovima puta, uklonimo kamen ili drugi materijal sa kolovoza ili pozovemo policiju i obavestimo je o stanju puta.

Za dobro svih nas, jer nisu putari ti koji nanose štetu putu, već učesnici u saobraćaju i vremenske prilike.
A o krađi znakova i namernom uništavanju opreme puta neću ni da komentarišem.

Petar Srdanović

pre 13 godina

Interesantno, za ostecenja koja su nastala "krivicom" JKP, odlucuje komisija iz JKP. Skoro kao - kadija te tuzi, kadija ti sudi.

realista

pre 13 godina

Sve je to lepo, ali kada covek nema para a treba da ceka mesecima da mu se nadoknadi eventualna steta, sta onda? Sta ako je taj neko taxi vozac i samim time ne moze da radi? Moje resenje je kasko, mozda malo skupa opcija, ipak, svaku ogrebotinu na autu su platitli (sada ih nema), da ne govorim da sam menjao dva puta prednju soferku zbog kamencica na putu, jer u toku voznje se desava ta kamion ili drugo vozilo digne sitne kamencice i oni mogu biti kobni. Naravno, ne puca celo staklo, ali dovoljno je da napukne pa da je voznja riskantna. U tim slucajevima JP vam sigurno nece platiti odstetu... Placam kasko ne odlozeno, svaki mesec po 50Eura, ali sam siguran da necu imati dodtnih troskova.

ja bre

pre 13 godina

E baš lepo, a što po ceo dan udaramo po džombama i rupama pa nam stradaju trapovi i gume to ne ulazi u naknadu. Trebalo bi svima nama koji vozimo i registrujemo auto da plaćaju bar po 10.000 din godišnje na ime brojnih, stalnih i sitnijih oštećenja.
Svako ko vozi dobro zna koliko koštaju gume, silent blokovi ili kompletne viljuške, kugle, spone i krajevi istih, centriranje trapa, balansiranje guma, a povrh svega je stalna opasnost da se na takvom putu izgubi kontrola nad vozilom.

ja bre

pre 13 godina

E baš lepo, a što po ceo dan udaramo po džombama i rupama pa nam stradaju trapovi i gume to ne ulazi u naknadu. Trebalo bi svima nama koji vozimo i registrujemo auto da plaćaju bar po 10.000 din godišnje na ime brojnih, stalnih i sitnijih oštećenja.
Svako ko vozi dobro zna koliko koštaju gume, silent blokovi ili kompletne viljuške, kugle, spone i krajevi istih, centriranje trapa, balansiranje guma, a povrh svega je stalna opasnost da se na takvom putu izgubi kontrola nad vozilom.

Petar Srdanović

pre 13 godina

Interesantno, za ostecenja koja su nastala "krivicom" JKP, odlucuje komisija iz JKP. Skoro kao - kadija te tuzi, kadija ti sudi.

realista

pre 13 godina

Sve je to lepo, ali kada covek nema para a treba da ceka mesecima da mu se nadoknadi eventualna steta, sta onda? Sta ako je taj neko taxi vozac i samim time ne moze da radi? Moje resenje je kasko, mozda malo skupa opcija, ipak, svaku ogrebotinu na autu su platitli (sada ih nema), da ne govorim da sam menjao dva puta prednju soferku zbog kamencica na putu, jer u toku voznje se desava ta kamion ili drugo vozilo digne sitne kamencice i oni mogu biti kobni. Naravno, ne puca celo staklo, ali dovoljno je da napukne pa da je voznja riskantna. U tim slucajevima JP vam sigurno nece platiti odstetu... Placam kasko ne odlozeno, svaki mesec po 50Eura, ali sam siguran da necu imati dodtnih troskova.

Veki

pre 13 godina

Zanimljivi su komentari čitatelja i opravdanja JKP.Samo niko da kaže zašto rupe nisu pokrpane?? Znam da je još po starom zakonu rok za sanaciju udarne rupe bio 48 sati od prijave.A ima onih starih i po 2 godine.Pa ima ih čak i na AUTOPUTU !!Ali bitno da svi imaju izgovor,naročito je fora onaj izgovor da brzinu treba prilagoditi uvjetima na cesti.

Aleksandar

pre 13 godina

Kako da prilagodim voznju uslovima puta kad i ako vozim 40 km/h, rupa moze da se stvori niotkuda a ako u susednim trakama ima saobracaja nema teorije istu zaobici? Lako je prilagoditi se uslovima puta koji poznajete, kad zaglavite po periferiji grada (o magistralnim putevima i da ne govorim) jednom u par godina nemate pojma sta vas ceka, a jedino da vozimo 20 km/h pa da mozemo da stanemo kad ugledamo rupu, odnosno da uopste ne vozimo kad pada kisa jer onda se rupe od neravnina na putu ne mogu ni razaznati...

Mange

pre 13 godina

Članak je napisan kao konstatcija da sve što se desi na putu, kriv je onaj što održava put. Naravno to nije tačno. ZOBS-om, Члан 42.je određeno:
Возач је дужан да брзину кретања возила прилагоди особинама и стању пута, видљивости, прегледности, атмосферским приликама, стању возила и терета, густини саобраћаја и другим саобраћајним условима, тако да возило може благовремено да заустави пред сваком препреком коју под датим околностима може да види или има разлога да предвиди, односно да возилом управља на начин којим не угрожава безбедност саобраћаја.
Ако возач вози споро у мери у којој омета нормалан саобраћај, дужан је да на првом одговарајућем месту омогући да га друго возило безбедно претекне, обиђе или прође.
Све одредбе овог закона које се односе на брзину примењују се на тренутно измерену брзину и средњу (просечну) брзину.

Pored navedenog, svi učesnici u saobraćaju moraju imati opštu odgovernost i dužnosti po pitanju puta, ZOBS, Члан 22:
Предмет, односно материја која може да угрози, односно омета безбедност саобраћаја, не сме се налазити на путу.
Учесник у саобраћају је дужан да, без одлагања, са пута уклони предмет, односно материју која се на коловозу нашла његовим чињењем, као и предмет, односно материју која потиче са возила којим управља.
Уколико је у могућности и ако тиме не омета безбедност саобраћаја, учесник у саобраћају је дужан, у циљу безбедности саобраћаја, да уклони предмете и препреке који угрожавају безбедност саобраћаја са коловоза, а ако није у могућности, дужан је да о томе, без одлагања, обавести полицију или предузеће које се стара о одржавању пута.
Учесник у саобраћају је дужан да, без одлагања, обавести полицију о сваком догађају, односно појави, која може угрозити или угрожава безбедност саобраћаја.
Власник, односно корисник возила, не сме дозволити да се одбачено возило налази на путу, односно месту на коме је дозвољено заустављање или паркирање возила.

Još treba dodati, da su zloupotrebe toliko velike i česte da i oni ljudi koji zaista imaju štetu od strane "puta" ne mogu da realizuju naplatu.
Pa skoro je i privedena grupa policajaca koji su ptravili falš zapisnike i naplaćivali štetu.

Zato je potrebno, da svi prilagodimo vožnju uslovima puta, uklonimo kamen ili drugi materijal sa kolovoza ili pozovemo policiju i obavestimo je o stanju puta.

Za dobro svih nas, jer nisu putari ti koji nanose štetu putu, već učesnici u saobraćaju i vremenske prilike.
A o krađi znakova i namernom uništavanju opreme puta neću ni da komentarišem.

Mange

pre 13 godina

@Veki
Ne održava puteve u Srbiji samo JKP.
Državne, auto puteve magistralne i regionalne puteve održava i upravlja njima JP Putevi Srbije, lokalne puteve opštine a nekategorisane niko.
Evo već 20 godina se održavaju putevi sa ograničenim sredstvima, bolje rečeno minimalnim. Od cene goriva se najmanji deo izdvaja za puteve. Penzije, potrošnja, budžet i ostalo je mnogo bitnije. Kako koja vlada dođe puteve ostavlja za kraj a preko njih uvek počinje predizborne kampanje.
Ljudi, shvatite da para za održavanje puteva nema. Izvođačima se duguju ogromna sredstva, oko 50 milijardi dinara, ili oko 500 mil € .
O Srbiji se mmogu napisati studije o održavanju puteva bez para.
Kad god vozite putevima setite se ovih gore navoda.
I udarne rupe postoje svugde. Negde je stanje gore a negde dosta bolje.
I što je najgore, biće još gore, jer kako stvari stoje para za održavanje je sve manje.
Shvatite kako hoćete, životni vek dobrih puteva je oko 30 godina a evo već je prošlo 20 godina bez značajnih ulaganja.
Izuzetak je program rehabilitacija LOT, finansiran iz povoljnih kredita Evropske i svetske banke za obnovu i razvoj a koji su zaključeni za vreme Đinđića. Naslednici su pokušali da preusmere sredstva, ali su banke obustavile sredstva dok nisu vraćena na prvobitnu namenu. Iz tih puteva su obnovljene deonice auto puta, ibarska magistrala... a vreme kojim je produžena agonija tih puteva je od 5 do 10 god.

Shvatite da putarska preduzeće grcaju u dugovima, kreditima i kamatama, koje bi trebalo država da otplaćuje.

Zato prilagodite vožnju uslovima puta i nadajte se boljem, jednog dana MOŽDA.

Car expert

pre 13 godina

Krpljenje udarnih rupa ima bar pet definisanih kvalitetnih nivoa. Postoji krpljenje dan za dan i to je američkom standardima.
Svaka opasnija udarna rupa na auto putevima, magistralnim i regionalnim putevima se krpi po viđenju i znanju uz minimalnu pripremu. Postoje potpuno propale deonice, koje nemaju mogućost adekvatnog krpljenja.
I nije tačno što neko reče da ne stavljaju sve što treba namerno da bi "krali". Jednnostavno postoje naša preduzeća sa zastarelim i propalim postrojenjim za proivodnju asfaltnih mešavina. Posledica toga mogu biti loši i neujednačeni kvalitetom asfalti. Krpljenje rupe kjoj je podloga i posteljica propala ima kratko dejstvo. Često do prve kiše!
Kažem opet da para nema i skoro ih neće biti.
I sve ovde napisano važi za puteve koje država održava preko JP Putevi Srbije, koje gazduje njima.
Sve sugestije i prijave udarnih rupa, kao i druge razloge koji ugrožavaju bezbednost saobaćaja na putevima su dobro došle u Putevima Srbije i nadležnom Ministarstvu saobraćaja.

I zaista je potrebno prilagoditi vožnju uslovima puta, posebno na vidno propalim lokalnim putevima i pojedinim gradovima, o kojima se staraju nadležni opštinski organi i komunalna preduzeća.

Po pitanju naplate štete, u svakom slučaju treba pokušati dogovor sa nadležnim preduzećima, koja mora da se slože o nadoknadi štete.
Ukoliko dogovora nema, ide naplata sudskom parnicom, koja se teško dobija.
Mnoga preduzeća su osigurana kod osiguravajućih kuća, što olakšava naplatu.

O zloupotrebama, falš zapisnicima, krađi saob. signalizacije i opreme puta, pretovarenim vozilima koja oru naše puteve i namernom uništavanju puteva od korisnika neću ni da pričam.

Branko

pre 13 godina

U mojoj ulici je 3 meseca bila rupetina u asfaltu dubine od oko 40-50 cm.Znaci JKP ili ko god odrzava puteve je dosao i zabio neki znak (koji je do pola upao u rupu) i ostavili to tako. Hvala bogu i niko nije naleteo i upao tockom u nju.Kasnije su dosli i popravili.Ta baljezgarija oko prilagodjavanja brzine vazi i za Nemce ali oni oni nemaju rupe na putu, tako da molim Vas ostavite to po strani.Svaki vozac placa odrzavanje puteva i kolovoza kroz razne dazbine , ali nas asfalt je najgori u ovom delu Evrope. Zasto!? Zato sto neko tu drpa velike pare jer ne stavlja propisane kolicine sastojaka.Svaka zakrpa na putevima se za godinu dana ponovo otvori.Mogu da nabrojim ulice:Tosin Bunar-Zemun, Prilaz-Zemun (radjena kompletno bar 3 puta a da ja znam i opet upadaju sahtovi),Macvanska-Zemun (na sred ulice takva grba da se ne jednom desilo da vozacima otpadaju delovi)...eto to je u mom okrugu posto to najbolje poznajem ali sam siguran da u svakom delu grada ima 10 primera .Molim Vas, opravdanja za ovo jednostavno nema i nemojte da potcenjujete moju i inteligenciju drugih vozaca.Zakone mozemo da tumacimo slobodno kako kome odgovara , pa najbolje da ja sada platim odrzavanje puteva a da se onda nigde ne vozim jer od rupetina ne mogu da prodjem a da ne ostetim neki deo.Mene letva volana kosta 150.000 dinara sa ugradnjom a od rupetina "moram da je menjam jednom u dve godine" iako vozim vrlo primereno jer vozim dete.

Mange

pre 13 godina

Članak je napisan kao konstatcija da sve što se desi na putu, kriv je onaj što održava put. Naravno to nije tačno. ZOBS-om, Члан 42.je određeno:
Возач је дужан да брзину кретања возила прилагоди особинама и стању пута, видљивости, прегледности, атмосферским приликама, стању возила и терета, густини саобраћаја и другим саобраћајним условима, тако да возило може благовремено да заустави пред сваком препреком коју под датим околностима може да види или има разлога да предвиди, односно да возилом управља на начин којим не угрожава безбедност саобраћаја.
Ако возач вози споро у мери у којој омета нормалан саобраћај, дужан је да на првом одговарајућем месту омогући да га друго возило безбедно претекне, обиђе или прође.
Све одредбе овог закона које се односе на брзину примењују се на тренутно измерену брзину и средњу (просечну) брзину.

Pored navedenog, svi učesnici u saobraćaju moraju imati opštu odgovernost i dužnosti po pitanju puta, ZOBS, Члан 22:
Предмет, односно материја која може да угрози, односно омета безбедност саобраћаја, не сме се налазити на путу.
Учесник у саобраћају је дужан да, без одлагања, са пута уклони предмет, односно материју која се на коловозу нашла његовим чињењем, као и предмет, односно материју која потиче са возила којим управља.
Уколико је у могућности и ако тиме не омета безбедност саобраћаја, учесник у саобраћају је дужан, у циљу безбедности саобраћаја, да уклони предмете и препреке који угрожавају безбедност саобраћаја са коловоза, а ако није у могућности, дужан је да о томе, без одлагања, обавести полицију или предузеће које се стара о одржавању пута.
Учесник у саобраћају је дужан да, без одлагања, обавести полицију о сваком догађају, односно појави, која може угрозити или угрожава безбедност саобраћаја.
Власник, односно корисник возила, не сме дозволити да се одбачено возило налази на путу, односно месту на коме је дозвољено заустављање или паркирање возила.

Još treba dodati, da su zloupotrebe toliko velike i česte da i oni ljudi koji zaista imaju štetu od strane "puta" ne mogu da realizuju naplatu.
Pa skoro je i privedena grupa policajaca koji su ptravili falš zapisnike i naplaćivali štetu.

Zato je potrebno, da svi prilagodimo vožnju uslovima puta, uklonimo kamen ili drugi materijal sa kolovoza ili pozovemo policiju i obavestimo je o stanju puta.

Za dobro svih nas, jer nisu putari ti koji nanose štetu putu, već učesnici u saobraćaju i vremenske prilike.
A o krađi znakova i namernom uništavanju opreme puta neću ni da komentarišem.

realista

pre 13 godina

Sve je to lepo, ali kada covek nema para a treba da ceka mesecima da mu se nadoknadi eventualna steta, sta onda? Sta ako je taj neko taxi vozac i samim time ne moze da radi? Moje resenje je kasko, mozda malo skupa opcija, ipak, svaku ogrebotinu na autu su platitli (sada ih nema), da ne govorim da sam menjao dva puta prednju soferku zbog kamencica na putu, jer u toku voznje se desava ta kamion ili drugo vozilo digne sitne kamencice i oni mogu biti kobni. Naravno, ne puca celo staklo, ali dovoljno je da napukne pa da je voznja riskantna. U tim slucajevima JP vam sigurno nece platiti odstetu... Placam kasko ne odlozeno, svaki mesec po 50Eura, ali sam siguran da necu imati dodtnih troskova.

ja bre

pre 13 godina

E baš lepo, a što po ceo dan udaramo po džombama i rupama pa nam stradaju trapovi i gume to ne ulazi u naknadu. Trebalo bi svima nama koji vozimo i registrujemo auto da plaćaju bar po 10.000 din godišnje na ime brojnih, stalnih i sitnijih oštećenja.
Svako ko vozi dobro zna koliko koštaju gume, silent blokovi ili kompletne viljuške, kugle, spone i krajevi istih, centriranje trapa, balansiranje guma, a povrh svega je stalna opasnost da se na takvom putu izgubi kontrola nad vozilom.

Petar Srdanović

pre 13 godina

Interesantno, za ostecenja koja su nastala "krivicom" JKP, odlucuje komisija iz JKP. Skoro kao - kadija te tuzi, kadija ti sudi.

Veki

pre 13 godina

Zanimljivi su komentari čitatelja i opravdanja JKP.Samo niko da kaže zašto rupe nisu pokrpane?? Znam da je još po starom zakonu rok za sanaciju udarne rupe bio 48 sati od prijave.A ima onih starih i po 2 godine.Pa ima ih čak i na AUTOPUTU !!Ali bitno da svi imaju izgovor,naročito je fora onaj izgovor da brzinu treba prilagoditi uvjetima na cesti.

Aleksandar

pre 13 godina

Kako da prilagodim voznju uslovima puta kad i ako vozim 40 km/h, rupa moze da se stvori niotkuda a ako u susednim trakama ima saobracaja nema teorije istu zaobici? Lako je prilagoditi se uslovima puta koji poznajete, kad zaglavite po periferiji grada (o magistralnim putevima i da ne govorim) jednom u par godina nemate pojma sta vas ceka, a jedino da vozimo 20 km/h pa da mozemo da stanemo kad ugledamo rupu, odnosno da uopste ne vozimo kad pada kisa jer onda se rupe od neravnina na putu ne mogu ni razaznati...

Branko

pre 13 godina

U mojoj ulici je 3 meseca bila rupetina u asfaltu dubine od oko 40-50 cm.Znaci JKP ili ko god odrzava puteve je dosao i zabio neki znak (koji je do pola upao u rupu) i ostavili to tako. Hvala bogu i niko nije naleteo i upao tockom u nju.Kasnije su dosli i popravili.Ta baljezgarija oko prilagodjavanja brzine vazi i za Nemce ali oni oni nemaju rupe na putu, tako da molim Vas ostavite to po strani.Svaki vozac placa odrzavanje puteva i kolovoza kroz razne dazbine , ali nas asfalt je najgori u ovom delu Evrope. Zasto!? Zato sto neko tu drpa velike pare jer ne stavlja propisane kolicine sastojaka.Svaka zakrpa na putevima se za godinu dana ponovo otvori.Mogu da nabrojim ulice:Tosin Bunar-Zemun, Prilaz-Zemun (radjena kompletno bar 3 puta a da ja znam i opet upadaju sahtovi),Macvanska-Zemun (na sred ulice takva grba da se ne jednom desilo da vozacima otpadaju delovi)...eto to je u mom okrugu posto to najbolje poznajem ali sam siguran da u svakom delu grada ima 10 primera .Molim Vas, opravdanja za ovo jednostavno nema i nemojte da potcenjujete moju i inteligenciju drugih vozaca.Zakone mozemo da tumacimo slobodno kako kome odgovara , pa najbolje da ja sada platim odrzavanje puteva a da se onda nigde ne vozim jer od rupetina ne mogu da prodjem a da ne ostetim neki deo.Mene letva volana kosta 150.000 dinara sa ugradnjom a od rupetina "moram da je menjam jednom u dve godine" iako vozim vrlo primereno jer vozim dete.

Mange

pre 13 godina

@Veki
Ne održava puteve u Srbiji samo JKP.
Državne, auto puteve magistralne i regionalne puteve održava i upravlja njima JP Putevi Srbije, lokalne puteve opštine a nekategorisane niko.
Evo već 20 godina se održavaju putevi sa ograničenim sredstvima, bolje rečeno minimalnim. Od cene goriva se najmanji deo izdvaja za puteve. Penzije, potrošnja, budžet i ostalo je mnogo bitnije. Kako koja vlada dođe puteve ostavlja za kraj a preko njih uvek počinje predizborne kampanje.
Ljudi, shvatite da para za održavanje puteva nema. Izvođačima se duguju ogromna sredstva, oko 50 milijardi dinara, ili oko 500 mil € .
O Srbiji se mmogu napisati studije o održavanju puteva bez para.
Kad god vozite putevima setite se ovih gore navoda.
I udarne rupe postoje svugde. Negde je stanje gore a negde dosta bolje.
I što je najgore, biće još gore, jer kako stvari stoje para za održavanje je sve manje.
Shvatite kako hoćete, životni vek dobrih puteva je oko 30 godina a evo već je prošlo 20 godina bez značajnih ulaganja.
Izuzetak je program rehabilitacija LOT, finansiran iz povoljnih kredita Evropske i svetske banke za obnovu i razvoj a koji su zaključeni za vreme Đinđića. Naslednici su pokušali da preusmere sredstva, ali su banke obustavile sredstva dok nisu vraćena na prvobitnu namenu. Iz tih puteva su obnovljene deonice auto puta, ibarska magistrala... a vreme kojim je produžena agonija tih puteva je od 5 do 10 god.

Shvatite da putarska preduzeće grcaju u dugovima, kreditima i kamatama, koje bi trebalo država da otplaćuje.

Zato prilagodite vožnju uslovima puta i nadajte se boljem, jednog dana MOŽDA.

Car expert

pre 13 godina

Krpljenje udarnih rupa ima bar pet definisanih kvalitetnih nivoa. Postoji krpljenje dan za dan i to je američkom standardima.
Svaka opasnija udarna rupa na auto putevima, magistralnim i regionalnim putevima se krpi po viđenju i znanju uz minimalnu pripremu. Postoje potpuno propale deonice, koje nemaju mogućost adekvatnog krpljenja.
I nije tačno što neko reče da ne stavljaju sve što treba namerno da bi "krali". Jednnostavno postoje naša preduzeća sa zastarelim i propalim postrojenjim za proivodnju asfaltnih mešavina. Posledica toga mogu biti loši i neujednačeni kvalitetom asfalti. Krpljenje rupe kjoj je podloga i posteljica propala ima kratko dejstvo. Često do prve kiše!
Kažem opet da para nema i skoro ih neće biti.
I sve ovde napisano važi za puteve koje država održava preko JP Putevi Srbije, koje gazduje njima.
Sve sugestije i prijave udarnih rupa, kao i druge razloge koji ugrožavaju bezbednost saobaćaja na putevima su dobro došle u Putevima Srbije i nadležnom Ministarstvu saobraćaja.

I zaista je potrebno prilagoditi vožnju uslovima puta, posebno na vidno propalim lokalnim putevima i pojedinim gradovima, o kojima se staraju nadležni opštinski organi i komunalna preduzeća.

Po pitanju naplate štete, u svakom slučaju treba pokušati dogovor sa nadležnim preduzećima, koja mora da se slože o nadoknadi štete.
Ukoliko dogovora nema, ide naplata sudskom parnicom, koja se teško dobija.
Mnoga preduzeća su osigurana kod osiguravajućih kuća, što olakšava naplatu.

O zloupotrebama, falš zapisnicima, krađi saob. signalizacije i opreme puta, pretovarenim vozilima koja oru naše puteve i namernom uništavanju puteva od korisnika neću ni da pričam.