Utorak, 03.08.2010.

00:07

Sednica SB o Kosovu

Srbija će na sednici SB tražiti podršku za početak dijaloga Beograda i Prištine, rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Sednica SB o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Miloš

pre 13 godina

Kosovo?!
Šta namerava SAD na Kosovu i sa Kosovom? Ne znamo, a o tome ništa ili po direktivi-nešto malo znaju naše vlasti.Sad trenutno amerikancima odgovara ovakva utakmica i ovakav rezultat. Oni diktiraju i Srbiji i kosovskoj administraciji šta da rade, te u koliko dobro ne izvršavaju zadatke, pozivaju ih na odgovornost. Dokle će amerikanci tako da idu, možda i oni sami ne znaju. Oni ne priznaju Međunarodni Sud Pravde, oni nizašta ne konsultuju Savet Bezbednosti. Oni kad odluče da nekoga bombarduju (izmisle razlog)i oni to urade bez konsultacija sa bilo kim! Oni kad odluče da pošalju svoje trupe u neku zemlju, oni to učinu , bez konsultacija sa bilo kim. Za njih je kolateralna šteta postojanje nekih zemalja sa sve ukupno svojim stanovništvom, koja još nije nastala ali su je isplanirali i desiće se!
Mi, ni kao narod, ni kao država , se ništa ne pitamo! U direktnoj smo zavisnoj poziciji i moramo da radimo ono što nam se kaže, državi kroz međunarodne institucije, a narodu kroz institucije sistema, tako da amerikanci ima ju vrhovnu, zakonodavnu i izvršnu vlast nad nama, a nama to izgleda u opšte nije jasno ili mnogima od nas u SRBIJI.

Aleksandar

pre 13 godina

Srbija je predavanjem predloga rezolucije pre ostalih dobila veoma mnogo. Ako je MSP vesto izbegao da se izjasni za ono sto je svakom normalonom coveku bila poenta, tako Srbija istom metodom u rezoluciji se zalaze da se sva sporna pitanja resavaju dijalogom. Ta rezolucija je prilicno lepo koncipirana, maltene je ista kao i planirana EU. Ko bi glasao protiv rezolucije koja se zalaze za miroljubivi dijalog. Bice tesko i onima koji su priznali nekakvu drzavu kosova da glasaju protiv. Otuda i povlacenje rezolucije EU koja je istovetna sa Srpskom. Kako bi onda objasnili odbijanje jedne a prihvatanje druge istovetne rezolucije. U tom svetlu je jasno negodovanje SAD i VB.

mamed

pre 13 godina

UNO je zreo davno za jednu totalnu reformu. Nema tu volje ni koristi za "male". Mi smo zasli u ovoj igri u jednu veliku lavirint sumu. Snaga je t(s)amo u "velikim". Minorne drazave sluze za popunu kulise. Sve je tamo kulisa teatra. Nekoliko minuta na ovoj bini dobice i Jeremic. I nista vise! UNO vam je danas: izvana lak a unutra kak'!

cen

pre 13 godina

Na kosovu je prilicno dugo vladao drzhavni teror nad albanskim stanovnistvom. Pogotovo od dolaska na vlast S.Milosevica. To svi znamo, ako zhelimo biti iskreni. Staklo se razbilo na paramparcad,i to se ne moze vise sastaviti.
Zhivalj srbije zheli da se oterasi bremena ''kosovo'' i da vise misli o gradnji nove mirne srpske buducnosti. U to sam siguran.

nasa posla

pre 13 godina

Kao ilustracija koja pokazuje kako smo mi Srbi neracionalni kao narod, najbolje moze posluziti predlog koji je danas u BL izrekao Savo Strbac, a vezano za Srbe u HR. Rece covek da sada treba primeniti plan Z4 !!
A kada nam je taj plan nudjen kao resenje problema, pre 15 godina odbili smo ga ??

Nenad

pre 13 godina

Ja eto niti znam kako izgledaju gusle, niti me briga. Imam od cega da zivim jer sam vredno ucio i radima ali itekako me briga za Kosovo. To je teritorija Srbije koja je na nelegalan nacin oduzeta, njen status je do sada u okvirima UN definisan jednom jedinom rezolucijom i Srbija samo trazi da se ta rezolucija postuje dok ne bude donesena eventulno nova. Svako moze slobodno da procita sta je u toj rezuluciji napisano....Sve prica kako je Zloba eto kriv za sve i kako mi sa tim moramo da se pomirimo, ne pije vodu, jer iako gotovo ravan kapitulaciji sporazum iz Kumanova jos uvek omogucava Srbiji kakav takav integritet nad Kosovom. Cini mi se da deo gradjana Srbije jednostavno ima "nisku temeraturu kljucanja" kad su pritisci u pitanju. Polako i strpljivo prijatelji, nista vam se nece ni gore ni bolje desiti ako potpisete "papir" da je ono sto je pripadalo vasim ocevima sada tudje. Niko vas nece niti bombardovati niti udariti ekonomske sankcije, ali niko vas nece ni primiti u EU takodje. I jos jedno pitanje, nikada nisam videro da iko objasnjava gospodinu Kusneru da posao ministra inostranih poslova nije za njega zbog njegovog formalnog obrazovanja, bio bih jako iznenadjen da i jedan gradjanin Francuske uputi tu vrstu kritike....Toliko o integritetu i samopostovanju.

Sasa

pre 13 godina

Propustili smo sve prilike da se dogovorimo sa velikim silama. Svaki put se prostor za manevar smanjivao i Kosovo je danas nezavisna drzava. Sada je poslednja prilika da se spase sta se spasti moze.

A sta danas moze da se trazi? Maksimalno za Srbe na Kosovu!

-Da Srbi budu konstitutivan narod sa pravom veta na odredjene promene ustava itd.
-Da se vrate svi prognani sa Kosova (koji to zele), povratak imovine,
-Da srpski jezik bude ubacen u ustav kao sluzbeni pored albanskog, skolovanje na maternjem jeziku,
-Za severni deo - autonomija, specijalni status, veze sa Srbijom...
-Neke medjunarodne trupe bi to morale da nadgledaju jos dugi niz godina.

Srbija za uzvrat da prizna Kosovo i da ne koci prijem u medjunarodne organizacije.

Zasto bi Albanci prihvatili ovo? Oni vec imaju nezavisnost i podrsku najbitnijih drzava. Iako nisu clan UN i ostalih organizacija, imaju mocne saveznike da uvek priskoce u pomoc. Pa, verujem da bi ovo gore bilo pre svega u interesu tih mocnih saveznika. Da Kosovo postane relativno normalna drzava koja u medjunarodnim odnosima funkcionise redovnim putem, a ne da oni moraju vecito da tutorisu. Veliko zariste reseno, smirivanje strasti, stabilnost itd.

bane

pre 13 godina

...bojim se da se sve ovo na posletku ne zavrsi na najgori moguci nacin, izvesno je da srbija vise nece imati kosovo. to je jasno kao dan. ali bojim se da ce kosovo uskoro poceti da blokira srbiju u svakom smislu... najveci domet o kome srbija moze da sanja, ali samo da sanja je da nam zapad dopusti da se ponasamo kao da je kosovo deo srbije tj. da se o tome ne izjasnjavamo formalno i da uz to dalje vodimo pregovore o pristupanju eu. ako bi nam to bilo dopusteno, trebalo bi da smo prezadovoljni. ipak uveren sam da nam to nece biti dopusteno i treba navikavati emocije na tu cinjenicu za slucaj da se ona dogodi, ne smemo vise gubiti od onoga koliko smo zaista izgubili i ne smemo se vise kockati, ima nas jos 8 miliona u srbiji sa svojim realnim zivotnim problemima i bice nase dece u buducnosti sa jos vecim problemima...

Dar_dan

pre 13 godina

Autonomnost severnog dela Kosova(specialan vid autonomije gde se veze sa Beogradom mogu slobodno uspostaviti izuzev policiju i vojsku),nacionalna i kulturna prava ostalim komunama gde Srbi sacinjavaju vecinu,eksteritorijalni status i da se priznaju kao srpska-pravoslavna kulturna bastina plus zastita UNESCO-a je nesto sto sa velikim naporima i iskrenoscem moze uraditi dok Presevo,medvedje i okolina isti status kao sever Kosova.Kad bise ovo moglo dogovarati strane u sukobu sa svim garancijama UN a onda posebno USA,EU,Rusija i Kina e verujem da bi se ovakvim resenjem svremenom vecina Albanaca i Srba slozilo, onda jos i ulazak obe drzave u EU jos bi vise izbrisala klasicni znacaj granica i uspostavili bi se uslovi za normalan razvoj sviju a verujem da i medjunacionalna mrznja i klevete izostale do te mere da bi zajednicki uspesi i tolerantan zivot, pozitivni rezultati u ekonomiju ,povecani standard,veci nivo demokratskog politickog uredjenja i uspesi u svakidasnom zivotu krenuli bi u mnogo sigurniem ,srecniem buducnosti nase dece i sledeci generacija ... ali na zalost postoje i druge alternative koje mozak spuno adrenalina nadje i to ce biti kobno za sve nas bilo to doskora bilo posle 30 ili 100 godina jer nece valda samo Srbi da ojacaju i vrebaju priliku to isto ce i Albanci ojacati i vrebati priliku i onda ili se nece smet uci u ratu zbog uravnotezenosti snaga i onda ispastati sto nije dobio to sto se na miru moglo ili pak opet sulude glave dodju na vlast,zaotruju mozak naroda sa nacional-revansizmom i ulazi se u sukob gde bi se veoma tesko moglo bilo koja strana izaci ko pobednik jer i kada bih ta pobeda bi sa sobom dovela i dugacak rep problema svih vrsta i opet hajmo Jovo na novo....

Nenad

pre 13 godina

Rusi nikada nisu nista uradili pazi kada ne znam kada su ista uradili za Srbiju osim price.

Sto neposalju neki nosac blizu Kube i kazu vojne vezbe onako radi fore ako se nesredi prica oko Kosova ako imaju ikakav interes.

Koliko znam do kraja hladnog rata veca je bila mrznja medju islamom i komunizmom nego islamom i zapadom.

Razmisljam sada.
Treba da gledamo ko su nam saveznici jer cemo ocigledo protiv njih kasnije biti na crnoj listi.

Tako bilo u istoriji civilizacija tako ce biti uvek.

A posto smo svima na crnoj listi to znaci da cemo biti mi ok i sa Albancima i sa Kosovom narocito na sledecem svetskom prvenstvu u fudbalu kada se sretnu nase reprezentacije.

Sta reci paradox!!! smeh 21. veka.

valon

pre 13 godina

ja stvarno ne mogu da verujem kako kod nekih u Beogradu se tumaci odluka MSP-a.

To ti je dragi moji kao da imate dve boje - plava i bela. Plava nije, hajde pogodi koja je?

Kako se kaze: jasno kao dan

Ruben

pre 13 godina

Jeremić kaže da "Nijedan pokušaj secesije u istoriji UN nije doveo do uspostavljanja državnosti bilo koje teritorije na svetu."
To je naravno posve pogrešno jer secesija jednostavno znači odvajanje.
Konkretnije, od jedne države prethodnice odvajaju se države slednice, tako ostaje identitet prethodnice, a stvara se identitet slednice. Primeri za to su Norveška koja se odvojila od Švedske, Bangladeš od Pakistana, Singapur od Malezijske federacije, Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija od SFRJ, Crna Gora od Srbije i Crne Gore itd.

komsija

pre 13 godina

Vrlo interesantno je stav da iako Srbija dobije vecinu u UN ona ce izgubiti. Moje je pitanje da li su srpski politicari pitali francuskom zvanicniku zasto. Kako to da iako Srbija dobije vecinu, to moze da bude jos gore za nju? Verovatno srpski politicari znaju zasto, ali njihova greska je da oni stalno ne saopste istinu Srpskom Narodu. Ja bih dao sve da znam sta francuska recenica znaci, ali cim ja to ne znam, neka spustim moju fantaziju. Ovde se radi o pretnjama i o evropkim planovima o buducnosti Balkana...To znaci da srpski politicari mogu i da ne slusaju Evropu ali Evropa je ona koja diktira uslove i njena duznost je da preko politike dela a ne reci da promeni srpski mentalitet. To bi bilo vrlo opasno i tuzno ali jedina evropka alternativa. Fantazija moze da ide i u konkretnim planovima, ali to je duznost srpskih politicara da nam kazu sta francuski zvanicnik misli kada kaze da Srbija izgubi iako dobije vecinu....

sasa jokic

pre 13 godina

Slobodan Milosevic nije imao spoljnu politiku, vec samo unutrasnju destruktivno-kriminalnu! Zbog toga smo izgubili Kosovo, i sve idiotske ratove devedesetih, a on je to u Kumanovu i potpisao, a neki danas pokusavaju da zaborave da se to desilo! Kada pogledamo ko nam je danas ministar inostranih poslova, jasno je da nam i danas spoljna politika nije prioritet! Neko je ovde pomenuo da treba da se nagodimo sa Amerikom, za to je kasno. Imao je Milosevic priliku, ali je glatko odbacio takvu mogucnost, i dobili smo bombe. Posle kapitulacije nema vise prostora za nagodbu, na Kosovu nema nasih policijskih i vojnih snaga, vec je tamo NATO! Prema tome nas pragmatizam moze biti samo u tome da vise ne iritiramo Ameriku i EU, i prihvatim orealnost, a to je da na Kosovu zive Albanci, koji ne zele da zive u Srbiji i tacka!!! Obrazac; "I Kosovo i Evropa" je utopija, mi Kosovo od Kumanova vise nemamo. Sto pre zvanicnici Srbije to objave, pre cemo izaci iz krize!

student

pre 13 godina

Tako je to kada ministar nauke, teoretičar fizike, vodi spoljnu politiku sa psihologom i ekonomistom... I oni će da mi sad objašnjavaju nešto.

@#$%!, svi ste isti, svima bih vam dao motiku u ruke, niste se u životu čestito oznojili, sve znate da radite, a 99% ličnosti u javnom sektoru u Srbiji su korumpirane... nema o čemu da pričamo, prodaću dedovinu i selim se iz ove jadne države što pre, dok još mogu.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ocigledno da neki ovde ne razumeju elementarne pojmove iz zivota. Da li je tocak okrugao? Da. Da li je sve sto je orkuglo tocak? Ne. Da li deklaracija krsi medjunarodno pravo? Ne. Da li je sve sto ne krsi medjunarodno pravo automatski drzava? Ne. Kraj price. Da sam u pravu potvrdjuje i ponasanje SAD, Velike Britanije, Francuske. Niko od njih nije naveo stranu i paragraf gde MSP proglasava nezavisnost Kosova legalnim nego pricaju neke bajke kako Srbija manevrise i ne saradjuje. Da li bi oni saradjivali kad bi neko iznenada rekao "Daj komad teritorije!"? Ocigledno je, da su maske pale, da su rukavice skinute i sad ce biti ili - ili. Mozda ce nas opet bombardovati? Sa "demokratskim zapadom" se nikad ne zna...

Nenad,Pozarevac

pre 13 godina

A zamislimo situaciju da nam nekim cudom sutra Kosovo bude vraceno sta bi mi sa tim?!Mi sami sa sobom tesko izlazimo na kraj,najsiromasnija smo zemlja Evrope...

Marko

pre 13 godina

Poruka za nase politicare:
uhvatite poslednji voz!!! Urazumite se i idite na noge amerikancima i ponudite im razumnu trgovinu. Prestanak aktivnosti ometanja Kosova u medjunarodnim organizacijama i priznanje nezavisnosti za: sever Kosova vratiti Srbiji (svakako tamo ne funkcionise Kosovska vlast i po rezoluciji 1244 moze da se vrati 1000 vojnika i policajaca tako da bi to bilo lako sprovesti), manastiri da dobiju eksteritorijalni status i da se priznaju kao srpska-pravoslavna kulturna bastina plus zastita UNESCO-a, u preostalim sredinama gde zive Srbi sva prava od obrazovanja na maternjem jeziku do sopstvene vlasti, policije i specijalnih veza sa Srbijom, sva imovina Republike Srbije da se prizna i obesteti ako je uzurpirana ili da se proda kroz privatizaciju. Budite pametni i pragmaticni, spasite ono sto se moze spasiti i otvorite nam konacno perspektivu za kakvu takvu buducnost bez daljih konflikata zamrznutih ili odmrznutih. Svaki drugi put ce zavrsiti potpunim gubitkom jer je ocigledno odnos snaga u svetu je protiv nas, a s obzirom da je tako vec 20 godina treba se prestati nadati da ce se to uskoro promeniti.

nemac

pre 13 godina

u Swiss se zivi Nemaca Italjan Francuze i sve se zove sveicrska i to ce ga bude u Kosov Albanci-Serbi-Turci-i billo ko zivi tu sve su Kosovari na 10 godina ni ne ti Kaze Albanac iz Kosovi ili Serbin iz Kosove kau u Makedoniju zivi vise od miljon Albanaca i Kolko su Serbi Makedonci Turci Bulgari Grci ali sver su Makedoni i to je u Kosov Kosovari to morate da akceptiramo svi

Nebojsa

pre 13 godina

Razumem ogorcenje ljudi zbog nacina na koji je Kosovo de facto postalo nezavisno ali jednu stvar ne razumem: zasto bismo stremili "vracanju" teritorije gde nas vise od 90% populacije ne zeli i koji bi na nas uvek gledala kao na okupatore? Uostalom, sta me briga da li taj narod tamo placa poreze nasim ili njihovim lopovima? Zalazem se za zastitu prava svih manjina na Kosovu kao i za zastitu Srpske kulturne i istorijske bastine ali ne zatvaram oci pred cinjenicom da Kosovo pripada narodu koji tamo zivi i nikakve rezolucije (pa ni pomeranje granica) ne mogu to da promene.

Kosovastar

pre 13 godina

MSP je ODGGOVORIO na PITANJE koje je POSTAVLJENO od strane Srbije tj. "Da li je proglasenje nezavisnosti Kosova u skladu s medjunarodnim pravom?" a MSP je odgovorio tacno na ovo pitanje pa jos isao dalje da to proglasenje NE KRSI medjunarodno pravo ni rezoluciju 1244 sto znaci da nezavisnost Kosova JESTE u SKLADU s medjunarodnim pravom. Molim citaoce da jano procitaju PITANJE koje je postavljeno i ODGOVOR suda. Zato gospoda Rusi postaju smesni sa slicnim izjavama svojih kolega u Srbiji kako "Sud nije izjasnio o tome da li je Kosovo država" jer Sud nije UPITAN da odgovara na to.
U svakom slucaju ne mozemo vise cuti vise ono "krsenje medjunarodnog prava" jer NAJVISI organ UN-a da ODGOVOR na to pitanje. Vidi se da to ne kaze ni ministar spoljnih poslova Slovacke koja nekada papagajski ponovila to "krsenje medjunarodnog prava". Sada protivnici nezavisnosti Kosova su ostali BEZ ARGUMENATA i traze "slamku spasa" u necemu drugom.

Illyria

pre 13 godina

Tumačite vi u Beogradu to kako god vam duša želi ali budite sigurni da je Kosovu neuporedivo lakše da i bez odobrenja Beograda postigne svoj cilj nego što je to Beogradu da bez odobrenja Prištine dobije natrag Kosovo.

Dejan

pre 13 godina

U sadasnjim medjunarodnim okolnistima Srbija ne moze da ostvari svoje legalne interese na Kosovu i Metohiji ali to ne znaci da treba da odustane od njih.
Treba sacekati priliku, ma koliko dugo to bilo, da se trenutni odnos snaga u svetu promeni i onda vratiti ono sto je nasilnim putem i oteto.
Na taj nacin postojeci konflikt bi bio zamrznut ali ne i resen.

Горан

pre 13 godina

Одлука МСП-а каже да чин самопроглашења независности Косова није у супротности са међународним правом зато што је (независност) изгласана ван правних оквира КиМ-а.

Дакле, МСП није ни на који начин правно оправдао (легализовао) самопроглашење независности.

Молим све читаоце Б-92 да прочитају одлуку МСП-а.

Поздрав,

Illyria

pre 13 godina

Tumačite vi u Beogradu to kako god vam duša želi ali budite sigurni da je Kosovu neuporedivo lakše da i bez odobrenja Beograda postigne svoj cilj nego što je to Beogradu da bez odobrenja Prištine dobije natrag Kosovo.

Горан

pre 13 godina

Одлука МСП-а каже да чин самопроглашења независности Косова није у супротности са међународним правом зато што је (независност) изгласана ван правних оквира КиМ-а.

Дакле, МСП није ни на који начин правно оправдао (легализовао) самопроглашење независности.

Молим све читаоце Б-92 да прочитају одлуку МСП-а.

Поздрав,

Kosovastar

pre 13 godina

MSP je ODGGOVORIO na PITANJE koje je POSTAVLJENO od strane Srbije tj. "Da li je proglasenje nezavisnosti Kosova u skladu s medjunarodnim pravom?" a MSP je odgovorio tacno na ovo pitanje pa jos isao dalje da to proglasenje NE KRSI medjunarodno pravo ni rezoluciju 1244 sto znaci da nezavisnost Kosova JESTE u SKLADU s medjunarodnim pravom. Molim citaoce da jano procitaju PITANJE koje je postavljeno i ODGOVOR suda. Zato gospoda Rusi postaju smesni sa slicnim izjavama svojih kolega u Srbiji kako "Sud nije izjasnio o tome da li je Kosovo država" jer Sud nije UPITAN da odgovara na to.
U svakom slucaju ne mozemo vise cuti vise ono "krsenje medjunarodnog prava" jer NAJVISI organ UN-a da ODGOVOR na to pitanje. Vidi se da to ne kaze ni ministar spoljnih poslova Slovacke koja nekada papagajski ponovila to "krsenje medjunarodnog prava". Sada protivnici nezavisnosti Kosova su ostali BEZ ARGUMENATA i traze "slamku spasa" u necemu drugom.

Nebojsa

pre 13 godina

Razumem ogorcenje ljudi zbog nacina na koji je Kosovo de facto postalo nezavisno ali jednu stvar ne razumem: zasto bismo stremili "vracanju" teritorije gde nas vise od 90% populacije ne zeli i koji bi na nas uvek gledala kao na okupatore? Uostalom, sta me briga da li taj narod tamo placa poreze nasim ili njihovim lopovima? Zalazem se za zastitu prava svih manjina na Kosovu kao i za zastitu Srpske kulturne i istorijske bastine ali ne zatvaram oci pred cinjenicom da Kosovo pripada narodu koji tamo zivi i nikakve rezolucije (pa ni pomeranje granica) ne mogu to da promene.

Nenad,Pozarevac

pre 13 godina

A zamislimo situaciju da nam nekim cudom sutra Kosovo bude vraceno sta bi mi sa tim?!Mi sami sa sobom tesko izlazimo na kraj,najsiromasnija smo zemlja Evrope...

Ruben

pre 13 godina

Jeremić kaže da "Nijedan pokušaj secesije u istoriji UN nije doveo do uspostavljanja državnosti bilo koje teritorije na svetu."
To je naravno posve pogrešno jer secesija jednostavno znači odvajanje.
Konkretnije, od jedne države prethodnice odvajaju se države slednice, tako ostaje identitet prethodnice, a stvara se identitet slednice. Primeri za to su Norveška koja se odvojila od Švedske, Bangladeš od Pakistana, Singapur od Malezijske federacije, Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija od SFRJ, Crna Gora od Srbije i Crne Gore itd.

Dejan

pre 13 godina

U sadasnjim medjunarodnim okolnistima Srbija ne moze da ostvari svoje legalne interese na Kosovu i Metohiji ali to ne znaci da treba da odustane od njih.
Treba sacekati priliku, ma koliko dugo to bilo, da se trenutni odnos snaga u svetu promeni i onda vratiti ono sto je nasilnim putem i oteto.
Na taj nacin postojeci konflikt bi bio zamrznut ali ne i resen.

sasa jokic

pre 13 godina

Slobodan Milosevic nije imao spoljnu politiku, vec samo unutrasnju destruktivno-kriminalnu! Zbog toga smo izgubili Kosovo, i sve idiotske ratove devedesetih, a on je to u Kumanovu i potpisao, a neki danas pokusavaju da zaborave da se to desilo! Kada pogledamo ko nam je danas ministar inostranih poslova, jasno je da nam i danas spoljna politika nije prioritet! Neko je ovde pomenuo da treba da se nagodimo sa Amerikom, za to je kasno. Imao je Milosevic priliku, ali je glatko odbacio takvu mogucnost, i dobili smo bombe. Posle kapitulacije nema vise prostora za nagodbu, na Kosovu nema nasih policijskih i vojnih snaga, vec je tamo NATO! Prema tome nas pragmatizam moze biti samo u tome da vise ne iritiramo Ameriku i EU, i prihvatim orealnost, a to je da na Kosovu zive Albanci, koji ne zele da zive u Srbiji i tacka!!! Obrazac; "I Kosovo i Evropa" je utopija, mi Kosovo od Kumanova vise nemamo. Sto pre zvanicnici Srbije to objave, pre cemo izaci iz krize!

student

pre 13 godina

Tako je to kada ministar nauke, teoretičar fizike, vodi spoljnu politiku sa psihologom i ekonomistom... I oni će da mi sad objašnjavaju nešto.

@#$%!, svi ste isti, svima bih vam dao motiku u ruke, niste se u životu čestito oznojili, sve znate da radite, a 99% ličnosti u javnom sektoru u Srbiji su korumpirane... nema o čemu da pričamo, prodaću dedovinu i selim se iz ove jadne države što pre, dok još mogu.

nemac

pre 13 godina

u Swiss se zivi Nemaca Italjan Francuze i sve se zove sveicrska i to ce ga bude u Kosov Albanci-Serbi-Turci-i billo ko zivi tu sve su Kosovari na 10 godina ni ne ti Kaze Albanac iz Kosovi ili Serbin iz Kosove kau u Makedoniju zivi vise od miljon Albanaca i Kolko su Serbi Makedonci Turci Bulgari Grci ali sver su Makedoni i to je u Kosov Kosovari to morate da akceptiramo svi

valon

pre 13 godina

ja stvarno ne mogu da verujem kako kod nekih u Beogradu se tumaci odluka MSP-a.

To ti je dragi moji kao da imate dve boje - plava i bela. Plava nije, hajde pogodi koja je?

Kako se kaze: jasno kao dan

Marko

pre 13 godina

Poruka za nase politicare:
uhvatite poslednji voz!!! Urazumite se i idite na noge amerikancima i ponudite im razumnu trgovinu. Prestanak aktivnosti ometanja Kosova u medjunarodnim organizacijama i priznanje nezavisnosti za: sever Kosova vratiti Srbiji (svakako tamo ne funkcionise Kosovska vlast i po rezoluciji 1244 moze da se vrati 1000 vojnika i policajaca tako da bi to bilo lako sprovesti), manastiri da dobiju eksteritorijalni status i da se priznaju kao srpska-pravoslavna kulturna bastina plus zastita UNESCO-a, u preostalim sredinama gde zive Srbi sva prava od obrazovanja na maternjem jeziku do sopstvene vlasti, policije i specijalnih veza sa Srbijom, sva imovina Republike Srbije da se prizna i obesteti ako je uzurpirana ili da se proda kroz privatizaciju. Budite pametni i pragmaticni, spasite ono sto se moze spasiti i otvorite nam konacno perspektivu za kakvu takvu buducnost bez daljih konflikata zamrznutih ili odmrznutih. Svaki drugi put ce zavrsiti potpunim gubitkom jer je ocigledno odnos snaga u svetu je protiv nas, a s obzirom da je tako vec 20 godina treba se prestati nadati da ce se to uskoro promeniti.

Nenad

pre 13 godina

Rusi nikada nisu nista uradili pazi kada ne znam kada su ista uradili za Srbiju osim price.

Sto neposalju neki nosac blizu Kube i kazu vojne vezbe onako radi fore ako se nesredi prica oko Kosova ako imaju ikakav interes.

Koliko znam do kraja hladnog rata veca je bila mrznja medju islamom i komunizmom nego islamom i zapadom.

Razmisljam sada.
Treba da gledamo ko su nam saveznici jer cemo ocigledo protiv njih kasnije biti na crnoj listi.

Tako bilo u istoriji civilizacija tako ce biti uvek.

A posto smo svima na crnoj listi to znaci da cemo biti mi ok i sa Albancima i sa Kosovom narocito na sledecem svetskom prvenstvu u fudbalu kada se sretnu nase reprezentacije.

Sta reci paradox!!! smeh 21. veka.

komsija

pre 13 godina

Vrlo interesantno je stav da iako Srbija dobije vecinu u UN ona ce izgubiti. Moje je pitanje da li su srpski politicari pitali francuskom zvanicniku zasto. Kako to da iako Srbija dobije vecinu, to moze da bude jos gore za nju? Verovatno srpski politicari znaju zasto, ali njihova greska je da oni stalno ne saopste istinu Srpskom Narodu. Ja bih dao sve da znam sta francuska recenica znaci, ali cim ja to ne znam, neka spustim moju fantaziju. Ovde se radi o pretnjama i o evropkim planovima o buducnosti Balkana...To znaci da srpski politicari mogu i da ne slusaju Evropu ali Evropa je ona koja diktira uslove i njena duznost je da preko politike dela a ne reci da promeni srpski mentalitet. To bi bilo vrlo opasno i tuzno ali jedina evropka alternativa. Fantazija moze da ide i u konkretnim planovima, ali to je duznost srpskih politicara da nam kazu sta francuski zvanicnik misli kada kaze da Srbija izgubi iako dobije vecinu....

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ocigledno da neki ovde ne razumeju elementarne pojmove iz zivota. Da li je tocak okrugao? Da. Da li je sve sto je orkuglo tocak? Ne. Da li deklaracija krsi medjunarodno pravo? Ne. Da li je sve sto ne krsi medjunarodno pravo automatski drzava? Ne. Kraj price. Da sam u pravu potvrdjuje i ponasanje SAD, Velike Britanije, Francuske. Niko od njih nije naveo stranu i paragraf gde MSP proglasava nezavisnost Kosova legalnim nego pricaju neke bajke kako Srbija manevrise i ne saradjuje. Da li bi oni saradjivali kad bi neko iznenada rekao "Daj komad teritorije!"? Ocigledno je, da su maske pale, da su rukavice skinute i sad ce biti ili - ili. Mozda ce nas opet bombardovati? Sa "demokratskim zapadom" se nikad ne zna...

bane

pre 13 godina

...bojim se da se sve ovo na posletku ne zavrsi na najgori moguci nacin, izvesno je da srbija vise nece imati kosovo. to je jasno kao dan. ali bojim se da ce kosovo uskoro poceti da blokira srbiju u svakom smislu... najveci domet o kome srbija moze da sanja, ali samo da sanja je da nam zapad dopusti da se ponasamo kao da je kosovo deo srbije tj. da se o tome ne izjasnjavamo formalno i da uz to dalje vodimo pregovore o pristupanju eu. ako bi nam to bilo dopusteno, trebalo bi da smo prezadovoljni. ipak uveren sam da nam to nece biti dopusteno i treba navikavati emocije na tu cinjenicu za slucaj da se ona dogodi, ne smemo vise gubiti od onoga koliko smo zaista izgubili i ne smemo se vise kockati, ima nas jos 8 miliona u srbiji sa svojim realnim zivotnim problemima i bice nase dece u buducnosti sa jos vecim problemima...

Dar_dan

pre 13 godina

Autonomnost severnog dela Kosova(specialan vid autonomije gde se veze sa Beogradom mogu slobodno uspostaviti izuzev policiju i vojsku),nacionalna i kulturna prava ostalim komunama gde Srbi sacinjavaju vecinu,eksteritorijalni status i da se priznaju kao srpska-pravoslavna kulturna bastina plus zastita UNESCO-a je nesto sto sa velikim naporima i iskrenoscem moze uraditi dok Presevo,medvedje i okolina isti status kao sever Kosova.Kad bise ovo moglo dogovarati strane u sukobu sa svim garancijama UN a onda posebno USA,EU,Rusija i Kina e verujem da bi se ovakvim resenjem svremenom vecina Albanaca i Srba slozilo, onda jos i ulazak obe drzave u EU jos bi vise izbrisala klasicni znacaj granica i uspostavili bi se uslovi za normalan razvoj sviju a verujem da i medjunacionalna mrznja i klevete izostale do te mere da bi zajednicki uspesi i tolerantan zivot, pozitivni rezultati u ekonomiju ,povecani standard,veci nivo demokratskog politickog uredjenja i uspesi u svakidasnom zivotu krenuli bi u mnogo sigurniem ,srecniem buducnosti nase dece i sledeci generacija ... ali na zalost postoje i druge alternative koje mozak spuno adrenalina nadje i to ce biti kobno za sve nas bilo to doskora bilo posle 30 ili 100 godina jer nece valda samo Srbi da ojacaju i vrebaju priliku to isto ce i Albanci ojacati i vrebati priliku i onda ili se nece smet uci u ratu zbog uravnotezenosti snaga i onda ispastati sto nije dobio to sto se na miru moglo ili pak opet sulude glave dodju na vlast,zaotruju mozak naroda sa nacional-revansizmom i ulazi se u sukob gde bi se veoma tesko moglo bilo koja strana izaci ko pobednik jer i kada bih ta pobeda bi sa sobom dovela i dugacak rep problema svih vrsta i opet hajmo Jovo na novo....

nasa posla

pre 13 godina

Kao ilustracija koja pokazuje kako smo mi Srbi neracionalni kao narod, najbolje moze posluziti predlog koji je danas u BL izrekao Savo Strbac, a vezano za Srbe u HR. Rece covek da sada treba primeniti plan Z4 !!
A kada nam je taj plan nudjen kao resenje problema, pre 15 godina odbili smo ga ??

Sasa

pre 13 godina

Propustili smo sve prilike da se dogovorimo sa velikim silama. Svaki put se prostor za manevar smanjivao i Kosovo je danas nezavisna drzava. Sada je poslednja prilika da se spase sta se spasti moze.

A sta danas moze da se trazi? Maksimalno za Srbe na Kosovu!

-Da Srbi budu konstitutivan narod sa pravom veta na odredjene promene ustava itd.
-Da se vrate svi prognani sa Kosova (koji to zele), povratak imovine,
-Da srpski jezik bude ubacen u ustav kao sluzbeni pored albanskog, skolovanje na maternjem jeziku,
-Za severni deo - autonomija, specijalni status, veze sa Srbijom...
-Neke medjunarodne trupe bi to morale da nadgledaju jos dugi niz godina.

Srbija za uzvrat da prizna Kosovo i da ne koci prijem u medjunarodne organizacije.

Zasto bi Albanci prihvatili ovo? Oni vec imaju nezavisnost i podrsku najbitnijih drzava. Iako nisu clan UN i ostalih organizacija, imaju mocne saveznike da uvek priskoce u pomoc. Pa, verujem da bi ovo gore bilo pre svega u interesu tih mocnih saveznika. Da Kosovo postane relativno normalna drzava koja u medjunarodnim odnosima funkcionise redovnim putem, a ne da oni moraju vecito da tutorisu. Veliko zariste reseno, smirivanje strasti, stabilnost itd.

cen

pre 13 godina

Na kosovu je prilicno dugo vladao drzhavni teror nad albanskim stanovnistvom. Pogotovo od dolaska na vlast S.Milosevica. To svi znamo, ako zhelimo biti iskreni. Staklo se razbilo na paramparcad,i to se ne moze vise sastaviti.
Zhivalj srbije zheli da se oterasi bremena ''kosovo'' i da vise misli o gradnji nove mirne srpske buducnosti. U to sam siguran.

Nenad

pre 13 godina

Ja eto niti znam kako izgledaju gusle, niti me briga. Imam od cega da zivim jer sam vredno ucio i radima ali itekako me briga za Kosovo. To je teritorija Srbije koja je na nelegalan nacin oduzeta, njen status je do sada u okvirima UN definisan jednom jedinom rezolucijom i Srbija samo trazi da se ta rezolucija postuje dok ne bude donesena eventulno nova. Svako moze slobodno da procita sta je u toj rezuluciji napisano....Sve prica kako je Zloba eto kriv za sve i kako mi sa tim moramo da se pomirimo, ne pije vodu, jer iako gotovo ravan kapitulaciji sporazum iz Kumanova jos uvek omogucava Srbiji kakav takav integritet nad Kosovom. Cini mi se da deo gradjana Srbije jednostavno ima "nisku temeraturu kljucanja" kad su pritisci u pitanju. Polako i strpljivo prijatelji, nista vam se nece ni gore ni bolje desiti ako potpisete "papir" da je ono sto je pripadalo vasim ocevima sada tudje. Niko vas nece niti bombardovati niti udariti ekonomske sankcije, ali niko vas nece ni primiti u EU takodje. I jos jedno pitanje, nikada nisam videro da iko objasnjava gospodinu Kusneru da posao ministra inostranih poslova nije za njega zbog njegovog formalnog obrazovanja, bio bih jako iznenadjen da i jedan gradjanin Francuske uputi tu vrstu kritike....Toliko o integritetu i samopostovanju.

Miloš

pre 13 godina

Kosovo?!
Šta namerava SAD na Kosovu i sa Kosovom? Ne znamo, a o tome ništa ili po direktivi-nešto malo znaju naše vlasti.Sad trenutno amerikancima odgovara ovakva utakmica i ovakav rezultat. Oni diktiraju i Srbiji i kosovskoj administraciji šta da rade, te u koliko dobro ne izvršavaju zadatke, pozivaju ih na odgovornost. Dokle će amerikanci tako da idu, možda i oni sami ne znaju. Oni ne priznaju Međunarodni Sud Pravde, oni nizašta ne konsultuju Savet Bezbednosti. Oni kad odluče da nekoga bombarduju (izmisle razlog)i oni to urade bez konsultacija sa bilo kim! Oni kad odluče da pošalju svoje trupe u neku zemlju, oni to učinu , bez konsultacija sa bilo kim. Za njih je kolateralna šteta postojanje nekih zemalja sa sve ukupno svojim stanovništvom, koja još nije nastala ali su je isplanirali i desiće se!
Mi, ni kao narod, ni kao država , se ništa ne pitamo! U direktnoj smo zavisnoj poziciji i moramo da radimo ono što nam se kaže, državi kroz međunarodne institucije, a narodu kroz institucije sistema, tako da amerikanci ima ju vrhovnu, zakonodavnu i izvršnu vlast nad nama, a nama to izgleda u opšte nije jasno ili mnogima od nas u SRBIJI.

Aleksandar

pre 13 godina

Srbija je predavanjem predloga rezolucije pre ostalih dobila veoma mnogo. Ako je MSP vesto izbegao da se izjasni za ono sto je svakom normalonom coveku bila poenta, tako Srbija istom metodom u rezoluciji se zalaze da se sva sporna pitanja resavaju dijalogom. Ta rezolucija je prilicno lepo koncipirana, maltene je ista kao i planirana EU. Ko bi glasao protiv rezolucije koja se zalaze za miroljubivi dijalog. Bice tesko i onima koji su priznali nekakvu drzavu kosova da glasaju protiv. Otuda i povlacenje rezolucije EU koja je istovetna sa Srpskom. Kako bi onda objasnili odbijanje jedne a prihvatanje druge istovetne rezolucije. U tom svetlu je jasno negodovanje SAD i VB.

mamed

pre 13 godina

UNO je zreo davno za jednu totalnu reformu. Nema tu volje ni koristi za "male". Mi smo zasli u ovoj igri u jednu veliku lavirint sumu. Snaga je t(s)amo u "velikim". Minorne drazave sluze za popunu kulise. Sve je tamo kulisa teatra. Nekoliko minuta na ovoj bini dobice i Jeremic. I nista vise! UNO vam je danas: izvana lak a unutra kak'!

Горан

pre 13 godina

Одлука МСП-а каже да чин самопроглашења независности Косова није у супротности са међународним правом зато што је (независност) изгласана ван правних оквира КиМ-а.

Дакле, МСП није ни на који начин правно оправдао (легализовао) самопроглашење независности.

Молим све читаоце Б-92 да прочитају одлуку МСП-а.

Поздрав,

Dejan

pre 13 godina

U sadasnjim medjunarodnim okolnistima Srbija ne moze da ostvari svoje legalne interese na Kosovu i Metohiji ali to ne znaci da treba da odustane od njih.
Treba sacekati priliku, ma koliko dugo to bilo, da se trenutni odnos snaga u svetu promeni i onda vratiti ono sto je nasilnim putem i oteto.
Na taj nacin postojeci konflikt bi bio zamrznut ali ne i resen.

Illyria

pre 13 godina

Tumačite vi u Beogradu to kako god vam duša želi ali budite sigurni da je Kosovu neuporedivo lakše da i bez odobrenja Beograda postigne svoj cilj nego što je to Beogradu da bez odobrenja Prištine dobije natrag Kosovo.

nemac

pre 13 godina

u Swiss se zivi Nemaca Italjan Francuze i sve se zove sveicrska i to ce ga bude u Kosov Albanci-Serbi-Turci-i billo ko zivi tu sve su Kosovari na 10 godina ni ne ti Kaze Albanac iz Kosovi ili Serbin iz Kosove kau u Makedoniju zivi vise od miljon Albanaca i Kolko su Serbi Makedonci Turci Bulgari Grci ali sver su Makedoni i to je u Kosov Kosovari to morate da akceptiramo svi

Kosovastar

pre 13 godina

MSP je ODGGOVORIO na PITANJE koje je POSTAVLJENO od strane Srbije tj. "Da li je proglasenje nezavisnosti Kosova u skladu s medjunarodnim pravom?" a MSP je odgovorio tacno na ovo pitanje pa jos isao dalje da to proglasenje NE KRSI medjunarodno pravo ni rezoluciju 1244 sto znaci da nezavisnost Kosova JESTE u SKLADU s medjunarodnim pravom. Molim citaoce da jano procitaju PITANJE koje je postavljeno i ODGOVOR suda. Zato gospoda Rusi postaju smesni sa slicnim izjavama svojih kolega u Srbiji kako "Sud nije izjasnio o tome da li je Kosovo država" jer Sud nije UPITAN da odgovara na to.
U svakom slucaju ne mozemo vise cuti vise ono "krsenje medjunarodnog prava" jer NAJVISI organ UN-a da ODGOVOR na to pitanje. Vidi se da to ne kaze ni ministar spoljnih poslova Slovacke koja nekada papagajski ponovila to "krsenje medjunarodnog prava". Sada protivnici nezavisnosti Kosova su ostali BEZ ARGUMENATA i traze "slamku spasa" u necemu drugom.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ocigledno da neki ovde ne razumeju elementarne pojmove iz zivota. Da li je tocak okrugao? Da. Da li je sve sto je orkuglo tocak? Ne. Da li deklaracija krsi medjunarodno pravo? Ne. Da li je sve sto ne krsi medjunarodno pravo automatski drzava? Ne. Kraj price. Da sam u pravu potvrdjuje i ponasanje SAD, Velike Britanije, Francuske. Niko od njih nije naveo stranu i paragraf gde MSP proglasava nezavisnost Kosova legalnim nego pricaju neke bajke kako Srbija manevrise i ne saradjuje. Da li bi oni saradjivali kad bi neko iznenada rekao "Daj komad teritorije!"? Ocigledno je, da su maske pale, da su rukavice skinute i sad ce biti ili - ili. Mozda ce nas opet bombardovati? Sa "demokratskim zapadom" se nikad ne zna...

Marko

pre 13 godina

Poruka za nase politicare:
uhvatite poslednji voz!!! Urazumite se i idite na noge amerikancima i ponudite im razumnu trgovinu. Prestanak aktivnosti ometanja Kosova u medjunarodnim organizacijama i priznanje nezavisnosti za: sever Kosova vratiti Srbiji (svakako tamo ne funkcionise Kosovska vlast i po rezoluciji 1244 moze da se vrati 1000 vojnika i policajaca tako da bi to bilo lako sprovesti), manastiri da dobiju eksteritorijalni status i da se priznaju kao srpska-pravoslavna kulturna bastina plus zastita UNESCO-a, u preostalim sredinama gde zive Srbi sva prava od obrazovanja na maternjem jeziku do sopstvene vlasti, policije i specijalnih veza sa Srbijom, sva imovina Republike Srbije da se prizna i obesteti ako je uzurpirana ili da se proda kroz privatizaciju. Budite pametni i pragmaticni, spasite ono sto se moze spasiti i otvorite nam konacno perspektivu za kakvu takvu buducnost bez daljih konflikata zamrznutih ili odmrznutih. Svaki drugi put ce zavrsiti potpunim gubitkom jer je ocigledno odnos snaga u svetu je protiv nas, a s obzirom da je tako vec 20 godina treba se prestati nadati da ce se to uskoro promeniti.

Nebojsa

pre 13 godina

Razumem ogorcenje ljudi zbog nacina na koji je Kosovo de facto postalo nezavisno ali jednu stvar ne razumem: zasto bismo stremili "vracanju" teritorije gde nas vise od 90% populacije ne zeli i koji bi na nas uvek gledala kao na okupatore? Uostalom, sta me briga da li taj narod tamo placa poreze nasim ili njihovim lopovima? Zalazem se za zastitu prava svih manjina na Kosovu kao i za zastitu Srpske kulturne i istorijske bastine ali ne zatvaram oci pred cinjenicom da Kosovo pripada narodu koji tamo zivi i nikakve rezolucije (pa ni pomeranje granica) ne mogu to da promene.

Nenad

pre 13 godina

Ja eto niti znam kako izgledaju gusle, niti me briga. Imam od cega da zivim jer sam vredno ucio i radima ali itekako me briga za Kosovo. To je teritorija Srbije koja je na nelegalan nacin oduzeta, njen status je do sada u okvirima UN definisan jednom jedinom rezolucijom i Srbija samo trazi da se ta rezolucija postuje dok ne bude donesena eventulno nova. Svako moze slobodno da procita sta je u toj rezuluciji napisano....Sve prica kako je Zloba eto kriv za sve i kako mi sa tim moramo da se pomirimo, ne pije vodu, jer iako gotovo ravan kapitulaciji sporazum iz Kumanova jos uvek omogucava Srbiji kakav takav integritet nad Kosovom. Cini mi se da deo gradjana Srbije jednostavno ima "nisku temeraturu kljucanja" kad su pritisci u pitanju. Polako i strpljivo prijatelji, nista vam se nece ni gore ni bolje desiti ako potpisete "papir" da je ono sto je pripadalo vasim ocevima sada tudje. Niko vas nece niti bombardovati niti udariti ekonomske sankcije, ali niko vas nece ni primiti u EU takodje. I jos jedno pitanje, nikada nisam videro da iko objasnjava gospodinu Kusneru da posao ministra inostranih poslova nije za njega zbog njegovog formalnog obrazovanja, bio bih jako iznenadjen da i jedan gradjanin Francuske uputi tu vrstu kritike....Toliko o integritetu i samopostovanju.

Nenad,Pozarevac

pre 13 godina

A zamislimo situaciju da nam nekim cudom sutra Kosovo bude vraceno sta bi mi sa tim?!Mi sami sa sobom tesko izlazimo na kraj,najsiromasnija smo zemlja Evrope...

valon

pre 13 godina

ja stvarno ne mogu da verujem kako kod nekih u Beogradu se tumaci odluka MSP-a.

To ti je dragi moji kao da imate dve boje - plava i bela. Plava nije, hajde pogodi koja je?

Kako se kaze: jasno kao dan

Ruben

pre 13 godina

Jeremić kaže da "Nijedan pokušaj secesije u istoriji UN nije doveo do uspostavljanja državnosti bilo koje teritorije na svetu."
To je naravno posve pogrešno jer secesija jednostavno znači odvajanje.
Konkretnije, od jedne države prethodnice odvajaju se države slednice, tako ostaje identitet prethodnice, a stvara se identitet slednice. Primeri za to su Norveška koja se odvojila od Švedske, Bangladeš od Pakistana, Singapur od Malezijske federacije, Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija od SFRJ, Crna Gora od Srbije i Crne Gore itd.

student

pre 13 godina

Tako je to kada ministar nauke, teoretičar fizike, vodi spoljnu politiku sa psihologom i ekonomistom... I oni će da mi sad objašnjavaju nešto.

@#$%!, svi ste isti, svima bih vam dao motiku u ruke, niste se u životu čestito oznojili, sve znate da radite, a 99% ličnosti u javnom sektoru u Srbiji su korumpirane... nema o čemu da pričamo, prodaću dedovinu i selim se iz ove jadne države što pre, dok još mogu.

sasa jokic

pre 13 godina

Slobodan Milosevic nije imao spoljnu politiku, vec samo unutrasnju destruktivno-kriminalnu! Zbog toga smo izgubili Kosovo, i sve idiotske ratove devedesetih, a on je to u Kumanovu i potpisao, a neki danas pokusavaju da zaborave da se to desilo! Kada pogledamo ko nam je danas ministar inostranih poslova, jasno je da nam i danas spoljna politika nije prioritet! Neko je ovde pomenuo da treba da se nagodimo sa Amerikom, za to je kasno. Imao je Milosevic priliku, ali je glatko odbacio takvu mogucnost, i dobili smo bombe. Posle kapitulacije nema vise prostora za nagodbu, na Kosovu nema nasih policijskih i vojnih snaga, vec je tamo NATO! Prema tome nas pragmatizam moze biti samo u tome da vise ne iritiramo Ameriku i EU, i prihvatim orealnost, a to je da na Kosovu zive Albanci, koji ne zele da zive u Srbiji i tacka!!! Obrazac; "I Kosovo i Evropa" je utopija, mi Kosovo od Kumanova vise nemamo. Sto pre zvanicnici Srbije to objave, pre cemo izaci iz krize!

Dar_dan

pre 13 godina

Autonomnost severnog dela Kosova(specialan vid autonomije gde se veze sa Beogradom mogu slobodno uspostaviti izuzev policiju i vojsku),nacionalna i kulturna prava ostalim komunama gde Srbi sacinjavaju vecinu,eksteritorijalni status i da se priznaju kao srpska-pravoslavna kulturna bastina plus zastita UNESCO-a je nesto sto sa velikim naporima i iskrenoscem moze uraditi dok Presevo,medvedje i okolina isti status kao sever Kosova.Kad bise ovo moglo dogovarati strane u sukobu sa svim garancijama UN a onda posebno USA,EU,Rusija i Kina e verujem da bi se ovakvim resenjem svremenom vecina Albanaca i Srba slozilo, onda jos i ulazak obe drzave u EU jos bi vise izbrisala klasicni znacaj granica i uspostavili bi se uslovi za normalan razvoj sviju a verujem da i medjunacionalna mrznja i klevete izostale do te mere da bi zajednicki uspesi i tolerantan zivot, pozitivni rezultati u ekonomiju ,povecani standard,veci nivo demokratskog politickog uredjenja i uspesi u svakidasnom zivotu krenuli bi u mnogo sigurniem ,srecniem buducnosti nase dece i sledeci generacija ... ali na zalost postoje i druge alternative koje mozak spuno adrenalina nadje i to ce biti kobno za sve nas bilo to doskora bilo posle 30 ili 100 godina jer nece valda samo Srbi da ojacaju i vrebaju priliku to isto ce i Albanci ojacati i vrebati priliku i onda ili se nece smet uci u ratu zbog uravnotezenosti snaga i onda ispastati sto nije dobio to sto se na miru moglo ili pak opet sulude glave dodju na vlast,zaotruju mozak naroda sa nacional-revansizmom i ulazi se u sukob gde bi se veoma tesko moglo bilo koja strana izaci ko pobednik jer i kada bih ta pobeda bi sa sobom dovela i dugacak rep problema svih vrsta i opet hajmo Jovo na novo....

komsija

pre 13 godina

Vrlo interesantno je stav da iako Srbija dobije vecinu u UN ona ce izgubiti. Moje je pitanje da li su srpski politicari pitali francuskom zvanicniku zasto. Kako to da iako Srbija dobije vecinu, to moze da bude jos gore za nju? Verovatno srpski politicari znaju zasto, ali njihova greska je da oni stalno ne saopste istinu Srpskom Narodu. Ja bih dao sve da znam sta francuska recenica znaci, ali cim ja to ne znam, neka spustim moju fantaziju. Ovde se radi o pretnjama i o evropkim planovima o buducnosti Balkana...To znaci da srpski politicari mogu i da ne slusaju Evropu ali Evropa je ona koja diktira uslove i njena duznost je da preko politike dela a ne reci da promeni srpski mentalitet. To bi bilo vrlo opasno i tuzno ali jedina evropka alternativa. Fantazija moze da ide i u konkretnim planovima, ali to je duznost srpskih politicara da nam kazu sta francuski zvanicnik misli kada kaze da Srbija izgubi iako dobije vecinu....

Nenad

pre 13 godina

Rusi nikada nisu nista uradili pazi kada ne znam kada su ista uradili za Srbiju osim price.

Sto neposalju neki nosac blizu Kube i kazu vojne vezbe onako radi fore ako se nesredi prica oko Kosova ako imaju ikakav interes.

Koliko znam do kraja hladnog rata veca je bila mrznja medju islamom i komunizmom nego islamom i zapadom.

Razmisljam sada.
Treba da gledamo ko su nam saveznici jer cemo ocigledo protiv njih kasnije biti na crnoj listi.

Tako bilo u istoriji civilizacija tako ce biti uvek.

A posto smo svima na crnoj listi to znaci da cemo biti mi ok i sa Albancima i sa Kosovom narocito na sledecem svetskom prvenstvu u fudbalu kada se sretnu nase reprezentacije.

Sta reci paradox!!! smeh 21. veka.

Sasa

pre 13 godina

Propustili smo sve prilike da se dogovorimo sa velikim silama. Svaki put se prostor za manevar smanjivao i Kosovo je danas nezavisna drzava. Sada je poslednja prilika da se spase sta se spasti moze.

A sta danas moze da se trazi? Maksimalno za Srbe na Kosovu!

-Da Srbi budu konstitutivan narod sa pravom veta na odredjene promene ustava itd.
-Da se vrate svi prognani sa Kosova (koji to zele), povratak imovine,
-Da srpski jezik bude ubacen u ustav kao sluzbeni pored albanskog, skolovanje na maternjem jeziku,
-Za severni deo - autonomija, specijalni status, veze sa Srbijom...
-Neke medjunarodne trupe bi to morale da nadgledaju jos dugi niz godina.

Srbija za uzvrat da prizna Kosovo i da ne koci prijem u medjunarodne organizacije.

Zasto bi Albanci prihvatili ovo? Oni vec imaju nezavisnost i podrsku najbitnijih drzava. Iako nisu clan UN i ostalih organizacija, imaju mocne saveznike da uvek priskoce u pomoc. Pa, verujem da bi ovo gore bilo pre svega u interesu tih mocnih saveznika. Da Kosovo postane relativno normalna drzava koja u medjunarodnim odnosima funkcionise redovnim putem, a ne da oni moraju vecito da tutorisu. Veliko zariste reseno, smirivanje strasti, stabilnost itd.

bane

pre 13 godina

...bojim se da se sve ovo na posletku ne zavrsi na najgori moguci nacin, izvesno je da srbija vise nece imati kosovo. to je jasno kao dan. ali bojim se da ce kosovo uskoro poceti da blokira srbiju u svakom smislu... najveci domet o kome srbija moze da sanja, ali samo da sanja je da nam zapad dopusti da se ponasamo kao da je kosovo deo srbije tj. da se o tome ne izjasnjavamo formalno i da uz to dalje vodimo pregovore o pristupanju eu. ako bi nam to bilo dopusteno, trebalo bi da smo prezadovoljni. ipak uveren sam da nam to nece biti dopusteno i treba navikavati emocije na tu cinjenicu za slucaj da se ona dogodi, ne smemo vise gubiti od onoga koliko smo zaista izgubili i ne smemo se vise kockati, ima nas jos 8 miliona u srbiji sa svojim realnim zivotnim problemima i bice nase dece u buducnosti sa jos vecim problemima...

Aleksandar

pre 13 godina

Srbija je predavanjem predloga rezolucije pre ostalih dobila veoma mnogo. Ako je MSP vesto izbegao da se izjasni za ono sto je svakom normalonom coveku bila poenta, tako Srbija istom metodom u rezoluciji se zalaze da se sva sporna pitanja resavaju dijalogom. Ta rezolucija je prilicno lepo koncipirana, maltene je ista kao i planirana EU. Ko bi glasao protiv rezolucije koja se zalaze za miroljubivi dijalog. Bice tesko i onima koji su priznali nekakvu drzavu kosova da glasaju protiv. Otuda i povlacenje rezolucije EU koja je istovetna sa Srpskom. Kako bi onda objasnili odbijanje jedne a prihvatanje druge istovetne rezolucije. U tom svetlu je jasno negodovanje SAD i VB.

cen

pre 13 godina

Na kosovu je prilicno dugo vladao drzhavni teror nad albanskim stanovnistvom. Pogotovo od dolaska na vlast S.Milosevica. To svi znamo, ako zhelimo biti iskreni. Staklo se razbilo na paramparcad,i to se ne moze vise sastaviti.
Zhivalj srbije zheli da se oterasi bremena ''kosovo'' i da vise misli o gradnji nove mirne srpske buducnosti. U to sam siguran.

Miloš

pre 13 godina

Kosovo?!
Šta namerava SAD na Kosovu i sa Kosovom? Ne znamo, a o tome ništa ili po direktivi-nešto malo znaju naše vlasti.Sad trenutno amerikancima odgovara ovakva utakmica i ovakav rezultat. Oni diktiraju i Srbiji i kosovskoj administraciji šta da rade, te u koliko dobro ne izvršavaju zadatke, pozivaju ih na odgovornost. Dokle će amerikanci tako da idu, možda i oni sami ne znaju. Oni ne priznaju Međunarodni Sud Pravde, oni nizašta ne konsultuju Savet Bezbednosti. Oni kad odluče da nekoga bombarduju (izmisle razlog)i oni to urade bez konsultacija sa bilo kim! Oni kad odluče da pošalju svoje trupe u neku zemlju, oni to učinu , bez konsultacija sa bilo kim. Za njih je kolateralna šteta postojanje nekih zemalja sa sve ukupno svojim stanovništvom, koja još nije nastala ali su je isplanirali i desiće se!
Mi, ni kao narod, ni kao država , se ništa ne pitamo! U direktnoj smo zavisnoj poziciji i moramo da radimo ono što nam se kaže, državi kroz međunarodne institucije, a narodu kroz institucije sistema, tako da amerikanci ima ju vrhovnu, zakonodavnu i izvršnu vlast nad nama, a nama to izgleda u opšte nije jasno ili mnogima od nas u SRBIJI.

nasa posla

pre 13 godina

Kao ilustracija koja pokazuje kako smo mi Srbi neracionalni kao narod, najbolje moze posluziti predlog koji je danas u BL izrekao Savo Strbac, a vezano za Srbe u HR. Rece covek da sada treba primeniti plan Z4 !!
A kada nam je taj plan nudjen kao resenje problema, pre 15 godina odbili smo ga ??

mamed

pre 13 godina

UNO je zreo davno za jednu totalnu reformu. Nema tu volje ni koristi za "male". Mi smo zasli u ovoj igri u jednu veliku lavirint sumu. Snaga je t(s)amo u "velikim". Minorne drazave sluze za popunu kulise. Sve je tamo kulisa teatra. Nekoliko minuta na ovoj bini dobice i Jeremic. I nista vise! UNO vam je danas: izvana lak a unutra kak'!