Nedelja, 01.08.2010.

21:47

HRT: "Ina" tuži Srbiju

Hrvatska naftna kompanija "Ina" na sudu u Beogradu traži povrat 167 benzinskih pumpi ili 117 miliona evra.

Izvor: Beta

HRT: "Ina" tuži Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

„Тужба ИНЕ нема правно утемељење јер не постоји важећи пропис на којем се заснива”, истакао је Анђелковић.

Он је објаснио да Србија и Хрватска још нису ратификовале билатерални споразум о враћању имовине која је остала на територији друге државе, а на снази су и даље уредбе обе државе о имовини приватних предузећа и грађана у складу са којима је и обављена продаја Беопетрола.
Advokat Anđelković je ovom izjavom otkrio "KVAKU 22" Sporazum o sukcesiji država naslednica SFRJ" potpisan je u BEČU 2001 godine od strane predstavnika svih država naslednica a njegovo stupanje na snagu uslovljeno je RATIFIKACIJOM u svim PARLAMENTIMA država naslednica!! Poslednji je ovaj Sporazum RATIFIKOVAO Hrvatski sabor 2004 godine i od tada je on pravno na snazi!! Ima samo jedna mala "kvaka" koju sada otkriva advokat Andjelković a to je da države naslednice nisu JOŠ POTPISALE BILATERALNE SPORAZUME O TEHNIČKOM SPROVOĐENJU ovog Sporazuma (čitaj ZAKONA)!! A KADA ĆE?? Ne zna se?? PUTUJ naivna EVROPO!!!

dzara

pre 13 godina

Razmisljam i ja, ali nisam frustriran i ne lupetam bas mnogo, mozda zato sto imam optimalnu telesnu tezinu, pa mi ova toplota ne remeti um.

nesa

pre 13 godina

INA treba prvo da rascisti vlasnistvo YU naftovoda koji su gradili zajedno Hrvatska, BiH (Energoinvest)i Srbija. Hrvatska da rascisti s vlasnistvom hotela, jadranske magistrale i mnogobrojnim odmaralistima duz Jadranske obale. Cela bivsa Jugoslavija je ulagala u razvoj Jadranske obale, pored Hotela i odmaralista ulagano je i u infrastrukturu, cak i posednici vikendica na obali ucestvovali su u izgradnji infrastrukture (vodovodi, ceste, trafostanice). Vreme je da se jednom za uvek rasciste svi imovinsko pravni odnosi a ne da se zavrsi na otimacini.

Hrvoje

pre 13 godina

Odlicno. Ulaskom u EU ce Hrvatska dobit potpuno nove instrumentarije za ostvarivanje svojih nacionalnih interesa:
vracanje INA-e imovine u Srbiji, isplata ratne odstete u iznosu od 20 milijardi eura itd.
Nista nije oprosteno niti zaboravljeno susjedi, svako od vas posjeceno drvo tokom agresije na Hrvatsku ce doc na naplatu.

Marko

pre 13 godina

Zvuči krajnje otrcano, ali sudeći po komentarima mislim da bi trebalo od jutra do mraka, uz svaku domaću vest, po 50 puta ponoviti: SAMI SMO KRIVI!

Sami smo krivi što prodajemo nerešenu imovinu, sami smo krivi što ne potražujemo svoju imovinu u exYU, sami smo krivi za to što nam je Cvetković premijer, što imamo krajnje nesposobnu javnu upravu, što svako misli ISKLJUČIVO na svoj džep i svoju baštu a za Srbiju ga boli uvo.

Prvo smo sami krivi za sve stvari koje nam se dešavaju, pa tek onda svi ostali. Kad to shvatimo, Srbija će proći nekoliko teških godina, glave će leteti (one koje to zaslužuju), ali ćemo omogućiti budućim generacijama da stvore lepu i prosperitetnu Srbiju. Kada to shvatimo, otvoriću rakiju mog ujaka, koja čeka već 5 godina i sigurno ću se vratiti u Srbiju. Do tad, svim gradjanima Srbije, osim onima koji je upropaštavaju, želim sreće, jer im drugo ne može pomoći.

Pozdrav svim ljudima dobre volje.

nebosa,gd

pre 13 godina

Nema tu ništa za čuđenje, došlo je konačno vreme da se primeni i ANEX G Sporazuma sukcesiji po kome SVE ŠTO JE OTETO MORA I DA SE VRATI!! Ako se sporazum bude primenjivao onako kako je napisan onda će konačno do pravde doći oni koji su najviše stradali u ludilu 90 tih a to su IZBEGLICE kojima se po ovom sporazumu moraju vratiti imovina i STANARSKA PRAVA. Ne moram da objašnjavam čije izbeglice su najviše stradale jer je to svima jasno. Jednostavno ako Srbija vrati ININE pumpe, prodavnice BOROVO, VARTEKS i još ponešto što su ovde maznuli PROFITERI onda će Hrvatska morati da vrati hrvatskim građanima srpskog porekla imovinu i STANOVE u vrednosti oko 2 milijarde EURA!! Ali postoji jedan veliki problem, što ove koji su profitirali otimajući imovinu hrvatskih preduzeća BOLI UVO za Srbe iz Hrvatske, Bosne, Slovenije i td!!!

vegan

pre 13 godina

U periodu 2003-2004. premijer nam je bio direktor Agencije za privatizaciju. Lukoil je potpisao kupovinu Beopetrola 26. septembra 2003. godine. Cvetković je, pre nego što je izabran za premijera, u periodu 2007-2008. bio ministar finansija Srbije. Cvetković je od 2003. do 2004. godine kao prvi čovek Agencije za privatizaciju učestvovao u najmanje 88 sumnjivih privatizacija, o čemu je Savet za borbu protiv korupcije uzalud upozoravao i Živkovićevu i Koštuničinu vladu. Jedan od najvećih Cvetkovićevih grehova jeste to što je u vreme kada je bio na čelu Agencije istovremeno bio i izvršni direktor firme “Ces Mekon”, koju je ista ta Agencija često angažovala. To je očigledan sukob interesa. Sve privatizacije završavane su u trouglu: Ekonomski institut, “Dilojt & Tuš“, “Ces Mekon”. Iza svega toga, naravno, stoje svemoćne stranke i njihovi tajni finansijeri, koji nikome ne polažu račune - rekla je tada Baraćeva.

zagy2

pre 13 godina

Poštovani: INA nije u većinskom vlasništvu MOL-a. Znam da bi vi žarko željeli da tako bude, ali na vašu žalost nije. MOL je vlasnik 44% dionica INE i njen je strateški partner. Većinski vlasnik je vlada Hrvatske i Braniteljski fond!!!

bt

pre 13 godina

Najsmešnije je kada kažu da "Lukoil nije kriv i nema problem". Kada kupite ukraden automobil onda ste srećni ako ne završite u pritvoru dok ne dokažete da niste saučesnik, ali u svakom slučaju ste krivi što niste proverili dokumentaciju. A i te kako imate problem, jer ste ostali bez imovine za koju ste dali pare koje ćete moći da povratite jedino na sudu. Jedina srećna okolnost po Lukoil je što je prodavac poznat - država Srbija, a poznato je i odgovorno lice - trenutno je predsedik vlade te iste zemlje. Sada će na proveri biti čuvena Tadićeva da "niko nije nedodirljiv".

Drag

pre 13 godina

Po ledjima pendrek prasi, napred nasi, napred nasi....
jel' tako izgleda pomirenje Ive Josipovica ?
Sto Srbija ne predje u kontra napad nego stalno se samo branie. Ispadosmo samo mi krivi za sve?!

Dejan

pre 13 godina

Neka se tuzakaju. Ja od toga nemam nista, a to tko koliko ima imovine u drugoj drzavi, a o tome im verujem kao i da je Srbija izasla iz krize. To nasim i njihovim politicarima sluzi samo da mazu oci i jednom i drugom narodu.

Mario Bros

pre 13 godina

Oni kada uđu u EU 2012, ovu tužbu će da koriste za ucenu otvaranja poglavlja o tim nekim energetskim stvarima, ili pravnim.
Ima da platimo samo tako. Ali to pokazuje licemernost, šta su čekali do sada sa tužbom? Videli da će u EU i videćete da će nas ucenjivati za još oko 100 slučajeva raznih. Nikada u EU nećemo ući.

Zaludan

pre 13 godina

Da li je moguce da svi toliko pene zbog vesti stare 10 godina. Tuzba je stara godinama, poslednje rociste je bilo krajem maja, i B92 je izvestavao sa tog rocista, a sada "laku letnju temu" dopisnika HRT-a iz Beograda dozivljavamo kao novu vest i dizemo tenziju.
Eto prilike za svadju, pljuvacinu. Prava Farma. Nekada su letnje teme bile mis u pivu, turpija u 'lebu. Sad se podsecamo ko je koga zbog cega tuzio.

SevarlićA

pre 13 godina

Nisam primetio da je RH vratila turističke i druge objekte firmama iz FR Srbije.
Kao drugo, zar ta raspodela nepokretne imovine SFRJ nije isla po principu teritorijalne obuhvaćenosti.
Kao treće i najbitnije, Srbija a ne Hrvatska je pravni naslednik SFRJ, tako da su "zajednički" objekti u tom slučaju pripali RS.

advokat

pre 13 godina

Vise od polovine objekata na hrvatskom primorju je privatna svojina u vlasnistvu Srbije (srpskih kompanija) i za to postoje uredni papiri. Nasa drzava cuti i prima niske udarce vec vise decenija. Ma umesto pumpi bolje da im damo Vojvodinu i Zemun pa sto da ne i N.Beograd.

panteliya

pre 13 godina

Tek ce za ovu drzavu da nastane belaj kad bude donet zakon o denacionalizaciji! Imace poreski obveznici u Srbiji da se naplacaju onoliko! Samo zato sto imamo alavu vlast koju ne interesuje sutra nego, otmi danas proviziju koliku mozes, sutra ce to i onako platiti gradjani ove zemlje! Mislite o tome!!!

The Great Rock 'n' Roll Swindle

pre 13 godina

Evo sta ce da se desi : Ina ce da tuzi Srbiju, Srbuja ce da tuzi Croatien, Ina ce da dobije spor, srpski tuzba ce da bude odbacen zbog manjkavosti i nedostatka dokaza. Nekima od nas ce nesto da legne na racun u Svajcarskoj. Da li neko sumnja u ovaj scenario ??

mc

pre 13 godina

A Beograd neka tuzi Hrvatsku zbog JP pumpi u Hrvatskoj.... i sve ostale firme za imovinu u Hrvatskoj...i umesto da je reseno da ono sto je u Hrvatskoj - hrvatsko je, a ono sto je u Srbiji - srpsko je i problem bude resen, oni se samo jos dublje ubscuju u konfrotacuju....

Ivan

pre 13 godina

Ima smisla ova tuzba i te kako.Mislim da ce ih biti jos, i to ne samo sa Hrvatske strane, vec i iz ostalih ex-YU republika. Pa svako od nas zna nekog od shefova tadasnjih nekih prodavnica ciji su vlasnici bile firme iz exYU koji su odmah nakon pocetka rata svu imovinu prisvojili, rasprodali, a novac uredno inkasirali u svoje jastuke.
Isto tako je bilo i sa nasim firmama, pa mislim i pumpama ( Jugopetrolove pumpe po ex-YU republikama??)
Da treba da se svedu racuni - mislim da treba, ako je to trend. Ili da svi zaboravimo i teramo dalje - nije posteno!

Милован Миловановић

pre 13 godina

Питање непокретне имовине је регулисано тзв. споразумом о сукцесији. У међународним односима је основа свега реципроцитет. А српска имовина је у Хрватској распродата или уништена још почетком деведесетих година и била је већа од имовине коју потражују Хрвати овде бар два-три пута. Вероватно и више. Питам се зашто надлежни о томе ћуте? Колико је само одмаралишта српских предузећа остало на Јадрану, колико Југопетролових пумпи, па учешће у нафтоводу... Једино су Руси као нови већински власници НИС, С ПРАВОМ, покренули то питање у разговорима с Хрватима. Време је да и ми питамо Хрвате шта је са нашом имовином у Хрватској.

partibrejker

pre 13 godina

Da pogađam:
Biće osnovana Komisija (eventualno dve), ispostaviće se da je sve bilo po zakonu, nema odgovornih, sticaj okolnosti i to, proces će trajati toliko da će (prebogati) učesnici afere pomreti u dubokoj starosti prirodnom smrću, negovani na klinici Mayo ili još bolje na The Moscow VIP Hospital (mi ćemo verovatno daleko pre toga), euro će naglo da skoči, porezi će da se dignu u nebesa, smisliće se novi (ekološki, recimo) i na broj zelenih drveta koje kao posebni srećnici gledamo kroz prozor, jedan kurir ili pisar će da popije uslovno dve godine, i rešen problem.

E da: i ostaćemo na 189-tom mestu od 150 zemalja u kojima je ispitivana korupcija...

Jao

pre 13 godina

1991. smo im u "antibirokratskoj revoluciji" pokrali pumpe. I šta sad? Oni su krivi šta nas tuže za svoje?
PS. INA je u vlasništvo mađarskog MOL-a, nije više uopšte hrvatska svojina!

haksli

pre 13 godina

Nije to tako jednostavno... u ono vreme samoupravnog socijalizma naša preduzeća su se zvala Organizacije Udruženog Rada i bila su društveno vlasništvo, tj. između ostalog i ljudi koji su radili u njima i koji su sve oduke donosili preko kolektivnog organa upravljanja koji se zvao Radnički savet. Elem, nekadašnja INA je bila Složena Organizacija Udruženog Rada koja kako ime kaže, se sastojala od više Organizacija Udruženog Rada. Srpska Organizacija Udruženog Rada je odlučila da prekine odnose sa Složenom Organizacijom i počne samostalno da radi. Po tada važećim zakonima to je bilo dozvoljeno. Tako da je tužba INA-e verovatno u kontekstu njihove dnevno političke funkcije.

S

pre 13 godina

Još jedan fantastičan potez srpske vlade - "a srpska vlada se u ugovoru s "Lukojlom" obavezala da će snositi eventualne sudske troškove". Evo, dragi moji sugrađani, slike i prilike čemu služi narod u ovoj zemlji - da plaća dugove poluprivatnih kombinacija pojedinaca u vlasti. Uzmete tuđe, prodate strancu, ugradite se za proviziju i dug prebacite na narod. I tako godinama i decenijama u nazad.

svesevracasveseplaca

pre 13 godina

U vidu veliko veselje srpskih "patriota" u vezi slovenske blokade Hrvatske zbog netkoliko ne rješenih stvari iz prošlosti veoma sam zainteresiran na reakciju istih ako se Hrvatska bude u istoj mjeri obratila Srbiji prije ulaska u EU.

sudija

pre 13 godina

A tek kad pocnu da pljuste optuznice prodaje nacionalizovane imovine posle 45"? Bice veselo jer drzava nije smela da prodaje nesto sto je nasilno oteto, pa tako ozakoni jedan politicki sistem koji ostavio dubok trag u Srbiji i to mozemo danas svi videti kako narod zivi i kako nam drustvo, privreda funkcionise.

Милорад Перовић

pre 13 godina

Срећа је што је шеф државе недавно разговарао са Јосиповићем о томе.
Само још да се извини грчком и хрватском народу што су нам претучени туристи.

cinjenice

pre 13 godina

Pa nije bas sve kako to zamislja INA.
Beopetrol se izdvojio iz INE, po propisima ondasnje Jugoslavije, pre pocetka raspada zemlje. On je dobio status, koji se po ondasnjim zakonima mogao shvatiti kao samostalno preduzece u okviri INE.
Dogovor o sukcesiji ovde ide protiv INE.
Ako ne ide, a sta je sa imovinom firmi iz Srbije i Hrvatskoj? A slucaj imovine INE u Srbiji je mnogo specificniji, jer se ona izdvojila pre raspada drzave!

INA prosto lovi u mutnom, veruje da ce da udje u EU pre Srbije i da ce onda moci da nas politicki ucenjuje oko ove privatizacije. Zato sudski proces.

treba dodati....

pre 13 godina

.....da su Rusi sve vise manje znali kada je Lukoil ulazio na ovo trziste, i da su u ugovor uneli klauzulu kojom su se zastitili u slucaju gubitka spora, tj. sve posledice padaju na nas.
E sada ne bih tumacio da li je takav ugovor povoljan po Srbiju li ne....

RECIPROCITET

pre 13 godina

Imovinu hrvatskih kompanija iz doba bivse jugoslavije mi ne mozemo da prodamo ili nas tuze ako smo je u medjuvremenu prodali , a oni imovinu srpskih preduzeca i odmaralista u Hrvatskoj su prodali ako se ne varam nekom norveskom investicionom fondu.

Zoran Mitic

pre 13 godina

dobro, INA zeli da povrati svoju imovinu u Srbiji i ja u tome ne vidim nista sporno. Ali, da li drzava Srbija zeli da povrati svoju imovinu na podrucju Hrvatske ili da tuzi Republiku Hrvatsku u slucaju da ona to odbije. Samo da podsetim, na jadranskoj obali se nalazi veliki broj odmaralista (hotela) koji su bili u vlasnistvu tadasnjih preduzeca (kompanija) iz Srbije kao i veliki broj prdstavnistva i prodajnih mesta. Sta sa povratom te imovine? Da li je iko u Vladi Srbije razmisljao o pokretanju postupka za povrat tih privrednih objekata? Dugujem izvinjenje svim privatnim licima koje nisam ukljucio a kojima je takodje na bilo koji nacin nepravedno oduzeta imovina raznim odlukama Hrvatske vlade.

SSSS

pre 13 godina

naravno da ce da tuze. Ovo je isto kada los tim gubi nekoliko utakmica u nizu sto dovede do ogromnog broja opklada da ce izgubiti i narednu utakmicu.
U ovom slucaju izgubljene utakmice u nizu su arbitraza sa Izraelcima, MSP o Kosovu, Izrucenje Ganica....
Los tim je drzava Srbija, odnosno oni koji je vode "u ime svih nas", sto moze da se tumaci time da smo svi mi los gubitnicki tim, jer oni koji nas vode dobili su dovoljan broj glasova za to.

bojan_kljajic

pre 13 godina

Sad lepo nasi da pokrenu spor protiv drzave Hrvatske za ucesce u fabrici Gavrilovic, hotelima po primorju, njihovim zeleznicama...Pa da bankrotiraju.

tatjana

pre 13 godina

posto moj tata ne moze da dobije penziju od INE jer je to sad neka druga kompanija, a on nije dosao u ratnim godinama kad su oni radili neko prebacivanje penzija iz jedne u drugu novoosnovanu kompaniju, ne vidim kako njima sad te pumpe pripadaju. ipak je to sad druga kompanija, i sto nisu dosli recimo 2002 ili 2006, kad smo mi ono imalo moratorijum za neaktivne firme... :-).

zirant

pre 13 godina

Ovo ce vrlo lako i efikasno bivsi ministar a sadasnji deputat Vlahovic da resi. Kao sto je jednim potezom pera drustvenu svojinu pretvotio u drzavnu, pa poceo sa krcmom kao svoju dedovinu, tako ce covek naci neko resenje i za ove tricave INA pumpe

Nindza

pre 13 godina

Nema nista pre kompletnog vracanja srpskog stanovnistva i imovine u Hrvatsku, a zatim omogucavanja srpskim preduzecima da nastupaju na HR trzistu.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Srbija bi trebala tužiti čitavu hrvatsku vladu za ilegalnu prodaju imovine srpskih preduzeća nakon 2000. godine. Što se prave nevješti! Srbija je tu sama kriva što se energičnije ne bori za povrat imovine u Hrvatskoj i Sloveniji. Uostalom ako ćemo po njihovom što je prodato prodato je! Šta kažete na to drage nam komšije?

observer

pre 13 godina

Biće prebijanja dugova, ali će mo po običaju izvući manje vredni deo .U današnjoj politici piše i da bivša Jugobanka potražuje svoju imovinu u Hr.Vrednst dela JB u nekoj Hr. banci je 2 milijarde evra pa i da je 10% nije za otpis. Imovina mnogih propalih srpskih firmi se krčmi i to svi znaju ali su nama slovenskim dušama preči dobri komšijski odnosi...

Vladan

pre 13 godina

Naslusali smo se o "spornim' privatizacijama. Cak je i Predsednik Srbije rekao da su je vreme Vlade dr. Kostunica Vojislava bilo dosta spornih privatizacija. Ali u svom okruzenju ima coveka koji bi morao sve da zna, a bio je u to 'sporno' vreme direktor Agencije za privatizaciju. Da li ga je to preporucilo za premijera ? Nastavite niz. Kovacevic, Satelit...

Neko Iz Mase

pre 13 godina

Samo polako,
pola Beograda je pod stavkom "Vratiti Oteto". Bice ovdje jos mnogo povrataka u svoja rodna sela. A, sela su uostalom, jedino cista sto se tice imovine u Srbiji. Posteno.

Vladimir

pre 13 godina

Kad se resi problem otetih SRPSKIH stanova, hotela,odmaralista i ostale nepokretne imovine Srbije i fizickuh lica u Hrvatskoj, tek posle toga i isplate odstete, vredi razmatrati tu pateticnu tuzbu i adekvatno odgovoriti. Naravno u duhu ekonomske racunice i isplate odstete za sve Srpsko sto je oteto u hrvatskoj.

mirna

pre 13 godina

Au opet radne strukture agencije za privatizaciju, pumpe prodala, pare strpala u svoje džepove. Sad imamo puno bogatih bivših političara, koji lagano otvaraju svoje firme, a na drugoj strani mnogo nezaposlene i gladne sirotinje koju su ti isti političari ostavili na ulici. Siti i dobro podgojeni političari sad će davati narodu po koricu hleba na ime najamnine za težak rad. I opet Jovo nanaovo, političari će postati još bogatiji, a prevarene široke narodne mase jsve siromašnije. Kad političari završe sa nama samo ćemo bespomoćno mrmljati Borinu pesmu "POGLEDAJ DOM SVOJ ANĐELE" kao mantru dok ne svisnemo.

Vladimir

pre 13 godina

Kad se resi problem otetih SRPSKIH stanova, hotela,odmaralista i ostale nepokretne imovine Srbije i fizickuh lica u Hrvatskoj, tek posle toga i isplate odstete, vredi razmatrati tu pateticnu tuzbu i adekvatno odgovoriti. Naravno u duhu ekonomske racunice i isplate odstete za sve Srpsko sto je oteto u hrvatskoj.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Srbija bi trebala tužiti čitavu hrvatsku vladu za ilegalnu prodaju imovine srpskih preduzeća nakon 2000. godine. Što se prave nevješti! Srbija je tu sama kriva što se energičnije ne bori za povrat imovine u Hrvatskoj i Sloveniji. Uostalom ako ćemo po njihovom što je prodato prodato je! Šta kažete na to drage nam komšije?

Nindza

pre 13 godina

Nema nista pre kompletnog vracanja srpskog stanovnistva i imovine u Hrvatsku, a zatim omogucavanja srpskim preduzecima da nastupaju na HR trzistu.

The Great Rock 'n' Roll Swindle

pre 13 godina

Evo sta ce da se desi : Ina ce da tuzi Srbiju, Srbuja ce da tuzi Croatien, Ina ce da dobije spor, srpski tuzba ce da bude odbacen zbog manjkavosti i nedostatka dokaza. Nekima od nas ce nesto da legne na racun u Svajcarskoj. Da li neko sumnja u ovaj scenario ??

Neko Iz Mase

pre 13 godina

Samo polako,
pola Beograda je pod stavkom "Vratiti Oteto". Bice ovdje jos mnogo povrataka u svoja rodna sela. A, sela su uostalom, jedino cista sto se tice imovine u Srbiji. Posteno.

observer

pre 13 godina

Biće prebijanja dugova, ali će mo po običaju izvući manje vredni deo .U današnjoj politici piše i da bivša Jugobanka potražuje svoju imovinu u Hr.Vrednst dela JB u nekoj Hr. banci je 2 milijarde evra pa i da je 10% nije za otpis. Imovina mnogih propalih srpskih firmi se krčmi i to svi znaju ali su nama slovenskim dušama preči dobri komšijski odnosi...

Vladan

pre 13 godina

Naslusali smo se o "spornim' privatizacijama. Cak je i Predsednik Srbije rekao da su je vreme Vlade dr. Kostunica Vojislava bilo dosta spornih privatizacija. Ali u svom okruzenju ima coveka koji bi morao sve da zna, a bio je u to 'sporno' vreme direktor Agencije za privatizaciju. Da li ga je to preporucilo za premijera ? Nastavite niz. Kovacevic, Satelit...

Hrvoje

pre 13 godina

Odlicno. Ulaskom u EU ce Hrvatska dobit potpuno nove instrumentarije za ostvarivanje svojih nacionalnih interesa:
vracanje INA-e imovine u Srbiji, isplata ratne odstete u iznosu od 20 milijardi eura itd.
Nista nije oprosteno niti zaboravljeno susjedi, svako od vas posjeceno drvo tokom agresije na Hrvatsku ce doc na naplatu.

S

pre 13 godina

Još jedan fantastičan potez srpske vlade - "a srpska vlada se u ugovoru s "Lukojlom" obavezala da će snositi eventualne sudske troškove". Evo, dragi moji sugrađani, slike i prilike čemu služi narod u ovoj zemlji - da plaća dugove poluprivatnih kombinacija pojedinaca u vlasti. Uzmete tuđe, prodate strancu, ugradite se za proviziju i dug prebacite na narod. I tako godinama i decenijama u nazad.

Mario Bros

pre 13 godina

Oni kada uđu u EU 2012, ovu tužbu će da koriste za ucenu otvaranja poglavlja o tim nekim energetskim stvarima, ili pravnim.
Ima da platimo samo tako. Ali to pokazuje licemernost, šta su čekali do sada sa tužbom? Videli da će u EU i videćete da će nas ucenjivati za još oko 100 slučajeva raznih. Nikada u EU nećemo ući.

Jao

pre 13 godina

1991. smo im u "antibirokratskoj revoluciji" pokrali pumpe. I šta sad? Oni su krivi šta nas tuže za svoje?
PS. INA je u vlasništvo mađarskog MOL-a, nije više uopšte hrvatska svojina!

Милован Миловановић

pre 13 godina

Питање непокретне имовине је регулисано тзв. споразумом о сукцесији. У међународним односима је основа свега реципроцитет. А српска имовина је у Хрватској распродата или уништена још почетком деведесетих година и била је већа од имовине коју потражују Хрвати овде бар два-три пута. Вероватно и више. Питам се зашто надлежни о томе ћуте? Колико је само одмаралишта српских предузећа остало на Јадрану, колико Југопетролових пумпи, па учешће у нафтоводу... Једино су Руси као нови већински власници НИС, С ПРАВОМ, покренули то питање у разговорима с Хрватима. Време је да и ми питамо Хрвате шта је са нашом имовином у Хрватској.

SevarlićA

pre 13 godina

Nisam primetio da je RH vratila turističke i druge objekte firmama iz FR Srbije.
Kao drugo, zar ta raspodela nepokretne imovine SFRJ nije isla po principu teritorijalne obuhvaćenosti.
Kao treće i najbitnije, Srbija a ne Hrvatska je pravni naslednik SFRJ, tako da su "zajednički" objekti u tom slučaju pripali RS.

Ivan

pre 13 godina

Ima smisla ova tuzba i te kako.Mislim da ce ih biti jos, i to ne samo sa Hrvatske strane, vec i iz ostalih ex-YU republika. Pa svako od nas zna nekog od shefova tadasnjih nekih prodavnica ciji su vlasnici bile firme iz exYU koji su odmah nakon pocetka rata svu imovinu prisvojili, rasprodali, a novac uredno inkasirali u svoje jastuke.
Isto tako je bilo i sa nasim firmama, pa mislim i pumpama ( Jugopetrolove pumpe po ex-YU republikama??)
Da treba da se svedu racuni - mislim da treba, ako je to trend. Ili da svi zaboravimo i teramo dalje - nije posteno!

advokat

pre 13 godina

Vise od polovine objekata na hrvatskom primorju je privatna svojina u vlasnistvu Srbije (srpskih kompanija) i za to postoje uredni papiri. Nasa drzava cuti i prima niske udarce vec vise decenija. Ma umesto pumpi bolje da im damo Vojvodinu i Zemun pa sto da ne i N.Beograd.

tatjana

pre 13 godina

posto moj tata ne moze da dobije penziju od INE jer je to sad neka druga kompanija, a on nije dosao u ratnim godinama kad su oni radili neko prebacivanje penzija iz jedne u drugu novoosnovanu kompaniju, ne vidim kako njima sad te pumpe pripadaju. ipak je to sad druga kompanija, i sto nisu dosli recimo 2002 ili 2006, kad smo mi ono imalo moratorijum za neaktivne firme... :-).

nebosa,gd

pre 13 godina

Nema tu ništa za čuđenje, došlo je konačno vreme da se primeni i ANEX G Sporazuma sukcesiji po kome SVE ŠTO JE OTETO MORA I DA SE VRATI!! Ako se sporazum bude primenjivao onako kako je napisan onda će konačno do pravde doći oni koji su najviše stradali u ludilu 90 tih a to su IZBEGLICE kojima se po ovom sporazumu moraju vratiti imovina i STANARSKA PRAVA. Ne moram da objašnjavam čije izbeglice su najviše stradale jer je to svima jasno. Jednostavno ako Srbija vrati ININE pumpe, prodavnice BOROVO, VARTEKS i još ponešto što su ovde maznuli PROFITERI onda će Hrvatska morati da vrati hrvatskim građanima srpskog porekla imovinu i STANOVE u vrednosti oko 2 milijarde EURA!! Ali postoji jedan veliki problem, što ove koji su profitirali otimajući imovinu hrvatskih preduzeća BOLI UVO za Srbe iz Hrvatske, Bosne, Slovenije i td!!!

Marko

pre 13 godina

Zvuči krajnje otrcano, ali sudeći po komentarima mislim da bi trebalo od jutra do mraka, uz svaku domaću vest, po 50 puta ponoviti: SAMI SMO KRIVI!

Sami smo krivi što prodajemo nerešenu imovinu, sami smo krivi što ne potražujemo svoju imovinu u exYU, sami smo krivi za to što nam je Cvetković premijer, što imamo krajnje nesposobnu javnu upravu, što svako misli ISKLJUČIVO na svoj džep i svoju baštu a za Srbiju ga boli uvo.

Prvo smo sami krivi za sve stvari koje nam se dešavaju, pa tek onda svi ostali. Kad to shvatimo, Srbija će proći nekoliko teških godina, glave će leteti (one koje to zaslužuju), ali ćemo omogućiti budućim generacijama da stvore lepu i prosperitetnu Srbiju. Kada to shvatimo, otvoriću rakiju mog ujaka, koja čeka već 5 godina i sigurno ću se vratiti u Srbiju. Do tad, svim gradjanima Srbije, osim onima koji je upropaštavaju, želim sreće, jer im drugo ne može pomoći.

Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Милорад Перовић

pre 13 godina

Срећа је што је шеф државе недавно разговарао са Јосиповићем о томе.
Само још да се извини грчком и хрватском народу што су нам претучени туристи.

Zoran Mitic

pre 13 godina

dobro, INA zeli da povrati svoju imovinu u Srbiji i ja u tome ne vidim nista sporno. Ali, da li drzava Srbija zeli da povrati svoju imovinu na podrucju Hrvatske ili da tuzi Republiku Hrvatsku u slucaju da ona to odbije. Samo da podsetim, na jadranskoj obali se nalazi veliki broj odmaralista (hotela) koji su bili u vlasnistvu tadasnjih preduzeca (kompanija) iz Srbije kao i veliki broj prdstavnistva i prodajnih mesta. Sta sa povratom te imovine? Da li je iko u Vladi Srbije razmisljao o pokretanju postupka za povrat tih privrednih objekata? Dugujem izvinjenje svim privatnim licima koje nisam ukljucio a kojima je takodje na bilo koji nacin nepravedno oduzeta imovina raznim odlukama Hrvatske vlade.

mirna

pre 13 godina

Au opet radne strukture agencije za privatizaciju, pumpe prodala, pare strpala u svoje džepove. Sad imamo puno bogatih bivših političara, koji lagano otvaraju svoje firme, a na drugoj strani mnogo nezaposlene i gladne sirotinje koju su ti isti političari ostavili na ulici. Siti i dobro podgojeni političari sad će davati narodu po koricu hleba na ime najamnine za težak rad. I opet Jovo nanaovo, političari će postati još bogatiji, a prevarene široke narodne mase jsve siromašnije. Kad političari završe sa nama samo ćemo bespomoćno mrmljati Borinu pesmu "POGLEDAJ DOM SVOJ ANĐELE" kao mantru dok ne svisnemo.

vegan

pre 13 godina

U periodu 2003-2004. premijer nam je bio direktor Agencije za privatizaciju. Lukoil je potpisao kupovinu Beopetrola 26. septembra 2003. godine. Cvetković je, pre nego što je izabran za premijera, u periodu 2007-2008. bio ministar finansija Srbije. Cvetković je od 2003. do 2004. godine kao prvi čovek Agencije za privatizaciju učestvovao u najmanje 88 sumnjivih privatizacija, o čemu je Savet za borbu protiv korupcije uzalud upozoravao i Živkovićevu i Koštuničinu vladu. Jedan od najvećih Cvetkovićevih grehova jeste to što je u vreme kada je bio na čelu Agencije istovremeno bio i izvršni direktor firme “Ces Mekon”, koju je ista ta Agencija često angažovala. To je očigledan sukob interesa. Sve privatizacije završavane su u trouglu: Ekonomski institut, “Dilojt & Tuš“, “Ces Mekon”. Iza svega toga, naravno, stoje svemoćne stranke i njihovi tajni finansijeri, koji nikome ne polažu račune - rekla je tada Baraćeva.

cinjenice

pre 13 godina

Pa nije bas sve kako to zamislja INA.
Beopetrol se izdvojio iz INE, po propisima ondasnje Jugoslavije, pre pocetka raspada zemlje. On je dobio status, koji se po ondasnjim zakonima mogao shvatiti kao samostalno preduzece u okviri INE.
Dogovor o sukcesiji ovde ide protiv INE.
Ako ne ide, a sta je sa imovinom firmi iz Srbije i Hrvatskoj? A slucaj imovine INE u Srbiji je mnogo specificniji, jer se ona izdvojila pre raspada drzave!

INA prosto lovi u mutnom, veruje da ce da udje u EU pre Srbije i da ce onda moci da nas politicki ucenjuje oko ove privatizacije. Zato sudski proces.

bojan_kljajic

pre 13 godina

Sad lepo nasi da pokrenu spor protiv drzave Hrvatske za ucesce u fabrici Gavrilovic, hotelima po primorju, njihovim zeleznicama...Pa da bankrotiraju.

Drag

pre 13 godina

Po ledjima pendrek prasi, napred nasi, napred nasi....
jel' tako izgleda pomirenje Ive Josipovica ?
Sto Srbija ne predje u kontra napad nego stalno se samo branie. Ispadosmo samo mi krivi za sve?!

zagy2

pre 13 godina

Poštovani: INA nije u većinskom vlasništvu MOL-a. Znam da bi vi žarko željeli da tako bude, ali na vašu žalost nije. MOL je vlasnik 44% dionica INE i njen je strateški partner. Većinski vlasnik je vlada Hrvatske i Braniteljski fond!!!

zirant

pre 13 godina

Ovo ce vrlo lako i efikasno bivsi ministar a sadasnji deputat Vlahovic da resi. Kao sto je jednim potezom pera drustvenu svojinu pretvotio u drzavnu, pa poceo sa krcmom kao svoju dedovinu, tako ce covek naci neko resenje i za ove tricave INA pumpe

panteliya

pre 13 godina

Tek ce za ovu drzavu da nastane belaj kad bude donet zakon o denacionalizaciji! Imace poreski obveznici u Srbiji da se naplacaju onoliko! Samo zato sto imamo alavu vlast koju ne interesuje sutra nego, otmi danas proviziju koliku mozes, sutra ce to i onako platiti gradjani ove zemlje! Mislite o tome!!!

nesa

pre 13 godina

INA treba prvo da rascisti vlasnistvo YU naftovoda koji su gradili zajedno Hrvatska, BiH (Energoinvest)i Srbija. Hrvatska da rascisti s vlasnistvom hotela, jadranske magistrale i mnogobrojnim odmaralistima duz Jadranske obale. Cela bivsa Jugoslavija je ulagala u razvoj Jadranske obale, pored Hotela i odmaralista ulagano je i u infrastrukturu, cak i posednici vikendica na obali ucestvovali su u izgradnji infrastrukture (vodovodi, ceste, trafostanice). Vreme je da se jednom za uvek rasciste svi imovinsko pravni odnosi a ne da se zavrsi na otimacini.

Zaludan

pre 13 godina

Da li je moguce da svi toliko pene zbog vesti stare 10 godina. Tuzba je stara godinama, poslednje rociste je bilo krajem maja, i B92 je izvestavao sa tog rocista, a sada "laku letnju temu" dopisnika HRT-a iz Beograda dozivljavamo kao novu vest i dizemo tenziju.
Eto prilike za svadju, pljuvacinu. Prava Farma. Nekada su letnje teme bile mis u pivu, turpija u 'lebu. Sad se podsecamo ko je koga zbog cega tuzio.

RECIPROCITET

pre 13 godina

Imovinu hrvatskih kompanija iz doba bivse jugoslavije mi ne mozemo da prodamo ili nas tuze ako smo je u medjuvremenu prodali , a oni imovinu srpskih preduzeca i odmaralista u Hrvatskoj su prodali ako se ne varam nekom norveskom investicionom fondu.

mc

pre 13 godina

A Beograd neka tuzi Hrvatsku zbog JP pumpi u Hrvatskoj.... i sve ostale firme za imovinu u Hrvatskoj...i umesto da je reseno da ono sto je u Hrvatskoj - hrvatsko je, a ono sto je u Srbiji - srpsko je i problem bude resen, oni se samo jos dublje ubscuju u konfrotacuju....

treba dodati....

pre 13 godina

.....da su Rusi sve vise manje znali kada je Lukoil ulazio na ovo trziste, i da su u ugovor uneli klauzulu kojom su se zastitili u slucaju gubitka spora, tj. sve posledice padaju na nas.
E sada ne bih tumacio da li je takav ugovor povoljan po Srbiju li ne....

sudija

pre 13 godina

A tek kad pocnu da pljuste optuznice prodaje nacionalizovane imovine posle 45"? Bice veselo jer drzava nije smela da prodaje nesto sto je nasilno oteto, pa tako ozakoni jedan politicki sistem koji ostavio dubok trag u Srbiji i to mozemo danas svi videti kako narod zivi i kako nam drustvo, privreda funkcionise.

partibrejker

pre 13 godina

Da pogađam:
Biće osnovana Komisija (eventualno dve), ispostaviće se da je sve bilo po zakonu, nema odgovornih, sticaj okolnosti i to, proces će trajati toliko da će (prebogati) učesnici afere pomreti u dubokoj starosti prirodnom smrću, negovani na klinici Mayo ili još bolje na The Moscow VIP Hospital (mi ćemo verovatno daleko pre toga), euro će naglo da skoči, porezi će da se dignu u nebesa, smisliće se novi (ekološki, recimo) i na broj zelenih drveta koje kao posebni srećnici gledamo kroz prozor, jedan kurir ili pisar će da popije uslovno dve godine, i rešen problem.

E da: i ostaćemo na 189-tom mestu od 150 zemalja u kojima je ispitivana korupcija...

svesevracasveseplaca

pre 13 godina

U vidu veliko veselje srpskih "patriota" u vezi slovenske blokade Hrvatske zbog netkoliko ne rješenih stvari iz prošlosti veoma sam zainteresiran na reakciju istih ako se Hrvatska bude u istoj mjeri obratila Srbiji prije ulaska u EU.

SSSS

pre 13 godina

naravno da ce da tuze. Ovo je isto kada los tim gubi nekoliko utakmica u nizu sto dovede do ogromnog broja opklada da ce izgubiti i narednu utakmicu.
U ovom slucaju izgubljene utakmice u nizu su arbitraza sa Izraelcima, MSP o Kosovu, Izrucenje Ganica....
Los tim je drzava Srbija, odnosno oni koji je vode "u ime svih nas", sto moze da se tumaci time da smo svi mi los gubitnicki tim, jer oni koji nas vode dobili su dovoljan broj glasova za to.

haksli

pre 13 godina

Nije to tako jednostavno... u ono vreme samoupravnog socijalizma naša preduzeća su se zvala Organizacije Udruženog Rada i bila su društveno vlasništvo, tj. između ostalog i ljudi koji su radili u njima i koji su sve oduke donosili preko kolektivnog organa upravljanja koji se zvao Radnički savet. Elem, nekadašnja INA je bila Složena Organizacija Udruženog Rada koja kako ime kaže, se sastojala od više Organizacija Udruženog Rada. Srpska Organizacija Udruženog Rada je odlučila da prekine odnose sa Složenom Organizacijom i počne samostalno da radi. Po tada važećim zakonima to je bilo dozvoljeno. Tako da je tužba INA-e verovatno u kontekstu njihove dnevno političke funkcije.

bt

pre 13 godina

Najsmešnije je kada kažu da "Lukoil nije kriv i nema problem". Kada kupite ukraden automobil onda ste srećni ako ne završite u pritvoru dok ne dokažete da niste saučesnik, ali u svakom slučaju ste krivi što niste proverili dokumentaciju. A i te kako imate problem, jer ste ostali bez imovine za koju ste dali pare koje ćete moći da povratite jedino na sudu. Jedina srećna okolnost po Lukoil je što je prodavac poznat - država Srbija, a poznato je i odgovorno lice - trenutno je predsedik vlade te iste zemlje. Sada će na proveri biti čuvena Tadićeva da "niko nije nedodirljiv".

Dejan

pre 13 godina

Neka se tuzakaju. Ja od toga nemam nista, a to tko koliko ima imovine u drugoj drzavi, a o tome im verujem kao i da je Srbija izasla iz krize. To nasim i njihovim politicarima sluzi samo da mazu oci i jednom i drugom narodu.

dzara

pre 13 godina

Razmisljam i ja, ali nisam frustriran i ne lupetam bas mnogo, mozda zato sto imam optimalnu telesnu tezinu, pa mi ova toplota ne remeti um.

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

„Тужба ИНЕ нема правно утемељење јер не постоји важећи пропис на којем се заснива”, истакао је Анђелковић.

Он је објаснио да Србија и Хрватска још нису ратификовале билатерални споразум о враћању имовине која је остала на територији друге државе, а на снази су и даље уредбе обе државе о имовини приватних предузећа и грађана у складу са којима је и обављена продаја Беопетрола.
Advokat Anđelković je ovom izjavom otkrio "KVAKU 22" Sporazum o sukcesiji država naslednica SFRJ" potpisan je u BEČU 2001 godine od strane predstavnika svih država naslednica a njegovo stupanje na snagu uslovljeno je RATIFIKACIJOM u svim PARLAMENTIMA država naslednica!! Poslednji je ovaj Sporazum RATIFIKOVAO Hrvatski sabor 2004 godine i od tada je on pravno na snazi!! Ima samo jedna mala "kvaka" koju sada otkriva advokat Andjelković a to je da države naslednice nisu JOŠ POTPISALE BILATERALNE SPORAZUME O TEHNIČKOM SPROVOĐENJU ovog Sporazuma (čitaj ZAKONA)!! A KADA ĆE?? Ne zna se?? PUTUJ naivna EVROPO!!!

Vladimir

pre 13 godina

Kad se resi problem otetih SRPSKIH stanova, hotela,odmaralista i ostale nepokretne imovine Srbije i fizickuh lica u Hrvatskoj, tek posle toga i isplate odstete, vredi razmatrati tu pateticnu tuzbu i adekvatno odgovoriti. Naravno u duhu ekonomske racunice i isplate odstete za sve Srpsko sto je oteto u hrvatskoj.

Jao

pre 13 godina

1991. smo im u "antibirokratskoj revoluciji" pokrali pumpe. I šta sad? Oni su krivi šta nas tuže za svoje?
PS. INA je u vlasništvo mađarskog MOL-a, nije više uopšte hrvatska svojina!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Srbija bi trebala tužiti čitavu hrvatsku vladu za ilegalnu prodaju imovine srpskih preduzeća nakon 2000. godine. Što se prave nevješti! Srbija je tu sama kriva što se energičnije ne bori za povrat imovine u Hrvatskoj i Sloveniji. Uostalom ako ćemo po njihovom što je prodato prodato je! Šta kažete na to drage nam komšije?

SevarlićA

pre 13 godina

Nisam primetio da je RH vratila turističke i druge objekte firmama iz FR Srbije.
Kao drugo, zar ta raspodela nepokretne imovine SFRJ nije isla po principu teritorijalne obuhvaćenosti.
Kao treće i najbitnije, Srbija a ne Hrvatska je pravni naslednik SFRJ, tako da su "zajednički" objekti u tom slučaju pripali RS.

Nindza

pre 13 godina

Nema nista pre kompletnog vracanja srpskog stanovnistva i imovine u Hrvatsku, a zatim omogucavanja srpskim preduzecima da nastupaju na HR trzistu.

Drag

pre 13 godina

Po ledjima pendrek prasi, napred nasi, napred nasi....
jel' tako izgleda pomirenje Ive Josipovica ?
Sto Srbija ne predje u kontra napad nego stalno se samo branie. Ispadosmo samo mi krivi za sve?!

Hrvoje

pre 13 godina

Odlicno. Ulaskom u EU ce Hrvatska dobit potpuno nove instrumentarije za ostvarivanje svojih nacionalnih interesa:
vracanje INA-e imovine u Srbiji, isplata ratne odstete u iznosu od 20 milijardi eura itd.
Nista nije oprosteno niti zaboravljeno susjedi, svako od vas posjeceno drvo tokom agresije na Hrvatsku ce doc na naplatu.

advokat

pre 13 godina

Vise od polovine objekata na hrvatskom primorju je privatna svojina u vlasnistvu Srbije (srpskih kompanija) i za to postoje uredni papiri. Nasa drzava cuti i prima niske udarce vec vise decenija. Ma umesto pumpi bolje da im damo Vojvodinu i Zemun pa sto da ne i N.Beograd.

bojan_kljajic

pre 13 godina

Sad lepo nasi da pokrenu spor protiv drzave Hrvatske za ucesce u fabrici Gavrilovic, hotelima po primorju, njihovim zeleznicama...Pa da bankrotiraju.

nesa

pre 13 godina

INA treba prvo da rascisti vlasnistvo YU naftovoda koji su gradili zajedno Hrvatska, BiH (Energoinvest)i Srbija. Hrvatska da rascisti s vlasnistvom hotela, jadranske magistrale i mnogobrojnim odmaralistima duz Jadranske obale. Cela bivsa Jugoslavija je ulagala u razvoj Jadranske obale, pored Hotela i odmaralista ulagano je i u infrastrukturu, cak i posednici vikendica na obali ucestvovali su u izgradnji infrastrukture (vodovodi, ceste, trafostanice). Vreme je da se jednom za uvek rasciste svi imovinsko pravni odnosi a ne da se zavrsi na otimacini.

observer

pre 13 godina

Biće prebijanja dugova, ali će mo po običaju izvući manje vredni deo .U današnjoj politici piše i da bivša Jugobanka potražuje svoju imovinu u Hr.Vrednst dela JB u nekoj Hr. banci je 2 milijarde evra pa i da je 10% nije za otpis. Imovina mnogih propalih srpskih firmi se krčmi i to svi znaju ali su nama slovenskim dušama preči dobri komšijski odnosi...

mc

pre 13 godina

A Beograd neka tuzi Hrvatsku zbog JP pumpi u Hrvatskoj.... i sve ostale firme za imovinu u Hrvatskoj...i umesto da je reseno da ono sto je u Hrvatskoj - hrvatsko je, a ono sto je u Srbiji - srpsko je i problem bude resen, oni se samo jos dublje ubscuju u konfrotacuju....

zagy2

pre 13 godina

Poštovani: INA nije u većinskom vlasništvu MOL-a. Znam da bi vi žarko željeli da tako bude, ali na vašu žalost nije. MOL je vlasnik 44% dionica INE i njen je strateški partner. Većinski vlasnik je vlada Hrvatske i Braniteljski fond!!!

cinjenice

pre 13 godina

Pa nije bas sve kako to zamislja INA.
Beopetrol se izdvojio iz INE, po propisima ondasnje Jugoslavije, pre pocetka raspada zemlje. On je dobio status, koji se po ondasnjim zakonima mogao shvatiti kao samostalno preduzece u okviri INE.
Dogovor o sukcesiji ovde ide protiv INE.
Ako ne ide, a sta je sa imovinom firmi iz Srbije i Hrvatskoj? A slucaj imovine INE u Srbiji je mnogo specificniji, jer se ona izdvojila pre raspada drzave!

INA prosto lovi u mutnom, veruje da ce da udje u EU pre Srbije i da ce onda moci da nas politicki ucenjuje oko ove privatizacije. Zato sudski proces.

RECIPROCITET

pre 13 godina

Imovinu hrvatskih kompanija iz doba bivse jugoslavije mi ne mozemo da prodamo ili nas tuze ako smo je u medjuvremenu prodali , a oni imovinu srpskih preduzeca i odmaralista u Hrvatskoj su prodali ako se ne varam nekom norveskom investicionom fondu.

Милорад Перовић

pre 13 godina

Срећа је што је шеф државе недавно разговарао са Јосиповићем о томе.
Само још да се извини грчком и хрватском народу што су нам претучени туристи.

tatjana

pre 13 godina

posto moj tata ne moze da dobije penziju od INE jer je to sad neka druga kompanija, a on nije dosao u ratnim godinama kad su oni radili neko prebacivanje penzija iz jedne u drugu novoosnovanu kompaniju, ne vidim kako njima sad te pumpe pripadaju. ipak je to sad druga kompanija, i sto nisu dosli recimo 2002 ili 2006, kad smo mi ono imalo moratorijum za neaktivne firme... :-).

Mario Bros

pre 13 godina

Oni kada uđu u EU 2012, ovu tužbu će da koriste za ucenu otvaranja poglavlja o tim nekim energetskim stvarima, ili pravnim.
Ima da platimo samo tako. Ali to pokazuje licemernost, šta su čekali do sada sa tužbom? Videli da će u EU i videćete da će nas ucenjivati za još oko 100 slučajeva raznih. Nikada u EU nećemo ući.

svesevracasveseplaca

pre 13 godina

U vidu veliko veselje srpskih "patriota" u vezi slovenske blokade Hrvatske zbog netkoliko ne rješenih stvari iz prošlosti veoma sam zainteresiran na reakciju istih ako se Hrvatska bude u istoj mjeri obratila Srbiji prije ulaska u EU.

Vladan

pre 13 godina

Naslusali smo se o "spornim' privatizacijama. Cak je i Predsednik Srbije rekao da su je vreme Vlade dr. Kostunica Vojislava bilo dosta spornih privatizacija. Ali u svom okruzenju ima coveka koji bi morao sve da zna, a bio je u to 'sporno' vreme direktor Agencije za privatizaciju. Da li ga je to preporucilo za premijera ? Nastavite niz. Kovacevic, Satelit...

haksli

pre 13 godina

Nije to tako jednostavno... u ono vreme samoupravnog socijalizma naša preduzeća su se zvala Organizacije Udruženog Rada i bila su društveno vlasništvo, tj. između ostalog i ljudi koji su radili u njima i koji su sve oduke donosili preko kolektivnog organa upravljanja koji se zvao Radnički savet. Elem, nekadašnja INA je bila Složena Organizacija Udruženog Rada koja kako ime kaže, se sastojala od više Organizacija Udruženog Rada. Srpska Organizacija Udruženog Rada je odlučila da prekine odnose sa Složenom Organizacijom i počne samostalno da radi. Po tada važećim zakonima to je bilo dozvoljeno. Tako da je tužba INA-e verovatno u kontekstu njihove dnevno političke funkcije.

Zoran Mitic

pre 13 godina

dobro, INA zeli da povrati svoju imovinu u Srbiji i ja u tome ne vidim nista sporno. Ali, da li drzava Srbija zeli da povrati svoju imovinu na podrucju Hrvatske ili da tuzi Republiku Hrvatsku u slucaju da ona to odbije. Samo da podsetim, na jadranskoj obali se nalazi veliki broj odmaralista (hotela) koji su bili u vlasnistvu tadasnjih preduzeca (kompanija) iz Srbije kao i veliki broj prdstavnistva i prodajnih mesta. Sta sa povratom te imovine? Da li je iko u Vladi Srbije razmisljao o pokretanju postupka za povrat tih privrednih objekata? Dugujem izvinjenje svim privatnim licima koje nisam ukljucio a kojima je takodje na bilo koji nacin nepravedno oduzeta imovina raznim odlukama Hrvatske vlade.

bt

pre 13 godina

Najsmešnije je kada kažu da "Lukoil nije kriv i nema problem". Kada kupite ukraden automobil onda ste srećni ako ne završite u pritvoru dok ne dokažete da niste saučesnik, ali u svakom slučaju ste krivi što niste proverili dokumentaciju. A i te kako imate problem, jer ste ostali bez imovine za koju ste dali pare koje ćete moći da povratite jedino na sudu. Jedina srećna okolnost po Lukoil je što je prodavac poznat - država Srbija, a poznato je i odgovorno lice - trenutno je predsedik vlade te iste zemlje. Sada će na proveri biti čuvena Tadićeva da "niko nije nedodirljiv".

Neko Iz Mase

pre 13 godina

Samo polako,
pola Beograda je pod stavkom "Vratiti Oteto". Bice ovdje jos mnogo povrataka u svoja rodna sela. A, sela su uostalom, jedino cista sto se tice imovine u Srbiji. Posteno.

Dejan

pre 13 godina

Neka se tuzakaju. Ja od toga nemam nista, a to tko koliko ima imovine u drugoj drzavi, a o tome im verujem kao i da je Srbija izasla iz krize. To nasim i njihovim politicarima sluzi samo da mazu oci i jednom i drugom narodu.

The Great Rock 'n' Roll Swindle

pre 13 godina

Evo sta ce da se desi : Ina ce da tuzi Srbiju, Srbuja ce da tuzi Croatien, Ina ce da dobije spor, srpski tuzba ce da bude odbacen zbog manjkavosti i nedostatka dokaza. Nekima od nas ce nesto da legne na racun u Svajcarskoj. Da li neko sumnja u ovaj scenario ??

Милован Миловановић

pre 13 godina

Питање непокретне имовине је регулисано тзв. споразумом о сукцесији. У међународним односима је основа свега реципроцитет. А српска имовина је у Хрватској распродата или уништена још почетком деведесетих година и била је већа од имовине коју потражују Хрвати овде бар два-три пута. Вероватно и више. Питам се зашто надлежни о томе ћуте? Колико је само одмаралишта српских предузећа остало на Јадрану, колико Југопетролових пумпи, па учешће у нафтоводу... Једино су Руси као нови већински власници НИС, С ПРАВОМ, покренули то питање у разговорима с Хрватима. Време је да и ми питамо Хрвате шта је са нашом имовином у Хрватској.

mirna

pre 13 godina

Au opet radne strukture agencije za privatizaciju, pumpe prodala, pare strpala u svoje džepove. Sad imamo puno bogatih bivših političara, koji lagano otvaraju svoje firme, a na drugoj strani mnogo nezaposlene i gladne sirotinje koju su ti isti političari ostavili na ulici. Siti i dobro podgojeni političari sad će davati narodu po koricu hleba na ime najamnine za težak rad. I opet Jovo nanaovo, političari će postati još bogatiji, a prevarene široke narodne mase jsve siromašnije. Kad političari završe sa nama samo ćemo bespomoćno mrmljati Borinu pesmu "POGLEDAJ DOM SVOJ ANĐELE" kao mantru dok ne svisnemo.

nebosa,gd

pre 13 godina

Nema tu ništa za čuđenje, došlo je konačno vreme da se primeni i ANEX G Sporazuma sukcesiji po kome SVE ŠTO JE OTETO MORA I DA SE VRATI!! Ako se sporazum bude primenjivao onako kako je napisan onda će konačno do pravde doći oni koji su najviše stradali u ludilu 90 tih a to su IZBEGLICE kojima se po ovom sporazumu moraju vratiti imovina i STANARSKA PRAVA. Ne moram da objašnjavam čije izbeglice su najviše stradale jer je to svima jasno. Jednostavno ako Srbija vrati ININE pumpe, prodavnice BOROVO, VARTEKS i još ponešto što su ovde maznuli PROFITERI onda će Hrvatska morati da vrati hrvatskim građanima srpskog porekla imovinu i STANOVE u vrednosti oko 2 milijarde EURA!! Ali postoji jedan veliki problem, što ove koji su profitirali otimajući imovinu hrvatskih preduzeća BOLI UVO za Srbe iz Hrvatske, Bosne, Slovenije i td!!!

Marko

pre 13 godina

Zvuči krajnje otrcano, ali sudeći po komentarima mislim da bi trebalo od jutra do mraka, uz svaku domaću vest, po 50 puta ponoviti: SAMI SMO KRIVI!

Sami smo krivi što prodajemo nerešenu imovinu, sami smo krivi što ne potražujemo svoju imovinu u exYU, sami smo krivi za to što nam je Cvetković premijer, što imamo krajnje nesposobnu javnu upravu, što svako misli ISKLJUČIVO na svoj džep i svoju baštu a za Srbiju ga boli uvo.

Prvo smo sami krivi za sve stvari koje nam se dešavaju, pa tek onda svi ostali. Kad to shvatimo, Srbija će proći nekoliko teških godina, glave će leteti (one koje to zaslužuju), ali ćemo omogućiti budućim generacijama da stvore lepu i prosperitetnu Srbiju. Kada to shvatimo, otvoriću rakiju mog ujaka, koja čeka već 5 godina i sigurno ću se vratiti u Srbiju. Do tad, svim gradjanima Srbije, osim onima koji je upropaštavaju, želim sreće, jer im drugo ne može pomoći.

Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Zaludan

pre 13 godina

Da li je moguce da svi toliko pene zbog vesti stare 10 godina. Tuzba je stara godinama, poslednje rociste je bilo krajem maja, i B92 je izvestavao sa tog rocista, a sada "laku letnju temu" dopisnika HRT-a iz Beograda dozivljavamo kao novu vest i dizemo tenziju.
Eto prilike za svadju, pljuvacinu. Prava Farma. Nekada su letnje teme bile mis u pivu, turpija u 'lebu. Sad se podsecamo ko je koga zbog cega tuzio.

zirant

pre 13 godina

Ovo ce vrlo lako i efikasno bivsi ministar a sadasnji deputat Vlahovic da resi. Kao sto je jednim potezom pera drustvenu svojinu pretvotio u drzavnu, pa poceo sa krcmom kao svoju dedovinu, tako ce covek naci neko resenje i za ove tricave INA pumpe

sudija

pre 13 godina

A tek kad pocnu da pljuste optuznice prodaje nacionalizovane imovine posle 45"? Bice veselo jer drzava nije smela da prodaje nesto sto je nasilno oteto, pa tako ozakoni jedan politicki sistem koji ostavio dubok trag u Srbiji i to mozemo danas svi videti kako narod zivi i kako nam drustvo, privreda funkcionise.

nebojsa,nbgd

pre 13 godina

„Тужба ИНЕ нема правно утемељење јер не постоји важећи пропис на којем се заснива”, истакао је Анђелковић.

Он је објаснио да Србија и Хрватска још нису ратификовале билатерални споразум о враћању имовине која је остала на територији друге државе, а на снази су и даље уредбе обе државе о имовини приватних предузећа и грађана у складу са којима је и обављена продаја Беопетрола.
Advokat Anđelković je ovom izjavom otkrio "KVAKU 22" Sporazum o sukcesiji država naslednica SFRJ" potpisan je u BEČU 2001 godine od strane predstavnika svih država naslednica a njegovo stupanje na snagu uslovljeno je RATIFIKACIJOM u svim PARLAMENTIMA država naslednica!! Poslednji je ovaj Sporazum RATIFIKOVAO Hrvatski sabor 2004 godine i od tada je on pravno na snazi!! Ima samo jedna mala "kvaka" koju sada otkriva advokat Andjelković a to je da države naslednice nisu JOŠ POTPISALE BILATERALNE SPORAZUME O TEHNIČKOM SPROVOĐENJU ovog Sporazuma (čitaj ZAKONA)!! A KADA ĆE?? Ne zna se?? PUTUJ naivna EVROPO!!!

treba dodati....

pre 13 godina

.....da su Rusi sve vise manje znali kada je Lukoil ulazio na ovo trziste, i da su u ugovor uneli klauzulu kojom su se zastitili u slucaju gubitka spora, tj. sve posledice padaju na nas.
E sada ne bih tumacio da li je takav ugovor povoljan po Srbiju li ne....

partibrejker

pre 13 godina

Da pogađam:
Biće osnovana Komisija (eventualno dve), ispostaviće se da je sve bilo po zakonu, nema odgovornih, sticaj okolnosti i to, proces će trajati toliko da će (prebogati) učesnici afere pomreti u dubokoj starosti prirodnom smrću, negovani na klinici Mayo ili još bolje na The Moscow VIP Hospital (mi ćemo verovatno daleko pre toga), euro će naglo da skoči, porezi će da se dignu u nebesa, smisliće se novi (ekološki, recimo) i na broj zelenih drveta koje kao posebni srećnici gledamo kroz prozor, jedan kurir ili pisar će da popije uslovno dve godine, i rešen problem.

E da: i ostaćemo na 189-tom mestu od 150 zemalja u kojima je ispitivana korupcija...

S

pre 13 godina

Još jedan fantastičan potez srpske vlade - "a srpska vlada se u ugovoru s "Lukojlom" obavezala da će snositi eventualne sudske troškove". Evo, dragi moji sugrađani, slike i prilike čemu služi narod u ovoj zemlji - da plaća dugove poluprivatnih kombinacija pojedinaca u vlasti. Uzmete tuđe, prodate strancu, ugradite se za proviziju i dug prebacite na narod. I tako godinama i decenijama u nazad.

panteliya

pre 13 godina

Tek ce za ovu drzavu da nastane belaj kad bude donet zakon o denacionalizaciji! Imace poreski obveznici u Srbiji da se naplacaju onoliko! Samo zato sto imamo alavu vlast koju ne interesuje sutra nego, otmi danas proviziju koliku mozes, sutra ce to i onako platiti gradjani ove zemlje! Mislite o tome!!!

vegan

pre 13 godina

U periodu 2003-2004. premijer nam je bio direktor Agencije za privatizaciju. Lukoil je potpisao kupovinu Beopetrola 26. septembra 2003. godine. Cvetković je, pre nego što je izabran za premijera, u periodu 2007-2008. bio ministar finansija Srbije. Cvetković je od 2003. do 2004. godine kao prvi čovek Agencije za privatizaciju učestvovao u najmanje 88 sumnjivih privatizacija, o čemu je Savet za borbu protiv korupcije uzalud upozoravao i Živkovićevu i Koštuničinu vladu. Jedan od najvećih Cvetkovićevih grehova jeste to što je u vreme kada je bio na čelu Agencije istovremeno bio i izvršni direktor firme “Ces Mekon”, koju je ista ta Agencija često angažovala. To je očigledan sukob interesa. Sve privatizacije završavane su u trouglu: Ekonomski institut, “Dilojt & Tuš“, “Ces Mekon”. Iza svega toga, naravno, stoje svemoćne stranke i njihovi tajni finansijeri, koji nikome ne polažu račune - rekla je tada Baraćeva.

dzara

pre 13 godina

Razmisljam i ja, ali nisam frustriran i ne lupetam bas mnogo, mozda zato sto imam optimalnu telesnu tezinu, pa mi ova toplota ne remeti um.

SSSS

pre 13 godina

naravno da ce da tuze. Ovo je isto kada los tim gubi nekoliko utakmica u nizu sto dovede do ogromnog broja opklada da ce izgubiti i narednu utakmicu.
U ovom slucaju izgubljene utakmice u nizu su arbitraza sa Izraelcima, MSP o Kosovu, Izrucenje Ganica....
Los tim je drzava Srbija, odnosno oni koji je vode "u ime svih nas", sto moze da se tumaci time da smo svi mi los gubitnicki tim, jer oni koji nas vode dobili su dovoljan broj glasova za to.

Ivan

pre 13 godina

Ima smisla ova tuzba i te kako.Mislim da ce ih biti jos, i to ne samo sa Hrvatske strane, vec i iz ostalih ex-YU republika. Pa svako od nas zna nekog od shefova tadasnjih nekih prodavnica ciji su vlasnici bile firme iz exYU koji su odmah nakon pocetka rata svu imovinu prisvojili, rasprodali, a novac uredno inkasirali u svoje jastuke.
Isto tako je bilo i sa nasim firmama, pa mislim i pumpama ( Jugopetrolove pumpe po ex-YU republikama??)
Da treba da se svedu racuni - mislim da treba, ako je to trend. Ili da svi zaboravimo i teramo dalje - nije posteno!