Petak, 30.07.2010.

01:46

"EU stavljena na kocku zbog Kosova"

Podnošenjem rezolucije u UN, bez konsultacija sa najvećim silama, Srbija ušla u novu, veoma rizičnu fazu i svoju kandidaturu u EU stavila na kocku, piše "Blic".

Izvor: Blic

"EU stavljena na kocku zbog Kosova" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

MUDRO i REALNO

pre 13 godina

За све је најбоље да Србија ШТО ПРЕ уђе у ЕУ и на КиМ , али сада су на КиМ заједно Албанци и САД , зато БЕЗ ИЛУЗИЈА, морамо тражити ОНО ШТО ЈЕ МОГУЋЕ :
(1) Никада признати сецесију КиМ;
(2)Инсистирати да КиМ формално остане у саставу Државе Србије, а може да буде и у ЕУ;
(3)Изградити директне везе Државе Србије са Српским енклавама на КиМ;
(4)Предузимати све да Србија што пре формално уђе у ЕУ;
(5)Подржати Републику Српску да самостално уђе у ЕУ;
(6)Изградити директне везе између Државе Србије и Републике Српске;
( 7) Држава Србија мора одржавати добре дипломатске везе са Великим светским силама;
(8)ЗНАЊЕ, РАД, КУЛТУРА......
(9).......

smederevac

pre 13 godina

Ponovit cu! U pitanju Kosova postoje samo dve opcije:

1. Priznati nezavisnost Kosova,

2. Vojno intervenisati na Kosovu i povratiti ga po Srbiju.

Mi nemamo snage ni za jedno od toga, a svaki treci pravac koji izmisljamo je samo za domacu upotrebu.

bekim

pre 13 godina

Ja bih se isto pridruzio kriticarima EU ali iskljucivo na cinjenicu da Eu je trebala iz pocetka JASNO dati do znanja Srbiji da Kosovo je zavrsena prica i nova realnost ! Pokojni premijer Djindjic je bio rekao ako se mora progutati zaba nek se to napravi sto prije zasto cekati??? Upravo zato Srbija je u corsokaku a Kosovo u poltickom limbu !

neshonni

pre 13 godina

"Smatram da i dalje ima prostora za dogovor sa EU oko rezolucije ako Beograd pokaže evropsku orjentaciju", kaže Vladimir Todorić - a šta je evropska orjentacija no pognuti glavu pred zahtevima najjačih zemalja EU - da se ne lažemo!

idemo dalje

pre 13 godina

Zar neko zaista misli, da bi mogli jos 10 godina da cekamo ulazak u EU?
Ova drzava vise nema industrijsku proizvodnju, a i ono malo sto radi, zastarelo je, proizvodnja je preskupa i nekonkurentna. Jednostavno, vec ovog leta, Srbija je morala da bude kandidat, sa jasnom perspektivom u EU, a zatim i konsultacije sa njom, o SVEMU! Ovako, na "klackalici", niti nas primaju, niti odbijaju, investicija, ni iz EU, ni iz ostatka sveta - nema. Nesto se ceka!!!
Najgore je, sto sigurno u EU ne bi usli za 10 god, (mada niko ne shvata ZASTO, ali to je i nebitno), cak i da isporucimo Mladica i Hadzica, da smo ovu rezoluciju pisali sa njima i uradili sve sto traze. U tih narednih 10 godina, isto, ili cak jos gore bi bilo. Ovo, oko ljutnje iz EU, oko rezolucije, sa izgledom da se toliko "naljute", da nam stopiraju pristup, naizgled paradoksalno, moze i da bude dobro. Ostacemo i nadalje jeftina radna snaga, bez izgleda da nam se standardi izjednace sa standardima EU, a investitiri iz Azije upravo to traze. Bar cemo investicije povuci, bice posla. U pocetku manje placen, ali i to je bolje, od VECITOG kandidata za EU!
Putuj Evropo ...
ps- pominjem 10 godina, a svi smo svesni, da je to bar 20 godina, do eventualnog ulaska u EU, pod najpovoljnijim uslovima! Ako sa Tadicem i DS-om (sta god neko o njima mislio), a na vlasti su, Tadic vec 5 god, a DS (sa prekidima) 10 godina, NISMO zavredeli bar kanditaturu, nikada necemo!

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Ne mozete staviti na kocku ono sto nemate, Srbija nije u planu gospodje Markel , Sarkozija i ostalih "velikih' politicara. EU je za Srbiju samo fatamorgana i koristi se da bi se zamaglila svest, i probudila lazna nada. Ne kazem ni da je Kosovo u Srbiji realnost ali je realnost da dok Srbija ne prizna Kosovo to nece uciniti ni Rusija ni Kina, dakle taj projekat EU i SAD ostaje nepriznat u UN. Sta Srbija osim pritisaka moze dobiti iz ove situacije zavisi pre svega od mudrosti ili pak gluposti politicke elite. Gledajuci politicke partije i njihove lidere, izgleda mi da je su Tadic i Jeremic ipak najbolje sto Srbija trenutno ima. Pa sta nam bude....

Adam Pravnik

pre 13 godina

Takvo misljenje o Srbiji je nakaradno i Srbija mora to da odbije. Po svoj prilici izgleda da se neciji planovi ne ostvaruju pa je sada ostala samo pretnje. Sta su ocekivali da ce Srbi da im ljube noge? Po svoj prilici to se nece desiti a kritike upucene na racun Ministra Jerenica su pogresne pa ce porati da prestanu. Ministar zaista radi svoj posao.

Aleksandar

pre 13 godina

Za one koji bi da pokazuju zube EU i Americi, zvanicna statistika iz 2004-e godine (a cenim da je danas i gore): U Srbiji se po glavi stanovnika godisnje potrosi 50ml zubne paste (mala tuba).

Takvi zubi (ono malo preostalih) niti mogu da grizu, niti su za pokazivanje - mogu samo da nam otoke, ciste i bakterijske artritise naprave...

Pravo je mrtvo - zivelo pravo

pre 13 godina

Zasto svi drhte, samo cu reci jedno...

Kada su dosli nacisti da odvedu komuniste, ja sam cutao jer nisam komunista. Kada su dosli nacisti po socijal demokrate, cutao sam jer nisam socialdemokrata. Kada su dosli po Jevreje cutao sam jer nisam Jevrejin. Kada su dosli po mene...

...mislite o tome...

Radikal

pre 13 godina

Znaci Rusija i Kina imaju kredite za eu i ameriku a nemaju za nas ?
Rusija i Kina dele znaci treci svet ?
Gdje ih samo nadjete sve te eksperte ...
Cudi me da biser Simic nije ministar u evropskoj vladi ...

Nidza

pre 13 godina

Последњи пут када је ЕУ суделовала у стварању документа којим је противправно укинута СРЈ, а створена СЦГ, та државна творевина је завршила фијаском. Дакле, једном и никада више. Наш покушај уласка у ЕУ ме подсећа на покушај неког непопуларног клинца да се дружи са ''кул'' ликовима, који га опет, због тога, све време за*ебавају, киње, муче. Људи! Не желе нас тамо и тачка! Јер Србија без КиМ није Србија!

pk

pre 13 godina

Malouman je onaj koji misli da kosovsko pitanje koje su Albanci stvarali vise od jednog veka, mi mozemo da resimo za 10 dana. I opet cemo da dobijemo po njusci jer mi smo niko i nista na medjunarodnoj sceni.

vlada

pre 13 godina

Izvinjavamo se EU i SAD sto naglas placemo, sto zalimo otimanje "deteta" iz ruku majke, izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo!

Svi Vi koji ste zaprepasceni spoljnom politikom Srbije, prosvetlite me i objasnite mi sta treba da radimo?

Da priznamo nezavisno Kosovo?
I sta onda?
Da bi nas neko potapsao po ramenu, da bi nas neko vise voleo?
Pa mili moji, ljubav se pokazuje i dokazuje delima, a ne recima!

Do skoro sam mislio da je gubitak Kosova ulaznica u EU, ulazak u neki bolji period zivota svih nas, otvaranje fabrika, razne investicije, zaposljavanje...

Razmisljao sam, veliki gubitak u teritoriji i svega onoga sto Kosovo predstavlja za Srbe, ali, sa druge strane... napokon normalan zivot...

Medjutim, alo ljudi, pa nama niko nista zauzvrat ne nudi!?
Niko nam ne kaze, hajde, bataljujte Kosovo, mora tako, ali zauzvrat mi cemo vama...

Ovo je klasicno ponizavanje, izivljavanje nad nama, gazenje ljudskog i svakog drugog dostojanstva.

Tesko zivim, imam dvoje dece, stambeni kredit, borim se kao lav za egzistenciju porodice, ne mirim se sa sadasnjom situacijom, ali, ne mogu, ne zelim i necu da zrtvujem ama bas nista, da bih za uzvrat dobio NISTA!

Interes je interes, trgovina je trgovina, a otimanje je otimanje.
Stvari treba nazvati pravim imenom i kraj price.

SAD i EU, gadite mi se!!!

Aleksandar

pre 13 godina

Lepo sam ja govorio - Tadicevo `I EU, i Kosovo` ce se zavrsiti sa `Ni EU, ni Kosovo`. Pa nije od juce nasa narodna poslovica: ko hoce vece, izgubi iz vrece. O jaretu i parama i da ne govorim.

To da l' su Britanci licemerni, i da l' bi smo mi ikada usli u EU, to u ovoj prici uopste nije vazno. Vazno je to sto nasi politicari NE ZELE da Srbija udje u EU, jer im ne odgovara sredjen sistem i pozicija u kojoj bi se nasli (da neko moze da ih proverava), pa ce zato da se inate sa celim svetom oko Kosova koje odavno nemamo. Nije njih briga za Kosovo (da jeste, ziveli bi na istom) nego ih briga za svoje stolice, a Kosovo im se fino namestilo kao izgovor za ne samo sopstvenu nesposobnost, nego i za opravdanje zasto idemo mimo sveta, po ko zna koji put u istoriji...

tamej

pre 13 godina

Jesam, stvarno imao jako pozitivno misljenje o gos. Tadic/u i gos. Jeremic/u, izgledali su da haraju politikom , i da su stvarno na visini svojih zadataka. Njihovo samouverenje je bilo bogami dosta uveravajuce. Prevario sam se. Tesko je shvatiti sve ovo, ili mozda oni imaju neki svoj racun ili neki svoji kraci put/ kako do EU, i ne zele odstupiti od toga, naravno uz blagoslov velikih.
Hvala

nbp

pre 13 godina

Uopšte ne krivim Jeremića. On radi u okvirima državne politike. To što ima Srbija, nema nijedna druga zemlja. Kao, Kosovo je poseban slučaj jer je Srbija tamo počinila zločin. Srbija jeste počinila zločin, ali nakon 24.3.1999. Zapad predvođen SAD-om je skovao plan pre tih događaja da Kosovo otrgne od Srbije i samo je bilo pitanje tehnike - ovako ili onako. Ni sam ne znam kako bih time rukovodio, jer se opet, okreni obrni, radi o otimačini - gde se jednoj strani zaista oduzima sve. Koliko vidim, ovo "pristupanje EU" inače ide kljakavo i ubeđen sam da, i da se sad preda Kosovo i uhapsi Mladić, Srbija i susedi išli brzinom jedne Makedonije ili Turske.

Kosovastar

pre 13 godina

Nije jasno zasto se ne razumeju neke sasvim jednostavne stvari. Sam nacin kako drzavni vrh Srbije veruje da ce doci do resenja pokazuje da to je nemoguca misija. Naime oni kazu da ce biti "novih pregovora kojima ce doci do obostrano prihvatljivog resenja". Jedino prihvatljivo resenje za Kosovo jeste nezavisnost i tu nema sta da se razmislja pogotovo sto gore navedenim stavom Srbija daje PRAVO VETA kosovskoj strani oko statusa. Kosovska strana ce UPOTREBITI to pravo veta kada god je u prilici da to cini. Kada jos dodamo da ovakvim ponasanjem Srbija ulazi u konfrontaciju sa nekim vaznim drzavama sveta onda situacija je mnogo vise ozbiljna. Tu onda dolazi u pitanje ono sto neki svetski politicari rekli da Srbija mora da se opredeli izmedju Kosova i EU. Ako se opredeli za EU dobice EU. Ako se opredeli za Kosovo izgubice ne samo Kosovo vec i EU. Srbija je dakle dobitnik samo ako se opredeli za EU. Razmisljanja da ce kosovska strana uci u nove pregovore oko statusa pa jos potpisati neki sporazum koji znaci suverenitet Srbije je isto kada se veruje da se nekome moze reci da li pristaje da ostaje bez ociju.
Dakle posto nema sporazuma oko statusa onda mora biti reseno dosta ostalih stvari za koje postoji saglasnost da moraju da se resavaju a to su zivotna pitanja ljudi.

Olika

pre 13 godina

Nema kraja nasem sunovratu, tvrdoglavosti i gluposti... Povucite rezoluciju jos dok se nismo bas svima smucili. Vi, na vlasti i "jedinstveni u akciji", cete otici a ostacemo mi, ili bolje receno ova deca bez posla i nade da cekaju godinama da mogu da zive !

Jelena

pre 13 godina

Zaista komentarisati isti priču bez podrške velikih finasijera je beznadležno. Moramo jedanom shvatiti za sva vremena da smo dovedeni pred zid opstanka kao narod, što znači da naši političari kažu surovu istinu koja postoji sa Kosovom, EU i naša pozicija uopšte u svetu. Obrazloženje naših prava nije za svet validno jer smo siromašna zemlja, sa političarima koji svesno zemlju decenijama izoluju, stvaraju nam lažne mitove opstanka. Odgovorni ljudi moraju stati jednom pred narod i reći istinu da bi sačuvali bar deo Srbije koji nam je preostao. Vreme koje je pred nam je suviše teško ekonomski, socijalno i nameće nam se neprestano psihološka bezizlaznost. Broj stanovništva se smanjuje za 5,5%, privreda kompletno ne radi, samo policija, korumpirano sudstvo, prosveta koja ne pruža adekvatno obrazovanje mladima da imaju upotrebljiva znanja a ne da bi se posebno održali konzervativni univerziteti. Siromašna zemlja ima ukupno na budžetu preko 150. 000 studenta, a koji kada završe neće imati šta da rade. Zašto stvaramo nova obdaništa za odrasle, zašto ne stvaramo kreativne mlade ljude kada zato imamo potencijal! Sa pametnim ljudima na čelu zemlje rešiće se mnogi problemi, jer će oni preuzeti odgovornost reči i izvršenja odluka u korist oporavka nacije. Verovatno, ako ovako političari nastave uništavati Srbiju radi predizbornih obećanja biće veliki krah svih nada ove naše nacije.

Kockar

pre 13 godina

EU stavljnena na kocku zbog Mladica, EU stavljena na kocku zbog korupcije, EU stavljena na kocku zbog NATO-a, EU stavljena na kocku zbog niskog standarda... pa zasto je ne bi stavili i zbog KOSOVA?

NikolS

pre 13 godina

Licemerje. "Partnerski odnos"!!! Partnerski odnos je to da ti radis sta ti partner govori. Bez ikakve sanse za dogovorom. Muka mi je vise od tog licemerja od strane Evrope. Da mi je samo da znam zbog cega su toliko na strani vlade Kosova, mislim da bi mi bilo lakse. Ne pustaju ih u EU, nedaju im bezvizni rezim, a na drugoj strani ih toliko podrzavaju, pa ni ne razmisljaju da smire stvari tako sto bi Srbiji dali severni deo Kosova. Stvarno sam rezigniran, ja koji sam stvarno za to da Srbija postane deo Eu jer nam je to prirodno okruzenje. Ne razumem kako ti ljudi koji odlucuje ne razumeju da ako se stvari ovako zavrse, Srbija ce biti ogorcena dokle god bude postojala, i kakav dobrosusedrski odnos onda oni ocekuju?! Podelite ga vise, priznacemo svi tu podelu i podvucite crtu da idemo dalje. Onda mozemo da razmisljamo o dobrosusedskim odnosima. Ali sve vise pocinjem da verujem da nekom ne odgovara stabilnost na Balkanu ili pak da Ameri stvarno koriste Kosovo kao tranzit za heroin. Jer ja drugacije ne mogu da razumem ovo sto se desava.

Nenad

pre 13 godina

Praksa je pokazala da zapadne zemlje imaju zacrtani plan za ovo parce zemlje i prema njemu usmeravaju politicare. Onaj ko kaze da zapadne sile nisu mogle da smene ili zaustave SM-a u grdnoj su zabludi ili se prave neznalice (vise je onih koji su u zabludi). Same sankcije su ojacale poziciju SM-a koji nije pokazivao interesovanje da resi socijalna pitanja niti pitanje Kosova. Naprasno 5.oktobra je narodu doslo da smeni SM-a. Cudno da je i policija tada zatajila. Onda dolaze "drugi" koji nisu sustinski nista promenili osim imena. Danas imamo sintezu "prvih" i "drugih" pa opet nista, bedak i mrak.
Kada se osvrnemo na zadnjih 30 godina:
80'-90': Umire drug stari ali nema nikakvih trzavica, Albanci na Kosovu se bune ali Ronald Regan izjavljuje da su se pobunila neka divlja plemena u Jugoslaviji, jednom reci "ceka se"...
90'-00': Bacanje naroda na zemlju, potpuno ubijanje morala, entuzijazma, nacionalne svesti, intiligencije,... Gomile protesta, setnji, laznih sankcija od kojih su se odredjeni krugovi enormno obogatili.
00'-10': Dolaze "drugi", narod se nada necemu ali...Najzad su dosli do situacije "od dva zla birajte manje". Narod vise nece ni da razmislja o izborima, na celu drzave su neobrazovani primitivci kojima je samo bitno da budu u sto vise upravnih odbora i glasace za bilo sta i bilo koga.
Rezimirano za Srbiju:
Zapad je napravio plan, Tito iskopao raku, SM pucao u glavu, a "drugi" zatrpavaju rupu.

slobodan ili ne

pre 13 godina

kao jedan vid diktaturske drzave raspala se UNIJA ruskih republika a u istom mahu nastala nova DIKTATURSKA UNIJA sa imenom EU, koja se vremenski pretopila u najveceg "pomagaca" frenutno najvece svetske sile US-a na putu ka stvaranju NOVOG SVETSKOG PORETKA! zamisljena kao projekat ujedinjenja evropskih zemalja i protivteza AMERICI u privrednom i politickom pogledu ona je napravila veliki preokret i sa malim odstupanjima postala americki satelit broj jedan, te je i politika EU prema srbiji ujedno i politika US-a koja cak i UN, zbog finansiranja iste, takodje drzi u svojim rukama, tako da je realno ocekivati za srbiju negativnu odluku ili misljenje i u njujorku! ali i pored svega srbija je morala da ucini ovaj korak koji ce MOZDA ipak naterati veci deo zemalja na razmisljanje "kuda ide ovaj svet" i "slucaj kosova" okarakterise kao nelegalan i protivno medjunarodnom pravu i zakonima, premda se i ti isti u zadnje vreme sve vise rastezu i upotrebljavaju po ukusu "velikih"! jednom da, drugi put ne, ovde moze, tamo ne moze! ps / mozda ce se desiti da odluka UN u septembru biti ili povod za SESTI OKTOBAR, ali ne vezano za spoljnu politiku vec zbog desavanja unutar zemlje!

Marina

pre 13 godina

Ako damo stvarima pravo ime, onda je Srbija odlučila između EU i Kosova iako na malo perfidan i nediplomatski način. Sigurno je da zajednička rezolucija Srbije i EU /SAD partnera ne bi mogla biti sastavljena na sto posto prihvatljiv način za Srbiju (ne spominjanje statusa). Srbija, međutim, ima pravo na svoju vanjsku politiku u skladu s njenim prioritetima, i sad se vidi da Jeremić nije "lupetao" kad je rekao da će Srbija izabrati Kosovo. Došao je taj trenutak kad se Srbija morala odrediti prema svojoj političkoj krilatici „I EU i Kosovo“ , a izboru nije prethodio zahtjev za „ priznanje Kosova ili članstvo u EU“ . Srbija je samu sebe zapetljala u pretpostavke i prognoze, sama je pitala i sama odgovarala, a kad je htjela podršku dobiti u MSP, dobila je šamar. Nažalost za regiju i za građane Srbije, čini se da je Srbija trenutno u ćorsokaku što se tiče EU i da je iz ove nezavidne situacije mogu izvući samo pragmatične promjene stavova ili promjene političara koji vode zemlju.
Ja mislim da je od početka bila pogrešna odluka igrati na dvije karte, sjediti na dvije stolice, inatiti se i „osvećivati“ (potjerani ambasadori); dolaskom nove vlasti – za koju se zagrijala srbijanska javnost - trebalo je u startu bez odgode učiniti sve potrebne promjene i sve nužne rezove, odrediti se prema ratovima bez rukavica, ispričati se Kosovu za nasilje i obnoviti pokrajinske veze na način da se Kosovari osjećaju dijelom države Srbije, krenuti prema članstvu u EU i NATO savezu, okaniti se mitova i frustracija oko ugroženosti srpstva ili svjetskih urota protiv Srba, trebalo je zaštititi BiH bez uvijenih podrški Dodikovoj RS, trebalo je pustiti da Crna Gora ode u samostalnost i ne optuživati je za antisrpski postupak, trebalo je iskreno obnoviti veze s novonastalim državama u regiji (ex-Yu) i preuzeti odgovornost za sve što je Srbija radila na njihovu štetu. Njemačka je 20 godina nakon rata postala članica NATO saveza , a Srbija ni 20 godina poslije Miloševićevih ratova nije u stanju suočiti se s njima, a kamoli ih osuditi, pohapsiti ratne zločince, očistiti se od pogubnih odluka bivše vlasti nego još vuče staro blato kroz radikale, Šešelja, nesuradnju u regiji ....itd. itd. U 2009.g. Srbija je napravila pozitivne pomake, dobila viznu liberalizaciju, odmrznut je SSP, imala je šanse postati kandidat krajem 2010.g., ali je, kao dobra krava koja daje puno mlijeka, svojom nogom prevrnula taj lonac s mlijekom. Možda je nama izvan Srbije lako biti pragmatičan, razborit, kooperativan, davati savjete i mudrovati jer smo i mi sami prošli kroz nužne promjene, rezove, suočavanja, preuzimanja odgovornosti, isprike...i još nismo došli na cilj, ali smo mu barem blizu. Kad se sve zbroji i oduzme , dolazim do zaključka da je najbolje ne odgađati nužno i poduzeti sve što je potrebno odmah i bez kalkulacija. Kao i čovjek koji je teško sagriješio , tako i zemlja/država mora proći katarzu i krenuti preporođena u novu budućnost.

soraya

pre 13 godina

Srpskim političarima nije stalo ni do Kosova, ni do ulaska u EU, već do očuvanja privilegija koje imaju. To je tačno i istinito.
A pošto se jasno vidi da su zavisnici od kockanja (državnom sudbinom), preporučujem terapiju odvikavanja.

Petar

pre 13 godina

Pomahnitali Jeremic, Tadic i savetnici potpuno su izgubili kontrolu. Otici ce vam u vrazju mater i ovo malo skolovanih kako biste na uzici zadrzali 90% polupismenih koje ovakvi vasi sumanuti potezi uzbudjuju. Ali posto se svakako nas 10% nista ne pitamo, nece se sustinski nista ni promeniti.

Euroskeptik

pre 13 godina

EU je jedna velika prevara. To što tvrdim nema nikakve veze sa lupanjem u nacionalističke talamabase i zloupotrebom Kosova za unutarnjepolitičke potrebe od strane aktuelne garniture na vlasti, već sa perspektivom realnog boljitka kome se građani nadaju od EU, a koga neće biti. Štaviše, EU će doneti gomilu novih restrikcija, diktata, stvari koje ćemo morati da prihvatimo bez da se o tome išta pitamo, i to u svim sferama života. Hipertrofiranu zakonsku regulativu EU ćemo u svakodnevici osećati kao jaču omču oko vrata od nekadašnjeg komunističkog režima. Veliki brat na delu. Odlazim u Bugarsku i Rumuniju i vidim šta su ljudi dobili od EU, kako žive, koliko su im plate, kakav im je standard, šta su mogli (smeli) nekada, a šta mogu sada kada su "članice" EU. Ako zaista želimo da budemo slobodni ljudi, ne treba nam EU.

Znam da će se sada po ovom mom komentaru osuti drvlje i kamenje. I sam sam nekad bio vatreni poklonik što bržeg priključenja EU, dok se nisam otreznio i shvatio suštinu te organizacije. Iskreno se nadam da će se EU zbog rastućih tenzija i nezadovoljstva u mnogim članicama što pre raspasti.

Kratko i jasno

pre 13 godina

EU stavljena na kocku? Valjda pristupanje Srbije EU? Nonsens, Angela Merkel, kancelar Nemacke, jedne od vodecih clanica EU, jasno je rekla da je posle Hrvatske proces prosirenja EU zaustavljen na neodredjeno vreme. Kako mozete staviti na kocku nesto sto vam je nedostupno?

bt

pre 13 godina

Čekajte malo, pa gde su ona silna obećanja EU od pre par godina da se od Srbije neće tražiti priznanje Kosova? Kako se u to obećanje uklapa današnje "ne tražimo priznanje ali na vama je da birate"?

bardhyl shqiptari

pre 13 godina

Ja sam u ranim četrdesetim što znači da sam dosta živio u bivšoj Jugi i kad usporedim "Jugo" Srbiju sa Srbijom od 1990. g. onda dođem do zaključka da je Srbija "uživa" uništavati samu sebe i što je najgore, u tome je odlična. Zemlje koje su nekada bile "sirotinja" za Srbiju: Bugarska, Rumunjska pa i Albanija, danas su Srbiji po mnogim stvarima odmakle, privreda, zaposlenost, demokracija ... ali ono što je Srbija u stvari najviše izgubila to je neka "perspektiva", "budućnost"! Najgore je što se takvom ponašanju ne nazire kraj a o uspjehu takvog ponašanja da i ne pričam. Sve u svemu, Srbija je danas jedna katastrofa u odnosu što je bila i što je danas mogla biti. (Npr., znate da je u Sloveniji prosječna plaća 1.200 eura a u Hrvatskoj cca 770 eura, a u Srbiji?)

Đuro Čvorović

pre 13 godina

Vuk Jeremić je apsolutno najbolji političar na ovim prostorima, to tvrdim!!! Takva inteligencija i obrazovanje su zaista rijetki, ne samo na ovim prostorima, nego inače u Evropi i svijetu! E sad, to štu su planovi i rješenja za ovaj prostor napravljeni još davno, davno prije rata u Ex Jugi, to je nešto drugo! Da li ste svjesni činjenice da, šta god Srbija uradi neće biti primljena u EU? To je jasno kao dan! Isto tako i BiH! Kod nas ovdje je na djelu najgori oblik kolonijalnog sistema: kao, nezavisna smo država, ali svi konci se vuku od strane bjelosvjetskih probisvjeta, za dobe pare... Da, još jedna stvar: Vuk Jeremić je ZVEZDAŠ! Ajmo Delije preporučite komentar!

R2D2

pre 13 godina

EU nije stavljena na kocku zbog Kosova jer nas u EU nikad ne bi ni primila, bar ne pre 2022. Ko veruje drugacije taj je naivan.
Ali ono sto je stavljeno na kocku je finansijska pomoc EU cije ukidanje ce imati dalji pad standarda.
Samo moram da priznam da mi nije skroz jasna ova nasa taktika kad i sami priznajemo da ce nasa rezolucija tesko proci u UN, cije je misljenje vaznije od MSP. Interesuje me koji je nas sledeci korak kad ovo (skoro sigurno) ne prodje?

Shamu

pre 13 godina

Pretnje praznom puskom - Srbija nece uci u EU ni u slucaju da prizna Kosovo - to je jasno valjda svakom. EU ne zeli da se shiri, EU ne zeli Srbiju pogotovo. Jedino sta im odgovara u tom procesu je (sto misle) da imaju materijal za ucenu Srbije. Srecom Srbi nisu toliko naivni.

Igor

pre 13 godina

Sta god covek da kaze, pomisli ili uradi pogresice i ispasce ili budala za jedne ili izdajnik za druge! Znam samo jedno a to je da su za situaciju najmanje krivi Tadic i Jeremic koje ovde najvise prozivaju i optuzuju. Iskreno zao mi je Kosova, zalim ga sa celim srcem i dusom, kao nasu kolevku, kao mesto gde smo nastali kao drzava ali sa druge strane zao mi je i nas osam miliona u Srbiji koji smo taoci tog istog Kosova koje nas koci u svakom mogucem pogledu. Da ga nema cini mi se da bi Srbija vasionu dotakla ali ima ga i to je nasa realnost. Zena mi kaze da joj se vise smucila ta situacija oko Kosova i da je prestala da gleda vesti zbog njega, uprostila je maksimalno ali po njoj ima samo dva moguca resenja, jedno je da neko od nasih u Beogradu skupi hrabrost i izadje i potpise tu nezavisnost i objasni narodu da moramo i da je to zelja velikih protiv kojih ne mozemo i za to priznanje da izvuce maksimum koji bi ostatak Srbije vinuo u vasionu po razvijenosti, svestan sam da dok ove reci izgovaram da cu u ocima mnogih biti izdajnik, drugo resenje je da ako ga vec ne priznajemo sakupimo svu vojsku koju mozemo, svo naoruzanje i opremu koju posedujemo i udarimo na to Kosovo i kom opanci kom obojci. Verovatno bi sa time ugrozili i nas sam bioloski opstanak jer bi nas Ameri sravnili sa zemljom ali umrecemo kao recimo hrabri ljudi koji su poginuli braneci svoje. Koje je resenje bolje ja znam ali ne podrzava ga mnogo ljudi u Srbiji. Neka nam je Bog u pomoci kada se radi o ovakvoj politici naseg vrha i Kosovo i EU, jer sama EU vec otvoreno odbacuje takvu politiku Srbije. Na kraju da dodam da se ne bih menjao za mesto ni sa Tadicem niti sa Jeremicem jer samo oni znaju kako im je!!!

nsdule

pre 13 godina

Gopodo politicari evo vam moja rezolucija.!!
Imas 3 jabuke. Zovu se Vojvodina, Srbija i Kosovo.
Jednu si pojeo.
Koliko ti je ostalo??

Jedostavno zar ne?

Pedu

pre 13 godina

Kako ja kapiram, mi smo u konfliktnim odnosima od kako su 22 zemlje EU priznale "neovisnost".
I nas tada niko nije konsultovao oko tog pitanja.
Jadno.

Vesna

pre 13 godina

Ne sirite paniku, jer Srbija pokusava mirnim putem da resi problem sa Kosovom. Ako se ne slazete samnom, kazite onda da su EU, UN... stavljene na kocku...

neko iz mase

pre 13 godina

Ustav mora da se poštuje i to je sve u skladu sa ustavom Srbije, a niko od političara bilo sadašnjih bilo budućih nesme da se Javno odrekne Kosova, tako da će se desiti sledeće. Rezolucija će da pukne jer nema podršku, Kosovo će da dobije još priznanja i preči će potreban broj da bi ušao u UN, e sad onda će oni naravno da udju i u EU pre Nas i to je to, bili živi pa videli, eventualno neće da udju nego kada Albanija bude ušla oni će da se pripoje Albaniji i to mu dodje na isto
Sad će negativni poeni na ovaj post ali istina boli a ni meni se ne sviđa kao ni Vama.
Jednostavno smo udarili u zid odavno i sad nema dalje

Waistiny

pre 13 godina

Molim vas da na ovu vest ukinete mogucnost komentarisanja. Ovde se nema sta komentarisati.

Ovo je dno, Milosevic je vaskrsnuo i to je to.

Bole

pre 13 godina

Dajte, molim vas, sklonite ovog Vuka The Boy Jeremica u neki podrum i zabranite mu ne samo da se bavi politikom nego da ikada u zivotu navede da je bio ministar spoljnih poslova. Kako je moguce da se u nasoj zemlji politikom bave ljud koji imaju problem sa stanarima u glavi? Ako ovi ili bilo koji drugi prokockaju prikljucenje EU zarad ovakvih i slicnih gluposti, odoh u ambasadu Kanade da trazim azil. Dosta mi unistavate zivot putem "uspesne" monetarne politike i dozvoljenog organizovanog kriminala jos sad i ovo...

Skroba

pre 13 godina

Vise me samo pominjanje EU tera na povracanje. Mozda bi za nas najbolje bilo da povucemo kandidaturu, ovako nas same pred nama samim blamiraju.

Rod

pre 13 godina

Inat. Još od 1389. smo poznati po tome. Više volimo da prkosimo nego 'leba da jedemo, a 'leba se upravo zato nismo ni najeli u celoj našoj istoriji. Ako protivnik nije mnogostruko jači od nas, mi u konflikt i ne ulazimo. To je taj naš pubertetlijski mentalitet: aj' na "ferku", pa i ako dobiješ batine, bar ćeš ispasti faca. Večiti borci za svetsku pravdu preko grbače svoje dece.

Ne moramo mi ni u EU, ni u NATO. Stotinama godina smo živeli u bedi i patnji, izdržljivi smo, još koji vek siromaštva je mala maca za nas. Ali zbog čega? Da bi dokazali šta? Da svet nije pravedan i da je jedini zakon, koji se poštuje, volja velikih sila? Pa za tim nema potrebe, dragi moji romantični sunarodnici - to svi znaju i odavno su naučili da žive s tim. Samo mi nismo. Samo mi ne slušamo pamet, ako je uopšte imamo, pa nam je zato tako kako nam je.

Kosovo može da se dobije nazad ali ne neprestanim zaletanjem u zid, već strpljivošću i promišljenošću. Jevreji su čekali 2000 godina, strpljivo gradili svoj uticaj i dočekali trenutak kada je svet bio u takvoj situaciji, da je velikim silama bilo najisplativije da im vrate državu. Takav trenutak moramo i mi da čekamo, a taj trenutak nije sad.

milorad

pre 13 godina

Ej, bre! Ko vas je ovlastio da se kockate na "sve ili ništa", a da u rukama nemate ni jednog jedinog keca? Isto to je radio i S.M. pred kraj prošlog veka. Rezultat znamo. Pamet u glavu, dok nije proradila ona motka!

Veliki uspeh

pre 13 godina

To je taj veliki uspeh kako ga neki predstavljaju - gubitak teritorije, porazi za stolom jedan za drugim, odustajanje od EU i konfrontacija sa EU i Amerikom.

Odgovornost moraju da snose sada svi i predsednik i oni u Skupštini koju su bili "za", ali prvenstveno najveći gubitnik - Jeremić.

No da se razumemo - nisu oni gubitnici kako odmah izgleda, gubitnik najveći je Srbija i sav narod koji ovde živi. A sve zato što ne žele da odustanu od Miloševićeve politike.

Uskoro ćemo gledati kako život prolazi pored, dok na nas više niko neće obraćati pažnju.

vladimirrr

pre 13 godina

Stalno se licitira sa ulaskom u uniju!!! Slazem se da ce to mnogo znaciti, ali ako ne udjemo do 2014, necemo nikad, a sanse su nam vrlo male, recimo 10%. Nekada treba pokazati zube , zbog istorije, i pamcenja naroda. Kad smo rekli Nemackoj ne, bilo je mnogo zrtava ali sad se secamo sa ponosom:)))

steven

pre 13 godina

To znaci g-spodine Simicu da priznamo K.M. i onda ce da bude sve u redu. Nece sigurno biti sve u redu, slede novi zahtevi, rasparcavanje Srbije do najmanje jedinice, UPAMTITE DOBRO, kostali smo ih mnogo u proslosti.

Jovan

pre 13 godina

Odavno ja govorim da se ovim srpskim lumenima u vlasti i ne ide u EU. Zasto bi isli, kad im je ovako najbolje? Pogledaj Tomicu, pogledaj Dinkica, Tadica, Djilasa, Dacica, Djelica, Palmu... Pa u kojoj bi zemlji oni mogli ovako da se ponasaju stetocinski? Samo u Srbiji, naravno.

Alpinista

pre 13 godina

Ovo vec postaje polako tragikomicno. "Britanski ambasador je negirao postojanje albanske rezolucije koja je bila povod da Beogrda požuri sa predajom svog teksta". Hm, covek je prilicno obavesten kada zna sta druga drzava priprema od papira. Najgore u celoj prici, ako su nam vec amputirali srce onako na zivo, pa zar ne mozemo da placemo slobodno, nego moramo da se konsultujemo sa njima kako da placemo, koje tonove da koristimo i da pazimo da nam neka neprimerena rec ne izleti...Znaci DNO...

Miloš

pre 13 godina

Ovo je jedna opšta katastrofa. Boris Tadić je uspeo da uradi sve suprotno od bukvalno svakog predizbornog obećanja koje je dao.

Dragi moji sugrađani, ovde na sajtu B92, u desnoj koloni imate arhivu vesti. Izaberite neki datum iz sredine januara 2007 ili početka maja 2008 i kliknite na „Idi”. Takođe, možete da izaberete kategoriju, u pitanju je naravno „Politika”. Čitajte kakva su predizborna obećanja davana od strane ljudi koji su danas na vlasti pa se sami uverite da li govorim istinu ili ne.

Naša je dužnost da pamtimo i proveravamo šta su političari govorili i šta danas rade. Ja sam pokušavao da objasnim ljudima u šta se pretvorio DS ali na žalost retko ko je hteo da me sasluša.

Molim vas, odvojite malo vremena da pročitate vesti iz navedenog perioda. Teško da ćete moći da poverujete do koje mere su DS-SPS-G17-LDP na orvelovski način izokrenule i izopačile sve što su obećali. Ali bukvalno sve.

Jasno je da je opozicija još i gora ali mi barem moramo oduzeti samoproklamovani demokratski legitimitet od ljudi koji su danas na vlasti kako bi se otvorio prostor za stvarne demokratske snage da se pojave na sceni.

DS = SPS = SNS = SRS = DSS = G17 = LDP. Poražavajuća istina!

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbija je pravila kardinalnu gresku onda kada je rekla: i EU i Kosovo. Kako moze jedna drzava da se uclani u EU a istovremeno radi protiv njenih interesa. Srbija treba da ispuni sve uslove koje stoje u podsetniku a koje su vise od 1000. Da podsetimo da srpski seljak ne moze, po zakonima EU, da pece rakiju a da ne prijavi drzavu ili ne moze da kolje jednu kravu bez dozvole. Kako meze Srbija da vrati Kosovo u svom sastavu? Ratom ne moze a ekonomski nema kapacitete za to. Pojedinac kada se kocka ima sanse 50% da dobije a Srbija nema nikakve sanse na pobedu. Kada se kaze da Srbija se kocka onda se misli da ce ostati i bez EU i Kosova.

miki

pre 13 godina

Dosta bre vise o toj bankrotiranoj EU. Smucili ste se vise svima sa tim. Ne treba nam EU. Dajte konacno da se okrenemo sebi i svojim problemima, a problem br. 1 je ekonomija i Kosovo i Metohija.

Petar

pre 13 godina

Suupeeer! Sad će da dobiju i formalno opravdanje. Ma, mi hoćemo u Evropu, mi želimo da poštujemo zakone, privredu bez monopola, političare sa ograničenjima, transparentne institucije, bogatiji narod, mir na ulicama... ali ne daju nam!
Pa kad su usvojili Slobinu politiku, što ne bi i retoriku!

Vukasin

pre 13 godina

Trebalo bi da stoji "Kosovo stavljeno na kocku zbog EU". Ali nista vise ne cudi u ovoj naopakoj drzavi. I na kraju su nam Hazari krivi...

Mara

pre 13 godina

U zemlji u kojoj vlada apsolutizam, paranoja i sumnja, potpomognuta korupcijom, gramzljivoscu i kriminalom na svim nivoima drustva, moze samo na jednom da se zavrsi. Raspadom celog drustva.

Argonaut

pre 13 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Jedino ne znam da li je ovo zaista originalni potez nase srpske diplomatije, ili je to u stvari vec razradjeni plan i deo EU/US/GB scenarija. Znajuci da pravda odavno ne vlada ovim svetom, odgovor i nije bitan...

Prota Mateja

pre 13 godina

Za mene je suludo podnositi rezoluciju u zajednici sa EU, koju bi pisale iste one države koje ne priznaju suverenitet Srbije (članice UN) a priznaju i podržavaju suverenitet Kosova (tvorevine čuju deklaraciju o nezavisnosti kako je to sopštio MSP nisu donela privremene institucije uprave na Kosovu već grupa albanskih građana. I ko se tu sada konfrontira i kvari odnose Srbija ili „kvinta”. Gospodo nije 1914 bila baš tako daleko. Ne zatežite uže koje ste namakli Srbiji oko vrata baš toliko. Ako je skroz priterate uza zida a izglada da ste baš to rešili može da vam se obije o glavu. Nisu ni Palestinci. Iračani, Avganistanci od rođenja skloni teroru, ljudi su kao i svi mi ostali, vi ste ih naterali da postanu toliko radikalni da im sada više ni sopstveni životi ne znače ništa a protiv takvih nemate rešenje. Prema tome cenite malo više Srbiju i Srbe pogotovo što vas nikada nisu stvarno mrzeli u smislu da su želeli da vam nanesu zlo, više su ljuti i ogorčeni na vas, i sve će biti u redu.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Kakve je sve neprincipijelnosti uradio Euleks na Kosovu t.j. prestavnici koji dolaze iz Nemacke, Velike Britanije, Holandije i pored toga sto su stavili potpise na pisani dokumenat, a sada kao govore o nepostovanju nekog dogovora kojeg su imali usno sa Srbijom. Znam da ce mnogi sada reci da su oni velike sile i da im se moze, ali to nije razlog da svako od nas ne spomene o tome kakvi su prljavi igraci oni koji se busaju da su kao partneri Srbije. Dogovorili su se da se slazu i neka sada radi svako onako kako misli da mu je najkorisnije. Pa sta sve VB i SAD rade ispod stola i podlo zabijaju Srbiji noz u ledja oko Kosova, a svaka druga rec im je da je Srbija njihov partner. Na kraju, zasto tolka nervoza kod zapadnih diplomata-Srbija je odavno rekla da su za nju EU i Kosovo dve razlicite stvari i ako bude primorana da bira da ce izabrati Kosovo. Neka se ovaj solo potez Srbije oko rezolucije tako i protumaci. A, i da nije bilo tako, da je Srbija maksimalno kooperativna, opet bi bilo pitanje da li i kada bi usla u EU. Jasno se govori da ce nakon Islanda i Hrvatske, do daljeg biti zamrznuto primanje novih clanica. Na nedavno jasno pitanje Beograda da Nemacka kaze da li ce da podrzi novi prijem clanica u EU, Berlin do dana danasnjeg nije dao odgovor. Garancije i obecanja briselske birokrate ne racunam jer oni daju dnevne izjave kako bi progurali neki trenutni interes EU. Znaci, treba se odreci Kosova da bi se dobilo ili nista, ili u najboljem slucaju decenisku neizvesnot od EU. Ja mislim da su VB i Nemacka sada toliko nervozni jer su upali u cor sokak-pisa ce Rezoluciju koja ne ce biti podrzana ni od svih njenih clanica-pa ce se jos vise izbrukati u UN kada dostave Rezoluciju sa fusnotom da ona zastupa stavove 22 clanice. Imati u toj Rezoluciji potpis Srbije, znacilo bi i promovisanje jedinstvene spoljne politike EU. A to sto Beograd prica da su tendenciozno usporavali pisanje zajednicke rezolucije, da bi ih kosovski prestavnik preduhitrio i dostavio albansku rezoluciju, sad se kao cude. Znajuci vas koliko ste podli kad su vasi interesi u pitanju, ama bas vam nista ne verujem. Srbija je dostigla dno zbog pogresne politike Milosevica i goreg od toga ne moze da je zadesi, tako da sve sto uradi Jeremic moze da bude pokusaj za neki dobitak. Ja mu nista ne zameram jer znam u kakvu se bitku sa veternjaca upustio.

Milosev kum

pre 13 godina

"... članstvo Srbije u EU uslovile ponašanjem Srbije prema Kosovu ..."!!!?
Nama je trebalo 10 godina, da shvatimo, da nas nece u EU, mislim da ce EU brze shvatiti, da necemo u EU!
DOSTA je, vala, i bilo ...
"Zasviraj, pa i za pojas zadeni." - nar. poslovica

Sta cemo sad?
Pa, nista ... cekamo!
Alternativa MORA da postoji.

Midas

pre 13 godina

Dokle ce nas maltretirati nasi 'prijatelji'?!?! Zasto se plasite rezolucije koju je podnela Srbija ako je, kao sto 'cuveni analiticar' u tekstu navodi, hazarderska i da nece proci. Vi ste, gospodo iz EU i SAD, navikli da diktirate drzavnu politiku mnogim zemljama u svetu, vi imate vase vazale sirom kugle zemaljske! Zasto ste se okomili na nas? Dosta vise sa ucenama! Pa narodu je vise muka i od EU, i od SAD. Da li ste svesni da pravite kontra-efekat, i da jaca nacionalna svest?! Vise ni sami ne znate sta hocete od ove zemlje! Puna podrska Vuku Jeremicu i nasoj diplomatiji! Lepo su te Vuce, na Harvardu ucili da ne spustas glavu ni pred kim!
A do nedavno sam stvarno patio za Amerikom i americkim snom... :-(

mirko

pre 13 godina

"srpska rezolucija pročitana, odnosno izdiktirana."

Ma to, ma ekstra, da bude jasno da ce po srpskom diktatu da bude rezolucija a ne po njihovom diktatu kao sto je uobicajeno.

Nikola

pre 13 godina

Kakav konflikt? Svako ima pravo da podnese predlog za rezoluciju. Onda se glasa i ako postoji većina, rezolucija se usvaja. Nigde ne piše da mora da se konsultuje bilo koja zemlja. Mi smo nezavisni i kao što to nama govorite da prihvatimo vezano za Kosovo, tako i vi prihvatite da smo mi NEZAVISNI.

Numero Uno

pre 13 godina

Zaista žalosno što se nismo konsultovali sa gradskim vjećnicima. Neće dugo opstati ni EU, ima da se raspadnu na isti način na koji su rasparčali Jugoslaviju. Možda grešim ali ne vidim neku svetlu budućnost. Nadam se samo da je narod balkana naučio nešto iz prethodnih decenija , da konačno ima dovoljno pametnih da mogu prepoznati propagandu , histerije , naručenu umetnost , medijske obmane. Sve je otišlo predaleko - do te mere da neko tamo sa zapada otkupljuje prirodne resurse , izvore vode , ostrva , tačnije ne kupuje , nego uz pomoć nekih kamata - papirologije - prisvaja nešto što se prisvojiti ne može! Imaju monopol do te mere da mogu da ti stvore iluziju lažnih vrednosti ( stan, kola, uspesan čovek u odelu ) pozajme novac i da ti oduzmu svaku šansu da ga vratiš - jer im tako odgovara. Ti si u toj priči njihov regrut/hrčak koji živi u kutuji , radi osam sati celog života da bi otplatio iluziju koja ne vredi ničemu. Da li želimo da budemo deo toga? Da li nas to neko uopšte i pita?

Još je naslov ovih vesti "EU stavljena na kocku zbog Kosova" jos velikim slovima EU - kao najbolji sistem vrednosti ikada smišljen - koji ljutito kaže - Stavili ste članstvo u EU na kocku zbog Kosova!- Zavrteše plavo - žuti rulet gledajući nas izveštačenim poprekim pogledom. Usput nam obljasniše da žuta boja žnači naš ulazak u uniju , a plava da dobijamo neki vid blagih sankcija dok se ne opametimo. Kuglica se vrtela 10-ak sekundi - tad je jak magnet povuče i uštopova na 0 jedino zeleno polje ruleta. Mi zbunjeni razdraganog lica upitamo - Šta žnači 0 - zeleno polje!?. Nisu mogli skriti emociju te ih popusti izveštačeni popreki pogled te rekoše uz osmeh - Nula žnači da idete u NATO!:). Mi tužni i zbunjeni zatražimo misljenje u najpravednijoj instituciji svih vremena "SVEMIRSKOM SUDU PRAVDE I PONOSA" - navodeći to da nam EU nije obljasnila što znači zeleno polje i 0 , a u upitu navedemo i to da je rulet namagnetisan. Posle koje godine najpravednija institucija svih vremena nam da odgovor - Što ste se kog vraga kockali?

I sta dalje reći za navoručenje - Kada vidite nekoga sa ruletom u ruci - bježite!

Бодин Ракић

pre 13 godina

Значи ипак, наша спољна политика ризикује да буде сажета формулом: И Косово и ЕУ=Ни Косово ни ЕУ!

milan

pre 13 godina

Mozda neki nisu shvatili koliko je nama Kosovo vazno a moze lako biti da i mi nismo shvatilo koliko nam je kasno nesto menjati na tom pitanju. Rezultat svega moze lako biti da se svaki moguci kompromis sa ovim potezom uklonio sa stola i da smo pokazali ponos ali izgubili sve.

!

pre 13 godina

Borise Tadicu i Vuce Jeremicu, opozovite rezoluciju dok jos nije kasno!
Dobili ste mandat kako za EU tako i za Kosovo.

Raspisite referendum, ako zelite, samo nemojte ovako izgubicete i EU i Kosovo (mislim ono je vec izgubljeno al' Vi imate vremena na pretek).

Ranko Spalevic

pre 13 godina

Srbija, ustanička, slobodarska, možeb iti rob, ali ne i sluga. Nema cijene za ljudsko dostojanstvo većinske Srbije. Neko treba da bude svijeća u ovom svijetu trenutne globalističke tame.
I konačno, te "evropske žvake za satrapske ludake" odbacimo na smetlište istorije.
Laku noć, amerikanizirana Jevropo i tommahavk demokratijo.
Dobro jutro, konačno probuđena Srbijo.
Dogodine vidimo se u Prizrenu, da parafraziram istorijski san, a onda i javu napaćenog jevrejskog naroda.
A što se tiče Rezolucija i Deklaracija - ako su zločinačkosecesionističke u skladu sa nekakvim pravom, ova naša, i pored sve mekoće i umjerenosti je prava i pravedna zasnovan a autentičnom pravu međunarodne zajednice a ne tzv. "međunarodne zajednice".

Petar M

pre 13 godina

I sta sad?
Da cujemo gospodina predsednika, sta on ima da kaze na sve ovo?
Sta misli cenjeni gospodin Jeremic Vuk?
Da li su oni uopste svestni da u ovoj drzavi zivi neki NAROD, neki ljudi...
Dokle ce taj narod da trpi?

Dragan

pre 13 godina

Moram da iskoristim izraz koji mi se omrazio u poslednjih nekoliko godina. Mi Srbi moramo da shvatimo realnost, a realnost po pitanju EU je da tamo necemo uci decenijama, bez obzira na nase ponasanje po pitanju Kosova i Metohije (ja imam familiju tamo i koristim puni, ne-komunisticki naziv juzne pokrajine). Stavite se u polozaj prosecnog Nemca ili Engleza i razmislite - koji je interes tih ljudi da nas prime? Jednostavno nemamo NISTA da ponudimo, dok EU zemlje moraju da nas bukvalno izdrzavaju dok ne stanemo na noge (ako uopste stanemo). Ne znam da li je mozda nasoj vlasti najzad doslo iz zadnjice u glavu da je u pitanju sargarepa na jaaaaako dugom (i bolnom) stapu.

Marko BG

pre 13 godina

Ustav Srbije ne dozvoljava nijednom politicaru u nasoj zemlji da povuce bilo koji potez kojim Srbija indirektno ili direktno priznaje takozvanu drzavu "kosovo". U takvim okolnostima, "manevarski prostor" je dosta suzen. Neminovnost je da nasa Vlada dolazi na kraju u konflikt sa EU koja je priznala tzv. "kosovo".Ako velike sile insistiraju na tome da je status Kosova i Metohije resen, onda tu nema mesta za kompromis. Dakle, oni ce raditi na promociji takozvane drzave koju su sami stvorili a Srbija ce se boriti za svoju celovitost. Na taj nacin ulazak Srbije u EU pada u drugi plan. Dakle, jedina mogucnost da se stavovi priblize je da Srbija promeni sopstveni ustav. Manje verovatna mogucnost je da EU i Amerika promene politiku prema Kosovu i Metohiji.

Zagrepčanin

pre 13 godina

Prije par sati smo nas nekolicina čuli komentare sa susjednog stola u jednom uglednom restoranu u Zagrebu, gdje svraćaju i ozbiljni diplomati, kako su Albanci i njihovi političari vrlo zadovoljni činjenicom što je upravo Vuk Jeremić Ministar vanjskih poslova Srbije. Komentirali su da Albanci potajno navijaju da Jeremić što dulje ostane na mjestu Ministra jer da, kako je jedan od njih komentirao, "navještije zabija autogolove".

rista

pre 13 godina

Za vreme SM, za koga znamo da su ga se svi bojali, bar se znalo ko "vuce konce", naredjuje, odlucuje. Znamo da je SM imao celi aparat za discipliniranje neposlusnika jer su postojali poslanici, novinari koji javno optuzuju "neposlussnike"
Sada nakon odlaska SM je zaista veliko pitanje ko " vuce konce iza scene" - odlucuje narocito sada kada Srbija vise nema jaku Armiju kao sto je nekad bila JNA.

Kosovar

pre 13 godina

Ja sam mislenja da treba podeliti Kosovo na Albanski i Srpski deo, zavrsiti tu dugu pricu i krenuti napred jer previse vremena gubimo ovako.

meme

pre 13 godina

Evo upravo sam se potresao zbog toga. Da nece mozda ponovo da nas bombarduju ako odustanemo od rezolucije? Licno mi se Unija zgadila svojim ponasanjem i sto se mene tice ne moraju oni da blokiraju nas put, ja tamo i ne zelim.

Danilo

pre 13 godina

Pre samo par dana naš predsednik Tadić je u skupštini rekao da nije u interesu Srbije da ulazi u sukob sa 'velikima'.
Pa i Toma Nikolić je ukapirao! Kako je ono rekao, koga je moliti nije ga ljutiti. Dva dana posle, naše ministarstvo podnosi rezoluciju za koju je slagalo da je bila rezultat konsultacija sa svim ključnim faktorima. Ko vodi ovu državu? Nema problema ako je Kosovo važnije recite otvoreno nećemo u EU ali dajte da znamo na čemu smo kako bi bar mi mladi mogli da planiramo budućnost, a ne ovako čardaš ni na nebu ni na zemlji.

Student

pre 13 godina

Ja se nikada neću vratiti u Srbiju. Kroz istoriju, inat nas je uvek koštao. Još gore je to što dižemo sekire protiv onih koji nas, de facto, hlebom hrane. Žao mi je drugova koji su ostali u Srbiji.

Shamu

pre 13 godina

Pretnje praznom puskom - Srbija nece uci u EU ni u slucaju da prizna Kosovo - to je jasno valjda svakom. EU ne zeli da se shiri, EU ne zeli Srbiju pogotovo. Jedino sta im odgovara u tom procesu je (sto misle) da imaju materijal za ucenu Srbije. Srecom Srbi nisu toliko naivni.

vlada

pre 13 godina

Izvinjavamo se EU i SAD sto naglas placemo, sto zalimo otimanje "deteta" iz ruku majke, izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo!

Svi Vi koji ste zaprepasceni spoljnom politikom Srbije, prosvetlite me i objasnite mi sta treba da radimo?

Da priznamo nezavisno Kosovo?
I sta onda?
Da bi nas neko potapsao po ramenu, da bi nas neko vise voleo?
Pa mili moji, ljubav se pokazuje i dokazuje delima, a ne recima!

Do skoro sam mislio da je gubitak Kosova ulaznica u EU, ulazak u neki bolji period zivota svih nas, otvaranje fabrika, razne investicije, zaposljavanje...

Razmisljao sam, veliki gubitak u teritoriji i svega onoga sto Kosovo predstavlja za Srbe, ali, sa druge strane... napokon normalan zivot...

Medjutim, alo ljudi, pa nama niko nista zauzvrat ne nudi!?
Niko nam ne kaze, hajde, bataljujte Kosovo, mora tako, ali zauzvrat mi cemo vama...

Ovo je klasicno ponizavanje, izivljavanje nad nama, gazenje ljudskog i svakog drugog dostojanstva.

Tesko zivim, imam dvoje dece, stambeni kredit, borim se kao lav za egzistenciju porodice, ne mirim se sa sadasnjom situacijom, ali, ne mogu, ne zelim i necu da zrtvujem ama bas nista, da bih za uzvrat dobio NISTA!

Interes je interes, trgovina je trgovina, a otimanje je otimanje.
Stvari treba nazvati pravim imenom i kraj price.

SAD i EU, gadite mi se!!!

Midas

pre 13 godina

Dokle ce nas maltretirati nasi 'prijatelji'?!?! Zasto se plasite rezolucije koju je podnela Srbija ako je, kao sto 'cuveni analiticar' u tekstu navodi, hazarderska i da nece proci. Vi ste, gospodo iz EU i SAD, navikli da diktirate drzavnu politiku mnogim zemljama u svetu, vi imate vase vazale sirom kugle zemaljske! Zasto ste se okomili na nas? Dosta vise sa ucenama! Pa narodu je vise muka i od EU, i od SAD. Da li ste svesni da pravite kontra-efekat, i da jaca nacionalna svest?! Vise ni sami ne znate sta hocete od ove zemlje! Puna podrska Vuku Jeremicu i nasoj diplomatiji! Lepo su te Vuce, na Harvardu ucili da ne spustas glavu ni pred kim!
A do nedavno sam stvarno patio za Amerikom i americkim snom... :-(

Zagrepčanin

pre 13 godina

Prije par sati smo nas nekolicina čuli komentare sa susjednog stola u jednom uglednom restoranu u Zagrebu, gdje svraćaju i ozbiljni diplomati, kako su Albanci i njihovi političari vrlo zadovoljni činjenicom što je upravo Vuk Jeremić Ministar vanjskih poslova Srbije. Komentirali su da Albanci potajno navijaju da Jeremić što dulje ostane na mjestu Ministra jer da, kako je jedan od njih komentirao, "navještije zabija autogolove".

soraya

pre 13 godina

Srpskim političarima nije stalo ni do Kosova, ni do ulaska u EU, već do očuvanja privilegija koje imaju. To je tačno i istinito.
A pošto se jasno vidi da su zavisnici od kockanja (državnom sudbinom), preporučujem terapiju odvikavanja.

Student

pre 13 godina

Ja se nikada neću vratiti u Srbiju. Kroz istoriju, inat nas je uvek koštao. Još gore je to što dižemo sekire protiv onih koji nas, de facto, hlebom hrane. Žao mi je drugova koji su ostali u Srbiji.

Kratko i jasno

pre 13 godina

EU stavljena na kocku? Valjda pristupanje Srbije EU? Nonsens, Angela Merkel, kancelar Nemacke, jedne od vodecih clanica EU, jasno je rekla da je posle Hrvatske proces prosirenja EU zaustavljen na neodredjeno vreme. Kako mozete staviti na kocku nesto sto vam je nedostupno?

Euroskeptik

pre 13 godina

EU je jedna velika prevara. To što tvrdim nema nikakve veze sa lupanjem u nacionalističke talamabase i zloupotrebom Kosova za unutarnjepolitičke potrebe od strane aktuelne garniture na vlasti, već sa perspektivom realnog boljitka kome se građani nadaju od EU, a koga neće biti. Štaviše, EU će doneti gomilu novih restrikcija, diktata, stvari koje ćemo morati da prihvatimo bez da se o tome išta pitamo, i to u svim sferama života. Hipertrofiranu zakonsku regulativu EU ćemo u svakodnevici osećati kao jaču omču oko vrata od nekadašnjeg komunističkog režima. Veliki brat na delu. Odlazim u Bugarsku i Rumuniju i vidim šta su ljudi dobili od EU, kako žive, koliko su im plate, kakav im je standard, šta su mogli (smeli) nekada, a šta mogu sada kada su "članice" EU. Ako zaista želimo da budemo slobodni ljudi, ne treba nam EU.

Znam da će se sada po ovom mom komentaru osuti drvlje i kamenje. I sam sam nekad bio vatreni poklonik što bržeg priključenja EU, dok se nisam otreznio i shvatio suštinu te organizacije. Iskreno se nadam da će se EU zbog rastućih tenzija i nezadovoljstva u mnogim članicama što pre raspasti.

Marko BG

pre 13 godina

Ustav Srbije ne dozvoljava nijednom politicaru u nasoj zemlji da povuce bilo koji potez kojim Srbija indirektno ili direktno priznaje takozvanu drzavu "kosovo". U takvim okolnostima, "manevarski prostor" je dosta suzen. Neminovnost je da nasa Vlada dolazi na kraju u konflikt sa EU koja je priznala tzv. "kosovo".Ako velike sile insistiraju na tome da je status Kosova i Metohije resen, onda tu nema mesta za kompromis. Dakle, oni ce raditi na promociji takozvane drzave koju su sami stvorili a Srbija ce se boriti za svoju celovitost. Na taj nacin ulazak Srbije u EU pada u drugi plan. Dakle, jedina mogucnost da se stavovi priblize je da Srbija promeni sopstveni ustav. Manje verovatna mogucnost je da EU i Amerika promene politiku prema Kosovu i Metohiji.

Pedu

pre 13 godina

Kako ja kapiram, mi smo u konfliktnim odnosima od kako su 22 zemlje EU priznale "neovisnost".
I nas tada niko nije konsultovao oko tog pitanja.
Jadno.

NikolS

pre 13 godina

Licemerje. "Partnerski odnos"!!! Partnerski odnos je to da ti radis sta ti partner govori. Bez ikakve sanse za dogovorom. Muka mi je vise od tog licemerja od strane Evrope. Da mi je samo da znam zbog cega su toliko na strani vlade Kosova, mislim da bi mi bilo lakse. Ne pustaju ih u EU, nedaju im bezvizni rezim, a na drugoj strani ih toliko podrzavaju, pa ni ne razmisljaju da smire stvari tako sto bi Srbiji dali severni deo Kosova. Stvarno sam rezigniran, ja koji sam stvarno za to da Srbija postane deo Eu jer nam je to prirodno okruzenje. Ne razumem kako ti ljudi koji odlucuje ne razumeju da ako se stvari ovako zavrse, Srbija ce biti ogorcena dokle god bude postojala, i kakav dobrosusedrski odnos onda oni ocekuju?! Podelite ga vise, priznacemo svi tu podelu i podvucite crtu da idemo dalje. Onda mozemo da razmisljamo o dobrosusedskim odnosima. Ali sve vise pocinjem da verujem da nekom ne odgovara stabilnost na Balkanu ili pak da Ameri stvarno koriste Kosovo kao tranzit za heroin. Jer ja drugacije ne mogu da razumem ovo sto se desava.

Igor

pre 13 godina

Sta god covek da kaze, pomisli ili uradi pogresice i ispasce ili budala za jedne ili izdajnik za druge! Znam samo jedno a to je da su za situaciju najmanje krivi Tadic i Jeremic koje ovde najvise prozivaju i optuzuju. Iskreno zao mi je Kosova, zalim ga sa celim srcem i dusom, kao nasu kolevku, kao mesto gde smo nastali kao drzava ali sa druge strane zao mi je i nas osam miliona u Srbiji koji smo taoci tog istog Kosova koje nas koci u svakom mogucem pogledu. Da ga nema cini mi se da bi Srbija vasionu dotakla ali ima ga i to je nasa realnost. Zena mi kaze da joj se vise smucila ta situacija oko Kosova i da je prestala da gleda vesti zbog njega, uprostila je maksimalno ali po njoj ima samo dva moguca resenja, jedno je da neko od nasih u Beogradu skupi hrabrost i izadje i potpise tu nezavisnost i objasni narodu da moramo i da je to zelja velikih protiv kojih ne mozemo i za to priznanje da izvuce maksimum koji bi ostatak Srbije vinuo u vasionu po razvijenosti, svestan sam da dok ove reci izgovaram da cu u ocima mnogih biti izdajnik, drugo resenje je da ako ga vec ne priznajemo sakupimo svu vojsku koju mozemo, svo naoruzanje i opremu koju posedujemo i udarimo na to Kosovo i kom opanci kom obojci. Verovatno bi sa time ugrozili i nas sam bioloski opstanak jer bi nas Ameri sravnili sa zemljom ali umrecemo kao recimo hrabri ljudi koji su poginuli braneci svoje. Koje je resenje bolje ja znam ali ne podrzava ga mnogo ljudi u Srbiji. Neka nam je Bog u pomoci kada se radi o ovakvoj politici naseg vrha i Kosovo i EU, jer sama EU vec otvoreno odbacuje takvu politiku Srbije. Na kraju da dodam da se ne bih menjao za mesto ni sa Tadicem niti sa Jeremicem jer samo oni znaju kako im je!!!

bt

pre 13 godina

Čekajte malo, pa gde su ona silna obećanja EU od pre par godina da se od Srbije neće tražiti priznanje Kosova? Kako se u to obećanje uklapa današnje "ne tražimo priznanje ali na vama je da birate"?

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Kakve je sve neprincipijelnosti uradio Euleks na Kosovu t.j. prestavnici koji dolaze iz Nemacke, Velike Britanije, Holandije i pored toga sto su stavili potpise na pisani dokumenat, a sada kao govore o nepostovanju nekog dogovora kojeg su imali usno sa Srbijom. Znam da ce mnogi sada reci da su oni velike sile i da im se moze, ali to nije razlog da svako od nas ne spomene o tome kakvi su prljavi igraci oni koji se busaju da su kao partneri Srbije. Dogovorili su se da se slazu i neka sada radi svako onako kako misli da mu je najkorisnije. Pa sta sve VB i SAD rade ispod stola i podlo zabijaju Srbiji noz u ledja oko Kosova, a svaka druga rec im je da je Srbija njihov partner. Na kraju, zasto tolka nervoza kod zapadnih diplomata-Srbija je odavno rekla da su za nju EU i Kosovo dve razlicite stvari i ako bude primorana da bira da ce izabrati Kosovo. Neka se ovaj solo potez Srbije oko rezolucije tako i protumaci. A, i da nije bilo tako, da je Srbija maksimalno kooperativna, opet bi bilo pitanje da li i kada bi usla u EU. Jasno se govori da ce nakon Islanda i Hrvatske, do daljeg biti zamrznuto primanje novih clanica. Na nedavno jasno pitanje Beograda da Nemacka kaze da li ce da podrzi novi prijem clanica u EU, Berlin do dana danasnjeg nije dao odgovor. Garancije i obecanja briselske birokrate ne racunam jer oni daju dnevne izjave kako bi progurali neki trenutni interes EU. Znaci, treba se odreci Kosova da bi se dobilo ili nista, ili u najboljem slucaju decenisku neizvesnot od EU. Ja mislim da su VB i Nemacka sada toliko nervozni jer su upali u cor sokak-pisa ce Rezoluciju koja ne ce biti podrzana ni od svih njenih clanica-pa ce se jos vise izbrukati u UN kada dostave Rezoluciju sa fusnotom da ona zastupa stavove 22 clanice. Imati u toj Rezoluciji potpis Srbije, znacilo bi i promovisanje jedinstvene spoljne politike EU. A to sto Beograd prica da su tendenciozno usporavali pisanje zajednicke rezolucije, da bi ih kosovski prestavnik preduhitrio i dostavio albansku rezoluciju, sad se kao cude. Znajuci vas koliko ste podli kad su vasi interesi u pitanju, ama bas vam nista ne verujem. Srbija je dostigla dno zbog pogresne politike Milosevica i goreg od toga ne moze da je zadesi, tako da sve sto uradi Jeremic moze da bude pokusaj za neki dobitak. Ja mu nista ne zameram jer znam u kakvu se bitku sa veternjaca upustio.

Rod

pre 13 godina

Inat. Još od 1389. smo poznati po tome. Više volimo da prkosimo nego 'leba da jedemo, a 'leba se upravo zato nismo ni najeli u celoj našoj istoriji. Ako protivnik nije mnogostruko jači od nas, mi u konflikt i ne ulazimo. To je taj naš pubertetlijski mentalitet: aj' na "ferku", pa i ako dobiješ batine, bar ćeš ispasti faca. Večiti borci za svetsku pravdu preko grbače svoje dece.

Ne moramo mi ni u EU, ni u NATO. Stotinama godina smo živeli u bedi i patnji, izdržljivi smo, još koji vek siromaštva je mala maca za nas. Ali zbog čega? Da bi dokazali šta? Da svet nije pravedan i da je jedini zakon, koji se poštuje, volja velikih sila? Pa za tim nema potrebe, dragi moji romantični sunarodnici - to svi znaju i odavno su naučili da žive s tim. Samo mi nismo. Samo mi ne slušamo pamet, ako je uopšte imamo, pa nam je zato tako kako nam je.

Kosovo može da se dobije nazad ali ne neprestanim zaletanjem u zid, već strpljivošću i promišljenošću. Jevreji su čekali 2000 godina, strpljivo gradili svoj uticaj i dočekali trenutak kada je svet bio u takvoj situaciji, da je velikim silama bilo najisplativije da im vrate državu. Takav trenutak moramo i mi da čekamo, a taj trenutak nije sad.

meme

pre 13 godina

Evo upravo sam se potresao zbog toga. Da nece mozda ponovo da nas bombarduju ako odustanemo od rezolucije? Licno mi se Unija zgadila svojim ponasanjem i sto se mene tice ne moraju oni da blokiraju nas put, ja tamo i ne zelim.

Kockar

pre 13 godina

EU stavljnena na kocku zbog Mladica, EU stavljena na kocku zbog korupcije, EU stavljena na kocku zbog NATO-a, EU stavljena na kocku zbog niskog standarda... pa zasto je ne bi stavili i zbog KOSOVA?

Nikola

pre 13 godina

Kakav konflikt? Svako ima pravo da podnese predlog za rezoluciju. Onda se glasa i ako postoji većina, rezolucija se usvaja. Nigde ne piše da mora da se konsultuje bilo koja zemlja. Mi smo nezavisni i kao što to nama govorite da prihvatimo vezano za Kosovo, tako i vi prihvatite da smo mi NEZAVISNI.

miki

pre 13 godina

Dosta bre vise o toj bankrotiranoj EU. Smucili ste se vise svima sa tim. Ne treba nam EU. Dajte konacno da se okrenemo sebi i svojim problemima, a problem br. 1 je ekonomija i Kosovo i Metohija.

Milosev kum

pre 13 godina

"... članstvo Srbije u EU uslovile ponašanjem Srbije prema Kosovu ..."!!!?
Nama je trebalo 10 godina, da shvatimo, da nas nece u EU, mislim da ce EU brze shvatiti, da necemo u EU!
DOSTA je, vala, i bilo ...
"Zasviraj, pa i za pojas zadeni." - nar. poslovica

Sta cemo sad?
Pa, nista ... cekamo!
Alternativa MORA da postoji.

Alpinista

pre 13 godina

Ovo vec postaje polako tragikomicno. "Britanski ambasador je negirao postojanje albanske rezolucije koja je bila povod da Beogrda požuri sa predajom svog teksta". Hm, covek je prilicno obavesten kada zna sta druga drzava priprema od papira. Najgore u celoj prici, ako su nam vec amputirali srce onako na zivo, pa zar ne mozemo da placemo slobodno, nego moramo da se konsultujemo sa njima kako da placemo, koje tonove da koristimo i da pazimo da nam neka neprimerena rec ne izleti...Znaci DNO...

Dragan

pre 13 godina

Moram da iskoristim izraz koji mi se omrazio u poslednjih nekoliko godina. Mi Srbi moramo da shvatimo realnost, a realnost po pitanju EU je da tamo necemo uci decenijama, bez obzira na nase ponasanje po pitanju Kosova i Metohije (ja imam familiju tamo i koristim puni, ne-komunisticki naziv juzne pokrajine). Stavite se u polozaj prosecnog Nemca ili Engleza i razmislite - koji je interes tih ljudi da nas prime? Jednostavno nemamo NISTA da ponudimo, dok EU zemlje moraju da nas bukvalno izdrzavaju dok ne stanemo na noge (ako uopste stanemo). Ne znam da li je mozda nasoj vlasti najzad doslo iz zadnjice u glavu da je u pitanju sargarepa na jaaaaako dugom (i bolnom) stapu.

Petar

pre 13 godina

Pomahnitali Jeremic, Tadic i savetnici potpuno su izgubili kontrolu. Otici ce vam u vrazju mater i ovo malo skolovanih kako biste na uzici zadrzali 90% polupismenih koje ovakvi vasi sumanuti potezi uzbudjuju. Ali posto se svakako nas 10% nista ne pitamo, nece se sustinski nista ni promeniti.

Skroba

pre 13 godina

Vise me samo pominjanje EU tera na povracanje. Mozda bi za nas najbolje bilo da povucemo kandidaturu, ovako nas same pred nama samim blamiraju.

bardhyl shqiptari

pre 13 godina

Ja sam u ranim četrdesetim što znači da sam dosta živio u bivšoj Jugi i kad usporedim "Jugo" Srbiju sa Srbijom od 1990. g. onda dođem do zaključka da je Srbija "uživa" uništavati samu sebe i što je najgore, u tome je odlična. Zemlje koje su nekada bile "sirotinja" za Srbiju: Bugarska, Rumunjska pa i Albanija, danas su Srbiji po mnogim stvarima odmakle, privreda, zaposlenost, demokracija ... ali ono što je Srbija u stvari najviše izgubila to je neka "perspektiva", "budućnost"! Najgore je što se takvom ponašanju ne nazire kraj a o uspjehu takvog ponašanja da i ne pričam. Sve u svemu, Srbija je danas jedna katastrofa u odnosu što je bila i što je danas mogla biti. (Npr., znate da je u Sloveniji prosječna plaća 1.200 eura a u Hrvatskoj cca 770 eura, a u Srbiji?)

nbp

pre 13 godina

Uopšte ne krivim Jeremića. On radi u okvirima državne politike. To što ima Srbija, nema nijedna druga zemlja. Kao, Kosovo je poseban slučaj jer je Srbija tamo počinila zločin. Srbija jeste počinila zločin, ali nakon 24.3.1999. Zapad predvođen SAD-om je skovao plan pre tih događaja da Kosovo otrgne od Srbije i samo je bilo pitanje tehnike - ovako ili onako. Ni sam ne znam kako bih time rukovodio, jer se opet, okreni obrni, radi o otimačini - gde se jednoj strani zaista oduzima sve. Koliko vidim, ovo "pristupanje EU" inače ide kljakavo i ubeđen sam da, i da se sad preda Kosovo i uhapsi Mladić, Srbija i susedi išli brzinom jedne Makedonije ili Turske.

neko iz mase

pre 13 godina

Ustav mora da se poštuje i to je sve u skladu sa ustavom Srbije, a niko od političara bilo sadašnjih bilo budućih nesme da se Javno odrekne Kosova, tako da će se desiti sledeće. Rezolucija će da pukne jer nema podršku, Kosovo će da dobije još priznanja i preči će potreban broj da bi ušao u UN, e sad onda će oni naravno da udju i u EU pre Nas i to je to, bili živi pa videli, eventualno neće da udju nego kada Albanija bude ušla oni će da se pripoje Albaniji i to mu dodje na isto
Sad će negativni poeni na ovaj post ali istina boli a ni meni se ne sviđa kao ni Vama.
Jednostavno smo udarili u zid odavno i sad nema dalje

Ranko Spalevic

pre 13 godina

Srbija, ustanička, slobodarska, možeb iti rob, ali ne i sluga. Nema cijene za ljudsko dostojanstvo većinske Srbije. Neko treba da bude svijeća u ovom svijetu trenutne globalističke tame.
I konačno, te "evropske žvake za satrapske ludake" odbacimo na smetlište istorije.
Laku noć, amerikanizirana Jevropo i tommahavk demokratijo.
Dobro jutro, konačno probuđena Srbijo.
Dogodine vidimo se u Prizrenu, da parafraziram istorijski san, a onda i javu napaćenog jevrejskog naroda.
A što se tiče Rezolucija i Deklaracija - ako su zločinačkosecesionističke u skladu sa nekakvim pravom, ova naša, i pored sve mekoće i umjerenosti je prava i pravedna zasnovan a autentičnom pravu međunarodne zajednice a ne tzv. "međunarodne zajednice".

steven

pre 13 godina

To znaci g-spodine Simicu da priznamo K.M. i onda ce da bude sve u redu. Nece sigurno biti sve u redu, slede novi zahtevi, rasparcavanje Srbije do najmanje jedinice, UPAMTITE DOBRO, kostali smo ih mnogo u proslosti.

R2D2

pre 13 godina

EU nije stavljena na kocku zbog Kosova jer nas u EU nikad ne bi ni primila, bar ne pre 2022. Ko veruje drugacije taj je naivan.
Ali ono sto je stavljeno na kocku je finansijska pomoc EU cije ukidanje ce imati dalji pad standarda.
Samo moram da priznam da mi nije skroz jasna ova nasa taktika kad i sami priznajemo da ce nasa rezolucija tesko proci u UN, cije je misljenje vaznije od MSP. Interesuje me koji je nas sledeci korak kad ovo (skoro sigurno) ne prodje?

Prota Mateja

pre 13 godina

Za mene je suludo podnositi rezoluciju u zajednici sa EU, koju bi pisale iste one države koje ne priznaju suverenitet Srbije (članice UN) a priznaju i podržavaju suverenitet Kosova (tvorevine čuju deklaraciju o nezavisnosti kako je to sopštio MSP nisu donela privremene institucije uprave na Kosovu već grupa albanskih građana. I ko se tu sada konfrontira i kvari odnose Srbija ili „kvinta”. Gospodo nije 1914 bila baš tako daleko. Ne zatežite uže koje ste namakli Srbiji oko vrata baš toliko. Ako je skroz priterate uza zida a izglada da ste baš to rešili može da vam se obije o glavu. Nisu ni Palestinci. Iračani, Avganistanci od rođenja skloni teroru, ljudi su kao i svi mi ostali, vi ste ih naterali da postanu toliko radikalni da im sada više ni sopstveni životi ne znače ništa a protiv takvih nemate rešenje. Prema tome cenite malo više Srbiju i Srbe pogotovo što vas nikada nisu stvarno mrzeli u smislu da su želeli da vam nanesu zlo, više su ljuti i ogorčeni na vas, i sve će biti u redu.

Pravo je mrtvo - zivelo pravo

pre 13 godina

Zasto svi drhte, samo cu reci jedno...

Kada su dosli nacisti da odvedu komuniste, ja sam cutao jer nisam komunista. Kada su dosli nacisti po socijal demokrate, cutao sam jer nisam socialdemokrata. Kada su dosli po Jevreje cutao sam jer nisam Jevrejin. Kada su dosli po mene...

...mislite o tome...

Бодин Ракић

pre 13 godina

Значи ипак, наша спољна политика ризикује да буде сажета формулом: И Косово и ЕУ=Ни Косово ни ЕУ!

Đuro Čvorović

pre 13 godina

Vuk Jeremić je apsolutno najbolji političar na ovim prostorima, to tvrdim!!! Takva inteligencija i obrazovanje su zaista rijetki, ne samo na ovim prostorima, nego inače u Evropi i svijetu! E sad, to štu su planovi i rješenja za ovaj prostor napravljeni još davno, davno prije rata u Ex Jugi, to je nešto drugo! Da li ste svjesni činjenice da, šta god Srbija uradi neće biti primljena u EU? To je jasno kao dan! Isto tako i BiH! Kod nas ovdje je na djelu najgori oblik kolonijalnog sistema: kao, nezavisna smo država, ali svi konci se vuku od strane bjelosvjetskih probisvjeta, za dobe pare... Da, još jedna stvar: Vuk Jeremić je ZVEZDAŠ! Ajmo Delije preporučite komentar!

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Ne mozete staviti na kocku ono sto nemate, Srbija nije u planu gospodje Markel , Sarkozija i ostalih "velikih' politicara. EU je za Srbiju samo fatamorgana i koristi se da bi se zamaglila svest, i probudila lazna nada. Ne kazem ni da je Kosovo u Srbiji realnost ali je realnost da dok Srbija ne prizna Kosovo to nece uciniti ni Rusija ni Kina, dakle taj projekat EU i SAD ostaje nepriznat u UN. Sta Srbija osim pritisaka moze dobiti iz ove situacije zavisi pre svega od mudrosti ili pak gluposti politicke elite. Gledajuci politicke partije i njihove lidere, izgleda mi da je su Tadic i Jeremic ipak najbolje sto Srbija trenutno ima. Pa sta nam bude....

Aleksandar

pre 13 godina

Lepo sam ja govorio - Tadicevo `I EU, i Kosovo` ce se zavrsiti sa `Ni EU, ni Kosovo`. Pa nije od juce nasa narodna poslovica: ko hoce vece, izgubi iz vrece. O jaretu i parama i da ne govorim.

To da l' su Britanci licemerni, i da l' bi smo mi ikada usli u EU, to u ovoj prici uopste nije vazno. Vazno je to sto nasi politicari NE ZELE da Srbija udje u EU, jer im ne odgovara sredjen sistem i pozicija u kojoj bi se nasli (da neko moze da ih proverava), pa ce zato da se inate sa celim svetom oko Kosova koje odavno nemamo. Nije njih briga za Kosovo (da jeste, ziveli bi na istom) nego ih briga za svoje stolice, a Kosovo im se fino namestilo kao izgovor za ne samo sopstvenu nesposobnost, nego i za opravdanje zasto idemo mimo sveta, po ko zna koji put u istoriji...

Nidza

pre 13 godina

Последњи пут када је ЕУ суделовала у стварању документа којим је противправно укинута СРЈ, а створена СЦГ, та државна творевина је завршила фијаском. Дакле, једном и никада више. Наш покушај уласка у ЕУ ме подсећа на покушај неког непопуларног клинца да се дружи са ''кул'' ликовима, који га опет, због тога, све време за*ебавају, киње, муче. Људи! Не желе нас тамо и тачка! Јер Србија без КиМ није Србија!

mirko

pre 13 godina

"srpska rezolucija pročitana, odnosno izdiktirana."

Ma to, ma ekstra, da bude jasno da ce po srpskom diktatu da bude rezolucija a ne po njihovom diktatu kao sto je uobicajeno.

slobodan ili ne

pre 13 godina

kao jedan vid diktaturske drzave raspala se UNIJA ruskih republika a u istom mahu nastala nova DIKTATURSKA UNIJA sa imenom EU, koja se vremenski pretopila u najveceg "pomagaca" frenutno najvece svetske sile US-a na putu ka stvaranju NOVOG SVETSKOG PORETKA! zamisljena kao projekat ujedinjenja evropskih zemalja i protivteza AMERICI u privrednom i politickom pogledu ona je napravila veliki preokret i sa malim odstupanjima postala americki satelit broj jedan, te je i politika EU prema srbiji ujedno i politika US-a koja cak i UN, zbog finansiranja iste, takodje drzi u svojim rukama, tako da je realno ocekivati za srbiju negativnu odluku ili misljenje i u njujorku! ali i pored svega srbija je morala da ucini ovaj korak koji ce MOZDA ipak naterati veci deo zemalja na razmisljanje "kuda ide ovaj svet" i "slucaj kosova" okarakterise kao nelegalan i protivno medjunarodnom pravu i zakonima, premda se i ti isti u zadnje vreme sve vise rastezu i upotrebljavaju po ukusu "velikih"! jednom da, drugi put ne, ovde moze, tamo ne moze! ps / mozda ce se desiti da odluka UN u septembru biti ili povod za SESTI OKTOBAR, ali ne vezano za spoljnu politiku vec zbog desavanja unutar zemlje!

Numero Uno

pre 13 godina

Zaista žalosno što se nismo konsultovali sa gradskim vjećnicima. Neće dugo opstati ni EU, ima da se raspadnu na isti način na koji su rasparčali Jugoslaviju. Možda grešim ali ne vidim neku svetlu budućnost. Nadam se samo da je narod balkana naučio nešto iz prethodnih decenija , da konačno ima dovoljno pametnih da mogu prepoznati propagandu , histerije , naručenu umetnost , medijske obmane. Sve je otišlo predaleko - do te mere da neko tamo sa zapada otkupljuje prirodne resurse , izvore vode , ostrva , tačnije ne kupuje , nego uz pomoć nekih kamata - papirologije - prisvaja nešto što se prisvojiti ne može! Imaju monopol do te mere da mogu da ti stvore iluziju lažnih vrednosti ( stan, kola, uspesan čovek u odelu ) pozajme novac i da ti oduzmu svaku šansu da ga vratiš - jer im tako odgovara. Ti si u toj priči njihov regrut/hrčak koji živi u kutuji , radi osam sati celog života da bi otplatio iluziju koja ne vredi ničemu. Da li želimo da budemo deo toga? Da li nas to neko uopšte i pita?

Još je naslov ovih vesti "EU stavljena na kocku zbog Kosova" jos velikim slovima EU - kao najbolji sistem vrednosti ikada smišljen - koji ljutito kaže - Stavili ste članstvo u EU na kocku zbog Kosova!- Zavrteše plavo - žuti rulet gledajući nas izveštačenim poprekim pogledom. Usput nam obljasniše da žuta boja žnači naš ulazak u uniju , a plava da dobijamo neki vid blagih sankcija dok se ne opametimo. Kuglica se vrtela 10-ak sekundi - tad je jak magnet povuče i uštopova na 0 jedino zeleno polje ruleta. Mi zbunjeni razdraganog lica upitamo - Šta žnači 0 - zeleno polje!?. Nisu mogli skriti emociju te ih popusti izveštačeni popreki pogled te rekoše uz osmeh - Nula žnači da idete u NATO!:). Mi tužni i zbunjeni zatražimo misljenje u najpravednijoj instituciji svih vremena "SVEMIRSKOM SUDU PRAVDE I PONOSA" - navodeći to da nam EU nije obljasnila što znači zeleno polje i 0 , a u upitu navedemo i to da je rulet namagnetisan. Posle koje godine najpravednija institucija svih vremena nam da odgovor - Što ste se kog vraga kockali?

I sta dalje reći za navoručenje - Kada vidite nekoga sa ruletom u ruci - bježite!

Vukasin

pre 13 godina

Trebalo bi da stoji "Kosovo stavljeno na kocku zbog EU". Ali nista vise ne cudi u ovoj naopakoj drzavi. I na kraju su nam Hazari krivi...

vladimirrr

pre 13 godina

Stalno se licitira sa ulaskom u uniju!!! Slazem se da ce to mnogo znaciti, ali ako ne udjemo do 2014, necemo nikad, a sanse su nam vrlo male, recimo 10%. Nekada treba pokazati zube , zbog istorije, i pamcenja naroda. Kad smo rekli Nemackoj ne, bilo je mnogo zrtava ali sad se secamo sa ponosom:)))

Adam Pravnik

pre 13 godina

Takvo misljenje o Srbiji je nakaradno i Srbija mora to da odbije. Po svoj prilici izgleda da se neciji planovi ne ostvaruju pa je sada ostala samo pretnje. Sta su ocekivali da ce Srbi da im ljube noge? Po svoj prilici to se nece desiti a kritike upucene na racun Ministra Jerenica su pogresne pa ce porati da prestanu. Ministar zaista radi svoj posao.

Danilo

pre 13 godina

Pre samo par dana naš predsednik Tadić je u skupštini rekao da nije u interesu Srbije da ulazi u sukob sa 'velikima'.
Pa i Toma Nikolić je ukapirao! Kako je ono rekao, koga je moliti nije ga ljutiti. Dva dana posle, naše ministarstvo podnosi rezoluciju za koju je slagalo da je bila rezultat konsultacija sa svim ključnim faktorima. Ko vodi ovu državu? Nema problema ako je Kosovo važnije recite otvoreno nećemo u EU ali dajte da znamo na čemu smo kako bi bar mi mladi mogli da planiramo budućnost, a ne ovako čardaš ni na nebu ni na zemlji.

Mara

pre 13 godina

U zemlji u kojoj vlada apsolutizam, paranoja i sumnja, potpomognuta korupcijom, gramzljivoscu i kriminalom na svim nivoima drustva, moze samo na jednom da se zavrsi. Raspadom celog drustva.

Jovan

pre 13 godina

Odavno ja govorim da se ovim srpskim lumenima u vlasti i ne ide u EU. Zasto bi isli, kad im je ovako najbolje? Pogledaj Tomicu, pogledaj Dinkica, Tadica, Djilasa, Dacica, Djelica, Palmu... Pa u kojoj bi zemlji oni mogli ovako da se ponasaju stetocinski? Samo u Srbiji, naravno.

Petar M

pre 13 godina

I sta sad?
Da cujemo gospodina predsednika, sta on ima da kaze na sve ovo?
Sta misli cenjeni gospodin Jeremic Vuk?
Da li su oni uopste svestni da u ovoj drzavi zivi neki NAROD, neki ljudi...
Dokle ce taj narod da trpi?

Bole

pre 13 godina

Dajte, molim vas, sklonite ovog Vuka The Boy Jeremica u neki podrum i zabranite mu ne samo da se bavi politikom nego da ikada u zivotu navede da je bio ministar spoljnih poslova. Kako je moguce da se u nasoj zemlji politikom bave ljud koji imaju problem sa stanarima u glavi? Ako ovi ili bilo koji drugi prokockaju prikljucenje EU zarad ovakvih i slicnih gluposti, odoh u ambasadu Kanade da trazim azil. Dosta mi unistavate zivot putem "uspesne" monetarne politike i dozvoljenog organizovanog kriminala jos sad i ovo...

Vesna

pre 13 godina

Ne sirite paniku, jer Srbija pokusava mirnim putem da resi problem sa Kosovom. Ako se ne slazete samnom, kazite onda da su EU, UN... stavljene na kocku...

rista

pre 13 godina

Za vreme SM, za koga znamo da su ga se svi bojali, bar se znalo ko "vuce konce", naredjuje, odlucuje. Znamo da je SM imao celi aparat za discipliniranje neposlusnika jer su postojali poslanici, novinari koji javno optuzuju "neposlussnike"
Sada nakon odlaska SM je zaista veliko pitanje ko " vuce konce iza scene" - odlucuje narocito sada kada Srbija vise nema jaku Armiju kao sto je nekad bila JNA.

Nenad

pre 13 godina

Praksa je pokazala da zapadne zemlje imaju zacrtani plan za ovo parce zemlje i prema njemu usmeravaju politicare. Onaj ko kaze da zapadne sile nisu mogle da smene ili zaustave SM-a u grdnoj su zabludi ili se prave neznalice (vise je onih koji su u zabludi). Same sankcije su ojacale poziciju SM-a koji nije pokazivao interesovanje da resi socijalna pitanja niti pitanje Kosova. Naprasno 5.oktobra je narodu doslo da smeni SM-a. Cudno da je i policija tada zatajila. Onda dolaze "drugi" koji nisu sustinski nista promenili osim imena. Danas imamo sintezu "prvih" i "drugih" pa opet nista, bedak i mrak.
Kada se osvrnemo na zadnjih 30 godina:
80'-90': Umire drug stari ali nema nikakvih trzavica, Albanci na Kosovu se bune ali Ronald Regan izjavljuje da su se pobunila neka divlja plemena u Jugoslaviji, jednom reci "ceka se"...
90'-00': Bacanje naroda na zemlju, potpuno ubijanje morala, entuzijazma, nacionalne svesti, intiligencije,... Gomile protesta, setnji, laznih sankcija od kojih su se odredjeni krugovi enormno obogatili.
00'-10': Dolaze "drugi", narod se nada necemu ali...Najzad su dosli do situacije "od dva zla birajte manje". Narod vise nece ni da razmislja o izborima, na celu drzave su neobrazovani primitivci kojima je samo bitno da budu u sto vise upravnih odbora i glasace za bilo sta i bilo koga.
Rezimirano za Srbiju:
Zapad je napravio plan, Tito iskopao raku, SM pucao u glavu, a "drugi" zatrpavaju rupu.

idemo dalje

pre 13 godina

Zar neko zaista misli, da bi mogli jos 10 godina da cekamo ulazak u EU?
Ova drzava vise nema industrijsku proizvodnju, a i ono malo sto radi, zastarelo je, proizvodnja je preskupa i nekonkurentna. Jednostavno, vec ovog leta, Srbija je morala da bude kandidat, sa jasnom perspektivom u EU, a zatim i konsultacije sa njom, o SVEMU! Ovako, na "klackalici", niti nas primaju, niti odbijaju, investicija, ni iz EU, ni iz ostatka sveta - nema. Nesto se ceka!!!
Najgore je, sto sigurno u EU ne bi usli za 10 god, (mada niko ne shvata ZASTO, ali to je i nebitno), cak i da isporucimo Mladica i Hadzica, da smo ovu rezoluciju pisali sa njima i uradili sve sto traze. U tih narednih 10 godina, isto, ili cak jos gore bi bilo. Ovo, oko ljutnje iz EU, oko rezolucije, sa izgledom da se toliko "naljute", da nam stopiraju pristup, naizgled paradoksalno, moze i da bude dobro. Ostacemo i nadalje jeftina radna snaga, bez izgleda da nam se standardi izjednace sa standardima EU, a investitiri iz Azije upravo to traze. Bar cemo investicije povuci, bice posla. U pocetku manje placen, ali i to je bolje, od VECITOG kandidata za EU!
Putuj Evropo ...
ps- pominjem 10 godina, a svi smo svesni, da je to bar 20 godina, do eventualnog ulaska u EU, pod najpovoljnijim uslovima! Ako sa Tadicem i DS-om (sta god neko o njima mislio), a na vlasti su, Tadic vec 5 god, a DS (sa prekidima) 10 godina, NISMO zavredeli bar kanditaturu, nikada necemo!

nsdule

pre 13 godina

Gopodo politicari evo vam moja rezolucija.!!
Imas 3 jabuke. Zovu se Vojvodina, Srbija i Kosovo.
Jednu si pojeo.
Koliko ti je ostalo??

Jedostavno zar ne?

Argonaut

pre 13 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Jedino ne znam da li je ovo zaista originalni potez nase srpske diplomatije, ili je to u stvari vec razradjeni plan i deo EU/US/GB scenarija. Znajuci da pravda odavno ne vlada ovim svetom, odgovor i nije bitan...

Olika

pre 13 godina

Nema kraja nasem sunovratu, tvrdoglavosti i gluposti... Povucite rezoluciju jos dok se nismo bas svima smucili. Vi, na vlasti i "jedinstveni u akciji", cete otici a ostacemo mi, ili bolje receno ova deca bez posla i nade da cekaju godinama da mogu da zive !

!

pre 13 godina

Borise Tadicu i Vuce Jeremicu, opozovite rezoluciju dok jos nije kasno!
Dobili ste mandat kako za EU tako i za Kosovo.

Raspisite referendum, ako zelite, samo nemojte ovako izgubicete i EU i Kosovo (mislim ono je vec izgubljeno al' Vi imate vremena na pretek).

Veliki uspeh

pre 13 godina

To je taj veliki uspeh kako ga neki predstavljaju - gubitak teritorije, porazi za stolom jedan za drugim, odustajanje od EU i konfrontacija sa EU i Amerikom.

Odgovornost moraju da snose sada svi i predsednik i oni u Skupštini koju su bili "za", ali prvenstveno najveći gubitnik - Jeremić.

No da se razumemo - nisu oni gubitnici kako odmah izgleda, gubitnik najveći je Srbija i sav narod koji ovde živi. A sve zato što ne žele da odustanu od Miloševićeve politike.

Uskoro ćemo gledati kako život prolazi pored, dok na nas više niko neće obraćati pažnju.

Waistiny

pre 13 godina

Molim vas da na ovu vest ukinete mogucnost komentarisanja. Ovde se nema sta komentarisati.

Ovo je dno, Milosevic je vaskrsnuo i to je to.

Miloš

pre 13 godina

Ovo je jedna opšta katastrofa. Boris Tadić je uspeo da uradi sve suprotno od bukvalno svakog predizbornog obećanja koje je dao.

Dragi moji sugrađani, ovde na sajtu B92, u desnoj koloni imate arhivu vesti. Izaberite neki datum iz sredine januara 2007 ili početka maja 2008 i kliknite na „Idi”. Takođe, možete da izaberete kategoriju, u pitanju je naravno „Politika”. Čitajte kakva su predizborna obećanja davana od strane ljudi koji su danas na vlasti pa se sami uverite da li govorim istinu ili ne.

Naša je dužnost da pamtimo i proveravamo šta su političari govorili i šta danas rade. Ja sam pokušavao da objasnim ljudima u šta se pretvorio DS ali na žalost retko ko je hteo da me sasluša.

Molim vas, odvojite malo vremena da pročitate vesti iz navedenog perioda. Teško da ćete moći da poverujete do koje mere su DS-SPS-G17-LDP na orvelovski način izokrenule i izopačile sve što su obećali. Ali bukvalno sve.

Jasno je da je opozicija još i gora ali mi barem moramo oduzeti samoproklamovani demokratski legitimitet od ljudi koji su danas na vlasti kako bi se otvorio prostor za stvarne demokratske snage da se pojave na sceni.

DS = SPS = SNS = SRS = DSS = G17 = LDP. Poražavajuća istina!

milorad

pre 13 godina

Ej, bre! Ko vas je ovlastio da se kockate na "sve ili ništa", a da u rukama nemate ni jednog jedinog keca? Isto to je radio i S.M. pred kraj prošlog veka. Rezultat znamo. Pamet u glavu, dok nije proradila ona motka!

Marina

pre 13 godina

Ako damo stvarima pravo ime, onda je Srbija odlučila između EU i Kosova iako na malo perfidan i nediplomatski način. Sigurno je da zajednička rezolucija Srbije i EU /SAD partnera ne bi mogla biti sastavljena na sto posto prihvatljiv način za Srbiju (ne spominjanje statusa). Srbija, međutim, ima pravo na svoju vanjsku politiku u skladu s njenim prioritetima, i sad se vidi da Jeremić nije "lupetao" kad je rekao da će Srbija izabrati Kosovo. Došao je taj trenutak kad se Srbija morala odrediti prema svojoj političkoj krilatici „I EU i Kosovo“ , a izboru nije prethodio zahtjev za „ priznanje Kosova ili članstvo u EU“ . Srbija je samu sebe zapetljala u pretpostavke i prognoze, sama je pitala i sama odgovarala, a kad je htjela podršku dobiti u MSP, dobila je šamar. Nažalost za regiju i za građane Srbije, čini se da je Srbija trenutno u ćorsokaku što se tiče EU i da je iz ove nezavidne situacije mogu izvući samo pragmatične promjene stavova ili promjene političara koji vode zemlju.
Ja mislim da je od početka bila pogrešna odluka igrati na dvije karte, sjediti na dvije stolice, inatiti se i „osvećivati“ (potjerani ambasadori); dolaskom nove vlasti – za koju se zagrijala srbijanska javnost - trebalo je u startu bez odgode učiniti sve potrebne promjene i sve nužne rezove, odrediti se prema ratovima bez rukavica, ispričati se Kosovu za nasilje i obnoviti pokrajinske veze na način da se Kosovari osjećaju dijelom države Srbije, krenuti prema članstvu u EU i NATO savezu, okaniti se mitova i frustracija oko ugroženosti srpstva ili svjetskih urota protiv Srba, trebalo je zaštititi BiH bez uvijenih podrški Dodikovoj RS, trebalo je pustiti da Crna Gora ode u samostalnost i ne optuživati je za antisrpski postupak, trebalo je iskreno obnoviti veze s novonastalim državama u regiji (ex-Yu) i preuzeti odgovornost za sve što je Srbija radila na njihovu štetu. Njemačka je 20 godina nakon rata postala članica NATO saveza , a Srbija ni 20 godina poslije Miloševićevih ratova nije u stanju suočiti se s njima, a kamoli ih osuditi, pohapsiti ratne zločince, očistiti se od pogubnih odluka bivše vlasti nego još vuče staro blato kroz radikale, Šešelja, nesuradnju u regiji ....itd. itd. U 2009.g. Srbija je napravila pozitivne pomake, dobila viznu liberalizaciju, odmrznut je SSP, imala je šanse postati kandidat krajem 2010.g., ali je, kao dobra krava koja daje puno mlijeka, svojom nogom prevrnula taj lonac s mlijekom. Možda je nama izvan Srbije lako biti pragmatičan, razborit, kooperativan, davati savjete i mudrovati jer smo i mi sami prošli kroz nužne promjene, rezove, suočavanja, preuzimanja odgovornosti, isprike...i još nismo došli na cilj, ali smo mu barem blizu. Kad se sve zbroji i oduzme , dolazim do zaključka da je najbolje ne odgađati nužno i poduzeti sve što je potrebno odmah i bez kalkulacija. Kao i čovjek koji je teško sagriješio , tako i zemlja/država mora proći katarzu i krenuti preporođena u novu budućnost.

Aleksandar

pre 13 godina

Za one koji bi da pokazuju zube EU i Americi, zvanicna statistika iz 2004-e godine (a cenim da je danas i gore): U Srbiji se po glavi stanovnika godisnje potrosi 50ml zubne paste (mala tuba).

Takvi zubi (ono malo preostalih) niti mogu da grizu, niti su za pokazivanje - mogu samo da nam otoke, ciste i bakterijske artritise naprave...

neshonni

pre 13 godina

"Smatram da i dalje ima prostora za dogovor sa EU oko rezolucije ako Beograd pokaže evropsku orjentaciju", kaže Vladimir Todorić - a šta je evropska orjentacija no pognuti glavu pred zahtevima najjačih zemalja EU - da se ne lažemo!

smederevac

pre 13 godina

Ponovit cu! U pitanju Kosova postoje samo dve opcije:

1. Priznati nezavisnost Kosova,

2. Vojno intervenisati na Kosovu i povratiti ga po Srbiju.

Mi nemamo snage ni za jedno od toga, a svaki treci pravac koji izmisljamo je samo za domacu upotrebu.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbija je pravila kardinalnu gresku onda kada je rekla: i EU i Kosovo. Kako moze jedna drzava da se uclani u EU a istovremeno radi protiv njenih interesa. Srbija treba da ispuni sve uslove koje stoje u podsetniku a koje su vise od 1000. Da podsetimo da srpski seljak ne moze, po zakonima EU, da pece rakiju a da ne prijavi drzavu ili ne moze da kolje jednu kravu bez dozvole. Kako meze Srbija da vrati Kosovo u svom sastavu? Ratom ne moze a ekonomski nema kapacitete za to. Pojedinac kada se kocka ima sanse 50% da dobije a Srbija nema nikakve sanse na pobedu. Kada se kaze da Srbija se kocka onda se misli da ce ostati i bez EU i Kosova.

Petar

pre 13 godina

Suupeeer! Sad će da dobiju i formalno opravdanje. Ma, mi hoćemo u Evropu, mi želimo da poštujemo zakone, privredu bez monopola, političare sa ograničenjima, transparentne institucije, bogatiji narod, mir na ulicama... ali ne daju nam!
Pa kad su usvojili Slobinu politiku, što ne bi i retoriku!

Kosovastar

pre 13 godina

Nije jasno zasto se ne razumeju neke sasvim jednostavne stvari. Sam nacin kako drzavni vrh Srbije veruje da ce doci do resenja pokazuje da to je nemoguca misija. Naime oni kazu da ce biti "novih pregovora kojima ce doci do obostrano prihvatljivog resenja". Jedino prihvatljivo resenje za Kosovo jeste nezavisnost i tu nema sta da se razmislja pogotovo sto gore navedenim stavom Srbija daje PRAVO VETA kosovskoj strani oko statusa. Kosovska strana ce UPOTREBITI to pravo veta kada god je u prilici da to cini. Kada jos dodamo da ovakvim ponasanjem Srbija ulazi u konfrontaciju sa nekim vaznim drzavama sveta onda situacija je mnogo vise ozbiljna. Tu onda dolazi u pitanje ono sto neki svetski politicari rekli da Srbija mora da se opredeli izmedju Kosova i EU. Ako se opredeli za EU dobice EU. Ako se opredeli za Kosovo izgubice ne samo Kosovo vec i EU. Srbija je dakle dobitnik samo ako se opredeli za EU. Razmisljanja da ce kosovska strana uci u nove pregovore oko statusa pa jos potpisati neki sporazum koji znaci suverenitet Srbije je isto kada se veruje da se nekome moze reci da li pristaje da ostaje bez ociju.
Dakle posto nema sporazuma oko statusa onda mora biti reseno dosta ostalih stvari za koje postoji saglasnost da moraju da se resavaju a to su zivotna pitanja ljudi.

Radikal

pre 13 godina

Znaci Rusija i Kina imaju kredite za eu i ameriku a nemaju za nas ?
Rusija i Kina dele znaci treci svet ?
Gdje ih samo nadjete sve te eksperte ...
Cudi me da biser Simic nije ministar u evropskoj vladi ...

bekim

pre 13 godina

Ja bih se isto pridruzio kriticarima EU ali iskljucivo na cinjenicu da Eu je trebala iz pocetka JASNO dati do znanja Srbiji da Kosovo je zavrsena prica i nova realnost ! Pokojni premijer Djindjic je bio rekao ako se mora progutati zaba nek se to napravi sto prije zasto cekati??? Upravo zato Srbija je u corsokaku a Kosovo u poltickom limbu !

Jelena

pre 13 godina

Zaista komentarisati isti priču bez podrške velikih finasijera je beznadležno. Moramo jedanom shvatiti za sva vremena da smo dovedeni pred zid opstanka kao narod, što znači da naši političari kažu surovu istinu koja postoji sa Kosovom, EU i naša pozicija uopšte u svetu. Obrazloženje naših prava nije za svet validno jer smo siromašna zemlja, sa političarima koji svesno zemlju decenijama izoluju, stvaraju nam lažne mitove opstanka. Odgovorni ljudi moraju stati jednom pred narod i reći istinu da bi sačuvali bar deo Srbije koji nam je preostao. Vreme koje je pred nam je suviše teško ekonomski, socijalno i nameće nam se neprestano psihološka bezizlaznost. Broj stanovništva se smanjuje za 5,5%, privreda kompletno ne radi, samo policija, korumpirano sudstvo, prosveta koja ne pruža adekvatno obrazovanje mladima da imaju upotrebljiva znanja a ne da bi se posebno održali konzervativni univerziteti. Siromašna zemlja ima ukupno na budžetu preko 150. 000 studenta, a koji kada završe neće imati šta da rade. Zašto stvaramo nova obdaništa za odrasle, zašto ne stvaramo kreativne mlade ljude kada zato imamo potencijal! Sa pametnim ljudima na čelu zemlje rešiće se mnogi problemi, jer će oni preuzeti odgovornost reči i izvršenja odluka u korist oporavka nacije. Verovatno, ako ovako političari nastave uništavati Srbiju radi predizbornih obećanja biće veliki krah svih nada ove naše nacije.

Kosovar

pre 13 godina

Ja sam mislenja da treba podeliti Kosovo na Albanski i Srpski deo, zavrsiti tu dugu pricu i krenuti napred jer previse vremena gubimo ovako.

milan

pre 13 godina

Mozda neki nisu shvatili koliko je nama Kosovo vazno a moze lako biti da i mi nismo shvatilo koliko nam je kasno nesto menjati na tom pitanju. Rezultat svega moze lako biti da se svaki moguci kompromis sa ovim potezom uklonio sa stola i da smo pokazali ponos ali izgubili sve.

pk

pre 13 godina

Malouman je onaj koji misli da kosovsko pitanje koje su Albanci stvarali vise od jednog veka, mi mozemo da resimo za 10 dana. I opet cemo da dobijemo po njusci jer mi smo niko i nista na medjunarodnoj sceni.

tamej

pre 13 godina

Jesam, stvarno imao jako pozitivno misljenje o gos. Tadic/u i gos. Jeremic/u, izgledali su da haraju politikom , i da su stvarno na visini svojih zadataka. Njihovo samouverenje je bilo bogami dosta uveravajuce. Prevario sam se. Tesko je shvatiti sve ovo, ili mozda oni imaju neki svoj racun ili neki svoji kraci put/ kako do EU, i ne zele odstupiti od toga, naravno uz blagoslov velikih.
Hvala

MUDRO i REALNO

pre 13 godina

За све је најбоље да Србија ШТО ПРЕ уђе у ЕУ и на КиМ , али сада су на КиМ заједно Албанци и САД , зато БЕЗ ИЛУЗИЈА, морамо тражити ОНО ШТО ЈЕ МОГУЋЕ :
(1) Никада признати сецесију КиМ;
(2)Инсистирати да КиМ формално остане у саставу Државе Србије, а може да буде и у ЕУ;
(3)Изградити директне везе Државе Србије са Српским енклавама на КиМ;
(4)Предузимати све да Србија што пре формално уђе у ЕУ;
(5)Подржати Републику Српску да самостално уђе у ЕУ;
(6)Изградити директне везе између Државе Србије и Републике Српске;
( 7) Држава Србија мора одржавати добре дипломатске везе са Великим светским силама;
(8)ЗНАЊЕ, РАД, КУЛТУРА......
(9).......

Student

pre 13 godina

Ja se nikada neću vratiti u Srbiju. Kroz istoriju, inat nas je uvek koštao. Još gore je to što dižemo sekire protiv onih koji nas, de facto, hlebom hrane. Žao mi je drugova koji su ostali u Srbiji.

Zagrepčanin

pre 13 godina

Prije par sati smo nas nekolicina čuli komentare sa susjednog stola u jednom uglednom restoranu u Zagrebu, gdje svraćaju i ozbiljni diplomati, kako su Albanci i njihovi političari vrlo zadovoljni činjenicom što je upravo Vuk Jeremić Ministar vanjskih poslova Srbije. Komentirali su da Albanci potajno navijaju da Jeremić što dulje ostane na mjestu Ministra jer da, kako je jedan od njih komentirao, "navještije zabija autogolove".

Petar

pre 13 godina

Pomahnitali Jeremic, Tadic i savetnici potpuno su izgubili kontrolu. Otici ce vam u vrazju mater i ovo malo skolovanih kako biste na uzici zadrzali 90% polupismenih koje ovakvi vasi sumanuti potezi uzbudjuju. Ali posto se svakako nas 10% nista ne pitamo, nece se sustinski nista ni promeniti.

Bole

pre 13 godina

Dajte, molim vas, sklonite ovog Vuka The Boy Jeremica u neki podrum i zabranite mu ne samo da se bavi politikom nego da ikada u zivotu navede da je bio ministar spoljnih poslova. Kako je moguce da se u nasoj zemlji politikom bave ljud koji imaju problem sa stanarima u glavi? Ako ovi ili bilo koji drugi prokockaju prikljucenje EU zarad ovakvih i slicnih gluposti, odoh u ambasadu Kanade da trazim azil. Dosta mi unistavate zivot putem "uspesne" monetarne politike i dozvoljenog organizovanog kriminala jos sad i ovo...

Waistiny

pre 13 godina

Molim vas da na ovu vest ukinete mogucnost komentarisanja. Ovde se nema sta komentarisati.

Ovo je dno, Milosevic je vaskrsnuo i to je to.

Olika

pre 13 godina

Nema kraja nasem sunovratu, tvrdoglavosti i gluposti... Povucite rezoluciju jos dok se nismo bas svima smucili. Vi, na vlasti i "jedinstveni u akciji", cete otici a ostacemo mi, ili bolje receno ova deca bez posla i nade da cekaju godinama da mogu da zive !

bardhyl shqiptari

pre 13 godina

Ja sam u ranim četrdesetim što znači da sam dosta živio u bivšoj Jugi i kad usporedim "Jugo" Srbiju sa Srbijom od 1990. g. onda dođem do zaključka da je Srbija "uživa" uništavati samu sebe i što je najgore, u tome je odlična. Zemlje koje su nekada bile "sirotinja" za Srbiju: Bugarska, Rumunjska pa i Albanija, danas su Srbiji po mnogim stvarima odmakle, privreda, zaposlenost, demokracija ... ali ono što je Srbija u stvari najviše izgubila to je neka "perspektiva", "budućnost"! Najgore je što se takvom ponašanju ne nazire kraj a o uspjehu takvog ponašanja da i ne pričam. Sve u svemu, Srbija je danas jedna katastrofa u odnosu što je bila i što je danas mogla biti. (Npr., znate da je u Sloveniji prosječna plaća 1.200 eura a u Hrvatskoj cca 770 eura, a u Srbiji?)

nsdule

pre 13 godina

Gopodo politicari evo vam moja rezolucija.!!
Imas 3 jabuke. Zovu se Vojvodina, Srbija i Kosovo.
Jednu si pojeo.
Koliko ti je ostalo??

Jedostavno zar ne?

Aleksandar

pre 13 godina

Za one koji bi da pokazuju zube EU i Americi, zvanicna statistika iz 2004-e godine (a cenim da je danas i gore): U Srbiji se po glavi stanovnika godisnje potrosi 50ml zubne paste (mala tuba).

Takvi zubi (ono malo preostalih) niti mogu da grizu, niti su za pokazivanje - mogu samo da nam otoke, ciste i bakterijske artritise naprave...

Petar M

pre 13 godina

I sta sad?
Da cujemo gospodina predsednika, sta on ima da kaze na sve ovo?
Sta misli cenjeni gospodin Jeremic Vuk?
Da li su oni uopste svestni da u ovoj drzavi zivi neki NAROD, neki ljudi...
Dokle ce taj narod da trpi?

Kosovastar

pre 13 godina

Nije jasno zasto se ne razumeju neke sasvim jednostavne stvari. Sam nacin kako drzavni vrh Srbije veruje da ce doci do resenja pokazuje da to je nemoguca misija. Naime oni kazu da ce biti "novih pregovora kojima ce doci do obostrano prihvatljivog resenja". Jedino prihvatljivo resenje za Kosovo jeste nezavisnost i tu nema sta da se razmislja pogotovo sto gore navedenim stavom Srbija daje PRAVO VETA kosovskoj strani oko statusa. Kosovska strana ce UPOTREBITI to pravo veta kada god je u prilici da to cini. Kada jos dodamo da ovakvim ponasanjem Srbija ulazi u konfrontaciju sa nekim vaznim drzavama sveta onda situacija je mnogo vise ozbiljna. Tu onda dolazi u pitanje ono sto neki svetski politicari rekli da Srbija mora da se opredeli izmedju Kosova i EU. Ako se opredeli za EU dobice EU. Ako se opredeli za Kosovo izgubice ne samo Kosovo vec i EU. Srbija je dakle dobitnik samo ako se opredeli za EU. Razmisljanja da ce kosovska strana uci u nove pregovore oko statusa pa jos potpisati neki sporazum koji znaci suverenitet Srbije je isto kada se veruje da se nekome moze reci da li pristaje da ostaje bez ociju.
Dakle posto nema sporazuma oko statusa onda mora biti reseno dosta ostalih stvari za koje postoji saglasnost da moraju da se resavaju a to su zivotna pitanja ljudi.

!

pre 13 godina

Borise Tadicu i Vuce Jeremicu, opozovite rezoluciju dok jos nije kasno!
Dobili ste mandat kako za EU tako i za Kosovo.

Raspisite referendum, ako zelite, samo nemojte ovako izgubicete i EU i Kosovo (mislim ono je vec izgubljeno al' Vi imate vremena na pretek).

Veliki uspeh

pre 13 godina

To je taj veliki uspeh kako ga neki predstavljaju - gubitak teritorije, porazi za stolom jedan za drugim, odustajanje od EU i konfrontacija sa EU i Amerikom.

Odgovornost moraju da snose sada svi i predsednik i oni u Skupštini koju su bili "za", ali prvenstveno najveći gubitnik - Jeremić.

No da se razumemo - nisu oni gubitnici kako odmah izgleda, gubitnik najveći je Srbija i sav narod koji ovde živi. A sve zato što ne žele da odustanu od Miloševićeve politike.

Uskoro ćemo gledati kako život prolazi pored, dok na nas više niko neće obraćati pažnju.

soraya

pre 13 godina

Srpskim političarima nije stalo ni do Kosova, ni do ulaska u EU, već do očuvanja privilegija koje imaju. To je tačno i istinito.
A pošto se jasno vidi da su zavisnici od kockanja (državnom sudbinom), preporučujem terapiju odvikavanja.

Marina

pre 13 godina

Ako damo stvarima pravo ime, onda je Srbija odlučila između EU i Kosova iako na malo perfidan i nediplomatski način. Sigurno je da zajednička rezolucija Srbije i EU /SAD partnera ne bi mogla biti sastavljena na sto posto prihvatljiv način za Srbiju (ne spominjanje statusa). Srbija, međutim, ima pravo na svoju vanjsku politiku u skladu s njenim prioritetima, i sad se vidi da Jeremić nije "lupetao" kad je rekao da će Srbija izabrati Kosovo. Došao je taj trenutak kad se Srbija morala odrediti prema svojoj političkoj krilatici „I EU i Kosovo“ , a izboru nije prethodio zahtjev za „ priznanje Kosova ili članstvo u EU“ . Srbija je samu sebe zapetljala u pretpostavke i prognoze, sama je pitala i sama odgovarala, a kad je htjela podršku dobiti u MSP, dobila je šamar. Nažalost za regiju i za građane Srbije, čini se da je Srbija trenutno u ćorsokaku što se tiče EU i da je iz ove nezavidne situacije mogu izvući samo pragmatične promjene stavova ili promjene političara koji vode zemlju.
Ja mislim da je od početka bila pogrešna odluka igrati na dvije karte, sjediti na dvije stolice, inatiti se i „osvećivati“ (potjerani ambasadori); dolaskom nove vlasti – za koju se zagrijala srbijanska javnost - trebalo je u startu bez odgode učiniti sve potrebne promjene i sve nužne rezove, odrediti se prema ratovima bez rukavica, ispričati se Kosovu za nasilje i obnoviti pokrajinske veze na način da se Kosovari osjećaju dijelom države Srbije, krenuti prema članstvu u EU i NATO savezu, okaniti se mitova i frustracija oko ugroženosti srpstva ili svjetskih urota protiv Srba, trebalo je zaštititi BiH bez uvijenih podrški Dodikovoj RS, trebalo je pustiti da Crna Gora ode u samostalnost i ne optuživati je za antisrpski postupak, trebalo je iskreno obnoviti veze s novonastalim državama u regiji (ex-Yu) i preuzeti odgovornost za sve što je Srbija radila na njihovu štetu. Njemačka je 20 godina nakon rata postala članica NATO saveza , a Srbija ni 20 godina poslije Miloševićevih ratova nije u stanju suočiti se s njima, a kamoli ih osuditi, pohapsiti ratne zločince, očistiti se od pogubnih odluka bivše vlasti nego još vuče staro blato kroz radikale, Šešelja, nesuradnju u regiji ....itd. itd. U 2009.g. Srbija je napravila pozitivne pomake, dobila viznu liberalizaciju, odmrznut je SSP, imala je šanse postati kandidat krajem 2010.g., ali je, kao dobra krava koja daje puno mlijeka, svojom nogom prevrnula taj lonac s mlijekom. Možda je nama izvan Srbije lako biti pragmatičan, razborit, kooperativan, davati savjete i mudrovati jer smo i mi sami prošli kroz nužne promjene, rezove, suočavanja, preuzimanja odgovornosti, isprike...i još nismo došli na cilj, ali smo mu barem blizu. Kad se sve zbroji i oduzme , dolazim do zaključka da je najbolje ne odgađati nužno i poduzeti sve što je potrebno odmah i bez kalkulacija. Kao i čovjek koji je teško sagriješio , tako i zemlja/država mora proći katarzu i krenuti preporođena u novu budućnost.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbija je pravila kardinalnu gresku onda kada je rekla: i EU i Kosovo. Kako moze jedna drzava da se uclani u EU a istovremeno radi protiv njenih interesa. Srbija treba da ispuni sve uslove koje stoje u podsetniku a koje su vise od 1000. Da podsetimo da srpski seljak ne moze, po zakonima EU, da pece rakiju a da ne prijavi drzavu ili ne moze da kolje jednu kravu bez dozvole. Kako meze Srbija da vrati Kosovo u svom sastavu? Ratom ne moze a ekonomski nema kapacitete za to. Pojedinac kada se kocka ima sanse 50% da dobije a Srbija nema nikakve sanse na pobedu. Kada se kaze da Srbija se kocka onda se misli da ce ostati i bez EU i Kosova.

pk

pre 13 godina

Malouman je onaj koji misli da kosovsko pitanje koje su Albanci stvarali vise od jednog veka, mi mozemo da resimo za 10 dana. I opet cemo da dobijemo po njusci jer mi smo niko i nista na medjunarodnoj sceni.

miki

pre 13 godina

Dosta bre vise o toj bankrotiranoj EU. Smucili ste se vise svima sa tim. Ne treba nam EU. Dajte konacno da se okrenemo sebi i svojim problemima, a problem br. 1 je ekonomija i Kosovo i Metohija.

vlada

pre 13 godina

Izvinjavamo se EU i SAD sto naglas placemo, sto zalimo otimanje "deteta" iz ruku majke, izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo!

Svi Vi koji ste zaprepasceni spoljnom politikom Srbije, prosvetlite me i objasnite mi sta treba da radimo?

Da priznamo nezavisno Kosovo?
I sta onda?
Da bi nas neko potapsao po ramenu, da bi nas neko vise voleo?
Pa mili moji, ljubav se pokazuje i dokazuje delima, a ne recima!

Do skoro sam mislio da je gubitak Kosova ulaznica u EU, ulazak u neki bolji period zivota svih nas, otvaranje fabrika, razne investicije, zaposljavanje...

Razmisljao sam, veliki gubitak u teritoriji i svega onoga sto Kosovo predstavlja za Srbe, ali, sa druge strane... napokon normalan zivot...

Medjutim, alo ljudi, pa nama niko nista zauzvrat ne nudi!?
Niko nam ne kaze, hajde, bataljujte Kosovo, mora tako, ali zauzvrat mi cemo vama...

Ovo je klasicno ponizavanje, izivljavanje nad nama, gazenje ljudskog i svakog drugog dostojanstva.

Tesko zivim, imam dvoje dece, stambeni kredit, borim se kao lav za egzistenciju porodice, ne mirim se sa sadasnjom situacijom, ali, ne mogu, ne zelim i necu da zrtvujem ama bas nista, da bih za uzvrat dobio NISTA!

Interes je interes, trgovina je trgovina, a otimanje je otimanje.
Stvari treba nazvati pravim imenom i kraj price.

SAD i EU, gadite mi se!!!

Shamu

pre 13 godina

Pretnje praznom puskom - Srbija nece uci u EU ni u slucaju da prizna Kosovo - to je jasno valjda svakom. EU ne zeli da se shiri, EU ne zeli Srbiju pogotovo. Jedino sta im odgovara u tom procesu je (sto misle) da imaju materijal za ucenu Srbije. Srecom Srbi nisu toliko naivni.

Aleksandar

pre 13 godina

Lepo sam ja govorio - Tadicevo `I EU, i Kosovo` ce se zavrsiti sa `Ni EU, ni Kosovo`. Pa nije od juce nasa narodna poslovica: ko hoce vece, izgubi iz vrece. O jaretu i parama i da ne govorim.

To da l' su Britanci licemerni, i da l' bi smo mi ikada usli u EU, to u ovoj prici uopste nije vazno. Vazno je to sto nasi politicari NE ZELE da Srbija udje u EU, jer im ne odgovara sredjen sistem i pozicija u kojoj bi se nasli (da neko moze da ih proverava), pa ce zato da se inate sa celim svetom oko Kosova koje odavno nemamo. Nije njih briga za Kosovo (da jeste, ziveli bi na istom) nego ih briga za svoje stolice, a Kosovo im se fino namestilo kao izgovor za ne samo sopstvenu nesposobnost, nego i za opravdanje zasto idemo mimo sveta, po ko zna koji put u istoriji...

Midas

pre 13 godina

Dokle ce nas maltretirati nasi 'prijatelji'?!?! Zasto se plasite rezolucije koju je podnela Srbija ako je, kao sto 'cuveni analiticar' u tekstu navodi, hazarderska i da nece proci. Vi ste, gospodo iz EU i SAD, navikli da diktirate drzavnu politiku mnogim zemljama u svetu, vi imate vase vazale sirom kugle zemaljske! Zasto ste se okomili na nas? Dosta vise sa ucenama! Pa narodu je vise muka i od EU, i od SAD. Da li ste svesni da pravite kontra-efekat, i da jaca nacionalna svest?! Vise ni sami ne znate sta hocete od ove zemlje! Puna podrska Vuku Jeremicu i nasoj diplomatiji! Lepo su te Vuce, na Harvardu ucili da ne spustas glavu ni pred kim!
A do nedavno sam stvarno patio za Amerikom i americkim snom... :-(

Đuro Čvorović

pre 13 godina

Vuk Jeremić je apsolutno najbolji političar na ovim prostorima, to tvrdim!!! Takva inteligencija i obrazovanje su zaista rijetki, ne samo na ovim prostorima, nego inače u Evropi i svijetu! E sad, to štu su planovi i rješenja za ovaj prostor napravljeni još davno, davno prije rata u Ex Jugi, to je nešto drugo! Da li ste svjesni činjenice da, šta god Srbija uradi neće biti primljena u EU? To je jasno kao dan! Isto tako i BiH! Kod nas ovdje je na djelu najgori oblik kolonijalnog sistema: kao, nezavisna smo država, ali svi konci se vuku od strane bjelosvjetskih probisvjeta, za dobe pare... Da, još jedna stvar: Vuk Jeremić je ZVEZDAŠ! Ajmo Delije preporučite komentar!

Ranko Spalevic

pre 13 godina

Srbija, ustanička, slobodarska, možeb iti rob, ali ne i sluga. Nema cijene za ljudsko dostojanstvo većinske Srbije. Neko treba da bude svijeća u ovom svijetu trenutne globalističke tame.
I konačno, te "evropske žvake za satrapske ludake" odbacimo na smetlište istorije.
Laku noć, amerikanizirana Jevropo i tommahavk demokratijo.
Dobro jutro, konačno probuđena Srbijo.
Dogodine vidimo se u Prizrenu, da parafraziram istorijski san, a onda i javu napaćenog jevrejskog naroda.
A što se tiče Rezolucija i Deklaracija - ako su zločinačkosecesionističke u skladu sa nekakvim pravom, ova naša, i pored sve mekoće i umjerenosti je prava i pravedna zasnovan a autentičnom pravu međunarodne zajednice a ne tzv. "međunarodne zajednice".

Rod

pre 13 godina

Inat. Još od 1389. smo poznati po tome. Više volimo da prkosimo nego 'leba da jedemo, a 'leba se upravo zato nismo ni najeli u celoj našoj istoriji. Ako protivnik nije mnogostruko jači od nas, mi u konflikt i ne ulazimo. To je taj naš pubertetlijski mentalitet: aj' na "ferku", pa i ako dobiješ batine, bar ćeš ispasti faca. Večiti borci za svetsku pravdu preko grbače svoje dece.

Ne moramo mi ni u EU, ni u NATO. Stotinama godina smo živeli u bedi i patnji, izdržljivi smo, još koji vek siromaštva je mala maca za nas. Ali zbog čega? Da bi dokazali šta? Da svet nije pravedan i da je jedini zakon, koji se poštuje, volja velikih sila? Pa za tim nema potrebe, dragi moji romantični sunarodnici - to svi znaju i odavno su naučili da žive s tim. Samo mi nismo. Samo mi ne slušamo pamet, ako je uopšte imamo, pa nam je zato tako kako nam je.

Kosovo može da se dobije nazad ali ne neprestanim zaletanjem u zid, već strpljivošću i promišljenošću. Jevreji su čekali 2000 godina, strpljivo gradili svoj uticaj i dočekali trenutak kada je svet bio u takvoj situaciji, da je velikim silama bilo najisplativije da im vrate državu. Takav trenutak moramo i mi da čekamo, a taj trenutak nije sad.

tamej

pre 13 godina

Jesam, stvarno imao jako pozitivno misljenje o gos. Tadic/u i gos. Jeremic/u, izgledali su da haraju politikom , i da su stvarno na visini svojih zadataka. Njihovo samouverenje je bilo bogami dosta uveravajuce. Prevario sam se. Tesko je shvatiti sve ovo, ili mozda oni imaju neki svoj racun ili neki svoji kraci put/ kako do EU, i ne zele odstupiti od toga, naravno uz blagoslov velikih.
Hvala

Petar

pre 13 godina

Suupeeer! Sad će da dobiju i formalno opravdanje. Ma, mi hoćemo u Evropu, mi želimo da poštujemo zakone, privredu bez monopola, političare sa ograničenjima, transparentne institucije, bogatiji narod, mir na ulicama... ali ne daju nam!
Pa kad su usvojili Slobinu politiku, što ne bi i retoriku!

Miloš

pre 13 godina

Ovo je jedna opšta katastrofa. Boris Tadić je uspeo da uradi sve suprotno od bukvalno svakog predizbornog obećanja koje je dao.

Dragi moji sugrađani, ovde na sajtu B92, u desnoj koloni imate arhivu vesti. Izaberite neki datum iz sredine januara 2007 ili početka maja 2008 i kliknite na „Idi”. Takođe, možete da izaberete kategoriju, u pitanju je naravno „Politika”. Čitajte kakva su predizborna obećanja davana od strane ljudi koji su danas na vlasti pa se sami uverite da li govorim istinu ili ne.

Naša je dužnost da pamtimo i proveravamo šta su političari govorili i šta danas rade. Ja sam pokušavao da objasnim ljudima u šta se pretvorio DS ali na žalost retko ko je hteo da me sasluša.

Molim vas, odvojite malo vremena da pročitate vesti iz navedenog perioda. Teško da ćete moći da poverujete do koje mere su DS-SPS-G17-LDP na orvelovski način izokrenule i izopačile sve što su obećali. Ali bukvalno sve.

Jasno je da je opozicija još i gora ali mi barem moramo oduzeti samoproklamovani demokratski legitimitet od ljudi koji su danas na vlasti kako bi se otvorio prostor za stvarne demokratske snage da se pojave na sceni.

DS = SPS = SNS = SRS = DSS = G17 = LDP. Poražavajuća istina!

milorad

pre 13 godina

Ej, bre! Ko vas je ovlastio da se kockate na "sve ili ništa", a da u rukama nemate ni jednog jedinog keca? Isto to je radio i S.M. pred kraj prošlog veka. Rezultat znamo. Pamet u glavu, dok nije proradila ona motka!

Igor

pre 13 godina

Sta god covek da kaze, pomisli ili uradi pogresice i ispasce ili budala za jedne ili izdajnik za druge! Znam samo jedno a to je da su za situaciju najmanje krivi Tadic i Jeremic koje ovde najvise prozivaju i optuzuju. Iskreno zao mi je Kosova, zalim ga sa celim srcem i dusom, kao nasu kolevku, kao mesto gde smo nastali kao drzava ali sa druge strane zao mi je i nas osam miliona u Srbiji koji smo taoci tog istog Kosova koje nas koci u svakom mogucem pogledu. Da ga nema cini mi se da bi Srbija vasionu dotakla ali ima ga i to je nasa realnost. Zena mi kaze da joj se vise smucila ta situacija oko Kosova i da je prestala da gleda vesti zbog njega, uprostila je maksimalno ali po njoj ima samo dva moguca resenja, jedno je da neko od nasih u Beogradu skupi hrabrost i izadje i potpise tu nezavisnost i objasni narodu da moramo i da je to zelja velikih protiv kojih ne mozemo i za to priznanje da izvuce maksimum koji bi ostatak Srbije vinuo u vasionu po razvijenosti, svestan sam da dok ove reci izgovaram da cu u ocima mnogih biti izdajnik, drugo resenje je da ako ga vec ne priznajemo sakupimo svu vojsku koju mozemo, svo naoruzanje i opremu koju posedujemo i udarimo na to Kosovo i kom opanci kom obojci. Verovatno bi sa time ugrozili i nas sam bioloski opstanak jer bi nas Ameri sravnili sa zemljom ali umrecemo kao recimo hrabri ljudi koji su poginuli braneci svoje. Koje je resenje bolje ja znam ali ne podrzava ga mnogo ljudi u Srbiji. Neka nam je Bog u pomoci kada se radi o ovakvoj politici naseg vrha i Kosovo i EU, jer sama EU vec otvoreno odbacuje takvu politiku Srbije. Na kraju da dodam da se ne bih menjao za mesto ni sa Tadicem niti sa Jeremicem jer samo oni znaju kako im je!!!

Numero Uno

pre 13 godina

Zaista žalosno što se nismo konsultovali sa gradskim vjećnicima. Neće dugo opstati ni EU, ima da se raspadnu na isti način na koji su rasparčali Jugoslaviju. Možda grešim ali ne vidim neku svetlu budućnost. Nadam se samo da je narod balkana naučio nešto iz prethodnih decenija , da konačno ima dovoljno pametnih da mogu prepoznati propagandu , histerije , naručenu umetnost , medijske obmane. Sve je otišlo predaleko - do te mere da neko tamo sa zapada otkupljuje prirodne resurse , izvore vode , ostrva , tačnije ne kupuje , nego uz pomoć nekih kamata - papirologije - prisvaja nešto što se prisvojiti ne može! Imaju monopol do te mere da mogu da ti stvore iluziju lažnih vrednosti ( stan, kola, uspesan čovek u odelu ) pozajme novac i da ti oduzmu svaku šansu da ga vratiš - jer im tako odgovara. Ti si u toj priči njihov regrut/hrčak koji živi u kutuji , radi osam sati celog života da bi otplatio iluziju koja ne vredi ničemu. Da li želimo da budemo deo toga? Da li nas to neko uopšte i pita?

Još je naslov ovih vesti "EU stavljena na kocku zbog Kosova" jos velikim slovima EU - kao najbolji sistem vrednosti ikada smišljen - koji ljutito kaže - Stavili ste članstvo u EU na kocku zbog Kosova!- Zavrteše plavo - žuti rulet gledajući nas izveštačenim poprekim pogledom. Usput nam obljasniše da žuta boja žnači naš ulazak u uniju , a plava da dobijamo neki vid blagih sankcija dok se ne opametimo. Kuglica se vrtela 10-ak sekundi - tad je jak magnet povuče i uštopova na 0 jedino zeleno polje ruleta. Mi zbunjeni razdraganog lica upitamo - Šta žnači 0 - zeleno polje!?. Nisu mogli skriti emociju te ih popusti izveštačeni popreki pogled te rekoše uz osmeh - Nula žnači da idete u NATO!:). Mi tužni i zbunjeni zatražimo misljenje u najpravednijoj instituciji svih vremena "SVEMIRSKOM SUDU PRAVDE I PONOSA" - navodeći to da nam EU nije obljasnila što znači zeleno polje i 0 , a u upitu navedemo i to da je rulet namagnetisan. Posle koje godine najpravednija institucija svih vremena nam da odgovor - Što ste se kog vraga kockali?

I sta dalje reći za navoručenje - Kada vidite nekoga sa ruletom u ruci - bježite!

Marko BG

pre 13 godina

Ustav Srbije ne dozvoljava nijednom politicaru u nasoj zemlji da povuce bilo koji potez kojim Srbija indirektno ili direktno priznaje takozvanu drzavu "kosovo". U takvim okolnostima, "manevarski prostor" je dosta suzen. Neminovnost je da nasa Vlada dolazi na kraju u konflikt sa EU koja je priznala tzv. "kosovo".Ako velike sile insistiraju na tome da je status Kosova i Metohije resen, onda tu nema mesta za kompromis. Dakle, oni ce raditi na promociji takozvane drzave koju su sami stvorili a Srbija ce se boriti za svoju celovitost. Na taj nacin ulazak Srbije u EU pada u drugi plan. Dakle, jedina mogucnost da se stavovi priblize je da Srbija promeni sopstveni ustav. Manje verovatna mogucnost je da EU i Amerika promene politiku prema Kosovu i Metohiji.

Бодин Ракић

pre 13 godina

Значи ипак, наша спољна политика ризикује да буде сажета формулом: И Косово и ЕУ=Ни Косово ни ЕУ!

meme

pre 13 godina

Evo upravo sam se potresao zbog toga. Da nece mozda ponovo da nas bombarduju ako odustanemo od rezolucije? Licno mi se Unija zgadila svojim ponasanjem i sto se mene tice ne moraju oni da blokiraju nas put, ja tamo i ne zelim.

neko iz mase

pre 13 godina

Ustav mora da se poštuje i to je sve u skladu sa ustavom Srbije, a niko od političara bilo sadašnjih bilo budućih nesme da se Javno odrekne Kosova, tako da će se desiti sledeće. Rezolucija će da pukne jer nema podršku, Kosovo će da dobije još priznanja i preči će potreban broj da bi ušao u UN, e sad onda će oni naravno da udju i u EU pre Nas i to je to, bili živi pa videli, eventualno neće da udju nego kada Albanija bude ušla oni će da se pripoje Albaniji i to mu dodje na isto
Sad će negativni poeni na ovaj post ali istina boli a ni meni se ne sviđa kao ni Vama.
Jednostavno smo udarili u zid odavno i sad nema dalje

Jovan

pre 13 godina

Odavno ja govorim da se ovim srpskim lumenima u vlasti i ne ide u EU. Zasto bi isli, kad im je ovako najbolje? Pogledaj Tomicu, pogledaj Dinkica, Tadica, Djilasa, Dacica, Djelica, Palmu... Pa u kojoj bi zemlji oni mogli ovako da se ponasaju stetocinski? Samo u Srbiji, naravno.

bekim

pre 13 godina

Ja bih se isto pridruzio kriticarima EU ali iskljucivo na cinjenicu da Eu je trebala iz pocetka JASNO dati do znanja Srbiji da Kosovo je zavrsena prica i nova realnost ! Pokojni premijer Djindjic je bio rekao ako se mora progutati zaba nek se to napravi sto prije zasto cekati??? Upravo zato Srbija je u corsokaku a Kosovo u poltickom limbu !

rista

pre 13 godina

Za vreme SM, za koga znamo da su ga se svi bojali, bar se znalo ko "vuce konce", naredjuje, odlucuje. Znamo da je SM imao celi aparat za discipliniranje neposlusnika jer su postojali poslanici, novinari koji javno optuzuju "neposlussnike"
Sada nakon odlaska SM je zaista veliko pitanje ko " vuce konce iza scene" - odlucuje narocito sada kada Srbija vise nema jaku Armiju kao sto je nekad bila JNA.

Kosovar

pre 13 godina

Ja sam mislenja da treba podeliti Kosovo na Albanski i Srpski deo, zavrsiti tu dugu pricu i krenuti napred jer previse vremena gubimo ovako.

Mara

pre 13 godina

U zemlji u kojoj vlada apsolutizam, paranoja i sumnja, potpomognuta korupcijom, gramzljivoscu i kriminalom na svim nivoima drustva, moze samo na jednom da se zavrsi. Raspadom celog drustva.

Vesna

pre 13 godina

Ne sirite paniku, jer Srbija pokusava mirnim putem da resi problem sa Kosovom. Ako se ne slazete samnom, kazite onda da su EU, UN... stavljene na kocku...

Skroba

pre 13 godina

Vise me samo pominjanje EU tera na povracanje. Mozda bi za nas najbolje bilo da povucemo kandidaturu, ovako nas same pred nama samim blamiraju.

Prota Mateja

pre 13 godina

Za mene je suludo podnositi rezoluciju u zajednici sa EU, koju bi pisale iste one države koje ne priznaju suverenitet Srbije (članice UN) a priznaju i podržavaju suverenitet Kosova (tvorevine čuju deklaraciju o nezavisnosti kako je to sopštio MSP nisu donela privremene institucije uprave na Kosovu već grupa albanskih građana. I ko se tu sada konfrontira i kvari odnose Srbija ili „kvinta”. Gospodo nije 1914 bila baš tako daleko. Ne zatežite uže koje ste namakli Srbiji oko vrata baš toliko. Ako je skroz priterate uza zida a izglada da ste baš to rešili može da vam se obije o glavu. Nisu ni Palestinci. Iračani, Avganistanci od rođenja skloni teroru, ljudi su kao i svi mi ostali, vi ste ih naterali da postanu toliko radikalni da im sada više ni sopstveni životi ne znače ništa a protiv takvih nemate rešenje. Prema tome cenite malo više Srbiju i Srbe pogotovo što vas nikada nisu stvarno mrzeli u smislu da su želeli da vam nanesu zlo, više su ljuti i ogorčeni na vas, i sve će biti u redu.

Alpinista

pre 13 godina

Ovo vec postaje polako tragikomicno. "Britanski ambasador je negirao postojanje albanske rezolucije koja je bila povod da Beogrda požuri sa predajom svog teksta". Hm, covek je prilicno obavesten kada zna sta druga drzava priprema od papira. Najgore u celoj prici, ako su nam vec amputirali srce onako na zivo, pa zar ne mozemo da placemo slobodno, nego moramo da se konsultujemo sa njima kako da placemo, koje tonove da koristimo i da pazimo da nam neka neprimerena rec ne izleti...Znaci DNO...

NikolS

pre 13 godina

Licemerje. "Partnerski odnos"!!! Partnerski odnos je to da ti radis sta ti partner govori. Bez ikakve sanse za dogovorom. Muka mi je vise od tog licemerja od strane Evrope. Da mi je samo da znam zbog cega su toliko na strani vlade Kosova, mislim da bi mi bilo lakse. Ne pustaju ih u EU, nedaju im bezvizni rezim, a na drugoj strani ih toliko podrzavaju, pa ni ne razmisljaju da smire stvari tako sto bi Srbiji dali severni deo Kosova. Stvarno sam rezigniran, ja koji sam stvarno za to da Srbija postane deo Eu jer nam je to prirodno okruzenje. Ne razumem kako ti ljudi koji odlucuje ne razumeju da ako se stvari ovako zavrse, Srbija ce biti ogorcena dokle god bude postojala, i kakav dobrosusedrski odnos onda oni ocekuju?! Podelite ga vise, priznacemo svi tu podelu i podvucite crtu da idemo dalje. Onda mozemo da razmisljamo o dobrosusedskim odnosima. Ali sve vise pocinjem da verujem da nekom ne odgovara stabilnost na Balkanu ili pak da Ameri stvarno koriste Kosovo kao tranzit za heroin. Jer ja drugacije ne mogu da razumem ovo sto se desava.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Kakve je sve neprincipijelnosti uradio Euleks na Kosovu t.j. prestavnici koji dolaze iz Nemacke, Velike Britanije, Holandije i pored toga sto su stavili potpise na pisani dokumenat, a sada kao govore o nepostovanju nekog dogovora kojeg su imali usno sa Srbijom. Znam da ce mnogi sada reci da su oni velike sile i da im se moze, ali to nije razlog da svako od nas ne spomene o tome kakvi su prljavi igraci oni koji se busaju da su kao partneri Srbije. Dogovorili su se da se slazu i neka sada radi svako onako kako misli da mu je najkorisnije. Pa sta sve VB i SAD rade ispod stola i podlo zabijaju Srbiji noz u ledja oko Kosova, a svaka druga rec im je da je Srbija njihov partner. Na kraju, zasto tolka nervoza kod zapadnih diplomata-Srbija je odavno rekla da su za nju EU i Kosovo dve razlicite stvari i ako bude primorana da bira da ce izabrati Kosovo. Neka se ovaj solo potez Srbije oko rezolucije tako i protumaci. A, i da nije bilo tako, da je Srbija maksimalno kooperativna, opet bi bilo pitanje da li i kada bi usla u EU. Jasno se govori da ce nakon Islanda i Hrvatske, do daljeg biti zamrznuto primanje novih clanica. Na nedavno jasno pitanje Beograda da Nemacka kaze da li ce da podrzi novi prijem clanica u EU, Berlin do dana danasnjeg nije dao odgovor. Garancije i obecanja briselske birokrate ne racunam jer oni daju dnevne izjave kako bi progurali neki trenutni interes EU. Znaci, treba se odreci Kosova da bi se dobilo ili nista, ili u najboljem slucaju decenisku neizvesnot od EU. Ja mislim da su VB i Nemacka sada toliko nervozni jer su upali u cor sokak-pisa ce Rezoluciju koja ne ce biti podrzana ni od svih njenih clanica-pa ce se jos vise izbrukati u UN kada dostave Rezoluciju sa fusnotom da ona zastupa stavove 22 clanice. Imati u toj Rezoluciji potpis Srbije, znacilo bi i promovisanje jedinstvene spoljne politike EU. A to sto Beograd prica da su tendenciozno usporavali pisanje zajednicke rezolucije, da bi ih kosovski prestavnik preduhitrio i dostavio albansku rezoluciju, sad se kao cude. Znajuci vas koliko ste podli kad su vasi interesi u pitanju, ama bas vam nista ne verujem. Srbija je dostigla dno zbog pogresne politike Milosevica i goreg od toga ne moze da je zadesi, tako da sve sto uradi Jeremic moze da bude pokusaj za neki dobitak. Ja mu nista ne zameram jer znam u kakvu se bitku sa veternjaca upustio.

vladimirrr

pre 13 godina

Stalno se licitira sa ulaskom u uniju!!! Slazem se da ce to mnogo znaciti, ali ako ne udjemo do 2014, necemo nikad, a sanse su nam vrlo male, recimo 10%. Nekada treba pokazati zube , zbog istorije, i pamcenja naroda. Kad smo rekli Nemackoj ne, bilo je mnogo zrtava ali sad se secamo sa ponosom:)))

Euroskeptik

pre 13 godina

EU je jedna velika prevara. To što tvrdim nema nikakve veze sa lupanjem u nacionalističke talamabase i zloupotrebom Kosova za unutarnjepolitičke potrebe od strane aktuelne garniture na vlasti, već sa perspektivom realnog boljitka kome se građani nadaju od EU, a koga neće biti. Štaviše, EU će doneti gomilu novih restrikcija, diktata, stvari koje ćemo morati da prihvatimo bez da se o tome išta pitamo, i to u svim sferama života. Hipertrofiranu zakonsku regulativu EU ćemo u svakodnevici osećati kao jaču omču oko vrata od nekadašnjeg komunističkog režima. Veliki brat na delu. Odlazim u Bugarsku i Rumuniju i vidim šta su ljudi dobili od EU, kako žive, koliko su im plate, kakav im je standard, šta su mogli (smeli) nekada, a šta mogu sada kada su "članice" EU. Ako zaista želimo da budemo slobodni ljudi, ne treba nam EU.

Znam da će se sada po ovom mom komentaru osuti drvlje i kamenje. I sam sam nekad bio vatreni poklonik što bržeg priključenja EU, dok se nisam otreznio i shvatio suštinu te organizacije. Iskreno se nadam da će se EU zbog rastućih tenzija i nezadovoljstva u mnogim članicama što pre raspasti.

Danilo

pre 13 godina

Pre samo par dana naš predsednik Tadić je u skupštini rekao da nije u interesu Srbije da ulazi u sukob sa 'velikima'.
Pa i Toma Nikolić je ukapirao! Kako je ono rekao, koga je moliti nije ga ljutiti. Dva dana posle, naše ministarstvo podnosi rezoluciju za koju je slagalo da je bila rezultat konsultacija sa svim ključnim faktorima. Ko vodi ovu državu? Nema problema ako je Kosovo važnije recite otvoreno nećemo u EU ali dajte da znamo na čemu smo kako bi bar mi mladi mogli da planiramo budućnost, a ne ovako čardaš ni na nebu ni na zemlji.

Milosev kum

pre 13 godina

"... članstvo Srbije u EU uslovile ponašanjem Srbije prema Kosovu ..."!!!?
Nama je trebalo 10 godina, da shvatimo, da nas nece u EU, mislim da ce EU brze shvatiti, da necemo u EU!
DOSTA je, vala, i bilo ...
"Zasviraj, pa i za pojas zadeni." - nar. poslovica

Sta cemo sad?
Pa, nista ... cekamo!
Alternativa MORA da postoji.

Pedu

pre 13 godina

Kako ja kapiram, mi smo u konfliktnim odnosima od kako su 22 zemlje EU priznale "neovisnost".
I nas tada niko nije konsultovao oko tog pitanja.
Jadno.

MUDRO i REALNO

pre 13 godina

За све је најбоље да Србија ШТО ПРЕ уђе у ЕУ и на КиМ , али сада су на КиМ заједно Албанци и САД , зато БЕЗ ИЛУЗИЈА, морамо тражити ОНО ШТО ЈЕ МОГУЋЕ :
(1) Никада признати сецесију КиМ;
(2)Инсистирати да КиМ формално остане у саставу Државе Србије, а може да буде и у ЕУ;
(3)Изградити директне везе Државе Србије са Српским енклавама на КиМ;
(4)Предузимати све да Србија што пре формално уђе у ЕУ;
(5)Подржати Републику Српску да самостално уђе у ЕУ;
(6)Изградити директне везе између Државе Србије и Републике Српске;
( 7) Држава Србија мора одржавати добре дипломатске везе са Великим светским силама;
(8)ЗНАЊЕ, РАД, КУЛТУРА......
(9).......

slobodan ili ne

pre 13 godina

kao jedan vid diktaturske drzave raspala se UNIJA ruskih republika a u istom mahu nastala nova DIKTATURSKA UNIJA sa imenom EU, koja se vremenski pretopila u najveceg "pomagaca" frenutno najvece svetske sile US-a na putu ka stvaranju NOVOG SVETSKOG PORETKA! zamisljena kao projekat ujedinjenja evropskih zemalja i protivteza AMERICI u privrednom i politickom pogledu ona je napravila veliki preokret i sa malim odstupanjima postala americki satelit broj jedan, te je i politika EU prema srbiji ujedno i politika US-a koja cak i UN, zbog finansiranja iste, takodje drzi u svojim rukama, tako da je realno ocekivati za srbiju negativnu odluku ili misljenje i u njujorku! ali i pored svega srbija je morala da ucini ovaj korak koji ce MOZDA ipak naterati veci deo zemalja na razmisljanje "kuda ide ovaj svet" i "slucaj kosova" okarakterise kao nelegalan i protivno medjunarodnom pravu i zakonima, premda se i ti isti u zadnje vreme sve vise rastezu i upotrebljavaju po ukusu "velikih"! jednom da, drugi put ne, ovde moze, tamo ne moze! ps / mozda ce se desiti da odluka UN u septembru biti ili povod za SESTI OKTOBAR, ali ne vezano za spoljnu politiku vec zbog desavanja unutar zemlje!

bt

pre 13 godina

Čekajte malo, pa gde su ona silna obećanja EU od pre par godina da se od Srbije neće tražiti priznanje Kosova? Kako se u to obećanje uklapa današnje "ne tražimo priznanje ali na vama je da birate"?

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Ne mozete staviti na kocku ono sto nemate, Srbija nije u planu gospodje Markel , Sarkozija i ostalih "velikih' politicara. EU je za Srbiju samo fatamorgana i koristi se da bi se zamaglila svest, i probudila lazna nada. Ne kazem ni da je Kosovo u Srbiji realnost ali je realnost da dok Srbija ne prizna Kosovo to nece uciniti ni Rusija ni Kina, dakle taj projekat EU i SAD ostaje nepriznat u UN. Sta Srbija osim pritisaka moze dobiti iz ove situacije zavisi pre svega od mudrosti ili pak gluposti politicke elite. Gledajuci politicke partije i njihove lidere, izgleda mi da je su Tadic i Jeremic ipak najbolje sto Srbija trenutno ima. Pa sta nam bude....

Nikola

pre 13 godina

Kakav konflikt? Svako ima pravo da podnese predlog za rezoluciju. Onda se glasa i ako postoji većina, rezolucija se usvaja. Nigde ne piše da mora da se konsultuje bilo koja zemlja. Mi smo nezavisni i kao što to nama govorite da prihvatimo vezano za Kosovo, tako i vi prihvatite da smo mi NEZAVISNI.

nbp

pre 13 godina

Uopšte ne krivim Jeremića. On radi u okvirima državne politike. To što ima Srbija, nema nijedna druga zemlja. Kao, Kosovo je poseban slučaj jer je Srbija tamo počinila zločin. Srbija jeste počinila zločin, ali nakon 24.3.1999. Zapad predvođen SAD-om je skovao plan pre tih događaja da Kosovo otrgne od Srbije i samo je bilo pitanje tehnike - ovako ili onako. Ni sam ne znam kako bih time rukovodio, jer se opet, okreni obrni, radi o otimačini - gde se jednoj strani zaista oduzima sve. Koliko vidim, ovo "pristupanje EU" inače ide kljakavo i ubeđen sam da, i da se sad preda Kosovo i uhapsi Mladić, Srbija i susedi išli brzinom jedne Makedonije ili Turske.

steven

pre 13 godina

To znaci g-spodine Simicu da priznamo K.M. i onda ce da bude sve u redu. Nece sigurno biti sve u redu, slede novi zahtevi, rasparcavanje Srbije do najmanje jedinice, UPAMTITE DOBRO, kostali smo ih mnogo u proslosti.

mirko

pre 13 godina

"srpska rezolucija pročitana, odnosno izdiktirana."

Ma to, ma ekstra, da bude jasno da ce po srpskom diktatu da bude rezolucija a ne po njihovom diktatu kao sto je uobicajeno.

Nidza

pre 13 godina

Последњи пут када је ЕУ суделовала у стварању документа којим је противправно укинута СРЈ, а створена СЦГ, та државна творевина је завршила фијаском. Дакле, једном и никада више. Наш покушај уласка у ЕУ ме подсећа на покушај неког непопуларног клинца да се дружи са ''кул'' ликовима, који га опет, због тога, све време за*ебавају, киње, муче. Људи! Не желе нас тамо и тачка! Јер Србија без КиМ није Србија!

Dragan

pre 13 godina

Moram da iskoristim izraz koji mi se omrazio u poslednjih nekoliko godina. Mi Srbi moramo da shvatimo realnost, a realnost po pitanju EU je da tamo necemo uci decenijama, bez obzira na nase ponasanje po pitanju Kosova i Metohije (ja imam familiju tamo i koristim puni, ne-komunisticki naziv juzne pokrajine). Stavite se u polozaj prosecnog Nemca ili Engleza i razmislite - koji je interes tih ljudi da nas prime? Jednostavno nemamo NISTA da ponudimo, dok EU zemlje moraju da nas bukvalno izdrzavaju dok ne stanemo na noge (ako uopste stanemo). Ne znam da li je mozda nasoj vlasti najzad doslo iz zadnjice u glavu da je u pitanju sargarepa na jaaaaako dugom (i bolnom) stapu.

Kratko i jasno

pre 13 godina

EU stavljena na kocku? Valjda pristupanje Srbije EU? Nonsens, Angela Merkel, kancelar Nemacke, jedne od vodecih clanica EU, jasno je rekla da je posle Hrvatske proces prosirenja EU zaustavljen na neodredjeno vreme. Kako mozete staviti na kocku nesto sto vam je nedostupno?

Vukasin

pre 13 godina

Trebalo bi da stoji "Kosovo stavljeno na kocku zbog EU". Ali nista vise ne cudi u ovoj naopakoj drzavi. I na kraju su nam Hazari krivi...

idemo dalje

pre 13 godina

Zar neko zaista misli, da bi mogli jos 10 godina da cekamo ulazak u EU?
Ova drzava vise nema industrijsku proizvodnju, a i ono malo sto radi, zastarelo je, proizvodnja je preskupa i nekonkurentna. Jednostavno, vec ovog leta, Srbija je morala da bude kandidat, sa jasnom perspektivom u EU, a zatim i konsultacije sa njom, o SVEMU! Ovako, na "klackalici", niti nas primaju, niti odbijaju, investicija, ni iz EU, ni iz ostatka sveta - nema. Nesto se ceka!!!
Najgore je, sto sigurno u EU ne bi usli za 10 god, (mada niko ne shvata ZASTO, ali to je i nebitno), cak i da isporucimo Mladica i Hadzica, da smo ovu rezoluciju pisali sa njima i uradili sve sto traze. U tih narednih 10 godina, isto, ili cak jos gore bi bilo. Ovo, oko ljutnje iz EU, oko rezolucije, sa izgledom da se toliko "naljute", da nam stopiraju pristup, naizgled paradoksalno, moze i da bude dobro. Ostacemo i nadalje jeftina radna snaga, bez izgleda da nam se standardi izjednace sa standardima EU, a investitiri iz Azije upravo to traze. Bar cemo investicije povuci, bice posla. U pocetku manje placen, ali i to je bolje, od VECITOG kandidata za EU!
Putuj Evropo ...
ps- pominjem 10 godina, a svi smo svesni, da je to bar 20 godina, do eventualnog ulaska u EU, pod najpovoljnijim uslovima! Ako sa Tadicem i DS-om (sta god neko o njima mislio), a na vlasti su, Tadic vec 5 god, a DS (sa prekidima) 10 godina, NISMO zavredeli bar kanditaturu, nikada necemo!

Nenad

pre 13 godina

Praksa je pokazala da zapadne zemlje imaju zacrtani plan za ovo parce zemlje i prema njemu usmeravaju politicare. Onaj ko kaze da zapadne sile nisu mogle da smene ili zaustave SM-a u grdnoj su zabludi ili se prave neznalice (vise je onih koji su u zabludi). Same sankcije su ojacale poziciju SM-a koji nije pokazivao interesovanje da resi socijalna pitanja niti pitanje Kosova. Naprasno 5.oktobra je narodu doslo da smeni SM-a. Cudno da je i policija tada zatajila. Onda dolaze "drugi" koji nisu sustinski nista promenili osim imena. Danas imamo sintezu "prvih" i "drugih" pa opet nista, bedak i mrak.
Kada se osvrnemo na zadnjih 30 godina:
80'-90': Umire drug stari ali nema nikakvih trzavica, Albanci na Kosovu se bune ali Ronald Regan izjavljuje da su se pobunila neka divlja plemena u Jugoslaviji, jednom reci "ceka se"...
90'-00': Bacanje naroda na zemlju, potpuno ubijanje morala, entuzijazma, nacionalne svesti, intiligencije,... Gomile protesta, setnji, laznih sankcija od kojih su se odredjeni krugovi enormno obogatili.
00'-10': Dolaze "drugi", narod se nada necemu ali...Najzad su dosli do situacije "od dva zla birajte manje". Narod vise nece ni da razmislja o izborima, na celu drzave su neobrazovani primitivci kojima je samo bitno da budu u sto vise upravnih odbora i glasace za bilo sta i bilo koga.
Rezimirano za Srbiju:
Zapad je napravio plan, Tito iskopao raku, SM pucao u glavu, a "drugi" zatrpavaju rupu.

Kockar

pre 13 godina

EU stavljnena na kocku zbog Mladica, EU stavljena na kocku zbog korupcije, EU stavljena na kocku zbog NATO-a, EU stavljena na kocku zbog niskog standarda... pa zasto je ne bi stavili i zbog KOSOVA?

Pravo je mrtvo - zivelo pravo

pre 13 godina

Zasto svi drhte, samo cu reci jedno...

Kada su dosli nacisti da odvedu komuniste, ja sam cutao jer nisam komunista. Kada su dosli nacisti po socijal demokrate, cutao sam jer nisam socialdemokrata. Kada su dosli po Jevreje cutao sam jer nisam Jevrejin. Kada su dosli po mene...

...mislite o tome...

Argonaut

pre 13 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Jedino ne znam da li je ovo zaista originalni potez nase srpske diplomatije, ili je to u stvari vec razradjeni plan i deo EU/US/GB scenarija. Znajuci da pravda odavno ne vlada ovim svetom, odgovor i nije bitan...

Jelena

pre 13 godina

Zaista komentarisati isti priču bez podrške velikih finasijera je beznadležno. Moramo jedanom shvatiti za sva vremena da smo dovedeni pred zid opstanka kao narod, što znači da naši političari kažu surovu istinu koja postoji sa Kosovom, EU i naša pozicija uopšte u svetu. Obrazloženje naših prava nije za svet validno jer smo siromašna zemlja, sa političarima koji svesno zemlju decenijama izoluju, stvaraju nam lažne mitove opstanka. Odgovorni ljudi moraju stati jednom pred narod i reći istinu da bi sačuvali bar deo Srbije koji nam je preostao. Vreme koje je pred nam je suviše teško ekonomski, socijalno i nameće nam se neprestano psihološka bezizlaznost. Broj stanovništva se smanjuje za 5,5%, privreda kompletno ne radi, samo policija, korumpirano sudstvo, prosveta koja ne pruža adekvatno obrazovanje mladima da imaju upotrebljiva znanja a ne da bi se posebno održali konzervativni univerziteti. Siromašna zemlja ima ukupno na budžetu preko 150. 000 studenta, a koji kada završe neće imati šta da rade. Zašto stvaramo nova obdaništa za odrasle, zašto ne stvaramo kreativne mlade ljude kada zato imamo potencijal! Sa pametnim ljudima na čelu zemlje rešiće se mnogi problemi, jer će oni preuzeti odgovornost reči i izvršenja odluka u korist oporavka nacije. Verovatno, ako ovako političari nastave uništavati Srbiju radi predizbornih obećanja biće veliki krah svih nada ove naše nacije.

Adam Pravnik

pre 13 godina

Takvo misljenje o Srbiji je nakaradno i Srbija mora to da odbije. Po svoj prilici izgleda da se neciji planovi ne ostvaruju pa je sada ostala samo pretnje. Sta su ocekivali da ce Srbi da im ljube noge? Po svoj prilici to se nece desiti a kritike upucene na racun Ministra Jerenica su pogresne pa ce porati da prestanu. Ministar zaista radi svoj posao.

smederevac

pre 13 godina

Ponovit cu! U pitanju Kosova postoje samo dve opcije:

1. Priznati nezavisnost Kosova,

2. Vojno intervenisati na Kosovu i povratiti ga po Srbiju.

Mi nemamo snage ni za jedno od toga, a svaki treci pravac koji izmisljamo je samo za domacu upotrebu.

neshonni

pre 13 godina

"Smatram da i dalje ima prostora za dogovor sa EU oko rezolucije ako Beograd pokaže evropsku orjentaciju", kaže Vladimir Todorić - a šta je evropska orjentacija no pognuti glavu pred zahtevima najjačih zemalja EU - da se ne lažemo!

R2D2

pre 13 godina

EU nije stavljena na kocku zbog Kosova jer nas u EU nikad ne bi ni primila, bar ne pre 2022. Ko veruje drugacije taj je naivan.
Ali ono sto je stavljeno na kocku je finansijska pomoc EU cije ukidanje ce imati dalji pad standarda.
Samo moram da priznam da mi nije skroz jasna ova nasa taktika kad i sami priznajemo da ce nasa rezolucija tesko proci u UN, cije je misljenje vaznije od MSP. Interesuje me koji je nas sledeci korak kad ovo (skoro sigurno) ne prodje?

milan

pre 13 godina

Mozda neki nisu shvatili koliko je nama Kosovo vazno a moze lako biti da i mi nismo shvatilo koliko nam je kasno nesto menjati na tom pitanju. Rezultat svega moze lako biti da se svaki moguci kompromis sa ovim potezom uklonio sa stola i da smo pokazali ponos ali izgubili sve.

Radikal

pre 13 godina

Znaci Rusija i Kina imaju kredite za eu i ameriku a nemaju za nas ?
Rusija i Kina dele znaci treci svet ?
Gdje ih samo nadjete sve te eksperte ...
Cudi me da biser Simic nije ministar u evropskoj vladi ...