Četvrtak, 29.07.2010.

09:22

Jeremić: Pravedno za obe strane

Šef diplomatije Vuk Jeremić upozorava da će, ako se ne postigne sporazum o Kosovu, biti stvoren presedan i založio se za rešenje prihvatljivo za obe strane.

Izvor: Tanjug

Jeremiæ: Pravedno za obe strane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Marina

pre 13 godina

"..Prema njegovim rečima, albanske vlasti na Kosovu smišljeno se bave netačnim tumačenjima mišljenja Suda, predstavljaući ga kao potvrdu legalnosti pokušaja otcepljenja. " Čekajte malo,ministre, nisu samo albanske vlasti tako protumačile mišljenje MSP .Svjetski mediji su se raspisali o " porazu Srbije,šamaru Srbiji,izbijanju argumenta Srbije koji se oslanjao na međunarodno pravo" itd.itd., a međunarodna zajednica odbija bilo kakve pregovore o statusu pozivajući se na legalnu nezavisnost Kosova. To što se vama ne sviđa stav MSP je jedna stvar,a sasvim druga je davati poluistinite informacije kojima se stječe dojam da samo i jedino albanska strana tumači MSP u korist Kosova,a svi su drugi na strani Srbije. Da je istina da samo kosovske vlasti drže mišljenje MSP pozitivnim za svoju nezavisnost,Jeremić bi sada likovao nakon mišljenja MSP i pobjedonosno obavijestio Prištinu da je stigao "veliki trenutak istine ",a Tadić ne bi rekao da je Srbija pretrpjela težak udarac. Srbijanske vlasti uvijek kroz povijest pretvaraju svoje poraze u pobjedu pa tako ni ovo nije izuzetak.

GuC

pre 13 godina

Evo da se složim i ja sa ovim čovekom koji se igra ministra spoljnih poslova:i gradjani Srbije trebaju pravdu, dakle SPAKOVATI MU kancelariju, kad se vrati da zna da je popio nepovratni otkaz.

Drugo, Vlada i skupština Srbije su stali iza ovog najnovijeg SAMOUBISTVA države Srbije i moraju snositi POSLEDICE!!
Ne može neko da pravi svetske gluposti, neodgovorno se ponaša, uništi ljude, ekonomiju, budućnost i pravi se lud!
Ili ostavke, posle ovakvog sloma politike ili da sačekamo oktobar, i ponovimo stvar.
Eto, Jeremiću to bi bilo i pravedno, pošteno, uobičajeno u normalnom svetu, uobičajeno u slobodarskim narodima, uobičajeno i u sopstvenoj kući!
Kosovo NE POSTOJI! Postoje ljudi koji bi mnogo bolje živeli da nema dugačke beogradske ruke.

gjergji

pre 13 godina

...da Srbija nikad, ni eksplicitno ni implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova.
To znamo, ima li nesto novo- raspita se Ban Ki Mun.

neshonni

pre 13 godina

Bravo Jeremiću! Do poslednjeg daha do pravičnosti, koliko se može! Ne može jedna strana dobiti sve a druga ništa! Zapadne sile SAD i njeni verni sateliti bi iskreno želeli da srpska strana bude ta koja neće dobiti ništa i na tome se svojski trude! E kad je tako onda svim demokratskim sredstvima se treba boriti da se dobije bar nešto, biti nepravičnim silnicima trn u oku pa kako bude! Dokle saginjati glavu. Oni uvek traže još i još. Narod koji nema svog dostojanstva i ne odupire se oholosti administracija pomenutih država ne treba ni da postoji. Imamo demokratiju, nije više na sceni Miloševićev autoritarni režim već demokratska volja većine srpskog naroda koji ne želi da ga bilo ko ponižava. Nikada to nije trpeo pa ne treba ni sada! Treba samo u ovoj borbi naći moćne saveznike čiji se interesi podudaraju sa našim pa nastaviti sa borbom još intenzivnije a nadam se uspešnije. Još samo da dodam, ne treba nama Kosovo sa većinskim albanskim narodom koji je neprijateljski nastrojeni prema Srbiji, neka dobiju nezavisnost na jednom delu Kosova ali da u Srbiji ostane severni i to manji deo Kosova i da se izbori eksteritorijalni status za SPC i prava preostalom srpskom stanovništvu i to bi mislim bilo neko pravično rešenje kojim svako dobija nešto a ne neko sve a neko ništa!

Mali Jova

pre 13 godina

Zemlje koje su priznale državnost Kosova moraće za to i da plate nešto.

Naime, oni kaži da je Albanska manjina na Kosovu stekla pravo na odcepljenje zbog navodnih zločina počinjenim nad tom etničkom zajednicom. Kažem navodni jer npr. za zločin u Račku, zbog kog je i izvršenja vojna intervencija protiv SRJ, nikad niko nije odgovarao u Hagu, niti je ikome za to suđeno. Da ne spominjem da je bombardovanje izvršeno bez odobrenja Saveta Bezbednosti. Zašto nije bilo suđenja ne znam, pitajte Hag.

Ne kažem da zločina nije bilo, ali presuda za većinu njih nema. Ako je Milošević umro u Hagu, zašto se stalo sa tim, nije on lično izvršavao krivična dela na Kosovu. Trebalo bi da sledeći u lancu komandovanja preuzme odgovornost. Zašto niko nije optužen ne znam, pitajte Hag. Opet, govorim za Račak.

Srbija neće nikada pristati da preda Kosovo, šta znači da će zemlje koje ga priznaju i dalje nastaviti sa tezom da Albanci na to imaju pravo jer je nad njima izvršen zločin iako je i to veoma diskutabilno, bar što se najvećih navodnih zločina tiče.

E sad, pošto takvi zločini nikad ne zastarevaju, da li to znači da će Irokezi u Severnoj Americi, pošto je i nad njima izvršen zločin, moći da proglase nezavisnost od SAD i Kanade u rezervatima gde trenutno žive?

Što se tiče Račka, voleo bih da Hag konačno počne suđenje za odgovorne za taj, trenutno navodni zločin (navodni jer nema presude).

Ja znam da diplomate SAD nisu licemerni i da će ista prava piznati i svim Indijancima ako ih zatraže.

Sloboda svima

pre 13 godina

Samo je jedno resenje pravedno za obe (sve) strane: svaki da ima svoju slobodu i da sam resi svoje probleme. To trazi EU, to traze UN.

mertur

pre 13 godina

Jeremic: "Stremimo pravednom rešenju koje će zadovoljiti obe strane".
Ja: Jeremicu ako imas takvo resenje ne moras po svetu traziti sagovornika idi u Pristinu, jednostavnije bi bilo.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja se samo pitam, sta bi ovaj jadni Svet da mu nije Vuka Jeremica koji im neprestano "skrece paznju" na ono sto ocigledno niko u Svetu ne "vidi" osim njega i mozda jos Tadica da bi odcepljenje Kosova moglo postati "opasan presedan" za ceo Svet i "okolinu" !
Velika je steta sto Svet ne razume "jasnu poruku" iz Srbije da bi "vracanje" Kosova u okvir Srbije automatski resilo sve postojece slicne probleme probleme u zemljama kao sto su npr. Spanija, Belgija zemlje Kavkaza, i naravno RS koja je istog casa po objavljivanju misljenja MSP pokazala Svetu "kuda to vodi" i da cak i Milorad Dodik razmislja da se "ugleda" na Kosovo i proglasi "nezavisnost RS"?
Tibet odavno sa strahom prati razvoj dogadjaja sa Kosovom jer zna da ako se Kosovo vrati Srbiji vise nema sta da traze i da pokusavaju da se oslobodi od Kine jer bi im kosovski primer pokazao da to ne treba ni pokusavati i da to nije lepo !
I tako bi zahvaljujuci Vuku Jeremicu zavladalo nevidjeno blagostanje i Mir na Planeti i svi bi konflikti nestali kao rukom ODNETI !
Zasto ga NIKO ne slusa nije mi nikako JASNO ?

Ruben

pre 13 godina

Jeremić kaže:"Sud u svom mišljenju nije podržao stav da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova jedinstven slučaj, kao ni tvrdnje Prištine da je Kosovo država.
Štaviše, Sud nije potvdio ni pravo pokrajine na otcepljenje od Srbije, niti pravo kosovskih Albanaca na samoopredeljenje."

Ali Međunarodni sud pravde to i nije mogao odgovoriti jer ga Srbija to nije ni pitala.

sa-zapada

pre 13 godina

Bravo Jeremicu, samo polako i strpljivo .. odlicno radis ... i imas energije .... polako, pa gledaj Kastra, slomio je Amere ... a i ti ces .. dace Bog!

Sasa

pre 13 godina

Tražili mišljenje i sada kada im se ne svidja, nikom nista,a da je bilo u korist Srbije, tražili bi da se poštuje. Stvarno principijelna politika.

zika

pre 13 godina

Kada su Srbi cinili tolike zlocine nad Albancima na Kosovu otkud toliko Albanaca na kosovu, upravo je obrnuto, Albanci su proterali Srbe iz svih mesta gde su postali vecina.

zdr

pre 13 godina

Pre nego se podnese rezolucija Savetu bezbednosti njen predlog se najpre prodiskutuje sa clanicama, narocito sa onim koje imaju pravo veta i po potrebi se rezolucija razvodni i svede na najmanji zajednicki sadrzilac da bi bila usvojena. Podnosenje rezolucije koja je protivna Zapadu dovodi do veta i sluzi za domacu propagandu. Nije cilj trubiti u trube i ponasati se osiono i na kraju dobiti jos jedan samar, cilj je da se nesto uradi i postigne.

Adrian

pre 13 godina

Ja osobno mislim da je Kosovo dobilo Nezavisnost 1974 a mi biraci mozemo da budemo pametnjakovici celi dan i celu noc jer nista nece da vrati Kosovo u Srpsku mapu ... Bolje bi bilo da politicari koncetrisaju na BUDUCNOST Srbije i svoje GRADJANE ...

Telex

pre 13 godina

Alo bre prijatelju, dokle ćeš da se šetaš po svetu mojim parama? I da gubiš vreme - meni je beskonačno važnija budućnost u EU od mantre o Kosovu!!!

BESToftheBEST

pre 13 godina

Jeremić: Pravedno za obe strane!

Pa nezavisnost je najpravednije resenje jer time Srbija dobija najvise rasteretevsi se 2,5 milona Albanaca koje nikako ne bi mogla integrisati. Jeremicu, da sam kao Ki Mun rekao bih vam da ste vi najvise dobili.

Julius

pre 13 godina

Evo nekoliko teza za pravedno resenje u vezi Kosova:
a) Da Skupstina Srbije donese deklaraciju o priznavanju nezavisnosti Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora;
b)Da zvanicnici Srbije pozivaju Srbe na Kosovu da se ukljuce u institucije sistema i budu lojalni gradjani drzave u kojoj zive,
c) da se predsednik Srbije javno izvini Albanskom narodu za sva zla koji su srpski rezimi pocinili prema njima,
d) Da se u razgovorima o tehnickim pitanjima medjusobnih odnosa, Srbija obavezuje na naknadu materijalne i nematerijalne stete zrvtama rata i njihovim porodicama,
e)Da rade ozbiljno na pronalazenje nestalih lica,
f)Da sudi sudi svim odgovornim za zlocine pocinjene u toku rata.
Ako se g.Jeremic zalaze za pravedno resenje, eto mu recept za to. Drugacije nema zadovoljenje pravde.

zoran

pre 13 godina

Koliko znam za bavljenje nekim poslom potrebne su reference. Koje su to raference koje preporučuju G-dina Ministra Inostranih Dela da se i dalje bavi čime se trenutno bavi? O ukidanju Šengena je još pok. Zoran Đinđić počeo pregovore kao i o svim ostalim beneficijama koje su uglavnom došle same po sebi a ne zaslugom bilo koga odavde iz Koštuničine ili iz Tadićeve vlasti.

Prema tome, G-dine Ministre a i gomila ostalih iz sadašnje vlade, sikter bre, i dajte nove izbore mada mislim da je još bolje uvesti protektorat, jer očigledno da ovde nema normalnog čoveka da vodi ovaj sluđeni narod...
Kako je krenulo, doteraće nas do građanskog rata, na kraju!

BESToftheBEST

pre 13 godina

Jeremić sa Ban Ki Munom o Kosovu!
Po koji put za redom? A u drugu stranu jedno veliko NISTA! Hajde Jeremicu ti lepo saberi koliko si potrosio i pogledaj rezultate koje si postigao i vidi koja je cifra na razliku toga sto nista nisi postigao sem sto si degradirao zemlju koju predstavljas!

Mala deca u Srbiji treba da imaju bolju buducnost a ona nije bas blistava trenutno a u drugoj strani oni veze nemaju o Kosovu.

komsija

pre 13 godina

Prestanite, molim vas da pominjete Pandorsku Kutiju. Svet nije poceo kada Kosovo dobilo nezavisnost. Pre Kosova sve zemlje sveta proglasile nezavisnost na jedan ili drugi nacin. Naprimer Amerika i Srbija. Nezavisnost je sjajna stvar koja ce trajati do veka. Pandorsku Kutiju otvorio Milosevic i SANU i Kosovo zatvorilo to pokazavsi da nikada vise sa genocidom....

Jaske

pre 13 godina

Kako to da vlada Srbije nastavlja da placa dalja putovanja ovog takozvanog Ministra kad je do sada samo uzalud trosio pare naroda Srbije. Dajte fokusirajte se na poboljsavanje ekonomije a Jeremica otpustite sto ranije.

EDMW

pre 13 godina

Tragicno je i tuzno, cuti da i danas neko ponavlja frazu Kosovo je Srbija. Ona je od prvog dana bila suplja nacionalisticka floskula, a danas je tragicna!

Tragicno je i citati da pojedinci predlazu izolaciju od EU. Oni pokazuju svu svoju mrznju prema ovoj zemlji i narodu koji je osudjen da u njoj zivi. Svakom iole pismenom coveku je jasno da u 21. veku nema zivota za Srbiju van EU, van zajednickog trzista i slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala.

Tragicna je nasa politika, a i njeni biraci!

diskretni heroj

pre 13 godina

Ljudi svako ko misli da se mi nešto pitamo grdno se vara, medjunarodne pravde nema, caruje sila jačeg i tako će da ostane, nismo mi izgubili Kosovo, već su nam oteli veliki to jest Amerika čija je produžena ruka u Evropi EU, po najnovijem istraživanju Srbija je medju 5 najnerazvijenih zemalja Evrope, ko će da nas da sluša.

faton

pre 13 godina

Kada se ovo procita ne treba vise komentari, Jeremiceva Srbija protiv Demokratske Sile .......Uprkos velikom protivljenju stalnih članica Saveta bezbednosti i negativnom mišljenju jednog broja zemalja, a posebno Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD na tekst srpske rezolucije, Srbija je juče podnela svoj predlog rezolucije u Ujedinjenim nacijama... a odjednom Dinar pada i pada i Srbija sa njom...

Nikola Kopernik

pre 13 godina

Da li su ovog obavestili da je umro onaj što je proglasio pobedu na Kosovu?

Vreme je za promenu dvadesetogodišnje politike. Ali iskreno. Ne zato što nas neko jači na to primorava.

ajmo ovako

pre 13 godina

Zamislite ovako da Albanci nekim slučajem priznaju državu Srbiju, pa dodju izbori a Albanci svi izadju na glasanje, pa u našoj skupštini pola Albanaca i pola ministara, sta onda?

Ivan M

pre 13 godina

Vuce, koliko jos ima da te slusamo? Dokle sezu tvoje umotvorine? Kada ces prestati da se bavis poslom za koji nemas ni 1% kredibiliteta i politikom s kojom nas priblizavas politici nekadasnjeg sefa tvojih koalicionih partnera? Mi smo stvarno neverovatna zemlja: covek totalno promasi politiku i dozvole mu da nastavi sa istom, kao da se nista nije desilo. Jos ce ovaj i postati premijer, videcete. Zalosno...

Vrabac

pre 13 godina

1-Dosada je ova vlada imala dobre rezultate. Srbija moze slobodno da trguje sa EU nasi gradjani da tamo putuju. Srbiji je potrebno da jos tu situaciju poboljsa kako bi bila u slicnoj situaciji kao Svajcarska.

Dalja integracija srbije u EU nam nece nista vise donjeti nego sto smo dobili do sada.

2-Poraz pred medjunarodnim sudom najavljuje poraz u UN-u. Nema svrhe tvrdoglavo gurati u tom pravcu i izgubiti time sva prava nad kosovom...

Ova vlada treba da napusti vlast i preda je ljudima koji ce se brinuti o ekonomskom razvoju zemlje. Na pitanje Kosova ce mo se vratiti kad tome dodje vrijeme.

srpsko-hrvatski sin

pre 13 godina

Malo me podsjeca na Gandijev otpor VB. Kad god padnes ponovo ustanes i nastavis mirno prema svom cilju. Tako i treba! Ne smije se stati, nema alternative..., a efekat ce biti sve snazniji. Moja podrska!!!

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Da li itko u Srbiji razmislja da je polako klizanje dinara prema dole u direktnoj uzrocno-posljedicnoj vezi sa pogorsanim polozajem Srbije nakon izjasnjavanja MSP i srljanjem u novi ambis brzopletim podnosenjem nove rezolucije. Srbija ce se valjda po tko zna koji puta iscudavati novom porazu. Zar mislite da ce strani ulagaci doci sa Zapada u neozbiljnu i nesigurnu drzavu u kojoj njihove investicije nece biti zasticene? Sve to kosta, sve ima svoju cijenu... Srbija je izgleda odlucila postati najsiromasnija europska zemlja siromasnija i od Albanije zahvaljujuci demagogiji u vezi s vec odavno izgubljenim Kosovom.

Real + Real

pre 13 godina

Stvarno mi nisu jasni mnogi komentari nekih B92 Citalaca ovde.
1.Zar stvarno mislite da ce nas primiti u EU ako ne priznamo barem Dokumenta tzv. Kosovo?
2.Zar stvartno mislite da cete ziveti bolje ako i dalje poslusamo nase "eksperte" i totalno se izolujemo od EU ?
To je vece mlacenje slame od resavanja Kosovskog pitanja na nas nacin .
Da ne zaboravim: Kosovo je Drzava a Srbija podhitno pripreme za EU.

sasa

pre 13 godina

Nece me zacuditi da sada nasi politicari, MIP pocnu pricati kako svet "nije shvatio sustinu onoga sto smo mi napisali u toj rezoluciji".
Nesta slicno onome kada smo rekli da MSP nije shvatio nase pitanje. A dobili tacan odgovor na ono sta smo pitali ??
Bojim se da je problen sto mi napisemo jedno, a mislimo drugo i onda ocekujemo da nam neko cita misli.

joca

pre 13 godina

Stvarno mi nisu jasni komentari nekih ljudi ovde.
1.Zar stvarno mislite da ce nas primiti u EU bez dodatnih ucenjivanja ako priznamo Kosovo?
2.Zar stvartno mislite da cete ziveti bolje ako udjemo u EU?
To je vece mlacenje slame od resavanja Kosovskog pitanja.
Da ne zaboravim: Kosovo je Srbija.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Opet Srbija trci pred rudo! Do kada vise? Srbija riskira da se ozbiljno zamjeri svim vodecim silama svijeta od kojih ovisi izuzev Kine i Rusije koje ni ne smatram Europskim drzavama po nacinu razmisljanja. Zasto ministar Jeremic zuri misleci da ce nadigrati velike diplomacije svijeta? Zasto srlja u novi poraz zar mu nije bilo dosta ova dva samara u manje od tjedan dana? I ako Jeremic zna da je to sto radi jalovo, po cijem nalogu se zamjera medunarodnoj zajednici i pravi naivca od sebe? Mozda je to i svrha njegovog "paklenog" plana da jos jednom uzdigne nacionalisticki i "patrijotski" sentiment u Srbiji i podrzi anti zapadnjacke struje u Srbiji? Ovo je vrlo opasna igra ministra koji riskira da cijeli jedan narod i drzavu Srbiju uvede u corsokak profinjenih i suptilnih diplomatskih igara o kojim bi on trebao puno znati ali izgleda da nema pojma. Jos jedna autodestruktivna akcija koja ce dovesti do novog urusavanja vec i onako urusenog ugleda Srbije.

12

pre 13 godina

Do ratova u pokojnoj SFRJ Amerikanci se nisu previse petljali na Balkan. Prepustili su taj prostor svojim europskim saveznicima. Kako se ovi nisu proslavili Amerikanci su preuzeli vodstvo u rjesavanju kriza.

I mogu vam reci da im se srpska politika ni malo ne svidja.

Jeremic se njima pred nosom moze busati u prsa junacka ali koliko je to stvarno dobro za narod?

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Drago mi je sto se Jeremicevo izlaganje napada potsmevanjem a ne argumentima, jer to znaci da argumenata nema. Sud se izricito distancirao od pitanja prava Kosova na secesiju i drzavnost. Ovo se moze proveriti citanjem teksta saopstenja. Dakle, ovo je argument. Pristina, EU i SAD to izvrcu i stalno govore poslednjih nedelju dana da je MSP proglasio nezavisnost legalnom, sto na osnovu gore navedenog argumenta nije tacno...

Joca Pejčić

pre 13 godina

Napisavši u nacrtu rezolucije da „jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja”, Srbija priznaje da se u slučaju Kosova radi o medjunarodnom sukobu. Teritorijalni sporovi, naime, mogu nastati samo izmedju nezavisnih država, a ne izmedju naroda koji žive u jednoj državi. A Beograd tvrdi da je Kosovo deo Srbije – dakle, Srbija je jedinstvena, sa Kosovom.
Opet će zablistati „stručnost” onih koji se u ime Srbije obraćaju medjunarodnim instancama...

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nakon savjetodavnog misljenja MSP svakoj normalnoj i pametnoj drzavi bi trebalo biti dovoljno jasno da shvati svu besmislenost "natezanja" medunarodnog prava onako kako to odgovara interesima ministra Jeremica. Pametnima dosta, ali izgleda ne i za gosp. Jeremica! Ovo ce sve platiti narod u Srbiji, politicki, financijski, a i moralno!

Goran

pre 13 godina

I tako u nedogled. U Srbiji će uvek postojati dve krajnosti. Jedna koja želi modernu državu, moderne poslove, putovanja... i onda druga, koja celog života živi u svom selu i baš je briga da upozna nekog iz susednog sela. Jeremić, Tadić i kompletna vladajuća garnitura predstavljaju ovu drugu krajnost.

Sinke

pre 13 godina

Slazem se sa svim sto je Jeremic rekao, i sa akcijama koje planira. Ako neko zna bolje - neka predlozi.

U slovackim vestima prenose da je Taci izjavio kako 5 EU zemalja koje ne priznaju Kosovo "krse medjunarodno pravo". Takva izjava oraspolozila bi coveka normalno, ali u situaciji kada se to uzima kao ozbiljna izjava ozbiljnog politicara, covek se stvarno zapita ko je ovde lud?

Siguran sam da ce razum prevladati, samo me brine da to ne bude za 100 godina. I lov na vestice je potrajao - dok se ljudi nisu urazumili generacije su se verovatno pitale da li su ludi oni sami, ili establisment...

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Ja sam u potunosti verovao Tadicu kada je govorio da ce se "Kosovsko pitanje" konacno resiti tokom ove godine i da ce se skinuti sa dnevnog reda SB i GS UN-a. Rasplet dogadjaja ovih dana u vezi sa Kosovom i na samom Kosovu, gde se situacija drzi pod kontrolom, usmerava na normalnim tokovima , sprovodi se zakon i jaca vladavina prava govori da ce se Reublika Kosova uskoro primiti u clanstvu u UN-u i time skinuti sve nedoumice i nesuglasice koje prouzrokuju nezeljene posledice u zemljama gde su one nastale ali i u medjunarodnim odnosima.

Dzoni

pre 13 godina

Medjunarodno pravo i diplomatija prate odnos snaga u svetu. Nema pregovora, niti "kompromisnog resenja" bez odgovarujuceg sklopa ineteresa i ravnoteze snaga. Mi smo u daleko slabijoj poziciji, tako da ne mozemo nista da diktiramo. Nije jasno kako vlada moze da resi problem Kosmeta u korist Srbije zaobilazenjem SAD i EU. Jer Rusija i Kina ne ucestvuju aktivno na tom pitanju i samo sprecavaju legalizovanje neorganizovanog separatizma, dok na terenu - a to nas najvise i zanima - nemaju nikakvog uticaja.

nenad

pre 13 godina

diplomatske igre su mi uvek bile interesantne jer sam mislio da iza svake izjave i odluke postoji neki skriveni plan koji ce nam omoguciti da postignemo neki cilj. recimo, mislio sam da je misljenje MSP-a super stvar jer koji god odgovor dobijemo mozemo ga iskoristiti na par razlicitih nacina. ono sto sam razumeo je da ustavri nije tako. nasa dioplomatija pravi jako lose procene i odluke ne zato sto iza toga postoji neki dobro promisljen master plan, nego zato sto su jednostvano losi pravnici, politicari i diplomate. nema tu misterije i nekog konta iza konta. jednostavno losa politika i kraj price. nema nama spasa se dok je ovako.

Burim Pllana

pre 13 godina

Gdine. Jeremicu. Ja vas zavidim na naporu da "sacuvate teritorijalni integritet" vase zemlje, iako rezultati su ispali totalno negativni za vasu vladu. Ali mene cudi zasto vi "brinete o svetskom poredaku", i impliciranje koje ce imati Kosovska Nezavisnost u drugim delovima sveta. Ako neka vlada, koja god, brutalno krsi prava svog naroda/zajednice/manjeine itd.. onda ta ista vlada ce morati da se o mogucoj secesiji "svog dela teritorije". Zato ostavite tu brigu na stranu, neka se drugi pozabave svojim problemima, a vi domacim jer ionako imate prepuno njih. Pozdrav iz Prishtine. Pllanaman

Burim Pllana

pre 13 godina

Gdine. Jeremicu. Ja vas zavidim na naporu da "sacuvate teritorijalni integritet" vase zemlje, iako rezultati su ispali totalno negativni za vasu vladu. Ali mene cudi zasto vi "brinete o svetskom poredaku", i impliciranje koje ce imati Kosovska Nezavisnost u drugim delovima sveta. Ako neka vlada, koja god, brutalno krsi prava svog naroda/zajednice/manjeine itd.. onda ta ista vlada ce morati da se o mogucoj secesiji "svog dela teritorije". Zato ostavite tu brigu na stranu, neka se drugi pozabave svojim problemima, a vi domacim jer ionako imate prepuno njih. Pozdrav iz Prishtine. Pllanaman

Goran

pre 13 godina

I tako u nedogled. U Srbiji će uvek postojati dve krajnosti. Jedna koja želi modernu državu, moderne poslove, putovanja... i onda druga, koja celog života živi u svom selu i baš je briga da upozna nekog iz susednog sela. Jeremić, Tadić i kompletna vladajuća garnitura predstavljaju ovu drugu krajnost.

nenad

pre 13 godina

diplomatske igre su mi uvek bile interesantne jer sam mislio da iza svake izjave i odluke postoji neki skriveni plan koji ce nam omoguciti da postignemo neki cilj. recimo, mislio sam da je misljenje MSP-a super stvar jer koji god odgovor dobijemo mozemo ga iskoristiti na par razlicitih nacina. ono sto sam razumeo je da ustavri nije tako. nasa dioplomatija pravi jako lose procene i odluke ne zato sto iza toga postoji neki dobro promisljen master plan, nego zato sto su jednostvano losi pravnici, politicari i diplomate. nema tu misterije i nekog konta iza konta. jednostavno losa politika i kraj price. nema nama spasa se dok je ovako.

Julius

pre 13 godina

Evo nekoliko teza za pravedno resenje u vezi Kosova:
a) Da Skupstina Srbije donese deklaraciju o priznavanju nezavisnosti Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora;
b)Da zvanicnici Srbije pozivaju Srbe na Kosovu da se ukljuce u institucije sistema i budu lojalni gradjani drzave u kojoj zive,
c) da se predsednik Srbije javno izvini Albanskom narodu za sva zla koji su srpski rezimi pocinili prema njima,
d) Da se u razgovorima o tehnickim pitanjima medjusobnih odnosa, Srbija obavezuje na naknadu materijalne i nematerijalne stete zrvtama rata i njihovim porodicama,
e)Da rade ozbiljno na pronalazenje nestalih lica,
f)Da sudi sudi svim odgovornim za zlocine pocinjene u toku rata.
Ako se g.Jeremic zalaze za pravedno resenje, eto mu recept za to. Drugacije nema zadovoljenje pravde.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nakon savjetodavnog misljenja MSP svakoj normalnoj i pametnoj drzavi bi trebalo biti dovoljno jasno da shvati svu besmislenost "natezanja" medunarodnog prava onako kako to odgovara interesima ministra Jeremica. Pametnima dosta, ali izgleda ne i za gosp. Jeremica! Ovo ce sve platiti narod u Srbiji, politicki, financijski, a i moralno!

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Ja sam u potunosti verovao Tadicu kada je govorio da ce se "Kosovsko pitanje" konacno resiti tokom ove godine i da ce se skinuti sa dnevnog reda SB i GS UN-a. Rasplet dogadjaja ovih dana u vezi sa Kosovom i na samom Kosovu, gde se situacija drzi pod kontrolom, usmerava na normalnim tokovima , sprovodi se zakon i jaca vladavina prava govori da ce se Reublika Kosova uskoro primiti u clanstvu u UN-u i time skinuti sve nedoumice i nesuglasice koje prouzrokuju nezeljene posledice u zemljama gde su one nastale ali i u medjunarodnim odnosima.

BESToftheBEST

pre 13 godina

Jeremić: Pravedno za obe strane!

Pa nezavisnost je najpravednije resenje jer time Srbija dobija najvise rasteretevsi se 2,5 milona Albanaca koje nikako ne bi mogla integrisati. Jeremicu, da sam kao Ki Mun rekao bih vam da ste vi najvise dobili.

komsija

pre 13 godina

Prestanite, molim vas da pominjete Pandorsku Kutiju. Svet nije poceo kada Kosovo dobilo nezavisnost. Pre Kosova sve zemlje sveta proglasile nezavisnost na jedan ili drugi nacin. Naprimer Amerika i Srbija. Nezavisnost je sjajna stvar koja ce trajati do veka. Pandorsku Kutiju otvorio Milosevic i SANU i Kosovo zatvorilo to pokazavsi da nikada vise sa genocidom....

12

pre 13 godina

Do ratova u pokojnoj SFRJ Amerikanci se nisu previse petljali na Balkan. Prepustili su taj prostor svojim europskim saveznicima. Kako se ovi nisu proslavili Amerikanci su preuzeli vodstvo u rjesavanju kriza.

I mogu vam reci da im se srpska politika ni malo ne svidja.

Jeremic se njima pred nosom moze busati u prsa junacka ali koliko je to stvarno dobro za narod?

Real + Real

pre 13 godina

Stvarno mi nisu jasni mnogi komentari nekih B92 Citalaca ovde.
1.Zar stvarno mislite da ce nas primiti u EU ako ne priznamo barem Dokumenta tzv. Kosovo?
2.Zar stvartno mislite da cete ziveti bolje ako i dalje poslusamo nase "eksperte" i totalno se izolujemo od EU ?
To je vece mlacenje slame od resavanja Kosovskog pitanja na nas nacin .
Da ne zaboravim: Kosovo je Drzava a Srbija podhitno pripreme za EU.

Nikola Kopernik

pre 13 godina

Da li su ovog obavestili da je umro onaj što je proglasio pobedu na Kosovu?

Vreme je za promenu dvadesetogodišnje politike. Ali iskreno. Ne zato što nas neko jači na to primorava.

Telex

pre 13 godina

Alo bre prijatelju, dokle ćeš da se šetaš po svetu mojim parama? I da gubiš vreme - meni je beskonačno važnija budućnost u EU od mantre o Kosovu!!!

Dzoni

pre 13 godina

Medjunarodno pravo i diplomatija prate odnos snaga u svetu. Nema pregovora, niti "kompromisnog resenja" bez odgovarujuceg sklopa ineteresa i ravnoteze snaga. Mi smo u daleko slabijoj poziciji, tako da ne mozemo nista da diktiramo. Nije jasno kako vlada moze da resi problem Kosmeta u korist Srbije zaobilazenjem SAD i EU. Jer Rusija i Kina ne ucestvuju aktivno na tom pitanju i samo sprecavaju legalizovanje neorganizovanog separatizma, dok na terenu - a to nas najvise i zanima - nemaju nikakvog uticaja.

sasa

pre 13 godina

Nece me zacuditi da sada nasi politicari, MIP pocnu pricati kako svet "nije shvatio sustinu onoga sto smo mi napisali u toj rezoluciji".
Nesta slicno onome kada smo rekli da MSP nije shvatio nase pitanje. A dobili tacan odgovor na ono sta smo pitali ??
Bojim se da je problen sto mi napisemo jedno, a mislimo drugo i onda ocekujemo da nam neko cita misli.

BESToftheBEST

pre 13 godina

Jeremić sa Ban Ki Munom o Kosovu!
Po koji put za redom? A u drugu stranu jedno veliko NISTA! Hajde Jeremicu ti lepo saberi koliko si potrosio i pogledaj rezultate koje si postigao i vidi koja je cifra na razliku toga sto nista nisi postigao sem sto si degradirao zemlju koju predstavljas!

Mala deca u Srbiji treba da imaju bolju buducnost a ona nije bas blistava trenutno a u drugoj strani oni veze nemaju o Kosovu.

faton

pre 13 godina

Kada se ovo procita ne treba vise komentari, Jeremiceva Srbija protiv Demokratske Sile .......Uprkos velikom protivljenju stalnih članica Saveta bezbednosti i negativnom mišljenju jednog broja zemalja, a posebno Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD na tekst srpske rezolucije, Srbija je juče podnela svoj predlog rezolucije u Ujedinjenim nacijama... a odjednom Dinar pada i pada i Srbija sa njom...

Adrian

pre 13 godina

Ja osobno mislim da je Kosovo dobilo Nezavisnost 1974 a mi biraci mozemo da budemo pametnjakovici celi dan i celu noc jer nista nece da vrati Kosovo u Srpsku mapu ... Bolje bi bilo da politicari koncetrisaju na BUDUCNOST Srbije i svoje GRADJANE ...

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Opet Srbija trci pred rudo! Do kada vise? Srbija riskira da se ozbiljno zamjeri svim vodecim silama svijeta od kojih ovisi izuzev Kine i Rusije koje ni ne smatram Europskim drzavama po nacinu razmisljanja. Zasto ministar Jeremic zuri misleci da ce nadigrati velike diplomacije svijeta? Zasto srlja u novi poraz zar mu nije bilo dosta ova dva samara u manje od tjedan dana? I ako Jeremic zna da je to sto radi jalovo, po cijem nalogu se zamjera medunarodnoj zajednici i pravi naivca od sebe? Mozda je to i svrha njegovog "paklenog" plana da jos jednom uzdigne nacionalisticki i "patrijotski" sentiment u Srbiji i podrzi anti zapadnjacke struje u Srbiji? Ovo je vrlo opasna igra ministra koji riskira da cijeli jedan narod i drzavu Srbiju uvede u corsokak profinjenih i suptilnih diplomatskih igara o kojim bi on trebao puno znati ali izgleda da nema pojma. Jos jedna autodestruktivna akcija koja ce dovesti do novog urusavanja vec i onako urusenog ugleda Srbije.

ajmo ovako

pre 13 godina

Zamislite ovako da Albanci nekim slučajem priznaju državu Srbiju, pa dodju izbori a Albanci svi izadju na glasanje, pa u našoj skupštini pola Albanaca i pola ministara, sta onda?

joca

pre 13 godina

Stvarno mi nisu jasni komentari nekih ljudi ovde.
1.Zar stvarno mislite da ce nas primiti u EU bez dodatnih ucenjivanja ako priznamo Kosovo?
2.Zar stvartno mislite da cete ziveti bolje ako udjemo u EU?
To je vece mlacenje slame od resavanja Kosovskog pitanja.
Da ne zaboravim: Kosovo je Srbija.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Da li itko u Srbiji razmislja da je polako klizanje dinara prema dole u direktnoj uzrocno-posljedicnoj vezi sa pogorsanim polozajem Srbije nakon izjasnjavanja MSP i srljanjem u novi ambis brzopletim podnosenjem nove rezolucije. Srbija ce se valjda po tko zna koji puta iscudavati novom porazu. Zar mislite da ce strani ulagaci doci sa Zapada u neozbiljnu i nesigurnu drzavu u kojoj njihove investicije nece biti zasticene? Sve to kosta, sve ima svoju cijenu... Srbija je izgleda odlucila postati najsiromasnija europska zemlja siromasnija i od Albanije zahvaljujuci demagogiji u vezi s vec odavno izgubljenim Kosovom.

mertur

pre 13 godina

Jeremic: "Stremimo pravednom rešenju koje će zadovoljiti obe strane".
Ja: Jeremicu ako imas takvo resenje ne moras po svetu traziti sagovornika idi u Pristinu, jednostavnije bi bilo.

Sasa

pre 13 godina

Tražili mišljenje i sada kada im se ne svidja, nikom nista,a da je bilo u korist Srbije, tražili bi da se poštuje. Stvarno principijelna politika.

zoran

pre 13 godina

Koliko znam za bavljenje nekim poslom potrebne su reference. Koje su to raference koje preporučuju G-dina Ministra Inostranih Dela da se i dalje bavi čime se trenutno bavi? O ukidanju Šengena je još pok. Zoran Đinđić počeo pregovore kao i o svim ostalim beneficijama koje su uglavnom došle same po sebi a ne zaslugom bilo koga odavde iz Koštuničine ili iz Tadićeve vlasti.

Prema tome, G-dine Ministre a i gomila ostalih iz sadašnje vlade, sikter bre, i dajte nove izbore mada mislim da je još bolje uvesti protektorat, jer očigledno da ovde nema normalnog čoveka da vodi ovaj sluđeni narod...
Kako je krenulo, doteraće nas do građanskog rata, na kraju!

EDMW

pre 13 godina

Tragicno je i tuzno, cuti da i danas neko ponavlja frazu Kosovo je Srbija. Ona je od prvog dana bila suplja nacionalisticka floskula, a danas je tragicna!

Tragicno je i citati da pojedinci predlazu izolaciju od EU. Oni pokazuju svu svoju mrznju prema ovoj zemlji i narodu koji je osudjen da u njoj zivi. Svakom iole pismenom coveku je jasno da u 21. veku nema zivota za Srbiju van EU, van zajednickog trzista i slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala.

Tragicna je nasa politika, a i njeni biraci!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Drago mi je sto se Jeremicevo izlaganje napada potsmevanjem a ne argumentima, jer to znaci da argumenata nema. Sud se izricito distancirao od pitanja prava Kosova na secesiju i drzavnost. Ovo se moze proveriti citanjem teksta saopstenja. Dakle, ovo je argument. Pristina, EU i SAD to izvrcu i stalno govore poslednjih nedelju dana da je MSP proglasio nezavisnost legalnom, sto na osnovu gore navedenog argumenta nije tacno...

Ruben

pre 13 godina

Jeremić kaže:"Sud u svom mišljenju nije podržao stav da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova jedinstven slučaj, kao ni tvrdnje Prištine da je Kosovo država.
Štaviše, Sud nije potvdio ni pravo pokrajine na otcepljenje od Srbije, niti pravo kosovskih Albanaca na samoopredeljenje."

Ali Međunarodni sud pravde to i nije mogao odgovoriti jer ga Srbija to nije ni pitala.

Joca Pejčić

pre 13 godina

Napisavši u nacrtu rezolucije da „jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja”, Srbija priznaje da se u slučaju Kosova radi o medjunarodnom sukobu. Teritorijalni sporovi, naime, mogu nastati samo izmedju nezavisnih država, a ne izmedju naroda koji žive u jednoj državi. A Beograd tvrdi da je Kosovo deo Srbije – dakle, Srbija je jedinstvena, sa Kosovom.
Opet će zablistati „stručnost” onih koji se u ime Srbije obraćaju medjunarodnim instancama...

Ivan M

pre 13 godina

Vuce, koliko jos ima da te slusamo? Dokle sezu tvoje umotvorine? Kada ces prestati da se bavis poslom za koji nemas ni 1% kredibiliteta i politikom s kojom nas priblizavas politici nekadasnjeg sefa tvojih koalicionih partnera? Mi smo stvarno neverovatna zemlja: covek totalno promasi politiku i dozvole mu da nastavi sa istom, kao da se nista nije desilo. Jos ce ovaj i postati premijer, videcete. Zalosno...

Sinke

pre 13 godina

Slazem se sa svim sto je Jeremic rekao, i sa akcijama koje planira. Ako neko zna bolje - neka predlozi.

U slovackim vestima prenose da je Taci izjavio kako 5 EU zemalja koje ne priznaju Kosovo "krse medjunarodno pravo". Takva izjava oraspolozila bi coveka normalno, ali u situaciji kada se to uzima kao ozbiljna izjava ozbiljnog politicara, covek se stvarno zapita ko je ovde lud?

Siguran sam da ce razum prevladati, samo me brine da to ne bude za 100 godina. I lov na vestice je potrajao - dok se ljudi nisu urazumili generacije su se verovatno pitale da li su ludi oni sami, ili establisment...

Sloboda svima

pre 13 godina

Samo je jedno resenje pravedno za obe (sve) strane: svaki da ima svoju slobodu i da sam resi svoje probleme. To trazi EU, to traze UN.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja se samo pitam, sta bi ovaj jadni Svet da mu nije Vuka Jeremica koji im neprestano "skrece paznju" na ono sto ocigledno niko u Svetu ne "vidi" osim njega i mozda jos Tadica da bi odcepljenje Kosova moglo postati "opasan presedan" za ceo Svet i "okolinu" !
Velika je steta sto Svet ne razume "jasnu poruku" iz Srbije da bi "vracanje" Kosova u okvir Srbije automatski resilo sve postojece slicne probleme probleme u zemljama kao sto su npr. Spanija, Belgija zemlje Kavkaza, i naravno RS koja je istog casa po objavljivanju misljenja MSP pokazala Svetu "kuda to vodi" i da cak i Milorad Dodik razmislja da se "ugleda" na Kosovo i proglasi "nezavisnost RS"?
Tibet odavno sa strahom prati razvoj dogadjaja sa Kosovom jer zna da ako se Kosovo vrati Srbiji vise nema sta da traze i da pokusavaju da se oslobodi od Kine jer bi im kosovski primer pokazao da to ne treba ni pokusavati i da to nije lepo !
I tako bi zahvaljujuci Vuku Jeremicu zavladalo nevidjeno blagostanje i Mir na Planeti i svi bi konflikti nestali kao rukom ODNETI !
Zasto ga NIKO ne slusa nije mi nikako JASNO ?

Jaske

pre 13 godina

Kako to da vlada Srbije nastavlja da placa dalja putovanja ovog takozvanog Ministra kad je do sada samo uzalud trosio pare naroda Srbije. Dajte fokusirajte se na poboljsavanje ekonomije a Jeremica otpustite sto ranije.

zdr

pre 13 godina

Pre nego se podnese rezolucija Savetu bezbednosti njen predlog se najpre prodiskutuje sa clanicama, narocito sa onim koje imaju pravo veta i po potrebi se rezolucija razvodni i svede na najmanji zajednicki sadrzilac da bi bila usvojena. Podnosenje rezolucije koja je protivna Zapadu dovodi do veta i sluzi za domacu propagandu. Nije cilj trubiti u trube i ponasati se osiono i na kraju dobiti jos jedan samar, cilj je da se nesto uradi i postigne.

zika

pre 13 godina

Kada su Srbi cinili tolike zlocine nad Albancima na Kosovu otkud toliko Albanaca na kosovu, upravo je obrnuto, Albanci su proterali Srbe iz svih mesta gde su postali vecina.

sa-zapada

pre 13 godina

Bravo Jeremicu, samo polako i strpljivo .. odlicno radis ... i imas energije .... polako, pa gledaj Kastra, slomio je Amere ... a i ti ces .. dace Bog!

srpsko-hrvatski sin

pre 13 godina

Malo me podsjeca na Gandijev otpor VB. Kad god padnes ponovo ustanes i nastavis mirno prema svom cilju. Tako i treba! Ne smije se stati, nema alternative..., a efekat ce biti sve snazniji. Moja podrska!!!

diskretni heroj

pre 13 godina

Ljudi svako ko misli da se mi nešto pitamo grdno se vara, medjunarodne pravde nema, caruje sila jačeg i tako će da ostane, nismo mi izgubili Kosovo, već su nam oteli veliki to jest Amerika čija je produžena ruka u Evropi EU, po najnovijem istraživanju Srbija je medju 5 najnerazvijenih zemalja Evrope, ko će da nas da sluša.

Vrabac

pre 13 godina

1-Dosada je ova vlada imala dobre rezultate. Srbija moze slobodno da trguje sa EU nasi gradjani da tamo putuju. Srbiji je potrebno da jos tu situaciju poboljsa kako bi bila u slicnoj situaciji kao Svajcarska.

Dalja integracija srbije u EU nam nece nista vise donjeti nego sto smo dobili do sada.

2-Poraz pred medjunarodnim sudom najavljuje poraz u UN-u. Nema svrhe tvrdoglavo gurati u tom pravcu i izgubiti time sva prava nad kosovom...

Ova vlada treba da napusti vlast i preda je ljudima koji ce se brinuti o ekonomskom razvoju zemlje. Na pitanje Kosova ce mo se vratiti kad tome dodje vrijeme.

Mali Jova

pre 13 godina

Zemlje koje su priznale državnost Kosova moraće za to i da plate nešto.

Naime, oni kaži da je Albanska manjina na Kosovu stekla pravo na odcepljenje zbog navodnih zločina počinjenim nad tom etničkom zajednicom. Kažem navodni jer npr. za zločin u Račku, zbog kog je i izvršenja vojna intervencija protiv SRJ, nikad niko nije odgovarao u Hagu, niti je ikome za to suđeno. Da ne spominjem da je bombardovanje izvršeno bez odobrenja Saveta Bezbednosti. Zašto nije bilo suđenja ne znam, pitajte Hag.

Ne kažem da zločina nije bilo, ali presuda za većinu njih nema. Ako je Milošević umro u Hagu, zašto se stalo sa tim, nije on lično izvršavao krivična dela na Kosovu. Trebalo bi da sledeći u lancu komandovanja preuzme odgovornost. Zašto niko nije optužen ne znam, pitajte Hag. Opet, govorim za Račak.

Srbija neće nikada pristati da preda Kosovo, šta znači da će zemlje koje ga priznaju i dalje nastaviti sa tezom da Albanci na to imaju pravo jer je nad njima izvršen zločin iako je i to veoma diskutabilno, bar što se najvećih navodnih zločina tiče.

E sad, pošto takvi zločini nikad ne zastarevaju, da li to znači da će Irokezi u Severnoj Americi, pošto je i nad njima izvršen zločin, moći da proglase nezavisnost od SAD i Kanade u rezervatima gde trenutno žive?

Što se tiče Račka, voleo bih da Hag konačno počne suđenje za odgovorne za taj, trenutno navodni zločin (navodni jer nema presude).

Ja znam da diplomate SAD nisu licemerni i da će ista prava piznati i svim Indijancima ako ih zatraže.

neshonni

pre 13 godina

Bravo Jeremiću! Do poslednjeg daha do pravičnosti, koliko se može! Ne može jedna strana dobiti sve a druga ništa! Zapadne sile SAD i njeni verni sateliti bi iskreno želeli da srpska strana bude ta koja neće dobiti ništa i na tome se svojski trude! E kad je tako onda svim demokratskim sredstvima se treba boriti da se dobije bar nešto, biti nepravičnim silnicima trn u oku pa kako bude! Dokle saginjati glavu. Oni uvek traže još i još. Narod koji nema svog dostojanstva i ne odupire se oholosti administracija pomenutih država ne treba ni da postoji. Imamo demokratiju, nije više na sceni Miloševićev autoritarni režim već demokratska volja većine srpskog naroda koji ne želi da ga bilo ko ponižava. Nikada to nije trpeo pa ne treba ni sada! Treba samo u ovoj borbi naći moćne saveznike čiji se interesi podudaraju sa našim pa nastaviti sa borbom još intenzivnije a nadam se uspešnije. Još samo da dodam, ne treba nama Kosovo sa većinskim albanskim narodom koji je neprijateljski nastrojeni prema Srbiji, neka dobiju nezavisnost na jednom delu Kosova ali da u Srbiji ostane severni i to manji deo Kosova i da se izbori eksteritorijalni status za SPC i prava preostalom srpskom stanovništvu i to bi mislim bilo neko pravično rešenje kojim svako dobija nešto a ne neko sve a neko ništa!

GuC

pre 13 godina

Evo da se složim i ja sa ovim čovekom koji se igra ministra spoljnih poslova:i gradjani Srbije trebaju pravdu, dakle SPAKOVATI MU kancelariju, kad se vrati da zna da je popio nepovratni otkaz.

Drugo, Vlada i skupština Srbije su stali iza ovog najnovijeg SAMOUBISTVA države Srbije i moraju snositi POSLEDICE!!
Ne može neko da pravi svetske gluposti, neodgovorno se ponaša, uništi ljude, ekonomiju, budućnost i pravi se lud!
Ili ostavke, posle ovakvog sloma politike ili da sačekamo oktobar, i ponovimo stvar.
Eto, Jeremiću to bi bilo i pravedno, pošteno, uobičajeno u normalnom svetu, uobičajeno u slobodarskim narodima, uobičajeno i u sopstvenoj kući!
Kosovo NE POSTOJI! Postoje ljudi koji bi mnogo bolje živeli da nema dugačke beogradske ruke.

gjergji

pre 13 godina

...da Srbija nikad, ni eksplicitno ni implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova.
To znamo, ima li nesto novo- raspita se Ban Ki Mun.

Marina

pre 13 godina

"..Prema njegovim rečima, albanske vlasti na Kosovu smišljeno se bave netačnim tumačenjima mišljenja Suda, predstavljaući ga kao potvrdu legalnosti pokušaja otcepljenja. " Čekajte malo,ministre, nisu samo albanske vlasti tako protumačile mišljenje MSP .Svjetski mediji su se raspisali o " porazu Srbije,šamaru Srbiji,izbijanju argumenta Srbije koji se oslanjao na međunarodno pravo" itd.itd., a međunarodna zajednica odbija bilo kakve pregovore o statusu pozivajući se na legalnu nezavisnost Kosova. To što se vama ne sviđa stav MSP je jedna stvar,a sasvim druga je davati poluistinite informacije kojima se stječe dojam da samo i jedino albanska strana tumači MSP u korist Kosova,a svi su drugi na strani Srbije. Da je istina da samo kosovske vlasti drže mišljenje MSP pozitivnim za svoju nezavisnost,Jeremić bi sada likovao nakon mišljenja MSP i pobjedonosno obavijestio Prištinu da je stigao "veliki trenutak istine ",a Tadić ne bi rekao da je Srbija pretrpjela težak udarac. Srbijanske vlasti uvijek kroz povijest pretvaraju svoje poraze u pobjedu pa tako ni ovo nije izuzetak.

joca

pre 13 godina

Stvarno mi nisu jasni komentari nekih ljudi ovde.
1.Zar stvarno mislite da ce nas primiti u EU bez dodatnih ucenjivanja ako priznamo Kosovo?
2.Zar stvartno mislite da cete ziveti bolje ako udjemo u EU?
To je vece mlacenje slame od resavanja Kosovskog pitanja.
Da ne zaboravim: Kosovo je Srbija.

Burim Pllana

pre 13 godina

Gdine. Jeremicu. Ja vas zavidim na naporu da "sacuvate teritorijalni integritet" vase zemlje, iako rezultati su ispali totalno negativni za vasu vladu. Ali mene cudi zasto vi "brinete o svetskom poredaku", i impliciranje koje ce imati Kosovska Nezavisnost u drugim delovima sveta. Ako neka vlada, koja god, brutalno krsi prava svog naroda/zajednice/manjeine itd.. onda ta ista vlada ce morati da se o mogucoj secesiji "svog dela teritorije". Zato ostavite tu brigu na stranu, neka se drugi pozabave svojim problemima, a vi domacim jer ionako imate prepuno njih. Pozdrav iz Prishtine. Pllanaman

zika

pre 13 godina

Kada su Srbi cinili tolike zlocine nad Albancima na Kosovu otkud toliko Albanaca na kosovu, upravo je obrnuto, Albanci su proterali Srbe iz svih mesta gde su postali vecina.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Drago mi je sto se Jeremicevo izlaganje napada potsmevanjem a ne argumentima, jer to znaci da argumenata nema. Sud se izricito distancirao od pitanja prava Kosova na secesiju i drzavnost. Ovo se moze proveriti citanjem teksta saopstenja. Dakle, ovo je argument. Pristina, EU i SAD to izvrcu i stalno govore poslednjih nedelju dana da je MSP proglasio nezavisnost legalnom, sto na osnovu gore navedenog argumenta nije tacno...

srpsko-hrvatski sin

pre 13 godina

Malo me podsjeca na Gandijev otpor VB. Kad god padnes ponovo ustanes i nastavis mirno prema svom cilju. Tako i treba! Ne smije se stati, nema alternative..., a efekat ce biti sve snazniji. Moja podrska!!!

Sinke

pre 13 godina

Slazem se sa svim sto je Jeremic rekao, i sa akcijama koje planira. Ako neko zna bolje - neka predlozi.

U slovackim vestima prenose da je Taci izjavio kako 5 EU zemalja koje ne priznaju Kosovo "krse medjunarodno pravo". Takva izjava oraspolozila bi coveka normalno, ali u situaciji kada se to uzima kao ozbiljna izjava ozbiljnog politicara, covek se stvarno zapita ko je ovde lud?

Siguran sam da ce razum prevladati, samo me brine da to ne bude za 100 godina. I lov na vestice je potrajao - dok se ljudi nisu urazumili generacije su se verovatno pitale da li su ludi oni sami, ili establisment...

Julius

pre 13 godina

Evo nekoliko teza za pravedno resenje u vezi Kosova:
a) Da Skupstina Srbije donese deklaraciju o priznavanju nezavisnosti Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora;
b)Da zvanicnici Srbije pozivaju Srbe na Kosovu da se ukljuce u institucije sistema i budu lojalni gradjani drzave u kojoj zive,
c) da se predsednik Srbije javno izvini Albanskom narodu za sva zla koji su srpski rezimi pocinili prema njima,
d) Da se u razgovorima o tehnickim pitanjima medjusobnih odnosa, Srbija obavezuje na naknadu materijalne i nematerijalne stete zrvtama rata i njihovim porodicama,
e)Da rade ozbiljno na pronalazenje nestalih lica,
f)Da sudi sudi svim odgovornim za zlocine pocinjene u toku rata.
Ako se g.Jeremic zalaze za pravedno resenje, eto mu recept za to. Drugacije nema zadovoljenje pravde.

sa-zapada

pre 13 godina

Bravo Jeremicu, samo polako i strpljivo .. odlicno radis ... i imas energije .... polako, pa gledaj Kastra, slomio je Amere ... a i ti ces .. dace Bog!

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Ja sam u potunosti verovao Tadicu kada je govorio da ce se "Kosovsko pitanje" konacno resiti tokom ove godine i da ce se skinuti sa dnevnog reda SB i GS UN-a. Rasplet dogadjaja ovih dana u vezi sa Kosovom i na samom Kosovu, gde se situacija drzi pod kontrolom, usmerava na normalnim tokovima , sprovodi se zakon i jaca vladavina prava govori da ce se Reublika Kosova uskoro primiti u clanstvu u UN-u i time skinuti sve nedoumice i nesuglasice koje prouzrokuju nezeljene posledice u zemljama gde su one nastale ali i u medjunarodnim odnosima.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nakon savjetodavnog misljenja MSP svakoj normalnoj i pametnoj drzavi bi trebalo biti dovoljno jasno da shvati svu besmislenost "natezanja" medunarodnog prava onako kako to odgovara interesima ministra Jeremica. Pametnima dosta, ali izgleda ne i za gosp. Jeremica! Ovo ce sve platiti narod u Srbiji, politicki, financijski, a i moralno!

Mali Jova

pre 13 godina

Zemlje koje su priznale državnost Kosova moraće za to i da plate nešto.

Naime, oni kaži da je Albanska manjina na Kosovu stekla pravo na odcepljenje zbog navodnih zločina počinjenim nad tom etničkom zajednicom. Kažem navodni jer npr. za zločin u Račku, zbog kog je i izvršenja vojna intervencija protiv SRJ, nikad niko nije odgovarao u Hagu, niti je ikome za to suđeno. Da ne spominjem da je bombardovanje izvršeno bez odobrenja Saveta Bezbednosti. Zašto nije bilo suđenja ne znam, pitajte Hag.

Ne kažem da zločina nije bilo, ali presuda za većinu njih nema. Ako je Milošević umro u Hagu, zašto se stalo sa tim, nije on lično izvršavao krivična dela na Kosovu. Trebalo bi da sledeći u lancu komandovanja preuzme odgovornost. Zašto niko nije optužen ne znam, pitajte Hag. Opet, govorim za Račak.

Srbija neće nikada pristati da preda Kosovo, šta znači da će zemlje koje ga priznaju i dalje nastaviti sa tezom da Albanci na to imaju pravo jer je nad njima izvršen zločin iako je i to veoma diskutabilno, bar što se najvećih navodnih zločina tiče.

E sad, pošto takvi zločini nikad ne zastarevaju, da li to znači da će Irokezi u Severnoj Americi, pošto je i nad njima izvršen zločin, moći da proglase nezavisnost od SAD i Kanade u rezervatima gde trenutno žive?

Što se tiče Račka, voleo bih da Hag konačno počne suđenje za odgovorne za taj, trenutno navodni zločin (navodni jer nema presude).

Ja znam da diplomate SAD nisu licemerni i da će ista prava piznati i svim Indijancima ako ih zatraže.

Goran

pre 13 godina

I tako u nedogled. U Srbiji će uvek postojati dve krajnosti. Jedna koja želi modernu državu, moderne poslove, putovanja... i onda druga, koja celog života živi u svom selu i baš je briga da upozna nekog iz susednog sela. Jeremić, Tadić i kompletna vladajuća garnitura predstavljaju ovu drugu krajnost.

Real + Real

pre 13 godina

Stvarno mi nisu jasni mnogi komentari nekih B92 Citalaca ovde.
1.Zar stvarno mislite da ce nas primiti u EU ako ne priznamo barem Dokumenta tzv. Kosovo?
2.Zar stvartno mislite da cete ziveti bolje ako i dalje poslusamo nase "eksperte" i totalno se izolujemo od EU ?
To je vece mlacenje slame od resavanja Kosovskog pitanja na nas nacin .
Da ne zaboravim: Kosovo je Drzava a Srbija podhitno pripreme za EU.

komsija

pre 13 godina

Prestanite, molim vas da pominjete Pandorsku Kutiju. Svet nije poceo kada Kosovo dobilo nezavisnost. Pre Kosova sve zemlje sveta proglasile nezavisnost na jedan ili drugi nacin. Naprimer Amerika i Srbija. Nezavisnost je sjajna stvar koja ce trajati do veka. Pandorsku Kutiju otvorio Milosevic i SANU i Kosovo zatvorilo to pokazavsi da nikada vise sa genocidom....

neshonni

pre 13 godina

Bravo Jeremiću! Do poslednjeg daha do pravičnosti, koliko se može! Ne može jedna strana dobiti sve a druga ništa! Zapadne sile SAD i njeni verni sateliti bi iskreno želeli da srpska strana bude ta koja neće dobiti ništa i na tome se svojski trude! E kad je tako onda svim demokratskim sredstvima se treba boriti da se dobije bar nešto, biti nepravičnim silnicima trn u oku pa kako bude! Dokle saginjati glavu. Oni uvek traže još i još. Narod koji nema svog dostojanstva i ne odupire se oholosti administracija pomenutih država ne treba ni da postoji. Imamo demokratiju, nije više na sceni Miloševićev autoritarni režim već demokratska volja većine srpskog naroda koji ne želi da ga bilo ko ponižava. Nikada to nije trpeo pa ne treba ni sada! Treba samo u ovoj borbi naći moćne saveznike čiji se interesi podudaraju sa našim pa nastaviti sa borbom još intenzivnije a nadam se uspešnije. Još samo da dodam, ne treba nama Kosovo sa većinskim albanskim narodom koji je neprijateljski nastrojeni prema Srbiji, neka dobiju nezavisnost na jednom delu Kosova ali da u Srbiji ostane severni i to manji deo Kosova i da se izbori eksteritorijalni status za SPC i prava preostalom srpskom stanovništvu i to bi mislim bilo neko pravično rešenje kojim svako dobija nešto a ne neko sve a neko ništa!

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Opet Srbija trci pred rudo! Do kada vise? Srbija riskira da se ozbiljno zamjeri svim vodecim silama svijeta od kojih ovisi izuzev Kine i Rusije koje ni ne smatram Europskim drzavama po nacinu razmisljanja. Zasto ministar Jeremic zuri misleci da ce nadigrati velike diplomacije svijeta? Zasto srlja u novi poraz zar mu nije bilo dosta ova dva samara u manje od tjedan dana? I ako Jeremic zna da je to sto radi jalovo, po cijem nalogu se zamjera medunarodnoj zajednici i pravi naivca od sebe? Mozda je to i svrha njegovog "paklenog" plana da jos jednom uzdigne nacionalisticki i "patrijotski" sentiment u Srbiji i podrzi anti zapadnjacke struje u Srbiji? Ovo je vrlo opasna igra ministra koji riskira da cijeli jedan narod i drzavu Srbiju uvede u corsokak profinjenih i suptilnih diplomatskih igara o kojim bi on trebao puno znati ali izgleda da nema pojma. Jos jedna autodestruktivna akcija koja ce dovesti do novog urusavanja vec i onako urusenog ugleda Srbije.

12

pre 13 godina

Do ratova u pokojnoj SFRJ Amerikanci se nisu previse petljali na Balkan. Prepustili su taj prostor svojim europskim saveznicima. Kako se ovi nisu proslavili Amerikanci su preuzeli vodstvo u rjesavanju kriza.

I mogu vam reci da im se srpska politika ni malo ne svidja.

Jeremic se njima pred nosom moze busati u prsa junacka ali koliko je to stvarno dobro za narod?

Joca Pejčić

pre 13 godina

Napisavši u nacrtu rezolucije da „jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja”, Srbija priznaje da se u slučaju Kosova radi o medjunarodnom sukobu. Teritorijalni sporovi, naime, mogu nastati samo izmedju nezavisnih država, a ne izmedju naroda koji žive u jednoj državi. A Beograd tvrdi da je Kosovo deo Srbije – dakle, Srbija je jedinstvena, sa Kosovom.
Opet će zablistati „stručnost” onih koji se u ime Srbije obraćaju medjunarodnim instancama...

Telex

pre 13 godina

Alo bre prijatelju, dokle ćeš da se šetaš po svetu mojim parama? I da gubiš vreme - meni je beskonačno važnija budućnost u EU od mantre o Kosovu!!!

Adrian

pre 13 godina

Ja osobno mislim da je Kosovo dobilo Nezavisnost 1974 a mi biraci mozemo da budemo pametnjakovici celi dan i celu noc jer nista nece da vrati Kosovo u Srpsku mapu ... Bolje bi bilo da politicari koncetrisaju na BUDUCNOST Srbije i svoje GRADJANE ...

nenad

pre 13 godina

diplomatske igre su mi uvek bile interesantne jer sam mislio da iza svake izjave i odluke postoji neki skriveni plan koji ce nam omoguciti da postignemo neki cilj. recimo, mislio sam da je misljenje MSP-a super stvar jer koji god odgovor dobijemo mozemo ga iskoristiti na par razlicitih nacina. ono sto sam razumeo je da ustavri nije tako. nasa dioplomatija pravi jako lose procene i odluke ne zato sto iza toga postoji neki dobro promisljen master plan, nego zato sto su jednostvano losi pravnici, politicari i diplomate. nema tu misterije i nekog konta iza konta. jednostavno losa politika i kraj price. nema nama spasa se dok je ovako.

Vrabac

pre 13 godina

1-Dosada je ova vlada imala dobre rezultate. Srbija moze slobodno da trguje sa EU nasi gradjani da tamo putuju. Srbiji je potrebno da jos tu situaciju poboljsa kako bi bila u slicnoj situaciji kao Svajcarska.

Dalja integracija srbije u EU nam nece nista vise donjeti nego sto smo dobili do sada.

2-Poraz pred medjunarodnim sudom najavljuje poraz u UN-u. Nema svrhe tvrdoglavo gurati u tom pravcu i izgubiti time sva prava nad kosovom...

Ova vlada treba da napusti vlast i preda je ljudima koji ce se brinuti o ekonomskom razvoju zemlje. Na pitanje Kosova ce mo se vratiti kad tome dodje vrijeme.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja se samo pitam, sta bi ovaj jadni Svet da mu nije Vuka Jeremica koji im neprestano "skrece paznju" na ono sto ocigledno niko u Svetu ne "vidi" osim njega i mozda jos Tadica da bi odcepljenje Kosova moglo postati "opasan presedan" za ceo Svet i "okolinu" !
Velika je steta sto Svet ne razume "jasnu poruku" iz Srbije da bi "vracanje" Kosova u okvir Srbije automatski resilo sve postojece slicne probleme probleme u zemljama kao sto su npr. Spanija, Belgija zemlje Kavkaza, i naravno RS koja je istog casa po objavljivanju misljenja MSP pokazala Svetu "kuda to vodi" i da cak i Milorad Dodik razmislja da se "ugleda" na Kosovo i proglasi "nezavisnost RS"?
Tibet odavno sa strahom prati razvoj dogadjaja sa Kosovom jer zna da ako se Kosovo vrati Srbiji vise nema sta da traze i da pokusavaju da se oslobodi od Kine jer bi im kosovski primer pokazao da to ne treba ni pokusavati i da to nije lepo !
I tako bi zahvaljujuci Vuku Jeremicu zavladalo nevidjeno blagostanje i Mir na Planeti i svi bi konflikti nestali kao rukom ODNETI !
Zasto ga NIKO ne slusa nije mi nikako JASNO ?

BESToftheBEST

pre 13 godina

Jeremić: Pravedno za obe strane!

Pa nezavisnost je najpravednije resenje jer time Srbija dobija najvise rasteretevsi se 2,5 milona Albanaca koje nikako ne bi mogla integrisati. Jeremicu, da sam kao Ki Mun rekao bih vam da ste vi najvise dobili.

EDMW

pre 13 godina

Tragicno je i tuzno, cuti da i danas neko ponavlja frazu Kosovo je Srbija. Ona je od prvog dana bila suplja nacionalisticka floskula, a danas je tragicna!

Tragicno je i citati da pojedinci predlazu izolaciju od EU. Oni pokazuju svu svoju mrznju prema ovoj zemlji i narodu koji je osudjen da u njoj zivi. Svakom iole pismenom coveku je jasno da u 21. veku nema zivota za Srbiju van EU, van zajednickog trzista i slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala.

Tragicna je nasa politika, a i njeni biraci!

Nikola Kopernik

pre 13 godina

Da li su ovog obavestili da je umro onaj što je proglasio pobedu na Kosovu?

Vreme je za promenu dvadesetogodišnje politike. Ali iskreno. Ne zato što nas neko jači na to primorava.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Da li itko u Srbiji razmislja da je polako klizanje dinara prema dole u direktnoj uzrocno-posljedicnoj vezi sa pogorsanim polozajem Srbije nakon izjasnjavanja MSP i srljanjem u novi ambis brzopletim podnosenjem nove rezolucije. Srbija ce se valjda po tko zna koji puta iscudavati novom porazu. Zar mislite da ce strani ulagaci doci sa Zapada u neozbiljnu i nesigurnu drzavu u kojoj njihove investicije nece biti zasticene? Sve to kosta, sve ima svoju cijenu... Srbija je izgleda odlucila postati najsiromasnija europska zemlja siromasnija i od Albanije zahvaljujuci demagogiji u vezi s vec odavno izgubljenim Kosovom.

Ivan M

pre 13 godina

Vuce, koliko jos ima da te slusamo? Dokle sezu tvoje umotvorine? Kada ces prestati da se bavis poslom za koji nemas ni 1% kredibiliteta i politikom s kojom nas priblizavas politici nekadasnjeg sefa tvojih koalicionih partnera? Mi smo stvarno neverovatna zemlja: covek totalno promasi politiku i dozvole mu da nastavi sa istom, kao da se nista nije desilo. Jos ce ovaj i postati premijer, videcete. Zalosno...

BESToftheBEST

pre 13 godina

Jeremić sa Ban Ki Munom o Kosovu!
Po koji put za redom? A u drugu stranu jedno veliko NISTA! Hajde Jeremicu ti lepo saberi koliko si potrosio i pogledaj rezultate koje si postigao i vidi koja je cifra na razliku toga sto nista nisi postigao sem sto si degradirao zemlju koju predstavljas!

Mala deca u Srbiji treba da imaju bolju buducnost a ona nije bas blistava trenutno a u drugoj strani oni veze nemaju o Kosovu.

faton

pre 13 godina

Kada se ovo procita ne treba vise komentari, Jeremiceva Srbija protiv Demokratske Sile .......Uprkos velikom protivljenju stalnih članica Saveta bezbednosti i negativnom mišljenju jednog broja zemalja, a posebno Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD na tekst srpske rezolucije, Srbija je juče podnela svoj predlog rezolucije u Ujedinjenim nacijama... a odjednom Dinar pada i pada i Srbija sa njom...

zoran

pre 13 godina

Koliko znam za bavljenje nekim poslom potrebne su reference. Koje su to raference koje preporučuju G-dina Ministra Inostranih Dela da se i dalje bavi čime se trenutno bavi? O ukidanju Šengena je još pok. Zoran Đinđić počeo pregovore kao i o svim ostalim beneficijama koje su uglavnom došle same po sebi a ne zaslugom bilo koga odavde iz Koštuničine ili iz Tadićeve vlasti.

Prema tome, G-dine Ministre a i gomila ostalih iz sadašnje vlade, sikter bre, i dajte nove izbore mada mislim da je još bolje uvesti protektorat, jer očigledno da ovde nema normalnog čoveka da vodi ovaj sluđeni narod...
Kako je krenulo, doteraće nas do građanskog rata, na kraju!

Jaske

pre 13 godina

Kako to da vlada Srbije nastavlja da placa dalja putovanja ovog takozvanog Ministra kad je do sada samo uzalud trosio pare naroda Srbije. Dajte fokusirajte se na poboljsavanje ekonomije a Jeremica otpustite sto ranije.

mertur

pre 13 godina

Jeremic: "Stremimo pravednom rešenju koje će zadovoljiti obe strane".
Ja: Jeremicu ako imas takvo resenje ne moras po svetu traziti sagovornika idi u Pristinu, jednostavnije bi bilo.

ajmo ovako

pre 13 godina

Zamislite ovako da Albanci nekim slučajem priznaju državu Srbiju, pa dodju izbori a Albanci svi izadju na glasanje, pa u našoj skupštini pola Albanaca i pola ministara, sta onda?

diskretni heroj

pre 13 godina

Ljudi svako ko misli da se mi nešto pitamo grdno se vara, medjunarodne pravde nema, caruje sila jačeg i tako će da ostane, nismo mi izgubili Kosovo, već su nam oteli veliki to jest Amerika čija je produžena ruka u Evropi EU, po najnovijem istraživanju Srbija je medju 5 najnerazvijenih zemalja Evrope, ko će da nas da sluša.

Dzoni

pre 13 godina

Medjunarodno pravo i diplomatija prate odnos snaga u svetu. Nema pregovora, niti "kompromisnog resenja" bez odgovarujuceg sklopa ineteresa i ravnoteze snaga. Mi smo u daleko slabijoj poziciji, tako da ne mozemo nista da diktiramo. Nije jasno kako vlada moze da resi problem Kosmeta u korist Srbije zaobilazenjem SAD i EU. Jer Rusija i Kina ne ucestvuju aktivno na tom pitanju i samo sprecavaju legalizovanje neorganizovanog separatizma, dok na terenu - a to nas najvise i zanima - nemaju nikakvog uticaja.

zdr

pre 13 godina

Pre nego se podnese rezolucija Savetu bezbednosti njen predlog se najpre prodiskutuje sa clanicama, narocito sa onim koje imaju pravo veta i po potrebi se rezolucija razvodni i svede na najmanji zajednicki sadrzilac da bi bila usvojena. Podnosenje rezolucije koja je protivna Zapadu dovodi do veta i sluzi za domacu propagandu. Nije cilj trubiti u trube i ponasati se osiono i na kraju dobiti jos jedan samar, cilj je da se nesto uradi i postigne.

Sasa

pre 13 godina

Tražili mišljenje i sada kada im se ne svidja, nikom nista,a da je bilo u korist Srbije, tražili bi da se poštuje. Stvarno principijelna politika.

sasa

pre 13 godina

Nece me zacuditi da sada nasi politicari, MIP pocnu pricati kako svet "nije shvatio sustinu onoga sto smo mi napisali u toj rezoluciji".
Nesta slicno onome kada smo rekli da MSP nije shvatio nase pitanje. A dobili tacan odgovor na ono sta smo pitali ??
Bojim se da je problen sto mi napisemo jedno, a mislimo drugo i onda ocekujemo da nam neko cita misli.

Sloboda svima

pre 13 godina

Samo je jedno resenje pravedno za obe (sve) strane: svaki da ima svoju slobodu i da sam resi svoje probleme. To trazi EU, to traze UN.

Ruben

pre 13 godina

Jeremić kaže:"Sud u svom mišljenju nije podržao stav da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova jedinstven slučaj, kao ni tvrdnje Prištine da je Kosovo država.
Štaviše, Sud nije potvdio ni pravo pokrajine na otcepljenje od Srbije, niti pravo kosovskih Albanaca na samoopredeljenje."

Ali Međunarodni sud pravde to i nije mogao odgovoriti jer ga Srbija to nije ni pitala.

GuC

pre 13 godina

Evo da se složim i ja sa ovim čovekom koji se igra ministra spoljnih poslova:i gradjani Srbije trebaju pravdu, dakle SPAKOVATI MU kancelariju, kad se vrati da zna da je popio nepovratni otkaz.

Drugo, Vlada i skupština Srbije su stali iza ovog najnovijeg SAMOUBISTVA države Srbije i moraju snositi POSLEDICE!!
Ne može neko da pravi svetske gluposti, neodgovorno se ponaša, uništi ljude, ekonomiju, budućnost i pravi se lud!
Ili ostavke, posle ovakvog sloma politike ili da sačekamo oktobar, i ponovimo stvar.
Eto, Jeremiću to bi bilo i pravedno, pošteno, uobičajeno u normalnom svetu, uobičajeno u slobodarskim narodima, uobičajeno i u sopstvenoj kući!
Kosovo NE POSTOJI! Postoje ljudi koji bi mnogo bolje živeli da nema dugačke beogradske ruke.

gjergji

pre 13 godina

...da Srbija nikad, ni eksplicitno ni implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova.
To znamo, ima li nesto novo- raspita se Ban Ki Mun.

Marina

pre 13 godina

"..Prema njegovim rečima, albanske vlasti na Kosovu smišljeno se bave netačnim tumačenjima mišljenja Suda, predstavljaući ga kao potvrdu legalnosti pokušaja otcepljenja. " Čekajte malo,ministre, nisu samo albanske vlasti tako protumačile mišljenje MSP .Svjetski mediji su se raspisali o " porazu Srbije,šamaru Srbiji,izbijanju argumenta Srbije koji se oslanjao na međunarodno pravo" itd.itd., a međunarodna zajednica odbija bilo kakve pregovore o statusu pozivajući se na legalnu nezavisnost Kosova. To što se vama ne sviđa stav MSP je jedna stvar,a sasvim druga je davati poluistinite informacije kojima se stječe dojam da samo i jedino albanska strana tumači MSP u korist Kosova,a svi su drugi na strani Srbije. Da je istina da samo kosovske vlasti drže mišljenje MSP pozitivnim za svoju nezavisnost,Jeremić bi sada likovao nakon mišljenja MSP i pobjedonosno obavijestio Prištinu da je stigao "veliki trenutak istine ",a Tadić ne bi rekao da je Srbija pretrpjela težak udarac. Srbijanske vlasti uvijek kroz povijest pretvaraju svoje poraze u pobjedu pa tako ni ovo nije izuzetak.