Četvrtak, 29.07.2010.

00:34

Špekulanti izneli 1,2 milijarde EUR

Iz Srbije je „isparilo” milijardu i dvesta miliona evra, a uskoro bi moglo da „pobegne” još oko 600 miliona i to legalnim transakcijama.

Izvor: Politika

Špekulanti izneli 1,2 milijarde EUR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

opet ja

pre 13 godina

@zoran

devizna stednja je isplacena iz obavezne devizne rezerve zbog cega su i pale devizne rezerve u oktobru 2008. medjutim devizne rezerve od kraja 2009 padaju sve brze uprkos tome sto dobijamo silne kredite i sto stednja raste. to znaci da je ovog puta krivac repo stopa. da nije bilo 24% pre dve godine ne bi doslo toliko vruceg kapitala tada koji bas sada izlazi i depresira dinar mozda i vise nego sto treba. tu je njegova greska. mogao je sve isto da postigne sa obaveznom rezervom a ne da izmislja trziste koje ne postoji u srbiji i koje nikom ne treba jer u ovoj zemlji ne postoji apsolutno niko ko ima strukturni visak para da bi to moralo da se izvuce. I da se razumemo cene nikada u Srbiji nisu rasle zato sto su privreda i gradjani imali visak nego zato sto je drzava stampala pare ili su strani bankari privuceni visokim kamatama donosili evre u stotinama miliona. Problem je u tome sto da nisu privuceni spekulanti ne bi dinar ojacao pa ne bi inflacija bila pod prividnom kontrolom a onda ne bi niko bio tzv monetarni cudotvorac. I jos nesto, stabilan dinar je izazvao onoliki trgovinski debalans. Ceh te monetarne politike je tih milijardu evra i to je sjajni novinar Brkic dobro napisao samo se pitam sto nije mnogo mnogo ranije. A to sto je Jorgovanka jedina poslanica koja je o tome nesto rekla govori koliko su nasi ostali poslanici sposobni da shvate sta i kako deluje monetarna politika. Blagi uzas sve zajedno.

I jos jedno pitanje. Kad je vec bilo toliko mnogo dinara u Srbiji zasto su ukinuti dinarski zapisi NBS koje su gradjani mogli da kupuju u bankama 2006. i da zarade 24%?

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

@zoran
Prodaja hartija od vrednosti po fiksnoj repo stopi se obavlja sa ročnošću od 14 dana.Tako da ne stoje ovi gubici uzrokovani kursom koje si ti naveo...Gube samo koliko je dinar devalviro u 14 dana,a to obično nije nešto strašno.Evo primera sa sajta NBS:
Продаја хартија од вредности по фиксној репо стопи на аукцији 28. јула

Народна банка Србије организовала је 28. јула 2010. године 31. аукцију хартија од вредности, на којој је репо продавала благајничке записе Народне банке Србије са рочношћу трансакције од 14 дана, по методи фиксне репо стопе која је износила 8,00%. На аукцији су постигнути следећи резултати: укупна куповна цена продатих хартија од вредности била је 37.600,0 милиона динара, а укупна реоткупна цена 37.717,0 милиона динара. На аукцији је учествовало 19 банака.

zoran

pre 13 godina

@demi
Prvo, to što se kod nas naziva spekulacijama, je u drugim zemljama sasvim normalna pojava, tzv. carry trade. Drugo, spekulante kažnjava tržište ako nisu uspešni u predviđanju. Npr, neko ko je ulazio u repo zapise na leto 2008. po kursu od 75, a tri meseca kasnije izlazio po 96 izgubio je ogromne pare. Slično, neko ko je ulazio u repo u novembru prošle godine po kursu od 93, a sada izlazi po 106 isto je jako loše prošao. Takvih je očigledno mnogo, a priča da su "špekulanti" uvek na dobitku je najveća besmislica. Slažem se s tobom da sada treba dozvoliti veće oscilacije kursa i veće slabljenje dinara, ali da je Jelašić zaista vodio tako pogubnu politiku, imali bismo mnogo veći ekonomski pad, a ne bismo bili zemlja kojoj se predviđa najveći rast u regionu u 2010. Pored toga, da Jelašić nije vodio restriktivnu politiku pre krize i da banke nisu imale u REPOu toliko sredstava, ne bi mogle tek tako da isplate više od milijardu EUR devizne štednje krajem 2008. U ovoj zemlji definitivno što si uspešniji, to si kritikovaniji

demi

pre 13 godina

@Zoran
Blago zemlji koja ima tebe i Jelasica, nego reci mi ti meni jednu drugu stvar, da li se u Srbiji kurs formira na trzistu ili ga formira NBS? Kako se kaznjavaju spekulanti? Zasto je NBS prodala x milijardi evra na kursu ispod 100din? Zasto ga brze niste podigli na 110din ili 120 ili 130din, pa vi ste strucnjaci pa izracunajte na koji nivo da ga dignete. Zasto stitite spekulante i prodajete devizne rezerve tako jeftino, ispod 100din, zasto kurs sporo dizete?

Aleksandar

pre 13 godina

Nisu to spekulanti to je iznela nasa Vlada otela od naroda navodno braneci kurs vide da nista ne radi da nma gde da uberu pa daj po kursu i po guliji

KKK

pre 13 godina

Je li bre vi pametni, a valjda sad kad nam je dinar slabiji, ako smo iole sposobni mi bi onda trebali da mnogo vise izvozimo, da budemo konkurentniji (i jeftiniji) na medjunarodnim trzistima. I sta ? Svi bi da sede, da ne rade, da im dodje komsija, da izvade po jedno pivce iz 32 godine starog Obod frizidera sto su tata i mama kupili u Titovo vreme, da zapale po cigaretu i da jadikuju i pametuju... Znam, mnogi ne drze sudbinu u rukama, ali treba da svaki sekund provedete razmisljajuci STA mozete da radite, kao sto sam ja radio kad resenja NIJE BILO, pa sam se snasao, izmislio svoj posao, radio kao blesav i ne mogu da se bunim i placem nad sobom o mojoj situaciji. Ali ja nemam ni sekund vremena da preko dana sednem sa komsijom, izvadim pivce, zapalim cigaricu i onako cool popricam kako je sav ovaj sistem jadan.

ruanda

pre 13 godina

Tacno tako Helios,isplakase se Srbi naivci za lopovom.
I previse dugo je taj ekspert na tom mestu guvernera i sprzio je mnogo para samo u 2010 1,6 milijardi evra.Kakav temelj za bolje sutra je napravio vidite i sami 5 dana ga nema u kancelariji a Srbija se rusi.Cela njegova politika se svodila na sprzi sto vise evra.Ako je on ekspert, sta su guverneri u zemljama u okruzenju gde je valuta stabilna DZEDAJI?RETKE POJAVE U SVEMIRU?
Dosao je na to mesto kao ekspert i 10 godina se izivljava nad nama i dinarom.Pa covece ako nisi sposoban da ga dovedes u red onda daj ostavku i sacuvaj obraz ekspertski,ako imas problema spolja tj ako neko vrsi pritisak na tebe pa opet daj ostavku jer nemas uslove za nemetan rad,ako mislis da mozes da poguras i popravis stanje onda uradi to za godinu,dve pa ajde i tri i onda reci ljudi ja sam ovo popravio ili ja ne mogu da popravim i ustupi nekom mesto ko moze, ali 8,9,10 godina , pa stani covece nisi ti mutav uopste nego imas debeo razlog za to sto radis, a kao slag na tortu sad jos i bezis, a Srbi liju suze i nose tvoju sliku u praznom novcaniku.Pa sta si im to uradio a sto meni nisi, sem sto si nas sve unistio finansijski?

opet ja

pre 13 godina

Mogli su da podignu stopu obavezne rezerve jos vise (i zabrane prekogranicne kredite) i postigli bi isti cilj sto se tice inflacije samo sto bi 1 milijarda evra ostala u dzepovima gradjana Srbije i u budzetu a ne kod spekulanata!

A prica o nabujalim deviznim rezervama je jos smesnija posto najveci deo toga pripada bankama i gradjanima. Da nije tako ne bi morali da zovu MMF upomoc nego bi se pouzdali u svoje rezerve.

Najsmesnija je prica o tome da se ti instrumenti koriste i u drugim zemljama i na razvijenim trzistima za iste ciljeve. Koristi se ali ne da bi se privukli strani investitori i ojacao kurs nego da bi se podigle kamate na kredite. A kod nas niko zivi ne koristi dinarske kredite pa sami razmislite koliko ima smisla pokusaj usporovanja dinarskih kredita visokom repo stopom.


Sve u svemu i verovali ili ne Jorgovanka je bila u pravu 100%. A bila je u pravu i u vezi sa jos mnogim stvarima.

Zoran

pre 13 godina

Zaista je tužno koliko se nisko B92 spušta sa ovakvim tekstovima. Za one koji se ne razumeju u monetarnu ekonomiju, REPO zapisi se u 90% centralnih banaka koriste kao osnovni instrument. Što su inflatorni pritisci viši, to je neophodna restriktivnija monetarna politika, tj. viša referentna stopa. Kada plate rastu po 20% godišnje, a inflacija je dvocifrena, naravno da ne može referentna stopa da bude 2% kao u SAD ili EU. Polovinom 2008. inflacija je iznosila 15%, a referentna stopa 15,75%. Ako mene pitate, trebalo je da bude mnogo viša. Ne možemo kao društvo da se troškarimo više nego što nam imamo osnova za to, a da sa druge strane, nigde ne platimo cenu. Inače, slažem se da je tekst naručen

Dejan

pre 13 godina

A se'am se kada je krajem 2008. Jorgovanka u skupštini pričala o repo akcijama i kritikovala nbs zbof velikih kamata, a ja nisam znao o čemu priča. Kad ono kamata 24%, sad mi je jasno...

Alex

pre 13 godina

Ovo nije nista novo i ne razumem zasto je sada kada je kasno ovo na naslovnoj strani politike. Gospodin Nebojsa Katic je o ovome pisao nebrojen broj puta cak i unutar stranica tog lista, gospodin Cupic iz Hypo Alpe Adria je o ovome vise puta govorio sto je i preneto na B92 sajtu. To je cena koju smo placali za stabilnost kursa koju je neko, ne znajuci bolje, odredio kao kljucnu UPRAVLJACKU velicinu u borbi protiv inflacije.Zamislite sada da je necijom svesnom odlukom kurs oboren u nekom trenutku umesto da je otklizao. Ta mera, koja se svakako dogodila bi onda umesto samo sve nas, pogodila i njih i tih 1,2 milijarde bi bile dosta manje.

Helios

pre 13 godina

Potražite među starim vestima komentare o odlasku Jelašića sa položaja! Na moju nevericu isplaka se narod nad njim?!? Milošević-ekipa se obogatila dok smo morali da se snalazimo preko Kipra. Ali ovo što Dinkić-ekipa radi je višestruko gore!
1. Anihilacijom domaćih banaka otišao je u vetar dug većine srpske privrede ka njima - u tom dugu se krilo NAŠE vlasništvo nad tom privredom i mogući početak ravnopravne akcionarske privrede!
2. Navlačenjem stranih i kvazi-stranih banaka instaliran je mehanizam ispumpavanja rezultata rada svih nas iz ove zemlje
3. Te sisaljke-banke su dobile 5 godina (!!!) oprost od poreza na dobit?!
4. Narod je upregnut masom kredita pod najgorim uslovima u Evropi!
5. Manipulacijom je SDK tj SPP priHvatizovan
5. Devizne rezerve su držane u Moskvi, potom u Berlinu i US a na raspolaganju i korist njima i strancima
6. ciljanim ljuljanjem kursa uzima se keš sa nula napora

itd. itd. Ljudi ne shvataju kakvu moć manipulacije ima onaj ko kontroliše bankarstvo u zemlji gde je ono tako postavljeno da Centralna Banka ima upravnu moć!

Ako se pitate zašto ljudi imaju platu 300 a ne npr. realnih 600 eura to pojednostavljeno izgleda ovako
100 eura vam uzimaju tajkuni na monopole i potplaćivanje ljudi pritisnutih uništem privredom i time besposlicom
100 eura vam uzima najstranka Demokratije ugrađujući se u SVE
a 100 eura vam uzima Dinkić-antiekonomija kroz bankarsko-finansijske manipulacije

********* zvani radikali, SPS, DSS itd. em zbog nacionalnog foliranja em zbog animoziteta sa zapadnim lopinama nanose manje štete - tužno ali tako je

Bora

pre 13 godina

Potpuni raspad sistema! Neverovatna bahatost i neodgovornost celokupne politicke strukture, javnosti serviraju prazne price a u stvari rade na svom bogacenju.
Zasto neko ne organizuje bilo kakav nestranacki protest, ovo je katastrofa!

Sveznalica

pre 13 godina

Gospodo sa vlasti, kad sve znate,a znate da je to lose za Srbiju,sto ih ne pohvatate?A i sto bi to radili,ili su vasi ili daju proviziju? Sve legalno i po zakonu,zar ne?Uvek je tako kad se zmuri($$)na jedno ,pa i na oba oka.Demokratija,koje sranje u celofanu.

bankar

pre 13 godina

Jos jedan, naruceni tekst koji bi hteo da opravda uvoznicki lobi.
ovo o cemu se prica ovde je pojam carry trade, a to je razlika na kamatama. isto se koristi i na svim svetskim valutama koje imaju razliku u kamatama (npr EUR i JPY)

snave

pre 13 godina

ne mogu da verujem da neko ovako pise da ce evro krajem godine vredeti 90 din, to mi strasno deluje kao teska manipulacija zarad cijih interesa?

elementarna logika

pre 13 godina

Zamolio bih novinare da mi odgovore i odluce se da li oni lazu ili neko krade. Moje pitanje je jednostavno. Napisali ste da je za milijardu evra moguce napraviti 500 kilometara autoputa, kako je onda moguce da u clanku "Danas kreće gradnja autoputa do CG" pise da deonica auto puta od Uba do Lajkovca (12,6 km)kosta 73 miliona EUR. Cak sta vise, ne pise jasno da toliko kosta vec da je samo iz drazavnog budzeta izdvojena ta suma pa nam nije jasno da li ce biti i drugih izvora za istu deonicu (npr. kredit). To mu dodje nesto oko 5,8 miliona EUR po kilometru. Znam da se pravi 12 mostova ali nije u pitanju 12 Gazela, nego seoskih mostica od 10-20 metara. Dakle odlucite, ko laze ili ko krade?

sasa

pre 13 godina

Uneli svoje evre, iznose svoje evre. Šta je problem? Smatram da je stabilnost cena bitnija od deviznog kursa. Sam zakon propisuje ciljeve CB.

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

Ja sam o ovome pisao pre neki dan.Imate sve na sajtu NBS/Aukcija hartija od vrednosti/po danima održavanja aukcija/...Pa pogledajte koliko se smanjio repo od 6.jan do danas.Oko 100 milijardi dinara je povučeno i dobar deo je promenjen u evre.Zato evro divlja...

upoznati

pre 13 godina

Na ovaj ozbiljan problem su mnogi bankari ukazivali jos pre 4 gopdine pa cak i neki od tadasnjih poslanika Srpske Radiklane Stranke ali tada to nije bilo popularno jer su svi, ukljucujuci i novinare, izbegavali da napadnu odlazaceg guvernera. Pitam se zasto...

Sve u svemu, cetvorogodinji ceh koji je blizi jednoj i po milijardi evra, zarad odrzavanja inflacije u preambicioznim krugovima placa drzava tj svi mi a koristi je imao samo odlazeci guverner koji je to predstavljao kao najveci uspeh ekonomske politike Srbije i strani spekulanti. I da problem bude veci samo su cene uvoznih roba mirovale (zbog jacanja dinara prema evru) a svih domacih su rasle nezadrzivo.

krkix

pre 13 godina

@haine
KOJA PRIVREDA? Gradjevinska mafija i banke? Prejak dinar, koji je bio posledica ulaska ovog spekulativnog kapitala, je sve sto vredi unistio. Jelasic se nece usuditi da se vrati, cak i da je to planirao.

Dzoni

pre 13 godina

I naravno Jelasic i ostali nece dobiti zatvor sto su poklonili milijardu eura nasih para nego ce jos 6 meseci dobijati platu od 4000 eura .Mogu da dobijem minuse koliko hocu ali kladim se u bilo sta da te strane banke i ti "spekulanti" nisu ostali duzni Jelasicu i ostalima,pa ne nikne vila na dedinju tek tako od plate.Nase pare isparile na 1000 nacina a nama ostavili dugove.

гром

pre 13 godina

Просто за функционално писмене. А и то се може назвати економијом деструкције. А све се то видело у оном тренутку када су се виделе камате на записе. Видео је ко је хтео да види, ко зна да и то види, ко није функционално неписмен. Нажалост мало нас је.
Цитат:
"Ono što je važno da javnost u Srbiji zna je da špekulanti u ovom poslu nisu bili nikakvi sumnjivci, među njima ima veoma cenjenih evropskih banaka, i da oni nisu radili nikakav prljav i nezakonit posao. Oni su samo iskoristili mogućnost koja im je u Srbiji bila pružena, a o posledicama takve operacije morao je da brine neko drugi. Recimo, guverner Radovan Jelašić i Narodna banka Srbije", kaže bankar koji je insistirao na anonimnosti.
Врло лепо речено.

Neko tamo

pre 13 godina

Ta suma zapravo je cena kojom su guverner Jelašić i Narodna banka platili držanje inflacije u Srbiji oko planiranog nivoa.

Ovo je tako prokleto tacno i istovremeno tuzno.

Munjara šumadijska

pre 13 godina

Kako je to divan srpski običaj! Naknadna pamet. Ljubi ga majka tako pametnog i anonimnog, ko god da je taj "ekonomista" koji nas ovako prosvetljava. Evo i jedne poruke za pametnicu: špekulativni kapital postoji svuda, u svakoj privredi i u svakoj ekonomiji, od SAD, preko evropskih zemalja, Kine, Indije, do banana-republika. Jelašić nas je spasao, u mnogo slučajeva, od pljačke domaćih tajkuna i špekulanata, pa i tebe pametnjakoviću, da ne bi MI vraćali kredite na kojima su sazidane imperije poput Delte, MPC-a i sličnih! Šic, bre, u rupu iz koje si izmilio!

da lis ili nisu

pre 13 godina

Da li su izneli, nemam pojma. Ali, ono sto znam, to je da dok su sve zemlje u svetu zbog krize spustale kamatne stope nas Radovan je ladno podigao i pravdao nekakvom sterilizacijom dinara. Nikako ne moze da bude logicna kamatna stopa od skoro 17%, ako je inflacija oko 8% i ako je kurs izmedju 83 i 90. Ova razlika od nekih 8 % je ono sto smo mi nekome ladno poklonili. A ovakav kiks se ne moze desiti u ni jednoj ozbiljnoj zemlji, cak sta vise apsolutno nemoguce da se desi.

Mario Bros

pre 13 godina

Ako je ovo tačno, zašto svi ćute dok se nešto događa a posle kada guverner ode i kada ovi pare iznesu onda pričaju sve?

To je jadno, ukratko rečeno. Ne treba verovati ni u sve teorije insajdera, pogotovo kada dolaze zakasnele. General kao ovaj nam je trebao 2008 da obavesti javnost, a ne sada kada je sve gotovo. Ja ne verujem u ovu priču anonimusa koji je želeo da to ostane.

haine

pre 13 godina

Manipulatorski tekst, verovatno narucen. Receno je nesto sto je jasno kao dan svakom ekonomisti, sto ima dobrih i losih strana i sto je stvar izbora monetarne politike. Sta vam je draze, visoke kamate ili nedostatak deviznih rezervi (ili ustedjevine u privatnim bankama od koje se dalje stimulise privreda)?

Hm

pre 13 godina

Ako ce € pocetkom 2011 vredeti 90 ima da pojedem ovu tastaturu...
A da je Jelasic kriv za ovo, pa to svi znaju. Ne bi on bezao kada brod tone da nije kriv.

Hm

pre 13 godina

Ako ce € pocetkom 2011 vredeti 90 ima da pojedem ovu tastaturu...
A da je Jelasic kriv za ovo, pa to svi znaju. Ne bi on bezao kada brod tone da nije kriv.

haine

pre 13 godina

Manipulatorski tekst, verovatno narucen. Receno je nesto sto je jasno kao dan svakom ekonomisti, sto ima dobrih i losih strana i sto je stvar izbora monetarne politike. Sta vam je draze, visoke kamate ili nedostatak deviznih rezervi (ili ustedjevine u privatnim bankama od koje se dalje stimulise privreda)?

Mario Bros

pre 13 godina

Ako je ovo tačno, zašto svi ćute dok se nešto događa a posle kada guverner ode i kada ovi pare iznesu onda pričaju sve?

To je jadno, ukratko rečeno. Ne treba verovati ni u sve teorije insajdera, pogotovo kada dolaze zakasnele. General kao ovaj nam je trebao 2008 da obavesti javnost, a ne sada kada je sve gotovo. Ja ne verujem u ovu priču anonimusa koji je želeo da to ostane.

Helios

pre 13 godina

Potražite među starim vestima komentare o odlasku Jelašića sa položaja! Na moju nevericu isplaka se narod nad njim?!? Milošević-ekipa se obogatila dok smo morali da se snalazimo preko Kipra. Ali ovo što Dinkić-ekipa radi je višestruko gore!
1. Anihilacijom domaćih banaka otišao je u vetar dug većine srpske privrede ka njima - u tom dugu se krilo NAŠE vlasništvo nad tom privredom i mogući početak ravnopravne akcionarske privrede!
2. Navlačenjem stranih i kvazi-stranih banaka instaliran je mehanizam ispumpavanja rezultata rada svih nas iz ove zemlje
3. Te sisaljke-banke su dobile 5 godina (!!!) oprost od poreza na dobit?!
4. Narod je upregnut masom kredita pod najgorim uslovima u Evropi!
5. Manipulacijom je SDK tj SPP priHvatizovan
5. Devizne rezerve su držane u Moskvi, potom u Berlinu i US a na raspolaganju i korist njima i strancima
6. ciljanim ljuljanjem kursa uzima se keš sa nula napora

itd. itd. Ljudi ne shvataju kakvu moć manipulacije ima onaj ko kontroliše bankarstvo u zemlji gde je ono tako postavljeno da Centralna Banka ima upravnu moć!

Ako se pitate zašto ljudi imaju platu 300 a ne npr. realnih 600 eura to pojednostavljeno izgleda ovako
100 eura vam uzimaju tajkuni na monopole i potplaćivanje ljudi pritisnutih uništem privredom i time besposlicom
100 eura vam uzima najstranka Demokratije ugrađujući se u SVE
a 100 eura vam uzima Dinkić-antiekonomija kroz bankarsko-finansijske manipulacije

********* zvani radikali, SPS, DSS itd. em zbog nacionalnog foliranja em zbog animoziteta sa zapadnim lopinama nanose manje štete - tužno ali tako je

Dejan

pre 13 godina

A se'am se kada je krajem 2008. Jorgovanka u skupštini pričala o repo akcijama i kritikovala nbs zbof velikih kamata, a ja nisam znao o čemu priča. Kad ono kamata 24%, sad mi je jasno...

Sveznalica

pre 13 godina

Gospodo sa vlasti, kad sve znate,a znate da je to lose za Srbiju,sto ih ne pohvatate?A i sto bi to radili,ili su vasi ili daju proviziju? Sve legalno i po zakonu,zar ne?Uvek je tako kad se zmuri($$)na jedno ,pa i na oba oka.Demokratija,koje sranje u celofanu.

elementarna logika

pre 13 godina

Zamolio bih novinare da mi odgovore i odluce se da li oni lazu ili neko krade. Moje pitanje je jednostavno. Napisali ste da je za milijardu evra moguce napraviti 500 kilometara autoputa, kako je onda moguce da u clanku "Danas kreće gradnja autoputa do CG" pise da deonica auto puta od Uba do Lajkovca (12,6 km)kosta 73 miliona EUR. Cak sta vise, ne pise jasno da toliko kosta vec da je samo iz drazavnog budzeta izdvojena ta suma pa nam nije jasno da li ce biti i drugih izvora za istu deonicu (npr. kredit). To mu dodje nesto oko 5,8 miliona EUR po kilometru. Znam da se pravi 12 mostova ali nije u pitanju 12 Gazela, nego seoskih mostica od 10-20 metara. Dakle odlucite, ko laze ili ko krade?

bankar

pre 13 godina

Jos jedan, naruceni tekst koji bi hteo da opravda uvoznicki lobi.
ovo o cemu se prica ovde je pojam carry trade, a to je razlika na kamatama. isto se koristi i na svim svetskim valutama koje imaju razliku u kamatama (npr EUR i JPY)

opet ja

pre 13 godina

Mogli su da podignu stopu obavezne rezerve jos vise (i zabrane prekogranicne kredite) i postigli bi isti cilj sto se tice inflacije samo sto bi 1 milijarda evra ostala u dzepovima gradjana Srbije i u budzetu a ne kod spekulanata!

A prica o nabujalim deviznim rezervama je jos smesnija posto najveci deo toga pripada bankama i gradjanima. Da nije tako ne bi morali da zovu MMF upomoc nego bi se pouzdali u svoje rezerve.

Najsmesnija je prica o tome da se ti instrumenti koriste i u drugim zemljama i na razvijenim trzistima za iste ciljeve. Koristi se ali ne da bi se privukli strani investitori i ojacao kurs nego da bi se podigle kamate na kredite. A kod nas niko zivi ne koristi dinarske kredite pa sami razmislite koliko ima smisla pokusaj usporovanja dinarskih kredita visokom repo stopom.


Sve u svemu i verovali ili ne Jorgovanka je bila u pravu 100%. A bila je u pravu i u vezi sa jos mnogim stvarima.

ruanda

pre 13 godina

Tacno tako Helios,isplakase se Srbi naivci za lopovom.
I previse dugo je taj ekspert na tom mestu guvernera i sprzio je mnogo para samo u 2010 1,6 milijardi evra.Kakav temelj za bolje sutra je napravio vidite i sami 5 dana ga nema u kancelariji a Srbija se rusi.Cela njegova politika se svodila na sprzi sto vise evra.Ako je on ekspert, sta su guverneri u zemljama u okruzenju gde je valuta stabilna DZEDAJI?RETKE POJAVE U SVEMIRU?
Dosao je na to mesto kao ekspert i 10 godina se izivljava nad nama i dinarom.Pa covece ako nisi sposoban da ga dovedes u red onda daj ostavku i sacuvaj obraz ekspertski,ako imas problema spolja tj ako neko vrsi pritisak na tebe pa opet daj ostavku jer nemas uslove za nemetan rad,ako mislis da mozes da poguras i popravis stanje onda uradi to za godinu,dve pa ajde i tri i onda reci ljudi ja sam ovo popravio ili ja ne mogu da popravim i ustupi nekom mesto ko moze, ali 8,9,10 godina , pa stani covece nisi ti mutav uopste nego imas debeo razlog za to sto radis, a kao slag na tortu sad jos i bezis, a Srbi liju suze i nose tvoju sliku u praznom novcaniku.Pa sta si im to uradio a sto meni nisi, sem sto si nas sve unistio finansijski?

Zoran

pre 13 godina

Zaista je tužno koliko se nisko B92 spušta sa ovakvim tekstovima. Za one koji se ne razumeju u monetarnu ekonomiju, REPO zapisi se u 90% centralnih banaka koriste kao osnovni instrument. Što su inflatorni pritisci viši, to je neophodna restriktivnija monetarna politika, tj. viša referentna stopa. Kada plate rastu po 20% godišnje, a inflacija je dvocifrena, naravno da ne može referentna stopa da bude 2% kao u SAD ili EU. Polovinom 2008. inflacija je iznosila 15%, a referentna stopa 15,75%. Ako mene pitate, trebalo je da bude mnogo viša. Ne možemo kao društvo da se troškarimo više nego što nam imamo osnova za to, a da sa druge strane, nigde ne platimo cenu. Inače, slažem se da je tekst naručen

krkix

pre 13 godina

@haine
KOJA PRIVREDA? Gradjevinska mafija i banke? Prejak dinar, koji je bio posledica ulaska ovog spekulativnog kapitala, je sve sto vredi unistio. Jelasic se nece usuditi da se vrati, cak i da je to planirao.

Aleksandar

pre 13 godina

Nisu to spekulanti to je iznela nasa Vlada otela od naroda navodno braneci kurs vide da nista ne radi da nma gde da uberu pa daj po kursu i po guliji

da lis ili nisu

pre 13 godina

Da li su izneli, nemam pojma. Ali, ono sto znam, to je da dok su sve zemlje u svetu zbog krize spustale kamatne stope nas Radovan je ladno podigao i pravdao nekakvom sterilizacijom dinara. Nikako ne moze da bude logicna kamatna stopa od skoro 17%, ako je inflacija oko 8% i ako je kurs izmedju 83 i 90. Ova razlika od nekih 8 % je ono sto smo mi nekome ladno poklonili. A ovakav kiks se ne moze desiti u ni jednoj ozbiljnoj zemlji, cak sta vise apsolutno nemoguce da se desi.

Alex

pre 13 godina

Ovo nije nista novo i ne razumem zasto je sada kada je kasno ovo na naslovnoj strani politike. Gospodin Nebojsa Katic je o ovome pisao nebrojen broj puta cak i unutar stranica tog lista, gospodin Cupic iz Hypo Alpe Adria je o ovome vise puta govorio sto je i preneto na B92 sajtu. To je cena koju smo placali za stabilnost kursa koju je neko, ne znajuci bolje, odredio kao kljucnu UPRAVLJACKU velicinu u borbi protiv inflacije.Zamislite sada da je necijom svesnom odlukom kurs oboren u nekom trenutku umesto da je otklizao. Ta mera, koja se svakako dogodila bi onda umesto samo sve nas, pogodila i njih i tih 1,2 milijarde bi bile dosta manje.

KKK

pre 13 godina

Je li bre vi pametni, a valjda sad kad nam je dinar slabiji, ako smo iole sposobni mi bi onda trebali da mnogo vise izvozimo, da budemo konkurentniji (i jeftiniji) na medjunarodnim trzistima. I sta ? Svi bi da sede, da ne rade, da im dodje komsija, da izvade po jedno pivce iz 32 godine starog Obod frizidera sto su tata i mama kupili u Titovo vreme, da zapale po cigaretu i da jadikuju i pametuju... Znam, mnogi ne drze sudbinu u rukama, ali treba da svaki sekund provedete razmisljajuci STA mozete da radite, kao sto sam ja radio kad resenja NIJE BILO, pa sam se snasao, izmislio svoj posao, radio kao blesav i ne mogu da se bunim i placem nad sobom o mojoj situaciji. Ali ja nemam ni sekund vremena da preko dana sednem sa komsijom, izvadim pivce, zapalim cigaricu i onako cool popricam kako je sav ovaj sistem jadan.

upoznati

pre 13 godina

Na ovaj ozbiljan problem su mnogi bankari ukazivali jos pre 4 gopdine pa cak i neki od tadasnjih poslanika Srpske Radiklane Stranke ali tada to nije bilo popularno jer su svi, ukljucujuci i novinare, izbegavali da napadnu odlazaceg guvernera. Pitam se zasto...

Sve u svemu, cetvorogodinji ceh koji je blizi jednoj i po milijardi evra, zarad odrzavanja inflacije u preambicioznim krugovima placa drzava tj svi mi a koristi je imao samo odlazeci guverner koji je to predstavljao kao najveci uspeh ekonomske politike Srbije i strani spekulanti. I da problem bude veci samo su cene uvoznih roba mirovale (zbog jacanja dinara prema evru) a svih domacih su rasle nezadrzivo.

Bora

pre 13 godina

Potpuni raspad sistema! Neverovatna bahatost i neodgovornost celokupne politicke strukture, javnosti serviraju prazne price a u stvari rade na svom bogacenju.
Zasto neko ne organizuje bilo kakav nestranacki protest, ovo je katastrofa!

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

Ja sam o ovome pisao pre neki dan.Imate sve na sajtu NBS/Aukcija hartija od vrednosti/po danima održavanja aukcija/...Pa pogledajte koliko se smanjio repo od 6.jan do danas.Oko 100 milijardi dinara je povučeno i dobar deo je promenjen u evre.Zato evro divlja...

Neko tamo

pre 13 godina

Ta suma zapravo je cena kojom su guverner Jelašić i Narodna banka platili držanje inflacije u Srbiji oko planiranog nivoa.

Ovo je tako prokleto tacno i istovremeno tuzno.

гром

pre 13 godina

Просто за функционално писмене. А и то се може назвати економијом деструкције. А све се то видело у оном тренутку када су се виделе камате на записе. Видео је ко је хтео да види, ко зна да и то види, ко није функционално неписмен. Нажалост мало нас је.
Цитат:
"Ono što je važno da javnost u Srbiji zna je da špekulanti u ovom poslu nisu bili nikakvi sumnjivci, među njima ima veoma cenjenih evropskih banaka, i da oni nisu radili nikakav prljav i nezakonit posao. Oni su samo iskoristili mogućnost koja im je u Srbiji bila pružena, a o posledicama takve operacije morao je da brine neko drugi. Recimo, guverner Radovan Jelašić i Narodna banka Srbije", kaže bankar koji je insistirao na anonimnosti.
Врло лепо речено.

Dzoni

pre 13 godina

I naravno Jelasic i ostali nece dobiti zatvor sto su poklonili milijardu eura nasih para nego ce jos 6 meseci dobijati platu od 4000 eura .Mogu da dobijem minuse koliko hocu ali kladim se u bilo sta da te strane banke i ti "spekulanti" nisu ostali duzni Jelasicu i ostalima,pa ne nikne vila na dedinju tek tako od plate.Nase pare isparile na 1000 nacina a nama ostavili dugove.

Munjara šumadijska

pre 13 godina

Kako je to divan srpski običaj! Naknadna pamet. Ljubi ga majka tako pametnog i anonimnog, ko god da je taj "ekonomista" koji nas ovako prosvetljava. Evo i jedne poruke za pametnicu: špekulativni kapital postoji svuda, u svakoj privredi i u svakoj ekonomiji, od SAD, preko evropskih zemalja, Kine, Indije, do banana-republika. Jelašić nas je spasao, u mnogo slučajeva, od pljačke domaćih tajkuna i špekulanata, pa i tebe pametnjakoviću, da ne bi MI vraćali kredite na kojima su sazidane imperije poput Delte, MPC-a i sličnih! Šic, bre, u rupu iz koje si izmilio!

sasa

pre 13 godina

Uneli svoje evre, iznose svoje evre. Šta je problem? Smatram da je stabilnost cena bitnija od deviznog kursa. Sam zakon propisuje ciljeve CB.

demi

pre 13 godina

@Zoran
Blago zemlji koja ima tebe i Jelasica, nego reci mi ti meni jednu drugu stvar, da li se u Srbiji kurs formira na trzistu ili ga formira NBS? Kako se kaznjavaju spekulanti? Zasto je NBS prodala x milijardi evra na kursu ispod 100din? Zasto ga brze niste podigli na 110din ili 120 ili 130din, pa vi ste strucnjaci pa izracunajte na koji nivo da ga dignete. Zasto stitite spekulante i prodajete devizne rezerve tako jeftino, ispod 100din, zasto kurs sporo dizete?

zoran

pre 13 godina

@demi
Prvo, to što se kod nas naziva spekulacijama, je u drugim zemljama sasvim normalna pojava, tzv. carry trade. Drugo, spekulante kažnjava tržište ako nisu uspešni u predviđanju. Npr, neko ko je ulazio u repo zapise na leto 2008. po kursu od 75, a tri meseca kasnije izlazio po 96 izgubio je ogromne pare. Slično, neko ko je ulazio u repo u novembru prošle godine po kursu od 93, a sada izlazi po 106 isto je jako loše prošao. Takvih je očigledno mnogo, a priča da su "špekulanti" uvek na dobitku je najveća besmislica. Slažem se s tobom da sada treba dozvoliti veće oscilacije kursa i veće slabljenje dinara, ali da je Jelašić zaista vodio tako pogubnu politiku, imali bismo mnogo veći ekonomski pad, a ne bismo bili zemlja kojoj se predviđa najveći rast u regionu u 2010. Pored toga, da Jelašić nije vodio restriktivnu politiku pre krize i da banke nisu imale u REPOu toliko sredstava, ne bi mogle tek tako da isplate više od milijardu EUR devizne štednje krajem 2008. U ovoj zemlji definitivno što si uspešniji, to si kritikovaniji

snave

pre 13 godina

ne mogu da verujem da neko ovako pise da ce evro krajem godine vredeti 90 din, to mi strasno deluje kao teska manipulacija zarad cijih interesa?

opet ja

pre 13 godina

@zoran

devizna stednja je isplacena iz obavezne devizne rezerve zbog cega su i pale devizne rezerve u oktobru 2008. medjutim devizne rezerve od kraja 2009 padaju sve brze uprkos tome sto dobijamo silne kredite i sto stednja raste. to znaci da je ovog puta krivac repo stopa. da nije bilo 24% pre dve godine ne bi doslo toliko vruceg kapitala tada koji bas sada izlazi i depresira dinar mozda i vise nego sto treba. tu je njegova greska. mogao je sve isto da postigne sa obaveznom rezervom a ne da izmislja trziste koje ne postoji u srbiji i koje nikom ne treba jer u ovoj zemlji ne postoji apsolutno niko ko ima strukturni visak para da bi to moralo da se izvuce. I da se razumemo cene nikada u Srbiji nisu rasle zato sto su privreda i gradjani imali visak nego zato sto je drzava stampala pare ili su strani bankari privuceni visokim kamatama donosili evre u stotinama miliona. Problem je u tome sto da nisu privuceni spekulanti ne bi dinar ojacao pa ne bi inflacija bila pod prividnom kontrolom a onda ne bi niko bio tzv monetarni cudotvorac. I jos nesto, stabilan dinar je izazvao onoliki trgovinski debalans. Ceh te monetarne politike je tih milijardu evra i to je sjajni novinar Brkic dobro napisao samo se pitam sto nije mnogo mnogo ranije. A to sto je Jorgovanka jedina poslanica koja je o tome nesto rekla govori koliko su nasi ostali poslanici sposobni da shvate sta i kako deluje monetarna politika. Blagi uzas sve zajedno.

I jos jedno pitanje. Kad je vec bilo toliko mnogo dinara u Srbiji zasto su ukinuti dinarski zapisi NBS koje su gradjani mogli da kupuju u bankama 2006. i da zarade 24%?

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

@zoran
Prodaja hartija od vrednosti po fiksnoj repo stopi se obavlja sa ročnošću od 14 dana.Tako da ne stoje ovi gubici uzrokovani kursom koje si ti naveo...Gube samo koliko je dinar devalviro u 14 dana,a to obično nije nešto strašno.Evo primera sa sajta NBS:
Продаја хартија од вредности по фиксној репо стопи на аукцији 28. јула

Народна банка Србије организовала је 28. јула 2010. године 31. аукцију хартија од вредности, на којој је репо продавала благајничке записе Народне банке Србије са рочношћу трансакције од 14 дана, по методи фиксне репо стопе која је износила 8,00%. На аукцији су постигнути следећи резултати: укупна куповна цена продатих хартија од вредности била је 37.600,0 милиона динара, а укупна реоткупна цена 37.717,0 милиона динара. На аукцији је учествовало 19 банака.

Hm

pre 13 godina

Ako ce € pocetkom 2011 vredeti 90 ima da pojedem ovu tastaturu...
A da je Jelasic kriv za ovo, pa to svi znaju. Ne bi on bezao kada brod tone da nije kriv.

Zoran

pre 13 godina

Zaista je tužno koliko se nisko B92 spušta sa ovakvim tekstovima. Za one koji se ne razumeju u monetarnu ekonomiju, REPO zapisi se u 90% centralnih banaka koriste kao osnovni instrument. Što su inflatorni pritisci viši, to je neophodna restriktivnija monetarna politika, tj. viša referentna stopa. Kada plate rastu po 20% godišnje, a inflacija je dvocifrena, naravno da ne može referentna stopa da bude 2% kao u SAD ili EU. Polovinom 2008. inflacija je iznosila 15%, a referentna stopa 15,75%. Ako mene pitate, trebalo je da bude mnogo viša. Ne možemo kao društvo da se troškarimo više nego što nam imamo osnova za to, a da sa druge strane, nigde ne platimo cenu. Inače, slažem se da je tekst naručen

haine

pre 13 godina

Manipulatorski tekst, verovatno narucen. Receno je nesto sto je jasno kao dan svakom ekonomisti, sto ima dobrih i losih strana i sto je stvar izbora monetarne politike. Sta vam je draze, visoke kamate ili nedostatak deviznih rezervi (ili ustedjevine u privatnim bankama od koje se dalje stimulise privreda)?

Munjara šumadijska

pre 13 godina

Kako je to divan srpski običaj! Naknadna pamet. Ljubi ga majka tako pametnog i anonimnog, ko god da je taj "ekonomista" koji nas ovako prosvetljava. Evo i jedne poruke za pametnicu: špekulativni kapital postoji svuda, u svakoj privredi i u svakoj ekonomiji, od SAD, preko evropskih zemalja, Kine, Indije, do banana-republika. Jelašić nas je spasao, u mnogo slučajeva, od pljačke domaćih tajkuna i špekulanata, pa i tebe pametnjakoviću, da ne bi MI vraćali kredite na kojima su sazidane imperije poput Delte, MPC-a i sličnih! Šic, bre, u rupu iz koje si izmilio!

zoran

pre 13 godina

@demi
Prvo, to što se kod nas naziva spekulacijama, je u drugim zemljama sasvim normalna pojava, tzv. carry trade. Drugo, spekulante kažnjava tržište ako nisu uspešni u predviđanju. Npr, neko ko je ulazio u repo zapise na leto 2008. po kursu od 75, a tri meseca kasnije izlazio po 96 izgubio je ogromne pare. Slično, neko ko je ulazio u repo u novembru prošle godine po kursu od 93, a sada izlazi po 106 isto je jako loše prošao. Takvih je očigledno mnogo, a priča da su "špekulanti" uvek na dobitku je najveća besmislica. Slažem se s tobom da sada treba dozvoliti veće oscilacije kursa i veće slabljenje dinara, ali da je Jelašić zaista vodio tako pogubnu politiku, imali bismo mnogo veći ekonomski pad, a ne bismo bili zemlja kojoj se predviđa najveći rast u regionu u 2010. Pored toga, da Jelašić nije vodio restriktivnu politiku pre krize i da banke nisu imale u REPOu toliko sredstava, ne bi mogle tek tako da isplate više od milijardu EUR devizne štednje krajem 2008. U ovoj zemlji definitivno što si uspešniji, to si kritikovaniji

Mario Bros

pre 13 godina

Ako je ovo tačno, zašto svi ćute dok se nešto događa a posle kada guverner ode i kada ovi pare iznesu onda pričaju sve?

To je jadno, ukratko rečeno. Ne treba verovati ni u sve teorije insajdera, pogotovo kada dolaze zakasnele. General kao ovaj nam je trebao 2008 da obavesti javnost, a ne sada kada je sve gotovo. Ja ne verujem u ovu priču anonimusa koji je želeo da to ostane.

bankar

pre 13 godina

Jos jedan, naruceni tekst koji bi hteo da opravda uvoznicki lobi.
ovo o cemu se prica ovde je pojam carry trade, a to je razlika na kamatama. isto se koristi i na svim svetskim valutama koje imaju razliku u kamatama (npr EUR i JPY)

Helios

pre 13 godina

Potražite među starim vestima komentare o odlasku Jelašića sa položaja! Na moju nevericu isplaka se narod nad njim?!? Milošević-ekipa se obogatila dok smo morali da se snalazimo preko Kipra. Ali ovo što Dinkić-ekipa radi je višestruko gore!
1. Anihilacijom domaćih banaka otišao je u vetar dug većine srpske privrede ka njima - u tom dugu se krilo NAŠE vlasništvo nad tom privredom i mogući početak ravnopravne akcionarske privrede!
2. Navlačenjem stranih i kvazi-stranih banaka instaliran je mehanizam ispumpavanja rezultata rada svih nas iz ove zemlje
3. Te sisaljke-banke su dobile 5 godina (!!!) oprost od poreza na dobit?!
4. Narod je upregnut masom kredita pod najgorim uslovima u Evropi!
5. Manipulacijom je SDK tj SPP priHvatizovan
5. Devizne rezerve su držane u Moskvi, potom u Berlinu i US a na raspolaganju i korist njima i strancima
6. ciljanim ljuljanjem kursa uzima se keš sa nula napora

itd. itd. Ljudi ne shvataju kakvu moć manipulacije ima onaj ko kontroliše bankarstvo u zemlji gde je ono tako postavljeno da Centralna Banka ima upravnu moć!

Ako se pitate zašto ljudi imaju platu 300 a ne npr. realnih 600 eura to pojednostavljeno izgleda ovako
100 eura vam uzimaju tajkuni na monopole i potplaćivanje ljudi pritisnutih uništem privredom i time besposlicom
100 eura vam uzima najstranka Demokratije ugrađujući se u SVE
a 100 eura vam uzima Dinkić-antiekonomija kroz bankarsko-finansijske manipulacije

********* zvani radikali, SPS, DSS itd. em zbog nacionalnog foliranja em zbog animoziteta sa zapadnim lopinama nanose manje štete - tužno ali tako je

sasa

pre 13 godina

Uneli svoje evre, iznose svoje evre. Šta je problem? Smatram da je stabilnost cena bitnija od deviznog kursa. Sam zakon propisuje ciljeve CB.

elementarna logika

pre 13 godina

Zamolio bih novinare da mi odgovore i odluce se da li oni lazu ili neko krade. Moje pitanje je jednostavno. Napisali ste da je za milijardu evra moguce napraviti 500 kilometara autoputa, kako je onda moguce da u clanku "Danas kreće gradnja autoputa do CG" pise da deonica auto puta od Uba do Lajkovca (12,6 km)kosta 73 miliona EUR. Cak sta vise, ne pise jasno da toliko kosta vec da je samo iz drazavnog budzeta izdvojena ta suma pa nam nije jasno da li ce biti i drugih izvora za istu deonicu (npr. kredit). To mu dodje nesto oko 5,8 miliona EUR po kilometru. Znam da se pravi 12 mostova ali nije u pitanju 12 Gazela, nego seoskih mostica od 10-20 metara. Dakle odlucite, ko laze ili ko krade?

ruanda

pre 13 godina

Tacno tako Helios,isplakase se Srbi naivci za lopovom.
I previse dugo je taj ekspert na tom mestu guvernera i sprzio je mnogo para samo u 2010 1,6 milijardi evra.Kakav temelj za bolje sutra je napravio vidite i sami 5 dana ga nema u kancelariji a Srbija se rusi.Cela njegova politika se svodila na sprzi sto vise evra.Ako je on ekspert, sta su guverneri u zemljama u okruzenju gde je valuta stabilna DZEDAJI?RETKE POJAVE U SVEMIRU?
Dosao je na to mesto kao ekspert i 10 godina se izivljava nad nama i dinarom.Pa covece ako nisi sposoban da ga dovedes u red onda daj ostavku i sacuvaj obraz ekspertski,ako imas problema spolja tj ako neko vrsi pritisak na tebe pa opet daj ostavku jer nemas uslove za nemetan rad,ako mislis da mozes da poguras i popravis stanje onda uradi to za godinu,dve pa ajde i tri i onda reci ljudi ja sam ovo popravio ili ja ne mogu da popravim i ustupi nekom mesto ko moze, ali 8,9,10 godina , pa stani covece nisi ti mutav uopste nego imas debeo razlog za to sto radis, a kao slag na tortu sad jos i bezis, a Srbi liju suze i nose tvoju sliku u praznom novcaniku.Pa sta si im to uradio a sto meni nisi, sem sto si nas sve unistio finansijski?

opet ja

pre 13 godina

Mogli su da podignu stopu obavezne rezerve jos vise (i zabrane prekogranicne kredite) i postigli bi isti cilj sto se tice inflacije samo sto bi 1 milijarda evra ostala u dzepovima gradjana Srbije i u budzetu a ne kod spekulanata!

A prica o nabujalim deviznim rezervama je jos smesnija posto najveci deo toga pripada bankama i gradjanima. Da nije tako ne bi morali da zovu MMF upomoc nego bi se pouzdali u svoje rezerve.

Najsmesnija je prica o tome da se ti instrumenti koriste i u drugim zemljama i na razvijenim trzistima za iste ciljeve. Koristi se ali ne da bi se privukli strani investitori i ojacao kurs nego da bi se podigle kamate na kredite. A kod nas niko zivi ne koristi dinarske kredite pa sami razmislite koliko ima smisla pokusaj usporovanja dinarskih kredita visokom repo stopom.


Sve u svemu i verovali ili ne Jorgovanka je bila u pravu 100%. A bila je u pravu i u vezi sa jos mnogim stvarima.

KKK

pre 13 godina

Je li bre vi pametni, a valjda sad kad nam je dinar slabiji, ako smo iole sposobni mi bi onda trebali da mnogo vise izvozimo, da budemo konkurentniji (i jeftiniji) na medjunarodnim trzistima. I sta ? Svi bi da sede, da ne rade, da im dodje komsija, da izvade po jedno pivce iz 32 godine starog Obod frizidera sto su tata i mama kupili u Titovo vreme, da zapale po cigaretu i da jadikuju i pametuju... Znam, mnogi ne drze sudbinu u rukama, ali treba da svaki sekund provedete razmisljajuci STA mozete da radite, kao sto sam ja radio kad resenja NIJE BILO, pa sam se snasao, izmislio svoj posao, radio kao blesav i ne mogu da se bunim i placem nad sobom o mojoj situaciji. Ali ja nemam ni sekund vremena da preko dana sednem sa komsijom, izvadim pivce, zapalim cigaricu i onako cool popricam kako je sav ovaj sistem jadan.

Sveznalica

pre 13 godina

Gospodo sa vlasti, kad sve znate,a znate da je to lose za Srbiju,sto ih ne pohvatate?A i sto bi to radili,ili su vasi ili daju proviziju? Sve legalno i po zakonu,zar ne?Uvek je tako kad se zmuri($$)na jedno ,pa i na oba oka.Demokratija,koje sranje u celofanu.

Bora

pre 13 godina

Potpuni raspad sistema! Neverovatna bahatost i neodgovornost celokupne politicke strukture, javnosti serviraju prazne price a u stvari rade na svom bogacenju.
Zasto neko ne organizuje bilo kakav nestranacki protest, ovo je katastrofa!

demi

pre 13 godina

@Zoran
Blago zemlji koja ima tebe i Jelasica, nego reci mi ti meni jednu drugu stvar, da li se u Srbiji kurs formira na trzistu ili ga formira NBS? Kako se kaznjavaju spekulanti? Zasto je NBS prodala x milijardi evra na kursu ispod 100din? Zasto ga brze niste podigli na 110din ili 120 ili 130din, pa vi ste strucnjaci pa izracunajte na koji nivo da ga dignete. Zasto stitite spekulante i prodajete devizne rezerve tako jeftino, ispod 100din, zasto kurs sporo dizete?

Dzoni

pre 13 godina

I naravno Jelasic i ostali nece dobiti zatvor sto su poklonili milijardu eura nasih para nego ce jos 6 meseci dobijati platu od 4000 eura .Mogu da dobijem minuse koliko hocu ali kladim se u bilo sta da te strane banke i ti "spekulanti" nisu ostali duzni Jelasicu i ostalima,pa ne nikne vila na dedinju tek tako od plate.Nase pare isparile na 1000 nacina a nama ostavili dugove.

krkix

pre 13 godina

@haine
KOJA PRIVREDA? Gradjevinska mafija i banke? Prejak dinar, koji je bio posledica ulaska ovog spekulativnog kapitala, je sve sto vredi unistio. Jelasic se nece usuditi da se vrati, cak i da je to planirao.

upoznati

pre 13 godina

Na ovaj ozbiljan problem su mnogi bankari ukazivali jos pre 4 gopdine pa cak i neki od tadasnjih poslanika Srpske Radiklane Stranke ali tada to nije bilo popularno jer su svi, ukljucujuci i novinare, izbegavali da napadnu odlazaceg guvernera. Pitam se zasto...

Sve u svemu, cetvorogodinji ceh koji je blizi jednoj i po milijardi evra, zarad odrzavanja inflacije u preambicioznim krugovima placa drzava tj svi mi a koristi je imao samo odlazeci guverner koji je to predstavljao kao najveci uspeh ekonomske politike Srbije i strani spekulanti. I da problem bude veci samo su cene uvoznih roba mirovale (zbog jacanja dinara prema evru) a svih domacih su rasle nezadrzivo.

Aleksandar

pre 13 godina

Nisu to spekulanti to je iznela nasa Vlada otela od naroda navodno braneci kurs vide da nista ne radi da nma gde da uberu pa daj po kursu i po guliji

da lis ili nisu

pre 13 godina

Da li su izneli, nemam pojma. Ali, ono sto znam, to je da dok su sve zemlje u svetu zbog krize spustale kamatne stope nas Radovan je ladno podigao i pravdao nekakvom sterilizacijom dinara. Nikako ne moze da bude logicna kamatna stopa od skoro 17%, ako je inflacija oko 8% i ako je kurs izmedju 83 i 90. Ova razlika od nekih 8 % je ono sto smo mi nekome ladno poklonili. A ovakav kiks se ne moze desiti u ni jednoj ozbiljnoj zemlji, cak sta vise apsolutno nemoguce da se desi.

Neko tamo

pre 13 godina

Ta suma zapravo je cena kojom su guverner Jelašić i Narodna banka platili držanje inflacije u Srbiji oko planiranog nivoa.

Ovo je tako prokleto tacno i istovremeno tuzno.

гром

pre 13 godina

Просто за функционално писмене. А и то се може назвати економијом деструкције. А све се то видело у оном тренутку када су се виделе камате на записе. Видео је ко је хтео да види, ко зна да и то види, ко није функционално неписмен. Нажалост мало нас је.
Цитат:
"Ono što je važno da javnost u Srbiji zna je da špekulanti u ovom poslu nisu bili nikakvi sumnjivci, među njima ima veoma cenjenih evropskih banaka, i da oni nisu radili nikakav prljav i nezakonit posao. Oni su samo iskoristili mogućnost koja im je u Srbiji bila pružena, a o posledicama takve operacije morao je da brine neko drugi. Recimo, guverner Radovan Jelašić i Narodna banka Srbije", kaže bankar koji je insistirao na anonimnosti.
Врло лепо речено.

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

Ja sam o ovome pisao pre neki dan.Imate sve na sajtu NBS/Aukcija hartija od vrednosti/po danima održavanja aukcija/...Pa pogledajte koliko se smanjio repo od 6.jan do danas.Oko 100 milijardi dinara je povučeno i dobar deo je promenjen u evre.Zato evro divlja...

snave

pre 13 godina

ne mogu da verujem da neko ovako pise da ce evro krajem godine vredeti 90 din, to mi strasno deluje kao teska manipulacija zarad cijih interesa?

Dejan

pre 13 godina

A se'am se kada je krajem 2008. Jorgovanka u skupštini pričala o repo akcijama i kritikovala nbs zbof velikih kamata, a ja nisam znao o čemu priča. Kad ono kamata 24%, sad mi je jasno...

Alex

pre 13 godina

Ovo nije nista novo i ne razumem zasto je sada kada je kasno ovo na naslovnoj strani politike. Gospodin Nebojsa Katic je o ovome pisao nebrojen broj puta cak i unutar stranica tog lista, gospodin Cupic iz Hypo Alpe Adria je o ovome vise puta govorio sto je i preneto na B92 sajtu. To je cena koju smo placali za stabilnost kursa koju je neko, ne znajuci bolje, odredio kao kljucnu UPRAVLJACKU velicinu u borbi protiv inflacije.Zamislite sada da je necijom svesnom odlukom kurs oboren u nekom trenutku umesto da je otklizao. Ta mera, koja se svakako dogodila bi onda umesto samo sve nas, pogodila i njih i tih 1,2 milijarde bi bile dosta manje.

Drobnjak iz auta

pre 13 godina

@zoran
Prodaja hartija od vrednosti po fiksnoj repo stopi se obavlja sa ročnošću od 14 dana.Tako da ne stoje ovi gubici uzrokovani kursom koje si ti naveo...Gube samo koliko je dinar devalviro u 14 dana,a to obično nije nešto strašno.Evo primera sa sajta NBS:
Продаја хартија од вредности по фиксној репо стопи на аукцији 28. јула

Народна банка Србије организовала је 28. јула 2010. године 31. аукцију хартија од вредности, на којој је репо продавала благајничке записе Народне банке Србије са рочношћу трансакције од 14 дана, по методи фиксне репо стопе која је износила 8,00%. На аукцији су постигнути следећи резултати: укупна куповна цена продатих хартија од вредности била је 37.600,0 милиона динара, а укупна реоткупна цена 37.717,0 милиона динара. На аукцији је учествовало 19 банака.

opet ja

pre 13 godina

@zoran

devizna stednja je isplacena iz obavezne devizne rezerve zbog cega su i pale devizne rezerve u oktobru 2008. medjutim devizne rezerve od kraja 2009 padaju sve brze uprkos tome sto dobijamo silne kredite i sto stednja raste. to znaci da je ovog puta krivac repo stopa. da nije bilo 24% pre dve godine ne bi doslo toliko vruceg kapitala tada koji bas sada izlazi i depresira dinar mozda i vise nego sto treba. tu je njegova greska. mogao je sve isto da postigne sa obaveznom rezervom a ne da izmislja trziste koje ne postoji u srbiji i koje nikom ne treba jer u ovoj zemlji ne postoji apsolutno niko ko ima strukturni visak para da bi to moralo da se izvuce. I da se razumemo cene nikada u Srbiji nisu rasle zato sto su privreda i gradjani imali visak nego zato sto je drzava stampala pare ili su strani bankari privuceni visokim kamatama donosili evre u stotinama miliona. Problem je u tome sto da nisu privuceni spekulanti ne bi dinar ojacao pa ne bi inflacija bila pod prividnom kontrolom a onda ne bi niko bio tzv monetarni cudotvorac. I jos nesto, stabilan dinar je izazvao onoliki trgovinski debalans. Ceh te monetarne politike je tih milijardu evra i to je sjajni novinar Brkic dobro napisao samo se pitam sto nije mnogo mnogo ranije. A to sto je Jorgovanka jedina poslanica koja je o tome nesto rekla govori koliko su nasi ostali poslanici sposobni da shvate sta i kako deluje monetarna politika. Blagi uzas sve zajedno.

I jos jedno pitanje. Kad je vec bilo toliko mnogo dinara u Srbiji zasto su ukinuti dinarski zapisi NBS koje su gradjani mogli da kupuju u bankama 2006. i da zarade 24%?