Utorak, 27.07.2010.

11:17

Rezolucija bez pominjanja Kosova

EU je raspoložena za davanje kandidatskog statusa Srbiji, ali pod uslovom da zajedno sa njom piše rezoluciju, kaže Milan Pajević, iz fonda ISAC.

Izvor: B92

Rezolucija bez pominjanja Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Bucko razmisljam

pre 13 godina

EU da pravi Burek-rezoluciju, ili Tulumba-rezoluciju. Rec Kosovo da se zameni jednom od ovih mojih predlozenih reci: burek ili tulumba. Tad bi u Srbiji odmah bilo prepoznato o cemu je rec, prihvaceno, a nasa satisfakcija bi bila bezgranicna.

Dejan

pre 13 godina

Ni jedna drzava na svetu se nije odrekla dela svoje teritorije da bi pristupila nekoj organizaciji. Prema tome ne vidim ni jedan jedini razlog zasto bi za Srbiju vazilo bilo kakvo drugo pravilo.
Neophodno je reci da ce ovaj deo Evrope ostati nestabilan sve dok god se Kosovo i Metohija ne vrati u sastav Srbije.

Duško Dugouško

pre 13 godina

Još jedna šargarepa. Tj dve ako računamo ponudu za sever Kosova. To je samo znak da shvataju koliku su brljotinu napravili sa nezavisnošću Kosova i odlukom MSP da im je jako potreban neki pozitivan odgovor Srbije na nepristojne ponude da bi udarili pečat tim svojim zlodelima. Ako istrajemo ponudiće nam i direktno članstvo u EU za koji mesec. To je ono sto ljudi ovde ne shvataju. Potreban im je AMIN od Srbije da bi stavili tačku na Kosovo. Sve dok Srbija ne da AMIN Kosovo je otvoreno pitanje. A znajući za Srpski inat, mislim da se ovo neće dobro završiti. jer posle šargarepe ide štap.

Marina

pre 13 godina

MSP je sud na čije je mišljenje Srbija računala kao na veliki pozitivni trenutak istine koji će vratiti pregovore na početak. Međutim,pomogla je Kosovu da učvrsti nezavisnost. Rezolucija koju namjerava podnijeti UN može biti još samo novi udarac za Srbiju,ali to možda ona baš i traži da se agonija s Kosovom konačno završi

svi (ni)su isti

pre 13 godina

A zasto se protive spominjanju statusa ako je on vec korektan? Cega se boje? Sud su nekako smuvali, ali se boje javne diskusije u UN, gde bi se jasno videlo da je car go. Deklaracija grupe gradjana o nezavisnosti je kao u redu, ali su pravo na secesiju i drzavnost diskutabilni! Pa kakva je vrednost deklaracije ako ona ne postize ono sto je bitno - pravo na secesiju i osnivanje drzave? Sud je lepo rekao da o tome nece da diskutuje i da to treba da resi neko drugi. A prvi korak u tome treba da bude uvrdjivanje ima li uopste grupa gradjana pravo da donosi deklaracije o nezavisnosti ako je u tom momentu pod vlascu UN.

Raznih evropskih unija ce biti jos mnogo, ali ako se sad odreknemo prava na Kosovo, to nikada vise necemo povratiti. Prema tome, odricem se EU u korist Kosova i ocekujem da ce se u UN diskutovati bas o statusu otete pokrajine KiM.

Banjica-BG

pre 13 godina

Pa ako jos nekome nije jasno da je Kosovo otislo onda ne rezumem sta jos treba da se desi da i "najpametniji" to ukapiraju. A zbog ovih pametnih "patriJota" izgubicemo i EU. Sramota me je sto se pred svetom pravimo budale iako veoma dobro znamo da je Kosovo 1999 nepovratno (i dok postoje SAD) otislo (sto u prevodu znaci nikad). Albanci su nam odrzali lekciju politike jer su znali za koga da se vezu a ne kao mi vezali se za propalu Rusiju koja nas je uvek prevarila a i to ce i u buducnosti ciniti jer mi ne znamo da ucimo na greskama.

Beogradjanin

pre 13 godina

Bravo EU!

Vreme je da Srbi shvate realnost, i da shvate da nisu centar sveta! Takodje Srbi treba da odluce da li zele u EU. Ako ne zele, niko za njima nece zaliti

analiticar amater

pre 13 godina

EU zapravo ne zna sta hoce, odnosno znaju ali to ne smeju javno da kazu. Ako je Kosovo sad vec kao zacementirano nezavisno, sta ima Beograd da razgovara sa Pristinom o vodi i struji? Zamislite mi sad razgovaramo sa Nemackom o vodi u recimo Minhenu gde ima dosta Srba, pa se eto mi sad tehnicki dogovaramo koju vodu, mobilnu telefoniju, struju ce oni da koriste. Ocemo li praviti ultra antene Telekoma da dobacuju do Minhena ili cemo im poklanjati struju?
Ako se dve nezavisne drzave medjusobno ne priznaju ili nemaju diplomatske odnose, nemaju one mnogo o cemu da razgovaraju, pa ni o tehnickim stvarima, svaka uredjuje zakone sa svoje strane granice.
Pravi razlog za te razgovore koji inace nece nista resiti jer su i EU i Amerika na strani Albanaca je zapravo da se prizna legitimitet bivse teroristicke organizacije OVK i da se tako operu biografije tih ljudi, pri cemu im beograd daje legitimitet sagovornika na istom nivou i fakticki priznaje njihovu nezavisnost.
Sta ima predsednik Srbije da pregovara o struji i telefonu. Ima PTT Srbija, ima Mitrovacki vodovod, EPS ima svoju imovinu na Kosovu, pa nek nezavisno Kosovo izvoli vratiti Srbiji ono sto je ona izgradila i sto je njeno.

Inace ja licno ne bih pristao na te kvazi vodovodno/elektricarkse razgovore zarad dobijanja statusa kandidata, Makedonija taj status ima odavno, turska jos duze, pa to nista ne znaci, Makedoncima su cak i vize ukinute tek kad i nama.

EDMW

pre 13 godina

Najsmesniji su mi ovi koji kao ne daju Kosovo. Sta ne daju? Ne daju teritoriju za koji im treba pasos? Gde su strani drzavljani?

Kosovo vec 11 godina NIJE Srbija

Bojan

pre 13 godina

Ili postati sada kandidat ali pregovori će početi najranije za tri godine ili postati tek za tri godine kandidat, na isto nam dođe.
Ta ponuda od EU smešna!

Aleksandar

pre 13 godina

Sa postojecim faktickim stanjem, ja sam protiv brzanja ulaska u EU. Ali sam takodje i protiv odrzavanja agonije zvane Kosovo.

Ovakvi kakvi smo, niti mi trebamo EU, niti ona treba nama. Dok mi ne sredimo drzavu, sve i da udjemo u EU, bicemo na zacelju kolone zajedno sa Bugarskom, a takvo clanstvo je onda samo na papiru, bez neke velike obostrane koristi. Sem naravno za politicke oligarhe koji ce da okrecu pare iz predpristupnih fondova dok EU ne zavrne slavinu.

Kosovo ionako nemamo fakticki vise od jedne decenije (a demografski, politicki i ekonomski jos duze), pa nemamo tu cega ni da se odricemo - Kosovo jednostavno vise nije nase i to se skoro nece izmeniti.

Stoga su i rasprave na temu EU ili Kosovo, ili i EU i Kosovo, totalno deplasirane i demagogija.

Dejan

pre 13 godina

Mene zivo interesuje sta bi EU uradila kad bi mi jednostavno povukli kandidaturu? Da prelomimo i kazemo da mozemo saradjivati sa Evropom (recimo ostavimo SSP jer po njemu EU nam daje vece uvozne kvote), ali da vise nismo zainterosovani za clanstvo.
Samo clanstvo ionako ne donosi nista samo po sebi ako sami ne zapnemo i ne radimo.
Preduzeli bi oni nesto, mi njima daleko manje trebamo nego oni nama, ali im ipak trebamo, narocito kad pocne da se gradi ruski gasovod za par godina

detlić

pre 13 godina

Da nam "daju" status kandidata u kojem će nas "ZAGLAVITI" sledećih 20 godina!
Hvala lepo, ja više nisam za EU, već za pravno uređenje Srbije po SVAKU cenu.
Kosovo nikako ne priznavati ali se i ne baviti njime u tolikoj meri, jer svi znamo da ništa ne zavisi od nas.
Pomoći, ali istinski, stanovništvu da živi što normalnije i čekati bolja vremena, ako su sa Amerikom na čelu sveta, uopšte moguća.
Političare, pošto su, uglavnom svi isti, menjati "brzinom munje", dok se u Srbiji konačno ne pojavi pravi DOMAĆIN!
Evo pristajem, da deo svoje skromne plate izdvajam za nealbansko stanovništvo na Kosovu (Albance neka pomažu njihovi veliki prijatelji), pod uslovom da sredstva ne završe kao "Zajam za preporod Srbije"!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ovi bi da proguraju nešto što još nije ni blizu da bude rješeno. Neće moći! EU je zajednica sa rokom trajanja a Srbija u istu neće pomoliti nosa ni za 10 godina. Državna teritorija nije na prodaju!

radovan85

pre 13 godina

A da li pita neko nas gradjane hocemo li mi uopste u EU. Siguran sam da kada bi se raspisao referendum 70% bi bilo protiv. Nikad se necu odreci Kosova i nikad necu podrzati integraciju Srbije u EU. Neka nam oni lepo obrazloze zasto nas toliko zele a pritom da nas redukuju pri ulasku. Treba da se odreknemo Kosova, udjemo u EU, i na kraju zavrsimo kao Grcka. Smesno

kuki

pre 13 godina

Mislim da smo upravo s ovom vesti stigli do kraja puta može i jedno i drugo sad smo došli na ili ili nema treće lakše opcije, očigledno da za naš stav i kosovo i eu sluha više nema e sad je jedino pitanje šta će državni vrh da uradi ili dža ili bu pitanje je sad, znam da su odgovori jako teški i za koji god da se opredeliš sigurno je da ćeš najverovatnije pogrešiti. Na kraju je trik u pitanju šta je kome bitno i važno. Na jednoj strani imaš neku izglednu budućnost a na drugom neku maglu, ne znaš kamo ćeš stići i gde taj put ide ali bilo koja strana ne mora apriori da bude loša tj. negativna ustvari na kraju obe strane mogu biti i + i -. Dovedeni smo na čistac, nema dalje, ne može i jedno i drugo u svakom slučaju kažem odogovor je komplikovan ali neko mora da ponese teret i da kaže e narode, ovako će biti, idemo ovamo pa šta nam bog, da ali nema povratka i vraćanja na staro jer bukvalno smo došli do momenta kad možemo samo u jednom pravcu koji god on bio. Isto tako znam da se ja ne pitam kamo ići jer moja platica od 225E je mala u odnosu na odluku koja treba da se donose

Kama(ta) sutra

pre 13 godina

Ja bih više volela da živim u Srbiji sa evropskim standrdima, nego u EU sa srpskim standardima.

Dok Srbija ne bude i formalno članica, šta sprečava naše političare da demokratizuju i depolitizuju institucije i uvedu vladavinu prava?

Bolje je da EU insistira na standardima, nego da nam se dogodi isto kao Rumunima i Bugarima: formalno članstvo, a domaće političke oligarhije rade po starom...

Zato će nas upravo naši političari zavlačiti sa Kosovom, vrteti začarani krug tako da izgleda nerešivo, jer je to garancija produženja roka trajanja bolesne domaće partokratije.

Ante Marković je to lepo rekao Borisu prošle godine; sam ga je pitao šta bi on promenio u Srbiji i gde vidi naš najveći problem. Ante: VI STALNO SKLANJATE PAMETNE I STRUČNE LJUDE. DAJTE ŠANSU PAMETI I STRUCI, A NE POLITICI, I PROBLEM ĆE POČETI DA SE REŠAVA...

R2D2

pre 13 godina

Ajd' da su nam odmah ponudili clanstvo u EU, ili makar status nekog pridruzenog clana, neke dobre pare ili nesto opipljivo, nego su nam ponudili status kandidata koji (bar kolliko ja znam) ne znaci skoro nista (osim mozda nesto boljem pristupu fondovima). Pa Hrvatska je cini mi se kandidat skoro 10 godina.
A EU se odmah i ogradjuje jer "neki jesu a neki nisu" za davanje statusa kandidata Srbiji, tj. dobicemo status kandidata i na tome ce se stati, jer ce nas na sledecem koraku opet neko zablokirati, i traziti da se svi Srbi kolektivno izmeste na Mars da bi Taci mogao da se doseli na Dedinje.
Da sam ja na vlasti, predlozio bih EU da cemo priznati Kosovo pod uslovom da nas u EU prime istog dana, u suprotnom da nas ne smaraju praznim pricama

Dragan

pre 13 godina

Ne razumem čemu to obmanjivanje javnosti kad se zna da put do EU ide preko jasno definisane procedure. Prvo treba sve zemlje članice da ratifikuju SSP pa tek onda možemo da dobijemo status kandidata. A dobro je poznat stav Holandije da nema ratifikacije dok se Mladić ne uhapsi. Mi još nismo ni stigli do uslova Kosovo. Ovakve izjave izgleda da imaju za cilj samo pripremu javnosti o neophodnosti priznavanja Kosova.

Srbija će još jednom kao magarac da trči za šargarepom. Umesto da se bavimo reformama i poboljšanjem situacije mi samo tražimo način da preskočimo korake.

Rajko

pre 13 godina

Turska ima status kandidata već duže od 20 godina, a to je tek pola puta do ponupravnog članstva. Ta Turska verovatno nikad neće ni postati članica EU kao ni Srbija, iako je sigurno u svakom pogledu strateški važnija od Srbije. Neko je pre neki dan odlično napisao. Ovo nije ni šargarepa, nego slika šargarepe. Nadam se da će nedavni događaji konačno otvoriti pravu raspravu o EU i pristupanju istoj. Do sada se takva rasprava nije vodila, i čak su često ljudi koji su protiv pristupa EU proglašavani za fašiste i klero-fašiste samo zato što smatraju da tim pristupanjem Srbiji mnogostruko više gubi nego što dobija.

Inzenjer-Poslasticar

pre 13 godina

E pa draga nasa EU mislim da je ovaj vas uslov prelio casu i da cemo biti prinudjeni da prestanemo da igramo tango skupa sa vama, sto je dosta dosta je, 10 godina taj tango ova dama (EU) stalno necim uslovljava a i vremenom je pocela da stari i preskace neke osnovne korake, penzija (ekonomija) jos se smanjila pa cak je i poruznela....ima jos divnih dama na ovom svetu samo je bitno da mi (Srbija) znamo da igramo koje zele da igraju tango sa nama, bez uslovljavanja, a mlade su, lepe i bogate (Kina) stoga bih vas srdacno pozdravio stara damo-EU i zamolio da ustanete i napustite nas sto - ova igra sa vama je zauvek zavrsena.

student986

pre 13 godina

Let's face it. Kosovo možda nikada neće biti apsolutno nezavisno, ali verovatno nikada više neće biti srpsko. To sa moje tačke gledišta nije fer, ali tako isto i nije fer da i da Kosovo nekim čudom ponovo postane srpsko, pa da se svi mi naplaćamo godinama humanitarnog poreza, jer bi taj deo još mnogo godina kaskao za ostatkom zemlje. I biram EU, a ne Kosovo. Biram da nas što pre proguraju tamo, da se politička scena promeni na još bolje, da se korupcija iskoreni, a bilo ko ko hoće da troši energiju na našu južnu crnu rupu, mislim da stvarno nije normalan više. Dajem glas onome ko mi da jasnu životnu perspektivu. Za ideologiju nemam vremena.

Milosev kum

pre 13 godina

Ne bih voleo da sam na Tadicevom mestu ovih meseci!
Ako je dosledna, ponuda je primamljiva, ali i je neprecizna, sta podrazumeva? S` jedne strane, sta ako krene talas priznavanja, koji premasi 96 clanica UN (50%), do septembra, pa postane i nama jasna bespredmetnost podnosenja rezolucije (osudjena na neuspeh), a mi odbijemo ponudu iz EU, a s` druge strane, cak i da pisemo sa EU rezoluciju u kojoj se ne pominje status, cak i da sasvim odustanemo od rezolucije, sta nudi EU? Sama kandidatura je premalo! Moje je misljenje, da ni clanstvo, ako bi bilo posle 2014. god, Srbiji ne bi znacilo mnogo! Cak i da obecaju clanstvo, do 2014. god, ko bi nam to garantovao??

bt

pre 13 godina

O najvažnijim stvarima ozbiljni ljudi pričaju u kafani. Ostavljajući razgovore o Srbiji za ručak, zvaničnici EU su i tom simbolikom pokazali koliko smo im važni u životu.

Ђорђе

pre 13 godina

''Radi se sadržini te rezolucije. EU ne želi da rezolucija pominje status Kosova, dok Srbija insistira na tom delu rezolucije, kaže Pajević.'' А шта је тема резолуције? Статус Јупитерових сателита?

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ovi bi da proguraju nešto što još nije ni blizu da bude rješeno. Neće moći! EU je zajednica sa rokom trajanja a Srbija u istu neće pomoliti nosa ni za 10 godina. Državna teritorija nije na prodaju!

detlić

pre 13 godina

Da nam "daju" status kandidata u kojem će nas "ZAGLAVITI" sledećih 20 godina!
Hvala lepo, ja više nisam za EU, već za pravno uređenje Srbije po SVAKU cenu.
Kosovo nikako ne priznavati ali se i ne baviti njime u tolikoj meri, jer svi znamo da ništa ne zavisi od nas.
Pomoći, ali istinski, stanovništvu da živi što normalnije i čekati bolja vremena, ako su sa Amerikom na čelu sveta, uopšte moguća.
Političare, pošto su, uglavnom svi isti, menjati "brzinom munje", dok se u Srbiji konačno ne pojavi pravi DOMAĆIN!
Evo pristajem, da deo svoje skromne plate izdvajam za nealbansko stanovništvo na Kosovu (Albance neka pomažu njihovi veliki prijatelji), pod uslovom da sredstva ne završe kao "Zajam za preporod Srbije"!

Kama(ta) sutra

pre 13 godina

Ja bih više volela da živim u Srbiji sa evropskim standrdima, nego u EU sa srpskim standardima.

Dok Srbija ne bude i formalno članica, šta sprečava naše političare da demokratizuju i depolitizuju institucije i uvedu vladavinu prava?

Bolje je da EU insistira na standardima, nego da nam se dogodi isto kao Rumunima i Bugarima: formalno članstvo, a domaće političke oligarhije rade po starom...

Zato će nas upravo naši političari zavlačiti sa Kosovom, vrteti začarani krug tako da izgleda nerešivo, jer je to garancija produženja roka trajanja bolesne domaće partokratije.

Ante Marković je to lepo rekao Borisu prošle godine; sam ga je pitao šta bi on promenio u Srbiji i gde vidi naš najveći problem. Ante: VI STALNO SKLANJATE PAMETNE I STRUČNE LJUDE. DAJTE ŠANSU PAMETI I STRUCI, A NE POLITICI, I PROBLEM ĆE POČETI DA SE REŠAVA...

radovan85

pre 13 godina

A da li pita neko nas gradjane hocemo li mi uopste u EU. Siguran sam da kada bi se raspisao referendum 70% bi bilo protiv. Nikad se necu odreci Kosova i nikad necu podrzati integraciju Srbije u EU. Neka nam oni lepo obrazloze zasto nas toliko zele a pritom da nas redukuju pri ulasku. Treba da se odreknemo Kosova, udjemo u EU, i na kraju zavrsimo kao Grcka. Smesno

bt

pre 13 godina

O najvažnijim stvarima ozbiljni ljudi pričaju u kafani. Ostavljajući razgovore o Srbiji za ručak, zvaničnici EU su i tom simbolikom pokazali koliko smo im važni u životu.

Milosev kum

pre 13 godina

Ne bih voleo da sam na Tadicevom mestu ovih meseci!
Ako je dosledna, ponuda je primamljiva, ali i je neprecizna, sta podrazumeva? S` jedne strane, sta ako krene talas priznavanja, koji premasi 96 clanica UN (50%), do septembra, pa postane i nama jasna bespredmetnost podnosenja rezolucije (osudjena na neuspeh), a mi odbijemo ponudu iz EU, a s` druge strane, cak i da pisemo sa EU rezoluciju u kojoj se ne pominje status, cak i da sasvim odustanemo od rezolucije, sta nudi EU? Sama kandidatura je premalo! Moje je misljenje, da ni clanstvo, ako bi bilo posle 2014. god, Srbiji ne bi znacilo mnogo! Cak i da obecaju clanstvo, do 2014. god, ko bi nam to garantovao??

Dragan

pre 13 godina

Ne razumem čemu to obmanjivanje javnosti kad se zna da put do EU ide preko jasno definisane procedure. Prvo treba sve zemlje članice da ratifikuju SSP pa tek onda možemo da dobijemo status kandidata. A dobro je poznat stav Holandije da nema ratifikacije dok se Mladić ne uhapsi. Mi još nismo ni stigli do uslova Kosovo. Ovakve izjave izgleda da imaju za cilj samo pripremu javnosti o neophodnosti priznavanja Kosova.

Srbija će još jednom kao magarac da trči za šargarepom. Umesto da se bavimo reformama i poboljšanjem situacije mi samo tražimo način da preskočimo korake.

Rajko

pre 13 godina

Turska ima status kandidata već duže od 20 godina, a to je tek pola puta do ponupravnog članstva. Ta Turska verovatno nikad neće ni postati članica EU kao ni Srbija, iako je sigurno u svakom pogledu strateški važnija od Srbije. Neko je pre neki dan odlično napisao. Ovo nije ni šargarepa, nego slika šargarepe. Nadam se da će nedavni događaji konačno otvoriti pravu raspravu o EU i pristupanju istoj. Do sada se takva rasprava nije vodila, i čak su često ljudi koji su protiv pristupa EU proglašavani za fašiste i klero-fašiste samo zato što smatraju da tim pristupanjem Srbiji mnogostruko više gubi nego što dobija.

Inzenjer-Poslasticar

pre 13 godina

E pa draga nasa EU mislim da je ovaj vas uslov prelio casu i da cemo biti prinudjeni da prestanemo da igramo tango skupa sa vama, sto je dosta dosta je, 10 godina taj tango ova dama (EU) stalno necim uslovljava a i vremenom je pocela da stari i preskace neke osnovne korake, penzija (ekonomija) jos se smanjila pa cak je i poruznela....ima jos divnih dama na ovom svetu samo je bitno da mi (Srbija) znamo da igramo koje zele da igraju tango sa nama, bez uslovljavanja, a mlade su, lepe i bogate (Kina) stoga bih vas srdacno pozdravio stara damo-EU i zamolio da ustanete i napustite nas sto - ova igra sa vama je zauvek zavrsena.

Dejan

pre 13 godina

Ni jedna drzava na svetu se nije odrekla dela svoje teritorije da bi pristupila nekoj organizaciji. Prema tome ne vidim ni jedan jedini razlog zasto bi za Srbiju vazilo bilo kakvo drugo pravilo.
Neophodno je reci da ce ovaj deo Evrope ostati nestabilan sve dok god se Kosovo i Metohija ne vrati u sastav Srbije.

Ђорђе

pre 13 godina

''Radi se sadržini te rezolucije. EU ne želi da rezolucija pominje status Kosova, dok Srbija insistira na tom delu rezolucije, kaže Pajević.'' А шта је тема резолуције? Статус Јупитерових сателита?

EDMW

pre 13 godina

Najsmesniji su mi ovi koji kao ne daju Kosovo. Sta ne daju? Ne daju teritoriju za koji im treba pasos? Gde su strani drzavljani?

Kosovo vec 11 godina NIJE Srbija

Banjica-BG

pre 13 godina

Pa ako jos nekome nije jasno da je Kosovo otislo onda ne rezumem sta jos treba da se desi da i "najpametniji" to ukapiraju. A zbog ovih pametnih "patriJota" izgubicemo i EU. Sramota me je sto se pred svetom pravimo budale iako veoma dobro znamo da je Kosovo 1999 nepovratno (i dok postoje SAD) otislo (sto u prevodu znaci nikad). Albanci su nam odrzali lekciju politike jer su znali za koga da se vezu a ne kao mi vezali se za propalu Rusiju koja nas je uvek prevarila a i to ce i u buducnosti ciniti jer mi ne znamo da ucimo na greskama.

Dejan

pre 13 godina

Mene zivo interesuje sta bi EU uradila kad bi mi jednostavno povukli kandidaturu? Da prelomimo i kazemo da mozemo saradjivati sa Evropom (recimo ostavimo SSP jer po njemu EU nam daje vece uvozne kvote), ali da vise nismo zainterosovani za clanstvo.
Samo clanstvo ionako ne donosi nista samo po sebi ako sami ne zapnemo i ne radimo.
Preduzeli bi oni nesto, mi njima daleko manje trebamo nego oni nama, ali im ipak trebamo, narocito kad pocne da se gradi ruski gasovod za par godina

Beogradjanin

pre 13 godina

Bravo EU!

Vreme je da Srbi shvate realnost, i da shvate da nisu centar sveta! Takodje Srbi treba da odluce da li zele u EU. Ako ne zele, niko za njima nece zaliti

student986

pre 13 godina

Let's face it. Kosovo možda nikada neće biti apsolutno nezavisno, ali verovatno nikada više neće biti srpsko. To sa moje tačke gledišta nije fer, ali tako isto i nije fer da i da Kosovo nekim čudom ponovo postane srpsko, pa da se svi mi naplaćamo godinama humanitarnog poreza, jer bi taj deo još mnogo godina kaskao za ostatkom zemlje. I biram EU, a ne Kosovo. Biram da nas što pre proguraju tamo, da se politička scena promeni na još bolje, da se korupcija iskoreni, a bilo ko ko hoće da troši energiju na našu južnu crnu rupu, mislim da stvarno nije normalan više. Dajem glas onome ko mi da jasnu životnu perspektivu. Za ideologiju nemam vremena.

Aleksandar

pre 13 godina

Sa postojecim faktickim stanjem, ja sam protiv brzanja ulaska u EU. Ali sam takodje i protiv odrzavanja agonije zvane Kosovo.

Ovakvi kakvi smo, niti mi trebamo EU, niti ona treba nama. Dok mi ne sredimo drzavu, sve i da udjemo u EU, bicemo na zacelju kolone zajedno sa Bugarskom, a takvo clanstvo je onda samo na papiru, bez neke velike obostrane koristi. Sem naravno za politicke oligarhe koji ce da okrecu pare iz predpristupnih fondova dok EU ne zavrne slavinu.

Kosovo ionako nemamo fakticki vise od jedne decenije (a demografski, politicki i ekonomski jos duze), pa nemamo tu cega ni da se odricemo - Kosovo jednostavno vise nije nase i to se skoro nece izmeniti.

Stoga su i rasprave na temu EU ili Kosovo, ili i EU i Kosovo, totalno deplasirane i demagogija.

analiticar amater

pre 13 godina

EU zapravo ne zna sta hoce, odnosno znaju ali to ne smeju javno da kazu. Ako je Kosovo sad vec kao zacementirano nezavisno, sta ima Beograd da razgovara sa Pristinom o vodi i struji? Zamislite mi sad razgovaramo sa Nemackom o vodi u recimo Minhenu gde ima dosta Srba, pa se eto mi sad tehnicki dogovaramo koju vodu, mobilnu telefoniju, struju ce oni da koriste. Ocemo li praviti ultra antene Telekoma da dobacuju do Minhena ili cemo im poklanjati struju?
Ako se dve nezavisne drzave medjusobno ne priznaju ili nemaju diplomatske odnose, nemaju one mnogo o cemu da razgovaraju, pa ni o tehnickim stvarima, svaka uredjuje zakone sa svoje strane granice.
Pravi razlog za te razgovore koji inace nece nista resiti jer su i EU i Amerika na strani Albanaca je zapravo da se prizna legitimitet bivse teroristicke organizacije OVK i da se tako operu biografije tih ljudi, pri cemu im beograd daje legitimitet sagovornika na istom nivou i fakticki priznaje njihovu nezavisnost.
Sta ima predsednik Srbije da pregovara o struji i telefonu. Ima PTT Srbija, ima Mitrovacki vodovod, EPS ima svoju imovinu na Kosovu, pa nek nezavisno Kosovo izvoli vratiti Srbiji ono sto je ona izgradila i sto je njeno.

Inace ja licno ne bih pristao na te kvazi vodovodno/elektricarkse razgovore zarad dobijanja statusa kandidata, Makedonija taj status ima odavno, turska jos duze, pa to nista ne znaci, Makedoncima su cak i vize ukinute tek kad i nama.

Marina

pre 13 godina

MSP je sud na čije je mišljenje Srbija računala kao na veliki pozitivni trenutak istine koji će vratiti pregovore na početak. Međutim,pomogla je Kosovu da učvrsti nezavisnost. Rezolucija koju namjerava podnijeti UN može biti još samo novi udarac za Srbiju,ali to možda ona baš i traži da se agonija s Kosovom konačno završi

Bojan

pre 13 godina

Ili postati sada kandidat ali pregovori će početi najranije za tri godine ili postati tek za tri godine kandidat, na isto nam dođe.
Ta ponuda od EU smešna!

R2D2

pre 13 godina

Ajd' da su nam odmah ponudili clanstvo u EU, ili makar status nekog pridruzenog clana, neke dobre pare ili nesto opipljivo, nego su nam ponudili status kandidata koji (bar kolliko ja znam) ne znaci skoro nista (osim mozda nesto boljem pristupu fondovima). Pa Hrvatska je cini mi se kandidat skoro 10 godina.
A EU se odmah i ogradjuje jer "neki jesu a neki nisu" za davanje statusa kandidata Srbiji, tj. dobicemo status kandidata i na tome ce se stati, jer ce nas na sledecem koraku opet neko zablokirati, i traziti da se svi Srbi kolektivno izmeste na Mars da bi Taci mogao da se doseli na Dedinje.
Da sam ja na vlasti, predlozio bih EU da cemo priznati Kosovo pod uslovom da nas u EU prime istog dana, u suprotnom da nas ne smaraju praznim pricama

svi (ni)su isti

pre 13 godina

A zasto se protive spominjanju statusa ako je on vec korektan? Cega se boje? Sud su nekako smuvali, ali se boje javne diskusije u UN, gde bi se jasno videlo da je car go. Deklaracija grupe gradjana o nezavisnosti je kao u redu, ali su pravo na secesiju i drzavnost diskutabilni! Pa kakva je vrednost deklaracije ako ona ne postize ono sto je bitno - pravo na secesiju i osnivanje drzave? Sud je lepo rekao da o tome nece da diskutuje i da to treba da resi neko drugi. A prvi korak u tome treba da bude uvrdjivanje ima li uopste grupa gradjana pravo da donosi deklaracije o nezavisnosti ako je u tom momentu pod vlascu UN.

Raznih evropskih unija ce biti jos mnogo, ali ako se sad odreknemo prava na Kosovo, to nikada vise necemo povratiti. Prema tome, odricem se EU u korist Kosova i ocekujem da ce se u UN diskutovati bas o statusu otete pokrajine KiM.

Duško Dugouško

pre 13 godina

Još jedna šargarepa. Tj dve ako računamo ponudu za sever Kosova. To je samo znak da shvataju koliku su brljotinu napravili sa nezavisnošću Kosova i odlukom MSP da im je jako potreban neki pozitivan odgovor Srbije na nepristojne ponude da bi udarili pečat tim svojim zlodelima. Ako istrajemo ponudiće nam i direktno članstvo u EU za koji mesec. To je ono sto ljudi ovde ne shvataju. Potreban im je AMIN od Srbije da bi stavili tačku na Kosovo. Sve dok Srbija ne da AMIN Kosovo je otvoreno pitanje. A znajući za Srpski inat, mislim da se ovo neće dobro završiti. jer posle šargarepe ide štap.

kuki

pre 13 godina

Mislim da smo upravo s ovom vesti stigli do kraja puta može i jedno i drugo sad smo došli na ili ili nema treće lakše opcije, očigledno da za naš stav i kosovo i eu sluha više nema e sad je jedino pitanje šta će državni vrh da uradi ili dža ili bu pitanje je sad, znam da su odgovori jako teški i za koji god da se opredeliš sigurno je da ćeš najverovatnije pogrešiti. Na kraju je trik u pitanju šta je kome bitno i važno. Na jednoj strani imaš neku izglednu budućnost a na drugom neku maglu, ne znaš kamo ćeš stići i gde taj put ide ali bilo koja strana ne mora apriori da bude loša tj. negativna ustvari na kraju obe strane mogu biti i + i -. Dovedeni smo na čistac, nema dalje, ne može i jedno i drugo u svakom slučaju kažem odogovor je komplikovan ali neko mora da ponese teret i da kaže e narode, ovako će biti, idemo ovamo pa šta nam bog, da ali nema povratka i vraćanja na staro jer bukvalno smo došli do momenta kad možemo samo u jednom pravcu koji god on bio. Isto tako znam da se ja ne pitam kamo ići jer moja platica od 225E je mala u odnosu na odluku koja treba da se donose

Bucko razmisljam

pre 13 godina

EU da pravi Burek-rezoluciju, ili Tulumba-rezoluciju. Rec Kosovo da se zameni jednom od ovih mojih predlozenih reci: burek ili tulumba. Tad bi u Srbiji odmah bilo prepoznato o cemu je rec, prihvaceno, a nasa satisfakcija bi bila bezgranicna.

radovan85

pre 13 godina

A da li pita neko nas gradjane hocemo li mi uopste u EU. Siguran sam da kada bi se raspisao referendum 70% bi bilo protiv. Nikad se necu odreci Kosova i nikad necu podrzati integraciju Srbije u EU. Neka nam oni lepo obrazloze zasto nas toliko zele a pritom da nas redukuju pri ulasku. Treba da se odreknemo Kosova, udjemo u EU, i na kraju zavrsimo kao Grcka. Smesno

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ovi bi da proguraju nešto što još nije ni blizu da bude rješeno. Neće moći! EU je zajednica sa rokom trajanja a Srbija u istu neće pomoliti nosa ni za 10 godina. Državna teritorija nije na prodaju!

Beogradjanin

pre 13 godina

Bravo EU!

Vreme je da Srbi shvate realnost, i da shvate da nisu centar sveta! Takodje Srbi treba da odluce da li zele u EU. Ako ne zele, niko za njima nece zaliti

EDMW

pre 13 godina

Najsmesniji su mi ovi koji kao ne daju Kosovo. Sta ne daju? Ne daju teritoriju za koji im treba pasos? Gde su strani drzavljani?

Kosovo vec 11 godina NIJE Srbija

Dejan

pre 13 godina

Ni jedna drzava na svetu se nije odrekla dela svoje teritorije da bi pristupila nekoj organizaciji. Prema tome ne vidim ni jedan jedini razlog zasto bi za Srbiju vazilo bilo kakvo drugo pravilo.
Neophodno je reci da ce ovaj deo Evrope ostati nestabilan sve dok god se Kosovo i Metohija ne vrati u sastav Srbije.

detlić

pre 13 godina

Da nam "daju" status kandidata u kojem će nas "ZAGLAVITI" sledećih 20 godina!
Hvala lepo, ja više nisam za EU, već za pravno uređenje Srbije po SVAKU cenu.
Kosovo nikako ne priznavati ali se i ne baviti njime u tolikoj meri, jer svi znamo da ništa ne zavisi od nas.
Pomoći, ali istinski, stanovništvu da živi što normalnije i čekati bolja vremena, ako su sa Amerikom na čelu sveta, uopšte moguća.
Političare, pošto su, uglavnom svi isti, menjati "brzinom munje", dok se u Srbiji konačno ne pojavi pravi DOMAĆIN!
Evo pristajem, da deo svoje skromne plate izdvajam za nealbansko stanovništvo na Kosovu (Albance neka pomažu njihovi veliki prijatelji), pod uslovom da sredstva ne završe kao "Zajam za preporod Srbije"!

Inzenjer-Poslasticar

pre 13 godina

E pa draga nasa EU mislim da je ovaj vas uslov prelio casu i da cemo biti prinudjeni da prestanemo da igramo tango skupa sa vama, sto je dosta dosta je, 10 godina taj tango ova dama (EU) stalno necim uslovljava a i vremenom je pocela da stari i preskace neke osnovne korake, penzija (ekonomija) jos se smanjila pa cak je i poruznela....ima jos divnih dama na ovom svetu samo je bitno da mi (Srbija) znamo da igramo koje zele da igraju tango sa nama, bez uslovljavanja, a mlade su, lepe i bogate (Kina) stoga bih vas srdacno pozdravio stara damo-EU i zamolio da ustanete i napustite nas sto - ova igra sa vama je zauvek zavrsena.

Banjica-BG

pre 13 godina

Pa ako jos nekome nije jasno da je Kosovo otislo onda ne rezumem sta jos treba da se desi da i "najpametniji" to ukapiraju. A zbog ovih pametnih "patriJota" izgubicemo i EU. Sramota me je sto se pred svetom pravimo budale iako veoma dobro znamo da je Kosovo 1999 nepovratno (i dok postoje SAD) otislo (sto u prevodu znaci nikad). Albanci su nam odrzali lekciju politike jer su znali za koga da se vezu a ne kao mi vezali se za propalu Rusiju koja nas je uvek prevarila a i to ce i u buducnosti ciniti jer mi ne znamo da ucimo na greskama.

R2D2

pre 13 godina

Ajd' da su nam odmah ponudili clanstvo u EU, ili makar status nekog pridruzenog clana, neke dobre pare ili nesto opipljivo, nego su nam ponudili status kandidata koji (bar kolliko ja znam) ne znaci skoro nista (osim mozda nesto boljem pristupu fondovima). Pa Hrvatska je cini mi se kandidat skoro 10 godina.
A EU se odmah i ogradjuje jer "neki jesu a neki nisu" za davanje statusa kandidata Srbiji, tj. dobicemo status kandidata i na tome ce se stati, jer ce nas na sledecem koraku opet neko zablokirati, i traziti da se svi Srbi kolektivno izmeste na Mars da bi Taci mogao da se doseli na Dedinje.
Da sam ja na vlasti, predlozio bih EU da cemo priznati Kosovo pod uslovom da nas u EU prime istog dana, u suprotnom da nas ne smaraju praznim pricama

svi (ni)su isti

pre 13 godina

A zasto se protive spominjanju statusa ako je on vec korektan? Cega se boje? Sud su nekako smuvali, ali se boje javne diskusije u UN, gde bi se jasno videlo da je car go. Deklaracija grupe gradjana o nezavisnosti je kao u redu, ali su pravo na secesiju i drzavnost diskutabilni! Pa kakva je vrednost deklaracije ako ona ne postize ono sto je bitno - pravo na secesiju i osnivanje drzave? Sud je lepo rekao da o tome nece da diskutuje i da to treba da resi neko drugi. A prvi korak u tome treba da bude uvrdjivanje ima li uopste grupa gradjana pravo da donosi deklaracije o nezavisnosti ako je u tom momentu pod vlascu UN.

Raznih evropskih unija ce biti jos mnogo, ali ako se sad odreknemo prava na Kosovo, to nikada vise necemo povratiti. Prema tome, odricem se EU u korist Kosova i ocekujem da ce se u UN diskutovati bas o statusu otete pokrajine KiM.

Dejan

pre 13 godina

Mene zivo interesuje sta bi EU uradila kad bi mi jednostavno povukli kandidaturu? Da prelomimo i kazemo da mozemo saradjivati sa Evropom (recimo ostavimo SSP jer po njemu EU nam daje vece uvozne kvote), ali da vise nismo zainterosovani za clanstvo.
Samo clanstvo ionako ne donosi nista samo po sebi ako sami ne zapnemo i ne radimo.
Preduzeli bi oni nesto, mi njima daleko manje trebamo nego oni nama, ali im ipak trebamo, narocito kad pocne da se gradi ruski gasovod za par godina

student986

pre 13 godina

Let's face it. Kosovo možda nikada neće biti apsolutno nezavisno, ali verovatno nikada više neće biti srpsko. To sa moje tačke gledišta nije fer, ali tako isto i nije fer da i da Kosovo nekim čudom ponovo postane srpsko, pa da se svi mi naplaćamo godinama humanitarnog poreza, jer bi taj deo još mnogo godina kaskao za ostatkom zemlje. I biram EU, a ne Kosovo. Biram da nas što pre proguraju tamo, da se politička scena promeni na još bolje, da se korupcija iskoreni, a bilo ko ko hoće da troši energiju na našu južnu crnu rupu, mislim da stvarno nije normalan više. Dajem glas onome ko mi da jasnu životnu perspektivu. Za ideologiju nemam vremena.

analiticar amater

pre 13 godina

EU zapravo ne zna sta hoce, odnosno znaju ali to ne smeju javno da kazu. Ako je Kosovo sad vec kao zacementirano nezavisno, sta ima Beograd da razgovara sa Pristinom o vodi i struji? Zamislite mi sad razgovaramo sa Nemackom o vodi u recimo Minhenu gde ima dosta Srba, pa se eto mi sad tehnicki dogovaramo koju vodu, mobilnu telefoniju, struju ce oni da koriste. Ocemo li praviti ultra antene Telekoma da dobacuju do Minhena ili cemo im poklanjati struju?
Ako se dve nezavisne drzave medjusobno ne priznaju ili nemaju diplomatske odnose, nemaju one mnogo o cemu da razgovaraju, pa ni o tehnickim stvarima, svaka uredjuje zakone sa svoje strane granice.
Pravi razlog za te razgovore koji inace nece nista resiti jer su i EU i Amerika na strani Albanaca je zapravo da se prizna legitimitet bivse teroristicke organizacije OVK i da se tako operu biografije tih ljudi, pri cemu im beograd daje legitimitet sagovornika na istom nivou i fakticki priznaje njihovu nezavisnost.
Sta ima predsednik Srbije da pregovara o struji i telefonu. Ima PTT Srbija, ima Mitrovacki vodovod, EPS ima svoju imovinu na Kosovu, pa nek nezavisno Kosovo izvoli vratiti Srbiji ono sto je ona izgradila i sto je njeno.

Inace ja licno ne bih pristao na te kvazi vodovodno/elektricarkse razgovore zarad dobijanja statusa kandidata, Makedonija taj status ima odavno, turska jos duze, pa to nista ne znaci, Makedoncima su cak i vize ukinute tek kad i nama.

Duško Dugouško

pre 13 godina

Još jedna šargarepa. Tj dve ako računamo ponudu za sever Kosova. To je samo znak da shvataju koliku su brljotinu napravili sa nezavisnošću Kosova i odlukom MSP da im je jako potreban neki pozitivan odgovor Srbije na nepristojne ponude da bi udarili pečat tim svojim zlodelima. Ako istrajemo ponudiće nam i direktno članstvo u EU za koji mesec. To je ono sto ljudi ovde ne shvataju. Potreban im je AMIN od Srbije da bi stavili tačku na Kosovo. Sve dok Srbija ne da AMIN Kosovo je otvoreno pitanje. A znajući za Srpski inat, mislim da se ovo neće dobro završiti. jer posle šargarepe ide štap.

bt

pre 13 godina

O najvažnijim stvarima ozbiljni ljudi pričaju u kafani. Ostavljajući razgovore o Srbiji za ručak, zvaničnici EU su i tom simbolikom pokazali koliko smo im važni u životu.

Milosev kum

pre 13 godina

Ne bih voleo da sam na Tadicevom mestu ovih meseci!
Ako je dosledna, ponuda je primamljiva, ali i je neprecizna, sta podrazumeva? S` jedne strane, sta ako krene talas priznavanja, koji premasi 96 clanica UN (50%), do septembra, pa postane i nama jasna bespredmetnost podnosenja rezolucije (osudjena na neuspeh), a mi odbijemo ponudu iz EU, a s` druge strane, cak i da pisemo sa EU rezoluciju u kojoj se ne pominje status, cak i da sasvim odustanemo od rezolucije, sta nudi EU? Sama kandidatura je premalo! Moje je misljenje, da ni clanstvo, ako bi bilo posle 2014. god, Srbiji ne bi znacilo mnogo! Cak i da obecaju clanstvo, do 2014. god, ko bi nam to garantovao??

Rajko

pre 13 godina

Turska ima status kandidata već duže od 20 godina, a to je tek pola puta do ponupravnog članstva. Ta Turska verovatno nikad neće ni postati članica EU kao ni Srbija, iako je sigurno u svakom pogledu strateški važnija od Srbije. Neko je pre neki dan odlično napisao. Ovo nije ni šargarepa, nego slika šargarepe. Nadam se da će nedavni događaji konačno otvoriti pravu raspravu o EU i pristupanju istoj. Do sada se takva rasprava nije vodila, i čak su često ljudi koji su protiv pristupa EU proglašavani za fašiste i klero-fašiste samo zato što smatraju da tim pristupanjem Srbiji mnogostruko više gubi nego što dobija.

Bojan

pre 13 godina

Ili postati sada kandidat ali pregovori će početi najranije za tri godine ili postati tek za tri godine kandidat, na isto nam dođe.
Ta ponuda od EU smešna!

Aleksandar

pre 13 godina

Sa postojecim faktickim stanjem, ja sam protiv brzanja ulaska u EU. Ali sam takodje i protiv odrzavanja agonije zvane Kosovo.

Ovakvi kakvi smo, niti mi trebamo EU, niti ona treba nama. Dok mi ne sredimo drzavu, sve i da udjemo u EU, bicemo na zacelju kolone zajedno sa Bugarskom, a takvo clanstvo je onda samo na papiru, bez neke velike obostrane koristi. Sem naravno za politicke oligarhe koji ce da okrecu pare iz predpristupnih fondova dok EU ne zavrne slavinu.

Kosovo ionako nemamo fakticki vise od jedne decenije (a demografski, politicki i ekonomski jos duze), pa nemamo tu cega ni da se odricemo - Kosovo jednostavno vise nije nase i to se skoro nece izmeniti.

Stoga su i rasprave na temu EU ili Kosovo, ili i EU i Kosovo, totalno deplasirane i demagogija.

Marina

pre 13 godina

MSP je sud na čije je mišljenje Srbija računala kao na veliki pozitivni trenutak istine koji će vratiti pregovore na početak. Međutim,pomogla je Kosovu da učvrsti nezavisnost. Rezolucija koju namjerava podnijeti UN može biti još samo novi udarac za Srbiju,ali to možda ona baš i traži da se agonija s Kosovom konačno završi

Bucko razmisljam

pre 13 godina

EU da pravi Burek-rezoluciju, ili Tulumba-rezoluciju. Rec Kosovo da se zameni jednom od ovih mojih predlozenih reci: burek ili tulumba. Tad bi u Srbiji odmah bilo prepoznato o cemu je rec, prihvaceno, a nasa satisfakcija bi bila bezgranicna.

Ђорђе

pre 13 godina

''Radi se sadržini te rezolucije. EU ne želi da rezolucija pominje status Kosova, dok Srbija insistira na tom delu rezolucije, kaže Pajević.'' А шта је тема резолуције? Статус Јупитерових сателита?

Dragan

pre 13 godina

Ne razumem čemu to obmanjivanje javnosti kad se zna da put do EU ide preko jasno definisane procedure. Prvo treba sve zemlje članice da ratifikuju SSP pa tek onda možemo da dobijemo status kandidata. A dobro je poznat stav Holandije da nema ratifikacije dok se Mladić ne uhapsi. Mi još nismo ni stigli do uslova Kosovo. Ovakve izjave izgleda da imaju za cilj samo pripremu javnosti o neophodnosti priznavanja Kosova.

Srbija će još jednom kao magarac da trči za šargarepom. Umesto da se bavimo reformama i poboljšanjem situacije mi samo tražimo način da preskočimo korake.

Kama(ta) sutra

pre 13 godina

Ja bih više volela da živim u Srbiji sa evropskim standrdima, nego u EU sa srpskim standardima.

Dok Srbija ne bude i formalno članica, šta sprečava naše političare da demokratizuju i depolitizuju institucije i uvedu vladavinu prava?

Bolje je da EU insistira na standardima, nego da nam se dogodi isto kao Rumunima i Bugarima: formalno članstvo, a domaće političke oligarhije rade po starom...

Zato će nas upravo naši političari zavlačiti sa Kosovom, vrteti začarani krug tako da izgleda nerešivo, jer je to garancija produženja roka trajanja bolesne domaće partokratije.

Ante Marković je to lepo rekao Borisu prošle godine; sam ga je pitao šta bi on promenio u Srbiji i gde vidi naš najveći problem. Ante: VI STALNO SKLANJATE PAMETNE I STRUČNE LJUDE. DAJTE ŠANSU PAMETI I STRUCI, A NE POLITICI, I PROBLEM ĆE POČETI DA SE REŠAVA...

kuki

pre 13 godina

Mislim da smo upravo s ovom vesti stigli do kraja puta može i jedno i drugo sad smo došli na ili ili nema treće lakše opcije, očigledno da za naš stav i kosovo i eu sluha više nema e sad je jedino pitanje šta će državni vrh da uradi ili dža ili bu pitanje je sad, znam da su odgovori jako teški i za koji god da se opredeliš sigurno je da ćeš najverovatnije pogrešiti. Na kraju je trik u pitanju šta je kome bitno i važno. Na jednoj strani imaš neku izglednu budućnost a na drugom neku maglu, ne znaš kamo ćeš stići i gde taj put ide ali bilo koja strana ne mora apriori da bude loša tj. negativna ustvari na kraju obe strane mogu biti i + i -. Dovedeni smo na čistac, nema dalje, ne može i jedno i drugo u svakom slučaju kažem odogovor je komplikovan ali neko mora da ponese teret i da kaže e narode, ovako će biti, idemo ovamo pa šta nam bog, da ali nema povratka i vraćanja na staro jer bukvalno smo došli do momenta kad možemo samo u jednom pravcu koji god on bio. Isto tako znam da se ja ne pitam kamo ići jer moja platica od 225E je mala u odnosu na odluku koja treba da se donose