Utorak, 27.07.2010.

01:17

DSS i "Protiv kiča i šunda"

Inicijativa DSS-a da se oporezivanjem nekvalitetnih sadržaja dođe do novca koji će se uložiti u pravu kulturu uglavnom provocira umetnike, piše "Danas".

Izvor: Danas

DSS i "Protiv kièa i šunda" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Partijska kultura

pre 13 godina

...
Ima jedan veći biser u Zakonu o kulturi ... (jedan od): doslovce piše da ustanova kulture MOŽE da ima jednog ili više programskih/umetničkih direktora. Naši političari će to čitati ovako - ako "može", znači "ne mora" ni to.

I još: u upravnim odborima (iz redova zaposlenih) mora da bude najmanje polovina iz osnovne delatnosti. Pitanje: a koja je to druga polovina?

Još pitanja: šta je "osnovna delatnost"? Kako se dobija radno mesto u "osnovnoj delatnosti"? Šta ovaj zakon o tome kaže? Ne kaže ništa. Partija te jednostavno zaposli, da ti radno mestu "u osnovnoj delatnosti", i ti si samim tim zaštićen.

Ništa bitno u ovom zakonu nema što bi imalo reformski prizvuk kojim bi se uštedela enormna sredstva, opet za tu istu kulturu. Zato, gospodo iz DSS-a, nemam ja ništa protiv bilo čijih inicijativa, pa tako ni vaše, grešili ste i pokrijte se ušima, ali bar predložite nešto smisleno. Predložite REFORMU USTANOVA KULTURE, dajte vaše rešenje.

Ali ne, ne bi političari da zamaraju mozak, ni da se zameraju, harač je jednostavnija stvar. Pogotovo ako se tim potencijalnim dodatnim novcem stvori dodatni fond za nova partijska zapošljavanja i šikanu onih koji drugačije misle.

Иван-Ниш

pre 13 godina

Па кад оду под шатре у Гучи и на лицу места почну да издају рачуне и прекршајне пријаве за шунд и кич...

undercover angel

pre 13 godina

Inicijativa je dobra! Nju dalje treba razraditi, razmotriti sve nacine na koji to moze da se ucini, kao i kriterijume razvrstavanja. Verujem da bi se svi slozili da npr. Farma i Grand potpadaju pod kic i da se kao takve ne mogu prikazivati na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a da bi sve lokalne televizije morale da plate odgovarajucu sumu za prikazivanje takvih sadrzaja.
Mnogima se cini da ce se ovakav jedan predlog neizostavno razviti u cenzuru (koja ionako postoji u nasem drustvu), sto se dobrim planom i sastavom "komisije za procenu" da izbeci.

Ne shvatam negativno raspolozenje vec na osnovu toga od koga je ova inicijativa potekla, sto svakako ne znaci da ce se nadlezno telo sastojati iskljucivo od DSS-ovaca.
Da li mi uopste zelimo da se u ovoj zemlji nesto menja ili cemu svemu nalaziti manu i time davati sebi savrsen alibi za necinjenje i dalju jadikovku nad situacijom u drustvu.

a ceca kao nije kic

pre 13 godina

Mislite da se ulozi u Cecu koja po vama verovatno nije sund i kic, s obzirom da je Kostunica na njenom koncertu djipao u prvim redovima zajedno sa Veljom Ilicem.

EU Citizen

pre 13 godina

Znači, Cecini drugari sada hoće da kažnjavaju ljude zato što imaju loš ukus? Božanstveno... :))) I da time finansiraju nešto što već neka burazerska komisija, puna pseudoumetnika i šlihtara ove ili one garniture koja čuva državno korito (i gospodin Đurić, i gospodin Kovač su odlični primeri, svako u svojoj branši i za svoju garnituru) proglasi za "vrednost"? Neka hvala, umetnost koja ne može da se sama finansira, naročito u ovo doba interneta i globalnog umetničkog tržišta i nije umetnost, već hobi ili nepravedna apanaža koja se distribuira raznim kvazi-likovima koji ne mogu da se izdržavaju svojim poslom, a ne shvataju da, ako je to tako, nisu ništa drugo do amateri, i da je vreme da potraže neki pravi posao kao i svi ostali. A ljudi će plaćati svojim novcem za ono što vole, neko za Cecu, neko za Šenberga, i možda će prosečan ukus biti loš (i pseudointelektualno-pseudoumetnička bratija će kukati da je kraj sveta blizu, jer nema još jednu kravicu-muzaricu), ali će narod makar imati jednog parazita manje na grbači, a to će ih možda naučiti da i većina onih mnogo crnjih parazita od dotiranih pseudoumetnika iz vlade, parlamenta i ministarstava možda nisu tako neophodni i nezamenljivi, da bi porezi i harači možda mogli da budu i triput niži a hipertrofirana mafija mastiljara i oficijelnih reketaša zvana "država" tri puta manja, a da se apsolutno ništa dramatično ne desi, osim što će oni koji rade i trude se imati više novca u džepu da ga potroše onako kako oni hoće, a ne kako im propišu nekakav Koštunica i slični, koji nikada nisu pošten dinar zaradili u životu, jer su ceo život samo budžetske pijavice, štetočine i prodavci prazne slame.

Bojan

pre 13 godina

Ima primer kako to izgleda, kod Harmsa kada pokupe seljake sa njiva pa ih na silu nabiju u neku učionicu da bi im puštali klasičnu muziku. Nema veze što su gladni, goli i bosi važno da razlikuju Mocarta od Betovena, sovjetski seljak je drug (gospodin) seljak. A da ne pričamo o kineskoj "kulturnoj" revoluciji. Jednostavno treba razdvojiti šou biznis koji pravi pare od umetnosti koja ne donosi kintu ali ima druge vrednosti, šou biznis kao i svaki drugi posao oporezovati, umetnost pomagati i to je to. Ne treba puno pameti da bi se videla razlika između komercijalnog i ne komercijalnog stvaranja.

Dragan

pre 13 godina

Oporezivanje kica i sunda za mene nije sporna ideja. Ja sam ipak sumnjicav u pogledu stvarnih pobuda inicijatora. Ako treba da se na ovaj nacin uzmu pare i preusmere u obrazovanje, zdravstvo, domove za napustenu decu ili recimo u razvoj elektronske drzavne uprave da ne stojimo i cekamo u redovima za dokumenta satima kao idioti, ja sam za. Medjutim ako te pare neko zeli da preusmeri u propale i promasene umetnike koji nisu u stanju ni spajz da napune na svojim koncertima, izlozbama i predstavama, ja sam protiv jer ih smatram parazitima - podjednakim zlom kao sto su kic - umetnici.

LICEMERSTVO

pre 13 godina

A ko kaže da bi oni oporezovali Cecu?! Kada je DSS u pitanju (i ne samo oni) ovo pitanje bi značilo uvođenje cenzure za nas ostale.

Da se ne zaboravi: odmah posle atentata na Zorana, DSS je u celoj Srbiji u institucijama kulture počistio, ali bukvalno počistio, sve stručne i nestranačke direktore i urednike u ustanovama kulture. Isto tako i medija, tada još društveno-državnih. Postavili su svoje ljude – ne zna se iz kojih rupa su ih iskopali, a organizaciju sveli na to da takav direktor postaje vrhovni cenzor. Urednici su gotovo ukinuti, oni glavni – listom. Tadićevci preuzimaju ovaj model i nadograđuju ga do besmisla. Glavni mehanizam za njegovo sprovođenje je teški mobing, a krajnji cilj – zloupotreba institucija (novac, zapošljavanja i sl.).

Sve to vreme, naši vrhunski teoretičari kulture, medija, komunikologije, strateškog planiranja – vrte istu ploču. Govore nam o potrebama usavršavanja; strateškog planiranja; efikasnosti... bla, bla, bla. Samo nam nikako ne govore – u kojoj zemlji da to sprovodimo!

Vrhunski teoretičari zatvaraju oči pred ključnim problemom ove zemlje, a to je PARTOKRATIJA. Ta bolest u Beogradu ima nešto sublimiraniji oblik, dok je južno od prestonice metastazirala do raspada i potpunog truljenja supstance. Tako je i Zakon u kulturi potpuni poraz kulture, jer nijednim mehanizmom ne obuzdava partokratiju. Naprotiv, sada je zakonom legalizuje. Tasovac je pokušao tu nešto da objasni, gađajući u srž stvari, ali je ubrzo bio ućutkan. Sem građana, oličenih kroz publiku, niko ga nije suštinski podržao. Drsko mu je oponirala ex državna sekretarka Momirov, za koju se ispostavilo da nije „čak ni biolog“ i koja je umetnike i istinske poslenike kulture izjednačila sa administrativcima. Da podsetim, samo, da je glavni adut ovog zakona institucija konkursa za izbor direktora i upravnika, što je vrhunac licemerstva. Zašto? Nepismeni političari i njihove interesne grupe postavljaju upravne odbore i kadrovske komisije, a ovi, pak, odlučuju o razvojnim programima kandidata. Potom lokalne skupštine glasaju na osnovu koalicionih dogovora... Treba li dalje da nabrajam?

Političari su kulturu sveli na zabavu „koju narod traži“, izmišljaju se proslave da bi se na gradskim trgovima preprale ogromne pare sa estradnim likovima, ustanove služe da preko njih „prođu računi“. U tome im debelo pomaže republička vlast. Zapitajte se zašto. Tako često imate slučaj da ministarstva bez ikakvih konkursa i projekata „prebacuju“ pare na račun opština, u zavisnosti ko ima koju ličnu vezu od funkcionera.

I da vas podsetim, na kraju: Zbog svega ovoga smo dizali glas godine 1991! Zbog svega ovoga smo šetali i pištali godine 1996! Zbog svega ovoga smo bili spremni i život da ostavimo na beogradskim ulicama 5. oktobra, godine 2000! I šta je bilo posle? Koštunica i akademici cupkaju na koncertu Arkanove udovice, Tadić zapeva sa Palmom u društvu iste, Guča postaje tajkunski Woodstock, gde pijane i gole sponzoruše zabavljaju masne i raspojasane moćnike. „Parade pijanstva i kiča“ na svakom koraku. Revolucija je smazala svoju decu za doručak i alava i gladna nastavlja da proždire sve što joj se nađe na putu.

Milan

pre 13 godina

Nisam simpatizer DSS-a ali ako oni jedini trenutno vide evidentni problem kojeg ima Srbija onda im "skidam kapu" i podržavam njihov predlog! Sada ispada da je najveći problem njihove inicijative to ko je doneo tu inicijativu. Na žalost građani Srbije nemaju vremena za čekanje. Šta bismo trebali da još 100 godina čekamo da se ovi koji su sada na vlasti sete da vlast nije samo raspravljanje teme o Kosovu već i o kvalitetu života građana Srbije. A kvaliteta života za nas nema ako smo prepušteni medijskom haosu i ne možemo poput ostalih "normalnih" evropskih zemalja da uredimo naš medijski prostor i kulturnu scenu. Na primer na čega liči to da na RTS i jedna od malobrojnih muzičkih emisija koje se bave zabavnom muzikom nosi naziv po vrsti jednog piva? Mogu li RTS i TV Vojvodina i njeni direktori biti "država u državi", raditi šta hoće a da im niko ništa nemože? Mogu li televizijske stanice koje su na konkursu dobile pravo frenkvencije na celoj teritoriji države "zagađivati" naš medijski prostor kičom i šundom? Opravdanja nema jer toga nema u javnim medijima susednih zemalja. Možemo li oprostiti ovima na vlasti zbog defetizma i nezainteresovanosti?

theory of intervention

pre 13 godina

Darvinovu teoriju nije tesko odbaciti, jer je teorija bez dovoljno konkretnih dokaza. Ali to nema veze sa DSS-om. Cak ni evolucijski.

Djape

pre 13 godina

dSS mora prvo da ocisti svoje redove od shunda i kica, te da odgovori zasto to nije sprovodio dok je bio na vlasti, vec je debelo shurovao i sa Pinkom i sa ostalim kicericama.

Ovako se sve svodi samo na jeftino skupljanje glasova pred izbore.

_-_-_-_-_-

pre 13 godina

Ideja o oporezivanju kiča i šunda u principu je dobra, ali je neostvarljiva u praksi. Razlog je taj što u umetnosti nije moguće postaviti egzaktne kriterijume, tako da bi se odlučivanje u praksi svelo na nekakvu političku podobnost.

Aleksandar

pre 13 godina

Najgori i najopasniji oblik sunda je politicki populizam i demagogija. DSS je u tome verovatno sampion, pa ostaje pitanje - da li oni to zele sebe da oporezuju?

Mirko

pre 13 godina

"Uroš Đurić, vizuelni umetnik" haha, sledeca instanca je verovatno imaginarni.

Ako bi kojim slucajem ova inicijativa dosla na glasanje u skupstini 99% poslanika bi bilo protiv posto bi posle tog zakona vecina njih zaradjivala 70% manje.

rale

pre 13 godina

Vi svi ovde razmišljate normalno i logično. Za početak počnite da razmišljate kao DSS-ovac. Mozda je za njih šund i kič sve ono što nije sa pinka.

Dzara

pre 13 godina

Puna podrska inicijativi DSS-a.
Potupuno razuman predlog, ali NE! Kod nas prvo treba voditi racuna iz koje stranke predlog dolazi jer to je valjda BITNIJE od toga da li je dobar ili ne.
Rezon na nivou, velika pamet i sveznanje.

Milos

pre 13 godina

Ja sam inace dugogodisnji clan DSS-a, doduse pasivni clan ali ovakve inicijative i izjave su vise nego smesne. Zivo me interesuje sta misli u svojoj glavi neko ko smislja ovakve stvari o oporezivanju sunda. Ovako razmislja neko ko nije uspeo ni srednju skolu da zavrsi. Iznenadjuje me da jedna stranka dozvoljava sebi ovakve banalnosti, i jos se nada da ce da ubere neki poen.

romili

pre 13 godina

Ali, pamtim kao da je bilo danas, prvi iz redova DSS, Srbija, srpska nova, peva Ceca.... mozda bi i DSS na put u Brisel.... sve se menja ....

vlada

pre 13 godina

"Uroš Đurić, vizuelni umetnik, kaže da treba biti sumnjičav prema inicijativi stranke čiji su se ministri proslavili odbacivanjem Darvinove teorije o poreklu vrste."

Šta ima tu loše ??? Ipak je to teorija koja sve teže pronalazi dokaze koji je potkrepljuju. S druge strane, razvijeni svet i tehnološki osvešćen zapad je davno dao slobodu čoveku da izabere u šta će verovati - u Darvina, ili u Bibliju. U Srbiji ko NE VERUJE u Darvina, odmah je proglašen za primitivca i zaostalo ljudsko biće.

Luka

pre 13 godina

Nije samo vrh DSS isao na koncert Cece, ko je ono isao u Jagodinu na kik boks i koncert Cece?! Pa Boris Tadic !!! I to u svojstvu predsednika drzave, isao je kod Palme!!! Pamtimo mo, a imamo i snimke.

Dirty

pre 13 godina

DSS je politicki sund i tresh! A oni se finansiraju od poreza gradjana? Neverovatno je kako DSS uvek izbaci gluplju ideju od predhodne. Oni su se svojevremeno bunili protiv ukidanja turbo muzike na Radio Kikindi a sad bi da to oporezuju? Uzas!

igorpl

pre 13 godina

Ovde se verovatno neko zeza sa nama. Pa do samo pre neku godinu Ceca im pevala na mitingu. Ovde stvarno treba hapsiti sve redom za notorne laži i obmane naroda.
Ovaj narod je retko glup kada može ovakve stvari da proguta.
E moj glupi narode....

Gorki

pre 13 godina

Naj gledaniji tv program u Srbiji je Pink, a najčitanije novine Kurir.
Da li znate da je u programu ekskurzija iz unutrašnjosti i pokazivanje "zdanja" u Sokobanjskoj gde je živeo kriminalac Arkan i Ceca koja je ojadila državu za lepu svotu novca. šteta te su porušili "mauzolej" u Šilerovoj da deca vide kako se lepo može živeti od kriminala i korupcije.
Grand šou vodi čovek Saša (ne znam kako se preziva, na sreću) koji drži mikrofon kao da je na svadbi i najavljuje šta je ko kupio mladencima.
DSS nema snagu da se izbori sa šundom, jer su i sami to.

Zvezdan

pre 13 godina

Uroš je pogodio suštinu!
Ovi iz DSS-a više ne znaju šta će od uzaludnosti i sterilnosti ideja, a uz to su nepopravljivi licemeri!!!

borislav

pre 13 godina

Slazem se da se neke stvari moraju vratiti sa TVa u kafanu, ali isto se slazem da DSS nije najsrecniji inicijator akcije.
"Narod to zeli" je najbednije opravdanje da se taj isti narod zaglupljuje.
Za razliku od komisija i cenzure, mislim da je pravi put biranje pravih ljudi za urednike u medijima i (ovo vec malo teze) u vlasnicku strukturu tih medija. Trenutno su nam vlasnici mnogih medija ljudi sa vrlo, vrlo diskutabilnim moralom

Aleksandar

pre 13 godina

Ja sam samo tri puta video Kostunicu da se iskreno smeje - dok je drzao kalasnjikov na polozajima sa kojima je besomucno granatirano Sarajevo, dok je drzao vunene carape koje mu je neko poklonio i ispred platoa Skupstine na koncertu Svetlane Raznatovic. Hocete da kazete da predsednik dSS-a voli kic i sund?

partibrejker

pre 13 godina

Mora se osnovati bar nekoliko agencija i komisija koje bi utvrdile prvo pravo stanje stvari, pa onda odlučivale šta jeste kultura a šta nije, pa onda UZELE PARE od onih koje proglasi "nekulturnima"... kako nije jasno.

Nele

pre 13 godina

Kostunice bre kako te bre nije sramota da tvoja stranka na celu s tobom prica ovakve gluposti, Pa necu da idem dalje, samo treba neko da nam ponovo pusti snimak kako cupkas na pevanje Cece Raznatovic. Zatvarajte bre tu stranku dok vas jos ima za jedan (neka bude dvospratni) autobus.

dalmos

pre 13 godina

Covek im je samo sabrao dobar deo bisera na jedno mesto i postavio logicno pitanje: A vi jos imate obraza da se javite, na bilo koju postavljenu temu!?

DSS je davno pokazao svoju nesposobnost, i grceviti trzaji su sasvim prirodna pojava, ali polako i oni ce postati samo deo istorije, na srecu ili zalost ... svejedno je to!

Stan

pre 13 godina

Evo šta o tome misli Vladimir Zaharijev, bivši poslanik, a sad gradonačelnik Bosilegrada... iz DSS-a.

http://www.youtube.com/watch?v=1RLHL1c6cVc

Saša Marjanovic

pre 13 godina

Uroš je sve rekao. Ostali nisu ni vredni pomena, jer su i u ovim komentarima ostali ono što u suštini jesu. Teški konformisti.

Niemoller

pre 13 godina

Prvo su dosli po novinare - ja sam cutao jer nisam novinar.
Onda su dosli po homoseksualce - ja sam cutao jer nisam homoseksualac.
Potom su dosli po umetnike - ja sam cutao jer nisam umetnik.
Na kraju su dosli po mene, a tada vise nije bilo nikoga ko bi podigao glas.

r2d3

pre 13 godina

Jedini put kad sam nesto normalno cuo iz ove stranke radilo se o Drakulicu i njegovim izjavama, odmah su i sami skapirali da je previse normalan za njih i sklonili ga, neka hvala....mada, ustvari, bavite se kulturom, eto nam je, isto kao Kosovo...

Đole

pre 13 godina

Lično poznajem nekoliko članova omladine DSS-a i, kao što se da pretpostaviti, njihovi muzički uzori ne sežu dalje od Grand produkcije...
Možda bi DSS trebao prvo da sredi stanje u svojoj stranci?
Sa druge strane, u koaliciji je sa prototipom šunda, kiča, vulgariteta - Velimirom Ilićem. O čemu se ovde govori!?!?

MUKNAVI

pre 13 godina

Kud ces veci kic, od Kostunca i ostalih sefova stranaka..pa deder operezujmo ih Narode i dajmo entuzijastima, podelimo samohranim Majkama, opremimo vrtice pa bar neke vajde , od tog nakota i mi da vidimo...

Lala

pre 13 godina

Ukoliko ovaj zakon prodje prvi na udaru treba da bude baš DSS kadar Emir Kusturica koji nas je svojim filmovima baš lepo predstavio u svetu, a uz to je dobio i velike površine državne zemlje na kojima je napravio Drvengrad iz koga se pare slivaju u njegov, a ne u državni budžet. DSS je stranka apsurda!

Djordje Ceranic

pre 13 godina

Meni samo nije jasna jedna stvar. Zasto postovaoci umetnosti ujedno moraju da veruju i u Darvinovu teoriju? Covek ima pravo da veruje u sta hoce. Boga, vanzemaljce, majku prirodu itd. Prvi put cujem da je neko ima dobar ukus samo zato sto veruje da je covek postao od majmuna. Neki od najvecih umetnika svih vremena su bili verski fanatici i pristalice kreacionisticke teorije. Cak je i Darvin bio izrazito religiozna osoba (i pored njegovih teorija).

Pedja

pre 13 godina

Slažem se da bi kič i šund trebao da se dodatno oporezuje ali oni poslednji imaju pravo da tako nešto predlože s obzirom da su svi zajedno (Koštunica, Velja, Matija...) pocupkivali uz primitivno arlaukanje udovice ratnog zločinca i drugarice ubica premijera Đinđića. Biće da su pomislili da nas pamćenje kratko služi.

Pedja

pre 13 godina

Slažem se da bi kič i šund trebao da se dodatno oporezuje ali oni poslednji imaju pravo da tako nešto predlože s obzirom da su svi zajedno (Koštunica, Velja, Matija...) pocupkivali uz primitivno arlaukanje udovice ratnog zločinca i drugarice ubica premijera Đinđića. Biće da su pomislili da nas pamćenje kratko služi.

Đole

pre 13 godina

Lično poznajem nekoliko članova omladine DSS-a i, kao što se da pretpostaviti, njihovi muzički uzori ne sežu dalje od Grand produkcije...
Možda bi DSS trebao prvo da sredi stanje u svojoj stranci?
Sa druge strane, u koaliciji je sa prototipom šunda, kiča, vulgariteta - Velimirom Ilićem. O čemu se ovde govori!?!?

Aleksandar

pre 13 godina

Ja sam samo tri puta video Kostunicu da se iskreno smeje - dok je drzao kalasnjikov na polozajima sa kojima je besomucno granatirano Sarajevo, dok je drzao vunene carape koje mu je neko poklonio i ispred platoa Skupstine na koncertu Svetlane Raznatovic. Hocete da kazete da predsednik dSS-a voli kic i sund?

Niemoller

pre 13 godina

Prvo su dosli po novinare - ja sam cutao jer nisam novinar.
Onda su dosli po homoseksualce - ja sam cutao jer nisam homoseksualac.
Potom su dosli po umetnike - ja sam cutao jer nisam umetnik.
Na kraju su dosli po mene, a tada vise nije bilo nikoga ko bi podigao glas.

Lala

pre 13 godina

Ukoliko ovaj zakon prodje prvi na udaru treba da bude baš DSS kadar Emir Kusturica koji nas je svojim filmovima baš lepo predstavio u svetu, a uz to je dobio i velike površine državne zemlje na kojima je napravio Drvengrad iz koga se pare slivaju u njegov, a ne u državni budžet. DSS je stranka apsurda!

Luka

pre 13 godina

Nije samo vrh DSS isao na koncert Cece, ko je ono isao u Jagodinu na kik boks i koncert Cece?! Pa Boris Tadic !!! I to u svojstvu predsednika drzave, isao je kod Palme!!! Pamtimo mo, a imamo i snimke.

dalmos

pre 13 godina

Covek im je samo sabrao dobar deo bisera na jedno mesto i postavio logicno pitanje: A vi jos imate obraza da se javite, na bilo koju postavljenu temu!?

DSS je davno pokazao svoju nesposobnost, i grceviti trzaji su sasvim prirodna pojava, ali polako i oni ce postati samo deo istorije, na srecu ili zalost ... svejedno je to!

Nele

pre 13 godina

Kostunice bre kako te bre nije sramota da tvoja stranka na celu s tobom prica ovakve gluposti, Pa necu da idem dalje, samo treba neko da nam ponovo pusti snimak kako cupkas na pevanje Cece Raznatovic. Zatvarajte bre tu stranku dok vas jos ima za jedan (neka bude dvospratni) autobus.

Gorki

pre 13 godina

Naj gledaniji tv program u Srbiji je Pink, a najčitanije novine Kurir.
Da li znate da je u programu ekskurzija iz unutrašnjosti i pokazivanje "zdanja" u Sokobanjskoj gde je živeo kriminalac Arkan i Ceca koja je ojadila državu za lepu svotu novca. šteta te su porušili "mauzolej" u Šilerovoj da deca vide kako se lepo može živeti od kriminala i korupcije.
Grand šou vodi čovek Saša (ne znam kako se preziva, na sreću) koji drži mikrofon kao da je na svadbi i najavljuje šta je ko kupio mladencima.
DSS nema snagu da se izbori sa šundom, jer su i sami to.

MUKNAVI

pre 13 godina

Kud ces veci kic, od Kostunca i ostalih sefova stranaka..pa deder operezujmo ih Narode i dajmo entuzijastima, podelimo samohranim Majkama, opremimo vrtice pa bar neke vajde , od tog nakota i mi da vidimo...

Djordje Ceranic

pre 13 godina

Meni samo nije jasna jedna stvar. Zasto postovaoci umetnosti ujedno moraju da veruju i u Darvinovu teoriju? Covek ima pravo da veruje u sta hoce. Boga, vanzemaljce, majku prirodu itd. Prvi put cujem da je neko ima dobar ukus samo zato sto veruje da je covek postao od majmuna. Neki od najvecih umetnika svih vremena su bili verski fanatici i pristalice kreacionisticke teorije. Cak je i Darvin bio izrazito religiozna osoba (i pored njegovih teorija).

Dzara

pre 13 godina

Puna podrska inicijativi DSS-a.
Potupuno razuman predlog, ali NE! Kod nas prvo treba voditi racuna iz koje stranke predlog dolazi jer to je valjda BITNIJE od toga da li je dobar ili ne.
Rezon na nivou, velika pamet i sveznanje.

vlada

pre 13 godina

"Uroš Đurić, vizuelni umetnik, kaže da treba biti sumnjičav prema inicijativi stranke čiji su se ministri proslavili odbacivanjem Darvinove teorije o poreklu vrste."

Šta ima tu loše ??? Ipak je to teorija koja sve teže pronalazi dokaze koji je potkrepljuju. S druge strane, razvijeni svet i tehnološki osvešćen zapad je davno dao slobodu čoveku da izabere u šta će verovati - u Darvina, ili u Bibliju. U Srbiji ko NE VERUJE u Darvina, odmah je proglašen za primitivca i zaostalo ljudsko biće.

Zvezdan

pre 13 godina

Uroš je pogodio suštinu!
Ovi iz DSS-a više ne znaju šta će od uzaludnosti i sterilnosti ideja, a uz to su nepopravljivi licemeri!!!

r2d3

pre 13 godina

Jedini put kad sam nesto normalno cuo iz ove stranke radilo se o Drakulicu i njegovim izjavama, odmah su i sami skapirali da je previse normalan za njih i sklonili ga, neka hvala....mada, ustvari, bavite se kulturom, eto nam je, isto kao Kosovo...

Stan

pre 13 godina

Evo šta o tome misli Vladimir Zaharijev, bivši poslanik, a sad gradonačelnik Bosilegrada... iz DSS-a.

http://www.youtube.com/watch?v=1RLHL1c6cVc

igorpl

pre 13 godina

Ovde se verovatno neko zeza sa nama. Pa do samo pre neku godinu Ceca im pevala na mitingu. Ovde stvarno treba hapsiti sve redom za notorne laži i obmane naroda.
Ovaj narod je retko glup kada može ovakve stvari da proguta.
E moj glupi narode....

Dirty

pre 13 godina

DSS je politicki sund i tresh! A oni se finansiraju od poreza gradjana? Neverovatno je kako DSS uvek izbaci gluplju ideju od predhodne. Oni su se svojevremeno bunili protiv ukidanja turbo muzike na Radio Kikindi a sad bi da to oporezuju? Uzas!

borislav

pre 13 godina

Slazem se da se neke stvari moraju vratiti sa TVa u kafanu, ali isto se slazem da DSS nije najsrecniji inicijator akcije.
"Narod to zeli" je najbednije opravdanje da se taj isti narod zaglupljuje.
Za razliku od komisija i cenzure, mislim da je pravi put biranje pravih ljudi za urednike u medijima i (ovo vec malo teze) u vlasnicku strukturu tih medija. Trenutno su nam vlasnici mnogih medija ljudi sa vrlo, vrlo diskutabilnim moralom

Milos

pre 13 godina

Ja sam inace dugogodisnji clan DSS-a, doduse pasivni clan ali ovakve inicijative i izjave su vise nego smesne. Zivo me interesuje sta misli u svojoj glavi neko ko smislja ovakve stvari o oporezivanju sunda. Ovako razmislja neko ko nije uspeo ni srednju skolu da zavrsi. Iznenadjuje me da jedna stranka dozvoljava sebi ovakve banalnosti, i jos se nada da ce da ubere neki poen.

Mirko

pre 13 godina

"Uroš Đurić, vizuelni umetnik" haha, sledeca instanca je verovatno imaginarni.

Ako bi kojim slucajem ova inicijativa dosla na glasanje u skupstini 99% poslanika bi bilo protiv posto bi posle tog zakona vecina njih zaradjivala 70% manje.

Saša Marjanovic

pre 13 godina

Uroš je sve rekao. Ostali nisu ni vredni pomena, jer su i u ovim komentarima ostali ono što u suštini jesu. Teški konformisti.

Aleksandar

pre 13 godina

Najgori i najopasniji oblik sunda je politicki populizam i demagogija. DSS je u tome verovatno sampion, pa ostaje pitanje - da li oni to zele sebe da oporezuju?

romili

pre 13 godina

Ali, pamtim kao da je bilo danas, prvi iz redova DSS, Srbija, srpska nova, peva Ceca.... mozda bi i DSS na put u Brisel.... sve se menja ....

partibrejker

pre 13 godina

Mora se osnovati bar nekoliko agencija i komisija koje bi utvrdile prvo pravo stanje stvari, pa onda odlučivale šta jeste kultura a šta nije, pa onda UZELE PARE od onih koje proglasi "nekulturnima"... kako nije jasno.

_-_-_-_-_-

pre 13 godina

Ideja o oporezivanju kiča i šunda u principu je dobra, ali je neostvarljiva u praksi. Razlog je taj što u umetnosti nije moguće postaviti egzaktne kriterijume, tako da bi se odlučivanje u praksi svelo na nekakvu političku podobnost.

theory of intervention

pre 13 godina

Darvinovu teoriju nije tesko odbaciti, jer je teorija bez dovoljno konkretnih dokaza. Ali to nema veze sa DSS-om. Cak ni evolucijski.

Djape

pre 13 godina

dSS mora prvo da ocisti svoje redove od shunda i kica, te da odgovori zasto to nije sprovodio dok je bio na vlasti, vec je debelo shurovao i sa Pinkom i sa ostalim kicericama.

Ovako se sve svodi samo na jeftino skupljanje glasova pred izbore.

LICEMERSTVO

pre 13 godina

A ko kaže da bi oni oporezovali Cecu?! Kada je DSS u pitanju (i ne samo oni) ovo pitanje bi značilo uvođenje cenzure za nas ostale.

Da se ne zaboravi: odmah posle atentata na Zorana, DSS je u celoj Srbiji u institucijama kulture počistio, ali bukvalno počistio, sve stručne i nestranačke direktore i urednike u ustanovama kulture. Isto tako i medija, tada još društveno-državnih. Postavili su svoje ljude – ne zna se iz kojih rupa su ih iskopali, a organizaciju sveli na to da takav direktor postaje vrhovni cenzor. Urednici su gotovo ukinuti, oni glavni – listom. Tadićevci preuzimaju ovaj model i nadograđuju ga do besmisla. Glavni mehanizam za njegovo sprovođenje je teški mobing, a krajnji cilj – zloupotreba institucija (novac, zapošljavanja i sl.).

Sve to vreme, naši vrhunski teoretičari kulture, medija, komunikologije, strateškog planiranja – vrte istu ploču. Govore nam o potrebama usavršavanja; strateškog planiranja; efikasnosti... bla, bla, bla. Samo nam nikako ne govore – u kojoj zemlji da to sprovodimo!

Vrhunski teoretičari zatvaraju oči pred ključnim problemom ove zemlje, a to je PARTOKRATIJA. Ta bolest u Beogradu ima nešto sublimiraniji oblik, dok je južno od prestonice metastazirala do raspada i potpunog truljenja supstance. Tako je i Zakon u kulturi potpuni poraz kulture, jer nijednim mehanizmom ne obuzdava partokratiju. Naprotiv, sada je zakonom legalizuje. Tasovac je pokušao tu nešto da objasni, gađajući u srž stvari, ali je ubrzo bio ućutkan. Sem građana, oličenih kroz publiku, niko ga nije suštinski podržao. Drsko mu je oponirala ex državna sekretarka Momirov, za koju se ispostavilo da nije „čak ni biolog“ i koja je umetnike i istinske poslenike kulture izjednačila sa administrativcima. Da podsetim, samo, da je glavni adut ovog zakona institucija konkursa za izbor direktora i upravnika, što je vrhunac licemerstva. Zašto? Nepismeni političari i njihove interesne grupe postavljaju upravne odbore i kadrovske komisije, a ovi, pak, odlučuju o razvojnim programima kandidata. Potom lokalne skupštine glasaju na osnovu koalicionih dogovora... Treba li dalje da nabrajam?

Političari su kulturu sveli na zabavu „koju narod traži“, izmišljaju se proslave da bi se na gradskim trgovima preprale ogromne pare sa estradnim likovima, ustanove služe da preko njih „prođu računi“. U tome im debelo pomaže republička vlast. Zapitajte se zašto. Tako često imate slučaj da ministarstva bez ikakvih konkursa i projekata „prebacuju“ pare na račun opština, u zavisnosti ko ima koju ličnu vezu od funkcionera.

I da vas podsetim, na kraju: Zbog svega ovoga smo dizali glas godine 1991! Zbog svega ovoga smo šetali i pištali godine 1996! Zbog svega ovoga smo bili spremni i život da ostavimo na beogradskim ulicama 5. oktobra, godine 2000! I šta je bilo posle? Koštunica i akademici cupkaju na koncertu Arkanove udovice, Tadić zapeva sa Palmom u društvu iste, Guča postaje tajkunski Woodstock, gde pijane i gole sponzoruše zabavljaju masne i raspojasane moćnike. „Parade pijanstva i kiča“ na svakom koraku. Revolucija je smazala svoju decu za doručak i alava i gladna nastavlja da proždire sve što joj se nađe na putu.

Milan

pre 13 godina

Nisam simpatizer DSS-a ali ako oni jedini trenutno vide evidentni problem kojeg ima Srbija onda im "skidam kapu" i podržavam njihov predlog! Sada ispada da je najveći problem njihove inicijative to ko je doneo tu inicijativu. Na žalost građani Srbije nemaju vremena za čekanje. Šta bismo trebali da još 100 godina čekamo da se ovi koji su sada na vlasti sete da vlast nije samo raspravljanje teme o Kosovu već i o kvalitetu života građana Srbije. A kvaliteta života za nas nema ako smo prepušteni medijskom haosu i ne možemo poput ostalih "normalnih" evropskih zemalja da uredimo naš medijski prostor i kulturnu scenu. Na primer na čega liči to da na RTS i jedna od malobrojnih muzičkih emisija koje se bave zabavnom muzikom nosi naziv po vrsti jednog piva? Mogu li RTS i TV Vojvodina i njeni direktori biti "država u državi", raditi šta hoće a da im niko ništa nemože? Mogu li televizijske stanice koje su na konkursu dobile pravo frenkvencije na celoj teritoriji države "zagađivati" naš medijski prostor kičom i šundom? Opravdanja nema jer toga nema u javnim medijima susednih zemalja. Možemo li oprostiti ovima na vlasti zbog defetizma i nezainteresovanosti?

undercover angel

pre 13 godina

Inicijativa je dobra! Nju dalje treba razraditi, razmotriti sve nacine na koji to moze da se ucini, kao i kriterijume razvrstavanja. Verujem da bi se svi slozili da npr. Farma i Grand potpadaju pod kic i da se kao takve ne mogu prikazivati na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a da bi sve lokalne televizije morale da plate odgovarajucu sumu za prikazivanje takvih sadrzaja.
Mnogima se cini da ce se ovakav jedan predlog neizostavno razviti u cenzuru (koja ionako postoji u nasem drustvu), sto se dobrim planom i sastavom "komisije za procenu" da izbeci.

Ne shvatam negativno raspolozenje vec na osnovu toga od koga je ova inicijativa potekla, sto svakako ne znaci da ce se nadlezno telo sastojati iskljucivo od DSS-ovaca.
Da li mi uopste zelimo da se u ovoj zemlji nesto menja ili cemu svemu nalaziti manu i time davati sebi savrsen alibi za necinjenje i dalju jadikovku nad situacijom u drustvu.

a ceca kao nije kic

pre 13 godina

Mislite da se ulozi u Cecu koja po vama verovatno nije sund i kic, s obzirom da je Kostunica na njenom koncertu djipao u prvim redovima zajedno sa Veljom Ilicem.

rale

pre 13 godina

Vi svi ovde razmišljate normalno i logično. Za početak počnite da razmišljate kao DSS-ovac. Mozda je za njih šund i kič sve ono što nije sa pinka.

Bojan

pre 13 godina

Ima primer kako to izgleda, kod Harmsa kada pokupe seljake sa njiva pa ih na silu nabiju u neku učionicu da bi im puštali klasičnu muziku. Nema veze što su gladni, goli i bosi važno da razlikuju Mocarta od Betovena, sovjetski seljak je drug (gospodin) seljak. A da ne pričamo o kineskoj "kulturnoj" revoluciji. Jednostavno treba razdvojiti šou biznis koji pravi pare od umetnosti koja ne donosi kintu ali ima druge vrednosti, šou biznis kao i svaki drugi posao oporezovati, umetnost pomagati i to je to. Ne treba puno pameti da bi se videla razlika između komercijalnog i ne komercijalnog stvaranja.

EU Citizen

pre 13 godina

Znači, Cecini drugari sada hoće da kažnjavaju ljude zato što imaju loš ukus? Božanstveno... :))) I da time finansiraju nešto što već neka burazerska komisija, puna pseudoumetnika i šlihtara ove ili one garniture koja čuva državno korito (i gospodin Đurić, i gospodin Kovač su odlični primeri, svako u svojoj branši i za svoju garnituru) proglasi za "vrednost"? Neka hvala, umetnost koja ne može da se sama finansira, naročito u ovo doba interneta i globalnog umetničkog tržišta i nije umetnost, već hobi ili nepravedna apanaža koja se distribuira raznim kvazi-likovima koji ne mogu da se izdržavaju svojim poslom, a ne shvataju da, ako je to tako, nisu ništa drugo do amateri, i da je vreme da potraže neki pravi posao kao i svi ostali. A ljudi će plaćati svojim novcem za ono što vole, neko za Cecu, neko za Šenberga, i možda će prosečan ukus biti loš (i pseudointelektualno-pseudoumetnička bratija će kukati da je kraj sveta blizu, jer nema još jednu kravicu-muzaricu), ali će narod makar imati jednog parazita manje na grbači, a to će ih možda naučiti da i većina onih mnogo crnjih parazita od dotiranih pseudoumetnika iz vlade, parlamenta i ministarstava možda nisu tako neophodni i nezamenljivi, da bi porezi i harači možda mogli da budu i triput niži a hipertrofirana mafija mastiljara i oficijelnih reketaša zvana "država" tri puta manja, a da se apsolutno ništa dramatično ne desi, osim što će oni koji rade i trude se imati više novca u džepu da ga potroše onako kako oni hoće, a ne kako im propišu nekakav Koštunica i slični, koji nikada nisu pošten dinar zaradili u životu, jer su ceo život samo budžetske pijavice, štetočine i prodavci prazne slame.

Dragan

pre 13 godina

Oporezivanje kica i sunda za mene nije sporna ideja. Ja sam ipak sumnjicav u pogledu stvarnih pobuda inicijatora. Ako treba da se na ovaj nacin uzmu pare i preusmere u obrazovanje, zdravstvo, domove za napustenu decu ili recimo u razvoj elektronske drzavne uprave da ne stojimo i cekamo u redovima za dokumenta satima kao idioti, ja sam za. Medjutim ako te pare neko zeli da preusmeri u propale i promasene umetnike koji nisu u stanju ni spajz da napune na svojim koncertima, izlozbama i predstavama, ja sam protiv jer ih smatram parazitima - podjednakim zlom kao sto su kic - umetnici.

Иван-Ниш

pre 13 godina

Па кад оду под шатре у Гучи и на лицу места почну да издају рачуне и прекршајне пријаве за шунд и кич...

Partijska kultura

pre 13 godina

...
Ima jedan veći biser u Zakonu o kulturi ... (jedan od): doslovce piše da ustanova kulture MOŽE da ima jednog ili više programskih/umetničkih direktora. Naši političari će to čitati ovako - ako "može", znači "ne mora" ni to.

I još: u upravnim odborima (iz redova zaposlenih) mora da bude najmanje polovina iz osnovne delatnosti. Pitanje: a koja je to druga polovina?

Još pitanja: šta je "osnovna delatnost"? Kako se dobija radno mesto u "osnovnoj delatnosti"? Šta ovaj zakon o tome kaže? Ne kaže ništa. Partija te jednostavno zaposli, da ti radno mestu "u osnovnoj delatnosti", i ti si samim tim zaštićen.

Ništa bitno u ovom zakonu nema što bi imalo reformski prizvuk kojim bi se uštedela enormna sredstva, opet za tu istu kulturu. Zato, gospodo iz DSS-a, nemam ja ništa protiv bilo čijih inicijativa, pa tako ni vaše, grešili ste i pokrijte se ušima, ali bar predložite nešto smisleno. Predložite REFORMU USTANOVA KULTURE, dajte vaše rešenje.

Ali ne, ne bi političari da zamaraju mozak, ni da se zameraju, harač je jednostavnija stvar. Pogotovo ako se tim potencijalnim dodatnim novcem stvori dodatni fond za nova partijska zapošljavanja i šikanu onih koji drugačije misle.

Lala

pre 13 godina

Ukoliko ovaj zakon prodje prvi na udaru treba da bude baš DSS kadar Emir Kusturica koji nas je svojim filmovima baš lepo predstavio u svetu, a uz to je dobio i velike površine državne zemlje na kojima je napravio Drvengrad iz koga se pare slivaju u njegov, a ne u državni budžet. DSS je stranka apsurda!

vlada

pre 13 godina

"Uroš Đurić, vizuelni umetnik, kaže da treba biti sumnjičav prema inicijativi stranke čiji su se ministri proslavili odbacivanjem Darvinove teorije o poreklu vrste."

Šta ima tu loše ??? Ipak je to teorija koja sve teže pronalazi dokaze koji je potkrepljuju. S druge strane, razvijeni svet i tehnološki osvešćen zapad je davno dao slobodu čoveku da izabere u šta će verovati - u Darvina, ili u Bibliju. U Srbiji ko NE VERUJE u Darvina, odmah je proglašen za primitivca i zaostalo ljudsko biće.

Aleksandar

pre 13 godina

Ja sam samo tri puta video Kostunicu da se iskreno smeje - dok je drzao kalasnjikov na polozajima sa kojima je besomucno granatirano Sarajevo, dok je drzao vunene carape koje mu je neko poklonio i ispred platoa Skupstine na koncertu Svetlane Raznatovic. Hocete da kazete da predsednik dSS-a voli kic i sund?

Đole

pre 13 godina

Lično poznajem nekoliko članova omladine DSS-a i, kao što se da pretpostaviti, njihovi muzički uzori ne sežu dalje od Grand produkcije...
Možda bi DSS trebao prvo da sredi stanje u svojoj stranci?
Sa druge strane, u koaliciji je sa prototipom šunda, kiča, vulgariteta - Velimirom Ilićem. O čemu se ovde govori!?!?

Djordje Ceranic

pre 13 godina

Meni samo nije jasna jedna stvar. Zasto postovaoci umetnosti ujedno moraju da veruju i u Darvinovu teoriju? Covek ima pravo da veruje u sta hoce. Boga, vanzemaljce, majku prirodu itd. Prvi put cujem da je neko ima dobar ukus samo zato sto veruje da je covek postao od majmuna. Neki od najvecih umetnika svih vremena su bili verski fanatici i pristalice kreacionisticke teorije. Cak je i Darvin bio izrazito religiozna osoba (i pored njegovih teorija).

Niemoller

pre 13 godina

Prvo su dosli po novinare - ja sam cutao jer nisam novinar.
Onda su dosli po homoseksualce - ja sam cutao jer nisam homoseksualac.
Potom su dosli po umetnike - ja sam cutao jer nisam umetnik.
Na kraju su dosli po mene, a tada vise nije bilo nikoga ko bi podigao glas.

Pedja

pre 13 godina

Slažem se da bi kič i šund trebao da se dodatno oporezuje ali oni poslednji imaju pravo da tako nešto predlože s obzirom da su svi zajedno (Koštunica, Velja, Matija...) pocupkivali uz primitivno arlaukanje udovice ratnog zločinca i drugarice ubica premijera Đinđića. Biće da su pomislili da nas pamćenje kratko služi.

Zvezdan

pre 13 godina

Uroš je pogodio suštinu!
Ovi iz DSS-a više ne znaju šta će od uzaludnosti i sterilnosti ideja, a uz to su nepopravljivi licemeri!!!

Dirty

pre 13 godina

DSS je politicki sund i tresh! A oni se finansiraju od poreza gradjana? Neverovatno je kako DSS uvek izbaci gluplju ideju od predhodne. Oni su se svojevremeno bunili protiv ukidanja turbo muzike na Radio Kikindi a sad bi da to oporezuju? Uzas!

theory of intervention

pre 13 godina

Darvinovu teoriju nije tesko odbaciti, jer je teorija bez dovoljno konkretnih dokaza. Ali to nema veze sa DSS-om. Cak ni evolucijski.

r2d3

pre 13 godina

Jedini put kad sam nesto normalno cuo iz ove stranke radilo se o Drakulicu i njegovim izjavama, odmah su i sami skapirali da je previse normalan za njih i sklonili ga, neka hvala....mada, ustvari, bavite se kulturom, eto nam je, isto kao Kosovo...

dalmos

pre 13 godina

Covek im je samo sabrao dobar deo bisera na jedno mesto i postavio logicno pitanje: A vi jos imate obraza da se javite, na bilo koju postavljenu temu!?

DSS je davno pokazao svoju nesposobnost, i grceviti trzaji su sasvim prirodna pojava, ali polako i oni ce postati samo deo istorije, na srecu ili zalost ... svejedno je to!

Nele

pre 13 godina

Kostunice bre kako te bre nije sramota da tvoja stranka na celu s tobom prica ovakve gluposti, Pa necu da idem dalje, samo treba neko da nam ponovo pusti snimak kako cupkas na pevanje Cece Raznatovic. Zatvarajte bre tu stranku dok vas jos ima za jedan (neka bude dvospratni) autobus.

Gorki

pre 13 godina

Naj gledaniji tv program u Srbiji je Pink, a najčitanije novine Kurir.
Da li znate da je u programu ekskurzija iz unutrašnjosti i pokazivanje "zdanja" u Sokobanjskoj gde je živeo kriminalac Arkan i Ceca koja je ojadila državu za lepu svotu novca. šteta te su porušili "mauzolej" u Šilerovoj da deca vide kako se lepo može živeti od kriminala i korupcije.
Grand šou vodi čovek Saša (ne znam kako se preziva, na sreću) koji drži mikrofon kao da je na svadbi i najavljuje šta je ko kupio mladencima.
DSS nema snagu da se izbori sa šundom, jer su i sami to.

Dzara

pre 13 godina

Puna podrska inicijativi DSS-a.
Potupuno razuman predlog, ali NE! Kod nas prvo treba voditi racuna iz koje stranke predlog dolazi jer to je valjda BITNIJE od toga da li je dobar ili ne.
Rezon na nivou, velika pamet i sveznanje.

Milos

pre 13 godina

Ja sam inace dugogodisnji clan DSS-a, doduse pasivni clan ali ovakve inicijative i izjave su vise nego smesne. Zivo me interesuje sta misli u svojoj glavi neko ko smislja ovakve stvari o oporezivanju sunda. Ovako razmislja neko ko nije uspeo ni srednju skolu da zavrsi. Iznenadjuje me da jedna stranka dozvoljava sebi ovakve banalnosti, i jos se nada da ce da ubere neki poen.

Aleksandar

pre 13 godina

Najgori i najopasniji oblik sunda je politicki populizam i demagogija. DSS je u tome verovatno sampion, pa ostaje pitanje - da li oni to zele sebe da oporezuju?

rale

pre 13 godina

Vi svi ovde razmišljate normalno i logično. Za početak počnite da razmišljate kao DSS-ovac. Mozda je za njih šund i kič sve ono što nije sa pinka.

MUKNAVI

pre 13 godina

Kud ces veci kic, od Kostunca i ostalih sefova stranaka..pa deder operezujmo ih Narode i dajmo entuzijastima, podelimo samohranim Majkama, opremimo vrtice pa bar neke vajde , od tog nakota i mi da vidimo...

Saša Marjanovic

pre 13 godina

Uroš je sve rekao. Ostali nisu ni vredni pomena, jer su i u ovim komentarima ostali ono što u suštini jesu. Teški konformisti.

igorpl

pre 13 godina

Ovde se verovatno neko zeza sa nama. Pa do samo pre neku godinu Ceca im pevala na mitingu. Ovde stvarno treba hapsiti sve redom za notorne laži i obmane naroda.
Ovaj narod je retko glup kada može ovakve stvari da proguta.
E moj glupi narode....

romili

pre 13 godina

Ali, pamtim kao da je bilo danas, prvi iz redova DSS, Srbija, srpska nova, peva Ceca.... mozda bi i DSS na put u Brisel.... sve se menja ....

Luka

pre 13 godina

Nije samo vrh DSS isao na koncert Cece, ko je ono isao u Jagodinu na kik boks i koncert Cece?! Pa Boris Tadic !!! I to u svojstvu predsednika drzave, isao je kod Palme!!! Pamtimo mo, a imamo i snimke.

Stan

pre 13 godina

Evo šta o tome misli Vladimir Zaharijev, bivši poslanik, a sad gradonačelnik Bosilegrada... iz DSS-a.

http://www.youtube.com/watch?v=1RLHL1c6cVc

Djape

pre 13 godina

dSS mora prvo da ocisti svoje redove od shunda i kica, te da odgovori zasto to nije sprovodio dok je bio na vlasti, vec je debelo shurovao i sa Pinkom i sa ostalim kicericama.

Ovako se sve svodi samo na jeftino skupljanje glasova pred izbore.

borislav

pre 13 godina

Slazem se da se neke stvari moraju vratiti sa TVa u kafanu, ali isto se slazem da DSS nije najsrecniji inicijator akcije.
"Narod to zeli" je najbednije opravdanje da se taj isti narod zaglupljuje.
Za razliku od komisija i cenzure, mislim da je pravi put biranje pravih ljudi za urednike u medijima i (ovo vec malo teze) u vlasnicku strukturu tih medija. Trenutno su nam vlasnici mnogih medija ljudi sa vrlo, vrlo diskutabilnim moralom

EU Citizen

pre 13 godina

Znači, Cecini drugari sada hoće da kažnjavaju ljude zato što imaju loš ukus? Božanstveno... :))) I da time finansiraju nešto što već neka burazerska komisija, puna pseudoumetnika i šlihtara ove ili one garniture koja čuva državno korito (i gospodin Đurić, i gospodin Kovač su odlični primeri, svako u svojoj branši i za svoju garnituru) proglasi za "vrednost"? Neka hvala, umetnost koja ne može da se sama finansira, naročito u ovo doba interneta i globalnog umetničkog tržišta i nije umetnost, već hobi ili nepravedna apanaža koja se distribuira raznim kvazi-likovima koji ne mogu da se izdržavaju svojim poslom, a ne shvataju da, ako je to tako, nisu ništa drugo do amateri, i da je vreme da potraže neki pravi posao kao i svi ostali. A ljudi će plaćati svojim novcem za ono što vole, neko za Cecu, neko za Šenberga, i možda će prosečan ukus biti loš (i pseudointelektualno-pseudoumetnička bratija će kukati da je kraj sveta blizu, jer nema još jednu kravicu-muzaricu), ali će narod makar imati jednog parazita manje na grbači, a to će ih možda naučiti da i većina onih mnogo crnjih parazita od dotiranih pseudoumetnika iz vlade, parlamenta i ministarstava možda nisu tako neophodni i nezamenljivi, da bi porezi i harači možda mogli da budu i triput niži a hipertrofirana mafija mastiljara i oficijelnih reketaša zvana "država" tri puta manja, a da se apsolutno ništa dramatično ne desi, osim što će oni koji rade i trude se imati više novca u džepu da ga potroše onako kako oni hoće, a ne kako im propišu nekakav Koštunica i slični, koji nikada nisu pošten dinar zaradili u životu, jer su ceo život samo budžetske pijavice, štetočine i prodavci prazne slame.

LICEMERSTVO

pre 13 godina

A ko kaže da bi oni oporezovali Cecu?! Kada je DSS u pitanju (i ne samo oni) ovo pitanje bi značilo uvođenje cenzure za nas ostale.

Da se ne zaboravi: odmah posle atentata na Zorana, DSS je u celoj Srbiji u institucijama kulture počistio, ali bukvalno počistio, sve stručne i nestranačke direktore i urednike u ustanovama kulture. Isto tako i medija, tada još društveno-državnih. Postavili su svoje ljude – ne zna se iz kojih rupa su ih iskopali, a organizaciju sveli na to da takav direktor postaje vrhovni cenzor. Urednici su gotovo ukinuti, oni glavni – listom. Tadićevci preuzimaju ovaj model i nadograđuju ga do besmisla. Glavni mehanizam za njegovo sprovođenje je teški mobing, a krajnji cilj – zloupotreba institucija (novac, zapošljavanja i sl.).

Sve to vreme, naši vrhunski teoretičari kulture, medija, komunikologije, strateškog planiranja – vrte istu ploču. Govore nam o potrebama usavršavanja; strateškog planiranja; efikasnosti... bla, bla, bla. Samo nam nikako ne govore – u kojoj zemlji da to sprovodimo!

Vrhunski teoretičari zatvaraju oči pred ključnim problemom ove zemlje, a to je PARTOKRATIJA. Ta bolest u Beogradu ima nešto sublimiraniji oblik, dok je južno od prestonice metastazirala do raspada i potpunog truljenja supstance. Tako je i Zakon u kulturi potpuni poraz kulture, jer nijednim mehanizmom ne obuzdava partokratiju. Naprotiv, sada je zakonom legalizuje. Tasovac je pokušao tu nešto da objasni, gađajući u srž stvari, ali je ubrzo bio ućutkan. Sem građana, oličenih kroz publiku, niko ga nije suštinski podržao. Drsko mu je oponirala ex državna sekretarka Momirov, za koju se ispostavilo da nije „čak ni biolog“ i koja je umetnike i istinske poslenike kulture izjednačila sa administrativcima. Da podsetim, samo, da je glavni adut ovog zakona institucija konkursa za izbor direktora i upravnika, što je vrhunac licemerstva. Zašto? Nepismeni političari i njihove interesne grupe postavljaju upravne odbore i kadrovske komisije, a ovi, pak, odlučuju o razvojnim programima kandidata. Potom lokalne skupštine glasaju na osnovu koalicionih dogovora... Treba li dalje da nabrajam?

Političari su kulturu sveli na zabavu „koju narod traži“, izmišljaju se proslave da bi se na gradskim trgovima preprale ogromne pare sa estradnim likovima, ustanove služe da preko njih „prođu računi“. U tome im debelo pomaže republička vlast. Zapitajte se zašto. Tako često imate slučaj da ministarstva bez ikakvih konkursa i projekata „prebacuju“ pare na račun opština, u zavisnosti ko ima koju ličnu vezu od funkcionera.

I da vas podsetim, na kraju: Zbog svega ovoga smo dizali glas godine 1991! Zbog svega ovoga smo šetali i pištali godine 1996! Zbog svega ovoga smo bili spremni i život da ostavimo na beogradskim ulicama 5. oktobra, godine 2000! I šta je bilo posle? Koštunica i akademici cupkaju na koncertu Arkanove udovice, Tadić zapeva sa Palmom u društvu iste, Guča postaje tajkunski Woodstock, gde pijane i gole sponzoruše zabavljaju masne i raspojasane moćnike. „Parade pijanstva i kiča“ na svakom koraku. Revolucija je smazala svoju decu za doručak i alava i gladna nastavlja da proždire sve što joj se nađe na putu.

Milan

pre 13 godina

Nisam simpatizer DSS-a ali ako oni jedini trenutno vide evidentni problem kojeg ima Srbija onda im "skidam kapu" i podržavam njihov predlog! Sada ispada da je najveći problem njihove inicijative to ko je doneo tu inicijativu. Na žalost građani Srbije nemaju vremena za čekanje. Šta bismo trebali da još 100 godina čekamo da se ovi koji su sada na vlasti sete da vlast nije samo raspravljanje teme o Kosovu već i o kvalitetu života građana Srbije. A kvaliteta života za nas nema ako smo prepušteni medijskom haosu i ne možemo poput ostalih "normalnih" evropskih zemalja da uredimo naš medijski prostor i kulturnu scenu. Na primer na čega liči to da na RTS i jedna od malobrojnih muzičkih emisija koje se bave zabavnom muzikom nosi naziv po vrsti jednog piva? Mogu li RTS i TV Vojvodina i njeni direktori biti "država u državi", raditi šta hoće a da im niko ništa nemože? Mogu li televizijske stanice koje su na konkursu dobile pravo frenkvencije na celoj teritoriji države "zagađivati" naš medijski prostor kičom i šundom? Opravdanja nema jer toga nema u javnim medijima susednih zemalja. Možemo li oprostiti ovima na vlasti zbog defetizma i nezainteresovanosti?

a ceca kao nije kic

pre 13 godina

Mislite da se ulozi u Cecu koja po vama verovatno nije sund i kic, s obzirom da je Kostunica na njenom koncertu djipao u prvim redovima zajedno sa Veljom Ilicem.

Dragan

pre 13 godina

Oporezivanje kica i sunda za mene nije sporna ideja. Ja sam ipak sumnjicav u pogledu stvarnih pobuda inicijatora. Ako treba da se na ovaj nacin uzmu pare i preusmere u obrazovanje, zdravstvo, domove za napustenu decu ili recimo u razvoj elektronske drzavne uprave da ne stojimo i cekamo u redovima za dokumenta satima kao idioti, ja sam za. Medjutim ako te pare neko zeli da preusmeri u propale i promasene umetnike koji nisu u stanju ni spajz da napune na svojim koncertima, izlozbama i predstavama, ja sam protiv jer ih smatram parazitima - podjednakim zlom kao sto su kic - umetnici.

Mirko

pre 13 godina

"Uroš Đurić, vizuelni umetnik" haha, sledeca instanca je verovatno imaginarni.

Ako bi kojim slucajem ova inicijativa dosla na glasanje u skupstini 99% poslanika bi bilo protiv posto bi posle tog zakona vecina njih zaradjivala 70% manje.

partibrejker

pre 13 godina

Mora se osnovati bar nekoliko agencija i komisija koje bi utvrdile prvo pravo stanje stvari, pa onda odlučivale šta jeste kultura a šta nije, pa onda UZELE PARE od onih koje proglasi "nekulturnima"... kako nije jasno.

_-_-_-_-_-

pre 13 godina

Ideja o oporezivanju kiča i šunda u principu je dobra, ali je neostvarljiva u praksi. Razlog je taj što u umetnosti nije moguće postaviti egzaktne kriterijume, tako da bi se odlučivanje u praksi svelo na nekakvu političku podobnost.

undercover angel

pre 13 godina

Inicijativa je dobra! Nju dalje treba razraditi, razmotriti sve nacine na koji to moze da se ucini, kao i kriterijume razvrstavanja. Verujem da bi se svi slozili da npr. Farma i Grand potpadaju pod kic i da se kao takve ne mogu prikazivati na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a da bi sve lokalne televizije morale da plate odgovarajucu sumu za prikazivanje takvih sadrzaja.
Mnogima se cini da ce se ovakav jedan predlog neizostavno razviti u cenzuru (koja ionako postoji u nasem drustvu), sto se dobrim planom i sastavom "komisije za procenu" da izbeci.

Ne shvatam negativno raspolozenje vec na osnovu toga od koga je ova inicijativa potekla, sto svakako ne znaci da ce se nadlezno telo sastojati iskljucivo od DSS-ovaca.
Da li mi uopste zelimo da se u ovoj zemlji nesto menja ili cemu svemu nalaziti manu i time davati sebi savrsen alibi za necinjenje i dalju jadikovku nad situacijom u drustvu.

Bojan

pre 13 godina

Ima primer kako to izgleda, kod Harmsa kada pokupe seljake sa njiva pa ih na silu nabiju u neku učionicu da bi im puštali klasičnu muziku. Nema veze što su gladni, goli i bosi važno da razlikuju Mocarta od Betovena, sovjetski seljak je drug (gospodin) seljak. A da ne pričamo o kineskoj "kulturnoj" revoluciji. Jednostavno treba razdvojiti šou biznis koji pravi pare od umetnosti koja ne donosi kintu ali ima druge vrednosti, šou biznis kao i svaki drugi posao oporezovati, umetnost pomagati i to je to. Ne treba puno pameti da bi se videla razlika između komercijalnog i ne komercijalnog stvaranja.

Partijska kultura

pre 13 godina

...
Ima jedan veći biser u Zakonu o kulturi ... (jedan od): doslovce piše da ustanova kulture MOŽE da ima jednog ili više programskih/umetničkih direktora. Naši političari će to čitati ovako - ako "može", znači "ne mora" ni to.

I još: u upravnim odborima (iz redova zaposlenih) mora da bude najmanje polovina iz osnovne delatnosti. Pitanje: a koja je to druga polovina?

Još pitanja: šta je "osnovna delatnost"? Kako se dobija radno mesto u "osnovnoj delatnosti"? Šta ovaj zakon o tome kaže? Ne kaže ništa. Partija te jednostavno zaposli, da ti radno mestu "u osnovnoj delatnosti", i ti si samim tim zaštićen.

Ništa bitno u ovom zakonu nema što bi imalo reformski prizvuk kojim bi se uštedela enormna sredstva, opet za tu istu kulturu. Zato, gospodo iz DSS-a, nemam ja ništa protiv bilo čijih inicijativa, pa tako ni vaše, grešili ste i pokrijte se ušima, ali bar predložite nešto smisleno. Predložite REFORMU USTANOVA KULTURE, dajte vaše rešenje.

Ali ne, ne bi političari da zamaraju mozak, ni da se zameraju, harač je jednostavnija stvar. Pogotovo ako se tim potencijalnim dodatnim novcem stvori dodatni fond za nova partijska zapošljavanja i šikanu onih koji drugačije misle.

Иван-Ниш

pre 13 godina

Па кад оду под шатре у Гучи и на лицу места почну да издају рачуне и прекршајне пријаве за шунд и кич...