Subota, 24.07.2010.

00:24

"MSP blagoslovio secesionizam"

Svetski mediji ocenjuju da odluka MSP-a povećava ambicije brojnih pokreta za nezavisnost širom sveta, piše "Politika".

Izvor: Politika

"MSP blagoslovio secesionizam" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

optimista

pre 13 godina

pa to je trend u narednih dvadeset godina imacemo puno novih drzava Katalonija, Belgija ce da se raspadne,Skotska,Republika Srpska itd... I onda cemo da pravimo federalnu Evropu

Pipi

pre 13 godina

Sta posejes to ces i poznjeti. Sigurno je da ce ova odluka dovesti do stvaranja novih drzava a to ce naravno napraviti haos u medjunarodnim odnosima tako da izgleda da neko bas lepo diriguje i celu pricu vodi ka vecem i jos gorem konfliktu ikada do sada.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Iako odluka MSP sadrži uglavnom američke stavove, ne može se reći da je MSP "blagoslovio" secesionizam, odnosno secesiju Kosova konkretno.
Odluka MSP nema nikakav PRAVNI značaj. Međutim, ona će se (zlo)upotrebljavati u POLITIČKE svrhe. Protiv Srbije. Po odluci MSP jedna grupa građana je donela akt o nezavisnosti Kosova, van okvira međunarodnog prava. Srbija se ne može pozivati ni na stav MSP o "identitetu" donosioca tog akta, ako je dobro poznato da u pravnom sistemu Srbije i danas haos prave krnji VSS i DVT, takođe dva nelegitimna tela. Ako nelegitimni VSS i DVT mogu donositi "legalne" odluke i predloge onda su Tači i ostali "narodni lideri Kosava" doneli "legalan" akt. Pitam se: zašto taj akt nije poništio US? Kršenje zakona i posebno USTAVA Srbije od strane VSS, DVT, ali i US (nečinjenjem) naša je svakodnevnica. Nema bitnije razlike između akta o proglašenju nezavisnosti Kosova i odluke o izboru sudija. Donete su od nelegitimnih organa. Problem za Srbiju jeste što najveći deo zemalja EU priznaje akt o nezavinosti, a "mi" (vlast) u Srbiji priznajemo odluke o izboru sudija i slične krajnje problematične odluke. Neznanje, neodgovornost, samovolja, nepotizam, korupcija i bahatost (lepih li imenica) - vladaju Srbijom. Pozivamo se na PRAVO, a ni reformu pravosuđa nismo umeli, znali ili hteli - da valjano sprovedemo. Na međunarodnom planu smo dobili tačno ono što smo i tražili. Odgovor na pitanje za koje su mnogi i pre odgovora na njega tvrdili da je pogrešno (glupo). Nevolje na domaćem terenu tek slede.

Трибалија

pre 13 godina

Суд је донео закључак да „у међународном праву нема норми којима се забрањује једнострано проглашење независности“ те због тога, такво проглашење од стране косовских сепаратиста „не противуречи међународном праву“. Поставља се питање зашто МСП није извео, рецимо, овакав закључак: „Утврдивши да у међународном праву нема норми, које допуштају једнострано проглашење независности, Суд је закључио, да такво проглашење није у складу са нормама међународног права“?
Игром речи, играју се људским главама...

Ђорђе

pre 13 godina

Косово јесте јединствен случај, јер је након оружаног напада на суверену државу чланицу УН, на делу њене територије под окупацијом, створена још једна, назови држава, албанског народа. Ниједан народ у Европи, нема своје две државе. Прича о праву на самоопредељење народа не ''држи воду'', јер су Албанци пре 1999. године већ имали своју националну државу из које су у протеклих пола века, масовно емигрирали у Србију. Делом је то чињено као део смишљене политике албанизације Косова и Метохије на линији Призренске лиге (19. век), а други разлог је потрага за бољим животом. То обара тезу о угњетаваној албанској националној мањини, јер зашто би долазили у Србију? Да би били грађани другог реда?

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Tibet je "poseban slucaj" i moze da se zali na istu adresu na koju se zalila RSK, a znamo kako smo tamo prosli. Zasto bi za sve vazio kosovski princip, neka za nekoga vazi i kninski princip, bice zanimljivije. Albanci stalno potezu SAMO ONO sto su Srbi radili nakon njihovog OVK ustanka i bombardovanja NATO, dakle posledicu proglasavaju uzrokom a zaboravljaju sta su oni radili Srbima tamo od 1912 do danas! Nadzivela je Srbija i rimsko i jos mnoga carstva, nadzivecemo i americko, nema problema.

Srednjoškolac

pre 13 godina

To je nešto sasvim prirodno, država jednostavno prestane da obraća pažnju na neki svoj region, loša, nestručna i neravnomerna ulaganja dovode do nerazvijenosti područja, nerazvijenost područja dovede do migracija, manjine postanu većine. Posle jedno dvadesetpet, tridesetpet godina vođenja katastrofalno pogrešne politike od strane različitih političara (ŠTO JE I NAJTUŽNIJE) dobiješ secesionizam..

Srdjan

pre 13 godina

O "opasnom presedanu" i o pretnji "talasa secesionizma" se pričalo još '99. Pa ništa... Separatizma je oduvek bilo i biće, a oni koji imaju moć da kroje svet će se kao i do sada nositi sa tim. Nekad oružanom silom, nekad ekonomskim i političkim pritiskom, nekad savitljivim tumačenjem prava. Ništa novo. Samo ćemo mi izgleda i dalje da se trošimo u borbi protiv vetrenjača.

Глас разума

pre 13 godina

И пролиће се много крви по Европској заједници, Азији, Африци. Моћници ће опет профитирати преко продаје оружја посматрачких или преговарачких тимова и хуманитарне помоћи.

Предлажем светској заједници да почну са израдом насеља за прихват будућих избеглица у државама које ће прихватити да збрину протеране бегунце, за новац, другачије него до сада. Еу је пуна дисидената, азиланата и потенцијаних терориста

Душан

pre 13 godina

одлука МСП и разлози за доношење исте су директно уперени против грађанске државе и према ширењу национализма.
ова одлука се може протумачити и овако: "није битно ко је какав, већ ко је које нације". такође, ова одлука, па и став међународне заједнице, не подстичу решавање проблема већ кретање линијом мањег отпора (право јачег, као да смо у средњем веку).

иначе, "међународно право" је само једна утопија. то не постоји.

alex

pre 13 godina

Za gubitak Kosova je iskljucivo kriva Srbija koja vec citav jedan vek vodi pogresnu politiku. Sem toga da mi neko pokaze i jednog jedinog Srbina koji bi zeleo 2 miliona Albanaca u svojoj drzavi. Mi hocemo Kosovo ali bez Albanaca. Dok mi brinemo o Kosovu nama pola Srbije umire. Molite Boga da Rusija prizna Kosovo i da stavimo tacku vise na tu pricu.

independista

pre 13 godina

Bez obzira na cinjenicu da Kosovo mozda i jeste jedinstven slucaj, odluku MSP-a ce svakako koristiti svi separatisticki pokreti u svetu. Ne moze sada neki britanski diplomata da im kaze "e samo Kosovo moze a vi ne mozete", a i ako kaze bas njih briga za britanskog ministra spoljnih poslova. Svako gleda svoje interese.

neshonni

pre 13 godina

Velika sila SAD je pokazala svu svoju neodgovornost i kriva je za sve posledice koje će proisteći iz njene podrške nezavisnosti Kosova! Najpre je učinila sve da odvoji Kosovo od Srbije, da mu da mogućnost proglašenja nezavisnosti, da izvrši pritisak na mnoge države da učine isto, pogotovo ove slabije oko Srbije tipa Crne Gore, Makedonije, Hrvatske koja bi to ionako drage volje učinila i bez pritiska kao i Slovenija. Potom su SAD izvršile pritisak i na sudije MSP-a koje donose mišljenje potpuno u suprotnosti sa medjunarodnim pravom, to sve glasnije ističu priznati stručnjaci MP-a koji su časni ljudi i nisu za prodaju. To talasanje tipa Kosovo je jedinstven slučaj je u najmanju ruku smešno. To neće zaustaviti separatističke pokrete širom sveta kada vide da je Kosovu uspelo. Neće ih SAD i njeni verni sateliti priznati ali će oni ostati uporni u svojim namerama za otcepljenje koje će dovoditi do stalnih nestabilnosti širom sveta. Ponekad pomislim da SAD upravo to i žele jer gde plasirati toliko proizvedeno i nagomilano naoružanje obzirom da ga treba prodati i obrnuti kapital jer ionako trećina SAD privrede se bazira na vojnoj! Mislite o tome...

QQQ

pre 13 godina

Pa naravno sve se vrti oko novca, tj prirodnih resursa. MSP se stavio u menadzersku ulogu prodavcima naoruzanja, naftasima .......i drugim bogatim interesnim grupama koje savrseno zabole i za Baskiju i za Kosovo i za........, njih samo interesuju prirodni resursi zemlje, a cak im je i novac nebitan jer su i oni svesni da je novac samo parce papira koje danas moze da vredi mnogo, a sutra nista samo ako oni to pozele da promene. U ovom trenutku se u svetu vrte milijarde biliona dolara za koje ne postoji apsolutno nikakve pokrice. Upumpao ih je MMF i svetska banka i ne polazu nikome racune. Zbog toga imamo ovakvu ekonomsku sliku sveta. Njima je glavni cilj da niko ne razume sta se desava i zbog toga nas truju sa novim i novim i novim parametrima u ekonomiji koji ranije nisu nikad ni postojali a zivelo se daleko bolje. Dolara tj kredita ce biti onoliko koliko drzave budu trazile kredite, tj budu dobile pre zaplene svega sto poseduju zbog pre zaduzenosti. Dolara nikada nece ponestati u ovakvom sistemu!
Ceo sistem je strasno truo i nisam siguran da bi i treci svetski rat resio problem jer su za vreme drugog svetskog rata Americki bogatasi obrnuli silni kapital sa svojim nazi prijatljima dok je narod na obe strane ginuo za nazovi vise ciljeve i slobodu!

http://www.zeitgeist-pokret.com/blog/monetarni-sistem/john-perkins-priznanje-o-ekonomskim-ubistvima-tehnici-zavadi-pa-vladaj

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"MSP blagoslovio secesionizam"

Ja sam zaista "zaprepascen" !
Bio sam cvrsto uveren da ce MSP "blagosloviti" masovne grobnice kosovskih albanaca, Batajnicu, Hladnjace i proterivanje oko 800.000 "svojih gradjana" albanske nacionalnosti sa Kosova, isto tako sam ocekivao i da ce MSP "blagosloviti" ceo onaj politicki i vojni Vrh Srbije koji odlezava zatvorske kazne zbog najgroznijih ratnih zlocina protiv COVECNOSTI !
Ali vidis nema "PRAVDE" pa to ti je !

sa strane

pre 13 godina

ova odluka MSP nije nista promjenila, samo sto vasi politicari nemaju vise na raspolaganju krilaticu kako je nezavisnost nezakonita. u sustini jeste nezakonita ali oni koji smatraju da je legitimna imaju novi "argument". zemlje koje negativno posmatraju nezavisnost i dalje ce je takvom posmatrati, jer sa presudom nije dodirnuta sustina, a zemlje koje pozitivno na to gledaju sada mogu reci - eto... legalno je. big deal. inace, sad ce amerikanci uvjeravati zemlje po svijetu kako je kosovo legalno steklo nezavisnost, ali da je to izuzetak i da se ne trebaju plasiti za svoju cjelovitost. neki ce reci "da", neki ce reci "ne". u svakom slucaju pat pozicija, pogotovo sto u SB srbija vjerovatno moze racunati na veto. taktika: traziti podjelu, ne zbog lijecenja kompleksa ili mitova, jer kad vam nagrne 200000 izbjeglica pad standarda ce biti vrlo izrazen. ako hocete da zadrzite kakav-takav standard nemojte forsirati priznanje, jer ce se to odraziti na vase dzepove.

sve je to lepo dogovreno

pre 13 godina

Kako se samo paze da ne spomenu najocigledniju posledicu igre oko Kosova, nezavisnu Republiku Srpsku, i nove granice Srbije na svim teritorijama gde je etnicka zastupljenost jasna, znaci i severno Kosovo. Za tzv. jug Srbije sprema se jos ociglednija razmena teritorija (Strpce za Presevo, vec se razmenjuju imanja uveliko, malo istrazivackog novinarstva ce otkriti mnogo toga).

A o tome ko je u stvari VLASNIK kosova cemo posle, Albanci su skroz fer, i nude dobru cenu koju ce kroz javni dug da otplacuju. Jos ce i crkvenu imovinu da neguju ko svoju, drugu kulturu niti imaju niti su je imali, a ipak mora nesto turista i da vidi tamo dole, pa sta ce nego srpsko.

Inace, svi katastri su sacuvani, kosovsko stanovnistvo 60 godina nije ni paru ni cent uplatilo ni za sta, a ipak, na koncu svega, samo se vlasnik i pita, jel? :-) Resicemo to posteno mislim, dugo smo se kacili oko jasnih stvari. Ne mozemo zajedno, a veoma smo dobre komsije uglavnom bili kroz istoriju.

Inace, najveca smejurija je da su se svi uspalili oko ovoga, kao najgora presuda po Srbiju, a sve nam ide na ruku. Treba lepo da se zahvalimo MSP-u, dobili smo zeleno svetlo da zavrsimo sve te teritorijalne zavrzlame, pa onda polako svi u EU, svako na svojem, i gotovi ratovi i krs i lom na Balkanu jednim udarcem. Steta za mrtve, ali ova pobeda ce da pripadne zivima, za promenu.

Stefan Prvovencani

pre 13 godina

Jel to "Politika" pokusava da siri optimizam? Tako su pisali i 90ih, a i politicari su se isto ponasali. Nema nama promena, sve je to ista skola!

Dobrodosla '95 (sad ce 94, za koji mesec)!

Strider

pre 13 godina

Tibet trazi kulturnu autonomiju. Da bi mogli uopste da opstanu kao kultura. Jer Tibetanci nisu kinezi. Iako je na pravdi boga Tibet suverena drzava pod okupacijom. Ali necemo sad da cepidlacimo, trebaju nam saveznici...

Stefan

pre 13 godina

Sve je bitno. Samo nama Srbima prodaju maglu da nista nije bitno ni drzava ni teritorija, nista. Slovenci zakrvili sa Hrvatima oko par stotina metara mora, a treba da se ladno odreknemo pola svoje drzave.

jošua

pre 13 godina

Ali u svim ovim nabrojanim područjima koje žele nezavisnost etnikum nije tako kompaktan i zainteresovan za odcepljenje kao što je to na Kosovu.
Izuzetak bi mogao biti Tibet i Čečenija. Ali, kineske su vlasti naseljavanjem Kineza u Tibet znatno razbile etničku kompaktnost tog teritorija, a ruske su vlasti uništile čečensku državu.
Tajvan je pak de facto nezavisan i ondje ne igra ulogu etnija (Tajvanci su Kinezi) već politički sistem, odnosno izbor između parlamentarne demokratije i jednopartijskog sistema.
U Kataloniji je veća želja za snažnijom autonomijom nego za nezavisnom državom.
U Baskiji i Korzici postoji čvrsta i konfliktna jezgra za nezavisnom državom, ali ona je svakako manja od 50 posto stanovništva.
Ako se pak Belgija odluči za rascep to će ići po čehoslovačkom scenariju.
U Quebecu je dva puta održan referendum za nezavisnost ali je oba puta podbacio zbog nedovolojne podrške stanovništva.
Avhazija i Južna Osetija su tek nakon proterivanja gruzijskog stanovništva i uz pomoć Moskve proglasile nezavisnost.
U Sj. Irskoj katolici su za trenutno prisadinjenje Republici Irskoj, ali u Sj. Irskoj protestanata ima više od katolika za 8 do 10 posto.
Sj. Kipar se htio vratiti u jedinstvenu kiparsku državu kako bi ušao u EU, ali su to kiparski Grci na referendumu glatko odbili.
U Škotskoj, prema anketama jedna četvrtina stanovništva želi nezavisnu državu dok su Velšani još manje zainteresovani za odcepljenje.

Stefan

pre 13 godina

Sve je bitno. Samo nama Srbima prodaju maglu da nista nije bitno ni drzava ni teritorija, nista. Slovenci zakrvili sa Hrvatima oko par stotina metara mora, a treba da se ladno odreknemo pola svoje drzave.

jošua

pre 13 godina

Ali u svim ovim nabrojanim područjima koje žele nezavisnost etnikum nije tako kompaktan i zainteresovan za odcepljenje kao što je to na Kosovu.
Izuzetak bi mogao biti Tibet i Čečenija. Ali, kineske su vlasti naseljavanjem Kineza u Tibet znatno razbile etničku kompaktnost tog teritorija, a ruske su vlasti uništile čečensku državu.
Tajvan je pak de facto nezavisan i ondje ne igra ulogu etnija (Tajvanci su Kinezi) već politički sistem, odnosno izbor između parlamentarne demokratije i jednopartijskog sistema.
U Kataloniji je veća želja za snažnijom autonomijom nego za nezavisnom državom.
U Baskiji i Korzici postoji čvrsta i konfliktna jezgra za nezavisnom državom, ali ona je svakako manja od 50 posto stanovništva.
Ako se pak Belgija odluči za rascep to će ići po čehoslovačkom scenariju.
U Quebecu je dva puta održan referendum za nezavisnost ali je oba puta podbacio zbog nedovolojne podrške stanovništva.
Avhazija i Južna Osetija su tek nakon proterivanja gruzijskog stanovništva i uz pomoć Moskve proglasile nezavisnost.
U Sj. Irskoj katolici su za trenutno prisadinjenje Republici Irskoj, ali u Sj. Irskoj protestanata ima više od katolika za 8 do 10 posto.
Sj. Kipar se htio vratiti u jedinstvenu kiparsku državu kako bi ušao u EU, ali su to kiparski Grci na referendumu glatko odbili.
U Škotskoj, prema anketama jedna četvrtina stanovništva želi nezavisnu državu dok su Velšani još manje zainteresovani za odcepljenje.

sve je to lepo dogovreno

pre 13 godina

Kako se samo paze da ne spomenu najocigledniju posledicu igre oko Kosova, nezavisnu Republiku Srpsku, i nove granice Srbije na svim teritorijama gde je etnicka zastupljenost jasna, znaci i severno Kosovo. Za tzv. jug Srbije sprema se jos ociglednija razmena teritorija (Strpce za Presevo, vec se razmenjuju imanja uveliko, malo istrazivackog novinarstva ce otkriti mnogo toga).

A o tome ko je u stvari VLASNIK kosova cemo posle, Albanci su skroz fer, i nude dobru cenu koju ce kroz javni dug da otplacuju. Jos ce i crkvenu imovinu da neguju ko svoju, drugu kulturu niti imaju niti su je imali, a ipak mora nesto turista i da vidi tamo dole, pa sta ce nego srpsko.

Inace, svi katastri su sacuvani, kosovsko stanovnistvo 60 godina nije ni paru ni cent uplatilo ni za sta, a ipak, na koncu svega, samo se vlasnik i pita, jel? :-) Resicemo to posteno mislim, dugo smo se kacili oko jasnih stvari. Ne mozemo zajedno, a veoma smo dobre komsije uglavnom bili kroz istoriju.

Inace, najveca smejurija je da su se svi uspalili oko ovoga, kao najgora presuda po Srbiju, a sve nam ide na ruku. Treba lepo da se zahvalimo MSP-u, dobili smo zeleno svetlo da zavrsimo sve te teritorijalne zavrzlame, pa onda polako svi u EU, svako na svojem, i gotovi ratovi i krs i lom na Balkanu jednim udarcem. Steta za mrtve, ali ova pobeda ce da pripadne zivima, za promenu.

Stefan Prvovencani

pre 13 godina

Jel to "Politika" pokusava da siri optimizam? Tako su pisali i 90ih, a i politicari su se isto ponasali. Nema nama promena, sve je to ista skola!

Dobrodosla '95 (sad ce 94, za koji mesec)!

Strider

pre 13 godina

Tibet trazi kulturnu autonomiju. Da bi mogli uopste da opstanu kao kultura. Jer Tibetanci nisu kinezi. Iako je na pravdi boga Tibet suverena drzava pod okupacijom. Ali necemo sad da cepidlacimo, trebaju nam saveznici...

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"MSP blagoslovio secesionizam"

Ja sam zaista "zaprepascen" !
Bio sam cvrsto uveren da ce MSP "blagosloviti" masovne grobnice kosovskih albanaca, Batajnicu, Hladnjace i proterivanje oko 800.000 "svojih gradjana" albanske nacionalnosti sa Kosova, isto tako sam ocekivao i da ce MSP "blagosloviti" ceo onaj politicki i vojni Vrh Srbije koji odlezava zatvorske kazne zbog najgroznijih ratnih zlocina protiv COVECNOSTI !
Ali vidis nema "PRAVDE" pa to ti je !

alex

pre 13 godina

Za gubitak Kosova je iskljucivo kriva Srbija koja vec citav jedan vek vodi pogresnu politiku. Sem toga da mi neko pokaze i jednog jedinog Srbina koji bi zeleo 2 miliona Albanaca u svojoj drzavi. Mi hocemo Kosovo ali bez Albanaca. Dok mi brinemo o Kosovu nama pola Srbije umire. Molite Boga da Rusija prizna Kosovo i da stavimo tacku vise na tu pricu.

Душан

pre 13 godina

одлука МСП и разлози за доношење исте су директно уперени против грађанске државе и према ширењу национализма.
ова одлука се може протумачити и овако: "није битно ко је какав, већ ко је које нације". такође, ова одлука, па и став међународне заједнице, не подстичу решавање проблема већ кретање линијом мањег отпора (право јачег, као да смо у средњем веку).

иначе, "међународно право" је само једна утопија. то не постоји.

neshonni

pre 13 godina

Velika sila SAD je pokazala svu svoju neodgovornost i kriva je za sve posledice koje će proisteći iz njene podrške nezavisnosti Kosova! Najpre je učinila sve da odvoji Kosovo od Srbije, da mu da mogućnost proglašenja nezavisnosti, da izvrši pritisak na mnoge države da učine isto, pogotovo ove slabije oko Srbije tipa Crne Gore, Makedonije, Hrvatske koja bi to ionako drage volje učinila i bez pritiska kao i Slovenija. Potom su SAD izvršile pritisak i na sudije MSP-a koje donose mišljenje potpuno u suprotnosti sa medjunarodnim pravom, to sve glasnije ističu priznati stručnjaci MP-a koji su časni ljudi i nisu za prodaju. To talasanje tipa Kosovo je jedinstven slučaj je u najmanju ruku smešno. To neće zaustaviti separatističke pokrete širom sveta kada vide da je Kosovu uspelo. Neće ih SAD i njeni verni sateliti priznati ali će oni ostati uporni u svojim namerama za otcepljenje koje će dovoditi do stalnih nestabilnosti širom sveta. Ponekad pomislim da SAD upravo to i žele jer gde plasirati toliko proizvedeno i nagomilano naoružanje obzirom da ga treba prodati i obrnuti kapital jer ionako trećina SAD privrede se bazira na vojnoj! Mislite o tome...

independista

pre 13 godina

Bez obzira na cinjenicu da Kosovo mozda i jeste jedinstven slucaj, odluku MSP-a ce svakako koristiti svi separatisticki pokreti u svetu. Ne moze sada neki britanski diplomata da im kaze "e samo Kosovo moze a vi ne mozete", a i ako kaze bas njih briga za britanskog ministra spoljnih poslova. Svako gleda svoje interese.

Ђорђе

pre 13 godina

Косово јесте јединствен случај, јер је након оружаног напада на суверену државу чланицу УН, на делу њене територије под окупацијом, створена још једна, назови држава, албанског народа. Ниједан народ у Европи, нема своје две државе. Прича о праву на самоопредељење народа не ''држи воду'', јер су Албанци пре 1999. године већ имали своју националну државу из које су у протеклих пола века, масовно емигрирали у Србију. Делом је то чињено као део смишљене политике албанизације Косова и Метохије на линији Призренске лиге (19. век), а други разлог је потрага за бољим животом. То обара тезу о угњетаваној албанској националној мањини, јер зашто би долазили у Србију? Да би били грађани другог реда?

Трибалија

pre 13 godina

Суд је донео закључак да „у међународном праву нема норми којима се забрањује једнострано проглашење независности“ те због тога, такво проглашење од стране косовских сепаратиста „не противуречи међународном праву“. Поставља се питање зашто МСП није извео, рецимо, овакав закључак: „Утврдивши да у међународном праву нема норми, које допуштају једнострано проглашење независности, Суд је закључио, да такво проглашење није у складу са нормама међународног права“?
Игром речи, играју се људским главама...

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Tibet je "poseban slucaj" i moze da se zali na istu adresu na koju se zalila RSK, a znamo kako smo tamo prosli. Zasto bi za sve vazio kosovski princip, neka za nekoga vazi i kninski princip, bice zanimljivije. Albanci stalno potezu SAMO ONO sto su Srbi radili nakon njihovog OVK ustanka i bombardovanja NATO, dakle posledicu proglasavaju uzrokom a zaboravljaju sta su oni radili Srbima tamo od 1912 do danas! Nadzivela je Srbija i rimsko i jos mnoga carstva, nadzivecemo i americko, nema problema.

QQQ

pre 13 godina

Pa naravno sve se vrti oko novca, tj prirodnih resursa. MSP se stavio u menadzersku ulogu prodavcima naoruzanja, naftasima .......i drugim bogatim interesnim grupama koje savrseno zabole i za Baskiju i za Kosovo i za........, njih samo interesuju prirodni resursi zemlje, a cak im je i novac nebitan jer su i oni svesni da je novac samo parce papira koje danas moze da vredi mnogo, a sutra nista samo ako oni to pozele da promene. U ovom trenutku se u svetu vrte milijarde biliona dolara za koje ne postoji apsolutno nikakve pokrice. Upumpao ih je MMF i svetska banka i ne polazu nikome racune. Zbog toga imamo ovakvu ekonomsku sliku sveta. Njima je glavni cilj da niko ne razume sta se desava i zbog toga nas truju sa novim i novim i novim parametrima u ekonomiji koji ranije nisu nikad ni postojali a zivelo se daleko bolje. Dolara tj kredita ce biti onoliko koliko drzave budu trazile kredite, tj budu dobile pre zaplene svega sto poseduju zbog pre zaduzenosti. Dolara nikada nece ponestati u ovakvom sistemu!
Ceo sistem je strasno truo i nisam siguran da bi i treci svetski rat resio problem jer su za vreme drugog svetskog rata Americki bogatasi obrnuli silni kapital sa svojim nazi prijatljima dok je narod na obe strane ginuo za nazovi vise ciljeve i slobodu!

http://www.zeitgeist-pokret.com/blog/monetarni-sistem/john-perkins-priznanje-o-ekonomskim-ubistvima-tehnici-zavadi-pa-vladaj

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Iako odluka MSP sadrži uglavnom američke stavove, ne može se reći da je MSP "blagoslovio" secesionizam, odnosno secesiju Kosova konkretno.
Odluka MSP nema nikakav PRAVNI značaj. Međutim, ona će se (zlo)upotrebljavati u POLITIČKE svrhe. Protiv Srbije. Po odluci MSP jedna grupa građana je donela akt o nezavisnosti Kosova, van okvira međunarodnog prava. Srbija se ne može pozivati ni na stav MSP o "identitetu" donosioca tog akta, ako je dobro poznato da u pravnom sistemu Srbije i danas haos prave krnji VSS i DVT, takođe dva nelegitimna tela. Ako nelegitimni VSS i DVT mogu donositi "legalne" odluke i predloge onda su Tači i ostali "narodni lideri Kosava" doneli "legalan" akt. Pitam se: zašto taj akt nije poništio US? Kršenje zakona i posebno USTAVA Srbije od strane VSS, DVT, ali i US (nečinjenjem) naša je svakodnevnica. Nema bitnije razlike između akta o proglašenju nezavisnosti Kosova i odluke o izboru sudija. Donete su od nelegitimnih organa. Problem za Srbiju jeste što najveći deo zemalja EU priznaje akt o nezavinosti, a "mi" (vlast) u Srbiji priznajemo odluke o izboru sudija i slične krajnje problematične odluke. Neznanje, neodgovornost, samovolja, nepotizam, korupcija i bahatost (lepih li imenica) - vladaju Srbijom. Pozivamo se na PRAVO, a ni reformu pravosuđa nismo umeli, znali ili hteli - da valjano sprovedemo. Na međunarodnom planu smo dobili tačno ono što smo i tražili. Odgovor na pitanje za koje su mnogi i pre odgovora na njega tvrdili da je pogrešno (glupo). Nevolje na domaćem terenu tek slede.

Srdjan

pre 13 godina

O "opasnom presedanu" i o pretnji "talasa secesionizma" se pričalo još '99. Pa ništa... Separatizma je oduvek bilo i biće, a oni koji imaju moć da kroje svet će se kao i do sada nositi sa tim. Nekad oružanom silom, nekad ekonomskim i političkim pritiskom, nekad savitljivim tumačenjem prava. Ništa novo. Samo ćemo mi izgleda i dalje da se trošimo u borbi protiv vetrenjača.

sa strane

pre 13 godina

ova odluka MSP nije nista promjenila, samo sto vasi politicari nemaju vise na raspolaganju krilaticu kako je nezavisnost nezakonita. u sustini jeste nezakonita ali oni koji smatraju da je legitimna imaju novi "argument". zemlje koje negativno posmatraju nezavisnost i dalje ce je takvom posmatrati, jer sa presudom nije dodirnuta sustina, a zemlje koje pozitivno na to gledaju sada mogu reci - eto... legalno je. big deal. inace, sad ce amerikanci uvjeravati zemlje po svijetu kako je kosovo legalno steklo nezavisnost, ali da je to izuzetak i da se ne trebaju plasiti za svoju cjelovitost. neki ce reci "da", neki ce reci "ne". u svakom slucaju pat pozicija, pogotovo sto u SB srbija vjerovatno moze racunati na veto. taktika: traziti podjelu, ne zbog lijecenja kompleksa ili mitova, jer kad vam nagrne 200000 izbjeglica pad standarda ce biti vrlo izrazen. ako hocete da zadrzite kakav-takav standard nemojte forsirati priznanje, jer ce se to odraziti na vase dzepove.

Srednjoškolac

pre 13 godina

To je nešto sasvim prirodno, država jednostavno prestane da obraća pažnju na neki svoj region, loša, nestručna i neravnomerna ulaganja dovode do nerazvijenosti područja, nerazvijenost područja dovede do migracija, manjine postanu većine. Posle jedno dvadesetpet, tridesetpet godina vođenja katastrofalno pogrešne politike od strane različitih političara (ŠTO JE I NAJTUŽNIJE) dobiješ secesionizam..

Глас разума

pre 13 godina

И пролиће се много крви по Европској заједници, Азији, Африци. Моћници ће опет профитирати преко продаје оружја посматрачких или преговарачких тимова и хуманитарне помоћи.

Предлажем светској заједници да почну са израдом насеља за прихват будућих избеглица у државама које ће прихватити да збрину протеране бегунце, за новац, другачије него до сада. Еу је пуна дисидената, азиланата и потенцијаних терориста

Pipi

pre 13 godina

Sta posejes to ces i poznjeti. Sigurno je da ce ova odluka dovesti do stvaranja novih drzava a to ce naravno napraviti haos u medjunarodnim odnosima tako da izgleda da neko bas lepo diriguje i celu pricu vodi ka vecem i jos gorem konfliktu ikada do sada.

optimista

pre 13 godina

pa to je trend u narednih dvadeset godina imacemo puno novih drzava Katalonija, Belgija ce da se raspadne,Skotska,Republika Srpska itd... I onda cemo da pravimo federalnu Evropu

Bucko razmisljam

pre 13 godina

"MSP blagoslovio secesionizam"

Ja sam zaista "zaprepascen" !
Bio sam cvrsto uveren da ce MSP "blagosloviti" masovne grobnice kosovskih albanaca, Batajnicu, Hladnjace i proterivanje oko 800.000 "svojih gradjana" albanske nacionalnosti sa Kosova, isto tako sam ocekivao i da ce MSP "blagosloviti" ceo onaj politicki i vojni Vrh Srbije koji odlezava zatvorske kazne zbog najgroznijih ratnih zlocina protiv COVECNOSTI !
Ali vidis nema "PRAVDE" pa to ti je !

Stefan

pre 13 godina

Sve je bitno. Samo nama Srbima prodaju maglu da nista nije bitno ni drzava ni teritorija, nista. Slovenci zakrvili sa Hrvatima oko par stotina metara mora, a treba da se ladno odreknemo pola svoje drzave.

jošua

pre 13 godina

Ali u svim ovim nabrojanim područjima koje žele nezavisnost etnikum nije tako kompaktan i zainteresovan za odcepljenje kao što je to na Kosovu.
Izuzetak bi mogao biti Tibet i Čečenija. Ali, kineske su vlasti naseljavanjem Kineza u Tibet znatno razbile etničku kompaktnost tog teritorija, a ruske su vlasti uništile čečensku državu.
Tajvan je pak de facto nezavisan i ondje ne igra ulogu etnija (Tajvanci su Kinezi) već politički sistem, odnosno izbor između parlamentarne demokratije i jednopartijskog sistema.
U Kataloniji je veća želja za snažnijom autonomijom nego za nezavisnom državom.
U Baskiji i Korzici postoji čvrsta i konfliktna jezgra za nezavisnom državom, ali ona je svakako manja od 50 posto stanovništva.
Ako se pak Belgija odluči za rascep to će ići po čehoslovačkom scenariju.
U Quebecu je dva puta održan referendum za nezavisnost ali je oba puta podbacio zbog nedovolojne podrške stanovništva.
Avhazija i Južna Osetija su tek nakon proterivanja gruzijskog stanovništva i uz pomoć Moskve proglasile nezavisnost.
U Sj. Irskoj katolici su za trenutno prisadinjenje Republici Irskoj, ali u Sj. Irskoj protestanata ima više od katolika za 8 do 10 posto.
Sj. Kipar se htio vratiti u jedinstvenu kiparsku državu kako bi ušao u EU, ali su to kiparski Grci na referendumu glatko odbili.
U Škotskoj, prema anketama jedna četvrtina stanovništva želi nezavisnu državu dok su Velšani još manje zainteresovani za odcepljenje.

Strider

pre 13 godina

Tibet trazi kulturnu autonomiju. Da bi mogli uopste da opstanu kao kultura. Jer Tibetanci nisu kinezi. Iako je na pravdi boga Tibet suverena drzava pod okupacijom. Ali necemo sad da cepidlacimo, trebaju nam saveznici...

sve je to lepo dogovreno

pre 13 godina

Kako se samo paze da ne spomenu najocigledniju posledicu igre oko Kosova, nezavisnu Republiku Srpsku, i nove granice Srbije na svim teritorijama gde je etnicka zastupljenost jasna, znaci i severno Kosovo. Za tzv. jug Srbije sprema se jos ociglednija razmena teritorija (Strpce za Presevo, vec se razmenjuju imanja uveliko, malo istrazivackog novinarstva ce otkriti mnogo toga).

A o tome ko je u stvari VLASNIK kosova cemo posle, Albanci su skroz fer, i nude dobru cenu koju ce kroz javni dug da otplacuju. Jos ce i crkvenu imovinu da neguju ko svoju, drugu kulturu niti imaju niti su je imali, a ipak mora nesto turista i da vidi tamo dole, pa sta ce nego srpsko.

Inace, svi katastri su sacuvani, kosovsko stanovnistvo 60 godina nije ni paru ni cent uplatilo ni za sta, a ipak, na koncu svega, samo se vlasnik i pita, jel? :-) Resicemo to posteno mislim, dugo smo se kacili oko jasnih stvari. Ne mozemo zajedno, a veoma smo dobre komsije uglavnom bili kroz istoriju.

Inace, najveca smejurija je da su se svi uspalili oko ovoga, kao najgora presuda po Srbiju, a sve nam ide na ruku. Treba lepo da se zahvalimo MSP-u, dobili smo zeleno svetlo da zavrsimo sve te teritorijalne zavrzlame, pa onda polako svi u EU, svako na svojem, i gotovi ratovi i krs i lom na Balkanu jednim udarcem. Steta za mrtve, ali ova pobeda ce da pripadne zivima, za promenu.

alex

pre 13 godina

Za gubitak Kosova je iskljucivo kriva Srbija koja vec citav jedan vek vodi pogresnu politiku. Sem toga da mi neko pokaze i jednog jedinog Srbina koji bi zeleo 2 miliona Albanaca u svojoj drzavi. Mi hocemo Kosovo ali bez Albanaca. Dok mi brinemo o Kosovu nama pola Srbije umire. Molite Boga da Rusija prizna Kosovo i da stavimo tacku vise na tu pricu.

Stefan Prvovencani

pre 13 godina

Jel to "Politika" pokusava da siri optimizam? Tako su pisali i 90ih, a i politicari su se isto ponasali. Nema nama promena, sve je to ista skola!

Dobrodosla '95 (sad ce 94, za koji mesec)!

Ђорђе

pre 13 godina

Косово јесте јединствен случај, јер је након оружаног напада на суверену државу чланицу УН, на делу њене територије под окупацијом, створена још једна, назови држава, албанског народа. Ниједан народ у Европи, нема своје две државе. Прича о праву на самоопредељење народа не ''држи воду'', јер су Албанци пре 1999. године већ имали своју националну државу из које су у протеклих пола века, масовно емигрирали у Србију. Делом је то чињено као део смишљене политике албанизације Косова и Метохије на линији Призренске лиге (19. век), а други разлог је потрага за бољим животом. То обара тезу о угњетаваној албанској националној мањини, јер зашто би долазили у Србију? Да би били грађани другог реда?

neshonni

pre 13 godina

Velika sila SAD je pokazala svu svoju neodgovornost i kriva je za sve posledice koje će proisteći iz njene podrške nezavisnosti Kosova! Najpre je učinila sve da odvoji Kosovo od Srbije, da mu da mogućnost proglašenja nezavisnosti, da izvrši pritisak na mnoge države da učine isto, pogotovo ove slabije oko Srbije tipa Crne Gore, Makedonije, Hrvatske koja bi to ionako drage volje učinila i bez pritiska kao i Slovenija. Potom su SAD izvršile pritisak i na sudije MSP-a koje donose mišljenje potpuno u suprotnosti sa medjunarodnim pravom, to sve glasnije ističu priznati stručnjaci MP-a koji su časni ljudi i nisu za prodaju. To talasanje tipa Kosovo je jedinstven slučaj je u najmanju ruku smešno. To neće zaustaviti separatističke pokrete širom sveta kada vide da je Kosovu uspelo. Neće ih SAD i njeni verni sateliti priznati ali će oni ostati uporni u svojim namerama za otcepljenje koje će dovoditi do stalnih nestabilnosti širom sveta. Ponekad pomislim da SAD upravo to i žele jer gde plasirati toliko proizvedeno i nagomilano naoružanje obzirom da ga treba prodati i obrnuti kapital jer ionako trećina SAD privrede se bazira na vojnoj! Mislite o tome...

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Tibet je "poseban slucaj" i moze da se zali na istu adresu na koju se zalila RSK, a znamo kako smo tamo prosli. Zasto bi za sve vazio kosovski princip, neka za nekoga vazi i kninski princip, bice zanimljivije. Albanci stalno potezu SAMO ONO sto su Srbi radili nakon njihovog OVK ustanka i bombardovanja NATO, dakle posledicu proglasavaju uzrokom a zaboravljaju sta su oni radili Srbima tamo od 1912 do danas! Nadzivela je Srbija i rimsko i jos mnoga carstva, nadzivecemo i americko, nema problema.

Srednjoškolac

pre 13 godina

To je nešto sasvim prirodno, država jednostavno prestane da obraća pažnju na neki svoj region, loša, nestručna i neravnomerna ulaganja dovode do nerazvijenosti područja, nerazvijenost područja dovede do migracija, manjine postanu većine. Posle jedno dvadesetpet, tridesetpet godina vođenja katastrofalno pogrešne politike od strane različitih političara (ŠTO JE I NAJTUŽNIJE) dobiješ secesionizam..

Душан

pre 13 godina

одлука МСП и разлози за доношење исте су директно уперени против грађанске државе и према ширењу национализма.
ова одлука се може протумачити и овако: "није битно ко је какав, већ ко је које нације". такође, ова одлука, па и став међународне заједнице, не подстичу решавање проблема већ кретање линијом мањег отпора (право јачег, као да смо у средњем веку).

иначе, "међународно право" је само једна утопија. то не постоји.

independista

pre 13 godina

Bez obzira na cinjenicu da Kosovo mozda i jeste jedinstven slucaj, odluku MSP-a ce svakako koristiti svi separatisticki pokreti u svetu. Ne moze sada neki britanski diplomata da im kaze "e samo Kosovo moze a vi ne mozete", a i ako kaze bas njih briga za britanskog ministra spoljnih poslova. Svako gleda svoje interese.

Глас разума

pre 13 godina

И пролиће се много крви по Европској заједници, Азији, Африци. Моћници ће опет профитирати преко продаје оружја посматрачких или преговарачких тимова и хуманитарне помоћи.

Предлажем светској заједници да почну са израдом насеља за прихват будућих избеглица у државама које ће прихватити да збрину протеране бегунце, за новац, другачије него до сада. Еу је пуна дисидената, азиланата и потенцијаних терориста

QQQ

pre 13 godina

Pa naravno sve se vrti oko novca, tj prirodnih resursa. MSP se stavio u menadzersku ulogu prodavcima naoruzanja, naftasima .......i drugim bogatim interesnim grupama koje savrseno zabole i za Baskiju i za Kosovo i za........, njih samo interesuju prirodni resursi zemlje, a cak im je i novac nebitan jer su i oni svesni da je novac samo parce papira koje danas moze da vredi mnogo, a sutra nista samo ako oni to pozele da promene. U ovom trenutku se u svetu vrte milijarde biliona dolara za koje ne postoji apsolutno nikakve pokrice. Upumpao ih je MMF i svetska banka i ne polazu nikome racune. Zbog toga imamo ovakvu ekonomsku sliku sveta. Njima je glavni cilj da niko ne razume sta se desava i zbog toga nas truju sa novim i novim i novim parametrima u ekonomiji koji ranije nisu nikad ni postojali a zivelo se daleko bolje. Dolara tj kredita ce biti onoliko koliko drzave budu trazile kredite, tj budu dobile pre zaplene svega sto poseduju zbog pre zaduzenosti. Dolara nikada nece ponestati u ovakvom sistemu!
Ceo sistem je strasno truo i nisam siguran da bi i treci svetski rat resio problem jer su za vreme drugog svetskog rata Americki bogatasi obrnuli silni kapital sa svojim nazi prijatljima dok je narod na obe strane ginuo za nazovi vise ciljeve i slobodu!

http://www.zeitgeist-pokret.com/blog/monetarni-sistem/john-perkins-priznanje-o-ekonomskim-ubistvima-tehnici-zavadi-pa-vladaj

Трибалија

pre 13 godina

Суд је донео закључак да „у међународном праву нема норми којима се забрањује једнострано проглашење независности“ те због тога, такво проглашење од стране косовских сепаратиста „не противуречи међународном праву“. Поставља се питање зашто МСП није извео, рецимо, овакав закључак: „Утврдивши да у међународном праву нема норми, које допуштају једнострано проглашење независности, Суд је закључио, да такво проглашење није у складу са нормама међународног права“?
Игром речи, играју се људским главама...

Srdjan

pre 13 godina

O "opasnom presedanu" i o pretnji "talasa secesionizma" se pričalo još '99. Pa ništa... Separatizma je oduvek bilo i biće, a oni koji imaju moć da kroje svet će se kao i do sada nositi sa tim. Nekad oružanom silom, nekad ekonomskim i političkim pritiskom, nekad savitljivim tumačenjem prava. Ništa novo. Samo ćemo mi izgleda i dalje da se trošimo u borbi protiv vetrenjača.

sa strane

pre 13 godina

ova odluka MSP nije nista promjenila, samo sto vasi politicari nemaju vise na raspolaganju krilaticu kako je nezavisnost nezakonita. u sustini jeste nezakonita ali oni koji smatraju da je legitimna imaju novi "argument". zemlje koje negativno posmatraju nezavisnost i dalje ce je takvom posmatrati, jer sa presudom nije dodirnuta sustina, a zemlje koje pozitivno na to gledaju sada mogu reci - eto... legalno je. big deal. inace, sad ce amerikanci uvjeravati zemlje po svijetu kako je kosovo legalno steklo nezavisnost, ali da je to izuzetak i da se ne trebaju plasiti za svoju cjelovitost. neki ce reci "da", neki ce reci "ne". u svakom slucaju pat pozicija, pogotovo sto u SB srbija vjerovatno moze racunati na veto. taktika: traziti podjelu, ne zbog lijecenja kompleksa ili mitova, jer kad vam nagrne 200000 izbjeglica pad standarda ce biti vrlo izrazen. ako hocete da zadrzite kakav-takav standard nemojte forsirati priznanje, jer ce se to odraziti na vase dzepove.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Iako odluka MSP sadrži uglavnom američke stavove, ne može se reći da je MSP "blagoslovio" secesionizam, odnosno secesiju Kosova konkretno.
Odluka MSP nema nikakav PRAVNI značaj. Međutim, ona će se (zlo)upotrebljavati u POLITIČKE svrhe. Protiv Srbije. Po odluci MSP jedna grupa građana je donela akt o nezavisnosti Kosova, van okvira međunarodnog prava. Srbija se ne može pozivati ni na stav MSP o "identitetu" donosioca tog akta, ako je dobro poznato da u pravnom sistemu Srbije i danas haos prave krnji VSS i DVT, takođe dva nelegitimna tela. Ako nelegitimni VSS i DVT mogu donositi "legalne" odluke i predloge onda su Tači i ostali "narodni lideri Kosava" doneli "legalan" akt. Pitam se: zašto taj akt nije poništio US? Kršenje zakona i posebno USTAVA Srbije od strane VSS, DVT, ali i US (nečinjenjem) naša je svakodnevnica. Nema bitnije razlike između akta o proglašenju nezavisnosti Kosova i odluke o izboru sudija. Donete su od nelegitimnih organa. Problem za Srbiju jeste što najveći deo zemalja EU priznaje akt o nezavinosti, a "mi" (vlast) u Srbiji priznajemo odluke o izboru sudija i slične krajnje problematične odluke. Neznanje, neodgovornost, samovolja, nepotizam, korupcija i bahatost (lepih li imenica) - vladaju Srbijom. Pozivamo se na PRAVO, a ni reformu pravosuđa nismo umeli, znali ili hteli - da valjano sprovedemo. Na međunarodnom planu smo dobili tačno ono što smo i tražili. Odgovor na pitanje za koje su mnogi i pre odgovora na njega tvrdili da je pogrešno (glupo). Nevolje na domaćem terenu tek slede.

Pipi

pre 13 godina

Sta posejes to ces i poznjeti. Sigurno je da ce ova odluka dovesti do stvaranja novih drzava a to ce naravno napraviti haos u medjunarodnim odnosima tako da izgleda da neko bas lepo diriguje i celu pricu vodi ka vecem i jos gorem konfliktu ikada do sada.

optimista

pre 13 godina

pa to je trend u narednih dvadeset godina imacemo puno novih drzava Katalonija, Belgija ce da se raspadne,Skotska,Republika Srpska itd... I onda cemo da pravimo federalnu Evropu