Četvrtak, 22.07.2010.

00:06

Jeremić: Sud neće biti za secesiju

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić prepodne izjavio očekuje da MSP neće doneti savetodavno mišljenje koje će dati za pravo kosovskim Albancima na secesiju.

Izvor: B92

Jeremiæ: Sud neæe biti za secesiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ispade da je sud podržao secesiju. Molim sljedeći! Abhazija, Južna Osetija, Katalonija, Baskija, Flandrija, Valonija, Republika Srpska. Nastaviti niz!

Ovaj datum 22.juli 2010. godine ostaće upamćen kao dan kada je sahranjeno međunarodno pravo. Nakon ovog dana nijedna država na svijetu nema obavezu pridržavati se istog a tek veilke sile. One pogotovo. Što će biti veselo idućih dana ali i mjeseci!

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Svima koji su se OPET uhvatili "svece koja nije gorela do zore" porucujem da trenutno nasa dogoreva (sic transit gloria mundi), da im zivot ima ograniceno trajanje, sto vazi i za njihove potomke i da, napokon, ni njihova licna sveca nece goreti do zore.

Lucifer

pre 13 godina

Suta u podne proglasavma jednostranu secesiju mog dvorišta i kuće.... Yapravo, budimo realni, ja sam lepo proveo ovo popodne u dremci posle dobrog rucka, i nesto me bas briga za celu tu pricu.

Illyria

pre 13 godina

Još jednom se pokazuje ogromno neznanje i nespremnost Beograda i većine naroda u srbiji da gleda istini u oči.
Pa zar ste toliko naivni da pomislite da je nama Kosovarima preće to što nas Srbija nikada neće priznati od naše slobode!?
Mi se naše slobode nećemo odreći nikada i po ceni novih ratova i po ceni takozvabne stolice u UN-u.
Mi apsolutno ništa ne zavidimo Srbiji što ima stolicu tamo, u stvari ni po čemu ne zavidimo Srbiji, zašto bi!?

zanima me

pre 13 godina

Zanima me dali oni sto, kada se pomene Kosovo, kazu "nikada ne smemo zaboraviti oteto" pomisle dali i Madjari to isto misle kada se pomene Vojvodina??

analogija

pre 13 godina

Mi kazemo "oteta teritorija"
A zar i mi ne dobismo Vojvodinu koja je "oteta"od Madzarske.
Ne secam se da smo tada govorili: "necemo oteto" ili "oteto - prokleto"
Zar i Srbija ne kapitulira 1999 kao Madzarska 1918

View

pre 13 godina

"Rezolucija SB 1244", 10. jun 1999. godine

Savet bezbednosti odlučuje da će glavne odgovornosti međunarodnog civilnog prisustva uključivati:
1. Promovisanje uspostavljanja značajne autonomije i samouprave na Kosovu, do konačnog rešenja, uz potpuno uzimanje u obzir Dodatka 2 i dogovora iz Rambujea (S/1999/648);
4. Olakšavanje političkog procesa zamišljenog da odredi budući status Kosova, uzimajući u obzir sporazum iz Rambujea (S/1999/648);
5. U završnoj fazi, nadgledanje prenosa ovlašćenja sa kosovskih privremenih institucija na institucije uspostavljene na osnovu političkog rešenja;"

Obratiti pažnju na izraze "do konačnog rešenja", "odredi budući status Kosova" i celu tačku 5.

Kosovo je završena priča. Srbija treba lepo da se ponaša prema Vojvodini.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Upravo je najbitnije da Srbija nikada ne odustane od prava na vraćanje svoje otete teritorije i da stvari nazove pravim imenom tj. okupacijom. Sve dok Srbija ne aminuje tu nezavisnost od nje nema ništa. To Albanci i USA vrlo dobro znaju zato i vrše ovolike pritiske. Možda se i oni nisu nadali tolikom otporu Srbije. Teritorija Kosova je vrijednija od članstva u EU (ekonomskoj zajednici na klimavim nogama). Teritorija se ne poklanja! Može ne znam kakva odluka biti donešena ali sve zavisi od Srbije.

Alber Roan (sjećate se njega) je čak izjavio da Kosovo ne može postati članica UN-a sve dok Srbija na to ne pristane. A naš stav je poznat: when hell freezes over!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

S obzirom da je odluka savjetodavna ništa se neće promijeniti. Ja se pitam čime će se baviti kosovski Albanci kada uvide da Srbiji ne pada na pamet da prizna tu njihovu paradržavu kao i to da ta njihova država neće zadugo postati članica UN-a i ostalih međunarodnih organizacija. Kakav će to biti hladan tuš?

Alex

pre 13 godina

Ipak, na kraju krajeva, izgleda da je jedino rjesenje da Srbi i ALbanci sjednu i da razgovorom nadju neko rjesenje koje je prihvatljivo za obje strane. Albanci koliko god imali trenutnu zaledjinu Amerike moraju shvatiti da iznalazenje neke zajednicke platforme sa Srbijom i Srbima je daleko bitnija nego ova podrska velike sile. Politika velikih sila zna da varira a Srbi i Albanci su ipak susjedi pa ne mogu zbog buducih generacija ko rogovi u vreci. Treba naci neki kompromis a maksimalisticki zahtjevi sa obje strane su nerealni i stete buducim generacijama. Cak i ovaj sud sta god da donese je manje bitno od ovoga medjusobnog kompromisa.

nnidza

pre 13 godina

Zamolio bih sve one koji spominju rezoluciju 1244 da je skinu u pdf formatu sa sajta UN-a i procitaju.

Jasno piše da je Kosovo (ne Kosovo i Metohija) autonomna oblast Republike Jugoslavije pa samim tim i njenog naslednika Republike Srbije. Ono što se još spominje je da će Kosovom vladati administracija EU (a ne UN). To mu dodje Euleks zar ne, koji mi nismo želeli da prihvatimo? U ovoj rezoluciji se nigde ne spominje srpska vojska, 1000 policajaca i vojnika, zajedničko čuvanje granica. U prevodu na Kosovu se zaista krši suverenitet Srbije, krši rezolucija UN-a ali samo u prvoj tački...

Izgleda je da su naši tadašnji pregovarači verovali rečima ovih sa zapada. To je izgleda velika greška. Zato ja više i ne verujem EU i putu pridruživanja. Ne verujem više ni političarima našim. Sve je to isto...

Skeptik

pre 13 godina

Naivno je misljenje da je "borba za Kosovo" dobar ulog u buducnost, jer ce se tamo negde za 50 ili 100 godina, kada niko od nas ne bude bio ziv, toboze promeniti odnos snaga u svetu pa ce nas nova super-sila nagraditi reintegracijom Kosova. To je teza koju je nekada zastupao Vojislav Seselj, mada u drugom kontekstu, opravdavajuci sukob Srbije sa razvijenim zemljama. Takav nacin misljenja se granici sa mazohizmom i trebalo bi da je do sada prevazidjen, imajuci u vidu katastrofalne posledice takvog vodjenja politike. Steta sto jos uvek ima ljudi kojima je nekakav apstraktan pojam pravde vazniji od blagostanja njih samih, ili njihove dece. Na stranu sto pravda nije univerzalna - kako zamisljate da ce 95% kosovskih Albanaca da prihvate vasu verziju pravde, sada ili za 50 godina?

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Jeremiceva "borba" za Kosovo je u direktnoj koliziji sa opredjelenim stavom drzave Srbije za ulazak u EU. Zelim postaviti pitanje kako Srbija misli biti partner i saveznik Europskoj Uniji kada otvara sukob sa 22 zemlje clanice koje su priznale Kosovo, a kako znamo Srbija se izjasnila da zeli biti clanica Unije i to po mogucnosti najekspresnije sto se moze!(?) Ono sto srbijanska diplomacija radi je jalova borba jer ne doprinosi nikakvom dobrosusjedskom ozracju. Njezina jedina svrha je sprijeciti nova priznavaja (nek susjedu crkne krava kad vec meni ne ide) a njih ce jos biti, pa mi nije jasno kako jedna ozbiljna drzava koja zeli biti clanica EU moze vise surovati sa africkim drzavama od svojih buducih saveznika i partnera u Europi? Kakvu to politicku poruku ona nosi za te svoje buduce i najajce saveznike u EU? Da Srbija nije vjerodostojna? Da je prevrtljiva i da nije za vjerovati? Da joj je bliza Afrika i Azija od Europe? Zar bi Europa htjela imati takvog "partnera i saveznika"? Jeremic bi se trebao zamisliti koliko ce stete nanijeti interesima drzave Srbije na drugim, vanjsko politickim poljima jednog dana kada Kosovo bude skinuto s dnevnog reda? Jedan politicar ne bi smio imati ovakvu "kratkovidnu" i ogranicenu politiku zbog koje cijela Srbija postaje njegovim - JEREMICEVIM taocem!
I jos nesto zabrinjavaju... Jeremicev poziv da stanovnistvo na Kosovu "ne nasjeda provokacijama..." ovo me strasno podsjeca na jedno vrijeme u kojem su upravo ovakve "poruke" bile poziv za nemir i demonstracije. Jer, drzava Kosovo ce uciniti maksimalno sve da ne dode do nereda, jer im to nikakao nije u interesu... a znamo jako dobro kojim to snagama odgovara da se "usicari u mutnom". Zato, zbog moguce manipulacije nevinim ljudima na Kosovu i njihovo potencijalno uvodenje u nemire, nije nista drugo nego opasna politicka igra koja pokazuje svu nezrelost vladajuce politicke elite koja ce biti najodgovornija ako se desi sukob.

LEX SPECIALIS

pre 13 godina

Ta odluka sigurno neće decidirano reci ni da ni ne, nego će biti zavijena u pravni rečnik pseudodiplomatije tako da će opet moći da se tumači na različite načine, odnosno kako kome odgovara. Pravna forma će biti zadovoljena ali ne i njena suština...

Maksim KG

pre 13 godina

Mislim,da ce se danas posle savetodavne odluke MS u Hagu i poslednja iluzija sto se tice KiM-a, biti na neki nacin razbijena.
Jasno je kao dan ,da mnoge zemlje samo cekaju tu preporuku iz Haga ,pa da priznaju KiM kao nezavisnu drzavu, o tome smo mogli citati u nasoj dnevnoj stampi zadnjih dana,a ista prica se provlaci kroz svetsku stampu vec mesecima.
Krajnje je vreme, da promenimo politiku prema KiM i da pocnemo pricati sa Albancima,jer nezavisnost KiM je nepovratno stanje i pozivanje na to ,da trebamo cekati promenu odnosa stanja u svetu je apsurdno,u situaciji ogromnog albanskog nataliteta,da ne pricamo o tome, da vec sada na KiM zivi ogromna vecina od skoro dva miliona Albanaca i saka Srba(maksimalno 60 000 hiljada) razbacana u neke enklave.
Braco Srbi,vreme je da se napokon otreznimo od pijanstva u koje smo upali krajem proslog veka masovno podrzavacu antisrpsku politiku S.Milosevica,M.Markovic i V.Seselja.

Djoka

pre 13 godina

Ako Jeremic jos uvek nije shvatio da je hapsenje Haradinaja samo pilula za smirenje od strane MSP-a, onda su njegove izjave utoliko jalovije i jadnije.

Nele

pre 13 godina

Svakoj vlasti 20 godina unazad je islo na ruku to Kosovo, zamajavaju narod pricama a ispod zita rade sta hoce. Tako bi i Jeremic da agonija traje u nedogled, jer, lakse je trubiti besmislene price o Kosovu nego resavati materijalne probleme gradjana Srbije. Vi sto se palite na patriJotizam, na suverenitet i integritet Srbije samo nastavite, ja imam preca posla, recimo, da gledam da ulepsam zivot svojoj porodici. Misljenje suda je totalno nevazno jer su i jedna i druga strana (a posebno nasa) vec objavile da ce terati po svome.

srdjan

pre 13 godina

Logika stvari kaze da Srbija nema mnogo izbora. Dakle: ako MSP presudi u korist Srbije onda se moraju isforsirati novi pregovori i blokirati dalja priznanja nezavisnosti Kosova. U suprotnom slucaju Srbija ce biti i definitivno osudjena na gubitak Kosova a Srbiji (po inatu, ili po principu) ostaje samo pravo da po istoj odluci MSP-a prizna sve separatisticke tendencije pojedinih regija i to (principijelno!) samo u zemljama koje su vec priznale nezavisnost Kosova. Dakle, dovoljno je da bilo koja regija ili oblast u tim zemljama samoproglasi nezavisnost a Srbija to bez problema prva priznaje. A onda zemlje koje su vec priznale Kosovo i pozivaju Srbiju da se ne ljuti na njih zbog toga, treba istom merom upozoriti da zbog identicne odluke ne treba da se ljute na Srbiju.
Uzevsi u obzir da su obe solucije nepovoljne za svetke politicko/ratne oligarhe (a zna se koji su), najlogicnije je ocekivati neresen ishod a onda produzetci pa penali ....

Cacanin

pre 13 godina

Trenutno mi Kosovo gubimo jer je odnos medjunarodnih snaga na nasu stetu.
- Medjutim,kao sto kaze izreka: Nicija nije gorela doveka, i kao sto su padala i najveca Svetska Carstva, Vizantija,Rimsko Carstvo, Mongoli, ko nam garantuje da i sile danjasnjice, koje su protiv nas, nece jednoga dana pasti?
- E tada, kada se promeni odnos snaga, BITNO je da je medjunarodno pravo na nasoj strani.
BITNO JE da se mi sami ne odreknemo prava na nasu teritojiju.
Nema veze, neka oni nazivaju Kosovo kako hoce, neka ova vlast proglasi Kosovo pod privremenom okupacijom,i neka takvo stanje traje narednih 50 godina, ali NE SME da ga se odrekne i na papiru.
- Jer, onda i kad se promeni odnos snaga, nama ce biti uzalud,ako smo se sami odrekli prava na njega.
- Navescu primer, Nacionalizacija posle II sv.rata. Oni koji su pristali da potpisu i da prime neku simblicnu, mizernu nadoknadu za imovinu, sada vise nemaju nikakvog prava. Za razliku od onih,koji nisu hteli nista da potpisu, i koji su se pomirili da im je oteto.
I evo,njima, odnosno njihovim naslednicima, posle 65 god.ima naznaka vracanja imovine.

Komsija

pre 13 godina

Nezavisnosti jednog naroda je politicko a ne pravno pitanje. Da nije tako danas na svetu bi bilo mnogo manje drzava. Pa zato i ova presuda ma kakva bilka nece nista menjati na terenu.

MareNS

pre 13 godina

nesto me bas ne interesuje sta ce biti sa medjunarodnim pravom. kome nije jasno sta je bilo, sta ce biti ni dalje nece biti nista jasno

Glavu Gore!

pre 13 godina

Ne treba mi misljenje MSP da ucim svoje dete kako su KiM deo Srbije i kako to nista i niko ne moze da promeni.Godine ce prolaziti,vlade ce se menjati a tu cinjenicu nista i niko ne moze da promeni.Ne smatram sebe patriotom,nije mi stalo do teritorije ali znam sta su pravo i pravda,to se valjda sa rodjenjem stice iako mnogi to ignorisu.Nisam zadrti lik,rodjen sam u Beogradu,nisam fan ni jedne satropatriotske stranke,tek da se zna...Ali nisam i ne mogu da budem mazohista da se odreknem sebe,da se pravim da me bas briga ili da se pomirim sa nepravdom.Vazno je biti realan i naravno SLOBODAN...

swayzak

pre 13 godina

Mislim da naša diplomatija nije toliko luda da pomisli da, u slučaju pozitivnog ishoda po nas, očekujemo Kosovo natrag. Ovom presudom se očekuje da Srbija bude u što boljoj poziciji za pregovore, jer zamislite da ishod bude negativan po nas ... nećemo imati nikakvih argumenata da tražimo bilo šta od Kosova. Mislim da je to i suština diplomatske borbe koju je vodio ministar Jeremić.

Otvaranje pitanja statusa Kosova ne mora da znači da Srbija sad očekuje da joj se Kosovo vrati, već da se dođe do nekog prihvatljivog rešenja za obe strane. Sad je samo pitanje ko će više ustupaka morati da napravi, a to najviše zavisi i od formulacije mišljenja suda.

hulk

pre 13 godina

Odluka MSP , promeniće dosadašnje shvatanje pojma teritorije i naroda.Kao posledica takve odluke javiće permanetni sukobi u celom svetu.Da li to nekome odgovara ( nisam zagovornik ideje o svetskoj vladi iz senke ), verujem da odgovara.Naši vidoviti političari su uvereni u pozitivnu odluku suda .Mi svoje vizionare ubijamo i pažnju vaskolikog sveta držimo na nama.Toje pogrešno i bilo bi lepo da se povučemo u senku i počnemo da radimo.JER SAMO BOGATI MOGU SEBI DA DOZVOLE TAKAV LUKSUZ, DA IH JE BAŠ BRIGA ,ŠTA NEKO MISLI O NJIMA.Mi smo mali i ubogi a zna se kako se većina ponaša sa takvima.

gaga

pre 13 godina

Ovim putem je trebalo da ide Sloba sloboda. Izabrano je da se to pitanje rešava ratom i ta teritorija je ratom izgubljena. Nikakvo tu međunarodno pravo neće pomoći. Moje je mišljenje, da bi za Srbiju bolje bilo da sud donese mišljenje da je uspopostavljanje nezavisne drzave Kosovo, legalno. To je lakši i brzi put za stabilizaciju Balkana i brzi put za izlazak Srbije iz blata. Nazalost sumnjam da će se takva eksplicitna odluka doneti. Izvesnije je nastavljanje ove agonije i borbe za teritoriju koja će i u budućnosti biti izgovor za zaostajanje Srbije za civlizacijom.

c

pre 13 godina

Realno-u pat poziciji u kojoj se nasla nasa vlada ( izlozena ogromnim pritiscima, pa i ucenama o izmeni stava o Kosovu, uslovljenim cak i razgovorima o prijemu u EU ), ucinjeno je sta se moglo. Nas stav je principijelan i dosledan- Ne priznajemo secesiju ! Koliko ce on biti prakticno primenljiv i uvazavan, veliko je pitanje. MSP ce, verovatno doneti sudsko politicki izbalansirano misljenje. Sta to znaci- Nece biti decidno i jasno nista receno. To misljenje ce svaka strana tumaciti kao potvrdu ispravnosti svog postupanja . No, ako tako bude, nazalost nama ce biti do maksimuma suzen prostor daljeg delovanja i svako insistiranje na principijelnosti i doslednosti naseg pristupa resavanju tog pitanja moze dovesti do izolacije zemlje. Znaci, jedini put su bilateralni ( multilateralni ) pregovori sa Albancima. No, za tako nesto potrebna je i druga pregovaracka strana. Nadam se da ce i kod njih, na kraju, razum pobediti.

Lala iz Banata

pre 13 godina

Recimo da sud donese odluku da je secesija nelegalan akt. Šta ćemo mi onda?
Imamo li mi ikakav plan šta sa vraćenim Kosovom i 2,5 miliona Albanaca koji jednostavno neće da žive u Srbiji?

DemBabaDem

pre 13 godina

Danas je dan odluke za Beograd, Prištinu ali i međunarodno pravo.


Za Beograd ce biti samo ako odluka bude u njenu korist jer ako je suprotna onda "Srbija se saginjati nece"

Jovan Nikolić

pre 13 godina

Jasno je da je odluka Suda biti umnogome isforsirana od strane vlade USA i ostalih zemalja sveta koji podržavaju nezavisnost Kosova. Ono što me zbunjuje - ukoliko sud "kaže" da je nezavisnost ilegalna i samim tim ništavna - šta onda? Da neće možda Albanci priznati takvu odluku. Naravno da ne. Zato što su oni, kao i ja, sigurno da će odluka Suda biti u njihovu korist. Sve moćne zemlje sveta su već na strani Albanaca, zašto ne bi i Sud?

mita sajba

pre 13 godina

"... da će od poteza Beograda u odnosu na pitanje Kosova zavisiti i davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU."
Ovo je najveci moguci cinizam Srbiji, od 1914. godine i Austro-Ugarskog ultimatuma!
Mnogo sam razocaran i tuzan, i zabrinut za EU.

Dejan Jovanovic

pre 13 godina

Realnost je sasvim drugacija od one koju dozivljava Boris Tadic.

Prema rezoluciji 1244 Kosovo i Metohija su imali pravo na samostalnu drzavu i to se jasno kaze u rezoluciji na koju se svi toliko pozivaju.

KOSOVO JE DRZAVA I TO TREBA STO PRE DA PRIHVATIMO!

Mister Glob

pre 13 godina

Gensek OUN Ban Ki Mun je prekjuče, u Ženevi, već "saopštio" mišljenje MSP, koje domaći autoriteti "bez pokrića", nastoje osporiti, u nadi da će, danas, MSP doneti mišljenje u prilog Srbiji?!
Srbiji u kojoj, kao u drumskoj mehani, ne zna se ko pije, a ko plaća?!

Skenda

pre 13 godina

Kako je samo lepo to da i Srbima i Albancima oci su im uperene prema istom mestu Hag, oba entiteta imaju istu zelju,isto se nadaju Pozitivnom izjasnavanju ... milina bar na trenutak obe nacie nesto spaja iako to su dve kontradiktorne svesti ali bi bilo lepse da bih se kad bih se ... ali ne da nemir da mir zavlada nemirom pa zato mirne duse mirnih ljudi iz dalekih nama zemalja da nam opet mirno prenose svoje glediste svoje mislenje i stime usade nam mirovan nemir jos duble u zaranjene duse.

mita sajba

pre 13 godina

"... da će od poteza Beograda u odnosu na pitanje Kosova zavisiti i davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU."
Ovo je najveci moguci cinizam Srbiji, od 1914. godine i Austro-Ugarskog ultimatuma!
Mnogo sam razocaran i tuzan, i zabrinut za EU.

Lala iz Banata

pre 13 godina

Recimo da sud donese odluku da je secesija nelegalan akt. Šta ćemo mi onda?
Imamo li mi ikakav plan šta sa vraćenim Kosovom i 2,5 miliona Albanaca koji jednostavno neće da žive u Srbiji?

Dejan Jovanovic

pre 13 godina

Realnost je sasvim drugacija od one koju dozivljava Boris Tadic.

Prema rezoluciji 1244 Kosovo i Metohija su imali pravo na samostalnu drzavu i to se jasno kaze u rezoluciji na koju se svi toliko pozivaju.

KOSOVO JE DRZAVA I TO TREBA STO PRE DA PRIHVATIMO!

Glavu Gore!

pre 13 godina

Ne treba mi misljenje MSP da ucim svoje dete kako su KiM deo Srbije i kako to nista i niko ne moze da promeni.Godine ce prolaziti,vlade ce se menjati a tu cinjenicu nista i niko ne moze da promeni.Ne smatram sebe patriotom,nije mi stalo do teritorije ali znam sta su pravo i pravda,to se valjda sa rodjenjem stice iako mnogi to ignorisu.Nisam zadrti lik,rodjen sam u Beogradu,nisam fan ni jedne satropatriotske stranke,tek da se zna...Ali nisam i ne mogu da budem mazohista da se odreknem sebe,da se pravim da me bas briga ili da se pomirim sa nepravdom.Vazno je biti realan i naravno SLOBODAN...

Jovan Nikolić

pre 13 godina

Jasno je da je odluka Suda biti umnogome isforsirana od strane vlade USA i ostalih zemalja sveta koji podržavaju nezavisnost Kosova. Ono što me zbunjuje - ukoliko sud "kaže" da je nezavisnost ilegalna i samim tim ništavna - šta onda? Da neće možda Albanci priznati takvu odluku. Naravno da ne. Zato što su oni, kao i ja, sigurno da će odluka Suda biti u njihovu korist. Sve moćne zemlje sveta su već na strani Albanaca, zašto ne bi i Sud?

DemBabaDem

pre 13 godina

Danas je dan odluke za Beograd, Prištinu ali i međunarodno pravo.


Za Beograd ce biti samo ako odluka bude u njenu korist jer ako je suprotna onda "Srbija se saginjati nece"

Cacanin

pre 13 godina

Trenutno mi Kosovo gubimo jer je odnos medjunarodnih snaga na nasu stetu.
- Medjutim,kao sto kaze izreka: Nicija nije gorela doveka, i kao sto su padala i najveca Svetska Carstva, Vizantija,Rimsko Carstvo, Mongoli, ko nam garantuje da i sile danjasnjice, koje su protiv nas, nece jednoga dana pasti?
- E tada, kada se promeni odnos snaga, BITNO je da je medjunarodno pravo na nasoj strani.
BITNO JE da se mi sami ne odreknemo prava na nasu teritojiju.
Nema veze, neka oni nazivaju Kosovo kako hoce, neka ova vlast proglasi Kosovo pod privremenom okupacijom,i neka takvo stanje traje narednih 50 godina, ali NE SME da ga se odrekne i na papiru.
- Jer, onda i kad se promeni odnos snaga, nama ce biti uzalud,ako smo se sami odrekli prava na njega.
- Navescu primer, Nacionalizacija posle II sv.rata. Oni koji su pristali da potpisu i da prime neku simblicnu, mizernu nadoknadu za imovinu, sada vise nemaju nikakvog prava. Za razliku od onih,koji nisu hteli nista da potpisu, i koji su se pomirili da im je oteto.
I evo,njima, odnosno njihovim naslednicima, posle 65 god.ima naznaka vracanja imovine.

Mister Glob

pre 13 godina

Gensek OUN Ban Ki Mun je prekjuče, u Ženevi, već "saopštio" mišljenje MSP, koje domaći autoriteti "bez pokrića", nastoje osporiti, u nadi da će, danas, MSP doneti mišljenje u prilog Srbiji?!
Srbiji u kojoj, kao u drumskoj mehani, ne zna se ko pije, a ko plaća?!

hulk

pre 13 godina

Odluka MSP , promeniće dosadašnje shvatanje pojma teritorije i naroda.Kao posledica takve odluke javiće permanetni sukobi u celom svetu.Da li to nekome odgovara ( nisam zagovornik ideje o svetskoj vladi iz senke ), verujem da odgovara.Naši vidoviti političari su uvereni u pozitivnu odluku suda .Mi svoje vizionare ubijamo i pažnju vaskolikog sveta držimo na nama.Toje pogrešno i bilo bi lepo da se povučemo u senku i počnemo da radimo.JER SAMO BOGATI MOGU SEBI DA DOZVOLE TAKAV LUKSUZ, DA IH JE BAŠ BRIGA ,ŠTA NEKO MISLI O NJIMA.Mi smo mali i ubogi a zna se kako se većina ponaša sa takvima.

Skenda

pre 13 godina

Kako je samo lepo to da i Srbima i Albancima oci su im uperene prema istom mestu Hag, oba entiteta imaju istu zelju,isto se nadaju Pozitivnom izjasnavanju ... milina bar na trenutak obe nacie nesto spaja iako to su dve kontradiktorne svesti ali bi bilo lepse da bih se kad bih se ... ali ne da nemir da mir zavlada nemirom pa zato mirne duse mirnih ljudi iz dalekih nama zemalja da nam opet mirno prenose svoje glediste svoje mislenje i stime usade nam mirovan nemir jos duble u zaranjene duse.

Maksim KG

pre 13 godina

Mislim,da ce se danas posle savetodavne odluke MS u Hagu i poslednja iluzija sto se tice KiM-a, biti na neki nacin razbijena.
Jasno je kao dan ,da mnoge zemlje samo cekaju tu preporuku iz Haga ,pa da priznaju KiM kao nezavisnu drzavu, o tome smo mogli citati u nasoj dnevnoj stampi zadnjih dana,a ista prica se provlaci kroz svetsku stampu vec mesecima.
Krajnje je vreme, da promenimo politiku prema KiM i da pocnemo pricati sa Albancima,jer nezavisnost KiM je nepovratno stanje i pozivanje na to ,da trebamo cekati promenu odnosa stanja u svetu je apsurdno,u situaciji ogromnog albanskog nataliteta,da ne pricamo o tome, da vec sada na KiM zivi ogromna vecina od skoro dva miliona Albanaca i saka Srba(maksimalno 60 000 hiljada) razbacana u neke enklave.
Braco Srbi,vreme je da se napokon otreznimo od pijanstva u koje smo upali krajem proslog veka masovno podrzavacu antisrpsku politiku S.Milosevica,M.Markovic i V.Seselja.

Djoka

pre 13 godina

Ako Jeremic jos uvek nije shvatio da je hapsenje Haradinaja samo pilula za smirenje od strane MSP-a, onda su njegove izjave utoliko jalovije i jadnije.

gaga

pre 13 godina

Ovim putem je trebalo da ide Sloba sloboda. Izabrano je da se to pitanje rešava ratom i ta teritorija je ratom izgubljena. Nikakvo tu međunarodno pravo neće pomoći. Moje je mišljenje, da bi za Srbiju bolje bilo da sud donese mišljenje da je uspopostavljanje nezavisne drzave Kosovo, legalno. To je lakši i brzi put za stabilizaciju Balkana i brzi put za izlazak Srbije iz blata. Nazalost sumnjam da će se takva eksplicitna odluka doneti. Izvesnije je nastavljanje ove agonije i borbe za teritoriju koja će i u budućnosti biti izgovor za zaostajanje Srbije za civlizacijom.

Komsija

pre 13 godina

Nezavisnosti jednog naroda je politicko a ne pravno pitanje. Da nije tako danas na svetu bi bilo mnogo manje drzava. Pa zato i ova presuda ma kakva bilka nece nista menjati na terenu.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Jeremiceva "borba" za Kosovo je u direktnoj koliziji sa opredjelenim stavom drzave Srbije za ulazak u EU. Zelim postaviti pitanje kako Srbija misli biti partner i saveznik Europskoj Uniji kada otvara sukob sa 22 zemlje clanice koje su priznale Kosovo, a kako znamo Srbija se izjasnila da zeli biti clanica Unije i to po mogucnosti najekspresnije sto se moze!(?) Ono sto srbijanska diplomacija radi je jalova borba jer ne doprinosi nikakvom dobrosusjedskom ozracju. Njezina jedina svrha je sprijeciti nova priznavaja (nek susjedu crkne krava kad vec meni ne ide) a njih ce jos biti, pa mi nije jasno kako jedna ozbiljna drzava koja zeli biti clanica EU moze vise surovati sa africkim drzavama od svojih buducih saveznika i partnera u Europi? Kakvu to politicku poruku ona nosi za te svoje buduce i najajce saveznike u EU? Da Srbija nije vjerodostojna? Da je prevrtljiva i da nije za vjerovati? Da joj je bliza Afrika i Azija od Europe? Zar bi Europa htjela imati takvog "partnera i saveznika"? Jeremic bi se trebao zamisliti koliko ce stete nanijeti interesima drzave Srbije na drugim, vanjsko politickim poljima jednog dana kada Kosovo bude skinuto s dnevnog reda? Jedan politicar ne bi smio imati ovakvu "kratkovidnu" i ogranicenu politiku zbog koje cijela Srbija postaje njegovim - JEREMICEVIM taocem!
I jos nesto zabrinjavaju... Jeremicev poziv da stanovnistvo na Kosovu "ne nasjeda provokacijama..." ovo me strasno podsjeca na jedno vrijeme u kojem su upravo ovakve "poruke" bile poziv za nemir i demonstracije. Jer, drzava Kosovo ce uciniti maksimalno sve da ne dode do nereda, jer im to nikakao nije u interesu... a znamo jako dobro kojim to snagama odgovara da se "usicari u mutnom". Zato, zbog moguce manipulacije nevinim ljudima na Kosovu i njihovo potencijalno uvodenje u nemire, nije nista drugo nego opasna politicka igra koja pokazuje svu nezrelost vladajuce politicke elite koja ce biti najodgovornija ako se desi sukob.

Nele

pre 13 godina

Svakoj vlasti 20 godina unazad je islo na ruku to Kosovo, zamajavaju narod pricama a ispod zita rade sta hoce. Tako bi i Jeremic da agonija traje u nedogled, jer, lakse je trubiti besmislene price o Kosovu nego resavati materijalne probleme gradjana Srbije. Vi sto se palite na patriJotizam, na suverenitet i integritet Srbije samo nastavite, ja imam preca posla, recimo, da gledam da ulepsam zivot svojoj porodici. Misljenje suda je totalno nevazno jer su i jedna i druga strana (a posebno nasa) vec objavile da ce terati po svome.

analogija

pre 13 godina

Mi kazemo "oteta teritorija"
A zar i mi ne dobismo Vojvodinu koja je "oteta"od Madzarske.
Ne secam se da smo tada govorili: "necemo oteto" ili "oteto - prokleto"
Zar i Srbija ne kapitulira 1999 kao Madzarska 1918

c

pre 13 godina

Realno-u pat poziciji u kojoj se nasla nasa vlada ( izlozena ogromnim pritiscima, pa i ucenama o izmeni stava o Kosovu, uslovljenim cak i razgovorima o prijemu u EU ), ucinjeno je sta se moglo. Nas stav je principijelan i dosledan- Ne priznajemo secesiju ! Koliko ce on biti prakticno primenljiv i uvazavan, veliko je pitanje. MSP ce, verovatno doneti sudsko politicki izbalansirano misljenje. Sta to znaci- Nece biti decidno i jasno nista receno. To misljenje ce svaka strana tumaciti kao potvrdu ispravnosti svog postupanja . No, ako tako bude, nazalost nama ce biti do maksimuma suzen prostor daljeg delovanja i svako insistiranje na principijelnosti i doslednosti naseg pristupa resavanju tog pitanja moze dovesti do izolacije zemlje. Znaci, jedini put su bilateralni ( multilateralni ) pregovori sa Albancima. No, za tako nesto potrebna je i druga pregovaracka strana. Nadam se da ce i kod njih, na kraju, razum pobediti.

Illyria

pre 13 godina

Još jednom se pokazuje ogromno neznanje i nespremnost Beograda i većine naroda u srbiji da gleda istini u oči.
Pa zar ste toliko naivni da pomislite da je nama Kosovarima preće to što nas Srbija nikada neće priznati od naše slobode!?
Mi se naše slobode nećemo odreći nikada i po ceni novih ratova i po ceni takozvabne stolice u UN-u.
Mi apsolutno ništa ne zavidimo Srbiji što ima stolicu tamo, u stvari ni po čemu ne zavidimo Srbiji, zašto bi!?

MareNS

pre 13 godina

nesto me bas ne interesuje sta ce biti sa medjunarodnim pravom. kome nije jasno sta je bilo, sta ce biti ni dalje nece biti nista jasno

zanima me

pre 13 godina

Zanima me dali oni sto, kada se pomene Kosovo, kazu "nikada ne smemo zaboraviti oteto" pomisle dali i Madjari to isto misle kada se pomene Vojvodina??

swayzak

pre 13 godina

Mislim da naša diplomatija nije toliko luda da pomisli da, u slučaju pozitivnog ishoda po nas, očekujemo Kosovo natrag. Ovom presudom se očekuje da Srbija bude u što boljoj poziciji za pregovore, jer zamislite da ishod bude negativan po nas ... nećemo imati nikakvih argumenata da tražimo bilo šta od Kosova. Mislim da je to i suština diplomatske borbe koju je vodio ministar Jeremić.

Otvaranje pitanja statusa Kosova ne mora da znači da Srbija sad očekuje da joj se Kosovo vrati, već da se dođe do nekog prihvatljivog rešenja za obe strane. Sad je samo pitanje ko će više ustupaka morati da napravi, a to najviše zavisi i od formulacije mišljenja suda.

View

pre 13 godina

"Rezolucija SB 1244", 10. jun 1999. godine

Savet bezbednosti odlučuje da će glavne odgovornosti međunarodnog civilnog prisustva uključivati:
1. Promovisanje uspostavljanja značajne autonomije i samouprave na Kosovu, do konačnog rešenja, uz potpuno uzimanje u obzir Dodatka 2 i dogovora iz Rambujea (S/1999/648);
4. Olakšavanje političkog procesa zamišljenog da odredi budući status Kosova, uzimajući u obzir sporazum iz Rambujea (S/1999/648);
5. U završnoj fazi, nadgledanje prenosa ovlašćenja sa kosovskih privremenih institucija na institucije uspostavljene na osnovu političkog rešenja;"

Obratiti pažnju na izraze "do konačnog rešenja", "odredi budući status Kosova" i celu tačku 5.

Kosovo je završena priča. Srbija treba lepo da se ponaša prema Vojvodini.

LEX SPECIALIS

pre 13 godina

Ta odluka sigurno neće decidirano reci ni da ni ne, nego će biti zavijena u pravni rečnik pseudodiplomatije tako da će opet moći da se tumači na različite načine, odnosno kako kome odgovara. Pravna forma će biti zadovoljena ali ne i njena suština...

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Upravo je najbitnije da Srbija nikada ne odustane od prava na vraćanje svoje otete teritorije i da stvari nazove pravim imenom tj. okupacijom. Sve dok Srbija ne aminuje tu nezavisnost od nje nema ništa. To Albanci i USA vrlo dobro znaju zato i vrše ovolike pritiske. Možda se i oni nisu nadali tolikom otporu Srbije. Teritorija Kosova je vrijednija od članstva u EU (ekonomskoj zajednici na klimavim nogama). Teritorija se ne poklanja! Može ne znam kakva odluka biti donešena ali sve zavisi od Srbije.

Alber Roan (sjećate se njega) je čak izjavio da Kosovo ne može postati članica UN-a sve dok Srbija na to ne pristane. A naš stav je poznat: when hell freezes over!

srdjan

pre 13 godina

Logika stvari kaze da Srbija nema mnogo izbora. Dakle: ako MSP presudi u korist Srbije onda se moraju isforsirati novi pregovori i blokirati dalja priznanja nezavisnosti Kosova. U suprotnom slucaju Srbija ce biti i definitivno osudjena na gubitak Kosova a Srbiji (po inatu, ili po principu) ostaje samo pravo da po istoj odluci MSP-a prizna sve separatisticke tendencije pojedinih regija i to (principijelno!) samo u zemljama koje su vec priznale nezavisnost Kosova. Dakle, dovoljno je da bilo koja regija ili oblast u tim zemljama samoproglasi nezavisnost a Srbija to bez problema prva priznaje. A onda zemlje koje su vec priznale Kosovo i pozivaju Srbiju da se ne ljuti na njih zbog toga, treba istom merom upozoriti da zbog identicne odluke ne treba da se ljute na Srbiju.
Uzevsi u obzir da su obe solucije nepovoljne za svetke politicko/ratne oligarhe (a zna se koji su), najlogicnije je ocekivati neresen ishod a onda produzetci pa penali ....

nnidza

pre 13 godina

Zamolio bih sve one koji spominju rezoluciju 1244 da je skinu u pdf formatu sa sajta UN-a i procitaju.

Jasno piše da je Kosovo (ne Kosovo i Metohija) autonomna oblast Republike Jugoslavije pa samim tim i njenog naslednika Republike Srbije. Ono što se još spominje je da će Kosovom vladati administracija EU (a ne UN). To mu dodje Euleks zar ne, koji mi nismo želeli da prihvatimo? U ovoj rezoluciji se nigde ne spominje srpska vojska, 1000 policajaca i vojnika, zajedničko čuvanje granica. U prevodu na Kosovu se zaista krši suverenitet Srbije, krši rezolucija UN-a ali samo u prvoj tački...

Izgleda je da su naši tadašnji pregovarači verovali rečima ovih sa zapada. To je izgleda velika greška. Zato ja više i ne verujem EU i putu pridruživanja. Ne verujem više ni političarima našim. Sve je to isto...

Skeptik

pre 13 godina

Naivno je misljenje da je "borba za Kosovo" dobar ulog u buducnost, jer ce se tamo negde za 50 ili 100 godina, kada niko od nas ne bude bio ziv, toboze promeniti odnos snaga u svetu pa ce nas nova super-sila nagraditi reintegracijom Kosova. To je teza koju je nekada zastupao Vojislav Seselj, mada u drugom kontekstu, opravdavajuci sukob Srbije sa razvijenim zemljama. Takav nacin misljenja se granici sa mazohizmom i trebalo bi da je do sada prevazidjen, imajuci u vidu katastrofalne posledice takvog vodjenja politike. Steta sto jos uvek ima ljudi kojima je nekakav apstraktan pojam pravde vazniji od blagostanja njih samih, ili njihove dece. Na stranu sto pravda nije univerzalna - kako zamisljate da ce 95% kosovskih Albanaca da prihvate vasu verziju pravde, sada ili za 50 godina?

Alex

pre 13 godina

Ipak, na kraju krajeva, izgleda da je jedino rjesenje da Srbi i ALbanci sjednu i da razgovorom nadju neko rjesenje koje je prihvatljivo za obje strane. Albanci koliko god imali trenutnu zaledjinu Amerike moraju shvatiti da iznalazenje neke zajednicke platforme sa Srbijom i Srbima je daleko bitnija nego ova podrska velike sile. Politika velikih sila zna da varira a Srbi i Albanci su ipak susjedi pa ne mogu zbog buducih generacija ko rogovi u vreci. Treba naci neki kompromis a maksimalisticki zahtjevi sa obje strane su nerealni i stete buducim generacijama. Cak i ovaj sud sta god da donese je manje bitno od ovoga medjusobnog kompromisa.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

S obzirom da je odluka savjetodavna ništa se neće promijeniti. Ja se pitam čime će se baviti kosovski Albanci kada uvide da Srbiji ne pada na pamet da prizna tu njihovu paradržavu kao i to da ta njihova država neće zadugo postati članica UN-a i ostalih međunarodnih organizacija. Kakav će to biti hladan tuš?

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ispade da je sud podržao secesiju. Molim sljedeći! Abhazija, Južna Osetija, Katalonija, Baskija, Flandrija, Valonija, Republika Srpska. Nastaviti niz!

Ovaj datum 22.juli 2010. godine ostaće upamćen kao dan kada je sahranjeno međunarodno pravo. Nakon ovog dana nijedna država na svijetu nema obavezu pridržavati se istog a tek veilke sile. One pogotovo. Što će biti veselo idućih dana ali i mjeseci!

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Svima koji su se OPET uhvatili "svece koja nije gorela do zore" porucujem da trenutno nasa dogoreva (sic transit gloria mundi), da im zivot ima ograniceno trajanje, sto vazi i za njihove potomke i da, napokon, ni njihova licna sveca nece goreti do zore.

Lucifer

pre 13 godina

Suta u podne proglasavma jednostranu secesiju mog dvorišta i kuće.... Yapravo, budimo realni, ja sam lepo proveo ovo popodne u dremci posle dobrog rucka, i nesto me bas briga za celu tu pricu.

Dejan Jovanovic

pre 13 godina

Realnost je sasvim drugacija od one koju dozivljava Boris Tadic.

Prema rezoluciji 1244 Kosovo i Metohija su imali pravo na samostalnu drzavu i to se jasno kaze u rezoluciji na koju se svi toliko pozivaju.

KOSOVO JE DRZAVA I TO TREBA STO PRE DA PRIHVATIMO!

Lala iz Banata

pre 13 godina

Recimo da sud donese odluku da je secesija nelegalan akt. Šta ćemo mi onda?
Imamo li mi ikakav plan šta sa vraćenim Kosovom i 2,5 miliona Albanaca koji jednostavno neće da žive u Srbiji?

Mister Glob

pre 13 godina

Gensek OUN Ban Ki Mun je prekjuče, u Ženevi, već "saopštio" mišljenje MSP, koje domaći autoriteti "bez pokrića", nastoje osporiti, u nadi da će, danas, MSP doneti mišljenje u prilog Srbiji?!
Srbiji u kojoj, kao u drumskoj mehani, ne zna se ko pije, a ko plaća?!

Glavu Gore!

pre 13 godina

Ne treba mi misljenje MSP da ucim svoje dete kako su KiM deo Srbije i kako to nista i niko ne moze da promeni.Godine ce prolaziti,vlade ce se menjati a tu cinjenicu nista i niko ne moze da promeni.Ne smatram sebe patriotom,nije mi stalo do teritorije ali znam sta su pravo i pravda,to se valjda sa rodjenjem stice iako mnogi to ignorisu.Nisam zadrti lik,rodjen sam u Beogradu,nisam fan ni jedne satropatriotske stranke,tek da se zna...Ali nisam i ne mogu da budem mazohista da se odreknem sebe,da se pravim da me bas briga ili da se pomirim sa nepravdom.Vazno je biti realan i naravno SLOBODAN...

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Jeremiceva "borba" za Kosovo je u direktnoj koliziji sa opredjelenim stavom drzave Srbije za ulazak u EU. Zelim postaviti pitanje kako Srbija misli biti partner i saveznik Europskoj Uniji kada otvara sukob sa 22 zemlje clanice koje su priznale Kosovo, a kako znamo Srbija se izjasnila da zeli biti clanica Unije i to po mogucnosti najekspresnije sto se moze!(?) Ono sto srbijanska diplomacija radi je jalova borba jer ne doprinosi nikakvom dobrosusjedskom ozracju. Njezina jedina svrha je sprijeciti nova priznavaja (nek susjedu crkne krava kad vec meni ne ide) a njih ce jos biti, pa mi nije jasno kako jedna ozbiljna drzava koja zeli biti clanica EU moze vise surovati sa africkim drzavama od svojih buducih saveznika i partnera u Europi? Kakvu to politicku poruku ona nosi za te svoje buduce i najajce saveznike u EU? Da Srbija nije vjerodostojna? Da je prevrtljiva i da nije za vjerovati? Da joj je bliza Afrika i Azija od Europe? Zar bi Europa htjela imati takvog "partnera i saveznika"? Jeremic bi se trebao zamisliti koliko ce stete nanijeti interesima drzave Srbije na drugim, vanjsko politickim poljima jednog dana kada Kosovo bude skinuto s dnevnog reda? Jedan politicar ne bi smio imati ovakvu "kratkovidnu" i ogranicenu politiku zbog koje cijela Srbija postaje njegovim - JEREMICEVIM taocem!
I jos nesto zabrinjavaju... Jeremicev poziv da stanovnistvo na Kosovu "ne nasjeda provokacijama..." ovo me strasno podsjeca na jedno vrijeme u kojem su upravo ovakve "poruke" bile poziv za nemir i demonstracije. Jer, drzava Kosovo ce uciniti maksimalno sve da ne dode do nereda, jer im to nikakao nije u interesu... a znamo jako dobro kojim to snagama odgovara da se "usicari u mutnom". Zato, zbog moguce manipulacije nevinim ljudima na Kosovu i njihovo potencijalno uvodenje u nemire, nije nista drugo nego opasna politicka igra koja pokazuje svu nezrelost vladajuce politicke elite koja ce biti najodgovornija ako se desi sukob.

mita sajba

pre 13 godina

"... da će od poteza Beograda u odnosu na pitanje Kosova zavisiti i davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU."
Ovo je najveci moguci cinizam Srbiji, od 1914. godine i Austro-Ugarskog ultimatuma!
Mnogo sam razocaran i tuzan, i zabrinut za EU.

Jovan Nikolić

pre 13 godina

Jasno je da je odluka Suda biti umnogome isforsirana od strane vlade USA i ostalih zemalja sveta koji podržavaju nezavisnost Kosova. Ono što me zbunjuje - ukoliko sud "kaže" da je nezavisnost ilegalna i samim tim ništavna - šta onda? Da neće možda Albanci priznati takvu odluku. Naravno da ne. Zato što su oni, kao i ja, sigurno da će odluka Suda biti u njihovu korist. Sve moćne zemlje sveta su već na strani Albanaca, zašto ne bi i Sud?

Cacanin

pre 13 godina

Trenutno mi Kosovo gubimo jer je odnos medjunarodnih snaga na nasu stetu.
- Medjutim,kao sto kaze izreka: Nicija nije gorela doveka, i kao sto su padala i najveca Svetska Carstva, Vizantija,Rimsko Carstvo, Mongoli, ko nam garantuje da i sile danjasnjice, koje su protiv nas, nece jednoga dana pasti?
- E tada, kada se promeni odnos snaga, BITNO je da je medjunarodno pravo na nasoj strani.
BITNO JE da se mi sami ne odreknemo prava na nasu teritojiju.
Nema veze, neka oni nazivaju Kosovo kako hoce, neka ova vlast proglasi Kosovo pod privremenom okupacijom,i neka takvo stanje traje narednih 50 godina, ali NE SME da ga se odrekne i na papiru.
- Jer, onda i kad se promeni odnos snaga, nama ce biti uzalud,ako smo se sami odrekli prava na njega.
- Navescu primer, Nacionalizacija posle II sv.rata. Oni koji su pristali da potpisu i da prime neku simblicnu, mizernu nadoknadu za imovinu, sada vise nemaju nikakvog prava. Za razliku od onih,koji nisu hteli nista da potpisu, i koji su se pomirili da im je oteto.
I evo,njima, odnosno njihovim naslednicima, posle 65 god.ima naznaka vracanja imovine.

gaga

pre 13 godina

Ovim putem je trebalo da ide Sloba sloboda. Izabrano je da se to pitanje rešava ratom i ta teritorija je ratom izgubljena. Nikakvo tu međunarodno pravo neće pomoći. Moje je mišljenje, da bi za Srbiju bolje bilo da sud donese mišljenje da je uspopostavljanje nezavisne drzave Kosovo, legalno. To je lakši i brzi put za stabilizaciju Balkana i brzi put za izlazak Srbije iz blata. Nazalost sumnjam da će se takva eksplicitna odluka doneti. Izvesnije je nastavljanje ove agonije i borbe za teritoriju koja će i u budućnosti biti izgovor za zaostajanje Srbije za civlizacijom.

Maksim KG

pre 13 godina

Mislim,da ce se danas posle savetodavne odluke MS u Hagu i poslednja iluzija sto se tice KiM-a, biti na neki nacin razbijena.
Jasno je kao dan ,da mnoge zemlje samo cekaju tu preporuku iz Haga ,pa da priznaju KiM kao nezavisnu drzavu, o tome smo mogli citati u nasoj dnevnoj stampi zadnjih dana,a ista prica se provlaci kroz svetsku stampu vec mesecima.
Krajnje je vreme, da promenimo politiku prema KiM i da pocnemo pricati sa Albancima,jer nezavisnost KiM je nepovratno stanje i pozivanje na to ,da trebamo cekati promenu odnosa stanja u svetu je apsurdno,u situaciji ogromnog albanskog nataliteta,da ne pricamo o tome, da vec sada na KiM zivi ogromna vecina od skoro dva miliona Albanaca i saka Srba(maksimalno 60 000 hiljada) razbacana u neke enklave.
Braco Srbi,vreme je da se napokon otreznimo od pijanstva u koje smo upali krajem proslog veka masovno podrzavacu antisrpsku politiku S.Milosevica,M.Markovic i V.Seselja.

DemBabaDem

pre 13 godina

Danas je dan odluke za Beograd, Prištinu ali i međunarodno pravo.


Za Beograd ce biti samo ako odluka bude u njenu korist jer ako je suprotna onda "Srbija se saginjati nece"

analogija

pre 13 godina

Mi kazemo "oteta teritorija"
A zar i mi ne dobismo Vojvodinu koja je "oteta"od Madzarske.
Ne secam se da smo tada govorili: "necemo oteto" ili "oteto - prokleto"
Zar i Srbija ne kapitulira 1999 kao Madzarska 1918

Komsija

pre 13 godina

Nezavisnosti jednog naroda je politicko a ne pravno pitanje. Da nije tako danas na svetu bi bilo mnogo manje drzava. Pa zato i ova presuda ma kakva bilka nece nista menjati na terenu.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Upravo je najbitnije da Srbija nikada ne odustane od prava na vraćanje svoje otete teritorije i da stvari nazove pravim imenom tj. okupacijom. Sve dok Srbija ne aminuje tu nezavisnost od nje nema ništa. To Albanci i USA vrlo dobro znaju zato i vrše ovolike pritiske. Možda se i oni nisu nadali tolikom otporu Srbije. Teritorija Kosova je vrijednija od članstva u EU (ekonomskoj zajednici na klimavim nogama). Teritorija se ne poklanja! Može ne znam kakva odluka biti donešena ali sve zavisi od Srbije.

Alber Roan (sjećate se njega) je čak izjavio da Kosovo ne može postati članica UN-a sve dok Srbija na to ne pristane. A naš stav je poznat: when hell freezes over!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

S obzirom da je odluka savjetodavna ništa se neće promijeniti. Ja se pitam čime će se baviti kosovski Albanci kada uvide da Srbiji ne pada na pamet da prizna tu njihovu paradržavu kao i to da ta njihova država neće zadugo postati članica UN-a i ostalih međunarodnih organizacija. Kakav će to biti hladan tuš?

Illyria

pre 13 godina

Još jednom se pokazuje ogromno neznanje i nespremnost Beograda i većine naroda u srbiji da gleda istini u oči.
Pa zar ste toliko naivni da pomislite da je nama Kosovarima preće to što nas Srbija nikada neće priznati od naše slobode!?
Mi se naše slobode nećemo odreći nikada i po ceni novih ratova i po ceni takozvabne stolice u UN-u.
Mi apsolutno ništa ne zavidimo Srbiji što ima stolicu tamo, u stvari ni po čemu ne zavidimo Srbiji, zašto bi!?

c

pre 13 godina

Realno-u pat poziciji u kojoj se nasla nasa vlada ( izlozena ogromnim pritiscima, pa i ucenama o izmeni stava o Kosovu, uslovljenim cak i razgovorima o prijemu u EU ), ucinjeno je sta se moglo. Nas stav je principijelan i dosledan- Ne priznajemo secesiju ! Koliko ce on biti prakticno primenljiv i uvazavan, veliko je pitanje. MSP ce, verovatno doneti sudsko politicki izbalansirano misljenje. Sta to znaci- Nece biti decidno i jasno nista receno. To misljenje ce svaka strana tumaciti kao potvrdu ispravnosti svog postupanja . No, ako tako bude, nazalost nama ce biti do maksimuma suzen prostor daljeg delovanja i svako insistiranje na principijelnosti i doslednosti naseg pristupa resavanju tog pitanja moze dovesti do izolacije zemlje. Znaci, jedini put su bilateralni ( multilateralni ) pregovori sa Albancima. No, za tako nesto potrebna je i druga pregovaracka strana. Nadam se da ce i kod njih, na kraju, razum pobediti.

Nele

pre 13 godina

Svakoj vlasti 20 godina unazad je islo na ruku to Kosovo, zamajavaju narod pricama a ispod zita rade sta hoce. Tako bi i Jeremic da agonija traje u nedogled, jer, lakse je trubiti besmislene price o Kosovu nego resavati materijalne probleme gradjana Srbije. Vi sto se palite na patriJotizam, na suverenitet i integritet Srbije samo nastavite, ja imam preca posla, recimo, da gledam da ulepsam zivot svojoj porodici. Misljenje suda je totalno nevazno jer su i jedna i druga strana (a posebno nasa) vec objavile da ce terati po svome.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Ispade da je sud podržao secesiju. Molim sljedeći! Abhazija, Južna Osetija, Katalonija, Baskija, Flandrija, Valonija, Republika Srpska. Nastaviti niz!

Ovaj datum 22.juli 2010. godine ostaće upamćen kao dan kada je sahranjeno međunarodno pravo. Nakon ovog dana nijedna država na svijetu nema obavezu pridržavati se istog a tek veilke sile. One pogotovo. Što će biti veselo idućih dana ali i mjeseci!

hulk

pre 13 godina

Odluka MSP , promeniće dosadašnje shvatanje pojma teritorije i naroda.Kao posledica takve odluke javiće permanetni sukobi u celom svetu.Da li to nekome odgovara ( nisam zagovornik ideje o svetskoj vladi iz senke ), verujem da odgovara.Naši vidoviti političari su uvereni u pozitivnu odluku suda .Mi svoje vizionare ubijamo i pažnju vaskolikog sveta držimo na nama.Toje pogrešno i bilo bi lepo da se povučemo u senku i počnemo da radimo.JER SAMO BOGATI MOGU SEBI DA DOZVOLE TAKAV LUKSUZ, DA IH JE BAŠ BRIGA ,ŠTA NEKO MISLI O NJIMA.Mi smo mali i ubogi a zna se kako se većina ponaša sa takvima.

View

pre 13 godina

"Rezolucija SB 1244", 10. jun 1999. godine

Savet bezbednosti odlučuje da će glavne odgovornosti međunarodnog civilnog prisustva uključivati:
1. Promovisanje uspostavljanja značajne autonomije i samouprave na Kosovu, do konačnog rešenja, uz potpuno uzimanje u obzir Dodatka 2 i dogovora iz Rambujea (S/1999/648);
4. Olakšavanje političkog procesa zamišljenog da odredi budući status Kosova, uzimajući u obzir sporazum iz Rambujea (S/1999/648);
5. U završnoj fazi, nadgledanje prenosa ovlašćenja sa kosovskih privremenih institucija na institucije uspostavljene na osnovu političkog rešenja;"

Obratiti pažnju na izraze "do konačnog rešenja", "odredi budući status Kosova" i celu tačku 5.

Kosovo je završena priča. Srbija treba lepo da se ponaša prema Vojvodini.

Djoka

pre 13 godina

Ako Jeremic jos uvek nije shvatio da je hapsenje Haradinaja samo pilula za smirenje od strane MSP-a, onda su njegove izjave utoliko jalovije i jadnije.

Skeptik

pre 13 godina

Naivno je misljenje da je "borba za Kosovo" dobar ulog u buducnost, jer ce se tamo negde za 50 ili 100 godina, kada niko od nas ne bude bio ziv, toboze promeniti odnos snaga u svetu pa ce nas nova super-sila nagraditi reintegracijom Kosova. To je teza koju je nekada zastupao Vojislav Seselj, mada u drugom kontekstu, opravdavajuci sukob Srbije sa razvijenim zemljama. Takav nacin misljenja se granici sa mazohizmom i trebalo bi da je do sada prevazidjen, imajuci u vidu katastrofalne posledice takvog vodjenja politike. Steta sto jos uvek ima ljudi kojima je nekakav apstraktan pojam pravde vazniji od blagostanja njih samih, ili njihove dece. Na stranu sto pravda nije univerzalna - kako zamisljate da ce 95% kosovskih Albanaca da prihvate vasu verziju pravde, sada ili za 50 godina?

Skenda

pre 13 godina

Kako je samo lepo to da i Srbima i Albancima oci su im uperene prema istom mestu Hag, oba entiteta imaju istu zelju,isto se nadaju Pozitivnom izjasnavanju ... milina bar na trenutak obe nacie nesto spaja iako to su dve kontradiktorne svesti ali bi bilo lepse da bih se kad bih se ... ali ne da nemir da mir zavlada nemirom pa zato mirne duse mirnih ljudi iz dalekih nama zemalja da nam opet mirno prenose svoje glediste svoje mislenje i stime usade nam mirovan nemir jos duble u zaranjene duse.

swayzak

pre 13 godina

Mislim da naša diplomatija nije toliko luda da pomisli da, u slučaju pozitivnog ishoda po nas, očekujemo Kosovo natrag. Ovom presudom se očekuje da Srbija bude u što boljoj poziciji za pregovore, jer zamislite da ishod bude negativan po nas ... nećemo imati nikakvih argumenata da tražimo bilo šta od Kosova. Mislim da je to i suština diplomatske borbe koju je vodio ministar Jeremić.

Otvaranje pitanja statusa Kosova ne mora da znači da Srbija sad očekuje da joj se Kosovo vrati, već da se dođe do nekog prihvatljivog rešenja za obe strane. Sad je samo pitanje ko će više ustupaka morati da napravi, a to najviše zavisi i od formulacije mišljenja suda.

zanima me

pre 13 godina

Zanima me dali oni sto, kada se pomene Kosovo, kazu "nikada ne smemo zaboraviti oteto" pomisle dali i Madjari to isto misle kada se pomene Vojvodina??

MareNS

pre 13 godina

nesto me bas ne interesuje sta ce biti sa medjunarodnim pravom. kome nije jasno sta je bilo, sta ce biti ni dalje nece biti nista jasno

Alex

pre 13 godina

Ipak, na kraju krajeva, izgleda da je jedino rjesenje da Srbi i ALbanci sjednu i da razgovorom nadju neko rjesenje koje je prihvatljivo za obje strane. Albanci koliko god imali trenutnu zaledjinu Amerike moraju shvatiti da iznalazenje neke zajednicke platforme sa Srbijom i Srbima je daleko bitnija nego ova podrska velike sile. Politika velikih sila zna da varira a Srbi i Albanci su ipak susjedi pa ne mogu zbog buducih generacija ko rogovi u vreci. Treba naci neki kompromis a maksimalisticki zahtjevi sa obje strane su nerealni i stete buducim generacijama. Cak i ovaj sud sta god da donese je manje bitno od ovoga medjusobnog kompromisa.

nnidza

pre 13 godina

Zamolio bih sve one koji spominju rezoluciju 1244 da je skinu u pdf formatu sa sajta UN-a i procitaju.

Jasno piše da je Kosovo (ne Kosovo i Metohija) autonomna oblast Republike Jugoslavije pa samim tim i njenog naslednika Republike Srbije. Ono što se još spominje je da će Kosovom vladati administracija EU (a ne UN). To mu dodje Euleks zar ne, koji mi nismo želeli da prihvatimo? U ovoj rezoluciji se nigde ne spominje srpska vojska, 1000 policajaca i vojnika, zajedničko čuvanje granica. U prevodu na Kosovu se zaista krši suverenitet Srbije, krši rezolucija UN-a ali samo u prvoj tački...

Izgleda je da su naši tadašnji pregovarači verovali rečima ovih sa zapada. To je izgleda velika greška. Zato ja više i ne verujem EU i putu pridruživanja. Ne verujem više ni političarima našim. Sve je to isto...

srdjan

pre 13 godina

Logika stvari kaze da Srbija nema mnogo izbora. Dakle: ako MSP presudi u korist Srbije onda se moraju isforsirati novi pregovori i blokirati dalja priznanja nezavisnosti Kosova. U suprotnom slucaju Srbija ce biti i definitivno osudjena na gubitak Kosova a Srbiji (po inatu, ili po principu) ostaje samo pravo da po istoj odluci MSP-a prizna sve separatisticke tendencije pojedinih regija i to (principijelno!) samo u zemljama koje su vec priznale nezavisnost Kosova. Dakle, dovoljno je da bilo koja regija ili oblast u tim zemljama samoproglasi nezavisnost a Srbija to bez problema prva priznaje. A onda zemlje koje su vec priznale Kosovo i pozivaju Srbiju da se ne ljuti na njih zbog toga, treba istom merom upozoriti da zbog identicne odluke ne treba da se ljute na Srbiju.
Uzevsi u obzir da su obe solucije nepovoljne za svetke politicko/ratne oligarhe (a zna se koji su), najlogicnije je ocekivati neresen ishod a onda produzetci pa penali ....

LEX SPECIALIS

pre 13 godina

Ta odluka sigurno neće decidirano reci ni da ni ne, nego će biti zavijena u pravni rečnik pseudodiplomatije tako da će opet moći da se tumači na različite načine, odnosno kako kome odgovara. Pravna forma će biti zadovoljena ali ne i njena suština...

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

Svima koji su se OPET uhvatili "svece koja nije gorela do zore" porucujem da trenutno nasa dogoreva (sic transit gloria mundi), da im zivot ima ograniceno trajanje, sto vazi i za njihove potomke i da, napokon, ni njihova licna sveca nece goreti do zore.

Lucifer

pre 13 godina

Suta u podne proglasavma jednostranu secesiju mog dvorišta i kuće.... Yapravo, budimo realni, ja sam lepo proveo ovo popodne u dremci posle dobrog rucka, i nesto me bas briga za celu tu pricu.