Sreda, 21.07.2010.

07:52

Tadić: Očekujemo fer mišljenje MSP

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da od MSP-a očekuje mišljenje koje će značiti da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije.

Izvor: B92

Tadiæ: Oèekujemo fer mišljenje MSP IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Jurista

pre 13 godina

"Pravno mišljenje" MSP, jedino, može da bude u skladu sa prezentovanim činjenicama i međunarodno-pravnim načelima, dok se kvalifikacijom "fer", ne može dovoditi u pitanje "objektivnost" odluka MSP?!

rebeka

pre 13 godina

A ja mislim da ce odluka biti ovakva: "Nezavisnost Kosova je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali je legitimna zbog genocida nad kosovskim Albancima koji su taj legitimitet izgubili odmah 1999. nakon sto su izvrsili genocid nad Srbima (podsetimo da je 70% kosovskih Srba proterano, hiljade ubijeno, srpska bastina je namerno unistavana...) te se Kosovo predaje medjunarodnoj upravi ili nazad matici Srbiji u kojoj su na vlasti demokrate koje su sposobne da obezbede visoku autonomju za albansku nacionalnu manjinu." Sve ostalo bi bilo los primer jer ako bi se dao legitimtet albanskom secesionizmu, onda bi to bila losa poruka da su zlocini, etnicko ciscenje, terorizam i nacionalizam sasvim OK ako ti je Amerika sponzor.

Illyria

pre 13 godina

Dragi predsedniče nama susedne Srbije,da znate da se velikim čudom sa vama slože i svi Kosovari koji isto kao i vi očekuju fer mišljenje suda.
Zar nije ovo dobar početak za poboljšanje odnosa između nas!?

Mrgud

pre 13 godina

Nije u redu da napadate toliko Min. Jeremica, jer je on jedan od retkih ministara koji stvarno zaradjuje svoju platu, covek se trudi, a ministar i treba tako da se ponasa i da brani interese svoje zemlje bez obzira u kakvoj se situaciji ta zemlja nalazila. A sto se tice kosova, jedino resenje je da se podeli, jer ja prvi iako sam nacionalista i rodoljub, ne zelim onih 2 miliona albanaca sto idu uz kosovo. Zato je jedino resenje podela i nista drugo.

mita sajba

pre 13 godina

Pa, nije to bas tako: hocu-necu!
Prvo, bude li uopste i doslo do pregovora o STATUSU (a drugih razgovora i ne moze biti bez toga), a do njih ce doci samo, ukoliko misljenje MSP bude povoljno po Srbiju, kao i milion puta do sada, najmanje ce se pitati ucesnici, Srbija i Albanci (sa KiM), oko kompromisnog resenja, nego ce diplomatija, posrednici, pod okriljem UN, izaci sa jednim predlogom, oko kojeg bi se raspravljalo.
Tu pricu, "ili drzave ima, ili nema", zaboravimo, XXI je vek! Svi, kao, tezimo uclanjenju u EU, gde se clanice odricu i suvereniteta i integriteta, kakav je vazio u XIX veku. Ta nacionalna neizivljenost kosovsko-metohiskih Albanaca je objasnjiva, mozda i opravdana, ali je anahrona XXI veku i evrointegracijama!
Na kraju, to sto tu tvorevinu, nece priznati Srbija, po njih, moguce i da ne znaci mnogo, bez obzira sto zbog toga trpe svi gradjani KiM, ali dogog ih ne prizna i poslednja drzava EU, tzv. Rep. Kosovo NECE postati clan. Nejasno je samo, zele li oni u uniju sa EU, ili Albanijom!
Kad-tad, sami ce Albanci sa KiM, traziti vracanje, pod ustavno-ptavni sistem Srbije!
Zivi bili, pa videli; Srbija - CEKA.

ps - kada, uskoro slicnim putem, krenu i nestrpljivi Albanci u Rep. Makedoniji, srusice im se san, kao kula od karata ...

Malisa

pre 13 godina

Pravo i pravda su jaci od politike, gospodo na Zapadu! Uvek bilo i ostalo.
Zar je neko u 21. Veku iskreno mislio da je politika jaca od prava? Ako jeste, onda je lagao sam sebe.

podela

pre 13 godina

Ako i dobiju nezavisnost, odmah bi trebalo da Srbi sa severa Kosova traze svoju nezeavisnotst po istom principu. Ipak sam misljenja da ce sud zemrsiti i biti nedorecen, a mi cemo morati da zivimo sa status quo resenjem.

katica

pre 13 godina

Politička elita nije u stanju da prihvati činjenicu da će SPS tj. Sloba, Voja i & ostati zabeleženi kao oni koji su zbog svog laicizma, i vođenja potpuno pogrešene spoljne politike (doveli do serije „samoubilačkih“ ratova) čiji je rezultat i „gubitak“ Kosova. A to „dečije inaćenje“ „političke elite“ (ne lustrirane!) Srbija, kako sada stvari stoje, drži nas i dalje u ćorsokacima prošlosti. Mogu da se bave „praznom“ propagandom, mogu da zasedaju svaki dan, da troše pare na jalovu diplomatiju mogu svaki dan da zvone zvona, tu više ni bog ne može da nam pomogne, kad se krećem gradovima i selima Srbije i golim okom se vidi da je bog tu (ovde u Srbiji) rekao „laku noć“! Tadićev DS zajedno sa DSS „pojeo“ nam je još 10 godina, to sa Slobinom vladavinom od 13 godina dovodi do cifre 23 godine. 23 godine apsolutnog propadanja Srbije, koje se nezaustavljivo nastavlja.

Marina

pre 13 godina

Secesija komada bilo koje države ni meni laiku ne izgleda legalna, niti je u redu da se svaki narod cjepka na svoje male čiste nacionalne države(ice) ako im je u okviru države u kojoj žive osiguran normalan život uz poštivanje svih prava koje im pripadaju, kao ljudima a ne samo kao izdvojenoj nacionalnoj manjini . Ja sad pitam g. Jeremića: Hoće li i kako MSP podržati godine pljačke, ubijanja,zatvaranja,nasilja i torture nad nesrpskim življem na Kosovu, ukidanje autonomije Kosova iz vremena SFRJ, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje na materinjem jeziku, ukidanje prava na upravljanje kosovskim poduzećima, tvornicama i rudnicima, prava na upravljanje u svojim lokalnim zajednicama u kojima su velika većina ? Kosovo nije postalo nezavisno preko noći jer se tamo nekom Albancu prohtjela republika nego je postalo nezavisno onoga momenta kad su srbijanski apetiti i politička, ekonomska i vojna nadmoć nad Kosovom toliko otišli u krajnost da je morao intervenirati NATO, a dalje je sve povijest. MSP će valjda uvažiti i nešto od ovih činjenica, a to je dovoljno da se nezavisnosti dade legitimitet unatoč povredi međunarodnog zakona. Ali, nije čovjek radi zakona, nego zakon radi čovjeka. Ako se pokaže da je loš ili nedorečen, treba ga mijenjati.

Mik

pre 13 godina

Ne razumem zasto nasi politicari prave euforiju pred izricanje ove presude? Sutra cemo dobiti nesto okruglo pa na cose, bez jasno izrecenog stava, ali vise u prilog legalnosti otcepljenja, nego protiv njega, s tim da ce biti vrlo podlozno tumacenjima, shodno unutrasnjo politickim potrebama.

aleksandar

pre 13 godina

A kakve veze ovo (MSP i Kosovo) ima sa mostićem u Zrenjaninu koji se rekonstruiše godinu ili više dana a završen je baš pred posetu predsednika.

Ivona

pre 13 godina

Predsjedniče Tadiću,nezavisnost Kosova nije etnički motivirana i vi to znate.Kosovo je imalo autonomiju unutar SFRJ , ali je ukinuta čim je umro drug Tito.Ukinula ga je Srbija želeći za sebe sve, a Kosovu ništa. Sad Kosovo ima sve,a Srbija gotovo ništa. Lopta je okrugla, predsjedniče Tadiću.

Бане

pre 13 godina

Ок, суд неће подржати сецесију, али оно што занемарују да кажу у нашој јавности је следеће:

СУД МОЖЕ ДА ОДБИЈЕ ДА СЕ ИЗЈАСНИ.

Таквим начином, остајемо на мртвој тачки, без Косова.

Amerikanac iz Pristine

pre 13 godina

G.Jeremicu ne znam onda kakva je svrha vaseg koraka da se obratite MSP ako necete prihvatiti njegovo misljenje. To sto vi radite jedino ide na stetu srpskog naroda jer ostali deo Kosova krece se polako ali sigurnim koracima ka boljoj buducnosti. Jedno je garantovano da nijedan Albanac sa Kosova nece pristati na zivot koji smo imali pod vasim rezimima jos od pocetka 20 veka. Pozdrav svim naprednim ljudima bilo gde da zive zelim vam zdravlje i srecu u zivotu.

Ivan

pre 13 godina

O kakvom genocidu se ovde priča ?
Nijedan sud nije doneo neku presudu u vezi KiM gde se pominje genocid. Tako i ovaj sud genocid neće pominjati.

navijac

pre 13 godina

Mislim da nijedan pravnik se ne bavi komentarima u ovom rubriku vec samo obican narod (?).
Treba ipak ocekivati najgore kao sto se obicno biva, tj. dobro je ako MS ne priznaje nezavisnost Kosovo. Onda pitanje sta treba uraditi ako je obrnut slucaj? Na to se mora biti spremni.
Sinonim na ovu temu je u sportu. Pred neke utakmice do neba receno: Pobedicemo...sigurno 3:0 za nas..sigurni smo u sebe...
A sta je ispalo?
Zelimo da MS na nasoj strani, Ali zelja i ishod govori li isto? I ja takodje zelim, ali se plasim drugacije. Plasim se i druga strana nece kompromis ako nije u pitanju nezavisnost. Plasim se Srbija nece kompromis ako nije u pitanju da je Kosovo deo Srbije. Plasim se da nece biti biti nijedan kompromis osim raznih pritisaka sa strane SAD, EU i dr.
Idem se sakriti posto se plasim mnogo.

tole

pre 13 godina

Odbraniti sever (kako znamo i umemo) i obezbediti zaštitu enklavama i crkvenim imanjima na jugu. I ne priznavati nezavisnost do daljnjeg. To je realni optimum.

max

pre 13 godina

JAKO JE ZANIMLJIVO da ovde niko ne pominje Rusiju i njen interes!!
Jer Putin je lijepo rekao da ako misljenje MSPa bude u korist Kosova [znaci protiv Srbije] to ce dati pravo Ruisiji da svet legalizuje sve ono sto je Rusija u uradila Gruziji priznavajuci Osetiju i Abhaziju kao sto su Evropa i USA uradili Srbiji.
Znaci, i Evropa, a i Rusija "navijaju" za istu stvar!!.
Svako iz svojih vlastitih interesa, a ne zato sto voli ili ne voli odnosno simpatise drzavu Srbiju.
A mi u Srbiji mislimo da se celi svet okrece oko Srbije samo bas radi Srbije , a ne razmisljamo da svako, svaka drzava ima svoj vlastiti interes koji se slucajno poddara ili ne podudara sa interesom drzave Srbije.!!

kranj

pre 13 godina

Da li ocekuje PREGOVORE ili RAZGOVORE??.
Jar, do sada je Srbija bila jako protiv direktnih razgovora, nego iskljucivo za pregovore putem posrednika [kao Eulex].
Srbija je lepo rekla da "nikada nece sesti za sto gde na jednoj tabli pise "drzava Kosovo", a na drugoj "Drzava Srbija".
Setimo se Sarajeva pre mesec dva ili Brda kod Kranja gde je Srbija odbila ucece bas radi toga

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Mi volimo agoniju. Agonijo vrati se. Ne damo agoniju.

Situacija je sledeca, mi smo muz nasilnik koji je tukao svoju zenu, i zena je u medjuvremenu otisla od njega jer ne zeli vise da zivi sa njim i naravno hoce da se razvede - ali muz to neda. Zasto, i sta dobija time ako spreci razvod? Pa nista, zena mu se nikada nece vratiti, niti ce on sustinski ista izgubiti ako se razvede jer je odavno sve izgubljeno i ne postoji.

Treba lepo da se raspise REFERENDUM o Kosovu, na nivou cele Srbije ukljucujuci i Kosovo pa da zajedno stavimo tacku na ovu agoniju.

Mrgud

pre 13 godina

Srpski politicari od Milosevica do danas su sve radili samo nisu razgovgarali i pregovarali. Nikada nije kasno (osim za one koji su zbog toga stradali) ali je pozicija Srbije posle svih masovnih grobnica i pokusaja "humanog" raseljavanja MNOGO nepovoljnija nego 1986tih kada je Srbija mogla biti lider u preuredjenju bivse Jugoslavije umesto sto je izabrala ulogu "grobara".

Beqa

pre 13 godina

Iako nisam pravnik siguran sam u to da odluka suda otprilike ce ovako izgledati: "Nezavisnost Kosova je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali je legitimna zbog genocida nad kosovskim Albancima." Posle ovakve odluke suda, Srbija ima priliku da odmah prizna nezavisnost Kosova i posle da idemo zajedno napred. U suprotnom Kosovo ostaje nezavisno a Srbija postace crna rupa na Balkanu.

guest

pre 13 godina

Jedna mala ispravka g. Tacija, Kosovo nije postojalo 'juce' kao samostalno drzava, ono postoji danas kao nesto sto neko zove 'samostalna drzava', a drugi pak ne zovu tako. Sta ce biti sutra, to niko u ovom trenutku ne zna, a zavisi samo od poteza koje ce povuci dve strane. Samo da vas podsetim da do 90-tih nijedan Srbin nije verovao ni promil da Kosovo moze biti republika, a kamoli drzava, dok su se Albanci nadali i trudili, pa zato danas imamo privid da je to tako. Takodje danas nema nijednog Albanca koji veruje da Kosovo moze biti nesto drugo osim 'samostalna drzava', ali se zato Srbi nadaju i trude, rezultat cemo saznati, ali verovatno ne uskoro. Zato treba malo ohladiti glave narodu i pustiti politicare da rade svoj posao, jer videli smo sta se desilo poslednji put kada je 'narodu prepusteno da odluci' sta ce biti sa Kosovom. Mislim da je poruka koju Srbija trenutno salje u svet dobra, a na svetu je da je razume ili ne. Na nama je da se nadamo i trudimo.

Bak

pre 13 godina

Očigledan primer da politiku kroji interes je i nedavni zahtev tužilaštva SAD za izručenje jednog kosovskog Albanca, pri čemu se SAD pozivaju na poptisani ugovor o ekstradiciji sa Kraljevinom Srbijom, iz 1901. godine!? Dakle, po ovome ispade da SAD priznaju da je Kosovo deo Srbije jer se i pozivaju na potpisani ugovor sa Srbijom. No, mi vrlo dobro znamo poziciju SAD oko pitanja Kosova. Dakle, kad je u pitanju interes nema veze ''čije je'' Kosovo i takvih primera će biti bezbroj.

Razgovora mora biti čak i bez obzira na odluku Suda jer građanima na Kosovu, pre svega srpskim i nealbanskim, treba omogućiti bolji život i standard, a ne život u enklavama u 21-om veku!

raso krajisnik

pre 13 godina

pregovore ce naravno biti, cim u okupiranom djelu pokrajina misle da su dosta dugo izolovani (ne samo od un-a, eu-a i nato-a).

a naravno o statusu se nece mnogo brbljati, status juzne srpske pokrajine je jasan ...

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja licno verujem da ce se sutra jasno pokazati cela BESMISLENOST politike koju je do sada vodio "Chef srpske diplomatije" braneci poraz Milosevicevog rezima i novim "pretnjama" da bez kompromisa nema TRAJNOG Mira upucuje jasnu pretnju Kosovu i unapred "osudjuje" Srbiju za sve nemire koji se u buducnosti mogu DOGODITI !
Ovom detetu treba sto pre oteti ovu "igracku iz ruku"!

mirsad

pre 13 godina

Svakako treba biti pregovora izmedju Prishtine i Beograda kao dva glavna grada dve nezavisne drzave.
Ima se razgovati puno toga kako bi se poboljsao polozaj Srba na Kosovu.
O statusu Kosova se sigurno nece pregovarati jer je to vec odavno odluceno kako je odluceno.
Nemojte min.Jeremicu varati sopstveni narod sa parolama u koje ni sami ne verujete.
Mislite li da ce najace drzave sveta promeniti svoju odluku koje nisu doneli naprecac?
Srbija ima toliko drugih problema koje treba resiti tako da je najbolje da Kosovo jednom zauvek skinete sa tacke dnevnog reda i o njoj razmisljaju gradjani Kosova a ne Beograd.
Mirsad

Lala iz Banata

pre 13 godina

Nešto mi govori da će mišljenje o nezavisnosti Kosova biti "ni tamo ni ovamo", tj. biće neodređeno. Ukoliko bi se nezavisnost Kosova proglasila nelegalnim aktom, tada bi sud uskočio u stomak Americi i svim zapadnim silama, a vrlo dobro znamo koliko su sudovi koji imaju bilo kakve veze sa bivšom SFRJ nezavisni u svom radu. Sa druge strane, ako je otcepljenje legalno, tada se stvara presedan koji će odmah iskoristiti Katalonci, Severna Irska, Tajvan, neke pokrajine Austrije, Italije i ko zna ko sve još...
Sve u svemu, mišljenje ovog suda je savetodavno tako da je tu slaba vajda za nadu u povratak Kosova u okvire Srbije. E sad, potpuno je druga stvar što se sve vezano za mišljenje ovog suda koristi u dnevnopolitičke svrhe i odvlačenje pažnje javnosti. Pitam se šta će biti kad se ovo završi i sud da svoje mišljenje, kakvo god da ono bude?

Kosovastar

pre 13 godina

Pa evo nekom cudom prihvata se nastavak pregovora i od kosovske strane. Predstavnici Kosova odlucni da nema nazad oko nezavisnosti Kosova zapitace predstavnike Srbije sta oni hoce. Pa hocemo "kompromisno resenje koje ce biti obostrano prihvatljivo" odgovorice predstavnici Srbije. Dobro, recice predstavnici Kosova, za nas je JEDINO prihvatljivo resenje NEZAVISNOST. Sta je za vas prihvatljivo resenje? Pa maksimalna autonomija, modifikovani plan Z4 i td. jer Srbija "nikada nece priznati nezavisno Kosovo". Dobro recice predstavnici Kosova, ako Srbija "nikada nece priznati nezavisno Kosovo" onda i mi "nikada necemo pristati na nesto manje od nezavisnosti". Ali tada necete moci u UN, OEBS, EU recice predstavnici Srbije. Dobro recice predstavnici Kosova, da li posle ovih pregovora Kosovo moze u UN, OEBS, EU? Ne nikako recice predstavnici Srbije jer "Kosovo nije drzava i ne moze biti tamo gde su drzave". E posto necete "nikada priznati nezavisnost Kosova" i posto posto ne mozemo biti clanica UN i OEBS posle tih pregovora onda ne vidimo nikakav razlog oko nastavka pregovora. Postovali smo rezoluciju Generalne Skupstine UN o nastavku pregovora, nismo postigli resenje i ne vidimo razlog da i dalje nastavimo kada nema rezultata, DOVIDJENJA. To ce biti poslednje reci predstavnika Kosova i svet jos jednom ce videti da jednostavno ne postoji to kompromisno resenje. Ne postoji jer ili si drzava ili nisi, ili imas suverenitet ili nemas, ne postoji medjustanje. A Srbija nema drugi instrument osim POTPISA predstavnika Kosova da vrati suverenost na Kosovu. A taj potpis nece biti. I Srbija ne mora da prizna Kosovo ako nece. To je taj famozni kompromis. Srbija ne mora da prizna Kosovo, predstavnici Kosova nece potpisati nesto manje od nezavisnosti ali moramo ici napred i razviti dobre odnose bez svadja.

Hasan

pre 13 godina

Jeremic kaze pregovori, Thaqi kaze razgovori! Bitno je sto ce reci Ameri i EZ, ali u svakom slucaju - nezavisnost Kosova je nepovratna, menjanje granica je presedan koji moze izazvati velike neprilike u ostalim delovima sveta, te na taj nacin je neprihvatljiv za MZ. Maksimalno sto se moze dogoditi je unapredjenje pozicije srpske enklave na Kosovu!

Balkanac

pre 13 godina

"Ocekujemo progovore sa Pristinom"... Srbija ne treba da gubi vreme, pregovora je bilo na pretk koji nisu dali nikakve rezultate zbog stava Srbije da nema nezavisnost za Kosovo i stava sada vec Nezavisnog Kosova da je to jedino resenje...reon treba da se okrene buducnosti, ili ce u suprotnom tapkati u mestu, a to je najgora opcija za ceo reon...

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja licno verujem da ce se sutra jasno pokazati cela BESMISLENOST politike koju je do sada vodio "Chef srpske diplomatije" braneci poraz Milosevicevog rezima i novim "pretnjama" da bez kompromisa nema TRAJNOG Mira upucuje jasnu pretnju Kosovu i unapred "osudjuje" Srbiju za sve nemire koji se u buducnosti mogu DOGODITI !
Ovom detetu treba sto pre oteti ovu "igracku iz ruku"!

Kosovastar

pre 13 godina

Pa evo nekom cudom prihvata se nastavak pregovora i od kosovske strane. Predstavnici Kosova odlucni da nema nazad oko nezavisnosti Kosova zapitace predstavnike Srbije sta oni hoce. Pa hocemo "kompromisno resenje koje ce biti obostrano prihvatljivo" odgovorice predstavnici Srbije. Dobro, recice predstavnici Kosova, za nas je JEDINO prihvatljivo resenje NEZAVISNOST. Sta je za vas prihvatljivo resenje? Pa maksimalna autonomija, modifikovani plan Z4 i td. jer Srbija "nikada nece priznati nezavisno Kosovo". Dobro recice predstavnici Kosova, ako Srbija "nikada nece priznati nezavisno Kosovo" onda i mi "nikada necemo pristati na nesto manje od nezavisnosti". Ali tada necete moci u UN, OEBS, EU recice predstavnici Srbije. Dobro recice predstavnici Kosova, da li posle ovih pregovora Kosovo moze u UN, OEBS, EU? Ne nikako recice predstavnici Srbije jer "Kosovo nije drzava i ne moze biti tamo gde su drzave". E posto necete "nikada priznati nezavisnost Kosova" i posto posto ne mozemo biti clanica UN i OEBS posle tih pregovora onda ne vidimo nikakav razlog oko nastavka pregovora. Postovali smo rezoluciju Generalne Skupstine UN o nastavku pregovora, nismo postigli resenje i ne vidimo razlog da i dalje nastavimo kada nema rezultata, DOVIDJENJA. To ce biti poslednje reci predstavnika Kosova i svet jos jednom ce videti da jednostavno ne postoji to kompromisno resenje. Ne postoji jer ili si drzava ili nisi, ili imas suverenitet ili nemas, ne postoji medjustanje. A Srbija nema drugi instrument osim POTPISA predstavnika Kosova da vrati suverenost na Kosovu. A taj potpis nece biti. I Srbija ne mora da prizna Kosovo ako nece. To je taj famozni kompromis. Srbija ne mora da prizna Kosovo, predstavnici Kosova nece potpisati nesto manje od nezavisnosti ali moramo ici napred i razviti dobre odnose bez svadja.

mirsad

pre 13 godina

Svakako treba biti pregovora izmedju Prishtine i Beograda kao dva glavna grada dve nezavisne drzave.
Ima se razgovati puno toga kako bi se poboljsao polozaj Srba na Kosovu.
O statusu Kosova se sigurno nece pregovarati jer je to vec odavno odluceno kako je odluceno.
Nemojte min.Jeremicu varati sopstveni narod sa parolama u koje ni sami ne verujete.
Mislite li da ce najace drzave sveta promeniti svoju odluku koje nisu doneli naprecac?
Srbija ima toliko drugih problema koje treba resiti tako da je najbolje da Kosovo jednom zauvek skinete sa tacke dnevnog reda i o njoj razmisljaju gradjani Kosova a ne Beograd.
Mirsad

Ivona

pre 13 godina

Predsjedniče Tadiću,nezavisnost Kosova nije etnički motivirana i vi to znate.Kosovo je imalo autonomiju unutar SFRJ , ali je ukinuta čim je umro drug Tito.Ukinula ga je Srbija želeći za sebe sve, a Kosovu ništa. Sad Kosovo ima sve,a Srbija gotovo ništa. Lopta je okrugla, predsjedniče Tadiću.

Hasan

pre 13 godina

Jeremic kaze pregovori, Thaqi kaze razgovori! Bitno je sto ce reci Ameri i EZ, ali u svakom slucaju - nezavisnost Kosova je nepovratna, menjanje granica je presedan koji moze izazvati velike neprilike u ostalim delovima sveta, te na taj nacin je neprihvatljiv za MZ. Maksimalno sto se moze dogoditi je unapredjenje pozicije srpske enklave na Kosovu!

max

pre 13 godina

JAKO JE ZANIMLJIVO da ovde niko ne pominje Rusiju i njen interes!!
Jer Putin je lijepo rekao da ako misljenje MSPa bude u korist Kosova [znaci protiv Srbije] to ce dati pravo Ruisiji da svet legalizuje sve ono sto je Rusija u uradila Gruziji priznavajuci Osetiju i Abhaziju kao sto su Evropa i USA uradili Srbiji.
Znaci, i Evropa, a i Rusija "navijaju" za istu stvar!!.
Svako iz svojih vlastitih interesa, a ne zato sto voli ili ne voli odnosno simpatise drzavu Srbiju.
A mi u Srbiji mislimo da se celi svet okrece oko Srbije samo bas radi Srbije , a ne razmisljamo da svako, svaka drzava ima svoj vlastiti interes koji se slucajno poddara ili ne podudara sa interesom drzave Srbije.!!

Lala iz Banata

pre 13 godina

Nešto mi govori da će mišljenje o nezavisnosti Kosova biti "ni tamo ni ovamo", tj. biće neodređeno. Ukoliko bi se nezavisnost Kosova proglasila nelegalnim aktom, tada bi sud uskočio u stomak Americi i svim zapadnim silama, a vrlo dobro znamo koliko su sudovi koji imaju bilo kakve veze sa bivšom SFRJ nezavisni u svom radu. Sa druge strane, ako je otcepljenje legalno, tada se stvara presedan koji će odmah iskoristiti Katalonci, Severna Irska, Tajvan, neke pokrajine Austrije, Italije i ko zna ko sve još...
Sve u svemu, mišljenje ovog suda je savetodavno tako da je tu slaba vajda za nadu u povratak Kosova u okvire Srbije. E sad, potpuno je druga stvar što se sve vezano za mišljenje ovog suda koristi u dnevnopolitičke svrhe i odvlačenje pažnje javnosti. Pitam se šta će biti kad se ovo završi i sud da svoje mišljenje, kakvo god da ono bude?

guest

pre 13 godina

Jedna mala ispravka g. Tacija, Kosovo nije postojalo 'juce' kao samostalno drzava, ono postoji danas kao nesto sto neko zove 'samostalna drzava', a drugi pak ne zovu tako. Sta ce biti sutra, to niko u ovom trenutku ne zna, a zavisi samo od poteza koje ce povuci dve strane. Samo da vas podsetim da do 90-tih nijedan Srbin nije verovao ni promil da Kosovo moze biti republika, a kamoli drzava, dok su se Albanci nadali i trudili, pa zato danas imamo privid da je to tako. Takodje danas nema nijednog Albanca koji veruje da Kosovo moze biti nesto drugo osim 'samostalna drzava', ali se zato Srbi nadaju i trude, rezultat cemo saznati, ali verovatno ne uskoro. Zato treba malo ohladiti glave narodu i pustiti politicare da rade svoj posao, jer videli smo sta se desilo poslednji put kada je 'narodu prepusteno da odluci' sta ce biti sa Kosovom. Mislim da je poruka koju Srbija trenutno salje u svet dobra, a na svetu je da je razume ili ne. Na nama je da se nadamo i trudimo.

Beqa

pre 13 godina

Iako nisam pravnik siguran sam u to da odluka suda otprilike ce ovako izgledati: "Nezavisnost Kosova je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali je legitimna zbog genocida nad kosovskim Albancima." Posle ovakve odluke suda, Srbija ima priliku da odmah prizna nezavisnost Kosova i posle da idemo zajedno napred. U suprotnom Kosovo ostaje nezavisno a Srbija postace crna rupa na Balkanu.

Marina

pre 13 godina

Secesija komada bilo koje države ni meni laiku ne izgleda legalna, niti je u redu da se svaki narod cjepka na svoje male čiste nacionalne države(ice) ako im je u okviru države u kojoj žive osiguran normalan život uz poštivanje svih prava koje im pripadaju, kao ljudima a ne samo kao izdvojenoj nacionalnoj manjini . Ja sad pitam g. Jeremića: Hoće li i kako MSP podržati godine pljačke, ubijanja,zatvaranja,nasilja i torture nad nesrpskim življem na Kosovu, ukidanje autonomije Kosova iz vremena SFRJ, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje na materinjem jeziku, ukidanje prava na upravljanje kosovskim poduzećima, tvornicama i rudnicima, prava na upravljanje u svojim lokalnim zajednicama u kojima su velika većina ? Kosovo nije postalo nezavisno preko noći jer se tamo nekom Albancu prohtjela republika nego je postalo nezavisno onoga momenta kad su srbijanski apetiti i politička, ekonomska i vojna nadmoć nad Kosovom toliko otišli u krajnost da je morao intervenirati NATO, a dalje je sve povijest. MSP će valjda uvažiti i nešto od ovih činjenica, a to je dovoljno da se nezavisnosti dade legitimitet unatoč povredi međunarodnog zakona. Ali, nije čovjek radi zakona, nego zakon radi čovjeka. Ako se pokaže da je loš ili nedorečen, treba ga mijenjati.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Mi volimo agoniju. Agonijo vrati se. Ne damo agoniju.

Situacija je sledeca, mi smo muz nasilnik koji je tukao svoju zenu, i zena je u medjuvremenu otisla od njega jer ne zeli vise da zivi sa njim i naravno hoce da se razvede - ali muz to neda. Zasto, i sta dobija time ako spreci razvod? Pa nista, zena mu se nikada nece vratiti, niti ce on sustinski ista izgubiti ako se razvede jer je odavno sve izgubljeno i ne postoji.

Treba lepo da se raspise REFERENDUM o Kosovu, na nivou cele Srbije ukljucujuci i Kosovo pa da zajedno stavimo tacku na ovu agoniju.

Balkanac

pre 13 godina

"Ocekujemo progovore sa Pristinom"... Srbija ne treba da gubi vreme, pregovora je bilo na pretk koji nisu dali nikakve rezultate zbog stava Srbije da nema nezavisnost za Kosovo i stava sada vec Nezavisnog Kosova da je to jedino resenje...reon treba da se okrene buducnosti, ili ce u suprotnom tapkati u mestu, a to je najgora opcija za ceo reon...

Ivan

pre 13 godina

O kakvom genocidu se ovde priča ?
Nijedan sud nije doneo neku presudu u vezi KiM gde se pominje genocid. Tako i ovaj sud genocid neće pominjati.

Amerikanac iz Pristine

pre 13 godina

G.Jeremicu ne znam onda kakva je svrha vaseg koraka da se obratite MSP ako necete prihvatiti njegovo misljenje. To sto vi radite jedino ide na stetu srpskog naroda jer ostali deo Kosova krece se polako ali sigurnim koracima ka boljoj buducnosti. Jedno je garantovano da nijedan Albanac sa Kosova nece pristati na zivot koji smo imali pod vasim rezimima jos od pocetka 20 veka. Pozdrav svim naprednim ljudima bilo gde da zive zelim vam zdravlje i srecu u zivotu.

Mrgud

pre 13 godina

Srpski politicari od Milosevica do danas su sve radili samo nisu razgovgarali i pregovarali. Nikada nije kasno (osim za one koji su zbog toga stradali) ali je pozicija Srbije posle svih masovnih grobnica i pokusaja "humanog" raseljavanja MNOGO nepovoljnija nego 1986tih kada je Srbija mogla biti lider u preuredjenju bivse Jugoslavije umesto sto je izabrala ulogu "grobara".

tole

pre 13 godina

Odbraniti sever (kako znamo i umemo) i obezbediti zaštitu enklavama i crkvenim imanjima na jugu. I ne priznavati nezavisnost do daljnjeg. To je realni optimum.

Bak

pre 13 godina

Očigledan primer da politiku kroji interes je i nedavni zahtev tužilaštva SAD za izručenje jednog kosovskog Albanca, pri čemu se SAD pozivaju na poptisani ugovor o ekstradiciji sa Kraljevinom Srbijom, iz 1901. godine!? Dakle, po ovome ispade da SAD priznaju da je Kosovo deo Srbije jer se i pozivaju na potpisani ugovor sa Srbijom. No, mi vrlo dobro znamo poziciju SAD oko pitanja Kosova. Dakle, kad je u pitanju interes nema veze ''čije je'' Kosovo i takvih primera će biti bezbroj.

Razgovora mora biti čak i bez obzira na odluku Suda jer građanima na Kosovu, pre svega srpskim i nealbanskim, treba omogućiti bolji život i standard, a ne život u enklavama u 21-om veku!

kranj

pre 13 godina

Da li ocekuje PREGOVORE ili RAZGOVORE??.
Jar, do sada je Srbija bila jako protiv direktnih razgovora, nego iskljucivo za pregovore putem posrednika [kao Eulex].
Srbija je lepo rekla da "nikada nece sesti za sto gde na jednoj tabli pise "drzava Kosovo", a na drugoj "Drzava Srbija".
Setimo se Sarajeva pre mesec dva ili Brda kod Kranja gde je Srbija odbila ucece bas radi toga

raso krajisnik

pre 13 godina

pregovore ce naravno biti, cim u okupiranom djelu pokrajina misle da su dosta dugo izolovani (ne samo od un-a, eu-a i nato-a).

a naravno o statusu se nece mnogo brbljati, status juzne srpske pokrajine je jasan ...

Illyria

pre 13 godina

Dragi predsedniče nama susedne Srbije,da znate da se velikim čudom sa vama slože i svi Kosovari koji isto kao i vi očekuju fer mišljenje suda.
Zar nije ovo dobar početak za poboljšanje odnosa između nas!?

katica

pre 13 godina

Politička elita nije u stanju da prihvati činjenicu da će SPS tj. Sloba, Voja i & ostati zabeleženi kao oni koji su zbog svog laicizma, i vođenja potpuno pogrešene spoljne politike (doveli do serije „samoubilačkih“ ratova) čiji je rezultat i „gubitak“ Kosova. A to „dečije inaćenje“ „političke elite“ (ne lustrirane!) Srbija, kako sada stvari stoje, drži nas i dalje u ćorsokacima prošlosti. Mogu da se bave „praznom“ propagandom, mogu da zasedaju svaki dan, da troše pare na jalovu diplomatiju mogu svaki dan da zvone zvona, tu više ni bog ne može da nam pomogne, kad se krećem gradovima i selima Srbije i golim okom se vidi da je bog tu (ovde u Srbiji) rekao „laku noć“! Tadićev DS zajedno sa DSS „pojeo“ nam je još 10 godina, to sa Slobinom vladavinom od 13 godina dovodi do cifre 23 godine. 23 godine apsolutnog propadanja Srbije, koje se nezaustavljivo nastavlja.

mita sajba

pre 13 godina

Pa, nije to bas tako: hocu-necu!
Prvo, bude li uopste i doslo do pregovora o STATUSU (a drugih razgovora i ne moze biti bez toga), a do njih ce doci samo, ukoliko misljenje MSP bude povoljno po Srbiju, kao i milion puta do sada, najmanje ce se pitati ucesnici, Srbija i Albanci (sa KiM), oko kompromisnog resenja, nego ce diplomatija, posrednici, pod okriljem UN, izaci sa jednim predlogom, oko kojeg bi se raspravljalo.
Tu pricu, "ili drzave ima, ili nema", zaboravimo, XXI je vek! Svi, kao, tezimo uclanjenju u EU, gde se clanice odricu i suvereniteta i integriteta, kakav je vazio u XIX veku. Ta nacionalna neizivljenost kosovsko-metohiskih Albanaca je objasnjiva, mozda i opravdana, ali je anahrona XXI veku i evrointegracijama!
Na kraju, to sto tu tvorevinu, nece priznati Srbija, po njih, moguce i da ne znaci mnogo, bez obzira sto zbog toga trpe svi gradjani KiM, ali dogog ih ne prizna i poslednja drzava EU, tzv. Rep. Kosovo NECE postati clan. Nejasno je samo, zele li oni u uniju sa EU, ili Albanijom!
Kad-tad, sami ce Albanci sa KiM, traziti vracanje, pod ustavno-ptavni sistem Srbije!
Zivi bili, pa videli; Srbija - CEKA.

ps - kada, uskoro slicnim putem, krenu i nestrpljivi Albanci u Rep. Makedoniji, srusice im se san, kao kula od karata ...

Mrgud

pre 13 godina

Nije u redu da napadate toliko Min. Jeremica, jer je on jedan od retkih ministara koji stvarno zaradjuje svoju platu, covek se trudi, a ministar i treba tako da se ponasa i da brani interese svoje zemlje bez obzira u kakvoj se situaciji ta zemlja nalazila. A sto se tice kosova, jedino resenje je da se podeli, jer ja prvi iako sam nacionalista i rodoljub, ne zelim onih 2 miliona albanaca sto idu uz kosovo. Zato je jedino resenje podela i nista drugo.

aleksandar

pre 13 godina

A kakve veze ovo (MSP i Kosovo) ima sa mostićem u Zrenjaninu koji se rekonstruiše godinu ili više dana a završen je baš pred posetu predsednika.

Бане

pre 13 godina

Ок, суд неће подржати сецесију, али оно што занемарују да кажу у нашој јавности је следеће:

СУД МОЖЕ ДА ОДБИЈЕ ДА СЕ ИЗЈАСНИ.

Таквим начином, остајемо на мртвој тачки, без Косова.

navijac

pre 13 godina

Mislim da nijedan pravnik se ne bavi komentarima u ovom rubriku vec samo obican narod (?).
Treba ipak ocekivati najgore kao sto se obicno biva, tj. dobro je ako MS ne priznaje nezavisnost Kosovo. Onda pitanje sta treba uraditi ako je obrnut slucaj? Na to se mora biti spremni.
Sinonim na ovu temu je u sportu. Pred neke utakmice do neba receno: Pobedicemo...sigurno 3:0 za nas..sigurni smo u sebe...
A sta je ispalo?
Zelimo da MS na nasoj strani, Ali zelja i ishod govori li isto? I ja takodje zelim, ali se plasim drugacije. Plasim se i druga strana nece kompromis ako nije u pitanju nezavisnost. Plasim se Srbija nece kompromis ako nije u pitanju da je Kosovo deo Srbije. Plasim se da nece biti biti nijedan kompromis osim raznih pritisaka sa strane SAD, EU i dr.
Idem se sakriti posto se plasim mnogo.

Mik

pre 13 godina

Ne razumem zasto nasi politicari prave euforiju pred izricanje ove presude? Sutra cemo dobiti nesto okruglo pa na cose, bez jasno izrecenog stava, ali vise u prilog legalnosti otcepljenja, nego protiv njega, s tim da ce biti vrlo podlozno tumacenjima, shodno unutrasnjo politickim potrebama.

podela

pre 13 godina

Ako i dobiju nezavisnost, odmah bi trebalo da Srbi sa severa Kosova traze svoju nezeavisnotst po istom principu. Ipak sam misljenja da ce sud zemrsiti i biti nedorecen, a mi cemo morati da zivimo sa status quo resenjem.

Malisa

pre 13 godina

Pravo i pravda su jaci od politike, gospodo na Zapadu! Uvek bilo i ostalo.
Zar je neko u 21. Veku iskreno mislio da je politika jaca od prava? Ako jeste, onda je lagao sam sebe.

rebeka

pre 13 godina

A ja mislim da ce odluka biti ovakva: "Nezavisnost Kosova je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali je legitimna zbog genocida nad kosovskim Albancima koji su taj legitimitet izgubili odmah 1999. nakon sto su izvrsili genocid nad Srbima (podsetimo da je 70% kosovskih Srba proterano, hiljade ubijeno, srpska bastina je namerno unistavana...) te se Kosovo predaje medjunarodnoj upravi ili nazad matici Srbiji u kojoj su na vlasti demokrate koje su sposobne da obezbede visoku autonomju za albansku nacionalnu manjinu." Sve ostalo bi bilo los primer jer ako bi se dao legitimtet albanskom secesionizmu, onda bi to bila losa poruka da su zlocini, etnicko ciscenje, terorizam i nacionalizam sasvim OK ako ti je Amerika sponzor.

Jurista

pre 13 godina

"Pravno mišljenje" MSP, jedino, može da bude u skladu sa prezentovanim činjenicama i međunarodno-pravnim načelima, dok se kvalifikacijom "fer", ne može dovoditi u pitanje "objektivnost" odluka MSP?!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ja licno verujem da ce se sutra jasno pokazati cela BESMISLENOST politike koju je do sada vodio "Chef srpske diplomatije" braneci poraz Milosevicevog rezima i novim "pretnjama" da bez kompromisa nema TRAJNOG Mira upucuje jasnu pretnju Kosovu i unapred "osudjuje" Srbiju za sve nemire koji se u buducnosti mogu DOGODITI !
Ovom detetu treba sto pre oteti ovu "igracku iz ruku"!

mirsad

pre 13 godina

Svakako treba biti pregovora izmedju Prishtine i Beograda kao dva glavna grada dve nezavisne drzave.
Ima se razgovati puno toga kako bi se poboljsao polozaj Srba na Kosovu.
O statusu Kosova se sigurno nece pregovarati jer je to vec odavno odluceno kako je odluceno.
Nemojte min.Jeremicu varati sopstveni narod sa parolama u koje ni sami ne verujete.
Mislite li da ce najace drzave sveta promeniti svoju odluku koje nisu doneli naprecac?
Srbija ima toliko drugih problema koje treba resiti tako da je najbolje da Kosovo jednom zauvek skinete sa tacke dnevnog reda i o njoj razmisljaju gradjani Kosova a ne Beograd.
Mirsad

Hasan

pre 13 godina

Jeremic kaze pregovori, Thaqi kaze razgovori! Bitno je sto ce reci Ameri i EZ, ali u svakom slucaju - nezavisnost Kosova je nepovratna, menjanje granica je presedan koji moze izazvati velike neprilike u ostalim delovima sveta, te na taj nacin je neprihvatljiv za MZ. Maksimalno sto se moze dogoditi je unapredjenje pozicije srpske enklave na Kosovu!

Kosovastar

pre 13 godina

Pa evo nekom cudom prihvata se nastavak pregovora i od kosovske strane. Predstavnici Kosova odlucni da nema nazad oko nezavisnosti Kosova zapitace predstavnike Srbije sta oni hoce. Pa hocemo "kompromisno resenje koje ce biti obostrano prihvatljivo" odgovorice predstavnici Srbije. Dobro, recice predstavnici Kosova, za nas je JEDINO prihvatljivo resenje NEZAVISNOST. Sta je za vas prihvatljivo resenje? Pa maksimalna autonomija, modifikovani plan Z4 i td. jer Srbija "nikada nece priznati nezavisno Kosovo". Dobro recice predstavnici Kosova, ako Srbija "nikada nece priznati nezavisno Kosovo" onda i mi "nikada necemo pristati na nesto manje od nezavisnosti". Ali tada necete moci u UN, OEBS, EU recice predstavnici Srbije. Dobro recice predstavnici Kosova, da li posle ovih pregovora Kosovo moze u UN, OEBS, EU? Ne nikako recice predstavnici Srbije jer "Kosovo nije drzava i ne moze biti tamo gde su drzave". E posto necete "nikada priznati nezavisnost Kosova" i posto posto ne mozemo biti clanica UN i OEBS posle tih pregovora onda ne vidimo nikakav razlog oko nastavka pregovora. Postovali smo rezoluciju Generalne Skupstine UN o nastavku pregovora, nismo postigli resenje i ne vidimo razlog da i dalje nastavimo kada nema rezultata, DOVIDJENJA. To ce biti poslednje reci predstavnika Kosova i svet jos jednom ce videti da jednostavno ne postoji to kompromisno resenje. Ne postoji jer ili si drzava ili nisi, ili imas suverenitet ili nemas, ne postoji medjustanje. A Srbija nema drugi instrument osim POTPISA predstavnika Kosova da vrati suverenost na Kosovu. A taj potpis nece biti. I Srbija ne mora da prizna Kosovo ako nece. To je taj famozni kompromis. Srbija ne mora da prizna Kosovo, predstavnici Kosova nece potpisati nesto manje od nezavisnosti ali moramo ici napred i razviti dobre odnose bez svadja.

Beqa

pre 13 godina

Iako nisam pravnik siguran sam u to da odluka suda otprilike ce ovako izgledati: "Nezavisnost Kosova je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali je legitimna zbog genocida nad kosovskim Albancima." Posle ovakve odluke suda, Srbija ima priliku da odmah prizna nezavisnost Kosova i posle da idemo zajedno napred. U suprotnom Kosovo ostaje nezavisno a Srbija postace crna rupa na Balkanu.

Ivona

pre 13 godina

Predsjedniče Tadiću,nezavisnost Kosova nije etnički motivirana i vi to znate.Kosovo je imalo autonomiju unutar SFRJ , ali je ukinuta čim je umro drug Tito.Ukinula ga je Srbija želeći za sebe sve, a Kosovu ništa. Sad Kosovo ima sve,a Srbija gotovo ništa. Lopta je okrugla, predsjedniče Tadiću.

raso krajisnik

pre 13 godina

pregovore ce naravno biti, cim u okupiranom djelu pokrajina misle da su dosta dugo izolovani (ne samo od un-a, eu-a i nato-a).

a naravno o statusu se nece mnogo brbljati, status juzne srpske pokrajine je jasan ...

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Mi volimo agoniju. Agonijo vrati se. Ne damo agoniju.

Situacija je sledeca, mi smo muz nasilnik koji je tukao svoju zenu, i zena je u medjuvremenu otisla od njega jer ne zeli vise da zivi sa njim i naravno hoce da se razvede - ali muz to neda. Zasto, i sta dobija time ako spreci razvod? Pa nista, zena mu se nikada nece vratiti, niti ce on sustinski ista izgubiti ako se razvede jer je odavno sve izgubljeno i ne postoji.

Treba lepo da se raspise REFERENDUM o Kosovu, na nivou cele Srbije ukljucujuci i Kosovo pa da zajedno stavimo tacku na ovu agoniju.

tole

pre 13 godina

Odbraniti sever (kako znamo i umemo) i obezbediti zaštitu enklavama i crkvenim imanjima na jugu. I ne priznavati nezavisnost do daljnjeg. To je realni optimum.

Bak

pre 13 godina

Očigledan primer da politiku kroji interes je i nedavni zahtev tužilaštva SAD za izručenje jednog kosovskog Albanca, pri čemu se SAD pozivaju na poptisani ugovor o ekstradiciji sa Kraljevinom Srbijom, iz 1901. godine!? Dakle, po ovome ispade da SAD priznaju da je Kosovo deo Srbije jer se i pozivaju na potpisani ugovor sa Srbijom. No, mi vrlo dobro znamo poziciju SAD oko pitanja Kosova. Dakle, kad je u pitanju interes nema veze ''čije je'' Kosovo i takvih primera će biti bezbroj.

Razgovora mora biti čak i bez obzira na odluku Suda jer građanima na Kosovu, pre svega srpskim i nealbanskim, treba omogućiti bolji život i standard, a ne život u enklavama u 21-om veku!

mita sajba

pre 13 godina

Pa, nije to bas tako: hocu-necu!
Prvo, bude li uopste i doslo do pregovora o STATUSU (a drugih razgovora i ne moze biti bez toga), a do njih ce doci samo, ukoliko misljenje MSP bude povoljno po Srbiju, kao i milion puta do sada, najmanje ce se pitati ucesnici, Srbija i Albanci (sa KiM), oko kompromisnog resenja, nego ce diplomatija, posrednici, pod okriljem UN, izaci sa jednim predlogom, oko kojeg bi se raspravljalo.
Tu pricu, "ili drzave ima, ili nema", zaboravimo, XXI je vek! Svi, kao, tezimo uclanjenju u EU, gde se clanice odricu i suvereniteta i integriteta, kakav je vazio u XIX veku. Ta nacionalna neizivljenost kosovsko-metohiskih Albanaca je objasnjiva, mozda i opravdana, ali je anahrona XXI veku i evrointegracijama!
Na kraju, to sto tu tvorevinu, nece priznati Srbija, po njih, moguce i da ne znaci mnogo, bez obzira sto zbog toga trpe svi gradjani KiM, ali dogog ih ne prizna i poslednja drzava EU, tzv. Rep. Kosovo NECE postati clan. Nejasno je samo, zele li oni u uniju sa EU, ili Albanijom!
Kad-tad, sami ce Albanci sa KiM, traziti vracanje, pod ustavno-ptavni sistem Srbije!
Zivi bili, pa videli; Srbija - CEKA.

ps - kada, uskoro slicnim putem, krenu i nestrpljivi Albanci u Rep. Makedoniji, srusice im se san, kao kula od karata ...

Balkanac

pre 13 godina

"Ocekujemo progovore sa Pristinom"... Srbija ne treba da gubi vreme, pregovora je bilo na pretk koji nisu dali nikakve rezultate zbog stava Srbije da nema nezavisnost za Kosovo i stava sada vec Nezavisnog Kosova da je to jedino resenje...reon treba da se okrene buducnosti, ili ce u suprotnom tapkati u mestu, a to je najgora opcija za ceo reon...

Amerikanac iz Pristine

pre 13 godina

G.Jeremicu ne znam onda kakva je svrha vaseg koraka da se obratite MSP ako necete prihvatiti njegovo misljenje. To sto vi radite jedino ide na stetu srpskog naroda jer ostali deo Kosova krece se polako ali sigurnim koracima ka boljoj buducnosti. Jedno je garantovano da nijedan Albanac sa Kosova nece pristati na zivot koji smo imali pod vasim rezimima jos od pocetka 20 veka. Pozdrav svim naprednim ljudima bilo gde da zive zelim vam zdravlje i srecu u zivotu.

Marina

pre 13 godina

Secesija komada bilo koje države ni meni laiku ne izgleda legalna, niti je u redu da se svaki narod cjepka na svoje male čiste nacionalne države(ice) ako im je u okviru države u kojoj žive osiguran normalan život uz poštivanje svih prava koje im pripadaju, kao ljudima a ne samo kao izdvojenoj nacionalnoj manjini . Ja sad pitam g. Jeremića: Hoće li i kako MSP podržati godine pljačke, ubijanja,zatvaranja,nasilja i torture nad nesrpskim življem na Kosovu, ukidanje autonomije Kosova iz vremena SFRJ, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje na materinjem jeziku, ukidanje prava na upravljanje kosovskim poduzećima, tvornicama i rudnicima, prava na upravljanje u svojim lokalnim zajednicama u kojima su velika većina ? Kosovo nije postalo nezavisno preko noći jer se tamo nekom Albancu prohtjela republika nego je postalo nezavisno onoga momenta kad su srbijanski apetiti i politička, ekonomska i vojna nadmoć nad Kosovom toliko otišli u krajnost da je morao intervenirati NATO, a dalje je sve povijest. MSP će valjda uvažiti i nešto od ovih činjenica, a to je dovoljno da se nezavisnosti dade legitimitet unatoč povredi međunarodnog zakona. Ali, nije čovjek radi zakona, nego zakon radi čovjeka. Ako se pokaže da je loš ili nedorečen, treba ga mijenjati.

guest

pre 13 godina

Jedna mala ispravka g. Tacija, Kosovo nije postojalo 'juce' kao samostalno drzava, ono postoji danas kao nesto sto neko zove 'samostalna drzava', a drugi pak ne zovu tako. Sta ce biti sutra, to niko u ovom trenutku ne zna, a zavisi samo od poteza koje ce povuci dve strane. Samo da vas podsetim da do 90-tih nijedan Srbin nije verovao ni promil da Kosovo moze biti republika, a kamoli drzava, dok su se Albanci nadali i trudili, pa zato danas imamo privid da je to tako. Takodje danas nema nijednog Albanca koji veruje da Kosovo moze biti nesto drugo osim 'samostalna drzava', ali se zato Srbi nadaju i trude, rezultat cemo saznati, ali verovatno ne uskoro. Zato treba malo ohladiti glave narodu i pustiti politicare da rade svoj posao, jer videli smo sta se desilo poslednji put kada je 'narodu prepusteno da odluci' sta ce biti sa Kosovom. Mislim da je poruka koju Srbija trenutno salje u svet dobra, a na svetu je da je razume ili ne. Na nama je da se nadamo i trudimo.

Mrgud

pre 13 godina

Nije u redu da napadate toliko Min. Jeremica, jer je on jedan od retkih ministara koji stvarno zaradjuje svoju platu, covek se trudi, a ministar i treba tako da se ponasa i da brani interese svoje zemlje bez obzira u kakvoj se situaciji ta zemlja nalazila. A sto se tice kosova, jedino resenje je da se podeli, jer ja prvi iako sam nacionalista i rodoljub, ne zelim onih 2 miliona albanaca sto idu uz kosovo. Zato je jedino resenje podela i nista drugo.

rebeka

pre 13 godina

A ja mislim da ce odluka biti ovakva: "Nezavisnost Kosova je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali je legitimna zbog genocida nad kosovskim Albancima koji su taj legitimitet izgubili odmah 1999. nakon sto su izvrsili genocid nad Srbima (podsetimo da je 70% kosovskih Srba proterano, hiljade ubijeno, srpska bastina je namerno unistavana...) te se Kosovo predaje medjunarodnoj upravi ili nazad matici Srbiji u kojoj su na vlasti demokrate koje su sposobne da obezbede visoku autonomju za albansku nacionalnu manjinu." Sve ostalo bi bilo los primer jer ako bi se dao legitimtet albanskom secesionizmu, onda bi to bila losa poruka da su zlocini, etnicko ciscenje, terorizam i nacionalizam sasvim OK ako ti je Amerika sponzor.

Ivan

pre 13 godina

O kakvom genocidu se ovde priča ?
Nijedan sud nije doneo neku presudu u vezi KiM gde se pominje genocid. Tako i ovaj sud genocid neće pominjati.

Бане

pre 13 godina

Ок, суд неће подржати сецесију, али оно што занемарују да кажу у нашој јавности је следеће:

СУД МОЖЕ ДА ОДБИЈЕ ДА СЕ ИЗЈАСНИ.

Таквим начином, остајемо на мртвој тачки, без Косова.

Malisa

pre 13 godina

Pravo i pravda su jaci od politike, gospodo na Zapadu! Uvek bilo i ostalo.
Zar je neko u 21. Veku iskreno mislio da je politika jaca od prava? Ako jeste, onda je lagao sam sebe.

podela

pre 13 godina

Ako i dobiju nezavisnost, odmah bi trebalo da Srbi sa severa Kosova traze svoju nezeavisnotst po istom principu. Ipak sam misljenja da ce sud zemrsiti i biti nedorecen, a mi cemo morati da zivimo sa status quo resenjem.

Mrgud

pre 13 godina

Srpski politicari od Milosevica do danas su sve radili samo nisu razgovgarali i pregovarali. Nikada nije kasno (osim za one koji su zbog toga stradali) ali je pozicija Srbije posle svih masovnih grobnica i pokusaja "humanog" raseljavanja MNOGO nepovoljnija nego 1986tih kada je Srbija mogla biti lider u preuredjenju bivse Jugoslavije umesto sto je izabrala ulogu "grobara".

Lala iz Banata

pre 13 godina

Nešto mi govori da će mišljenje o nezavisnosti Kosova biti "ni tamo ni ovamo", tj. biće neodređeno. Ukoliko bi se nezavisnost Kosova proglasila nelegalnim aktom, tada bi sud uskočio u stomak Americi i svim zapadnim silama, a vrlo dobro znamo koliko su sudovi koji imaju bilo kakve veze sa bivšom SFRJ nezavisni u svom radu. Sa druge strane, ako je otcepljenje legalno, tada se stvara presedan koji će odmah iskoristiti Katalonci, Severna Irska, Tajvan, neke pokrajine Austrije, Italije i ko zna ko sve još...
Sve u svemu, mišljenje ovog suda je savetodavno tako da je tu slaba vajda za nadu u povratak Kosova u okvire Srbije. E sad, potpuno je druga stvar što se sve vezano za mišljenje ovog suda koristi u dnevnopolitičke svrhe i odvlačenje pažnje javnosti. Pitam se šta će biti kad se ovo završi i sud da svoje mišljenje, kakvo god da ono bude?

Illyria

pre 13 godina

Dragi predsedniče nama susedne Srbije,da znate da se velikim čudom sa vama slože i svi Kosovari koji isto kao i vi očekuju fer mišljenje suda.
Zar nije ovo dobar početak za poboljšanje odnosa između nas!?

max

pre 13 godina

JAKO JE ZANIMLJIVO da ovde niko ne pominje Rusiju i njen interes!!
Jer Putin je lijepo rekao da ako misljenje MSPa bude u korist Kosova [znaci protiv Srbije] to ce dati pravo Ruisiji da svet legalizuje sve ono sto je Rusija u uradila Gruziji priznavajuci Osetiju i Abhaziju kao sto su Evropa i USA uradili Srbiji.
Znaci, i Evropa, a i Rusija "navijaju" za istu stvar!!.
Svako iz svojih vlastitih interesa, a ne zato sto voli ili ne voli odnosno simpatise drzavu Srbiju.
A mi u Srbiji mislimo da se celi svet okrece oko Srbije samo bas radi Srbije , a ne razmisljamo da svako, svaka drzava ima svoj vlastiti interes koji se slucajno poddara ili ne podudara sa interesom drzave Srbije.!!

katica

pre 13 godina

Politička elita nije u stanju da prihvati činjenicu da će SPS tj. Sloba, Voja i & ostati zabeleženi kao oni koji su zbog svog laicizma, i vođenja potpuno pogrešene spoljne politike (doveli do serije „samoubilačkih“ ratova) čiji je rezultat i „gubitak“ Kosova. A to „dečije inaćenje“ „političke elite“ (ne lustrirane!) Srbija, kako sada stvari stoje, drži nas i dalje u ćorsokacima prošlosti. Mogu da se bave „praznom“ propagandom, mogu da zasedaju svaki dan, da troše pare na jalovu diplomatiju mogu svaki dan da zvone zvona, tu više ni bog ne može da nam pomogne, kad se krećem gradovima i selima Srbije i golim okom se vidi da je bog tu (ovde u Srbiji) rekao „laku noć“! Tadićev DS zajedno sa DSS „pojeo“ nam je još 10 godina, to sa Slobinom vladavinom od 13 godina dovodi do cifre 23 godine. 23 godine apsolutnog propadanja Srbije, koje se nezaustavljivo nastavlja.

aleksandar

pre 13 godina

A kakve veze ovo (MSP i Kosovo) ima sa mostićem u Zrenjaninu koji se rekonstruiše godinu ili više dana a završen je baš pred posetu predsednika.

kranj

pre 13 godina

Da li ocekuje PREGOVORE ili RAZGOVORE??.
Jar, do sada je Srbija bila jako protiv direktnih razgovora, nego iskljucivo za pregovore putem posrednika [kao Eulex].
Srbija je lepo rekla da "nikada nece sesti za sto gde na jednoj tabli pise "drzava Kosovo", a na drugoj "Drzava Srbija".
Setimo se Sarajeva pre mesec dva ili Brda kod Kranja gde je Srbija odbila ucece bas radi toga

navijac

pre 13 godina

Mislim da nijedan pravnik se ne bavi komentarima u ovom rubriku vec samo obican narod (?).
Treba ipak ocekivati najgore kao sto se obicno biva, tj. dobro je ako MS ne priznaje nezavisnost Kosovo. Onda pitanje sta treba uraditi ako je obrnut slucaj? Na to se mora biti spremni.
Sinonim na ovu temu je u sportu. Pred neke utakmice do neba receno: Pobedicemo...sigurno 3:0 za nas..sigurni smo u sebe...
A sta je ispalo?
Zelimo da MS na nasoj strani, Ali zelja i ishod govori li isto? I ja takodje zelim, ali se plasim drugacije. Plasim se i druga strana nece kompromis ako nije u pitanju nezavisnost. Plasim se Srbija nece kompromis ako nije u pitanju da je Kosovo deo Srbije. Plasim se da nece biti biti nijedan kompromis osim raznih pritisaka sa strane SAD, EU i dr.
Idem se sakriti posto se plasim mnogo.

Mik

pre 13 godina

Ne razumem zasto nasi politicari prave euforiju pred izricanje ove presude? Sutra cemo dobiti nesto okruglo pa na cose, bez jasno izrecenog stava, ali vise u prilog legalnosti otcepljenja, nego protiv njega, s tim da ce biti vrlo podlozno tumacenjima, shodno unutrasnjo politickim potrebama.

Jurista

pre 13 godina

"Pravno mišljenje" MSP, jedino, može da bude u skladu sa prezentovanim činjenicama i međunarodno-pravnim načelima, dok se kvalifikacijom "fer", ne može dovoditi u pitanje "objektivnost" odluka MSP?!