Četvrtak, 15.07.2010.

16:17

Posledice odluke MSP-a o Kosovu

Ocena međunarodnog suda o Kosovu biće značajna i za Srbiju i za zemlje suočene sa istim problemom, kaže pravni zastupnik Beograda.

Izvor: B92

Posledice odluke MSP-a o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

dragec

pre 13 godina

Pa ljudi pratite li vi stranu i domacu stampu...Prica se i pise da je bilo veoma veoma tesno. Neki kazu glas vise za pozitivan odgovor na pitanje Srbije, a drugi kazu da su pata karte i da ce obrazlozenje Suda biti KOMPROMISNO. A ako nema jasnog i nedvosmislenog stava da NEMA SECESIJE mimo ustava i medjunarodnog prava - onda je u principu sve moguce. A to znaci da Republika Srpska vremenom ima pravo da menja svoj status, kao i Albanci u Makedoniji (konstitutivni po Ustavu), o Baskijcima, Kataloncima, Ircima, Mađarima itd da i ne govorimo. AKO SE NAPRAVI IZUZETAK - NEMA VIŠE PRAVILA. Pustite sta pricaju Vasington i London. Bas njih briga. Njima to i odgovara.

Gjilanasi

pre 13 godina

Hallo, probudite se, meni se cini da vi jos spavate vec 11 godina. Kosovo je otislo, hallo, vreme je da se probudite i da vam dam jednu jutarnju kavu u Pristinu i da vidite da Kosova vise nema, sada samo treba da gledate kako da ubedite Albance i Serbe da zive zajedno jer to je najbolje za sve, PEACE!

Sale, Dorcol

pre 13 godina

Dalji plan rada je jasan:
- Ako sud dosudi u korist Srbije, nastaviti lobiranje za pocetak pregovora.
- Ako sud dosudi u korist nezavisnosti Kosova, zapoceti pripreme za referendum u Republici Srpskoj.

Na žalost realan

pre 13 godina

Dok ne stignu do Bubanj potoka ne treba se brinuti, zar ne?Dok je to tamo neko Kosovo,neka Preševska dolina,Vranje itd,nije važno!Zamislite da vam komšija uzme npr.dnevnu sobu,prisvoji a vi kažete pa dobro velika mi je plata i mogu da putujem bez viza a na kraju krajeva ostala mi je spavaća soba i kuhinja,zašto da se ljutim!!!NEVIDJENI STEPEN JADNOSTI I PONIŽENJA!

Genesis

pre 13 godina

Nove države, upravo, nastaju ovako, kako je nastala Republika Kosovo ili na "ničijoj teritoriji", što je ređi slučaj ili "secesijom" dela teritorije, već, međunarodno priznate države?!
Nosilac suvereniteta, jeste "narod", a ne država, te, ako je deo podanika, nezadovoljan "centralnom vlašću" i podigne "ustanak", ima pravo na "samoopredeljenje"?!
Nova država, svoj nastanak objavljuje "proklamacijom" - "narodnog parlamenta", kao izraz "suverene volje naroda" i pretpostavlja međunarodno priznanje, drugih država, čije je to "diskreciono pravo" i nema veze sa načelima međunarodnog prava, koje štite teritorijalni integritet i celovitost drugih država?!

Dejan

pre 13 godina

Ako Medjunarodni sud pravde donese odluku da je nasilna secesija legalna onda se mogu ocekivati slicne stvari i u drugim delovima Evrope i sveta.
Ukoliko u danasnjem svetu postoje univerzalna pravila onda se ona moraju primenjivati svuda, bez izuzetka.

istok i zapad

pre 13 godina

Ni kvadratni santimetar srpske teritorije se ne poklanja. Ako to uradis, sledi domino efekat i drugi delovi drzave uskoro nepovratno odlaze.

Minimum je blokirati priznavanje u UN, a maksimum je moguc samo ako se umesto Tadica izabere neko normalan.

Odluka suda bice dvosmislena i nista nece znaciti za Srbiju, a jos manje za Tadiceve prijatelje sa Zapada.

MiloshLE

pre 13 godina

A zasto bi mi dali presevsku dolinu, pa onda kad krenemo u Grcku na more moramo da prolazimo preko republike Kosovo. Ajde da im damo neko mesto u Vojvodini i da im damo N.Pazar, ne vidim ni jedan razlog da se mi trampimo sa Albancima, mi da im damo nase a za uzvrat dobijamo nase, i ko je tu na dobitku. Neka ova vlada skupi hrabrost i digne ruke od Kosova, dok je Kosovo pod zastitom Amerike mi tu nemamo sta da trazimo, uzalud idu nase ogromne pare za Kosovo

013-018

pre 13 godina

sto se "primate" pa jasno je

odgovor ce bidi dugacak na hiljade i hiljade stranica ,nerazuman i zbunjavajuc
tacnije odgovor nece dati nikakav odgovor,ali ce biti odgovora ,sad sam se i ja zbunio.
znamo zasto.

Ivan

pre 13 godina

Kosovu su današnje granice zacrtane 1974 godine novim ustavom SFRJ a ne pre 50 godina.

Mnogo au slični Kosovo i RS. Dve potpuno jednonacionalne sredine. Tužno...

ekrem

pre 13 godina

Za smesni Srpski argument da ce ovim slucajem biti ohrabrene i ostale seperacije svuda po svetu automatski izbija iz glave proterivanje sopstvenih gradjana,njihovo ubijanje od strane onih koji su tu da ih stite (vojska,policija)itd.
Znaci ako MSP daje za pravo Albancima bice to tezak udarac Tiranima poput Slobe koji ce morati da potraze neka druga resenja za ovakve slucajeve a to u prevodu znaci da ce ti Tirani omeksati i traziti druga resenja koja ce biti u duhu demokratskih promena i tako doprineti resavanju problema bez upotrebe sile a to sa Srbijom nije bio slucaj.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Zar je moguce da u Srbiji jos uvijek vodite borbu oko Kosova koje je jos Milosevic izgubio. Totalno nerazumno gubljenje vremena, energije, resursa i sredstava koje bi bilo bolje usmjeriti za EU integracije da Srbija ne bude zadnja u tom procesu. Srbijanska diplomacija je bez takta i realnosti pati od kompleksa velicine kojeg nem ai nikada nije imala u dubokoj zabludi da je neznam kakva sila i nezaobilazan faktor u medunarodnoj politici. Jos kada bi to sve dovelo do nekakvi hrezultata covijek bi rekao u redu, ali ovako srbijanska diplomacija izaziva podsmijeh i prezir u svijetu. Procitajte malo sto i na koji nacin pisu strane novine o Jeremicu i Srbiji. Negativna percepcija iz 1990-tih nije puno promjenjena zahvaljujuci upravo takvoj ne konzistentnoj i iracionalnoj politici.

Nostradamus

pre 13 godina

Odluka MSP nece biti odluka suda samo za Kosovo,bice to odluka za buduce izbore u Srbiji.Ako, sud kaze da su albanci u pravu i da nije naruseno medjunarodno pravo DS gubi izbore , a to zapadu nece biti dobra vest.

Dusan Silni

pre 13 godina

Savetodavno mišljenje pa i međunarodnog suda koje nikoga neobavezuje sigurno neće doprineti odustajanju većine evropskih zemalja od već priznate nezavisnosti. Pre će to biti još jedan poraz i promašena investicija srpske spoljnje politike.

Bojan

pre 13 godina

O cemu vi pricate? Da li ste znali da sever Kosova cini 1/10 ukupne teritorije Kosova? Da li ste znali da juzno od Ibra zivi vecina Srba na Kosovu? Dakle, pravedno resenje je to da Srbija mora da, pored severa Kosova, insistira i na Kosovskom pomoravlju(Gnjilane, Novo Brdo, Vitina), Sirinickoj Zupi i delovima centralnog Kosova oko Gracanice. Pri tome, svim srpskim manastirima se treba dati status zasticene teritorije. Ovo je minimum minimuma i toga moramo biti svesni ukoliko govorimo o eventualnoj podeli Kosova.

toto

pre 13 godina

Ne shvatam kako odcepljenje RS moze biti dobro za drzavu Srbiju ??
Nije niko naivan da pomisli da ce Srbija odmah sutra priznat RSjer bi time navukla more problema.
RS je nastala pre 15 god i nikad ranije postojala jnije dok je Kosovo bilo AP preko 50 godina sa jasno definisanom granicom

Milosev kum

pre 13 godina

Zanimljivo je, da Srbiji odgovaraju obe odluke, i da jeste legalno otcepljenje, i da nije.
Ako MSP kaze, u prilog Srbije, da je otcepljenje nelegalno, jasno je zasto to Srbiji ide u prilog, jer ce se pre ili kasnije, morati razgovarati o STATUSU, gde ce AP KiM, na neki nacin ostati u sastavu Rep. Srbije.
S druge strane, bude li misljenje nepovoljno po Srbiju, odnosno, ako kazu, da je proglasena "nezavisnost" legalna, do nove godine, imacemo otcepljenje Republike SRPSKE, od Rep. BiH, sto ce biti, samo prvi slucaj u nizu, slicnih separacija po Evropi i svetu.
Jednostavno, ne znam sta je povoljnije za Srbiju!

Zoran

pre 13 godina

Ja u pravednost Zapadne Evrope odavno ne verujem. Kameleonski prilaze problemima i uvek obrcu vodu na njihovu vodenicu a sve to upakovano u tone demokratije. Nisu samo predvideli koliko ce Kosovo biti vruc kolac.

Gradjanin K

pre 13 godina

"Ocena međunarodnog suda o Kosovu biće značajna i za Srbiju i za druge zemlje" - NE! Ovde je rec i misljenje za Kosovo, a nito za R.Srpsku (koja nije postojala za vreme SFRJ, znaci je malo drugacije) nito za nikog drugog.

Max

pre 13 godina

Vrlo interesantno razmišljanje predsjednika Tadića.
Dakle, tužim nekog sudu, pa ako sud presudi u moju korist, prihvaćam presudu,onda je OK i pravedna.
Ako presudi protiv, ne prihvaćam presudu, sud je nepravedan i mrzi me.

mertur

pre 13 godina

Ivanovic :“Na žalost, vlasti u Prištini nemaju proaktivnu agendu i kako taj sever treba da izgleda"
Mertur:“Na žalost, ni vlasti u Beogradu nisu imali (a nisad nemaju) proaktivnu agendu i kako to Kosovo u Srbiji treba da izgleda"

nenad

pre 13 godina

Sud koji je indirektno pod kontrolom Zapadne Evrope treba da da misljenje o ovako komlikovanoj i slozenoj situaciji.Sta to znaci? To znaci da ce sud napraviti odluku koja najvise odgovara Zapadnoj Evropi, tj. dobicemo neki odgovor koji ce se moci tumaciti na pedest razlicitih nacina. Srbi i Albanci ce dobiti ono sto traze ali isto tako to ce biti neupotrebljivo. Evropa ce gledati kako da odrzi svoj balans u pogledu teritorijalne cijeline u Spaniji, Velikoj Britaniji i naravno u Francuskoj. Mi cemo dobitki po ko zna koji put papir na kojem pise da to nije uredu a taj papir mozemo samo uramiti i tapsati sebe po ramenu. Albanci isto tako.
Zapadni svijet uvijek pokusava da izvuce korist, bio to Irak, Afganistan, Rusija, Kina ili Kosovo.

Sasa

pre 13 godina

O cemu ovi pricaju? Kakva Presevska dolina i kakvo davanje iste u zamenu za Mitrovicu? Alo ljudi, jeste li vi normalni, u stvarnom smislu te reci? Jedino ako to nije taktika za pokretanje nekog oblika rata na jugu uze Srbije, jer se Albanci "pale kao hepo kockice" i nece cekati eventualni dogovor. Oni su to hteli pre 10 god. a sada im Srbija sama nudi. Cudno, vrlo cudno. Veoma opasna politika. Za narednih 10 god. trazice Vranje, Kursumliju i Leskovac.

pitam

pre 13 godina

Ne znam o kakvom on "problemu" on govori??
Da ne misli da ce se i druge vojske policije ugledati na Srbiju i bacati leseve u reku, kopati mrtve u neobelezenim grobnicama 500 km od fronta na drzavnim imanjima, paliti zive cele faamilije u kucama, isterat preko milion svojih stanovnika i pri isterivanju oduzimati im dokumente, a sto smo svi videli na TV

pitam

pre 13 godina

Ne znam o kakvom on "problemu" on govori??
Da ne misli da ce se i druge vojske policije ugledati na Srbiju i bacati leseve u reku, kopati mrtve u neobelezenim grobnicama 500 km od fronta na drzavnim imanjima, paliti zive cele faamilije u kucama, isterat preko milion svojih stanovnika i pri isterivanju oduzimati im dokumente, a sto smo svi videli na TV

Sasa

pre 13 godina

O cemu ovi pricaju? Kakva Presevska dolina i kakvo davanje iste u zamenu za Mitrovicu? Alo ljudi, jeste li vi normalni, u stvarnom smislu te reci? Jedino ako to nije taktika za pokretanje nekog oblika rata na jugu uze Srbije, jer se Albanci "pale kao hepo kockice" i nece cekati eventualni dogovor. Oni su to hteli pre 10 god. a sada im Srbija sama nudi. Cudno, vrlo cudno. Veoma opasna politika. Za narednih 10 god. trazice Vranje, Kursumliju i Leskovac.

Max

pre 13 godina

Vrlo interesantno razmišljanje predsjednika Tadića.
Dakle, tužim nekog sudu, pa ako sud presudi u moju korist, prihvaćam presudu,onda je OK i pravedna.
Ako presudi protiv, ne prihvaćam presudu, sud je nepravedan i mrzi me.

mertur

pre 13 godina

Ivanovic :“Na žalost, vlasti u Prištini nemaju proaktivnu agendu i kako taj sever treba da izgleda"
Mertur:“Na žalost, ni vlasti u Beogradu nisu imali (a nisad nemaju) proaktivnu agendu i kako to Kosovo u Srbiji treba da izgleda"

nenad

pre 13 godina

Sud koji je indirektno pod kontrolom Zapadne Evrope treba da da misljenje o ovako komlikovanoj i slozenoj situaciji.Sta to znaci? To znaci da ce sud napraviti odluku koja najvise odgovara Zapadnoj Evropi, tj. dobicemo neki odgovor koji ce se moci tumaciti na pedest razlicitih nacina. Srbi i Albanci ce dobiti ono sto traze ali isto tako to ce biti neupotrebljivo. Evropa ce gledati kako da odrzi svoj balans u pogledu teritorijalne cijeline u Spaniji, Velikoj Britaniji i naravno u Francuskoj. Mi cemo dobitki po ko zna koji put papir na kojem pise da to nije uredu a taj papir mozemo samo uramiti i tapsati sebe po ramenu. Albanci isto tako.
Zapadni svijet uvijek pokusava da izvuce korist, bio to Irak, Afganistan, Rusija, Kina ili Kosovo.

Zoran

pre 13 godina

Ja u pravednost Zapadne Evrope odavno ne verujem. Kameleonski prilaze problemima i uvek obrcu vodu na njihovu vodenicu a sve to upakovano u tone demokratije. Nisu samo predvideli koliko ce Kosovo biti vruc kolac.

Gradjanin K

pre 13 godina

"Ocena međunarodnog suda o Kosovu biće značajna i za Srbiju i za druge zemlje" - NE! Ovde je rec i misljenje za Kosovo, a nito za R.Srpsku (koja nije postojala za vreme SFRJ, znaci je malo drugacije) nito za nikog drugog.

Milosev kum

pre 13 godina

Zanimljivo je, da Srbiji odgovaraju obe odluke, i da jeste legalno otcepljenje, i da nije.
Ako MSP kaze, u prilog Srbije, da je otcepljenje nelegalno, jasno je zasto to Srbiji ide u prilog, jer ce se pre ili kasnije, morati razgovarati o STATUSU, gde ce AP KiM, na neki nacin ostati u sastavu Rep. Srbije.
S druge strane, bude li misljenje nepovoljno po Srbiju, odnosno, ako kazu, da je proglasena "nezavisnost" legalna, do nove godine, imacemo otcepljenje Republike SRPSKE, od Rep. BiH, sto ce biti, samo prvi slucaj u nizu, slicnih separacija po Evropi i svetu.
Jednostavno, ne znam sta je povoljnije za Srbiju!

toto

pre 13 godina

Ne shvatam kako odcepljenje RS moze biti dobro za drzavu Srbiju ??
Nije niko naivan da pomisli da ce Srbija odmah sutra priznat RSjer bi time navukla more problema.
RS je nastala pre 15 god i nikad ranije postojala jnije dok je Kosovo bilo AP preko 50 godina sa jasno definisanom granicom

Bojan

pre 13 godina

O cemu vi pricate? Da li ste znali da sever Kosova cini 1/10 ukupne teritorije Kosova? Da li ste znali da juzno od Ibra zivi vecina Srba na Kosovu? Dakle, pravedno resenje je to da Srbija mora da, pored severa Kosova, insistira i na Kosovskom pomoravlju(Gnjilane, Novo Brdo, Vitina), Sirinickoj Zupi i delovima centralnog Kosova oko Gracanice. Pri tome, svim srpskim manastirima se treba dati status zasticene teritorije. Ovo je minimum minimuma i toga moramo biti svesni ukoliko govorimo o eventualnoj podeli Kosova.

Dusan Silni

pre 13 godina

Savetodavno mišljenje pa i međunarodnog suda koje nikoga neobavezuje sigurno neće doprineti odustajanju većine evropskih zemalja od već priznate nezavisnosti. Pre će to biti još jedan poraz i promašena investicija srpske spoljnje politike.

ekrem

pre 13 godina

Za smesni Srpski argument da ce ovim slucajem biti ohrabrene i ostale seperacije svuda po svetu automatski izbija iz glave proterivanje sopstvenih gradjana,njihovo ubijanje od strane onih koji su tu da ih stite (vojska,policija)itd.
Znaci ako MSP daje za pravo Albancima bice to tezak udarac Tiranima poput Slobe koji ce morati da potraze neka druga resenja za ovakve slucajeve a to u prevodu znaci da ce ti Tirani omeksati i traziti druga resenja koja ce biti u duhu demokratskih promena i tako doprineti resavanju problema bez upotrebe sile a to sa Srbijom nije bio slucaj.

Genesis

pre 13 godina

Nove države, upravo, nastaju ovako, kako je nastala Republika Kosovo ili na "ničijoj teritoriji", što je ređi slučaj ili "secesijom" dela teritorije, već, međunarodno priznate države?!
Nosilac suvereniteta, jeste "narod", a ne država, te, ako je deo podanika, nezadovoljan "centralnom vlašću" i podigne "ustanak", ima pravo na "samoopredeljenje"?!
Nova država, svoj nastanak objavljuje "proklamacijom" - "narodnog parlamenta", kao izraz "suverene volje naroda" i pretpostavlja međunarodno priznanje, drugih država, čije je to "diskreciono pravo" i nema veze sa načelima međunarodnog prava, koje štite teritorijalni integritet i celovitost drugih država?!

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Zar je moguce da u Srbiji jos uvijek vodite borbu oko Kosova koje je jos Milosevic izgubio. Totalno nerazumno gubljenje vremena, energije, resursa i sredstava koje bi bilo bolje usmjeriti za EU integracije da Srbija ne bude zadnja u tom procesu. Srbijanska diplomacija je bez takta i realnosti pati od kompleksa velicine kojeg nem ai nikada nije imala u dubokoj zabludi da je neznam kakva sila i nezaobilazan faktor u medunarodnoj politici. Jos kada bi to sve dovelo do nekakvi hrezultata covijek bi rekao u redu, ali ovako srbijanska diplomacija izaziva podsmijeh i prezir u svijetu. Procitajte malo sto i na koji nacin pisu strane novine o Jeremicu i Srbiji. Negativna percepcija iz 1990-tih nije puno promjenjena zahvaljujuci upravo takvoj ne konzistentnoj i iracionalnoj politici.

Na žalost realan

pre 13 godina

Dok ne stignu do Bubanj potoka ne treba se brinuti, zar ne?Dok je to tamo neko Kosovo,neka Preševska dolina,Vranje itd,nije važno!Zamislite da vam komšija uzme npr.dnevnu sobu,prisvoji a vi kažete pa dobro velika mi je plata i mogu da putujem bez viza a na kraju krajeva ostala mi je spavaća soba i kuhinja,zašto da se ljutim!!!NEVIDJENI STEPEN JADNOSTI I PONIŽENJA!

Gjilanasi

pre 13 godina

Hallo, probudite se, meni se cini da vi jos spavate vec 11 godina. Kosovo je otislo, hallo, vreme je da se probudite i da vam dam jednu jutarnju kavu u Pristinu i da vidite da Kosova vise nema, sada samo treba da gledate kako da ubedite Albance i Serbe da zive zajedno jer to je najbolje za sve, PEACE!

Sale, Dorcol

pre 13 godina

Dalji plan rada je jasan:
- Ako sud dosudi u korist Srbije, nastaviti lobiranje za pocetak pregovora.
- Ako sud dosudi u korist nezavisnosti Kosova, zapoceti pripreme za referendum u Republici Srpskoj.

Dejan

pre 13 godina

Ako Medjunarodni sud pravde donese odluku da je nasilna secesija legalna onda se mogu ocekivati slicne stvari i u drugim delovima Evrope i sveta.
Ukoliko u danasnjem svetu postoje univerzalna pravila onda se ona moraju primenjivati svuda, bez izuzetka.

Ivan

pre 13 godina

Kosovu su današnje granice zacrtane 1974 godine novim ustavom SFRJ a ne pre 50 godina.

Mnogo au slični Kosovo i RS. Dve potpuno jednonacionalne sredine. Tužno...

013-018

pre 13 godina

sto se "primate" pa jasno je

odgovor ce bidi dugacak na hiljade i hiljade stranica ,nerazuman i zbunjavajuc
tacnije odgovor nece dati nikakav odgovor,ali ce biti odgovora ,sad sam se i ja zbunio.
znamo zasto.

Nostradamus

pre 13 godina

Odluka MSP nece biti odluka suda samo za Kosovo,bice to odluka za buduce izbore u Srbiji.Ako, sud kaze da su albanci u pravu i da nije naruseno medjunarodno pravo DS gubi izbore , a to zapadu nece biti dobra vest.

dragec

pre 13 godina

Pa ljudi pratite li vi stranu i domacu stampu...Prica se i pise da je bilo veoma veoma tesno. Neki kazu glas vise za pozitivan odgovor na pitanje Srbije, a drugi kazu da su pata karte i da ce obrazlozenje Suda biti KOMPROMISNO. A ako nema jasnog i nedvosmislenog stava da NEMA SECESIJE mimo ustava i medjunarodnog prava - onda je u principu sve moguce. A to znaci da Republika Srpska vremenom ima pravo da menja svoj status, kao i Albanci u Makedoniji (konstitutivni po Ustavu), o Baskijcima, Kataloncima, Ircima, Mađarima itd da i ne govorimo. AKO SE NAPRAVI IZUZETAK - NEMA VIŠE PRAVILA. Pustite sta pricaju Vasington i London. Bas njih briga. Njima to i odgovara.

istok i zapad

pre 13 godina

Ni kvadratni santimetar srpske teritorije se ne poklanja. Ako to uradis, sledi domino efekat i drugi delovi drzave uskoro nepovratno odlaze.

Minimum je blokirati priznavanje u UN, a maksimum je moguc samo ako se umesto Tadica izabere neko normalan.

Odluka suda bice dvosmislena i nista nece znaciti za Srbiju, a jos manje za Tadiceve prijatelje sa Zapada.

MiloshLE

pre 13 godina

A zasto bi mi dali presevsku dolinu, pa onda kad krenemo u Grcku na more moramo da prolazimo preko republike Kosovo. Ajde da im damo neko mesto u Vojvodini i da im damo N.Pazar, ne vidim ni jedan razlog da se mi trampimo sa Albancima, mi da im damo nase a za uzvrat dobijamo nase, i ko je tu na dobitku. Neka ova vlada skupi hrabrost i digne ruke od Kosova, dok je Kosovo pod zastitom Amerike mi tu nemamo sta da trazimo, uzalud idu nase ogromne pare za Kosovo

pitam

pre 13 godina

Ne znam o kakvom on "problemu" on govori??
Da ne misli da ce se i druge vojske policije ugledati na Srbiju i bacati leseve u reku, kopati mrtve u neobelezenim grobnicama 500 km od fronta na drzavnim imanjima, paliti zive cele faamilije u kucama, isterat preko milion svojih stanovnika i pri isterivanju oduzimati im dokumente, a sto smo svi videli na TV

toto

pre 13 godina

Ne shvatam kako odcepljenje RS moze biti dobro za drzavu Srbiju ??
Nije niko naivan da pomisli da ce Srbija odmah sutra priznat RSjer bi time navukla more problema.
RS je nastala pre 15 god i nikad ranije postojala jnije dok je Kosovo bilo AP preko 50 godina sa jasno definisanom granicom

Gradjanin K

pre 13 godina

"Ocena međunarodnog suda o Kosovu biće značajna i za Srbiju i za druge zemlje" - NE! Ovde je rec i misljenje za Kosovo, a nito za R.Srpsku (koja nije postojala za vreme SFRJ, znaci je malo drugacije) nito za nikog drugog.

Max

pre 13 godina

Vrlo interesantno razmišljanje predsjednika Tadića.
Dakle, tužim nekog sudu, pa ako sud presudi u moju korist, prihvaćam presudu,onda je OK i pravedna.
Ako presudi protiv, ne prihvaćam presudu, sud je nepravedan i mrzi me.

Bojan

pre 13 godina

O cemu vi pricate? Da li ste znali da sever Kosova cini 1/10 ukupne teritorije Kosova? Da li ste znali da juzno od Ibra zivi vecina Srba na Kosovu? Dakle, pravedno resenje je to da Srbija mora da, pored severa Kosova, insistira i na Kosovskom pomoravlju(Gnjilane, Novo Brdo, Vitina), Sirinickoj Zupi i delovima centralnog Kosova oko Gracanice. Pri tome, svim srpskim manastirima se treba dati status zasticene teritorije. Ovo je minimum minimuma i toga moramo biti svesni ukoliko govorimo o eventualnoj podeli Kosova.

Zoran

pre 13 godina

Ja u pravednost Zapadne Evrope odavno ne verujem. Kameleonski prilaze problemima i uvek obrcu vodu na njihovu vodenicu a sve to upakovano u tone demokratije. Nisu samo predvideli koliko ce Kosovo biti vruc kolac.

Sasa

pre 13 godina

O cemu ovi pricaju? Kakva Presevska dolina i kakvo davanje iste u zamenu za Mitrovicu? Alo ljudi, jeste li vi normalni, u stvarnom smislu te reci? Jedino ako to nije taktika za pokretanje nekog oblika rata na jugu uze Srbije, jer se Albanci "pale kao hepo kockice" i nece cekati eventualni dogovor. Oni su to hteli pre 10 god. a sada im Srbija sama nudi. Cudno, vrlo cudno. Veoma opasna politika. Za narednih 10 god. trazice Vranje, Kursumliju i Leskovac.

Dusan Silni

pre 13 godina

Savetodavno mišljenje pa i međunarodnog suda koje nikoga neobavezuje sigurno neće doprineti odustajanju većine evropskih zemalja od već priznate nezavisnosti. Pre će to biti još jedan poraz i promašena investicija srpske spoljnje politike.

mertur

pre 13 godina

Ivanovic :“Na žalost, vlasti u Prištini nemaju proaktivnu agendu i kako taj sever treba da izgleda"
Mertur:“Na žalost, ni vlasti u Beogradu nisu imali (a nisad nemaju) proaktivnu agendu i kako to Kosovo u Srbiji treba da izgleda"

Milosev kum

pre 13 godina

Zanimljivo je, da Srbiji odgovaraju obe odluke, i da jeste legalno otcepljenje, i da nije.
Ako MSP kaze, u prilog Srbije, da je otcepljenje nelegalno, jasno je zasto to Srbiji ide u prilog, jer ce se pre ili kasnije, morati razgovarati o STATUSU, gde ce AP KiM, na neki nacin ostati u sastavu Rep. Srbije.
S druge strane, bude li misljenje nepovoljno po Srbiju, odnosno, ako kazu, da je proglasena "nezavisnost" legalna, do nove godine, imacemo otcepljenje Republike SRPSKE, od Rep. BiH, sto ce biti, samo prvi slucaj u nizu, slicnih separacija po Evropi i svetu.
Jednostavno, ne znam sta je povoljnije za Srbiju!

Na žalost realan

pre 13 godina

Dok ne stignu do Bubanj potoka ne treba se brinuti, zar ne?Dok je to tamo neko Kosovo,neka Preševska dolina,Vranje itd,nije važno!Zamislite da vam komšija uzme npr.dnevnu sobu,prisvoji a vi kažete pa dobro velika mi je plata i mogu da putujem bez viza a na kraju krajeva ostala mi je spavaća soba i kuhinja,zašto da se ljutim!!!NEVIDJENI STEPEN JADNOSTI I PONIŽENJA!

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Zar je moguce da u Srbiji jos uvijek vodite borbu oko Kosova koje je jos Milosevic izgubio. Totalno nerazumno gubljenje vremena, energije, resursa i sredstava koje bi bilo bolje usmjeriti za EU integracije da Srbija ne bude zadnja u tom procesu. Srbijanska diplomacija je bez takta i realnosti pati od kompleksa velicine kojeg nem ai nikada nije imala u dubokoj zabludi da je neznam kakva sila i nezaobilazan faktor u medunarodnoj politici. Jos kada bi to sve dovelo do nekakvi hrezultata covijek bi rekao u redu, ali ovako srbijanska diplomacija izaziva podsmijeh i prezir u svijetu. Procitajte malo sto i na koji nacin pisu strane novine o Jeremicu i Srbiji. Negativna percepcija iz 1990-tih nije puno promjenjena zahvaljujuci upravo takvoj ne konzistentnoj i iracionalnoj politici.

ekrem

pre 13 godina

Za smesni Srpski argument da ce ovim slucajem biti ohrabrene i ostale seperacije svuda po svetu automatski izbija iz glave proterivanje sopstvenih gradjana,njihovo ubijanje od strane onih koji su tu da ih stite (vojska,policija)itd.
Znaci ako MSP daje za pravo Albancima bice to tezak udarac Tiranima poput Slobe koji ce morati da potraze neka druga resenja za ovakve slucajeve a to u prevodu znaci da ce ti Tirani omeksati i traziti druga resenja koja ce biti u duhu demokratskih promena i tako doprineti resavanju problema bez upotrebe sile a to sa Srbijom nije bio slucaj.

istok i zapad

pre 13 godina

Ni kvadratni santimetar srpske teritorije se ne poklanja. Ako to uradis, sledi domino efekat i drugi delovi drzave uskoro nepovratno odlaze.

Minimum je blokirati priznavanje u UN, a maksimum je moguc samo ako se umesto Tadica izabere neko normalan.

Odluka suda bice dvosmislena i nista nece znaciti za Srbiju, a jos manje za Tadiceve prijatelje sa Zapada.

nenad

pre 13 godina

Sud koji je indirektno pod kontrolom Zapadne Evrope treba da da misljenje o ovako komlikovanoj i slozenoj situaciji.Sta to znaci? To znaci da ce sud napraviti odluku koja najvise odgovara Zapadnoj Evropi, tj. dobicemo neki odgovor koji ce se moci tumaciti na pedest razlicitih nacina. Srbi i Albanci ce dobiti ono sto traze ali isto tako to ce biti neupotrebljivo. Evropa ce gledati kako da odrzi svoj balans u pogledu teritorijalne cijeline u Spaniji, Velikoj Britaniji i naravno u Francuskoj. Mi cemo dobitki po ko zna koji put papir na kojem pise da to nije uredu a taj papir mozemo samo uramiti i tapsati sebe po ramenu. Albanci isto tako.
Zapadni svijet uvijek pokusava da izvuce korist, bio to Irak, Afganistan, Rusija, Kina ili Kosovo.

MiloshLE

pre 13 godina

A zasto bi mi dali presevsku dolinu, pa onda kad krenemo u Grcku na more moramo da prolazimo preko republike Kosovo. Ajde da im damo neko mesto u Vojvodini i da im damo N.Pazar, ne vidim ni jedan razlog da se mi trampimo sa Albancima, mi da im damo nase a za uzvrat dobijamo nase, i ko je tu na dobitku. Neka ova vlada skupi hrabrost i digne ruke od Kosova, dok je Kosovo pod zastitom Amerike mi tu nemamo sta da trazimo, uzalud idu nase ogromne pare za Kosovo

Gjilanasi

pre 13 godina

Hallo, probudite se, meni se cini da vi jos spavate vec 11 godina. Kosovo je otislo, hallo, vreme je da se probudite i da vam dam jednu jutarnju kavu u Pristinu i da vidite da Kosova vise nema, sada samo treba da gledate kako da ubedite Albance i Serbe da zive zajedno jer to je najbolje za sve, PEACE!

Sale, Dorcol

pre 13 godina

Dalji plan rada je jasan:
- Ako sud dosudi u korist Srbije, nastaviti lobiranje za pocetak pregovora.
- Ako sud dosudi u korist nezavisnosti Kosova, zapoceti pripreme za referendum u Republici Srpskoj.

Genesis

pre 13 godina

Nove države, upravo, nastaju ovako, kako je nastala Republika Kosovo ili na "ničijoj teritoriji", što je ređi slučaj ili "secesijom" dela teritorije, već, međunarodno priznate države?!
Nosilac suvereniteta, jeste "narod", a ne država, te, ako je deo podanika, nezadovoljan "centralnom vlašću" i podigne "ustanak", ima pravo na "samoopredeljenje"?!
Nova država, svoj nastanak objavljuje "proklamacijom" - "narodnog parlamenta", kao izraz "suverene volje naroda" i pretpostavlja međunarodno priznanje, drugih država, čije je to "diskreciono pravo" i nema veze sa načelima međunarodnog prava, koje štite teritorijalni integritet i celovitost drugih država?!

dragec

pre 13 godina

Pa ljudi pratite li vi stranu i domacu stampu...Prica se i pise da je bilo veoma veoma tesno. Neki kazu glas vise za pozitivan odgovor na pitanje Srbije, a drugi kazu da su pata karte i da ce obrazlozenje Suda biti KOMPROMISNO. A ako nema jasnog i nedvosmislenog stava da NEMA SECESIJE mimo ustava i medjunarodnog prava - onda je u principu sve moguce. A to znaci da Republika Srpska vremenom ima pravo da menja svoj status, kao i Albanci u Makedoniji (konstitutivni po Ustavu), o Baskijcima, Kataloncima, Ircima, Mađarima itd da i ne govorimo. AKO SE NAPRAVI IZUZETAK - NEMA VIŠE PRAVILA. Pustite sta pricaju Vasington i London. Bas njih briga. Njima to i odgovara.

Nostradamus

pre 13 godina

Odluka MSP nece biti odluka suda samo za Kosovo,bice to odluka za buduce izbore u Srbiji.Ako, sud kaze da su albanci u pravu i da nije naruseno medjunarodno pravo DS gubi izbore , a to zapadu nece biti dobra vest.

Ivan

pre 13 godina

Kosovu su današnje granice zacrtane 1974 godine novim ustavom SFRJ a ne pre 50 godina.

Mnogo au slični Kosovo i RS. Dve potpuno jednonacionalne sredine. Tužno...

Dejan

pre 13 godina

Ako Medjunarodni sud pravde donese odluku da je nasilna secesija legalna onda se mogu ocekivati slicne stvari i u drugim delovima Evrope i sveta.
Ukoliko u danasnjem svetu postoje univerzalna pravila onda se ona moraju primenjivati svuda, bez izuzetka.

013-018

pre 13 godina

sto se "primate" pa jasno je

odgovor ce bidi dugacak na hiljade i hiljade stranica ,nerazuman i zbunjavajuc
tacnije odgovor nece dati nikakav odgovor,ali ce biti odgovora ,sad sam se i ja zbunio.
znamo zasto.