Sreda, 14.07.2010.

15:24

Država izdaje prostor ispod cene

Prema saznanju B92, država gubi velike potencijalne prihode niskim cenama poslovnog prostora koje izdaje u Beogradu.

Izvor: B92

Država izdaje prostor ispod cene IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

komsija

pre 13 godina

Sve jeste sa jedne strane tako, kako izgleda druga strana, cesto sam gledao jedan objekat opet u centru grada, prvi jaci zemljotres i gomila cigala. Cudi me da JP Poslovni prostor tako nesto nije pocela da sanira i sredjuje kao prioritetan posao.

bt

pre 13 godina

Ma pitajte samo gospodina Đilasa koliko kafići i restorani plaćaju naknadu za zauzimanje javnih površina za svoje bašte po centru grada i mnogim drugim ulicama i trgovima. Pitajte ga koliko grad naplaćuje naknadu za zauzimanje javnih površina na kojima su instalirani bilbordi. Pitajte ga koliko para od naplate parkiranja ide gradu a koliko u džepove privatne firme koja vrši usluge naplate parkiranja. Kad dobijete odgovore videćete zašto Beograd nema para za metro, mostove, bolnice i ostalo.

Nesalomivi

pre 13 godina

Svako ko je ikada imao lokal zna tri zlatna pravila u ovom poslu:
1. LOKACIJA
2. LOKACIJA
3. LOKACIJA
Podela na zone nije dobro urađena. Ako ste u glavnoj ulici ili samo metar na ćošku sporedne - to su ogromne razlike.
Sledeće: Zakonom i/ili pravilnicima je zabranjeno da od države uzmete lokal pa ga izdajete drugom!
Sve ovo se lako može urediti ako ima volje, ali za sada je zbog ličnih i stranačkih interesa NEMA.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Уговор не може да се раскине?! Већу глупост нисам чуо. Да ли су господа која "брину" о државној имовини чула икада за клаузулу rebus sic stantibus? Ако нису, нека погледају чл. 139. Закона о облигационим односима. Али код нас је проблем системске природе. Систем је постављен тако да користи само новопеченим "бизнисменима" за отимачину државне имовине и наметање "харача" обичним грађанима у виду разноразних акциза, такси...

milan

pre 13 godina

Bravo za B92!
ovo je udarac na osinje gnezdo. Molim vas razradite malo ovo!

Mala pomoc za B92:
Ovako se finansiraju politicke stranke u Srbiji!!

Neki NN uzme od drzave lokal po npr 500 EUR, onda iznamljuje na trzistu po 3000 EUR:
Pravi zakupac drzavi uplacuje na racun samo 500 EUR, a ostatak od 2500 EUR daje NN biznismenu na ruke, koji onda daje stranci koja mu je sve ovo omogucila, oko 1000 EUR, i njemu 1500 EUR u dzep.

I na kraju mi dobijamo manjak para u budzetu (uzimamo kradite iz inostranstva da bi gradili mostove...), a taj NN biznismen sedi u kaficu po ceo dan, vozi bahato neki 4x4... ostatak znate.

Molim sve dobre ljude da ne odustaju od ove teme.
Ovo je jedan od osnovnih korupcija u zemlji i jedan od osnovnih nacina kako se finansiraju nasi politicari i stranke!!!
Pitajte bilo koju firmu koja iznamljuje lokal u centru grada - kome placaju rentu, a onda proverite u gradu (opstini...) ko je kod njih registrovan kao zaskupac tog lokala. Registrovani zakupci su uvek neke kvazi firme koje postoje samo da bi izdavale taj lokal dalje pravom zakupcu.

Srki

pre 13 godina

Kad bi ga izdavali meni, ja bih morao da ga plaćam zlatom i bubrezima, ali pošto ih izdaju svojoj zaovi, jetrvi, pašenogu, šuraku i drugoj rodbini, onda ide ispod cene.

simeun

pre 13 godina

Sredinom ove decenije sam cuo jednu zanimljivu pricu bas na tu temu!
Neki lik ne secam se jel ds-ovac ili ne u jednoj Beogradskoj opstini koja je najgusce naseljena a najmanja je navodno zbog svog polozaja uzeo silne lokale od poslovnog prostora te najmanje a najgusce naseljene opstine u Beogradu! Napravio ugovore po kojima placa neku mizeriju a onda te iste lokale je iznajmljivao kad da su privatno vlasnistvo po trzisnim cenama ! Cak je bilo reci o oko 30 lokala min ali detalja se vise ne secam ! E sad zamislite koliko takvih jos ima koji su zahvaljuci svojim pozicijama u nekoj DS, DSS, SPS itd na lokalu dosli do silnog bogastva! Tako da bi trebalo preispitati svaki lokal koji je drzava dala u zakup ko i kako ga koristi i koja je ruka u rentiranju tj zakupu!

jedina zemlja u Evropi koja nije izvrsila restituciju

pre 13 godina

Ajmo tajkunski dobosari, opet ospite paljbu da se o ovome prica zato sto su svi ljubomorni na nase vrle bizMismene i njihovo bogatstvo.

(Vlast)a

pre 13 godina

Na zalost, ova vlast i sve njene poluge mnogo vise vode racuna o bogatim i bahatim, a tako ih malo dotice zivot nas, tzv.glasaca (gradjanin je suvise velika rec za ovo sto smo mi). Ako je gradonacelnik po nekom svom diskrecionom pravu rasteretio bahate vozace koji zakrcuju prolaz deci, invalidima, starima i svima koji bi da normalno prolaze tamo gde oni nenormalno parkiraju i dao nevidjeno obrazlozenje: zbog radi krize, zasto ne bi pustili i ove krvopije da i dalje deru gde mogu i koga god mogu. Politicarima dobro, tajkunima takodje, a narod nije ni bitan.

Krivokapic

pre 13 godina

To koliko placaju zakup ove tri firme je od prilike i trzisna cena tih lokala. Sad sto neki traze 5000 evra za 100 kvadrata to je druga prica. Zato lokali u centru zvrje prazni godinama, ili se zakupci menjaju na 3 meseca. Ja ne znam koji biznis u Beogradu moze da izdrzi zakup od 5000 evra?
Takva nam je situacija i sa stanovima. Cene su nenormalno napumpane a kvalitet zgrada nula.

Ana

pre 13 godina

Neznanje nas ubi sve. Ali ima tu još nešto, namerno je tako kako jeste.

NAime, svaki pravnik zna da takvi ugovori koji su zakljčeni mogu da se stave van pravne snage, znači nije tačno da ne mogu (to bi bilo van pameti):

Zakon o obligacionim odnosima:

Član 103.

(1) Ugovor koji je protivan prinudnim propisima, javnom poretku ili dobrim običajima ništav je ako cilj povređenog pravila ne upućuje na neku drugu sankciju ili ako zakon u određenom slučaju ne propisuje što drugo.

Znači, koji sudija ne bi poništio ovaj ugovor u kome je država dala nekom da koristi poslovni prostor na neodređeno vreme (ili na 20 ili 30 godina sasvim sve jedno) u kome se teško oštećuje budžet grada ili republike? Takav ugovor je na veliku matrijalnu štetu budžeta i kao takav je protivan i javnom poretku i dobrim običajima. I mora biti ništavan.

A postoji i drugi način da se utvrdi ništavost: pošto je takav ugovor sklopljen na štetu grada onda može prvo krivično da odgovara taj koji je takav ugovor zaključio za krivično delo zloupotrebe službenog položaja. A onda ako je neki ugovor zaključen krivičnim delom samim tim je ništav. Znači može i po ovom osnovu da se utvrdi njegova ništavnost.

Ali avaj, mi nemamo tužioca koji će da podigne optužnicu protiv tog koji je zaključio taj ugovor. A gle nemamo ni javnog pravobranioca grada Beograda ili Srbije (koji po zakonu štite imovinu grada i republike) koji će da podnese tužbu za utvrđenje ništavnosti ovih ugovora.

Zašto to oni ne rade? Ja kažem to po stoti put, mogu samo Brankica ili drugi novinari da pitaju i tužioca i pravobranioca pa neka oni objasne i to JAVNO. Jer nema ko drugi u ovoj zemlji da podseća tužioca i pravobranioca da rade svoj posao. Novinari imaju najveću moć i jedino oni mogu da spasu Srbiju, a oni i dalje spavaju. Na žalost.

zox

pre 13 godina

nije istina da država naplaćuje prostor ispod cene, to čine stranke na čijem feudu se nađe lokal. evo kako: stranka dozvoli nekom tajkunu ili svom uvaženom članu da zakupi lokal po mizernoj ceni; razlika između te mizerne cene i realne cene ide
1) veći deo u stranački sef,
2) manji deo u privatan džep opštinskog kadra (opštinski glavešina za poslovni prostor i predsednik/ca opštine)
i to je razlog zašto se u ovoj zemlji nikome ne žuri da povećava cene zakupa poslovnog prostora ni tamo, gde bi to bilo i pravično i moguće učiniti.

kraja

pre 13 godina

"Lako je pljuvati po Miskovicu, ali sta da se radi ako je on jednostavno kupio firmu koja ima vazeci ugovor o zakupu na, recimo, narednih trideset godina?" (Sasa)

...beobanka je svoje akcije prodavala za NOVAC, a onda su dosli dinkic i labus i dekretom ukinuli akcije...

....naravoucenije, sve se moze, samo je pitanje kome sta odgovara...

...a kad smo kod banke i pp, ne zna se kome je sve deljen na koriscenje, sa placanjem ili bez ogroman pp beobanke...a evidencija o tome je strasno manjkava....

ivan

pre 13 godina

Evo kako mali Perica zamislja ekonomiju i zakone.
Poredite neuporedivo...
Ako je Miskovic u zakupu u 3 objekta ko je u ostalih 4997?
Koliko bi se zatvorilo pekara, krojacnica, malih radnji ako bi se povecali zakupi?
Koliko bi drzava izgubila ako su ti prostori prazni?

Ovde bi da zakoljemo vola zbog kilo mesa. Ili bi hteli da jedni zakoni i ugovori vaze za jedne a ne vaze za druge?

Ni ja ne volim Miskovica, ali ovoliko gluposti koje citam zadnjih dana, odavno nisam video. Populizam, populizam,...i neznanje nas ubi.

SevarlicA

pre 13 godina

Što volim kad se javni zvaničnici žale na stanje u društvu, a oni su jedini faktor koji ga uređuje. Užas.
Istina cene lokala u Knezu i okolo u državnom vlasništvu su stvarno niske, (moj drug plaća oko 20.000 dinara za lokal od 32m2) ako gledate cene privatnih lokala, ali isto tako se u jednom privatnom lokalu za godinu dana promeni i do 6 firmi jer ne mogu da posluju ni na nuli. Poenta je da otvore, da ih svi vide, izreklamiraju se i onda sele lokal negde drugde.
Na kraju krajeva ne možete da naplatite 3.000evra zakupa nekom obućaru, krojaču ili kižobrandziji koji drži lokal tu već 100 godina, kad on jedva prihoduje 50.000dinara mesecno, ako te ljude pitate i ova cena im je visoka.

Gruntovni vlasnik

pre 13 godina

To nisu drzavi prostori, vec imovina ljudi sa imenom i prezimenom.
Klucna rijec za ovaj problem - denacionalizacija.

Lanac otimacina na ovim prostorima mora biti jednom okoncan uz postivanje osnovnog prava, prava na vlasnistvo.

Vogon

pre 13 godina

Ma dajte... hocete reci da tu ima nesto sumnjivo?!?! Vidite valjda, da gospodin Panic kaze da nam se to samo cini...! Ne budimo toliko skepticni, ne verujem da bi neko ko ima takvu odgovornost - lagao - svoj narod...

Cini nam se ljudi, pricinjava nam se...

Dragana

pre 13 godina

Zato ce tajkunsi ministri da hitno predloze zakon kojim ce se opstinama pokloniti imvoina ciji vlasnici nisu bili nikada, pa ce onda opstine to da prenesu na svoja javna preduzeca, a onda ce da ne bi bilo gubitaka sve to da lepo otkupe za o dinara ti isti tajkuni, tako da bude resen problem. Ovakvu organizovanu bandu Evropski prostori nikada videli nisu. Svaka cast B92 da je pokrenula ovu temu, ali setite se ovoga kada organizovana kriminalna grupa krene u promociju hitnostio zakona o javnoj svojini oanko kriminalno kako ga je podnela skupstini poslanicka grupa g17.

Mashinovodja

pre 13 godina

I šta je u ovome čudno i neobično? Srbija je ovo, gde svi imamo jednake šanse na tržištu. Ko ne veruje, neka pita ministra Deltasavljevića.
Mada, možda se ipak može reći da su za Miška & društvo te šanse jedva nešto malo jednakije nego za ostale.

sasa

pre 13 godina

Lako je pljuvati po Miskovicu, ali sta da se radi ako je on jednostavno kupio firmu koja ima vazeci ugovor o zakupu na, recimo, narednih trideset godina? Ako je cena unapred fiksirana i ako nije ugovorom precizirano da se moze menjati, jasno je da tu nista ne moze da se uradi. Ugovor je ugovor. Koliko ja razumem nije rec o povlascenom polozaju nego o pametnom investiranju - ljudi su kupili propale firme, racunajuci verovatno i na to da sa njima ide i jeftino iznajmljen poslovni prostor.

srx

pre 13 godina

Hm, bice da stvari stoje malo drugacije (nije da branim i volim drzavu, samo se trudim da budem realan).
1. Cena izdavanja u Knez Mihajlovoj (primer iz teksta) i cena u Mirijevu ne moze biti ista. Nisu svi lokali u Knez Mihajlovoj, naprotiv. Nerealno je sve gledati kroz top lokaciju u drzavi.... u stvari je suludo .....
2. Trzisna cena izdavanja NIJE ONA KOJU BI DRZAVA HTELA da naplati, nego ONA KOJU MOZE - a ona je sve manja i manja, sve je vise lokala koji se otkazuju i zatvaraju...i privaTnih i drzavnih....toga smo svi svedoci ....
Drzava je do sada gubila pare ali je nesto ipak naplacivala, a sa porastom krize ovaj oblik finansiranja se prvi smanjuje ... bojim se da ce tek sada nastupiti problemi .....

Dunav

pre 13 godina

DObro da se neko setio toga. Nije to samo u centru tako. svi lokali su izdati budzašto, a neko sigurno profitira od toga. Samo, priča o tome brzo zamre...ko zna zašto. Možda zato što lezilebovići u poslovnom prostoru primaju istu platu bez obzira na to koliki im je prihod od lokala?

Dr Jackyll

pre 13 godina

opet pausalno ocenjivanje... Sta to znaci trzisno? Koliko je samo lokala i prostora prazno u gradu, znaju samo oni koji pokusavaju da izdaju... I izdali bi bud zasto, samo da barem reziju ne placaju... Tako da te price koliko sta kosta stvarno ne piju vodu. Znam ljude koji su izdavali prostor za 15 EUR po kvadratu, sad traze 5, al nece niko, nema zainteresovanih, kriza!

Imay

pre 13 godina

A i dobila ga je ispod cene, citaj dzabe - nacionalizacijom!
Zato sad nema denacionalizacije i vracanja imovine, jer se drustvo usemilo sa vlastima i strankama i svima dobro!

Imay

pre 13 godina

A i dobila ga je ispod cene, citaj dzabe - nacionalizacijom!
Zato sad nema denacionalizacije i vracanja imovine, jer se drustvo usemilo sa vlastima i strankama i svima dobro!

Mashinovodja

pre 13 godina

I šta je u ovome čudno i neobično? Srbija je ovo, gde svi imamo jednake šanse na tržištu. Ko ne veruje, neka pita ministra Deltasavljevića.
Mada, možda se ipak može reći da su za Miška & društvo te šanse jedva nešto malo jednakije nego za ostale.

Dragana

pre 13 godina

Zato ce tajkunsi ministri da hitno predloze zakon kojim ce se opstinama pokloniti imvoina ciji vlasnici nisu bili nikada, pa ce onda opstine to da prenesu na svoja javna preduzeca, a onda ce da ne bi bilo gubitaka sve to da lepo otkupe za o dinara ti isti tajkuni, tako da bude resen problem. Ovakvu organizovanu bandu Evropski prostori nikada videli nisu. Svaka cast B92 da je pokrenula ovu temu, ali setite se ovoga kada organizovana kriminalna grupa krene u promociju hitnostio zakona o javnoj svojini oanko kriminalno kako ga je podnela skupstini poslanicka grupa g17.

Ana

pre 13 godina

Neznanje nas ubi sve. Ali ima tu još nešto, namerno je tako kako jeste.

NAime, svaki pravnik zna da takvi ugovori koji su zakljčeni mogu da se stave van pravne snage, znači nije tačno da ne mogu (to bi bilo van pameti):

Zakon o obligacionim odnosima:

Član 103.

(1) Ugovor koji je protivan prinudnim propisima, javnom poretku ili dobrim običajima ništav je ako cilj povređenog pravila ne upućuje na neku drugu sankciju ili ako zakon u određenom slučaju ne propisuje što drugo.

Znači, koji sudija ne bi poništio ovaj ugovor u kome je država dala nekom da koristi poslovni prostor na neodređeno vreme (ili na 20 ili 30 godina sasvim sve jedno) u kome se teško oštećuje budžet grada ili republike? Takav ugovor je na veliku matrijalnu štetu budžeta i kao takav je protivan i javnom poretku i dobrim običajima. I mora biti ništavan.

A postoji i drugi način da se utvrdi ništavost: pošto je takav ugovor sklopljen na štetu grada onda može prvo krivično da odgovara taj koji je takav ugovor zaključio za krivično delo zloupotrebe službenog položaja. A onda ako je neki ugovor zaključen krivičnim delom samim tim je ništav. Znači može i po ovom osnovu da se utvrdi njegova ništavnost.

Ali avaj, mi nemamo tužioca koji će da podigne optužnicu protiv tog koji je zaključio taj ugovor. A gle nemamo ni javnog pravobranioca grada Beograda ili Srbije (koji po zakonu štite imovinu grada i republike) koji će da podnese tužbu za utvrđenje ništavnosti ovih ugovora.

Zašto to oni ne rade? Ja kažem to po stoti put, mogu samo Brankica ili drugi novinari da pitaju i tužioca i pravobranioca pa neka oni objasne i to JAVNO. Jer nema ko drugi u ovoj zemlji da podseća tužioca i pravobranioca da rade svoj posao. Novinari imaju najveću moć i jedino oni mogu da spasu Srbiju, a oni i dalje spavaju. Na žalost.

jedina zemlja u Evropi koja nije izvrsila restituciju

pre 13 godina

Ajmo tajkunski dobosari, opet ospite paljbu da se o ovome prica zato sto su svi ljubomorni na nase vrle bizMismene i njihovo bogatstvo.

milan

pre 13 godina

Bravo za B92!
ovo je udarac na osinje gnezdo. Molim vas razradite malo ovo!

Mala pomoc za B92:
Ovako se finansiraju politicke stranke u Srbiji!!

Neki NN uzme od drzave lokal po npr 500 EUR, onda iznamljuje na trzistu po 3000 EUR:
Pravi zakupac drzavi uplacuje na racun samo 500 EUR, a ostatak od 2500 EUR daje NN biznismenu na ruke, koji onda daje stranci koja mu je sve ovo omogucila, oko 1000 EUR, i njemu 1500 EUR u dzep.

I na kraju mi dobijamo manjak para u budzetu (uzimamo kradite iz inostranstva da bi gradili mostove...), a taj NN biznismen sedi u kaficu po ceo dan, vozi bahato neki 4x4... ostatak znate.

Molim sve dobre ljude da ne odustaju od ove teme.
Ovo je jedan od osnovnih korupcija u zemlji i jedan od osnovnih nacina kako se finansiraju nasi politicari i stranke!!!
Pitajte bilo koju firmu koja iznamljuje lokal u centru grada - kome placaju rentu, a onda proverite u gradu (opstini...) ko je kod njih registrovan kao zaskupac tog lokala. Registrovani zakupci su uvek neke kvazi firme koje postoje samo da bi izdavale taj lokal dalje pravom zakupcu.

Krivokapic

pre 13 godina

To koliko placaju zakup ove tri firme je od prilike i trzisna cena tih lokala. Sad sto neki traze 5000 evra za 100 kvadrata to je druga prica. Zato lokali u centru zvrje prazni godinama, ili se zakupci menjaju na 3 meseca. Ja ne znam koji biznis u Beogradu moze da izdrzi zakup od 5000 evra?
Takva nam je situacija i sa stanovima. Cene su nenormalno napumpane a kvalitet zgrada nula.

Dunav

pre 13 godina

DObro da se neko setio toga. Nije to samo u centru tako. svi lokali su izdati budzašto, a neko sigurno profitira od toga. Samo, priča o tome brzo zamre...ko zna zašto. Možda zato što lezilebovići u poslovnom prostoru primaju istu platu bez obzira na to koliki im je prihod od lokala?

zox

pre 13 godina

nije istina da država naplaćuje prostor ispod cene, to čine stranke na čijem feudu se nađe lokal. evo kako: stranka dozvoli nekom tajkunu ili svom uvaženom članu da zakupi lokal po mizernoj ceni; razlika između te mizerne cene i realne cene ide
1) veći deo u stranački sef,
2) manji deo u privatan džep opštinskog kadra (opštinski glavešina za poslovni prostor i predsednik/ca opštine)
i to je razlog zašto se u ovoj zemlji nikome ne žuri da povećava cene zakupa poslovnog prostora ni tamo, gde bi to bilo i pravično i moguće učiniti.

kraja

pre 13 godina

"Lako je pljuvati po Miskovicu, ali sta da se radi ako je on jednostavno kupio firmu koja ima vazeci ugovor o zakupu na, recimo, narednih trideset godina?" (Sasa)

...beobanka je svoje akcije prodavala za NOVAC, a onda su dosli dinkic i labus i dekretom ukinuli akcije...

....naravoucenije, sve se moze, samo je pitanje kome sta odgovara...

...a kad smo kod banke i pp, ne zna se kome je sve deljen na koriscenje, sa placanjem ili bez ogroman pp beobanke...a evidencija o tome je strasno manjkava....

Gruntovni vlasnik

pre 13 godina

To nisu drzavi prostori, vec imovina ljudi sa imenom i prezimenom.
Klucna rijec za ovaj problem - denacionalizacija.

Lanac otimacina na ovim prostorima mora biti jednom okoncan uz postivanje osnovnog prava, prava na vlasnistvo.

simeun

pre 13 godina

Sredinom ove decenije sam cuo jednu zanimljivu pricu bas na tu temu!
Neki lik ne secam se jel ds-ovac ili ne u jednoj Beogradskoj opstini koja je najgusce naseljena a najmanja je navodno zbog svog polozaja uzeo silne lokale od poslovnog prostora te najmanje a najgusce naseljene opstine u Beogradu! Napravio ugovore po kojima placa neku mizeriju a onda te iste lokale je iznajmljivao kad da su privatno vlasnistvo po trzisnim cenama ! Cak je bilo reci o oko 30 lokala min ali detalja se vise ne secam ! E sad zamislite koliko takvih jos ima koji su zahvaljuci svojim pozicijama u nekoj DS, DSS, SPS itd na lokalu dosli do silnog bogastva! Tako da bi trebalo preispitati svaki lokal koji je drzava dala u zakup ko i kako ga koristi i koja je ruka u rentiranju tj zakupu!

SevarlicA

pre 13 godina

Što volim kad se javni zvaničnici žale na stanje u društvu, a oni su jedini faktor koji ga uređuje. Užas.
Istina cene lokala u Knezu i okolo u državnom vlasništvu su stvarno niske, (moj drug plaća oko 20.000 dinara za lokal od 32m2) ako gledate cene privatnih lokala, ali isto tako se u jednom privatnom lokalu za godinu dana promeni i do 6 firmi jer ne mogu da posluju ni na nuli. Poenta je da otvore, da ih svi vide, izreklamiraju se i onda sele lokal negde drugde.
Na kraju krajeva ne možete da naplatite 3.000evra zakupa nekom obućaru, krojaču ili kižobrandziji koji drži lokal tu već 100 godina, kad on jedva prihoduje 50.000dinara mesecno, ako te ljude pitate i ova cena im je visoka.

ivan

pre 13 godina

Evo kako mali Perica zamislja ekonomiju i zakone.
Poredite neuporedivo...
Ako je Miskovic u zakupu u 3 objekta ko je u ostalih 4997?
Koliko bi se zatvorilo pekara, krojacnica, malih radnji ako bi se povecali zakupi?
Koliko bi drzava izgubila ako su ti prostori prazni?

Ovde bi da zakoljemo vola zbog kilo mesa. Ili bi hteli da jedni zakoni i ugovori vaze za jedne a ne vaze za druge?

Ni ja ne volim Miskovica, ali ovoliko gluposti koje citam zadnjih dana, odavno nisam video. Populizam, populizam,...i neznanje nas ubi.

Vogon

pre 13 godina

Ma dajte... hocete reci da tu ima nesto sumnjivo?!?! Vidite valjda, da gospodin Panic kaze da nam se to samo cini...! Ne budimo toliko skepticni, ne verujem da bi neko ko ima takvu odgovornost - lagao - svoj narod...

Cini nam se ljudi, pricinjava nam se...

Dr Jackyll

pre 13 godina

opet pausalno ocenjivanje... Sta to znaci trzisno? Koliko je samo lokala i prostora prazno u gradu, znaju samo oni koji pokusavaju da izdaju... I izdali bi bud zasto, samo da barem reziju ne placaju... Tako da te price koliko sta kosta stvarno ne piju vodu. Znam ljude koji su izdavali prostor za 15 EUR po kvadratu, sad traze 5, al nece niko, nema zainteresovanih, kriza!

Srki

pre 13 godina

Kad bi ga izdavali meni, ja bih morao da ga plaćam zlatom i bubrezima, ali pošto ih izdaju svojoj zaovi, jetrvi, pašenogu, šuraku i drugoj rodbini, onda ide ispod cene.

sasa

pre 13 godina

Lako je pljuvati po Miskovicu, ali sta da se radi ako je on jednostavno kupio firmu koja ima vazeci ugovor o zakupu na, recimo, narednih trideset godina? Ako je cena unapred fiksirana i ako nije ugovorom precizirano da se moze menjati, jasno je da tu nista ne moze da se uradi. Ugovor je ugovor. Koliko ja razumem nije rec o povlascenom polozaju nego o pametnom investiranju - ljudi su kupili propale firme, racunajuci verovatno i na to da sa njima ide i jeftino iznajmljen poslovni prostor.

(Vlast)a

pre 13 godina

Na zalost, ova vlast i sve njene poluge mnogo vise vode racuna o bogatim i bahatim, a tako ih malo dotice zivot nas, tzv.glasaca (gradjanin je suvise velika rec za ovo sto smo mi). Ako je gradonacelnik po nekom svom diskrecionom pravu rasteretio bahate vozace koji zakrcuju prolaz deci, invalidima, starima i svima koji bi da normalno prolaze tamo gde oni nenormalno parkiraju i dao nevidjeno obrazlozenje: zbog radi krize, zasto ne bi pustili i ove krvopije da i dalje deru gde mogu i koga god mogu. Politicarima dobro, tajkunima takodje, a narod nije ni bitan.

srx

pre 13 godina

Hm, bice da stvari stoje malo drugacije (nije da branim i volim drzavu, samo se trudim da budem realan).
1. Cena izdavanja u Knez Mihajlovoj (primer iz teksta) i cena u Mirijevu ne moze biti ista. Nisu svi lokali u Knez Mihajlovoj, naprotiv. Nerealno je sve gledati kroz top lokaciju u drzavi.... u stvari je suludo .....
2. Trzisna cena izdavanja NIJE ONA KOJU BI DRZAVA HTELA da naplati, nego ONA KOJU MOZE - a ona je sve manja i manja, sve je vise lokala koji se otkazuju i zatvaraju...i privaTnih i drzavnih....toga smo svi svedoci ....
Drzava je do sada gubila pare ali je nesto ipak naplacivala, a sa porastom krize ovaj oblik finansiranja se prvi smanjuje ... bojim se da ce tek sada nastupiti problemi .....

bt

pre 13 godina

Ma pitajte samo gospodina Đilasa koliko kafići i restorani plaćaju naknadu za zauzimanje javnih površina za svoje bašte po centru grada i mnogim drugim ulicama i trgovima. Pitajte ga koliko grad naplaćuje naknadu za zauzimanje javnih površina na kojima su instalirani bilbordi. Pitajte ga koliko para od naplate parkiranja ide gradu a koliko u džepove privatne firme koja vrši usluge naplate parkiranja. Kad dobijete odgovore videćete zašto Beograd nema para za metro, mostove, bolnice i ostalo.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Уговор не може да се раскине?! Већу глупост нисам чуо. Да ли су господа која "брину" о државној имовини чула икада за клаузулу rebus sic stantibus? Ако нису, нека погледају чл. 139. Закона о облигационим односима. Али код нас је проблем системске природе. Систем је постављен тако да користи само новопеченим "бизнисменима" за отимачину државне имовине и наметање "харача" обичним грађанима у виду разноразних акциза, такси...

Nesalomivi

pre 13 godina

Svako ko je ikada imao lokal zna tri zlatna pravila u ovom poslu:
1. LOKACIJA
2. LOKACIJA
3. LOKACIJA
Podela na zone nije dobro urađena. Ako ste u glavnoj ulici ili samo metar na ćošku sporedne - to su ogromne razlike.
Sledeće: Zakonom i/ili pravilnicima je zabranjeno da od države uzmete lokal pa ga izdajete drugom!
Sve ovo se lako može urediti ako ima volje, ali za sada je zbog ličnih i stranačkih interesa NEMA.

komsija

pre 13 godina

Sve jeste sa jedne strane tako, kako izgleda druga strana, cesto sam gledao jedan objekat opet u centru grada, prvi jaci zemljotres i gomila cigala. Cudi me da JP Poslovni prostor tako nesto nije pocela da sanira i sredjuje kao prioritetan posao.

sasa

pre 13 godina

Lako je pljuvati po Miskovicu, ali sta da se radi ako je on jednostavno kupio firmu koja ima vazeci ugovor o zakupu na, recimo, narednih trideset godina? Ako je cena unapred fiksirana i ako nije ugovorom precizirano da se moze menjati, jasno je da tu nista ne moze da se uradi. Ugovor je ugovor. Koliko ja razumem nije rec o povlascenom polozaju nego o pametnom investiranju - ljudi su kupili propale firme, racunajuci verovatno i na to da sa njima ide i jeftino iznajmljen poslovni prostor.

Dr Jackyll

pre 13 godina

opet pausalno ocenjivanje... Sta to znaci trzisno? Koliko je samo lokala i prostora prazno u gradu, znaju samo oni koji pokusavaju da izdaju... I izdali bi bud zasto, samo da barem reziju ne placaju... Tako da te price koliko sta kosta stvarno ne piju vodu. Znam ljude koji su izdavali prostor za 15 EUR po kvadratu, sad traze 5, al nece niko, nema zainteresovanih, kriza!

srx

pre 13 godina

Hm, bice da stvari stoje malo drugacije (nije da branim i volim drzavu, samo se trudim da budem realan).
1. Cena izdavanja u Knez Mihajlovoj (primer iz teksta) i cena u Mirijevu ne moze biti ista. Nisu svi lokali u Knez Mihajlovoj, naprotiv. Nerealno je sve gledati kroz top lokaciju u drzavi.... u stvari je suludo .....
2. Trzisna cena izdavanja NIJE ONA KOJU BI DRZAVA HTELA da naplati, nego ONA KOJU MOZE - a ona je sve manja i manja, sve je vise lokala koji se otkazuju i zatvaraju...i privaTnih i drzavnih....toga smo svi svedoci ....
Drzava je do sada gubila pare ali je nesto ipak naplacivala, a sa porastom krize ovaj oblik finansiranja se prvi smanjuje ... bojim se da ce tek sada nastupiti problemi .....

ivan

pre 13 godina

Evo kako mali Perica zamislja ekonomiju i zakone.
Poredite neuporedivo...
Ako je Miskovic u zakupu u 3 objekta ko je u ostalih 4997?
Koliko bi se zatvorilo pekara, krojacnica, malih radnji ako bi se povecali zakupi?
Koliko bi drzava izgubila ako su ti prostori prazni?

Ovde bi da zakoljemo vola zbog kilo mesa. Ili bi hteli da jedni zakoni i ugovori vaze za jedne a ne vaze za druge?

Ni ja ne volim Miskovica, ali ovoliko gluposti koje citam zadnjih dana, odavno nisam video. Populizam, populizam,...i neznanje nas ubi.

Mashinovodja

pre 13 godina

I šta je u ovome čudno i neobično? Srbija je ovo, gde svi imamo jednake šanse na tržištu. Ko ne veruje, neka pita ministra Deltasavljevića.
Mada, možda se ipak može reći da su za Miška & društvo te šanse jedva nešto malo jednakije nego za ostale.

Krivokapic

pre 13 godina

To koliko placaju zakup ove tri firme je od prilike i trzisna cena tih lokala. Sad sto neki traze 5000 evra za 100 kvadrata to je druga prica. Zato lokali u centru zvrje prazni godinama, ili se zakupci menjaju na 3 meseca. Ja ne znam koji biznis u Beogradu moze da izdrzi zakup od 5000 evra?
Takva nam je situacija i sa stanovima. Cene su nenormalno napumpane a kvalitet zgrada nula.

Imay

pre 13 godina

A i dobila ga je ispod cene, citaj dzabe - nacionalizacijom!
Zato sad nema denacionalizacije i vracanja imovine, jer se drustvo usemilo sa vlastima i strankama i svima dobro!

Ana

pre 13 godina

Neznanje nas ubi sve. Ali ima tu još nešto, namerno je tako kako jeste.

NAime, svaki pravnik zna da takvi ugovori koji su zakljčeni mogu da se stave van pravne snage, znači nije tačno da ne mogu (to bi bilo van pameti):

Zakon o obligacionim odnosima:

Član 103.

(1) Ugovor koji je protivan prinudnim propisima, javnom poretku ili dobrim običajima ništav je ako cilj povređenog pravila ne upućuje na neku drugu sankciju ili ako zakon u određenom slučaju ne propisuje što drugo.

Znači, koji sudija ne bi poništio ovaj ugovor u kome je država dala nekom da koristi poslovni prostor na neodređeno vreme (ili na 20 ili 30 godina sasvim sve jedno) u kome se teško oštećuje budžet grada ili republike? Takav ugovor je na veliku matrijalnu štetu budžeta i kao takav je protivan i javnom poretku i dobrim običajima. I mora biti ništavan.

A postoji i drugi način da se utvrdi ništavost: pošto je takav ugovor sklopljen na štetu grada onda može prvo krivično da odgovara taj koji je takav ugovor zaključio za krivično delo zloupotrebe službenog položaja. A onda ako je neki ugovor zaključen krivičnim delom samim tim je ništav. Znači može i po ovom osnovu da se utvrdi njegova ništavnost.

Ali avaj, mi nemamo tužioca koji će da podigne optužnicu protiv tog koji je zaključio taj ugovor. A gle nemamo ni javnog pravobranioca grada Beograda ili Srbije (koji po zakonu štite imovinu grada i republike) koji će da podnese tužbu za utvrđenje ništavnosti ovih ugovora.

Zašto to oni ne rade? Ja kažem to po stoti put, mogu samo Brankica ili drugi novinari da pitaju i tužioca i pravobranioca pa neka oni objasne i to JAVNO. Jer nema ko drugi u ovoj zemlji da podseća tužioca i pravobranioca da rade svoj posao. Novinari imaju najveću moć i jedino oni mogu da spasu Srbiju, a oni i dalje spavaju. Na žalost.

Gruntovni vlasnik

pre 13 godina

To nisu drzavi prostori, vec imovina ljudi sa imenom i prezimenom.
Klucna rijec za ovaj problem - denacionalizacija.

Lanac otimacina na ovim prostorima mora biti jednom okoncan uz postivanje osnovnog prava, prava na vlasnistvo.

jedina zemlja u Evropi koja nije izvrsila restituciju

pre 13 godina

Ajmo tajkunski dobosari, opet ospite paljbu da se o ovome prica zato sto su svi ljubomorni na nase vrle bizMismene i njihovo bogatstvo.

Srki

pre 13 godina

Kad bi ga izdavali meni, ja bih morao da ga plaćam zlatom i bubrezima, ali pošto ih izdaju svojoj zaovi, jetrvi, pašenogu, šuraku i drugoj rodbini, onda ide ispod cene.

Vogon

pre 13 godina

Ma dajte... hocete reci da tu ima nesto sumnjivo?!?! Vidite valjda, da gospodin Panic kaze da nam se to samo cini...! Ne budimo toliko skepticni, ne verujem da bi neko ko ima takvu odgovornost - lagao - svoj narod...

Cini nam se ljudi, pricinjava nam se...

Dunav

pre 13 godina

DObro da se neko setio toga. Nije to samo u centru tako. svi lokali su izdati budzašto, a neko sigurno profitira od toga. Samo, priča o tome brzo zamre...ko zna zašto. Možda zato što lezilebovići u poslovnom prostoru primaju istu platu bez obzira na to koliki im je prihod od lokala?

zox

pre 13 godina

nije istina da država naplaćuje prostor ispod cene, to čine stranke na čijem feudu se nađe lokal. evo kako: stranka dozvoli nekom tajkunu ili svom uvaženom članu da zakupi lokal po mizernoj ceni; razlika između te mizerne cene i realne cene ide
1) veći deo u stranački sef,
2) manji deo u privatan džep opštinskog kadra (opštinski glavešina za poslovni prostor i predsednik/ca opštine)
i to je razlog zašto se u ovoj zemlji nikome ne žuri da povećava cene zakupa poslovnog prostora ni tamo, gde bi to bilo i pravično i moguće učiniti.

simeun

pre 13 godina

Sredinom ove decenije sam cuo jednu zanimljivu pricu bas na tu temu!
Neki lik ne secam se jel ds-ovac ili ne u jednoj Beogradskoj opstini koja je najgusce naseljena a najmanja je navodno zbog svog polozaja uzeo silne lokale od poslovnog prostora te najmanje a najgusce naseljene opstine u Beogradu! Napravio ugovore po kojima placa neku mizeriju a onda te iste lokale je iznajmljivao kad da su privatno vlasnistvo po trzisnim cenama ! Cak je bilo reci o oko 30 lokala min ali detalja se vise ne secam ! E sad zamislite koliko takvih jos ima koji su zahvaljuci svojim pozicijama u nekoj DS, DSS, SPS itd na lokalu dosli do silnog bogastva! Tako da bi trebalo preispitati svaki lokal koji je drzava dala u zakup ko i kako ga koristi i koja je ruka u rentiranju tj zakupu!

Dragana

pre 13 godina

Zato ce tajkunsi ministri da hitno predloze zakon kojim ce se opstinama pokloniti imvoina ciji vlasnici nisu bili nikada, pa ce onda opstine to da prenesu na svoja javna preduzeca, a onda ce da ne bi bilo gubitaka sve to da lepo otkupe za o dinara ti isti tajkuni, tako da bude resen problem. Ovakvu organizovanu bandu Evropski prostori nikada videli nisu. Svaka cast B92 da je pokrenula ovu temu, ali setite se ovoga kada organizovana kriminalna grupa krene u promociju hitnostio zakona o javnoj svojini oanko kriminalno kako ga je podnela skupstini poslanicka grupa g17.

SevarlicA

pre 13 godina

Što volim kad se javni zvaničnici žale na stanje u društvu, a oni su jedini faktor koji ga uređuje. Užas.
Istina cene lokala u Knezu i okolo u državnom vlasništvu su stvarno niske, (moj drug plaća oko 20.000 dinara za lokal od 32m2) ako gledate cene privatnih lokala, ali isto tako se u jednom privatnom lokalu za godinu dana promeni i do 6 firmi jer ne mogu da posluju ni na nuli. Poenta je da otvore, da ih svi vide, izreklamiraju se i onda sele lokal negde drugde.
Na kraju krajeva ne možete da naplatite 3.000evra zakupa nekom obućaru, krojaču ili kižobrandziji koji drži lokal tu već 100 godina, kad on jedva prihoduje 50.000dinara mesecno, ako te ljude pitate i ova cena im je visoka.

(Vlast)a

pre 13 godina

Na zalost, ova vlast i sve njene poluge mnogo vise vode racuna o bogatim i bahatim, a tako ih malo dotice zivot nas, tzv.glasaca (gradjanin je suvise velika rec za ovo sto smo mi). Ako je gradonacelnik po nekom svom diskrecionom pravu rasteretio bahate vozace koji zakrcuju prolaz deci, invalidima, starima i svima koji bi da normalno prolaze tamo gde oni nenormalno parkiraju i dao nevidjeno obrazlozenje: zbog radi krize, zasto ne bi pustili i ove krvopije da i dalje deru gde mogu i koga god mogu. Politicarima dobro, tajkunima takodje, a narod nije ni bitan.

bt

pre 13 godina

Ma pitajte samo gospodina Đilasa koliko kafići i restorani plaćaju naknadu za zauzimanje javnih površina za svoje bašte po centru grada i mnogim drugim ulicama i trgovima. Pitajte ga koliko grad naplaćuje naknadu za zauzimanje javnih površina na kojima su instalirani bilbordi. Pitajte ga koliko para od naplate parkiranja ide gradu a koliko u džepove privatne firme koja vrši usluge naplate parkiranja. Kad dobijete odgovore videćete zašto Beograd nema para za metro, mostove, bolnice i ostalo.

kraja

pre 13 godina

"Lako je pljuvati po Miskovicu, ali sta da se radi ako je on jednostavno kupio firmu koja ima vazeci ugovor o zakupu na, recimo, narednih trideset godina?" (Sasa)

...beobanka je svoje akcije prodavala za NOVAC, a onda su dosli dinkic i labus i dekretom ukinuli akcije...

....naravoucenije, sve se moze, samo je pitanje kome sta odgovara...

...a kad smo kod banke i pp, ne zna se kome je sve deljen na koriscenje, sa placanjem ili bez ogroman pp beobanke...a evidencija o tome je strasno manjkava....

milan

pre 13 godina

Bravo za B92!
ovo je udarac na osinje gnezdo. Molim vas razradite malo ovo!

Mala pomoc za B92:
Ovako se finansiraju politicke stranke u Srbiji!!

Neki NN uzme od drzave lokal po npr 500 EUR, onda iznamljuje na trzistu po 3000 EUR:
Pravi zakupac drzavi uplacuje na racun samo 500 EUR, a ostatak od 2500 EUR daje NN biznismenu na ruke, koji onda daje stranci koja mu je sve ovo omogucila, oko 1000 EUR, i njemu 1500 EUR u dzep.

I na kraju mi dobijamo manjak para u budzetu (uzimamo kradite iz inostranstva da bi gradili mostove...), a taj NN biznismen sedi u kaficu po ceo dan, vozi bahato neki 4x4... ostatak znate.

Molim sve dobre ljude da ne odustaju od ove teme.
Ovo je jedan od osnovnih korupcija u zemlji i jedan od osnovnih nacina kako se finansiraju nasi politicari i stranke!!!
Pitajte bilo koju firmu koja iznamljuje lokal u centru grada - kome placaju rentu, a onda proverite u gradu (opstini...) ko je kod njih registrovan kao zaskupac tog lokala. Registrovani zakupci su uvek neke kvazi firme koje postoje samo da bi izdavale taj lokal dalje pravom zakupcu.

Милован Миловановић

pre 13 godina

Уговор не може да се раскине?! Већу глупост нисам чуо. Да ли су господа која "брину" о државној имовини чула икада за клаузулу rebus sic stantibus? Ако нису, нека погледају чл. 139. Закона о облигационим односима. Али код нас је проблем системске природе. Систем је постављен тако да користи само новопеченим "бизнисменима" за отимачину државне имовине и наметање "харача" обичним грађанима у виду разноразних акциза, такси...

Nesalomivi

pre 13 godina

Svako ko je ikada imao lokal zna tri zlatna pravila u ovom poslu:
1. LOKACIJA
2. LOKACIJA
3. LOKACIJA
Podela na zone nije dobro urađena. Ako ste u glavnoj ulici ili samo metar na ćošku sporedne - to su ogromne razlike.
Sledeće: Zakonom i/ili pravilnicima je zabranjeno da od države uzmete lokal pa ga izdajete drugom!
Sve ovo se lako može urediti ako ima volje, ali za sada je zbog ličnih i stranačkih interesa NEMA.

komsija

pre 13 godina

Sve jeste sa jedne strane tako, kako izgleda druga strana, cesto sam gledao jedan objekat opet u centru grada, prvi jaci zemljotres i gomila cigala. Cudi me da JP Poslovni prostor tako nesto nije pocela da sanira i sredjuje kao prioritetan posao.