Sreda, 14.07.2010.

00:26

Sada Slovenija optužuje Trifunovića

Tužilaštvo u Murskoj Soboti optužilo je oficire bivše JNA, generala Vladu Trifunovića i pukovnika Berislava Popova za zločine nad civilima u Sloveniji 1991.

Izvor: Beta

Sada Slovenija optužuje Trifunoviæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

pravda

pre 13 godina

Ne zalim ni jednog visokog oficira JNA.Ceo zivot su ziveli privilegovano,da bi jednog dana,ako zatreba polozili i svoje zivote za spas te iste drzave.Kod njih i u njihovim rukama je bilo oruzje i moc.Nista nisu uradili kada su mogli.Drzava im se raspala a time i njihove privilegije.Nijedan od njih nije stradao.Kukanjac je jasio na celu kolone u povlacenju i ostavio nezasticene vojnike iza sebe.Otprilike su se tako svi od njih i poneli,prema drzavi i vojsci.Znali su da je izdaja ali nisu imali petlju da je rese.To je samo mogao pravi vojnik major Tepic.A takvih je bilo malo.Izgleda samo jedan.

nemanja

pre 13 godina

Poznati su nam snimci iz Slovenije..Ko je na koga pucao prvi i ko je ubijao nenaoruzane vojnike koji su tek napunili 18 godina...Kontratuzba je neophodna i istina na videlo!

Bane

pre 13 godina

Ah, komedije.
1991
Predsednik drzave: Janez Drnovsek, potom Stipe Mesic
Predsednik vlade: Ante Markovic
Ministar odbrane: Veljko 'ispalo mi staklo iz cvikera na pres konferenciji' Kadijevic
Nacelnik 5. armijske oblasti (pokriva Sloveniju i Hrvatsku): Konrad Kolsek

Pre toga, Josip Broz, Edvard Kardelj, Josip Bakaric, Franjo Tudjman, Stane Dolanc, Milka Planinc...

I sad Vlado Trifunovic pokusao da okupira Slovence. Eh...

vojin

pre 13 godina

najobicniji jeftini pravni manevar da se predupredi mnogo ozbiljnija tuzba o ubijanju neduznih vojnika regularnih jedinica tada jos suverene drzave.

Goran Mrdaković

pre 13 godina

Kako narod kaže, pošten-je..n.Trifunović je jedan od visokih oficira JNA koji je na početku rata postupio hrabro i časno. Nastojao je na svom području postići ono što je morala napraviti cijela JNA pri raspadu Jugoslavije, rasformirati se a ne pucati na vlastite narode. Srbija mu je zamjerila odbijanje učestvovanja u projektu granice na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. Hrvatska ga je optužila jer nije htjela priznati činjenicu da Srbin u JNA uniformi može biti častan čovjek.Što su ga se Slovenci uhvatili, stvarno mi nije jasno.
Goran ST

Ivan

pre 13 godina

Živim dosta blizu Gornje Radgone. Popovićeva kolona je išla i mimo moje kuče. Pucali su na sve što se jim nije sviđalo. To nije ličilo na neko izvršenje komande po obezbeđivanju granice, nego je više ličilo na pokret nekog terorista koji svuda kaže svoju moč i glupost. Na kraju je Popović nasred jednog grada iz tenka počeo pucati na sve strane. Na sreču je to sve dokumentirano na snimkama. Služio sam JNA i barem znam neke osnove ali ti je najmanje ličilo na sve ono što su nas učili. Večina vas ovaj događaj zna iz novina u živo je to sve drugčije izgledalo. A na kraju da kažem samo to. JNA nikada nije bila namenjena za napade na vlastit narod i to dejstvo je prekršio generalštab JNA u Beogradu. Sve to se je trebalo rešavati politički a nikako vojnički.

djuro

pre 13 godina

Da li je ikad iko pokrenuo pitanje krivicne odgovornosti slovenackog vojnog i drzavnog vrha za ubistva regruta 1991? Ako ne, zasto ne?
Drugo, zna li se sta je tacno uradio taj Trifunovic? Komandant korpusa, razumem, sprovodio naredjenja, i to razumem, ali sta je od toga sto je "sproveo" zlocin? Pre nego sto mi neko odgovori na ovo, da razjasnimo jednu stvar: to sto je JNA bila fizicki prisutna na teritoriji novoproglasenih drzava ne moze biti zlocin, to je samo posledica fizickih zakona po kojima vojska sve i kad bi htela ne moze da ispari u sekundi kad se neko seti da proglasi novu drzavu (pa sve i da je proglasenje legalno). Ko vam je rekao drugacije, racuna na na vasu neizmernu glupost, a ako ste mu poverovali, kao neki komentatori ovde, znaci da je dobro izracunao.

Branislav

pre 13 godina

Pa zar je to moguće i legalno, i ovo nije retoričko pitanje, da jedna pravna država tuži po zakonima jedne nestale totalitarne države?

Yo, Toronto

pre 13 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Svi se zdusno stavljaju na jednu stranu (Trifunovic), a on je optuzen kao oficir JNA a ne neke srpske vojske, partizana, paravojske ili sta bi se sve vec svrstalo u junacke snage Srpstva. Isto, Srbija kao drzava nikad nije bila u ratu 90ih koliko znam? Ili mozda sad priznajemo da jeste? Da li je to bio raspad Yugoslavije i borba JNA (vojnici iz cele YU) da se ona ocuva? Ili je to bila borba Srbije da sto vise teritorije stare YU prisvoji i sacuva za sebe? To bi znacilo da je i Srbija htela da se odvoji u samostalnu drzavu samo nije smela da kaze? Mnoooogo bre komplikovano...i prezasiceno licemerjem.

janez

pre 13 godina

Neki ovde NIKAKO DA SHVATE da je Slovenija potpuno nezavisna i slobodna drzava, cak je i clanica EU. Slovenija moze da radi sve ono sto je u njenom interesu kao sto i to Srbija radi.
Ako Srbija upraznjava svoje pravo da recimo raspisuje poternicu za Ganicem, zasto i Slovenija nebi imala svoje pravo da raspisuje poternice i tereti koga ona hoce.
Pre 20 godina su prosla vremena kada se o odlukama Slovenije odlucivalo u Beogradu na "saveznom nivou"

Matko Aberle

pre 13 godina

Popov kaze: "Suštinski smo radili kao legitimna i legalna državna institucija. Ništa to nije bilo na svoju ruku. Ništa to nije bilo nelegalno. To je išlo po odlukama naših rukovodećih organa po liniji komandovanja od najviše do najniže instance", u sta ne treba ni sumnjati. Ali sud nece analizirati ni suditi o instancama komandovanja "legalne drzave". Sud ce suditi o eventuelnim nelegalnim ubistvima i nelegalnom razaranju. Kad je sve tako legalno po vasem misljenju, bivsi vojnice, pojavite se na sudu i dokazite sve to argumentovano. Slovenacki sud sigurno niti moze niti sme da radi nelegalno. Sud ce imati svoje argumentacije. Iznesite vi svoje kontraargumentacije, i kraj price.

Komandna odgovornost

pre 13 godina

Najbolje bi bilo da Slovenija podigne optužnicu protiv maršala Josipa Broza Tita, pošto je on osnovao, organizovao i 35 godina vrhovno komandovao JNA.

BanCho

pre 13 godina

Poniženjima u poslednjih nedelju dana nema kraja... Strahovito veliki pritisak trpi ova naša Srbija sa svih strana. Prvo onaj Redžepi koji hoće policiju u severnoj Mitrovici i pri tome porucuje Tadicu da gleda svoja posla, pa onda drugar mu Tači koji hoće izvinjenje od Tadića za albanske žrtve, pa onda Teral koji priča o nedozvoljenom antagonizmu prema "republici Kosovo", sad još i Slovenija optužuje Trifunovića.... Ne volim teorije zavere, ali tajming im je svima odličan, kao da su se svi ponovo udružili da nas dotuku. Izgleda da je ipak blizu objava mišljenja MSP-a...

vlada-so

pre 13 godina

Ako je na ovim prostorima postojala čista vojska onda je to bila tadašnja JNA U Sloveniji.To su sve bili golobradi mladići iz svih krajeva tadašnje SFRJ,koji nisu bili zadojeni mržnjom prema bilo kome.Sticajem nesretnih okolnosti tu su se zatekli ne svojom krivicom.Zbog toga kakvi su bili,nije bilo onih odvratnih slika što su se desile kasnije u Hrvatskoj i BIH.Podrška Trifunoviću,Čadu i ostalim časnim oficirima.

veteran

pre 13 godina

Trifunovicu i Popovu, savetujem da se obrate Klubu penzionisanih generala i admirala i UVP Srbije,za pomoc i moralnu podrsku. Drugome nemaju kome.

electric_mojo

pre 13 godina

Vala bas nema kraja ljudskoj gluposti. Doticni generali su izvrsavali naredjenje vrhovnog komandanta oruzanih snaga, a to je bio Ante Markovic, koji je pak postupao po ustavu drzave ciji je predsednik bio.
Jedini zlocinci su oni koji su prekomernu i nepotrebnu silu koristili, a to su bili pripadnici slovenacke TO. Ko se jos seca jauka slovenackog vojnika kojeg ispecenog izvlace iz tenka JNA, dok se on otima i placuci im dovikuje da spasu njegove drugove koji su ostali zarobljeni u tenku?

kozlec

pre 13 godina

Sramota. Hoće li general Trifunović ikad naći svoj mir. Jedan od retkih časnih vojnika s ovih prokletih prostora zaista nije zaslužio da ovako provodi ostatak života.

U najmanju ruku slovenački tužiocu mogli bi da objasne zašto su čekail skoro 20 godina da podignu optužnicu. Sumnjam da su baš ovih dana došli do ključnih novih dokaza.

Stvarno sramota.

DarkoT

pre 13 godina

Cek, nije mi jasno, civili izazivaju sukob, naruzani, ubijaju vojnike, a onda kad im neko uzvrati "eto, napao je civila" ??

to zvuci kao ono "neces valjda da udaris coveka sa naocarima?"

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Nije poginulo 5 vojnika JNA, vec 5 regruta, golobradih mladica od 18 godina.
Koji su u tom trenutku obavljali svoju zakonsku duznost.

I to je bio prvi UZAS na prostorima bivse SFRJ, samo zbog toga treba te (ludake) koji su sve i poceli ostro kazniti!

Ivona

pre 13 godina

....." nismo ništa razarali iz čista mira i obesti, nikoga nismo prvi napadali", rekao je svojevremeno u svojoj odbrani pukovnik Popov. Molim vas,tko je prvi napao ako je vojska JNA ušla na teritorij nezavisne države Slovenije, tenkovima poharala ulice,pucala i ubijala ljude ? Naravno da nije bilo „iz čista mira“ nego iz „čista rata za Veliku Srbiju“ . Upad jugovojske na Sloveniju trebao je Miloševiću osigurati brz i miran razmještaj JNA unutar Hrvatske ,na vanjskim granicama tzv. Velike Srbije . Početkom devedesetih srpska je vojska bila sigurna u ostvarenje cilja pa su se komandanti bahatili izjavama o „očuvanju Jugoslavije“; sad su,naprotiv,svi manji od makova zrna i svu svoju odgovornost žele prebaciti na nekog drugog iz hijerarhije zapovjedništva. Postoje video snimke koje svjedoče o svemu što se događalo,od tenkova na slovenskim ulicama do razaranja Dubrovnika; postoje snimljene izjave srpskih zapovjednika i paravojnih vođa iz vremena kad su mislili da ih nitko i ništa neće spriječiti u osvajačkom pohodu za Veliku Srbiju pa su svojim samouvjerenim govorima sami sebi nanijeli štetu za današnje sudske postupke protiv njih. Činjenica je da se rat vodio izvan teritorija Srbije,i da je jugosrpska vojska bila u ratu s braniteljima Slovenije,Hrvatske,BiH na njihovom teritoriju. Iz JNA su pobjegli u svoje matične ex- republike i mladi vojnici na odsluženju vojnog roka i vojni zapovjednici i stavili se na raspolaganje obrani svojih novoosnovanih nezavisnih i međunarodno priznatih država. Činjenica je da su ostatak JNA činili Srbi i Crnogorci; činjenica je da su Milošević i njegovi akademici „spašavali“ SFRJ ali ne na teritoriju Srbije i Crne gore nego tamo gdje je SFRJ davno umrla i bila pokopana. Činjenica je da je „Velika Srbija“ životarila samo neko vrijeme,do Bljeska,Oluje i dejtonskog sporazuma i da je na kraju i sama Crna gora otišla u nezavisnost .Nezavisnošću Kosova završio se dug i bolan proces raspada SFRJ,a najveću cijenu za neostvareni san Miloševića platila je upravo Srbija dugogodišnjom izolacijom ,povlačenjem s Kosova i još uvijek nepostignutim statusom kandidata. Činjenice jasno kažu da doista JNA nije razarala ništa iz „ čista mira i obijesti“ nego po uputama vožda za ostvarenje cilja Velike Srbije.

Mirko

pre 13 godina

Zasto Srbija nije nikoga optuzila od tadasnjeg rukovodska slovenacke teritorijalne odbrane i politickih protagonista? E zato nam se sada desava da nam se ismejavaju nad mrtvom decom!

serdar janko

pre 13 godina

Moja generacija je generacija koja je rodjena u socijalistickoj i Titovoj Jugoslaviji, ucili smo u skolama da je JNA nasa vojska koja je branik nase zemlje, izdvojili smo od usta da imamo jaku armiju, sa najmodernijom nauruzanjem (od bruto nacionalnog dohotka 87% je islo na vojsku to jest JNA, a to je najveci procenat u odnosu na druge zemlje sveta), vojne staresine su zeveli kao bogovi, najolji stanovi, najbolja odmaralista su bila vojna odmaralist,najvece plate i tako dalje. Ubedjen sam bio da nasa armija ce da brani zemlju u slucaju napada sa strane. Znali smo da vojska je da sacuva zemlju. Nikada nisam pomislao da tenkovi, haubice, puske i aviona nase voljene armije okrenuti protiv nas, protiv naroda koji je podigao tu vojsku, protiv nas koji smo odvojili od usta da kupimo tenkove, avione i drugo oruzje da nasa vojska bude jaka. Kada sam video kako nasa voljena JNA rusi Vukovar, nisam mogao da verujem svojim ocima. Zatim bombardovanje Dubrovnika (samo da znate Dubrovnik je iz I i II svetskog rata izasao neostecen), Sarajeva, Kosova i tako dalje.Da li su bivsi oficiri JNA imali dusu (cast izuzecima), da li su oni bili svesni sta rade. Nikada se nece saznati koliko je ljudi ubijeno granatama koje je ispalila JNA pritiv svog naroda. jugoslovenska NARODNA armija protiv svog naroda. Kakva ironija, kakvo licemerje.

deNiro

pre 13 godina

Cinizmu Slovenaca nikad kraja.Ubijali su neduznu decu i za taj zlocin niko nije odgovarao.Treba drzava Srbija da podigne optuznicu protiv Janeza Janse a ne da se ponasa snishodljivo.

Srdjan

pre 13 godina

Ostavite vise jadnog Trifunovica na miru!!! BRUKO JADNA! Muka mi je vise od Vas svih! Vazno je da Vam je Janez Jansa narodni heroj a ovim drugima Spegelj, Tudjman i Gotovina!!! Srbijo reaguj! Podigni optuznice protiv Janse i ostalih za zlocine nad vojnicima u Sloveniji!!! Sramota je da nijedan Slovenac nije ni optuzen, a kamoli osudjen za ratne zlocine! A oni jadni vojnici sigurno nisu poubijani u borbi, jer da je bilo borbi Slovenija rat ne bi dobila!

slobodan ili ne

pre 13 godina

svidjalo se nekima ili ne, prvi ratni zlocin i to uzivo pred televizijskim kamerama austrijske televizije ucinjen je od strane slovenaca! slika vojnika sa uzdignutim rukama i belom zastavom u znak predaje koji je rafalom pokosen "vrtela" se nekoliko daana ili nedelja na televiziji, a onda je po necijem naredjenju izbrisana! ps / posle svega sta se desilo, mozda je vojska i trebala da reaguje na nacin kako bi svaka druga vojska reaogovala prilikom pretnji da se zemlja raspadne! za to trebaju da se kod odgovornih iz jna zahvale, a ne da ih i dalje okrivljuju!

realan

pre 13 godina

Kao clan jedinice 7464/27 Kalnickih Partizana, na potez da se Popovu i Trifunovicu sudi za ono u sloveniji, mogu samo da kazem, da treba da ih je SRAMOTA...

Milan

pre 13 godina

Ljudkoj gluposti nema kraja. Eto ja cu ga tuziti zato jer nije ispostovao zakletvu i odbranio drzavu,a onda ne bi bilo nezavisne Slovenije.Zemljo otvori se.

kraja

pre 13 godina

....kakav bedan pokusaj da preskoce ubistvo vojnika na odsluzenju vojnog roka...
...podseca me na tuzlansku kolonu, koja se u bih pravda kasnijim dogadjajima na ratistu...
..."zaboravili" su sve provokacije ucinjene vojnicima jna u sloveniji, posebno u ljubljani, pljuvanje, fizicke napade...
...jansa, zbog kojeg su protesti u sloveniji i poceli, tokom svoje kasnije "karijere" pokazao je da vojska nije mnogo pogresila, jer je bio vinovnik jos dve velike afere...

kraja

pre 13 godina

....kakav bedan pokusaj da preskoce ubistvo vojnika na odsluzenju vojnog roka...
...podseca me na tuzlansku kolonu, koja se u bih pravda kasnijim dogadjajima na ratistu...
..."zaboravili" su sve provokacije ucinjene vojnicima jna u sloveniji, posebno u ljubljani, pljuvanje, fizicke napade...
...jansa, zbog kojeg su protesti u sloveniji i poceli, tokom svoje kasnije "karijere" pokazao je da vojska nije mnogo pogresila, jer je bio vinovnik jos dve velike afere...

Milan

pre 13 godina

Ljudkoj gluposti nema kraja. Eto ja cu ga tuziti zato jer nije ispostovao zakletvu i odbranio drzavu,a onda ne bi bilo nezavisne Slovenije.Zemljo otvori se.

deNiro

pre 13 godina

Cinizmu Slovenaca nikad kraja.Ubijali su neduznu decu i za taj zlocin niko nije odgovarao.Treba drzava Srbija da podigne optuznicu protiv Janeza Janse a ne da se ponasa snishodljivo.

slobodan ili ne

pre 13 godina

svidjalo se nekima ili ne, prvi ratni zlocin i to uzivo pred televizijskim kamerama austrijske televizije ucinjen je od strane slovenaca! slika vojnika sa uzdignutim rukama i belom zastavom u znak predaje koji je rafalom pokosen "vrtela" se nekoliko daana ili nedelja na televiziji, a onda je po necijem naredjenju izbrisana! ps / posle svega sta se desilo, mozda je vojska i trebala da reaguje na nacin kako bi svaka druga vojska reaogovala prilikom pretnji da se zemlja raspadne! za to trebaju da se kod odgovornih iz jna zahvale, a ne da ih i dalje okrivljuju!

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Nije poginulo 5 vojnika JNA, vec 5 regruta, golobradih mladica od 18 godina.
Koji su u tom trenutku obavljali svoju zakonsku duznost.

I to je bio prvi UZAS na prostorima bivse SFRJ, samo zbog toga treba te (ludake) koji su sve i poceli ostro kazniti!

Srdjan

pre 13 godina

Ostavite vise jadnog Trifunovica na miru!!! BRUKO JADNA! Muka mi je vise od Vas svih! Vazno je da Vam je Janez Jansa narodni heroj a ovim drugima Spegelj, Tudjman i Gotovina!!! Srbijo reaguj! Podigni optuznice protiv Janse i ostalih za zlocine nad vojnicima u Sloveniji!!! Sramota je da nijedan Slovenac nije ni optuzen, a kamoli osudjen za ratne zlocine! A oni jadni vojnici sigurno nisu poubijani u borbi, jer da je bilo borbi Slovenija rat ne bi dobila!

DarkoT

pre 13 godina

Cek, nije mi jasno, civili izazivaju sukob, naruzani, ubijaju vojnike, a onda kad im neko uzvrati "eto, napao je civila" ??

to zvuci kao ono "neces valjda da udaris coveka sa naocarima?"

Mirko

pre 13 godina

Zasto Srbija nije nikoga optuzila od tadasnjeg rukovodska slovenacke teritorijalne odbrane i politickih protagonista? E zato nam se sada desava da nam se ismejavaju nad mrtvom decom!

electric_mojo

pre 13 godina

Vala bas nema kraja ljudskoj gluposti. Doticni generali su izvrsavali naredjenje vrhovnog komandanta oruzanih snaga, a to je bio Ante Markovic, koji je pak postupao po ustavu drzave ciji je predsednik bio.
Jedini zlocinci su oni koji su prekomernu i nepotrebnu silu koristili, a to su bili pripadnici slovenacke TO. Ko se jos seca jauka slovenackog vojnika kojeg ispecenog izvlace iz tenka JNA, dok se on otima i placuci im dovikuje da spasu njegove drugove koji su ostali zarobljeni u tenku?

vlada-so

pre 13 godina

Ako je na ovim prostorima postojala čista vojska onda je to bila tadašnja JNA U Sloveniji.To su sve bili golobradi mladići iz svih krajeva tadašnje SFRJ,koji nisu bili zadojeni mržnjom prema bilo kome.Sticajem nesretnih okolnosti tu su se zatekli ne svojom krivicom.Zbog toga kakvi su bili,nije bilo onih odvratnih slika što su se desile kasnije u Hrvatskoj i BIH.Podrška Trifunoviću,Čadu i ostalim časnim oficirima.

realan

pre 13 godina

Kao clan jedinice 7464/27 Kalnickih Partizana, na potez da se Popovu i Trifunovicu sudi za ono u sloveniji, mogu samo da kazem, da treba da ih je SRAMOTA...

kozlec

pre 13 godina

Sramota. Hoće li general Trifunović ikad naći svoj mir. Jedan od retkih časnih vojnika s ovih prokletih prostora zaista nije zaslužio da ovako provodi ostatak života.

U najmanju ruku slovenački tužiocu mogli bi da objasne zašto su čekail skoro 20 godina da podignu optužnicu. Sumnjam da su baš ovih dana došli do ključnih novih dokaza.

Stvarno sramota.

Komandna odgovornost

pre 13 godina

Najbolje bi bilo da Slovenija podigne optužnicu protiv maršala Josipa Broza Tita, pošto je on osnovao, organizovao i 35 godina vrhovno komandovao JNA.

BanCho

pre 13 godina

Poniženjima u poslednjih nedelju dana nema kraja... Strahovito veliki pritisak trpi ova naša Srbija sa svih strana. Prvo onaj Redžepi koji hoće policiju u severnoj Mitrovici i pri tome porucuje Tadicu da gleda svoja posla, pa onda drugar mu Tači koji hoće izvinjenje od Tadića za albanske žrtve, pa onda Teral koji priča o nedozvoljenom antagonizmu prema "republici Kosovo", sad još i Slovenija optužuje Trifunovića.... Ne volim teorije zavere, ali tajming im je svima odličan, kao da su se svi ponovo udružili da nas dotuku. Izgleda da je ipak blizu objava mišljenja MSP-a...

serdar janko

pre 13 godina

Moja generacija je generacija koja je rodjena u socijalistickoj i Titovoj Jugoslaviji, ucili smo u skolama da je JNA nasa vojska koja je branik nase zemlje, izdvojili smo od usta da imamo jaku armiju, sa najmodernijom nauruzanjem (od bruto nacionalnog dohotka 87% je islo na vojsku to jest JNA, a to je najveci procenat u odnosu na druge zemlje sveta), vojne staresine su zeveli kao bogovi, najolji stanovi, najbolja odmaralista su bila vojna odmaralist,najvece plate i tako dalje. Ubedjen sam bio da nasa armija ce da brani zemlju u slucaju napada sa strane. Znali smo da vojska je da sacuva zemlju. Nikada nisam pomislao da tenkovi, haubice, puske i aviona nase voljene armije okrenuti protiv nas, protiv naroda koji je podigao tu vojsku, protiv nas koji smo odvojili od usta da kupimo tenkove, avione i drugo oruzje da nasa vojska bude jaka. Kada sam video kako nasa voljena JNA rusi Vukovar, nisam mogao da verujem svojim ocima. Zatim bombardovanje Dubrovnika (samo da znate Dubrovnik je iz I i II svetskog rata izasao neostecen), Sarajeva, Kosova i tako dalje.Da li su bivsi oficiri JNA imali dusu (cast izuzecima), da li su oni bili svesni sta rade. Nikada se nece saznati koliko je ljudi ubijeno granatama koje je ispalila JNA pritiv svog naroda. jugoslovenska NARODNA armija protiv svog naroda. Kakva ironija, kakvo licemerje.

Ivona

pre 13 godina

....." nismo ništa razarali iz čista mira i obesti, nikoga nismo prvi napadali", rekao je svojevremeno u svojoj odbrani pukovnik Popov. Molim vas,tko je prvi napao ako je vojska JNA ušla na teritorij nezavisne države Slovenije, tenkovima poharala ulice,pucala i ubijala ljude ? Naravno da nije bilo „iz čista mira“ nego iz „čista rata za Veliku Srbiju“ . Upad jugovojske na Sloveniju trebao je Miloševiću osigurati brz i miran razmještaj JNA unutar Hrvatske ,na vanjskim granicama tzv. Velike Srbije . Početkom devedesetih srpska je vojska bila sigurna u ostvarenje cilja pa su se komandanti bahatili izjavama o „očuvanju Jugoslavije“; sad su,naprotiv,svi manji od makova zrna i svu svoju odgovornost žele prebaciti na nekog drugog iz hijerarhije zapovjedništva. Postoje video snimke koje svjedoče o svemu što se događalo,od tenkova na slovenskim ulicama do razaranja Dubrovnika; postoje snimljene izjave srpskih zapovjednika i paravojnih vođa iz vremena kad su mislili da ih nitko i ništa neće spriječiti u osvajačkom pohodu za Veliku Srbiju pa su svojim samouvjerenim govorima sami sebi nanijeli štetu za današnje sudske postupke protiv njih. Činjenica je da se rat vodio izvan teritorija Srbije,i da je jugosrpska vojska bila u ratu s braniteljima Slovenije,Hrvatske,BiH na njihovom teritoriju. Iz JNA su pobjegli u svoje matične ex- republike i mladi vojnici na odsluženju vojnog roka i vojni zapovjednici i stavili se na raspolaganje obrani svojih novoosnovanih nezavisnih i međunarodno priznatih država. Činjenica je da su ostatak JNA činili Srbi i Crnogorci; činjenica je da su Milošević i njegovi akademici „spašavali“ SFRJ ali ne na teritoriju Srbije i Crne gore nego tamo gdje je SFRJ davno umrla i bila pokopana. Činjenica je da je „Velika Srbija“ životarila samo neko vrijeme,do Bljeska,Oluje i dejtonskog sporazuma i da je na kraju i sama Crna gora otišla u nezavisnost .Nezavisnošću Kosova završio se dug i bolan proces raspada SFRJ,a najveću cijenu za neostvareni san Miloševića platila je upravo Srbija dugogodišnjom izolacijom ,povlačenjem s Kosova i još uvijek nepostignutim statusom kandidata. Činjenice jasno kažu da doista JNA nije razarala ništa iz „ čista mira i obijesti“ nego po uputama vožda za ostvarenje cilja Velike Srbije.

djuro

pre 13 godina

Da li je ikad iko pokrenuo pitanje krivicne odgovornosti slovenackog vojnog i drzavnog vrha za ubistva regruta 1991? Ako ne, zasto ne?
Drugo, zna li se sta je tacno uradio taj Trifunovic? Komandant korpusa, razumem, sprovodio naredjenja, i to razumem, ali sta je od toga sto je "sproveo" zlocin? Pre nego sto mi neko odgovori na ovo, da razjasnimo jednu stvar: to sto je JNA bila fizicki prisutna na teritoriji novoproglasenih drzava ne moze biti zlocin, to je samo posledica fizickih zakona po kojima vojska sve i kad bi htela ne moze da ispari u sekundi kad se neko seti da proglasi novu drzavu (pa sve i da je proglasenje legalno). Ko vam je rekao drugacije, racuna na na vasu neizmernu glupost, a ako ste mu poverovali, kao neki komentatori ovde, znaci da je dobro izracunao.

veteran

pre 13 godina

Trifunovicu i Popovu, savetujem da se obrate Klubu penzionisanih generala i admirala i UVP Srbije,za pomoc i moralnu podrsku. Drugome nemaju kome.

vojin

pre 13 godina

najobicniji jeftini pravni manevar da se predupredi mnogo ozbiljnija tuzba o ubijanju neduznih vojnika regularnih jedinica tada jos suverene drzave.

Bane

pre 13 godina

Ah, komedije.
1991
Predsednik drzave: Janez Drnovsek, potom Stipe Mesic
Predsednik vlade: Ante Markovic
Ministar odbrane: Veljko 'ispalo mi staklo iz cvikera na pres konferenciji' Kadijevic
Nacelnik 5. armijske oblasti (pokriva Sloveniju i Hrvatsku): Konrad Kolsek

Pre toga, Josip Broz, Edvard Kardelj, Josip Bakaric, Franjo Tudjman, Stane Dolanc, Milka Planinc...

I sad Vlado Trifunovic pokusao da okupira Slovence. Eh...

Goran Mrdaković

pre 13 godina

Kako narod kaže, pošten-je..n.Trifunović je jedan od visokih oficira JNA koji je na početku rata postupio hrabro i časno. Nastojao je na svom području postići ono što je morala napraviti cijela JNA pri raspadu Jugoslavije, rasformirati se a ne pucati na vlastite narode. Srbija mu je zamjerila odbijanje učestvovanja u projektu granice na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. Hrvatska ga je optužila jer nije htjela priznati činjenicu da Srbin u JNA uniformi može biti častan čovjek.Što su ga se Slovenci uhvatili, stvarno mi nije jasno.
Goran ST

Ivan

pre 13 godina

Živim dosta blizu Gornje Radgone. Popovićeva kolona je išla i mimo moje kuče. Pucali su na sve što se jim nije sviđalo. To nije ličilo na neko izvršenje komande po obezbeđivanju granice, nego je više ličilo na pokret nekog terorista koji svuda kaže svoju moč i glupost. Na kraju je Popović nasred jednog grada iz tenka počeo pucati na sve strane. Na sreču je to sve dokumentirano na snimkama. Služio sam JNA i barem znam neke osnove ali ti je najmanje ličilo na sve ono što su nas učili. Večina vas ovaj događaj zna iz novina u živo je to sve drugčije izgledalo. A na kraju da kažem samo to. JNA nikada nije bila namenjena za napade na vlastit narod i to dejstvo je prekršio generalštab JNA u Beogradu. Sve to se je trebalo rešavati politički a nikako vojnički.

nemanja

pre 13 godina

Poznati su nam snimci iz Slovenije..Ko je na koga pucao prvi i ko je ubijao nenaoruzane vojnike koji su tek napunili 18 godina...Kontratuzba je neophodna i istina na videlo!

janez

pre 13 godina

Neki ovde NIKAKO DA SHVATE da je Slovenija potpuno nezavisna i slobodna drzava, cak je i clanica EU. Slovenija moze da radi sve ono sto je u njenom interesu kao sto i to Srbija radi.
Ako Srbija upraznjava svoje pravo da recimo raspisuje poternicu za Ganicem, zasto i Slovenija nebi imala svoje pravo da raspisuje poternice i tereti koga ona hoce.
Pre 20 godina su prosla vremena kada se o odlukama Slovenije odlucivalo u Beogradu na "saveznom nivou"

Yo, Toronto

pre 13 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Svi se zdusno stavljaju na jednu stranu (Trifunovic), a on je optuzen kao oficir JNA a ne neke srpske vojske, partizana, paravojske ili sta bi se sve vec svrstalo u junacke snage Srpstva. Isto, Srbija kao drzava nikad nije bila u ratu 90ih koliko znam? Ili mozda sad priznajemo da jeste? Da li je to bio raspad Yugoslavije i borba JNA (vojnici iz cele YU) da se ona ocuva? Ili je to bila borba Srbije da sto vise teritorije stare YU prisvoji i sacuva za sebe? To bi znacilo da je i Srbija htela da se odvoji u samostalnu drzavu samo nije smela da kaze? Mnoooogo bre komplikovano...i prezasiceno licemerjem.

Branislav

pre 13 godina

Pa zar je to moguće i legalno, i ovo nije retoričko pitanje, da jedna pravna država tuži po zakonima jedne nestale totalitarne države?

Matko Aberle

pre 13 godina

Popov kaze: "Suštinski smo radili kao legitimna i legalna državna institucija. Ništa to nije bilo na svoju ruku. Ništa to nije bilo nelegalno. To je išlo po odlukama naših rukovodećih organa po liniji komandovanja od najviše do najniže instance", u sta ne treba ni sumnjati. Ali sud nece analizirati ni suditi o instancama komandovanja "legalne drzave". Sud ce suditi o eventuelnim nelegalnim ubistvima i nelegalnom razaranju. Kad je sve tako legalno po vasem misljenju, bivsi vojnice, pojavite se na sudu i dokazite sve to argumentovano. Slovenacki sud sigurno niti moze niti sme da radi nelegalno. Sud ce imati svoje argumentacije. Iznesite vi svoje kontraargumentacije, i kraj price.

pravda

pre 13 godina

Ne zalim ni jednog visokog oficira JNA.Ceo zivot su ziveli privilegovano,da bi jednog dana,ako zatreba polozili i svoje zivote za spas te iste drzave.Kod njih i u njihovim rukama je bilo oruzje i moc.Nista nisu uradili kada su mogli.Drzava im se raspala a time i njihove privilegije.Nijedan od njih nije stradao.Kukanjac je jasio na celu kolone u povlacenju i ostavio nezasticene vojnike iza sebe.Otprilike su se tako svi od njih i poneli,prema drzavi i vojsci.Znali su da je izdaja ali nisu imali petlju da je rese.To je samo mogao pravi vojnik major Tepic.A takvih je bilo malo.Izgleda samo jedan.

Ivona

pre 13 godina

....." nismo ništa razarali iz čista mira i obesti, nikoga nismo prvi napadali", rekao je svojevremeno u svojoj odbrani pukovnik Popov. Molim vas,tko je prvi napao ako je vojska JNA ušla na teritorij nezavisne države Slovenije, tenkovima poharala ulice,pucala i ubijala ljude ? Naravno da nije bilo „iz čista mira“ nego iz „čista rata za Veliku Srbiju“ . Upad jugovojske na Sloveniju trebao je Miloševiću osigurati brz i miran razmještaj JNA unutar Hrvatske ,na vanjskim granicama tzv. Velike Srbije . Početkom devedesetih srpska je vojska bila sigurna u ostvarenje cilja pa su se komandanti bahatili izjavama o „očuvanju Jugoslavije“; sad su,naprotiv,svi manji od makova zrna i svu svoju odgovornost žele prebaciti na nekog drugog iz hijerarhije zapovjedništva. Postoje video snimke koje svjedoče o svemu što se događalo,od tenkova na slovenskim ulicama do razaranja Dubrovnika; postoje snimljene izjave srpskih zapovjednika i paravojnih vođa iz vremena kad su mislili da ih nitko i ništa neće spriječiti u osvajačkom pohodu za Veliku Srbiju pa su svojim samouvjerenim govorima sami sebi nanijeli štetu za današnje sudske postupke protiv njih. Činjenica je da se rat vodio izvan teritorija Srbije,i da je jugosrpska vojska bila u ratu s braniteljima Slovenije,Hrvatske,BiH na njihovom teritoriju. Iz JNA su pobjegli u svoje matične ex- republike i mladi vojnici na odsluženju vojnog roka i vojni zapovjednici i stavili se na raspolaganje obrani svojih novoosnovanih nezavisnih i međunarodno priznatih država. Činjenica je da su ostatak JNA činili Srbi i Crnogorci; činjenica je da su Milošević i njegovi akademici „spašavali“ SFRJ ali ne na teritoriju Srbije i Crne gore nego tamo gdje je SFRJ davno umrla i bila pokopana. Činjenica je da je „Velika Srbija“ životarila samo neko vrijeme,do Bljeska,Oluje i dejtonskog sporazuma i da je na kraju i sama Crna gora otišla u nezavisnost .Nezavisnošću Kosova završio se dug i bolan proces raspada SFRJ,a najveću cijenu za neostvareni san Miloševića platila je upravo Srbija dugogodišnjom izolacijom ,povlačenjem s Kosova i još uvijek nepostignutim statusom kandidata. Činjenice jasno kažu da doista JNA nije razarala ništa iz „ čista mira i obijesti“ nego po uputama vožda za ostvarenje cilja Velike Srbije.

serdar janko

pre 13 godina

Moja generacija je generacija koja je rodjena u socijalistickoj i Titovoj Jugoslaviji, ucili smo u skolama da je JNA nasa vojska koja je branik nase zemlje, izdvojili smo od usta da imamo jaku armiju, sa najmodernijom nauruzanjem (od bruto nacionalnog dohotka 87% je islo na vojsku to jest JNA, a to je najveci procenat u odnosu na druge zemlje sveta), vojne staresine su zeveli kao bogovi, najolji stanovi, najbolja odmaralista su bila vojna odmaralist,najvece plate i tako dalje. Ubedjen sam bio da nasa armija ce da brani zemlju u slucaju napada sa strane. Znali smo da vojska je da sacuva zemlju. Nikada nisam pomislao da tenkovi, haubice, puske i aviona nase voljene armije okrenuti protiv nas, protiv naroda koji je podigao tu vojsku, protiv nas koji smo odvojili od usta da kupimo tenkove, avione i drugo oruzje da nasa vojska bude jaka. Kada sam video kako nasa voljena JNA rusi Vukovar, nisam mogao da verujem svojim ocima. Zatim bombardovanje Dubrovnika (samo da znate Dubrovnik je iz I i II svetskog rata izasao neostecen), Sarajeva, Kosova i tako dalje.Da li su bivsi oficiri JNA imali dusu (cast izuzecima), da li su oni bili svesni sta rade. Nikada se nece saznati koliko je ljudi ubijeno granatama koje je ispalila JNA pritiv svog naroda. jugoslovenska NARODNA armija protiv svog naroda. Kakva ironija, kakvo licemerje.

janez

pre 13 godina

Neki ovde NIKAKO DA SHVATE da je Slovenija potpuno nezavisna i slobodna drzava, cak je i clanica EU. Slovenija moze da radi sve ono sto je u njenom interesu kao sto i to Srbija radi.
Ako Srbija upraznjava svoje pravo da recimo raspisuje poternicu za Ganicem, zasto i Slovenija nebi imala svoje pravo da raspisuje poternice i tereti koga ona hoce.
Pre 20 godina su prosla vremena kada se o odlukama Slovenije odlucivalo u Beogradu na "saveznom nivou"

Matko Aberle

pre 13 godina

Popov kaze: "Suštinski smo radili kao legitimna i legalna državna institucija. Ništa to nije bilo na svoju ruku. Ništa to nije bilo nelegalno. To je išlo po odlukama naših rukovodećih organa po liniji komandovanja od najviše do najniže instance", u sta ne treba ni sumnjati. Ali sud nece analizirati ni suditi o instancama komandovanja "legalne drzave". Sud ce suditi o eventuelnim nelegalnim ubistvima i nelegalnom razaranju. Kad je sve tako legalno po vasem misljenju, bivsi vojnice, pojavite se na sudu i dokazite sve to argumentovano. Slovenacki sud sigurno niti moze niti sme da radi nelegalno. Sud ce imati svoje argumentacije. Iznesite vi svoje kontraargumentacije, i kraj price.

Yo, Toronto

pre 13 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Svi se zdusno stavljaju na jednu stranu (Trifunovic), a on je optuzen kao oficir JNA a ne neke srpske vojske, partizana, paravojske ili sta bi se sve vec svrstalo u junacke snage Srpstva. Isto, Srbija kao drzava nikad nije bila u ratu 90ih koliko znam? Ili mozda sad priznajemo da jeste? Da li je to bio raspad Yugoslavije i borba JNA (vojnici iz cele YU) da se ona ocuva? Ili je to bila borba Srbije da sto vise teritorije stare YU prisvoji i sacuva za sebe? To bi znacilo da je i Srbija htela da se odvoji u samostalnu drzavu samo nije smela da kaze? Mnoooogo bre komplikovano...i prezasiceno licemerjem.

Srdjan

pre 13 godina

Ostavite vise jadnog Trifunovica na miru!!! BRUKO JADNA! Muka mi je vise od Vas svih! Vazno je da Vam je Janez Jansa narodni heroj a ovim drugima Spegelj, Tudjman i Gotovina!!! Srbijo reaguj! Podigni optuznice protiv Janse i ostalih za zlocine nad vojnicima u Sloveniji!!! Sramota je da nijedan Slovenac nije ni optuzen, a kamoli osudjen za ratne zlocine! A oni jadni vojnici sigurno nisu poubijani u borbi, jer da je bilo borbi Slovenija rat ne bi dobila!

Ivan

pre 13 godina

Živim dosta blizu Gornje Radgone. Popovićeva kolona je išla i mimo moje kuče. Pucali su na sve što se jim nije sviđalo. To nije ličilo na neko izvršenje komande po obezbeđivanju granice, nego je više ličilo na pokret nekog terorista koji svuda kaže svoju moč i glupost. Na kraju je Popović nasred jednog grada iz tenka počeo pucati na sve strane. Na sreču je to sve dokumentirano na snimkama. Služio sam JNA i barem znam neke osnove ali ti je najmanje ličilo na sve ono što su nas učili. Večina vas ovaj događaj zna iz novina u živo je to sve drugčije izgledalo. A na kraju da kažem samo to. JNA nikada nije bila namenjena za napade na vlastit narod i to dejstvo je prekršio generalštab JNA u Beogradu. Sve to se je trebalo rešavati politički a nikako vojnički.

deNiro

pre 13 godina

Cinizmu Slovenaca nikad kraja.Ubijali su neduznu decu i za taj zlocin niko nije odgovarao.Treba drzava Srbija da podigne optuznicu protiv Janeza Janse a ne da se ponasa snishodljivo.

kraja

pre 13 godina

....kakav bedan pokusaj da preskoce ubistvo vojnika na odsluzenju vojnog roka...
...podseca me na tuzlansku kolonu, koja se u bih pravda kasnijim dogadjajima na ratistu...
..."zaboravili" su sve provokacije ucinjene vojnicima jna u sloveniji, posebno u ljubljani, pljuvanje, fizicke napade...
...jansa, zbog kojeg su protesti u sloveniji i poceli, tokom svoje kasnije "karijere" pokazao je da vojska nije mnogo pogresila, jer je bio vinovnik jos dve velike afere...

Milan

pre 13 godina

Ljudkoj gluposti nema kraja. Eto ja cu ga tuziti zato jer nije ispostovao zakletvu i odbranio drzavu,a onda ne bi bilo nezavisne Slovenije.Zemljo otvori se.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Nije poginulo 5 vojnika JNA, vec 5 regruta, golobradih mladica od 18 godina.
Koji su u tom trenutku obavljali svoju zakonsku duznost.

I to je bio prvi UZAS na prostorima bivse SFRJ, samo zbog toga treba te (ludake) koji su sve i poceli ostro kazniti!

DarkoT

pre 13 godina

Cek, nije mi jasno, civili izazivaju sukob, naruzani, ubijaju vojnike, a onda kad im neko uzvrati "eto, napao je civila" ??

to zvuci kao ono "neces valjda da udaris coveka sa naocarima?"

slobodan ili ne

pre 13 godina

svidjalo se nekima ili ne, prvi ratni zlocin i to uzivo pred televizijskim kamerama austrijske televizije ucinjen je od strane slovenaca! slika vojnika sa uzdignutim rukama i belom zastavom u znak predaje koji je rafalom pokosen "vrtela" se nekoliko daana ili nedelja na televiziji, a onda je po necijem naredjenju izbrisana! ps / posle svega sta se desilo, mozda je vojska i trebala da reaguje na nacin kako bi svaka druga vojska reaogovala prilikom pretnji da se zemlja raspadne! za to trebaju da se kod odgovornih iz jna zahvale, a ne da ih i dalje okrivljuju!

kozlec

pre 13 godina

Sramota. Hoće li general Trifunović ikad naći svoj mir. Jedan od retkih časnih vojnika s ovih prokletih prostora zaista nije zaslužio da ovako provodi ostatak života.

U najmanju ruku slovenački tužiocu mogli bi da objasne zašto su čekail skoro 20 godina da podignu optužnicu. Sumnjam da su baš ovih dana došli do ključnih novih dokaza.

Stvarno sramota.

BanCho

pre 13 godina

Poniženjima u poslednjih nedelju dana nema kraja... Strahovito veliki pritisak trpi ova naša Srbija sa svih strana. Prvo onaj Redžepi koji hoće policiju u severnoj Mitrovici i pri tome porucuje Tadicu da gleda svoja posla, pa onda drugar mu Tači koji hoće izvinjenje od Tadića za albanske žrtve, pa onda Teral koji priča o nedozvoljenom antagonizmu prema "republici Kosovo", sad još i Slovenija optužuje Trifunovića.... Ne volim teorije zavere, ali tajming im je svima odličan, kao da su se svi ponovo udružili da nas dotuku. Izgleda da je ipak blizu objava mišljenja MSP-a...

pravda

pre 13 godina

Ne zalim ni jednog visokog oficira JNA.Ceo zivot su ziveli privilegovano,da bi jednog dana,ako zatreba polozili i svoje zivote za spas te iste drzave.Kod njih i u njihovim rukama je bilo oruzje i moc.Nista nisu uradili kada su mogli.Drzava im se raspala a time i njihove privilegije.Nijedan od njih nije stradao.Kukanjac je jasio na celu kolone u povlacenju i ostavio nezasticene vojnike iza sebe.Otprilike su se tako svi od njih i poneli,prema drzavi i vojsci.Znali su da je izdaja ali nisu imali petlju da je rese.To je samo mogao pravi vojnik major Tepic.A takvih je bilo malo.Izgleda samo jedan.

electric_mojo

pre 13 godina

Vala bas nema kraja ljudskoj gluposti. Doticni generali su izvrsavali naredjenje vrhovnog komandanta oruzanih snaga, a to je bio Ante Markovic, koji je pak postupao po ustavu drzave ciji je predsednik bio.
Jedini zlocinci su oni koji su prekomernu i nepotrebnu silu koristili, a to su bili pripadnici slovenacke TO. Ko se jos seca jauka slovenackog vojnika kojeg ispecenog izvlace iz tenka JNA, dok se on otima i placuci im dovikuje da spasu njegove drugove koji su ostali zarobljeni u tenku?

vlada-so

pre 13 godina

Ako je na ovim prostorima postojala čista vojska onda je to bila tadašnja JNA U Sloveniji.To su sve bili golobradi mladići iz svih krajeva tadašnje SFRJ,koji nisu bili zadojeni mržnjom prema bilo kome.Sticajem nesretnih okolnosti tu su se zatekli ne svojom krivicom.Zbog toga kakvi su bili,nije bilo onih odvratnih slika što su se desile kasnije u Hrvatskoj i BIH.Podrška Trifunoviću,Čadu i ostalim časnim oficirima.

Mirko

pre 13 godina

Zasto Srbija nije nikoga optuzila od tadasnjeg rukovodska slovenacke teritorijalne odbrane i politickih protagonista? E zato nam se sada desava da nam se ismejavaju nad mrtvom decom!

Komandna odgovornost

pre 13 godina

Najbolje bi bilo da Slovenija podigne optužnicu protiv maršala Josipa Broza Tita, pošto je on osnovao, organizovao i 35 godina vrhovno komandovao JNA.

Goran Mrdaković

pre 13 godina

Kako narod kaže, pošten-je..n.Trifunović je jedan od visokih oficira JNA koji je na početku rata postupio hrabro i časno. Nastojao je na svom području postići ono što je morala napraviti cijela JNA pri raspadu Jugoslavije, rasformirati se a ne pucati na vlastite narode. Srbija mu je zamjerila odbijanje učestvovanja u projektu granice na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. Hrvatska ga je optužila jer nije htjela priznati činjenicu da Srbin u JNA uniformi može biti častan čovjek.Što su ga se Slovenci uhvatili, stvarno mi nije jasno.
Goran ST

realan

pre 13 godina

Kao clan jedinice 7464/27 Kalnickih Partizana, na potez da se Popovu i Trifunovicu sudi za ono u sloveniji, mogu samo da kazem, da treba da ih je SRAMOTA...

Bane

pre 13 godina

Ah, komedije.
1991
Predsednik drzave: Janez Drnovsek, potom Stipe Mesic
Predsednik vlade: Ante Markovic
Ministar odbrane: Veljko 'ispalo mi staklo iz cvikera na pres konferenciji' Kadijevic
Nacelnik 5. armijske oblasti (pokriva Sloveniju i Hrvatsku): Konrad Kolsek

Pre toga, Josip Broz, Edvard Kardelj, Josip Bakaric, Franjo Tudjman, Stane Dolanc, Milka Planinc...

I sad Vlado Trifunovic pokusao da okupira Slovence. Eh...

djuro

pre 13 godina

Da li je ikad iko pokrenuo pitanje krivicne odgovornosti slovenackog vojnog i drzavnog vrha za ubistva regruta 1991? Ako ne, zasto ne?
Drugo, zna li se sta je tacno uradio taj Trifunovic? Komandant korpusa, razumem, sprovodio naredjenja, i to razumem, ali sta je od toga sto je "sproveo" zlocin? Pre nego sto mi neko odgovori na ovo, da razjasnimo jednu stvar: to sto je JNA bila fizicki prisutna na teritoriji novoproglasenih drzava ne moze biti zlocin, to je samo posledica fizickih zakona po kojima vojska sve i kad bi htela ne moze da ispari u sekundi kad se neko seti da proglasi novu drzavu (pa sve i da je proglasenje legalno). Ko vam je rekao drugacije, racuna na na vasu neizmernu glupost, a ako ste mu poverovali, kao neki komentatori ovde, znaci da je dobro izracunao.

veteran

pre 13 godina

Trifunovicu i Popovu, savetujem da se obrate Klubu penzionisanih generala i admirala i UVP Srbije,za pomoc i moralnu podrsku. Drugome nemaju kome.

Branislav

pre 13 godina

Pa zar je to moguće i legalno, i ovo nije retoričko pitanje, da jedna pravna država tuži po zakonima jedne nestale totalitarne države?

nemanja

pre 13 godina

Poznati su nam snimci iz Slovenije..Ko je na koga pucao prvi i ko je ubijao nenaoruzane vojnike koji su tek napunili 18 godina...Kontratuzba je neophodna i istina na videlo!

vojin

pre 13 godina

najobicniji jeftini pravni manevar da se predupredi mnogo ozbiljnija tuzba o ubijanju neduznih vojnika regularnih jedinica tada jos suverene drzave.