Ponedeljak, 12.07.2010.

09:23

"Srbija se bori za nove pregovore"

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da su sve snage usmerene na to da se Srbija izbori za novi početak pregovaračkog procesa o Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

"Srbija se bori za nove pregovore" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Srbija, kazes? Ne, Srbija se borila i ratovala na Kosovu i u tom ratu je porazena. Srbija je rat na Kosovu izgubila. Srbija je na Kosovu kapitulirala vojno i politicki. Srbija se sa Kosova povukla. Povukla se konacno i nepovratno. Kosovo je proglasila nezavisnost. Tadic i vi Jeremicu kasno ste se dosetili da tu nezavisnost osporavate pred MSP gde ste se izborili za misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova, koju ce MSP ovih dana izneti, sto vas cini nervoznim i vidno ste uznemireni jer znate da nakon tog misljenja Reubliku Kosova priznati i sve druge drzave clanice UN-a i da cete na unutrasnjem planu vase politike doziveti u najmanju ruku podsmeh vase javnosti koja ionako prima sa velikom dozom nepoverenja sve vase izjave i politicke mahinacije kojima sami sebi stvarate potpuno nepotrebne poteskoce.

Marina

pre 13 godina

Prekasno, ministre, prekasno...gdje ste bili 2006.g. -tada su šanse još bile opipljive, ali danas...69 država.. SAD, EU, Japan..Čisto sumnjam..Ali vrijedi pokušati.

ekrem

pre 13 godina

Zadnji uspesni pregovori prema recima srpskih politicara koji sve vreme izjavljivali da biju albance pa ih rasturaju da bi na kraju ipak rekli puj-pike ...nisu ni oni iz Rambujea niti iz Beca vec oni iz Kumanova.Prema tome neka Jeremic i jeremici Vuvuzeluju koliko god hoce o statusu Kosova i prete miru reakcijama "ako padne kisa ili ako greje sunce" kad em ceo svet zna ko je Srbija em ja znam da Srbija najvise od svih pregovora i sporazuma voli onaj Kumanovski. Ko u ovo ne veruje neka pita Konuzina ili jos bolje Bocan Harcenka.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Jeremica boli cinjenica da ce morati sjesti za stol sa kosovskim politicarima i zato pokusava dramatizirati situaciju do besvjesti skupljajuci samo na njemu znani nacin - jeftine politicke bodove. EU diplomacija je ostro upozorila Srbiju da bilo kakvo soliranje njene diplomacije protiv odluka US i EU (preko MSP) bit ce smatrano neprijateljskim cinomom i Srbija ce tada morati snositi punu odgovornost za ovakav potez. Osim toga Srbija ce biti stavljena na led po pitanju daljnjih EU koraka. Jer, nema smisla od Srbije da, s jedne strane moli 27 zemalja EU (ubrzo 28 sa Hrvatskom) da bude clan tog kluba u kojoj mora dijeliti europska uvjerenja i vrednote, a s druge strane gurati prst u oko 20 najjacih europskih zemalja i Amerike. Samo politicar bez trunke realnosti moze uciniti takvo sto i dovesti zemlju do propasti. Ovako nesto Srbija je vec iskusila prije 20tak godina, i nisam siguran da vecina zeli bas isto!

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Diplomatska borba za nove pregovore o statusu Kosova je ideja koja je svakom ko misli svojom glavom ali ima i zadovoljavajuci IQ itekako dobra. Da nije tako Srpska diplomatija ne bi evo 2 godine unazad trpela ogromne pritiske idejnih tvoraca nezavisnog Kosova, Vel Britanije, Amerike i Nemacke, da ne pokrece ovaj proces pred UN-om- i medjunarodnim sudom ( institucijom UN-a). Razlike u misljenjima demokratski orijentisanih gradjana Srbije trebalo bi biti samo u proceni jesu li dobrobiti pokretanja takvog procesa vece od moguce stete. Da vidimo koja je moguca steta: 1.da se zbog toga Srbiji uspori ili onemoguci pristup EU.Hmmm-ovo je interesantno, ako bi zemlje EU branile pristup novoj clanici zato sto je na miran i diplomatski nacin pokrenula pitanje o sporu pred UN i medjunarodnim sudom u vezi sa njenom predjasnom teritorijom ciji status nije jos uvek resen (vidi broj zemalja EU i stalnih clanica Saveta Bezbednosti koji nisu priznale nezavisnost Kosova). Ako je to istina onda bi zemlje EU time direktno potkopavale integritet UN i medjunarodnog suda. A svi znamo da EU to nikako ne zeli, mada je za mene sokantno da je Nemacka prvi put u svojoj modernoj istoriji (posle II Svetskog rata) glasala protiv prava jedne clanice UN (Srbije) da pokrene postupak pred medjunarodnim sudom (nadam se da gradjani Nemacke imaju ovu informaciju )Drugo pitanje dali bi zahvaljujuci svetskoj ekonomskoj krizi Srbija uopste dobila priliku da se prikljuci EU u narednih 20 godina ali to je vec druga rasprava. Da vidimo moguce dobrobiti: 1. Ono malo Srba koji zive na severu putem pregovora mogli bi dobiti teritorijalnu autonomiju ili jos bolje mogucnost da ponovo zive u Srbiji a pr tom ostanu u svojim kucama. Pri tom moguce je da bi se i gotovo svi Srbi razbacani po juznom delu kosova preselili na sever. Da vidimo kako danas njihov zivot izgleda? Bodljikave zice, deca koja mogu biti ubijena ako odu da se igraju, na primer da plivaju u obliznjoj reci, institucije ciji jezik, istoriju i lidere nezele da priznaju ( setite se samo kako Albanci decenijama nisu zeleli da priznaju Srbiju ni Jugoslaviju)...Mislim da je izbor izmedju moguce stete i koristi svakom humanom i inteligentnom izbor ocigledan. Cak bih isao toliko daleko da kazem da se iza kritika upucenih Jeremicu krije malicioznost ili mozsda licni neuspeh u profesiji kojom se kriticari bave, jer nije lako gledati tako mladog ambicioznog coveka na tako visokoj poziciji a pri tom sam biti ambiciozan ali nazalost nemati to sto nedostaje za uspeh....

Nenad Paunovic, DVM
Vancouver, BC
Canada

realista

pre 13 godina

Vidim da neki mastaju da ce neke od velikih sila izgubiti primat, ali zaboravljaju osnovno: do tada ce Srbi u samoj Srbiji zbog "bele kuge" tj. smanjeniog nataliteta biti svedeni na nivo nacionalne manjine u samoj Srbiji.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nakon Tadiceve nedavne izjave i upotrebe rijeci "rat", i sada najave novih "borbi" za Kosovo, pokazuje i dokazuje svu ogranicenost srbijanske diplomacije. Srbija, koja umjesto da preuzme ulogu Lidera od Hrvatske kada ova za godinu-dvije bude u EU, ona zvecka oruzjem i izigrava malu silicu na Balkanu. Mislim da se Jeremic previse zaigrai i da ne zeli cuti savjete koji mu dolaze iz Brisela. Ne moze Srbija solirati i voditi borbu protiv 22 zemlje clanice EU i u isto vrijeme ljutiti se sto joj se kandidatura stavlja na "led" Ako Srbija pod hitno nesto ne napravi bojim se da ce se Srbija naci u istovremenoj situaciji kao i Turska. Zato me ne cudi inteziviranje tuske diplomacije na ovim prostorima koia zeli objediniti pod svojim "liderstvom" sve preostale i zaostale zemlje koje zele prikljucenje EU. Jeremic najvise blefira u vezi Kosova i zato ce najvise izgubiti zato se cudim da ga Tadic jos nije maknuo s polozaja jer mu on najvise ugrozava rejting kod kuce a tako i u inozemstvu.

Robin Hood

pre 13 godina

G.Jeremicu, bogu hvala da se javiste!!! Ja rekoh, sta bi s'ovim "BORCEM"?!, dugo vremena niti pisnu o Kosovu! Ali evo na kraju, dobismo znak zivota: "Srbija se bori za nove pregovore"...

Goran

pre 13 godina

Zemlje BRIK-a (Brazil, Russija, Indija, Kina) će do 2025. preuzeti primat nad svetskom ekonomijom od sadašnjih lidera (SAD, EU, Japan). U toj proceni se svi slažu širom sveta. Zanimljivo je da nijedna država BRIK-a nije priznala Kosovo, niti to namerava u budućnosti. Sa druge strane, ako pogledamo iskustvo Iraka, Avganistana (bivših saveznika SAD) i Gruzije a uskoro i Pakistana, možemo se složiti sa konstatacijom Henry Kissingera: biti neprijatelj Amerike je opasno, ali biti prijatelj SAD je kobno!

Nad ovim bi morali da se zamisle predstavnici Kosova i da razmisle kako da izbegnu crnu budućnost svog naroda koje se i ja bojim iako ćemo u ratu koji nam opet nameštaju biti na strani "pobednika" - ako to uopšte postoji kada se priča o pokolju među komšijama.

Bolje je da se dogovorimo bilo šta nego da nam SAD diktiraju rešenje.

albanac

pre 13 godina

Gospodine Jeremicu,
ZASTO Srbija ne izadje kako pred svoj narod tako i pred celi svet sa konkretnim predlozima kako to misli da ukljuci u normalan svakodnevni zivot 2 miliona ljudi koji ne govore Srpski niti ih zanima da ga govore, kako im obezbediti skole, zdravstvo i ono najvaznije: Kako ih ukljuciti u politicki zivot jer to je skoro dva miliona glasaca, a sto nije malo jer su Albanci veoma poznati kao jako, jako poslusni/disciplinovani glasaci.

miki

pre 13 godina

Ja jos ne videh KONKRETAN predlog kako Srbija misli ukljuciti preko 2 miliona Albanaca u privredni i politicki zivot Srbije?
Kako misli jer tih 2 miliona JAKO DISCIPLINOVANIH GLASACA bi povecalo glasacko telo u Srbiji za 25%, a svi bi listom glasali za svoje Albanske partije, a to znaci da mnoge danasnje partije u Srbiji nebi presle cenzus. Dali je Srbija spremna da recimo ima Albanca za ministra recimo inostranih poslova, policije, vojske, podpredsednika vlade predsednika skupstine,.. jer bi stranke u Srbiji u Srbiji morale praviti koalicije sa Albanicima da bi ikako usle u vlast ??

vegan

pre 13 godina

"Srbija se bori za nove pregovore", odnosno, nastavljaju se putovanja po egzoticnim zemljama. Koliko bese zakup za onaj MIP apartman u Parizu?

Maksim KG

pre 13 godina

Ovaj covek je postao smesan svim ljudima koji razmisljaju svojom glavom, sa svojim stalnim najavama oko KiM ,a u koje verovatno ni sam ne veruje.
Gospodine Jeremicu, nemojte vise za Boga vas molim, slusamo istu vasu pricu vec dve godine i jedini vas rezultat je, sve vise zemalja sveta priznaje KiM kao nezavisnu drzavu, a najava je u svetskim medijima da mnoge zemlje samo cekaju savetodavnu preporuku MS iz Haga, pa da isto ucine.

proka

pre 13 godina

G.Jeremicu da ste vi normalan politicar, a to isto se odnosi i na g.Tadica, vi bi trebalo da se borite za bolje odnose mexhu dva naroda i za pomirenje, a ne ovakve destruktivne politike koja nicemu ne vodi. Zar nije mnogo bolje da Srbi mogu kad god hoce da idu u Pristini i po celom Kosovu slobodni i da se druze sa Albancima, da tako i ja bi voleo otici do Beograda, ako nista drugo popio bih jedno pivo i kafu i sreo bih moje stare drugove i druzili bi se kao i prije. Meni je zao ljudi sa obe strane. Ali eto zivot je takav kakav jest.

tosi

pre 13 godina

U elektrotehnici ovi napori bi se zvali "jalova snaga". Bolje bi bilo da se Jeremic i ostali ministri fokusiraju na dogovore kako zejednicki postici uclanjenje u EU nego da se trosi snaga za nesto sto je vec zavrseno. Status Kosova se nece menjati a zasigurno ni granice.

Tipolir

pre 13 godina

"Srbija se bori za nove pregovore."
__________________

Par pitanja prije početka borbe:

1-protiv koga se vodi borba?
2-postoji li adekvatno oružje za tu borbu?
3-tko će voditi tu borbu u ime Srbije?
4-na čijem ozemlju će ta borba biti vođena?
5-koliko ljudi je predviđeno za tu borbu?
6-koliko će žrtva biti u toj borbi, u postotku?
7-tko će proglasiti početak te borbe?
8-podržava li srpski narod tu borbu?
9-kakvi se rezultati očekuju po završetku te borbe?
zadnje-tko i kako odgovara, u slučaju poraza u toj borbi?

Pedja

pre 13 godina

Vuk Jeremic je najbolji ministar inozemnih dela ove zemlje unazad nekoliko decenija.
Obrazovan, mlad, vredan, energican ...Jedan od retkih u politici ciji rad cenim i postujem.
Vidim da smeta mnogima, ali svi koji nesto vrede u ovoj zemlji, i svi koji shtrche iznad ovog naseg balkanskog proseka bivaju napadani i pljuvani. Tako i gospodin Jeremic.

neshonni

pre 13 godina

MIP samo radi svoj posao. 99% Srba zna kao i on da je Kosovo oteto, da silnici silom stvaraju novu državu, da se protiv te sile ne može silom pa i da se pravnim putem Kosovo vrati u Srbiju na vratu bi nam bio toliki broj Albanaca koji će se okrenuti terorizmu protiv Srbije, medju kojima je 70% nezaposlenih, gde vlada najveći kriminal u Evropi, gde je najveći prirodni priraštaj na svetu, gde se situacija jednim imenom može opisati ili nazvati - beznadje. Takvo Kosovo nam nije potrebno. Pregovori jesu a tiču se spasavanja života ono malo Srba južno od Ibra, spasavanja toliko hiljada svetinja SPC-a koje treba sačuvati i omogućiti pristup njima svakom Srbinu, izboriti se za ostanak severa Kosova u Srbiji i još po nešto. Eto zato se traže novi pregovori a Albanci ako žele da napokon imaju svoju državu Kosova i da im stigne kako i sami kažu najvažnije priznanje od strane Srbije moraju popustiti i nešto dati a ne uzeti silom sve kao što su do sada vekovima unazad činili i navikli!

kimi

pre 13 godina

Gospodine Jeremiću nemojte više da se borite u ime ove zemlje jer ste sve bitke izgubili,ta vaša borba nas mnogo košta,a nema ni malo efekta.Čemu onda opet neka priča o borbi.
I dosta više političari,učinili ste da je život u Srbiji stalno neka borba,pustite nas makar malo da živimo!

View

pre 13 godina

1. Srbija se u vreme vladavine Karađorđevića izuzetno represivno ponašala prema kosovskim Albancima. U to vreme Kosovo nije bilo u Ustavu (kao danas) i jako je zanimljivo obrazloženje Pašića zašto je to tako;
2. Potom je represija nastavljena i u vreme SFRJ (Ranković);
3. A potom je nastavljena i u vreme Miloševića. 1989. godine Kosovu je neustavno ukinuta autonomija (a slično se dešava Vojvodini);
Zbog svega toga, Srbija je izgubila pravo da upravlja Kosovom i njenim građanima. Kada jedna država tako dugo sprovodi represiju prema jednom delu svog stanovništva, onda ta država gubi pravo da njim upravlja. I sve to bez obzira kako su se kosovski Albanci ponašali. Jer, za sve te decenije Srbija je morala da nađe neko civilizovano rešenje problema, umesto što je sprovodila puku silu nad jednim narodom.
Novih pregovora neće biti. Uzalud je Vukova "borba". I uzalud se troši naše vreme.

Драган

pre 13 godina

Настављају се најлепше бајке за децу од Тадића и Јеремића! Прва бајка је да ЕУ је статусно неутрална,то је за децу до 10 година. Друга бајка је да су ЕУ и Косово су два раздвојена процеса и то је бајка за децу до 7 година,а последња бајка је да Резолуција Европског парламента још једна велика дипломатска победа наше дипломатије! Е та бајка је за децу до 3 године! А имајући у виду да план од 6 тачака и неутралност ЕУлекса нико више и не помиње, та бајка је избачена из обавезне лектире, са којом нас медији свакодневно засипају извештавајући о "успесима наше дипломатије" П.С.Нажалост Тадићеве и Јеремићеве бајке су за одрасле постале прави хорор!

(Vlast)a

pre 13 godina

Zbog ovakvih stavova i zaludnog trosenja nasih para,Turska je vise evropska zemlja nego Srbija sa Balkana!
Nemojte izmisljati rupu na saksiji niti se praviti pametni tamo gde mi ne odlucujemo i gde nasa rec nije vazna.Suvise je skupo da samo ministra inostranih poslova promovisemo,a mi slavno propadamo.Ako je Turska pruzila ruku Jermeniji i mi mozemo i moramo pruziti ruku jedinstvenoj BIH,a ne Dodiku,nezavisnom Kosovu a ne sacici preplacenih patriota,svercera i lopova sa severa Kosova.A to sto smo zaboravili na srpsku manjinu koja zivi u nezavisnoj republici Kosovo je sramota ove i ovakve politike.

marko, nis

pre 13 godina

Nema od toga nista. Stvar je 90% zavrsena kada je 1991 god. Milosevic, kao jedini predsednik neke republike bivse SFRJ odbio Karingtonov plan, koji je garantovao nepromenjivost granica, autonomiju Kosova i autonomiju Srbima u Hrvatskoj. 98-me je stvar zapecacena, jer je tada intezivirana policijska represija nad Albancima, koja nas je uvela u bombardovanje 99-te. Sada se moze samo pregovarati o polozaju Srba na Kosovu, decentralizaciji i davanju autonomije Srbima u okviru Kosova, a da Srbija zauzvrat prestane da bude remetilacki faktor stanja na Kosovu. To je i najbolje za sve, jer ne vidim zbog cega je interes Srbije da Kosovo, sa svojim ogromnim problemima, dodatno optereti nasu situaciju. Koja je, iako teska, ipak bolja nego tamo. A i budimo iskreni prema sebi - vecina gradjana ne zeli da Hasim Taci bude ministar odbrane Srbije, cak i da Srbija Kosovo dobije nazad (sto se nikada, na svu srecu, nece ni desiti)

Dejan

pre 13 godina

Kada su normalni ljudi govorili i kada je moglo da se deli Kosovo naši političari su te ljude proglašavali izdajnicima.
Sada kada to više nije realno a ni moguće bez novog rata oni bi da dele Kosovo i bili bi srećni da to mogu da učine bez obzira što su sami sebi stavili omču oko vrata donošenjem novog Ustava i teksta u preambuli.

marko, nis

pre 13 godina

Nema od toga nista. Stvar je 90% zavrsena kada je 1991 god. Milosevic, kao jedini predsednik neke republike bivse SFRJ odbio Karingtonov plan, koji je garantovao nepromenjivost granica, autonomiju Kosova i autonomiju Srbima u Hrvatskoj. 98-me je stvar zapecacena, jer je tada intezivirana policijska represija nad Albancima, koja nas je uvela u bombardovanje 99-te. Sada se moze samo pregovarati o polozaju Srba na Kosovu, decentralizaciji i davanju autonomije Srbima u okviru Kosova, a da Srbija zauzvrat prestane da bude remetilacki faktor stanja na Kosovu. To je i najbolje za sve, jer ne vidim zbog cega je interes Srbije da Kosovo, sa svojim ogromnim problemima, dodatno optereti nasu situaciju. Koja je, iako teska, ipak bolja nego tamo. A i budimo iskreni prema sebi - vecina gradjana ne zeli da Hasim Taci bude ministar odbrane Srbije, cak i da Srbija Kosovo dobije nazad (sto se nikada, na svu srecu, nece ni desiti)

(Vlast)a

pre 13 godina

Zbog ovakvih stavova i zaludnog trosenja nasih para,Turska je vise evropska zemlja nego Srbija sa Balkana!
Nemojte izmisljati rupu na saksiji niti se praviti pametni tamo gde mi ne odlucujemo i gde nasa rec nije vazna.Suvise je skupo da samo ministra inostranih poslova promovisemo,a mi slavno propadamo.Ako je Turska pruzila ruku Jermeniji i mi mozemo i moramo pruziti ruku jedinstvenoj BIH,a ne Dodiku,nezavisnom Kosovu a ne sacici preplacenih patriota,svercera i lopova sa severa Kosova.A to sto smo zaboravili na srpsku manjinu koja zivi u nezavisnoj republici Kosovo je sramota ove i ovakve politike.

View

pre 13 godina

1. Srbija se u vreme vladavine Karađorđevića izuzetno represivno ponašala prema kosovskim Albancima. U to vreme Kosovo nije bilo u Ustavu (kao danas) i jako je zanimljivo obrazloženje Pašića zašto je to tako;
2. Potom je represija nastavljena i u vreme SFRJ (Ranković);
3. A potom je nastavljena i u vreme Miloševića. 1989. godine Kosovu je neustavno ukinuta autonomija (a slično se dešava Vojvodini);
Zbog svega toga, Srbija je izgubila pravo da upravlja Kosovom i njenim građanima. Kada jedna država tako dugo sprovodi represiju prema jednom delu svog stanovništva, onda ta država gubi pravo da njim upravlja. I sve to bez obzira kako su se kosovski Albanci ponašali. Jer, za sve te decenije Srbija je morala da nađe neko civilizovano rešenje problema, umesto što je sprovodila puku silu nad jednim narodom.
Novih pregovora neće biti. Uzalud je Vukova "borba". I uzalud se troši naše vreme.

Драган

pre 13 godina

Настављају се најлепше бајке за децу од Тадића и Јеремића! Прва бајка је да ЕУ је статусно неутрална,то је за децу до 10 година. Друга бајка је да су ЕУ и Косово су два раздвојена процеса и то је бајка за децу до 7 година,а последња бајка је да Резолуција Европског парламента још једна велика дипломатска победа наше дипломатије! Е та бајка је за децу до 3 године! А имајући у виду да план од 6 тачака и неутралност ЕУлекса нико више и не помиње, та бајка је избачена из обавезне лектире, са којом нас медији свакодневно засипају извештавајући о "успесима наше дипломатије" П.С.Нажалост Тадићеве и Јеремићеве бајке су за одрасле постале прави хорор!

Tipolir

pre 13 godina

"Srbija se bori za nove pregovore."
__________________

Par pitanja prije početka borbe:

1-protiv koga se vodi borba?
2-postoji li adekvatno oružje za tu borbu?
3-tko će voditi tu borbu u ime Srbije?
4-na čijem ozemlju će ta borba biti vođena?
5-koliko ljudi je predviđeno za tu borbu?
6-koliko će žrtva biti u toj borbi, u postotku?
7-tko će proglasiti početak te borbe?
8-podržava li srpski narod tu borbu?
9-kakvi se rezultati očekuju po završetku te borbe?
zadnje-tko i kako odgovara, u slučaju poraza u toj borbi?

Dejan

pre 13 godina

Kada su normalni ljudi govorili i kada je moglo da se deli Kosovo naši političari su te ljude proglašavali izdajnicima.
Sada kada to više nije realno a ni moguće bez novog rata oni bi da dele Kosovo i bili bi srećni da to mogu da učine bez obzira što su sami sebi stavili omču oko vrata donošenjem novog Ustava i teksta u preambuli.

kimi

pre 13 godina

Gospodine Jeremiću nemojte više da se borite u ime ove zemlje jer ste sve bitke izgubili,ta vaša borba nas mnogo košta,a nema ni malo efekta.Čemu onda opet neka priča o borbi.
I dosta više političari,učinili ste da je život u Srbiji stalno neka borba,pustite nas makar malo da živimo!

tosi

pre 13 godina

U elektrotehnici ovi napori bi se zvali "jalova snaga". Bolje bi bilo da se Jeremic i ostali ministri fokusiraju na dogovore kako zejednicki postici uclanjenje u EU nego da se trosi snaga za nesto sto je vec zavrseno. Status Kosova se nece menjati a zasigurno ni granice.

proka

pre 13 godina

G.Jeremicu da ste vi normalan politicar, a to isto se odnosi i na g.Tadica, vi bi trebalo da se borite za bolje odnose mexhu dva naroda i za pomirenje, a ne ovakve destruktivne politike koja nicemu ne vodi. Zar nije mnogo bolje da Srbi mogu kad god hoce da idu u Pristini i po celom Kosovu slobodni i da se druze sa Albancima, da tako i ja bi voleo otici do Beograda, ako nista drugo popio bih jedno pivo i kafu i sreo bih moje stare drugove i druzili bi se kao i prije. Meni je zao ljudi sa obe strane. Ali eto zivot je takav kakav jest.

miki

pre 13 godina

Ja jos ne videh KONKRETAN predlog kako Srbija misli ukljuciti preko 2 miliona Albanaca u privredni i politicki zivot Srbije?
Kako misli jer tih 2 miliona JAKO DISCIPLINOVANIH GLASACA bi povecalo glasacko telo u Srbiji za 25%, a svi bi listom glasali za svoje Albanske partije, a to znaci da mnoge danasnje partije u Srbiji nebi presle cenzus. Dali je Srbija spremna da recimo ima Albanca za ministra recimo inostranih poslova, policije, vojske, podpredsednika vlade predsednika skupstine,.. jer bi stranke u Srbiji u Srbiji morale praviti koalicije sa Albanicima da bi ikako usle u vlast ??

albanac

pre 13 godina

Gospodine Jeremicu,
ZASTO Srbija ne izadje kako pred svoj narod tako i pred celi svet sa konkretnim predlozima kako to misli da ukljuci u normalan svakodnevni zivot 2 miliona ljudi koji ne govore Srpski niti ih zanima da ga govore, kako im obezbediti skole, zdravstvo i ono najvaznije: Kako ih ukljuciti u politicki zivot jer to je skoro dva miliona glasaca, a sto nije malo jer su Albanci veoma poznati kao jako, jako poslusni/disciplinovani glasaci.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Jeremica boli cinjenica da ce morati sjesti za stol sa kosovskim politicarima i zato pokusava dramatizirati situaciju do besvjesti skupljajuci samo na njemu znani nacin - jeftine politicke bodove. EU diplomacija je ostro upozorila Srbiju da bilo kakvo soliranje njene diplomacije protiv odluka US i EU (preko MSP) bit ce smatrano neprijateljskim cinomom i Srbija ce tada morati snositi punu odgovornost za ovakav potez. Osim toga Srbija ce biti stavljena na led po pitanju daljnjih EU koraka. Jer, nema smisla od Srbije da, s jedne strane moli 27 zemalja EU (ubrzo 28 sa Hrvatskom) da bude clan tog kluba u kojoj mora dijeliti europska uvjerenja i vrednote, a s druge strane gurati prst u oko 20 najjacih europskih zemalja i Amerike. Samo politicar bez trunke realnosti moze uciniti takvo sto i dovesti zemlju do propasti. Ovako nesto Srbija je vec iskusila prije 20tak godina, i nisam siguran da vecina zeli bas isto!

Maksim KG

pre 13 godina

Ovaj covek je postao smesan svim ljudima koji razmisljaju svojom glavom, sa svojim stalnim najavama oko KiM ,a u koje verovatno ni sam ne veruje.
Gospodine Jeremicu, nemojte vise za Boga vas molim, slusamo istu vasu pricu vec dve godine i jedini vas rezultat je, sve vise zemalja sveta priznaje KiM kao nezavisnu drzavu, a najava je u svetskim medijima da mnoge zemlje samo cekaju savetodavnu preporuku MS iz Haga, pa da isto ucine.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nakon Tadiceve nedavne izjave i upotrebe rijeci "rat", i sada najave novih "borbi" za Kosovo, pokazuje i dokazuje svu ogranicenost srbijanske diplomacije. Srbija, koja umjesto da preuzme ulogu Lidera od Hrvatske kada ova za godinu-dvije bude u EU, ona zvecka oruzjem i izigrava malu silicu na Balkanu. Mislim da se Jeremic previse zaigrai i da ne zeli cuti savjete koji mu dolaze iz Brisela. Ne moze Srbija solirati i voditi borbu protiv 22 zemlje clanice EU i u isto vrijeme ljutiti se sto joj se kandidatura stavlja na "led" Ako Srbija pod hitno nesto ne napravi bojim se da ce se Srbija naci u istovremenoj situaciji kao i Turska. Zato me ne cudi inteziviranje tuske diplomacije na ovim prostorima koia zeli objediniti pod svojim "liderstvom" sve preostale i zaostale zemlje koje zele prikljucenje EU. Jeremic najvise blefira u vezi Kosova i zato ce najvise izgubiti zato se cudim da ga Tadic jos nije maknuo s polozaja jer mu on najvise ugrozava rejting kod kuce a tako i u inozemstvu.

vegan

pre 13 godina

"Srbija se bori za nove pregovore", odnosno, nastavljaju se putovanja po egzoticnim zemljama. Koliko bese zakup za onaj MIP apartman u Parizu?

Robin Hood

pre 13 godina

G.Jeremicu, bogu hvala da se javiste!!! Ja rekoh, sta bi s'ovim "BORCEM"?!, dugo vremena niti pisnu o Kosovu! Ali evo na kraju, dobismo znak zivota: "Srbija se bori za nove pregovore"...

realista

pre 13 godina

Vidim da neki mastaju da ce neke od velikih sila izgubiti primat, ali zaboravljaju osnovno: do tada ce Srbi u samoj Srbiji zbog "bele kuge" tj. smanjeniog nataliteta biti svedeni na nivo nacionalne manjine u samoj Srbiji.

neshonni

pre 13 godina

MIP samo radi svoj posao. 99% Srba zna kao i on da je Kosovo oteto, da silnici silom stvaraju novu državu, da se protiv te sile ne može silom pa i da se pravnim putem Kosovo vrati u Srbiju na vratu bi nam bio toliki broj Albanaca koji će se okrenuti terorizmu protiv Srbije, medju kojima je 70% nezaposlenih, gde vlada najveći kriminal u Evropi, gde je najveći prirodni priraštaj na svetu, gde se situacija jednim imenom može opisati ili nazvati - beznadje. Takvo Kosovo nam nije potrebno. Pregovori jesu a tiču se spasavanja života ono malo Srba južno od Ibra, spasavanja toliko hiljada svetinja SPC-a koje treba sačuvati i omogućiti pristup njima svakom Srbinu, izboriti se za ostanak severa Kosova u Srbiji i još po nešto. Eto zato se traže novi pregovori a Albanci ako žele da napokon imaju svoju državu Kosova i da im stigne kako i sami kažu najvažnije priznanje od strane Srbije moraju popustiti i nešto dati a ne uzeti silom sve kao što su do sada vekovima unazad činili i navikli!

Pedja

pre 13 godina

Vuk Jeremic je najbolji ministar inozemnih dela ove zemlje unazad nekoliko decenija.
Obrazovan, mlad, vredan, energican ...Jedan od retkih u politici ciji rad cenim i postujem.
Vidim da smeta mnogima, ali svi koji nesto vrede u ovoj zemlji, i svi koji shtrche iznad ovog naseg balkanskog proseka bivaju napadani i pljuvani. Tako i gospodin Jeremic.

ekrem

pre 13 godina

Zadnji uspesni pregovori prema recima srpskih politicara koji sve vreme izjavljivali da biju albance pa ih rasturaju da bi na kraju ipak rekli puj-pike ...nisu ni oni iz Rambujea niti iz Beca vec oni iz Kumanova.Prema tome neka Jeremic i jeremici Vuvuzeluju koliko god hoce o statusu Kosova i prete miru reakcijama "ako padne kisa ili ako greje sunce" kad em ceo svet zna ko je Srbija em ja znam da Srbija najvise od svih pregovora i sporazuma voli onaj Kumanovski. Ko u ovo ne veruje neka pita Konuzina ili jos bolje Bocan Harcenka.

Goran

pre 13 godina

Zemlje BRIK-a (Brazil, Russija, Indija, Kina) će do 2025. preuzeti primat nad svetskom ekonomijom od sadašnjih lidera (SAD, EU, Japan). U toj proceni se svi slažu širom sveta. Zanimljivo je da nijedna država BRIK-a nije priznala Kosovo, niti to namerava u budućnosti. Sa druge strane, ako pogledamo iskustvo Iraka, Avganistana (bivših saveznika SAD) i Gruzije a uskoro i Pakistana, možemo se složiti sa konstatacijom Henry Kissingera: biti neprijatelj Amerike je opasno, ali biti prijatelj SAD je kobno!

Nad ovim bi morali da se zamisle predstavnici Kosova i da razmisle kako da izbegnu crnu budućnost svog naroda koje se i ja bojim iako ćemo u ratu koji nam opet nameštaju biti na strani "pobednika" - ako to uopšte postoji kada se priča o pokolju među komšijama.

Bolje je da se dogovorimo bilo šta nego da nam SAD diktiraju rešenje.

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Diplomatska borba za nove pregovore o statusu Kosova je ideja koja je svakom ko misli svojom glavom ali ima i zadovoljavajuci IQ itekako dobra. Da nije tako Srpska diplomatija ne bi evo 2 godine unazad trpela ogromne pritiske idejnih tvoraca nezavisnog Kosova, Vel Britanije, Amerike i Nemacke, da ne pokrece ovaj proces pred UN-om- i medjunarodnim sudom ( institucijom UN-a). Razlike u misljenjima demokratski orijentisanih gradjana Srbije trebalo bi biti samo u proceni jesu li dobrobiti pokretanja takvog procesa vece od moguce stete. Da vidimo koja je moguca steta: 1.da se zbog toga Srbiji uspori ili onemoguci pristup EU.Hmmm-ovo je interesantno, ako bi zemlje EU branile pristup novoj clanici zato sto je na miran i diplomatski nacin pokrenula pitanje o sporu pred UN i medjunarodnim sudom u vezi sa njenom predjasnom teritorijom ciji status nije jos uvek resen (vidi broj zemalja EU i stalnih clanica Saveta Bezbednosti koji nisu priznale nezavisnost Kosova). Ako je to istina onda bi zemlje EU time direktno potkopavale integritet UN i medjunarodnog suda. A svi znamo da EU to nikako ne zeli, mada je za mene sokantno da je Nemacka prvi put u svojoj modernoj istoriji (posle II Svetskog rata) glasala protiv prava jedne clanice UN (Srbije) da pokrene postupak pred medjunarodnim sudom (nadam se da gradjani Nemacke imaju ovu informaciju )Drugo pitanje dali bi zahvaljujuci svetskoj ekonomskoj krizi Srbija uopste dobila priliku da se prikljuci EU u narednih 20 godina ali to je vec druga rasprava. Da vidimo moguce dobrobiti: 1. Ono malo Srba koji zive na severu putem pregovora mogli bi dobiti teritorijalnu autonomiju ili jos bolje mogucnost da ponovo zive u Srbiji a pr tom ostanu u svojim kucama. Pri tom moguce je da bi se i gotovo svi Srbi razbacani po juznom delu kosova preselili na sever. Da vidimo kako danas njihov zivot izgleda? Bodljikave zice, deca koja mogu biti ubijena ako odu da se igraju, na primer da plivaju u obliznjoj reci, institucije ciji jezik, istoriju i lidere nezele da priznaju ( setite se samo kako Albanci decenijama nisu zeleli da priznaju Srbiju ni Jugoslaviju)...Mislim da je izbor izmedju moguce stete i koristi svakom humanom i inteligentnom izbor ocigledan. Cak bih isao toliko daleko da kazem da se iza kritika upucenih Jeremicu krije malicioznost ili mozsda licni neuspeh u profesiji kojom se kriticari bave, jer nije lako gledati tako mladog ambicioznog coveka na tako visokoj poziciji a pri tom sam biti ambiciozan ali nazalost nemati to sto nedostaje za uspeh....

Nenad Paunovic, DVM
Vancouver, BC
Canada

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Srbija, kazes? Ne, Srbija se borila i ratovala na Kosovu i u tom ratu je porazena. Srbija je rat na Kosovu izgubila. Srbija je na Kosovu kapitulirala vojno i politicki. Srbija se sa Kosova povukla. Povukla se konacno i nepovratno. Kosovo je proglasila nezavisnost. Tadic i vi Jeremicu kasno ste se dosetili da tu nezavisnost osporavate pred MSP gde ste se izborili za misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova, koju ce MSP ovih dana izneti, sto vas cini nervoznim i vidno ste uznemireni jer znate da nakon tog misljenja Reubliku Kosova priznati i sve druge drzave clanice UN-a i da cete na unutrasnjem planu vase politike doziveti u najmanju ruku podsmeh vase javnosti koja ionako prima sa velikom dozom nepoverenja sve vase izjave i politicke mahinacije kojima sami sebi stvarate potpuno nepotrebne poteskoce.

Marina

pre 13 godina

Prekasno, ministre, prekasno...gdje ste bili 2006.g. -tada su šanse još bile opipljive, ali danas...69 država.. SAD, EU, Japan..Čisto sumnjam..Ali vrijedi pokušati.

Pedja

pre 13 godina

Vuk Jeremic je najbolji ministar inozemnih dela ove zemlje unazad nekoliko decenija.
Obrazovan, mlad, vredan, energican ...Jedan od retkih u politici ciji rad cenim i postujem.
Vidim da smeta mnogima, ali svi koji nesto vrede u ovoj zemlji, i svi koji shtrche iznad ovog naseg balkanskog proseka bivaju napadani i pljuvani. Tako i gospodin Jeremic.

neshonni

pre 13 godina

MIP samo radi svoj posao. 99% Srba zna kao i on da je Kosovo oteto, da silnici silom stvaraju novu državu, da se protiv te sile ne može silom pa i da se pravnim putem Kosovo vrati u Srbiju na vratu bi nam bio toliki broj Albanaca koji će se okrenuti terorizmu protiv Srbije, medju kojima je 70% nezaposlenih, gde vlada najveći kriminal u Evropi, gde je najveći prirodni priraštaj na svetu, gde se situacija jednim imenom može opisati ili nazvati - beznadje. Takvo Kosovo nam nije potrebno. Pregovori jesu a tiču se spasavanja života ono malo Srba južno od Ibra, spasavanja toliko hiljada svetinja SPC-a koje treba sačuvati i omogućiti pristup njima svakom Srbinu, izboriti se za ostanak severa Kosova u Srbiji i još po nešto. Eto zato se traže novi pregovori a Albanci ako žele da napokon imaju svoju državu Kosova i da im stigne kako i sami kažu najvažnije priznanje od strane Srbije moraju popustiti i nešto dati a ne uzeti silom sve kao što su do sada vekovima unazad činili i navikli!

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Diplomatska borba za nove pregovore o statusu Kosova je ideja koja je svakom ko misli svojom glavom ali ima i zadovoljavajuci IQ itekako dobra. Da nije tako Srpska diplomatija ne bi evo 2 godine unazad trpela ogromne pritiske idejnih tvoraca nezavisnog Kosova, Vel Britanije, Amerike i Nemacke, da ne pokrece ovaj proces pred UN-om- i medjunarodnim sudom ( institucijom UN-a). Razlike u misljenjima demokratski orijentisanih gradjana Srbije trebalo bi biti samo u proceni jesu li dobrobiti pokretanja takvog procesa vece od moguce stete. Da vidimo koja je moguca steta: 1.da se zbog toga Srbiji uspori ili onemoguci pristup EU.Hmmm-ovo je interesantno, ako bi zemlje EU branile pristup novoj clanici zato sto je na miran i diplomatski nacin pokrenula pitanje o sporu pred UN i medjunarodnim sudom u vezi sa njenom predjasnom teritorijom ciji status nije jos uvek resen (vidi broj zemalja EU i stalnih clanica Saveta Bezbednosti koji nisu priznale nezavisnost Kosova). Ako je to istina onda bi zemlje EU time direktno potkopavale integritet UN i medjunarodnog suda. A svi znamo da EU to nikako ne zeli, mada je za mene sokantno da je Nemacka prvi put u svojoj modernoj istoriji (posle II Svetskog rata) glasala protiv prava jedne clanice UN (Srbije) da pokrene postupak pred medjunarodnim sudom (nadam se da gradjani Nemacke imaju ovu informaciju )Drugo pitanje dali bi zahvaljujuci svetskoj ekonomskoj krizi Srbija uopste dobila priliku da se prikljuci EU u narednih 20 godina ali to je vec druga rasprava. Da vidimo moguce dobrobiti: 1. Ono malo Srba koji zive na severu putem pregovora mogli bi dobiti teritorijalnu autonomiju ili jos bolje mogucnost da ponovo zive u Srbiji a pr tom ostanu u svojim kucama. Pri tom moguce je da bi se i gotovo svi Srbi razbacani po juznom delu kosova preselili na sever. Da vidimo kako danas njihov zivot izgleda? Bodljikave zice, deca koja mogu biti ubijena ako odu da se igraju, na primer da plivaju u obliznjoj reci, institucije ciji jezik, istoriju i lidere nezele da priznaju ( setite se samo kako Albanci decenijama nisu zeleli da priznaju Srbiju ni Jugoslaviju)...Mislim da je izbor izmedju moguce stete i koristi svakom humanom i inteligentnom izbor ocigledan. Cak bih isao toliko daleko da kazem da se iza kritika upucenih Jeremicu krije malicioznost ili mozsda licni neuspeh u profesiji kojom se kriticari bave, jer nije lako gledati tako mladog ambicioznog coveka na tako visokoj poziciji a pri tom sam biti ambiciozan ali nazalost nemati to sto nedostaje za uspeh....

Nenad Paunovic, DVM
Vancouver, BC
Canada

Goran

pre 13 godina

Zemlje BRIK-a (Brazil, Russija, Indija, Kina) će do 2025. preuzeti primat nad svetskom ekonomijom od sadašnjih lidera (SAD, EU, Japan). U toj proceni se svi slažu širom sveta. Zanimljivo je da nijedna država BRIK-a nije priznala Kosovo, niti to namerava u budućnosti. Sa druge strane, ako pogledamo iskustvo Iraka, Avganistana (bivših saveznika SAD) i Gruzije a uskoro i Pakistana, možemo se složiti sa konstatacijom Henry Kissingera: biti neprijatelj Amerike je opasno, ali biti prijatelj SAD je kobno!

Nad ovim bi morali da se zamisle predstavnici Kosova i da razmisle kako da izbegnu crnu budućnost svog naroda koje se i ja bojim iako ćemo u ratu koji nam opet nameštaju biti na strani "pobednika" - ako to uopšte postoji kada se priča o pokolju među komšijama.

Bolje je da se dogovorimo bilo šta nego da nam SAD diktiraju rešenje.

View

pre 13 godina

1. Srbija se u vreme vladavine Karađorđevića izuzetno represivno ponašala prema kosovskim Albancima. U to vreme Kosovo nije bilo u Ustavu (kao danas) i jako je zanimljivo obrazloženje Pašića zašto je to tako;
2. Potom je represija nastavljena i u vreme SFRJ (Ranković);
3. A potom je nastavljena i u vreme Miloševića. 1989. godine Kosovu je neustavno ukinuta autonomija (a slično se dešava Vojvodini);
Zbog svega toga, Srbija je izgubila pravo da upravlja Kosovom i njenim građanima. Kada jedna država tako dugo sprovodi represiju prema jednom delu svog stanovništva, onda ta država gubi pravo da njim upravlja. I sve to bez obzira kako su se kosovski Albanci ponašali. Jer, za sve te decenije Srbija je morala da nađe neko civilizovano rešenje problema, umesto što je sprovodila puku silu nad jednim narodom.
Novih pregovora neće biti. Uzalud je Vukova "borba". I uzalud se troši naše vreme.

marko, nis

pre 13 godina

Nema od toga nista. Stvar je 90% zavrsena kada je 1991 god. Milosevic, kao jedini predsednik neke republike bivse SFRJ odbio Karingtonov plan, koji je garantovao nepromenjivost granica, autonomiju Kosova i autonomiju Srbima u Hrvatskoj. 98-me je stvar zapecacena, jer je tada intezivirana policijska represija nad Albancima, koja nas je uvela u bombardovanje 99-te. Sada se moze samo pregovarati o polozaju Srba na Kosovu, decentralizaciji i davanju autonomije Srbima u okviru Kosova, a da Srbija zauzvrat prestane da bude remetilacki faktor stanja na Kosovu. To je i najbolje za sve, jer ne vidim zbog cega je interes Srbije da Kosovo, sa svojim ogromnim problemima, dodatno optereti nasu situaciju. Koja je, iako teska, ipak bolja nego tamo. A i budimo iskreni prema sebi - vecina gradjana ne zeli da Hasim Taci bude ministar odbrane Srbije, cak i da Srbija Kosovo dobije nazad (sto se nikada, na svu srecu, nece ni desiti)

proka

pre 13 godina

G.Jeremicu da ste vi normalan politicar, a to isto se odnosi i na g.Tadica, vi bi trebalo da se borite za bolje odnose mexhu dva naroda i za pomirenje, a ne ovakve destruktivne politike koja nicemu ne vodi. Zar nije mnogo bolje da Srbi mogu kad god hoce da idu u Pristini i po celom Kosovu slobodni i da se druze sa Albancima, da tako i ja bi voleo otici do Beograda, ako nista drugo popio bih jedno pivo i kafu i sreo bih moje stare drugove i druzili bi se kao i prije. Meni je zao ljudi sa obe strane. Ali eto zivot je takav kakav jest.

(Vlast)a

pre 13 godina

Zbog ovakvih stavova i zaludnog trosenja nasih para,Turska je vise evropska zemlja nego Srbija sa Balkana!
Nemojte izmisljati rupu na saksiji niti se praviti pametni tamo gde mi ne odlucujemo i gde nasa rec nije vazna.Suvise je skupo da samo ministra inostranih poslova promovisemo,a mi slavno propadamo.Ako je Turska pruzila ruku Jermeniji i mi mozemo i moramo pruziti ruku jedinstvenoj BIH,a ne Dodiku,nezavisnom Kosovu a ne sacici preplacenih patriota,svercera i lopova sa severa Kosova.A to sto smo zaboravili na srpsku manjinu koja zivi u nezavisnoj republici Kosovo je sramota ove i ovakve politike.

kimi

pre 13 godina

Gospodine Jeremiću nemojte više da se borite u ime ove zemlje jer ste sve bitke izgubili,ta vaša borba nas mnogo košta,a nema ni malo efekta.Čemu onda opet neka priča o borbi.
I dosta više političari,učinili ste da je život u Srbiji stalno neka borba,pustite nas makar malo da živimo!

Tipolir

pre 13 godina

"Srbija se bori za nove pregovore."
__________________

Par pitanja prije početka borbe:

1-protiv koga se vodi borba?
2-postoji li adekvatno oružje za tu borbu?
3-tko će voditi tu borbu u ime Srbije?
4-na čijem ozemlju će ta borba biti vođena?
5-koliko ljudi je predviđeno za tu borbu?
6-koliko će žrtva biti u toj borbi, u postotku?
7-tko će proglasiti početak te borbe?
8-podržava li srpski narod tu borbu?
9-kakvi se rezultati očekuju po završetku te borbe?
zadnje-tko i kako odgovara, u slučaju poraza u toj borbi?

tosi

pre 13 godina

U elektrotehnici ovi napori bi se zvali "jalova snaga". Bolje bi bilo da se Jeremic i ostali ministri fokusiraju na dogovore kako zejednicki postici uclanjenje u EU nego da se trosi snaga za nesto sto je vec zavrseno. Status Kosova se nece menjati a zasigurno ni granice.

Maksim KG

pre 13 godina

Ovaj covek je postao smesan svim ljudima koji razmisljaju svojom glavom, sa svojim stalnim najavama oko KiM ,a u koje verovatno ni sam ne veruje.
Gospodine Jeremicu, nemojte vise za Boga vas molim, slusamo istu vasu pricu vec dve godine i jedini vas rezultat je, sve vise zemalja sveta priznaje KiM kao nezavisnu drzavu, a najava je u svetskim medijima da mnoge zemlje samo cekaju savetodavnu preporuku MS iz Haga, pa da isto ucine.

Драган

pre 13 godina

Настављају се најлепше бајке за децу од Тадића и Јеремића! Прва бајка је да ЕУ је статусно неутрална,то је за децу до 10 година. Друга бајка је да су ЕУ и Косово су два раздвојена процеса и то је бајка за децу до 7 година,а последња бајка је да Резолуција Европског парламента још једна велика дипломатска победа наше дипломатије! Е та бајка је за децу до 3 године! А имајући у виду да план од 6 тачака и неутралност ЕУлекса нико више и не помиње, та бајка је избачена из обавезне лектире, са којом нас медији свакодневно засипају извештавајући о "успесима наше дипломатије" П.С.Нажалост Тадићеве и Јеремићеве бајке су за одрасле постале прави хорор!

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nakon Tadiceve nedavne izjave i upotrebe rijeci "rat", i sada najave novih "borbi" za Kosovo, pokazuje i dokazuje svu ogranicenost srbijanske diplomacije. Srbija, koja umjesto da preuzme ulogu Lidera od Hrvatske kada ova za godinu-dvije bude u EU, ona zvecka oruzjem i izigrava malu silicu na Balkanu. Mislim da se Jeremic previse zaigrai i da ne zeli cuti savjete koji mu dolaze iz Brisela. Ne moze Srbija solirati i voditi borbu protiv 22 zemlje clanice EU i u isto vrijeme ljutiti se sto joj se kandidatura stavlja na "led" Ako Srbija pod hitno nesto ne napravi bojim se da ce se Srbija naci u istovremenoj situaciji kao i Turska. Zato me ne cudi inteziviranje tuske diplomacije na ovim prostorima koia zeli objediniti pod svojim "liderstvom" sve preostale i zaostale zemlje koje zele prikljucenje EU. Jeremic najvise blefira u vezi Kosova i zato ce najvise izgubiti zato se cudim da ga Tadic jos nije maknuo s polozaja jer mu on najvise ugrozava rejting kod kuce a tako i u inozemstvu.

vegan

pre 13 godina

"Srbija se bori za nove pregovore", odnosno, nastavljaju se putovanja po egzoticnim zemljama. Koliko bese zakup za onaj MIP apartman u Parizu?

Dejan

pre 13 godina

Kada su normalni ljudi govorili i kada je moglo da se deli Kosovo naši političari su te ljude proglašavali izdajnicima.
Sada kada to više nije realno a ni moguće bez novog rata oni bi da dele Kosovo i bili bi srećni da to mogu da učine bez obzira što su sami sebi stavili omču oko vrata donošenjem novog Ustava i teksta u preambuli.

miki

pre 13 godina

Ja jos ne videh KONKRETAN predlog kako Srbija misli ukljuciti preko 2 miliona Albanaca u privredni i politicki zivot Srbije?
Kako misli jer tih 2 miliona JAKO DISCIPLINOVANIH GLASACA bi povecalo glasacko telo u Srbiji za 25%, a svi bi listom glasali za svoje Albanske partije, a to znaci da mnoge danasnje partije u Srbiji nebi presle cenzus. Dali je Srbija spremna da recimo ima Albanca za ministra recimo inostranih poslova, policije, vojske, podpredsednika vlade predsednika skupstine,.. jer bi stranke u Srbiji u Srbiji morale praviti koalicije sa Albanicima da bi ikako usle u vlast ??

realista

pre 13 godina

Vidim da neki mastaju da ce neke od velikih sila izgubiti primat, ali zaboravljaju osnovno: do tada ce Srbi u samoj Srbiji zbog "bele kuge" tj. smanjeniog nataliteta biti svedeni na nivo nacionalne manjine u samoj Srbiji.

albanac

pre 13 godina

Gospodine Jeremicu,
ZASTO Srbija ne izadje kako pred svoj narod tako i pred celi svet sa konkretnim predlozima kako to misli da ukljuci u normalan svakodnevni zivot 2 miliona ljudi koji ne govore Srpski niti ih zanima da ga govore, kako im obezbediti skole, zdravstvo i ono najvaznije: Kako ih ukljuciti u politicki zivot jer to je skoro dva miliona glasaca, a sto nije malo jer su Albanci veoma poznati kao jako, jako poslusni/disciplinovani glasaci.

Robin Hood

pre 13 godina

G.Jeremicu, bogu hvala da se javiste!!! Ja rekoh, sta bi s'ovim "BORCEM"?!, dugo vremena niti pisnu o Kosovu! Ali evo na kraju, dobismo znak zivota: "Srbija se bori za nove pregovore"...

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Jeremica boli cinjenica da ce morati sjesti za stol sa kosovskim politicarima i zato pokusava dramatizirati situaciju do besvjesti skupljajuci samo na njemu znani nacin - jeftine politicke bodove. EU diplomacija je ostro upozorila Srbiju da bilo kakvo soliranje njene diplomacije protiv odluka US i EU (preko MSP) bit ce smatrano neprijateljskim cinomom i Srbija ce tada morati snositi punu odgovornost za ovakav potez. Osim toga Srbija ce biti stavljena na led po pitanju daljnjih EU koraka. Jer, nema smisla od Srbije da, s jedne strane moli 27 zemalja EU (ubrzo 28 sa Hrvatskom) da bude clan tog kluba u kojoj mora dijeliti europska uvjerenja i vrednote, a s druge strane gurati prst u oko 20 najjacih europskih zemalja i Amerike. Samo politicar bez trunke realnosti moze uciniti takvo sto i dovesti zemlju do propasti. Ovako nesto Srbija je vec iskusila prije 20tak godina, i nisam siguran da vecina zeli bas isto!

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Srbija, kazes? Ne, Srbija se borila i ratovala na Kosovu i u tom ratu je porazena. Srbija je rat na Kosovu izgubila. Srbija je na Kosovu kapitulirala vojno i politicki. Srbija se sa Kosova povukla. Povukla se konacno i nepovratno. Kosovo je proglasila nezavisnost. Tadic i vi Jeremicu kasno ste se dosetili da tu nezavisnost osporavate pred MSP gde ste se izborili za misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova, koju ce MSP ovih dana izneti, sto vas cini nervoznim i vidno ste uznemireni jer znate da nakon tog misljenja Reubliku Kosova priznati i sve druge drzave clanice UN-a i da cete na unutrasnjem planu vase politike doziveti u najmanju ruku podsmeh vase javnosti koja ionako prima sa velikom dozom nepoverenja sve vase izjave i politicke mahinacije kojima sami sebi stvarate potpuno nepotrebne poteskoce.

Marina

pre 13 godina

Prekasno, ministre, prekasno...gdje ste bili 2006.g. -tada su šanse još bile opipljive, ali danas...69 država.. SAD, EU, Japan..Čisto sumnjam..Ali vrijedi pokušati.

ekrem

pre 13 godina

Zadnji uspesni pregovori prema recima srpskih politicara koji sve vreme izjavljivali da biju albance pa ih rasturaju da bi na kraju ipak rekli puj-pike ...nisu ni oni iz Rambujea niti iz Beca vec oni iz Kumanova.Prema tome neka Jeremic i jeremici Vuvuzeluju koliko god hoce o statusu Kosova i prete miru reakcijama "ako padne kisa ili ako greje sunce" kad em ceo svet zna ko je Srbija em ja znam da Srbija najvise od svih pregovora i sporazuma voli onaj Kumanovski. Ko u ovo ne veruje neka pita Konuzina ili jos bolje Bocan Harcenka.