Četvrtak, 08.07.2010.

10:55

Homeopatija, medicina budućnosti

Izvor: B92

Homeopatija, medicina buduænosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Sixto, Novi Sad

pre 13 godina

Strasno je to sto radite! Klasicnu medicinu ciji razvoj traje bar 6000god, koja se studira mukotrpno, koja se razvija najsavremenijim dostignucima i tehnologijama poredite sa kursom o lelemud placebo terapiji!
Dodjes nekome i on ti samlevenu pcelu, gusterov rep ili vec sta da da ti resi probleme! Onda je problem u glavi, a ne u telu!
Ako svodite medicinu na glavobolje, kurje oci, strahove od visine, letenja, zena ofarbanih u crveno, zelenih bandera, ispucalih trotoara onda je ta terapija upravo za vas!

Boze strasno sta cu procitati!

nekima je odzvonilo a nekima svanulo...

pre 13 godina

Dirljivo mi je da čitam neka tako otvorena i pozitivna iskustva i zaista mi zasmeta negativan komentar, zašto?
Nekome smeta što je drugi uspešto našao lek za sebe i svoje dete? Neverovatno! Ili je to ono: nemoj da veruješ sebi i svojim očima, veruj meni, imam apoteku i pao mi je promet a evo i novog-starog leka u novoj kutiji.
DŽaba vam, mnoge više nećete prevariti i prestanite da blatite ugled lekara koji su se ne samo informisali i koriste homeopatiju već je i proučavaju jer su shvatili da mogu da daju i više i bolje kroz nju!!!

Sloboda izbora

pre 13 godina

@ acme > Da ne bude nesporazuma : Nisam ni htela da kazem da su antibiotici losi lekovi, vec upravo to da se ne upotrebljavaju adekvatno, i da postoje neke druge metode koje mozda nije lose malo prouciti, pre nego sto se odma po automatizmu pripise antibiotik! Slazem se da je to sve psihoterapija i da ide iz glave.

Inace tekst je ok, dosta informativan, moglo je to i daleko bolje sa vise boljih zivotnih primera od kako me je skot ostavio itd... i tu se slazem sa @ acme.

Uostalom.. pa ne bi se homeopatija placala osiguranjem i pripisivala deci na zapadu, da nije proverena nauka!!

Pozdrav svima :)

acme

pre 13 godina

@sosa - Ako Vam niko nije, ni nakon 15 godina lecenja antihistaminicim,a rekao da odavno postoje "noviji" koji nemaju sedativan efekat onda ste ili isli kod totalnog duduka, ili uopste niste ni isli lekaru, vec verovatno automatizovano posezali za starom terapijom.

@Sloboda izbora - to sto se antibiotici puno koriste ne znaci da su to losi lekovi vec da imamo problem neopravdane upotrebe. ali to ne znaci da je to stav medicine i da tako treba.

Sto se clanka tice, zanimljivo je kako se uzima anamneza
"Kako te je skot ostavio i slicno"
Da su umesto susenog luka dobile da zvacu obojeni papir ili bilo sta drugo efekat bi bio tu negde, jer je ovde psihoterapija i jadanje u stvari glavni lek.

nije za svakoga

pre 13 godina

Ušla sam u apoteku u inostranstvu i tražila lek za grlo. Pitali su me, hoćete običan ili homeopatski? Kako je to tamo fensi, naravno da sam uzela, pogađate, homeopatski! DA!!! Ne samo da mi je grlo bilo bolje nego sam se celokupno bolje osećala i zainteresovala. Saznala sam mnogo više i drago mi je zbog toga. To je ozbiljna nauka, radi za dobrobit savremenog čoveka. Ko je radoznao ili ima potrebu neka istražuje, ne boli, a može pomoći!!!

milena

pre 13 godina

moje dete(5) se oporavilo od posledica virusnog meningitisa, i komplikacija izazvanih lumbalnom punkcijom, koje su bile verujte uzasne, od potpune ukocenosti, do agonije od bolova; ja kao majka kojoj je medicina u jednom trenutku delovala potpuno bespomocno i uzaludno, odlucila sam da nadjem neko drugo resenje... nakon dve terapije, u razmaku od tri sata, klinicka slika se potpuno promenila. deca ne znaju sta je placebo, ni sta je homeopatija, lek je lek, a ovaj je bio jedini koji je pomogao mom detetu. verovali vi ili ne, lekari na odeljenjima infektivne bolnice, imaju obicaj da pacijentu, ili roditelju skrenu paznju na resenje koje bi eventualno i moglo dati dobar rezultat. tada sam shvatila da mnoogo ozbiljnih lekara, klasicne medicine, ima, da su u nekom trenutku otisli na studije homeopatije. i da se time uspesno bave

S

pre 13 godina

Nakon veoma nestrucnog tretiranja distorzije zgloba u Domu Zdravlja, dobila sam stravicnu reakciju na tu terapiju u vidu jezivog kontaktnog dermatitisa koji se rasirio po citavom telu....nenormalni bolovi, svrab, ogromni plikovi, nisam mogla da hodam, spavam...ma strasno! Odem kod 3 vrhunska dermatologa, terapija svugde ista...nenormalne kolicine kortikosteroida u vidu inekcija, Aerius tablete, oblozi od ko zna cega, a meni iz dana u dan sve gore. Kortikosteroditi cine svoje, poremeti se ciklus, opadne imunitet (na kraju zavrsim i sa virusnom upalom pluca u sred leta). I to sve tako traje i traje i traje! Pri tom, nisam od onih koji su cesto bolesni, zivim zdravo, mlada sam, fizicki aktivna i definitivno ne kilava. Klasicna medicina nazalost, uz svu strucnost lekara koji su me lecili, ni malo nije mogla da pomogne. Odlazak kod homeopate davao je stvarno poslednju nadu - dugacak razgovor sa doktorkom koja je jedan od nasih najboljih homeopata doneo je nove zakljucke i predlozena je adekvatna homeopatska terapija. Nakon svega par dana, sve je krenulo da se povlaci, i uskoro sam bila kao nova. Od tada, okrecem se homeopatiji za svaki problemcic koji me snadje. Ko nije imao licnog iskustva sa homeopatijom, bolje neka ne daje komentare. Budimo otvoreni za alternativne metode, odnosno za sve ono sto moze da nam ucini da se osecamo bolje! E, da i jos jedna napomena: poticem iz porodice u kojoj su mi najblizi clanovi porodice lekari razlicitih specijalizacija, a i oni su se licno uverili u dobrobiti homeopatije! Zelim vam svima puno zdravlja!

Dragan Matic

pre 13 godina

Za sve one koji se pale na homeopatiju, preporučujem predavanje James Randi-ja o homeopatiji:

http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U

Čovek zna šta govori, veći deo života je proveo razotkrivajući kojekakve proroke, medijume, telepate, iscelitelje i ostale šarlatane.

Sloboda izbora

pre 13 godina

Ne razumem zasto ljudi kod nas imaju potrebu da stalno blate i kritikuju nesto sta sami nisu probali!
Kako mozete donositi sud o necemu sto niste iskusili na svojoj kozi?? slazem se sa prethodnim komentarima da treba naci strucnjaka, pogotovo u Srbiji gde je gomila kvazi strucnjaka..i u jednoj i u drugoj vrsti lecenja. Inace, odneo vrag salu..
Zivim na severu gde su najveci strucnjaci prirodnog lecenja, antibiotici ne postoje!!! Daju se jedva kad ste bas bas jako lose. Secam se kad sam ja bila dete pre 20ak godina, cim mi nesto zafali cap antibiotik, temperatura cap antibiotik.. uzas! sad vidim kolko je to sve bilo pogresno..
Reci cu jos samo da su ovde mala deca jako retko bolesna u poredjenju sa decom mojih drugarica i rodjaka u Srbiji koja su jadna stalno na nekim antibioticima.. to valjda nesto govori, zar ne?

Slavisa

pre 13 godina

Moracu da demantujem gospodina farmaceuta. Licno poznajem nekoliko njegovih kolega koji se lece homeopatijom i prezadovoljni su rezultatima.

lekar i homeopata

pre 13 godina

Primedba na clanak: treba razlikovati popularno napisan clanak i neozbiljni clanak o nekoj temi,sto je na zalost,slucaj sa vasim clankom

Druga primedba: zasto smo skloni da konfrotiramo zvanicnu i tzv. alternativnu medicinu (ja bih je pre nazvao komplemetarnom medicinom) ?

i jedna i druga su u sluzbi zdravlja , i najbolje bi bilo da se dopunjuju a ne iskljucuju.

za svakoga u jednom trenutku postoji odredjeni nacin lecenja, neko ga nadje u zvanicnoj medicini, neko u komplementarnoj.

to sto pojedine nacine ne poznajemo dobro, ne daje nam za pravo da budemo iskljucivi i ostrasceni.
I za jedan i za drugi nacin treba pronaci pravog strucnjaka, a samo pravi strucnjak , bio on lekar zvanicne medicine ili neke druge komplementarne metode moze odrediti nacin lecenja i pomoci pacijentu

Andro

pre 13 godina

B92 bi stvarno trebao da vodi računa o čemu piše. Jedna ozbiljna medijska kuće ne bi nikako trebalo da propagira kvazinauku. Ni jedna, ponavljam, ni JEDNA ozbiljna, duplo slepa randomizirana studija NIJE potvrdila efikasnost homeopatije u odnosu na klasične metode lečenja, odnosno efekti su identični efektima placeba.
http://www.jutarnji.hr/manje-je-manje--konacan-sumrak-homeopatije/712915/

Posmatrach

pre 13 godina

Vidim da neki kritikuju a neki hvale homeopatiju. Nemam licnog iskustva. Ali ne znam kako niko ne primecuje veliku slicnost izmedju homeopatije i klasicne medicine. Iznenadjeni ? Ali razmislite. Sta je vakcina ? U organizam se unese nesto oslabljenih bakterija ili virusa da bi se provocirao odgovor imunog sistema. Zar i homeopatija ne radi istu stvar ? Unese u organizam minimalne kolicine necega sto izaziva nezeljene simptome i time izazove mobilizaciju organizma. Vrlo logicno, isti princip. Zar ne ????

Inace, moja sestra koja zivi u Francuskoj tamo moze homeopatske lekove da uzme u apoteci na recept na teret socijalnog. Cuo sam da je slicno i u Engleskoj... Da, da ti francuzi pojma nemaju... Bese dr Kon javno rekao da on virusolog licno koristi homeopatiju ?? Cak i ako ne radi, cak i ako je samo placebo pa zar je vazno ?? Ipak, ne truje i ne steti sugurno... A neceg tu izgleda ima...

pozdrav svima i mnogo zdravlja...

sosa

pre 13 godina

preko 15 godina sam lecena od polenske alergije raznim antihistaminicima
nisam mogla s proleca u park niti kroz glavnu novosadsku ulicu od lipa
a onda sam se posle razgovora sa homeopatom, koji je i medicinar resila zla zvanog prolecna hunjavica ne zavisim od lekova posle kojih mi se spava i ne mogu da vozin niti da radim
pre nego sto lupetate o propagandi porazgovarajte sa nekim ko se sa tom metodom bavi
ako je polenska alergija nepostojeca bolest onda je alopatska medicina fantasticno resava - navlacenjem na antihistaminike i dozivotnom zavisnocsu od istih
ako su glavobolje i gastritisi nepostojeci bolesti svi smo svedoci kako ih alopatksa medicina razresava - hemijom i nozem sve za novog ovisnika o hemiji...
i tome slicno

to je nova medicina

pre 13 godina

Nisu mi jasni svi ovi negativni komentari. Strah od promena a i razmišljanja je očigledno veliki!
Tekst je odličan!!!
Neukima: homeopatija je prihvaćena i studira se i specijalizira kod nas Zvanično!!!
Naravno, ko voli farmakologiju, ok. Niko ga nikad neće terati da se odrekne svojih pilula, važno je da vam je bolje, zar ne???
Inače, homeopatija nije svemoguća ali u nekim oblastima daje zadivljujuće rezultate i to farmakologiju čini nemoćnom, a kako su lekovi veoma jeftini, nije ni čudo odakle toliko oportunista i zastrašivača.
Ipak, drago mi je da je sve više ljudi koji zaista znaju nekoga ko je rešio neki zdravstveni problem ovim putem, ali: rešio!!!
Nije li to jedino bitno? Naći lek koji može da izleći vašu bolest?
Spadam u one koji su imali tu sreću i to iskustvo da bolest postaje sve manja i to je nešto što stvarno menja život!!! Za to je zaslužna homeopatija i sloboda da postoji drugačije! Kao i izbor. Ja se u to ne bih mešala, ali ne mogu da gledam kako oni čiji tabu strahovi prelivaju okolo sprečavaju ljude da razmišljaju otvoreno o svom životu.

3eko

pre 13 godina

Homeopatija ujedno tvrdi da sto je razblazenija aktivna supstanca to je bolje, u prevodu kap soka od limuna za lecenje prehlade je dobro, ali recimo kap tog istog soka u bazenu vode je jos bolje, ide se i na odnose 1:100 000 000. I sad neko treba da poveruje da bi u sustini najefikasnije bilo ako bih ja kanuo sok u Dunav, a neko se izlecio od prehlade u Brazilu jer je popio casu vode iz Amazona?
Super vam je tekst, sledece ocekujem naucnu analizu Najdanovih krugova!

Prirodna

pre 13 godina

Probala sam i homeopatiju i bahove kapi i zaista toplo preporucujem svakom uz iskusan savet : Odvojte vreme da nadjete DOBROG homeopatu, jer verujte mi, vredi!!

Miodrag

pre 13 godina

Ja zaista ne znam dokle će na b92 sajtu da se pojavljuju tekstovi o ovoj pseudonaučnoj disciplini, koja pored toga što ne leči može da bude i opasna po zdravlje ljudi.

Nećete nigde naći ni jednu ozbiljnu naučnu studiju koja potvrđuje efikasnost "lečenja" homeopatskim "metodama".

Odlazak kod homeopate ne razlikuje se mnogo od odlaska kod vračare, samo što je sve uvijeno pseudonaučnu terminologiju koja, ukoliko se malo udubite, predstavlja potpunu besmislicu.

Pre nego što pomislite da svoje zdravlje prepustite nekom od ovih modernih vračeva, informišite se malo više na internetu o njenoj efikasnosti, to je danas bar lako, pa onda donesite odluku...

Alisa

pre 13 godina

Verujem u homepatiju, ali tekst je napisan kriminalno,kao izvod iz dnevnika tinejdzerke...Sto ne objavite neki ozbiljan tekst o homeopatiji?

Farmaceut

pre 13 godina

Homeopatija je sramota za svakog farmaceuta koji se time bavi. NJome se jedino uspesno lece bolesti kojih nema, odnosno metoda izbora za hipohondre. Autorka teksta bi trebalo da se stidid sto je medju indikacijama za ovaj medicinski pristup navela i kancer i HIV infekciju. Davanje lazne nade tim bolesnicima je jednako nesavesnom i pogresnom lecenju. Za kraj neki homeopatski recepti: Tinktura kamilice se daje detetu kome nicu prvi zubi i ima stolicu zelene boje...triturat pcele (sasusena i sprasena pcela) sa glukozom za reumatske bolove...koriste se takodje i preparati napravljeni od osusenih i sprasenih gusterskih repova... Sve u svemu tesko nadrilekarstvo i kvazimedicina koja opstaje vec 300 godina tako sto je finansiraju hipohondri iz elitnog (citaj najbogatijeg) sloja zapadne evrope i SAD.

Dawngreeter

pre 13 godina

Stvarno je strasno na ozbiljnim sajtovima kao sto je ovaj da se pojavljuju propagandni tekstovi za otimanje para od obolelih koji su dovoljno ocajni da bi probali bilo sta. Sramota.

Prirodna

pre 13 godina

Probala sam i homeopatiju i bahove kapi i zaista toplo preporucujem svakom uz iskusan savet : Odvojte vreme da nadjete DOBROG homeopatu, jer verujte mi, vredi!!

to je nova medicina

pre 13 godina

Nisu mi jasni svi ovi negativni komentari. Strah od promena a i razmišljanja je očigledno veliki!
Tekst je odličan!!!
Neukima: homeopatija je prihvaćena i studira se i specijalizira kod nas Zvanično!!!
Naravno, ko voli farmakologiju, ok. Niko ga nikad neće terati da se odrekne svojih pilula, važno je da vam je bolje, zar ne???
Inače, homeopatija nije svemoguća ali u nekim oblastima daje zadivljujuće rezultate i to farmakologiju čini nemoćnom, a kako su lekovi veoma jeftini, nije ni čudo odakle toliko oportunista i zastrašivača.
Ipak, drago mi je da je sve više ljudi koji zaista znaju nekoga ko je rešio neki zdravstveni problem ovim putem, ali: rešio!!!
Nije li to jedino bitno? Naći lek koji može da izleći vašu bolest?
Spadam u one koji su imali tu sreću i to iskustvo da bolest postaje sve manja i to je nešto što stvarno menja život!!! Za to je zaslužna homeopatija i sloboda da postoji drugačije! Kao i izbor. Ja se u to ne bih mešala, ali ne mogu da gledam kako oni čiji tabu strahovi prelivaju okolo sprečavaju ljude da razmišljaju otvoreno o svom životu.

S

pre 13 godina

Nakon veoma nestrucnog tretiranja distorzije zgloba u Domu Zdravlja, dobila sam stravicnu reakciju na tu terapiju u vidu jezivog kontaktnog dermatitisa koji se rasirio po citavom telu....nenormalni bolovi, svrab, ogromni plikovi, nisam mogla da hodam, spavam...ma strasno! Odem kod 3 vrhunska dermatologa, terapija svugde ista...nenormalne kolicine kortikosteroida u vidu inekcija, Aerius tablete, oblozi od ko zna cega, a meni iz dana u dan sve gore. Kortikosteroditi cine svoje, poremeti se ciklus, opadne imunitet (na kraju zavrsim i sa virusnom upalom pluca u sred leta). I to sve tako traje i traje i traje! Pri tom, nisam od onih koji su cesto bolesni, zivim zdravo, mlada sam, fizicki aktivna i definitivno ne kilava. Klasicna medicina nazalost, uz svu strucnost lekara koji su me lecili, ni malo nije mogla da pomogne. Odlazak kod homeopate davao je stvarno poslednju nadu - dugacak razgovor sa doktorkom koja je jedan od nasih najboljih homeopata doneo je nove zakljucke i predlozena je adekvatna homeopatska terapija. Nakon svega par dana, sve je krenulo da se povlaci, i uskoro sam bila kao nova. Od tada, okrecem se homeopatiji za svaki problemcic koji me snadje. Ko nije imao licnog iskustva sa homeopatijom, bolje neka ne daje komentare. Budimo otvoreni za alternativne metode, odnosno za sve ono sto moze da nam ucini da se osecamo bolje! E, da i jos jedna napomena: poticem iz porodice u kojoj su mi najblizi clanovi porodice lekari razlicitih specijalizacija, a i oni su se licno uverili u dobrobiti homeopatije! Zelim vam svima puno zdravlja!

milena

pre 13 godina

moje dete(5) se oporavilo od posledica virusnog meningitisa, i komplikacija izazvanih lumbalnom punkcijom, koje su bile verujte uzasne, od potpune ukocenosti, do agonije od bolova; ja kao majka kojoj je medicina u jednom trenutku delovala potpuno bespomocno i uzaludno, odlucila sam da nadjem neko drugo resenje... nakon dve terapije, u razmaku od tri sata, klinicka slika se potpuno promenila. deca ne znaju sta je placebo, ni sta je homeopatija, lek je lek, a ovaj je bio jedini koji je pomogao mom detetu. verovali vi ili ne, lekari na odeljenjima infektivne bolnice, imaju obicaj da pacijentu, ili roditelju skrenu paznju na resenje koje bi eventualno i moglo dati dobar rezultat. tada sam shvatila da mnoogo ozbiljnih lekara, klasicne medicine, ima, da su u nekom trenutku otisli na studije homeopatije. i da se time uspesno bave

Farmaceut

pre 13 godina

Homeopatija je sramota za svakog farmaceuta koji se time bavi. NJome se jedino uspesno lece bolesti kojih nema, odnosno metoda izbora za hipohondre. Autorka teksta bi trebalo da se stidid sto je medju indikacijama za ovaj medicinski pristup navela i kancer i HIV infekciju. Davanje lazne nade tim bolesnicima je jednako nesavesnom i pogresnom lecenju. Za kraj neki homeopatski recepti: Tinktura kamilice se daje detetu kome nicu prvi zubi i ima stolicu zelene boje...triturat pcele (sasusena i sprasena pcela) sa glukozom za reumatske bolove...koriste se takodje i preparati napravljeni od osusenih i sprasenih gusterskih repova... Sve u svemu tesko nadrilekarstvo i kvazimedicina koja opstaje vec 300 godina tako sto je finansiraju hipohondri iz elitnog (citaj najbogatijeg) sloja zapadne evrope i SAD.

sosa

pre 13 godina

preko 15 godina sam lecena od polenske alergije raznim antihistaminicima
nisam mogla s proleca u park niti kroz glavnu novosadsku ulicu od lipa
a onda sam se posle razgovora sa homeopatom, koji je i medicinar resila zla zvanog prolecna hunjavica ne zavisim od lekova posle kojih mi se spava i ne mogu da vozin niti da radim
pre nego sto lupetate o propagandi porazgovarajte sa nekim ko se sa tom metodom bavi
ako je polenska alergija nepostojeca bolest onda je alopatska medicina fantasticno resava - navlacenjem na antihistaminike i dozivotnom zavisnocsu od istih
ako su glavobolje i gastritisi nepostojeci bolesti svi smo svedoci kako ih alopatksa medicina razresava - hemijom i nozem sve za novog ovisnika o hemiji...
i tome slicno

Miodrag

pre 13 godina

Ja zaista ne znam dokle će na b92 sajtu da se pojavljuju tekstovi o ovoj pseudonaučnoj disciplini, koja pored toga što ne leči može da bude i opasna po zdravlje ljudi.

Nećete nigde naći ni jednu ozbiljnu naučnu studiju koja potvrđuje efikasnost "lečenja" homeopatskim "metodama".

Odlazak kod homeopate ne razlikuje se mnogo od odlaska kod vračare, samo što je sve uvijeno pseudonaučnu terminologiju koja, ukoliko se malo udubite, predstavlja potpunu besmislicu.

Pre nego što pomislite da svoje zdravlje prepustite nekom od ovih modernih vračeva, informišite se malo više na internetu o njenoj efikasnosti, to je danas bar lako, pa onda donesite odluku...

Posmatrach

pre 13 godina

Vidim da neki kritikuju a neki hvale homeopatiju. Nemam licnog iskustva. Ali ne znam kako niko ne primecuje veliku slicnost izmedju homeopatije i klasicne medicine. Iznenadjeni ? Ali razmislite. Sta je vakcina ? U organizam se unese nesto oslabljenih bakterija ili virusa da bi se provocirao odgovor imunog sistema. Zar i homeopatija ne radi istu stvar ? Unese u organizam minimalne kolicine necega sto izaziva nezeljene simptome i time izazove mobilizaciju organizma. Vrlo logicno, isti princip. Zar ne ????

Inace, moja sestra koja zivi u Francuskoj tamo moze homeopatske lekove da uzme u apoteci na recept na teret socijalnog. Cuo sam da je slicno i u Engleskoj... Da, da ti francuzi pojma nemaju... Bese dr Kon javno rekao da on virusolog licno koristi homeopatiju ?? Cak i ako ne radi, cak i ako je samo placebo pa zar je vazno ?? Ipak, ne truje i ne steti sugurno... A neceg tu izgleda ima...

pozdrav svima i mnogo zdravlja...

Dawngreeter

pre 13 godina

Stvarno je strasno na ozbiljnim sajtovima kao sto je ovaj da se pojavljuju propagandni tekstovi za otimanje para od obolelih koji su dovoljno ocajni da bi probali bilo sta. Sramota.

nije za svakoga

pre 13 godina

Ušla sam u apoteku u inostranstvu i tražila lek za grlo. Pitali su me, hoćete običan ili homeopatski? Kako je to tamo fensi, naravno da sam uzela, pogađate, homeopatski! DA!!! Ne samo da mi je grlo bilo bolje nego sam se celokupno bolje osećala i zainteresovala. Saznala sam mnogo više i drago mi je zbog toga. To je ozbiljna nauka, radi za dobrobit savremenog čoveka. Ko je radoznao ili ima potrebu neka istražuje, ne boli, a može pomoći!!!

Sloboda izbora

pre 13 godina

Ne razumem zasto ljudi kod nas imaju potrebu da stalno blate i kritikuju nesto sta sami nisu probali!
Kako mozete donositi sud o necemu sto niste iskusili na svojoj kozi?? slazem se sa prethodnim komentarima da treba naci strucnjaka, pogotovo u Srbiji gde je gomila kvazi strucnjaka..i u jednoj i u drugoj vrsti lecenja. Inace, odneo vrag salu..
Zivim na severu gde su najveci strucnjaci prirodnog lecenja, antibiotici ne postoje!!! Daju se jedva kad ste bas bas jako lose. Secam se kad sam ja bila dete pre 20ak godina, cim mi nesto zafali cap antibiotik, temperatura cap antibiotik.. uzas! sad vidim kolko je to sve bilo pogresno..
Reci cu jos samo da su ovde mala deca jako retko bolesna u poredjenju sa decom mojih drugarica i rodjaka u Srbiji koja su jadna stalno na nekim antibioticima.. to valjda nesto govori, zar ne?

Alisa

pre 13 godina

Verujem u homepatiju, ali tekst je napisan kriminalno,kao izvod iz dnevnika tinejdzerke...Sto ne objavite neki ozbiljan tekst o homeopatiji?

Slavisa

pre 13 godina

Moracu da demantujem gospodina farmaceuta. Licno poznajem nekoliko njegovih kolega koji se lece homeopatijom i prezadovoljni su rezultatima.

Sixto, Novi Sad

pre 13 godina

Strasno je to sto radite! Klasicnu medicinu ciji razvoj traje bar 6000god, koja se studira mukotrpno, koja se razvija najsavremenijim dostignucima i tehnologijama poredite sa kursom o lelemud placebo terapiji!
Dodjes nekome i on ti samlevenu pcelu, gusterov rep ili vec sta da da ti resi probleme! Onda je problem u glavi, a ne u telu!
Ako svodite medicinu na glavobolje, kurje oci, strahove od visine, letenja, zena ofarbanih u crveno, zelenih bandera, ispucalih trotoara onda je ta terapija upravo za vas!

Boze strasno sta cu procitati!

nekima je odzvonilo a nekima svanulo...

pre 13 godina

Dirljivo mi je da čitam neka tako otvorena i pozitivna iskustva i zaista mi zasmeta negativan komentar, zašto?
Nekome smeta što je drugi uspešto našao lek za sebe i svoje dete? Neverovatno! Ili je to ono: nemoj da veruješ sebi i svojim očima, veruj meni, imam apoteku i pao mi je promet a evo i novog-starog leka u novoj kutiji.
DŽaba vam, mnoge više nećete prevariti i prestanite da blatite ugled lekara koji su se ne samo informisali i koriste homeopatiju već je i proučavaju jer su shvatili da mogu da daju i više i bolje kroz nju!!!

Andro

pre 13 godina

B92 bi stvarno trebao da vodi računa o čemu piše. Jedna ozbiljna medijska kuće ne bi nikako trebalo da propagira kvazinauku. Ni jedna, ponavljam, ni JEDNA ozbiljna, duplo slepa randomizirana studija NIJE potvrdila efikasnost homeopatije u odnosu na klasične metode lečenja, odnosno efekti su identični efektima placeba.
http://www.jutarnji.hr/manje-je-manje--konacan-sumrak-homeopatije/712915/

acme

pre 13 godina

@sosa - Ako Vam niko nije, ni nakon 15 godina lecenja antihistaminicim,a rekao da odavno postoje "noviji" koji nemaju sedativan efekat onda ste ili isli kod totalnog duduka, ili uopste niste ni isli lekaru, vec verovatno automatizovano posezali za starom terapijom.

@Sloboda izbora - to sto se antibiotici puno koriste ne znaci da su to losi lekovi vec da imamo problem neopravdane upotrebe. ali to ne znaci da je to stav medicine i da tako treba.

Sto se clanka tice, zanimljivo je kako se uzima anamneza
"Kako te je skot ostavio i slicno"
Da su umesto susenog luka dobile da zvacu obojeni papir ili bilo sta drugo efekat bi bio tu negde, jer je ovde psihoterapija i jadanje u stvari glavni lek.

Sloboda izbora

pre 13 godina

@ acme > Da ne bude nesporazuma : Nisam ni htela da kazem da su antibiotici losi lekovi, vec upravo to da se ne upotrebljavaju adekvatno, i da postoje neke druge metode koje mozda nije lose malo prouciti, pre nego sto se odma po automatizmu pripise antibiotik! Slazem se da je to sve psihoterapija i da ide iz glave.

Inace tekst je ok, dosta informativan, moglo je to i daleko bolje sa vise boljih zivotnih primera od kako me je skot ostavio itd... i tu se slazem sa @ acme.

Uostalom.. pa ne bi se homeopatija placala osiguranjem i pripisivala deci na zapadu, da nije proverena nauka!!

Pozdrav svima :)

3eko

pre 13 godina

Homeopatija ujedno tvrdi da sto je razblazenija aktivna supstanca to je bolje, u prevodu kap soka od limuna za lecenje prehlade je dobro, ali recimo kap tog istog soka u bazenu vode je jos bolje, ide se i na odnose 1:100 000 000. I sad neko treba da poveruje da bi u sustini najefikasnije bilo ako bih ja kanuo sok u Dunav, a neko se izlecio od prehlade u Brazilu jer je popio casu vode iz Amazona?
Super vam je tekst, sledece ocekujem naucnu analizu Najdanovih krugova!

lekar i homeopata

pre 13 godina

Primedba na clanak: treba razlikovati popularno napisan clanak i neozbiljni clanak o nekoj temi,sto je na zalost,slucaj sa vasim clankom

Druga primedba: zasto smo skloni da konfrotiramo zvanicnu i tzv. alternativnu medicinu (ja bih je pre nazvao komplemetarnom medicinom) ?

i jedna i druga su u sluzbi zdravlja , i najbolje bi bilo da se dopunjuju a ne iskljucuju.

za svakoga u jednom trenutku postoji odredjeni nacin lecenja, neko ga nadje u zvanicnoj medicini, neko u komplementarnoj.

to sto pojedine nacine ne poznajemo dobro, ne daje nam za pravo da budemo iskljucivi i ostrasceni.
I za jedan i za drugi nacin treba pronaci pravog strucnjaka, a samo pravi strucnjak , bio on lekar zvanicne medicine ili neke druge komplementarne metode moze odrediti nacin lecenja i pomoci pacijentu

Dragan Matic

pre 13 godina

Za sve one koji se pale na homeopatiju, preporučujem predavanje James Randi-ja o homeopatiji:

http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U

Čovek zna šta govori, veći deo života je proveo razotkrivajući kojekakve proroke, medijume, telepate, iscelitelje i ostale šarlatane.

Miodrag

pre 13 godina

Ja zaista ne znam dokle će na b92 sajtu da se pojavljuju tekstovi o ovoj pseudonaučnoj disciplini, koja pored toga što ne leči može da bude i opasna po zdravlje ljudi.

Nećete nigde naći ni jednu ozbiljnu naučnu studiju koja potvrđuje efikasnost "lečenja" homeopatskim "metodama".

Odlazak kod homeopate ne razlikuje se mnogo od odlaska kod vračare, samo što je sve uvijeno pseudonaučnu terminologiju koja, ukoliko se malo udubite, predstavlja potpunu besmislicu.

Pre nego što pomislite da svoje zdravlje prepustite nekom od ovih modernih vračeva, informišite se malo više na internetu o njenoj efikasnosti, to je danas bar lako, pa onda donesite odluku...

Farmaceut

pre 13 godina

Homeopatija je sramota za svakog farmaceuta koji se time bavi. NJome se jedino uspesno lece bolesti kojih nema, odnosno metoda izbora za hipohondre. Autorka teksta bi trebalo da se stidid sto je medju indikacijama za ovaj medicinski pristup navela i kancer i HIV infekciju. Davanje lazne nade tim bolesnicima je jednako nesavesnom i pogresnom lecenju. Za kraj neki homeopatski recepti: Tinktura kamilice se daje detetu kome nicu prvi zubi i ima stolicu zelene boje...triturat pcele (sasusena i sprasena pcela) sa glukozom za reumatske bolove...koriste se takodje i preparati napravljeni od osusenih i sprasenih gusterskih repova... Sve u svemu tesko nadrilekarstvo i kvazimedicina koja opstaje vec 300 godina tako sto je finansiraju hipohondri iz elitnog (citaj najbogatijeg) sloja zapadne evrope i SAD.

Dawngreeter

pre 13 godina

Stvarno je strasno na ozbiljnim sajtovima kao sto je ovaj da se pojavljuju propagandni tekstovi za otimanje para od obolelih koji su dovoljno ocajni da bi probali bilo sta. Sramota.

Andro

pre 13 godina

B92 bi stvarno trebao da vodi računa o čemu piše. Jedna ozbiljna medijska kuće ne bi nikako trebalo da propagira kvazinauku. Ni jedna, ponavljam, ni JEDNA ozbiljna, duplo slepa randomizirana studija NIJE potvrdila efikasnost homeopatije u odnosu na klasične metode lečenja, odnosno efekti su identični efektima placeba.
http://www.jutarnji.hr/manje-je-manje--konacan-sumrak-homeopatije/712915/

3eko

pre 13 godina

Homeopatija ujedno tvrdi da sto je razblazenija aktivna supstanca to je bolje, u prevodu kap soka od limuna za lecenje prehlade je dobro, ali recimo kap tog istog soka u bazenu vode je jos bolje, ide se i na odnose 1:100 000 000. I sad neko treba da poveruje da bi u sustini najefikasnije bilo ako bih ja kanuo sok u Dunav, a neko se izlecio od prehlade u Brazilu jer je popio casu vode iz Amazona?
Super vam je tekst, sledece ocekujem naucnu analizu Najdanovih krugova!

acme

pre 13 godina

@sosa - Ako Vam niko nije, ni nakon 15 godina lecenja antihistaminicim,a rekao da odavno postoje "noviji" koji nemaju sedativan efekat onda ste ili isli kod totalnog duduka, ili uopste niste ni isli lekaru, vec verovatno automatizovano posezali za starom terapijom.

@Sloboda izbora - to sto se antibiotici puno koriste ne znaci da su to losi lekovi vec da imamo problem neopravdane upotrebe. ali to ne znaci da je to stav medicine i da tako treba.

Sto se clanka tice, zanimljivo je kako se uzima anamneza
"Kako te je skot ostavio i slicno"
Da su umesto susenog luka dobile da zvacu obojeni papir ili bilo sta drugo efekat bi bio tu negde, jer je ovde psihoterapija i jadanje u stvari glavni lek.

Dragan Matic

pre 13 godina

Za sve one koji se pale na homeopatiju, preporučujem predavanje James Randi-ja o homeopatiji:

http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U

Čovek zna šta govori, veći deo života je proveo razotkrivajući kojekakve proroke, medijume, telepate, iscelitelje i ostale šarlatane.

Sixto, Novi Sad

pre 13 godina

Strasno je to sto radite! Klasicnu medicinu ciji razvoj traje bar 6000god, koja se studira mukotrpno, koja se razvija najsavremenijim dostignucima i tehnologijama poredite sa kursom o lelemud placebo terapiji!
Dodjes nekome i on ti samlevenu pcelu, gusterov rep ili vec sta da da ti resi probleme! Onda je problem u glavi, a ne u telu!
Ako svodite medicinu na glavobolje, kurje oci, strahove od visine, letenja, zena ofarbanih u crveno, zelenih bandera, ispucalih trotoara onda je ta terapija upravo za vas!

Boze strasno sta cu procitati!

Prirodna

pre 13 godina

Probala sam i homeopatiju i bahove kapi i zaista toplo preporucujem svakom uz iskusan savet : Odvojte vreme da nadjete DOBROG homeopatu, jer verujte mi, vredi!!

nekima je odzvonilo a nekima svanulo...

pre 13 godina

Dirljivo mi je da čitam neka tako otvorena i pozitivna iskustva i zaista mi zasmeta negativan komentar, zašto?
Nekome smeta što je drugi uspešto našao lek za sebe i svoje dete? Neverovatno! Ili je to ono: nemoj da veruješ sebi i svojim očima, veruj meni, imam apoteku i pao mi je promet a evo i novog-starog leka u novoj kutiji.
DŽaba vam, mnoge više nećete prevariti i prestanite da blatite ugled lekara koji su se ne samo informisali i koriste homeopatiju već je i proučavaju jer su shvatili da mogu da daju i više i bolje kroz nju!!!

Alisa

pre 13 godina

Verujem u homepatiju, ali tekst je napisan kriminalno,kao izvod iz dnevnika tinejdzerke...Sto ne objavite neki ozbiljan tekst o homeopatiji?

to je nova medicina

pre 13 godina

Nisu mi jasni svi ovi negativni komentari. Strah od promena a i razmišljanja je očigledno veliki!
Tekst je odličan!!!
Neukima: homeopatija je prihvaćena i studira se i specijalizira kod nas Zvanično!!!
Naravno, ko voli farmakologiju, ok. Niko ga nikad neće terati da se odrekne svojih pilula, važno je da vam je bolje, zar ne???
Inače, homeopatija nije svemoguća ali u nekim oblastima daje zadivljujuće rezultate i to farmakologiju čini nemoćnom, a kako su lekovi veoma jeftini, nije ni čudo odakle toliko oportunista i zastrašivača.
Ipak, drago mi je da je sve više ljudi koji zaista znaju nekoga ko je rešio neki zdravstveni problem ovim putem, ali: rešio!!!
Nije li to jedino bitno? Naći lek koji može da izleći vašu bolest?
Spadam u one koji su imali tu sreću i to iskustvo da bolest postaje sve manja i to je nešto što stvarno menja život!!! Za to je zaslužna homeopatija i sloboda da postoji drugačije! Kao i izbor. Ja se u to ne bih mešala, ali ne mogu da gledam kako oni čiji tabu strahovi prelivaju okolo sprečavaju ljude da razmišljaju otvoreno o svom životu.

sosa

pre 13 godina

preko 15 godina sam lecena od polenske alergije raznim antihistaminicima
nisam mogla s proleca u park niti kroz glavnu novosadsku ulicu od lipa
a onda sam se posle razgovora sa homeopatom, koji je i medicinar resila zla zvanog prolecna hunjavica ne zavisim od lekova posle kojih mi se spava i ne mogu da vozin niti da radim
pre nego sto lupetate o propagandi porazgovarajte sa nekim ko se sa tom metodom bavi
ako je polenska alergija nepostojeca bolest onda je alopatska medicina fantasticno resava - navlacenjem na antihistaminike i dozivotnom zavisnocsu od istih
ako su glavobolje i gastritisi nepostojeci bolesti svi smo svedoci kako ih alopatksa medicina razresava - hemijom i nozem sve za novog ovisnika o hemiji...
i tome slicno

Sloboda izbora

pre 13 godina

@ acme > Da ne bude nesporazuma : Nisam ni htela da kazem da su antibiotici losi lekovi, vec upravo to da se ne upotrebljavaju adekvatno, i da postoje neke druge metode koje mozda nije lose malo prouciti, pre nego sto se odma po automatizmu pripise antibiotik! Slazem se da je to sve psihoterapija i da ide iz glave.

Inace tekst je ok, dosta informativan, moglo je to i daleko bolje sa vise boljih zivotnih primera od kako me je skot ostavio itd... i tu se slazem sa @ acme.

Uostalom.. pa ne bi se homeopatija placala osiguranjem i pripisivala deci na zapadu, da nije proverena nauka!!

Pozdrav svima :)

Posmatrach

pre 13 godina

Vidim da neki kritikuju a neki hvale homeopatiju. Nemam licnog iskustva. Ali ne znam kako niko ne primecuje veliku slicnost izmedju homeopatije i klasicne medicine. Iznenadjeni ? Ali razmislite. Sta je vakcina ? U organizam se unese nesto oslabljenih bakterija ili virusa da bi se provocirao odgovor imunog sistema. Zar i homeopatija ne radi istu stvar ? Unese u organizam minimalne kolicine necega sto izaziva nezeljene simptome i time izazove mobilizaciju organizma. Vrlo logicno, isti princip. Zar ne ????

Inace, moja sestra koja zivi u Francuskoj tamo moze homeopatske lekove da uzme u apoteci na recept na teret socijalnog. Cuo sam da je slicno i u Engleskoj... Da, da ti francuzi pojma nemaju... Bese dr Kon javno rekao da on virusolog licno koristi homeopatiju ?? Cak i ako ne radi, cak i ako je samo placebo pa zar je vazno ?? Ipak, ne truje i ne steti sugurno... A neceg tu izgleda ima...

pozdrav svima i mnogo zdravlja...

lekar i homeopata

pre 13 godina

Primedba na clanak: treba razlikovati popularno napisan clanak i neozbiljni clanak o nekoj temi,sto je na zalost,slucaj sa vasim clankom

Druga primedba: zasto smo skloni da konfrotiramo zvanicnu i tzv. alternativnu medicinu (ja bih je pre nazvao komplemetarnom medicinom) ?

i jedna i druga su u sluzbi zdravlja , i najbolje bi bilo da se dopunjuju a ne iskljucuju.

za svakoga u jednom trenutku postoji odredjeni nacin lecenja, neko ga nadje u zvanicnoj medicini, neko u komplementarnoj.

to sto pojedine nacine ne poznajemo dobro, ne daje nam za pravo da budemo iskljucivi i ostrasceni.
I za jedan i za drugi nacin treba pronaci pravog strucnjaka, a samo pravi strucnjak , bio on lekar zvanicne medicine ili neke druge komplementarne metode moze odrediti nacin lecenja i pomoci pacijentu

S

pre 13 godina

Nakon veoma nestrucnog tretiranja distorzije zgloba u Domu Zdravlja, dobila sam stravicnu reakciju na tu terapiju u vidu jezivog kontaktnog dermatitisa koji se rasirio po citavom telu....nenormalni bolovi, svrab, ogromni plikovi, nisam mogla da hodam, spavam...ma strasno! Odem kod 3 vrhunska dermatologa, terapija svugde ista...nenormalne kolicine kortikosteroida u vidu inekcija, Aerius tablete, oblozi od ko zna cega, a meni iz dana u dan sve gore. Kortikosteroditi cine svoje, poremeti se ciklus, opadne imunitet (na kraju zavrsim i sa virusnom upalom pluca u sred leta). I to sve tako traje i traje i traje! Pri tom, nisam od onih koji su cesto bolesni, zivim zdravo, mlada sam, fizicki aktivna i definitivno ne kilava. Klasicna medicina nazalost, uz svu strucnost lekara koji su me lecili, ni malo nije mogla da pomogne. Odlazak kod homeopate davao je stvarno poslednju nadu - dugacak razgovor sa doktorkom koja je jedan od nasih najboljih homeopata doneo je nove zakljucke i predlozena je adekvatna homeopatska terapija. Nakon svega par dana, sve je krenulo da se povlaci, i uskoro sam bila kao nova. Od tada, okrecem se homeopatiji za svaki problemcic koji me snadje. Ko nije imao licnog iskustva sa homeopatijom, bolje neka ne daje komentare. Budimo otvoreni za alternativne metode, odnosno za sve ono sto moze da nam ucini da se osecamo bolje! E, da i jos jedna napomena: poticem iz porodice u kojoj su mi najblizi clanovi porodice lekari razlicitih specijalizacija, a i oni su se licno uverili u dobrobiti homeopatije! Zelim vam svima puno zdravlja!

nije za svakoga

pre 13 godina

Ušla sam u apoteku u inostranstvu i tražila lek za grlo. Pitali su me, hoćete običan ili homeopatski? Kako je to tamo fensi, naravno da sam uzela, pogađate, homeopatski! DA!!! Ne samo da mi je grlo bilo bolje nego sam se celokupno bolje osećala i zainteresovala. Saznala sam mnogo više i drago mi je zbog toga. To je ozbiljna nauka, radi za dobrobit savremenog čoveka. Ko je radoznao ili ima potrebu neka istražuje, ne boli, a može pomoći!!!

Sloboda izbora

pre 13 godina

Ne razumem zasto ljudi kod nas imaju potrebu da stalno blate i kritikuju nesto sta sami nisu probali!
Kako mozete donositi sud o necemu sto niste iskusili na svojoj kozi?? slazem se sa prethodnim komentarima da treba naci strucnjaka, pogotovo u Srbiji gde je gomila kvazi strucnjaka..i u jednoj i u drugoj vrsti lecenja. Inace, odneo vrag salu..
Zivim na severu gde su najveci strucnjaci prirodnog lecenja, antibiotici ne postoje!!! Daju se jedva kad ste bas bas jako lose. Secam se kad sam ja bila dete pre 20ak godina, cim mi nesto zafali cap antibiotik, temperatura cap antibiotik.. uzas! sad vidim kolko je to sve bilo pogresno..
Reci cu jos samo da su ovde mala deca jako retko bolesna u poredjenju sa decom mojih drugarica i rodjaka u Srbiji koja su jadna stalno na nekim antibioticima.. to valjda nesto govori, zar ne?

Slavisa

pre 13 godina

Moracu da demantujem gospodina farmaceuta. Licno poznajem nekoliko njegovih kolega koji se lece homeopatijom i prezadovoljni su rezultatima.

milena

pre 13 godina

moje dete(5) se oporavilo od posledica virusnog meningitisa, i komplikacija izazvanih lumbalnom punkcijom, koje su bile verujte uzasne, od potpune ukocenosti, do agonije od bolova; ja kao majka kojoj je medicina u jednom trenutku delovala potpuno bespomocno i uzaludno, odlucila sam da nadjem neko drugo resenje... nakon dve terapije, u razmaku od tri sata, klinicka slika se potpuno promenila. deca ne znaju sta je placebo, ni sta je homeopatija, lek je lek, a ovaj je bio jedini koji je pomogao mom detetu. verovali vi ili ne, lekari na odeljenjima infektivne bolnice, imaju obicaj da pacijentu, ili roditelju skrenu paznju na resenje koje bi eventualno i moglo dati dobar rezultat. tada sam shvatila da mnoogo ozbiljnih lekara, klasicne medicine, ima, da su u nekom trenutku otisli na studije homeopatije. i da se time uspesno bave