Utorak, 06.07.2010.

12:58

Malovićeva zadovoljna reformama

Ministarka Snežana Malović zadovoljna rezultatima koje je protekle dve godine ostvarilo Ministarstvo pravde, posebno sa "korenitom reformom pravosuđa".

Izvor: Beta

Maloviæeva zadovoljna reformama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Antivoje Stradic

pre 13 godina

Ako je reforma uspela zašto je onda vlada donela zaključak da se neizabranim sudijama i tužiocima produžava isplata primanja u punom iznosu do rešenja žalbi pred Ustavnim sudom. Zaključak je juče objavljen, ali samo na sajtu Društva tužioca Srbije. Nigde u medijima ni pomena o tome.Jasno je zašto se želi prikriti ta odluka vlade nastala pod pritiskom EK i drugih evropskih institucija: time je definitivno učinjen prvi korak faktičkog priznavanja da je reizbor urađen pogrešno i da sve laži o tome kako EK i EU nisu uputili upozorenja i zahteve za ispravljanje gomile problema u vezi sa tim, ustvari nisu tačne.Tačno je da sprovedena reforma pravosuđa, pored večitih problema Kosova i Mladića, predstavlja najveću kočnicu u daljem procesu evrointegracija.Otuda i skoro preteće obraćanje Tadića zvaničnicima EU iz Turske, kao i Đelićevi vapaji za "fer-plejom od strane EU". Evropa je rekla svoje i neće odstupiti od toga, a naši vladari sada ne znaju kako dalje.Ako priznaju katastrofu u pravosuđu izgubiće gomilu glasova za naredne izbore jer je to još jedna od silnih grešaka koje učiniše, a ne priznaše u protekle dve godine, pa bi sve skupa bilo previše da bi se nadali dobrim rezultatima. Sa druge strane, EU im jasno poručuje da moraju igrati po pravilima ili ništa od daljih integracija,što u suštini pre svega znači da nema ništa od daljih finansiranja sa njihove strane neophodnih razvojnih projekata i reformi, a to opet najviše boli našu vlast jer njihov cilj i nije Evropa već izvući što više od EU kako bi se što duže održali na vlasti.
Stoga im sada ostaje jedino samohvaljenje i hvaljenje od tzv. stručne javnosti i to na svim poljima.Tako su se pojavili i gospoda profesori koji iskreno rečeno i ne pohvališe nešto sprovedene reforme već više pokušaše da opravdaju izostanak rezultata iste i učinjene greške u sprovođenju.
Naša vlast neće pristati da prizna ustavnu, zakonsku i moralnu katastrofu učinjenu pri reizboru, jer bi to značilo smenu Malovićke, Homena, Ristića, Mesarovićke i svih odtalih članova VSS i VDT, a to je previše onih koji znaju kako se reizbor sprovodio i prevelika greška da bi je javnost brzo zaboravila, posebno jer ovako osakaćeno pravosuđe ostaje na teretu upravo narodu koji zaokružuje brojeve na izbornim listićima. U kprcajućoj panici od pitanja šta dalje, naša vlast iskopava sve dublju jamu sama sebi potezima kao što je izbor sudije USS kojeg je predložio lično predsednik države. Sam izbor je sraman jer se radi o nekome ko je do sada imao 6 godina sudijskog iskustva u osnovnom sudu, ali je njegov konkurent u izboru (takođe predložen od Tadića) bio pljuvanje u lice celoj pravosudnoj struci i javnosti Srbije.
I da na kraju samo podsetim da je od reizbora sudija prošlo već 205 dana, a ta tema je i dalje vrlo aktivna. Tako nešto ne biva zbog dobra. Uostalom, setite se teme koja je duže u kontinuitetu okupirala javnost u Srbiji, naravno ne računajući ubistvo premijera. I kako stvari stoje, o reizboru će se raspravljati jođ dugo, bar dok je ove vlasti.

The Volcanic Dust

pre 13 godina

"Reforma" pravosuđa već sedmi mesec beleži "izvanredne" rezultate. Kolaps pravosudnog sistema sigurno možemo očekivati na jesen, pa čak i ako vlastodršci ukinu godišnje odmore u sudovima i tužilaštvima (što ne bi bilo iznenađenje, samo još nedostaje predlog ministarstva pravde). Bezakonje se i dalje odvija kao na beskrajnoj traci. Preko 800 legalno izabranih sudija na stalnu sudijsku dužnost koje su po Ustavu i zakonu sudije i danas - i dalje "sede kod kuće" i primaju plate, umesto da rade. Nereizabrani tužioci takođe. Svesna činjenice da je ogroman broj nereizabranih sudija i dalje na sudijskoj dužnosti, iako su onemogućeni aktima vlasti da je i faktički vrše, Vlada RS najgrublje krši ustavni princip o jednakosti građana pred zakonom, kada su u pitanju bivše sudije za prekršaje. Zaključkom kojim produžava isplatu naknade zarade sudijama i tužiocima, izuzima sudije za prekršaje (njih oko 190 neizabranih). Pri tome se namerno "zaboravilo" na činjenicu da su i sudije za prekršaje bili kandidati na istom konkursu za sudije, kao i svi ostali kandidati, i da su po ZAKONU mnogi od njih sudije za prekršaje i dalje, jer su izabrani na mandatni period u određenom trajanju koji NIJE istekao. Zanemaruje se činjenica da su PROTIVUSTAVNE i NELEGALNE sve odluke o izboru sudija i tužilaca koje su donete od strane ili na predlog dva NESPORNO (i za US) NELEGITIMNA TELA - VSS i DVT u krnjem sastavu, dva organa koja će ostati upamćena kao najveće štetotičine u novijoj istoriji Srbije. Ova "deforma" će očigledno odneti ogromna društvena sredstva, a nama ostaje da slušamo hvalisanja Malovićke i s njom povezanih profesora (sudija Ilić i Škulić). Sramota za Srbiju. Sada je već OPŠTE POZNATO da su za sudije birani kandidati bez ikakvog rangiranja, odnosno uz nepoštovanje redosleda na rang- listama tamo gde ih je bilo - što je, čak da su odluke donete od strane legitimnih tela ili na njihov predlog - moralo da vodilo poništavanju svih odluka o izboru sudija i tužilaca. Tome sam se nadao, verujući u US, ali su i njega uspeli "zaraziti trojancima" - što za posledicu ima potpuno urušavanje pravnog sistema Srbije. Bez lex specialisa, za koji se zalažem od aprila o.g. - nema povratka na "normalan kolosek". Pitanje koje je neustavnim "ZAKLJUČKOM" Vlada uredila trebalo je da bude uređeno, kao i sva druga druga pitanja skandalozne "reforme" pravosuđa, tim posebnim zakonom.

Gojko

pre 13 godina

E moj Škuliću, ponosan sam što od tebe ništa nisam učio. Kako si birao tužioce i reformisao pravosuđe a sad se ponosiš time SRAM TE BILO!

српски интелектуалац

pre 13 godina

Наравно да је министарка правде задовољна реформом правосуђа, јер је постигла зацртани циљ-демонтажа правосуђа, одстрањивање најстручнијих и неѕависних судија који имају дигнитет, персоналити и лично достојанство, уз стварање партијског и послушног судства.
Струка не брани реформу правосуђа, већ је напротив њен најжаешћи критичар. Професори који бране реформу правосуђа не представљају правну струку, већ продужену руку и гласноговорнике политичког естаблишмента. У правној струци они не представљају никакво име, тако да је ваша објављена вест коју коментаришем лажна и неаутентична.

Мирко

pre 13 godina

Министарка правде ј данас опет "изгазила" правди поредак наше земље. Наиме, сви који су неизабрани у општем реизбору судија (и судије за прекршаје) су по Закону о судијама чл. 101 ср.2 добили продужење плате од 6 месеци. Данас су до окончања поступка пред УС продужење добиле само судије док прекршајци исту "привилегију" нису. Просто невероватно.

aleksa

pre 13 godina

G.dja Malovic,a to je ona, o kojoj se samo nekoliko dana pisalo,pa su zanemeli svi mediji i zuti i istrazivacki,koja je uzimala po nekoliko dnevnica za isti dan za sastanke RIKa,pa je posle vratila jer je shvatila sta?Da to bas i nije bilo lepo i posteno?
Elem,ja je tako pamtim a izgleda da ce mi takva i ostati u secanju.Ona je zadovoljna reformom?!Pa to kad imas privatnu firmu mozes da dajes svoj sud.Aman zeno, ovde treba da ocenu daju gradjani.Oni koji od sudstva trazi da ih zastiti,da ostvare neka svoja prava.
I jesu li sad sudije strucne,jesu li brzi procesi?Jesu ali malo sutra.Pa evo vam vest da dvojica koji su ubili treceg 10 godina cekaju presudu,kao i verovatno porodica tog treceg.Da oslobadjaju silovatelje,ma da ih uopste i ne hapse.I da ne nabrajam dalje.Ja sam gradjanin.I moj osecaj je nedajboze da mi zatreba sud.Jos ako sam zrtva,bolje da se ubijem jer ce me proces pred takvim sudijama dotuci.Dakle ja nemam poverenja u nase sudstvo!
A ocenu pocetka vase "uspesne reforme" vam je dala i evropska komisija koja je jasno nabrojala sve nepravilnosti u partijskoj cistki i postavljanju svojih iliti podobnih.
Sad sigurno da ima i postenih i hrabrih sudija i njima se izvinjavam jer ja ne verujem u sistem.
Sistem koji omogucuje da sad neko kome se ne svidja moj komentar,moze da prati moje poruke:)Veliki brat se ovde doselio

BOR

pre 13 godina

Fantasticno!Potpuno se slazem ,nikad nismo imali ozakonjeno vise mobinga i politickih zatvorenika od pocetka reforme Sudstava.Bravo za takav uspeh Brisel i Strarzbur su nam nedavno cestitali,a pridruzila im se i predsednica Ustavnog suda Srbije jer ne zna sta da radi sa tolikim brojem zalbi i tolikim pohvalama reformi.

Sudija

pre 13 godina

Pa hvala bogu da hvale reformu pravosudja, kada su oni debelo ucestvovali u njoj, zajedno sa tim istim ljudima u ministarstvu i nekim predsednicima sudova.
A niko od njih, ukljucujuci i te neke predsednike, skoro da nema pojma o pravosudju u praksi. Neki od njih sto su i radili kao sudije, zavrsavali norme na formu prebacivanjem predmeta i po sudskom poslovniku. Ajde begaj bre.
Sto bi rekli u onom kult filmu:
ZNAM JA VAS> SVI STE VI ISTI

Old Nick

pre 13 godina

"Malovićka zadovoljna reformama". A kada je ona bila iskrena? Ja je još nisam čuo da u nekoj izjavi (naučenoj ili koju čita) propustila da iznese i koju neistinu, a nekada i sve same neistine. Ako je ona ovog puta iskrena i zaista je zadovoljna "reformama" (koje samo ona kao reforme vidi) - treba pod hitno da bude smenjena jer je srbijansko pravosuđe deformisano i pred kolapsom (što se već vidi i "iz aviona" kako reče prof. dr Zoran Ivošević, čovek teorije i prakse kojim se Srbija može ponositi).

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Ne sporeći njihova naučna zvanja i ne ulazeći u njihovu eventualnu političku obojenost, držim da ova dva sagovornika B92 ne znaju uopšte (niti moraju znati) šta je reforma pravosuđa. Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa ni pomenuli nisu, a kamoli njene ciljeve. Prof. dr Goran Ilić je imenovan za sudiju Ustavnog suda na zajednički predlog dva nelegitimna organa (VSS i DVT, oba u krnjem sastavu). I nezakonita po mom mišljenju. Između njega i sudije opštinskog suda i direktora OZ koji je izabran nedavno za sudiju istog suda ja ne nalazim razliku. Ali vidim “provaliju” između njih dvojice i prof. dr Olivere Vučić, časnog sudije Ustavnog suda. I sam Ustavni sud, zaražen “trojancima”, nije mogao a da ne iznese mišljenje da se legitimnost rada VSS ostvaruje u punom sastavu. Potpuno je neosnovano stanovište ovog suda o mogućnosti “konstituisanja” VSS i DVT u krnjem sastavu. To i ne treba obrazlagati. Ako ni zbog čega drugog “konstituisanje” VSS i DVT, dve najveće štetočine u novijoj istoriji Srbije, nije bilo moguće izvršiti 06.04.2009. na sednicama koje je neovlašćeno i nezakonito zakazala ministarka pravde. O tome profesor ćuti. Time što je imenovanje prihvatio – sve je rekao. Prof. dr Škulić, nezavisno od toga da li je plaćen za rad na “njegovom” ZKP i dr. propisima, nije pravni stručnjak koji bi o reformi pravosuđa mogao govoriti. Taj “njegov” ZKP kao “reformski” zakon, koji je STUPIO na snagu sa odloženim početkom primene najvećeg dela odredaba - kao potpuno NEPRIMENJIV je stavljen van snage u celosti. Radi se o nepoznavanju pravosuđa i stvarnosti u pravosuđu. I tada i sada. Zato nije nikakvo čudo što ova dva profesora brane sopstvene pozicije koje imaju u odnosu prema VSS, kao predloženi za sudiju, odnosno ministarstvu pravde, kao angažovan na izradi propisa (verovatno i plaćen). Mišljenja evropske stručne javnosti sa kojima su izneta mišljenja pomenutih profesora u ozbiljnoj koliziji – neću pominjati. Možda profesori još nisu čuli za njih. Međutim, Srbija ima mnogo poznatijih pravnih imena koji su mogli biti pravi sagovornici na ovu temu. A nisu. Stičem utisak da se ovde radi o naručenom tekstu.

OKRIVLJENI

pre 13 godina

Sto niste pitali Skulica sta se desilo sa njegovim predlogom Zakona o krivicnom postupku od pre tri godine.
Usvoje, pa nikada primenjen jer je bio neprimenljiv. Toliko o struci.

ana.petrovic

pre 13 godina

Samo mi nije jasno kako su Skulic i prof Ilic, nepristarasna struka??? Jedan je clan Drzavnog Veca tuzilaca, koje je reizbor izvrsilo, a drugi je sudija ustavnog suda, tela koje ne moze biti vise politicko!!!??
Sto ne pita niko gradjane, ili neke nezavisne strucnjake???
SRAMOTA!!

aaa

pre 13 godina

Iskreno, ne zna se sta je gore, reizbor sudija ili organizaciona reforma pravosudja. Ovo sa strucnjacima lici na "Ciga hvali svoga konja""

Pravnica

pre 13 godina

Ponosna sam sto mi ovakav pravni strucnjak nije bio profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.Ja sam ucila od pravnih gromada a ne poslusnika vlasti kao sto je on.

Milan

pre 13 godina

kad napišeš "struka" čitaj vladini glasnogovrnici :) Pa što poništiše sva rešenja o razrešenju sudija?
čitam danas da živimo bolje nego ikad a plate za 100 eura manje u proseku nego prošle godine, inflacija 5% godišnje a sve skuplje bar duplo! Ma hajte molim vas!

Advokat

pre 13 godina

"Struka" u pravosuđu su sudije, tužioci i advokati a ne profesori Pravnog fakulteta - teoretičari, koji su bez jednog dana radnog staža u pravosuđu, odlukom političara dobili mesto u Ustavnom sudu Srbije.

To kako je pravosuđe "reformisano", najbolje znamo mi koji svaki dan obilazimo sudove i vidimo da je što se efikasnosti tiče, za sada situacija čak i gora nego što je bila.

KALIMERO

pre 13 godina

Pa ovo je stvarno neverovatno!!! Srpsko pravosuđe je nakon reforme u potpunom haosu i pred potpunom paralizom. To znaju svi od čistačica u sudovima da predsednika sudova samo izgleda ne znaju oni koji su sprovodili reformu sudstva i uništili ga. Sada nas Škulić uverava da je sve u najboljem redu. Neće biti, a odgovornost za nestručnost koju su reformatori pokazali će jednog dana svakako kao tema doći na dnevni red.

zeleni

pre 13 godina

G-din, profesor Škulić nastupa vrlo interesantno, ali vrlo pogrešno.
Brod o kome priča, davno je potonuo, a javnost od reforme ne očekuje tortu, već pravdu.
Pod hitno uvesti anglosaksonsko pravo u ovu zemlju i sprečićemo cirkuse od sudjenja koji traju decenijama.
Uvesti žestoke kazne za neodgovorne advokate i ostale pravne eksperte, kojima bi se nepoštovanje suda kažnjavalo slanjem na ponovno polaganje pravosudnog ispita.
Najzaostaliji segment života u Srbiji je pravosudje.

Nina

pre 13 godina

Niko i ne kaze da reforma pravosudja nije bila potrebna, jer jeste. Ali NACIN na koji je izvedena je sramotan i to ne moze nicim da se pravda. Da je bar neko samo seo i uporedio STVARNE rezultate svih sudija...tako bi reizbor bio obavljen kako treba. A ovako? Na kraju ce Strazbur da ocita lekciju svima koji su ucestvovali u reizboru. A iskreno ni reorganizacija sudova ne deluje kao najsrecnije resenje, jer se ogromna kolicina pra izdvaja sudijama i tuziocima za put, za odvojen zivot...

Nina

pre 13 godina

Niko i ne kaze da reforma pravosudja nije bila potrebna, jer jeste. Ali NACIN na koji je izvedena je sramotan i to ne moze nicim da se pravda. Da je bar neko samo seo i uporedio STVARNE rezultate svih sudija...tako bi reizbor bio obavljen kako treba. A ovako? Na kraju ce Strazbur da ocita lekciju svima koji su ucestvovali u reizboru. A iskreno ni reorganizacija sudova ne deluje kao najsrecnije resenje, jer se ogromna kolicina pra izdvaja sudijama i tuziocima za put, za odvojen zivot...

KALIMERO

pre 13 godina

Pa ovo je stvarno neverovatno!!! Srpsko pravosuđe je nakon reforme u potpunom haosu i pred potpunom paralizom. To znaju svi od čistačica u sudovima da predsednika sudova samo izgleda ne znaju oni koji su sprovodili reformu sudstva i uništili ga. Sada nas Škulić uverava da je sve u najboljem redu. Neće biti, a odgovornost za nestručnost koju su reformatori pokazali će jednog dana svakako kao tema doći na dnevni red.

Advokat

pre 13 godina

"Struka" u pravosuđu su sudije, tužioci i advokati a ne profesori Pravnog fakulteta - teoretičari, koji su bez jednog dana radnog staža u pravosuđu, odlukom političara dobili mesto u Ustavnom sudu Srbije.

To kako je pravosuđe "reformisano", najbolje znamo mi koji svaki dan obilazimo sudove i vidimo da je što se efikasnosti tiče, za sada situacija čak i gora nego što je bila.

zeleni

pre 13 godina

G-din, profesor Škulić nastupa vrlo interesantno, ali vrlo pogrešno.
Brod o kome priča, davno je potonuo, a javnost od reforme ne očekuje tortu, već pravdu.
Pod hitno uvesti anglosaksonsko pravo u ovu zemlju i sprečićemo cirkuse od sudjenja koji traju decenijama.
Uvesti žestoke kazne za neodgovorne advokate i ostale pravne eksperte, kojima bi se nepoštovanje suda kažnjavalo slanjem na ponovno polaganje pravosudnog ispita.
Najzaostaliji segment života u Srbiji je pravosudje.

ana.petrovic

pre 13 godina

Samo mi nije jasno kako su Skulic i prof Ilic, nepristarasna struka??? Jedan je clan Drzavnog Veca tuzilaca, koje je reizbor izvrsilo, a drugi je sudija ustavnog suda, tela koje ne moze biti vise politicko!!!??
Sto ne pita niko gradjane, ili neke nezavisne strucnjake???
SRAMOTA!!

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Ne sporeći njihova naučna zvanja i ne ulazeći u njihovu eventualnu političku obojenost, držim da ova dva sagovornika B92 ne znaju uopšte (niti moraju znati) šta je reforma pravosuđa. Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa ni pomenuli nisu, a kamoli njene ciljeve. Prof. dr Goran Ilić je imenovan za sudiju Ustavnog suda na zajednički predlog dva nelegitimna organa (VSS i DVT, oba u krnjem sastavu). I nezakonita po mom mišljenju. Između njega i sudije opštinskog suda i direktora OZ koji je izabran nedavno za sudiju istog suda ja ne nalazim razliku. Ali vidim “provaliju” između njih dvojice i prof. dr Olivere Vučić, časnog sudije Ustavnog suda. I sam Ustavni sud, zaražen “trojancima”, nije mogao a da ne iznese mišljenje da se legitimnost rada VSS ostvaruje u punom sastavu. Potpuno je neosnovano stanovište ovog suda o mogućnosti “konstituisanja” VSS i DVT u krnjem sastavu. To i ne treba obrazlagati. Ako ni zbog čega drugog “konstituisanje” VSS i DVT, dve najveće štetočine u novijoj istoriji Srbije, nije bilo moguće izvršiti 06.04.2009. na sednicama koje je neovlašćeno i nezakonito zakazala ministarka pravde. O tome profesor ćuti. Time što je imenovanje prihvatio – sve je rekao. Prof. dr Škulić, nezavisno od toga da li je plaćen za rad na “njegovom” ZKP i dr. propisima, nije pravni stručnjak koji bi o reformi pravosuđa mogao govoriti. Taj “njegov” ZKP kao “reformski” zakon, koji je STUPIO na snagu sa odloženim početkom primene najvećeg dela odredaba - kao potpuno NEPRIMENJIV je stavljen van snage u celosti. Radi se o nepoznavanju pravosuđa i stvarnosti u pravosuđu. I tada i sada. Zato nije nikakvo čudo što ova dva profesora brane sopstvene pozicije koje imaju u odnosu prema VSS, kao predloženi za sudiju, odnosno ministarstvu pravde, kao angažovan na izradi propisa (verovatno i plaćen). Mišljenja evropske stručne javnosti sa kojima su izneta mišljenja pomenutih profesora u ozbiljnoj koliziji – neću pominjati. Možda profesori još nisu čuli za njih. Međutim, Srbija ima mnogo poznatijih pravnih imena koji su mogli biti pravi sagovornici na ovu temu. A nisu. Stičem utisak da se ovde radi o naručenom tekstu.

OKRIVLJENI

pre 13 godina

Sto niste pitali Skulica sta se desilo sa njegovim predlogom Zakona o krivicnom postupku od pre tri godine.
Usvoje, pa nikada primenjen jer je bio neprimenljiv. Toliko o struci.

Pravnica

pre 13 godina

Ponosna sam sto mi ovakav pravni strucnjak nije bio profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.Ja sam ucila od pravnih gromada a ne poslusnika vlasti kao sto je on.

Old Nick

pre 13 godina

"Malovićka zadovoljna reformama". A kada je ona bila iskrena? Ja je još nisam čuo da u nekoj izjavi (naučenoj ili koju čita) propustila da iznese i koju neistinu, a nekada i sve same neistine. Ako je ona ovog puta iskrena i zaista je zadovoljna "reformama" (koje samo ona kao reforme vidi) - treba pod hitno da bude smenjena jer je srbijansko pravosuđe deformisano i pred kolapsom (što se već vidi i "iz aviona" kako reče prof. dr Zoran Ivošević, čovek teorije i prakse kojim se Srbija može ponositi).

aaa

pre 13 godina

Iskreno, ne zna se sta je gore, reizbor sudija ili organizaciona reforma pravosudja. Ovo sa strucnjacima lici na "Ciga hvali svoga konja""

српски интелектуалац

pre 13 godina

Наравно да је министарка правде задовољна реформом правосуђа, јер је постигла зацртани циљ-демонтажа правосуђа, одстрањивање најстручнијих и неѕависних судија који имају дигнитет, персоналити и лично достојанство, уз стварање партијског и послушног судства.
Струка не брани реформу правосуђа, већ је напротив њен најжаешћи критичар. Професори који бране реформу правосуђа не представљају правну струку, већ продужену руку и гласноговорнике политичког естаблишмента. У правној струци они не представљају никакво име, тако да је ваша објављена вест коју коментаришем лажна и неаутентична.

aleksa

pre 13 godina

G.dja Malovic,a to je ona, o kojoj se samo nekoliko dana pisalo,pa su zanemeli svi mediji i zuti i istrazivacki,koja je uzimala po nekoliko dnevnica za isti dan za sastanke RIKa,pa je posle vratila jer je shvatila sta?Da to bas i nije bilo lepo i posteno?
Elem,ja je tako pamtim a izgleda da ce mi takva i ostati u secanju.Ona je zadovoljna reformom?!Pa to kad imas privatnu firmu mozes da dajes svoj sud.Aman zeno, ovde treba da ocenu daju gradjani.Oni koji od sudstva trazi da ih zastiti,da ostvare neka svoja prava.
I jesu li sad sudije strucne,jesu li brzi procesi?Jesu ali malo sutra.Pa evo vam vest da dvojica koji su ubili treceg 10 godina cekaju presudu,kao i verovatno porodica tog treceg.Da oslobadjaju silovatelje,ma da ih uopste i ne hapse.I da ne nabrajam dalje.Ja sam gradjanin.I moj osecaj je nedajboze da mi zatreba sud.Jos ako sam zrtva,bolje da se ubijem jer ce me proces pred takvim sudijama dotuci.Dakle ja nemam poverenja u nase sudstvo!
A ocenu pocetka vase "uspesne reforme" vam je dala i evropska komisija koja je jasno nabrojala sve nepravilnosti u partijskoj cistki i postavljanju svojih iliti podobnih.
Sad sigurno da ima i postenih i hrabrih sudija i njima se izvinjavam jer ja ne verujem u sistem.
Sistem koji omogucuje da sad neko kome se ne svidja moj komentar,moze da prati moje poruke:)Veliki brat se ovde doselio

Milan

pre 13 godina

kad napišeš "struka" čitaj vladini glasnogovrnici :) Pa što poništiše sva rešenja o razrešenju sudija?
čitam danas da živimo bolje nego ikad a plate za 100 eura manje u proseku nego prošle godine, inflacija 5% godišnje a sve skuplje bar duplo! Ma hajte molim vas!

Sudija

pre 13 godina

Pa hvala bogu da hvale reformu pravosudja, kada su oni debelo ucestvovali u njoj, zajedno sa tim istim ljudima u ministarstvu i nekim predsednicima sudova.
A niko od njih, ukljucujuci i te neke predsednike, skoro da nema pojma o pravosudju u praksi. Neki od njih sto su i radili kao sudije, zavrsavali norme na formu prebacivanjem predmeta i po sudskom poslovniku. Ajde begaj bre.
Sto bi rekli u onom kult filmu:
ZNAM JA VAS> SVI STE VI ISTI

BOR

pre 13 godina

Fantasticno!Potpuno se slazem ,nikad nismo imali ozakonjeno vise mobinga i politickih zatvorenika od pocetka reforme Sudstava.Bravo za takav uspeh Brisel i Strarzbur su nam nedavno cestitali,a pridruzila im se i predsednica Ustavnog suda Srbije jer ne zna sta da radi sa tolikim brojem zalbi i tolikim pohvalama reformi.

The Volcanic Dust

pre 13 godina

"Reforma" pravosuđa već sedmi mesec beleži "izvanredne" rezultate. Kolaps pravosudnog sistema sigurno možemo očekivati na jesen, pa čak i ako vlastodršci ukinu godišnje odmore u sudovima i tužilaštvima (što ne bi bilo iznenađenje, samo još nedostaje predlog ministarstva pravde). Bezakonje se i dalje odvija kao na beskrajnoj traci. Preko 800 legalno izabranih sudija na stalnu sudijsku dužnost koje su po Ustavu i zakonu sudije i danas - i dalje "sede kod kuće" i primaju plate, umesto da rade. Nereizabrani tužioci takođe. Svesna činjenice da je ogroman broj nereizabranih sudija i dalje na sudijskoj dužnosti, iako su onemogućeni aktima vlasti da je i faktički vrše, Vlada RS najgrublje krši ustavni princip o jednakosti građana pred zakonom, kada su u pitanju bivše sudije za prekršaje. Zaključkom kojim produžava isplatu naknade zarade sudijama i tužiocima, izuzima sudije za prekršaje (njih oko 190 neizabranih). Pri tome se namerno "zaboravilo" na činjenicu da su i sudije za prekršaje bili kandidati na istom konkursu za sudije, kao i svi ostali kandidati, i da su po ZAKONU mnogi od njih sudije za prekršaje i dalje, jer su izabrani na mandatni period u određenom trajanju koji NIJE istekao. Zanemaruje se činjenica da su PROTIVUSTAVNE i NELEGALNE sve odluke o izboru sudija i tužilaca koje su donete od strane ili na predlog dva NESPORNO (i za US) NELEGITIMNA TELA - VSS i DVT u krnjem sastavu, dva organa koja će ostati upamćena kao najveće štetotičine u novijoj istoriji Srbije. Ova "deforma" će očigledno odneti ogromna društvena sredstva, a nama ostaje da slušamo hvalisanja Malovićke i s njom povezanih profesora (sudija Ilić i Škulić). Sramota za Srbiju. Sada je već OPŠTE POZNATO da su za sudije birani kandidati bez ikakvog rangiranja, odnosno uz nepoštovanje redosleda na rang- listama tamo gde ih je bilo - što je, čak da su odluke donete od strane legitimnih tela ili na njihov predlog - moralo da vodilo poništavanju svih odluka o izboru sudija i tužilaca. Tome sam se nadao, verujući u US, ali su i njega uspeli "zaraziti trojancima" - što za posledicu ima potpuno urušavanje pravnog sistema Srbije. Bez lex specialisa, za koji se zalažem od aprila o.g. - nema povratka na "normalan kolosek". Pitanje koje je neustavnim "ZAKLJUČKOM" Vlada uredila trebalo je da bude uređeno, kao i sva druga druga pitanja skandalozne "reforme" pravosuđa, tim posebnim zakonom.

Gojko

pre 13 godina

E moj Škuliću, ponosan sam što od tebe ništa nisam učio. Kako si birao tužioce i reformisao pravosuđe a sad se ponosiš time SRAM TE BILO!

Мирко

pre 13 godina

Министарка правде ј данас опет "изгазила" правди поредак наше земље. Наиме, сви који су неизабрани у општем реизбору судија (и судије за прекршаје) су по Закону о судијама чл. 101 ср.2 добили продужење плате од 6 месеци. Данас су до окончања поступка пред УС продужење добиле само судије док прекршајци исту "привилегију" нису. Просто невероватно.

Antivoje Stradic

pre 13 godina

Ako je reforma uspela zašto je onda vlada donela zaključak da se neizabranim sudijama i tužiocima produžava isplata primanja u punom iznosu do rešenja žalbi pred Ustavnim sudom. Zaključak je juče objavljen, ali samo na sajtu Društva tužioca Srbije. Nigde u medijima ni pomena o tome.Jasno je zašto se želi prikriti ta odluka vlade nastala pod pritiskom EK i drugih evropskih institucija: time je definitivno učinjen prvi korak faktičkog priznavanja da je reizbor urađen pogrešno i da sve laži o tome kako EK i EU nisu uputili upozorenja i zahteve za ispravljanje gomile problema u vezi sa tim, ustvari nisu tačne.Tačno je da sprovedena reforma pravosuđa, pored večitih problema Kosova i Mladića, predstavlja najveću kočnicu u daljem procesu evrointegracija.Otuda i skoro preteće obraćanje Tadića zvaničnicima EU iz Turske, kao i Đelićevi vapaji za "fer-plejom od strane EU". Evropa je rekla svoje i neće odstupiti od toga, a naši vladari sada ne znaju kako dalje.Ako priznaju katastrofu u pravosuđu izgubiće gomilu glasova za naredne izbore jer je to još jedna od silnih grešaka koje učiniše, a ne priznaše u protekle dve godine, pa bi sve skupa bilo previše da bi se nadali dobrim rezultatima. Sa druge strane, EU im jasno poručuje da moraju igrati po pravilima ili ništa od daljih integracija,što u suštini pre svega znači da nema ništa od daljih finansiranja sa njihove strane neophodnih razvojnih projekata i reformi, a to opet najviše boli našu vlast jer njihov cilj i nije Evropa već izvući što više od EU kako bi se što duže održali na vlasti.
Stoga im sada ostaje jedino samohvaljenje i hvaljenje od tzv. stručne javnosti i to na svim poljima.Tako su se pojavili i gospoda profesori koji iskreno rečeno i ne pohvališe nešto sprovedene reforme već više pokušaše da opravdaju izostanak rezultata iste i učinjene greške u sprovođenju.
Naša vlast neće pristati da prizna ustavnu, zakonsku i moralnu katastrofu učinjenu pri reizboru, jer bi to značilo smenu Malovićke, Homena, Ristića, Mesarovićke i svih odtalih članova VSS i VDT, a to je previše onih koji znaju kako se reizbor sprovodio i prevelika greška da bi je javnost brzo zaboravila, posebno jer ovako osakaćeno pravosuđe ostaje na teretu upravo narodu koji zaokružuje brojeve na izbornim listićima. U kprcajućoj panici od pitanja šta dalje, naša vlast iskopava sve dublju jamu sama sebi potezima kao što je izbor sudije USS kojeg je predložio lično predsednik države. Sam izbor je sraman jer se radi o nekome ko je do sada imao 6 godina sudijskog iskustva u osnovnom sudu, ali je njegov konkurent u izboru (takođe predložen od Tadića) bio pljuvanje u lice celoj pravosudnoj struci i javnosti Srbije.
I da na kraju samo podsetim da je od reizbora sudija prošlo već 205 dana, a ta tema je i dalje vrlo aktivna. Tako nešto ne biva zbog dobra. Uostalom, setite se teme koja je duže u kontinuitetu okupirala javnost u Srbiji, naravno ne računajući ubistvo premijera. I kako stvari stoje, o reizboru će se raspravljati jođ dugo, bar dok je ove vlasti.

KALIMERO

pre 13 godina

Pa ovo je stvarno neverovatno!!! Srpsko pravosuđe je nakon reforme u potpunom haosu i pred potpunom paralizom. To znaju svi od čistačica u sudovima da predsednika sudova samo izgleda ne znaju oni koji su sprovodili reformu sudstva i uništili ga. Sada nas Škulić uverava da je sve u najboljem redu. Neće biti, a odgovornost za nestručnost koju su reformatori pokazali će jednog dana svakako kao tema doći na dnevni red.

Old Nick

pre 13 godina

"Malovićka zadovoljna reformama". A kada je ona bila iskrena? Ja je još nisam čuo da u nekoj izjavi (naučenoj ili koju čita) propustila da iznese i koju neistinu, a nekada i sve same neistine. Ako je ona ovog puta iskrena i zaista je zadovoljna "reformama" (koje samo ona kao reforme vidi) - treba pod hitno da bude smenjena jer je srbijansko pravosuđe deformisano i pred kolapsom (što se već vidi i "iz aviona" kako reče prof. dr Zoran Ivošević, čovek teorije i prakse kojim se Srbija može ponositi).

Nina

pre 13 godina

Niko i ne kaze da reforma pravosudja nije bila potrebna, jer jeste. Ali NACIN na koji je izvedena je sramotan i to ne moze nicim da se pravda. Da je bar neko samo seo i uporedio STVARNE rezultate svih sudija...tako bi reizbor bio obavljen kako treba. A ovako? Na kraju ce Strazbur da ocita lekciju svima koji su ucestvovali u reizboru. A iskreno ni reorganizacija sudova ne deluje kao najsrecnije resenje, jer se ogromna kolicina pra izdvaja sudijama i tuziocima za put, za odvojen zivot...

zeleni

pre 13 godina

G-din, profesor Škulić nastupa vrlo interesantno, ali vrlo pogrešno.
Brod o kome priča, davno je potonuo, a javnost od reforme ne očekuje tortu, već pravdu.
Pod hitno uvesti anglosaksonsko pravo u ovu zemlju i sprečićemo cirkuse od sudjenja koji traju decenijama.
Uvesti žestoke kazne za neodgovorne advokate i ostale pravne eksperte, kojima bi se nepoštovanje suda kažnjavalo slanjem na ponovno polaganje pravosudnog ispita.
Najzaostaliji segment života u Srbiji je pravosudje.

OKRIVLJENI

pre 13 godina

Sto niste pitali Skulica sta se desilo sa njegovim predlogom Zakona o krivicnom postupku od pre tri godine.
Usvoje, pa nikada primenjen jer je bio neprimenljiv. Toliko o struci.

Advokat

pre 13 godina

"Struka" u pravosuđu su sudije, tužioci i advokati a ne profesori Pravnog fakulteta - teoretičari, koji su bez jednog dana radnog staža u pravosuđu, odlukom političara dobili mesto u Ustavnom sudu Srbije.

To kako je pravosuđe "reformisano", najbolje znamo mi koji svaki dan obilazimo sudove i vidimo da je što se efikasnosti tiče, za sada situacija čak i gora nego što je bila.

aaa

pre 13 godina

Iskreno, ne zna se sta je gore, reizbor sudija ili organizaciona reforma pravosudja. Ovo sa strucnjacima lici na "Ciga hvali svoga konja""

Milan

pre 13 godina

kad napišeš "struka" čitaj vladini glasnogovrnici :) Pa što poništiše sva rešenja o razrešenju sudija?
čitam danas da živimo bolje nego ikad a plate za 100 eura manje u proseku nego prošle godine, inflacija 5% godišnje a sve skuplje bar duplo! Ma hajte molim vas!

ana.petrovic

pre 13 godina

Samo mi nije jasno kako su Skulic i prof Ilic, nepristarasna struka??? Jedan je clan Drzavnog Veca tuzilaca, koje je reizbor izvrsilo, a drugi je sudija ustavnog suda, tela koje ne moze biti vise politicko!!!??
Sto ne pita niko gradjane, ili neke nezavisne strucnjake???
SRAMOTA!!

Pravnica

pre 13 godina

Ponosna sam sto mi ovakav pravni strucnjak nije bio profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.Ja sam ucila od pravnih gromada a ne poslusnika vlasti kao sto je on.

Sudija

pre 13 godina

Pa hvala bogu da hvale reformu pravosudja, kada su oni debelo ucestvovali u njoj, zajedno sa tim istim ljudima u ministarstvu i nekim predsednicima sudova.
A niko od njih, ukljucujuci i te neke predsednike, skoro da nema pojma o pravosudju u praksi. Neki od njih sto su i radili kao sudije, zavrsavali norme na formu prebacivanjem predmeta i po sudskom poslovniku. Ajde begaj bre.
Sto bi rekli u onom kult filmu:
ZNAM JA VAS> SVI STE VI ISTI

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Ne sporeći njihova naučna zvanja i ne ulazeći u njihovu eventualnu političku obojenost, držim da ova dva sagovornika B92 ne znaju uopšte (niti moraju znati) šta je reforma pravosuđa. Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa ni pomenuli nisu, a kamoli njene ciljeve. Prof. dr Goran Ilić je imenovan za sudiju Ustavnog suda na zajednički predlog dva nelegitimna organa (VSS i DVT, oba u krnjem sastavu). I nezakonita po mom mišljenju. Između njega i sudije opštinskog suda i direktora OZ koji je izabran nedavno za sudiju istog suda ja ne nalazim razliku. Ali vidim “provaliju” između njih dvojice i prof. dr Olivere Vučić, časnog sudije Ustavnog suda. I sam Ustavni sud, zaražen “trojancima”, nije mogao a da ne iznese mišljenje da se legitimnost rada VSS ostvaruje u punom sastavu. Potpuno je neosnovano stanovište ovog suda o mogućnosti “konstituisanja” VSS i DVT u krnjem sastavu. To i ne treba obrazlagati. Ako ni zbog čega drugog “konstituisanje” VSS i DVT, dve najveće štetočine u novijoj istoriji Srbije, nije bilo moguće izvršiti 06.04.2009. na sednicama koje je neovlašćeno i nezakonito zakazala ministarka pravde. O tome profesor ćuti. Time što je imenovanje prihvatio – sve je rekao. Prof. dr Škulić, nezavisno od toga da li je plaćen za rad na “njegovom” ZKP i dr. propisima, nije pravni stručnjak koji bi o reformi pravosuđa mogao govoriti. Taj “njegov” ZKP kao “reformski” zakon, koji je STUPIO na snagu sa odloženim početkom primene najvećeg dela odredaba - kao potpuno NEPRIMENJIV je stavljen van snage u celosti. Radi se o nepoznavanju pravosuđa i stvarnosti u pravosuđu. I tada i sada. Zato nije nikakvo čudo što ova dva profesora brane sopstvene pozicije koje imaju u odnosu prema VSS, kao predloženi za sudiju, odnosno ministarstvu pravde, kao angažovan na izradi propisa (verovatno i plaćen). Mišljenja evropske stručne javnosti sa kojima su izneta mišljenja pomenutih profesora u ozbiljnoj koliziji – neću pominjati. Možda profesori još nisu čuli za njih. Međutim, Srbija ima mnogo poznatijih pravnih imena koji su mogli biti pravi sagovornici na ovu temu. A nisu. Stičem utisak da se ovde radi o naručenom tekstu.

BOR

pre 13 godina

Fantasticno!Potpuno se slazem ,nikad nismo imali ozakonjeno vise mobinga i politickih zatvorenika od pocetka reforme Sudstava.Bravo za takav uspeh Brisel i Strarzbur su nam nedavno cestitali,a pridruzila im se i predsednica Ustavnog suda Srbije jer ne zna sta da radi sa tolikim brojem zalbi i tolikim pohvalama reformi.

српски интелектуалац

pre 13 godina

Наравно да је министарка правде задовољна реформом правосуђа, јер је постигла зацртани циљ-демонтажа правосуђа, одстрањивање најстручнијих и неѕависних судија који имају дигнитет, персоналити и лично достојанство, уз стварање партијског и послушног судства.
Струка не брани реформу правосуђа, већ је напротив њен најжаешћи критичар. Професори који бране реформу правосуђа не представљају правну струку, већ продужену руку и гласноговорнике политичког естаблишмента. У правној струци они не представљају никакво име, тако да је ваша објављена вест коју коментаришем лажна и неаутентична.

aleksa

pre 13 godina

G.dja Malovic,a to je ona, o kojoj se samo nekoliko dana pisalo,pa su zanemeli svi mediji i zuti i istrazivacki,koja je uzimala po nekoliko dnevnica za isti dan za sastanke RIKa,pa je posle vratila jer je shvatila sta?Da to bas i nije bilo lepo i posteno?
Elem,ja je tako pamtim a izgleda da ce mi takva i ostati u secanju.Ona je zadovoljna reformom?!Pa to kad imas privatnu firmu mozes da dajes svoj sud.Aman zeno, ovde treba da ocenu daju gradjani.Oni koji od sudstva trazi da ih zastiti,da ostvare neka svoja prava.
I jesu li sad sudije strucne,jesu li brzi procesi?Jesu ali malo sutra.Pa evo vam vest da dvojica koji su ubili treceg 10 godina cekaju presudu,kao i verovatno porodica tog treceg.Da oslobadjaju silovatelje,ma da ih uopste i ne hapse.I da ne nabrajam dalje.Ja sam gradjanin.I moj osecaj je nedajboze da mi zatreba sud.Jos ako sam zrtva,bolje da se ubijem jer ce me proces pred takvim sudijama dotuci.Dakle ja nemam poverenja u nase sudstvo!
A ocenu pocetka vase "uspesne reforme" vam je dala i evropska komisija koja je jasno nabrojala sve nepravilnosti u partijskoj cistki i postavljanju svojih iliti podobnih.
Sad sigurno da ima i postenih i hrabrih sudija i njima se izvinjavam jer ja ne verujem u sistem.
Sistem koji omogucuje da sad neko kome se ne svidja moj komentar,moze da prati moje poruke:)Veliki brat se ovde doselio

Мирко

pre 13 godina

Министарка правде ј данас опет "изгазила" правди поредак наше земље. Наиме, сви који су неизабрани у општем реизбору судија (и судије за прекршаје) су по Закону о судијама чл. 101 ср.2 добили продужење плате од 6 месеци. Данас су до окончања поступка пред УС продужење добиле само судије док прекршајци исту "привилегију" нису. Просто невероватно.

Gojko

pre 13 godina

E moj Škuliću, ponosan sam što od tebe ništa nisam učio. Kako si birao tužioce i reformisao pravosuđe a sad se ponosiš time SRAM TE BILO!

The Volcanic Dust

pre 13 godina

"Reforma" pravosuđa već sedmi mesec beleži "izvanredne" rezultate. Kolaps pravosudnog sistema sigurno možemo očekivati na jesen, pa čak i ako vlastodršci ukinu godišnje odmore u sudovima i tužilaštvima (što ne bi bilo iznenađenje, samo još nedostaje predlog ministarstva pravde). Bezakonje se i dalje odvija kao na beskrajnoj traci. Preko 800 legalno izabranih sudija na stalnu sudijsku dužnost koje su po Ustavu i zakonu sudije i danas - i dalje "sede kod kuće" i primaju plate, umesto da rade. Nereizabrani tužioci takođe. Svesna činjenice da je ogroman broj nereizabranih sudija i dalje na sudijskoj dužnosti, iako su onemogućeni aktima vlasti da je i faktički vrše, Vlada RS najgrublje krši ustavni princip o jednakosti građana pred zakonom, kada su u pitanju bivše sudije za prekršaje. Zaključkom kojim produžava isplatu naknade zarade sudijama i tužiocima, izuzima sudije za prekršaje (njih oko 190 neizabranih). Pri tome se namerno "zaboravilo" na činjenicu da su i sudije za prekršaje bili kandidati na istom konkursu za sudije, kao i svi ostali kandidati, i da su po ZAKONU mnogi od njih sudije za prekršaje i dalje, jer su izabrani na mandatni period u određenom trajanju koji NIJE istekao. Zanemaruje se činjenica da su PROTIVUSTAVNE i NELEGALNE sve odluke o izboru sudija i tužilaca koje su donete od strane ili na predlog dva NESPORNO (i za US) NELEGITIMNA TELA - VSS i DVT u krnjem sastavu, dva organa koja će ostati upamćena kao najveće štetotičine u novijoj istoriji Srbije. Ova "deforma" će očigledno odneti ogromna društvena sredstva, a nama ostaje da slušamo hvalisanja Malovićke i s njom povezanih profesora (sudija Ilić i Škulić). Sramota za Srbiju. Sada je već OPŠTE POZNATO da su za sudije birani kandidati bez ikakvog rangiranja, odnosno uz nepoštovanje redosleda na rang- listama tamo gde ih je bilo - što je, čak da su odluke donete od strane legitimnih tela ili na njihov predlog - moralo da vodilo poništavanju svih odluka o izboru sudija i tužilaca. Tome sam se nadao, verujući u US, ali su i njega uspeli "zaraziti trojancima" - što za posledicu ima potpuno urušavanje pravnog sistema Srbije. Bez lex specialisa, za koji se zalažem od aprila o.g. - nema povratka na "normalan kolosek". Pitanje koje je neustavnim "ZAKLJUČKOM" Vlada uredila trebalo je da bude uređeno, kao i sva druga druga pitanja skandalozne "reforme" pravosuđa, tim posebnim zakonom.

Antivoje Stradic

pre 13 godina

Ako je reforma uspela zašto je onda vlada donela zaključak da se neizabranim sudijama i tužiocima produžava isplata primanja u punom iznosu do rešenja žalbi pred Ustavnim sudom. Zaključak je juče objavljen, ali samo na sajtu Društva tužioca Srbije. Nigde u medijima ni pomena o tome.Jasno je zašto se želi prikriti ta odluka vlade nastala pod pritiskom EK i drugih evropskih institucija: time je definitivno učinjen prvi korak faktičkog priznavanja da je reizbor urađen pogrešno i da sve laži o tome kako EK i EU nisu uputili upozorenja i zahteve za ispravljanje gomile problema u vezi sa tim, ustvari nisu tačne.Tačno je da sprovedena reforma pravosuđa, pored večitih problema Kosova i Mladića, predstavlja najveću kočnicu u daljem procesu evrointegracija.Otuda i skoro preteće obraćanje Tadića zvaničnicima EU iz Turske, kao i Đelićevi vapaji za "fer-plejom od strane EU". Evropa je rekla svoje i neće odstupiti od toga, a naši vladari sada ne znaju kako dalje.Ako priznaju katastrofu u pravosuđu izgubiće gomilu glasova za naredne izbore jer je to još jedna od silnih grešaka koje učiniše, a ne priznaše u protekle dve godine, pa bi sve skupa bilo previše da bi se nadali dobrim rezultatima. Sa druge strane, EU im jasno poručuje da moraju igrati po pravilima ili ništa od daljih integracija,što u suštini pre svega znači da nema ništa od daljih finansiranja sa njihove strane neophodnih razvojnih projekata i reformi, a to opet najviše boli našu vlast jer njihov cilj i nije Evropa već izvući što više od EU kako bi se što duže održali na vlasti.
Stoga im sada ostaje jedino samohvaljenje i hvaljenje od tzv. stručne javnosti i to na svim poljima.Tako su se pojavili i gospoda profesori koji iskreno rečeno i ne pohvališe nešto sprovedene reforme već više pokušaše da opravdaju izostanak rezultata iste i učinjene greške u sprovođenju.
Naša vlast neće pristati da prizna ustavnu, zakonsku i moralnu katastrofu učinjenu pri reizboru, jer bi to značilo smenu Malovićke, Homena, Ristića, Mesarovićke i svih odtalih članova VSS i VDT, a to je previše onih koji znaju kako se reizbor sprovodio i prevelika greška da bi je javnost brzo zaboravila, posebno jer ovako osakaćeno pravosuđe ostaje na teretu upravo narodu koji zaokružuje brojeve na izbornim listićima. U kprcajućoj panici od pitanja šta dalje, naša vlast iskopava sve dublju jamu sama sebi potezima kao što je izbor sudije USS kojeg je predložio lično predsednik države. Sam izbor je sraman jer se radi o nekome ko je do sada imao 6 godina sudijskog iskustva u osnovnom sudu, ali je njegov konkurent u izboru (takođe predložen od Tadića) bio pljuvanje u lice celoj pravosudnoj struci i javnosti Srbije.
I da na kraju samo podsetim da je od reizbora sudija prošlo već 205 dana, a ta tema je i dalje vrlo aktivna. Tako nešto ne biva zbog dobra. Uostalom, setite se teme koja je duže u kontinuitetu okupirala javnost u Srbiji, naravno ne računajući ubistvo premijera. I kako stvari stoje, o reizboru će se raspravljati jođ dugo, bar dok je ove vlasti.