Subota, 03.07.2010.

00:02

EU dalje od konsenzusa o širenju

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je EU sve dalje od konsenzusa neohodnog za nastavak procesa proširenja.

Izvor: Danas

EU dalje od konsenzusa o širenju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Sve i da jeste (a ako ti tako kazes, onda to verovatno nije ni tacno), ti bi to jedva docekao kao izgovor kako nema potrebe ni za pokusajem Eurointegracija, nego da se uvucemo Rusima i Kinezima. Kakav sramotni izgovor umesto ministra!

Marija

pre 13 godina

Sam Vuk Jeremić je jedna od prepreka na putu Srbije u EU. Jeremić pljuje po državama članicama EU koje su priznale Kosovo; traži mišljenje MSP a onda kaže da ga neće prihvatiti ako ne bude u korist Srbije; ni odnosi s regionalnim ministrima nisu baš idealni,i tako dalje,i tako dalje. S druge strane hvali Rusiju,Kinu, azijske i afričke zemlje koje kao nisu priznale Kosovo pa se njihovom podrškom prijeti UN (nova rezolucija,veto,blablabla). Obmanjuje svoju javnost izjavama poput "Hiseni sjedi za okruglim stolom pokraj Zanierija-dokaz da Kosovo nije nezavisno".Ili "plan od šest tačaka je usvojen na prijedlog Srbije"... Sada je izmislio novu priču za svoje građane: evo su se neke zemlje (opet) urotile protiv Srbije ! neke zemlje EU ovo,neke zemlje EU ono. Je li ikada rekao da Srbija još nije ispunila neke bitne obveze prema Haagu (Mladić,Hadžić),da do kraja i iskreno ne surađuje s regijom, da uopće nema komunikaciju s Kosovom ni pod razno, da ima 65% građana koji ne vjeruju da se zločin u Srebrenici uopće dogodio.. i tako dalje,i tako dalje. Jeremiću su svi krivi osim njega i zemlje koju predstavlja. Svi relevantni su savjetovali Srbiji da pričeka sa zahtjevom za kandidaturu,no ona je to ipak učinila i sad zahtjev,kao što su davno svi relevantni i rekli, čeka u ladici. Možda se EU doista umorila od proširenja,ali da se Srbija na vrijeme sredila,barem paralelno s Hrvatskom,mogle su obje zajedno postati članice EU.

Novosadista

pre 13 godina

Dajte da napravimo drzavu koja je po svom razvoju institucija, demokratije, zivotnog standarda... na pragu EU, pa nam onda nije ni toliko bitno da li cemo uci ili ne. Bolje i da ne udjemo u EU ali da licimo na ozbiljnu drzavu, nego da u EU udjemo kao Srbistan, zar ne? Ali cemo tesko odmaci od ovog Srbistana sa ovakvom "elitom".

Stamenko

pre 13 godina

Nazalost, vodece politicke struje u zemlji su za prioritet postavile nesto nedefinisano samo po sebi kao sto je "EU". Zato sto je opste prihvaceno ( mozda cak i nametnuto ) da "EU" zamenjuje pojmove kao sto su "standard, blagostanje , napredak, obrazovanje..." ? EU nema monopol nad ljudskim dostojanstvom. Ako su nam "standard, blagostanje , napredak, obrazovanje..." ciljevi, mozemo ih postici i na druge nacine. Jedino mi sami sebi mozemo pomoci, a da li kroz clanstvo u EU ili nekim drugim putem, nebitno je. Lepo su nam rekli gde smo slabi, trebalo bi da se zamislimo i nadjemo resenje za te probleme a ne da ih poricemo. Bitno je da od cilja ne odastanemo, a to nije nuzno EU, ona je samo jedno od sredstava ( verovatno jako efikasno i jos uvek ne iskljuceno ) kojima se moze stici do cilja, ali nikako i jedino sredstvo.

blaž

pre 13 godina

nema razloga defetizmu i politikanstvu, zaboga pa HR pregovara od 2000., a uz svu traljavost vlastodržaca uspjeli smo, doduše sporo promijeniti bar zakonodavstvo kao pretpostavku za mijenjanje i mentaliteta iz nekih prošlih vremena, tako i za Srbiju je nabitnije uspostavljati neke nove standarde ponašanja za neka bolja buduća vremena, a to što se mlađahni ministar "brije" da je Severina i da mora svaki dan na naslovnim stranicama je prvenstveno njegov osobni problem, g.Tadić bi trebao pod hitno naći nekog zrelijeg za taj posao, kakogod sretno ...

D.S.

pre 13 godina

Tokom narednih godina, gradjani Srbije ce na veoma bolan nacin imati priliku da se uvere da Evropa zaista nije imala alternativu i da nije trebalo da se inatimo i mislimo kako mi odredjujemo uslove za bilo sta. Ali, sad je kasno da se ista ispravi. Inace, nakon ovoga, na sledecim izborima DS moze ocekivati da spadne i na 15%.

esb

pre 13 godina

Jedanaest godina je od takozvanog pada Milosevica. Toliko vremena je Srbija imala da uhapsi Mladica. Sad nam pricaju o svemu osim o tome, kao da to niko nikada od Srbije nije trazio, a to je od samog pocetka bio, jeste i bice uslov broj 1 da bi uopste sa nama ozbiljno razgovarali. Umesto toga nam serviraju nepostojece uslovljavanje priznavanjem Kosova, vidim da ovaj pajac kao dobro po Srbiju vidi mogucnost da kriza u EU sto duze potraje pa bi onda mi kao nesto mogli da muljamo sa Rusijom i Turskom. Prosto ne znam sta je opasnije po ovu zemlju- da folira ili da to stvarno misli.

Recite vec jednom otvoreno- Srbija Borisa Tadica, SANU, BIA, Kostunice, Tomislava Nikolica, SPC, RTS-a, kao i velike vecine naroda, MRZI Evropu i zapad i samo ceka bilo kakav izgovor kako bi od nje definitivno okrenula ledja. Kad se samo ne bi plasila sopstvene senke kad treba da donese bilo kakvu odluku, makar i glupu.

Mislim, i to je legitimno, ako je to ono sto narod zeli, neka tako bude, samo je krajnje vreme da se to vec jednom otvoreno presece i kaze i da se prekine sa ovom dvadesetogodisnjom sizofrenijom, jer kad se nesto ne leci, obicno biva samo gore i gore.

Ups. Da, onda bi prestale donacije, i ono malo zapadnih investicija bi otislo, i sta bi onda jeli? Babuske i ruski gas iz nikada izgradjenog kraka juznog toka kroz Srbiju?

Da li ce se Srbin setiti da mozda pokusa da zivi od rada? To cesto ume da promeni nacin gledanja na svet.

buducnost (?)

pre 13 godina

Kad se ogole briselski eufemizmi i evrokratske formulacije, svima je jasno da od prosirenja EU nema nista u skorije vreme. Jedini izuzetak je Hrvatska, koju ce primiti kao podsticaj ostalim zemljama iz regiona da je clanstvo moguce jednom i nekada. Sadasnja vlast u Srbiji je dosla na krilaticama "Idemo u Evropu", "Evropa nema alternativu" i "patriotizam se ne sipa u traktore". U sustini kampanju 2008. godine su vodili manipulisuci ljudskim osecajem nade, tj. lazno je raspirujuci (drugi najjaci ljudski osecaj je strah). Nasa kolektivna nesreca je sto smo pojam blagostanja vezali samo za EU, kao da zivota nema van Evrope (a ona je 7% covecanstva). Svi imamo u glavi blistave slike Pariza, Londona i Berlina, a niko Bukuresta ili Sofije, a sve je to EU, samo su se neke zemlje EU razvijale 200 godina, a neke 20. Ovo je pravo vreme za otreznjenje, da shvatimo da EU nije jednako bolji zivot. Boljeg zivota ima i van EU (SAD, Japan, Norveska, Svajcarska...sve su to razvijenije zemlje od velike vecine u EU). Clanstvo u EU je samo jos jedna obmana vlasti (preuzeo ju je i Toma), da mastamo i nadamo se umesto da radimo i zivimo u sadasnjosti. Na nasoj nadi (Evropa) ili na nasem strahu (90-te) opet ce bazirati svoju narednu kampanju. Zivi bili pa videli.

Ivana

pre 13 godina

Svakom inteligentnom coveku jasno je odavno da Srbija nikada nece uci u EU, a posebno nakon zaokreta ka Rusiji. E sad, najlosija strana svega toga, je cinjenica da pristup evropskim fondovima necemo dobiti nikada i da fakticki spadamo samo na ekonomsku pomoc od SAD.

Rocko

pre 13 godina

Šta ćemo sad sa onim "Evropa nema alternativu"?! Ako nas ne prime, a verovatno neće, pošto nemamo alternativu, da stane život?? Sada se najbolje vidi koliko je bila pogrešna politika EU nema alternativu, a tek će se videti...

Robin Hood

pre 13 godina

Barem ove tri zadnje godine, srpski politicari su se tako ponasali kao da EU trazi ulazak u Srbiju, a ne Srbija u EU. Pre neki dan g.Tadic trazio (zvucilo kao ultimatum) da se EU izjasni da li zeli ili ne zapadni Balkan u EU. Kao prvo on je trebao da govori samo u ime Srbije, a kao drugo niti druge drzave Balkana nisu nista bolje. EU se jasno izjasnila da je Balkanu mesto u EU. Ali balkanci hoce da ih EU moli, a pri tome drzave su im u dnu dna. Osim obmanjivanja svojih naroda, niko nista nije uradio. Nikome ne polazu racune gde su te miljarde pomoci koje je EU donirala?! Mislim, nema sta- stvarno SRAMNO.
A o g.Jeremicu ne bih nista pisao, da ne bude previse!

Pozdrav

тоша

pre 13 godina

Па шта ако и не уђемо у ЕУ? Нећемо сигурно поумирати због тога! Има и других алтернатива (иако је говорено да нема). Нису они једини на свету. Чудо је то како неки људи имају високо мишљење о себи...

ekrem

pre 13 godina

Srbija je umesto domacih zadataka sve vreme samo pricala o brzom clanstvu u EU ucenjujuci istu ovim sto sledi u Mitrovici jer je progurala logiku "ne moze nekom sve a nekom nista" na Kosovu. O tome sta je trebala jos da uradi Miloseviceva pa da tako i bude ni reci, to je i za ovu Tadicevu Srbiju tabu sto se videlo i na promociji knjige Fahri Musliua o zlocinima na Kosovu. Na kraju ce jos ispasti da nije samo VdrK neobavesten vec i dobar deo Srbije kojoj se ova vlast obraca recima "da Srbija nikad nece priznati Kosovo" i potpaljuje ih i dalje kao u Slobino vreme.

Daniela

pre 13 godina

Jeremic kaze da slabi volja za prosirenjem u EU... A STA MI radimo da nas tamo prime??? Da li smo uhapsili Mladica i time raskrstili sa losom prosloscu? Da li smo smanjili korupciju? Da li vlada zakon i red? Da li smo ukinuli monopole? Normalno je da nas nece tamo, uslove su nam rekli jos pre deset godina, a mi se pravimo ludi i pokusavamo nekom sminkom da im zamazemo oci. Dakle, Jeremicu, ne prebacuj krivicu na EU, nego podji od sebe i svoje ekipe!

Bane

pre 13 godina

Treba malo smiriti hormone :) Vuk Jeremic je ulozio izuzetnu energiju u diplomatskim odnosima i to je ocigledno. Ne treba ocajavati zbog trenutnog stava nekih zemalja, ti stavovi su uvek podlozni promenama u zavisnosti od promena drugih okolnosti, sto znaci da nije iskljuceno da se za deset godina vrate na staro...Zar ste ocekivali da ce Srbija da postane punopravni clan Unije pre toga? I ne mora nikada da postane, dovoljno je da se obezbedi ISTI standard kao u Uniji. Krucijalna pitanja su: sta je sa Kopenhagenskim kriterijumima? Zasto posle 10 godina nije harmonizovano celokupno zakonodavstvo sa EU? Zasto jos nismo clanica STO? Zasto postoje OGROMNI MONOPOLI u Srbiji. Zasto trziste nema performanse koje se traze. Sta je sa institucijama? Ustavni sud? Pravosudje? Kako ide borba protiv korupcije i org.kriminala? Sto se ovog poslednjeg tice, zaista se cini da je ministar Dacic zasluzio nagradu Evropljanina godine, mnogi drugi ministri bi trebali da se ugledaju na njega, covek nesto radi... Bez obzira kakav stav trenutno imali na Savetu ministara, Srbija NEMA SANSE dok ne resi gore pomenuta pitanja. Island ih je resio pa se zato i nalazi na razini od par formalnih odluka za clanstvo...think about this...

Posmatrac

pre 13 godina

Smesno je videti komentare u kojima se nespremnost EU za dalja prosirenja obrazlaze neuspelom reformom sudstva, (ne)saradnjom sa Hagom, kosovskim problemom itd. Stvar je u tome da su gradjani EU, a narocito Zapadne Evrope posle grcke duznicke krize i crnih slutnji vezanih za Portugal, Spaniju i Italiju, sa razlogom negativni prema daljem prosirenju. Da se gradjani Austrije, Nemacke ili recimo Holandije pitaju ni Hrvatska ne bi usla u uniju, a o ostalom "drustvu sa periferije" tek ne bi bilo govora. Kome trebaju nova Rumunija ili Bugarska? Za prijem Hrvatske kao potencijalno interesantne turisticke destinacije postoje jasni ekonomski interesi zbog kojih je samo Holandija prosle godine investirala 1.5 milijardi evra. Cudno je da se niko ne zapita kakvu konkretnu korist ce Evropa imati od naseg prijema. Pogledajte sajt privredne komore i videcete da su nam proizvodnja i izvoz manji nego npr. 1998, sto je po meni vise nego zalosno. Ne znam samo na koju pricu ce se dobijati izbori narednih 10-15 godina, kada je odavno jasno da ce Hrvatska uci u EU tek 2014, posle nje Island, a nakon toga ce napraviti "duzu pauzu". Realno, nista pre 2020, a u Holandiji i Nemackoj se vec spominje period od 14 godina (2014). Naravno, ako tada EU bude postojala.

Intelektualac

pre 13 godina

Arogancija Srpskih politicara , diletantsko ponasanje, i namerno kocenje Srbije narocito posle 12.marta 2003. godine ce se samo obiti o glavu ekipi koja je to radila.
Posteni gradjani Srbije ce pobediti na kraju.
Ovo su za sada, samo umerene poruke iz EU upucene na odredjene adrese pojedinaca da prestanu da rade to sto su radili.
Slucaj VAC je prelio casu , posle kojeg vise nema povratka na staro.
Srbija vise nikad nece biti ista.
Ko cita stranu stampu , moze sve to procitati izmedju redova.
Paradoks cele situacije je taj da pojedinci iz Srbije ne umeju da citaju izmedju redova poruke koje im upucuju iz EU .
EU vise nece dopustati bahatost ekipe koja hara Srbijom i ugrozavanje kako neduznih gradjana Srbije tako i stranaca .
Ekipi se sprema veliki proces za takvo ponasanje, ugrozavanje ekonomije, stranih investitora , i za pokusaj pravljenja Ruske gubernije, nakon desetine milijardi eura koje su usle u zemlju iz fondova EU .
Bicemo svedoci mnogih spinovanja i velikih obrta u veoma bliskoj buducnosti nakon kojeg ce Srbija konacno postati normalna drzava.
Pravda za Srbiju.

View

pre 13 godina

"Strategija Srbije pre i posle odluke Međunarodnog suda pravde neće se menjati dok se ona ne izbori za nove pregovore", rekao je Jeremić.

"... Kažu mi da postoji kosovski presedan. Ali, pre nego što smo odlučili da priznamo nezavisnost Kosova, prošle su godine i godine u pregovorima uz posredništvo UN"... (Nikola Sarkozi, 2008. godine)

pera zdera

pre 13 godina

...a ja sam se pitao zasto grade onolike granicne prelaze, ako nam je ulazak u EU (bez granica!) izvestan! Ko je hteo mogao je davnih dana da zakljuci da mi necemo nikada u EU!

Sneza

pre 13 godina

Neka g. Jeremic objasni kako je to Turska "tradicionalno" prisutna na nasim prostorima a zatim i Rusija? Kako su nas ucili u skoli Turska je bila okupator na ovim prostorima protiv kojih smo vodili ustanke, gde je tu tradicija?

Citalac

pre 13 godina

I zavesa je spustena. Tragikomedija zavrsena. Akteri koji su obecavali da Evropa nema alternativu i da su nam vrata otvorena ( to je samo pitanje vremena ) poklonili su se razocaranoj publici. Predstava zvana dugo putovanje u Evropu je zavrsena. Bez aplauza, bez priznanja. I sta dalje ? Jedino moguce. Produziti sa politikom prema Kosovu ( ne prihvatati nikakve ucene, kompromise, jer su to jednostavno sarene laze ). A na unutrasnjem planu - e tu moze samo metla da radi. Cistite afere, korupcije, kriminal, neopravdano bogacenje, neopravdano siromastvo, koje je sve vise prisutno. Donesite zakone, smenite nesmenljive politicare, pohapsite " kontroverzne biznismene ", organizujte javne radove, da bi ljudi imali posao, investirajte u infrastrukturu, reformu zdravstva, poljoprivredu. Naplacujte poreze, sprovedite realnu, a ne kvazi reformu sudstva, smanjite birokratiju. Ucinite sve da se nas glas u UN i drugim svetskim organizacijama vise uvazava. Ceo svet se vezuje za nove ekonomske gigante -azijske zemlje i Brazil. A Vi gospodine ministre koji ste proputovali ceo svet nekoliko puta ( to vam je preslo u naviku ), uz svo uvazavanje Vasih sposobnosti ... ni reci o tome. Znaci, preispitajte sebe i politiku koju vodite, kako u zemlji, tako i inostranstvu. Za dobrobit svih nas.

marko

pre 13 godina

Kad vide Jeremica nije ni cudo sto oklevaju da nas prime u EU...A sto se tice Kosova, ja ne znam ima li nekog sa mozgom u glavi ko jos veruje da ce Kosovo biti u sastavu Srbije. Ova politika Srbije nikom ne donosi dobro, ponajmanje Srbiji. Kosovo je vecni adut ljudima na vlasti (ko god na njoj bio) da zataskavaju pljacku

zapp

pre 13 godina

Како би иначе српски грађани реаговали када би се заиста испоставило да нема плана да Србија приступи ЕУ у неко догледно време чак и да спроведе реформе и одређене планове из смерница... коме би се онда окренули, да ли бе се уопште некоме другом окренули (Русија опет? Турска!??) или би стрпљиво чекали да "сине" ЕУ након неког дужег периода?

neshonni

pre 13 godina

Merkelova kao da nešto reče pre neki dan. Diskretno preneto diplomatskim kanalima i naš ministar to stidljivo saopštava javnosti. Ova ekonomska kriza bila je dovoljna da EU već posrće, Nemci priželjkuju da im se vrati marka, Belgiji preti rascep, kriza razdire Grčku, isto se najavljuje u Španiji, Rumuniji itd. Čvrstina jedne takve nadnacionalne tvorevine kao što je EU se dokazuje u najtežim trenucima kao što je na primer pomenuti. I o kakvoj se to demokratiji radi u okviru EU kada je na primer prijem zemalja kandidata u EU u pitanju. Italija, Španija, Slovačka, Kipar itd, većina zemalja je za nastavak proširenja i prijem Srbije i ostalih zemalja, a dovoljno je da kancelarka najmoćnije države EU Nemačke kaže stop i više nema priče o toj temi. Stopiranjem daljeg proširenja na ko zna koje vreme opet podstiču dizanje glava retrogradnim šovinističkim snagama u državama na ovim prostorima i eto starih problema koji kako su priznali ranije, znaju uzdrmati i samu EU. Kao i većina gradjana ove zemlje i ja sam za njen prijem u EU ali mi je muka od tolikih ali svakodnevnih priča kako smo sve bliži prijemu, kako se sve snage usmeravaju u tom smeru a onda u skladu sa voljom jedne ili dve tri države EU od 27 sve se stopira. Nama gase nadu i podstiču porast broja evroskeptika i guraju nas unazad a kao što rekoh Nemačka svojim autoritarnim stavom koji se očito bez pogovora poštuje od ostalih u EU stvara od Evrope Nemačku sa satelitima!

Prawnik

pre 13 godina

A zasto EU?! Sto da nam ne bude Norveska ili Svajcarska uzor, oni imaju znatno veci BDP/glavi stanovnika nego bila koja druga zemlja EU, a profitiraju od nje.

SRBIJA kao Norveska ili kao Svajcarska!

Sajo

pre 13 godina

To da li cemo bti primljeni u EU zavisi iskljucivo od nas a ne od Angele Merkel i nemaca, jer Angela gubi sledece izbore 100 posto i onda dolaze na vlast Socijalisti koji su po ovom pitanju daleko meksi od hriscanskih konzervativaca Angele Merkel, koji su inace i razbili SFRJ...Napravite vi gospodo politicari od Srbije normalnu i bogatu zemlju (a imate resurse) pa ce nas onda EU sama zamoliti da joj se pridruzimo, kao sto je molila skandinavske zemlje, kao sto moli Svajcarsku (bezuspesno), kao sto je svojevremeno molila Austiju...Ne mozete vi u EU sa nikakvom ekonomijom, sa velikom korupcijom, sa zastarelim zakonodavstvom, sa nikakvom infrastrukturom, sa pogresnom nacionalnom politikom, od koje vam stanovnistvo zazire od stranaca i prebijaju ih po Beogradu a bogami i ubijaju(Bris Taton)...Gde vam deca po zavrsetku gimnazija po Knez Mihajlovoj pevaju nacionalisticke pesme...TO SU STRAZE GENERALA DRAZE..(sam sam video svojim ocima)...NAPRAVITE VI OD SRBIJE NORMALNU PROSPERITETNU DRZAVU U KOJOJ SE ZNA RED...onda vam EU i ne treba (Svajcarska), a Srbija moze da bude prosperitna zemlja i za to ima kapaciteta, ali izgleda da ima lose politicare koji je decenijama lazu i sire lazni optimizam...RED RAD I DISCIPLINA..onda dolazi i prosperitet...to su osnovne EU vrednosti...

Vladimir

pre 13 godina

Tadićev kursista nastavlja da troši raskalašno narodne pare za budalaste ideje, pa kad one ne prođu, kriva mu je Evropska unija...već viđeno..i tako u svemu u ovoj voćnoj (banana) republici...

mica

pre 13 godina

Ministar govori neistinu: Berlin ne blokira evropski put Balkana! Dojce vele - sveza vest.
Druga je stvar sto bi za jos koji mandatic, ovi sad dali ne znam sta. A to je uslovljeno da Srbija nikad ne udje u EU (tj. da nemamo sistem koji je uredjen. I ne treba nam EU ako razvijemo sistem koji ce biti sa malo korupcije, a ne ovakav - VOZOVI PROLAZE!!!)
Najkrivlje mi je sto je Hrvatska ispred nas. Ispadosmo najgluplji. A i nemamo bitne saveznike...

Mileva

pre 13 godina

Mislim da bi ministar pod hitno trebao da ustupi svoje mesto nekome ko ce uspeti da Srbiju priblizi EU. Zaludjivanje naroda sa Kosovom je vec bezobrazluk, a mislim i da nije u nadleznosti ministarstva spoljnih poslova, ako je Kosovo deo Srbije.

akrobata

pre 13 godina

Kao kad jedeš voće - prvo biraš najbolje voćke iz činije, pa sve lošije i na kraju ti ostanu one gnjile - pojedeš ih samo ako si stvarno alav, jer em su loše, em si sit od pojedenih. Tako je i sa nama. Ostali smo za kraj, nije to greška EU, već naša. Ovakvi "ministri" su naš proizvod i naš brend, nemojmo kriviti nekog drugog.

Nenad

pre 13 godina

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=124831

Mislim da je ovim sve rečeno kada je u pitanju proširenje EU. To smo sve već ranije znali! Šta god Srbija uradila u EU neće ući jer će granica biti na Dunavu između Vukovara i Bača.

Da sutra Srbija izruči i Mladića i Hadžića ništa se neće promijeniti u budućnosti tj. Srbija neće ući u EU. Za vlast u Srbiji bi najbolje bilo da manje priča a više radi, da od ove Srbije napravi zemlju u kojoj bi čovjek poželio živjeti, da sprovodi zakone iz EU ne radi EU jer tamo neće ući već zbog toga što su te iste reforme dobre za Srbiju ali čini mi se da nisu sposobni za taj posao.

Zašto granica EU do Hrvatske? Hrvatska je posljednja katolička zemlja koja još nije članica EU i uniji na čelu sa Njemačkom je jako bitno da je primi. Rumunija i Bugarska su u EU ušle po nalogu Washingtona a inače da se Brisel pitao ne bi ni oni ušli.

Srbija bi se u tom slučaju vjerovatno okrenula Rusiji a ne Turskoj.

melic

pre 13 godina

kada su ubili zorana dzindzica moja je nada za bolim zivotom u srbiji nestala, sto se sada pokazalo tacnim, ali uvek postoji alternativa. vracamo socijalizam i udruzicemo se sa kinezima. dosta je bilo mazanja ociju.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Vuče, Vuče, svakog dana u svakom pogledu, sve više se zapetljavaš ko pile u kučinu. "Negativne političke okolnosti", o kojima ti pričaš, a koje po tvojim riječima koče proširenje EU i na Srbiju, izazivaš upravo ti sa svojim stavovima o davno izgubljenom Kosovu. Zapravo, ta ista Evropa samo tebi izlazi u susret čekajući sa proširenjem, dok ti ne vratiš Kosovo pod suverenitet Srbije. Vuče, Vuče, bubo lenja, šta će reći pokolenja...

Ivo

pre 13 godina

Jucer je Njemacka vlada objavila svoj odlucan stav da se zaustavi proces EU prosirenja. Nadam se da je Dinkic siguran da njegova odluka o zastiti domacih kriminalaca/tajkuna i javno proterivanje i prozivanje njemacke kompanije VAC personom (kompanijom) non grata u Srbiji nema nikakve veze sa jucerasnjim stavom Njemacke vlade.

sad je tek ukapirao da je konfrontacija no-no

pre 13 godina

O tom je Jeremic trebao misliti kad se bahatio po mnogim EU drzavama.
Moze on pricati sto ga volja, ali "otvrdnuce" volje za prosirenjem u EU drzavama nema veze sa ekonomskom krizom nego sa nemogucnoscu razumnog i civiliziranog dijaloga sa Srpskom vladom koja ni u jednom segmentu nije pokazala razlicitost od poraznih i neozbiljnih Seseljevih i Kostunicinih halucinacija. Ali nema frke, barem ce vam EU biti blize kad HR udje, pa da gledate preko plota kako se komsije "pate" sa stalno rastucim zivotnim standardom i ekonomskim prosperitetom, kakvu priliku ste odbacili i ostali sami okruzeni clanicama NATO-a. Bahatost ima granica, samo sto ih vasi politicari (a i vecina Srba) nazalost ne zna.

_-_-_-_-

pre 13 godina

Šta ćete da obećate u sledećoj predizbornoj kampanji? EU, Kosovo, strane investicije, radna mesta, borba protiv kriminala, 1000 EUR u akcijama... Ništa od toga nije ispunjeno, a od nekih ciljeva smo dalje nego što smo bili.

ljubomir rasić

pre 13 godina

Jeremiću, objasni da je kriminalna "reforma" pravosuđa isprepletana sa kriminalom i korucijom glavna prepreka Srbiji ba putu Evropskih integracija. Ovakve nas niko neće!!!

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nema opravdanja da se Jeremic sada zali da neke zemlje "otezu" sa srbijanskom kandidaturom. On jako dobro zna da mu je vecina dobronamjernih eu politicara savjetovalo da ne zuri sa kandidaturom i ne ispucava sve "adute" u jednoj godina. Ovo je logicna posljedica seprtljavih i ne koordiniranih poteza srbijanske diplomacije. Treba reci da su srbijansku kandidaturu brze-bolje pogurali Svedani kako bi upisali barem nekakav plus u vrijeme njihovog predsjedavanja. Srbija se polakomila i mislila da ce na ho-ruk valjda doci do kandidature do kraja ove godine. Vrlo smijesno i neozbiljno... Neka sada Jeremic pita Karla Bildta koji ga je i naveo na "tanak led" da ga pita zasto srbijanska kandidatura nakon 6 mjeseci treba jos 6 mjeseci biti u nekoj fioci na cekanju. Da li je to bio dobar i mudar drzavnicki potez, prosudite sami!

GoranSmith

pre 13 godina

Ja ne vidim da je EU bez koncenzusa oko prosirenja na zap. Balkan... HR samo sto nije, Albanija i CG ce dobiti status kandidata krajem god, BIH je ostalo 4/5 zemalja da ratificiraju SSP, pa i mi smo krenuli... realno je da zap. Balkan (sem Hr) nece u EU do \'18 god, a naravno da EU ima precih stvari oko planiranja bliske buducnosti, sto prosirenje za 8 do 10 god. nije...

izvlacenje

pre 13 godina

„Jedina zemlja koja, u ovom momentu, može da uđe u EU, pošto ispuni sve uslove, biće 2012. godine eventualno Hrvatska. I to je to. Sve ostale zemlje su na različitim stepenicama na putu ka EU, a svaka od njih mora da pređe sve korake. Sledeća zemlja koja može da počne pregovore sa EU je Makedonija, ali ni ona nije ispunila sve kriterijume i ima problem sa Grčkom. Zatim slede ostale zemlje sa Zapadnog Balkana koje su još daleko.“ Deutsche Welle

Poruka je jasna, pocnite da radite vec jednom!

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Na Balkanu ništa novo. Pošteno je bar priznao kako stvari stoje. Nije u pitanju samo Nemačka, kao ekonomska velesila.
Potvrđuje se ono što su mnogi komentatori tvrdili da naši vlastodršci znaju sasvim dobro da Srbija nije planirana da bude primljena u EU u narednih bar 10 godina. Javno to neće da priznaju jer se žele što duže održati na vlasti, na talasu javnog menja koje opravdano teži evropskim integracijama koje su kao "šarena laža" predstavljene kao jedini izlaz iz bede u kojoj se Srbija nalazi (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora).
Zato će vlast i dalje prodavati narodu maglu, umesto da se pozabavi rešavanjem konkretnih problema u zemlji. Dokaz da je tako jeste sklandalozno sprovedena "reforma" pravosuđa, poverena amaterima bez znanja i iskustva, čiji su rezultati:
a) smanjenje prava građana u skoro svim bitnim postupcima (parnični i krivični postupak, pre svega) i normativni haos,
b) katastrofalna nova organizacija sudske mreže (povećani troškovi i pored smanjenog broja sudija i nameštenika, uz tendenciju usporavanja pravosuđa koje se približava kolapsu zbog rasta broja nerešenih predmeta),
c) postojanje nelegalnih i legalnih sudija u sistemu i divljanje nelegitimnih tela (VSS i DVT) i
d) urušavanje ugleda US na najniži mogući nivo, instaliranje nelegalnih sudija u isti, i njegovo "zatrpavanje" žalbama nereizabranih sudija i tužilaca.
Prema domaćoj javnosti vlast se arogantno odnosi i inače. Jednako tako se odnosi i prema mišljenjima i predlozima EK. Hrvatska je otvorila poslednja 3 poglavlja (pravosuđe će i tamo biti problem), a Srbija još nijedno. Da ima ikakvih izgleda da Srbija u neko dogledno vreme postane član EU - vlast se ne bi tako ignorantski odnosila prema njihovim opravdanim zahtevima. Sapienti sat.

Nemanja

pre 13 godina

Jeremicu, Jeremicu... Osladilo se na vlasti, pa sad ne zelite da sprovedete reforme do kraja jer one znace odlazak nesposobnih, korumpiranih i rodjackih kadrova. Upravo takve ste nam nametnuli na svakom koraku!
Lakse je skrenuti sa evropskog puta i okriviti tu istu Evropu da vise "nece da se siri", nego raskrstiti zauvek sa sistemom koji nas je doveo do moralnog ponora.
Ali, s obzirom da je najteze prepoznati problem u sebi, ostaje nam da se nadamo da ce se uskoro opet pojaviti neki skandal, pa da malo gubimo vreme na pljuvanje i osudjivanje... Za promenu...

Dejan

pre 13 godina

E moj Vuce. Nije nista dalje niti ista blize od konsenzusa , samo sto vi govorite svasta, a neuk narod vam ide na ruku. Mene samo interesuje tko ce da odgovara, ako EU kaze da nema vise - a vi ste to obecavali. Tko ce da odgovora za to da niste uspeli niti da se prikrpite uz HR koju su stvarno izvozali i vec je ispunila daleko vise od vecine clanica u pregovorima.

Dragan

pre 13 godina

A šta cemo sa vašom i Tadićevom odgovornošću kada ste se zaklinjali da EU nema alternativu i da su Kosovo i EU dva odvojena procesa?! Mislite da kažete, da od toga nema ništa i da nastavite dalje da vladate? Neoprostive su greške oko tako ključnih nacionalnih pitanja i zato ostavke i izbori, ako se ispostavi da ste lagali (ili neoprostivo pogrešili, svejedno je).

Dragan

pre 13 godina

A šta cemo sa vašom i Tadićevom odgovornošću kada ste se zaklinjali da EU nema alternativu i da su Kosovo i EU dva odvojena procesa?! Mislite da kažete, da od toga nema ništa i da nastavite dalje da vladate? Neoprostive su greške oko tako ključnih nacionalnih pitanja i zato ostavke i izbori, ako se ispostavi da ste lagali (ili neoprostivo pogrešili, svejedno je).

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Na Balkanu ništa novo. Pošteno je bar priznao kako stvari stoje. Nije u pitanju samo Nemačka, kao ekonomska velesila.
Potvrđuje se ono što su mnogi komentatori tvrdili da naši vlastodršci znaju sasvim dobro da Srbija nije planirana da bude primljena u EU u narednih bar 10 godina. Javno to neće da priznaju jer se žele što duže održati na vlasti, na talasu javnog menja koje opravdano teži evropskim integracijama koje su kao "šarena laža" predstavljene kao jedini izlaz iz bede u kojoj se Srbija nalazi (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora).
Zato će vlast i dalje prodavati narodu maglu, umesto da se pozabavi rešavanjem konkretnih problema u zemlji. Dokaz da je tako jeste sklandalozno sprovedena "reforma" pravosuđa, poverena amaterima bez znanja i iskustva, čiji su rezultati:
a) smanjenje prava građana u skoro svim bitnim postupcima (parnični i krivični postupak, pre svega) i normativni haos,
b) katastrofalna nova organizacija sudske mreže (povećani troškovi i pored smanjenog broja sudija i nameštenika, uz tendenciju usporavanja pravosuđa koje se približava kolapsu zbog rasta broja nerešenih predmeta),
c) postojanje nelegalnih i legalnih sudija u sistemu i divljanje nelegitimnih tela (VSS i DVT) i
d) urušavanje ugleda US na najniži mogući nivo, instaliranje nelegalnih sudija u isti, i njegovo "zatrpavanje" žalbama nereizabranih sudija i tužilaca.
Prema domaćoj javnosti vlast se arogantno odnosi i inače. Jednako tako se odnosi i prema mišljenjima i predlozima EK. Hrvatska je otvorila poslednja 3 poglavlja (pravosuđe će i tamo biti problem), a Srbija još nijedno. Da ima ikakvih izgleda da Srbija u neko dogledno vreme postane član EU - vlast se ne bi tako ignorantski odnosila prema njihovim opravdanim zahtevima. Sapienti sat.

Dejan

pre 13 godina

E moj Vuce. Nije nista dalje niti ista blize od konsenzusa , samo sto vi govorite svasta, a neuk narod vam ide na ruku. Mene samo interesuje tko ce da odgovara, ako EU kaze da nema vise - a vi ste to obecavali. Tko ce da odgovora za to da niste uspeli niti da se prikrpite uz HR koju su stvarno izvozali i vec je ispunila daleko vise od vecine clanica u pregovorima.

Nemanja

pre 13 godina

Jeremicu, Jeremicu... Osladilo se na vlasti, pa sad ne zelite da sprovedete reforme do kraja jer one znace odlazak nesposobnih, korumpiranih i rodjackih kadrova. Upravo takve ste nam nametnuli na svakom koraku!
Lakse je skrenuti sa evropskog puta i okriviti tu istu Evropu da vise "nece da se siri", nego raskrstiti zauvek sa sistemom koji nas je doveo do moralnog ponora.
Ali, s obzirom da je najteze prepoznati problem u sebi, ostaje nam da se nadamo da ce se uskoro opet pojaviti neki skandal, pa da malo gubimo vreme na pljuvanje i osudjivanje... Za promenu...

ljubomir rasić

pre 13 godina

Jeremiću, objasni da je kriminalna "reforma" pravosuđa isprepletana sa kriminalom i korucijom glavna prepreka Srbiji ba putu Evropskih integracija. Ovakve nas niko neće!!!

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nema opravdanja da se Jeremic sada zali da neke zemlje "otezu" sa srbijanskom kandidaturom. On jako dobro zna da mu je vecina dobronamjernih eu politicara savjetovalo da ne zuri sa kandidaturom i ne ispucava sve "adute" u jednoj godina. Ovo je logicna posljedica seprtljavih i ne koordiniranih poteza srbijanske diplomacije. Treba reci da su srbijansku kandidaturu brze-bolje pogurali Svedani kako bi upisali barem nekakav plus u vrijeme njihovog predsjedavanja. Srbija se polakomila i mislila da ce na ho-ruk valjda doci do kandidature do kraja ove godine. Vrlo smijesno i neozbiljno... Neka sada Jeremic pita Karla Bildta koji ga je i naveo na "tanak led" da ga pita zasto srbijanska kandidatura nakon 6 mjeseci treba jos 6 mjeseci biti u nekoj fioci na cekanju. Da li je to bio dobar i mudar drzavnicki potez, prosudite sami!

izvlacenje

pre 13 godina

„Jedina zemlja koja, u ovom momentu, može da uđe u EU, pošto ispuni sve uslove, biće 2012. godine eventualno Hrvatska. I to je to. Sve ostale zemlje su na različitim stepenicama na putu ka EU, a svaka od njih mora da pređe sve korake. Sledeća zemlja koja može da počne pregovore sa EU je Makedonija, ali ni ona nije ispunila sve kriterijume i ima problem sa Grčkom. Zatim slede ostale zemlje sa Zapadnog Balkana koje su još daleko.“ Deutsche Welle

Poruka je jasna, pocnite da radite vec jednom!

sad je tek ukapirao da je konfrontacija no-no

pre 13 godina

O tom je Jeremic trebao misliti kad se bahatio po mnogim EU drzavama.
Moze on pricati sto ga volja, ali "otvrdnuce" volje za prosirenjem u EU drzavama nema veze sa ekonomskom krizom nego sa nemogucnoscu razumnog i civiliziranog dijaloga sa Srpskom vladom koja ni u jednom segmentu nije pokazala razlicitost od poraznih i neozbiljnih Seseljevih i Kostunicinih halucinacija. Ali nema frke, barem ce vam EU biti blize kad HR udje, pa da gledate preko plota kako se komsije "pate" sa stalno rastucim zivotnim standardom i ekonomskim prosperitetom, kakvu priliku ste odbacili i ostali sami okruzeni clanicama NATO-a. Bahatost ima granica, samo sto ih vasi politicari (a i vecina Srba) nazalost ne zna.

Nenad

pre 13 godina

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=124831

Mislim da je ovim sve rečeno kada je u pitanju proširenje EU. To smo sve već ranije znali! Šta god Srbija uradila u EU neće ući jer će granica biti na Dunavu između Vukovara i Bača.

Da sutra Srbija izruči i Mladića i Hadžića ništa se neće promijeniti u budućnosti tj. Srbija neće ući u EU. Za vlast u Srbiji bi najbolje bilo da manje priča a više radi, da od ove Srbije napravi zemlju u kojoj bi čovjek poželio živjeti, da sprovodi zakone iz EU ne radi EU jer tamo neće ući već zbog toga što su te iste reforme dobre za Srbiju ali čini mi se da nisu sposobni za taj posao.

Zašto granica EU do Hrvatske? Hrvatska je posljednja katolička zemlja koja još nije članica EU i uniji na čelu sa Njemačkom je jako bitno da je primi. Rumunija i Bugarska su u EU ušle po nalogu Washingtona a inače da se Brisel pitao ne bi ni oni ušli.

Srbija bi se u tom slučaju vjerovatno okrenula Rusiji a ne Turskoj.

_-_-_-_-

pre 13 godina

Šta ćete da obećate u sledećoj predizbornoj kampanji? EU, Kosovo, strane investicije, radna mesta, borba protiv kriminala, 1000 EUR u akcijama... Ništa od toga nije ispunjeno, a od nekih ciljeva smo dalje nego što smo bili.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Vuče, Vuče, svakog dana u svakom pogledu, sve više se zapetljavaš ko pile u kučinu. "Negativne političke okolnosti", o kojima ti pričaš, a koje po tvojim riječima koče proširenje EU i na Srbiju, izazivaš upravo ti sa svojim stavovima o davno izgubljenom Kosovu. Zapravo, ta ista Evropa samo tebi izlazi u susret čekajući sa proširenjem, dok ti ne vratiš Kosovo pod suverenitet Srbije. Vuče, Vuče, bubo lenja, šta će reći pokolenja...

akrobata

pre 13 godina

Kao kad jedeš voće - prvo biraš najbolje voćke iz činije, pa sve lošije i na kraju ti ostanu one gnjile - pojedeš ih samo ako si stvarno alav, jer em su loše, em si sit od pojedenih. Tako je i sa nama. Ostali smo za kraj, nije to greška EU, već naša. Ovakvi "ministri" su naš proizvod i naš brend, nemojmo kriviti nekog drugog.

GoranSmith

pre 13 godina

Ja ne vidim da je EU bez koncenzusa oko prosirenja na zap. Balkan... HR samo sto nije, Albanija i CG ce dobiti status kandidata krajem god, BIH je ostalo 4/5 zemalja da ratificiraju SSP, pa i mi smo krenuli... realno je da zap. Balkan (sem Hr) nece u EU do \'18 god, a naravno da EU ima precih stvari oko planiranja bliske buducnosti, sto prosirenje za 8 do 10 god. nije...

Sajo

pre 13 godina

To da li cemo bti primljeni u EU zavisi iskljucivo od nas a ne od Angele Merkel i nemaca, jer Angela gubi sledece izbore 100 posto i onda dolaze na vlast Socijalisti koji su po ovom pitanju daleko meksi od hriscanskih konzervativaca Angele Merkel, koji su inace i razbili SFRJ...Napravite vi gospodo politicari od Srbije normalnu i bogatu zemlju (a imate resurse) pa ce nas onda EU sama zamoliti da joj se pridruzimo, kao sto je molila skandinavske zemlje, kao sto moli Svajcarsku (bezuspesno), kao sto je svojevremeno molila Austiju...Ne mozete vi u EU sa nikakvom ekonomijom, sa velikom korupcijom, sa zastarelim zakonodavstvom, sa nikakvom infrastrukturom, sa pogresnom nacionalnom politikom, od koje vam stanovnistvo zazire od stranaca i prebijaju ih po Beogradu a bogami i ubijaju(Bris Taton)...Gde vam deca po zavrsetku gimnazija po Knez Mihajlovoj pevaju nacionalisticke pesme...TO SU STRAZE GENERALA DRAZE..(sam sam video svojim ocima)...NAPRAVITE VI OD SRBIJE NORMALNU PROSPERITETNU DRZAVU U KOJOJ SE ZNA RED...onda vam EU i ne treba (Svajcarska), a Srbija moze da bude prosperitna zemlja i za to ima kapaciteta, ali izgleda da ima lose politicare koji je decenijama lazu i sire lazni optimizam...RED RAD I DISCIPLINA..onda dolazi i prosperitet...to su osnovne EU vrednosti...

Ivo

pre 13 godina

Jucer je Njemacka vlada objavila svoj odlucan stav da se zaustavi proces EU prosirenja. Nadam se da je Dinkic siguran da njegova odluka o zastiti domacih kriminalaca/tajkuna i javno proterivanje i prozivanje njemacke kompanije VAC personom (kompanijom) non grata u Srbiji nema nikakve veze sa jucerasnjim stavom Njemacke vlade.

melic

pre 13 godina

kada su ubili zorana dzindzica moja je nada za bolim zivotom u srbiji nestala, sto se sada pokazalo tacnim, ali uvek postoji alternativa. vracamo socijalizam i udruzicemo se sa kinezima. dosta je bilo mazanja ociju.

Marija

pre 13 godina

Sam Vuk Jeremić je jedna od prepreka na putu Srbije u EU. Jeremić pljuje po državama članicama EU koje su priznale Kosovo; traži mišljenje MSP a onda kaže da ga neće prihvatiti ako ne bude u korist Srbije; ni odnosi s regionalnim ministrima nisu baš idealni,i tako dalje,i tako dalje. S druge strane hvali Rusiju,Kinu, azijske i afričke zemlje koje kao nisu priznale Kosovo pa se njihovom podrškom prijeti UN (nova rezolucija,veto,blablabla). Obmanjuje svoju javnost izjavama poput "Hiseni sjedi za okruglim stolom pokraj Zanierija-dokaz da Kosovo nije nezavisno".Ili "plan od šest tačaka je usvojen na prijedlog Srbije"... Sada je izmislio novu priču za svoje građane: evo su se neke zemlje (opet) urotile protiv Srbije ! neke zemlje EU ovo,neke zemlje EU ono. Je li ikada rekao da Srbija još nije ispunila neke bitne obveze prema Haagu (Mladić,Hadžić),da do kraja i iskreno ne surađuje s regijom, da uopće nema komunikaciju s Kosovom ni pod razno, da ima 65% građana koji ne vjeruju da se zločin u Srebrenici uopće dogodio.. i tako dalje,i tako dalje. Jeremiću su svi krivi osim njega i zemlje koju predstavlja. Svi relevantni su savjetovali Srbiji da pričeka sa zahtjevom za kandidaturu,no ona je to ipak učinila i sad zahtjev,kao što su davno svi relevantni i rekli, čeka u ladici. Možda se EU doista umorila od proširenja,ali da se Srbija na vrijeme sredila,barem paralelno s Hrvatskom,mogle su obje zajedno postati članice EU.

Intelektualac

pre 13 godina

Arogancija Srpskih politicara , diletantsko ponasanje, i namerno kocenje Srbije narocito posle 12.marta 2003. godine ce se samo obiti o glavu ekipi koja je to radila.
Posteni gradjani Srbije ce pobediti na kraju.
Ovo su za sada, samo umerene poruke iz EU upucene na odredjene adrese pojedinaca da prestanu da rade to sto su radili.
Slucaj VAC je prelio casu , posle kojeg vise nema povratka na staro.
Srbija vise nikad nece biti ista.
Ko cita stranu stampu , moze sve to procitati izmedju redova.
Paradoks cele situacije je taj da pojedinci iz Srbije ne umeju da citaju izmedju redova poruke koje im upucuju iz EU .
EU vise nece dopustati bahatost ekipe koja hara Srbijom i ugrozavanje kako neduznih gradjana Srbije tako i stranaca .
Ekipi se sprema veliki proces za takvo ponasanje, ugrozavanje ekonomije, stranih investitora , i za pokusaj pravljenja Ruske gubernije, nakon desetine milijardi eura koje su usle u zemlju iz fondova EU .
Bicemo svedoci mnogih spinovanja i velikih obrta u veoma bliskoj buducnosti nakon kojeg ce Srbija konacno postati normalna drzava.
Pravda za Srbiju.

marko

pre 13 godina

Kad vide Jeremica nije ni cudo sto oklevaju da nas prime u EU...A sto se tice Kosova, ja ne znam ima li nekog sa mozgom u glavi ko jos veruje da ce Kosovo biti u sastavu Srbije. Ova politika Srbije nikom ne donosi dobro, ponajmanje Srbiji. Kosovo je vecni adut ljudima na vlasti (ko god na njoj bio) da zataskavaju pljacku

Novosadista

pre 13 godina

Dajte da napravimo drzavu koja je po svom razvoju institucija, demokratije, zivotnog standarda... na pragu EU, pa nam onda nije ni toliko bitno da li cemo uci ili ne. Bolje i da ne udjemo u EU ali da licimo na ozbiljnu drzavu, nego da u EU udjemo kao Srbistan, zar ne? Ali cemo tesko odmaci od ovog Srbistana sa ovakvom "elitom".

Daniela

pre 13 godina

Jeremic kaze da slabi volja za prosirenjem u EU... A STA MI radimo da nas tamo prime??? Da li smo uhapsili Mladica i time raskrstili sa losom prosloscu? Da li smo smanjili korupciju? Da li vlada zakon i red? Da li smo ukinuli monopole? Normalno je da nas nece tamo, uslove su nam rekli jos pre deset godina, a mi se pravimo ludi i pokusavamo nekom sminkom da im zamazemo oci. Dakle, Jeremicu, ne prebacuj krivicu na EU, nego podji od sebe i svoje ekipe!

Robin Hood

pre 13 godina

Barem ove tri zadnje godine, srpski politicari su se tako ponasali kao da EU trazi ulazak u Srbiju, a ne Srbija u EU. Pre neki dan g.Tadic trazio (zvucilo kao ultimatum) da se EU izjasni da li zeli ili ne zapadni Balkan u EU. Kao prvo on je trebao da govori samo u ime Srbije, a kao drugo niti druge drzave Balkana nisu nista bolje. EU se jasno izjasnila da je Balkanu mesto u EU. Ali balkanci hoce da ih EU moli, a pri tome drzave su im u dnu dna. Osim obmanjivanja svojih naroda, niko nista nije uradio. Nikome ne polazu racune gde su te miljarde pomoci koje je EU donirala?! Mislim, nema sta- stvarno SRAMNO.
A o g.Jeremicu ne bih nista pisao, da ne bude previse!

Pozdrav

Vladimir

pre 13 godina

Tadićev kursista nastavlja da troši raskalašno narodne pare za budalaste ideje, pa kad one ne prođu, kriva mu je Evropska unija...već viđeno..i tako u svemu u ovoj voćnoj (banana) republici...

Prawnik

pre 13 godina

A zasto EU?! Sto da nam ne bude Norveska ili Svajcarska uzor, oni imaju znatno veci BDP/glavi stanovnika nego bila koja druga zemlja EU, a profitiraju od nje.

SRBIJA kao Norveska ili kao Svajcarska!

buducnost (?)

pre 13 godina

Kad se ogole briselski eufemizmi i evrokratske formulacije, svima je jasno da od prosirenja EU nema nista u skorije vreme. Jedini izuzetak je Hrvatska, koju ce primiti kao podsticaj ostalim zemljama iz regiona da je clanstvo moguce jednom i nekada. Sadasnja vlast u Srbiji je dosla na krilaticama "Idemo u Evropu", "Evropa nema alternativu" i "patriotizam se ne sipa u traktore". U sustini kampanju 2008. godine su vodili manipulisuci ljudskim osecajem nade, tj. lazno je raspirujuci (drugi najjaci ljudski osecaj je strah). Nasa kolektivna nesreca je sto smo pojam blagostanja vezali samo za EU, kao da zivota nema van Evrope (a ona je 7% covecanstva). Svi imamo u glavi blistave slike Pariza, Londona i Berlina, a niko Bukuresta ili Sofije, a sve je to EU, samo su se neke zemlje EU razvijale 200 godina, a neke 20. Ovo je pravo vreme za otreznjenje, da shvatimo da EU nije jednako bolji zivot. Boljeg zivota ima i van EU (SAD, Japan, Norveska, Svajcarska...sve su to razvijenije zemlje od velike vecine u EU). Clanstvo u EU je samo jos jedna obmana vlasti (preuzeo ju je i Toma), da mastamo i nadamo se umesto da radimo i zivimo u sadasnjosti. Na nasoj nadi (Evropa) ili na nasem strahu (90-te) opet ce bazirati svoju narednu kampanju. Zivi bili pa videli.

esb

pre 13 godina

Jedanaest godina je od takozvanog pada Milosevica. Toliko vremena je Srbija imala da uhapsi Mladica. Sad nam pricaju o svemu osim o tome, kao da to niko nikada od Srbije nije trazio, a to je od samog pocetka bio, jeste i bice uslov broj 1 da bi uopste sa nama ozbiljno razgovarali. Umesto toga nam serviraju nepostojece uslovljavanje priznavanjem Kosova, vidim da ovaj pajac kao dobro po Srbiju vidi mogucnost da kriza u EU sto duze potraje pa bi onda mi kao nesto mogli da muljamo sa Rusijom i Turskom. Prosto ne znam sta je opasnije po ovu zemlju- da folira ili da to stvarno misli.

Recite vec jednom otvoreno- Srbija Borisa Tadica, SANU, BIA, Kostunice, Tomislava Nikolica, SPC, RTS-a, kao i velike vecine naroda, MRZI Evropu i zapad i samo ceka bilo kakav izgovor kako bi od nje definitivno okrenula ledja. Kad se samo ne bi plasila sopstvene senke kad treba da donese bilo kakvu odluku, makar i glupu.

Mislim, i to je legitimno, ako je to ono sto narod zeli, neka tako bude, samo je krajnje vreme da se to vec jednom otvoreno presece i kaze i da se prekine sa ovom dvadesetogodisnjom sizofrenijom, jer kad se nesto ne leci, obicno biva samo gore i gore.

Ups. Da, onda bi prestale donacije, i ono malo zapadnih investicija bi otislo, i sta bi onda jeli? Babuske i ruski gas iz nikada izgradjenog kraka juznog toka kroz Srbiju?

Da li ce se Srbin setiti da mozda pokusa da zivi od rada? To cesto ume da promeni nacin gledanja na svet.

Stamenko

pre 13 godina

Nazalost, vodece politicke struje u zemlji su za prioritet postavile nesto nedefinisano samo po sebi kao sto je "EU". Zato sto je opste prihvaceno ( mozda cak i nametnuto ) da "EU" zamenjuje pojmove kao sto su "standard, blagostanje , napredak, obrazovanje..." ? EU nema monopol nad ljudskim dostojanstvom. Ako su nam "standard, blagostanje , napredak, obrazovanje..." ciljevi, mozemo ih postici i na druge nacine. Jedino mi sami sebi mozemo pomoci, a da li kroz clanstvo u EU ili nekim drugim putem, nebitno je. Lepo su nam rekli gde smo slabi, trebalo bi da se zamislimo i nadjemo resenje za te probleme a ne da ih poricemo. Bitno je da od cilja ne odastanemo, a to nije nuzno EU, ona je samo jedno od sredstava ( verovatno jako efikasno i jos uvek ne iskljuceno ) kojima se moze stici do cilja, ali nikako i jedino sredstvo.

Sneza

pre 13 godina

Neka g. Jeremic objasni kako je to Turska "tradicionalno" prisutna na nasim prostorima a zatim i Rusija? Kako su nas ucili u skoli Turska je bila okupator na ovim prostorima protiv kojih smo vodili ustanke, gde je tu tradicija?

Ivana

pre 13 godina

Svakom inteligentnom coveku jasno je odavno da Srbija nikada nece uci u EU, a posebno nakon zaokreta ka Rusiji. E sad, najlosija strana svega toga, je cinjenica da pristup evropskim fondovima necemo dobiti nikada i da fakticki spadamo samo na ekonomsku pomoc od SAD.

mica

pre 13 godina

Ministar govori neistinu: Berlin ne blokira evropski put Balkana! Dojce vele - sveza vest.
Druga je stvar sto bi za jos koji mandatic, ovi sad dali ne znam sta. A to je uslovljeno da Srbija nikad ne udje u EU (tj. da nemamo sistem koji je uredjen. I ne treba nam EU ako razvijemo sistem koji ce biti sa malo korupcije, a ne ovakav - VOZOVI PROLAZE!!!)
Najkrivlje mi je sto je Hrvatska ispred nas. Ispadosmo najgluplji. A i nemamo bitne saveznike...

Citalac

pre 13 godina

I zavesa je spustena. Tragikomedija zavrsena. Akteri koji su obecavali da Evropa nema alternativu i da su nam vrata otvorena ( to je samo pitanje vremena ) poklonili su se razocaranoj publici. Predstava zvana dugo putovanje u Evropu je zavrsena. Bez aplauza, bez priznanja. I sta dalje ? Jedino moguce. Produziti sa politikom prema Kosovu ( ne prihvatati nikakve ucene, kompromise, jer su to jednostavno sarene laze ). A na unutrasnjem planu - e tu moze samo metla da radi. Cistite afere, korupcije, kriminal, neopravdano bogacenje, neopravdano siromastvo, koje je sve vise prisutno. Donesite zakone, smenite nesmenljive politicare, pohapsite " kontroverzne biznismene ", organizujte javne radove, da bi ljudi imali posao, investirajte u infrastrukturu, reformu zdravstva, poljoprivredu. Naplacujte poreze, sprovedite realnu, a ne kvazi reformu sudstva, smanjite birokratiju. Ucinite sve da se nas glas u UN i drugim svetskim organizacijama vise uvazava. Ceo svet se vezuje za nove ekonomske gigante -azijske zemlje i Brazil. A Vi gospodine ministre koji ste proputovali ceo svet nekoliko puta ( to vam je preslo u naviku ), uz svo uvazavanje Vasih sposobnosti ... ni reci o tome. Znaci, preispitajte sebe i politiku koju vodite, kako u zemlji, tako i inostranstvu. Za dobrobit svih nas.

pera zdera

pre 13 godina

...a ja sam se pitao zasto grade onolike granicne prelaze, ako nam je ulazak u EU (bez granica!) izvestan! Ko je hteo mogao je davnih dana da zakljuci da mi necemo nikada u EU!

blaž

pre 13 godina

nema razloga defetizmu i politikanstvu, zaboga pa HR pregovara od 2000., a uz svu traljavost vlastodržaca uspjeli smo, doduše sporo promijeniti bar zakonodavstvo kao pretpostavku za mijenjanje i mentaliteta iz nekih prošlih vremena, tako i za Srbiju je nabitnije uspostavljati neke nove standarde ponašanja za neka bolja buduća vremena, a to što se mlađahni ministar "brije" da je Severina i da mora svaki dan na naslovnim stranicama je prvenstveno njegov osobni problem, g.Tadić bi trebao pod hitno naći nekog zrelijeg za taj posao, kakogod sretno ...

D.S.

pre 13 godina

Tokom narednih godina, gradjani Srbije ce na veoma bolan nacin imati priliku da se uvere da Evropa zaista nije imala alternativu i da nije trebalo da se inatimo i mislimo kako mi odredjujemo uslove za bilo sta. Ali, sad je kasno da se ista ispravi. Inace, nakon ovoga, na sledecim izborima DS moze ocekivati da spadne i na 15%.

Rocko

pre 13 godina

Šta ćemo sad sa onim "Evropa nema alternativu"?! Ako nas ne prime, a verovatno neće, pošto nemamo alternativu, da stane život?? Sada se najbolje vidi koliko je bila pogrešna politika EU nema alternativu, a tek će se videti...

Posmatrac

pre 13 godina

Smesno je videti komentare u kojima se nespremnost EU za dalja prosirenja obrazlaze neuspelom reformom sudstva, (ne)saradnjom sa Hagom, kosovskim problemom itd. Stvar je u tome da su gradjani EU, a narocito Zapadne Evrope posle grcke duznicke krize i crnih slutnji vezanih za Portugal, Spaniju i Italiju, sa razlogom negativni prema daljem prosirenju. Da se gradjani Austrije, Nemacke ili recimo Holandije pitaju ni Hrvatska ne bi usla u uniju, a o ostalom "drustvu sa periferije" tek ne bi bilo govora. Kome trebaju nova Rumunija ili Bugarska? Za prijem Hrvatske kao potencijalno interesantne turisticke destinacije postoje jasni ekonomski interesi zbog kojih je samo Holandija prosle godine investirala 1.5 milijardi evra. Cudno je da se niko ne zapita kakvu konkretnu korist ce Evropa imati od naseg prijema. Pogledajte sajt privredne komore i videcete da su nam proizvodnja i izvoz manji nego npr. 1998, sto je po meni vise nego zalosno. Ne znam samo na koju pricu ce se dobijati izbori narednih 10-15 godina, kada je odavno jasno da ce Hrvatska uci u EU tek 2014, posle nje Island, a nakon toga ce napraviti "duzu pauzu". Realno, nista pre 2020, a u Holandiji i Nemackoj se vec spominje period od 14 godina (2014). Naravno, ako tada EU bude postojala.

тоша

pre 13 godina

Па шта ако и не уђемо у ЕУ? Нећемо сигурно поумирати због тога! Има и других алтернатива (иако је говорено да нема). Нису они једини на свету. Чудо је то како неки људи имају високо мишљење о себи...

ekrem

pre 13 godina

Srbija je umesto domacih zadataka sve vreme samo pricala o brzom clanstvu u EU ucenjujuci istu ovim sto sledi u Mitrovici jer je progurala logiku "ne moze nekom sve a nekom nista" na Kosovu. O tome sta je trebala jos da uradi Miloseviceva pa da tako i bude ni reci, to je i za ovu Tadicevu Srbiju tabu sto se videlo i na promociji knjige Fahri Musliua o zlocinima na Kosovu. Na kraju ce jos ispasti da nije samo VdrK neobavesten vec i dobar deo Srbije kojoj se ova vlast obraca recima "da Srbija nikad nece priznati Kosovo" i potpaljuje ih i dalje kao u Slobino vreme.

Mileva

pre 13 godina

Mislim da bi ministar pod hitno trebao da ustupi svoje mesto nekome ko ce uspeti da Srbiju priblizi EU. Zaludjivanje naroda sa Kosovom je vec bezobrazluk, a mislim i da nije u nadleznosti ministarstva spoljnih poslova, ako je Kosovo deo Srbije.

Bane

pre 13 godina

Treba malo smiriti hormone :) Vuk Jeremic je ulozio izuzetnu energiju u diplomatskim odnosima i to je ocigledno. Ne treba ocajavati zbog trenutnog stava nekih zemalja, ti stavovi su uvek podlozni promenama u zavisnosti od promena drugih okolnosti, sto znaci da nije iskljuceno da se za deset godina vrate na staro...Zar ste ocekivali da ce Srbija da postane punopravni clan Unije pre toga? I ne mora nikada da postane, dovoljno je da se obezbedi ISTI standard kao u Uniji. Krucijalna pitanja su: sta je sa Kopenhagenskim kriterijumima? Zasto posle 10 godina nije harmonizovano celokupno zakonodavstvo sa EU? Zasto jos nismo clanica STO? Zasto postoje OGROMNI MONOPOLI u Srbiji. Zasto trziste nema performanse koje se traze. Sta je sa institucijama? Ustavni sud? Pravosudje? Kako ide borba protiv korupcije i org.kriminala? Sto se ovog poslednjeg tice, zaista se cini da je ministar Dacic zasluzio nagradu Evropljanina godine, mnogi drugi ministri bi trebali da se ugledaju na njega, covek nesto radi... Bez obzira kakav stav trenutno imali na Savetu ministara, Srbija NEMA SANSE dok ne resi gore pomenuta pitanja. Island ih je resio pa se zato i nalazi na razini od par formalnih odluka za clanstvo...think about this...

neshonni

pre 13 godina

Merkelova kao da nešto reče pre neki dan. Diskretno preneto diplomatskim kanalima i naš ministar to stidljivo saopštava javnosti. Ova ekonomska kriza bila je dovoljna da EU već posrće, Nemci priželjkuju da im se vrati marka, Belgiji preti rascep, kriza razdire Grčku, isto se najavljuje u Španiji, Rumuniji itd. Čvrstina jedne takve nadnacionalne tvorevine kao što je EU se dokazuje u najtežim trenucima kao što je na primer pomenuti. I o kakvoj se to demokratiji radi u okviru EU kada je na primer prijem zemalja kandidata u EU u pitanju. Italija, Španija, Slovačka, Kipar itd, većina zemalja je za nastavak proširenja i prijem Srbije i ostalih zemalja, a dovoljno je da kancelarka najmoćnije države EU Nemačke kaže stop i više nema priče o toj temi. Stopiranjem daljeg proširenja na ko zna koje vreme opet podstiču dizanje glava retrogradnim šovinističkim snagama u državama na ovim prostorima i eto starih problema koji kako su priznali ranije, znaju uzdrmati i samu EU. Kao i većina gradjana ove zemlje i ja sam za njen prijem u EU ali mi je muka od tolikih ali svakodnevnih priča kako smo sve bliži prijemu, kako se sve snage usmeravaju u tom smeru a onda u skladu sa voljom jedne ili dve tri države EU od 27 sve se stopira. Nama gase nadu i podstiču porast broja evroskeptika i guraju nas unazad a kao što rekoh Nemačka svojim autoritarnim stavom koji se očito bez pogovora poštuje od ostalih u EU stvara od Evrope Nemačku sa satelitima!

View

pre 13 godina

"Strategija Srbije pre i posle odluke Međunarodnog suda pravde neće se menjati dok se ona ne izbori za nove pregovore", rekao je Jeremić.

"... Kažu mi da postoji kosovski presedan. Ali, pre nego što smo odlučili da priznamo nezavisnost Kosova, prošle su godine i godine u pregovorima uz posredništvo UN"... (Nikola Sarkozi, 2008. godine)

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Sve i da jeste (a ako ti tako kazes, onda to verovatno nije ni tacno), ti bi to jedva docekao kao izgovor kako nema potrebe ni za pokusajem Eurointegracija, nego da se uvucemo Rusima i Kinezima. Kakav sramotni izgovor umesto ministra!

zapp

pre 13 godina

Како би иначе српски грађани реаговали када би се заиста испоставило да нема плана да Србија приступи ЕУ у неко догледно време чак и да спроведе реформе и одређене планове из смерница... коме би се онда окренули, да ли бе се уопште некоме другом окренули (Русија опет? Турска!??) или би стрпљиво чекали да "сине" ЕУ након неког дужег периода?

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nema opravdanja da se Jeremic sada zali da neke zemlje "otezu" sa srbijanskom kandidaturom. On jako dobro zna da mu je vecina dobronamjernih eu politicara savjetovalo da ne zuri sa kandidaturom i ne ispucava sve "adute" u jednoj godina. Ovo je logicna posljedica seprtljavih i ne koordiniranih poteza srbijanske diplomacije. Treba reci da su srbijansku kandidaturu brze-bolje pogurali Svedani kako bi upisali barem nekakav plus u vrijeme njihovog predsjedavanja. Srbija se polakomila i mislila da ce na ho-ruk valjda doci do kandidature do kraja ove godine. Vrlo smijesno i neozbiljno... Neka sada Jeremic pita Karla Bildta koji ga je i naveo na "tanak led" da ga pita zasto srbijanska kandidatura nakon 6 mjeseci treba jos 6 mjeseci biti u nekoj fioci na cekanju. Da li je to bio dobar i mudar drzavnicki potez, prosudite sami!

Dragan

pre 13 godina

A šta cemo sa vašom i Tadićevom odgovornošću kada ste se zaklinjali da EU nema alternativu i da su Kosovo i EU dva odvojena procesa?! Mislite da kažete, da od toga nema ništa i da nastavite dalje da vladate? Neoprostive su greške oko tako ključnih nacionalnih pitanja i zato ostavke i izbori, ako se ispostavi da ste lagali (ili neoprostivo pogrešili, svejedno je).

sad je tek ukapirao da je konfrontacija no-no

pre 13 godina

O tom je Jeremic trebao misliti kad se bahatio po mnogim EU drzavama.
Moze on pricati sto ga volja, ali "otvrdnuce" volje za prosirenjem u EU drzavama nema veze sa ekonomskom krizom nego sa nemogucnoscu razumnog i civiliziranog dijaloga sa Srpskom vladom koja ni u jednom segmentu nije pokazala razlicitost od poraznih i neozbiljnih Seseljevih i Kostunicinih halucinacija. Ali nema frke, barem ce vam EU biti blize kad HR udje, pa da gledate preko plota kako se komsije "pate" sa stalno rastucim zivotnim standardom i ekonomskim prosperitetom, kakvu priliku ste odbacili i ostali sami okruzeni clanicama NATO-a. Bahatost ima granica, samo sto ih vasi politicari (a i vecina Srba) nazalost ne zna.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Vuče, Vuče, svakog dana u svakom pogledu, sve više se zapetljavaš ko pile u kučinu. "Negativne političke okolnosti", o kojima ti pričaš, a koje po tvojim riječima koče proširenje EU i na Srbiju, izazivaš upravo ti sa svojim stavovima o davno izgubljenom Kosovu. Zapravo, ta ista Evropa samo tebi izlazi u susret čekajući sa proširenjem, dok ti ne vratiš Kosovo pod suverenitet Srbije. Vuče, Vuče, bubo lenja, šta će reći pokolenja...

Dejan

pre 13 godina

E moj Vuce. Nije nista dalje niti ista blize od konsenzusa , samo sto vi govorite svasta, a neuk narod vam ide na ruku. Mene samo interesuje tko ce da odgovara, ako EU kaze da nema vise - a vi ste to obecavali. Tko ce da odgovora za to da niste uspeli niti da se prikrpite uz HR koju su stvarno izvozali i vec je ispunila daleko vise od vecine clanica u pregovorima.

Nemanja

pre 13 godina

Jeremicu, Jeremicu... Osladilo se na vlasti, pa sad ne zelite da sprovedete reforme do kraja jer one znace odlazak nesposobnih, korumpiranih i rodjackih kadrova. Upravo takve ste nam nametnuli na svakom koraku!
Lakse je skrenuti sa evropskog puta i okriviti tu istu Evropu da vise "nece da se siri", nego raskrstiti zauvek sa sistemom koji nas je doveo do moralnog ponora.
Ali, s obzirom da je najteze prepoznati problem u sebi, ostaje nam da se nadamo da ce se uskoro opet pojaviti neki skandal, pa da malo gubimo vreme na pljuvanje i osudjivanje... Za promenu...

marko

pre 13 godina

Kad vide Jeremica nije ni cudo sto oklevaju da nas prime u EU...A sto se tice Kosova, ja ne znam ima li nekog sa mozgom u glavi ko jos veruje da ce Kosovo biti u sastavu Srbije. Ova politika Srbije nikom ne donosi dobro, ponajmanje Srbiji. Kosovo je vecni adut ljudima na vlasti (ko god na njoj bio) da zataskavaju pljacku

Nenad

pre 13 godina

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=124831

Mislim da je ovim sve rečeno kada je u pitanju proširenje EU. To smo sve već ranije znali! Šta god Srbija uradila u EU neće ući jer će granica biti na Dunavu između Vukovara i Bača.

Da sutra Srbija izruči i Mladića i Hadžića ništa se neće promijeniti u budućnosti tj. Srbija neće ući u EU. Za vlast u Srbiji bi najbolje bilo da manje priča a više radi, da od ove Srbije napravi zemlju u kojoj bi čovjek poželio živjeti, da sprovodi zakone iz EU ne radi EU jer tamo neće ući već zbog toga što su te iste reforme dobre za Srbiju ali čini mi se da nisu sposobni za taj posao.

Zašto granica EU do Hrvatske? Hrvatska je posljednja katolička zemlja koja još nije članica EU i uniji na čelu sa Njemačkom je jako bitno da je primi. Rumunija i Bugarska su u EU ušle po nalogu Washingtona a inače da se Brisel pitao ne bi ni oni ušli.

Srbija bi se u tom slučaju vjerovatno okrenula Rusiji a ne Turskoj.

Marija

pre 13 godina

Sam Vuk Jeremić je jedna od prepreka na putu Srbije u EU. Jeremić pljuje po državama članicama EU koje su priznale Kosovo; traži mišljenje MSP a onda kaže da ga neće prihvatiti ako ne bude u korist Srbije; ni odnosi s regionalnim ministrima nisu baš idealni,i tako dalje,i tako dalje. S druge strane hvali Rusiju,Kinu, azijske i afričke zemlje koje kao nisu priznale Kosovo pa se njihovom podrškom prijeti UN (nova rezolucija,veto,blablabla). Obmanjuje svoju javnost izjavama poput "Hiseni sjedi za okruglim stolom pokraj Zanierija-dokaz da Kosovo nije nezavisno".Ili "plan od šest tačaka je usvojen na prijedlog Srbije"... Sada je izmislio novu priču za svoje građane: evo su se neke zemlje (opet) urotile protiv Srbije ! neke zemlje EU ovo,neke zemlje EU ono. Je li ikada rekao da Srbija još nije ispunila neke bitne obveze prema Haagu (Mladić,Hadžić),da do kraja i iskreno ne surađuje s regijom, da uopće nema komunikaciju s Kosovom ni pod razno, da ima 65% građana koji ne vjeruju da se zločin u Srebrenici uopće dogodio.. i tako dalje,i tako dalje. Jeremiću su svi krivi osim njega i zemlje koju predstavlja. Svi relevantni su savjetovali Srbiji da pričeka sa zahtjevom za kandidaturu,no ona je to ipak učinila i sad zahtjev,kao što su davno svi relevantni i rekli, čeka u ladici. Možda se EU doista umorila od proširenja,ali da se Srbija na vrijeme sredila,barem paralelno s Hrvatskom,mogle su obje zajedno postati članice EU.

Prawnik

pre 13 godina

A zasto EU?! Sto da nam ne bude Norveska ili Svajcarska uzor, oni imaju znatno veci BDP/glavi stanovnika nego bila koja druga zemlja EU, a profitiraju od nje.

SRBIJA kao Norveska ili kao Svajcarska!

neshonni

pre 13 godina

Merkelova kao da nešto reče pre neki dan. Diskretno preneto diplomatskim kanalima i naš ministar to stidljivo saopštava javnosti. Ova ekonomska kriza bila je dovoljna da EU već posrće, Nemci priželjkuju da im se vrati marka, Belgiji preti rascep, kriza razdire Grčku, isto se najavljuje u Španiji, Rumuniji itd. Čvrstina jedne takve nadnacionalne tvorevine kao što je EU se dokazuje u najtežim trenucima kao što je na primer pomenuti. I o kakvoj se to demokratiji radi u okviru EU kada je na primer prijem zemalja kandidata u EU u pitanju. Italija, Španija, Slovačka, Kipar itd, većina zemalja je za nastavak proširenja i prijem Srbije i ostalih zemalja, a dovoljno je da kancelarka najmoćnije države EU Nemačke kaže stop i više nema priče o toj temi. Stopiranjem daljeg proširenja na ko zna koje vreme opet podstiču dizanje glava retrogradnim šovinističkim snagama u državama na ovim prostorima i eto starih problema koji kako su priznali ranije, znaju uzdrmati i samu EU. Kao i većina gradjana ove zemlje i ja sam za njen prijem u EU ali mi je muka od tolikih ali svakodnevnih priča kako smo sve bliži prijemu, kako se sve snage usmeravaju u tom smeru a onda u skladu sa voljom jedne ili dve tri države EU od 27 sve se stopira. Nama gase nadu i podstiču porast broja evroskeptika i guraju nas unazad a kao što rekoh Nemačka svojim autoritarnim stavom koji se očito bez pogovora poštuje od ostalih u EU stvara od Evrope Nemačku sa satelitima!

тоша

pre 13 godina

Па шта ако и не уђемо у ЕУ? Нећемо сигурно поумирати због тога! Има и других алтернатива (иако је говорено да нема). Нису они једини на свету. Чудо је то како неки људи имају високо мишљење о себи...

ekrem

pre 13 godina

Srbija je umesto domacih zadataka sve vreme samo pricala o brzom clanstvu u EU ucenjujuci istu ovim sto sledi u Mitrovici jer je progurala logiku "ne moze nekom sve a nekom nista" na Kosovu. O tome sta je trebala jos da uradi Miloseviceva pa da tako i bude ni reci, to je i za ovu Tadicevu Srbiju tabu sto se videlo i na promociji knjige Fahri Musliua o zlocinima na Kosovu. Na kraju ce jos ispasti da nije samo VdrK neobavesten vec i dobar deo Srbije kojoj se ova vlast obraca recima "da Srbija nikad nece priznati Kosovo" i potpaljuje ih i dalje kao u Slobino vreme.

mica

pre 13 godina

Ministar govori neistinu: Berlin ne blokira evropski put Balkana! Dojce vele - sveza vest.
Druga je stvar sto bi za jos koji mandatic, ovi sad dali ne znam sta. A to je uslovljeno da Srbija nikad ne udje u EU (tj. da nemamo sistem koji je uredjen. I ne treba nam EU ako razvijemo sistem koji ce biti sa malo korupcije, a ne ovakav - VOZOVI PROLAZE!!!)
Najkrivlje mi je sto je Hrvatska ispred nas. Ispadosmo najgluplji. A i nemamo bitne saveznike...

Mileva

pre 13 godina

Mislim da bi ministar pod hitno trebao da ustupi svoje mesto nekome ko ce uspeti da Srbiju priblizi EU. Zaludjivanje naroda sa Kosovom je vec bezobrazluk, a mislim i da nije u nadleznosti ministarstva spoljnih poslova, ako je Kosovo deo Srbije.

Intelektualac

pre 13 godina

Arogancija Srpskih politicara , diletantsko ponasanje, i namerno kocenje Srbije narocito posle 12.marta 2003. godine ce se samo obiti o glavu ekipi koja je to radila.
Posteni gradjani Srbije ce pobediti na kraju.
Ovo su za sada, samo umerene poruke iz EU upucene na odredjene adrese pojedinaca da prestanu da rade to sto su radili.
Slucaj VAC je prelio casu , posle kojeg vise nema povratka na staro.
Srbija vise nikad nece biti ista.
Ko cita stranu stampu , moze sve to procitati izmedju redova.
Paradoks cele situacije je taj da pojedinci iz Srbije ne umeju da citaju izmedju redova poruke koje im upucuju iz EU .
EU vise nece dopustati bahatost ekipe koja hara Srbijom i ugrozavanje kako neduznih gradjana Srbije tako i stranaca .
Ekipi se sprema veliki proces za takvo ponasanje, ugrozavanje ekonomije, stranih investitora , i za pokusaj pravljenja Ruske gubernije, nakon desetine milijardi eura koje su usle u zemlju iz fondova EU .
Bicemo svedoci mnogih spinovanja i velikih obrta u veoma bliskoj buducnosti nakon kojeg ce Srbija konacno postati normalna drzava.
Pravda za Srbiju.

melic

pre 13 godina

kada su ubili zorana dzindzica moja je nada za bolim zivotom u srbiji nestala, sto se sada pokazalo tacnim, ali uvek postoji alternativa. vracamo socijalizam i udruzicemo se sa kinezima. dosta je bilo mazanja ociju.

Vladimir

pre 13 godina

Tadićev kursista nastavlja da troši raskalašno narodne pare za budalaste ideje, pa kad one ne prođu, kriva mu je Evropska unija...već viđeno..i tako u svemu u ovoj voćnoj (banana) republici...

Daniela

pre 13 godina

Jeremic kaze da slabi volja za prosirenjem u EU... A STA MI radimo da nas tamo prime??? Da li smo uhapsili Mladica i time raskrstili sa losom prosloscu? Da li smo smanjili korupciju? Da li vlada zakon i red? Da li smo ukinuli monopole? Normalno je da nas nece tamo, uslove su nam rekli jos pre deset godina, a mi se pravimo ludi i pokusavamo nekom sminkom da im zamazemo oci. Dakle, Jeremicu, ne prebacuj krivicu na EU, nego podji od sebe i svoje ekipe!

esb

pre 13 godina

Jedanaest godina je od takozvanog pada Milosevica. Toliko vremena je Srbija imala da uhapsi Mladica. Sad nam pricaju o svemu osim o tome, kao da to niko nikada od Srbije nije trazio, a to je od samog pocetka bio, jeste i bice uslov broj 1 da bi uopste sa nama ozbiljno razgovarali. Umesto toga nam serviraju nepostojece uslovljavanje priznavanjem Kosova, vidim da ovaj pajac kao dobro po Srbiju vidi mogucnost da kriza u EU sto duze potraje pa bi onda mi kao nesto mogli da muljamo sa Rusijom i Turskom. Prosto ne znam sta je opasnije po ovu zemlju- da folira ili da to stvarno misli.

Recite vec jednom otvoreno- Srbija Borisa Tadica, SANU, BIA, Kostunice, Tomislava Nikolica, SPC, RTS-a, kao i velike vecine naroda, MRZI Evropu i zapad i samo ceka bilo kakav izgovor kako bi od nje definitivno okrenula ledja. Kad se samo ne bi plasila sopstvene senke kad treba da donese bilo kakvu odluku, makar i glupu.

Mislim, i to je legitimno, ako je to ono sto narod zeli, neka tako bude, samo je krajnje vreme da se to vec jednom otvoreno presece i kaze i da se prekine sa ovom dvadesetogodisnjom sizofrenijom, jer kad se nesto ne leci, obicno biva samo gore i gore.

Ups. Da, onda bi prestale donacije, i ono malo zapadnih investicija bi otislo, i sta bi onda jeli? Babuske i ruski gas iz nikada izgradjenog kraka juznog toka kroz Srbiju?

Da li ce se Srbin setiti da mozda pokusa da zivi od rada? To cesto ume da promeni nacin gledanja na svet.

Ivo

pre 13 godina

Jucer je Njemacka vlada objavila svoj odlucan stav da se zaustavi proces EU prosirenja. Nadam se da je Dinkic siguran da njegova odluka o zastiti domacih kriminalaca/tajkuna i javno proterivanje i prozivanje njemacke kompanije VAC personom (kompanijom) non grata u Srbiji nema nikakve veze sa jucerasnjim stavom Njemacke vlade.

Ivana

pre 13 godina

Svakom inteligentnom coveku jasno je odavno da Srbija nikada nece uci u EU, a posebno nakon zaokreta ka Rusiji. E sad, najlosija strana svega toga, je cinjenica da pristup evropskim fondovima necemo dobiti nikada i da fakticki spadamo samo na ekonomsku pomoc od SAD.

ljubomir rasić

pre 13 godina

Jeremiću, objasni da je kriminalna "reforma" pravosuđa isprepletana sa kriminalom i korucijom glavna prepreka Srbiji ba putu Evropskih integracija. Ovakve nas niko neće!!!

akrobata

pre 13 godina

Kao kad jedeš voće - prvo biraš najbolje voćke iz činije, pa sve lošije i na kraju ti ostanu one gnjile - pojedeš ih samo ako si stvarno alav, jer em su loše, em si sit od pojedenih. Tako je i sa nama. Ostali smo za kraj, nije to greška EU, već naša. Ovakvi "ministri" su naš proizvod i naš brend, nemojmo kriviti nekog drugog.

izvlacenje

pre 13 godina

„Jedina zemlja koja, u ovom momentu, može da uđe u EU, pošto ispuni sve uslove, biće 2012. godine eventualno Hrvatska. I to je to. Sve ostale zemlje su na različitim stepenicama na putu ka EU, a svaka od njih mora da pređe sve korake. Sledeća zemlja koja može da počne pregovore sa EU je Makedonija, ali ni ona nije ispunila sve kriterijume i ima problem sa Grčkom. Zatim slede ostale zemlje sa Zapadnog Balkana koje su još daleko.“ Deutsche Welle

Poruka je jasna, pocnite da radite vec jednom!

Posmatrac

pre 13 godina

Smesno je videti komentare u kojima se nespremnost EU za dalja prosirenja obrazlaze neuspelom reformom sudstva, (ne)saradnjom sa Hagom, kosovskim problemom itd. Stvar je u tome da su gradjani EU, a narocito Zapadne Evrope posle grcke duznicke krize i crnih slutnji vezanih za Portugal, Spaniju i Italiju, sa razlogom negativni prema daljem prosirenju. Da se gradjani Austrije, Nemacke ili recimo Holandije pitaju ni Hrvatska ne bi usla u uniju, a o ostalom "drustvu sa periferije" tek ne bi bilo govora. Kome trebaju nova Rumunija ili Bugarska? Za prijem Hrvatske kao potencijalno interesantne turisticke destinacije postoje jasni ekonomski interesi zbog kojih je samo Holandija prosle godine investirala 1.5 milijardi evra. Cudno je da se niko ne zapita kakvu konkretnu korist ce Evropa imati od naseg prijema. Pogledajte sajt privredne komore i videcete da su nam proizvodnja i izvoz manji nego npr. 1998, sto je po meni vise nego zalosno. Ne znam samo na koju pricu ce se dobijati izbori narednih 10-15 godina, kada je odavno jasno da ce Hrvatska uci u EU tek 2014, posle nje Island, a nakon toga ce napraviti "duzu pauzu". Realno, nista pre 2020, a u Holandiji i Nemackoj se vec spominje period od 14 godina (2014). Naravno, ako tada EU bude postojala.

Robin Hood

pre 13 godina

Barem ove tri zadnje godine, srpski politicari su se tako ponasali kao da EU trazi ulazak u Srbiju, a ne Srbija u EU. Pre neki dan g.Tadic trazio (zvucilo kao ultimatum) da se EU izjasni da li zeli ili ne zapadni Balkan u EU. Kao prvo on je trebao da govori samo u ime Srbije, a kao drugo niti druge drzave Balkana nisu nista bolje. EU se jasno izjasnila da je Balkanu mesto u EU. Ali balkanci hoce da ih EU moli, a pri tome drzave su im u dnu dna. Osim obmanjivanja svojih naroda, niko nista nije uradio. Nikome ne polazu racune gde su te miljarde pomoci koje je EU donirala?! Mislim, nema sta- stvarno SRAMNO.
A o g.Jeremicu ne bih nista pisao, da ne bude previse!

Pozdrav

GoranSmith

pre 13 godina

Ja ne vidim da je EU bez koncenzusa oko prosirenja na zap. Balkan... HR samo sto nije, Albanija i CG ce dobiti status kandidata krajem god, BIH je ostalo 4/5 zemalja da ratificiraju SSP, pa i mi smo krenuli... realno je da zap. Balkan (sem Hr) nece u EU do \'18 god, a naravno da EU ima precih stvari oko planiranja bliske buducnosti, sto prosirenje za 8 do 10 god. nije...

Sajo

pre 13 godina

To da li cemo bti primljeni u EU zavisi iskljucivo od nas a ne od Angele Merkel i nemaca, jer Angela gubi sledece izbore 100 posto i onda dolaze na vlast Socijalisti koji su po ovom pitanju daleko meksi od hriscanskih konzervativaca Angele Merkel, koji su inace i razbili SFRJ...Napravite vi gospodo politicari od Srbije normalnu i bogatu zemlju (a imate resurse) pa ce nas onda EU sama zamoliti da joj se pridruzimo, kao sto je molila skandinavske zemlje, kao sto moli Svajcarsku (bezuspesno), kao sto je svojevremeno molila Austiju...Ne mozete vi u EU sa nikakvom ekonomijom, sa velikom korupcijom, sa zastarelim zakonodavstvom, sa nikakvom infrastrukturom, sa pogresnom nacionalnom politikom, od koje vam stanovnistvo zazire od stranaca i prebijaju ih po Beogradu a bogami i ubijaju(Bris Taton)...Gde vam deca po zavrsetku gimnazija po Knez Mihajlovoj pevaju nacionalisticke pesme...TO SU STRAZE GENERALA DRAZE..(sam sam video svojim ocima)...NAPRAVITE VI OD SRBIJE NORMALNU PROSPERITETNU DRZAVU U KOJOJ SE ZNA RED...onda vam EU i ne treba (Svajcarska), a Srbija moze da bude prosperitna zemlja i za to ima kapaciteta, ali izgleda da ima lose politicare koji je decenijama lazu i sire lazni optimizam...RED RAD I DISCIPLINA..onda dolazi i prosperitet...to su osnovne EU vrednosti...

View

pre 13 godina

"Strategija Srbije pre i posle odluke Međunarodnog suda pravde neće se menjati dok se ona ne izbori za nove pregovore", rekao je Jeremić.

"... Kažu mi da postoji kosovski presedan. Ali, pre nego što smo odlučili da priznamo nezavisnost Kosova, prošle su godine i godine u pregovorima uz posredništvo UN"... (Nikola Sarkozi, 2008. godine)

Bane

pre 13 godina

Treba malo smiriti hormone :) Vuk Jeremic je ulozio izuzetnu energiju u diplomatskim odnosima i to je ocigledno. Ne treba ocajavati zbog trenutnog stava nekih zemalja, ti stavovi su uvek podlozni promenama u zavisnosti od promena drugih okolnosti, sto znaci da nije iskljuceno da se za deset godina vrate na staro...Zar ste ocekivali da ce Srbija da postane punopravni clan Unije pre toga? I ne mora nikada da postane, dovoljno je da se obezbedi ISTI standard kao u Uniji. Krucijalna pitanja su: sta je sa Kopenhagenskim kriterijumima? Zasto posle 10 godina nije harmonizovano celokupno zakonodavstvo sa EU? Zasto jos nismo clanica STO? Zasto postoje OGROMNI MONOPOLI u Srbiji. Zasto trziste nema performanse koje se traze. Sta je sa institucijama? Ustavni sud? Pravosudje? Kako ide borba protiv korupcije i org.kriminala? Sto se ovog poslednjeg tice, zaista se cini da je ministar Dacic zasluzio nagradu Evropljanina godine, mnogi drugi ministri bi trebali da se ugledaju na njega, covek nesto radi... Bez obzira kakav stav trenutno imali na Savetu ministara, Srbija NEMA SANSE dok ne resi gore pomenuta pitanja. Island ih je resio pa se zato i nalazi na razini od par formalnih odluka za clanstvo...think about this...

D.S.

pre 13 godina

Tokom narednih godina, gradjani Srbije ce na veoma bolan nacin imati priliku da se uvere da Evropa zaista nije imala alternativu i da nije trebalo da se inatimo i mislimo kako mi odredjujemo uslove za bilo sta. Ali, sad je kasno da se ista ispravi. Inace, nakon ovoga, na sledecim izborima DS moze ocekivati da spadne i na 15%.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Na Balkanu ništa novo. Pošteno je bar priznao kako stvari stoje. Nije u pitanju samo Nemačka, kao ekonomska velesila.
Potvrđuje se ono što su mnogi komentatori tvrdili da naši vlastodršci znaju sasvim dobro da Srbija nije planirana da bude primljena u EU u narednih bar 10 godina. Javno to neće da priznaju jer se žele što duže održati na vlasti, na talasu javnog menja koje opravdano teži evropskim integracijama koje su kao "šarena laža" predstavljene kao jedini izlaz iz bede u kojoj se Srbija nalazi (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora).
Zato će vlast i dalje prodavati narodu maglu, umesto da se pozabavi rešavanjem konkretnih problema u zemlji. Dokaz da je tako jeste sklandalozno sprovedena "reforma" pravosuđa, poverena amaterima bez znanja i iskustva, čiji su rezultati:
a) smanjenje prava građana u skoro svim bitnim postupcima (parnični i krivični postupak, pre svega) i normativni haos,
b) katastrofalna nova organizacija sudske mreže (povećani troškovi i pored smanjenog broja sudija i nameštenika, uz tendenciju usporavanja pravosuđa koje se približava kolapsu zbog rasta broja nerešenih predmeta),
c) postojanje nelegalnih i legalnih sudija u sistemu i divljanje nelegitimnih tela (VSS i DVT) i
d) urušavanje ugleda US na najniži mogući nivo, instaliranje nelegalnih sudija u isti, i njegovo "zatrpavanje" žalbama nereizabranih sudija i tužilaca.
Prema domaćoj javnosti vlast se arogantno odnosi i inače. Jednako tako se odnosi i prema mišljenjima i predlozima EK. Hrvatska je otvorila poslednja 3 poglavlja (pravosuđe će i tamo biti problem), a Srbija još nijedno. Da ima ikakvih izgleda da Srbija u neko dogledno vreme postane član EU - vlast se ne bi tako ignorantski odnosila prema njihovim opravdanim zahtevima. Sapienti sat.

Citalac

pre 13 godina

I zavesa je spustena. Tragikomedija zavrsena. Akteri koji su obecavali da Evropa nema alternativu i da su nam vrata otvorena ( to je samo pitanje vremena ) poklonili su se razocaranoj publici. Predstava zvana dugo putovanje u Evropu je zavrsena. Bez aplauza, bez priznanja. I sta dalje ? Jedino moguce. Produziti sa politikom prema Kosovu ( ne prihvatati nikakve ucene, kompromise, jer su to jednostavno sarene laze ). A na unutrasnjem planu - e tu moze samo metla da radi. Cistite afere, korupcije, kriminal, neopravdano bogacenje, neopravdano siromastvo, koje je sve vise prisutno. Donesite zakone, smenite nesmenljive politicare, pohapsite " kontroverzne biznismene ", organizujte javne radove, da bi ljudi imali posao, investirajte u infrastrukturu, reformu zdravstva, poljoprivredu. Naplacujte poreze, sprovedite realnu, a ne kvazi reformu sudstva, smanjite birokratiju. Ucinite sve da se nas glas u UN i drugim svetskim organizacijama vise uvazava. Ceo svet se vezuje za nove ekonomske gigante -azijske zemlje i Brazil. A Vi gospodine ministre koji ste proputovali ceo svet nekoliko puta ( to vam je preslo u naviku ), uz svo uvazavanje Vasih sposobnosti ... ni reci o tome. Znaci, preispitajte sebe i politiku koju vodite, kako u zemlji, tako i inostranstvu. Za dobrobit svih nas.

_-_-_-_-

pre 13 godina

Šta ćete da obećate u sledećoj predizbornoj kampanji? EU, Kosovo, strane investicije, radna mesta, borba protiv kriminala, 1000 EUR u akcijama... Ništa od toga nije ispunjeno, a od nekih ciljeva smo dalje nego što smo bili.

blaž

pre 13 godina

nema razloga defetizmu i politikanstvu, zaboga pa HR pregovara od 2000., a uz svu traljavost vlastodržaca uspjeli smo, doduše sporo promijeniti bar zakonodavstvo kao pretpostavku za mijenjanje i mentaliteta iz nekih prošlih vremena, tako i za Srbiju je nabitnije uspostavljati neke nove standarde ponašanja za neka bolja buduća vremena, a to što se mlađahni ministar "brije" da je Severina i da mora svaki dan na naslovnim stranicama je prvenstveno njegov osobni problem, g.Tadić bi trebao pod hitno naći nekog zrelijeg za taj posao, kakogod sretno ...

zapp

pre 13 godina

Како би иначе српски грађани реаговали када би се заиста испоставило да нема плана да Србија приступи ЕУ у неко догледно време чак и да спроведе реформе и одређене планове из смерница... коме би се онда окренули, да ли бе се уопште некоме другом окренули (Русија опет? Турска!??) или би стрпљиво чекали да "сине" ЕУ након неког дужег периода?

pera zdera

pre 13 godina

...a ja sam se pitao zasto grade onolike granicne prelaze, ako nam je ulazak u EU (bez granica!) izvestan! Ko je hteo mogao je davnih dana da zakljuci da mi necemo nikada u EU!

Sneza

pre 13 godina

Neka g. Jeremic objasni kako je to Turska "tradicionalno" prisutna na nasim prostorima a zatim i Rusija? Kako su nas ucili u skoli Turska je bila okupator na ovim prostorima protiv kojih smo vodili ustanke, gde je tu tradicija?

buducnost (?)

pre 13 godina

Kad se ogole briselski eufemizmi i evrokratske formulacije, svima je jasno da od prosirenja EU nema nista u skorije vreme. Jedini izuzetak je Hrvatska, koju ce primiti kao podsticaj ostalim zemljama iz regiona da je clanstvo moguce jednom i nekada. Sadasnja vlast u Srbiji je dosla na krilaticama "Idemo u Evropu", "Evropa nema alternativu" i "patriotizam se ne sipa u traktore". U sustini kampanju 2008. godine su vodili manipulisuci ljudskim osecajem nade, tj. lazno je raspirujuci (drugi najjaci ljudski osecaj je strah). Nasa kolektivna nesreca je sto smo pojam blagostanja vezali samo za EU, kao da zivota nema van Evrope (a ona je 7% covecanstva). Svi imamo u glavi blistave slike Pariza, Londona i Berlina, a niko Bukuresta ili Sofije, a sve je to EU, samo su se neke zemlje EU razvijale 200 godina, a neke 20. Ovo je pravo vreme za otreznjenje, da shvatimo da EU nije jednako bolji zivot. Boljeg zivota ima i van EU (SAD, Japan, Norveska, Svajcarska...sve su to razvijenije zemlje od velike vecine u EU). Clanstvo u EU je samo jos jedna obmana vlasti (preuzeo ju je i Toma), da mastamo i nadamo se umesto da radimo i zivimo u sadasnjosti. Na nasoj nadi (Evropa) ili na nasem strahu (90-te) opet ce bazirati svoju narednu kampanju. Zivi bili pa videli.

Rocko

pre 13 godina

Šta ćemo sad sa onim "Evropa nema alternativu"?! Ako nas ne prime, a verovatno neće, pošto nemamo alternativu, da stane život?? Sada se najbolje vidi koliko je bila pogrešna politika EU nema alternativu, a tek će se videti...

Novosadista

pre 13 godina

Dajte da napravimo drzavu koja je po svom razvoju institucija, demokratije, zivotnog standarda... na pragu EU, pa nam onda nije ni toliko bitno da li cemo uci ili ne. Bolje i da ne udjemo u EU ali da licimo na ozbiljnu drzavu, nego da u EU udjemo kao Srbistan, zar ne? Ali cemo tesko odmaci od ovog Srbistana sa ovakvom "elitom".

Stamenko

pre 13 godina

Nazalost, vodece politicke struje u zemlji su za prioritet postavile nesto nedefinisano samo po sebi kao sto je "EU". Zato sto je opste prihvaceno ( mozda cak i nametnuto ) da "EU" zamenjuje pojmove kao sto su "standard, blagostanje , napredak, obrazovanje..." ? EU nema monopol nad ljudskim dostojanstvom. Ako su nam "standard, blagostanje , napredak, obrazovanje..." ciljevi, mozemo ih postici i na druge nacine. Jedino mi sami sebi mozemo pomoci, a da li kroz clanstvo u EU ili nekim drugim putem, nebitno je. Lepo su nam rekli gde smo slabi, trebalo bi da se zamislimo i nadjemo resenje za te probleme a ne da ih poricemo. Bitno je da od cilja ne odastanemo, a to nije nuzno EU, ona je samo jedno od sredstava ( verovatno jako efikasno i jos uvek ne iskljuceno ) kojima se moze stici do cilja, ali nikako i jedino sredstvo.

Olaf Magnusson

pre 13 godina

Sve i da jeste (a ako ti tako kazes, onda to verovatno nije ni tacno), ti bi to jedva docekao kao izgovor kako nema potrebe ni za pokusajem Eurointegracija, nego da se uvucemo Rusima i Kinezima. Kakav sramotni izgovor umesto ministra!