Nedelja, 27.06.2010.

18:14

HR: Kažnjena zbog šajkače

Prekršajni sud u Gračacu kaznio je Aleksandru M. sa 300 kuna (oko 38 evra) zbog nošenja šajkače sa grbom Srbije na komemoraciji žrtvama logora u Jadovnom.

Izvor: FoNet

HR: Kažnjena zbog šajkaèe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

nemanja s.

pre 13 godina

Ova devojka je krajnje naivno postupila i neozbiljno je od strane organizatora što joj nisu ranije skrenuli pažnju na to. Uzgred, ovi licemerni skupovi na kojima Hrvatska vlast skuplja poene pred EU treba ignorisati. Njima nije žao tog poklanog naroda u Jadovnom. Srbi treba da uče svoju decu kako su Hrvati svoje komšije istrebili samo zato što su Srbi. Nažalost, naša deca o tome jako malo znaju!Vi koji idete tamo na tzv. odmor, svratite do nekog od tih stratišta bar na kratko i ostavite bar cvet, zapalite sveću, ne zaboravite da vam se na bi ponovilo!

Hmmmm

pre 13 godina

Na komemoraciju zrtvama fasizma doci sa oznakom srpskih fasistickih kvislinga. Tako je to odkad udzbenike iz istorije pisu tadasnji gubitnici.

Tomislav

pre 13 godina

Poštovani susjedi.
Lako je komentirati iz svoje perspektive.No ako želimo biti objektivni, trebamo se postaviti u tuđu kožu. Vidim često komentatori ovaj potez opravdavaju time da je orao sastavni dio grba Srbije, i zašto bi bio sporan. Da se time brani gotovo sve srpsko.
Neki idu onda u krajnost da to tretiraju i raznom netrpeljivosti, pa neki i poziv bojkota da se ne pusti hrvatski auto na granici zato što ima šahovnicu. Pa molim vas ljudi, ne budite smiješni.
Prvo, nitko ne brani ljudima da dođu sa zastavama svoje države, pogledajmo primjer sporta, koliko srpskih zastava se moglo naći navijajući, pa nitko zbog toga nije bio osuđen. Nitko ovdje ne traži srbe da bi ih mogao maltretirati ili ne znam što.Ovdje ima puno srba koji mirno i normalno žive.
Vijerujem i u Beogradu ima hrvata koji i uredno prolaze pored vas bez da ih uopće primijetiti. Ne budimo smiješni da razne "ratove" vodimo po internet portalima zbog pojedinačnih slučaja, i onda se malte ne busamo u prsa svojim domoljubljem samo da budemo kontra jer je on hrvat ili srbin.
Budimo realni, nismo klinci ovdje vjerujem, svi znamo da su nam odnosi zategnuti, znamo što je bilo prije 20 godina, svako od nas ima svoju stranu (ovdje sad ne polemiziram tko je u pravu) i za svakog je ta strana bolna.
Pa tako i za hrvate takva obiljezja na ovakav nacin gdje im nije ni mijesto ni vrijeme nisu gledana blagonklono. Slazem se sa pojedincima koji kažu zamislite sebe da vam netko dođe u vaš grad sa nekim ustaškim ili ultra-nacionalnim obilježjima koja bi vas asocirala na vaše tužne stvari.
Budimo ljudi, a ne licemjeri i priznajmo da bi reagirali na sličan način.
Ako želimo izgraditi jedan normalan odnos, a kroz čitanja komentara kroz razne teme vidim da za to ima interesa ljudi u Srbiji, nemojmo si podmetati na ovakve načine, da od takvog slučaja preuveličavamo na mržnju.
Ako se ne slažete sa odlukom suda oke, ja i to prihvaćam, i to je demokratski, jer demokracija je prihvaćanje stava onog drugoga,a ne samo kad to "meni" odgovara.
Ali onda bar nemojte ovo svoditi do te razine da se mržnja spušta do te razine da se poziva na bojkot zbog šahovnice na reg.tablicama hrv automobila.
Uostalom, ovakve stvari brani i zakon R.Hrvatske.
Vjerujte, ja kad dođem u Beograd poštujem zakone vaše zemlje, jer tako prije svega poštujem svoju zemlju da je ne sramotim odkud dolazim.
Pa smatram da je onda red da se i dotićna djevojka ponaša u skladu s zakonima.
Vjerujte, ima puno ljepših i pametnijih načina da se iskaže ljubav prema domovini, a ne ovakve naćine, koji su u krajnju ruku nepristojni.
Lijep pozdrav, živi i zdravi bili.

Vokshi

pre 13 godina

Pre svega sajkaca nije nikakav deo srpske narodne nosnje, vec je rec o kapi koja svojim izgledom podseca na ladju (sajku) njen etimoloski koren je u nemackoj reci "Schiff" onosno njenom diminutivu "Schiffchen". Nosili su je dunavski ladjari i ona se prosirila u manje-vise slicnoj formi duz celog Podunavlja.Ostali delovi nosnje su cisto turskog porekla sto govore i sami nazivi - carape,opanak,caksire,jelek,anterija itd.Sto se tice dvoglavog orla, tu je vec teze nabrojati drzave koje ga nemaju u nekavoj formi u grbu ili zastavi ili ga nekada nisu imale.Sto se tice kazne izrecene za navedene simbole, mislim da je ipak prestroga jer "Spkinja" nije uvek oznaka nacionalne pripadnosti.

Ђорђе

pre 13 godina

''Sudija joj je odredila kaznu od 300 kuna, zato što se na komemorativnom skupu ne sme isticati ni jedan narod, a ona je isticala srpstvo, prenosi list.''
Да, стварно... Откуд јој замисао да истиче своју припадност српском народу?, на месту где је спомен обележје десетинама хиљада убијених Срба.

Hrvoje

pre 13 godina

Nosenje cetnickih simbola po Hrvatskoj je krajnji primitivizam i za svaku je osudu. Bilo bi isto da Hrvat dodje u Beograd sa velikim "U" i krizom u sredini toga slova "U" pa da se onda cudi na reakciju i na to kako su Srbi "radikalni". To sto se cetnicki grb nalazi na drzavnoj zastavi Srbije i sto je zvanicni grb Srbije dovoljno govori o srbijanskoj spremnosti da se suoci sa prosloscu. Kako bi se reagiralo da je hrvatski grb sahovnica sa prvim bijelim poljem? Danasnji drzavni grb Republike Hrvatske je modificiran. To su u Srbiji takodjer mogli uraditi.

Safija

pre 13 godina

Razumijem reakcije gnusanja u Hrvatskoj. Sada zamislite kako je nama u Srebrenici kada 12. jula svake godine dodju "hrabri momci" iz Srbije pa sa cetnickim kokardama setaju po Srebrenici pjevajuci "Noz, zica, Srebrenica" straseci prezivjele starice. Za razliku od policije u Bosni i Hercegovini se u Hrvatskoj sankcioniraju nacionalisticki ispadi i svaka im cast! Ako se neko moze sepuriti po nesredjenoj BiH ne mora po sredjenijoj Hrvatskoj!

FREDI PURGER

pre 13 godina

Tamo negdje 2003 ili 2004 dvojica mojih prijatelja tu iz Zagreba odlučila na staru godinu, onako meraklijski, da odu u Beograd na proslavu Nove godine. Sjeli u jedan poluispravni Yugo i došli predvečer. Kako kažu bilo je dosta veselo u centru Beograda, a dosta su i popili. Eh, da svirao je Jura Stublić i na red je došao onaj njegov stari hit "Sjećam se prvog poljupca". Refren znate, "...
Vjeruj, nema života
Od sjećanja
Dao bi milijardu dinara
Za jedan sekund prvog poljupca." No na tu temu postoji i verzija dinamovih navijača..."Dao bih i milijardu dolara, za jedan sekund Dinamovog sjevera." Naravno budale su pjevale ovu drugu verziju, jedan od njih je imao i Dinamov šal kojeg je izvadio i počeo mahati. Što dalje reći, vratili se u Zagreb krvavi. Za neke iz kvarta su bili face, za mene idioti, dobro da su ostali živi. Nisam ih vidio već par tjedana baš me zanima što misle o ovoj curi sa šajkačom

Objašnjenje

pre 13 godina

Isticanje službenih simobla drugih država, osim u zakonski predviđenom protokolu, nije legalno na teritoriju Hrvatske. P.S. neki hrvatski emigrant-povratnik iz Kanade je na svojoj kući pored hrvatske, izvjesio i kanadsku zastavu i zato kažnjen. Naučiti poštivati zakone zemlej u kojoj boraviš!

FeboZg

pre 13 godina

Hvala Bogu da je kažnjena..sjećam se prije 4 godine došli beogradski studenti u posjet Zagrebu, njih stotinjak..od toga 96 normalnih i 4 lika..Došlo njih 4 -voro na Trg Bana Jelačića sa slikom Draže Mihailovića pa se krenuli slikat sa podignuta tri prsta..Zamalo izbjegli linč i spasila ih policija.I onda kad su došli u Beograd pričaju kako je Zagreb pun Ustaša i koljača???Pa sad ja vas pitam ko je tu lud, a ko normalan???Pa ja kad dođem u Beograd ne pada mi na pamet doć na Terazije sa Pavelićevom slikom..nikome od Hrvata...

butch cassidy

pre 13 godina

Sve bi to bilo u redu, kad bi ona dokazala da i u svakodnevnom zivotu nosi sajkacu. Pa eto, i na skupu. Ako to nije tako, onda je nataknula na glavu da bi nekog provocirala. I to gde? Na komemoraciji zrtava fasizma. Mislim da ovo i nije pitanje nacionalnih osecanja i obelezja, vec pitanje domaceg vaspitanja, iliti nedostatka istog kod pojedinaca.

ivan

pre 13 godina

Zna se s kojom namjerom je dosla tamo, i s tim na celu.
Vidim da se pojedinci prave slijepi pa to relativiziraju na izjavama to je sluzbeni grb i slicno.
A sada da se razumijemo, nemam nista protiv Srba, imam dva dobra prijatelja Srba i volim ih kao bracu, ostro osudujem mrznju po nacionalnom nivou, no kao sto rekoh, nema pravo na ovakvu provokaciju i neka je kaznjena.
Uostalom dogovor je da nece biti nikakvih obiljezja.
Nisam ni ja ustasa, pa da dodem sa U na celendari usred Beograda vidio bih jel bi me sretno gledali, bi frisku figu, pa tako i ja ne gledam blagonaklono na ovakve provokatore.
I neka placaju, i vise od ove cijene.

Dejan

pre 13 godina

Dvoglavi orao i 'sahovnica' su stajali jedno pored drugoga i na Karadjordjevicevom grbu. Isto tako treba reci da nije bitno koje je boje prvo polje hrvatske sahovnice, jer u dalekoj istoriji je sahovnica imala prvo belo polje.

No, kako je netko vec napisao. Neko je iskoristio te simbole na nacin da ih je stavio i u ime njih pravio zlocine. Sto je najgore u svemu i jedni i drugi su udarali i po svojima (vise cetnici, manje ustase). Treba razumeti i postovati drugu stranu i pustiti neka vreme ide. Jedino sto mi nije jasno sto joj nitko nije rekao da to spremi, vec je to morao reci svestenik kada je bilo kasno.

Razum

pre 13 godina

Reč "kokarda" je stari naziv za značku na kapi, a na ovim prostorima se obično odnosi na dvoglavog orla sa štitom, na kome su krst i četiri ocila - vekovima star simbol Srbije, kao što je crveno-bela "šahovnica" vekovima star simbol Hrvatske. Te naše simbole su, na žalost, u jednom veoma kratkom periodu naših inače veoma dugih istorija, prisvojili fašisti. Lepo bi bilo da to što pre prebolimo i izlečimo se od te detinjaste alergije na simbole jer će dvoglavi orao i šahovnica i u narednim vekovima biti naša obeležja.

Student prava iz USA

pre 13 godina

Kokarda ili sajkaca, to ne pravi nikakvu razliku. Oba obelezja su srpski nacionalni simboli i pravo svake osobe je da ih istice na javnom mestu. To sto Hrvatska vlast svoje komplekse leci falsifikovanjem istorije tako sto zeli izjednaciti ustastvo sa cetnistvom je njihov problem. Ovo se vrlo lako moze isterati do suda za ljudska prava u Strazburu.

Srđan

pre 13 godina

I u Srbiji i Hrvatskoj mnogi se prave ludi: heraldički simbol koji se naziva kokarda predstavlja detalj grba Republike Srbije. Tako "kokarda" može bez problema da se leprša u Zagrebu kada im posjetu dolazi neka delegacija iz Srbije, ali je problem kada se stavi na šajkaču.
Stvar percepcije, reklo bi se, ali ovu "patrijotkinju" opalilo po džepu.

Poslednji Mohikanac

pre 13 godina

Kad smo mi sonje!

Sad kad se neko pojavi na granici sa sahovnicom na registraciji treba da zalepi lepljivu traku preko nje i da otpeva Boze pravde pa da ga pustimo!

Student prava iz USA

pre 13 godina

Kokarda ili sajkaca, to ne pravi nikakvu razliku. Oba obelezja su srpski nacionalni simboli i pravo svake osobe je da ih istice na javnom mestu. To sto Hrvatska vlast svoje komplekse leci falsifikovanjem istorije tako sto zeli izjednaciti ustastvo sa cetnistvom je njihov problem. Ovo se vrlo lako moze isterati do suda za ljudska prava u Strazburu.

Poslednji Mohikanac

pre 13 godina

Kad smo mi sonje!

Sad kad se neko pojavi na granici sa sahovnicom na registraciji treba da zalepi lepljivu traku preko nje i da otpeva Boze pravde pa da ga pustimo!

Srđan

pre 13 godina

I u Srbiji i Hrvatskoj mnogi se prave ludi: heraldički simbol koji se naziva kokarda predstavlja detalj grba Republike Srbije. Tako "kokarda" može bez problema da se leprša u Zagrebu kada im posjetu dolazi neka delegacija iz Srbije, ali je problem kada se stavi na šajkaču.
Stvar percepcije, reklo bi se, ali ovu "patrijotkinju" opalilo po džepu.

Razum

pre 13 godina

Reč "kokarda" je stari naziv za značku na kapi, a na ovim prostorima se obično odnosi na dvoglavog orla sa štitom, na kome su krst i četiri ocila - vekovima star simbol Srbije, kao što je crveno-bela "šahovnica" vekovima star simbol Hrvatske. Te naše simbole su, na žalost, u jednom veoma kratkom periodu naših inače veoma dugih istorija, prisvojili fašisti. Lepo bi bilo da to što pre prebolimo i izlečimo se od te detinjaste alergije na simbole jer će dvoglavi orao i šahovnica i u narednim vekovima biti naša obeležja.

ivan

pre 13 godina

Zna se s kojom namjerom je dosla tamo, i s tim na celu.
Vidim da se pojedinci prave slijepi pa to relativiziraju na izjavama to je sluzbeni grb i slicno.
A sada da se razumijemo, nemam nista protiv Srba, imam dva dobra prijatelja Srba i volim ih kao bracu, ostro osudujem mrznju po nacionalnom nivou, no kao sto rekoh, nema pravo na ovakvu provokaciju i neka je kaznjena.
Uostalom dogovor je da nece biti nikakvih obiljezja.
Nisam ni ja ustasa, pa da dodem sa U na celendari usred Beograda vidio bih jel bi me sretno gledali, bi frisku figu, pa tako i ja ne gledam blagonaklono na ovakve provokatore.
I neka placaju, i vise od ove cijene.

butch cassidy

pre 13 godina

Sve bi to bilo u redu, kad bi ona dokazala da i u svakodnevnom zivotu nosi sajkacu. Pa eto, i na skupu. Ako to nije tako, onda je nataknula na glavu da bi nekog provocirala. I to gde? Na komemoraciji zrtava fasizma. Mislim da ovo i nije pitanje nacionalnih osecanja i obelezja, vec pitanje domaceg vaspitanja, iliti nedostatka istog kod pojedinaca.

FeboZg

pre 13 godina

Hvala Bogu da je kažnjena..sjećam se prije 4 godine došli beogradski studenti u posjet Zagrebu, njih stotinjak..od toga 96 normalnih i 4 lika..Došlo njih 4 -voro na Trg Bana Jelačića sa slikom Draže Mihailovića pa se krenuli slikat sa podignuta tri prsta..Zamalo izbjegli linč i spasila ih policija.I onda kad su došli u Beograd pričaju kako je Zagreb pun Ustaša i koljača???Pa sad ja vas pitam ko je tu lud, a ko normalan???Pa ja kad dođem u Beograd ne pada mi na pamet doć na Terazije sa Pavelićevom slikom..nikome od Hrvata...

Dejan

pre 13 godina

Dvoglavi orao i 'sahovnica' su stajali jedno pored drugoga i na Karadjordjevicevom grbu. Isto tako treba reci da nije bitno koje je boje prvo polje hrvatske sahovnice, jer u dalekoj istoriji je sahovnica imala prvo belo polje.

No, kako je netko vec napisao. Neko je iskoristio te simbole na nacin da ih je stavio i u ime njih pravio zlocine. Sto je najgore u svemu i jedni i drugi su udarali i po svojima (vise cetnici, manje ustase). Treba razumeti i postovati drugu stranu i pustiti neka vreme ide. Jedino sto mi nije jasno sto joj nitko nije rekao da to spremi, vec je to morao reci svestenik kada je bilo kasno.

Safija

pre 13 godina

Razumijem reakcije gnusanja u Hrvatskoj. Sada zamislite kako je nama u Srebrenici kada 12. jula svake godine dodju "hrabri momci" iz Srbije pa sa cetnickim kokardama setaju po Srebrenici pjevajuci "Noz, zica, Srebrenica" straseci prezivjele starice. Za razliku od policije u Bosni i Hercegovini se u Hrvatskoj sankcioniraju nacionalisticki ispadi i svaka im cast! Ako se neko moze sepuriti po nesredjenoj BiH ne mora po sredjenijoj Hrvatskoj!

Tomislav

pre 13 godina

Poštovani susjedi.
Lako je komentirati iz svoje perspektive.No ako želimo biti objektivni, trebamo se postaviti u tuđu kožu. Vidim često komentatori ovaj potez opravdavaju time da je orao sastavni dio grba Srbije, i zašto bi bio sporan. Da se time brani gotovo sve srpsko.
Neki idu onda u krajnost da to tretiraju i raznom netrpeljivosti, pa neki i poziv bojkota da se ne pusti hrvatski auto na granici zato što ima šahovnicu. Pa molim vas ljudi, ne budite smiješni.
Prvo, nitko ne brani ljudima da dođu sa zastavama svoje države, pogledajmo primjer sporta, koliko srpskih zastava se moglo naći navijajući, pa nitko zbog toga nije bio osuđen. Nitko ovdje ne traži srbe da bi ih mogao maltretirati ili ne znam što.Ovdje ima puno srba koji mirno i normalno žive.
Vijerujem i u Beogradu ima hrvata koji i uredno prolaze pored vas bez da ih uopće primijetiti. Ne budimo smiješni da razne "ratove" vodimo po internet portalima zbog pojedinačnih slučaja, i onda se malte ne busamo u prsa svojim domoljubljem samo da budemo kontra jer je on hrvat ili srbin.
Budimo realni, nismo klinci ovdje vjerujem, svi znamo da su nam odnosi zategnuti, znamo što je bilo prije 20 godina, svako od nas ima svoju stranu (ovdje sad ne polemiziram tko je u pravu) i za svakog je ta strana bolna.
Pa tako i za hrvate takva obiljezja na ovakav nacin gdje im nije ni mijesto ni vrijeme nisu gledana blagonklono. Slazem se sa pojedincima koji kažu zamislite sebe da vam netko dođe u vaš grad sa nekim ustaškim ili ultra-nacionalnim obilježjima koja bi vas asocirala na vaše tužne stvari.
Budimo ljudi, a ne licemjeri i priznajmo da bi reagirali na sličan način.
Ako želimo izgraditi jedan normalan odnos, a kroz čitanja komentara kroz razne teme vidim da za to ima interesa ljudi u Srbiji, nemojmo si podmetati na ovakve načine, da od takvog slučaja preuveličavamo na mržnju.
Ako se ne slažete sa odlukom suda oke, ja i to prihvaćam, i to je demokratski, jer demokracija je prihvaćanje stava onog drugoga,a ne samo kad to "meni" odgovara.
Ali onda bar nemojte ovo svoditi do te razine da se mržnja spušta do te razine da se poziva na bojkot zbog šahovnice na reg.tablicama hrv automobila.
Uostalom, ovakve stvari brani i zakon R.Hrvatske.
Vjerujte, ja kad dođem u Beograd poštujem zakone vaše zemlje, jer tako prije svega poštujem svoju zemlju da je ne sramotim odkud dolazim.
Pa smatram da je onda red da se i dotićna djevojka ponaša u skladu s zakonima.
Vjerujte, ima puno ljepših i pametnijih načina da se iskaže ljubav prema domovini, a ne ovakve naćine, koji su u krajnju ruku nepristojni.
Lijep pozdrav, živi i zdravi bili.

Objašnjenje

pre 13 godina

Isticanje službenih simobla drugih država, osim u zakonski predviđenom protokolu, nije legalno na teritoriju Hrvatske. P.S. neki hrvatski emigrant-povratnik iz Kanade je na svojoj kući pored hrvatske, izvjesio i kanadsku zastavu i zato kažnjen. Naučiti poštivati zakone zemlej u kojoj boraviš!

Hrvoje

pre 13 godina

Nosenje cetnickih simbola po Hrvatskoj je krajnji primitivizam i za svaku je osudu. Bilo bi isto da Hrvat dodje u Beograd sa velikim "U" i krizom u sredini toga slova "U" pa da se onda cudi na reakciju i na to kako su Srbi "radikalni". To sto se cetnicki grb nalazi na drzavnoj zastavi Srbije i sto je zvanicni grb Srbije dovoljno govori o srbijanskoj spremnosti da se suoci sa prosloscu. Kako bi se reagiralo da je hrvatski grb sahovnica sa prvim bijelim poljem? Danasnji drzavni grb Republike Hrvatske je modificiran. To su u Srbiji takodjer mogli uraditi.

FREDI PURGER

pre 13 godina

Tamo negdje 2003 ili 2004 dvojica mojih prijatelja tu iz Zagreba odlučila na staru godinu, onako meraklijski, da odu u Beograd na proslavu Nove godine. Sjeli u jedan poluispravni Yugo i došli predvečer. Kako kažu bilo je dosta veselo u centru Beograda, a dosta su i popili. Eh, da svirao je Jura Stublić i na red je došao onaj njegov stari hit "Sjećam se prvog poljupca". Refren znate, "...
Vjeruj, nema života
Od sjećanja
Dao bi milijardu dinara
Za jedan sekund prvog poljupca." No na tu temu postoji i verzija dinamovih navijača..."Dao bih i milijardu dolara, za jedan sekund Dinamovog sjevera." Naravno budale su pjevale ovu drugu verziju, jedan od njih je imao i Dinamov šal kojeg je izvadio i počeo mahati. Što dalje reći, vratili se u Zagreb krvavi. Za neke iz kvarta su bili face, za mene idioti, dobro da su ostali živi. Nisam ih vidio već par tjedana baš me zanima što misle o ovoj curi sa šajkačom

Hmmmm

pre 13 godina

Na komemoraciju zrtvama fasizma doci sa oznakom srpskih fasistickih kvislinga. Tako je to odkad udzbenike iz istorije pisu tadasnji gubitnici.

Ђорђе

pre 13 godina

''Sudija joj je odredila kaznu od 300 kuna, zato što se na komemorativnom skupu ne sme isticati ni jedan narod, a ona je isticala srpstvo, prenosi list.''
Да, стварно... Откуд јој замисао да истиче своју припадност српском народу?, на месту где је спомен обележје десетинама хиљада убијених Срба.

Vokshi

pre 13 godina

Pre svega sajkaca nije nikakav deo srpske narodne nosnje, vec je rec o kapi koja svojim izgledom podseca na ladju (sajku) njen etimoloski koren je u nemackoj reci "Schiff" onosno njenom diminutivu "Schiffchen". Nosili su je dunavski ladjari i ona se prosirila u manje-vise slicnoj formi duz celog Podunavlja.Ostali delovi nosnje su cisto turskog porekla sto govore i sami nazivi - carape,opanak,caksire,jelek,anterija itd.Sto se tice dvoglavog orla, tu je vec teze nabrojati drzave koje ga nemaju u nekavoj formi u grbu ili zastavi ili ga nekada nisu imale.Sto se tice kazne izrecene za navedene simbole, mislim da je ipak prestroga jer "Spkinja" nije uvek oznaka nacionalne pripadnosti.

nemanja s.

pre 13 godina

Ova devojka je krajnje naivno postupila i neozbiljno je od strane organizatora što joj nisu ranije skrenuli pažnju na to. Uzgred, ovi licemerni skupovi na kojima Hrvatska vlast skuplja poene pred EU treba ignorisati. Njima nije žao tog poklanog naroda u Jadovnom. Srbi treba da uče svoju decu kako su Hrvati svoje komšije istrebili samo zato što su Srbi. Nažalost, naša deca o tome jako malo znaju!Vi koji idete tamo na tzv. odmor, svratite do nekog od tih stratišta bar na kratko i ostavite bar cvet, zapalite sveću, ne zaboravite da vam se na bi ponovilo!

Student prava iz USA

pre 13 godina

Kokarda ili sajkaca, to ne pravi nikakvu razliku. Oba obelezja su srpski nacionalni simboli i pravo svake osobe je da ih istice na javnom mestu. To sto Hrvatska vlast svoje komplekse leci falsifikovanjem istorije tako sto zeli izjednaciti ustastvo sa cetnistvom je njihov problem. Ovo se vrlo lako moze isterati do suda za ljudska prava u Strazburu.

Poslednji Mohikanac

pre 13 godina

Kad smo mi sonje!

Sad kad se neko pojavi na granici sa sahovnicom na registraciji treba da zalepi lepljivu traku preko nje i da otpeva Boze pravde pa da ga pustimo!

ivan

pre 13 godina

Zna se s kojom namjerom je dosla tamo, i s tim na celu.
Vidim da se pojedinci prave slijepi pa to relativiziraju na izjavama to je sluzbeni grb i slicno.
A sada da se razumijemo, nemam nista protiv Srba, imam dva dobra prijatelja Srba i volim ih kao bracu, ostro osudujem mrznju po nacionalnom nivou, no kao sto rekoh, nema pravo na ovakvu provokaciju i neka je kaznjena.
Uostalom dogovor je da nece biti nikakvih obiljezja.
Nisam ni ja ustasa, pa da dodem sa U na celendari usred Beograda vidio bih jel bi me sretno gledali, bi frisku figu, pa tako i ja ne gledam blagonaklono na ovakve provokatore.
I neka placaju, i vise od ove cijene.

Srđan

pre 13 godina

I u Srbiji i Hrvatskoj mnogi se prave ludi: heraldički simbol koji se naziva kokarda predstavlja detalj grba Republike Srbije. Tako "kokarda" može bez problema da se leprša u Zagrebu kada im posjetu dolazi neka delegacija iz Srbije, ali je problem kada se stavi na šajkaču.
Stvar percepcije, reklo bi se, ali ovu "patrijotkinju" opalilo po džepu.

FeboZg

pre 13 godina

Hvala Bogu da je kažnjena..sjećam se prije 4 godine došli beogradski studenti u posjet Zagrebu, njih stotinjak..od toga 96 normalnih i 4 lika..Došlo njih 4 -voro na Trg Bana Jelačića sa slikom Draže Mihailovića pa se krenuli slikat sa podignuta tri prsta..Zamalo izbjegli linč i spasila ih policija.I onda kad su došli u Beograd pričaju kako je Zagreb pun Ustaša i koljača???Pa sad ja vas pitam ko je tu lud, a ko normalan???Pa ja kad dođem u Beograd ne pada mi na pamet doć na Terazije sa Pavelićevom slikom..nikome od Hrvata...

butch cassidy

pre 13 godina

Sve bi to bilo u redu, kad bi ona dokazala da i u svakodnevnom zivotu nosi sajkacu. Pa eto, i na skupu. Ako to nije tako, onda je nataknula na glavu da bi nekog provocirala. I to gde? Na komemoraciji zrtava fasizma. Mislim da ovo i nije pitanje nacionalnih osecanja i obelezja, vec pitanje domaceg vaspitanja, iliti nedostatka istog kod pojedinaca.

Ђорђе

pre 13 godina

''Sudija joj je odredila kaznu od 300 kuna, zato što se na komemorativnom skupu ne sme isticati ni jedan narod, a ona je isticala srpstvo, prenosi list.''
Да, стварно... Откуд јој замисао да истиче своју припадност српском народу?, на месту где је спомен обележје десетинама хиљада убијених Срба.

Hrvoje

pre 13 godina

Nosenje cetnickih simbola po Hrvatskoj je krajnji primitivizam i za svaku je osudu. Bilo bi isto da Hrvat dodje u Beograd sa velikim "U" i krizom u sredini toga slova "U" pa da se onda cudi na reakciju i na to kako su Srbi "radikalni". To sto se cetnicki grb nalazi na drzavnoj zastavi Srbije i sto je zvanicni grb Srbije dovoljno govori o srbijanskoj spremnosti da se suoci sa prosloscu. Kako bi se reagiralo da je hrvatski grb sahovnica sa prvim bijelim poljem? Danasnji drzavni grb Republike Hrvatske je modificiran. To su u Srbiji takodjer mogli uraditi.

nemanja s.

pre 13 godina

Ova devojka je krajnje naivno postupila i neozbiljno je od strane organizatora što joj nisu ranije skrenuli pažnju na to. Uzgred, ovi licemerni skupovi na kojima Hrvatska vlast skuplja poene pred EU treba ignorisati. Njima nije žao tog poklanog naroda u Jadovnom. Srbi treba da uče svoju decu kako su Hrvati svoje komšije istrebili samo zato što su Srbi. Nažalost, naša deca o tome jako malo znaju!Vi koji idete tamo na tzv. odmor, svratite do nekog od tih stratišta bar na kratko i ostavite bar cvet, zapalite sveću, ne zaboravite da vam se na bi ponovilo!

Vokshi

pre 13 godina

Pre svega sajkaca nije nikakav deo srpske narodne nosnje, vec je rec o kapi koja svojim izgledom podseca na ladju (sajku) njen etimoloski koren je u nemackoj reci "Schiff" onosno njenom diminutivu "Schiffchen". Nosili su je dunavski ladjari i ona se prosirila u manje-vise slicnoj formi duz celog Podunavlja.Ostali delovi nosnje su cisto turskog porekla sto govore i sami nazivi - carape,opanak,caksire,jelek,anterija itd.Sto se tice dvoglavog orla, tu je vec teze nabrojati drzave koje ga nemaju u nekavoj formi u grbu ili zastavi ili ga nekada nisu imale.Sto se tice kazne izrecene za navedene simbole, mislim da je ipak prestroga jer "Spkinja" nije uvek oznaka nacionalne pripadnosti.

Hmmmm

pre 13 godina

Na komemoraciju zrtvama fasizma doci sa oznakom srpskih fasistickih kvislinga. Tako je to odkad udzbenike iz istorije pisu tadasnji gubitnici.

Razum

pre 13 godina

Reč "kokarda" je stari naziv za značku na kapi, a na ovim prostorima se obično odnosi na dvoglavog orla sa štitom, na kome su krst i četiri ocila - vekovima star simbol Srbije, kao što je crveno-bela "šahovnica" vekovima star simbol Hrvatske. Te naše simbole su, na žalost, u jednom veoma kratkom periodu naših inače veoma dugih istorija, prisvojili fašisti. Lepo bi bilo da to što pre prebolimo i izlečimo se od te detinjaste alergije na simbole jer će dvoglavi orao i šahovnica i u narednim vekovima biti naša obeležja.

Objašnjenje

pre 13 godina

Isticanje službenih simobla drugih država, osim u zakonski predviđenom protokolu, nije legalno na teritoriju Hrvatske. P.S. neki hrvatski emigrant-povratnik iz Kanade je na svojoj kući pored hrvatske, izvjesio i kanadsku zastavu i zato kažnjen. Naučiti poštivati zakone zemlej u kojoj boraviš!

Dejan

pre 13 godina

Dvoglavi orao i 'sahovnica' su stajali jedno pored drugoga i na Karadjordjevicevom grbu. Isto tako treba reci da nije bitno koje je boje prvo polje hrvatske sahovnice, jer u dalekoj istoriji je sahovnica imala prvo belo polje.

No, kako je netko vec napisao. Neko je iskoristio te simbole na nacin da ih je stavio i u ime njih pravio zlocine. Sto je najgore u svemu i jedni i drugi su udarali i po svojima (vise cetnici, manje ustase). Treba razumeti i postovati drugu stranu i pustiti neka vreme ide. Jedino sto mi nije jasno sto joj nitko nije rekao da to spremi, vec je to morao reci svestenik kada je bilo kasno.

Safija

pre 13 godina

Razumijem reakcije gnusanja u Hrvatskoj. Sada zamislite kako je nama u Srebrenici kada 12. jula svake godine dodju "hrabri momci" iz Srbije pa sa cetnickim kokardama setaju po Srebrenici pjevajuci "Noz, zica, Srebrenica" straseci prezivjele starice. Za razliku od policije u Bosni i Hercegovini se u Hrvatskoj sankcioniraju nacionalisticki ispadi i svaka im cast! Ako se neko moze sepuriti po nesredjenoj BiH ne mora po sredjenijoj Hrvatskoj!

Tomislav

pre 13 godina

Poštovani susjedi.
Lako je komentirati iz svoje perspektive.No ako želimo biti objektivni, trebamo se postaviti u tuđu kožu. Vidim često komentatori ovaj potez opravdavaju time da je orao sastavni dio grba Srbije, i zašto bi bio sporan. Da se time brani gotovo sve srpsko.
Neki idu onda u krajnost da to tretiraju i raznom netrpeljivosti, pa neki i poziv bojkota da se ne pusti hrvatski auto na granici zato što ima šahovnicu. Pa molim vas ljudi, ne budite smiješni.
Prvo, nitko ne brani ljudima da dođu sa zastavama svoje države, pogledajmo primjer sporta, koliko srpskih zastava se moglo naći navijajući, pa nitko zbog toga nije bio osuđen. Nitko ovdje ne traži srbe da bi ih mogao maltretirati ili ne znam što.Ovdje ima puno srba koji mirno i normalno žive.
Vijerujem i u Beogradu ima hrvata koji i uredno prolaze pored vas bez da ih uopće primijetiti. Ne budimo smiješni da razne "ratove" vodimo po internet portalima zbog pojedinačnih slučaja, i onda se malte ne busamo u prsa svojim domoljubljem samo da budemo kontra jer je on hrvat ili srbin.
Budimo realni, nismo klinci ovdje vjerujem, svi znamo da su nam odnosi zategnuti, znamo što je bilo prije 20 godina, svako od nas ima svoju stranu (ovdje sad ne polemiziram tko je u pravu) i za svakog je ta strana bolna.
Pa tako i za hrvate takva obiljezja na ovakav nacin gdje im nije ni mijesto ni vrijeme nisu gledana blagonklono. Slazem se sa pojedincima koji kažu zamislite sebe da vam netko dođe u vaš grad sa nekim ustaškim ili ultra-nacionalnim obilježjima koja bi vas asocirala na vaše tužne stvari.
Budimo ljudi, a ne licemjeri i priznajmo da bi reagirali na sličan način.
Ako želimo izgraditi jedan normalan odnos, a kroz čitanja komentara kroz razne teme vidim da za to ima interesa ljudi u Srbiji, nemojmo si podmetati na ovakve načine, da od takvog slučaja preuveličavamo na mržnju.
Ako se ne slažete sa odlukom suda oke, ja i to prihvaćam, i to je demokratski, jer demokracija je prihvaćanje stava onog drugoga,a ne samo kad to "meni" odgovara.
Ali onda bar nemojte ovo svoditi do te razine da se mržnja spušta do te razine da se poziva na bojkot zbog šahovnice na reg.tablicama hrv automobila.
Uostalom, ovakve stvari brani i zakon R.Hrvatske.
Vjerujte, ja kad dođem u Beograd poštujem zakone vaše zemlje, jer tako prije svega poštujem svoju zemlju da je ne sramotim odkud dolazim.
Pa smatram da je onda red da se i dotićna djevojka ponaša u skladu s zakonima.
Vjerujte, ima puno ljepših i pametnijih načina da se iskaže ljubav prema domovini, a ne ovakve naćine, koji su u krajnju ruku nepristojni.
Lijep pozdrav, živi i zdravi bili.

FREDI PURGER

pre 13 godina

Tamo negdje 2003 ili 2004 dvojica mojih prijatelja tu iz Zagreba odlučila na staru godinu, onako meraklijski, da odu u Beograd na proslavu Nove godine. Sjeli u jedan poluispravni Yugo i došli predvečer. Kako kažu bilo je dosta veselo u centru Beograda, a dosta su i popili. Eh, da svirao je Jura Stublić i na red je došao onaj njegov stari hit "Sjećam se prvog poljupca". Refren znate, "...
Vjeruj, nema života
Od sjećanja
Dao bi milijardu dinara
Za jedan sekund prvog poljupca." No na tu temu postoji i verzija dinamovih navijača..."Dao bih i milijardu dolara, za jedan sekund Dinamovog sjevera." Naravno budale su pjevale ovu drugu verziju, jedan od njih je imao i Dinamov šal kojeg je izvadio i počeo mahati. Što dalje reći, vratili se u Zagreb krvavi. Za neke iz kvarta su bili face, za mene idioti, dobro da su ostali živi. Nisam ih vidio već par tjedana baš me zanima što misle o ovoj curi sa šajkačom