Petak, 25.06.2010.

00:07

Inicira se razrešenje sudije?

Ministarstvo pravde je pred VSS iniciralo razrešenje sudije Jelene Milinović, koja je oslobodila navijače posle pretnji Brankici Stanković, saznaje "Blic”.

Izvor: B92

Inicira se razrešenje sudije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

iii

pre 13 godina

Imunitet sudija je neophodan i sluzi da ih zastiti od pritisaka, ali pre svega se misli na pritiske usmerene ka oslobadjanju krivih. U ovoj zemlji je sve naopako, pa se sudije ovde pritiskaju da nekoga uopste osude.

aaa

pre 13 godina

"Svaki sudija ima Ustavom garantovani imunitet da ne može da odgovara zbog mišljenja datog u svojoj odluci."
I svaki sudija je dužan da sudi u skladu sa zakonom, inače nije sudija.

Лудило

pre 13 godina

Хајде да бригу о независном судству ставимо по страни у овом случају. Да ли смо стварно требали да пустимо да "по својој савести и разуму" суди судија по којој насилно љубљење и одвођење у кола није кривично дело? Па јел видите да жена очигледно тера инат целом друштву из неког разлога, и очигледно има искривљен систем правде и вредности.

Чак и да занемаримо њен став да је, када ти навијачи прете смрћу, то само лична увреда. Ово са таксистом дефинитивно показује да нешто са госпођом Милиновић није у реду, и ако нико други осим извршне власти не сме да покрене иницијативу за њену смену онда нека се власт меша у рад судства, пошто наше независне и самосвесне судије очигледно нису у стању да почисте у свом дворишту.

pravnik

pre 13 godina

"Reforma" pravosuđa je potpuno promašena stvar. Niz nakaradnih pravosudnih odluka je doneto od Nove godine širom Srbije ali koje mediji nisu "obradili". Naopaka "reforma".

Aleksandar

pre 13 godina

I to je ta cuvena reforma sudstva. Eto koliko se vidi da su izabrane i napredovale sudije koji uopste nisu trebali biti izabrani.

Bravo drzavo, bravo.
Sledeci put se kandidujte za menadzere cirkusa Kolorado, jer to mesto vam pripada.

prokleta avlija

pre 13 godina

evo npr...da ja uhvatim doticnu sudijicu i uhvatim je za ramena i pocnem da je ljubim i odnosim ka kolima da li bi se meni zbog toga sudilo za napastvovanje, pokusaj silovanja, pokusaj ubistva i otmicu...da li bi onda mozda promenila odluku...ima li neko sliku te zene...

Aleksandar

pre 13 godina

Opet se sustina gubi u kakofoniji raznoraznih 'usmerenih misljenja'... Ovaj problem ima dve strane.

Prva strana je opisana u tekstu. Skandalozno je da se takvi slucajevi oslobadjaju. Tu se mora utvrditi cija je odgovornost, sudije ili tuzilastva koje je sastavljalo optuznicu. A onda se trebaju sprovesti zakonski odredjene mere, a ne ono sto Homen ili neki drugi vicu sa strane. To, naravno, pod uslovom da nam je stalo do zakonskih procedura.

Druga je ta da idejni tvorci ove i ovakve 'reforme' pravosudnog sistema sada drvlje i kamenje, pod pritiskom gradjana koji vide ociglednu nepravdu, bacaju na sudiju koja je prosla NJIHOVE kriterijume. E to 'vala ne moze. Ni Homen, ni Malovicka, ni Sv. Petar licno nemaju prava da ocenjuju ko je dobar a ko je los sudija. Sudstvo MORA biti nezavisno da bi uopste funkcinisalo, a politicari nemaju i ne smeju imati prava da odredjuju da li je neko sudjenje pravedno ili ne. Uostalom, ako tvrde da je skandalozno da neki sudija tako sudi, a taj isti sudija je prosao NJIHOVE kriterijume, zar samim tim ne priznaju da su lose napravili reformu i da su esencijalno nesposobni?

pijetro

pre 13 godina

Izgleda da je gomila ćoravih koka u vidu diskutanata po raznoraznim forumima najzad našla jedno zrno. Naime, pošto mi u svemu moramo da budemo originalni, mi smo i po ovom pitanju originalni. Izgleda da kod nas nisu korumpirane sudije, nego tužioci. Tako ako ste izvršili silovanje, vi samo lepo potplatite tužioca da vas tuži za pokušaj ubistva i slobodni ste. Mada je to pomalo rizično, šta ako je sudija nestručan pa vas ipak osudi za pokušaj ubistva, ups bipp ste se.

Ivana

pre 13 godina

Da li ce Homen zapoceti smenu ovoga sudije, koji sprecava sudjenje odgovornima za ubistvo premijera:
Smederevski Osnovni sud odložio je danas za kraj jula glavnu raspravu u predmetu protiv bivšeg beogradskog okružnog javnog tužioca Radeta Terzića zbog nedolaska svedoka.

Sinke

pre 13 godina

"sudije svedene na državne službenike koji moraju da slušaju ako hoće da zadrže svoja radna mesta" - pa ne radi se o tome? Sudije jesu drzavni sluzbenici, placeni su iz budzeta, i posao im je da sude po zakonu. Kada sudija ne sudi po zakonu, treba da bude smenjen, i da se protiv njega pokrene postupak da se ispitaju motivi za to sto nije sudio po zakonu. Bitno je naravno da se ispostuje procedura kada se ovo radi, pa se nadam da u slucaju g-dje Milinovic nece doci do neke omaske. Na njenu nesrecu nije potrebno bog zna kakvo tumacenje njenih postupaka, svima koji su pratili sudjenje navijacima je jasno da je presuda u konfliktu sa zakonom, a obrazlozenje sa logikom ("proci ces k'o Curuvija" po njoj nije pretnja, alo!)

mc II

pre 13 godina

Ljudi, greska je iskljucivo na TUZILASTVU jer ne umeju da napisu optuznicu i tako nepripremljeni dolaze u sud i ocekuju da sudija to ispegla i donese presudu!!!
TO NIJE POSAO SUDIJE!!!
Posao mu je da pravedno sudi ali po optuznici koju podigne tuzilastvo!!
Pa ne mozete ocekivati da za bacanje koktela na zid neko bude osudjen za medjunarodni terorizam a takvu optuznicu je doneo tuzilac u sud kada je sudjeno onim anarhistima za paljenje grcke ambasade!!!
Ali mi to necemo da shvatimo i napadamo sudije jer nam se ne svidja presuda a kako je doslo do presude to nas ne interesuje!!!

podrska sudiji

pre 13 godina

nekako sam siguran da je sve prenaduvano zato sto su 'zrtve'zenskog pola.
da je suprotno ne bi niko ni cuo za ove slucajeve.

svaka cast sudiji na neutralnosti!izdrzite,rodni,jednostrani lobi kod nas je uzasno jak i bice tesko!

Bojan Bogdanović

pre 13 godina

Većina ovde datih komentara sve svodi na politiku. To je čest običaj u Srbiji. Sve je politika i sve je zavera. U ovom slučaju je najbitnije pitanje kakvu poruku potencijalnim nasilnicima šalje, pre svega Sudija, pa onda i ceo pravosudni sistem, koji treba da zaštiti ugrožene građane. Zbog toga treba podržati sve aktivnosti koje nasilnicima i kriminalcima šalju poruku da se više tako ne može ponašati u Srbiji. Ako zbog toga treba razrešiti nekog sudiju ili tužioca, nemam ništta protiv. Možda će se kroz neku godinu više slučajnih prolaznika odlučiti da pomogne žrtvi nasilja kad vide da nasilnici završavaju u zatvoru a ne oni u bolnici!

Goran

pre 13 godina

Mislim da je ovde sve okrenuto naopacke.Mogu da se kladim da je sudija perfektno odradila svoj posao.Problem su nesposobni i nestrucni tuzioci , koji nisu dobro obavili svoj deo posla . Nemogu da shvatim da gospodin Homen , javno proziva gospodju Milinovic , bez da je dokazana bilo kakva njena greska . Apsolutno je jasno da su napadaci na Brankicu i taksista trebali i morali biti osudjeni , ali gospoda iz tuzilastva ocigledno nisu uspela to da dokazu na sudu .

Branko

pre 13 godina

Sudije svoju struku neće zaštititi na ovakav način. Smene i javne diskvalifikacije ne donose stabilno i nezavisno sudstvo. Samo zaštićene i nezavisne sudije mogu donositi presude po zakonu, etici, pa onda i savesti. I samo nezavisni i strukovni organi, sastavljeni iz elitnih predstavnika struke, bi trebali biti sud koji može ispitivati rad sudija, ali i pokretati postupak za njihovo udaljavanje iz sudstva. Za to je potrebno uspostaviti i odgovarajuću zakonsku podlogu i kriterijume, i vratiti autoritet sudstva ne mesto koje mu i pripada. Sa sudijske tačke je manje važno da li na odluke suda utiču kriminalci, političar, predsednik suda, ili ministar, u svakom sučaju se radi o pritisku koji može imati svoje posledice, ili po sudiju ili po presudu suda, i upravo je to ono što treba da bude eliminisano.

Gradjanin

pre 13 godina

Ovde moramo uci dublje u problem.U Americi kaznjavaju ako neko pokaze srednji prst u toku voznje kao nasilnicko ponasanje u toku voznje zato sto imaju totalno regulisan zakon koji to sankcionise plus tuzilastvo kod njih donese video snimak I jos 5 svekoka I definise to kao nasilnicka voznja ,a ne pokusaj ubistva tokom voznje.Ovde je rec o monstruoznom ponasanju taksiste I pretnjama novinarki koje je tuzilastvo poslalo na sud kao silovanje I pokusaj ubistva,a bez valjanih dokaza za to.Kako onda neki,bilo koji sudija da optuzi pocinioca ako nema na osnovu cega ,a u skladu sa optuznicom koje je poslalo tuzilastvo.Oni ce razresiti sudiju,sudija ce se zaliti u Strazburu I tamo ce doneti presudu da je sudija radio svoj posao u skladu sa trenutnim zakonom I u skladu sa dokazima koje je tuzilastvo poslalo.Ne znam samo zbog cega nasi ne prepisu zakone Evropskih zemalja kada su oni dobri I zasto malo ne nauce kako se radi kod njih,policija,tuzilastvo,zakonodavstvo I sudstvo.Cini mi se da mi ipak ne znamo koliko ne znamo I da ce tako biti sve dok je politika profitabilan posao I imacemo ministra pravde bez radnog iskustva,a praksu zavrsenu ispred televizora gledajuci Bostonske akvokate I CSI.

MUKNAVI

pre 13 godina

Sa presudom sudije se ne slazem,postoji visa instanca za zalbu ali ovo sto se kod nas radi sa butanjem politicara u presudjivanje ne postoji nigde na svetu.U ostalom,kada pogledas i ostale institucije,vidis javasluk,burazerovanje,korupcije i ludilo koje ce nas na kraju,unistiti.

Boris

pre 13 godina

E moji novinari... A gde vam je druga strana... Da li sudija Milinovic ima nesto da kaze u svoju odbranu? Ili mozda,neko iz VSS da objasni sta bi uspesnoj i dostojnoj sudiji,koja je prosla cistku, da se transformise u zastitnika manijaka i ubica

Sofronije

pre 13 godina

Znam sudiju.

Malo je "na svoju ruku" inace bi drugacije uradila ali... sto malo ne procackate kako se prikupljaju dokazi i kako se pisu optuznice.

Ne sudi se preko TV i stampe. Ili mozda sudi?

dule momirov

pre 13 godina

U trouglu izvršna-zakonodavna i sudska vast, svi akteri bi trebali biti (barem) jednaki. To što je ministarstvo pravde INICIRALO smenu je dobra vest, jer ono u ovom egalite sistemu i ne bi moglo ništa više da uradi. Međutim ostaje pitanje nedostatka ustaljene procedure u ovakvm slučjevima. Biti sudija nosi sa sobom ogromnu odgovornost i bilo kakva greška (namerna ili slučajna) koja neumitno asocira na korumpiranost, ne bi smela da rezultuje smenom. Dotična sudija koja, kao i mnoge njene kolege pre nje, afirmiše kriminal i nezakonito ponašanje, morala da snosi zakonske posledice svoga delovanja, a ne samo da bude smenjena. Pretpostavka je da se ovakve odluke ne donose totalno iz ubeđenja, nego su stimulisane "debelim" nadknadama na kojima kriminalni milje ne štedi. Za svakog sudiju, koji odluči da krene putem neetičnosti i nemoralnosti, je vrlo lako da izračuna šta gubi i šta dobija.

ADVOKAT JANJIC

pre 13 godina

Evo odredbe iz Zakona o sudijama koje mora da postuje svako pa i Ministartsvo pravde:Član 22.

Sudija je slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava, u svemu o čemu odlučuje.

Sudija nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kad to zakon posebno nalaže.

a sad OSTAVKA

pre 13 godina

Jedno drugo pitanje se može postaviti pre nego što razapnemo sudiju.A to je šta je pisalo i kako je sročena optužnica.Šta god mi mislili sudija ne sme da sudi po ničijoj volji nego po optužnici.
E ako se zna da je isti tužioc pisao optužnicu za Brankicu i taksistu,e onda je tu možda poenta.
A gospođa ili gospođica ministarka bi sigurno više volela da sudi onako kako vlasti odgovara.
Sad sam ubeđen da je ovaj sudija slučajno prošao reizbor jer su mislili da je pod njihovom kontrolom.
A što se ministarkinog mišljenja tiče da treba da se preispita rad sudije, ja bi joj poručio da je njen rad već bio preispitan.Ovaj sudija je prošao vaš strašni sud.Tako da je na vama gospođo potez da podnesete ostavku i da onda lepo preispitate sebe.

boban

pre 13 godina

Sve ovo je dokaz da je reforma pravosuđa najobičnija farsa i pokriće da se mnogi sudski sporovi prolongiraju, zataškaju...Osnovni problem je u odluci o zaštiti sudija da bi mogli da sude po zakonu. Ovako im neko pripreti ili neko od političara da smernice kako treba da izgleda "pravda".
Kao i u Italiji u prvo vreme treba obezbediti sudije i sankcionisati sve pokušaje mita, korupcije, pretnji.
Pa sad se Tadić pita da li Evropa hoće nas ili ne u svoje okrilje!
Svi se prave nevešti ili su glupi.

neshonni

pre 13 godina

Ma ona mislila da su to samo nestašna deca pa iz zabave ponekad ali samo ponekad nekoga pretuku ili ubiju. Oni su se samo šalili...

hmm

pre 13 godina

Toliko o kriterijumima (dostojnost,stručnost...) koje je VSS cenio tokom postupka reizbora sudija! I sad taj isti organ,koji je izabrao sudiju,već nakon 6 meseci,je razrešava!Ko tu nije dobro uradio svoj zadatak?!?

nebojša

pre 13 godina

Teško nama kad nam Slobodan Homen kroji kaznenu politiku.
Ljudi, već više vekova je aktuelna u svetu teorija o podeli vlasti i princip nezavisnosti sudstva, a to znači da izvršna vlast (Ministarstvo-Homen) ne mogu da utiču na rad sudske vlasti(sudije).
To je nešto što moramo da shvatimo i prihvatimo...

Jututunska merila

pre 13 godina

To sto je doticna gospodja prosla reizbor, govori vise od bilo kog komentara o kriterijumima koji su vazili prilikom selekcije sudija, a jos vise o kompletnoj reformi pravosudja.
Sta reci, osim BRUKA iI SRAMOTA za drzavu, vlast i pravosudje.

Igor

pre 13 godina

Sramota su kazne koje sudije daju, em su zakonski blage, em ih oni jos ublazavaju ili pustaju ljude, kao ova sudinica, sa nekim glupim obrazlozenjima. Pa na zapadu ako pokazes srdnji prst nekome u voznjito je nasilnicka voznja i bices kaznjen novcano.
A ova kaze nasilno "ljubljenje" nije kaznjivo,(ne razmislja sta bi bilo da mladi policajac nije intervenisao),a za mladog policajca kaze da nije bio na duznosti,pa nije bilo sprecavanja sluzbenog lica u radu,jer mu je isteklo radno vreme.Drugim recima,"sta se ti mesas kada nisi na duznosti",i kakva je to poruka drugim policajcima? da ne rade svoju duznost???
To sto je ova sudinica radila nije deljenje pravde vec ruganje pravdi!

Marsel Gogić

pre 13 godina

Ponašanje izvršne vlasti prema sudijama je sramotno. Umesto da je sudska vlast u istom rangu sa izvršnom i zakonodavnom, kako kaže i Ustav, u Srbiji su sudije svedene na državne službenike koji moraju da slušaju ako hoće da zadrže svoja radna mesta. Ovaj postupak za razrešenje je najgore kršenje zakona i pritisak na drugostepeni sud koji tek treba da odluči o ispravnosti odluke sudije vezano za navijače. Kako sada da postupe sudije u drugostepenom Veću? Da poslušaju Homena ili će možda i oni već sutra biti razrešeni?
Ukoliko ovo prođe sudovi nam i ne trebaju, neka sude Ministarka i državni sekretar, krijući se iza Predsednika Tadića, zajedno sa medijima.
Na kraju, žalosna je zemlja u kojoj reformu jedne grane vlasti i to sudske vrše ljudi koji su sudnicu i suđenje videli samo na filmu.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Tako treba. Samo neka se usudi neki sudija da sudi po zakonu i svojoj savesti! A lepo su joj Homen i Malović preko svih medija poručili kako treba da sudi. Lično nisu, nisu želeli da utiču na sud, drže se člana 6. Zakona o uređenju sudova. Još jedna bruka kao posledica skandalozne reforme pravosuđa. Poručuju "deformatori" drugostepenom sudu da mora biti onako kako politika kaže. Ostaje nam samo nada da neće uspeti u svojoj nečasnoj nameri. A, posle, izbora, Jovo - nanovo. "Deformatore" u pretrpane zatvore - predlažem za jedan od slogana.

Pastir Kostja

pre 13 godina

"...ako ima validnih dokaza.." - kaže Homen. A šta ako ih nema, šta ćemo onda! Hoćete li se onda JAVNO izviniti suduji? Sumnjam.Podsetimo javnost da Homen, Malovićka NIKADA nisu napisali niti jednu optužnicu ili presudu, a da tužilaštvo već izvesno vreme, ispunjavajući očekivanja izvršne vlasti, podnosi optužnice koje iz objektivnih i PRAVNIH razloga propadaju čim dođu u ruke iole kvalitetnijeg sudije koji se još uvek, zamislite, drži Zakona "kao pijan plota".

Jelena

pre 13 godina

Ne razumem... zaista... Ako je u slucaju Brankice i bila iskorumpirana ili se uplasila pretnji, sta je onda problem sa slucajem taksiste??? U svakom slucaju, vec zbog Brankicinog slucaja, treba je lisisti duznosti, i ukinuti joj mogucnost da se bavi pravima. Tek takve mere, koje oduzimaju hleb iz ruku, mozda ce pomoci protiv korupcije.

pera detlic

pre 13 godina

Sudije treba da pitaju Homena za svaki pojedinacni skucaj kako da presude. Ustvari najbolje da ukinemo sudije pa neka sude Homen i Malovicka.

SVD

pre 13 godina

Bilo bi jako interesantno da se istraži koji su bili motivi ove gospođe Milinović da sudi mimo svake logike i zakona. Da li je tu bilo podmićivanja? Čisto sumnjam da se radi o sudijskom ubeđenju ili neznanju, mnogo su drastične te sulude odluke one koja je bila dužna da štiti društvo od kriminala.

vmd

pre 13 godina

Odlicno je da se uvodi neki standard odgovornosti za nosioce pravosudnih funkcija. Samim ogranicenjem moci sudija, i mogucnost disciplinskog postupka (ne samo u teoriji, nego i u praksi) smanjuje potencijal za zloupotrebu i korupciju.

Vesna

pre 13 godina

Mozda bi g-dja sudija Milinovic drugacije presudila da je bila ona zrtva taksiste, njena (eventualno) kcer ili sestra. Ne zelim joj to iskustvo, ali kako Biblija kaze, neka se stavi u polozaj zrtve. Njene presude kako u predmetu novinarke Brankice tako i u slucaju taksiste napadaca su sramotne. Pozdrav nadleznim organima za inicijativu njenog opoziva.

che

pre 13 godina

Ako se neko ovoliko očigledno PLAŠI da optuži kriminalce, čak i pored svih dokaza, taj je promašio profesiju.

Sasvim je drugo pitanje po kom principu su te nove sudije uopšte i postavljene tu gde se sada nalaze.

che

pre 13 godina

Ako se neko ovoliko očigledno PLAŠI da optuži kriminalce, čak i pored svih dokaza, taj je promašio profesiju.

Sasvim je drugo pitanje po kom principu su te nove sudije uopšte i postavljene tu gde se sada nalaze.

Vesna

pre 13 godina

Mozda bi g-dja sudija Milinovic drugacije presudila da je bila ona zrtva taksiste, njena (eventualno) kcer ili sestra. Ne zelim joj to iskustvo, ali kako Biblija kaze, neka se stavi u polozaj zrtve. Njene presude kako u predmetu novinarke Brankice tako i u slucaju taksiste napadaca su sramotne. Pozdrav nadleznim organima za inicijativu njenog opoziva.

SVD

pre 13 godina

Bilo bi jako interesantno da se istraži koji su bili motivi ove gospođe Milinović da sudi mimo svake logike i zakona. Da li je tu bilo podmićivanja? Čisto sumnjam da se radi o sudijskom ubeđenju ili neznanju, mnogo su drastične te sulude odluke one koja je bila dužna da štiti društvo od kriminala.

Jututunska merila

pre 13 godina

To sto je doticna gospodja prosla reizbor, govori vise od bilo kog komentara o kriterijumima koji su vazili prilikom selekcije sudija, a jos vise o kompletnoj reformi pravosudja.
Sta reci, osim BRUKA iI SRAMOTA za drzavu, vlast i pravosudje.

Marsel Gogić

pre 13 godina

Ponašanje izvršne vlasti prema sudijama je sramotno. Umesto da je sudska vlast u istom rangu sa izvršnom i zakonodavnom, kako kaže i Ustav, u Srbiji su sudije svedene na državne službenike koji moraju da slušaju ako hoće da zadrže svoja radna mesta. Ovaj postupak za razrešenje je najgore kršenje zakona i pritisak na drugostepeni sud koji tek treba da odluči o ispravnosti odluke sudije vezano za navijače. Kako sada da postupe sudije u drugostepenom Veću? Da poslušaju Homena ili će možda i oni već sutra biti razrešeni?
Ukoliko ovo prođe sudovi nam i ne trebaju, neka sude Ministarka i državni sekretar, krijući se iza Predsednika Tadića, zajedno sa medijima.
Na kraju, žalosna je zemlja u kojoj reformu jedne grane vlasti i to sudske vrše ljudi koji su sudnicu i suđenje videli samo na filmu.

Pastir Kostja

pre 13 godina

"...ako ima validnih dokaza.." - kaže Homen. A šta ako ih nema, šta ćemo onda! Hoćete li se onda JAVNO izviniti suduji? Sumnjam.Podsetimo javnost da Homen, Malovićka NIKADA nisu napisali niti jednu optužnicu ili presudu, a da tužilaštvo već izvesno vreme, ispunjavajući očekivanja izvršne vlasti, podnosi optužnice koje iz objektivnih i PRAVNIH razloga propadaju čim dođu u ruke iole kvalitetnijeg sudije koji se još uvek, zamislite, drži Zakona "kao pijan plota".

nebojša

pre 13 godina

Teško nama kad nam Slobodan Homen kroji kaznenu politiku.
Ljudi, već više vekova je aktuelna u svetu teorija o podeli vlasti i princip nezavisnosti sudstva, a to znači da izvršna vlast (Ministarstvo-Homen) ne mogu da utiču na rad sudske vlasti(sudije).
To je nešto što moramo da shvatimo i prihvatimo...

Goran

pre 13 godina

Mislim da je ovde sve okrenuto naopacke.Mogu da se kladim da je sudija perfektno odradila svoj posao.Problem su nesposobni i nestrucni tuzioci , koji nisu dobro obavili svoj deo posla . Nemogu da shvatim da gospodin Homen , javno proziva gospodju Milinovic , bez da je dokazana bilo kakva njena greska . Apsolutno je jasno da su napadaci na Brankicu i taksista trebali i morali biti osudjeni , ali gospoda iz tuzilastva ocigledno nisu uspela to da dokazu na sudu .

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Tako treba. Samo neka se usudi neki sudija da sudi po zakonu i svojoj savesti! A lepo su joj Homen i Malović preko svih medija poručili kako treba da sudi. Lično nisu, nisu želeli da utiču na sud, drže se člana 6. Zakona o uređenju sudova. Još jedna bruka kao posledica skandalozne reforme pravosuđa. Poručuju "deformatori" drugostepenom sudu da mora biti onako kako politika kaže. Ostaje nam samo nada da neće uspeti u svojoj nečasnoj nameri. A, posle, izbora, Jovo - nanovo. "Deformatore" u pretrpane zatvore - predlažem za jedan od slogana.

pera detlic

pre 13 godina

Sudije treba da pitaju Homena za svaki pojedinacni skucaj kako da presude. Ustvari najbolje da ukinemo sudije pa neka sude Homen i Malovicka.

Sofronije

pre 13 godina

Znam sudiju.

Malo je "na svoju ruku" inace bi drugacije uradila ali... sto malo ne procackate kako se prikupljaju dokazi i kako se pisu optuznice.

Ne sudi se preko TV i stampe. Ili mozda sudi?

a sad OSTAVKA

pre 13 godina

Jedno drugo pitanje se može postaviti pre nego što razapnemo sudiju.A to je šta je pisalo i kako je sročena optužnica.Šta god mi mislili sudija ne sme da sudi po ničijoj volji nego po optužnici.
E ako se zna da je isti tužioc pisao optužnicu za Brankicu i taksistu,e onda je tu možda poenta.
A gospođa ili gospođica ministarka bi sigurno više volela da sudi onako kako vlasti odgovara.
Sad sam ubeđen da je ovaj sudija slučajno prošao reizbor jer su mislili da je pod njihovom kontrolom.
A što se ministarkinog mišljenja tiče da treba da se preispita rad sudije, ja bi joj poručio da je njen rad već bio preispitan.Ovaj sudija je prošao vaš strašni sud.Tako da je na vama gospođo potez da podnesete ostavku i da onda lepo preispitate sebe.

Igor

pre 13 godina

Sramota su kazne koje sudije daju, em su zakonski blage, em ih oni jos ublazavaju ili pustaju ljude, kao ova sudinica, sa nekim glupim obrazlozenjima. Pa na zapadu ako pokazes srdnji prst nekome u voznjito je nasilnicka voznja i bices kaznjen novcano.
A ova kaze nasilno "ljubljenje" nije kaznjivo,(ne razmislja sta bi bilo da mladi policajac nije intervenisao),a za mladog policajca kaze da nije bio na duznosti,pa nije bilo sprecavanja sluzbenog lica u radu,jer mu je isteklo radno vreme.Drugim recima,"sta se ti mesas kada nisi na duznosti",i kakva je to poruka drugim policajcima? da ne rade svoju duznost???
To sto je ova sudinica radila nije deljenje pravde vec ruganje pravdi!

vmd

pre 13 godina

Odlicno je da se uvodi neki standard odgovornosti za nosioce pravosudnih funkcija. Samim ogranicenjem moci sudija, i mogucnost disciplinskog postupka (ne samo u teoriji, nego i u praksi) smanjuje potencijal za zloupotrebu i korupciju.

ADVOKAT JANJIC

pre 13 godina

Evo odredbe iz Zakona o sudijama koje mora da postuje svako pa i Ministartsvo pravde:Član 22.

Sudija je slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava, u svemu o čemu odlučuje.

Sudija nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kad to zakon posebno nalaže.

Gradjanin

pre 13 godina

Ovde moramo uci dublje u problem.U Americi kaznjavaju ako neko pokaze srednji prst u toku voznje kao nasilnicko ponasanje u toku voznje zato sto imaju totalno regulisan zakon koji to sankcionise plus tuzilastvo kod njih donese video snimak I jos 5 svekoka I definise to kao nasilnicka voznja ,a ne pokusaj ubistva tokom voznje.Ovde je rec o monstruoznom ponasanju taksiste I pretnjama novinarki koje je tuzilastvo poslalo na sud kao silovanje I pokusaj ubistva,a bez valjanih dokaza za to.Kako onda neki,bilo koji sudija da optuzi pocinioca ako nema na osnovu cega ,a u skladu sa optuznicom koje je poslalo tuzilastvo.Oni ce razresiti sudiju,sudija ce se zaliti u Strazburu I tamo ce doneti presudu da je sudija radio svoj posao u skladu sa trenutnim zakonom I u skladu sa dokazima koje je tuzilastvo poslalo.Ne znam samo zbog cega nasi ne prepisu zakone Evropskih zemalja kada su oni dobri I zasto malo ne nauce kako se radi kod njih,policija,tuzilastvo,zakonodavstvo I sudstvo.Cini mi se da mi ipak ne znamo koliko ne znamo I da ce tako biti sve dok je politika profitabilan posao I imacemo ministra pravde bez radnog iskustva,a praksu zavrsenu ispred televizora gledajuci Bostonske akvokate I CSI.

Jelena

pre 13 godina

Ne razumem... zaista... Ako je u slucaju Brankice i bila iskorumpirana ili se uplasila pretnji, sta je onda problem sa slucajem taksiste??? U svakom slucaju, vec zbog Brankicinog slucaja, treba je lisisti duznosti, i ukinuti joj mogucnost da se bavi pravima. Tek takve mere, koje oduzimaju hleb iz ruku, mozda ce pomoci protiv korupcije.

Boris

pre 13 godina

E moji novinari... A gde vam je druga strana... Da li sudija Milinovic ima nesto da kaze u svoju odbranu? Ili mozda,neko iz VSS da objasni sta bi uspesnoj i dostojnoj sudiji,koja je prosla cistku, da se transformise u zastitnika manijaka i ubica

mc II

pre 13 godina

Ljudi, greska je iskljucivo na TUZILASTVU jer ne umeju da napisu optuznicu i tako nepripremljeni dolaze u sud i ocekuju da sudija to ispegla i donese presudu!!!
TO NIJE POSAO SUDIJE!!!
Posao mu je da pravedno sudi ali po optuznici koju podigne tuzilastvo!!
Pa ne mozete ocekivati da za bacanje koktela na zid neko bude osudjen za medjunarodni terorizam a takvu optuznicu je doneo tuzilac u sud kada je sudjeno onim anarhistima za paljenje grcke ambasade!!!
Ali mi to necemo da shvatimo i napadamo sudije jer nam se ne svidja presuda a kako je doslo do presude to nas ne interesuje!!!

hmm

pre 13 godina

Toliko o kriterijumima (dostojnost,stručnost...) koje je VSS cenio tokom postupka reizbora sudija! I sad taj isti organ,koji je izabrao sudiju,već nakon 6 meseci,je razrešava!Ko tu nije dobro uradio svoj zadatak?!?

boban

pre 13 godina

Sve ovo je dokaz da je reforma pravosuđa najobičnija farsa i pokriće da se mnogi sudski sporovi prolongiraju, zataškaju...Osnovni problem je u odluci o zaštiti sudija da bi mogli da sude po zakonu. Ovako im neko pripreti ili neko od političara da smernice kako treba da izgleda "pravda".
Kao i u Italiji u prvo vreme treba obezbediti sudije i sankcionisati sve pokušaje mita, korupcije, pretnji.
Pa sad se Tadić pita da li Evropa hoće nas ili ne u svoje okrilje!
Svi se prave nevešti ili su glupi.

MUKNAVI

pre 13 godina

Sa presudom sudije se ne slazem,postoji visa instanca za zalbu ali ovo sto se kod nas radi sa butanjem politicara u presudjivanje ne postoji nigde na svetu.U ostalom,kada pogledas i ostale institucije,vidis javasluk,burazerovanje,korupcije i ludilo koje ce nas na kraju,unistiti.

Branko

pre 13 godina

Sudije svoju struku neće zaštititi na ovakav način. Smene i javne diskvalifikacije ne donose stabilno i nezavisno sudstvo. Samo zaštićene i nezavisne sudije mogu donositi presude po zakonu, etici, pa onda i savesti. I samo nezavisni i strukovni organi, sastavljeni iz elitnih predstavnika struke, bi trebali biti sud koji može ispitivati rad sudija, ali i pokretati postupak za njihovo udaljavanje iz sudstva. Za to je potrebno uspostaviti i odgovarajuću zakonsku podlogu i kriterijume, i vratiti autoritet sudstva ne mesto koje mu i pripada. Sa sudijske tačke je manje važno da li na odluke suda utiču kriminalci, političar, predsednik suda, ili ministar, u svakom sučaju se radi o pritisku koji može imati svoje posledice, ili po sudiju ili po presudu suda, i upravo je to ono što treba da bude eliminisano.

Aleksandar

pre 13 godina

Opet se sustina gubi u kakofoniji raznoraznih 'usmerenih misljenja'... Ovaj problem ima dve strane.

Prva strana je opisana u tekstu. Skandalozno je da se takvi slucajevi oslobadjaju. Tu se mora utvrditi cija je odgovornost, sudije ili tuzilastva koje je sastavljalo optuznicu. A onda se trebaju sprovesti zakonski odredjene mere, a ne ono sto Homen ili neki drugi vicu sa strane. To, naravno, pod uslovom da nam je stalo do zakonskih procedura.

Druga je ta da idejni tvorci ove i ovakve 'reforme' pravosudnog sistema sada drvlje i kamenje, pod pritiskom gradjana koji vide ociglednu nepravdu, bacaju na sudiju koja je prosla NJIHOVE kriterijume. E to 'vala ne moze. Ni Homen, ni Malovicka, ni Sv. Petar licno nemaju prava da ocenjuju ko je dobar a ko je los sudija. Sudstvo MORA biti nezavisno da bi uopste funkcinisalo, a politicari nemaju i ne smeju imati prava da odredjuju da li je neko sudjenje pravedno ili ne. Uostalom, ako tvrde da je skandalozno da neki sudija tako sudi, a taj isti sudija je prosao NJIHOVE kriterijume, zar samim tim ne priznaju da su lose napravili reformu i da su esencijalno nesposobni?

Лудило

pre 13 godina

Хајде да бригу о независном судству ставимо по страни у овом случају. Да ли смо стварно требали да пустимо да "по својој савести и разуму" суди судија по којој насилно љубљење и одвођење у кола није кривично дело? Па јел видите да жена очигледно тера инат целом друштву из неког разлога, и очигледно има искривљен систем правде и вредности.

Чак и да занемаримо њен став да је, када ти навијачи прете смрћу, то само лична увреда. Ово са таксистом дефинитивно показује да нешто са госпођом Милиновић није у реду, и ако нико други осим извршне власти не сме да покрене иницијативу за њену смену онда нека се власт меша у рад судства, пошто наше независне и самосвесне судије очигледно нису у стању да почисте у свом дворишту.

podrska sudiji

pre 13 godina

nekako sam siguran da je sve prenaduvano zato sto su 'zrtve'zenskog pola.
da je suprotno ne bi niko ni cuo za ove slucajeve.

svaka cast sudiji na neutralnosti!izdrzite,rodni,jednostrani lobi kod nas je uzasno jak i bice tesko!

Bojan Bogdanović

pre 13 godina

Većina ovde datih komentara sve svodi na politiku. To je čest običaj u Srbiji. Sve je politika i sve je zavera. U ovom slučaju je najbitnije pitanje kakvu poruku potencijalnim nasilnicima šalje, pre svega Sudija, pa onda i ceo pravosudni sistem, koji treba da zaštiti ugrožene građane. Zbog toga treba podržati sve aktivnosti koje nasilnicima i kriminalcima šalju poruku da se više tako ne može ponašati u Srbiji. Ako zbog toga treba razrešiti nekog sudiju ili tužioca, nemam ništta protiv. Možda će se kroz neku godinu više slučajnih prolaznika odlučiti da pomogne žrtvi nasilja kad vide da nasilnici završavaju u zatvoru a ne oni u bolnici!

Ivana

pre 13 godina

Da li ce Homen zapoceti smenu ovoga sudije, koji sprecava sudjenje odgovornima za ubistvo premijera:
Smederevski Osnovni sud odložio je danas za kraj jula glavnu raspravu u predmetu protiv bivšeg beogradskog okružnog javnog tužioca Radeta Terzića zbog nedolaska svedoka.

neshonni

pre 13 godina

Ma ona mislila da su to samo nestašna deca pa iz zabave ponekad ali samo ponekad nekoga pretuku ili ubiju. Oni su se samo šalili...

prokleta avlija

pre 13 godina

evo npr...da ja uhvatim doticnu sudijicu i uhvatim je za ramena i pocnem da je ljubim i odnosim ka kolima da li bi se meni zbog toga sudilo za napastvovanje, pokusaj silovanja, pokusaj ubistva i otmicu...da li bi onda mozda promenila odluku...ima li neko sliku te zene...

pijetro

pre 13 godina

Izgleda da je gomila ćoravih koka u vidu diskutanata po raznoraznim forumima najzad našla jedno zrno. Naime, pošto mi u svemu moramo da budemo originalni, mi smo i po ovom pitanju originalni. Izgleda da kod nas nisu korumpirane sudije, nego tužioci. Tako ako ste izvršili silovanje, vi samo lepo potplatite tužioca da vas tuži za pokušaj ubistva i slobodni ste. Mada je to pomalo rizično, šta ako je sudija nestručan pa vas ipak osudi za pokušaj ubistva, ups bipp ste se.

Aleksandar

pre 13 godina

I to je ta cuvena reforma sudstva. Eto koliko se vidi da su izabrane i napredovale sudije koji uopste nisu trebali biti izabrani.

Bravo drzavo, bravo.
Sledeci put se kandidujte za menadzere cirkusa Kolorado, jer to mesto vam pripada.

pravnik

pre 13 godina

"Reforma" pravosuđa je potpuno promašena stvar. Niz nakaradnih pravosudnih odluka je doneto od Nove godine širom Srbije ali koje mediji nisu "obradili". Naopaka "reforma".

Sinke

pre 13 godina

"sudije svedene na državne službenike koji moraju da slušaju ako hoće da zadrže svoja radna mesta" - pa ne radi se o tome? Sudije jesu drzavni sluzbenici, placeni su iz budzeta, i posao im je da sude po zakonu. Kada sudija ne sudi po zakonu, treba da bude smenjen, i da se protiv njega pokrene postupak da se ispitaju motivi za to sto nije sudio po zakonu. Bitno je naravno da se ispostuje procedura kada se ovo radi, pa se nadam da u slucaju g-dje Milinovic nece doci do neke omaske. Na njenu nesrecu nije potrebno bog zna kakvo tumacenje njenih postupaka, svima koji su pratili sudjenje navijacima je jasno da je presuda u konfliktu sa zakonom, a obrazlozenje sa logikom ("proci ces k'o Curuvija" po njoj nije pretnja, alo!)

dule momirov

pre 13 godina

U trouglu izvršna-zakonodavna i sudska vast, svi akteri bi trebali biti (barem) jednaki. To što je ministarstvo pravde INICIRALO smenu je dobra vest, jer ono u ovom egalite sistemu i ne bi moglo ništa više da uradi. Međutim ostaje pitanje nedostatka ustaljene procedure u ovakvm slučjevima. Biti sudija nosi sa sobom ogromnu odgovornost i bilo kakva greška (namerna ili slučajna) koja neumitno asocira na korumpiranost, ne bi smela da rezultuje smenom. Dotična sudija koja, kao i mnoge njene kolege pre nje, afirmiše kriminal i nezakonito ponašanje, morala da snosi zakonske posledice svoga delovanja, a ne samo da bude smenjena. Pretpostavka je da se ovakve odluke ne donose totalno iz ubeđenja, nego su stimulisane "debelim" nadknadama na kojima kriminalni milje ne štedi. Za svakog sudiju, koji odluči da krene putem neetičnosti i nemoralnosti, je vrlo lako da izračuna šta gubi i šta dobija.

aaa

pre 13 godina

"Svaki sudija ima Ustavom garantovani imunitet da ne može da odgovara zbog mišljenja datog u svojoj odluci."
I svaki sudija je dužan da sudi u skladu sa zakonom, inače nije sudija.

iii

pre 13 godina

Imunitet sudija je neophodan i sluzi da ih zastiti od pritisaka, ali pre svega se misli na pritiske usmerene ka oslobadjanju krivih. U ovoj zemlji je sve naopako, pa se sudije ovde pritiskaju da nekoga uopste osude.

pera detlic

pre 13 godina

Sudije treba da pitaju Homena za svaki pojedinacni skucaj kako da presude. Ustvari najbolje da ukinemo sudije pa neka sude Homen i Malovicka.

podrska sudiji

pre 13 godina

nekako sam siguran da je sve prenaduvano zato sto su 'zrtve'zenskog pola.
da je suprotno ne bi niko ni cuo za ove slucajeve.

svaka cast sudiji na neutralnosti!izdrzite,rodni,jednostrani lobi kod nas je uzasno jak i bice tesko!

Marsel Gogić

pre 13 godina

Ponašanje izvršne vlasti prema sudijama je sramotno. Umesto da je sudska vlast u istom rangu sa izvršnom i zakonodavnom, kako kaže i Ustav, u Srbiji su sudije svedene na državne službenike koji moraju da slušaju ako hoće da zadrže svoja radna mesta. Ovaj postupak za razrešenje je najgore kršenje zakona i pritisak na drugostepeni sud koji tek treba da odluči o ispravnosti odluke sudije vezano za navijače. Kako sada da postupe sudije u drugostepenom Veću? Da poslušaju Homena ili će možda i oni već sutra biti razrešeni?
Ukoliko ovo prođe sudovi nam i ne trebaju, neka sude Ministarka i državni sekretar, krijući se iza Predsednika Tadića, zajedno sa medijima.
Na kraju, žalosna je zemlja u kojoj reformu jedne grane vlasti i to sudske vrše ljudi koji su sudnicu i suđenje videli samo na filmu.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Tako treba. Samo neka se usudi neki sudija da sudi po zakonu i svojoj savesti! A lepo su joj Homen i Malović preko svih medija poručili kako treba da sudi. Lično nisu, nisu želeli da utiču na sud, drže se člana 6. Zakona o uređenju sudova. Još jedna bruka kao posledica skandalozne reforme pravosuđa. Poručuju "deformatori" drugostepenom sudu da mora biti onako kako politika kaže. Ostaje nam samo nada da neće uspeti u svojoj nečasnoj nameri. A, posle, izbora, Jovo - nanovo. "Deformatore" u pretrpane zatvore - predlažem za jedan od slogana.

nebojša

pre 13 godina

Teško nama kad nam Slobodan Homen kroji kaznenu politiku.
Ljudi, već više vekova je aktuelna u svetu teorija o podeli vlasti i princip nezavisnosti sudstva, a to znači da izvršna vlast (Ministarstvo-Homen) ne mogu da utiču na rad sudske vlasti(sudije).
To je nešto što moramo da shvatimo i prihvatimo...

Jelena

pre 13 godina

Ne razumem... zaista... Ako je u slucaju Brankice i bila iskorumpirana ili se uplasila pretnji, sta je onda problem sa slucajem taksiste??? U svakom slucaju, vec zbog Brankicinog slucaja, treba je lisisti duznosti, i ukinuti joj mogucnost da se bavi pravima. Tek takve mere, koje oduzimaju hleb iz ruku, mozda ce pomoci protiv korupcije.

Vesna

pre 13 godina

Mozda bi g-dja sudija Milinovic drugacije presudila da je bila ona zrtva taksiste, njena (eventualno) kcer ili sestra. Ne zelim joj to iskustvo, ali kako Biblija kaze, neka se stavi u polozaj zrtve. Njene presude kako u predmetu novinarke Brankice tako i u slucaju taksiste napadaca su sramotne. Pozdrav nadleznim organima za inicijativu njenog opoziva.

SVD

pre 13 godina

Bilo bi jako interesantno da se istraži koji su bili motivi ove gospođe Milinović da sudi mimo svake logike i zakona. Da li je tu bilo podmićivanja? Čisto sumnjam da se radi o sudijskom ubeđenju ili neznanju, mnogo su drastične te sulude odluke one koja je bila dužna da štiti društvo od kriminala.

vmd

pre 13 godina

Odlicno je da se uvodi neki standard odgovornosti za nosioce pravosudnih funkcija. Samim ogranicenjem moci sudija, i mogucnost disciplinskog postupka (ne samo u teoriji, nego i u praksi) smanjuje potencijal za zloupotrebu i korupciju.

Sinke

pre 13 godina

"sudije svedene na državne službenike koji moraju da slušaju ako hoće da zadrže svoja radna mesta" - pa ne radi se o tome? Sudije jesu drzavni sluzbenici, placeni su iz budzeta, i posao im je da sude po zakonu. Kada sudija ne sudi po zakonu, treba da bude smenjen, i da se protiv njega pokrene postupak da se ispitaju motivi za to sto nije sudio po zakonu. Bitno je naravno da se ispostuje procedura kada se ovo radi, pa se nadam da u slucaju g-dje Milinovic nece doci do neke omaske. Na njenu nesrecu nije potrebno bog zna kakvo tumacenje njenih postupaka, svima koji su pratili sudjenje navijacima je jasno da je presuda u konfliktu sa zakonom, a obrazlozenje sa logikom ("proci ces k'o Curuvija" po njoj nije pretnja, alo!)

Pastir Kostja

pre 13 godina

"...ako ima validnih dokaza.." - kaže Homen. A šta ako ih nema, šta ćemo onda! Hoćete li se onda JAVNO izviniti suduji? Sumnjam.Podsetimo javnost da Homen, Malovićka NIKADA nisu napisali niti jednu optužnicu ili presudu, a da tužilaštvo već izvesno vreme, ispunjavajući očekivanja izvršne vlasti, podnosi optužnice koje iz objektivnih i PRAVNIH razloga propadaju čim dođu u ruke iole kvalitetnijeg sudije koji se još uvek, zamislite, drži Zakona "kao pijan plota".

che

pre 13 godina

Ako se neko ovoliko očigledno PLAŠI da optuži kriminalce, čak i pored svih dokaza, taj je promašio profesiju.

Sasvim je drugo pitanje po kom principu su te nove sudije uopšte i postavljene tu gde se sada nalaze.

ADVOKAT JANJIC

pre 13 godina

Evo odredbe iz Zakona o sudijama koje mora da postuje svako pa i Ministartsvo pravde:Član 22.

Sudija je slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava, u svemu o čemu odlučuje.

Sudija nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kad to zakon posebno nalaže.

Jututunska merila

pre 13 godina

To sto je doticna gospodja prosla reizbor, govori vise od bilo kog komentara o kriterijumima koji su vazili prilikom selekcije sudija, a jos vise o kompletnoj reformi pravosudja.
Sta reci, osim BRUKA iI SRAMOTA za drzavu, vlast i pravosudje.

neshonni

pre 13 godina

Ma ona mislila da su to samo nestašna deca pa iz zabave ponekad ali samo ponekad nekoga pretuku ili ubiju. Oni su se samo šalili...

Goran

pre 13 godina

Mislim da je ovde sve okrenuto naopacke.Mogu da se kladim da je sudija perfektno odradila svoj posao.Problem su nesposobni i nestrucni tuzioci , koji nisu dobro obavili svoj deo posla . Nemogu da shvatim da gospodin Homen , javno proziva gospodju Milinovic , bez da je dokazana bilo kakva njena greska . Apsolutno je jasno da su napadaci na Brankicu i taksista trebali i morali biti osudjeni , ali gospoda iz tuzilastva ocigledno nisu uspela to da dokazu na sudu .

dule momirov

pre 13 godina

U trouglu izvršna-zakonodavna i sudska vast, svi akteri bi trebali biti (barem) jednaki. To što je ministarstvo pravde INICIRALO smenu je dobra vest, jer ono u ovom egalite sistemu i ne bi moglo ništa više da uradi. Međutim ostaje pitanje nedostatka ustaljene procedure u ovakvm slučjevima. Biti sudija nosi sa sobom ogromnu odgovornost i bilo kakva greška (namerna ili slučajna) koja neumitno asocira na korumpiranost, ne bi smela da rezultuje smenom. Dotična sudija koja, kao i mnoge njene kolege pre nje, afirmiše kriminal i nezakonito ponašanje, morala da snosi zakonske posledice svoga delovanja, a ne samo da bude smenjena. Pretpostavka je da se ovakve odluke ne donose totalno iz ubeđenja, nego su stimulisane "debelim" nadknadama na kojima kriminalni milje ne štedi. Za svakog sudiju, koji odluči da krene putem neetičnosti i nemoralnosti, je vrlo lako da izračuna šta gubi i šta dobija.

Igor

pre 13 godina

Sramota su kazne koje sudije daju, em su zakonski blage, em ih oni jos ublazavaju ili pustaju ljude, kao ova sudinica, sa nekim glupim obrazlozenjima. Pa na zapadu ako pokazes srdnji prst nekome u voznjito je nasilnicka voznja i bices kaznjen novcano.
A ova kaze nasilno "ljubljenje" nije kaznjivo,(ne razmislja sta bi bilo da mladi policajac nije intervenisao),a za mladog policajca kaze da nije bio na duznosti,pa nije bilo sprecavanja sluzbenog lica u radu,jer mu je isteklo radno vreme.Drugim recima,"sta se ti mesas kada nisi na duznosti",i kakva je to poruka drugim policajcima? da ne rade svoju duznost???
To sto je ova sudinica radila nije deljenje pravde vec ruganje pravdi!

Sofronije

pre 13 godina

Znam sudiju.

Malo je "na svoju ruku" inace bi drugacije uradila ali... sto malo ne procackate kako se prikupljaju dokazi i kako se pisu optuznice.

Ne sudi se preko TV i stampe. Ili mozda sudi?

mc II

pre 13 godina

Ljudi, greska je iskljucivo na TUZILASTVU jer ne umeju da napisu optuznicu i tako nepripremljeni dolaze u sud i ocekuju da sudija to ispegla i donese presudu!!!
TO NIJE POSAO SUDIJE!!!
Posao mu je da pravedno sudi ali po optuznici koju podigne tuzilastvo!!
Pa ne mozete ocekivati da za bacanje koktela na zid neko bude osudjen za medjunarodni terorizam a takvu optuznicu je doneo tuzilac u sud kada je sudjeno onim anarhistima za paljenje grcke ambasade!!!
Ali mi to necemo da shvatimo i napadamo sudije jer nam se ne svidja presuda a kako je doslo do presude to nas ne interesuje!!!

Boris

pre 13 godina

E moji novinari... A gde vam je druga strana... Da li sudija Milinovic ima nesto da kaze u svoju odbranu? Ili mozda,neko iz VSS da objasni sta bi uspesnoj i dostojnoj sudiji,koja je prosla cistku, da se transformise u zastitnika manijaka i ubica

prokleta avlija

pre 13 godina

evo npr...da ja uhvatim doticnu sudijicu i uhvatim je za ramena i pocnem da je ljubim i odnosim ka kolima da li bi se meni zbog toga sudilo za napastvovanje, pokusaj silovanja, pokusaj ubistva i otmicu...da li bi onda mozda promenila odluku...ima li neko sliku te zene...

hmm

pre 13 godina

Toliko o kriterijumima (dostojnost,stručnost...) koje je VSS cenio tokom postupka reizbora sudija! I sad taj isti organ,koji je izabrao sudiju,već nakon 6 meseci,je razrešava!Ko tu nije dobro uradio svoj zadatak?!?

a sad OSTAVKA

pre 13 godina

Jedno drugo pitanje se može postaviti pre nego što razapnemo sudiju.A to je šta je pisalo i kako je sročena optužnica.Šta god mi mislili sudija ne sme da sudi po ničijoj volji nego po optužnici.
E ako se zna da je isti tužioc pisao optužnicu za Brankicu i taksistu,e onda je tu možda poenta.
A gospođa ili gospođica ministarka bi sigurno više volela da sudi onako kako vlasti odgovara.
Sad sam ubeđen da je ovaj sudija slučajno prošao reizbor jer su mislili da je pod njihovom kontrolom.
A što se ministarkinog mišljenja tiče da treba da se preispita rad sudije, ja bi joj poručio da je njen rad već bio preispitan.Ovaj sudija je prošao vaš strašni sud.Tako da je na vama gospođo potez da podnesete ostavku i da onda lepo preispitate sebe.

Лудило

pre 13 godina

Хајде да бригу о независном судству ставимо по страни у овом случају. Да ли смо стварно требали да пустимо да "по својој савести и разуму" суди судија по којој насилно љубљење и одвођење у кола није кривично дело? Па јел видите да жена очигледно тера инат целом друштву из неког разлога, и очигледно има искривљен систем правде и вредности.

Чак и да занемаримо њен став да је, када ти навијачи прете смрћу, то само лична увреда. Ово са таксистом дефинитивно показује да нешто са госпођом Милиновић није у реду, и ако нико други осим извршне власти не сме да покрене иницијативу за њену смену онда нека се власт меша у рад судства, пошто наше независне и самосвесне судије очигледно нису у стању да почисте у свом дворишту.

boban

pre 13 godina

Sve ovo je dokaz da je reforma pravosuđa najobičnija farsa i pokriće da se mnogi sudski sporovi prolongiraju, zataškaju...Osnovni problem je u odluci o zaštiti sudija da bi mogli da sude po zakonu. Ovako im neko pripreti ili neko od političara da smernice kako treba da izgleda "pravda".
Kao i u Italiji u prvo vreme treba obezbediti sudije i sankcionisati sve pokušaje mita, korupcije, pretnji.
Pa sad se Tadić pita da li Evropa hoće nas ili ne u svoje okrilje!
Svi se prave nevešti ili su glupi.

Gradjanin

pre 13 godina

Ovde moramo uci dublje u problem.U Americi kaznjavaju ako neko pokaze srednji prst u toku voznje kao nasilnicko ponasanje u toku voznje zato sto imaju totalno regulisan zakon koji to sankcionise plus tuzilastvo kod njih donese video snimak I jos 5 svekoka I definise to kao nasilnicka voznja ,a ne pokusaj ubistva tokom voznje.Ovde je rec o monstruoznom ponasanju taksiste I pretnjama novinarki koje je tuzilastvo poslalo na sud kao silovanje I pokusaj ubistva,a bez valjanih dokaza za to.Kako onda neki,bilo koji sudija da optuzi pocinioca ako nema na osnovu cega ,a u skladu sa optuznicom koje je poslalo tuzilastvo.Oni ce razresiti sudiju,sudija ce se zaliti u Strazburu I tamo ce doneti presudu da je sudija radio svoj posao u skladu sa trenutnim zakonom I u skladu sa dokazima koje je tuzilastvo poslalo.Ne znam samo zbog cega nasi ne prepisu zakone Evropskih zemalja kada su oni dobri I zasto malo ne nauce kako se radi kod njih,policija,tuzilastvo,zakonodavstvo I sudstvo.Cini mi se da mi ipak ne znamo koliko ne znamo I da ce tako biti sve dok je politika profitabilan posao I imacemo ministra pravde bez radnog iskustva,a praksu zavrsenu ispred televizora gledajuci Bostonske akvokate I CSI.

Branko

pre 13 godina

Sudije svoju struku neće zaštititi na ovakav način. Smene i javne diskvalifikacije ne donose stabilno i nezavisno sudstvo. Samo zaštićene i nezavisne sudije mogu donositi presude po zakonu, etici, pa onda i savesti. I samo nezavisni i strukovni organi, sastavljeni iz elitnih predstavnika struke, bi trebali biti sud koji može ispitivati rad sudija, ali i pokretati postupak za njihovo udaljavanje iz sudstva. Za to je potrebno uspostaviti i odgovarajuću zakonsku podlogu i kriterijume, i vratiti autoritet sudstva ne mesto koje mu i pripada. Sa sudijske tačke je manje važno da li na odluke suda utiču kriminalci, političar, predsednik suda, ili ministar, u svakom sučaju se radi o pritisku koji može imati svoje posledice, ili po sudiju ili po presudu suda, i upravo je to ono što treba da bude eliminisano.

Bojan Bogdanović

pre 13 godina

Većina ovde datih komentara sve svodi na politiku. To je čest običaj u Srbiji. Sve je politika i sve je zavera. U ovom slučaju je najbitnije pitanje kakvu poruku potencijalnim nasilnicima šalje, pre svega Sudija, pa onda i ceo pravosudni sistem, koji treba da zaštiti ugrožene građane. Zbog toga treba podržati sve aktivnosti koje nasilnicima i kriminalcima šalju poruku da se više tako ne može ponašati u Srbiji. Ako zbog toga treba razrešiti nekog sudiju ili tužioca, nemam ništta protiv. Možda će se kroz neku godinu više slučajnih prolaznika odlučiti da pomogne žrtvi nasilja kad vide da nasilnici završavaju u zatvoru a ne oni u bolnici!

pijetro

pre 13 godina

Izgleda da je gomila ćoravih koka u vidu diskutanata po raznoraznim forumima najzad našla jedno zrno. Naime, pošto mi u svemu moramo da budemo originalni, mi smo i po ovom pitanju originalni. Izgleda da kod nas nisu korumpirane sudije, nego tužioci. Tako ako ste izvršili silovanje, vi samo lepo potplatite tužioca da vas tuži za pokušaj ubistva i slobodni ste. Mada je to pomalo rizično, šta ako je sudija nestručan pa vas ipak osudi za pokušaj ubistva, ups bipp ste se.

Aleksandar

pre 13 godina

I to je ta cuvena reforma sudstva. Eto koliko se vidi da su izabrane i napredovale sudije koji uopste nisu trebali biti izabrani.

Bravo drzavo, bravo.
Sledeci put se kandidujte za menadzere cirkusa Kolorado, jer to mesto vam pripada.

MUKNAVI

pre 13 godina

Sa presudom sudije se ne slazem,postoji visa instanca za zalbu ali ovo sto se kod nas radi sa butanjem politicara u presudjivanje ne postoji nigde na svetu.U ostalom,kada pogledas i ostale institucije,vidis javasluk,burazerovanje,korupcije i ludilo koje ce nas na kraju,unistiti.

pravnik

pre 13 godina

"Reforma" pravosuđa je potpuno promašena stvar. Niz nakaradnih pravosudnih odluka je doneto od Nove godine širom Srbije ali koje mediji nisu "obradili". Naopaka "reforma".

Ivana

pre 13 godina

Da li ce Homen zapoceti smenu ovoga sudije, koji sprecava sudjenje odgovornima za ubistvo premijera:
Smederevski Osnovni sud odložio je danas za kraj jula glavnu raspravu u predmetu protiv bivšeg beogradskog okružnog javnog tužioca Radeta Terzića zbog nedolaska svedoka.

Aleksandar

pre 13 godina

Opet se sustina gubi u kakofoniji raznoraznih 'usmerenih misljenja'... Ovaj problem ima dve strane.

Prva strana je opisana u tekstu. Skandalozno je da se takvi slucajevi oslobadjaju. Tu se mora utvrditi cija je odgovornost, sudije ili tuzilastva koje je sastavljalo optuznicu. A onda se trebaju sprovesti zakonski odredjene mere, a ne ono sto Homen ili neki drugi vicu sa strane. To, naravno, pod uslovom da nam je stalo do zakonskih procedura.

Druga je ta da idejni tvorci ove i ovakve 'reforme' pravosudnog sistema sada drvlje i kamenje, pod pritiskom gradjana koji vide ociglednu nepravdu, bacaju na sudiju koja je prosla NJIHOVE kriterijume. E to 'vala ne moze. Ni Homen, ni Malovicka, ni Sv. Petar licno nemaju prava da ocenjuju ko je dobar a ko je los sudija. Sudstvo MORA biti nezavisno da bi uopste funkcinisalo, a politicari nemaju i ne smeju imati prava da odredjuju da li je neko sudjenje pravedno ili ne. Uostalom, ako tvrde da je skandalozno da neki sudija tako sudi, a taj isti sudija je prosao NJIHOVE kriterijume, zar samim tim ne priznaju da su lose napravili reformu i da su esencijalno nesposobni?

aaa

pre 13 godina

"Svaki sudija ima Ustavom garantovani imunitet da ne može da odgovara zbog mišljenja datog u svojoj odluci."
I svaki sudija je dužan da sudi u skladu sa zakonom, inače nije sudija.

iii

pre 13 godina

Imunitet sudija je neophodan i sluzi da ih zastiti od pritisaka, ali pre svega se misli na pritiske usmerene ka oslobadjanju krivih. U ovoj zemlji je sve naopako, pa se sudije ovde pritiskaju da nekoga uopste osude.